VVD wetenschappers willen af van NHG

Het wetenschappelijk bureau van de VVD wil af van de NHG en ook van constructies waarbij de overheid mensen te hulp schiet als hun woning onverkoopbaar is.

Het kabinet wil de NHG, die nu nog op 350.000 euro staat, na 1 juli afbouwen, maar de liberale wetenschappers gaan een stuk verder en willen op termijn helemaal af van de NHG. ,,Omdat burgers in principe de verantwoordelijkheid moeten dragen van de financiële risico’s die ze zelf zijn aangegaan’’, aldus de Teldersstichting dinsdag in een rapport over bevolkingskrimp.

In het rapport wordt ook verwezen naar het beleid in sommige gemeenten die te maken hebben met leegstromende dorpen. Daar worden soms ‘onverkoopbare’ huizen opgekocht om ze vervolgens te slopen of te renoveren. ,,Hoewel de financiële situatie van een individuele huizenbezitter schrijnend kan zijn, is het vanuit liberale optiek onwenselijk om deze schulden op de gemeenschap af te schuiven’’, aldus het rapport.

Lees verder op de site van RTL Z

Betty de Boer NVM VVD

Betty de Boer VVD
Betty de Boer (VVD): NHG niet afschaffen
De Teldersstichting is een onafhankelijk bureau en mag dit soort standpunten innemen. Als VVD-fractie hebben wij onze eigen verantwoordelijkheid. Overigens betrof de opmerking over de NHG slechts één zin uit het rapport van de Teldersstichting.
Share Button
Tagged with: ,
82 comments on “VVD wetenschappers willen af van NHG
 1. Dow Jones says:

  Geen speld tussen te krijgen. Als de liberalen hun beginselen trouw zijn, is het verhaal altijd heel helder.

  Cheerio,

  Dow Jones

 2. Adamus says:

  Zijn ze losgezongen van de politiek-economische werkelijkheid?

 3. nhz says:

  beter laat dan nooit zullen we maar zeggen; en in ieder geval goed dat het onderwerp zo publiek op de agenda komt. Helaas luisteren politici meestal niet naar hun wetenschappelijk buro, maar vooral naar hun sponsors en kiezers (voor zover het om heel grote aantallen gaat); dus dit voorstel is DOA schat ik.

 4. Sjeems Blond says:

  Als de zon schijnt dan is de NHG een mooi verkoopargument om extra veel te verdienen aan hypotheken en woningverkoop maar nu er dankzij die praktijken daadwerkelijk gebruik van wordt dan is het opeens een links ding en wil de VVD er snel vanaf?

 5. tufkaj says:

  nhz: beter laat dan nooit zullen we maar zeggen; en in ieder geval goed dat het onderwerp zo publiek op de agenda komt. Helaas luisteren politici meestal niet naar hun wetenschappelijk buro, maar vooral naar hun sponsors en kiezers (voor zover het om heel grote aantallen gaat); dus dit voorstel is DOA schat ik.

  Helemaal mee eens. Het zijn altijd de jongerenafdelingen en wetenschappelijk bureau’s van partijen die met de goede ideeën komen die bij de visie van de partij horen. Het deel in de politieke top doet daar doorgaans helemaal niets mee.

 6. asd says:

  Zoals het bier in de kroeg, moeten we ook het geld voor de huizenmarkt beschikbaar stellen:

  http://www.thefridgemate.com/media/catalog/product/cache/1/image/5e06319eda06f020e43594a9c230972d/S/L/SL029.jpg

  🙂

 7. SchuurHuurder says:

  Natuurlijk verstandig, maar wordt misselijk van dat eeuwige “geleidelijk afbouwen over 30 jaar” of de “alleen voor woningen vanaf € 1.000.000”. Zo verandert er dus gewoon niets, behalve voor de lucky few met een paar miljoen spaargeld en geen eigen woning. Zou het niet mogelijk zijn voor de regering om per direct niet meer garant te staan voor de NHG? Prima, zo’n vrijwillige piramidespel stichting, maar niet op kosten van de belastingbetaler. Zelfs als er nooit 1 cent betaald hoeft te worden, er wel kosten aan zitten dmv een hogere rente op de staatsleningen, voor zover de markt door heeft hoe de vork in de steel zit.

  Ik denk dat er dan meer impact is op de huizenprijzen wanneer vanaf heden alleen nog maar annuitaire hypotheken recht hebben op HRA, zelfs als dit alleen maar opgaat voor nieuwe gevallen. Dit heeft ten minste direct invloed op de financierbaarheid. Misschien een idee om dit in te laten gaan per 1-7-2012 samen met de terugkeer naar 6% overdrachtsbelasting. Kijken of we een 10% daling in de prijs in een maand kunnen krijgen.

 8. Onderwaarde says:

  Nu eindelijk ook in Duitsland … eerste tekens van een bubble …. net gister gelezen in “Die Zeit”.

 9. Jean-Paul says:

  Beetje half werk van de Telderstichting, om de aandacht van de HRA-discussie af te leiden?
  De HRA dwingt keuzes af tussen kopen en huren, door mensen zonder hypotheekschuld fiscaal te discrimineren en dirigeert een geldstroom naar een economische sector.
  Een geldstroom, die overigens grotendeels de prijsopdrijving, die ze zelf veroorzaakt financiert.
  Een mechanisme, dat bij de wetenschappers(!) van de Telderstichting zelfs de ‘draagmuur van onze welvaart’ mag heten.

  Door welk liberaal beginsel is dat gelegitimeerd?
  En dan de dubbele aftrek, waarvan de verlenging destijds door de Telderstichting zelfs geadviseerd werd?
  Worden daarmee geen risico’s op de samenleving afgewenteld?

 10. Onderwaarde says:

  voor de geinteresseerden ook een link. Ik had het in de echte print-versie gelezen, lang artikel.

  http://www.zeit.de/vorabmeldungen/neu-in-der-aktuellen-zeit/seite-3

 11. xenobinol says:

  “Als ze niet bestond zou ik haar invoeren”

  Dat waren de woorden van hun eigen ‘liberale’ voorman.

  Tja… welk baantje zou Mark toegezegd zijn na zijn politieke loopbaan? Het moet echt wel heel wat voorstellen want ondanks de situatie waar de overheid zich in bevind kan hij die grijns maar niet van zijn gezicht af krijgen.

 12. tufkaj says:

  eric406: OT.zit nu al weken reikhalzend uit te kijken naar de “Rapportage Eigen Huis Marktindicator” Historisch gezien zou de rapportage van het 1e kwartaal 2012 nu online moeten zijn, maar ik denk dat de VEH de publicatie tegenhoud. Heb de contactpersoon 2 keer gemaild, de eerste keer zou de rapportage van het 4e kwartaal 2011 aan het eind van de week gepubliceerd worden, de 2e keer heeft hij niet eens meer de moeite genomen om terug te mailen. Wellicht kan een ander het eens proberen?

  vers van de pers. Hij is gestegen???
  http://www.eigenhuis.nl/tools/marktindicator/

 13. asd says:

  Het ranzige van de VVD is, dat die partij er alle baat bij heeft gehad omzet te maken bij Henk en Ingrid: immers massa betekent markt, Henk en Ingrid dus.

  Stimuleringsmaatregelen om aldus grote delen van de bevolking over de streep te trekken een huis te kopen heeft die partij nooit afgewezen: belangen van grondspeculanten, banken, bouwmaffia, makel- en verzekeringsmannetjes en toeleveringsbedrijven wogen zwaarder.

  Het “wetenschappelijk” bureau van de VVD had tientallen jaren geleden de koers van zijn VVD politici beter moeten bijsturen.
  Zonder uitzondering sigarenrokende vazallen van banksters, bouwmaffia en andere lieden die verantwoordelijk zijn voor de huidige banken- en huizenmarktcrisis. En lachebekje met zijn andere lachebekjes maar lachen.

  Alles komt nu genadeloos in “the reverse” te staan. Als wetenschapper bij een politieke partij moet je zulke ontwikkelingen zien aankomen en niet de gevolgen van een falende en egoïstische VVD-mentaliteit achteraf bij de samenleving leggen.

  Het wetenschappelijk bureau van de VVD: een contradictio in terminis. Een lachertje!

 14. Groeten uit Noorwegen says:

  VVD is ondertussen ook het lachertje van de nederlandse politiek geworden. Om de regering te leiden en de PVV aan boord te houden blijkt geen enkel principe meer heilig. Er is weinig van het liberale gedachte goed te vinden, de regeltjes nemen alleen maar toe. De staatsecretaris en minister van justitie komen iedere week met voorstellen voor regeltjes, die ook wel signaal politiek genoemd wordt.

  Rutte zal zich niets hier van aantrekken anders dat er na deze regeringperiode overwogen dient te worden om de HR aftrek over tientallen jaren uitgesmeerd af te schaffen. Rutte heeft al een belofte naar zijn kiezers gemaakt, dus de conclusie van dit wetenschappenlijke bureau zal direct de bureaula weer in gaan.

  Ik zou ook niet weten op wie te stemmen na een teleurstellend optreden van CDA en PVDA.

  Nog even wachten op de conclusie van het wetenschappelijke bureau van de PVV :). Of is deze leeg gelopen met het vertrek van Hero?

 15. SchuurHuurder says:

  Gelukkig weet trekpop Betty weer binnen het uur te melden dat de VVD niet van standpunt is gewijzigd inzake de NHG. We mogen natuurlijk niet het idee krijgen dat de VVD liberaal begint te worden.

 16. Steven says:

  Valt me nog mee dat de vvd niet wil dat er alleen boven de 350.000 NHG moet gelden.

 17. Adamus says:

  SchuurHuurder:
  Gelukkig weet trekpop Betty weer binnen het uur te melden dat de VVD niet van standpunt is gewijzigd inzake de NHG. We mogen natuurlijk niet het idee krijgen dat de VVD liberaal begint te worden.

  Het oude liedje van “Bettie twittert”

 18. Frans says:

  VVD = bankhoeren.

 19. Aurely says:

  Als volgens mij er iets is (behalve HRA) die de huizenprijzen naar een nieuw dal brengt zou het deze maatregel wel zijn.

  Henk en Ingrid hebben die voorwaarden nooit gelezen. Die garantie is jarenlang verkocht met het beeld erbij dat een huis kopen risicoloos is.

  Maar dat zou me een bak zijn. Het zijn relatief gezien juist vaker de VVD-ers in mijn omgeving die zich goed in de hypotheekschulden hebben gestoken. Ze waren vergeten dat liberale gedachtegoed echt in hun leven te embedden..

 20. Frans says:

  By the way ik denk dat de huizenprijzen zo ver zijn opgedreven door de troika: HRA, te hoge hypotheek verstrekking en aflossingsvrije hypotheek.
  De HRA afschaffen is het afzagen van een poot onder de stoel: dan valt ie om.

 21. ll says:

  O.T. Griekse Goldman Sachs praktijken in de polder ? 😉

  Friesland Bank of ABNAMRO ( ongewoon hoge provisie bij afsluiten contrakten )

  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Nederland/336250/Tussenpersoon-onthulde-omkopingspraktijken-Vestia.htm

 22. gekke gerritje says:

  Ik las net dit artikel:

  Notarissen druk met huizenkopers voor 1 juli

  Laatste update: 17 april 2012 12:54 info.

  AMSTERDAM – Notariskantoren maken zich op voor drukke tijden. Door het verwachte aflopen van de lagere overdrachtsbelasting bij de koop van een huis per 1 juli, loopt de agenda van veel notarissen vol.

  En daar komt wellicht dan volgens vvd de nhg afschaffing nog bij zal wel storm lopen dan.
  Wie slim is doet de vraagprijs nog even flink omhoog!
  Staan de mensen weer in een bouwval tegen elkaar op te bieden binnenkort.

 23. asd says:

  @16 (Adamus)

  “Bettie twittert”? Bettie serveert! 😉
  (binnenkort in de horeca)

 24. V says:

  gekke gerritje: Ik las net dit artikel:Notarissen druk met huizenkopers voor 1 juli Laatste update: 17 april 2012 12:54 info.AMSTERDAM – Notariskantoren maken zich op voor drukke tijden. Door het verwachte aflopen van de lagere overdrachtsbelasting bij de koop van een huis per 1 juli, loopt de agenda van veel notarissen vol. En daar komt wellicht dan volgens vvd de nhg afschaffing nog bij zal wel storm lopen dan.Wie slim is doet de vraagprijs nog even flink omhoog!Staan de mensen weer in een bouwval tegen elkaar op te bieden binnenkort.

  Dat is gewoon ruis. Ik las in dat artikel dat er iets van 10% extra aanvragen zijn. Zouden de notariskantoren sinds de crisis echt al 50% zijn gekrompen? Ik denk eerder dat dit weer een poging is om het domme volk te bespelen met het oude bekende “nu of nooit” dogma.
  Zou me niets verbazen als die 10% extra zelfs geen stijging is, maar eerdere het resultaat van harde onderhandelingen van kopers. Ik voorspel -75% overdrachten in juli.

 25. tufkaj says:

  V: Dat is gewoon ruis. Ik las in dat artikel dat er iets van 10% extra aanvragen zijn. Zouden de notariskantoren sinds de crisis echt al 50% zijn gekrompen? Ik denk eerder dat dit weer een poging is om het domme volk te bespelen met het oude bekende “nu of nooit” dogma.
  Zou me niets verbazen als die 10% extra zelfs geen stijging is, maar eerdere het resultaat van harde onderhandelingen van kopers. Ik voorspel -75% overdrachten in juli.

  Precies, net als vorig jaar met de strengere leennormen. Nog een flinke rush op de ruime leningen in juli, gevolgd door een crash in augustus.
  Lobbygroepen gillen dat de markt instort door nieuwe regel. Gaat nu weer gebeuren, maar dan met NHG en OVB. Er wordt overigens steeds alleen maar gesproken over “kopers die snel nog willen kopen”.

  Over een jaar of 2 zullen we bij het aflopen van precies dezelfde regelingen praten over “verkopers die nog snel proberen te verkopen”. Het is maar hoe je er naar kijkt en voor wie het voordeel is. In mijn ogen is het het voordeel van de verkoper. Gelijk na verhoging naar 6% is de aangeschafte woning 4% minder waard.

 26. Vedder says:

  Onderwaarde: Nu eindelijk ook in Duitsland … eerste tekens van een bubble …. net gister gelezen in “Die Zeit”.

  Dit weekend toevallig een heel stuk over gelezen in de papieren versie. Om dat Duitsland als veilige haven wordt gezien stroomt er veel geld het land in. Veel buitenlandse investeerders zetten in op vastgoed in de Duitse ‘Ballungsgebieten’ (dichtbevolkte economische centra). Daarnaast ‘profiteren’ de Duitsers zelf van de kredietcrisis in de zin van lage hypotheekrente’s waardoor de prijzen verder opgedreven worden. 10 jaar vast, 80% geleend –> onder de 3% !

  Op zeepbel wordt vaak geroepen dat een huis in Duitsland de helft kost vergeleken met hier, dat hangt er nogal vanaf dus. In de grote steden kan het daar ook reteduur zijn. Over de hele linie is de woningmarkt er natuurlijk stukken beter aan toe, daar zijn we het allemaal over eens.

  Frans: de troika: HRA, te hoge hypotheek verstrekking en aflossingsvrije hypotheek.

  Voeg daar maar aan toe: de langdurig lage rentestand.

 27. nhz says:

  asd: Het wetenschappelijk bureau van de VVD: een contradictio in terminis. Een lachertje!

  eens, maar dat kun je voor ieder wetenschappelijk buro van een politieke partij zeggen: het is allemaal gebaseerd op sterk gekleurde uitgangspunten en bedoeld voor manipulatie, en heeft met objectieve wetenschap niets te maken. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat het in sommige takken van wetenschap, zoals de casametrie, beter gesteld is …

  Groeten uit Noorwegen: Nog even wachten op de conclusie van het wetenschappelijke bureau van de PVV 🙂 .

  het wetenschappelijk buro van de PVV? Dan moet je bij American Enterprise Institute, PNAC, AIPAC etc. zijn.
  Niet onderschatten 😎

  Vedder: Veel buitenlandse investeerders zetten in op vastgoed in de Duitse ‘Ballungsgebieten’ (dichtbevolkte economische centra).

  niks geleerd dus; ik wed dat het om investeerders gaat die bij verlies alle kosten kunnen afwentelen op de belastingbetalers of hun eigen pensioengerechtigden, en die de winst in eigen zak kunnen steken via mega-bonussen a la Vestia etc.

 28. Adamus says:

  asd:
  @16 (Adamus)

  “Bettie twittert”? Bettie serveert!
  (binnenkort in de horeca)

  Wat horeca betreft: “in Groningen is genoeg te doen”.

 29. Adamus says:

  nhz,

  Mooi om op de website van Vestia te lezen hoe de oude topper bedankt wordt en vooral de wijze waarop Staal ze verder geholpen heeft 🙂

 30. Schandalig says:

  Frans,

  Vergeet de (van politiek links t/m rechts breed gedragen) grondpolitiek niet i.c.m. zich verrijkende projectontwikkelaars en gemeenten. ‘Grond is schaars in NL’ zeggen ze = een grote leugen.

  Tevens zijn die commerciële baasjes bij woco’s geen toeval. Die zijn daar opzettelijk neergezet om het ‘Sociale’ uit ‘Sociale Woningbouw’ te halen. Bij voorkeur woningen met een lage huur slopen en er stadsvilla’s vanaf 5 ton neerzetten. De bewoners van de voormalige huurwoningen mochten vervolgens oprotten naar een ander ‘ghetto’ dat 5 jaar daarna op de planning voor ‘revitalisatie’ stond.

 31. Aurely says:

  @28: jammer hoor. Wel erg oude link.

 32. Frans says:

  Schandalig: Frans, Vergeet de (van politiek links t/m rechts breed gedragen) grondpolitiek niet i.c.m. zich verrijkende projectontwikkelaars en gemeenten. ‘Grond is schaars in NL’ zeggen ze = een grote leugen.P>

  Mee eens, we zijn zorgvulig gehersenspoeld.
  Het mantra dat de grond schaars is, is een van de essentieele leugens geweest om de huizenbubbel te kunnen vormen.

 33. nhz says:

  Schandalig: De bewoners van de voormalige huurwoningen mochten vervolgens oprotten naar een ander ‘ghetto’ dat 5 jaar daarna op de planning voor ‘revitalisatie’ stond.

  bij mij in de stad zijn de huurders toch maar mooi in luxe nieuwbouw gehuisvest, met torenhoge subsidies – omdat er zogenaamd niet zo snel wat anders beschikbaar was. Ze moesten snel oprotten, want er kwamen studenten in hun huurwoningen … uit andere steden (o.a. Den Bosch) heb ik ook zulke verhalen gehoord. Alleen gaat op een gegeven moment natuurlijk de subsidiekraan dicht en blijkt dat er helemaal geen betaalbare huurwoningen meer zijn voor deze mensen met lage inkomens … maar bestuurders hopen natuurlijk dat tegen die tijd niemand meer weet hoe het zat, en dat deze bewoners vanzelf ophoepelen naar een andere stad waar ze nog wél goedkope huurwoningen hebben.

 34. Dawg says:

  Best wel bij de tijd die Teldersstichting. ‘t Moet niet gekker worden. Straks komen ze nog tot de conclusie dat de huizenprijzen in Nederland gewoon veel te hoog zijn of dat die prijzen binnenkort gaan dalen.

 35. Dawg says:

  Frans,

  Die ratten zitten tegenwoordig overal in al die sinds de jaren ’80 op “afstand van de politiek gezette” overheidsdiensten. Nepondernemers die veel te veel verdienen, de feitelijke dienstverlening aan de burger verzieken en frustreren en ook nog eens opzichtig en kostbaar falen. Zie het jongste onderwijsdebacle bij Amarantis.

 36. hugo says:

  Andere ”wetenschappers” stellen dat het Pond Sterling 25% tte duur is en dat devalueren een goede optie is.
  http://www.bloomberg.com/news/2012-04-12/pound-strength-is-crippling-britain-s-recovery-civitas-says.html

  Ook in Engeland is er geen inflatie. Royal Mail verhoogt posttarieven met 30% en ”rantsoeneert postzegels in aanloop naar de prijsverhoging. http://www.dailymail.co.uk/news/article-2129068/Royal-Mail-rations-stamps-customers-rush-stock-30-price-rise.html

 37. hugo says:

  nhz,

  Aan het schrijven geslagen voor geenstijl? Dit stukje had zo een comment van je kunnen zijn 🙂
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/04/woningcorporatiesfaaltopic.html#comments

 38. asd says:

  @24 (nhz)

  “…kun je voor elk wetenschappelijk bureau van een politieke partij zeggen…”

  Is natuurlijk zo. Had ik erbij moeten zetten.
  “Wetenschappelijk” kun je in de politiek beter weglaten.
  We zullen het maar houden op “het bureau”, dan beledig ik misschien wel Voskuil. 😉

  @25 (Adamus)

  Wat horeca betreft: “in Groningen is genoeg te doen.”

  Kwam er vroeger vaak. Heel gezellig. Als Betty leuk met de klanten omgaat, krijgt ze een fooitje.

 39. Peter2 says:

  Mogelijk komt dit nu in de publiciteit in een poging om met minder gezichtsverlies een draai te kunnen maken. Partij politieke wetenschappelijke bureaus zijn er natuurlijk niet voor echte wetenschap. Wel om het politieke belang te dienen, om ingenomen, of in te nemen standpunten fermer naar voren te kunnen schuiven.

  Niet dat ik dit nu een slecht geluid vindt hoor, maar van echte liberalen had je dit veel eerder en veel fermer mogen verwachten. Tot nu toe is het vooral de VVD geweest die iedere hervorming in de weg staat.

 40. eric406 says:

  tufkaj: vers van de pers. Hij is gestegen???
  http://www.eigenhuis.nl/tools/marktindicator/

  Tja, in wonderland is alles mogelijk. Zal wel met het aflopen van de 2% regeling zijn. Maar nog steeds geen rapportage te bekennen op de site van otb Delft.
  Wellicht zijn er mensen die eens kunnen mailen waar deze blijft?
  http://otb.tudelft.nl/nl/over-otb/a-z-medewerkers/

 41. Adamus says:

  nhz,

  Geheugen is selectief heb ik wel eens gehoord. En politici en bestuurders draaien er gewoon een puntje aan.

 42. hugo says:

  Dawg,

  Weet je nog over die nationale CB onbalans (als gevolg van capital flight) waar we het een poosje geleden over hadden? Hier een paper welke je vast kunt waarderen. http://www.cesifo-group.de/portal/page/portal/ifoContent/N/rts/rts-mitarbeiter/IFOMITARBSINNCV/CVSinnPDF/CVSinnPDFAndere/NBER_wp17626_sinn_wollm.pdf

  Wat quotes;

  ”Target credits financed almost the entire current account deficits of Portugal and Greece and a quarter of the Spanish one. In the case of Ireland, they financed a huge capital flight in addition to the country’s current account deficit. And, beginning with the summer of 2011, they have financed an even more vigorous capital flight from Italy. With the Italian capital flight, the Target credits have reached a new dimension and the ECB has entered a new regime”

  ”if a country defaults, destroying the banks’ collateral and causing a default of its NCB, while the Eurosystem as such survives……However, if Italy and Spain default, this could mean the end of the
  Eurosystem”

  Goed stuk zover (ik heb m nog niet uit maar dacht, mocht dwag zich vervelen….. lol)

 43. tufkaj says:

  Uni-invest vastgoed verkocht tegen 40% “korting”. Als dit de toon zet voor al het vastgoed in NL, hoeveel gaan we dan afboeken?
  http://fd.nl/beleggen/997670-1204/uni-invest-verkocht-voor-358-mln

 44. Bluppie says:

  eric406,

  Neem de woningmartk indicator niet zo serieus, het is je tijd/energie echt niet waard; de onderzoeksvragen zijn verzonnen door Vereniging Geleend Huis + vastgoed vriendjes van de TU Delft en de score wordt bepaald d.m.v. interviews met personen die er echt verstand van hebben: de gemiddelde Nederlander.

  Over de berekening:
  Dit onderzoek wordt maandelijks uitgevoerd door Intomart, via een online enquête onder 667 respondenten, representatief voor de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder. De gepresenteerde data is een voortschrijdend gemiddelde, bestaande uit de antwoorden van de afgelopen drie maanden, oftewel 2.000 respondenten.

 45. Dawg says:

  hugo,

  Merci. Ik sla ‘m eventjes op, maar ga ‘t rapport zeker lezen. Op dit blog:

  http://www.irisheconomy.ie/

  woedde een tijdje terug een hevige discussie over de betekenis van die Targetsaldi. Men scheen ‘t niet eens te kunnen worden. Sinn beweert, dacht ik, dat die Targetsaldi een krediet van de surpluslanden aan de tekortlanden voorstellen, maar er zijn tegenstanders die het daar niet mee eens zijn. Die tegenstanders zeggen dat het slechts boekhoudkundige saldi zijn zonder verdere betekenis. Volgens mij ligt de waarheid een beetje in het midden. Als een Duitse exporteur aan een Ierse importeur levert en een Ierse bank het voor die levering verschuldigde bedrag overmaakt naar de bankrekening van de Duitse exporteur ontstaat gelijktijdig een vordering van de Duitse centrale bank op de Ierse centrale bank via Target. In feite wordt daarmee de vordering van de Duitse exporteur op de Ierse importeur een vordering van de Duitse staat op de Ierse staat. Collectivisering van schulden in feite dus. (Waar ben ik dat mechanisme toch eerder tegengekomen?)

 46. Juan Belmonte says:

  @artikel

  In het rapport wordt ook verwezen naar het beleid in sommige gemeenten die te maken hebben met leegstromende dorpen.

  Toegegeven,
  het heeft even geduurd
  – en Juan valt doorgaans niet directe een tekort aan voorstellingsvermogen te verwijten-
  maar nu ziet
  – ook Juan-
  een treintje…

  Het treintje
  op het terreintje
  van de krimp-regio
  alias KANS-regio
  waar de woning-“markt”
  weelig mag tieren
  met de Garantie van alle burgers
  op eeuwige Hogehuizenprijzen.

 47. Juan Belmonte says:

  tufkaj: Uni-invest vastgoed verkocht tegen 40% “korting”. Als dit de toon zet voor al het vastgoed in NL, hoeveel gaan we dan afboeken?

  De portefeuille kent een geschatte leegstand van 30%.

  Welnu wat is dat ?

  Geschatte leegstand.
  NieuwWoord dat NooitDoorAuditersOpgemerkt is.
  Uit de doofpot herrezen SUSHI 🙂

 48. Juan Belmonte says:

  Vedder: Voeg daar maar aan toe: de langdurig lage rentestand.

  Inderdaad.

  Als de rente niet langer de werkelijke prijs van geld weergeeft
  treden er andere mechanismen op…
  een kredietcrisis bijvoorbeeld.

  Ofwel: men moet flink opgepotte toekomstige deflatie sparen om ooit een hypercorrectie te kunnen krijgen 🙂

 49. nhz says:

  hugo: Ook in Engeland is er geen inflatie.

  sterker nog, het IMF waarschuwt vandaag weer voor het risico van jarenlange stevige deflatie in Europa 😎

  hoe brutaal moet je zijn om zoiets kan zeggen met inflatie die officieel 2.9% is en in werkelijkheid nog véél hoger? Kans op deflatie nul komma nul.

  Misschien kan het IMF ook eens uitleggen waarom ze doodsbenauwd moeten zijn voor dalende prijzen, wat is het probleem? Stel je voor, straks allemaal boze automobilisten op het Binnenhof omdat de benzineprijs inmiddels onder de 1 euro gezakt is, volksopstand? Laat maar komen die mega-deflatie 🙂

  hugo: Aan het schrijven geslagen voor geenstijl?

  nee hoor, het lezen van reacties daar kost me soms zoveel moeite dat ik er zelden kom 😉

  Adamus: En politici en bestuurders draaien er gewoon een puntje aan.

  een buitengewoon slecht geheugen is één van de eerste eisen die aan onze politici en bestuurders gesteld worden, just in case.

  tufkaj: Uni-invest vastgoed verkocht tegen 40% “korting”.

  mooi, het begin is er 🙂

  Bluppie: de score wordt bepaald d.m.v. interviews met personen die er echt verstand van hebben: de gemiddelde Nederlander.

  inderdaad, gebaseerd op de mening van doorlopend geindoctrineerde respondenten; dat levert dus uitsluitend non-informatie op waar je alle kanten mee op kunt als spindoctor.

 50. Juan Belmonte says:

  Off-topic.

  ‘Spanje heeft geen hulp nodig’

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/11930849/___Spanje_heeft_geen_hulp_nodig___.html

  Nee inderdaad het is één en al feest
  in het land van de sinaasappels….

  SAMENVATTING situatie Spanje
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-03-2012/koopkracht-komende-vijf-jaar-onder-druk/#comment-100778

  Spanje komt langzaam in beeld als probleemland. In Portugal is de 10-jaars rente 12% in Spanje de helft. Bizarre tegenstelling.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/06-04-2012/vathorst-kan-gemeente-47-miljoen-euro-kosten/#comment-102665

  En ook de Spanjaarden zèlf zien het niet allemaal meer zo rooskleurig in, met name de burbujistas :
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/31-05-2011/theodor-kockelkoren-hypotheek-op-de-toekomst/#comment-76771
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/31-05-2011/theodor-kockelkoren-hypotheek-op-de-toekomst/#comment-76775 (video met Engelse ondertiteling)

 51. Steve says:

  @Juan & tufkaj

  De helft van het overname bedrag kwam van de huidige obligatie houders.

  De investeerders hebben dus slechts 30% ingebracht van de getaxeerde waarde van de vastgoed portefeille. Als het lukt die kantoren uiteindelijk door te verkopen krijgen de obligatie houders pas de andere 30%.

  Nu kijken ze dus aan tegen een korting van 70% met een claim op eventueel meer in de toekomst.

  Kijk dit spinnen ze dus heel goed want iedereen trapt in dat 40% korting fata morgana verhaal terwijl dat een ‘best case’ scenario is. Presentatie is alles!

 52. Juan Belmonte says:

  Steve: Presentatie is alles!

  Presentatie is vorm
  als vorm gemeengoed wordt
  -b.v. makellaars die structureel liegen
  verworden tot makelleugenaars
  dan gaat het bizondere er ook van af

  You can fool all the people some of the time,
  and some of the people all the time,
  but you cannot fool all the people all the time.
  Abraham Lincoln
  http://www.brainyquote.com/quotes/keywords/fool.html#7MDf0HTVrdiTPSzd.99

  Of wellicht wel een mooiere wapper:
  A fool thinks himself to be wise, but a wise man knows himself to be a fool.
  William Shakespeare
  http://www.brainyquote.com/quotes/keywords/fool.html#7MDf0HTVrdiTPSzd.99

  Sin poesía
  no se puede torear

  Juan Belmonte

 53. Juan Belmonte says:

  Velen denken dat VORM alles is.

  Juan is meer van de pure inhoud 🙂

 54. Juan Belmonte says:

  buenas noches
  Juan

 55. Adamus says:

  nhz,

  Spindokters en (kern)energie: vanavond bij 1vandaag hoe de Duitse “solar” even aangepakt wordt. Het was meer een NL item pro ‘Borsele” dan nieuws over Duitsland.

 56. Adamus says:

  Juan Belmonte:
  buenas noches
  Juan

  Ezeltjes tellen 😉

 57. asd says:

  @51 (Juan Belmonte)

  Kijken wat ze dit jaar met de tomaten doen:

  http://www.youtube.com/watch?v=AvIi0fiAiKY 😉

  Misschien gaat de Spanjaard de stier eens bij de horens vatten:

  http://www.break.com/usercontent/2011/12/15/the-bull-whisperer-2272021 😉

 58. eric406 says:

  Bluppie: Neem de woningmartk indicator niet zo serieus

  Ha, die neem ik geen moment serieus. Ik wil alleen zien in wat voor bochten ze zich gaan wringen om de achterliggende rapportage niet online te brengen. Waarschijnlijk zijn de uitkomsten niet meer recht te breien, en is daarom besloten om het maar niet meer te publiceren.

 59. Adamus says:

  Nee inderdaad het is één en al feest
  in het land van de sinaasappels….

  En anders eten we olifantenvlees 🙂

 60. ll says:

  Over Univest.

  Als grafstenen op een begraafplaats domineren de lege kantoorgebouwen de horizon van ons zo geliefde Olland…..

  “The Netherlands is a graveyard,” Pierre Vaquier, chief executive officer of Axa Real Estate Investment Managers, said in an interview last month.

 61. ll says:

  Over Fifa, die ingewikkelde niet zo erg transparante financiele producten verkocht aan Vestia en aan andere woco’s en ziekenhuizen met een dikke provisie ……, out of order ?

  http://www.fifa-finance.nl/index.html

 62. De ontwikkelaar says:

  Als trekpop ziet Betty er veel beter uit!

 63. nhz says:

  Juan Belmonte: ‘Spanje heeft geen hulp nodig’

  hoeft ook niet als de ECB al je rommel opkoopt voor fantasieprijzen…

  Juan Belmonte: Zo moeten de directeuren van de nationale bureau’s uitsluitend op basis van hun professionele kwaliteiten worden benoemd. Dus zonder enige politieke motivatie, aldus Semeta.

  presentatie is alles blijkbaar; wie gelooft zo’n verhaal nog echt? alle bobo’s die bij dit soort instituten werken zijn leugenaars en oplichters in het kwadraat, net als bij ons Ministry of Truth. Die hoef je niet op politieke voorkeur te selecteren, die selecteren zichzelf wel voor de job.

  Adamus: Spindokters en (kern)energie: vanavond bij 1vandaag hoe de Duitse “solar” even aangepakt wordt. Het was meer een NL item pro ‘Borsele” dan nieuws over Duitsland.

  voorspelbaar, kernenergie heeft het moeilijk dus is het aantrekkelijk om ‘journalisten’ te betalen voor propagandawerk. Zelfs in de wetenschappelijke kanalen zie je dat, allerlei volstrekt stupide berichtgeving over hoe goed alles gaat in Fukushima, de voordelen van radioactieve straling en de giga risico’s van windenergie (er kan een rotorblad afbreken in extreem weer), enz. Ook veel leedvermaak over fraude in de solar industrie (een feit, maar het verbleekt bij de verspilling van belastinggeld in de nucleaire sector).

 64. nhz says:

  P.S.: over liberaal gesproken, ondernemers geven dit kabinet inmiddels ook een onvoldoende, slechts 37% voelt zich vertegenwoordigd. Totaal gebrek aan visie en daadkracht, en gegijzeld door de PVV. Je zou denken na vele jaren Balkenbende dat het niet slechter kan, maar zie daar …

 65. Bug says:

  Wat is hier wetenschappelijk aan ?

  NHG in huidige vorm is in 1995 in het leven geroepen door Paars 1 (VVD/D66/PVDA).

  Regeren is vooruit zien zullen we maar zeggen.

  Het had nooit mogen bestaan. HRA, woningbouwcoperaties, huursubsidie etc idem. Allemaal om andermans en later eigen zakken te vullen maar niet voor de samenleving.

 66. dalen says:

  @ nhz

  “Juan Belmonte: ‘Spanje heeft geen hulp nodig’

  nhz
  hoeft ook niet als de ECB al je rommel opkoopt voor fantasieprijzen…”

  Dat riep Griekenland ook steeds en toen het wel nodig was riepen ze na 2 maanden al dat de begroting op koers was.

  Jan K pagegaaide het braaf na en riep

  We verdienen er aan
  We krijgen alles terug
  Links of rechts omhet komt terug
  We moeten kijken
  Beter dit dan Griekenland uit de EU
  Het kost geld maar het is niet anders

  Volgende week na meer lef We zijn belazerd.

  Later tijdens een parlementair onderzoek en een mooie baan bij een bank of in de bouw

  “Met de wetenschap van nu hadden ook Jezus gered”

 67. Adamus says:

  nhz,

  Komt Diederik als MP, samen met VVD, dan komt de nieuwe centrale er gewoon. Nu al in de week gelegd door NOS -lelijk die molens en waait het een keer dan moeten ze stilgezet worden en moet er ook nog een speciaal mannetje naar die molen ingevlogen worden…….geef mij maar de flexibiliteit van “de grote centrale”. Haddden die centrales gvd maar zo’n aan/uit knopje! Wat een trekpoppen daar bij 1Vandaag/Nieuwsuur/journaal.
  Waarmee ik niet wil zeggen dat RTL beter is, maar daar kosten zulke items geld; gelukkig maar 🙂

 68. Adamus says:

  EU: geen politieke inmenging meer bij cijfers
  BRUSSEL (AFN) – De Europese Unie wil voorkomen dat de politiek zich nog bemoeit met de totstandkoming van statistieken. De nationale instituten voor statistiek moeten onafhankelijk kunnen werken om kwaliteit en geloofwaardigheid van de cijfers te waarborgen.

  Ze geven er liever een eigen draai aan, een die de EU beter uitkomt 😉

 69. philipulus says:

  Onderzoek: de toekomst van de makelaardij

  door Peter Boorsma , woensdag 18 april 2012 12:11

  Wat staat er de komende vijf jaar te gebeuren in de makelaardij? Bedrijfseconoom Bram Koole schreef voor Bangma & Bosma Bedrijfsadvies een toekomstverkenning. Hij schetst drie scenario’s voor de makelaardij: de nieuwe ijstijd, de kwakkelwinter en de prille lente.

  In 2011 zijn er 600 makelaarskantoren failliet gegaan. Volgens Edwin Bosma van Bangma & Bosma Bedrijfsadvies, een gespecialiseerd adviesbureau voor de makelaardij en assurantie-intermediairs, maakt de helft van de makelaarskantoren geen winst meer of keert zichzelf een lage ondernemersbeloning uit. Een harde realiteit, maar is er dan geen licht aan het eind van de tunnel, vragen steeds meer makelaars zich af. Voor een antwoord op deze vraag deed Bangma & Bosma een beroep op Bram Koole, student Bedrijfseconomie aan de Hogeschool Utrecht. In het kader van zijn afstuderen onderzocht hij de toekomst van de woningmarkt en de makelaardij en werkte deze uit in drie scenario’s: een positief, een reëel en een worst case scenario.

  Toekomstscenario #1: ‘De nieuwe ijstijd’

  De bedrijfseconomische gevolgen van dit scenario zijn rampzalig, schrijft onderzoeker Koole onomwonden in zijn rapport. De euro valt uiteen, waardoor het vertrouwen tot een dieptepunt zakt. Het Kabinet moet nog meer bezuinigen en de hypotheekrenteaftrek gaat zeker sneuvelen, maar nog steeds is niet duidelijk wanneer en hoe. Woningen komen alleen nog op de markt als het niet anders kan, bij wanbetaling of bij verhuizing vanwege echtscheiding, overlijden en ouderdom. Probleem is dat vrijwel niemand nog bereid is deze huizen te kopen waardoor er per jaar niet meer dan 80.000 worden verkocht. De prijzen dalen verder met wel 20 procent.

  Deze situatie leidt tot een kaalslag onder de makelaarskantoren. Van de 4.500 kantoren nu, blijven er volgens berekening maar 3.000 over. Als dit scenario waarheid wordt, zet een gemiddeld kantoor over twee jaar niet meer dan 92.000 euro om, waarvan iets meer dan driekwart voortkomt uit bemiddeling. De kwaliteit van de dienstverlening zou overigens wel kunnen stijgen, doordat de betere makelaarskantoren overblijven.
  Pas na een jaar of drie krabbelt de markt weer iets op tot 120.000 á 130.000 transacties per jaar. De huizenprijs herstelt zich iets en er treden weer nieuwe kantoren toe.

  Toekomstscenario #2: ‘De kwakkelwinter’

  Het reële scenario gaat ervan uit dat de euro niet uiteenvalt, maar dat de eurocrisis zich voorlopig wel voortzet, met als gevolg dat het consumentenvertrouwen laag blijft. Het aantal transacties blijft naar verwachting steken op het niveau van 2009-2011 met 115.00 a 125.000 woningverkopen per jaar. De prijzen blijven gestaag dalen waardoor de omzetten van makelaarskantoren verder onder druk komen. Immers, er zijn minder transacties, de bedragen waarover de courtage worden berekend zijn lager en de courtages zelf staan door de slechte markt ook onder druk.

  Veel makelaarskantoren zijn door hun laatste reserves heen en moeten de deuren sluiten of gaan zelfs failliet. Het aantal kantoren stabiliseert na twee jaar op circa 4.000. De omzet uit bemiddeling bedraagt zo’n 87.000 euro, de totale omzet zo’n 120.000 euro.
  Net als in het vorige scenario, volgt er ook in dit scenario na twee jaar een herstel van de woningmarkt en kan de gemiddelde totale omzet van een makelaarskantoor uitgroeien tot 155.000 euro.

  Toekomstscenario #3 ‘De prille lente’

  Een heel andere situatie ontstaat als het op korte termijn lukt de eurocrisis te bezweren en er duidelijkheid komt over de maatregelen van het Kabinet inzake de woningmarkt (en andere hervormingen). Het vertrouwen van de consument in de woningmarkt zal zich dan in de tweede helft van 2012 herstellen, ontdekte Koole. Het is zelfs mogelijk dat er dan een inhaalslag volgt. Mensen die nu nog afwachten herwinnen vertrouwen en kopen toch een huis. Daarmee groeit het aantal transacties tot misschien wel 160.000 per jaar, 40.000 meer dan in 2011. Over vijf jaar zijn dat er jaarlijks misschien wel 210.000. De woningprijs blijft de eerste twee jaar nog stabiel om daarna met 2 procent te stijgen. Er treden weer makelaars toe tot de markt en het aantal kantoren groeit tot 5.000. En omdat de kantoren weer meer omzet draaien, komen er ook weer vacatures voor jonge makelaars.

  http://www.vastgoedactueel.nl

 70. philipulus says:

  “De euro valt uiteen, Het Kabinet moet nog meer bezuinigen en de hypotheekrenteaftrek gaat zeker sneuvelen. Probleem is dat vrijwel niemand nog bereid is deze huizen te kopen” = “De prijzen dalen verder met wel 20 procent.”

  LOL

 71. SchuurHuurder says:

  Mocht de OVB terugkeren op 6% en het beraad in het Catshuis uitkomen op beperking van de HRA dmv alleen annuitaire hypotheken, wat nog redelijk mild is, dan zie ik die 80.000 verkopen in 1 jaar als optimistisch.

  Al hoorde ik toevallig vandaag weer zo’n gladde jongen in de trein zeggen over een huis die hij wil gaan kopen “het is 75m2, mijn makelaar zei dat ik wel onder de vraagprijs van 2 ton kon gaan zitten, maar dat is eigenlijk diefstal. Daar heeft hij natuurlijk wel gelijk in.”

  Eerder diefstal van je eigen portemonnee om 2 ton af te tikken voor zo’n hok. De nieuwe realiteit is dus nog niet bij iedereen doorgedrongen.

 72. RealisT says:

  philipulus:

  De nieuwe ijstijd:

  Probleem is dat vrijwel niemand nog bereid is deze huizen te kopen waardoor er per jaar niet meer dan 80.000 worden verkocht. De prijzen dalen verder met wel 20 procent.

  Hahaha! Idd een gitzwart scenario van wel *20%* daling na een stijging van 400% in de afgelopen 20 jaar. 😉

  Wat een sukkels. Geen wonder dat ze de nieuwe realiteit totaal niet aanvoelen.

  De kwakkelwinter:

  Deze situatie leidt tot een kaalslag onder de makelaarskantoren. Van de 4.500 kantoren nu, blijven er volgens berekening maar 3.000 over. Als dit scenario waarheid wordt, zet een gemiddeld kantoor over twee jaar niet meer dan 92.000 euro om, waarvan iets meer dan driekwart voortkomt uit bemiddeling. De kwaliteit van de dienstverlening zou overigens wel kunnen stijgen, doordat de betere makelaarskantoren overblijven.

  Praktisch geen huis verkopen en toch nog 3000 kantoren met 41.000 Euro jaaromzet. Dat wordt dus elke maand een openhuizendag ofzo?

  De prille lente:

  Een heel andere situatie ontstaat als het op korte termijn lukt de eurocrisis te bezweren en er duidelijkheid komt over de maatregelen van het Kabinet inzake de woningmarkt (en andere hervormingen). Het vertrouwen van de consument in de woningmarkt zal zich dan in de tweede helft van 2012 herstellen, ontdekte Koole. Het is zelfs mogelijk dat er dan een inhaalslag volgt. Mensen die nu nog afwachten herwinnen vertrouwen en kopen toch een huis. Daarmee groeit het aantal transacties tot misschien wel 160.000 per jaar, 40.000 meer dan in 2011. Over vijf jaar zijn dat er jaarlijks misschien wel 210.000. De woningprijs blijft de eerste twee jaar nog stabiel om daarna met 2 procent te stijgen. Er treden weer makelaars toe tot de markt en het aantal kantoren groeit tot 5.000.

  Zo, daar komt de makelaarsaap uit de mouw! Jammer alleen dat de mogelijkheden om met vreemd geld te financieren de komende jaren moeilijk blijft. Inhaalslag, prijsstijgingen, groei. Waar halen ze deze onzin vandaan?

  Over een nieuwe ijstijd gesproken: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2131141/Euro-currency-collapse-pressure-sovereign-debt-crisis-IMF-warns.html

 73. Claude says:

  SchuurHuurder: Mocht de OVB terugkeren op 6% en het beraad in het Catshuis uitkomen op beperking van de HRA dmv alleen annuitaire hypotheken, wat nog redelijk mild is, dan zie ik die 80.000 verkopen in 1 jaar als optimistisch.

  De OVB gaat nooit meer naar 6%. Elke discussie hierover -of het nou gaat over notarissen die het ‘druk’ krijgen zo net voor 1 juli, of dat dit de woningmarkt ‘veel schade’ zou toebrengen als het weer omhoog gaat- is ronduit gênant. Dat de regering/sector met dit soort doorzichtige trucs extra kopers wil lokken zegt bijzonder veel over de huidige staat van de woningmarkt.

 74. maarten says:

  en over onze “leiders” die aan “de knopjes” draaien. In de moderne tijd (post ww2) is leiderschap een problematisch concept. Waar halen deze lieden het recht vandaan om het leven van de burgers te beinvloeden. visie vies woord. mag ik effe een teiltje?

 75. SchuurHuurder says:

  Claude: De OVB gaat nooit meer naar 6%. Elke discussie hierover -of het nou gaat over notarissen die het ‘druk’ krijgen zo net voor 1 juli, of dat dit de woningmarkt ‘veel schade’ zou toebrengen als het weer omhoog gaat- is ronduit gênant. Dat de regering/sector met dit soort doorzichtige trucs extra kopers wil lokken zegt bijzonder veel over de huidige staat van de woningmarkt.

  We zullen zien, goede kans dat je gelijk hebt hoor. Echter is het niet zo dat deze verlaging nou heeft geleid tot extra verkopen. De prijzen zijn ook gewoon blijven dalen, dus ik vraag mij af of het politiek gezien zinnig is om dit te verlengen. Aan de andere kant is het verkapt socialiseren van verliezen van huizenkopers, wat natuurlijk een van de favoriete hobby’s is in Den Haag.

 76. Frans K. says:

  Kadaster:
  Ten opzichte van de eerste drie maanden van 2011 liggen de koopsommen in 2012 1,5% lager.

  Het ziet er naar uit dat de daling van koopsommen die in 2009 is begonnen (-6,6%) en in 2010 en 2011 stabiel bleef, nu toch een verder neerwaarts vervolg krijgt.

 77. Claude says:

  Back to business dan maar :).

  Beurs/Dow Jones: “Malaise Nederlandse huizenmarkt drukt op de banken. De malaise op de Nederlandse huizenmarkt wordt een steeds groter probleem voor de Nederlandse banken, die zich net herstellen van de financiele crisis van 2008 en zich nu geconfronteerd zien met stijgende verliezen en strengere financieringsvoorwaarden”.

  Maar, maar, maar, en de NHG dan?

  Verder uit het artikel: “S&P merkte echter tevens op dat de banken over het algemeen nog steeds afhankelijk zijn van ‘wholesale financiering’ en dat het van cruciaal belang is dat de financiele markt vertrouwen in hen blijft houden, aangezien zij schulden in hun boeken hebben staan ter waarde van circa EUR115 miljard, die in 2012 en 2013 aflopen.”

  Sjittie, de Nederlandse banken moeten dit en volgend jaar voor 115 miljard aan (voornamelijk) Nederlandse hypotheekleningen herfinancieren.

  Lees verder: http://www.beurs.nl/nieuws/binnenland/3153080/malaise-nederlandse-huizenmarkt-drukt-op-de-banken?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss

 78. TP says:

  Gezellig, hij dus weer online!

 79. ll says:

  Hoera, zijn we er weer ? 🙂

  @ Eric 406, het rapport 4e kwartaal marktindicator TU Delft is gepubliceerd 🙂

  Het is vandaag donderdag 9 april 20.57

 80. dalen says:

  Voor de nieuwe content

  Prijzen bestaande koopwoningen fors lager

  De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in maart 4,7 procent lager dan in maart 2011. De prijsdaling was hiermee aanzienlijk groter dan in februari, toen de huizenprijzen gemiddeld 3,4 procent lager waren dan een jaar eerder.
  Zie verder
  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/publicaties/artikelen/archief/2012/2012-04-20-m11.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*