Rutte niet blij met hypotheekvoorstel Rabobank

Premier Mark Rutte (VVD) vindt het vreemd dat de Rabobank donderdag met een plan kwam om de aflossingsvrije hypotheek af te schaffen, terwijl de banken net met de Autoriteit Financiële Markten en het ministerie van Financiën tot nieuwe regels zijn gekomen, die minder ver gaan.

zie ook: AFM wil wel praten over Rabo-plan

Rutte wil deze regels eerst een kans geven en de woningmarkt rustig houden. Hij wijst het plan van de Rabobank af.

Aflossingsvrij
Het kabinet wil de aflossingsvrije hypotheek net als de Rabobank aan banden leggen, maar de bank gaat verder door de annuïteitenhypotheek verplicht te stellen. Hierbij moeten huizenbezitters verplicht aflossen.

zie ook: Rabobank, ChristenUnie en D66: einde aan schuldenberg huizenbezitters

In de nieuwe regels van het kabinet mogen hypotheken niet hoger zijn dan 110 procent van de waarde van het huis. Het aflossingsvrije gedeelte mag maximaal de helft van de hypotheek zijn. Vanaf 1 augustus mogen er geen nieuwe volledig aflossingsvrije hypotheken meer worden verstrekt.

Lees verder op Elsevier.nl

Daar werken we hard aan…

Share Button
Tagged with: ,
163 comments on “Rutte niet blij met hypotheekvoorstel Rabobank
 1. j says:

  Stel je voor dat de markt iets zelf zou gaan ondernemen, Mark 🙂 Dat móet je als anti-liberaal natuurlijk gelijk tegen gaan!

  Volgens de tweets van de spindocters van NVM keek Rutte aan het eind van het interview recht in de camera om te vertellen dat dít het moment voor de starter is om een huis te kopen. Dat kon nog wel eens tegen hem gebruikt gaan worden 😀

 2. Juan Belmonte says:

  Het staat de Rabobank vrij om de condities voor hypotheken in te vullen, zij verstrekt immers geld en loopt risico op “lenen zonder terugbetalen”.

  De Rabobank en de premier verschillen kennelijk van inzicht over de urgentie.

  Wie Geduld heeft gaat het allemaal meemaken:
  – afschaffing overdrachtsbelasting (ookwel belasting voor kamikazekopers)
  – daling van V.o.N
  – dalingen van k.k. door daling V.o.N.
  – afschaffing HRA via steeds verdere inperking.

  Geduld is goed voor de alom gewenste rust op de woningmarkt, volgens de grafiek van de heer Merijn Knibbe is er niet juist nu
  http://www.luxetveritas.nl/blog/?p=658
  sprake van “rust” op die woningmarkt?

  Grandioos geestig zijn ook de vrinden van NVM die natuurlijk tegen het plan op het verder inperken van lenen zijn.

  Hun track record:

  De campagne met 7 redenen om TOEN een huis te kopen wordt gevolgd met een (voor professionals te voorziene) prijsdaling van 5%.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-03-2011/huizenprijs-cbs-versus-nvm/#comment-68062

  Leuker kunnen ze het niet maken, wel stropper:-)

 3. Juan Belmonte says:

  Verders….

  Het staat ook de NVM vrij om commentaar te leveren op de condities die geldverstrekkers (b.v. RABO nadere banken pensioenfondsen en private financierders) hanteren, maar wat hebben verkopers (makelaars) nu eigenlijk te melden over de condities van de geldverstrekkers ?

  Juan heeft er ook een mening over 🙂

 4. Juan Belmonte says:

  Off-topic:

  De grondprijs is in Spanje met 40% gedaald in de grote steden, sinds de top in 2007.

  Bron:
  http://www.elmundo.es/elmundo/2011/06/16/suvivienda/1308209985.html

  Maar in Holland gaan de grondprijzen vast stijgen want de gemeenten hebben geld nodig 🙂 (er is geen sprake van markt)

 5. j says:

  @6
  Ik voorspel m.n. een stijging van de prijs van de grond waarop je parkeert. En dan niet het kaartje, want daar hebben Alkmaar en Amsterdam zich al in verkeken toen een te grove verhoging van het parkeergeld al leidde tot een daling in inkomsten.

  Gemeente Amsterdam heeft b.v. laten onderzoeken dat mensen tot 8 keer zoveel als nu willen betalen voor hun vergunning. Dat zal dan dus wel gaan gebeuren. Daarbij zal stilstaan over een paar jaar in iedere gemeente wel geld kosten lijkt me. De grondprijs van woningen gaat hier ook gewoon lekker zakken 😛

 6. Juan Belmonte says:

  @8 j

  EENS

  Amsterdam is al de duurste stad ter wereld om te parkeren (voor niet-bewoners dan, vrij tarief) en nu zijn ook de bewoners zelf het haasje.

  We hadden hier al reeds eerder de waarde van parkeergarages zien stijgen, da’s bijzonder, vastgoed dat fors stijgt in waarde !

  Waar de gemeente-invloed niet “goed” voor is:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/31-05-2011/theodor-kockelkoren-hypotheek-op-de-toekomst/#comment-76630

 7. Crisis niet gewenst says:

  Rutte laat zich weer goed in de kaart kijken. Als hij slim is, dient hij niet te reageren op ieder bericht dat te maken heeft met de woningmarkt. Zeker niet omdat zijn regering er zo’n weinig bijzondere visie en beleid heeft op dit terrein. Hij positioneert zijn partij wel heel erg duidelijk met de HRA.
  Een steeds groter deel van de kiezers zal ook wel erkennen dat er meer nodig is om levende woningmarkt te krijgen en het taboe op de HRA afschaffing opgeheven dient te worden. Als iedereen in lengte van dagen in hetzelfde huis moet blijven zitten is niemand gebaat bij een voortzetting van de HRA. De truuk om iedere discussie gelijk te kop in te drukken heeft hij afgekeken van collega P-J Balkende. Als ik Rutte was zou ik dit verhaal vooral ophangen vlak voor de verkiezing, dan levert het misschien iets op.
  VVD Vereniging Van Dankbare leenders

 8. jim says:

  Leve de vrije Mark!

  Muhahaahaa

  Of…
  Afleidingsmanouvres?

 9. jim says:

  19.8 Miljard om de wegen te verbreedden tot 2028. Als het aan de VVD en Schulz ligt is straks heel Nederland geasfalteerd.
  Hoef je geen afslag meer te nemen en kunnen alle grijsaards met 130 km/u op huis aan.
  Bezuinigen? Vooruitkijken!

 10. jim says:

  Rutte, de man die het presteerde om tijdens de verkiezingscampagne te roepen “Als de HRA niet bestond had ik die vandaag ingevoerd”

  Ontkennen vd problematiek en intussen een heel zekere indruk maken.
  Nieuwe politiek? Nee, populisme waar het journaille geen raad mee weet.
  Met 1 ding heeft hij geen rekening gehouden. Dat ‘zeker nu’ absoluut straks is, dan komt de afrekening, en veel Journalisten hebben wel kinderen. Het is dan te klein.

 11. jim says:

  het huis

 12. Bep en Bob says:

  Laten we wel wezen: Rutte is alleen aan de macht, omdat hij beloofde de HRA in stand te houden. Hij zal dus wel gek zijn iets aan de HRA te gaan doen, dan verliest hij de meerderheid van zijn kiezers. Liever bezuinigen op gehandicapten, onderwijs en andere linkse hobby’s, dan een bijdrage vragen van huizenbezitters en ondernemers: het Rutte-liberalisme.
  Was de huizenmarkt tot voor kort de economische motor en de spaarpot van Nederland, in de nabije toekomst zal de nationale hypotheekschuld de economische groei juist in de weg staan.

 13. jim says:

  In de toekomst niet gek opkijken als Mark Rutte bij de Rabobank (‘n andere bank kan ook) gaat werken. Hij heeft immers ‘n bonuskaart en kan goed gedogen. Ze hielden ook nog van hem toen hij ze belazerde. Knap toch!
  Ja, wat zijn Uw hobby’s?

 14. jim says:

  Ik zal wel lijden aan ‘n conspiracy-syndroom
  / doorgestoken kaart denken. Hij werd gedwongen!

 15. Mark Rutte says:

  ik heb meer tijd nodig voor mijn gezin

 16. jim says:

  ok, dan snap ik het 🙂

 17. jim says:

  Ze hebben last van dicalculie. Leren rekenen. 🙂

 18. Jaap says:

  In Duitsland bestaat ook alleen maar een annuïteitenhypotheek. Andere vormen zijn er niet. Maandelijkse kosten zijn in verhouding hoger maar daarvoor de prijzen ook lager.

  Daar zal het langaam maar zeker in Nederland ook wel tot leiden. Dat weet Rutte zelf ook wel, maar hij wil de luchtbel langzamer leeg laten lopen dan de banken. De banken zijn ook op dit moment slimmer, want een jarenlange huizenmarkt crisis is slechter als een korte. Door jarenlang slechte media word een huis kopen bij de meesten eerder als risico gezien als een winstgevend produkt (wat het zeker voor de crisis was). De banken hopen nu door een grote korte klap op een hoop starters die de boel wat stabiliseren met uitzicht naar boven. Op dit moment is er namelijk geen licht aan het aan einde van de tunnel.

 19. Juan Belmonte says:

  @21

  In Duitsland bestaat ook alleen maar een annuïteitenhypotheek. Andere vormen zijn er niet. Maandelijkse kosten zijn in verhouding hoger maar daarvoor de prijzen ook lager.

  Het wordt langzaam duidelijk hoe Hogehuizenprijsminnend NL werkt.

  Alles uit de kast om de prijzen op te pompen want dat was goed voor de economie.

  Men vergat erbij te vermelden: de prijs van de schuldenopbouw 🙂

  Aan de kunstmatig lage rente is nog geen einde gekomen al zien we wel een marktgedachte op Griekse leningen (met een lange rente van zo’n 15%).

  Maar zoals Kees de Kort ook al zei: dit zijn tekenen van erkenning van de situatie, ook struisvogels moeten eten, lees: men kan zijn kop niet eeuwig onder het zand houden.

 20. Pinball says:

  Rutte heeft wel gelijk, er is rust op de woningmarkt en met zijn woonvisie(die komt voor of na de zomervakantie, dat is de beste man even vergeten) zorgt hij ervoor dat alle huurders stevig worden aangepakt en dan wel gedwongen worden een huis te kopen.

  Mark Rutte denkt nog steeds dat de woningmarkt gestuurd kan worden, het feestje is voorbij, mensen gaan pas weer een woning kopen op het moment dat ze ook daadwerkelijk een woning kopen en niet gaan huren van de bank.

  Succes Mark.

 21. Juan Belmonte says:

  @23
  er is rust op de woningmarkt inderdaad, we kunnen ook stellen dat er een bovenmodale beleving is bij aanbieders:

  Ter illustratie een voorbeeld uit een klein dorpje in de provincie. Het gaat niet om het individuele geval maar toch goed ter illustratie.

  Vraagprijs € 459.000 v.o.n.
  Aangeboden sinds 6+ maanden
  Status Beschikbaar
  Bouwjaar Na 2001

  http://www.funda.nl/koop/raamsdonksveer/appartement-47538061-spoordijk-bn0006-bouwnr-6/

  Het is nu een goed moment om te kopen, het is zeg maar een slimme Z ?

  NVM: Nu kopen voor 15 maal JanMo bruto: Slimme Z
  Even wachten nog: slimme R 🙂

  Tsja, de tijd gaat het leren, het is uiterst moeilijk te voorspellen hoe het gaat verlopen 🙂

 22. Pinball says:

  @24

  Dat is denk ik ook het probleem van Rutte, als het voorstel van de Rabobank ingevoerd zou worden gaat dat bovenmodale belevingsniveau een deukje oplopen.

  Dat belevingsniveau is gebaseerd op winst halen uit je woning door waardestijging en niet gebaseerd op vermogensopbouw waar de annuïteitenhypotheek per uitstek geschikt voor is.

 23. Juan Belmonte says:

  @25

  EENS

  http://www.biedenenwonen.nl maakt (net als de TTT) verschillen in vraagprijs en transactieprijs inzichtelijk, kan wel eens een trendzetter gaan worden, doorbraak dit najaar ?

 24. ll says:

  Rabo telt zijn knopen. Er staan gewoon teveel risico-hypotheken op de balans. Vergeet niet dat de banken aan balans-herstel moeten werken. Rutte kan hoog of laag springen, de banken doen alleen maar wat goed is voor hun eigen hachje en dat is de risico’s verkleinen, in een tijd dat de onderliggende waarden van de risico’s zullen gaan zakken.

  Rabo heeft nu echt de knuppel in het hoenderhok gegooid. Een gecontroleerde crash is beter dan een ongecontroleerde crash. ( Nothus ) 🙂

  Een z.g. uitgelekte interne memo. 😉

 25. Juan Belmonte says:

  Off-topic:

  NVM publiceert juni 2011 een document over de kantorenmarkt
  http://nieuws.nvm.nl/business/marktinformatie/kantoren_in_cijfers_2010.aspx en stelt als disclaimer:

  Overigens ondervindt de auteur in toenemende mate problemen met het verkrijgen van volledige en betrouwbare huurgegevens. Dat heeft tot gevolg dat het steeds lastiger wordt om gemiddelde huurprijzen te berekenen.

  Welnu we (en later de NVM zelf ook) hadden al geconstateerd dat de scheefmeters moeite hadden met het juist meten van lengtematen, nu blijkt dit probleem naar eigen zeggen opgelost te hebben (hier is zelfs campagne voor gevoerd) maar nu blijkt het probleem zich naar de prijzen verschoven te hebben…

  De makelaars lijken het zicht op de vastgoedmarkten steeds verder te verliezen.

  Tijd voor een nieuwe bril ?

  😛

 26. Juan Belmonte says:

  @Il Rutte kan hoog of laag springen, de banken doen alleen maar wat goed is voor hun eigen hachje en dat is de risico’s verkleinen, in een tijd dat de onderliggende waarden van de risico’s zullen gaan zakken.

  Het kan niet leuk zijn maar wel beter om de realiteit te onderkennen: beter laat dan nooit.

 27. ll says:

  O.T.

  Reim, 4e kwartaal 2010.

  Gemiddelde vraagprijs 322k en gemiddelde verkoopprijs 236k

  http://www.bouwfondsreim.nl/~/media/Files/Publi/1101NLMURESNL.ashx

 28. Juan Belmonte says:

  @30 Il

  Wederom superieure post, dank !

  Gemiddelde vraagprijs 11 maal JanMo bruto, gemiddelde verkoopprijs 8 maal JanMo en de rente loopt op, HRA staat ter discussie, aflossingsvrij lenen wordt ingeperkt en dat terwijl er 240.000 woningen te koop worden aangeboden tegen die belachelijk hoge prijzen.

  En volgens de Vereniging Geleend Huis en de NVM zijn de uitgangspunten voor de woingmarkt uitstekend. De regering geeft bijval.
  Hahahahahahaahaaaaaaaaaa.

  Kamikazekopen is een Keuze 😛

  Mara Juan kan het natuurlijk allemaal helemaal volledig verkeerd zien, het is tenslotte een zelfuitgeroepen pessimist 🙂

  Ach, de tijd gaat het leren, het is uiterst moeilijk te voorspellen hoe het gaat verlopen 😛

 29. Robald says:

  Gisteren in de Intermediair te lezen over de huizenmarkt: http://tiny.cc/wh1th
  (Overigens een zeer matig stukje in mijn ogen)

  “Aan de horizon dreigen ook nog aanpak van de hypotheekrenteaftrek, waardedalingen van ‘nog wel een procent of tien’ – pruilen makelaars – en verdere krapte. Want het aantal huishoudens groeit snel (tot 8,1 miljoen in 2030) maar het aantal nieuwbouwwoningen niet”.

  Die verdere krapte waar hier over gesproken wordt is de toename van het aantal eensgezinshuishoudens met een miljoen, zodat er ook een miljoen huizen bijgebouwd moeten worden om deze mensen te huisvesten.

  Ik begrijp een paar dingen niet. “Verdere krapte”. We zien op het ogenblik toch alleen maar een oplopend overschot – (240.000 woningen op de Fundateller)?
  Als we nu voor die te verwachte piek een miljoen huizen gaan bijbouwen dan hebben we echt een gigazeepbel over 20 jaar. Maar wie dan leeft wie dan zorgt is geloof ik de instelling van veel instanties in NL.

 30. Juan Belmonte says:

  @32 Robald

  Wie anno 2011 met 240.000 aangeboden koopwoningen, discussies over sloopfondsen in krimpgebieden nog het woord “krapte”, “woningnood” “woningschaarste” in de mond neemt is in één woord.

  Volstrektongeloofwaardig.

 31. Ain says:

  Gisteravond in nieuwsuur ook een reportage over afschaffing van de aflossingsvrije hypotheek met een reactie van de directeur van de VEH.

  Ik heb doorgezapt, ik hoorde dat gemiemel van die directeur en ik trok het niet…wat een vreselijk saaie beroepen hebben die mensen toch…en dan moet ook nog overal in Jip- en Janneketaal worden uitgelegd wat een annuiteitenhypotheek is!!! Dat weet blijkbaar niemand meer, omdat het vooroorlogs is ofzo? Ik neem aan dat economie2 ook niet meer bestaat op onze kwaliteitsscholen..

  zie de reportage hier, ik ga het ook maar eens snel bekijken..
  http://nieuwsuur.nl/onderwerp/249142-einde-aflossingsvrije-hypotheek.html

 32. Juan Belmonte says:

  @32 vervolg

  Er is wel een tekort, een tekort aan FINANCIERBARE woningen, laat staan het tekort aan BETAALBARE woningen.

  Woningen zijn tegen de huidige prijzen alleen financierbaar met staatssubisie op een (deels) aflossingsvrije basis.

  Financierbaar is iets anders dan betaalbaar. Bij betaalbaar zit een aflossingscomponent.

  Wat de Vereniging Geleend Huis doet is de discussie omdraaien, VGH vindt het normaal dat de huizenkoper least ipv koopt. Immers die koper kan alleen iets meer dan de helft van de rentelasten ophoesten op een 110% financiering op een huis. Die koper wordt zo nooit eigenaar en is met iedere wijziging op HRA de pineut.

  Kamikazekopen is een keuze.

  Hogehuizenprijsminnend NL is een veelkoppig monster om de scheidend president van DNB aan te halen.

 33. Robald says:

  De Rabobank en overige hypotheekverstrekkers hebben baat bij een normale woningmarkt zien ze nu in. Ze verkopen nu nl. geen ene ruk meer plus dat wàt ze de afgelopen jaren hebben verkocht, relatief gevaarlijk op de balans staat. Ze zijn om en willen de betaalbaarheid vergroten om daarmee het aantal transacties en hun winst te vergroten.

 34. Juan Belmonte says:

  @32 verder vervolg

  Tegenover het grote tekort aan BETAALBARE woningen staat een enorm overschot aan ONBETAALBARE woningen. (die 240.000 op Funda)

  Als de woning-“markt” en echte markt zou zijn, zou er een prijsaanpassing plaatsvinden, maar dat betekent lagere prijzen en daar doen we in de polder niet aan, dat is alleen iets voor de rest van de wereld:

  Spanje -30%
  USA -30%
  Ijsland -50%
  etcetera.

 35. Juan Belmonte says:

  @36 Ze zijn om en willen de betaalbaarheid vergroten om daarmee het aantal transacties en hun winst te vergroten.

  Bijna, ze zitten in het proces waarin erkend wordt dat er iets moet gaan gebeuren.

  Erkennen is al wennen.

 36. Robald says:

  @33 en 35 Juan Belmonte:
  Toch zal er van de forse voorspelde toename van het aantal eensgezinshuishoudens wel wat waar zijn niet?

  Ik denk inderdaad dat de vraag naar betaalbare woningen daarmee zal toenemen aangezien één persoon een huishouden moet betalen. Net als vroeger. 🙂

 37. Juan Belmonte says:

  @38

  Er is overigens weinig mis met winst, zolang overige zaken (zoals financiele stabiliteit van huishoudens, bedrijven en banken) niet in het geding komen.

  Als de rente niet langer de (werkelijke) prijs van geld weergeeft
  treden er andere mechanismen op
  ….
  een kredietcrisis bijvoorbeeld.

 38. Ain says:

  Haha, van de directeur van VEH mogen we er niet met over spreken….nee dat lijkt me verstandig…en die gast spreekt zichzelf tegen. Ze willen de feiten gewoon niet horen of onder ogen zien…collectieve ontkenning, maar dat wil niet zeggen dat het er niet is. En al die gasten die hebben gesproken kopen hun brood van dat geneuzel over de ‘woningmarkt’.

 39. Robald says:

  Even voor de vuist weg dat starters een gemiddelde leeftijd hebben van 27:

  Het aantal 27 jarigen eind vorige eeuw: 270.000

  Het aantal 27-jarigen anno nu: 197.000

  Het aantal 27-jarigen over 27 jaar: 182.000

  Jongens: Er zijn gewoon veel minder starters dus wat je ook probeert met je startersleningen, afschaffen overdrachtsbelasting etc etc; HET GAAT NIET HELPEN, er komen voor uw te koop staande huis naar alle waarschijnlijkheid geen starters maar alleen maar doorstomers kijken.

 40. Juan Belmonte says:

  @39
  Juan is stierenvechter met een beperkte blik op de woningmarkt.
  Demografische voorspellingen op de langere termijn staan nog verder van het stierenvechten af, daarom enige voorzichtigheid met dit soort gedachten.

  Inhoudelijk.
  Er is een hele duidelijke trend naar individualisering vanaf de jaren ’70 uit de vorige eeuw geweest. Veel mensen leven alleen dan wel kozen om uit elkaar te gaan (het taboe op scheidingen is wel zo´n beetje weg, bepaalde kringen daargelaten) Die resulteerde in een grotere vraag naar eenspersoonshuishoudens die er voorheen nooit was, een “welvaartsverschijnsel”?

  Maar waarom kan die trend niet keren, kenmerk van een trend is juist datti de vorige vervangt en zelf ook weer ingehaald zal worden door de volgende trend. De vraag is dan ook wanneer de volgende komt.

 41. j says:

  @42
  Hoor ik hier een pleidooi voor polygamie 😉

 42. Juan Belmonte says:

  @43 jazeker, alleen niet in de arena: één stier tegelijk !

  😛

 43. Juan Belmonte says:

  De AFM waarschuwde in 2008 voor de zaken waar de RABO nu mee komt.

  http://www.youtube.com/watch?v=uOYcHv-k56A

 44. mvdbent@yahoo.com says:

  Heerlijk ironisch dit.

  “Liberaal” Rutte die zich tegen de voorstellen van de door hem zo bewierookte markt keert om de Nederlandse huizenmarkt weer (wat) gezonder te maken.

 45. Juan Belmonte says:

  @46
  Hij is inderdaad heel geestig.

  Maar de reactie van de premier op de timing van zijn woonvisie(die komt voor of na de zomervakantie, dat is de beste man even vergeten) (zie post 23) wellicht wel gewoon meesterlijk toeval.

  Zoiets van: “laat de markt het vooral doen, minder regie is beter”. (behoudens een grote clash).

 46. Juan Belmonte says:

  En (wederom toeval) waar er voorheen een Minister was van Wonen Wijken en Integratie, is “wonen” en daarmee de woningmarkt nu toebedeeld aan alle onderwerpen die vallen binnen Binnenlandse Zaken.

  En de destbetreffende minister (de heer Donner) is voor zijn doen erg rustig, er is vanuit ministrieel oogpunt, rust op de woningmarkt 😛

 47. Jeroen says:

  @Robald, Juan:

  “We zien op het ogenblik toch alleen maar een oplopend overschot – (240.000 woningen op de Fundateller)?

  Bijna al deze woningen zijn gewoon bewoond. Er staan niet zomaar 240.000 woningen leeg, dus het door jullie gesignaleerde overschot is er niet, althans niet in de hoeveelheid van 240.000 woningen.

  We moeten dus nog maar even afwachten welke kant de balans straks op gaat slaan. Er is best kans dat na een prijsdaling de markt weer op gang komt, om snel weer oververhit te raken omdat we al snel door de beschikbare voorraad lege woningen heen zijn. De nieuwbouw is de afgelopen 2 jaar dramatisch teruggelopen…

 48. j says:

  @49 “de nieuwbouw is terug gelopen”

  Dat kan wel zijn, maar het aantal starters (leeftijd 25-35?) ook:
  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/cijfers/extra/piramide-fx.htm

 49. Juan Belmonte says:

  @49 Jeroen

  Goed dattu er ook weer bent.

  Juan bedoelde ook een overschot aan ONBETAALBARE woningen die wel aangeboden worden op de “mark”t maar die geen hond kan financieren, laat staan betalen. Dus die staan nog wel even te koop.

  oververhit
  Juan wacht nog steeds op de prijsexplosie van nieuwbouwwoningen van de heer Drs Ed van de Bijl. U kennelijk ook 😛

  Vooralsnog staat een hoop nieuwbouw te wachten op een eerste eigenaar en dus wel leeg:

  Een voorbeeld:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-06-2011/rutte-niet-blij-met-hypotheekvoorstel-rabobank/#comment-78722

  Zelfs de Vereniging Geleend Huis komt met berichten dat er redelijk wat aanbod is:
  Werd in 2006 nog een piek bereikt van circa 210.000 bestaande woningen die in eigendom werden overgedragen, in 2009 waren er dat nog maar 127.500. Een daling van bijna 40% in drie jaar tijd. In dezelfde periode steeg het aantal koopwoningen in Nederland van circa 3,9 naar 4,1 miljoen.

  http://www.eigenhuis.nl/woningmarkt/woningmarktsituatie/verkochte-woningen/

  Kortom er is best een keuze aan v.o.n. maar momenteel is v.o.n. een Kamikazekoop want de k.k. gaat eraan en zal v.o.n. naar beneden drukken.

  Juan is niet zo handig met internet maar het zou mogelijk moeten zijn om rapporten te draaien op wat er v.o.n. aangeboden wordt en dan in welk jaar de bouw gestart is en in welk jaar de woning opgeleverd.

 50. Juan Belmonte says:

  Verders is het niet voor niets dat het kraakverbod is ingesteld.

  Als er niets zou leegstaan zou dit overbodig zijn.

 51. Juan Belmonte says:

  On topic.

  De AFM wil graag met RABO praten over de plannen om hypotheken te vereenvoudigen.

  Adviesketens De Hypotheker en De Hypotheekshop zijn minder enthousiast over de suggestie van de Rabobank. “Deze maatregelen leiden tot hogere maandlasten en dragen uiteindelijk niet bij aan de stimulering van de woningmarkt”, zegt De Hypotheekshop.
  (zie link in artikel).

  Wat meteen naast de NVM en de VGH de hypotheekadviseurs in de juiste hoek zet: kennelijk willen ze de woning-“markt” stimuleren en willen ze een transactie tussen geldverstrekker en consument voor die consument zo moeilijk mogen maken om méér advies te kunnen bieden. 😛

  Heel nobel, het is hiermee ook meteen duidelijk dat het als consument daarom vrijwel altijd verstandiger is om rechtstreeks met de geldverstrekker te praten.

 52. Buddy says:

  @ 50 naar deze grafiek zou Rutte, VEH, Brinkman, en de gezamelijke hypo verkopers beter moeten kijken.

  41-jarigen huurders en ouder kopen niet meer blijkt uit onderzoek. Alles is gemaximaliseerd en uitsluitend financierbaar met 30-jarige gesubsidieerde leningen. Voor 41-jarige is de tijd naar pensioen eenvoudigweg te kort.

  48-plussers gaan steeds minder besteden. Kinderen het huis uit, kleiner gaan wonen, extra sparen voor de oude dag.

  Er is simpelweg een gigantisch overschot aan woonruimte en dit neemt de komende 20 – 30 jaar alleen maar toe.

  Slopen wordt BIG Business. Maar als particulier ga je niet zomaar je incourante hoop stenen verplaatsen.
  Ex-varkenshouders krijgen subsidie om lege stallen af te breken.

  Zou de overheid ook hoge huizenprijzenminnend Nl uitkopen? Het laatste kost de belastingbetaler natuurlijk veel meer dan het ontmantelen van een paar veehouders!

  Idem kerncentrales zou bij de bouw van een woning, stal, fabriek in de berekening ook een post voor sloop, ontmanteling, verwijdering, … meegenomen moeten worden

 53. Juan Belmonte says:

  vrijwel altijd verstandiger is

  en dan komt zo de vraag maar als de consument niet al te mondig/slim is ?

  Wedervraag: is deze dan met een tussenstap niet gebaat, immers
  1) die moet betaald worden
  2) de consument is dan niet zo slim en mondig om zijn belangen bij de tussenstap te behartigen, kortom overgeleverd aan de willekeur van die tussenstap.

  De woekerpolisaffaires waaronder DSB kunnen hier als voorbeelden dienen, voor wie behoefte heeft google even op deze site en DSB en strophypotheek.

 54. Juan Belmonte says:

  overgeleverd aan de willekeur van die tussenstap

  Waar kwamen al die adviezen om een aflossingsvrije (s)t(r)opfinanciering te nemen want “de rente was zo laag en zo profiteert u maximaal van HRA” ook alweer vandaar ?

  Jazeker 😛

 55. Paul99 says:

  En dit vindt Fokke er van:

  Premier Rutte heeft het hypotheekvoorstel van Rabo-topman Moerland ten onrechte meteen afgewezen.

  http://opinie.volkskrant.nl/artikel/show/id/8743/Klassieke_hypotheek

 56. Ralph says:

  @Juan?

  “- afschaffing overdrachtsbelasting (ookwel belasting voor kamikazekopers)
  – daling van V.o.N
  – dalingen van k.k. door daling V.o.N.”
  Euhm? Als de ovb verdwijnt ben je al van de k.k. af (op de notariskosten na dan), dus hoe kan die dalen door een wijziging in de btw?

 57. Scheefhuurder says:

  Goed van de rabobank. Jammer van rutte.

 58. Claude says:

  @27 (ll) “Vergeet niet dat de banken aan balans-herstel moeten werken. ”

  Die spaarhypotheken, is dat ook niet een of ander verzekeringsproduct dat bij een ander onderdeel van de bank werd afgesloten? Mag dat bedrag zomaar bij het eigen kapitaal van de Basel-normen worden gevoegd? Zo niet, en bijvoorbeeld annuiteitenhypotheken wel, dan begrijp ik wel dat banken tegenwoordig liever de laatste hebben. Weet veel te weinig van dit onderwerp af, maar als een spaarhypotheek geen compenserend vermogen voor een lening is, dan zijn de hoge hypotheekschulden natuurlijk een groot blok aan het been voor banken voor hun ratio’s.

 59. Ronald e says:

  Misschien heeft Rabo de kunst wel afgekeken bij G$.
  Stap1: Alle hypotheken verpakken en doorverkopen met AAA status. Stap2: Credit default swaps afsluiten op deze verpakte hypotheken (dat kan ook als je ze zelf niet hebt)
  Stap3: De markt gecoordineerd laten crashen.
  Stap4: Na de crash wordt de markt weer gezond en kun je weer hypotheken verkopen

 60. Buddy says:

  @61 GS werd gered door Warren Buffett en de Amerikaanse overheid.

  De Rabo wordt echt niet door de EU uit de brand geholpen. En ook slimme beleggers a la Buffett zullen een hogere risicopremie verlangen i.v.m. de minder transparante Co-op status.

 61. Adamus says:

  En alles wordt weer zoals het was? Echt niet.
  Rabo en GS kunnen gewoon pleite zijn.
  Buffet het vermogen om GS te helpen….??.

 62. jim says:

  Nederland heeft de grootste hypotheekschuld per hoofd van de bevolking. De schuld loopt alleen maar nòg méér op. Starten is inmiddels net zo virtueel geworden als spreken over ‘n huizen ‘markt’, maar
  we doen gewoon niks.
  Lekker rustig!
  De VVD komt niet met oplossingen en de PVV ook niet. Van het CDA niets te verwachten. Iemand moet bloeden. Iemand moet er beter van worden.

  Er moet rust komen in de huizenmarkt.

  Voor wie dan?
  De topinkomens profiteren maximaal van hun dure huizen omdat ze het zich kunnen veroorloven doordat die belastingbetaler zonder (uitzicht op ‘n) eigen onbetaalbaar huis ze doorlopend van krediet voorziet.
  En wat krijgt ie ervoor terug? Woonellende, en jammer, en te laat, en, even geduld aub.

  Blijf vooral rustig dan komt alles goed.
  Tuurlijk. Maar Mark, die ogenschijnlijke rust op de kopersmarkt zit van binnen vol met opgekropte woede over hoe we structureel belazerd worden terwijl de rijke stinkerds die het niet echt nodig hebben zich kostelijk vermaken op kosten van de steeds grotere groep domme hun stinkende best doende, nette burgers die er voor werken! Zonder er ook maar iets voor terug te zien!
  Rust moet je heel vaak roepen Mark. rust, rust, rust
  Voordat je jouw welverdiende AOW krijgt. (oh, dat had je niet nodig)
  Ho, ho, niet zo snel. Je begrijpt het niet. We kunnen er niets aan doen. We kunnen er niets aan doen dat, de rijke huisbezitter, de lenende speculant, de toprenteminnende bankmaffiosie, de hypocriete politicus, de corrupte bestuurders, de stuurloze toezichthouders, de zelfwerkscheppende ambtenaar, de bankier, zich laaft aan het tegoed van krom-sparende burgers, die zich maar al te goed realiseren dat ZIJ straks hun verlies zullen moeten nemen.

  En Mark blaast meer lucht in de bubble.
  Bedorven lucht uit zijn air conditioning.
  En hele toekomstige generaties denken dat hij het goed met ze voorheeft en betalen uiteindelijk de prijs, stemmen straks op zijn partij.
  Voor het slapen gaan vertelt hij ‘n verhaaltje. ‘De bank zit er ook wel eens naast’.
  welterutte.

 63. Steve says:

  Intussen in Duitsland maakt men zich zorgen over de prijsstijgingen van nieuw gebouwde woningen. Gebruikte woningen zijn echter 35-40% goedkoper dan nieuwe! 1000 – 1500 euro p/m2!

  Dat is marktwerking: tweedehands is veel goedkoper dan nieuw. Ga dat maar eens uitleggen aan de hordes verkopers die denken dat hun wegwerp vinex hokkie met postzegeltuin 3k p/m2 waard is.

  “Auch bei gebrauchten Eigentumswohnungen stellen die LBS eine steigende Nachfrage fest. Das große Angebot drücke aber noch auf die Preise, sagte Hamm. Im Vergleich zu neue gebauten Wohnungen seien gebrauchte für 35 bis 40 Prozent weniger zu haben. In großen und mittlere Städten Nord- und Ostdeutschlands lägen die Quadratmeterpreise häufig unter 1000 Euro, im Süden bei gut 1500 Euro.”

  http://www.manager-magazin.de/finanzen/immobilien/0,2828,769027,00.html

 64. jim says:

  Voor Duitsland is er ook een hoop voorbij zodra je beseft hoe Duitse banken in Grienland’s gat kijken.
  Het ‘verlies’ telkenmale verkeerd geintrepeteerd. De Duitser bestaat niet echt. De ubermensch des te meer. Ze gaan nog wat meemaken. Maar maak je niet ongerust. Alles komt gut. De arme Griek…

 65. dalen says:

  @ 6
  “Maar in Holland gaan de grondprijzen vast stijgen want de gemeenten hebben geld nodig”

  Er zijn nog zat melkkoetjes hoor. Wat te denken van:

  afvalstoffenheffing
  bedrijfsreinigingsrecht
  bedrijven investeringszones (BIZ)
  belastingen op roerende woon- en bedrijfsruimten
  erfpacht
  hondenbelasting
  logiesbelasting
  onroerende-zaakbelasting
  parkeerbelasting
  precariobelasting
  reclamebelasting
  rioolheffing
  wet WOZ
  toeristenbelasting
  Forensenbelasting
  Vermakelijkhedenretributie
  Baatbelasting

  Deze niet uitputtende opsomming is door de gemeente trouwens simpel aan te vullen.

  Wat betreft grondprijzen.

  Ik was gisteren 15 km over de grens in Duitsland ivm aankoop van bouwgrond. Op een zeer mooie lokatie 2200m2 voor 80k. De grondprijs voor dit perceel is nog niet eens super goedkoop want wat verder weg in Duitsland kan je ook voor minder wat vinden. Het perceel is te splitsen in 2 of 4 kavels. Voor rond 100k is een bouwfirma bereid een vrijstaande bungalow neer te zetten met hoogwaardig materiaal. Het afbouwen/inrichten laat ik zelf wel doen.

 66. Adamus says:

  Om met afval te beginnen: de slogan “afval bestaat niet” van van Gansewinkel gaat niet meer op bij onze gemeente. Op de Gemeentelijke werf werden vuilniszakjes opgesnedenzakje tegels mocht niet meer. Ijzer, hout, plastic papier wel, maar daar wil ik geld voor hebben. Motto van de messentrekker: “wij mogen niets meer accepteren”. En we zijn nog niet op de helft van het jaar. Onderin de organisatie rommelt het……

 67. Diesel says:

  Ja ja Rutte als burgermeester Buiskool

 68. jim says:

  Dalen voor al die belastingen die je opsomt moet je statistieken cbs bekijken.
  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/informatie/onderwijs/gereedschappen/economie/links/belasting-animatie1.htm

  Van wie is de grond?
  Wie zijn wij!

  het Rutte effect en Google trends volgens Jesse Frederiks
  http://www.luxetveritas.nl/blog/?p=761

  Maar ach, statistiek, even de temperatuur van mijn bier meten…

  Onderin de organisatie rommelt het http://www.youtube.com/watch?v=JqMDvaxzyzI
  Maar zit het wel in onderin? Mentaliteit ontstaat niet vanzelf.

 69. dalen says:

  @ 70

  Dank.

  Volgens de statistieken van het cbs zijn de gemeentelijke belastingen in 5 jaar tijd met 1.000.000.000 euro gestegen!!!

  Tja anders kan je natuurlijk geen feestjes geven. Was het niet burgemeester Peper, ‘Zonnekoning aan de Maas’, die destijds al het goede voorbeeld gaf?

  Ambtelijke graaicultuur.

 70. jim says:

  Graag gedaan!
  En van de hondenbelasting subsidieren we een pindakaasvloer in ‘n museum.

 71. jim says:

  Mag je honden eigenlijk ritueel slachten of gaat dat te ver?

 72. Adamus says:

  Alleen tijdens een eenakter voor drie honden. Af en toe gaat er een multicultureel aan.

 73. ll says:

  Garandeert U, meneer Rutte, dat ons spaargeld er morgen nog is 😉

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f2/War_of_wealth_bank_run_poster.jpg

 74. Hugo says:

  1 ding heb ik wel geleerd en dat is dat als centraal bankiers gaan verzekeren dat er niets aan de hand is er binnen een paar weken zeer vervelende dingen gebeuren;
  ”De euro is een geloofwaardige en stabiele valuta” aldus Tricky Trichet http://www.powned.tv/nieuws/tech/2011/06/euro_is_een_stabiele_valuta.html
  Oftewel tijd om bang te worden.

  Bron; (oa) Federal Reserve Alan Blinder “the last duty of a Central Banker is to tell the truth

 75. jim says:

  @ Adamus
  Over buitenlanders heeft ‘t cbs ook cijfers.Ik zou zeggen Adamus, amice leef je uit!
  Fatima en Achmed verschonen je luier wel als het zover is.
  Snap jij iets van cultuur? Van ironie?
  Banksy is leuker dan Damien Hirst. Exit through the giftshop.

  @ll Posters, is dat niet erg jaren 80?

  @Hugo Wisselgeld is wisselgeld. Als ondernemer moet je er al voor betalen bij een bank en dan nog poept de automaat wat anders dan je had besteld.
  Geen vijftig cent? Stuivers, zelfde bedrag. Dat had je nodig. Verleende dienst. Betaald. Uw bank.

 76. dalen says:

  @ 76

  Klopt. Politici en banksters zijn de grootste leugenaars.

  Ze hebben een geluk dat de plebs, zolang het duurt, gewillig slachtoffer zijn en zich laten knevelen en uitmelken.

 77. Joachim says:

  @70 jim: Leuk hoor; beetje off-topic, maar als je de totale belastingopbrengst van 2005 (126,3 miljard) vergelijkt met 2010 (145,8 miljard) dan kom ik op een stijging van belastinginkomsten van meer dan 29,5 miljard 29.500.000.000 en nu moet er tot 2015 ineens een dikke 20 miljard bezuinigd/meer belasting binnengeharkt worden. Kan iemand mij dit nog uitleggen en waarom wordt niemand die dit veroorzaakt heeft ontslagen, laat staan gestraft??
  Ik vind het wat dat betreft eigenlijk wel tijd om te emigreren, jammer genoeg wonen mijn vrienden, familie en de meeste mensen die ik ken hier. Aan de andere kant komt in Nederland wel een steeds groter huis en grondstuk binnen bereik door de dalende huizenmarkt ,dus! 🙂

 78. Joachim says:

  correctie 29 miljard moet natuurlijk 19 miljard zijn 🙂

 79. ll says:

  En toch snap ik nu helemaal niet meer, hoe kan een land ( Griekenland )nu gered worden uit de schulden, door nog MEER schulden te maken, en andere landen hierdoor ook nog eens extra in de schulden komen, want dat geld om de schulden op te lossen wordt ook nog eens geleend, dus ook weer MEER schulden voor de landen die de schulden van Griekenland moeten oplossen.

  Waarom is men bezig een mega-schuldenbubbel te creeren, die hebben we toch al 😉

  http://www.telegraaf.nl/dft/10055566/__Akkoord_over_reddingsplan_Griekenland__.html

 80. Adamus says:

  81
  Derivaten, cds’ waarmee uiteindelijk de Amerikaan de boot ingaat bij faillissement Ziekenland.

 81. Adamus says:

  Kan iemand mij dit nog uitleggen en waarom wordt niemand die dit veroorzaakt heeft ontslagen, laat staan gestraft??

  Omdat het voor ons eigen bestwil is opgezet. Denk aan de verklaring van Wouter Bos bij de 30 miljard voor ABN et al.

 82. Adamus says:

  Dalen, blebs x denkt nog steeds dat er een welvaartsoverheveling plaatsvindt vanuit plebs y en y denkt dat het van x naar y stroomt is er geen vuiltje aan de lucht. Gelukkig zijn er landsgrenzen en zetten politici ogenschijnlijk landen tegen elkaar op en dat zou x en y weer binden (in hun lot).

 83. Goudbelegger says:

  Onderstaande geloof ik niet, het zal vast meer 1 ambtenaar op 1 werkende in de private sector zijn of zelfs nog extremer, anders krijg je al die tekorten niet. Bij ons is het volgens mij hetzelfde alleen betalen we wel braaf onze belasting.

  ——-

  Wie zich verdiept in de Griekse financiële tragedie krijgt verbijsterende cijfers en verhalen te horen. Van de 4,3 miljoen werknemers, is ruim 1 miljoen in dienst bij gemeente, provincie of overheid.

  Belastingontduiking

  Volgens het toonaangevende Economisch en Industrieel Onderzoeksbureau in Athene, loopt de staatskas jaarlijks 11 miljard mis door structurele belastingontduiking. „Met dat bedrag zouden de Griekse problemen goeddeels kunnen worden opgelost. Maar onze economie lijkt helaas nog het meeste op die uit de voormalige Sovjet republiek”, aldus directeur Yannis Stournaras van de financiële denktank. „Wij zijn verstrikt geraakt in onze eigen luie ambtenarencultuur.”

 84. Dawg says:

  @79

  Komt neer op een jaarlijkse stijging van circa 2,5%. Lijkt wel of de overheid ook last heeft van inflatie.

 85. Kees says:

  EVEN NU RUST… Betekent net zoveel als: Ja, maar pas volgend jaar. De banken willen dat niet daarom komen ze zelf met de aanpak ! Hun goed recht het zijn namelijk hun produkten.

 86. Dawg says:

  Interbancaire rates + 3%

  http://www.zerohedge.com/article/overnight-shibor-goes-whoosh

  Heren bankiers, wat zijn we aan ‘t doen?

 87. BalancedView says:

  Ik snap Rutte en de VVD werkelijk helemaal niet. Hoe kun je nu als zelfbenoemd liberaal en voorstander van vrije marktwerking niet willen hervormen op deze doodzieke overheidsdienst (de woon”markt” vind ik een overheidsdienst gezien het feit dat er vrijwel niemand ongesubsidieerd woont in NL).

  Wat zo jammer is, is dat er eigenlijk geen 1 partij in NL is die een programma heeft waar ik achter kan staan. Komt dat omdat ik zulke vreemde denkbeelden heb of ligt de oorzaak toch bij een inefficient, van belangenverstrengelingen en corruptie aan elkaar hangend machtssysteem?

 88. John says:

  @ Juan Belmonte en anderen,

  Weet iemand van jullie hoeveel van die +240.000 Funda objecten nog bewoond zijn ? Een schatting ? Dat geeft namelijk een nog beter beeld van vraag en aanbod (lees overschot).

  Ik denk ook dat het Funda marktaandeel is vergroot t.o.v. Jaap.nl. Een aantal maanden geleden werden plotseling geen foto’s van woningen op het grotere (en onafhankelijke) Jaap.nl geplaatst. NVM makelaars kregen waarschijnlijk de opdracht absoluut geen foto’s op Jaap.nl te plaatsten. Vele andere makelaars zijn daarna ook overgestapt op de NVM concurrent Funda.nl. Waarschijnlijk met de bedoeling de complete markt in handen te krijgen. En de markt mooier te laten lijken als die eigenlijk is. Ger Hukker is niks anders dan een propagandist !!

 89. nhz says:

  @13 (jim):
  gelukkig voor Rutte zal de intelligentie van het nakroost van de huidige generatie ‘journalisten’ (mooi woord voor overbetaalde cheerleaders van overheid en TBTF bedrijven) doorgaans zo laag zijn dat ze niet snappen hoe ze beetgenomen zijn.

  @15(Bep en Bob):
  huizenmarkt de economische motor van Nederland? In your dreams, het is de molensteen om de nek van de economie, altijd zo geweest.

  @30 (ll):
  in Zeeland ligt de gemiddelde verkoopprijs al een jaar of wat 25-30% onder de gemiddelde vraagprijs; vandaar ook dat er vrijwel niets verkocht wordt, en gemiddelde transactieprijzen soms zelfs stijgen (als er weer ergens in een uithoek één villa verkocht is, misschien ook wel met 30% korting).

  @32,33,35,39:
  er is krapte wat betreft passende woonruimte, niet wat betreft het totale aantal woningen dat beschikbaar is. Passend niet alleen in de zin van aankoopprijs, maar ook in de zin van bijv. woonoppervlak, lokatie, energielasten enz. Mijn vermoeden is dat de gemiddelde Intermediair lezer (veelverdieners met gezin) straks spekkoper is, want de afgelopen 10 jaar is er vrijwel uitsluitend voor deze groep gebouwd, terwijl het aantal mensen dat deze huizen kocht zeker 10x groter was dan je op basis van inkomen zou denken. Dat gaat nu gecorrigeerd worden, en dan zal blijken dat er een enorm overschot is aan bovenmodale (in prijs, afmeting en ego) gezinswoningen. Een overmaatse betondoos in een doodstille buitenwijk aan de snelweg, met hoge energielasten en verder niks te doen, is zelfs met 50% korting niet erg aantrekkelijk voor een alleenstaande.

  @42(Juan):
  goed punt, de individualisering is voor een deel ook een vorm van luxe die samenging met veel te riante uitkeringen en subsidies. Ik hoor te vaak van bijv. ouders die beiden een uitkering of half baantje hebben en gescheiden wonen omdat dat financieel meer dan 1000 euro per maand extra kan opleveren; helemaal als je alleen op papier gescheiden woont en het extra gesubsidieerde WBV huis illegaal doorverhuurt aan een groepje Polen (WBV vind het allemaal prima, zolang de huur maar betaald wordt). Of alleenstaanden die nog thuis wonen maar op papier iets huren (en ook weer doorverhuren) vanwege studietoelage of bijstands uitkering. Als het geld voor dit soort onzin regelingen opraakt gaan we zien hoe hoog de woningbehoefte echt is in Nederland.

  Rond 1900 had de gemiddelde Nederlander 4m2 woonoppervlak. Het zal nu 10-20x hoger zijn, een bubble dus. Dat woonoppervlak zou zomaar dramatisch kunnen terugvallen in de komende jaren.

 90. Adamus says:

  Hoeveel onbewoond?

  Hoeveel staan er niet op funda is ook een vraag.

  Bungalowwijkjes, bouwjaar 1960/1970, taxatie in 2006
  500/800K staat de helft(?)leeg. Kijk eens in Dieren als voorbeeld.

 91. Adamus says:

  Ja, nhz, kinderen van 1 jaar ronken nu op een kamertje van 25m2;-)

 92. Adamus says:

  Ik zie niet waarom het woonopp. minderwordt, die huizen worden toch niet gehalveerd?

 93. Claude says:

  @90 “Dat woonoppervlak zou zomaar dramatisch kunnen terugvallen in de komende jaren.”

  Ik weet het niet. Krimpgebieden in Nederland hebben twee problemen op het moment: a) ze krijgen hun grond niet meer kwijt voor fantasieprijzen en b) ze raken inwoners kwijt. Als deze gebieden gaan ‘stunten’ met de grondprijzen (lees: ze aanpassen aan de buurgronden in Duitsland) om mensen te trekken, dan wordt er weer volop en groot gebouwd daar. In the end hebben ze liever een paar mensen extra daar dan te hoge prijzen voor de grond. Moeten ze wel afschrijven, maar dat zullen gemeenten binnenkort op grond van boekhoudregels toch ongetwijfeld ooit een keer moeten doen.

 94. nhz says:

  @49 (Jeroen):
  bij mij in de buurt (stadscentrum) staat er behoorlijk veel leeg, minstens 5%. Een groot deel van die woningen staat niet eens te koop op internet; en dan praat ik bepaald niet over afbraakpandjes maar over het algemeen panden waar zo een paar gezinnen zouden kunnen wonen. Leve de speculatie subsidies van de club van Rutte.
  Er is ook wel wat verborgen vraag, bijv. van gescheiden stelletjes die vanwege de hypotheek nog even samen in één huis wonen – maar gezien de kleine lettertjes van NHG lijkt dat me een relatief klein aantal. Ik denk dat een groot deel van de vraag in Nederland speculatie en pure luxe is (vanwege uitkeringsfraude en rare subsidies). Hoe vaak zie jij mensen op straat overnachten omdat ze geen woning hebben??
  Net als Juan zie ik wel een sterke toename van anti-kraak, een overduidelijk teken dat er leegstand is. Kortom: weinig echte vraag, en een aantoonbaar overaanbod.

  @53:
  Jazeker, ook De Hypotheker snapt dus helemaal niks van economie. Blijkbaar is de aanname dat de prijzen nooit omlaag kunnen in de polder, en dat minder speculatieve hypotheken DUS voor hogere maandlasten zorgen. Verkopers van financiële luchtkastelen, dat zijn het.

  @55:
  Jazeker, waar blijft de grote Woekerhypotheekclaim?

  @81(ll):
  WAR IS PEACE
  FREEDOM IS SLAVERY
  IGNORANCE IS STRENGTH
  DEBT IS WEALTH
  enz.

 95. nhz says:

  @93,94:
  ik denk dat het sloopbeleid, en de terugval in de nieuwbouw, voorlopig door zullen gaan mede om de prijzen hoog te houden. Uiteindelijk komt er dus steeds minder woonruimte voor een langzaam toenemend aantal bewoners. Ik denk dat het overgrote deel van Nederland straks met minder m2 per persoon genoegen zal moeten nemen, en alleen een heel kleine groep steeds meer zal hebben – een ontwikkeling die je in diverse andere westerse landen al langer ziet. Huizen worden niet gehalveerd, maar het zou kunnen dat mensen noodgedwongen langer bij elkaar wonen (zoals nu in Italie of bijv. Rusland, waar de kids noodgedwongen vaak tot 35 á 40 bij de ouders blijven wonen). Het zou ook zomaar kunnen dat (bijvoorbeeld) veel van die alleenstaande moeders ooit noodgedwongen gewoon weer met de vader van het gezin in één huis gaan wonen omdat het subsidiefraude feest ophoudt te bestaan.

 96. Claude says:

  @96 Ik ben daar niet zo negatief in. Als deze bubble eindelijk is gebarsten zul je zien dat het voor bijvoorbeeld commerciële partijen (pensioenfondsen, investeerders, etc.) eindelijk weer loont om goedkoop woningen op te zetten die ze kunnen verkopen of verhuren.

  Door het G- en H-woord is de markt verziekt met ridicule prijsstijgingen tot gevolg. Zoals je zelf ook vaak genoeg linkt, voor minder dan een ton kun je een huis bouwen. En ze moeten wel, willen ze op kunnen boksen tegen tweedehandswoningen die sterk in prijs gaan dalen. Wellicht dat er wat van de nep-luxe afgaat (badkamers en keukens van 25k, maar die mogen toch al per 1 augustus niet meer worden meegefinancierd, dus qua populariteit zal dat ook wel een beetje matjes gaan worden)

  Wij gaan echt nog wel meemaken dat gemeenten grond gratis gaan weggeven of zelfs geld meegeven om de vergrijzing of ‘verspoking’ tegen te gaan.

  Maar voorlopig inderdaad helaas nog niet. En tot die tijd blijft NL de hoogste woonquote van EU houden. Maar de tendens van de laatste twee maanden om echt zaken te gaan veranderen is sterker dan ik begin dit jaar zou kunnen vermoeden.

 97. Hugo says:

  Ondertussen bij het grootste hedgefund van NL (ING). De autoleasetak in de ‘uitverkoop’.
  ”…de transactie, die een totale omvang heeft van 4 miljard euro….. ”ING Car Lease is, zo schrijft het FD, met zo’n 36.000 voertuigen….”
  Lijkt me een buitenkansje voor de pensioenfondsen. Waar vind je nog een 2e hands auto voor 111.111 Euro? (reken maar na)
  http://www.nu.nl/economie/2543966/ing-wil-af-van-autoleasetak.html

 98. nhz says:

  @97:
  de makkelijkste manier om goedkoper te bouwen is kleiner, minder luxe bouwen (en dan vooral treurige appartementjes vrees ik). Het hoeft niet inderdaad, maar het is gewoon de weg van de minste weerstand. Uiteindelijk denk ik ook dat er in Nederland weer nette huizen gebouwd gaan worden voor wat nu 75-100K euro is, maar dat krijgt pas een kans als de hele bestaande bouwmaffia is weggevaagd; dat gaat nog wel even duren. En die 75K woningen zijn m.i. groot genoeg voor een klein huishouden, maar dus wel een stuk kleiner dan wat er nu gemiddeld gebouwd wordt voor zowel koop als huur. In mijn stad zijn er genoeg alleenstaanden en asielzoekers die gesubsidieerd of helemaal gratis wonen in een woning van 120-150m2 woonoppervlak, of oudere echtparen die met z’n tweeen in een luxe appartement van 200m2 wonen waar meer dan 1000 euro subsidie bij moet per maand. Dat vind ik ook echt van de gekke, als er al gesubsidieerd wordt dan zou dat alleen voor mensen die zo’n groot huis echt nodig hebben en luxe woningen zouden al helemaal uitgezonderd moeten worden van alle vormen van subsidie.

  De hoge prijs van tweedehandswoningen blijft mij verbazen; bij mij in de stad kost een superklein huisje in de binnenstad 200-250k euro, terwijl je voor dat bedrag een minstens 2x zo groot nieuw huis met veel meer tuin in een buitenwijk hebt (5-10 minuten afstand met de auto). Het zal voor een deel met locatie te maken hebben, en het feit dat al die nieuwbouw uitsluitend op gezinnen gericht is (en dus minder geschikt voor jongeren of ouderen zonder kinderen).

 99. nhz says:

  @100:
  ach, allemaal smoke & mirrors; waarschijnlijk zal pas jaren later duidelijk worden wat er echt gebeurde. De financiële en politieke belangen zijn te groot om eerlijk de echte cijfers te presenteren.

 100. Goudbelegger says:

  Vanavond 20.55 ned. 2 voor de echte verslaafden en Lorenzo en Juan, woningen in het buitenland kopen. Een goede belegging? Zeker, moet je doen.

 101. Adamus says:

  Hugo, voor €16000 kun je bij de autoleaser terecht 🙂
  Zijn er 240.000.
  Je hebt teveel vertrouwen in de krant.

 102. nhz says:

  @102:
  de auto’s zijn te koop voor €16000, dus de overige €95000 van de waarde is goodwill? Blijkbaar een liefdadigheidsinstelling, net als ING zelf waarschijnlijk 😛

 103. nhz says:

  enigszins off-topic maar toch … leuk al die Europese harmonisatie, maar waar blijft het weg-harmoniseren van de HRA, is Nederland een vergeten uithoekje van Europa?

  Eigenaren van Franse vakantiewoningen kunnen voorlopig opgelucht ademhalen. Een voorgenomen extra belasting wordt ingetrokken. Dat meldde de Franse krant Les Echos maandag op basis van bronnen rond president Sarkozy. Dinsdag zou het besluit naar buiten worden gebracht.

  In het plan stond dat mensen die niet in Frankrijk wonen, maar er wel een huisje hebben, 20 procent belasting over de huurwaarde zouden moeten betalen. De heffing, die vooral Britten en Nederlanders zou treffen, moest de Franse schatkist ongeveer 176 miljoen euro opleveren. De maatregel zou echter ook gelden voor Fransen die in het buitenland wonen, en dat was voor enkele senatoren reden om tegen de maatregel in het geweer te komen.

 104. Hugo says:

  @102 (adamus)

  Ik zie idd op de site van de ING dat ze 240k wagens in portfolio hebben. Ik denk niet dat ze die allemaal hebben betaald. ING kennende met hun leverage van ruim 1:30 (veel meer als je al die off balance meuk op de balans gooit) lijkt me 36k wagens in bezit al een overschatting. Je hebt teveel vertrouwen in de ING :D. Link naar een verslag waar ze met de billen bloot gaan is het enige wat me kan overtuigen dat ze 240k in bezit hebben. Die kan ik (zo snel) niet vinden….

 105. j says:

  offtopic en bekende kost voor de mensen hier… maar wel geinig linkje:
  http://www.mint.com/blog/finance-core/a-visual-guide-to-the-financial-crisis/

 106. nhz says:

  @106:
  leuk ja, alleen jammer dat de quotes uit de polder ontbreken, bijv. van Pinokkio Hukker, Dagobert Wellink, het Eikenhout mannetje en talloze andere overbetaalde en totally-clueless ‘deskundigen’. Nog meer van hetzelfde, maar dan met 3-5 jaar vertraging. Je bijna zou gaan vermoeden dat als het wereldwijde financiële systeem crasht, je in Nederland nog wel vijf jaar goed zit 😛

 107. Adamus says:

  Hugo, zullen ze met fantasiegeld de leverancier van die auto’s fefinancierd hebben?

 108. affie says:

  OT:

  IMF waarschuwt vandaag dat de Griekse crisis risico heeft om over te slaan op de ‘kernlanden’ van de EU (lees: waaronder NL). Op zich niets nieuws, maar wel opmerkelijk omdat het dit specifieke scenario op precies dit moment door een authoriteit wordt gepresenteerd.
  Los van de gaming die achter dit bericht zit vraag ik me af: stel dat – na nog ettelijke transfers naar knoflooklanden – de Euro gaat klappen omdat de Noordelijke lidstaten niet meer bereid zijn om extra geld in – nu Griekenland, straks de rest van de PIIGS + Frankrijk en Belgie) te storten, welk scenario zien jullie dan voor je m.b.t. de bereidheid van banken om hypotheken in NL te verstrekken, mede gezien a.s. verscherping van kapitaaleisen banken? En wat zou het effect van dit mogelijke nieuwe gedrag van de banken zijn op de NL woningmarkt? Alleen mogelijk om huis te betalen met cash?

  Alvast dank voor evt. reacties.

 109. Hugo says:

  Over mijn opmerking in 76. De leugen van Tricky is al binnen 1 dag wat duidelijker, het Europese bailout fonds van 440 miljard naar 780 miljard… http://www.zerohedge.com/article/doubling-down-bailout-cdos-efsf-guarantees-be-raised-%E2%82%AC440-bn-%E2%82%AC780-bn-europe-prepares-spain-f . Op naar Fout Wellinks 1.500.000.000.000 en dan naar de stratosfeer (of zijn we er dan al).

 110. j says:

  @107 Nhz
  Of, zoals mijn natuurkunde leraar altijd zei: “als de zon uit gaat heb je 8 minuten om weg te rennen”.

  En over die leaseauto… http://www.z24.nl/economie/artikel_224704.z24/Leaseauto_kost_ons_miljarden.html

 111. Hugo says:

  @110 (affie)

  Uitgaande van het scenario welke je schetst zie ik geen / zeer weinig bereidheid om hypotheken te verstrekken in Euro. Die currency is dan aan het afsterven (en terecht). Heb je echt geld (goud & zilver) kan je er 1 oppikken voor een habbekrats. Basel III heeft de banklobby al afgekocht, wat mij betreft zal een toename van kapitaaleisen niet gebeuren. Allicht ten overvloede, als het scenario welke je schetst uitkomt kan je met je cash alleen nog je open haard aanmaken.

 112. Juan Belmonte says:

  @89 John 91 adamus

  Tsja, goed vraag hoeveel er onbewoond is. Onverkoopbare bouwgrond is een tweede, minder zichtbare.

  De theorie van Dr.Ir. Maartje Martens kan men gewoon zien: het hogere segment zit zo vast als een Frans landhuis (très vast), het middensegment zo vast als een hollands huis (vast en zeker) en onderaan gebeurt er nog wel wat (los-vast).

  Het is natuurlijk onverstandig om als verkoper “onbewoond” in de verkooptekst te zetten, dus dat staat er niet. Foto’s zeggen het, men ziet het, het is een kwestie van tijd en bij de kapper en het koffie-maschien is dat het gesprek. Geen Slimme Z die dat voorkomt.

  De voorbeelden in krimpgebieden maar ook in Dieren (en eerder half Vathorst in Amersfoort, appartementen in Raamsdonksveer) lijken er niet om te liegen.

  Het dure nieuwbouwsegment ligt al helemaal op zijn gat, maar wellicht wil iemand hier een ander licht op laten schijnen.

  Mevrouw Martens heeft de beste voorspelkracht, Delft leads: de geïntegreerde woningmarkt die gebaseerd is op een overwaardespiraal, valt uiteen. Leegstand in het topsegment (mn duurdere nieuwbouw) is een teken.

 113. Juan Belmonte says:

  @96 nhz

  Het zou ook zomaar kunnen dat (bijvoorbeeld) veel van die alleenstaande moeders ooit noodgedwongen gewoon weer met de vader van het gezin in één huis gaan wonen omdat het subsidiefraude feest ophoudt te bestaan.

  EENS, er kan best eens -door bezuinigen- een trend ontstaan die het gescheiden wonen minder aantrekkelijk maakt.
  Zo hebben maatregelen diverse positieve en minder positieve invloeden.

 114. Juan Belmonte says:

  @81 Il

  Waarom is men bezig een mega-schuldenbubbel te creeren, die hebben we toch al

  Veel werk voor de Keynessiaanse econoom: hoe kunnen we een economie gebaseerd op vooruit-genoten-consumptie stimuleren: nog meer vooruitstimuleren 😛

  Ze hebben ook altijd gelijk die Keynessiaanse knakkers…. 🙂

  P.S. Als Griekenland (een druppel) al dit soort discussies oplevert. Even doordenken.

  In 2007 stond Panos de Puttengraver (Griek) niet in de krant, zijn Spaanse evenknie Paco de Puttengraver wel.
  http://www.nrc.nl/economie/article1793502.ece/Wachten_op_de_zware_klap_uit_Spanje
  Kortom: wat gebeurt en dan als Spanje echt in beeld komt, da’s iets meer % van de eurozone.

  Grieks voorspel. 😛 😛

 115. nhz says:

  @113:
  “Het dure nieuwbouwsegment ligt al helemaal op zijn gat, maar wellicht wil iemand hier een ander licht op laten schijnen.”

  Het is maar wat je duur noemt. Bij mij in de provincie staat nog een groot aantal op stapel resp. in de steigers in de prijsklasse van pakweg 400-800K euro, terwijl er naar mijn indruk hier nauwelijks mensen zijn die zulke huizen kunnen betalen. En ik zie nog niet zomaar duizenden Randstadters naar de wingewesten verhuizen om lekker duur ‘aan het water’ te wonen, het is inmiddels verre van ‘exclusief’ want iedere stad heeft nu zo ongeveer zijn wijk waar je kunt wonen met steiger voor de eigen boot in de achtertuin. De plannen zijn wel wat ingeperkt vergeleken met 2 jaar geleden, soms gaat een deel van het project niet door, maar toch … mijn indruk is dat de bestuurders (het zijn hier meestal gemeentes die de regie hebben, op papier dan) nog steeds niet doorhebben dat er speelt. In mijn eigen stad (geen ‘wonen aan het water’) wordt ook nog driftig geadverteerd met huizen in de prijsklasse van pakweg 450-900K euro; of dat betekent dat ze niet vanzelf verkopen of dat er juist daarvoor belangstelling is valt moeilijk na te gaan ;(
  Duidelijk is wel dat bij de bouw grote nadruk ligt op deze prijsklasse (zou dan stiekum al rond zijn dat de NHG grens straks naar 1 miljoen gaat??).

  @114:
  er zijn ook van die bekende observaties over de correlatie tussen lengte van de rok en de stand van de economie; je kunt dat simpel doortrekken naar andere sociale aangelegenheden. Zolang de overheden blijven doen alsof het prima gaat en allerlei sociale flauwekul subsidieren, en het geld dankzij de ECB in het rond blijft spuiten zal er weinig veranderen; maar zoiets kan snel omslaan.

 116. Adamus says:

  De Domtoren lijkt me hoog genoeg met uitzicht op
  http://www.knm.nl/

 117. Juan Belmonte says:

  @100 Claude

  Volgens Leo van de Pas, directeur van Woningmarktcijfers.nl, bieden de cijfers over de eerste vijf maanden nauwelijks aanknopingspunten voor een herstel op de woningmarkt. De markt ondervindt nog steeds hinder van de verscherpte eisen voor hypotheken en een zwak consumentenvertrouwen. De woningmarkt lijkt echter niet verder te verslechteren.

  Die beste meneer is gewoon een makelaar met een mening. Als we dan toch de cijfers van de eerste vijf maanden gebruiken:

  Gemiddelde vraagprijs 11 maal Jan Mo
  Gemiddelde transactieprijs 8 maal JanMo
  Daar zit drie maal JanMo = 1 ton tussen = 28%.

  Voor een vollediger beeld, schetst Juan:
  – Rente gaat omhoog.
  – Aflossingsvrij financieren is zó 2005 (niet meer hip en straks onverkrijgbaar, terecht ook voor wie zijn huis wil leasen)
  – HRA staat ter discussie en gaat een keer dus is op lange termijn niet iets oim mee te rekenen
  – overdrachtsbelasting (grootste deel van k.k.) gaat eraan. (nu kopen = kamikazekopen)

  Van harte geluk gewenst met uw welbewuste eventuele Slimme Z 🙂

 118. Adamus says:

  Nhz, of de haarlengte van de nieuwslezeres. Ziet ze er moederlijk uit?

 119. Adamus says:

  “heb jij aflossingsvrij”??? “kunnen jullie het anders niet betalen”??????

  Niet hip:-)

 120. nhz says:

  OT: VPRO Goudzoekers ging net over ‘een koopje in de zon’: huisje kopen in Spanje of Florida met hoge korting (tip voor Juan?). Volgende week over securisatie van onze hypotheken. Ik was vandaag te laat en deze programma’s zijn doorgaans nogal onbenullig, maar wie weet toch de moeite. Op dit moment nog niet online te zien.
  http://programma.vpro.nl/goudzoekers/afleveringen/Seizoen-4/aflevering-6.html

 121. Adamus says:

  Hugo, er is altijd genoeg geld (lees digits). Verder vindt ik de angelsaksische blogs minder interessant worden; te hoog patriotisch gehalte.

 122. Juan Belmonte says:

  @116 nhz

  Het is maar wat je duur noemt.

  Juan denktijd maar relativerend:
  een nieuwe auto is wel 1 euro waard, iedere euro méér moet dus méérwaarde bieden, immers een aankoop is ook een rationele overweging.

  Voor een huis is dat hetzelfde.

  Maar concreet: nieuwbouwwoningen boven 330k zitten J.i. in het bovenmodale segment, 11 maal JanMo.

 123. Hugo says:

  Het uitzicht vanaf de dom wordt beperkt door zeer veel vreemd gefinancierde kantorenhoogbouwwelkeleegstaat. Waar geld wordt geslagen is hierdoor niet meer zichtbaar vanaf de Dom.

 124. Juan Belmonte says:

  @120 adamus

  Hipheid wil inderdaad ook wel van inhoud veranderen.

  Straks wordt de 8e van Mahler nog hip …. ( 😛 )

 125. Jan met de Pet says:

  Even off-topic. Ik snap die Funda teller niet. Heb zojuist gekeken naar koopwoningen in Leiden: 1150 bestaande woningen en 42 nieuwbouwwoningen. Maar als je alle 42 entries van die nieuwbouwwoningen afloopt dan kom je in totaal uit op tussen de 300 en 400 stuks ipv 42, dat is dus bijna 10x zoveel. Als dit voor heel Nederland zou gelden dan zou de Fundateller nu ruim boven de 250000 uitkomen. Hoezo manipulatie?

 126. j says:

  @124

  Ik denk dat je je voorspellingen beter tot de woningmarkt kunt beperken 😉

 127. Juan Belmonte says:

  @123 Hugo

  Heel mooi beeld !

  Wie heeft er nog zicht op de aloude waardecreatie, dat is precies de vraag (die samenhangt met schuldcreatie en dus op termijn met inflatie)

 128. Juan Belmonte says:

  @126 J

  Hij was inderdaad off-topic 🙂

 129. j says:

  @123
  Volgens mij is dat geen leegstaand gebouw, maar het gebouw van de CVOM. Waar de verkeersovertredingen worden afgehandeld. (en dus waar mede het geld wordt gecreëerd voor de overheid)

 130. j says:

  @128 off topicness doelde ik niet zo op, meer op de waarschijnlijkheid van de voorspelling 😉

 131. Hugo says:

  @122 (adamus)

  ‘er is altijd genoeg geld’.
  Voor wie? Ik merk er weinig van behalve dat men schijnt te denken dat ik genoeg heb en wel (weer) wat extra kan inleveren. Voor mijn eigen bestwil onder dwang omdat ik niet vrijwillig mee wil doen.

  Uiteraard is het een ander verhaal als het over TBTF banken (zeker centrale), TBTF corporaties, HRA, JSF’s, Afganistan, Libie etc gaat. Dan zijn er digits genoeg.

  Welke angelsaksische blogs heb je het over?

 132. Buddy says:

  VPRO Goudzoekers
  Off topic

  Een koopje in Spanje of Florida

  http://programma.vpro.nl/goudzoekers/afleveringen/Seizoen-4/aflevering-6.html

  Voorbeeld Spanje:
  Vraagprijs 400-450k een paar jaar geleden is nu verlaagd en een koopje volgens Nl sprekende makelaar 300k

  Even later de belggingsexpert:
  “Er moet nog zeker 30 tot 40% ervan af.
  180k lijkt dan wel een aardig prijsje zou ik niet weten waarom ik als “babyboomer” zo’n optrekje perse zou willen bezitten.

 133. Juan Belmonte says:

  @130 J

  Ok aanhouder wint,
  EENS Mahler’s 8e komt niet in de top-10.

  Jammer want het zou wel een lekker lang en prachtig radioprogramma worden zo …..

 134. Buddy says:

  vervolg 133

  Florida is wel interessant qua prijs maar soms waait er een beetje hard.

  Ook schijnt het bezitten van Real Estate nogal wat Property Tax te kosten

 135. Juan Belmonte says:

  @125

  Goede som. Geen idee.

  Ondanks de wonderen van internet en de doelstelling van transparantie, is een echte complete website voor de hollandse huizenmarkt nog een gat in de markt.
  Liefst met historie van prijzen en werkelijke data mbt duur van het aanbod.

  Maar wie weet komen er nog wat suggesties…

 136. j says:

  @134
  NVM makelaars bieden hun woning nu eenmaal bij Funda aan. Andere sites kunnen deze info wel van die site af kapen (koud kunstje) maar completer dan de bron(nen) word je niet.
  Jaap.nl bijvoorbeeld vind ik wel degelijk compleet en transparant. Je kunt daar ook het prijsverloop van woningen zien en bijvoorbeeld de huizen sorteren op datum aangeboden of degenen die hun prijs hebben aangepast bovenaan tonen.
  (daadwerkelijke datum aangepast en geen NVM-datum)

 137. Jan met de Pet says:

  http://www.nieuwbouw-woningen.nl/ geeft al een iets beter overzicht…

 138. nhz says:

  @125 (Juan):
  hip: zoiets als Carmina Burana; of voor minder klassieke luisteraars sinds kort Mr. Blue Sky. Dun sausje erover en het is weer ‘hip’.

 139. j says:

  Ik wil best een scriptje maken om het totaal aantal nieuwbouwwoningen van funda af te plukken. Er zijn alleen 1684 requests naar de server van funda voor nodig. Ik heb nu niet direct de behoefte om een IP ban te krijgen daar, misschien wil ik de site ooit nog eens echt gebruiken 🙂

 140. Juan Belmonte says:

  @138

  Jammer dat er maar 40 man/vrouw op deze blog zit, bij 164 kon iedereen 10 maal uw script uitvoeren.

 141. Juan Belmonte says:

  @137

  ‘t wordt een mooie top Tien, nhz, zo zonder tombola 🙂

 142. j says:

  @139 beetje wel ja… Misschien bouw ik het wel met een flinke random vertraging tussendoor. Als je 1 pagina per minuut opvraagt is het niet of hun server er last van zal hebben. Alleen duurt het dan wel ff voor alles binnen is natuurlijk.

 143. Jan met de Pet says:

  Het gaat me meer om het principe… dat er misschien wel 10x zoveel nieuwbouwwoningen te koop staan als in de Fundateller is aangegeven. Daardoor wordt de teller kunstmatig laaggehouden! Ben benieuwd wat er uit het scriptje komt: Fundateller vs werkelijk aantal huizen te koop op Funda. Kan de Fundatellergrafiek van Floris mooi op aangepast worden?

 144. Juan Belmonte says:

  @142

  Het blijft merkwaardig dat het zo ondoorzichtig is en blijft.

  Dat is dan het resultaat van de doelstellingen omtrent “transparantie” van de NVM.

  Op de 240.000 (huidige fundateller) is (10 maal) 2.400.000 wel een vrij forse correctie. Het totaal aan koophuizen is 4.000.000 🙂

  Maar hij is wel leuk !

 145. Juan Belmonte says:

  @139

  Geen punt dattu niet instantaan alle resultaten van uw analyse tot de vierde decimaal achter de comma correct heeft.

  Wie Geduld heeft doet Slimme R ipv Slimme Z.

 146. Jan met de Pet says:

  Mijn Nieuwbouw Tombola Top 3 (voor Leiden, zoals ik ze in Funda aantrof):

  1) “Type T81”: 1 entry, maar in werkelijkheid 25 woningen
  2) “Type T84”: 14 woningen
  3) “Type T100”: 11 woningen

  Dit gaat mij boven de pet. En nu hou ik erover op, welterusten iedereen.

 147. Juan Belmonte says:

  Off-topic

  De nieuwe voorzitter van de Vereniging Geleend huis legt nog eens uit waarom-i mevrouw Pernot opgevolgd is (jammer, sympatiek mens) hij kan namelijk als geen ander uitleggen waarom iedereen zijn huis zou moeten leasen (nooi aflossen).

  Immers, de maandlasten gaan fors omhoog als je alleen nog annuïtaire hypotheken toestaat. Dus kunnen huishoudens een woning nog moeilijker financieren. Ook dat is ongewenst.

  Anno 2011 constateren wij dus dat(volgens de VGH):
  – het financieren van woningen (tegen de huidige prijzen, aflossingsvrij en MET HRA) moeilijk is
  – en daarenboven dat -in dit licht- AFLOSSEN ONWENSELIJK is .

  Briljant hoor 🙂
  Van harte VGH 😛

  Tweede, na de NVN, de kop van Jut van Hogehuizenprijsminnend NL

  Wat een blogger is die man (die mevrouw Pernot was minder leuk 😛 )

 148. Juan Belmonte says:

  Dat er wel eens ooit een huizen-MARKT zou kunnen bestaan in de polder wordt nog de grootste ontdekking voor de VGH 🙂

 149. Paul99 says:

  Dit stuk van Rob Mulder van de VEH staat of valt met zijn verkeerde uitgangspunt dat de prijs van een woning een gegeven is en niet (fors) omlaag kan en moet. Maar goed, dat is natuurlijk niet in het belang van de vereniging. Jammer, inderdaad tunnelvisie en een beetje héél erg dom. De Rabobank begrijpt tenminste dat het zo niet verder kan, dat er ook na de verscherpte financieringsnormen van 1 aug 2011, de markt echt nog niet op gang komt. De Rabobank probeert tenminste, uit eigen belang, de risico´s voor nieuwe gevallen, naar beneden te brengen. Ik vraag me wel af, hoe bestaande gevallen, zeg de kopers na 2002, die niet aan de verscherpte normen voldoen, in het gareel gebracht gaan worden.

 150. ll says:

  Ja, maar hier wordt alles verklaard. Anderen hebben bonussen, mooie huizen met hoge hypotheken, dat wil ik ook. 🙂

  Ben ik blij dat ik een afwijking heb 😉

  http://www.profnews.nl/968711/financieel-gedrag-is-amper-te-sturen

 151. Juan Belmonte says:

  @151 Il

  Van de lijstjes die Juan maakt kunnen ze bij IG&H ook wel wat:

  De geplaagde woningmarkt heeft het zwaar. En of het al niet genoeg is, hebben overheid, NHG, AFM en Nibud ook nog aanscherpingen van de regels gepresenteerd. Hieronder een overzicht van die en andere factoren die het sentiment rond de woningmarkt negatief beïnvloeden:
  – Per 1 januari heeft het Nibud de inkomenstoets gewijzigd. Dat betekent voor het gemiddelde gezin dat er tot 5% minder geld geleend kan worden, omdat er minder ruimte in het budget is.
  – De hypotheekrente is in een half jaar met meer dan een vol procentpunt gestegen: was de gemiddelde rente (10 jaar vast) in november 2010 nog 4,4%, nu staat deze rente op 5,5%. Dat verhoogt de maandlasten aanzienlijk.
  – Per 1 augustus wordt een nieuwe strengere hypotheeknorm ingevoerd. Daarbij mag een nieuwe hypotheek maximaal 50% aflossingsvrij gesloten worden en mag de hypotheek niet hoger zijn dan 110% van het aankoopbedrag.
  – De AFM heeft in de diverse boetebesluiten laten zien geen begrip te hebben voor ‘te hoge’ hypotheken die rekening houden met toekomstige salarisstijgingen waardoor hogere bedragen geleend kunnen worden. Gevolg is dat vooral starters minder kunnen lenen.
  – Hypotheekverstrekkers zijn minder geneigd de acceptatieregels soepel te interpreteren. Het boetebeleid van de AFM hangt als onweerswolk boven de acceptant: minder ruimte voor ‘explains’, minder mogelijkheden om er toch uit te komen.
  – De koper heeft veel aanbod en geen haast; langer wachten zorgt voor een lagere koopprijs.
  De verkoper heeft zich nog niet aangepast aan een structureel lager prijspeil, vraagprijzen zitten aan de hoge kant, staat van onderhoud wordt nog niet doorvertaald naar een lagere prijs. Daarnaast wil de verkoper niet bewegen: de waarde van het huis is minder dan de hoogte van de hypotheek. De financiering van het nieuwe huis wordt hierdoor een stuk lastiger.

  Ondertuseen noemt de NVM en de VGH VEH dat anno mei 2011 dat de condities voor de huizenmarkt zo slecht nog niet zijn.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-05-2011/banken-strenger-voor-hypotheken/#comment-76311

  Hahahahahahaaaaaaa 😛

  Kortom:
  wie de link 151 goed leest begrijpt dat de minister van Financiën Drs JC de Jager het probleem van Hogehuizenprijsminnend NL bij de wortel heeft aangepakt: startend bij het provisiemodel van “onafhankelijke” adviseurs.

  Terug naar de kern van de markt: vraag en aanbod. Overige belangen zijn afgeleide belangen en daarmee ondergeschikt.

  Complimenten dus voor de voormalig staatssecretaris en inmiddels minister de Jager alias El Cazador (duurde even voordat ook Juan het begreep).

 152. Juan Belmonte says:

  @150

  Dit stuk van Rob Mulder van de VEH staat of valt met zijn verkeerde uitgangspunt dat de prijs van een woning een gegeven is en niet (fors) omlaag kan en moet. Maar goed, dat is natuurlijk niet in het belang van de vereniging.

  Eens, u slaat de VGH op zijn kop !

 153. Juan Belmonte says:

  @152

  Het is bijna onmogelijk om het financiële gedrag van mensen te sturen. Beslissingen over geld worden in een gebied van de hersenen genomen waar de ratio geen vat op heeft.

  Iedereen ontoerekeningsvatbaar?
  Iedereen naar het Financiële Pieter Baan Centrum alwaar men onderzocht wordt middels financiële prikkels in welke mate men rationele afwegingen maakt.
  Financiële TBS ?

  Juan begint met deze achtergrond steeds meer van casametrie te begrijpen 😛 (insidertje)

 154. Juan Belmonte says:

  @150

  De Rabobank begrijpt tenminste dat het zo niet verder kan, dat er ook na de verscherpte financieringsnormen van 1 aug 2011, de markt echt nog niet op gang komt.

  Eens, laten we hier inderdaad ook eens een goede stap van een bank credits geven. Verder is dit een belangrijke stap in het cunning plan, more to come.

 155. nhz says:

  @156:
  Rob Mulder is zeker (ex-) hypotheker of makelaar? Er zal ongetwijfeld een groep zijn die niet bepaald profiteert van wetgeving die hypotheken overzichtelijk maakt.

  @157(Paul99):
  Het goede nieuws is dat de belangentegenstelling tussen de partijen op de woningmarkt nu duidelijk wordt (de huurders en aspirant-kopers doen al lang niet meer mee).

  @159(ll):
  briljant, dan maar gelijk de verkiezingen afschaffen? Mensen weten in het stemhokje, waar ze andermans geld mogen uitgeven, vast nog minder wat ze doen dan bij het uitgeven van hun eigen geld.

 156. Bug says:

  Ach ja de mens is een emotioneel kuddedier dat zich ingedekt voelt als hij/zij de meerderheid volgt. Maar die observatie is niets nieuws.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*