Flinke daling waarde nieuwe opdrachten architecten in 2008

De waarde van nieuwe opdrachten die architecten in 2008 ontvingen voor het ontwerpen van gebouwen, lag ruim een derde lager dan in 2007. Dit blijkt uit een nieuw kwartaalonderzoek van het CBS onder Nederlandse architecten.

De sterkste daling van het aantal nieuwe opdrachten deed zich voor bij utiliteitsgebouwen, waaronder kantoren en ziekenhuizen. De bouwsom van nieuwe opdrachten voor dergelijke panden nam over heel 2008 gerekend met ongeveer 40 procent af. In het laatste kwartaal van afgelopen jaar lag de bouwsom zelfs bijna 50 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De bouwsom van nieuwe opdrachten voor woningen daalde in 2008 met bijna 30 procent. De grootste daling deed zich voor in het tweede kwartaal, toen de bouwsom bijna 35 procent lager uitviel dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het vierde kwartaal bedroeg de afname 23 procent.

Bron: Bouwsom van nieuwe opdrachten ontvangen door architecten

Share Button
Tagged with: ,
2 comments on “Flinke daling waarde nieuwe opdrachten architecten in 2008
 1. Jasper says:

  Dat vind ik nu jammer. Architecten zonder werk, bouwvakkers op straat en zoveel mensen op deze site die graag een woning zouden willen bezitten.

  Mensen, als je werk hebt, nu is de tijd een woning te kopen. Maak een afspraak met de hypotheekadviseur.

  Lange rente staat op een dieptepunt in 50 jaar. Goedkoper dan nu wordt het nooit meer om te wonen. Grijp je kans nu het nog kan.

  🙂

 2. Mark says:

  Als je een tophypotheek afsluit is de woning eigenlijk van de bank en niet van jou. Je draait natuurlijk wel op voor de restschuld. In deze tijden kun je beter huren dus ik behoor niet bij de mensen die graag een woning willen “bezitten”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*