Maxime Verhagen wil starters dieper de schulden in helpen

Met weinig geld kun je ruim tienduizend banen creëren in de bouw. Daarvoor moeten de startersleningen worden verruimd met 50 miljoen euro en gemeentelijke belemmeringen worden weggenomen. Dat zegt Maxime Verhagen van Bouwend Nederland tegen BNR.

Ik hoop dat de Kamer deze maatregelen oppikt. We hebben andere partijen nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer.”

Jongeren hebben geen behoefte aan subprime leningen. Als de prijzen ver genoeg gezakt zijn komt de boel vanzelf weer op gang.  Maxime vergeet dat de crisis is ontstaan door teveel schuld. Dit kan dus nooit de oplossing zijn.

schade-starterslening

bron: BNR Nieuwsradio

Share Button
Tagged with: , ,
37 comments on “Maxime Verhagen wil starters dieper de schulden in helpen
 1. Beurse Beurs says:

  Daar is tie weer!! Onze nationale rat.

 2. rubje says:

  eindelijk, de langverwachte oplossing. Je ziet nu al dat het effect heeft. De woningverkopen zijn in augustus met 20 procent gestegen!

 3. Juan Belmonte says:

  Heerlijk 🙂

  Dra Maxime Verhagen verkondigt weer eens Heilzame Werking van méér lenen.

  Met zijn reputatie als betrouwbaar politicus (wel vingers natellen) een prima aanwinst voor Hogehuizenprijsminnend NL 🙂

  Suggestie voor een reclamecampagne:

  Starterslening in 2013 ? Slimme Z !

 4. Juan Belmonte says:

  herhaling is de kracht van reclame.

  Deze “discussie” hebben we toch al gehad en afgerond ?

 5. bosa says:

  Met alle respect voor iedereen.

  Maar…. ik ben zo blij dat ik in 1995 starter was destijds.

  En niet de afgelopen vijf jaar. Ik gruwel bij de gedachte. Brr….

  Wil niet zeggen dat ‘ik mijn schaapjes op het droge heb hoor’. Maar ik zou de afgelopen jaren en vandaag de dag nooit ingestapt zijn.

 6. Juan Belmonte says:

  Gemeenten financierden
  via die o zo vriendelijke en gulle startersleningen
  de woekerwinsten op bouwgrond.

  Het ging de gemeenten niet primair om starters te helpen.
  Primair moesten ze geld binnenhalen voor hun eigen budget.

  En dat ze zich fors te rijk gerekend hebben is wel gebleken (zie vorig artikel).

  Wie nu een starterslening afsluit
  is met de kennis van nu
  een bewuste kamikazekoper.

 7. CDA says:

  Een Christen-democraat in hart en nieren zou Eurlings zeggen.

 8. Juan Belmonte says:

  Als Starters IETS nodig hebben is dat NIETS:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-11-2011/brandbrief-voor-startersleningen/#comment-91287
  en
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-11-2011/kees-de-kort-toekomst-huizenmarkt/#comment-91488

  Dr Wijffels (ex Rabo):
  NL gaat naar 80% financieren als maximum (dat is normaal in de rest van de wereld)

  Drs Taco van Hoek dacht in 2011 dat HRA niet zozeer een probleem was (er is een ZEEPBEL op BOG en een ZEEPBEL op de Hollandse Huizen-“markt”):
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/08-06-2012/hertaxeren/#comment-106793

  April 2013 Drs Taco van Hoek noemt de huidige leencondities overdreven strenge leennormen
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/04-04-2013/deense-huishoudschuld-is-de-hoogste-in-europa/#comment-137776

  Als VOLSTREKT GANGBARE LEENREGELS de doodsteek zouden zijn voor de NL woning-”markt” HOE OPGEBLAZEN is die woning-”markt” dan wel niet ?
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-06-2013/dag-pensioentje/#comment-150897

 9. Willem Nass says:

  Verhagen wil geen betaalbare huurwoningen, waarmee mensen die hun huis uit moeten omdat zij de huur of hypotheek niet meer kunnen betalen, goed geholpen zouden kunnen worden. In plaats daarvan wil hij de starters op nog hogere schulden jagen.
  Zoals elk piramidespel wordt ook het piramidespel van de huizenmarkt in stand gehouden door nieuwe deelnemers. In het piramidespel van de huizenmarkt worden die nieuwe deelnemers starters genoemd. Daarom moesten de starters op alle manieren gestimuleerd worden. Daarom worden mensen die hier niet aan mee willen doen, de zgn. scheefwoners, min of meer gecriminaliseerd.
  Ben je zelf zo’n starter, denk er dan wel aan dat er als je je huis uit moet omdat je de hypotheek niet meer kan betalen, geen “sociale” huurwoning beschikbaar is. “Doorstromen” mag, maar alleen van huurwoning naar koopwoning en van een goedkopere naar een duurdere woning, niet andersom.
  http://www.eo.nl/tv/knevelenvandenbrink/artikel-detail/toename-gezinnen-in-daklozenopvang-alarmerend/

 10. tinus says:

  Het is vooral de droefheid, het gebrek aan denkkracht het domweg volhouden dat meer lenen wenselijk is die zo teleurstelt.

  Dat en de wetenschap dat deze lobby een buitengewoon sterke invloed heeft op de politiek en het besluitvormingsproces.

  Ik neem Maxime in die zin niets kwalijk. Triester is dat hij met zijn boodschap nog steeds welkom is in cirkels die ertoe doen.

  @ Willem Nass,

  Inderdaad…the only way is up!

  Ik zie dit mechanisme terug in de plaatselijke politiek.

  Elk plan dat bedoeld is om wonen even betaalbaar te houden of zelfs goedkoper te maken is bij voorbaat kansloos.

  Of in het gebezigde jargon: “nieuwbouwplannen moeten niet concurrerend zijn met bestaande bouw”.

  Het gevolg: bouwplannen met vooral dikke huizen bedoeld om doorstroming en het benutten van overwaardes op gang te brengen.

  Dat geen hond zit te wachten op deze huizen en die nu niet meer betaalbaar zijn, daar heeft de gemeente geen boodschap aan.

  En ook triest: dit sentiment wordt gedeeld door zowel het linkerdeel van het politieke spectrum als het rechterdeel en alles wat zich ertussen bevindt.

  Zal er wel mee te maken hebben dat er geen huurders en starters in de gemeenteraad zitten.

 11. De Pessimist says:

  Zei Colijn ook, jankenbakken die het maar hebben over boven stand geleefd waar ze bedoelen verkeert gefinancierd .Boot is nou niet het licht in de economische wereld waarvan je nieuwe inzichten kan verwachten .Als hij zou zeggen dat er nu onder onze stand geleefd word zou ik daar iets bij voor kunnen stellen .Er wordt nu 10% Potentieel BBP door het putje gespoeld door collectieve luiheid

 12. Willem Nass says:

  tinus: Zal er wel mee te maken hebben dat er geen huurders en starters in de gemeenteraad zitten.

  De meeste politici, ook plaatselijke, hebben dure koophuizen met hoge hypotheken en hebben daarom financieel belang bij hoge huizenprijzen.

 13. snorkel says:

  Hypotheken opknippen, in pakketjes onderbrengen en verkopen aan investeerders tegen “zo weinig mogelijk voorwaarden”. Kan niet mis gaan toch? Daarom doen we het gewoon weer: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/09/17/bedrijven-kunnen-straks-in-hypotheken-beleggen/ – En om te voorkomen dat we achteraf kritiek krijgen als de staat onverwacht te hulp moet schieten, doen we het ditmaal met vooraf expliciet gemaakte staatsgarantie. Verwachtingsmanagement heet dat

 14. snorkel says:

  Wat een grapjas, die Maxime! Startersleningen moeten ook beschikbaar komen voor mensen die NIET een stukje grond van de gemeente overkopen.

  Hallo Maxime!… Die hele startersleningen zijn bedoeld om de grond van de gemeente van de hand te doen. Waarom zou een gemeente iemand geld lenen om het ERGENS ANDERS uit te geven? Zou ik NOOIT doen als ik een gemeente was.

 15. De Pessimist says:

  snorkel,

  De genen die het hardst roepen dat de samenleving niet maakbaar is proberen de de financiële werkelijkheid te maken ,maar laat dat nou juist het meest on maakbare onderdeel te zijn in een samenleving

 16. Paul says:

  Jaren lang hebben we de woningmarkt voorzien van miljarden aan belasting voordelen. Nu is het geld op. Komen ze er achter dat de woningmarkt niet kan bestaan zonder de hulp van de overheid en de banken.
  Maar de overheid zijn eigenlijke gewoon failliet. Als de Rabobank, ING, ABN AMRO, SNS en andere hypotheek verstrekkers. De waarden van de uitstaande schuld tegen de huidige waren in boeken moeten zetten zijn ze allemaal failliet.

  Dan hebben we mensen zo als Verhagen, Arnoud Boot die de bubbel op de huizenmarkt nooit hebben zien aankomen. Dus ook totaal niet begrijpen waarom die er is. Komen met het recept van de dokter. Dat ze dokter al jaren voor deze kwaal heeft voorgeschreven. Maar totaal averecht heeft gewerkt.

 17. Dawg says:

  We proberen het gewoon nog een keer denkt Maxime. Gebeurt in de beste kringen:

  http://www.nrc.nl/joris/2013/09/13/nog-een-keer-proberen/

 18. scheefhuurder says:

  teveel schuld heeft deze ellende veroorzaakt en gaat haar niet oplossen. niet echt ook een christelijk gedachtengoed dit.

 19. De Pessimist says:

  Wat raaskalt die Boot toch weer lekker dom als hij het heeft over boven onze stand geleefd waar hij bedoeld dat we de welvaart verkeerd gefinancierd is geweest zodat we nu ver ONDER onze stand leven maar waar wel lekker collectief lui zijn en biertjes aan het drinken zijn bij het vissen in plaats van werken en welvaart creëren in de fabriek.

 20. Frans says:

  scheefhuurder:
  teveel schuld heeft deze ellende veroorzaakt en gaat haar niet oplossen. niet echt ook een christelijk gedachtengoed dit.

  Nee, je had vroeger het zogenaamde Debt Jubilee: een keer in de 50 jaar werden de schulden weggescholden.
  Verder is het hele bankieren van nu niet bepaald christelijk, dan is de islamitische manier van bankieren veel christelijker. (geen rente berekenen)
  Maar goed, we weten het nu: Maxime is nu uit de kast gekomen als onverfalste bankhoer.

 21. Frans says:

  onvervalste…

 22. erik(trol) says:

  Wat een rust hier vandaag….Zou dat komen doordat er 20% meer huizen gekocht zijn, of dat de hypotheekrente aftrek gewoon in stand blijft, had nogal wat reactie’s verwacht vandaag op prinsjesdag. De moed opgegeven heren en dames?? Dan zou ik zeggen…..rennen naar die makelaars!!!

 23. Lex says:

  Even serieus. Mijn collega’s en ik kosten ons bedrijf 200k per jaar. Dat is niet wat wij krijgen, maar wat het de onderneming kost om ons op de loonlijst te hebben, dure vierkante meters waar ik werk, pensioen, voorzieningen, infrastructuur en dan natuurlijk nog wat salaris voor de werknemer. Dus voor een miljoen heb je 5 mensen aan het werk. Oke een bouwvakker verdient wat minder en misschien wat minder dure vierkante meters voor zijn werkplek. Dus zeg 10 bouwvakkers voor een miljoen aan bedrijfskosten. Mijn apparatuur is goedkoper; computer, in plaats van vrachtwagens hijskranen etc. Dus met 50 miljoen heb je 500 mensen aan de praat. Ik weet niet in welk ummogummo land Maxime 10.000 aan de praat kan krijgen met 50 miljoen, maar als hij het me zegt, zorg ik dat mijn bedrijf daar ook een fabriek opstart, want dat drukt de kosten.

 24. eric406 says:

  In het kader van transparantie op de vastgoedmarkt:

  Boschstraat 65, 5301 AC ZALTBOMMEL 157000
  Kramersgildeplein 66, 6826 KP ARNHEM 74000
  Houtmanskampweg 15 A-B-C-, 6669 MZ DODEWAARD 307000
  St. Antonielaan 211, 6821 GH ARNHEM 148000
  Oliemolenwal 7 A, 4001 AV TIEL 86000
  Benedensteenakkers 14, 7041 BS ‘S-HEERENBERG 104000
  Motorjacht genaamd: Tabaluga 00, 0000 XX Lathum 6000
  Rijnbandijk 111 100, 4021 AG MAURIK 4000
  Rijnbandijk 111 50, 4021 AG MAURIK 9000
  Johan de Wittlaan 259 II, 6828 XL ARNHEM 100000
  Johan de Wittlaan 261 A, 6828 XL ARNHEM 110000
  Johan de Wittlaan 261 I, 6828 XL ARNHEM 82000
  Johan de Wittlaan 261 II, 6828 XL ARNHEM 84000
  Stollenbergweg 78, 6572 AD BERG EN DAL 115000
  Elferinkdijk 4, 7255 PW HENGELO GLD 140000
  De Zandakkers 32, 6674 DJ HERVELD 77000

 25. magnum says:

  Goed lezen Erik. Dit zijn de kadaster cijfers die zoals door een van de betere posters hier al eens is aangegeven tegenwoordig met veel korter vertraging de NVM verkoop cijfers volgen.

  Maar wat ik al weet is dat er al een kleine pre run is op goed & groot & goedkoop. Ook ik heb er voor derden zo al twee gekocht.

  Want wat wil het geval als er in de (schoon)familie een paar knaken te verdelen zijn en het afschaffen van de schenkingsrecht op de 100.000 ton voor aankoop huis nu def doorgaat.

  Als beide opa’s en oma’s en pa en moe een keer meedoen kun je 4 x 100.000 belastingvrij doen. De slimmerts doen nog een keer met max tot 118.000 a 10% en heb je op één akte per kind 850.000 naar de volgende generatie gewerkt voor net geen 44.000 Scheelt je toch > 150k+ aan tax. Dank u.

  Het mooie is dat ze over die 850 toch al snel 8.5k vermogensredenment heffing zouden hebben betaald en nu niet meer.

  Overdrachtsbelasting boeit niet. In juli/aug al ingekocht en overdrachtsbelasting is betaald en binnen 12 mnd doorverkopen is dat nul. Alleen 2x de akte.

  Omdat die regeling maar 18 mnd gaat duren is het zaak dat je zo al een optie had moeten nemen. Regeling gaat nu echt in als het op de golfbaan een beetje rondgaat goed loskomt heb je en minder keuze en betaal je realtief meer.

  Nu instappen geen goed idee? Maybe maar prijs kan tussen nu en 10 jaar nog 30% zakken en ben je per saldo nog stukken goedkoper uit. Reken maar na.

 26. snorkel says:

  erik(trol),

  Iedereen is met de e-bike naar het bos. En op de terugweg een terrasje pakken natuurlijk.

 27. Dawg says:

  Maar gelukkig is de bodem van de huizenmarkt in zicht probeert deze hoernalist het nog eens een keertje:

  http://www.z24.nl/geld/huizenbubbel-in-beeld-zo-steeg-en-daalde-huizenprijs-per-provincie-378027

  En neemt daarbij 2003 als basisjaar.

  Dit is het goeie plaatje (Erik(trol), kijk je even mee:

  http://vastgoed.centerofexcellence.fakton.nl/2013/01/spaar-de-woningmarkt-geef-jonge.html

 28. ll says:

  ‘ Op de koopmarkt komen minder prikkels voor het aangaan van hoge schulden en risico’s ‘

  uw rijksoverheid ………

  Nou snap je het weer niet, Maxime wil MEER perverse ( sub-prime ) risico prikkels, en de overheid wil juist geen perverse prikkels 🙂 , gek toch, iedereen raakt hier een beetje van in de war ……..

  http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/09/17/perspectief-voor-woningmarkt-rijksdienst-kleiner-en-beter.html

 29. Dawg says:

  De Pessimist:
  Wat raaskalt die Boot toch weer lekker dom als hij het heeft over boven onze stand geleefd waar hij bedoeld dat we de welvaart verkeerd gefinancierd is geweest zodat we nu ver ONDER onze stand leven maar waar wel lekker collectief lui zijn en biertjes aan het drinken zijn bij het vissen in plaats van werken en welvaart creëren in de fabriek.

  Ik zit te wachten op de oenconoom die mij gaat uitleggen hoe het kan dat wij collectief al brood gegeten hebben dat nog niet gebakken was, in auto’s hebben gereden die nog van de lopende band af moesten komen en gebruik hebben gemaakt van huishoudelectronica die nog ontworpen moest worden.

  Wacht al jaren op het antwoord.

 30. ps says:

  dit gaan we in de toekomst vaker zien:
  http://www.rtvnh.nl/nieuws/112623/Grachtenpand+te+koop+m%C3%A8t+oma
  wie wil nou niet een gezellige opa Voerman op zolder? 😉

 31. ll says:

  Nou ben ik al 5 jaar bezig om de banken te redden ( met onvrijwillige bijdragen ) , en er komt maar geen eind aan ……., terwijl Wellink al in 2008 verkondigde dat banken gewoon failliet moeten kunnen gaan ……..

  http://vorige.nrc.nl/economie/article1881283.ece/Banken_moeten_failliet_kunnen_gaan

 32. DenVrolijkeHuurder says:

  “Op de koopmarkt komen minder prikkels voor het aangaan van hoge schulden en risico’s. Het maximaal toegestane verschil tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van de woning (‘loan to value’) wordt in 2014 met 1%-punt verlaagd naar 104%. Ook gaat het maximale tarief waartegen hypotheekrente kan worden afgetrokken vanaf 2014 jaarlijks met 0,5%-punt omlaag. De opbrengst wordt volledig terug gegeven door het verlengen van de derde schijf in de inkomstenbelasting.”

  Ik lees hier nergens ‘VOOR NIEUWE GEVALLEN’ m.b.t. de HRA…

 33. snorkel says:

  ps:
  dit gaan we in de toekomst vaker zien:
  rtvnh.nl/nieuws/11…te+koop+m%C3%A8t+oma
  wie wil nou niet een gezellige opa Voerman op zolder?

  Ah, het oude oma’tje is nog steeds niet verkocht zie ik… Gek heh?! 😉

 34. Dawg says:

  ‘r Kan nog best meer schuld bij:

  “All the previous imbalances are still there. Total public and private debt levels are 30pc higher as a share of GDP in the advanced economies than they were then…

  http://www.telegraph.co.uk/finance/10310598/BIS-veteran-says-global-credit-excess-worse-than-pre-Lehman.html

 35. De Pessimist says:

  Frans: Verder is het hele bankieren van nu niet bepaald christelijk, dan is de islamitische manier van bankieren veel christelijker.

  De meeste geloven verbieden het bankieren en waarschijnlijk zijn ze daarom ook zo succes vol geworden .Het joodse geloof had een uit wegje door onderscheid te maken tussen joden en niet joden en zij mochten wel aan niet joden geld uitlenen maar niet aan soortgenoten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*