Piet Moerland (Rabobank): geef starters een hogere hypotheek

Dwing huurders een huis te kopen en geef starters een hogere hypotheek. Dat zei topman Piet Moerland van Rabobank zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

zie ook:  Hoe kwestbaar zijn banken voor dalende huizenprijzen?

Elly Blanksma - van den Heuvel

Wijlen Bert Heemskerk, zoek de verschillen..

Share Button
Tagged with: ,
46 comments on “Piet Moerland (Rabobank): geef starters een hogere hypotheek
 1. Kullervo says:

  U mag van mij best hogere hypotheken aan starters geven, mits u maar zelf opdraait voor de eventuale brokken. Ben benieuwd wat de banken durven uit te lenen als er geen garanties zouden zijn als NHG.

 2. Dow Jones says:

  Hahaha, ik heb dit fragment vanmiddag al gezien. Ik zag dat hoofd en ik wist meteen wat deze snuiter ging vertellen, heel gek…

 3. Zilverprijs says:

  Sommige mensen zijn echt helemaal de weg kwijt geraakt.
  Vroeger werden die minister, nu dus topman bij een bank.
  Tijd om mijn obligaties te gaan lossen die door de Rabo gebackt zijn.

 4. MikeStrike says:

  Wat verwacht je anders van een bankier, lekker op garantie van anderen leuke (private) winsten kunnen opstrijken, als het misgaat kan, voor een groot deel, een ander voor de kosten opdraaien.

  En dat hele idee van starters helpen, hij bedoeld te zeggen hoe kunnen wij onszelf helpen. Starters help je niet door ze op te zadelen met nog meer schuld.

 5. Anders says:

  ‘Scheefwonen: U weet wat dat betekent?’

  Zijn dat niet de mensen die in de gouden beleggingshypotheken, de u-huis-kan-alleen-maar-meer-waard-worden-makelaars verhalen, en stem-op-ons-want-dan-pakken-we-je-niet-via-de-hypotheekrente-aftrek goocheltruc geloven en nu geen kant meer op kunnen?

 6. Dirk says:

  De schuldslaven handel moest koste wat kost doorgaan. Hoe meer schuldslaven, hoe meer volk er politiek aan de kant van de banken gaat zitten. De ontkenning van de bubble gaat gewoon door, Japanse toestanden.

 7. nhz says:

  dit is gewoon een brutaal verzoek om meer geld voor Rabobank, en meer risico voor de belastingbetaler.

 8. R-KNOW says:

  logische uitspraak van een tweedehands autoverkoper…

 9. Robald says:

  Starters moeten geholpen worden. Yeah right. Weer naar 7x het brutojaarsalaris zeker. En als de huizenprijs zich daar weer naar gaat richten? 10x? 12x? En hoeveel starters zijn er eigenlijk? Waren dat er in 1990 gewoon niet wat meer?

  Kijk, bankmensen leven in een wereld waar oplopende schulden de regel zijn en lopen nu tegen een fenomeen aan dat gewone consumenten een maximumgrens aan schulden hebben. Snappen ze niet, vinden ze niet fijn en willen ze niet.
  Kijk naar Griekenland. Kan zijn schulden niet meer terugbetalen maar wordt ‘gered’ door nog meer schulden. Zo zouden banken het graag ook zien met u en ik. Het risico ligt namelijk niet bij hen maar bij de overheid.

 10. Fons says:

  Dat starters geen huis kunnen kopen ligt volgens de Rabobank aan de volgens hen te strakke hypotheekregels. Dit is echter niet het probleem. De huizenprijzen gewoon nog te hoog. In een vrije woningmarkt (zonder allerlei overheidsbemoeienis) zouden de prijzen sneller dalen en zouden starters vanzelf weer kunnen instappen zonder allerlei “maatwerk” van de Rabobank.

 11. janh says:

  Deze mijnheer is hoofd van dezelfde bank die bij andere gelegenheden propageert dat de huizenbezitter moet aflossen en verlies nemen. Dit gebeurde enkele maanden geleden in de regio waar ik woon.
  Klinklare onzin, de strop om de nek van starters binden….Ga zo door Rabobank, het volk weet hopelijk beter!!!!!!!!!!

 12. Hans- says:

  Rabobank.be lokt(e) Belgische spaarders met NL overheidsgaranties

  In een poging Belgische spaarders aan te trekken, lokte de Rabobank de Belgische spaarders met reclame boodschappen dat de Nederlandse overheid voor hen garant staat.

  De Rabobank heeft toegegeven dat het Nederlands depositogarantiestelsel niet voor reclamedoeleinden mocht worden gebruikt. De tekst waar de Rabobank in België mee adverteerde luidde;

  “Rabobank.be valt onder de Nederlandse wetgeving. Het zijn dus de banksector en de
  Nederlandse overheid die uw kapitaal garanderen. Uitstekende garanties kortom.”

  Inmiddels heeft de Rabobank de tekst aangepast. PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk was eveneens niet te spreken over de reclame, en stelde onderstaande Kamervragen aan minister Jan Kees de Jager van Financiën.

 13. peetar says:

  Rabobank is ook de bank die voor het slopen van woningen in de leegloop gebieden van Nederland pleite. Om zo de prijzen in stand te kunnen houden.

  Haal zoveel mogelijk geld bij die banken weg en steek het in fysieke middelen, op de bank krijg je box 3 en de inflatie om je oren. Hoe minder geld ze te beheren hebben, hoe minder schulden ze kunnen uitgeven.

 14. xenobinol says:

  Typisch bankstergedrag… ik zou hem graag ‘een zetje’ in de goeie richting willen geven… de afgrond in 🙂

 15. Dawg says:

  Dat er klaarblijkelijk alleen nog maar verhuist kan worden bij een constante aanvoer van starters zou zo’n bankjongen toch ook wel een eens tot het inzicht kunnen brengen dat de woningmarkt een Ponzi-schema is geworden?

 16. snorkel says:

  er komt maar één woord bij mij op als ik dit hoor: wanhoop

 17. snorkel says:

  overigens, een goede interviewer had even naar de naam van die zogenaamde medewerker, tussen de 25 en 30, gevraagd… dan had Piet toch echt snel iets moeten verzinnen 😉

 18. renren says:

  Geef starters een renteloze hypotheek!

 19. Hugo says:

  Die Rabo toch, waarom de huizenmarkt niet eens de pijngrens laten voelen ala waar ze voor pleiten bij de Grieken.

  ‘De (Rabobank) bestuurder pleitte enerzijds voor het disciplineren van de Grieken. “Ze moeten de pijngrens voelen”
  http://www.powned.tv/nieuws/buitenland/2011/05/failliet_griekenland_niet_vera.html

  Rabo werd wel voor miljarden (4.5 meen ik) door de FED gebaild binnen een paar weken nadat de crisis in 2008 uitbrak. Had nog wat respect voor de Rabo maar poof and it is gone http://www.youtube.com/watch?v=RAKsMnAM8vk (southpark).

 20. Hugo says:

  De ‘lol’ van het jaar tot nu toe;

  Zimbabwe Says Days Of The US Dollar Are Numbered, Pushes For Gold-Backed Local Currency

  (twee jaar geleden drukten ze nog 100 miljard zim dollar biljetten)
  http://www.zerohedge.com/article/zimbabwe-says-days-us-dollar-are-numbered-pushes-gold-backed-local-currency
  Hier meer; http://www.newzimbabwe.com/business-5127-RBZ+urges+gold-backed+Zim+dollar/business.aspx

 21. Willem Nass says:

  “Dwing huurders een huis te kopen en geef starters een hogere hypotheek.” Dat gebeurt al lang. Al jaren lang worden betaalbare huurwoningen waar een groot tekort aan is massaal gesloopt om plaats te maken voor dure koopwoningen waarvan er meer dan genoeg zijn en die voor de woningzoekenden niet te betalen zijn of alleen te betalen zijn door zich diep in de schulden te steken. Iedere normale bedrijfstak moet rekening houden met de behoeften van de klant, zo niet de vastgoedsector, waarin de klant, met steun van de overheid en met name veel PvdA-politici, gedwongen wordt zich aan te passen aan de wensen en vermeende rechten van de leveranciers. Het komt er dan op neer dat de woningzoekende die daarvoor in aanmerking komt zich diep in de schulden moet steken om qua woonkosten ver boven zijn of haar stand te leven. Degenen die zich hiertoe niet wensen te lenen terwijl zij het misschien wel zouden kunnen, worden weggezet als profiteurs en krijgen de schuld van alles wat er mis gaat. Ook Piet Moerland heeft het weer over “scheefwonen” wat de oorzaak van alle problemen zou zijn. De banken en verkopers van dure koopwoningen lopen inkomsten mis! Als scheefwonen echt een probleem is, toont dat alleen maar weer aan dat er veel te weinig betaalbare huurwoningen en veel te veel onbetaalbare koopwoningen zijn. Dit toont voor de zoveelste keer aan dat woningcorporaties, overheden en politici die daarvoor verantwoordelijk zijn, al jaren lang volstrekt verkeerd bezig zijn.
  Zie ook:
  http://www.youtube.com/watch?v=HhQrScqS7aA
  http://contradicere5.wordpress.com/2008/10/13/waar-haalt-u-de-moed-vandaan-weer-pvda-te-stemmen/

 22. Peter2 says:

  Je kan duidelijk zien dat de interviewer of heel slecht of omgekocht is. Ik denk zelf het laatste overigens.

  Hij toont totaal geen kritische of analytische houding t.o.v. de geïnterviewde persoon die er namens een commerciële instelling vooral zit om de eigen belangen zeker te stellen.

  En de lichaamstaal van de geïnterviewde spreekt ook boekdelen. Die man zit bewust te liegen en te bedriegen op een niveau waar hij zelf eigenlijk ook onwel van wordt. Een kat in het nauw maakt heel rare sprongen!

 23. Maria says:

  “Een half miljoen, als je een zetje geeft komt er weer trek in de schoorsteen.” In wiens schoorsteen, mijnheer Moerland?

 24. Cinelux says:

  Zou ik ook zeggen als bankier.De bank leeft van de rente, dus meer uitlenen is meer rente dus meer omzet.

  Makkelijk is ook dat je de banktegoeden mag vermenigvuldigen met minimaal 20x met dank aan het fractional reserve system.

  O ja, mocht het fout gaan, is er toch de overheid/belastingbetaler die het opvangt.Want de banken zijn natuurlijk too big too fail.

  Zou mooi zijn als je zo je bedrijf kan runnen.De voorraaden met 20 vermenigvuldigen en daar dan op verdienen en jezelf een schouderklopje geven d.m.v. een dikke bonus.Gaat het slecht, bel je even de suikeroom(de overheid) die even een paar miljard overboekt.

  Gokken zonder risico.

 25. ir. M says:

  De fase ontkenning heeft duidelijk plaatsgemaakt voor de fase angst.(voor eigen bonus ?)

  Over een paar maanden geeft Moerland vast een fase paniek interview.

  Jammer dat de interviewer geen kritische vragen mag of kan stellen aan zo`n man.

  Hoe komt zogenaamde scheefwonen eigenlijk tot stand ? Hoe komen achterlijke huizenprijzen en daardoor het zogenaamde scheeflenen eigenlijk tot stand ? Door tegenstrijdige overheids subsidiëring dus.

  Overheidsbemoeienis in markten is per definitie slecht. Altijd zo geweest en dat zal altijd zo blijven.

 26. Frank says:

  Ooit heb ik de illusie gehad dat de Rabobank de verstandigste bank der banken was; maar ook dat is verleden tijd.

  Geef starters een hogere hypotheek…

  (en met droge ogen vertellen alsof er geen ontslagrondes geweest zijn in de bankiers/verzekerings wereld)

  Hoe is de crisis ook alweer ‘begonnen’??? (huizenprijzen amerika?)

  Net als in Griekenland… laten we ze nog dieper in de schulden steken. Dan valt griekenland tenminste niet in mijn termijn, maar in de termijn van mijn kinderen. Bedankt meneer.

 27. ll says:

  De solvabiliteitspositie van het midden- en kleinbedrijf blijft achter bij die van het grootbedrijf. Vooral in de bouw, de detailhandel, horeca en zakelijke dienstverlening daalt het vermogen om aan financiële verplichtingen te voldoen. De verslechtering, die in 2007 is ingezet, zet door in 2011.

  20% van het winkeloppervlak gaat leeg komen te staan tot 2015.

  De crisis moet hier nog beginnen, meneer Moerland. 😉

  Starters hebben dat best wel in de gaten, en gaan lekker weer thuis wonen. Sparen is het motto, is ook goed voor de Tier 1, meneer Moerland 😉

  Je kan een paard wel naar de ‘geld’ bron brengen, maar nit dwingen te ‘lenen’ drinken, meneer Moerland 😉

  En jawel, hoera voor vandaag, geen banken failliet gegaan. 🙂

 28. ll says:

  Is Kahn een zwarte Zwaan ? 🙂

 29. jan says:

  Schaf de hypotheekrente aftrek en de overdrachtsbelasting af en laat de huizenmarkt lekker ploffen. Daar zijn de starters veel meer mee geholpen.

  Dan worden de leningen en dus de rente betalingen aan de banken alleen wel wat lager.

 30. magnum says:

  T’was aan opzet grenzende onwaarschijnlijkheid om te zien hoe de interviewer dit enorme schot voor open doel liet lopen.

  ? Zijn de huizenprijzen dan niet te hoog. of

  ? misschien moet uw medewerker een goedkoper huis zoeken..

  ? ..

  Of is zo’n redactie is zo blij dat ze hem op zondag morgen als brunch mogen opdienen dat ze alle journalistiek laten varen.

 31. jan says:

  Deze meneer gedraagt zich als een ordinaire drugsdealer die zijn klanten oproept om nog meer troep af te nemen , en dit alles gefaciliteerd door de overheid.
  BAH!

 32. Frans says:

  Wat een vertoning! Ik zie een man die in paniek is en zich in een niemandsland bevind. Hij is niet in staat om zijn angst te verbergen en om gewoon een goede lieg en bedrieg propaganda praatje op de TV te houden zoals het hoort. Tis jammer dat het er zo dik bovenop ligt, ik vind het persoonlijk veel leuker als het op het oog nog er goed en enigzinds logisch uitziet, om zelf wel de onzin van het geheel te zien. Hij is niet eens in staat om logisch te liegen!
  Jammer, een gemiste kans!!! Ik EIS een andere topman van de RABO op TV om weer een beetje niveau in het cabaret te brengen!! Wat een magere vertoning!! FOEI!!!!

 33. John says:

  Wat een prutser.
  ‘Een junior medewerker stond aan mijn bureau en vertelde dat hij geen hypotheek kon krijgen’.
  Zelf gelooft hij er ook niets van.

  Maar goed, hij heeft wel een punt dat sociale huurwoningen niet bezet moeten worden door mensen boven een bepaalde inkomensgrens.

 34. Marketwatch says:

  Volgens mij heeft die Piet Moerland een persoonlijkheidsstoornis want in het volgende artikel laat hij een heel ander geluid horen:

  http://www.z24.nl/z24geld/artikel_220181.z24/Rabobank__terug_naar_annu_iuml_taire_hypotheek.html

 35. Charlie says:

  Op Twitter zie ik alleen maar positieve reacties op het optreden van Moerland.

  http://twitter.com/#!/search/moerland

  Blijkbaar leven wij hier op een eiland of zo.

 36. nhz says:

  @27:
  dat heeft er alles mee te maken dat kleine bedrijven geen toegang hebben tot het gratis geld wat bij de grote bedrijven al jaren wordt binnengepompt, met dank aan politiek en centrale banken. In mijn woonplaats zie je de ontwikkeling ook al jaren: winkelhuren blijven vrolijk doorstijgen, terwijl kleine ondernemers (zeker sinds 2008) gemiddeld flink erop achteruit gingen. Dus zie je alleen nog dezelfde grote winkelketens die je overal ziet, die draaien op gratis geld. En natuurlijk een snel toenemende leegstand, want een leegstaand winkelpand betekent een paar miljoen extra krediet bij de bank als je de huurprijs maar hoog houdt, huur verlagen is nooit een optie.

 37. nhz says:

  @35:
  de man wordt waarschijnlijk vooral gevolgd door mensen uit de financiële dienstverlening en collega’s, die heel blij zijn met dit soort PR praatjes. Niet dat ik de rest van het Twitter publiek veel hoger aansla …

 38. renren says:

  Dit was toch helemaal geen interview. Ging helemaal nergens over.
  En waarom zou je niet zelf mogen bepalen of je goedkoop wilt wonen ongeacht je inkomen.

 39. W. van Dijken says:

  Kwam vandaag toevallig dit onderdeel van de ABN-Amro website tegen:

  http://www.abnamro.nl/nl/prive/hypotheken/wonen/eerste-koopwoning/voor-starters-door-starters.html

  Naam: de “Hypo Top 25”
  Doelstelling (volgens ABN): De 25 meest interessante en relevante websites voor wanneer u op zoek bent naar een woning of een hypotheek
  Voetnoot: Deze hebben wij niet voor u geselecteerd. Dat hebben andere woningzoekenden gedaan.

  Aaaah kijk, dat biedt perspectieven! ABN vult de site niet zelf? Dan lijkt het me dat huizenmarkt-zeepbel absoluut niet in deze top 25 mag ontbreken! Sterker nog: zou zeker in de top 3 moeten staan. Daarom huizenmarkt-zeepbel.nl maar even aangemeld met de volgende omschrijving:

  MUST READ! Deze site geeft ruimte voor kritische geluiden over de toestand van de NL woningmarkt. Maakt info in afweging tot koop stuk completer.

  Meer ruimte was er helaas niet om de site te omschrijven. Kans lijkt me nihil dat deze door de webredactie / censuur van ABN-Amro komt, maar het kan geen kwaad om deze site verder te verspreiden en waarom niet beginnen in het hol vd leeuw? 🙂 En dan nu op naar de makkelijker toegankelijker verspreidingsbronnen!

 40. Cinelux says:

  35 Charlie : Zijn grotendeels mensen met de dezelfde belangen zoals verzekeringskantoren,makelaars en adviesbureau’s.

  Wordt zoals in bijna elk intervieuw over de huizenmarkt, weer niet gesproken dat de prijzen te hoog zijn.

 41. nhz says:

  @39:
  het viel me vandaag bij ABN ook op dat je bij uitloggen van internet bankieren gelijk wordt uitgenodigd voor een gesprek over je nieuwe woning (hypotheek). Waar ik dus totaal geen interesse in heb – zijn ze desperate?

 42. W. van Dijken says:

  @41

  Precies, zo kwam ik ook op die zogenaamde ‘Hypo Top 25’ uit van ABN. Mega banner die oproept snel een hypotheekgesprek te plannen. Ook op de homepage voor particulieren een grote banner die oproept om een afspraak met ‘1 van onze adviseurs te maken, we nemen graag de tijd voor u’.

  Hahaha ja, dat zal best. Tijd hebben ze in ieder geval genoeg, geen hond die nu een huis wil kopen / hypotheekgesprek aan wil gaan.

  Desperaat lijkt me de juiste omschrijving…

 43. Buffy says:

  Een Dope dealer die zijn jr medewerker (hypo-pusher) aan de shit wil helpen.

  We zijn in NL verslaafd aan gratis geld en dat is moeilijk afkicken. De meeste raken in een dipje, sommigen worden depressief en een enkeling doet …

  500000 scheefleners? Waar wonen die mensen dan? Volgens mij zijn de meesten zeer verstandig en hadden op de basisschool waarschijnlijk een voldoende voor rekenen. Toen rekenen nog echt rekenen was naturlijk. Daar is sinds begin jaren ’80 van de vorige eeuw ook aardig de klad in gekomen toen PABO studenten uit een pretpakket konden kiezen.

 44. Okkie says:

  Jammer dat Lebbis in dit filmpje de hebzucht van de vele huiseigenaren negeert. Veel klanten zijn geen haar beter dan een Scheringa die ze een poot uitdraait.

 45. Dow Jones says:

  @35 (Charlie)…

  Hahaha, je gaat mensen die op Twitter zitten toch zeker niet serieus nemen? Vroeger noemden we dat gewoon roddelen. Nu is het roddelen met deep linking.

  Cheerio,

  Dow Jones

 46. Charlie says:

  @45 (Dow)

  Ik neem mensen (op Twitter of daarbuiten) niet direct serieus.

  Maar als ze Moerman quoten en meestal zelfs positief op zijn optreden reageren, valt me dat wel op.

  Net als nhz zie ik ook dat dit vaak medewerkers van de Rabobank zijn of op een bepaalde manier hun brood verdienen met verzekeringen en huizenverkoop.

  Dus misschien neem ik ze dan gelijk een stuk minder serieus 😉

  Die Moerland praat net als Nout Wellink en Bernanke: Je hebt geen idee waar hij het over heeft en voor je het weet ben je gehypnotiseerd en geef je ‘m overal maar gelijk in, want het is slaaaapverwekkend wat er uit zijn strot komt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*