Politieke steun voor afschaffen overdrachtsbelasting

Tijdens de Algemene Beschouwingen op 16 september 2009 heeft de VVD gepleit voor het afschaffen van de overdrachtsbelasting. De Consumentenbond drong hier al eerder op aan in een open brief aan premier Balkenende (februari 2009). De bond roept de regering hierin op om bij het bestrijden van de economische crisis vooral te denken aan consumentgerichte maatregelen. Ook de VVD wil nu dergelijke maatregelen om bijvoorbeeld de huizenmarkt een impuls te geven.

Op Prinsjesdag 15 september 2009 presenteerde minister Bos van Financiën de miljoenennota 2010 met daarin sombere vooruitzichten voor de economie. De Consumentenbond ziet de meeste mogelijkheden om de economie weer uit het slop te trekken door maatregelen te nemen die de vraag ondersteunen. Dit stimuleert consumenten bestedingen te doen die de economie een impuls geven. De overheid kan hieraan bijdragen door het vertrouwen van consumenten in markten en marktwerking te garanderen, maar ook door specifieke maatregelen als:

 • 1. het aantrekkelijk maken van milieubesparende maatregelen zoals de
  aanschaf van zonnepanelen. Hierdoor zullen er nieuwe bedrijven
  ontstaan die reageren op deze nieuwe vraag;
 • 2. het afschaffen van specifieke belastingen die de vraag in de weg staan, zoals de Vliegtax en de overdrachtsbelasting op koopwoningen.

bron: Consumentenbond

Share Button
Tagged with: , ,
28 comments on “Politieke steun voor afschaffen overdrachtsbelasting
 1. Boefke says:
 2. huizenhyper says:
 3. Startertje says:
 4. huizenhyper says:
 5. Startertje says:
 6. lorenzo says:
 7. lorenzo says:
 8. Boefke says:
 9. Spaarvarken says:
 10. Get a life! says:
 11. Ludwig von Mises says:
 12. chantal says:
 13. Ludwig von Mises says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*