Kees de Kort: “De ‘brains’ van de ING over de Nederlandse huizenmarkt”

Er wordt voor de komende maanden rekening gehouden met een minimale prijsdaling. Ja, ja. Een enorm aantal te koop staande huizen, sterk toenemende problemen op de arbeidsmarkt, banken die een stuk terughoudender zijn dan een tijdje geleden en dan durft de ING wel een minimale daling van de prijzen te voorspellen. Goed werk, mannen.

Kees de Kort

Share Button
Tagged with: , ,
148 comments on “Kees de Kort: “De ‘brains’ van de ING over de Nederlandse huizenmarkt”
 1. Martijn says:

  Ach, die gasten van ING hebben in het verleden zulke geweldige analyses gemaakt dat ze vervolgens hun handje moesten ophouden bij meneer Bos.

  Ik ken het bedrijf en er werkt hier en daar wel een slimme jongen, maar we hoeven er niet van uit te gaan dat de visie van ING zich gaat vertalen naar de werkelijkheid.

 2. Realist says:

  Ten aanzien van het analytisch vermogen van de ING de afgelopen tijd valt maar 1 conclusie te trekken:

  failING!

  Het volgende debacle dient zich al weer aan met de nieuwe chippas.

 3. kees says:

  “Rukker droomt zich af”. Waar ken ik dat van?

 4. Joselito says:

  Kees de Kort, beurscommentator van BNR, blikt nu ook direct op de NL huizenmarkt en prikt Hogehuizenprijsminnend NL door.

  De heer Ger Hukker: “Men is op zoek naar een nieuw evenwicht.” Vraaguitval is 30-40%. Dat had NVM niet voorspeld, 2009 moet daarom “een verrassend jaar” voor NVM zijn, vol groene vlaggen.

  Nu de overige media en de politiek nog. “It giet oan” blogde onze Kees terecht. We naderen het einde van de tweede ronde. Olé.

 5. kees says:

  Martijn, een boekhouder is daar nu de baas. Da’s geen ondernemer met visie en dat weet hij zelf ook. Ik zit zelf meer aan een sterfhuis te denken en hij probeert dat misschien netjes te doen? Afleggen is ook een vak en niet voor watjes.

 6. ll says:

  @ Kees. Ing, oh slechts 136.277.000.000,- off balance, valt wel mee hoor voor een goede boekhouder….

  http://www.ing.com/xpedio/annualreport2007/cons_annual_accounts/additional_info_cons_balance_sheet/note24.html

 7. henk says:

  Maar uu maar we hebben toch woning noot , en NL is toch zo volgebouwd en idereen wil toch een kast van een huis dat is toch het eenigste wat teld in de wereld.
  Waarom is Hukker dan zo negatief

 8. henk says:

  De locatie van je huis is toch de eerste levensbehoefte

 9. piet says:

  Heeft Henk net de kerstborrel achter de rug??

 10. piet says:

  Hoe bedoel! 170.000 huizen te koop ik zie al vele weken aantallen van 198.000+ tot 200.000+ tellen is en blijft moeilijk voor de heren van de NVM
  Gelukkig geeft zelfs FUNDA 198.000+ aan!!!

 11. henk says:

  En er staan nog een berg woningen te koop die niet op funda staan

 12. Martijn says:

  Henk,

  5v5

  Dat is borreltijd.

 13. henk says:

  Proost en dat de woningmarkt maar flink gaat instorten

 14. Dalen says:

  Vandaag ging ik weer kijken naar een koopwoning in Brabant. De prijs was al 20% naar beneden en dacht dus “dit is misschien wat”.

  Woning was totaal uitgewoond dus ik zei vertelde de makelaar dat ik dit niet wil hebben. Hierna met makelaar een tijdje staan te praten.

  Hij had dit jaar 3 huizen verkocht en normaal 60! Het maakte hem niet veel uit omdat hij nog veel andere werkzaamheden had en daarmee zijn geld verdiende.

  Hij vertelde dat het zeer droevend is in de huizenverkoop en dat er stilletjes veel meer huizen te koop stonden dan er in werkelijkheid wordt aangegeven. Er zijn veel (aankomende)scheidingen maar men kon niet van elkaar af omdat het huis niet te slijten is en men teveel restschuld heeft. Daarom blijven ze noodgedwongen bij elkaar.

  Deze man zat 40 jaar in het vak en wist van de hoed en de rand. Hij voorspelde ook niet veel goeds voor de komende tijd.

  Kortom, een realistisch beeld van iemand uit het vak en met 40 jr ervaring.

  Al dat gekletst dat het beter gaat, is zeker in die branche niet te merken. En ja, welke branche wel? Een flatscreen wordt iedere dag goedkoper……..

 15. kees says:

  6
  denk die 6 nullen weg en het wordt als getal een stuk overzichtelijker 🙂 Een boekhouder is niet onder de indruk van een paar nullen.
  (Je kunt ze natuurlijk wel in je voordeel gebruiken bij salarisonderhandelingen)

 16. kees says:

  Martijn Zegt:
  18 December 2009 om 4:55 pm
  Henk,
  5v5
  Dat is borreltijd.

  en Jasper staat nog steeds op een klein stationnetje….. leve de NS.

 17. Goed Bezig! says:

  Zonder stijgende prijzen staat het zgn. “huizentreintje” net als de NS helemaal stil. Herstel kan dus idd zoals ING het voorspelt nog een heeele tijd gaan duren, pas als er weer stijgende prijzen zijn en dus overwaarde wordt gecreëerd dan kunnen huizenbezitters pas weer door naar een duurder/groter huis.

  Tip voor de huidige kopers: Koop een huis waar u nog een hele tijd in wilt wonen (>10 jaar), snel doorstromen naar een grotere/mooiere woning op basis van overwaarde, binnen een paar jaar zoals de laatste 15 jaar gebeurde, zal hoogstwaarschijnlijk onmogelijk zijn.

 18. Jeroen says:

  @17

  doorstromen naar een grotere/mooiere woning op basis van overwaarde

  Dit mechansime bestaat helemaal niet, denk er nog eens over na….

 19. kees says:

  @17

  doorstromen naar een grotere/mooiere woning op basis van overwaarde

  Dit mechansime bestaat helemaal niet, denk er nog eens over na….

  je zou van randstad naar goedkoper deel van het land kunnen gaan. Als je dat trekt…….lijkt mij een ander kwaliteit van wonen.

 20. huizenhyper says:

  @14,

  Ja, er is inderdaad een enorm “goednieuws-offensief bezig in kranten en media”.
  In 2010 wordt alles beter. Nou, ik weet wel zeker van niet.
  Ik werk zelf bij een van ‘s Nederlands grootste bedrijven, en daar worden complete afdelingen afgestoten. Nog nooit eerder vertoont. Ik vraag me af waarom dit niet in de krant staat, ik denk dat menig Nederlander zijn wenkbrauwen zou ophalen bij deze verhalen. Er zal geen weg terug zijn.

  Ook voor de huizenmarkt beginnen de problemen in 2010 pas echt zichtbaar te worden. De werkloosheid zal fors oplopen, terwijl de overheid in 2010 wil beginnen met het aansnijden van de HRA. Proost.

  Ik zie wel dat we het Amerikaanse systeem hebben overgenomen mbt het bekendmaken van werkloosheidcijfers/huizenmarktcijfers. Je weet dat er bv 100.000 werklozen bijkomen. Een week vantevoren kondig je aan dat het er 150.000 zullen worden, en een week later corrigeer je dit naar 100.000, en je zegt er dan bij dat het veel veel minder werklozen waren dan gedacht. Dit is dan goed nieuws, omdat het minder slecht was dan “gedacht”. Geweldig.

  Ik kan u een ding adviseren:
  Trek u niets aan van meningen en uitspraken van makelaars, en vooral economen/financials. Ook figuren uit de bankwereld zetten u op het verkeerde been.
  Ga af op uw eigen intuitie.

  Voorbeeld:
  U ziet de werkloosheid fors oplopen, en steeds meer huizen te koop staan in uw buurt. U ziet op het nieuws dat mensen meer belasting moeten gaan betalen, en dat de HRA gaat sneuvelen.
  Laat u zich dan nog wijsmaken dat de huizenprijzen nog een keer met 20% gaan stijgen de komende 5 jaar?

  Nee.
  Het is nu ieder voor zich.
  Ik wens u veel sterkte de komende tijden. Het zal een achtbaanritje worden.

 21. Okkie says:

  @Jeroen:
  Huiseigenaren en geldverstrekkers geloven heilig in dit mechanisme en handelen ernaar. Men rekent zich rijk ook al levert het in werkelijkheid niets op. Het feit dat mensen gedurende hun loopbaan meer zullen verdienen (althans voor de crisis) en aftrekken van de belasting zal ook een rol spelen bij het doorschuiven. Als er 1 schakel in het huizentreintje ontbreekt, ligt alles stil.

 22. kees says:

  okkie, Het feit dat mensen gedurende hun loopbaan meer zullen verdienen

  voor wat het waard is: de veertigminner gaat meer verdienen. Ze hebben bovendien de “onbeschaafdheid” om er gewoon om te vragen 🙂

  Tegelijk met einde integrale huizengebouw ook einde loongebouw.

  Voorlopig zullen ze nog wel braaf zijn zolang ze hun zin krijgen. Daar zorgen de boomers wel
  voor door ze in die waan te laten.

 23. Realist says:

  @20

  Ik zie nog een ander verschijnsel. Bedrijven die downsizen ontdekken dat ze ook met minder personeel haast dezelfde omzet kunnen draaien. Het is wel minder (zeg 20-25% eraf), maar ik zie genoeg voorbeelden waarbij de helft van het personeel is ontslagen.

  En dan zijn er ook nog een hoop bedrijven die gewoon de crisis gebruiken om van hun overtallig personeel af te komen.

  Ik verwacht niet dat als uiteindelijk de economie weer aantrekt dat al die ontslagen krachten ook weer snel aangenomen zullen worden. De vette jaren zijn gewoon voorbij.

 24. Joselito says:

  @Okkie

  “ligt alles stil”

  Als > 25 % van de te koop staande huizen al een jaar of langer staat, inderdaad.

  Kijken of de kwaliteitskranten nu eindelijk met feitelijk onderbouwde analyses van de NL huizenmarkt komen incluis risico’s in het kader van de kredietcrisis.

  Afwachten hoe snel Staatssecretaris De Jager komt met concrete plannen voor afschaffing van de overwaardebelasting k.k. Dan moet nieuwbouw omlaag en zullen ook de gemeenten hun grondpolitiek moeten bijstellen.

  Conclusie:
  “Men dempe de put als het kalf verdronken is, dan is niemand schuld, het beestje verdronk immers zelf”…

 25. Joselito says:

  @23 Realist

  Precies, niks geen “zoet na het zuur”. Het zuur moet nu nog komen.

  NL is nog steeds in ontkenning maar gaat een onderwaardespiraal op vastgoed en afnemende economische activiteit tegemoet. Men kan met cijfers vanalles tijdelijk verhullen maar de beweging is te groot voor het grote publiek om niet door te hebben.

  Ben benieuwd ook naar de jaarcijfers van DNB over de totale NL hypotheekschuld, kijken hoe dicht men naar de werkelijkheid (1004+) groeit.

 26. Ludwig von Mises says:

  Ambrose P.E. gelezen, M?
  Ik kan me wel vinden in het comment van Erik:

  http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/financialcrisis/6835576/US-pensions-go-bust-gold-crashes-China-flops-Bunds-soar-predicts-Saxo.html

  Only thing that doesn’t make sense hers is ‘gold crashes during meltdown’. I’d buy ‘gold crashes during unexpected rush of good news’. But then I’m just a physics PhD who hasn’t had his brain taken out to quadruple his salry.

  eric skelton
  on December 19, 2009
  at 08:43 PM

 27. Ludwig von Mises says:

  Zelfde artikel, deze is voor Johanna. Neem Charles toch maar serieus, Mises “gelooft” in dit soort dingen en de PDO zit ook niet mee, Cold and wet cycle, slecht voor granen. Correlatie is geen causatie, ok, maar als het lucratief blijkt…

  Here’s my tip for 2010 and the next few years.

  Buy wheat and other grain futures.

  Sir William Herschel, back at the start of the 19th Century, established that low solar activity (few or no sunspots) was associated with high wheat prices (bad harvests caused by a falling global temperature).
  The sun has been quiescent for a few years now (no sunspots) and exactly as Herschel predicted, world temperature is falling – it did so in 2007 (by 0.7 degrees Celsius, enough to wipe out a century of warming) and in 2008.
  Low solar activity lasts on average 11 years, and sometimes as long as 1000 years, so we can expect bad harvests for the next few years.

  Charles Lee
  on December 19, 2009
  at 09:33 AM

  (PDO):

  http://wattsupwiththat.com/2008/04/29/nasa-pdo-flip-to-cool-phase-confirmed-cooler-times-ahead/

 28. Joselito says:

  @27 Ludwig von Mises

  Onderstaande gelooft u dan vast niet:

  “Volgens “bestuursvoorzitter Ekkehard Schulz van ThyssenKrupp staat de markt voor grondstoffen bloot aan ,,gokkers”. ,,Mijn angst is dat we na de vastgoedzeepbel nu een grondstoffenzeepbel krijgen.”

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/5608932/__Ceo_s_waarschuwen_voor_nieuwe_zeepbel__.html?p=17,1

 29. Ludwig von Mises says:

  Ik deel de mening van Schultz betreffende het middellange perspectief van staal.

  Granen is een ander verhaal.

  Zijn angst is mijn zekerheid. Er zal de komende 20-30 jaar een “bubble” in commodities komen.

 30. Ludwig von Mises says:

  Wist je dat Trichet oorspronkeljk mijnbouwkundige is?

 31. Joselito says:

  @29 Omdat alle liquiditeit “ergens” naar toe moet ?

 32. Ludwig von Mises says:

  Onder andere, er zijn fundamentele factoren ook voor veel commodities. Er is een soort dialectiek tussen grondstoffen, aandelen, obligatiemarkten, kortom business en monetaire economie.

  We gaan van een just in time economie naar een hamster economie.

 33. Joselito says:

  NL is rijk, we hebben al heel wat gehamsterd, mede dankzij overwaardespiraal op vastgoed een een relatief sterke munt…

 34. Ludwig von Mises says:

  We zullen hier geen honger lijden, maar ook binnen de Nederlandse context gaan er groepen onder druk komen te staan.

 35. Joselito says:

  Joselito is vergeten te vermelden dat de afwaarderingen in Soest (zie eerdere post met 6 Porsches) niet kunnen zonder eerdere opwaarderingen.

  Het zou bijvoorbeeld goed zijn om in een grafiekje te zien hoeveel JanMo of Porches of BigMacs of handtassen, net wat aansluit bij het voorstellingsvermogen er per jaar aan overwaardespiraal is geweest…..
  En dat ten opzichte van schuld- en geld groei (b.v. in JanMo’s)

  Men hoeft geen mijnbouwkundige zijn om te zien dat er dan iets scheef groeit, maar het m,ag natuurijk wel 🙂

 36. Joselito says:

  34 Gelukkig geen honger, maar wie zijn schulden niet kan betalen……

  Er kan best een scheiding komen tussen “De IJslanders” onder de Hollanders en degenen die hun risico’s wel aankunnen….

 37. chantal says:

  De rijkdom in Belgie is afkomstig uit Congo… Tientallen jaren geleden daar mooi ontvreemd. Zoveel is daar nu niet meer van over, ik vraag me dus beetje af, wat ze gehamsterd hebben.
  En als die commoditiesbubble begint te zwellen, dan zwelt die huizenbubble mee. Baksteentjes, portrellekes, deurtjes, raampjes, etc… zullen dan ook duurder worden.

 38. Joselito says:

  @37 De Hollanders hebben altijd gehandeld in alles wat los en vast zat: kruiden specerijen, slaven, procelein, in die tijdsgeest en nog steeds een erg succesvolle onderneming.

  Groot deel van de NL industrie is naar lagere lonenlanden gegaan (textiel, scheepsbouw, vliegtuigbouw, automobiel). We hebben gelukkig nog steeds handel en industrie, hoewel de high tech nu klappen krijgt (m.n. regio Zuid: Venlo en Eindhoven). Maar als NL ingenieur heb je concurrentie van tientallen maal zoveel indiers iraniers en chinezen die met de huidige wisselkoersen allemaal 7-10 keer minder hoeven te kosten: level playing field…..

  Hoe hoger de huizenprijzen, hoe hoger de loondruk, hoe moeilijker het concurreren is met producten “made in Holland”. Ook de intensieve veetelt laat barsten zijn, het is te intensief, kans op ziekten neemt toe….

  Waarmee gesteld dat het een groot feest is voor hogehuizenprijsminnend NL om die prijzen lekker omhoog te jagen en overwaarde “uit het niets” te creeren. We vergeten dan dat de geldhoeveelheid evenzeer “uit het niets” groeit en daarmee op termijn de inflatie.
  Vandaar de term “opgepotte toekomstige inflatie” voor een onrealistische component in de huidige huizenprijzen.

  Er waren perioden (2002-2007) waar men meer kapitaal opbouwde door overwaarde op vastgoed dan uit arbeid, dan kan natuurlijk nooit lang zo blijven want gratis geld kan alleen in kinderprogramma’s….

 39. Joselito says:

  “Baksteentjes, portrellekes, deurtjes, raampjes, etc… zullen dan ook duurder worden.”

  Op lange termijn eens.

  Vraag is dan ook hoe lang het duurt voordat de lang termijn aanbreekt.

  Mocht er een Japan achtig scenario zijn of ontstaan, met staatsinjecties en lage rentes en verborgen verliezen op bankbalansen is dat fnuikend voor vertrouwen van het publiek en kan dat wel even duren.

  Als de dollar zou vallen met een “relatieve revaluatie van de euro in het hele internationale economische verkeer” betaalt EU een deel van de inflatoire rekening van USA, iets wat met de NL belegde besparingen in de USA nu al duidelijk het geval is, met een aantal genationaliseerde banken en pensioenfondsen in ademnood.

 40. Ludwig von Mises says:

  “Maar als NL ingenieur heb je concurrentie van tientallen maal zoveel indiers iraniers en chinezen die met de huidige wisselkoersen allemaal 7-10 keer minder hoeven te kosten: level playing field”

  Competition is a sin, Joselito. Wat is er tegen uitbesteden en samenwerken met indiers? Eigen volk eerst?

  Globalisatie heeft zoals elke economische ontwikkeling een moreel aspect. Waarom ze het werk niet gunnen als je in de positie bent? Verworven rechten?

 41. chantal says:

  hebben we ooit huizenprijzen zien stijgen gelijk we nu de suiker in prijs zien stijgen? Of de koffie? Of het ijzer, koper en lood?
  -Suiker van 12,23 naar 26,43 in 8 maand tijd
  – koffie van 113 naar 148 in 9 maand
  – alluminium van 1376 naar 2285 in 8 maand
  – koper van 3916 naar 7142 in 9 maand

  heb je al eens iets zien bubblen?

 42. Joselito says:

  Ludwig von Mises

  Competition is anything but a sin, maar wel graag met een “level playing field”, als de anderen door wisselkoersverhoudingen 10 maal zo goedkoop zijn o.a. omdat ze geen coloniserend verleden en geen overwaardespiraal op hun vastgoed hadden is dat een competitie die op lange termijn niet vol te houden is, dan moeten alle ir’s maar makelaar worden en meehelpen de huizenprijzen op te drijven, is dat dan de beste “toegevoegde waarde”?

  Punt is met het blazen van vastgoedzeppbellen, blazen we meteen ook de kansen op om zinvolle nieuwe producten te maken voor de export want het maakt ons duurder tov buitenland.

  Leuk die buying power maar Joselito heeft gewoon een hekel aan al die slechte chinese combinatietangen die ondanks een reis van duizenden kilometers 1/10 kosten van een goede Westeuropese tang (die niet roest).

 43. Joselito says:

  41 Chantal

  Met deze cijfers onderstreept u inderdaad de stelling dat na de vastgoedzeepbel nu een grondstoffenzeepbel aan het ontstaan kan zijn.

  Wellicht zet prijsopdrijving nu reeds door, dan gaat het besteedbaarinkomen door overblijft voor wonen verder omlaag en komt NL waarschijnlijk versneld in een onderwaardespiraal.

  Wellicht een het goede, het duurt nu al 1,5 jaar na crashen van USA, UK en ES, voordat het besef in de “Appeltjes Monarchie” polder is doorgedrongen dat het overwaardefeest op vastgoed echt over is.

  Om met de meest bekende striptekenaar te spreken: “Tok, tok, Rare jongens die Hollanders” 🙂 🙂

 44. Joselito says:

  Joselito’s gevoel is dat:
  – schulden op vastgoed veel sneller gestegen zijn dan inkomens
  – hierdoor werd vastgoed steeds duurder (overwaardespiraal) en moeilijker financierbaar.

  Tot het moment waarop het -ondanks kunstmatig lage rente èn HRA-, onfinancierbaar werd.
  De kunstgrepen van generatiehypotheek, voor een woekertje toch nog op de eerste rij zitten (DSB) en gementelijke tweede startersleningen ten spijt.

  Vastgoed is nu onfinancierbaar hoog gewaardeerd en wordt daarom weinig verkocht.

  Waarmee we ons “rijk denken” en heel veel slechte chinese combinatietangen kunnen kopen. Alsof dat het hoogste doel is in het leven: “you are what you consume”. Ach welnee, Joselito wil gewoon af en toe een stiertje pesten en hem zichzelf laten verslaan en dan lekkere lammetjes eten als beloning.

  C’est tout, da’s het hele eieren-eten.

 45. Ludwig von Mises says:

  Levellen met Indiers zou ik het individue niet aanraden, maar als collectief zullen we moeten. On top of things blijven betekent slimmer werken. Het is onvermijdelijk dat er een aantal landen langszij komt. Regeren is vooruitzien en daar slagen we hier niet erg goed in recentelijk.

 46. Joselito says:

  Excuses, ben bij het lam vergeten te vermelden dat er een goede “tinto” bij hoort. Tinto is rode wijn:
  http://www.vega-sicilia.com/
  en vooraf graag een zwartpootje:
  http://www.joselito.com/

  Maar genoeg over genot, Joselito hoopt dat we met De Jager binnenkort de tweede ronde kunnen afsluiten, Joselito heeft lang genoeg in de arena gestaan.

 47. Joselito says:

  @45 Ludwig von Mises

  In al zijn bescheidenheid zal Joselito niet stellen datti 10 maal slimmer is dan Indiers, laat staan Chinezen, die zijn inhoudelijk echt goed en gedreven.

  10 maal beter, dat zijn 10 stieren tegelijkertijd, dat kan Joselito niet aan, dan “kijkt-i er teveel in de kont” om met uw woorden te spreken en da’s een gevecht dat Joselito verliest. Weet u hoe scherp horens zijn van 1 stier en hoe 500 kilogram spieren een toredor een ongewenste salto kan laten maken?

 48. Joselito says:

  “Regeren is vooruitzien en daar slagen we hier niet erg goed in recentelijk.”

  Klopt als een bus, we wachten tot onze “reagering” het water zo lauw ziet zijn dat een voorspelde actie ook daadwerkelijk ingezet wordt….
  Moeilijk hoor, veranderen in de appeltjes monarchie waar we het graag vooraf eens zijn over zaken en zoniet elkaar te ruimte geven om na te sputteren tot in eeuwigheid…

 49. chantal says:

  @44
  mijn gedacht is ook dat lonen nu harder gaan stijgen dan vastgoed. Hmmm, inflatie?
  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/5598377/__Moodys_voorziet_schuldenstorm__.html?p=34

 50. Joselito says:

  @49 EENS

  Vastgoed gaat dalen, lonen blijven gelijk. Da’s weer iets anders dan inflatie.

  De combinatietangen gaan steeds verder in de aanbieding, voor PCs en TVs hoeft men al niet meer te sparen en dat komt goed uit want dat doet NL niet meer als vroeger, we geven het hele inkomen uit, liefst iets meer (lease uw bankstel, auto en vakantie want wie weet overlijdt u overmorgen , dan “heeft u er tenminste van genoten”) 🙂

 51. kees says:

  28 Jos. “Volgens “bestuursvoorzitter Ekkehard Schulz van ThyssenKrupp staat de markt voor grondstoffen bloot aan ,,gokkers”.

  Dat zei Robeco’s van Duin 10 jaar geleden ook toen jan met de pet zelf in aandelen ging handelen en niet meer de veilige haven van het instituut opzocht…..Vervolgens zijn ze zelf fors in de aandelen gedoken. Ik ga niet zeggen dat die Duitser nu ook zwaar in grondstoffen wil. Beetje lullig dat jan de prijs een beetje gaat oppoken.
  Gaat iedereen de voorraad grondstoffen nu net zo goed inschatten als Shell met de voorraad deed?

 52. kees says:

  ambtenaren krijgen hun 13e maand uitgekeerd. Zal wel bijdragen aan inflatie.

 53. chantal says:

  @50
  op korte termijn ‘Vastgoed gaat dalen, lonen blijven gelijk.’ op lange termijn ‘vastgoed stijgt licht, lonen stijgen harder’…
  De politieagent in zimbabwe gaat nog steeds werken, zijn loon stijgt mee. Jammer genoeg is de inflatie nog zo erg, dat tegen hij zijn loon trekt er nog 15 broden kan van kopen, niets meer. Een goede tijd gaan we zeker niet op…

 54. kees says:

  heb je al eens iets zien bubblen?

  dat lijstje erboven.

 55. kees says:

  Klopt als een bus, we wachten tot onze “reagering”

  de minister is vanuit Kopenhagen, in opdracht van de MP, met het vliegtuig vooruitgereist……

 56. kees says:

  ……gereisd

 57. kees says:

  chantal,
  gelukkig heeft hij zijn pistool van chinese makelij nog.

 58. Joselito says:

  @54 Chantal

  “Op lange termijn ‘vastgoed stijgt licht, lonen stijgen harder’…”
  Mogelijk.

  Als we ons het afscheid van de heer Heemskerk van Rabobank nog goed herinneren, ging hij een boek schrijven getiteld “Een gezonde krimp”.
  Hoewel we Rabo wel eens op een “wat positieve visie op eigen business” betrappen, hebben zij doorgaands solide mensen in dienst die geld serieus nemen, “heel serieus” om met een reclame van een private concurrent te spreken. Die “gezonde krimp” zal er dan ook wel komen.

  Een andere mogelijkheid is “vastgoed herstelt van een enorme klap in 2010 en lonen blijven gelijk” of “vastgoed blijft maar dalen, net als lonen want iedereen is zich inmiddels bewust dat werken een genot is, waar men graag een veer voor laat. Een soort Japan imitatie….

  Wie weet, we zijn het hier al amper eens over korte termijn, laat staan middel-, laat staan de lange.

  Joslito heeft geen kristallen bol, alleen boerenverstand en een lappie stof, kortom geen idee 🙂

 59. chantal says:

  @kees
  yup, en kon hij zijn huis afbetalen aan de prijs van een half brood

 60. Philip says:

  Jeetje zeuren jullie hier nog steeds over een eventuele instorting van de huizenmarkt. Tijd dat jullie eens wakker worden en rond gaan kijken waar je wel je voordeel kan halen.

  Er zijn in de wereld nog vele kansen om schatrijk te worden maar azijn plassen helpt echt niet. Of je kies een andere regering of je gedraag je opportunistisch.

  De pandjes die ik kocht van doemdenkers zoals jullie in januari, leveren nu alweer 30% winst op.

  Tja, het is bekend,”in Nederland wordt je dom en arm gehouden maar iedereen laat het gebeuren”. Dat schept voor mij zat kansen.

 61. Joselito says:

  @54 Chantal

  deel 2 Zimbabwe

  “Holland mijn Apelland” is welliswaar een “Appeltjes-Monarchie” waarin feitelijke inhoudelijke kritiek in het debat maar iever wordt gemeden en men het liefst over “zwangere schapen” debatteert, het is ook weer geen Bananenrepubliek.
  Zimbabwe zit vol met bananen.

  Kijk “vrienden kopen” komt in NL voor in de top (zie bouwfraude, Rochdale, Philips pensioenfonds, etc etc) en gaat slechts tot op gemeentelijk niveau door, zeg een wethouder die een zegje heeft een verschil kan maken en daarom een mooie gift krijgt. Maar haalt het niveau politie-ambtenaar niet, deze is betrouwbaar.

  In Africa onderhandelt men over alles, Afrikanen zijn gewoon zozeer gepassioneerd over het onderhandelen dat ze er niet mee stoppen, ook niet als er al 10 keer “een deal” is gemaakt. Da’s een nette manier om te stellen dat betrouwbaarheid (afspraken maken en nakomen) niet hoog in het vaandel staat. Vandaar de hoge mate van organisatie in dat continent en het begrip van en de grip die autoriteiten hebben op inflatie: geen idee en geen grip.

  “Vrienden kopen” is weer een ander verhaal dan het Belgische “kinderen kopen” een prachtige taalkundige vondst overigens, maar dat terzijde.

 62. Joselito says:

  @60

  Hypotheken zullen in Zimbabwe ook echt gemeengoed zijn, net als de Zimbabwaanse variant van Hypotheekrente aftrek HRA (iets als smeergeld voor cijfercorrectie of cijferverdwijning)

  De vergelijking met Japan is voor NL m.i. een veel zinvollere dan Zimbabwe, NL overheid bankwezen en private sfeer zitten zo in de schulden dat de druk op rente neerwaards is. Gaat-i omhoog dan klapt er vanalles in de economie. Eventuele devaluatie van de euro door lage rente dan de internationale markt wil bieden is goed voor de export en zal men omarmen.

  Kortom: de kortetermijnsrente blijft nog wel even laag.

 63. Jerry says:

  @62
  Geschokt over jouw boute beweringen over Afrikanen. Zimbabwe is een deel van een continent groter dan Europa. Je kan Kosovo niet vergelijken met Zwitserland.
  Er zijn landen in Afrika waar de munt harder is dan de Euro en zeker dan de dollar.

  Betrouwbaarheid is erg relatief. Gelegaliseerde diefstal door bankiers is wel legaal, maar nog steeds diefstal.

  En waarop is de Nederlandse rijkdom gebaseerd?? Denk eens aan de miljarden die per jaar uit indonesie werden gehaald. Ga dat eens omrekenen naar huidige waarde, dan krijg je een iets minder arrogant beeld dan je nu hebt.

  Dat je dit beeld hebt kan je ook niet helpen (komt door de berichtgeving en geschiedschrijving). Maar het blijft arrogant.

 64. kees says:

  61De pandjes die ik kocht van doemdenkers zoals jullie in januari, leveren nu alweer 30% winst op.

  pandje dat ik verkocht heb in maart dit jaar voor 300K gaat nu voor 400K? Denk het niet.

 65. Joselito says:

  @61 Jerry

  Interessant, dat is nieuw, Afrika heeft vele landen.
  Heeft u drie voorbeelden van munteenheden die “sterker” zijn dan de Euro en wat ziet u als sterkte?

  Arrogant ?, dat is wellicht een snel oordeel, is prima. Snel oordelen is een keuze, overigens niet de mijne.

  Natuurlijk zijn er voorbeelden van zaken die goed gaan in Afrika. Zimbabwe, waar de (doorgands blanke) boeren verdreven zijn door Mugabe is er overigens geen goed voorbeeld van, de inflatie staat hierboven beschreven. Geen schoolvoorbeeld van een stabiele samenleving waar vertrouwen heerst en “men op elkaar kan bouwen”.

  Wellicht vergist Joselito zich, verkoop in dat geval “gerust” uw auto aan West-Afrikanen die met Western Union betalen. 🙂

  Maar dat alles heeft weer weinig van done met de NL huizenmarkt, tenzij alle West-Afrikanen dankzij hun harde munten en onze verslechterende economie al onze auto’s komen kopen 🙂

 66. Joselito says:

  @65 Kees

  Dacht eerst maar niet te reageren op “azijnplas-aanhangers” met een “vernieuwende goed onderbouwde inhoudelijke bijdrage”.

  Wellicht heeft deze Philip dit gemist
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/16-12-2009/vraagprijs-huizen-blijft-stijgen/#comment-23719

  …en de overige eerdere posts en leest geen krant en kijkt geen actualiteiten op TV ?

 67. kees says:

  En waarop is de Nederlandse rijkdom gebaseerd?? Denk eens aan de miljarden die per jaar uit indonesie werden gehaald.

  een paar duizen nederlanders wisten 150 miljoen Indiers te koeieneren? Ze hebben elkaar klein gehouden en tot op heden hebben ze die trend goed doorgezet.

 68. kees says:

  Jos,
  op funda gaat een huis van 529 naar 514 om vervolgens als laatste prijs weer 529 te hebben.
  Van betreffend huis weet ik dat het na 10maanden niet verkocht is en waarschijnlijk uit beeld verdwenen.

 69. Philip says:

  @65

  Nee, maar er is zat te koop voor < 150K en dat gaat wel met winst weg als je weet hoe.

  Mopperen jullie maar verder hier. Als je dit blijft, doen bereik je noot iets.

  Lekker alles afzeiken en baby boomers de schuld geven. Wordt eens een vent!!

 70. Joselito says:

  We dwalen, af, Joselito geeft Jerry gelijk, excuses voor de “arrogantie”, het is te generaliserend om heel Afrika over 1 kam te scheren en verder nutteloos voor de NL huizenmarkt zeepbel discussie.

  Joselito is moe, laat er maar gauw een einde aan de tweede ronde komen….

 71. Joselito says:

  “Als je dit blijft, doen bereik je noot iets.”

  Philip, u heeft groot gelijk, er is zat te koop onder 150 k (=5 maal JanMo) en de huizenmarkt gaat binnenkort in zijn geheel weer omhoog. Het doorstroommodel gaat verder de opwaardse spiraal in.
  De ING bank zegt het en dat is hun vak, die hebben ervoor gestudeerd 🙂

  Maar hierboven staat nu juist het commentaar van een beursanalist die wèl zelf nadenkt en zijn redernatie met feiten onderbouwt. Goed voorbeeld doet in dit geval helaas niet goed volgen, groene vlag.

 72. Joselito says:

  Bij gebrek aan voortschreidend nieuw inzicht en geneuzel over Afrika en Azijn het volgende:

  Zoals soms staat er nieuws tussen de regels:
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/5573310/__Tegoeden_DSB_vlot_betaald__.html

  Kijken wie er wel zelfstandig kunnen nadenken, hint: het is jaareinde.

 73. kees says:

  70
  Nee, maar er is zat te koop voor < 150K en dat gaat wel met winst weg als je weet hoe.

  Grote gros dat hier reageert is niet geïnteresseerd in huizenhandel. Dus preek lekker voor je eigen parochie i.p.v. ons hangplekje te bevuilen door tegen de toog te pissen.

 74. Philip says:

  @71

  Je inhoudelijke discussie is erg goed maar je mist helaas het zakelijke instinct en daarmee de verlies je de werkelijkheid totaal uit het oog. Natuurlijk wordt 95% van de bevolking totaal voor de gek gehouden maar de meerderheid is ook volkomen dom en volgt slaafs alles wat in Den Haag wordt voorgehouden.

  Wanneer je niets anders doet dan hier je frustaties uiten stop dan en wijdt deze tijd aan je gezin of familie. Anders, wake up en pak je kansen die er zat zijn.

  Juist in dit soort tijden/economische omstandigheden zijn er vele kansen. En wil je dat niet voor jezelf maar voor iedereen, doe er dan wat aan!!

 75. Joselito says:

  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

  Philip bepaalt graag waar Joselito zijn tijd aan besteedt, dank u voor het compliment.

  U kunt ook op andere wijze realiseren dat Joselito meer tijd overhoudt voor gezin of familie. U kunt zich ook inhoudelijk met deze zaak bezighouden en inzichtelijk maken hoe de NL huizenmarkt in elkaar steekt. Uw inhoudelijke bijdrage wordt sterk gewaardeerd, ongetwijffeld door het hele forum.

  En als Staatssecretaris De Jager morgen aankondigt dat k.k. afgeschaft wordt, stapt Joselito uit de ring.

 76. Joselito says:

  De werkelijkheid, beste Philip, is dat Kadaster en CBS 1004 miljard publiceerden als Nationale Hypotheekschuld en dat DNB er -ondanks een correctie- nog steeds 224 miljard naast zit,
  De werklijkheid is dat geen journalist tot op heden hier in is gedoken.
  De werkelijkheid is dat de Minister van Fiancien Bos 200 miljard (1/3 BNL NL !!!) heeft gereserveerd voor de kredietcrisis waarvan 52 (25%) nu gebruikt. Dat betekent dat er nog voor 3 maal zoveel staatssteun op de plank ligt als er -nu met ABN AMRO en Fortis genationaliseerd en Aegon, ING en Eureko aan staatssteun.

  Of heeft Joselito iets niet goed begrepen ?

  Als de journalistiek en onafhankelijke politiek (tweede kamer) zijn rol niet vervult en starters in de waan laat dat “het allemaal wel goed komt”, wie neemt er dan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid niet: juist:
  – journalistiek en
  – politiek.

  U noemt dit frustraties, dit zijn m.i. feiten, bronvermelding op deze site.

  Conclusie in het licht van bovenstaande: ga nooit op problemen af want dan kan er mee geassocieerd worden, daarom wachten we tot het kalf verdronken is 🙂 ????

 77. chantal says:

  @sant
  omdat mensen gewoon kleinere auto’s kopen? pfff…

  @joselito
  in reply49 staat een link. Als je tussen de lijnen doorleest, zullen landen zich losrukken van de euro invloed omdat de vrijheid op de geldpers prioritair zal worden. Neem dus maar de zimbabwe way ipv de japan way. Al is misschien de zimbabwe way sneller dan dat wij gaan meemaken. Ooit (20jaar geleden) was de zimbwabaanse dollar evenveel waard als de amerikaanse.

 78. Piet says:

  Chantal zit tot over haar nek in het vastgoed en ze begint het benauwd te krijgen. Terecht natuurlijk. Kees de Kort legt het goed uit steeds meer werkelozen, banken die niet meer willen. Gewoon een vooruit uigedacht plan van slimme bankiers. Mensen zijn net schapen.. sukkels…

 79. chantal says:

  ik benauwd piet? Ik heb hier al meermaals verteld, dat ik al over de helft ben met afbetalen met al mijn huizen samen. Schrik van wat dan?
  Voor die nog geen 5% daling op een jaar? Manman, tegen het 50% zou gedaald zijn, is bij mij alles afbetaald.

  ” DEN HAAG – De prijzen van koopwoningen lagen in de maand november gemiddeld 4,7 procent lager dan in november vorig jaar.
  © ANP2

  Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  De daling is daarmee kleiner dan in de maand oktober, toen bestaande koopwoningen nog 5,2 procent goedkoper werden in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder.

  Tot en met augustus van dit jaar werd de prijsdaling van huizen steeds groter, sinds september wordt de daling wat minder groot. Wel daalde de prijzen in november verder ten opzichte van de maand ervoor. Vergeleken met de maand oktober gingen huizen 0,3 procent in prijs omlaag.

  Het goede nieuws is dat in november nog maar 14 procent minder huizen van eigenaar wisselden dan in dezelfde maand een jaar eerder. In de eerste tien maanden van het jaar was dat 25 procent tot 50 procent minder.”

  http://www.nu.nl/economie/2148647/prijsdaling-huizen-vlakt-verder-af.html

  Wat ik probeer is met feiten af te komen, geen fantasie of illusie, zoals velen hopen en dromen.

 80. Piet says:

  Ik werk zelf voor een grote bank in de City of London. Mij maak je niets wijs.

  Leer vooruit te kijken, zoals Kees de Kort doet….

 81. ll says:

  In Japan schijnt het aantrekken van de economie na 20 jaar nog steeds niet te lukken

  http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=aPKTbe_WpSy0

 82. chantal says:

  @piet
  zo een mannen als jij, de echte man dus die alles mee veroorzaakt heeft met slecht beleid. Kan je dan je antwoorden staven met een aanvaardbare uitleg? Dus niet van die talk : jij hebt bang blablabla, maar een deftige en gefundeerde uitleg aub

 83. Marketwatch says:

  Het feest kan weer beginnen lieve jongens en meisjes:

  http://www.kadaster.nl/pdf/Vastgoedbericht_200911.pdf

  Gert Hukker kende deze cijfers al, de gemiddelde makelaar zal inderdaan niet blij worden van de verkochte aantallen…

 84. ll says:

  @ 81, Chantal, dat begrijp ik niet, als de prijs 50 % is gezakt, heb jij alles afbetaald, maar dan heb je 2 x de prijs betaald……..

 85. Ludwig von Mises says:

  Piet

  Heb je ook argumenten, anders dan dat je voor een bank in london werkt? (als wat?)

  Want vooralsnog vind Mises het standpunt van Philip inteligenter overkomen.

 86. chantal says:

  yup ll, als hij 50% zakt, waar ik niet in geloof, mijn prognose is voor nederland 20% voor belgie (mijn buurt) 15%
  En ik had ook nog 20jaar kunnen wachten met kopen… en pas beginnen kopen als ik gepensioeneerd ben?

 87. Joselito says:

  Merci Chantal,

  Zimbabwe is dus niet één van de drie landen waarvan de munteenheid sterker is dan de euro (post 66)

  Link in 49:
  “Maar volgens Moody’s hebben niet alleen de zwakkere landen problemen, maar ook landen met een triple A-status zoals de VS, Engeland, Duitsland, Frankrijk en Nederland. De fors opgelopen staatsschulden hebben een belangrijk stuk speelruimte opgesoupeerd. Weliswaar is de triple A-status deze landen nog niet ontnomen…”

  USA triple A, Joselito eet zijn pet op. Moody’s krijgt de grootste groene vlag die er bestaat, Moody’s krijgt een “gratis gifgroen gordijn met hun logo”.
  Wie neemt Moody’s nog serieus nadat de Fannie Mae, Freddie Mac, AIG, Lehman’s en 150 andere USA banken/fin instellingen gevallen zijn en de Goldman’s hiervan geprofiteerd hebben? Vraag het eens Kees de Kort, die was daar heel helder over: “Zèlf nadenken ipv rating agencies klakkeloos volgen”. Moody’s is een spreekbuis van de USA regering en Wallstreet, een soort NVM van de USA economie.

  Moody’s mag denken dat de Euro niet helpt, daar is Joselito niet zo van onder de indruk. Inhoudelijk geldt dat veel Westerse landen hoge schulden hebben, met Japan op kop na 20 jaar deflatie en geldinjecties zonder resultaat. De euro is onze munt (sterker dan welke Afrikaanse dollar dan ook) en daarme een USA probleem. Dan gaan we toch lekker door met geldscheppen en dan tegen elkaar in devalueren, dat wordt vast nog een mooi jaar 2010 🙂

 88. Ludwig von Mises says:

  il

  Kijk verder dan je neus lang is. Als chantal die panden vasthoud tot haar kinderen ze straks mogen verpatsen, loopt het met die 50% daling wel los. Ondertussen zou er wel eens hogere huren kunnen komen de komende 40 jaar.

  Da’s wat Philip ook lijkt te begrijpen.

 89. Joselito says:

  @85 Marketwatch

  Dit Kadasterbericht is met deze kop als voorspeller volkomen waardeloos.

  Dr. Ir. Maartje Martens heeft net een goed gefundeerd betoog gehouden over de segmenterde woningmarkt, het uiteenvallen van het doorstroommodel.

  Het gaat er niet om of er nu en paar (slimme?) koopjesjagers tov vorige maand ietsje de verkopen ietsje MINDER hebben laten DALEN, het gaat erom dat er 200.000 woningen te koop staan en dat de banken minder financieren en dat BNP van NL zal gaan dalen, dus de financierbaarheid van de vastgoedoverwaardespiraal (die mooi afgebeeld staat met 20% stijging rond jaar 2000)verder afneemt.

  Kortom Hogehuizenprijsminnend NL is er weer in geslaagd om een verder DALING in verkopen in de beeldvorming neer te zetten als “goed nieuws”. Nu men heeft geen hogere school voor journalistiek nodig om daar doorheen te prikken.

  “Prijsdaling vlakt af”
  versus
  “prijs daalt nog steeds, volumes 30% lager, 200.000 stuks te koop, nieuwbouw -70% en vrijwel onverkoopbaar ivm op handezijnde afschaffing k.k. en op termijn afschaffing HRA en verdere ontwikkeling van werkloosheid verwacht.”

  Het is niet verboden om gewoon zelf na te denken en de feiten op een rij te zetten…..

 90. Sam says:

  @88 Juist! En… weer terug bij af!

 91. Joselito says:

  Wie begrijpt 70 en wie becommentarieert het rapport van de rekenkamer over DNB ?

  http://www.nrc.nl/economie/article2440108.ece/Rekenkamer_DNB_ziet_niet_alle_risico_s_van_financieel_systeem

  Link rapport:
  http://www.rekenkamer.nl/dsresource?objectid=86705&type=org

  Kijken hoe diep er “Kees de Kort” zelfstandig nagedacht kan worden op deze blog.

 92. Ludwig von Mises says:

  Ik vind het een redelijk neutraal bericht.

  Een economie groeit versneld, dan groeit ie vertraagd tot ie versneld gaat dalen waarna ie vertraagt daalt. Waarna…

 93. Sam says:

  Iemand al opgevallen dat er zoveel bedrijven de deuren al op slot hebben gedaan? Gaan gewoon 2-3 weken dicht en dan valt de kerst ook nog zo ongunstig??

 94. Sam says:

  Werk zat??

 95. chantal says:

  @sam
  “Werk zat??”
  Tuurlijk, in mijn sector is er een nijpend tekort. Elk jaar wordt dat tekort groter… hier in belgie zetten ze niet sprekende nederlandstaligen bij bejaarden om hen toch maar een minimum aan verzorging te kunnen geven. “werk tekort?” Maar als mensen liever in bijstand gaan leven, dan die lieve oudjes te bedienen, dan zitten we met een nationaal probleem. Een (a)sociaal probleem…

 96. Ludwig von Mises says:

  Voor de slimmerikken onder ons, die tegen 10 indiers kunnen opwerken, werk zat.

  Anders is het aan te bevelen je af te vragen hoe je die spotgoedkope indiers voor je kan laten werken.

  In ieder geval wordt er afdoende van van alles en nog wat geproduceerd.

 97. Ludwig von Mises says:

  Eens, Chantal. Politie hebben ze ook banen. Onderwijs, om de kindertjes slimmer dan die in India te houden.

 98. Woger says:

  @Joselito
  Jouw opmerkingen over het gebrek aan journalistiek begint zijn vruchten af te werken.
  Net op RTLZ journaal gekeken en daar werd gemeld dat de huizenprijzen weer gedaald zijn en niet (zoals het CBS wil) dat de huizendaling afvlakt.

 99. Ludwig von Mises says:

  Vlakt de huizeprijsdaling af of niet, woger?

 100. Sam says:

  Blijft wel dat er opvallend veel bedrijven de deuren al hebben gesloten voor de rest v/h jaar!

 101. Sam says:

  Vlakt de koopkracht af of niet, Ludwig??

 102. Sam says:

  Oh, daalt die ook al! En de komen de jaar nog meer… oh jee!

 103. Sam says:

  De glans van de piramide is verdwenen en begint nu langzaam af te brokkelen…

 104. Ludwig von Mises says:

  Ér is toch deflatie. Waarom zou de koopkracht dan afvlakken?

  Heb je een bron? Want het afgelopen jaar was de koopkracht tmelijk vlak, dat kan dus geen verklaring voor een dalende huizenprijs zijn.

  Mises denkt dat de stijgende lange rente (van 3.6 naar 5.8) meer invloed heeft gehad.

 105. Ludwig von Mises says:

  http://www.prinsjesdag2009.nl/effect_op_u/consumenten/koopkracht

  Feiten ipv zelfbevlekking (sorry, moet zijn zelfvestiging), Sam.

 106. Ludwig von Mises says:

  Kijk hier eens, voor een overzicht:

  http://www.prinsjesdag2009.nl/effect_op_u/woningzoekenden_en_huurders

  Starters
  Afschaffing koopsubsidie voor starters uiterlijk eind 2011

  De Wet bevordering eigen woningbezit (BEW) wordt uiterlijk 31 december 2011 afgeschaft. Deze wet regelt de koopsubsidie voor starters op de woningmarkt. Wie vóór 1 januari 2012 een aanvraag indient die aan de voorwaarden voldoet, heeft nog recht op vijf jaar subsidie.
  VROM dossier: Koopsubsidie

  Huurders
  Energieprestatie huurwoning in puntensysteemIn 2010 wordt de energieprestatie van huurwoningen opgenomen in het woningwaarderingsstelsel (puntensysteem). Dat betekent dat een energiezuiniger woning mogelijk een hogere huur met zich meebrengt, maar daartegenover staan ook lagere energiekosten.
  VROM dossier: EnergielabelVROM dossier: WoningwaarderingsstelselJaarlijkse huurverhogingJaarlijks worden de huren aangepast aan de inflatie (prijsstijging). Omdat het inflatiepercentage in 2010 naar verwachting laag is, zal ook de algemene huurverhoging laag zijn.
  VROM dossier: HuurovereenkomstVROM dossier: Wonen

  Huiseigenaren
  Goedkoop lenen voor alle huiseigenaren mogelijk (crisismaatregel)Eigenaren die hun huis energiezuiniger willen maken kunnen tot 31 december 2010 gebruik maken van de Regeling Groenprojecten. Deze regeling betekent een belastingvoordeel bij energiezuinige investeringen. De regeling is ingegaan per 30 juli 2009. Tot 30 juli waren leningen alleen mogelijk als het om een bedrag van minimaal 20.000 euro ging. Deze ondergrens is nu tijdelijk weggevallen. Bovendien wordt de looptijd van de lening verlengt van 10 naar 15 jaar.
  VROM dossier: Groen beleggen
  Leegstandwet: een nog niet verkocht huis tijdelijk verhuren (crisismaatregel)Mensen die hun huis te koop hebben staan en al een nieuw huis gekocht hebben, betalen dubbele woonlasten. Tijdelijke verhuur via de Leegstandwet kan dit probleem oplossen. Huiseigenaren en gemeentes waren echter weinig op de hoogte van deze mogelijkheden, en banken waren huiverig voor het toestaan van tijdelijke verhuur vanwege de huurbescherming in Nederland.Met het benadrukken van de mogelijkheden in de Leegstandswet bij gemeentes en banken, kunnen huiseigenaren die wachten op de verkoop van hun huis, makkelijker hun woning tijdelijk verhuren.
  VROM dossier: Crisismaatregelen
  Subsidieregeling maatwerkadvies (crisismaatregel)Huiseigenaren kunnen 200 euro subsidie krijgen als ze een maatwerkadvies laten uitvoeren. Zo’n advies biedt direct inzicht in de mogelijke energiebesparende maatregelen in de woning, wat deze kosten en welke besparing dit biedt. Maatwerkadviezen kosten gemiddeld tussen de 150 en 350 euro.
  VROM dossier: Crisismaatregelen
  BTW-verlaging voor vloer- dak- en gevelisolatie (crisismaatregel)De BTW voor vloer-, dak- en gevelisolatie van woningen wordt verlaagd van 19 naar 6 procent. Het gaat daarbij om het BTW-tarief voor arbeid en materialen. De verlaging geldt niet voor isolatieglas en voor overige ‘gewone’ verbouwingen.
  VROM dossier: Crisismaatregelen
  Subsidieregeling isolatieglas (crisismaatregel)Deze subsidie op het plaatsen van isolatieglas geldt voor woningen die vóór 1995 zijn gebouwd. De regeling wordt officieel pas per 1 oktober 2009 opengesteld, maar treedt met terugwerkende kracht in werking vanaf 1 juli 2009. De subsidie bedraagt maximaal 1100 euro inclusief BTW.
  VROM dossier: Crisismaatregelen
  Het Energiebesparingskrediet (EBK) (crisismaatregel)Het EBK stimuleert woningeigenaren om voordelig geld te lenen voor investeringen in energiebesparing. Het EBK biedt het voordeel van een lagere rente, omdat het Rijk garant staat voor de lening. De periode van de lening is maximaal vijftien jaar.
  VROM dossier: Crisismaatregelen
  Aanpassing van de regeling groenprojecten (crisismaatregel)Met de Regeling Groenprojecten kunnen mensen geld ‘groen beleggen’ in groenfondsen. Tot voor kort waren alleen leningen mogelijk voor investeringen vanaf 20.000 euro. Deze ondergrens is vervallen. Dit maakt het aantrekkelijk om te investeren in energiebesparing.
  VROM dossier: CrisismaatregelenHerleving dubbele hypotheekrenteaftrek na tijdelijke verhuurMet ingang van 1 januari 2010 wordt het mogelijk om na afloop van een periode van verhuur van een te koop staande voormalige eigen woning, de hypotheekrenteaftrek te laten herleven voor de resterende periode waarin dubbele hypotheekrenteaftrek toegestaan is. De maatregel heeft een tijdelijk karakter en zal per 1 januari 2012 weer vervallen.
  FIN dossier: Belastingplan 2010
  Vereenvoudiging eigenwoningregelingDe eigenwoningregeling wordt op een aantal punten vereenvoudigd. Ten eerste wordt de bijleenregeling vereenvoudigd door het uitbreiden van renteaftrek over meegefinancierde kosten ter verkrijging van de hypotheek, het afschaffen van de goedkoperwonenregeling en het verkorten van de verjaringstermijn eigenwoningreserve van 5 naar 3 jaar. Daarnaast wordt de regeling voor tijdelijke verhuur vereenvoudigd zodat het voorinvullen van het eigenwoningforfait in die gevallen mogelijk wordt, en wordt voor de periode van het eigenwoningforfait aangesloten bij de gemeentelijke basisadministratie.
  FIN dossier: Belastingplan 2010

  Woningzoekenden
  Nationale Hypotheekgarantie: Meer mogelijkheden om een huis te financieren (crisismaatregel)Het garantiebedrag is tijdelijk verhoogd van 265.000 euro naar 350.000 euro. Met het tijdelijk ophogen van de Nationale Hypotheekgarantie krijgen banken over grotere hypotheekbedragen zekerheid én kunnen meer mensen, vanwege de lagere rentes, een (ander) huis kopen.
  VROM dossier: Crisismaatregelen
  Uitbreiding AlmereIn 2010 wordt een begin gemaakt met de uitbreiding van Almere (project Schaalsprong Almere). De komende twintig jaar groeit Almere door naar een stad met 350.000 inwoners. Er worden 60.000 nieuwe woningen gebouwd. Het Rijk en Almere stellen bij deze voorgenomen uitbreiding duurzaamheid voorop. In 2010 wordt 1,6 miljoen euro uitgetrokken voor de plankosten.
  VROM dossier: Randstad > Schaalsprong Almere

 107. kees says:

  Mises laat rente zien van 3.6. Vergeet gemakshalve de bijkomende verzekeringen – zelfs koopsompolissen schijnt voor te komen.

 108. Ludwig von Mises says:

  Je hoeft geen genie te zijn om te begrijpen dat je voor 2012 een koopwoning moet hebben.

  Daarna wordt alles anders.

 109. Ludwig von Mises says:

  Da’s een keuze ,kees.

 110. Ludwig von Mises says:

  Ik merk op dat Rubino niet zegt: ga in een huurowning zitten de komende decennia:

  Secure your shelter. You need a roof over your head even more than you need wealth. So stop thinking of your home as an investment and start thinking of it as an essential part of your family’s security. To guarantee that you come through the dollar crisis with a home to call your own, liquidate some investments and pay off your mortgage. If the dollar collapses, your home’s value (assuming you haven’t just bought an expensive place in a wildly overvalued neighborhood) will rise in dollar terms. And even if real estate prices collapse, you’ll still have the shelter your house provides without the worry of a mortgage.

 111. ll says:

  @ 113 Roubini ?

 112. Ludwig von Mises says:

  Rubino, zelfde maar dan anders.

  http://www.safehaven.com/article-15314.htm

 113. ll says:

  Hetzelfde schreef E. Mecking in zijn boek in 2004

 114. Ludwig von Mises says:

  De link van kees.

 115. Ludwig von Mises says:

  Wat schreef Mecking?

 116. Ludwig von Mises says:

  Il

  We moeten wonen. Das altijd mijn punt.

  Mensen die hun eigen huis bezitten en normaal gefinincierd hebben, hebben helemaal niets om zich zorgen over te maken.

  Ik ben zelfs ervan overtuigd dat verhuurders beter af gaan zijn dan huurders.

 117. ll says:

  Schulden afbouwen, hypotheek zo laag mogelijk en variabel, sparen voor de moeilijke jaren, die eraan zitten te komen.

  Goud of zilver kopen, en als je de bank niet meer vertrouwd, geld van de bank halen.

  Allemaal simpele tips.

 118. kees says:

  mises, ik kies ervoor om er zelf een te maken.
  Moet wel 0 energie worden.
  Hoewel ik het niet uitsluit dat men zelfs dat weet te belasten. Nu wordt ik nog uitgemaakt voor lunatic door de ambtenaren. Gelukkig val ik niet meer onder jeugdzorg 😉
  Ik wil eigenlijk nergens subsidie op als ik maar mijn gang kan gaan.

  Dat jaar 2012 wordt ook al jaren genoemd door aanhangers van Rudolph Steiner en de astronomie die eraan gelieerd is 🙂

 119. Ludwig von Mises says:

  Goeddeels eens, maar advies voor boomers die cash kunnen laten renderen. Jongeren doen er verstandig aan lang en vast te financieren.

 120. Ludwig von Mises says:

  2012 wordt een heel belangrijk jaar voor mensen die cycles begrijpen.

  Een wereldwijde bodem in het vertrouwen.

 121. ll says:

  @ Kees, juist geen lunatic, de rest is lunatic, heb zelf eens 100 essen in de grond gestopt, voor hout in de toekomst.

  Zelf supporting is het mooiste wat er is.

 122. chantal says:

  @ll 124
  mooi idee, maar die essen heb je op je eigen grond toch geplant? Grond die je gekocht hebt?

 123. kees says:

  124
  mijn favoriete houtsoort. “Grünholz” bewerken blijft nog steeds een hobby van me.

 124. ll says:

  @ 125 Jawel, alleen toe kwam er een ambtenaar met een roversbevel, omdat het beekje waaraan het perceel lag verbreed moest worden.

  Weg grond, weg bomen, weg toekomstige warmte.

 125. ll says:

  @ Kees. Essen groeien snel, en als je ze kapt, groeien ze gewoon weer aan, dus eeuwig durende bomen.

  Heb geen idee wat Groenhout is.

 126. kees says:

  Ik ben zelfs ervan overtuigd dat verhuurders beter af gaan zijn dan huurders.

  ze zijn elkaars gevangenen. Zou niet meteen durven stellen wie beter af is. Maar als corporaties de vrije hand gaan krijgen in het opleggen van verschillende prijzen voor dezelfde woningen zijn sommige huurders (ook wel scheefhuurders) slechter af. Hoeveel scheefhuurders er zijn weet men niet.

 127. KariZ says:

  ‘2012 wordt een heel belangrijk jaar voor mensen die cycles begrijpen.

  Een wereldwijde bodem in het vertrouwen.’

  Interessant Mises! Ben niet zo thuis in cycles. Kun je daar meer over zeggen…of link geven voor info?

  En waarom dan geen huis kopen in 2011?

 128. Ludwig von Mises says:

  Mises overweegt voor 2012 up te graden, dus wat mij betreft maak je een afspraak met de makelaar.

  Martin Armstrong is cycles voor gevorderden, meeste mensen begrijpen hem niet. Ik doelde primair op hem.

  Clive Droke kan je ook eens naar kijken, wat makkelijker te volgen.

 129. Olaf says:

  @129
  De huurprijs in de sociale sector gaat op basis van het woningwaarderingsstelsel. Als je maar een beetje oppervlakte hebt zit je vanzelf aan een vrij forse huurprijs.
  Deze is in de loop van de jaren aardig meegestegen met de prijzen van koopwoningen. In de vrije sector is het wat de gek er voor geeft.
  Als je een huurwoning betrekt betaal je meer dan de buren die er al langer wonen. De prijs wordt meteen aangepast.

 130. KariZ says:

  @ LvM: Thanx.

 131. Ludwig von Mises says:

  De rien.

 132. Martijn says:

  @Ludwig (26)

  Ja, had het gelezen. Voorspelling van een bank. Ik geloof niet dat banken goud begrijpen zoals Another en FOA dat doen.

  De opmerkingen over goud lijken mij bullish, en de verwachte correctie niet heel waarschijnlijk al kan ik hem – investeerder zijnde – hebben.

  Ze zien 1500 dollar op lange termijn: Gold will spiral down to $870 an ounce from its all-time high above $1,200 last month. “There is a lot of speculative hot money in the gold price right now that needs to be shaken out. In the long run we’re bullish on gold, and think it could reach $1,500 over the next five years,” he said.

  Met de goudstandaard zitten er toch flink naast. Zoals ik al zij: banken begrijpen goud niet, al geven ze wel terecht aan dat ze beginnen te twijfelen aan de paperbugs:
  “In fact, we would like to see the restoration of a gold standard to prevent the sort of excesses we have seen. The world has been in a bubble since the mid-1990s. They are still blowing new bubbles to keep it all going, but each bubble is shorter and shorter. It is frightening, and is all going to end in tears,” he said.

 133. Martijn says:

  Verder lijken de heren zichzelf tegen te spreken.

  Deflatie:
  Yields on sovereign bonds – the goods ones, not the bonds of quasi-basket cases such as Club Med, the UK, or Japan – will plummet as deflation raises its ugly head again later in 2010.

  En inflatie in hetzelfde stuk:
  “The fund is going to need a bail-out, financed by higher taxes, more borrowing, or more printing.”

  Ze doen maar.

 134. Ludwig von Mises says:

  Vandaag op RTL Z was een discusie tussen die snorremans van de SNS een andere aandelenman of goud danwel aandelen het beste renderen op de lang termijn. Uiteindelijk wel natuurlijk.

 135. Sam says:

  @Chantal 79

  omdat mensen gewoon kleinere auto’s kopen? pfff…

  Dus de grote wagens blijven staan net als grote huizen?

  @106

  tja… contradictio in terminis zelfde als stijgende en afvlakkende huizenprijzen.

 136. Ludwig von Mises says:

  Sam

  Ook geen wiskunde gehad op school voeger? Afgeleide functies berekenen lukte niet? Maar een pretpakket genomen? Ik kom aan discusieren met jou niet eens toe man. Alsof een tang een varken probeert te overtuigen.

 137. Ludwig von Mises says:
 138. Martijn says:

  @Ludwig

  Je kent mijn visie, en die is de laatste tijd niet echt veranderd.

  Goud gaat veel belangrijker worden, de VS en het VK gaan klappen krijgen. De dollar uiteindelijk ook, maar dat is een complexe zaak met alle manipulatie.

  Tot de volgende echt grote klap blijven een aantal technische indicatoren waarschijnlijk van vrij veel invloed op de aandelen- en valutamarkten.

  De dollar was oversold, er zat een beetje carrytrade op en dus ging ie omhoog op de verhalen rondom Griekenland (Euro).

  Lange termijn verwacht ik dat de Euro het beter doet dan de dollar, al blijft mijn geld op goud.

 139. Ludwig von Mises says:

  Goud is de dollarindex negatief. De euro is een groot deel van de USD index.

  Euro stijgt bij stijgende goudkoers.

  We zijn het eens, ik vond het een interessant stukje informatie.

 140. Martijn says:

  @Ludwig

  Als er grote klappen komen, gaan de veronderstelde zekere causaliteiten nog wel uit de markt; ik verwacht verassingen.
  Tot die tijd zullen ze van invloed blijven.

 141. Ludwig von Mises says:
 142. kees says:

  ll Zegt:
  21 December 2009 om 12:35 pm
  @ Kees. Essen groeien snel, en als je ze kapt, groeien ze gewoon weer aan, dus eeuwig durende bomen.

  Heb geen idee wat Groenhout is.

  Nat hout, vers gekapt, zodat je het gemakkelijk kan splijten (spalten). Coppicing
  http://www.living-wood.co.uk/
  of google: “coppicing ash”
  http://www.gruenholz.info/ etc.

 143. Okkie says:

  @Ludwig nr.87:
  Grappige opmerking aangezien je zelf met je bankiersfunctie te koop loopt.

  @nr.109:
  M.a.w. een energieverspillende woning zal een lagere huur met zich meebrengen.

 144. kees says:

  147
  en dan te bedenken dat het grote gros van de woningen allleen geïsoleerd kan worden door de buitenkant te bekleden. NL wordt anders.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*