Klaas Knot: ‘Maximale hypotheek moet verder omlaag’

De maximale hypotheek die huizenkopers in Nederland kunnen afsluiten, moet verder omlaag. Dit zegt de president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, in een interview met Vrij Nederland dat donderdag verschijnt.

Dit jaar is het te lenen bedrag ten opzichte van de woningwaarde al verlaagd naar 106 procent. Maar dit is nog steeds een ,,enorm hoge ratio” volgens Knot, die zich grote zorgen maakt over de hoge huizenschulden in ons land. ,,In het buitenland zijn percentages boven de 80 procent zeer ongebruikelijk.”

Knot: ,,Meer kunnen lenen dan het aankoopbedrag is een typisch Nederlands fenomeen, dus ik vind inderdaad dat de ratio van 106 procent verder naar beneden moet.”

Lees verder op Z24.nl

Share Button
Tagged with: , ,
159 comments on “Klaas Knot: ‘Maximale hypotheek moet verder omlaag’
 1. Suzanne says:

  Ons land had er anders uitgezien als Klaas Knot er al eerder had gezeten, in plaats van Wellink.

 2. ll says:

  De ratingburo’s staan aan de poorten van de AFM en DNB 😉

 3. SchuurHuurder says:

  Zou geweldig zijn als dit ingevoerd zou worden. Hypothetisch met de huidige huizenprijzen, 20% aanbetaling en 6% kosten koper bij een prijs van € 230k komt op ongeveer een aanbetaling van € 60k.

  Gezocht: Henk en Ingrid die dit kunnen aftikken.

  Dit zal de prijsverlaging heel hard versnellen.

 4. El pedro says:

  AFM en DNB. Het gaat snel zo. Al wil ik liever spreken van normalisering van de huizenprijzen. Klinkt iets vriendelijker. Maar dan nog ik word van dom in de laatste 8 jaar naar lijkenpikker nu afgeschilderd.

 5. Vedder says:

  @2 ll
  Inderdaad.

  Hoe platvloers het ook mag klinken, het draait toch allemaal weer om macht. Bij de DNB zijn ze al die jaren natuurlijk ook niet achterlijk geweest. Die hebben echt wel de risico’s gekend maar kennelijk was de druk van nationale belangenbehartigers tot voor kort nog altijd groter dan de druk van buiten. Nu ze uiteindelijk in het vizier van de rating agency’s komen wordt ter elfder ure de koers gewijzigd.

 6. Tufkaj says:

  El pedro,

  Herkenbaar. En je bent zuur bovendien. Terwijl het slechts een educated guess is om niet de grootste financiele blunder van je leven te begaan. Voor iemand van mijn leeftijd (33) was het op goed geluk in het ondiepe duiken, of zure lijkenpikker worden.

 7. Rexpat says:

  Dat lijkt me een uitstekende maatregel en zal de huizenprijzen weer doen normaliseren..

  Echter;

  Wat te doen met de al bestaande hypotheken? De “Spread” tussen waarde van het onderpand en hypotheek zal dan steeds meer uit elkaar gaan lopen.

  Klopt het dat de renteaftrek voor het onverkochte huis tot 2016 blijft bestaan?
  Als dat zo is worden mensen gestimuleerd om niet het verlies te nemen of het huis in de verhuur te doen omdat het niet voldoende oplevert (fiscaal gecalculeerd).

  De spread wordt voor hen alleen maar groter, hun “verlies” groter en straks de uitgestelde executie zeer heftig.

  Op deze manier worden huizen die op de markt hun rol zouden moeten vervullen (huur en/of koop) daar kunstmatig weggehouden..

 8. Heiny says:

  In een tijd van stijgende huizenprijzen is het niet onlogisch om iets meer te kunnen lenen, want het idee dat door de automatische prijsstijging je die lening toch gaat overstijgen is gewoon logisch.

  Maar in een tijd van prijsdalingen zal het ook net zo logisch zijn minder te kunnen lenen dan de waarde van het huis en het verschil bijgespaart moet worden.

 9. renren says:

  Wel allemaal > 15 jaar te laat.
  Trouwens die dubbele aftrek van het 2e huis dat al 3 jaar te koop staat. Dat mag het eerst verdwijnen.

 10. Timo says:

  @10: ik begrijp niet dat de huizenhandelaren als malafide worden afgeschilderd. Hoe kun je nou beweren dat een verkoping bij afslag een te lage prijs opleverde door kartelvorming? Als het huis de prijs waard was, dan had iemand al wel eerder “mijn” geroepen.

 11. Henk says:

  @4 El Pedro; ” Maar dan nog ik word van dom in de laatste 8 jaar naar lijkenpikker nu afgeschilderd.”
  Helemaal mee eens, dat voelt beroerd, ik weet zelf ook niet hoe daar mee om te gaan.

  Twee punten:
  1) Let wel de mensen die nu in de problemen zitten zijn inderdaad slachtoffer, maar wel van hun eigen daden, daar kun jij niets aan doen.
  2) Het klinkt bot, maar ik heb het idee dat er maar weinig mensen echt zelfstandig kunnen nadenken. Met name de hoger opgeleide mens is ingesteld op reproduceren. Dat is mijn verklaring van het kudde gedrag de afgelopen 15 jaar.

 12. Claude says:

  Kadaster: Daling geregistreerde verkochte woningen in november 2011

  In november 2011 registreerde het Kadaster 9.494 verkochte woningen. Dit is een daling van 5,8% ten opzichte van november 2010 (10.079). Vergeleken met oktober 2011 is er sprake van een lichte stijging van 0,4%. Het Kadaster registreerde toen 9.453 verkochte woningen.

  Woningtypen
  Van de verschillende woningtypen doet de grootste daling zich voor bij de hoekwoningen met 9,3% in vergelijking tot november 2010. Vrijstaande woningen laten als enige een stijging zien van 8,1%.

  Provincies
  De provincie Flevoland laat als enige een – lichte – stijging zien in het aantal geregistreerde verkochte woningen ten opzichte van november 2010 (0,9%). De grootste daling doet zich voor in de provincie Friesland (-23,2%). In de provincie Utrecht is het aantal ongewijzigd.

  Hypotheken
  Het aantal geregistreerde hypotheken in november 2011 nam met 17,7% af ten opzichte van november 2010, van 21.751 naar 17.892.

  Executieveilingen
  In november 2011 vonden 281 executieveilingen plaats. In november 2010 waren dat er 232.

 13. Claude says:

  Gemiddelde hypotheeksom november was 269k tegenover 292k in juli voor de nieuwe bankencode. Dat is bijna 10% in vijf maanden. En dan hebben we het over hypotheken, dus ook vernieuwde hypotheken en niet per se over nieuwe huizen. 269k is het niveau van medio 2006. Eerlijkheidshalve: Jaar-op-jaar is de daling minder.

 14. Tufkaj says:

  Claude,

  5.8% minder verkocht dan vorig jaar. De verlaagde overdrachtsbelasting heeft de boel goed vlotgetrokken!

 15. jan says:

  Het valt niet mee voor de hypotheekverslaafden dat ze hun huis niet meer als pinautomaat kunnen gebruiken op kosten van de belastingbetalers.Als de normen in nederland gelijk worden aan het buitenland dwz max 80 % lenen dan gaat er nog minstens 40 % van de prijzen af. Hoe langer de struisvogels in den Haag de zeepbel in stand houden , des te groter de problemen in de toekomst worden. Maar omdat Donner , Opstelten en nog meer van die profiteurs hypotheken hebben van ruim een miljoen zal er wel niet veel veranderen. Het plukken van huurders , spaarders en gehandicapten is nu eenmaal eenvoudiger voor die boeven

 16. TP says:

  De Rabobank is door Fitch afgewaardeerd dit heeft o.a. te maken met financieringsproblemen op lange termijn.

  Zou dit effect hebben op het verstrekken van hyphotheken.

 17. Daphne says:

  Go Knot!

 18. deutsche Mark says:

  ,,In het buitenland zijn percentages boven de 80 procent zeer ongebruikelijk.”

  Dat is wel wat overdreven.
  Het komt in Dld. behoorlijk vaak voor, dat er meer dan 80% geleend wordt. Ikzelf deed dit bijvoorbeeld.
  Dan wordt het lenen een paar tiende% duurder, en er wordt strenger naar de verhouding inkomsten/hypotheekhoogte gekeken. Bij bijv. 60% lenen hoeft de bank minder streng te zijn, omdat het onderpand meer zekerheid biedt. Er dreigt bij gedwongen verkoop dan geen restschuld.

  Van 106% eerst maar eens naar 95% terug, en kk uit eigen zak. Dat zou al een leuke stap in de goede richting zijn.
  Ipv 60k€ moeten Henk&Ingrid dan ~30k€ meebrengen. Die hebben ze meestal ook niet. De gevolgen blijven dus vrijwel hetzelfde.

 19. magnum says:

  Al die onder water hypothekers gaan in no time:
  a. meer rente betalen ; en
  b. naar de hoek bijzonder beheer bij de bank verkassen.
  c. geen kant meer op kunnen als de hypotheek verlengd moet gaan worden en ze een ‘take it but you better leave offer’ gaan krijgen

  Mogen alleen blijven zitten zolang de onderwater hypotheek in de boeken van de er minder trashy uitziet dan een ongedekt pee elletje van hetzelfde bedrag

  Als bank is het i.p.v. direct de boel met een persoonlijke lening veel slimmer om mensen eerst richting rente verhoging te rollen en zo dicht mogelijk langs de afgrond duwen om te kijken waar er nog geld uit familieleden naar binnen kan rollen.

  Als je de restschuld in 10! jaar mag aflossen zijn de lasten al rap ruim 1,5% netto per maand in jaar 1 van de totale schuld. (25k = ca. 420 en 60k = 900)
  Dat is voor veel mensen einde woon career

  Kunnen ze op die leegstaande industrie terreinen al die onderwater hypothekers niet een stukje tailerpark grond gaan verhuren. Caravan van 20-30k d’r op.

 20. ll says:

  @ magnum 20, over onderwaterhypotheken, een exacte beschrijving zoals het ging in de jaren ’30 in de States, kijk naar het verleden en je leert voor de toekomst 🙂

 21. floor says:

  David Stockman’s thoughts on the coming European train wreck.

  The real story of the present is the shadow banking system, the unstable and massive repo market, and the apparent daisy chain of hyper-rehypothecated collateral. It looks like the sound bite version amounts to the fact that the European banking system is on the leading edge of collapse for the whole system. These institutions are by all evidence now badly deficient of the three hallmarks of real banks–deposits, capital and collateral.
  BNP-Paribas is the classic example: $2.5 trillion of asset footings vs. $80 billion of tangible common equity (TCE) or 31X leverage; it has only $730 billion of deposits or just 29% of its asset footings compared to about 50% at big U.S. banks like JPM; is teetering on $500 billion of mostly unsecured long-term debt that will have to be rolled at higher and higher rates; and all the rest of its funding is from the wholesale money market , which is fast drying up, and from repo where it is obviously running out of collateral.

  Looked at another way, the three big French banks have combined footings of about $6 trillion compared to France’s GDP of $2.2 trillion. So the Big Three french banks are 3X their dirigisme-ridden GDP. Good luck with that! No wonder Sarkozy is retreating on France’s AAA and was trying so hard to get Euro bonds. He already knows he is going to be the French Nixon, and be forced to nationalize the French banks in order to save his re-election.

  By contrast, the top three U.S. banks which are no paragon of financial virtue–JPM, BAC, and C–have combined footings of $6 trillion or 40% of GDP. The French equivalent of that number would be $45 trillion. Can you say train wreck!

  It is only a matter of time before these French and other European banks, which are stuffed with sovereign debt backed by no capital due to the zero risk weighting of the Basel lunacy, topple into the abyss of the shadow banking system where they have funded their elephantine balance sheets. And that includes Germany, too. The German banks are as bad or worse than the French. Did you know that Deutsche Bank is levered 60:1 on a TCE/assets basis, and that its Basel “risk-weighted” assets are only $450 billion, but actual balance sheet assets are $3 trillion? In other words, due to the Basel standards, which count sovereign and other AAA assets as risk free, DB has $2.5 trillion of assets with zero capital backing!

  This is all a product of the deformation of central banking and monetary policy over the last four decades and the destruction of honest capital markets by the monetary central planners who run the printing presses. Furthermore, this has fostered monumental fiscal profligacy among politicians who have been told for years now that the carry cost of public debt is negligible and that there would always be a central bank bid for government paper. Perhaps we are now hearing the sound of some chickens coming home to roost.

  The facts speak for themselves. Thanks to David Stockman for sharing these insights.

  http://www.zerohedge.com/contributed/big-3-french-bank-assets-triple-frances-gdp-according-david-stockman?page=1

 22. RealisT says:

  Dus even de belangrijkste zaken en voorstellen van de afgelopen week op een rijtje:

  – HRA moet worden afgebouwd/afgeschaft
  – tot max. 80% lenen
  – banken hebben moeite met het (verplicht) aantrekken van kapitaal en lenen steeds minder uit.
  – officiele inflatie is al 3% (in werkelijkheid is het natturlijk veel hoger); rentekosten gaan oplopen
  – diverse andere vaste kosten voor de burger gaan flink stijgen
  – Euro zakt flink in waarde
  – kabinet moet nog eens bijna 10 miljard bezuinigen
  – ratings van ‘stabiele’ landen en banken afgewaardeerd
  – Economie in een recessie
  – vooruitzichten zijn somber
  – geen geld voor deeltijd-WW
  – aantal werklozen stijgt

  Dwars daar doorheen loopt natuurlijk ook nog de Eurocrisis.

  Perfect storm…

 23. Merijn Knibbe says:

  Om Klaas Knot nog maar eens te hulp te schieten:

  * Wie een nieuwbouwhuis koopt betaalt (ongeveer) 19% BTW
  * Bestaande huizen vielen onder 6% overdrachtsbelasting, nu natuurlijk 2%

  Lang verhaal kort: mensen hebben in dit land dus hypotheken afgesloten en sluiten ze nog af om hun belasting te betalen. Ik ben niet een van de panikeerders als het om de Euro-tekorten gaat (het geconsolideerde tekort in het Eurogebied is zo ongeveer de helft van dat in de VS of het VK en is de afgelopen twee jaar snel kleiner geworden). Maar we moeten natuurlijk wel netjes boekhouden: de gedeelten van de overwaarde van de hypotheken die bedoeld waren om BTW/overdrachtsbelasting te betalen moeten eigenlijk bij de Nederlanse staatsschuld worden opgeteld (niet als het huis in plaats van de hypotheek overwaarde heeft).

  @24: bij de inflatie wordt de daling van de huizenprijzen en de aandelenprijzen niet meegerekend, de werkelijke inflatie is dus geringer dan die 3%. Echt, met 1 Euro kun je nu meer huis/meer aandelen kopen dan drie maanden geleden. Overigens zullen we het met elkaar eens zijn dat we in Nederland direct moeten stoppen met het verhogen van de huren, die nu vooral worden verhoogd omdat de hypotheekrente-aftrek de prijs van bouwgrond omhoog stuwt.

 24. asd says:

  @23 (Floor) voorlaatste alinea artikel: Je gelooft je ogen niet als je dat leest. Moet David Stockman c.s.( plus Goldman Sachs met zijn invloed indertijd op Papalaatmelos, Draghi en Monti) en hun Raubtier- en Kasinokapitalismus dat beweren?

 25. Get a Life! says:

  Goed dat dhr. Knot de media wekelijks overspoelt met pittige uitspraken.
  Ter inspiratie voor volgende week is het misschien zinvol een soortgelijke uitspraak te doen over de zorgwekkende hoogte van de NHG-grens.

  Op dit moment wordt je als potentieel koper niet gestimuleerd om eigen vermogen in te brengen bij de aanschaf van een woning (uitzonderingen als de bijleenregeling daargelaten).

  Juist doordat die NHG grens op 10x modaal is gesteld kom je als koper al snel in aanmerking voor de maximale rentekorting op een hypotheek. Als aanvullende maatregel op het het aanpakken van de HRA door aflossen te stimuleren lijkt het me zinvol de drempel voor de NHG-grens te verlagen en meer treden voor rentekorting op de financiering te bieden wanneer meer eigen vermogen wordt ingebracht.
  Hoe meer inbreng aan eigen vermogen, hoe lager de hypotheekrente!

 26. Nothus says:

  Dhr Knot doet keurig wat hem opgedragen wordt. De overheid wil meer geld tegen lage rente kunnen lenen, en heeft dus even geen enkele behoefte aan concurrentie van huizenleners.

 27. ll says:

  @ Nothus LOL 😉

 28. Vedder says:

  @26 Merijn Knibbe
  Hoe kijk jij aan tegen het verhaal van Stockman op zerohedge waaraan hierboven gerefereerd wordt? Als ik ‘t goed begrijp vind hij Basel een lachertje en is het aandeel vreemd vermogen van Duitse en Franse banken in werkelijkheid een veelvoud van hoe ze nu worden weergegeven.

 29. Dow Jones says:

  Ronald Gerritse van de Autoriteit Financiële Markten en Klaas Knot van De Nederlandsche Bank roepen op tot verdere reductie van de financieringsmogelijkheden. Klaas Knot heeft het nu zelfs over maximale hypothecaire financiering van 80% van de aanschafwaarde, iets waar NHZ, ikzelf en andere welingelichte forumleden ons hier al een tijdje sterk voor maken.

  Ik zou bijna de woorden aanhalen van een van ‘s werelds belangrijkste en invloedrijkste filosofen: “Het is volbracht.”

  Maar laten we niet te snel gemakzuchtig worden. DNB en AFM hebben geen politieke macht, en hun adviezen zijn nog niet direct beleid. Uit woorden van de Grote Blonde Roerganger bleek gisteren ook weer dat het democratische principe in een land waar 54% van de bevolking in een koophuis woont, wel eens de ondergang van dat land kan worden. Als de bevolking het wil, zal het gebeuren. Dat is toch democratie?

  Laten we – voor Nederland – hopen van niet…

  Cheerio,

  Dow Jones

 30. tinus says:

  Rutte deed eerdere opvattingen van Knot ook af als “het is maar een mening”.

 31. Henk says:

  @31 Dow Jones, de meerderheid wil inderdaad geen maximale hypothecaire financiering van 80% van de aanschafwaarde. Net zo goed als dat men in Griekenland ook niets wilde.

  Ik ben bang dat we nu in Nederland met hoge snelheid naar het punt gaan dat we worden gedwongen door externe machten, lees kapitaalmarkt. Waarschijnlijk zijn we al te laat met herstructureren en kunnen we alleen nog maar wachten op een harde klap.

 32. Dawg says:

  floor,

  Ik kan maar niet begrijpen dat er niet veel meer verbijstering en woede valt te bespeuren over de m.i. criminele lichtzinnigheid waarmee bankbestuurders hun banken met een idioot lage solvabiliteit hebben opgezadeld en over de in dit opzicht volkomen falende toezichtshouders.

 33. Rexpat says:

  Henk,

  Die harde klap: des te eerder des te beter.

  De verliezen moeten genomen worden en dan weten we tenminste met zijn allen waar we aan toe zijn.

  Dan hebben we heer helderheid en ontstaan er nieuwe gezonde evenwichten..

  wat we nu met zijn allen in stand houden is gebaseerd op de hoop dat er een grote “invisible hand” alles weer goedmaakt. Ben echter wel bang dat als we met zijn allen hopen op die invisible hand we waarschijnlijk al het slachtoffer zijn van de survival of the fittest. Zo wordt economie onderdeel van de biologie. Ben benieuwd welke modificaties dit in onze genen teweeg zal brengen…

 34. nhz says:

  Merijn Knibbe: bij de inflatie wordt de daling van de huizenprijzen en de aandelenprijzen niet meegerekend, de werkelijke inflatie is dus geringer dan die 3%. Echt, met 1 Euro kun je nu meer huis/meer aandelen kopen dan drie maanden geleden.

  maar vind je dat dan belangrijk? Aandelen is iets voor mensen met geld over, en huizen worden niet gekocht maar gefinancierd. Het enige wat dus telt zijn de financieringskosten (per maand). Spaargeld daalt trouwens ook ieder jaar in koopkracht, gecorrigeerd voor inflatie en belasting, dat wordt ook nergens meegerekend.

  Get a Life!: Juist doordat die NHG grens op 10x modaal is gesteld kom je als koper al snel in aanmerking voor de maximale rentekorting op een hypotheek.

  inderdaad, helemaal als de prijzen straks door stijgende rente blijven zakken. Dan is de NHG straks 15-20x modaal, heeft 99% van de kopers een NHG hypotheek en wordt het risico voor de overheid van een faillissement van het WeW nog vele malen groter. Maarja, het levert wél stemmen op en dat is het enige dat telt voor het stemvee in de Tweede Kamer.

  Get a Life!: Hoe meer inbreng aan eigen vermogen, hoe lager de hypotheekrente!

  ja, dat zou in een normale markt vanzelf zo zijn; bij ons is het precies andersom: hoe minder inbreng van eigen geld, hoe lager de netto kosten. En dan snappen ‘deskundigen’ nog niet waar die record schuldenbubble vandaan komt …

  Maar wees gerust: EU en CDA graai-professor Eiffinger garanderen dat de komende recessie zeer mild zal zijn en binnen een jaar over is. Dus niks vraagprijs van dat huis verlagen, gewoon een jaartje langer volhouden op kosten van de Belastingdienst en het komt allemaal goed!! Fijn dat we een onbeperkte voorraad van dit soort clueless spindoctors hebben …

  Nothus: De overheid wil meer geld tegen lage rente kunnen lenen, en heeft dus even geen enkele behoefte aan concurrentie van huizenleners.

  onjuist, de rente die de overheid betaalt wordt door heel andere factoren bepaald; voorlopig tenminste.

  Vedder: Als ik ‘t goed begrijp vind hij Basel een lachertje en is het aandeel vreemd vermogen van Duitse en Franse banken in werkelijkheid een veelvoud van hoe ze nu worden weergegeven.

  De Europese Commissie maakte vandaag nota bene bekend dat ze met een plan komt dat moet voorkomen dat de striktere Basel normen de kredietverstrekking beperken, door gewijzigde regels voor hoe banken de balans vaststellen. Hint, hint … alles mag, de ergste shit mag voor het volle pond op de balans blijven, als is het vier keer gere-hypotheceerd. En anders kun je het als bank altijd nog bij de ECB omruilen voor gegarandeerde staatsobligaties, waar dankzij de nieuwe EU besluiten niemand ooit nog verlies op kan maken (in ieder geval niet als institutionele belegger). Mark to Fantasy gaat een nieuwe ronde in in de EU.

  Dow Jones: Als de bevolking het wil, zal het gebeuren. Dat is toch democratie?

  precies, ieder volk krijgt de leiders die het verdient en de blonde roerganger lijkt me een duidelijke hint van wat komen gaat. Lekker samen verzuipen in hun eigen luchtkasteel; wel jammer dat de resterende minderheid onverdiend een onevenredig deel van de ellende moet gaan dragen.

  Dawg: criminele lichtzinnigheid waarmee bankbestuurders hun banken met een idioot lage solvabiliteit hebben opgezadeld

  gezien de regelgeving van de politiek was dit beleid volstrekt logisch en voorspelbaar. Dat banksters doorgaans psychopaten zonder een greintje verantwoordelijkheidsbesef zijn (afgezien van de eigen portemonnee) dat weten we, waarom zou je verwachten dat ze het risico voor de samenleving meenemen in het beslissingen? Hier kom je pas vanaf als banken weer wortelen in de samenleving, als de bankdirecteur zijn klanten bij wijze van spreke voortdurend op straat (of desnoods op Facebook etc.) tegenkomt. Ze staan nu volstrekt buiten de samenleving en de politiek zorgt dat ze onbeperkt hun gang kunnen gaan. Haal de politieke bescherming weg en het is gedaan met al die megabanken; de echte schuldigen zijn m.i. de politici (en impliciet dus ook de kiezers die op hen stemmen).
  __________________

  OT: het zoveelste bewijs dat de stoere jongens van de bouw verwende kleuters zijn. Deze sector is zo volledig vergroeid met de overheidstiet dat ze blijkbaar niet beter weten dan met dit soort domme voorstellen te komen 🙁

  Bouw wil compensatie extra zorgkosten

  Een wijziging van de Zorgverzekeringswet gaat de bouw miljoenen kosten. Maar de sector heeft het al zo moeilijk dat zij dat er niet bij kan hebben. De NVB, de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers, roept minister Edith Schippers van Volksgezondheid op de wijziging terug te draaien of de bouw compensatie te geven.

  Door de wetswijziging gaat per 1 januari de bijdrage die bedrijven per werknemer moeten betalen voor de zorgverzekering in veel gevallen omhoog, aldus de NVB. ,,Kleine bedrijven moeten rekenen op een kostenstijging van 7500 euro, oplopend tot enkele miljoenen voor de grote bouwbedrijven.”

 35. nhz says:

  Rexpat: De verliezen moeten genomen worden en dan weten we tenminste met zijn allen waar we aan toe zijn.

  ze moeten ook genomen worden door de juiste partijen, namelijk degenen die deze verliezen veroorzaakt hebben. Kortom, geen schijn van kans dat dat gaat gebeuren.

  Ik denk dat de kans heel groot is dat de verliezen terechtkomen bij wie NIET meedeed in de grote Ponzi games van de politiek. Met als gevolg nog meer moral hazard: ‘je bent een rund als je niet met de hypotheek stunt’.

  Wat genetica betreft, ik ben er van overtuigd dat de politiek al heel veel negatieve invloed heeft gehad op degenenpool, o.a. via uitkeringen voor wie niet wil werken, het ‘stimuleren van economische zelfstandigheid van de vrouw’, ‘hoger onderwijs voor iedereen’ en talloze andere (doorgaans ‘socialistische’ maatregelen). Menselijk gedrag is in miljoenen jaren geevolueerd, je moet niet de illusie hebben dat je dat straffeloos in enkele tientallen jaren kunt bijbuigen naar een of ander socialistisch (of communistisch, kapitalistisch enz.) ideaalmodel. Survival of the fittest is trouwens ook erg strijdig met het onbeperkte recht op gratis medische zorg …

 36. snorkel says:

  Als ik nu even op de hompage van http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/ kijk dan staan daar de volgende berichten op een rijtje:

  – Klaas Knot (DNB) zegt…
  – Ronald Gerritse (AFM) zegt…
  – Geert Wilders (PVV) zegt…
  – Kees de Kort (BNR) zegt…
  – Ed Nijpels (VVD) zegt….
  – Ger Jaarsma (Kredietbank NL) zegt…

  Er wordt geen huis mer verkocht, maar één ding hebben we in ieder geval geen gebrek aan op de NL huizenmarkt: MENINGEN! 😉

  PS, in het NL politieke poldermodel betekent dat over ‘t algemeen dat er iets aan zit te komen en dat de massa moet worden voorgemasseerd

 37. FT says:

  ll:
  De ratingburo’s staan aan de poorten van de AFM en DNB

  Inderdaad, ook mijn eerste reactie was “waar komen al die verstandige opmerkingen ineens vandaan”.

  Overigens het is mij de afgelopen dagen/weken opgevallen dat het realiteitsbesef bij veel mensen begint aan te komen. Veel mensen willen in een discussie nu ook wel de andere kant van het verhaal horen. Voorheen werd je uitgelachen of weggehoond.
  Ik heb nu de afgelopen dagen al 3 keer uitgelegd dat “huren van de bank (is aflossingsvrij)” helemaal geen investering in je zelf is. Maar net als huren ook geld weggooien is. En ja ik gebruik deze benamingen ook echt 🙂

 38. dr.t says:

  38 Snorkel,

  Denk niet dat ze in Den Haag onder de indruk zijn van Kees de Kort zolang hij zijn vreselijke platte accent niet weet te verhullen.

 39. Dawg says:

  ll,

  Een centrale bankier zal de laatste zijn om ons te vertellen dat het geld volgend jaar heel veel minder waard zal zijn. De strenge praatjes van Draghi zijn voor de buhne, maar hebben weinig te betekenen als de Europese banken werkelijk zo insolvabel als her en der wordt beweerd.

 40. RealisT says:

  Merijn Knibbe:
  bij de inflatie wordt de daling van de huizenprijs en de aandelenprijzen niet meegerekend, de werkelijke inflatie is dus geringer dan die 3%.

  Waarom zou je nu ineens de (licht) dalende huizenprijs moeten meenemen in het inflatiecijfer? Dat werd bij mijn weten toch ook niet gedaan toen de prijzen elk jaar enorm stegen?

  Bovendien koop je niet elke week of maand een huis. De transactievolumes zijn nu ook nog eens laag, terwijl de meeste eigenaren blijven zitten met gelijkblijvende rentelasten. De overige kosten voor levensonderhoud en bijdragen stijgen voor iederen (dus ook huurders en echte eigenaren) wel gestaag.

 41. Dawg says:

  dr.t,

  Klopt, manipulatie en beeldvorming doen het daar vaak beter dan argumenten.

 42. floor says:

  @Dawg
  Het mag misschien enigszins paranoïde klinken, maar ik heb m’n spaarrekening leeg gehaald.
  Something is going on.

 43. Frans says:

  haha! Je krijgt niet alleen bij aankoop van een huis met de maffia te maken, ook bij gedwongen verkoop!http://www.rtl.nl/xl/#/u/2ef2449c-c85d-4410-8925-47b319e57d64/

  Klaas Knot: net zo’n fiancieele terrorist als zij voorganger. Denk je nu werkelijk dat ze op zo’n plaats iemand anders neerzetten?
  Als het aan Klaas Knot ligt wordt het ESF meteen tot zo’n 1 biljoen opgehoogd (wat overigens een fractie van wat werkelijk nodig is zal blijken te zijn), dus bijprinten tot in het oneindige.

 44. nhz says:

  snorkel: PS, in het NL politieke poldermodel betekent dat over ‘t algemeen dat er iets aan zit te komen en dat de massa moet worden voorgemasseerd

  nou ja, behalve dan dat 99,9% van Nederland niet eens weet dat er een site als huizenmarkt-zeepbel bestaat, laat staan dat het onderwerp ze interesseert. Hoe je nog meer hypotheek kunt krijgen, of onder de NHG restschuld uit kunt komen of kunt frauderen met je WBV woning, dát zijn interessante onderwerpen.

  ll: Draghi wil géén Ponzi

  tijd om zijn ontslag in te dienen dan, lijkt me.

  Dawg: Een centrale bankier zal de laatste zijn om ons te vertellen dat het geld volgend jaar heel veel minder waard zal zijn.

  precies. tip: goud is in de aanbieding momenteel, al zou het kunnen dat er nog een echter kerstuitverkoop achteraan komt 🙂

  Frans: Als het aan Klaas Knot ligt wordt het ESF meteen tot zo’n 1 biljoen opgehoogd (wat overigens een fractie van wat werkelijk nodig is zal blijken te zijn), dus bijprinten tot in het oneindige.

  ja, dat doet wel weer vermoeden dat het uiteindelijk alleen om de belangen van de banksters gaat.

  OT: vanavond de VPRO TV over de ‘BV Ik’, de jonge generatie. Misschien interessant gezien de positie van de jonge generatie op de huizenmarkt, en dan bedoel ik vooral de behoefte aan ‘instant satisfaction’ en de benadering van het leven als een computerspelletjes waarbij je altijd maximaal moet inzetten, en valsspelen vanzelfsprekend geoorloofd is.

 45. Frans says:

  @ 30 Vedder:
  Natuurlijk is Basel een lachtertje: de hele financieele wereld gaat nergens meer over.
  Herinner Dexia die net door de stresstest was gekomen en vervolgens failliet was.

 46. Frans says:

  @floor: tuurlijk! Ik heb uit principe ook mijn geld van de bank gehaald: ik steun geen terroristische organisaties!

 47. floor says:

  @Frans
  Helemaal waar, had Dawg gisteren al opgemerkt.
  Maar dat printen gebeurd pas wanneer de banken geklapt zijn.

 48. Frans says:

  By the way: mooi moment om goud te kopen als je nog veel Euri hebt liggen. Volgens Santa (Jim Sinclair) kan de bodem van wel eens bereikt zijn in de afgelopen daling van de prijs van goud)
  Wel fysiek kopen: derivaten zijn een no go area.
  Euri en later USD is een zeer riskante bezitting!
  Volgens bepaalde mensen zijn zelfs aandelen niet veilig: ik denk dat dat wel zal meevallen.

 49. Frans says:

  @ floor: het printen is al in volle gang, alleen wordt het anders genoemd.

 50. Frans says:

  Verder uitgelegd: op het moment dat de ECB staatsobligaties koopt die niemand anders tegen een redelijke rente wil kopen, met andere woorden de markt schat het risico levensgroot in, dus het is junk, dan koopt de ECB dus staatspapier wat nooit meer zal worden verkocht. Het fabeltje gaat dat het allemaal een liquiditeitsprobleem is: inderdaad, dan is het geen geldbijdrukken. Het openbare geheim is echter dat het een solvabiltiteits probleem is. Dat betekend dus dat het om geldrukken gaat en niets anders.

 51. floor says:

  @Frans
  Zal mij aan mijn achterste oxideren of het terroristen zijn en principes heb ik tegenwoordig niet zo veel meer mee indien het om lijfsbehoud gaat.
  Een voordeel voor de huizenmarkt, wanneer die banken crashen kunnen al die welles en nietes uitspraken van politici regelrecht de vuilnisbak in.
  Zijn we daar in ieder geval van verlost, kan heel Nederland eens echte marktwerking gaan ervaren.

 52. Frans says:

  Liquiditeitsprobleem: we hebben het geld wel, maar het zit vast, of we verdienen het wel in de toekomst. (tijdelijk probleem)
  Solvabilteitsprobleem: er is structureel geen geld, en er is geen zicht dat dit in de toekomst er wel is.(Structureel probleem, geen oplossing meer mogelijk)

 53. Frans says:

  @ floor: jammer maar helaas: het systeem wordt zo lang mogelijk overeind gehouden tot “ze” besluiten het te laten klappen, of dat het onhoudbaar is.
  Wat jij ervan gaat merken is dat op alle mogelijke manier het leven moeilijker wordt.
  In feite zijn (bijna?) alle banken al failliet. De huizenmarkt is onderdeel van het grotere geheel.
  Het is wel van belang om te begrijpen dat we in een wereld leven waar de machthebbers niet in jouw en mijn belang handelen, maar in het belang van de grote bedrijven en de banken. Inderdaad moet je nu je instellen op zelf overleven.

 54. Dawg says:

  floor,

  Ik zou het zeker niet paranoïde willen noemen. Het is de waanzin van het monetaire beleid die de burger dwingt tot dit soort maatregelen.

  Dat depositogarantiestelsel geeft natuurlijk een mooi vals gevoel van veilgheid, maar je kan je afvragen of dat stelsel nog gaat werken bij een massale implosie van de banken. Om nog maar te zwijgen van opnamerestricties terwijl de autoriteiten een monetaire reset aan het uitwerken zijn. Argentijnen weten daar bijvoorbeeld alles van. Probleem blijft wel dat je, ook al heb je die flappen van de bank gehaald. nog steeds onderhevig ben aan het beleid van centrale banken die met elkaar verwikkeld zijn in een spelletje currency debasement.

 55. Peter2 says:

  El pedro:
  AFM en DNB. Het gaat snel zo. Al wil ik liever spreken van normalisering van de huizenprijzen. Klinkt iets vriendelijker. Maar dan nog ik word van dom in de laatste 8 jaar naar lijkenpikker nu afgeschilderd.

  Je mag dan oprecht concluderen dat die mensen super egocentrisch zijn en denken. Als je van echt nadenken wil spreken in dit geval dan. Er zijn huisdieren de evenwichtiger in elkaar steken!

 56. nhz says:

  Frans: Het openbare geheim is echter dat het een solvabiltiteits probleem is. Dat betekend dus dat het om geldrukken gaat en niets anders.

  ??? een solvabiliteitsprobleem los je per definitie niet op met geld drukken; zelfs banksters snappen dat …

  floor: Zal mij aan mijn achterste oxideren of het terroristen zijn

  je weet toch wel dat je zelf een potentiële terrorist bent als je met meer dan een paar duizend euro kontant rondloopt?

  Dawg: Probleem blijft wel dat je, ook al heb je die flappen van de bank gehaald. nog steeds onderhevig ben aan het beleid van centrale banken die met elkaar verwikkeld zijn in een spelletje currency debasement.

  precies, da’s alleen nuttig als je denkt dat je het straks weer veilig terug kunt brengen bij de bank, of als je zo weinig spaargeld hebt dat je in een paar maanden alles uitgeeft.

 57. Peter2 says:

  Timo:
  @10: ik begrijp niet dat de huizenhandelaren als malafide worden afgeschilderd. Hoe kun je nou beweren dat een verkoping bij afslag een te lage prijs opleverde door kartelvorming? Als het huis de prijs waard was, dan had iemand al wel eerder “mijn” geroepen.

  Als “vreemden” die komen bieden geïntimideerd worden en gedwongen worden mee te doen aan het prijsafspraak systeem, dan is er duidelijk een strafbaar feit gepleegd. En ik hoef toch niet uit te leggen dat tegen elkaar opbieden tot hogere prijzen zou leiden.

  Het ontkennen, zoals je lijkt te toen, is niets begrijpen van hoe prijzen gevormd worden en het principe en doel van een veiling.

 58. nhz says:

  Peter2: dan is er duidelijk een strafbaar feit gepleegd.

  behalve dan dat dit blijkbaar niet strafbaar is in Nederland ;( De enige manier om ze aan te pakken is dan via de NMa, die alleen lachwekkende boetes uitdeelt 🙁

 59. Peter2 says:

  @57:

  Nog even toevoegen:

  Als de NMA geen boete mag opleggen wil dat nog niet zeggen dat er geen strafbaar feit is gepleegd waar vervolging op mogelijk is. Intimidatie is voor zever ik weet, gewoon strafbaar.

  Maar een geïntimideerd individu heeft natuurlijk minder slagkracht dan een grote organisatie en zal het gevecht om persoonlijke redenen niet snel aandurven.

  Geeft overigens mooi aan dat het vastgoed wereldje ook echt een maffia wereldje is. In mijn ogen is de politiek en iedere serieuze deelnemer daaraan ook hoofdelijk verantwoordelijk voor het constant spekken en steunen van een criminele wereld.

  Geen straf kan te hoog zijn!

 60. Peter2 says:

  Ok, de NMA mag dus WEL een boete opleggen, maar dat is dan niet voor intimidatie, maar voor kartelvorming.

  Blijft de weg nog steeds open voor een moedige geïntimeerden koper om er een strafzaak van de maken. Als dat al niet kan gebeuren is het einde zoek in Nederland. Dan is de maffia, intimidatie, afpersing, valsheid in geschifte en alles wat er aan vastzit feitelijk gelegaliseerd.

 61. floor says:

  @Dawg
  Denk dat de dollar het voorlopig langer uit gaat houden dan de euro, dus…………..
  Ik weet het, het is speculeren, maar ja ik word gedwongen toch?

 62. hugo says:

  Toch leuk om te zien dat de NL staat weer geld uittrekt voor de terroristen van het IMF.

  ”Nederland leent het IMF 17 miljard euro, als uitvloeisel van de afspraken van de eurotop van vorige week.”

  ”Het geld wordt geleend door De Nederlandsche Bank; de Staat geeft een garantie af aan DNB ter omvang van de lening.”
  http://www.nu.nl/economie/2694731/nederland-leent-imf-17-miljard-euro.html

  Of is dit weer zo een prachtige deal dat NL dat 20x geleveraged terug kan lenen mocht dat nodig zijn?

 63. dalen says:

  @ “het printen is al in volle gang, alleen wordt het anders genoemd.”

  Waarom zou je het printen? Het is een kwestie van de digitale komma verplaatsen.

  @ 56

  “je weet toch wel dat je zelf een potentiële terrorist bent als je met meer dan een paar duizend euro kontant rondloopt?”

  Dat is met de Europese Spaarrenterichtlijn die op 1 juli 2005 in werking is getreden dusdanig geregeld dat je geen kant meer op kan.

  Daarnaast heb je de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft)van is 1 augustus 2008. Dagelijks komen er nieuwe regels bij en AMvB’s ivm de WID/MOT ofwel de Wet identificatie bij dienstverlening.

  Iedere nieuwe cliënt is een potentiële dief, boef, terrorist enz. Kost je uren om alles te checken en archiveren.

  Jan Kees staat aan de grens met snuffelhonden. Nee niet voor drugs, contant geld: dat is levensbedreigend.

  Dankzij de idiote Amerikanen, zelf de grootste schurken van deze aardkloot.

 64. Steven says:

  en waarom werd het pas in 2009 ontdekt? Ik zou bij een veiling niet eens willen kopen met 50 procent korting of zo. Die mensen die in dat veiling-complot zaten, zitten nu misschien zelf in de problemen met huizen die ze niet kunnen verkopen met winst. Dus dat gratis geld hield op en dan gaan er opeens een paar praten (of janken?)

 65. nhz says:

  Peter2: Als de NMA geen boete mag opleggen wil dat nog niet zeggen dat er geen strafbaar feit is gepleegd waar vervolging op mogelijk is. Intimidatie is voor zever ik weet, gewoon strafbaar.

  ik las in een ander artikel dat het NIET strafbaar is. Weet niet of het klopt, maar bangmaken mag ongetwijfeld als je in de juiste kringen verkeert.

  Peter2: Geeft overigens mooi aan dat het vastgoed wereldje ook echt een maffia wereldje is.

  één van de bekende vastgoed magnaatjes in mijn stad is erom bekend dat hij ooit bij iemand die dwars lag een afgehakte paardekop in bed liet bezorgen. Nooit veroordeeld natuurlijk, niemand durfde genoeg te praten om de veroordeling rond te krijgen. Dat nivo dus …

  dalen: Dankzij de idiote Amerikanen, zelf de grootste schurken van deze aardkloot.

  precies, en daar zijn ze ook wat verder gevorderd, zie o.a. de nieuwe wetgeving die één dezer dagen door de senaat gaat, en die de overheid het recht geeft om iedere amerikaan zonder opgaaf van reden, voor onbeperkte termijn, zonder enige rechten (zoals een advocaat of een proces) op te sluiten. Alleen de verdenking van terrorisme is al voldoende; we weten al hoe makkelijk ze daar in Nederland mee strooien, laat staat daar. Ik twijfel er niet aan dat dat hier ook komt. Bijvoorbeeld in de vorm die een kennis van mij al lang geleden voorspelde: nog even en er gaat groot alarm af als je in de supermarkt probeert kontant te betalen. De schaapjes zullen het braaf accepteren en klappen als je door een zwaar bewapend overvalteam wordt afgevoerd.

  OT: net een stukje gekeken naar die VPRO documentaire over ‘BV Ik’. Ik ga het niet uitkijken want ik moet er van kotsen, verschrikkelijk wat een corpsballen in het kwadraat allemaal (corpsbal is wat we zo iemand in de jaren ’80 noemden …). Ik hoop dat deze generatie op de huizenmarkt de broodnodige levenslessen graat krijgen. Dus vooral niet helpen of WSNP, allemaal keihard failliet laten gaan en desnoods levenslang afbetalen. Helemaal verdiend. Ik snap alleen niet waarom de VPRO hier mee komt, want het is overduidelijk ook hun eigen achterban van jonge leeftijd die zo denkt.

 66. Ralph says:

  Steven:
  en waarom werd het pas in 2009 ontdekt? Ik zou bij een veiling niet eens willen kopen met 50 procent korting of zo. Die mensen die in dat veiling-complot zaten, zitten nu misschien zelf in de problemen met huizen die ze niet kunnen verkopen met winst. Dus dat gratis geld hield op en dan gaan er opeens een paar praten (of janken?)

  Dan ben je ook niet bijzonder slim. Deze woningen zijn juist de woningen die nu nog verkocht worden omdat deze veel goedkoper worden aangeboden worden i.v.t. woningen van particulieren. Een beetje particulier met wat geld opzij zou nu prima via de veilingen woningen kunnen kopen voor de verhuur om in de toekomst weer uit te ponden.

  @38 Klopt. De HRA gaat aangepast worden, dat is eigenlijk al meer dan een jaar bekend (en eigenlijk ook al deels in werking gesteld).

 67. Steven says:

  aan Ralph

  Bij een veiling weet je nooit precies wat je koopt dus zit gewoon een risico aan. 50 procent is misschien inderdaad overdreven. (dan win je gemiddeld vast wel als je er tientallen koopt). Maar IK zou niet naar zo’n veiling durfen en dan te bieden voor één huis. (dan wacht ik liever een paar jaar: keus en tijd genoeg)

 68. tufkaj says:

  nhz: ik las in een ander artikel dat het NIET strafbaar is. Weet niet of het klopt, maar bangmaken mag ongetwijfeld als je in de juiste kringen verkeert.

  Bedreiging = wetboek van strafrecht 285, afpersing = 317.
  Zonder aangifte is de kans alleen klein dat er een onderzoek wordt gestart. De NMA gaat niet over het strafrecht maar privaatrecht bij mijn weten.

 69. Vedder says:

  37 nhz
  Wat een kul van die genenpool. Het lijkt me hoogst onwaarschijnlijk dat ‘Uitkeringen voor wie niet wil werken, ‘stimuleren van economische zelfstandigheid van de vrouw’, en ‘hoger onderwijs voor iedereen’ de kans op overleven gedurende en tot aan het einde vd reproduceerbare leeftijd van mensen heeft verbeterd. Overigens, in de evolutieleer wordt met ‘Survival of the fittest’ aangeduid dat het organisme dat het meest is ‘aangepast’ (Engels: ‘fit’) aan zijn omgeving de beste overlevingskansen heeft. Niet het organisme dat het meest fit/gezond/sterk is. Het is geen sterkste-man verkiezing.

  40 dr.t
  Wat heb je toch met de Kort?

  45 Floor
  Waar heb je je spaarcenten gelaten? De vraag is hier vaker gesteld, maar wat is momenteel een veilig(er) uitwijkhaven?

 70. Dawg says:

  floor,

  Ja, iedereen die wat te verliezen heeft wordt, of ie het nu leuk vindt of niet, tot een speculant gemaakt.

  ‘k Zit zelf, voor zover mogelijk en eigenlijk tegen wil en dank, in het gele metaal. ‘k Ben razend dat het zover heeft moeten komen maar probeer maar niet teveel ruimte te geven aan die woede: don’t get mad, get even.

  De dollar. Is eigenlijk nog wrakker als de euro, maar zolang als de wereld die munt als de reservevaluta beschouwt komen de Yanks er mee weg. (En anders sturen ze hun ijzerwinkel wel op je af) De meeste analyses die een mondiale financiele ineenstorting van de munten voorzien komen uit op de dollar als de “last man standing”. Mede daardoor zou voor de definitieve ineenstorting van het dollarimperium de dollarkoers zelfs nog flink kunnen oplopen. Timing is dus, zoals altijd, alles. Take care en succes.

 71. Steven says:

  aan Vedder (69)

  en bij survival of the fittest zou een leeuw grandioos van ons winnen. Alleen omdat we juist sociaal zijn kunnen we samen een leeuw doden wanneer we willen. Nu hebben we alleen een groot banken probleem: hoop dat we dat ook even samen oplossen. Survival of the fittest slaat ook op een groep. Het zou belachelijk zijn om zo te denken bij mieren bijv. De fittest mierenhoop zal surviven (niet de sterkste mier). Dat neemt niet weg dat allerlei verzwakkende maatregelen waar NHZ op doelt de maatschappij als geheel dus geen goed doet.

 72. tufkaj says:

  Ik zit ook voor een deel in goud + zilver. Ik zie het als een shit-hits-the-fan protectie. In alle andere scenarios ga ik uit van verlies op die belegging, maar dat verlies neem in voor lief in een tijd waar je niet weet wat je spaar-euro’s gaan doen.

  Het is me ook opgevallen dat goud zwaar gemanipuleerd lijkt te worden. Het is net zo “markt” als de woning”markt” lijkt het haast 😉

 73. floor says:

  @Dawg
  Oei, dat gele metaal en deflatie, dat zijn de redenen dat ik hier ooit mn naam veranderd heb, aantal lieden zaten mij teveel te bashen ivm afwijkende mening.
  Dus dat gele metaal krijg je mij voorlopig niet voor.
  Ik bedoel maar, indien het toch naar de -tig duizend dollar gaat nog genoeg tijd om in te stappen.
  Voorlopig zie ik de dollar up gaan en tegen de tijd dat ik denk dat die uptrend ook aan z’n einde is ga ik dat gele spul weer eens bekijken.
  @Vedder
  Heb ik jou ook gelijk antwoord gegeven.

 74. Ralph says:

  Steven:
  aan Ralph

  Bij een veiling weet je nooit precies wat je koopt dus zit gewoon een risico aan. 50 procent is misschien inderdaad overdreven. (dan win je gemiddeld vast wel als je er tientallen koopt). Maar IK zou niet naar zo’n veiling durfen en dan te bieden voor één huis. (dan wacht ik liever een paar jaar: keus en tijd genoeg)

  Totaal niet mee eens. Het is duidelijk dat je wel enige kaas van het gehele proces gegeten moet hebben. Maar dan kan je zelfs op een gemiddelde woning een zeer leuk rendement behalen in enkele weken/maanden.
  Met lang wachten ga je, denk ik, teleurgesteld worden denk. Kijk maar eens hoe hard het in Zweden ging (beide kanten op).

 75. Steven says:

  deflatie is uitgevonden tijdens de goud-standaard. Kan me niet voorstellen dat we meer kunnen kopen straks voor papier behalve huizen en aandelen. (papiergeld drukt men her en der gewoon bij als het zo uitkomt): ik zou daar niet op gokken.

 76. Ralph says:

  Steven:
  aan Vedder (69)

  en bij survival of the fittest zou een leeuw grandioos van ons winnen. Alleen omdat we juist sociaal zijn kunnen we samen een leeuw doden wanneer we willen. Nu hebben we alleen een groot banken probleem: hoop dat we dat ook even samen oplossen. Survival of the fittest slaat ook op een groep. Het zou belachelijk zijn om zo te denken bij mieren bijv. De fittest mierenhoop zal surviven (niet de sterkste mier). Dat neemt niet weg dat allerlei verzwakkende maatregelen waar NHZ op doelt de maatschappij als geheel dus geen goed doet.

  Survival of the fittest is alleen niet meer relevant, zowel in biologische als in sociaal-economische zin. Dit oude concept toepassen op de huidige situatie gaat dan ook gegarandeerd niet (meer) werken. Kijk om je heen, men gaat langzaam maar zeker van dit hele concept af. Occupy Wallstreet en het internet zelf zijn hier beide enorm goede voorbeelden van.

 77. Vedder says:

  71 Steven
  Ik snap wel wat nhz bedoelt, ik merk alleen op dat het als een tang op een varken slaat om de evolutie daar bij te betrekken. That’s all. Maar we raken off-topic 😉

 78. Francois says:

  Daar staat wel tegenover dat het in sommige landen gebruikelijk is om flink gesteund te worden in het sparen, denk aan het Oostenrijkse Bausparvertrag, waar je tegen soepele voorwaarden een aanzienlijk hypotheekbedrag kunt krijgen als je gespaard hebt (overigens niet voldoende voor een rijtjeshuis in de randstad). Ik weet niet precies hoe het werkt, maar misschien dat de overheid een extra garantstelling biedt boven het onderpand, zodat een geldschieter een zeer grote mate van zekerheid heeft. Daarmee worden risico’s beperkt gehouden. Het zou dan ook goed zijn dat we geleidelijk het ene systeem (lenen) afbouwen en het andere systeem (sparen) opbouwen. Maar hoe langer we dit monster in leven laten, hoe lastiger het wordt om ervan af te komen. Inmiddels lijkt mij het mantra van de coalitie-partijen ‘niet erover praten, dat creëert onrust’ uitgewerkt, ze moeten het alleen zelf nog doorkrijgen in de ivoren toren op het binnenhof. Iedereen voelt aan dat de klap komt, dus politiek, kom met een plan voor de huizenbezitters, mn met aflossingsvrije- of spaarhypotheken, de huurders en degenen die op termijn willen kopen, en ga niet langer door met die achterhaalde pre-2007 praatjes en kletsverhalen over ‘de rekening niet willen doorschuiven’! Daar prikt iedereen die nog geen huis gekocht heeft maar dat wel binnen tien jaar wil doen echt wel doorheen.

 79. Apeldoorn says:

  Kijker aan zet: Het H-woord is weer terug: http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/18/kaz-vragen-insturen.xml

  Gelukkig is de VEH of de NVM niet in de uitzending om kletspraat te verkondigen aan het volk. Er zal desondanks weinig nieuws verteld worden verwacht ik.

 80. floor says:

  @Francois
  Vergeet die overheid maar, overheid gaat het grote probleem worden, is het al trouwens, overheid moet aan het volksinfuus.
  Eigen broek ophouden wordt noodzaak en ik ben bang dat daar wat jaartjes overheen gaan voordat de survivalende fittests zich daar aan aangepast hebben.
  Dus probeer bij de kopgroep te horen, dat biedt het meeste perspectief.

 81. Dawg says:

  floor,

  Ik heb noch de kennis, noch de pretentie om anderen beleggingsadviezen te geven. Voel me speculant tegen en heug en meug en wilde slechts aangeven hoe ik het dilemma heb opgelost. Als mijn strategie daarnaast ook wat collateral damage bij de valsmunters van het bankengilde berokkent, hoe minuscuul ook, is dat mooi meegenomen. Mijn keuze voor het gele ijzer steunt op de volgende overwegingen:

  * Bij een deflationaire collaps de financiele sector wordt weggevaagd en tastbare zaken dan nog de enige mogelijkheid zijn om vermogen in aan te houden. Na een collapse zal het vertrouwen in papier wellicht ook zo laag zijn dat goud weer een of andere monetaire rol gaat spelen.

  * Het alternatieve scenario is blijven printen om onze schulden maar heel te houden. Waar dat op uit gaat draaien hoef ik verder denk niet toe te lichten.

  Risicofactor blijft de rentestand. Gaat die nog naar een realistische niveau dan is de beer los op de goudmarkt en is Dawg de lul. De kans daarop schat ik echter niet zo hoog in omdat een dergelijke rentestand onmiddelijk het deflationaire scenario zou inroepen.

  Ga vooral op je eigen inzichten en instincten af. En dat zeg ik dan zonder een spoortje van cynisme.

 82. Cinelux says:

  Er wordt in de mainstream media en hier gedacht dat huizen op de executieveilingen een koopje zijn.Dit is echter een verkeerd beeld.Ik volg de veiling in Den Haag al drie jaar en heb in het verleden verschillende biedeingen gedaan op huizen, maar met alle kosten erbij valt het voordeel zwaar tegen.Ik snap soms ook niet hoe ze met de geboden prijzen en kosten nog winst kunnen maken in een moeilijke markt.Het wordt pas interessant wanneer de interesse op de veilingen ook terug gaat lopen.

 83. Ralph says:

  floor:
  @Francois
  Vergeet die overheid maar, overheid gaat het grote probleem worden, is het al trouwens, overheid moet aan het volksinfuus.
  Eigen broek ophouden wordt noodzaak en ik ben bang dat daar wat jaartjes overheen gaan voordat de survivalende fittests zich daar aan aangepast hebben.
  Dus probeer bij de kopgroep te horen, dat biedt het meeste perspectief.

  Als ik zou moeten gokken geef ik het huidige politieke stelsel (zou bijna durven zeggen mondiaal) nog maximaal 10 jaar. De huidige en aankomende generaties denken dusdanig anders dan de huidige politieke garde en hun marionetten dat het wel anders ‘moet’ gaan. Alles m.b.t. de economie vandaag de dag versneld dit proces alleen maar, volgens mij. Maar je hebt natuurlijk meer dan gelijk dat het merendeel van het probleem van politieke aard is.

 84. floor says:

  Hier nog een leuke van ZH, misschien toch maar even goed inslaan voor de Kerst?
  Zoals ik al eerder meldde, something is going on.
  http://www.zerohedge.com/news/australian-banks-given-one-week-prepare-european-meltdown

 85. nhz says:

  Ralph: Een beetje particulier met wat geld opzij zou nu prima via de veilingen woningen kunnen kopen voor de verhuur om in de toekomst weer uit te ponden.

  ja dat deden ze in de VS 1-2 jaar na de bubbletop ook volop, de meeste van die durfals zijn nu failliet. Vallende messen vangen heet dat op de beurs.

  Vedder: Het lijkt me hoogst onwaarschijnlijk dat … de kans op overleven gedurende en tot aan het einde vd reproduceerbare leeftijd van mensen heeft verbeterd.

  het is voldoende als je beïnvloed in hoeverre bepaalde mensen zich wel of niet voortplanten. Ik zal er maar niet verder op in gaan want voor je het weet is het politiek incorrect. Met evolutietheorie (en de vele dwalingen/beperkingen daarin) ben ik m.i. prima op de hoogte want dat hoort een beetje bij mijn vak.

  Dawg: Mede daardoor zou voor de definitieve ineenstorting van het dollarimperium de dollarkoers zelfs nog flink kunnen oplopen

  maar op een gegeven moment wordt de dollar dus waardeloos; misschien wel van de ene op de andere dag. Dus geen slechtere store of value denkbaar.

  Steven: en bij survival of the fittest zou een leeuw grandioos van ons winnen.

  dat hangt vanzelfsprekend af van de omgeving en andere omstandigheden 🙂

  floor: Ik bedoel maar, indien het toch naar de -tig duizend dollar gaat nog genoeg tijd om in te stappen.

  da’s waar, maar wanneer ga je dan instappen, bij 20.000 dollar?

  floor: Voorlopig zie ik de dollar up gaan en tegen de tijd dat ik denk dat die uptrend ook aan z’n einde is ga ik dat gele spul weer eens bekijken.

  da’s misschien wel binnen enkele dagen 🙂

  Ralph: Occupy Wallstreet en het internet zelf zijn hier beide enorm goede voorbeelden van.

  ja, zolang het internet werkt, de hele moderne 24-uurs economie en het sociale vangnet blijven functioneren. Dat is nou precies de reden dat ik denk dat het wél heel erg mis gaat met de genenpool: we selecteren op mensen die optimaal floreren onder de huidige omstandigheden, die onhoudbaar zijn op langere termijn. Daar gaan we zwaar spijt van krijgen, zeker weten.

  Vedder: Ik snap wel wat nhz bedoelt, ik merk alleen op dat het als een tang op een varken slaat om de evolutie daar bij te betrekken.

  evolutie hier puur in de zin van het veranderen van de genenpool en eventuele gevolgen daarvan; of je dat evolutie wilt noemen hangt af van welke interpretatie daarvan je aanhangt (punctuated equilibrium etc). De oorspronkelijke versie van Darwin is al lang achterhaald, tenzij je die alleen in heel algemene zin interpreteert nl. dat er zoiets als ‘evolutie’, verandering is.

  floor: Eigen broek ophouden wordt noodzaak en ik ben bang dat daar wat jaartjes overheen gaan voordat de survivalende fittests zich daar aan aangepast hebben.

  precies, dat is wat ik ook bedoelde.

  Cinelux: Het wordt pas interessant wanneer de interesse op de veilingen ook terug gaat lopen.

  ik begreep van een aantal mensen die het in mijn regio volgen dat de vastgoed maffia inmiddels wegblijft bij de meeste duurdere panden (zeg maar boven NHG grens); wat dat betreft is er nu wel een verandering te bespeuren.

 86. nhz says:

  floor: Zoals ik al eerder meldde, something is going on.
  zerohedge.com/news…re-european-meltdown

  is wel grappig dat ze moeten voorbereiden op een daling van EU vastgoed met maximaal 30%. Die gaan nog zwaar stressen als straks Nederland echt aan de beurt is 🙂

 87. floor says:

  Pff, het houdt niet op vandaag op ZH, hier nog eentje.
  Ook al neem je de helft maar serieus, blijft er plenty over om je op korte termijn zwaar ongerust te maken. Ik kap ermee voor vandaag, good night
  http://www.zerohedge.com/news/revised-efsf-draft-shows-italy-spain-responsible-one-third-european-bailout-funding

 88. Frans says:

  @66 nhz: hahaha! Ik heb ook een paar stukjes gekeken van de VPRO uitzending. Precies dit soort leeghoofden heeft de bank nodig. De ononzelen, de egocentrischen.
  Inderdaad: Zum Kotsen!

 89. Frans says:

  O.K. ik kan blijkbaar weer posten. Op een of andere manier was dit weer eens niet mogelijk deze avond.
  @nhz: inderdaad printen helpt niet, maar dat maakt de elite niet uit.
  @goud: eerlijk gezegd vind ik het een spuuglelijk goedje en verafschuw ik het. Toch maar wat van gekocht. De rest zilver: Love it!

 90. ymo/ce says:

  Dawg,

  Ja natuurlijk, behalve als je fysieke edelmetalen gekocht hebt van je spaarcentjes.

 91. Frans says:

  @ nhz: ik krijg ineens een ingeving: de jeugd die je hebt gezien in de VPRO uitzending doet me erg denken aan The American Dream! Precies die instelling.
  Je weet wat George Carlin daarover zei:
  “do you know why they call it the American dream? Because you have to be asleep to believe in it!”

 92. Frans says:

  @ Dawg: proberen te timen en gokken op een tijdelijk hogere USD is waanzin: dat is pas echt gokken.
  Goud & Zilver (fysiek)is de enige veilige weg vanwege hun intrinsieke waarde. Je hoeft alleen maar te bestuderen wat er zich aan het afspelen is om te weten dat je geld nergens anders veilig is.

 93. ll says:

  Stop met klagen en zorg dat je klaar bent voor moeilijke tijden……….. ;), want op een dag komt er geen geld meer uit de muur……..

  http://www.nrcnext.nl/blog/2011/12/08/op-een-dag-komt-er-geen-geld-meer-uit-de-muur/

 94. tinus says:

  Subtiele satire, die VPRO docu over de twintigers.

 95. Vedder says:

  89 tinus
  Zo heb ik het er ook naar gekeken idd. Schitterend, dat stuk waar die twee ondernemers van twintig stamppot zitten te prakken met pa & ma en over social media en marketing acties beginnen. Ik zat eigenlijk te wachten op het moment dat Arjan Ederveen in beeld kwam.

 96. grootgrondbezitter says:

  @dawg

  Zijn hier geen mensen met een eigen huis en een hypotheek? Wij hebben het grootste deel van het spaargeld gebruikt om (extra) af te lossen op de hypotheekschuld. Daarnaast ook een stuk grond gekocht om evt groente te kunnen verbouwen. Ik zeg niet dat het beter of verstandiger is dan goud kopen, maar het is wel een alternatief.

 97. Dim says:

  @Vedder: Heb gisteren ook zitten genieten van de “De BV Ik”. Was een bijzondere mix tussen feit en fictie. Als het een extra lange aflevering van ‘dertig minuten’ was, had ik het geloofd.

 98. nhz says:

  Frans: de jeugd die je hebt gezien in de VPRO uitzending doet me erg denken aan The American Dream!

  ja, dat is niet toevallig denk ik gezien de US-gedomineerde media (internet voorop) en het totaal gebrek aan kritisch nadenken bij deze generatie.

  Vedder: Ik zat eigenlijk te wachten op het moment dat Arjan Ederveen in beeld kwam.

  🙂
  ik vrees helaas dat de docu niet zo bedoeld was; volgens mij is de VPRO al een paar jaar het spoor kwijt, de uitzendingen van ‘Tegenlicht’ zijn de laatste tijd ook onbenullig in het kwadraat. Misschien gaan ze net als de andere omroepen nu vol voor commercie, en hebben ze ontdekt dat dit soort onzin goed verkoopt bij hun publiek. De oude VPRO generatie heeft de TV misschien al lang geleden ingeleverd bij de milieustraat, of veranderd in een aquarium of artistiek kunstwerk.

 99. nhz says:

  OT: it’s official!! Piraat Piet Hein is voortaan onderkoning van Nederland; kan hij vanuit zijn nieuwe toppositie iedere wetgeving die zijn tophypotheek kan aantasten de nek omdraaien. Ik reken op een nieuwe strafexpeditie om de zilvervloot van spaarders en huurders te kapen, en zo de BV Polderluchtkastelen nog een tijdje langer boven water te houden.

 100. Scheefwoner says:

  Ik heb ook met verbazing naar deze docu van de VPRO gekeken, wat een psycho wereld is dit aan het worden!

  Zijn dit de starters die de woningmarkt uit de ellende moet halen? Uithuilen bij de psycholoog omdat de “druk” om te presteren te groot is. Een schop onder je reet zou beter helpen. Een generatie die op hun twintigste al zoveel eisen stelt en die depri wordt als ze te weinig “hyves-vrienden” hebben. Ik kan het niet meer volgen.

 101. Scheefwoner says:

  floor:
  @Dawg
  Het mag misschien enigszins paranoïde klinken, maar ik heb m’n spaarrekening leeg gehaald.
  Something is going on.

  floor,

  totaal niet paranoïde, groot gelijk. Ga zelf ook actie ondernemen. 2,4% minus 1,2% rendementsheffing geeft 1,2% rendement (zonder inflatie gerekend want dan is het helemaal huilen) dus voor 1,2% rendement mogen de banken jouw spaargeld hefbomen in meerdere hypotheken. Ik ga er mee kappen en ben blij dat ik niet de enige ben.

 102. Scheefwoner says:

  Hier nog een leuke, BNP Paribas was de bank die in augustus 2011 nog verkondige om soepeler met de hypotheekvoorwaarden om te gaan. Vanaf januari 2012 kappen ze er helemaal mee op de hypotheekmarkt.

  Dus minder concurrentie op de hypotheekmarkt zou betekenen dat de overige aanbieders de hypotheekrente kunnen verhogen.

  http://www.iex.nl/Column/69315/De-huizen-en-hypotheekmarkt-in-2012.aspx

 103. Vedder says:

  94 Scheefwoner
  Prachtig idd, die meid die op de diva zat vond ik nog wel leuk/sympathiek eigenlijk, maar die therapeute… foei, foei, de ene na de andere open deur werd ingetrapt, had het idee dat het de ‘patiënt’ meer werd aangepraat dan wat anders.

 104. Scheefwoner says:

  En dan het beste nieuws van vandaag: ATTA makelaars
  failliet.

  Dit is die club die onder een hoedje met PWS heeft gespeeld in de grote miljoenenfraudezaak.

  Boontje komt om z’n loontje.

  http://www.bouwenwonen.net/news/bedrijfread.asp?id=29988&content=Atta-Makelaars-failliet

  http://www.leodekleijn.nl/2009/09/30/de-zonnekoninkjes-van-de-corporaties/

 105. RealisT says:

  nhz,

  Wat een verrassing! Kunnen ze straks eventueel in een parlementaire enquête weer fijn roepen dat niemand dit zag aankomen.

  Zomaar nog een paar zaken die ‘niemand’ zag aankomen:

  Deense bank: Houd rekening met verdieping crisis

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/50/houd-rekening-met-verdieping-crisis.xml

  IMF-chef waarschuwt voor jaren ’30 toestanden

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/50/imf-chef-waarschuwt-voor-jaren-30-toestanden.xml

  Grieken verwachten toch faillissement

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/50/grieken-verwachten-toch-faillissement.xml

  Spaanse schuld loopt op

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/50/spaanse-schuld-loopt-op.xml

  Something’s rotten…

 106. dalen says:

  floor, dwag

  “Ik ga er mee kappen en ben blij dat ik niet de enige ben”

  Kan me er iets bij voorstellen maar wat dan?

  Zie nhz nr 56 en mijn opmerking nr 63.

  Terugbrengen wordt lastig. Ook goud inwisselen voor geld of i.d. wordt/is aan banden gelegd.

  Zou niet teveel paniekerige acties ondernemen, althans niet deze. Tenzij het om enkele duizenden euro’s gaat.

  Las vanmorgen ergens dat een man beroofd was door de werkster van 116.000 euro dat hij achter zijn boeken of i.d had verstopt. (kan het bericht niet zo snel vinden)

 107. nhz says:

  Scheefwoner: Een schop onder je reet zou beter helpen.

  misschien komt die nog, als we eerst Donner en zijn vele makkers een flinke schop geven …

  Scheefwoner: Boontje komt om z’n loontje.

  is nog maar de vraag of de schurken zelf er wat van merken; meestal is al het geld inclusief de Porsches etc. al weggesluisd naar prive voordat de tent failliet gaat en de schuldeisers merken dat ze getild zijn. De rechter doet daar zelden nog wat aan, bij dit soort lieden weet je eigenlijk al bij voorbaat hoe ze het spelen. Zijn ze ook een deur verderop een nieuw makelaarskantoor gestart toevallig?

  RealisT: Zomaar nog een paar zaken die ‘niemand’ zag aankomen:

  jamaar .. da’s allemaal buitenland. Je verwacht toch niet dat onze parlementariers een mondje over de grens spreken laat staan begrijpen? Zolang een ‘kwaliteitskrant’ als bijvoorbeeld NRC blijft volhouden dat er weinig aan de hand is (enthousiast daarin gesteund door de casametrie profjes etc.) weten ze collectief van niks.

 108. nhz says:

  wordt geen kamikazekoper: Het gemiddeld rendement was €51.000.

  OK, scheefleners worden dus nog steeds slapende rijk dankzij het eigen huis met hypotheek. Kan dat eeuwige gezeik van de NVM, VEH, Vastgoed maffia enz. voor meer steun dan GELIJK over zijn? Dank u!!

  wordt geen kamikazekoper: Woningen die met verlies worden verkocht zijn vaak kort bewoond. Bijvoorbeeld één of twee jaar. Vaak is scheiding de belangrijkste reden om de woning snel weer te verkopen en een verlies te accepteren.

  ik zou zeggen: ‘vaak is scheiding de snelste manier om de woning te verkopen zonder zelf verlies te hoeven maken’

  wordt geen kamikazekoper: De vraag is of deze huishoudens echt last hiervan hebben.

  OK, dus het probleem is NOG kleiner dan het al leek. Waar praten we over?

  wordt geen kamikazekoper: Paul de Vries, senior woningmarkteconoom verbonden aan de TU Delft

  tja, dat hadden we kunnen weten; de afdeling leugen en bedrog op de woningmarkt; zo brutaal dat de NVM het zelf niet eens durft te zeggegn, en lekker betaald van onze belastingcenten. Als de TU Delft nu nog één keer durft te pleiten voor nog meer steun voor de huizenmarkt (de heren doen niet anders), dan stel ik voor dat we de hele faculteit per direct een levenslang Berufsverbot geven.

 109. Steven says:

  aan Frans

  Dat is toch weer een paar duizend euri per werkende. En meer dan ik gespaard heb dit jaar. 🙁

  fijn dat ze het uitgeven aan goede dingen. :)….

 110. nhz says:

  OT: met de kerstperiode voor de deur, een passend lijstje met 50 feiten over de Amerikaanse economie. Shape of things to come, zal ik maar zeggen.
  http://www.zerohedge.com/news/50-economic-numbers-about-us-are-almost-too-crazy-believe
  enkele voorbeelden:

  #20 the median price of a home in Detroit is now just $6000.
  sounds about right …

  #33 The total assets of the six largest U.S. banks increased by 39 percent between September 30, 2006 and September 30, 2011.
  het geld dat wij kwijtraken moet ergens blijven, nietwaar?

  #35 the median net worth for households led by someone 65 years of age or older is 47 times greater than the median net worth for households led by someone under the age of 35.
  no business like boomer business blijkbaar …

  #41 Today, one out of every seven Americans is on food stamps and one out of every four American children is on food stamps.
  goede prognose voor onze voedselbanken, misschien kunnen ze een IPO doen?

  #50 During the Obama administration, the U.S. government has accumulated more debt than it did from the time that George Washington took office to the time that Bill Clinton took office.
  het zou me niet verbazen als voor onze laatste twee kabinetten iets vergelijkbaars geldt als straks de rekening wordt opgemaakt

  prettige kerstdagen alvast 😉

 111. Frans says:

  @ Steven: zo is het haha! 🙂

 112. Frans says:

  @ nhz: ook prettige kerstdagen: laten we ervan genieten zolang het nog kan!
  By the way ik heb een (naar het zich laat aanzien) uiterst effectief tegengif gevonden voor het me bezighouden met “de materie”: elke dag de exercitie doen om me bewust (intens)dankbaar te voelen, als is het maar een paar minuten. Past bij de kerstgedachte, en werkt althans bij mij zeer goed!
  Een goed moment is voor het slapen gaan.

 113. asd says:

  @1 t/m @107: bespeur bij jullie een zekere angst voor de toekomst.

  En dat is niet onterecht gezien de “Schicksalsgemeinschaft”,waarin we met de huidige systeemcrisis zijn komen te verkeren en waar we waarschijnlijk niet meer uit zullen komen. Maar is dat zo erg?

  Immers: opkomst, bloei en verval, toch? Deze bezopen wereld, zoals die zich “ontwikkeld” heeft met speculanten, banksters, makelmannetjes en incompetente politici , moet toch eens afgelopen zijn?

  Zie de parallellen in de lijn: Napoleon, Wener Congres, 1870 – ’71, 1914 -1918, interbellum, 1939 – 1945, 1946 – tot en met de huidige gekte. L’histoire se répète.

  Overigens, nhz, ben je – terwijl ik aan het verhuizen was – lekker bezig geweest. Heb er achteraf wel van genoten, ga zo door!

  Trouwens de dames – en dat zijn zeker geen simpele huisvrouwen, zoals sommigen van zichzelf beweren – kunnen er ook wat van.

  Mijn nieuwe buren hebben vanaf ‘s morgens 11.00 uur een touwtje uit de brievenbus hangen, waarmee iedereen welkom is om koffie te komen drinken.

  Kijk, dat is een vorm van solidariteit, die we op heel andere schaal in de jaren dertig en veertig in de toenmalige samenleving mochten beleven. Daar moeten we weer naar toe.

  Hoe anders dan bijvoorbeeld de verworden mentaliteit van de huidige bumperklevers met hun proletenauto’s op de openbare weg. Ik hoop, dat dat soort lieden en de eerder genoemde categorieën de veranderende tijden goed gaat merken.

 114. Steven says:

  aan ASD

  Touwtje door de brievenbus ken ik als kind ook hoor! en dat in de jaren zeventig in Amsterdam!. Maar vind dat toch een verkeerde kant op discussie. Als banksters het meeste verdienen met rente trekken of gewoon jatten via woekerpolissen of volstrekt foute beleggingen en hypotheken voor vinex shit enz. geeft dat aan de jeugd het idee dat je daar moet wezen en dat met je handen werken of iets ondernemen of specialiseren maar vermoeiend is. We krijgen nou de klap er van (EINDELIJK!!!)

 115. asd says:

  @109 (Steven)

  Ik ben het met je eens, wat ik in feite ook zei.

 116. wilson says:

  Obama was de president die met zijn slogan aankwam: “change”

  en die gaan we zeker meemaken in 2012. Alvast een prettige 2012 voor iedereen.

 117. Steven says:

  aan asd

  ja klopt. ik reageerde te veel op je laatste zin. Van onderaf kan je niet veel verwachten. van een systeemcrisis wel op wat langere termijn (hoop ik)

 118. dalen says:

  Vandaag een hele pagina in het AD “Makelaar maakt vaak luie indruk”.

  NVM erkent het onderzoek.

  Tja dat de makelaardij een branche die geheel overbodig is, ergo een sta in de weg is als je je woning wil verkopen, weten we al jaren en is hier meerdere malen besproken.

  “De vereniging eigen huis denkt dat makelaars het werk simpelweg niet de moeite vinden”.

  Grote ergernissen zijn:

  Bellen nooit terug
  Klant-onvriendelijk
  Neemt nauwelijks de moeite het huis op internet te zetten
  Makelaars doen niets om het huis te verkopen
  enz enz

  Kortom sluiten al die tenten en zonder uitkering fatsoenlijk en eerlijk werk laten doen. Dat laatste zal wel een utopie zijn want het zit klaarblijkelijk in de genen van die gasten.

  Lorenzo en andere wannabe makelaars: kom er maar in

 119. Z says:

  dalen,

  Ik heb nu al heel wat makelaars gezien, ik denk zo’n 50 stuks. Er zaten er 3 tussen welke hun huiswerk gedaan hadden en gewoon eerlijk alle punten van het huis (voor- en nadelen) toelichtten. De rest van de makelaars waren meestal extreem lui en onwetend en een paar juist ronduit leugenachtig.

  De meesten weten niets van het huis op het direct zichtbare na. Vragen over isolatie, vocht of het houtwerk moet je bij de meesten niet aankomen. Pas als jij als potentiële koper wijst op een gebrek, dan bevestigen ze dat nonchalant. Laatst nog een dame die zelfs enigzins geirritteerd zei ‘dat weet ik want ik ben makelaar’ toen ik wees op een rotte deur waar doodleuk overheen geschilderd was. Ik geloofde er niets van dat ze dat wist, dus ik heb toen voor de gein maar een probleem verzonnen (dat die dakisolatie bekend staat om vocht op te nemen) en toen zei ze dat dat klopte en dat er inderdaad vochtproblemen met het dak waren geconstateerd. Pardon? Ze bevestigd mijn bullshit (wat ook echt niet waar is), maar ik krijg daarmee toevallig wel een gebrek te horen die ze me anders verzwegen had!

  Nog zo’n irritante beroepsdeformatie van makelaars: niet meer reageren op een afwijzing (op een bod of naar aanleiding van een bezichtiging) ondanks dat je netjes je argumenten hebt gegeven waarom je er van af ziet. In mijn beroep is het dan normaal dat je een kort bericht terugstuurt waarin je de potentiële klant bedankt voor zijn bericht, het jammer vind maar begrijpt en hoopt elkaar in de toekomst nog een keer te treffen. Maar bij makelaars is de ‘voor jou tien anderen’ mentaliteit er anno 2011 nog steeds niet vanaf gesleten.

 120. dalen says:

  @ 114 z

  Mooi verhaal. Ik denk dat iedereen dit ervaar en wellicht nog erger meemaakt.

  Een mooi voorbeeld is deze

  http://www.funda.nl/koop/scharendijke/huis-47883608-deltastraat-3/

  Ben er deze zomer gaan kijken (vraagprijs was toen hoger). Het blijkt dat het huis volledig aangetast is door betonrot. Vloer is ook 10-20 cm gezakt.

  Makelaar zegt dat het een kleinigheid is van 15.000 euro en dan is alles perfect. Als je dan vraagt naar de offerte dan zegt hij dat hij die niet heeft maar dat het mondeling is toegezegd. Ja ja de hele vloer en wanden moeten er uit.

  Zo heb ik veel meer voorbeelden.

  Ik “daar ligt toch asbest op die schuur”.

  Makelaar “ik zie het niet in de beschrijving staan”

  Kan er een boek over schrijven. Wordt weer kwaad als ik aan die zakken(rollers) denk.

  Stop er mee want het wordt weekend en wil dat niet laten vergallen.

 121. lorenzo says:

  ”Lorenzo en andere wannabe makelaars:”

  Dalen , Man , wat heb jij het moeilijk in je leventje , het kan niet anders . Altijd met personen bezig , hoog en laag een belangrijk issue voor je . Tijd om eens happy te worden ?

  Tip voor Dalen , zorg dat je voldoende kennis hebt om het zelf te doen. Doet je boosheid ook verdwijnen. Echt , het zal helpen.

  Lorenzo , die graag makelaar zou zijn geworden (..) maar de 1 a 2 procent premie niet voldoende vond en dus een belemmering…., wil het populisme in deze nog wel temperen :
  Ik zou menig klant ook lekker laten lopen , ook gaan golfen of anderszijds ( hetgeen van toepassing is.) , immers de maatstaf is nu uitspelen van de makelaar om de hoofdprijs te innen , veel werk bezorgen die niet betaald wordt ( dank convenant ism VEH en consumentenbond) , in een markt waarin niet meer wordt gekocht . Nee , de moeite niet de wekker te zetten .
  Nou , bij deze makelaars en graag gedaan . Enige morele ondersteuning voor jullie was wel een keer op zijn plaats.

 122. lorenzo says:

  115, een te simpele redenering , immers wat weegt zwaarder : de mededelingsplicht of de onderzoeksplicht .Juridisch speelveld , waarin de makelaar zijn hand snel kan overspelen . Makelaar is ook geen kontrakt partij in deze.
  Asbest is nu wel heel interessant : daarbij is de mededelings altijd bovenliggende partij. Anders, de verkoper is altijd aansprakelijk indien koper zich beroept op non-conformiteit.

 123. nhz says:

  asd: Immers: opkomst, bloei en verval, toch?

  ja, dat is volkomen normaal; alleen is dit proces tientallen jaren lang tegengehouden met als gevolg dat we nu een generatie hard achteruit gaan. En ik ben niet meer zo jong … Voor de jonge generatie lijkt de situatie me anders: ze gaan eerst nog een goede les krijgen, en als ze die begrijpen kan het daarna weer opwaarts; als de klimaatcrisis of een WO3 ons voor die tijd niet definitief de das om doet.

  asd: Mijn nieuwe buren hebben vanaf ‘s morgens 11.00 uur een touwtje uit de brievenbus hangen, waarmee iedereen welkom is om koffie te komen drinken.

  ja, dat soort zaken zijn een goed teken net als consuminderen in het algemeen. Maar ja, eind jaren ’90 hadden ze het nogal over de komende ‘Age of Aquarius’ maar tien jaar later is daar niets van te merken, in tegendeel. Je moet dus érg veel geduld hebben om het in de maatschappij als geheel terug te zien.

  wilson: en die gaan we zeker meemaken in 2012.

  bedoel je dat Saint Obama zeker gewipt wordt omdat er van die change helemaal niks terecht gekomen is?

  lorenzo: immers de maatstaf is nu uitspelen van de makelaar om de hoofdprijs te innen , veel werk bezorgen die niet betaald wordt

  dat gebeurt toch overal in de handel, zeker door gewone consumenten? Je moest eens weten wat klanten in de computersector allemaal doen (of deden, want het is voor mij alweer een tijd geleden). Dat ging vaak veel verder dan alleen een ‘gratis bezichtiging’. Makelaars en het meeste wat daar omheen hangt zijn gewoon verschrikkelijk verwende luie donders (op die enkeling die het vak serieus neemt na dan). Ik heb ook de nodige ervaring met makelaars en kan me helemaal aansluiten bij wat Dalen zegt. Wat je zegt over aansprakelijkheid etc. OK, maar dat is maar een fractie van het hele plaatje.

 124. lorenzo says:

  118 . NHZ. zo is het , ik heb ook ruime ervaring met vele commerciele doelgroepen ( de zgn. varkenscylcus ondernemers), dat ze bij tijd en wijle naar de kloten gaan is dan ook een pre in deze tijd. Een grote herschikking is op zijn plaats . Je krijgt wat je verdient.
  Heerlijk , een fantastische tijd gaan we tegemoet.

  ( maar ehhh, de hele dag op een blog hangen heeft niets met luiheid van doen ?)

 125. dalen says:

  @ 117

  “Dalen , Man , wat heb jij het moeilijk in je leventje , het kan niet anders.”

  Integendeel. Goed huwelijk, fijn gezin, financieel onafhankelijk.

  Alleen uitbuiting, afpersing en oplichting zijn zaken waar je bij mij niet mee aan moet komen. En dat zijn zaken die veelal horen bij makelaars, financiële dienstverleners en banken. Dat zijn de redenen dat ik hier post en me inzet in de maatschappij om slachtoffers te helpen en/of te voorkomen dat ze slachtoffer en belazerd worden.

  Zolang jouw branche het niet snapt en het dood normaal vindt, blijf ik er op afgeven.

  Dat jij er kennelijk bijhoort, blijkt uit je egoïstische post.

  ik citeer “Nee , de moeite niet de wekker te zetten.”

  Je wil ook graag de jurist uithangen, lees dan eens het leerstuk “opdracht” Om je te helpen het staat in artikel 400 van Boek 7 BW e.v.

  N.a.v. een onderzoek inzake “opdracht”is er door de minister onlangs een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Misschien nuttig voor je om je te verdiepen in dit onderzoek.

 126. lorenzo says:

  dalen: Alleen uitbuiting, afpersing en oplichting zijn zaken waar je bij mij niet mee aan moet komen. En dat zijn zaken die veelal horen bij makelaars, financiële dienstverleners en banken. Dat zijn de redenen dat ik hier post en me inzet in de maatschappij om slachtoffers te helpen en/of te voorkomen dat ze slachtoffer en belazerd worden.

  Dalen , als jij nu eens begon die naam van mij nu eens niet te noemen , altijd maar met persoontjes bezig, een enorme zwakte . Be happy man.

  (in de psychiatrie is het usance eerst het probleem te onderkennen voordat de behandeling kan beginnen..)

  Meneer zet zich in voor de zwakken , hou toch op man.
  Sinterklaas is er niets bij. Accepteer de wereld , daar ga jij niets aan veranderen . Je zal er onderdeel van uitmaken , believe me.

  Zoals je zegt ”ook de jurist uithangen ” : ik merk vaak op dat je never de materie ingaat , juridisch (…), beetje artikelen strooien…
  Nou ,wel dank voor het artikel , als je er nu 1 van mij verwacht hou ik me aanbevolen !
  Liever heb ik dat je in bovenstaande me inhoudelijk van repliek dient, komt dat nog ? Ik hoop het alleen maar.

  Nou de laatste : dat jij meldt rijk te zijn , mag dat wel ? Ik (die graag makelaar zou zijn geweest) hoef ook niet meer voor een commissie me bed uit ….staan we toch 1-1 . Mischien zien we mekaar nog wel een keer bijdezelfde club (of psychiater) ? Je weet maar nooit.

 127. Okkie says:

  Jonge academici verdienen een triple-A rating aldus Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland.
  http://huizenmarkt.blog.nl/huis-verkopen/2011/12/17/slechte-huizenmarkt-is-voor-iedereen-een-probleem

 128. Peter2 says:

  Makelaar maakt vaak een luie indruk:

  http://www.ad.nl/ad/nl/1100/Consument/article/detail/3080818/2011/12/17/Makelaar-maakt-vaak-een-luie-indruk.dhtml

  En dit is in slechte tijden, kun je je voorstellen hoe het in goede is gegaan! Elke vorm van steunaanvraag en bemoeienis met de politiek kun je op basis van dit onderzoek als waanzin bestempelen.

  In de huidige omstandigheden mogelijk een eigen vermelding waard op dit blog!

 129. tufkaj says:

  Peter2: En dit is in slechte tijden, kun je je voorstellen hoe het in goede is gegaan!

  Dit zie je verkeerd! In goede tijden moest je als makelaar hard werken en trok het vak dus harde werkers. Nu er slechts werk is voor 3000 van de 10000 makelaars is het een prima match dat er luie mensen dat werk doen 😉

 130. V says:

  Okkie:
  Jonge academici verdienen een triple-A rating aldus Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland.
  huizenmarkt.blog.n…edereen-een-probleem

  Ik ben zo’n jonge academicus. Met een studieschuld en de verslechterende arbeidsmarkt verdien ik zeker geen triple-A rating. Maar als ik nu een huis zou kopen dan kunnen ze me gewoon de ‘junk’ status geven.

 131. Peter2 says:

  tufkaj: Dit zie je verkeerd! In goede tijden moest je als makelaar hard werken en trok het vak dus harde werkers. Nu er slechts werk is voor 3000 van de 10000 makelaars is het een prima match dat er luie mensen dat werk doen

  Spindoctor van beroep?

 132. tufkaj says:

  V: Ik ben zo’n jonge academicus. Met een studieschuld en de verslechterende arbeidsmarkt verdien ik zeker geen triple-A rating. Maar als ik nu een huis zou kopen dan kunnen ze me gewoon de ‘junk’ status geven.

  Je leven duurt nog lang en mits je geen totaal overbodige studierichting hebt gedaan denk ik dat je als academicus weldegelijk een goede kredietstatus verdient. Je startsalaris wijkt niet ver af van een schoolverlater die op zijn 18e ging werken, maar na een jaar of 5 verdien je een stuk meer waarschijnlijk.
  Je legt met een hypotheek op die verwachte loonstijging alleen wel vast dat je de komende tijd op “het rechte pad” naar een management-functie bij een groot bedrijf blijft. Mocht je de druk niet aankunnen, of gewoon een jeugddroom willen nastreven is dat funest voor je rating.

  Tegenover de hoge rating zou ook moeten staan dat veel jonge mensen geneigd zijn nog van partner te veranderen en je in deze tijd extra voorzichtig zou moeten zijn als bank om een hypotheek op twee inkomens toe te staan.

 133. tufkaj says:

  Peter2: Spindoctor van beroep?

  Ik weet me steeds beter in te leven in de belevingswereld van de Hukkers, Keij’s, Schiffers en Mulders van deze wereld 🙂

 134. floor says:

  Even over Elco en z’n triple A-rating voor jonge academici, stink er aub niet in.
  Deze zelfde Elco heeft in het bijzijn van één van mijn stuks nageslacht flink af zitten geven op alles wat nog iets alpha achtigs aan het bestuderen was.
  Dus die academici bedoelt ‘ie in ieder geval niet.
  En wat de bêta’s betreft, ik neem aan dat die kunnen rekenen, ook maar niet doen dus.

 135. Maarten says:

  Een jaar geleden met de Open Huizendag wilde ik een appartementje bezichtigen. Het huis in kwestie was blijkbaar slechts tot 13 uur te bekijken ipv 14 uur. Ik belde dus die makelaar omdat ik voor een dichte deur stond. Toen deelde ze dus mee dat het slechts tot 13 uur was. Ik zei, oké… Het was op een zaterdagmiddag, ze deed geen moeite om iets te vragen of aan te bieden om het huis op een ander tijdstip te bekijken!!! Ongelooflijk. Margitte Schoof, huis op de Stadsring 260 A in Amersfoort. Het huis staat overigens nog steeds te koop… Wel bijna 20000 in prijs gezakt.

 136. tufkaj says:

  Ik lees zojuist dat nu ook Wientjes van VNO/NCW zich bij tros kamerbreed heeft uitgesproken voor aanpakken van de HRA.
  De lijst wordt langer en langer…

 137. wilson says:

  @nhz

  “bedoel je dat Saint Obama zeker gewipt wordt omdat er van die change helemaal niks terecht gekomen is?”

  Integendeel. Wij dachten dat deze puppet het woord “change” in positieve zin benadrukte (wat kun je anders verwachten van een pinokkio-achtige elite-vertegenwoordiger die het woord doet?). Die “change” is in volle gang, en de ‘symptomen’ geven duidelijk aan in wiens belangen.

 138. Steven says:

  voor de jonge generatie huizenkopers is het natuurlijk ook makkelijk in de valkuil te stappen. Ze hebben ouders met een mooie pensioenopbouw en een huis dat steeds duurder werd; Of zien dat bij ouders van vrienden en dat is misschien nog wel stimulerender om het anders te doen dan hun eigen ouders die in een lullige huurtussenwoning de dagen slijten (veel allochtonen bijv.). Ik heb er een paar gesproken op mijn werk en zij zien ook een eigen woning als zeer goede investering (niet laag geschoold hoor!). Ik waarschuw ze, maar het bekende antwoord: over lange tijd toch beter dan huurwegsmijten. Ach misschien hebben ze wel gelijk na een hyperinflatie, alleen denk ik dat dan dus de rente knoert hoog is en de bank het huis kan afpakken/terugnemen bijv. (staat niet zo letterlijk in het hypotheekcontract, maar komt er wel gewoon op neer)

 139. Ralph says:

  Steven:
  voor de jonge generatie huizenkopers is het natuurlijk ook makkelijk in de valkuil te stappen. Ze hebben ouders met een mooie pensioenopbouw en een huis dat steeds duurder werd; Of zien dat bij ouders van vrienden en dat is misschien nog wel stimulerender om het anders te doen dan hun eigen ouders die in een lullige huurtussenwoning de dagen slijten (veel allochtonen bijv.). Ik heb er een paargesproken op mijn werk en zij zien ook een eigen woning als zeer goede investering (niet laag geschoold hoor!). Ik waarschuw ze, maar het bekende antwoord: over lange tijd toch beter dan huurwegsmijten. Ach misschien hebben ze wel gelijk na een hyperinflatie, alleen denk ik dat dan dus de rente knoert hoog is en de bank het huis kan afpakken/terugnemen bijv. (staat niet zo letterlijk in het hypotheekcontract, maar komt er wel gewoon op neer)

  Rente hoog? Je kan nu gewoon 5% voor 20 jaar vastleggen. En dat zal nog wel even zo blijven ook. En waarom zou een woning meer waard worden na hyperinflatie? Dan is juist het tegenovergestelde waar. En ze hebben gelijk, op dergelijke lange termijnen is het investering technisch gezien inderdaad veel beter dan huren.

 140. nhz says:

  lorenzo: Een grote herschikking is op zijn plaats . Je krijgt wat je verdient.

  is wel de vraag waar dat op uitdraait, zoals dalen al zegt kun je je afvragen wat het nut van de makelaar vandaag nog is. Nee, ik denk niet dat dat vak ooit nog terugkomt zoals het geweest is. Net als in de computersector trouwens, daar was het pakweg tien jaar geld rapen, daarna concurreerden ze elkaar kapot (enthousiast geholpen door de klanten die vaak alles voor niks willen) en nu zijn vooral nog wat grote spelers over met weinig kennis van zaken en nul komma nul vernieuwing, die bestaan bij de gratie van gratis geld en kartels. Wat er aan innovatieve bedrijven was zit nu misschien nog in de ‘Apps’, maar die hype geef ik ook niet meer dan 5 jaar. Wat dat betreft is bakker of loodgieter voorlopig toch een veiliger beroepskeuze 🙂

  lorenzo: ( maar ehhh, de hele dag op een blog hangen heeft niets met luiheid van doen ?)

  lui zijn en actief meedoen aan de discussie gaat moeilijk samen lijkt me; bovendien wil je wel eens wat anders doen als je toch al een tijdje achter de computer zat voor wat anders 😉

  tufkaj: mits je geen totaal overbodige studierichting hebt gedaan

  daarmee begint tegenwoordig vaak al het probleem …

  floor: Even over Elco en z’n triple A-rating voor jonge academici, stink er aub niet in.

  ja, dat zal wel vooral MBA’s, economen, gogen (spindocters) en dat soort totaal overbodig volk betreffen. Die gaan met de bubble ten onder hoop ik.

  wilson: Die “change” is in volle gang, en de ‘symptomen’ geven duidelijk aan in wiens belangen.

  Ik vertrouwde de man van het begin af aan al niet, en terecht zou ik zeggen. Het was hooguit positief om eens een gekleurde president te zien, maar wat heb je eraan als het van binnen van hetzelfde laken een pak is als de voorgangers. De enige change is wellicht dat hij in een nog wat hogere versnelling richting afgrond koerst.

 141. Steven says:

  aan Ralph

  we zullen zien: ik heb geen glazen bol. Maar de prijzen zakken wel sinds 2008.

 142. Steven says:

  aan Ralph

  en twintig jaar 5 procent betalen aan rente is dus 100 procent! (en die schuld blijft gewoon staan)

  alleen de HRA zorgt voor een doekje voor het bloeden.

 143. ad says:

  eindelijk normalisatie, eindelijk gerechtigheid aan hen die niet konden kopen in de “goede” tijden, en eindelijk faillissement en trailerparken voor zij die dat toen wel konden en een prima doodsvonnis voor zij die net voor de crisis maximaal geleend hebben, zij zijn immers dom en wij zijn allemaal superieur…ik wordt er echt ontoepasselijk en misselijk van…

  de mensen die geprofiteerd hebben kunnen wel wat leiden, prima, de mensen die een normale hypotheek hebben genomen voor de crisis worden genaaid, en alles daarna maakt het niet zoveel uit dat een kleine groep (en dan heb ik het niet over aflossngsvrije hypotheken) genaaid gaan worden.

  gadver..

 144. Steven says:

  aan ad

  ??? Er was een boom in de huizen en dat gaat dus knappen (zie de naam van deze website)

  heb inderdaad een waarde oordeel over diegenen die net gekocht hadden voordat het knapte: fout gegokt! Kan er geen traan om laten.

 145. floor says:

  @Steven
  De kunst is om net zo lang te wachten totdat de rente op 13%+ staat.
  Geen seconde eerder kopen, kan nog een tijdje duren, maar dan heb je ook wat, voor weinig geld en een rente die alleen nog maar down kan.
  En dan wel met je eigen gespaarde centen cash afrekenen natuurlijk.

 146. Scheefwoner says:

  ad:
  eindelijk normalisatie, eindelijk gerechtigheid aan hen die niet konden kopen in de “goede” tijden, en eindelijk faillissement en trailerparken voor zij die dat toen wel konden en een prima doodsvonnis voor zij die net voor de crisis maximaal geleend hebben, zij zijn immers dom en wij zijn allemaal superieur…ik wordt er echt ontoepasselijk en misselijk van…

  de mensen die geprofiteerd hebben kunnen wel wat leiden, prima, de mensen die een normale hypotheek hebben genomen voor de crisis worden genaaid, en alles daarna maakt het niet zoveel uit dat een kleine groep (en dan heb ik het niet over aflossngsvrije hypotheken) genaaid gaan worden.

  gadver..

  ad,

  Niet zo verbitterd, beschouw jouw koophuis als een huwelijk. Op de dag dat je de sleutel kreeg had je toch ook een beetje het gevoel dat je had toen je de trouwring bij je vrouw om de vinger schoof? Een trouwring is rond zodat er geen einde aan zit. Dat einde aan jouw hypotheek is ook ver weg maar dat zijn de keuzes van het leven. Gewoon blijven betalen en uiteindelijk komt het wel goed. Je zet je vrouw toch ook niet zomaar bij het vuil als je haar zat bent?

  En hij weende bitter.

 147. asd says:

  @123 (Steven)
  Inderdaad, zo werkt het nu eenmaal.

  @129 (nhz)
  Zo klaar als een klontje!

  Wat verder de makelaars betreft (tevens @131 dalen):
  die zijn zo dom, weinig intellectueel en zonder moraal, dat het heerlijk is die zo grof mogelijk te bejegenen.

  Sommigen hebben het niet eens in de gaten! Dat is, althans voor mij, iedere keer weer dikke binnenpret.

 148. TulipManIA says:

  Een hoop “wir haben es nicht gewusst” syndroom onder de huizenkopers. Ondanks het feit dat huizen voor bedragen van de hand gingen die vele malen het besteedbare inkomen in NL overstegen, vorige bubbles zoals tulip mania, de eerdere huizencrash in NL en bijv. Japan, doen vele kopers nu maar wat huilie huilie. Gewoon een hoop boter op het hoofd…

 149. dalen says:

  @ 153

  “Niet zo verbitterd, beschouw jouw koophuis als een huwelijk. Op de dag dat je de sleutel kreeg had je toch ook een beetje het gevoel dat je had toen je de trouwring bij je vrouw om de vinger schoof?”

  Als ik dit tegen vrouwtje zeg, slaap ik morgen in de caravan. Begrijp de essentie van je vergelijking maar zij weet hoe ik over een bak met stenen denk, totaal waardeloze massa die in het gunstigste geval tot een molensteen verwerkt is en om je nek hangt.

  Een huis is om in te wonen en een vrouw…….ach vul dat zelf maar in.

 150. Patrick says:

  @152 Floor, zonder twijfel de beste tactiek, maar als dit monetaire circus nog een tijdje gerekt wordt kan het zomaar tien jaar duren voordat de omstandigheden worden zoals jij omschrijft.

  Hoeveel lezers van dit blog die toe zijn aan een ander huis gaan tien jaar wachten? Ik niet…

 151. LEXION says:

  De bv ik is naar mijn mening een goed programma en komt zelfs als veertiger zeer bekend voor. Het gaat in het leven vaak om hoe je je presenteert en hoe je je voordoet. Niet om wie je werkelijk bent.

  Die jongen van 24 is ongelooflijk intelligent en wijs.
  Ik kan daar alleen maar respect voor hebben, voor wat hij zegt. Was ik maar zo wijs op die leeftijd.

  Deze jonge mensen zijn de grote ondernemers van de toekomst. Bij mij kwam die drang om te ondernemen veel later.

 152. nhz says:

  floor: De kunst is om net zo lang te wachten totdat de rente op 13%+ staat.

  13% is wel een beetje extreem, maar ik zou minimaal wachten tot het boven de 10% komt. Bovendien, bij stijgende rente kun je doorgaans tot zo’n 8% gerust in goud blijven zitten, als de rente daarboven komt dan wordt goud meestal minder aantrekkelijk en moet je dus een alternatief zoeken (in de praktijk is de reële rente belangrijker dan de nominale, maar dat is helaas niet zo goed voorspelbaar als zal die de komende jaren vast negatief blijven).

  Scheefwoner: Dat einde aan jouw hypotheek is ook ver weg maar dat zijn de keuzes van het leven.

  wat dat betreft geef ik de voorkeur aan de engelse term ‘mortgage’, dan weet je waar je aan toe bent 🙂

  dalen: Een huis is om in te wonen en een vrouw……

  een huis is om de vrouw aan de haak te slaan of vast te houden? Als ik de verhalen in de VS over de bubble las dan kwam het daar meestal op neer: NU een groter/duurder huis of anders gaan we scheiden! Het zal hier iets minder extreem zijn maar toch … ik lees de laatste jaren weer regelmatig wetenschappelijke studies over allerlei vogeltjes en andere beestjes waar het vrouwtje gepaaid wordt via de meest luxe ‘villa’ – inclusief de leugen en bedrog van de vrouwtjes die daar soms mee samengaat 😉

  LEXION: Deze jonge mensen zijn de grote ondernemers van de toekomst. Bij mij kwam die drang om te ondernemen veel later.

  we zullen zien, ik denk dat deze groep een compleet verkeerd idee heeft van hoe de wereld in elkaar zit, en van een koude kermis thuiskomt als ze echt zelf de broek moeten ophouden. Bijna al die geslaagde ondernemers en zelfbewuste yuppen-in-spee doen niks anders dan meeliften op een hype, hypes die uiteindelijk vaak draaien op gratis geld van de beurs (tech IPO’s) of van de overheid (bedrijven die draaien op innovatie subsidies of andere overheids onzin).

 153. ad says:

  @scheefwoner

  Ik ben iemand die zeer goed gekocht heeft, ik heb al mijn tweede huis in het buitenland van de staat gekregen en gekocht en die is in de verhuur al 3 keer terugverdiend, weinig huilie hier dus.

  Wel top om te lezen dat iemand die eigenlijk boos moet zijn op de staat (je voelt je kennelijk genaaid door al zo lang scheef te moeten wonen)en daar iets mee zoui moeten zich cynisch afreageert op iemand die een simpel punt aankaart, iedereen die 2005-2009 gekocht heeft, een nette annuiteitenhypotheek heeft afgesloten wordt zowel door de mensen die eerder gekocht hebben genaaid alsook door zij die willen kopen.

  Het is maar even om een puntje te maken waar deze website ook om gaat, gimme gimme gimme..

 154. Tasha says:

  hey there and thank you for your info I have definitely picked up anything new from right here.

  I did however expertise some technical points using this website, since I experienced to reload the website lots of times previous to I could get it to load
  properly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining,
  but slow loading instances times will very frequently
  affect your placement in google and could damage your high-quality score if ads
  and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and can
  look out for much more of your respective exciting content.
  Ensure that you update this again soon..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*