Variabele Hypotheekrente Postbank flink omlaag

Euribor logoDe Postbank komt met een flinke verlaging van de hypotheekrente: de variabele rente voor de maand december gaat van 5,867 naar 4,777%.

De Postbank meet iedere 15-de van de maand de internationale rentestanden. Afgelopen zaterdag dus. De Postbank kijkt daarvoor naar het één maandstarief op de Euribor, de graadmeter van de Europese interbancaire rente. Deze rente is de laatste maand met meer dan een procent gedaald naar 3,777%.

De hypotheekrente die de Postbank rekent kent een standaard opslag van 1% boven het Euribor tarief.

Een woordvoerster van de Postbank relativeert overigens de verlaging, deze geldt namelijk alleen voor de variabele hypotheektarieven. Mensen die een hypotheek met een rentevaste periode afsluiten, de overgrote meerderheid in Nederland, profiteren vooralsnog niet mee.

Overigens nemen meerdere banken voor de bepaling van de variabele hypotheekrente de Euribor als graadmeter. Zo ook ING. ING hanteert volgens een woordvoerster echter ook andere factoren mee bij het bepalen van de rentestanden, zoals het risicoprofiel van potentiele huizenkopers. De Postbank kijkt voor de variabele rente louter naar de Euribor. Van ING hoeven we dus niet per sé eenzelfde verlaging te verwachten, laat de bank weten.

De variabele rente en de rente voor de (middel)lange termijn ontliepen elkaar recentelijk weinig, iets wat economen als a-typisch omschrijven. Gewoonlijk ligt een variabele rente een stuk lager dan een vaste rente, en is een lening tegen een variabele rente over een lange looptijd in principe minder duur dan een lening tegen een vaste rente.

Probleem is echter dat variabele rente’s vrij plotseling kunnen stijgen. Om niet onverhoed in de problemen te komen, is een veelgegeven advies aan mensen zonder al te dikke beurs dan ook in ieder geval een deel van de hypotheekrente vast te zetten.

bron: overgeld.nl

Share Button
5 comments on “Variabele Hypotheekrente Postbank flink omlaag
 1. Bert says:

  Tja..wat hebben we hier nou aan?

  Denken ze nou echt dat mensen nu warm gaan lopen om een hypotheek af te sluiten met een variabele rente.
  Ook al is hij 1% gedaald…

  Dit is puur om de klanten/markt aan te trekken alleen ben ik bang dat ze de vaste rente naar beneden moeten stellen.
  Dat levert tenminste nog iets op.

 2. Piet says:

  Als ze alleen de variable rente omlaag gooien, dan wordt er dus een rentestijging in de toekomst verwacht. Anders zouden de vaste rentes ook wel dalen. Nou ja, van mensen die van een gokje houden misschien interessant. Best kans dat je er een paar jaar plezier van hebt zoals in 2001 en de jaren erna.

 3. Tolga says:

  Rabobank vandaag gebeld en daar is niks bekend van een verlaging van de variabele rente. Ze weten niet eens wat de toeslag is op je rente. Ze konden geen ene vraag beantwoorden en deden vaag volgens mij weten ze het bij de RABO zelf niet.

 4. Joop Kl; says:

  Niks vreemd aan. Postbank heeft volgens mij een vast percentage van 1% bovenop het Euribor tarief. Zij kunnen deze risico-opslag dus niet aanpassen, de meeste andere verstrekkers zijn hier contractueel wel vrij in en hebben hun risico-opslag wel verhoogt.

 5. S.Speelman says:

  Betaal bij ABNAMRO voor mijn hypotheek met variabele rente op dit moment 6.5 %. Krijg regelmatig bericht dat het verhoogd wordt, maar van de verlaging merk ik nog niet veel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*