Hogere NHG alleen bij aankoop woning

De tijdelijke verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) naar 350.000 euro waarmee het kabinet de woningmarkt wil stimuleren, is uitsluitend van toepassing bij de koop van een woning. Dat heeft minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie afgesproken met het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW).

Deze stichting die voor de NHG verantwoordelijk is, heeft de banken vandaag geïnformeerd over de aanpassing van de regels die gelden voor hypotheken boven de oude kostengrens van 265.000 euro.

Met de hogere kostengrens die op 1 juli van kracht werd, komen meer mensen in aanmerking voor een hypotheek onder de NHG. Het kabinet gaat ervan uit dat dit een positief effect heeft op de stagnerende woningmarkt omdat aspirantkopers onder de NHG-regels naar verwachting gemakkelijker een lening zullen krijgen van de banken. De woningbezitter krijgt de garantie dat er geen restschuld overblijft bij een eventuele gedwongen verkoop van de woning.

De NHG blijft met de nieuwe regels ook openstaan voor het oversluiten naar een hogere hypotheek wegens woningverbetering, maar daarvoor blijft wel de oude kostengrens van 265.000 euro gelden. Minister Van der Laan heeft afgesproken dat hypotheken die dit bedrag te boven gaan niet in aanmerking komen voor oversluiting naar NHG-voorwaarden omdat de verhoging van het NHG-plafond exclusief bedoeld is voor het stimuleren van de woningmarkt. De verhoging van de NHG geldt tot 1 januari 2011.

bron: Blik op Nieuws.nl

Share Button
Tagged with: ,
97 comments on “Hogere NHG alleen bij aankoop woning
 1. M says:

  Er wordt in elk geval enigszins paal en perk gesteld.

  De verhoging van de NHG geldt tot 1 januari 2011.
  …In tegenstelling tot eerdere berichten over een aanstaand economisch herstel tegen het eind van dit jaar of begin 2010.

 2. M says:

  @Chantal

  Hoe verklaar jij dat huurwoningen goedkoper worden?

  Dat kan toch helemaal niet?

 3. Okkie says:

  @Het is vooral opvallend dat er meer huurwoningen uit de lagere prijsklasse bijkomen dus niet alleen maar onverkoopbare koopwoningen.

 4. Niek says:

  @1:
  ben benieuwd wat de maffia nu weer verzint om hier onderuit te komen; reken maar dat het gebeurt.
  Regels zijn bij NHG hypotheken altijd een wassen neus gebleken, ze accepteren gewoon alles.

  @2/3:
  kletsverhalen van de verhuurmaffia (Direct Wonen en Rotsvast, net zo crimineel als de gemiddelde makelaar en projectontwikkelaar). Met dit soort getallen kun je helemaal niks; het gaat vermoedelijk over het huurbestand van Direct Wonen maar dan wel vreemd dat ze ergens huurprijzen van 450 euro noemen die in principe onder huursubsidie vallen (dat zullen dan wel bezemkasten zijn, deze verhuurders kennende).

  Ik denk dat er eerder aanbod boven de 1000 euro/maand bijkomt, als ik de diverse websites zo bijhoudt. Dus ik ben benieuwd waardoor dit dalend gemiddelde veroorzaakt wordt. Misschien was het gemiddelde altijd kunstmatig hoog door de 2000-3000 euro/maand expat woningen in de Randstad, en gaan die nu door een veel groter huuraanbod relatief minder meetellen?

  hoe dan ook, bij huurwoningen is er minstens zo’n gigantisch gat dus vraagprijs en prijs van werkelijk verhuurde woningen als op de koopmarkt.

 5. Wowly says:

  Kijk, dat valt me nou mee. Ik voorzag echt een hausse aan oversluiters met hun ‘deurbelverbouwing’. Dáár was het niet voor bedoeld.

  Wowly

 6. Niek says:

  P.S.: of misschien is de expat markt wel aan het instorten, waardoor verhuurders die zich daar op richten noodgedwongen lagere prijzen gaan vragen. Zou me gezien de economische ontwikkelingen niets verbazen.

 7. chantal says:

  @M 2
  Huisbazen investeren nu ook minder in hun huurwoningen (jammer genoeg). Dus die keuken van 20jaar oud en eigenlijk afgeschreven is, zal het nu 25-30jaar moeten volhouden. Waardoor die woningen die anders een duurdere prijsklasse werden door renovatie, nu verder zakken naar de lagere prijsklasse.
  Voor die huisbaas blijft er nog steeds winst, die keuken en die enkel glas ramen waren immers al afgeschreven en doen nu langer dienst.

 8. Niek says:

  @7:
  ik hoorde uit de VS de laatste tijd juist het tegendeel, nl. dat huisbazen alle zeilen moeten bijzetten om nog huurders te krijgen of ze vast te houden. Huurders worden gelokt met 1-2 maanden gratis huur of allerlei andere extra’s. Ik denk dat ik over een jaar een ijzersterke onderhandelingspositie heb om de huur omlaag te schroeven, als ik hier wil blijven wonen; keus in overvloed.

 9. chantal says:

  ja, dat kan ik me voorstellen. Vooral in Amerika.
  Degene die hun kapitaalkrachtige huurders wil houden, moet renoveren… want anders zijn ze weg, op een ander, waar ze wel een nieuwe keuken krijgen.

  Alles hangt dus ook van huisbaas af. Er zijn er ook veel die niet genoeg reserve hebben voor hun huurders nu een nieuwe keuken te geven. En dan zijn er ook velen die wel reserve hebben, maar het niet willen lossen. Dus ook daar een toename van goedkopere prijsklasse woningen en afname duurdere prijsklasse woningen. Een ding ben ik zeker van… je investeerd geen keuken als ze niet zal renderen.

 10. Kees2 says:

  @ 7,

  Haha wat een draaikont die Chantal 😉

  Wederom blijkt dat huurwoningen ook goedkoper worden en dat jouw voorspellingen dus niet correct waren. In plaats van je ongelijk als een volwassene toe te geven verzin je iets over een keuken dat helemaal niets aan je ongelijk afdoet.
  (En om dan toch maar op je gedraai te happen: je voorspelde toch ook grote inflatie over enkele jaren, dus verhuurder snijdt zichzelf in de vingers)

 11. chantal says:

  @kees 1 – 2 en 3
  Het zijn ook altijd wel dezelfde die graag nog iets persoonlijk toevoegen. Jammer, maar zoals ik toen reeds gezegd heb : het zegt meer over die persoon zelf, dan over de persoon die het persoonlijke over zich heen krijgt. Ik sta hier altijd open voor discusie, wil je iets meer van mij? Moet ik echt naar je mond praten? Wat voor zin heeft dat voor ons allemaal?

  Enja, ik investeer wel in keukens… want door die inflatie (waar IK sterk in geloof) zullen die nog extra renderen.
  Maarja, ik ben ook geen meerderheid (zoals ik autoloos ben, 2dehands kleding draag etc) dus wat andere huisbazen doen, daar heb ik geen invloed over.

 12. Okkie says:

  @Niek:
  Mijn verhuurder heeft nog steeds vooral woningen onder de 1000 euro, hieronder zelfs 2-onder-1-kap. Direct Wonen is echt een afzetter als je het prijs/kwaliteit niveau ziet, ik snap niet waarom daar nog mensen intrappen.

 13. chantal says:

  @kees
  om mijn woorden nog wat kracht bij te geven, kom ik natuurlijk weer met sources uit Belgie af.

  In Belgie is sinds de crisis de verkrotting van woningen drastisch aan het stijgen. Logisch ook, als bouwfirma’s stilvallen, geen werk hebben etc…

  De vlaamse overheid is dan ook enkele maanden geleden gestart met een website waar alle mensen leegstaande woningen kunnen melden.
  Om een beter beeld te krijgen van de leegstand van woningen heeft sp.a Brussel een Meldpunt Leegstand opgezet. Wij willen leegstand aankaarten omdat het bestaan ervan niet te rijmen valt met de lange wachtlijsten die er zijn voor woningen.

  Ga naar de pagina ‘Leegstand in Brussel’ en ontdek waar leegstaande woningen zijn.

  In afwachting van een interactief meldpunt, kunt u leegstand alvast melden door het adres en eventueel foto van de woning alsook de vermoede termijn van leegstand door te geven via onderstaand link.

  http://spabrussel.wordpress.com/

  Deze gaat over brussel, er zijn er nog…

 14. Get a Life! says:

  De verhoging van de NHG geldt tot 1 januari 2011.

  Wat willen ze hier nu mee zeggen: Vanaf 2 januari 2011 is het herstel dermate dat met de nu geldende huizenprijzen de boel vast en zeker weer op gang gaat komen? Of is het zo dat de NHG met deze verhoging naar 350k weer in lijn is gebracht met de huizenprijzen van tegenwoordig en op 1 januari sprake is van een gemiddelde daling van 32% (350/265)?

  Ik kies voor antwoord B!

 15. Zoekertje says:

  @12, Okkie:
  Vertel mij maar waar ik die betaalbare hurwoningen in de Randstad kan vinden. Tips zijn welkom!

 16. Okkie says:

  @chantal:
  Huurwoningen kunnen dus wel in prijs zakken als ze niet meegaan met moderne eisen? Fijn dat je mijn stelling onderschrijft. Een professionele corporatie zal een keukenblok vervangen na het verstrijken van de economische levensduur in plaats van klachten over defecten af te wachten.

  Nogmaals, woningen worden niet duurder door renovatie. Ze blijven hierdoor hoogstens op peil.

 17. Okkie says:

  @chantal nr.9:
  Zucht, er valt niets te renderen aan een standaard keuken. Een huurder heeft recht op een onversleten en functionerend model.

 18. Okkie says:

  @Zoekertje:
  Voor hartje Amsterdam zul je altijd de hoofdprijs betalen, maar in de randgemeenten moet het geen probleem zijn. Ik zie op Funda nog genoeg onder de 1000 euro.
  http://www.funda.nl/huur/nieuw-vennep/huis-7290171-havenpoort-36/

 19. Okkie says:

  @chantal nr.13:
  Wat denk je zelf dat verkrotting met de verhuur- of verkoopprijs doet van een woning?

 20. chantal says:

  @okkie
  natuurlijk… en als je niets doet van onderhoud en renovatie, belanden ze uiteindelijk als ‘krot’. Allemaal…
  Dus huren zakken niet, ze stijgen door inflatie. Nog meer na renovatie. En natuurlijk is de waarde van een huurhuis lager als de de keuken 20jaar oud is, dan wanneer ze pas nieuw is. Ik snap niet goed wat je daar niet aan verstaat…
  Maar er van uitgaan dat huisbazen gaan verhuren aan verlies? Goe bezig…

  En ik renoveer nog snel, voor die inflatie er is. Voor goedkope keukens geen 4000€ kosten, maar 20000€ door die inflatie.

 21. Niek says:

  @20:
  stijgen met inflatie resp. verbetering kan alleen als de huren om te beginnen realistisch waren. Dat is het probleem in NL: de huizenprijzen, en bijgevolg een groot deel van de vrije huren, zijn totaal onrealistisch. Dus dat gaat allemaal hard zakken en alleen bij goed onderhoud (of flinke inflatie) zal de huur minder hard zakken.

  Maar er van uitgaan dat huisbazen gaan verhuren aan verlies? Goe bezig…
  je klinkt nu net als de gemiddelde Nederlandse huizenverkoper die never nooit niet met verlies gaat verkopen.

  Als er één artikel is waarvoor ik deflatie verwacht dan is het wel keukens trouwens, wellicht uitgezonderd de allergoedkoopste. Giga opgeklopte prijzen, daar kan minstens 50-75% vanaf (helemaal als dankzij het stoppen van het grote pyramidespel straks kersverse huiseigenaars minder te besteden hebben en nog veel meer keukenfirma’s failliet gaan).

 22. Bouke says:

  Terug naar het onderwerp van deze post: de NHG verhoging gaat alleen gelden voor nieuwe aankopen.

  Maar waarom gaat deze regeling pas op 17 september in? TWEE MAANDEN voorbereidingstijd? Ik voorzie nog heel veel oversluitingen begin t/m 16 september!

 23. Wim Jansen says:

  @ Niek.Wat dacht u van de reactie onlangs inzake Wilders ? 30% van de Turken[moslims] wil desnoods dit land verlaten [aldus de nieuwsmedia ]. als dat doorzet , dan kan u wel eens gelijk krijgen van een massaal overschot !!

 24. Okkie says:

  @chantal:
  Ik begrijp prima dat een huis met een oude keuken minder oplevert. Echter, jouw bewering dat een gerenoveerd huis meer oplevert dan inflatie raakt kant noch wal. Een huis zal op peil moeten blijven om mee te komen met inflatie.

 25. Wim Jansen says:

  @ Niek 23. Ik bedoel een overschot van huurwoningen , en vaak nog wel van de lagere prijsklasse……als die huizen niet opnieuw verhuurd worden dan krijg je mijns inziens van die z.g. spooksteden…of ze moeten die huurwoningen gaan besteden aan Quatanamo-B gevangenen, waar JPB-CDA zijn plannen al voor heeft medegedeeld.

 26. Okkie says:

  @chantal:
  Je renoveert voordat de inflatie er is? Hiervoor moet je terugreizen in de tijd met prof. Barabas.

 27. Okkie says:

  @Niek nr.21:
  Ik vind het in mijn regio nog wel meevallen met vrije huurprijzen, assortiment van DirectWonen uitgezonderd.

  Ooit was ik als student zo onnozel om me in te schrijven bij DirectWonen. In plaats van echt te bemiddelen stuurden ze naar een kijkavond, waar de huidige bewoners van het studentenhuis mochten kiezen uit de gegadigden. Dat is natuurlijk niet het soort bemiddeling waar je voor wil betalen, je kunt ook zonder DirectWonen naar kijkavonden gaan.

 28. Okkie says:

  @Wim Jansen:
  Wilders jaagt alleen de aangepaste hoogopgeleide moslims weg met zijn geblaat. De moslims die je hier wilt houden gaan als eerste. Radicalen en criminelen, die de minderheid vormen onder moslims, gaan als laatste.

 29. Niek says:

  @23:
  geloof ik niks van; misschien gaan ze weg als Wilders besluit om geen uitkeringen meer te verstrekken aan deze groepen (al denk ik eerder dat er nog meer in de criminaliteit gaan dan).

  @25:
  die goedkope huurwoningen worden gewoon gebuldozerd, doen ze in mijn regio al jaren (met vette subsidie) en zal straks ongetwijfeld ook in de Randstad gebeuren, om de prijzen hoog te houden.

  @27:
  In mijn regio is alleen Rotsvast aktief, is geloof ik nog een graadje erger dan Direct Wonen. Veel van hun huren zijn zeker een factor 2 hoger dan wat realistisch is; zelfs een aftands studentenkamertje moet zo’n 800 euro kosten (terwijl veel studenten hier dankzij gemeentelijke subsidie voor 275 euro in een nieuwe studentenwoning zitten, incl. kosten van schoonmaak/internet enz. enz. enz. – en maar klagen over de hoge prijs …).
  Veel prive personen die verhuren orienteren zich met hun prijs duidelijk op het aanbod van Rotsvast, die overal adverteren.

  @28:
  ik vrees dat je helemaal gelijk hebt. Voor degenen die van goede wil zijn is het nu al moeilijk, en met Wilders aan kop helemaal hopeloos. Ik geef ze groot gelijk dat ze weggaan, en denk dat de meesten buiten NL met gemak meer kunnen verdienen.

 30. Buddy says:

  @okkie

  onzin, echt aangepaste hoogopgeleide moslims zien in Wilders geen enkele bedreiging.

  @niek

  voor diegene van goede wil is het absoluut niet moeilijk. Die spreken namelijk vloeiend Nederlands,kunnen rekenen en zijn vriendelijk. Ik ken er genoeg en koop er zelfs mijn groente en fruit.

  Trouwens wat heeft dit met een hogere NHG te maken?

 31. Okkie says:

  @Buddy:
  Natuurlijk vormt Wilders geen bedreiging voor moslims van goede wil, hij heeft niets te zeggen in de regering. Echter, ze worden dagelijks door hem en zijn aanhangers beledigd en gediscrimineerd. Natuurlijk hebben ze daar geen zin meer in en zoeken ze hun heil ergens anders. Juist bij mensen die zich wel aanpassen en Nederlands spreken komt het extra hard aan, stank voor dank.

 32. Okkie says:

  @Buddy:
  We hebben verhoging van de NHG o.a. aan Wilders te danken, evenals het in stand houden van de HRA tot in de eeuwigheid.

 33. Kees2 says:

  @ 31,

  Complete bullshit! Juist de hoogopgeleiden zijn het vaak met hem eens en kunnen Wilders & co relativeren. Het zijn juist de ellendelingen en de moreel superieure elitaire blanken die janken over discriminatie.

 34. Okkie says:

  @Kees2:
  Hmm, dus iedereen die het niet met Wilders eens is, is volgens jou een ellendeling en mag dit vervolgens niet als belediging opvatten.

 35. Buddy says:

  @31 zo is het maar net!

 36. Buddy says:

  @33 zo is het maar net

 37. Buddy says:

  @32 klets niet man! Dat was allang bekokstoofd door het kabinet en zou er toch wel doorgedrukt worden.

  Wat is trouwens het alternatief? 25% van alle hypotheekbezitters laten verrekken?
  Ben je niet goed wijs?

  De HRA had in 2001 in 1995 beperkt moeten worden. Nu is het te laat en niet slim.

  De volgende 2 decennia loopt de lucht er toch wel uit met/zonder HRA.

 38. Okkie says:

  @Buddy:
  Fijn dat je ook nog even bevestigt dat aanhangers van de heer W alleen maar kunnen schelden en beledigen. Maar wat heb je in te brengen tegen mijn vaststelling dat jouw partij de NHG mede heeft verhoogd en de NHG in stand houdt?

 39. Okkie says:

  @Buddy nr.37:
  Je weet echt niet waar je over praat. Dit kabinet heeft de motie voor verhoging van de NHG niet willen uitvoeren. Hierop heeft jouw partij in de Tweede Kamer gelobbied om de verhoging er toch doorheen te krijgen.

  Het is nog niet te laat om de HRA binnen een periode van 30 jaar af te bouwen zodat huidige hypotheekbezitters er niet onder lijden. Hoe langer je dit uitstelt, hoe groter de ellende.

  De lucht in de HRA loopt er nog lang niet uit, omdat de rente gigantisch op gaat lopen. Je kunt beter beginnen met langzaam af te bouwen, dan dat de HRA over een paar onbetaalbaar is en versneld afgebouwd moet worden.

 40. Buddy says:

  @39 Okkie

  Denk je werkelijk dat dit (flut-)kabinet integer werkt en achter de schermen geen 2de agenda afhandeld. Waaronder het manipuleren van oppositie partijen.
  Word toch ‘ns wakker. Volgens mij woon je in Efteling naast Alice in Wonderland.

  Als de huidige hypotheeknemers de rente 20 – 30 jr vastzetten en < 30% van het besteedbaar inkomen aan netto hypotheek lasten besteden is er niets aan de hand. Dan loopt de lucht die momenteel in de markt zit opgesloten er langzaam uit.

  De HRA wordt niet onbetaalbaar. Er zullen meer mensen zijn die niet en/of niet meer, in iedergeval veel minder, kunnen lenen en dat zal dan gevolgen hebben voor de huizenprijzen.
  Het is echter een slowmotion proces en komt huurders met wat spaarcentjes niet zo goed uit.

 41. Okkie says:

  @Buddy:
  Ja hoor, jouw partij heeft alleen maar voor de NHG verhoging gestemd na manipulatie door het kabinet nadat datzelfde kabinet die verhoging een half jaar tegenhield. Kunnen die mensen niet zelf nadenken?

  Mensen die nu nog een hypotheek moeten afsluiten doen er niet zoveel toe. We hebben nog een bulk aan huizenbezitters (zeg maar half Nederland) die wel te veel hebben geleend en de komende 30 jaar HRA genieten. Dat de huizenprijzen zullen dalen verandert daar niets aan. Ondertussen worden de risico’s van al die wanbetalingen opgevangen door de overheid en dus door de belastingbetaler. Waarom horen we Wilders hier niet over?

  Volgens mij heb jij hier een aantal malen beweerd dat jouw partij wel van plan zou zijn om de HRA af te schaffen, dus wie heeft er hier een dubbele agenda? Misschien ben je niet zo goed geïnformeerd over het doen en laten van de partij waar je op stemt.

 42. Buddy says:

  @41 we hebben een plan maar dat is een kwestie van timing. Meer ga ik je nog niet vertellen.

 43. Okkie says:

  @Buddy:
  Achterkamertjespolitiek?

 44. Boefke says:

  Meer kan je waarschijnlijk ook niet vertellen, omdat okkie in mijn ogen terecht aangeeft dat je kennis niet verder reikt.

  Dit geeft niet! Ho! niet schelden!! Bijna heel electoraal NL weet niet waar de meeste partijen voor staan. Hier draait het meestal ook niet in hoofdlijnen om, het gaat om uitstraling.

  Vandaar ook het (tijdelijke) succes van Geert Wilders. Echter ten lange leste verreist een succesvolle aanpak wél een lange termijns visie.

  Daar zit hem de kneep, PVV is enorm kortzichtig. Aanhangers schreeuwen en schelden alsof het hun lieve lust is, maar in de spiegel kijken ho maar. Niemand is perfect, overal zijn problemen, echter hoe ga je ermee om……of schreeuw je alleen maar dat jouw problemen groter zijn dan een ander, en nog erger, veroorzaakt door een ander.

  Alsjeblieft zeg, eigen verantwoordelijkheid mensen. Als je iets niet aanstaat verander je het, doe je ding, maar altijd in ogenschouw nemend dat je het veranderd op een manier die voor BEIDE partijen bevredigend is. Verplaats je daarbij eens in een ander, o nee, sorry…dat vraagt inlevingsvermogen.

  Daarom zal ik je weer een stukje het rechte pad ophelpen, en je buddy zijn in deze, voor jouw dolende fase van je leven, en je wijzen op de capaciteiten van ons grote nieuwe leider

  ALEXANDER PECHTHOLD.

 45. Buddy says:

  @44 jouw idool (AP) voert nu al een verloren strijd. De soft debater partij van wijlen borrel slurpende van Mierlo? D66 staat voor “geen daden maar woorden.” Het onafgebroken geouwehoer zonder werkbare oplossingen waardoor het electoraat -in het verleden- kort na de verkiezingen wederom snel ontnuchterd.

  De LT visie van Geert is de succesvolle aanpak. En steeds meer kiezers komen tot die conclusie.

 46. kees says:

  @6

  P.S.: of misschien is de expat markt wel aan het instorten

  die is al 2 jr niet meer wat het was.

 47. kees says:

  @23

  als ze bij de EU komen, wordt dat niet vermeld?

 48. Buddy says:

  @46

  de expat markt met aantrekkelijke “perks” bestaat helaas niet meer. Bedrijven in de vrije sector hebben deze regelingen steeds verder versobert. Alleen overheidsdieners bij buitenlandse zaken kennen nog riante vergoedingen.

  Voor wereldwijde opdrachten halen wij tegenwoordig hooggekwalifiseerde mensen (BS in VS + MBA in AUS) uit Mexico. (harde werkers en geen klaagzang)
  Source Global Pay Local is het devies.

 49. kees says:

  @25

  spooksteden gaat niet gebeuren. Er zal worden gesloopt op staatskosten. In het meest gunstige geval komen er volkstuinen als vervanging.

 50. kees says:

  @28

  Nu zeg je dat de middenklasse geen missie heeft en de (achter)blijvers wel 😉

 51. chantal says:

  het zou natuurlijk absurd zijn te gaan slopen. Die spooksteden zijn goed genoeg om de werklozen en kansarmen te huisvesten. Die hoeven ook niet elke dag naar hun werk, want dat hebben ze niet. Dat ze dus wat verder verwijderd zijn van de andere steden is dus zo geen ramp. En laat uit de steden de werklozen en kansarmen verhuizen en plaats maken voor de werkers. Die sparen dan transport uit, helpen onze ecologie etc…

 52. kees says:

  @51

  lid van het simplistisch verbond?

  nog nooit zoveel dommigheid gelezen.

  Hoewel: ze hebben wel tijd om te koken in de bijdetijdse keuken.

 53. chantal says:

  dus uw oplossing is iedereen op te vangen in buurten waar er al reeds woningtekort is? En gewoon de leegloopsteden te slopen?

  Dus appartementen van 200 hoog, zijn binnenkort een noodzaak?

 54. chantal says:

  oh, kees en bedankt voor de persoonlijke touch weer. Zwak hoor..

 55. Okkie says:

  @chantal:
  Dit kun je toch niet serieus menen.

 56. Okkie says:

  @chantal nr.53:
  Nee, het slopen van woonwijken is de oplossing van onze overheid om de woningmarkt op gang te houden.

 57. chantal says:

  @okkie 57
  ik ben niet altijd akkoord wat de overheid doet. Ik denk eerder aan de mensheid, dan aan huisprijzen hoog houden.

 58. Okkie says:

  @chantal:
  Ik ben tegen het onnodig slopen van huizen, maar het lijkt me geen goed idee als alle werklozen en kansarmen in dezelfde wijk zitten. Dit is nu al te vaak het geval.

 59. chantal says:

  juist, dus veel verschil gaat het niet maken. Met een enorme stijging werkloosheid, zijn getto wijken niet te vermijden.

  Huizen slopen die nog niet afgeschreven zijn, is niet alleen geldverspilling maar ook verspilling van onze natuur. Bouwafval is er al genoeg…

 60. Niek says:

  @42:
  dat zeggen ze bij de VVD ook; maar er gebeurt niks.

  @44:
  veel geblaat maar weinig wol; anders valt ook niet te verwachten gezien zijn achtergrond…

  @51:
  hele wijken slopen: in NL doen ze dat al jaren, en de komende jaren in Limburg zelfs op heel grote schaal (men praat over sloop van 100.000 woningen!). Overigens gaat het hier om wijken met vooral autochtone kansarmen, en veel minder om allochtonen. Maar aangezien allochtonen meestal kansarm zijn (of zichzelf in die positie manouvreren) gaat het meestal wel samen.

  @55:
  inderdaad, als er één Heilstaat is momenteel dan is het dat landje wel. Politici die daar mee dwepen zijn m.i. zeer gevaarlijk. Volledig lak aan alle internationale wetgeving en moraal, racistisch als de pest, een kompleet doorgeschoten superioriteitsgevoel en helaas ook nog onbeperkt wapens en geld dankzij de grote suikeroom aan de overkant van de oceaan.

 61. karel says:

  Belgische huizen na lange tijd goedkoper .

  Economen van ING België voorspellen voor het hele jaar een daling van 8 tot 10 procent. De terugval lijkt het grootst rond Brussel en de provincie Waals-Brabant. Notarissen melden dat de prijzen daar ruim 6 procent zakken.

  Wel zien de banken en notarissen dat het aantal aankopen van woningen in het tweede kartaal hoger lag dan in het eerste kwartaal.

  In Nederland zijn volgens makelaarsvereniging NVM de gemiddelde woningprijzen in het tweede kwartaal gestegen, na drie kwartalen van daling.

 62. kees says:

  Daarom zal ik je weer een stukje het rechte pad ophelpen, en je buddy zijn in deze, voor jouw dolende fase van je leven, en je wijzen op de capaciteiten van ons grote nieuwe leider

  ALEXANDER PECHTHOLD.

  Dat zullen de jongeren in de partij niet toestaan.
  Een leider daar hebben ze nog nooit van gehoord.

 63. chantal says:

  @62

  Alles quoten dan hé… niet enkel de zever van ING

  BRUSSEL – De zware recessie doet de Belgische woningprijzen voor het eerst in 26 jaar dalen. In het eerste halfjaar zijn de huizen 0,4 procent en appartementen 2,2 procent goedkoper dan een jaar geleden, meldde makelaarsgroep ERA zaterdag in de Vlaamse zakenkrant De Tijd.

 64. Arendsoog says:

  @62

  Volgens een modelstudie uit 2007 door Morgan Stanley was ongeveer 50% van de stijging van de vastgoed prijzen in België in de laatste 10 jaar te wijten aan de verwachting van nog méér stijgingen in de toekomst; de rest was het gevolg van 1) veranderingen in het gemiddelde inkomen, 2) rentevoet, en 3) bevolkingsaanwas.
  Nu deze magische component van de prijsinflatie officieel verdwenen is, is de bodem onder de huizen prijzen in België definitief ingezakt en mogen we verwachten dat de prijzen flink zullen zakken. De baksteen zal de Belg erg zwaar op de maag komen te liggen…

 65. chantal says:

  @arendsoog
  De 3 componenten verdwenen? Verklaar eens duidelijk aub?

  -Bevolkingsgroei belgie stijgt nog minimum tot 2030… Nu met de nieuwe regering zullen er dit jaar alleen al 65000 ‘nieuwe’ belgen bijkomen. De deuren staan weer wijd open..
  -interestvoeten zijn niet gestegen, maar men geeft wel minder snel een lening.
  -door inflatie stijgt ons inkomen dit jaar weer met ongeveer 3%. Meer werklozen, dat klopt… zoals elk land.

 66. chantal says:

  oops sorry, niet gezien, een studie uit 2007…

 67. Okkie says:

  @chantal:
  In Nederland hebben we (nog) weinig inflatie. Ik verwacht in België niet veel anders aangezien de belangrijkste kosten zoals benzine grensoverschrijdend zijn. Of er sterke inflatie gaat komen valt nog te bezien. In ieder geval zal de verhoogde werkloosheid de betaalbaarheid van woningen onder druk zetten.

  Dat er minder snel leningen worden verstrekt zal de huizenprijzen ook omlaag doen versnellen.

  In België zal het verschijnsel vergrijzing ook aantreden.

 68. Arendsoog says:

  @66

  Alles natuurlijk op zich goede argumenten (ofschoon ik dacht dat er nu officieel deflatie heerst in België, maar dat terzijde…), maar zullen deze opwegen tegen de wegval van het speculatieve element in de prijsvorming?

 69. chantal says:

  juist okkie, daarom heb ik ook de prognose dat huizen zullen dalen. Voor Nederland schat ik 20% en voor Belgie 15%
  In beide gevallen word die daling vooral veroorzaakt op het platte land. Waar ik woon (antwerpen stad) zijn ze nog steeds aan het stijgen…
  Alhoewel ik nu de komende tijd voor Antwerpen ook een daling verwacht. Zojuist hebben we slecht nieuws ontvangen over General Motors in Antwerpen. Enkele duizende (misschien zelf 10duizende) extra werklozen zullen de prijs inderdaad naar beneden halen.

 70. Arendsoog says:

  @67

  Voordat je nu hoop put uit het feit dat het rapport uit 2007 is, wil ik er even op wijzen dat de studie de stijgingen over een periode van de 10 voorafgaande jaren analyseerde. Ik durf eraan te twijfelen of er zoveel veranderd is in de laatste 2 jaar om de conclusie van deze studie haar waarde te laten verliezen…

 71. Arendsoog says:

  @70

  “Belgie 15%” : we zijn het geloof ik helemaal eens met elkaar 🙂

 72. chantal says:

  @arendsoog 71

  De indexaanpassingen in Belgie zijn typisch Belgie (dom dus). Zo zitten ambtenaren hun loon op spilindex. Wat wil zeggen, dat ze stijgen elke 2% inflatie die er is. Is er deflatie, dan dalen ze niet.

  Hier nog een stukje over onze lonen :
  In heel wat sectoren worden de lonen enkel jaarlijks aangepast, of worden de lonen pas aangepast na een overschrijding van de spilindex met 2 procent. Gelet op het feit dat de inflatie wellicht maar enkele maanden negatief zal blijven, lijkt een daling van de lonen in deze sectoren onwaarschijnlijk.
  Andere sectoren (bvb. het bouwbedrijf) hebben voorzien dat geen rekening wordt gehouden met negatieve indexaties.

 73. chantal says:

  En dan wil ik er nog aan toevoegen dat ikzelf niet akkoord ben met de methode van inflatie uitrekening. Dat is al jaren bezig, waardoor er ook een bubble ontstaat.

  Zeer interessant stukje : ‘Wat is de werkelijke inflatie’ http://beursblik.nl/columns/artikel/de-werkelijke-inflatie.html

 74. kees says:

  @74
  goeie link
  mv blijft pt 🙂 , als je als 16jarige voor het eerst een economieboekje van Heertje in handen krijgt.
  Gewoon communicerende vaten. Alleen wie heeft er baat bij dat de dingen -ook als beeld- simpel zijn. Je zult de politici in navolging van economen in de jaren 70 de kost moeten geven die zeiden:”voor onze welvaart hebben we een vleugje inflatie nodig”. Dat was zo rond de oliecrisis van 1973. Ook onze vorige NL voorzitter van de ECB was zo’n voorstander van de geleide economie.

 75. kees says:

  @70
  En de Duitsers hebben Opel nog niet gekocht?
  Die wachten natuurlijk tot alles om hen heen is omgevallen; zo weinig mogelijk ballast.
  Het o.g. is allemaal verpand heb ik begrepen, dus er komen mooie plekken vrij. En misschien hoeft de westerschelde ook niet uitgediept te worden, want Zeebrugge is een mooi werkgelegenheidsproject om een economische doorstart te maken.

 76. kees says:

  @73
  De indexaanpassingen in Belgie zijn typisch Belgie (dom dus)

  Dat past dus bij een kleuterwereld, dat magische denken. NL is meer kop in het zand, maar het roomsere B. kan je het nog laten afzegenen en er is niets meer aan de hand.

 77. Lex says:

  @ Boefke 44 – Ik hoop dat je de ironie kunt inzien van andere partijen van korte-termijnvisie beschuldigen en dan staan te juichen voor een partij die uit korte-termijn politieke overwegingen oa het niet aandurfde de Turkse genocide op de Armeniers te erkennen voor de laatste landelijke verkiezingen.

  Partijen die zichzelf liberaal en seculier noemen, maar ondertussen enthousiast voor een centraal geregeerde bureaucratische moloch als de EU lobbyen, het niet aandurven seculariteit te verdedigen tegen een opdringerige religie en gewoon ook voor de HRA zijn, gaan ons natuurlijk ook niet redden. Sorry to burst your bubble 😉

  D’66 zoals het oorspronkelijk was in de jaren 60 en 70, daar hadden we wellicht nog wat aan gehad.

 78. Okkie says:

  @Lex:
  In mijn beleving is het christendom nog altijd veel opdringeriger in de samenleving aanwezig dan andere religies. Dankzij het CDA/CU mogen homo’s ontslagen worden, moeten winkels op zondag gesloten zijn en ga zo maar door.

  Het is natuurlijk niet zo mooi, dat D66 de Armeense genocide niet publiekelijk heeft erkent maar valt of staat het redden van onze samenleving hiermee? De PVV doet ook alleen maar wat in zijn straatje past en daarin past het ruimhartig erkennen van de genocide door Turkije. Ik hoor de PVV anders niet over het wangedrag van Israel, wat van hetzelfde laken een pak is.

  Dat een partij ons zou kunnen redden van de crisis is niet al te realistisch, maar D66 heeft in ieder geval niet voor verhoging van de NHG gestemd vanwege de te hoge risico’s.

 79. kees says:

  @78
  D’66 zoals het oorspronkelijk was in de jaren 60 en 70, daar hadden we wellicht nog wat aan gehad.

  Boele Staal -je weet wel- verdedigt nu te vuur en te zwaard allerlei bankstandpunten.
  De banencarousel is weer op gang gekomen!

 80. kees says:

  Zomaar wat quotes van mensen die de goede richting zoeken.

  Wellink:”kritiek beu”
  Wolfsen: “genoeg van bashen bestuurders”
  Klijn: “je helpt elkaar gewoon het leven door”; wwpremie herinvoeren.

 81. Niek says:

  @70:
  op het platteland woont vrijwel niemand, dus dat kan nooit het gemiddelde zover omlaag brengen, tenzij de prijzen daar met 75% ofzo dalen.

  @73:
  koppeling van lonen aan inflatie is inderdaad groot verschil met NL, maar lijkt me net zo onhoudbaar als onze HRA nu de overheidsfinancien volledig uit de hand lopen.

  @79:
  dit geldt helaas voor vrijwel alle (ex-)politici, van links tot rechts, en bijna alle (ex-)vakbondsbaasjes. Heeft vooral te maken met het ‘old boys network’ en de ethiek van ‘pakken wat je pakken kan’.

 82. Niek says:

  even één van de vele lokale blaadjes voor tweedehands huizen doorgespit, en twee opmerkelijke weetjes tegengekomen:

  * de 32 grootste gemeentes van NL zijn het blijkbaar eens over een opkoopfonds voor ‘onverkoopbare woningen’. Dit fonds gaat 490 miljoen euro per jaar kosten.
  Zijn ze helemaal van de pot gerukt?? De bedoeling is blijkbaar iedere verkopende hengelaar zijn wensprijs te bieden op kosten van de belasting. Als er zo’n bedrag gevraagd wordt, dan mag je er vanuit gaan dat de Balkenbende al akkoord is met deze uitgavenpost 🙁

  * in NL is van 6% van de woningen bekend dat ze leeg staan, of in ieder geval niet officieel bewoond worden (tweede huis, illegale verhuur etc.). Gemeente Sluis wordt genoemd als recordhouder met 22% officieel leegstaande woningen; niet geheel toevallig zijn de prijzen daar (voor de regio) extreem hoog, en er wordt enorm gespeculeerd. Bij wijze van uitzondering klaagt de lokale bevolking daar wel dat de Belgen de prijzen opdrijven. Hoezo woningtekort? Er was vermoedelijk vooral een tekort aan speculatie pandjes, eens kijken hoe lang dat nog zo blijft als iedereen er vanaf wil en bang wordt dat de prijzen jaar in jaar uit gaan dalen. Zouden de Belgen als laatste verkopen?

 83. Boefke says:

  @ Lex 78

  D66 is voor de instandhouding HRA!?

  Sorry hoor, maar ze zijn zo’n beetje de enige partij die om te beginnen de HRA wil inperken tot max 500.000 euro, dus hoe je daar bijkomt?

  Ja het is een begin, en ze lopen daarmee vooruit op de CDA.VVD, PVV en natuurlijk die knaaiers van een PvdA die afschaffing wilde tijdens de verkiezingslobby,, maar toen jan peter aangaf dat er dan niet te regeren viel met het CDA, er snel vanaf zagen. Net zoals het Irak-onderzoek….enz enz.

  Is dat jouw politiek? Dat kan,

 84. Okkie says:

  Ik zie nu toevallig op tv dat je een ‘gratis’ auto bij een keuken krijgt. Hoezo hoge marge?

 85. kees says:

  @83
  Zouden de Belgen als laatste verkopen?

  Verkopen waarschijnlijk hun Belgische woning, die schijnen niet erg de dalen in prijs 😉

 86. Niek says:

  @85:
  heeft vermoedelijk meer te maken met de recente giga staatssteun voor de grote autobedrijven. Met 50 miljard aan staatssteun (voor een paar grote jongens bij elkaar) kun je veel oude voorraad ruimen voor fantasieprijzen.

 87. kees says:

  @87
  je bedoelt leaseplan c.s.?

 88. Niek says:

  @88:
  had ik niet aan gedacht, maar zou ook een rol kunnen spelen. Ik weet van de VS dat grote bedrijven daar auto’s soms bijna voor niks kunnen weggeven, omdat ze een deal hebben met een grote autodealer die bijna failliet gaat of dringend de targets moet halen (vaak hebben ze ook dezelfde financier, dat maakt het nog makkelijker om alles te regelen).

 89. kees says:

  @90
  als ik het terrein bezie van de lokale vw-dealer, daar staan plotseling heel veel gebruikte, teruggekomen leaseauto’s, type golf en worden verkocht 25% onder de prijs van 3 mnd geleden.
  Pon is ook een financier/bank neem ik aan.

  btw voorheen gingen die auto’s naar het buitenland en gastjes met een petje op.

 90. kees says:

  Ik zie die staatssteun ter stimulering van autobranche niet zo duidelijk. Wij produceren geen auto’s, behalve een paar in Borne. Ik alleen maar zijn dat ze zulke grote schulden hebben bij de echte banken. Politiek misschien beter te verkopen dat er miljarden naar de autobranche gaat dan weer naar een gekwetse bank.

 91. Niek says:

  @90:
  de tweedehandsvoorraad is overal enorm aan het oplopen – mede omdat de voorraad nieuwe auto’s uit de hand loopt en die dus steeds scherper geprijsd worden. En door de recessie zullen er, zeker na de zomer, nog grote aantallen leaseauto’s bijkomen op de tweedehandsmarkt.

  Vandaar dat ik ook niet blij ben met de enorme staatssteun voor Leaseplan: ze hebben jarenlang dik verdiend (weggesluisd naar de buitenlandse eigenaars) en nu het slecht gaat mag de NL belastingbetaler ineens dokken.
  Gewoon failliet laten gaan die tent, beter voor iedereen.

  @91:
  ik bedoel ook niet in NL, maar vooral er buiten. Maar die voor 90% ofzo gesubsidieerde auto’s (van GM enzo) komen ook op onze markt terecht.

 92. Lex says:

  @ Boefke 84 – Behalve dat de SP ook voor een inperking is… Beperken tot 500.000 is nog steeds het in stand houden van de HRA. De problemen op de huizenmarkt komen tenslotte niet voort uit het beperkte segment boven de 500.000 maar het grote segment daaronder.

  Dus nee, dat is niet mijn politiek.

 93. Lex says:

  @Okkie 79 – In mijn beleving zijn zowel het christendom als de islam steeds opdringeriger in de samenleving aanwezig. Maar daar waar het christendom in de jaren 60 en 70 flink was teruggedrongen uit de publieke ruimte, probeert die nu weer mee te liften op de pogingen vanuit de islam de publieke ruimte steeds meer te gaan bepalen.
  Ik zit niet te wachten op een nieuwe geimporteerde zuil die door sommigen als zielig wordt beschouwd (maar het niet is) en daarom met fluwelen handschoenen is aangepakt (nota bene door dezelfde partijen die eerder terecht geen problemen hadden het christendom zeer kritisch te benaderen). Erger nog: partijen als de PvdA, GL en D’66 faciliteren op allerlei verkeerde manieren de islam, en helpen daarmee ook de vernieuwde opdringerigheid vanuit het christendom te faciliteren (zie ook de dubieuze rol van de oorspronkelijk seculiere PvdA in dit christelijke kabinet). Dat krijg je ervan als je je seculiere principes vergeet omdat je de hulpverlener wilt uithangen.

  Religie van welke soort dan ook is een privézaak en hou je in je eigen leven.

  Wat de ontkenning van de genocide door Turken betreft: hoe zou een partij die zelfs te bang is zich op zo’n punt aan principes te houden, iets moeten gaan voortbrengen in de maatschappij? Dat geldt overigens ook voor andere partijen, dus ook de PVV.

  We hebben echter in Nederland opvallend weinig last van de orthodoxe Joden die jij aanhaalt (en waar ik ook niets mee heb): wel van die andere orthodoxen, inderdaad ook vanuit de islam, waar jij het juist vermijdt over te hebben.

  Voor de duidelijkheid dan maar: mensen die modern/liberaal/progressief/seculier zijn, opgegroeid rond het jaar 2000, met een goede opleiding, hebben niets te zoeken bij een aartsconservatieve, achterhaalde tribale religie/ideologie uit het jaar 500, die op zo’n beetje alle punten daar recht tegenover staat. Als de genoemden zich daar eens principieel ook naar zouden gaan gedragen, had een Wilders uberhaupt geen poot aan de grond gekregen. Nadenkertje voor degenen die zichzelf tot een elite van weldenkenden rekenen.

  Dat D’66 niet voor een verhoging van de NHG heeft gestemd, is dan weer een pluspunt te noemen.

 94. Lex says:

  @Kees 78 – een jaren 90 D’66-er. Enough said (helaas).

  Overigens is het sowieso wel opvallend hoeveel van die ‘idealisten’ uiteindelijk uitpakken als baantjesjagers en grootverdieners. Een GL coryfee als Borghouts zijnde een tekenend voorbeeld.

 95. Okkie says:

  @Lex:
  De SP wil de HRA maximeren tot 350k en tot 42% aftrek, een aanzienlijk segment van de huizenmarkt. Het is in ieder geval beter dan alles in stand laten zoals VVD, PVV, CDA en TON willen.

  Het is sneu van die Borghouts, maar zou het OK zijn als hij van een partij kwam waarvan je niets anders verwacht?

 96. kees says:

  @96 Okkie

  Wil niemand zien dat iets doen met de HRA geen optie is. We zijn erin gezonken. Het hra glas zal helemaal leeggedronken moet worden.

  HET ZAL NOOIT VERDWIJNEN.

 97. kees says:

  Het is sneu van die Borghouts, maar zou het OK zijn als hij van een partij kwam waarvan je niets anders verwacht?

  Jammer voor hem dat hij de verkeerde partij heeft gekozen, tenminste nu op het einde van zijn loopbaan. In eerste instantie op het goede paard gewed natuurlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*