Nigel Farage over de spaanse bailout

Vandaag even iets anders dan de Nederlandse huizenmarkt. Op internet is een filmpje opgedoken. Nigel Farage, de Britse euroscepticus met de stijfste bovenlip van Brussel, zegt even in een speech van keihardium hoe het zit. Met de EU, met de euro, met Griekenland, met Spanje, met Italië, en met lenen betalen lenen betalen. Ook met Guy Verhofstadt. Zelden was het failliet van Europa mooier in één beeld gevangen dan met deze de iconisch onderuitgezakte Vlaamse eurofiele volgevreten fopmans. Alles stort in. Athene,Madrid, Rome, Brussel, Oranje.

bron: GeenStijl

Nigel Farage speelt met de mensen die deze crisis zorgvuldig hebben ontworpen.

Share Button
Tagged with:
122 comments on “Nigel Farage over de spaanse bailout
 1. Frans says:

  Ah! de tijd gaat nog komen dat ik op dit blog geen links meer hoef te posten! 🙂

 2. New gen says:

  Precies!

 3. RealisT says:

  Nigel Farage: +1

  Als ik die Verhofstadt zo zelfingenomen zie zitten, krijg ik beelden van Adje Melkert vs Pim Fortuijn voor ogen.

 4. New gen says:

  Falend leiderschap. Mislukte democratie. Babyboom generatie die geen verantwoordelijkheid wil nemen en als levensmotto heeft:

  Het komt wel goed.

  Maar misschien komt het wel niet goed en dan is/zijn de nieuwe generatie(s) het kind van de rekening. We leven momenteel in een turbulente tijd. We gaan van de ene (economische) crisis naar de andere. Dit kan makkelijk tot conflicten leiden.

  In een conflict of oorlog is in nagenoeg iedereen slechter af. Het is hopen dat het niet zover zal komen. De oudere “graai”generaties moeten inzien dat het naoorlogse politieke beleid heeft geleid tot de huidige situatie. De rekening moet dus bij ook bij deze generaties terecht komen. Maar daar hebben ze overduidelijk geen zin in, want het komt immers wel goed.

  Stop met het geloven in sprookjes. Het is tijd voor aktie en verandering.

 5. Frans says:

  @ NewGen:
  Heeft weinig tot niets met de babyboomers te maken.
  Wel met bankers occupation en met corporate fascism.

 6. Frans says:

  2 NewGen; o ja, bekijk ook even eerste link van nummer 3: dit is ook gedeeltelijk mijn antwoord op je reactie.

 7. Sandra says:

  Mooi betoog van de heer Farage, maar niemand luisterd…

 8. xenobinol says:

  Koopt goud en zilver, koopt lang houdbaar voedsel, gereedschap, brandstof en bewapen jezelf om je te verdedigen tegen de zombies 😉

 9. Adamus says:

  Niemand luistert? Ze zijn onderdeel van hetzelfde circus. Alleen jammer dat ie Engels is en meer op zijn plaats is in het verenigd KONINKRIJK.

 10. Frans says:

  @ Adamus: Armstrong heet het (helemaal) niet over het zionisme: zwak. Hij heeft natuurlijk zelf een belang als rijke.

 11. Frans says:

  @ Sandra: inderdaad, Farage is de enige die de waarheid spreekt.
  Overigens is het een dog en pony show: de echte besluiten worden ergens anders gemaakt.

 12. Frans says:

  (we leven immers onder banker occupation)

 13. Adamus says:

  Thank you very much (next one). 🙂

  Wordt dit rechtstreeks, dus integraal, uitgezonden?

  Zullen we geen kolonels meer nodig hebben om Griekenland te bezetten? We dreigen met maatregelen nu de Grieken de huidige machthebbers niet meer tolereren. Wat Frans schrijft: het doet er niet toe.

  Net zomin als er nog een oplossing is voor de “woningmarkt”.

 14. Adamus says:

  Frans:
  @ Adamus: Armstrong heet het (helemaal) niet over het zionisme: zwak. Hij heeft natuurlijk zelf een belang als rijke.

  Je snapt het niet -en gelukkig leest nhz het ook niet mee- maar het gaat om de figuurlijke Jews, de boomers.

 15. Peter2 says:

  Adamus: Net zomin als er nog een oplossing is voor de “woningmarkt”.

  Natuurlijk is er wel een oplossing, maar dan moeten we wel stoppen met enkele dingen en er zullen het en der aanpassingen nodig zijn/verliezen worden genomen.

  Zo gemeenten moeten niet langer grond gebruiken als belegging en/of melkkoe om sociaal politieke idealen.

  Zo moeten huiseigenaren met top hypotheek accepteren dat ze nog een rekening moeten betalen i.v.m. jarenlang boven hun stand leven en dus in de toekomst met minder moeten doen.

  Zo moeten de nieuwe generaties accepteren dat een huis hebben geen recht is, maar wat als je eigenaar wil zijn zelf eerst moet sparen.

  Zo lang je accepteert dat er consequenties zijn aan de huidige situatie, dan is er een oplossing, al kost die tijd. Als je iedereen wil compenseren dan niet, want dan gaan de melkkoeien het opgeven en stort alles in.

  De realiteit zal het winner, het is echter de politiek die bepaald of we die erkennen en de pijn over tijd nemen, of we naar radicale economische depressie toegaan en via inflatie of militaire conflicten.

  Gezien de track record van de politiek, reken ik ons vast arm. Vergeet niet dat inflatie soms een wondermiddel lijkt, maar het is gewoon ordinaire belasting die door de meest welvarende prima te ontwijken is. Maar door alles financieel lager helemaal niet!

 16. Frans says:

  @ Peter 2: Er is geen oplossing!
  Dat roep ik al jaren, en dat zal zo geschieden sprak de Here. (nou ja, dat laatste slaat weer nergens op)
  Ik raad je aan de laatste link van post 3 te beluisteren. Daar komt op het laatst ook nog de huizenmarkt in voor overigens. (wel de US, maar zoveel verschil zit daar niet tussen)

 17. Adamus says:

  @ “geen oplossing”: de scheefhuurder is zomaar uit beeld 😉

  Kool en geit sparen gaat niet…….over een paar jaar (2015?) moet er nog 25 miljard op tafel komen om de staatsfinanciën op orde te krijgen…..en dan kan er zomaar een paar honderd miljard in het vastgoed worden afgeboekt over onze ruggen ? Ik zie daar geen briljante oplossing voor komen.

 18. Adamus says:

  Gezien de track record van de politiek, reken ik ons vast arm. Vergeet niet dat inflatie soms een wondermiddel lijkt, maar het is gewoon ordinaire belasting die door de meest welvarende prima te ontwijken is. Maar door alles financieel lager helemaal niet!

  ROVERSNEST ONTDEKT IN LIBISCHE WOESTIJN! EGYPTE STUURLOOS! SYRIE…….
  Er is genoeg te doen om de aandacht af te leiden.

 19. nhz says:

  New gen: Het komt wel goed.

  het komt wel goed, met de kleptocraten zelf; ze krijgen allemaal gouden parachutes van vele miljoenen mee en gaan rentenieren in een afgeschermd paradijsje. Wat er met de gewone burger gebeurt zal ze worst wezen. Het kwam hier eerder aan de orde: dit is één van de grote problemen van de moderne elite, ze zijn uitsluitend met hun eigen belang bezig. Dat gaat goed totdat de boel klapt; misschien komt het doordat de nieuwe elite, in tegenstelling tot de oude, niets weet van de geschiedenis (zoals de neergang van Rome, of de vele andere vergelijkbare episodes in de geschiedenis).

  Frans: Heeft weinig tot niets met de babyboomers te maken.
  Wel met bankers occupation en met corporate fascism.

  Oneens, de banksters zijn eerder een symptoom van alles wat er fout zit dan dat ze de enige oorzaak zijn. Zonder de huidige generatie foute politici hadden ze nooit een kans gekregen. Er zit van alles fout bij de babyboom generatie (in het algemeen, gelukkig zitten daar ook hele goede uitzonderingen tussen), en bij alle Ponzi systemen die door hen zijn opgebouwd (soms misschien wel met goede bedoelingen, maar toch). Je ziet nu in snel tempo alle Ponzi’s instorten: financieel systeem, pensioensysteem, zorgsysteem, enz.

  Adamus: Zullen we geen kolonels meer nodig hebben om Griekenland te bezetten?

  pas maar op dat de Griekse kolonels straks niet grote delen van de EU komen bezetten; dat land heeft een buitenproportioneel leger, en met behoorlijk krankzinnige leiders zoals die Tsiprias (feesten op kosten van het buitenland is blijkbaar een grondrecht?) kun je rare dingen verwachten.

  Peter2: Natuurlijk is er wel een oplossing, maar dan moeten we wel stoppen met enkele dingen en er zullen het en der aanpassingen nodig zijn/verliezen worden genomen.

  precies, net als bij de financiele crisis (eigenaars van de banken moeten verliezen nemen), de eurocrisis (landen moeten weer de tering naar de nering zetten en politici moeten toegeven dat ze sprookjes verteld hebben), de pensioen/zorgcrisis (toegeven dat het een Ponzi systeem is, de verworven rechten afbreken en overgaan naar een eerlijk systeem van basisrechten zonder franje), enz.

  Adamus: Kool en geit sparen gaat niet…….over een paar jaar (2015?) moet er nog 25 miljard op tafel komen om de staatsfinanciën op orde te krijgen…..en dan kan er zomaar een paar honderd miljard in het vastgoed worden afgeboekt over onze ruggen ? Ik zie daar geen briljante oplossing voor komen.

  als we zo doorgaan als de afgelopen maanden dan is 25 miljard over een paar jaar pocket change 🙁

  Adamus: Er is genoeg te doen om de aandacht af te leiden.

  ja, om de aandacht af te leiden van de echte roversnesten op WallStreet en de City of London…
  Ook wel slim hoe Saint Obama en Hitlary ondertussen overal ter wereld oorlogen beginnen zonder het officieel te zeggen (via target drones, via huurlingenlegers, via enorme subsidies en wapenleveranties voor opstandelingen, en bovenal via een cyberwar die nu al volledig uit de hand loopt).

  _____________________

  ondertussen aardig artikel in FD:
  Uit elkaar gaan in een dalende huizenmarkt
  http://fd.nl/economie-politiek/539399-1206/uit-elkaar-gaan-in-een-dalende-huizenmarkt?

  De NHG fraude wordt even aangestipt, maar voorlopig wil niemand in Den Haag er van horen; die komen pas in actie als het WeW geploft is en Nederland moet kiezen tussen een bijdrage van 20 miljard voor de scheefleners, of 20 miljard voor Griekenland (of Spanje, of Italie, of Frankrijk, enz.). Het zou me niks verbazen als PvdA en GL nog voor de verkiezingen een wetje er door jagen die controle op NHG echtscheidingsfraude verbiedt, is tenslotte een verworven recht voor alle yuppie-scheefleners en zo kun je scoren bij de electorale schaapjes 🙁

 20. ll says:

  De nieuwe interventiewet. ALS er een Lehman Moment komt is het volgende week ? 😉

  http://www.z24.nl/analyse/artikel_357875.z24/Mathijs_Bouman__Zo_kunnen_we_labiele_banken_aanpakken.html

 21. lorenzo says:

  We (jullie , ik niet) hebben in 2010 nog weer meer krediet opgenomen dan ervoor (…?!) , de guillotine is zo gek nog niet , ook vroeger in veel situaties gebleken.

 22. Peter2 says:

  lorenzo: otine is zo gek nog niet , ook vroeger in veel situaties ge

  Zelf ook niet, maar ik denk dat een deel van de bevolking gewon gaten met gaten aan het opvullen is. Dat zal niet eeuwig voort kunnen duren natuurlijk!

 23. Peter2 says:

  Adamus:
  @ “geen oplossing”: de scheefhuurder is zomaar uit beeld

  Kool en geit sparen gaat niet…….over een paar jaar (2015?) moet er nog 25 miljard op tafel komen om de staatsfinanciën op orde te krijgen…..en dan kan er zomaar een paar honderd miljard in het vastgoed worden afgeboekt over onze ruggen ?Ik zie daar geen briljante oplossing voor komen.

  Zelfs al laten we een paar grote banken failliet gaan en garanderen we spaargeld niet meer, dan is de wereld niet verloren, maar de vastgoed schuld wel weg! Mijn punt was dan ook dat de pijn genomen zal moeten worden op de een of andere manier.

  Zeggen dat er geen oplossing is, is zeggen dat de wereld vergaat en we weten allemaal dat die nog wel even doordraait, zelfs met onze soort erop. Er is dus altijd een oplossing, ook al betekend het mogelijk dat iedereen tot zijn dood nog enige vorm van werk moet doen. Doen we liever niet natuurlijk, maar als het moet dan doen we het, gewoon om te overleven!

  Tot die tijd ontkennen!

 24. nhz says:

  ll: De nieuwe interventiewet. ALS er een Lehman Moment komt is het volgende week ? 😉

  klinkt mooi maar wat is de werkelijkheid? Als je meer dan een ton op de bank hebt ben je nog steeds aan alle kanten de sigaar (in tegenstelling tot mensen met een geleend huis die werkelijk aan alle kanten beschermd worden), en het is maar de vraag of de politiek echt durft doorbijten als het zover komt. Of eigenlijk geen vraag voor mij, want ik weet zeker dat ze nooit de hand zullen bijten die hen zo rijkelijk gevoed heeft in de afgelopen 30 jaar; ook Woutertje Bos niet.

  Peter2: Zelfs al laten we een paar grote banken failliet gaan en garanderen we spaargeld niet meer, dan is de wereld niet verloren, maar de vastgoed schuld wel weg!

  Kortom, moral hazard: wie verstandig is geweest zal de pineut zijn, en wie er financieel een potje van gemaakt heeft wordt linksom of rechtsom rijkelijk beloond door de politiek. Er zijn prima oplossingen voor alle crises waar we momenteel in zitten, eerlijk en efficiënt, maar die oplossingen zijn niet acceptabel voor de trekpoppen die de beslissingen nemen. Wat dat betreft zijn onze politici geen haar beter dan fantast Tsiprias in Griekenland. Inderdaad lekker doorgaan met ontkennen dat we in een onhoudbare situatie zitten, doen alsof de gratis-geld-orgie met een paar kleine wijzigingen in de spelregels vrolijk verder gaat en ‘iedereen’ kan blijven profiteren.

 25. Adamus says:

  Peter2,

  Schulden verdwijnen nooit in het niets, die worden overgenomen, komen evt. ten laste van anderen. Verdwijnen? Nee.

 26. Peter2 says:

  Adamus: e tijd ontk

  Schulden worden overgenomen en die schulden vertegenwoordigen waarde. Er zullen meerdere partijen zijn die bij het omvallen van een bank die waarde willen hebben en die bieden tegen elkaar op.

  Uiteindelijk wordt er een nieuwe prijs gevonden voor de schuld en inbegrepen zit het risico op default. En voor die schuld overname wordt betaald, wat dan wordt verdeeld over de schuldeisers van de failliete bank.

  Natuurlijk kan zo niet de volle 100% aan de schuldeisers uitgekeerd worden. Dat is dan ook waar het verlies geleden gaat worden. En als de politiek het toestaat natuurlijk ook de financiers van de bank! Gebeurd automatisch als men stop met bailouts voor de banken.

  Via deze route worden de nominale bezittingen minder in het systeem. Waar gestopt wordt met aflossen van een schuld omdat het niet meer lukt die te voldoen, verdwijnt die totdat de schuldeiser het niet meer kan opvangen en zelf stuk gaat. En dan komen we in het voorgaande scenario terecht startend met een kleinere berg schulden.

 27. Peter2 says:

  Adamus,

  Korter:

  Schulden verdwijnen als ze door crediteuren afgeschreven moeten worden omdat ze oninbaar zijn. En als de crediteuren dan zelf insolvabel worden, dan gaat die reactie weer een stap verder, net zo lang totdat de overgebleven schuld wel door een partij geabsorbeerd kan worden.

 28. nhz says:

  Peter2: Schulden worden overgenomen en die schulden vertegenwoordigen waarde.

  ?? al die schulden van scheefleners hypotheken die never nooit niet terugbetaald gaan worden?
  Ik ben het hier niet met je eens; dankzij fractional reserve banking is het geld van de spaarders pleite als ook maar een kleine deel van de leningen niet terugbetaald wordt; al helemaal in de huidige situatie waar aandeelhouders en Belastingdienst de eerste rechten hebben om het vlees van het karkas te pikken. En reken maar dat de politiek gaat regelen dat alle goede assets bij de banksters terecht komen, en de slechte assets in één of andere staatsbank waar jaar of jaar dik geld bij moet.

  Peter2: Schulden verdwijnen als ze door crediteuren afgeschreven moeten worden omdat ze oninbaar zijn.

  ik denk dus eerder dat schulden verdwijnen omdat het geld gewoon direct van de spaarders afgepakt gaan worden, die daardoor oninbare ‘vorderingen’ hebben. Behalve dan dat je als spaarder (met meer dan 100K tegoed) helemaal geen juridische vordering hebt op een omgevallen bank, en voor het bedrag beneden 100K weet iedereen hoe dat opgelost gaat worden: door geld bijdrukken, want dat depositogarantiestelsel van ons is een wassen neus, net zo’n Ponzi als al die andere systemen. Dat werkt alleen als er per ongeluk één bankje omvalt, niet als alle grote jongens in problemen komen. Dus zelfs voor spaargeld onder de 100K mag je blij zijn als je straks de helft in reële waarde terugkrijgt, terwijl de scheefleners opnieuw spekkoper gaan zijn, want ‘daar valt niets te halen’, daar brandt de politiek zijn vingers niet aan. Ik zie ze zelfs nog eerder een miljardenfonds opzetten om te zorgen dat al die scheefleners in hun veel te dure huis kunnen blijven. Nee, spaarders dat zijn gewoon terroristen, dat wordt breed uitgedragen door media en politiek om iedereen te laten wennen aan de ‘eerlijke oplossing’ die straks gaat komen; capital controls enzo.

 29. Voerman says:

  New gen: Falend leiderschap. Mislukte democratie. Babyboom generatie die geen verantwoordelijkheid wil nemen en als levensmotto heeft:
  Het komt wel goed.

  Praat eens met je ouders als die dat tenminste nog kunnen of willen!
  Regelmatig je pilletje nemen helpt misschien ook wel.

  Voerman begint te twijfelen of het bezoeken van dit log nog wel zinvol is met dit soort deelnemers.

 30. Steven says:

  aan Voerman

  Boven mijn generatie (mijn ouders o.a) is nog steeds wat huizen betreft gewoon een wat kromme visie. Ze vinden dat hun kinderen ook een koophuis moeten hebben omdat dat hun ook zo veel genot (lees geld) heeft gebracht. Van mijn moeder (68 jaar) moet ik nog steeds dingen horen als : “jij met die dure huur” en wanneer ga je nou eens wat kopen en zo. Vind dat er best op een chat als deze gewoon gewaarschuwd moet worden dat huizenprijzen ook kunnen zakken en dat we (belastingbetalende huurders) niet willen opdraaien voor de schulden die er onvermijdelijk gaan komen bij kopers. Dat toevallig een generatie boven ons enorm heeft geprofiteerd van huizen die in prijs ver stegen boven de hypotheek die ze betaalden en dus gratis woonden en nog HRA kregen ook is gewoon toeval: dat geef ik wel toe. Maar dat dat eigenlijk raar en niet ok is moet ook vermeld worden.

 31. ll says:

  Is deze al voorbijgekomen ? 😉

  Marathon bankrun van 42km

  http://www.speld.nl/2012/05/21/griekenland-organiseert-bankrun-van-42-kilometer/

 32. Marko says:

  @30

  Wat een flauw onzinartikel

 33. Adamus says:

  Steven,

  Hoe moeten je ouders nu ooit trots op je worden ? ;-
  Kopen is een afspiegeling van succes hebben; goed genoeg zijn om een hypotheek van 7 of 8 ton te hebben wil zeggen dat “mijn kinderen maatschappelijk en zakelijk succesvol zijn”.

 34. nhz says:

  @32/33:
  die Pamplona variant lijkt me wel wat; maar dan met politici en banksters als deelnemers, in plaats van gewone burgers. Kunnen de hoge heren alvast oefenen voor straks als die bankruns echt uit de hand lopen, en ze een veilig heenkomen moeten zoeken tussen die boze burgers 😎

  Nog beter: laten we er een internationale happening van maken en een flink aantal Spaanse stieren loslaten in het glazen schoentje van ING in Amsterdam, or de arena in Den Haag (Juan mag dan het startschot voor de run lossen). Voor zulke internationale leiderschaps projecten kun je vast een vette subsidie van de EU vangen 🙂

 35. Steven says:

  aan Adamus

  yep. zo denken ze in hun beleving. 😉

  Je moet gewoon echt anders denken nu, want anders ben je gewoon de sigaar straks. (en je leeft van een overheids-geldinfuus dat echt een keer ophoudt)

 36. Steven says:

  Stel je kocht een nieuwe mercedes op de pof voor 200.000 euro zonder een cent eigen inbreng, maar je hebt wel een vaste baan sinds een jaar bij een autosloper of zo. De leenrente mag je aftrekken van je loon (door een rare overheidsregeling) en elk jaar wordt je mercedes met alle opties meer waard. Opeens zakt ie in prijs en ga je zeuren bij de overheid: “maar dat was niet de bedoeling!?”

  zoiets hebben we met huizen in Nederland. kan het niet anders zien.

 37. Floor says:

  Even een korte samenvatting van hetgeen het gehele eurofile zootje presteert, vandaag oa in de griekse kranten “Stem rechts, anders no more euro’s”
  http://globaleconomicanalysis.blogspot.nl/

 38. De ontwikkelaar says:

  @30

  Geweldig!

  Je kan niet ontkennen dat die grieken nog humor hebben.

 39. Voerman says:

  Steven: Dat toevallig een generatie boven ons enorm heeft geprofiteerd van huizen die in prijs ver stegen boven de hypotheek die ze betaalden en dus gratis woonden en nog HRA kregen ook is gewoon toeval: dat geef ik wel toe. Maar dat dat eigenlijk raar en niet ok is moet ook vermeld worden.

  Sommige posters hier kunnen het maar niet laten om de schuld/verantwoordelijkheid neer te leggen bij een andere generatie en bij voorkeur de boomers.
  New Gen doet dit op de post waar ik met mijn quote naar verwijs op een heel vervelende manier. Hij is wel een nieuwe generatie posters, maar doet hetzelfde als velen voor hem. Het wordt vervelend voor voerman om steeds opnieuw de onterechtheid hiervan aan te tonen, voerman doet dit niet meer.
  Toegegeven, de generatie boomers heeft een aantal politiek vooraanstaande figuren bevat, die eigenlijk veroordeeld hadden moeten worden voor landsverraad of georganiseerde diefstal. Ditzelfde gebeurt nog steeds, maar de boomers als generatie aanvallen is bijzonder generaliserend en laf. Zo genoeg!

 40. Voerman says:

  Steven: zoiets hebben we met huizen in Nederland. kan het niet anders zien.

  Steven, je bent een degelijk en correct mens. Destemeer jammer, dat je manier van redeneren is vergiftigd door de “verplichte solidariteit” die de bezoekers van dit log moet binden. Een mercedes is geen huis!

 41. Voerman says:

  Adamus: Kopen is een afspiegeling van succes hebben; goed genoeg zijn om een hypotheek van 7 of 8 ton te hebben wil zeggen dat “mijn kinderen maatschappelijk en zakelijk succesvol zijn”.

  Wie een hypotheek kan krijgen om een huis te kopen van 6 of 7 ton heeft een zeer behoorlijk inkomen en als je dit inkomen hebt, heb je normaal gezien voldoende ontwikkeld verstand om te weten wat goed voor je is. Als je zo’n inkomen dan besteedt aan zo’n huis om pa en ma trots te maken ben je een ontaarde eikel die de grootste ellende verdient.

 42. Firestartert says:

  Ben benieuwd of Farage binnenkort een ‘ongelukje’ krijgt. Hij is in 2010 al een keer gecrashed met een vliegtuig. Toeval?

  http://www.telegraph.co.uk/news/politics/ukip/8173447/Nigel-Farage-plane-crash-pilot-charged-with-threatening-to-kill-Ukip-leader.html

 43. renren says:

  Interessante documentaire:off the grid
  http://www.imdb.com/title/tt2114445/
  en hier de link uitzendinggemist:
  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1262992

 44. tufkaj says:

  Struggelende Amerikanen willen nog niet helemaal geloven dat deze bui niet ff over waait: http://www.businessinsider.com/americans-are-in-denial-as-wealth-falls-to-92-levels-2012-6

 45. AzijnseikerT says:

  Het is inmiddels goed zoeken tussen de reacties om de alu-hoedjes te scheiden. Als je ook ,al van Geenstijl gaat overnemen begeef je je al wel op gevaarlijk terrein. “tendentieus en ongefundeerd” hebben ze er zelf bijgezet.

 46. maria says:

  @ 44 AzijnSeikerT

  De mainstream media zullen mister Farage inderdaad niet aan het woord laten komen, hoewel hij al meer dan 10 jaar de waarheid verkondigt.

  Maar waarheid wordt niet meer naar buiten gebracht in de reguliere nieuwsitems.
  Te gevaarlijk, er zou wel eens een bankrun kunnen ontstaan.

  En het volk heeft brood en spelen en wordt straks wakker in een wereld die niet meer de hunne is!!!

  Ach, als Oranje maar wint, nietwaar.

 47. Kees says:

  http://biflatie.nl/artikelen/74-biflatie-bulletin/30012-nederlandse-hypotheekmarkt-hard-onderuit

  50% minder overgesloten hypotheken vorig jaar………Door de verscherpte reguleringen voldoen oversluiters niet meer aan nieuwe eisen van aanbieders.

  Het eerste kwartaal van 2012 is voor de hypotheekmarkt in Nederland de slechtste gebleken sinds de start van de kredietcrisis. Op zowel het omzet- als het transactieniveau was er sprake van zeer lage niveaus. De totale omzet is in het eerste kwartaal uitgekomen op €10,1 miljard, een daling van 38% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2011 is de hypotheekomzet met 28% gekrompen. Dit heeft echter te maken met seizoensgebonden factoren waarin december altijd een piekmaand is wat betreft omzetten. Tenslotte is de forse daling in het aantal oversluitingen nog opmerkelijk te noemen. Onder meer de verscherpte hypotheekregels zorgde voor een daling ten opzichte van het eerste kwartaal van 2011 met maar liefst 49%. Door de verscherpte reguleringen voldoen oversluiters niet meer aan nieuwe eisen van aanbieders.

 48. Adamus says:

  Voerman: Wie een hypotheek kan krijgen om een huis te kopen van 6 of 7 ton heeft een zeer behoorlijk inkomen en als je dit inkomen hebt, heb je normaal gezien voldoende ontwikkeld verstand om te weten wat goed voor je is. Als je zo’n inkomen dan besteedt aan zo’n huis om pa en ma trots te maken ben je een ontaarde eikel die de grootste ellende verdient.

  Samen €120.000 bruto
  Gaan komend jaar heel veel inleveren bij kinderopvangtoeslag en “wie weet wat nog meer”.
  Beter is gewoon 300K binnen te harken als dir. Van Airmiles of VEH 😉

 49. Adamus says:

  Voerman: Steven, je bent een degelijk en correct mens. Destemeer jammer, dat je manier van redeneren is vergiftigd door de “verplichte solidariteit” die de bezoekers van dit log moet binden. Een mercedes is geen huis!

  Ik heb het idee dat je in de technische hoek zit. Dan moet je toch inzien dat een dak boven het hoofd niet meer is dan 4 palen, wat dakbedekking erop en wanden invullen afhankelijk van het klimaat. Waar is al die fuzz voor nodig?

 50. Adamus says:

  maria:
  @ 44 AzijnSeikerT

  De mainstream media zullen mister Farage inderdaad niet aan het woord laten komen, hoewel hij al meer dan 10 jaar de waarheid verkondigt.

  Maar waarheid wordt niet meer naar buiten gebracht in de reguliere nieuwsitems.
  Te gevaarlijk, er zou wel eens een bankrun kunnen ontstaan.

  En het volk heeft brood en spelen en wordt straks wakker in een wereld die niet meer de hunne is!!!

  Ach, als Oranje maar wint, nietwaar.

  We zullen hem ook niet in “het vernieuwde journaal” zien; leidt de aandacht van de pumps van “haar” af.

 51. Adamus says:

  maria,

  Winnen en niet doorgaan 🙂

 52. KariZ says:

  Arme Farage…er gaat niemand uit de euro..sterker…als olie afgerekend gaat worden in euros zullen de engelsen smeken om erbij te komen.

  Iedereen heeft een hekel aan Brussel maar niemand wil zonder de euro.

  Gek he? Hahahahaha

 53. Adamus says:

  .’’ Zo wil de provincie af van grond die in de Wieringermeer is aangekocht voor de bouw van 2100 woningen.”

  Betreft Wieringer randmeer. Altijd al een kansloos plan geweest.

  Uit:
  noordhollands dagblad. Tweetje van admin.

 54. duif says:

  Op nederland 2 wordt al een tijdje zondags een overigens zeer interessante documentaire apocalypse uitgezonden. Zou dit pro europa propaganda zijn?

 55. Jodha says:

  De reden dat onze leefomgeving door centrale bankiers wordt gedicteerd, en dat de mensen van de wereld nu worden afgeknepen is de mentaliteit van de indolente ambtenaren die we hier onderuitgezakt zien hangen en meelachen.
  Wen aan lokaal je eten regelen, dit is de enige manier om het ultime middel van onderdrukking in de hoek te houden. De volkeren worden geheel afhankelijk gemaakt van centraal gestuurde voedselproductie, een systeem zonder enige checks & balances.

 56. Adamus says:

  Jodha,

  Zoals Mansholt propageerde: “een boer heeft ook recht op vakantie” .
  Farmer’s holidee!

 57. SchuurHuurder says:

  http://www.nu.nl/economie/2837933/huizenverkoop-lijkt-trekken.html

  Komt dit door het mogelijk aflopen van de verlaging van de overdrachtsbelasting of heeft iemand een betere verklaring? Het is nu alleen nog een kwestie van tijd voordat meneer Hukker ons komt vertellen dat de weg naar boven weer is gevonden :).

 58. Adamus says:

  SchuurHuurder,

  Verkoop 9% gestegen hoorde ik zojuist op BNR.

 59. Ma Ling says:

  SchuurHuurder,

  combinatie van onzekerheid 2% ovb, kunduzakkoord dat leidt tot hogere maandlasten (en aflossing) en koopaktes a.g.v. openhuizendag.

  laatste zinnetje van artikel: “Ook de gedwongen huizenverkopen namen toe. In mei vonden 269 executieveilingen plaats, een stijging van 21,2 procent ten opzichte van mei vorig jaar.”

  Oftewel: nog steeds lachen, gieren, brullen met de pet op.

 60. Adamus says:

  Adamus:
  SchuurHuurder,

  Verkoop 9% gestegen hoorde ik zojuist op BNR.

  Van hoekwoningen 😉

 61. Heiny says:

  @Adamus: Er zijn tal van “potentiele” redenen op te noemen waarom de verkoop “tijdelijk” verhoogd wordt… Maar niet de lagere overdrachtsbelasting die de NVM beweerd.

  1: Als de euro ineenstort worden schulden minder waard

  2: Als de banken ineen storten is er kans op een keiharde reset waarbij je je schuld(en spaargeld kwijtraakt), waarschijnlijk moet je als huiseigenaar dan wel een soort belasting betalen over je huis aan de staat(soort huur)

  3: De nieuwe annuiteiten hypotheek die er aan komt… Ff nog snel onder de oudere voorwaarden een huis kopen.

 62. SchuurHuurder says:

  Ma Ling,

  Moet het effect van het Kunduzakkoord niet later komen? Het akkoord was er op 26 april, dus voordat mensen een huis hebben gekocht en dit alles is verwerkt zitten we minstens wel in juni lijkt mij? Executieveilingen omhoog is inderdaad belangrijk i.v.m. de rating van de RMBS, al is het m.i. nog geen schokkend aantal. Zal gedurende dit jaar en vooral volgend jaar wel op gaan lopen.

 63. Ma Ling says:

  SchuurHuurder,

  ik dicht het kunduzakkoord ook geen groot effect toe, slechts een marginale. Overigens betwijfel ik of er nog wel een echt (prijs&transactie drukkend) kunduz-effect komt; na 12 september zie ik niet zo snel een kunduz-coalitie worden gevormd.

 64. SchuurHuurder says:

  Heiny:
  @Adamus: Er zijn tal van “potentiele” redenen op te noemen waarom de verkoop “tijdelijk” verhoogd wordt… Maar niet de lagere overdrachtsbelasting die de NVM beweerd.

  1: Als de euro ineenstort worden schulden minder waard

  2: Als de banken ineen storten is er kans op een keiharde reset waarbij je je schuld(en spaargeld kwijtraakt), waarschijnlijk moet je als huiseigenaar dan wel een soort belasting betalen over je huis aan de staat(soort huur)

  3: De nieuwe annuiteiten hypotheek die er aan komt… Ff nog snel onder de oudere voorwaarden een huis kopen.

  1. Is dit wel zeker? Ik zou mij in kunnen denken dat wanneer Nederland bijvoorbeeld terug zou gaan naar een de gulden of naar een Noord-Europese munt deze juist duurder wordt t.o.v. de huidige Euro.

  2. Worden er dan niet gewoon huizen geconfisqueerd? De rechten op de hypotheken zijn veelal al doorverkocht en dit zal nog meer gebeuren voordat een bank daadwerkelijk valt, lijkt mij. Kan mij niet voorstellen dat hypotheken worden vergeven wanneer er banken omvallen, de vorderingen worden namelijk doorverkocht. Pas wanneer de hele financiële wereld, d.w.z. niet alleen Europa instort, heb je kans dat je je huis gratis krijgt. Al met al lijkt mij dit niet heel waarschijnlijk.

 65. KariZ says:

  Prijsverlagingen?

 66. Ma Ling says:

  @ KariZ: prijsverlagingen zou misschien de hogere verkoop (+2,7%) tov van vorig jaar kunnen verklaren, maar t.o.v. de maand ervoor (+23,6%)?

  gemiddelde koopsom april 2012: €231k
  gemiddelde koopsom mei 2012: €228k

  gemiddelde hypotheeksom april 2012: €265k
  gemiddelde hypotheeksom mei 2012: €263k

  prijsindex (PBK) is nog niet bekend. Wel opvallend dat gemiddelde koopsom meer daalt dan gemiddelde hypotheeksom

 67. VSH says:

  In de eerste maanden van dit jaar is er in de media door verschillende “experts” gespeculeerd over verdere prijsdalingen. mogelijk dat dit verkopers heeft overtuigd genoegen te nemen met minder. Zeker ook met de verhoging van de ob in het vooruitzicht.

  De verhoging van de ob heeft dus direct effect op het vertrouwen van de verkopers om een goede prijs te krijgen, en op de de beurs van de kopers bi de aanschaf.

  Dus de oorzaak betreft vanuit verkopers perspectief: genoegen nemen met lagere prijzen vanwege verslechterend sentiment en het vooruitzicht van ophoging OB.

  en vanuit kopers perspectief:
  Minder hypotheek nodig door voorafgaand aan verhoging OB een huis te kopen en door lagere prijzen.

  Alle partijen wilden dus snel een deal maken.

 68. VSH says:

  Het is dus eigenlijk al jaren zo dat mensen in Nederland vooral overtuigd kunnen worden een huis te kopen, als je ze voor de gek kan houden, waardoor ze denken dat je nu heel snel een huis moet kopen, omdat je anders buiten de boot valt.

 69. Adamus says:

  Kamminga van de vastgoedbeleggers: “meer huren” ! Nu op BNR

 70. FT says:

  @Heiny,

  Helaas.

  1: Als de euro ineenstort worden schulden minder waard

  2: Als de banken ineen storten is er kans op een keiharde reset waarbij je je schuld(en spaargeld kwijtraakt), waarschijnlijk moet je als huiseigenaar dan wel een soort belasting betalen over je huis aan de staat(soort huur)

  1. Als de euro minderwaard wordt, dan moet eerst nog maar blijken dat je meer euro’s krijgt. En als dat het geval is, wordt het huren van geld veel duurder.
  Als er al een effect is dan zal dat zeer kort stondig zijn gedurende de rente vast periode.

  2. Vraag maar eens aan de ex-DSB-ers hoeveel gratis huis ze hebben gekregen.

  Vorige week wel iemand gesproken die net een huis heeft gekocht. Flinke prijs verlaging van 70k (ruim 25%). Na een tijdje onderhandelen waren de verkopers ineens bereidt om er 30k extra vanaf te doen. Deze deal is overigens in mei rond gekomen. Ik ben er niet achtergekomen wat de reden van deze extra stap was. Maar ik kan me voorstellen dat KUNDUZ invloed heeft gehad, misschien dat de verkopers zelf ook nog even voor het eind van het jaar willen scoren?

 71. RealisT says:

  FT: Maar ik kan me voorstellen dat KUNDUZ invloed heeft gehad, misschien dat de verkopers zelf ook nog even voor het eind van het jaar willen scoren?

  Bij mij in de straat zijn in korte tijd (< 2 maanden) ineens 4 rijtjeshuizen verkocht. Allemaal voor de vraagprijs en allemaal tussen de 200k en 250k. Het merendaal stond al langere tijd te koop, maar de laatste was zelf binnen 2 weken weg. Er zit nog een vijfde aan te komen, maar die krijgt misschien niet eens een bordje. Kopers hebben zich al gemeld. Opvallend: de kopers zijn zonder uitzondering begin 20.

  De woningen worden ook nog eens driftig verbouwd. Nieuwe keuken, badkamertje, uitbouwtje, dakkapelletjes.

  Hoe valt dat te rijmen met de constante stroom van negatieve berichten? Over mensen aan wie de bank de hypotheek niet 'gunt'? Over flinke prijsdalingen?

  Ik heb ondertussen met 2 nieuwe eigenaren gesproken. Volledige 50/50 hypotheek gekregen, ouders sprongen niet bij en staan niet garant. Ze wilden ze nog snel even profiteren van de 2% OB en maximale HRA voor 2013. De praatjes over hogere woonlasten bij verplicht aflossen trok ze over de streep. Over prijsdalingen maken ze zich geen zorgen. Er is immers woningnood + bouwstop en straks trekt de markt weer aan. Dus stijgen de prijzen weer. Over aanpassingen van de HRA maakt ook niemand zich zorgen. Bestaande gevallen zullen immers worden ontzien.

  Ik zie sterke overeenkomsten tussen de huizenmarkt of zelfs Nederland als geheel en het debacle van oranje op het EK. Je zag al dat het niks zou gaan worden, maar het volk blijft er in geloven en feest vrolijk door.

  De kater komt later…

 72. KariZ says:

  Adamus,

  Zit zeker weer in de auto met de radio aan!

 73. dalen says:

  Vandaag is openbaar gemaakt de brief van Weekers aan de voorzitter van de Eerste Kamer over de visie toekomstbestendigheid hypotheekrenteaftrek.

  Klik hier https://zoek.officielebekendmakingen.nl/zoeken en zoek met het trefwoord hypotheekrenteaftrek.

  Het is een bijlage bij Kamerstuk 33280 nr. 4 en een reactie op de motie van Kuiper. Deze vind je ook met het trefwoord en is ook een bijlage bij Kamerstuk 33280 nr. 4 (17 pag.)

  Interessante (verplichte) kost.

 74. Adamus says:

  KariZ:
  Adamus,

  Zit zeker weer in de auto met de radio aan!

  🙂

 75. Adamus says:

  dalen,

  Goeie maatregelen, vooral 3 jaar te koop laten staan …….het maakt natuurlijk allemaal geen flikker uit wat ze doen. In het achterhoofd zit het te verwachten “printen” van de ECB.

  Aardge is als ik twee huizen heb hoef ik die de eerste drie jaar niet in box 3 te zetten.

 76. RealisT says:

  CU wil beperking HRA tot 750.000 Euro. Fijn dat starters zodoende nog wat kunnen kopen. En de belangen van politici zijn voorlopig ook weer veilig gesteld.

  Daarnaast wil de CU:

  – max 100% financiering
  – eigen woning naar box 3 en iedereen op termijn max 30% aftrek.
  – overdrachtsbelasting voor starters afschaffen en ondersteuning van ouders voor kopen/aflossen promoten
  – bij oversluiten hypotheek ook verplicht aflossen indien er sprake is van restschuld
  – pensioenopbouw inzetten voor aflossen schuld.

  het hele programma: http://verkiezingen.christenunie.nl/page/30746#woningmarkt

 77. HRA says:

  @Realist:

  – bij oversluiten hypotheek ook verplicht aflossen indien er sprake is van restschuld

  hoe moet ik me dat voorstellen? Is niet geheel duidelijk..thnx 🙂

 78. Adamus says:

  RealisT,

  Door loonbeslag op pensioenuitkering wordt straks ook afgelost.

 79. Heiny says:

  @FT en Schuurdhuurder:

  Als ik plat kijk naar hoe grondstoffen en dergelijke zijn gestegen, dat de zwitsers quantitive easing hebben gebruikt om niet te duur te worden(concurrentie positie)… Is het voor mij al duidelijk dat al geruime tijd de euro in waarde aan het zakken is… Ditzelfde geld ook voor de dollar, maar omdat we ze enkel met elkaar vergelijken, lijkt het alsof alles nauwelijks verandert.

  Zo kun je dus ook redeneren dat de huizenprijzen feitelijk nog meer gezakt zijn, maar omdat het geld ook zijn waarde verliest het relatief minder erg is.

  De 4 grote banken staan voor 3000 miljard, maar hebben nog geen 10% daarvan in kas… Dat er dadelijk geld bijgedrukt gaat worden “of” de banken in het huidige dominospelletje bijna omvallen en meer steun nodig hebben lijkt me dan niet onlogisch… Maar hoe redt je een bank als ING(1300 miljard met 29 miljard in kas)? De staat kan mij nog meer wijs maken alsof ze idd 100.000 kunnen garanderen. Kunnen ze het alsnog, dan zal het met veel geldontwaarding gepaard gaan. Maar logisch kijkend met de stress van de huidige bezuinigingen van 11 miljard, lijkt me dat onmogelijk.

  De groeiende onrust, de verslechterende posities van banken… Als de euro het moet redden dan zullen we samen het verlies moeten nemen… Kortom je krijgt toch wel een waardedaling van de munt of een keiharde reset waarbij de schulden en baten worden weggestreept. Dat is het punt van “too big to fail”.

  Kortom nu proberen een brandje te blussen met onze belastingcenten(en durven de banken alsnog bonussen uit te keren) en als het echt misgaat een keiharde reset. Met enkel een DSB viel dat wel mee, maar niet met SNS/RABO/ABN/ING…

  Maar kijk naar het nieuws en zie hoe snel de markten alweer in spanje de problemen onder de loep nemen… Lees hoe Spanjaarden en Grieken massaal geld van de banken halen. Ik zie de euro het niet redden, zie onze eigen banken niet opgewassen zijn tegen de druk als hier de mensen hun geld weghalen en de regering… Tsja, hebben jullie daar nog vertrouwen in?

  Dus tenzij er binnen een paar weken een bankenunie uit de grond gestampt wordt en keihard ook een eenzijdigere manier van handelen van de Europese staten, zijn de kansen aardig verkeken om de euro goed te redden.

  Ik acht een NEURO kansrijk en ben er mee eens dat die duur kan gaan worden… Maar “tot” die tijd… Ik kan me daarom best voorstellen dat mensen meer waarde in steen zien dan de huidige euro.

 80. Floor says:

  @Adamus
  Waar heb je dat vandaan, of heb je net zo’n vooruitziende blik als ik?
  Zou mij niet verbazen nl. is very easy om 65+ te pakken met pensioen, inkomen is ieder jaar hetzelfde en afdracht bekend.

 81. KariZ says:

  Adamus:
  RealisT,

  Door loonbeslag op pensioenuitkering wordt straks ook afgelost.

  YES! They can!

 82. hugo says:

  KariZ,

  They can also kill u and take what u have… Blijf me verbazen dat je zo een fan bent van dit systeem KariZ

 83. RealisT says:

  @76

  Je kunt het zelf nalezen via de link:

  Restschulden wegwerken.

  Veel twintigers en dertigers hebben een hypotheekschuld die (veel) hoger is dan de waarde van hun huis. De ChristenUnie wil dat banken en verzekeraars geen boeterente in rekening brengen bij huiseigenaren die hun hypotheek willen oversluiten dan wel vervroegd willen aflossen.
  De ChristenUnie wil in beginsel geen hypotheekschulden toestaan die hoger zijn dan de woningwaarde (zie 2). Maar aangezien er op dit moment sprake is van een omvangrijke en groeiende restschuldproblematiek, pleit de ChristenUnie ervoor dat huiseigenaren met een hogere hypotheekschuld dan de woningwaarde (bijvoorbeeld 130 procent) de mogelijkheid krijgen hun hypotheek over te sluiten op dit ‘te hoge’ percentage, waarna ze vervolgens wel worden verplicht te gaan aflossen. Door het aanvankelijk meefinancieren van de restschuld, wordt voorkomen dat deze eigenaren gedwongen blijven wonen waar ze nu wonen, terwijl geleidelijk toch een gezonde financiële situatie wordt gecreëerd.
  Ten slotte wil de ChristenUnie het mogelijk maken het werknemersdeel van de pensioenpremie – indien door de werknemer gewenst – niet in te zetten voor pensioenopbouw, maar voor aflossing van de hypotheekschuld.

  Zoals ik het lees staat er dat iemand met onderwaarde nog wel een hypotheek kan oversluiten, maar dan ook moet gaan aflossen. Of dit alleen het onderwaterdeel betreft, kan in er niet uit opmaken. Ik denk van wel.
  Want wie alleen oversluit zonder restschuld, hoeft niet af te lossen.

  Ik vind het inzetten van pensioenpremie voor het aflossen van restschuld op zich niet zo’n gek idee omdat er zo tenminste een poging wordt ondernomen om de restschuld weg te werken. Dit kan oversluiten ook weer wat gemakkelijker maken.

  Maar er zit ook een moral hazard aan vast. Iemand die eerst volop HRA geniet, dan fiscaal vriendelijk mag aflossen en later een lager pensioen heeft maar dan wel onbelaste overwaarde(winst) heeft, is duidelijk beter af dan iemand die nu al volledig heeft afgelost.
  En hoe gaat de vermogensrendementsheffing in box 3 straks uitpakken? Iemand met een lager pensioen wordt dan waarschijnlijk weer voorgetrokken. Zo beloon je scheeflenen nog steeds.

  Ik zie ook totaal niet in hoe deze plannen de woningmarkt op korte termijn weer vlottrekken. De stapjes zijn zo klein en het financieringsgat voor starters nog steeds te groot. Niet iedereen heeft vermogende ouders die kunnen bijspringen.

  Wat ik zelf in nog geen enkel voorstel van de politiek heb gezien is een poging om woningen weer betaalbaar te krijgen bijv via kleinschalige nieuwbouw. De persoonlijke situatie van politici zal daarbij ongetwijfeld een rol spelen. Griekse mentaliteit in de polder dus.

 84. Juan Belmonte says:

  tufkaj: Bouwgrond retour boer

  Volgens Van der Velden gaat er nog veel grond op de markt komen. ,,Er is genoeg
  Wo ist de WohnungNood ?

  Ed van de Bijl in de zomer 2010 denkt dat de impasse doorbroken is:
  http://vastgoedpro.blogspot.com/2010/07/huizenprijzen.html
  Ed van de Bijl De betaalbaarheid van woningen op dit moment (maart 2012) die is gewoon goed alleen de financierbaarheid is buitengewoon spaarzaam. De Steken die Harmke Pijper liet vallen:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-03-2012/lachen-om-ed-van-de-bijl/#comment-101067
  Ed van de Bijl denkt (maart 2012) dat de kans dat de overheid HRA aanpakt minimaal is:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-03-2012/lachen-om-ed-van-de-bijl
  Nog een mooie:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-02-2012/rabobank-en-ing-somber-over-woningmarkt/#comment-98641
  Volgens opgave van de NVB, de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers, zijn er in het eerste kwartaal slechts 1100 nieuwbouwwoningen per maand verkocht. ‘Dramatische gang van zaken’.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-04-2012/nieuw-huis-vrijwel-onverkoopbaar/#comment-103435
  (De heer Marc Calon bouwde een volstrekt mislukte Blauwe Stad, toonde aan datti zich er zo ongeveer wel uit kon lullen en steeg verder op de maatschappelijke ladder)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-06-2012/taco-van-hoek-eind-2012-herstel-woningmarkt/#comment-106798

 85. Juan Belmonte says:

  dalen: Vandaag is openbaar gemaakt de brief van Weekers aan de voorzitter van de Eerste Kamer over de visie toekomstbestendigheid hypotheekrenteaftrek.

  Tsja…

  Wie nu nog rekent
  met 100% HRA over 1,5,10,20,30 jaar
  is een Kamikazekoper

  Het blijft een compleet mirakel waarom in het land waar de oorzaken van een vastgoed-zeepbel het grootste is (een hypotheekschuld-explosie) de daling van huizenprijzen nog zo beperkt is.

  Andere landen zonder HRA probleempje was die daling groter….

  Het blijft een wonder hoe het kan dat dáár waar de oorzaken van vastgoedbubbels het grootste zijn (in Holland met de grootste hypotheekschuldexplosie op aarde) de prijscorrecties het kleinst zijn.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-04-2012/vereniging-eigen-huis-tweedeling-renteaftrek-zet-rem-op-doorstroming/#comment-104396

 86. Juan Belmonte says:

  @dalen (72) verders

  Situatie woningmarkt
  De woningmarkt beleeft op dit moment moeilijke tijden.

  Daarmee heeft de regering ANNO NU
  een volstrekt ANDERE visie dan
  de makelleugenaarsorganisatie NVM en
  de huizenlease-promotors VGH
  een jaartje gelee

  VGH denkt anno mei 2011 dat de condities voor de huizenmarkt “zo slecht nog niet” zijn.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-05-2011/banken-strenger-voor-hypotheken/#comment-76311

 87. Juan Belmonte says:

  @ 79 (quote knop werkt helaas niet)

  Maar aangezien er op dit moment sprake is van een omvangrijke en groeiende restschuldproblematiek, pleit de ChristenUnie ervoor dat huiseigenaren met een hogere hypotheekschuld dan de woningwaarde (bijvoorbeeld 130 procent) de mogelijkheid krijgen hun hypotheek over te sluiten op dit ‘te hoge’ percentage, waarna ze vervolgens wel worden verplicht te gaan aflossen.

  De politiek speelt graag bankier.
  Dat komt goed uit want vele bankiers zijn tegenwoordig (semi-)ambtenaar.

  Alles kan
  in de Hollandse Huizen-“markt”

 88. SchuurHuurder says:

  RealisT:
  CU wil beperking HRA tot 750.000 Euro. Fijn dat starters zodoende nog wat kunnen kopen. En de belangen van politici zijn voorlopig ook weer veilig gesteld.

  Daarnaast wil de CU:

  – eigen woning naar box 3 en iedereen op termijn max 30% aftrek.

  Hoe kan je een woning in box 3 plaatsen en de rente in box 1 gaan aftrekken? Je krijgt straks de situatie dat je of 30% in box 1 mag aftrekken van de rente die je betaald of je kan aflossen en hiermee een extra belasting kopen van 1,2% over het afgeloste deel. Wat zal het gros van de bevolking dan doen…

  Dit is werkelijk het meest incompetentie plan dat ik voorbij heb zien komen. Dit bovenop dat het simpelweg niet terecht om een duurzaam consumptiegoed in box 3 te belasten, zoals ik eerder al heb betoogd.

 89. Frans says:

  @ RealisT 79:
  “Ten slotte wil de ChristenUnie het mogelijk maken het werknemersdeel van de pensioenpremie – indien door de werknemer gewenst – niet in te zetten voor pensioenopbouw, maar voor aflossing van de hypotheekschuld”

  “Ik vind het inzetten van pensioenpremie voor het aflossen van restschuld op zich niet zo’n gek idee omdat er zo tenminste een poging wordt ondernomen om de restschuld weg te werken. Dit kan oversluiten ook weer wat gemakkelijker maken.”

  Dit is niets minder dan rechtstreekse pensioen roof, en wel ten gunste van de banksters.
  Zie je wel, net zoals ik had voorspeld gaan ze nu ook voor de pensioengelden.
  De banken hebben een risico genomen met het verstrekken van hypotheken om winst te maken, onder de condities dat pensioengelden GEEN onderdeel uitmaken van de inkomsten onder de pensioengerechtigde leeftijd.
  Door de pensioengelden voor deze leeftijd in te zetten voor hypotheekaflossing verander je het risico profiel voor de banken (wordt gunstiger) terwijl dit niet “in de deal zat bij het afsluiten”.
  Het lijkt zo logisch en neutraal dit plan: wat is er nu op tegen, maar het is wel een vervroegde betaling waarmee je je opbouw van je pensioen ongelofelijk verziekt, geen rente op rente enzo.
  Dit voorstel is een fucking shame!

 90. Frans says:

  Nou ja, het ligt genuanceerder, maar ik zie het gezien de toekomstige ontwikkeling van de huizenprijzen als asymmetrisch plan, waar de bank meteen voordeel aan heeft, en de burger, zoals later zal blijken als het plan wordt ingevoerd (onwaarschijnlijk) aan het korste eind trekt.

 91. Adamus says:

  hugo:
  KariZ,

  They can also kill u and take what u have… Blijf me verbazen dat je zo een fan bent van dit systeem KariZ

  Pensioen wordt ook opgebracht door de dan werkenden: het mes gaat nog eens aan drie kanten snijden 😉

 92. ll says:

  Alle huizen-weetjes op een rij 🙂
  Netherlands price history…..

  http://www.globalpropertyguide.com/Europe/Netherlands/Price-History

 93. Adamus says:

  hugo:
  KariZ,

  They can also kill u and take what u have… Blijf me verbazen dat je zo een fan bent van dit systeem KariZ

  Als guldenland zouden we niet 1 JSF in bestelling hebben, maar 25. We zonden onze oren nog meer naar de angelsaksen laten hangen.

  Ik ken toch diverse mensen die short gaan op de huidige manier van “wealth preservation”.

 94. Adamus says:

  Ben ik een uur te vroeg?

 95. Adamus says:

  Pensioenfondsen hebben ook vermogen, maar moet nog zien of daar alles uit betaald kan worden -rekenrente en zo. Ga er maar vanuit dat het een “omslagstelsel” is (geworden).

 96. Adamus says:

  hugo,

  De SVB gaat het best druk krijgen 🙂
  Jij denkt dat het niet kan? Bank en deurwaarder kunnen -met een uitspraak- innen via de AOW uitkering/toeslag. Andere pensioeninkomsten (ABP, Deltalloyd etc.) kunnen integraal overgeboekt worden.

 97. Adamus says:

  Frans,

  Het zijn niet allemaal bevindelijken, maar misschien gaan ze het licht nog een keer zien.

 98. Adamus says:

  Juan Belmonte,

  De bank als ZBO zonnetje en daar cirkelen dan allemaal SPV’tjes omheen. Waarom niet?

 99. Kariz says:

  hugo:
  KariZ,

  They can also kill u and take what u have… Blijf me verbazen dat je zo een fan bent van dit systeem KariZ

  Dan heb je me niet begrepen. Jij en ik zitten in dezelfde gouden boot. En niet omdat we fan zijn van dit systeem.

  Er is een verschil tussen wat er gaat gebeuren en wat ik leuk vind dat er gaat gebeuren.

  Ik vond het prima toen de gulden er was maar dat is echt verleden tijd.

  Daarom niet zeuren maar anticiperen. De euro blijft bestaan en er gaat niemand uit. Is logisch want de kern van het huidige finan/monetair systeem is de $.

  Een val vd euro lost dat probleem niet op.

  Adamus heeft gelijk. Ze gaan pakken wat ze pakken kunnen. Alles onder het mom van crisisbestrijding. Doen ze al 1000-en jaren. Niks nieuws onder de zon.

 100. Steven says:

  aan ll

  ha ha leuke link die Netherlands price history..

  “According to a recent IMF report, the generous Dutch mortgage tax relief, which allows homeowners to deduct the full cost of their mortgages from tax, is distorting the housing market. It also means that Dutch banks are faced with higher risks because the large amount of tax relief encourages people to spend more on a house than they can actually afford”

  helemaal bovenaan nog een banner: leer meer. 🙂

  zouden de politici dit soort dingen ook lezen of draaien ze de oogkleppen tot hun neus dicht?

 101. Steven says:

  oh de banner met “leer meer” is weer weg.. maakt niet uit. Dat artikel vat het mooi samen allemaal.

 102. RealisT says:

  @86

  “Dit voorstel is een fucking shame!”

  Ik zie liever de scheeflenende huiseigenaar de dupe worden van een lager pensioen dan dat anderen weer gepakt worden.

  Ik denk dat de achterliggende gedachte van het plan is dat het beter is om de schulden zo veel mogelijk te reduceren voor je met pensioen gaat.

  Neemt niet weg dat de plannen van de CU aangaande de woningmarkt aan veel kanten rammelen. Mijn grootste bezwaar is dat het er veel op lijkt dat de scheefleners wederom aan alle kanten gematst worden. Verliezen in feite socialiseren en toekomstige winsten privatiseren. Bah!

 103. RealisT says:

  SchuurHuurder: Hoe kan je een woning in box 3 plaatsen en de rente in box 1 gaan aftrekken? Je krijgt straks de situatie dat je of 30% in box 1 mag aftrekken van de rente die je betaald of je kan aflossen en hiermee een extra belasting kopen van 1,2% over het afgeloste deel. Wat zal het gros van de bevolking dan doen…

  Tja, ik vraag me dus ook af hoe dat dan gaat. Renteaftrek over het schulddeel en VRH over het afgeloste deel? Dat laatste vast geindexeerd volgens fictieve waardestijging? En tenslotte over een volledig afbetaald huis nog jarenlang VRH betalen?

  Bij mij neemt bij het lezen van dit soort plannen in ieder geval alle ‘onzekerheid’ over de toekomst weg: nooit meer in huis in NL kopen. Afbetaalde huizen worden de nieuwe melkkoe waarmee alle tekorten en gaten mee zullen worden gecompenseerd.

 104. Steven says:

  ja het is echt erg. Ze gaan dus misschien geld wat voor pensioen is bedoeld gebruiken voor aflossen van hypotheken. Ook al gebruiken ze dan alleen het geld van huizenkopers dan zijn de niet huizenkopers weer de sigaar, want er wordt weer minder rendement gemaakt etc, etc,. Waar ze misschien wel gelijk in hebben is dat huurders al gewend zijn alleen maar te betalen en nooit eens winst te vangen dus die kunnen wel meer missen. (of zoiets?)

 105. Kariz says:

  Ze maken van deze crisis gewoon een boekhoudkundig probleem.

  ‘Schulden bestaan alleen op papier’

  🙂

 106. VSH says:

  Ik denk dat de redeniatie is dat niks doen erger is dan mensen met een volledig aflossingsvrije hypotheek dwingen hun pensioen in te zetten voor aflossing.

  Maar voor mensen die nu beginnen aan een huis zou ik echt aanraden om die twee los te zien van elkaar, of om de pensioen inleg te gebruiken om bijvoorbeeld versneld af te lossen. Anders is dit gewoon een andere variant van geen geld inleggen, terwijl later wel een pesioen nodig is en ook een onderdak en liever geen hypotheek. Dus gewoon weer een slecht opzetje met hetzelfde effect als aflossingsvrij.

  Een mooie tussenweg: vanaf nu wordt de looptijd van hypotheken beperkt tot 15 jaar. Langer is verboden. Gedurende deze 15 jaar mag een gemaximeerde pensioeninleg gebruikt worden als bijdrage om deze hypotheek af te lossen. Als op een later moment een hogere hypotheek nodig is, dan kan weer pensioeninleg ingezet worden, maar alleen de gemaximeerde inleg minus het gedeelte dat eerder is gebruikt voor de eerste hypotheek.

  In dit scenario komen de pensioenfondsen er wel weer slechter bij te liggen. Maar, zoals iedereen hier weet, dit zijn communicerende vaten. Ergens gaat de pijn weg en ergens anders steekt hij weer de kop op.

 107. Adamus says:

  RealisT,

  Gelukkig zijn er nog wel mensen met een sociaal hart 🙂 je kunt vanalles verwachten als opmerkingen.

 108. Larixboom says:

  Dat plan van de CU snap ik ook niet helemaal….als bijv 10% van de pensioenen aangewend gaat worden om hypotheekschuld af te lossen zullen de pensioenfondsen dan grond , aandelen, andere onderpanden moeten verkopen. Dan krijg je een tientallen miljarden aan aandelen op de markt die niemand wil hebben en de prijzen ervan Al gaan dumpen….dat lijkt me weer erg slecht voor iedereen inclusief die pensioenfondsen zelf….

 109. Adamus says:

  Kariz:
  Ze maken van deze crisis gewoon een boekhoudkundig probleem.

  ‘Schulden bestaan alleen op papier’

  Daar heeft SERlid prof. Dr. MalleBootje vast wel een papieren model voor. Echte modellen bekijken is weer voor de sociaal lagere klasse; huurders bijvoorbeeld.

  BRICS storten “geld” in kas IMF! $papier voor harde assets 🙂

 110. Adamus says:

  Brabantse restaurants krijgen spaanse koks betaald door EU ……….

  Moet club Wilders nu?

 111. RealisT says:

  @104

  Ik denk dat het de bedoeling is om alleen toekomstige premies aan te wenden voor schuldreductie. De keuze is dan of later een lager (bruto) pensioen voor die eigenaar of netto wat meer maar dan meer huur aan de bank betalen.

  Het probleem is natuurlijk dat de reserves van fondsen dan in de toekomst zullen dalen, waar ook andere gepensioneerden last van zullen hebben. Bovendien zullen linkse partijen iedereen met een klein pensioentje gaan ontzien, terwijl ze wel in feite in een via de gemeenschap afbetaald huis wonen. En bij eventuele verkoop mogen ze de winst natuurlijk ook nog eens onbelast houden.

  Aan de andere kant: hoe kan men jonge gezinnen die nauwelijks iets (willen) sparen er toe aanzetten hun schuld te reduceren? De markt zit m.i. voornamelijk vast vanwege het gat tussen wat de koper kan bieden en wat de vorige eigenaar moet vangen. Het reduceren van restschuld (wat ook de HRA vermindert) lijkt mij een betere optie dan starters het vel over de oren te trekken (door bv hogere huren) of door ze nog meer onzinnige soepsudies te verstrekken.

 112. SchuurHuurder says:

  RealisT: Tja, ik vraag me dus ook af hoe dat dan gaat. Renteaftrek over het schulddeel en VRH over het afgeloste deel? Dat laatste vast geindexeerd volgens fictieve waardestijging? En tenslotte over een volledig afbetaald huis nog jarenlang VRH betalen?

  Bij mij neemt bij het lezen van dit soort plannen in ieder geval alle ‘onzekerheid’ over de toekomst weg: nooit meer in huis in NL kopen. Afbetaalde huizen worden de nieuwe melkkoe waarmee alle tekorten en gaten mee zullen worden gecompenseerd.

  Wordt lachen als de PvdA met het CU zou gaan regeren en we krijgen deze combinatie:

  Stap 1: Starters krijgen “hulp” d.m.v. extra leningen (subprime)

  Stap 2: De leningen mogen volledig aflossingsvrij zijn.

  Stap 3: De aftrek wordt forfaitair afgebouwd. Het forfaitair afgebouwde deel wordt in box 3 belast.

  Stap 4: Dood vermogen wordt veel zwaarder belast.

  Stap 5: Het percentage waartegen afgetrokken mag worden wordt jaarlijks teruggebracht tot 30%.

  Stap 6: Na een aantal jaar worden de lasten dermate hoog dat starters massaal uit hun huizen worden gezet, de prijzen dalen, WeW stort in, Nederland wordt aangesproken d.m.v. NHG, AAA weg (voor zover we die nog hadden), /Nederland.

  Maar wat je al zegt: onder deze condities kan je nooit een huis kopen in Nederland, behalve als je je tot de nok toe in de schulden steekt en deze tot je dood aan wilt houden. Anders betaal je gewoon huur aan de overheid. Tel daarbij verzekeringen, onderhoud en opportunity costs bij op en je koopt zelfs voor 50% van de huidige prijs geen huis.

  Huis naar box 3 is het ergste dat kan gebeuren voor de huizenmarkt voor financieel verantwoorde Nederlanders.

 113. Kariz says:

  OT:

  Ik hoor het die money manager nog zeggen. ‘Lokatie lokatie lokatie…’

  😉

  http://www.telegraaf.nl/prive/12384719/__Doutzen_Kroes_wil_grachtenpand_dumpen__.html

 114. Juan Belmonte says:

  Adamus: De bank als ZBO zonnetje en daar cirkelen dan allemaal SPV’tjes omheen. Waarom niet?

  Laten we doorgaan met onszelf voor de gek houden en met SPV’s collectief op te grote voet blijven leven.

  Op zijn Grieks,

  lange termijn
  erkenning

  en
  verantwoordelijkheid
  schrappen we uit de Dikke Van Dale.

 115. Quality posts is the main to interest the users
  to pay a visit the site, that’s what this web site is providing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*