Stef Blok gaf banken de opdracht positief te zijn over de woningmarkt

ABN-AMRO en de Rabobank kwamen de afgelopen week vrijwel gelijktijdig met positieve berichten over de huizenmarkt. U vraagt zich af of dit toeval is?

Het was Stef Blok die de banken de opdracht gaf positief te zijn over de woningmarkt

Share Button
Tagged with: ,
101 comments on “Stef Blok gaf banken de opdracht positief te zijn over de woningmarkt
 1. Wie says:

  No Comments.

 2. Tsjaa.. says:

  Oud nieuws, maar je haren gaan weer recht overeind staan. Ben bang dat als naar buiten komt dat iedereen genept is dat er een politieke aardverschuiving komt die misschien wel eens heel socialistisch zou kunnen uitpakken.

 3. Tsjaa.. says:

  Overigens irriteert mij het streven bij een hoop professoren zo snel mogelijk de schuldcrisis op te willen lossen waarbij het doel de middelen heiligt. Banken worden gered en winsten, bonussen en beurskoersen zijn groter/hoger dan ooit, terwijl het MKB aan het gas ligt, mensen die blindelings hun handtekeningen onder hypotheken hebben gezet moeten gered worden, mensen die gespaard hebben worden bestraft, grote ondernemingen moeten kost wat kost gered worden, kleine ondernemingen gaan in recordaantallen failliet, politici in zuidelijke landen zijn onverantwoorde schulden aangegaan, waar de belastingbetalers in Noord-Europa voor moeten op draaien. Dit is een crisis waarbij in het verleden de verkeerde stimuli zijn afgegeven, veel risico nemen, veel schulden maken, winst privatiseren-verlies socialiseren, beursgenoteerde banken die TBTF te zijn en gered worden, landen die never de nooit niet konden terugbetalen wat ze leenden, etcetera., etcetera. Zoals Huszar in zijn interview( http://www.bloomberg.com/video/fed-should-have-stopped-after-qe-1-huszar-says-ewDl2sFUQdmEyKnp~4hbzw.html ) aangeeft wordt er momenteel geen enkele les uit getrokken en iets structureel veranderd en het probleem wordt momenteel met het probleem opgelost in de denktrant dat min en min plus is. Er wordt geen enkele les geleerd, behalve die dat risico nemen met geleend geld goed is als je groot genoeg bent, sparen niet verstandig is, huizenprijzen altijd moeten stijgen (dus maar snel inflatie creëeren), de rest van je leven in de schuld zitten voor een huis slim is, hersenloos consumeren de gevraagde norm, etcetera, etcetera. Waarschijnlijk ben ik een calvinistische Nederlander (alhoewel er zelfs al geen christelijke opa en oma waren) maar mijns inziens zouden er lessen door de maatschappij getrokken moeten worden. Als je te veel leent ben je de lul, als je te veel uitleent ben je de lul, zelfverantwoordelijkheid, zelfredzaamheid, etcetera, etcetera. Misschien zie ik het verkeerd, maar zo ervaar ik het momenteel wel.

 4. onderwaarde says:

  The Netherlands …. the most corrupt country in the world!!!

 5. lapje says:

  onderwaarde:
  The Netherlands …. the most corrupt country in the world!!!

  Misschien moet je eens in het buitenland gaan wonen voordat je zoiets schreeuwt. Doet het leuk voor de bühne hier, maar het is pure retoriek.

 6. ll says:

  En de stand van het land november 2013

  http://www.z24.nl/wp-content/uploads/2013/10/svn-nov-2013.jpg

  Horror huis en Horror Hypotheek

  http://zembla.incontxt.nl/seizoenen/2012/afleveringen/24-02-2012

  Stille verkopen ? Maria, vertel 🙂 ? Banken die nu massaal de huizen met de ‘onherroepelijke volmacht’ in de markt gooien om die 10% eigen bijdrage met de NHG hypotheken te ontlopen ?

 7. jodha says:

  De heren kloppen zich teveel op de borst als ze werkelijk gaan geloven dat zij het ‘sentiment’ bepalen. Inmiddels is het ‘sentiment’ dat NL meer een fascistisch staatje is ter ondersteuning van de positie van een paar families, dan een democratie. Dat ze werkelijk denken dat de huizenprijzen zakken als banken hun eigen, betrouwbare voorspellingen ventileren, is dat een diep gewortelde arrogantie. Gezien de positie van de banken zal de 7-10% nog vrij conservatief geweest zijn. Het mag msschien overeenkomen met de gemiddelde verkoop prijs als het gaat om de pot transacties, niet met de prijsontwikkeling van een specifiek huis.

 8. ll says:

  Floor …… er is er alweer eentje, heb hem nog niet gelezen, de was en zo, maar hier komt ie ……… 🙂

  Deflatie komt recht op ons af …..

  http://schmullstrategie.nl/2013/11/tip-van-rik-deflatie-komt-recht-op-ons-af/

 9. lorenzo says:

  Het werk wel degelijk , kopen is psyche . Net als eten de grootste verslaving van de mens . En een mens wil nu eenmaal gestuurd worden (wij noemen dat belazerd worden veelal in hun onwetendheid), het volk krijgt derhalve wat ze verdient.
  Verhoogde aanvragen van hypotheken is het gevolg , het gaat volgens de verkeersopvatting weer beter , 0.1 procent groei . Nu smeden ,het ijzer is heet. Een zekere wanhoop van de partijen , waar uw wens tot lagere huizenprijzen compleet bij in het niet is . Op dit moment althans , een nog grotere daling van zeg 15 % procent zal uit financieel economisch oogpunt een catastrofe zijn voor dit land . Nou , voor u als belastingbetaler, welteverstaan.
  Emoties vertroubelen nu eenmaal ons cognitief denkniveau .

 10. Maria says:

  ll: Stille verkopen ? Maria, vertel ? Banken die nu massaal de huizen met de ‘onherroepelijke volmacht’ in de markt gooien om die 10% eigen bijdrage met de NHG hypotheken te ontlopen ?

  Aan stille verkopen heb je alleen iets als er ook een stil koperspubliek is. Mensen waarvan je weet dat ze op zoek zijn en die je kunt tippen mocht er een huis te koop komen. Helaas, niet bij ons!
  Al wat er verkocht wordt zijn koopjes, gekocht door mensen met zakken geld die dit willen weg zetten.
  Zo nu en dan schrijnend, omdat een verkoper zich gedacht had hier meer aan over te houden of dit als zijn pensioen en latere erfenis voor kinderen bestemd had.

  Zelfs de particuliere huurmarkt valt hier stil. Van de week iemand die een appartement heel graag zou willen huren, 615 euro, huurtoeslag mogelijk van 123 euro. Jongeman van 27 jaar, inkomen van 1700 euro bruto. Woont nog gedwongen thuis en durft de overstap niet te maken. Beetje salarisverhoging en zijn huurtoeslag valt weg, durft het risico niet aan.

  Een moeder van een 27 jarige dochter aan de telefoon die vraagt of op “onze” huizen ook huurtoeslag mogelijk is. Afgestudeerd en eindelijk een baan gevonden en nu moeten bedelen om zelfstandig te kunnen gaan wonen.

  Waar anders vijf goede kandidaten in de rij stonden voor een huurappartement moet ik nu “schrapen” om 1 goede kandidaat te vinden.

  Dan maar kopen zul je zeggen, maar banken zijn nog minder bereid dan anders om hypotheken te verstrekken.

  Er is geen andere mogelijkheid, zeker met zicht op toekomstige lastenverzwaringen, dan dat huur- en huizenprijzen moeten dalen.

  Ons geld is op, onze lasten hoog en met een koude winter in het vooruitzicht voorspel ik “energie-armoede”!

 11. ll says:

  Zo gek …… woon in een oud huis ( bouw 1886 ) in een oude straat, net buiten de voormalige stadswallen, en nu beginnen ineens pardoes de voorgevels te wijken …….. Een NAM gevalletje ? Gaat Grunn nu ommevallen ? Of zakken we strakjes ook in een sinkhole ? zoals in de States ……

  http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3544809/2013/11/14/Amerikaanse-woningen-opgeslokt-door-sinkhole.dhtml

 12. schanuleke says:

  Water is nat, gras is groen…

  en Stef Blok gaf banken de opdracht positief te zijn over de woningmarkt. :’)

 13. ll says:

  Maria,

  Thankxxx helder …….

  Redeloos, radeloos, reddeloos

 14. Stoelgang says:

  Maria:

  Er is geen andere mogelijkheid, zeker met zicht op toekomstige lastenverzwaringen, dan dat huur- en huizenprijzen moeten dalen.

  Ons geld is op, onze lasten hoog en met een koude winter in het vooruitzicht voorspel ik “energie-armoede”!

  Juist Maria, de spijker op de kop. Hiermee geef je een vreeswekkende maar wel zeer realistische kijk op de huidige situatie. Maar er is geen alternatief, het vergt gewoon een enorm uithoudingsvermogen van mensen, maar de ‘markt’ moet en zal bewegen. De ellende is nu groot, maar simpelweg nog lang niet groot genoeg. Het breekpunt komt snel, geholpen door de komende lastenverzwaringen en nog steeds toenemende werkloosheid. De wal keert het schip.

 15. Stoelgang says:

  Overigens: Tufkay, mijn complimenten voor jouw fantastische artikel over de Rabo-lichtpuntjeszwendel. Enorm verhelderend, ik heb de link inmiddels verspreid aan een aantal dankbare lezers (die dankzij dit forum allang geen huis meer willen kopen). Mooie manier om steeds meer oogjes geopend te krijgen 🙂

 16. Maria says:

  ll:
  Stoelgang,

  Endgame ?

  cdn2.independent.i…ERNATES/w620/cartoon

  Reverse huizentreintje!

 17. j.k says:

  en toch lukt het die aards leugenaren met de boel te hersenspoelen vraag maar op een willekeurige verjaardag en 80 procent van de de huis eigenaren zegt dat de bodem is bereikt in 2014 als ik dan antwoord met oh is er dan geen werkeloosheid meer, is iedereen verzekert van zijn baan, ook meer loon voor iedereen, banken geven weer vol op hypotheek, is het consumenten vertrouwen dan weer hersteld, de economie stijgt met 5 procent.
  dan kijken ze me glazig aan en denken ze wat raas kalkt die nou

 18. Henk 6 says:

  Maria,

  Maria duidelijk verhaal. Waarom hoor ik dit soort verhalen niet van gemiddelde makelaar?

 19. Maria says:

  j.k,

  Ach, zelfs de notaris vroeg me van de week wat ik er nu van dacht.
  Mijn antwoord: met een stijgende werkeloosheid, banken die geen hypotheken verstrekken en inkomens die niet geschikt zijn om een huis te kopen wordt 2014 the worst yet to come!

  Dacht ik ook al, zegt ie, maar wat je leest is zo het tegenovergestelde!

  In deze wereld rest maar 1 ding: denk voor jezelf!

 20. Michel says:

  onderwaarde,

  jij bent vast nog nooit in Thailand / Rusland of Brazilie geweest..

 21. Maria says:

  Deze is het beste voorbeeld:

  Hypotheekaanvragen stijgen. Dus zou je denken dat het weer goed gaat, maar…..

  De Starter:
  Kwartaalbericht ABN: “Hypotheekaanvragen stegen, hypotheekproductie kromp, marktaandeel stabiel.” Hmmm.. abnamro.com/nl/newsroom/ni…

  Hypotheekproductie kromp!!

 22. j.k says:

  Maria:

  ja Maria het is schrijnend mij dochter 26 jaar oud woont op een huur flatje maar moet nu huur toeslag terug betalen omdat ze 900 euro boven de jaar grens zit, effe 3000 euro terug storten naar de meneer van de belasting ze komt huilend bij me, ik zeg kom anders maar weer bij ons thuis wonen.
  WAT moet je anders ik weet het ook niet meer

 23. ll says:

  Maria,

  Hoorde ergens dat er veel oversluitingen zijn, er staat nergens dat het nieuwe hypotheken zijn 🙂

 24. Floor says:

  ll:
  Floor …… er is er alweer eentje, heb hem nog niet gelezen, de was en zo, maar hier komt ie ………

  Deflatie komt recht op ons af …..

  schmullstrategie.n…omt-recht-op-ons-af/

  Dit is weer zo’n ingewikkelde, met veel teveel komma’s op de verkeerde plek. Haalt je helemaal uit je ritme.

 25. Plato says:

  Stef Blok gaf opdracht aan de banken om positief te zijn?

  Ik denk eerder dat de banken Stef Blok opdracht gaven positief te zijn!

  Die Blok hangt net als een hypotheek, als een blok aan je been!

 26. ll says:

  Oh Floor, je post 🙂 hoe gaat ie ?

 27. Floor says:

  ll,

  So, so, niet echt voor herhaling vatbaar. Wel goede manier om te consuminderen, heb gisteren voor het eerst sinds bijna 2 maanden weer iets kunnen eten.
  Dus hoop dat het tij nu gekeerd is.

 28. Maria says:

  ll:
  Maria,

  Hoorde ergens dat er veel oversluitingen zijn, er staat nergens dat het nieuwe hypotheken zijn

  Maar dat wordt er door de Fabeltjeskrant net niet bij vermeld!

 29. Maria says:

  Floor,

  Zet hem op Floor!
  Beterschap.

 30. Floor says:

  Maria,

  thanks!

 31. Philippulus says:

  Gemeente hoopt op impuls voor bouwwereld door verlaging grondprijs

  Als de gemeenteraad ermee instemt, zullen de grondprijzen in de gemeente Tubbergen bijna 10% dalen. Dit maakt wethouder Jos Harmelink gisteren bekend, tijdens de opening van de Woonbeurs in ‘t Oale Roadhoes. De gemeente hoopt hiermee een structurele impuls aan de woningmarkt te geven.

  http://tubbergen.nieuws.nl/gemeenteberichten/20131117/Gemeente-hoopt-op-impuls-voor-bouwwereld-door-verlaging-grondprijs

  ————————————————

  BAM verkoopt nog 910 woningen

  BAM heeft in de eerste negen maanden van het jaar 910 woningen verkocht. In dezelfde periode vorig jaar werden 1.592 huizen verkocht. Bestuursvoorzitter Nico de Vries verwacht dat het resultaat voor belastingen over 2013 aanzienlijk lager zal zijn dan de 291 miljoen euro verlies in 2012.

  http://www.vastgoedactueel.nl/index.php?option=com_k2&view=item&id=1635:bam-verkoopt-nog-910-woningen&Itemid=2&utm_source=@nieuwbouw&utm_medium=twitter

 32. Nico de Geit says:

  Maria: In deze wereld rest maar 1 ding: denk voor jezelf!

  De juiste keuzes maken wordt voorafgegaan door juist denken. Voor jezelf ‘juist denken’ resulteert in voor jezelf de juiste beslissingen nemen en die beslissingen ook daadwerkelijk uitvoeren.

  Kortom: red jezelf.

 33. Henk Waterman says:

  Beterschap Floor!

 34. ll says:

  Floor, keep the good thing going 🙂

 35. Meneer Buitenzuur says:

  vvD haha de D staat voor Deportatie.
  Lekker slim om de werkende klasse weg te jagen.
  List bedrog.

 36. Henk Waterman says:

  @ Nico de Geit,

  Red jezelf? Is dat niet wat verkrampt? We zijn er voor mekaar niet waar, zeker in Nederland.

 37. Voerman says:

  j.k: omdat ze 900 euro boven de jaar grens zit, effe 3000 euro terug storten naar de meneer van de belasting ze komt huilend bij me, ik zeg kom anders maar weer bij ons thuis wonen.
  WAT moet je anders ik weet het ook niet meer

  Mag Voerman dat even normaal vinden?
  Dacht je dan dat de belastingbetaler de huur voor iedereen gaat betalen?

 38. Maria says:

  Voerman: Mag Voerman dat even normaal vinden?
  Dacht je dan dat de belastingbetaler de huur voor iedereen gaat betalen?

  Het abnormale is dat er toeslagen nodig zijn om te wonen, HRA is ook een toeslag!

 39. Expat says:

  Henk Waterman,

  Niet aan deze kant van het spectrum..

 40. Voerman says:

  Maria: Het abnormale is dat er toeslagen nodig zijn om te wonen, HRA is ook een toeslag!

  Eens, maar als het verlies van die toeslag gecompenseerd wordt door een belastingverlaging dan wordt die belastingverlaging voornamelijk betaald door de mensen die uitgerekend het minst van die toeslag geprofiteerd hebben. Klopt evenmin.
  Boevenwerk allemaal. Enfin, gaat gelukkig zo langzaam, dat gaandeweg aanpassingen zullen plaatsvinden. 🙂

 41. Voerman says:

  Maria: Het abnormale is dat er toeslagen nodig zijn om te wonen, HRA is ook een toeslag!

  Overigens is HRA geen toeslag maar gewoon een aftrekpost zoals er meerdere zijn.
  Zoals je kunt discusieren over de terechtheid van alle aftrekposten kun je ook discussieren over de terechtheid van de HRA, maar HRA vergelijken met huurtoeslag is nonsens en dat weet jij beter dan ik. HRA is een zaak die vanuit een ver verleden en tot op heden voornamelijk te maken heeft met inkomenspolitiek en wordt veelvuldig onterecht aangevoerd als een vals voorwendsel voor het bereiken van verschillende doelen.

 42. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Wat een boefje toch.
  Het moet de eerste keer zijn dat de polder een Hogehuizenprijsminnende maatregel neemt 🙂

 43. Dawg says:

  Voerman: Zoals je kunt discusieren over de terechtheid van alle aftrekposten kun je ook discussieren over de terechtheid van de HRA, maar HRA vergelijken met huurtoeslag is nonsens en dat weet jij beter dan ik

  Da’s hier echt een discussie met een baard. Hra is net zo goed een subsidie. Iemand anders betaalt nl. via hogere belastingtarieven voor de rente op hypotheekschuld.

 44. Juan Belmonte says:

  Philippulus: BAM heeft in de eerste negen maanden van het jaar 910 woningen verkocht. In dezelfde periode vorig jaar werden 1.592 huizen verkocht. Bestuursvoorzitter Nico de Vries verwacht dat het resultaat voor belastingen over 2013 aanzienlijk lager zal zijn dan de 291 miljoen euro verlies in 2012.

  Dat moet de piek zijn, waar Drs Ed van de Bijl zo uitvoerig over sprak in 2010 🙂

  WONINGNOOD !

 45. Juan Belmonte says:

  Maria: Kwartaalbericht ABN: “Hypotheekaanvragen stegen, hypotheekproductie kromp, marktaandeel stabiel.” Hmmm.. abnamro.com/nl/newsroom/ni…

  Hypotheekproductie kromp!!

  Allemaal weer wederom en opnieuw
  (en nogmaals)
  Lichtpunten 🙂

 46. Maria says:

  Netto inkomens per land, hoezee, hoezee…
  We horen bij de PIGS landen…

  Het geeft pijnlijk duidelijk weer waarom een jongeman met een goede opleiding en een aardig salaris twijfelt of hij wel een appartement huurt:

  https://twitter.com/cigolo/status/402101117154107393/photo/1

 47. Voerman says:

  Dawg: Da’s hier echt een discussie met een baard. Hra is net zo goed een subsidie. Iemand anders betaalt nl. via hogere belastingtarieven voor de rente op hypotheekschuld.

  Subsidie (van Latijn subsidium: ondersteuning, hulp, bijstand)
  Discussies krijgen een baard als……..
  Even goeie vrienden, Dawg. Tenslotte behoor je niet tot degenen alhier die zich niet verlagen tot ordinair taalgebruik. Kan Voerman wel waarderen.

 48. Maria says:

  Voerman,

  Als je met een bruto inkomen van € 1700,= per maand, op 27-jarige leeftijd, in dit land, geen veredelde zolderkamer durft te huren, is er iets ernstigs mis.

  Dan zijn we inderdaad weer terug in een ver verleden, mede door inkomens politiek.

  Als de inkomens politiek zover gaat dat je je tonnen of zelfs miljoenen schuld op je nek moet halen om minder belasting te betalen, zijn we echt van de pot gerukt.

  Voerman, er zijn maar twee lachende derden: de bank en de verhuurder, de rest wordt er alleen maar armer van!

  Je kinderen redden het best op een andere manier, anders verkoopt vader Voerman toch een stukje land om zijn kinderen een tonnetje te schenken om zo hun hypotheeklasten te verminderen?

 49. Steven says:

  Maria,

  Ach het gaat de goede kant op. Hier een grafiekje dat het verloop van de amerikaanse huizenmarkt vergelijkt met die van Japan (alleen 15 jaar eerder). Straks kan je die van Nederland er ook overheen plakken.

  http://www.money-for-nothing.nl/wp-content/uploads/file/Huizenprijzen%20VS%20en%20Japan.jpg

 50. Maria says:

  Voerman: Subsidie (van Latijn subsidium: ondersteuning, hulp, bijstand)

  Zullen we admin. eens vragen om een pol op te zetten en te vragen hoeveel mensen de HRA nodig hebben om maandelijks rond te komen?

  Zullen we het hier eens vragen?
  Als dat geen ondersteuning, hulp of bijstand is!

  Voor die mensen die het niet nodig hebben en als middel gebruiken om minder belasting te betalen (maar meer aan de bank!!) doneer wat een arme, u maakt misbruik van sociale voorzieningen!

 51. Voerman says:

  Maria: Je kinderen redden het best op een andere manier, anders verkoopt vader Voerman toch een stukje land om zijn kinderen een tonnetje te schenken om zo hun hypotheeklasten te verminderen?

  Voerman heeft verstandige en zelfstandige kinderen.
  Niet dat dat voldoende is, maar het heeft ze enorm geholpen. Eens als zij echt groot zijn……..

  Maria: Als je met een bruto inkomen van € 1700,= per maand, op 27-jarige leeftijd, in dit land, geen veredelde zolderkamer durft te huren, is er iets ernstigs mis.

  In je eentje moet je even de tering naar de nering weten te zetten, maar met z’n tweetjes heb je het bijzonder goed.

  Maria: Dan zijn we inderdaad weer terug in een ver verleden, mede door inkomens politiek.

  Voerman kan je praktijkvoorbeelden geven uit eigen ver verleden, maar laat ik het maar niet doen. Dom en oubollig.

  Maria: Als de inkomens politiek zover gaat dat je je tonnen of zelfs miljoenen schuld op je nek moet halen om minder belasting te betalen, zijn we echt van de pot gerukt.

  Weinig belasting willen betalen is iets anders als gewoon willen wonen.

  Maria: Voerman, er zijn maar twee lachende derden: de bank en de verhuurder, de rest wordt er alleen maar armer van!

  Niet alleen armer, je woont er ook voor. Kost geld.

 52. Maria says:

  Voerman: Als de inkomens politiek zover gaat dat je je tonnen of zelfs miljoenen schuld op je nek moet halen om minder belasting te betalen, zijn we echt van de pot gerukt.
  Weinig belasting willen betalen is iets anders als gewoon willen wonen.

  Maria: Voerman, er zijn maar twee lachende derden: de bank en de verhuurder, de rest wordt er alleen maar armer van!
  Niet alleen armer, je woont er ook voor. Kost geld.

  Voerman, laatste keer, ik beloof het!

  De meeste HRA gaat naar de mensen die dit het minste nodig hebben!

  Hierdoor komt het meeste terecht bij instanties die dit het minste nodig hebben, de banken!

  Belangrijkste wat je niet gequoted hebt:

  Voor die mensen die het niet nodig hebben en als middel gebruiken om minder belasting te betalen (maar meer aan de bank!!) doneer wat aan een arme, u maakt misbruik van sociale voorzieningen!

 53. Voerman says:

  Maria: Zullen we admin. eens vragen om een pol op te zetten en te vragen hoeveel mensen de HRA nodig hebben om maandelijks rond te komen?

  Niet nodig, Maria.
  Het verschrikkelijke van de hele HRA is, dat het voor grootverdieners een manier is om weinig belasting te betalen en te gebruiken voor renderende of consumptieve uitgaven. Voor de mensen die de HRA echt nodig hebben om hun huis te kunnen bewonen is het daarmee nog steeds geen subsidie maar een noodzakelijke aftrekpost.

 54. Voerman says:

  Maria: Als je met een bruto inkomen van € 1700,= per maand, op 27-jarige leeftijd, in dit land, geen veredelde zolderkamer durft te huren, is er iets ernstigs mis.

  Btw, je zou eens aan eenbijstandsmoeder kunnen vragen, wat zij met alleen die 1700E in de maand zou kunnen doen!

 55. Maria says:

  Voerman: Btw, je zou eens aan eenbijstandsmoeder kunnen vragen, wat zij met alleen die 1700E in de maand zou kunnen doen!

  € 1.700,= bruto is € 1.379,75 netto.

  In het benoemde geval:

  € 1.379,75 -/-

  huur 615,=
  energie 80,=
  zorgkost.100,=
  bel. gem. 30,=
  kpn/ziggo 15,=

  totaal 840,=

  subsidie 123,=

  totaal 717,=

  Omdat je werkt:

  kleding 100,=
  auto 150,=
  eten 200,=

  totaal 450,=

  uitgaven per maand: € 1.167,=

  Over om “groot te leven a la Lorenzo” € 212,75

  Oh, ik vergeet de teruggave voor de studiekosten, het sparen voor een huis en de vervanging voor de auto, de eerste en tweede vakantie en de inrichting van het huurappartement. Geen krant, geen abonnement, alleen werken, 40 uur per week.

  En ik heb nog zo mijn best gedaan op school!

  Geeft niet kind, ga je in het weekend toch bij McDonalds uit helpen!

 56. Steven says:

  Voerman,

  is bruto: dus zeg 1380 bruto. Gaat daar 600 vanaf voor huur (wat ik echt belachelijk vind voor een appartementje) dan krijg je al snel zoiets:

  1400
  -600 huur
  -90 gas/ licht/wate
  -25 locale belastingen
  -95 ziektenkosten
  -30 andere verzekeringen
  -100 vervoer
  – 70 afbetalen studie
  -50 telefoon/ tv
  =345 euro over per maand

  en dan vergeet ik vast nog wel wat (ik reken kleding en apparatuur zoals ijskast en wasmaschines niet eens mee)
  =

 57. Steven says:

  dus zeg 1380 NETTO (las het weer eens niet door)

 58. Maria says:

  Steven,

  Als het niet zo triest was, …….

 59. Steven says:

  maar goed: een verlaging van de huur van 600 naar 300 geeft voor de huurder een dubbel zo groot vrij besteedbaar bedrag per maand: fijn voor de huurder EN de economie.

 60. Maria says:

  Steven,

  We snapten hem wel..

 61. Maria says:

  Steven,

  Verhuurder maakt in het geval van “oude meuk” nog steeds ernstig goed rendement!

 62. latida says:

  Tsjaa..,

  Voerman: Overigens is HRA geen toeslag maar gewoon een aftrekpost zoals er meerdere zijn.
  Zoals je kunt discusieren over de terechtheid van alle aftrekposten kun je ook discussieren over de terechtheid van de HRA, maar HRA vergelijken met huurtoeslag is nonsens en dat weet jij beter dan ik. HRA is een zaak die vanuit een ver verleden en tot op heden voornamelijk te maken heeft met inkomenspolitiek en wordt veelvuldig onterecht aangevoerd als een vals voorwendsel voor het bereiken van verschillende doelen.

  Terwijl dat allemaal waar is, hebben huurtoeslag en hypotheekrenteaftrek wel met elkaar gemeen dat ze allebei de prijzen voor het wonen duurder maken en dat deze gelden via de wonende burger in de zak van de verhuurder of bank terechtkomen, de werkelijke eigenaren en beneficairen van deze regelingen.

  Zonder huurtoeslagen en hypotheekrenteaftrek was de belastingdruk lager geweest en hadden huishoudens per saldo meer te besteden gehad.

  Ook dat zijn feiten.

 63. Steven says:

  Maria,

  vraag me af of die huisjesmelkers gezien worden als werkenden. Ze zitten denk ik niet in de lijstjes van werkelozen; terwijl ze niets uitvoeren en alleen maar geld vangen. (ik geef ze geen ongelijk hoor: als men te veel betaalt voor het bezit dan laat je dat gewoon zo: zo lang het duurt)

 64. Steven says:

  even uitleg: ik ken iemand die in het centrum van Amsterdam huurt sinds de jaren tachtig en onder verhuurt voor 1800 per maand.. (en zelf op de ruime zolder zit)

 65. Voerman says:

  Jammer altijd, dat je op een log van “tegenspartelaars” voornamelijk met medespartelende kreten medestanders vindt.
  Je mag het eigenlijk niet verwachten, maar met wat meer redelijke dialoog zou e.e.a. ook voor de verstandige meelezer reden zijn om veel zaken alhier serieuzer op te vatten.

  latida: Zonder huurtoeslagen en hypotheekrenteaftrek was de belastingdruk lager geweest en hadden huishoudens per saldo meer te besteden gehad.

  Zo bijvoorbeeld!

  Oké,
  Genoeg voor het moment.

 66. Maria says:

  Voerman,

  latida:
  Tsjaa..,

  Terwijl dat allemaal waar is, hebben huurtoeslag en hypotheekrenteaftrek wel met elkaar gemeen dat ze allebei de prijzen voor het wonen duurder maken en dat deze gelden via de wonende burger in de zak van de verhuurder of bank terechtkomen, de werkelijke eigenaren en beneficairen van deze regelingen.

  Zonder huurtoeslagen en hypotheekrenteaftrek was de belastingdruk lager geweest en hadden huishoudens per saldo meerte besteden gehad.

  Ook dat zijn feiten.

  Latida, dank je wel!

 67. Steven says:

  Voerman,

  Je kan ook gewoon met redelijke argumenten komen. Ik laat het huishoudboekje zien van een net afgestudeerde die 600 euro huur moet betalen. Als je daar gewoon normaal op in gaat dan reageer ik ook normaal.

 68. Maria says:

  Steven,

  Ik denk niet dat het voor jou bedoeld was!

  Maar, what’s next:

  http://daskapital.nl/2013/11/nhg_op_sterven_na_dood.html

 69. Voerman says:

  Maria: Ik denk niet dat het voor jou bedoeld was!

  Jij kent het wezen van de Voerman; dank je Maria en welterusten.
  Allen welterusten.

 70. Maria says:

  Voerman,

  Welterusten!

 71. eric406 says:

  Voerman: Jij kent het wezen van de Voerman; dank je Mariaen welterusten.
  Allen welterusten.

  Voerman is hier alleen om te kunnen vertellen dat ie het zelf allemaal zo goed voor elkaar heeft. Zijn omgeving kan het waarschijnlijk al lang niet meer aanhoren.

 72. Voerman says:

  eric406: Voerman is hier alleen om te kunnen vertellen dat ie het zelf allemaal zo goed voor elkaar heeft. Zijn omgeving kan het waarschijnlijk al lang niet meer aanhoren.

  Heb alleen maar wat meningen verkondigd, geen persoonlijke successn vernoemd!
  Snap niet waarover je het hebt.
  Jijzelf denk ik ook niet, maar oké, je was er ook even. Ook welterusten. 🙂

 73. Maria says:

  eric406: Voerman is hier alleen om te kunnen vertellen dat ie het zelf allemaal zo goed voor elkaar heeft. Zijn omgeving kan het waarschijnlijk al lang niet meer aanhoren.

  Ieder mens zijn eigen waarde maar ook zijn eigen tijd!

  Ik denk dat Voerman het heel goed gedaan heeft maar ook hard gewerkt heeft voor hetgeen hij bezit.

  Het verschil met heden ten dage is dat, zelfs als mensen bereid zijn om hard te werken er in veel gevallen geen mogelijkheid meer is om “iets” bij elkaar te krijgen.

  De tijd waarnaar wij terug gaan ligt bij Voerman’s ouders en de mijne.

  Het was normaal toen om thuis te blijven wonen (van Vinex wijken had nog niemand gehoord, op de boerderij was plek genoeg)en je loon af te geven zodat het geheel rond kwam.

  Misschien dat dat de rijkdom heeft gebracht in latere jaren, kinderen die hun ouders geen kostgeld meer hoefden te betalen.

  Mijn god, hoe ver kan een land zinken?

  Van bankjes in het park, tot onmetelijke tennisbanen, tot gesponsorde voetbalclubs, tot een rijk Rijksmuseum, tot betaalde grootouders die op hun kinderen passen, tot PGB’s die ook mensen die het niet nodig hebben rijk maken, tot wegzinkende palen in winkelgebieden waar toch maar 1 auto per uur kwam, tot een gift aan landen waarvan we wisten dat ze toch al failliet gingen, tot wachtgeld aan bestuurders die iets ernstig mis gedaan hadden, tot miljarden euro’s die iedere dag weer “verkwanseld” worden…….. tot een keurige jongeman van 27 jaar die een keurige opleiding gevolgd heeft en daarna in een keurige baan terecht is gekomen en die niet op zich zelf kan gaan wonen maar die in 2013……. net zoals in de 50e en 60e jaren bij zijn ouders moet blijven wonen omdat hij anders niet rond komt.

  Chapeau voor ons, nietwaar.
  Maar niet alleen voor de BB “s, het betreft ook de patat- en achterbankgeneratie en alles wat daarbij hoort.

  We hebben met zijn allen iets verkeerd gedaan en we zullen met zijn allen terug moeten, liefst morgen!

  Welterusten

 74. Adamus says:

  ll:
  En de stand van het land november 2013

  z24.nl/wp-content/…/10/svn-nov-2013.jpg

  Horror huis en Horror Hypotheek

  zembla.incontxt.nl…everingen/24-02-2012

  Stille verkopen ? Maria, vertel?Banken die nu massaal de huizen met de ‘onherroepelijke volmacht’ in de markt gooien om die 10% eigen bijdrage met de NHG hypotheken te ontlopen ?

  Doorschuiven naar RaboPensioenfonds. Geld zat.

 75. Adamus says:

  BAM verkoopt nog 910 woningen

  BAM heeft in de eerste negen maanden van het jaar 910 woningen verkocht. In dezelfde periode vorig jaar werden 1.592 huizen verkocht. Bestuursvoorzitter Nico de Vries verwacht dat het resultaat voor belastingen over 2013 aanzienlijk lager zal zijn dan de 291 miljoen euro verlies in 2012.

  Aan grote partij verkocht?

 76. Adamus says:

  Steven:
  even uitleg: ik ken iemand die in het centrum van Amsterdam huurt sinds de jaren tachtig en onder verhuurt voor 1800 per maand.. (en zelf op de ruime zolder zit)

  Met een WAO uitkering 😉

 77. ll says:

  Gaat Edje voor de bijl ? 😉

  http://vastgoedpro.blogspot.nl/

 78. ll says:

  Vraaguitval hypotheken, nog een keertje

  http://www.dnb.nl/en/binaries/Chart-1_tcm47-295802.gif

  Draadje doet een beetje raar ……

 79. ll says:

  Lorenzo bedoelt u dit ? 🙂 die 10 miljard …….. maar dan in de NL uiteraard

  http://www.prosebeforehos.com/wordpress/wp-content/uploads/2010/12/net-worth-in-america.png

 80. Nico de Geit says:

  Maria: auto 150,=

  Dat is de huur van één maal per maand een auto huren?

 81. Nico de Geit says:

  Steven: 345 euro over per maand

  Dat is niet over maar voor de supermarkt. Zonder eten ga je dood. Fijn dat ademen nog gratis is.

 82. Nico de Geit says:

  eric406: Voerman is hier alleen om te kunnen vertellen dat ie het zelf allemaal zo goed voor elkaar heeft.

  Ook daar moet ruimte voor zijn.

 83. Nico de Geit says:

  ll: leven van 1 euro per dag

  Daar heeft mijn vader het ook altijd over, dat hij zo weinig uitgeeft. Ondertussen drinkt hij fiscaal aftrekbare koffie en eet koeken op kosten van het bedrijf.

  1 euro per dag is natuurlijk overleven, niet leven. Als het zo moet kun je je achter de oren gaan krabben of je überhaupt nog kinderen op de wereld moet zetten.

  Robinson Crusoë creëerde zijn eigen welvaart. Dat zou een oplossing kunnen zijn voor de toenemende armoede: kleine zelfredzame leefgemeenschappen.

  Als de maatschappij geen welvaart meer te bieden heeft kun je beter je eigen welvaart gaan maken.

 84. jodha says:

  Maria: er zijn maar twee lachende derden: de bank en de verhuurder, de rest wordt er alleen maar armer van!

  Maria, je vergeet de makelaar, de lachende jakhals. De verhuurder, die ziet ook wel dat de balanswaarde van zijn onderpand uit de ballon het putje in gaat. Bovendien, zonder verhuurders was er geen alternatief voor kopen, dat is de andere kant van het verhaal.
  Iets dat je nu kunt doen is bijvoorbeeld zorgen dat je went aan whole-foods plantaardig eten: beter voor de gezondheid, een stuk goedkoper en eigenlijk erg lekker. Daarbij, iedereen in zijn tuin een pruimenboom en wat groente verbouwen (of op het dakterras voor de zolderclochard), scheelt de kosten van vers fruit. Verder is er de lidl, in D-land de best lopende supermarkt en ze hebben er goede spullen tussen liggen. Zo bespaar je wellicht 1000 piek per jaar in een gezin met 2 kleine kids, toch al gauw 20% van je ski-vakantie in de kerstweek:-). Deflatie: reken maar met EFSF, ESM en andere maatregelen onder regie centrale bankiers die het vrije geld weer uit de samenleving terughalen. Bijdrukken? Als het voor AIVD, NSA, homeland security etc is prima, en de subsidies voor met name Shell en pharma komen vanuit de belastingbetaler. Gaat lekker zo!

 85. Maria says:

  jodha,

  De makelaar krijgt de huur- en kooppanden ook niet meer weggezet en gaat vanzelf naar de Lidl!

 86. eric406 says:

  Maar Maria, er zijn 16% meer woningen verkocht. Je kunt nog gewoon naar de AH 🙂

 87. Nico de Geit says:

  Maria: er zijn maar twee lachende derden: de bank en de verhuurder, de rest wordt er alleen maar armer van!

  Ik denk dat ook de bank en de verhuurder er uiteindelijk niets aan hebben. Banken kampen steeds vaker met niet terugbetaalde leningen, veel particuliere verhuurders zitten tot hun nek in de schulden terwijl het steeds lastiger wordt om iets rendabel te verhuren.

  In een neergaande economische spiraal is iedereen de klos. De één iets meer dan de ander.

  De oplossing is simpel: als het op de Titanic onleefbaar is geworden ga dan van boord op een onbewoond eiland en maak je eigen welvaart.

 88. lorenzo says:

  lapje: onderwaarde:
  The Netherlands …. the most corrupt country in the world!!!

  Misschien moet je eens in het buitenland gaan wonen voordat je zoiets schreeuwt. Doet het leuk voor de bühne hier, maar het is pure retoriek.

  Het paris Hilton syndroom ….

 89. lorenzo says:

  Maria: Ons geld is op, onze lasten hoog en met een koude winter in het vooruitzicht voorspel ik “energie-armoede”!

  nou zeg , zal het goed bij de groep doen , maar kijk eens buiten de deur (..) of ga eens met mij mee .
  Naar de Filipijen bijvoorbeeld : De NGO”s rollen weer over mekaar heen, de BN”ers slaan mekaar de hersens in om met hun kop op tv te komen en de Filipinos : die hebben geen geld nodig . Eerste zorg slechts .
  Over 2 weken zijn de cameras weer weg , als in Haiti alwaar er nu eenmaal niet gebouwd kan worden (..) , het geld ligt nog op de plank , salarissen worden rijkelijk doorbetaald , en de ollander …die geeft 15 euro , kan ie weer goed slapen . We zijn een rijk volk , de e-bikes vieren hoogtij . Genieten want op naar de volgende vakantie .

 90. NewKidInTown says:

  Voerman: ….Tenslotte behoor je niet tot degenen alhier die zich niet verlagen tot ordinair taalgebruik. Kan Voerman wel waarderen.

  Wat bedoel je hier eigenlijk precies mee, Voerman ?

  Ik kan er geen logisch statement uit peuren.

 91. Jaap Visser says:

  eric406,

  Kan nog net naar de ah… Maar dan alleen basic producten en bonus kopen…. Zou snel anders kunnen worden.

 92. Voerman says:

  NewKidInTown: Wat bedoel je hier eigenlijk precies mee, Voerman ?
  Ik kan er geen logisch statement uit peuren.

  Voerman is zelf niet bang van het gebruik van gespierde taal; mag zelfs een beetje schunnig zijn.
  Maar wat sommigen presteren spreekt vaak van diepgaande haat jegens personen die zij nooit ontmoet hebben en alleen berustend op grond van een andere mening , politieke voorkeur, leeftijd of funktie. Dat overschrijdt de grofste vorm van discriminatie en menselijk respect.
  Dat logisch statement had je overigens zelf kunnen verzinnen door betreffende posts te toetsen aan wat je zelf tracht fatsoenlijk te vinden.

 93. NewKidInTown says:

  @Voerman, ol snap het nog steeds niet, zeker niet deze reactie met veel omhaal van woorden, maakt het er nog onduidelijker op, voor mij althans.

  Jouw oorspronkelijke posting was:

  “Tenslotte behoor je NIET tot degenen alhier die zich NIET verlagen tot ordinair taalgebruik. Kan Voerman wel waarderen”

  Ik heb nog wel eens moeite met een dubbele ontkenning en gebruik dan voor me zelf even een truucje door in dit geval beide “NIET” weg te halen, dat is weliswaar niet exact hetzelfde maar bijna:
  Dan staat er:
  “Tenslotte behoor je tot degenen alhier die zich verlagen tot ordinair taalgebruik. Kan Voerman wel waarderen”

  “verlagen tot ordinair taalgebruik”, kan Voerman dus wel waarderen. Ik denk niet dat je dat bedoelt, vandaar mijn vraag. Want ik kan heel veel verzinnen (“Dat logisch statement had je overigens zelf kunnen verzinnen”) maar ik vraag het liever, dan weet ik het zeker en ga niet iemand anders woorden in de mond leggen zoals ik ze lees en interpreteer.

  Kom op, nog een keertje graag.

 94. NewKidInTown says:

  NewKidInTown: ol snap het nog steeds niet

  “Ik snap het nog steeds niet”

  Zelfs IK maak fouten 🙂

 95. Lex says:

  Nou breekt mijn klomp!

  Laat mij toch in de veronderstelling zijn dat banken de politiek sturen en niet andersom.

  Lijdt Blok naast gekheid nu ook al aan grootheidswaan?

  Maar wel vermakelijk dit alles. Zie het voor je: “Zeg Piet Moerland..” “Ja meneer Blok, wat is er meneer Blok, hoe kan ik u dienen als nederige onderdaan…?” Dacht het toch even niet. Dan zouden de salarissen wel anders liggen tussen die twee ;-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*