Kees de Kort : Het gaat niet goed met Nederland

Gaat het goed of slecht met Nederland? Als BNR’s Kees de Kort naar de berichten van de afgelopen tijd kijkt, weet hij genoeg. “De vraag stellen is ‘m beantwoorden. Néé, het gaat niet goed met Nederland.”

Een kleine indicatie daarvoor was gisteren het nieuws over de autoverkopen in dit land. Die zijn op het laagste niveau sinds 1969 aanbeland, weet De Kort. “Hoe je het ook draait of keert, hoe je het ook ‘spint’: dat is gewoon geen herstelverhaal. Misschien dat mensen geen zin meer hebben om auto te rijden, of om milieuoverwegingen, of dat er jongeren zijn die geen rijbewijs hebben: het kan allemaal zo zijn, maar de economische activiteit gaat met kopen en verkopen. En dat heeft hier niets mee te maken. En het heeft wel economische consequenties.”

Het herstel van de huizenmarkt heeft volgens Kees erg te maken met de schenkingsregeling. Per 1 januari 2015 valt de huizenmarkt in een groot zwart gat.
“De kopers gaan er spijt van krijgen”

Share Button
Tagged with: ,
399 comments on “Kees de Kort : Het gaat niet goed met Nederland
 1. dr.t says:

  Aldus sprak ‘ uurtje factuurtje Kees de Kort’ bij gebrek aan slecht nieuws over de woningmarkt.

 2. tufkaj says:

  Ik ben het (helaas) een keer oneens met Kees. Ik verwacht namelijk dat 1 januari de schenkingsregeling niet verdwijnt, maar terug wordt geschroeft naar max 50k.

  Daarbij denk ik niet dat de belastingkorting de grote stimulans is geweest om te schenken, maar een dreigende eigen bijdrage voor langdurige ziektekosten. Dat is zo’n 8% van het spaargeld per jaar.

  Neemt niet weg dat het spaargeld van boomers ook eindig is en zij zich vast grotendeels hebben laten ophitsen om dit jaar te schenken, waardoor volgend jaar minder geld geschonken wordt. Wel jammer dat die ouders nu ook hun kinderen waarschijnlijk ophitsen om snel te kopen, zodat het geld ‘veilig’ kan worden gesteld.

  We zitten al 6 jaar met een te lage omloopsnelheid van geld. Fiscaal stimuleren om geld in bakstenen te hebben vind ik in zo’n situatie wat, uhm.. curieus.

 3. Het Zonnetje in huis says:

  Er is momenteel druk overleg gaande op het kasteeltje in Diepenheim. Ze zullen wel een creatieve oplossing vinden om flink wat banen te scheppen, want er komen ook weer verkiezingen aan. Let maar op 2015 wordt een mooi hersteljaar. Rutte en co komen er wel uit. Vast ook goed voor de autoverkoop :).

 4. dr.t says:

  En waarom krijgen kopers er spijt van. Zijn ze beter af over twintig, dertig jaar dan wanneer ze kozen voor een huursituatie. Kan Kees dat weten, nee Kees weet daar helemaal niets van af. Kees roept maar wat. Zelfs op enig punt in het verleden is het lastig om de eeuwige huurder er beter uit te laten komen dan de koper. Alleen op korte termijn valt er wat te winnen, niet te verliezen beter gezegd, door te huren.

 5. László says:

  tufkaj: de schenkingsregeling niet verdwijnt

  De regeling is ook niet nieuw maar verruimd. Aan kinderen onder de 40 kon in 2012 en kan in 2015 nog steeds 50K ‘belastingvrij’ geschonken worden. Het gebruik van de regeling voor 1 oktober 2013 moet eigenlijk vergeleken met het gebruik nu.

  Ik ga er vanuit dat niet in alle gevallen de schenking bij de max te lenen opgeteld wordt. Ook bij aankoop zal er voor een lagere LTV gekozen worden. Daardoor neemt de bestedingsruimte van bewoners toe (meer consumptie). Dit geldt ook voor diegene die de schenking gebruiken om de hypotheek te verlagen.

  Dat de verruimde schenking (VVD) politiek handje klap is tov de verhoogde eigenbijdrage AWBZ (PvdA) lijkt me duidelijk. Voor alletwee goed uit te leggen aan de achterban.

 6. tufkaj says:

  László: Dat de verruimde schenking (VVD) politiek handje klap is tov de verhoogde eigenbijdrage AWBZ (PvdA) lijkt me duidelijk. Voor alletwee goed uit te leggen aan de achterban.

  Mwah, per saldo krijgen nu kapitaalkrachtigen een korting en wordt vermogen dat in huizen zit niet aangeslagen voor de eigen bijdrage. Mensen die huren of wiens familieleden huren worden dus dubbel gepakt. Was ooit niet aan de PVDA achterban uit te leggen, maar om eerlijk te zijn weet ik niet wie tegenwoordig hun achterban is.

 7. tufkaj says:

  Daarbij zou het super zijn voor de doorstroming als rijke ouderen hun grote koophuis zouden verkopen en zouden downsizen of gaan huren (http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2014/07/16/verfrissende-benadering-van-huizentreintjes/). Maar nu denk je wel twee keer na als je dat doet, een hele foute prikkel voor de woningmarkt w.m.b.

 8. Keesje says:

  tufkaj:
  Daarbij zou het super zijn voor de doorstroming als rijke ouderen hun grote koophuis zouden verkopen en zouden downsizen of gaan huren (woningmarktcijfers…van-huizentreintjes/). Maar nu denk je wel twee keer na als je dat doet, een hele foute prikkel voor de woningmarkt w.m.b.

  Voortaan naar oma in haar nieuw gedownsizede 1 kamer appartement op bezoek? Gezellig”……

 9. eric406 says:

  Is dit wel eens voorbijgekomen?

  http://www.actieagendabouw.nl/thema/gemengd-woningfonds/

  pensioenfondsen en wbv samen woningfonds

 10. Frans says:

  tufkaj: Was ooit niet aan de PVDA achterban uit te leggen, maar om eerlijk te zijn weet ik niet wie tegenwoordig hun achterban is.

  Politieke partijen bestaan niet meer. Ze dienen allemaal dezelfde heer.
  Democratie bestaat al lang niet meer. Corporate fascism is the name of the game.
  Het gaat erom om structuren te zien, niet om de afzonderlijke poppetjes.

 11. Nico de Geit says:

  Er bestaat een goede kans dat die regeling uiteindelijk toch verlengd wordt.

 12. Frans says:

  Nico de Geit: Er bestaat een goede kans dat die regeling uiteindelijk toch verlengd wordt.

  Als het dezelfde weg volgt als het verlagen van de overdrachtsbelasting… (waarvan ik al had voorspeld dat deze gewoon van kracht zou blijven)
  In dit geva

 13. Frans says:

  Oeps!
  In dit geval (verlenging of niet) heb ik eerlijk gezegd geen idee.
  Het grootste bulk effect is er wel vanaf denk ik.
  Om maximaal effect te sorteren moeten ze het zo lang mogelijk ontkennen dat er plannen zijn om het te verlengen.

  Ben benieuwd met wat voor een andere ideeen ze gaan komen om weer de mensen met schuld te bevoordelen, ergo mee te zingen met de banken.

  Het is allemaal zo doorzichtig.

 14. Adamus says:

  Nico de Geit:
  Er bestaat een goede kans dat die regeling uiteindelijk toch verlengd wordt.

  Gelukkig maar 😉

  Er is een mogelijkheid om zorgkosten van ouders op te halen bij kinderen. Is -gehoord van cda kamerlid- een slapende regeling en stuit nog op teveel juridische voetangels en klemmen om uit te voeren. Oorzaak: teveel regelingen.

 15. Cartoonist says:

  dr.t: Aldus sprak ‘ uurtje factuurtje Kees de Kort’ bij gebrek aan slecht nieuws over de woningmarkt.

  Je lijkt wel een jaloerse ¨financieel adviseur¨ die tegenwoordig geen bonus van de bank meer krijgt bij het afsluiten van hypotheken en verzekeringen maar die nu zelf uurtje faktuurtje moet schrijven.

 16. Adamus says:

  Nico de Geit:
  Straks komt de bankenunie en dan haal ik mijn geld van de bank. Maar waar moet ik heen met dat geld? Contant, edelmetaal, OG? Uitgeven is altijd het beste.

  Geld gebruiken waar het voor bedoeld is: unit of exchange , dus geen store of value.

 17. Ik betaal alles. says:

  Nico de Geit:
  Er bestaat een goede kans dat die regeling uiteindelijk toch verlengd wordt.

  I.d.d. Ik denk dat Kees dat toch ook wel weet na 6 jaar cisisdwijlmaatregelen (voor de dikke van Dale). Ze proberen de wet van de zwaartekracht tegen te houden. In sommige gevalen wel nodig maar en andere totaal onredelijk en oneerlijk zoals de exorbitante huursverhoging voor al die gemene huurders.

  Helaas kan men niet onder de wet van de zwaartekracht uit teminste als ze de atmosfeer niet weten af te breken … waar ik ze nog best toe in staat zie 😉

 18. mafketell says:

  En nu staat dan de zuster vulkaan op uitbarsten op IJSLAND ( code oranje )
  http://nos.nl/video/688056-code-oranje-voor-ijslandse-vulkaan.html

  Maar gelukkig hebben we de DC3 nog …… 🙂

  Topic

  Winkelstraten half leeg
  Ingestortte bouw
  Autoverkoop geplunged
  Wanhopende mensen

  Dit is een depressie man ……. Laten we de dijken gaan verhogen …… 🙂

 19. mafketell says:

  Waar is ie gebleven
  Ed van de Bijl
  spoorloos vertrokken naar
  betere oorden ?

  http://www.huislijn.nl/images/restschuld.jpg

  Huizenprijzen zullen gaan stijgen … 2012

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-07-2012/ed-van-de-bijl-de-huizenprijzen-zullen-gaan-stijgen/

  Ed van de Bijl verwacht prijsexplosie nieuwbouwwoningen 2010

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-09-2010/ed-van-de-bijl-verwacht-prijsexplosie-nieuwbouwwoningen/

 20. Starter says:

  Verkoop nieuwe auto’s is niet direct vergelijkbaar met een 1e levensbehoefte zoals wonen….

  Maar laat wel zien dat het nog wel een tijd sappelen met de economie zal blijven. Zeker nu de EU groei weer inkakt.

 21. Cynicus economicus says:

  Ik betaal alles.: Helaas kan men niet onder de wet van de zwaartekracht uit teminste als ze de atmosfeer niet weten af te breken … waar ik ze nog best toe in staat zie

  ????
  Kun je de hier gesuggereerde relatie tussen de ‘wet van de zwaartekracht’ en de (afbraak van de) atmosfeer nog even toelichten?

 22. a says:

  tufkaj:
  Ik ben het (helaas) een keer oneens met Kees. Ik verwacht namelijk dat 1 januari de schenkingsregeling niet verdwijnt, maar terug wordt geschroeft naar max 50k.

  Daarbij denk ik niet dat de belastingkorting de grote stimulans is geweest om te schenken, maar een dreigende eigen bijdrage voor langdurige ziektekosten. Dat is zo’n 8% van het spaargeld per jaar.

  Neemt niet weg dat het spaargeld van boomers ook eindig is en zij zich vast grotendeels hebben laten ophitsen om dit jaar te schenken, waardoor volgend jaar minder geld geschonken wordt. Wel jammer dat die ouders nu ook hun kinderen waarschijnlijk ophitsen om snel te kopen, zodat het geld ‘veilig’ kan worden gesteld.

  We zitten al 6 jaar met een te lage omloopsnelheid van geld. Fiscaal stimuleren om geld in bakstenen te hebben vind ik in zo’n situatie wat, uhm.. curieus.

  Helemaal eens, met uitzondering van het laatste deel. Volgens mij is de omloopsnelheid van geld laag vanwege de hoge (particuliere) schulden, in Nederland voornamelijk hypotheekschulden. Aan de andere kant heeft Nederland ongelofelijk veel vermogen, macro gezien, als land, zijn we onnoemelijk rijk. Die rijkdom is alleen niet evenredig verdeeld. Een economie draait op consumptie (liever gezegd: op houdbare vraag naar producten en diensten) en de groep die in een gezonde economie het meest consumeert zijn (jonge) gezinnen met kinderen. Juist die groep zit in Nederland klem door hoge schulden en een gebrek aan vertrouwen in de toekomst. Als we nu een deel van ons vermogen (1.200 miljard in pensioenfondsen, 350 miljard op spaarrekeningen en deposito’s) weten in te zetten om de hypotheekschulden van deze gezinnen te verminderen dan heb je kans dat de consumptiestop er weer deels af gaat en de economie weer wat gaat draaien. Hypotheekschulden in Nederland zijn ongeveer 650 miljard, de bijbehorende waarde van het onderpand (dus alleen van de woningen met hypotheek er op) ligt rond de 750-800 miljard. Totaalwaarde van onze woningen ligt, meen ik, ergens rond de 1.200 miljard. Afwaardering van ongeveer 25%, dus 300 miljard, is noodzakelijk om tot een houdbaar niveau te komen. Dit is echter niet haalbaar omdat hierboven genoemde groepen dan financieel kopje onder gaan. Macro gezien kunnen we echter die 300 miljard makkelijk opvangen(zie eerdere getallen). Beloning daarvoor is een beter lopende economie waar vervolgens iedereen weer van profiteert. Immers, met onze productiviteit en ons concurrentievermogen is niks mis, integendeel. De truc is om constructies te verzinnen om het aanwezig vermogen in te zetten voor schuldreductie zonder dat daarbij de bezitters van dat vermogen (dat zijn immers anderen dan de ‘bezitters’ van de schulden) teveel gaan steigeren. Een lastige opgave gegeven de electorale verhoudingen. De schenkingsmaatregel draagt beperkt aan deze doelstelling bij, waarbij ik wel aanteken dat ik vind dat deze regeling gevoelsmatig oneerlijk is (waarom geen vrijstelling voor huurders? waarom een douceurtje voor rijke mensen in tijden van crisis?). Echter, het op dit moment stimuleren van het steken van vermogen in bakstenen vind ik een goede zaak.

 23. racekever says:

  Starter,

  dak boven je hoofd is altijd een eerste levensbehoefte maar daar heeft nederlandse huizenmarkt weinig meer mee te maken om die behoefte in te vullen. Onze oekenomie is volledig afhankelijk van olie ook m.b.t. tot de woningmarkt. Als de verkoop van auto’s onder druk komt te staan is dit juist de perfecte graadmeter. Nederland is financieel helemaal kapot bezuinigd en over gefinancierd. IJsland heeft echte vulkanen nederland heeft financiele.

 24. a says:

  Het Zonnetje in huis:
  Er is momenteel druk overleg gaande op het kasteeltje in Diepenheim. Ze zullen wel een creatieve oplossing vinden om flink wat banen te scheppen, want er komen ook weer verkiezingen aan. Let maar op 2015 wordt een mooi hersteljaar. Rutte en co komen er wel uit. Vast ook goed voor de autoverkoop :).

  Autoverkoop komt niet meer goed. Ieder weldenkend mens die gaat rekenen wat autorijden in Nederland kost, zet de auto aan de kant. De auto is een luxeproduct geworden voor mensen met geld teveel. Een normale nieuwe middenklasse auto kost in Nederland per maand:
  – 50 euro verzekering
  – 50 euro belasting
  – 145 euro benzine (15.000 km per jaar, 1:15, €1,75 per liter)
  – 50 euro onderhoud

  Een nieuwe middenklasser kost €25000 en is na 10 jaar nog €7500 waard. Je schrijft op 10 jaar dus ook nog eens €17500 af, dus €1750 per jaar, dus bijna €150 per maand. Kortom, een gewone middenklasse auto, nieuw aangeschaft die je 10 jaar rijdt, kost ongeveer €450 per maand. Neem je ook overige kosten mee: parkeergelden, parkeervergunning (€100 per maand voor een tweede auto!!!), eventueel tol, boetes, dan ga je richting de €500 of daar nog vér overheen. Dat is 30% van het netto inkomen van een modaalverdiener in Nederland, onbetaalbaar dus. Daar komt bij dat jongeren al helemaal geen auto meer willen hebben. Is een blok aan je been in de stad en de auto als statussymbool heeft bij deze generatie al helemaal afgedaan. Tegenwoordig heb je de nieuwe i-gadget als statussymbool en gaat het geld op aan vakanties en reizen.

  Vergeet even niet dat er in 1969 ook nog eens veel minder mensen in Nederland woonden. De cijfers zijn dus niet slecht, maar ronduit dramatisch.

 25. Peter says:

  Ik heb een bod gedaan op een huis van 250K, ik betaal nu 1000 huur per maand aan huur, ik kan nog wel wachten met kopen maar hypotheek is goedkoper dan huren voor mij, en al daalt het over 10 jaar met 50% heb dan ook weer 10 jaar geld voor het huren weggegooid 🙁

 26. a says:

  dr.t:
  En waarom krijgen kopers er spijt van. Zijn ze beter af over twintig, dertig jaar dan wanneer ze kozen voor een huursituatie. Kan Kees dat weten, nee Kees weet daar helemaal niets van af. Kees roept maar wat. Zelfs op enig punt in het verleden is het lastig om de eeuwige huurder er beter uit te laten komen dan de koper. Alleen op korte termijn valt er wat te winnen, niet te verliezen beter gezegd, door te huren.

  Twee belangrijke punten in deze:
  1. Timing is het sleutelwoord.
  2. Mensen weten niet wat kopen kost. Kosten van onderhoud, extra belastingen, verzekeringen, kosten koper enz. van een koophuis worden zwaar onderschat.

  Als je timing goed is, je volledig aflost en je lang genoeg in hetzelfde huis blijft wonen dan is kopen op lange termijn vaak voordeliger. Randvoorwaarde is dan wel dat je niet arbeidsongeschikt raakt, gaat scheiden of andere ellende overkomt. Verder vraagt kopen om een lange termijn visie en om het vermogen om te sparen. Je moet immers minstens 10k achter de hand hebben om tegenvallers te kunnen opvangen. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Voor hele grote groepen in de samenleving is kopen daarom niet geschikt. Voor mensen die wel kopen is timing van cruciaal belang en kan het best zo zijn dat het 10 jaar lang (financieel gezien) handiger is om te huren dan te kopen. Met name als je in de levensfase zit dat je nog vaak verhuist.

 27. lorenzo says:

  Zo is het Peter , en als het onverhoopt toch fout gaat kun je het afwentelen op de belastingbetaler , derhalve doen is mijn advies.
  a pleit zelfs al voor een collectieve regeling , nu al, van uw pensioengeld en spaargeld , daar heb ik al jaren voor gewaarschuwd in dit theater (van het sentiment ).

 28. Ontwikkelaar says:

  Zo is dat.

  De prijs van een woning wordt bepaald door de prijs en de beschikbaarheid van geld.

  Dat heeft niets met de waarde van de woning te maken.

  De prijs wordt nu kunstmatig in de lucht gehouden door de schenkingsregeling.

  Een deel van de schenking gaat dus door het putje zodra de regeling vervalt.

  Self fulfilling prophecy in optima forma.

 29. a says:

  lorenzo:
  Zo is het Peter , en als het onverhoopt toch fout gaat kun je het afwentelen op de belastingbetaler , derhalve doen is mijn advies.
  a pleit zelfs al voor een collectieve regeling , nu al,van uw pensioengeld en spaargeld , daar heb ik al jaren voor gewaarschuwd in dit theater (van het sentiment ).

  Macro gezien pleit ik daar wel voor ja. Praktisch gezien, electorale belangen enzo, gaat die regeling er alleen niet komen. Ook cultureel gezien is Nederland een land van boetedoen. Financiële schuld = morele schuld in Nederland. Heel anders dan bijv. in Amerika waar financiële schuld (debt) en morele schuld (guilt) van elkaar gescheiden worden. De jaren ’30 hebben laten zien dat Nederland kiest voor boetedoen en niet voor collectief oplossen van problemen van individuen (zelfs niet als dat macro economisch gezien beter is).

  Conclusie: ik zou er in Nederland niet op rekenen dat het collectief uw financiële problemen komt oplossen.

 30. Nico de Geit says:

  a: ik zou er in Nederland niet op rekenen dat het collectief uw financiële problemen komt oplossen.

  Ik moet denken aan dat filmpje van die werkloze 60-plussers met een restschuld van 600k. Met dat ‘leuke erkertje’. De bank draait voor de schuld op en wentelt dat uiteindelijk af op de maatschappij.

  Er komen nog heel wat gevalletjes aflossingsvrij aan die een enorme restschuld na zullen laten.

 31. a says:

  Nico de Geit: Ik moet denken aan dat filmpje van die werkloze 60-plussers met een restschuld van 600k. Met dat ‘leuke erkertje’. De bank draait voor de schuld op en wentelt dat uiteindelijk af op de maatschappij.

  Er komen nog heel wat gevalletjes aflossingsvrij aan die een enorme restschuld na zullen laten.

  Klopt. Uiteindelijk betaal je linksom of rechtsom als maatschappij sowieso. Dat doe je nu ook via te lage rente op je spaargeld / pensioen bijv. of indirect doordat je economie minder groeit en jouw salaris dus ook. Die meneer met die 600k restschuld zal echter wel de rest van zijn leven bloeden voor zijn stomme fout. Moreel gezien terecht, maar of het verstandig is voor ons land als geheel is een tweede. Je moet het zo zien: the damage is already done. Die man kan nooit meer terugbetalen, of je nu kwijtscheldt of niet maakt feitelijk niks uit. Door niet kwijt te schelden weet je één ding zeker: die meneer gaat niet meer consumeren en al zijn koopkracht zal verdwijnen in het zwarte gat van rente en restschuld (nogmaals: gevoelsmatig vind ik dat ook ZEER terecht, zeker bij iemand die zo’n grote broek aangetrokken heeft als het voorbeeld dat jij aanhaalt).

 32. Nico de Geit says:

  a: zeker bij iemand die zo’n grote broek aangetrokken heeft

  Ik ben heel benieuwd wat er nog gaat komen aan gevalletjes aflossingsvrij. Maar dat wordt pas goed duidelijk zodra de banken aflossing gaan eisen.

 33. Apekool says:

  a: Klopt. Uiteindelijk betaal je linksom of rechtsom als maatschappij sowieso.
  […]
  Die meneer met die 600k restschuld zal echter wel de rest van zijn leven bloeden voor zijn stomme fout. Moreel gezien terecht
  […]
  Nogmaals: gevoelsmatig vind ik dat ook ZEER terecht, zeker bij iemand die zo’n grote broek aangetrokken heeft als het voorbeeld dat jij aanhaalt.

  Je kan die hoge schulden toch niet zien als de verantwoordelijkheid van alleen deze meneer?

  Waar is de verantwoordelijkheid van de geldschieter die moet zorgen dat een onderpand ten principale dekkend is voor de schuld die wordt aangegaan?

  Welke gladjakkers in krijtstreeppak zijn veroordeeld tot levenslang (dat is wat je bepleit) voor het willens en wetens op het spel zetten van de toekomst van hun klanten? Nog erger: voor het afwentelen van de gevolgen op de burgerij!

  Dat die meneer enige tijd op de blaren moet zitten lijkt me terecht, maar levenslang en alles terugbetalen is quatsch.

  Ik heb het wel eens vaker gezegd: koppel standaard een hypothecaire schuld aan het object, niet aan de persoon, tenzij expliciet anders overeengekomen.
  Ga je dan willens en wetens toch een persoonlijke schuld aan voor een pand (met goedkeuring van de geldschieter dus) dan zijn de gevolgen duidelijk voor iedereen.

 34. a says:

  Apekool: Je kan die hoge schulden toch niet zien als de verantwoordelijkheid van alleen deze meneer?

  Waar is de verantwoordelijkheid van de geldschieter die moet zorgen dat een onderpand ten principale dekkend is voor de schuld die wordt aangegaan?

  Welke gladjakkers in krijtstreeppak zijn veroordeeld tot levenslang (dat is wat je bepleit) voor het willens en wetens op het spel zetten van de toekomst van hun klanten? Nog erger: voor het afwentelen van de gevolgen op de burgerij!

  Dat die meneer enige tijd op de blaren moet zitten lijkt me terecht, maar levenslang en alles terugbetalen is quatsch.

  Ik heb het wel eens vaker gezegd: koppel standaard een hypothecaire schuld aan het object, niet aan de persoon, tenzij expliciet anders overeengekomen.
  Ga je dan willens en wetens toch een persoonlijke schuld aan voor een pand (met goedkeuring van de geldschieter dus) dan zijn de gevolgen duidelijk voor iedereen.

  De schuld ligt inderdaad niet bij één partij. In dit specifieke voorbeeld gaat het om een meneer die al een huis had t.w.v. 600k-700k en die het niet kon laten om dat schattige tweede huis alvast te kopen voor eenzelfde soort bedrag zonder eerst het eerste huis te verkopen. Zijn vrouw werd immers verliefd op dat huis. Alles dik gefinancierd, pensioenleeftijd in zicht, hoogopgeleid, goed verdienend. Kortom, dit is wel een extreem geval van eigen schuld dikke bult, ook al had de bank hier natuurlijk nooit aan mee mogen werken.

 35. Starter says:

  Hebben jullie linkje naar de 60 plusser met die belachelijke restschuld, altijd benieuwd hoe iemand het zo uit de hand kan laten lopen.

 36. Peter says:

  Starter,
  Ik weet het niet zeker maar denk dat ze deze bedoelen (vanaf 12.30)
  https://www.youtube.com/watch?v=M7TOWddluts

 37. Peter says:

  Peter,

  11.30 sorry

 38. Starter says:

  pff het kan ook niet op. 800.000 hypotheek nooit afgelost en blijkbaar niet goed genoeg dus op naar de 1.1 miljoen.

  Ik vond de verplichte opmerking “”geld lenen kost geld”” behoorlijk infantiel maar blijkbaar is dit gewoon nodig.

 39. Starter says:

  Maar ik sluit me graag aan bij Apekool. De bank is ook een partij in deze. Graaien en door woekerwinsten ingegeven risicogedrag. Dat zou dus betekenen verlies pakken maar helaas hebben de banken zo’n machtspositie dat de kosten en risico’s op de burger worden verhaald en de winsten bij een select few terechtkomen.

 40. Ontwikkelaar says:

  Tja, Hoe kun je nou 11x je jaarsalaris lenen, nog afgezien van het niet verkochte huis.

 41. lorenzo says:

  Nico de Geit: a: ik zou er in Nederland niet op rekenen dat het collectief uw financiële problemen komt oplossen.

  Faillissementswet , bijstand bijzondere regeling , WSNP, gemeentekrediet , koopwoningtoeslag (..)……

 42. lorenzo says:

  …en wat er nog komen gaat voor de woningeigenaar , dat gaat namelijk gebeuren . De prijs voor de economie zal te groot zijn : onze rijkdom verbloemt nu nog veel .

 43. a says:

  lorenzo: Faillissementswet , bijstand bijzondere regeling , WSNP, gemeentekrediet , koopwoningtoeslag (..)……

  Faillissementswet –> individuen kunnen slechts failliet verklaard worden via de WSNP, WSNP betekent 3-4 jaar afzien (boetedoen)
  WSNP –> zie bovenstaand

  De rest wat je noemt zijn gewoon subsidies voor minder bedeelden (of groepen die goed gelobbied hebben) waar Nederland er talloze van kent. Deze subsidies schelden echter uw schuld niet kwijt. Failliet raken kan alleen via de WSNP, wat een streng traject is en waarvoor je meerdere jaren op het absolute minimum moet leven. Er is geen andere manier om definitief van je schulden af te komen ten laste van het collectief.

 44. Nico de Geit says:

  Als de bankenunie komt haal ik mijn geld van de bank. En ik zal niet de enige zijn. Straks zijn banken instituten die geld in de markt zetten maar waar geen spaarder meer zijn geld neerzet.

  Waar moet dat spaargeld heen? Edelmetaal, onroerend goed, of toch maar een pak geld onder mijn hoofdkussen? Of een combinatie?

  Veel spaarders zullen eerst door schade en schande wijs moeten worden. Ik vind een bank nou niet bepaald een betrouwbare partij.

 45. Nico de Geit says:

  Ik durf het eigenlijk niet te zeggen maar als de bankenunie komt en de staat niet meer garant staat voor je spaargeld, zou het best wel eens een goed plan kunnen zijn om dan toch maar een huis te kopen. Maar dat hoeft natuurlijk niet per sé in Nederland.

  Op het geheel maakt het niets uit want hoeveel spaarders zijn er die zo een huis af kunnen tikken?

  Ik hoop dat die bankenunie nog lang op zich laat wachten. De huizenprijzen zijn nog steeds gebaseerd op aflossingsvrij. Zodra iedereen af MOET lossen zullen ze erachter komen dat wonen geld kost en dat een huis niet altijd rendeert, maar geld kost.

  Als je rendement wil moet je het verhuren. Maar het rendement wordt verziekt door de prijsdaling die onvermijdelijk is als aflossingsvrij niet terugkeert.

  En dan heb ik het nog niet gehad over verandering van de bevolking. Want dat gaat ook zijn effecten hebben.

  Wat ik nu zou doen als die bankenunie komt? Geld van de bank halen en een deel wisselen tegen edelmetaal. OG heb ik al genoeg en de verhuur er van is lastig en het rendement laag. Geen reden om bij te kopen dus.

  Dan maar tot je nek in de euro’s. Doen buitenlanders ook, alles contant.

 46. Mr. Marty says:

  Er zijn weinig negatieve berichten over de woningmarkt, omdat die eruit worden gefilterd en omdat piepkleine lichtpuntjes worden opgekalefaterd tot hosanna berichten.

  Wie kopen nu een huis?
  – tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen > € 50.000,-(bruto) kopen nu een huis.
  Kenmerken van deze hypotheek: er wordt maximaal geleend tegen de laagst mogelijke rente voor gemiddeld max. 5 jaar vast en tegelijkertijd zijn ze kwetsbaar, omdat het water tot aan hun lippen staat bij een inkomensterugval en direct onder water leven bij het tekenen van hun koopcontract/hypotheekakte.

  Gezonde situatie? Nee, ieder geval geen gezonde situatie voor de economie en voor de nieuwe generatie die een huis koopt. Het geld zit en blijft zo bij de ouderen. Dit effect zie je ook terug bij de autoverkopen. Slechts 1,2 % van de nieuw verkochte auto’s wordt verkocht aan jongeren tot 25 jaar en ouderen/pensionado’s kopen voornamelijk nieuwe auto’s. Ieder huis wat je koopt van een pensionado is voor die persoon geld voor luxe speeltjes, wereldreizen en schenkingen. Wij jongeren (tot 35 jaar) doen mee aan het piramidespel en financieren die nieuwe auto van een pensionado. Stop daar aub mee! Die 100k schenking is eigenlijk 100k lagere verkoopprijs. Dat bedrag kan je per 1-1-2015 van de gemiddelde verkoopprijs afhalen, zodat ook de nieuwe generatie geld heeft voor leuke dingen.

  De woningmarkt is nog lang niet gezond! De daling zal dieper en dieper worden. Totdat de 1 miljoen vrijgezellen ook kunnen kopen met een gemiddeld inkomen van € 35.000,-. Want die doelgroep blijft over en het aantal pensionado dat uit de koopwoningmarkt stapt steeds groter wordt door de vergrijzing!

  Het is heel logisch allemaal. Het duurt alleen nog even voordat het zover is omdat net als bij een nieuwe 4k HD TV met een gebogen scherm, eerst de mensen met een dikke portemonnee die aan kunnen schaffen, na een jaar wordt de tv een beetje goedkoper, waardoor een nieuwe doelgroep wordt bereikt en na 5 jaar gaat de tv in de uitverkoop!

  Dit effect is nu ook gaande in de woningmarkt. Steeds wordt een nieuwe doelgroep bereikt die zich maximaal in de schulden steken om dat huis te kunnen kopen. Die doelgroep wordt kleiner huizenmarkt stokt, prijzen weer een beetje lager. Die kan zo nog 10 tot 20 jaar duren. Tegelijkertijd wordt de maximale hypotheek verder ingeperkt, wat ook al een daling teweeg brengt.

  Snappen jullie potentiële huizenkopers het nu wel? Luister naar Kees de Kort! Hij zegt het misschien een beetje kort door de bocht, maar dat komt door zijn naam! Gelijk heeft hij wel!

  Als we massaal geen huis meer kopen wordt het ongezonde effect er in rap tempo uitgefilterd. De overheid helpt met allerlei pep middelen om het dalingseffect te stutten en het proces een zachte landing te geven (te veel middelen om op te noemen, maar bekend bij de bezoekers/lezers van deze website).

  Dus mensen denk na en val niet in de grote valkuil van de overheid, makelaar, hypotheek adviseurs en banken. Voordat je hebt getekend ben je aan hun al 10.000 lichter. Was misschien toch een mooie auto of reis geweest!

 47. Henk says:

  +1 mr marty

 48. Het Zonnetje in huis says:

  Iemand met een inkomen van 35.000 euro koopt tegenwoordig al een leuke ex corporatiewoning hoor. Niks mis mee om mee te beginnen.
  Kortom wat een afgunstig geklets over gepensioneerden die zogenaamd allemaal poen zouden hebben. Pffff.

 49. dr.t says:

  Mr. Marty,

  Marty, zelfs op een anti woningmarkt blog als deze verneem ik van een aantal personen dat de huurprijs van een woning niet langer in verhoudingstaat tor de kosten van een koopwoning. Ze besluiten daarom toch maar in te stappen. 30 jaar je huurgeld betalen zonder iets op te bouwen, daarvan wordt bovendien niemand toch echt blij. Hoe lang wil je nog wachten?

 50. Latida says:

  Ik denk dat het verstandig is af te wachten tot minimaal na de volgende verkiezingen. De komende kwartalen zullen we pas gaan zien welke richting het op gaat zonder de vele stimuleringsmaatregelen. Grote kans dat er nog 15/30% af gaat, afhankelijk van de prijsklasse etc. van het object dat je eventueel op het oog hebt.

  Bij een huis van 300,000 kan dat dus zomaar oplopen tot 100,000 euro, daar kun je jarenlang iets leuks van huren.

 51. bankschroef says:

  raar dat dr.t dit een anti woningmarkt blog noemt. dr.t kan misschien nog uitleggen waarom hij denkt dat dit een anti woningmarkt blog is?
  kan dr.t zijn persoonlijke definitie en kenmerken van een woningmarkt nog eens noemen?

 52. bankschroef says:

  dus graag de kenmerken van een gezonde woningmarkt

  graag de kenmerken van een ongezonde woningmarkt

  en graag ook de kenmerken van een pro woningmarkt blog

 53. Nico de Geit says:

  dr.t: je huurgeld betalen zonder iets op te bouwen

  Geef nou eens een keer antwoord op mijn vraag. Ik woon in een jaren ’50 woning van een pensioenfonds. De woning heeft een huidige marktwaarde van ca. 330k. Ik betaal 1000 euro per maand huur.

  Ik wil hier nog een aantal jaren wonen, maar als er babyboomers naast me komen wonen die de hele dag in de tuin zitten te schreeuwen of tweeverdieners die altijd aan het klussen zijn wil ik weg kunnen. Ik wil niet in een twee-onder-een-kap wonen. Maar vrijstaand huren is vrij lastig en in ieder geval duurder.

  330k en 1k per maand. En er is flink onderhoud aan de woning. Ik verwacht een waardedaling van 3 tot 8% per jaar, de komende jaren. Daarom blijf ik huren. Kopen is voor mij niet beter. En ik blijf hier ook geen 30 jaar meer zitten. En zelfs al zou ik dat doen dan nog is huren voordeliger dan kopen.

 54. Cartoonist says:

  Nico de Geit,

  Je weet toch wel dat visionairs zoals ¨Het Zonnetje in huis¨ en enkele andere heldere lichten hier op het blog voorzien dat de huren de komende 30 jaar met 6% jaarlijks blijven stijgen zodat over 10 jaar de huur 1.8x hoger is, over 20 jaar de huur 3.2x hoger is en over 30 jaar de huur 5.7x hoger is.

  Zij voorzien voor over 30 jaar een minimumhuur van ca. 3500/maand. Volgens hun visie is huren geld weggooien en een huis kopen is goedkoper en tevens investeren in je toekomst en geld sparen. 🙁

  Er zijn op dit blog meer miskende domkoppen dan miskende genieën. 😉

 55. scheefhuurder says:

  dr.t,
  seriously?

 56. Nico de Geit says:

  Cartoonist: de komende 30 jaar

  Mijn horizon reikt niet verder dan enkele jaren. Af en toe tel ik mijn geld en iedere keer ben ik weer iets rijker. Zolang ik iedere keer weer iets rijker ben en mijn geld kan stoppen op een plaats waar ik het beste gevoel bij denk ik dat ik goed bezig ben.

 57. mafketell says:

  Wat is er errug aan een ‘frozen bank’

  Je kan je schulden niet betalen 🙂

  Bulgaria banking protests

  http://uk.reuters.com/article/2014/08/19/uk-bulgaria-banking-protests-idUKKBN0GJ1NM20140819

  Feest vandaag in Grunn 🙂 http://jouwstad.eu/wp-content/uploads/2013/08/noorderzon_avond-1071.jpg

 58. Quentor says:

  Ontwikkelaar:
  Tja, Hoe kun je nou 11x je jaarsalaris lenen, nog afgezien van het niet verkochte huis.

  En ook nog afgezien van je leeftijd, de woningwaarde etc. etc. Ik kan mij niet voorstellen dat een bank hier mee akkoord gaat. 0,0 medelijden met die gasten.
  En waar gaat Nederland heen als dergelijke proleten al een salaris kunnen verwerven van 100.000 euro?

 59. Steven says:

  mafketell,

  Met een beetje pech moet hij het weer overschilderen en wordt ie daarna het huis uitgezet. (moet ie maar geen monumentale panden lenen van de bank)

 60. Zilversmid says:

  Nico de Geit: En ik blijf hier ook geen 30 jaar meer zitten. En zelfs al zou ik dat doen dan nog is huren voordeliger dan kopen.

  Die som krijg je niet rond.

 61. lorenzo says:

  Mr. Marty: Als we massaal geen huis meer kopen wordt het ongezonde effect er in rap tempo uitgefilterd.

  Een huis is een eerste levensbehoefte …(jongeman).

 62. ps says:

  Nico de Geit,

  mafketell,

  ‘t is nait aal doage kovvie mit kouke (maar vandaag wel)
  http://i.imgur.com/cKBZiyE.jpg
  😉

 63. lorenzo says:

  a: Faillissementswet –> individuen kunnen slechts failliet verklaard worden via de WSNP, WSNP betekent 3-4 jaar afzien (boetedoen)
  WSNP –> zie bovenstaand

  De rest wat je noemt zijn gewoon subsidies voor minder bedeelden (of groepen die goed gelobbied hebben) waar Nederland er talloze van kent. Deze subsidies schelden echter uw schuld niet kwijt. Failliet raken kan alleen via de WSNP, wat een streng traject is en waarvoor je meerdere jaren op het absolute minimum moet leven. Er is geen andere manier om definitief van je schulden af te komen ten laste van het collectief.

  De naifiteit ten top ; WSNP alsmede de faillissementswet voorziet erin dat de schuldeisers uiteindelijk definitief buitenspel komen te staan.
  Het collectief .
  Dit zijn nog maar enkele voorbeelden , zie bovenstaande voor meer.
  De faillissementswet is onderwerp van renovatie trouwens, het collectief betaald er nu 1.7 miljard (per jaar ) aan mee en dat is nu wel voldoende.

 64. lorenzo says:

  lorenzo: Nico de Geit: a: ik zou er in Nederland niet op rekenen dat het collectief uw financiële problemen komt oplossen.

  Estro heeft een schuld van naar verluidt € 100 miljoen , een faillissement is vooralsnog de enige oplossing om uit de problemen te komen . Het collectief…

 65. lorenzo says:

  voor a bedoelt als stof ter overpeinzing inzake de inhouding van zijn of haar belastinggelden .

 66. ps says:

  “Bank of America gaat recordboete van 165 miljard dollar betalen”

  “De bedoeling is dat Bank of America ongeveer 9 miljard dollar in cash gaat betalen; de rest van het bedrag gaat naar huiseigenaren die op dit moment problemen hebben met het aflossen van hun hypotheken.”

  http://www.nrcq.nl/2014/08/20/bank-of-america-gaat-recordboete-van-165-miljard-dollar-betalen

 67. ps says:

  ps,

  16,5 miljard

 68. Starter says:

  http://www.nu.nl/geldzaken/3857435/huizenprijzen-stijgen-wederom-in-juli.html

  Komt die verwachte daling van 5-10% er dit jaar nog zeepbellers?

 69. ps says:

  Rennen met je £7.500,- naar die makelaar voor een kast van een huis.
  Kast? Alleen achterwerk in de kast!
  http://www.independent.co.uk/property/house-and-home/cupboard-on-sale-in-londons-brentford-dock-estate-for-7500-9681687.html

 70. a says:

  lorenzo: De naifiteit ten top ; WSNP alsmede de faillissementswet voorziet erin dat de schuldeisers uiteindelijk definitief buitenspel komen te staan.
  Het collectief .
  Dit zijn nog maar enkele voorbeelden , zie bovenstaande voor meer.
  De faillissementswet is onderwerp van renovatie trouwens, het collectief betaald er nu 1.7 miljard (per jaar ) aan mee en dat is nu wel voldoende.

  Dat is toch exact wat ik zeg?

 71. Zilversmid says:

  Starter: Komt die verwachte daling van 5-10% er dit jaar nog zeepbellers?

  Nee, de zeepbellers hebben nu 01-01-2015 als nieuwe datum voor de ineenstorting omarmd. Vanwege het eindigen van de Maya kalender…ehh de schenkingsregeling.

 72. Maarten says:

  Peter,

  Shit vind mezelf best goed geïnformeerd, maar dat dit bestond wist ik echt niet.
  100K verdienen en een hypo van 1,1 mln. Ik dacht altijd al verdient iedereen 3 ton die in zo’n huis woont, leek me al sterk.

 73. Maarten says:

  Vind met mijn 4x modaal 750 euro (6% rente op mijn volledig aflossingsvrije hypo) op mijn zeer bescheiden gefinancierde huis al duur zat. Gelukkig is mijn vader ook zuinig dus onder de streep valt het mee.

 74. m says:

  in geval je van mening bent dat nederlandse huizenmarkt een boom en bust scenario volgt, is dit wellicht aardige

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4b/Stages_of_a_bubble.png

  denk dat markt patron met haar verschillende fases vooralsnog aardig volgt met periode 1990-2008 , 2008-2013 en 2013-2015? ev.

  de verschillende stadia worden vooral door media uitingen goed weerspiegeld

  elk keerpunt en beweging is ook door fundamentals, zoals hier veelvuldig aangegeven, te onderbouwen

  benieuwd naar vervolg markt komende tijd

 75. Starter says:

  Starter,

  Iemand die dezelfde naam gebruikt, handig. 🙁

 76. Cartoonist says:

  Starter: Komt die verwachte daling van 5-10% er dit jaar nog zeepbellers?

  geduld starter, door kredietkrimp raakt het geld vanzelf op.

 77. Cartoonist says:

  All propaganda is lies, even when one is telling the truth. (George Orwell)

  Gelukkig meldt het CBS dat de huizenprijzen stijgen.

 78. Cartoonist says:

  Het politiek correkte CBS presenteerd zoals gewoonlijk de maandelijkse cijfers over het besteedbaar inkomen:

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/methoden/toelichtingen/alfabet/b/besteedbaar-inkomen.htm

  of toch maar niet ?

 79. humpiefietsband says:

  tsja..The bubble ride of broken dreams..

  https://www.youtube.com/watch?v=T3imSKAvgmY

  “we broke even”

  ***zucht****

 80. lorenzo says:

  a: De naifiteit ten top ; WSNP alsmede de faillissementswet voorziet erin dat de schuldeisers uiteindelijk definitief buitenspel komen te staan.
  Het collectief .
  Dit zijn nog maar enkele voorbeelden , zie bovenstaande voor meer.
  De faillissementswet is onderwerp van renovatie trouwens, het collectief betaald er nu 1.7 miljard (per jaar ) aan mee en dat is nu wel voldoende.

  Dat is toch exact wat ik zeg?

  Nee , anders zou ik mijn dure tijd niet besteden aan llectief uw financiële problemen komt oplossen.”

  Nu opnieuw beginnen met lezen , opnieuw denken en als laatste de onnozelheid van u als belasting betaler , een constatering slechts .

  U stelt namelijk :” a: ik zou er in Nederland niet op rekenen dat het coantwoorden .

 81. lorenzo says:

  nou , moderator moet deze tent ook eens op orde krijgen .

  Nee , anders zou ik mijn dure tijd niet besteden aan llectief uw financiële problemen komt oplossen.”

  Nu opnieuw beginnen met lezen , opnieuw denken en als laatste de onnozelheid van u als belasting betaler , een constatering slechts .

  U stelt namelijk :” a: ik zou er in Nederland niet op rekenen dat het coantwoorden .

 82. lorenzo says:

  lorenzo: Dat is toch exact wat ik zeg?

  Nee , dat zegt u niet derhalve .

  U stelt ;

  ik zou er in Nederland niet op rekenen dat het collectief uw financiële problemen komt oplossen.

 83. lorenzo says:

  Ik zeg :

  De naiviteit ten top ; WSNP alsmede de faillissementswet voorziet erin dat de schuldeisers uiteindelijk definitief buitenspel komen te staan.
  Het collectief .
  Dit zijn nog maar enkele voorbeelden , zie bovenstaande voor meer.
  De faillissementswet is onderwerp van renovatie trouwens, het collectief betaald er nu 1.7 miljard (per jaar ) aan mee en dat is nu wel voldoende.

 84. Dawg says:

  Vind ik dan weer het mooie van een tram: die stopt gewoon als ie de draad kwijt is.

 85. Mr. Marty says:

  dr.t,

  Wachten tot je een ons weegt…, nee dat niet! Wachten en sparen! Sparen is het toverwoord.

  Professionele beleggers, investment bankiers, beleggingsadviseurs etc. etc. kunnen de toekomst op economisch gebied ook niet voorspellen. Ze hebben alleen maar verwachtingen en speculeren met geld op zoek naar rendement. Een huis kopen is ook een belegging. Het moment van instappen (eerder aangehaald door een poster in reactie op dit artikel) is ook belangrijk element. De massa van de Nederlandse bevolking koopt een huis en kijkt naar mensen om zich heen en kopen ook een huis. Kudde gedrag dus. Hij of zij springt in de sloot dus ik of wij ook. Kees de Kort kijkt naar macro economische factoren en constateert sinds de crisis in 2008 deze indicatoren en interpreteert ze ook juist. Als potentiële huizenkoper kijk ik ook naar die factoren. Een bekende beleggingskreet is: kopen als het bloed door de straten vloeit. Daar is op de woningmarkt nog geen sprake van, omdat deze kunstmatig wordt beïnvloed door de overheid om te daling af te remmen. Kees en velen met hem doorzien dit fenomeen.

  De massa kijkt niet naar macro economische indicatoren, maar voelt het wel in hun portemonnee, danwel voelen dat ze onder water leven. Deze massa bagataliseert de daling en met de (zogenaamde) positieve berichten wordt op verjaardagen gezegd dag de prijzen weer stijgen en dat het een goed moment is om nu in te stappen. De massa volgt volgzaam terwijl je de huizenmarkt in NL kunt vergelijken met een vulkaan die op uitbarsten staat. Het piramidespel wordt in stand gehouden. De lage rente helpt daar ook aan bij. Zelfs de woningbouwcorporaties dachten dat de rente niet verder kon dalen en kochten financiële producten om een stijgende rente af te wentelen. Het resultaat is alom bekend. Het kan best zo zijn dat in Europa de rente 10 tot 20 jaar op een laag niveau blijft omdat het hier maar niet wil vlotten. De EU sancties met Rusland zijn hier straks ook debet aan. Overigens hebben de banken nog steeds flinke marges op de hypotheekrente. Dus hier word je als consument ook uitgeknepen.

  Wanneer is het dan wel een goed moment om in stappen?

  Dat moet je voor jezelf bepalen. Met alle middelen die we vandaag de dag voor handen hebben kun je zelf een weloverwogen beslissing nemen. Zodra de tijd rijp is zal ik ook een huis kopen. Dat is dan wel een moment dat weloverwogen is. De kat uit de boom hebben zien klauteren en met een gerust hart en zonder slapeloze nachten de toekomst tegemoet kan gaan zien. Als jij vindt dat het moment nu is doe je het nu. Getting the bigger picture; daar gaat het om. Ik heb ook geen glazen bol. Jij wel?

 86. Apekool says:

  Mr. Marty: Wanneer is het dan wel een goed moment om in stappen?

  Nou: ieder moment waarop je met voldoende zekerheid je lasten kan dragen en het huis kan vinden dat je nodig hebt of graag wil hebben.

  Wachten tot de bodembel rinkelt kan nog heel lang duren, je blijft niet eeuwig jong hoor – durf ook te leven!

 87. eric406 says:

  Mr. Marty,

  mijn idee.

 88. eric406 says:

  Apekool: Nou: ieder moment waarop je met voldoende zekerheid je lasten kan dragen en het huis kan vinden dat je nodig hebt of graag wil hebben.

  Wachten tot de bodembel rinkelt kan nog heel lang duren, je blijft niet eeuwig jong hoor – durf ook te leven!

  Ja, ik durf ook te leven. Zonder eigen woning.

  Ken steeds meer mensen die nog geen tientje uit kunnen geven, omdat ze de hypotheek moeten betalen. Wat van leven is dat. Dat je het nu kunt betalen is mooi. Maar kun je het blijven betalen?
  En macroeconomisch hebben we het dieptepunt nog lang niet berijkt. Ons verdienmodel klopt niet meer, en wordt steeds slechter.

 89. mafketell says:

  We zijn loaded met dat spul ….. derivaten ….. worden we Griekenland in het groot ?

  Tuinders zitten er ook al in tot in de modder …… derivaten …..

  http://www.gfactueel.nl/Home/Achtergrond/2013/11/Renteswaps-niet-zo-risicovrij-als-voorgespiegeld-1405183W/

  En Rabo gaat ze nu redden, ( jawel zichzelf zullen ze bedoelen ) http://nos.nl/video/689258-rabobank-helpt-tuinders.html

  En huurverhoging in aantocht ? Vestia zakt ook steeds dieper in de modder http://www.nrcq.nl/2014/08/21/gaat-vestia-andere-corporaties-opnieuw-veel-geld-kosten-wel-als-de-rente-zo-laag-blijft

  En een passend plaatje 🙂

  http://www.dcclothesline.com/wp-content/uploads/2014/05/warren_buffett_derivatives_weapons_of_mass_destruction.png

 90. mafketell says:

  En waar zitten dan die weapons of mass destruction ?

  Havens – ziekenhuizen – scholen – universiteiten – tuinbouw ( nieuw ) – MKB – gemeenten ( landbouw nog niet gevonden, komt vast nog wel )

  BOG vastgoed en ook onze eigen hypotheken zijn gederivatiseerd en zitten in SPV’s

  Zelfs vliegtuigen zijn gederivatiseerd …..

  Eigenlijk het hele land ……. Kan nikx bedenken waar géén derivaten in het spel zitten 🙂

  HELP er moet toch iets te vinden zijn ? Zelfs de sigarenboer op de hoek zit er dik in ……..

 91. mafketell says:

  En hoe kom je er vanaf ? Niet duzzzzz

  Rentederivaten zijn meestal gekoppeld aan een geldlening, en met mes op de keel wordt dan door de bank over gegaan op beëindigen van de lening …… en daar sta je dan …….. en …. geen geld voor een procedure ……

  Horeca vergeten, oeps ook loaded met derivaten

 92. Juan belmonte says:

  @ artikel

  Kees de kort is weer op dreef.

  Cursus bellen blazen:
  50 ml dreft
  1theelepel suiker
  200 ml warm water.

  Eerst suiker oplossen in het warme water
  Dan dreft erbij.

  ….
  Blaasze !!!!!

 93. Steven says:

  eric406,

  mafketell,

  Leuke is dat je (ik)terwijl je alles ziet aankomen wel heel goedkoop kan leven. Je hebt bijv. winkels als de Action, Wibra, Lidl, Aldi en weet ik veel.

  Ik kom er op omdat ik vandaag een fietspomp kocht voor 2,7 euro… (bij de Action). Niet dat het zo’ n mooie fietspomp is, maar hij werkt prima.

  Spul uit China kan zo via internet of direct in die Action en zo gekocht worden. Alleen die huizenprijzen blijven achter. Moet er niet aan denken nu 200.000 in de min te staan voor het huurhuis wat ik nu heb. (ook al is de rente belachelijk laag). Ook vind ik de opmerking van Marty belangrijk: de trend is heel belangrijk.

  Je kan voor wat voor “duistere” reden dure huizenprijzen willen, maar als ze eenmaal dalen dan gaat dat nou eenmaal zo. Schenkingen van ouders en hoge NHG zijn maar wat doekjes voor het bloeden.

 94. Mr. Marty says:

  lorenzo,

  Huis is dan wel een eerste levensbehoefte, echter heb je als individu of stel zelf de keus of je huurt of koopt.

  Ik heb een prachtig huurhuis (nieuwbouw eengezinswoning) van 160m2 met tuin in de Randstad met een treinstation op loopafstand en betaal nog geen € 1.000,- per maand. De huurwet is niet op mij van toepassing (vrije sector), waardoor de jaarlijkse huurverhoging alleen met de inflatie wordt verhoogd. Voor volgend jaar zal die niet zo hoog zijn (max. 1% zoals het er nu naar uit ziet). Bij deflatie kan de huur technisch gezien nog dalen ook. Contractueel heb ik dit ook met mijn verhuurder (woningbouwcorporatie) afgesproken/vastgelegd en kan ik voor onbepaalde tijd zonder opzegtermijn, zonder opstalverzekering, zonder onderhoudskosten, zonder OZB, zonder borg, zonder eigenwoning forfait enz. wonen en natuurlijk zonder hypotheek. Vrijheid blijheid dus!

  Ik hoop alleen dat als ik besluit om te gaan kopen, dat ik nog 30 jaar hypotheekrente mag aftrekken. Ben bang dat die regeling helemaal wordt afgeschaft binnen nu en 5 jaar. Waarschijnlijk als het belastingstelsel wordt herzien (zit er ook aan te komen). De huurders zullen hier van profiteren. Vlaktaks en geen HRA = netto meer €€€ voor de huurders onderaan het loonstrookje. 🙂

  Je moet er het beste van maken. Beetje sparen voor de oude dag en voor een koop/droomhuis. Ondertussen ook volop genieten van al het moois dat het leven te bieden heeft!

  Mocht ik een droomhuis vinden waar ik de dan komende 30 jaar niet meer uit hoef, heb ik ook maar 1x ongeveer 10% kosten koper. De komende 5 tot 10 jaar verroer ik me in ieder geval niet. Tegen die tijd moet je wel eigen geld hebben om te kunnen kopen, omdat je dan maar 90% van de taxatiewaarde krijgt gefinancierd (omringende Europese landen tref je nu al max. 80% aan). EU richtlijnen zullen dat aan ons opleggen! Ook een kwestie van tijd.

  Ik wens iedereen heel veel geluk en voorspoed toe. Ook de mensen die het een ander niet gunnen of afgunstig zijn. Je moet er zelf het beste van maken samen met de mensen om je heen en niet je gal spuwen op een ander vanwege je jaloerse instelling. Respect ontbreekt het hier op het forum nog wel eens aan.

  Als je toch een huis wilt kopen, koop dan een huis of appartement in een knoflook land en verhuur het. Daar is de bodem wel bereikt.

  Geluk!

 95. Het Zonnetje in huis says:

  Toch weer mooie berichten vandaag over de verder dalende werkeloosheid en verder stijgende huizenprijzen.

 96. Cartoonist says:

  Het Zonnetje in huis,

  Het UWV zet zijn werkelozen zeker ´off-balance´ ?

 97. Cartoonist says:

  Je moet toch wel een vertekent werkelijkheidsbeeld hebben als je de propaganda gelooft dat het aantal mensen zonder betaalt werk (defenitie van werkeloos zijn) afneemt.

 98. Cartoonist says:

  In de USA gebruikt men de truk om mensen minder dan 30 uur te laten werken i.p.v. de volle 40 uur. Op die bedrieglijke manier weet men de werkeloosheidscijfers te pimpen.
  Als bijkomend positief effekt (van <30 urige arbeidscontracten) voor de multinationale werkgevers (macDonald, Walmart etc) kan men de arbeiders zonder verzekeringen laten werken. Dus extra hoge winsten in de pockets van de grootaandeelhouders.
  Maar meer armoede voor de arbeiders.
  Die gaan echt geen huis kopen

 99. Cartoonist says:

  De quote voor vandaag:

  Political language is designed to make lies sound truthful and murder respectable.

  George Orwell

 100. Adamus says:

  mafketell:
  Zeeuw verft huis oranje als symbool bankencrisis…

  metronieuws.nl/nie…rZnhs!VKGQtkjFeWKJM/

  Om de hoek bij nhz/niek 😉

 101. decima says:

  Zal zonde zijn als momumentaal pand in Middleburg wordt verkocht op veiling, in het pand zit Ko d’ooooooor, onbetwist de beste espressobar van Nederland..

 102. Juan belmonte says:

  Adamus: Om de hoek bij nhz/niek

  Tsja, nhz heeft waarschijnlijk een eigen blog gestart ?

 103. decima says:

  Inderdaad, veel bekende posters alhier lijken afgehaakt. Kan me er iets bij voorstellen. Voor mij is deze blog erg nuttig geweest in de periode 2009 – januari 2014. Heb de huizenmarkt nauwlettend in de gaten gehouden, en afgelopen voorjaar in randstad een maisonnette van 100m met schuur gekocht (EUR 185k, initiële vraagprijs EUR 229k). Deze site heeft me scherp gehouden de afgelopen jaren. Het komt op mij echter voor dat het streven/ informerend doel van deze site (daling huizenprijs) zoals hier werd aangekondigd in 2007/2008 is bereikt, en vind persoonlijk dat de blog minder goed inhoudelijk invulling geeft nu de prijzen daadewerkelijk zijn gedaald. Kwaliteit van nieuw topics neemt af. Wat is de horizon na de daling van de huizenprijzen? Misschien tijd voor introspectie voor de blog nu ‘succes van voorspelling’ is bereikt, zichzelf opheffen, status aannemen van archief, of zichzelf opnieuw uitvinden?

 104. Juan belmonte says:

  decima,

  U kunt nog een hoop leren van deze blog.
  Leren is een keuze.

  Wie gelooft dat huizenprijzen uitgebodemd zijn bij historisch lage rente
  Is eenvoudigweg in staat
  Om nog een hele boel te leren 🙂

 105. Steven says:

  Juan belmonte,

  Ik hoop het. Had namelijk het idee dat nhz aan een ziekte leed. Als niet.. Zie je ook graag terug nhz!

 106. a says:

  Dawg:
  Vind ik dan weer het mooie van een tram: die stopt gewoon als ie de draad kwijt is.

  😀 😀 😀

 107. a says:

  lorenzo: Nee , dat zegt u niet derhalve .
  U stelt ;
  ik zou er in Nederland niet op rekenen dat het collectief uw financiële problemen komt oplossen.

  U zou uit mijn zelfde posting ook dit kunnen quoten:

  a: Failliet raken kan alleen via de WSNP, wat een streng traject is en waarvoor je meerdere jaren op het absolute minimum moet leven. Er is geen andere manier om definitief van je schulden af te komen ten laste van het collectief.

  U ziet dan dat ik niet zeg dat je niks kan afwentelen op het collectief. U ziet dan ook dat ik niet zeg dat er GEEN MANIER is om af te wentelen op het collectief, maar dat er GEEN ANDERE MANIER is dan de WSNP om af te wentelen op het collectief en dat dat geen prettig traject is. Als u een restschuld van 50k overhoudt aan uw verkochte woning van 4 ton dan mag u netjes van uw salaris die schuld blijven aflossen totdat deze volledig is afgelost of totdat u het tijdelijke voor het eeuwige verruilt. Pas als u in een uitzichtloze situatie zit, kan u via de WSNP in aanmerking komen voor faillissement.

  Helaas constateer ik wederom dat het u niet om inhoud maar slechts om provocatie te doen is, waarbij u mij wederom woorden in de mond legt en mij selectief (en foutief) quote. Derhalve “discussie” eenzijdig gesloten.

 108. lorenzo says:

  Mr. Marty: Huis is dan wel een eerste levensbehoefte, echter heb je als individu of stel zelf de keus of je huurt of koopt.

  Bij deze 1 ste zin gaat het alweer fout : de keus tussen uur en koop is er veelal niet of praten we niet over NL ?

 109. lorenzo says:

  Juan belmonte: Wie gelooft dat huizenprijzen uitgebodemd zijn bij historisch lage rente
  Is eenvoudigweg in staat
  Om nog een hele boel te leren

  Ik heb hier jaren niets anders gehoord ; naar zie rechts van ”ik ben graag in beeld ” Ewald Engelen zijn Tweet over de RABO .

 110. Het Zonnetje in huis says:

  Zojuist op RtlZ:
  Beter Bed: Nederlandse markt trekt aan.

 111. Steven says:

  Het Zonnetje in huis: Beter Bed: Nederlandse markt trekt aan.

  Ja klopt. Even een hobbeltje omhoog. Het gaat natuurlijk nooit in één rechte lijn omlaag. Er zijn altijd dommeriken die DE trend niet zien. 😉

 112. Steven says:

  lorenzo,

  Ewald Engelen zegt hier onder in het youtube filmpje heel belangrijke dingen. Jammer is dat hij het met zo’ n wollige stem verteld. Ik kan me voorstellen dat Henk en Ingrid zoiets hebben van: Waar gaat het over?

  Maar de inhoud is voor mij gewoon zo duidelijk als wat.

  https://www.youtube.com/watch?v=fmiTPa-OzZE

 113. Steven says:

  vertelT (sorry)

 114. Zilversmid says:

  Steven: Ja klopt. Even een hobbeltje omhoog. Het gaat natuurlijk nooit in één rechte lijn omlaag. Er zijn altijd dommeriken die DE trend niet zien.

  Je realiseert je dat dit hobbeltje inmiddels al meer dan anderhalf jaar duurt?

 115. a says:

  Het Zonnetje in huis:
  Toch weer mooie berichten vandaag over de verder dalende werkeloosheid en verder stijgende huizenprijzen.

  Dalende werkloosheid is zeker goed nieuws. Ben wel benieuwd hoe de werkloosheid zich begin 2015 zal ontwikkelen. Vanaf 2015 gaan de hervormingen in de zorg hun beslag krijgen. Dit is de grootste sector van het land en hier gaan echt heel veel ontslagen vallen. Denk met name aan de thuiszorg, ouderenzorg, intramurale AWBZ zorg en de jeugdzorg. In mijn regio staan talloze ontslagrondes op het programma waarbij tientallen procenten (tot zelfs de helft!!) van het personeelsbestand mag vertrekken vanaf begin volgend jaar.

  Bronnen:
  http://www.actiz.nl/nieuwsberichten/website/nieuws/2014/tienduizenden-banen-in-de-ouderenzorg-op-de-tocht

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3627329/2014/04/03/Verlies-van-5-000-tot-9-000-banen-in-jeugdzorg-verwacht.dhtml

 116. Henk 6 says:

  http://nos.nl/op3/artikel/689290-geen-woningnood-studentenkamer-vinden-is-makkelijker.html

  Zie bovenstaand bericht,

  Even heel kort ,

  Dit blog heeft aangetoond dat overkreditering icm met woningschaarste de reden was van de huizenbubble.

  1) Overkreditering hebben we vaak genoeg besproken, hier al in 2008 en later in de rest van NL. Pijn is nog lang niet geleden, kijk o.a. naar de analyse van tufkay van de Rabo cijfers. Maar goed issue heeft aandacht.

  2) Nu gaan we zien dat het punt van schaarste ook een non issue is geworden, o.a. door demografische opbouw van Nederland. Zie demografische cijfers bij het CBS en je zult verstelt staan( er zijn significant minder 30-jarigen dan 40- jarigen en dit zelfde geldt weer voor peuters en 20–jarige….)

  Schaarste begint voorbij te raken, nu zichtbaar bij de leeftijds categorie van studenten en regionaal bij minder populair gebieden zoals Almere, Hoofddorp, Delfzijl en Heerlen. Trends zijn al jaren zichtbaar!!

  Ik denk dat dit blog mee kan helpen om het non issue van schaarste duidelijk te maken!

 117. Henk 6 says:

  Ps. Het feit dat schaarste afneemt zou voor iedereen goed nieuws moeten zijn, zie de verkorte wachtlijsten voor studenten, alleen maar goed.

 118. Cartoonist says:

  Zonnetjetje kwaakt weer een tweet over de wonderbaarlijke economie die zichzelf aan zijn/haar haren uit het moeras trekt omdat een bedrijf een klein lichtpuntje bekend maakt in een zee van rode cijfers.

  Het Zonnetje in huis: Zojuist op RtlZ:

  Als je de moeite neemt om het 1e halfjaarverslag 2014 van BB te bekijken dan zie je dat alles omlaag is.
  Omzet -6.3%,
  Brutomarge EBIT -21.2%,
  Nettowinst -10.1%
  winst/aandeel -10.4%
  Op. kasstroom -11.8%
  aantal winhels -26

  Natuurlijk moet de directie een (paar) lichtpuntje(s) hebben omdat ze anders hun biezen mogen pakken en daar kijkt onze propaganda_eend alleen maar naar.

 119. a says:

  @Juan

  De quotefunctie lijkt het niet te doen, daarom maar even zo:

  Maar Juan, wat te denken van een scenario waarin de rente nog 20 jaar lang op dit lage niveau blijft? Om op het historisch gemiddelde te komen, moet er nog 30% van de prijzen af, maar er zijn ook genoeg perioden in de geschiedenis te vinden waarin de prijzen 50 of zelfs 100 jaar boven het historisch gemiddelde blijven. Met een jaarlijks toenemende arbeidsproductiviteit van ongeveer 1,5% en de daarmee gepaard gaande welvaartgroei (op lange termijn) is het geen zekerheid dat we die correctie gaan maken door dalende prijzen. Mits we er in slagen om onze productiviteitsgroei te handhaven en dit te vertalen in stijgende lonen voor de middenklasse zou het gat tussen prijzen en inkomen ook verkleind kunnen worden door stijgende lonen.

  Nogmaals, ik zeg niet DAT dit gaat gebeuren, maar onmogelijk is het niet.

  Dat de rente gaat stijgen hoor ik ook al 5 jaar (ja, ook van de “professionals”, beleggers voor grote financiële instellingen in NL), maar tot nu toe heb ik met mijn alternatieve visie van langdurig lage rente steeds gelijk gekregen. Niemand kan 20 jaar vooruit kijken, maar voor de komende 5 jaar hoef je echt geen significante rentestijgingen te verwachten. Japan is niet het enige voorbeeld uit de geschiedenis waarbij de rente langdurig (tientallen jaren) zeer laag is/was. Verder is de wereldwijde vergrijzing (die uiteindelijk nauw samenhangt met lage rente / deflatie) een fenomeen dat nog niet eerder op deze schaal heeft plaatsgevonden. In het verleden was de wereldpopulatie altijd een pyramide met brede basis (meer jongeren dan ouderen). Nu is dat alleen nog het geval in Afrika, Zuid-Amerika en delen van Azië. Landen als bijvoorbeeld China vergrijzen ook. Al met al genoeg reden om aan te nemen dat de rente langdurig laag kan blijven.

  Conclusie: zeker met je eens dat de prijzen (te?) hoog zijn, maar met de huidige rentestanden is een koophuis nou eenmaal goed te betalen. Het is dus maar zeer de vraag wanneer, in welke vorm en in welk tempo een correctie van de prijzen gaat plaatsvinden. Prijs is slechts één element en wellicht niet eens het belangrijkste om tot je woonkeuze te komen.

 120. a says:

  Cartoonist: Zonnetjetje kwaakt weer een tweet over de wonderbaarlijke economie die zichzelf aan zijn/haar haren uit het moeras trekt omdat een bedrijf een klein lichtpuntje bekend maakt in een zee van rode cijfers.

  Haha, dan heb ik nog een bericht voor je uit de telegraaf van vandaag.

  Feit uit het bericht:
  Na jaren van krimp in de uitgaven, zijn de bestedingen nu al drie maanden op rij stabiel.

  STABIEL, dus geen krimp, geen groei. STABIEL betekent gelijkblijvend, althans in mijn woordenboek.

  Nu de duiding van de telegraaf, eerste zin in het artikel:
  Nederlandse huishoudens laten het geld weer behoorlijk rollen.

  WHAT THE F***????

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/consument/22993879/__Consumptie_krimpt_al_3_maanden_niet_meer__.html

 121. DenVrolijkeHuurder says:

  decima:
  Inderdaad, veel bekende posters alhier lijken afgehaakt. Kan me er iets bij voorstellen. Voor mij is deze blog erg nuttig geweest in de periode 2009 – januari 2014. Heb de huizenmarkt nauwlettend in de gaten gehouden, en afgelopen voorjaar in randstad een maisonnette van 100m met schuur gekocht (EUR 185k, initiële vraagprijs EUR 229k). Deze site heeft me scherp gehouden de afgelopen jaren. Het komt op mij echter voor dat het streven/ informerend doel van deze site (daling huizenprijs) zoals hier werd aangekondigd in 2007/2008 is bereikt, en vind persoonlijk dat de blog minder goed inhoudelijk invulling geeft nu de prijzen daadewerkelijk zijn gedaald. Kwaliteit van nieuw topicsneemt af. Wat is dehorizon na de daling van de huizenprijzen? Misschien tijd voor introspectie voor de blog nu ‘succes van voorspelling’ is bereikt, zichzelf opheffen, status aannemen van archief, of zichzelf opnieuw uitvinden?

  Psychologisch gezien uiteraard volledig verklaarbaar dat jij van mening bent dat huizenprijzen niet verder dalen op het moment dat je zelf huiseigenaar bent.

  Je zou een behoorlijke dosis cognitieve dissonantie moeten overwinnen om een andere mening te zijn toegedaan.

  Dat maakt het uiteraard niet per se werkelijkheid, maar dat snap je zelf vast ook.

 122. Cartoonist says:

  Japan, Japan, Japan.

  a,

  De nederlandse (industriele) produktiviteitsgroei vindt enkel plaats in lage-lonen landen. De winst van produktiviteitsgroei verdwijnt in de zakken van een selekt groepje multinational_grootaandeelhouders. Arbeiders worden er niets beter van en ook de ,steeds kleiner wordende, middenklasse wordt er nauwelijks beter van.

  De Nederlandse produktiviteitsgroei in agrarische produkten wordt vaak doorgedraaid om de prijs hoog te houden.

  Arbeidsproduktiviteitsgroei heeft geen enkele relatie met huizenprijzen. Krediet is van belang.

  In een gezonde economie die draait met gezond (gedekt) geld zal produktiviteitsgroei zich altijd vertalen in lagere prijzen. Lagere prijzen betekent welvaartgroei omdat je meer waar voor je geld krijgt.
  Maar het westerse model staat heel ver van gezond geld en een gezonde economie vandaan.

 123. a says:

  DenVrolijkeHuurder: Psychologisch gezien uiteraard volledig verklaarbaar dat jij van mening bent dat huizenprijzen niet verder dalen op het moment dat je zelf huiseigenaar bent.

  Je zou een behoorlijke dosis cognitieve dissonantie moeten overwinnen om een andere mening te zijn toegedaan.

  Dat maakt het uiteraard niet per se werkelijkheid, maar dat snap je zelf vast ook.

  Mwaoh, ik ben ook sinds kort huiseigenaar maar ik verwacht wel dat de prijzen nog verder zullen dalen. Geen totaalineenstorting, maar wel een daling van 10% (goedkoper segment) tot 25% (duurder segment).

 124. Apekool says:

  Cartoonist:
  Het Zonnetje in huis,

  Het UWV zet zijn werkelozen zeker ´off-balance´ ?

  WerkElozen zijn per definitie off-balance.

 125. Steven says:

  ook die rare manier van het stijgen van de huizenprijzen ten op zichte van het vorige jaar verkondigen.
  Als de huizenprijzen in juni tegenover juni vorig jaar 1,9 procent zijn gestegen…. Dan zullen de huizenprijzen in juli uiteraard ook ongeveer 1,9 procent zijn gestegen tegenover juli vorig jaar.

  Dat wil dus zeggen dat ze stabiel zijn en niet dat ze in één maand nog eens 1,9 procent zijn gestegen (toch?). Straks zeggen ze dat de prijzen vergeleken met augustus vorig jaar met 1 procent zijn gestegen (of zo), maar ze zijn dan dus vergeleken met juli 2014 0,9 procent gedaald!

  volgt u het nog? Feit is dat er bijna 20 procent af is sinds 2008: dat is de grote trend.

 126. Cartoonist says:

  Zoals een vermindering van mediceinen gezondheidsgroei en dus welzijnsgroei betekent, betekent in ons ziekelijk economisch systeem een groei in mediceingebruik een groei van de economie. En dat noemen de MSM welvaartsgroei.

  Evenzo betekent een groei in de oorlogs/wapen industrie en een groei in agressie_uitgaven economische groei. (ik noem dit express geen defensie_uitgaven).

  Dit soort logica is natuurlijk revolutionair en gevaarlijk.
  Zoals Orwell schreef

  In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act.

 127. Cartoonist says:

  Apekool: WerkElozen zijn per definitie off-balance.

  Toch staan veel (en steeds meer) arbeids-onproduktieven in het kasboekje v/d staat aan de uitgavenzijde. Ze krijgen geld, belastinggeld opgebracht door steeds minder arbeids-produktieve eenheden.
  Maar geen probleem, de staat kan altijd nog meer ongezond micky-mouse fiatgeld lenen van de bank toch ?

 128. Steven says:

  Cartoonist,

  Ik gaf een spreekbeurt over 1984. (toen was ik slechts 16): kreeg er een 9 voor. Daarna waarschijnlijk te veel hersencellen weggezopen.. 😉

  (het is overigens medicIJnen)

 129. Cartoonist says:

  Steven: (het is overigens medicIJnen)

  Ik dacht erover na maar had geen zin het na te checken, per slot weet praktisch iedereen wat mediceinen zijn.
  Hooguit een verkalkte leraar nederlands niet.

 130. erik trol says:

  aantal ww-ers omlaag, huizen prijzen in veel gebieden weer aan het stijgen, jongeren geven liever geld aan een huis dan aan een auto, overheid tekort fors naar beneden,aantal huizen executies blijft laag, mkb doet het steeds beter, export omhoog, binnenlandse bestedingen dalen niet meer..etc etc je moet de lichtpunten wel willen zien natuurlijk

 131. Steven says:

  Cartoonist,

  ha ha sorry. 😉

 132. Cartoonist says:

  Steven,

  1984 stond bij mij op de lijst van engelse boeken tijdens mijn studie. Samen met o.a. ´War of the Worlds´ en Animal Farm.
  Dat was overigens in tijd ruim voor 1984.

 133. Cartoonist says:

  erik trol,

  Ik volg de MSM niet.

 134. Steven says:

  erik trol,

  ach ja. een hikje up in 2014. Is denk ik niet meer dan een oprisping bij het verteren van de duidelijke daling. (grafiek is zelfs gecorrigeerd voor inflatie)

  http://daskapital.nl/images/fotos/PrijzenBestaandeKoopwoningenOkt.png

  Maar ben maar weer off.

 135. a says:

  Cartoonist,

  Zo simpel zit het echt niet elkaar. Overigens, de laatste 100 jaar (zeg maar sinds dat de centrale banken zijn opgericht :P) zijn in de geschiedenis van de mens ongeëvenaard als het gaat om welvaartscreatie voor de lagere en middenklasse in de samenleving. Nog nooit zijn deze er zoveel op vooruit gegaan als in de laatste 100 jaar. Door innovatie, ICT, efficiëntere processen, enz. produceren wij ieder jaar ongeveer 1,5% meer output met gelijkblijvende input. Het in historisch en internationaal perspectief gigantische handelsbalansoverschot van Nederland geeft aan hoe enorm concurrerend we zijn en geeft dus ook aan dat er feitelijk ruimte is om lonen te verhogen.

  Tevens is het echt veel te simplistisch om te stellen dat een fiatgeldsysteem per definitie fout is. Ook dat is echt niet zo eenvoudig als je doet voorkomen: banken printen gratis geld dus ze beroven ons. Een 100% gedekt geldsysteem heeft ook nadelen omdat de geldgroei gelimiteerd wordt, wat er in resulteert dat de investeringen beperkt worden en dat er dus minder welvaart gecreëerd kan worden. Een dergelijk vraagstuk is echt niet eenvoudig op te lossen want als dat zo was dan was dat al lang gebeurd (ja, ik weet dat jij zal stellen dat een kleine groep belanghebbenden dat bewust tegenhoudt, maar die discussie ga ik niet opnieuw aan :P).

  Ik ben het wel met je eens dat er verdelingsprobleem is, maar we hebben als mensheid wel voor hetere vuren gestaan toch? Er wordt uiteindelijk echt wel iets verzonnen waardoor de gecreëerde welvaart min of meer eerlijk verdeeld wordt.

 136. Cartoonist says:

  erik trol: je moet de lichtpunten wel willen zien natuurlijk

  Nadat ik vele vele jaren de MSM had gevolgd realiseerde ik me dat het MSMnieuws ernstig vergiftigd, vertekend en verdraaid is en verzadigd van propaganda.
  Daarom luister ik sinds een paar jaar veel naar de InfoWars show. Dat is geen perfekte informatiebron nog de absolute waarheid maar wel een aardig tegengif tegen het MSM-vergif.

 137. a says:

  Cartoonist: Nadat ik vele vele jaren de MSM had gevolgd realiseerde ik me dat het MSMnieuws ernstig vergiftigd, vertekend en verdraaid is en verzadigd van propaganda.
  Daarom luister ik sinds een paar jaar veel naar de InfoWars show. Dat is geen perfekte informatiebron nog de absolute waarheid maar wel een aardig tegengif tegen het MSM-vergif.

  http://www.ftm.nl/column/msm-haat/

 138. Cartoonist says:

  a,

  ftm zit tegen de MSM aan.
  Veel websites zijn 100% MSM

 139. a says:

  Cartoonist:
  a,

  ftm zit tegen de MSM aan.
  Veel websites zijn 100% MSM

  Dus? Je beoordeelt een artikel hopelijk op inhoud en niet op wie de schrijver is toch?

 140. Cartoonist says:

  dagelijksestandaard.nl is ook zo.n tegen de MSM aanschurende website.
  Ik haal de stukjes betaalde propaganda er zo tussenuit. Veel zogenaamde onafhankelijke webjournalisten worden in werkelijkheid betaald om PR voor multinationals, EU en overheid te schrijven. Dat is geen onafhankelijke journalkistiek maar puur propaganda.

 141. Cartoonist says:

  Voor de taalpuristen, ik bedoel aanschurken i.p.v. aanschuren.

 142. a says:

  Cartoonist:
  dagelijksestandaard.nl is ook zo.n tegen de MSM aanschurende website.
  Ik haal de stukjes betaalde propaganda er zo tussenuit. Veel zogenaamde onafhankelijke webjournalisten worden in werkelijkheid betaald om PR voor multinationals, EU en overheid te schrijven. Dat is geen onafhankelijke journalkistiek maar puur propaganda.

  Maak dat eens concreet dan. Kom eens met bewijzen, bijvoorbeeld t.a.v. het genoemde artikel. Door wie wordt de schrijver volgens jou betaald? Waaruit blijkt dat?

  De schrijver geeft nota bene zelf aan dat ook in de MSM vaak fouten gemaakt worden. Natuurlijk! Mensen zijn niet perfect en journalisten ook niet. Maakt dat de totale MSM onbetrouwbaar en onethisch?

  Je roept een hoop, diskwalificeert heel veel mensen met een grote mond, maar je haalt zelf nog niet het minste beetje bewijs aan. Je pleegt geen hoor- en wederhoor. Eigenlijk overtreed je zelf alle basisregels waar een onderzoeker of journalist zich aan dient te houden als hij een objectief statement wil maken. Waarom zou ik jouw uitspraken serieus nemen?

 143. Cartoonist says:

  a,

  Daar heb je geen bewijzen voor nodig.
  Een website zoals dagelijksestandaard zo groot, goedlopend, zonder reclame en professioneel, daar zit een organisatie achter en een financier.

 144. Cartoonist says:

  a: Kom eens met bewijzen, bijvoorbeeld t.a.v. het genoemde artikel.

  Ik wordt al onpasselijk van de bijgeplaatste foto in het door jouw genoemde artikel.

 145. Latida says:

  Dit is de enige grafiek die er toe doet. Volgend jaar rond deze tijd weten we meer. Dan zonder belastingvrije schenkingen? Zonder HRA voor Tweede Huizen? Zonder off-balance subprime leningen? Met afboekingen op grondwaardes? Zonder 4-6,5% huurberhogingen? Wellicht zelfs met na de volgende verkiezingen versnelde HRA aftrek? Met wellicht een verder oplopende leegstand van nu reeds 408,000 woningen? Met het verder dumpen van afgeschreven sociale woningen? op de markt? Nadat Blok er tussenuit knijpt? Met de derivaten gevalletjes voor de boeg? Met de uitwerking van de strengere leeneisen? De dalende maximale LTV? En alle andere marktmanipulaties die er het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden?

  Voortdurend stijgende prijzen dus volgens sommigen? Je moet de lichtpuntjes wel willen zien natuurlijk..

  Rien ne va plus, ladies and gentlemen, place your bets.

  Ik sprak iemand die als reactie op mijn opmerking over dalende prijzen reageerde met: “Maar de prijzen stijgen alweer” reageerde. Discussie gesloten. We gaan het zien.

  Ik ken ook iemand anders die al meer dan anderhalf jaar een vorig huis te koop heeft staan en dus dubbele aftrek geniet. En daarom weigert de prijs te verlagen, wznt er is geen noodzaak om te verkopen als je van het belastingvoordeel gebruik maakt.

  Om hoeveel gevallen zou dit gaan?

 146. Cartoonist says:

  Cartoonist: Een website zoals dagelijksestandaard zo groot, goedlopend, zonder reclame en professioneel,

  Jeetje, mijn adblocker werkt zo goed dat ik zelden of nooit ergens reclame zie.

 147. Steven says:

  Leuk is om zelf dingen te onderzoeken. Ik betwijfelde al bijvoorbeeld vanaf mijn jeugd al dat Neanderthalers gewoon uitstierven. Ik kon mij niet voorstellen dat die sterke mensen (met grotere brijnen als wij nu hebben) zo maar weggevaagd werden.

  Nu is duidelijk dat we dus wel degelijk Neanderthaler genen hebben. (rood haar, grote neuzen en blauwe ogen). In Georgië zijn 1,8 miljoen jaar oude schedels gevonden. Het out of Afrika sprookje: dat 100.000 jaar geleden de mens uit Afrika ontsnapte is complete kul. De mens is al minstens 2 miljoen jaar aan het mixen en dat gaat gewoon door. Wel is de mens in Afrika ontstaan, maar dat was weer minstens 2 miljoen jaar daar voor. (ja Christen-dom en Is-lam: zo is het gewoon

  Ik probeer wetenschap te bedrijven; probeer het ook eens! (overigens gaat er dus nog 40 procent van de huizenprijzen af als je logisch nadenkt)

  http://www.sci-news.com/othersciences/anthropology/science-dmanisi-human-skull-georgia-01474.html

 148. eric406 says:

  Waar het naartoe gaat kan niemand met zekerheid zeggen

  Het Zonnetje in huis:
  Toch weer mooie berichten vandaag over de verder dalende werkeloosheid en verder stijgende huizenprijzen.

  Zeker, en als ik de volgende grafiek bekijk wordt het met de werkeloosheid alleen maar beter:

  http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/sterfte-levensverwachting-en-daly-s/sterfte/toekomst/

  Met de huizenmarkt is dat een ander verhaal:

  http://www.binnenlandsbestuur.nl/openbare-orde-en-veiligheid/nieuws/steeds-meer-woningeigenaren-70-plus.9160766.lynkx

  18% van de 4 miljoen koopwoningen (720000) is in bezit van 70 plussers.

  Veel van deze woningen zijn verouderd en te duur.

 149. Steven says:

  Latida,

  Duidelijk is geworden dat veel marktpartijen geen idee hebben wat ze kopen of verkopen. Wat als een onschuldig proces begon, is gruwelijk misbruikt. Daardoor zijn er als het ware diverse schillen om de financiële industrie gebracht. Dit maakt het voor een leek vrijwel onmogelijk om te doorgronden waarmee hij of zij bezig is. Daarnaast zijn er de afgelopen jaren nog diverse instrumenten aan het financiële palet toegevoegd, die een daadwerkelijke inschatting van de risico’s complex maken. Een portfolio wordt op deze manier al snel een wespennest.

  Daarom spaar ik gewoon zilveren munten. 😉

 150. Latida says:

  “Wie zijn volgens u dan nu eigenaar van de corporaties?

  ‘Het systeem is footloose. Het is van niemand meer, behalve dan van het old boys-netwerk dat het conglomeraat runt.”

  http://www.ftm.nl/exclusive/duivesteijn-er-iets-wezenlijks-mis-met-ons-corporatiestelsel/

 151. Latida says:

  eric406:

  Met de huizenmarkt is dat een ander verhaal:

  binnenlandsbestuur…0-plus.9160766.lynkx

  18% van de 4 miljoen koopwoningen (720000) is in bezit van 70 plussers.

  Veel van deze woningen zijn verouderd en te duur.

  Goede link, dank voor het delen!

  “In Laren is ruim 30 procent van alle koopwoningen in bezit van 70-plussers. Ook Blaricum, Naarden en Bussum scoren ver boven het landelijk gemiddelde. Wethouder Wim van der Zwaan van Laren denkt niet dat zijn donkergrijze gemeente een probleem heeft. ‘”

  en

  “bijna driekwart van de duurste woningen in de Noord-Veluwse gemeenten in bezit is van bejaarden. Ze zijn honkvast, maar willen geen geld uitgeven aan woningaanpassingen.”

 152. Steven says:

  Steven: brijnen

  aan Cartoonist… daar deed ik het ook: het is brEInen uiteraard. 😉

  Let er nou gewoon eens op of informatie waar is. Wat veel mensen steeds fout doen is een mening als feit zien en een gedegen onderzoek als een mening interpreteren.

 153. Luisindepels says:

  Jeetje, als zelfs zo’n overbetaalde msm beroepsjubelaar als KdK het al zegt, dan zal het wel zo zijn. Niet dan?

 154. Cartoonist says:

  Steven,

  Ik weet zeker dat het kerstmannetje of sinterklaas niet bestaat, maar bewijzen van hun niet-bestaan heb ik niet , ook niet na een gedegen onderzoek van de mij ter beschikking staande feiten.

  Ben ik nu een alu-hoedje ?

 155. Steven says:

  Cartoonist,

  aan Cartoonist. Ik had het alleen over onze IJ, EI spellingsfout. Dat mensen bla bla met wetenschappelijke onderzoeken verwisselen was niet aan jou hoor.

  Overigens vind ik het belangrijk dat men eens goed nadenkt over deze onderstaande link. De mens is echt verschrikkelijk veel ouder dan eerder gedacht.

  http://www.sci-news.com/othersciences/anthropology/science-dmanisi-human-skull-georgia-01474.html

  Heel veel evolutie theorieën over de mens kunnen zo de vuilnisbak in. (uiteraard ook de bijbel en de koran)

 156. Cartoonist says:

  Op ftm.nl

  http://www.ftm.nl/column/sinterklaas-bestaat/

  alleen maar bewijzen dat sinterklaas wel bestaat.

 157. Cartoonist says:

  Steven: (uiteraard ook de bijbel en de koran)

  Die 2 boeken die jij daar noemt zijn deels gebaseerd op tijdloze wijsheden, zoals de mondelinge overdracht van duizenden jaren oude mythologie.
  Ik vind niet dat je die zomaar moet verbannen, ze zijn ook in deze tijd nog het bestuderen waard. (maar natuurlijk geen oorlog.)

 158. Steven says:

  Cartoonist,

  nou ja. ik bedoel dat Adam en Eva gezeur en binnen 6000 jaar en zo. Een weldenkend mens weet dat dat onzin is met een skelet van een dinosauriër in Naturalis.

 159. Cartoonist says:

  Steven,

  Ik ben wel gecharmeerd van de eenvoud van de creationistische leer. 😉

 160. Steven says:

  Cartoonist,

  ha ha. ja. Sprookjesboeken hebben ook iets leuks.. Maar de mens is zo slim om verder en dus ruimtelijker te kijken. Hier zo’n filmpje:

  https://www.youtube.com/watch?v=B6ECpw_0N68

 161. Juan belmonte says:

  a,

  Te lang zij maandlasten leidend geweest voor huizenprijzen.
  Men is zelfs gesubsidieerd huizen gaan leasen, om maar met steeds lagere maandlasten steeds hogere huizenprijzen op te kunnen hoesten.

  Rentes kunnen nog lang laag blijven, moeilijk te voorspellen wanneer precies.
  Op de dag dat gebeurt dalen huizenprijzen verder.

  Maar het kan zijn
  Dat de wereld zich volstrekt anders gedraagt 🙂

 162. Juan belmonte says:

  Luisindepels:
  Jeetje, als zelfs zo’n overbetaalde msm beroepsjubelaar als KdK het al zegt, dan zal het wel zo zijn. Niet dan?

  Gefeliciteerd deze is met glans uw beste post

 163. Cartoonist says:

  Ik ben zo vrij om Juan aangepast te quoten:

  Juan belmonte: Te lang zij maandlasten leidend geweest voor winkelprijzen.
  Men is zelfs gesubsidieerd winkels gaan leasen, om maar met steeds lagere maandlasten steeds hogere winkelprijzen op te kunnen hoesten.

  Met als resultaat dat 7% van de winkelruimte , en in veel binnensteden een nog groter percentage, leeg staat. Nu proberen bepaalde groepen op kosten van de belastingbetaler een sanering van winkelruimte te forceren.

  Te triest voor woorden.

 164. Steven says:

  Je kan ook naar de huizenprijzen kijken met TA (technische analyse)

  Dan is het heel simpel… 😉
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/wp-content/uploads/2012/11/huizenprijzen-gecorrigeerd-inflatie.png

  Het is niet aan de zeepbellers om te verklaren dat het daalt, maar aan de hogehuizenprijsliefhebbers dat het op de wat langere termijn stijgt.

  En ja…we zeggen steeds hetzelfde. 2 + 2 = 4

 165. Steven says:

  Steven: Dan is het heel simpel…

  Omdat er vooral particulieren in die te dure huizen zitten (dus geen rare hedgefunds en zo) denk ik dat ie gewoon die bellcurve af gaat maken. Dat is dus een nette 50 procent van de prijs af. Voor de huizenbezitters is het te hopen dat het niet de Japan kant uit gaat, want dan gaat er dus nog 70 procent af. (als u uw huis voor 30.000 minder dan de buren te koop zet dan bespaart u uzelf een hoop ellende, want dan maakt u een goede kans de stenen toch voor een dikke prijs kwijt te kunnen)

 166. Steven says:

  met een 😉 (maar ik meen het wel)

 167. erik trol says:

  STEVEN. Mag ik even lachen.
  Zo niet doe ik het toch. je kan nu met een modaal inkomen een gewoon appartement kopen en met 1,5 tot 2 modaal gewoon een eenvoudige eengezinswoning.Rente blijft structureel laag. ik zou zeggen wordt toch wakker

 168. Steven says:

  erik trol,

  Ik heb geen zin om 2 ton in de min te staan. Dat sta jij nu wel. Je kan geen kant op.

  Ik betaal wel iets meer voor mijn vrijheid, maar dat heb ik er graag voor over.

 169. Steven says:

  hier een gouwe oude van NHZ

  “ik ben het rapport nog aan het lezen, duidelijk dat er nog een lange weg te gaan is; de grafiek hierboven zegt meer dan duizend woorden. Ik blijf bij mijn stelling dat de markt pas bodemt als de prijzen 70-75% gedaald zijn. En dan zullen ooit ook NHG en HRA noodgedwongen afgeschaft worden, over een paar jaar als Nederland hardstikke failliet is door de economische bende die Rutte & Samsom aangericht hebben; dat zal de doodsteek voor de huizenbubble zijn. Het kabinet denkt vrolijk door te kunnen gaan met de mega-subsidies voor de woningmarkt, en het tot elke prijs beschermen van huiseigenaars; maar ondertussen gaat het land naar de knoppen dus het zal niet werken. Het schip der staat zal crashen op de wal en de huizenbubble zal langzaam blijven leeglopen.

  Maar no worries, over een paar jaar is er ongetwijfeld een nieuwe mega bubble (vermoedelijk de gezondheidszorg) waar burgers gedwongen worden tot afname van waanzinnig overprijsde produkten en diensten, en politici en hun vriendjes vet aan verdienen”

 170. Steven says:

  maar nu ben ik echt off. (weer veel te veel bier op: ik denk dat ik het allemaal nog prima volg……… totdat ik het morgen nalees)

 171. Nico de Geit says:

  Juan belmonte: Op de dag dat gebeurt dalen huizenprijzen verder

  In de praktijk zit daar jaren tussen. We gingen van aflossingsvrij naar verplicht aflossen, dus mag je verwachten dat de prijs zich aanpast. Dat zal ook ooit wel gaan gebeuren, simpelweg omdat het fundamenteel onvermijdbaar is, maar je ziet het nu nog niet echt.

  Hetzelfde zal gebeuren bij stijgende rente: ze gaan gewoon door met het vragen van idioot hoge prijzen. De wal zal het schip moeten keren.

 172. Zilversmid says:

  Cartoonist:
  Met als resultaat dat 7% van de winkelruimte , en in veel binnensteden een nog groter percentage,leeg staat.

  M.a.w. er is 93% verhuurd. Klinkt toch heel anders.

 173. Juan belmonte says:

  Nico de Geit,

  Inzicht kan ook plotsklaps komen, we zullen zien.

 174. tufkaj says:

  Zilversmid: M.a.w. er is 93% verhuurd. Klinkt toch heel anders.

  Jij zou nog juichen als 70% van de beroepsbevolking een baan heeft.

 175. Nico de Geit says:

  Juan belmonte: Inzicht kan ook plotsklaps komen

  Ik denk dat veel ‘huiseigenaren’ stug vol blijven houden dat ‘hun huis meer waard is’. Zeker na een brief van de bank maar ook na faillissementsverkoop. Ze beschuldigen de hoogste bieder gewoon van lijkenpikkerij.

  Mensen die een realistische inschatting kunnen maken van wat ze voorstellen en wat de waarde is van hun bezittingen zijn in de minderheid.

  Het is niet leuk om je te realiseren dat je zwaar onder water staat en dat je waarschijnlijk nooit meer uit de schulden komt. Daarom willen ze het niet weten. Het zal wel een of ander psychisch beschermingsmechaniekje zijn.

  Wat is er mis met dromend je graf ingaan? Dat is wat de meerderheid, zeker de babyboomers, doet. ‘Ik ben een goed mens, een beter mens, ik ben rijk, enz.’

  Zolang ze denken dat ze rijk zijn gaan ze door met uitgeven. Maar de consumentenbestedingen nemen af. Misschien een geringe bewustwording?

 176. lorenzo says:

  Juan belmonte: Te lang zij maandlasten leidend geweest voor huizenprijzen.

  Ik proef hier de voltooid verleden tijd . Juist nu , weer, is de woningprijs niet van primair belang , wat we maandelijks moeten ophoesten des te meer.
  Betreft een herhaling .

 177. lorenzo says:

  Nico de Geit: Hetzelfde zal gebeuren bij stijgende rente: ze gaan gewoon door met het vragen van idioot hoge prijzen.

  Het zal zo moeten zijn als met auto’s , de staat van het object moet leidend zijn voor de prijzen , afgezien van enkele andere actoren , een woningmarkt er immers niet .
  Deze week nog enkele woningen in Ollanda gezien uit de jaren 30 , sinds de jaren 40 niets aan gebeurt in de meeste gevallen en de hoofdprijs vragen conform 2014.
  De Geitjes moeten opstaan derhalve . Een hopeloze missie in de dop mijns insziens ( de prijs is een secundaire actor zoals gezegd) in dit mooie voor de hele wereld gewilde (…) subsidie landje .

 178. Juan belmonte says:

  lorenzo,

  Dat zeiden de makelleugenaars in 2008-2011 ook.
  Nu met 1 miljoen woningen onder water zijn ze wT stiller
  Maar je hoort het nog wel
  Zoo hier
  Zoo daar

 179. Juan belmonte says:

  Maarueh

  De bodem is wel gedurende 4 maanden brei,t

  http://www.eigenhuis.nl/actueel/nieuws/2014/535233-koopwoningen-weer-duurder/

 180. Juan belmonte says:

  Bereikt

 181. Latida says:

  HRA Aftrek tweede huis zou slechts 5 miljoen mee gemoeid zijn, maar is dat ook echt zo? Hoeveel gevallen betreft dit?

  Dit is een fraudegevoelige regeling omdat mensen dan zwart kunnen onderverhuren alsmede dubbele aftrek genieten, hopende op prijsherstel.

  Ondertussen groeit de onderwaterstand?

  http://sargasso.nl/wvdd/vereniging-eigen-huis-waarschuwt-voorgenomen-bezuinigingen-hra-tweede-huis-brengt-groot-aantal-woningbezitters-problemen/

 182. mafketell says:

  Juan belmonte,

  Uit stukje
  van Eigen huis

  ‘De huizenprijzen stijgen nu voor de vierde maand op rij ten opzichte van een jaar eerder en liggen nu op hetzelfde niveau als in mei 2003.’ Grappig die datum want …….

  wat zei DNB in 2003 ?

  ‘ De prijsstijging is afgenomen tot enkele procenten per jaar, en woningen staan weer langer te koop. Dit is op zichzelf een welkome onwikkeling, na de stormachtige groeicijfers van de afgelopen jaren. Sinds begin 1995 is de gemiddelde prijs van een koopwoning toegenomen van zo’n 90 duizend euro tot meer dan 200 duizend euro op dit moment. In dezelfde periode is ook de totale uitstaande hypotheekschuld meer dan verdubbeld. Deze bedraagt met ruim 340 miljard euro ongeveer 75% van ons BBP, een absoluut record binnen de Europese Unie.’

  Huizenprijzen daling was in 2003 een welkome ontwikkeling, maar stegen door tot 260k, en de hypotheekschuld is nog weer eens verdubbeld 🙂

  The Mother of all bubbels ……

 183. latida says:

  Als de besteding aan aftrek voor tweede huizen werkelijk slechts 5 miljoen betreft, dan zou het bij een gemiddelde aftrek van 5000 euro gaan om slechts 1000 gevallen.

 184. Keesje says:

  lorenzo: Het zal zo moeten zijn als met auto’s , de staat van het object moet leidend zijn voor de prijzen , afgezien van enkele andere actoren , een woningmarkt er immers niet .
  Deze week nog enkele woningen in Ollanda gezien uit de jaren 30 , sinds de jaren 40 niets aan gebeurt in de meeste gevallen en de hoofdprijs vragen conform 2014.
  De Geitjes moeten opstaan derhalve . Een hopeloze missie in de dop mijns insziens ( de prijs is een secundaire actor zoals gezegd) in dit mooie voor de hele wereld gewilde (…) subsidie landje .

  Huizenprijzen worden veroorzaakt doordat iedereen op dezelfde plaatsen wil wonen: dichtbij centrum, veel m2, dichtbij veel diverse en goede faciliteiten en vermaak, diverse scholen en veel werk, zo min mogelijk hoeven file rijden. Helaas heb je daar ook het minste huizenaanbod….zie Amsterdam, waar dure appartementen zonder lift nog vrolijk snel van de hand gaan en prachtig verbouwde relatief goedkopere woonboerderijen in Drenthe jaren te koop staan. Lokatie, lokatie, lokatie. Onderhoud huis doet er niet toe, het perceel doet ertoe. De rest is te repareren.

 185. Keesje says:

  Nico de Geit
  Mensen die een realistische inschatting kunnen maken van wat ze voorstellen en wat de waarde is van hun bezittingen zijn in de minderheid.

  Het is niet leuk om je te realiseren dat je zwaar onder water staat en dat je waarschijnlijk nooit meer uit de schulden komt. Daarom willen ze het niet weten. Het zal wel een of ander psychisch beschermingsmechaniekje zijn.

  Veel mensen hebben een overlijdensrisico van 50-100% op hun hypotheek. Zolang je niet scheidt(!) hoef je in principe niet af te lossen, 25% is dood voor zijn 65e, dat betekent voor stellen dat 50% van de stellen dan een (bijna) afgelost huis heeft.

  Verder zijn er veel ouders die hun afbetaalde huis aan het schuldenrijke kroost achterlaat na de dood, hun kinderen weten meestal wel wat ze ongeveer kunnen verwachten, dus maken zich geen zorgen.

 186. Frans says:

  Yes, weer iets geleerd!
  Ondertiteling foto:
  Welcome to Euroland where all rational reason is sinking rapidly and taking the whole world economy with it – 2016-2020.

 187. Frans says:

  Keesje: 25% is dood voor zijn 65e

  Lijkt me aan de hoge kant: altijd oppassen met cijfers!
  Als dit cijfer het percentage weergeeft vanaf de geboorte, dan klopt het niet, want je moet rekenen vanaf de (gemiddelde) leeftijd van het aangaan van de koop van een huis. Het cijfer zal dus lager uitvallen.

 188. Nico de Geit says:

  Keesje: hun kinderen weten meestal wel wat ze ongeveer kunnen verwachten

  (Zelf)overschatting komt veel voor. Maar we zullen zien hoe het verder gaat met al die aflossingsvrije gevallen.

 189. mafketell says:

  Mr housing bubble
  bankruptsy formula 🙂

  When the housing bubble pops your bank account’s as clean as a whistle

  http://1.bp.blogspot.com/-I5-xaSQbc1Q/UUqUoQ1PbQI/AAAAAAAACfs/Wy-Zwp6oZwM/s1600/housing-bubble-1.gif

 190. huizenhyper says:

  Het erven van een huis kan ook een DIRECT probleem worden als de erven geen cash geld hebben om de erfbelasting van te betalen..
  Nog ingewikkelder word het indien er nog een hypotheek op het te erven huis zit. Je erft dan ook een deel schuld (die betaald moet worden).

 191. mafketell says:

  De deceptie van het burgerkapitalisme …..

  van Ad Broere …… een helder stuk 🙂

  http://www.earth-matters.nl/42/9333/alternatieve-geldsystemen/de-deceptie-van-het-burgerkapitalisme.html?limit=300

 192. mafketell says:

  huizenhyper: e erft dan ook een deel schuld (die betaald moet worden).

  En die schuld loopt elke maand gewoon door, is niet aan ( overleden ) persoon gebonden , maar aan onderpand ‘de woning’ en dat blijft staan …….

 193. dr.t says:

  Zilversmid: M.a.w. er is 93% verhuurd. Klinkt toch heel anders.

  Klopt maar op deze site barst het van de mensen die het fijn vinden dat ze kunnen aantonen dat het slecht gaat. Zie KdK. Vraag me af waar dat vandaan komt, een soort calvinistische zelfhaat? Het begrip schuld wordt hier bijvoorbeeld iedere keer weer moreel geduid, dus het zou me niet vebazen.

 194. Nico de Geit says:

  huizenhyper:
  Het erven van een huis kan ook een DIRECT probleem worden als de erven geen cash geld hebben om de erfbelasting van te betalen..
  Nog ingewikkelder word het indien er nog een hypotheek op het te erven huis zit. Je erft dan ook een deel schuld (die betaald moet worden).

  Voor dat soort gevallen heeft de bank adviseurs. Om mensen op het juiste pad te houden.

 195. mafketell says:

  Proest ‘Vestia-woningen gaan gemiddeld van de hand voor 105.000 euro. Dat is een lage prijs, maar die wordt bedongen door de commerciële investeerders, omdat die anders te weinig rendement kunnen maken ‘

  Tja, Marc Calon in Grunn noemen wij hem ‘de sloper’ 😉

  http://www.ftm.nl/exclusive/duivesteijn-er-iets-wezenlijks-mis-met-ons-corporatiestelsel/

 196. mafketell says:

  WOCO woningen

  Gemiddelde waarde 43.200,
  WOZ waarde 154.900
  Markt waarde 105.000 ( zie stuk boven )

  Zeg maar zo, wat is een waarde nog waard ? 🙂

 197. mafketell says:

  Hotemetoten samen in de Romeo Tent 🙂

  http://www.oogtv.nl/2014/08/hotemetoten-naar-noorderzon/

 198. tufkaj says:

  mafketell,

  ja, niet iedereen lijkt ‘het’ te geloven 🙂

 199. Starter says:

  dr.t: Klopt maar op deze site barst het van de mensen die het fijn vinden dat ze kunnen aantonen dat het slecht gaat. Zie KdK. Vraag me af waar dat vandaan komt, een soort calvinistische zelfhaat? Het begrip schuld wordt hier bijvoorbeeld iedere keer weer moreel geduid, dus het zou me niet vebazen.

  Het beleid van de ECB is effectief, zeer lage rente waarop de koopgolf is gestart. Maandlasten zijn weer leidend niet de prijs van de woning of je het nu leuk vind of niet.

  Wat velen hier niet beseffen is dat de grote massa niet redeneert zoals op dit forum, daarom is de kans dat het anders gaat met de markt dan men hier verwacht groter.

  Mocht er stimulatie komen zoals de FED in de VS heeft gedaan dan wordt het scenario een stuk anders.

  Ik heb vaak geluisterd naar Kees, hij bleef volhouden dat het slecht gaat met de VS. Je kan in ieder geval zeggen dat het er een stuk beter gaat als in Europa.

  Mensen die denken dat de markt met 70% gaat zakken! ik acht de kans vrij klein een Japan scenario gaat het niet worden.

 200. Jodha says:

  Nog afgezien van stijgende werkeloosheid, vertrekkende bedrijven, maatregelen van den haag die de markt oneigenlijk manipuleren en de media die mensen verleidt domme dingen te doen, de vs is in rap tempo bezig om overal socio-politieke brandjes te stichten. Als nl al slecht gaat zonder wcs risk, wat zou er gebeuren als de wereld econ een tik krijgt door de hobbyisten die blijkbaar achter de schermen oorlogjes kunnen starten? Als je als gezin je tijd van leven wil verpanden aan een bank in ruil voor aansien en comfort dan dien je terdege rekening te houden met deze risico elementen.

 201. scheefhuurder says:

  Steven,

  alleen op korte termijn lijken dingen blijvend.

 202. maarten says:

  De leugen regeert,

  http://m.youtube.com/watch?v=9vQaVIoEjOM

  Zolang ik niet meedoe aan het succes, als afgestudeerd en.kritisch individu, in tegenstelling tot anderen die kadootjes krijgen lijkt het wel, klopt er wat mij betreft iets niet

 203. Cartoonist says:

  Latida: Dit is een fraudegevoelige regeling omdat mensen dan zwart kunnen onderverhuren alsmede dubbele aftrek genieten, hopende op prijsherstel.

  100% waar, fraudegevoelig tot en met als beide partijen meewerken.
  Ik heb zelf een paar jaar een vrijstaand huis gehuurd en liet me daar niet inschrijven vanwege al het gedoe en omdat het maar tijdelijk was. Het werd dus 3 jaar.
  Al die tijd stond er niemand ingeschreven voor die woning dus kon de eigenaar/esse HRA claimen terwijl hij/zij zelf samenwoonde. En de huur onbelast ontvangen.

  Ik heb daar geen probleem mee, per slot van rekening is dat niet mijn verantwoording maar van de huur-ontvangende eigenaar. De regeling HRA deugt gewoon niet. Iedere vorm van subsidie moet naar mijn mening afgebouwd en verbannen worden omdat subsidie per definitie fraudegevoelig is. De socialistische heilstaat, waarin de staat alles bepaalt en betaalt, is een heilloze weg.
  Eigen verantwoording is de oplossing, weg met de autocratische oligarchie.
  Ik bepaal zelf wel wanneer ik moet poepen, dat hoeft de staat niet voor mij te bepalen. (bij wijze van spreken).

  n.b. HRA is subsidie en GEEN belastingteruggaaf, omdat dit een regeling is die niet voor iedereen geldt.

 204. Cartoonist says:

  lorenzo: De Geitjes moeten opstaan derhalve . Een hopeloze missie in de dop mijns insziens ( de prijs is een secundaire actor zoals gezegd) in dit mooie voor de hele wereld gewilde (…) subsidie landje .

  Wijze woorden Lorenzo.

  Die geitjes laten zich in slaap sussen door de MSM en de subsidies. Ze laten zich wijsmaken dat ze er niets aan kunnen veranderen en dat merk je, ook hier op dit blog. Ze zeggen dan: je kunt er toch niets aan veranderen. (Dat is het geitjes vs. leeuwtjes syndroom)

  Die geitjes moeten ontwaken uit hun droomstaat geinduceerd door de MSM. Dit blog doet zijn/haar best om zoveel mogelijk geitjes wakker te schudden.

  De geitjes moeten stoppen met passief volgen van televisie en beseffen dat er belangrijker zaken zijn dan sport en BN´ers/hollywood. Alleen dan gaat er iets veranderen. Ze moeten meer onder elkaar brainstormen en blogs zoals deze volgen. De nieuwe alternatieve media, die brengen het echte nieuws. Televisie maakt je tot een slaafse zombie.

  Ik ben positiever dan jij, ik denk dat de wereld in snel tempo verandert en dat de macht van de MSM en de oligarchen afbrokkelt en verdampt.
  Dit positivisme vind ik b.v. in een boek zoals:
  The New Golden Age: The Coming Revolution against Political Corruption and Economic Chaos, van Ravi Batra.

  Maar in een minder positieve stemming dan denk ik aan:

  If you want a picture of the future, imagine a boot stamping on a human face-for ever.
  George Orwell

  We zullen het gaan meemaken.

 205. mafketell says:

  Arme de Steeg ( Hij die de crisis NIET zag aankomen )

  ‘het zogenoemde Japanscenario geen risico is, maar al een realiteit.’

  http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/hoe-de-eurozone-het-japanscenario-achter-zich-kan-laten

  Kom, laten we onze schulden eens gaan aflossen …..

  En speciaal voor Dr t. 🙂 een ‘echte’ zeepbeller doet het zonder restschuld ……..

 206. mafketell says:

  En weer een typisch Boelhouwertje …….

  oververhitting huizenmarkt in aantocht 🙂

  http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/oververhitting-huizenmarkt-dreigt-utrecht-en-adam

 207. Juan belmonte says:

  mafketell:
  Arme de Steeg ( Hij die de crisis NIET zag aankomen )

  ‘het zogenoemde Japanscenario geen risico is, maar al een realiteit.’

  mejudice.nl/artike…chter-zich-kan-laten

  Kom, laten we onze schulden eens gaan aflossen …..

  En speciaal voor Dr t. een ‘echte’ zeepbeller doet het zonder restschuld……..

  Nadat de BOJ haar monetair beleid erg verkrapte in 1989, barstten de aandelen- en huizenprijsbubbels.

  Ahaaaaa.

  Over de huizenprijsbubbel in de polder:
  Ze snappen het dus wel
  Maar ze zien het gewoon niet.

 208. tufkaj says:

  mafketell:
  En weer een typisch Boelhouwertje …….

  oververhitting huizenmarkt in aantocht:-)

  rtlnieuws.nl/nieuw…eigt-utrecht-en-adam

  De olie-bucket op het vuur challenge. En hij nomineert Rob Mulder, Ger Hukker en dhr Conijn om ook een emmertje op het vuur te gooien.

 209. Juan belmonte says:

  mafketell:
  En weer een typisch Boelhouwertje …….

  oververhitting huizenmarkt in aantocht

  rtlnieuws.nl/nieuw…eigt-utrecht-en-adam

  Ook makelaars zien de symptomen van een overspannen markt: bezichtigingen met tientallen mensen, blind bieden, en huizen die ver boven de vraagprijs worden verkocht. Volgens Ignaz Elsenburg, van ME Makelaars, is de ‘gekte van voor de crisis’ weer helemaal terug. “Het is heel erg druk bij bezichtigingen, mensen bieden meer dan de vraagprijs en huizen zijn binnen een week verkocht.” En dat geldt niet alleen voor huizen van 200.000 euro, volgens Elsenburg worden ook huizen van meer dan 1 miljoen moeiteloos verkocht.

  10 punten voor de poezie
  Ook huizen van
  Meer dan een
  Miljoen
  Moeiteloos verkocht…..

  Nou dan zijn er op funda
  nog 200.000+ kandidaten
  Voor een moeiteloze verkoop.

 210. Juan belmonte says:

  Immers

  Over het algemeen is de NL woningmarkt behoudend gefinancierd.

  …. 🙂

 211. lorenzo says:

  huizenhyper: Het erven van een huis kan ook een DIRECT probleem worden als de erven geen cash geld hebben om de erfbelasting van te betalen..
  Nog ingewikkelder word het indien er nog een hypotheek op het te erven huis zit. Je erft dan ook een deel schuld (die betaald moet worden).

  1 ste probleem : daar is onlangs de wet voor aangepast.
  2 de probleem : een hypotheek belaste woning is niet immer een schuld erfen ,veelal niet zelfs . Afgezien van het feit dat je niet per se hoeft te erfen (..)

  3de geen probleem : ik hoop morgen 5 huizen te erfen . Ik zal benificiair aanvaarden en hiervoor de tijd nemen . Daarna een ticket boeken en dientengevolge mooi weer op zoeken .

 212. lorenzo says:

  Starter: Klopt maar op deze site barst het van de mensen die het fijn vinden dat ze kunnen aantonen dat het slecht gaat. Zie KdK. Vraag me af waar dat vandaan komt, een soort calvinistische zelfhaat? Het begrip schuld wordt hier bijvoorbeeld iedere keer weer moreel geduid, dus het zou me niet vebazen.

  Balkende en consorten hebben nu eindelijk ”een geen honger meer” salaris , Rutte zegt het volk op niet al te lange termijn ”de groeten en vaarwel” en het gewezen volk …de rekening zal betaald moeten worden .

 213. lorenzo says:

  216 : nog een voorbeeld van de kracht van de geitjes , die lorenzo soms ook pleegt te zijn : mijn beroep op non-conformiteit omdat mijn italiaanse bolide (..) na 3.5 jaar stuk meende te moeten gaan , mede een beroep op de Eu implementatie 1999/44 , de Eu garantie zeg maar .
  Wederom een gevecht van formaat , beginnende met de dame achter de balie, opleverent een gezicht als een boer met ..een zekere pijn .
  Daar waar de geitjes menen 2 jaar garantie te hebben en zelfs garantie bijkoopt derhlave het systeem in stand houdt, zag lorenzo tot zijn ( niet bepaalde ) verbazing dat Koops Furness ten grave is gedragen deze week.
  Een reactie van mij naar hen is nog onbeantwoord gebleven . De klant is slaaf .. nu zijn ze zelf slaaf . Van het UWV hoop ik dan maar.

 214. Adamus says:

  mafketell:
  Arme de Steeg ( Hij die de crisis NIET zag aankomen )

  ‘het zogenoemde Japanscenario geen risico is, maar al een realiteit.’

  mejudice.nl/artike…chter-zich-kan-laten

  Kom, laten we onze schulden eens gaan aflossen …..

  En speciaal voor Dr t. een ‘echte’ zeepbeller doet het zonder restschuld……..

  DrT: een echte blazer stopt zijn zaakjes niet in een ballonnetje. Gesnopen?

 215. Adamus says:

  Keesje: Veel mensen hebben een overlijdensrisico van 50-100% op hun hypotheek. Zolang je niet scheidt(!) hoef je in principe niet af te lossen, 25% is dood voor zijn 65e, dat betekent voor stellen dat 50% van de stellen dan een (bijna) afgelost huis heeft.

  Verder zijn er veel ouders die hun afbetaalde huis aan het schuldenrijke kroost achterlaat na de dood, hun kinderen weten meestal wel wat ze ongeveer kunnen verwachten, dus maken zich geen zorgen.

  ‘Weten wel ongeveer wat ze kunnen verwachten’…..makelaar wil dat ook wel weten, dat kan immers mooi meegenomen worden als aflossingsvrij deel 😉 beetje lullig als het afgeloste jaren 50/60 huis van de ouwelui van 4 naar 2 ton gaat…….

 216. wilson says:

  Een simpele uitleg over geprinte geld en goud & zilver.

  .

  https://www.youtube.com/watch?v=DyV0OfU3-FU

 217. Cartoonist says:

  Economic Hit Man, Pieter Boelhouwer, ik zal voortaan E.H.M. aan zijn titels toevoegen.

  Pieter Boelhouwer E.H.M. prof, hoogleraar woningmarkt TU Delft in RTLnieuws:

  denkt dat de teleurgestelde kopers zullen uitwijken naar gebieden rondom de grote stedent, zoals Hilversum, Amstelveen of Hoorn. Volgens hem is dit een positieve olievlek die zich verder zal uitbreiden. . . . . . .

  Zijn goed betaalde functie bestaat eruit zoveel mogelijk jonge mensen zo diep mogeljk in de schulden te praten.

  Lees de boeken van John Perkins om de fijne kneepjes van een E.H.M. te begrijpen. Zijn nieuwste boek ´Hoodwinked´ beschrijft de economie vanaf 2000 en na de crediet crisis.

 218. Cartoonist says:

  We can no longer be lulled into complacency. Or allow indicators of “good news” like temporary increases in the stock market, lower oil prices, and payoffs of loans by bailed-out banks to soothe us into believing things have returned to normal. We must reject NORMAL. Normal led us into this disaster, and it continues to propel us deeper into a much worse one.

  De terugkeer naar ´normaal´ die Boelhouwer, politici, makelaars, drt en nog een paar hier zo toejuichen is niets anders dan een bobbeltje waarna we versneld bergafwaarts zullen tuimelen in een nog slechtere situatie die op economische chaos gaat lijken.

 219. Cartoonist says:

  mafketell: Arme de Steeg ( Hij die de crisis NIET zag aankomen )

  uit het artikel op mejudice:

  Naast de lage groei is de lage Europese inflatie van de laatste maanden verontrustend. Sinds eind 2011 daalde de gemiddelde inflatie in de eurozone naar 0,4% in juli, beduidend onder de ECB-doelstelling van ‘onder maar dichtbij 2%’. Een deel van de inflatiedaling sinds eind 2011 kan worden verklaard door tijdelijke factoren zoals het wegvallen van de positieve bijdrage van energie- en voedselprijzen. Een deel van de algehele inflatiedaling in de eurozone kan echter worden toegeschreven aan een afname van de bestedingsdruk

  Dit is een regelrechte uitnodiging aan de politiek om de lasten flink te verzwaren, immers het doel heiligt de middelen, we moeten deflatie bestrijden al kost het de burger zijn kop.
  Wat zal het worden? OZB verhoging, BTW verhoging of afschaffing HRA?

 220. Cartoonist says:

  Afschaffing HRA past niet in het rijtje om het prijsniveau van eerste levensbehoeften te verhogen. Inflatie wordt immers berekend over primaire levensbehoeften.
  De keuze wordt dus : OZB verhoging, BTW verhoging of CO2 heffings verhoging.

 221. Dawg says:

  Cartoonist: Dit is een regelrechte uitnodiging aan de politiek om de lasten flink te verzwaren,

  Ik zou dat zo net nog niet weten. Voor iedere euro die de overheid aan extra belasting binnenharkt daalt het bbp minstens evenveel. De verhouding schulden / nominale bbp wordt daar dus alleen maar ongunstiger van. Schiet dus niet op.

 222. Cartoonist says:

  @ Dawg
  Het doel van de ECB, en dus ook DNB, is immers deflatie voorkomen.?
  Het bbp zou via financiele off-balance technieken, zoals Enron´s core-business was, kunstmatig kunnen worden vergroot.

 223. mafketell says:

  Tufkaj kwam deze tegen ……. Woon Amsterdam veel cijfertjes 🙂 WOCO verkoop woningen etc.

  http://www.woonamsterdam.info/rapport-2012/oost/

 224. mafketell says:

  Cartoonist,

  Lol, enig idee wat er al off-balance staat bij de Overheid ?

  Maar ja laten we de off-balance gaan verdubbelen, het financiële systeem loopt toch op haar laatste paar sokken, op naar BEIJING 1 🙂

 225. mafketell says:

  Directeur CFV toezichthouder Volkshuisvesting

  Burgers boos opdraaien voor wanbeleid anderen ……

  ‘Ik ken geen andere toezichthouder in Nederland die nul bevoegdheden heeft. Een volstrekt bezopen situatie.’

  http://www.allesoverkatwijk.nl/index.php?p=nieuws&id=2273

 226. mafketell says:

  Werden alle RMBS hypotheken ‘securities’ verkocht met renteswabs ? DIT KAN TOCH NIET WAAR ZIJN …… En als die renteswabs worden afgewaardeerd gaat de RMBS hypotheek vanzelf mee naar junk status ?

  Let wel lieffe burgers, dit gaat over uw spaarhypotheek lol 🙂 OMG je blijft lachen hier in dit landje …..

  http://www.bloomberg.com/news/2014-08-19/delta-lloyd-cuts-swap-from-mortgage-bonds-to-reduce-ratings-risk.html

 227. mafketell says:

  Derivaten gaan derivatiseren
  Dubble Derivatives
  Daar kan de US nog wat van leren 🙂

 228. mafketell says:

  mafketell,

  En waar was de controle ?

 229. mafketell says:

  Kunnen we het lijstje al weer aanvullen van de renteswabs …. RMBS hypotheken …. lol

  Wie had dit ooit kunnen denken ? Ik niet …… dit gaat mijn begrip te boven ……

  Kom laten de troep van Noorderzon maar weer gaan opruimen 🙂 het is mooi weer

  Een héle mooie dag zeepbellers …….

 230. Cynicus economicus says:

  mafketell: Derivaten gaan derivatiseren
  Dubble Derivatives
  Daar kan de US nog wat van leren 🙂

  Dat kennen ze in de US al lang, bijv. CDO’s, CDO2’s,CDO3’s…..CDOn’s enz.
  Op vrijwel ieder financieel produkt is wel een cascade van volgende producten te bouwen.
  Handig schermen met imponerend vakjargon en je raakt ze zo kwijt.

  Dat is nu eenmaal de clou van het huidige kapitalisme:
  met een informatievoorsprong proberen de andere partij te grazen te nemen.

 231. lorenzo says:

  Toch maar vertellen in dit theater , wel zo eerlijk : een naar ik aanneem geen scholier gezien die niet op een E-Bike fietste . Wellicht in reparatie , een huurfiets zeg maar .
  Gisteren de Woonboulevards weer vol met blik , auto’s op de grasvelden toen ik langs zoefde op weg naar het bos . Daar wel overvloedig parkeerruimte ( en veel rust ).
  We hebben het goed , genieten dus.

 232. Zilversmid says:

  lorenzo: mijn beroep op non-conformiteit omdat mijn italiaanse bolide (..) na 3.5 jaar stuk meende te moeten gaan , mede een beroep op de Eu implementatie 1999/44 , de Eu garantie zeg maar .
  Wederom een gevecht van formaat , beginnende met de dame achter de balie, opleverent een gezicht als een boer met ..een zekere pijn .

  Weet je wat wij altijd doen als er dergelijk wijsneuzen het bedrijf binnen stappen? He-le-maal niets.

  “Wij zien de dagvaarding verschijnen en zullen daarop netjes reageren” en de groeten, is het enige wat je bij ons te horen zou krijgen. En dan zien we het wel. Als de dagvaarding komt, wat bijna nooit gebeurt, begint het spelletje van uitstellen en eindeloos brieven sturen. En zoals je weet kun je in NL een rechtzaak winnen en recht hebben op je geld of reparatie, maar dan heb je het nog niet. Dan begint het weer van voor af aan.

  En weet je wat wij doen met mensen die op een menselijke en beschaafde manier aankaarten het erg vervelend te vinden dat ze net buiten de garantie vallen? Die worden netjes geholpen.

 233. Steven says:

  mafketell: Tufkaj kwam deze tegen ……. Woon Amsterdam veel cijfertjes WOCO verkoop woningen etc.

  Wat een rare samenwerking? Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam (DBGA), de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC)

  Daar krijg je dus weer teksten van als deze: “Kun je het je nu financieel permitteren, dan verkoop je met veel verlies en koop je gunstig geprijsd terug. Heb je die financiële ruimte niet, blijf dan vooral rustig zitten waar je zit en bedenk je maar dat de inflatie de schade uiteindelijk weer beperkt. Dus toch een halfvol glas!”

 234. Cartoonist says:

  mafketell: Lol, enig idee wat er al off-balance staat bij de Overheid ?

  Wat ik bedoel met off-balance oppompen van het bpp is wat er nu gebeurt met de ontknoping van de derivatenbubble.

  Ik stel me het zo voor:
  De financiele elite koopt via een beleggingsvehicle grote partijen woningen van armlastige woco´s. Het geld hiervoor komt renteloos van de ECB of FED. Het geld dat de woco´s ontvangen gaat direct terug naar de banken om de derivaten schulden te vereffenen. Van dit geld komt dus in werkelijkheid geen euro in de economie maar het bpp wordt wel vergroot door de financiele transacties. Op deze wijze zou men het bbp misschien wel een eens een paar procentjes kunnen laten groeien.

  Dan kunnen we binnenkort dus juichende berichten verwachtten over het wonderbaarlijke herstel van de economie omdat we weer groeien. Voeg daarbij de propaganda va mensen zoals e.h.m. prof Boelhouwer over de herstellende woningmarkt en de illusie van ´back to normal´ is compleet.

 235. Cartoonist says:

  Op dezelfde manier kunnen alle in het verleden geprivatiseerde publieke instellingen die zichzelf hebben overladen met giftige derivaten dus overgenomen worden door S.P.V. van de financiele elite. Het bbp lijkt te groeien maar we worden als land bestolen van onze publieke instellingen.

  Scholen zwembaden universiteiten waterbedrijven en weet ik veel wat nog meer, de meeste zitten tot hun nek in de derivaten-shit.

 236. Cartoonist says:

  En daarom blijft de rente voorlopig superlaag. Er zijn nog heel veel derivatencontracten in omloop die voor de banken dik geld gaan opbrengen zolang de rente laag blijft

 237. Cartoonist says:

  mafketell: Een héle mooie dag zeepbellers …….

  Hier in het zuiden hebben we regen 🙁

 238. a says:

  Cartoonist: Wat ik bedoel met off-balance oppompen van het bpp is wat er nu gebeurt met de ontknoping van de derivatenbubble.

  Ik stel me het zo voor:
  De financiele elite koopt via een beleggingsvehicle grote partijen woningen van armlastige woco´s. Het geld hiervoor komt renteloos van de ECB of FED. Het geld dat de woco´s ontvangen gaat direct terug naar de banken om de derivaten schulden te vereffenen. Van dit geld komt dus in werkelijkheid geen euro in de economie maar het bpp wordt wel vergroot door de financiele transacties. Op deze wijze zou men het bbp misschien wel een eens een paar procentjes kunnen laten groeien.

  Dan kunnen we binnenkort dus juichende berichten verwachtten over het wonderbaarlijke herstel van de economie omdat we weer groeien. Voeg daarbij de propaganda va mensen zoals e.h.m. prof Boelhouwer over de herstellende woningmarkt en de illusie van ´back to normal´ is compleet.

  Je hebt echt geen flauw benul waar je het over hebt. Dat besef je toch wel?

 239. Cartoonist says:

  a: Je hebt echt geen flauw benul waar je het over hebt. Dat besef je toch wel?

  Was je nog van plan jezelf nader te verklaren of moeten we het met deze korte van jou mededeling doen ?

 240. Tijl says:

  In het kader dat het niet goed gaat met Nederland:

  http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/11/12/wetsvoorstel-wet-maatregelen-wet-werk-en-bijstand-en-enkele-andere-wetten-memorie-van-toelichting/wetsvoorstel-wet-maatregelen-wet-werk-en-bijstand-en-enkele-andere-wetten-memorie-van-toelichting.pdf

  en in het bijzonder:

  c. het naar vermogen verkrijgen van algemeen geaccepteerde arbeid in een andere dan de gemeente van inwoning, alvorens naar die andere gemeente te verhuizen;
  d. bereid te zijn om te reizen over een afstand met een totale reisduur van 3 uur per dag of om te verhuizen, indien dat noodzakelijk is voor het naar vermogen verkrijgen, het aanvaarden of het behouden van algemeen geaccepteerde arbeid;

  Wat zal dat voor gevolgen hebben met ruim 400.000 mensen in de bijstand en hetzelfde aantal in de WW?

  Met een beetje geluk krijgen we misschien wel een miljoen verhuisbewegingen per jaar!!

 241. Zilversmid says:

  Cartoonist: Daarom luister ik sinds een paar jaar veel naar de InfoWars show. Dat is geen perfekte informatiebron nog de absolute waarheid maar wel een aardig tegengif tegen het MSM-vergif.

  Ik denk dat je jezelf met deze opmerking aardig buitenspel hebt gezet.

 242. tufkaj says:

  mafketell,

  thnx, kende ik nog niet!

  Kan je swaps-verhaal van Delta Lloyd nog niet helemaal duiden, maar voor mijn gevoel is het belangrijk?

 243. mafketell says:

  tufkaj,

  Nee hoor is niet belangrijk ….. wordt van overheidswege dan ook volkomen genegeerd, en nu snap ik ook waarom …….. proest 🙂

  Ondertussen in de NL

  CBS oekoenomie stagneert al maanden

  http://www.nu.nl/ondernemen/3860301/economie-stagneert-al-maanden-volgens-cbs.html

 244. Cartoonist says:

  Zilversmid,

  hahaha gan we politiek correct reageren ?

 245. Cartoonist says:

  zilversmid behoort zeker tot de grote groep naieve Nederlanders die alles wat niet door de politiek correkte MSM kwaliteitsmedia is goedgekeurd verwerpt en als conspiracy of alu-foil hoedje afdoet.

 246. mafketell says:

  Van de Debunking site 🙂

  Cartoons van Institute for Dynamic Economic Analyses

  http://www.ideaeconomics.org/guerracartoons

 247. Francois van Fleppesteijn says:

  kantooropname, in een verziekte huizenmarkt? Zal wel een ziekenhuisopname zijn dan.

 248. mafketell says:

  Wanneer komt het nu eens in die botte harsens op dat we eerst onze schulden moeten gaan aflossen om ooit ever en héél misschien weer eens te kunnen gaan groeien ?

  Er gebeurt al 6 of 7 jaar nikx, helemaal nikx …..

  http://mdbriefing.com/Netherlands-credit.shtml

  Wie is er nog liquide ? 🙂

 249. mafketell says:

  Baltic Dry is al back to normal 🙂

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a6/BDI.png

 250. Keesje says:

  Tijl:
  In het kader dat het niet goed gaat met Nederland:

  rijksoverheid.nl/b…-van-toelichting.pdf

  en in het bijzonder:

  c. het naar vermogen verkrijgen van algemeen geaccepteerde arbeid in een andere dan de gemeente van inwoning, alvorens naar die andere gemeente te verhuizen;
  d. bereid te zijn om te reizen over een afstand met een totale reisduur van 3 uur per dag of om te verhuizen, indien dat noodzakelijk is voor het naar vermogen verkrijgen, het aanvaarden of het behouden van algemeen geaccepteerde arbeid;

  Wat zal dat voor gevolgen hebben met ruim 400.000 mensen in de bijstand en hetzelfde aantal in de WW?

  Met een beetje geluk krijgen we misschien wel een miljoen verhuisbewegingen per jaar!!

  Dus…..een werkeloze mag niet ergens naartoe verhuizen tenzij hij er werk kan krijgen… Dus niet naar oost groningen om in de bijstand te kunnen blijven want geen werk :-D:-D heel oost groningen straks leeg als elders het werk wel er komt, dan moeten daar alle werkelozen naartoe verhuizen zeker 😀

 251. Keesje says:

  Cartoonist:
  En daarom blijft de rente voorlopig superlaag. Er zijn nog heel veel derivatencontracten in omloop die voor de banken dik geld gaan opbrengen zolang de rente laag blijft

  Precies……

 252. Keesje says:

  Cynicus economicus: Dat kennen ze in de US al lang, bijv. CDO’s, CDO2′s,CDO3′s…..CDOn’s enz.
  Op vrijwel ieder financieel produkt is wel een cascade van volgende producten te bouwen.
  Handig schermen met imponerend vakjargon en je raakt ze zo kwijt.

  Dat is nu eenmaal de clou van het huidige kapitalisme:
  met een informatievoorsprong proberen de andere partij te grazen te nemen.

  Ben benieuwd hoe al deze contracten uiteindelijk betaald gaan worden……wie heeft het staartje in handen en kan geen stoel meer vinden in de derivaten stoelendans?

 253. Zilversmid says:

  Cartoonist:
  zilversmid behoort zeker tot de grote groep naieve Nederlanders die alles wat niet door de politiek correkte MSM kwaliteitsmedia is goedgekeurd verwerpt en als conspiracy of alu-foil hoedje afdoet.

  En zo is het!

  Maar wel bedankt voor die mooie site Infowars.com! Ik lees daar net dat die onthoofding van die journalist een hoax is. Weet zijn familie dat al?

 254. Adamus says:

  mafketell:
  tufkaj,

  Nee hoor is niet belangrijk …..wordt van overheidswege dan ook volkomen genegeerd, en nu snap ik ook waarom……..proest

  Ondertussen in de NL

  CBS oekoenomie stagneert al maanden

  nu.nl/ondernemen/3…den-volgens-cbs.html

  We gaan wachten op de cijfertjes van derde kwartaal en maken ons op voor eindejaars spurt. In 2015 gaat het echt doorzetten 😉

 255. dr.t says:

  Cartoonist, steven ,frans, keesje, mafketelll, zijn jullie niet een persoon?. Alles wat er jullie komt is van zo’n dreinirig, betweterig, humorloos en quasi intellectueel niveau dat er voor een buitenstaander nauwelijks nog onderscheid te maken valt in wie wat zegt. Het gaat echt helemaal nergens over.

 256. Juan belmonte says:

  dr.t,

  Mag Juan ook in het rijtje 🙂

 257. Juan belmonte says:

  Cartoonist:
  En daarom blijft de rente voorlopig superlaag. Er zijn nog heel veel derivatencontracten in omloop die voor de banken dik geld gaan opbrengen zolang de rente laag blijft

  HA, mooie gedachte.
  Zit eigenlijk ook iets in

 258. Juan belmonte says:

  lorenzo,

  Juan gaat ditmaal met u mee,
  het is een groot feest,
  het eten is uitmuntend,
  het weer prima,
  la vida es preciosa !!!

 259. Cartoonist says:

  dr.t: zo’n dreinirig, betweterig, humorloos

  Het spijt Cartoonist oprecht dat drt hem dreinerig vindt.
  Cartoonist zou ook liever alleen maar positieve zaken te vertellen hebben. Helaas leven we niet meer in de tijd dat de bomen tot in de hemel groeiden, de realiteit is nu eenmaal minder positief dan de overheid, de banken en de makelaars ons willen laten geloven.

 260. Adamus says:

  Zie om me heen heel veel 140.000 kk ‘verkocht’
  aan ‘4x35duizend’ (=2inkomens = tattoo+huisdieren+fordje1999)

 261. mafketell says:

  Mises dailey monday 🙂

  Why Isn’t Monetary Pumping Helping the Economy?

  http://bastiat.mises.org/2014/08/why-isnt-monetary-pumping-helping-the-economy/

 262. Zilversmid says:

  Cartoonist: zilversmid behoort zeker tot de grote groep naieve Nederlanders die alles wat niet door de politiek correkte MSM kwaliteitsmedia is goedgekeurd verwerpt en als conspiracy of alu-foil hoedje afdoet.

  En zo is het!

  Ik lees trouwens op InfoWars dat de onthoofding van die journalist een hoax is! Dat is goed nieuws, weten zijn ouders dit al?

 263. Adamus says:

  mafketell:
  Triple Dip in aantocht ?leftfootforward.or…12/03/Triple-dip.jpg

  parool.nl/parool/n…-dip-neemt-toe.dhtml

  De oorlog tegen rusland gaat duur betaald worden.

 264. lorenzo says:

  Zilversmid: Weet je wat wij altijd doen als er dergelijk wijsneuzen het bedrijf binnen stappen? He-le-maal niets.

  “Wij zien de dagvaarding verschijnen en zullen daarop netjes reageren” en de groeten, is het enige wat je bij ons te horen zou krijgen. En dan zien we het wel. Als de dagvaarding komt, wat bijna nooit gebeurt, begint het spelletje van uitstellen en eindeloos brieven sturen. En zoals je weet kun je in NL een rechtzaak winnen en recht hebben op je geld of reparatie, maar dan heb je het nog niet. Dan begint het weer van voor af aan.

  En weet je wat wij doen met mensen die op een menselijke en beschaafde manier aankaarten het erg vervelend te vinden dat ze net buiten de garantie vallen? Die worden netjes geholpen.

  Oh , daar ga ik anders mee om en keer op keer resultaat , ik volg de wet en mag ook niet dor het rode verkeerslicht rijden , staat tevens in de wet trouwens , het RVV .
  Weet jij dat Nederland in afwijking van de rest van de Eu ( de implementatie mag namelijk afwijken in tijdsduur ) een onbeperkte garantie duur kent in het consumenten recht , de meest ruime derhalve ?
  Dat een garantie afloopt zoals jij redeneert is dan ook onzin , verzuim heet dat dan .
  Wie weet treffen we mekaar nog wel eens.
  ps. een te starten procedure , incl. dagvaarding is ruim € 100 heden ten dage.
  In 95 % van de gevallen komt het zover niet (de juridische afdeling zal het advies geven ..) , maar ter info uwerzijds .

 265. lorenzo says:

  ps. noem de naam van je bedrijf eens , de klantvriendelijkheid moet geventileerd worden mijns insziens. Dat kan in dit theater namelijk.

 266. lorenzo says:

  En omdat het wijsneus gehalte nog in ruime mate tekortschiet , als gezegd, de volgende additionele info waarin het Eu Hof van justitie de Wet nog ruimer heeft uitgelegd (Quelle arrest )inzake te te vergoeden reparatiekosten gedurende de economische (!) levensduur .
  http://blog.iusmentis.com/2008/04/26/reparatiekosten-verboden-bij-een-consumentenkoop/

 267. Juan Belmonte says:

  Off-topic

  Huizenmarkt boomt als voor de crisis
  Alle prijssegmemten omhoog, ook topsegment stijgt in prijs
  Er wordt weer blind geboden

  Tegelijkertijd daalt marktaandeel rabo van 31 naar 20%.

  http://www.nugeld.nl/wonen/3857899/rabobank-ziet-aandeel-hypotheekmarkt-fors-krimpen.html

  Als Rabo rustiger aan doet met financieren
  Gaat het opeens een stuk beter
  Met de Hollandse Huizenmarkt.

  De droom
  Van iedere oekoenoom 🙂

 268. Juan Belmonte says:

  Banken en verzekeraars hebben in het tweede kwartaal flink meer hypotheken verstrekt. Ten opzichte van het zeer slechte tweede kwartaal in 2013 steeg de omzet met 44 procent.

  Dat het aantal hypotheken harder stijgt dan de omzet komt door de dalende hypotheeksom. Die lag in het tweede kwartaal gemiddeld op 212 duizend euro, tegen 218 duizend een jaar geleden.

  http://www.nugeld.nl/wonen/3861116/flink-meer-omzet-hypotheekverstrekkers.html

 269. Juan Belmonte says:

  Logisch: gemiddelde hypotheeksom omlaag.

  ALLE prijssegmenten stijgen in transactieprijs.

  De nieuwe logica
  In de oekoenomie
  Gebruikt vast irreele getallen 🙂

 270. luisindepels says:

  Juan Belmonte,

  Je moet het zien om te zien. Het antwoord is simpel en al talloze malen gegeven in dit theater van de lach. Ook door u zelf, overigens.

 271. Zilversmid says:

  lorenzo: ps. noem de naam van je bedrijf eens

  Ik heb helemaal geen bedrijf. Iedereen lult hier toch uit z’n nek of heb ik dat nu weer verkeerd begrepen?

 272. Zilversmid says:

  Juan Belmonte: Logisch: gemiddelde hypotheeksom omlaag.

  ALLE prijssegmenten stijgen in transactieprijs.

  Mensen brengen meer eigen geld mee?

 273. Cynicus economicus says:

  mafketell: Mises dailey monday 🙂

  Zorg er wel voor dat u bij het afdalen in de krochten van het extreem rechtse denken (of, zo men wil, bij het opstijgen naar de unieke inzichten aldaar; we willen uiteraard niemand ontrieven) niet geïnfecteerd raakt door de altijd op de loer liggende austrian brain worm.
  Groot geworden met Koch’s krachtvoer, maar nog altijd onverzadigbaar.

 274. Nico de Geit says:

  Adamus: De oorlog tegen rusland gaat duur betaald worden.

  Volgens de Russen gaan de sancties die door Washington aan Europa worden opgedrongen Europa 1000 miljard euro kosten. Verder zijn de Russen verbaasd dat Europese leiders zo trouw zijn aan Washington:

  http://zaplog.nl/zaplog/article/adviseur_poetin_amerika_is_uit_op_oorlog_in_europa

 275. Cynicus economicus says:

  Juan Belmonte: De droom
  Van iedere oekoenoom

  Ach, ieder heeft zo zijn dromen.

 276. Keesje says:

  dr.t:
  Cartoonist, steven ,frans, keesje, mafketelll, zijn jullie niet een persoon?. Alles wat er jullie komt is van zo’n dreinirig, betweterig, humorloos en quasi intellectueel niveau dat ervoor een buitenstaander nauwelijks nog onderscheid te maken valt in wie wat zegt. Het gaat echt helemaal nergens over.

  Nee hoor, tenzij ik schizofreen ben en dat niet van mezelf weet 😀 😀 😀 Als je denkt dat dat zo is, moet je onderzoek doen, posts van afgelopen jaren bij naam categoriseren met wat ieder vind…..

 277. Cartoonist says:

  Goed nieuws !

  Zilversmid: En zo is het!

  Maar wel bedankt voor die mooie site Infowars.com! ~ ~

  dat je nu ook een infowarrior bent. Volhouden dus 😀

  ~ ~ Ik lees daar net dat die onthoofding van die journalist een hoax is. ~ ~

  Ja ik las ook zoiets, volgens sommige analisten een hoax: http://www.telegraph.co.uk/journalists/bill-gardner/11054488/Foley-murder-video-may-have-been-staged.html
  Ikzelf hou niet van dit soort sensatie filmpjes, heb het dus niet bekeken, ik zou er kotsmisselijk van worden.

  ~ ~ Weet zijn familie dat al? ~ ~

  Nu wel vermoed ik.

 278. Cartoonist says:

  Wist je trouwens ook dat de , door Saudie Arabie gesteunde groep (is-isis-al quaida) die verantwoordelijk wordt gehouden voor deze gruwel de afgelopen 2 jaar al 300.000 burgers in Syrie heeft vermoord ?

  One death is a tragedy; three hundred thousand is a statistic.

  . . . . (vrij naar Joseph Stalin)

 279. Cartoonist says:

  de tweede raktie was ook aan Zilversmid.
  De eerste hangt nog even in het @*&filter vanwege 2 links.

 280. Cartoonist says:

  Keesje,

  dr.t is is mogelijk in shock geraakt van de negatieve berichten van dit weekend.
  Hij is immers de man van : ¨we moeten vertrouwen hebben.¨

 281. Nico de Geit says:

  Bij groothandelsketen Makro worden nog voor het einde van dit jaar tot 340 banen geschrapt. Het bedrijf bevestigt dat het bedrijf kampt met moeilijke marktomstandigheden als gevolg van de economische situatie.

  http://www.elsevier.nl/Economie/nieuws/2014/8/Tot-340-banen-weg-bij-groothandelsketen-Makro-1584473W/

  Binnenkort krijgen we Oekraïne erbij en dan trekt de economie weer aan. Want in Oekraïne is behoefte aan van alles, dus een enorme afzetmarkt. We moeten alleen even wat geld aan ze lenen anders kunnen ze niks kopen.

  Alles moet straks aan de EU-standaard voldoen in Oekraïne. Dat gaat 165 miljard euro kosten of zoiets.

 282. Cartoonist says:

  Nico de Geit: We moeten alleen even wat geld aan ze lenen anders kunnen ze niks kopen.

  Dat geld moet de corruptie carroussel draaiende houden:
  1) corrupte EU-politici zorgen dat we geld gaan lenen aan oekraine.
  2) corrupte oekraine politici vullen hun zakken en geven opdrachten aan westerse multinationals om van dit geld veel te dure overbodige infrastructuur aan te leggen.
  3) De westerse multinationals maken grove winsten en als beloning voor de bewezen diensten krijgen de verantwoordelijke politici een baan in de top van een van die multinationals.
  4) Op naar het volgende land waar we hetzelfde zien gebeuren.

  Wat een heerlijk land toch , we hebben het maar goed. (@ lorenzo)

 283. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Bij groothandelsketen Makro worden nog voor het einde van dit jaar tot 340 banen geschrapt.

  Die mensen zullen toch niet net een huis hebben gekocht?

 284. DenVrolijkeHuurder says:

  Adamus: De oorlog tegen rusland gaat duur betaald worden.

  Dat valt wel mee.

  Russisch GDP is rond de $2 Biljoen met een populatie van 143M (hard dalende).

  De VS en de EU hebben gezamenlijk een GDP van rond de $34 Biljoen op een populatie van rond de 822M (hard groeiende).

  Met dit soort verhouding laat het zich niet lang raden wie de hardste klappen uit kan delen. De ogen van Poetin waren in Oekraine groter dan zijn maag. Zijn enige uitweg die nog open ligt is de-escalatie door terugtrekking van Russische troepen op de Krim. Iedere andere optie zal leiden tot de val van het regime, aangezien westerse sancties geleidelijk ook de gas-export raken. Op dat moment is het einde verhaal.

  Over de motieven van de VS & EU kun je het oneens zijn, maar voor die maffia-staat hoef je evenmin veel sympathie te hebben. Het laatste waar we behoefte aan hebben is bangmakerij die Rusland een veel groter macht/invloed toedicht dan het land in feite nog heeft.

 285. Adamus says:

  DenVrolijkeHuurder,

  Biljoenen wat? Je denkt USDollars 😉 doen Afrikanen ook, maar die hadden al geen kleren.

  https://www.youtube.com/watch?v=cikvqdMRTTA&feature=youtu.be

 286. Adamus says:

  Nico de Geit:
  Bij groothandelsketen Makro worden nog voor het einde van dit jaar tot 340 banen geschrapt. Het bedrijf bevestigt dat het bedrijf kampt met moeilijke marktomstandigheden als gevolg van de economische situatie.

  elsevier.nl/Econom…eten-Makro-1584473W/

  Binnenkort krijgen we Oekraïne erbij en dan trekt de economie weer aan. Want in Oekraïne is behoefte aan van alles, dus een enorme afzetmarkt. We moeten alleen even wat geld aan ze lenen anders kunnen ze niks kopen.

  Alles moet straks aan de EU-standaard voldoen in Oekraïne. Dat gaat 165 miljard euro kosten of zoiets.

  Ze pas nog 11miljard vers gedrukte $$$$$ mogen lenen van het IMF 😉 zullen allicht de broeders Biden c.s. van betaald zijn om hun schalieproduktie mee op poten te zetten.

 287. mafketell says:

  Kapitaalmarktrente nu al in bijna Middeleeuwse toestanden, en dan nu op weg naar Mesopotamië ……. 🙂 Terug in de tijd

  The Looming Threat of Debt Restructuring

  http://www.bcg.com/documents/file87307.pdf

  En we volgen nog steeds het script van het boek der boeken 🙂

 288. Adamus says:

  Nico de Geit: Die mensen zullen toch niet net een huis hebben gekocht?

  Die hoger opgeleide medewerkers zullen geen wocohuis van 140K gekocht hebben.

 289. Adamus says:

  DenVrolijkeHuurder: Dat valt wel mee.

  Russisch GDP is rond de $2 Biljoen met een populatie van 143M (hard dalende).

  De VS en de EU hebben gezamenlijk een GDP van rond de $34 Biljoen op een populatie van rond de 822M (hard groeiende).

  GDP is wel op te krikken door een financiële industrie. Yukos was aardig opweg.

 290. Adamus says:

  Nico de Geit: Volgens de Russen gaan de sancties die door Washington aan Europa worden opgedrongen Europa 1000 miljard euro kosten. Verder zijn de Russen verbaasd dat Europese leiders zo trouw zijn aan Washington:

  zaplog.nl/zaplog/a…_op_oorlog_in_europa

  nieuwe regering België gaat binnenkort ook bieden op de JSF. BANEN! En uiteraard $$$$$$
  Natuurlijk zouden we niet voor roebels landingsgestellen van de http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Tupolev maken

 291. scheefhuurder says:

  Zilversmid,

  beiden zijn op zoek naar een luisterend oor. je gooit klanten weg waar je juist door op hun vraag in te spelen een langdurige relatie mee aan kan gaan.

 292. Dawg says:

  DenVrolijkeHuurder,

  Laten we eerst maar eens afwachten hoe vlucht MH17 aan z’n eind is gekomen. Weten we misschien beter met welke maffiastaten we te maken hebben. Het is de laatste weken wat dat beterft oorverdovend stil en er schijnt hard aan een doofpot gegewerkt te worden:

  http://www.sott.net/article/284428-Cover-up-in-progress-Ukraine-Netherlands-Australia-Belgium-signed-non-disclosure-agreement-re-causes-of-MH17-crash

 293. Dawg says:

  DenVrolijkeHuurder: Dat valt wel mee.

  Russisch GDP is rond de $2 Biljoen met een populatie van 143M (hard dalende).

  De VS en de EU hebben gezamenlijk een GDP van rond de $34 Biljoen op een populatie van rond de 822M (hard groeiende).

  Met dit soort verhouding laat het zich niet lang raden wie de hardste klappen uit kan delen. De ogen van Poetin waren in Oekraine groter dan zijn maag. Zijn enige uitweg die nog open ligt is de-escalatie door terugtrekking van Russische troepen op de Krim. Iedere andere optie zal leiden tot de val van het regime, aangezien westerse sancties geleidelijk ook de gas-export raken. Op dat moment is het einde verhaal.

  Over de motieven van de VS & EU kun je het oneens zijn, maar voor die maffia-staat hoef je evenmin veel sympathie te hebben. Het laatste waar we behoefte aan hebben is bangmakerij die Rusland een veel groter macht/invloed toedicht dan het land in feite nog heeft.

  De EU steunt op dit moment een corrupte smeerlap die zijn leger lukraak burgerdoelen laat beschieten in het oosten van Oekraine. Je hoort er niet veel van want de de MSM houden die dingetjes zorgvuldig buiten beeld, hoewel er inmiddels al meer dan 2000 burgers kapot zijn geschoten. De-escaleren zou toch in de eerste plaats moeten betekenen dat aan dat geweld een eind gemaakt werd.

 294. Francois van Fleppesteijn says:

  Dawg, laten we wel on-topic blijven s.v.p.

 295. maarten says:

  dr.t,

  Francois van Fleppesteijn,
  Wat een bekrompenheid, van Fleppenstein

 296. Dawg says:

  Francois van Fleppesteijn,

  Ze schieten op huisjes, man.

 297. Dawg says:

  En Obomba en The Lowpaid Bancclerc moeten sofort hun Nobelprijs voor de Vrede teruggeven en inleveren bij
  deze HUISvrouwen:

  https://www.youtube.com/watch?v=J_R9-LCwd54

 298. DenVrolijkeHuurder says:

  Dawg:
  DenVrolijkeHuurder,

  Laten we eerst maar eens afwachten hoe vlucht MH17 aan z’n eind is gekomen. Weten we misschien beter met welke maffiastaten we te maken hebben. Het is de laatste weken wat dat beterft oorverdovend stil en er schijnt hard aan een doofpot gegewerkt te worden:

  sott.net/article/2…causes-of-MH17-crash

  Die hele link werkt nieteens, maar ik vermoed het ergste m.b.t. de betrouwbaarheid van de daar geplaatste informatie.

 299. DenVrolijkeHuurder says:

  Dawg: De EU steunt op dit moment een corrupte smeerlap die zijn leger lukraak burgerdoelen laat beschieten in het oosten van Oekraine. Je hoort er niet veel van want de de MSM houden die dingetjes zorgvuldig buiten beeld, hoewel er inmiddels al meer dan 2000 burgers kapot zijn geschoten. De-escaleren zou toch in de eerste plaats moeten betekenen dat aan dat geweld een eind gemaakt werd.

  Zoals gezegd: je hoeft je over de motieven van geen van de partijen in dit conflict illusies te maken.

  Realpolitik. Niets nieuws onder de zon.

 300. Juan Belmonte says:

  Cynicus economicus: Ach, ieder heeft zo zijn dromen.

  Mooie,
  Zijn we in ieder geval niet de enigen
  Die de tragische humor
  Van de oekoenomen inzien 🙂

 301. Dawg says:

  DenVrolijkeHuurder,

  Ik dacht dat jij meende te weten wie er moest de-escaleren.

 302. Juan Belmonte says:

  Zilversmid: Mensen brengen meer eigen geld mee?

  Nou meer het geld van hun ouders
  Dan wel suikerooms.
  Als 25% van de verkopen woco huizen zijn
  Is het logisch dat er eigen geld meegenomen wordt
  Kopers zijn vast ook inversteerders die niet een individueel hyptheekie afsluiten

 303. Dawg says:

  bashung,

  Merci, dat is ‘m.

 304. Juan Belmonte says:

  luisindepels,

  Dat is precies irreele getallen……….
  In het begin klinkt dat zoals Campari proeft
  Maar als men eenmaal het nut ziet

  Dat wil weer niet zeggen
  dat Campari drinken
  onverdeeld positief is
  Een goeie tinto is beeeter 🙂

 305. Adamus says:

  Francois van Fleppesteijn:
  Dawg, laten we wel on-topic blijven s.v.p.

  Onderschat de gevolgen voor de ‘woningmarkt’ niet!

 306. Adamus says:

  Dawg:
  DenVrolijkeHuurder,

  Ik dacht dat jij meende te weten wie er moest de-escaleren.

  +1

 307. Zilversmid says:

  lorenzo: Wederom een gevecht van formaat , beginnende met de dame achter de balie, opleverent een gezicht als een boer met ..een zekere pijn .

  Dit is overigens de voornaamste reden dat ik een heel naar beeld van je krijg.

  Persoonlijk vind ik het een teken van zwakte en onbeschaafdheid om je zelfbenoemde zegetocht te beginnen bij juist die persoon die aan de hele situatie part noch deel heeft.

  Je hoort de dame aan de balie netjes te vragen naar de persoon die er echt over gaat. Ze zal je dan doorgaans een kopje koffie aanbieden en ondertussen de juiste persoon voor je oproepen.

  Maar goed, jij voelt je natuurlijk weer het mannetje als je de baliedame in de war hebt gemaakt.

 308. DenVrolijkeHuurder says:

  Dawg:
  DenVrolijkeHuurder,

  Ik dacht dat jij meende te weten wie er moest de-escaleren.

  Nee, ik meen te weten wie er gáát de-escaleren gebaseerd op de geldende machtsverhoudingen.Subtiel verschil.

  Ik heb niet zoveel op met het op morele gronden beoordelen van buitenlands beleid. De realisten hebben het voor het zeggen binnen de internationale politiek en daar is voor de moraal doorgaans weinig plaats. Landen kiezen voor hun eigenbelang, daar is zoals gezegd niets nieuws aan.

 309. lorenzo says:

  Zilversmid: Ik heb helemaal geen bedrijf. Iedereen lult hier toch uit z’n nek of heb ik dat nu weer verkeerd begrepen?

  Die indruk had ik al , maar waarom doe je daar aan mee dan ? Geen persoonlijkheid ( nog).

 310. lorenzo says:

  Cartoonist: Wat een heerlijk land toch , we hebben het maar goed. (@ lorenzo)

 311. lorenzo says:

  Nico de Geit: Nico de Geit: Bij groothandelsketen Makro worden nog voor het einde van dit jaar tot 340 banen geschrapt.

  Die mensen zullen toch niet net een huis hebben gekocht?

  Koops furness ( ik kan wegs omstandigheden de balimedewerkster niet meer op de kast krijgen , ik begin het al een beetje te missen ).

 312. lorenzo says:

  scheefhuurder: Zilversmid,

  beiden zijn op zoek naar een luisterend oor. je gooit klanten weg waar je juist door op hun vraag in te spelen een langdurige relatie mee aan kan gaan.

  Zileversmid hoopt slechst op klantuitputting door maar brieven bilateraal te blijven sturen .
  ps. voor ”klanten” leest u svp ”wijsneuzen”.
  De crisis is zuiverend , dit soort moet gewoon verdwijnen , voor de lange termijn .

 313. lorenzo says:

  Adamus: Francois van Fleppesteijn:
  Dawg, laten we wel on-topic blijven s.v.p.

  of zet u ”off-topic” als beginnende koptekst .

 314. Dawg says:

  Dawg: De ogen van Poetin waren in Oekraine groter dan zijn maag. Zijn enige uitweg die nog open ligt is de-escalatie door terugtrekking van Russische troepen op de Krim.

  Maar wat bedoel je hier dan mee?

 315. DenVrolijkeHuurder says:

  Dawg: Maar wat bedoel je hier dan mee?

  – Poetin dacht na de staatsgreep in Oekraine weg te kunnen komen met de annexatie van de Krim en het steunen van proxies in Oost-Oekraine
  – Daardoor zijn relaties tussen het Westen en Rusland blijvend beschadigd.
  – Hij heeft hierbij de bereidheid van (met name) de EU om een escalatie-ladder van sancties te beklimmen onderschat.

  – De enige route terug naar normalisatie van de verhouding tussen Rusland en het Westen is gelegen in teruggave van de Krim aan Oekraine. Dat is waar ik op doel met ‘de-escalatie’.
  – Putin gaat dit echter nooit doen i.v.m. gezichtsverlies.
  – Het gevolg zal escalatie van sancties zijn die op termijn ook de gas-export gaan raken
  – Dan is het einde verhaal voor Poetin en de hem omringende kliek.

  Caught between a rock and a hard place.

  Mensen die praten over nieuwe koude oorlogen verkijken zich op de werkelijke machtsbalans. Die is zoals eerder beschreven ongelofelijk scheef gegroeid sinds 1990, en niet ten gunste van Rusland.

  Nogmaals, ik maak me geen illusies over moreel-gedreven buitenlandse politiek. Ieder land bedrijft het bij woord, geen enkel land bij daad.

 316. DenVrolijkeHuurder says:

  Dawg: Maar wat bedoel je hier dan mee?

  The weak do what they can, the strong suffer what they must – Thucydides

  Wellicht is dat een korter samengevat antwoord op je vraag. 🙂

 317. DenVrolijkeHuurder says:

  DenVrolijkeHuurder,

  Dat moet natuurlijk zijn:

  The strong do what they can, the weak suffer what they must

  😀

 318. Juan Belmonte says:

  Waar in amsterdam er weer MEER dan de vraagprijs geboden schijnt te moeten worden (bron zie boven) daar lijkt in de rest van het land toch een bod van minder dan 90% van de vraagprijs tot een verkoop.

  Huizenbezitters die hun woning verkopen, krijgen daar gemiddeld 11,5 procent minder voor dan hun oorspronkelijke vraagprijs.

  Als een woning binnen een halfjaar van eigenaar wisselt, ligt de uiteindelijke verkoopprijs slechts 5,2 procent onder de vraagprijs.
  Maar voor een woning die langer dan twee jaar op de markt is, krijgt een verkoper gemiddeld 23,2 procent minder dan zijn vraagprijs. Dat komt neer op een prijsdaling van 68.000 euro.

  http://www.nugeld.nl/wonen/3862145/woningverkoper-levert-115-procent-van-vraagprijs-in.html

 319. Juan Belmonte says:

  RAAR he
  Verkopen gemiddeld voor net onder de 90% van de vraagprijs……

  EN TOCH ZIJN ALLE
  segementeb
  Incluis het topsegment in prijs gestegen

  Ja ja ja.
  Drs Kees de Kort en de notarissen en enkele bloggers alhier morsten al hard lachen om de cijfers van het CBS, geen enkele journalist die een kritische blik heeft geworpen.

  Straks wordt het weer weer slechter
  Het najaar staat voor de deur
  En wellicht daarmee
  De rentree
  Van het realisme.

 320. Francois van Fleppesteijn says:

  Adamus,

  Nu u het zegt, misschien heeft u gelijk mogelijk had ik het nog niet vertaald van een objectmodel naar een gelijkwaardige implementatie. 😉

 321. ulrich says:

  Mijn subjectieve waarneming is dat op een goede locaties in de randstad het woningaanbod beperkter is en dat veel woningen (deels onder voorbehoud) verkocht worden, prijsklasse 280-350.000.
  Nieuwbouw in de randstad loopt volgens mij nog steeds niet goed. Het aanbod is ook niet in verhouding qua prijs met bestaande bouw. Met die uitzonderingen van woningen die schaarse woningen wel goed zijn geprijsd
  Wellicht door de steeds grotere prijs druk in de huursector (stijgingen van 10-15% in de afgelopen jaren in de vrije sector)

 322. Nico de Geit says:

  DenVrolijkeHuurder: Hij heeft hierbij de bereidheid van (met name) de EU om een escalatie-ladder van sancties te beklimmen onderschat.

  In Rusland zijn ze inderdaad verbaasd dat Europese politici zo trouw zijn aan Washington. Russen noemen Duitsland zelfs ‘een bezet land’.

  http://zaplog.nl/zaplog/article/adviseur_poetin_amerika_is_uit_op_oorlog_in_europa

 323. Steven says:

  Als je tijd hebt: hier een mooi stuk over hoe er met feiten geknoeid wordt:

  http://willyvandamme.wordpress.com/2014/08/22/oekranele-figaro-brengt-verfijnde-propaganda/

 324. Juan Belmonte says:

  ulrich:
  Wellicht door de steeds grotere prijs druk in de huursector (stijgingen van 10-15% in de afgelopen jaren in de vrije sector)

  Het beleid is om wie het kan betalen de huursector uit te jagen en de koopsectorr in te jagen.

  Wellicht is dat de logische tegenbeweging voor:
  De uitstroom uit de koopsector
  Zeker bij onderwatersituaties
  zal vaak in de huursector terecht moeten.

  Dankzij huurverhogingen is tevens de deflatie minder zichtbaar.
  Briljant plan dus 🙂

 325. Dawg says:

  DenVrolijkeHuurder,

  De stand off tussen de VS en Rusland in de Oekraine heeft helemaal niks te maken met de Krim of landjepik. Nog minder met volkerenrechtelijke princpes. Het gaat maar om één ding: gas. Door de politieke onrust in Oekraine is de afhankelijkheid van Europa van het Russische gas een punt van discussie geworden en dat……was nu net de bedoeling. Victoria Nuland van het State Departement zei het al: fuck the EU.

  n 2007 werd in Midden Oosten het grootse gasveld ever gevonden: Pars Het veld werd ter linker en rechter zijde van de Persische Golf gedeeld door Iran en Quatar. Het Iraanse deel van het veld zou via een pijpleiding door Irak en Syrie uitkomen bij de MiIddellandse Zee. Samen met het gas uit Rusland zou het eveneens door Gazprom gedistribueerde gas uit Pars de komende 100 tot 120 jaar goed kunnen zijn voor bijna 50% van de behoefte aan gas in de EU. En dat alles door de pijpleidingen van Gazprom

  En daar beginnen de kopzorgen van onze Amerikaanse vrienden. Op langere termijn zou de as Berlijn, Moskou Teheran uit kunnen groeien tot een economisch powerhouse dat de VS zou overvleugelen en dat gaan in tegen de centrale veiligheidsdoctrine van de VS. Daarnaast komt op korte termijn de rol van de dollar als wereldreservevaluta nog meer op de tocht te staan doordat steeds meer enegie in andere valuta dan de dollar afgerekend zouden worden. Er zijn landen voor minder aangevallen.

  “In 2007, Qatar sent USD 10 billion to Turkey’s Foreign Minister Davotoglu to prepare Turkey’s and Syria’s Muslim Brotherhood for the subversion of Syria. As we recently learned from former French Foreign Minister Dumas, it was also about that time, that actors in the United Kingdom began planning the subversion of Syria with the help of “rebels”‘

  In other words, the idea to arm, train and fund an army of jihadi militants, to oust al Assad and open up Syria to western interests, had its origins in an evolving energy picture that clearly tilted in the favor of US rivals in the region.’

  http://www.opednews.com/articles/The-Latest-in-the-New-Cold-by-Mike-Whitney-Assad_Brics_Cold-War_Iran-140813-449.html

  Assad bleek minder makkelijk van het toneel te krijgen dan voorzien. Toen het Obama vorig jaar niet lukte om na de false flag gifaanval voldoende steun te organiseren voor een intensivering van de strijd tegen Assad voorspelden waarnemers al dat de druk op Rusland en Gazprom verschoven zou worden naar de Oekraine. En daar zitten we dus nu.

  Gemoraliseer over Poetin en economische sancties tegen Rusland zijn de wereld op hun kop. De chaos in Oekraine bedreigt het distributienetwerk van Gazprom waar de helft van van het voor Europa bestemde Russische gas door heen moet en de Russen beginnen zo langzamerhand ook een beetje nerveus te worden van de neverending uitbreiding van de NAVO.

  De relatie tussen Europa en Rusland is niet blijvend beschadigd en er is hier geen hond die wakker ligt van de aansluiting (woordkeuze blijft belangrijk)van de Krim bij de Russische Federatie. Die was onvermijdelijk geworden nadat de staatsgreep de verhoudingen tussen bepaalde bevolkingsgroepen en de coupeplegers op scherp had gezet. Europa en Rusland zijn in feite een perfect fit. Rusland heeft een schat aan natuurlijke hulpbronnen en talloze braakliggende markten. Europa de kennis en de ervaring om die mogelijkheden te ontwikkelen. Een typische win-win situatie. Tijd om de beschermingsmaffia van de NAVO eens een toontje lager te laten zingen.

 326. Adamus says:

  Juan Belmonte,

  Bijzonder beheer van de staatsbanken gaat het druk krijgen. Hoorde deze week ook ff on de wandelgang dat diverse grote consutantskantoren (allemaal met B beginnend) ook onder toezicht van ABN vallen. BBP kent geen grenzen als we elkaar de bal toespelen 🙂

 327. Cartoonist says:

  DenVrolijkeHuurder: Die hele link werkt nieteens, maar ik vermoed het ergste m.b.t. de betrouwbaarheid van de daar geplaatste informatie.

  Ik heb het gevoel dat onze huurder alleen maar politiek korrekte informatie als betrouwbaar wil zien. Informatie rechtstreeke vanuit het ministerie van waarheid of het ministerie van vrede.

  Gelukkig werkt ons ministerie van overvloed eraan dat er volop betaalbare en kwalitatief hoogstaande (huur)woningen beschikbaar zijn voor iedereen. Dan kan iedereen (die dat wil) een VrolijkeHuurder worden.

  Wat hebben we het toch goed in dit subsidielandje he ? Big Brother zorgt maar goed voor ons.

 328. mafketell says:
 329. Cartoonist says:

  bashung,

  politieke cover-up, vernietiging van bewijsmateriaal, manipulatie v/d gewenste gegevens en bescherming van de verantwoordelijke daders. Dat is in een notendop wat ik als reden zie voor deze afspraak.
  Zo´n beetje hetzelfde patroon zie je bij veel andere terrorristische aanslagen (11september2001).

 330. DenVrolijkeHuurder says:

  Cartoonist: Ik heb het gevoel dat onze huurder alleen maar politiek korrekte informatie als betrouwbaar wil zien. Informatie rechtstreeke vanuit het ministerie van waarheid of het ministerie van vrede.

  Gelukkig werkt ons ministerie van overvloed eraan dat er volop betaalbare en kwalitatief hoogstaande (huur)woningen beschikbaar zijn voor iedereen. Dan kan iedereen (die dat wil) een VrolijkeHuurder worden.

  Wat hebben we het toch goed in dit subsidielandje he ? Big Brother zorgt maar goed voor ons.

  Schattig, al die aannames.

 331. Cartoonist says:

  DenVrolijkeHuurder,

  Het is humor, speciaal voor dr.t die mij zo humorloos vindt

 332. luisindepels says:

  Juan Belmonte: Verkopen gemiddeld voor net onder de 90% van de vraagprijs……
  EN TOCH ZIJN ALLE
  segementeb
  Incluis het topsegment in prijs gestegen

  Je weet nog steeds het verschil niet tussen vraagprijs en transactieprijs? En je weet nog steeds niet waarop de huizenprijzen (pbk van het CBS) eigenlijk worden gebaseerd?

 333. luisindepels says:

  Juan Belmonte: De uitstroom uit de koopsector
  Zeker bij onderwatersituaties
  zal vaak in de huursector terecht moeten.

  Oja? Want?

  Huur + afbetaling restschuld in 10 jaar is meestal duurder (in maandlasten) dan blijven zitten in je koophut. Dus op vrijwilige uitstroom hoef je niet te rekenen.

 334. Adamus says:

  luisindepels: Je weet nog steeds het verschil niet tussen vraagprijs en transactieprijs? En je weet nog steeds niet waarop de huizenprijzen (pbk van het CBS) eigenlijk worden gebaseerd?

  Vertel!

 335. Adamus says:

  DenVrolijkeHuurder: Schattig, al die aannames.

  Ik neem aan: je bedoelt natuurlijk CPB et al. uitkomsten.

 336. dr.t says:

  Cartoonist:
  DenVrolijkeHuurder,

  Het is humor, speciaal voor dr.t die mij zo humorloos vindt

  Cartoonist: best geestig, nog even en je komt boven het niveau van Juan uit.

 337. dr.t says:

  Al is Juan helaas iets serieuzer aan het worden….
  Valt ook niet met al die CBS cijfers welke met behulp van ingewikkelde algoritmes van een nieuwe duiding moeten worden voorzien. Dan heb ik niet eens over alle correcties die nog toegepast dienen te worden, door de bedenkelijke praktijken van banken en overheden kent immers geen grenzen.
  Gelukkig is Juan niet besmet met het zionistische complotvirus van Frans. Kortom het leven is geen pretje als je wilt ontkennen dat bijvoorbeeld in een stad als Amsterdam er weer wat beweging in de markt komt….

 338. Steven says:

  Hier een voorbeeldje waar ik het al eerder over heb gehad. In de flat wordt alleen het goedkoopste appartement verkocht. De volgende die wordt verkocht is dus waarschijnlijk die van 149.000 (N.B 40.000 goedkoper dan zijn directe buurman met hetzelfde aantal m2!)

  http://www.funda.nl/koop/almere/straat-esplanade/

  Ik zie daar in ieder geval geen lichtpuntjes of zo. (locatie is voor Almere niet slecht te noemen)

 339. Steven says:

  hi hi. Die buurman op nummer 63 geeft wel een Cadillac weg (??!!)

  http://www.funda.nl/koop/almere/appartement-48941083-esplanade-63/

  Dus zo zeker is die redenatie van mij ook weer niet.. 😉

 340. Steven says:

  http://nos.nl/artikel/691590-600-agenten-in-de-schulden.html

  “Verder denkt Busker dat het vooral om agenten gaat die bijvoorbeeld door een scheiding met een hypotheekschuld komen te zitten. De NPB-voorzitter zegt dat het percentage agenten met een gokverslaving of een andere verslaving te verwaarlozen is”

  Gokken op een steeds duurder wordend huis is misschien ook een verslaving?

 341. Juan Belmonte says:

  Adamus,

  Ben bernanke,
  Sorry, dr Ben Barnanke geeft aan dat crisis 2008 GROTER is dan die van de jaren ’30.

  En de makelleugenaars hebben de carnavalspet nog steeds op, het CPB en CBS spelen het spel mee, om trots op te zijn 🙂

 342. Juan Belmonte says:

  luisindepels: Oja? Want?

  Huur + afbetaling restschuld in 10 jaar is meestal duurder (in maandlasten) dan blijven zitten in je koophut. Dus op vrijwilige uitstroom hoef je niet te rekenen.

  Leest u eens eerdere berichten op deze blog 🙂

 343. Oz says:

  Steven,

  De strijd zal gaan tussen de goedkoopste en het appartement waar je een cadillac bij cadeau krijg 🙂

  http://m.funda.nl/koop/almere/appartement-48941083-esplanade-63/fotos/

 344. Steven says:

  Oz,

  😉

 345. mafketell says:

  Verlies voor huizen die langer leeg staan dan 2 jaar is voor de eigenaar 68.000 dft

  68.000 verlies van wat ? …..

  Wenswaarde ?
  Taxatiewaarde makelaar waarde ?
  Mickey Mouse WOZ waarde ?
  Hypotheekschuldwaarde ?
  RMBS waarde ?
  Van de renteswab’s onderliggende waarde ?
  Afgeleide van de afgeleide derivaten waarde ?

  Proest ……. 🙂

 346. mafketell says:

  Een Schmulletje 🙂

  http://schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.nl/

  En de ECB huurt BlackRock in voor advies …… ( de ECB is onbetwist de brokken specialist 🙂 )

  Plutocraten rules the world …..

  http://www.z24.nl/ondernemen/ecb-huurt-blackrock-in-voor-advies?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ecb-huurt-blackrock-in-voor-advies

 347. mafketell says:

  Foutje, sorry 🙂

  Nog een keer het Schmulletje,

  MET DE RUG TEGEN DE MUUR

  http://schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.nl/2014/08/tip-met-de-rug-tegen-de-muur.html

 348. mafketell says:

  mafketell: Verlies voor huizen die langer leeg staan dan 2 jaar is voor de eigenaar 68.000 dft

  Linkie vergeten, excuses 🙂 http://www.telegraaf.nl/overgeld/huis-hypotheek/23011779/__Huizenverkoper_levert_gemiddeld_34.000_euro_in_op_vraagprijs__.html

 349. Juan belmonte says:

  mafketell:
  Een Schmulletje

  http://schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.nl/

  En de ECB huurt BlackRock in voor advies …… ( de ECB is onbetwist de brokken specialist )

  Plutocraten rules the world …..

  z24.nl/ondernemen/…krock-in-voor-advies

  Wellicht kunnen de gesecuritiseerde leningen
  Gehersecuritiseerd worden ….
  Immers on-balance is uit.
  Out-of-balance is in.

 350. Juan belmonte says:

  Off-topic

  Drs Rob “Aflossen is onwenselijk” Mulder van de vereniging Geleaed Huys twittertjes foto’s van artikelen van het FD.

  https://mobile.twitter.com/rob_mulder?profile_id=38819523&tw_i=504865429899468800&original_referer=http%3A%2F%2Fwww.huizenmarkt-zeepbel.nl%2F19-08-2014%2Fkees-de-kort-het-gaat-niet-goed-met-nederland%2F&tw_p=embeddedtimeline&tw_w=347743247159943169

  Hoe lang zal het duren voor de juristen van het FD een heksenjachten openen ?

 351. mafketell says:

  Mathijs Bouman ….. 11.30h Academiegebouw

  Grunn ontzet 😉

  http://www.volksvermakengroningen.nl/evenementen/stadsprogramma-2014/28-augustus-rede

 352. ps says:

  mafketell, 🙂

  mafketell,
  Bouman als volksvermaak Grunn… 🙂
  Die kan er ook nog wel bij!
  http://www.schaliegasvrij-haaren.nl/wp-content/uploads/2014/01/Nemen-NAM-Genomen.jpg

  Meanwhile Down Under:
  “Australia’s housing bubble is real and banks are to blame, says author”
  http://www.theage.com.au/business/the-economy/australias-housing-bubble-is-real-and-banks-are-to-blame-says-author-20140828-109ahx.html

 353. Juan Belmonte says:

  dr.t,

  Amsterdam is zelden maatgevend voor de rest van de Nederlanden.
  Die vanuit Amsterdams perspectief ookwel als “wingewesten” worden gezien. 🙂

 354. lorenzo says:

  DenVrolijkeHuurder: Wat hebben we het toch goed in dit subsidielandje he ? Big Brother zorgt maar goed voor ons.

  5 keer per jaar een vorm van vakantie en alle niet scholieren op een E-bike .
  Impliceert dat we rijk zijn , en dat mag .

 355. Steven says:

  lorenzo,

  Ken je het idee van dansen op de rand van de vulkaan?

  http://www.usdebtclock.org/

  kan heel lang goed gaan…

 356. Steven says:

  test. Zo raar is mijn laatste post toch niet? Iedereen wist dat toch ergens wel?

 357. Juan belmonte says:
 358. Juan belmonte says:

  SNS bank verlaagt de 20 jaars hypotheekrente naar 4%

  http://www.telegraaf.nl/tv/dft/23016941/__Ontketent_SNS_hypotheekoorlog___.html

 359. Cartoonist says:

  a: Zo simpel zit het echt niet elkaar . . . . enz enz enz

  Het verband tussen de welvaartsgroei van de afgelopen 100 jaar en het bestaan van centrale banken, wat jij hier suggereert is er niet.

  Je zit helemaal vast in het door economen en banken bedachte paradigma dat er alleen economische groei en daardoor dus welvaartsgroei kan zijn met voldoende beschikbaar geld als ruilmiddel. De economische groei wordt slechts uitgedrukt in het beschikbare geld en heeft geen relatie met welvaart.

  Vast en zeker geloof jij ook in het sprookje dat als er geen geld was dat we dan alle economische aktiviteit zouden doen d.m.v. ruilhandel. Iemand die boter wil en schoenen heeft om te ruilen moet dan net zo lang met zijn pakket schoenen rondzeulen totdat hij iemand treft die schoenen zoekt en die boter te ruilen heeft.
  Totale flauwekul en ook in de wereld gebracht om ons te laten geloven dat geld gedrukt door banken onmisbaar is.

  Je moet je realiseren dat er enkel geld in omloop gebracht kan worden als tegelijk een schuld gemaakt wordt. Daarom zitten we nu met een schulden/krediet crisis. Er is structureel te veel mickey-mouse geld in omloop gebracht door de banken en nu stokt die groei omdat het schulden niveau onhoudbaar wordt.

  Lees b.v. het boek ¨Debt: the first 5.000 years¨ van anthropologist David Graeber eens om een heel andere kijk op schuld te krijgen dan het door de banken gepropageerde afhankelijkheids-model.

 360. Cartoonist says:

  mafketell,

  Dat FTM stukje wat jij linkt is weer een knap stukje P.R.*(zie noot) voor PvdA en Duivesteijn.

  Dit zijn de 8 vragen die ´journalist´ Peter Hendriks stelde aan Adri Duivesteijn.

  1> De Parlementaire Enquête over woningcorporaties is voorbij. Er wordt nu gewerkt aan het eindrapport en de aanbevelingen. Wat verwacht u daarvan?
  2> Wat zit er dan niet goed?
  3> U zegt dat de politiek geen keuze wilde maken, maar welke ideeën hadden de verschillende stromingen over de status van de corporatiesector?
  4> Wie zijn volgens u dan nu eigenaar van de corporaties?
  5> Hebben huurders wel genoeg kennis en genoeg betrokkenheid om die actieve rol te vervullen? Voor het controleren van een corporatie is tegenwoordig veel expertise nodig.
  6> Zal er in de toekomst nog behoefte zijn aan corporaties?
  7> Tijdens uw wethouderschap in Almere heeft u ook een model van zelforganisatie geïntroduceerd. Hoe stak dat in elkaar?
  8> Hoe kijkt u aan tegen de verkoop van 30.000 Vestia-woningen tot 2020? Die gaan naar de markt, zoals Blok dat graag ziet.

  Peter hendriks is o.a. consultant voor woningcorporaties (heeft ook boter op zijn hoofd.) en stelde geen enkele vraag over de financiele derivaten die diverse woning-corporaties aan de rand van de afgrond bracht. (Wie weet precies hoeveel meer stront er nog in die beerput zit.) En dat voor een journalist van Follow The Money..
  Vooral vraag 5 is schaamteloos gezien de financiele bende en corruptie in corporatieland.

  Het intervieuw is gewoon een farce. Duivesteijn krijgt ook volop de ruimte om nog wat populistische kreten te slaken, zodat het lijkt alsof de PvdA er iets aan zou willen doen en zal opkomen voor de belangen van de achterban.
  De vragen zijn naar mijn overtuiging van te voren ingediend en goedgekeurd door meneer de senator omdat er anders helemaal geen interview is.

  noot: P.R. = Public Relations = een moderne term voor ouderwetse Ordinaire Propaganda

 361. Cartoonist says:

  Belgisch nieuws:

  Aantal huizen te koop stijgt, verkopen zakken fors.
  Deze gunstige cijfers verbergen een angstige verkoper
  De koper – die man/vrouw die het allemaal dient te betalen – die aarzelt.

  op:
  http://www.bouwenwonen.net/immo/read.asp?id=36124&content=Aantal-huizen-te-koop-stijgt,-verkopen-zakken-fors

  (hopelijk werkt deze link)

 362. Dawg says:

  a: Nog nooit zijn deze er zoveel op vooruit gegaan als in de laatste 100 jaar.

  Dankzij of ondanks het monetaire systeem?

  a: Een 100% gedekt geldsysteem heeft ook nadelen omdat de geldgroei gelimiteerd wordt, wat er in resulteert dat de investeringen beperkt worden en dat er dus minder welvaart gecreëerd kan worden.

  Ons geld is voor 100% gedekt. nl. door staatsobligaties. Dus door de belastingbetaler.

 363. Adamus says:

  Adamus:
  mobile.bloomberg.c…gram-consultant.html

  Asset Backed Securities BlackRock/ECB

 364. Adamus says:

  Adamus:
  mobile.bloomberg.c…gram-consultant.html

  Asset Backed Securities BlackRock/ECB

 365. Adamus says:

  Juan belmonte:
  Middelkoop vindt meer gehoor
  In china
  Dan zijn eigen polder

  telegraaf.nl/dft/n…n_Chinees_aan__.html

  Ook daar zijn (goud)mijnen om in te beleggen 😉 LvM weet er alles van.

 366. lorenzo says:

  Steven: lorenzo,

  Ken je het idee van dansen op de rand van de vulkaan?

  http://www.usdebtclock.org/

  kan heel lang goed gaan…

  en dan een beroep op het collectiviteits beginsel. Die wetenschap is al fataal. Dat zien we nu.

 367. Francois van Fleppesteijn says:

  Juan belmonte:
  SNS bank verlaagt de 20 jaars hypotheekrente naar 4%

  telegraaf.nl/tv/df…otheekoorlog___.html

  Ja die ”hypotheekoorlog” was er in 2005 ook al allemaal marketing lokkertjes

  http://recht.amweb.nl/tijdschriften/2005/nr-07/rentevrije-periode-nieuw-wapen-in-hypotheekoorlog.12273.lynkx

 368. Francois van Fleppesteijn says:

  Adamus: Asset Backed Securities BlackRock/ECB

  Interessant Adamus,

  In de States is Blackrock geloof bezig met Rental Backed Securities.

  Als er ook Rental Backed Securities in NL komen, verhuis ik naar een andere huurwoning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*