Limburg koopt zelf huizen op

De provincie Limburg wil samen met gemeenten een fonds oprichten dat moeilijk verkoopbare woningen opkoopt. Voorwaarde is dat de verkopers naar een nieuwbouwwoning verhuizen. Daardoor blijft de woningmarkt in beweging en kunnen bouwvakkers en het midden- en kleinbedrijf aan het werk blijven.

In het fonds zou tot tweehonderd miljoen euro beschikbaar moeten komen. Het plan komt van wethouder Litjens van Horst aan de Maas. “We moeten het nog uitwerken, maar dit is wel waar we in grote lijnen over denken. Elke verhuizing leidt tot zeven andere verhuizingen. Dat betekent dat het midden- en kleinbedrijf er ook van profiteert als de woningmarkt in beweging blijft, want mensen kopen van alles als ze een nieuw huis betrekken. En voor de deelnemende gemeenten is het voordelig, want ze ontvangen meer leges en het grondbedrijf blijft ook aan het werk. Bovendien ben je minder kwijt aan uitkeringen als mensen aan het werk blijven.”

De deelnemers aan het opkoopfonds lopen wel het risico dat ze de woningen uiteindelijk onder de prijs moeten verkopen. “Dat klopt”, zegt Litjens, “Maar we kopen die woningen wel iets onder de marktprijs aan. Wat we doen is de verkopers enige zekerheid geven, want pas dan durven mensen een ander huis te kopen. We lopen risico’s, maar je kunt ook op nul uitkomen als het werkt. En het menselijke effect, werkgelegenheid, is hoe dan ook winst.”

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is positief over de plannen. “Maar je moet wel de voorwaarden goed formuleren. Het moeten woningen zijn waar markt voor is. Hoe ga je dat selecteren? Maar hoe dan ook, het kan zeker een stimulerende werking hebben. Elke verhuizing brengt heel veel werkgelegenheid met zich mee. We zouden graag zien dat Den Haag ook met plannen komt. Op regionaal niveau wordt er blijkbaar goed nagedacht”, aldus een woordvoerder van de NVM. De provincie Limburg bevestigt dat er aan het plan gewerkt wordt, maar wil er nog niets over zeggen voor het klaar is.

bron: Telegraaf.nl

Share Button
Tagged with: , ,
22 comments on “Limburg koopt zelf huizen op
 1. ZK says:

  Elke verhuizing brengt 7 verhuizingen met zich mee. Waar is dit op gebaseerd ?
  Als ik verhuis van huur naar koop en iemand gaat dit huren terwijl hij/zij daarvoor thuis woonde, dan tel ik 2 verhuizingen.

 2. Jeff says:

  Misschien Grondprijzen 200 miljoen goedkoper maken? De overheid blijft gewoon zinloos geld rond pompen..

 3. johnny says:

  … Het geld klosts tegen de plinten bij de provincies ….
  Hans Weiers heeft geopperd met de provincies te stoppen , het land is er te klein voor, en zo is het .

 4. Erik says:

  De huizen zijn helemaal niet onverkoopbaar. Alleen de wensprijs wordt niet meer geboden. De ambtenaren denken het blijkbaar beter te weten dan de markt; dit kan haast niet anders dan op een fiasco uitlopen.

 5. M says:

  Als de woningen al onverkoopbaar zouden zijn, dan zit er dus niemand op te wachten. Lekker dat de overheid daar taxpoet aan stukslaat.

 6. ik wil van mijn huis af says:

  Ik wil gewoon graag van mijn huis af. Staat vanaf aug 2008 te koop en maar 1 kijker gehad.
  Wij vragen niet de hoofdprijs maar kunnen niet gaan zakken voor iedereen zakt omdat we anders niks kunnen terugkopen.
  Van mij mag de markt dus instorten. liever vandaag dan morgen

 7. Jan says:

  @ik wil van mijn huis af:

  Ik ken de verhuisintenties niet, maar ga nu dan strategisch onder de gemiddelde vraagprijs zitten en beding een lange aanvaardingstermijn. Of regel een tussenstop door tijdelijk te gaan huren, al is het nattuurlijk lastig / vervelend om 2 maal te moeten verhuizen. Maar dan ben je tenminste wel de klap voor en met 1 tot 2 jaar misschien wel spekkoper…

 8. M says:

  @ik wil van mijn huis af:

  Precies wat Jan zegt. Je kan het natuurlijk even aankijken, maar als het nu niet lukt geef ik je weinig kans. En hopen (op beter) is natuurlijk geen strategie.
  Volgens mij is nu huren sowieso niet echt een slechte optie. Nu een huis kopen is bijna zeker weten dat de waarde gaat dalen. Beter even afgewacht tot de bodem bereikt is en dan kopen toch?

 9. Michzelluf says:

  De provincie moet van ONS geld afblijven en niet de markt manipuleren! Ze kunnen daar absoluut niet met geld omgaan, niet te geloven. Steek dat geld dan gedeeltelijk in de bouw van een waferfabriek voor zonnecellen of infrastructuur om elektricitiet te kunnen tanken en koop voor de rest goud want na 18 maart dreigt hyperinflatie.

 10. Joop Kl; says:

  De cijfers van het Kadaster zijn bekend:

  http://www.kadaster.nl/index_frames.html?inhoud=/nieuws-bericht.asp%3FId%3D680%26Id_Categorie%3D2&navig=/nav_serverside.html%3Fscript%3D1

  En zoals verwacht is het begin van de daling nu ook door het kadaster geconstateerd. Vooral vrijstaande huizen gaan in gemiddelde prijs flink achteruit -10% namelijk.

 11. Balsaq says:

  @ik wil van mijn huis af:

  Begrijpelijk dat je van je huis af wilt, en ik wens je daarmee ook veel succes. Maar het is beter om je verlies te nemen zolang je het nog dragen kunt. Besef je goed dat je voor de volgende keuze staat:

  * Verkoop ik nu, en ga ik voor (zeg) 30.000 nat, òf:
  * Verkoop ik nu niet, en ga ik voor 100.000+ nat.

 12. Piet Bakker says:

  “Elke verhuizig leidt tot 7 andere verhuizingen”: waaruit blijkt dit? Een ding is zeker: het is geen wetmatigheid.

  “De woningen worden gekocht onder de marktprijs.” Wat is de marktprijs? Huizen worden nauwelijks tot niet verkocht. Een marktprijs is niet vast te stellen, omdat er nauwelijks een markt meer is.

  “Want dan passen durven mensen weer een huis te kopen”. Ook al wordt het huis verkocht, dan is de kans groot dat er geen nieuwe woning meer wordt aangekocht. Er wordt gehuurd. De vrees voor directe waardedaling is te groot.

  Al met al een vreemd plan, waarbij het risico voor waardedaling geheel bij de belastingbetaler komt te liggen.

 13. Marktfundamentalist says:

  Ook in Apeldoorn willen ze huizen gaan opkopen:

  http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/4656344/Ons-Huis-wil-koper-huis-hulp-bieden.ece

  KNETTERGEK!

 14. KariZ says:

  ‘Ons Huis gaat zich niet richten op huiseigenaren die in geldnood zijn geraakt, maar wel op de eigen verkoop van woningen van Ons Huis. Zo is de bouw van patiowoningen op het Sparta-terrein inmiddels op losse schroeven komen te staan. ,,We willen zekerheid gaan bieden aan kopers. Binnenkort maken we daar meer over bekend”, aldus Johan de Jong van Ons Huis.’

  Volgens mij gaan ze zo dus ook gewoon de concurrentie aan met de particuliere huizenbezitter/verkoper. Hoe dan ook, het zal een prijsdrukkend effect hebben, óók als ze nieuwbouwprojecten bedoeld voor verkoop gaan verhuren. Als ze maar laag genoeg gaan zitten met de prijs nemen ze toch een deel van de markt weg.

 15. ik wil van mijn huis af says:

  Onze vraagprijs is 350.000,00 euro. Maar als wij b.v. 30.000 zouden zakken zitten we nog steeds in een prijsklasse waar op dit moment geen vraag naar is, dus denk ik dat we zowiezo al vast zitten.
  Verder heb ik een gezin met 3 kinderen waarvan 1 met een handicap waardoor het voor ons niet zo makkelijk is om te verkopen en dan weer huren en dan weer een huis terugkopen.
  Dus ik weet het eigenlijk zelf niet meer en dus maar af te wachten, wat eigenlijk niet zo slim is maarja

 16. Bouke says:

  @ik wil van mijn huis af

  Niemand kan in de toekomst kijken. Als je veel op deze site rondkijkt, kom je veel mensen tegen die denken dat de huizenprijzen fors gaan dalen. Er zijn ook veel mensen die denken dat het juist heel erg gaat meevallen. En daarbij maakt het ook veel uit of je in de Randstad of in Zuid-Limburg een huis te koop hebt staan. De huizen in de Randstad ver boven de herbouwwaarde uitgestegen; in de periferie ligt de huizenprijs dichter bij de herbouwwaarde.

 17. Scheefhuurder says:

  @ik wil van mijn huis af:

  Helaas klopt uw redenering niet. Als u 30000 in prijs zakt, zal dat uw woning tov. woningen in een lagere klasse aantrekkelijker maken en zal de vraag vanzelf op gang komen. U constateert dat er in die lagere klasse ook geen vraag is, maar dat komt doordat in alle klassen de prijzen tot absurde hoogte zijn gestegen. Zelf ben ik een huurder die al jaren op zoek is in de klasse 300-400K, maar het is schandalig als ik zie wat daarvoor te koop is. Al jaren geleden had ik besloten om op deze niveau’s niet in te stappen en met mij zullen steeds meer starters en huurders er zo over denken. Zeker nu de daling zich heeft ingezet wordt verder wachten immers beloond. Ik ben er overigens nog niet van overtuigd dat de daling structureel en langdurig zal zijn. Als de prijzen echter nog enkele maanden op rij breed dalen, dan zou ik als verkoper eieren voor mijn geld kiezen en de prijs tijdig verlagen, of gewoon niet verhuizen.

 18. Buddy says:

  vergeefse moeite.

  Bevolking Limburg krimpt reeds geruime tijd. Er zijn intussen eenvoudigweg teveel woningen in leeglopende provincie. Welke waarde kun je aan iets toekennen waarvoor geringe of zelfs geen behoefte is?

  Vreemde markt waar subsidies (HRA) op subsidie (opkoopfonds) gestapeld worden en de uiteindelijke schuldenberg groeit.

  Triest dat gemeenschapsgeld geen betere productievere bestemming kan vinden.

 19. Scheefhuurder says:

  @Buddy en Bouke:

  Elk huis heeft op elk moment een waarde, ook in het zuiden des lands. Zolang verkopers hun prijs niet aanpassen aan de gewijzigde regionale marktomstandigheden, zal de vraag niet op gang komen. Ter illustratie deze link http://www.fd.nl/artikel/11264910/goede-makelaar-heeft-iedere-dag-open-huis

 20. Scheefhuurder says:

  Sorry, mijn vorige reactie was gericht aan Buddy en Ik-wil-van-mijn-huis-af.

 21. johnny says:

  Maar scheefhuurder , welke waarde heeft welke woning dan.
  taxateurs zullen dan ook een woning niet op waarde taxeren. Die bestaat nl. niet…….

 22. Marcel says:

  Nog meer lucht in deze markt stoppen? Men moet eens gaan inzien dat de huizen prijzen veel te hoog zijn. Verder is de grondprijs schandalig duur en ik stel voor dat de gemeente eerst daar iets aan gaat doen.
  Ik denk verder dat de gemeente niet graag ziet dat de huizenprijzen zakken want dan moeten ze met de WOZ waarde ook omlaag.
  Waarom schaffen ze deze gewoon niet af? Misschien dat mensen dan wel gaan kopen?
  Deze actie en al de actie’s die men nu doet leverd alleen op korttermijn wat op, op langer termijn zal de klap dubbel zo hard aan komen met dit soort zaken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*