DNB tegen nieuwe Bazel-regels

Op maandag 8 februari heeft De Nederlandse Bank (DNB) een seminar georganiseerd over het Europees bankentoezicht. Daarbij heeft zij zich verzet tegen de mogelijke nieuwe toezichtregels zoals die zijn voorgesteld door het Bazels Comité, omdat die voor banken met veel Nederlandse hypotheken duur uitpakken. Volgens DNB moet voorkomen worden dat de nieuwe regelgeving een rem vormt op kredietverlening (FD, 2016). Dit is verrassend, omdat DNB eerder juist voor regels heeft gepleit die hypotheekverstrekking van banken beperken.

Maar waarom?

De nieuwe methode zou er voor moeten zorgen dat kapitaalvereisten beter worden afgestemd op de risico’s die aan het verstrekken van hypotheken met een hoge LTV-ratio – in Nederland ook wel top-hypotheken genoemd ­­­- verbonden zijn. Hier lijkt alle reden toe. Hoge LTV-ratio’s vormen een risico voor de financiële stabiliteit, omdat zij zowel hypotheeknemers als hypotheekgevers gevoelig maken voor schommelingen van huizenprijzen. Bij een hoge LTV-ratio is de kans groter dat de waarde van de woning onder het geleende bedrag uitkomt. Als de hypotheeknemer de maandelijkse termijn niet meer kan opbrengen leidt de bank verlies, omdat de waarde van het onderpand onvoldoende is om de schuld af te dekken. DNB heeft eerder, bij monde van Jan Sijbrand, gepleit voor het verder verlagen van de maximale toegestane LTV-ratio in Nederland van 100% naar 90% (FD, 2015).

Ook Aukje – BANKENLOBBY – de Vries (VVD) is er niet blij mee.

Lees verder: Strengere kapitaalregels Bazel zorgen voor spagaat DNB – Me Judice

Share Button
Tagged with: , ,
185 comments on “DNB tegen nieuwe Bazel-regels
 1. Tijl says:

  de DNB heeft niks te willen.

 2. dr.t says:

  Het ergste moet nog komen…..admin krijgt waarschijnlijk binnenkort weer de jaarlijkse (-:
  Huurverhoging voor zijn kiezen. En Maff hoe lang ben je nu al aan het wachtten op je Minsky momentje? Een jaartje of 8?
  Risico op overkreditering , was dat niet iets uit het verleden? Er geldt inmiddels toch een verplichte aflossing.

  Het is hopen op een rente verhoging, ergens over een jaar of vijf a tien, veel meer zit er niet in voor een zeepbeller.

  Nico NL staat op de zevende plaats qua beluksbeleving. de zuurpruimen vind je hier, met een heleboel afgunst .

  Ik keek net even op funda. In Amsterdam is het gekkenhuis, in de prijsklasse 375.000 – 450.000 (90m2) is er nauwelijks aanbod in de postcode gebieden 1075 -1079. Echt ongelooflijk.

 3. Steven says:

  dr.t,

  In Japan ging er bij LAGE rente 70 procent af. De lage rente is een gevolg van het extreem hoge lenen. En een lagere huizenprijs kan dus later hier ook prima bij lagere rentes. Gewoon wat grafiekjes bekijken en op iets hoger niveau nadenken doet wonderen.

 4. Latida says:

  Goed artikel op MeJudice.

  Vroeg me af.. zou dit misschien mee hebben kunnen gespeeld bij het besluit van banken om hun marktaandeel op de Nederlandse hypotheekmarkt te verkleinen?

  Dat is toch al weer enige tijd geleden, maar ze moeten hebben zien aankomen dat ze internationaal gezien behoorlijk uit de pas zijn gaan lopen, en daar later mogelijk problemen mee zouden krijgen?

 5. Steven says:

  Er wordt vaak verteld dat een huis een noodzakelijk goed is en niet te vergelijken is met andere goederen.
  Dat is volgens mij gewoon kul.

  Een computer is tegenwoordig ook bijna noodzakelijk, maar toch zal men het volgende raar vinden:

  Piet Bakker heeft een computer gekocht voor 17000 euro om ook te kunnen internetten.

  Piet Bakker: “Dat was wat ik er maximaal voor kon lenen en ik vind het prima, want de rente is extreem laag”

 6. dr.t says:

  Steven:
  dr.t,

  In Japan ging er bij LAGE rente 70 procent af. De lage rente is een gevolg van het extreem hoge lenen. En een lagere huizenprijs kan dus later hier ook prima bij lagere rentes. Gewoon wat grafiekjes bekijken en op iets hoger niveau nadenken doet wonderen.

  Steven er zijn nog al wat verschillen met Japan, corruptie, uitblijven van hervormngen, laag houden van de munt, vergrijzing, oorlogsverleden , opkomende concurrentie uit China, eenzijdige productie, schuld 200 procent van BNP.

 7. Arjan says:

  dr.t: Risico op overkreditering , was dat niet iets uit het verleden? Er geldt inmiddels toch een verplichte aflossing.

  Er is geen risico op overkreditering, er IS overkreditering. LTV 102%, hypotheekrenteaftrek, startersleningen en ga zo maar door. In het buitenland lachen ze zich kapot om de absurde prijzen die we hier voor die kleine woninkjes betalen. Zoals je zelf al zegt, de huizenprijzen in Amsterdam zijn absurd hoog. En daarbuiten wat mij betreft ook. Kijk naar de stijging van de huizenprijzen in de afgelopen 20 jaar en je weet genoeg.

 8. Steven says:

  dr.t,

  Ok. een nette 40 procent er nu nog af dan is ook prima. Vergrijzing, schulden en minder gasbaten maken het hier ook niet beter. De toename van moslims lijkt me ook weinig bij te dragen. (op tv lijken alleen zeer gematigde moslims redelijk na te denken)

  Maar het belangrijkste blijft voor mij toch gewoon de duidelijke historische grafieken. (iets blijft niet altijd idioot duur als het niet hoeft)

 9. Frans says:

  dr.t: orruptie, uitblijven van hervormngen, laag houden van de munt, vergrijzing, oorlogsverleden , opkomende concurrentie uit China, eenzijdige productie

  Ja, het is niet best gesteld met Nederland! 🙂

 10. Adamus says:

  dr.t,

  niemand wil de winst pakken. Of staan ze nog onderwater?

 11. Adamus says:

  Luisindepels: Hoewel het slecht is opgeschreven, staat er iets anders. Maar dan moet je wel goed lezen (is een zeepbellersdingetje, goed lezen).

  thanks for joining.

 12. Nico de Geit says:

  dr.t: Ik keek net even op funda. In Amsterdam is het gekkenhuis, in de prijsklasse 375.000 – 450.000 (90m2) is er nauwelijks aanbod in de postcode gebieden 1075 -1079. Echt ongelooflijk.

  Chinezen kopen hele hotelketens – het geld moet ergens heen. Te hoge prijzen en bijgevolg een (te) laag rendement schijnen niet uit te maken, als ze het geld maar kwijt kunnen.

  De oplossing van de centrale banken: nog meer geld printen.

 13. Nico de Geit says:

  Steven: op tv lijken alleen zeer gematigde moslims redelijk na te denken

  Ik kijk nooit tv – is dat erg?

 14. Nico de Geit says:

  Binnenkort de hypotheek met geld toe? Als je zo’n aanbod krijgt dan krab je toch eerst drie keer achter je oren?

 15. Voerman says:

  dr.t: Ik keek net even op funda. In Amsterdam is het gekkenhuis, in de prijsklasse 375.000 – 450.000 (90m2) is er nauwelijks aanbod in de postcode gebieden 1075 -1079. Echt ongelooflijk.

  Zou alles in die prijsklasse dan uitverkocht zijn?
  Voerman denkt van niet!

  Los van dat zijn de huizenprijzen weer stijgende en zuiver financieel gezien is door de lage rente en de nog lage prijzen het juiste moment aanwezig om te kopen.
  Voerman heeft nooit een beter moment gezien dan nu. We leven tenslotte niet in Japan. Om jaloers te zijn op de huidige generatie!
  2% rente en bijv. 15 jaar vast! Nog nooit vertoond.
  En dan maar zeggen, dat de boomers de wind mee hadden.

 16. Voerman says:

  Nico de Geit: Ik kijk nooit tv – is dat erg?

  En in de krant alleen de rouwadvertenties! 🙂

 17. Steven says:

  Nico de Geit,

  Moet je zelf weten.. : ken ook mensen die zeggen nooit een krant te lezen.. tja..

 18. Voerman says:

  Adamus: niemand wil de winst pakken. Of staan ze nog onderwater?

  Voerman verkoopt ook voor geen prijs!
  Het rendement van het eigen huis is erg hoog omdat de huren hoog zijn en geld op de bank een bijna negatief rendement oplevert.
  Bovendien gaan wij op deze manier terug naar de situatie van prijsstijgingen, misschien wel eerder en sneller dan je kunt vermoeden. Iedereen kan tenslotte redelijk goed rekenen in dit land.

 19. Voerman says:

  Nico de Geit: Binnenkort de hypotheek met geld toe? Als je zo’n aanbod krijgt dan krab je toch eerst drie keer achter je oren?

  Dat zou een forse prijsopdrijver zijn.

 20. Latida says:

  “Zijn wij asociaal?

  Natuurlijk, we kunnen doorgaan op de huidige weg met onze spaaroverschotten. Terwijl we willen dat de hele wereld zoveel mogelijk consumeert (want wij willen immers graag zoveel mogelijk exporteren) om de economie te stimuleren, doen wij als Nederland daaraan niet mee; wij moeten immers sparen voor onze pensioenen. Je kunt het zelfs asociaal noemen, maar asociaal zijn is niet verboden. Het is wel een totaal andere houding dan die wij normaal in de wereld ten toon proberen te spreiden als gidsland, met gevoel voor solidariteit en medeverantwoordelijkheid. Op financieel gebied echter hebben wij lak aan de rest van de wereld. En zolang Brussel ons niet aanspreekt op de zes procent-regel, kunnen we net doen of onze neus bloedt. ”

  https://www.ftm.nl/artikelen/brief-klijnsma

 21. maarten says:

  Voerman,

  Achterlijke nonsense,

  En wie mag dat betalen?

  I fucking k

 22. maarten says:

  Maar het ergste is de arrogantie hoogmoed en botheid

 23. Steven says:

  Wel komisch detail: toen het Midden-Oosten in bloei was met hoge cultuur en wiskunde en zo in de Middeleeuwen kwamen de domme kruisvaarders uit het westen daar de boel kapot maken.

  Geloof geeft oorlog…: wetenschap geeft welvaart.

 24. Voerman says:

  maarten: En wie mag dat betalen?

  I fucking k

  Als je het kunt betalen?
  Graag!

 25. maarten says:

  Voerman,
  Mensen die belasting kunnen betalen betalen liever niks en nemen een postbusfirma op de zuidas en de bahamas

 26. maarten says:

  maarten,

  Met de hedendaagse technologie zou het mogelijk moeten zijn om een lijst te maken van alle burgers met verdiend inkomen. Voor beladtingdienst een koud.kunstje. zou het bestaan? Geheim.natuurlijk.want privacy

 27. Latida says:

  maarten:
  maarten,

  Met de hedendaagse technologie zou het mogelijk moeten zijn om een lijst te maken van alle burgers met verdiend inkomen. Voor beladtingdienst een koud.kunstje. zou het bestaan? Geheim.natuurlijk.want privacy

  In sommige europese landen is het belastbare inkomen inderdaad publiek.

 28. maff says:

  Latida

  Goldman Sachs springt nu in het funderings gat der gaten en goes Dutch met 2 miljard per jaar, TOTDAT de rente weer gaat stijgen, dat dan weer wel …….. vanaf 11 maart

  LTV 106%
  ZONDER NHG
  ZZP geen beperking etc.

  http://www.hypotrust.nl/hypotheken/elan-hypotheek.html

 29. maff says:

  maff,

  Latida, missing link Goldman Sachs in NL hypotheekmarkt

 30. maff says:

  dr.t: En Maff hoe lang ben je nu al aan het wachtten op je Minsky momentje? Een jaartje of 8?

  Fired by the dean 😉

 31. maff says:

  Steven,

  Je blijft je verwonderen in de mens

  Mesopotamië de bakermat van de beschaving
  waar het barbarisme ( isis ) nu hoogtij viert

 32. maff says:

  Internationale werkgevers luiden noodklok over wereldhandel

  Pensioenen verdampen sneller dan de ijskap

  zomaar wat berichtjes
  van vandaag …….

  maar de huizenmarkt in Mokum is booming ( zie Dr.t. ) dat dan weer wel 🙂

 33. ps says:

  maff:
  Internationale werkgevers luiden noodklok over wereldhandel

  Pensioenen verdampen sneller dan de ijskap

  zomaar wat berichtjes
  van vandaag …….

  maar de huizenmarkt in Mokum is booming ( zie Dr.t. ) dat dan weer wel

  Intussen boven “de grote riolen”:
  http://nos.nl/artikel/2092965-amsterdams-riool-bevat-meeste-drugs-in-europa.html

 34. ps says:

  maff:
  Steven,

  Je blijft je verwonderen in de mens

  Mesopotamië de bakermat van de beschaving
  waar het barbarisme ( isis ) nu hoogtij viert

  “Theo en Thea en het tenenkaasimperium”:
  https://pbs.twimg.com/media/CdxbtaGUAAE_tvn.jpg

 35. Voerman says:

  maarten: Maar het ergste is de arrogantie hoogmoed en botheid

  Varen op eigen kracht levert meer op dan………,
  beste Maarten!

 36. Nico de Geit says:

  Voerman: Dat zou een forse prijsopdrijver zijn.

  Een negatieve rente drijft de prijzen op. Het gevolg is een hogere WOZ-waarde en hogere inkomsten voor de belastingdienst als de woning naar box 3 verhuist.

 37. Voerman says:

  Nico de Geit: Het gevolg is een hogere WOZ-waarde en hogere inkomsten voor de belastingdienst als de woning naar box 3 verhuist.

  Als, als, als……….
  Als dat gebeurt, zal er een mechanisme in werking zijn
  van heffingskortingen, toeslagen en andere maatregelen die het nadelig effect weer afvlakken. Voerman is daar niet zo bang voor, heeft meer dingen zien gebeuren.
  Bovendien zal het niet de bedoeling zijn, dat iedereen gaat stoppen met huisjes kopen en zeepbelletjes blazen.
  Het idee van het helicoptergeld schept misschien ook nieuwe mogelijkheden als………. 🙂
  Er komt een nieuwe wereld met nieuwe mensen en nieuwe manieren om met elkaar af te rekenen. Hopen dat het leuk blijft.

 38. johan045 says:

  Voerman: Als, als, als……….
  Als dat gebeurt, zal er een mechanisme in werking zijn
  van heffingskortingen, toeslagen en andere maatregelen die het nadelig effect weer afvlakken. Voerman is daar niet zo bang voor, heeft meer dingen zien gebeuren.
  Bovendien zal het niet de bedoeling zijn, dat iedereen gaat stoppen met huisjes kopen en zeepbelletjes blazen.
  Het idee van het helicoptergeld schept misschien ook nieuwe mogelijkheden als……….
  Er komt een nieuwe wereld met nieuwe mensen en nieuwe manieren om met elkaar af te rekenen. Hopen dat het leuk blijft.

  Compensatie belasting in Box3 door verlaging inkomstenbelasting voor iedereen.
  Een ieder ,die niets in Box3 heeft gaat er dan meer op vooruit.
  Huurders zullen hierdoor meer profiteren, maar worden dan gecompenseerd voor de huidige verhuurdersheffing.

 39. Voerman says:

  johan045: Compensatie belasting in Box3 door verlaging inkomstenbelasting voor iedereen.
  Een ieder ,die niets in Box 3 heeft gaat er dan meer op vooruit.
  Huurders zullen hierdoor meer profiteren, maar worden dan gecompenseerd voor de huidige verhuurdersheffing.

  Als…………degenen die dan niets in box 3 hebben het voor het zeggen zouden hebben. 🙂 🙂

  Wie helemaal niks heeft kan beter bij de kippen gaan wonen aldus een heel oud Brabants gezegde.

 40. Voerman says:

  ps: “Aantal dakloze gezinnen in Amsterdam neemt toe”:

  Kost dus 80.000/80=10.000 euro per gezin per jaar.

  De gemeente had misschien goedkoper de huur voor die mensen kunnen betalen.
  Maarja, dan help je natuurlijk wel mee aan het continueren van een ongewenste situatie.
  Principes zijn principes en die mogen geld kosten.

 41. Nico de Geit says:

  Voerman: Wie helemaal niks heeft kan beter bij de kippen gaan wonen

  Daar zou ik graag meer over weten…. Bij de kippen wonen is ongetwijfeld VERBODEN!!!! Alles waar een woonbestemming op zit is goud waard en je bent verplicht ergens te wonen waar een woonbestemming op zit.

 42. Nico de Geit says:

  Voerman: Wie helemaal niks heeft kan beter bij de kippen gaan wonen

  Snap je nou echt niet dat je een kippenhok niet om mag bouwen tot woonruimte, op straffe van zware boetes van tienduizenden euro’s of meer?

  Het gebrek aan woonruimte is georkestreerd. Er is ruimte zat. Maar de prijzen moeten gewoon hoog blijven omdat dat zo besloten is.

 43. ps says:

  Voerman,

  Voerman, je bent een oude rot in het vak, maar dan moet je weten dat het gaat om “de richting van de beweging”. In dit geval om de verloedering van het oude Mokum.
  Einde niet in zicht! 🙁

 44. Voerman says:

  ps,

  Ja, en zo is Voerman in Nederland geboren en getogen en zijn hele leven Nederlander geweest en met trots.
  Doet ook pijn om nu mee te maken, dat dat prachtland verloederd, is verkwanseld en verpest.
  Maar wat doe je eraan?

 45. Voerman says:

  ps: In dit geval om de verloedering van het oude Mokum.

  Ik heb een jaar in Mokum gewoond. In de Sarphatistraat. Mooiste tijd van mijn leven.

 46. ps says:

  Voerman:
  ps,

  Ja, en zo is Voerman in Nederland geboren en getogen en zijn hele leven Nederlander geweest en met trots.
  Doet ook pijn om nu mee te maken, dat dat prachtland verloederd, is verkwanseld en verpest.
  Maar wat doe je eraan?

  Voerman je hebt helemaal gelijk, maar je kan er écht wel wat aan doen. Als je maar wilt!

 47. johan045 says:

  Voerman: Als…………degenen die dan niets in box 3 hebben het voor het zeggen zouden hebben.

  Wie helemaal niks heeft kan beter bij de kippen gaan wonen aldus een heel oud Brabants gezegde.

  Als je geen schuld of vermogen (> 21000 Euro p.p) heb, heb je niets te zoeken in Box 3, maar dan kan je nog wel een goed inkomen hebben.
  Overigens wat is het verschil tussen vermogen opbouwen door sparen of aflossen van een fiscaal aantrekkelijk hypotheek.

 48. Voerman says:

  johan045: Overigens wat is het verschil tussen vermogen opbouwen door sparen of aflossen van een fiscaal aantrekkelijk hypotheek.

  Aflossen van een hypotheek is ook sparen, maar deze discussie begon met geit en die ziet het aflossen van een hypotheek ook niet zitten. 🙂

 49. Nico de Geit says:

  Het gespaarde pensioen kan ook naar box 3. Als je zelf spaart is dat al zo.

 50. Voerman says:

  johan045: maar dan kan je nog wel een goed inkomen hebben.

  Moet je bijv. alles wel meteen aan vrouwen en drank besteden. 🙂
  Anders gaat het alsnog naar box 3.

 51. Steven says:

  Latina? Latida

 52. johan045 says:

  Voerman: Moet je bijv. alles wel meteen aan vrouwen en drank besteden.
  Anders gaat het alsnog naar box 3.

  Ik had het serieus bedoeld en overigens wordt uitgekeerd pensioen belast.

 53. eric406 says:

  Steven:
  Grappige site van Latina…

  nieuwspaal.nl/over…en-10000-euro-bonus/

  Haha zeg dat wel, in tijden niet zo gelachen.

 54. Frans says:

  (oftewel: oorporate fascism bitchez!!) 🙂

 55. Streven naar echte vrijheid says:

  Dit systeem is zeer risico vol momenteel. Wij zouden volgens de maatschappelijke norm een huis van 350.000 moeten lenen. Hebben een jaar of 8 gehuurd nu. Flink kapitaaltje opgebouwd en gaan nu een huis van 200.000 kopen. Leggen ons eigen geld in en zijn na 15 jaar hypotheek vrij. 43 jaar en hypotheek vrij wonen. Niet in t Gooi nee, maar ook niet in de Bijlmer. Wij kiezen voor het leven in plaats van voor bankslavernij.

 56. maff says:

  De ECB laat de crisis ( door extra schulden ) wel errug lang duren, nog 10 jaar erbij, en dan staat de teller op 18 jaar ……..

  Weber
  crisis voor de deur

  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexandersassenvanelsloo/25427864/__Weber__Ex-ECB___crisis_voor_de_deur__.html

  Maar daarom niet getreurd want het is feest vandaag
  Happy Happiness day zeepbellers 🙂

  Psss 🙂 http://www.globalirishman.com/wp-content/uploads/2015/03/PetitionText.jpg

 57. ps says:

  Frans:
  (oftewel: oorporate fascism bitchez!!)

  Zou je denken?
  https://anticap.files.wordpress.com/2016/03/static1-squarespace.jpg?w=614

 58. Voerman says:

  johan045: Ik had het serieus bedoeld en overigens wordt uitgekeerd pensioen belast.

  Ik bedoelde het ook serieus.

  Verder wordt uitgekeerd pensioen natuurlijk belast, maar elke cent die je daarvan spaart komt in box 3 en wordt vervolgens nog een keer belast. Als je dat laatste wilt voorkomen moet je het dus onder je matras bewaren of op een plezierige manier uitgeven. 🙂

 59. Voerman says:

  Voerman: Verder wordt uitgekeerd pensioen natuurlijk belast, maar elke cent die je daarvan spaart komt in box 3 en wordt vervolgens nog een keer belast.

  En niet één keer!
  Elk jaar opnieuw, tot je dood bent of alles op is!

 60. johan045 says:

  Voerman: En niet één keer!
  Elk jaar opnieuw, tot je dood bent of alles op is!

  Vanaf 2017 een vrijstelling van 25000 euro p.p. ,dus 50000 per echtpaar.
  Door de zeer gestegen prijzen van woningen de laatste 20 jaar zal je niet ontkomen aan Box 3 als je afgelost heb, zelfs met vrijstelling.
  Woning gekocht in 1995 voor 70000 Euro (155000 gulden) is nu 200000 euro waard.
  Zelfs zonder aflossen val je al in de prijzen.
  Boelhouwer vertelde mij jaren geleden het terecht te vinden dat de overwaarde belast zal worden maar dat de politiek bang was voor de gevolgen bij verkiezingen.

 61. Nico de Geit says:

  johan045: Ik had het serieus bedoeld en overigens wordt uitgekeerd pensioen belast.

  Dat is inkomstenbelasting. Geen reden om niet ook VRH te heffen.

 62. johan045 says:

  Nico de Geit: Dat is inkomstenbelasting. Geen reden om niet ook VRH te heffen.

  Helemaal mee eens

 63. Nico de Geit says:

  Goede kans dat na de babyboomgolf al die oude huizen plat moeten – net als oude huurwoningen. De grote vraag is: wie gaat dat betalen?

  Nu zie je flatjes van € 100k met € 230,– servicekosten per maand. Als die servicekosten omhoog gaan zal de ‘waarde’ van die flatjes dalen, afhankelijk van vraag en aanbod.

  Nu valt al nauwelijks rendement te halen met verhuur, goede kans dat het erger wordt. Als je dan ook nog de laatste eigenaar bent voordat het plat moet is het een slechte investering.

  Mensen die hier heel hard roepen dat verhuurprijzen alleen omhoog kunnen hebben blijkbaar geen praktijkervaring. In veel sectoren moest de prijs omlaag om de huurder vast te houden of een nieuwe te vinden. Dat dat straks ook met verhuurde woningen kan gaan gebeuren is niet uit te sluiten. Op sommige plaatsen was het al zover.

 64. Ed says:

  Tegenwoordig moet je 100% van de hypotheek aflossen. Na een paar jaar is de LTV al veel meer in balans. Het risico wordt overschat.

  En ja, de overheid zoekt links of rechtsom mogelijkheden om hun financiële plaatje op orde te krijgen. Een huis van box 1 naar box 3, met waarschijnlijk verhoogde vrijstelling, zal voor een huishouden niet veel impact hebben. Wel voor de staatskas. Zo houden we het land gezond!

 65. Voerman says:

  johan045: Woning gekocht in 1995 voor 70000 Euro (155000 gulden) is nu 200000 euro waard.
  Zelfs zonder aflossen val je al in de prijzen.

  Als je zelf je huis blijft bewonen hoeft over de overwaarde geen VRH betaald te worden (box 3) en voorlopig is daar ook nog geen sprake van.

 66. Voerman says:

  Nico de Geit: Mensen die hier heel hard roepen dat verhuurprijzen alleen omhoog kunnen hebben blijkbaar geen praktijkervaring.

  Je hebt zelf praktijkervaring. Is je huur al ooit verlaagd?

 67. Voerman says:

  johan045: Boelhouwer vertelde mij jaren geleden het terecht te vinden dat de overwaarde belast zal worden maar dat de politiek bang was voor de gevolgen bij verkiezingen.

  PVDA Boelhouwer.
  Elke vorm van belasting is bij de PVDA welkom om linkse hobby’s te betalen. Walgelijk.

 68. johan045 says:

  Voerman: Als je zelf je huis blijft bewonen hoeft over de overwaarde geen VRH betaald te worden (box 3) en voorlopig is daar ook nog geen sprake van.

  u heeft gelijk, voorlopig geen Box 3 en tevens kan ik u meedelen dat Boelhouwer een van de grootste lobbyist is voor de koopwoningmarkt.

 69. Adamus says:

  Nico de Geit,

  Pechtold heeft een neukflatje voor 45 mille gekocht; servicekosten >€400 pmnd

 70. Adamus says:

  Voerman: Ik heb een jaar in Mokum gewoond. In de Sarphatistraat. Mooiste tijd van mijn leven.

  nou bij Trinity zijn de ruiten van de nieuwe (marokkaanse) eigenaar vorige week eruit geschoten (t.o. Shilton B&B).

 71. Adamus says:

  maff:
  Steven,

  Je blijft je verwonderen in de mens

  Mesopotamië de bakermat van de beschaving
  waar het barbarisme ( isis ) nu hoogtij viert

  de energydans om een pijplijntje.

 72. Adamus says:

  maff:
  Latida

  Goldman Sachs springt nu in het funderings gat der gaten en goes Dutch met 2 miljard per jaar, TOTDAT de rente weer gaat stijgen, dat dan weer wel ……..vanaf 11 maart

  LTV 106%
  ZONDER NHG
  ZZP geen beperking etc.

  hypotrust.nl/hypot…/elan-hypotheek.html

  transfer of wealth. Brengen gratis dollars in en krijgen een betalend slaafje terug. Maakt niet uit hoe lang die betaalt. Alles is winst.

 73. Voerman says:

  Adamus: nou bij Trinity zijn de ruiten van de nieuwe (marokkaanse) eigenaar vorige week eruit geschoten (t.o. Shilton B&B).

  Dat is natuurlijk ordinaire misdaad en geen verloedering! 🙂
  Zou overigens 50 jaar geleden ook gebeurd kunnen zijn.

 74. maff says:

  Weimar en Zimbabwe

  ‘ Doemdenkers kunnen nooit uitleggen waarom we hyperinflatie moeten verwachten ‘

  https://www.groene.nl/artikel/weimar-en-zimbabwe
  Bezemer 🙂

  Inflatie Europa yoy

  http://www.tradingeconomics.com/charts/og.png?url=/euro-area/inflation-cpi

 75. Adamus says:

  Voerman: Dat is natuurlijk ordinaire misdaad en geen verloedering!
  Zou overigens 50 jaar geleden ook gebeurd kunnen zijn.

  toen was het nog net geen een gekraakte weedtent.

 76. Adamus says:

  Ed:
  Tegenwoordig moet je 100% van de hypotheek aflossen. Na een paar jaar is de LTV al veel meer in balans. Het risico wordt overschat.

  En ja, de overheid zoekt links of rechtsom mogelijkheden om hun financiële plaatje op orde te krijgen. Een huis van box 1 naar box 3, met waarschijnlijk verhoogde vrijstelling, zal voor een huishouden niet veel impact hebben. Wel voor de staatskas. Zo houden we het land gezond!

  bij annuïteit?

 77. Adamus says:

  Voerman: Moet je bijv. alles wel meteen aan vrouwen en drank besteden.
  Anders gaat het alsnog naar box 3.

  hello! Pensioenpremie (uitgesteld) inleggen is een brutobedrag. Spaargeld is netto; is al inkomstenbelasting over betaald. Hefboom met bruto 😉

 78. Johanna says:

  Kwam toevallig weer eens op deze site terecht. Nog hetzelfde relaxte sfeertje als voorheen maar nu in een verbeterde veelkleurige lay-out; driedimensionaal lijkt nu nog maar een kwestie van tijd. Minpuntje blijft, hoewel weggezakt, het verschijnsel Albert Spits als explicateur en eventueel executeur testamentair van de monetaire orde. Toevallige bezoekers zouden daardoor zelfs de indruk kunnen krijgen dat dit geen serieuze site is.

  Vorig onderwerp (Het ergste…..), 157Cynicus economicus, 167Tulipmania
  Beknopt maar raak stukje van C.E. en goed tegenwicht tegen de ‘trumpetterende’ bombarie waarmee een radicaal groepje haar favoriet weer eens onder de aandacht wil brengen.
  Extatische idolatrie met de bekende stijl van uitbundige zelffelicitaties en bluf waarmee de O.S haar marginalisering in academia tracht te overschreeuwen.

  Voor het gebruik van termen als ‘synthetisch a priori’ hoeft niemand zich te schamen, die worden nog steeds op school onderwezen en men hoeft de clientèle niet te ontrieven door er bij voorbaat vanuit te gaan dat ze uit barbaren bestaat.
  Ook is men geen aansteller als men wijst op het gebruik van achterhaalde scholastische metafysica als onderbouwing van een economische theorie. Zeker gezien de omstreden epistemologische, ja zelfs ontologische status van het synthetisch a priori, die er niet duidelijker op is geworden sinds Quine’s 1951 artikel, één der meest besproken naoorlogse publicaties uit de filosofie.
  Ook de betekenis van kwalitatieve redeneringen bij kwantitatieve zaken moet niet overschat worden.

  De ostentatieve kwalificatie ‘hoogstaand’ voor iemand die onder economen zijns gelijke niet heeft in het beschimpen, schofferen en intimideren van collega’s kwam ook op mij aanvankelijk nogal raadselachtig over. Totdat ik me realiseerde dat de term hier blijkbaar letterlijk genomen moet worden: ons vileine vaatje venijn van drie turven hoog zal in z’n dorst naar kennis vaak op een bibliotheekladder hebben gestaan om naar hogere kennis te kunnen reiken.

  Je (C.E.) stukje misschien met wat aanpassing als recensie naar een webwinkel waar over LvM momenteel nogal wat herrie wordt gemaakt?

 79. maff says:

  Topic
  off-balance ( dat wat niet gezien mag worden 😉 )

  http://www.dnb.nl/en/binaries/Chart-2_tcm47-249354.gif

 80. maff says:

  Typisch, dit plaatje https://62e528761d0685343e1c-f3d1b99a743ffa4142d9d7f1978d9686.ssl.cf2.rackcdn.com/files/85810/width668/image-20150621-3383-1v492fi.jpg

  De BCG methode https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/95/BCG-necessary_debt_reduction.png( 180% van GDP, zonder bankenschulden ) aan schuld mag je hebben, dan moeten we in de NL hetzelfde bedrag als het HELE netto pensioen gaan inleveren ……..

  Nou dat is ff heldere taal 😉

 81. Nico de Geit says:

  b: Huurverlaging?

  Als ze in de woontoeslag gaan snijden kan het hard gaan.

 82. maff says:

  Topic

  Ach, alles is al gezegd …….

  Het is de huizenmarkt, stupid 😉

  ‘We highlight the major inherent risks which
  this poses for the structural economic and financial stability in the country. ‘

  http://www.bis.org/ifc/events/5ifcconf/xu.pdf

 83. Nico de Geit says:

  maff: disposable income

  Na de jaren ’50 nam het disposable income toe. Het lijkt erop dat het de laatste jaren, vooral na 2008, is afgenomen. Logisch: lonen stijgen niet of dalen end e kosten van huisvesting nemen toe.

  Aflossen betekent niet automatisch vermogen opbouwen. De waarde van je woning kan immers harder dalen dan je hypotheekschuld.

 84. b says:

  Off-Topic:
  Vanaf nu- in Australie- mag een gepensioneerde niet langer dan 6 weken naar het buitenland, anders verlies je je pensioen (AOW-equivalent).
  Daarvoor mocht je nog 3 maanden op vakantie in het buitenland gaan.Dat is voorbij.
  Consumeren zal in het binnenland gebeuren.

  Men mag als gepensioneerde ook maar een bepaald vermogen op de bank of in de stenen hebben, anders geen toegang tot het pensioen(‘AOW’). Werken tot je 70ste levensjaar.

  Bezit op leeftijd wordt nu anders bekeken.

 85. b says:

  Off-Topic:
  ‘Vorming woningmarktregio’s: stand van zaken 17-03-2016 ‘(noot: betreft Woco’s)
  http://www.aedes.nl/content/artikelen/woningmarkt/regionale-woningmarkten/vorming-woningmarktregio-s–stand-van-zaken.xml
  Er worden 16 woningmarktregio’s gevormd door Woco’s in de toekomst.

  Laatste versie vragen en antwoorden Woningwet 14-03-2016 :
  http://www.aedes.nl/content/artikelen/corporatiestelsel/woningwet-in-de-praktijk/instrumenten/laatste-versie-vragen-en-antwoorden-woningwet.xml
  ‘Q&A versie 5
  De vragen en antwoorden in versie 5 van de Q&A zijn verdeeld over vijf thema’s: werkgebied, kerntaken, financiën, bestuur en toezicht en ministerie, WSW en extern toezicht. Deze zijn onderverdeeld in subthema’s. De antwoorden zijn geformuleerd, of in ieder geval gevalideerd door het ministerie van BZK en de Aw. Wanneer Aedes zelf toevoegingen heeft gedaan staat dit apart vermeld. In deze laatste versie is zeer veel gewijzigd. Daarom is ook bestand 4.2 toegevoegd waarin de wijzigingen precies staan aangegeven.’
  Onderaan in 2 pdfjes
  – Vragen en antwoorden Woningwet versie 5 (Aedes, maart 2016)
  -Tekstuele wijzigingen Vragen en antwoorden Woningwet t.o.v. versie 4 (Aedes, maart 2016)

 86. b says:

  Off-Topic:
  ‘Andere interpretatie huursom: alle huurverhogingen van 2,1 procent of lager 17-03-2016 ‘
  http://www.aedes.nl/content/artikelen/klant-en-wonen/huurbeleid/huurprijsbeleid/andere-interpretatie-huursom-alle-huurverhogingen-.xml

  onderaan pdfje:
  ‘Wet Doorstroming Huurmarkt: hoe verandert het huurbeleid?’

  Vanaf 2017 ben je al eerder een scheefhuurder, bij 39.874 ipv 44.360 euro.

 87. Voerman says:

  b: Bezit op leeftijd wordt nu anders bekeken.

  Is nu nog een rustige ontwikkeling alhier.
  De jongeren van nu zullen misschien harder door die ontwikkeling getroffen worden dan de ouderen van nu.

 88. maff says:

  Draadje werk niet ….

 89. maff says:

  maff: Draadje werk niet ….

  pss spam alert

  Ondertussen in Europa, een raar plaatje

  QE and not to be http://www.tradingeconomics.com/charts/og.png?url=/euro-area/consumer-confidence

 90. maff says:

  Psss is te leuk om in de spam te laten zitten

  Wizard of OZ

  https://images.hedgeye.com/media_assets/0075/4708/ECB_cartoon_03.10.2016.png

 91. maff says:

  b: Consumeren zal in het binnenland gebeuren.

  Nationalisatie van je pensioen ……

  En we volgen nog steeds het script van het boek der boeken

 92. Nico de Geit says:

  b: Vanaf nu- in Australie- mag een gepensioneerde niet langer dan 6 weken naar het buitenland, anders verlies je je pensioen (AOW-equivalent).
  Daarvoor mocht je nog 3 maanden op vakantie in het buitenland gaan.Dat is voorbij.
  Consumeren zal in het binnenland gebeuren.

  Dat lijkt me toch iets om op te anticiperen. Een betaalde woning met lage lasten zal waarschijnlijk ook niet helpen – neem maar een opeet-hypotheek en eet het voorgeschreven bedrag op.

  Ik heb betaald voor VUT en de AOW stond weer op mijn aangiftebiljet. Maar de kans is dus groot dat je voor anderen betaalt en zelf nooit iets gaat ontvangen. Of je moet nu de leeftijd van Voerman hebben. De ellende wordt doorgeschoven naar de volgende generatie.

 93. Nico de Geit says:

  b: Consumeren zal in het binnenland gebeuren.

  Ik hoor verhalen over Aziaten die in Australië 90.000 euro per jaar verdienen en trots 50.000 naar huis sturen.

  Pensioenen in Rusland pas weer verhoogd. Mannen vanaf 60 jaar, vrouwen vanaf 55. Uitsluitend voor Russische staatsburgers.

 94. Voerman says:

  Nico de Geit: Ik heb betaald voor VUT en de AOW stond weer op mijn aangiftebiljet. Maar de kans is dus groot dat je voor anderen betaalt en zelf nooit iets gaat ontvangen. Of je moet nu de leeftijd van Voerman hebben.

  Reden temeer voor de jongeren om niet uit afgunst op Voerman trachten de zaak af te breken. Dat lukt toch niet zo snel. De jongeren zullen daardoor wel hun eigen toekomst slechter maken. Zo werkt het wel! 🙂

 95. Nico de Geit says:

  CBS: Huizenprijzen blijven stijgen

  De stijgende trend van de huizenprijzen in Nederland zette ook in februari door. Bestaande koopwoningen waren gemiddeld 3,8 procent duurder dan een jaar eerder, blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/25438377/__Huizenprijzen_blijven_stijgen__.html

 96. Nico de Geit says:

  De prijzen van koopwoningen lagen in februari nog altijd meer dan 15 procent onder de piek die in augustus 2008 werd bereikt. Daarna kwam een geleidelijk herstel op gang, waarbij de prijzen met in totaal een kleine 8 procent zijn gestegen.

  Grafiek:

  https://steveblank.files.wordpress.com/2011/06/bubble-phases.jpg

 97. Eek-a-mouse says:

  De restschulden/waardedalingen t.o.v. het aankoopmoment in 2008 bij mij in de straat van de onlangs verkochte woningen in 2016, 3 stuks om precies te zijn varieren van 40-70 duizend euro.

 98. Nico de Geit says:

  AOW betaalbaar houden

  De kosten voor de AOW (Algemene Ouderdomswet) stijgen. Het aantal AOW’ers neemt toe, terwijl het aantal mensen dat meebetaalt aan de AOW daalt. Dit komt onder andere door de vergrijzing en doordat mensen langer leven dan vroeger.

  Maatregelen betaalbaarheid
  De overheid neemt verschillende maatregelen om de AOW betaalbaar te houden:

  – AOW-leeftijd sneller omhoog
  – Strengere Voorwaarden AOW-inkoopregeling

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/algemene-ouderdomswet-aow/inhoud/aow-betaalbaar-houden

  Te verwachten valt dat de maatregelen om de AOW betaalbaar te houden worden uitgebreid. Het gevolg zal zijn dat er straks alleen nog AOW is voor mensen die het echt nodig hebben. Dus niet voor ouderen met aanzienlijke inkomsten of vermogen zoals een eigen woning.

 99. erik(trolnogimmerhier) says:

  Trollemans heeft zijn hypotheek overgesloten naar NHG en 20 jaar vast gezet voor 2,55%. Netto maandlasten van circa 570 euro de komende 20 jaar en inmiddels 35k overwaarde. Dat binnen 3,5 jaar….Lekker verder slapen hier, ik blijf lachen, snorkelmans hoor je niet meer.

 100. Adamus says:

  Voerman: Is nu nog een rustige ontwikkeling alhier.
  De jongeren van nu zullen misschien harder door die ontwikkeling getroffen worden dan de ouderen van nu.

  zal hard gaan straks Voerman als een van de partners van 70plussers in een verpleeghuis (zzp5) komt. Gaat heel veel cash vragen. Ik zie in mijn familie hoe dat gaat en ook bij families die we we in zo’n huis tegenkomen. Is er nog wat geld dan komt er nog wel een nieuwe jurkje of vestje, maar ik zie ook dat er een categorie ‘alles 95 graden gewassen’ rondloopt. Mooi vooruitzicht: komt je zoon 4x per jaar langs en zegt: Pa sprak nog best coherent

 101. Adamus says:

  Nico de Geit:
  AOW betaalbaar houden

  De kosten voor de AOW (Algemene Ouderdomswet) stijgen. Het aantal AOW’ers neemt toe, terwijl het aantal mensen dat meebetaalt aan de AOW daalt. Dit komt onder andere door de vergrijzing en doordat mensen langer leven dan vroeger.

  Maatregelen betaalbaarheid
  De overheid neemt verschillende maatregelen om de AOW betaalbaar te houden:

  – AOW-leeftijd sneller omhoog
  – Strengere Voorwaarden AOW-inkoopregeling

  rijksoverheid.nl/o…ow-betaalbaar-houden

  Te verwachten valt dat de maatregelen om de AOW betaalbaar te houden worden uitgebreid. Het gevolg zal zijn dat er straks alleen nog AOW is voor mensen die het echt nodig hebben. Dus niet voor ouderen met aanzienlijke inkomsten of vermogen zoals een eigen woning.

  dat had ik op mijn achtiende al uitgerekend. En wel met samengestelde intrest (SI). 45 jaar betalen…..toen ik 25 was mocht ik gaan meebetalen aan VUT; een gelegenheid om uit die techniekbranche te stappen. VUT nu?

 102. Adamus says:

  Johanna,

  je woordenschat is nog niet veranderd.

 103. Adamus says:

  johan045: Compensatie belasting in Box3 door verlaging inkomstenbelasting voor iedereen.
  Een ieder ,die niets in Box3 heeft gaat er dan meer op vooruit.
  Huurders zullen hierdoor meer profiteren, maar worden dan gecompenseerd voor de huidige verhuurdersheffing.

  Jongeren met veel (hypotheek/studie) schulden en compenseren in box 3……

 104. eric406 says:

  erik(trolnogimmerhier):
  Trollemans heeft zijn hypotheek overgesloten naar NHG en 20 jaar vast gezet voor 2,55%. Netto maandlasten van circa 570 euro de komende 20 jaar en inmiddels 35k overwaarde. Dat binnen 3,5 jaar….Lekker verder slapen hier, ik blijf lachen, snorkelmans hoor je niet meer.

  Blij dat het zo goed met je gaat. En nu wegblijven hé.

 105. ps says:

  Nico de Geit: Ik hoor verhalen over Aziaten die in Australië 90.000 euro per jaar verdienen en trots 50.000 naar huis sturen.

  Pensioenen in Rusland pas weer verhoogd. Mannen vanaf 60 jaar, vrouwen vanaf 55. Uitsluitend voor Russische staatsburgers.

  Zonder commentaar, Geit:
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/groesste-rentenerhoehung-in-deutschland-seit-jahren-14137821.html

 106. Adamus says:

  ps: Zonder commentaar, Geit:
  faz.net/aktuell/wi…jahren-14137821.html

  wordt betaald uit negatieve rente op de staatsschuld; creatief corporatief boekhouden van de grote jongens onderling. Gaan ze in ieder geval niet vechtend over straat. De rekening komt nog wel. Eerder deze dag ook: 15.000 militaire banen erbij in BRD.

 107. johan045 says:

  Het vastgoedcijfers van het Kadaster ligt er al de gehele dag uit.
  https://www.kadaster.nl/web/Zakelijk/Vastgoedcijfers/Aantal-woningen.htm

 108. Cynicus economicus says:

  Johanna,

  Dank je. Moet nog eerst even – als veiligheidsmaatregel – controleren of mijn oude hartsvanger en goedendag het nog doen. Het is een nogal agressief clubje daar. Maar er wordt aan gewerkt.

  Niet overbodig nu Hoogduin na z’n echec bij DNB in opperste staat van verwarring lijkt te verkeren. Is nu op twitter bezig in koeienletters mee te schreeuwen, wijst zelfs naar Peter Schiff, die in 2005 nog niets over een aanstaande huizenmarkt crash zag en bovendien door de besten van L.H’s nieuwe strijdmakkers niet eens serieus wordt genomen. (Selgin: “The nonsense of the self-styled Austrians of the LVMI”)
  Hoogduin lijkt een beetje te vergelijken met een teleurgesteld astronoom die nu maar astrologie gaat doceren.

 109. Nico de Geit says:

  Elsevier beweert dat Rusland moeite heeft met het betalen van de pensioenen. Ik zag juist op de Russische tv dat de Russische oudjes weer wat extra krijgen. Wat Elsevier ook niet vertelt is dat Russische staatsburgers staatspensioen krijgen vanaf 60 jaar voor de mannen en 55 jaar voor de vrouwen.

  Waarschijnlijk is het weer anti-Rusland propaganda van Elsevier en pro Nederland. Maar AOW vanaf 67 is natuurlijk verschrikkelijk, velen halen de 67 niet eens.

  En als er in Nederland straks nog alleen AOW is voor hen die dat echt nodig hebben gaat dat ook zijn effecten hebben op de huizenmarkt. Voor spaarders of mensen met een betaald eigen huis kan het helemaal weleens droevig gaan worden: altijd gespaard en iets opgebouwd, en op de oude dag gekort en belast.

  Erik is zo gek nog niet. Het grote risico is dat de verzorgingsstaat in elkaar klapt en helemaal niemand meer iets krijgt. En wat dan een huis nog waard is?

 110. Nico de Geit says:

  Topeconomen: “Geef iedereen gewoon duizend euro”

  “Geef elke Europeaan duizend euro. Dan komt de economie vanzelf op gang.” Dat idee maakt meer en meer opgang bij economen. Peter Praet, een Belgische topman van de Europese Centrale Bank (ECB), bevestigt dat dit wel degelijk tot de mogelijkheden behoort. Econoom Paul De Grauwe toont zich alvast een voorstander. “Het zou meer effect hebben dan wat de ECB nu doet.”

  http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160320_02192285

 111. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Topeconomen: “Geef iedereen gewoon duizend euro”

  In plaats daarvan worden belastingen verhoogd.

 112. Luisindepels says:

  @Steven: expiratie nog gevolgd? 445 nog wat. kleine 1500 moeten betalen. Paar maanden terug 6600 ontvangen. Toch weer prima deal geworden. En ja, natuurlijk had het veel beter, sneller en met meer winst kunnen gaan, maarja. Dat is altijd maar achteraf geneuzel. Vijfde winstgevende positie in een jaar tijd die ik hier real time heb gedeeld. Misschien tijd om maar eens mee te doen?

  Vandaag put 450 juni geschreven, ruim 2400 ontvangen. Leuk zakcentje voor de zomervakantie. Elke 15 punten lager schrijf ik er 1 bij.

 113. Luisindepels says:

  Wel weer goede twits van de admin, nav pbk vandaag. Hulde dat hij een keer niet het CBS schoffeert. Verder rest altijd de vraag: snapt hij na 10 jaar dagelijks volgen van de woningmarkt de basismaterie nou nog niet, of doet hij alsof hij dom is? Weet overigens niet wat genanter is.

 114. Arjan says:

  Voerman: 18 March 2016 om 9:59 pm (Quote) (Reply)

  Nico de Geit: Binnenkort de hypotheek met geld toe? Als je zo’n aanbod krijgt dan krab je toch eerst drie keer achter je oren?

  Dat zou een forse prijsopdrijver zijn.

  Klopt, maar strengere leenvoorwaarden gooien roet in het eten.

 115. Arjan says:

  Luisindepels: Wel weer goede twits van de admin, nav pbk vandaag. Hulde dat hij een keer niet het CBS schoffeert. Verder rest altijd de vraag: snapt hij na 10 jaar dagelijks volgen van de woningmarkt de basismaterie nou nog niet, of doet hij alsof hij dom is? Weet overigens niet wat genanter is.

  Ik vind de tweets van het CBS anders ook behoorlijk tenenkrommend. Je de vraag gaan stellen op basis van data die er nog niet is of de crisis op de woningmarkt voorbij is? Dat is niet de taak van het CBS. Die moeten gewoon zakelijk blijven en met harde, droge cijfers komen, meer niet.

 116. johan045 says:

  Arjan: Ik vind de tweets van het CBS anders ook behoorlijk tenenkrommend. Je de vraag gaan stellen op basis van data die er nog niet is of de crisis op de woningmarkt voorbij is? Dat is niet de taak van het CBS. Die moeten gewoon zakelijk blijven en met harde, droge cijfers komen, meer niet.

  Ik ben het helemaal met je eens.
  Toen burgermeester Aboutaleb destijds bij de persdienst van het CBS de hoofdredakteur was, was dit niet aan de orde.
  De huidige hoofdredakteur komt uit de financiele hoek
  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/arbeid-sociale-zekerheid/publicaties/artikelen/archief/2015/mike-ackermans-gaat-communicatie-nieuwsfunctie-cbs-leiden.htm

 117. Frans says:

  Luisindepels: Hulde dat hij een keer niet het CBS schoffeert.

  Het CBS??

  In ieder geval kwamen ze vriendelijk terug op mijn vraag waarom ze zich uitlieten over het positief zijn van stijgende huizenprijzen.
  Niet dat de uitleg ook maar enigzins tevredenstellend was waarom ze volgens hun deze uitspraak wel kunnen doen.
  Dus: complimenten aan de ene kant, aan de andere kant blijven het bankhoeren of course. 🙂

 118. Frans says:

  Arjan: Ik vind de tweets van het CBS anders ook behoorlijk tenenkrommend. Je de vraag gaan stellen op basis van data die er nog niet is of de crisis op de woningmarkt voorbij is? Dat is niet de taak van het CBS. Die moeten gewoon zakelijk blijven en met harde, droge cijfers komen, meer niet.

  Natuurlijk heb je daar volkomen gelijk aan. Heb ze een tijd geleden ook al eens proberen terug te fluiten.

 119. Frans says:

  Cynicus economicus: eter Schiff, die in 2005 nog niets over een aanstaande huizenmarkt crash zag

  Nou daar was ie niet alleen in he?
  Wel was hij een van de weinigen die WEL van tevoren heeft gewaarschuwd, dat kunnen er niet veel zeggen.

 120. Frans says:

  Johanna,

  Kortom: je kwam, zag en overwon! 🙂

 121. Frans says:

  ps: Zou je denken?
  anticap.files.word…quarespace.jpg?w=614

  haha! 🙂

 122. TulipManIA says:

  Frans:
  Johanna,
  Johanna,

  Kortom: je kwam, zag en overwon!

  Ach, toch wel fijn zo’n duidende meid hier op het forum.

  Gewoon doorgaan!

  Go girl!

 123. Nico de Geit says:

  Een huis (in Brussel) krijgt wel meer waarde als iedereen binnen moet blijven. #veiligheid

 124. Johanna says:

  TulipManIA: Ach, toch wel fijn zo’n duidende meid hier op het forum.

  Gewoon doorgaan!

  Ben ik me daar even blij dat ik bij genereuze gratie van een duldend joch ook eens wat mag posten!

 125. Cynicus economicus says:

  TulipManIA,

  Johanna,

  Johanna, til er niet te zwaar aan. Een vrouw met een opinie werkt op sommige mannen nu eenmaal als een Juanniter lap op een casametrist.

 126. Cynicus economicus says:

  Frans: Wel was hij een van de weinigen die WEL van tevoren heeft gewaarschuwd, dat kunnen er niet veel zeggen.

  Een ieder die een economische terugval voorspelt, volgens welke redenering dan ook, zal op enig moment gelijk krijgen. Schiff blijkt trouwens van elke crisis er wel 5 te kunnen voorspellen.

  Bovendien redeneerde Schiff vanuit (zijn interpretatie van) de ‘Austrian business cycle’. Hierin komt het idee van ‘asset inflatie’ niet voor, maar wordt verondersteld dat ondernemers, misleid door de rentepolitiek van de centrale bank, meer kapitaalintensieve investeringen doen die uiteindelijk onrendabel blijken en de recessie volgt. MAAR:
  “To the extent that the new money is loaned to consumers rather than business, the cycle effects do not occur”.
  Rothbard[1962] Treatise on Economic Principles].
  (m.a.w. een totale miskenning van de effecten van de huizenmarktzeepbel in de V.S.)

  Andere voorspellingen van Schiff (2007):
  -hyperinflatie voor 2008,2009 etc.
  -goud in 2012 op $5000 (werd rond $1300)

  Realiseer je je ook dat de “Austrians” de voornaamste wegbereiders waren van het “corporate Capitalism”, (C.F. zoals jij het noemt)?
  Dit wordt daar overigens hypocriet ontkend zoals hier in een interview met Mises:

  -Vraag: die Macht der Grosskonzerne?
  -LvM:
  “Der Markt produciert keine Saurier. Die Tendenz zu Gigantismus ist eine Tendenz der staatlichen Politik.

  -Vr: Konzentrationstendenz?
  -LvM:
  “Es besteht keine Tendenz in diese Richtung ”

  Let wel, LvM staat dan op de payroll van Rockefeller, de grootste monopolist van z’n tijd die een enorme economische macht wist te concentreren doordat hij kans zag de meeste van zijn concurrenten op te slokken.

  En om te onthouden, voor werkzoekenden:
  LvM:
  “Arbeitssuchenden finden immer Arbeit wenn sie ihre Lohnforderung den Verhaltnissen des Marktes anpassen”.

 127. TulipManIA says:

  Cynicus economicus:
  TulipManIA,

  Johanna,

  Johanna, til er niet te zwaar aan. Een vrouw met een opinie werkt op sommige mannen nu eenmaal als een Juanniter lap op een casametrist.

  Typisch dat een brevet van onvermogen door de dame in kwestie als een mannelijke tekortkoming wordt gezien.

  Maar nogmaals, laat je jezelf niet door mijn opvattingen weerhouden.

 128. Adamus says:

  Nico de Geit:
  Topeconomen: “Geef iedereen gewoon duizend euro”

  “Geef elke Europeaan duizend euro. Dan komt de economie vanzelf op gang.” Dat idee maakt meer en meer opgang bij economen. Peter Praet, een Belgische topman van de Europese Centrale Bank (ECB), bevestigt dat dit wel degelijk tot de mogelijkheden behoort. Econoom Paul De Grauwe toont zich alvast een voorstander. “Het zou meer effect hebben dan wat de ECB nu doet.”

  http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160320_02192285

  1 maandhuur 😉

 129. Frans says:

  Cynicus economicus,

  Interessant wat je verteld in reactie op P Schiff. 🙂

  Nooit geweten dat Mieses op de loonlijst stond van Rockefeller.

  Om eerlijk te zijn ben ik nooit een grote fan van the Austrian school of economics geweest, en heb ook niet erg uitgebreid hun filosofieen en theorien bestudeerd.

  Inderdaad door de waarheid achterhaald wat betreft kapitaal concentratie. Niet alleen dat: vooral ook machtsconcentratie, en daar hebben we het: CF! 🙂

  Gooi ook nog in de mix dat een analyse door een zwitserse universiteit met een computermodel die de relaties tussen de grote internationale bedrijven heeft onderzocht, dat je uiteindelijk maar op een handvol bedrijven in de wereld uitkomt.

  Hebben we het nog niet over de centrale banken gehad…

  Gooi alle economische theorieen maar overboord: misleiding voor de grote massa. Window dressing.

 130. Frans says:

  By the way ik heb wel het nodige van P Schiff gezien, en veel van wat ie zegt lijkt logisch en kloppend.
  Op een of andere manier krijg ik echer het idee dat hij net iets teveel een fundamentalist is.

  Zijn vader was overigens een erg principieel man, wat ertoe geleid heeft dat ie in de gevangenis uiteindelijk is gestorven.

  Het idee was dat er nergens wetgeving is die het zou verplichten om income tax te betalen. Schiff senior weigerde dit dan ook. Hij had gelijk of course.

  De vijand van mijn vijanden zijn mijn vriend, vandaar dat ik Schiff wel een redelijk warm hart toedraag.

  Op een of andere manier draven US people vaak te ver door. (en dit uit mijn mond haha! 🙂 )

 131. Frans says:

  Voorspellingen van Schiff

  A market can stay longer irrational than you can stay liquid.

  Natuurlijk leven we in een (wat het boefje Rienk Kamer noemde een) psychedelische tijd wat betreft de financieele markten.

  Ik heb altijd gezegd dat de mensen die roepen “maar dit is geen kapitalisme” op zich gelijk hebben, maar dat de comunisten ook riepen “maar dit was geen echt communisme”. Een zwak excuus.

  Zou the game less rigged zijn en er wel meer marktwerking zonder krankzinnige manipulaties en machinaties van de centrale banken zijn, dan waren er meer voorspellingen van Schiff en vele anderen wel zijn uitgekomen.

  Uiteindelijk is dit ook weer een zwak excuus: de enige vaststelling die je kunt doen is dat je niet een tijdstip kunt plakken op voorspellingen, of wel een datum kunt noemen, maar niet tot op welke hoogte en in welke vorm iets uitwerkt.

  Slap verhaal misschien maar wel realistisch.

  Economen zijn natuurlijk volkomen misleid omdat de rol van schulden van burgers en de totale corruptie van het financieele sector, centrale banken, overheden niet wordt meegenomen in de modellen.

  Time to pull away the curtain. Ecnonomische theorieen geven nog de schijn van fatsoen en rationeel gedrag aan: ten onrechte. Doet met overigens erg denken aan de taal van bankiers die een drol weten te verkopen als een stuk goud. Ik heb altijd gezegd een drol kun je niet vergulden, maar de bankiers komen een heel eind haha! 🙂

 132. Cynicus economicus says:

  Frans: De vijand van mijn vijanden zijn mijn vriend, vandaar dat ik Schiff wel een redelijk warm hart toedraag.

  Bizarre logica Frans:

  Je zult zal waarschijnlijk geen vriend van Stalin zijn. Hitler was de grootste vijand van Stalin, is Frans daarom vriend van Hitler?

 133. Tijl says:

  Cynicus economicus: Bizarre logica Frans:

  Je zult zal waarschijnlijk geen vriend van Stalin zijn. Hitler was de grootste vijand van Stalin, is Frans daarom vriend van Hitler?

  Nee, een vriend van Stalin 8)

 134. Latida says:

  maff: En voor de liefhebbers de cijfertjesstatline.cbs.nl/St…=T,G3&STB=G1,G2

  Interessante cijfertjes.

  Zolang de prijs per vierkante meter woning daalt, is de prijs voor woonruimte dalende.

  Ongeacht transactieaantallen of gemiddelde koopsom.

  Uitgezonderd de triple A lokaties durf ik wel te stellen dat dat voor het grootste gedeelte van Nederland nog steeds het geval is.

  Ook hier geld weer dat er een internationaal vergelijkbare standaard gehanteerd dient te worden die voor heel europa vergelijkingen inzichtelijk maakt, en doorgaans wordt hiervoor de prijs per vierkante meter voor gebruikt.

  Overigens is dat ook terug te zien in de bouwkosten die nauwelijks gestegen zijn.

 135. Adamus says:

  Cynicus economicus: Een ieder die een economische terugval voorspelt, volgens welke redenering dan ook, zal op enig moment gelijk krijgen. Schiff blijkt trouwens van elke crisis er wel 5 te kunnen voorspellen.

  Bovendien redeneerde Schiff vanuit (zijn interpretatie van) de ‘Austrian business cycle’.Hierin komt het idee van ‘asset inflatie’ niet voor, maar wordt verondersteld dat ondernemers, misleid door de rentepolitiek van de centrale bank, meer kapitaalintensieve investeringen doen die uiteindelijk onrendabel blijken en de recessie volgt. MAAR:
  “To the extent that the new money is loaned to consumers rather than business, the cycle effects do not occur”.
  Rothbard[1962] Treatise on Economic Principles].
  (m.a.w. een totale miskenning van de effecten van de huizenmarktzeepbel in de V.S.)

  Andere voorspellingen van Schiff (2007):
  -hyperinflatie voor 2008,2009 etc.
  -goud in 2012 op $5000 (werd rond $1300)

  Realiseer je je ook dat de “Austrians” devoornaamste wegbereiders waren van het “corporate Capitalism”, (C.F.zoals jij het noemt)?
  Dit wordt daar overigenshypocriet ontkendzoals hier in een interview met Mises:

  -Vraag: die Macht der Grosskonzerne?
  -LvM:“Der Markt produciert keine Saurier.DieTendenz zu Gigantismus ist eine Tendenz der staatlichen Politik.

  -Vr: Konzentrationstendenz?
  -LvM:“Es besteht keine Tendenz in diese Richtung ”

  Let wel, LvM staat dan op de payroll van Rockefeller, de grootste monopolist van z’n tijd die een enorme economische macht wist te concentreren doordat hij kans zag de meeste van zijn concurrenten op te slokken.

  En om te onthouden, voor werkzoekenden:
  LvM:
  “Arbeitssuchenden finden immer Arbeit wenn sie ihre Lohnforderung den Verhaltnissen des Marktes anpassen”.

  dat laatste zullen de werk- en inkomen consulenten van de gemeente beamen. Poolse chauffeurs passen dat ook toe. Rijksambtenaren dan weer niet 😉

  Mises werdonderhouden door Rockefeller foundation. Het verhaal ligt iets anders dan jij oreert.

 136. Frans says:

  Cynicus economicus: Bizarre logica Frans:

  hmmmm… is dat het enige wat je te zeggen hebt?
  Prima overigens hoor. 🙂

 137. johan045 says:

  ik ben enige tijd opzoek naar een koopwoning.
  Wat mij sterk opvalt is dat 75% van de woningen fors zijn geupgrade, o.a. door kunststofkozijnen, uitbouw, dure keukens en badkamers.
  Als ik via het kadaster een reeele prijs wil bepalen via het vastgoed dashboard, kom ik op een lager bedrag uit dan de koopprijs.
  Mijn oud buren hadden in 2011 de woning gekocht voor 145000 Euro K.K. en verkochten deze woning vorig jaar voor 170000 Euro K.K.
  De woning is helemaal gestript en uitgebouwd t.w.v. 40000 Euro.
  In dezelfde straat staat nu een vergelijkbare woning te koop maar daar is nauwelijks iets aangedaan voor 175000 Euro, met het argument dat er al een woning verkocht is voor 170000 Euro.
  En de makelaar doet gewoon mee.
  De woningprijscijfers van Kadaster en NVM , waar ik vaak naar keek geeft een zeer vertekend beeld.
  Het enige wat telt is de taxatieprijs.

 138. johan045 says:

  Prijsindex Bestaande Woning in februari 3,4 % gestegen t.o.v. februari 2015 en 0,1% t.o.v. januari 2016.
  http://www.kadaster.nl/web/Zakelijk/Vastgoedcijfers/Prijsindex-1.htm

 139. Nico de Geit says:

  Latida:
  Het zal je maar gebeuren..

  realhumans.nl/deur…hel-die-zij-creeren/

  NOS zoomt ten onrechte in op deurwaarders. Iemand die 960 euro huur moet betalen en dat niet meer kan – om wat voor een reden dan ook – moet direct zijn huur opzeggen.

  Een leuke vrijgezel vindt gemakkelijk onderdak, zeker als je vrouw bent. Voor mannen is het lastiger, zeker als ze inwonende kinderen hebben of oud en lelijk zijn.

  Sociale structuren zijn gesloopt door de overheid. Vroeger klopte je bij je kerk aan voor hulp als je familie je niet wilde helpen.

 140. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Een leuke vrijgezel vindt gemakkelijk onderdak

  Ik moet denken aan al die verwaarloosde types. Niet in staat of bereid om een boterham voor je te smeren. Ze komen met vier verpeste kinderen, zes honden en acht katten.

 141. Adamus says:

  Nico de Geit: NOS zoomt ten onrechte in op deurwaarders. Iemand die 960 euro huur moet betalen en dat niet meer kan – om wat voor een reden dan ook – moet direct zijn huur opzeggen.

  Een leuke vrijgezel vindt gemakkelijk onderdak, zeker als je vrouw bent. Voor mannen is het lastiger, zeker als ze inwonende kinderen hebben of oud en lelijk zijn.

  Sociale structuren zijn gesloopt door de overheid. Vroeger klopte je bij je kerk aan voor hulp als je familie je niet wilde helpen.

  ken een gevalletje van 60plussers die in de bijstand kwamen; onderwater huis moeten verkopen, nu 25.000 schuld en bij familie inwonen. Zal met vrije sector huurders ook zo gaan. Stel je hebt 25 mille gespaard dan mag je nergens wonen. ook niet op een recreatiepark. De GBA is heilig verklaard. Nog een malligheidje: werk je op jaarcontract, dan moet wg een premie geven bij vertrek. Behalve in het onderwijs wordt dus geen 50plusser meer aangenomen.

 142. Latida says:

  Nico de Geit: NOS zoomt ten onrechte in op deurwaarders. Iemand die 960 euro huur moet betalen en dat niet meer kan – om wat voor een reden dan ook – moet direct zijn huur opzeggen.

  Een leuke vrijgezel vindt gemakkelijk onderdak, zeker als je vrouw bent. Voor mannen is het lastiger, zeker als ze inwonende kinderen hebben of oud en lelijk zijn.

  Sociale structuren zijn gesloopt door de overheid. Vroeger klopte je bij je kerk aan voor hulp als je familie je niet wilde helpen.

  Ik denk dat het in de praktijk meestal gaat over relatiebreuk en werkeloosheid, en onvoldoende mogelijkheden om goedkopere woonruimte te krijgen.

  Als je kinderen bij je hebt kom je nog wel in aanmerking voor urgentie op een sociale woning, maar zo niet staat men waarschijnlijk onderaan de lijst met alle gevolgen van dien.

  Dat zou kunnen betekenen dat er zich aan de onderkant van de markt as we speak een hoop problemen aan het opstapelen zijn, die nu slechts ten dele zichtbaar zijn, maar in werkelijkheid steeds meer mensen betreffen.

  Zonder inschrijfadres en zonder uitkering, aangevuld met illegalen en zij die de taal niet spreken, komt er een steeds grotere onderklasse.

  Dat zie je nu al in de cijfers terug met een steeds maar stijgend aantal daklozen, spookburgers en probleemschuldenaren.

 143. maff says:

  Twittertjes

  Typisch, de Steeg zit nu al in de gelatenheidsfase ……

  We zijn toe aan een nieuwe kijk op economische groei
  https://www.ftm.nl/artikelen/einde-van-de-groei

  psss 🙂 it’s somewhere out there

  http://media.cagle.com/227/2013/12/03/140954_600.jpg

 144. ps says:

  maff:
  Twittertjes

  Typisch, de Steeg zit nu al in de gelatenheidsfase ……

  We zijn toe aan een nieuwe kijk op economische groei
  https://www.ftm.nl/artikelen/einde-van-de-groei

  psss it’s somewhere out there

  media.cagle.com/22…12/03/140954_600.jpg

  🙂

  Veel nuttigs is er uitgevonden behalve werkende economische modellen!
  http://www.toonpool.com/user/617/files/invention_of_fire_464415.jpg

 145. maff says:

  ps: behalve werkende economische modellen!

  🙂 beware of the bubble models

  https://images.hedgeye.com/media_assets/0058/3222/bubble_cartoon_10.06.2014_large.png

 146. Cynicus economicus says:

  Adamus: Mises werdonderhouden door Rockefeller foundation. Het verhaal ligt iets anders dan jij oreert.

  Ik zeg niet dat Mises volledig door Rockefeller werd onderhouden.
  Mises nam in 1930 contact op met Rockefeller voor een toelage aan het door hem opgerichte Osterreichisches Institut fur Konjunkturforschung.

  Na wat heen en weer, waarin ook Hayek een rol speelt beklinken LvM en John Van Sickle, de vertegenwoordiger van Rockefeller in Europa, in okt 1930 tijdens een etentje de zaak.
  In nov 1930 krijgt het OIK tot 1935 een toelage van $20.000, een aardig bedrag voor die tijd, waarvan ook aan LvM een deel toekomt. Als beambte had hij ook andere inkomsten.

  ps: Veel nuttigs is er uitgevonden behalve werkende economische modellen!

  Daarom zoveel werkende economen: er is nog een leemte te vullen.

 147. Tijl says:

  http://nos.nl/artikel/2094749-hulp-bij-verhuur-van-leegstaande-koophuizen-aan-asielzoekers.html

  Een soort bail-out eigenlijk.

  Vraag me af wat de hoogte van de huur zal zijn, en de uitwerking op de “markt”. The only way is up ben ik bang.

 148. Nico de Geit says:

  Nieuwe draad

 149. Starter says:

  Ondertussen is mijn nieuwbouw woning opgeleverd. Kan toch wel zeggen dat het een stuk prettiger wonen is in vergelijking met het oude pand waar ik in zat. Plus lagere energiekosten.

  Even terugkomen op de hypotheken, die worden gewoon overgenomen door de pensioenfondsen, dat zal voor hen beter renderen als de staatsobligaties.

  Voor degenen die al 8 jaar denken dat huizenprijzen verder gaan dalen, vergeet het maar.

  Nederlanders beginnen hun huis als pensioenvoorziening te ontdekken, pensioenen worden steeds onzekerder. Daarbij oppert het cpb om je pensioen pot te koppelen aan je hypotheek. ( daar ben ik op zich geen voorstander van, dit zou naar mijn idee alleen kunnen als de LTV wordt verlaagd )

 150. Adamus says:

  Starter,

  een huis is geen pensioen! Je zegt zelf ‘koop geen oud huis’. Pensioenen gaan over dividenden (1-2%perjr). Ik vat niet dat straks als de fondsen de hypotheekmarkt in handen hebben, elkaars pensioen betalen. Je hebt je huis na 30 jaar 2x betaald…..

 151. Adamus says:

  Adamus:
  Starter,

  een huis is geen pensioen! Je zegt zelf ‘koop geen oud huis’. Pensioenen gaan over dividenden (1-2%perjr). Ik vat niet dat straks als de fondsen de hypotheekmarkt in handen hebben, we elkaars pensioen betalen. Je hebt je huis na 30 jaar 2x betaald…..

 152. Adamus says:

  Tijl:
  nos.nl/artikel/209…an-asielzoekers.html

  Een soort bail-out eigenlijk.

  Vraag me af wat de hoogte van de huur zal zijn, en de uitwerking op de “markt”. The only way is up ben ik bang.

  3 tot 5% ‘omdat het mag’ zal n de brief staan.

 153. Adamus says:

  Latida,

  dat inschrijfadres is het probleem. Je kunt je zwager en schoonzus wel in huis nemen, maar de gemeenteambtenaar moet dan ‘abuisjes’ maken. Ik zou het niet doen. De wereld van de formulieren en afvinkers is hardvochtig. We zijn beter in democratie brengen 😉

 154. Starter says:

  Adamus,

  Ben ik niet met je eens. over 20 jaar zijn mij lasten rond de 400 euro per maand, een gemiddelde huurder zal dan met de huurstijgingen meegerekend rond de 800-900 euro per maand zitten.

  Ik los extra af op mijn woning, met de onzekerheid op de aandelenmarkten en sparen wat niks meer oplevert lijkt me dit geen slechte optie.

  Je hoort dit scenario steeds meer in de media. De massa is dit ook aan het ontdekken.

  Wat ik vaker hier heb gezegd, de massa bepaald het beleid, niet de sombere denkers op dit forum.

  Een paar jaar geleden was er veel onzekerheid in de markt, wat ik heb geleerd dat het monetair beleid zich constant aanpast ook al denk je dat het niet meer verder kan. Als het echt fout gaat zoals jullie denken dan implodeert de wereldeconomie en krijg je oorlog, dan heb je overal verliezers ook de mensen die nooit hebben gekocht.

  Bij een aankoop moet je altijd de persoonlijke afweging maken wat kan ik dragen en past het in de fase van mijn leven.

 155. mrgalak says:

  Starter,

  Bepaalt het beleid.

 156. Adamus says:

  interviewtechniek (?) en drog.

  http://youtu.be/anmDcVeuZwA

 157. Adamus says:

  Starter,

  ‘de massa heeft altijd ongelijk’ .

 158. Starter says:

  Adamus,

  We kunnen wel met zekerheid zeggen dat de doom denkers die “zeker” wisten dat de prijzen zouden halveren tot nu toe ongelijk hebben gekregen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*