Panache over de successen van Stef Blok

De dagelijkse nieuwsshow Panache werpt een satirische blik op de woningmarkt. Een mooie opsomming van al het goede dat Stef Blok ons heeft gebracht. Goed bezig Stef!

Share Button
Tagged with: ,
303 comments on “Panache over de successen van Stef Blok
 1. Claude says:

  Halve Zijlstra: “”Nederland heeft altijd een progressief belastingstelsel gehad, waarin de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Aan dat principe willen we niets veranderen. Maar waarom hebben we op dat progressieve belastingstelsel een terugstortcircus van 12 miljard gebouwd?””

  Lol, de ironie!!!!!

  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/05/15/zijlstra-overheid-moet-stoppen-met-toeslagen/?utm_campaign=rss&utm_source=syndication

 2. Heinz says:

  Gaan we dan ook de HRA ter discussie stellen?
  Als je het over rondpompen van geld hebt….

 3. Ulrich says:

  Waarom pakt Blok speculatie van gemeentes en ontwikkelaars niet aan. Overal bouwgrond maar geen omzet, liberaal principe is prijs verlagen, net zo lang tot het wel lukt. En dat dit lukt mag nog een wonder heten met alle leges en bodem en archeologische onderzoeken die moeten worden gedaan.

  Waarom mogen gemeentes nog speculeren over de rug van starters die woningnood hebben.

  Liever japanees model met woningprijzen naar 15 procent. Toch Blok?

  We zitten aardig op weg met 18 procent daling plus 12 procent afdingmarge

 4. Ulrich says:

  Gevolg is niet alleen geen nieuwbouw, maar hele industrie ligt plat

  Hebben mensen door hoe kapot de bouwindustrie aan het kapot gaan is?
  Hoeveel busjes ziet u nog in de spits?

  Het is heel erg droevig

 5. king says:

  Dit soort programma’s leggen pijnlijk bloot hoe inventief onze regeerders zijn en hoe sterk de lobby’s zijn.
  De druk om “wat” te doen is groot.
  Niets doen was beter geweest.
  Dan hadden we nu 7 of 8 staatsbanken gehad.
  Die waren en zijn technisch al failliet, alleen weet Blok het nog niet.
  Het US scenario staat voor de (Europese deur). Nu alleen Merkel nog meekrijgen.

 6. Jeroen says:

  “Het is een gegeven dat bijna niemand gaat verbouwen en/of investeren in zijn woning in een dalende woningmarkt.” Punt.

  “We gaan de BTW op verbouwingen verlagen, dat zal een impuls geven!”

  “Maar ik zei zojuist… Oh laat maar, u bent politicus… Kijk, stel je hebt vandaag 1 dubbeltje in je handje, en je kan daar vandaag 2 snoepjes voor kopen, dan… Eh, ik zie u nog steeds glazig kijken… Hallo?”

 7. Tsjaa.. says:

  Ter info:

  De economische crisis: werkelijke oorzaken en echte oplossingen

  Een uitleg en overzicht van de crisis en de oplossingen m.b.t. de Oostenrijkse School

  Wij worden in de main stream media regelmatig getrakteerd op analyses van de economische crisis. Deze worden vaak geboden vanuit een (neo) Keynesiaans perspectief, door overheids gesubsidieerde economen. Oplossingen worden gezocht in een alsmaar groeiende overheid: schulden worden ‘opgelost’ met nog meer schulden, toezichthouders krijgen nog meer macht, wij krijgen te maken met nog meer belastingen en steeds meer bevoegheden worden overgeheveld naar ‘Brussel’. Keer op keer blijkt dat problemen niet worden aangepakt maar slechts vooruit worden geschoven.

  Tijdens het vierde Café Bastiat biedt Albert Spits met zijn prikkelende lezing een alternatieve analyse van de crisis, gebaseerd op inzichten vanuit de Oostenrijkse School voor Economie. Deze school ziet de vrije markt als de beste manier om tot maximale vrijheid en welvaart te komen. Voor ‘Oostenrijkers’ komt de huidige crisis niet als een verrassing, maar is het een logisch gevolg van het gevoerde beleid. Albert Spits, een van de weinige Nederlandse experts op het gebied van de Oostenrijkse School, legt in deze lezing op een toegankelijke manier uit wat de oorzaken zijn van de economische crisis en de verregaande consequenties daarvan. Hij legt de siuatie uit omtrent de geld- en kredietgroei en wat de essentie is van de goudstandaard als monetair systeem. Ten slotte draagt hij duurzame oplossingen aan voor de problemen.

  Tijd en locatie

  Dinsdag 21 mei 2013, 20.00 – 22.00
  Cafe de Heffer (Prinsenzaal)
  Oudebrugsteeg 7, Amsterdam

  Iedereen is welkom!

  Over de auteur

  Albert Spits is bestuurslid van de Frédéric Bastiat Stichting, in 2002 opgericht als klassiek-liberale denktank voor economische vraagstukken. Albert Spits is in het dagelijks leven financieel analist, pensioenfondsadviseur en vermogensbeheerder en heeft een studie van 30 jaar gemaakt van alle economische scholen. Hij geldt sinds lange tijd als een van de weinige Nederlandse experts op het gebied van de Oostenrijkse School voor Economie.

 8. azijnseikerT says:

  Ik wil best wel een huis bouwen en de economie stimuleren. Maar no way dat ik meer dan 135 euro/m2 voor de bouwgrond ga betalen (dat vind ik al fors) Laten ze daar maar eens wat aan doen. Lijkt me toch een eenvoudige maatregel. Gewoon even bij de gemeenten aan kloppen.

 9. Draaikont says:

  Niemand wil de economie stimuleren. Mensen kijken gewoon naar hun eigen beurs en kopen dingen omdat ze vinden dat ze het zich kunnen veroorloven en denken er blij mee te worden.

 10. latida says:

  Als vele duizenden buitenlandse bedrijven hun winsten via Nederland mogen sluizen voor slechts 3% winstbelasting, en daardoor veel minder belasting hoeven te betalen in andere landen, hoe valt dan te verklaren dat burgers zo enorm hoog belast worden op alle fronten, tot wel meer dan 70%?

  Dat valt toch niet te verkopen?

  De belastingdruk moet omlaag. De overheid moet voor de belangen van burgers opkomen en niet voor de belangen van bankwezen, de overheid zelf, de verzekeraars, en allerlei grote bedrijven.

  Het beleid op wonen gedurende de afgelopen jaren heeft ons gebracht tot de situatie waarin we nu zitten.

  De burgers worden steeds weer ieder jaar opnieuw geconfronteerd met belastingverhogingen, lastenverzwaringen en hogere staatsschulden.

  De kopersstaking is voor een groot deel te verklaren met het verlies van vertrouwen in het algemeen bestuur, door het blijkbaar op allerlei fronten falend beleid op wonen, zorg, onderwijs.

  Tuurlijk het gaat nog steeds relatief goed in Nederland. Maar dat wil niet zeggen dat het niet veel beter kan.

  Betaalbare woonruimte zou een mooi begin zijn om dat vertrouwen terug te winnen.

  Als men echt van zins is de economie te stimuleren, dan is een echte koerswijziging nodig, geen lapmiddelen.

 11. ll says:

  Topic.
  Zeepbeller ? 😉

  Ondertussen in de NL

  Zorgplicht banken, vraagtekens ……. http://www.telegraaf.nl/overgeld/consument/21567696/__Vraagtekens_RvS_bij_zorgplicht_banken__.html

  Draaikont: Niemand wil de economie stimuleren

  Wachten, we wachten, deflatieverschijnsel.

  We wachten nu allemaal op dalende consumentenprijzen, we hebben recht op deflatie ……. 🙂 , elke dag kan de prijs nu lager zijn, dus blijven we gewoon wachten ………

  Anders is het natuurlijk bij een hypertje, dan kan je beter vandaag kopen dan morgen, want anders kan alles morgen weer duurder zijn ……., maar die tijd hebben we voorlopig gehad……., of toch niet ?

 12. Nico de Geit says:

  Die 6% btw, dat scheelt mensen toch 15%. Maar blijkbaar zit de hand nu stevig op de knip.

  Ik hoorde van een dakdekker: ‘Vaak moet er gewoon nieuwe dakbedekking op, maar dat willen de mensen niet.’

  De CV-man: ‘Veel mensen kiezen altijd de goedkoopste optie. Ze laten hun ketel liever repareren voor 1500 euro dan dat ze een nieuwe laten plaatsten voor 2200 euro.

 13. Nico de Geit says:

  In mijn omgeving ken ik twee mensen van wie het huis min of meer onder dwang verkocht werd. Ze hebben moeite met het vinden van nieuwe huisvesting.

  Iemand uit de bouw heeft bijna geen opdrachten meer en zit financieel aan de grond. Een ander zit thuis in zijn sociale huurwoning en leeft van een uitkering. Hij is er van overtuigd dat er niet bezuinigd gaat worden op zijn uitkering ‘want hij kan nu al niet rond komen’.

  Weer een ander heeft recent ontdekt dat ze hem 15 jaar geleden een woekerpolis hebben verkocht, en zit nu ook in de financiële problemen.

  Ik merk zelf ook dat mensen de hand op de knip houden. Je moet meer moeite doen dan voorheen om een opdracht binnen te krijgen en er is veel minder te doen. Prijzen staan onder zware druk en het rendement neemt sterk af. Blij dat ik een financiële buffer heb die niet vast zit in steen.

 14. ll says:

  Nico de Geit,

  Geit ga een boek schrijven, u heeft er onbetwist de capaciteiten voor …….. 🙂

 15. azijnseikerT says:

  “kopen dingen omdat ze vinden dat ze het zich kunnen veroorloven en denken er blij mee te worden.”
  Precies, met die gedachte is deze hele huizencrisis ook begonnen. Omdat mensen dachten zich iets te kunnen “veroorloven” en dachten er blij mee te worden. Zonder er over na te denken over of ze er teveel voor betaalden.

 16. Bug says:

  ll:
  Nico de Geit,

  Geit ga een boek schrijven, u heeft er onbetwist de capaciteiten voor ……..

  Absoluut. Suggestie voor de titel

  Titel: The lawnmower man
  ondertitel : The grass is greener on the other side

 17. B88 says:

  latida:
  Als vele duizenden buitenlandse bedrijven hun winsten via Nederland mogen sluizen voor slechts 3% winstbelasting, en daardoor veel minder belasting hoeven te betalen in andere landen, hoe valt dan te verklaren dat burgers zo enorm hoog belast worden op alle fronten, tot wel meer dan 70%?

  Dat valt toch niet te verkopen?

  De belastingdruk moet omlaag. De overheid moet voor de belangen van burgers opkomen en niet voor de belangen van bankwezen, de overheid zelf, de verzekeraars, en allerlei grote bedrijven.

  Het beleid op wonen gedurende de afgelopen jaren heeft ons gebracht tot de situatie waarin we nu zitten.

  De burgers worden steeds weer ieder jaar opnieuw geconfronteerd met belastingverhogingen, lastenverzwaringen en hogere staatsschulden.

  De kopersstaking is voor een groot deel te verklaren met het verlies van vertrouwen in het algemeen bestuur, door het blijkbaar op allerlei fronten falend beleid op wonen, zorg, onderwijs.

  Tuurlijk het gaat nog steeds relatief goed in Nederland. Maar dat wil niet zeggen dat het niet veel beter kan.

  Betaalbare woonruimte zou een mooi begin zijn om dat vertrouwen terug te winnen.

  Als men echt van zins is de economie te stimuleren, dan is een echte koerswijziging nodig, geen lapmiddelen.

  Hear hear!!

  +10

  Ik koop alleen nog het hoognodige en idd als het kan iets waar ik happy van wordt. Dat is over het algemeen dan een hapje buiten de deur.

  Geen geld over de balk aan verbouwingen, nieuwe auto, onnodige spullen er cetera.

  Mijn eigen financiële balans en toekomst gaat voor het “stimuleren van de economie omdat dat goed voor het land is”. Voorlopig nog in staking dus.

 18. Henk 6 says:

  Nico de Geit,

  Herkenbaar, maar blijkbaar nog niet voor Rutte en zijn mannen.

  Mensen rijden in een 13 jaar oude auto omdat ze geen geld hebben, niet omdat ze een vette spaarrekening hebben. 60% van de mensen met een koophuis onder de 40 staan onder water. Wake up guys! Of is het incompetentie?

 19. Lex says:

  Henk 6: Mensen rijden in een 13 jaar oude auto omdat ze geen geld hebben, niet omdat ze een vette spaarrekening hebben.

  Ik heb een vette spaarrekening OMDAT ik in een oud barrel rijdt, en verrek om iets nieuws te kopen. Als t’ie rijdt, rijdt’ie. 😉

 20. Nico de Geit says:

  ll:
  Nico de Geit,

  Geit ga een boek schrijven, u heeft er onbetwist de capaciteiten voor ……..

  De massa is niet te helpen. Als ze de wind mee hebben voelen ze zich koning, en als het tegen zit ligt het aan een ander.

  Opeens informeren mensen hoeveel huur ik betaal. Sukkels. Net alsof de leuke huurwoningen voor het oprapen liggen.

  Dit jaar wordt een daling van de huizenprijzen verwacht van 7%. Dat betekent dat een huis van 200K volgend jaar nog 186K waard is. Een verlies van 14K, dat is 1160 euro per maand. Maar wedden dat die ‘woningeigenaren’ daar pas achteraf achter komen?

  De kneuzen geloven echt dat de huizenprijzen blijven stijgen met 10 tot 15% per jaar, net als tussen 1948 en 2008.

  Ondertussen blijf ik geld weg gooien aan huur, voedsel, kleding, vakanties, enz.

  De droom was zo mooi: je koopt een huis en je gaat leven van de overwaarde. Je was echt een sukkel als je daar niet aan mee deed.

 21. nhz says:

  Claude: Halve Zijlstra: “”Nederland heeft altijd een progressief belastingstelsel gehad, waarin de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Aan dat principe willen we niets veranderen. Maar waarom hebben we op dat progressieve belastingstelsel een terugstortcircus van 12 miljard gebouwd?””

  Lol, de ironie!!!!!

  nrc.nl/nieuws/2013…m_source=syndication

  Ik ben het hiermee eens als je kijkt naar het principe (de officiële doelstelling) van het systeem. De praktijk was natuurlijk precies het omgekeerde, dankzij alle toeslagen, subsidies, gaatjes in de belastingwetgeving voor de mega-rijken enz. Als je dat ALLEMAAL weghaalt denk ik dat het systeem een stuk eerlijker wordt. Maar dat zal nooit gebeuren, ook niet door VVD politici (of alleen met de toeslagen die aan de onderkant van de samenleving terechtkomen).

  Ulrich: Gevolg is niet alleen geen nieuwbouw, maar hele industrie ligt plat

  Hebben mensen door hoe kapot de bouwindustrie aan het kapot gaan is?
  Hoeveel busjes ziet u nog in de spits?

  Dat is prima, want die hele sector is doodziek. Ze zijn niet in staat om innovatief en tegen een redelijke prijs te bouwen (toegegeven, dat komt voor een deel door de regeltjes). Uithuilen en opnieuw beginnen.

  latida: De belastingdruk moet omlaag. De overheid moet voor de belangen van burgers opkomen en niet voor de belangen van bankwezen, de overheid zelf, de verzekeraars, en allerlei grote bedrijven.

  dream on, gaat nooit gebeuren. Politici zijn de loopjongens van de elite en de grote bedrijven.

  Nico de Geit: Die 6% btw, dat scheelt mensen toch 15%. Maar blijkbaar zit de hand nu stevig op de knip.

  Ik hoorde van een dakdekker: ‘Vaak moet er gewoon nieuwe dakbedekking op, maar dat willen de mensen niet.’

  Volgens mij is het heel simpel: al die extra’s werden tot voor kort betaald van gratis geld. Omdat even een hypotheekje oversluiten voor de zoveelste verbouwing, keuken, badkamer, tuin, enz. niet meer werkt en je het geld nu op zijn minst zelf moet voorschieten is de hele sector ingestort. En terecht. Geen kwestie van niet willen maar van niet kunnen; de meeste mensen met nog genoeg geld achter de hand zien wel in dat grote bedragen aan een huis besteden momenteel niet rendabel is.

  azijnseikerT: Zonder er over na te denken over of ze er teveel voor betaalden.

  maar ze betaalden ook niks, het was gratis geld …

 22. B88 says:

  Dan moet ik zeggen dat ik ook leeftijdsgenoten ken die maar niet kunnen wennen aan hun nieuwe situatie van verminderd inkomen. Ontslag, ziekte of een gat in de hand maakt het dan niet makkelijker.

  Als ik ze eea in een paar zinnen hun situatie schets kijken ze meewarig aan: is het dan allemaal voorbij? Het pochen en pronken met blind kan niet meer, maar ook totaal ongelukkig omdat men niets meer kan kopen.

  Een combinatie van wetende die een bewuste keuze maken en onwetende die keihard gedwongen worden. Kopersstaking to the max, yeah!

 23. erik(trol) says:

  Nico: Heb je dan wel een vette spaarrekening als je huurt? Volgens mij kan je meer sparen als je een woning koopt(binnen budget), vaak lagere lasten en als je over 30 jaar wakker wordt blijkt de woning ineens van jou te zijn en mag jij als echte spaarder en huurder je geld gaan gebruiken om maandelijks rond te komen. Wie is hier nou de sukkel……..

 24. Rexpat says:

  Henk 6:
  Nico de Geit,

  Herkenbaar, maar blijkbaar nog niet voor Rutte en zijn mannen.

  Mensen rijden in een 13 jaar oude auto omdat ze geen geld hebben, niet omdat ze een vette spaarrekening hebben. 60% van de mensen met een koophuis onder de 40 staan onder water. Wake up guys! Of is het incompetentie?

  We hebben met zijn allen allerlei rechten (VUT, WW, Bijstand, Huursubsidie, NHG enz.) opgebouwd. Daar hebben we met zijn allen van “geprofiteerd” en doen dat nog steeds. Deze rechten hebben we gefinancierd vanuit de overwaarde van het Huis Nederland. We staan onder water en we moeten aflossen. dat staat buiten kijf.

  De strijd gaat nu om wie het grootste deel van deze aflossing op zich gaan nemen. Het is het verdelen van het verlies. Wie gaan het grootste deel van het verlies op hen nemen?

  De Voermannen, De Snorkels, de Scheefhuurders, De maria’s, de Erik(trol)’s of de Nico de geit’s?.
  De discussies hier zijn een soort van preambule van wat ons op macro niveau te wachten staat,

  Het zijn interessante tijden.
  Ik houd mijn hart steeds vaster.

 25. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: De kneuzen geloven echt dat de huizenprijzen blijven stijgen met 10 tot 15% per jaar, net als tussen 1948 en 2008.

  Dat geloven ze echt. Waar ik een stijgende lijn zie van 1948 tot 2008 zien zij een horizontale lijn. Ze moeten eerst heel hard op hun bek gaan. Nadat hun huis onder dwang is verkocht zeggen ze: ‘de bank heeft het huis ver onder de waarde verkocht’. Vervolgens wordt de koper neergezet als lijkenpikker.

  Ik hoor verhalen over 40-plussers die niet meer aan de bak komen. Hoogopgeleid, werkervaring, maar het helpt niet. Het schijnt dat als je na je 40e werkloos raakt de kans slechts 2% is dat je een nieuwe vaste baan vindt.

  Gelukkig komt de bank met een hypotheek die het mogelijk maakt tijdelijk geen rente te betalen. Maar hoe moet het verder als de WW-uitkering afloopt?

  Ik heb ontdekt dat mensen niet graag over hun restschuld praten. Gelukkig zijn de pensioenfondsen goed gevuld, anders zou ik echt gaan denken dat de boel aan het instorten is.

 26. Peter says:

  Gerommel in de marge allemaal, een Vara ruifvreter die een andere ruifvreter belachelijk maakt…dit land wordt voleig om zeep geholpen en jullie gaan een beetje naar die Vara-vermaak zitten kijken….

 27. Nico de Geit says:

  nhz: Ze zijn niet in staat om innovatief en tegen een redelijke prijs te bouwen

  Het kan veel beter: je zoekt een huis uit in een catalogus op internet. De vrachtwagen levert je bouwpakket in delen op de gewenste plek. Dan heb je waar voor je geld.

  Je bouwt je huis zoveel mogelijk zelf. Wie dat niet kan bestelt ook bouwlieden erbij.

  Waarom mag dat eigenlijk niet? Waarom moet het allemaal onbetaalbaar zijn en moeten mensen mega-leningen afsluiten?

 28. Nico de Geit says:

  nhz: de meeste mensen met nog genoeg geld achter de hand zien wel in dat grote bedragen aan een huis besteden momenteel niet rendabel is.

  In Nederland staan veel oude huizen die veel onderhoud nodig hebben. Als je dak lekt moet daar iets mee gebeuren. De schilder moet op tijd langskomen anders rotten je kozijnen weg. Als oude huizen niet onderhouden worden zijn ze over 10-20 jaar rijp voor de sloop.

 29. Claude says:

  Kadaster: Minder verkochte woningen geregistreerd in april 2013

  In april 2013 registreerde het Kadaster 6.554 verkochte woningen. Dit is een daling van 20,4% ten opzichte van april 2012 (8.236). Vergeleken met de voorgaande maand, maart 2013, is er sprake van een daling van 26,6%. Het Kadaster registreerde toen 8.933 verkochte woningen.

  Woningtypen
  Vergeleken met april vorig jaar zien we een daling van het aantal geregistreerde verkochte woningen bij alle woningtypen. Hoekwoningen dalen het meest met 24,3%. Bij vrijstaande woning is de daling het minst groot met 13,0%. Ten opzichte van de vorige maand, maart 2013, is er ook bij alle woningtypen een daling. De grootste daling is bij de hoekwoningen met 35,9%. Bij vrijstaande woningen is de daling het minst groot met 20,0%.

  Provincies
  Ten opzichte van april 2012 daalt het aantal geregistreerde verkochte woningen in alle provincies. De daling is het grootst in Utrecht met 26,4% en het minst groot in Friesland met 7,4%. Ook vergeleken met maart 2013 laten alle provincies een daling zien. In Utrecht was de daling het grootst met 34,0%, in Zeeland met 6,7% het minst groot.

  Hypotheken
  Het aantal geregistreerde hypotheken nam in april 2013 met 24,8% af ten opzichte van april 2012, van 14.227 naar 10.693. Vergeleken met maart 2013 (14.820) is er een daling van 27,8%.

  Executieveilingen
  In april 2013 vonden 141 executieveilingen plaats. Dit is een daling van 37,6% ten opzichte van april 2012 (226).

 30. Claude says:

  Jaar op jaar een kwart eraf!

 31. Nico de Geit says:

  erik(trol):
  Nico: Heb je dan wel een vette spaarrekening als je huurt? Volgens mij kan je meer sparen als je een woning koopt(binnen budget), vaak lagere lasten en als je over 30 jaar wakker wordt blijkt de woning ineens van jou te zijn en mag jij als echte spaarder en huurder je geld gaan gebruiken om maandelijks rond te komen. Wie is hier nou de sukkel……..

  Ik betaal 980 euro per maand huur, ik kan de woning kopen van het pensioenfonds voor 300 tot 330K. De waardedaling dit jaar alleen al bedraagt naar verwachting 7%, dat is ruim 20K. De woning is oud en heeft veel onderhoud nodig. Kopen is dus absoluut niet rendabel.

 32. Koophuis XXL says:

  Nico, ik ben een huizenbezitter zonder hypotheek.
  MBO net 40 gepasseerd. Ik maak me geen zorgen, als je wilt werken dan kun je werken. Dat je ervoor krijgt waar je recht op denkt te hebben door je opleiding is een ander verhaal. Meeste vinden geen “passend” werk en blijven thuis zitten.. Tsja.

  Ik heb mijn kotje betaald met hard werken voor een uurloon waarvoor veel mensen hun bed niet voor uitkomen!

  Koophuis is ook nu nog een goede investering, mits je de dicipline om ook goed met je centen om te gaan kunt opbrengen.

  En by the way, het is een kotje van 3.5 ton op een leuke lokatie.

 33. Claude says:

  Gemiddelde hypotheeksom gaat van 255k naar 240k. Lijkt erop dat de eenmalige spurt in februari en maart te maken had met de decemberverkopen. Als je hypotheeksom op de koopsom kunt projecteren, dan daalt deze weer terug op het januari-niveau.

 34. Nico de Geit says:

  Rexpat: We hebben met zijn allen allerlei rechten (VUT, WW, Bijstand, Huursubsidie, NHG enz.) opgebouwd. Daar hebben we met zijn allen van “geprofiteerd” en doen dat nog steeds. Deze rechten hebben we gefinancierd vanuit de overwaarde van het Huis Nederland. We staan onder water en we moeten aflossen. dat staat buiten kijf.

  De strijd gaat nu om wie het grootste deel van deze aflossing op zich gaan nemen. Het is het verdelen van het verlies. Wie gaan het grootste deel van het verlies op hen nemen?

  De Voermannen, De Snorkels, de Scheefhuurders, De maria’s, de Erik(trol)’s of de Nico de geit’s?.
  De discussies hier zijn een soort van preambule van wat ons op macro niveau te wachten staat,

  Het zijn interessante tijden.
  Ik houd mijn hart steeds vaster.

  Ik heb nogal wat geld en aandelen gestald bij ING. Als de overheid mijn geld af wil pakken dan moeten ze het gewoon in beslag nemen.

  Nederland is nog steeds een vrij veilige financiële haven. Maar ik vraag me af of Nederland het zich kan veroorloven saldi te bevriezen. Als dat gebeurt zijn mensen er klaar mee.

  Ik word nu al geplukt: ik krijg een veel te lage rente op mijn spaargeld en betaal 1,2% vermogensrendementsheffing. Dat is meer dan genoeg.

 35. Claude says:

  erik(trol): Nico: Heb je dan wel een vette spaarrekening als je huurt? Volgens mij kan je meer sparen als je een woning koopt(binnen budget), vaak lagere lasten en als je over 30 jaar wakker wordt blijkt de woning ineens van jou te zijn en mag jij als echte spaarder en huurder je geld gaan gebruiken om maandelijks rond te komen. Wie is hier nou de sukkel……..

  Tuurlijk. Kopen zal vanaf een nulpunt altijd beter zijn (indien je er voor 10 jaar of langer wilt wonen, etc.) omdat de overheid op twee manieren vals speelt: i) inflatie waar je als koper minder last van hebt dan als huurder en ii) de box-3 heffing terwijl je als koper belastingvrij kunt sparen.

  Echter, zitten we op dat nulpunt?

 36. Claude says:

  Claude:
  Jaar op jaar een kwart eraf!

  20% eraf, ik keek naar de hypotheken, scuzi.

 37. Nico de Geit says:

  Peter: dit land wordt voleig om zeep geholpen en jullie gaan een beetje naar die Vara-vermaak zitten kijken

  Wat moeten we dan? Vanuit de loopgraaf verzet plegen zoals Breivik? Er is genoeg gewaarschuwd. De wal gaat het schip keren en de ravage zal enorm zijn. Kopje thee erbij, koekje. Mooi, geniet ervan.

  Mijn motto: red jezelf.

 38. George-1 says:

  Ben ik de enige die dit Vara jongetje een non-talent van de hoogste klasse, en een omhooggevallen mislukkelingetje met een onrealistische eigendunk vindt ?

 39. Nico de Geit says:

  Claude: Jaar op jaar een kwart eraf!

  Helaas laten ze dat niet zien in een langjarige grafiek.

 40. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Ik betaal 980 euro per maand huur, ik kan de woning kopen van het pensioenfonds voor 300 tot 330K.De waardedaling dit jaar alleen al bedraagt naar verwachting 7%, dat is ruim 20K. De woning is oud en heeft veel onderhoud nodig. Kopen is dus absoluut niet rendabel.

  Koophuis XXL: Koophuis is ook nu nog een goede investering

  In mijn geval niet.

 41. snorkel says:

  Claude,

  Hier het volledige stuk: https://pbs.twimg.com/media/BKTlhGACQAE2X8f.png:large

  Tussen elke regel door staat er “schaf de HRA af”, maar dat mag een VVD’er natuurlijk niet hardop zeggen 😉

  erik(trol): Nico: Heb je dan wel een vette spaarrekening als je huurt? Volgens mij kan je meer sparen als je een woning koopt

  Proef op de som? Hoeveel heb jij vrij opneembaar op je (spaar)rekening(en) staan en hou oud ben je? Ik ben 32, alleenstaand, en heb bij elkaar zo’n €50k, waarvan 2/3 direct vrij opneembaar

 42. Keesje says:

  Bug: Absoluut. Suggestie voor de titel

  Titel: The lawnmower man
  ondertitel : The grass is greener on the other side

  Nee, de ondertitel moet zijn : “het gras is groener aan mijn zijde”.

  Gezien zijn verhalen uit zijn buurt….overigens hoort niet iedereen meer van dit soort verhalen…? Mensen die met K argumenten geprobeerd worden eruit te wippen zonder normale afkoopregeling? Steeds meer opa’s en oma’s bij de scholen? Steeds meer buren die geen nieuwe kleding kopen maar duidelijk alleen mode van de afgelopen jaren aan hebben? Steeds drukker bij de Lidl en de Dirk en minder karren en zeker minder volle karren bij de Appie?

 43. snorkel says:

  Keesje: “het gras is groener aan mijn zijde”

  Ge-ni-aal, beste titel voor een boek over de drie doldwaze decennia van ‘toegeëigende “verworven” rechten’ ooit 😉

 44. Keesje says:

  Koophuis XXL,

  Man 30+ toevallig? Tuurlijk gaat je lukken.

  Vrouwen, ouderen, allochtone namen, moeders met kleine kinderen, gehandicapten of enige combinatie daarvan: shake it, moet je echt geluk hebben om uit die stapels verplichte sollicitaties gevist te gaan worden 😉

 45. snorkel says:

  snorkel,

  Ik vind trouwens zelf “verdorven rechten” ook wel mooi 😉

 46. Claude says:

  Nico de Geit: Helaas laten ze dat niet zien in een langjarige grafiek.

  De GeenStijl-spinoff Das Kapital heeft een stuk hierover, met langjarige grafiek met ‘lijn des doods’, zoals ze op GeenStijl zouden zeggen: http://daskapital.nl/2013/05/huizenverkopen_ingestort.html

 47. lorenzo says:

  Lex: Ik heb een vette spaarrekening OMDAT ik in een oud barrel rijdt, en verrek om iets nieuws te kopen. Als t’ie rijdt, rijdt’ie.

  lex, vorige draadje nr. 395 , repliek van mij.

 48. latida says:

  George-1:
  Ben ik de enige die dit Vara jongetje een non-talent van de hoogste klasse, en een omhooggevallen mislukkelingetje met een onrealistische eigendunk vindt ?

  Nee.

 49. snorkel says:

  Keesje: Vrouwen

  Hmmm… Ik ken toch verscheidene bedrijven waar ze liever vrouwen aannemen dan mannen. Heb een tijdje gewerkt bij een bedrijf (300 pax) waar het officiële beleid was om minimaal 75% vrouwen in dienst te hebben. Ook een kantoor gedeeld met een bedrijfje van 6 vrouwen op 1 man. Eén van mijn huidige klanten zit (op een totaal van 200 pax) ook op minimaal 2/3e vrouw. Meeste van mijn vrouwelijke studiegenootjes verdienen minimaal even veel als de mannelijke. Meeste van mijn vrienden verdienen minder dan hun vrouw/vriendin.

  Misschien is dat allemaal een weerspiegeling van mijn beperkte blikveld, maar ik zie de “achterstand” van de dames dus wel degelijk heel snel verdwijnen. Wat zeg ik, de dames hebben de heren op veel plaatsen dus al ingehaald.

  Ik heb er trouwens niks op tegen hoor, prima ontwikkeling. Doe mij ook maar een vrouw die meer verdient dan ik! 😉

  Beetje off-topic wel van me… excuses

 50. Claude says:

  snorkel: Hier het volledige stuk: pbs.twimg.com/medi…GACQAE2X8f.png:large

  Tussen elke regel door staat er “schaf de HRA af”, maar dat mag een VVD’er natuurlijk niet hardop zeggen

  Dank. In Nederland doen we vaak meewarig over voedselbonnen en zo in de VS, maar eigenlijk is het helemaal niet gek om iets in een ‘product’ uit te keren (voedsel, maar bijvoorbeeld ook een huurkorting direct bij de woco, zorgkorting direct bij de zorginstelling) in plaats van het geld eerst uit te laten keren. Maar dat is een heel andere discussie.

  De HRA idem dito. Zorg voor een verlaging van de belastingschijven en je bent er ook.

  Overigens, de HRA is not build to last: http://www.homefinance.nl/algemeen/blog/en-wat-nu-weekers-99683.asp . Het wordt niet eens fatsoenlijk bijgehouden wat natuurlijk geen verrassing is. De fiscus weet in 2032 echt niet of iemand in 2001 al dan niet fiscaal partner was, in 2004 niet meer, in 2006 weer een ander huis kocht met de overwaarde waardoor het aftrekbaar bedrag minder werd, in 2010 verkocht en ging huren, etc. etc.

 51. snorkel says:

  Claude: De GeenStijl-spinoff Das Kapital heeft een stuk hierover, met langjarige grafiek met ‘lijn des doods’, zoals ze op GeenStijl zouden zeggen: daskapital.nl/2013…kopen_ingestort.html

  En wie duwt deze grafiek even onder de neuzen van Klaas “structureel gezond” Knot, Coen “bodem bereikt” Teulings, Stef “rust en duidelijkheid” Blok en MediaMark “niet somberen” Rutte?

  Ohnee wacht, ik vergeet even de belangrijkste eis voor een dergelijke belangrijke functie: bewezen incompetentie.

 52. latida says:

  Claude:
  Kadaster: Minder verkochte woningen geregistreerd in april 2013

  In april 2013 registreerde het Kadaster 6.554 verkochte woningen. Dit is een daling van 20,4% ten opzichte van april 2012 (8.236). Vergeleken met de voorgaande maand, maart 2013, is er sprake van een daling van 26,6%. Het Kadaster registreerde toen 8.933 verkochte woningen.

  Woningtypen
  Vergeleken met april vorig jaar zien we een daling van het aantal geregistreerde verkochte woningen bij alle woningtypen. Hoekwoningen dalen het meest met 24,3%. Bij vrijstaande woning is de daling het minst groot met 13,0%. Ten opzichte van de vorige maand, maart 2013, is er ook bij alle woningtypen een daling. De grootste daling is bij de hoekwoningen met 35,9%. Bij vrijstaande woningen is de daling het minst groot met 20,0%.

  Provincies
  Ten opzichte van april 2012 daalt het aantal geregistreerde verkochte woningen in alle provincies. De daling is het grootst in Utrecht met 26,4% en het minst groot in Friesland met 7,4%. Ook vergeleken met maart 2013 laten alle provincies een daling zien. In Utrecht was de daling het grootst met 34,0%, in Zeeland met 6,7% het minst groot.

  Hypotheken
  Het aantal geregistreerde hypotheken nam in april 2013 met 24,8% af ten opzichte van april 2012, van 14.227 naar 10.693. Vergeleken met maart 2013 (14.820) is er een daling van 27,8%.

  Executieveilingen
  In april 2013 vonden 141 executieveilingen plaats. Dit is een daling van 37,6% ten opzichte van april 2012 (226).

  De banken zijn zwaar aan het deleveragen. Stilte voor de storm. De echt grote klap moet nog komen.

  Wat weten de banken dat Stef Blok niet hardop durft te zeggen?

  Tot nu zien we enkel afleidingsmanouvres die de aandacht van het echte probleem afleiden.

  Wonen is nu toch zo voordelig, hypotheken zijn toch zo winstgevend?

  De banken kijken nu wel uit om in te stappen, dat moet toch genoeg zeggen en een fikse waarschuwing zijn voor iedere potentiele koper.

  Ik heb medelijdwn met de ouderen die nu worden aamgespoord om te verzilveren tegen een hypotheek van 75% LTV.

  Die gaan straks de hardste klappen te verwerken krijgen als ze er onverhoopt intrappen.

  Dit jaar 10% daling voor velen schat ik zo in, en volgend jaar weer. Het is een neergaande spiraal waarvan het einde nog steeds niet in zicht is.

  Weet U nog? Ieder jaar sinds het begin van de crisis wordt de boel gedownplayed, vertraagd, ontkend, en dat terwijl het steeds sneller omlaag gaat.

 53. Kamikaze koper says:

  erik(trol):
  Nico: Heb je dan wel een vette spaarrekening als je huurt? Volgens mij kan je meer sparen als je een woning koopt(binnen budget), vaak lagere lasten en als je over 30 jaar wakker wordt blijkt de woning ineens van jou te zijn en mag jij als echte spaarder en huurder je geld gaan gebruiken om maandelijks rond te komen. Wie is hier nou de sukkel……..

  Een tevreden huurder die nu koopt in een dalende markt: de daling van de huizenprijzen per maand is meer dan de huur die je nu betaalt.

  Ik gok zo dat de Geit pas gaat kopen, als hij een stevige bodem onder zijn hoeven voelt en dat is niet op dit moment 🙂

 54. snorkel says:

  Claude,

  Tja, hoe een klein land groot kan worden. Zo veel mogelijk geld rondpompen. Zorgt
  1) Voor meer werk voor ambtenaren, belastingdienst, belastingadviseurs etc
  2) Voor een grotere omloopsnelheid van geld, waardoor iedereen rijker lijkt (LIJKT!)
  3) Voor mazen in de wet. Ik blijf er bij dat, als ooit uitkomt hoeveel misbruik er van de HRA wordt gemaakt, we zouden willen dat we de schuld op Bulgaren konden afschuiven

  4) En… Daarnaast zijn structurele subsidies natuurlijk killing voor elke ‘vrije markt’. We zijn toch godbetert geen ontwikkelingsland? Je zou het bijna gaan denken met al die interne ontwikkelingshulp…

  Het kan niet vaak genoegd gezegd worden: HRA (en huurwaardeforfait) in zijn geheel afschaffen en per direct vervangen door een overeenkomstige verlaging van de loonbelasting: ±1/4 (nader precies uit te rekenen) van ALLE schijven af.

  Huurtoeslag mag van mij ook weg, zodra WoCos gedwongen worden fatsoenlijke woningen te verhuren voor bedragen die een bijstandsmoeder kan betalen. Als compensatie hiervoor gaat de verhuurdersheffing niet door en hoeven ze eventueel minder belasting te betalen voor elke uitkeringsgerechtigde die ze onderdak bieden (want ze hebben immers een sociaal maatschappelijk functie).

 55. Nico de Geit says:

  Koophuis XXL:
  Nico, ik ben een huizenbezitter zonder hypotheek.

  (….)

  Ik heb mijn kotje betaald met hard werken voor een uurloon waarvoor veel mensen hun bed niet voor uitkomen!

  (….)

  En by the way, het is een kotje van 3.5 ton op een leuke lokatie.

  Zeker 20 jaar geleden gekocht? Nu 350k euro’s bij elkaar werken zal niet meevallen.

 56. snorkel says:

  snorkel: ±1/4 (nader precies uit te rekenen) van ALLE schijven af.

  Vlak-taksverlaging dus 😉

 57. KoophuisXXL says:

  Noop Nico, 250k maar daar heb je nu ook een leuk huis voor!
  Verder ook oude barrels en niet de behoefte om 3x per jaar op vakantie te gaan. Zelf kozijntjes verven en zelf keuken zetten.Ennn op je 16e beginnen te werken zonder 1 dag steun, ziektewet, sabbatical en inbetween jobs.

 58. snorkel says:

  snorkel: Hier het volledige stuk: pbs.twimg.com/medi…GACQAE2X8f.png:large

  Tussen elke regel door staat er “schaf de HRA af”, maar dat mag een VVD’er natuurlijk niet hardop zeggen

  Oh, blijkbaar mag een VVD’er dat wél hardop zeggen tegenwoordig?!

  https://twitter.com/lwmkok/status/334960052911882240

  Disclaimer; weet niet wat de bron is, of dat dit eigen interpretatie door de betreffende Tweep is

 59. Kamikaze koper says:

  Wie gaan het grootste deel van het verlies op hen nemen?

  De Voermannen, De Snorkels, de Scheefhuurders, De maria’s, de Erik(trol)’s of de Nico de geit’s?.
  De discussies hier zijn een soort van preambule van wat ons op macro niveau te wachten staat,

  Het zijn interessante tijden.
  Ik houd mijn hart steeds vaster.

  Niets ten nadelen van alle anderen, maar:

  Voerman lijkt mij een buitengewoon verstandige man die zijn zaken voor elkaar heeft en geen idiote dingen heeft gedaan.

  Hetzelfde geldt m.i. voor Maria.

  Van Snorkel weet ik niet wat zijn situatie is.

  Omdat we in Nederland wonen en dus de verstandigen betalen voor de kneusjes, zijn zij als 1e aan bod.

  De scheefhuurders worden steeds een beetje gepest en gekieteld, maar niet dramatisch.

  Ik denk dat Erik het het beste voor elkaar heeft: hij heeft geen topfunctie, besteedt zijn geld royaal aan vakanties en dakkapellen en heeft dus geen vermogen en hij zal als “kale kip” worden aangemerkt waar niet van te plukken valt.

  Tja, mij levensstijl is het niet, maar ik gok zo, gezien het feit dat we in NEDERLAND wonen, dat Erik overall het beste af zal zijn.

 60. Philippulus says:

  Zijlstra ziet systeem zonder hypotheekrenteaftrek

  VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra kan zich voorstellen dat er geen plek is voor hypotheekrenteaftrek .

  http://www.nu.nl/politiek/3475866/zijlstra-ziet-systeem-zonder-hypotheekrenteaftrek.html

 61. Nico de Geit says:

  Kamikaze koper: Ik gok zo dat de Geit pas gaat kopen, als hij een stevige bodem onder zijn hoeven voelt en dat is niet op dit moment

  Nederland dreigt één grote achterstandswijk te worden. Ik ben de wijk waar ik hiervoor woonde vier jaar geleden uit gevlucht wegens onleefbaarheid. Waarom zou ik me vastpinnen?

  De overheid kiest ervoor problemen te spreiden. Maar als ik vijf caravans met zigeuners voor mijn deur krijg ben ik weg. Ik zie wel waar ik dan heen ga.

  Vandaag weer vrijwel niets te doen. Als het zo door gaat verdien ik straks minder dan nodig is om in de kosten van het bestaan te voorzien. Ik ben niet van plan mijn spaargeld op te maken aan huur. Wat moet ik nog in Nederland als er nauwelijks meer iets te verdienen is en wonen veel te duur is?

  Nederland is echt een raar land. Van alles wordt getolereerd, drugsgebruik is vrij normaal. Junkies. En nog hebben mensen niet in de gaten dat Nederland een grote achterstandswijk aan het worden is, voor een deel al is.

  Kortom: ik hou graag alle opties open.

 62. Peter says:

  Ontzettend niet-leuke man die JJ vd W….in en in triest dat mensen zoals hij en op andere terreinen mensen als Gordon, Joling etc.etc. verafgood worden…dat geeft in feite al jaren aan waar we naar op weg zijn….de afgrond, onvermijdelijk….iedereen in dit land gaat 75% van z’n welvaart kwijtraken en we konden het al jaren geleden zien aankomen….verdienen we eigenlijk niet anders, met onze “weg met ons” mentaliteit?????

 63. Claude says:

  Philippulus: Zijlstra ziet systeem zonder hypotheekrenteaftrek

  VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra kan zich voorstellen dat er geen plek is voor hypotheekrenteaftrek .

  Ah, die conclusie werd hier op basis van zijn opinie ook al getrokken. Beter ten Halbe gekeerd, Zijlstra. Maar dit is de eerste keer dat een VVD’er dit durft te zeggen.

  Verder in een tweet: “Zijlstra zegt tegelijkertijd ook dat Blok ontbrekende maatregel van 400 mln heeft in te vullen op Prinsjesdag #Verantwoordingsdebat”

  EWF, EWF, EWF!

 64. Claude says:

  Ook Telegraaf pakt Zijlstra’s opmerking groot op: http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/21570004/___Aftrek_hypotheek_niet_nodig___.html

  Is dit een faux pas’tje (achterban zal echt niet zo blij zijn), of is dit om de geesten alvast klaar te maken, zoals dat heet.

 65. Keesje says:

  snorkel,

  Ik krijg wel klachten over het 4 dagen willen werken, zelfs al overgegaan op 4,5 dag willen werken (ICT). 5 dagen is te veel, mijn man werkt er ook al 5. Maar vrouwen met kinderen…..daar doen ze weer aan als het nijpend wordt, dan heet het: “diversiteitsbeleid” 😉

 66. Claude says:

  Claude: de geesten alvast klaar te maken, zoals dat heet.

  Geesten maak je rijp en niet klaar, Claude.

 67. Keesje says:

  Claude: rijg wel klachten over het 4 dagen willen werken, zelfs al overgegaan op 4,5 dag willen werken (ICT). 5 dagen is te veel, mijn man werkt er ook al 5. Maar vrouwen met kinderen…..daar doen ze weer aan als het nijpend wordt, dan heet het: “diversiteitsbeleid”

  Ik mag hopen dat het waarheid wordt, weg met al die toeslagen. Valt vast wel het een en ander door te rekenen op een giga spreadsheet zodat er geen giga missers uitkomen voor bepaalde groepen mensen met zeer weinig geld zoals WIA-ers, bejaarden en alleenstaande ouders.

 68. Keesje says:

  Keesje,

  Hmmm was gericht op nr 58, kopieerde er verkeerd in.

 69. Keesje says:

  Claude,

  Wanneer zal het etenstijd worden?

 70. ll says:

  snorkel: Wat zeg ik, de dames hebben de heren op veel plaatsen dus al ingehaald.

  Nou op dit draadje nog 😉

 71. Kamikaze koper says:

  Nico de Geit: Nederland dreigt één grote achterstandswijk te worden. Ik ben de wijk waar ik hiervoor woonde vier jaar geleden uit gevlucht wegens onleefbaarheid. Waarom zou ik me vastpinnen?

  Nico, het grootste deel van de Randsteden en Amsterdam is m.i. al een grote achterstandswijk.

  Grote god, wat een bende is het daar 🙁

  Vandaar mijn suggestie in een ander posting om heil te zoeken op het platteland of in de Biblebelt.

  Dit zijn nog plekken waar je als autochtoon een meederheid vertegenwoordigt.

  Als je dan een plek zoekt met een vastliggend bestemmingsplan, verminder je de kans op onaangename verrassingen.

  Regelmatig wordt er hier geroepen “Dan zoek ik mijn heil elders”.

  Dat “Elders”, kun je mij daar het adres en telefoonnummer van geven?

  Dan ga ik daar ook heen.

 72. ll says:

  Haal de oude sokken maar weer uit de prullebak 😉

  Nog een zeepbel in aantocht ……

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2013/20/staatsobligaties-grootste-zeepbel-2013.xml

 73. lapje says:

  Dinsdag huizenprijsindex april 2013. Ik voorspel daling van 11,2% jaar-op-jaar.

 74. snorkel says:

  Keesje,

  Kan inderdaad aan mijn omgeving liggen. Toen ik nog “in de ICT zat” werkte ik inderdaad voornamelijk met mannen. Maar veel van mijn klanten/opdrachtgevers waren toch weer vrouwen. Als ik nu bijv een groep trainees opleid dan zitten er altijd (zonder uitzondering) meer meiden dan jongens. Al mijn mannelijke vrienden (die papa zijn) hebben minstens één “papa-dag”. Nouja, we zullen zien… Ik ben helemaal voor rijke vrouwen! 😉

 75. Draaikont says:

  snorkel:
  snorkel,

  Ik vind trouwens zelf “verdorven rechten” ook wel mooi

  Of gewoon bedorven. Over de houdbaarheidsdatum heen, zoals sommigen dan zeggen.

 76. snorkel says:

  Draaikont: Of gewoon bedorven. Over de houdbaarheidsdatum heen, zoals sommigen dan zeggen.

  ook mooi! 😉

 77. Draaikont says:

  KoophuisXXL:
  Noop Nico, 250k maar daar heb je nu ook een leuk huis voor!
  Verder ook oude barrels en niet de behoefte om 3x per jaar op vakantie te gaan. Zelf kozijntjes verven en zelf keuken zetten.Ennn op je 16e beginnen te werken zonder 1 dag steun, ziektewet, sabbatical en inbetween jobs.

  Een huis moet je leven prettiger maken, niet belemmeren. Prima natuurlijk als jij je te pletter wilt werken en in gare barrels rond wil rijden voor een zwaar overprijsd huis.

  Wel knap om het zo bij elkaar te hebben gebokst. Zal weinigen lukken.

  Peter:
  Ontzettend niet-leuke man die JJ vd W….in en in triest dat mensen zoals hij en op andere terreinen mensen als Gordon, Joling etc.etc. verafgood worden…dat geeft in feite al jaren aan waar we naar op weg zijn….de afgrond, onvermijdelijk….iedereen in dit land gaat 75% van z’n welvaart kwijtraken en we konden het al jaren geleden zien aankomen….verdienen we eigenlijk niet anders, met onze “weg met ons” mentaliteit?????

  We gaan naar de klote omdat niet iedereen van dezelfde muziek houdt en dezelfde humor heeft?

 78. Hermanes says:

  Best Nico de Geit,

  Ik snap dat je bijna geen werk meer hebt,als je tegen je klanten/medecollega’s even positief bent als je hier op dit forum bent…. Loopgraven/burgeroorlogen wat een gelul allemaal.

 79. George-1 says:

  @Peter:

  Ontzettend niet-leuke man die JJ vd W….in en in triest dat mensen zoals hij en op andere terreinen mensen als Gordon, Joling etc.etc. verafgood worden…

  Inderdaad. Jan Jaap van der Wal is een ramp. Omhooggeduwd om strategische redenen, schat ik in.

 80. Ma Ling says:

  Claude: Gemiddelde hypotheeksom gaat van 255k naar 240k. Lijkt erop dat de eenmalige spurt in februari en maart te maken had met de decemberverkopen. Als je hypotheeksom op de koopsom kunt projecteren, dan daalt deze weer terug op het januari-niveau.

  Dit gaat inderdaad HEEL erg interessant worden.

  Als je enigszins vergelijkbare maanden erbij pakt (nov en dec 2012, maart en 2013) zie je het volgende:

  De gemiddelde hypotheeksom ligt rond de € 255 k.
  De gemiddelde koopsom rond de € 220 k. (Er zit gemiddeld zo’n € 34 k tussen gemiddelde hypotheeksom en gemiddelde koopsom).

  De gemiddelde koopsom wordt 21-5 pas officieel bekend gemaakt, maar zou inderdaad weer op € 206 k uitkomen (vanwege verschil 34 k)

  De laatste keer dat dergelijke dalingen zich voordeden was van dec 2012 naar jan 2013. Toen ging de PBK van 88,7 naar 86,1! Nu staat de PBK nog op 87,2. Ik verwacht een daling naar het niveau van januari (86,1) of zelfs verder.

  Over de exacte cijfers kunnen we, hoewel niet relevant of interessant, komende dagen nog discussieren. De richting lijkt me overigens vrij helder.

  Voor mij geldt dan ook wat Rutte zegt: niet somberen.

 81. Bug says:

  snorkel: Ge-ni-aal, beste titel voor een boek over de drie doldwaze decennia van ‘toegeëigende “verworven” rechten’ ooit

  Ik zat eerder aan een autobiografie te denken vandaar. Titel slaat op het plezier dat Nico beleeft aan “kleine” zaken zoals het gras te verzorgen. Onder titel: de behoefte om heeft Nederland, uit onvrede over de huidige en mogelijk komende situatie, te verlaten maar toch nog even blijft om het land naar zijn mallemoer te zien gaan. Onder het genot van een kop koffie en een stroopwafel.

  Hoop dat ie nog een poosje blijft en anders kom ik in Thailand een keertje een broodje hamburger bij hem eten. Dus niet te lang wachten, ik heb wel zin in een reisje naar Thailand 🙂

 82. Ma Ling says:

  Draaikont,

  ik had er laatst weer 1 voor je: een funda-woning met prachtige omschrijving. ik kan ’em even niet voor je terugvinden maar herinner me de trigger:

  “Een woning met een in 1980 volledig gemoderniseerde keuken”

  Volgens mij kun je in dit geval beter schrijven: “Een woning met keuken.”

 83. Voerman says:

  Bug: Dus niet te lang wachten, ik heb wel zin in een reisje naar Thailand

  Thailand = pedofielenland !
  Niet doen!
  Ben je levenslang verdacht.

 84. Henk 6 says:

  http://www.nu.nl/economie/3475866/zijlstra-ziet-systeem-zonder-aftrek-hypotheekrente.html

  Werken aan vertrouwen! VVD ziet een systeem zonder hypotheek aftrek. Wat betekend dit voor die paar overgebleven huizenkopers…. Lopen die nu ook weg?

 85. nhz says:

  Nico de Geit: In Nederland staan veel oude huizen die veel onderhoud nodig hebben. Als je dak lekt moet daar iets mee gebeuren. De schilder moet op tijd langskomen anders rotten je kozijnen weg. Als oude huizen niet onderhouden worden zijn ze over 10-20 jaar rijp voor de sloop.

  denk je? Ik kijk hier uit op een grote rij grachtenpanden waarvan zeker 10% al jaren te koop staat. De panden die te koop staan herken je vooral aan achterstallig onderhoud, niet aan een plakkaat op het raam. Onderhoud? Dat is voor de nieuwe koper, zo denkt men nog steeds. Een enkeling heeft afgelopen jaar de voorgevel laten schilderen, maar dan heb je het ook echt gehad. En ik praat dan over panden in de prijsklasse vanaf ongeveer 500K euro, waarbij je zou denken dat mensen snappen dat de waarde achteruit holt als je het onderhoud te lang achterwege laat …

  Nico de Geit: Nederland is nog steeds een vrij veilige financiële haven. Maar ik vraag me af of Nederland het zich kan veroorloven saldi te bevriezen. Als dat gebeurt zijn mensen er klaar mee.

  Natuurlijk kan dat, al die pik-ze maatregelen worden gaandeweg door de hele westerse wereld uitgerold. Jouw geld is gewoon van de banksters, ze wachten op een opportuun moment om het allemaal in beslag te nemen. Feitelijk hebben ze het al in bezit (in ieder geval je spaargeld). Dat ‘veilige financiële haven’ geldt alleen voor de elite (banksters, hoge ambtenaren en politici en andere maffia); ondertussen worden voor gewone burgers de regels van het spel steeds verder opgerekt.

  Claude: Tuurlijk. Kopen zal vanaf een nulpunt altijd beter zijn (indien je er voor 10 jaar of langer wilt wonen, etc.) omdat de overheid op twee manieren vals speelt: i) inflatie waar je als koper minder last van hebt dan als huurder en ii) de box-3 heffing terwijl je als koper belastingvrij kunt sparen.

  Echter, zitten we op dat nulpunt?

  misschien dat tegen de tijd dat we het nulpunt naderen die voordelen voor kopers ook achterhaald zijn?

  snorkel: Hier het volledige stuk: pbs.twimg.com/medi…GACQAE2X8f.png:large

  Tussen elke regel door staat er “schaf de HRA af”, maar dat mag een VVD’er natuurlijk niet hardop zeggen 😉

  Ik vind het een uitstekend stuk waar ik (bijna?) helemaal achter kan staan. Helaas is de VVD (net als de andere grote partijen) verregaand medeverantwoordelijk voor de ontstane situatie, dus daar valt niets van te verwachten. Hij zegt vandaag ook dat afschaffing HRA denkbaar is; hulde. De enige vraag is: gaat hij zijn mening bijstellen, of verlaat hij de partij? Diederik Samsom zei ook nog wel eens zinnige dingen toen zijn ster rijzende was, maar sinds hij op het pluche zit is het een echte roverhoofdman.

  snorkel: Zo veel mogelijk geld rondpompen.

  Nederland is een doodziek land. Ze kunnen een voorbeeld nemen aan Nieuw Zeeland in de jaren ’70 (of daaromtrent): een verstikkend socialistisch systeem dat failliet dreigde te gaan aan nutteloze ambtenarij en geld rondpompen. Men besloot toen, noodgedwongen, om alle taken die niet perse overheidstaken zijn kritisch te bezien en af te stoten naar het bedrijfsleven of op te heffen. Diverse ministeries werden voor 99% opgeheven. En zie daar: na een paar zware jaren ging het onvergelijkbaar beter met de NZ economie, mensen wilden weer de handen uit de mouwen steken en alle burgers gingen er jaar op jaar procenten op vooruit, een trend die tientallen jaren lang doorzette. Nederland kennende wachten we met een nieuwe koers tot de overheid meer dan 100% van de economie uitmaakt 🙁

  Nico de Geit: En nog hebben mensen niet in de gaten dat Nederland een grote achterstandswijk aan het worden is, voor een deel al is.

  en dat terwijl het meeste overheidsgeld ntoch aar de voorstandswijken gaat (Wassenaar en andere villawijken her en der in het land)…

 86. Bug says:

  Sorry Nico, misschien is Paaseiland een optie voor je?.

 87. Bug says:

  Henk 6:
  nu.nl/economie/347…-hypotheekrente.html

  Werken aan vertrouwen! VVD ziet een systeem zonder hypotheek aftrek. Wat betekend dit voor die paar overgebleven huizenkopers…. Lopen die nu ook weg?

  Dan zijn de verkopers aan zet. Ofwel vraagprijs verlagen of niet verkopen.

 88. snorkel says:

  Henk 6,

  De VVD denkt tegelijkertijd ook aan een vlaktaks. Dat zou de definitieve doodsteek zijn voor de economie. Dat wordt voedselbonnen galore, zoals in de VS!

 89. RealisT says:

  Dawg:
  nu.nl/geldzaken/34…tor-fors-omhoog.html

  Ik hoorde het huizenmarktmutsje van de VVD n.a.v. dit bericht op het staatsjournaal roepen dat er helemaal geen behoefte is aan goedkope woningen. Die zijn er namelijk al genoeg…

  *zucht*

  Mijn God, mijn God, waarom hebt Gij Ons verlaten?

 90. RealisT says:

  Henk 6: Werken aan vertrouwen! VVD ziet een systeem zonder hypotheek aftrek.

  Je kunt de aftrek het beste afschaffen als de rente heel laag is. Nu bijvoorbeeld.

 91. Dawg says:

  snorkel,

  Ik constateer de neiging om afschaffing van de hra en invoering van een vlaktaks in één adem te noemen. Alsof het één het ander impliceert. ‘t Lijkt me dat beide verandering elk op hun eigen voor- en nadelen beoordeeld moeten worden.

 92. Bug says:

  RealisT: Je kunt de aftrek het beste afschaffen als de rente heel laag is. Nu bijvoorbeeld.

  Tuurlijk, komt de klap van een rentestijging lekker hard aan.

 93. Bug says:

  Bug: Tuurlijk, komt de klap van een rentestijging lekker hard aan.

  De periode 1990-2003 was de kans om van HRA af te komen. Ofwel in een periode waarin de rente daalt.

 94. snorkel says:

  Dawg,

  Tja, ik heb het ook niet bedacht. Dat zegt Zijlstra… Afschaffen HRA graag! Vlaktaks (hoewel dat voor mij persoonlijk waarschijnlijk iets voordeliger gaat uitpakken dan nu), liever niet

 95. RealisT says:

  Bug: Tuurlijk, komt de klap van een rentestijging lekker hard aan.

  Welke rentestijging?

 96. Nico de Geit says:

  Bug: maar toch nog even blijft om het land naar zijn mallemoer te zien gaan

  Ik zit hier vooralsnog prima, het is alleen een beetje duur. Maar ik verdien nog steeds meer dan de kosten van bestaan. Als de gemeente een paar caravans met zigeuners voor mijn deur parkeert is het snel gedaan.

 97. RealisT says:

  Bug: De periode 1990-2003 was de kans om van HRA af te komen. Ofwel in een periode waarin de rente daalt.

  Eens, maar die periode ligt achter ons. Er is altijd wel een excuus om nu even niets te doen. Ook in de periode 1990-2003. Zo hervormt er dus nooit wat.

 98. lorenzo says:

  ll: Haal de oude sokken maar weer uit de prullebak
  Nog een zeepbel in aantocht ……
  rtl.nl/components/…ste-zeepbel-2013.xml

  nee , we zijn nu massaal kluizen aan het kopen . Weet iemand waarom ?

 99. lorenzo says:

  Claude: Claude: de geesten alvast klaar te maken, zoals dat heet.Geesten maak je rijp en niet klaar, Claude.

  ik ga hier maar niets aan toevoegen dit keer.

 100. Nico de Geit says:

  Bug: anders kom ik in Thailand een keertje een broodje hamburger bij hem eten

  Ik heb niks met hamburgers, wel met gebakken kip. Frietjes erbij, en mayonaise en ketchup. Het is maar een idee.

  Wel met streetview: http://www.youtube.com/watch?v=RYhQdW4zSoY

 101. snorkel says:

  Damen en heren zeepbellers, ik moet toch even zeggen dat ik zeer blij ben met het niveau van de discussies en kennis op dit blog. Ik zit net eens op nujij.nl te kijken wat men te zeggen heeft over HRAlbe Zijlstra… Ronduit bedroevend!

  Bron: http://www.nujij.nl/politiek/zijlstra-ziet-systeem-zonder-hypotheekrenteaftrek.23113473.lynkx

 102. nhz says:

  Bug: Sorry Nico, misschien is Paaseiland een optie voor je?.

  vast niet, daar zijn de natives en hun afstammelingen heel erg de baas. Is één grote achterstandswijk 😉

  snorkel: De VVD denkt tegelijkertijd ook aan een vlaktaks. Dat zou de definitieve doodsteek zijn voor de economie. Dat wordt voedselbonnen galore, zoals in de VS!

  Onzin, een vlaktaks kan prima zijn; alleen niet als je dat doet in plaats van de huidige inkomstenbelasting en alles hetzelfde houdt. De overheid is véél te groot en de belastingdruk véél te hoog, voor een gemiddelde zelfstandige zeker 85-90%. Als de overheid terugtreedt zullen veel zaken voor gewone burgers goedkoper worden, en helemaal zaken waar de overheid de prijzen opdrijft (woningen, gezondheidszorg, onderwijs, enz. enz.). Overigens, het land dat kampioen voedselbonnen is (VS) heeft geen vlaktaks, in de praktijk lijkt het belastingsysteem aardig op de polder met de eindeloze reeks van subsidies en toeslagen. De effectieve belastingdruk is voor de gemiddelde burger ook weinig anders, en net als hier betaalt ongeveer de helft van de bevolking geen belasting (ze zijn netto ontvanger).

  RealisT: Ik hoorde het huizenmarktmutsje van de VVD n.a.v. dit bericht op het staatsjournaal roepen dat er helemaal geen behoefte is aan goedkope woningen.

  Dat klopt ongetwijfeld voor het mutsje en de lieden in haar omgeving, die hebben liefst zo duur mogelijke woningen …

  Bug: Tuurlijk, komt de klap van een rentestijging lekker hard aan.

  dus NIET, mensen kunnen langzaam wennen en zo snel mogelijk hun schuld afbouwen; op dit moment kost afschaffing naar verhouding heel weinig. Ik ken diverse mensen die een hypotheek voor een riant huis hebben van 100-200 euro per maand, dankzij de rente manipulaties van de ECB. Waarom zouden we wakker liggen van een kleine stijging als de WBV’s de huren op korte termijn met gemiddeld meer dan 100 euro per maand willen verhogen (in de praktijk dus zeker 200 euro voor mensen die het zelf moeten betalen).

  RealisT: Eens, maar die periode ligt achter ons. Er is altijd wel een excuus om nu even niets te doen. Ook in de periode 1990-2003. Zo hervormt er dus nooit wat.

  Er zal ook niks hervormd worden, net zolang tot de hele zaak crasht. Dit kabinet heeft, net als alle voorgangers, NIKS gedaan aan hervormingen. Huizenmarkt / HRA, gezondheidszorg, onderwijs, WW duur, allerlei uitkeringen, enz. het blijft allemaal gierend uit de hand lopen. Net als in de VS overigens waar ze ook al jaren beloven de onhoudbare beloftes te gaan aanpakken …\

 103. nhz says:

  snorkel: Ik zit net eens op nujij.nl te kijken wat men te zeggen heeft over HRAlbe Zijlstra… Ronduit bedroevend!

  Diederik de roverhoofdman zegt net dat hij het helemaal eens is met Halbe (afgezien van wat kleine lettertjes). Einde discussie lijkt me, dit is dus alleen slap gelul van de coalitie voor de bühne. Ze willen wel hervormen maar om een of andere reden gaat het er niet van komen.

 104. Dawg says:

  ll: Haal de oude sokken maar weer uit de prullebak Nog een zeepbel in aantocht ……rtl.nl/components/…ste-zeepbel-2013.xml

  Ontwikkeling die heel wat schadelijker is voor Nederland dan die huizenschuld. Nederland heeft ongelofelijk veel vermogen bijeengespaard, maar ‘t zit allemaal in (buitenlandse) (waar anders?)papieren waarden en al die waarden worden allemaal nog eventjes flink opgepomt voor ze imploderen. Vergeet die schulden, ons papieren bezit is de achilleshiel van Nederland.

 105. Hans says:

  Ik raak er steeds meer van overtuigd dat de echte oorzaak van de continue problemen in de huizenmarkt de makelaars zijn. Ze passen de vraagprijzen niet aan de veranderde omstandigheden aan en daardoor blijft de malaise doorgaan, ipv een snelle aanpassing en dan mogelijkheden voor groei. In de laatste 6 maanden hebben 3 kennissen van mij hun huis op de markt gezet en in ieder geval zat de voorgestelde vraagprijs van de makelaar zo’n 20 tot 25% boven wat reëel zou zijn. Waarom doen ze dat, ze verstoppen op die manier de hele markt?

 106. Keesje says:

  azijnseikerT:
  powned.tv/nieuws/p…enteaftrek_niet.html

  Vooral dit stukje is belangrijk, die hadden we kunnen verwachten met de dalende consumptie en stijgende bijstands en ww uitkeringen:

  Zijlstra zei verder dat het waarschijnlijk niet lukt de bezuinigingen voor volgend jaar in te vullen met alleen hervormingen in bijvoorbeeld de sociale zekerheid. De VVD heeft weliswaar een sterke voorkeur voor hervormingen, maar die hebben als nadeel dat ze een ‘ingroeitijd’ kennen, zei Zijlstra.

 107. snorkel says:

  Hans: Ik raak er steeds meer van overtuigd dat de echte oorzaak van de continue problemen in de huizenmarkt de makelaars zijn.

  De NVM denkt daar anders over. Makelaars brengen “het in beeld” 😉 https://twitter.com/nvmog/status/334408316753174528

  Deze opmerking in die conversatie is trouwens wel echt de meest baarlijke nonsens die ik deze week – wat zeg ik: dit jaar – gehoord heb:

  Ricardo van Noort – @tweetnorth:
  @rob_beurskens @nvmog scherp prijzen helpt niet in herstel #vertrouwen. (koper)

  […]

 108. Keesje says:

  Hans,

  Als ze niet voor veel het huis van hun klant te koop willen zetten, krijgen ze ze ook niet in de verkoop, gaat de concurrerende makelaar er mee vandoor die dat wel wil…..voor makelaars is alleen al de 500 euro lucratief voor als een huis teruggetrokken wordt door verkoper. Gebeurt atuurlijk ook noal eens bij huizen die ongewild en onbeichtigd blijvrn…. En tja heb je niets in de verkoop, zul j e wel geen goede makelaar zijn……

 109. De Pessimist says:

  Ze zoeken het maar uit in den haag .Zolang de staats financien de heilige graal vormen zitten we in een doden spiraal en Zolang het stenen kapitaal gered moet worden vliegt het bnp naar beneden .het zal me niet verbazen als ooit de redding uit een schaduw economie komt.

 110. snorkel says:

  Vandaag dagje thuiswerken: De WoCo is hard aan het verbouwen in de woning tegenover de mijne. Nieuwe CV, nieuwe vloeren, muren gladgemaakt, plafonds worden gewit, nieuwe badkamer en keuken, de hele ratteplan… Binnenkort nieuwe huurburen!

 111. Hans says:

  Keesje

  Goede punten. In ieder geval hebben de ervaringen van mijn kennissen mij geleerd dat je bij een bod maken wel zo’n 25 to 30% onder de vraagprijs moet gaan zitten.

 112. De Pessimist says:

  Voerman:
  rtl.nl/components/…o_per_maand_meer.xml

  No comment!

  Iemand moet de HRA opbrengen .

 113. snorkel says:

  De Pessimist: Iemand moet de HRA opbrengen .

  Het is allemaal een opzetje: Eerst de huurders keihard pakken, zodat het straks als er weer 4 miljard op tafel moet komen (in September dus) geoorloofd is om ook de koper te pakken door de HRA verder in te perken

 114. NewKidInTown says:

  Bug: REISJE naar Thailand

  Voerman: Thailand = pedofielenland !
  Niet doen!
  Ben je levenslang verdacht.

  Ik WOON in de Filpijnen, ben ik nu ook verdacht ?

  Nou ja, vooroordelen moeten er blijven, have fun.

 115. Daniel says:

  snorkel,

  Afschaffen HRA (en alle andere subsidies for that matter)en invoeren vlaktaks is beter dan het huidige system. Ik pleit dan wel voor een belastingvrije voet van zeg 10-15k. Daarboven 25%.

  Ik snap je eerder genoemde argument van nivelleren, maar denk met genoemde maatregelen meer dan voldoende daaraan te voldoen. Gelijktijdig hou je nuopen dat meer werken loont in tegenstelling tot een progressief systeem.

 116. Voerman says:

  De Pessimist: Iemand moet de HRA opbrengen .

  Of anders na afschaffing van de HRA de belastingverlaging voor de categorie mensen die het grootste voordeel hadden van de HRA! 🙂

 117. ll says:

  Voerman: No comment!

  \
  Maar, maar, wat willen daar nou in 070 iedere huurder failliet ofzo ?

  Kenners van het inflatiemandje, zitten de huren ook in dit mandje ? Nu 2.8 en straks ?

  Huren zouden nu juist moeten zakken …… NL had NU de jaarlijkse huurverlaging moeten krijgen, die politieke prutsers snappen ook helemaal nikx van een deflatie beleid 😉

 118. Voerman says:

  Daniel: Ik pleit dan wel voor een belastingvrije voet van zeg 10-15k. Daarboven 25%.

  Wat dacht je van een belastingvrije voet van 30K, daarboven 50% en indien nodig meer?

 119. nhz says:

  Hans: Ze passen de vraagprijzen niet aan de veranderde omstandigheden aan en daardoor blijft de malaise doorgaan, ipv een snelle aanpassing en dan mogelijkheden voor groei.

  niet mee eens, ik denk dat de gemiddelde makelaar graag de vraagprijs omlaag zou zetten want dan verkoopt een huis vlugger en dat is in hun eigen belang; leuren met een veel te duur huis is zonde van het geld (al zijn er vast makelmannetjes en -vrouwtjes die het doen voor het inschrijvingsgeld etc. en vervolgens er geen minuut tijd meer aan besteden).

  snorkel: Vandaag dagje thuiswerken: De WoCo is hard aan het verbouwen in de woning tegenover de mijne. Nieuwe CV, nieuwe vloeren, muren gladgemaakt, plafonds worden gewit, nieuwe badkamer en keuken, de hele ratteplan… Binnenkort nieuwe huurburen!

  Alles spiksplinternieuw opgeknapt, laat me raden … er komen ex-asielzoekers, zigeuners oid in die binnen een paar maanden de zaak grondig slopen? Ik zie het hier in de stad doorlopend …

  De Pessimist: Iemand moet de HRA opbrengen .

  inderdaad, of in dit geval het bedrag dat eigenlijk uit verminderde HRA had moeten komen maar nu via de WoCo’s bij de huurders gehaald wordt (om precies te zijn bij de kleine groep huurders die helemaal zelf de huur betalen). Schandalig, maar ik denk niet dat het gaat lukken; de woonquote is in NL al de hoogste van Europa. Het wordt tijd dat huurders zich organiseren en massaal stoppen met huur betalen zolang dit aso beleid van Mediamark en zijn bende door gaat.

 120. Dawg says:

  Voerman: rtl.nl/components/…o_per_maand_meer.xmlNo comment!

  In 4 jaar tijd een huurverhoging van 25%. Met een huurquote van 30% komt dat neer op een dikke 8% meer woonlasten of wel 2% inflatie per jaar alleen al door de woonlasten. Goed bezig, die Rutte. Wil de laatste winkelier het licht uit doen.

 121. Daniel says:

  Voerman,

  Even uit interesse. Ik begrijp dat u in een afbetaalde woning zit en geen interesse hebt om te verkassen. Vanwaar uw interesse in dit onderwerp en niet lekker op de golfbaan staan o.i.d. (behoudens het slechte weer ;))

  Dit is geenszins vereveldend bedoeld maar ik bezie dat de huizen waar wij interesse in hebben veelal in bezit zijn van ouderen die ‘het allemaal voor elkaar hebben’ en wegens gezondheid kleiner willen gaan wonen.

  De attitude is echter regelmatig arrogant (getuige de vraagprijs en houding tijdens bezichtigingen) terwijl het kleinere (nog steeds dure) appartementje al gekocht is.

  Is het nou een soort deformatie/verwenning van de BB? ‘prijzen kunnen alleen maar omhoog en ik krijg toch wel wat ik wil en meer’? Want dat gaat niet helemaal meer op zullen we maar zeggen en ik denk dat als de realiteit inslaat bij deze menigte dat het echt chaos wordt en de prijzen met 10-tallen %’en zakken.

  Uw houding doet mij soms wat denken een genoemde ervaringen, zodoende.

 122. ll says:

  Dawg: 2% inflatie per jaar alleen al door de woonlasten

  Ah, dank 🙂 zitten we bijna op 5% een hypertje dusssss, maar mag niet van de ECB, het streven is 2, wat nu ?

 123. nhz says:

  Voerman: Wat dacht je van een belastingvrije voet van 30K, daarboven 50% en indien nodig meer?

  25% IB is meer dan zat als we alle aftrekposten, toelages en onzin subsidies afschaffen. Ik denk dat zelfs 20% wel zou kunnen. En als mensen hun geld zelf verdienen heb ik geen moeite met een lager IB tarief (ik praat dan dus niet over nep-ondernemers bij semi-overheid en subsidieruif graaiers die nu 95% van de veelverdieners uitmaken). Sterker nog, als dit strikt wordt ingevoerd dan gaan de veelverdieners véél meer belasting betalen, want die hebben nu een effectieve belastingdruk van minder dan 10%.

  Een belastingvrije voet zou m.i. moeten liggen op het nivo van een uitkering of minimum inkomen. Als je er van uitgaat dat de belasting betaald wordt ten nut van iedereen, dan mag ook iedereen zijn steentje bijdragen. En niet alweer een zeer grote groep introduceren die geen cent betaald maar alleen maar profiteert.

 124. Daniel says:

  Voerman: Wat dacht je van een belastingvrije voet van 30K, daarboven 50% en indien nodig meer?

  Ik vind dat iemand die hard en slim werkt en meer verdient dan 30k niet zo hard zou moeten worden aangepakt. Ik denk dat er boven de echt absurd salarissen van bvb 500-700k en meer wel wat extra af mag ja.

  Overigens betekent een belastingvrije voet van 30k denk ik dat een flink deel van NL geen belasting zal betalen. Dit werkt solidariteit, gemeenschapszin en verantwoordelijkheid niet echt in de hand natuurlijk.

  Laten we gewoon beginnen met eens dat vreselijke apparaat dat onze overhead is verworden decimeren. Levert enorme besparing en efficientie op.

 125. Nico de Geit says:

  Voerman: Thailand = pedofielenland !
  Niet doen!
  Ben je levenslang verdacht.

  NewKidInTown:
  Bug: REISJE naar Thailand

  Ik WOON in de Filpijnen, ben ik nu ook verdacht ?

  Nou ja, vooroordelen moeten er blijven, have fun.

  Voerman kijkt zeker alleen staats-tv. Nederland is een pedo-land. De hele wereld weet dat:

  https://www.youtube.com/watch?v=YCehIajwnHQ

 126. De Pessimist says:

  Eigenlijk is de politiek een verdomt beroerde schaker die nog geen zet vooruit wil of kan denken .Ze borduren voort op een doodgelopen variant die onherroepelijk tot een afstraffing leidt.Ze kan beter opgeven en een nieuw potje beginnen dit is te kansloos om naar te kijken en serieus te nemen wat ze nu allemaal aan het doen zijn.

  nhz: Een belastingvrije voet zou m.i. moeten liggen op het nivo van een uitkering of minimum inkomen.

  waarom niet gelijk een negatieve belasting al dat gezijk met studie financiering ,uitkering ,aow opgelost en geen gedonder meer met inkomstenval het zal de mobiliteit goed doen .

 127. Daniel says:

  Hear, hear.

  De realiteit is echter dat de politici dit ook wel weten. Maar met jouw oplossing wordt er enorm veel macht weggenomen en dat willen de heeren niet. Dus gebeurt het niet. Liever iedereen op de rand van de afgrond met macht, dan iedereen rijk maar macht kwijt.

  nhz: 25% IB is meer dan zat als we alle aftrekposten, toelages en onzin subsidies afschaffen. Ik denk dat zelfs 20% wel zou kunnen. En als mensen hun geld zelf verdienen heb ik geen moeite met een lager IB tarief (ik praat dan dus niet over nep-ondernemers bij semi-overheid en subsidieruif graaiers die nu 95% van de veelverdieners uitmaken). Sterker nog, als dit strikt wordt ingevoerd dan gaan de veelverdieners véél meer belasting betalen, want die hebben nu een effectieve belastingdruk van minder dan 10%.

  Een belastingvrije voet zou m.i. moeten liggen op het nivo van een uitkering of minimum inkomen. Als je er van uitgaat dat de belasting betaald wordt ten nut van iedereen, dan mag ook iedereen zijn steentje bijdragen. En niet alweer een zeer grote groep introduceren die geen cent betaald maar alleen maar profiteert.

 128. snorkel says:

  Daniel: belastingvrije voet van zeg 10-15k. Daarboven 25%.

  Een vrije voet van 15k zou (wellicht) aanvaardbaar zijn. Zo kan iedereen in principe rondkomen. Over het percentage daarboven zal flink gerekend moeten worden.

  En je zit nog met (langdurig) (zwaar) gehandicapten. Die hebben, buiten hun schuld, flink(!) veel meer geld nodig. Zorgverzekeraars zullen daar niet graag aan meebetalen 😉

  Maar goed, het valt vast op te lossen. Blijf geen voorstander van vlaktaks, maar mijn allerbelangrijkste zorg is dat minima niet gewoon fatsoenlijk moeten kunnen leven. Het is voor mij echt onverteerbaar als “arme kinderen” niet goed te eten zouden krijgen, niet naar school kunnen, of niet deel kunnen nemen aan sociale activiteiten…

  nhz: Alles spiksplinternieuw opgeknapt, laat me raden … er komen ex-asielzoekers, zigeuners oid in die binnen een paar maanden de zaak grondig slopen? Ik zie het hier in de stad doorlopend …

  Nee, helemaal niet! Het tegenovergestelde zelfs… Mijn buurt is heel snel aan het verjongen en ‘verblanken’ (stom woord). De laatste 3 nieuwe bewoners aan mijn trappenhuis zijn roomblanke hoogopgeleide “yuppen”. Met mezelf erbij is iedereen die de afgelopen anderhalf jaar erbij is gekomen van datzelfde profiel.

  Ik heb zelf het idee dat het veel “nog niet kopers” zijn. Eerst een tijdje samenhuren om te kijken of het samenhokken bevalt 😉 Of gewoon geen hyposchuld kunnen/willen krijgen natuurlijk.

  De koophuizen in de buurt staan overigens allemaal al leeg zo lang ik hier woon…

 129. Daniel says:

  Er kan op dit foum DE 100% oplossing voor alle problemen van iedereen worden bedacht maar er gebeurt niets zolang er niemand ingrijpt in DH.

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2013/05/macht-van-het-volk/

  Het blijft natuurlijk wel interessant om die vershcillende visies aan te horen en hierdoor mogelijk je eigen besliutvroming te optimaliseren.

 130. snorkel says:

  ll: Kenners van het inflatiemandje, zitten de huren ook in dit mandje ? Nu 2.8 en straks ?

  Ja

  En voor kopers zit er een ‘huursombenadering” (huur-somber-nadering) in het mandje. Dus wat zouden de kopers aan huur kwijt zijn als…

  Dit is dus echt een volslagen idiote situatie. Zoals Dawg zegt; ±2%-punt EXTRA inflatie door de huurverhoging. Tel daar de stijging van zorgkosten, energie, belastingen, etc etc nog maar bij op en MedaiMark kan oproepjes blijven doen tot ‘ie een ons weegt.

  Morgen staat het CBS in de kranten: huur en zorgkosten gaan uit het CPI-mandje om “meer aan te sluiten bij de huidige economische realiteit en beter bij te kunnen sturen op basis van toekomstverwachtingen”

 131. Draaikont says:

  Ma Ling:
  Draaikont,

  ik had er laatst weer 1 voor je: een funda-woning met prachtige omschrijving. ik kan ‘em even niet voorje terugvinden maar herinner me de trigger:

  “Een woning met een in 1980 volledig gemoderniseerde keuken”

  Volgens mij kun je in dit geval beter schrijven: “Een woning met keuken.”

  Grinnik. Eigenlijk moet je ze in een boekje bijhouden. De 100 meest geniale makelaarscitaten. Ofzo.

 132. ll says:

  En nou moeten we dan ook nog als de wiedeweerga gaan sparen voor volgend jaar, voor alles dat inflatechnisch gerelateerd is met 4.8 inflatie ……

  De WOZ, de abonnementen van telefoon en internet, het transport van gas en licht, de waterschapslasten, de assurantiebelasting, en weet ik veel wat allemaal nog meer ….., gadsie, wat een dombo’s zijn het, we houden nikx meer over, het lijkt wel een oekoenomische depressie …

 133. Voerman says:

  NewKidInTown: Ik WOON in de Filpijnen, ben ik nu ook verdacht ?

  Jij niet!!

 134. Keesje says:

  Hans,

  Gewoon woz waarde opvragen en daar 25% – 15% onder proberen uit te komen. Nogal wat huizen zetten ze de vraagprijs = woz waarde + 25% !!! En huizen en onderhoud en grond in de buurt bekijken 😉

 135. Keesje says:

  Off topic

  Huis te koop met reptielen kookeiland 😮

 136. snorkel says:

  nhz: Een belastingvrije voet zou m.i. moeten liggen op het nivo van een uitkering of minimum inkomen.

  Dan moet je er dus wel even rekening mee houden dat een uitkering op huidig niveau (maar dan zonder toeslagen, want die schaffen we af) nu al BIJ LANGE NA niet genoeg is om van te leven. Trust me, I know… Heb er mijn hele jeugd (18 jaar lang) ervaring mee gehad.

 137. Nico de Geit says:

  Voerman: Jij niet!!

  Let op het gezicht van Mark Rutte als Poetin over pedofilie begint:

  http://www.youtube.com/watch?v=qL6KVIWUieY

 138. Voerman says:

  Daniel: Dit is geenszins vereveldend bedoeld maar ik bezie dat de huizen waar wij interesse in hebben veelal in bezit zijn van ouderen die ‘het allemaal voor elkaar hebben’ en wegens gezondheid kleiner willen gaan wonen.
  De attitude is echter regelmatig arrogant (getuige de vraagprijs en houding tijdens bezichtigingen) terwijl het kleinere (nog steeds dure) appartementje al gekocht is.
  Is het nou een soort deformatie/verwenning van de BB? ‘prijzen kunnen alleen maar omhoog en ik krijg toch wel wat ik wil en meer’? Want dat gaat niet helemaal meer op zullen we maar zeggen en ik denk dat als de realiteit inslaat bij deze menigte dat het echt chaos wordt en de prijzen met 10-tallen %’en zakken.
  Uw houding doet mij soms wat denken een genoemde ervaringen, zodoende.

  Zegt U maar jij tegen mij!

  Ik ben mij er helemaal niet van bewust, dat ik een houding van arrogantie of wat dan ook demnostreer, doe in iedere geval voor het tegendeel mijn best.
  In het huizenprijzenspel heb ik geen enkel belang, want ik heb niets te koop en wil ook niets kopen.
  Wat dat betreft ben ik niet de enige die niets te zoeken heeft op dit log.

  Velen zijn te oud om nog op enig moment op een goede manier een huis te kunnen kopen.

  Velen hebben zoals Voerman reeds een huis en soms ook afbetaald.

  Velen huren naar tevredenheid en hebben tegen het kopen van een huis een dermate grote aversie ontwikkeld dat zij nooit meer aan het kopen van een huis willen denken.

  Desalnietemin is deelname aan dit forum interessant en verrijkend voor alle leeftijden!
  Dat het er soms een beetje boos aan toe gaat nemen wij voor lief zolang het niet te gek wordt.

 139. ll says:

  Gemiddelde hypotheeksom in één jaar 25.000 omlaag, en nu de gemiddelde huizenprijzen nog even afwachten….. 😉

  http://www.wegwijs.nl/artikel/2013/05/gemiddelde-hypotheeksom-in-een-jaar-euro-25000-omlaag

 140. snorkel says:

  Nico de Geit,

  BAM! Oeps, dat stond niet in het script! Mark deed even een snel schietgebedje dat de naam Joris Demmink niet zou vallen…

 141. Claude says:

  lorenzo: ik ga hier maar niets aan toevoegen dit keer.

  Fideel van je!

 142. Voerman says:

  Nico de Geit: Voerman kijkt zeker alleen staats-tv. Nederland is een pedo-land. De hele wereld weet dat:

  De hele wereld weet, dat “Nederland” een van de meest gastvrije en tolerante landen ter wereld is. Daarom komen alle uitwassen als drugsgebruik, allerlei soorten van criminaliteit, pedofilie, prodtitutie, corruptie, godsdienst- en etnische haat etc. het meest – en het meest open voor in “Nederland”.
  Daarom wil bijna iedereen hier graag wonen.
  Of we er blij mee moeten zijn………

 143. Voerman says:

  snorkel: Dan moet je er dus wel even rekening mee houden dat een uitkering op huidig niveau (maar dan zonder toeslagen, want die schaffen we af) nu al BIJ LANGE NA niet genoeg is om van te leven. Trust me, I know… Heb er mijn hele jeugd (18 jaar lang) ervaring mee gehad.

  Daar is Voerman het namelijk grondig mee eens!

 144. ll says:

  In de toendra’s van Siberia in Rusland is het nu warmer dan hier, goed voor de opwarming van de aarde, alle methaangassen komen nu vrij. Voerman ? U bent toch de techneut ? 🙂

  http://tempsreel.infoclimat.net/temperature/europe_now.png

 145. Nico de Geit says:

  Nog een reden om Nederland te verlaten: het stikt in Nederland van de pedofielen, ze hebben zelfs een vereniging voor pedofielen. In de VS snappen ze er ook niets van:

  http://www.youtube.com/watch?v=7F42qkk4Bjg

  Het internet staat vol met die filmpjes. De hele wereld weet het, behalve de Nederlanders zelf. In Rusland kwam het op het journaal, in Turkije, in de VS – daar gingen zelfs stemmen op om het internationale strafhof uit Nederland te verhuizen vanwege de vieze pedo-zooi hier.

  ‘Holland, Amsterdam, coffeeshop’ moet je nu wereldwijd aanhoren op ieder strand. Straks: ‘Holland, Amsterdam, Club Martijn’, met de vraag of je dope wil of een kind. Die gekke Nederlanders vinden dat ze goed bezig zijn, tolerantie noemen ze dat.

 146. Dr.t says:

  Kamikaze koper: Een tevreden huurder die nu koopt in een dalende markt: de daling van de huizenprijzen per maand is meer dan de huur die je nu betaalt.

  Ik gok zo dat de Geit pas gaat kopen, als hij een stevige bodem onder zijn hoeven voelt en dat is niet op dit moment

  Tevreden huurder? Zie artikel in de telegraaf, huren in de sociale sector fors omhoog. De woningbouwvereniging voorspelt doemscenarios’s. Ook zullen er nog nauwelijks worden bijgebouwd in deze sector. Toename wanbetaling, bittere armoede etc. etc.

 147. Nico de Geit says:

  Voerman: De hele wereld weet, dat “Nederland” een van de meest gastvrije en tolerante landen ter wereld is. Daarom komen alle uitwassen als drugsgebruik, allerlei soorten van criminaliteit, pedofilie, prodtitutie, corruptie, godsdienst- en etnische haat etc. het meest – en het meest open voor in “Nederland”.
  Daarom wil bijna iedereen hier graag wonen.
  Of we er blij mee moeten zijn………

  Ik ben er niet blij mee. Maar door hier te wonen word je wel ervaringsdeskundige op het gebied van verloedering.

 148. Dr.t says:

  Nico de Geit,

  Stikt het hier van de pedofielen, of is het repressieve klimaat hier net iets minder aanwezig?
  Voor alle duidelijkheid ik heb er ook niks mee, maar ik vermoed dat de verdeling van pedofielen internationaal gezien niet zo veel zal verschillen, idem voor homofielen etc.
  Lastig nietwaar om een objectieve kijk op de werkelijkheid te verkrijgen. Lekker kankeren is zoveel bevredigender. Een win win situatie voor jou.

 149. Voerman says:

  ll: U bent toch de techneut ?

  Voorlopig nog meer het werk van de bioloog.
  Overigens zit methaangas met grote hoeveelheden in de bodem. Ook een toekomstige energiebron.

 150. Voerman says:

  Dr.t: huren in de sociale sector fors omhoog

  Extra duwtje in de rug voor de scheefhuurders in deze sector.

 151. Nico de Geit says:

  Dr.t: Tevreden huurder? Zie artikel in de telegraaf, huren in de sociale sector fors omhoog. De woningbouwvereniging voorspelt doemscenarios’s. Ook zullen er nog nauwelijks worden bijgebouwd in deze sector. Toename wanbetaling, bittere armoede etc. etc.

  Ik heb ooit twee jaar gehuurd van een WOCO maar dat beviel heel slecht. In de sociale woningbouw wonen vaak mensen die het niet al te breed hebben. Als daar de huren omhoog gaan zou dat inderdaad weleens tot doemscenario’s kunnen leiden.

  Tel daar bij op: Nederland geeft jaarlijks ca. 12 miljard uit om de multiculturele samenleving tot een succes te maken. Hoe moet het verder als het geld op is? Daar komt bij dat de multicul vaak is geconcentreerd in WOCO-wijken.

  In mijn beleving zijn het bommen die af kunnen gaan. Ik heb me voorgenomen er ver bij weg te blijven.

 152. Voerman says:

  Dr.t: Lastig nietwaar om een objectieve kijk op de werkelijkheid te verkrijgen. Lekker kankeren is zoveel bevredigender. Een win win situatie voor jou.

  Het krijgen van een objectieve kijk wordt steeds eenvoudiger. Open alleen je ogen en aanschouw de ellende.

  Met het vormen van een objectieve mening ligt het lastiger.
  Langzamerhand onmogelijk om nog een politiek correcte mening te hebben.

  Pijnlijk om mee te maken.

 153. Nico de Geit says:

  Dr.t: Een win win situatie voor jou.

  Misschien ga ik ooit nog een in Thailand kip bakken met friet, ketchup en mayonaise. Toen zei iemand dat het in Thailand een pedo-zooi is. Vandaar dat Demmink naar boven kwam.

 154. snorkel says:

  Surprise surprise! Bubbles blazen helpt niet (meer) om deflatie tegen te gaan. Zelfs in Amerika niet!

  http://www.forbes.com/sites/afontevecchia/2013/05/16/to-taper-or-not-to-taper-two-months-of-deflation-pressure-bernanke-as-stocks-approach-hyper-drive/

  Het was toch dr.t. die de VS en Japan als lichtende voorbeelden zag?

 155. nhz says:

  Daniel: Overigens betekent een belastingvrije voet van 30k denk ik dat een flink deel van NL geen belasting zal betalen. Dit werkt solidariteit, gemeenschapszin en verantwoordelijkheid niet echt in de hand natuurlijk.

  dan krijg je inderdaad een situatie als in de VS, waar de meerderheid van de bevolking geen cent belasting/premies betaalt, en dus per definitie de politieke maffia zal blijven steunen. Ach ja, democratie … de Romeinen wisten al hoe het werkt, sindsdien is het er niet op vooruit gegaan.

  Daniel: Laten we gewoon beginnen met eens dat vreselijke apparaat dat onze overhead is verworden decimeren. Levert enorme besparing en efficientie op.

  (ook) helemaal eens.

  Daniel: Maar met jouw oplossing wordt er enorm veel macht weggenomen en dat willen de heeren niet. Dus gebeurt het niet. Liever iedereen op de rand van de afgrond met macht, dan iedereen rijk maar macht kwijt.

  inderdaad, de politiek wil liefst iedereen afhankelijk maken van hun subsidies, toelaten en andere grillen en politieke smeermiddeltjes. En als ‘iedereen’ niet lukt in ieder geval een ruime meerderheid 😎

  snorkel: Tel daar de stijging van zorgkosten, energie, belastingen, etc etc nog maar bij op en MedaiMark kan oproepjes blijven doen tot ‘ie een ons weegt.

  Morgen staat het CBS in de kranten: huur en zorgkosten gaan uit het CPI-mandje om “meer aan te sluiten bij de huidige economische realiteit en beter bij te kunnen sturen op basis van toekomstverwachtingen”

  kortom, helemaal geen probleem voor lachebekje: het Ministry of Truth zal de ‘realiteit’ via hun geknoei met cijfertjes aanpassen aan wat politiek gewenst is.

  ll: gadsie, wat een dombo’s zijn het, we houden nikx meer over, het lijkt wel een oekoenomische depressie …

  allemaal voor het goede doel, het Grote Gevaar van de deflatie tegenhouden 😎

  snorkel: Dan moet je er dus wel even rekening mee houden dat een uitkering op huidig niveau (maar dan zonder toeslagen, want die schaffen we af) nu al BIJ LANGE NA niet genoeg is om van te leven. Trust me, I know… Heb er mijn hele jeugd (18 jaar lang) ervaring mee gehad.

  oneens, ERG afhankelijk van de situatie. Ik ken talloze gevallen die het veel breder hebben (of in ieder geval breder laten hangen) dan mensen met een simpele baan. Dat is m.i. niet de bedoeling, net zomin als het de bedoeling kan zijn dat mensen door de armoedegrens zakken (maar dat definieer ik dus niet als het moeten missen van de nieuwste iPhone of de flatscreen TV).

  ll: Gemiddelde hypotheeksom in één jaar 25.000 omlaag, en nu de gemiddelde huizenprijzen nog even afwachten….. 😉

  desondanks blijft de hypotheekschuld nog steeds oplopen …

  Dr.t: Voor alle duidelijkheid ik heb er ook niks mee, maar ik vermoed dat de verdeling van pedofielen internationaal gezien niet zo veel zal verschillen, idem voor homofielen etc.

  Eens, en dat betreft dan vooral dat hyper-hypocriete land aan de overkant van de Grote Plas. De grootste producent ter wereld van porno en minder frisse zaken op dit gebied, en ondertussen doen alsof ze de onschuld zelve zijn. Een repressief klimaat schept vraag denk ik …

  Nico de Geit: Als daar de huren omhoog gaan zou dat inderdaad weleens tot doemscenario’s kunnen leiden.

  tuurlijk niet, de bulk in de sociale sector gaat iedere huurverhoging dubbel en dwars vergoed krijgen van de overheid via extra huursubsidie of andere toeslagen. Daar gaan Diederik en zijn makkers wel voor zorgen, anders verliezen ze de volgende verkiezingen.

  Nico de Geit: Tel daar bij op: Nederland geeft jaarlijks ca. 12 miljard uit om de multiculturele samenleving tot een succes te maken.

  lijkt me beter besteed dan die ruim 12 miljard per jaar aan villawijken subsidie. Ook beter voor de consumptie (economie) nietwaar? Want die 12 miljard multiculti subsidie bereikt vele honderdduizenden huishoudens, terwijl die 12 miljard aan villa subsidies bij een hele kleine club terechtkomt die het niet uitgeven in Nederland (of hooguit belastingvrij).

 156. Steven says:

  snorkel,

  Tja hij wordt wel “Helicopter Ben” genoemd omdat hij daar vanuit oneindige hoeveelheden geld over Amerika strooit. Maar dat doet ie helemaal niet als voorzitter van de banken: Hij strooit met geld voor de banken zelf. En de Amerikanen laten het (nog) gewoon toe.

 157. nhz says:

  snorkel: Surprise surprise! Bubbles blazen helpt niet (meer) om deflatie tegen te gaan. Zelfs in Amerika niet!

  forbes.com/sites/a…pproach-hyper-drive/

  ongelooflijk dat mensen nog steeds over deflatie dreiging praten. Alleen al de FED en BOJ pompen 200 miljard per maand in de economie, Japan heeft officieel al hyperinflatie (beursstijging meer dan 100% per jaar), de beurzen in de VS gaan Japan achterna, de prijzen van eerste levensbehoeften gaan steeds harder omhoog of je krijgt steeds minder voor dezelfde prijs (zelfs de uitgebreid omlaag gemanipuleerde inflatiecijfers van NL zitten al tijden rond de 3%).

  En nogmaals, wat is er zo erg aan het Japan scenario van een prijsnivo dat jaarlijks met pakweg 0.2% daalt? Een geleidelijke prijsdaling is volkomen normaal als je denkt dat er technologische vooruitgang is (gezien de puinhoop in de wereld valt daarover te twisten …).

  Dat hele artikel is één grote exercitie in hersenspoelen; van deflatie risico is geen sprake, NERGENS ter wereld. En zelfs als het zo was: laat maar komen die deflatie, hoogste tijd na tientallen jaren van excessieve prijsstijgingen.

 158. snorkel says:

  Steven,

  Yup! En dat is nog tot daar aan toe. Dat er mensen zijn die er (nog steeds) in geloven begint al wat twijfelachtiger te worden… Maar nu hebben ze ondanks helikoptergeld toch DEFLATIE!

  Dus je heet Ben. Je schrijft je scriptie over de grote depressie, komt (mede daardoor) in één van de belangrijkste posities ter wereld, doet ALLES anders dan wat in je scriptie als fout is betitelt… En je FAALT zelf ook miserabel!

  Debt Deflation mensen, er is geen ontkomen aan.

 159. Steven says:

  Ik zie in mijn directe omgeving nog veel raar geleen tot het uiterste. Kennis van mij is ondernemer en zijn vrouw heeft goede vaste baan. Wat doen ze dus: ze betalen de auto, de nodige apparatuur en weet ik wat allemaal op zijn salaris en daardoor hoeft hij weinig belasting te betalen en vervolgens hebben ze ook nog twee huizen (omdat ze er 1 niet verkocht krijgen). Ik dacht dat ze met die huizendip wel wat zuiniger gingen doen, maar hij stond laatst weer voor mijn deur met een spiksplinter nieuwe Toyota Prius (ook weer gunstig in belastingen). Wordt er af en toe wel moe van: Ik werk meer dan 40 uur in de week en krijg echt helemaal niets terug van de belastingen. Maar ben blij dat ik gewoon geen cent rood sta. (belasting aangifte doe ik in 5 minuten)

 160. Steven says:

  betalen de auto= lenen de auto (groot verschil)

 161. snorkel says:

  Steven: ze betalen de auto, de nodige apparatuur en weet ik wat allemaal op zijn salaris en daardoor hoeft hij weinig belasting te betalen

  Uhm… ik hoop niet dat je bedoelt dat hij allerlei privékosten aftrekt als bedrijfskosten. Dat is regelrechte belastingfraude namelijk. Ik ben ook zelfstandige (en doe m’n eigen administratie), maar ik haal het niet in mijn hoofd om privéuitgaven als bedrijfskosten op te voeren. Dan ben je ZWAAR de lul als je ooit controle krijgt. Of ben ik nou gewoon te netjes?

 162. Dawg says:

  snorkel: Debt Deflation mensen, er is geen ontkomen aan

  Waarom niet?

 163. snorkel says:

  Dawg,

  Ok, touché… Ik had moeten zeggen; Er is geen ontkomen aan met de huidige mindset 😉

 164. De Pessimist says:

  snorkel,

  Je kan toch maar beter zo snel mogelijk alles kapot maken zodat er politiek meer ruimte komt om grondige maatregelen te nemen .Deze oorlog wordt pas gewonnen wanneer de wapens worden neergelegd

 165. Dawg says:

  snorkel,

  Is de huidige mindset dan niet juist inflatie maken? Centrale banken die een spelletje survival of the weakest spelen?

 166. snorkel says:

  Dawg,

  En dat werkt dus (blijkbaar) niet

 167. Steven says:

  zo lang er geen geld naar de bevolking gaat is er deflatie. Kijk nou naar die gedrochten Fannie Mae en Freddie Mac. Die waren gewoon keihard failliet. Dan gaan daar miljarden heen, maar niemand heeft er wat aan. (ja de directeuren en werknemers wel, maar wat moet je er verder mee?).

 168. Dawg says:

  snorkel,

  De pathologie van deflatie en een hyperinflatie komen voor 99% overeen.

  Linkje naar een vertaling in het Nederlands van een in bepaalde kringen legendarisch artikel over inflatie versus deflatie:

  http://nikolaos196.blogspot.nl/2012/10/waarom-hyperinflatie-waarschijnlijk-is.html

 169. Dawg says:

  Steven,

  …..hyperinflation is the process of saving debt at all costs.

  Dus bijvoorbeeld Fannie Mae en Freddie Mac van miljarden voorzien. Gaat dat artikel waar ik naar linkte over. Lezen ervan was voor mij een echte eyeopener.

 170. racekever says:

  Hype Alpe in zware problemen

  Hype Alpe meltdown could lead to 10 bln euro loss!!! Rumor haircut in Austria!

  Die österreichische Hype Alpe Adria wird bald geopfert: Der teuerste Wahlkampf aller Zeiten!

  (quote)Jim Willie, Willie states that a global financial collapse is now at our doorstep, and that the endgame will be triggered by a small-medium sized bank failure in Europe. march 17 2013

 171. Steven says:

  Dawg,

  kan je die link dan hier nog een keer neerzetten?

 172. snorkel says:

  Waarom Rutte lastenverzwaart, terwijl het de economie om zeep helpt, uitgelegd door een willekeurige Nobelprijswinnaar http://krugman.blogs.nytimes.com/2013/05/16/the-smithkleinkalecki-theory-of-austerity/

 173. snorkel says:

  snorkel,

  Dus ik blijf bij mijn stelling: De huurverhoging is een vooropgezet spel om de HRA aan te pakken. Het volk heeft massaal gestemd voor de HRA, dus de enige haalbare manier is om het volk flink, maar dan ook flink te laten lijden. En als iedereen compleet wanhopig is, dan de HRA er af te gooien.

 174. Daniel says:

  Voerman,

  Dank voor je reactie.

  En je bent dus voornemens (en ook) in staat om te blijven wonen waar je woont? Heb je plannen gemaakt voor wat je gaat doen als je hulpbehoevend wordt en niet meer zelfstandig kunt zijn? Wat ga je dan doen met je huis?

  Vergeef mijn nieuwsgierigheid en persoonlijke vragen. Niet antwoorden is volkomen begrijpelijk hoor 😉
  Ik probeer echter in de gedachte van de oudere medemens die in een afbetaald huis zit te kruipen omdat ik denk dat deze info van belang is voor het verdere verloop op de huizenmarkt.

 175. Frans says:

  Hans:
  Ik raak er steeds meer van overtuigd dat de echte oorzaak van de continue problemen in de huizenmarkt de makelaars zijn. Ze passen de vraagprijzen niet aan de veranderde omstandigheden aan en daardoor blijft de malaise doorgaan, ipv een snelle aanpassing en dan mogelijkheden voor groei.In de laatste 6 maanden hebben 3 kennissen van mij hun huis op de markt gezet en in ieder geval zat de voorgestelde vraagprijs van de makelaar zo’n 20 tot 25% boven wat reëel zou zijn. Waarom doen ze dat, ze verstoppen op die manier de hele markt?

  Ik denk dat het genuanceerder ligt.
  In brede zin is er een huizenbubbel opgeblazen die nu in elkaar stort. Dit heeft legio gevolgen, zoals wel duidelijk wordt door dit blog langere tijd te volgen.

  Een rechtstreeks hiermee te maken verschijnsel is dat mensen liever de makelaar kiezen die ze de hoogste prijs voorhoud: het heeft dus ook met de huizeneigenaar te maken.

 176. De Pessimist says:

  http://www.nu.nl/economie/3476357/rutte-voorziet-meer-lastenverzwaring.html
  Ik neem aan dat hij de HRA bedoelt voor de lastenverhoging .Maar het maakt niks meer uit alles wat hij bezuinigt komt als een tegenvaller een jaar later weer terug.

 177. Daniel says:

  Nico de Geit,

  Ik ben nog indirect gelieerd aan NL, maar als dat niet zo zou zijn was ik weg. Ik begrijp echter dat jij hier niet veel binding meer hebt dus waarom niet nu al vertrekken nu het nog kan?

  Getuige je ‘rant’ verloochen je jezelf om hier nog te blijven als het niet hoeft.

 178. snorkel says:

  De Pessimist: hij bezuinigt komt als een tegenvaller een jaar later weer terug.

  Dat is ook de bedoeling. Dan kan er volgend jaar weer iets nieuws doorgevoerd worden.

 179. De Pessimist says:

  snorkel,

  Zo zie ik het ook. Nu het volk echt begint te schelden en te dreigen en de zweer heel erg onprettig wordt .
  Het politieke spin van vandaag, Zijlstra,WoCo en Rutte doet mij vermoeden dat er een plan in de maak is om te gaan tornen aan de HRA. waar moet je anders 6 miljard vandaan toveren?

 180. Daniel says:

  snorkel:
  snorkel,

  Dus ik blijf bij mijn stelling: De huurverhoging is een vooropgezet spel om de HRA aan te pakken. Het volk heeft massaal gestemd voor de HRA, dus de enige haalbare manier is om het volk flink, maar dan ook flink te laten lijden. En als iedereen compleet wanhopig is, dan de HRA er af te gooien.

  Hoe lijdt de groep die voor HRA heeft gestemd onder huurverhoging?

  Scheefhuurders worden hiermee uitgerookt en de onderkant krijgt extra huurtoeslag om de extra lasten op te vangen. Tenminste dat is de bedoeling.

  Bovenstaande woorden zijn overigens volgens mij al voldoende om in te zien hoe onverstandig het is om de politiek de markt te laten maken. Allerlei mitsen, maren, dubbele belang, incompeteneties en onzekerheden leiden tot veel hogere kosten en inefficientie. Laat gewoon lekker de markt het regelen met pure vraag & aanbod en laat de overheid alleen de waakhond spelen (kartels, monopolie, fraude etc.)

 181. Nico de Geit says:

  Daniel:
  Nico de Geit,

  Ik ben nog indirect gelieerd aan NL, maar als dat niet zo zou zijn was ik weg. Ik begrijp echter dat jij hier niet veel binding meer hebt dus waarom niet nu al vertrekken nu het nog kan?

  Getuige je ‘rant’ verloochen je jezelf om hier nog te blijven als het niet hoeft.

  Als je aan boord bent van de Titanic spring je ook niet zomaar overboord. Maar je moet ook niet wachten tot alle reddingsboten op zijn. Probleem is ook dat het verderop niet veel beter is.

  Ik zit hier prima, maar mocht ik door omstandigheden gedwongen worden te vertrekken dan ga ik. Misschien komt dat moment snel, misschien duurt het nog lang, misschien komt dat moment nooit. Ik hoop het laatste.

  Mocht het zover komen dat het hier onbewoonbaar wordt, dan breng ik de mogelijkheden in kaart en kies de meest aantrekkelijke optie. Ik weet dat de horizon heel beperkt is, maar zo is het leven nu eenmaal, je weet niet wat de toekomst brengt.

 182. snorkel says:

  Daniel: Hoe lijdt de groep die voor HRA heeft gestemd onder huurverhoging?

  Voor dit soort hete maatschappelijke hangijzers die iedereen raken denken politici niet in groepen, maar in (ruime) ‘meerderheid’ die beslissingen ‘verantwoordt’. Een soort wipwap dus. Als het evenwicht in de publieke opinie omslaat, dan is er ineens ‘publieke steun”. Hoeft niet eens zo heel veel voor te gebeuren. De HRA moet er af, dat is al bekend. Als de VVD de verkiezingen dik verloren had was het eerder gebeurd. Nu de VVD gewonnen heeft lossen ze het zo op. Het zal gebeuren

  Daniel: de onderkant krijgt extra huurtoeslag om de extra lasten op te vangen

  Nee. Huurtoeslag is juist bevroren. Mijn moeder (100% afgekeurd en loopt al aardig tegen AOW aan) krijgt €25 huurverhoging en 0,0 huurtoeslagverhoging. Zelfs niet de inflatiecorrectie die er normaal wel was.

 183. Steven says:

  wat ik wel irritant vind van die vrije markt, is dat je elk jaar moet kijken wat de goedkoopste zorginstelling, gasleverancier, telefoonaanbieder, tvboer enz. is. Je krijgt steeds hetzelfde, maar je moet switchen om niet genaaid te worden. Die mevrouw van 64 op driehoog achter betaalt waarschijnlijk twee keer zo veel als ik voor hetzelfde. En ondertussen gaat veel van dat geld op aan reclame, helpdesken en niet te vergeten managers.

 184. De Pessimist says:

  Daniel: Scheefhuurders worden hiermee uitgerookt en de onderkant krijgt extra huurtoeslag om de extra lasten op te vangen. Tenminste dat is de bedoeling.

  VVD is koning van het nivelleren aan de onderkant alles tot modaal gaat het zelfde nette besteedbaar inkomen overhouden op randje sociaal minimum.Met 35K inkomen en geen eigen geld zet een huis er gewoon niet in.

  Hier verteld die VVD muts iets over marktprijs.Een opgepompte marktprijs ontstaan door VVD subsidie.
  http://nos.nl/artikel/507458-veel-minder-nieuwe-huurwoningen.html

 185. Dawg says:

  snorkel:
  Waarom Rutte lastenverzwaart, terwijl het de economie om zeep helpt, uitgelegd door een willekeurige Nobelprijswinnaar krugman.blogs.nyti…theory-of-austerity/

  Goed kort en krachtig artikel van Krugman. Deed de laatste tijd wat minder sterke uitspraken, maar slaat hier de spijker op de kop.

  Zie je ook in die discussie over de schuldencrisis. Is in wezen een crisis ontstaan door een zeer onevenwichtige internationale handel die uitgemond is in een bankencrisis, wereldwijd en binnen Europa, maar belangengroepen hebben de zaak zodanig weten te spinnen dat de publieke opinie niet beter weet of het gaat hier om een crisis van de overheidsfinancieen of beter nog een crisis van de welvaartsstaat. En nu moeten terug we terug naar naar de mini-staat en liefst Chinese arbeidsvoorwaarden. Voor degenen die dat soort voorstellen doen geldt dat natuurlijk allemaal niet.

 186. Henk 6 says:

  Frans: Ik denk dat het genuanceerder ligt.
  In brede zin is er een huizenbubbel opgeblazen die nu in elkaar stort. Dit heeft legio gevolgen, zoals wel duidelijk wordt door dit blog langere tijd te volgen.

  Een rechtstreeks hiermee te maken verschijnsel is dat mensen liever de makelaar kiezen die ze de hoogste prijs voorhoud: het heeft dus ook met de huizeneigenaar te maken.

  Heel simpel een makelaar is gebaat bij een zo laag mogelijke verkoopprijs(raar hè), want dan verkoopt hij/zij. Toch gebeurd dat niet hoe kan dat.

  Aan de andere kant verdient een makelaar nu weinig door over capaciteit op de markt ( weinig transactie / veel makelaars.

  Tevens is een makelaar gediend bij een in transparante markt, pas dan heeft hij toegevoegde waarde als aankoop makelaar. Voorheen zat de intransparatie in heet aanbod. Zonder aankoop makelaar kwam je er niet tussen. Nu zit de intransparatie in de verkoopprijs.

  De strategie is om verkopers te lokken met een hogere vraagprijs, die later verlaagd wordt.

 187. Daniel says:

  snorkel,

  Nou dat laatste is dan schandalig. Bij mijn weten zou er flink worden gecompenseerd. Flinke verhogingen in voorgaande jaren zonder inkomenstoename en dan nu even 20% erbovenop? Wederom shockeren, daarna deels terug draaiende en ineens vind iedereen het best zoals met inkomensafhankelijke zorg? Ik sta echt paf van dit gepruts… On-ge-loof-lijk

 188. Daniel says:

  Nico de Geit,

  Helder. Voor mij is dat saaie landschap incluis dito weer al genoeg reden om weg te willen. Laat staan al dat middelmatige gerommel in de marge. Doe mij maar een flinke geïsoleerde ranch in de states ofzo. Molentje in de tuin, paneeltjes op het dak, groenten in de kas etc. Heerlijk.

 189. eric406 says:

  Mooi om te zien dat de VEH, er nog in blijft geloven. Hun marktindicator is met 3 punten gestegen, en staat op het hoogste punt in van het afgelopen half jaar.

  http://www.eigenhuis.nl/tools/marktindicator/

 190. VSH says:

  Ik leefde in mijn droomwereld en dacht vanmiddag, laten we maar een huis kopen. De bodem is nu wel bereik volgens Klaas Knot en en er is inmiddels ook zekerheid rond de HRA.
  Komt er opeens weer een oprisping via Halbe Zijlstra. Ik dacht dat deze discussie nu uit de wereld was. ………….

  Hahaha, wat een slimmeriken allemaal. Ik moest meteen weer denken aan al die belanghebbenden die zo vurig wensen dat mensen vergeten dat de HRA versoberd/afgeschaft kan worden, terwijl ze er van afhankelijk zijn of binnenkort hopen te worden. Dit probleem gaat echt niet zomaar verdwijnen.

  Hoedanook, niet aan denken en snel weer vergeten!

 191. De Pessimist says:

  Frans, you

  https://www.youtube.com/watch?v=2W-cBCh7Jwg
  Hij blijft leuk jammer voor de kids dat pappie nogal naief is.

 192. Stoelgang says:

  Philippulus:
  Zijlstra ziet systeem zonder hypotheekrenteaftrek

  VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra kan zich voorstellen dat er geen plek is voor hypotheekrenteaftrek .

  nu.nl/politiek/347…heekrenteaftrek.html

  Zo, het eerste plakje salami is eraf 😀

 193. Frans says:

  De Pessimist:
  Frans, you

  https://www.youtube.com/watch?v=2W-cBCh7Jwg
  Hij blijft leuk jammer voor de kids dat pappie nogal naief is.

  🙂 🙂 🙂

 194. de echte scheefhuurder says:

  Ondanks dat ik in bovenste categorie val, heb ik van mijn woningcorporatie 4% huurverhoging gekregen ipv 6,5 %. Vervolgens heb ik het puntentotaal van mijn huurwoning opgevraagd en de maximale huur berekend. Ik betaal nu 601 en dat wordt maximaal 740 euro. Vervolgens heb ik gekeken naar een koopwoning in mijn stad. Rijtjeshuizen in een goede buurt kosten hier nog steeds rond de 3 ton en dat is bij de verplichte annuïteitenhypotheek, rente 30 jaar vast, een netto maandlast van 1200 en verder oplopende gedurende de looptijd. Conclusie: veel te duur en de huizenprijzen moeten echt verder omlaag.

 195. Stoelgang says:

  snorkel:
  Henk 6,

  De VVD denkt tegelijkertijd ook aan een vlaktaks. Dat zou de definitieve doodsteek zijn voor de economie. Dat wordt voedselbonnen galore, zoals in de VS!

  1+1= wat u zei 😀

 196. Stoelgang says:

  ll:
  In de toendra’s van Siberia in Rusland is het nu warmer dan hier, goed voor de opwarming van de aarde, alle methaangassen komen nu vrij. Voerman ? U bent toch de techneut ?

  tempsreel.infoclim…ature/europe_now.png

  Wat is er toch aan de hand met het weer? Het verloopt serieus vreemd en anders dan normaal…

 197. Stoelgang says:

  snorkel:
  Steven,

  Yup! En dat is nog tot daar aan toe. Dat er mensen zijn die er (nog steeds) in geloven begint al wat twijfelachtiger te worden… Maar nu hebben ze ondanks helikoptergeld toch DEFLATIE!

  Dus je heet Ben. Je schrijft je scriptie over de grote depressie, komt (mede daardoor) in één van de belangrijkste posities ter wereld, doet ALLES anders dan wat in je scriptie als fout is betitelt… En je FAALT zelf ook miserabel!

  Debt Deflation mensen, er is geen ontkomen aan.

  Ganz genau!

 198. Stoelgang says:

  Steven:
  Ik zie in mijn directe omgeving nog veel raar geleen tot het uiterste. Kennis van mij is ondernemer en zijn vrouw heeft goede vaste baan. Wat doen ze dus: ze betalen de auto, de nodige apparatuur en weet ik wat allemaal op zijn salaris en daardoor hoeft hij weinig belasting te betalen en vervolgens hebben ze ook nog twee huizen (omdat ze er 1 niet verkocht krijgen). Ik dacht dat ze met die huizendip wel wat zuiniger gingen doen, maar hij stond laatst weer voor mijn deur met een spiksplinter nieuwe Toyota Prius (ook weer gunstig in belastingen). Wordt er af en toe wel moe van: Ik werk meer dan 40 uur in de week en krijg echt helemaal niets terug van de belastingen. Maar ben blij dat ik gewoon geen cent rood sta. (belasting aangifte doe ik in 5 minuten)

  Als je nuchter bent nog sneller 😉

 199. nhz says:

  snorkel: Dus je heet Ben. Je schrijft je scriptie over de grote depressie, komt (mede daardoor) in één van de belangrijkste posities ter wereld, doet ALLES anders dan wat in je scriptie als fout is betitelt… En je FAALT zelf ook miserabel!

  en vergeet niet, Ben en zijn maatjes zijn intellectuelen in het kwadraat, zonder enige ervaring met de echte economie. Die gaan never nooit niet toegeven dat ze het mishadden; liever de hele wereld naar de kl***

  HeliBen heeft het mis: het probleem is niet deflatie, het probleem is de inflatie en de nieuwe bubbles die hij zelf veroorzaakt met zijn pogingen om de natuurlijke loop van de economie (het leeglopen van eerder opgeblazen bubbles en het failliet gaan van domme speculanten) tegen te gaan.

  Steven: zo lang er geen geld naar de bevolking gaat is er deflatie.

  wel eens boodschappen gedaan in de supermarkt de afgelopen 10, 20 jaar? Ziektekostenpremies, belastingen, enz. enz. enz. Waar is de deflatie? Show me the money!!

  snorkel: uitgelegd door een willekeurige Nobelprijswinnaar krugman.blogs.nyti…theory-of-austerity/

  nou, willekeurige Nobelprijswinnaar? De domste van allemaal vrees ik …

 200. Steven says:

  nhz: wel eens boodschappen gedaan in de supermarkt de afgelopen 10, 20 jaar?

  ja maar huizenprijzen dalen. Als er minder geld naar de bevolking gaat dan moet er iets goedkoper worden. Nu dan dus huizen. maar goed ik heb het dus ook steeds over biflatie (Albert Spits): alles wat geleend was wordt goedkoper en alles wat echt nodig is duurder. Heb er lang over nagedacht hoor….. 😉

 201. De Pessimist says:

  nhz: willekeurige Nobelprijswinnaar? De domste van allemaal vrees ik …

  Zullen we die eer overlaten aan de EU?
  Ik vind trouwen dat hij hele wijze dingen zegt in heldere taal .

 202. ll says:

  Kommer en kwel in Utrecht http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1000735/dramatische-cijfers-utrechtse-woningmarkt.html

  HALVEER dan de prijzen voor huur- en koop woningen, en de treintjes lopen als een tierelier.

  Waarom doet iedereen toch zo moeilijk, als het makkelijk kan 😎

  En dan dit nog, bouwmarkten klagen steen en been over hun omzetten. Hun probleem is nu dat ze moeilijk te bereiken zijn, liggen allemaal buiten de stad ( en veel mensen hebben hun auto aan de kant gezet ), verplaats de bouwmarkten naar de huizen, waar ze horen en ze lopen ook weer als een tierelier ……. 😎 , en maak er ook een koffiehoekje in ….. stukje hout, blikje verf kopen en koffie drinken gaan goed samen ………

  Voor een pakje stopverf moet je kilometers rijden ?, die tijd is geweest, op naar de nieuwe tijd.

 203. ll says:

  Stoelgang: Wat is er toch aan de hand met het weer? Het verloopt serieus vreemd en anders dan normaal…

  Gek hé ? Het vriest nu op dit ogenblik in Spanje en het sneeuwt daar ook.

  http://www.meteo24.info/europa-actueel.php

  Tip, lees dit boek 🙂

  http://www.bol.com/nl/p/de-menselijke-maat/9200000002212341/

 204. ll says:

  nhz: nou, willekeurige Nobelprijswinnaar? De domste van allemaal vrees ik …

  Sommigen schuiven deze crisis op het conto van de Nobelprijswinnaars 😉

 205. Voerman says:

  Daniel: En je bent dus voornemens (en ook) in staat om te blijven wonen waar je woont? Heb je plannen gemaakt voor wat je gaat doen als je hulpbehoevend wordt en niet meer zelfstandig kunt zijn? Wat ga je dan doen met je huis?

  Haha.
  Voerman verspilt geen tijd, energie en verdriet aan het ontwikkelen van een final exit-strategy.
  Kan ook niet, want ik heb gezien, dat ouderen die dat wel deden altijd te vroeg – of te laat hun huis verlieten. De laatste jaren ongelukkig zijn in een appartement is ook niet alles en als je werkelijk zorgbehoevend bent lukt dat daar ook moeilijk.

  De meeste ouderen hebben naast hun betaalde huis ook nog enig vermogen en met geld is alles te koop 🙂 als je tenminste niet te vroeg begint te “schenken”.

  We zien wel; huis gaat denk ik naar de kinderen of kleinkinderen, maar in elk geval niet voor een grijpstuiver naar een gelukzoeker.

 206. ll says:

  ABN Amro leunt zwaar op NHG hypotheken.

  Staatsbedrijf leunt op staatsgarantie’s

  http://www.z24.nl/ondernemen/artikel_439510.z24/ABN_Amro_leunt_zwaar_op_NHG-hypotheken.html

 207. snorkel says:

  ll: de bouwmarkten naar de huizen

  Misschien een nieuwe markt voor de SRV-man? Stukje software dat bijhoudt welke huizen onlangs verkocht zijn, elke dag even een rondje uitstippelen langs bekende klushuizen, mobiele pinautomaat mee en lekker stopverf, schilderstape en sanitairkit verkopen… 😉 Je zou zelfs een paar extra, direct inzetbare Poolse handjes mee kunnen nemen

  Vraag me alleen wel serieus af OF er uberhaupt nog wel geklust wordt in NL 😉

 208. snorkel says:

  nhz: nou, willekeurige Nobelprijswinnaar? De domste van allemaal vrees ik …

  Die eer is al vergeven aan Monseigneur E. S. Cargeaux, die in 1773 ontdekte dat je werkelijk op elke slak zout kunt leggen.

 209. ll says:

  snorkel: Vraag me alleen wel serieus af OF er uberhaupt nog wel geklust wordt in NL 😉

  Goede vraag 🙂

  Zijn we ook weer terug naar het begin van dit blog 😉 als je dak maar niet lekt ……….

 210. Voerman says:

  snorkel: Vraag me alleen wel serieus af OF er uberhaupt nog wel geklust wordt in NL

  Minder! Mensen willen alleen nog een spic-span instapgereed huis en dat als het ff kan bijna voor nix!
  Daarom rustig in de hele sector.
  Kopes zijn niet gek en verkopers ook niet.

 211. De Pessimist says:

  ll
  Ik dacht daar ook al een buurtkruidendiertje met breng serves voor ouderen. Taxi voor de oudere doen we er ook maar gelijk bij.

 212. Draaikont says:

  Dr.t:
  Nico de Geit,

  Stikt het hier van de pedofielen, of is het repressieve klimaat hier net iets minder aanwezig?
  Voor alle duidelijkheid ik heb er ook niks mee, maar ik vermoed dat de verdeling van pedofielen internationaal gezien niet zo veel zal verschillen, idem voor homofielen etc.

  Ik ben het hierin eens met jou. Mijn ervaring leert: hoe dikker de deken hoe groter de problemen.

 213. Double D says:

  Het cijfer voor het aantal verkochte woningen zal in mei en juni nog veel dramatischer zijn tov het jaar ervoor. In die maanden werd in 2012 nml nog extra gekocht met het oog op de verwachte stijging van de overdrachtsbelasting.

 214. nhz says:

  Steven: ja maar huizenprijzen dalen.

  dat is geen deflatie maar het langzaam leeglopen van een mega-bubble. Met de waarneming van biflatie (of stagflatie, afhankelijk van de vraag of je de officiële inflatiecijfers gelooft) kan ik instemmen. Maar deflatie? in your dreams …

  De Pessimist: Ik vind trouwen dat hij hele wijze dingen zegt in heldere taal .

  soms, maar dat is dan om jou de indruk te geven dat alles wat hij zegt verstandig is; Krug is een fantast zonder weerga, en veel van de analyses die hij opschrijft in zijn colums of wetenschappelijke artikelen zijn volslagen krankzinnig, voor mensen die nog wat gezond verstand hebben.

  ll: Sommigen schuiven deze crisis op het conto van de Nobelprijswinnaars

  Mensen als PK hebben daarbij zeker een belangrijke rol gespeeld; slippendragers voor de internationale elite die de hele wereldbevolking gijzelt, met behulp van de sprookjes van geen-gezeik-iedereen-rijk-dankzij-gratis-geld Krugman.

 215. lorenzo says:

  ll: En nou moeten we dan ook nog als de wiedeweerga gaan sparen voor volgend jaar, voor alles dat inflatechnisch gerelateerd is met 4.8 inflatie ……
  De WOZ, de abonnementen van telefoon en internet, het transport van gas en licht, de waterschapslasten, de assurantiebelasting, en weet ik veel wat allemaal nog meer ….., gadsie, wat een dombo’s zijn het, we houden nikx meer over, het lijkt wel een oekoenomische depressie …

  3 autos op de oprit , net 2 weken op vakantie naar Bodrum , maandag vol naar de woonboulevards en s’avonds Boer zoekt Vrouw (LET OP , geldt expliciet niet voor lorenzo).
  We zijn een rijk maar vooral gelukkig volkje.

 216. ll says:

  Oeps, en we blijven nog steeds overvalued 33% hoogste ter wereld ? 😉

  Nieuwste cijfers economist.

  Tufkaj ? Je loopt achter 🙂

  http://www.economist.com/news/finance-and-economics/21578043-our-latest-round-up-house-prices-reveals-some-sharp-contrasts-boom-and-gloom

 217. lorenzo says:

  on-topic :
  ..zo rijk zelfs dat we niet eens overwegen om insecten te gaan eten heb ik deze week vernomen ; het zou de komende en gaande kosten van diabetes en nieuwe knietjes en heupjes flink goed doen .

  En het is zo lekker , de insecten bedoel ik . we hebben het te goed , op zich een groot probleem.

 218. Voerman says:

  Voerman: Haha.
  Voerman verspilt geen tijd, energie en verdriet aan het ontwikkelen van een final exit-strategy.

  Die tijd is er ook niet:

  Vanmiddag zwemmen.

  Vanavond schouwburg.

  Zaterdag met hele familie naar de Efteling.
  Zaterdagavond hele familie uit eten op kosten Voerman.

  1e Pinksterdag 15 kilometer hardlopen en namiddag bij vrienden op bezoek.

  2e Pinksterdag motorcrosscompetitie met deelname van alle kleinkinderen op Voermans akkertje. Valt niet meer mee om te winnen.

  Dinsdag motorcrossterrein wer vlak slepen met de tractor en met een paar kleinkinderen crossmotoren weer nakijken en schoonmaken.

  Voerman breekt nog een keer zijn nek als hij zo doorgaat! 🙂
  Nou ja, kan ook geveuren als je nog jong bent.

 219. snorkel says:

  ll,

  Ten opzichte van inkomens: grootste overwaardering (33x) na Frankrijk (34x)
  Ten opzichte van de huren 9x

  Dus de huren zijn dus, ten opzichte van de inkomens 133 / 106 = 125 = 25% overgewaardeerd? Dat is VERREWEG het hoogste uit het hele rijtje!
  Nog maar weer eens: WONEN (zowel huren als kopen) IS TE DUUR IN NL!!!

  En die Duitsers hebben het toch maar weer mooi voor elkaar. Huren is 0% over-/ondergewaardeerd aldaar.

  Voor verdere discussie, speciaal voor de trollen: Ben je er van bewust dat het allemaal verhoudingen tov intranationale gemiddeldes zijn, geen absolute cijfers. Dus dit zegt NIET dat kopen 9x zo duur is als huren, of dat onze huizen 3,3x zo duur zijn als italiaanse. Het zegt alleen iets over de scheefheid van de overwaardering binnen de landsgrenzen. Die scheefheden kun je dan weer met elkar vergelijken

 220. ll says:

  snorkel: Nog maar weer eens: WONEN (zowel huren als kopen) IS TE DUUR IN NL!!

  Economist heeft nog niet eens de laatste huurverhoging er in zitten …… 😉

 221. snorkel says:

  ll: Economist heeft nog niet eens de laatste huurverhoging er in zitten ……

  Goed punt ll! Maak er maar “huren anno 2013 30% ‘duurder’ tov inkomens dan historisch gemiddeld’ van dus…

 222. Ma Ling says:

  lorenzo: 3 autos op de oprit , net 2 weken op vakantie naar Bodrum , maandag vol naar de woonboulevards en s’avonds Boer zoekt Vrouw (LET OP , geldt expliciet niet voor lorenzo).
  We zijn een rijk maar vooral gelukkig volkje.

  Klopt, dit is OOK nederland. Maar doe nou niet alsof NL er in zn totaliteit goed voor staat. Nederland Wereldland had uit jouw gedachtenkokertje kunnen komen.

  Een beetje kritische opstelling ten aanzien van enkele ellendige en neerweerste ontwikkelingen zou je sieren.

 223. lorenzo says:

  Ma Ling: Een beetje kritische opstelling ten aanzien van enkele ellendige en neerweerste ontwikkelingen zou je sieren.

  kijk , het zou apprecieren aan het groepsgevoel , dat wordt gewenst en niet alleen hier.
  Ik kom nog te weinig mensen tegen die zeggen dat we het wel heel goed hebben gehad , te goed .
  We zijn , algemeen bekent niet gegroeid op conjuctuur maar op onze hebzucht met geleend geld . Weten we nog ?
  Daarna kunnen we eventuele misstanden benoemen , in die volgorde.
  Dat jij spreekt over ”ellendige ontwikkelingen ” in Ollanda betekent voor mij dat je nog weinig van de wereld ..gezien hebt . En dat kan zo zijn.
  Het siert een mens als deze wat beter kan relativeren omdat deze de andere kant ziet of gezien heeft .

 224. De Pessimist says:

  Philippulus,

  1,8 miljoen voor erfpacht is nogal .misschien heeft de eigenaar inspiratie opgedaan bij F.es
  http://www.youtube.com/watch?v=4M7XILBltBk

 225. tufkaj says:

  ll:
  Oeps, en we blijven nog steeds overvalued 33% hoogste ter wereld ? ;)

  Nieuwste cijfers economist.

  Tufkaj ? Je loopt achter :-)

  economist.com/news…rasts-boom-and-gloom

  drukdrukdruk! ze gaan nu de ether in 🙂

 226. Dawg says:

  lorenzo: We zijn , algemeen bekent niet gegroeid op conjuctuur maar op onze hebzucht met geleend geld . Weten we nog ?

  Volslagen Nederland is in totaliteit ontstellend vermogend en is dat geworden(hoe zou het ook anders kunnen) door te sparen.

  http://cormol.wordpress.com/2013/04/11/rehn-en-ecb-kunnen-me-nog-meer-vertellen/

  Bekijk grafiek 1 en constateer het zelf. (in plaats van te speculeren over hoe de wereld in elkaar zit en op grond daarvan dan weer het moraliserende vingertje op te steken).

 227. lorenzo says:

  als grafiekjes jouw het wereldbeeld moeten geven begrijp ik jouw leefsitutie ineens. Dank ervoor.

 228. Dawg says:

  lorenzo,

  Bbegrijpelijke reactie. Charlatans hebben het niet zo op met feiten die hun gedroomde wereldbeeld verstoren.

 229. Kamikaze Koper says:

  Frank B.:
  funda.nl/koop/s-gr…65/fotos/?sstab=true

  En nog verkocht ook.. Ongeloofelijk..

  Mooi behang, gemaakt van organisch materiaal.

  Dat wil ik ook! 🙂

 230. lorenzo says:

  Dawg: lorenzo,Bbegrijpelijke reactie. Charlatans hebben het niet zo op met feiten die hun gedroomde wereldbeeld verstoren.

  Als groepsgeraleteerd gedrag zie ik dit , maar is dit ook niet de reden dat je juist in de situatie zit waarin je nu zit ?
  Nog afgezien van het feit dat een wereldbeeld kan onstaan uit grafiekjes ahter een pc. Daar heb ik simpelweg geen antwoord op.

  ps. je kan in het vervolg ook niet op mij antwoorden , was ook niet aan jouw gericht , vandaar mijn opmerking over groepsgedrag en de versterkende werking die daar voor sommigne vanuit gaat , althans moet uitgaan.

 231. snorkel says:

  BAM! Robin Fransman op FTM:

  HOERA! DE HYPOTHEEKRENTEAFTREK WORDT AFGESCHAFT IN 2018 – Robin Fransman legt uit hoe en waarom de HRA gaat sneuvelen en hoe we daar uiteindelijk beter mee af zijn. Inruilen is het sleutelwoord.

  Lees verder op: http://www.ftm.nl/followleader/de-hra-verdwijnt-in-2018.aspx

 232. ll says:

  Ondertussen in een gevangenis in de USA …..

  Arme Madoff van Ponzi miljarden naar $ 40 per maand, en slapeloze nachten, ook dat nog 😉

  http://money.cnn.com/2013/05/16/news/companies/madoff-ponzi-prison/index.html?iid=Lead

 233. maria says:

  snorkel: BAM! Robin Fransman op FTM:HOERA! DE HYPOTHEEKRENTEAFTREK WORDT AFGESCHAFT IN 2018 – Robin Fransman legt uit hoe en waarom de HRA gaat sneuvelen en hoe we daar uiteindelijk beter mee af zijn. Inruilen is het sleutelwoord.Lees verder op: ftm.nl/followleade…rdwijnt-in-2018.aspx

  Jammer, een addertje onder het aflossen:

  “Vermogenrendementsheffing overwaarde eigen huis”

  Niet aflossen dus?

 234. snorkel says:

  maria,

  Ja, dat is een vreemde inderdaad. Bovendien komt dit in feite neer op dubbele belasting, want je betaalt ook al OZB op basis van je WOZ en die is weer gerelateerd aan de (toegekende) waarde van je huis. Je zou ook gewoon de overdrachtsbelasting kunnen afschaffen en belasting heffen over de winst bij verkoop. Lijkt me nog simpeler ook(?)

 235. Bug says:

  maria: Jammer, een addertje onder het aflossen:

  “Vermogenrendementsheffing overwaarde eigen huis”

  Niet aflossen dus?

  In ieder geval niet onder LTWoz 50%. Dit om rente stijging op te vangen. Daarnaast betaal je de heffing links of rechtsom. Of je moet je geld in een oude sok gaan bewaren.

 236. Dawg says:

  lorenzo: Als groepsgeraleteerd gedrag zie ik dit , maar is dit ook niet de reden dat je juist in de situatie zit waarin je nu zit ?
  Nog afgezien van het feit dat een wereldbeeld kan onstaan uit grafiekjes ahter een pc. Daar heb ik simpelweg geen antwoord op.

  ps. je kan in het vervolg ook niet op mij antwoorden , was ook niet aan jouw gericht , vandaar mijn opmerking over groepsgedrag en de versterkende werking die daar voor sommigne vanuit gaat , althans moet uitgaan.

  Doe niet zo moeilijk. Je kletst gewoon uit je nek en dat krijg je van mij te horen.

 237. Bug says:

  snorkel:
  maria,

  Ja, dat is een vreemde inderdaad. Bovendien komt dit in feite neer op dubbele belasting, want je betaalt ook al OZB op basis van je WOZ en die is weer gerelateerd aan de (toegekende) waarde van je huis. Je zou ook gewoon de overdrachtsbelasting kunnen afschaffen en belasting heffen over de winst bij verkoop. Lijkt me nog simpeler ook(?)

  De forfait ging ook op basis van WOZ.
  Je voorstel is fraude gevoelig en een meer onzekere inkomst voor de staat. Gaan ze dus niet doen.

 238. maria says:

  Bug: In ieder geval niet onder LTWoz 50%. Dit om rente stijging op te vangen. Daarnaast betaal je de heffing links of rechtsom. Of je moet je geld in een oude sok gaan bewaren.

  Dan winnen we toch niets, volgens mij dient aflossen en sparen beloond te worden en niet het tot in de eeuwigheid lenen omdat er gedacht (!!!) wordt dat dit voordelig zou zijn.

 239. snorkel says:

  Bug: De forfait ging ook op basis van WOZ.

  Heb ik altijd al een idioot principe gevonden! EWF mag van mij liever vandaag dan morgen weg!

  Bug: Je voorstel is fraude gevoelig en een meer onzekere inkomst voor de staat. Gaan ze dus niet doen.

  Tja, als we zo beginnen. Dan is elke winkel, ondernemer, ZZPer, etc fraudegevoelig. Die kunnen allemaal gewoon fictieve inkomsten opgeven of deels onder tafel betaald worden.

  Die onzekere inkomsten zie ik juist als een pluspunt: Dan is er een stimulans voor de schatkist om een mooie gladde snelweg van de huizenprijzen te maken, in plaats van een bubble-achtbaan 😉

 240. duif says:

  Als je dan na 30 jaar hard werken je huis afbetaald hebt, kun je dan een extra niet aftrekbaar hyptheekje nemen om de vermogens rendements heffing in box 3 te kunnen betalen.

  Mogelijk heeft ook Zijlstra een hoge aflossingsvrije hypotheek en dat zal wel in stand gehouden moeten worden. Ik denk door Voerman. (en mij….)

 241. Renato says:

  Dit land kent 2 probleem-groepen: aan de bovenkant mensen met salarissen die in geen verhouding staan tot hun prestaties (graaiers) en aan de onderkant de uitkeringsgerechtigden (steuntrekkers). Daartussen mensen zoals u en ik die werken en belasting betalen voor deze uitvreters. Welke politieke partij haalt hier eens de bezem door? Dat wordt blanco stemmen, vrees ik. Voerman, kom er maar in;-)

 242. renren says:

  lorenzo: 3 autos op de oprit , net 2 weken op vakantie naar Bodrum , maandag vol naar de woonboulevards en s’avonds Boer zoekt Vrouw (LET OP , geldt expliciet niet voor lorenzo).
  We zijn een rijk maar vooral gelukkig volkje.

  Hoe kom je dan aan je info?
  Observaties ter plekke?

 243. snorkel says:

  duif,

  Moet je ook als je het geld op de bank hebt staan of goudbaren in je kluis hebt liggen. Overigens gaat het om inkomsten uit je kapitaal/assets.

  Overigens zou het afschaffen van rendementsheffingen op spaargeld (en dan ook het eigen huis) ook op mijn stem kunnen rekenen. Maar wel even uitrekenen waar dat geld dan vandaan moet komen natuurlijk 😉

 244. Bug says:

  maria: Dan winnen we toch niets, volgens mij dient aflossen en sparen beloond te worden en niet het tot in de eeuwigheid lenen omdat er gedacht (!!!) wordt dat dit voordelig zou zijn.

  In mijn optiek moet de staat zich niet bezig houden met belonen. De staat dient het algemeen belang te dienen en op de lange termijn te richten.

  Mensen laten zich daarnaast zeer lastig belonen zeker door een overheid. Een structurele beloning wordt al binnen de kortste keren als een recht gezien. Tevens heeft de staat een haat liefde verhouding met spaargeld. Gespaard geld is niet uitgegeven en kunnen dus geen diverse belastingen over ontvangen worden zoals BTW etc.
  Veel lenen moet gestraft worden dat dan weer wel. Bijvoorbeeld als je LTV <80%. Kijk dat stimuleert aflossen en voorkomt excessief lenen.

 245. renren says:

  De Pessimist:
  Philippulus,

  1,8 miljoen voor erfpacht is nogal .misschien heeft de eigenaar inspiratie opgedaan bij F.es
  http://www.youtube.com/watch?v=4M7XILBltBk

  Hier staat nog 72 uur Van Kooten en de Bie van voor Keek op de week:
  http://www.youtube.com/user/curaan/videos?sort=dd&view=u&page=9

 246. snorkel says:

  maria: “Vermogenrendementsheffing overwaarde eigen huis”

  Niet aflossen dus?

  Niet aflossen is wel meer rente betalen heh. En die rente krijg je niet meer gesubsidieerd.

  Rente is 5%, vermogensheffing 1,2%. Elke euro die je aflost levert dus 3,8 cent directe kostenbesparing op. En bovendien op termijn een afgelost huis 😉

 247. Bug says:

  snorkel: Heb ik altijd al een idioot principe gevonden! EWF mag van mij liever vandaag dan morgen weg!

  Tja, als we zo beginnen. Dan is elke winkel, ondernemer, ZZPer, etc fraudegevoelig. Die kunnen allemaal gewoon fictieve inkomsten opgeven of deels onder tafel betaald worden.

  Die onzekere inkomsten zie ik juist als een pluspunt: Dan is er een stimulans voor de schatkist om een mooie gladde snelweg van de huizenprijzen te maken, in plaats van een bubble-achtbaan

  Een dode laat een strakke ECG zien. Geen verkopen geen inkomsten. Dus dan heeft de staat weer een tegenvaller die moet weer gecompenseerd worden.

 248. renren says:

  Frank B.:
  funda.nl/koop/s-gr…65/fotos/?sstab=true

  En nog verkocht ook.. Ongeloofelijk..

  Ach gasfornuis erin en klaar.
  Wat heeft daar gewoond? Huis is van 1991????

 249. nhz says:

  lorenzo: En het is zo lekker , de insecten bedoel ik . we hebben het te goed , op zich een groot probleem.

  de ziekste bevolking ter wereld, als je de WAO/WIA enz. cijfers gelooft; of zou dat komen omdat we ons het kunnen permitteren om levenslang ‘ziek’ te zijn?
  Net zoals we ons kunnen permitteren om het op één of twee na slechtste onderwijs van de EU te hebben …

  Dawg: Volslagen Nederland is in totaliteit ontstellend vermogend en is dat geworden(hoe zou het ook anders kunnen) door te sparen.

  zich maar gerust door het grootste hedgefund ter wereld op te zetten; met als centrale steunpilaar de luchtkastelen in de polder.

  Renato: Daartussen mensen zoals u en ik die werken en belasting betalen voor deze uitvreters.

  probleem daarbij is dat de groep die belasting betalen (die ze zelf verdiend hebben) heel klein aan het worden is, en daar komt dus de volle rekening terecht. Gemakshalve streep ik dan even alle ambtenaren door, want die halen hun inkomen/belastingafdracht volledig uit belastingopbrengsten, dus dat is in het gunstigste geval vestzak-broekzak.

 250. Voerman says:

  Renato: Dat wordt blanco stemmen, vrees ik.

  Elke vorm van stemmen is zinloos geworden.
  Nederland bestaat namelijk niet meer!
  Alles waar “Nederlands” voor staat kan ook afgeschaft worden.

 251. snorkel says:

  Bug,

  Huh? Ga nog eens nadenken over wat je nou eigenlijk zegt… Een realtief constante huizenprijs (in plaats van de prijzenboom/bust van nu) betekent in jouw wereld geen verkopen? Think again Bug. Bij een constante huizenprijs zou ik juist veel sneller geneigd zijn in te stappen. Dan weet ik tenminste waar ik aan toe ben

  Bovendien betekent, bij het eigen huis in box 3, “geen verkopen” juist wél inkomsten. Ben daar niet persee voorstander van zoals ik hierboven al zeg.

 252. nhz says:

  snorkel: Rente is 5%, vermogensheffing 1,2%.

  veel mensen hebben de afgelopen jaren een aflossingsvrije hypo afgesloten van Euribor + 0.5% ofzo (bij ING bijvoorbeeld kon dat). Zolang de rente dankzij de ECB maffia nabij nul zit zullen die niet peinzen over aflossen, het is gratis geld en je zou dom zijn om het zelf te gaan ophoesten. En over huizen gaat echt geen 1.2% belasting geheven worden, dat doen ze alleen over spaargeld dat toch al een negatief rendement heeft. Momenteel is de heffing dacht ik 0.55% met ook nog een enorme belastingvrije voet.

 253. Voerman says:

  maria: Niet aflossen dus?

  Als aflossen niet meer zinvol is is de basis voor het bezitten van een eigen huis (bezitsvorming) totaal verdwenen. Verkoop de tent dan maar, desnoods met verlies of restschuld en ga kraken of iets soortgelijks.

 254. snorkel says:

  nhz,

  Als het huis naar box 3 gaat…

  Maar wat is eigenlijk je punt? Niet aflossen mag helemaal niet meer sinds januari 2013

 255. De Pessimist says:

  snorkel: Rente is 5%, vermogensheffing 1,2%. Elke euro die je aflost levert dus 3,8 cent directe kostenbesparing op. En bovendien op termijn een afgelost huis

  Je moet investeren in stenen ook niet aanmoedigen het is geen renderende zooi dus prima.En kan ozw niet afgeschaft en iets hogere inkomsten tax ?

 256. Double D says:

  Buitenlandse media over de Nederlandse hypotheekschulden berg:

  Reuters : Dutch damned by homeowner debt.

  Der Spiegel: Underwater: The Netherlands Falls Prey to Economic Crisis

  Wall Street Journal: In the Netherlands, a Different Kind of Debt Burden

  Telegraph: Debt-crippled Holland falls victim to EMU blunders as property slump deepens.

  Marketwatch.com: Stodgy Netherlands is nation that’ll blow up euro

  En wij zelf maar zeggen dat er niet veel aan de hand is en dat de bodem bereikt is.

 257. snorkel says:

  De Pessimist,

  Tja, OZB is een soort “belasting op ruimtegebruik”. En geld in het laatje voor de gemeente natuurlijk… Heel NL hangt samen van het rondpompen van geld, en dat is zo duur dat daar weer allemaal toeslagen en subsidies tegenover gezet moeten worden.

  Het mag van mij allemaal wel wat simpeler inderdaad 😉

 258. Bug says:

  snorkel:
  Bug,

  Huh? Ga nog eens nadenken over wat je nou eigenlijk zegt… Een realtief constante huizenprijs (in plaats van de prijzenboom/bust van nu) betekent in jouw wereld geen verkopen? Think again Bug. Bij een constante huizenprijs zou ik juist veel sneller geneigd zijn in te stappen. Dan weet ik tenminste waar ik aan toe ben

  Bovendien betekent, bij het eigen huis in box 3, “geen verkopen” juist wél inkomsten. Ben daar niet persee voorstander van zoals ik hierboven al zeg.

  Jij gaat er vanuit dat er al sprake is van marktstabilisatie. Ik nog niet en dat zal in mijn belevingswereld nog wel wat jaartjes duren ook.
  Dat is het verschil.

  Over een jaartje of wat zullen de banken hun rentes wel weer gaan verhogen of niet soms. Dat geeft ook zo’n lekkere boost aan de markt.

 259. Maria says:

  snorkel: Niet aflossen is wel meer rente betalen heh. En die rente krijg je niet meer gesubsidieerd.

  Rente is 5%, vermogensheffing 1,2%. Elke euro die je aflost levert dus 3,8 cent directe kostenbesparing op. En bovendien op termijn een afgelost huis

  Er zijn mensen die Euribor gerelateerde rente betalen!

 260. Maria says:

  Double D: En wij zelf maar zeggen dat er niet veel aan de hand is en dat de bodem bereikt is.

  Wij niet, onze media wel!

 261. snorkel says:

  Maria,

  Tja, die hebben dan geluk heh. Vraag me af of banken dat blijven doen trouwens…

  Maar aflossen is verplicht sinds kort, weet je nog? Dus “niet-aflossen” verdwijnt vanzelf 😉

  Bug: Jij gaat er vanuit dat er al sprake is van marktstabilisatie.

  Nee, ik zie, onder bepaalde omstandigheden, dat een stabielere markt ook voordelen voor de schatkist kan hebben. En als de overheid dientengevolge stabiliteit op de woningmarkt zal nastreven dan is dat weer goed voor de woonconsument (zie Duitsland)

 262. Voerman says:

  Maria: Er zijn mensen die Euribor gerelateerde rente betalen!

  Niet aflossen is hoe dan ook snoepen van je huis.
  Vroeg of laat zul je toch een keer af moeten lossen.

 263. snorkel says:

  Voerman: Niet aflossen is hoe dan ook snoepen van je huis.

  En het risico lopen dat je er elk moment uitgezet kan worden door de bank… Dan heb je als huurder nog meer bescherming!

  Het lijkt me toch lekkerder slapen in een afgelost huis 😉

 264. maria says:

  snorkel: Het lijkt me toch lekkerder slapen in een afgelost huis

  Helemaal waar!

 265. Voerman says:

  snorkel: Het lijkt me toch lekkerder slapen in een afgelost huis

  Eens.
  Sterker nog, als je huis afgelost is denk je over dat soort dingen niet meer na.
  Je wordt er jaarlijks even aan herinnerd door je aanslag OZB, maar da’s betrekkelijk goedkoop en snel vergeten en daarna ga je rustig door met voor nop wonen. Hoe minder mensen een huis kopen, des te beter voor huiseigenaren. Dan zal de overheid geen extra listen verzinnen om eigenwoningbezit te ontmoedigen.

 266. Voerman says:

  Grappig, door deelname aan dit forum ga je hoe dan ook, gehuurd of gekocht, steeds meer bewust een woonstrategie ontwikkelen.
  Ieder zijn argumenten, maar er is steeds meer over nagedacht.

  Als iedereen dat deed en ook voor andere belangrijke zaken in het leven verantwoorde keuzes maken zou, dan zou er bijna geen armoede hoeven te bestaan.

 267. snorkel says:

  Voerman: Grappig, door deelname aan dit forum ga je hoe dan ook, gehuurd of gekocht, steeds meer bewust een woonstrategie ontwikkelen.
  Ieder zijn argumenten, maar er is steeds meer over nagedacht.

  En je ergeren aan anderen die dit nagelaten hebben en nu hun kosten af willen wentelen! 😉 hahahahaha!

 268. Vinex says:

  Heel apart dat Halbe met zijn nieuwe uitspraak over de hypotheekrenteaftrek in zijn eigen vlees wil gaan snijden.

  Lees op deze site het verhaal over de verkoop en de nieuwste aankoop van Halbe Zijlstra.: http://www.bekendeburen.nl/ook-vvd-leider-halbe-zijstra-moet-buigen-voor-moeilijke-woningmarkt/

  Leuke site trouwens die zich de ‘Sterrenhuisdeskundige’ noemt, een beetje gossip-achtig. Speculeren in vastgoed is nog steeds populair in de wereld van ‘Sterren’. Er is in het verleden dus veel en duur gekocht door de zogenaamde BN-ers, maar de verkoop van het aangeschafte blijkt ook voor hen wat te mislukken zo te lezen……….

 269. snorkel says:

  Vinex,

  Heb ooit een Bekende Nederlandse actrice horen vertellen dat ze bij een aanbieder binnenliep en ZONDER ENIGE REKENWERK een hypotheek van meer dan een miljoen kreeg aangeboden. De ‘adviseur’ nam blijkbaar aan dat ze dat zo uit haar mouw kon schudden. Klopte helemaal niks van natuurlijk, als acteur/actrice (maar ook bijv een presentator/-trice) heb je mogelijk ook hele perioden dat je geen of nauwelijks inkomen hebt.

 270. Voerman says:

  snorkel: En je ergeren aan anderen die dit nagelaten hebben en nu hun kosten af willen wentelen! hahahahaha!

  Kun je beter niet doen, want jij kunt er toch niets aan veranderen. Wat je wel in de hand hebt, is je eigen situatie. Laat de rest gevoeglijk op de pot gaan zitten.

  Heb overigens vele malen liever, dat ik wat belasting moet betalen voor een scheeflener of scheefhuurder dan voor het leger asielzoekers en hun “hulpverleners”, Bulgaarse uitkeringsfraudeurs of corrupt ontwikkelingsbeleid etc.

 271. Johanna says:

  Tsjaa..: De economische crisis: werkelijke oorzaken en echte oplossingen

  Een uitleg en overzicht van de crisis en de oplossingen m.b.t. de Oostenrijkse School

  — Oude theorie biedt oplossing voor alle economische problemen! —

  Nu in deze onzekere tijden oude beproefde inzichten als astrologie, creationisme en wichelroedelopen een ware renaissance beleven, zien we gelukkig ook een opleving van een economische theorie, die in de jaren 30 de crises zo succesvol begeleidde en die evenzeer een bijzondere relatie met de realiteit heeft.

  En die, hoewel in academia weinig geliefd,toch de charme heeft niet alleen de sentimenten van de borreltafel te kunnen bedienen, maar tevens een oplossing lijkt te bieden voor alle problemen van het huidige kredietinferno.

  Kijk, zo zeggen aanhangers van deze leer, de gangbare theorieën hebben de kredietcrises niet aan zien komen, terwijl wij van de 4 à 5 naoorlogse westerse crises er tenminste 50 hebben voorspeld. Ook voor de huidige crises hebben wij de perfecte oplossing: men had het gewoon niet zover moeten laten komen!

  Ons bevalt vooral de gedurfde methodologie van deze leer, die haar onbereikbaar maakt voor alle vormen van kritiek.
  Een van de theoretici, zekere von Mises stelt dan ook dat om relevant en succesvol te zijn alle empirische inhoud uit een theorie verwijderd dient te zijn.(1)

  Aldus eliminerend biedt ons M. de sublieme intellectuele verworvenheid, onbereikbaar voor mindere geesten, van een hypothetische wereld, die toch weer realiteit is, en de kunst daarin schijnbaar consistent te argumenteren.

  ‘Austrian economics’ is the name of the game, waarin M z’n theorie opbouwt op een uitgekiende set van ‘evidente’ axioma’s, waarover M pretendeert introspectief de beschikking te hebben.
  Aangezien de atheist M ze waarschijnlijk niet per goddelijke openbaring verwierf, blijft een intrigerend, romantisch waas over de precieze keuze van deze axioma’s hangen. Mogelijk waren ze bij de geboorte al in de kiem bij hem aanwezig en zijn ze met de kleine Mises meegegroeid alvorens tot volle wasdom te komen.

  Een bijzondere techniek van inleven, door M als ‘verstehen’ omschreven, maakt het dan mogelijk om zonder verwarrende excursies in cognitieve psychologie etc. het menselijk handelen te doorgronden.

  Een revelatie is ook dat men, aldus M, de dynamiek van een economisch systeem het beste kan bestuderen door juist naar de statische eigenschappen ervan te kijken. (2)
  Dit is eigenlijk onmiddellijk inzichtelijk, immers wij allen beoordelen de rijeigenschappen van onze auto toch ook door in een stilstaande wagen eens wat aan het stuur te draaien, een raampje te openen en wat met de handrem te spelen.

  Waar voortschrijdende wetenschappelijke programma’s doorgaans een toenemende conceptuele differentiatie bieden, eventueel uitmondend in rijkere klassificatiesystemen, hoeveel eenvoudiger wordt het leven op de omgekeerde weg waarop M ons voorgaat en waar de grootmeester van de tautologie ons laat zien dat men door handige herdefiniëring van explanans en explanandum iedere redenering kloppend kan krijgen.(3)

  M’s curieuze exercities met waarschijnlijkheids-theoretische begrippen (met weinig begrip ervan overgenomen van broer Richard) maken hem voor ons enkel sympathieker en laten zien hoe waar zijn dictum is, dat echt begrip slechts aan weinigen is voorbehouden.(4)

  Zeer elegant eveneens is het vermijden van mathematische technieken, vooral daar waar het gaat om kwantitatieve beschouwingen. Geen maximaliseren van concave functies op convexe subsets, neen een austrian laat zich niets wijsmaken, die heeft vastgesteld dat menselijk gedrag nu eenmaal niet in wiskundige schema’s is te vangen en kijkt daarom goedkeurend toe hoe M met vastberaden, praxeologische precisie pagina’s lang voortploetert om dynamische ontwikkelingen rondom een evenwichtstoestand te beschrijven. Een waarachtige tour de force, vooral als men bedenkt dat dit karweitje met enkele regeltjes wiskunde ook geklaard zou zijn.

  Allemachtig, zult u nu misschien zeggen, honderden pagina’s lang aan het ‘verstehen’ om uiteindelijk tot de conclusie te komen, dat als men marktresultaten wil, men dat het beste aan de markt kan overlaten, je moet zoiets toch maar kunnen, die Mises, dat was me d’r eentje.

  Zeker, maar er is meer, een ander prominent lid van het gilde slaagde er zelfs in om delen van de economische theorie te triangulariseren, de resulterende leuke plaatjes ‘Hayek’s triangels’, zegden vaak meer dan Mises’ duizenden woorden en waren mede aanleiding tot een schisma in de beweging, zodat de aspirant austrian z’n leven nu kan verrijken met tenminste twee concurrerende stromingen.

  Maar de bruikbare pointe van dit alles in deze tijden van werkloosheid is toch wel M’s advies aan werklozen: werkloosheid is altijd vrijwillig en het enige dat een werkloze hoeft te doen is simpelweg elke baan tegen elk loon accepteren.
  M wijst hier graag naar de gouden tijd van het zuivere liberalisme (zo voor de jaren 1875), toen de markt tenminste nog echt haar werk kon doen en armoedige, ondervoede kinderen in volledige vrijheid hun wagentjes door donkere mijngangen mochten duwen.

  Mocht dit ook onvoldoende zijn dan biedt de theorie ons een even drastische als doeltreffende oplossing:
  totale economische hel, waarna wij, in de wetenschap dat straf en lijden de voorwaarden zijn voor een betere economische wereld, post-apolyptisch gelouterd en blijmoedig naar onze goudstaafjes kijkend, een nieuwe economische orde kunnen ingaan, een ‘naturliche Ordnung’, waarin enkel ‘das Befehlsmechanismus des Marktes’ er voor zorgt dat maligne machtsstructuren non-existent, want zelf-eliminerend zijn, ieder altijd loon naar werken krijgt, werkloosheid altijd vrijwillig is, schadelijke externaliteiten en ecologische problemen niet voorkomen of enkel gezien moeten worden als technologische uitdaging etc.etc.

  Ach, welbeschouwd, hoe eenvoudig kan het leven zijn…….

 272. De Pessimist says:

  Vinex,

  Als hij zijn flat-tax er doorkrijgt en na de van het kabinet ergens zijn vriendendienst bonus mag gaat cashen a 1 miljoen per jaar is hij spekkoper lijkt mij 🙂

 273. Voerman says:

  Ja hoor; gaan we weer!
  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3442885/2013/05/17/Agent-op-straat-te-oud-om-werk-goed-te-doen.dhtml

  Voerman schaamt zichzelf plaatsvervangend voor de politiemensen in dit landschap!
  Voornamelijk politietaken die digitaal uitgevoerd kunnen worden en geld opleveren worden nog verricht.
  Voor de rest hebben we de ME.
  Voerman was laatst getuige van in situatie in een zwembad waar twee plaagjongetjes achter het touw kwamen met een rubbervlot.
  Er draafden 5 agenten op om de crimineeltjes de wacht aan te zeggen. Niks bekeurd en na aftaaien van de heren van Hermandad ging het spel rustig door. Nadat Voerman het vlot onopvallend lek geprikt had was de lol over.

  Voerman is een asociale genieperd! 🙂

 274. Vinex says:

  snorkel,

  Tsss, echt van de zotte en gebaseerd op de aanname van een makelaar dat alle BN-ers blijkbaar ‘rijk’ zijn. Not dus. Het hebben van werk is juist een grote onzekerheid van het vak ‘artiest’. Vandaar dat een Wilbert Gieske bijv. maar een Bed en Breakfast erbij gaat beginnen om zijn hoge hypotheeklasten op zijn Amsterdamse pand te kunnen betalen. Overigens hebben ‘artiesten’ wel recht op een hogere WW-uitkering wanneer ze in een periode weinig tot geen werk hebben.

  Het is in deze categorie van mensen blijkbaar normaal om op basis van hoge hypotheken, en daarbij ook volop gebruik te kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek, allerlei dure panden aan te schaffen als appeltje voor de dorst. Hierbij gaat het om echt rijke mensen; zoals model Doutzen Kroes, ex-voetballer Frank Rijkaard, Ruud Gullit of een self made man als Reinoud Oerlemans, media personen zoals Derk Sauer of een Erik de vlieger. Ik noem maar ff wat. Deze groep rijke mensen bezit hierdoor diverse vastgoed en wil hiermee alleen maar cashen. Dit is wat mij betreft ook geheel uit de klauwen gelopen. Waarom kunnen deze miljonairs volop gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek, op alles wat ze aanschaffen puur voor eigen gewin?. Wat mij betreft alleen maar hebzucht. Maar ja zo werkt het nu eenmaal hier in dit land; als het kan, maak er (mis)gebruik van.

 275. SchuurHuurder says:

  Vinex,

  Deze vermogende mogen alleen HRA claimen op hun hoofdwoning (en eventueel te koop staande tweede woning). Verder vastgoed valt ook voor deze mensen gewoon in box 3.

  Erg jammer dat weer het plan van de eigen woning naar box 3 wordt geopperd door Halbe, om de volgende redenen:

  – Het zorgt feitelijk voor een aangepaste vorm van HRA, namelijk 1,2% betalen op je afgeloste deel. Sterker nog: de prikkel zal alleen maar sterker worden, aangezien HRA een teruggaaf is en VRH een te betalen bedrag. Wie heeft er zin om geld over te maken naar de bank om het recht te verwerven meer belasting te betalen? (Voor snorkel: als huis naar box 3 gaat vervalt natuurlijk ook de aflossingsplicht)

  – De eigen woning is natuurlijk voornamelijk een gebruiksmiddel en geen beleggingsobject en hoort derhalve helemaal niet binnen box 3. Zelfs dure kunstobjecten worden niet als belegging gezien als ze opgehangen worden als gebruiksobject (in tegenstelling tot in een kluis gelegd).

  – Het is het onredelijk te verwachten dat er een rendement van 4% behaald kan worden op de eigen woning, behalve als er met fictieve huur gerekend gaat worden. Om van die huur af te zijn hebben mensen juist een eigen woning gekocht. Verder mogen woningbezitters in hun handjes knijpen als (in een niet bubbletijdperk) de waardestijging van hun woning niet lager is dan het onderhoud en OZB.

  Forfaitair heffen over aantoonbaar niet bestaand rendement terwijl de eigen woning helemaal niet onder de box 3 criteria valt en daarmee ook nog eens de perverse prikkel van de HRA in stand houden is gewoon een slecht idee.

 276. Stoelgang says:

  Frank B.:
  funda.nl/koop/s-gr…65/fotos/?sstab=true

  En nog verkocht ook.. Ongeloofelijk..

  Het object is dan ook gekwalificeerd als bijzonder fraai

  /baksteengekkiesmodus uit *

 277. Stoelgang says:

  ll: Gek hé ?Het vriest nu op dit ogenblik in Spanje en het sneeuwt daar ook.

  http://www.meteo24.info/europa-actueel.php

  Tip, lees dit boek

  bol.com/nl/p/de-me…at/9200000002212341/

  Ook veel recordstanden in het weer de laatste periode. Vreemd. Ik hoop niet dat je gelijk krijgt voor wat betreft die mini-ijstijd. Brrrr. En het klimaat in NL is – zeker voor wat betreft de baksteengekkies – al zo lang en zo diep onder nul en het wordt om het zomte zeggen ‘nog wat frisser’ 😀

 278. Stoelgang says:

  Renato:
  Dit land kent 2 probleem-groepen: aan de bovenkant mensen met salarissen die in geen verhouding staan tot hun prestaties (graaiers) en aan de onderkant de uitkeringsgerechtigden (steuntrekkers). Daartussen mensen zoals u en ik die werken en belasting betalen voor deze uitvreters. Welke politieke partij haalt hier eens de bezem door? Dat wordt blanco stemmen, vrees ik. Voerman, kom er maar in;-)

  Dus eigenlijk drie probleemgroepen die ook nog eens problemen met elkaar hebben of krijgen…

 279. asd says:

  Hè,hè, zou niet alleen Stef Blok goed bezig zijn met zijn NL-huizenmarktbeleid, maar zelfs de hele Haagse regering met hun macrobeleid nu ze de EU-plannetjes van Hollande hebben afgeschoten?

  Zouden ze het dan toch leren, of is het gewoon, dat met Hollande het water NL nog meer tot de lippen komt te staan?

  Dat zou bijvoorbeeld niet goed voor de NL-huizenmarkt zijn. Perikelen die toch al schier onoplosbaar blijken te zijn?

  Ik vrees, dat “Den Haag” gewoon meedeint op de dagelijkse golfbeweging van het “binnen- en buitengebeuren”.

  Het CBS en het CPB zijn blijkbaar roependen in de woestijn. Die moeten weten, dat inmiddels de balans van het Eurosysteem een steeds groter risico laat zien.

  Dat risico – een saldering van de balansen van de ECB en de CB’s binnen het Eurosysteem- blijkt niet alleen uit de enorm toegenomen omvang maar ook uit de samenstelling.

  Desondanks is Draghi nog steeds niet in staat gebleken de reële economie van de Eurolanden te stimuleren en is het gebleven bij het overeind houden van Zuideuropese landen en banken, zonder dat de economie een stap verder is gekomen.

  Een trieste ontwikkeling nu Hollande vervolgens aandringt op een gezamenlijke Europese aanpak zonder eerst hervormingen in eigen land door te voeren. Zou hij dat doen, dan is de kans groot op een herhaling van 1789!

  Nee dus, dat doet ie niet, zodat de sterkere landen dan maar de kar moeten blijven trekken, t.b.v. Zuid-Europa (nclusief Fr.) èn de EU met een begrotingsdeficit van 13 miljard (p.j. gemiddeld).

  NL zal zich met D. en Fin. nog een tijdje wezenloos moeten bezuinigen als dit soort politieke spelletjes van o.a. Hollande en Draghi zo door blijft gaan.

  De NL-huizenmarktproblematiek is op zich al een verloren zaak. Hollande en Draghi kunnen de situatie alleen nog maar verslechteren, tenzij het licht doorbreekt in Den Haag en zij er een stokje voor steken.

  Kunnen we wat dat betreft wat meer vertrouwen hebben in onze regering, nu Rutte c.s. niets zien in de plannen van Hollande, hopelijk ook eens in die van Draghi en de EU überhaupt?

  Ik vrees, dat ze voorlopig ad hoc blijven reageren op ontwikkelingen en dat we er geen stap mee verder komen.

  Geen goed perspectief voor de NL-huizenmarkt ondanks de “inspanningen” van Blok. Kan hij gerust achterwege laten!

 280. Dawg says:

  Leuk interactief speeltje van the economist ovrer huizenprijzen:

  http://www.economist.com/blogs/dailychart/2011/11/global-house-prices

  Internationaal vergelijken van huizenprijzen(nominnaal, reel, ten opzichte van inkomen) met basisjaar naar keuze.

 281. Dawg says:

  asd,

  Als de bankenunie er komt krijgt Hollande alsnog z’n zin. Dat wordt de inkomensverdeelcentrale van de EMU.

 282. TP says:

  Om 19.30 uur bij het RTL4 nieuws de gevolgen van de van de nieuwe voorwaarden van de NHG hypotheek.

 283. nhz says:

  snorkel: Als het huis naar box 3 gaat…

  dan gebeurt dat vast met een belastingvrije voet van 250K ofzo, of ze slaan je alleen aan voor het afbetaalde deel (nadat eerst natuurlijk iedereen is aangespoord maximaal af te lossen).

  snorkel: Maar wat is eigenlijk je punt? Niet aflossen mag helemaal niet meer sinds januari 2013

  dat mag wél, de keus is dan tussen 1-1.5% hypotheekrente aflossingsvrij (zonder HRA) of 4-5% spaarhypotheek met HRA. Ik denk dat een hoop mensen met geld achter de hand nog rustig even die aflossingsvrije hypo aanhouden.

  Double D: En wij zelf maar zeggen dat er niet veel aan de hand is en dat de bodem bereikt is.

  bedenk wel dat deze bladen over het algemeen een goede contra-indicator zijn. Er stond net ook weer een Bull op de cover van de WallStreetJournal …

  Bug: Jij gaat er vanuit dat er al sprake is van marktstabilisatie. Ik nog niet en dat zal in mijn belevingswereld nog wel wat jaartjes duren ook.

  er moet eerst weer een vrije markt ontstaan, en daarna mag die markt gaan stabiliseren. Nog vele jaren te gaan, want 99% van de economie wordt nu gestuurd door centrale banken en politici. Voor een vrije markteconomie moet je tegenwoordig in de (voormalig) communistische landen zijn, en voor communisme (voor het volk) in het ‘vrije, kapitalistische’ Westen.

  snorkel: Tja, die hebben dan geluk heh. Vraag me af of banken dat blijven doen trouwens…

  natuurlijk blijven de banken dat doen, de enige vraag is hoe lang de ECB de rente op 0-0.5% houdt. HyperMario denkt hardop na over negatieve rente, nog even en je krijgt geld toe als je een aflossingsvrije hypotheek hebt 😎

  snorkel: Maar aflossen is verplicht sinds kort, weet je nog?

  dat is alleen verplicht als je HRA wilt claimen. Ben trouwens benieuwd of ze dat beter controleren dan aanvraag van toeslagen door Bulgaren …

  Voerman: aanslag OZB, maar da’s betrekkelijk goedkoop

  geniet er van zolang het duurt; in andere landen is de OZB soms wel 10-20x duurder, gaat hier ook komen als het gratis geld van de grondverkopen opraakt.

  Vinex: Lees op deze site het verhaal over de verkoop en de nieuwste aankoop van Halbe Zijlstra.: bekendeburen.nl/oo…eilijke-woningmarkt/

  Tja, dan kun je er op rekenen dat het praatje van Halbe alleen voor de bühne is, of dat ze HRA alleen gaan afschaffen voor nieuwe gevallen.

  Vinex: Overigens hebben ‘artiesten’ wel recht op een hogere WW-uitkering wanneer ze in een periode weinig tot geen werk hebben.

  als ik het goed heb is dat net afgeschaft, of is afschaffing in voorbereiding; met m.i. goede argumenten overigens. Want heel veel Nederlanders lopen nu risico niet makkelijker meer nieuw werk te vinden.

  Vinex: Het is in deze categorie van mensen blijkbaar normaal om op basis van hoge hypotheken, en daarbij ook volop gebruik te kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek, allerlei dure panden aan te schaffen als appeltje voor de dorst.

  dat waag ik te betwijfelen, want die mensen hebben vast geen inkomen op basis waarvan een huis met HRA interessant is. Als je tonnen of zelfs miljoenen per jaar verdient dan is vastgoed gewoon een manier om je kapitaal veilig te stellen. Huizen boven pakweg een miljoen worden doorgaans gekocht via een BV, vennootschap oid en dus niet voor de HRA.

  asd: Het CBS en het CPB zijn blijkbaar roependen in de woestijn. Die moeten weten, dat inmiddels de balans van het Eurosysteem een steeds groter risico laat zien.

  Hmm, ik denk eerder dat ze daar hun eigen zwaar gemanipuleerde cijfertjes geloven, waarin het prima gaat …

  asd: Een trieste ontwikkeling nu Hollande vervolgens aandringt op een gezamenlijke Europese aanpak zonder eerst hervormingen in eigen land door te voeren.

  logisch, Frankrijk heeft hard geld nodig en dan is er niets beters te bedenken dan dat iedereen samen de rekening betaalt 😉 Maar hervormen enzo, dat doet ieder voor ze eige (dus niet, in het geval van Hollande en de meeste van zijn collega’s).

  Dawg: Als de bankenunie er komt krijgt Hollande alsnog z’n zin. Dat wordt de inkomensverdeelcentrale van de EMU.

  in ieder geval komt die unie niet op korte termijn, want dan verliest Merkel de verkiezingen …

 284. nhz says:

  TP: Om 19.30 uur bij het RTL4 nieuws de gevolgen van de van de nieuwe voorwaarden van de NHG hypotheek.

  interessant, het gepresenteerde zielige geval klinkt voor mij naar pure oplichterij. Ik denk dat de makelaars die leven van het verkopen van huizen met zwaar verlies (goedkoop naar een vriendje en NHG krijgt de rekening) een nieuw ‘verdienmodel’ moeten bedenken. Beter laat dan nooit zullen we maar denken, de fraude loopt al jaren uit de hand. ‘Er werd wel eens misbruik van gemaakt, LOL!

 285. TP says:

  nhz,

  Ik ben ook benieuwd hoe banken hier mee om zullen gaan.

 286. TP says:

  SNS veilt woningen van vastgoedhandelaar Lips/

  De vastgoedtak van SNS Reaal organiseert een executieveiling van zo’n duizend woningen van de Lips Capital Group, het bedrijf van de Brabantse vastgoedhandelaar en projectontwikkelaar Roger Lips.

  http://www.refdag.nl/nieuws/anp/economie/sns_veilt_woningen_van_vastgoedhandelaar_lips_1_739324?localLinksEnabled=false

 287. Peter says:

  Klopt wel zo ongeveer die 33%, zitten we inclusief inflatie over een jaar of 4 weer op het lange termijn gemiddelde,http://tinypic.com/view.php?pic=2v8quef&s=6 met torenhoge werkloosheid en midden in een langdurige depressie….en dan zit meneer Peggold en z’n vrinden in hun villa’s ver van hier en denkt iedereen “hadden we in de jaren ’70 in godsnaam maar lekker veilig achter die dijken blijven zitten”…

 288. Juan de Meeleezer says:

  ll: Oeps, en we blijven nog steeds overvalued 33% hoogste ter wereld ? 😉

  Nieuwste cijfers economist.

  Inderdaad.
  Huis kopen in 2013: GÉÉN SLIMME ZET

  De betaalbaarheid van de woonlasten is flink toegenomen
  http://www.nvm.nl/~/media/NVMWebsite/Downloads/Wonen/Betaalbaarheid%20van%20de%20woonlasten%202013-012.ashx
  Flink, ach met een paar procent.
  Echter met een 33% daling in het verschiet is kopen nog steeds een KamikazeKeuze.

  Oh wat zijn de makelleugenaars stil … 🙂

 289. Juan de Meeleezer says:

  TP: De vastgoedtak van SNS Reaal organiseert een executieveiling van zo’n duizend woningen van de Lips Capital Group, het bedrijf van de Brabantse vastgoedhandelaar en projectontwikkelaar Roger Lips.

  Inderdaad, wie interesse heeft in véél vaak verhuurde huizen:

  Voorbeeld:
  http://www.veilingnotaris.nl/veilingen/19779/spuistraat_8_10_14_18_24_29_54_56_58_63_65_69_en_71_e

  Dan krijgt de heer Mr Vic van Heeswijk alsnog ín één klap gelijk

  Notaris Vic van Heeswijk: begin jaren ’80 veilden we 6000 à 7000 hypotheekveilingen op 2 miljoen koophuizen. Nu 2000 per jaar, als je dat projecteert verwacht je 13.000 – 14.000 hypotheekveilingen per jaar.
  Bron: Één Vandaag 24-10-2011

 290. Juan de Meeleezer says:

  Grote vrind Hermanes
  zal met grote zekerheid
  -en al rechts inhalend-
  graag naast bloggers alhier
  ook de heer Roger Lips
  anti-depressiva voorschrijven (?)

 291. De Pessimist says:

  http://www.nu.nl/economie/3512356/gevolgen-crisis-komen-steeds-dichter-bij-huis.html
  Hier moet je dan wat mee als roeptoeter in den Haag
  Veel sx6:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*