Het Kadaster turfde in juli dit jaar een stijging van de woningverkopen ten opzichte van juni. Maar ten opzichte van juli vorig jaar lag het aantal transacties nog flink lager.
De door makelaars gesignaleerde aantrekkende activiteit op de woningmarkt komt ook naar voren uit de woningmarktcijfers van het kadaster over het aantal daadwerkelijk verkochte woningen. Dat lag in juli 9,3 procent hoger dan in juni. Ten opzichte van juli vorig jaar was sprake van een daling met 14,8 procent. De opleving van de vraag is dus betrekkelijk.
Nadat in juni ruim 9500 woningen van eigenaar wisselden, nam het aantal bij het Kadaster geregistreerde woningen in juli bijna 10.500 verkochte woningen. In juli vorig jaar waren dat er een kleine 2000 meer. De cijfers over de prijsontwikkeling in juli zijn volgende week beschikbaar. Tot en met juni dit jaar was de trend dat de prijzen omlaag gingen.
Referentieperiode
Bij procentuele prijsontwikkelingen is de referentieperiode van groot belang. Zo spelen bij maand-op-maand en kwartaal op kwartaal cijfers seizoenseffecten een belangrijke rol. Bovendien zijn er bij een kortere periode minder waarnemingen en dat heeft mogelijk gevolgen voor de betrouwbaarheid van de cijfers. Om seizoensinvloeden te voorkomen en voldoende waarnemingen te betrekken in de analyse kan het best worden uitgegaan van jaar-op-jaar cijfers.
bron: Meten en weten op de woningmarkt (Rabobank)
Als je juli met juni vergelijkt is het verschil namelijk altijd positief, juli is simpelweg een betere maand dan juni. Ik heb onderstaand even de procentuele verandering juni-juli voor de afgelopen 11 jaar van de site van het cbs geplukt, zoals je ziet is het aantal verkopen in juli nooit lager dan het aantal verkopen in de voorafgaande maand. 10 % is zelfs een relatief kleine stijging.. ( forum.fok.nl)
2000 juli 17,5
2001 juli 15,1
2002 juli 24,1
2003 juli 21,3
2004 juli 8,5
2005 juli 9,9
2006 juli 1,8
2007 juli 5,0
2008 juli 12,3
2009 juli 33,4
2010 juli 12,0bron: CBS
NVM eat that!
Niets aan toe te voegen. Alleen volgende keer moeten we dit als persbericht uitgeven voor de NVM aan de haal gaat met de cijfers van het kadaster ๐
grotendeels off-topic, maar toch: ik zie net dat het pand van Carla Peys, net bij mij om de hoek, te koop staat voor 1,15 miljoen euro.
http://www.funda.nl/koop/middelburg/huis-47158957-dam-50/
Ruim 10 jaar geleden was de vraagprijs nog 800.000 gulden (ik geloof dat รฉรฉn van de leden van Blรธf eigenaar was, maar voorzover ik weet heeft hij er nooit gewoond). De huizenbomen groeien blijkbaar nog tot in de hemel in Zeeland, of misschien zijn er mensen die graag een half miljoen extra betalen om in het pand van de commissaris van de koningin te wonen …
En dan nog vandaag een stukje op de RTL-Z site.
“Huizenverkopen trekken flink aan”
@3 (nhz)
Als we dan toch off topic gaan. Het huis van Anoek staat al een poosje te koop. In 2007 voor 1.6 miljoen gekocht. Stond te koop voor 2.2 miljoen. Gezakt naar 1.9 miljoen anno 2011. Is nog geen ton per jaar ‘winst’ dat is toch helemaal niets?
http://www.hln.be/hln/nl/944/Celebrities/article/detail/1304913/2011/08/15/Anouk-raakt-huis-aan-de-straatstenen-niet-kwijt.dhtml
@ NHZ
Staat het pand al leeg en heeft ze al een ander optrekje gekocht? Wellicht kun je dan, als goede buurman betaamt, haar er op wijzen dat ze dan vanaf nu 3 jaar dubbele HRA heeft. Daar is het toch tenslotte voor bedoeld!!
@5(hugo):
ja, dat was dat huis waar je een appeltaart van Anouk gratis bij krijgt geloof ik …
@6(Scheefwoner):
nee, ze woonde er vanavond nog ๐ Maar het zou me (gezien haar partner, voormalig vastgoedmagnaat) niks verbazen als ze al dubbele HRA heeft. Misschien gewoon aan het vissen naar een lot uit de loterij.
Op Funda is het aantal te koop staande huizen na een dipje gewoon weer aan het stijgen:
http://www.floris.nu/funda/
Overigens zie je in deze grafiek ook weer de jaarlijkse seizoensinvloed duidelijk terug in de maanden juni/juli.
Al met al het bewijs dat er veel meer van de prijs af moet dan alleen die paar procentjes “verhuisboete”. Zonde van die 1.2 miljard euro belastinggeld per jaar als je het afzet tegen al die bezuinigingen.
Precies over een paar weken tikken we de 250.000 aan en in december misschien wel 260.000. Dus met die balans tussen vraag en aanbod zit het wel goed! ๐
Vandaag in het AD, hoorde ik gisteren op de radio.
Woonlasten stijgen tot bijna 40%.
Alleen papieren versie ?
Kan weer eens niets vinden.
Overheden zijn ” vergeten ” de onderhoudskosten mee te berekenen voor eigen woningbezitters. ๐
Inderdaad, damm lies an statisticks……..
Omdat de overheden of VEH ? ” vergeten ” zijn de onderhoudskosten mee te nemen in de statistieken, hebben vele echtscheiders jarenlang teveel allimentatie ontvangen of gekregen.
Rechters hanteren de z.g. tremanormen.
Moet zijn betaald of ontvangen ๐
Arnold Boot, als we over 20 jaar terugkijken …….
10 jaar winter.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/7264/Schuldencrisis/article/detail/2839762/2011/08/06/Het-economisch-herstel-zal-zeker-tien-jaar-duren.dhtml
Triest, de motor van Europa is gestopt.
Duitsland groei 2e kwartaal 0.1 %
@10
Volgens mij bedoel je dit berichtje
http://www.ezpress.eu/nieuws/19940/Bijna-40-van-inkomen-gaat-op-aan-wonen
Zou dit invloed gaan hebben op de leen/Nibub norm?
Starter, geweldig dat je hebt gevonden, onze admin ook ๐
@ starter. Of het van invloed is op het woonpercentage zou je aan het Nibud moeten vragen……Zou wel moeten eigenlijk lijkt me. Nu is het percentage 31.2 en moet naar 38.6, zie onder.
http://www.nibud.nl/fileadmin/user_upload/Documenten/PDF/2011/brochure_betaalbare_hypotheek2011.pdf
Ondertussen blijven de makelmannetjes in NL maar trucjes verzinnen om meer slachtoffers de ellende in te sleuren:
http://www.destentor.nl/regio/zutphen/9297517/Ten-Hag-verkoopt-huizen-vrij-op-naam.ece
@13:
helaas pleit ook Boot weer vol voor het EFSF. DOM, DOM, DOM!!!
Van mij mag dat EFSF, maar pas nadat er keiharde afspraken gemaakt zijn, bijv. dat ieder pleuro land waar het totaal van staatsschuld en priveschulden een bepaald (laag) percentage van BNP overschrijdt verplicht een lopende begroting moet indienen met een positief saldo (d.w.z. minder uitgeven dan er binnenkomt), en dat zonder Goldman $ucks trucages. En als de voorgespiegelde begroting in de praktijk niet gerealiseerd wordt (zie Griekenland, Italie etc: mooie praatjes maar de schuld blijft hard oplopen), dan worden alle toekomstige EFSF uitbetalingen geblokkeerd totdat met terugwerkende kracht aan de voorwaarden voldaan is.
Nhz, oekoenoemen zien geen andere oplossing ๐
De rente zal in mum van tijd gaan oplopen van 3.5 naar 8%, is mijn bescheiden opvatting.
Griekenland is nu goud aan het inslaan van onze belastingcentjes……
@19 EFSF is niet nodig. Dat landen die het geld niet duur willen lenen eerst maar eens beginnen met het verkopen van private bedrijven of hun goud. Als dat op is praten we dan verder.
Dat je sowieso als land (decennialang zelfs) meer kunt uitgeven dan je binnenkrijgt is een gotspe. Zoiets zou in de grondwet moeten verbieden.
@18
Waarschijnlijk leest deze makelaar dit forum ook, ik heb dit idee al een week of wat geleden geopperd
makelaars..
lees vooral eens het boek:
makelaardij of maffia (peter cornelissen)
isbn: 90-806270-2-x
dan gaan je ogen wel open..welke trucs er allemaal uitgehaald worden door makelaars..
18 , zalang er nog hertjes rondlopen hebben de leeuwtjes nog eten. Dat is namelijk de volgorde.
21 : boek viel me tegen.
@19 (nhz)
Je weet toch wel dat ook al komen die beloften er deze gebroken worden alsof ze nooit hebben bestaan? EFSF is gelegaliseerde diefstal. Of het is banken laten klappen en door de zure appel heen bijten of de komende 3 (+) generaties tot schuldslavernij veroordelen.