OESO: Nederlandse huizenmarkt op de schop

hypotheek bubble

Een nieuwe Nederlandse regering moet mobiliteit op de huizenmarkt vergroten door onder meer de overdrachtsbelasting af te schaffen, adviseert de OESO.

Lees het hele onderzoek hier:

OECD Economisch Onderzoek Nederland

bron:  Het Financieele Dagblad

Share Button
Tagged with:
123 comments on “OESO: Nederlandse huizenmarkt op de schop
 1. RealisT says:

  Misschien is het ook een ideetje om lokale overheden te verbieden zich te verrijken aan de grondhandel. Dat zou de prijzen drastisch verlagen. In veel gemeenten wordt de landbouwgrond immers voor een habbekrats gekocht en vervolgens tegen een zelfbepaalde ‘marktprijs’ verkocht. Soms zelfs via een veiling om zo het maximale eruit te halen. Particulieren wordt het zodoende praktisch onmogelijk gemaakt om zelf te bouwen. Particuliere initiatieven in mijn gemeente zijn daardoor ook volledig mislukt.

  De primaire taak van de overheid is om er voor te zorgen dat mensen voor een betaalbare prijs kunnen wonen. Niet om de koper eens flink uit te persen.

 2. adamus says:

  je ziet de toegevoegde waarde over het hoofd.

  Zoals in het nieuwe Almere de zelfbouwer verplicht is meteen 6K aan Nuon te betalen. Deal van gemeente om restwarmte af te nemen.

 3. RealisT says:

  @2

  Je bedoeld die gemeente Almere die via een grondveiling lekker veel geld ophaalde. En hebberige aspirant kopers dus min of meer dwong om tot aan het randje financieren omdat ze anders door gemeenteambtenaren niet serieus werden genomen?

  Of dat laatste misschien juist wel, het is maar hoe het bekijkt 😉

 4. nhz says:

  wat een waardeloos rapport, duidelijk politiek bepaald. Er mocht blijkbaar niet duidelijk gezegd worden dat de HRA er aan MOET (wat ze in het verleden wél diverse malen gezegd hebben, met een kostenplaatje erbij).

  Nee, dan liever de overdrachtbelasting afschaffen (= huizenprijzen nóg hoger; en waar komt het geld vandaan?) en vooral: de huren moeten omhoog!
  Aanpakken van huiseigenaars is geen optie, dus zullen de huurders er voor op moeten draaien. Schandalig, maar van een politiek orgaan als OESO kun je weinig anders verwachten.

  Minister Van der Hoeven: “Duidelijke taal van de OESO”
  waar ze zich dus weer lekker niks van aan gaan trekken, behalve dan voorzover het politiek toevallig goed uitkomt. Dus die overdrachtbelasting eraf, dat is kat in het bakkie. Huiseigenaars kunnen alvast beginnen de vraagprijs met 5-10% te verhogen…

 5. RealisT says:

  Aan de staatsschuld zal het in ieder geval niet liggen. Die trekt weer lekker aan:

  http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/nieuws/%29/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/24/0616_1535_Staatsschuld_loopt_op_tot_meer_dan_500_miljard_euro.xml

  Daar komen waarschijnlijk nog wat gevalletjes met garantieregelingen/huilende huiseigenaren/bouwbedrijven/projectontwikkelaars/banken/gemeenten/woningcorporaties/NVM/VEH bij.

  Bukt u even?

 6. adamus says:

  Over een jaar gaat de “huizenmarkt” het begin van een markt in ontwikkeling worden. Na deze zomer wordt er geen huis meer verkocht voor de vraagprijzen zoals nu gesteld; 50% eraf het komende jaar.
  Overdrachtsbelasting eraf? Het doet er niet meer toe. Geld bijprinten? Trichet kan volgend jaar terug naar Frankrijk en mag de ECB mee helpen verhuizen naar Straatsburg.

 7. simpy henky says:

  @5

  Ik hoop het, hier wacht ik al 1,5 jaar op, dan zeggen we de huur op en gaan weer kopen.
  ik hoop alleen dat de het geld dan nog bestaat.

 8. adamus says:

  het feestje kan nog bedorven worden zo om en nabij 11/6 2011

  http://www.marketoracle.co.uk/Article20327.html

 9. adamus says:

  sh,

  de schulden moeten nog vereffend worden; NL zal belasting gaan heffen op alles wat los en vast zit. Anders mag het niet meedoen met het nieuwe eurootje. Eerst een penitentie; laat dat maar aan de protestante Duitsers over 😉

 10. nhz says:

  @5,:
  ik denk eerder 50% eraf in de komende 10 jaar; dan zijn er alleen maar verliezers, behalve dan de mensen die al lang geleden zijn ingestapt in de huizentombola, want die blijven goed zitten. ‘Tijdelijk huren’ is bij een jarenlange trage daling niet rendabel en vermoedelijk zelfs duurder dan nu kopen.

  @7:
  in zijn algemeenheid maakt dat artikel een goed punt, maar het is bij uitstek NIET op Nederland van toepassing. Tenzij ze straks de box3 heffing gaan verhogen als straks de inflatie flink toeneemt, of bijv. een speciale heffing voor goud beleggingen invoeren. Maar aangezien de heffing de afgelopen 10 jaar eigenlijk systematisch te hoog was vergeleken met het werkelijk te behalen rendement op aandelen / spaargeld, denk ik dat het heel moeilijk wordt om straks een hoger tarief te beargumenteren. Wat niet uitsluit dat ze het gaan proberen, als ‘solidariteitsheffing’ om al die zielige huiseigenaars nog wat meer te helpen.

 11. dawg says:

  @4 nzh

  Eensch, een politiek correct rapportje.

  Ovallend ook hoe elke vorm van liberalisering altijd uit lijkt te moeten draaien op een nieuw melkkoetje voor de overheid:

  p.11

  “Rent liberalisation may lead to large windfall capital gains for some social housing associations. Given that the capital of the social housing associations has been build up over time through large direct and indirect subsidies from the government, then
  excessive capital gains arising from free rent setting or sale of dwellings should be transferred to the government.”

  Ongetwijfeld zullen de allerlaagste inkomensgroepen beschermd worden tegen de gevolgen van de liberalisering. Waar de rekening komt te liggen kun je dus wel raden.

 12. dawg says:

  @7 adamus

  Interessant linkje. Prikkelend draaiboek. Je hoeft niet eens mee te gaan in het complot-denken van de auteur (mondiale elite tegen de het gepeupel) om je te kunnen voorstellen op welke manieren de staat in de nabije toekomst de particuliere houders van edelmetaal buiten spel gaan zetten.

 13. RealisT says:

  @8

  Interessant verhaal. Ik heb mij altijd al afgevraagd of je wel zo goed zit met fysiek goud wanneer het definitief goed fout gaat. En alles op papier is dan sowieso waardeloos. Iemand adviseerde mij gouden munten. Maar met wie ga je dan ruilen?

  Volgens mij is de beste investering een dochter van een Bilderbergbobo aan de haak te slaan. Of nog beter, zelf zo’n bobo te worden…

 14. Sem says:

  @7

  Ahaa… Dus dat bedoelde Sam met waar gaat de bakker straks zijn goud mee kopen…

 15. bankschroef says:

  Ach, dat goud, de speculatie, ‘behoud van waarde’; succes ermee.
  Een betaalbaar huis om met je gezin in te wonen, dat zou mooi zijn.

 16. R.Eetkever says:

  Waar bemoeit die K*** OESO zich mee? We bepalen ons eigen beleid wel in Nederland.Laat die gasten de hik krijgen.

  En de Nederlandse politiek kennende; er verandert bijna geen reet, alles is teveel geinstitutionaliseerd waardoor veranderingen altijd langzaam gaan en beperkt in aard zijn. De Nederlandse overheid is als een mammoettanker waarvan het roer ofwel een klein tikje naar links gaat, ofwel een klein tikje naar rechts, door iedere opeenvolgende regering, als ze er al in slagen een tikje te geven. 90% is business as usual, het politieke debat gaat over die resterende 10%.

 17. bigD says:

  @nhz(4)
  Ik lees het rapport toch wat anders: subsidies inperken, meer vrije markt en mobiliteit vergroten. Ben het met je eens dat het achterwege laten van het aanpakken HRA politiek gemotiveerd is.

 18. Goudbelegger says:

  Onderstaande allemaal normaal, studeer communicatie’wetenschappen’ ga bij de overheid werken en pak je tonnen en miljoenen. Dat noemt iemand leeuwengedrag, parasieten lijkt me treffender.

  Weer wat Keyniaans geld erbij..

  ———

  Van Middelkoop ‘koop nu een huis’, Van Middelkoop trekt 100 miljoen euro uit om de bouw van zo’n 15.000 huizen aan te slingeren.

  KATWIJK – Corine Houtzagers, een voormalig bestuurder van zorginstelling WWZ-Mariënstaete-Valent in Katwijk, heeft een ontslagvergoeding van 410.000 euro meegekregen. Zij was vierenhalf jaar in dienst van het bedrijf.

 19. adamus says:

  vertalen van engelse tekst. Was laatst hier een vraag over. Google Chrome installeren is een optie.

 20. nhz says:

  @13:
  zoals bij veel politiek gekleurde rapporten kun je het lezen zoals je wilt, dat is nu net het probleem. Ja, er staan goede punten in, maar je weet van tevoren dat de Nederlandse politiek er zo alleen uithaalt wat hen van pas komt (om de bubbel nog groter te maken).

 21. 21 dagen Malediven says:

  Alles heeft zijn tijd nodig, het gaat erom wat je tot die tijd doet…

 22. piepe de clown says:

  allemaal de noodkreet van Van Middelkoop gelezen!!
  De nood is hoog. De klap gaat komen… Kom maar over een jaartje terug!!

 23. Joost says:

  De gemeente Amsterdam begint zich ook zorgen te maken. Nieuwbouwprojecten worden niet meer verkocht en dat voelt men in de gemeentekas.

  http://www.at5.nl/artikelen/43034/nieuwbouw-in-amsterdam

 24. Marketwatch says:
 25. nhz says:

  @18:
  triest misschien voor wie staat te trappelen om te kopen, maar eigenlijk heeft hij wel gelijk.

  Het geld is op, en hopelijk blijft het ook op. En de woningcorporaties kunnen wel degelijk veel doen, bijvoorbeeld wat minder schandalig overvragen voor oude huurwoningen waar ze de kosten al een keer of vijf uit hebben, betaalbare (bescheiden) huurwoningen bouwen en vooral veel minder slopen.

  Ik hoorde net dat in mijn gemeente de enige goedkope woonwijk (waar vooral mensen met uitkering wonen) opgeknapt wordt, waarna de huur 100-150 euro omhoog gaat. Zal wel weer een overgangsregeling uit komen die de gemeente veel geld kost, want de meeste van de bewoners daar kunnen die 100-150 euro extra per maand nooit betalen.

 26. adamus says:

  Minister van oorlog.

 27. adamus says:

  ……….dus ook een klootzak.

 28. KariZ says:

  @7.

  Slap verhaal Kees.

  ‘When the world is wallowing in shortages and starvation due to #4, the elite will bring out a new gold-backed currency. Meaning this new currency will be redeemable for a fixed amount gold, and it will be a digital currency, with each transaction tracked by strict tax paper identification numbers.’

  FOA heeft al eerder uitgelegd dat ‘redeemable for a fixed amount gold, and it will be a digital currency’, praktisch onmogelijk is

  Bovendien:

  Waarom zou iemand die new currency moeten kopen? We hebben toch de euro?

  http://fofoa.blogspot.com/2009/11/freegold.html

  ‘In 2002 in his acceptance speech for the International Charlemagne Prize which was awarded to “the Euro” that year, ECB president, the late Willem F. Duisenberg had this to say:

  The euro, probably more than any other currency, represents the mutual confidence at the heart of our community.

  It is the first currency that has not only severed its link to gold, but also its link to the nation-state. It is not backed by the durability of the metal or by the authority of the state. Indeed, what Sir Thomas More said of gold five hundred years ago – that it was made for men and that it had its value by them.’

 29. adamus says:

  Mochten er reacties zijn op dat -m.i.- malle verhaal, ik heb ze nog niet gelezen.
  Vooral dat digitale geld lijkt me moeilijk breed in te voeren.

  Duisenberg zijn verhaal gaat nog op?? D zegt hier dus dat we een stelletje lapzwansende printers zijn, maar dat wist hij toen al.
  Munt geen waarde, wij geen waarde…….

 30. adamus says:

  Nieuwe € is ook nog verder in de wereld gebracht door Ludwig.

 31. Goudbelegger says:

  @22 we hebben toch de Euro… Is dat ironisch bedoeld??

 32. adamus says:

  http://www.marketoracle.co.uk/Article20363.html

  om de komkommertijd door te komen.

  btw, hoorde van een huis in Nunspeet. Vr.pr. >500K nu 410K.

 33. Juan Belmonte says:

  Ligt het gebrek aan vertrouwen in ons huidige financieel stelsel aan het huidige geld (fiat) systeem of aan het gedrag van mensen of een combinatie of wellicht weer heel iets anders?

  Als overheden eens eerlijk statistieken hadden gepubliceerd, te beginnen bij de Grieken, over de Hollanders heef Juan eerder wat opermkingen geplaats. Als artikel 123 van het verdrag van Maastricht (geen begrotingsoverschrijdingen groter dan 3%) niet alleen was overeengekomen en opgeschreven maar ook echt was nageleefd. Als….

  Kennelijk leiden de belangen van degenen die de meeste invloed hebben, in combinatie met de mensen die de besluiten namen tot deze situatie. Die belangen veranderen niet, dat zijn krachten uit eigenbelang.

  En waarom zou een alternatief geldsysteem dan wel te vertrouwen zijn, als de mensen die ermee omgaan (wij allen overigens) niet zouden veranderen ?

  En wat “deze situatie” precies is, nog geen idee. De huizen zijn er (nog) niet beter betaalbaar door geworden al lijkt het wel steeds moeilijker om dat te blijven ontkennen.

 34. Juan Belmonte says:

  btw, hoorde van een huis in Nunspeet. Vr.pr. >500K nu 410K.

  De website http://www.biedenwonen.nl (en andere velingsites) staan vol met “afprijzingen” orde grootte 20% 30%, met de mogelijkheid voor de markt om te bieden en de korting te verkleinen.
  Als vrijwel niemand nu koopt zou men -als er een marktelement in de NL huizenmarkt zit- verwachten dat die eerste korting (20-30%) hoger wordt, om het aantrekkelijker te maken.

  Het partij programma van CDA (zie deze site paar weken eerder) gaf al aan dat CDA streeft naar coordinatie van opkoopfondsen. Dat betekent:

  1) er zijn al opkoopfondsen in de weer om Hogehuizenprijsminnend NL op stand te houden
  2) we kunnen verwachten dat opkoopfondsen grootschaliger te werk gaan.

  Als Juan’s calculaties kloppen en in NL -net als in USA, UK, IER en SP- de totale hypotheekschulden tussen 1990 en 2008 ruim VIJF maal harder gestegen zijn dan het inkomen, dan blijft het een wonder dat de zeepbellen in USA, UK SP IER wèl geklapt zijn maar in NL niet. Hier wordt allen geklapt door Hogehuizenprijminnend NL: een applausmachine, gekocht op krediet 🙂

  Want schulden moeten worden afgelost met aflossingen uit inkomen, zoniet ontstaat lenen en niet terugbetalen, en dat is iets wat geen enkel financieel systeem (gebaseerd op vertrouwen) kan hebben.

 35. Vinex says:

  Hier in de Vinexwijk staan enorm veel huizen te koop en er wordt ook nog volop gebouwd. De prijzen van bepaalde dure projecten van 400K -700K zijn noodgedwongen aangepast.

  De projectontwikkelaars willen/moeten de nieuwbouw woningen kwijt en daarom worden kopers gelokt met forse kortingen.

  Bij een project hier in de wijk bleven een aantal woningen onverkocht. Met name de hoekwoningen want die zijn duurder.

  Onlangs is het bedrag van een tweekapper met rieten dak van 405 Euro aangepast naar 315 Euro. Dat is een bedrag van 90.000 Euro minder! De voorwaarde was wel dat de woning snel gekocht moest worden. De mensen die het aanbod kregen moesten binnen een week beslissen en hebben de woning uiteindelijk ook gekocht.

 36. Juan Belmonte says:

  @Vinex

  Stel dat de verhuisboete k.k. wordt afgeschaft. Dat scheelt op een huis van 4 ton dan 24.000 euro aan belastingen.

  Als dat voor bestaande bouw geldt, vervalt het v.o.n. voordeel want nieuwbouw had geen k.k.

  Dus moeten nieuwbouw prijzen zakken, afhankelijk van hoeveelheid aanbod bestaande bouw (er is keuze) kan dat weer een daling in bestaande bouw genereren.

  Een onderwaardespiraal.

 37. bankschroef says:

  Wat voor afschaffingen dan ook…het enige wat telt is het eindbedrag, de feitelijke betaalbaarheid tov het inkomen. Dus: Blik op nul, verstand op oneindig, maw: LAAT U NIET BELAZEREN DOOR MOOIE PRAATJES VAN DE HYPOTHEEKVERSTREKKERS.

 38. adamus says:

  Gold is the money of kings; silver is the money of gentlemen; barter is the money of peasants; but debt is the money of slaves.

 39. KariZ says:

  Applaus voor Kees, da’s een mooie.

 40. KariZ says:

  @27 opkoopfondsen.

  Zou het? We zijn hier de VS niet en het geld is op (ook al zit er nog wel wat vet op de botten).

  We kunnen niet eindeloos blijven lenen…mag niet van Frankfurt.

 41. nhz says:

  @27:
  daarom hamer ik hier graag op de rol die het Ministry of Truth in veel van deze zaken speelt; zulke schandalige manipulatie durft zelfs Ger Hukker niet aan.

  @28:
  biedenenwonen is een belachelijke site, schandalig overvragen en dan kun je 20-30% korting krijgen. Helaas is er ook een vast minimum wat doorgaans ver boven de waarde van het pand in het vrije verkeer ligt.
  Opkoopfondsen zijn er inderdaad al zeker een jaar, meestal op regionaal nivo en daarom hoor je er weinig van. Maar het gaat soms blijkbaar om flinke bedragen, geen idee of ze ook bereiken wat ze willen. Ooit gaan we horen wat dit de belastingbetaler gekost heeft 🙁
  Mee eens dat dit uiteindelijk allemaal niks gaat helpen, NL kan niet eenzijdig de inkomens verhogen zonder de economie om zeep te helpen (ook al denken ze dat in Den Haag misschien wel), dus de huizenprijzen zullen omlaag moeten naar een nivo dat past bij inkomens, en dan zonder HRA etc. Dat betekent minimaal 50% eraf, en tijdelijk vermoedelijk -75%.

  @29:
  zie ik in nieuwbouwwijken in de buurt ook, al zijn de aantallen woningen daar veel kleiner dan op Vinex lokaties. Aan de ene kant lijkt 20% korting op een nieuwbouwwoning spectaculair, maar ik snap werkelijk niet hoe ze 500-600K (ver over een miljoen gulden dus) kunnen vragen voor een fantasieloze betondoos. Als bouwers beweren dat ze nauwelijks winst maken op nieuwbouw dan klopt er ergens iets niet, van geen kant. Ik denk dat er wel degelijk grote winsten zijn, maar dat die elders geboekt worden (bijv. via winst op doorverkoop van de grond via een apart BV’tje). Overigens zie ik ook vaker dat bouwers de wijk ‘exploiteren’ en dus kunnen bijverdienen aan allerlei faciliteiten. Op z’n Amerikaans, daar zouden bewoners later nog wel eens problemen mee kunnen krijgen (te weinig of veel te dure faciliteiten).

  @30:
  denk ik niet, ik denk dat simpelweg de vraagprijzen voor bestaande bouw dan met minstens hetzelfde percentage omhoog gaan.

  @34:
  lees maar eens op deze site, 1/2-1 jaar geleden. Ze zijn er echt hoor, m.n. in de zuidelijke provincies en de ambities waren indertijd flink (meer dan 1 miljard budget).

 42. adamus says:

  Maar het gaat soms blijkbaar om flinke bedragen, geen idee of ze ook bereiken wat ze willen.

  bestaan al lang als particulier bedrijf. Gingen vorig jaar tot 75% van WOZ. Dan moest het huis wel helemaal in straatje passen.

 43. adamus says:

  We kunnen niet doorgaan met elkaars water naar de zee te dragen. Lees as van Zuid.

 44. adamus says:

  In de US wordt door banken weer uitgeleend aan privaat. De vraag is alleen: gaat het geld naar bedrijven die anders om zouden vallen en de strop dan nog groter zou zijn.

 45. Ain says:

  Gedeputeerde noemt Blauwe stad goede investering in de toekomst, ondanks stop op de verkoop van slechts 1100 van de 1500 kavels! Gisteren in het journaal, Blauwe stad = flop!

  http://nos.nl/artikel/165214-grootste-deel-blauwestad-blijft-voorlopig-natuurgebied.html

 46. adamus says:

  Ik zag een dat er richting Harkstede ook nog een waterstad is aanbouw was?

 47. nhz says:

  @41:
  en in Zeeland zijn er overal woonwijken of kleine stadjes in/aan het water in ontwikkeling resp. in aanbouw; vrijwel alles voor vér bovenmodaal, je verstand staat er bij stil …

 48. Ain says:

  Zojuist in RTL.z stijgende goudprijs. Over bubbles en betalingssystemen.

  Conclusie van de heren: koop een geweer en investeer in lood als je in totale chaos gelooft.

 49. piepe de clown says:

  Ben wel heel benieuwd naar de cijfers van het CBS over mei die gepubliceerd worden op maandag 21 juni 2010. Lijkt me dat de prijzen nog stabiel blijven maar dat de verkochte aantal echt gigantisch is gedaald. Want al het nieuws komt niet voor niets binnen druppelen. Het is al bekend alleen publiceren ze het altijd rond de 20ste a 21ste….

 50. PeterKaas says:

  dat is maar de vraag of (het cbs rapportage) zichtbaar wordt. Aangezien CBS rapporteert met zes maanden vertraging.

 51. Juan Belmonte says:

  @ piepe en PeterKaas

  Ben benieuwd of uw verwachting uitkomt, volume zou ook wel eens mee kunnen vallen, volumes waren al -40%.

  Prijzen worden interesant, als NVM op pagina 23 aangeeft dat het en -10% is over 2009
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-05-2010/nederland-heeft-s-werelds-grootste-hypotheekschuld/#comment-40001

  Kijken of er nog regie is 🙂

 52. Juan Belmonte says:

  @nhz

  Wat zou er trouwens met meneer Hukker aan de hand zijn, die is wel erg stil. Zijn zonden aan het overdenken ?

  Zonder nvm geretteketet
  géén gratis cabaret
  🙂

 53. Juan Belmonte says:

  but debt is the money of slaves.

  🙂

 54. Juan Belmonte says:
 55. Juan Belmonte says:

  Wie kan er ook alweer uitleggen waarom huizenbouw bij deze prijzen nog subsidie behooeft ?

  Oh stom, we worden niet meer verkocht… en als ze niet verkocht worden…

  Oh ja, die grondprijzen, daar hebben gemeentes ook iets mee, dan worden het wat legere kassen en probleempkjes met alle vereffeningsfondsen.

  Hogehuizenprijsminnend NL is een veelkoppig monster om een analogie van onze nationale bankpresident te gebruiken 🙂

 56. Juan Belmonte says:

  Alan “Bubble” Greenspan is om 🙂

  Vroeger zei hij stelvast: nee de Amerikanen consumeren niet teveel, de Europeanen en Aziaten consumeren te weinig….

  Hij heeft nu toch ècht het woord bezuinigen in zijn vocubulaire opgenomen.

  Laten we bezuinigen voor een standbeeld van Keyenes 🙂

  http://www.z24.nl/economie/wereld/artikel_149817.z24/Greenspan__VS_moeten_zwaar_bezuinigen.html

 57. Juan Belmonte says:

  Hij (Greenspan) pleit in een ingezonden brief in de Wall Street Journal daarom voor een aardverschuiving in het denken over fiscaal beleid.

  Nee maar, het is sakkerloot-tijd 🙂

 58. Juan Belmonte says:

  Kijken of we nog politici hebben die zich bewust zijn van de ernst van de situatie waar NL zich NU in bevindt.

  Met zijn uitgesproken voorkeur voor een nationaal kabinet (VVD, CDA, PvdA) zet Rutte de PvdA voor het blok. PvdA-leider Job Cohen zei vanochtend zo’n coalitie niet te willen.

  NL kan op ons rekenen
  Iedereen telt mee
  De economie kan wel wat VVD gebruiken

  http://www.fd.nl/artikel/16092682/vvd-wil-verkenning-brede-coalitie

  En zo niet, nu ja, dan niet, de afgelopen twee crisisjaren hebben we dankzij doortastend optreden met vlag, wimpel en 20 commissies doorstaan.

  De leus “laat Balkenende zijn karwei afmaken is dan ook ditmaal niet als verkiezingsmotto gekozen”
  🙂

 59. adamus says:

  Ruud Lubbers – Wikipedia – 20:21
  De verkiezingscampagne van 1986, die het CDA voerde onder de leuze “Laat Lubbers zijn karwei afmaken”, werd een groot succes voor de partij. …

  beetje nauwkeurig kwoten Juan.

 60. Juan Belmonte says:

  adamus

  Zoals u weet haalt Juan nog al eens wat door elkaar, Balkenende was toch die rokkenjager die zich vijf maal per dag moest scheren 🙂

 61. Juan Belmonte says:

  En wat denkt adamus van Alan the magician, een flinke draai tov alles watti (48) totnutoe gepredikt heeft.

  Het stikt opeens van de serieuze meneren (en een mevrouw) die zeggen dat men minder moet uitgeven als men hoge leningen en tekorten in het uitgavenpatroon heeft.

 62. adamus says:

  Zal in huize Greenspan de brij wel eens over de mat gesmeerd zijn?

 63. Juan Belmonte says:

  De brij over de mat smeren is dat een Keynessiaans gezegde ?

 64. Juan Belmonte says:

  Kan er namelijk even geen deeg van maken…

 65. adamus says:

  juan,

  …………. dat een Keynessiaans gezegde ?

  \o/

 66. Juan Belmonte says:

  In Spanje gaat men er prat op dat de Staatsschuld (53,2)minder is dan die in Frankrijk en Duitsland

  http://www.elmundo.es/mundodinero/2010/06/18/economia/1276864921.html

  (we vergeten even het begrotingstekort van 11,2% van BNP, da’s geen handig moment om hierover te spreken….)

  IMF steunt daarom Spanje.
  Wat aardig van het IMF. 🙂

  Lenen en terugbetalen.
  In Duitsland en Frankrijk is het werkloosheids% vast ook 20% en de krimp van BNP soortgelijk 🙂

 67. Juan Belmonte says:

  Huize Greenspan is een bejaardenhuis adamus. Zelfs dáár volgen ze nu dus de lijn Buiter.

  The next crisis is a fiscal crisis.

  Kees de Kort: twaalf maal raden wie daar voor op mag draaien 🙂

 68. Juan Belmonte says:

  Volop cabaret met de VEH (de lol bij de NVM is een beetje op, lijkt)

  Hahaha

  Volgens 6 op de 10 deelnemers aan de (VEH) peiling staat de woningmarkt er (zeer) slecht voor. Als grootste problemen noemden eigenwoningbezitters onder meer de slechte verkoopbaarheid van hun woning, het gebrek aan geschikte woningen voor starters, de dalende huizenprijzen en het niet meer kunnen betalen van de hypotheek.

  (HELP)
  http://www.geachteformateur.nl/images/stories/verkeer_mobi/verenigingeigenhuis.pdf

  Een citaat:
  De VEH is een consumentenorganisatie met 682.219 leden die opkomt voor de belangen van huidige (komt-i) èn toekomstigeeigenwoningbezitters.

  Waar was de VEH de afgelopen 10 jaar met waarschuwingen over de risico’s van een door hypotheek schuld gevoedde overwaardespiraal ? Want hoe kan de VEH nu opkomen voor toekomstige woningbezitters als het onderdeel uitmaakt van Hogehuizenminnend NL, één van de veelkoppige monsters ?

  Zitten er alleen mensen met de hersencapaciteit van een twee-cellige bij de VEH, zijn ze daar nou zo dom of zijn wij nou zo slim….

  🙂

 69. p.j.v.a. says:

  “De OESO noemt als maatregelen afschaffing van de overdrachtsbelasting en gelijktijdige verhoging van de belastingen voor eigendom van een huis.
  Een dergelijke maatregel was in andere landen lastig in te voeren, zegt de OESO.
  Het stelt als alternatief voor om de hypotheekrenteaftrek te verlagen en gelijktijdig de ozb-belasting te verhogen”.

  DAT SCHIET TENMINSTE OP EN IS UITERAARD BIJ ONS MAKKELIJK IN TE VOEREN!!

 70. Vinex says:

  Als ik kijk naar onze omgeving in de Vinexwijk dan vraag ik mij wel af wanneer het gaat doordringen wat er gaande is.

  Een paar kleine verhalen uit de leefomgeving:

  Een familie uit onze wijk is twee jaar geleden vanwege werk naar Friesland verhuisd. Ze zitten dus al twee jaar met een dubbele hypotheek opgescheept. Het huis (grote eengezinswoning) staat nu voor 298 Euro te koop maar de familie denkt er niet aan om de prijs te verlagen. Kopers zijn er niet en huurders jammer genoeg ook niet.

  De doorstroom in de wijk is duidelijk gestagneert en niet alleen van de dure woningen.

  Een andere familie nam de gok om een nieuw huis te kopen voordat het oude huis verkocht was. De totale waarde van het oude en nieuwe huis is 750 Euro. De heer des huizes is helaas zijn baan kwijt geraakt en daarom bijna een zenuwinzinking nabij vanwege de onzekere situatie. Deze familie heeft de prijs van de oude woning wel een klein beetje verlaagd, maar er zijn geen kijkers/kopers voor het oude huis. Gelukkig hebben ze nu voor een jaar huurders gevonden.

  Een kennis van 57 jaar in onze Vinexwijk werkt bij defensie en gaat aan het einde van dit jaar met pensioen. Volwassen kinderen zijn de deur uit en het huis is voor twee personen te groot geworden. De wens is om het huis te verkopen en daarna kleiner te gaan wonen. De wens is ook om van de winst leuke dingen (zoals reizen)te gaan doen. De leuke plannen hebben voorlopig geen doorgang en de toekomstplannen moeten worden bijgesteld want de markt werkt niet meer mee helaas. Er staan al een aantal huizen in het rijtje te koop van 300K a 400K en er zit geen beweging in. Ze denken er voorlopig dus niet meer aan om het huis te koop te zetten.

  Met betrekking tot aflossing of schuld:

  Kennis kocht in haar eentje een nieuwbouw appartement, een nieuwbouwproject vlakbij de Haarlemmerbuurt in A’dam. Ze heeft een volledig aflossingsvrije hypotheek omdat dit in haar situatie het voordeligst was. Het appartement hoeft niet persee haar bezit te worden dus ze voelt geen behoefte om ooit maar een cent af te lossen. Ze heeft een goed salaris en ze gaf aan dat ze het hypotheekbedrag dat ze van de belastingdienst ontvangt eigenlijk niet eens nodig heeft
  voor de maandelijkse hypotheekbetaling. Ze gebruikt het geld daarom als extra spaargeld voor ‘leuke dingen’.

  Op een vrouwensite stond vorige keer een topic van een forumlid die wilde weten hoe het in Nederland werkt met de schuldsanering. Ze kon via de bank voor de ‘verbouwing’ van het huis het hypotheekbedrag verhogen met 60.000 Euro. Ook had ze daarvoor al een persoonlijke lening genomen van 40.000 Euro. De vrouw wilde scheiden van haar echtgenoot maar de waarde van het huis was intussen gedaald. Ze zou een flinke restschuld overhouden bij verkoop van het huis. Haar oplossing voor was om in de schuldsanerning te gaan zodat het schuldbedrag na drie jaar zou worden verminderd of kwijtgescholden. Zelf werken aan de aflossing van haar schulden kwam niet in haar op.

  Het zijn maar een paar simpele voorbeelden, maar een aantal jaren geleden groeiden de bomen tot in de hemel en rekende iedereen zich toch wel automatisch rijk met het eigen huis. Wij als simpele huurders glimlachen nu maar om de verhalen die horen in onze omgeving.

  Het wil overigens niet zeggen dat er helemaal niets verkocht wordt in de Vinexwijk. Het bordje ‘verkocht’ zie je heus nog wel zo nu en dan ergens opduiken. Een groot geluk.

 71. Juan Belmonte says:

  Ook is de VEH vanzelfsprekend bereid zitting te nemen in een op te richten Stichting van het Wonen.

  de NVM, VEH, VBO, DNB, de gemeenten, de VNG, de NHG, de Hypotheker, de banken, de verzekeraars, de opkoopfondsen, de grondspeculanten, de vastgoedontwikkelaars, de Elco Brinkmannen, de (moet Juan nog even doorgaan) hebben inderdaad àllemáál behoefte aan een nieuw op te richten Stichting voor het Wonen.

  Ze hebben het OESO rapport bij de VEH kennelijk niet gelezen. In (vrijwel) de hele wereld is sprake van een huizenMARKT.

  We moete afschaffen:
  – planologen,
  – hypotheekbemiddelaars (waarom niet rechtstreek met financiers praten),
  – haptonomen ter bevordering van totstandkoming van generatiehypotheken,
  – controllers van budgetten voor starterssubsidies
  – stichtingen ter bevordering van coordinatie en communicatie tussen alle betrokkenen op de woningmarkt

  Raar hè, dat met al die kunstmatige dienstverlening huizen zo duur zijn ???

  Het gaat in een MARKT om
  – kopers,
  – verkopers en
  – financiers.
  – bouwers
  C’est tout, ne ne va plus.

  Iedereen kan nu weten dat HRA er op termijn gewoon aangaat, dus wie nu rekent op HRA bij de betaalbaarheid van een woning is een illusionist en een potentiële scheeflener en een betaler van gelag en gelach.

  Juan zegt: laat in Godsnaam de boel eens flink ploffen, met die hulp bij huizen.

  Als Je Niet Kunt Verliezen,
  Kun Je Ook Winnen

  Gerrie Kneteman
  En zo is het.

 72. Juan Belmonte says:

  @ Vinex, u legt precies de vinger op de zere plek.

  We konden het ons veroorlozen alleen maar winnaars te hebben, verliezers die zijn er niet.

  Woekerpolis 25 jaar geleden afgesloten, was niet uw schuld, dat “wordt voor u gecorrgeerd”. Maar uiteindelijk komen de kosten van die grappenmakerij wel op de grote hoop, totdat de hoop te groot wordt….

  Als Je Niet Kunt Verliezen,
  Kun Je Ook Winnen

  Gerrie Kneteman
  En zo is het.

 73. Juan Belmonte says:

  Nog een bak:

  Jonge starters op de woningmarkt van Zweden zijn de dupe van een maatregel van de financiële toezichthouder, om de maximaal door de banken te verstrekken hypotheken te beperken tot 85 procent van de marktwaarde
  http://nieuws.nvm.nl/actual/juni/zweedse%20makelaardij%20protesteert%20tegen%20plafond%20op%20hypotheken.aspx

  Hahahahahahahaaaa

  De president van de Nationale Bank DNB noemde in een interview voor een onderzoekscommissie (De Wit) een getal van 160%.

  In Zweden wil men leningen limiteren op 85% van de marktwaarde (lees: starters moeten eerst sparen en dan eigen geld investeren) en in Holland geeft de hoogste nationale bankenman een voorbeeld van vrijwel het dubbele als NL hypotheekpraktijken.

  Het was een leuk feestje in die polder, gratis geld, pluk de dag 🙂

 74. bert says:

  @vinex

  Inderdaad, precies de berichten die ik ook in het noorden des land hoor (groningen stad).
  Ook hier veel vinex wijken de klei uitgestampt in de afgelopen 15 jaar.
  Waar tot 3 jaar geleden het niet zo’n probleem was om je huis kwijt te raken als je wilde verhuizen, ook niet in de 3-4 ton sector.

  Probleem is hier nu echt heel groot geworden, een groot gedeelte van de nieuwbouw projecten staan gedeeltelijk leeg.
  Ik denk zelf wat hier extra mee telt is dat de woningprijzen in de afgelopen 10 jaar sneller zijn gestegen dan het gemiddelde in nederland.

  Vorig jaar ben ik zelf bij een nieuwbouw project aangeschoven, rijtjes huis 163k (vanaf).
  En zoals iedereen weet, wanneer de offerte op tafel ligt (met meer prijzen) en je zelf al een schatting maakt van de bouwdepot wat je nodig hebt voor je keuken/wc/badkamer/tuin je zo op 2 ton zit.
  Voor die 2 ton kun je ook 300 meter verder op een 2 onder 1 kap kopen van 10 jaar oud met oprit en garage.
  Dan ben je toch niet helemaal goed bij je hoofd dat je een rijtjes woning koopt?!
  Iets klopte hier iets niet, was mijn gedachte en nadat zij hier mij geen antwoord op konden geven heb ik dit project vaarwel gezegd.

  Mijn gedachte was namelijk vrij simpel, als een nieuwbouw woning zo meer moet kosten dan een bestaande woning die meer te bieden heeft wat voor risico neem je dan met zo’n nieuwbouw woning.
  Ik dacht gelijk aan het scenario dat wanneer ik het moet verkopen ik er meer moet voor gaan vragen dan een 2 onder 1 kap.
  Kom op….dat verkoop je toch nooit meer!!!

 75. Juan Belmonte says:

  Juan Belmonte feliciteert de NVM met een succesvolle campagne:

  http://nieuws.nvm.nl/actual/juni/campagne%20nvm%20'zeer%20succesvol‘.aspx

  Nog even volhouden dames en heren, want Krimp is Kans, er komen ook in 2010 weer een aantal makelaarskantoren in de verkoop.

  Jaja zo doen die huizenhaptonomen dat, ze verkopen zèlfs hun eigen gebouwen om de statistieken een beetje op te peppen, HART voor de GOEDE ZAAK. 🙂

 76. spongebob says:

  “Alan bubble greenspan is om
  http://www.z24.nl/economie/wereld/artikel_149817.z24/Greenspan__VS_moeten_zwaar_bezuinigen.html
  Alan , de grote magician en fraudeur: http://www.ravibatra.com/gsfrd.html

  Ondertussen http://static.usmarkets.nl/usmarkets.nl/images/legacy-userimages/userimages/DeWildeWeldoener.gif is zijn tovenaarsleerling ‘helicopter Ben’ bernanke met motorproblemen geconfronteerd.
  Hij zal waarschijnlijk neerstorten en omkomen bij deze crash. Tijd voor een nieuwe FED voorzitter.

  Ondertussen in Nederland:
  het onzinkbare huizenmarkt schip de Titanic is op een Hypotheek ijsberg gelopen. Niemand wist dat 90% van een ijsberg onder water zit. Er zijn helaas onvoldoende reddingsloepen aanwezig en vele zullen in de schuldenoceaan terecht komen en eindigen als slaaf van de bank.

  Een diegenen die de schade mogen betalen moeten maar denken dat zij daardoor vele slaven zullen vrijkopen.

  Wat een weldoeners zijn spaarders toch.

 77. Pinball says:

  @Juan Belmonte(26)
  “En waarom zou een alternatief geldsysteem dan wel te vertrouwen zijn, als de mensen die ermee omgaan (wij allen overigens) niet zouden veranderen ?”

  Helemaal mee eens!

  De Kondratieff cyclus zal nog generaties na ons van tijd tot tijd actueel worden is mijn overtuiging.

  Evolutie zal uiteindelijk de oplossing zijn om uit deze cyclus te ontsnappen.

 78. Juan Belmonte says:

  @Spongebob

  FED doet watti denkt te moeten doen: geld printen. Tot het moment waarop China orde op zaken stelt want er is een 1:1 koppleing Remnibi Dollar.
  En tot dat moment (kan volgens Willem Buiter jaren duren) kan het spannend verrassend en chaotisch zijn en zitten we in Europa wat knel.

  De soundtrack van de Titanic is inderdaad opeens heel actueel op feestjes in de polder 🙂

  Juan vraagt zich nog steeds af hoe verschillende NL overheidsinstanties heel verschillende groote van de hypothecaire ijsberg kunnen rapporteren:
  – 609 (DNB)
  – 609 + 180 (DNB)
  – 815 (Kadaster)
  – 1004 (CBS en Kadaster)
  De eenheid is hier miljarden euro’s.

  Het is inderdaad jammer dat het collectief, dat op ongeremde wijze haar gang is gegaan met schuldscheppen de waarde van het financiele stelsel uitruilt tegen korte termijn genot: you are what you consume.

  Maar dat kan niet eeuwig volgehouden worden, dat slaat op een gegeven moment om inyou were what you consumed.
  Verstandige mensen hebben dan een appeltje voor de dorst 🙂

 79. Juan Belmonte says:

  @Pinball

  You got the point. Francis Fukuyama did not.

  Francis Fukuyama dacht dat de historie ten einde was omdat het (laissez-faire) kapitalisme had gewonnen en hij geen alternatien zag. Hoezo arrogantie, ik zie het niet dus is er niets anders.

  Helemaal mis, er zijn nergens zoveel recnte nationalisaties als in de USA, het collectivisme viert hoogtij in het Wilde Westen.

  De Fransen zeggen Noblesse oblige, bij de Amerikanen lijkt het er qua verplichtingen op dat la Dette oblige 🙂

 80. Juan Belmonte says:

  @68 Over Suske en Wiske:

  Lees ook de Poenschepper
  http://www.boekenbytes.nl/shop/contents/media/suske_12_067.jpg

  Moraal van het verhaal: geldmachines zijn slecht voor uw hart 🙂

 81. adamus says:

  “links is waar je duim rechts is”

  ook adamus heeft wel een woorden met Kn. gehad.

 82. lorenzo says:

  Juan : de ”wereld”kan zich ook niet enkel gedragen omdat jij in het verleden een beetje de boot gemist hebt.
  Voorbeeld : De NVM moet zich , naar jouw luisterend, zijn eigen handel het graf in praten.
  Zo werkt het natuurlijk ook weer niet.

 83. Juan Belmonte says:

  Wat een beetje schuldbewustzijn zo niet aan creativiteit boven brengt:

  http://www.nrc.nl/kunst/article2566703.ece/Grontmij_parkeren_bij_NHM_kan_ook_goedkoper_dan_60_miljoen

  Laten ze die gedachte nu eens op de parkeertarieven in Amsterdam loslaten 🙂

 84. KariZ says:

  Het probleem ligt niet bij de NVM…

  Maar bij al die mensen die de NVM serieus nemen.

  Net als DNB, politici, grote pensioenfondsen, beursgenoteerde bedrijven, professionele ‘money managers’ etcetc

  Dat is het demasqué van deze kredietcrisis…de zogenaamde experts hebben géén idee wat er aan de hand is of zitten zo vastgeroest dat ze niet kunnen veranderen/anticiperen.

  En zolang ze de rekening voor hun falen door kunnen blijven schuiven naar de grote gemene deler (bel. betaler) gaat alles gewoon door…

  Daarom moet je hen zo min mogelijk middelen geven om schade te berokkenen.

  Zelf het heft in handen nemen: fysiek goud!?!?!

 85. lorenzo says:

  ik merk je wilt er niet op in gaan , te begrijpen.

 86. Juan Belmonte says:

  @Lorenzo

  Uw woorden zijn uw woorden over de die door Juan gemiste boten.

  Natuurlijk zal de NVM opkomen voor de eigen belangen, daar is niets mis mee.

  Waar Juan een probleem mee heeft (b.v. bij NVM) is het stelmatig verdraaien van cijfers (te mooi weergeven met een hoop bombarie) om die vervolgens te rectificeren in alle stilte. Als dat stelselmatig is is dat gewoon fraude.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/nvm-cijfers-over-de-huizenprijzen-worden-altijd-naar-beneden-bijgesteld/
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-06-2010/vbohypotheekdiscussie-nekt-verkoop/#comment-41845

  Tweede voorbeeld:
  Makelaars manipuleren woningaanbod – De huizenmarkt wordt te rooskleurig voorgesteld. Makelaars in heel Nederland halen te koop staande huizen van de markt om deze later als ‘nieuw’ aanbod te presenteren. Eerder keurde de makelaarsorganisatie NVM deze praktijk nog af en stelde dat de praktijk alleen in Amsterdam voorkomt. De NVM wil nu geen commentaar geven. ‘Iedereen doet het. Als een woning te lang te koop staat, wordt er niet meer naar gekeken’ zeggen twee makelaars. ‘Je dient rekening te houden met je opdrachtgever. Daarbij zijn alle middelen geoorloofd’ (NRC 3 jan 2004).
  http://www.xs4all.nl/~jeroenvu/overig/markt5.htm

  Waar Juan ook een probleem mee heeft is de financiële stabiliteit, dat een groot gemeengoed, het vertrouwen dat geld en spullen waarde behouden. Het is hier toch zeker geen Zimbabwe ?
  Daarom is het een publiek belang om de werkelijke grootte van de hypotheekschuld en de risico’s in de huizenmarkte te kennen.
  De pers heeft hier grote steken laten vallen.

  Als financiële stabiliteit geen eigenaar heeft is het makkelijk rijk rekenen.

 87. Juan Belmonte says:

  Als de pers geen vragen stelt, komt er geen druk op de politiek.

  Dan doet de politiek zelf ook gezellig mee

  Zie vraag 4 in onderstaande
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/kamervragen-over-de-verstrekkingvan-tophypotheken-door-banken/

  Sie haben es dus gewoon gewusst.

 88. Juan Belmonte says:

  Punt 6 uit 79
  Een situatie zoals in Japan (was in 2004 dus ook al bekend en een zorg) is daarmee niet waarschijnlijk.

  Ondertussen is de AEX wel van 700 naar 200 punten gegaan, is er een aantal banken failliet, genationaliseerd of aan staatssteun vanwege het ploffen van buitenlandse vastgoedmarkten en staat de NL huizenmarkt er stilletjes bij.

  De beste stuurlui dempen de put (op tijd). 🙂

 89. Juan Belmonte says:

  Oh ja en vergeten in de opsomming:

  en heeft de NL minister van financiën vrijwillig zijn zorgvuldig opgebouwde carrière aan de wilgen gehangen om zijn tijd aan zijn familie te besteden.

  De ideale geemanciperde samenleving: ministers geven hun ambities op voor hun familie.

  Vertederend ?

  Wie weet wat voor zwaar weer de heer Bos voorziet: hij zag door de schulden de afschrijvingen niet meer 🙂

 90. lorenzo says:

  Goed, laat ik vooropstellen dat nederland het beste en mooiste land ter wereld is , zeker aangaande onze materialistische input van de gemiddelde burger.
  Door maar de hele dag op een forum te hangen en vooral in de randstad te wonen beseffen we dat niet meer.
  Dat is een gegegeven.
  Enkele ”vaste” namen alhier wensen die economie een totale ineenstorting ( niet gaan ontkennen , dit blog zegt het immers..) . Dat impliceert van mij dat diezelfde namen in deze maatschappij ook geen enkele positie heeft ingenomen in waar wij het zo vaak over hebben : de woningmarkt, effecten, werk , ondernemersschap als voorbeelden.
  Ook dat is een gegegeven dus ; alleen kan het vanuit dat standpunt niet voor iedereen gelden en is het zeker niet wenselijk voor diegene die WEL in een of meer posities zit.
  Als je doorlopende commentaar enkel word samengevat als dat iedereen een boef is doe je iets verkeerd , en zeker de afgelopen , zeg 20 jaar .
  Daar nu zo boos over zijn is dan begrijpelijk , intelligentie had dat kunnen voorkomen . Immers , we hebben een prachtige tijd gehad met heeeel veel kansen voor iedereen.
  Nu is het feest voorbij en zo hoort het. Dat hebben we kunnen voorzien…..
  Nu de problemen benoemen is goed , de grondslag op dit blog is de verkeerde . Dat heb ik vaker gezegd .

 91. nhz says:

  @45:
  misschien is Hukker gewoon op een lange vakantie gestuurd. Als je hier een NVM makelaarskantoor binnenloopt krijg je de indruk dat iedereen wakker schrikt, zal op het hoofdkantoor dus ook wel zo zijn.

  @48:
  het is inderdaad een vreemd subsidiesysteem, waarbij vaak de landelijke overheid indirect de gemeentes helpt om hun woekerwinsten overeind te houden. En natuurlijk houden ze ook veel mensen aan het werkt die beter wat anders hadden kunnen doen (een ander vak, of huizen bouwen waar wél behoefte aan is).

  @51:
  paars-Plus: niks doen aan de villawijken subsidies, en niks doen aan de subsidies voor de tweeverdieners waar o.a. PvdA en GL zich altijd sterk voor maken, en de eindeloze geldstroom naar ‘hulpverleners’ in de breedste zin van het woord. Kleine zelfstandigen gaan nog meer de dupe zijn dan onder het vorige kabinet.

  @61:
  inderdaad, hilarisch die VEH praatjes. Maar volgens mij is de boodschap nog steeds: de VEH gunt iedere Nederlander, huiseigenaars én wie het ooit wil worden. om slapende rijk te worden via het bezit van een eigen huis. Dat kan alleen als de huizenprijzen eeuwig blijven stijgen. Dus moet de overheid nu even bijspringen, het slapende rijk worden gaat niet meer zo goed gaat als ze 20 jaar lang gewend waren.

  @63:
  inderdaad, ik zie hetzelfde overal om me heen. Wat die WSNP fraude betreft: ik denk dat dit (net als misbruik van NHG) op enorme schaal gaat gebeuren, maar daar zwijgt iedereen over. Reken maar dat in bepaalde wijken mensen elkaar uitleggen hoe je nog even kunt uitgebreid kunt feesten voordat je de WSNP ingaat. In tegenstelling tot alle verhalen stelt de WSNP niks voor voor ‘handige’ mensen. Er zijn allerlei truken om de beperkingen te omzeilen zeker voor stelletjes.

  @64:
  “Juan zegt: laat in Godsnaam de boel eens flink ploffen, met die hulp bij huizen.”

  ga je slooppremies incasseren? Ik dacht dat die alleen voor WBV’s bedoeld zijn …

  @66:
  ja, kun je nagaan hoeveel de huizenprijs omlaag kan als we HRA afschaffen en maximaal 80% hypotheek geven zoals in de meeste andere beschaafde landen. Ik denk dat er dan tijdelijk zeker 75% vanaf gaat, nog even afgezien van de paniek die dit in de polder gaat veroorzaken waardoor veel huizen écht onverkoopbaar worden. Met honderdduizenden huizen te koop en 75% korting wordt het eindelijk weer een kopersmark; niet dat ik denk dat dit snel gaat gebeuren, maar toch.

 92. nhz says:

  @73:
  helaas leest Ome Nout liever de Donald Duck.

  @77:
  let wel: de nieuwe directeur komt uit Middelburg, waar ze ruime ervaring hebben met budget overschrijdingen. En ook met een nooit afgebouwde parkeerkelder, die nu al meer dan vijf jaar een onofficieel ‘openluchtzwembad’ is van tientallen miljoenen pleuros. De politiek is gewaarschuwd zou ik zeggen.

  @79:
  lorenzo heeft geen enkele moeite met die bedreiging van de financiële stabiliteit; als je zelf maar aan de goede (foute) kant van het spel meespeelt.

  @83:
  verbazingwekkend dat lorenzo vanaf zijn buitenlandse adres tijdens het uitgeven van zijn ‘eerlijk’ verdiende miljoenen nog tijd en interesse heeft om zich dagelijks met zo’n negatieve website over de polderbubble bezig te houden.

 93. Juan Belmonte says:

  @Lorenzo

  Het is waarschijnlijk dat de wijze waarop iemand naar de wereld kijkt beinvloed wordt zijn zijn of haar belangen. Tegelijkertijd kunnen gedachten bij vrijdenkers losstaan van maatschappelijke posities, belangen. Sartre was rechts geboren en is links geeindigd.

  Juan is inmiddels inderdaad wat scherper geworden, al dat keurige gepolder.
  Wie niet horen wil moet maar voelen

  Het is de verantwoordelijkheid van bestuurders om de mate waarin toekomstige welvaart wordt geconsumeerd, in te temmen, want die gaat gepaard met maatschappelijke risico’s.

  Dat is wat er waarschijnlijk staat te gebeuren, we zullen zien.

 94. Goudbelegger says:

  we hebben een prachtige tijd gehad met heeeel veel kansen voor iedereen.

  —————

  Enige nuance. ‘We’ hebben als verzekeringsmaatschappijen, banken, makelaars en overheid een fantastische tijd gehad door vanaf ongeveer 1995 de andere 90% van Nederland speculatieve pyramidespel beleggingen en leningen te verkopen.

  Je hebt wel gelijk met dat boot gemist denk ik, als je er van meegeprofiteerd had zou je nu niet piepen. Begreep zelf het spelletje te laat. Maar of de profiteurs begrijpen wat er komen gaat, denk 99% niet.

 95. Goudbelegger says:

  Hoeveel mensen ik nu niet ken die via de overheid rijk worden.. Dit systeem is echt onhoudbaar. Als Paars Plus er komt, prima, kunnen we allemaal nog één keer meedoen om die pot leeg te krijgen, wel meteen naar het buitenland daarna.

 96. Goudbelegger says:

  Kern van de zaak, onze samenleving is er één geworden waar teveel parasieten het grote geld binnenhalen, werken is hier niet op z’n plaats, en een groot aantal parasieten een beetje geld, ten koste van de productieven. Dat gaat natuurlijk klappen..

  ——–

  Van de gemeten beroepen verdiende een voorzitter van de raad van bestuur van een middelgrote organisatie het meest met een gemiddeld inkomen van 406.000 euro per jaar. Gevolgd door een lid van die raad van bestuur met 310.700 euro. De derde plaats is voor een algemeen directeur van een middelgrote organisatie die gemiddeld genomen 236.000 euro verdiende.

  Burgemeesters van grote steden deden in 2009 hun intrede in de top tien van de hoogste inkomens. Met een gemiddeld salaris van 144.200 euro klommen zij van plaats 11 naar plaats 8. De directeur inkoop viel uit de top tien.

 97. nhz says:

  @87:
  ik zou graag achteraf eens lezen wat er met al dat geld gedaan is: korting voor kopers, meer winst voor de projectontwikkelaars, stroppenpot gemeente gevuld? Mogen we vast niet weten …

 98. nhz says:

  terwijl een deel van Europa de broekriem stevig aanhaalt en de ambtenarensalarissen verlaagde, doet de polder nog steeds alsof de bomen tot in de hemel groeien, net als de huizenprijzen. Crisis, what crisis?

  ‘Ambtenaren verdienden bijna 3 procent meer’

  AMSTERDAM ( AFN) – Werknemers kregen er vorig jaar gemiddeld genomen 2,12 procent salaris bij, ambtenaren bijna 3 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar beloningen van 257 functies door weekblad Elsevier en managementadviesbureau Berenschot.

 99. Vinex says:

  @ 69 Een financiele stap achteruit doen is altijd moeilijker dan een stap vooruit. Financiele zekerheid en het hebben van bezit vormt een onderdeel van iemands eigenwaarde. Met die koppeling is het wellicht ergens mis gegaan in de afgelopen jaren. Het heeft ons overigens ook ver gebracht. Het verlangen om steeds meer te hebben is een denkpatroon die moeilijk te doorbreken is.

  Als het op geld aankomt dan praat je over gevoel. Als het gevoel wordt aangetast door verlies dan overheerst de angst.
  Houden we daarom zo krampachtig vast aan het gehele systeem?

  De mens raakt in paniek als er gemorreld wordt aan zijn financiele zekerheden. We worden liever niet geconfronteerd met een of andere vorm van vermogensdaling. Zolang dit het menselijk denkpatroon blijft (zie dat maar eens te veranderen)dan zullen er altijd fratsen worden bedacht om het systeem zo veel mogelijk in tact te houden.

  @ 70 Maar dat appeltje voor de dorst blijkt in werkelijkheid een rotte bittere appel te zijn.

  @ 82 Het commentaar op dit forum is inderdaad cynisch, maar dat mag en daar is wat mij betreft niets mis mee.

 100. adamus says:

  Enkele ”vaste” namen alhier wensen die economie een totale ineenstorting ( niet gaan ontkennen , dit blog zegt het immers..) . Dat impliceert van mij dat diezelfde namen in deze maatschappij ook geen enkele positie heeft ingenomen in waar wij het zo vaak over hebben : de woningmarkt, effecten, werk , ondernemersschap als voorbeelden.

  lees eens een boekje. Batra bijvoorbeeld en concludeer in welke categorie je valt.

  ps, hoe kan iets wat fake is instorten? Zindelijk nadenken kerel.

 101. lorenzo says:

  95 : ”Wie niet horen wil moet maar voelen”
  Wat ga je nu doen dan ?

 102. nhz says:

  @98:
  “Als Paars Plus er komt, prima, kunnen we allemaal nog één keer meedoen om die pot leeg te krijgen,”

  denk het niet, bijna iedereen is inmiddels ambtenaar, of werkt bij een bedrijf dat door de overheid gesubsidieerd of overeind gehouden wordt. Waar moet het nieuwe bloed voor de volgende ronde vandaan komen? asielzoekers etc. lijkt me niet echt een goede bron. Misschien kunnen ze een 50% emigratietax invoeren voor de laatste ondernemers die het land verlaten …

 103. lorenzo says:

  103 : even terzijde : als je hier een andere visie poneert wordt mij gevraagd na te denken en worden we persoonlijk.
  Dat laat ik voor jouw rekening.

  De inhoud : de categorie waar jij invalt is nu wel duidelijk (waar jij dus een boekje voor nodig hebt) Het leven biedt kansen en die , als je die ziet natuurlijk , moet je grijpen.
  De bekende namen alhier kijken het paard enkel in de kont en benoemen slechts de boeven.
  Waarom zelf geen ”boef” geworden.. , dat zijn veelal wel die die iets meer zicht hebben op de wereld.
  Nu hier de hele dag posten (..) , want we zwepen mekaar zo lekker op is m.i. zonde tijd. Dat heeft het verleden ook voor jouw uitgewezen.
  Niet de slimmerik uit gaan hangen en lekker werken en niet klagen . Dat had je zelf in de hand . Het is nu 2010 en het gaat veranderen in dit fantastische land.

 104. lorenzo says:

  ”Misschien kunnen ze een 50% emigratietax invoeren voor de laatste ondernemers die het land verlaten …”
  ………

 105. Pinball says:

  Juan Belmonte en Vinex (80 en 102)

  Ik ben veel in voormalig oost Duitsland geweest en veel van de ouderen aldaar vinden het kapitalisme maar niks, maar vinden de vrijheden van het kapitalisme wel een groot pluspunt.

  Vooral de zekerheid die men had binnen het communisme wordt als minpunt beschouwd in het kapitalisme.

  Ik ben zeker geen voorstander van het communisme, maar ook geen volledig voorstander van het kapitalisme.

  Als het ons ooit zou lukken om de zekerheden van het communisme zou weten te combineren met de vrijheden van het kapitalisme zouden we denk ik al een eind op weg zijn naar een nieuw systeem.

 106. Goudbelegger says:

  @108 heb daar ook wel eens over nagedacht, iedereen een machine voor energie en voedsel, je gaat alleen economische activiteiten aan als je wil. Wat een wereld zou dat zijn, denk dat het in de toekomst zou kunnen.

 107. tdj says:

  @Pinball: De enige zekerheid in het communisme is de zekerheid van armoede.

 108. Juan Belmonte says:

  @108

  Als we gewoon een overheid hebben die
  – eerlijk is over cijfers
  – verantwoordelijkheid neemt voor situaties die maatschappelijk onwenselijk zijn (te hoge schulden)
  – niet te gemakkelijk omgaat met geld (de vierkante meterprijzen opduwen loopt een keer spaak.

  Dan zijn we, NL is een mooi landje hoor, u zou de zwervers in Madrid de kost niet kunnen geven, dat is niet alleen individuele maar ook maatschappelijke armoede.

  Tegelijkertijd: straks klapt de dollar en ziet het plaatjes er weer anders uit….

 109. Juan Belmonte says:

  @111 De Inca’s kenden een mooi systeem, vrijwel communistisch, zij die van de zon afstamden leidden, de rest werkte.

  Ze hadden slimme engineering, bouwden imposante aardbevingsbestendige gebouwen met kolossale stenen die -op maat gemaakt- precies in elkaar pasten (ze hadden toen vast ook wel geduld in de huizenbusiness).

  In die gebouwen zaten ook reserves, waarmee oogsten uit goede tijden gebruikt werden in slechte tijden en zo het gehele volk overleefde.

  Kortom: u moest in die tijd gewoon met droge ogen kunnen uitleggen dattu van de zon afstamde, en anders stenen sjouwen, c’est tout.

 110. Juan Belmonte says:

  @104 gewoon rustig afwachten

  De kern van stierenvechten is de stier in zijn territorium uitdagen en dan hem vermoeien, met hoe minder eigen energie, hoe beter.

  Wat heeft u als individu nu aan invloed op het geheel ?

  Juan is ook een mier en géén mierenvechter. 🙂

 111. Juan Belmonte says:

  Dus regelmatig een vraagje stellend of iemand in dit gezelschap kan uitleggen hoe het kan dat de totale NL hypotheekschuld als % van BNP:
  – in 2004 92% was
  – in 2009 99% zou zijn
  – in 2007 al boven 100% zou zijn (IMF)
  – de laatste 10 jaar 40-50 miljard euro aan hypotheek (netto) bijkwam
  – DNB, Kadaster en CBS allen zéér verschillende hoogten opgaven van die NL hypotheekschuld varierend van 609 tot 1004 miljard.

  Kortom: leven we in een hypotheekbom ?

  Bovenstaande is met bronnen te staven.

  Wie kan een verklaring geven ?
  Mises is afgehaakt (jammer overigens, hij heeft een hoop wijsheden in pacht, deze dan weer niet)

 112. nhz says:

  @108:
  “Als het ons ooit zou lukken om de zekerheden van het communisme zou weten te combineren met de vrijheden van het kapitalisme zouden we denk ik al een eind op weg zijn naar een nieuw systeem.”

  Da’s het moderne socialisme nietwaar? Het enige probleem is dat die vrijheid + zekerheid van de één (vooral de ambtenaren) ten koste van een ander gaat, hoe meer parasieten er komen hoe minder stabiel het systeem. ‘… eventually you run out of other people’s money’.

  @113:
  in verlichte vorm zie je dat nu ook in veel niet-westerse landen. Een kleine bovenklasse die leeft in weelde, maar wel probeert de juiste leiding te geven. Een bovenklasse ook die wat verder kijkt dan alleen de huizenprijzen van volgend jaar. Daarbij een onderklasse die leeft in relatieve armoede en hard moet werken om rond te komen; maar dankzij goede leiding gaat het wel ieder jaar een beetje beter met ze en is de koers relatief stabiel.

 113. nhz says:

  @115:
  het lijkt mij inderdaad een bom onder het stelsel. Nederland doet hetzelfde als Club Med, maar dan vooral met private schulden (i.p.v. staatsschulden) die collectief gedekt worden. Tot nu toe ligt er niemand wakker van dat NL veruit de hoogste hypotheekschuld ter wereld heeft (per inwoner), maar net als bij de begrotingstekorten van ClubMed zal er ooit wel iemand wakker worden en dan zijn de rapen gaar.

 114. Juan Belmonte says:

  @Nhz

  In NL leven we in het paradijs vergelijken met USA.

  Kijk eens hoeveel spaanstaligen in New York twéé banen moeten hebben om te kunnen leven.

  The American dream, el sueño americano 🙂

 115. Juan Belmonte says:

  @117 De rapen worden gaar als SP banken echt gaan afschrijven. Alles wat op de balans staat, staat op die balans, kraait geen haan naar, ales er winsten (en verliezen) zijn, dan is er tromgeroffel.

  Juan hoort nog niks, het is bijna Japans stil, maar de voorsortering (IMF fonds) zou er wel eens kunnen zijn….

 116. Martijn says:

  @lorenzo

  Die afgelopen mooie tijd is prima en iedereen van harte gegund.

  Ik verwacht alleen een hoop gezeur en gejank van mensen als het straks verder misloopt.

  En dat zou onterecht zijn.

  Wie feest moet niet zeuren over de kater.

 117. Martijn says:

  @106

  En als de minste gelegenheid jou een dief maakt vind ik dat niet voor je spreken.

  (Waarom zelf geen ”boef” geworden..)

 118. Pinball says:

  @nhz(116)

  “Da’s het moderne socialisme nietwaar?”

  Nee, dat is niet wat ik bedoel.
  Het zou een systeem moeten zijn waar iedereen het mee eens zou kunnen zijn.
  Hoe dat er uit zou moeten zien, zou ik geen antwoord op kunnen geven.

  Socialisme, kapitalisme, e.d. zijn systemen waar je voor of tegen bent.

  Een systeem van welvaart zou het moeten zijn, voor, ja, de gehele mensheid.

  Nu is de rijkdom van de ene de armoede van de ander, waardoor er onderling conflict ontstaat.
  Dus zeker geen modern socialisme.

  Laten we het een systeem van beschaving noemen…..

 119. Causes to Think about: eCommerce web sites characterize the
  marvel of lucid applied sciences right into a business enlargement.

  It equipped companies to achieve their target markets in a more timely style
  with more related and arranged data. eCommerce sites are a web-based
  store that saves money by eradicating warehouses and outlets opening and maintaining prices.

  Then, the saved money benefits its perspective prospects by
  way of discounts, provides and contests.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*