Johan Conijn geeft Halbe Zijlstra een lesje economie

Vandaag kreeg Halbe Zijlstra (VVD) een lesje economie van hoogleraar Johan Conijn. Halbe was gastpresentator bij BNR en dacht ook verstand van de woningmarkt te hebben.

Conijn gaf direct aan dat er een aantal ‘problemen’ op de koopmarkt zijn. Ten eerste dat starters meer geld moeten brengen, ten 2e dat veel eigenaar bewoner met hun hypotheek onder water zitten en tot slot dat banken beperkte middelen hebben om hypotheken te verstrekken. Hierdoor is het zeer onwaarschijnlijk dat de huizenprijzen weer flink gaan stijgen.

Halbe begon dus maar weer direct over de schaarste in Nederland. “Maar leidt dat er niet toe hehh dat als er te weinig gebouwd wordt hehh er is op een gegeven moment een toenemende vraag, wat we nu zien, dat je dus weer een prijseffect krijgt. Want ja geen nieuwe woning beschikbaar, mensen willen toch weer gaan kopen, dus prijzen omhoog. Is dat realistisch?” Aldus Halbe.

Het tekort aan woningen zal de prijsontwikkeling steunen.”Maar ik noem net 3 andere factoren die een negatief effect hebben dus per saldo moeten we niet juichend langs de kant staan en denken dat het weer wordt zoals voor 2008″ aldus Johan Conijn

Stef Blok zal overigens nooit over stijgende huizenprijzen beginnen. Hij noemt alleen transactieaantallen als belangrijke factor bij het herstel van de woningmarkt 😉

totaalverkocht

Kees de Kort: de enorme huurverhogingen zijn een dikke min voor de economie

Share Button
Tagged with: , ,
20 comments on “Johan Conijn geeft Halbe Zijlstra een lesje economie
 1. dr.t says:

  Is dit ‘het’ nieuws over de woningmarkt?

 2. Voerman says:

  dr.t: Is dit ‘het’ nieuws over de woningmarkt?

  Al jaren! 🙂

 3. Adamus says:

  Van een ‘buitengewoon’ hoogleraar woningmarkt.

 4. Adamus says:

  “Prijzen gaan weer lichtjes stijgen” dat is hij wel met Halbe eens. Alleen is er niet genoeg krediet voor!

 5. Apekool says:

  Vanochtend, ook bij BNR, was er een of andere arbeidseconoom die zeker wist dat er meer vrouwen moeten gaan deelnemen aan het (fulltime) arbeidsproces – omdat het anders ook in de toekomst niet mogelijk zou zijn om op een enkel inkomen een woonhuis te kopen.

  De wereld totaal op z’n kop dus: niet de tering naar de nering zetten en huizen bouwen die passen bij het bestedingsvermogen van een normaal gezin (met een normaal gezinsleven), nee, werk je dood zodat je die prachtige stadsvilla (rijtjeshuis) kan veroorloven.

  Niets geleerd.

  Bill Clinton zie eens: “It’s the economy, stupid!”, maar mogelijk bedoelde hij “It’s the stupid economists!”

 6. Joop says:

  @dr.t: inderdaad, wat moeten we eigenlijk denken van de verkoopaantallen de laatste maanden?

  Ach, en dat schaarste argument, dat werkt alléén als er voldoende geld beschikbaar is om hogere prijzen te betalen. Iedereen wil ook wel een Ferrari (ok, stel) en ze zijn schaars, toch zal de prijs alleen maar de pan uit rijzen, wanneer er mensen zijn die dat geld ervoor over hebben. En dan ook nog, niet alles wat schaars is, is gewild…

 7. Voerman says:

  http://nos.nl/artikel/624503-huizenverkoop-februari-klimt-door.html

  Och, tijdelijk lichtpuntje, nietwaar? 🙂

 8. Dystopia says:

  Adamus: Van een ‘buitengewoon’ hoogleraar woningmarkt.

  Buiten wonen? Wonen van buiten kennen is immers voorbehouden aan de ploerten van de PVDA die de betaalbaarheid van wonen tot inzet van hun campagne maken… Wonen voor wie? Dat laten ze wijselijk aan de de VVD over, zeker nu. Hoezo woest…
  Leugenaars die het winnen met propaganda en het romantisch uitdelen van rozen (een hele smerige teelt) wie taalt erom, wie maalt erom. In de kippenpoli kunt u meetokken op 19 maart. Zelfs met nietstemmers wordt rekening gehouden door de de verdeel en heers democratie. Meedoen is belangrijker dan niets doen dus verkrachten tot hogere kunst verheven is beter dan de zwarte kunst van het onthouden. |Ik ben geheelonthouder waar het kippenvoer betreft. Voor mij geen verontreinigd voer. Maar zelfs de minderheid wordt verdeelt om te heersen, de zegening van de democratie. Moet je willen. Doodziek van de verkiezingsretoriek. Blij wanneer het voorbij is en geen behoefte aan uitstel van executie. Laat in godsnaam de rapen gaar worden zodat er duidelijk komt over wie er gekookt worden, waar de politici niet bezig zijn in het belang van burgers maar in het belang van banken en grote bedrijven. Geen benul van invullen verdient het ingevulde onbenul. Uitstel als invul zou helpen? Chantage is niet elementair?
  Democratie is dat je iedereen telt die heeft aangegeven niet mee te willen tellen? Mooie boel!
  Op naar de kippenpoli en tokken.|Heel hard tokken helpt! (woest)

  btw. off topic, elke zondagavond 22:00u. op Nat. Geographic de Sequel van Carl Sagan’s Cosmos… Do yourself a favour!

 9. Voerman says:

  Adamus: Alleen is er niet genoeg krediet voor!

  Maar al dat geld wat na 2008 NIET uitgegeven is aan huizen?
  Dat moet toch ergens nog op de plank liggen!
  Moet vroeg of laat toch tevoorschijn komen?
  Geen smoesjes van dat geld is er niet.
  Eerder was het er ook altijd. 🙂

 10. Voerman says:

  Voerman: Eerder was het er ook altijd.

  En iedereen mag zelf kiezen of dat een dom – of cynisch bedoeld verhaal is van Voerman.
  Altijd goed.

 11. RealisT says:

  Apekool,

  Ik schaam me zo ondertussen kapot om in een land te wonen waar politici meer tijd en geld stoppen in het kunstmatig hooghouden van de huizenprijs dan in het regelen van goede zorg, hoogstaand onderwijs, innovatie, betaalbare woonruimte en een prettig leefklimaat. De VVD kan met recht trots zijn op het meest stomzinige en vooral egoïstische kabinet sinds mensenheugenis. Het jarenlange visieloze gepruts van hun voorgangers moeiteloos overschreden. En ze zijn er nota bene nog trots op ook!

  En de ellende is nog lang niet voorbij want veel van de muppets die nu worden klaargestoomd om de touwtjes over te nemen zijn zo mogelijk nóg kortzichtiger en opportunistischer. En het volk, grotendeels afhankelijk gemaakt van de overheid en tegen elkaar opgezet door diezelfde overheid, kijkt apathisch toe. Te druk met eigen belangen en pleziertjes. Zelfverrijking ten koste van een ander staat tegenwoordig gelijk aan ‘optimisme’. De ‘lichtpuntjes’ leiden de weg (terug) naar de zakken van een klein groepje belanghebbenden. Zelfs een ezel zou betere keuzes maken…

 12. Juan belmonte says:

  @ artikel

  Wat een schattje die prof dr Conijn

  Hij vergeet te melden dat Holland overgaat van gesubsidieerd leasen van woningen
  Naar
  EERST SPAREN
  En dan gewoon lenen en weer terugbetalen.

  Hij vergeet ook dat hypotheekschulden en woningprijzen
  Ten opzichte van inkomens
  Nog steeds te hoog staan

  De woning-“markt”
  Voor veeelen
  Kennelijk te ingewikkeld
  Om de situatie te benoemen.

 13. azijnseikerT says:

  Zo zie je maar. Wat ooit een goed blog was, is verworden tot een zuur links medium. Het doordrammerige is daarbij een kenmerk. Het verdraaien van de waarheid een andere. Luister anders het fragment nogmaals, maar dan zonder die bril.

 14. maarten says:

  azijnseikerT,

  een fantastisch stukje audio, complimenten voor degene die het heeft uitgekozen.

  Het lijkt op het eind van het gesprek gunstig af te lopen voor Halbe, zijn idee over schaarste wordt bevestigd door de prof. Schaarste leidt ertoe dat de prijzen omhoog gaan, bravo Halbe wat slim.
  Het venijn zit hem hier in de staart:
  De overheid laat zich hier namelijk kennen als een fietsemaker die in zijn vrije tijd bierflesjes kapotgooit op de fietspaden.
  Mensen moeten toch blijven fietsen, en hij kan de banden plakken: win-win.
  Alleen is het moreel volstrekt te verwerpen.

  Halbe buigt niet mee met de maatschappelijke wensen, hij wil een onverzettelijke lijn uitzetten: barsten of breken. Dit is niet de weg naar het geluk, voor niemand.

 15. maarten says:

  een volledige ontmaskering van Halbe Zijlstra als een leider die zijn kiezers geen huis gunt, schaarste inzet om zo de prijzen te laten stijgen. waarom? omdat dat goed is voor de economie, of in ieder geval het deel van de economie waar Halbe aan denkt. Zie daar de drogredenatie.

  de enkeling die zonder schuld huizen kunnen verkopen voor het hoogst mogelijke bedrag (maar aan wie?)

 16. lorenzo says:

  …en € 1000 Euro heeft beloofd , evenals blijvende HRA . Gaan nu alle huurders ( die om redenen met vakantie zijn..) op de VVD stemmen ?

 17. Bubbelonia says:

  Joop: Iedereen wil ook wel een Ferrari

  Precies! En als de mensen zich gaan realiseren dat dat ding toch 90% van de tijd maar in de garage staat en ze ‘m dus ook best kunnen delen met de buurman, dan halveert de vraag naar Ferrari’s ineens. Dan zit je alleen met die paar dagen in het jaar dat beide heren ‘m willen gebruiken, maar dat valt – als de winst van het delen van de kosten maar hoog genoeg is – in goed overleg ook wel op te lossen.

  Pseudo-economen (in dit geval van de VVD waar er nogal veel zitten), ze onderschatten structureel het oplossend vermogen van de mensen. Net als echte economen 😉

 18. Bubbelonia says:

  RealisT: Ik schaam me zo ondertussen kapot om in een land te wonen waar politici meer tijd en geld stoppen in het kunstmatig hooghouden van de huizenprijs dan in het regelen van goede zorg, hoogstaand onderwijs, innovatie, betaalbare woonruimte en een prettig leefklimaat. De VVD kan met recht trots zijn op het meest stomzinige en vooral egoïstische kabinet sinds mensenheugenis.

  Ja, ik ook! Terwijl ik best op een échte liberale partij zou willen stemmen (die iedereen de kans geeft iets van zijn leven te maken, en er ook is voor mensen die daar écht niet toe in staat zijn). Maar dan een liberale partij langs de lijnen die Jesse Frederik hier schetst: https://decorrespondent.nl/411/het-lege-liberalisme-van-mark-rutte-co/24726293889-0b1c0e2a

 19. Bubbelonia says:

  Nog even over die “schaarste” van Halbe. Die schaarste bestond in 1979 ook. http://www.digibron.nl/search/detail/012ea07372f900ca21007f7b/marktwaarde-bestaande-woningen-nu-bijna-re-el/1

  We weten allemaal wat er vlak na het verschijnen van dit bericht gebeurde: Één van de grootste huizenmarktcrashes in NL in de afgelopen 400 jaar. http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/400jr.html

 20. Expat says:

  Bubbelonia,

  Aha, dus binnenkort vertrekken alle vrouwen weer van de arbeidsmarkt, gaat de rente omhoog naar 12% en gaan de huren sterk omlaag!

  Stop nu eens met die onzinvergelijkingen hopeloos gedreven door wishfull thinking. Zucht..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*