Sub-prime starterslening in Amersfoort weer mogelijk

De gemeenteraad is op 11 januari akkoord gegaan met het voorstel om de starterslening weer mogelijk te maken. Deze lening maakt het makkelijker voor starters om een huis te kopen. Hierdoor krijgt de huidige stagnerende woningmarkt een impuls. De gemeente Amersfoort heeft besloten om hiervoor € 3,5 miljoen gefaseerd beschikbaar stellen aan het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Het gaat om een bedrag dat de gemeente leent om de regeling voort te zetten.

De kosten van de lening worden verdeeld tussen de gemeente en marktpartijen. De Alliantie Eemvallei, Portaal Eemland, Heilijgers Projectontwikkeling en de Vathorst Beheer Partners, Bouwfonds Ontwikkeling, AM, Dura Vermeer en Heijmans Vastgoed, hebben aangeboden tot maximaal € 200.000,- bij te dragen. Met Schoonderbeek bouw- en aannemingsbedrijf worden er momenteel gesprekken gevoerd om ook aan te sluiten.

lees verder op de site van Gemeente Amersfoort

Share Button
Tagged with: ,
132 comments on “Sub-prime starterslening in Amersfoort weer mogelijk
 1. nhz says:

  zou dat 200.000 euro per bedrijf zijn, of voor allemaal samen? Het lijkt me logisch dat de vastgoed maffia voor het grootste deel van het bedrag opdraait. Het andere deel kun je dan zien als een verkapte korting op de grondprijs; blijft hoe dan ook zuur voor Amersfoorters die geen huiseigenaar zijn en wel moeten meebetalen aan deze onzin.

 2. dr t says:

  In het Parool vandaag: Nederland kampioen sociaal verhuur.

  Maar liefst een percentage van 35%.
  In andere landen verstaat men onder sociaal verhuur een campusachtige woonsituatie, waar men hooguit tijdelijk kan verblijven.

  Dus niet te hard schreeuwen als woningbezit (ten onrechte) wordt gestimuleerd.

 3. nhz says:

  @2:
  misschien is er ook een verband tussen hoeveelheid sociale huur en overwaardering van koopwoningen? In de meeste landen waar weinig gehuurd wordt is kopen pakweg 50% goedkoper dan in Nederland, dan is de keus snel gemaakt. Dat verhaal over campusachtige woonsituatie is trouwens onzin, er zijn volop EU landen waar heel normale sociale verhuur is, misschien wat minder luxe dan in NL maar toch.

 4. Cinelux says:

  Welke gemeente gaan er volgen?

  Weet iemand wanneer je een sociale huurwoning wil gaan huren, of er ook gekeken wordt naar het eigen vermogen?
  Dus laag inkomen en veel eigen vermogen op de spaarrekening.

 5. nhz says:

  @4:
  ik heb dit een jaar of twee terug gevraagd bij de WBV. Ik heb momenteel geen box1 inkomen, maar wel vermogen (dus box3 inkomen). Je krijgt dan de rare situatie dat je geen recht hebt op huursubsidie omdat je geen vast inkomen/uitkering hebt, maar ook niet in een gewone sociale huurwoning mag omdat ze op basis van je vermogen een schatting doen van wat je kunt betalen per maand en daarmee kwam ik ver boven de huurgrens.
  Ze hadden bij de WBV ook nog luxe appartementen vanaf 1400 euro per maand, waar bijna iedereen met subsidie in zit; maar dat was eigenlijk voor 55+ dus daar mocht ik dan ook weer niet in.

  Ik had al met al de indruk dat de vraag zo weinig voorkomt dat ze er een natte vinger antwoord op gaven. ‘Waarom gaat u niet kopen???????’

  Tja, ze laten die WBV woningen liever gewoon leeg staan, kost veel minder moeite. Maakte al met al geen intelligente indruk, maar ik had eigenlijk ook niet anders verwacht.

 6. dr t says:

  NHZ
  Klopt wellicht wel.

  Grondprijs zal echter altijd echter wat duurder zijn in ons kikkerlandje, met 16 milj inw op een klein opp.
  Dat maakt een internationale vergelijking niet altijd eerlijk.
  Ook bouwbedrijven kunnen er grotere orders binnenhalen in grotere landen wat de kostprijs weer zou kunnen drukken.

  Ook zit in de prijs van een koopwoning weer een bijdrage aan sociaal verhuur verdisconteerd.
  Wat wel een heel aparte wijze is om inkomemspolitiek te bedrijven is.
  Weet jij misschien hoe wat de gemiddelde bijdrage is voor een nieuwbouwwoning.
  Daar valt het HRA-effect wel mee weg.
  En als je ook de overdrachtsbelasting huurwaardeforfait erin betrekt in het totstandkoming van de prijs…..

 7. marianne says:

  Mijn moeder heeft eigen vermogen, verder alleen AOW en krijgt geen huurtoeslag.

 8. A. says:

  Ah…. gelukkig. Ook hier volgen wij klakkeloos Amerikaans voorbeeld!.
  Aldaar zijn de staten, steden en rijksoverheid failliet.

  Wat een krankzinnig idee, van zowel Amersfoort als recente post hier Almere.

 9. KariZ says:

  @niek….is ook nie zo slim he?!?!

  Maak toch schulden man! Smijt het toch over de balk, alles wat je hebt en meer!

  Mocht het mis gaan dan is er heus wel ergens een potje voor je… 😉

 10. Sam says:

  @6

  Dan kunnen alle 250+ woningen gesloopt worden en plaats maken voor grootschalige nieuwbouw. Het liefst in een rijtje met allemaal een voordeur in een andere kleur. Want meer kan nu niet meer opgebracht (geleend) worden…

 11. Juan Belmonte says:

  Tsja,

  In Amersfoort hebben ze nog steeds aandacht nodig.

  Van harte succes met het voortzetten van het beleid van Hogehuizenprijsminnend NL, zoals subsidiëren en net doen alsof er niets aan de hand is.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-12-2010/wanhopig-amersfoort-wil-startersleningen-voortzetten/#comment-58720

  En volgend jaar hebben ze nog steeds aandacht nodig.

  Want de oplossing: markt-prijzen, gemiddeld richting die ton minder zoals grote buur- en industriegigant Duitsland, dat wil een klein dominant gedeelte van de polder nog steeds niet

  Suerte, good luck, Hogehuizenprijsminnend NL heeft veeeeel meer vertrouwen in de maakbaarheid van de samenleving dan Juan.

  Want 48% overwaardering is gewoon teveel.

 12. nhz says:

  @6:
  “Ook zit in de prijs van een koopwoning weer een bijdrage aan sociaal verhuur verdisconteerd. Wat wel een heel aparte wijze is om inkomemspolitiek te bedrijven is. Weet jij misschien hoe wat de gemiddelde bijdrage is voor een nieuwbouwwoning.”

  bedoel je dan de bijdrage die een koper betaalt voor sociale huur? Die zit in de grondprijs, maar hoe hoog die is daar kun je zeer over twisten.

  Op veel huurwoningen wordt m.i. ook enorm verdiend als je ziet hoe ze op de balans gewaardeerd worden door de WBVs. Zelfs met de huidige absurde grondprijzen kun je een prima huurwoning met 2 slaapkamers bouwen voor 75-100K euro, inclusief grond en klein tuintje. Er ‘moet subsidie bij’ omdat de gemeente een belachelijk bedrag rekent voor de grond waar ze op staan, en dat heeft weer alles te maken met het overeind houden van de huizenbubble. En soms moet er geld bij omdat de gemeente uit principe (veel PvdA en GL politici) alleenstaanden met bijstand bijv. laat wonen in nieuwe gezinswoningen met 4 slaapkamers.

  Tegenvraag: weet jij wat de gemiddelde bijdrage is voor een nieuwbouw auto? Als je bijv. een dure Porsche koopt dan levert dat de overheid meer op dan een heel huis. Toch hoor ik geen enkele autofanaat zeggen dat ze al dat geld dubbel en dwars terug moeten krijgen, bijv. via levenslange subsidie op de benzine, een gegarandeerd veel hogere prijs bij verkoop als hij versleten is of levenslange aftrek van de financieringskosten (ik weet niet eens of dat bestaat voor dit soort spullen …) van de inkomstenbelasting ;(

  @9:
  ik heb een beetje teveel om aannemelijk te maken dat ik het er in een jaartje of wat doorgejaagd heb; dus dat gaat niet werken. En goudstaafjes kun je ook al niet meer anoniem kopen ;(

 13. Juan Belmonte says:

  @ bijwoners van veilingen

  Nog updates voor de Tombola Top Tienduizend ?

  Wie wèl wil dalen vindt wèl een koper.

  Het spekvet van de NVM is kennelijk nog te dik om de realiteit onder ogen te zien (de meeste NVM makelleugenaars zitten vast in hun derde woning op Bali…)

  Wie dat wel wil zien, hier is versie 9 van de TTT:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-11-2010/rating-hollandse-subprime-hypotheken/#comment-56663

 14. Charlie says:

  Weet iemand tegen welke voorwaarden en rente deze lening wordt verstrekt? Erg vaag dat je eerst documenten moet opsturen om dan een aanvraagformulier te mogen ontvangen.

 15. angelique says:

  Mijn zoon gaat in februari in een nieuwbouwappartement wonen,goed geisoleerd,82 m2 ,2 slaapkamers,vloerverwarming.
  Sociale woningbouw netto inclusief servicekosten 414 euro in de maand.
  Eigen parkeerplaats en berging er nog bij,hij krijgt geen subsidie omdat zijn inkomen daarvoor te hoog is.
  Mocht zelf keuken en tegels kiezen. Regio nijmegen.

 16. Charlie says:

  @14, angelique:

  Géén subsidie? Schandalig.

 17. nhz says:

  @16:
  ach ja, wedden dat de subprime hypotheekrommel die Delta Lloyd vorige week nog enthousiast uitventte ineens veel hoger gewaardeerd wordt door S&P zodra het door een Amerikaanse bank zoals JPM of $hiti wordt herverpakt en weer uitgevent? Ik snap echt niet dat er nog iemand naar deze beroepsleugenaars luistert. Waar blijft trouwens de afwaardering van NHG hypotheken? Daar gaan ze vast mee wachten tot het WeW geklapt is, of het komt een dag nadat Nederland bekend maakt definitief niet meer mee te doen in Afghanistan. Voor wat hoor wat tenslotte ;(

 18. Bruno says:

  @1 Zoals ik het begrijp de kosten van 200k per lening. De gemeente draagt verder de kosten tot max 125k lening bij. Maakt dus max hypotheek van 325k.

  In het artikel staat nog het volgende:

  •De aankoop van bestaande particuliere woningen
  •De koop van een huurwoning van één van de deelnemende corporaties
  •Nieuwbouwwoningen van de bovengenoemde deelnemende partijen.

  De kosten van de lening zijn blijkbaar lager dan de kosten van afwaardering.

 19. Veiling says:

  @Angelique: welke WBV in Nijmegen is dat waar je zoon zo goedkoop gaat huren? ,volgens het puntensysteem dat elke WBV hanteert bij het vaststellen van de huur moet een 3k nieuwbouwapartement van 82m2 minstens E580,- aan kale huur opbrengen. Alleen in een zeer ontspannen soc huurwoningmarkt zou E414,- kunnen maar dit lijkt mij in het populaire Nijmegen niet het geval.

 20. Charlie says:

  Ik heb de voorwaarden voor de starterslening maar eens bij de gemeenteambtenaar in Amersfoort aangevraagd. Ben benieuwd of hij ze daadwerkelijk geeft of zich verschuilt achter bureaucratie.

 21. Charlie says:

  offtopic:

  http://www.zerohedge.com/article/total-global-debt-has-double-over-200-trillion-2020-preserve-economic-growth

  http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/havenstein/Credit%20is%20Growth.jpg

  Nederland heeft goede buren in dit plaatje: Ierland, UK, US, Italië, Canada en niet ver van Spanje, Griekenland en Japan.

  Opvallend om te zien dat dit juist de landen zijn met een overheid die vol in de schulden zit.
  wow

 22. Charlie says:

  http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/havenstein/Contagion%20Risk.jpg

  Van dit plaatje kan Jan Kees de Jager waarschijnlijk niet meer slapen.

 23. Dawg says:

  @21 Charlie

  Niet te filmen. Het WEC acht een verdubbeling van de mondiale schuldenlast voor de komende tien jaar noodzakelijk. Komt neer op een jaarlijkse groei van de schulden met 7%. Hoe lang gaan we daar mee door?
  Tot al ons inkomen moeten gebruiken om schuldeisers te betalen? En tegenover al dat vreemde vermogen komt slechts een eigen vermogen van 3%. Als het WEC z’n zin krijgt gaan er de komende tijd heel wat crediteuren teleurgesteld raken.
  The madness.

  PS. Houdt die risicovolle positie van Nedeland in dat plaatje van @22 verband met het crediteurenrisico dat Nederland loopt vanwege z’n financiele belangen in het buitenland?

 24. Cinelux says:

  5 nhz :

  Bedankt voor het antwoord.Ik zit zelf te denken aan een parttime baantje, dus laag inkomen, en daarvoor waarschijnlijk recht op huursubsidie.En dan over twee a drie jaar eens gaan kijken voor een goede deal.Uit het verleden weet ik wel dat er niet naar vermogen werd gekeken (heeft toch bijna niemand, die huurt in de sociale sector),of dit inmiddels wel het geval is weet ik niet.
  Mocht dit wel het geval zijn,kan je altijd je vermogen tijdelijk van de bank halen, todat je een woning hebt, en daarna weer terugstorten.

  Het zal officieel allemaal wel niet mogen,maar je moet wat.

  “If you can’t beat them, join them”

 25. Charlie says:

  @23

  Eerlijk gezegd: Ik begrijp de afbeeldingen niet volledig, maar het nodigt zeker uit om het rapport te bestuderen. En uiteraard ook om uit te vinden wat het WEC voor een club is en welke belangen die heeft met het uitbrengen van dit soort verontrustende rapporten.

 26. marianne says:

  Wie zei ook alweer dat de US geen Japan was?
  TEOTEAWKI or TEOTWAWKI?

 27. marianne says:

  Vertaling voordat iedereen zich het rampetamp zit te zoeken.
  The end of the economy as we know it.
  The end of the world as we know it.

 28. Charlie says:

  Hoho, laten we nou niet gezamenlijk harakiri plegen.

 29. marianne says:

  @ Cinelux
  Als je nu eens je geld van de bank haalt en ondertussen probeert een full time baan aan de gang te krijgen?
  Lijkt mij voor je eigen toekomst toch betere perspectieven hebben, tenzij je natuurlijk eeuwig in de sociale huursector wil blijven zitten.

 30. marianne says:

  Tja Charlie, jij hebt die afbeeldingen hier op de site gedumpt, moet je nu niet protesteren hè.

 31. Charlie says:

  De afbeeldingen schetsen geen rooskleurig scenario, maar om het is geen einde van de wereld.

  Misschien wel van de financiële. Maar dat overleven we wel hoor.

 32. Cinelux says:

  29 marianne :

  Kan als ik wil morgen een huis kopen met eigen geld (zonder hypotheek).
  Maar vind dat puur kapitaalvernietiging.Ik heb heus wel eens voor een werkgever gewerkt en dat heeft ook zijn voordelen, maar daar wordt je financieel niet heel veel wijzer van (of je moet een hoge functie in de publieke sector hebben zoals wethouder of chirurg).

 33. Ralph says:

  “Kan als ik wil morgen een huis kopen met eigen geld (zonder hypotheek).
  Maar vind dat puur kapitaalvernietiging.” Die maakt kans op uitspraak van het jaar.

 34. Dow Jones says:

  @32 (Cinelux)…

  Ja, ik begrijp wat je bedoelt. Ik gebruik daar altijd de frase “buying into a bubble” voor. Net alsof je aandelen World Online gaat kopen terwijl je net van Nina Brink zelf hebt gehoord dat ze haar eigen aandelen morgen meteen weer gaat dumpen. Dat doe je dus gewoon niet, tenzij je het overlevingsinstinct van een lemming hebt…

  http://www.youtube.com/watch?v=Z8J6CHx6kYU

  Cheerio,

  Dow Jones

 35. Charlie says:

  Hier nog een voorbeeld van een mislukt experiment. Gaat om Verbindingsweg 4 te Blaricum.

  Aardige insteek: http://www.makelaaroverbodig.eu

  Maar staat blijkbaar na +2 jaar nog steeds te koop.

  Prijs geschiedenis:

  11-04-08: For Sale at 1475000.
  2009-05-26: Not found
  10-06-09: From 1475000 to 1445000.
  10-06-09: For Sale 09-09-09: From 1445000 to 1265000.
  30-09-09: From 1265000 to 1395000.
  Last found: 2010-07-18 21-08-10: For Sale
  Last found: 2010-10-22

  Misschien iets voor @Cinelux? 😉

 36. Martijn says:

  “Kan als ik wil morgen een huis kopen met eigen geld (zonder hypotheek).
  Maar vind dat puur kapitaalvernietiging.” Die maakt kans op uitspraak van het jaar.

  Omdat het zo goed weergeeft welke ellende er op de woningmarkt speelt?

 37. Nou, says:

  Hoezo mislukt experiment, Charlie,

  Eens te meer is succesvol aangetoond dat een makelaar overbodig is als je je huis niet wilt verkopen. 😉

 38. Adamus says:

  Waar blijft trouwens de afwaardering van NHG hypotheken? Daar gaan ze vast mee wachten tot het WeW geklapt is, of het komt een dag nadat Nederland bekend maakt definitief niet meer mee te doen in Afghanistan

  De crisis- en herstelwet gaat de WeW overeind houden.

 39. dalen says:

  Zonet weer eens de moed bij elkaar geraapt en 3 makelaars gebeld voor een bezichtiging. De eerste zei na 3 x doorverbinden dat hij de komende week geen tijd heeft en op zaterdag en ‘ s avonds werkt meneer niet. De tweede nam na 10 x bellen nog niet op. De derde wilde zoveel gegevens van mij hebben zoals heeft u een huidige woning, heeft u een hypotheek nodig, waar woont u nu enz enz dat ik uiteindelijk de moed maar hebt opgegeven.

  Waarom nemen mensen in godsnaam een makelaar. Deze ***lui jagen iedereen steeds weg.

  Ben voorlopig weer even genezen.

  Bellen met makelaars is niet goed voor je bloeddruk.

 40. Claude says:

  En de CBS/Kadaster cijfers zijn er weer. Verkochte bestaande koopwoningen waren in december gemiddeld 0,8% goedkoper dan in december 2009.

  Vastgoedbericht Kadaster: http://www.kadaster.nl/pdf/Vastgoedbericht_201012.pdf
  Nieuwsbericht: http://www.z24.nl/speciaal/feeds/anp/artikel_195435.z24/Daling_huizenprijs_vlakt_af.html

 41. Claude says:

  CBS prijsindex is marginaal gedaald, van 105,5 naar 105,3. Qua prijsniveau zijn we daarmee weer een maandje terug in de tijd gegaan: van augustus 2006 naar juli 2006.

 42. nhz says:

  @22:
  interessant plaatje, kende ik nog niet. We verkeren inderdaad in goed (slecht …) gezelschap; dus inwoners van Almere, Amersfoort enz.: faites vos jeux, rien ne vas plus!

  @23:
  gelukkig hoeven de grote crediteuren niet teleurgesteld te worden als de hele wereld a la Bernanke aan de polonaise gaat; want zij worden toch altijd gebaild of gecompenseerd, TBTFW tenslotte…

  @24:
  dat vermogen checken ze vast bij de belasting. Mijn moeder kreeg recent een melding dat ze niet in aanmerking komt voor een bejaarden appartement van de WBV (prijsklasse boven 650 euro notabene) omdat ze te hoog inkomen heeft. Dat hebben ze dus ook van de belastingdienst …

  Het makkelijkste (volop aanbod) en goedkoopste is vermoedelijk illegaal onderhuren in een WBV woning. Ik heb de indruk dat dat niemand hier een ruk interesseert, maar ik weet inmiddels dat wonen op een adres waar je officieel niet woont zo zijn problemen kan geven.

  @31:
  precies, de financiele wereld begint steeds meer disconnect te vertonen met de echte wereld. Dus als hij crasht draait alle echte economie misschien wel gewoon door, tot ieders verbazing 😉

  @35:
  vind het wel een mooi pand (eerste vluchtige indruk), maar in landen als NZ en Oz vind je dit soort woningen (erg in trek daar bij de hogere inkomens) al voor pakweg 300-400K euro. Waanzinnig overprijsd dus.

  @40:
  vermoedelijk doen de eerste twee de makelaardij tegenwoordig als bijbaantje, en is de derde een gemeente ambtenaar die probeert zijn dagen te vullen op een manier die bij zijn officiele baan past 😉

 43. John says:

  Ik heb de afgelopen twee jaar wel zo’n 30 makelaars gezien.
  Er was er 1 goed en 1 acceptabel.
  De makelaar die goed was had alles over het huis en de omgeving uitgezocht en was zo eerlijk om alle gebreken direct te laten zien. De makelaar die acceptabel was, wist niet alles maar zocht het wel uit.
  De rest varieerde van ongelooflijk lui, ontzettend arrogant tot gehaaide oplichter.

  Het grootste probleem van makelaars op dit moment is dat ze geen enkele vorm van zelfreflectie hebben. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze potentiële kopers ervan beschuldigen dat ze te afwachtend zijn….
  Een secondair probleem is loont om de boel te besodemieteren. Nog dagelijks zie ik huizen op Funda gezet worden waarbij het woonoppervlak flink overdreven wordt. Wanneer worden makelaars die dit een paar keer doen niet gewoon hun bevoegdheid afgenomen?

 44. Claude says:

  Weer een bericht uit het Wegwijs Kenniscentrum, waarschijnlijk niet in Eindhoven gelegen: http://www.wegwijs.nl/3901/

  Makelaars geven renteaftrek nu al weg

  Ger Hukker, voorzitter van makelaarsvereniging NVM, vindt dat de “politieke bezweringsformule rond de fiscale aftrek van hypotheekrente” is uitgewerkt. Volgens de makelaarsvoorman gaan de huidige huizenbezitters er al vanuit dat de belastingaftrek van de hypotheekrente verdwijnt. Hukker meent dat het hoog tijd is om met meerdere partijen om de tafel te gaan zitten om de problemen op de woningmarkt op te lossen. De hypotheekrenteaftrek is daarbij de inzet. Met deze inzet als basis lijkt het er op dat de makelaars hun onderhandelingsmarge voor het oplossen van de woningmarkt op voorhand al hebben weggegeven.

  Hukker namens de makelaars: “Weg met de hypotheekrenteaftrek”!

 45. Claude says:

  Beetje vreemde conclusie overigens in het academische verhaal van het Wegwijs Kenniscentrum.

 46. nhz says:

  @44:
  “Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze potentiële kopers ervan beschuldigen dat ze te afwachtend zijn….”

  ja, ik las net een commentaar van de regionale NVM voorzitter die ik toevallig goed ken (geen groot licht …). Die beweert dat doordat de klant nu keus heeft uit gemiddeld 35 huizen ze helemaal niet meer kopen, gewoon omdat er zoveel uitzoek is en ze dan denken dat het ideale huis vanzelf langskomt. Dat het prijsnivo misschien voor alle huizen te hoog ligt komt blijkbaar niet bij ze op.

  Ik vrees dat bijna alle echt goede makelaars al ruim tien jaar geleden zijn afgehaakt in Nederland; de meesten konden toen al gaan rentenieren schat ik, en de lol was er af want iedere sukkel kon een huis verkopen. Ik denk al met al dat deze beroepsgroep zichzelf overbodig aan het maken is, tegen de tijd dat ze weer hun best doen zijn ze vervangen door ‘het internet’.

  @45:
  het zou leuk zijn om een vlieg op de muur in het NVM kantoor te zijn tijdens stafoverleg. Zou het water de makelaars tot aan de lippen staan, ik geloof geen moment dat dit idee van HRA ter sprake willen brengen (alleen) van de dochters van Ger afkomstig is. Zoja dan bewijst dat trouwens dat de hele beroepsgroep zwakzinnig is.

 47. Martijn says:

  CBS prijsindex is marginaal gedaald, van 105,5 naar 105,3.

  Nemen die gasten nou ook zorgkosten, parkeerboetes en andere overheidsgerelateerde zooi mee?

 48. dalen says:

  @ 47

  “tegen de tijd dat ze weer hun best doen zijn ze vervangen door ‘het internet'”

  Jij hebt kennelijk nog hoop dat ze ooit hun best gaan doen. Het is hetzelfde als mijn kat leren lezen, lukt je ook nooit!

 49. nhz says:

  @49:
  ik denk wel dat er een nieuwe generatie zal komen die wél zijn best doet, als de oude failliet zijn. Maar misschien niet meer op tijd om er een echt vak van te maken 😉

  ondertussen in Ierland:
  Irish couple owe €800m to banks after property spending spree
  http://www.guardian.co.uk/world/2011/jan/18/irish-couple-800m-debt-odonnell

  Een echtpaar dan in 10 jaar een vastgoed portfolio van meer dan 1 miljard euro bij elkaar kon graaien, onvoorstelbaar. De enige die het nog beter deed is een voormalig belastinginspecteur.
  Nog een paar jaar geduld, dan gaan we dit soort sappige verhalen ook uit Nederland krijgen. Als belastingbetaler verheug ik me al weer volop op de bijdrages die ik mag gaan leveren aan het overleven van dit soort idioten.

 50. Dow Jones says:

  @47 (nhz)…

  Je schreef: “Ik vrees dat bijna alle echt goede makelaars al ruim tien jaar geleden zijn afgehaakt in Nederland; de meesten konden toen al gaan rentenieren schat ik, en de lol was er af want iedere sukkel kon een huis verkopen. Ik denk al met al dat deze beroepsgroep zichzelf overbodig aan het maken is, tegen de tijd dat ze weer hun best doen zijn ze vervangen door ‘het internet’.”

  Dat klopt echt precies. Ik ken namelijk zo’n makelaar – via een familielid. Ze bezat tot voor kort privé (!) vier topappartementen. Daarvan heeft ze er drie van de hand gedaan, en nu woont ze dus zelf in zo’n topappartement, dat meer weg heeft van de toonzaal van een up-market meubelfabrikant. Ja, dat was het gouden tijdperk – nu komen de minder mooie jaren / decennia…

  Cheerio,

  Dow Jones

 51. beurse beurs says:

  @ 48

  Ik ben eigenlijk wel VOOR parkeerboetes.

  Als we het toch over subsidie hebben, laten we eens kijken hoe autorijdend nederland gesubsidieerd wordt.

 52. Marketwatch says:

  En de gemeente Apeldoorn gaat met de billen bloot. Zware verliezen moeten (boekhoudkundig) genomen worden wegens tegenvallende opbrengsten van het grondbedrijf

  http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/7998108/Megastrop-voor-Apeldoorn.ece

  Ik krijg zo’n gevoel dat heel veel gemeentes de komende jaren (financieel)in de problemen zullen komen door verliezen op de grond-portefeuille en door de toegenomen verplichting vanuit de overheid.

  Welke gemeentes zullen volgen?

 53. dr t says:

  Maar het kan wel, als je maar geld genoeg hebt!

  Duurste villa Amsterdam verkocht AMSTERDAM – Beurs- en vastgoedhandelaar Ebe van Riesen is de trotste eigenaar van de duurste villa die ooit in Amsterdam-Zuid verkocht werd. Maar liefst 6,5 miljoen kostte het optrekje tussen de Apollolaan en het Noorder Amstelkanaal.

  met tuin aan het water voor nog eens meer dan een miljoen, schrijft zakenblad Quote op zijn website. De hypotheek bedraagt een kolossale €8.650.000.

  Voor al die miljoenen is de grond niet eens zijn eigendom, maar heeft hij deze in erfpacht bij de gemeente.

 54. KariZ says:

  @53 ‘De gemeente Apeldoorn staat voor een strop van 60 tot 70 miljoen euro door tegenvallende grondopbrengsten. Daardoor moet de komende vier jaar extra worden bezuinigd, bovenop de 30 miljoen euro die structureel al moet worden ingeteerd.’

  Niet slecht voor een gemeente (incl. randgemeenten) van ca. 150000.

  Benieuwd wat de rente gaat doen komende jaren…. 🙂

 55. Kopen of huren says:

  Ik wil van jullie wat meningen horen. Ik was van plan met mijn partner wat te gaan kopen binnen nu en 1 jaar. Woonachtig in Utrecht starter, allebei goede baan en nu wonend in een goedkoop huur app in Utrecht centrum. Zit prima alleen een beetje krap.

 56. Kopen of huren says:

  wat is wijsheid?

 57. Dow Jones says:

  @54 (dr t)…

  Dit is een textbook voorbeeld van de zogenoemde “Epicurean bluff”…

  Je laat gewoon zien dat het goed met je gaat, en dan gaat het vanzelf beter. Beurs- en vastgoedhandelaar, toch? Hahaha, wat een belachelijke vertoning!

  Cheerio,

  Dow Jones

 58. Dow Jones says:

  @56 (Kopen of huren)…

  Ik neem aan dat je je al een beetje hebt verdiept in de materie, dus ik hoef je er niet op te wijzen dat het kopen van een huis in de meeste gevallen nu geen goede belegging is. Grote winsten ga je de komende twee decennia niet maken, mogelijk wel verliezen. Zoek even het een en ander op over Japan (1989-2011) als je mocht twijfelen aan de langdurige gevolgen van een imploderende onroerend goedmarkt. Als je dat niet uitmaakt en je kunt de woonlasten gewoon opbrengen (ook bij stijgende rentestanden!), dan kun je echter best kopen. Ik raad je echter wel aan eens op deze site te kijken als je een huis op het oog hebt.

  http://www.miljoenhuizen.nl/

  Laat je in ieder geval niet afschepen met een vraagprijs die niet aanzienlijk lager is dan de piekende vraagprijs in 2007. Als de verkoper niet bereid is meer dan vijfentwintig procent vanaf dat niveau te zakken, zou ik het niet doen en gewoon blijven huren. Er is namelijk echt niets meer waarmee de overwaardering op de woningmarkt nog gevoed kan worden, dus de huizenprijzen zullen dit jaar met minstens 6% en de komende jaren nog meer dalen.

  Time is on your side…

  Cheerio,

  Dow Jones

 59. dalen says:

  @ 56

  Eens met Dow Jones het zijn wijze woorden.

  Toch heb ik de indruk dat je nu, mits je een aardige korting kan bedingen, je meer huis koopt dan eerst voor hetzelfde geld met een betere ligging.

  Zou het wel financieren met een vaste rente voor een lange periode want de rente gaat ongetijfeld stijgen.

  Zoals D J zegt kijk rustig “Time is on your side…”

 60. Get a Life! says:

  Ik kon het niet laten:

  500oz zilver voor een gemiddelde woning?
  http://www.youtube.com/watch?v=vAAIwef3dOg

  Op dit moment een sterk stijgende euro en een stevige ‘correctie’ in zilver…

 61. Nou, says:

  Als je groter wilt wonen kun je kijken in de vrije sector. De prijzen lijken belachelijk hoog als je sociaal gewend bent, en kopen lijkt in eerste instantie ook voordeliger.
  Maar omdat de woningprijs weer een procentje daalt kun je weer duizenden euros aan huur uitgeven.

 62. dalen says:

  @ 53

  Met de uitspraak in de hand van de Raad van State (zie mijn comment in het vorige draadje http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/16-01-2011/kritiek-op-dubbelrol-brinkman/#comments)

  kan de gemeente de burger verder knevelen en uitpersen.

  PS weet niet of link werkt

 63. nhz says:

  @51:
  iemand bij mij in de buurt begon rond zijn dertigste een eigen kantoortje, na een paar jaar training op een ander kantoor. Na drie jaar stopte hij al met werken, genoeg centjes binnen voor de rest van zijn leven. Dat kantoor deed overigens vnl. aan smakeloze second homes in Frankrijk en Spanje, puur gericht op polderbewoners (zunige zeeuwen??) met geld over.

  @52:
  als je een dure auto koopt en weinig rijdt, dan wordt de staat slapende rijk van je (van de BPM etc.). Maar er is ongetwijfeld ook daar een groep die netto profiteert, al zal het niet zo extreem zijn als op de huizenmarkt.

  @53:
  mijn gemeente volgt niet, want die weten nu al zeker dat hun enorme grondportefeuille ieder jaar 3% meer waard wordt; dus die hoeven nooit af te boeken 🙂

  @54:
  de interessante vraag is onder welke voorwaarden die tophypotheek verstrekt is. Ik herinner me nog van vorig jaar zo’n geval van een handige jongen die zijn kasteel uit moest 😉

  @58:
  ach ja, Amsterdamse vastgoed handelaar … zou het Jan V zijn? Anders vast een vriend van hem …

 64. nhz says:

  @69:
  tja, dat verbaast me niks eigenlijk. Die post van 31 miljoen zal wel onze beruchte bouwput annex openluchtzwembad zijn. Een probleem waar sinds 2004 feitelijk niks aan gedaan is en dat dus lekker doorsuddert op de begroting; maar geen probleem, gewoon de belastingen weer extra verhoging en geen vuiltje aan de lucht.

  @70:
  hilarisch verhaal. Ik ben eigenlijk wel benieuwd wie daar echt achter zit, vast geen gewone criminelen want bij dit soort mensen is doorgaans weinig te halen. Als je snel rijk wilt worden kun je bijv. beter medici uitnodigen voor een congres, die kijken niet op een paar duizend euro.

 65. nhz says:

  even de goldies tussendoor: open gap bij EUR 1000 zojuist gesloten. Verder met de gaps bij EUR 920 en EUR 860?? Er is steun bij $1320 en @1260, maar moeilijk te zeggen wat dat in Euro’s betekent…

 66. Cinelux says:

  35 Charlie:

  Ben geen miljonair 😉
  Ik vindt die prijs ook wel aardig aangepakt al is het in Blaricum.Ik kijk denk ik te veel naar Duitsland waar je wel waar voor je geld krijgt.

  40 Dalen : Kan ik ook niet begrijpen,ze krijgen toch minimaal 1% als een woning verkocht word.Is wel bruto, maar toch zeker niet verkeerd.

  57 Kopen of Huren :
  Als in het pand waar je nu zit nog redelijk kan wonen voor een laag bedrag, zou ik het nog minimaal twee jaar aankijken.Mensen gaan op een gegeven moment wanneer een huis twee jaar te koop staan, toch ongeduldig worden en waarschijnlijk de prijzen aanpassen.
  Moet je een volledige hypotheek nemen,moet je wel rekening gaan houden met wat oplopende rentes.

 67. Adamus says:

  Woonachtig in Utrecht starter, allebei goede baan en nu wonend in een goedkoop huur app in Utrecht centrum. Zit prima alleen een beetje krap

  Wil je krap in Utrecht of ruim in Maarssen voor 792 in de vrije sector, met de kans op buren die een sociale prijs voor dezelfde woning betalen.
  Zag in Maarssen wel de woningen voor het eerst onder de 200k gaan.

 68. Martijn says:

  @56 (kopen of huren)

  Een huis is niet langer een investering.

  Laat het even goed bezinken, dat is namelijk de kern.

  Een avond goed uit eten is ook geen investering. Mensen doen het toch en betalen er gewoon voor.

  Als jij het prettig vind een eigen huis te hebben en je kunt dat betalen, waarom dan niet gedaan.

  Een woning is een belangrijke basis in je leven (en meer ook niet).

  Momenteel lijkt kopen – gelet op je maandlasten – nog steeds wat voordeliger dan huren (mede dankzij de HRA), maar dan loop je wel wat prijsrisico (wat op termijn weer zal meevallen wegens inflatie).

  Hoe dan ook: rijk ga je er niet van worden, en bij zowel koop als huur moet je betalen.

  Of het elkaar veel gaat ontlopen weet ik niet, ik zou kiezen wat je het prettigst vind, even zo de een voor de vis en de ander voor het vlees gaat bij een diner.

  Daarbij was al opgemerkt: rente voor een langere periode vast, en niet te zenuwachtig bieden. Time is on your side.

 69. Martijn says:

  Als in het pand waar je nu zit nog redelijk kan wonen voor een laag bedrag, zou ik het nog minimaal twee jaar aankijken.Mensen gaan op een gegeven moment wanneer een huis twee jaar te koop staan, toch ongeduldig worden en waarschijnlijk de prijzen aanpassen.

  Ik verwacht ook verdere prijsdruk op de korte termijn.

  Time is on your side.

 70. marianne says:

  In de vrije sector betaald iedereen toch vrije sector prijzen Adamus?

 71. dr t says:

  Antwoord aan NHZ

  Tegenvraag: weet jij wat de gemiddelde bijdrage is voor een nieuwbouw auto? Als je bijv. een dure Porsche koopt dan levert dat de overheid meer op dan een heel huis. Toch hoor ik geen enkele autofanaat zeggen dat ze al dat geld dubbel en dwars terug moeten krijgen, bijv. via levenslange subsidie op de benzine, een gegarandeerd veel hogere prijs bij verkoop als hij versleten is of levenslange aftrek van de financieringskosten (ik weet niet eens of dat bestaat voor dit soort spullen …) van de inkomstenbelasting ;(
  ……
  Op zo’n auto wordt ook geen belasting geheven omdat deze een theoretische verhuurwaarde vertegenwoordigd. Ook betaalt een koper van een auto geen extra bedrag opdat, andere exemplaren voor minder bedeelden onder de marktwaarde kunnen worden aangeboden. Het kan ook niet gekraakt of opgeeist worden door de gemeente wanneer je er langer dan een jaar niet in rijdt.
  Gelukkig is er niet al te veel gezeur over de toetsing van leenvoorwaarden anders dan banken zelf wensen te stellen.
  En je bepaald zelf hoe lang je een auto wenst te verhuren, als je dat zou willen.

  Wat niet wel zeggen dat -terug naar de HRA- de HRA niet afgeschaft dient te worden, maar schaf dan alle regelingen af.
  Denk dat de waarde van een woning zou stijgen.

 72. Martijn says:

  even de goldies tussendoor: open gap bij EUR 1000 zojuist gesloten. Verder met de gaps bij EUR 920 en EUR 860?? Er is steun bij $1320 en @1260, maar moeilijk te zeggen wat dat in Euro’s betekent…

  Je hebt het eerder gezegd: er kunnen flinke correcties ontstaan in de een bull-markt in goud.

  Vandaag is Hu bij Obama op bezoek.

  China’s rapid growth is often painted as a threat to American interests. But President Obama said today that the country’s economic progress benefits the United States and opens the door to greater international stability and humanitarian progress.

  En de Dow is het niveau van 1999 aan het testen.

  Wat illustreert (past beter bij) deze positiviteit dan een dalende goudprijs.

  Zowel een deel van de markt als de mannen die de goudprijs sturen zijn het daar roerend over eens.

  En te snelle uitbraak omhoog nu zou provocatie van de Chinezen zijn. Ik zie dat niet gebeuren.

  Dus: nog wat verder omlaag of rustig rond dit niveau blijven.

  (Ik ben overigens geen market-timer en zit er vaak naast met dergelijke korte-termijnbewegingen, hoewel ik wel erg goed denk te kunnen plaatsen in het fundamentele plaatje. Dat is ook de reden dat ik hem hier deel.)

 73. Kopen of huren says:

  ok duidelijke feedback, ik wacht sowieso nog even af en volgens mij is het handiger om in euros een huis goedkoper aan te schaffen met een hogere rente dan andersom.
  En ik hoor ook de verhalen dat ze de kk misschien willen afschaffen. Kortom altijd je ogen openhouden voor een goede deal dmv mensen die hun huis voor een dumpprijs kwijt moeten ivm echtscheiding etc..

 74. Nou, says:

  Martijn, je hebt gelijk, dat kopen voordeliger LIJKT.

  Recent heb ik nog eens een berekening gedaan. Hieruit blijkt dat huren in de vrije sector (in mijn geval) goedkoper is.

 75. nhz says:

  @78:
  de overdrachtbelasting van 6% voor een huis stelt niks voor vergeleken met de 45% belasting op een nieuwe auto; als je de kosten per jaar gebruik uitrekent dan is de heffing bij een auto procentueel misschien wel 10x hoger dan bij een huis. Huiseigenaars moeten bij mij dus niet aankomen met het verhaal dat ze uitgemolken worden. Overigens begint het subsidie van zielige lieden verhaal bij auto’s wel degelijk te spelen, o.a. via differentiatie van de BPM op basis van energielabel (als het nou echt om energieverbruik ging dan kon ik er nog vrede mee hebben, maar het heeft dus heel weinig met milieu te maken).
  Hoeveel geld pompt de overheid jaarlijks in de automarkt om de prijzen van gebruikte auto’s ieder jaar hoger te laten worden? Is er een overheidsverzekering die garandeert dat je je oude bak altijd voor meer dan de nieuwprijs kunt verkopen, en dat als het onverhoopt toch niet lukt je het niet zelf hoeft te betalen?

  De overheid heeft er m.i. niks mee te maken waar mensen hun geld aan uitgeven. Voor de goede orde: belasten van autogebruik vind ik prima, want het schaadt o.a. het milieu en het milieu kan zichzelf niet verdedigen (op de korte termijn). Maar de vastgoed sector is in de meeste westerse landen nog minstens een paar keer slechter t.a.v. milieu en energieverbruik dan al het verkeer bij elkaar.

  @79:
  commodities dalen ook flink vandaag; misschien wil de ECB de opmerkingen van Trichet over commodity prijzen kracht bij zetten. Of voor wie nog in de vrije markt gelooft, misschien werden de commodity traders bang van zijn opmerkingen over scherp letten op de graanprijzen etc.

 76. nhz says:

  @81:
  hangt vanzelfsprekend ook erg van je inkomen af. Kopen is voor iemand met een topinkomen per definitie veel rendabeler dan voor iemand die minder verdient, en die daarom relatief weinig van de HRA kan profiteren.

 77. Nou, says:

  Neem bijvoorbeeld dit pand in Utrecht:
  http://www.funda.nl/huur/utrecht/appartement-47960300-vleutenseweg-283/

  kosten koper = 28.250 euro
  Hypotheek = 310.750 euro
  Rente tien jaar vast 5% Met HRA(netto 2.9)
  Rentebetaling per maand 751 euro

  Eigenwoningforfait, opstalverzekering, WOZ 235 euro per maand
  Onderhoud 0 euro/maand

  Totaal 986 euro/maand

  Verschil: 1150-986= 164 euro/maand

  Daarmee moet je de kosten koper terugverdienen. Dus als je 28.250/164=172 maanden(14 jaar) blijft wonen is huren net zo duur als wonen. Wil je korter, huur dan.

 78. Charlie says:

  @85
  En dan laat je de mogelijke waardedaling of waardestijging buiten beschouwing. Dat risico neem je namelijk ook bij kopen.

 79. Nou, says:

  Die houden we dan ook scherp in de gaten 😉

 80. Juan Belmonte says:

  @79 dr t

  Voortburdurend op uw auto voorbeeld.

  Welnu de overheid heeft de laatste tijd bijna ALLE BELASTINGEN op kleine auto’s laten schieten.

  Kleine auto, b.v. Toyota Aygo ?
  – geen BPM
  – geen houderschapsbelasting.

  Dus de overheid weet wel hoe het werkt, belasting afschaffen als er een markt op slot zit.

  Dan lijkt J.i. de huizenmakrt nationaal nog iets belangrijker dan de (geimporteerde) auto’s maar ook daar kunnen we natuurlijk (en gelukkig 🙂 ) van mening over verschillen.

  Schaf de k.k. per direct af.

 81. Martijn says:

  Martijn, je hebt gelijk, dat kopen voordeliger LIJKT.

  Recent heb ik nog eens een berekening gedaan. Hieruit blijkt dat huren in de vrije sector (in mijn geval) goedkoper is.

  Daar sta ik niet van te kijken. Zeker niet als je niet al te lang wil blijven en er van uit gaat de kostenkoper niet meer uit prijsstijging te kunnen vergoeden.

  In grote lijn probeerde ik ook aan te geven dat het verschil waarschijnlijk niet zo groot zal zijn en – mijns inziens – niet per se groot genoeg om je door te laten leiden.

  Gewoon kiezen wat je liever hebt/beter past, net zoals je dat met de menukaart in een restaurant doet dus.

  Daarbij ga ik er wel van uit dat je moet lenen voor je huis (was ik vergeten te zeggen).

  Wie cash koopt… die kan denk ik beter even wachten.

 82. Martijn says:

  @85
  En dan laat je de mogelijke waardedaling of waardestijging buiten beschouwing. Dat risico neem je namelijk ook bij kopen.

  Yep.

  Op korte termijn lijkt mij dat vooral een risico op daling.

  Daarom ook voor kopers: time is on your side (let daarbij op de rente en zet hem lang vast als je koopt).

  Op langere termijn verwacht ik wel dat de inflatie de woningprijs ongeveer op peil gaat houden en de nominale daling mee zal vallen.

  Maar het risico (op prijsstijging of – daling) blijft inderdaad voor kopers. Evenals de wat sterkere gebondenheid (zeker bij prijsdaling) aan een plek.

 83. Nou, says:

  Nee, Martijn,

  Helemaal niet “gewoon kiezen wat je liever hebt”
  Wat is dat nou weer voor advies?

  Heb je wel gelezen waar die vergelijking over gaat?
  Het betreft hetzelfde pand, dus kwa smaak valt er helemaal niets te kiezen.
  Op deze menukaart staat maar 1 gerecht met twee prijzen.

 84. Juan Belmonte says:

  @ 42 Claude

  Merci mooie link.

  Amersfoort zit dus met 0,8% daling tov 2009. En de Gemeente Amersfoort ziet zich weer genoodzaakt om bovenop bestaande kunsgrepen als kunstmatig lage rente, HRA, NHG ook nog eens allerlei extra kunstrgrollen uit te halen zoals starterssubsidies.
  Van de effectiviteit hiervan valt weinig te verwachten.

  Want nu komt weer (herhaling) een prachtige rij feitjes:
  – sinds 2003 zijn in Amersfoort 163 startersleningen verstrekt, zeg 24 starters per jaar.
  – in 2010 wil men opnieuw Kamikaze Kopers verleiden om een strophypotheek aan te gaan op de huidige huizenprijzen
  – er staan momenteel 1740 (Funda) ofwel 2081 (Jaap) koopwoningen te koop in Amersfoort
  – Amersfoort heeft 34.179 koopwoningen (bron: amersfoort.nl/smar…te.shtml?id=2142049)
  – 24/2081 = …. 1,15% (per jaar)
  – Hahahahahahaaaaaaaa, een lange discussie over de maatregel die tot op heden (laten we afronden naar boven) voor 2% van het overschot effectief was.

  Van harte succes met het voortzetten van het beleid van Hogehuizenprijsminnend NL, zoals subsidiëren en net doen alsof er niets aan de hand is.

  Blijf vooral doorgaan met 3 ton (of meer) voor een “vinextussenvilla” vragen, zeg daarom vooral niet hardop in Amersfoort dat het verschil tussen vraagprijs en transactiesprijs gemiddeld 38% is, Amersfoort zou dan namelijk wel een historie kunnen schrijven als de stad waar voor het eerst een lang verwachte prijsval zichtbaar werd.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-12-2010/wanhopig-amersfoort-wil-startersleningen-voortzetten/#comment-58720

 85. Juan Belmonte says:

  @ 42 Claude (vervolg)

  In de beeldvorming is weer ergens een plus van 35% ten opzichte van maanden gevonden en dat wordt uitgelicht in de stijl van Hogehuizenprijsminnend NL.
  Feitelijk, als totaal zijn er in 2010 120.000 woningen verkocht, soortgelijk als 2009 en dus bij lange na niet de 200.000 van weleer.

  Kortom, we wachten gewoon nog wat langer op Godot. 🙂

 86. Juan Belmonte says:

  @ 54 Marketwatch

  Mooie link naar de financiële situatie in Amersfoort
  De gemeente Apeldoorn staat voor een strop van 60 tot 70 miljoen euro door tegenvallende grondopbrengsten. Daardoor moet de komende vier jaar extra worden bezuinigd, bovenop de 30 miljoen euro die structureel al moet worden ingeteerd.

  Kenmerkerk voor deze tijdsgeest is dat de door het Hogehuizenprijzenblijvenminnen noodzakelijk geworden bezuinigingen, gecombineerd worden met starterssubsidies.
  “Logisch”, zou Johan Cruijff stellig stellen en gelijk heeft-i. 🙂

  Prinsen wil zoeken naar mogelijkheden om via aanpassing van de grote projecten het leed nog iets te verzachten. Zo leveren villa’s meer op dan sociale woningbouw.
  Het kwartje is nog steeds niet gevallen dus….

  Voortbordurend: eerder (oktober 2010) zagen we de Gemeente Eindhoven met 15 miljoen gerealiseerde grondverkopen op een budget van 90 miljoen.
  We hebben er niets meer over gehoord, het zal wel helemaal goed gekomen zijn 🙂

 87. Juan Belmonte says:

  Off-topic:

  In USA 1.000.000 foreclosures

  http://finance.yahoo.com/real-estate/article/111848/the-eight-states-running-out-of-homebuyers?mod=realestate-buy

  The single biggest problem in the U.S. real estate market is simple: There are very few homebuyers.

  Welnu dat hebben we hier niet, nu iedereen Slimme Zetten aan het zetten is 🙂

 88. Juan Belmonte says:

  Off-topic

  Over huizenprijsdalingen op plekken waar de markt heel transparant is:

  En menos de dos años, el precio de las casas han caído entre un 50% y un 60%
  In minder dan twee jaar zijn de huizenprijzen met 50-60% gekelderd. Het gaat hier over Dubai.

  http://www.elmundo.es/elmundo/2011/01/20/suvivienda/1295511824.html

  De los 900 apartamentos de la Torre Khalifa, 825 están vacíos
  Van de 900 appartementen van de Khalifa toren staan er 825 leeg.

 89. Juan Belmonte says:

  Verders met Sinaasappelland:

  Blanco cree que la solución no está en desplazar el problema del sector privado al público
  De minister van Wonen van Spanje gelooft niet dat het verplaatsen van opgepotte toekomstige deflatie van de huishoudens naar de overheidssector de juiste oplossing is voor de problemen op de Spaanse woningmarkt.

  … en dat is met 20% werkloosheid géén hele gekke gedachte.

  http://www.elmundo.es/elmundo/2011/01/19/suvivienda/1295439538.html

 90. Juan Belmonte says:

  En deze:
  El saldo total de crédito hipotecario continúa decreciendo y se situó en noviembre en 1,084 billones de euros.

  Spanje heeft 1.084 Miljard euro aan hypotheken uitstaan.

  (maar er wonen in Spanje heel veel meer mensen dan in de polder)

 91. Martijn says:

  Nee, Martijn,

  Helemaal niet “gewoon kiezen wat je liever hebt”
  Wat is dat nou weer voor advies?

  Heb je wel gelezen waar die vergelijking over gaat?
  Het betreft hetzelfde pand, dus kwa smaak valt er helemaal niets te kiezen.
  Op deze menukaart staat maar 1 gerecht met twee prijzen.

  Je hebt gelijk, ik had niet goed gelezen.

  Mijn opmerking was aan Charlie (86) en was op zijn opmerking (waardestijging of -daling) gericht in algemene zin, en ik had niet goed gekeken naar jouw voorbeeld waar hij weer naar verwees.

  In jouw geval zou je bij een verwachte nominale stijging overigens korter hoeven te wonen voor kopen.

  Maar al met al is het verschil financieel gezien niet gigantisch.

  En dan hebben sommige mensen toch liever eigen bezit omdat ze vinden dat alleen daardoor al de smaak van het gerecht veranderd.

  Je verbouwt soms sneller als de gevolgen voor eigen rekening zijn dan als je huurt bijvoorbeeld, en sommige mensen vinden bezit (ook al is het met een schuld) een prettig gevoel. Het is dan “echt van jou”.

  Anderen hebben weer liever geen gedonder met verantwoordelijkheid voor onderhoud, en huren liever.

  Al met al is het gerecht bij kopen dus voor sommigen net anders dan bij huren.

 92. Nou, says:

  Al met al is het nog nooit zo goedkoop geweest om geen slaaf van de bank te worden.

 93. Adamus says:

  69 kariz amstel3

  Experimenteel. Expats stemmen niet en de rest links 😉
  Wethouder in het water laten gooien door de Angels?

 94. Adamus says:

  Spanje heeft 1.084 Miljard euro aan hypotheken uitstaan.

  (maar er wonen in Spanje heel veel meer mensen dan in de polder)

  Juan, verschil moet er zijn, wij zijn een rijk land en kunnen het ons veroorloven.

 95. Adamus says:

  Nou

  Geen slaaf?

 96. Adamus says:

  Alles wat tot de eenheidsworst behoort moet je eigenlijk niet kopen. Idee?
  De bijzondere fabriekskeuken die het onderscheid moet maken is best wel sneu.

 97. lorenzo says:

  Spanjaarden bouwen zelf hun woning van oorsprong ,vandaar slechts (.) 1.084 Miljard euro aan hypotheken ,incl. die van de buitenlanders en dat laatste zal het hem doen.
  Afgelopen 15 jaar plus 15 % per jaar in prijs bij benadering, nu 30 % eraf . Van een ineenstorting is dus geen sprake derhalve. En dat zal ook niet gebeuren.

 98. Dow Jones says:

  @97 (Juan Belmonte)…

  Ik wist dat men in Zuid Europa minder opheeft met zware financieringsconstructies (de zeer lage financieringsgraad van de gemiddelde Italiaanse huiseigenaar was mij bijvoorbeeld al bekend), maar die 1.084 miljard euro valt me echt mee. Dan heeft Spanje dus maar een fractie meer hypotheekschuld (totaal!) dan Nederland, terwijl er inderdaad veel meer stierenvechters dan klompendansers zijn.

  Even berekenen…

  [Data van Wikipedia.]

  Spanje heeft 46.661.950 inwoners en Nederland heeft 16.515.057 inwoners (2009). Er zijn dus 2,83 keer zoveel Spanjaarden als Nederlanders. De Spaanse hypotheekschuld bedraagt 1.084 miljard en de Nederlandse ongeveer 630 miljard. De Spaanse schuld is dus slechts 1,72 maal zo groot als de Nederlandse.

  Schuld per Nederlander: 38.147 euro

  Schuld per Spanjaard: 23231 euro

  Bepaald interessant…

  Cheerio,

  Dow Jones

 99. Bug says:

  @85 86
  De huurprijzen blijven uiteraard gelijk of worden minder de komende 14 jaar, toch ???

 100. FT says:

  Juan,

  Op verzoek vul ik de TTT weer even aan. Er zit een bij die je al hebt, maar de prijs is wederom verlaagd 🙂
  Ik heb minimaal 20% prijs daling als uitgangspunt genomen.

 101. nhz says:

  @105:
  “Ik wist dat men in Zuid Europa minder opheeft met zware financieringsconstructies”

  nou … de jonge generatie in Spanje heeft massaal aflossingsvrije hypotheken van pakweg 100%, tegen euribor + 0.5% ofzo. Ook nu kun je nog steeds zulke hypotheken afsluiten, en de eisen aan de koper zijn ongeveer net zo strikt als die voor subprime kopers in de VS in de periode 2004-2006.
  Ik vermoed dat een groot deel van de Spanjaarden geen of weinig hypotheek heeft (er is, anders dan voor veelverdieners in NL, geen dwingende incentive om zo’n hypotheek af te sluiten), maar vooral de jonge generatie zit vaak tot zijn nek in de schuld.

 102. nhz says:

  @109:
  die aflossingsvrije hypotheken zijn vanzelfsprekend met variabele rente; vandaar dat de ECB krampachtig de Euribor nabij nul wil houden; anders gaat heel Spanje onderuit.

 103. FT says:

  Juan,

  Allen in Den Haag:

  Veenkade 67 -58.5 % – 650000 – 270000 – (20-10-08)
  Capadosestraat 224 -57.6 % – 258500 – 109500 – (15-05-06)
  Mauritskade 87 89 -49.7 % – 1150000 – 579000 – (23-04-08)
  Prins Hendrikstraat 79 a -44.8 % – 469000 – 259000 – (09-05-08)
  Gevers Deynootweg 1002 -44.3 % – 535000 – 298000 – (26-10-08)
  Daguerrestraat 118 -42.2 % – 309500 – 179000 – (24-09-08)
  Vrouw Avenweg -41.6 % – 309900 – 181000 – (05-09-08)
  Raamweg 20 -40.2 % – 2500000 – 1495000 – (18-09-10)
  Kootwijkstraat 108 -40.1 % – 199500 – 119500 – (07-05-10)
  Van Den Berghstraat 27 -39.8 % – 215000 – 129500 – (11-11-10)
  Piet Baarslaan 10 -36.5 % – 449000 – 285000 – (20-04-09)
  Banstraat 21 -36.5 % – 1100000 – 699000 – (01-12-10)
  Daguerrestraat 92 -34.3 % – 349500 – 229500 – (05-09-08)
  Zeekant 69 -34.0 % – 379000 – 250000 – (15-10-09)
  Groningsestraat 241 -33.4 % – 1498000 – 998000 – (07-10-09)
  Koningin Emmaplein 4 -31.9 % – 395000 – 269000 – (10-01-09)
  Machiel Vrijenhoeklaan 450 -31.6 % – 349500 – 239000 – (07-01-10)
  Van Stolkweg 22 -31.0 % – 2875000 – 1985000 – (19-02-10)
  Withuysstraat 165 -30.8 % – 180000 – 124500 – (22-11-10)
  Laan van Meerdervoort 625 -30.6 % – 359000 – 249000 – (24-09-08)
  Groot Hertoginnelaan 8 G -30.5 % – 475000 – 330000 – (10-06-08)
  Jules Massenetstraat 66 -30.4 % – 179500 – 125000 – (31-03-08)
  Groot Hertoginnelaan 163 A 165 -30.4 % – 998000 – 695000 – (13-04-08)
  Strausslaan -30.2 % – 285000 – 199000 – (06-10-10)
  Sumatrastraat 312 -28.2 % – 695000 – 499000 – (24-10-10)
  Else Mauhslaan 227 -28.2 % – 745000 – 535000 – (15-04-08)
  Glazenmakerhof 24 -28.1 % – 345000 – 248000 – (12-12-08)
  Wingerd 18 -27.9 % – 825000 – 595000 – (19-06-09)
  Stadhouderslaan 80 F -27.9 % – 2350000 – 1695000 – (24-01-08)
  Oostmadeweg 5 A -27.0 % – 1775000 – 1295000 – (26-02-10)
  Jaarsveldstraat 320 -27.0 % – 259000 – 189000 – (20-09-08)
  Boegstraat 46 -26.2 % – 229000 – 169000 – (20-05-09)
  Groot Hertoginnelaan 45 -26.0 % – 945000 – 699000 – (31-08-10)
  Loosduinsekade 83 -26.0 % – 269511 – 199500 – (03-06-08)
  Schelpkade 5 -26.0 % – 539000 – 399000 – (24-10-10)
  Van Alkemadelaan 1196 -25.8 % – 232500 – 172500 – (10-12-08)
  Albert Schweitzerlaan 153 -25.8 % – 349500 – 259500 – (17-04-08)
  Cees Laseurlaan 87 -25.6 % – 195000 – 145000 – (20-10-08)
  Laan van Roos en Doorn 39 N -25.6 % – 625000 – 465000 – (14-08-10)
  Tapijtweg 24 -25.6 % – 1275000 – 949000 – (22-08-10)
  Ypenburgse stationsweg -25.4 % – 365500 – 272500 – (23-04-08)
  Zegveldstraat 56 -25.3 % – 132500 – 99000 – (24-06-09)
  Reinkenstraat 71 -25.1 % – 439000 – 329000 – (11-07-10)
  Nieuwe Duinweg 21 -25.0 % – 2200000 – 1650000 – (05-10-07)
  Carry van Bruggenhof 122 -24.9 % – 199000 – 149500 – (24-07-06)
  Laan van Meerdervoort 80 -24.8 % – 1450000 – 1090000 – (20-11-06)
  Louis Couperusplein 15 -24.8 % – 650000 – 489000 – (07-05-08)
  Daal En Bergselaan 6 -24.7 % – 219000 – 165000 – (24-06-09)
  Huisduinenstraat 34 -24.5 % – 159000 – 120000 – (23-12-08)
  Van Zeggelenlaan 237 -24.2 % – 165000 – 125000 – (25-07-09)
  Van Kijfhoeklaan 75 -24.2 % – 525000 – 398000 – (24-06-09)
  Katwijkstraat 38 -23.9 % – 209000 – 159000 – (11-11-09)
  Nieuwe Uitleg 17 -23.7 % – 1698000 – 1295000 – (20-05-08)
  Noordwijkstraat 38 -23.6 % – 239000 – 182500 – (11-08-09)
  Nieuwe Uitleg 6 D -23.6 % – 849000 – 649000 – (15-08-08)
  Duinstraat 83 -23.5 % – 299500 – 229000 – (09-06-07)
  Laan van Meerdervoort 211 5 -23.5 % – 430000 – 329000 – (19-07-10)
  Columbusstraat 205 -23.4 % – 299000 – 229000 – (25-01-09)
  Hoge Nieuwstraat 20 H -23.3 % – 390000 – 299000 – (20-12-07)
  Gevers Deynootweg 940 -23.2 % – 298000 – 229000 – (16-02-10)
  Spieringdam 1 -23.1 % – 415000 – 319000 – (14-01-10)
  Bezaansmast 11 -23.0 % – 370000 – 285000 – (28-03-09)
  Landrestraat 989 -23.0 % – 259000 – 199500 – (11-02-09)
  Cees Laseurlaan 181 -22.9 % – 109000 – 84000 – (24-07-06)
  Stadhouderslaan 24 A -22.9 % – 375000 – 289000 – (30-12-09)
  Kijkduinsestraat 860 -22.9 % – 259500 – 200000 – (08-09-10)
  Ockenburghstraat 14 -22.9 % – 297500 – 229500 – (18-10-07)
  Cees Laseurlaan 89 -22.8 % – 167000 – 129000 – (03-02-09)
  Forellendaal 141 -22.6 % – 219000 – 169500 – (25-03-09)
  Parkweg 12 -22.5 % – 2550000 – 1975000 – (29-05-10)
  De La Reyweg 757 -22.5 % – 129000 – 100000 – (03-12-08)
  Cees Laseurlaan 267 -22.4 % – 295000 – 229000 – (22-11-10)
  Gevers Deynootweg 81 A + B -22.3 % – 835000 – 649000 – (01-10-07)
  Amberhorst 42 -22.2 % – 295000 – 229500 – (03-12-08)
  Gietenstraat 94 -22.2 % – 320000 – 249000 – (05-11-09)
  Het Podium -22.0 % – 245000 – 191000 – (27-10-09)
  Cees Laseurlaan 201 -22.0 % – 147500 – 115000 – (20-02-10)
  Weissenbruchstraat 32 -22.0 % – 255000 – 199000 – (05-10-08)
  Nieuwe Parklaan 144 flat 13 -21.9 % – 319000 – 249000 – (05-08-10)
  Maaswijkstraat 27 29 -21.7 % – 498000 – 390000 – (22-08-08)
  Westlandseplein 40 -21.6 % – 229000 – 179500 – (07-04-09)
  Loosduinsekade 31 -21.2 % – 215000 – 169500 – (06-11-08)
  Johan Van Oldenbarneveltlaan 6 ii -21.1 % – 665000 – 525000 – (09-04-09)
  Vermeulenlaan 1 -21.0 % – 405000 – 320000 – (24-06-10)
  Obrechtstraat 109 -21.0 % – 525000 – 415000 – (07-11-08)
  Van Hoeylaan 45 a -21.0 % – 315000 – 249000 – (20-10-08)
  Keukenhoflaan 143 -20.4 % – 627700 – 499410 – (10-07-08)
  Ir van der Sluijsplantsoen 77 -20.4 % – 169500 – 135000 – (24-06-09)
  Van Tedingerbrouckstraat 36 -20.3 % – 345000 – 275000 – (04-02-10)
  Gevers Deynootweg 892 -20.2 % – 445000 – 355000 – (10-04-10)
  Van Lennepweg 157 -20.2 % – 625000 – 499000 – (02-10-08)
  Beeklaan 212 -20.1 % – 219000 – 174900 – (25-02-10)
  Mauritskade 45 b -20.1 % – 745000 – 595000 – (18-05-08)
  Burgemeester de Monchyplein 325 -20.1 % – 995000 – 795000 – (08-06-08)
  Mechelsestraat 5 -20.1 % – 995000 – 795000 – (09-04-08)
  Monsterseweg 15 a -20.1 % – 995000 – 795000 – (22-11-10)
  Duinweg 16 -20.1 % – 1245000 – 995000 – (06-06-10)
  Marnixstraat 18 C -20.1 % – 249000 – 199000 – (29-10-09)
  Groot Hertoginnelaan 13 -20.1 % – 1495000 – 1195000 – (30-11-07)
  Maystraat 101 -20.1 % – 159500 – 127500 – (22-08-10)

 104. Patrick says:

  FT, waar haal je dat ineens vandaan?

 105. Patrick says:

  FT, er zitten er wel een aantal tussen die er eigenlijk niet in horen…

  Met name in de categorie boven de 30%.

  Voorbeeld: bovenste geval is een woning die is opgesplitst in twee delen: 67 en 67 A. vraagprijs voor totaal is nu 470000.

  Neemt niet weg dat ik het een vrij ontluisterend geheel vind, want algemene tendens -20 tot -30% is overduidelijk.

 106. Patrick says:

  Prins Hendrikstraat 97 is ook gesplitst, vraagprijs 2 delen samen is van 469000 voor 458000, nauwelijks gezakt dus.

  Capadosestraat kan ik de hogere startprijs nergens van terugvinden. Staat pas 3mnd te koop en is niet gezakt.

 107. FT says:

  Patrick,

  Voor de uitleg: http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-01-2011/nvm-verkoopprijzen-dalen-licht-in-2011/#comment-60960

  Ik laat dagelijks een computer wat gegevens van Internet halen. En die gooi ik in een Excel sheetje. Dit is een combinatie van miljoenhuizen en funda.

 108. FT says:

  Patrick,

  Het is info die ik geautomatiseerd heb opgehaald, ik claim dus ook niet dat dit foutloze info is.

  Hierbij dan even de gegevens waarop ik het basseer:

  Veenkade 67 20-10-08 20-10-08: Te koop voor 650000. 29-08-09: Gesprongen van 650000 naar 495000. 28-10-09: Gesprongen van 495000 naar 270000.

  Prins Hendrikstraat 79 a 09-05-08 23-09-07: Eerst gevonden./28-10-07: No longer found voor 289000 09-05-08: Veranderd van 289000 naar 469000. 09-05-08: Te koop 01-07-08: Veranderd van 469000 naar 467500. 05-10-08: Veranderd van 467500 naar 439000. 23-09-09: Veranderd van 439000 naar 437500. 09-10-09: Veranderd van 437500 naar 399000. 20-11-10: Jum

 109. Patrick says:

  FT, knap gedaan, er zitten echte drama’s tussen hoor, Banstraat 21 bijvoorbeeld, mijn hemel. 3 jaar leuren, zoveel zakken en nog steeds te koop…

 110. FT says:

  Hoe kom ik zosnel aan deze gegevens:
  Ik heb nu 6200 huizen in mijn bestand staan (dat is incl de vangst van vandaag).
  Overigens van de huizen die deze week nietuw werden aangeboden, had ik de helft al.

  Van deze 6200 zijn er 127 met een daling van meer dan 20%. (ik had er zelf al 3 foutjes uitgehaald)
  163 stuks 20%-15%
  422 stuks 15%-10%
  997 stuks 10%-5%
  973 stuks meer dan 1%
  38 stuks meer dan 0% met als topper 0.1% prijs verlaging 🙂
  2678 stuks die mog op 0% staan
  60 stuks met een prijs verhoging.
  De rest heb ik niet voldoende info van (zijn bijv niet te vinden op Miljoenhuizen, dus ik ken alleen de huidige vraagprijs.

  Voor de liefhebbers, hier de topper:
  Rijswijkse Landingslaan 95 (09-01-08) 09-01-08: Te koop voor 349500. Laatst gevonden: 2008-08-04 Laatst gevonden: 2008-10-13 2008-10-13: Niet gevonden 12-08-10: Veranderd van 349500 naar 349000. 12-08-10: Te koop

 111. Patrick says:

  500 euro eraf? ik ga meteen bellen 🙂

  FT, tank jij alles eerst naar Excel en ga je vervolgens handmatig selecteren op stad etc?

  Of laat je Outwit al vrij specifiek zoeken?

  (ben het ook aan het installeren)

 112. FT says:

  Patrick,

  Ik zal even helpen met een begin.
  Ik gebruik de volgende link om te starten in Firefox:
  http://www.funda.nl/koop/s-gravenhage/3+kamers/75+woonopp/1-dag/

  Daarna start ik outwit.
  Deze neemt de pagina over van Firefox.

  Daarna ga ik naar “scrapers” ik heb daar 1 gedefinieerd die heet “Funda_1_dag”

  Bij “Apply if page URL contains” zet ik diezelfde link weer.

  Daarna heb ik 3 items aangemaakt:
  description: adres
  Marker before: /”>
  Marker after: – <a class="item-save

  description: prijs
  Marker before: €&nbsp
  Marker after:

  description: postcode
  Marker before:
  Marker after:

  (ik hoopdat de HTML code overkomt)

  Daarna selecteer ik “scraped”. Dan zie de 15 entries van de eerste pagina.
  Als je vervolgens drukt op de >> boven aan de pagina dan loopt hij alle pagina’s af in dit geval 2 pagina’s, maar gisteren waren het er 4.
  Maar als je /1DAG uit de URL weglaat dan worden ze alle 300 rustig afgelopen (dat kost wel een uurtje).

  Vervolgs alles selecteren (ctrl-A) en met rechter muisknop exporteren.

 113. FT says:

  PS.

  Dit is eenmalig aanmaken.
  Normaal opstarten en direct naar scraped (er vanuitgaande dat deze scraper actief staat). Eventueel bij meerdere pagina’s even op >> klikken en je lijstje is klaar.

 114. Patrick says:

  Super FT, ik ga er morgen wat mee aanklooien, nu maar eens naar bed, even mijn goud/zilver verliezen van vandaag verwerken 😉

 115. Martijn says:

  @FT

  Wat een geweldig initiatief, hulde!

  Het lijkt alsof grofweg de helft van de huizen uit je bestand zomaar de prijs aan het verlagen zijn… (waarbij we overigens moeten optekenen dat jouw bestand niet per se representatief is).

  Maar toch, er lijkt een redelijke groep huizenverkopers die zomaar loopt te zakken.

  Dat lijkt me niet solidair.

  Misschien moeten Rutte, Brinkman et al. er eens een postbus 51 spotje uitdoen tegen prijsverlagingen.

  “Huis verkopen, niet overlopen.”

 116. FT says:

  Patrick,

  Prima. Ik zie morgen wel of het lukt. Ik moet ook naar bed, de wekker gaat om 6 uur weer. Ik kan morgen wel even bij Nhz op de koffie 🙂

  @Martijn 123,

  Ik kan morgenavond bij beide genoemde buren wel even een selectie door de brievenbus gooien.

 117. FT says:

  @Patrick 117,

  Die Banstraat 21 is wat bijzonders mee. Deze is op 26 oktober op de veiling verkocht voor 600.000
  Er heeft waarschijnlijk een hennepkweker in gezeten.
  Als hem wilt opzoeken: dossiernummer 11398

  http://www.veilingbiljet.nl/show_veiling.asp?id=11398

 118. Thomas says:

  Ja hoor Martijn,

  Van goud en Ben Verwaayen krijg jij een stijve plasser.

  We hebben dat nu al 10.000 keer gehoord.

  Nou ja niet over Ben die niet je contactenboekje staat.

  Maar wel over dat goud natuurlijk. Dat je in een safeloket hebt opgeborgen of in je tuin hebt begraven of, of … Nou ja, who gives a shit.

  Geeft niet hoor, maar nu weten we het wel.

 119. ll says:

  @ FT, opmerkelijk, dit is een duidelijk voorbeeld dat de echte, ware huizenprijzen alleen te zien zijn in de NIET verkochte woningen, en wel met vreselijk grote dalingen, nu al……

 120. Martijn says:

  Ja hoor Martijn,

  Van goud en Ben Verwaayen krijg jij een stijve plasser.

  We hebben dat nu al 10.000 keer gehoord.

  Thomas, welkom. Leuk dat je ook een keer de moeite neemt een bijdrage op dit – overigens voor iedereen open – forum te doen.

  Mocht je over iets anders dan goud, stijve piemel, Ben Verwaaien of mijn persoon willen praten dan is daar ook ruimte voor, schroom vooral niet.

 121. Juan Belmonte says:

  @ FT

  U heeft de TTT geautomatiseerd !
  Helemaal goed …

 122. FT says:

  Juan,

  Ik heb de historie sinds juli 2008 🙂

  @Patrick,

  Lukt het een beetje?
  Welke regio ga je bijhouden?

  Misschien zijn er meer liefhebbers. Dan krijgen we met een beetje spreiding een beter beeld van heel Nederland.

 123. Juan Belmonte says:

  @FT

  Prachtig FT !

  Is het mogelijk dat u ook de cijfers voor koopwoningen in Amersfoort bijhoudt ?

  Juan verwacht dat hier op redelijk korte termijn een significante beweging naar martconform zal plaatsvinden. De laatste cijfers voor Amersfoort waren opvallend goed.

  Juan begrijpt niet dat met zulke cijfers er startersleningen nodig zijn 🙂

  Amersfoort 6,1 4,8 6,0 3,9 -2,5 -0,8 -1,7</i)
  (zie link in post 42)

  Gewoon de cijfers van Kadaster en NVM eens dubbelchecken heel hard gaan lachen als ze uit de pas lopen bij de metingen alhier ….

  U begrijpt, Juan houdt wel van een schuddebuikje…

 124. Patrick says:

  Hallo FT, ik ben er wat mee bezig en doorzie het principe min of meer.

  Je HTML was helaas niet overgekomen dus de stukjes code waar jij op triggert die kan ik niet zien.

  Je kunt een scraper wel exporteren volgens mij, wellicht kan ik hem dan ombouwen voor mijn regio?

  Ik ben van plan de regio Den Bosch bij te gaan houden. Dat probeer ik al met de hand maar dat is ondoenlijk…

 125. KariZ says:

  @Patrick & FT….we gaan ze helemaal gek maken die tering makelaars in Den Haag…

  Ik geniet! Mijn nichtje zou zeggen ‘FT is tha bomb!’

  Hehehehehe

  Ps. FT ik heb ff die lijst naar m’n halve meelboxcontacten gestuurd….zitten zeker enkele twijfelaars tussen…zullen weinig haast hebben nu 🙂

 126. FT says:  http://www.funda.nl
  {5c25fff9-0b92-4529-a3c8-c775e4202805}
  anders_gewijzigd_funda
  1.0
  {a7d09660-7114-412e-bc29-584edd7116fe}
  1.0.0.37
  Hub

  2010-12-27T13:32:41+01:00
  2011-01-22T00:01:00+01:00

  scraper

  53yfzeZCSunV1hIMH1K6XA==  true
  Adres
  <a class="item"


  true
  Postcode


  true
  Prijs
  € 


  true
  gewijzigd


  true
  Makelaar


  true
  Verkocht

 127. FT says:

  Helaas, onbruikbare code.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*