Er dreigen grote financiële problemen voor gemeenten omdat de inkomsten uit grondverkopen tegenvallen. De bouwgrondexploitatie was jarenlang een belangrijke bron van inkomsten voor de gemeenten. Inmiddels is dit dus voor veel gemeente de grootste verliespost. Het lijkt er nu meer en meer op dat gemeenten deze verliezen op de starters proberen af te wentelen. Dit door hun een starterslening te geven.
Tufkaj (@Woningnieuws) heeft van 33 Limburgse gemeenten de schuld op het grondbedrijf per inwoner vergeleken met de beschikbare startersleningen: woningmarktcijfers…/14/voor-de-starter/
Uitkomst:
- 9 gemeenten zonder schuld, waarvan 3 gemeenten een starterslening bieden.
- 16 gemeenten met een schuld tot 150 euro/inwoner. Hiervan bieden 8 gemeenten een regeling aan
- 8 gemeenten met een schuld boven de 150 euro/inwoner. Hiervan bieden 7 een regeling aan.
Trek vooral je eigen conclusie. Getallen zijn allemaal na te kijken. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er een direct verband is tussen grond die niet wil verkopen en startersleningen. Deze leningen worden dan dus ingezet om grond te verkopen tegen een niet-marktconforme prijs, in plaats van de starter te helpen.
bron: Woningmarkt cijfers
Goed gezien van Tufkaj. Al die mooie berichten en plaatjes van wethouders die de x-ste starterslening hebben uitgedeeld… walgelijk. Alsof je een Legio Lease Winstverdriedubbelaar met terugwerkende kracht iemand aansmeert.
Starterslening = te veel betalen voor een woning. Als de starterslening in een gemeente vervalt dan is de hoogte van de starterslening je schuld. Zo simpel is het.
Het is sowieso misdadig, dat gemeenten hun financien sluitend moeten maken en houden door grondexploitatie. De voornaamste reden voor de prijsbepaling in de huizenmarkt. Niet door marktwerking, maar door ordinaire overheidsterreur werden – en worden de grondprijzen – en daardoor de onroerend goed prijzen bepaald. Kopers en voornamelijk starters zitten hierdoor in een wurggreep. Een starterslening is niets minder dan tijdelijk iets minder druk op strot van de starter. des te verstikkender voor later.
Hierdoor zijn de gemeenten ook direct medeschuldig aan de credietcrisis.
Een andere strategie die mij opvalt rondom bouwgrond is het tijdelijk in gebruik geven ervan, voor o.a. (container)studentenflats, parkeergarages, campings, stadstuinen, etc.. Wellicht dat men zo voorkomt dat de grond afgewaardeerd moet worden i.t.t. als de grond gewoon braak ligt.
In onderstaand bericht is weer sprake van een swap tussen WoCo Portaal en Ymere waarbij ik vermoed dat er soortgelijke motieven zijn: behoudt van te hoge boekwaardes. In dit geval door aan elkaar grond en stenen voor (te) hoge prijzen te verkopen zodat boekhoudkundig de schijn weer even opgehouden kan worden.
http://nul20.nl/portaal-en-ymere-ruilen-vastgoed
In ieder geval is het duidelijk dat als het gaat om het uitstellen van financieele pijn de creativeit grenzenloos is en dat men alles doet om de simpelste oplossing, verlies nemen, ten koste van alles te vermijden.
Starters zijn natuurlijk niet gebaat bij hogere leningen, maar bij lagere prijzen. Maar de Haves willen natuurlijk voorkomen dat ze op verliezen en wentelen het verlies op de Have-nots af. Dit is het zoveelste voorbeeld van de walchelijke spelletjes die de koopmarkt verzieken.
En er is geen politieke partij die er iets aan gaat doen. Ze delen voor 12 september alweer vrolijk kadootjes uit. Van het hele kunduz akkoord is feitelijk niets meer over. Oh, Oh, Oh, kijk ons eens verantwoordelijk zijn. Nee dan de PVV, die loopt overal voor weg. Totaal onbetrouwbaar. Maar wij niet hoor. Gluiperds!
OT:
Het valt mij de laatste tijd op dat er soms goedkope woningen onder de tafel worden aangeboden. Deze objecten staan niet op funda en zijn ook niet terug te vinden op de website van de makelaar. Maar ze worden wel aangeboden als je aandringt op een goedkoper alternatief (is 2 van mijn kennissen overkomen). Het gaat om gewone woningen (dus geen modelwoning o.i.d.) van een vorige eigenaar (dus kk). Er worden soms wel extra eisen aan de koper gesteld, zoals een maximum inkomen en economische binding. De voorwaarden worden niet door de gemeente maar door de makelaar gesteld.
Helemaal. Mee. Eens!
Feli Tufkaj, nieuwe topic onder kopje expert 🙂
Dat begint erop te lijken: Gemiddelde koopsom daalt €23.722,- : http://biflatie.nl/artikelen/37-huizenmarkt/37156-minder-huizen-verkocht-koopsom-daalt-99
Zoals in de usa pensioenfonsen elkaar geld lenen, wat dan ook weer geleend is. Kicking the can.
RealisT,
De student is nu een hot item.
Amsterdam juicht het ontwikkelen van permacultuurtuinen dan ook toe. Studenten, tuiniers, iedereen laat zich voor een karretje spannen.
De consument, de struisvogel is schuldig als de hel. Die is de enige die met inzet van verdiensten kan stemmen- die kan deelname botweg weigeren. De massa zit altijd verkeerd! Geen mededogen mee.
Las net een tweet van Ewout Engelen dat de The Wall street Journal een artikel bevat met de titel Dutch banks geel property pain? Iemand die kan inloggen?
http://online.wsj.com/article/SB10000872396390444508504577592840292652590.html
Geel is feel. Ik haat autocorrectiecode op de iPad.
Maar ja, wil je dan misschien tientallen jaren huren voor de hoofdprijs?
Dankzij markt verstorende regelingen wordt het normaliseren van de markt jaren uitgesteld.
Als je 10 jaar geleden ben gaan huren buiten de sociale huur. Sta je nog steeds flink op achterstand tegenover de kopers van toen. Uiteindelijk bepaald in Nederland de overheid de markt.
Je zegt zoiets als ‘eigen schuld, dikke bult’.
Dat kan ik (zelfs nog niet altijd zonder moeite) plaatsen als je dat zegt tegen de longkankerpatient na het roken van veel sigaretten; -de alcoholist die een vernielde lever heeft; -de motorrijder die met hoge snelheid tegen een boom knalt; -de homofiel die HIV besmetting oploopt door onbeschermde sex; -zo kan je nog wel even doorgaan.
Voor mensen die het geslachtofferd worden door deelname aan normale maatschappelijke aktiviteiten zoals wonen, een gezin stichten, ambulancebroeder worden, met openbaar vervoer reizen etc. heeft de overheid een verantwoordelijkheid en mag bescherming verwacht worden ipv de risico’s verhogen.
Gevolgen van 300 jaar fossiele brandstof
http://www.storyofstuff.org/2011/12/08/300-years-of-fossil-fuels-in-300-seconds/
In 77 min.(als je tijd hebt) of in 6 min.(bij haast) ben je helemaal bij over de echte crisis! youtube.com/watch?v=pMgOTQ…
youtube.com/watch?v=EQqDS9…
Ter aanvulling op de discussie over de crisis, hier een documentaire over het grotere plaatje (link in vorige reactie werkt niet)
http://crisisofcivilization.com/watch/
Gewoon als starter 1/3 van de prijs bieden.
Dan kunnen ze er alvast aan wennen.
GemeenteGrond naast huizen wordt in een keer ook vrijgegeven ter verkoop aan de naastwonenden. Geen groenvoorziening meer ervoor maar wel de hoofdprijs: wil je er op bouwen (uitbouw/ garage)kost het extra veel geld want dan wordt het niet als tuingrond maar als bouwgrond aangemerkt….
Als je nu helemaal de schijn van serieuze bedoelingen laat vertroebelen, dan blijven zelfs op den duur de meest gebrekkige boomers tot hun laatste ademsnik in hun huis wonen en laten het nog liever na aan vadertje staat dan het voor een redelijke prijs te verkopen. Overigens, waar moet je op je oude dag nog naar toe als je je huis verkocht hebt? Er zijn bijna geen voorzieningen meer voor oude minder vitale mensen! Ook dat houdt de markt op slot. De stoppers hebben zo mogelijk nog een groter probleem als de starters.
Voerman probeert maar gezond te blijven door veel sporten, positief denken, gezond eten etc.
Als het zo doorgaat zie je voerman nog eens deelnemen aan de nieuw te ontwikkelen vorm van olympische spelen, de geriatrics!
Of beter gezegd de gerialympics
Verkoopprijzen bereiken een nieuwe dieptepunt zo te zien:
http://www.kadaster.nl/perskamer/dashboard/default.html
Adamus,
Het zieke is dat de ‘tijdelijke’ containerwoningen voor studenten in mijn ogen soort opslagplek voor jongeren zijn. Een dak boven je hoofd maar ook niet meer dan dat. Dit in plaats van betaalbare woningen voor de jongere generatie. Iedereen moet voor de hoofdprijs een koophuis ingejaagd worden.
Mensen worden gewoon opgehokt in containers om de belangen van de vastgoed kliek en huizen ponzi te beschermen. En ondertussen laat men bouwgrond dus decennia lang braak liggen om het verlies maar niet te nemen.
http://nul20.nl/eerste-studentenwoning-spinozacampus-‘ingehesen’
http://nul20.nl/dossiers/afgestudeerd-en-dan
Dat is ook mijn observatie. Ik woon naast een braakliggend terrein waar hoe dan ook een stadsstrand moest komen. Niemand wilde het, maar het moet.
Daarnaast zijn er ook gemeenten die nu maar gewoon de 70% norm laten vallen en gaan bouwen. Arnhem heeft dat onlangs bijvoorbeeld gedaan.
(ik reageer ff hier en niet op mijn site waar je ook reageerde, de discussie is hier gezelliger 😉 )
kees bos:
Verkoopprijzen bereiken een nieuwe dieptepunt zo te zien:
kadaster.nl/perska…shboard/default.html
Ik ben ook erg benieuwd naar de PBK. Maar ik verwacht geen hele grote schok. Ik merkte eerder al op dat huizen met een lage vraagprijs veel meer beter begonnen te lopen door de verwachte afschaffing van de 2% OVB dan de duurdere. Dat drukt ook het gemiddelde. Ook zie ik dat de transactieaantallen in b.v. Almere al een tijdje gestaag stijgen.
Ik denk dat er op dit moment een groep kopers is die genoegen neemt met minder, ‘nu het nog kan’.
Deze groep is overigens van de markt zodra ik ga kopen. En de huizen die ze nu nog niet konden kopen staan er dan nog.
haha, subtiel ja 🙂 had ik helemaal gemist. En dan te bedenken wat hoe weinig ik eigenlijk wist toen ik hier voor het eerst kwam onder de naam ‘j’.
Thanx dudes 😀
Volgens het kadaster is de gemiddelde koopsom in juli 2012 t.o.v. juli 2011 met bijna 13% gedaald naar nog maar €216.721.
Jan t/m juli 2012 t.o.v. 2011 is -4%. De daling lijkt nu echt ingezet.
LOL
Maar je moet wel rekening houden met hele boze eigenaren en dito makelmannetjes als je zoiets probeert.
http://www.foxbusiness.com/news/2012/08/16/dutch-banks-feel-pain-from-property-slump/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+foxbusiness%2Flatest+%28Internal+-+Latest+News+-+Text%29
Met je rollator over 100m horden lijkt me geen pretje hoor. 😉
Mee eens, maar dat gaat dus net zo goed op voor mensen die bv sparen voor hun oude dag, hun kinderen of desnoods voor een huis. Die worden al sinds jaar en dag benadeeld omdat de meute andere keuzes maakt. Hierbij spelen vooral de gevolgen voor de eigen portemonnee een sleutelrol, want de overheid stuurt een ‘normale’ activiteit als het kopen van een huis middels fiscaal beleid aan.
De overheid (= de politiek) waakt als het dan fout gaat vooral over groepen, ook als die in feite iets verkeerd doen. Eén sukkel is een geval apart, een miljoen sukkels is een interest group.
En ter aanvulling @30:
Bij mij in de wijk hoor ik dagelijks het geluid van hak en breekwerkzaamheden in huizen die door jonge stelletjes gekocht zijn. Net twintig en dan even 250k voor een starterswoning neertellen. Sommigen komen nog niet eens boven het stuur van hun leaseauto uit!
Die mensen moeten toch ook weten dat de markt zich negatief gaat ontwikkelen, maar kiezen er blijkbaar voor om het risico aan te gaan. Als de bank ze de lening gunt, kunnen ze nu nog maximaal profiteren. Niks gewone dagelijkse activiteit, maar koelbloedige berekening dus.
Die horen althans op het ogenblik vaak bij de categorie motor tegen een boom, alcoholist, onveilige sex etc.
Hopelijk zijn onze gemeenten dan wel zo slim deze triple-A waardepapieren door te verkopen aan Landsbanki. Staan we in no-time weer quite met de Ijslanders …
Voerman moet nog bedenken welke sport de meest comfortabele is.
Maar denk er niet al te lang over na .. :
http://www.telegraaf.nl/overgeld/zorgverzekering/12764287/___Run_op_rollators___.html
😆
Ondertussen in RTLZ -land.
Krullebol komt nu tot de conclusie dat we de komende járen met een 0 groei van de oekoenomie onze private schulden NOOIT kunnen afbetalen. Griekse toestanden ?
http://www.rtl.nl/xl/#/u/01fb9d17-6174-4b86-93aa-1a54e740ecaa
Flexibiliteit is ook wat waard. Meer dan een half miljoen werkloze, x afgekeurden, x bijstanders, x zonder uitkering (verkapt werkloos). En maar vastgeroest zitten.
Zolang voerman het nog doet zonder viagra zal een rollator ook nog niet nodig zijn.
OT
En zo af en toe is er weer zo’n berichtje over dalende huizenprijzen waar je op mag reageren .. zoals deze:
http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/12746627/___Huizenprijzen_dalen_door_in_2013___.html
Niets nieuws natuurlijk, maar die reacties … heerlijk .. vooral die van boze huishoudende medelanders die het zoooo oneerlijk vinden dat hun huisje minder waard zou zijn … hoe durven die zogenaamde ‘kopers’ minder te bieden!
Of met een letterlijke quote:
potver drie dubbeltjes!
😀
Ik had gedacht dat Voerman doorhad dat je van de overheid niets mag verwachten. Mensen zijn er voor de (eigenaren van de) overheid. De overheid is er niet voor de mensen. Dat is door de geschiedenis heen wel bewezen. Hier een stuk wat de massamoorden op eigen bevolkingen behandeld. http://anarchiel.com/display/262_miljoen_doden_de_grootste_bedreiging_van_de_burger
Was het maar zo dat de overheid zich bekommerde om het welzijn van de bevolking ipv ze als melkkoe te zien welke op elke manier gepakt kan worden. Dan zouden we idd allicht een samenleving hebben itt de tegenleving welke we nu helaas genoeg hebben.
Oeps,
Leuke inderdaad. Er zitten nog redelijk wat bubbledenkers onder de reaguurders. Echter, ook best een aantal welke wat realistischer zijn. Zoals deze;
”De grootste fout die gemaakt is het steeds verhogen van de maximale hypotheekgrens. Het begon met 2,5 keer je jaarinkomen toen werd het 4 keer daarna 6 keer daardoor konden de prijzen maar blijven stijgen als we bij 4 keer aan de rem hadden getrokken waren de prijzen op een gezond niveau gebleven. Nu zitten veel woningbezitters in de problemen en wat doet de politiek eigenlijk weinig ja de rijkere huurders de schuld geven van hun wanbeleid.”
Gemeentelijke startersleningen … the disease is incurable .. het is een pandemie:
http://www.zerohedge.com/news/disease-incurable
met een leuke verwijzing naar een gedichtje van Kipling:
http://www.kipling.org.uk/poems_copybook.htm
Over de dingen die we eigenlijk wel wisten maar zijn vervangen door wens-denken …
Voerman heeft als geen ander door wat de realiteit van het leven is en daarmee ook hoe het gesteld is met de zorgzaamheid van de overheid. Daarom kan voerman nog wel zijn privemening hebben over wat fatsoenlijk – en wat misdadig is – en welk fatsoen een overheid minimaal op straatniveau zou moeten hebben.
Je komt hopelijk niet op het idee, dat voerman libertarische sympathieen heeft, want elke vorm van politiek heeft struktuur nodig en daardoor per definitie potentieel corrupt. Eea schijnt echter niet anders te kunnen en voerman trekt tussen de regels door wel zijn eigen plan. Martelaar spelen ligt voerman niet.
@Hugo,
Zou je eens een bestaand of historisch voorbeeld kunnen geven van een geslaagde samenleving op anarchistische grondslag?
Overigens de Hayek waarnaar je in het vorig item aanbevelend verwijst, werd door Rothbard van ‘sociaal democratische tendensen’ beschuldigd.
Ga je er van uit dat machtsstructuren voortkomend uit marktmacht of kapitaalaccumulaties (zonder staatsinterventie) altijd benigne zijn en die uit overheidsoptreden altijd maligne?
Zie ook mijn antwoord op je vraag in het vorige item.
Voerman,
Ik denk dat Voerman en Hugo ongeveer hetzelfde fatsoen hebben. Ik was even door de opmerking op het verkeerde been gezet. Goed dat dat misverstand is weggewerkt. Enne, Ter herinnering, Hugo is een Anarchist. Alhoewel het libertarische gedachtengoed bij Hugo op meer sympathie mag rekenen dan het socialistische gedachtengoed.
Uiteindelijk blijft uiteraard het gezegde ”macht corrumpeert en absolute macht corrumpeert absoluut” een absolute waarheid :). Eigen plan trekken is altijd goed. Beetje idealisme en actie in die richting kan nooit kwaad maar martelaar is idd overdreven.
Sure, de Spanjaarden voor WO I (schattingen rond 40% vd populatie anarchistisch). Die bestreden de facist Franco. De medestanders uit (oa) NL werden keihard afgemaakt door de NL staat. Bestaand, helaas niet.
Ik had je commentaar op de vorige draad gemist. Zal deze even lezen. Ik ben echter wat meer pragmatisch dan ”zuiver in de leer”. Hou het goede, verwerp het slechte.
Toen wij ons eerste huis kochten in 1968 was 2 1/2 jaarinkomen inderdaad het maximum. Daarbij moest je ook nog 20-25% van de koopsom aan eigen geld inbrengen. Daarbij had je geen enkele auto en was eenverdiener. Kan nog wel even doorgaan. Als een oudere zo praat wordt hij al snel aangevallen op generatie kenmerken en er wordt niet gesproken over argumenten die er toe doen. Ik kan echter wel zeggen, dat ik mateloos te doen heb met veel uitzichtloze jonge mensen in deze tijd. Het ergste vind ik nog, dat deze jonge mensen niets leren van de problemen van leeftijdgenoten, maar erger nog, dat foute gedrag kopieeren om maar deel uit te maken van ‘de generatie’.
@43 Hugo
Dat is alleen een overtuigend voorbeeld als die 40% niet op de rest parasiteert. Overigens niet bepaald een hoog ontwikkelde samenleving.
Niettemin interessant genoeg om eens te onderzoeken.
Je weet waarschijnlijk dat Rothbard z’n anarchistische paradepaardje, de Schotse Verlichting, later heeft teruggenomen, omdat dat bij nader onderzoek niet houdbaar bleek.
Quote:
“In 2000 kon je een huis van 3 ton voor 30 broodjes van één kg kopen. Als je dat zelfde huis nu voor dezelfde prijs zou kunnen verkopen dan krijg je daar middels de huidige goudprijs slechts 7½ “broodje” voor terug. Het verschil zit ‘em in de koopkracht. ”
Zegt wel iets over de huizenprijsontwikkeling 😉
Je kan bij mij altijd terecht Voerman (alhoewel ik reeds 37 ben). Ik heb het best moeilijk gevonden om ”normaal” te blijven denken en niet ten prooi te vallen aan ”normalicy bias”, ”cognitive dissonance” en all out propaganda. Om wat te noemen.
Ik zou de huidige (westerse) samenleving niet als hoog ontwikkeld willen bestempelen. Eerder een stel barbaren enkel geïnteresseerd in brood en spelen. Alleen de technologie is hoog ontwikkeld als je het mij vraagt.
Dat wist ik niet. Je bent duidelijk meer en beter belezen. Echter ik kan geen beter ideaal (zeer waarschijnlijk niet realiseerbaar maar dat is een ander verhaal) dan het non agressie principe bedenken.
Knap; dan moet je ook ontdekt hebben, dat mensen die niet de moed hebben om compromissen met zichzelf te sluiten vluchten in het ontwikkelen van principes, waardoor rationeel denken en pragmatisch leven niet meer mogelijk is. De leefwereld van bijna alle politici. Eerder walgelijk dan dom.
Om compromissen met mezelf te kunnen sluiten is de lijst principes welke ik had toen ik jong was geslonken. Het grootste deel door frisse nieuwe inzichten. Er zijn er echter een paar waar ik nog steeds geen milimeter op zal toegeven. De meest belangrijke, non agressie. Een andere, dat ik nooit mijn muil dicht zal houden mbt hoe ik denk. Uiteraard sta ik open voor nieuwe inzichten en wil ik de huidige graag inruilen voor betere inzichten.
Voerman,
Overigens eens dat de leefwereld van politici walgelijk is. Het is beschamend dat wij vrije (sarc) mensen het zover hebben laten komen.
Hugo, voorlopig welterusten, de anderen ook.
Las laatst in een krant een tip om als verkoper als eerste tegenbod extreem weinig van de vraagprijs af te halen. Hierbij zou ik erg geneigd zijn om als koper een tweede bod uit te brengen dat lager is dan het eerste bod. Dit levert vast ook boze eigenaren en makelmannetjes (en hoogstwaarschijnlijk hilarische reacties) op?
dat middelste grafiekje op http://www.kadaster.nl/perskamer/dashboard/default.html
Het lijkt echt (eindelijk, gelukkig, nu, na al het wachten) te gebeuren…
herstel: tweede van boven bedoel ik natuurlijk. Ergens denk ik ook wel eens: het ligt er zo dik bovenop en het is al in Ierland, Spanje en niet te vergeten Japan gebeurt (ook met die lage rentes), maar wie weet gaan ze nu bijv. inderdaad mensen dwingen huizen te kopen of de euro zodanig devalueren dat je niet in een duur huis woont, maar dat je ook je boodschappen niet kan betalen. Er zijn nog zat andere leuke “oplossingen” te verzinnen. Dat de huizenprijs nu misschien wel versneld gaat dalen is i.i.g mooi.
Gisteren op de staatsomroep Pechtold & RTL ook niet de SP zien en horen bashen? ‘t is bijna eng om pratende komkommers te horen. Ook nog een mhr de Krom van de VVD over bijstand; die moest demissionair nog een duit in het zakje doen. Was hem missionair niet gelukt. Het was weer een fijn dagje Powned, Telegraaf, Nos, RTL: MSM.
Enig idee wat het antwoord van Pechtold “we hebben al 70 jaar geen oorlog” zal zijn?
“Wie heeft er voor infra, onderwijs, banen (!)! voedsel gezorgd” ??????
Adamus,
En veiligheid natuurlijk.
Ondertussen praat men in Duitsland ook al over Ollandse ROMMEL hypotheken, vertaald uit Wall Street Journal van gisteren.
http://www.wallstreetjournal.de/article/SB10000872396390444375104577594032828114306.html
lol 🙂
Linksom of rechtsom, onder de streep moet je op nul uitkomen. Straks, het vierde kwartaal, wordt “solidariteitsheffing” op allerlei gebieden weer van stal gehaald en gaat de VVD kliek haar privileges weer veilig stellen door een uitruil met links.
Ik krijg de indruk dat mijn hele koopgarantbuurt, jongeren dus, op de Vvd gaat stemmen. Geen cent te makken en toch een grote broek. Ouders vinden het ook geweldig: “dat zoiets in onze tijd niet bestond” -en zetten maar weer een leuk woon/werk autootje voor dochterlief
voor de poort.
“Overheidsschulden geen probleem” zegt ie. If not be repayed: doorrollen. Hoge inflatie geïnitiëerd door ECB zou ook wel een weggetje zijn ……
Ging dat niet vooral om bedrijfs OG?
@ adamus, ff snel bij elkaar geraapt 🙂
SNS. Bij de consumentenbank stegen de voorzieningen naar EUR75 miljoen, van EUR27 miljoen een jaar eerder. Daarbij waren zowel de algehele verslechterde situatie op de Nederlandse woningmarkt als een toename van het aantal wanbetalingen op hypotheken een factor, zegt chief financial officer Ference Lamp donderdag in een toelichting tegen verslaggevers.
Bij de zakelijke bank stegen de voorzieningen naar EUR37 miljoen van EUR11 miljoen.
ASR , 3 miljard aan hypotheken op de balans, waarvan ruim 1/3 aan top-hypotheken ( boven de executiewaarde ), maar er is niets aan de hand hoor, want het percentage wanbetalingen ligt laag, en de portefeuille is beregezond.
@ adamus, kredietbescherming voor gesecuritiseerde hypotheken ?
http://www.beurs.nl/nieuws/binnenland/3111557/fitch-fors-lagere-ratings-voor-rmbs-met-nhg-garantie
ll,
Soortgelijke berichten bij van Lanschot. Ook geen bal verdiend.
Tja zo begint het. Als de rating voor de RMBS naar beneden gaat, willen de investors hogere risicopremies. Die worden door de bank weer doorberekend aan de ‘klant’.
In concreto: de hypotheekrente wordt (fors) verhoogd. Dat zal voor veel huizenbezitters wel de druppel betekenen.
Het zijn altijd de kleine lettertjes die de mensen de das om doen. Eigenlijk zou iedere hypotheeknemer eerst een ‘hypotheekexamen’ moeten afleggen, voordat zij een hanenpoot zetten onder het belangrijkste contract van hun leven. (Vroeger moesten mensen eerst een soort beleggingsexamen afleggen voordat ze bijv. met derivaten aan de slag mochten gaan. Prima systeem). Ik weet zeker dat 99% niet weet waar ze nou eigenlijk voor hebben getekend.
Soortgelijk probleem in Zweden
http://www.bloomberg.com/news/2012-08-16/swedish-banks-need-to-adjust-risk-weights-eventually-borg-says.html
@ Adamus, het is Japanistan all over the place, weer een voorspelling die uitkomt. 🙂
Het zijn niet de wanbetaling, het zijn de sub-prime leningen ( top-hypotheken )die onze oekoenomie extra mee omzeep helpt……
Waar blijft Mises ! het is vakantie en hij leest vast wel mee, onze macro-oekoenoom
Ik zou me meer zorgen maken over het vierde grafiekje van boven dan blij zij met het tweede grafiekje van boven.
‘to lawfully rebel against unjust governments”
Moet je in NY city geen stuff roken, een bandana omdoen en een mes trekken…..
Zolang we het nog massaal op de Telegraaf over badr hari (..?) hebben gaat het nog heel goed met ons. Heerlijk toch , net als het weer. Genieten .
In Nederland praat men daarentegen over het invoeren van het Duitse model: SNS Reaal wil dat huizenkopers eerst minimaal 10% gaan sparen voordat er gekocht kan worden. Staat vandaag in de papieren versie van het AD.
http://krant.ad.nl/
Nu nog minstens 30% prijsdaling van de top van 2008 en het begint ergens op te lijken.
Huizen koop je in de westerse wereld met leencapaciteit, niet met geld. Velen hebben niet de bedoeling hun lening af te lossen gedurende de looptijd. Ze willen het huis in de verre toekomst doorverkopen met giga-winst.
Zo lang leencapaciteit de alles bepalende factor is ga ik niet kopen. Mensen die kopen met leencapaciteit zijn zwakke eigenaren. Zij moeten eerst uit markt. Daarna verschijnt een realistische prijs.
Zonder geld kun je niet kopen. Veel jonge mensen hebben geen geld. Die mensen kunnen een woning huren. Pensioenfondsen hebben wel geld, zij kunnen huurwoningen bouwen. Juist dat heeft de Nederlandse overheid de afgelopen decennia tegengewerkt.
Jonge mensen zijn geïnteresseerd in de contante waarde van hun toekomstige verdiensten……die verdiensten worden zomaar verpakt en doorverkocht (derivaatjes)…..
The never ending road to serfdom heet dat geloof ik. Er moeten natuurlijk wel verkopers en handelaren zijn.
De huizenmarkt is net zoiets als de Legio Lease Winst-ver-drie-dubbelaar. Hoe dom moet je zijn om zo ‘n product te kopen? Kwalijk dat de overheid mensen die kant op dwingt.
Hoeveel woekerpolissen zijn er in Nederland verkocht? Zeven miljoen? Wat een dom volk. Ik doe niet mee.
Heeft Erik al een huis gekocht? Laat even iets horen Erik, hoe het ervoor staat met de hypotheek en zo. En of het bedrijf waar je best veel geld verdient nog bestaat.
Kraken – subsidie op leegstand
Huizen zijn er om in te wonen, bedrijfsgebouwen om te gebruiken, etc. Een fatsoenlijke eigenaar zoekt altijd een passende gebruiker bij zijn pand. Leegstand is kwalijk.
Er zijn eigenaren die hun pand leeg laten staan terwijl anderen er dringend behoefte aan hebben. Die mensen zouden daarvoor niet beloond moeten worden met vrijstelling van VRH en het ontvangen van HRA. Beiden zijn een bonus op leegstand.
Wat mij betreft worden lang leegstaande panden gekraakt of krijgen de eigenaren een boete. In ieder geval moet de overheidssubsidie op leegstand worden beëindigd.
Heeft ie zijn toko cash betaald?
Ging het vanochtend op de Radio weer over Roemer…..i
Ik begrijp D66 wel hoor, die hebben geen programma; de populistische partij voor de weldenkenden (de dexiaklanten o.a.)
De Legio Winstverdriedubbelaar is inderdaad net zoiets als een hypotheek: mensen hadden geen idee wat ze tekenden bij LL. Soms dachten ze zelfs dat het ging om iets officieels wat ze moesten tekenen van de gemeente!
Gebrekkig Nederlands, gebrekkige kennis van geld en geldzaken, het is geen uitzondering, het is regel.
Daarom is het schandalig dat nu, 16 jaar na Legio Lease, de banken nog steeds producten mogen verkopen die te ingewikkeld zijn om de gevolgen ervan te begrijpen.
Ik vind het een taak van de overheid om mensen te beschermen tegen dit soort praktijken!!
Je kunt aanvoeren dat mensen dom zijn en hun ellende aan zichzelf te wijten hebben. Je kunt ook de collectieve domheid van het volk als gegeven beschouwen en als regering de verantwoordelijkheid nemen om mensen te beschermen tegen listigheid van instanties waar ze nooit en te nimmer tegenop kunnen.
Helaas is er geen enkele partij die dit soort gedachtengoed in zijn partijprogramma heeft opgenomen.
De politiek is echt failliet.
Maar daar wel verplicht betalen aan nieuwe riolering of bestrating van je doodlopende weggetje (brandweer wil niet door modder).
Nico de Geit,
Zo slim zijn die mensjes niet; evenmin zo dom.
Zij willen gewoon ergens wonen!
Erg rijke mensen zijn wel zo slim, maar die blijven under cover en zijn doeners ipv praters.
duufbier,
Onze verantwoordelijkheid ligt in “Kunduz”.
Wat zijn erg rijke mensen? Kennis van mij, een echte doener, heeft bedrijf verkocht voor 16 miljoen gulden net na de eeuwwisseling. Samen met de accountant in OG. Hij is bijna 65, maar 20 jaar jonger en zou bijna nog om een baantje uit moeten kijken.
Scheringa! Die was rijk. Was.
Direct maar eens desbetreffende site bekeken, hoop geprutst met cijfers, kreeg toch wat argwaan toen ik het grootte verschil zag staan tussen het staatje van doden door de overheid en doden door oorlogen , voorbeeldje vietnam oorlog volgens site 1,2 miljoen in werkelijkheid 1,4 a 4 miljoen (bron wikipedia), maarja het blijft internet he,sorry voor offtopic.
Prima, maar dan wil ik wel iets te zeggen hebben over de kleur. 😉
Overigens lijkt zo’n beetje alles in Duitsland goedkoper te zijn, dus blijft er nog wat geld over.
Je hebt je informatie niet goed op een rijtje!
Bied een willekeurige verkoper 30% minder als wat hij in 2008 gevraagd heeft- of gevangen zou hebben voor zijn huis en je bent eigenaar!
Ik denk dat 50% onder die prijs van 2008 de markt nog niet meer in beweging brengt. De stoelendans is afgelopen, fini, over en uit. Een enkele koper of verkoper zal nog een klein kansje hebben op een hoofdprijs. Elke situatie is te riskant voor zowel kopers als verkopers. Jawel, ook verkopers, want na het verkopen van je huis zit je ineens in de oncomfortabele positie van de woningzoekende.
Alleen mensen met veel boerenspaarcentjes voor wie het er financieel niet op aan komt kunnen leuk spelen in de markt als ze daar zin in zouden hebben.
Adamus,
Ja, als je je geld zelf nog sneller uit kunt geven, dan de snelheid waarmee je door de overheid uitgekleedt wordt dan is geen kruid gewassen tegen de naderende armoede.
OT
De ING heeft weer eens wat berekend,
Martin van Vliet, een van de auteurs van het rapport, zegt dat het repareren van de euro de beste optie is. “De huidige ingeslagen weg neemt risico met zich mee, maar de kosten van het in stand houden zijn minder dan het opbreken. De conclusie is dat Noord-Europa meer dan 2000 miljard aan blootstelling heeft. Dat is 35% van de gehele economie, een gigantisch en astronomisch bedrag.”
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/33/redden-van-euro-goedkoper-dan-einde-muntunie.xml
Of ‘t een foutje is of een bewust onjuiste voorstelling van zaken kan ik niet beoordelen, maar feitelijk klopt er niks van deze uitspraak. Tweeduizend miljard is een berg geld maar ‘t is GEEN derde deel van het bbp in de eurozone. Het bbp in het eurogebied is zo’n 16.000 miljard.
Afgezien nog van het feit dat dit soort voorspellingen sowieso niet meer dan een slag in de lucht zijn.
Je moet niet te rijk zijn. Rijk zijn is gevaarlijk. Je moet er altijd rekening mee houden dat er een risico is dat je op enig moment moet vluchten voor je leven, met achterlating van vrijwel al je bezittingen.
Rijkdom maakt niet gelukkig, armoede vaak wel ongelukkig. Een gezond mens die te eten heeft en zich vrij kan bewegen en een veilige warme plek heeft om te slapen is niet arm. Afgunst maakt wel arm en ongelukkig. Het is dus beter de afgunst onder controle te krijgen dan om te proberen rijk te worden.
Neem van die ouwe voerman aan, dat dat na het wissen van een overtollige vracht principes precies hetzelfde is.
Dawg,
Hoe groot zal de goudvoorraad van ING zijn?
Mijn kennissen daar kijken wel een beetje met een scheef oog naar ons AOW stelsel. Auf Rente zijn is daar geen vetpot. Of je moet dan weer in de juiste branche gezeten hebben. Voor wat daar straks van over is als je bij Opel et al. gewerkt hebt.
Maakt het wat onbetrouwbaar: heleboel, veel, 76.700 miljoen ipv 76.7 etc. Nou niet echt een rekenmeester, meer een klutser van gegevens. Niks voor Hugo 🙂
Het is allemaal een kwestie van ambitie.
Bij mannen wordt dit in hoge mate geregeld door testosteron en adrenaline.
Als je je ambitie en afgunst wilt temperen dan is oa het beste:
-weinig bewegen
-veel alcohol drinken
-slecht eten
-weinig interesse in omgeving en andere mensen
-weinig sex (volgt automatisch uit naleving van voorgaande punten
Zo verdrijf je je afgunst en bovendien leef je korter en dat is ook nog minder vemoeiend!
Valt mee met de reactie. Een huis stond net (6 dagen) te koop voor 325K. Ik heb 220K geboden. De makelaar vond dat wel weinig. Maar hij belde me terug dat ze er minimaal 267K voor wilden hebben. Toch is dat een daling van ca 60K in een aantal dagen. Niet gedaan natuurlijk, want ik vind 220K een normale prijs.
Dat bedoelde ik.
Huis zou waarschijnlijk in 2008 400K opgebracht hebben.
Nu minus die 30% die ik noemde is 280K.
Voor dat bedrag was je ruimschoots koper geweest.
Nico: Heb nog geen huis gekocht. Wel zekerheid dat de hypotheek die ik kan krijgen 260.000 euro is met een rente van 3,4% voor 10 jaar vast.
Met het bedrijf gaat het met horten en stoten, vooral de laatste 2 maanden zijn erg moeizaam, maar we leven nog(geen schulden), liquiditeit is het probleem. Maar wie weet halen we 2013 en gaat het dan iets beter.
Ik stel de aankoop uit tot in elk geval uit tot December om te kijken wat er eventueel echt gaat veranderen betreffende de hypotheekrente aftrek. Indien het bedrijf echt ten onder dreigt te gaan, zal ik een keuze maken of een woning kopen of toch blijven huren(ook weer afhankelijk van het beleid) met de SP ga ik misschien zelfs wel minder huur betalen haha.
Het blijft lastig, maar ik kan mij zeer goed voorstellen dat je als starter toch ergens moet wonen en aangezien de huren onbetaalbaar zijn en je voor een sociale huurwoning tig jaar in de rij moet staan is voor veel starters kopen de enige optie. Ik zie dan ook dat er de laatste weken echt wel meer verkocht wordt dan de periode daarvoor, mede doordat men bang is minder hypotheek te krijgen volgend jaar.
Ik woon nu al heel goed dus dan is er minder drang om te kopen, als ik in hun situatie had gezeten had ik nu ook gekocht en de gok genomen(wel verder onder de max hypotheek).
Wat ga je dan kopen als starter ver onder de max hypotheek? Als starter zit je zeker tegenwoordig niet snel boven modaal, dus zeg 30k/jaar. Je max hypotheek zal dan zo’n 120-130k zijn? Daar ver onder zitten, 90k? Misschien dat er ergens nog een asbest flatje in een slechte buurt te vinden is voor dat geld, anders kan je een leuke garage uitzoeken.
Als je een partners hebt die ook fulltime werkt mag je misschien wel wat meer lenen, maar dan is het te hopen dat jullie geen kinderwens hebben.
Een partner, niet een partners natuurlijk. Al is het hebben van meerdere werkende partners misschien wel een oplossing voor dit probleem. Hoe zijn de leenregels bij de banken als je met meer dan 1 partner getrouwd bent :)?
Starters worden, als ze niet goed nadenken, erin geluisd door wethouders, zoals terecht hierboven meermalen is opgemerkt.
Op grotere schaal worden we er met zijn allen ingeluisd door heren als Rutte en de Jager, die beweren, dat we langzamerhand uit de Eurocrisis komen. Misleiding!
Price House Water Coopers heeft onlangs een rapport gepubliceerd, waarin naar voren komt, dat de banken in Europa, vooral in Zuid Europa, met ruim 1000.000.000.000 Euro ( ruim 1 billioen Euro) verborgen rommelkredieten (Faule Krediten) op de balans zitten.
Oorzaak: bedrijven, consumenten en hypotheekgevers kunnen steeds moeilijker hun verplichtingen nakomen.
Dat betekent vroeg of laat de zoveelste miljardenstroom van Noord naar Zuid, richting banken wel te verstaan en niet de noodlijdende bevolking.
Als het ESM met uitschakeling van souvereine staten in dit geval de banken verder onbelemmerd “te hulp gaat schieten” om het marode financiële systeem en de eigen baantjes veilig te stellen, wordt het de hoogste tijd om de juiste politieke keuzes te maken, dan wel onze hoop te vestigen op de uitspraak van het Bundesgerichtshof in Karlsruhe op 12 september, de dag van de verkiezingen in NL.
Kom kom! Die studenten mogen best tijdens hun studie in zo’n containerwoning, hoor. Daar krijgen ze niks van. Kunnen ze ook niet uitwonen zoals ze met vaste woningen doen.
Wethouders, kamerleden, vakbondstypes uit de bouw die kamerlid wil worden………
asd,
“Er zijn nu geen regels die aangeven hoe een land de eurozone kan verlaten, maar dat is slechts een kwestie van tijd”, aldus Tuomioja. “Of het zuiden of het noorden zal breken met de munt, want deze dwangbuis veroorzaakt ellende voor miljoenen mensen en vernietigt de toekomst van Europa. Het is een totale catastrofe.”
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/33/voorbereiden-op-uiteenvallen-eurozone.xml
Het is slechts een Fin die het zegt. Wel een Fin die minister van Buitenlandse Zaken is.
@104 (Dawg),
Tja, zo zit dat wel. Maar… er zit ook wel humor in!
Inderdaad.
Gemeenten maken duidelijk uit van HOGEHUIZENPRIJSMINNEND NEDERLAND.
Zeewolde en Amersfoort geven een nieuwe dimensie aan Kamikaze Kopers en Hangjongeren:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/05-03-2011/zeewolde-blijft-leverancier-van-subprime-startersleningen/#comment-66374
En de Makelleugenaars doen natuurijk ook gezellig mee…. 🙂
Stichting Starter is een NVM spin:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/16-10-2011/het-voortschrijdend-inzicht-van-marlies-pernot/#comment-89560
Als Starters IETS nodig hebben is dat NIETS:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-11-2011/brandbrief-voor-startersleningen/#comment-91287
en
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-11-2011/kees-de-kort-toekomst-huizenmarkt/#comment-91488
buenos tardes
Juan
excuses
moet natuurlijk zijn:
buenas tardes
(zèlfs Juan heeft al gegeten na ontbijt)
Het blijft mij mateloos verbazen, dat zo lang ik meespeel op dit log in onverminderde mate het kopen van een huis en de keuze welk huis voornamelijk afhankelijk is van de financierbaarheid (hypotheekhoogte) die door de bank geboden wordt.
Dat opgepoetst door (tijdelijke en onbetrouwbare) grappen van overheidswege, zoals starterscrediet, HRA en noem maar op.
Voerman is van mening, dat hij, die niet in staat was om een behoorlijk bedrag heeft kunnen reserveren om zelf tenminste een deel van een huis te financieren niet rijp is om een zo levensbepalende aanschaf te doen.
Mensen, dat kan in deze tijd bij de bijbehorende generatie wel standaard zijn, maar het is uitermate dom, zeker in het licht van de onzekerheden in deze tijd.
Ouwe voerman heeft gezegd en ouwe voerman heeft geen principes maar alleen boerenverstand.
Sorry voor vergissing in zinsbouw, maar duidelijk genoeg!
Nee, met al die hypotheken
– tot soms wel 160% van welke woningwaarde dan ook
– veelal aflossingsvrij
– op meerdere inkomens
– met een prachtig (meegefinancierde) woekerpolis (van de DSB bijvoorbeeld)
– gebaseerd op 100% HRA tot in de eeuwigheid
zal in het Polderland “vrij weinig” mee aan de hand zijn….
Immers volgens de makelleugenaars was de situatie op de woningmarkt in 2011 “zo slecht nog niet”, dus er zit weinig in het vat voor de korte termijn.
(?)
We zullen zien.
Op starters af wentelen?
Hele provincies speculeerden met miljoenen belastinggeld door het weg te zetten bij Icesave! de gokkers werden vervolgens schadeloos gesteld door… de politiek!
Laten we vooral dàt ook even niet vergeten in verkiezingstijd! Grondpolitiek is gebaseerd op speculatie! Of op z’n minst, dat te kùnnen doen.
Uit ‘n ander draadje:
+1
Jammer ook dat het PVDA plan ‘dood vermogen’ niet keihard wordt bekritiseerd. De spaarders extra aan pakken om de schuldhulpverlening aan scheefleners te bekostigen! Goed bezig!!!
De huizenmarkt, ‘n dood paard, vlot trekken doe je door de starter de markt op te jagen. Als het niet goedschiks kan, dan maar sancties.
PVDA charmeoffensief, verkiezings-slogan: HET MOET EERLIJKER!
Geen haan die er naar kraait!
En ach, we willen toch allemaal rijk worden? Hoe verklaar je anders die enorme populariteit van de VVD tegenwoordig terwijl de draaikonterij nog nooit zo evident was. De meeste stemmers op die partij zien overigens niet eens dat hun eigen belangen er in feite helemaal niet mee samenvallen. Ze hopen tegen beter weten in dat het in de toekomst wel het geval zal zijn. Net als bij de loterij.
Het dedain van het journaille: van de Olympische Spelen over naar de politieke spelen. Amusing. NOT
“It’s an interesting game because you can use other peoples balls…”
http://www.youtube.com/watch?v=HmlX3fLQrEc
“Proberen gemeenten grondverliezen op starters af te wentelen?”
De vraag stellen, is hem beantwoorden, natuurlijk.
OT:
Zoals vele al altijd duidelijk maken worden er op alle manieren spelletjes gespeeld om mensen in maximale schulden te laten steken en de huizenprijzen hoog te houden… Enkel hoewel het allemaal erg logisch klonk kwam ik altijd op één conflictpunt… Hoe kan een bank profiteren van al deze schulden? Waarom gaan ze zo gewillig mensen diep in de schulden laten steken met de kans dat ze er niet meer uit komen?
Zo ook Griekenland, ondanks dat alles landen en banken wisten dat het niet goed zat en vooral Goldman Sachs met het helpen in de administratie… Wat is in godsnaam het voordeel… Ook als dadelijk de geldpersen aangaan en al dat kapitaal wat de banken dan binnen harken via belastinggeld uit Europa en het geld enorm devalueert… Wat kunnen ze er in godsnaam aan hebben?
Veel mensen die al hyperinflatie zien aankomen en vluchten uit de Euro… Maar vreemd genoeg doen banken er weinig aan, ze lenen minder uit en de euro’s blijven maar hangen in het financiële systeem… Dus zij lijken juist meer waarde aan het geld te hechten.
Dus wat als alle landen maximaal uitgekleed worden met belasting geld dus diep in de schulden zitten en dus ook ons burgers en iedereen heeft maximaal hun geld omgezet in goud of andere dingen… En plots beginnen de banken de euro opzettelijk naar al die inflatie te stimuleren tot deflatie…
Aangezien zij degene zijn samen met de superrijken en corporaties met de meeste euro’s… Dan snap ik pas waar ze mee bezig zijn… Onze schulden worden nog meer waard en zij kunnen alles voor een prikkie overnemen… Zoals nu ook de havens van Griekenland verkocht worden (voor een prikkie) en zelfs WimLex een vila daar heeft gekocht…
Zoals de keurig opgevoede Belg die zich in de maling genomen voelt zegt:
‘Ge speelt met mijn voeten’.
De minderkieskeurig opgevoede Belg zegt in dat geval:
‘Ge speelt met mijn ballen’.
En onder mannen op het platteland gezegd:
Er is niks zo gemeen als een wijf zonder geld!
Dus mannen, zorg dat je nooit krap komt te zitten.
Ik kan niks beloven, maar…
En weer een goeroe die ‘het licht’ heeft gezien 🙂
http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexandersassenvanelsloo/12778338/__Krediet__het_kwaad__.html
ll,
Alex Sassen van Elsloo schrijft soms best wel verstandige dingetjes, maar hier gaat ie toch een beetje uit de bocht. Er is krediet dat voorkomt uit de besparingen en er is krediet dat door de bank uit het niets wordt gemaakt. Met dat krediet dat gefinancierd wordt uit de besparingen van andere huishoudens is niet zoveel mis. Het grote probleem is de onbeheerste groei van het fractioneel erbij geschapen krediet door de banken in de afgelopen decennia.
Ach Dawg, stuur hem even een linkje met fractioneel bankieren 😉 Hij moet het nog leren, zit typisch niet op dit blog 🙂
Dawg,
ll,
Mensen, het is de te-le-graaf.
Eén stapje per keer hoor 😉
Zo dan!
En dat voor de Telegraaf!
Leuk! Maar daar is dan ook alles mee gezegd.
Pussy Riot naar de Goelag, hebben ze daar actie tegen gevoerd? Die andere Nederlandse pers toch ook niet. Who cares. Onze Nederlandse – schier toevallig ben je hier geboren – pers. Mwah… weinig verschil. Baantjes, hypotheek en schulden aflossen. Lachen met kiespijn. Ja, KIESPIJN!
Tandeloze politici. Een trend?
En wat het charme offensief van Groen Links betreft:
Dat vechten voor een andere energie en groei- politiek tot inzet van je campagne maken… We wisten het nog niet. Maar vechten tegen windmolens is teveel gevraagd? Play by the rules! Achterhoede gevechten. Where is the love? Ondergesneeuwd door klimaatverandering muhahaha.
http://www.youtube.com/watch?v=RT-V6xXaqWI
en
http://www.youtube.com/watch?v=HOel9lf6UN0
Ik heb een liefde voor muziek om met Raymond van ‘t Groenewoud ‘n Belg, te spreken.
Alles heeft een onderkant er zitten leukere dingen aan dan men vermoed. Je moet het willen meemaken. Liefde of geld ik weet het wel.
Waarmee ik maar wil zeggen; echte passie, bij politici, is ver te zoeken. Dan was Andreoti in Italie daar nog beter in, en die had een enorme levensverwachting naar gebleken. Maar dat is weer ‘n andere story. Il Divo.
Stemmen? Hoor je stemmen? Weet een ding.
Een schizofreen is nooit alleen!
Zo, dat is er weer uit.
Af en toe moet dat even.
erik,
Een uur reizen vanaf de domtoren €700 pmnd = niet onbetaalbaar. 500mtr vanaf station.
Uur per auto naar Venlo en 15minuten naar Emmerich. Flexibiliteit.
asd,
Wij kijken geen duitse tv en zal het een item voor Nos/rtl zijn?
Nee, de opleving van de economie 0,2% vooruitgang!
Landmark accomplishment! Er zijn meer electronische gadgets verkocht dan ooit, tel uit je winst!
Twitter berichten zijn ook al een hot item op de radio. Geen phone-in’s meer nodig! Tof!
jim,
VVD is een Vulkspagtij hé -nee, niet vullus. CDA straks samen met groenlinks 10 zetels….
Dus het ziet er goed uit voor Rutte en zijn maten daar op rechts (?) samen blonde rakker 70 zetels ….wie gaat dan het verschil maken?
@ 126 (Adamus)
Daar verbaas ik mij dan ook ten zeerste over, dat de NL TV – bij mijn weten – geen aandacht aan die ruim 1 miljard rommelkredieten heeft besteed met verdere gevolgen voor Noord Europa via het ESM. Voor dat soort wetenschap moet je echt verder Europa in: Zwitserland en Duitsland bijv.
Het is daarom, dat ik aan de NL-media praktisch geen aandacht besteed.
erik,
@ Erik (100)
10 jaar tegen 3.4 %, kan je mij zeggen bij welke bank je dit kon bekomen want het beste lijkt mij momenteel eerder 4.3 % !!?
Bedankt en groeten
Sorry, maar dat is een klok-en-klepel bewering van je. Er is geen distinctie. Kredietverstrekking is vreemd vermogen (VV) aantrekken en deze te transformeren en door te lenen aan derden. Waar het vreemd vermogen vandaan komt maakt niet uit; het kunnen spaarders zijn of pensioenfondsen of centrale banken (meer recentelijk). Bovendien komt verstrekt krediet vanzelf weer terug als spaargeld. Allemaal franctional reserve lending/banking (FRL/FRB) zoals je zelf opmerkt.
Als je geen vorm van FRL wil hebben, dan moeten spaarders eigen vermogen (EV) gaan verschaffen aan de bank in plaats van VV. Bij EV behoort een risikovergoeding die in relatie staat tot het genomen risiko. Je zou verwachten dat die vergoeding hoger ligt dan de de vergoeding op VV (maw rente).
Wie zou er hier zijn spaargeld aan een bank willen verstrekken als EV ipv VV? Zelfs als er een leuker verwacht rendement zou zijn?
FRL is a force for good. Zoals ik al vele malen hier heb gezegd, we moeten een discussie over FRL krijgen; hoe deze in te richten. Alleen spaargeld uitlenen is geen oplossing, want het is en blijft hetzelfde.
De Gemeente Utrecht heeft ook nog wat verliezen af te wentelen ;), met zo’n 14 miljoen gegokt gemeenschapsgeld, pleite……..
http://nos.nl/artikel/408102-utrecht-voor-miljoenen-het-schip-in.html
Ook de tijdelijke parkeerplaats zeeburgertunnel A10. Daar was ook nog e.e.a. gepland.
En de zoveelste waarschuwing 🙂
De onzichtbare hand.
Tip van Rik.
Los je huis zo snel mogelijk af.
Moestuin.
Ruilmiddelen etc. lees maar…….
http://schmullstrategie.nl/2012/08/tip-van-rik-de-onzichtbare-hand/
Try out
‘Men moet zich voorbereiden op een wanorderlijke afloop en als het
meevalt, is dat meegenomen. Het lijkt echter stilte voor de storm
en 2008 was slechts het startsignaal. Dat betekent: een voorraad
van essentiele levensbehoeften thuis, indien mogelijk een moestuin
of groenteteelt op het balkon, een kluisje met wat Gouden Munten
onder eigen controle (als verzekering) en goede staats- en bedrijfs-
obligaties (om de DEFLATIE uit te zitten). En: het eigen huis
zo SPOEDIG mogelijk hypotheekvrij maken, zodat men niets meer te
maken heeft met de banken en de last van het woningbezit beperkt.
(Bij hyperinflatie stijgt de rente naar 40%, maar Deflatie en
daardoor STIJGING van hypotheekschuld is veel waarschijnlijker).
O ja, heb genoeg potentiele ruilmiddelen in huis. Een totaal nieuw
geldsysteem staat op stapel, zodra de rookdampen optrekken.
DS’
Ben je verplicht daarnaast een of andere (veel te dure) verzekering af te sluiten?
3,4% lijkt weinig, maar als de huizen in 10 jaar tijd ernstig in waarde verminderen woon je alsnog peperduur.
Bovendien ben je aan het beleggen met geleend geld. Dat zou verboden moeten worden, de overheid stimuleert het juist.
Die bank moet ook iets verdienen. Met dalende huizenprijzen lopen ze ook nog een aanzienlijk risico dat de schuld niet geheel wordt terugbetaald.
Wat gebeurt er als de bank op de fles gaat? Word jij dan verhandeld als schuldenaar?
Snelle prijsdaling huis kan meer zekerheid brengen.
http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3302735/2012/08/18/Snelle-prijsdaling-huis-kan-meer-zekerheid-brengen.dhtml?utm_medium=twitter&utm_source=twitterfeed
Ondertussen in Ierland.
‘OVER 50pc of Irish mortgages are in negative equity an analysis of the mortgage arrears situation by Davy Stockbrokers has revealed.’
Huiseigenaren moeten de vraagprijs drastisch omlaag doen!
Zij zijn tenslotte de enige schuldige van de malaise doordat:
– de banken onverantwoord hoge hypotheken verstrekt hebben
-aflossingsvrije hypotheken bestaan
-overheden kopers stimuleren door allerlei onverantwoorde maatregelen
-zoiets bestaat als HRA
-erg veel kooplustigen zelf geen cent te makken hebben
-kooplustigen zover mogelijk boven hun draagkracht willen kopen
-de arbeidssituatie van kooplustigen geen zekerheid biedt
-de europese situatie ook al niet het vertrouwen versterkt
-er voorlopig niet veel uitzicht bestaan op de inkomenssituatie van de kooplustigen
-er voor een redelijke prijs ook geen huurwoningen bestaan voor mensen die uberhaupt zelfstandig willen gaan wonen
-de grondprijzen zo hoog zijn
-er tenslotte na het kopen van een huis ook nog wat over moet zijn voor de mooie auto en de tweede auto en de leuke vakanties en de dure kleren en de leuke digitale speeltjes
-verkopers allemaal rijke inhalige mensen zijn
Voerman is vast nog wel een paar dingetjes vergeten.
Krediet is cocaïne
Maar na het vertier komt de kater.
Schrijft de beste man maar het vergelijk tussen schulden en inkomens, waarbij tussen 1990-2008 de schulden RUIM drie maal harder stegen dan inkomens (waarmee schulden geacht worden afgelost te worden), dat gegeven, dat mist-i.
….
Vast een OEKOENOOM 🙂
Komt tijd
komt inzicht
Aanvullend: de rol van de makelleugenaars en de JAZEKERS Hypothekers vergeten.
En die van de hoogleraren die maar verkondigen dat huizenprijzen niet overgewaardeer zijn (Prof Dr Marc Francke) en dat er maar meer startersleningen moeten komen om de overwaardespiraal op vastgoed te herstellen (recent Prof Dr Peter Boelhouwer).
Huiseigenaren blijken overigens zeker schuldig te zijn
…
ze hebben samen (relatief) de grootste hypotheekschuld op aarde,
groter dan die in USA
in Spanje
in Ierland
…
waar prijzen zo’n 30% daalden.
Maar overkredietering had vast niets met overwaardering te maken
Daar kan vast een OEKOENOOM op promoveren 🙂
En de makelleugenaars en de VGH stelden mei vorig jaar dat er met de huizenmarkt “niet al te veel mis” was. 🙂
buenos días
Juan
Mooie opsomming van dingen die allemaal fout zijn aan het huidige systeem. Maar eh, waarom zouden starters diezelfde fouten moeten accepteren? Klinkt een beetje als religie. We doen het al honderden jaren zo, dus zien we geen reden om het nu ineens te veranderen. Jarenlang fout gedrag door grote groepen mensen wordt zo tot de standaard verheven.
De meeste bloggers hier schudden daarover meewarrig hun hoofd en hopen op bezinning. Desnoods moet het economische tij het op drift geraakte schip maar keren.
Makelaar in Spanje
vrijdag, 17 augustus 2012, 17:16- Door: Ed van de Bijl, directeur VastgoedPRO
BODEM.
Aan de Middenllandse Zee kust zijn de prijzen zo ver gedaald dat het dieptepunt in zicht is, het moment om te kopen is “uniek”.De prijzen van de woningen aan de Middenlandse Zee zijn nu meer dan interessant, daar deze zich op of onder het punt van evenwicht met de waarde van de hypothecaire financiering bevinden . Het heeft nu géén zin om langer te wachten, met wachten kan men de kans verliezen een droomwoning aan te kunnen schaffen voor de prijs van een koopje. In de afgelopen twee en een half jaar zijn de prijzen nu zo gedaald tot “ een meer dan redelijk niveau “. We treffen nu de laagste prijzen aan die verder niet naar beneden zullen gaan.”
http://www.spacemakers.nl/weblog/2012/08/makelaar-in-spanje/?utm_source=feed&utm_medium=rss&utm_campaign=weblog
Hoeveel wanhoop kan je in 1 stukje verwerken? nou, zoveel dus!
@141
Prijzen niet verder naar beneden in Spanje?
Een paar jaar geleden betaalde je 5000,-/m2
Dat zijn Amsterdamse prijzen in de toptijd.
Aangezien de levensstandaard 50% is van die in Nederland is 1250,-/m2 een goed betaalde prijs voor een appartement op een mooie locatie.
Wie kan dit uitleggen?
Misschien o0ok nuttig voor kopers in ons landschap.
Slightly off topic
Grondstof genoeg?
Kunnen al die beleggers in edelmetaal hier mij eens uitleggen waar Max Keiser het hier over heeft? Het komt mij voor dat je met edelmetaal ook kunt speculeren maar ik ben natuurlijk geen beursanalist;) Warren Buffet komt ook nog even fijntjes terzijde ter sprake, en de passie van de programmamakers kan ik ook wel waarderen, alleen… ze praten zo snel:
http://rt.com/programs/keiser-report/episode-325-max-keiser/
Crash-Angst in den Niederlanden: Hausbesitzer können Kredite nicht mehr bedienen
Deutsche Wirtschafts Nachrichten | 18.08.12, 00:11 |
In den Niederlanden wächst die Angst vor einem Immobilien-Crash. Mehrere Banken melden einen dramatischen Anstieg von Kreditausfällen. Weil dies auch die vom Staat gerettete SNS Reaal betrifft, droht dem Staat ein Zahlungsausfall von 700 Millionen Euro.
Die niederländischen Banken sehen sich erheblichen Zahlungsausfällen gegenüber. Am Freitag meldete die SNS Reaal eine Zunahme von Kreditausfällen im ersten Halbjahr um 38 Prozent. Damit werden 42 Prozent aller Immobilien-Kredite, die die Bank vergeben hat, nicht mehr bedient. Sollte die Entwicklung nicht eine Umkehr erfahren, kann die Bank ihrerseits einen Kredit nicht zurückzahlen, den sie vom niederländischen Staat im Rahmen eines Bailout bekommen hat. Denn die SNS Reaal muss einen Großteil ihrer 700 Millionen Euro-Rücklage für die Eigenkapitalbildung verwenden.
Damit droht dem niederländischen Staat ein veritables Loch. Es kann nur durch weitere Verschuldung gestopft werden, weil die Konjunkturentwicklung in den Niederlanden ebenfalls negativ ist. Die SNS Reaal warnte davor, dass sie keine Besserung in naher Zukunft erwarte.
Auch die ING Groep macht das unfreundliche Marktumfeld für ihre eigenen Probleme verantwortlich. Bei der ING haben sich die Verluste aus Immobilienkredite im Quartalsvergleich verdoppelt.
Es wird erwartet, dass es nun auch in den Niederlanden vermehr zu Zwangsversteigerung kommen könnte. Diese Entwicklung, die zur Zeit der amerikanischen Mittelschicht zu schaffen macht, war in den Niederlanden bis vor kurzem kaum für möglich gehalten worden.
Kortom we’re fucked! of tenminste het bankwezen dan.
Dat betekent dat de man een balanced view heeft.
Hij staat zeg maar op 2 benen. Dat ze afgezaagd worden weet ie nog niet. Dat je poot stijf houden makkelijker zagen is ook niet 🙂
Mensch, so etwas gibts doch überhaupt nicht!
zu groß für das zieldateisystem!
Voerman snapt het ook nu nog niet!
Voerman voelt zich waarschijnlijk terecht dom.
Waar bestaan die twee benen uit?
Waar ik niemand over hoor is dat er vele makelaars zijn die prijsafspraken maken met collega en verkopers om de prijzen bewust hoog te houden om marktconform te blijven werken, schande is het. Laatst een vriend van mijn wou zijn huis snel verkopen, had een prijs in gedachten en de makelaar zegt doodleuk, nee veel te goedkoop en dat verstoort de markt. Uiteindelijk via andere makelaar in de markt gezet en binnen 2 weken verkocht!!
Een linker en een rechterbeen (of vleugel). Je kunt ze eventueel omwisselen. Gebeurt regelmatig als je in de spiegel kijkt. The ultimate optical illusion? Ed denkt dat hij met zijn wervende praatjes mensen oplucht. Luchtkastelen verkopen. Nog steeds! Sprookjes bestaan aan de andere kant van de spiegel 🙂
Als er iemand denkt en zegt dit is het juiste moment denk ik altijd. Geloof jij nog in Sinterklaas?
M.a.w. z’n schoorsteen moet roken.
Het gebruik maken van een makelaar is uberhaupt niet nodig. Je kunt het zelf evengoed regelen. Makelaars incasseren niet alleen courtage, maar vaak (niet zichtbaar voor de kopende en verkopende partij) ook nog provisie voor bemiddeling van de bank. Ook bij het afsluiten van verzekeringen bemiddelt de makelaar graag.
Even de juiste weg zoeken kost wat energie en tijd, maar de moeite waard.
Via makelaarsland hou je voornamelijk zelf de regie en kost het minder. Als je het iemand gunt zorgt dat ook nog voor een goed gevoel!
Blij dat jij het ook niet snapt.
De kar van voerman wordt getrokken door een paard. Dat paard heeft vier benen. Echte goede gezonde benen van degelijk materiaal.
Dat is wel te snappen zonder spiegel.
The Economist, huizenprijzen.
Olland nog 25 % eraf
Belgie nog 55 % eraf
http://www.economist.com/node/21560599
racekever,
Jezt geht’s loss!
Ik heb het zelf maar uitgegoogeld:
Het betekent, dat je om zo’n huis te kunnen kopen niet meer geld hoeft te lenen dan het huis waard is.
Wat een ouwehoer is die Ed.
Jij trouwens ook wel een beetje! (met alle espect)
Sorry, de ‘r’ dee et niet.
Ik heb er verder geen verstand van, maar lees het net anders. Zoals ik het lees is nu het moment waarop mensen nog net niet onder water staan. Dus nu kun je nog kopen, hierna is het ‘onverkoopbaar’ in makelbeleving. Ook al zakt de prijs nog 50%, niemand zal het meer verkopen. Zoiets begrijp ik er uit.
@163
ll Zegt:
18 August 2012 om 5:40 pm (Quote) (Reply)
The Economist, huizenprijzen.
Olland nog 25 % eraf
Belgie nog 55 % eraf
http://www.economist.com/node/21560599
Die 25% is nog wel zonder beperking renteaftrek!
tufkaj,
Inderdaad een kreet waarmee je alle kanten uitkunt.
Hier in ons landschap zegt de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) er het een en ander over.
Ik weet het zeker, dinsdag wordt het hier gezellig. Dinsdag publiceert CBS de prijsindex cijfers voor juli. Als je op het vastgoed dashboard kijkt naar de gemiddelde transactieprijzen zijn die voor alle segmenten op jaarbasis heel erg slecht:
– 2/1 kapwoning -17.3%
– Appartement -8.5%
– Hoekwoning -14.9%
– Onbekend -16.0%
– Tussenwoning -11.8%
– Vrijstaand -12.0%
– Total -12.8%
Dit wordt vuurwerk. Dit is de eerste maand van verkopen ná Kunduz. Dit zijn dus de mensen die weten dat starters straks 18% hogere lasten hebben en de mensen die de wens hebben om door te stromen naar een groter huis en daarbij nog zoveel mogelijk niet af te lossen. Ik denk dat deze maand de cijfers bepaald worden door verkopers die om de verkeerde reden verstandig waren en in prijs zakten 🙂
anyway. Dinsdag, ik gok -2,3% MoM. Op onderbuikgevoel, dus pin me er niet op vast 😛
(hoogste daling sinds ’95 was -1,2% MoM in Maart dacht ik)
Speculeren in papier. Geen echt metaal.
Poll: Wat wordt dinsdag de maand-op-maand daling van de PBK?
http://poll.dezeserver.nl/vote.cgi?pid=382365&aid=1 Tussen 0 en 1 procent
http://poll.dezeserver.nl/vote.cgi?pid=382365&aid=2 Tussen 1 en 2 procent
http://poll.dezeserver.nl/vote.cgi?pid=382365&aid=3 Tussen 2 en 3 procent
http://poll.dezeserver.nl/vote.cgi?pid=382365&aid=4 Tussen 3 en 4 procent
http://poll.dezeserver.nl/vote.cgi?pid=382365&aid=5 Meer dan 4%
http://poll.dezeserver.nl/vote.cgi?pid=382365&aid=6 PBK gaat stijgen
Tussenstand:
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=382365&layout=1&sort=org
racekever,
En wij onszelf wijsmaken dat als de euro valt Duitsland graag met ons verder wil. Wij als betrouwbare factor, kunduztrainers voor Dlnd.
Inderdaad, alleen de echte broodjes en muntjes tellen maar.
En je hebt er echt misschien pas iets aan als echt ‘de bom valt’.
Onberekenbare gok, maar het spul voelt leuk aan.
Je moet ook gewoon naar de geschiedenis kijken. Wat was dat zilver dan waard toen er geen FIAT geld was? Je kan er vanuit gaan dat men in de 19e eeuw genoeg verdiende met 1 gulden per dag. Dat was zeg maar 10 gram zilver. Nu is dat zeg maar 8 euro en daar kan je van leven, maar dan leef je wel op straat. Historisch staat het gewoon nog laag. Bij goud is wat anders aan de hand, want een gouden tientje is al 250 euro waard en dus 25 euro per oude gulden en staat dus laag, maar niet zo laag. Er is in ieder geval nog helemaal geen hype in edelmetaal. Die moet mijnsinziens gewoon nog komen. Bij een hype krijg je 200 euro voor een oude 19e eeuwsw gulden.. (dan staat ie pas hoog, mits de euro nog wat waard is natuurlijk anders kan het nog veel hoger). gezwets? nee hoor: kom maar op met de vragen. 🙂
@71 ll
Laten we ons eens verstouten tot een luchtig vertoogje over Mises, de meelezende macro econoom.
Macro-economisch argumenteren is volgens Mises (de Oudere) juist uit den boze, maar z’n onstuimige filiaalhouder op deze site was vaak zo handig om van de canonieke leer af te wijken.
Misschien heeft junior, die hier destijds de ganse dag aan de bel hing om ons leven te verrijken met de laatste update van z’n inzichten, inmiddels de minder glorieuze kanten van z’n held ontdekt. Mogelijk ook is hij inmiddels z’n alias geestelijk ontgroeid, zo’n pienter baasje zal vast wel hogere ambities hebben dan up to date te zijn tot de jaren dertig.
Mises was weliswaar binnen een kleine kring van connaisseurs een bewonderd cultfiguur, daarbuiten had de onverzoenlijke aartsreactionair, met z’n bevelende attitude toch vooral de status van schertsfiguur.
Zelfs Hayek merkt droogjes op dat, bij het bestrijden van de crisis van de jaren 30, Mises’ praxeologische exercities ‘were not of much use ‘,terwijl eerdere medestanders van de Mt. Pelerinclub (Rustow, Röpke) hem inmiddels als een uitloopmodel zagen en tot de conclusie kwamen: ‘Man musste ihm in Spiritus giessen und hinter Glas in Museum setzen’.
“Das Verdienst dass sich der Fascismus [damit] erworben hat, wird in der Geschichte ewig fortleben”, **) zo oreerde de museaal bevondene, die door het lezen van Duitse filosofische werken in het bezit van een ‘weltanschauung’ was geraakt (neo-Kantiaans?). Totdat hijzelf moest vluchten voor aspecten van het fascisme, waaraan de herinnering ook eeuwig in de geschiedenis zal voortleven. Mises wilde blijkbaar niet ‘den totalen Krieg’, maar dan toch tenminste ‘den totalen Markt’. Ook radicalisme kent gradaties.
Mises’ trotse memoreren, dat dankzij zijn adviezen (Mises was als adviseur in dienst van de austro-fascist Dolfuss) de Oostenrijkse economie pas in 1931 was ingestort en niet al in 1921, zal ook niet ieder van z’n inzichten overtuigd hebben. Burgemeester in oorlogstijd zullen we trouwens maar zeggen.
Opmerkelijk is het te zien, dat de man, die zichzelf een enorme kennis van de economie toeschreef, en poseerde als de kampioen van de immer alerte arbitrageur-entrepeneur, zich in de VS. aanvankelijk financieel nauwelijks zelfstandig kon redden.
Uiteindelijk kreeg hij een leerstoel aan een New Yorkse universiteit, waar men onder druk van sponsoren (Volker Fund) bereid was ‘to tolerate his teaching’ , vooropgesteld dat ‘It did not cost them a penny’.**) En waar vervolgens onze gemelijke geweldenaar tot op hoge leeftijd onverdroten voortging met het werken aan z’n onsterfelijkheid en z’n reputatie als malloot.
Mises’s onvermogen om nieuwe inzichten en technieken in z’n werk te integreren maakt hem met recht tot de ‘undisputed doyen of Austrian Economics’!
Hoewel er tegenwoordig in sommige kringen weer belangstelling voor hem groeit (en Mises inmiddels het intellectuele baken is van gerenommeerde wingnuts als Glenn Beck, Sarah Palin en Michelle Bachman etc., die ook in andere keuzes telkens weer hun brede eruditie etaleren..) worden in macro-economische teksten Hayeks ideeën nog wel eens besproken, terwijl Mises daar hooguit nog in een olijke voetnoot figureert. Ieder die Mises gelezen heeft, weet overigens, dat hij het niet van z’n humor moest hebben.
Enfin, een ieder reageert op zijn manier op de crises, sommigen kopen goud, sommigen verkopen hun huis, anderen hun ziel, weer anderen noemen zich Mises…
*) L.v.M. 1929 Liberalismus blz.45
**) Sennholz 1978 L.v.M Notes and Recollections
@ Voerman, laat er mooie knikkers van maken voor de kleinkinderen :-)…….back to the basic……. knikkers als ruilmateriaal……
Ondertussen in de wereld.
Toch knap werk van de banken……..ze hebben het gepresteerd om van de wereld één groot hedgefund te maken 🙂 , het is ook overal hetzelfde…….., en waar was de controle ? Die speelden het spelletje vrolijk mee.
http://www.bbc.co.uk/news/business-19288208
Mensen hoe zit het dan met onverkoopbaar worden en onderpand?
Zijn er regels voor wanneer er extra moet worden afgelost als je onderwater staat met je hypotheek?
Ik hoor niet veel mensen die extra moeten aflossen,wil niet iedereen delen waarschijnlijk maar toch.
In de omgeving veel nieuwbouw en jonge mensen die nog voor de volle prijs hebben aangekocht.
En rijwoningen beginnen hier bij 230k komt nog aankleding ed. bij.
Voorheen als een dergelijk huis bewoond was en weer te koop kwam was de prijs 25k hoger als de aankoop bij nieuwbouw nu zie je huizen vrij komen na een half jaar voor het aankoopbedrag maar dan is alles helemaal af.
Zelf heb ik nog niet gekocht omdat ik het gewoon te gek vind voor die prijs.
En ik ben te bang dat als ik net heb gekocht de bank om geld komt zeuren,om me heen zeggen veel mensen als je lang van plan bent te wonen ben je gek als je nu niet koopt.
Maar ik heb aardig wat twijfel.
hoi naamsgenoot, je bent niet zo gek hoor.
de huizenmarkt is een groot drama, het ergste gaat nog komen. De oplopende werkloosheid is een voorbode. En geen groeimotor die de werkgelegenheid weer recht trekt:
detailhandel heeft het moeilijk, de bouw ligt op z’n gat, en ook de gemeentes & overheid zullen doorgaan met bezuinigen. De financiele sector krimpt ook.
Wat denk je dat dit gaat doen op lange termijn? Geen bank is gek genoeg om bij deze macroeconomische vooruitzichten, meer dan 80% vd aankoopwaarde te vergoeden. Nu ‘moeten’ heel veel verkopers nog niet. Maar er is 1 grote groep (de babyboomers) die binnen nu en 10 jaar hun gezinswoningen zeker gaan verkopen. En laat dat net de groep zijn die overwaarde heeft, dus die wat makkelijker hun prijs kunnen aanpassen…
De nieuwste vorm: de ‘vergoedingshypotheek’.
Maar ze moeten eerst nog doodgaan.
Want ze kunnen nergens anders heen.
Daarna zal het hun een rotzorg zijn.
Het is niet bepaald de meest toeschietelijke groep mensen als het om verworven eigendommen en rechten gaat hoor. Ik denk ook dat de gemiddelde babyboomvrouw nu nog wel een jaar of 20 mee kan en geen behoefte heeft om te verhuizen.
Ik reageer niet vaak, maar geniet erg van deze website met waardevolle informatie en goede inzichten. Binnen de groep reageerders die ik het liefst lees bevindt zich ook NHZ. Mijn vraag: Waar is NHZ gebleven? Ik mis hem!
tufkaj,
Verschil tussen mannen en vrouwen is niet zo groot meer, dus dat getal van 20 jaar geldt dan ook voor de mannen.
Ik kwam gisteren een staatje tegen van leeftijden van overledenen in 2010 of 2011.
Grof afgerond haalt 20% de 65 jaar niet, 30% de 80 niet, met andere woorden, 50% haalt de 80 jaar niet.
Gaan we dit met grof geweld doortrekken dan haalt dus één helft van een echtpaar die 80 jaar niet.
Het begin van de babyboomers gaat nu met pensioen, dus grof gesproken hebben we 15 jaar te gaan voordat de helft overleden is.
Geef de overblijvende echtgeno(o)t(e) vervolgens nog een paar jaar om aan het idee te wennen om dat veel te grote huis te verlaten en je komt aardig in de buurt.
Er is echter één ‘maar’, er zijn maar weinig 80 jarigen zonder mankementen, dus hoogst waarschijnlijk is er al veel eerder min of meer gedwongen gekozen voor een wat meer aangepaste woning, zijnde een appartement bijvoorbeeld.
Zij zijn ook de groep mensen die die eigendommen en rechten zelf verworven hebben. Zelfs voor de generatie daarna. Die generatie is die ‘erfenis bij leven’ helaas heel vaak (vaak ook niet!) bij het oud vuil aan de straat aan het zetten. Voerman heeft gezien de warmte even geen zin en tijd om dat verder toe te lichten. Reken erop, dat hij dat wel kan! Denk overigens niet, dat de boomers die het allemaal zien gebeuren daar nog wakker van liggen. Ik denk wel, dat de domme jonge mensen van deze tijd meer dan ooit op de blaren moeten gaan zitten die zij zelf veroorzaken.
De iets bovengemiddeld slimmeren wacht daarentegen een rijke toekomst.
Floor,
Ik weet niet of die cijfers wel cumulatief zijn hoor. Het zou ook zomaar kunnen dat 70% de 80 haalt. Er leefden in 2011 ongeveer 117K mannen en 117K vrouwen, geboren in 1946.
Als ik de slider doorzet naar 2031, zie ik dat er ongeveer 60K mannen en 76K vrouwen over zijn van het zelfde bouwjaar. De rest zit dan in Benidorm 😉
Dit betekent waarschijnlijk een iets kleinere scheefgroei dan vroeger, maar nog steeds wel een verschilletje. Zal er ook altijd wel blijven aangezien mannen wat roekelozer zijn en evolutionair gezien na hun 20e wel zo’n beetje klaar waren 🙂
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/cijfers/extra/piramide-fx.htm
Voerman,
Zelf verworven tot op zekere hoogte. Een groot deel is democratisch verworven. De opgebouwde rijkdommen in huizenprijzen, ziektekostenvergoeding en oudedagvoorzieningen zitten verwerkt in de premies en rentes die mijn generatie en de daarop volgende mogen betalen.
tufkaj,
Denk niet dat je die lijn zomaar door moet trekken in andere tijden, maar goed maakt allemaal niet zoveel uit, ik zit op m’n 80ste indien ik dat haal, toch liever in een leuk appartementje met lift.
Een huurappartement wel te verstaan.
tufkaj,
Zo te zien is “jouw” generatie (whatever) minstens hetzelfde van plan:
http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=71763NED&D1=0-2,4-5,8-10&D2=1-2&D3=1-5&D4=0&D5=0-2&D6=l&VW=T
Inderdaad, niet alleen individueel verworven maar ook als groep.
De huizen zijn rijkdom, de huizenprijzen zijn armoede, helaas opgebouwd door een criminele elite binnen die groep.
Die worden bij leven van de boomers al afgebroken.
De boomers hebben die voorzieningen overigens zelfs geschapen voor hun ouders en kinderen.
Ze staan nu bij het oud vuil.
Geloof jij zelf, dat jou generatie in staat – en bereid zal zijn om dat te betalen? Kijk even naar tendensen in de politiek en de samenleving.
Eerder ontstaat verwarring en totale chaos.
Tufkaj, je bent een wijs mens, jou zal het allemaal persoonlijk denk ik niet treffen, maar kom niet te generaliserend positief op voor jou generatie.
tufkaj,
Dat van die ziektekosten is maar hoe je het bekijkt, wij betaalden halverwege de jaren ’80 800 oude hollandse guldens per maand aan ziektekosten (zelfs tot max 2 kinderen moest voor betaald worden), particulier, dat zijn 363 euro’s hede ten dage.
Dat betaald een gezin met kinderen onder de 18 momenteel niet eens.
Een deel wordt inderdaad al afgebroken bij leven van de boomer. Zij zijn voorgelogen door dezelfde mensen die het systeem creëerden maar daar een niet al te best financieel plan bij had. Maar de pijn van het afbreken van het pensioenstelsel komt voor een groter deel bij post-boomer. Die betaalt veel meer premie voor een veel kleinere uitbetaling.
Als je opgroeit in een systeem waarbij je op zulke punten genaaid wordt, is de neiging om te individualiseren vrij goed te verklaren. Ook de mensen die goud en zilver inslaan individualiseren op hun manier. Ze stappen uit een systeem waar ze ontwerpfouten in zien en met ieder individu dat er uit stapt wordt het systeem zwakker. Een omgekeerd netwerk-effect zeg maar (http://nl.wikipedia.org/wiki/Netwerkeffect).
Ik wil niet teveel generaliseren, maar er is heel hard besef nodig dat er een groot probleem is en dat we alle (nu nog) beschikbare middelen nodig hebben om de pijn te nemen, niet om deze uit te stellen. Nu nog een paar jaar langer door werken, nu reserves gebruiken om af te boeken ipv uit te stellen. Geld voor grondprijzen, pensioenen, etc.
Er is veel te lang gedaan of er niets aan de hand was en ook nu roepen vertegenwoordigers van het pensioensysteem dat al stuk is dat ‘er nog nooit zoveel geld in kas was als nu’ en dat het ‘kil en koud is’ om voor te rekenen dat 40- de rekening betaalt. ‘dat moeten we niet willen’, zeg maar.
Ik heb geen wrok tegen boomers, maar het gevoel voor urgentie ontbreekt en daar moet wat aan gebeuren. Boomers hebben genoeg spreekbuizen en vertegenwoordigers om hun kant van het verhaal te belichten 😉
Bovendien: je moet een discussie niet genuanceerd ingaan, je moet er genuanceerd uitkomen 😉
Voerman,
Volgens mij bekijk je de werkelijkheid wel door een hele roze bril. De babyboom generatie is volgens mij niet beter of slechter dan de generaties ervoor of erna. Ze hebben echter wel een groot voordeel gehad van de demografie. Een bevolkingsopbouw waar een groot aantal ‘jongeren’ een klein aantal ouderen moest onderhouden. Dat op basis van deze verhouding ouderen met beperkte inzet van middelen goed verzorgt konden worden wil niet zeggen dat ditzelfde ook mogelijk is als deze generatie zelf ‘verzorgd’ moet worden. Dit zou alleen houdbaar zijn als het gemiddeld aantal kinderen per gezin na de oorlog constant was gebleven, wat uiteraard voor nog meer overbevolking en bijbehorende problemen zou hebben gezorgd.
De babyboom generatie kan niet verwachten dat de claim die ze in de bloei van hun leven op de toekomst hebben gelegd maar waarvoor ze onvoldoende middelen hebben gereserveerd gehonoreerd wordt door de jongere generaties.
Over welke reserves hebben we het dan?
Floor,
Klopt. Maar ik denk dat de kosten de komende 20 jaar de pan uit rijzen en dat de bijdrage voor gepensioeneerden daarop niet volledig wordt aangepast. Sterkte schouders…
Grondbedrijven hádden reserve. Bijna gepensioneerden kónden langer door. Verder is de koek al aardig op inderdaad…
tufkaj,
Waarop is je uitspraak gebaseerd dat het pensioensysteem nu al kaputt is?
tufkaj,
Die prijzen kan men ook niet aanpassen voor gepensioneerden tenzij jij je ouders onder een brug wil laten bivakkeren.
Het hele medisch financiëele systeem moet op z’n kop, of dacht jij dat de VU het enige academisch ziekenhuis was dat gespeculeerd heeft met overheidsgeld d.m.v. derivaatjes?
Bij het AMC en de VU worden al afdelingen samengevoegd totdat er uiteindelijk op 2 locaties nog één ziekenhuis bestaat.
Dat is omdat het pensioen van de eerste de beste boomer die 65 wordt al gekort moet worden. Tel daarbij dat jongeren vaker en vaker ZZP-er worden en bij de overheid afgelopen 4 jaar flink is gesnoeid volgens first-in last-out principe, en je ziet dat de beloften nu al niet nagekomen kunnen worden en de basis nog steeds zwakker wordt.
Alleen al door deelname aan dit log probeer ik een bescheiden steentje bij te dragen; zelfs dwars tegen ‘vijandige’ stromingen in. Je kunt beter een slecht schaap zijn, dan een goede wolf. Als slecht schaap word je altijd nog geaaid. Als goede wolf word je daarentegen altijd genaaid. Niet erg allemaal.
Ik voel altijd veel sympathie voor de gedachten van Frans (waar is hij?). Als hij zijn complottheorie en fatalisme zou loslaten zou hij leven als een ‘voerman in Frankrijk’.
Daarom zegt voerman niet als Frans: ‘we are doomed’.
Voerman ziet echter even goed, dat de wereld (niet alleen dit landschap) op weg is naar een andere orde.
God (wie dat ook mag zijn) moge de wereld bijstaan.
Dawg,
Denk ff met mij mee, want ik kom niet verder.
Herinner je je Kyle Bass nog en z’n visie over Japan?
Japan zou binnen afzienbare tijd de internationale kapitaalmarkt op moeten i.v.m. de vergrijzing en dan was het einde verhaaal.
Nou kwam ik gisteren een uitspraak van een japanse minister (meen ik) tegen en die legde uit waarom Kyle helemaal fout aan het denken was.
Al die 60+ in Japan gaan weliswaar uit de beleggingen en obligaties, maar zetten dat geld op een spaarrekening.
Vervolgens kopen nu de banken ipv het volk die staatsobligaties.
Probleem weer een aantal jaar opgelost.
Nu probeerde ik dat te vertalen naar de nederlandse situatie en dan loop ik dus vast op die spaarcenten aangezien die zich bij ons in de pensioenpotten bevinden.
Nu hebben wij ook nog geen 200%+ staatsschuld, maar wat niet is kan natuurlijk nog komen na september.
Dawg,
Het was Bank of America, tja.
http://www.businessinsider.com/shogo-fujita-on-jgb-2012-8
Ik probeer maar een beetje vooruit te denken mensen en dan á la de banken en overheden.
Natuurlijk is er een plan, of….. in ieder geval een ingeslagen weg.
Cijfertjes en bedragen zeggen mij helemaal niets meer, die worden gemanipuleerd en vervalst.
Banken komen met behulp van overheden overal mee weg, ook fraude, omdat anders het systeem volledig instort.
Daar zal voorlopig geen verandering in komen.
Het enige wat de afzonderlijke soevereiniteiten over hebben is hun grondwet.
Vandaar dat ik mij afvraag hoe dat met die pensioenfondsen geregeld gaat worden wanneer over het wel en wee van onze financiëen dadelijk in Brussel beslist gaat worden.
Ondertussen in Australie…
Broker blows whistle on sub-prime scandal. http://www.abc.net.au/news/2012-08-13/mortgage-broker-blows-whistle-on-big-banks/4195920
Het is overal….
tufkaj,
De pensioenen van de huidige 65-plussers worden gekort omdat de dekkingsgraad van de fondsen te laag is. En die dekkingsgraad kun je zo laag krijgen als je wil als je de rekenrente die je gebruikt bij het berekenen van de dekkingsgraad maar laag genoeg kiest. Verlaag de rekenrente van 4 naar 3% en de dekkingsgraad van een gemiddeld fonds zakt van 125 naar 110. Nog eens een procent eraf en je zit al op 95. Hoe komen we eigenlijk aan die lage rekenrente?
Critici die boomers egoistisch en/of onverantwoordelijk gedrag m.b.t. het beheer van de pensioenvermogens verwijten lijken dat standpunt bijna onveranderlijk te baseren op de meer of minder expliciet gemaakte veronderstelling dat de fondsen als piramidespel zijn opgezet waarbij de jongeren de rekening betalen. Iets dergelijks meen ik ook te lezen in jouw laatste reactie. Ik maak bezwaar tegen deze voorstelling van zaken omdat ie 1) feitelijk onjuist is 2) onvermijdelijk misbruikt gaat worden om de pensioenuitkeringen verder te verlagen en de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen. Iedere generatie tenminste even veel bestolen, da’s tenminste eerlijk lijkt het wel. “Verdeel en heers”, zou je ook kunnen denken.
Ons pensioenstelsel is geen piramidespel, hoewel zich wel flink veel oplichters in de buurt van dat stelsel bevinden. Iemand in loondienst met een inkomen van € 50.000 per jaar zet in Nederland al snel zo’n € 750 per maand weg. Doe ie dat 40 jaar lang tegen 0,25% samengestelde interest per maand dan heeft hij bij pensioenering een vermogen van 695.000 euro bijeengeharkt. Haalt die vervolgens de gemiddelde levensverwachting van een 65-jarige (15 jaar)dan kan ie tot z’n tachtstige maandelijks € 4.800 aan z’n vermogen ontrekken tot het na die vijftien jaar op is.
Van die € 4800 moet natuurlijk de inkomstenbelasting nog af, maar moet de AOW weer bij opgeteld worden. Dikke kans dat je netto meer overhoud dan voor je stopte met werken en in ieder geval heel wat meer dan 70% van je gemiddeld verdiende loon.
Neemt niet weg dat de pensioenen in gevaar zijn, alleen is daar niet de vergrijzing de oorzaak van, maar (the usual suspect): ons bankwezen. Pensioengeld is echte spaargeld. Het is inkomen dat niet wordt uitgegeven en als aanbod van vermogen dient. In die rol van aanbieder van vermogen hebben de pensioenfondsen (en spaarders in het algemeen) concurrentie van de banken. Die lenen ook vermogen uit, alleen maken ze dat via fractioneel bankieren waar we bij staan. Met het uit de hand lopen van dat fractionele bankieren hebben we ons in de afgelopen 40 jaar opgezadeld met een veel te lage rente, inflatie, een schuldenberg en overgewaardeerde vermogensobjecten (zoals huisjes). De schulden zijn inmiddel zo groot ten opzichte van de overgewaardeerde vermogensobjecten dat alleen een absurd lage rente ‘t systeem nog overeind kan houden. Voor die lage renten zorgen de centrale banken op dit moment en een beetje wrang is dan wel dat juist die lage rente als maatstaf wordt genomen om pensioenfondsen insolvabel te verklaren. Daar sta je dan als spaarder/pensioendeelnemer: hoe meer vermogen je in’t systeem heb zitten, des te meer je de klos bent, want een dalende rente betekent kapitaalvernietiging.
“We worden te oud”, “we werken te kort” en “t is de schuld van de babyboomer”. ‘t Zijn wat mij betreft allen uitspraken van lieden met een verborgen agenda voor wie het zaaien van verdeeldheid nog steeds een prima strategie is om eigen falen af te dekken.
Gezien hoe een kunduz coalitie in dit land de macht gekaapt heeft en daarmee om kan gaan geloof ik niet meer in grondwetten. Als een democratie dat toestaat en daarop reageert door een partijen uit de coalitie te belonen en (voorlopig althans in de peilingen) oplossingen te vermoeden bij gggrrrrrmm…….. ,dan ????????????
Het woord ‘Nederland’is door mij vervangen door ‘Landschap’. Ik vind politiek en politici walgelijk, maar dat ontneemt mij nog niet het recht om ze te beoordelen. Niet principieel? Klopt; principes zijn voor politici.
Hugo,
Ja ook Australia has come a long way.
Ik weet niet precies in welk jaar daar hypotheken geintroduceerd zijn, ergens in de jaren ’70 vermoed ik, maar voor die tijd was spaargeld en/of zelf bouwen de norm, niks lenen.
Veel ouwetjes zonder eigen huis dus die de afgelopen 10 jaar nog even aan een hypotheek geholpen en van hun spaarcenten af geholpen konden worden.
Dawg,
Respect!
Dawg,
Ik geef niemand de schuld. Maar ik leg meer opzij, moet 2 jaar langer door (minstens) en krijg betaald naar middelloon (hooguit). Je kunt er lang of kort over zijn, maar de regelingen zijn verslechterd. En dat komt niet omdat het een piramidespel is, maar omdat de (bevolkings)piramide is veranderd. Dat wisten we al een tijdje.
Overigens vind ik een middelloon regeling niet per se slecht. Het voorkomt dat mensen boven de 50 geen nieuwe baan meer nemen omdat ‘niemand ze meer wil’. Over een jaar of 20 kijken we terug naar nu en lachen we om het idee dat mensen en dingen almaar waardevoller worden (uitgedrukt in pegels dan, gevoelsmatig zou het kunnen).
Floor,
‘k Vind ‘t moeilijk om goed te doorzien wat de Japanners boven het hoofd hangt met die staatsschuld. Hij schijnt zo groot te zijn dat als de rente van de huidige 1 naar 2% gaat dan alle Japanse belastinginkomsten nodig zullen zijn om de rentelasten te betalen.
Met staatsschuld moet je een beetje oppassen. ‘t Is iets anders dan een particuliere schuld. Rente die een particulier (bedrijf of gezin)betaalt is rente die de particulier kwijt is. Voor een staat speelt dat niet zo. Als de Nederlandse staat rente betaalt op staatsschuld dan kan die rente ergens anders weer opduiken in Nederland, bijv als opbrengst van de belegging van een Nederlands pensioenfonds.(En dan vloeit al gauw de helft weer terug naar de staat in de vorm van belasting)Het is om die reden van belang wie de houders zijn van staatsschuld. Zitten die in het buitenland dan loopt daar ook veel rente en aflossing naar weg i.p.v. naar binnenlandse schuldeisers.
Zoals je zelf al aangeeft is de Japanse staatsschuld in Japans bezit en zo beredeneerd zou je kunnen zeggen dat Japan een schuld aan zichzelf heeft. Klinkt toch misschien wat mooier dan het is, want misschien moet die Japanner straks heel veel belasting gaan betalen zodat zijn overheid de middelen heeft om de rentebetalingen aan zijn pensioenfonds te voldoen.
Mag je hopen!
Maar juist door die bevolkingspyramide is er door een grotere bevolking jarenlang gespaard voor een bevolking die kleiner is in de toekomst. Dat is geen nadelige- maar een voordelige situatie.
tufkaj,
De AOW wordt gefinancierd via een omslagstelsel(wie nu werkt betaalt de premie voor onze huidige 65-plussers) en zo’n stelsel is gevoelig voor de leeftijdsopbouw van de bevolking: vergrijzing maakt zo’n stelsel kostbaarder voor de premiebetaler. Pensioenen worden gefinancierd door middel van kapitaaldekking. Ieder spaart in principe voor zijn eigen pensioen en dat maakt een pensioen ongevoelig voor de leeftijdsopbouw van de bevolking.
Als het de belanghebbenden zo uitkomt wordt van de vergrijzing het een na het andere spookbeeld opgehangen. Alles lijkt daarbij toegestaan als het suffe volk maar gelooft dat het in “ons” eigenbelang
is als we langer doorwerken voor minder geld.
Kijk eens in het CPB rapport “Ageing in the Netherlands” uit (alweer) 2006om te zien wat nu precies bedoeld wordt met een “onbetaalbare AOW” en dan met name tabel 5.2 op bladzijde 89.
Zie je onder “expenditures”‘ dat de “public pensions” (=AOW)in 2006 4,7% van het bbp kost. Bij “revenues” zie je dat er van de 64-plussers in dat jaar een stroom ter grootte van (1,8 + 1,9=) 3,7% van het bbp terug in de vorm van directe en indirecte belasting. Per saldo kostten de 65-plussers de schatkist zo bezien 1% van het bbp. Voor 2040, bij het pieken van de vergrijzing, raamt het CPB de kosten van de AOW op 8% van het bbp, maar de belastingafdracht van de toekomstige 65-plussers op 7,8%.
Ik zei het al eerder: Het moet neit geker worden, die verdomde babyboomers gaan hun eigen pensionering nog betalen. Tenzij we toestaan dat hun pensioen en dat van de generaties die na hen komen gesloopt gaat worden natuurlijk.
Voerman,
Ik zou het met dit mooie weer niet moeten doen, maar wordt helaas te makkelijk getriggered over de “kwestie van de pensioenen”.
Floor,
Ik denk dat de macht van Brussel op het economische vlak onbeperkt is. Ingrijpen kan bijna altijd worden gelegitimeerd vanuit een streven “a level playing field”, gelijke concurrentievoorwaarden te scheppen.
Los daarvan, als schulden te hoog zijn geworden om op een normaal manier betaald te worden ben je als spaarder altijd de klos: of via de belasting of via inflatie.
@dawg:
In je berekening neem je de inflatie niet mee. Het gemaakte rendement moet dus ook de inflatie compenseren.
De rekenrente is inderdaad arbitrair, het valt me echter op dat pensioenfondsen de methode graag in hun voordeel willen draaien. Toen de rente hoog was en de rekenrente vast op 4% werd er geklaagd dat er met de echte rente gerekend moest worden omdat de resultaten anders niet reëel zouden zijn. Nu de rente laag is wil men echter weer graag met de 4% rekenen. Het lijkt me in deze zinvol om niet te optimistisch te zijn. Een te lang doorlopende overuitkering is zeer moeilijk aan te vullen.
Voor wat betreft de ingelegde premies, deze zijn in de loop der jaren verhoogt, de jongere generaties betalen dus meer premie dan de oudere generaties hebben betaald. Dat in combinatie met het verslechteren van wat je voor je premie kunt verwachten tast de solidariteit van jong naar oud in ieder geval flink aan.
Al met al kan ik maar een conclusie trekken, collectieve pensioenen waren geen goed idee. Buiten dat het haast onmogelijk is om de belangen van alle deelnemers gelijk te behandelen trekt het ook nog eens enorm veel mensen aan die graag een graantje mee willen pikken in de vorm van te hoge beloningen en te weinig verantwoordelijkheid.
Persoonlijk zou ik liever vandaag nog dan morgen mijn ingelegde premies uit het pensioensysteem halen, ik heb geen vertrouwen dat ik er ooit iets zinvols voor terug ga zien.
Dawg,
Inderdaad!
Voorman zit diep in de achtertuin in de schaduw van een oude boom aan de aangrenzende wetering.
Helder koud pilsje erbij, laptop paraat, hengeltje uit voor een argeloos visje.
Oma zet de barbeque vast klaar.
Kloteland!
Voerman,
Ja Voerman en dat deze zomer al twee dagen achter elkaar, nou, nou.
Ronald e,
Ik ben van 0,25% per maand uitgegaan omdat dat het langetermijn gemiddelde van de reele rente is. Hoeven we dus de berekening niet nodeloos ingewikkeld te maken met speculaties over de inflatie.
Wat dat draaien van die pensioenfondsen mbt tot die rekenrente betreft: wie zijn de pensioenfondsen en wie spreekt namens die fondsen? Fondsen worden bestuurd door vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers. De belangen van die twee groepen lopen niet altijd parallel om het zachtjes te zeggen. Te hoge rekenrentes stellen de positie van de fondsen te rooskleurig voor. Als dan de werkgevers die te rooskleurig voorgestelde positie aangrijpen om geen realistische pensioenpremie vast te stellen kun je begrijpen dat er vanuit de kant van de werknemersvertegenwoordiging bezwaar wordt gemaakt.
Premies zijn in de jaren ’80 en ’90 te laag vastgesteld en er is zelfs geld aan de pensioenfondsen onttrokken, omdat de fondsen zogenaamd over overreserves zouden beschikken. Heb jij al iemand horen voorstellen dat foutje even recht te zetten en eerst even over bijstortingen te beginnen in plaats van het korten van de pensioenen?
Wat ik heb gezien door de mensen welke in besturen, advies commissies etc zitten van pensioenfondsen (voornamelijk het ABP) is dat banken en politiek een grote rol hebben verworven.
Floor,
http://www.jsmineset.com/2012/08/17/in-the-news-today-1280/
Hiermee is alles gezegd -hoewel misschien niet door Pechtold ……
Dawg,
Nu zullen de werkgevers in de bouw en infra het prima vinden dat “ABP” staatspapier koopt om de uitvloeisels van de crisis- en herstelwet te bekostigen. Wientjes heeft dan ook heel veel boter op het hoofd -had zelf overigens ook een bedrijf dat helemaal afhankelijk was van ontwikkelingen in de bouw. Ook easy money dus.
Hoeveel zal er nog vanover zijn?
Dawg,
Philips gaat 100 miljoen terugbetalen? Denk het niet.
Gespaard in papier! “all paper will burn” is hier al eerder gememoreerd, er gaat dus nada overblijven, behalve een berg schulden.
Misschien klink ik nu wat zuur, maar vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers zijn toch echt allemaal boomers 😉 Vakbonden zijn er niet voor 40 min.
Het aanpassen van de rekenrente om tot een hogere dekkingsgraad te komen vind ik hoogst omslachtig trouwens. Laten we dan gewoon met een vaste dekkingsgraad van 110% gaan rekenen 🙂
Dawg,
“get the jews” : te oud, te jong, boomer etc.
Maar het kan je “buurman” zijn , die weigert je los te laten uit het systeem. Zou daar slechter van worden en stuurt de geweldsmonopolist op je dak mocht je neigingen tot niet betalen hebben.
Grote delen van Rotterdam snakken ze naar dit weer.
“Kunduz”, de nieuwe flowepower; hoe Jolanda’s sap stroomt door de andere lieve jongens.
Ondertussen wil Alexander maar één ding.
Dat komt er in de praktijk nog eens bij. Krijg je types als Eelco Brinkman als bestuursvoorzitter bij het ABP.
Voerman,
Frans: voor pampus.
Daar heb je volkomen gelijk in! Ik heb een paar jaartjes in dat wereldje vertoefd (70er jaren) en gezien dat die klojoos uit de vakbonden het PVDA lied zongen in allerlei soorten van vertegenwoordigingen.
De SPers (toen openlijk veracht) werden gebruikt voor het echte vuile werk. Aan die tijd heb ik mijn ‘voorliefde’voor politiek overgehouden. Overigens, wat ik gezien heb aan mentaliteit onder de hoogopgeleide 40-ers van nu(heb veel met hen gewerkt) was niet veel hoopgevender. Overigens, ik ben zelf geen boomer; te oud.
Hoe je het ook bekijkt of berekend, het doel blijft om gepensioneerden ordinair te bestelen. Ondergetekende heeft inmiddels ong 10% indexering gemist. Geen nood, gewoon af en toe een schnabbel doen.
http://www.peakprosperity.com/blog/79470/what-dowhen-every-market-manipulated
Vakbonden zijn er voor niemand meer; ze zijn er om als het zo uitkomt om als politiek argument gebruikt te worden.
Je kunt geen dekkingsgraad berekenen zonder rekenrente.
Meer in het algemeen. Er is in het verleden al flink gehakt in de oudedagsvoorzieningen van werkend Nederland. Wat dacht je bijvoorbeeld van de overgang van pensioenen op basis van middelloon in plaats van eindloon? Tegen een pensioen op basis van eindloon is van alles in te brengen, maar feit is wel dat een dergelijk pensioen de deelnemer veel en veel beter beschermt tegen inflatie. Een eindloon beweegt tenminste nog min of meer mee met de inflatie, het loon dat je aan het begin van je loopbaan verdiende doet dat niet.
Je moet dat natuurlijk op dit log uitgerekend niet zeggen, maar ik ben toch blij, dat ik een afbetaald eigen huis heb. Ong 1200E huur en nog wat servicekosten betalen en alsmaar pensioen inleveren maakt je heel erg snel tot een stumper. Maar dat gaat voor de jonge generatie van nu natuurlijk niet gelden.
Dat kun je wel stellen, misschien dat we een actiecommité op poten moeten zetten om Madoff vrij te pleiten. Toch hartstikke lullig dat hij voor de rest van z’n leven tegen tralies aan moet kijken. Bernie kon er ook niets aan doen, je wordt nu eenmaal besmet door diegene waar je mee om gaat.
Voerman zit je al binnen? Hier piest het van de regen, heb besloten om m’n zonnescherm een regenbeurt te geven. Lijkt wel of er bleek in die druppels zit.
Voerman,
Maar die generatie heeft wel werk. Tot hun 67e zelfs en misschien nog wel langer tegen de tijd dat ‘t zover is.
Ik had altijd werk, en als ik zin heb nog.
Dat moet die generatie nog afwachten.
Ik hoop het beste voor ze. En je moet natuurlijk ook een beetje geluk hebben in het leven. Op het goede moment op de juiste plaats zijn moet je zelf doen.
Hier is het kurkdroog, Floor. Berebenauwd.
Mag van mij gaan regenen, het is even wel mooi geweest.
Ik neem aan dat ik dit sarcastisch moet opvatten, tenzij er uitsluitend nog managers rondlopen tegen die tijd die het zich fluitend van de ene lunch naar het andere diner begeven als werken beschouwen, ben ik bang dat de mens tegen die tijd nog niet echt voldoende fysiek ten goede geevalueerd is om tot zijn 67ste te werken, laat staan nog langer. Of hebben we dan geen arbeiders meer nodig?
Nu Ben & Barney op “zomergasten” 😉
Floor,
Daar ben ik het mee eens.
Ik heb laatst aangegeven wat je moet doen om tot hoge leeftijd in goede conditie te blijven. Primair moet je het zien als een gave die voornamelijk genetisch bepaald is.
Per definitie is het een grove vorm van criminaliteit om te verwachten dat mensen tot hun 67e fysiek arbeid kunnen verrichten. Zelf andere vormen van arbeid zijn dan moeilijk.
Misschien worden voor de toekomstige generaties de normen voor euthanasie versoepeld. 70 Jaren geleden kende de mensheid figuren die dat zeer acceptabel voor grote groepen in die tijd konden regelen. In bepaalde regio’s komt dat heden nog voor!
Floor,
‘t Was inderdaad nogal cynisch bedoeld. Vijf jaar geleden kon niemand voorzien dat we nu 500.000 werklozen zouden hebben maar als het om de pensioenleeftijd gaat weten onze regenten het zeker: in 2040 komen we mensen tekort. Dan moeten die 400.000 65- en 66-jarigen de Nederlandse economie gaan redden van de vergrijzingsdood.
Foutje, moet zijn geevolueerd.
Word helemaal ibbelig van inspector Clouseau en Barney’s. Niet mijn type die Ben.
Floor,
En, inderdaad, er wordt als het zo uitkomt veel te gemakkelijk van uit gegaan dat een langere levensverwachting zich ook zomaar vertaalt in een langere beroepsgeschiktheid. Realiteit is dat mensen met een goede constitutie misschien 70 kunnen worden zonder al te veel lichamelijke ongemakken, daarna beginnen de grotere en kleinere lichamelijke ongemakken zich toch echt aan te dienen. Als ik dan het economenvolkje achteloos hoor stellen dat de pensioenleeftijd eerst maar eens naar 67 moet en dan vervolgens moet meegroeien met de levensverwachting dan kost het me echt moeite niet even hard te vloeken.
Dawg,
No problem Dawg, voor alle technische evoluties trekken we wat blikken Aziaten open, die zijn lekker goedkoop en vuil werk bestaat dan niet meer tegen die tijd.
Moet even naar binnen verkassen want de donder gehts los hier.
Welterusten allemaal.
Huizenbezitters schatten waarde eigen woning te hoog in:
http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/12790196/__Bezitter_eigen_huis_overschat_de_waarde__.html
goh .. wat een verassing. 😆
Dawg en Voerman,
Het is volledig terecht dat pensioenen gekort worden!
“Pensioen” is niets anders dan een spaarrekening. Individueel of collectief. En sparen betekent per definitie dat je je geld toevertrouwt aan een partij die voor jou gaat beleggen. Mannetjes met hele mooie stropdassen. Kan goed gaan, kan fout gaan, dat weet je van tevoren, nietwaar?
Je kunt ook sparen door een postzegelverzameling, of een huis, of goud, of antieke auto’s te kopen. Als dat mis gaat (goud onderuit, huis brandt af etc) dan kun je geen andere mensen (b.v. mensen die pensioen opbouwen via die genoemde stropdasjes) vragen om je verlies te compenseren.
Dus… waarom zou een pensioen opbouwer die er achter komt dat dat X procent rendement niet gehaald kan worden plotseling wel bij die postzegelverzamelaar aan kunnen kloppen??? Beetje vreemd toch?
Ik volg heel veel (500) woonhuizen hier in de buurt, wat mij opvalt de laatste week is dat er dagelijks nu een stuk of 10 uit de verkoop gehaald worden…..! En vaker zie je ze dan heel snel met lagere prijs binnen een paar dagen weer als nieuw verschijnen, maar dat gebeurt nu dus niet. Zou dat komen omdat makelaars juli en augustus zowiezo als komkommertijd beschouwen en komen ze in september weer in de verkoop? Worden er teveel flinke onderbiedingen gedaan van -30-40% en zijn mensen het zat? Wilden deze mensen alleeen de hoofdprijs en dan huren totdat alles zou / zal instorten zodat ze zouden kunnen profiteren? Ze willen eerst verkopen voor ze zelf willen kopen voor een voor hun redelijke prijs maar helaas er zijn geen kopers? Willen de makelaars dat de huizen die al veel te lang in de verkoop bij ze staan OF ze moeten uit de verkoop omdat makelaars er moe van worden als het te lang duurt? Meer makelaars die etalagekosten = maandelijkse kosten aan verkopers berekenen?
De waarde van een huis……waar heb ik toch die formule gelaten waarmee je deze zo mooi kan uitrekenen . Nou , iemand anders hier ? Ik zoek ook verder hoor…..
Lorenzo bij het kadaster. 🙂
Ondertussen Hier,
Laagste inkomens – 30% ?
http://www.welingelichtekringen.nl/economie/57964/de-euro-zuid-europa-werd-rijker-op-kosten-van-de-rest.html
Lozenzo, even mien huuske gekeken, 100.000 bij kadaster en 164.000 WOZ, nou weet ik nog nikx 🙂
@ Lorenzo
http://www.kadaster.nl/window.html?inhoud=/kadaster/default.html%3Finhoud%3D/kadaster/wat_doen_we/waardeindex.html
@Tufkaj, alle schijn van een bloedbad, al zijn er relatief meer appartementen dit keer, dus daar zit een lichte vertekening.
Als de PBK onder de 97,4 komt dan gaan we 2004 in. We zitten nu op 99,7 (mei 98,7). Dus dat wordt nog even afwachten. Maar 2004 is alweer 8 jaar geleden, en onder 94,5 om in 2003 te komen is een relatief kleine stap.
Dit zijn trouwens ook de cijfers waarmee de verkiezingen in wordt gegaan. Ik vraag me af of dat invloed heeft op de stemkeuze. Ik denk dat het goed uitpakt voor de VVD. Die kunnen nog wel wat stemmers bangmaken.
ll, ik dacht dat je moest SMS’en voor de echte waarde van je huis.
Jsmmer , ook daar heb ik de rekensom niet kunnen vinden , en ”de waarde was” is verbrande turf.
Ook heb ik al ge es em est. Niemand verder ?
@ Lorenzo, de herbouwwaarde berekenen en de grond erbij tellen, zo’n 300 per m2 gemiddeld, 🙂
http://www.berekenhet.nl/modules/wonen/herbouwwaarde-woning.html
onzin. Debt is 200% van GDP. bij 1% stijgende rente, is de extra kost dus 2% van GDP. komt niet in de buurt van ‘alle Japanse belastinginkomsten’.
Moge God je straffen met een verkwistende vrouw, een hoge hypotheek en een lang leven zonder pensioen.
Ook weer een mooie NVM-link: http://www.nvm.nl/actual/augustus_2012/huurhuis_te_duur_voor_lagere_inkomens.aspx
De gemiddelde huurprijs ging van 474 naar 568 euro per maand. Nieuwe huurders zijn de sigaar en hun huur is soms soms honderden euro’s meer dan hun buren (zelfde huis, maar onder een eerder regime er komen wonen). Gevolg: huurhuizen te duur voor doelgroep.
Om het verhaal af te maken: “Het kabinet en de Amsterdamse woningcorporaties hadden vooraf gesteld dat de effecten van de Donnerpunten nihil zijn,” aldus het NVM-artikel.
Istrilyin,
Nee, is niet vreemd. De feitelijk gehaalde rendementen zijn niet de oorzaak van de kortingen, Die lagen namelijk zelfs over de moeilijke beleggingsjaren van het afgeopen decennium nog gemiddeld boven de 5,5%. Er wordt gekort vanwege een een lage theoretische rentevoet.
Ik baseerde die verwachting op uitspraken die Kyle Bass doet in een interview. Hij stelt daar, ergens tussen minuut 2 en 3 dat de Japanse overheid nu al de helft meer uitgeeft dan ze binnenkrijgt.
http://www.youtube.com/watch?v=-quUyId2WZ0
toevoeging:
In het genoemde fragment zegt hij iets als “debtservice is now about 20 trilion yens of the 40 they’re bringing in”.
lorenzo,
De amerikanen doen het zo: 12 x de maandhuur : prijs huis = huidige hypotheekrente (4,3) en indien uitkomst Hrente 4,3
Moeten er wel gelijksoortige huurhuizen in de directe omgeving van het te kopen huis aanwezig zijn en dat levert hier in Nederland nogal een probleem op aangezien de vrije sector huurmarkt hier nauwelijks bestaat.
Dus stel je kunt je huurhuis kopen. Huur = 800 euro, huidige rente 4.3%
12×800=9600 > 9600×100:4,3%= 223.255 euro.
Dit zou dan de huidige waarde van het huis kunnen zijn.
Maar dit zegt dus niets over de toekomstige waarde in een dalende huizenprijsmarkt. Al helemaal niet wanneer ze de huren omhoog blijven jassen.
Ik gebruik deze formule echter met enige regelmaat om de huurprijs van een tijdelijk te huur staand huis te polsen.
En daar word je niet vrolijk van.
Dit stukje moet eruit.
Dawg,
Allicht een goede ter illustratie. Voorzitter ABP Henk Brouwer. Wat deed ie nog meer? Oh 1997 – juli 2011 Directeur DNB. Het is overigens een echte corporatist zie zijn CV: http://managementscope.nl/manager/henk-brouwer
Sorry, voorgaande bijdrages niet gelezen maar ik kan uit de eerste hand bevestigen dat twee gemeentes in mijn omgeving zo denken. De starterslening is gewoon een korting op de grondprijs, de gemeente hoeft niet direct af te boeken op de grondprijs, afboeking op de starterslening volgt op zijn vroegst over een jaar of vier en ondertussen hoopt men dat het Rijk ‘iets’ doet om de prijzen van starterswoningen op te jagen zodat de gemeente er zonder kleerscheuren vanaf komt.
Een bijkomende overweging is dat mensen die recent gekocht hebben boos zouden kunnen worden, of misschien wel compensatie claimen. als de gemeente ineens grond uitgeeft tegen veel lagere prijzen.
Hoera, nhz is terug! 🙂