NVM: Huizenprijzen vorig jaar 1,8 procent gedaald

In 2008 daalde de gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning met 1,8 procent tot 233.000 euro. Vooral het laatste kwartaal van het afgelopen jaar laat een verontrustende neergang zien: een stevige daling van 2,5 procent.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag heeft bekendgemaakt. Het is voor het eerst sinds 1990 dat er zo’n stevige daling is.

Vertrouwen
‘De huizenmarkt is een vertrouwensmarkt,’ laat de makelaarsorganisatie weten.

‘door alle negatieve berichtgeving over de economische vooruitzichten wacht een deel van de consumenten liever even af met het kopen van een woning. Dit heeft een drukkend effect op de prijzen’

In het vierde kwartaal van 2008 werd ‘slechts’ een op de zes huizen verkocht. Het kwartaal daarvoor was dat nog bijna een op vier.

‘We zitten nu in een dip, maar structureel is er weinig veranderd op de woningmarkt; daar is sprake van krapte,’ aldus NVM-topman Ger Hukker, die verwacht dat de huizenprijzen uiteindelijk weer zullen stijgen.

Ger (Pinokkio) Hukker had de daling niet verwacht….

Share Button
Tagged with: , ,
14 comments on “NVM: Huizenprijzen vorig jaar 1,8 procent gedaald
 1. Mark says:

  Ergens verstopt op de rtlz website stond nog een hillarische (vindt ik tenminste) aankondiging een aankomende reclamecampange van de NVM:
  http://interactief.rtl.nl/forum/RTLZ/?msg=1654109

 2. johnny says:

  De muppetshow van de NVM is weer begonnen . Schadelijker vind ik nog wel dat ze zelfs de waarheid in pacht hebben aangaande de toekomstige prijzen.

 3. Joop Kl; says:

  ‘We zitten nu in een dip, maar structureel is er weinig veranderd op de woningmarkt; daar is sprake van krapte,’ aldus NVM-topman Ger Hukker” Ger laten we nu eens als volwassenen onder elkaar afspreken dat we ophouden met elkaar sprookjes te vertellen, daar zijn we toch echt te oud voor….

 4. gekkehenkie says:

  De rol van de makelaar is een markt maken in huizen. Niet het ondersteunen van prijzen. De NVM heet m.i. al jaren geleden haar geloofwaardigheid verloren. Die Hukker gedraagt zich als een centrale bankier. Meneer Hukker u bent gewoon maar een makelaar. Prijzen naar beneden dan komt er als vanzelf beweging in de markt. Prijzen hoog of laag het zou u om het even moeten wezen.

 5. Maartje says:

  Ik begrijp niet hoe NVM aan het percentage 1,8 komt. In 2007 waren de gemiddelde prijzen 243.600 euro. Dan is 233.00 toch 4,4% minder? Het tweede kwartaal van 2008 bereikten huisprijzen het hoogste niveau van 251.000 euro. Dan zijn verkoopprijzen toch in een half jaar met 7,2% gedaald? Helaas zijn deze gemiddelde verkoopprijzen niet meer terug te vinden op de NVM site…

 6. Knilles says:

  @ Maartje:

  Heb jij deze gegevens nog of staan ze ergens op een site?

  Ik kan ze zo snel niet vinden, maar mocht dit waar wezen dan gaat de NVM hier lelijk onderuit en wat mij betreft blijven ze daar dan ook liggen…

 7. Lex says:

  @johnny Muppetshow is wel een treffende beschrijving van het NVM-media-optreden 😀

  Waarom zouden we uberhaupt iemand moeten geloven die er bij zijn laatste voorspellingen ook al zo grandioos naast zat?

  En natuurlijk weer het standaardriedeltje herhalen over de schaarste en de negatieve media die de schuldige is.

 8. Lex says:

  @Maartje en Knilles:

  http://www.huizenhype.nl/2008/07/15/z24-huizencijfers-nvm-kloppen-niet/

  In werkelijkheid pakken de definitieve cijfers van de NVM altijd minder rooskleurig uit dan het bij de voorlopige cijfers heeft voorgesteld. Dat zal nu niet anders zijn.

 9. huurder says:

  ‘We zitten nu in een dip, maar structureel is er weinig veranderd op de woningmarkt; daar is sprake van krapte,’ aldus NVM-topman Ger Hukker” (a.k.a. Ger de Rukker)

  In een appartementencomplex in de Randstad stonden tot voor kort 8 woningen te koop bij één NVM makelaar.

  Van de een op de andere dag waren dat er ineens nog maar 4. Enig speurwerk bevestigde mijn vermoeden: geen één ervan was verkocht, ze waren gewoon uit de markt gehaald!

  Extrapoleer dat gegeven op de gehele markt, en voilà: heeft Ger toch nog een beetje gelijk

  I.p.v. witte fosfor kan Israël beter de NVM inzetten om rookgordijnen op te trekken; Ger heeft het immers tot kunst verheven…

 10. johnny says:

  Muppet was net weer op tv, zo is het genoeg.

 11. Martin says:

  Maartje,

  De gemiddelde verkoopprijs is een ongewogen gemiddelde. Dat betekent dat het gemiddelde van alle transacties wordt berekend: dat was vorig jaar 246.000 en dit jaar 233.000 euro.

  Om nu te bepalen of er sprake is van een werkelijke prijsverlaging gebruikt de NVM een gewogen gemiddelde: daarin wordt de hoeveelheid verkochte huizen in ieder prijssegment meegewogen.

  Immers, als er het laatste kwartaal een stuk meer huizen in het lagere prijssegment verkocht zouden zijn t.o.v. een jaar eerder zou de gemiddelde prijs een stuk lager kunnen liggen zonder dat er sprake is van een werkelijke prijsverlaging.

  Dat althans is de verklaring die NVM geeft in haar kwartaalverslag.

  Lex,

  Dat Ger Hukker de zon nog steeds zien schijnen en schijnbaar blind is voor de economische realiteit is niet verwonderlijk. Ger is voorzitter
  van de NVM en makelaars hebben het al zwaar genoeg. Ook een slager zal nooit toegeven dat zijn eigen vlees stinkt.

  Ronduit hilarisch is Hukker’s bewering dat er in 2009 “wellicht een wat toenemende werkloosheid” te verwachten valt. Let vooral op het woord *wellicht*. En bedenk dan dat minister Donner woensdag in een brief aan de Tweede Kamer heeft laten weten dat hij zich voorbereidt op massaontslagen.

  Het verhaal van Ger Hukker is typerend. 1000 en 1 redenen aanvoeren waarom in Nederland de huizenprijzen niet of slechts licht kunnen dalen en intussen blind zijn voor de economische werkelijkheid.

  Want volgens Hukker en vele anderen is deze hele kredietcrisis niet meer dan een kwestie van sentiment. Wij praten elkaar in de put.

  En uiteindelijk is het allemaal de schuld van de pers: toen de ene na de andere bank omviel hebben zij door hun negatieve berichtgeving de mensen onnodig de stuipen op het lijf gejaagd.

 12. Lex says:

  @Martin Ik begrijp wel vanuit welke drijfveren Hukker praat en een slinger geeft aan de realiteit. Zijn uitlatingen zijn overigens bijna identiek aan die van de landelijke makelaarshoofden in de VS en GB eerder. Wat dat betreft hoefde hij ze alleen maar te vertalen 😉

  Dat hij durft te zeggen dat er wellicht een wat toenemende werkeloosheid zal komen, geeft wel aan hoe serieus we de voorspellingen vanuit deze hoek moeten nemen.

  En wat zijn verklaring voor de neergang in de huizenmarkt betreft… Best merkwaardig dan dat die kredietcrisis uberhaupt heeft kunnen ontstaan. Degenen die daarbij betrokken waren, geloofden namelijk blind en heilig in eeuwigdurende winsten die niet mis konden gaan. Blijkbaar was en is er toch iets anders aan de hand dan alleen maar positief of negatief zijn.

 13. Ger Rukker says:

  “Dat hadden we NIET verwacht! Daar moeten we gewoon EERLIJK in zijn!”

  Nou DAT vind ik toch heel erg knap, hoe Ger Hukker dat voor elkaar krijgt, nog steeds verrast te kunnen zijn. Heel Nederland praat sinds een half jaar bijna niets anders en HIJ is “verrast”! Mischien moet hij dan van baan wisselen, want zijn onkennis heeft hij hiermee duidelijk laten zien….

 14. Ruud says:

  Hahahah, wat een leugenaars!

  Gewoon de mensen voorliegen. Ongelofelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*