Begin 2008 was de totale uitstaande hypotheekschuld van alle hypotheekvormen in Nederland 568 miljard euro volgens het TOF onderzoek van GfK Panel Services. Bijna de helft (48%) van het aantal van deze uitstaande hypotheken is grotendeels aflossingsvrij. In totaal 264 miljard euro van de hypotheekschuld is dus aflossingsvrij. In 1996 was slechts 9% van de uitstaande hypotheken aflossingsvrij. Sinds 1996 neemt het aandeel aflossingsvrij ieder jaar ruim drie procentpunt per jaar toe, blijkt uit deze tweejaarlijkse meting.
Het aandeel aflossingsvrije hypotheken verschilt per aanbieder. Op basis van aantallen, ligt het aandeel aflossingsvrij bij de vijf grootste aanbieders tussen de 41% en 54%. Op basis van uitstaande hypotheekschuld ligt het aandeel aflossingsvrij tussen de 38% en 58%. Ongeveer vier van elke vijf hypotheken wordt bij de vijf grootste aanbieders afgesloten.
In de AFM Consumentenmonitor 2008 is een representatieve steekproef van 485 recente sluiters van een hypotheek ondervraagd. Deze groep heeft in de periode april tot september 2008 een hypotheek afgesloten. In totaal heeft 69% van de recente hypotheeksluiters een deels aflossingsvrije hypotheek en voor 43% is de nieuwe hypotheek zelfs volledig aflossingsvrij.
Ongeveer de helft (56%) van de recente sluiters van een deels aflossingsvrije hypotheek weet dat er geen vermogen wordt opgebouwd met een aflossingsvrije hypotheek. Bij een andere kennisvraag zegt 44% te weten dat er een restschuld kan overblijven.
Anders gezegd: bijna de helft van de bezitters van een aflossingsvrije hypotheek realiseert zich niet dat ze aan het eind van de looptijd van hun hypotheek nog een schuld hebben. Het zou kunnen dat daar op een andere manier vermogen voor wordt opgebouwd. Bijvoorbeeld op een spaarrekening die los staat van de hypotheek. Maar het kennisniveau van de sluiters van aflossingsvrije hypotheken suggereert dat er gedurende de looptijd niet anderszins vermogen wordt opgebouwd om de hypotheek mee af te lossen.
bron: AFM
Het is nogal een verschil, of je drie ton hebt afbetaald, of helemaal niet.
Schuif zoveel dommigheid op een hoop, en je hebt een kredietcrisis.
En dan hebben we het nog niet over de beleggingshypotheken die gebaseerd zijn op een AEX van 400-600.
Hoe erg kan het worden
1. de markt lazert in elkaar en van je 3 ton, is nog 1.6 over
2. je had een beleggingshypotheek en de waarde van je aandelen kelderde naar 40% van de waarde.
3. de HAR werd gehalveerd
Je huis van 3 ton wordt geveild tegen executiewaarde, 60.000 kk.
@martin. Laat ik je de term TEOTWAWKI introduceren:
The End Of The World As We Know It. Want dat is wat je krijgt als de boel zo in elkaar dondert. Ook wel bekend als “Mad Max”.
Ik hoop het niet mee te maken, maar het lijkt wel tijd te worden om hier een “Plan B” voor te gaan maken.
Onbegrijpelijk dat aflossingsvrije hypotheken überhaupt worden toegestaan.
Het maakt misbruik van de HRA en daarnaast leidt het al heel snel tot een restschuld bij een vlakke of dalende huizenprijs.
Het onderzoek laat ook weer het voor de hand liggende zien: huizenkopers laten zich alleen adviseren door partijen die belang hebben om de huizenkoper met zoveel mogelijk risico’s op te zadelen. Mensen realiseren zich niet dat een partij als de Hypotheker belang heeft om jou een riskant product aan te smeren waar ze zelf geen risico over lopen. Daarnaast kan de bank ook altijd je huis nog per executie verkopen.
Aflossingsvrij is prima, als je dan maar verplicht wordt hetzelfde bedarg met dezelfde looptijd in deposito te storten.
gr
Marco
Wat een gezeik over aflossingsvrije hypotheken…
Een huurwoning is tenslotte ook aflossingsvrij en de kans dat een koopwoning 30 jaar na aanschaf minder waard is dan hij gekost heeft is vrijwel nihil.
Ondertussen blijf ik even lekker zitten voor netto 425,- per maand waar ik voor een gelijkwaardige woning in de vrije sector 805,- per maand zou moeten betalen. (en dus over 20 jaar 1453,- (!) per maand zou moeten betalen, uitgaande van een stijging van 3% per jaar)
Het zal me verder een zorg zijn of de huizenprijzen stijgen of dalen, ik betaal in beide gevallen nog steeds 425,- per maand 😉
Waarvan akte 😛
@ John
huizenprijzen zullen binnen de komende zeg 5 jaren naar minimaal 30% van topniveau 2007/2008 zakken…en zullen jarenlang 10-20-30 jaar rond dat ‘lage’ niveau blijven hangen. Ook huurprijzen zullen wellicht in mindere mate dalen tot zeg 50% van huidige niveau.
Ken uw geschiedenis 🙁
Laat de huren maar dalen, niks mis mee enhet gevolg is dat de koopkracht weer omhoog gaat.
@mieke
[Quote]huizenprijzen zullen binnen de komende zeg 5 jaren naar minimaal 30% van topniveau 2007/2008 zakken…[/Quote]
– eerst zien dan geloven, maar daarbuiten heb ik mijn huis in 2004 gekocht dus ik kan wel wat daling hebben zonder ‘verlies’ te lijden.
[Quote]Ook huurprijzen zullen wellicht in mindere mate dalen tot zeg 50% van huidige niveau.[/Quote]
– Jij denkt werkelijk dat woningbouwverenigingen de huurprijs laten zakken? Ze zullen hooguit de huurprijs wat minder hard laten stijgen. 😉
woningbouwverenigingen zitten anders wel op een aardige zak geld, die kunnen dat makkelijk lijden
Een aflossingvrije hypotheek heeft ook voordelen! Het woord verraad het al: een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij u niets aflost. De woning waar de hypotheek op rust zal dus ook niet van u worden. U betaalt alleen hypotheekrente.
De aflossingsvrije hypotheek heeft ook een groot pluspunt, namelijk de maximale hypotheekrente aftrek. Dit komt omdat je niets aflost tijdens de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek. Een nadeel is natuurlijk dat je geen kapitaal opbouwt met een aflossingsvrije hypotheek.
@11:
wat, allerweer irritante spam van de hypotheekmaffia??