Strijd tegen duurdere bouwgrond is vergeefs

veghelDe strijd van de VVD tegen hogere prijzen voor bouwgrond heeft tijdens de gemeenteraadsvergadering over de programmabegroting afgelopen donderdag niets opgeleverd. De politieke partij diende een amendement in, maar kreeg alleen de SP mee. Dit betekent dat in 2010 de grondprijs voor zowel de woningbouw als voor industrieterreinen met zes procent stijgt.

Bräuner, fractievoorzitter VVD, vindt een dergelijke verhoging onverantwoord in het huidige economische klimaat. “De hele bouwsector ligt op zijn gat en de vooruitzichten zijn slecht”, benadrukt Bräuner. “De gemeente kan de crisis niet oplossen, maar de stijging van grondprijzen hebben we wel in eigen hand. Een verhoging zal betekenen dat verkoop van grond en daarmee de bouw van woningen en industrie verder zal stagneren. Wat ook weer gevolgen heeft voor de werkgelegenheid.”

zie ook: Regio Veghel loopt in Brabant voorop qua groei van werkloosheid

Frans Zegers - CDA VeghelOerlemans van SP vindt de hogere grondprijzen ook niet aan te raden. “Er moeten betaalbare woningen in Veghel komen voor starters en voor de 26.000 mensen die in Veghel werken. Woningen voor maximaal 150.000 euro in plaats van 240.000. Verhoging van de grondprijzen helpt hier niet aan mee.”
Toch denkt de rest van de partijen er anders over. CDA-fractievoorzitter Zegers vindt hogere prijzen wel terecht. “Grond wordt nu eenmaal steeds schaarser.” Na stemming in de raad wordt besloten het amendement van de VVD af te wijzen en dus de verhoging van grondprijzen met zes procent door te laten gaan.

bron:  Kliknieuws.nl

Share Button
70 comments on “Strijd tegen duurdere bouwgrond is vergeefs
 1. Jeroen says:

  Ze hebben werkelijk geen enkel economisch benul. Ik ook niet echt, maar ik kan me tenminste nog herinneren van een eerste lesuurtje economie op het VWO dat je door het laten zakken van de prijs je omzet zodanig kan verhogen dat je uiteindelijk ook een optimale winst haalt…

  “Grond wordt nu eenmaal steeds schaarser.” Grond is niet schaars in Nederland, maar vergunningen tot bouwen worden via bestemmingsplannen door dat vuile tyfustuig schaars gehouden!

 2. Bram says:

  Deze starter gaat lekker wachten welke gemeente de meeste voordelen gaat bieden.

  Gemeente Doetinchem met de erfpacht of gemeente X die het verschil tussen de maximale te verkrijgen hypotheek en de koopsom gaat overbruggen met een aflossingsvrije en renteloze lening. Lekker 3 jaar geen aflossing en rente betalen……hiep hiep hoera!

  Wie volgt?
  Ik wil nog wel even wachten met instappen……tot ik een gemeente vind waar ik helemaal niets meer hoef te betalen. Of zelfs geld toekrijg!

  Het wordt voor starters steeds leuker op de woningmarkt.

 3. ll says:

  @ 2 Bram, goed idee, lekker sparen dan kan je over een paar jaar een hele straat kopen…..

 4. Kip says:

  Dus sparen loont toch?

 5. ll says:

  @ kip, hiernaast in de zijbalk staat bij “recente berichten “, vragen en antwoorden door E. Mecking, alles duidelijk uitgelegd.

  Deze meneer was zowat de enige die deze crisis zag aankomen.

 6. Bram says:

  Kennen jullie het verhaal van Robert Prechter? (The Elliott Wave Theorist) De titel is Jaguar Inflation: mises.org/story/3329

  Je kunt Jaguar ook vervangen door krediet of huizen. Erg leuk verhaal!

 7. kees says:

  7
  of bouwgrond

  ps,
  mrb gaat veranderen 😉

 8. Realist says:

  Huizenmarkt ??????

  .
  .
  .

  Welke markt dan ?

 9. kees says:

  veghel?
  meestal de eerste gemeente die positief nieuws heeft over teruglopen werkloosheid 😉

  http://www.brabantsdagblad.nl/regios/tilburg/5687716/Regio-Veghel-loopt-in-Brabant-voorop-qua-groei-van-werkloosheid.ece

 10. martin says:

  Dit geeft wel aan dat we in Nederland niet van een woningmarkt kunnen spreken maar van door de overheid gedicteerde prijzen. De invloed van de overheid is zo groot- hypotheekrenteaftrek, grondbeleid en huurbeleid- dat we niet meer van een vrije prijsvorming kunnen spreken.

 11. Dalen says:

  Meneer Middelkoop is ook niet erg positief.

  ‘Het is slechts wachten op de volgende crisis’
  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/5333781/___Het_is_slechts_wachten_op_de_volgende_crisis___.html?p=18,1

  Of is dit eigen belang voor de verkoop van goud.

  Als er hyperinflatie toeslaat, één van zijn (doem)scenario’s, kan je maar beter een huis hebben en een tophypotheek want 300k is dan een peuleschil.

 12. Martijn says:

  Of is dit eigen belang voor de verkoop van goud.

  Doemgevoelens en angst zijn natuurlijk niet slecht voor de goudbusiness.

  Toch heb ik Middelkoop nog niet betrapt op leugens of te veel fantasie.

 13. Okkie says:

  @1:
  Gezien het woningoverschot en de vele leegstaande bedrijfspanden is de overheid veel te scheutig geweest met het aanpassen van bestemmingsplannen.

  Het klopt dat de vraagprijs voor grond omlaag moet, maar dat wil nog niet zeggen dat er winst te halen valt. Het wordt juist tijd dat men met verliezen genoegen neemt.

 14. Okkie says:

  @Dalen:
  Bij hyperinflatie is het niet gezegd dat je salaris meestijgt. Kunnen mensen hun te hoge hypotheek nog aflossen als ze al hun geld kwijt zijn aan dagelijkse boodschappen? Mensen met een variabele rente kunnen helemaal hun lol op.

 15. chantal says:

  Tuurlijk stijgt je loon mee
  ga jij 200uur werken voor 10 eieren en een glas melk?

 16. Martijn says:

  @Chantal

  Uiteindelijk gaat je loon ook stijgen, maar zeker niet 100% in verhouding. Reken er maar op dat tijdens hyperinflatie luxe onbereikbaar wordt voor de meesten, een loon zal de dagelijkse levensbehoeften dekken (voor wie geluk heeft), maar meer ook niet.

 17. Spaarvarken says:

  Ja, Gemeente Veghel.
  Heb je daar wel eens naar het politieke raad-gehalte gekeken ??
  Om je dood te lachen.

 18. kees says:

  18
  chantal, dat bepaal je zelf. Een veganist zal dat weer anders invullen.

 19. F says:

  Ik moet altijd zo lachen met mensen die hopen op hyperinflatie,want dat zou de maandelijkse aflossing voor hun huis minimaliseren.

 20. Martijn says:

  @Kees

  Ik ben uiterst benieuwd hoe die Willem zijn bezit verdeeld heeft.
  I don’t want to argue with a 6000-year old bubble. It may well be good for another 6000 years. Its value may go from $1,100 per fine ounce to $1,500 or $5,000 for all I know. But I would not invest more than a sliver of my wealth into something without intrinsic value, something whose positive value is based on nothing more than a set of self-confirming belief

  6000 jaar oude bubbel? Totale kolder natuurlijk. Vroeger werd ruilhandel gedreven met rijstkorrels, schelpen, kamelen en dat soort zaken meer. Goud bleek uiteindelijk het meest praktisch als algemeen ruilmiddel en waardeopslag. Ik zie niet in hoe je een dergelijke evolutie tot bubbel kan bestempelen.

  Verder hoop ik niet dat hij geld cash aanhoudt, en doet hij dat wel dan ben ik uiterst benieuwd welke intrinsieke waarde hij daarin ziet.

  Tot slot ben ik benieuwd waarom Buiter met dit statement kwam. In de blogsphere is namelijk ontzettend hard onderuitgehaald over een breed front, en dat viel ook alleszins te verwachten.

  Wie probeert Buiter de discussie aan te wakkeren zonder openlijk goud te steunen, als is die opmerking niet veel meer dan speculatie mijnerzijds.

  Al met ben ik buitengewoon benieuwd naar overtuigende argumenten tegen goud – kom ik er een tegen dat verkoop ik direct – maar hier gaat Willem mij niet mee overtuigen.

 21. Okkie says:

  @chantal:
  Als Nederlander moet je concurreren met mensen die werken voor een appel en een ei.

 22. Okkie says:

  @Bram nr.2:
  Het is 10 jaar leuk geweest om in te stappen vanwege stijgende huizenprijzen. De komende 10 jaar worden gewoon niet leuk.

 23. kees says:

  Martijn,

  iets met intrisieke waarde. Kennis, opleiding, huis in zijn geval? Ik denk dat hij niet zonder job komt.
  Geen idee of hij in poen vermogend is.
  Ondanks goud hebben we wel de tulpen windhandel gehad of zit ik ernaast?

 24. kees says:

  Natuurlijk wel Okkie; je koorn staat te bloeien.
  Het wordt een tijd van ongekende mogelijkheden.
  Wel op je eigen manier natuurlijk.

 25. Martijn says:

  @Kees (26)

  Ook met goud of een streng monetair systeem kunnen er bubbels ontstaan. Nu ontstaan bubbels doordat er veel geld wordt bijgedrukt dat zich omdat iedereen prijzen ziet stijgen en mee wil doen ophoopt in bepaalde bezittingen (zoals huizen of aandelen).
  Onder een strikt monetair beleid waarbij niet wordt bijgedrukt kan men ook ineens met zijn allen besluiten dat huizen, tulpen of strohoeden helemaal te gek zijn. Het verschil is dat investeringen in die bubbel dan tijdens de opstart ten koste gaan van andere zaken. Men gaat bijvoorbeeld niet meer op vakantie om een strohoed te kunnen kopen. Zodra de bubbel eenmaal gestart is en de strohoed breder geaccepteerd wordt als waardevast en iets dat alleen maar kan stijgen zul je vervolgens geld kunnen lenen voor een vakantie met een strohoed als onderpand. Dergelijke bubbels klappen vanwege beperkte beschikbaarheid van bijgedrukt geld alleen wat eerder.

 26. Martijn says:

  @Kees

  Toch vraag ik me af welke intrinsieke waarde Buiter in cash ziet, ik heb hem nog nooit over de bubbel in cash gehoord, terwijl ik niet denk dat daar meer intrinsieke waarde in zit dan in goud.

 27. Martijn says:

  Overigens is de langdurige trend waarbij papiergeld wegzinkt ten opzichte van goud nog steeds in takt, zo zagen we vandaag maar weer.

 28. kees says:

  martijn, ik kan het ook niet uit zijn stukje halen.

 29. kees says:

  overigens wel weer leuk dat er zoveel reacties op komen.

 30. bigD says:

  Terugkomend op die duurdere bouwgrond in Veghel: succes met de verkoop! Ook succes met de volgende gemeenteraadsverkiezingen trouwens!

 31. kees says:

  Middelkoop moet ik laten voor wat hij is; hij is partij.

 32. kees says:

  33
  2/3 van raad is “eigen belang” of zoiets vlgs wiki

 33. kees says:

  bibd

  Terugkomend op die duurdere bouwgrond in Veghel: succes met de verkoop!

  boekwinst?

 34. Martijn says:

  Middelkoop is inderdaad winkelier (in goud). Buiter heeft voor de BoE (centrale bank Engeland) gewerkt en zou dus enigzins aan de kant van het establishment (papier) kunnen staan.

  Als je met leuke stukjes komt krijg je van mij altijd reacties, zeker over goud. Zoals ik al aangaf heb ik mijn positie al genomen en op zoek naar het argument dat mijn besluit ontkracht. Dergelijke informatie is voor mij het meest waardevol, bevestiging van mijn positie niet, die had ik namelijk al.

 35. kees says:

  Martijn, Willem B. krijgt veel reacties op zijn blog maar hij reageert zelf (nog?) niet.

 36. bigD says:

  @kees(36)
  Dan hebben de gemeentes wat geleerd van de banken!

 37. chantal says:

  @Martijn
  Wat denk je van platinum? (ik nog altijd beginneling)

 38. Martijn says:

  @Chantal

  Platinum in het kort: een van de edele metalen en industriële grondstof. Ik denk dat het risico op verlies relatief beperkt is.

  Ik geef zelf de voorkeur aan de metalen die al zich over de afgelopen eeuwen hebben bewezen als waardeopslagmedium: goud en zilver, waarbij goud meer dan zilver zoals je weet.

  Goud, platinum en zilver zijn allen industriële grondstoffen. Goud wordt vanwege de hoge prijs en omdat het redelijk gemakkelijk te vervangen is minder toegepast dan zilver en platinum. Over de industriele potentie van beide metalen kan ik je weinig vertellen, anders dan dat ik weet dat ze gebruikt worden en dat er voor de betreffende toepassingen in de toekomst ook vraag zal blijven bestaan.

  Daar staat tegenover dat goud door centrale banken wordt aangehouden en de andere metalen niet. Voor waardeopslag lijkt goud de meeste stemmen te hebben, zowel nu als door de geschiedenis.

  Mocht het systeem op ten duur omslaan en papiergeld sterk in waarde dalen door verlies van vertrouwen en hyperinflatie dan verwacht ik dat goud het best uit de strijd komt. Zilver en platinum zullen je echter niet arm maken, en wellicht is het een optie voor spreiding als het om veel geld gaat. Daarbij zal de industriële vraag waarschijnlijk tijdelijk inzakken ten tijde van grote dynamiek zoals je zult begrijpen.

  Zelf bezit ik geen platinum en ben ik ook niet van plan het aan te schaffen.

 39. M says:

  En dan heb je een kilo goud en dan? Of een kilo nu 100 of 10.000 euro waard is door inflatie je koopt er hetzelfde voor.

 40. Martijn says:

  @43 M

  Originele naam zeg.

  Over je opmerking: dat is dus juist het idee slimpie.

 41. Mac says:

  @43

  Wanneer ga je het inwisselen dan? Of waarvoor een rollator?

 42. kees says:

  Martijn Zegt:
  17 November 2009 om 12:02 pm
  Verder kwam ik dit tegen:
  z24.nl/bedrijven/f…laim_DSB_vallen.html

  Wat is Lakeman een lul.

  maar wel een lange adem. Ik zou niet weten waarom er geen collectieve actie kan plaatsvinden.
  Curator mag toch ook alle hypotheken, vorderingen etc collectief doorverkopen aan 1 partij. Ik zie het verschil niet.

 43. kees says:

  Wat de banken t.o.v. DSB deden was toch ook een collectieve actie?

 44. kees says:

  Curatoren proberen door de gladde woordvoerder praatjes in de wereld te laten helpen die de antipatie op te wekken tegen de collectieven, het liefst lakeman natuurlijk i.p.v. die droogkloot uit Kleve. Per week zakt de waarde van de vorderingen en iemand moet de schuld hebben.
  Lakeman gaat nu wat meebewegen, hij weet hoe het werkt bij curatoren.

 45. kees says:

  Martijn Zegt:
  17 November 2009 om 11:27 am
  Het slopen is begonnen.
  spitsnieuws.nl/arc…orpen_groningen.html

  hebben ze daar dan geld voor of komt dat uit grondprijs verhogingen? Welke rode dorpen zijn dat die tegen de vlakte gaan? PvdA-dorpen?
  Ach wat maakt het uit, over 30 gaat Almere ook grotendeels tegen de vlakte…….wordt het ook weer teruggegeven aan de volendammers.

 46. Martijn says:

  @46

  Zolang geld bestaat kan ik het toch ieder moment inwisselen voor geld. En anders ruil ik het tegen producten.

  Dacht je dat een van die opties niet mogelijk was?

 47. Martijn says:

  Ik ben niet genoeg thuis in faillisementswetgeving om hier iets zinnigs over te zeggen. Dat had ik van Lakeman gezien zijn grote woorden wel verwacht, maar nu blijkt ook hij in te binden.

  Ik meen dat hij nogal de pik had op niet-integere instanties. Nu hij zijn eigen grote verhalen niet nakomt kan je je afvragen in hoeverre hij zelf integer is.

  Ik blijf er van uit gaan dat DSB bewust geslachtofferd is en het zou me nog steeds niet verbazen als Lakeman daar iets mee te maken heeft.

 48. Mac says:

  @51 Weet niet? Goud doet niets voor de economie. Dus ik heb geen idee welke diensten/producten er dan nog zijn…

 49. Martijn says:

  Goud doet niets voor de economie.

  Wat bedoel je daar mee? En doet geld dat wel?

 50. Martijn says:

  @53

  Wat zou jij aanraden ipv goud?

 51. Mac says:

  Tussen 19 en 30 oktober heeft het Internationaal Monetair Fonds 200 ton goud verkocht aan de centrale bank van India voor 6,7 miljard dollar (4,57 miljard euro). Weet je nog wat er in het verleden gebeurde met de goud prijs wanneer er zulke hoeveelheden werden verhandeld?

 52. Mac says:

  @55

  Kunst?

 53. Martijn says:

  @56

  In het verleden ging de prijs omlaag. Wat bedoel je met je opmerking?

 54. Martijn says:

  @57

  Als je kunst kiest boven goud na het argument te hebben gegeven dat goud “niets doet” voor de economie, ben ik benieuwd op welke manier kunst dat wel doet.

 55. kees says:

  Ik zou eerder beleggen in het gesigneerde penseel van Corneille.

 56. kees says:

  Voorziet Buiter het stoppen van de persen op korte termijn?

 57. kees says:

  Van wie is het imf goud en gaat de omrekening van $ naar € wel op? Kan best het dubbele aantal $$ zijn of een borstelling van de usa.

 58. Martijn says:

  Stoppen van persen zou goud zijn voor papier, en slecht voor goud.
  Als Buiter dat zou voorzien zou hij het denk ik wel noemen in zijn stukjes over goud – het zou het belangrijkste argument zijn voor zijn zaak.

  Wat bedoel je met de omrekening EUR/USD mbt IMF-goud?

 59. kees says:

  Van wie is het imf goud en gaat de omrekening van $ naar € wel op? Kan best het dubbele aantal $$ zijn of een borGstelling van de usa.

  Wat bedoel je met de omrekening EUR/USD mbt IMF-goud?

  t.o. $ staat hoeveelheid goud, zo ook t.o. €
  1goud=1$
  1goud=2€
  conclusie: 1$=2€
  bij de conclusie heb ik vraagtekens.

 60. Martijn says:

  Die omrekening loop goed hoor. Je wordt niet rijk als je hier goud koopt en het in de VS verkoopt of andersom.

 61. Okkie says:

  @nr.45:
  Lakeman had beter een ‘minnelijke schikking’ kunnen treffen voordat DSB omviel.

 62. Okkie says:

  @Martijn:
  Platina heeft meer concrete toepassingen, maar er staan nog wel leukere metalen in het periodiek systeem. Als een materiaal te exotisch is, is het alleen de vraag waar je dit als particulier zou kunnen/mogen kopen.

 63. Martijn says:

  @Okkie

  Ben ik met je eens. Toch verwacht ik meer van goud. Ik gok daarmee op de geschiedenis en de portefeuille van centrale banken – daarin zit van de metalen alleen het goud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*