‘300.000 subprime hypotheken zijn groot gevaar’

Net als in de VS zijn er in Nederland veel hypotheken verstrekt aan mensen die dat eigenlijk niet konden dragen. Dat gaat voor grote problemen zorgen.

Zie ook  een soortgelijk bericht van Pieter Lijesen uit 2008

Gunstige hypotheekrente loopt af

Dat zegt Tonko Gast, directeur van DynamicCredit na zijn verhoord voor de Commissie de Wit tegen Het Financieele Dagblad. Volgens hem dreigen de komende jaren honderdduizenden gezinen in problemen te rakeen als hun huidige, gunstige, hypotheekrente afloopt en ze daarbij te maken krijgen met de gevolgen van allerlei bezuinigingen.

Waarschuwde eerder voor subprime VS

Dynamic Credit is het bedrijf dat medio 2008 in de VS waarschuwde voor subprime hypotheken. Dat leidde tot de eerste kredietcrisis, waarbij niet alleen in de VS, maar ook in de rest van de wereld banken in problemen kwamen en steun nodig hadden van overheden.

Lees verder op de site van RTL Z

Share Button
Tagged with:
259 comments on “‘300.000 subprime hypotheken zijn groot gevaar’
 1. koik says:

  En wat dan te verwachten van 2013 en 2014. Daar zal met oplopende rente helemaal naar uitgekeken worden. Hoe lang lopende die hypotheekjes? 5-7 jaar dus 2008-2013 en verder.

 2. Frouke says:

  Ook gisteren liet het Waarborgfonds, de stichting achter de Nationale Hypotheekgarantie (NHG), een waarschuwing horen. Als de huizenprijzen nog verder onder druk komen te staan, kan de buffer in het fonds ontoereikend zijn. ‘Als het zo doorgaat, is een aanspraak op de achtervang niet uitgesloten’, aldus Leo Suijker, beleidsadviseur bij de NHG, gisteren op een PvdA-discussiebijeenkomst. Daarmee doelt Suijker op de afspraak dat de overheid bijpast als de buffer van € 707 mln van het fonds ontoereikend is”.

 3. Paul99 says:

  Dynamic Credit weet er niets van, Nederland is anders. 😉

 4. lapje says:

  Dynamic Credit is het bedrijf dat medio 2008 in de VS waarschuwde voor subprime hypotheken.

  Lachwekkend dus. Dat is meer dan een jaar na het instorten van de subprime markt in de VS. Wellicht heeft Sinterklaas ook nog een mening over de Nederlandse huizenmarkt!

 5. Sinterklaas says:

  Menig schoorsteentje rookt niet meer… volgend jaar minder kadootjes!

 6. Suzanne says:

  Ondertussen op de internationale markt…. verschoof de aandacht van Griekenland en Italië langzaamaan richting Frankrijk.
  Toen men ‘klaar’ was met Frankrijk, werd het tijd eens een beetje aandacht te besteden aan dat laatste landje aan zee, met nog een AAA status én een MP met een hele grote mond…. en wat schetste ieders verbazing: een polder vol junk hypotheken!!?

  En zo werd ons land toen de druppel, the straw that broke the camel’s back. Waarin een klein land groot kan zijn!

 7. lapje says:

  @Suzanne

  Correct, spread Nederlands 10-jarig staatspapier over Duitsland kruipt langzaam wijder. Nu op +53 van vorige week nog slechts +41: +29% in een week tijd. Verbleekt bij Spanje (van +377 naar +442), maar niet minder significant.

 8. nhz says:

  Frouke: Ook gisteren liet het Waarborgfonds, de stichting achter de Nationale Hypotheekgarantie (NHG), een waarschuwing horen.

  dit lijkt me het belangrijkste deel van het nieuws. Stelletje pathethische leugenaars, nog recent beweerd dat de buffers meer dan voldoende zijn om zodoende nog talloze extra hypotheken onder de overheidsgarantie te kunnen schuiven. Als ze een beroep doen op de ‘achtervang’ dan mag wat mij betreft het hele NHG/WeW bestuur opgeknoopt worden (in ieder geval spreekwoordelijk). Pure diefstal van de belastingbetalers, en dat alles voor mensen die boven hun stand willen leven. NHG is de Nederlandse vorm van subprime, dus deze ellende was al jaren geleden voorspelbaar.

 9. erlise says:

  ‘Er is nu van alles aan de hand. Er komen renteherzieningen aan, de werkloosheid loopt op, het gaat economisch niet zo goed. Betalingsachterstanden in 2011 zullen nog wel meevallen maar 2012 zal echt een ander verhaal worden. Dat kan haast niet anders’, zei directeur Tonko Gast van Dynamic Credit gisteren tegen deze krant na zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie. In 2009 al heeft de AFM gewaarschuwd dat 430.000 huishoudens nog maar net hun hypotheeklasten kunnen dragen, een gegeven waar volgens Gast te weinig aandacht aan is besteed. veel meer hier http://www.onzestem.eu/2011/11/15/honderdduizenden-kunnen-in-2012-hypotheek-niet-meer-betalen/

 10. Steve says:

  Krijg de laatste paar weken het gevoel dat de echte crash *nu* begint.

  Het CBS:
  Economische groei valt terug
  – Economie 1,1 procent gegroeid op jaarbasis in derde kwartaal
  – Kwartaal op kwartaal 0,3 procent krimp
  – Zowel de gezins- als de overheidsconsumptie in de min
  – Bescheiden groei export en investeringen
  – Banengroei stagneert

  Geen extend and pretend meer. We gaan met de billen bloot.

 11. Tufkaj says:

  Intussen stelt ook Cohen de hra ter discussie. (potentieel oud nieuws, in dat geval sorry, heb niet altijd de tijd meer om hier bij te lezen)
  http://t.co/4yMkbYYj

 12. kees says:

  Daling geregistreerde verkochte woningen in oktober 2011
  In oktober 2011 registreerde het Kadaster 9.453 verkochte woningen. Dit is een daling van 5,0% ten opzichte van oktober 2010 (9.950). Vergeleken met september 2011 is er sprake van een daling van 8,5%. Het Kadaster registreerde toen 10.327 verkochte woningen.

  Woningtypen
  Van de verschillende woningtypen doet de grootste daling zich voor bij de 2-onder-1 kapwoningen met -8,9% in vergelijking tot oktober 2010. Vrijstaande woningen laten de kleinste daling zien met -0,9%.

  Provincies
  In de provincies Drenthe, Zeeland en Flevoland is het aantal geregistreerde verkochte woningen gestegen ten opzichte van oktober 2010 (respectievelijk 9,3%, 8,8% en 7,3%). De grootste daling doet zich voor in de provincie Friesland met -15,8%, de kleinste in Limburg met -2,3%.

  Hypotheken
  Het aantal geregistreerde hypotheken in oktober 2011 nam met 10,8% af ten opzichte van oktober 2010, van 20.111 naar17.930.

  Executieveilingen
  In oktober 2011 vonden 226 executieveilingen plaats. In oktober 2010 waren dat er 220.

  Alle cijfers vindt u in het Vastgoed Dashboard.

  http://www.kadaster.nl/window.html?inhoud=/index_frames.html%3Finhoud%3D/nieuws-bericht.asp%253FId%253D1151%2526Id_Categorie%253D12

 13. Paul99 says:

  Steeds meer personen/organisaties hebben het licht gezien en gaat het knopje om.
  Je zou bijna zeggen dat het geregisseerd is.

  Nu de verkopers nog, al zie je hier en daar wel bij duurdere huizen die al langer dan een jaar of twee/drie in de aanbieding staan, dalingen van meer dan 20%, op de VRAAGprijs wel te verstaan. Zouden dus wel voor 30% lager weg kunnen gaan, mochten ze al een bod krijgen. Het begin is er, 2012 zal meer duidelijkheid en versnelling geven, denk ik.
  Probleem bij woningen van 8 ton en meer is dat er iemand eerst zijn huis van 5 ton succesvol verkocht moet hebben en bovendien ruim voorzien moet zijn van kamikaze-neigingen.
  Moeilijk dus.

 14. nhz says:

  Tufkaj: Intussen stelt ook Cohen de hra ter discussie.

  “De PvdA is bereid tot het beperken of zelfs geheel afschaffen van de hypotheekrenteaftrek”.

  Wow, dat is ferme taal van de nationale scheeflenerspartij (m.i. nog veel meer dan CDA en VVD) 😉
  Wel beetje laat, nadat ze jarenlang de subsidies en overheids garanties maximaal hebben opgepompt.

  “De PvdA bepleit al langer een Nationaal Woonakkoord, waaronder zoveel mogelijk politieke partijen en belangenverenigingen uit de koop- en huursector hun handtekening moeten zetten.”

  Jawel, de PvdA gaat kijken hoe ze met diverse belangengroepen samen het scheefwonen overeind kunnen houden ondanks de crisis. Dit is slecht nieuws voor wie NIET bij een belangengroep (vastgoed/banken maffia, gemeentes, scheefleners, scheefhuurders, sociale huurders) hoort. Pappen en nathouden, Cohen ten voeten uit.

 15. Tufkaj says:

  kees,

  5% DALING?
  Wow, die lagere overdrachtbelasting werkt echt als een tierelier he 🙂

 16. rick says:

  nhz: Wel beetje laat, nadat ze jarenlang de subsidies en overheids garanties maximaal hebben opgepompt.

  Dat is helaas hoe het werkt, iets met de kalf en de put. De politiek werkt pro-cyclisch, omdat je hiermee het grootste draagvlak bereikt.

 17. Bug says:

  NHZ@8

  Stelletje pathethische leugenaars,

  Bedoel je misschien pathologisch of allebei 🙂

  “De PvdA bepleit al langer een Nationaal Woonakkoord, waaronder zoveel mogelijk politieke partijen en belangenverenigingen uit de koop- en huursector hun handtekening moeten zetten.”

  Ons treft geen enkele blaam voor wat er komen gaat. Wij wilden een Nationaal Woonakkoord maar ja de naderen wilden niet. Over pathetisch gesproken.

 18. ll says:

  Maar, maar, ……dat weten we toch allang 😉 , al meer dan 10 jaar.

  Olland is een beetje dom geweest…..nu komt alles tegelijk…….

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/01-02-2010/wellink-nederlandse-tophypotheken-zijn-subprime/

 19. beurse beurs says:
 20. Frouke says:

  @21 Tegenstrijdige berichten, het lijkt de beurs wel: omhoog, omlaag, heen en weer, ja en nee, zeker en onzeker, waarheden, halve waarheden en leugens, feiten en speculaties……
  Het lijkt wel erg veel op een crisisscenario. Of een depressie.

 21. Jopie says:

  Maar de hypotheekrente staat toch historisch laag, omdat de NL obligatierente door de eurocrisis ook laag is?

 22. nhz says:

  Bug: Bedoel je misschien pathologisch of allebei

  doe maar allebei ja; sorry voor de spelfout overigens.

  beurse beurs: hier een heel ander bericht van het NHG:

  Slechts bij een bizar scenario, waarbij de huizenprijzen meer dan 30 procent dalen en vele duizenden huizen gedwongen verkocht moeten worden, is het denkbaar dat het fonds moet worden aangevuld. Overigens staat de rijksoverheid garant voor het fonds, dat een triple-A rating heeft.
  overheid staat garant, niks aan het handje dus (voor de scheefleneres). Dit maakt de hele schijntegenstelling tussen beide persberichten eigenlijk al duidelijk. Het interesseert Kareltje geen barst als door zijn WeW de NL belastingbetaler straks jarenlang krom moet liggen. Nee, lekker doorgaan met liegen dat het super veilig is allemaal; kan hij straks stug volhouden dat het allemaal niet te voorzien was, net als in al die andere landen waar ze tot het laatste moment volhielden dat er geen enkel risico was. Topcriminelen, dat zijn het.

  Jopie: Maar de hypotheekrente staat toch historisch laag, omdat de NL obligatierente door de eurocrisis ook laag is?

  nee, kijk maar naar Griekenland: scheefleners betalen een paar % hypotheekrente, de overheid betaalt inmiddels meer dan 200% per jaar. Het slaat allemaal nergens meer op, geen enkele correlatie met echte kosten en risico’s.

 23. Paul99 says:

  nhz: doe maar allebei ja; sorry voor de spelfout overigens.

  Kijk, dat vind ik nou wel weer klasse van nhz, gewoon toegeven dat je een foutje gemaakt hebt, geen BS of gedraai er om heen. Duimpje UP.

 24. Claude says:

  Weisglas over beperking HRA in de Volkskrant http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3034522/2011/11/15/Taboe-op-beperking-hypotheekrenteaftrek-moet-verdwijnen.dhtml

  Verder, wat een negatief sentiment ineens overal in de media. Alsof ‘het probleem’ uit het niets komt. Zoiets van: “Ah, une probleme!”. Vrees wel -gelet op sommige opinies- steeds meer voor een collectivisering van de hypotheekschulden trouwens.

  @Rechts-Kabinet: los het HRA-probleem nog dit kabinet op, en gebruik de opbrengst voor een navenante verlaging van de IB-tarieven. Wacht nog twee jaar en de overheid gaat weer allemaal leuke dingen doen, zonder HRA en zonder verlaging IB.

 25. Claude says:

  En onze vrienden van het NVB weer: http://www.nu.nl/economie/2668525/bouw-kan-nog-niet-zonder-crisismaatregelen.html

  Bouw kan nog niet zonder crisismaatregelen. In het kort: meer lenen en overheid garant. En oh ja, investeren in het energiezuiniger maken van woningen. Wat ineens ook een overheidstaak is van de NVB. Want werkt als verkapte subsidie voor de NVB. En dat is fijn. Overheidsgeld.

  Wel een mooie-lolquote: “Uit onderzoeken van ondernemers uit de sector (??!!!) zou blijken dat de maatregelen, waaronder het tijdelijk verlagen van de btw en de overdrachtsbelasting, een gunstig effect hebben.”

  Kadaster-cijfers oktober, iemand? Of zien we de verlaging pas in de cijfers in november? 2011?

 26. V says:

  Vanavond komt wordt dit nieuws in EenVandaag besproken. Helaas hebben ze weer een of andere miep van Vereniging Eigen Huis er bij gehaald die heel Nederland weer gaat vertellen dat het zo erg niet is. Dan weten we het wel weer. Het is ondertussen een bekend patroon. Jammer dat de discussie in het nieuws nooit tot een hoger niveau wordt getild. Dat de journalistiek door heeft dat het ontkenning van de problemen geen nieuwswaarde heeft. Het zou beter zijn als ze dit stadium passeren en een echt mediadebat laten houden (met een bescheiden aandeel aan belangenorganisaties) over de mogelijke oplossingen.
  Ontkennen van de problemen mag misschien een recht op meningsuiting zijn, dat hoeft niet te betekeken dat je je als journalist niet fel op mag stellen door dit soort figuren te confronteren met eerdere uitspraken die onjuist waren en met andere ongemakkelijke feiten.

 27. dr.t says:

  Overigens staat de rijksoverheid garant voor het fonds, dat een triple-A rating heeft.

  En dat is overigens weer de reden waarom hypotheekpakketjes van NLse banken het goed schijnen te doen op de internationale markt.

  Overigens 300.000 mogelijke probleemgevallen gerelateerd aan 60% van de bevolking met een eigen huis is nog niet direct alarmerend.

  Banken zullen ook niet staan te springen om deze personen streng aan te pakken. Slecht voor hun imago en positie.

  Zal wel een regelingtje getroffen worden voor de meeste gevallen.

  Alleen woningen van personen die niet bereikbaar zijn of het
  niet op een akkoordje gooien schijnen op een veiling terecht te komen.

 28. Steven says:

  sinds kort MOET ik meedoen met betalen aan een pensioenfonds van de CAO. nee ik wil niet. nee nee nee : aaaaahhhhhh.. Dus kan ik meebetalen voor de pensioentekorten en de pot van de NHG helpen aanvullen straks via de IB. Ook betaal ik nog mee aan de hypotheekrente aftrek van anderen en willen ze straks misschien algemeen de huren verhogen om de zakkende huizenprijzen te “redden”. Ze proberen mij (en velen hier op het forum) dus de financiele hel mee te laten blussen, waar ik niets mee te maken had. Wel lekker dat ik ook elk moment kan zeggen: weet je wat? ik ga maar eens weg uit Europa.

 29. nhz says:

  Claude: Verder, wat een negatief sentiment ineens overal in de media. Alsof ‘het probleem’ uit het niets komt. Zoiets van: “Ah, une probleme!”. Vrees wel -gelet op sommige opinies- steeds meer voor een collectivisering van de hypotheekschulden trouwens.

  ja, het zou best kunnen dat het negatieve sentiment georganiseerd wordt om voor de kerst nog even wat steunmaatregelen voor de vastgoed maffia erdoor te drukken. Vergelijkbaar met het soort chantage dat momenteel overal in Europa en op de beurs aan de gang is. Zeg maar nee, dan krijg je er twee.

  V: Ontkennen van de problemen mag misschien een recht op meningsuiting zijn, dat hoeft niet te betekeken dat je je als journalist niet fel op mag stellen door dit soort figuren te confronteren met eerdere uitspraken die onjuist waren en met andere ongemakkelijke feiten.

  Als het kalf verdronken is dempt men de put, dat geldt voor de media net zo goed als voor de politiek; ze weten waar hun belangen liggen. Als straks de economie instort en Nederland afgewaardeerd wordt naar ‘junk’ status vanwege de huizenmarkt, dan gaan ze vragen stellen, hoe het kon dat NIEMAND dit zag aankomen. De hele kamer gaat aandringen op een parlementaire enquête naar hoe het zo mis kon gaan en uiteindelijk krijgt geen van de vele grote schurken in dit spel een veroordeling of berisping.

 30. nhz says:

  Steven: Wel lekker dat ik ook elk moment kan zeggen: weet je wat? ik ga maar eens weg uit Europa.

  moet je wel snel zijn, voordat ze de exit belasting invoeren. In de VS al in discussie, in Europa ongetwijfeld ook in voorbereiding: als je weg wil moet je eerst 25-50% van je vermogen inleveren, plus nog een hoop extra voor het geval ze later ontdekken dat je in het buitenland nog een appeltje voor de dorst had.

 31. nhz says:

  dr.t: Overigens staat de rijksoverheid garant voor het fonds, dat een triple-A rating heeft.

  Je wil het nog steeds niet snappen!!! Het WeW fonds heeft een triple-A rating OMDAT de overheid garant staat. Anders had het JUNK status.

  dr.t: Overigens 300.000 mogelijke probleemgevallen gerelateerd aan 60% van de bevolking met een eigen huis is nog niet direct alarmerend.

  de banken hadden het zelf al over 1 miljoen probleemgevallen volgend jaar, als de prijzen met 10% zouden dalen. Dat is op het totaal aantal hypotheken heel veel, vermoedelijk nog erger dan bij de subprime ellende in de VS.

  dr.t: Banken zullen ook niet staan te springen om deze personen streng aan te pakken. Slecht voor hun imago en positie.

  klets, waarom zouden ze streng zijn? Wat er ook gebeurt, het kost de bank geen cent want WeW en later dus de belastingbetaler draait voor alle schade op.

  Zoals vanouds weer een totally clueless reactie van de spindoctor.

 32. Claude says:

  @31 nhz, Wellicht. Maar in de tussentijd gaat het nieuwsfestijn door. CDA-jongeren: beperk aftrek boven 4,5 ton en nivelleer voordeelpercentage http://www.depers.nl/economie/610358/CDA-jeugd-beperk-hypotheekrenteaftrek.html en heeft GroenLinks-kamerlid het over een huizenmarktzeepbel http://www.eufin.nl/al-het-nieuws/13/24648-kabinet-jaagt-huurders-onzekere-koopmarkt-op

  Bij de NVM-marketing afdeling zitten ze nu vast met de handen in het haar.

  Irritant trouwens in de reacties vind ik de verwijzingen dat makelaars inhalig zouden zijn geweest en daarom de reden zijn van de huizenprijs-stijgingen. BS! De enigen die inhalig waren, zijn/waren de huizeneigenaren zelf. Al zijn er tien McDonald’s in een straat, dan betekent het toch nog steeds niet dat je er elke dag een drie BigMac’s moet gaan eten?

 33. piep de clown says:

  De mensen komen niet in de problemen omdat ze een hoge hypotheek hebben. Ze komen in de problemen omdat ze een hoge hypotheek hebben, een dure auto gekocht met geleend geld, 4x per jaar op vakantie gaan, lenen om het huis opnieuw in te richten, etc, etc..

  De mens is tegenwoordig financieel analfabeet. Het enige waar je mee wordt geconfronteerd is kopen, kopen, kopen, uitgeven, uitgeven. Als je het niet heb lenen, lenen, lenen. ipv sparen, sparen.

 34. Steven says:

  aan Claude

  Heb een goede vriend in 2003 adviseerd om zijn huis te verkopen. Het is een feit dat zo’n twee jaar na een beursdebacle ook de huizenprijzen zakken. Ze hebben toen door renteverlagingen de huizenprijzen toch nog even weten te laten stijgen en die vriend heeft dat huis niet verkocht, nee hij heeft nog een duurdere gekocht en kan zijn oude niet kwijt (en verhuurt het). dit staat natuurlijk niet op zichzelf: iemand cijfers van de hoeveelheid mensen met 2 huizen die er eigenlijk maar één willen houden?

 35. jan says:

  Ben het helemaal eens met de argumentatie van NHZ op nr 8
  Maar Nederland is nu eenmaal anders!

 36. VSH says:

  Weet iemand eigenlijk of de oorlogskas van NHG geld bevat dat werkelijk bezit is, of betreft het een bedrag dat geleend zou kunnen worden op basis van de inkomsten die gegenereerd worden door de ontvangen premies?

  Als het dat laatste is, dan kan het snel gaan……
  Slechtere markt-> weinig verkopen->minder premie (behalve als je meer premie ontvangt door NHG@350k)

  Als de prijzen dan toch gaan dalen en er toch steeds minder premie binnenkomt den blijkt NHG toch niet over de hele oorlogskas te beschikken

 37. Steven says:

  door de NHG kunnen mensen dus hogere risico’s lopen zonder buffer (want die buffer betalen wij straks). Wel staat dat ge-NHGeet huis gewoon te koop straks en kan vast niet weer met NHG gekocht worden dus zakt extra in prijs. mooie versnelling down straks dus. (beetje beurs-term, maar huizenprijzen zijn natuurlijk ook gewoon een soort aandeelprijzen)

 38. dr.t says:

  NHZ

  Niet zo streng zijn voor mij 🙂

  Overigens staat de rijksoverheid garant voor het fonds, dat een triple-A rating heeft.

  Ik citeer hier, ben het met je eens dat de tripl-A status er is dankzij de garantie en de vermeende solide positie van NL als garantiehouder.

  Verder 1 miljoen versus 300.000, ik reageer op de inhoud van het laatste nieuwsitem, dat is gebruikelijk hier.

  Tot slot:
  klets, waarom zouden ze streng zijn? Wat er ook gebeurt, het kost de bank geen cent want WeW en later dus de belastingbetaler draait voor alle schade op.

  Antwoord indien huizeneigenaren streng worden aangepakt dan heeft dat consequenties voor de balanspositie van de banken.
  Banken zijn er dus bij gebaat regelingen te treffen, omdat anders teveel afgeboekt moet worden op de waarde van hun hypotheekpakketten.

  Wanbetaling blijft dus zo lang als het maar kan buiten de boeken.
  Hoe doen banken dat? door het treffen van regelingen.

  Nu jij weer.

 39. floor says:

  @Steven
  Leuk, dat verhaal over die vriend.
  Wij denken kennelijk hetzelfde, ik dacht in 2001 this is it. Stond stomverbaasd dat de huizenmarkt toen toch nog opgepimt werd dmv lage rente en dacht in 2004 het is nu of nooit. Was geen verkeerde gedachte, jammer dat die vriend niet geluisterd heeft. Moet ie nu maar op de blaren zitten, heb ik geen medelijden mee.

 40. dalen says:

  @ 40

  “Wanbetaling blijft dus zo lang als het maar kan buiten de boeken.”

  ING weet heel goed hoe je dat doet. Hadden er zogenaamd geen erg in dat men in Amerika (diverse Staten)de sleutels kan inleveren wanneer je niet meer aan je betalingsverplichting kan voldoen.

  Als ze moeten boekhouden tegen werkelijke waarde zijn er al enorme verliezen te melden. Dankzij achterdeurlobby’s zijn de IFRS regels in 2008 voor banken aangepast.

  Balansen zijn aldus mooi opgepoetst.

 41. Schandalig says:

  dr.t: Overigens 300.000 mogelijke probleemgevallen gerelateerd aan 60% van de bevolking met een eigen huis is nog niet direct alarmerend.

  Nee, zo’n piepklein landje als Griekenland heeft tenslotte ook geen enkele impactr op het grote Europa, toch?

 42. floor says:

  Verder vandaag.
  Ik voel dat er iets te gebeuren staat.
  Niet alleen op huizengebied alleen maar ellende, nederlandse economie ellende, rente staatsobligaties die oploopt. (denk dat europa er lucht van gekregen heeft hoe het gesteld is met de ned. huizenmarkt)
  Maar ook Europa, geen idee over het waarheidsgehalte, maar wiki leaks (bestaan die nog?)
  http://info.kopp-verlag.de/hintergruende/deutschland/carlos-a-gebauer/das-euro-abenteuer-deutschland-blutet-aus.html;jsessionid=8D3C6C6142BEDE77F8533F3A9C8E0D72

  en

  http://www.nuzakelijk.nl/algemeen/2668371/speculeren-overheidsschulden-beperkt.html

  geven mij het idee dat het water tot boven de lippen staat.

 43. floor says:

  Even kleine correctie, eerste linkje aub even door deze vervangen http://info.kopp-verlag.de/hintergruende/deutschland/udo-ulfkotte/die-waehrungsreform-kommt.html

 44. floor says:

  En voor een eventuele vertaling is http://xandernieuws.punt.nl/?id=645282&r=1&tbl_archief=&
  altijd nog een optie.

 45. floor says:

  En, mijn bescheiden mening, vermoed dat dit alles wat Holland betreft toch iets te maken heeft met de actie van de PVV.
  Ik heb nog nooit een zootje VVD’ers zo snel en hard in de stress zien schieten.
  Mind you, Wilders is natuurlijk niet achterlijk, die weet ook wel dat Nederland niet in z’n eentje terug kan naar een eigen valuta, Nederland kan nog niet poepen zonder toestemming van Angela.
  Denk dat de PVV de crisis even binnen wil laten komen in de hersenkamer van die pak ‘m beet 99% van Nederland die nog liggen te pitten.
  Voordat ze morgen wakker worden en we onderdeel uitmaken van een politieke unie.

 46. dr.t says:

  Nee, zo’n piepklein landje als Griekenland heeft tenslotte ook geen enkele impactr op het grote Europa, toch?

  Net iets te makkelijk om twee situaties zonder enige argumentie gelijk te schakelen.
  Slaat de discussie dood.

  Overigens reken er maar op dat banken hun positie hebben herverzekerd, voor het het geval het echt misgaat, zie GoldmanS in het verleden.
  Hebben ze in principe geen NGH voor nodig, al maakt dat voor hen wel makkelijk, vandaar dat ze hun hypotheekpakketjes goed kunnen doorverkopen..

 47. floor says:

  Liggen we hier ook allemaal en masse te pitten?
  Ik zit te wachten op tegengas!

 48. hugo says:

  V: dat hoeft niet te betekeken dat je je als journalist niet fel op mag stellen door dit soort figuren te confronteren met eerdere uitspraken die onjuist waren en met andere ongemakkelijke feiten.

  We hebben in NL geen / amper journalisten meer. Slechts Hoernalisten. Wie het meest betaald die zijn invulling aan het thema wordt verteld. Of het nu huizen, oorlog, milieu, gezondheid of wat dan ook is.

  Paar jaar geleden nog met de (voormalig) hoofdredactrice van het blad Bouwend NL gesproken. Ze stelde het ongeveer zo. Uiteraard wist iedereen van de bouwfraude. Je schrijft en hebt er gewoon niet over. Kost je inkomsten en voor je het weet ben je je baan kwijt.

 49. hugo says:

  Raad eens wie de internationale pers heeft gehaald als besmet gevalletje? Juist ‘m ons landje. Uiteraard geen Hoernalist die daar over gaat schrijven. Allicht als het echt niet meer te ontkennen is. Schrijf de pensioenen maar af.

  ”Their default probability has just crossed the 10% threshold.”

  http://www.creditwritedowns.com/2011/11/contagion-netherlands.html

 50. asd says:

  @ 48 floor, nhz, etc.

  Alle mensen hebben gewoonlijk een beetje gelijk, maar bij dit item hebben jullie allemaal gelijk!

  Ben benieuwd waarop het uitdraait. Kan maar één kant uitgaan nu de spread met Dld in navolging van België groter wordt en de economie bij ons stagneert.

  Oppassen geblazen op de huizenmarkt.

 51. nhz says:

  Claude: CDA-jongeren: beperk aftrek boven 4,5 ton

  de gemiddelde CDA jongere denkt straks dus een huis van 450K te gaan kopen, weer wat geleerd 🙂

  Claude: Irritant trouwens in de reacties vind ik de verwijzingen dat makelaars inhalig zouden zijn geweest

  hoewel ik het in grote lijnen met je eens ben, is het een feit dat veel makelaars het publiek rücksichtslos de ellende in gejaagd hebben, puur om hun eigen portemonnee te spekken.

  Steven: iemand cijfers van de hoeveelheid mensen met 2 huizen die er eigenlijk maar één willen houden?

  de Belastingdienst zou het moeten weten ;(

  dr.t: Banken zijn er dus bij gebaat regelingen te treffen, omdat anders teveel afgeboekt moet worden op de waarde van hun hypotheekpakketten.

  Wanbetaling blijft dus zo lang als het maar kan buiten de boeken.

  dat is dus NIET van toepassing op NHG hypotheken, waar het hier (de polder subprime) in principe over gaat.

  floor: nederlandse economie ellende, rente staatsobligaties die oploopt.

  tja, heeft natuurlijk niks te maken het het feit dat Nederland werkelijk ALLE kaarten op de huizenmarkt heeft gezet. De hele economie mag instorten, als de huizenprijzen maar blijven stijgen. En dan blijkt ineens dat dat niet werkt, dat had Rutte blijkbaar niet zelf kunnen bedenken want hij doet nu verbaasd.

  hugo: We hebben in NL geen / amper journalisten meer. Slechts Hoernalisten.

  inderdaad, het verschil met een generatie geleden is echt stuitend. Overigens is de gemiddelde burger geen haar beter dan het hoernalistenvolk, die zwijgt ook over alles als het beter voor de eigen portemonnee is.

  hugo: ”Their default probability has just crossed the 10% threshold.”

  yep, en dat heeft alles te maken met het feit dat er in dit landje maar één nationale prioriteit is, en dat is het draaiende houden van het grootste pyramidespel aller tijden. Dat begint zich nu te wreken, Nederland doet het zelfs slechter dan bijvoorbeeld de Fransen die toch niet bepaald ijverig zijn. Het wordt tijd om het WeW aan het EFSF te koppelen denk ik 😎

 52. dalen says:

  @ 50 hugo

  Dank voor de link. Jij schat de journalistiek veel te hoog in. Die hebben hier geen kaas van gegeten en papegaaien alleen wat hun in de bek wordt geschoven. Zij schrijven voornamelijk voor de buhne en zijn als journalist geselecteerd op dat niveau.

  @ 50

  “oppassen geblazen”

  Sprak vandaag een makelaar in Assen en die vertelde dat er dagelijks tientallen huizen bijkomen. Het is het enige waar ze het nu druk meehebben. Hij vertelde erbij dat verkopers nog steeds teveel vragen, ondanks dat zij adviseren om lager te gaan zitten.

  Toen ik hem zei dat hij met dat advies rijkelijk laat was, keek hij mij glazig aan. Ik bracht hem in herinnering dat ik 2 jaar geleden een bod deed op een huis dat nu nog te koop staat, maar dan 50.000 euro lager dan ik bood. Hij moest het de verkoper toen zonodig afraden.

  Nu zijn overal krokodillentranen te zien.

  Ze zakken er nu maar in (voel weer de irritatie opkomen). Ik ga nu nog wel eens een huis bezichtigen en doe dan, indien het wat is, net zo’n asociaal bod als hetgeen zij durfen/durfden te vragen.

  Nu “take it or leave it”.

 53. floor says:

  @Hugo
  Ja, there we go, ze hebben ons gevonden.

 54. floor says:

  @dalen
  Wel een prettig gevoel toch? Maar zelf ook oppassen hè, je had 2 jaar geleden bijna zomaar E50.000 teveel betaald.

 55. Steve says:

  @hugo

  De media zijn slechts een spiegel van wat ‘het volk’ graag wil horen. Laten we eerlijk zijn het gros van de mensen wil nu eenmaal voorgelogen worden als die leugens aangenamer zijn dan de werkelijkheid. Iedereen wil toch verhalen met een happy ending? Ignorance is bliss.

  In het internet tijdperk is er geen excuus meer om jezelf niet goed te informeren en bronnen met elkaar te vergelijken? Het is hier toch geen Noord Korea? Mensen willen het allemaal gewoon niet weten.

 56. dr.t says:

  56
  Probleem van internet is dat mensen ‘informatiebronnen’ raadplegen die hen in hun gelijk bevestigen en daardoor worden ze eenzijdig geïnformeerd.
  Daar is zo’n blog als deze ook een voorbeeld van, zonder daarmee haar toegevoegde waarde te ontkennen overigens.

 57. nhz says:

  dr.t: Probleem van internet is dat mensen ‘informatiebronnen’ raadplegen die hen in hun gelijk bevestigen en daardoor worden ze eenzijdig geïnformeerd.

  gelukkig is de informatie op dit blog lang niet zo eenzijdig als in de landelijke media 🙂

 58. AVE says:

  @ Dr.t.

  Daar heb je wel gelijk in. Als je iets maar vaak genoeg beweert zegt, dan ga je dat vanzelf geloven of accepteren.

  In België en Duitsland wordt op het moment door particulieren behoorlijk in huizen geïnvesteerd omdat ze de Euro niet vertrouwen.

  Dat praten ze elkaar aan.

 59. Steven says:

  aan Steve 55

  sommige dingen willen mensen gewoon niet horen. Ik zie zo veel gelijkenissen met Japan na de tachtiger jaren (zowel wat de beurs betreft als de huizenprijzen), maar men is er gewoon niet klaar voor of zo. (ze willen het niet zien, want het gaat geld kosten). en nu off want ik moet vroeg op om de schulden van anderen te betalen. (geintje)

 60. Laurens says:

  @56

  Hier worden wel betere bronnen aangehouden ;-).

 61. piep de clown says:

  Mooi hoe de onderzoeker eindigde bij Nieuwsuur. We zullen volgend jaar zien wie er gelijk gaat krijgen.

 62. asd says:

  @57 (nhz)

  Het waardevolle van dit blog ligt inderdaad in het ventileren van gevarieerde standpunten, vaak onderbouwd met verwijzingen naar artikelen en programma’s in de (inter)nationale media.

  Daarom ook, raadpleeg de internationale pers: NZZ, FAZ, Le Monde, Le Soir, De Gazet, De Standaard, The Times etc. en je hebt altijd een voorsprong in je nieuwsgaring.

  Nog een tip, om vooral kritisch te blijven!:
  http://www.youtube.com/watch?v=OUeWN5ERt6Y
  😉

  (3-0 …jemig de pemig!)

 63. Jopie says:

  Volgens Karel Schiffer is het allemaal paniekvoetbal. Lees ook de reacties van Peter. Op de NL huizenmarkt is niks aan de hand.
  http://www.z24.nl/z24geld/artikel_247188.z24/NHG__geen_grote_problemen_op_hypotheekmarkt.html

 64. Boogie says:

  Duidelijk signaal dat de woningmarkt achteruit gaat, is de toename van de lobbyisten hier (dr. T, Ralph, Jopie, enz) en op andere sites. Duidelijker teken kun je niet krijgen….

 65. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Volgens hem dreigen de komende jaren honderdduizenden gezinen in problemen te rakeen als hun huidige, gunstige, hypotheekrente afloopt en ze daarbij te maken krijgen met de gevolgen van allerlei bezuinigingen.

  tsja, zit ook iets in:
  1) de rente is jarenlang kunstmatig laag geweest
  2) HRA halveerde die al lage rente
  3) huizen waren voor mensen waard waar men ze HRA-gesubsidieerd voor kon leasen (maandlasten bij lage rente, aflossingsvrij, op >100% woningwaarde en op tweeverdieners.
  4) hypotheekschuld en huizenprijs zijn geexplodeerd

  Kortom maximaler konden ze niet opgepomt worden, die Hogehuizenprijzen 😛

  En die gusntige omstandigehden blijven niet voor eeuwig !

  Jopie: Op de NL huizenmarkt is niks aan de hand.

  VEH dacht anno mei 2011 dat de condities voor de huizenmarkt zo slecht nog niet zijn.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-05-2011/banken-strenger-voor-hypotheken/#comment-76311

  Ook was aflosssen volgens de VGH tot recent onwenseljk:

  Toch ondertekenen de VGH samen met NVM NVB
  (en nog een trits polderaars die het beste voorhebben met zowel huizenmarkt, “de starters” en zichzelf)
  anno november een brandbrief voor startersleningen en een verlening van de tijdelijke verhoging NHG.

  Maar als in mei de condities voor de huizenmarkt zo slecht nog niet waren waarom nu dan opeens wel ? juan snapt er weer eens weinig van.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-11-2011/brandbrief-voor-startersleningen/

  Is er dan zoveel water door de Maas gestroomd dat er sprake is van realisme ?

  NEE.

  Zit er progressie in ?

  JA.

 66. Juan Belmonte says:

  ’300.000 subprime hypotheken zijn groot gevaar’

  Is ook wel een erg groot aantal. In Spanje zijn dergelijke getallen wel actueel, hier wordt zelfs een notaris, Mr Vic van Heeswijk van Venduehuis niet serieus genomen wanneer hij verwacht dat het er nu wel zo’n 10.000 zouden moeten zijn.

  Maar zolang dubbele HRA geldt en huizen verhuurd kunnen worden met behoud HRA, de rente eeuwig kunstmatig laag blijft (Griekenland betaalde eerder 14% op 10 jaars papier, maar dat is niet hier) mag iedereen zijn eventuele verlies op een verwacht vraagprijs extra lang uitstellen.

  Maar àls het dan ook eenmaal gaat…. (Dr Ir Maartje Martens)

  Jammer overigens dat Dr t niet gereageerd heeft op de (positieve out of the box) starterswoningen van Juan:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-11-2011/kees-de-kort-toekomst-huizenmarkt/#comment-91567

  Loopt-i meteen wel dan toch de kans mis om Juan eens te feliciteren met optimisme 🙂

 67. Peter2 says:

  Voor de duidelijkheid, zoals u wel zult begrijpen ben ik niet DIE Peter 😉

 68. Dawg says:

  ‘Lijkt me dat je de situatie op de Nederlandse woningmarkt niet los kan zien van wat er in de rest van de wereld gebeurt. Zolang Nederland kan blijven exporteren en mensen hun baan en inkomen behouden, kunnen we een harde landing van de prijzen op de onroerend goedmarkten van Nederland mischien nog voorkomen. Maar ‘k vind ‘t moeilijk om daar erg gerust op te zijn.

  Toen in Japan de kredietbubble barstte, kelderen de beurzen (de Nikkei verloor 80%) en de prijzen van onroerend goed, maar Japan bevond zich, als exporterende natie, nog in de relatief gunstige omstandigheden dat de groei in de rest van de wereld juist goed aantrok. Hoe anders is het nu! De hele Westerse wereld (en mischien moet China daar ook bij opgeteld worden) is op het zelfde moment tegen een schuldenberg aangelopen. Zie dan maar eens de bestedingen op peil te houden als er overal om je heen gedefault of afgelost wordt. Wie weet hoe dat moet, mag het zeggen.

 69. ll says:

  Combineer de 300.000 sub-prime hypotheken met onderstaand rapport van het SCP, dan kan alleen de conclusie zijn dat ons geliefde Olland aan de rand van de afgrond staat……., maar zeg niet, dat U niet gewaarschuwd bent……

  http://www.scp.nl/dsresource?objectid=29143&type=org

 70. ll says:

  Hoe kan dit nou weer……

  O.T.C. derivatenmarkt is alleen maar gegroeid, van 349.000 miljard naar 706.000 miljard ?

  WAAR IS DE CONTROLE……

  http://fd.nl/beleggen/337161-1111/derivatenmarkt-groeit-hard

  Bovenstaande firma is ook handelaar in derivaten……… 🙂

 71. Claude says:

  Voorpagina FD vandaag: “‘De markt voor Nederlandse staatsobligaties heeft een beperkte liquiditeit’, zegt rentestrateeg Alessandro Giansanti van ING. ‘Als investeerders risico willen mijden, dan blijft Nederland achter. Dat geldt ook voor Finland.’

  Daarnaast is de verwachting dat Nederland harder wordt geraakt door een recessie dan andere Europese landen. ‘Dat heeft te maken met de hoge schulden in de private sector’, zegt Giansanti over de Nederlandse huizenmarkt.

  Een huizenmarkt-bonus op onze staatsobligaties.

 72. ll says:

  Hoe kan meneer Schiffer hier nu iets vanaf weten ? Het gaat hier om hypotheken n.b.ZONDER NHG….. 😉

  ”Hoewel klanten er vaak de voorkeur aan gaven de rente 10 jaar of
  langer vast te zetten, was de hoogst mogelijk lening mogelijk door te kiezen voor een rente-vastperiode
  van 6 jaar. Hierbij was een hypotheek tot wel 9 keer het inkomen mogelijk.
  (zie bijlage berekening van maximale hypotheek van grootbanken)

  Dit
  toetsingsbeleid heeft met name in grote aantallen plaatsgevonden bij niet NHG hypotheken.

 73. Marketwatch says:

  Offtopic:

  Ondertussen in de onder curatele gestelde gemeente Apeldoorn:

  “Het heeft er steeds meer de schijn van dat door het Apeldoorns college van burgemeester en wethouders, of een individuele wethouder, in de afgelopen jaren is geprobeerd gevoelige informatie rond het grondbedrijf achter te houden of te verbloemen”

  Je verwacht het niet hè van onze integere bestuurders in NL…

  http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/special/grondzaken/9878966/College-krijgt-schijn-tegen.ece

 74. nhz says:

  Juan Belmonte: en huizen verhuurd kunnen worden met behoud HRA,

  voor de goede orde: dat is een economisch delict, ook al gebeurt het op grote schaal. Dat de Belastingdienst (de politiek) weigert hier iets aan te doen zegt genoeg over hoe verziekt dit land is. Ze zouden met gemak enorme bedragen aan belasting kunnen vangen maar nee hoor, liever nog wat huurders en spaarders extra uitknijpen.

  Dawg: Zie dan maar eens de bestedingen op peil te houden als er overal om je heen gedefault of afgelost wordt.

  … en als de economie krimpt 😉

  tja, die NHG grens zal echt naar 5 miljoen moeten volgend jaar anders is de feestpret over.

  ll:
  They are shooting the messenger 😉

  eerder een actie om toch een AAA rating af te dwingen voor het nu al failliete EFSF 🙁
  Europa was ook zeer negatief over CDO’s etc. toen die de neergang van Griekenland leken te versnellen, en nu gebruiken ze ze zelf in de meest extreme vorm; met de ratings agencies zal het niet anders zijn. Pathologische (en pathetische) leugenaars, die hele EU bende.

  Claude: Een huizenmarkt-bonus op onze staatsobligaties.

  men lijkt overal een beetje wakker te worden, na 20 jaar winterslaap. Ik hoop dat de markt bloed ruikt, en gaat doorbijten.

  Claude: De NVM is lichtelijk verbaasd. ‘we hadden meer verwacht, maar het kan nog komen’, zegt een woordvoerder. De vereniging denkt dat het Kadaster in november een ‘licht plusje’ zal waarnemen.

  verlaagde belastingtarief met 2 jaar verlengen, voorlopig, en zekerheidshalve die laatste 2% ook nog eraf. Dan komt die stijgende verkoop echt, ooit, een keer … en als het dan niet komt dan kwam het omdat de politiek veel te traag was met de scheefleners helpen. Zielig.

  Marketwatch: Je verwacht het niet hè van onze integere bestuurders in NL…

  ik denk dat het bijna overal in Nederland zo gebeurt. Er zullen de komende jaren nog vele bestuurders en ambtenaren in hun hemd komen te staan. When the tide goes out, you can see who has been swimming naked.

 75. asd says:

  @71 (Maria)

  Interessant blog van iemand, die blijkbaar “de waarheid” zoekt. Wat een diversiteit aan onderwerpen en inzichten. Altijd de moeite waard daar kennis van te nemen.

 76. Dawg says:

  “Recent is in verschillende krantenartikelen ook gewezen op de noodzaak van groeibevorderende maatregelen, zoals agressieve monetaire verruiming en fiscaal stimulerend beleid in de kernlanden, terwijl de perifere landen bezuinigen en door deflatie hun concurrentiepositie verbeteren. Mogelijke in combinatie met fiscale overdrachten van de kern naar de periferie.

  Aan dergelijke opties zitten de nodige politieke haken en ogen, maar de afgelopen maanden is gebleken dat onder druk van de crisis politieke standpunten kunnen veranderen. En dat is nodig wil men tot een definitieve oplossing van de crisis komen.”

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/vanleenders/2011/articles/Van-Leenders-de-grote-uitdaging.xml

  Naarmate de laatste hoop op economische groei vervliegt zal de druk op de ECB om de geldpers maar ongebreideld aan te zetten alleen maar in hevigheid toenemen. Bankboefjes als Leenders zullen dat ongetwijfeld toejuichen.

  In Engeland heeft de BoE geen last van “politieke haken en ogen”. Daar print men gewoon.

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/46/boe-overweegt-meer-steun-voor-economie.xml

 77. ll says:

  Het is allemaal nog veel gekker dan U denkt.

  Ik heb een variabele rente, en die is gestegen naar 4.1 % , en dat terwijl Euribor is gedaald.

  Nou heb ik even contact gemaakt met de Rabobank, en wat blijkt………ik heb een risiciopslag van 2%, omdat ik GEEN NHG heb.

  Dus m.a.w. MET NHG een korting op de rente van 0.6 ? %, en ZONDER NHG een opslag van 2%……, wist U dit al, ik niet.

 78. Frans says:

  @ 83 ll: Dit toont aan hoe corrupt het systeem is.
  Deze 2% opslag zal gebaseerd zijn op marktwerking, en dus een vrij reeele opslag.
  Als je deze rente opslag gebruikt voor het berekenen van het risico van de NHG…. OUCH!!
  In feite is de NHG een nog grotere subsidie aan de banken als het op het eerste oog dus lijkt.

  Met plezier gekeken naar het interview met Tonko: eindelijk iemand die op rustige wijze een verhaal verteld waarbij ik geen kortsluiting in de hersenpan bij krijg. Natuurlijk heeft hij gelijk, dat hoef ik hier niemand uit te leggen.

  Tenslotte voel ik me als iemand die leeft in wereld waar als ik alle berichten bestudeer, de feiten bestudeer overduidelijk ziet dat alles (bijvoorbeeld) rood is, terwijl iedereen roept dat de wereld blauw is.
  Of dat ik op klaarlichte dag zie dat er een verkrachting plaatsvind, terwijl iedereen het niet lijkt te zien, of er een andere uitleg aan geeft: Spooky!

  @ 81 asd: inderdaad, het is belangrijk het grote verband te leren zien en te studeren op monetaire geschiedenis, geo politiek, de geldstromen.
  Hierdoor wordt het veel duidelijker wat er zich ook betreft de huizenbubbel zich allemaal afspeelt, en kan je uiteindelijk razendsnel nieuws in een groter verband plaatsen.
  Dit gezegd hebbende zie ik dat we steeds sneller naar de afgrond gaan.

 79. dr.t says:

  In VS staat de geldpers aan en in GB eveneens.
  En ondertussen staan de kranten vol over de crisis in Europa.
  Kan iemand mij dit uitleggen?

 80. Jeroen says:

  Hier ook de variabele rente van mijn hypotheek sinds gisteren omhoog gegaan van 3.7% naar 3.85% ook zonder NHG Snsbank.

 81. floor says:

  @Il
  En nu maar hopen dat de londense huizenmarkt niet inkakt.
  Volgens mij behoort de UK trouwens nog steeds tot Europa, ik had m’n cash maar op iets grotere afstand veilig gesteld.
  Ook de UK gaat de dans nl niet ontspringen.

 82. floor says:

  @87
  Omdat Duitsland onder geen voorwaarden die enorme schuldenlast van de PIIGS op zn schouders gaat nemen?
  Daardoor moeten wij er hier iets eerder aan geloven dan de USA en UK en last but not least Japan.

 83. Dawg says:

  dr.t,

  Beleggers hebben ervaren (Griekenland)dat in Europa overheidsschuld kan defaulten. In de USA en de UK hebben de centrale banken zich veel sterker verbonden aan het financieren van de overheidsuitgeven, ook als dat betekent dat er massaal schuldpapier van hun overheden moet worden opgekocht. Betekent dat de overheden van de de USA en de UK (voorlopig) veel minder snel failliet zullen gaan.

 84. ll says:

  Dr.t. Er dreigt een afwaardering op staatsleningen voor landen met AAA status in Europa, behalve Duitsland natuurlijk 🙂

  http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/headlines/artikelen/11564-er-dreigt-een-meltdown-in-liquiditeit-.html

 85. nhz says:

  Dawg: Naarmate de laatste hoop op economische groei vervliegt zal de druk op de ECB om de geldpers maar ongebreideld aan te zetten alleen maar in hevigheid toenemen. Bankboefjes als Leenders zullen dat ongetwijfeld toejuichen.

  In Engeland heeft de BoE geen last van “politieke haken en ogen”. Daar print men gewoon.

  Ach, de energieprijs is alweer 30% hoger dan afgelopen zomer, en de meeste commodity prijzen zijn ook alweer gierend aan het oplopen. Ook al doet de ECB alsof ze de hand op de rem houden, in werkelijkheid is er gierende inflatie in aantocht. Da’s dan weer goed voor de werkgelegenheid bij het Ministry of Truth, want die gaan alles op alles zetten om de inflatie toch omlaag te rekenen naar pakweg 2% (ook al is het eerder 10% per maand …).

  ll: Dus m.a.w. MET NHG een korting op de rente van 0.6 ? %, en ZONDER NHG een opslag van 2%……, wist U dit al, ik niet.

  is toch volkomen logisch? Dit geeft m.i. duidelijk aan hoeveel subsidie van de belastingbetaler er op NHG hypotheken zit, nog voordat het WeW geploft is 😎

  ll: Move your money, kapitaalvlucht uit Europa…… 😉

  ach, nowhere to hide. Ik lees net dat de goudaccount van Gerald Celente gesnaaid is dankzij de bankruptcy van MF Global (voor Celente staat die MF afkorting nu definitief voor wat anders dan officieel). Allemaal helemaal legaal, en zo niet dan verzint het geboefte er wel een wetje voor. Krijgen we straks hier ook, worden gewoon alle spaartegoeden gesnaaid om het WeW boven water te houden. Landsbelang gaat voor alles (en landsbelang = belang van de banksters, kleptocraten en kleine boefjes zoals de vele scheefleners).

  Jeroen: Hier ook de variabele rente van mijn hypotheek sinds gisteren omhoog gegaan van 3.7% naar 3.85% ook zonder NHG Snsbank.

  maar de rente op mijn spaarrekening staat al maandenlang op het laagste nivo ooit.

 86. piep de clown says:

  Hypotheekrente omhoog en spaarrente ook met een tiende omhoog. Weet niet waarom de spaarrentes maar op 3% staat

 87. piep de clown says:

  @91

  Dat wil zeggen dat iemand zijn eigen schuld aan het financieren is en van niets iets creeert dat gaat niet lang meer goed. Iedereen let nu op europa terwijl de problemen veel groter zijn in Amerika. De overheid daaro geeft 60% meer uit dan er met belastingen binnenkomt en dan nog een beperkte groei… Als dat wegvalt… Dan hebben ze een groot probleem. Maar Amerika zou Amerika niet zijn als ze daar een plan voor hebben. Als de schulden te hoog worden, dan vallen ze Iran aan en dan Nemen ze de olie mee en dat verlaagd hun schuld weer. Kernwapens… Nee olie, olie

 88. dr.t says:

  87
  Geen schuldenlast ontstaat er door het aanzetten van de geldpers, de schuld wordt erdoor kwijtgescholden.
  Duitsland wil het niet wegens ervaringen WOII en men wil druk blijven kunnen houden op de begrotingsdiscipline van zuidelijke landen.
  In feite is echter het opkopen van obligaties door ECB al te kenmerken als de geldpersmachine aanzetten.

  De ECB wil eigenlijk geen obligaties opkopen maar ziet zich daartoe genoodzaakt
  om op korte termijn de stabiliteit van het systeem te waarborgen. Men koopt dus genoeg om het systeem niet direct te laten imploderen, maar niet voldoende om het vertrouwen van de buitenwereld te winnen.
  De prijs ervoor is dat zuidelijke landen achterover gaan leunen en bovendien is daarvoor ook weer politieke overeenstemming nodig.

  Als het echter niet anders kan zal de geldpers zeker aangaan.
  Maar dat spel wordt over en weer hoog gespeeld.

 89. nhz says:

  piep de clown: spaarrente ook met een tiende omhoog. Weet niet waarom de spaarrentes maar op 3% staat

  3%? bij een subprime bank dan denk ik. Bij AAB of Rabo krijg je 2.2-2.3% maximaal, en dan moet het er minstens een aantal maanden op blijven staan.

  dr.t: De ECB wil eigenlijk geen obligaties opkopen maar ziet zich daartoe genoodzaakt
  om op korte termijn de stabiliteit van het systeem te waarborgen.

  ja, vandaag was sociopaat Juncker weer in de bocht met een paar mooie opmerkingen (zoiets verzin je niet …):


  EU’s Juncker says that German debt level is a cause for concern according to a German newspaper – RTRS
  EU’s Juncker says Germany has higher debts than Spain but ‘no-one wants to know about that’

  kortom, het wordt hoogste tijd dat Duitsland Duitsland gaat bailen. Ik verwacht morgen een voorstel om het EFSF op te hogen naar 5 a 10 biljoen pleuro. Maakt toch niks uit, want niemand wil er geld in stoppen. Misschien moeten ze voor die 5 a 10 biljoen dus gewoon bij de ECB aankloppen.

  feest voor mensen als dr.t, maar het is ordinaire diefstal.

 90. vrije markteconomie? says:

  Grappig is hoe moeilijk het is om er achter te komen hoeveel NHG hypotheken zijn verstrekt. Uit het jaarverslag blijkt dat men ooit wel eens een steekproef heeft gedaan bij de RABO bank maar dat men deze niet voldoende vertrouwde om te publiceren. Uit de afgelopen 10 jaar is wel te zien dat het aandeel NHG hypotheken groot is en ook nog een substantieel deel voor verbouwingen. Lachwekkend is om te zien hoe de liquiditeit vervolgens wordt beoordeeld. Omdat men geen idee heeft van de omvang van de hypotheken die gedekt zijn en de risico’s die in dit mandje zitten gaat mijn uit van een negatief scenario waarbij er 50% meer uitgaven zijn in de komende 10 jaar. Men heeft geen flauw idee van de echte risico’s zijn, omdat met zelfs de omvang van de portefeuille niet kent laat staan in hoeverre deze onder water staan. Het doet me denken aan de vorige crisis, oh kon je sleutel inleveren en weglopen van je woning? Ook is te lezen dat binnenkort de enige is die garant staat voor de NHG de rijksoverheid is. Met deze verplichting hebben ze 50 miljoen gevangen. Maar wat is daarvoor het risico? Ben benieuwd wie dat kan vertellen.

 91. piep de clown says:

  @96
  Westlandutrecht 100% dochter van ING geeft vanaf morgen 3% rente. Gelijk af te halen.
  Geld wordt opgehaald door westlandutrecht en doorgesluisd naar ING.

  Rabobank.. Al was het de laatste bank op aarde, ik zou me geld daar nooit stallen.

 92. piep de clown says:

  @96

  Rabobank Nederland heeft een AAB status, de vraag is welke status heeft jou lokale Rabobank, want die heeft weer een aparte bankvergunning….
  Dus jij vangt 33% minder rente dan ik…Nice.

 93. asd says:

  @85 (Frans):

  Dat wou ik maar zeggen. Het maar al te geborneerde navelstaren hier op “de huizenmarkt” is tenenkrommend omdat inderdaad het grote (doorslaggevende!) verband niet wordt gezien:

  – bewust bij politici, bankiers, en een enkel bijgoochem makelmannetje en al wat dies meer zij omdat hen dat niet welgevallig is;

  – onbewust (wegens beperkt inzicht) bij het bumper klevende (óók wegens beperkt inzicht) grote publiek, dat pas reageert, wanneer de consumerende “Spaßgesellschaft” langzamerhand tot een einde is gekomen.

  Dat zoiets gaat gebeuren de komende jaren is zeer waarschijnlijk.

  Is dat erg? Dat hoeft niet, want “rijk is niet wie veel bezit maar wie weinig nodig heeft.” Is tevens de redding van onze aarde!

  De media en het onderwijs zouden beter moeten worden ingezet om de bevolking “wijzer” te maken.

  “The Euro Collapse” waarnaar je verwijst (@72), een Iers programma met de Kees de Kort van Ierland (?) heeft de nodige klasse, vooral wanneer je dat vergelijkt met hetgeen je op de NL-TV krijgt voorgeschoteld.

  Eddie Hobbs analyseert de huidige crisis rondom de Euro op nuchtere en spraakmakende wijze, een economische crisis, die zich in de laatste honderd jaar nog niet heeft voorgedaan.

  Op het eerste oog zou je van dat alles pessimist worden.
  Ik denk dat dat niet nodig is als je inzet op realisme: opkomst, bloei en verval, een terugkerend mechanisme in de geschiedenis.

  Geldt ook voor de nabije toekomst van de EU (inclusief “de huizenmarkt”).

 94. Dawg says:

  dr.t,

  “Geen schuldenlast ontstaat er door het aanzetten van de geldpers, de schuld wordt erdoor kwijtgescholden.”

  Was dat maar waar. Opkopen van staatsschuld door de ECB betekent alleen dat die schuld op de balans van de ECB komt te staan, in feite dus een collectieve schuld van de eurozone wordt. Wordt er uiteindelijk toch gefault op die schuld, dan moeten die lidstaten alsnog bijspringen om de ECB te herkapitaliseren.

 95. dr.t says:

  drukpers aanzetten een feest voor mensen als dr.t, maar het is ordinaire diefstal.

  Nou een feestje is het niet.
  Devaluatie euro, inflatie, spaartegoeden worden minder waar, systeemfouten worden niet aangepakt etc, schulden kun je er wel weer mee wegmoffelen, maar een prijs zal altijd wel betaald dienen te worden.
  De vraag is echter of niets doen een betere strategie is.
  Durf jij dat te beweren, ik vermoed dat niemand de consequenties echt kan overzien.

  Alles in elkaar laten onderen bevredigt misschien het verlangen naar dat degene die de problemen heeft veroorzaakt de gevolgen in eerste instantie ook draagt, maar de gevolgen daar weer van zijn niet te overzien.

  Bijvoorbeeld dat je niet meer aan je spaartegoeden kan komen of niet meer geld kan pinnen, en dat het hele systeem van kredietverstrekking er niet meer is, etc. etc.
  Of vind je dit soort uitingen van mij een vorm van irrationele bangmakerij?
  Zonee wat is dan wel het alternatief?

  Op de puinhopen weer opnieuw beginnen?

 96. Dawg says:

  dr.t: 87

  Als het echter niet anders kan zal de geldpers zeker aangaan.Maar dat spel wordt over en weer hoog gespeeld.

  Dat denk ik dus ook. Meest waarschijnlijke aanleiding lijkt mij het moment dat de banken opnieuw massaal in problemen komen.

 97. floor says:

  Ik heb zo’n scheef vermoeden dat de ex-Goldmannetjes in Italë puin aan het ruimen zijn c.q schulden gaan herstructureren.
  Zit gewoon helemaal niets anders op.

 98. dr.t says:

  Was dat maar waar. Opkopen van staatsschuld door de ECB betekent alleen dat die schuld op de balans van de ECB komt te staan, in feite dus een collectieve schuld van de eurozone wordt. Wordt er uiteindelijk toch gefault op die schuld, dan moeten die lidstaten alsnog bijspringen om de ECB te herkapitaliseren.

  Weet je dat zeker? in de VS worden dat soort schulden simpelweg kwijtgescholden door de centrale bank.
  Zou in Europa ook kunnen mits er politieke overeenstemming is (Duitsland houdt het vooralsnog tegen zolang de druk, lees koersval van aandelen, niet teveel uit de hand loopt).

  Geldpers aanzetten betekent echt geld bijdrukken door schulden kwijt te schelden en in feite gebeurt dat nu al door het opkopen van een failliete boedel oftewel Griekse en Italiaanse obligaties.

 99. dr.t says:

  104 is een reactie op 101

 100. floor says:

  @Dawg
  Het gaat er bij mij niet in dat de politici in Europa net zo dom zijn als dat ze tot nu toe overkomen.
  Ik denk dat er achter de schermen een hoop gebeurd waarvan ze het volk nog liever even niet op de hoogte stellen aangezien dat tijd kost.

 101. Dawg says:

  dr.t: Geldpers aanzetten betekent echt geld bijdrukken door schulden kwijt te schelden en in feite gebeurt dat nu al door het opkopen van een failliete boedel oftewel Griekse en Italiaanse obligaties.

  Als de ECB moet afschrijven op waardeloos schatkistpapier dan gaat dat ten koste van haar kapitaal. Gegeven het het feit dat dit kapitaal een keer of vijftig geleveraged is duurt het niet lang voordat de ECB een negatief kapitaal heeft. En dan moet de belastingbetaler er alsnog aan te pas komen om de centrale bank alsnog te herkapitaliseren. De schuld van de PIIGS verdwijnt dus niet, maar komt gewoon voor rekening van de belastingbetalers uit de eurozone.

  Iedere schuld wordt altijd betaald: op de reguliere manier door de debiteuren of anders wel door de crediteuren (via default of via inflatie.

 102. Dawg says:

  floor,

  Ik zou alleen niet weten welke opties politici nog hebben als ze banken, landen of huiseigenaren niet willen laten defaulten op hun schulden.

 103. nhz says:

  piep de clown: Geld wordt opgehaald door westlandutrecht en doorgesluisd naar ING.

  Rabobank.. Al was het de laatste bank op aarde, ik zou me geld daar nooit stallen.

  Ik wil Rabo niet verdedigen, maar ING is onvergelijkbaar meer shaky dan Rabo; zeker weten. Voor de goede orde: ik val niet onder de depositogarantie vanwege de hoeveelheid spaargeld, dus ik let zelf op. m.i. zijn AAB (feitelijk de staat) en Rabo de meest degelijke polderbanken; voorlopig.

  dr.t: De vraag is echter of niets doen een betere strategie is.

  niets doen in de zin van: gewoon lekker iedereen failliet laten gaan die zijn rekeningen niet kan betalen. De enige juiste oplossing.

  dr.t: dat degene die de problemen heeft veroorzaakt de gevolgen in eerste instantie ook draagt, maar de gevolgen daar weer van zijn niet te overzien.

  LOL! De gevolgen zijn zeker beter te overzien als we de mensen die de ellende NIET veroorzaakt hebben er voor op laten draaien?

  dr.t: Weet je dat zeker? in de VS worden dat soort schulden simpelweg kwijtgescholden door de centrale bank.

  volgens mij ben je helemaal verkeerd geinformeerd. Schulden worden daar verplaatst en uiteindelijk weggeinflateerd. Er wordt niks kwijtgescholden tot nu toe.

  En voor de goede orde ‘schulden gewoon kwijtschelden’ betekent dat iemand (waarschijnlijk iemand die er weinig of niks mee te maken heeft) zijn geld kwijt is. Ik snap wel dat jij als scheeflener dat een mooie oplossing vindt, maar het IS geen oplossing, want je verbreekt daarmee het sociaal contract.

  dr.t: Geldpers aanzetten betekent echt geld bijdrukken door schulden kwijt te schelden

  grote onzin

  floor: Het gaat er bij mij niet in dat de politici in Europa net zo dom zijn als dat ze tot nu toe overkomen.

  inderdaad, ik denk dat ze nog véél dommer zijn dan ze lijken.

 104. dr.t says:

  En dan moet de belastingbetaler er alsnog aan te pas komen om de centrale bank alsnog te herkapitaliseren

  Weet je dat zeker?
  De geldpers aanzetten is wel degelijk een mogelijkheid, alleen op politiek niveau is het tot nu toe afgesproken dat het niet mag gebeuren, hetgeen iets anders is dan dat het nooit zal plaatsvinden.
  Lees dicerse krantenberichten er op na.

  Persoonlijk schat ik in dat het niet anders kan.
  Économosche en politieke verandeingsprocessen lopen ver achter op wat ‘de markt’ vereist.

 105. Dawg says:

  dr.t,

  Hoe stel jij je voor dat in het monetaire systeem dat wij hebben geld in omloop geraakt?

 106. Peter2 says:

  dr.t:
  In VS staat de geldpers aan en in GB eveneens.
  En ondertussen staan de kranten vol over de crisis in Europa.
  Kan iemand mij dit uitleggen?

  Met je formulering lijkt de suggestie gewekt dat er een oorzakelijk verband is. En de EU stom wordt bevonden dat ze ook niet de geldpers overuren laten draaien (iets waar zij niet over gaan overigens).

  De suggestie strookt echter niet met de werkelijkheid. De problemen in de VS en UK zijn echt veel groter! En het geval Japan verdenk ik er ook van!

  Wat ons in de schijnwerpers zet het gebrek aan daadkrachtige en zinnige/politiek zindelijke politieke leiders. Iedereen roept maar wat en niemand doet werkelijk iets. Regeringsleiders die elkaar bedreigen of voor rotte vis uitmaken en allemaal tegen verkiezingen aanzitten. Nee, dat maakt geen betrouwbare indruk en dempt de verwachtingen dat er snel iets gaat veranderen! Ik zou ook voorzichtiger worden met obligaties kopen, welk gezond denkend mens zou dat niet?

  Ik zou er zelfs geen kopen! De rente moet dus wel om hoog om nog kopers te vinden! Een heel doodnormaal marktproces!

  Uiteraard geven de onmachtige en onbekwame/falende politici speculanten de schuld! En komen ze met wetjes om dit symptoom te bestrijden i.p.v. hervormingen.

  En wees blij dat de ECB niet zo is losgegaan als de FED in de VS, en hoop tevens dat ze niet zo ver zullen gaan! Eerst geloofwaardige structurele hervormingen inzetten en daarna zal blijken dat de rente vanzelf naar beneden gaat! Daar heb je geen steunfonds of geldprintmachine voor nodig!

 107. floor says:

  @Dawg
  Ze hebben niets meer te willen, anders doet de financiële markt het voor hen.

 108. Peter2 says:

  Dawg:
  dr.t,

  Beleggers hebben ervaren (Griekenland)dat in Europa overheidsschuld kan defaulten. In de USA en de UK hebben de centrale banken zich veel sterker verbonden aan het financieren van de overheidsuitgeven, ook als dat betekent dat er massaal schuldpapier van hun overheden moet worden opgekocht. Betekent dat de overheden van de de USA en de UK (voorlopig) veel minder snel failliet zullen gaan.

  Er zit echt geen logica in die “logica” van je. Direct overheden financieren door de balans van de centrale bank te vergroten, zorgt direct voor inflatie. Het geld wordt namelijk meteen de reële economie ingezonden via de overheidsuitgaven.

  En dat betekend dat je geld dat vast zit in die dollar of pond, snel in waarde daalt en die overheid nog meer geld moet lenen om te blijven functioneren. De rente die je krijgt vergoed is niet eens genoeg om het waardeverlies dan de initiële inleg te vergoeden!

  De enige niet centrale bank kopers zijn partijen die niet van plan zijn de obligaties vast tot houden tot aan het einde van de looptijd en de mogelijkheid (denken te) hebben er heel snel uit te springen en anderen met de grote verliezen te laten zitten.

  Ik wed dat als je het uit gaat pluizen er tal van regeltjes zijn die bijvoorbeeld oneigenlijke voordelen bieden die totaal los staan van de vergoeding op het uitgeleende bedrag. En dat dat de werkelijke reden is dat er überhaupt nog kopers anders dan de centrale banken zijn.

  In mijn ogen zijn deze landen al failliet en een destructief proces van economische, militaire en financiële corruptie is het enige wat de instorting nog “even” tegenhoud.

 109. hugo says:

  Dawg: Hoe stel jij je voor dat in het monetaire systeem dat wij hebben geld in omloop geraakt?

  Als ik zo vrij mag zijn een optie te noemen. Vanwege crimineel falen (ik denk opzet) zet je de ECB het mes op de keel.

  Stap 1) Zeg tegen Goldman Draghi creëer 6 biljoen (mijn schatting wat nodig is om eea te stabiliseren) voor een lening van 250 jaar voor 0% rente en 0 aflossing. Deze kan na afloop oneindig verlengd worden. Geeft de ECB een incentive om goed te doen ipv de boel te saboteren (zie totaal negeren van de ECB regels door Tricky Trichet) waar ze nu al het belang bij hebben.

  Die Euro’s gaan voor 2 biljoen naar overheden welke staatsschulden daarmee moeten afbetalen. 2 biljoen naar huishoudens welke schulden daarmee moeten afbetalen en 2 biljoen naar het MKB (fuck de multinationals). Alle betrokkenen krijgen precies evenveel. Wie geen schulden heeft kan er mee doen wat ie wil. Krijgen die ook eens wat.

  – Default risico weg
  – Deleveraging geregeld
  – Verplichtingen kunnen worden voldaan.

  Eea is binnen een paar dagen geregeld. Zomaar een idee welke in me opkwam. Volgens mij kan dit prima werken. Ik zie niet in waarom niet. Corrigeer me waar ik mis zit.

 110. Dawg says:

  Peter2,

  Ik heb ‘t niet over logica. Ik beschrijf slechts wat er gebeurd in de USA en de UK. Die landen zullen hun crediteuren altijd terug betalen. Welliswaar in waardeloze dollars en ponden, maar betaald zul je worden.

  Luister hoe Alan Greenspan de beleggers geruststeld:

  http://www.youtube.com/watch?v=q6vi528gseA

 111. Peter2 says:

  Dawg:
  Peter2,

  Ik heb ‘t niet over logica. Ik beschrijf slechts wat er gebeurd in de USA en de UK. Die landen zullen hun crediteuren altijd terug betalen. Welliswaar in waardeloze dollars en ponden, maar betaald zul je worden.

  Luister hoe Alan Greenspan de beleggers geruststeld:

  http://www.youtube.com/watch?v=q6vi528gseA

  Tja, maar betaald worden met negatief rendement is niet waarvoor je in die obligaties stapt natuurlijk. Er moet dus wat anders zijn wat motiveert!

  En zelfs dan wordt geloof ik nog 70% (heb ik ergens gelezen) direct door de centrale bank “gekocht”. Wat dus neerkomt op alles en iedereen in het land tegelijk beroven, dat is hoe de boel draaiende gehouden wordt.

  Socialisme ten top, en eens komt er een moment dat er niemand meer te plukken is, en dan heb je jawel…hyperinflatie.

 112. hugo says:

  lol de Jager roept op tot een bankrun.

  ”Alle Nederlanders moeten hun spaargeld opnemen en geld uitgeven. Die oproep doet minister Jan Kees de Jager van Financiën vandaag.”

  http://www.powned.tv/nieuws/politiek/2011/11/de_jager_geef_geld_uit.html

 113. Dawg says:

  Peter2,

  Wereldwijd zijn fondsmanagers dagelijks in touw om voor miljardenvermogens een min of meer veilige belegging te vinden die nog enigszins rendeert. Als die Amerikaanse T-Bills het beste zijn wat de markt te bieden heeft, dan weet je dus zo ongeveer hoe de vlag er dus voorstaat.

 114. Peter2 says:

  hugo:
  lol de Jager roept op tot een bankrun.

  ”Alle Nederlanders moeten hun spaargeld opnemen en geld uitgeven. Die oproep doet minister Jan Kees de Jager van Financiën vandaag.”

  powned.tv/nieuws/p…r_geef_geld_uit.html

  hugo:
  lol de Jager roept op tot een bankrun.

  ”Alle Nederlanders moeten hun spaargeld opnemen en geld uitgeven. Die oproep doet minister Jan Kees de Jager van Financiën vandaag.”

  powned.tv/nieuws/p…r_geef_geld_uit.html

  hugo:
  lol de Jager roept op tot een bankrun.

  ”Alle Nederlanders moeten hun spaargeld opnemen en geld uitgeven. Die oproep doet minister Jan Kees de Jager van Financiën vandaag.”

  powned.tv/nieuws/p…r_geef_geld_uit.html

  Ongelooflijk, wat een klasse in domheid. Ik dacht dat op politiek niveau het ergste wel hadden gezien! Nederland scoort hiermee…..in eigen doel wel eens waar.

  Ik snap hem wel overigens, wat van iedere transactie die jij doet, kan hij weer belasting heffen. Eerst via de inkomstenbelasting van jou, daarna BTW over wat je uitgeeft, en vervolgens inkomstenbelasting op de ander enz.

  En wat doet de overheid ervoor terug? Die geeft cabaret!

  Wie zegt dat dit kabinet niets aan kunst en cultuur doet is totaal achterlijk!

 115. dr.t says:

  zelfs dan wordt geloof ik nog 70% (heb ik ergens gelezen) direct door de centrale bank “gekocht”. Wat dus neerkomt op alles en iedereen in het land tegelijk beroven, dat is hoe de boel draaiende gehouden wordt.

  Socialisme ten top, en eens komt er een moment dat er niemand meer te plukken is, en dan heb je jawel…hyperinflatie.

  Dat is precies de reden waarom Duitsland aan dit scenario niet mee wenst te werken, de vraag is echter welke andere mogelijkheden er nog zijn?

 116. floor says:

  @Dawg
  Persoonlijk luister ik altijd met enig wantrouwen naar amerikaanse en engelse betweters. Hebben allemaal een verborgen agenda.
  Doordat de USA en de UK in tegenstelling tot Duitsland hun banken reeds geherkapitaliseerd hebben, zullen ze deze charade ongetwijfeld langer volhouden dan de eurolanden indien die NU niets doen. Maar die gaan er ook aan uiteindelijk, gewoon teveel schuld period.
  Dat is naar mijn bescheiden mening ook de rede dat de USA en UK de eurolanden inderdaad het liefst die persen aan zien zetten.
  Ware het niet dat de financiële markten daar binnen de kortste keren korte metten mee zouden maken.
  Enige zinnige oplossing voor euroland is de schulden van de PIIGS herstructureren en eigen valuta terug met de euro als “overkoepelende munt” om wisselkoersen tegen af te zetten.
  Remember prof. Hankel?
  Een transferunie van noord naar zuid neemt de fin. markt geen genoegen mee.
  Die weten net zo goed als jij en ik dat de PIIGS daar tot het einde der dagen misbruik van gaan maken en dat dat de noordelijke landen ook zal vernietigen.
  Anyway, zware recessie is niet meer te voorkomen, nu maar hopen dat er achter de schermen reeds lange tijd heel hard gewerkt wordt, want het uur U nadert met rasse schreden.

 117. piep de clown says:

  heeft iemand ralph nog gesproken, want ik wil me 25k nog hebben.

  Ik denk eerlijk gezegd dat de EU crisis een goedmaker voor de VS is voor WO2. wij hebben problemen maar niet zo groot als de VS. Nu de nadruk op ons eu. Maar de echte problemen liggen over de plas. Politiek noem je dat.
  Er is een goed investering in deze tijd, dat is niet de euro, niet de dollar, geen goud, maaaaarr… landbouwgrond, dat is iets wat produceert. Ik probeerde wat landbouwgrond aan te kopen in noord-afrika. 100k euro per hectare. en zeggen dat grond duur is in NL

 118. nhz says:

  Peter2: Eerst geloofwaardige structurele hervormingen inzetten en daarna zal blijken dat de rente vanzelf naar beneden gaat!

  daarmee ben ik het dus oneens: als er geloofwaardige hervormingen komen zal de rente teruggaan naar een realistische waarde, en dat is véél hoger dan hij nu is.

  Peter2: De enige niet centrale bank kopers zijn partijen die niet van plan zijn de obligaties vast tot houden tot aan het einde van de looptijd en de mogelijkheid (denken te) hebben er heel snel uit te springen en anderen met de grote verliezen te laten zitten.

  die enigen die kopen zijn systeembanken die zeker weten dat ze die obligaties straks zonder verlies kunnen dumpen bij de ECB, en ondertussen wel lekker de rente opstrijken. Risicoloos geld verdienen, want een bank failliet laten gaan dat mag niet van de EU kleptocraten dus de ECB zal altijd bijspringen.

  Dawg: Ik beschrijf slechts wat er gebeurd in de USA en de UK. Die landen zullen hun crediteuren altijd terug betalen. Welliswaar in waardeloze dollars en ponden, maar betaald zul je worden.

  even los daarvan, de werkgelegenheid en inflatie in die landen ontwikkelt zich niet bepaald gunstig. Voor mensen met gezond verstand een bewijs dat geld bijdrukken niet werkt, maar voor de Keynesianen (zoals dr.t blijkbaar) een bewijs dat er nog véél meer geld bijgedrukt moet worden 🙁

  dr.t: Dat is precies de reden waarom Duitsland aan dit scenario niet mee wenst te werken, de vraag is echter welke andere mogelijkheden er nog zijn?

  nogmaals, gewoon iedereen (banken, huiseigenaars, overheden desnoods) failliet laten gaan die zijn verplichtingen niet kan nakomen. Het garanderen van de spaartegoeden van eventueel omvallende banken kost véél minder dan wat er nu naar de bankensector toe vloeit.

  floor: Dat is naar mijn bescheiden mening ook de rede dat de USA en UK de eurolanden inderdaad het liefst die persen aan zien zetten.

  het angelsaksische bankensysteem profiteert ook per definitie van iedere euro of dollar die extra in omloop gebracht wordt, vanwege de rente op die schulden. Dus inflatie is altijd goed, ook als het door een andere centrale bank gebeurt, want die inflatie wordt toch wel over de grens geexporteerd. En inflatie is het levensbloed van de banksters.

  floor: nu maar hopen dat er achter de schermen reeds lange tijd heel hard gewerkt wordt,

  reken maar dat de kleptocraten en hun opdrachtgevers al jaren plannetjes maken hoe ze nog meer kunnen profiteren van de aankomende chaos.

 119. Peter2 says:

  dr.t:
  zelfs dan wordt geloof ik nog 70% (heb ik ergens gelezen) direct door de centrale bank “gekocht”. Wat dus neerkomt op alles en iedereen in het land tegelijk beroven, dat is hoe de boel draaiende gehouden wordt.

  Socialisme ten top, en eens komt er een moment dat er niemand meer te plukken is, en dan heb je jawel…hyperinflatie.

  Dat isprecies de reden waarom Duitsland aan dit scenario niet mee wenst te werken, de vraag is echter welke andere mogelijkheden er nog zijn?

  Natuurlijk is er een mogelijkheid, maar dan moet je wel even een collectieve reset accepteren. 90% van de overheid naar huis sturen, en slechts een beperkt aantal taken toevertrouwen. De mensen hun eigen verdiende geld laten behouden die dat kunnen uitgeven aan wat zij belangrijk vinden. Als dat anderen helpen is (nu ze de middelen hebben), dan staat ze het vrij dat te doen zonder zelf arm te worden.

  Dat is pas echte politieke en economische vrijheid!

  Mensen die niet mee kunnen komen en waar ook niemand anders om geeft, die hebben geen bestaansrecht. Niet voor henzelf en niet voor anderen, dat is de natuur hard maar rechtvaardig!

 120. Ralph says:

  floor:
  @Il
  En nu maar hopen dat de londense huizenmarkt niet inkakt.
  Volgens mij behoort de UK trouwens nog steeds tot Europa, ik had m’n cash maar op iets grotere afstand veilig gesteld.
  Ook de UK gaat de dans nl niet ontspringen.

  Alsof er ook maar één land is die de dans wel zou ontspringen wanneer het ernstig mis zou gaan.

 121. floor says:

  @Ralph
  In iedere geval geen westerse landen, daar kun je vergif op innemen.
  Maar goed, waar hebben we het over, dit zijn lieden die zo bulken van het geld dat ze met die laatste paar miljoen geen raad wisten en dan is een pandje in Londen nooit helemaal weg natuurlijk.

 122. dr.t says:

  Een mogelijkheid die ik zie is om op modiaal niveau afspraken te maken.
  Bijvoorbeeld open stellen van de markten. Denk aan de afzetmarkt China, maar ook het afschaffen van bijvoorbeeld landbouwsubsidies of imortberpekingen in Europa zodat Afrikaanse landen bij ons een afzetmarkt vinden.
  China heeft niets aan een failliete Europa of de VS.
  Hoe kun je elkaar vinden , ondanks tegenstrijdige belangen op de korte termijn terwijl er op de lange termijn wederzijdse belangen spelen.
  Het gaat erom structurele onevenwichtigheden te beperken of kanaliseren.

  Daarvoor is nodig lange tremijn visie en in ieder geval een systeem dat niet gebonden is aan een vierjaarlijkse veto van de kiezer.
  Valt een dergelijke voorwaarde te combineren met democratie?

 123. piep de clown says:

  @dr. t

  landbouw subsidies zijn geen economische mechanisme, maar politieke.

  Raplh… show me the money

 124. Juan Belmonte says:

  ll: O.T.C. derivatenmarkt is alleen maar gegroeid, van 349.000 miljard naar 706.000 miljard ?

  WAAR IS DE CONTROLE……

  Dank ll, opmerkelijk.

  Geen idee en nog nooit een hoogleraar of oekoenoom over gehoord

  Mevrouw Mrs Drs Heleen Mees kende kennelijk deze getallen ook niet.

  Imaginaire getallen is ook eigenlijk alleen voor bollenbozen.
  i kwadaat = min 1?

 125. floor says:

  Deze is ook leuk, bij Gerald Celente komt de stoom uit z’n oren.
  http://www.prisonplanet.com/mf-global-looted-customers-accounts-via-internal-bank-run.html

 126. piep de clown says:

  @124
  je bent economische met politieke kwesties aan het vgerwarren. Je kan toch geen eisen stellen aan china.. 1/4 van de werel;d

 127. piep de clown says:

  ben aankomende jaar d66 raadslid… mensen suggesties

 128. Juan Belmonte says:

  @ video

  Les 1 in de Wapperkunst
  Niet reageren op stierbewegingen die er niet toe doen !

  300.000 probleemhypotheken in de Polder klinkt als de bries van een stier die er ook nog een liter snot bij uitgutst 😛

  Wat zegt de meneer van de Rabo: we hebben nu 3000 mensen met een betalingsachterstand.

  Rabo is een conservatieve bank en heeft ongeveer 25% van de hypotheekmarkt.

  Als Rabo er nu al reeds potentieel 3000 heeft is het totaal nu wellicht zo’n 15.000. (3000 * 4 *1.25)

  1.25 is multiplier voor ricovoller leengedrag bij andere banken.

  Kijk, dit bewijst wèl het gelijk van Mr Vic van Heeswijk,alleen wordt de boodschap zo opgeblazen dat u het beste even door die 300.000 heen kunt kijken.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/26-10-2011/ook-eerste-kamerfracties-willen-woonakkoord/#comment-90402

  Immers een liter snot in uw gezicht is niet iets om naar uit te kijken.

 129. hugo says:

  @129 (piep de clown)

  Neem de boekhouding door samen met Leo Verhoef http://leoverhoef.nl/ en ga na of die lui niet vele miljoenen (of meer) achterover hebben gedrukt. Ook handig, zet een lokale currency op. Ga zagen aan de stoelpoten van die achtelijke Eurofiel Pechtholt om maar wat te noemen. The fucker (Eurozone as we know it) will go down dus zorg dat je gemeente is voorbereid.

 130. Dawg says:

  Peter2,

  Uiteraard heeft deze schuldencrisis niets te maken met het feit dat sinds de teloorgang van Bretton Woods, de wereld overspoeld werd met dollars, de particuliere schuldcreatie verdertigvoudigde of de globalisering van de arbeidsmarkten. Nee, het is allemaal de schuld van het kapitaal….eh de staat.

 131. Juan Belmonte says:

  dr.t: Alles in elkaar laten onderen bevredigt misschien het verlangen naar dat degene die de problemen heeft veroorzaakt de gevolgen in eerste instantie ook draagt, maar de gevolgen daar weer van zijn niet te overzien.

  Juan wordt een beetje radicaal van dit soort statements.

  Maar wat hebben we dan uberhaupt aan geld als niemand de stabiliteit van het stelsel bewaakt, laat staan dat er iemand kennelijk de consequenties kan overzien van al dan niet ingrijpen op te groot gegroeide risico’s door explosie van M3 dankzij jarenlange kunstmatig lage rente ?

  Probleem is toch gewoon in essentie dat er teveel geld is geschept en er teveel schulden tegenover staan om voor de reële economie te kunnen ophoesten ?

  Gewoon terug dan maar ruilhandel, scheelt de BTW en alle andere belastingen en geldscheppende mogelijkheden van blijkbaar mensen zonder overzicht.

  Waarom kent de reële economie belastingen (o.a. over toegevoegde waarde) en de schaduw-economie(?, zie recente artikel) geen enkele ?

  Maar wellicht geldt
  Les 1 in de Wapperkunst
  ook wel voor
  O.T.C. derivatenmarkt is alleen maar gegroeid, van 349.000 miljard naar 706.000 miljard ?

  Wie het nog weet mag het zeggen 🙂

 132. asd says:

  @129, 132 (Juan Belmonte)

  “Doe” mij maar liever lessen wapperkunst: http://www.youtube.com/watch?v=Sh16l3rQBOA

  Viva culturas europeas!
  El sombrero de la tia no es siempre verde.

  Los ballos! 😉

 133. Juan Belmonte says:

  En ondertussen in de Polder:
  – lobbyt Hogehuizenprijsminnend NL gewoon door om Startersleningen en verlenging van de NHG garantie tot ruim 10 maal JanMo, een onrealistisch hoog bedrag voor een collectieve garantie

  – en blijft Kees de Kort’s punt staan dat de belangen van een kleine groep mensen de hele huizenmarkt op slot zet.

  Wie nu nog rekent met 100% HRA over 1,5,10, 20,30 jaar is een Kamikazekoper

  Maar wie het laatst loog
  … betaalt geen gelag
  desnoods gedurende 20 jaar
  een Hollandse huizenmarkt op slot 🙂

  Ach met Derivaten ter waarde van 10 maal het BrutoWereldproduct
  .. raadt Juan iedereen spontaan aan
  om dan maar aan de drank te gaan.

  Wat is er nog werkelijk
  Wie is er nog reëel ?

  Salut,
  Fuerza al …
  Juan

 134. Juan Belmonte says:

  asd: “Doe” mij maar liever lessen wapperkunst: http://www.youtube.com/watch?v=Sh16l3rQBOA

  Helemaal goed !

  Ook in La Traviata (opera van Verdi) komen de stierenvechters voor, op bezoek tijdens een feestje.

  Tip: Kijk de film “Juan Belmonte” eens.

 135. Frans says:

  @ floor & others:
  Inderdaad koopt de FED 70% van de staatsobligaties.
  De US banken zitten zwaar in de (ongedekte) verzekeringen op Euro obligaties (CDS), dus vandaar dat Timothy fucking Geithner al eens langs is gekomen om aan te sporen om vooral veel geld in het ESFS (or whatever)te proppen: die heeft gelukkig de wind van voren gekregen.
  CDS is inderdaad een OTC derivative en dat heb je kunnen merken: bij het defaulten voor 50% van de obligaties van Griekenland werd doordleuk gezegd: dat was vrijwillig, dus betalen we niets uit!
  Kortom, zoals Bob Chapman het zo goed uitdrukt: the dog & pony show! (haha!)
  Het gaat werkelijk helemaal nergens meer over.
  Goed, om de moed niet te verliezen van onze “eigen” Willem Buiter:
  http://www.zerohedge.com/news/willem-buiter-spanish-or-italian-default-could-happen-few-short-days

 136. Frans says:

  @ asd: dank je voor de reactie en 100% mee eens!

 137. Peter2 says:

  Dawg:
  Peter2,

  Uiteraard heeft deze schuldencrisis niets te maken met het feit dat sinds de teloorgang van Bretton Woods, de wereld overspoeld werd met dollars, de particuliere schuldcreatie verdertigvoudigde of de globalisering van de arbeidsmarkten. Nee, het is allemaal de schuld van het kapitaal….eh de staat.

  Globalisering van arbeidsmarkten is niet bepaald verkeerd, waarom zou een Chinees geen kans op een welvarender leven mogen hebben door te concurreren met zeg een Nederlander?

  Wat betreft het geldsysteem, helemaal mee eens dat dat technisch mede een oorzaak is, maar de fouten in ons systeem stammen al van ver voor Bretton Woods en ontstonden met de introductie van centrale banken en fractioneel bankieren!

  Maar ook dat een politieke creatie door overheden en de snelheid waarmee de schulden aangegaan zijn is ook weer een politieke creatie in de vorm van schuldsubsidie, garantiestellingen, privatiseren van mega winsten voor enkelen en socialiseren van lasten.

  Dit is HET probleem van het centraliseren van machten, zowel in de vorm van overheid als centrale banken. Het is zuiver corruptie wat de boventoon voert bij onze overheden, hoe kun je nog rechtvaardigen hen steeds machtiger te maken door beslissingen steeds verder van de mensen af te laten plaatsvinden?

  Paar voorbeelden:

  Senatoren in de VS mogen voorkennis die ze uit hun werk van nature hebben vrij gebruiken om in aandelen te handelen en wordt een wet om dat te veranderen al 7 jaar tegengehouden. Of wat te denken van banken die staatsschuld als risicoloos bezit in de boeken mogen zetten. Ook zeker geen creatie van overheden natuurlijk!

  De overheid moet veel minder machtig worden en met middelen opereren. Dat is de grote les van de schuldencrisis, geen grote overheid, vanzelf geen schuldenberg en corruptie om geld om te buigen naar belangengroepen. Het hangt allemaal samen!

 138. Dawg says:

  Frans,

  Hoe kijk je zelf tegen Buiter’s (en al die andere bank-economen met een soortgelijke visie)standpunt aan? Moet de ECB gewoon een soort FED worden?

 139. asd says:

  @134 (Juan Belmonte)

  Als je die trotse muziek en klassieke zangers hoort, wat een klasse, toch?
  Die film zal ik zeker eens bekijken.

  @135, 136 (Frans)

  Inderdaad too sad for commentary.
  Vanaf 1971 (als ik mij niet vergis) is het in de VS met de geldcreatie helemaal misgegaan en gezien de koppeling aan de Dollar in heel wat landen meer.

 140. Frans says:

  @ Dawg: Buiter kaart het probleem terecht aan, de oplossingen van bankmensen zoals Buiter ben ik het absoluut niet mee eens. Ze denken (bijna) per definitie vanuit het bankwezen.
  Geen bankier zal zeggen dat de banken in deze vorm het kwaad vormen.
  Ik zou zijn voor een oplossing die toch niet gaat gebeuren: wereldwijd sanering van de schulden, wereldwijde vervolging van de fraudeurs, banken van de staat, en een vorm van halal bankieren misschien, en in ieder geval de staat die renteloos geld kan genereren. Aanpak van de transnationale aglomeraten, aanpakken van de belastingontduiking hievan, doorbreken van grote machtsstructuren, undsoweiter.
  Bij gebrek hieraan ben ik voorstander dat failliet moet gaan wat failliet moet gaan: een hele trits landen, en de banken.
  Het mantra dat de banken het smeermiddel van de economie zijn en dat als de systeembanken niet mogen omvallen moet worden doorbroken.
  En hoe denk ik dat het zal aflopen? Wanordelijk, dat is zeker. De Eurozone zal uitelkaar vallen, waarschijnlijk vallen de banken om, inclusief de US banken.
  Uiteindelijk een zeer sterke defaltie van de EUR en de USD.
  Alles wat op papier gegarandeerd wordt verliest (grotendeels) zijn waarde.
  Pensioenen naar de ratsmodee.
  En sowieso de verschuiving van de economie van het westen (europa en US) naar het oosten (China). En een (voortdurende) lagere levenstandaard dan voorheen.
  Verder eerst de Syrie, dan Iran.
  (oorlog)

 141. Peter2 says:

  Als je de status quo wil handhaven heeft Buiter’s natuurlijk gelijk.

  Maar willen de mensen dat echt? De status quo handhaven is niet hetzelfde als onze welvaart voor gewone burgers houden zoals het nu is. Er kraakt wat en iets moet geven, als de machtsstructuren ten koste van alles in stand gehouden worden betekend dit maar 1 ding en dat is verarming van de gewone bevolking!

  Think before you leap 🙂

 142. asd says:

  @138 (Peter 2)

  Nee, laat de corruptie maar aan de vrije markt over met zijn “Raubtier-en Kasinokapitalismus”, mogelijk gemaakt door overheden in Angelsaksische landen.

 143. Dawg says:

  Peter2,

  “From the 1970s onward, however, the economy has undergone two profound structural shifts. First, the economy as a whole has become much more indebted. Output rose eight times between 1975 and 2007. But the total volume of debt rose a staggering 20 times, more than twice as fast. The total debt-to-GDP ratio surged from 155 percent to 355 percent.

  Second, almost all this extra debt has come from the private sector. Take a look at Chart 2 (https://customers.reuters.com/d/graphics/USDEBT2.pdf). Despite acres of newsprint devoted to the federal budget deficit over the last thirty years, public debt at all levels has risen only 11.5 times since 1975. This is slightly faster than the eight-fold increase in nominal GDP over the same period, but government debt has still only risen from 37 percent of GDP to 52 percent.”

  in:
  http://blogs.reuters.com/great-debate/2009/01/20/us-and-uk-on-brink-of-debt-disaster/

 144. Frans says:

  @ asd: inderdaad is in 1971 de koppeling van de USD met goud (noodgedwongen), nou ja, niet losgelaten, maar je kunt je USD niet meer inwisslen voor goud.(wat dus in feite neerkomt op het loslaten van de koppeling)
  De andere valuta waren indirect aan goud gekoppeld aangezien ze aan de USD waren gekoppeld.
  Door vooral de oorlog met Vietnam moesten er zeer veel USD bij worden gedrukt, waardoor USD niet meer kon worden gedekt met de hoeveelheid goud die er was.
  Het grote en onredelijke voordeel wat de US heeft is dat de USD de reserve currency is, of misschien moet ik wel bijna zeggen was.
  De olie vormt nu de backing van de USD en die wordt door het leger in stand gehouden. Onder andere Irak die de olie in EURO was gaan rekenen een aantal maanden voor de inval is natuurlijk binnen gevallen, waardoor het uitmoorden van honderduizenden mensen “de vrijheid” is gebracht door de US.
  Libie was een geval apart: Gadhaffi wilde de gouden dinar invoeren voor gebruik in Afrika: die had het einde van de USD als reserve currency betekend, vandaar dat ze daar ook “hun vrijheid” moesten brengen.
  Je moet je bedenken dat nu landen eerst met hun eigen currency USD moet kopen om olie te kopen: de Amerikanen houden dit graag zo.
  Ook de reden dan Dominique Strauss Kahn het toneel moest verlaten: deze was voor de SDR, een vervangen van de USD als reserve currency.

 145. Frans says:

  Sorry voor wat kromme formuleringen in voorgaande.

 146. Peter2 says:

  @Dawg,

  Weet je nog wat er in in die tijd gebeurde? De VS gingen van de goudstandaard af!

  En waar een overheid zijn schulden kan afbetalen door de werkende burger af te romen, kan de gewone burger dat niet. Om toch verder te kunnen gaan met oorlogje spelen e.d., moesten ze creatief worden, want belastingen kun je niet eeuwig verhogen zonder electoraal gevolg.

  Veel beter werkt het als je banken verplicht ook kansarmen een hypotheek te verstrekken en deze vervolgens op te kopen via je eigen speciaal daarvoor opgezette organisaties.

  De meeste schuld is overigens de laatste 10 jaar opgebouwd en de overheid is echt wel aan een inhaal race bezig na het klappen van de huizendubbel daar!

  Kijk eens naar dit overzicht 🙂

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Q-w-8fXzwQE

 147. Dawg says:

  Frans,

  Ben het in grote lijnen met je eens. Met het voorbehoud dat ‘t me beter lijkt dat banken particuliere instellingen blijven die zich bezig houden met de kredietverlening, maar dat het recht tot de creatie van geld voorbehouden blijft aan de overheid.

 148. Peter2 says:

  En dan hebben we natuurlijk de staten en locale overheden ook nog eens! Op beide niveaus zijn faillissementen te verwachten! De VS kent meer griekenlanden als wij lidstaten van de euro hebben!

 149. Juan Belmonte says:

  November 2011

  – Funda op 255.000 te koop aangeboden woningen
  – de visie van de Hogehuizenprijsminnende polder is vooralsnog herstel van doorstroom op de woningmarkt via de starters, getuige de brandbrief van NVM & kornuiten, niets nieuws dus
  – HRA ter discussie, zelfs in Tweede Kamer maar geen daden
  – DNB weigert de Rekenkamer toegang en daarmee de kans om iets uit te rekenen (wij weten niet waar ze eens aan willen rekenen)
  – landen vallen om: Griekenland, Italie, Spanje zal niet lang op zich laten wachten
  – politici doen alles om de rente laag te houden
  – de discussie dat de dollar een keertje gaat vallen speelt niet
  – hypothecaire executies op 200 per maand, iets dat al een jaar of 5 zo is.
  – de VGH ziet vooral schaarste op de woningmarkt.

 150. Peter2 says:

  Ok, ik heb een heel klein beetje overdreven, het zijn er uiteindelijk maar 10 staten van de 52 in heel grote problemen, hier wat links:

  http://finance.yahoo.com/loans/article/105909/States-That-Can

  http://www.pewcenteronthestates.org/report_detail.aspx?id=56044

  http://money.cnn.com/2009/11/11/news/economy/states_economies/

  En nog eens 16 steden, zullen er ondertussen vast veel meer zijn geworden (dit was 2010):

  http://www.businessinsider.com/americas-most-bankrupt-cities-2010-12

 151. Dawg says:

  Peter2,

  Als je schulden heb is die status quo misschien niet eens verkeerd. Jaarlijks een door de ECB min of meer gegarandeerde vermindering van je reele schuldenlast met zo’n 2%. Tikt cumulatief toch lekker aan over een periode van, zeg, 30 jaar.

 152. Peter2 says:

  50 staten natuurlijk, iets te snel ingeklopt….ik vraag me eigenlijk af hoe ik aan die 52 kwam!

 153. Peter2 says:

  Hebben we het vaak genoeg over gehad, gaat deze keer niet zo werken kan ik je verzekeren. Minder werk, stagnerende loonontwikkeling, meer belastingen, hogere ziektekosten.

  Het geld moet natuurlijk wel ergens vandaan gehaald worden natuurlijk. En als je bijvoorbeeld uit je huis geforceerd wordt, dan hou je wel een restschuld. De garantie is voor de bank tenslotte!

  Het is vervelend als je spaargeld gepakt wordt, maar nog veel vervelender als je het niet hebt en je wordt gepakt!

 154. Dawg says:

  Peter2,

  Dat scenario ligt inderdaad voor de hand, maar wat ik bedoel is dat er, op ieder schaalniveau. zoveel schulden in de economie rondgaan dat er genoeg huishoudingen zijn die gebaat zijn met een beetje of een beetje meer inflatie.

 155. Paul99 says:

  De belabberde Nederlandse situatie op de woningmarkt en hypotheekmarkt zou zich moeten vertalen in de rentetarieven vergeleken met o.a. Duitsland.
  Nu zag ik net op CNN een item voorbij flitsen, te snel om het volledig te begrijpen.
  Duitsland, Nederland en Oostenrijk kwamen langs. Ik dacht 10-jaars tarieven.
  Duitsland 1,8%
  Nederland 2,44% maar weet niet of dat het tarief of de gap is.
  Oostenrijk 3, something.

  Het feit dat Nederland apart genoemd wordt op CNN, kan te maken hebben met een groter wordende gap maar ook met het feit dat we hier een van de laagste tarieven hebben in Europa.

  Heeft er iemand meer info ?

 156. philipulus says:

  Geheel in de lijn der verwachtingen:

  ‘Verlenging verhoogde garantie hypotheken’

  AMSTERDAM – De komende jaren blijven meer huizenkopers gedekt door de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Het kabinet verlengt de verhoogde NHG-grens van 350.000 euro tot 1 juli en zal die pas daarna geleidelijk terugbrengen
  Foto: Novum Dat zal minister Piet Hein Donner volgens De Telegraaf deze donderdag bekend maken.

  De maatregel wordt gezien als een impuls voor de verkoop van duurdere woningen.De Nationale Hypotheekgarantie geeft kredietverstrekkers de zekerheid dat zij bij een gedwongen verkoop van de woning hun geld terugkrijgen, ook al is de verkoopprijs lager dan de nog uitstaande schuld.

  Ook banken hebben de zekerheid dat de lening altijd wordt afgelost.

  De NHG-grens werd op 1 juli 2009 opgetrokken van 265.000 euro naar 350.000 euro als tijdelijke crisismaatregel en zou eigenlijk op 1 januari weer verlaagd worden.

 157. philipulus says:

  Walt Disney gooide voor de film White Wilderness nog honderden lemmingen over de klip, wij hebben Piet Hein…

 158. Paul99 says:

  Inderdaad, geheel in lijn der verwachtingen.
  Sterker nog, ik kan jullie een geheimpje verklappen: Op sommige plekken op internet wordt er voor gepleit de NHG-grens op te trekken naar EURO 5.000.000. Dan zijn we pas echt uit de problemen.

 159. ll says:

  @ Paul99, besmettingsgevaar nu naar Noord Europa…….

  http://nos.nl/audio/313803-duitsland-wordt-gezien-als-de-veilige-haven.html

 160. ll says:

  Buiter zag de crisis NIET aankomen, maar hij voorziet wel een implosie van Europa, 😉

  http://welingelichtekringen.nl/16527-willem-buiter-voorspelt-voorziet-de-doom2.html

 161. lapje says:

  @Paul99

  10jr
  D 1,79%
  NL 2,42% ( +64bp)
  F 3,71% (+192bp)

 162. floor says:

  @Il
  Buiter is gewoon een amerikaanse banker, geen haar beter dan de rest.
  Hij mag dan steenkolen nederlands spreken, merk trouwens net dat z’n engels geen haar beter klinkt, maar dat betekent niet dat ‘ie europees denkt.
  Die amerikanen schijten in hun broek voor het geval het fout gaat in Europa, is al dat QE’en en delay and pray gedoe voor niets geweest.

 163. floor says:

  Kijk, kijk, Deutsche Immobilien viel zu teuer.
  http://www.fr-online.de/wirtschaft/schuldenkrise-produziert-preisblase-deutsche-immobilien-viel-zu-teuer,1472780,11156326.html

  ps Ligt het aan mijn computer of is deze site als stroop?

 164. ll says:

  @ Floor, stroop, hier ook.

  We staan op het puntje onze democratie te verliezen…..

  Buiter weet het……. 😉

 165. floor says:

  @Il
  Ben je gek, ze zijn momenteel die beerput die Italië heet onder leiding van de Goldmannetjes gewoon aan het herstructureren, mark my words.
  En wanneer we klaar zijn met herstructureren allemaal terug naar een eigen valuta met euro als referentiemunt t.a.v. wisselkoersen oid, maar herstructureren is een must.
  Een transferunie van noord naar zuid is zelfmoord voor de noordelijke landen.

 166. Paul99 says:

  @lapje, thnx.

  floor:
  Kijk, kijk, Deutsche Immobilien viel zu teuer.
  fr-online.de/wirts…472780,11156326.html

  ps Ligt het aan mijn computer of is deze site als stroop?

  Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht in Duitsland, maar anderzijds, de banken worden daar natuurlijk op dezelfde manier als hier, met de zelfde problemen geconfronteerd, moeilijker geld kunnen uitlenen en Basel III in het vooruitzicht.
  Toch nog maar even wachten met een “goedkoop” huis net over de grens.

 167. henk says:

  ‘Verlenging verhoogde garantie hypotheken’

  Niet verassende actie van de overheid, na de uitspraken van de DNB baas dat er een funding gap is bij de banken voor het financieren van hypotheken. Nu is 80% van de markt weer gedekt door de staat en kunnen de hypo pakketjes weer door verkocht worden. Het terugschroeven zou problemen geven, doordat de krediet beoordelaars al niet zo positief waren.

  Weet iemand wat de impact van dit beleid is op het behouden van de triple A status van Nederland? Het kan positief of negatief uitpakken,..

  Nederland is goed gezond m.u.v. de hypotheken.

 168. lapje says:

  @henk
  Hoe kan dat positief uitpakken voor de kredietbeoordeling?

 169. nhz says:

  hugo: Neem de boekhouding door samen met Leo Verhoef http://leoverhoef.nl/ en ga na of die lui niet vele miljoenen (of meer) achterover hebben gedrukt.

  een raadlid dat ik goed ken (VVD) reageerde nogal allergisch op die naam; mijn gemeente komt ook al jaren voor in de fraudeurs lijstjes van Leo; maar het zijn er wel erg veel. Volgens de ambtenaren is het allemaal onzin, en heeft hij gewoon een andere interpretatie van de boekhoudregels. Ongetwijfeld kiezen ambtenaren en politici de interpretatie die hén het beste uitkomt.

  Frans: van onze “eigen” Willem Buiter:

  om precies te zijn is Willem tegenwoordig van Shitibank, en dat merk je in zijn adviezen.

  Peter2: Dit is HET probleem van het centraliseren van machten, zowel in de vorm van overheid als centrale banken.

  de tragedy of the commons; er zijn gemeenschappelijke belangen, maar voor je het weet is het zo geregeld dat een deel van de burgers hun eigen belang gaat bevorderen ten kosten van de rest. Hoe groter de groep, hoe groter de afstand tussen machthebbers en onderdanen, hoe minder toezicht … hoe groter de problemen. In de huidige wereld is het zo geregeld dat de kans op grote ongelukkig en schandalige uitbuiting maximaal is, en dan gebeurt het dus ook. Niet alleen door de 1%, want een groot deel van de burgers is geen haar beter; als ze de kans krijgen zijn ze net zo erg.

  Dus inderdaad, de overheid moet veel kleiner en zoveel mogelijk op lokaal nivo. In Nieuw Zeeland zijn een generatie geleden (omdat het ongekende crisis was,het land was feitelijk failliet) de bakens verzet en is besloten om over te stappen op een zo klein mogelijke overheid, die alleen de echt noodzakelijke dingen regelt (in plaats van super-socialisme, wat ze daarvoor hadden). Het land is er sindsdien gigantisch op vooruit gegaan, al na een jaar of vijf waren de verschillen enorm. Small is beautiful! Geld, energievoorziening, enz.: zelfde recept.

 170. nhz says:

  Frans: en in ieder geval de staat die renteloos geld kan genereren.

  waarom een ‘free lunch’ voor de politiek, dat lijkt me juist een recept voor nog meer ellende.

  Peter2: Als je de status quo wil handhaven heeft Buiter’s natuurlijk gelijk.

  Maar willen de mensen dat echt?

  ja, de 1% (waaronder Buiter zelf) wil dat. De rest doet niet terzake. Naar valse profeten moet men niet luisteren, sinds Buiter voor Shiti werkt is hij per definitie niet meer te vertrouwen (ook al is zijn analyse soms ten dele juist).

  asd: Nee, laat de corruptie maar aan de vrije markt over met zijn “Raubtier-en Kasinokapitalismus”, mogelijk gemaakt door overheden in Angelsaksische landen.

  in angelsaksische landen is er helemaal geen vrije markt meer.

  Paul99: Het feit dat Nederland apart genoemd wordt op CNN, kan te maken hebben met een groter wordende gap maar ook met het feit dat we hier een van de laagste tarieven hebben in Europa.

  ja, de rente voor NL obligaties is sinds een week flink aan het oplopen. De markt ruikt bloed, en ik denk dat het met onze huizenmarkt te maken heeft (aangezien de krediet beoordelaars daar nu al een paar keer wat over gezegd hebben, zonder door te bijten helaas).

  philipulus: AMSTERDAM – De komende jaren blijven meer huizenkopers gedekt door de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Het kabinet verlengt de verhoogde NHG-grens van 350.000 euro tot 1 juli en zal die pas daarna geleidelijk terugbrengen

  tja, ongekend brutale roversbende, die Rutte, Donner & co. Ze deinzen echt nergens voor terug. Hopelijk staan er straks genoeg lantaarnpalen rond het Binnenhof, voor de grote afrekening.

  henk: Weet iemand wat de impact van dit beleid is op het behouden van de triple A status van Nederland? Het kan positief of negatief uitpakken,..

  het lijkt mij ook een goede reden voor een afwaardering, in welk geval de rekening voor de belastingbetaler helaas nóg hoger gaat worden.

  henk: Nederland is goed gezond m.u.v. de hypotheken.

  ja, het pensioenstelsel en de gezondheidszorg zijn ook heel gezond, dat kunnen we momenteel dagelijks in de krant lezen.

 171. Patrick says:

  @147 Dawg, het recht van geldcreatie bij de overheid? Wat denk je dat er vandaag zou gebeuren als dat nu al zo was?

  Volgens mij is dat de beste garantie voor een alles-opslokkende immer uitdijende overheid!

  Het probleem is niet wie het recht op geldcreatie heeft, het probleem is dat er momenteel geen ijkpunt meer is voor de waarde van valuta. Daardoor is de rem op geldcreatie weg.

  Goud moet terugkomen in het monetaire systeem in een volledige vrije wereldwijde fysieke bullion-markt.

  Pas dan is er een referentie waaraan alle valuta zich in een vrije markt kunnen afmeten. Geld creëren? Geen punt, maar de markt reflecteert onmiddellijk de monetaire verruiming in een hogere goudprijs in de betreffende valuta.

 172. Patrick says:

  @ ADMIN: ik heb nog en plek over in het datacenter, als je wil mag je er een webserver in hangen… het is nodig!

 173. Steve says:

  @166 Henk,

  De NHG hypo’s zouden direct bij de staatsschuld moeten worden opgeteld aangezien die er garant voor staat.

  Per oktober was dat 137 miljard waar 707 miljoen aan vermogen tegenover stond = 0,52% buffer.

  Bizar dat NHG met een kapitaal ratio van 0,5% wegkomt terwijl banken volgens de nieuwe Basel regels 9% moeten hebben of snap ik het verkeerd?

  PDF NHG factsheet okt 2011:
  http://www.nhg.nl/fileadmin/user_upload/Documenten/PDF/kwartaalberichten/Factsheet_3e_kwartaal_2011.pdf

 174. asd says:

  @169 (nhz)

  Ja, je moet natuurlijk op den duur wel perspectief hebben en wanneer daaraan geknaagd wordt door bedenksels van omhoog gevallen politici (hoorde onlangs één van die knakkers een warm pleidooi houden voor Vinex-wijken, waarvan de bedenker in Zwitserland woont), komt er een moment, dat er ingegrepen moet worden.

  Dat zie je overal in de wereld gebeuren. Inmiddels al bekend, dat miljonairs in de VS bang beginnen te worden voor hun hachie en a.h.w. smeken om belastingverhoging. De situatie is daar natuurlijk het andere uiterste vergeleken met onze contreien.

  Ik ben in mijn werk heel wat politici tegengekomen, had voor een enkeling wel waardering, maar dat is de laatste jaren tot zero gereduceerd. Over de NL-media zullen we het maar niet hebben.
  Ik ben er alleen nog niet achter of politici in hun handelen worden bepaald door onvermogen of door onwil.

  Vast staat, dat de politiek en de media heel goed voor zichzelf weten te zorgen en dingen voor anderen bedenken waar ze zelf geen genoegen mee zouden nemen.
  Dan is het wel grappig dat sommigen van hen nu met een “tobhypotheek” zitten. Blijkbaar in al hun arrogantie afgesloten, maar uiteindelijk toch niet al te intelligent.

  Maar, nhz, het kan nog erger: België, terwijl je toch kunt spreken van een plezant land met hun veel betere pintjes dan de uilezeik van Heineken!

 175. R-KNOW says:

  @166: Verlenging NHG gaat net als verlaging overdrachtsbelasting een geweldige boost geven aan de woningmarkt die we zo nodig hebben. Zo kan een heel treintje aan verdere verkopen doorzetten en zo krijgen we dynamische markt…bla bla bla bla 😉

 176. Marketwatch says:

  Interessant nieuws uit Brussel:

  Europarlement verwijst inkomensgrens sociale huur naar prullenbak

  Een (te lage) inkomensgrens voor sociale huurwoningen is niet alleen onnodig, maar zelfs onwenselijk. Dat stelde het Europarlement gisteren in reactie op een nieuwe ontwerprichtlijn van de Europese Commissie.

  Het Europese Parlement heeft gisteren, dinsdag 15 november, uitgesproken dat sociale huisvesting toegankelijk moet zijn voor alle lagen van de bevolking. Daarmee zegt het Parlement feitelijk dat de Nederlandse inkomensgrens van 33.614 euro te restrictief is. Tegelijkertijd sprak het parlement zijn grote bezorgdheid uit over het (oude) beleid van de Europese Commissie dat zegt dat sociale huurwoningen uitsluitend ten goede mogen komen aan kansarme personen of groepen.

  http://www.woonbond.nl/nieuws/2635

  Ben benieuwt met wat voor smoesjes Donner gaat komen om hier niks mee te hoeven doen…

 177. dr.t says:

  Voor iedereen een sociale huurwoning dat lijkt me wel wat.

  Heerlijk besparen op mijn woonlasten, de HRA geef ik graag ervoor op om daar voor in aanmerking komen.

  Geen onderhoudskosten meer, terug naar een driedaagse werkweek, weinig verantwooordelijkheid nemen….

 178. dr.t says:

  En het geestige is de lokatie doet er niet toe bij de prijsstelling alleen de vierkante meters tellen.

  Puntentelling aanvragen als je van een particulier huurt helpt ook. Voor de rest van je leven gesubsideerd wonen op kosten van een ander.
  Niemand die je er uit zet als je je niet gedraagt.

  Je moet wel gek zijn om nog iets te kopen in NL.

 179. Marketwatch says:

  Misschien ligt het aan mij maar de neerbuigendheid t.o.v. mensen in de minder verdienende/sociale klasse klinkt nogal door in bovenstaande berichten…

  Misschien ergens toch niet zo heel blij met je ‘investering’ in een koopwoning Dr. T?

 180. Cinelux says:

  169 NHZ:Zag dat programma ook gisteren en dacht hetzelfde.
  Mensen zijn snel zielig in Nederland.

  Zijn de mensen tegenwoordig geen tegenslag meer gewend?
  Het lijkt er wel op.

 181. Dawg says:

  floor,

  Is ook mijn indruk over hem. Hij’s is clever, heeft een vlotte babbel(met inderdaad een behoorlijk steenkolenaccent) en ligt goed bij de pers. Ik hoor z’n aanbevelingen altijd met de nodige scepsis aan. Als lid van de Monetary Policy Committee van de BoE heeft hij in de aanloop van de schuldencrisis lekker meegeblazen in de bubble, zag klaarblijkelijk de crisis niet aankomen, maar weet nu haarfijn wat er moet gebeuren.

 182. ll says:

  Kennen jullie dit spelletje al ? 🙂

  Europoly en het eindigt in Monopoly

  http://www.depers.nl/economie/598861/Column-Europoly.html

 183. Juan Belmonte says:

  ll,

  De auteur Mark Leenards is fondsmanager van het SBS Global Equity Fund en denkt kennelijk dat Spanje geen speler is, immers Spanje ontbreekt in het lijstje.

  Juan denkt van wel, we zullen zien.

 184. dr.t says:

  177
  Mijn punt is juist dat met het verdwijnen van de inkomensgrens iedereen voor een sociale huurwoning in aanmerking komt.

  Heeft dus in dat geval niets met minderbedeelden meer te maken, maar met lang genoeg wachten op de hoofdprijs.

 185. Juan Belmonte says:

  en wel hierom

  Spanje betaalt 7 procent op staatsleningen
  MADRID (AFN) – De rente die Spanje moest bieden om nieuwe 10-jarige obligaties aan de man te brengen, is donderdag opgelopen tot gemiddeld 6,98 procent. Daarmee steeg de prijs voor het nieuwe kapitaal tot het hoogste niveau in 14 jaar tijd.

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/10945130/__Spanje_betaalt_7_procent_op_staatsleningen__.html?p=24,1

  Juan heeft namelijk niet vernomen dat industriestaat Italie (m.n Noorden) 300.000 hypothecaire uitzettingen heeft en er in totaal 700.000 verwacht in 2015. In Spanje is dat wèl het geval

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-11-2011/kees-de-kort-toekomst-huizenmarkt/#comment-91509

  Maar het kan zijn dat de kwaliteitkrant El Mundo (Spaanse NRC) een volstrekt onbetrouwbare bron is 🙂

 186. Juan Belmonte says:

  buenas noches
  Juan

 187. nhz says:

  asd: Maar, nhz, het kan nog erger: België,

  bedoel je meer dan 1 jaar geen regering? Dat lijkt me eigenlijk wel prima, beperkt de schade die ze kunnen aanrichten.

  dr.t: Voor iedereen een sociale huurwoning dat lijkt me wel wat.

  ja, lijkt me een goed programmapunt voor alle Euro kleptocraten, daar kun je mee scoren bij de kiezer 😎

  dr.t: Voor de rest van je leven gesubsideerd wonen op kosten van een ander.

  net als de scheefleners; zou het echt zo gek worden?

 188. asd says:

  Floor

  Dank voor het artikel in de “Frankfurter Rundschau”.

 189. asd says:

  @187 (nhz)

  Is wat voor te zeggen,zeker in België (die politici zijn helemaal erg!) maar vooral, dat ze met de “spread” Zuid-Europa achterna gaan.

 190. nhz says:

  even de laatste stand van zaken op de Zeeuwse huizenmarkt:

  mijn ex-buurvrouw heeft recent haar huis verkocht, na in 3-4 jaar tijd pakweg 25% in vraagprijs te zijn gezakt. De uiteindelijke verkoopprijs weet ik niet, maar het moet ongeveer 2.5x zijn wat ze er eind jaren ’90 voor betaald heeft. Ze had eigenlijk 3 jaar geleden al weg gewild daar, maar ja de centjes waren belangrijker.

  Mijn ex-buurman aan de andere kant is in dezelfde periode al 50% gezakt: het begon met een onder-tafel vraagprijs van 1.1 miljoen, daarna een tijd te koop via de makelaar voor 900K, diverse lagere biedingen van o.a. 600K afgewezen, daarna diverse malen achter de markt aangezakt en nu 550K vraagprijs. Er waren zowaar kijkers deze week, maar ik denk niet dat het wat wordt (is een kantoorpand, voor woning moet er veel geld bij). Die -50% lijkt zielig, maar de huidige vraagprijs is bijna 5x de prijs waarvoor hij het pand begin jaren ’90 gekocht heeft.
  ___________

  Inmiddels steeds meer panden te koop in de prijsklasse boven 1 miljoen; de ‘1%’ van Middelburg (overwegend hogere ambtenaren) denkt blijkbaar dat het tijd wordt om te cashen. Een enkeling heeft het na jaren leuren zelfs al aangedurft om de prijs te verlagen, bijv. van 1.2 naar 1.1 miljoen euro. Appartementjes van 700-1000K komen ook steeds vaker voor. Je zou bijna denken dat het de grachtengordel in Amsterdam is, maar nee …
  ___________

  ik hoorde vandaag nog een interessant verhaal over een executie verkoop in het noordelijk deel van de provincie. Vraagprijs 1.1 miljoen, WOZ waarde 900K, hoogste bod van 450K op de veiling (op last van de bank). Dat vond men te weinig en dus is het pand teruggetrokken en proberen ze volgend jaar opnieuw. Maar wie weet hoe de markt er dan voor staat … Die 450K was wel een mooie prijs trouwens: toplocatie, groot pand met super afwerking, enorme tuin etc. Maar blijkbaar is iedereen de weg kwijt wat de prijzen betreft, de professionele handel waagt zich er niet aan. Hoe kan het ook anders, met het ongelofelijke gemanipuleer van de politiek 🙁

 191. nhz says:

  ll: Is er nog wel zoveel eigen vermogen bij de banken ?

  als de Duitsers en de Nederlanders het maar hebben, nietwaar?

  asd: maar vooral, dat ze met de “spread” Zuid-Europa achterna gaan.

  gaat hier ook komen hoor, ik geef het nog een paar maanden; hooguit.

 192. Ralph says:

  Even off topic,maar…told you so:
  ING vreest goldrush op kwaliteitsvastgoed –
  Nederlandse niet-institutionele vastgoedbeleggers willen ondanks de financiële crisis hun vastgoedportefeuille laten groeien in een markt die niet groeit. De huidige druk op A1-vastgoed zal hierdoor extra toenemen. Het vermoedelijke resultaat is een verdere stijging van de prijzen en een daling van aanvangsrendementen, vooral voor woningen en winkels op toplocaties. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek van ING en Nyenrode Business Universiteit naar het financieringsbeleid van Nederlandse particuliere vastgoedbeleggers.

 193. nhz says:

  nog even over de oplopende rente voor NL obligaties:
  – Het feit dat het renteverschil tussen Nederland en Duitsland de afgelopen dagen wat oploopt, heeft vooral te maken met het sentiment op de markten. Dat zei een analist van kredietbeoordelaar Fitch donderdag.

  ,,Het heeft meer te maken met het sentiment. Volgens ons is Nederland een solide triple A-land”, aldus analist Michele Napolitano tegen persbureau Reuters.

  Nederland is volgens de analist een van de landen die een geloofwaardig plan heeft gelanceerd voor fiscale consolidatie en vermindering van de staatsschuld op de middellange termijn.

  ,,Wij denken dat Nederland de doelen voor het terugbrengen van de schuld haalt. Onze analyse van de schulddynamiek van Nederland is positief”, voegde Napolitano toe.

  ze hebben in Nederland ook een geloofwaardig plan voor het verhogen van de privé schulden op de korte termijn, maar daar hebben we het nu niet over 😎

  volgens mij verdient Nederland de JUNK status, maar dat gaat u van de ratings agencies pas horen als het WeW geklapt is en de hele polder onder water staat.

 194. Dawg says:

  OT

  Zat net even dit videofragment te bekijken:

  http://video.iex.nl/Beleggen-Video/7939/Paniek-onder-institutionele-beleggers-willen-uit.aspx

  Gaat over die oplopende rentes.
  Irrationele paniek en speculatie die de ECB de kop in moet drukken door desnoods ongelimiteerd op te kopen?

  Ja zegt bankboefje Van Nieuwenhuizen van het ING. Let even op hoe Jacob Schoenmakers dat sprookje even moeiteloos.
  ontzenuwt.

 195. asd says:

  @193 (nhz) “hele polder onder water”

  ~~lu~~ct~o~r~~et~~~~~~emergo!

  (gaan de reacties vanavond door de 290,21 grens?!)

 196. nhz says:

  Voor gratis cabaret kun je altijd bij de Fabeltjeskrant terecht. Ook vandaag weer: België is in financieel opzicht een Zuid-Europees land aan het worden (ik wed dat het totaal van staatsschuld en privé schulden er stukken lager ligt dan hier). Nee dan Nederland, dat heeft zijn zaakjes goed op orde. Een echt Noord-Europees land – ongeveer op het niveau van IJsland zou ik zeggen.

  Ik hoorde ook nog dat 15m2 voor een student een ‘noodoplossing’ is. In mijn studietijd was zelfs 10-12 m2 vrij normaal; zijn de studenten van tegenwoordig zoveel groter, hebben ze zoveel spulletjes dat daarvoor vele m2 extra nodig hebben of zijn ze al aan het oefenen voor later als je zoveel mogelijk huis moet hebben?

 197. sven says:

  @ dr t
  Ja afwachten op de hoofdprijs, dat hebben de scheefleners lang genoeg gedaan!

 198. sven says:

  dr t

  Die discussies van jou over scheefhuurders zijn nutteloos.

  luister:
  Iemand die op normale voorwaarden géén hypotheek kan krijgen van de bank, maar wel met behulp van moedertje staat IS een scheeflener!
  Iemand die een sociale huurwoning bewoond en het redelijk kan betalen is goed bezig ( géén scheefhuurder ).

  Het gaat erom dat je niet een te groot gedeelte van je inkomen kwijt bent aan wonen. Dat doen scheefleners wel. Er hoeft maar iets te gebeuren of ze moeten er uit. Met een restschuld aan hun broek. Deze mensen moeten blijven huren want dan hebben ze wat meer financiële ruimte en minder verplichtingen.

  De scheefleners zorgen ervoor dat de huizenprijzen niet snel genoeg imploderen waardoor huurhuizen ook niet echt goedkoper worden en dus huurprijzen ook niet flink zakken, waardoor mensen met een lager inkomen nog steeds huursubsidie nodig hebben om betaalbaar te kunnen wonen.

  snappie

 199. Daphne says:

  Aaah, wil het kabinet die verhoogde NHG-grens nou nog langer in stand houden?! http://www.z24.nl/analyse/artikel_247678.z24/Thijs_Peters__stop_stimulering_huizenmarkt.html

 200. nhz says:

  Daphne: z24.nl/analyse/art…ing_huizenmarkt.html

  er komen zowaar steeds vaker zinnige analyses op de bekendere websites. Niet dat politici zich er wat van aan zullen trekken, want die leven toch in een parallel universum.
  Maar het helpt wellicht een handje bij het afbreken van het grenzeloze vertrouwen van Henk en Ingrid in de huizenbubble, en het vermogen van de politiek om die bubble eindeloos overeind te blijven houden 🙂

  Ben wel benieuwd met wat voor huizenmarkt Viagra pilletje Donner volgende week weer komt; het lijkt of er geen week meer voorbij kan gaan zonder nieuwe offers aan vastgoed maffia en scheefleners.

 201. Steven says:

  kunnen we stellen dat het “grote zakken” nu begonnen is? of zitten ze nog te feesten op de rand van de klif?…: aangezien dat laatste alleen voor een paar randdebielen geldt denk ik nu toch echt dat de versnelling down inzet. en nu slapen, want heb weer wat veel gedronken.

 202. Juan Belmonte says:

  ll: Juan, Spanje afboeken 176 miljard op vastgoed ?

  Is er nog wel zoveel eigen vermogen bij de banken ?

  Nu nog niet, wat er niet is, kan men printen.

  Vandaar dat Spanje onderdeel van het spel Europoly zou moeten zijn.

  Maar dit moet oud nieuws zijn want Juan had dergelijke getallen al einde vorig jaar (kwam u maar niet terug 😛 ) opgepikt uit de Spaanse media
  Eind januari 2011 moeten ES banken duidelijkheid geven over slechte balansposities: 181 miljard euro potentieel
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-12-2010/huizenprijs-bepalend-voor-welvaart/#comment-59819

  En inzicht neemt met de tijd toe, het zou een wonder zijn als die schatting )van een jaar geleee nog correct is.

  La burbuja que no rie, ll,
  de bubbel die niet lacht 8)

 203. Juan Belmonte says:

  Bij die (205) wordt Italië niet eens genoemd !!!!!!!

 204. Marketwatch says:

  dr.t:

  Heeft dus in dat geval niets met minderbedeelden meer te maken, maar met lang genoeg wachten op de hoofdprijs.

  Een sociale huurwoning is nu ineens de hoofdprijs? Dit moet een complete paradigma verandering zijn in huizenland. Van alle kanten werd/wordt ons toch te kennen te geven dat je pas echt gelukkig zal worden in een koopwoning want die kun je zo heerlijk naar je eigen zin aanpassen en huizenbezitters zorgen veel beter voor hun huis en buurt?

 205. dr.t says:

  205
  Puur op kosten berekent is sociaal verhuur het beste alternatief.
  Wanneer het kostenaspect minder belangrijk is, bijvoorbeeld omdat er geen sprake is van afhankelijkheid van een bank, en er de wens bestaat om lang in een (droom)woning te blijven wonen dan lijkt me het kopen van huis een betere optie.
  Maar dan staat obafhankelijkheid en woongenot voorop en niet een investeringsmodel.
  198
  Sven, ik snap dat je dit beeld hebt en de prijzen van een huizen zijn hoog, maar er bestaat niet zoiets als een recht om gesubsideerd te wonen, puur omdat het fijn is niet zoveel aan woonlasten kwijt te zijn. De discussie ging even over de vraag of er een inkomensgrens aan sociaal verhuur dient te worden gesteld.
  Het idee dat dat soort woningen bestemt dient te zijn voor degenen die ze nodig hebben, lijkt me haaks te staan op het verruimen of afschaffen van de inkomenstoets.
  Iedereen wil wel goedkoop wonen, maar als je daarbij een beroep doet op gemeenschapsgeld, dan mogen er wat mij betreft eisen worden gesteld.
  En je stelling dat de huizenbezitters niet voldoende
  de prijzen laten zakken en dat het daarom niet mogelijk is om goedkoop te wonen is erg kort door de bocht.
  Vijftien jaar geleden waren de huizen de helft of meer goedkoper, waarom nam je dan toen als huurder niet het besluit om te gaan kopen?
  Dat zou logisch zijn geweest als alleen de prijs doorslaggevend is.

 206. ll says:

  Ondertussen worden in Europa de principe’s overboord gegooid.

  In de statuten van de ECB staat dat zij geen geld mag uitlenen aan lidstaten, maar wel aan institutie’s, zoals b.v. IMF

  Dus…… de nieuwste ( creatieve ) oplossing in wording van het schuldenprobleem in Europa ……maak van het IMF een hedgefund, hoera 😉

  Als argeloze huismoeder zeg ik NIET DOEN.

  Je VERGROOT alleen het schuldenprobleem hiermee, het is weer een doekje voor het bloeden, NEEM JE VERLIES, het zal toch een keer moeten gebeuren…… 🙂

 207. floor says:

  Kost tijd Il, kost tijd dat nemen van verlies.
  Hier eentje voor de inflatiedoomers.
  http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/2011/11/lme-wharehouses-in-us-overloaded-with.html

  Niet alles is wat het lijkt.

 208. ll says:

  Floor als je even rekent, wat dat betekent, met een securitiemarkt van 706.000 miljard, kost het 50 jaar wereldinkomen om 50% verlies te verwerken.

  M.a.w. 50 jaar geen inkomen…….van de totale wereldbevolking.

  Het beest is ZO GROOT dat je het niet meer ziet….. 🙂

 209. Marketwatch says:

  Toepasselijk artikel in het krantje DePers:

  “Wat het kabinet ook doet, de huizenbubbel loopt leeg”

  http://www.depers.nl/economie/610938/De-huizenbubbel-loopt-leeg.html

 210. Marketwatch says:

  Ondertussen ook geruchten uit China, de vraag is maar of die explosieve groei daar wel ‘echt’ is of geleend:

  “Larry Lang, chair professor of Finance at the Chinese University of Hong Kong, said in a lecture that the Chinese regime is in a serious economic crisis—on the brink of bankruptcy. In his memorable formulation: every province in China is Greece.

  http://www.theepochtimes.com/n2/china-news/chinese-tv-host-says-regime-nearly-bankrupt-141214.html

 211. lorenzo says:

  208 : ”NEEM JE VERLIES, het zal toch een keer moeten gebeuren……SMILE ”

  Wie ? Ik denk de belastingbetaler en dat is VOORAL die in Ollanda of Duitsland domicilie ( om welke reden dan ook..) heeft gekozen.
  Kan iemand mij bevestigen in casu ontkennen of dit wordt begrepen ? Dank alvast.

 212. ll says:

  Speciaal voor Goudbelegger. 🙂

  Gerald Celente is een stuk vermogen in één klap kwijt…….

  Trends Research Institute founder and director, Gerald Celente, told Russia Today (RT) in a Nov. 14 interview that the fall of MF Global took his futures account down with it. Celente cannot access his account nor get answers to his inquiries from representatives of Lind-Waldock, the firm with whom he opened an account.

  “They took my money; they took out of my account . . . it wasn’t being traded by anyone . . . this is like having money in a bank account,” Celente forcefully said. “They took my money out of my account, six figures, and they have it. They closed out two of my positions, and I cannot get any answers, and I can’t get my money.”

  So far, Celente is the highest profile victim of politico operative John Corzine’s MF Global. The firm filed for bankruptcy protection in October following credit downgrades of its debt and a collapse in its stock price weeks prior to the filing event.

  Read more: http://www.beaconequity.com/gerald-celente-mf-global-%e2%80%9ctook-my-money%e2%80%9d-2011-11-16/#ixzz1e3FLsQBx

 213. sven says:

  dr t

  Het recht om gesubsidieerd te wonen bestaat wel in Nederland. In jou hoofd is dit onrechtvaardig ( maar dat doet er niet toe ).
  Huursubsidie is INKOMENS AFHANKELIJK. Mensen die met hun inkomen op die grens van 33614 euro zitten moeten zich onnodig druk maken omdat hogehuizengeiler Donner het onnodig acht dat deze mensen minder geld kwijt zijn aan wonen.

  Let op:

  Deze mensen hebben géén subsidie nodig als de panden waarin ze wonen meer dan de helft in waarde zijn gedaald, waardoor de huurprijs navenant meedaalt.

  Let op:

  HRA is NIET inkomens afhankelijk (is wel krom). Hiermee drijf je huizenprijzen op. Mensen die gebruik maken van HRA (bijna allemaal), kunnen zich zonder HRA niet zo’n duur huis veroorloven.
  Wanneer deze mensen voor 60 a 70 % minder betalen bij aankoop van een huis dan hebben ze géén HRA meer nodig.

  Als je begrijpt hoe de verhouding ligt tussen de hoge prijzen van vastgoed en daardoor de noodzaak van huursubsidie en HRA, dan begrijp je ook dat die huizenprijzen vet omlaag moeten om huursubsidie en HRA af te kunnen schaffen.

  Huursubsidie wordt verstrekt aan mensen die anders de te hoge huren NIET KUNNEN BETALEN. Moeten deze mensen maar op straat gaan wonen dan?

  HRA wordt verstrekt aan mensen die anders de te hoge huizenprijzen NIET KUNNEN LENEN.
  Deze mensen kunnen makkelijk blijven huren in dit geval, zij hebben geld genoeg om zonder hulp van de overheid een dak boven hun hoofd te hebben.

  Verder maakt iedereen voorzichzelf uit hoeveel ze kwijt zijn aan wonen ( zo zou het in ieder geval moeten zijn ). Mijn opa onderhield als kostwinner ( loodgieter ) een gezin van vier kinderen, had een kleine auto en een koophuis met annuïteitenhypotheek……..
  Kijk….daar moeten we weer naartoe. Om die mallotig hoge huizenprijzen te kunnen betalen ben je in de meeste gevallen verplicht om met z’n tweetjes een baan te hebben,dus 2 auto’s te rijden, de kinderen in de opvang te gooien en elke maand rente betalen aan de bank zonder dat je ook maar 1 cent aflost op je hypotheek.

  Dit mongolengedoe moet stoppen en dat kan alleen maar als de huizenprijzen met meer dan 50% dalen.

 214. nhz says:

  Juan Belmonte: Maar dit moet oud nieuws zijn want Juan had dergelijke getallen al einde vorig jaar (kwam u maar niet terug 😛 ) opgepikt uit de Spaanse media

  ach ja, in de VS zijn ze nu al bijna 5 jaar aan het zakken, en nog steeds hangt er meer dan een miljoen stuks aan ‘dark inventory’ boven de markt, huizen die verkocht moeten worden maar die niet te koop staan en in de meeste cijfers dus niet voorkomen.

  Marketwatch: Van alle kanten werd/wordt ons toch te kennen te geven dat je pas echt gelukkig zal worden in een koopwoning want die kun je zo heerlijk naar je eigen zin aanpassen en huizenbezitters zorgen veel beter voor hun huis en buurt?

  ik denk dat ze het een beetje moeten opleuken, en de huurder ieder jaar de OZB aanslag voor de woning sturen, een aanslag die vanzelfsprekend ieder jaar veel hoger wordt zodat je ziet hoe je slapende rijk wordt in een huurhuis 🙂

  dr.t: Puur op kosten berekent is sociaal verhuur het beste alternatief.

  behalve dan dat als iedereen de sociale verhuur in moet, en dus afhankelijk is van de politiek, je zeker weet dat ALLE huizen in de polder onbetaalbaar worden. Zoals men wel eens zegt: Put a federal agency in charge of the Sahara Desert, and it would run out of sand.

  dr.t: Dat zou logisch zijn geweest als alleen de prijs doorslaggevend is.

  je weet net zo goed als anderen dat de prijs (ten onrechte) al lang totaal relevant is, en dat het alleen gaat om de maandlasten. En die laatste worden ongelofelijk gemanipuleerd door de politiek, waarbij scheefleners 20 jaar lang gigantisch bevoordeeld werden. Ik ken diverse mensen met veel verstand van beleggen die de hele huizenbubble gemist hebben, omdat ze niet geloofden dat men deze gekte nog lang zou volhouden. Maar voor gokkers, parasieten en mensen zonder verstand was het een feest, dat is zeker.

  ll: Dus…… de nieuwste ( creatieve ) oplossing in wording van het schuldenprobleem in Europa ……maak van het IMF een hedgefund, hoera 😉

  ik geeft dit pleuro sprookje numero honderdzoveel 1 a 2 dagen, voordat doordringt dat ook dit niet gaat werken.

  floor: Hier eentje voor de inflatiedoomers.

  dan heb je ook wel zo ongeveer de ergste deflationist wereldwijd te pakken. Laatste keer dat ik keek stond olieprijs 35% hoger dan een paar maanden geleden, en olie kun je toch echt niet opslaan in zulke enorme hoeveelheden.

  lorenzo: Wie ? Ik denk de belastingbetaler en dat is VOORAL die in Ollanda of Duitsland domicilie ( om welke reden dan ook..) heeft gekozen.

  zelfs als dat zo zou zijn dan denk ik dat het feest definitief over is. Niemand gaat meer geld uitlenen of hard werken als de politiek er bewust voor kiest om alles af te pakken (want daar komt deze ‘oplossing’ op neer). De maatschappij mag dan voortaan gedragen worden door de parasieten; ik denk niet dat ze ver komen zo.

 215. nhz says:

  sven: HRA is NIET inkomens afhankelijk (is wel krom).

  het is WEL inkomens afhankelijk: hoe hoger het inkomen, hoe meer profijt. Iets van 80% van het totale HRA bedrag komt terecht bij de rijkste 10%. Precies omgekeerd aan het huursubsidie systeem 😎

  sven: Mijn opa onderhield als kostwinner ( loodgieter ) een gezin van vier kinderen, had een kleine auto en een koophuis met annuïteitenhypotheek……..
  Kijk….daar moeten we weer naartoe.

  de loodgieter bij mij in de buurt onderhoudt meerdere gezinnen (nu al aan zijn vierde bezig geloof ik), hij heeft diverse huizen (misschien wel cash betaald, HRA zal voor hem niet echt doortellen) en 6 auto’s waarvan twee hele grote Maserati’s en nog een paar andere exoten.

 216. dr.t says:

  Sven
  Het recht om gesubsidieerd te wonen bestaat wel in Nederland. In jou hoofd is dit onrechtvaardig ( maar dat doet er niet toe ).
  Huursubsidie is INKOMENS AFHANKELIJK

  Het verhaal van de miljonair die nog in een sociale huurwoning verblijft staat daar haaks op.
  De huur van sociale huurwoningen is gemaximaliseerd door de puntentelling.
  Dat kun je ook zien als een vorm van siubsidie.
  Als iedereen, want daar ging het me om (voor de derde maal), daarvoor in aanmerking komt is dat niet helemaal eerlijk.
  Dan zijn er bijvoorbeeld nog minder woningen beschikbaar voor de groep waarvoor het bedoeld is.

  Je regaeert echt op iets wat ik niet heb beweerd.
  Huursubsidie voor mensen die het nodig hebben daar ben ik niet op tegen. Ik zie het alleen liever geregeld door middel van een aanpassing van de IB belasting, hetzelfde geldt voor de HRA.

 217. sven says:

  nhz

  HRA is NIET inkomens afhankelijk.

  Iedereen trekt het betaalde rentebedrag af van z’n reeds betaalde belasting. Dus NIET inkomens afhankelijk.

  Een loodgieter in loondienst met meerdere huizen en 6 auto’s ?
  Weet je zeker dat hij loodgieter in loondienst is ? Lijkt me een erg sterk verhaal.

 218. Dow Jones says:

  Entirely off-topic:

  For those people who think the real estate scam only exists in the Dutch “polder”, think again. It’s a global phenomenon engendered through a certain generation’s myopic greed. Here’s an Australian forum.

  http://australianpropertyforum.com/blog/main/3572869

  An excerpt:

  The ‘Housing Affordability in Australia – A good house is hard to find’ report stated that “the average house price in the capital cities is now equivalent to over seven years of average earnings; up from three in the 1950s to the early 1980s.” Some factors that may have contributed to the increase in prices are:

  Loosening of credit standards (Loan to Value Ratios LVR of 95% still available)
  Low interest rates from 2008 onwards (increasing borrowing capacity)
  Limited government release of new land (reducing supply)
  A tax system that favors investors and existing home owners
  Limited stock – there appear to be lower levels of existing property sales in 2009/2010 as compared to previous years, reducing supply.
  High population growth (now about double the world average – see Population growth rates chart)
  2008 foreign investment rule changes for temporary visa holders
  Unregulated property investment seminars promoting the purchase of investment properties
  Speculative demand for housing due to a public perception of real estate as a sure bet

  These factors are stated to have increased property prices in Australia. Any one of these factors in isolation would be unable to provide the framework for the asset inflation now evident.

  Here’s a forum on the Boston area:

  http://www.bostonbubble.com/forums/

  Cheerio,

  Dow Jones

 219. Dow Jones says:
 220. sven says:

  dr t

  Iemand die geld zat verdient en in een sociale huurwoning wil gaan wonen, zal zich net als de rest moeten inschrijven, punten gaan verzamelen om uberhaubt voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen. Dit duurt een jaar of 5 tot je het maximaal aantal punten hebt bereikt. Vervolgens zal hij moeten afwachten of er een woning vrijkomt die aan zijn eisen voldoet en vervolgens moet hij daar ook weer op inschrijven en dan hopen dat er niet véél méér mensen zijn die kwa urgentie op die woning inschrijven.

  In de meeste gemeenten zijn er al wachtlijsten van 5 jaar of langer. In de huidige en de toekomstige tijd zullen er véél mensen met urgentie de sociale huurwoningen betrekken. Daar zal die enkele miljonair waarover jij het hebt echt niet op gaan zitten wachten!

 221. Dow Jones says:

  nhz: er komen zowaar steeds vaker zinnige analyses op de bekendere websites. Niet dat politici zich er wat van aan zullen trekken, want die leven toch in een parallel universum.Maar het helpt wellicht een handje bij het afbreken van het grenzeloze vertrouwen van Henk en Ingrid in de huizenbubble, en het vermogen van de politiek om die bubble eindeloos overeind te blijven houden Ben wel benieuwd met wat voor huizenmarkt Viagra pilletje Donner volgende week weer komt; het lijkt of er geen week meer voorbij kan gaan zonder nieuwe offers aan vastgoed maffia en scheefleners.

  Je herinnert je misschien de anecdote die Willem Middelkoop ooit vertelde. Twee vrouwen staan naar de huizenprijzen achter het raam van de makelaar te kijken. Vervolgens zegt de een lachend tegen de ander: “Als dat zo doorgaat, zijn we straks allemaal miljonair.”

  Het is natuurlijk maar een anecdote, maar die geeft volgens mij wel aan hoe het volk er op dat moment over dacht. Een en ander is nu echter wel vrij snel aan het veranderen. Ik begon twee jaar geleden al te merken dat het volk dit soort verhalen van eindeloze stijgingen van de huizenprijzen echt niet meer gelooft. Als je nu nog durft te beweren dat huizenprijzen alleen maar omhoog kunnen en dat de inflatie je hypotheek vanzelf zal doen wegsmelten, dan word je zelfs door de brommerjongens bij de snackbar en de kassameisjes van de Jumbo weggelachen. Niemand gelooft daar meer in. Gisteren liep ik naar het winkelcentrum toen ik een paar jongens zag staan van nog geen twintig jaar. Ze hadden het over consumptieve leningen en hypotheken. De een zegt tegen de andere jongens: “Ja, ze geloven dat ze allemaal over vijf jaar 4000 euro verdienen, maar dat gaat natuurlijk nooit gebeuren; dom als je dat niet begrijpt.” Ik vind dat interessant, dit soort “social samples”. Ze bewijzen natuurlijk niets, maar ze geven volgens mij wel aan hoe het draagvlak voor bepaalde ideeën in de maatschappij kan veranderen.

  Er is echter één groot verschil met 2006. Toen was de mening van de burger een reden om uit te stappen. Nu is die mening echter geen reden om weer in te stappen. Het koophuis heeft voor tenminste de duur van een generatie (een jaar of twintig, zie Japan) al bijna compleet afgedaan; het zal lang gaan duren om dat vertrouwen weer terug te winnen…

  Zeker na 2012, het jaar waarin de huizenprijzen in Nederland met 15% daalden.

  Cheerio,

  Dow Jones (typing to you from the year 2015. Thanks, Doc Brown…)

  http://youtu.be/oV0ThTK0Ut4

 222. Suzanne says:

  Off topic:

  Was in de stad en zag dat alles in de uitverkoop was (deflatie).
  Weer thuis las ik dit: ECB gaat waarschijnlijk toch geld bijdrukken.
  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/10954420/___ECB_wellicht_overstag_aanzetten_geldpers___.html?sn=dft
  (Hyper-?) inflatie op komst?

 223. Als de hypotheekrente afgeschaft wordt dan hebben echt heel wat mensen een probleem met het aflossen van hun hypotheek en zou de nederlandse econoniem ernstig beschadigd kunnen worden. Ik denk zelf dat men het niet gaat afschaffen, vanwege de schadelijke effecten die het zal hebben als men het wel zou doen.

 224. Peter2 says:

  ikzoekeenkoophuis:
  Als de hypotheekrente afgeschaft wordt dan hebben echt heel wat mensen een probleem met het aflossen van hun hypotheek en zou de nederlandse econoniem ernstig beschadigd kunnen worden. Ik denk zelf dat men het niet gaat afschaffen, vanwege de schadelijke effecten die het zal hebben als men het wel zou doen.

  Omgekeerd zijn ook heel veel meer mensen meteen van een probleem verlost, omdat de inkomsten belasting omlaag kan en de huizen eerder naar een betaalbaar niveau gaan zakken.

  Waarom moet een relatief beperkte groep probleemgevallen de welvaart en welzijn verbetering van alle anderen Nederlanders tegenhouden?

  Verder, het is de grote private schuld die via de HRA door iedere lener maximaal die profiteert dat de schulden boven onze economie zo groot zijn en blijven. Die schulden schade onze economie nu enorm, dus die schade beperken is juist een goede zet voor de economie als geheel!

  En huizen produceren geen welvaart, het is gewoon een verzameling bakstenen die over de jaren nog onderhoud vergen ook. Geld dat opgaat aan de bakstenen gaat geen nieuwe welvaart creëren in de economie.

  Oplossing: kappen met die onzin en liefst zo snel mogelijk!

 225. dr.t says:

  En huizen produceren geen welvaart, het is gewoon een verzameling bakstenen die over de jaren nog onderhoud vergen ook. Geld dat opgaat aan de bakstenen gaat geen nieuwe welvaart creëren in de economie.

  Vertel dat verhaal nog een keer maar dan aan iemand die in een krottenwijk woont.
  Het gaat er toch vooral om dat een betaalbare woning in ieders bereik komt te liggen.
  Het aanwakkeren van schulden
  is daarvoor niet het meest geëigende middel, dat geef ik toe.
  HRA er af prima, huursubisie ook, compensatie via IB moet voldoende zijn.
  Ook eraf sociale woonconstructies, woningbouwverenigingen verbieden, huurbescherming idem dito.
  Alles vrij maar dan ook echt vrij.
  Dat betekent ook dat banken en consumenten zelf onderling mogen bepalen, hoe een hypotheekconstructie er uit ziet. Wel weer zonder NHG uiteraard, want dat is weer een vorm van regulering.

  Ik ben er voor en durf te wedden net zoals de meesten hier op deze site.
  Jammer daarom dat het vaak alleen maar over de huizenbezitters gaat die niet willen zakken met hun prijs en de politiek die de HRA in stand houdt en de banken die profiteren.

  NHZ denk je dat de loodgieter 50 jaar geleden maandelijks meer geld over hield dan de huidige loodgieter?
  Ik waag het te betwijfelen.

 226. floor says:

  @dr.t
  Ik vermoed dat nhz het over zo’n omhoog gevallen loodgieter heeft, eentje met de juiste connecties in de jaren ’90.
  Zo’n loodgieter die z’n eigen bedrijf begon en de grote projecten in z’n mik geschoven kreeg door die connecties.
  Capiche? Wel even blijven mee denken hè

 227. ll says:

  Voordat het licht toch nog uitgaat ook MET een Europese grondwet vvd ? nog even een vrolijk deuntje over Ierland bedankt… toen alles nog goed was……… 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=hxZuoKdA8NA&feature=related

 228. floor says:

  Il,nok nou eens even, dat gebeurt niet.
  Een transferunie pikt de fin. markt niet, want die weten net zo goed als jij en ik dat de zuid-europese landen de noordelijke dan bij de strot hebben en gewoon lekker doorgaan met potverteren.
  En wanneer de noordelijke dan strafmaatregelen gaan nemen gaan ze gewoon alsnog failliet.
  Onderstaande link is de laatste, ook daaruit blijkt dat Duitsland de persen verdomd aan te zetten, indien ze dat wel wilden hadden ze het allang gedaan.
  http://www.zerohedge.com/news/instead-relenting-demands-let-ecb-print-germany-preparing-kick-countries-out-eurozone

  Achter de schermen speelt van alles.

 229. floor says:

  Ik nok trouwens ook, m’n computer gaat hyperventileren van deze site.
  Kan het iets met die filmpjes op de site te maken hebben soms?

 230. Ralph says:

  Peter2: Omgekeerd zijn ook heel veel meer mensen meteen van een probleem verlost, omdat de inkomsten belasting omlaag kan en de huizen eerder naar een betaalbaar niveau gaan zakken.

  Waarom moet een relatief beperkte groep probleemgevallen de welvaart en welzijn verbetering van alle anderen Nederlanders tegenhouden?

  Verder, het is de grote private schuld die via de HRA door iedere lener maximaal die profiteert dat de schulden boven onze economie zo groot zijn en blijven. Die schulden schade onze economie nu enorm, dus die schade beperken is juist een goede zet voor de economie als geheel!

  En huizen produceren geen welvaart, het is gewoon een verzameling bakstenen die over de jaren nog onderhoud vergen ook. Geld dat opgaat aan de bakstenen gaat geen nieuwe welvaart creëren in de economie.

  Oplossing: kappen met die onzin en liefst zo snel mogelijk!

  Je spreekt jezelf direct tegen. Geen welvaart? Enig idee hoeveel mensen er werkzaam zijn in de bouw? En wie doet dat onderhoud? Als er iets welvaart op levert dan is het de vastgoedsector.

 231. tufkaj says:

  Ralph: Je spreekt jezelf direct tegen. Geen welvaart? Enig idee hoeveel mensen er werkzaam zijn in de bouw? En wie doet dat onderhoud? Als er iets welvaart op levert dan is het de vastgoedsector.

  We kunnen al die mensen ook papieren post laten bezorgen, gesubsidieerd op de uitkijk kunnen zetten voor ufo’s of stoomtreinen laten onderhouden. Ook sectoren die welvaart opleveren voor de mensen die er in werken. Ze voegen economisch alleen niet zoveel meer toe.

  Als er op dit moment geen behoefte is aan wat die mensen doen is het economisch alleen zinning om je aan te passen zodat je wél toegevoegde waarde hebt.

 232. Peter2 says:

  @231: Ralph,

  Je spreekt jezelf direct tegen. Geen welvaart? Enig idee hoeveel mensen er werkzaam zijn in de bouw? En wie doet dat onderhoud? Als er iets welvaart op levert dan is het de vastgoedsector.

  Je redenatie is nogal kortzichtig omdat je enkel naar de mensen kijkt die bij de bouw betrokken zijn. De mensen die het minder hebben als gevolg en het total welvaartsverlies, daar sluit je jezelf voor af.

  Want dat de hoge huizenprijzen voor veel mensen juist negatief uitpakken is zo klaar als een klontje. Dat het zeer negatieve gevolgen heeft voor de economie ook als geheel is boor mij ook helder.

  Ten eerste gaat een groter deel van onze inkomsten op aan wonen, dan economisch te rechtvaardigen is. Ja, sommigen profiteren (de bouw, banken) daarvan, maar dat zegt niets over de economie als geheel.

  Ten tweede, maakt het wonen en arbeid inflexibel, en dat brengt ook kosten met zich mee. Zo gaat iemand nu niet zo snel verhuizen van Groningen naar Rotterdam omdat je daar economisch beter tot je recht komt, a.k.a. een betere arbeidsplaats kan invullen. Dat huis, die starre woningmarkt is hierin een blok aan ons been!

  En werkelijk, als de enkel naar het profiterende deel van een situatie krijgen, dan ben je niet beter dan een doorsnee politicus die een regel invoert. Die kan namelijk vrijwel altijd claimen dat zijn regel werkt en dat hij iets goeds heeft gedaan, simpelweg door alle negatieve bijwerkingen uit het zicht te houden. Maar dat die er zijn is altijd het geval als het om ombuigen van geldstromen gaat!

 233. Maria says:

  @ 228 Ralph

  “Je spreekt jezelf direct tegen. Geen welvaart? Enig idee hoeveel mensen er werkzaam zijn in de bouw? En wie doet dat onderhoud? Als er iets welvaart op levert dan is het de vastgoedsector.”

  Ralph,

  Je hebt de tekst in de verkeerde tijd geschreven, het moet namelijk zijn:

  “Je spreekt jezelf direct tegen. Geen welvaart? Enig idee hoeveel mensen er werkzaam waren in de bouw? En wie doet dat onderhoud? Als er iets welvaart op levert dan was het de vastgoedsector!

 234. ll says:

  Over welvaart gesproken…..Iedere dag komen er wel honderden mensen om brood…..

  http://www.bndestem.nl/algemeen/show/9896583/TV-vandaag–Iedere-dag-komen-er-wel-honderden-mensen-voor-brood.ece

 235. tufkaj says:

  ll:
  Over welvaart gesproken…..Iedere dag komen er wel honderden mensen om brood…..

  bndestem.nl/algeme…ensen-voor-brood.ece

  En dan nog zijn wij allemaal de 1% (rijksten) van deze wereld.

 236. dr.t says:

  Zo’n loodgieter die z’n eigen bedrijf begon en de grote projecten in z’n mik geschoven kreeg door die connecties.
  Capiche? Wel even blijven mee denken hè

  Capiche?, in zijn mik geschoven vanwege connecties, wel mee blijven denken hè….

  Van je terminologie moet je het niet hebben, maar mijn vraag had wat mij betreft een serieuze ondertoon.
  Er wordt geklaagd over het gebrek aan vrij besteedbaar inkomen door de stijging van de huizenprijs en vraag me daarbij af of een modaal veriende loodgieter momenteel zoveel slechter af is dan een jaar of vijftig geleden. Die tijd werd namelijk in een voorbeeld geidealiseerd.

 237. sven says:

  dr t

  Een modaal verdienende loodgieter (32500 euro). Met 4 kinderen, vrouw aan het aanrecht en 1 auto voor de deur?

  Zo’n meneer kan NU alleen maar gaan huren met z’n gezin !

 238. nhz says:

  sven: HRA is NIET inkomens afhankelijk.

  WEL, precies zoals ik zeg. Hoe meer je verdient, hoe meer profijt je van HRA hebt. Want het grootste deel van de belasting die een gewoon iemand betaald is geen IB maar sociale premies (dit nog even afgezien van de schijven).

  sven: Een loodgieter in loondienst met meerdere huizen en 6 auto’s ?
  Weet je zeker dat hij loodgieter in loondienst is ? Lijkt me een erg sterk verhaal.

  ik zeg nergens dat hij in loondienst is, dat maak hij ervan. Ik loop hier echt geen kletspraatjes te verkopen hoor.

  sven: Dit duurt een jaar of 5 tot je het maximaal aantal punten hebt bereikt.

  volgens mij bestaat dat systeem al lang niet meer, in ieder geval niet hier. Ze hebben hier nog wel een verdeling gebaseerd op toewijzings categorieen die er op neerkomen dat als je geen zielig geval bent of deel van een andere bevoordeelde categorie (ex-asielzoeker, 25-min, 55-plus, gescheiden, alleenstaande moeder met kind op komst) je alleen in aanmerking komt voor de woningen die niemand wil hebben.
  De wachtlijst varieert daardoor van een paar maanden tot veel meer dan 5 jaar.

  ikzoekeenkoophuis: Ik denk zelf dat men het niet gaat afschaffen, vanwege de schadelijke effecten die het zal hebben als men het wel zou doen.

  als men het niet doet wordt Nederland gewoon afgeschaft; droom lekker verder.
  Ik denk wel dat een afschaffing gepaard gaat met fiscale aanpassingen die de pijn sterk zullen verzachten, voor wie een normale hypotheek heeft.

 239. nhz says:

  dr.t: Het gaat er toch vooral om dat een betaalbare woning in ieders bereik komt te liggen.

  en HRA is de patente manier om dat NIET te bereiken.

  dr.t: NHZ denk je dat de loodgieter 50 jaar geleden maandelijks meer geld over hield dan de huidige loodgieter?

  nee, natuurlijk niet. Ik denk dat ze, als min-of-meer onderdeel van de bouw/vastgoed maffia, tegenwoordig geld verdienen als water. De twee andere loodgieters bij mij in de binnenstad wonen ook in een miljonairswoning (geen echt inzicht in hun financien, maar ook die zijn evident ver boven-modaal). N.B.: dit zijn allemaal mensen met eigen bedrijf(je).

  floor: Zo’n loodgieter die z’n eigen bedrijf begon en de grote projecten in z’n mik geschoven kreeg door die connecties.

  die waar ik over sprak werkt o.a. voor de Koningin, dus met de connecties zit het wel goed 😉

  Ralph: Je spreekt jezelf direct tegen. Geen welvaart? Enig idee hoeveel mensen er werkzaam zijn in de bouw?

  weet jij wel hoeveel mensen er werkzaam zijn in de kinderopvang, en in de sociale hulpverlening, en al die andere zaken waardoor de welvaart hier in het rond spat?
  Die hele vastgoed/fin. sector is een kankergezwel dat de economie kapot maakt; en ik betwijfel of dat nog goed komt.

  dr.t: Die tijd werd namelijk in een voorbeeld geidealiseerd.

  ik denk dat ‘de loodgieter’ van geen kant (meer) representatief is voor een gemiddelde arbeider of kleine ondernemer.

  sven: Een modaal verdienende loodgieter (32500 euro).

  ik weet niet hoor, maar als de loodgieter hier langs komt dan rekent hij zelfs voor de stagiair die meekijkt al 50 euro per uur, en zelf rekent hij 85. Ik zou niet weten hoe die aan een modaal inkomen kunnen komen, misschien door twee dagen per week te werken?

 240. Dawg says:

  floor: Il,nok nou eens even, dat gebeurt niet.Een transferunie pikt de fin. markt niet, want die weten net zo goed als jij en ik dat de zuid-europese landen de noordelijke dan bij de strot hebben en gewoon lekker doorgaan met potverteren.En wanneer de noordelijke dan strafmaatregelen gaan nemen gaan ze gewoon alsnog failliet.Onderstaande link is de laatste, ook daaruit blijkt dat Duitsland de persen verdomd aan te zetten, indien ze dat wel wilden hadden ze het allang gedaan.zerohedge.com/news…untries-out-eurozoneAchter de schermen speelt van alles.

  ‘ECB zal optreden’

  “De Europese Centrale Bank (ECB) zal ingrijpen als de financiële situatie in de probleemlanden van de eurozone onhoudbaar wordt. Dat zei de voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder vrijdag tegen de Duitse radiozender MDR Info.”

  ,,In laatste instantie, als de situatie in Italië, Spanje en wellicht ook Frankrijk verergert, dan zal de ECB duidelijkmaken dat het zonder grenzen zal ingrijpen om de euro te verdedigen”, stelde Schröder.

  In de afgelopen weken is de druk op de ECB om een grotere rol te spelen bij de bestrijding van de schuldencrisis sterk toegenomen. De huidige Duitse regering ziet hier vooralsnog echter niets in

  http://www.z24.nl/economie/artikel_248014.z24/_ECB_zal_optreden_.html

  Duitsland is al een heel eind opgeschoven in een richting waar ze helemaal niet naar toe willen. En het zijn juist de woordvoerders van de financiele markten die ik als eerste hoor aandringen op monetisatie van schulden. Men zal ontwijfeld weten dat dat op lange termijn niets oplost, integendeel. Maar klaarblijkelijk prefereert men de verlichting van de pijn op korte termijn

  Wij wachten af.

 241. ll says:

  Het Monopolyspel is bijna uit, nog een paar weekjes, en misschien morgen wel, and the winner is…….jawel NHZ je krijgt helemaal gelijk……. 😉

  http://www.independent.co.uk/news/business/analysis-and-features/what-price-the-new-democracy-goldman-sachs-conquers-europe-6264091.html

 242. Peter2 says:

  Gelijk heb je Dawg.

  Wat de banken nu doen is een slachtoffer vinden voor het risico volle bezittingen die zijn nog hebben. Zodra de ECB ook maar even een koopspurt start, verkopen zij wat ze kunnen en daarna begint het gezeur om monetaristische weer van voor af aan, want er is er niets mee opgelost.

 243. Juan Belmonte says:

  Dawg: De Europese Centrale Bank (ECB) zal ingrijpen als de financiële situatie in de probleemlanden van de eurozone onhoudbaar wordt.

  November 2011.

  Welnu laten we eens rustig wat zaken op een rijtje zetten:

  – 10 jaars rente Spanje 7%
  – 10 jaars rente Duitsland 2%
  – 10 jaars rente NL hypotheek 5,5%

  En niet te vergeten:
  -10 Jaars Grieks papier werd een paar maanden geleden 15% (en toen greep Europa in).

  Van die 5,5% NL hypotheekrente betaalt de consument (netto)3%. De overige 2,5% wordt door alle belastingbetalende Hollanders gedaan dankzij HRA.

  Zelfs met die constructie zijn de huidige huizenprijsniveaus niet vol te houden, anders stonden er geen 250.000 woningen te koop op Funda….

  Woning-“markt” en rente-“markt”.

  Als niemand zich zorgen maakt om de consequenties van geldcreatie op lange termijn door rentes op meerdere manieren kustmatig laag te houden, dan kunnen we straks ook niemand bedanken voor het gebrek aan maatregelen.

 244. lorenzo says:

  Het enthousiamse neemt al vormen aan die die van de gemiddelde BN’er die zich op Mauro heeft gestort ruim overtreft. ( er gaan zelfs al mensen gelijk krijgen ).

2 Pings/Trackbacks for "‘300.000 subprime hypotheken zijn groot gevaar’"
 1. […] in December 2008 when many markets had seized up in the wake of the collapse of Lehman Brothers.’300.000 subprime hypotheken zijn groot gevaar’ | huizenmarkt-zeepbel.nlNet als in de VS zijn er in Nederland veel hypotheken verstrekt aan mensen die dat eigenlijk niet […]

 2. […] VERY comprehensive! Thanks Michael for over delivering and setting the bar much higher! Just Voted WSO Of The Day 27 October 2011 Re-Opened for 7 Days Only by Popular Demand Quote: Origin…11/10/SalesPage-1-1.png" border="0" alt="" /> […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*