Kadaster registreert meer verkochte woningen in juli 2013

Door

In juli 2013 registreerde het Kadaster 9.659 verkochte woningen. Dit is een stijging van 29,6% ten opzichte van juli 2012 (7.451). Vergeleken met de voorgaande maand, juni 2013, is er ook sprake van een stijging: 33,7%. Het Kadaster registreerde toen 7.224 verkochte woningen.

Dat er meer woningen zijn geregistreerd dan in juni is niet vreemd. Sinds 1995 was dit namelijk 18 keer het geval. Slechts eenmaal, vorig jaar, werden er in juli minder verkochte woningen geregistreerd dan in juni (-54%). Vorig jaar juli zou de overdrachtsbelasting weer worden verhoogd van 2% naar 6%, zodat het kadaster het in juni erg druk had – en in juli erg rustig. Dit betekent dat een vergelijking met vorig jaar juli erg lastig te maken is en vergelijken met juni door seizoensinvloeden ook niet kan.

Het is dan ook verstandig om voor het perspectief iets breder te kijken dan alleen naar afgelopen maand en naar dezelfde maand vorig jaar. In de eerste zeven maanden van dit jaar werden in totaal 54.860 transacties geregistreerd. Vorig jaar waren dit er nog ruim elf duizend meer.

Lees en kijk verder op woningmarktcijfers.staanhier.nl

Peter Boelhouwer is niet  zo’n betrouwbare bron


kuepersrtlz

Share Button
Tagged with:
66 comments on “Kadaster registreert meer verkochte woningen in juli 2013
 1. igorn says:

  ja! zie je wel! het herstel van de woningmarkt is in zicht, dus STAP NU IN!

 2. igorn says:

  …gemiddelde koopsom gaat nog wel naar beneden. Dus of er zijn meer huizen verkocht in het lage segmenten of de verkopers gaan akkoord met lagere biedingen…

  https://app.kpilibrary.com/a/portal/index.asp?mode=public&tc=wr%2FjQMkX18DQka%2FMt1cM82KsdarjlBs9SHeykeXeBco%3D&db=171665#p:0,t:’t160512′

 3. Recht says:

  Kijkt allen vanavond 20 uur het NOS journaal. U kunt wel raden hoe dit nieuws gebracht gaat worden…

 4. nicolas says:

  Alleen omzet cijfers bekend gemaakt of ook prijsverloop?

 5. tinus says:

  Opnemen dat 8 journaal zeg ik. Over een jaar of wat prachtig studiemateriaal voor de wetenschap.

  “Hoe de journalistiek zich voor het karretje liet spannen van gevestigde belangen”.

  Heeft hier iemand nog het nieuws van ik meen afgelopen dinsdagavond gezien? Het eerste item ging over het economische tij, waarbij er ruim tijd was ingeruimd voor een interview met een handelaar in appeltaart. Die zat met de interviewer aan het terras in een stuk appeltaart te prikken met als overall boodschap dat als we er weer wat vertrouwen in krijgen het weer beter gaat.

  Subtiele satire zou je denken, maar helaas “nieuws” anno 2013.

 6. tufkaj says:

  igorn:
  …gemiddelde koopsom gaat nog wel naar beneden. Dus of er zijn meer huizen verkocht in het lage segmenten of de verkopers gaan akkoord met lagere biedingen…

  app.kpilibrary.com…#038;db=171665#p:0,t:’t160512′

  De gemiddelde koopsom wordt maandag pas bekend gemaakt (ook niet eerder onder embargo, heb gecheckt vanmorgen). Je kijkt naar juni 😉

 7. tinus says:

  Aanvulling en ter illustratie:

  Het tweede onderwerp op het nieuws ging over de chaos in Egypte met honderdzoveel doden in een dag tijd.

  Van appeltaart naar doffe ellende…

  Hetgeen trouwens grijzend werd aangekondigd door de nieuwslezer!

 8. tinus says:

  grijnzend bedoel ik natuurlijk…

 9. De ontwikkelaar says:

  Zeg starter, is het niet ALTIJD beter om naar het bredere perspectief te kijken?!

 10. Johan v says:

  Het zou een moment kunnen zijn om in te stappen.. Ik heb vandaag een huisgekocht voor 230.000 was 3 jaar geleden nog vraagprijs 350.000. Ook al laten taxeren en kwam 245.000 uit.. Mede door lage rente en kabinetsbeleid over scheefwoners vond ik het na 3 jaar wachten nu toch wel een goed moment..

 11. de waarheid says:

  Er zijn 2000 woningen meer verkocht dan een jaar geleden. Dat is iets minder dan de 100.000 die Blok voor ogen had met zijn huurverhoging.

 12. tufkaj says:

  Omdat ik denk dat het NOS vandaag wél iets over de woningmarkt zegt heb ik mijn analyse vrijblijvend naar ze opgestuurd btw 😉

 13. Tim says:

  Wederom een bewijs hoe krom de Nederlandse journalistiek soms is. Ik heb 4 jaar geleden de Volkskrant opgezegd toen ik erachter kwam dat een (voorpagina) bericht misleidend was.

  Een stijging van 30% is enorm te noemen. De referentie naar de trends, outliers en uitleg laten zien dat dit statistisch gezien niet significant hoeft te zijn.

  Hulde voor deze nuance, bedankt.

 14. Ma Ling says:

  Johan v,

  gefeliciteerd met de aankoop! Scheelt toch € 120k (zeg maar de prijs van een huis een decennium geleden).

  @ Tufkaj, het is echt schandalig dat andere media niet dezelfde kanttekening maken die jij er wel bij zet. Mijn collega’s hebben het alleen maar “30% stijging, hieperdepiephoera, de bodem is bereikt, de crisis is voorbij en we hoeven niet meer te zakken met hun vraagprijzen”.. tsja..
  Keep up the good work!

 15. Hans says:

  In mijn gemeente zie ik wel wat verandering de laatste weken. Nieuw aanbod is bijna opgedroogd en er zijn meer bordjes met “verkocht”.

 16. Nico de Geit says:

  Elsevier: ‘Huizenmarkt trekt aan: verkoop in juli bijna 30 procent hoger’

  http://www.elsevier.nl/Economie/nieuws/2013/8/Huizenmarkt-trekt-aan-verkoop-in-juli-bijna-30-procent-hoger-1336877W/

  Alweer een bodem.

 17. NewKidInTown says:

  Nico de Geit:
  Elsevier: ‘Huizenmarkt trekt aan: verkoop in juli bijna 30 procent hoger’

  elsevier.nl/Econom…cent-hoger-1336877W/

  Alweer een bodem.

  Tja, op de diverse redacties zitten er meer MET dan ZONDER hypotheek. Daar zullen we mee moeten leven en wachten tot de werkelijkheid hun “objectieve berichtgeving” in gaat halen, dat duurt niet zo lang.

 18. Jan says:

  Prijsverloop wordt op 21 aug. a.s. door het CBS gepubliceerd.

  Ik maak me er niet druk om: De laatste beperkingen van de HRA en de leencapaciteit zijn nog niet in de huizenprijzen verwerkt. En de vergrijzing gaat nog tientallen jaren voor prijsdalingen zorgen.

 19. Hans says:

  M.i. toch wel objectieve berichtgeving, nl het feit dat het aantal woningverkopen is gestegen. Voor die maand kan je dus concluderen dat de markt is aangetrokken. Meer niet.

 20. Jan says:

  @Hans

  Of het wetenschappelijk significant is, is nog maar de vraag.

  In gewone mensentaal: Er worden maar weinig huizen verkocht, dus kleine veranderingen geven uitgedrukt in percentages die echter geheel op toeval berusten.

 21. Tim says:

  Hans,

  Ik geef je gelijk als het gaat om de stijging van 30% op zichzelf. Daar valt waarschijnlijk weinig op af te dingen. Op diverse websites (RTLZ, Elsevier etc.) wordt dit getal echter in verband gebracht met een zogenaamde stabiliserende huizenmarkt. Dit is naar mijn idee misleidend.

 22. svg says:

  Johan v,

  Hmm,Kan je het nog terugdraaien?, zal naar mijn verwachting de komende 5 jaar naar ongeveer 170k a 175k dalen , ken het huis inderdaad niet , maar weet bijna wel zeker dat we nog niet op de bodem zitten , dus te vroeg gekocht!

 23. Voerman says:

  Johan v:
  Het zou een moment kunnen zijn om in te stappen.. Ik heb vandaag een huisgekocht voor 230.000 was 3 jaar geleden nog vraagprijs 350.000. Ook al laten taxeren en kwam 245.000 uit.. Mede door lage rente en kabinetsbeleid over scheefwoners vond ik het na 3 jaar wachten nu toch wel een goed moment..

  Proficiat!
  Huizen tussen +\- 180.000 en 235.000 doen het in mijn omgeving momenteel prima. Hoor ook van anderen dat soort geluiden.
  Wel uitkijken, dat het geen buurt is die binnen 10 jaar paupergevoelig is. Na 10 jaar ben je er waarschijnlijk zelf ook weer weg. Zo ging dat en zal zo wel blijven gaan. 🙂

  Wel zo snel – en veel mogelijk aflossen!
  Zo ging dat niet, maar zal nu wel nodig blijven!

 24. ml says:

  RTLZ heeft inmiddels de misleiding aangepast met een verwijzing naar FTM, worden ze wakker ?

 25. Tim says:

  ml:
  RTLZ heeft inmiddels de misleiding aangepast met een verwijzing naar FTM, worden ze wakker ?

  Hulde aan RLTZ voor de nuance 🙂

 26. tufkaj says:

  ml:
  RTLZ heeft inmiddels de misleiding aangepast met een verwijzing naar FTM, worden ze wakker ?

  cool, waar dan?

 27. Recht says:

  Huizenprijzen in juli 1% gestegen. De huizenprijzen zijn al zichtbaar in databestanden van Kadaster. http://www.homefinance.nl/algemeen/nieuws/huizenprijzen-in-juli-met-1-procent-gestegen-1405.asp

 28. De Pessimist says:
 29. Steven says:

  tufkaj,

  gewoon rtlz kijken. Ze legde het echt goed uit.

 30. ll says:

  A mess of debt, de berichten buitelen over elkaar heen vandaag….., nu weer the wsj 😉 , hoelang is de schatting voor de Triple A status ? Iemand ?

  The New Dutch Disease Mortgage Debt

  http://blogs.wsj.com/moneybeat/2013/08/16/the-new-dutch-disease-mortgage-debt/

 31. tufkaj says:

  Recht,

  -5.5% jaar op jaar.

 32. tufkaj says:

  Steven,

  Neem ff op dan ofzo 😛 Sommige mensen moeten werken.

 33. tufkaj says:

  Steven,

  gezien, cool 🙂 ‘de collega’s van follow the money’ ghe, nice 😀

 34. ll says:

  Resultaten van één dag ……..

  Falling Netherlands house prices leave owners stuck: BBC http://www.bbc.co.uk/news/business-23681604

  Deflating housing bubble at heart of Netherlands’ economic blues: Financial Times http://www.ft.com/intl/cms/s/0/b0bc12ce-05b3-11e3-8ed5-00144feab7de.html#axzz2c6y7l8g6

  The Dutch, Europe’s apostles of austerity, feel the economic pain: Reuters http://www.reuters.com/article/2013/08/16/us-dutch-economy-idUSBRE97F07F20130816

  The New Dutch Disease Mortgage Debt: Wall Street Journal blogs.wsj.com/mone…sease-mortgage-debt/

  Tja, t’is wat ……..

 35. Dawg says:

  tinus:
  Opnemen dat 8 journaal zeg ik. Over een jaar of wat prachtig studiemateriaal voor de wetenschap.

  “Hoe de journalistiek zich voor het karretje liet spannen van gevestigde belangen”.

  Heeft hier iemand nog het nieuws van ik meen afgelopen dinsdagavond gezien? Het eerste item ging over het economische tij, waarbij er ruim tijd was ingeruimd voor een interview met een handelaar in appeltaart. Die zat met de interviewer aan het terras in een stuk appeltaart te prikken met als overall boodschap dat als we er weer wat vertrouwen in krijgen het weer beter gaat.

  Subtiele satire zou je denken, maar helaas “nieuws” anno 2013.

  “The smart way to keep people passive and obedient is to strictly limit the spectrum of acceptable opinion, but allow very lively debate within that spectrum….”

  Aan deze uitspraak van Noam Chomsky moet ik steeds weer denken als ik mezelf er weer eens toe breng het Staatsjournaal te volgen.

 36. ll says:

  En nog eentje, het gaat maar door, mijn rss feed raakt overbelast 😉

  NL is het nieuwe Ierland, het kan niet op vandaag. Snork en Dawg, nu ophouden elkaar te jennen, anders krijgen jullie geen ijsje vandaag 🙂

  Netherlands is next Ireland……

  http://www.4-traders.com/news/Netherlands-is-next-Ireland-Schulz–17194058/

 37. De Pessimist says:

  ll,

  Gelukkig twijfelt onze MP niet over het beleid en vindt zijn lutherse hond op financiën dat we op de goede weg zitten en dat de oppositie niet zo moet zeuren .

 38. Hans says:

  iemand een verklaring dat zowel de verkopen zijn gestegen als de prijzen? Meer dan 1% op maandbasis (van 84,4 naar 85,5) is wel stevig.

 39. Hans says:

  PS, misschien omdat er een sinds paar maanden er een verwachting is van stijgende rentes?

 40. ll says:

  Help krijg marktindicator niet, iemand wel ? er zit een enquete overheen geplakt, wel of niet invullen, hij gaat niet weg ………

  http://www.eigenhuis.nl/woningmarkt/marktindicator/

 41. Hans says:

  Ik heb nog even op Funda gekeken voor mijn gemeente en juli was inderdaad een flinke uitschieter met 2x het verkoop volume als het normale maandgemiddelde. Voor deze maand liggen de verkopen tot nu toe weer op het oude gemiddelde.

 42. hj says:

  tufkaj Zegt:
  16 August 2013 om 8:09 am (Quote) (Reply)
  The Netherlands is struggling with the bursting of a real estate bubble, on a scale only seen in the United States and Spain

  Als Ierse ‘housingmarket-soapbell’ zou ik me nu wel tekort gedaan voelen.

  zie: http://www.youtube.com/watch?v=NXYrtsGthGg

  Gepubliceerd op 15 aug 2013
  NETHERLANDS IS NEXT IRELAND – SCHULZ

 43. Recht says:

  Tufkaj, PBK juli 2012 = 89,9, PBK juli 2013 = 85,4. 85,4 / 89,9 = 0,949944 oftewel -5,0056% op jaarbasis. Waar baseer jij de -5,5% op?

 44. hj says:

  er zijn soms nog wel lichtpuntjes:

  deze bijvoorbeeld: http://www.funda.nl/koop/noordwijkerhout/huis-48860535-vlonderkamp-36/kenmerken/

  is in vraagprijs gestegen!

  jawel huizenprijzen stijgen weer!

 45. ll says:

  Wat zegt Ger Hukker van de NVM ook altijd ?

  ‘De heer Mr Ger Hukker stelt dat de Nederlandse woningmarkt behoudend gefinancierd is.’

  En kan meneer Hukker dan ff precies uitleggen, dat een dalinkje van slechts 20% van de huizenprijzen, een héél land oekoenomisch kan ontwrichten ? 😉

 46. hj says:

  Nederlandse politici spreken over het algemeen beroerd Engels, daarom nog wat voorbeeld zinnen -:)

  http://nl.bab.la/woordenboek/engels-nederlands/austerity

 47. ll says:

  En Bloomberg doet er ook nog een schepje bovenop ……

  ‘ The U.S. had similar problems five years ago and is still struggling with the consequences …..’

  http://www.bloomberg.com/news/2013-08-16/bershidsky-s-view-from-europe.html

 48. De makelaar says:

  Gewoon lekker door zeuren hier met ze alle. Leuk, jullie hebben de eerste winst mogelijkheid / bubble ook al laten liggen nu de tweede nog :))))) eens is de bodem bereikt en echt niemand weet wanneer die komt, wellicht is dit het begin (!) Jullie zijn te veel gefrustreerd geraakt in jullie huurhuisjes en de mogelijkheid tot winst laten lopen. Wie gelijk heeft maakt niet uit in deze wereld, wie pakt de winst en woont mooi en goedkoop daar gaat het om. Heb zelf veel winst gemaakt in 2008 woon sinds kort in een vrijstaande bungalow zonder hypotheek! nu jullie noch!!!

 49. tufkaj says:

  ll,

  is ook wel een beetje wat er gebeurt als Reuters een keer aan de bel trekt, maar inderdaad. Aandacht genoeg 🙂

 50. tufkaj says:

  Hans:
  iemand een verklaring dat zowel de verkopen zijn gestegen als de prijzen? Meer dan 1% op maandbasis (van 84,4 naar 85,5) is wel stevig.

  1) Cijfers nooit maand op maand vergelijken
  2) Jaar op jaar is de daling nog 4,5%
  3) het aantal transacties is niet heel hard gestegen
  4) Cijfers nooit maand op maand vergelijken
  5) Vorig jaar juli was legendarisch slecht door de run op 2% overdrachtsbelasting
  6) Cijfers nooit maand op maand vergelijken

 51. hj says:

  hé makelaar

  heb je toevallig ook veel winst gemaakt door mensen een te duur huis aan te praten (inclusief tophypotheek, voor bijvoorbeeld nog een auto etc erbij?)

  die hypotheek moet toch ergens mee zijn betaald?

  nou? NOU?

 52. tufkaj says:

  Recht,

  ik zat er naast 🙂 Wilde 4,5 zeggen, maar jouw berekening is inderdaad beter.

 53. ll says:

  tufkaj,

  Zal het nooit meer doen Tufkaj 😉 , je was op rtlz, feli 🙂

 54. Recht says:

  Hans,

  ik verwacht door de lage rentes. Maar als we zien wat er nu in de VS gebeurt, staatsobligaties knallen de pan uit. NL staatsobligaties ook al op 2,24%, 3 maanden geleden nog op 1,63%. Hypotheekrentes zijn nog niet meegestegen, rara waarom niet? Qua betaalbaarheid (starters modaal) staat 0,6% hogere hypotheekrente gelijk aan ca. 3,75% lagere huizenprijzen.

 55. ll says:

  Hogere verkopen woningen lichtpuntje en lastenverzwaring ……./ en veel meer ……

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/belastingen/21815721/__Lasten_weer_hoger__.html

 56. tufkaj says:

  ll,

  ja, wel een leuk dagje zo 🙂 Voor een eerste keer dat ik de kadastercijfers onder embargo kreeg niet slecht. Was wel een van de meest interessante maanden vanwege juni/juli vorig jaar, maar goed. Met op twitter ook wel toegenomen aandacht nu.

  Hoop mooie links heb je weer btw 🙂

 57. tufkaj says:

  Oh btw, CBS geeft PBK niet onder embargo vrij. (ze zijn nu dan wel gelekt, maar goed)

 58. eric406 says:

  Johan v:
  Het zou een moment kunnen zijn om in te stappen.. Ik heb vandaag een huisgekocht voor 230.000 was 3 jaar geleden nog vraagprijs 350.000. Ook al laten taxeren en kwam 245.000 uit.. Mede door lage rente en kabinetsbeleid over scheefwoners vond ik het na 3 jaar wachten nu toch wel een goed moment..

  Heel goed, eerst een huis kopen en dan pas gaan kijken of je er goed aan gedaan hebt.

 59. Hans says:

  Tufkaj

  Ja, ben het ermee eens dat je aan maand tot maand cijfers niet teveel betekenis moet hechten door allerlei tijdelijke invloeden. Zelf ga ik ervan uit dat de markt verder gaat dalen tot het prijzen nivo van 1998, zo rondom 2016-2017.

 60. Juan Belmonte says:

  @artikel

  16 augustus 2013:
  – NL kranten spreken over opleving NL huizen-“markt
  – Engelse kranten spreken van het knappen van de zeepbel “Ierse toestanden”.

  Het cabaret ligt weer op straat 🙂

 61. lorenzo says:

  Jan: En de vergrijzing gaat nog tientallen jaren voor prijsdalingen zorgen.

  ik zou genoemde tijd vooral lekker gaan leven ….

 62. Phoebe says:

  There’s certainly a lot to know about this subject.
  I love all of the points you made.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*