BIS: Nederlandse banken in gevaar bij snelle rentestijging

Nederland behoort tot de landen die het meeste risico lopen op een bankencrisis bij een snelle stijging van de rente, blijkt uit zondag gepubliceerde nieuwe cijfers van de Bank for International Settlements (BIS).

De schuldenlast van Nederlandse huishoudens is internationaal gezien erg hoog, maar door de zeer uitzonderlijk lage rente blijven hypotheken voor de meeste Nederlanders goed betaalbaar. Dat betekent dat Nederlandse banken ook weinig last hebben van betalingsproblemen, ondanks de grote hoeveelheden hypotheekschuld op hun balans.

Nederland is net als opkomende markten
Het is opmerkelijk dat Nederland terug te vinden is in hetzelfde rijtje als drie van de belangrijkste opkomende markten waar de snelle kredietgroei van de afgelopen jaren nu door beleggers wereldwijd als een groot risico wordt gezien.

Hogere ‘debt service ratio’s’ zijn overigens niet alleen gevaarlijk voor banken: ze hebben ook een drukkend effect op de economische groei, omdat huishoudens minder te besteden overhouden.

bron: RTL

Share Button
Tagged with: , , ,
1,359 comments on “BIS: Nederlandse banken in gevaar bij snelle rentestijging
  1. LĂĄszlĂł says:

    En dus zet meer dan 95% van de huizenkopers de rente 10 jaar of langer vast.
    http://www.hdn.nl/grafieken

  2. ps says:

    maff, 🙂

    Altijd naar je moeder luisteren!
    https://vine.co/v/hUvDDm9gY3E

  3. Latida says:

    Hieruit blijkt wederom eens te meer dat Nederland er internationaal gezien lang niet zo goed op staat als men over het algemeen denkt. Tegengeluiden worden doorgaans gebagetaliseerd.

    Verder is de vraag hoeveel rente de Nederlander nu al meer betaalt dan de ons omringende landen, en wat het effect daarvan is op de economie.

    “In summary, we conclude the following:

    – Mortgage interest rates in the Netherlands, according to European Central Bank (ECB) statistics, are around 1% higher than in the surrounding countries.

    – There is no indication that the banks’ costs of financing through secured or unsecured debt or securitisation are systematically higher in the Netherlands than in the countries that surround us. For certain types of deposits, however, costs were found to be higher than in some other countries, although this does not apply to all types of deposits and all countries.

    – The most likely explanation for the high Dutch mortgage interest rates is therefore not related to the higher costs of bank financing.

    – There are three possible alternative explanations for the higher interest rates on mortgage credit:

    1. Capacity restrictions, because Dutch banks may be reducing their leverage to a larger degree than banks abroad.
    2. Reduced competition, as foreign competitors have either left the market or have reduced their activities since the beginning of the economic crisis.
    3. Increased risks on the Dutch mortgage market, due to declining house prices and poor economic developments.”

    http://www.cpb.nl/en/publication/dutch-housing-market-mortgage-interest-rates-house-prices-and-consumption

    Nu dat er meerdere spelers bij zijn gekomen, is punt 2. niet meer aan de orde.

    Punt 1. is zeker aan de orde want banken trekken zich terug van de hypotheekmarkt.

    Punt 3. Wordt in door BIS bevestigd: “Increased Risk” oftewel “Grotere risico’s”

    En dus zijn de ‘historisch laagste rentes” nog altijd gemiddeld 1% hoger dan in de ons omringende landen.

    en dan de uitsmijter:

    “- The declining house prices are among the main factors that explain the reduction in consumption and the lower economic growth. Nearly half of the lower consumption levels over the 2008–2012 period may be explained by the decline in house prices.”

    Aldus het CPB.

    Wat is er nu structureel veranderd? Een heleboel. Van de zogenaamde ‘rust’ op de huizenmarkt is geen sprake geweest. Huren zijn flink verhoogd, rentes zijn flink gedaald, schenkingen tot 100,000 mogen belastingvrij, startersleningen zijn in het leven geroepen, en er zijn nieuwe financiele instellingen in het leven geroepn met pensieongelden. Verder gaat de maximale LTV ieder jaar met 0,5% omlaag, is de NHG grens meerdere malen gewijzigd, en is de HRA op een dalend traject gezet zodat ook deze ieder jaar wijzigt. Ook is het nu verplicht af te lossen voor nieuwe hypotheken, worden er slooppremies verstrekt, en worden huurhuizen eerst aan vluchtelingen toegewezen. Duizenden sociale woningen worden voor dumpprijzen aan internationale beleggers verkocht.

    Ik zal nog wel een aantal wijzigingen vergeten zijn.

    Om nu al te stellen dat de huizenmarkt uit de problemen is lijkt me erg voorbarig. De lange termijn uitwerking van de verschillende maatregelen moet nog blijken.

    Van verder sleutelen aan HRA en LTV is al sprake. Men moet steeds meer geld zelf meebrengen. Veel gemeentes stoppen nu met de LTV, terwijl ruim 250 gemeentes meteigen gelden hiermee doorgaan.

    Voor de haas is het gras alweer groen, maar er wordt wel voor 650 miljoen aan risico door de ECB opgekocht. Ook dit geeft aan dat er nog steeds behoorlijke risico’s lijken te bestaan.

    Rentestijging is daarvan slechts 1 van die risico’s.

  4. Latida says:

    László:
    En dus zet meer dan 95% van de huizenkopers de rente 10 jaar of langer vast.
    http://www.hdn.nl/grafieken

    Met 31% Aflossingsvrij en een miljoen huishoudens onder water, minder inkomenszekerheid en zich terugtrekkende banken is een renteverhoging slechts 1 van de risico’s.

    Herwaardering en indexatie van gronden is een andere.

    Bovendien, als de rente omhoog gaat is het goed mogelijk dat de prijzen weer gaan dalen. Misschien niet op de AAA+ lokaties in de binnensteden, maar in een groot deel van Nederland liggen de gevolgen van de demografische samenstelling van de bevolking ook nog eens op de loer.

    NL is volgens mij nog lang niet uit de gevarenzone.

    De armoede groeit schrikbarend veel, er zijn allerhande problemen op de arbeidsmarkt, en een steeds groter gebrek aan betaalbare huurwoningen terwijl er nu al een overschot is aan koopwoningen.

    DE staatschuld groet snel, en er komen weer tienduizenden armen bij uit het buitenland.

    Op Funda alleen al staan nog steeds 228K huizen te koop, en zijn er nog geen 12K huurhuizen beschikbaar.

    De schaarste aan betaalbare huurwoningen is groot en wordt groter. Het aanbod van koopwoningen is hoog en wordt waarschijnlijk hoger.

  5. Latida says:

    Het CPB in 2008

    “De gemiddelde huizenprijs in Nederland lag in 2007 vrijwel op de geschatte lange-termijnevenwichtswaarde. Dit betekent dat er gemiddeld gesproken in 2007 geen sprake was van overwaardering.”

    http://www.cpb.nl/persbericht/328889/huizenprijs-nederland-niet-overgewaardeerd

  6. Latida says:

    Omzet volume hypotheekmarkt in perspectief 2007 – 2015

    http://www.consultancy.nl/beheer/media/IG&H%20Consulting%20-%20Hypotheekmarkt-4567.jpg

  7. Adamus says:

    BS

  8. Adamus says:

    Banken gratis en het gepeupel betaalt lekker weinig. Goed gedaan bankenlobby cq Blok.

  9. Latida says:

    Naast de vele belastingvriendelijke regelingen, is het de productie van nieuwe leningen waar huizenprijzen aan onderhevig zijn.

    En dus kennen we naast de hypotheeklening, anders dan in andere landen, een hele kerstoom aan verschillende soorten leningen die voor het kopen of onderhouden van een huis kunnen worden afgesloten. Doorgaans zijn dit een soort 2e hypotheken:

    – De Restschuldlening
    – De Duurzaamheidslening
    – De Starterslening
    – De coporatie starterslening
    – De Stimuleringslening
    – De Maatwerklening

    https://www.svn.nl/producten/Paginas/Home.aspx

  10. Adamus says:

    Offerte aanvragen steeg de eerste week na vakantie: hoofd vrijgemaakt of een zeikende vrouw op de camping. Trend is wel duidelijk.

    140K is de markt, dus via woco’s die hun verhuurdersbelasting moeten ophalen middels verkoop. Die markt is op een gegeven moment uitgemolken, maar tegen die tijd is Pechtold MP en looft Blok.

  11. Steven says:

    Latida,

    “IMF heeft de aanbodfactor niet in het onderzoek betrokken”. Er is altijd wel een reden te vinden waarom mensen zich zwaar in de schulden steken voor iets wat te duur is. In de hongerwinter betaalden ze gouden ringen voor een zak aardappelen maar huizen waren voor een prikkie te koop. In Nederland betaalt men zich nu scheel aan woningen en kost een zak aardappelen niets.

  12. JPA Realiteitscoach says:

    “Het (lage) rentepercentage is op dit moment onze redder, maar met een omgekeerde markt wordt het onze killer en dan zijn de gevolgen niet te overzien. Het kan niet zo zijn dat het rentepercentage voor eeuwig iets meer dan NUL procent blijft”. Pas op!!! Geld lenen kost geld.

  13. Nico de Geit says:

    László: En dus zet meer dan 95% van de huizenkopers de rente 10 jaar of langer vast

    En dat terwijl de hypotheek meestal 30 jaar loopt.

  14. Latida says:

    “Begin 2007 lag de staatsschuld nog op slechts 47% van het Bruto Nationaal Produkt, nu ligt de schuld ruim boven de 60% van het BNP, de maximum grens van de Eurozone. De schuld ligt zelfs boven de 70% van het BNP.”

    http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/staatsschuld-loopt-op-van-250-naar-466-miljard-9-jaar

    En nu de private schulden.

    “Wat je uit de grafiek kunt aflezen, is dat er bij een laag schuldniveau een positief verband bestaat tussen schuldgroei en economische groei, maar dat dit verband steeds zwakker wordt en uiteindelijk omslaat naar een steeds sterker negatief verband naarmate dat schuldniveau verder oploopt. Het omslagpunt ligt rond een schuldniveau van om en nabij de omvang van de economie op jaarbasis.

    In de volgende grafiek is de omvang aangegeven van de uitstaande schuld van de Nederlandse huishoudens en niet-financiĂ«le bedrijven. Het is duidelijk dat deze schuld heel ver boven de honderd procent ligt, diep in het gebied waarin volgens de IMF onderzoekers nog meer schuld flink remmend werkt op de groei van de economie. Niet goed dus!”

    http://www.ftm.nl/column/onze-crisis-vraagt-dringend-om-een-new-deal-2-0/

  15. luisindepels says:

    Latida: Op Funda alleen al staan nog steeds 228K huizen te koop, en zijn er nog geen 12K huurhuizen beschikbaar.

    Hoe zou dat nou komen, wat zegt deze vergelijking eigenlijk en zegt deze vergelijking eigenlijk wat?

    Je ziet het pas als je het ziet…

  16. luisindepels says:

    Latida: NL is volgens mij nog lang niet uit de gevarenzone.

    Noem eens een land dat wel uit ‘de gevarenzone’ is?

    Er is altijd en overal een oneindige reeks risico’s te bedenken, hoe waarschijnlijk of onwaarschijnlijk dan ook. Zo kan je altijd ergens vermeende gevaren signaleren (en je dag besteden met daar paniekerige collages van maken).

  17. Latida says:

    luisindepels: Hoe zou dat nou komen, wat zegt deze vergelijking eigenlijk en zegt deze vergelijking eigenlijk wat?

    Je ziet het pas als je het ziet


    Het laat zien dat er op de ‘markt’ bijna twintig keer zoveel aanbod is van koophuizen dan van huurhuizen, terwijl de huren al sterk verhoogd zijn en de rente cq- ‘betaalbaarheid’ lager dan ooit.

    Er is dus ondanks alle hosanna, veel meer vraag naar huurhuizen dan naar koophuizen, en dat is een lange termijn trend. Er is zelfs schaarste aan betaalbare huurhuizen, en een ogenschijnlijk overschot aan koophuizen.

    Hoe zou dat nou komen?

  18. Latida says:

    luisindepels: Noem eens een land dat wel uit ‘de gevarenzone’ is?

    Er is altijd en overal een oneindige reeks risico’s te bedenken, hoe waarschijnlijk of onwaarschijnlijk dan ook. Zo kan je altijd ergens vermeende gevaren signaleren (en je dag besteden met daar paniekerige collages van maken).

    “Nederland behoort tot de landen die het meeste risico lopen op een bankencrisis bij een snelle stijging van de rente, blijkt uit zondag gepubliceerde nieuwe cijfers van de Bank for International Settlements (BIS).”

    Het BIS ziet “Vermeende gevaren” en maakt daar een “paniekerige collage” van?

    Als je iets niet wilt zien, dan doe je toch gewoon je ogen dicht?

  19. Latida says:

    Stel je loopt bij een groenteboer binnen.

    Deze verkoopt enkel Appels en Peren.

    De appels zijn spotgoedkoop en je mag er ter plekke zelfs een zak van meenemen als je belooft het de komende 30 jaar te zullen betalen.

    De peren zijn super duur en moeten ter plekke cash worden afgerekend.

    Welk produkt is het meest schaars?

    Kortom, hoe zou het komen dat buitenlandse investeerders wel sociale huurwoningen per duizenden opkopen, maar de grote stapel met appels links laten liggen?

    Wie kan uitleggen waarom banken te kennen geven dat ze minder behoefte aan appels hebben?

  20. henk 6 says:

    Latida:
    Stel je loopt bij een groenteboer binnen.

    Deze verkoopt enkel Appels en Peren.

    De appels zijn spotgoedkoop en je mag er ter plekke zelfs een zak van meenemen als je belooft het de komende 30 jaar te zullen betalen.

    De peren zijn super duur en moeten ter plekke cash worden afgerekend.

    Welk produkt is het meest schaars?

    Kortom, hoe zou het komen dat buitenlandse investeerders wel sociale huurwoningen per duizenden opkopen, maar de grote stapel met appels links laten liggen?

    Wie kan uitleggen waarom banken te kennen geven dat ze minder behoefte aan appels hebben?

    Bij een extreem lage rente geldt de oude logica niet meer helaas.

  21. Voerman says:

    Nico de Geit: En dat terwijl de hypotheek meestal 30 jaar loopt.

    Geit, als het om huizen en het kopen en bewonen daarvan gaat ben je erg wereldvreemd.
    10 Jaar rentevast tegen de huidige lage rente werkt uitstekend mits je de voordelen van deze tijd gebruikt om voluit af te lossen als een haas en geen te duur huis te kopen. Op die manier ben je over 10 jaar een heel eind op scheut.
    Overigens wonen weinig mensen 10 jaar in hun eerste huis.

  22. Ed says:

    Nico de Geit: En dat terwijl de hypotheek meestal 30 jaar loopt.

    Lezen, Geit. Veel mensen zetten de rente langer dan 10 jaar vast.
    Gewoon die rente lange tijd vastzetten en niemand maakt je wat. Ik heb over een paar jaar mijn huis afgelost. Gratis wonen, een lekker idee!
    Hoeveel zal de huur volgend jaar weer stijgen? En procentje of 5? Haha!

  23. luisindepels says:

    Latida: Hoe zou dat nou komen?

    Ik weet het wel, maar jij blijkbaar niet. Nog een keer, goed nadenken. Je trapt namelijk open deuren in en doet of je iets bijzonders ontdekt hebt. Niets is minder waar en de verklaring is dodelijk simpel.

  24. luisindepels says:

    Latida: Het BIS ziet “Vermeende gevaren” en maakt daar een “paniekerige collage?” van

    Nee, jij doet dat.

    Overigens, heb je het werk van de BIS wel bekeken (dus niet het artikeltje van RTL, maar de bron zelf)?
    Al verdiept in de genoemde indicatoren en hoe ze worden samengesteld? Wat ze betekenen? Wat BIS zelf aangeeft aan nuancering in gebruik van de indicatoren?

    Daarnaast, moet je voorzichtig zijn met het internationaal vergelijken van generiek gemaakte indicatoren of kan je daar blind op varen?

  25. Eek-a-mouse says:

    Latida:
    Het CPB in 2008

    “De gemiddelde huizenprijs in Nederland lag in 2007 vrijwel op de geschatte lange-termijnevenwichtswaarde. Dit betekent dat er gemiddeld gesproken in 2007 geen sprake was van overwaardering.”

    cpb.nl/persbericht
niet-overgewaardeerd

    Lees ik het nu goed dat de huizen in 2007 niet waren overgewaardeerd..?

    Kennis van mij kocht in 2006 voor 160.000 euro een nieuwbouw 2 kamer appartement in Tilburg, deze gaan nu anno 2015 weg voor 110.000 euro. Dat lijkt mij toch echt een overwaardering van 50.000 euro..

  26. Tijl says:

    Ed: Lezen, Geit. Veel mensen zetten de rente langer dan 10 jaar vast.
    Gewoon die rente lange tijd vastzetten en niemand maakt je wat. Ik heb over een paar jaar mijn huis afgelost. Gratis wonen, een lekker idee!
    Hoeveel zal de huur volgend jaar weer stijgen? En procentje of 5? Haha!

    Leedvermaak blijft toch het beste vermaak.

  27. Latida says:

    luisindepels: Nee, jij doet dat.

    Overigens, heb je het werk van de BIS wel bekeken (dus niet het artikeltje van RTL, maar de bron zelf)?
    Al verdiept in de genoemde indicatoren en hoe ze worden samengesteld? Wat ze betekenen? Wat BIS zelf aangeeft aan nuancering in gebruik van de indicatoren?

    Daarnaast, moet je voorzichtig zijn met het internationaal vergelijken van generiek gemaakte indicatoren of kan je daar blind op varen?

    Je stelt een hoop vragen Luis, maar je geeft geen antwoorden. Bovendien ga je niet in op de materie.

    Kom eerst maar eens met onderbouwing, tot dan hoor ik enkel een hol vat.

  28. Latida says:

    Eek-a-mouse: Lees ik het nu goed dat de huizen in 2007 niet waren overgewaardeerd..?

    Kennis van mij kocht in 2006 voor 160.000 euro een nieuwbouw 2 kamer appartement in Tilburg, deze gaan nu anno 2015 weg voor 110.000 euro. Dat lijkt mij toch echt een overwaardering van 50.000 euro..

    Smoking gun, sluitend bewijs dat men de boel besodemieterd.

    Net zoals er nu ‘concurrentie’ voor banken is on de vorm van schaduwbanken opgericht met geld uit de eigen pensioenfonddsen.

    Men wordt op grote schaal een rad voor de ogen gedraaid, nog steeds.

    Niets geleerd, niets veranderd.

  29. Latida says:

    henk 6: Bij een extreem lage rente geldt de oude logica niet meer helaas.

    Wel als een groot deel van die appels feitelijk rot zijn.

  30. luisindepels says:

    Latida: Kom eerst maar eens met onderbouwing

    a. ik heb in het verleden al een hoop tijd gespendeerd in reacties op jouw collages, waarop doorgaans geen reacties meer zijn gekomen (je zou toch maar moeten toegeven dat er een hoop nuances mogelijk zijn op je verzamelde losse snippers/kreten/vermeende problemen).

    b. natuurlijk ken jij het BIS-werk niet. Je haalt een losse snipper uit een RTL-berichtje en verzint er de rest omheen en plakt het in je grote ‘alles in en aan Nederland is kut’ collage, naast alle losse van context gespeende verzamelde snippers en one-liners.

  31. Latida says:

    Netherlands – Prices in Real Terms – The Economist

    http://imgur.com/Yu9NRrV

  32. Latida says:

    BIS In 2010: The overvalued housing market in the Netherlands: A conspiracy of silence

    http://imgur.com/yRDniX7

    http://www.bis.org/ifc/events/5ifcconf/xu.pdf

  33. Nico de Geit says:

    John Ewbank heeft een villa ter waarde van 2,5 miljoen euro gekocht in het centrum van Laren. De componist van het Koningslied had geen hypotheek nodig en rekende in een keer af.

    http://www.telegraaf.nl/prive/24491459/__John_betaalt_villa_uit_eigen_zak__.html

  34. luisindepels says:

    Latida:
    BIS In 2010: The overvalued housing market in the Netherlands: A conspiracy of silence

    http://imgur.com/yRDniX7

    http://www.bis.org/ifc/events/5ifcconf/xu.pdf

    Hee, dit is een mooie. Die gaan we eens rustig bekijken vanavond. Dit is overigens ook geen officiele BIS-publicatie, maar een research paper van een consultant die dat op een conferentie heeft gepresenteerd. Wel een sappige titel!

    Overigens weet ik vrij zeker dat jij deze niet hebt gelezen en pas nu ontdekt bij het haastig googelen opzoek naar antwoorden op mijn vragen.

  35. luisindepels says:

    Latida:
    Netherlands – Prices in Real Terms – The Economist

    http://imgur.com/Yu9NRrV

    Goeie selectie. Over deze tool van the economist zijn ook al wat woorden gevallen, jammer dat er moeilijk gezocht kan worden op deze site. In ieder geval:zet de vergelijking aan vanaf 2000 en ‘opeens’ zijn er bijna geen landen in de wereld waar de huizenprijzen zo weinig zijn gestegen als in Nederland.

    Of zet het op 1980. Dan valt het ook wel weer mee ten opzichte van andere landen. Of 1970. Of 1990. Elke keuze is subjectief (en deze is wel het mooiste gekozen).

  36. Latida says:

    luisindepels: Hee, dit is een mooie. Die gaan we eens rustig bekijken vanavond. Dit is overigens ook geen officiele BIS-publicatie, maar een research paper van een consultant die dat op een conferentie heeft gepresenteerd. Wel een sappige titel!

    Overigens weet ik vrij zeker dat jij deze niet hebt gelezen en pas nu ontdekt bij het haastig googelen opzoek naar antwoorden op mijn vragen.

    Deze link is hier al jaren geleden op dit blog voorbij gekomen, vorig jaar nog. Het gaat er overigens niet om van wie het afkomstig is, maar wat er in staat.

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-02-2014/martens-vs-boelhouwer-wel-of-geen-huizenzeepbel/#comment-178177

  37. Latida says:

    Deze uitspraak is ook mooi, van Krugman:

    “And in general, it’s hard to escape the impression that Belgium has been better served by political paralysis than the Netherlands has by its unified, effective determination to do exactly the wrong thing.”

    http://krugman.blogs.nytimes.com/2013/08/13/a-tale-of-two-flat-countries/?_php=true&_type=blogs&_r=2

    En dan nog dit:

    http://www.tradingeconomics.com/netherlands/forecast

    GDP per capita in 2020: Lager dan nu
    # Employed persons in 2020: Lager dan nu
    Long term unemployement in 2020: Hoger dan nu
    Youth unemployment rate in 2020: Hoger dan nu
    Bevolking: in 2020: 17,5 miljoen
    Rente in 2020: Hoger dan nu
    Home Ownership Rate in 2020: Lager dan nu

    Nu ja, kijk zelf maar en deel je conclusies, ik hoor ze graag.

  38. Voerman says:

    Nico de Geit: John Ewbank heeft een villa ter waarde van 2,5 miljoen euro gekocht in het centrum van Laren. De componist van het Koningslied had geen hypotheek nodig en rekende in een keer af.

    Geit, ga liever in op de reacties die gegeven worden op je recente domme post in plaats van te ontwijken met burgerlijk gelul.

  39. Voerman says:

    Tijl: Leedvermaak blijft toch het beste vermaak.

    Blij zijn met een goede keuze is iets anders dan leedvermaak, Tijl!

  40. Latida says:

    Voor wie toch gaat lezen, ook dit artikel van Ewald Engelen is nog steeds zeer de moeite waard:

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-06-2015/waarom-de-nederlandse-huizenzeepbel-geen-zeepbel-mag-heten/

    “En dus zou je verwachten dat de politieke elite alles op alles zet om huizenzeepbellen in de toekomst te voorkomen. Onder het motto: eens maar nooit weer. Inderdaad zijn de leenvoorwaarden verscherpt: er is een aflossingverplichting geĂŻntroduceerd, de aftrekbaarheid is gelimiteerd en er is een lager leenplafond overeen gekomen. Maar de invoeringstermijn is lang en de maatregelen zijn onvoldoende om Nederland in de pas te laten lopen met meer restrictieve buitenlanden.”

    Nederland loopt nog steeds buiten de pas.

    “Of zoals Rob Koning, directeur van de Dutch Securitisation Association – een inittiatief van het inmiddels verscheden Holland Financial Centre, opgericht in september 2013 om de reputatie van de verpakte hypotheek op te vijzelen – in een uitzending van Argos op 21 juni 2014 toegaf: ‘Wat wij hopen, is dat de economie weer gaat aantrekken, mensen weer huizen gaan kopen, dat de hypotheekschuld weer voorzichtig gaat toenemen. En dat moet gefinancierd worden en dat kan niet met een teruglopende securitisatiemarkt.’

    Om eraan toe te voegen dat de huizenprijsdaling van de afgelopen zes jaar een afwijking was en terugkeer naar het prijsniveau (en schuldenpeil) van 2008 het streven moet zijn. Om dat mogelijk te maken heeft Koning de ECB, Bazel en DNB onophoudelijk bestookt: ‘Overal hebben we duidelijk gemaakt dat we hebben geleerd van de fouten van het verleden. We hebben in Nederland en andere Europese landen een securitisatieproduct dat degelijk in elkaar zit, dat veilig is, waarover heel duidelijke informatie wordt verstrekt. En passen jullie je regels hier nou eindelijk eens op aan.’ Terug naar 2008 – duidelijker kan het niet worden gezegd.”

    En dan tevens zijn laatste artikel:

    http://ewaldengelen.blogspot.nl/2015/09/hoe-de-europese-commissie-van.html

    “Wat de Europese Commissie in 2012 nog zag als veroorzaker van de crisis, is drie jaar later de oplossing voor achterblijvende groei en werkgelegenheid in Europa geworden: het verkopen van verpakte hypotheekproducten. Wat is er in hemelsnaam gebeurd?”

    en

    ” het construeren van een Europese markt voor verpakte leningen (zogeheten ‘securitisaties’) namelijk een van de voornaamste doelen van de kapitaalmarktenunie genoemd. In eurospraak: ‘Een duurzame securitisatiemarkt van hoge kwaliteit in de EU die op eenvoudige, transparante en gestandaardiseerde securitisatie-instrumenten steunt, zou een brug kunnen slaan tussen banken en kapitaalmarkten.’”

    en

    “Als klap op de vuurpijl staat de Europese herontdekking van securitisatie haaks op de kwade reuk waarin deze verpakkingstechniek sinds de crisis internationaal is komen te staan. Vanwege haar rol bij de mondiale financiĂ«le crisis van 2007-2008 heeft de Financial Stability Board, een in Bazel gevestigde financiĂ«le toezicht­houder, in 2010 van de internationale gemeenschap de opdracht gekregen om nader onderzoek te doen naar wat grootbanken in het kader van het verpakken van hypotheken allemaal buiten hun balansen zijn gaan uitvreten. ‘Schaduwbankieren’ is het in de wandelgangen gaan heten. Oftewel: bankiertje spelen door entiteiten zonder bankvergunning en dus zonder toezicht, maar meestal wel in opdracht van internationale grootbanken of met poen van diezelfde grootbanken, bijvoorbeeld afkomstig van hypotheken.”

    en

    “In amper vijf jaar tijd is datgene wat aan de wieg van de mondiale financiĂ«le crisis stond stilletjes gemuteerd in de oplossing bij uitstek voor een bancaire sector die nog altijd zijn crisiswonden likt en dus zijn kredietverstrekkingsfunctie onvoldoende kan vervullen.”

    en

    “In de literatuur circuleren verschillende benamingen voor deze bancaire revolutie – ‘transactiebankieren’, ‘marktgebaseerd bankieren’, ‘gesecuritiseerd bankieren’ en ja, ook ‘schaduwbankieren’ – maar bedoeld wordt steeds hetzelfde: het aloude, saaie nutsbankieren is vervangen door een vorm van bankieren die voor financiering, kapitaalmanagement en toezichtontduiking steeds afhankelijker is geworden van een uiterst complex ecosysteem van vehikels dat bekendstaat als het schaduwbancaire stelsel.”

    en

    “Er is nou eenmaal een grote groep huishoudens die politiek gemobiliseerd kan worden als de eigen woning in het geding is. En dus is Nederland te klein als een pas ingestelde commissie voor financiĂ«le stabiliteit onder leiding van Klaas Knot voorstelt om Nederlandse burgers te verplichten tien procent eigen vermogen mee te nemen bij de aanschaf van een eigen woning. En staat de vastgoedwereld op zijn achterste poten als hoogleraar Arnoud Boot in een interview pleit voor een wereld waarin tachtig procent bankfinanciering van de woning het maximum is.”

    en

    “De politieke dynamiek rond schaduwbankieren is niet anders. Als de Europese Commissie een groenboek het licht doet zien dat de post-apocalyptische aanval op het schaduwbancaire stelsel onschadelijk moet maken en Europese grootbanken opnieuw de ruimte geeft om op grote schaal hypotheken te verpakken, kijken in Nederland burgers, politici en pers schielijk weg. Ook al is er in de omvangrijke literatuur over schaduwbankieren geen enkele garantie te vinden dat dit niet opnieuw leidt tot het drama van uiteenspattende zeepbellen die de eurozone aan het begin van de 21ste eeuw naar de rand van de afgrond heeft gevoerd.”

    En wat doet de ECB?

    ” The European Central Bank bought residential mortgage-backed securities as it expanded its purchase program, according to three people familiar with the matter.
    The central bank acquired notes backed by Dutch home loans, said the people, who asked not to be identified because they’re not authorized to speak about it. ”

    waarom dan?

    “because the securities allow banks to transfer risk to investors”

    Ah de ‘investors’ Dat zijn dus de ECB en, met de komst van nieuwe ‘concurrentie’ van schaduwbanken zoals MUNT, de eigen Nederlandse pensioenfondsen!

    http://www.bloomberg.com/news/articles/2014-11-21/ecb-said-to-start-abs-purchases-with-dutch-mortgage-backed-bonds

  41. Voerman says:

    Eek-a-mouse: Kennis van mij kocht in 2006 voor 160.000 euro een nieuwbouw 2 kamer appartement in Tilburg, deze gaan nu anno 2015 weg voor 110.000 euro. Dat lijkt mij toch echt een overwaardering van 50.000 euro..

    Kennis van me kocht in 1965 een huis voor 25.000 guldens.
    Verkocht het vorig jaar voor 300.000 euro!
    Mag je dan zeggen, dat dat huis in 1965 ondergewaardeerd was?

    Het zit met huizen net als met zeetong.
    Dagprijzen en gerelateerd aan veel factoren.

  42. Latida says:

    “The jurisdictions with the largest outstanding securitisation
    markets in Europe are the United Kingdom,
    Netherlands, Spain and Italy”

    https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/ecb-boe_case_better_functioning_securitisation_marketen.pdf

    ABS = Assets Backed Securities

    “Some estimate that spreads could halve again from here, which could potentially mean Dutch RMBS issuers like Delta Lloyd paying single digit spreads over three month Euribor for two year seniors. Great for issuers, bad for investors.

    “The ECB will not buy more than 70% of an issue,” says Renault. “So if they want to buy, say, €400bn of ABS, you need private investors to buy approximately €180bn. You wonder who that is going to be because it is not going to be the insurance companies or the banks.””

    http://www.globalcapital.com/article/pr0dqmlgjdyv/all-bets-are-off-as-ecb-takes-hold-of-abs

    In dit geval zijn de pensioenfondsen en daarmee de bureger de bag holder?

    Wie anders?

  43. LĂĄszlĂł says:

    Latida,

    Wat doe elke keer toch veel moeite om je eigen emigratie te verdedigen. Vermoeiend als je jezelf nog steeds moed in moet praten. Je mag gewoon terugkomen hoor.

    Zowel in NL als daarbuiten geldt, niet te veel lenen want ze weten je te vinden.

  44. johan045 says:

    In 1972 een woning gekocht voor 65000 gulden met 12000 gulden subsidie.
    In 1980 verkocht voor 155000 gulden, staat nu te koop voor 145000 euro.

  45. emmrob says:

    Het hypotheekaandeel in private schuldquote van Nederland is en blijft een groot probleem voor de huidige en toekomstige koopkracht van de Nederlandse consument, nog afgezien van extra risico’s voor het Nederlandse banksysteem. De paarse kabinetten speelde in de jaren ’90 mooi weer met deze tijdelijke speculatieve kredietimpuls. Toch vreemd dat de BIS niet wees op de desastreuse gevolgen van deze kredietorgie toen Kok cum suis alom geprezen werd voor het Nederlandse economische groeiwonder van de jaren ’90.

    http://www.economie-macht-maatschappij.com/poldermodel.html

  46. Frans says:

    Latida: Duizenden sociale woningen worden voor dumpprijzen aan internationale beleggers verkocht.

    Dat is er een waar ik niet onmiddelijk de vinger achter krijg: heb er nog niet diep over nagedacht, maar het kwartje is nog niet gevallen. Zo op het eerste oog is op zijn minst RAAR!! https://www.youtube.com/watch?v=ek3jGqZkOZg

    Blok die natuurlijk ook takes it up the ass van de banksters heeft daar toch ook een erg vreemde rol in gespeeld? (getuige de videootjes die hier zijn gepost, waarschijnlijk door Latidia zelf)

    Who helps me out? Wat is hier werkelijk aan de hand? Waarom moesten de woningen worden gedumpd?
    Ik kan me voorstellen dat beleggers aaneengesloten rijen huizen willen opkopen en geen geitenkaas.
    https://www.youtube.com/watch?v=dF4K98ngsw8

  47. Latida says:

    László,

    Sorry wat? Is dat wat je te zeggen hebt? Waarom zo zuur? Op basis waarvan trek je die conclusie eigenlijk? Daar ben ik wel benieuwd naar namelijk.

    Dat Nederland internationaal gezien uit de pas loopt kun je mij niet aanrekenen, dat zijn gewoon feiten.

    Dat de woning’markt’ niet naar behoren functioneert ook niet.

    Misschien zou je er goed aan doen om me dan eens uit te legen hoe het volgens jou wel zit?

    Hoe komt het dat

    “Nederland behoort tot de landen die het meeste risico lopen op een bankencrisis bij een snelle stijging van de rente”

    en dat

    “Het is opmerkelijk dat Nederland terug te vinden is in hetzelfde rijtje als drie van de belangrijkste opkomende markten waar de snelle kredietgroei van de afgelopen jaren nu door beleggers wereldwijd als een groot risico wordt gezien.”

    Kom op dan, leg eens uit?

    Is er wel sprake van concurrentie met de banken? Is het immers niet zo dat schaduwbanken niet aan hetzelfde toezicht zijn onderworpen en zonder bankvergunning opereren?

    En zijn de buitenlandse belggers dan niet tegen bodemprijzen sociale woningvoorraad aan het opkopen zodat ze van de hogere huren kunnen profiteren?

    Als Nederlandse huizen goede investeringen waren zouden ze die toch wel kopen?

    Zodra het opportuun zou zijn om vastgoed in Nederland te verwerven zal ik dat zeker niet nalaten om te overwegen. Echter, zover is het niet.

    Mag ik van mening zijn dat er nog wel wat prijsdaling in het vat zit de komende 2 tot 5 jaar? Gewoon rustig afwachten dus.

  48. Frans says:

    (met andere woorden: eerst de bewoners de keus geven en dan de investeerders was geen optie om snel van de rotzooi af te komen)

  49. Latida says:

    “De uitdagingen beperken zich echter niet tot het sectorale niveau. De wijze waarop verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen zich aanpassen aan het klimaat van lage rentetarieven zou eveneens bredere implicaties kunnen hebben. Met totale activa van meer dan €9000 miljard zouden de strategieĂ«n die zij hanteren om met lage beleggingsrendementen om te gaan, duidelijk kunnen doorwerken in zowel de financiĂ«le markten als de bredere economie.”

    en

    “Maar dat gezegd zijnde: hoe langer lage rentetarieven blijven bestaan, hoe meer wij zullen moeten opletten dat gezonde diversificatie niet verwordt tot een onderwaardering van risico die in de toekomst kwetsbaarheden zou kunnen creĂ«ren. Dit zou van invloed kunnen zijn op een breed scala van marktdeelnemers, gezien het belang van verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen, met name als verstrekkers van langlopende financiering.”

    en

    “In het bijzonder is het eurogebied nog steeds bezig zich uit een “balansrecessie” te werken, waarbij een situatie van grote schulden de voorwaarden creĂ«ert voor een scherpe teruggang, die op zijn beurt de noodzaak tot aanzienlijke schuldafbouw creĂ«ert en de duur van de teruggang verlengt.
    Dit is de uitkomst van een periode van vóór de crisis waarin bedrijven, huishoudens en in enkele gevallen overheden de tekenen van dalende productiviteitsgroei verkeerd interpreteerden en buitensporige schuld opbouwden op basis van overdreven optimistische verwachtingen omtrent het reĂ«el inkomen. ”

    en

    “De door deze dynamiek aan de economie toegebrachte schade is enorm geweest. De werkloosheid onder jongeren en de langetermijnwerkloosheid zijn in het eurogebied aanzienlijk gestegen, waarbij wordt geschat dat “hysteresis”-effecten het arbeidsaanbod aanzienlijk hebben verminderd. Dit werkt vervolgens door in een lagere potentiĂ«le groei – en mogelijkerwijs voor enige tijd, gezien de sterke sectorale dimensie van de crisis en de noodzaak voor uitgebreide omscholing en herallocatie van werkenden. Een lagere potentiĂ«le groei is tevens samengegaan met verhoogde onzekerheid, en ontmoedigde nieuwe investeringsprojecten. De uitkomst van dit alles is een aanhoudende daling van de langetermijngroeiverwachtingen in het eurogebied, en dit alles maakt de neerwaartse druk op de reĂ«le rente alleen maar sterker.”

    en

    “Aan de reĂ«le zijde zien wij, hoewel onze maatregelen in de binnenlandse vraag doorwerken, echter wel een vertraging van het tempo van het economisch herstel. De laatste door medewerkers van de ECB samengestelde projecties voorzien een lagere groei in 2015, 2016 en 2017, alsook een lagere stijging van de inflatie vergeleken met de eerdere projecties van juni.”

    en

    “lage rentetarieven zijn uiteindelijk een consequentie van zwakke seculiere trends, in combinatie met de conjuncturele consequenties van een complexe schuldcrisis, verslechterd door een monetaire unie met institutionele en structurele weeffouten.”

    en

    “Wat ik hier vandaag heb geprobeerd duidelijk te maken is dat het centralebankbeleid niet dient te worden geĂŻnterpreteerd als een oorzaak van lage rentetarieven maar in plaats daarvan als een consequentie van economische malaise en desinflatoire druk, die de centrale bank tracht vóór te zijn. Dat wil zeggen: lage rentetarieven zijn eenvoudigweg het spiegelbeeld van mondiale en aan het eurogebied specifieke factoren die zowel de lange nominale rentetarieven als de reĂ«le rentetarieven naar een zeer laag niveau trekken.”

    http://www.ecb.europa.eu/press/key/date/2015/html/sp150910_2.nl.html

    Met andere woorden: De rente is laag omdat het economisch slecht gaat. Pas zodra het economsich beter gaat, gaan de rentes weer omhoog. In dat geval loopt NL volgens het BIS een groot risico.

  50. Latida says:

    Frans,

    Dat is simpel, Blok heeft ze haarfijn uitgelegd hoe van de nederlandse sociale woningmarkt te profiteren valt, omdat met zijn medewerking de huren flink hoger zijn en er bovendien schaarste wordt gestimuleerd.

    Als de verwachting was dat huizenprijzen flink gingen stijgen, of dat daar schaarste te verwachten viel, hadden ze die wel gekocht, er staan er immers genoeg te koop.

    Door buitenlandse investeerders huurhuizen te laten kopen is in ieder geval de schijn gewekt dat er hier ten lande blijkbaar voor buitenlandse investeerders wat te halen valt, ook al is dat enkel het tafelzilver van de sociale woningvoorraad.

    Ondertussen bij MUNT:

    “Negen maanden na de lancering heeft MUNT Hypotheken een marktaandeel van meer dan 5 procent, is er ruim een miljard euro weggezet aan hypotheken en is er voorlopig bijna 3 miljard euro aan funding opgehaald. Het bedrijf is voor wat betreft nieuwe hypotheekaanvragen al twee keer zo groot als SNS Bank en het streven is om over enkele jaren 10 miljard aan hypotheken te hebben verstrekt. Hoe is dit mogelijk? En wie zitten er achter dit innovatieve bedrijf?”

    “Looman: “De Nederlandse pensioenfondsen wilden graag investeren, maar alles moest uiteraard zeer gedegen gebeuren. Er werd due diligence uitgevoerd in ons antikraakpand waarin we aan de hand van een Powerpoint-presentatie onze plannen toe konden lichten. We concurreerden met grote banken en verzekeraars, die ook soortgelijke plannen hadden, maar ons concept zat beter in elkaar. We boden wat ze zochten.”

    Van Hessen: “De beleggers wilden een bepaalde zeggenschap, ofwel governance. Ze wilden mede kunnen beĂŻnvloeden welke koers we zouden varen. Dat begrepen we. Met een paar investeerders hebben we het plan verder uitontwikkeld. Sinds lange tijd kwam daarmee een nieuw label in de markt: MUNT Hypotheken. Via ons komt het geld van de Nederlandse pensioenfondsen dus rechtstreeks terecht in de Nederlandse hypotheekmarkt.””

  51. Latida says:

    Dus wat nou “buitenlandse concurrentie” op de hypotheekmarkt?

    Buitenlandse huisjesmelkers, die zijn wel in huis gehaald, terwijl de pensioenfondsen nu de risicos van de huizenprijzen mogen dragen.

    Mag je als jonge nederlander eerst verplicht je pensioen afdragen om het vervolgens met rente weer terug te lenen.

    Prettig geregeld.

  52. BBB says:

    Voerman: Kennis van me kocht in 1965 een huis voor 25.000 guldens.
    Verkocht het vorig jaar voor 300.000 euro!
    Mag je dan zeggen, dat dat huis in 1965 ondergewaardeerd was?

    Het zit met huizen net als met zeetong.
    Dagprijzen en gerelateerd aan veel factoren.

    Typisch gevalletje van oud naait jong.

  53. b says:

    Off-Topic:
    Minder huurstijging in 2015 vergeleken met 2014 10-09-2015
    http://www.aedes.nl/content/artikelen/klant-en-wonen/huurbeleid/minder-huurstijging-in-2015-vergeleken-met-2014.xml
    ‘De huren stegen in juli 2015 met gemiddeld 2,4 procent. Dat is aanzienlijk minder dan in 2014, toen de huren nog met 4,4 procent stegen.’

    ‘Aedes en de Woonbond sloten in juni 2015 het sociaal huurakkoord, waarin zij afspraken dat de huren vanaf 2016 niet meer dan 1 procent boven de inflatie mogen stijgen. Dat versterkt de dalende trend die nu is ingezet.’

    Dalende trend ook met koophuizen? 🙂

  54. Voerman says:

    BBB: Typisch gevalletje van oud naait jong.

    Typisch gevalletje van vestandig kopen, wonen en verkopen.
    Zo werkt dat in woonland!

  55. Latida says:

    Blijkens de Nederlandse Vereniging van Banken zijn er heel wat Banken actief in Nederland, 79 maar liefst.

    Het met pensioengelden gevulde MUNT staat ook daar niet tussen.

    Wel frappant dat nu uitgerekend MUNT de “concurrentieslag” voor de Nederlandse hypotheekgever aan het winnen is..

    Waarom zouden al die 79 banken zich niet volop in de strijd gooien om de lucratieve nederlandse hypotheekgever aan zich te binden?

    Banken die makkelijk geld laten liggen? Wiens core business het is om het met bakken te gelijk te verdienen?

    https://www.nvb.nl/vereniging/120/leden.html

  56. Voerman says:

    b: Dalende trend ook met koophuizen?

    Niet noodzakelijkerwijs zolang de rente niet realistisch is.
    Lage rente zorgt voor prijsvervalsing.

  57. Latida says:

    Voerman: Typisch gevalletje van vestandig kopen, wonen en verkopen.
    Zo werkt dat in woonland!

    Dat ben ik op zich volledig eens. Aloude wijsheden gaan vaak nog op. Kopen als de rente hoog is. Zo veel mogelijk eigen geld meenemen. Zo snel mogelijk aflossen. Niet boven je financiele draagkracht kopen. Niet maximaal aflossingsvrij lenen. Niet op een B of C lokatie kopen. Hoe courant is een woning? Wat is de staat van onderhoud? Hoe lang ben je van plan ergens te blijven?

    Dat de rente nu laag is, is op zich fijn. Je kunt daardoor immers sneller aflossen. Maar daardoor zijn de prijzen nog steeds te hoog.

    Als de rente omhoog gaat, gaan de prijzen omlaag. Zo simpel is het, en daardoor is het nog steeds te vroeg om te kopen.

    Als je moet is het een ander verhaal natuurlijk. Maar ga maar na, als je 5 jaar huurt voor 60K, zon 1000 euro huur per jaar, en je koopt daarnaa een huis van 500K dat nu nog 700K kost, heb je alsnog 140K bespaard.

    Koop je iets van 200K dat nu 300K kost, zit je toch nog op 40K winst. ALs je bovendien in die 5 jaar nog een leuk bedrag bij elkaar weet te sparen, heb je bovendien minder hypotheek nodig en dus lagere maandlasten.

    Wachten en geduld wordt beloond in dat geval.

    enzij de prijzen nu weer de pan uitschieten natuurlijk, maar dat is de gok.

  58. Latida says:

    Voerman: Niet noodzakelijkerwijs zolang de rente niet realistisch is.
    Lage rente zorgt voor prijsvervalsing.

    Alweer mee eens. Misschien gaan de rentes nog verder omlaag voordat ze omhoog gaan. Dat het lager kan zie je in oa. Duitsland.

    Ze zullen wel redelijk stabiel blijven tot de verkiezningen. Daarna, wie weet gaat de rente dan wel weer omhoog.

    In dat geval, zegt BIS, komen de Nederlandse banken in gevaar.

    Dat indiceert dat BIS denkt dat op dat moment de huizenprijzen weer gaan zakken.

  59. LĂĄszlĂł says:

    Latida,

    Ik zuur, ik hoor bij de 75% van de huizenbezitters die niet onder water staat. Voor mij zou een daling van de prijzen positief kunnen zijn want mijn spaargeld is dan meer stenen waard en ik zou dus groter kunnen gaan wonen.

    Een significante daling (meer dan 20%) van de prijzen in 2 tot 5 jaar? Het zou kunnen maar ik heb geen glazen bol en zou er mijn geld niet om verwedden.

    Hoe kom je aan die termijn van 2 tot 5 jaar en wat versta je onder dalen? 5 tot 10%, 10 tot 15%, 15 en 20%?

    En ja, je moet er rekening mee houden dat het kan gebeuren, maar er vanuit gaan dat het gebeurt is niet handig.

    Latida: En zijn de buitenlandse belggers dan niet tegen bodemprijzen sociale woningvoorraad aan het opkopen zodat ze van de hogere huren kunnen profiteren?

    Hogere huren, hogere huizenprijzen, heb je dat meegenomen in je doemscenario?

    Latida: Is er wel sprake van concurrentie met de banken? Is het immers niet zo dat schaduwbanken niet aan hetzelfde toezicht zijn onderworpen en zonder bankvergunning opereren?

    Huh? Concurentie? Ja dus, eerlijk of gelijkwaardig? Nee, misschien niet. Laat die banken maar even zweten, staatsteun heeft ze niet verandert, misschien helpt pesten. Het effect van concurentie, lagere prijzen wordt in iedergeval bereikt.

    Nogmaals, net als de admin/Juan ben je uit NL vertrokken, daar is niks mis mee. Maar waarom wekelijks (al jaren?) je keuze verantwoorden, dan is het toch niet helemaal goed gegaan. Het argument dat het je kinderen aangaat is een beetje zwak, blijkbaar kun je ze niet overtuigen om te vertekken en daarom blijf je het hier maar rondtoeteren dat NL er slechter aan toe is dan andere landen.

    Is NL het beste land om in te wonen? Vast niet. Reden om te vertrekken, voor mij en velen anderen (nog) niet.

  60. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Ze zullen wel redelijk stabiel blijven tot de verkiezningen. Daarna, wie weet gaat de rente dan wel weer omhoog.

    De verkiezingen? TK verkiezingen in 2017 bedoel je waarschijnlijk, hoe gaat dat van invloed zijn op de rente van de Euro?
    Denk je dat Draghi aan de buis gekluisterd zit op verkiezingsavond?

  61. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Blijkens de Nederlandse Vereniging van Banken zijn er heel wat Banken actief in Nederland, 79 maar liefst.

    Op de hypotheekmarkt? Nee dus. Independer kent er 40+, 90% van de markt waarschijnlijk in de hand van de top 10.

  62. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Dat is simpel, Blok heeft ze haarfijn uitgelegd hoe van de nederlandse sociale woningmarkt te profiteren valt, omdat met zijn medewerking de huren flink hoger zijn en er bovendien schaarste wordt gestimuleerd.

    Wat een flauwekul, ten eerste wordt hij echt niet op zijn blauwe ogen geloofd en ten tweede weten ze dat een minister in NL morgen vervangen/demissionair kan zijn.

  63. Voerman says:

    Latida: 500K dat nu nog 700K kost,

    Die mogelijkheid doet zich NU voor.
    NU kun je voor 500K dat huis kopen wat een paar jaar geleden nog 700K kostte.
    Als ik je vraag, waarom je dat NU niet doet, wat is dan je antwoord?
    Nog zo’n dip afwachten?
    Ligt er natuurlijk aan hoe oud je bent en of je dan ĂŒberhaupt nog een huis afgelost krijgt.
    Teveel faktoren spelen een rol.
    Moeilijk en onvoorspelbaar.
    Kijk maar naar bijv. Steven en Geit. Die kopen nooit meer en houden zich bezig met veel gespin en weinig wol.

  64. Latida says:

    László,

    Jij niet dan?

    En heb ik soms een gevoelige snaar bij je geraakt vandaag?

    Ik bedoel de TK verziezingen in 2016. Of dacht je soms dat dit kabinet de hele rit gaat uitzitten? …

    Ok ok, ik geef het toe, ik schets met hele brede stroken. Maar dat wil nog niet zeggen dat het hele plaatje dat ik schets nergens op lijkt.

    Want aan jou reacties alleen al valt af te lezen dat de grove lijnen die ik schets zomaar wel eens plausibel kunnen zijn, anders had je wel een daadwerkelijk steekhoudend argument ingebracht in plaats van op de persoon te spelen.

    Valt me eerlijk gezegd wel een beetje van je tegen. Maandenlang lees je van alles, denk je mee, deel je informatie, en als er dan een ander gezichtspunt naar voren komt, dan speel je op de persoon. Daarmee laat je jezelf wel kennen.

    Blijf vooral volhouden, je kunt het.

  65. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Wachten en geduld wordt beloond in dat geval.

    tenzij de prijzen nu weer de pan uitschieten natuurlijk, maar dat is de gok.

    Dat is het toch alletwee?

  66. Latida says:

    Voerman: Die mogelijkheid doet zich NU voor.
    NU kun je voor 500K dat huis kopen wat een paar jaar geleden nog 700K kostte.
    Als ik je vraag, waarom je dat NU niet doet, wat is dan je antwoord?
    Nog zo’n dip afwachten?
    Ligt er natuurlijk aan hoe oud je bent en of je dan ĂŒberhaupt nog een huis afgelost krijgt.
    Teveel faktoren spelen een rol.
    Moeilijk en onvoorspelbaar.
    Kijk maar naar bijv. Steven en Geit. Die kopen nooit meer en houden zich bezig met veel gespin en weinig wol.

    Ik denk inderdaad dat er nog zo een dip komt. Ik ben nog jong genoeg en zolang ik in het buitenland op een triple A lokatie iedere maand gewoon centen pak gaat het er steeds beter uitzien.

    Ik ben pas in 2007 ingestapt, met 100% LTV, zonder eigen geld. Inmiddels in nog geen 8 jaar tijd zit ik op nog geen 40% LTV en iets van 2 ton overwaarde, waar iedere maand gewoon ruim 1000 bijkomt.

    Als ik nu in NL zou instappen, ben ik niet gerust op dat de lucht uit de markt is, zeker niet in het hogere segment.

    Als ik nog een paar jaartjes wacht, heb ik en een beter uitgangspunt want meer vermogen, en als mijn onderbuikgevoel me niet bedriegt straks wie weet veel ruimere mogelijkheden, danwel niet eens meer de noodzaak voor een hypotheek.

    Ik volg de Nederlandse huizenmarkt omdat deze zo wezenlijk anders is, en ik volg de gang van zaken in Brussel, en verder hoor ik wel eens wat. Ook op dit blog heb ik veel opgestoken.

    Een van de dingen die ik geleerd heb, is haastige spoed is zelden goed.

    Zolang ze in NL nog in allerijl aan allerlei knopjes draaien, is het bovendien niet duidelijk wat er te wachten staat.

    Berichten zoals bovenstaand van BIS bevestigen eigenlijk wat gevoelsmatig als waar of #gezond verstand# aanvoelt.

    Zoals jij ook zei, de lage rente verstoort de prijs. De huizenprijzen zijn dus nog niet juist gewaardeerd.

    Logischerwijs dalen de prijzen als de rente stijgt.

    Ik vind het naief om te denken dat de rente nooit meer gaat stijgen. Lijkt me dat dat niet binnenkort, maar binnen een termijn van 2 tot 5 jaar gaat gebeuren.

    Dan zijn de balansen van de banken weer sterk. En in de tussentijd HRA, LTV, eigen geld, demografie, etc. allemaal neerwaarse druk in een lange termijn trend in de huidige return to normal.

    Ik kan er ook naast zitten natuurlijk. Maar ik kijk van een afstand en heb geen rechtstreeks belang, en kan me dat inmiddels in ieder geval permitteren.

    Daarnaast heb ik ondertussen ook een leuk project waar ik mee bezig ben, gewoon lekker leven telt ook mee natuurlijk.

    Wat ook meespeelt zijn de overige belastingen in Nederland zoals het huurwaardeforfait, zorgbeleid, flitscameras, onzin belastingen en allerlei andere zaken waarvan je je kunt afvragen of je je daar vrijwillig aan wilt onderwerpen.

    Zo slecht is het in het buitenland nu ook weer niet.

  67. Latida says:

    László: Op de hypotheekmarkt? Nee dus. Independer kent er 40+, 90% van de markt waarschijnlijk in de hand van de top 10.

    Waarvan MUNT met pensieongelden een steeds groter deel van voor haar rekening neemt. Een teken aan de wand wat mij betreft.

  68. Latida says:

    László: Dat is het toch alletwee?

    Kun jij ee nscenario schetsen waarbij de prijzen in NL weer terugkeren naar het niveau van 2008 in de komende 5 tot 10 jaar?

    Ik niet namelijk.

    En ik heb het geprobeerd.

    Kijk naar de hypotheekvolumes. Die zijn niet toereikend. Er gebeurt van alles, maar het lijkt steeds meer op schrapen.

    Hogere huren bij dalende woningprijzen?

    Niet logisch.

    Stijgende woningprijzen bij lage rentes? Nogal wiedes.

    Stijgende woningprijzen als men eigen geld moet meebrengen? Niet logsich.

    Off balance geldverstrekking door schaduwbanken met pensiengelden, ook zorgwekkend.

    De pensioenfondsen staan er toch om bekend superhoge rendementen te realiseren? Daar betalen ze toch goed geld aan de vermogensbeheerders voor?

    Waarom stappen ze dan nu pas in terwijl de banken zich terugtrekken?

    De pensienfondsen werden toch muppets genoemd door de grote beleggers?

    Dat je de pensienfondsen gebruikt om de rpijzen te stutten kan ik me nog wel voorstellen, dat is Neerlands eigenbelang.

    Maar dat zal niet voldoende zijn om langdurge prijsstijgingen te rechtvaardigen, en ondertussen ligt de rentestijging op de loer, en de banken nog steeds op hun gat.

    Ik zie het gewoon echt niet, maar ik laat me graag verrassen met het tegendeel.

  69. Nico de Geit says:

    Voerman: Kennis van me kocht in 1965 een huis voor 25.000 guldens.
    Verkocht het vorig jaar voor 300.000 euro!

    Zie deze grafiek:

    https://nicodegeit.files.wordpress.com/2015/08/grafiek-huizenmarkt-zeepbel.jpg

  70. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Ik denk inderdaad dat er nog zo een dip komt.

    Oh, ik dacht dat je het ergens op baseerde.

    Latida: Ik ben pas in 2007 ingestapt, met 100% LTV, zonder eigen geld.

    Dat kon toch alleen in NL? en daarmee waren we toch wereldvreemd?
    (Zelf in NL ook 2 keer gekocht met LTV 100%, dus hier kan het ook)

    Latida: Inmiddels in nog geen 8 jaar tijd zit ik op nog geen 40% LTV en iets van 2 ton overwaarde, waar iedere maand gewoon ruim 1000 bijkomt.

    Knap, maar denk niet dat je de enige bent.

    Latida: Als ik nu in NL zou instappen, ben ik niet gerust op dat de lucht uit de markt is, zeker niet in het hogere segment.

    Als de rente stijgt van 2.5% naar 3.5% moeten de prijzen met 12% dalem om op dezelfde annuiteit uit te komen (30 jaar) als dat niet gebeurt ben je dus duurder uit met wachten (er vanuit gaande dat je een hypotheek nodig hebt).

    Latida: Als ik nog een paar jaartjes wacht, heb ik en een beter uitgangspunt want meer vermogen

    Met jouw spaar/aflosgedrag zeker. Ik raad ook niemand aan om te kopen, maar waarom zou je het iemand af raden?

    Latida: Ik kan er ook naast zitten natuurlijk.

    Goede samenvatting, ik ook. Maar ik doe geen voorspellingen.

    Latida: huurwaardeforfait

    Is geen belasting, is een vermindering van belasting aftrek, zie de wet Hillen.

    Latida: Zo slecht is het in het buitenland nu ook weer niet.

    Zo goed blijkbaar ook niet want anders durfde je wel te vertellen welk land het was.

    Dus nogmaals, anderen bang maken omdat je het zelf bent, doe dat nu niet.

  71. Latida says:

    “Seven years after a global financial crisis was sparked by lax lending rules, the Netherlands is the last country in western Europe where homebuyers can borrow as much as 103 percent of the purchase price — enough to cover a slice of the transaction costs as well.
    That will change if Dutch Central Bank President Klaas Knot has his way. Knot, 48, has advised the government to restrict mortgages to no more than 90 percent of the price. He wants to lower the country’s mortgage-debt-to-GDP ratio, aligning the Netherlands more closely with its neighbors and addressing criticism from the International Monetary Fund and the European Central Bank.
    “High loan-to-value ratios make banks’ and household balance sheets vulnerable and go hand-in-hand with sharper fluctuations in house prices and the real economy,” Knot’s financial-stability committee wrote.
    Surprisingly to people outside the Netherlands, almost everyone else with an interest in the Dutch housing market — from lenders to lawmakers to potential purchasers — opposes the plan, claiming it would scupper a recovery that has just begun to spread beyond cities such as Amsterdam.
    “The only direction house prices can go is down” if Knot is successful, said Frans Schilder, a senior researcher at the Amsterdam School of Real Estate.”

    http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-08-21/dutch-defend-no-money-down-mortgages-as-loose-lending-targeted

  72. Latida says:

    “Residential rents in Amsterdam have been rising and yields sharpening.
    Moreover, the government has introduced a number of
    legislative and regulatory changes which will move the
    Netherlands away from its focus on owner-occupation,
    social housing and regulated rents.
    “We are looking at Dutch residential,” says one pan-European
    investor. “That opportunity is driven by all the social, cooperatively
    owned housing associations being forced by
    the Dutch government to spin off their portfolios.”
    The sell-off started in earnest in 2014 and is expected to
    continue this year and help open up the private unregulated
    rental market – currently only 10 percent of Amsterdam’s stock”

    http://www.rec-expo.net/document/emerging_trends_in_rea_estate.pdf

  73. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Kun jij ee nscenario schetsen waarbij de prijzen in NL weer terugkeren naar het niveau van 2008 in de komende 5 tot 10 jaar?

    Wie wil dat? Wie verwacht dat? Waar is dat voor nodig?
    Als de prijzen de komende jaren nu eens met 1 a 2% stijgen de komende jaren? Ik denk dat ze nu al weer te hard te gaan.

    Latida: En ik heb het geprobeerd.

    Wat naief.

    Latida: Waarom stappen ze dan nu pas in terwijl de banken zich terugtrekken?

    Waarom stel steeds vragen waarop je zelf het antwoord al gegeven hebt?
    Ze vallen onder een ander regime met minder regels.

    Latida: Maar dat zal niet voldoende zijn om langdurge prijsstijgingen te rechtvaardigen, en ondertussen ligt de rentestijging op de loer, en de banken nog steeds op hun gat.

    Banken op hun gat?

    De grote vraag is wanneer gaat de rente stijgen en even belangrijk hoe hard gaat die dan omhoog?

    Weet jij het? Ik niet. Draghi? Ik denk hij ook nog niet.

  74. Latida says:

    “Besides the aforementioned trends, that are mostly driven by the demographical shifts, various other
    factors are influencing the consumer behaviour. A trend that is foreseen to impact on behaviour is the
    so-called “sharing community” in which consumers value ownership less strongly than they do today”

    en

    “Rising interest rates will bring a
    new balance into the playing field
    for residential investments” / Martijn Onderstal- Associate Valuation & Advisory
    Cushman & Wakefield

    http://www.cushmanwakefield.com/~/media/reports/netherlands/Residential%20Market%20Netherlands%20Report%202015.pdf

  75. Latida says:

    László,

    1 woord. Volatiliteit.

    It is common knowledge that types of assets experience periods of high and low volatility. That is, during some periods, prices go up and down quickly, while during other times they barely move at all.[6]

    Periods when prices fall quickly (a crash) are often followed by prices going down even more, or going up by an unusual amount. Also, a time when prices rise quickly (a possible bubble) may often be followed by prices going up even more, or going down by an unusual amount.

    The converse behavior, ‘doldrums’, can last for a long time as well.[clarification needed]

    Most typically, extreme movements do not appear ‘out of nowhere’; they are presaged by larger movements than usual. This is termed autoregressive conditional heteroskedasticity. Of course, whether such large movements have the same direction, or the opposite, is more difficult to say. And an increase in volatility does not always presage a further increase—the volatility may simply go back down again.

    Investors care about volatility for seven reasons:

    1. The wider the swings in an investment’s price, the harder emotionally it is to not worry;
    2. Price volatility of a trading instrument can define position sizing in a portfolio;
    3. When certain cash flows from selling a security are needed at a specific future date, higher volatility means a greater chance of a shortfall;
    4. Higher volatility of returns while saving for retirement results in a wider distribution of possible final portfolio values;
    5. Higher volatility of return when retired gives withdrawals a larger permanent impact on the portfolio’s value;
    6. Price volatility presents opportunities to buy assets cheaply and sell when overpriced.
    7. Volatility affects pricing of options, being a parameter of the Black–Scholes model

    the Black–Scholes model
    https://en.wikipedia.org/wiki/Black%E2%80%93Scholes_model

  76. Dirk says:

    johan045,

    Dat noemen ze ook wel inflatie

  77. Luisindepels says:

    Latida: Als je moet is het een ander verhaal natuurlijk. Maar ga maar na, als je 5 jaar huurt voor 60K, zon 1000 euro huur per jaar, en je koopt daarnaa een huis van 500K dat nu nog 700K kost, heb je alsnog 140K bespaard.

    Was jouw prognose niet dat de rente in 5 jaar gaat stijgen en dat daarom de huizenprijzen gaan dalen? Reken ff uit wat 2.5% op 700k hypo kost per jaar en 5% op 500k (de volgens jouw reele aankomende rentestijging met 250bb, zoals BIS ook stelt)… Ben je alsnog over de hele looptijd duurder uit.

    Goed gerekend jonguh!

    Lekker gokken op een prijsdaling die waarschijnlijk nooit (en wat dan?) en dan alsnog duurder uit zijn over de hele looptijd. Zeepbellogica.

  78. Luisindepels says:

    Latida: En ik heb het geprobeerd.

    Niet Klaas Knot gevolgd? Die heeft het over een nominale stijging van 25-30% tot 2028. Daarom de LTV verlagen, zodat die stijging geremd wordt tot +- 20% nominale stijging. In het eerste scenario (zonder LTV-rem) komen we rond 2023 weer nominaal rond de 2008 waarden. Aldus DNB (maar misschien hebben die er minder kijk op dan jij, kan natuurlijk zomaar).

  79. Latida says:

    Luisindepels: Was jouw prognose niet dat de rente in 5 jaar gaat stijgen en dat daarom de huizenprijzen gaan dalen? Reken ff uit wat 2.5% op 700k hypo kost per jaar en 5% op 500k (de volgens jouw reele aankomende rentestijging met 250bb, zoals BIS ook stelt)
 Ben je alsnog over de hele looptijd duurder uit.

    Goed gerekend jonguh!

    Lekker gokken op een prijsdaling die waarschijnlijk nooit(en wat dan?) en dan alsnog duurder uit zijn over de hele looptijd. Zeepbellogica.

    Jij gaat ervan uit dat je alles gaat lenen.

    Als je geld wil verdienen, moet je risico durven nemen.

    Ik raad deze documentaire aan voor de late avond

    https://www.youtube.com/watch?v=tsZRndV5lIc

  80. Latida says:

    Luisindepels: Niet Klaas Knot gevolgd? Die heeft het over een nominale stijging van 25-30% tot 2028. Daarom de LTV verlagen, zodat die stijging geremd wordt tot +- 20% nominale stijging. In het eerste scenario (zonder LTV-rem) komen we rond 2023 weer nominaal rond de 2008 waarden. Aldus DNB (maar misschien hebben die er minder kijk op dan jij, kan natuurlijk zomaar).

    Kan Klaas Knot wel 13 jaar vooruit kijken?

    Als je dat gelooft, dan begrijp je ook dat de LTV ook naar 90% moet, en in dat geval dalen de prijzen.

    Gaat gewoon gebeuren.

    Kan best zijn dat we dan in 2028 alsnog daar uitkomen.

    Maar dat dat rustig kabbelend met 1 a 2 % per jaar gaat, dat betwijfel ik.

  81. Luisindepels says:

    Latida: Dat Nederland internationaal gezien uit de pas loopt kun je mij niet aanrekenen, dat zijn gewoon feiten.

    Boekhoudkundig dan he. Overigens loopt Nederland op nog veel meer indicatoren positief uit de pas, maar dat past weer niet in je collage (en als je daar door mensen hier op wordt gewezen dan negeer je dat vakkundig).

    Latida: Dat de woning’markt’ niet naar behoren functioneert ook niet.

    Welke woningmarkt functioneert wel en waarom? Ik vroeg vanmiddag al naar een voorbeeld, geen antwoord. Ik vermoed dat ik er nu ook geen ga krijgen. Of zijn alle woningmarkten rot?

    Latida: Hoe komt het dat
    “Nederland behoort tot de landen die het meeste risico lopen op een bankencrisis bij een snelle stijging van de rente”
    en dat
    “Het is opmerkelijk dat Nederland terug te vinden is in hetzelfde rijtje als drie van de belangrijkste opkomende markten waar de snelle kredietgroei van de afgelopen jaren nu door beleggers wereldwijd als een groot risico wordt gezien.”

    Ik zie dat je je huiswerkopdracht van vanmiddag nog niet hebt gemaakt. Zonde, je zou eens echt wat opsteken, ipv googelen, knippen, plakken op de collage.

    Anyway: de uitspraken zijn van RTL, niet van BIS. Er heeft een weekendstagiair journalistiek (die bemannen de redactie op zondag) een leuk berichtje in elkaar geflanst, indachtig les 1 van de hbo journalistiek: slecht nieuws verkoopt beter dan goed nieuws.

    Helaas noemt BIS in zijn tekstuele commentaar Nederland niet (wel de andere drie landen). Daarnaast is BIS zelf nog wat voorzichtig met deze early warning indicator, want nieuw in elkaar gezet, die misschien wel, misschien niet de vorige crisis had zien aankomen. In het begeleidende methodologische artikel staan wat kanttekeningen bij het maken van deze indicator waarvoor internationale vergelijkbaarheid is gekozen (en dat gaat altijd ten koste van landspecifieke kenmerken, zie mijn eerdere werk op deze site over het internationaal vergelijken van indicatoren). Daarnaast geven ze bij het voorspelde effect bij een stijging van 250bb een kleine disclaimer mee, die ‘toevallig’ erg van toepassing is op Nederland. Ik zou zeggen, zoek die disclaimer op en leg mij eens uit wat er dan misgaat bij die stijging van 250bb (welke aanname maken ze en welke factoren laten ze buiten beschouwing waardoor de sprong van de indicator ‘enigszins’ onrealistisch is voor Nederland)?

  82. Luisindepels says:

    Latida: en in dat geval dalen de prijzen.

    volgens Knot stijgen ze dan minder hard…

  83. Luisindepels says:

    Latida: Kan Klaas Knot wel 13 jaar vooruit kijken?

    Zie je trouwens wat je doet?

    Alles wat maar in je collage alles-in-en-aan-Nederland-is-kut past, klap je er klakkeloos in. Al is het flauwekul, al zijn er nuanceringen te maken, alles wat aantoont dat het ‘slecht’ (kan) gaan in Nederland wordt zonder enig vorm van kritiek of nadenken meegenomen. En alles wat maar enigszins als positief (en dus onbruikbaar voor je collage) kan worden gezien dan ga je lekker bagataliseren en de expertise in twijfel trekken. Natuurlijk is DNB nauwkeuriger in zijn prognoses dan jij of je malle vriendjes hier. Ook de afgelopen jaren waren ze dat.

    En ook ik vind dit een (te?) positieve prognose, maar gek genoeg zie ik toch dat eerder uitkomen, dan het op onsamenhangend geneuzel gebaseerde prognoses van jou bijvoorbeeld.

  84. Dirk says:

    Het lijkt me vrij evident dat de lage rente de daling van de huizenprijzen gestopt heeft en in delen van het land zelfs weer heeft geleid tot een bescheiden stijging van de prijzen (Amsterdam even buiten beschouwing gelaten).

    Er zijn natuurlijk meerdere factoren die meespelen, zoals (niet onbelangrijk) het sentiment. Economie is psychologie en mensen willen nu eenmaal weer huizen kopen, omdat ze denken dat het nu het moment is. Verder het gebrek aan huurwoningen gecombineerd met hoge huurbelastingen voor zittende huurders.

    Je hoeft geen geleerde te zijn om te begrijpen dat leencapaciteit de vraag (en dus de prijs) in hoge mate bepaalt.

    De leencapaciteit wordt bepaald door de rente, het maximale leenbedrag en de ltv. Er zitten mij hier de laatste tijd teveel zeepbel-bashers die hieraan compleet voorbijgaan. Een stijging van de rente zal dus hoogstwaarschijnlijk leiden tot lagere huizenprijzen.

  85. Dirk says:

    Binnenkort komen de cijfers van augustus van het Kadaster en de kwartaalcijfers van de NVM. Ben benieuwd of we al iets gaan terugzien van de aangescherpte leennormen voor wat betreft de hoogte van de huizenprijzen. Het zou zomaar eens kunnen!

  86. Latida says:

    “je collage alles-in-en-aan-Nederland-is-kut”

    Vreemd dat je dat op die manier opvat terwijl mijn enige punt is dat ik verwacht dat de huizenprijzen nogmaals in een dip komen. Vat je het niet allemaal een beetje te persoonlijk op?

    Vanwaar die sterk emotionele reacties?

    Goed voor je dat je in ieder geval de authoriteit van DNB respecteert.

    Doe je dat ook van het BIS?

    Of is dat soms ook onsamenhangend geneuzel?

    Als volgens het BIS de banken in gevaar zijn bij een snelle rentestijging, als Klaas Knot zegt dat 90% max. financieerbaar zou moeten zijn, heeft dat dan een stimulatieve of een depressieve uitwerking op de prijzen?

    Volgens mij zit je er tot je nek in en kun je vanwege je persoonlijke betrokkenheid als belanghebbende niet echt objectief ernaar kijken.

    En of ik wel of niet gelijk heb, welnu, dat weten we pas in de toekomst. Net oals jou voorspeling van 1 a 2 % omhog ieder jaar.
    Zo stabiel is de NEderlandse huizenmarkt de afgelopen 20 jaar nu juist niet gebleken.

    Lijkt me behoorlijk naief dat dat na het driftig draaien aan alle mogelijke knoppen wel het geval gaat zijn.

    We zullen zien.

    En anders verkoop je toch gewoon de boot?

  87. Latida says:

    Luisindepels: volgens Knot stijgen ze dan minder hard


    Dat is niet wat Knot zegt. Knot zegt dat er een remmende werking vanuit gaat, maar hij geeft geen garanties af dat prijzen niet meer gaan dalen hij kijkt wel beter uit.

    Hij zegt dat het over een lange termijn periode een bepaalde impact heeft.

    En over de voorspellingen van DNB gesproken, laten we voor de aardigheid maar eens naar Wellink luisteren

    “ik denk dat we door een cultuuromslag heen moeten”

    en

    “als er geen mensen zijn, dan krijg je dus minder groei”

    https://www.youtube.com/watch?v=xOyokMh96ew

    en

    “pas ontzettend op om te zeggen bij ons speelt dat niet”

    https://www.youtube.com/watch?v=86cL57FT-k8

  88. Latida says:

    Klaas Knot over QE, hij was hier overigens tegen. Noemt het een paardenmiddel.

    Hij zet twijfels bij de lange termijn effectiviteit. Zag de noodzaak niet.

    Spreekt over de noodzaak van structurele hervormingen.

    Zegt ook dat pensioenfondsen door QE eerder armer worden dan rijker.

    En Dat er altijd een moment komt waarop dit soort zeepbellen tot uitbarsting komen

    https://youtu.be/guGxKHfQEnk?t=674

  89. BBB says:

    Gisteren EenVandaag. Verzilveren van de woning. Liet weer zien hoe onnozel en egoĂŻstisch de babyboomer is. Een slechtere deal kun je niet krijgen. Maar de betweters denken het wel te weten. Na mij de zondvloed. Overduidelijk.

  90. maff says:

    Fransel, wat denk je van foreclosures bij de Woco’s ? 🙂 ( = gedwongen verkoop )

    Voor ps 🙂 https://anticap.files.wordpress.com/2013/01/cartoon130111-02_full_600.jpeg

  91. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Vanwaar die sterk emotionele reacties?

    Waar zie je die?

    Latida: Of is dat soms ook onsamenhangend geneuzel?

    Nee, maar waarom leiden alle risico’s tot dalende huizenprijzen?

    Latida: Knot zegt dat 90% max. financieerbaar zou moeten zijn

    Gaat ook wel gebeuren, maar dat is naar een volgend kabinet geschoven. Kabinet zit tot 2017(?) LTV naar 100% in 2018, waarom snapt men dat hier niet?

    Latida: Volgens mij zit je er tot je nek in en kun je vanwege je persoonlijke betrokkenheid als belanghebbende niet echt objectief ernaar kijken.

    IT-er met een LTV lager dan 30%, wat bedoel je precies?

    Latida: En of ik wel of niet gelijk heb, welnu, dat weten we pas in de toekomst. Net oals jou voorspeling van 1 a 2 % omhog ieder jaar.

    Je kan niet schrijven en niet lezen.

    László: Als de prijzen de komende jaren nu eens met 1 a 2% stijgen de komende jaren? Ik denk dat ze nu al weer te hard te gaan.

    Is dit een voorspelling?
    Lees even wat Voerman en Luis schrijven, je hebt maar een scenario in je hoofd en je denkt dat dat een voordelig scenario voor jou is. Verder komt je verhaal niet.

    Een beetje als die ‘alles door de helft’ sukkels, je hoort er steeds minder van.

    Maak toekomstplannen op basis van je eigen capaciteiten (en die heb je ander was de situatie bij jou niet zoals die nu is). Verwacht niet dat jouw plannen gerealiseerd kunnen worden op een vage toemstverwachting die voor jou op precies het juiste moment op zijn waarheid wordt.

    Als ik de lotto win dan…

  92. Eek-a-mouse says:

    Latida,

    De huizen bij mij in de straat worden voor geen meter verkocht. Mijn baan staat op de tocht en ik kan wachten tot het fout gaat dat de gemeente mij dwingt om mijn koophuis onmiddellijk te verkopen of ik probeer dit voor te zijn. Een gevolg is verkoop ruim onder de WOZ waarde als ik nu ga verkopen. Er worden alleen nog jonge nul uren contracters aangenomen bij ons. Bedankt voor die vreselijk verziekte koopmarkt van 2008 waarin ik helaas gekocht heb ik zit in een gevangenis.

  93. maff says:

    Iedereen weet het, maar ……..

    HET MAG NIET GEZEGD WORDEN ( Conspiracy of Silence, ook BIS 🙂 )

    Contante waarde HRA ( Dolf van den Brink ) zit er ingebakken in de hypotheken, en dus ook in de huizenprijzen …….. is 46k per huis

    Dan de overgewaardeerde grondprijzen ( met de groeten van Prof.Dr.M.Francke ‘Wizard of WOZ’) = 76 k per huis volgens de nationale rekeningen ( door de helft )

    Kom ik zomaar ineens pardoes op 84k ( aan gebakken lucht ) per woning, is voor de banken een dikke vette 200 miljard, typisch …… en die is n.b. ook weer off-balance gezet , LOL

    De ‘opgeblazen’ huizentroep is off-balance gezet ! ……… ( slimbo’s, dat dan weer wel ) , en de ECB koopt het nu weer op, en daar draait de belastingbetaler dan weer voor op ……. Kaneel 🙂

  94. maff says:

    Oeps, de Shanghai Composite zit nu onder de 3000 -5.75%, ze moeten nog ff snel aan het werk daar, ( geld ) pompen of verzuipen …..

  95. ps says:

    maff, 🙂

    En pappie en mammie zijn trots op hun kleine jongen joh!
    http://media.cagle.com/132/2012/05/20/112082_600.jpg

  96. Latida says:

    Eek-a-mouse:
    Latida,

    De huizen bij mij in de straat worden voor geen meter verkocht. Mijn baan staat op de tocht en ik kan wachten tot het fout gaat dat de gemeente mij dwingt om mijn koophuis onmiddellijk te verkopen of ik probeer dit voor te zijn. Een gevolg is verkoop ruim onder de WOZ waarde als ik nu ga verkopen. Er worden alleen nog jonge nul uren contracters aangenomen bij ons. Bedankt voor die vreselijk verziekte koopmarkt van 2008 waarin ik helaas gekocht heb ik zit in een gevangenis.

    Echt rot voor je. Net als jij zijn er minstens honderduizend anderen zoals jij waarover we verder maar niets lezen of horen.

    Jou geval and andere soortgelijke gevallen worden publicitair stelselmatig onder het tapijt geveegd, zo heb ik de indruk.

    Want de goed nieuws show gaat boven alles.

  97. Latida says:

    maff:
    Iedereen weet het, maar 

..

    HET MAG NIET GEZEGD WORDEN ( Conspiracy of Silence, ook BIS )

    Contante waarde HRA ( Dolf van den Brink )zit er ingebakken in de hypotheken, en dus ook in de huizenprijzen

..is 46k per huis

    Dan de overgewaardeerde grondprijzen ( met de groeten van Prof.Dr.M.Francke ‘Wizard of WOZ’) =76 k per huis volgens de nationale rekeningen ( door de helft )

    Kom ik zomaar ineens pardoes op 84k ( aan gebakken lucht ) per woning, is voor de banken een dikke vette 200 miljard, typisch 

 en die is n.b. ook weer off-balance gezet , LOL

    De ‘opgeblazen’ huizentroep is off-balance gezet !


( slimbo’s,dat dan weer wel ) , en de ECB koopt het nu weer op, en daar draait de belastingbetaler dan weer voor op 

.Kaneel

    Het MOET gezegd worden, dat is nu juist het hele punt. Enkel uitstel, zonder afstel daarmee komt men nergens en verergert men hoogstwaarschijnlijk de problemen.

  98. Latida says:

    De berichtgeving omtrent het aantal hypotheekaanvragen vesrchilt nogal

    12 procent gestegen

    https://www.eigenhuis.nl/actueel/nieuws/2015/617598-aantal-hypotheekaanvragen-stijgt-met-12-procent/

    22 procent gedaald

    http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2015/09/07/hypotheekaanvragen-met-20-procent-gedaald

    “Zomerdip” en “Explosief gestegen” waren in Augustus aan de orde.

    Blijbaar is niet iedereen het eens..

  99. Voerman says:

    Latida,

    In augustus 17.500 nieuwe hypotheken.

    -Dat is 12% meer dan in augustus 2014.
    -Dat is 22% minder dan in juli 2015.

    De berichtgeving is dus in vergelijking correct, alleen zijn verschillende meetpunten gebruikt.
    Zelfs voor hoogbegaafden is zorgvuldig lezen soms niet vanzelfsprekend! 🙂

  100. ps says:

    Latida: Het MOET gezegd worden, dat is nu juist het hele punt. Enkel uitstel, zonder afstel daarmee komt men nergens en verergert men hoogstwaarschijnlijk de problemen.

    Listen, don’t mention the [financial] war!
    https://33.media.tumblr.com/4d0deeb50302f2ab6f76f3b041b673ad/tumblr_mr90rfwTDy1sy769zo9_400.gif

  101. Nico de Geit says:

    Latida: Kun jij ee nscenario schetsen waarbij de prijzen in NL weer terugkeren naar het niveau van 2008 in de komende 5 tot 10 jaar?

    Is niet zo moeilijk: terug naar aflossingsvrij en 120% krediet.

  102. Steven says:

    Latida,

    En het blijft natuurlijk idioot dat de Nederlander blij wordt van koopjes BEHALVE als het om huizenprijzen gaat. Voor de goede orde: het is prima als de huizenprijzen eens halveren. 🙂

  103. luisindepels says:

    Speciaal voor Geitje en Steven:

    Tabel 1 Hoe vaak komt een grote prijscorrectie voor op
    de woningmarkt?

    Nominale huizenprijsdaling / Aantal episodes / Frequentie
    Meer dan 0% 34 Eens per 16 jaar
    Meer dan 10% 22 Eens per 25 jaar
    Meer dan 20% 11 Eens per 50 jaar
    Meer dan 30% 6 Eens per 91 jaar
    Meer dan 40% 3 Eens per 182 jaar

    Uit DNB werk.

    De 20% hebben we net gehad. Kans op nog een keer 20 of meer is niet echt bijster groot. Maar wachten loont (desnoods 2 mensenlevens lang).

  104. luisindepels says:

    Latida: Dat is niet wat Knot zegt. Knot zegt dat er een remmende werking vanuit gaat, maar hij geeft geen garanties af dat prijzen niet meer gaan dalen hij kijkt wel beter uit.

    Zowel mondeling in de kamer:

    Volgens DNB-schattingen zouden de huizenprijzen in deze periode door het voorstel niet met 25% a 30% stijgen (of gemiddeld 2% per jaar) maar met 5% a 6% minder, wat neerkomt op in totaal zo’n 20% a 25%.

    http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/knot-hypotheekplafond-remt-huizenprijzen-met-20-af

    Als in de laatste economische ramingen van DNB (althans, t/m 2017 dik 10% stijging), zie pag 9, tabel 1.

    http://www.dnb.nl/binaries/712588_EOV_nr_9_WEB_z_emb_tcm46-322891.pdf

  105. Steven says:

    luisindepels,

    Kan zijn dat je een visuele handicap hebt zodat je geen grafieken kan lezen. Ook zou je kunnen denken dat Nederland volstrekt anders is dan Spanje en Ierland. Geen idee. Ik denk gewoon logisch na en voorspel dus een verdere daling.

  106. Voerman says:

    luisindepels: Maar wachten loont (desnoods 2 mensenlevens lang).

    Ja, jammer dat de houdbaarheid van een mensenleven niet volstaat om toepasbaar te leren te leren van grote fouten.

  107. luisindepels says:

    Latida: Doe je dat ook van het BIS?
    Of is dat soms ook onsamenhangend geneuzel?

    zie post 84

  108. luisindepels says:

    Steven: Ik denk gewoon logisch na en voorspel dus een verdere daling.

    Dat mag, alleen de kans dat je het niet mee gaat maken is groter dan wel.

  109. luisindepels says:

    Steven: Kan zijn dat je een visuele handicap hebt zodat je geen grafieken kan lezen.

    Misschien wel. Aan de andere kant, ik zie ook weer geen dingen die er niet zijn. Gebruik jij middelen die niet goed voor je zijn en waar je rare dingen van gaat zien?

  110. Steven says:

    luisindepels,

    Nee joh. Kijk gewoon naar de idiote stijging in de jaren negentig en wat verder en de daling na 2008. Is geen rocket-sciense. Moeilijk misschien om het te willen zien als je een paar ton schuld hebt. (Maar dat hebben ik en Geit dus niet)

  111. luisindepels says:

    Latida: Vreemd dat je dat op die manier opvat terwijl mijn enige punt is dat ik verwacht dat de huizenprijzen nogmaals in een dip komen.

    Dat laatste mag. Alleen zoek je wel iets te selectief naar de krenten die dat verhaal bevestigen en als er onverhoopt aannames in je collage niet kloppen (en ja, op veel elementen sla je bewust (of onbewust?) de plank hier en daar mis. Je vraagt ook vaak uitleg over zaken die je net niet begrijpt. Krijg je uitleg die de zaak positiever voorstelt dan jouw bedoeling, dan leg je dat zonder aarzeling ter zijde en ga je bij anderen bevestiging zoeken dat iets wel zo negatief in elkaar zit als jij vind. Mag allemaal, maar soms komt het stuitend over.

    Trouwens grappig dat je een link post naar een topic uit juni, daar zie je toevallig een zelfde soort verloop. Je roept een hoop, stelt vragen want je begrijpt het niet en vervolgens krijg je antwoorden van een aantal mensen die je niet bevallen en dus doe je er niks mee. En vandaar dat je in dit draadje weer in de herhaalmodus blijft knippen en plakken.

    Maar uiteraard, het mag. maar kom niet aan dat jij een objectief en evenwichtig verhaal probeer te brengen, dat gelooft geen hond.

  112. luisindepels says:

    Steven: Kijk gewoon naar de idiote stijging in de jaren negentig en wat verder en de daling na 2008.

    Even los dat het woordje idioot subjectief is, wat moet ik zien? In de jaren 90 een stijging, die afvlakt tot 2008 en dan een daling (los waar die door wordt veroorzaakt). En nu?

  113. Steven says:

    luisindepels,

    Meerdere grafieken wijzen op minstens een halvering vanaf de top. Zie bijv. die grafieken van Snorkel (en Geit).

    Ben off. Ik lees het vanavond wel weer.

  114. luisindepels says:

    Steven: Meerdere grafieken wijzen op minstens een halvering vanaf de top.

    Hoe serieus zijn met kunstjes geconstrueerde grafieken van voor de 20ste eeuw te nemen? En is die Herengrachtindex eigenlijk wel serieus te nemen voor de hele Nederlandse woningmarkt? (oude vraag, natuurlijk al 10x behandeld op deze site, maar we lopen hier graag in rondjes)

  115. LĂĄszlĂł says:

    Steven: En het blijft natuurlijk idioot dat de Nederlander blij wordt van koopjes BEHALVE als het om huizenprijzen gaat. Voor de goede orde: het is prima als de huizenprijzen eens halveren.

    Dalen is voor mij ook positief, ik wil nog een keer groter gaan wonen en dat is dan minder duur. Maar ik maak van het voor mij gunstige scenario geen toekomst scenario zoals latida doet.

    Ik mis trouwens Ă©Ă©n of twee posts

  116. LĂĄszlĂł says:

    Eek-a-mouse: ik kan wachten tot het fout gaat dat de gemeente mij dwingt om mijn koophuis onmiddellijk te verkopen

    Hoezo de gemeente? Belastingschuld?

  117. Tijl says:

    László: Hoezo de gemeente? Belastingschuld?

    Meer waarschijnlijk geen onderhoud, dat is verplicht namelijk.

  118. Voerman says:

    Philippulus: ‘Spaar de huizenbezitters’

    Goed idee!
    Voerman heeft gedurende de gehele looptijd van zijn hypotheek gemiddeld 7,75% rente betaald.
    Zou het fijn vinden om met terugwerkende kracht restitutie te ontvangen over de meer dan 2,3 % betaalde rente.
    Van Voerman wordt immers ook verwacht, dat hij middels de IB opdraait voor het cadeautje voor de andere huiseigenaren. Misschien kan ook met terugwerkende kracht wat gedaan worden voor de huurders die te hoge huren betaalden. Ook voor alle mensen die een auto gefinancierd hebben en al lang een te hoge rente betalen voor hun lening. 🙂
    Ook lijkt compensatie voor de al jarenlang te weinig betaalde rente aan spaarders in dit kader het overwegen waard.

  119. Frans says:

    De ING gaat een app uitbrengen waarin de begroting van prinsjesdag in “consumententaal” wordt uitgedrukt…

    Hadden ze dat godomme ook maar eens op eerlijke wijze gedaan van hun eigen activiteiten.

    Gevaar is natuurlijk als dit een trent wordt dat de banken een extra middel tot hersenspoelen in handen hebben, het samengaan van de belangen van de overheid en de banken verder wordt verdoezelt.

    Wel sim van die banken, maar ik hoop dat meer mensen dit zijn en zien voor wat het is: de bank in optima forma net doen of je een vriendelijke dienst naar het publiek levert, terwijl ze ondertussen alleen hun eigen belangen dienen.

    Er zit natuurlijk altijd een eigen belang achter: de banken doen niets voor niets. Mijden als de pest die app zeg ik.

  120. Frans says:

    Frans,

    De bank die jou gaat vertellen wat je moet denken…..

  121. Frans says:

    Hee, ik krijg onmiddelijk een reactie, wat leuk haha! 🙂

  122. Latida says:

    Voerman:
    Latida,

    In augustus 17.500 nieuwe hypotheken.

    -Dat is 12% meer dan in augustus 2014.
    -Dat is 22% minder dan in juli 2015.

    De berichtgeving is dus in vergelijking correct, alleen zijn verschillende meetpunten gebruikt.
    Zelfs voor hoogbegaafden is zorgvuldig lezen soms niet vanzelfsprekend!

    Het was ironisch bedoeld beste Voerman, het verschil van invalshoek steekt uit als een zere duim. Het laat ook zien dat je precies hetzelfde stukje informatie op verschillende manieren kunt uitleggen, en ik vond het een mooi voorbeeld daarvan.

  123. Latida says:

    Nico de Geit: Is niet zo moeilijk: terug naar aflossingsvrij en 120% krediet.

    Dat zouden sommigen maar wat graag willen ook schat ik zo

  124. Latida says:

    Steven:
    Latida,

    En het blijft natuurlijk idioot dat de Nederlander blij wordt van koopjes BEHALVE als het om huizenprijzen gaat. Voor de goede orde: het is prima als de huizenprijzen eens halveren.

    Dat is puur uit eigen belang, hetzij persoonlijk, hetzij wiens brood men eet.. Zo zit de natuur van de mens nu eenmaal in elkaar en dat is lang niet altijd fraai.

    Het valt alleen wel heel erg op bij sommige figuren..

  125. Latida says:

    luisindepels:
    Speciaal voor Geitje en Steven:

    Tabel 1 Hoe vaak komt een grote prijscorrectie voor op
    de woningmarkt?

    Nominale huizenprijsdaling / Aantal episodes / Frequentie
    Meer dan 0% 34 Eens per 16 jaar
    Meer dan 10%22 Eens per 25 jaar
    Meer dan 20%11 Eens per 50 jaar
    Meer dan 30%6Eens per 91 jaar
    Meer dan 40%3Eens per 182 jaar

    Uit DNB werk.

    De 20% hebben we net gehad. Kans op nog een keer 20 of meer is niet echt bijster groot. Maar wachten loont (desnoods 2 mensenlevens lang).

    Hou je vooral vast aan statistieken, dat geeft houvast.

  126. Latida says:

    luisindepels: Zowel mondeling in de kamer:

    Volgens DNB-schattingen zouden de huizenprijzen in deze periode door het voorstel niet met 25% a 30% stijgen (of gemiddeld 2% per jaar) maar met 5% a 6% minder, wat neerkomt op in totaal zo’n 20% a 25%.

    rtlnieuws.nl/econo
zenprijzen-met-20-af

    Als in de laatste economische ramingen van DNB (althans, t/m 2017 dik 10% stijging), zie pag 9, tabel 1.

    dnb.nl/binaries/71
emb_tcm46-322891.pdf

    Goed lezen pluis. Hij zegt “in deze periode”. Dat wil niet zeggen dat fluctuaties omhoog of omlaag die daarvan afwijken gedurende die periode kunnen voorkomen.

    Zou trouwens uniek zijn dat je iemand op een voorspelling voor over 13 jaar mag afrekenen, zo dom is de Nederlandsche bank nu ook weer niet.

    Bijna zielig dat je je daaraan vastklampt. Denk je nu echt dat de Nederlandsche bank, die geen wetten kan maken, tot op de percentage nauwkeurig over een periode van 13 jaar de exacte stijging van de huizenprijzen kan voorspellen?

    Als je dat denkt, ben je echt naief.

  127. Latida says:

    Voerman: Ja, jammer dat de houdbaarheid van een mensenleven niet volstaat om toepasbaar te leren te leren van grote fouten.

    Niet mee eens. Gewoon vroeg beginnen met fouten maken!

    En bovendien niet dezelfde fout blijven herhalen. Hoewel dat laatste schijnt vanwege hardnekkige koppigheid voor sommigen erg lastig te zijn.

  128. Latida says:

    luisindepels: Dat laatste mag. Alleen zoek je wel iets te selectief naar de krenten die dat verhaal bevestigen en als er onverhoopt aannames in je collage niet kloppen (en ja, op veel elementen sla je bewust (of onbewust?) de plank hier en daar mis. Je vraagt ook vaak uitleg over zaken die je net niet begrijpt. Krijg je uitleg die de zaak positiever voorstelt dan jouw bedoeling, dan leg je dat zonder aarzeling ter zijde en ga je bij anderen bevestiging zoeken dat iets wel zo negatief in elkaar zit als jij vind. Mag allemaal, maar soms komt het stuitend over.

    Trouwens grappig dat je een link post naar een topic uit juni, daar zie je toevallig een zelfde soort verloop. Je roept een hoop, stelt vragen want je begrijpt het niet en vervolgens krijg je antwoorden van een aantal mensen die je niet bevallen en dus doe je er niks mee. En vandaar dat je in dit draadje weer in de herhaalmodus blijft knippen en plakken.

    Maar uiteraard, het mag. maar kom niet aan dat jij een objectief en evenwichtig verhaal probeer te brengen, dat gelooft geen hond.

    Beste pluis, jij zit hier op dit blog voor je eigen belang. Je hoopt op een jaarlijkse stijging van 1 tot 2 %, om in 2028 op het punt uit te komen wat de beste heer Klaas Knot heeft voorspeld.

    Dat mag jij doen.

    Jij vindt dat misschien zelfs objectief en evenwichtig.

    Ik denk liever zelf na over mogelijke scenarios. En ik wissel daarover graag ideeen uit met anderen. Nergens beweer ik dat dat objectief is. Wel op basis van argumenten die al dan niet hierop van invloed zouden kunnen zijn.

    Jij bent duidelijk niet iemand die graag risicos neemt. Om het zekere voor het onzekere te nemen besteeds jij hier een goed deel van je dag met het afzeiken van de ideeen van anderen om je eigen belangen veilig te stellen.

    Dat is een vervelende kwaal, en het doet me denken aan de typisch nederlandse gewoonte om mensen met afwijkende ideeen of meningen, of zij die anderszins boven het maaiveld uitsteken en niet dezelfde mening zijn toegedaan als de goegemeente, tot onder te knieeen af te branden.

    Daar zit een partij verzuring in die tot over de grens van het scherm spat.

    Ik zou zeggen ga eens naar buiten en maak een lange wandeling. Of zoiets.

    Het feit is namelijk dat het maken van voorspellingen en het afwegen van risico altijd een erg lastige afweging is, vooral als het over de toekomst gaat.

    Ik heb er echt nul baat bij of jij mij wel of niet aardig vind of meegaat in wat ik zie als stukjes informatie die samen een hele grote puzzel vormen. Die puzzel is te groot om door 1 persoon te bevatten. Daarom is het doorgaans zinvol om verschllende meningen uit te wisselen in de hoop dat we daar met zijn allen net iets wijzer van worden. Soms zit daar iets zinnigs bij, en soms is het onzinnig. Dat zij zo. Ik beweer namelijk de wijshijd niet in pacht te hebben.

    Tot nu toe ben ik van jou nog niet wijzer geworden. Je herhaalt enkel dingen die door anderen al gezegd zijn. Daar reageer ik inderdaad niet op, want het voegt niets toe aan de discussie.

    Het zijn dooddoeners, die geen enkel ander doel lijken te hebben dan om de discusssie alhier om zeep te helpen. Bij tijd en wijle ben je daarbij bovendien behoorlijk onbeleefd.

    En dat zegt meer over jou dan over mij.

    Dat je kritiek op me hebt vind ik overigens prima. Wat ik jammer vindt, is dat je bij die kritiek vaak niet verder komt dan schoolpleinniveau en het intrappen van open deuren.

    Probeer de dingen eens vanuit een ander gezichtspunt te zien. Dan kom je erachter dat er meerdere manieren zijn om tegen zaken aan te kijken. Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat ik niet objectief ben, maar dit blog is dan ook een tegengeluid voor wat op een dozijn andere plekken elders ook vernomen kan worden. Dat hoef je hier echt niet nog eens te herhalen.

  129. luisindepels says:

    Latida: Als je dat denkt, ben je echt naief.

    Je bent pas echt naief als je denkt dat de beleidsbepalers de hier gewenste verdere daling van 25 tot 50% zomaar laten gebeuren de komende vijf jaar…

    Latida: Hou je vooral vast aan statistieken, dat geeft houvast.

    Zeg je dat ook aan je vriendjes die zich vastklampen aan het weliswaar zeer leuke doch qua voorspellende gave zeer beperkte grafiek 400 jaar huizenprijzen?

    Vast niet het?

  130. Latida says:

    László: Dalen is voor mij ook positief, ik wil nog een keer groter gaan wonen en dat is dan minder duur. Maar ik maak van het voor mij gunstige scenario geen toekomst scenario zoals latida doet.

    Ik mis trouwens Ă©Ă©n of twee posts

    Ik geef slechts een scenario weer waarin het voor mij persoonlijk gunstig zou kunnen uitpakken. Dat wil nog niet zeggen dat ik 100% van overtuigd ben dat het ook zo zal uitpakken. Wel dat het zo zou kunnen uitpakken. Daar zit een stukje wishful thinking bij, dat geef ik onmiddelijk toe.

    Waarmee maar gezegd is dat er meerdere scenarios te bedenken zijn waardor de toekomst welicht anders uitpakt dan wat de algemene consensus daarover is.

    Ook dat is namelijk wishful thinking. Dat is in 2008 immers wel gebleken.

  131. Latida says:

    Voerman: Goed idee!
    Voerman heeft gedurende de gehele looptijd van zijn hypotheek gemiddeld 7,75% rente betaald.
    Zou het fijn vinden om met terugwerkende kracht restitutie te ontvangen over de meer dan 2,3 % betaalde rente.
    Van Voerman wordt immers ook verwacht, dat hij middels de IB opdraait voor het cadeautje voor de andere huiseigenaren. Misschien kan ook met terugwerkende kracht wat gedaan worden voor de huurders die te hoge huren betaalden. Ook voor alle mensen die een auto gefinancierd hebben en al lang een te hoge rente betalen voor hun lening.
    Ook lijkt compensatie voor de al jarenlang te weinig betaalde rente aan spaarders in dit kader het overwegen waard.

    Vadertje Staat moet streng zijn Voerman, maar vooruit, als er genoeg mensen in het electoraat het willen dan valt er vast wel iets te regelen, zolang je maar drie miljoen stemmen meebrengt kan een hoop. Bijna alles eigenlijk.

  132. Latida says:

    luisindepels: Je bent pas echt naief als je denkt dat de beleidsbepalers de hier gewenste verdere daling van 25 tot 50% zomaar laten gebeuren de komende vijf jaar


    Zeg je dat ook aan je vriendjes die zich vastklampen aan het weliswaar zeer leuke doch qua voorspellende gave zeer beperkte grafiek 400 jaar huizenprijzen?

    Vast niet het?

    Luister maar eens naar Klaas Knot. Die zegt zelf dat de Nederlandse Bank geen mideelen meer heeft nu de rente zo laag is.

    En dan de beleidsmakers.

    Dhr. Willem Buiter, nog een niet onrespectabele bankman, heeft leterlijk gezegd dat politici het papier waarop hun beloftes geschreven staan niet waard zijn.

    Maar goed. Jij gelooft dus in almachtige beleidsmakers.

    Daarmee ben je in ieder geval geen aanhanger van een vrije markt of marktwerking, en geeft je impliciet toe dat er geen huizenmarkt is, maar een door beleidsmakers bepaalde prijsvorming.

    Daar ben ik het zelfs mee eens, dat dat zo is.

    Ik ben alleen van mening, dat het zo niet hoort, en dat NL daarmee bovendien internationaal mee uit de pas loopt.

    Wellink spreekt van de noodzaak van een cultuuromslag. En van subprime leningen.

    Knot spreekt over verarming van de pensioenfondsen vanwege QE. Knot was tegen QE. Knot wil ook dat er max. 90% van de waarde van een huis geleend kan worden. Brussel zegt zelfs 80%.

    Welnu, beste pluis, ook voor beleidsmakers geldt, er is altijd baas boven baas.

    En in dit geval is de baas van de nederlandse beleidsmakers niet langer in Den Haag, maar in Brussel danwel Frankfurt gezeteld.

    Men heeft het dus steeds minder in eigen hand. En NL wordt daarmee steeds meer afhankelijk van wat er elders in de wereld gebeurt.

    Dat lijkt me een belangrijk gegeven, dat je wellicht in je overwegingen in de toekomst wilt meenemen.

    Zorg er bovendien voor dat je in ieder geval je talen spreekt, anders blijf je helemaal verstoken van een hoop waardevolle informatie.

    En tenslotte, denk aan je tafelmanieren. Als je een goede indruk maakt en beleefd bent, zal men eerder geneigd zijn om naar je te luisteren, zelfs als datgene wat je zeggen hebt herkauwde papagaaipraat is.

  133. LĂĄszlĂł says:

    Latida,

    Bij de eerste alinea dacht ik: gelukkig.

    Maar dan dit

    Latida: Waarmee maar gezegd is dat er meerdere scenarios te bedenken zijn waardor de toekomst welicht anders uitpakt dan wat de algemene consensus daarover is.

    Wat is nu weer een consensus over de toekomst?

    De toekomst is onzeker!
    Globaal, 11 september, IS, Oekraine, olieprijs
    Nationaal, signatuur van het kabinet, aardgasbaten.
    Persoonlijk, ziekte, ongeluk, wergever failliet. (vandaag was een collega van mij afwezig omdat zijn vader een ongeluk heeft gehad)

    Voor geen van de bovengenoemde gebieden is een glazen bol.

    Nogmaals, een planning maak je op basis van je eigen capaciteiten, als die planning gebaseerd is op uitschieters tov de huidige kabbelende ontwikkelingen noem je dat dromen. Zet dan het winnen van de loterij er dan ook bij (elke maand opnieuw).

  134. Steven says:

    László,

    De consensus op deze site is dat er een huizenzeepbel is/was. Je kunt er in ieder geval op inspelen door je niet scheel te lenen voor een huisje. Dus het niet als investering te zien, maar gewoon als woning.

  135. Latida says:

    László,

    Daarmee refereerde ik aan de uitspraak van Knot over de huizenprijs in 2028, want als hij het zegt is het voor veel mensen dan ook ineens een gegeven geworden.

    Pluis alhier schijnt bijvoorbeeld echt te geloven dat we tot 2028 een jaarlijkse stijging van 1-2% gaan zien totdat we op dat door Knot geschatte niveai sitten.

    Dat is immers de autoriteit, dus die man kan het weten, alsof Knot wel een glazen Bol bezit..

  136. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Dat is immers de autoriteit, dus die man kan het weten, alsof Knot wel een glazen Bol bezit

    Als je ouder dan 10 bent hoor je te weten dat je niet in de toekomst kunt kijken.

    Als je 12 bent leer je het verschil tussen een mening en een feit.

    Waar is het bij jou misgegaan? En bij vele anderen overigens.

    Kijk naar het motto van de admin op twitter, “Gelooft u de overheid, de banken en de makelaars nog?”
    Hoe naief kun je zijn? Commerciele instellingen als banken en makelaars deneken te kunnen geloven, dan ben je gewoon niet opgewassen tegen de grote boze buitenwereld. Lekker beschermd opgevoed.

    Zeker als het om verwachtingen gaat, die door de onnozelen dan als voorspelling uitgelegd worden. Ook de overheid kan de toekomst niet voorspellen en ook maar een klein beetje beinvloeden.

    Zeggen dat iemand liegt als zijn toekomstverwachting niet blijkt te kloppen (iets wat de admin/Juan graag doet) is een probleem dat bij jezelf ligt, niet aan de brenger van de boodschap.

  137. Latida says:

    László,

    Daar is maar 1 antwoord op te geven:

    Ik heb liever een vage visie van de toekomst dan helemaal geen visie.

    😉

  138. LĂĄszlĂł says:

    Steven: De consensus op deze site is dat er een huizenzeepbel is/was.

    Oh?

    Steven: Dus het niet als investering te zien, maar gewoon als woning.

    Hier wordt gesuggereerd dat dat niet het geval is, het merendeel van de huiseigenaren heeft hun huis gekocht om in te wonen (voorwaarde voor HRA btw). Het type hypotheek geeft aan dat er veel mensen dachten dat je voor een dubbeltje op de eerste rang kon zitten.
    De overlap van onder water woners en ‘slechte’ hypotheken zal dramatisch groot zijn.
    Om dat in de toekomst te voorkomen is de HRA aangepast en hopenlijk blijft het onder water monster lang rondzingen.

    Een schip op het strand is een baken op zee.

  139. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Ik heb liever een vage visie van de toekomst dan helemaal geen visie.

    Visie verwarren met verwachting, het moet niet gekker worden.

  140. Steven says:

    László,

    Ik heb uiteraard de jaren negentig meegemaakt. Kennissen die super blij waren met 3 ton schuld voor een vinex. (Veel leuke housewarming parties met enorme bbq’ s en zo: dus was wel geinig natuurlijk)

    Diezelfde mensen hadden daarvoor vaak geen cent te makken en betaalden als het effe kon geen rondje in het café. Dat je 110 procent kon lenen voor een huis zonder eigen geld is natuurlijk niet normaal.
    In de toekomst kijken kan ik ook niet. Wel helpen geschiedenis, grafieken en een beetje nadenken.

  141. Luisindepels says:

    joehoe Latida,

    Heb je nu al je huiswerk opdracht gemaakt (zie post 90).

    Enne, paar weken terug hadden we ook al een kleine discussie over subprime en NHG. Ik heb je antwoord een beetje gemist, geloof ik. Is NHG nou subprime of niet?

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-08-2015/ecb-koopt-dutch-subprime/#comment-361439

  142. Luisindepels says:

    Latida: Pluis alhier schijnt bijvoorbeeld echt te geloven dat we tot 2028 een jaarlijkse stijging van 1-2% gaan zien totdat we op dat door Knot geschatte niveai sitten.

    Grappig dit. Ik zou even teruggaan naar de post waar dit mee begon: jij kon je niet voorstellen dat er een scenario is waar de huizenprijzen binnen 10 jaar op 2008 waarden zitten. Enige wat ik zei is dat Knot/DNB dat wel zien. Kan je krampachtig in de verdediging gaan, maar Knot is geen hogehuizenprijzenminner en DNB is net geen koekebakkers vereniging. Dat jij denkt dat jouw glazen bol per definitie beter is dan die van de pro’s vind ik wel grappig. En let op, dit zegt nog niets over wat ik van de prognose van dnb vind. Wel een beetje van die van jou. Maar vind jij het niet verbazingwekkend dat de ene toponderzoeker stelt dat de huizenprijzen nooit meer naar 2008 niveau kunnen en de andere vrij zeker stelt dat dat binnen 10 jaar wel gebeurd?

  143. Voerman says:

    Als Voerman in deze tijd jong zou zijn wist hij het wel.
    De condities om in alle rust een huis te kopen zijn nog nooit beter geweest voor kopers die over gezond verstand beschikken en verder een stevige maatschappelijke basis hebben. (o.a. gezondheid, werk, solide relatie met partner)

    -HRA is nog een aantal jaren intact.
    -Rente is erg laag en voor lange tijd vast te zetten.
    -Prijzen zijn laag en onderhandelbaar.
    -Aanbod is groot.
    -Huren zijn hoog en stijgen alleen maar.

  144. eric406 says:

    László: Visie verwarren met verwachting, het moet niet gekker worden.

    Lees jij wel eens wat op Zerohedge?
    Bijna dagelijks word je door hedgefund managers bankdirecteuren investeerders Nobelprijswinnaar economie enz. gewaarschuwd dat we min of meer aan de rand van de afgrond staan.
    Jij noemt dat bangmakerij, ik noem dat informatie. Op basis van deze informatie heb ik de conclusie getrokken, dat een huis kopen op dit moment hetzelfde is als Russische roulette spelen met Ă©Ă©n kogel eruit ipv Ă©Ă©n erin. Maar ja, dat ben ik.

  145. Steven says:

    Voerman,

    Dat was in Japan ook zo en toen ging er nog 50 procent af. (In totaal zo’ n 80 procent vanaf de top)

    Dat krijg je door een schuldgedreven systeem. Maar we zullen het vanzelf zien…. : ik heb geen glazen bol zoals zo vaak gezegd.

  146. Latida says:

    Luisindepels:
    joehoe Latida,

    Heb je nu al je huiswerk opdracht gemaakt (zie post 90).

    Enne, paar weken terug hadden we ook al een kleine discussie over subprime en NHG. Ik heb je antwoord een beetje gemist, geloof ik. Is NHG nou subprime of niet?

    huizenmarkt-zeepbe
rime/#comment-361439

    Waarom vraag je dat aan mij? Ik weet er toch niets van?

    Ben ondertussen wel een beetje uitgepraat met je Luis, je bent een vervelend ventje.

    Een zuiger en een zemelaar die nog niet eens tot 10 kan tellen. Hoeveel is 15 + 10 eigenlijk?

    Economie is geen harde wetenschap. Dat zit je zo te horen verschrikkelijk dwars. Je hele wereldbeeld lijkt verstoord.

    Knot heeft sturende adviezen aan de politiek, die zich daar geen bal van aantrekt. Zie Wellink in 1999 en kijk nu eens, wat een puinhoop ze ervan gemaakt hebben. De schade is enorm.

    Mooie beleidsmakers zijn dat, dat zouden ze toch nooit laten gebeuren?

    Verder is dhr. Knot ogenschijnlijk een hele capabele man, maar ook hij is slim genoeg om te beseffen dat hij de wijsheid niet in pacht heeft.

    Kun je nog wat van leren.

  147. Steven says:

    Voerman,

    En als je een keer de moeite neemt om een historische grafiek te bestuderen; zie zelfs jij dat de prijzen nog lang niet laag zijn.

  148. Voerman says:

    Steven: ik heb geen glazen bol zoals zo vaak gezegd.

    Over een paar jaartjes mogen mensen in dit land die ĂŒberhaupt nog een huis hebben om zelfstandig in te wonen heel blij zijn als niet snel verstandig beleid ontwikkeld wordt in Europa. Heb je geen glazen bol voor nodig. Nuchter verstand is beter.

  149. Frans says:

    Luisindepels: , maar Knot is geen hogehuizenprijzenminner en DNB is net geen koekebakkers vereniging. Dat jij denkt dat jouw glazen bol per definitie beter is dan die van de pro’s vind ik wel grappig

    Give me a break: Knot is een bankster, die zo goed mogelijk speelt dat ie het niet is, en alle zogenaamde pro’s hebben geen droog brood te eten en worden niet in de MSM genoemd als ze zeggen wat ze werkelijk denken.

    Onder welke steen heb jij gelegen de afgelopen jaren?

  150. Frans says:

    Latida: Economie is geen harde wetenschap

    Het vak economie is geleide misleiding.

  151. Voerman says:

    Steven: En als je een keer de moeite neemt om een historische grafiek te bestuderen; zie zelfs jij dat de prijzen nog lang niet laag zijn.

    Als de historische trend zich voortzet is alleen redelijk zeker, dat het binnenkort weer kerstmis is. Ook de sint zal wel weer komen. 🙂

  152. Steven says:

    Voerman,

    Ok ok. 🙂

  153. Latida says:

    Voerman:
    Als Voerman in deze tijd jong zou zijn wist hij het wel.
    De condities om in alle rust een huis te kopen zijn nog nooit beter geweest voor kopers die over gezond verstand beschikken en verder een stevige maatschappelijke basis hebben. (o.a. gezondheid, werk, solide relatie met partner)

    -HRA is nog een aantal jaren intact.
    -Rente is erg laag en voor lange tijd vast te zetten.
    -Prijzen zijn laag en onderhandelbaar.
    -Aanbod is groot.
    -Huren zijn hoog en stijgen alleen maar.

    Op zich best met je eens. Maar de rente kan nog steeds lager. De prijzen ook. Het aanbod zal ook groter worden. Gaat dus de goede kant op.

    Ik zou zeggen zolang mogelijk lekker thuis blijven wonen en flink sparen, of lekker met een paar vrienden of vriendinnen iets huren als je je opties open wilt houden.

    Leg jezelf niet voor 30 jaar vast als je eigenlijk liever eerst nog iets van de wereld wilt zien.

    Die huizen lopen niet weg. En tenzij je op straat slaapt, is er geen enkele reden om je te haasten.

    Beter bouw je eerst een spaarpot op zodat het je eigen geld is als je iets koopt, dan begrijp je de waarde ervan en zal je minder snel geneigd zijn overhaaste beslissingen te nemen.

    Als je een starterslening nodig hebt om te kopen, lijkt me dat ovet het algemeen niet verstandig en kun je beter even wachten.

  154. Frans says:

    De DNB is een prive vereniging, Rothschild. Komen alleen voor hun eigen belangen op. De schijn van onpartijdigheid wordt natuurlijk goed hoog gehouden.
    Soms vergeten dat de kamerleden domweg geen inzicht krijgen in bepaalde stukken/informatie?

    Waarom is het zo lastig te zien dat de banken totaal hun eigen programma volgen waar er maar 1 ding is wat belangrijk is: hun eigen belang, en dat de invloed van de banken en de grote international bedrijven op de overheid mega is?

    Anyway: je moet je altijd bedenken wiens brood met eet wiens woord men spreekt.
    Ik heb meer vertrouwen in de onafhankelijke geesten dan de officiele instanties, en met recht.
    Eenvoudige waarheden worden eenvoudigweg niet genoemd.

    What about de vluchtelingenstroom: gaat het over de oorzaak? Nee, dat wordt helemaal buiten schot gehouden. Vreemd is het niet?

  155. dr.t says:

    Latida, je draagt genoeg goede argumenten aan en dat mag nu ook wel eens gezegd worden:
    🙂

  156. Latida says:

    Frans: Het vak economie is geleide misleiding.

    Kijk Frans dat vind ik dan weer een mooie uitspraak.

    Je vroeg me eerder wat ik van die documentaire vond die je deelde. Ik heb het bekeken, 3,5 uur een hele zit.

    Vond het erg interessant, kan zomaar een heleboel van waar zijn. Ook roept het weer nieuwe vragen op die niet echt op dit forum thuishoren, andere weer wel.

    Waarom krijgen kinderen op school niet te leren wat een hypotheek is? Hoe het geldsysteem werkt? Wat cumulatieve rente is? Etc. Etc.

    Is maar 1 vraag, maar wel een gevoelige kwestie.

    Bedankt voor het delen in ieder geval.

  157. Frans says:

    IS is het rechtstreekse gevolg, in het zadel geholpen, gefinancieerd door het westen. Omdat het westen bombs the shit out of it in genoemde landen komt de vluchtelingenstroom op gang.
    Uiteindelijk gaat het allemaal om olie en gas pijpleidingen en de controle op de Europeesche markt.
    Moet je wel ff studeren op het geheel om daar achter te komen.

    Met andere woorden: we betalen voor de prive oorlogen gevoerd om zakelijke belangen van enkele grote internationale bedrijven / machtspersonen, en mogen daarna nog eens het doen met de instroom van vluchtelingen. Ondertussen lachen ze zich rot hoe dom het Goyim is.

    Je hoort de DNB niet zeggen dat we in de doodsstrijd van de USD petrodollar zitten, en de gevolgen daarvan. Nee, we worden dom gehouden.

    Alle niet geinformeerden hier denken meteen aan een inkoop actie van ALU papier. Prima, maar zet het hoedje zelf maar op door te blijven geloven in de misleiding van de overheid en de media.

  158. Frans says:

    Latida: Waarom krijgen kinderen op school niet te leren wat een hypotheek is? Hoe het geldsysteem werkt? Wat cumulatieve rente is? Etc. Etc.

    Precies!!:-)
    Belangrijke zaken worden niet onderwezen: Wat is Geld??
    Hoe wordt het gecreerd?
    Mooi dat je de tijd hebt genomen om te kijken.
    Met de kennis die ik heb, en die is natuurlijk verre van perfect, heb ik niets in de documentaire gezien wat niet juist is. Grotendeels het feest der herkenning.

  159. Frans says:

    Nog interessanter is de vraag WAAROM het niet wordt onderwezen op de scholen! 🙂

  160. LĂĄszlĂł says:

    Frans: Belangrijke zaken worden niet onderwezen: Wat is Geld??

    Bij welk vak zou je dat graag zien gebeuren?

    In de druk die ik had stond het gewoon.
    http://www.kerneconomie.nl/2014/05/11/nieuw-boek-arnold-heertje-economie

  161. Steven says:

    Frans,

    De machthebbers hebben het altijd voor het zeggen. Er komt pas een revolutie als ze de rijkdom te veel uitdragen zoals na Lodewijk de 14e in Frankrijk of Ceaușescu in Roemenie en zo.
    Nu hebben duidelijk de banken de macht en soms gaan zij ook te ver zoals de Rothshields: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rothschild_family

    Maar dat valt echt nog mee met de machthebbers van vroeger: denk maar aan de piramides en zo.
    Toch lijkt me het nuttig nu de banken in de gaten te blijven houden natuurlijk: ze denken maar al te vaak dat ze boven de maatschappij staan.
    (Het zijn ook vaak echte psychopaten)

  162. Juan Belmonte says:

    Juan doet de groeten
    Op Prinsjesdag

    Royale groet 🙂

  163. Latida says:

    dr.t,

    Dankjewel dr. t, dat is fijn om te horen.

  164. Frans says:

    László: Bij welk vak zou je dat graag zien gebeuren?

    In de druk die ik had stond het gewoon.
    kerneconomie.nl/20
old-heertje-economie

    Totaal nietszeggende stukje. Zal vast niets hebben gestaan over de manier van geldscheppen via de centrale banken, en van de voorspoed in landen die de centrale (prive) banken eruit geknikkerd hebben. (om vervolgens weer via desnoods een oorlog weer een prive centrale bank in hun land te hebben gekregen)
    Staat er ook in waarom diverse US presidenten zijn vermoord omdat ze tegenspel gaven tegen de banksters?

  165. Frans says:

    Steven: De machthebbers hebben het altijd voor het zeggen. Er komt pas een revolutie als ze de rijkdom te veel uitdragen zoals na Lodewijk de 14e in Frankrijk of Ceaușescu in Roemenie en zo.

    Ja inderdaad: als het verschil tussen rijk en arm te groot te opzichtig wordt, en als het volk honger gaat lijden.
    Ceaușescu is natuurlijk door het westen aan de macht geholpen: speel ons spel mee, en je wordt er zelf ook beter van.

  166. Latida says:

    László: Bij welk vak zou je dat graag zien gebeuren?

    In de druk die ik had stond het gewoon.
    kerneconomie.nl/20
old-heertje-economie

    Bij het rekenen natuurlijk, kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Vooral cumulatieve rente. Men vertelt wel wat percentages zijn maar niet hoe duur een geldlening werkelijk kost. Een absolute omissie.

    Wat leuk trouwens dat je Heertje aanhaalt, die beste man kan ik me nog herinneren, heb hem zelfs ooit nog eens de hand geschud in de jaren 90. Leeft die nog? Hoor je nooit meer wat van.

  167. Latida says:

    Steven:
    Frans,

    De machthebbers hebben het altijd voor het zeggen. Er komt pas een revolutie als ze de rijkdom te veel uitdragen zoals na Lodewijk de 14e in Frankrijk of Ceaușescu in Roemenie en zo.
    Nu hebben duidelijk de banken de macht en soms gaan zij ook te ver zoals de Rothshields: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rothschild_family

    Maar dat valt echt nog mee met de machthebbers van vroeger: denk maar aan de piramides en zo.
    Toch lijkt me het nuttig nu de banken in de gaten te blijven houden natuurlijk: ze denken maar al te vaakdat ze boven de maatschappij staan.
    (Het zijn ook vaak echte psychopaten)

    Ik meen dat het Freek de Jonge was die zei: Als se voorrechten van de elite in het gedrang komen, staat de oorlog voor de deur.

    Bovendien krijg je er dan een andere elite voor terug en dat is niet aötijd beter. Zie Rusland en de tsarenfamilie die werd vermoord, daar is de russische bevolking niet op vooruit gegaan.

  168. eric406 says:

    De hoogste schijf gaat vanaf volgend jaar pas gelden vanaf ruim 66000. Lijkt een meevaller, maar voor iemand die HRA geniet een sigaar uit eigen doos. De teruggave gaat even hard naar beneden. Alleen als je minder dan het verschil aftrekt ga je er een dubbeltje per euro op vooruit.

    Ik durf wel te zeggen dat alleenverdieners met een eigen huis die nu in het toptarief vallen en straks niet meer, volgend jaar een fikse tik krijgen. Heffingskorting gaat weg voor beide partners, staat weliswaar een verhoging van de arbeidskorting tegenover maar dat is nog niet een derde. Verder gaat de zorgpremie met 7 euro pp omhoog. Maar zo 125 euro minder per maand. Gemiddeld gaan we er allemaal op vooruit. De Ă©Ă©n levert 1000 in, de ander krijgt ze erbij.

  169. Latida says:

    Juan Belmonte,

    De groeten terug oude stierenvechter. Blijf wapperen met die rode lap 🙂

  170. LĂĄszlĂł says:

    Steven: De machthebbers hebben het altijd voor het zeggen.

    Wauw!

  171. Frans says:

    László: Wauw!

    Tja, uit jouw mond komen zinnige uitspraken.
    Zwakke actie een uitspraak uit zijn verband halen. Je zou zo in de politiek kunnen.

  172. Frans says:

    Maar goed, als je nu nog aandacht besteed aan informatiebronnen zoals Heertje dan kan ik me wel voorstellen dat je weinig te melden hebt.

  173. LĂĄszlĂł says:

    eric406: De hoogste schijf gaat vanaf volgend jaar pas gelden vanaf ruim 66000. Lijkt een meevaller, maar voor iemand die HRA geniet een sigaar uit eigen doos.

    Verlagen van de HRA dus, applaus!

    Je verdere betoog stond al op DasKapital. “Ten slotte heeft salarisverwerker Raet nog een slechte boodschap voor werknemers met een bruto-inkomen tussen de €72.000 en €84.000. Die leveren volgend jaar 3,01% in.”
    http://daskapital.nl/2015/09/wie_profiteert_van_de_lastenve.html

  174. LĂĄszlĂł says:

    Frans,

    Doet het pijn?

  175. LĂĄszlĂł says:

    Frans: Totaal nietszeggende stukje.

    Het is een boek! Ben jij wel naar school geweest?

  176. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Ik meen dat het Freek de Jonge was die zei: Als se voorrechten van de elite in het gedrang komen, staat de oorlog voor de deur.

    Dat is toch een grappenmaker?

  177. eric406 says:

    Frans:
    De DNB is een prive vereniging, Rothschild. Komen alleen voor hun eigen belangen op. De schijn van onpartijdigheid wordt natuurlijk goed hoog gehouden.
    Soms vergeten dat de kamerleden domweg geen inzicht krijgen in bepaalde stukken/informatie?

    Waarom is het zo lastig te zien dat de banken totaal hun eigen programma volgen waar er maar 1 ding is wat belangrijk is: hun eigen belang, en dat de invloed van de banken en de grote international bedrijven op de overheid mega is?

    Anyway: je moet je altijd bedenken wiens brood met eet wiens woord men spreekt.
    Ik heb meer vertrouwen in de onafhankelijke geesten dan de officiele instanties, en met recht.
    Eenvoudige waarheden worden eenvoudigweg niet genoemd.

    What about de vluchtelingenstroom: gaat het over de oorzaak? Nee, dat wordt helemaal buiten schot gehouden. Vreemd is het niet?

    Als de Rothschilds hun Rembrandts willen verkopen voor 150 miljoen dan is dat ook nieuws. Waarom zouden ze die schilderijen willen verkopen? Omdat er straks geen markt meer voor is? Dat soort mensen is de rest altijd 1 stap voor, omdat ze aan de touwtjes trekken. Jammer dat het rijksmuseum zo gek is om ze te kopen. Als de liquidatiegolf begint, koop je ze voor de helft.
    #allesdoordehelft

  178. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Knot heeft sturende adviezen aan de politiek, die zich daar geen bal van aantrekt.

    Lees jij je eigen uitspraken wel?

  179. Frans says:

    László: Het is een boek! Ben jij wel naar school geweest?

    Meer dan dat me lief is.

    Ik heb de beschrijving gelezen van de link.
    Heb een paar stukjes gelezen (columns) van Heertje: hij zegt wel verstandige dingen zo nu en dan, maar af en toe….. (blijkt dat hij absoluut dingen niet in perspectief kan zien) Hetzelfde zal ongetwijfeld ook voor mij wel af en toe gelden haha! 🙂

  180. Frans says:

    (Fed Audit Shocker: They Come from Planet Klepto )

  181. Steven says:

    László,

    Het gaat er om… om te zien wie de machthebbers zijn. Dat is dus niet Willem Alexander. Denk eens mee en verder. (Of heb je alleen de pabo gedaan of zoiets)

  182. eric406 says:

    László: Verlagen van de HRA dus, applaus!

    Je verdere betoog stond al op DasKapital. “Ten slotte heeft salarisverwerker Raet nog een slechte boodschap voor werknemers met een bruto-inkomen tussen de €72.000 en €84.000. Die leveren volgend jaar 3,01% in.”
    daskapital.nl/2015
van_de_lastenve.html

    Ik zie het meer als een goedmakertje aan de zogenaamde scheefhuurders. Vanwege de schandalige huurverhogingen. Ze hebben schijnbaar bedacht dat ze de huurders wat extra geld moeten geven zodat ze misschien in vlaag van verstandsverbijstering toch nog een huis kopen. Triest.

  183. ps says:

    Juan Belmonte:
    Juan doet de groeten
    Op Prinsjesdag

    Royale groet

    🙂

    Prinsjesdag?
    Met zulke gezichten?
    http://static1.parool.nl/static/photo/2015/4/14/0/20150915170555/album_large_3288885.jpg

    Eigenlijk geen wonder, want het gaat in Friesland helemaal niet goed met het bouwbedrijf Jorritsma!
    http://www.telegraaf.nl/binnenland/24496084
    /__Bewoners_Drachten_voelen_nattigheid__.html

  184. Frans says:

    ah! sluit aan bij wat ik al eerder zei over de vluchtelingen! 🙂
    https://www.youtube.com/watch?v=CeE4Ux4t9Vw&feature=youtu.be

  185. Latida says:

    eric406:
    De hoogste schijf gaat vanaf volgend jaar pas gelden vanaf ruim 66000. Lijkt een meevaller, maar voor iemand die HRA geniet een sigaar uit eigen doos. De teruggave gaat even hard naar beneden. Alleen als je minder dan het verschil aftrekt ga je er een dubbeltje per euro op vooruit.

    Dirk:
    Het lijkt me vrij evident dat de lage rente de daling van de huizenprijzen gestopt heeft en in delen van het land zelfs weer heeft geleid tot een bescheiden stijging van de prijzen (Amsterdam even buiten beschouwing gelaten).

    Er zijn natuurlijk meerdere factoren die meespelen, zoals (niet onbelangrijk) het sentiment. Economie is psychologie en mensen willen nu eenmaal weer huizen kopen, omdat ze denken dat het nu het moment is. Verder het gebrek aan huurwoningen gecombineerd met hoge huurbelastingen voor zittende huurders.

    Je hoeft geen geleerde te zijn om te begrijpen dat leencapaciteit de vraag (en dus de prijs) in hoge mate bepaalt.

    De leencapaciteit wordt bepaald door de rente, het maximale leenbedrag en de ltv. Er zitten mij hier de laatste tijd teveel zeepbel-bashers die hieraan compleet voorbijgaan. Een stijging van de rente zal dus hoogstwaarschijnlijk leiden tot lagere huizenprijzen.

    Jij zegt het beter dan ik Dirk. Dat bedoel ik dus!

    En dan voor wat betreft het sentiment: Daarvoor lijkt Dhr. Knot mij nu niet bepaald de meest aangewezen persoon qua binding en feeling met de samenleving.

    Overigens ondanks dat het me best een aardige vent lijkt.

    De analyse van sentiment is een van de moeilijkste zaken om te voorspellen. Daarvoor moet je het gedrag van mensen nu en in de toekomst kunnen begrijpen en voorspellen. Niet is immers zo wispelturig als de mens.

    Dat valt ook niet in een computermodel of beleidsmaatregel te vatten. Bovendien oefenen er allerlei factoren invloed uit op dat sentiment.

    Wordt het Nederlands elftal wereldkampioen? Gaat de economie omhoog.

    Van dat soort dingen dus.

    In dat geval heb je meer aan een antropoloog dan een econoom of bankier of makelaarslobbyist of bouwmannetje, die ieder op hun beurt aan dat sentiment bijdrsgen.

    En dus ook medeveroorzakers zijn van het feit dat bijna 1 op de 3 huizrnbezitters onder water staat.

    Hoe zou dat gegeven op het toekomstige sentiment van invloed zijn?

  186. Latida says:

    László,

    László: Lees jij je eigen uitspraken wel?

    Toevallig net gedaan. Viel niet tegen.

  187. Adamus says:

    Steven:
    LĂĄszlĂł,

    Het gaat er om
 om te zien wie de machthebbers zijn. Dat is dus niet Willem Alexander. Denk eens mee en verder. (Of heb je alleen de pabo gedaan of zoiets)

    Nee, upgrade van de kleuteropleiding.

  188. Latida says:

    László,

    Wanneer heb jij eigenlijk voor het laatst gelachen?

    Is namelijk goed voor de economie wist je dat?

  189. Adamus says:

    eric406,

    Maar de schilderijtjes zijn dan op kosten van onze kleinkinderen wel mooi in de verf gezet 😉

  190. Adamus says:

    Frans: Tja, uit jouw mond komen zinnige uitspraken.
    Zwakke actie een uitspraak uit zijn verband halen. Je zou zo in de politiek kunnen.

    Yep en niet eens kieskeurig vwb partijkeuze.

  191. Leo Oldebroek says:

    Generaal pardon voor mensen met een te hoge hypotheekrente? Achterlijk idee. Ze zijn niet gedwongen om die hypothecaire lening te nemen.En wie moet die subsidies dan weer betalen?

    Wel goed dat het belastingvrij schenken permanent wordt vanaf 2017.
    Dat betekent dat die mensen nog lekker kunnen wachten met kopen.

  192. Maria says:

    Frans:
    De ING gaat een app uitbrengen waarin de begroting van prinsjesdag in “consumententaal” wordt uitgedrukt


    Hadden ze dat godomme ook maar eens op eerlijke wijze gedaan van hun eigen activiteiten.

    Gevaar is natuurlijk als dit een trent wordt dat de banken een extra middel tot hersenspoelen in handen hebben, het samengaan van de belangen van de overheid en de banken verder wordt verdoezelt.

    Wel sim van die banken, maar ik hoop dat meer mensen dit zijn en zien voor wat het is: de bank in optima forma net doen of je een vriendelijke dienst naar het publiek levert, terwijl ze ondertussen alleen hun eigen belangen dienen.

    Er zit natuurlijk altijd een eigen belang achter: de banken doen niets voor niets. Mijden als de pest die app zeg ik.

    Goh, whats’s new?

  193. Maria says:

    Frans:
    De DNB is een prive vereniging, Rothschild. Komen alleen voor hun eigen belangen op. De schijn van onpartijdigheid wordt natuurlijk goed hoog gehouden.
    Soms vergeten dat de kamerleden domweg geen inzicht krijgen in bepaalde stukken/informatie?

    Waarom is het zo lastig te zien dat de banken totaal hun eigen programma volgen waar er maar 1 ding is wat belangrijk is: hun eigen belang, en dat de invloed van de banken en de grote international bedrijven op de overheid mega is?

    Anyway: je moet je altijd bedenken wiens brood met eet wiens woord men spreekt.
    Ik heb meer vertrouwen in de onafhankelijke geesten dan de officiele instanties, en met recht.
    Eenvoudige waarheden worden eenvoudigweg niet genoemd.

    What about de vluchtelingenstroom: gaat het over de oorzaak? Nee, dat wordt helemaal buiten schot gehouden. Vreemd is het niet?

    +10

  194. maff says:

    Ondertussen in Oostenrijk

    Depositogarantieregeling naar 0.8% !!! van de totale spaargelden

    Oostenrijk schort depositogarantie op

    http://beurs.com/2015/04/15/oostenrijk-schort-depositogarantie-op

    voor ps 🙂 http://cdnstatic.visualizeus.com/thumbs/1f/9f/1f9f76a32da089444bcd4b495c7be902_i.jpg

  195. maff says:

    BIS, eerst waarschuwen je ze voor omvallende banken, om daarna je geld in te pikken ( Er gaat iets helemaal mis ) …….

    BIS Direction 00000 #allespaargeldnaarnul ‘Financial Meltdown and the Confiscation of Bank Savings: The UK-EU Bank Depositor “Bail-In” Scheme’

    http://www.globalresearch.ca/financial-meltdown-and-the-confiscation-of-bank-savings-the-uk-eu-bank-depositor-bail-in-scheme/5475934

  196. maff says:

    Ik kom hier niet helemaal uit …… is dit nu kapitaalvlucht ? http://www.telegraaf.nl/binnenland/24496766/__Fiscale_vluchtroute_ondernemers_afgesloten__.html

    Conserverende aanslag ….. is toch ook voor privĂ© personen die emigreren, iemand ?

    Waar is Lorenzo ? Onbetwist onze fiscale specialist 🙂

  197. maff says:

    maff,

    Moet er nog bij 🙂

    Fiscale vluchtroute ondernemers afgesloten

  198. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Wanneer heb jij eigenlijk voor het laatst gelachen?

    Huh? Heb je me niet horen bulderen?

    Steven: De machthebbers hebben het altijd voor het zeggen.

    Latida: Knot heeft sturende adviezen aan de politiek, die zich daar geen bal van aantrekt.

  199. luisindepels says:

    maff: ‘Deze familie besloot daarom om letterlijk aan lager wal te gaan ‘

    Even los van de slechte vertaling, ik wil mij best laten ingraven met dat blondje. Kom me tijd wel door.

  200. Latida says:

    Mooie zin hieronder uit het artikel van de NOS over de hogere rentes in NL.

    In het buitenland zijn ze namelijk een beetje dom. En niet, ze denken er klopt geen hout van en ze zijn daar helemaal gek geworden wij kijken wel uit.

    “Buitenlandse spelers durven het niet aan om in Nederland actief te worden, constateerde DNB nog in juni. Zij begrijpen de specifieke kenmerken van de markt hier niet goed, zoals de hypotheekrenteaftrek, de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) en het feit dat huizenkopers hier geen eigen geld mee hoeven te nemen.”

    http://nos.nl/artikel/2057830-nederlandse-hypotheekrente-al-6-jaar-hoogste-in-eu.html

  201. luisindepels says:

    Latida: Ben ondertussen wel een beetje uitgepraat met je Luis, je bent een vervelend ventje.
    Een zuiger en een zemelaar die nog niet eens tot 10 kan tellen.

    Latida: Vanwaar die sterk emotionele reacties?

    Maar leg uit? Waarom schiet je zo in de stress als er feedback komt op die enorme epistels die je op bijna dagelijke basis hier neerlegd?

    Zeg het dan gewoon dat je alleen maar schouderklopjes en bevestiging wilt. Geef dan gewoon aan dat mensen niet moeten reageren op uitspraken als NHG en eigenlijk alle hypotheken in Nederland zijn subprime. Prima dat je niet gecorrigeerd wil worden als je iets doms zegt zoals dat de aantallen verkopen van koopwoningen worden opgeblazen door de verkoop van pakketten huurwoningen aan investeerders.

    Je verbazing over aanbod op Funda, waarom er nu wel concurrentie op de hypomarkt is, waarom investeerders huurwoningen kopen. Allemaal verbazing en vragen en eigen invullingen, maar als er dan mensen een antwoord geven wat je niet bevalt, dan schiet je in de stres.

    Dat is overigens nog allemaal prima hoor, maar doe dan niet of je een objectief en evenwichtig verhaal aan het maken bent, want dat doe je niet. Punt.

  202. Nico de Geit says:

    luisindepels: Je bent pas echt naief als je denkt dat de beleidsbepalers de hier gewenste verdere daling van 25 tot 50% zomaar laten gebeuren de komende vijf jaar


    Ze zijn dus heel hard bezig om de daling een halt toe te roepen. Onder andere door jonge mensen uit de derde wereld naar Nederland te halen. Want jonge mensen zijn productief en kopen huizen. Nederland staat binnenkort weer in bloei door de komst van al die jonge mensen uit de derde wereld die hier een nieuw thuis gevonden hebben en de schouders eronder gaan zetten.

    Geit wacht op enige afstand de ontwikkelingen af.

  203. luisindepels says:

    Latida,

    Uit het rapport van de ECB blijkt verder dat de gemiddelde huizenprijzen in de eurozone sinds het voorjaar van 2014 eindelijk weer structureel stijgen, na een tijdelijke opleving in 2010. De ECB verwacht dat deze stijging doorzet.

  204. Latida says:

    Waar hadden we het gisten nu ook al weer over?

    “Donderdag besluit de Fed of de rente in de VS wordt verhoogd.”

    en

    “Een renteverhoging daar, kan leiden tot een verhoging hier. En dat kan leiden, zo zegt de miljoenennota, tot een snelle daling van activaprijzen. Met andere woorden, de waarde van uw huis gaat nogmaals door het putje, net als uw aandelenportefeuille.”

    http://daskapital.nl/2015/09/belastingplan_2016_alle_maatre.html

  205. luisindepels says:

    Nico de Geit: Onder andere door jonge mensen uit de derde wereld naar Nederland te halen.

    Ik hoorde gisteren op de radio dat het voornamelijk hoog opgeleide Syriers zijn die hierheen komen.

    Net als in Duitsland zijn die allemaal binnen een half jaar hard aan het werk!

  206. Latida says:

    luisindepels:
    Latida,

    Uit het rapport van de ECB blijkt verder dat de gemiddelde huizenprijzen in de eurozone sinds het voorjaar van 2014 eindelijk weer structureel stijgen, na een tijdelijke opleving in 2010. De ECB verwacht dat deze stijging doorzet.

    Oh dus nu wil je opeens weer wel dat NL in de pas loopt met andere europese landen?

  207. luisindepels says:

    Met andere woorden, de waarde van uw huis gaat nogmaals door het putje, net als uw aandelenportefeuille.

    Laat me raden, geschreven door een afgunstige die zelf niks heeft?

  208. luisindepels says:

    Latida: Oh dus nu wil je opeens weer wel dat NL in de pas loopt met andere europese landen?

    Precies. Je gaat het bijna snappen (bijna).

  209. Latida says:

    luisindepels: Ik hoorde gisteren op de radio dat het voornamelijk hoog opgeleide Syriers zijn die hierheen komen.

    Net als in Duitsland zijn die allemaal binnen een half jaar hard aan het werk!

    Er kan sprake zijn van verdringing op de arbeidsmarkt want de lonen kunnen omlaag, en in Duitsland klinken er zelfs geluiden voor het afschaffen van het minimumloon.

    “Van neoliberale zijde wordt geroepen om het minimumloon in Duitsland maar af te schaffen, want dat belemmert de integratie op de arbeidsmarkt. Je kunt van een werkgever toch niet verwachten dat die 8,50 eurie per uur gaat betalen voor iemand die geen kwalificatie heeft. Aldus Hans-Werner Sinn. Dat staat in schril contrast met wat Daimler Benz en Porsche verklaarden, die zagen het wel zitten om onder de 60.000 SyriĂ«rs naar vakkrachten te zoeken. Jonge SyriĂ«rs hebben over het algemeen een goede opleiding genoten en zouden snel aan het werk kunnen. Cynici verklaarden al dat de niet goed opgeleiden dan wel onder de rest van Europa verdeeld kunnen worden.”

    http://www.stelling.nl/kleintje/actueel/VVFM1442235610.html

  210. Latida says:

    “Wel daalt het netto vermogen (exclusief pensioenen) de laatste jaren, vooral onder invloed van de huizenprijsdalingen. Dit vermogen is in vijf jaar tijd ongeveer tien procent gedaald door vermogensschokken; ongeveer 200 mld euro. De schulden blijven wel oplopen, waardoor de verhouding tussen schulden en bezittingen verslechtert. Ook in vergelijking met onze buurlanden en met het eurogebied is de situatie in Nederland opvallend, omdat Nederlandse huishoudens een lange balans hebben: ze hebben zowel veel bezittingen als veel schulden. De schulden stijgen veel harder dan in andere eurolanden, terwijl de bezittingen zich op een vergelijkbare manier ontwikkelen. Dit uit zich in een relatief slecht ontwikkelend netto vermogen.”

    http://www.cpb.nl/publicatie/vermogensschokken-en-consumptie-nederland

  211. Latida says:

    luisindepels:
    Met andere woorden, de waarde van uw huis gaat nogmaals door het putje, net als uw aandelenportefeuille.

    Laat me raden, geschreven door een afgunstige die zelf niks heeft?

    “En dat kan leiden, zo zegt de miljoenennota, tot een snelle daling van activaprijzen.”

  212. Latida says:

    Een fundamentele wijziging in hoe mensen willen wonen. Waar is de schaarste in NL? Niet in het aanbod van koopwoningen in ieder geval.

    “Philip Charls, chief executive of the European Public Real Estate Association, says landlords and investors across Europe are responding to a fundamental shift in how people want to live. “People can’t afford to buy homes. So [listed landlords] are really a result of the kind of housing the market wants.””

    http://www.ft.com/cms/s/0/d58adf82-45c5-11e5-af2f-4d6e0e5eda22.html#axzz3ltFr1hlx

  213. Nico de Geit says:

    László: Als je ouder dan 10 bent hoor je te weten dat je niet in de toekomst kunt kijken.

    De iets slimmere mens weet dat dingen zich gewoon steeds herhalen, dat alles een bepaalde cyclus heeft. Na de dag komt de nacht en na de winter komt de zomer. Maar die cyclus laat zich vaak moeilijk inschatten.

  214. luisindepels says:

    Latida: “En dat kan leiden, zo zegt de miljoenennota, tot een snelle daling van activaprijzen.”

    Latida: Met andere woorden, de waarde van uw huis gaat nogmaals door het putje, net als uw aandelenportefeuille.

    Is er een verschil in interpratie mogelijk tussen de woorden ‘kan leiden’ en ‘gaat’ ? Of zijn dat synoniemen?

    Oftewel kan iets gebeuren of gaat iets gebeuren? Lijkt mij een verschil in zitten (los nog dat het in de miljoenennota nog iets anders staat dan donderdag gaat de rente omhoog, dan gaan de rentes hier ook omhoog en gaat alles door het putje).

  215. luisindepels says:

    interpretatie

    bah, mijn spelling wordt steeds rotter.

  216. Steven says:

    Oude onzuinige auto’ s worden WEL minder waard.

    http://www.marktplaats.nl/a/auto-s/mercedes-benz/m961348630-mercedes-benz-clk-klasse-coupe-230-k-sport-leder.html?c=aba4801fe1dcfdf8e084fd4b2e0a17e&utm_source=criteo&utm_medium=remarketing&utm_campaign=CA_LF_Buy%20_Products_Criteo&utm_content=300×250

    luisindepels,

    De geschiedenis heeft geleerd dat vastgoed af en toe door het putje gaat… En recent dus ook in europese landen. Dat is toch niet erg? (Behalve dan voor de grote leenkneuzen)

  217. Latida says:

    Het is inmiddels duidelijk dat het zogenaamde herstel wordt gevoed door

    1. QE waarbij de ECB voor honderden miljoenen aan nederlandse ABS opkoopt
    2. Pensioenfondsen die miljarden aan leningen verstrekken

    De vraag is of dit op lange termijn gaat werken.

    Er wordt zelfs al gesproken over het risico dat er nieuwe huizenbubbles worden opgeblazen, zelfs en zoals in Duitsland, Noorwegen en het VK.

    http://www.newstalk.com/Is-the-ECB-creating-a-new-property-bubble-in-Europe

    Ook wordt door sommigen beweerd dat het grote leger ZZP-ers de werkeloosheidcijfers vertekenen.

    “There is cutthroat competition among the self-employed, who are undercutting each other to secure occasional jobs. “If you don’t accept a job, someone else will snap it up,” says Huisman. In addition, he is unable to pay contributions to his retirement fund at the moment. “We are living largely on our savings,” he says.”

    http://www.spiegel.de/international/europe/economic-crisis-hits-the-netherlands-a-891919.html

    en zoals gezegd de vraag wat het lange termijn effect is van de 1.1 triljoen aan QE, waar Klaas Knot overigens tegen was omdat die bovendien de NL pensioenen minder waard maakt.

    “But in the main Draghi’s tidal wave of euros is most likely to simply to blow up another series of asset bubbles. Indeed, in many cases they are exactly the same bubbles that blew up last time around, such as Spanish construction and Dublin property. That may be great for investors who get in on those markets on the way up. But it won’t do much to fix the eurozone economy — and it will inevitably be very painful when they finally pop.”

    http://www.marketwatch.com/story/5-bubbles-that-draghis-qe-is-already-blowing-2015-05-20

    Ten slotte kun je je afvragen waarom pensioenfondsen juist nu de gelden van hun deelnemers in Nederlandse hypotheken te stoppen. De introductie van schaduwbanken die ongecontroleerd door enig toezicht van de AFM kunnen opereren, heeft ermee te maken dat de banken het niet meer kunnen of mogen.

    “SPUN’s investment in mortgages is part of a growing trend of pension funds filling gaps left by banks that are reluctant to lend due to increasing capital requirements.

    At the start of this year, the railways pension fund (SPF), the public transport scheme (SPOV) and the pension fund of TNO invested a combined €750m in the Dutch Mortgage Funding Company’s (DMFCO) Munt Hypotheken product.

    In September, the metal scheme PMT, the pension fund of steel works Hoogovens and the industry-wide scheme for the printing industry (PGB) invested almost €2bn through DMFCO.”

    http://www.ipe.com/countries/netherlands/unisys-pension-fund-to-invest-in-dutch-residential-mortgages/10007060.fullarticle

  218. tinus says:

    Tuurlijk komen de Nederlandse banken in gevaar bij een snelle en fikse rentestijging.

    Rente is nu eenmaal de belangrijkste driver voor de prijzen van huizen en daarmee voor de dekking van de hypotheekportefeuilles.

    De interessantere vraag is Ăłf de rente gaat stijgen.

    Natuurlijk kan niemand in de toekomst kijken, maar ik zie de rente niet snel significant stijgen. Er zitten namelijk mensen aan de knop van de rentemeter, denk aan de Draghi’s van deze wereld, en die mensen zitten niet te wachten op een rentestijging. Zie in dit verband weer de banken die evenmin zitten te wachten op een rentestijging en hun invloed zullen doen gelden om de rente laag te houden en daarmee hun balans gezond.

  219. Latida says:

    Zoals ik al eerder zei, gaat de rente volgens mij eerst omlaag voordat die omhoog gaat.

    En wat staat er vandaag in de krant?

    http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/24498662/__Hypotheekrente_kan_nog_lager__.html

    Haastige spoed is zelden goed..

  220. Latida says:

    “„Maar we kruipen langzaam richting de andere landen”, zegt econoom Dimitry Fleming van ING.”

    Dus ook bij volgende kabinetten komt het onderwerp wederom op tafel

    – Versnelde afbouw HRA
    – Versnelde afbouw maximaal LTV, eerst naar 90%, dan naar 80%

    Volgens mij heeft Juan Belmonte dat hier al meerdere keren gezegd, het lijkt er sterk op dat hij op termijn gelijk gaat krijgen.

    De richting die het ING aangeeft wijst hier in ieder geval op.

    Nederland moet gewoon in de pas gaan lopen, omdat men de europese regelgeving gaat harmoniseren.

    Ongeacht wat Nederlandse beleidsmakers, bouwlobbyisten en anderen willen.

    Verder is het duidelijk dat de pensioenen worden ingezet om de prijzen te stuwen. Die komen dus straks met hun dekkingsgraden in de problemen. Eventuele toekomstige prijsdalingen komen voor rekening en risico van deze fondsen

    “Nederlandse pensioenfondsen zijn er vorige maand een stuk slechter voor komen te staan.
    De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen daalde met 4 procentpunt tot 108 procent, meldde onderzoeksbureau Aon Hewitt woensdag.”

    http://www.nu.nl/geldzaken/3892373/dekkingsgraden-pensioenfondsen-hard-gedaald.html

  221. Tijl says:

    Kunnen de pensioenfondsen niet in sociale woningen investeren? Dat is toch gouwe handel, vette rendementen?

  222. luisindepels says:

    Latida: Verder is het duidelijk dat de pensioenen worden ingezet om de prijzen te stuwen. Die komen dus straks met hun dekkingsgraden in de problemen. Eventuele toekomstige prijsdalingen komen voor rekening en risico van deze fondsen

    ?? Risico van prijsdaling ligt bij de eigenaar hoor. En daarna bij de geldverstrekker of NHG (voorlopig zitten de pensioenfondsen vooral in de gesecuritiseerde NHG-hyphoteken). Daar gaan de pensioenfondsen niks van merken hoor.

    Latida: “Nederlandse pensioenfondsen zijn er vorige maand een stuk slechter voor komen te staan.
    De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen daalde met 4 procentpunt tot 108 procent, meldde onderzoeksbureau Aon Hewitt woensdag.”

    Gepubliceerd: 01 oktober 2014

    Zoek je nou een willekeurig oud artikel om je (overigens wederom onjuiste) stelling kracht bij te zetten???

    Vind je het gek dat ik de meeste stukken van jouw hand suggestieve knip en plakwerk noem?

    Maar misschien moet ik er ook maar niet meer opletten…

  223. Latida says:

    Tijl,

    Goede vraag, waarom eigenlijk niet?

    Vooral als je bedenkt dat dalende rentes direct van invloed zijn op de dekkingsgraden

    “De belangrijkste oorzaak van deze daling is de lagere rente als gevolg van het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Sinds de ECB in januari heeft besloten om maandelijks €60 mrd aan schuldpapier op te kopen om de economie te stimuleren, is de rente die al laag stond nog verder gedaald. Pensioenfondsen zijn door hun langetermijnverplichtingen sterk afhankelijk van de rente. Een daling in de rente betekent direct een verslechtering van de dekkingsgraad.”

    http://fd.nl/ondernemen/1098981/dekkingsgraden-pensioenfondsen-dalen-tot-onder-minimumeis

    Ik denk dat het een kwestie van prioriteiten is. Wat is belangrijker? Winst maken of koste wat kost de huizenprijzen stuwen?

    “Volgens Frank Driessen van Aon wordt de kans dat pensioenfondsen de pensioenen kunnen aanpassen aan de koopkracht (indexatie) steeds kleiner de komende jaren. Ook verwacht hij dat veel pensioenfondsen per 1 juni een herstelplan moeten indienen bij de Nederlandsche Bank (DNB). DNB liet onlangs weten dat 160 pensioenfondsen in onderdekking zijn geraakt door de lage rente.”

    http://www.pensioenthermometer.nl/

    en

    “Fondsen met relatief veel jonge deelnemers worden harder geraakt door de maatregel. Dat komt doordat de verwachte opbrengst van het geld dat voor jonge deelnemers wordt belegd, lager wordt ingeschat. ”

    en

    ” een aantal pensioenfondsen zakt door de rentemaatregel zelfs onder de vereiste grens. Dat betekent dat nog meer pensioenfondsen een herstelplan moeten indienen bij DNB om uit de problemen te komen.”

    http://nos.nl/artikel/2047038-dekkingsgraad-pensioenfondsen-daalt-gemiddeld-3-5-procentpunt.html

  224. Latida says:

    luisindepels,

    14 Juli 2015

    http://nos.nl/artikel/2047038-dekkingsgraad-pensioenfondsen-daalt-gemiddeld-3-5-procentpunt.html

    Ik verkeek me inderdaad op de datum, maar de strekking is hetzelfde.

    Zelf even onderzoek doen zit er bij jouw natuurlijk niet in, dan zou je immers zelf na moeten denken.

  225. Nico de Geit says:

    László: Het is een boek! Ben jij wel naar school geweest?

    Laszlo, niet alles dat gedrukt is is waar.

  226. Nico de Geit says:

    Leo Oldebroek: Ze zijn niet gedwongen om die hypothecaire lening te nemen

    Maar ze waren ook niet helemaal vrij natuurlijk. Als je redelijk wilt wonen ben je bijna gedwongen om te kopen.

  227. Latida says:

    Deze dan. De NHI kwam neer op verkapte staatssteun, dus zijn er via een omweggetje wegen gevonden om schaduwbanken op te richten om pensiengelden direct in de hypotheekmarkt te stoppen. Het laat glashelder zien op welke wijze men bezig is.

    https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/brieven/2015/08/20/brief-kwartiermaker-nederlandse-hypotheek-instelling/brief-kwartiermaker-nederlandse-hypotheek-instelling.pdf

  228. Latida says:

    ABN man moet pensienfondsen ‘stimuleren’

    http://fd.nl/frontpage/ondernemen/896337/weer-uitstel-hypotheekplan-door-hobbels-eu

    “De komst van een nationaal financieringsvehikel voor hypotheken heeft nieuwe vertraging opgelopen omdat de Europese Commissie er eisen aan stelt waaraan technisch moeilijk is te voldoen.

    Daardoor is de kans minimaal dat de Nationale Hypotheekinstelling (NHI), zoals het vehikel gaat heten, nog dit jaar van de grond komt. De NHI is een van de instrumenten waarmee pensioenfondsen worden gestimuleerd hun geld meer in Nederland te beleggen.

    Volgens Jan van Rutte, de voormalige bestuurder van ABN Amro die door het ministerie van Economische Zaken is aangesteld als kwartiermaker voor de NHI”

    en

    “Kabinet, verzekeraars en pensioenfondsen hebben afgesproken dat er een Nationaal Hypotheek Instituut (NHI) komt, waarin de pensioenfondsen gelden storten. Deze opzet kan beter.
    De Nederlandse pensioenfondsen bulken van het geld. Dit geld beleggen ze voornamelijk in het buitenland. De banken daarentegen zeggen over veel te weinig liquide middelen te beschikken om uitstaande hypotheken en nieuwe leningen voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) te kunnen financieren. De banken zijn gedwongen om miljarden euro’s aan te trekken op een slecht functionerende internationale kapitaalmarkt.
    Kabinet, verzekeraars en pensioenfondsen hebben daarom afgesproken dat het NHI er komt, een instituut waar de pensioenfondsen hun gelden storten. Het NHI kan dan vervolgens – via obligaties – hypotheken kopen van de banken, ”

    en

    “Ik zou er voor willen pleiten dat het NHI de hypotheken echt koopt van de banken. En dan alleen de ‘probleemhypotheken’.”

    http://www.telegraaf.nl/dft/geld/experts/gerjaarsma/21894346/__Hypotheken_deels_saneren__.html

  229. Latida says:

    Blok in London heeft het over “preaching the gospel” en “there will be ground available” en “the culture change”

    https://www.youtube.com/watch?v=JG_jhfDZyq8

    en

    “a large increase in the demand for free rental housing”

    en

    “people at the start of their career will move to the free rental housing sector”

    en “private investors in rental will see large investment opportunities”

    https://www.youtube.com/watch?v=afpon6FHJnQ

    Dus inderdaad, waarom dan de pensioenfondsen stimuleren om hypotheken te verstrekken, en waarom investeren pensioenfonsden niet in de huurmarkt?

  230. Latida says:

    Nog een keer Blok, die starters eerst de vrije huurmarkt op ziet gaan voordat ze gaan kopen. Ze moeten immers eigen geld meebrengen.

    De komende 3 jaar tot 100% LTV, daarna 90%?

    https://www.youtube.com/watch?v=CurMS6rZ9MA

  231. Voerman says:

    Latida: Nog een keer Blok, die starters eerst de vrije huurmarkt op ziet gaan voordat ze gaan kopen. Ze moeten immers eigen geld meebrengen.

    Ze kunnen natuurlijk ook vooraf wat zuiniger met hun geld omgaan! (niet meteen een auto willen en allerlei i-speeltjes en minder uitgaan en vakanties etc.)
    Ook even langer bij moeder blijven wonen helpt enorm.

  232. Voerman says:

    Nico de Geit: Laszlo, niet alles dat gedrukt is is waar.

    Maar ook niet alles wat waar is is gedrukt!

  233. Voerman says:

    Nico de Geit: Maar die cyclus laat zich vaak moeilijk inschatten.

    Behakve als het om cyclische zaken zoals kerstmis, sinterklaas of je eigen verjaardag gaat. 🙂

  234. Nico de Geit says:

    maff:
    Ik kom hier niet helemaal uit 

 is dit nu kapitaalvlucht ?telegraaf.nl/binne
rs_afgesloten__.html

    Conserverende aanslag 
.. is toch ook voor privé personen die emigreren,iemand ?

    Waar is Lorenzo ?Onbetwist onze fiscale specialist

    Een ondernemer heeft nu eenmaal de verplichting om zijn bedrijf zo rendabel mogelijk te laten zijn – niet-rendabele bedrijven hebben geen bestaansrecht. Veel belasting betalen gaat niet samen met rentabiliteit.

    Zeker als een bedrijf niet veel met Nederland heeft maar internationaal is georiënteerd, waarom moet er in Nederland dan zo schandalig veel belasting worden afgedragen? Alleen omdat de eigenaar van het bedrijf in Nederland woonachtig is?

    Als je veel geld hebt of veel geld verdient word je Nederland uitgepest.

    Het door sommigen gepropageerde ‘eerlijk delen’ is zinloos. Als je de rijkdom van een kleine groep mensen verdeelt over de hongerige massa van miljoenen blijft er niks van over en heb je alleen nog armen.

    De prikkel om te presteren verdwijnt bij hoge belastingen. De prikkel om bijvoorbeeld een dure auto te kopen verdwijnt bij hoge belastingen. Ga maar lopen door de regen en neem een paraplu mee.

    Geit is heel arm geboren en zit er niet zo mee.

  235. Kapotjeplov says:

    Luisindepels: Maar vind jij het niet verbazingwekkend dat de ene toponderzoeker stelt dat de huizenprijzen nooit meer naar 2008 niveau kunnen en de andere vrij zeker stelt dat dat binnen 10 jaar wel gebeurd?

    Mijn vraagje hierbij: wordt hier uitgegaan van nominale prijzen (dus gewoon in euro’s) of reĂ«le prijzen (inflatie gecorrigeerd / tov welvaartpeil)

  236. Nico de Geit says:

    maff:
    Gevonden 
.

    rijksoverheid.nl/a
inglek-bij-emigratie

    Maatregelen tegen belastinglek bij emigratie

    Op tijd emigreren dus, en vergeet je niet uit te schrijven bij je huisarts of tandarts, anders ‘woon’ je alsnog in Nederland.

    Stel je wint de loterij en wint 15 miljoen. Daar moet je in Nederland jaarlijks (vanaf 2017) zo’n 3 ton over aftikken, in Duitsland zover ik begrepen heb nul euro. Dat is nogal een verschil.

    Wie wil er nog rijk zijn met zulke maatregelen?

  237. luisindepels says:

    Kapotjeplov: Mijn vraagje hierbij: wordt hier uitgegaan van nominale prijzen (dus gewoon in euro’s) of reĂ«le prijzen (inflatie gecorrigeerd / tov welvaartpeil)

    Goede vraag. DNB heeft het over nominaal. Latida weet ik niet, ik vermoed nominaal. Ik zelf heb het altijd over nominaal tenzij expliciet anders vermeld.

  238. Nico de Geit says:

    maff:
    ‘Deze familie besloot daarom om letterlijk aan lager wal te gaan ‘

    dagelijksestandaar
-diep-over-nadenken/

    Heeft iemand een idee of het bouwen van en het wonen in een ondergrondse bunker in Nederland is toegestaan?

    In bovenstaand artikel is een goedkope buis gebruikt, comfortabeler lijkt me voor een ruime betonnen constructie te kiezen, een appartement onder de grond. Ruimte genoeg onder de grond.

  239. Voerman says:

    luisindepels: dan gaan de rentes hier ook omhoog en gaat alles door het putje).

    Fout, niet alles!
    Dan gaan goederen die met geleend geld zijn verworven geheel of gedeeltelijk door het putje.
    De schulden blijven bestaan.
    Spaargeld en echte eigendommen zijn dan weer leuk!

  240. Voerman says:

    Nico de Geit: Wie wil er nog rijk zijn met zulke maatregelen?

    Voerman wel!!!!!!!!!

  241. luisindepels says:

    Nico de Geit: Duitsland zover ik begrepen heb nul euro

    Ligt eraan of je rendement maakt he, dat moet je daar bij je inkomen optellen (inkomen uit kapitaal)…

  242. Voerman says:

    Nico de Geit: Ruimte genoeg onder de grond.

    Als het maar je eigen grond is.

  243. Nico de Geit says:

    Voerman: Behakve als het om cyclische zaken zoals kerstmis, sinterklaas of je eigen verjaardag gaat.

    Waar, maar de ene Kerst of verjaardag wordt heftiger beleefd dan een andere.

  244. Nico de Geit says:

    Voerman: Voerman wel!!!!!!!!!

    Maar jij hebt ook een heel beperkte horizon.

  245. Kapotjeplov says:

    luisindepels: Goede vraag. DNB heeft het over nominaal. Latida weet ik niet, ik vermoed nominaal. Ik zelf heb het altijd over nominaal tenzij expliciet anders vermeld.

    Dan is het allemaal niet zo spectaculair. Indien in 2025 de huizenprijzen nominaal weer op het niveau van 2008 zijn, dan zegt dat weinig: na 17 jaar ben je nominaal terug bij af. Maar reëel gezien ben je dan nog een heel stuk verwijderd van het prijspeil van 2008; ergens tussen de 25% en 30%.

  246. Latida says:

    Kapotjeplov,

    Je hebt helemaal gelijk en je brengt een heel belangrijk punt ter sprake. Ik had er niet eens over nagedacht.

  247. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Het laat glashelder zien op welke wijze men bezig is.

    Was.

  248. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Volgens mij heeft Juan Belmonte dat hier al meerdere keren gezegd, het lijkt er sterk op dat hij op termijn gelijk gaat krijgen.

    Kuch, die huilebalkt de hele tijd dat er lobbyisten zijn die dat gaan voorkomen, zelfs het lobbyen voor het verhogen van de LTV legt hij/zij al uit als een voldongen feit.

  249. Latida says:

    László: Was.

    Nou nee.

    Is.

    Het punt is dat ze linksom of rechtsom de pensioengelden richting hypotheekmarkt dirigeert.

  250. Latida says:

    Een niet onaardig gesprek met Arnold Heertje, inmiddels ook al weer 81.

    Hij zegt oa. dat consumenten een aversie hebben gekregen tegen het aangaan van schulden.

    En heeft het ook over een intellectueel tekort van kantoorbouwers, een gebrek aan overzicht, en een hele erge verloedering van het economie onderwijs, en een gebrek aan goede docenten..

    https://www.youtube.com/watch?v=PAnZdcZGn_k

  251. LĂĄszlĂł says:

    Volgens Heertje:

    Niet-geldscheppende financiele instellingen:
    Hypotheekbanken, zoals de Westland-Utrecht of het Bouwfonds voor Nederlandse Gemeenten. Deze verstrekken een hypothecaire lening, een hypothecaire lening wordt verstrekt met onroerend goed, zoals grond of een huis, als onderpand. Een hypotheek komt onder meer aan geldmiddelen door pandbrieven uit te geven aan spaarders.

    Munt hypotheken dus.

  252. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Het punt is dat ze linksom of rechtsom de pensioengelden richting hypotheekmarkt dirigeert.

    Zonder geldcreatie en dus ook geen implosie gevaar.

  253. Latida says:

    De Raad van State geeft het KAbinet advies over de miljoenennota:

    “De groei van de afgelopen decennia was deels gebaseerd op onverantwoorde kredietverlening en daarnaast zullen de gevolgen van de vergrijzing zich doen gevoelen. Eveneens is een punt van zorg, dat de werkloosheid weliswaar daalt, maar volgens de MJN 2016 nog steeds te hoog is, in het bijzonder de langdurige werkloosheid.

    De MJN 2016 vraagt voorts aandacht voor de schokbestendigheid van de economie: herstel van buffers is zowel bij huishoudens als bij de overheid nodig en dat is een proces van lange adem. Paragraaf 3.2 van de MJN 2016 wijst erop dat het begrotingssaldo weliswaar is verbeterd, maar dat de overheidsschuld nog steeds hoog is, veel hoger dan voor het uitbreken van de crisis eind 2008. De manoeuvreerruimte van de overheid bij een eventuele nieuwe schok is daardoor een stuk kleiner geworden.”

    en

    “Echter, de onzekerheden en risico’s waarmee deze gunstige vooruitzichten zijn omgeven, zijn aanzienlijk. (zie noot 10) De Afdeling vraagt in het bijzonder aandacht voor het volgende.

    Het monetaire beleid van de centrale banken in de VS, Japan, China en Europa is uitzonderlijk van karakter. Dit beleid zal niet eindeloos voortgezet kunnen worden. Maar ook de effecten van terugkeer naar een meer conventioneel monetair beleid kunnen groot zijn, gegeven de ontwenningsverschijnselen waarmee een dergelijke terugkeer gepaard zal gaan.

    De MJN 2016 wijst voorts op de lage olieprijs en op het uitzonderlijk lage niveau van de rente. (zie noot 11) Het gevaar is onder meer dat daardoor nieuwe zeepbellen ontstaan. ”

    en

    “De hierboven kort aangestipte onzekerheden en risico’s zijn vanuit ons land niet of nauwelijks te beĂŻnvloeden; evenmin kunnen wij ons eraan onttrekken. Onze afhankelijkheid van en verwevenheid met wat elders in Europa en de wereld gebeurt, bieden geen andere keus dan daarmee rekening te houden. De manoeuvreerruimte van ons land is daardoor beperkt, terwijl de potentiĂ«le effecten van de hierboven aangeduide risico’s groot zijn.”

    en

    “Voor ons land is de afgelopen jaren de staatsschuld van ruim 42% BBP in 2007 opgelopen naar meer dan 67% in 2015: een stijging van zo’n 25% BBP in acht jaar.”

    en

    “De Afdeling wijst in haar advies op de afgenomen manoeuvreerruimte van de openbare financiĂ«n in vergelijking met de situatie van vóór de financiĂ«le crisis van 2008. (zie noot 54) Naast de budgettaire beperkingen is de monetaire gereedschapskist vrijwel leeg. ”

    https://www.raadvanstate.nl/adviezen/zoeken-in-adviezen/tekst-advies.html?id=11822

  254. ML says:

    Latida,

    En hoe serieus worden deze adviezen van RvS genomen?

    Want dat zou de feestbegroting wel eens minder plezierig kunnen maken.

  255. Latida says:

    ML:
    Latida,

    En hoe serieus worden deze adviezen van RvS genomen?

    Want dat zou de feestbegroting wel eens minder plezierig kunnen maken.

    Geen idee, maar we kunnen natuurlijk altijd even kijken wie er zitting in heeft.

    “De Raad van State is onafhankelijk adviseur van de regering over wetgeving en bestuur en hoogste algemene bestuursrechter van Nederland. De werkwijze en taken van de Raad van State zijn vastgelegd in de Grondwet en in de Wet op de Raad van State. Koning Willem-Alexander is Voorzitter van de Raad van State. De dagelijkse leiding berust bij de vice-president, momenteel is dat mr. J.P.H. Donner.”

  256. Latida says:

    “De regering is volgens de wet verplicht om de Afdeling advisering van de Raad van State om advies te vragen over:

    Wetsvoorstellen
    Algemene maatregelen van bestuur
    Goedkeuringswetten voor internationale verdragen
    Toetsingskader bij adviezen
    De Afdeling advisering van de Raad van State adviseert op basis van een toetsingskader. Het toetsingskader bestaat uit drie onderdelen:

    Kwaliteit van het beleid – daartoe maakt de Raad gebruik van de beleidsanalytische toets
    Juridische kwaliteit – hierbij gebruikt de Raad de juridische toets
    Wetstechnische kwaliteit – om dat te toetsen, gebruikt de Raad de wetstechnische toets
    Afdeling advisering
    De Afdeling advisering is verdeeld in vier secties, die ieder de (wets)voorstellen van drie of vier ministeries behandelen en voorbereiden. Elke woensdag komen alle leden van de Afdeling advisering bij elkaar om te vergaderen over de wetgevingsadviezen.”

    https://www.raadvanstate.nl/over-de-raad-van-state/de-raad-van-state-in-het-kort.html

  257. Latida says:

    Lijkt mij dat de regering toch op zijn minst geneigd zal zijn naar deze adviezen te luisteren..

  258. Tijl says:

    http://www.refdag.nl/nieuws/politiek/alleenverdiener_betaalt_straks_tot_wel_vijf_keer_meer_belasting_1_939567

    Bij deze cijfers is de HRA niet meegenomen lijkt me, waardoor “Opgeteld betaalt een tweeverdienersgezin, waarin beide partners samen 40.000 euro verdienen (2 keer 20.000), volgend jaar slechts 1998 euro aan belasting.” wellicht geen belasting betalen?

  259. Michel says:

    Eek-a-mouse,

    Kijk en dan hebben gelijk het verschil… er zijn gebieden waar de huizen niet aan te slepen zijn.
    Kan zelfs per straat verschillen.
    Evenzo gebieden waar de woningen met een zak geld erbij nog niet verkocht worden.

    Misschien toch iets te veel Vinex gehalte in de straat, niet iedereen heeft daar iets mee.
    Tel daar bij op, dat een hoop (charmante, lees 1800/1900/1930 ) woningen een stuk goedkoper zijn dan 8 jaar geleden.

    Meer onderhoud, maar wel het feel good gehalte.

  260. ML says:

    Latida: Lijkt mij dat de regering toch op zijn minst geneigd zal zijn naar deze adviezen te luisteren..

    En toch staan veel adviezen haaks op het kabinetsbeleid en v.v. – vandaar mijn scepsis.

    OT: nog 2 uur tot het rentebesluit…

  261. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Lijkt mij dat de regering toch op zijn minst geneigd zal zijn naar deze adviezen te luisteren.

    Waarom zou het advies heten? Waarom maak je het zo moeilijk voor je zelf, je verzint er dingen bij die er niet zijn.

  262. Juan Belmonte says:

    On topic….

    Net op BNR nieuwsradio.

    112.000 hypotheekhouders geregistreerd bij BKR wegens betalingsachterstanden op de hypotheek. (Aldus de heer Andre de la Porte van de VEH)
    Wetende dat de hypotheek doorgaans het laatste is wat men niet betaalt, riep hij banken en andere geldverstrekkers op tot coulance.
    ….
    En sprak van een reëel probleem

    Welnu het topic is banken komen in problemen bij rentestijging
    Het lijkt alsof de hypotheekconsument bij de huidige bizar lage rentestand al een probleem heeft.

    Een kenmerk van “behoudendheid in financiering” ?
    Zoals de makelleugenaars dit zullen betitelen
    (Gaat immers om een paar procent van alle hypotheekhouders)
    Of toch iets anders
    In de tijden
    waarin regering en mainstream media
    concluderen dat de crisis achter de rug is

  263. Juan Belmonte says:

    Met
    Voor diegenen die het inmiddels gewend zijn
    En ook nog eens voor wie het maar niet kan wennen

    Een linkje naar de bron

    https://www.eigenhuis.nl/actueel/nieuws/2015/618848-geldverstrekkers-weinig-behulpzaam-bij-betalingsproblemen/

    Hieruit:
    Volgens het Bureau Krediet Registratie in Tiel, hebben zo’n 112.800 huishoudens een betalingsachterstand van vier maanden of langer.

    wacht even…
    Hier staat niet huishoudens met een hypotheek.
    Als ze hier nu ook huurders toe rekenen is het weer een voorbeeld van prachtige verkeerde beeldvorming.
    Zijn die 112.800 huishoudens wel allemaal hypotheekachterstaanders dan is er sprake van een probleem.

  264. Juan Belmonte says:

    Uit de BKR-hypotheekbarometer van april 2015 blijkt dat 112.000 Nederlandse huishoudens problemen hebben met het tijdig betalen van de maandelijkse hypotheeklasten.
    http://www.afm.nl/nl-nl/consumenten/nieuws/2015/sep/betalingsachterstand-hypotheekklant

  265. Juan Belmonte says:

    Tijd
    Voor
    Un
    Nieuw
    Topic
    ?

  266. Latida says:

    László: Waarom zou het advies heten? Waarom maak je het zo moeilijk voor je zelf, je verzint er dingen bij die er niet zijn.

    Misschien hierom?

    “De Afdeling advisering van de Raad van State adviseert”

  267. Latida says:

    Juan Belmonte:
    On topic
.

    Net op BNR nieuwsradio.

    112.000 hypotheekhouders geregistreerd bij BKR wegens betalingsachterstanden op de hypotheek. (Aldus de heer Andre de la Porte van de VEH)
    Wetende dat de hypotheek doorgaans het laatste is wat men niet betaalt, riep hij banken en andere geldverstrekkers op tot coulance.
    
.
    En sprak van een reëel probleem

    Welnu het topic is banken komen in problemen bij rentestijging
    Het lijkt alsof de hypotheekconsument bij de huidige bizar lage rentestand al een probleem heeft.

    Een kenmerk van “behoudendheid in financiering” ?
    Zoals de makelleugenaars dit zullen betitelen
    (Gaat immers om een paar procent van alle hypotheekhouders)
    Of toch iets anders
    In de tijden
    waarin regering en mainstream media
    concluderen dat de crisis achter de rug is

    Precies!

  268. dr.t says:

    Nico de Geit: Heeft iemand een idee of het bouwen van en het wonen in een ondergrondse bunker in Nederland is toegestaan?

    In bovenstaand artikel is een goedkope buis gebruikt, comfortabeler lijkt me voor een ruime betonnen constructie te kiezen, een appartement onder de grond. Ruimte genoeg onder de grond.

    Ik wil er wel eentje voor je graven, six feet under…

  269. Latida says:

    Juan Belmonte:
    Tijd
    Voor
    Un
    Nieuw
    Topic
    ?

    Altijd! Ik wil nog wel even gezegd hebben dat het hier he-le-maal stilviel van de zijde van Laslo en Luis nadat bleek dat de Raad van State in grote lijnen precies dezelfde zorgen bleken te hebben die anderen waaronder ikzelf hierboven aangaven te hebben.

    Die zorgen zijn dus blijkbaar niet uit de lucht gegrepen.

    Het zou mooi zijn als deze deelnemers aan de discussie hier dat nu ook zouden toegeven in plaats van op schoolpleinniveau alles en iedereen op dit blog af te blijven zeiken.

  270. Juan Belmonte says:

    Het wachten
    Na deze troonrede
    En de zomergekte op de hoofdstedelijke huizenmarkt
    Is op de berichten
    Van makelaars en taxateurs, hypotheekadviseurs
    Dat ze puilen in het werk
    Ook in het najaar.

    Faites vos jeux.
    Tout va toujours 🙂

  271. Latida says:

    ML: En toch staan veel adviezen haaks op het kabinetsbeleid en v.v. – vandaar mijn scepsis.

    OT: nog 2 uur tot het rentebesluit


    Het is gewoon een realitcheck. Ik zie het niet eens als kritiek, eerder kanttekeningen voor mensen die zichzelf wel gewoon gedegen informeren.

    OT: Gokje wagen? Ik gok dat ze niet vandaag verhoogd worden maar pas in december.

    Gaan ze vandaag wel omhoog dan heeft dat een kettingreactie op allerlei gebied.

    Een ander blog dat ik bij deze wil aanraden is overigens:

    http://www.nakedcapitalism.com

  272. Latida says:

    Juan Belmonte:
    Het wachten
    Na deze troonrede
    En de zomergekte op de hoofdstedelijke huizenmarkt
    Is op de berichten
    Van makelaars en taxateurs, hypotheekadviseurs
    Dat ze puilen in het werk
    Ook in het najaar.

    Faites vos jeux.
    Tout va toujours

    Als je niet onderdeel bent van de oplossing ben je onderdeel van het probleem.

    Het probleem is dat het bijna religieuze geloof in self-fulfilling prophecy op de woningmarkt niet langer werkt in een geinternationaliseerde en op dat niveau geharmoniseerde markt omgeving.

    In feite zijn de pensioenfondsen er nu de reden voor dat de prijzen niet verder gedaald zijn. Er is dus ergens op een gegeven moment besloten om in principe op het ‘eigen vermogen’ van pensioenfondsen in te teren om de huizenprijzen te stutten.

    Zo ernstig is het al.

  273. LĂĄszlĂł says:

    Juan Belmonte admin: Uit de BKR-hypotheekbarometer van april 2015 blijkt dat 112.000 Nederlandse huishoudens problemen hebben met het tijdig betalen van de maandelijkse hypotheeklasten.

    Dat is toch gewoon oud nieuws, in oktober komt er en nieuw halfjaarsbericht van het BKR, dat is al jaren zo.
    Begin kwartaal 2 en 4 hypotheekbarometer.
    Begin kwartaal 1 en 3 kreditbarometer.

    Wat kun je toch verwonderd doen over oud nieuws.
    http://perskamer.bkr.nl/

    Juan Belmonte admin: Tijd
    Voor
    Un
    Nieuw
    Topic
    ?

    Over een maandje komt de NHG weer met zijn kwartaalbericht en BKR dus met zijn hypotheeknieuws.

    Gewoon wachten.

  274. Latida says:

    László,

    Blijkbaar vind jij het totaal niet zorgwekkend dat zelfs bij deze historsich lage rentes 112.000 huishoudens moeite hebben om hun hypotheken te betalen.

    Dat is bizar.

    Als we er even vanuit zouden gaan dat het gemddeld om 200K per hypotheek gaat, gaat het slechts om 112,000 x 200,000= 22,4 miljard, maar goed waar hebben we het over, toch?

  275. Frans says:

    The fucking FED (Yellen) hebben dus geen rate hike gedaan…
    Ik wist het!!! (nee hoor, helemaal niet, ik dacht dat er 25 basispunten zou worden verhoogd)

  276. Latida says:

    Frans:
    The fucking FED (Yellen) hebben dus geen rate hike gedaan

    Ik wist het!!! (nee hoor, helemaal niet, ik dacht dat er 25 basispunten zou worden verhoogd)

    Precies wat ik dacht. Had ik er nou maar wat geld op gezet 😀 Al 9 jaar is er geen renteverhoging geweest. De eerstvolgende mogelijkheid waarop dat normaliter kan gebeuren is nu in december.

  277. Juan Belmonte says:

    Latida,

    Het nieuws is dat VEH het probleem nu zo groot vindt
    Dat nu een gedragsverandering bij de banken noodzakelijk wordt.

    En natuurlijk zijn problemen
    Die al bekend zijn
    Nooit zorgelijk
    Ze zijn immers al bekend
    (Logisch, zou Cruijff zeggen)

    Maak je nooit zorgen
    Om morgen
    Laat staan om wat gisteren morgen was 🙂

  278. Frans says:

    Latida: De eerstvolgende mogelijkheid waarop dat normaliter kan gebeuren is nu in december.

    1 Oktober (voorspelling Martin Armstrong over downturn economie onder andere) ligt voor December: ben benieuwd!
    MA dacht overigens dat de rente vandaag zou worden verhoogd…..

  279. Nico de Geit says:

    Juan Belmonte: Het lijkt alsof de hypotheekconsument bij de huidige bizar lage rentestand al een probleem heeft.

    Dat wordt nog wat als ze straks verplicht af moeten gaan lossen.

  280. Frans says:

    Latida: https://www.youtube.com/watch?v=PAnZdcZGn_k

    Heertje: ben al over de helft met kijken, en tot mijn verbazing zegt ie hele zinnige dingen! (erg fijn hoe hij tekeer ging over het middenkader in opleidingen, helemaal mee eens!) 🙂

  281. adamus says:

    Frans: 1 Oktober (voorspelling Martin Armstrong over downturn economie onder andere) ligt voor December: ben benieuwd!
    MA dacht overigens dat de rente vandaag zou worden verhoogd
..

    hij leeft in het USA universum, dus vandaag is nog steeds 😉

  282. Latida says:

    Frans: 1 Oktober (voorspelling Martin Armstrong over downturn economie onder andere) ligt voor December: ben benieuwd!
    MA dacht overigens dat de rente vandaag zou worden verhoogd
..

    Theoretisch inderdaad October, maar ik las ergens, weet niet meer waar, dat er dan geen persconferentie of ander soortgelijke gebeurtenis is waar Yellen dan zou spreken.

    Ook hier:

    http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11867064/Federal-Reserve-meeting-Will-US-interest-rates-rise-and-should-they.html

    staat het volgende:

    “Just a month ago, the prospect of a US interest rate hike seemed likely this September. The move would mark the Federal Reserve’s first change in rates since the crash.
    September – and specifically this coming Thursday – was expected to mark the moment that the Federal Funds Rate yet again showed signs of life.
    Nearly seven years on from the depths of the crisis, it has stood stagnant, at 0pc to 0.25pc. But lift-off is expected to arrive soon. Investors believe the central bank will make its move in December.”

    maar ook:

    “If we do get a rate rise this month, analysts seem certain that we won’t get another until 2016”

    Maar dat het op een gegeven moment gaat gebeuren is zeker, en wat de gevolgen daarvan zijn is vooralsnog onbekend, behalve dan dat met name Nederland daar last van gaat ondervinden, in ieder geval volgens het BIC en volgends Raad van State.

  283. adamus says:

    Latida:
    LĂĄszlĂł,

    Blijkbaar vind jij het totaal niet zorgwekkend dat zelfs bij deze historsich lage rentes 112.000 huishoudens moeite hebben om hun hypotheken te betalen.

    Dat is bizar.

    Als we er even vanuit zouden gaan dat het gemddeld om 200K per hypotheek gaat, gaat het slechts om 112,000 x 200,000= 22,4 miljard, maar goed waar hebben we het over, toch?

    die zouden ook hun huur niet kunnen betalen en zouden uit hun woning worden gezet.

  284. adamus says:

    tja, de prijs van gratis geld; wat is een huis dan waard?

  285. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Blijkbaar vind jij het totaal niet zorgwekkend dat zelfs bij deze historsich lage rentes 112.000 huishoudens moeite hebben om hun hypotheken te betalen.

    Je snapt er echt helemaal niks van. Achterstanden onstaan door echtscheiding, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Heeft helemaal niks met de hoogte van de rente te maken.

    Ja zorgwekkend, maar is in april ook al langsgekomen. Oud nieuws dus.

    Elke keer verbaasd doen over oud nieuws, het staat gewoon dom.

  286. LĂĄszlĂł says:

    adamus: wat is een huis dan waard?

    Elke maand bespaar ik me weer veel huur, dus wat denk je?

    Wat valt daar nu weer niet aan te begrijpen? Jaloezie misschien? Of gewoon een intelligentie probleem?

  287. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Maar dat het op een gegeven moment gaat gebeuren is zeker, en wat de gevolgen daarvan zijn is vooralsnog onbekend, behalve dan dat met name Nederland daar last van gaat ondervinden, in ieder geval volgens het BIC en volgends Raad van State.

    Inderdaad, je snapt het niet of je kan niet lezen.

    “BIS: Nederlandse banken in gevaar bij snelle rentestijging”

    Rente stijging verwarren met snelle rentestijging.

    Al meerdere keren heb ik de vraag gesteld aan de glazen bollen kijkers. Wanneer gaat de rente stijgen, hoe hard gaat hij dan stijgen en hoe lang duurt de stijging of hoe hoog wordt die?

    Ik wacht nog steeds op antwoord.

  288. Latida says:

    László,

    Gelukkig snap jij alles, en ben je uit zuiver altruistische motieven hier zeer actief om ons hier te verlichten met jou almachtige wijsheden.

    Ik voel me bevoorrecht.

    “Achterstanden onstaan door echtscheiding, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Heeft helemaal niks met de hoogte van de rente te maken.”

    Behalve dan dat als de rente onhoog gaat, er een gedeelte van de huiseigenaren, namelijk zij met variabele rente gekoppeld aan de Euribor, meer rente gaan moeten betalen, waardoor het aantal van 112,000 hoger wordt, en zij die nu al bij die 112,000, en een variabele rente kennen, nog meer moeite gaan hebben om hun hypotheek te betalen.

    Ik meen ergens gelezen te hebben, dat er slechts enkele tienduizenden bankroete hypotheekgevers in Nederland voor nodig zijn om een van de grote banken wederom in diepe problemen te brengen.

    Zo alles bij elkaar afgewogen begint het er steeds meer op te lijken dat de negatieve klanken meer en meer komen van dezelfde mensen die met hand en tand op dit forum het kabinetsbeleid pro-actief verdedigen, en er daarbij niet voor schromen ad-hominem mensen proberen af te branden.

    Dit is hiervan een mooi voorbeeld daarvan. Over dom overkomen gesproken:

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-09-2015/bis-nederlandse-banken-in-gevaar-bij-snelle-rentestijging/#comment-362430

  289. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Blijkbaar vind jij het totaal niet zorgwekkend dat zelfs bij deze historsich lage rentes 112.000 huishoudens moeite hebben om hun hypotheken te betalen.

    Lees ook de NHG kwartaalberichten er nog even op na, die geven aan dat de grote stroom van verliesdeclaraties nog moet komen. In plaats van de RvS te bestuderen zou je eens relevante informatie over de huizenmarkt kunnen lezen.

    NHG
    https://www.nhg.nl/over-nhg/publicaties/kwartaalberichten.html

    BKR
    http://perskamer.bkr.nl/

    En probeer de NIBUD financieringslast tabellen ook te begrijpen, dan kun je zien dat een stijgende rente minder hard tot dalende prijzen leidt dan je denkt.
    http://www.nibud.nl/wp-content/uploads/financieringslastpercentages_2015_niet_AOW.pdf

  290. Latida says:

    László: Inderdaad, je snapt het niet of je kan niet lezen.

    “BIS: Nederlandse banken in gevaar bij snelle rentestijging”

    Rente stijging verwarren met snelle rentestijging.

    Al meerdere keren heb ik de vraag gesteld aan de glazen bollen kijkers. Wanneer gaat de rente stijgen, hoe hard gaat hij dan stijgen en hoe lang duurt de stijging of hoe hoog wordt die?

    Ik wacht nog steeds op antwoord.

    Je bent irrelevant aan het worden.

    Het zou bijzonder fijn zijn als je zelf ook eens iets van informatie toevoegt aan deze discussie, en je meningen tenminste met bronnen onderbouwd.

    ALs ik jouw was dan zou ik eens elders rond gaan kijken voor informatie, ik ben je moeder niet.

    Zoek het even lekker zelf uit en dan wachten wij hier op jouw wijsheden, goed?

  291. Frans says:

    @ Latida: sorry, ik was niet duidelijk misschien: de FED rate hike is inderdaad in december weer mogelijk, de voorspelling van 1 Oktober gaat over iets heel anders. (Zie Martin Armstrong).
    Daarnaast heeft MA (los daarvan) geloof ik gezegd dat vandaag er een rate hike zou komen.

  292. Latida says:

    László: Lees ook de NHG kwartaalberichten er nog even op na, die geven aan dat de grote stroom van verliesdeclaraties nog moet komen. In plaats van de RvS te bestuderen zou je eens relevante informatie over de huizenmarkt kunnen lezen.

    NHG
    nhg.nl/over-nhg/pu
artaalberichten.html

    BKR
    http://perskamer.bkr.nl/

    En probeer de NIBUD financieringslast tabellen ook te begrijpen, dan kun je zien dat een stijgende rente minder hard tot dalende prijzen leidt dan je denkt.
    nibud.nl/wp-conten
es_2015_niet_AOW.pdf

    Moet ik nu alle kwartaalberichten van het NHG gaan zitten lezen? En alle persberichten van het BKR?

    Daar heb ik geen tijd voor hoor.

  293. Latida says:

    Hier, 2,5 jaar geleden

    http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/forse-stijging-van-niet-betaalde-hypotheken

    Vraagje: Worden de problemen groter of kleiner?

    Het gaat toch zo geweldig goed met de economie?

  294. Latida says:

    Dus:

    2012: 65,000 in de problemen
    2013: 82,000
    September 2015: 113,000

    Gaat dus NIET de goede kant op. De problemen worden groter.

    Lijkt er sterk op dat de volgende stap in 2016 een verdubbeling van de probleemgevallen is ten opzichte van 2012, binnen een periode van 4 jaar.

    Maar dat mag geen nieuws heten toch Laslo?

  295. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Maar dat mag geen nieuws heten toch Laslo?

    Wat begrijp je niet in het woord “nieuws”.
    Bericht was hier op 24 april al een topic waard, hier is de link http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-04-2015/bijna-113-000-consumenten-in-de-problemen-met-hypotheekbetaling/

    Oud nieuws dus.

  296. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Moet ik nu alle kwartaalberichten van het NHG gaan zitten lezen? En alle persberichten van het BKR?

    Latida: Het zou bijzonder fijn zijn als je zelf ook eens iets van informatie toevoegt aan deze discussie, en je meningen tenminste met bronnen onderbouwd.

    Lees je je eigen wartaal even na?

  297. LĂĄszlĂł says:

    Latida: September 2015: 113,000

    dat was dus april 2015, volgende maad komt de nieuwe hypotheekbarometer uit. En ja, de ellende zal nog groter zijn. De magische woorden? De stijging neemt af.

  298. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Vraagje: Worden de problemen groter of kleiner?

    Vraagje: als de rente daalt en de problemen worden groter, dan heeft toch niet met de maandlast te maken, want die wordt lager?

    Achterstanden onstaan vnl door.
    Echtscheiding (aantal daalt in een crisis, aantal stijgt weer)
    Werkloosheid (wordt groter bij een crisis)
    Arbeidsongeschiktheid (crisis heeft weining tot geen invloed)

  299. Latida says:

    “Veel landen en bedrijven van buiten de VS hebben geleend in dollars, omdat de Amerikaanse rente zo laag was. De dollarschuld in opkomende markten is sinds 2009 verdubbeld tot $3000 mrd, zo blijkt uit cijfers van de BIS (de bank der centrale banken). Wanneer de rente wordt verhoogd, wordt het voor deze bedrijven en landen lastiger om aan hun betalingsverplichtingen te voldoen. Daarnaast wordt gevreesd voor een uitverkoop van de obligatiemarkten, zoals in 1994 is gebeurd. Als de obligaties worden gedumpt, stijgen de rentes en die stijgende leenkosten kunnen de economie ondermijnen. Tot slot is er nu veel meer schuld dan negen jaar geleden, waardoor de wereld kwetsbaarder is voor renteschokken.”

    http://fd.nl/beurs/1119068/kans-op-renteverhoging-vs-is-klein-maar-gevolgen-zouden-enorm-zijn

  300. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Daar heb ik geen tijd voor hoor.

    Nee, jij leest liever vereenvoudigde versie die de main stream media er van gemaakt heeft.

  301. Latida says:

    László: Vraagje: als de rente daalt en de problemen worden groter, dan heeft toch niet met de maandlast te maken, want die wordt lager?

    Achterstanden onstaan vnl door.
    Echtscheiding (aantal daalt in een crisis, aantal stijgt weer)
    Werkloosheid (wordt groter bij een crisis)
    Arbeidsongeschiktheid (crisis heeft weining tot geen invloed)

    Achterstanden ontstaan doordat mensen hun rekeningen niet meer kunnen betalen, punt.

    Echtscheiding, arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid zijn geen direkte, maar indirekte oorzaken van achterstanden.

    Bovendien zijn de reserves van steeds meer huishoudens inmiddels een stuk lager. Het spaargeld is op. De bank leent niet meer uit. Oversluiten gaat niet meer. Men staat al onder water.

  302. Latida says:

    László: Nee, jij leest liever vereenvoudigde versie die de main stream media er van gemaakt heeft.

    Ik lees waarschijnlijk meer dan jij krijg ik het idee. Ook van gevestigde media inderdaad. Maar zeer zeker niet exclusief. Hoe meer bronnen, hoe beter.

    Filtering, synthesizing, connecting the dots, and forming my own opinion.

    Leuk trouwens dat je daarmee ook dit blog bij de gevestigde media categoriseert.

  303. Frans says:

    ff leuk voor tussendoor! 🙂 🙂 🙂
    https://www.youtube.com/watch?v=YUhb0XII93I

  304. Latida says:

    “het fondsvermogen naar € 837 miljoen. ”

    Er even van uitgaande dat de gemiddelde restschuld zeg 50K is, kunnen daarmee 16740 huishoudens geholpen worden.

    Closeread NHG:

    “De hoge instroom van garanties in combinatie met een beperkte groei van het aantal verliesdeclaraties, hebben in het tweede
    kwartaal van 2015 geleid tot een lichte stijging van het fondsvermogen naar € 837 miljoen.
    De resultaten van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) zijn van meerdere, meestal onzekere economische en woningmarktontwikkelingen
    afhankelijk. Op basis van de meest recente liquiditeitsprognose en bij stabiel overheidsbeleid verwacht het
    WEW dat er in de periode van 2015 tot en met 2020 geen aanspraak wordt gedaan op de achtervangfunctie van de overheid.”

    https://www.nhg.nl/fileadmin/user_upload/Documenten/PDF/kwartaalberichten/Kwartaalbericht_2e_kwartaal_2015.pdf

    Er zitten in de bovenstaande alinea maar liefst 4 ontsnappinsclausules:

    1. “De resultaten van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) zijn van meerdere, meestal onzekere economische en woningmarktontwikkelingen
    afhankelijk”

    Geen uitleg nodig.

    2. “Op basis van de meest recente liquiditeitsprognose”

    Die kan in de toekomst dus wijzigen

    3. “bij stabiel overheidsbeleid”

    Wat dat precies is mag je zelf bedenken. Als het dan later misgaat, kun je ze altijd nog achteraf de schuld geven.

    4. “verwacht het WEW dat er in de periode van 2015 tot en met 2020 geen aanspraak wordt gedaan op de achtervangfunctie van de overheid.”

    Iets ‘verwachten’ is niet hetzelfde als een garantie afgeven.

  305. Luisindepels says:

    Latida: je meningen tenminste met bronnen onderbouwd

    Ja, da’s nou precies het probleem met jou. Jouw mening staat vast en je zoekt er van alles bij om te staven. Je knipt van alles uit context en plakt het onder je mening. Normaliter bestudeer je eerst bronnen en baseer je daar een mening op.

    Latida: Filtering, synthesizing, connecting the dots, and forming my own opinion

    Als je het weet, waarom doe je het niet dan?

  306. Luisindepels says:

    Latida: het hier he-le-maal stilviel van de zijde van Laslo en Luis

    Grappig ventje ben je. Als ik je wijs op je tekortkomingen in kennis en kunde ben ik een vervelend jong. Reageer ik een keer niet op je gestuntel (en vandaag had ik zo weer 5 keer kunnen reageren, want god o god wat was het weer kolderiek af en toe) is het weeeeeer niet goed. Wat wil je nou?

  307. Latida says:

    Luisindepels: Grappig ventje ben je. Als ik je wijs op je tekortkomingen in kennis en kunde ben ik een vervelend jong. Reageer ik een keer niet op je gestuntel (en vandaag had ik zo weer 5 keer kunnen reageren, want god o god wat was het weer kolderiek af en toe) is het weeeeeer niet goed. Wat wil je nou?

    Trol.

  308. Latida says:

    Mooi leeswerk voor onder de kerstboom:

    “Het 400 pagina tellende en in december verschijnende non fictie boek zal alle andere boeken over de veelal megalomane stenenschuivers doen verbleken tot doordeweekse stationromannetjes”

  309. Latida says:

    Interview met Vastgoedman Evert Kroon

    “De hele branch met 10% afwaarderen”

    “Dat is nog voorzichtig denk ik”

    https://www.youtube.com/watch?v=CO0qP-a_NPU

  310. maff says:

    Verplicht aflossen van nieuwe hypotheek ! is niet voor de bank, maar voor de BELASTINGDIENST ……. Uw HRA vervalt …….. en eigenwoningschuld naar BOX 3 als u ook maar ÉÉN aflossing mist, en die niet inhaalt, of …… De HRA vervalt dan definitief ….

    ‘Verplicht aflossen voor renteaftrek vanaf 2013’

    http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/uw_hypotheek_of_lening/verplicht_aflossen_voor_renteaftrek_vanaf_2013/verplicht_aflossen_voor_renteaftrek_vanaf_2013

  311. maff says:

    Nieuwe hypotheken, vanaf 2013

    VERPLICHT AFLOSSEN, anders vervalt de aftrek HRA,

    met de groeten van de belastingdienst

    Voor ps 🙂 https://cdn.andertoons.com/img/toons/cartoon2110.png

  312. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Trol.

    Tja, dat zie je wel vaker als mensen het niet meer bij kunnen benen, dan is de ander een trol.

  313. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Ik lees waarschijnlijk meer dan jij krijg ik het idee.

    Latida: Moet ik nu alle kwartaalberichten van het NHG gaan zitten lezen? En alle persberichten van het BKR?

    Daar heb ik geen tijd voor hoor.

    Je kronkelt lekker.

    Die voelde ik al aankomen en daarom deze: Lezen en begrijpen.

    László: En probeer de NIBUD financieringslast tabellen ook te begrijpen,

    En deze

    László: Rente stijging verwarren met snelle rentestijging.

  314. maff says:

    maff,

    Post = weg

    Beware

    Betaalachterstand hypootje ?

    EĂ©n maandje niet betaald
    en ook niet ingehaald
    ben je 30 jaar HRA aftrek kwijt

    de schuld verdwijnt dan
    naar BOX 3

  315. Adamus says:

    ‘Amsterdam aast op hoogopgeleide vluchtelingen’

    Loco burgemeester Kasja Ollongren ziet veel startups

    VWO in Oosten van het land zet internationale schakelklas in werking om 300 kinderen klaar te stomen voor wetenschappelijk onderwijs; worden bij de grens al afgevangen om de krimpgebieden te vullen. Bijkomend probleempje: tegenover vwo’ers staan de ongeletterden, ouders en verdere aanhang. Er gaat zich een mooie subsidieindustrie ontwikkelen (waar nico geen brood inziet).

  316. Adamus says:

    maff:
    maff,

    Post = weg

    Beware

    Betaalachterstand hypootje ?

    EĂ©n maandje niet betaald
    en ook niet ingehaald
    ben je 30 jaar HRA aftrek kwijt

    de schuld verdwijnt dan
    naar BOX 3

    Coulance zal van toepassing zijn?

  317. Adamus says:

    László: Tja, dat zie je wel vaker als mensen het niet meer bij kunnen benen, dan is de ander een trol.

    24/7 online = trol

  318. Adamus says:

    Latida:
    Hier, 2,5 jaar geleden

    rtlnieuws.nl/nieuw
-betaalde-hypotheken

    Vraagje: Worden de problemen groter of kleiner?

    Het gaat toch zo geweldig goed met de economie?

    GDP wereldwijd 0,0 maar wij, iedereen dus, gaan erop vooruit.

  319. maff says:

    Adamus: Coulance zal van toepassing zijn?

    ING noemt het ernstige fiscale gevolgen 🙂

    ‘Dan loopt u het risico dat u voor de gehele looptijd uw hypotheekrente niet meer mag aftrekken.’

    Nog maar eens proberen http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/uw_hypotheek_of_lening/verplicht_aflossen_voor_renteaftrek_vanaf_2013/u_hebt_een_betalingsachterstand

  320. Nico de Geit says:

    Terwijl de bevolking zich scheel betaalt aan hun woning krijgen vluchtelingen gratis huisvesting.

    In Rusland krijgen vluchtelingen een verblijfsvergunning voor drie maanden en die moet iedere drie maanden verlengd worden. Met die sticker mogen ze in de Russische Federatie verblijven.

    Vervoer moeten ze zelf regelen, huisvesting ook. Voor eventuele hulp zijn ze ze aangewezen op familie en vrienden en het particulier initiatief.

    Met te veel mensen in een appartement wonen onder verschrikkelijke omstandigheden is in Rusland verboden. Het risico voor vluchtelingen is dus ook nog dat de politie op bezoek komt.

    In Nederland gaat het allemaal anders met huisvesting. Als ik vluchteling zou zijn zou ik gaan naar een land waar het leven betaalbaar is en niet naar Stockholm of Parijs, Zwitserland of Nederland.

  321. Peter says:

    CALCASA – 1 september 2015

    “…Daar stegen de huizenprijzen in Haarlem en omgeving zelfs nog wat meer dan in Amsterdam (+10,5 procent tegen +7,8 procent). Met name appartementen werden duurder, maar liefst 9,1 procent. Eengezinswoningen werden 4 procent duurder…”

    Dan valt m’n papieren verlies op zilver van 48% nog wel mee! Ik kan nu 40% meer vangen op mijn huis dan in 2012 (zelf gerestaureerd).

  322. Nico de Geit says:

    Nico de Geit: In Rusland krijgen vluchtelingen een verblijfsvergunning voor drie maanden en die moet iedere drie maanden verlengd worden

    Ze vliegen gewoon van Damascus naar Moskou met een sticker in hun paspoort, kruipen niet onder prikkeldraad door en houden zich zich aan de regels. In Nederland gaat dat allemaal anders.

  323. maff says:

    Adamus: GDP wereldwijd 0,0

    Kondratieff Winter …..

    De warme golfstroom koelt nu ook vreselijk af ……. en dan ook nog een ijstijd in aantocht ?

  324. maff says:

    maff,

    ‘BRITAIN is facing the most savage winter in more than 50 years with months of heavy snowfall and bitter Arctic winds set to bring the country to a total standstill.’

    http://www.express.co.uk/news/nature/604619/Long-range-weather-forecast-Britain-cold-winter-2015-arctic-snow-freeze

  325. rubje says:

    Elke keer als hier mensen een mening zie onderbouwen met cijfers die ze ergens vandaan halen moet ik denken aan

    Lies, damned lies, and statistics

  326. Nico de Geit says:

    Nico de Geit: In Nederland gaat dat allemaal anders.

    Als je erover nadenkt is het raar. Vluchtelingen met spaargeld gaan naar een plek waar het leven betaalbaar is. Op de duurste plaatsen van Europa zie je mensen neerstrijken zonder een rooie cent. En dan ook nog voor 85% jonge mannen. En Nederlanders vinden het heel normaal dat die mensen GRATIS worden gehuisvest terwijl ze zich zelf scheel moeten betalen.

  327. Nico de Geit says:

    Stel dat je zelf moet vluchten, dan ga je toch niet naar Parijs of Stockholm? Blijkbaar denken veel mensen uit de derde wereld dat er daar een goed betaalde baan voor ze is en dat ze daar kans maken om rijk en gelukkig te worden. Zelfoverschatting en grote ego’s komen veel voor bij jonge mannen.

    Hoeveel vluchtelingen zouden er hier komen als ze gewoon moesten betalen, zoals in veel niet-westerse landen gebruikelijk is? En voor de mensen die graag aan liefdadigheid doen, het particulier initiatief geeft alle ruimte om te schenken.

  328. Luisindepels says:

    maff: EĂ©n maandje niet betaald
    en ook niet ingehaald

    Staat er niet.

    Afzender: trol.

  329. Luisindepels says:

    maff: Nieuwe hypotheken, vanaf 2013
    VERPLICHT AFLOSSEN, anders vervalt de aftrek HRA,

    Joh. Kom je er nu al achter? Zeepbellers lopen vaak wat achter, maar jij maakt het wel erg bont.

  330. Luisindepels says:

    Latida: Trol.

    Nou zeg, doe eens lief. Anders ga ik je niet uitleggen wat de rol van de Raad van State is in onze parlementaire democratie. Ik meen te bespeuren in je zoektocht gisteren dat jij dat niet helemaal goed in het snotje hebt.

  331. Luisindepels says:

    Nico de Geit: Als je erover nadenkt is het raar. Vluchtelingen met spaargeld gaan naar een plek waar het leven betaalbaar is. Op de duurste plaatsen van Europa zie je mensen neerstrijken zonder een rooie cent. En dan ook nog voor 85% jonge mannen. En Nederlanders vinden het heel normaal dat die mensen GRATIS worden gehuisvest terwijl ze zich zelf scheel moeten betalen.

    Nou Nico, niet zo negatief. Het zijn er maar 7000 en dat kunnen we makkelijk hebben. Genoeg beschikbare woonruimte in Nederland.

  332. Tijl says:

    Luisindepels: Staat er niet.

    Afzender: trol.

    Wat staat er dan? Heb je doorgeklikt?

  333. Tijl says:

    Luisindepels: Joh. Kom je er nu al achter? Zeepbellers lopen vaak wat achter, maar jij maakt het wel erg bont.

    Wist jij natuurlijk al lang, maar lekker voor jezelf gehouden.

  334. Luisindepels says:

    Tijl: Heb je doorgeklikt?

    Nee. Ik hoef niet meer te verifieren dat een ‘vertaling’ van maff niet klopt met wat er werkelijk staat. Dat doet het namelijk nooit (althans, in 99,9% van de gevallen).

    Tijl: Wat staat er dan?

    Als u in een jaar onvoldoende aflost, moet u het volgende jaar deze achterstand inhalen. Of een aflossingsschema afspreken.

    Is wat anders dan:

    maff: EĂ©n maandje niet betaald
    en ook niet ingehaald

  335. Luisindepels says:

    Tijl: Wist jij natuurlijk al lang, maar lekker voor jezelf gehouden.

    Nou, ik heb het Juan en Geit een keer of 1000 zien posten, dus het verbaast mij een beetje dat de grote maff het gemist heeft…

  336. Eek-a-mouse says:

    @Latida and others,

    Vaste arbeidscontracten stellen niks meer voor tegenwoordig, dan is het ook logisch dat er structureel meer vraag is naar huurwoningen, daarnaast is flexibiliteit ook een vereiste op de arbeidsmarkt.

    De sterk verhoogde huren leiden tot een hogere huursubsidie maar mensen die werken en goedkoop willen wonen vergelijken de huur (zonder huursubsidie!) met de kosten van een hypotheek bij een gelijkwaardige woning zodat ze de koopmarkt worden opgejaagd door onze minister Blok, die in zijn eentje de hele woningmarkt heeft verziekt.

    Mijn kennis is van 2006 tot 2015 naar -31% gegaan met zijn koopwoning, wat er gebeurt bij een hogere hypotheekrente is onduidelijk maar er kan zomaar weer 10% vanaf gaan en dan praten we plotseling over -41%.

    Dan hoor ik weleens aflossen, aflossen, aflossen, maar hoe doe je dat als je maar nauwelijks rond kunt komen en alleenstaande bent…?

  337. peter says:

    Huizenprijzen Noord-Holland stijgen 5,4 procent
    In het tweede kwartaal werden huizen in Noord-Holland gemiddeld 5,4 procent duurder. Dat is de grootste toename van alle provincies. Dit cijfer werd opgetrokken door de goede gang van zaken in het zuidelijk deel van de provincie. Daar stegen de huizenprijzen in Haarlem en omgeving zelfs nog wat meer dan in Amsterdam (+10,5 procent tegen +7,8 procent). Met name appartementen werden duurder, maar liefst 9,1 procent. Eengezinswoningen werden 4 procent duurder.

    LEKKERRRRR!!!! KAN 40% meer vangen voor huis in haarlem tov 2012. Doe ik niet want ik woon megavorstelijk voor relatief bescheiden bedrag. Dag Amsterdam Zuid.

  338. Tijl says:

    peter:
    Huizenprijzen Noord-Holland stijgen 5,4 procent
    In het tweede kwartaal werden huizen in Noord-Holland gemiddeld 5,4 procent duurder. Dat is de grootste toename van alle provincies. Dit cijfer werd opgetrokken door de goede gang van zaken in het zuidelijk deel van de provincie. Daar stegen de huizenprijzen in Haarlem en omgeving zelfs nog wat meer dan in Amsterdam (+10,5 procent tegen +7,8 procent). Met name appartementen werden duurder, maar liefst 9,1 procent. Eengezinswoningen werden 4 procent duurder.

    LEKKERRRRR!!!! KAN 40% meer vangen voor huis in haarlem tov 2012. Doe ik niet want ik woon megavorstelijk voor relatief bescheiden bedrag. Dag Amsterdam Zuid.

    Gefeliciteerd hoor, goed gedaan.

  339. Eek-a-mouse says:

    Michel,

    Daar kun jij weleens gelijk in hebben.

    Als ik mijn huis verkocht krijg ga ik voorlopig weer huren, ook al betaal ik dan teveel huur ik kan dan wel gaan en staan waar ik wil en mocht ik onverhoopt mijn baan verliezen dan ontstaat er niet gelijk een stress situatie…

    De buurt vind ik hier niet leuk en het huis is te groot voor mij alleen.

    Voor mij persoonlijk valt de financiĂ«le schade mee vergeleken met anderen. -40.000 euro met 15.000 euro aan ontvangen HRA aftrek “compensatie” kom ik uit op -25.000 euro. Bij aankoop nieuwe auto waar ik geen waarde aan hecht ben ik dat bedrag ook kwijt…

  340. Adamus says:

    Eek-a-mouse,

    en niet meteen het gevoel tegen een boom te rijden.

  341. Adamus says:

    peter:
    Huizenprijzen Noord-Holland stijgen 5,4 procent
    In het tweede kwartaal werden huizen in Noord-Holland gemiddeld 5,4 procent duurder. Dat is de grootste toename van alle provincies. Dit cijfer werd opgetrokken door de goede gang van zaken in het zuidelijk deel van de provincie. Daar stegen de huizenprijzen in Haarlem en omgeving zelfs nog wat meer dan in Amsterdam (+10,5 procent tegen +7,8 procent). Met name appartementen werden duurder, maar liefst 9,1 procent. Eengezinswoningen werden 4 procent duurder.

    LEKKERRRRR!!!! KAN 40% meer vangen voor huis in haarlem tov 2012. Doe ik niet want ik woon megavorstelijk voor relatief bescheiden bedrag. Dag Amsterdam Zuid.

    Joost Zwagerman heeft goede reclame gemaakt? Goed voorbeeld doet volgen, maar hoe is het in Wognum of Dirkshorn?

  342. Adamus says:

    Luisindepels: Nou zeg, doe eens lief. Anders ga ik je niet uitleggen wat de rol van de Raad van State is in onze parlementaire democratie. Ik meen te bespeuren in je zoektocht gisteren dat jij dat niet helemaal goed in het snotje hebt.

    Heeft die voorzitter RvState ook een Hypotheekje?

  343. LĂĄszlĂł says:

    Lekker trollen weer, maand op maand vergelijken. Live vanuit Zweden.

    https://twitter.com/huizenprijzen/status/644760863119908864

  344. Adamus says:

    Nico de Geit:
    Stel dat je zelf moet vluchten, dan ga je toch niet naar Parijs of Stockholm? Blijkbaar denken veel mensen uit de derde wereld dat er daar een goed betaalde baan voor ze is en dat ze daar kans maken om rijk en gelukkig te worden. Zelfoverschatting en grote ego’s komen veel voor bij jonge mannen.

    Hoeveel vluchtelingen zouden er hier komen als ze gewoon moesten betalen, zoals in veel niet-westerse landen gebruikelijk is? En voor de mensen die graag aan liefdadigheid doen, het particulier initiatief geeft alle ruimte om te schenken.

    Die ton belastingvrij geldt ook voor SyriĂ«rs. Misschien een schenkoptie vanuit de doopsgezinde kerken? Daar zit nog miljarden aan vermogen 😉

  345. Adamus says:

    Peter,

    Voordeel van zilver is dat het zomaar 100% stijgt; van niets naar iets 😉

  346. Adamus says:

    maff: Kondratieff Winter 
..

    De warme golfstroom koelt nu ook vreselijk af 

.en dan ook nog een ijstijd in aantocht ?

    En dan volgt: ‘fall in equity and bond prices’

    Plezierige oude dag, maar hier geen deltablues op de huizenmarkt -om het plaatje maar eens grijs te draaien.

  347. Nico de Geit says:

    Eek-a-mouse: Dan hoor ik weleens aflossen, aflossen, aflossen, maar hoe doe je dat als je maar nauwelijks rond kunt komen en alleenstaande bent
?

    Je kunt vragen of iemand je een ton wil schenken of je doet mee in de Staatsloterij.

  348. svg says:

    blok liet zich ook weer even zien ,de huichelaar , de afgelopen jaren voor een tekort aan woningen gezorgt, en nu met de vluchtelingen zitten ze dik in de problemen.

  349. LĂĄszlĂł says:

    Frans: Blok die natuurlijk ook takes it up the ass van de banksters heeft daar toch ook een erg vreemde rol in gespeeld? (getuige de videootjes die hier zijn gepost, waarschijnlijk door Latidia zelf)

    Eek-a-mouse: zodat ze de koopmarkt worden opgejaagd door onze minister Blok, die in zijn eentje de hele woningmarkt heeft verziekt.

    Adamus: Goed gedaan bankenlobby cq Blok.

    svg: Blok liet zich ook weer even zien ,de huichelaar , de afgelopen jaren voor een tekort aan woningen gezorgt, en nu met de vluchtelingen zitten ze dik in de problemen.

    Stef Blok, Minister voor Wonen en Rijksdienst. Minister zonder portefeuille dus. Hij voert het kabinetsbeleid uit, niks meer, niks minder. Een vreemde combinatie van VVD en PvdA beleid, dat die man hier zo’n invloed wordt toegekend. Grappig wel weer. En dan vragen jullie je af of ik wel eens lach? Of dat ik boos zou zijn?

    Ach.

  350. Latida says:

    László:
    Stef Blok, Minister voor Wonen en Rijksdienst. Minister zonder portefeuille dus. Hij voert het kabinetsbeleid uit, niks meer, niks minder. Een vreemde combinatie van VVD en PvdA beleid, dat die man hier zo’n invloed wordt toegekend. Grappig wel weer. En dan vragen jullie je af of ik wel eens lach? Of dat ik boos zou zijn?

    Ach.

    Boos? Eerder getergd tot op het bot alsof je zelf in het kabinet zit en persoonlijk verantwoordelijk bent gesteld voor iedere zetel verlies .

    Volgens mij heeft onze Lazlo een knuffel nodig, de schat.

    Heb mededogen mensen, onze Lazlo bedoelt het goed, het komt er alleen niet zo gelukkig uit.

  351. peter says:

    Adamus:
    Peter,

    Voordeel van zilver is dat het zomaar 100% stijgt; van niets naar iets

    Of 50% zakt… Daar zijn die huizenprijsdalinkjes niets bij.

    Ongelooflijk dat de ‘expert’ / halve zool en huizenprijsscepticus in 2011 !!! het volgende adviseerde/voorspelde:

    Op verzoek van een lezeres van DeepJournal keek Spits naar haar persoonlijke situatie: een jonge vrouw die met een modale baan op zoek is naar meer rust en zekerheid en graag een huis wil kopen in Amsterdam. Haar vraag aan Spits is of ze er verstandig aan doet nu naar een koophuis te gaan zoeken.

    ‘De waarde van de huizen zal halveren’
    Albert Spits: ‘Wat Charlotte zou moeten doen is proberen een kleine woning te huren in of om Amsterdam. Want als ze nu een huis koopt, zal de waarde alleen maar zakken. De lange rentes lopen nu al op, bovendien, als de waarde ver onder de aankoopprijs is beland, kan de bank vragen om een garantie in de vorm van een extra lening.

    De prijs van huizen zal tot circa 2015 blijven dalen en daarna zo’n twintig jaar op hetzelfde niveau blijven. Dat betekent dus dat Charlotte altijd een achterstand heeft met betrekking tot haar hypotheek en huiswaarde.

    ‘Dek jezelf in met zilver’
    Beter is het om bijvoorbeeld in baar zilver te investeren op dit moment, daar de waarde circa tien tot twaalf maal gaat stijgen over de volgende vier ĂĄ vijf jaar. Daarna heeft ze dan een startkapitaal om het huis te kopen met een depot, waarbij het huis ongeveer de helft van de huidige prijs behelst. Stel dat ze 5000 euro in zilver zet dan is dat over vier ĂĄ vijf jaar zo’n 50-60.000 euro, wat dan de helft is van de waarde van een gemiddeld huis of appartement in 2015-16.’

    Compleet failliet was je gegaan!!!!

  352. peter says:

    Zo zie maar malloten heb je onder de hogehuisprijsminnenden maar ook onder de superieure en “alwetende” sceptici.

  353. Latida says:

    László: Stef Blok, Minister voor Wonen en Rijksdienst. Minister zonder portefeuille dus. Hij voert het kabinetsbeleid uit, niks meer, niks minder.

    Misschien kun je even duiden waar het precies in het kabinetsbeleid staat dat de minister internationale investeerders-bijeenkomsten moet aflopen om de sociale huurwoningen voorraad voor 75% van de WOZ waarde te verpatsen?

    https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/woningmarkt/inhoud/woonakkoord

    Dit komt nog het dichtste bij,:

    “De randvoorwaarden om corporatiewoningen te verkopen aan onder andere institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, worden versoepeld waardoor het mogelijk is tegen de actuele marktwaarde te verkopen, zonder winstdeling. Dit geldt alleen voor geliberaliseerde of te liberaliseren woningen. – See more at: http://fmconsultants.nl/woonakkoord-2013-alle-afspraken-van-ministerie-van-wonen

    Dan weet je trouwens meteen wat de actuele marktwaarde is, die ligt 25% onder WOZ.

    en

    “Minister Stef Blok verkwanselt de belangen van de Nederlandse volkshuisvesting, schrijft Leo Onderwater.”

    en

    “Waar je van Blok zou mogen verwachten dat hij (sociale) huurwoningen veilig stelt voor de kwetsbare doelgroepen met lagere inkomens binnen de Nederlandse samenleving, brengt hij die naar de (buitenlandse) markt voor dumpprijzen (75 procent van de WOZ-waarde)”

    en geen kabinetsbeleid maar “het beleid van Blok”

    “In dat licht is het beleid van Blok om sociale huurwoningen te verkopen aan buitenlandse beleggers volstrekt onverantwoord. ”

    http://www.parool.nl/parool/nl/30700/OPINIE/article/detail/3971797/2015/04/21/Minister-verkoopt-huurwoningen-voor-dumpprijzen.dhtml

    “Meermaals toog minister van portiekjes Stef Blok naar de enorme vastgoedbeurs Real Expo MĂŒnchen om buitenlandse investeerders geil te maken voor de spotgoedkope sociale huurwoningen in Nederlanders. Hij biedt ze ver onder de WOZ-waarde aan, dus daar is dikke winst op te behalen. En in het beroemde Woonakkoord, destijds gesteund door SGP, CU en D66, staan nergens voorwaarden voor beleggers om te investeren in onderhoud en woningverbetering. ”

    http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/04/stef_blok_verpatst_sociale_won.html

    en

    “Duivesteijn liet zich in ferme bewoordingen uit over het akkoord en dan vooral de verhuurdersheffing, die ‘visieloos’ zou zijn.”

    en

    “Afspraken woonakkoord op een rijtje” (december 2013)

    http://www.nu.nl/politiek/3656960/afspraken-woonakkoord-rijtje.html

    en

    “Dit zijn de belangrijkste punten van het woonakkoord” (februari 2013)

    http://www.nrc.nl/nieuws/2013/02/13/dit-zijn-de-belangrijkste-punten-van-het-woonakkoord/

    en

    “Woonakkoord 2013: alle maatregelen van het Ministerie van Wonen”

    http://fmconsultants.nl/woonakkoord-2013-alle-afspraken-van-ministerie-van-wonen/

  354. Maria says:

    Latida:
    Ben benieuwd..

    telegraaf.nl/binne
vluchtelingen__.html

    Op zoek naar een slaapplaats, maar kerken worden niet geaccepteerd.
    Laten we er daar nu zoveel van vrij hebben staan.

  355. Latida says:

    Maria: Op zoek naar een slaapplaats, maar kerken worden niet geaccepteerd.
    Laten we er daar nu zoveel van vrij hebben staan.

    Door wie niet? De overheid of de mensen zelf? Hoe zit dat met moskees?

  356. Latida says:

    Maria: Op zoek naar een slaapplaats, maar kerken worden niet geaccepteerd.
    Laten we er daar nu zoveel van vrij hebben staan.

    Wordt er betaald door het COA of anderen voor die slaapplekken?

    Er zullen vast wel een paar vastgoedjongens zijn die vlug bij willen zijn om nog wat te verdienen aan het leegstaande beton op de balans.

  357. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Misschien kun je even duiden waar het precies in het kabinetsbeleid staat dat de minister internationale investeerders-bijeenkomsten moet aflopen om de sociale huurwoningen voorraad voor 75% van de WOZ waarde te verpatsen?

    De overheid heeft geen sociale huurwoningen dus die kan ze ook niet verpatsen.
    Wat is er met 75% van de WOZ? Het zijn verhuurde woningen. Heb jij wel eens een woning te verkopen waar een huurder in zit?
    Zo mag je van de belastingdienst de waarde bepalen: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/erven/waardebepaling_bij_erven_en_schenken/berekening_van_de_waarde_van_verhuurde_woningen/

  358. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Dan weet je trouwens meteen wat de actuele marktwaarde is, die ligt 25% onder WOZ.

    Hou eens op met die domme conclusies! Als je niet eens snapt dat de verhuurde woning.
    In de volksmond heet het marktwaarde in een taxatierapport heet dat voluit “marktwaarde vrij van huur en gebruik”. Je staat gewoon iets te ver van de huizenmarkt om conclusies te trekken, doe dat gewoon niet.

  359. LĂĄszlĂł says:

    Voortaan eerst koffie drinken dan mis ik waarschijnlijk minder woorden/zinsdelen. Nu lijkt het net of ik boos ben en over mijn eigen woorden struikel.
    Maar dat is niet zo hoor.
    Om te lachen is het niet, ik ben wel een beetje teleurgesteld.

  360. Latida says:

    Latida,

    László: De overheid heeft geen sociale huurwoningen dus die kan ze ook niet verpatsen.
    Wat is er met 75% van de WOZ? Het zijn verhuurde woningen. Heb jij wel eens een woning te verkopen waar een huurder in zit?
    Zo mag je van de belastingdienst de waarde bepalen: belastingdienst.nl
_verhuurde_woningen/

    Dat was nou precies niet de vraag. De vraag is of jet binnen de taakstelling van een minister Blok valt om persoonlijk als een verkoper van sociale woningen te acteren.

    Jij zegt dat hij niet meer of minder doet dan kabinetsbeleid uitvoeren.

    Dat is niet waar. Hij doet meer.

    Hij treedt buiten de landsgrenzen en staat in Londen en Munchen een verkooppraatje te houden voor investeerders.

    Ik ben niet de enige die daar vraagtekens bij plaatst.

    Het begint op te vallen dat je hier consistent het kabinetsbeleid verdedigd.

    Mag best hoor.

  361. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Dat is niet waar. Hij doet meer.

    Minister zonder portefeuille zei ik al, dus hij zal tijd over hebben.

    Latida: Hij treedt buiten de landsgrenzen en staat in Londen en Munchen een verkooppraatje te houden voor investeerders.

    Hij zal gevraagd zijn door de verkopers, de woco’s dus.

    Latida: Het begint op te vallen dat je hier consistent het kabinetsbeleid verdedigd.

    Oh, verdedig ik het? Waar dan? Jij snapt niet wat er gebeurt, dus ik leg het even uit.

    Latida: Ik ben niet de enige die daar vraagtekens bij plaatst.

    Er zijn inderdaad veel meer mensen die het niet snappen.

    Je vergeet steeds een belangrijke directe en indirecte reden voor de verkoop van een deel van de woco voorraad te noemen (volgens mij zelfs de belangrijkste). Probeer daar nu eens achter te komen.

    Misschien kunnen andere zeepbellers je helpen, maar volgens mij hebben die inmiddels ook geen idee meer wat jij hier om de drie maanden komt doen met een spervuur van domme vragen en rare complottheorieën (sorry voor het pleonasme).

    Tot maandag, dan hebben we:
    – uitslag van de Griekse verkiezingen
    – Prijsindex bestaande koopwoningen (ja CBS is overheid, maar het minst slechte indexcijfer dat we hebben)
    – nieuwe weekcijfers HDN (ja over slechts 75% van de totale hypotheekmarkt)

    Prettig weekend.

  362. Tijl says:

    Je zal maar getrouwd zijn met Laszlo, je kan echt helemaal niets goed doen.

  363. Latida says:

    En ondertussen kloppen 4 keer zoveel mensen aan bij daklozenopvang..

    “Het wordt al een ‘boete op solidariteit’ genoemd: een nieuwe wet die sinds 1 januari ervoor zorgt dat mensen worden gekort op hun uitkering als ze samenwonen. De gedachte achter de kostendelersnorm is dat kosten gedeeld kunnen worden en dus lager zijn. Maar wat logisch lijkt, leidt in de praktijk tot schrijnende situaties. Maatschappelijke organisaties luiden de noodklok. Zij zien een verviervoudiging van het aantal mensen dat aanklopt bij de daklozenopvang.”

    http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2058427-mijn-zoon-wordt-financieel-gestraft-terwijl-hij-mij-helpt.html

  364. Latida says:

    Lászlóeen spervuur van domme vragen

    Wat vreemd, ik heb altijd begrepen dat er bestaat niet zoiets als een domme vraag.

    “‘There’s no such thing as a stupid question’ is a popular phrase that has had a long history. It suggests that the quest for knowledge includes failure, and that just because one person may know less than others they should not be afraid to ask rather than pretend they already know. In many cases multiple people may not know but are too afraid to ask the “stupid question”; the one who asks the question may in fact be doing a service to those around them.

    Carl Sagan, in his work The Demon-Haunted World: Science as a Candle in the Dark said: “There are naive questions, tedious questions, ill-phrased questions, questions put after inadequate self-criticism. But every question is a cry to understand the world. There is no such thing as a dumb question”.

    A woman, recounting a story about an old man who used to answer all her “stupid questions”, explained “Chica, if you ask a question it makes you look stupid for 5 minutes – but if you don’t ask – you stay stupid for fifty years, so always ask questions in your life”

  365. Maria says:

    Latida,

    Laat je niet opjagen door trollen, ze zijn het niet waard!

  366. Job says:

    Ik woon al bijna drie jaar anti-kraak, omdat ik géén huurtoeslag krijg en géén huis wil kopen.

    Dat is bijna drie jaar ongeveer 160 euro per maand.

    HEERLIJK!

  367. Latida says:

    Uit de miljoenennota 2016, pag. 40:

    “Het zal echter nog een tijd duren voordat de Nederlandse woningmarkt de flexibiliteit heeft die de 21e eeuw vraagt. Het duurt namelijk een lange tijd voordat de genomen maatregelen hun volledige effect hebben.”

    László: Hou eens op met die domme conclusies! Als je niet eens snapt dat de verhuurde woning.
    In de volksmond heet het marktwaarde in een taxatierapport heet dat voluit “marktwaarde vrij van huur en gebruik”. Je staat gewoon iets te ver van de huizenmarkt om conclusies te trekken, doe dat gewoon niet.

    Ik sta er misschien wel ver vanaf, maar dat wil niet zeggen dat ik niet dingen uit kan zoeken, om al dan niet te bepalen of ze wel of niet waar zijn. Ook kan ergens dichtbij staan een zekere “beroepsblindheid” veroorzaken, juist doordat men ergens te dicht op zit.

    Wat Laslo hierboven beweert, klopt namelijk op zich wel, maar het blijkt lang niet het hele verhaal te zijn. Het blijkt namelijk dat de waardebepaling bij de verkoop van woningcomplexen toch heel anders, en bovendien veel complexer in elkaar steekt dan Laslo wil doen blijken.

    Want hoe bepalen de meeste woningcorporaties de waarde van een vastgoedcomplex? Zie hiervoor hoofdstuk 7.4, pagina 177, Verdeel en beheers – Grondslagen voor een allocatiemodel ten behoeve van woningcorporaties, Doctoraalscriptie, Peter van Os, 2014

    en wat lezen we daar oa.?

    “7.4 Waarden
    7.4.1 Waarderingsgrondslagen
    De waarde van een goed is afhankelijk van de behoefte van degene die dat goed op waarde schat. De waarde van het goed hangt bovendien af van de schaarste van het goed. Een goed
    dat niet schaars is, een vrij goed, heeft waarde voor wie behoefte heeft aan dat goed, maar geen waarde in het economisch verkeer; er is geen markt voor”

    “De beleidswaarde van een vastgoedcomplex kan als volgt gedefinieerd worden: de netto contante waarde van alle toekomstige kasstromen in de vooraf gekozen zichtperiode van het beleid die een gevolg zijn van het voorgenomen beleid ten aanzien van het vastgoedcomplex met daarbij opgeteld de restwaarde van het complex aan het eind van de zichtperiode” – Bron pag. 183

    en

    ” Het is de woningcorporatie toegestaan om individuele complexen uit te ponden of als geheel te verkopen. Voor deze complexen kan de beleidswaarde gelijk zijn aan de (bruto open) marktwaarde.
    Als Ă©Ă©n van de in de allocatie betrokken beleidsscenario’s ook verkoop van huurwoningen
    omvat, is de onderhandse verkoopwaarde vrij van huur en gebruik Ă©Ă©n van de variabelen in
    de berekening van de beleidswaarde van dat beleidsscenario. Als deze verkoopwaarde als
    gevolg van uitvoering van het beleidsscenario toeneemt, neemt ook de beleidswaarde van
    dat scenario toe. ”

    en

    “De bedrijfswaarde is vrij van investerings-en desinvesteringsbeleid en ook van beoogd nieuw exploitatiebeleid (met betrekking tot bijvoorbeeld onderhoud en huurprijzen). ”
    Pag. 185

    en

    “Marktwaarde in verhuurde staat = Een te taxeren en in onderhandeling te brengen waarde
    op basis van de NCW-methode, waarbij uitgegaan wordt van marktconforme kasstromen van een 15-
    jaars exploitatieperiode met een resterende marktwaarde van het vastgoed.” – Pag. 185

    en

    “De investering die gepaard gaat met woningverbeteringen of energiebesparende maatregelen komt lang niet altijd volledig in de waardestijging tot uitdrukking, met andere woorden de waardestijging
    is meestal lager dan de investering” – Pag. 295

    en

    “Veel toegepast wordt de zogenoemde methode van de wensportefeuille (zie paragraaf 9.2). Modellering
    van de regionale of lokale woningmarkt geeft bij deze methode inzicht in de toekomstige,
    kwantitatieve omvang van vraagdruk en vraaguitval met betrekking tot de te onderscheiden
    aanbodsegmenten gegeven de verwachte vraagontwikkeling en bij handhaving van het huidige aanbod. Het ontbreekt in deze methode echter aan inzicht in de (maatschappelijke)
    waardering van vraaguitval of -overschotten. Inzicht in de waardering van
    prijsveranderingen en kwaliteitsaanpassingen ontbreekt bij deze methode eveneens.” pag 347 – 348

    http://www.rigo.nl/Portals/0/verdeel%20en%20beheers%20definitief.pdf

  368. Latida says:

    En ineens blijkt er ruimte genoeg voor 13,000 vluchtelingen.

    http://www.npo.nl/creatieve-huisvesting-vluchtelingen-in-lent/19-09-2015/WO_NOS_2037310

  369. Latida says:

    Maria:
    Latida,

    Laat je niet opjagen door trollen, ze zijn het niet waard!

    Dankjewel Maria, het is ze misschien niet 100% aan te rekenen als belanghebbenden, maar tegelijkertijd bewijst het fanatieke tegengas maar weer eens de voortdurende relevantie en noodzaak van dit blog!

  370. Latida says:

    Opeens blijken jarenlange wachtlijsten opeens geen probleem te hoeven zijn, zolang men maar in de handen spuugt. Ook is het plotsklaps ineens nu wel mogelijk om woningen in leegstaande kantoren te realiseren. Dat zou goed nieuws moeten zijn voor jongeren!

    Waarom heeft men dat eigenlijk niet eerder gedaan?

    http://nos.nl/artikel/2058383-vluchtelingen-in-lege-kantoren.html

  371. Steven says:

    Latida,

    Tja niet te geloven hĂš? Zit al een dak op en ruimte zat: parkeergelegenheid, enorme gemeenschappelijke ruimtes en overal gas licht en water. Maar ze deden het niet al lang omdat dan de huren zakken. (Kan ook niets anders bedenken)

  372. maff says:

    Voor Juan 🙂

    #behoudendgefinancierd

    ‘ Een record aantal van meer dan 100.000 huiseigenaren kampt met langdurige betalingsproblemen van hun hypotheek ‘

    Lang niet iedereen voelt herstel ……

    https://www.eigenhuis.nl/actueel/pers/2015/618510-lang-niet-iedereen-voelt-herstel-woningmarkt/

  373. maff says:

    LOL ….. ‘het nieuwe verdienmodel van de huizenzeepbel’ ……

    subsidie van het ministerie van Sociale Zaken, voor onderzoek naar de verstoorde contactopname bij debiteuren …….. omdat de schuldenproblematiek een landelijke kwestie is ……

    Voor ps 🙂 https://s3.amazonaws.com/lowres.cartoonstock.com/animals-mortgage-banking-money-estate_agents-mortgage_broker-bgrn1499_low.jpg

  374. maff says:

    Oeps, en het linkje http://www.managersonline.nl/nieuws/16470/wat-belemmert-de-schuldhulpvraag.html

    Wat belemmert de schuldhulpvraag …….

  375. maff says:

    Toegepaste psychologie voor mensen met een blokkade in de contactopname ( proest, hoe verzinnen ze het )

    https://myspecificcarbohydratediet.files.wordpress.com/2014/02/zebra-stress.jpg

  376. maff says:

    M.

    Aangaande verliesaversie en contactverlies

    U lijdt mogelijk aan verliesaversie aangaande de waardedaling van uw woning en daarmee heeft U kans op een ‘verhoogde’ kans op blokkade in de contactopname ……

    Door deze dreiging van het contactverlies …… zijn wij helaas genoodzaakt de achterstand in de betaling van uw hypotheek door te schuiven naar een incassobureau

    mvrgr uw bank

    http://www.institutionalinvestor.com/Images/1062/85203/Cartoon4_23%20large.jpg

  377. henk 6 says:

    Al deze discussie ten spijt over of de prijzen gaan stijgen en dalen. Om het probleem echt te duiden moet je als een vogel op 200 meter boven het probleem gaan hangen.

    Dan zie je dat de economie nog steeds aan de beademingsmachine van het gratis geld hangt (rente FED 0% – 0,25%). In dat oogpunt zijn alle positieve signalen van een herstellende economie en huizenprijzen een beetje zielig.

  378. maff says:

    Deflatie in aantocht ?

    Dochterlieff moest samen met een collega trainingen geven in IERLAND, weet je wat ze zei ….

    ‘hier is alles zo mega goedkoop, gewoon eng! …….

  379. maff says:

    ‘ Indien de achterstand niet binnen een voorgeschreven termijn is ingehaald, gaat de schuld (definitief) over naar box 3 ‘

    Verzachten sanctie bij aflossingsachterstand eigenwoningschuld ( bij foutje berekenen )

    http://taxlive.nl/-/verzachten-sanctie-bij-aflossingsachterstand-eigenwoningschuld

    Eigenwoningschuld berekenen http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/eigen_woning/u_verkoopt_een_woning/bijleenregeling/eigenwoningschuld/eigenwoningschuld

    ‘onbedoelde fout in de berekening , en je zit zomaar pardoes in BOX 3

    Mensen weten dit niet ! …….

  380. Eek-a-mouse says:

    DE oplossing voor het huisvestingsprobleem van de grote stroom vluchtelingen in Nederland: de huren met 10% per jaar verhogen en de HRA in ALLE sectoren versneld afbouwen (10 jaar), het geld wat de WOCO’s en overheid hier aan overhouden stoppen in de bouw van nieuwe huurwoningen en de ombouw van leegstaande panden naar zelfstandige woonunits…..iemand…?

  381. eric406 says:

    Eek-a-mouse:
    DE oplossing voor het huisvestingsprobleem van de grote stroom vluchtelingen in Nederland: de huren met 10% per jaar verhogen en de HRA in ALLE sectoren versneld afbouwen (10 jaar), het geld wat de WOCO’s en overheid hier aan overhouden stoppen in de bouw van nieuwe huurwoningen en de ombouw van leegstaande panden naar zelfstandige woonunits
..iemand
?

    Ik zie er toch meer in dat er in het midden oosten orde op zaken wordt gesteld. Immers als het daar veilig is kunnen de mensen weer terug. De tweede wereldoorlog duurde 5 jaar, en daarna was het weer rustig. Als je er genoeg middelen tegenaan gooit, moet het in 2 jaar mogelijk zijn. De Asielzoekers moet je niet het idee geven dat ze hier langere tijd kunnen blijven, anders hebben ze geen enkele reden om terug te gaan. Tijdelijke NOOD-opvang dus. Als ik het moet geloven, dan zijn alle asielzoekers goed opgeleide mensen. Die hebben ze straks hard nodig daar.
    Container woningen, units, kantoren e.d.

  382. dr.t says:

    eric406: Ik zie er toch meer in dat er in het midden oosten orde op zaken wordt gesteld. Immers als het daar veilig is kunnen de mensen weer terug. De tweede wereldoorlog duurde 5 jaar, en daarna was het weer rustig. Als je er genoeg middelen tegenaan gooit, moet het in 2 jaar mogelijk zijn. De Asielzoekers moet je niet het idee geven dat ze hier langere tijd kunnen blijven, anders hebben ze geen enkele reden om terug te gaan. Tijdelijke NOOD-opvang dus. Als ik het moet geloven, dan zijn alle asielzoekers goed opgeleide mensen. Die hebben ze straks hard nodig daar.
    Container woningen, units, kantoren e.d.

    </blockquote
    Ach Eric 406 je hebt er met krachttermen voor gezorgd dat a verdween van deze site, wellicht dat het je ook lukt met de asielzoekers.

  383. Luisindepels says:

    Maria: Laat je niet opjagen door trollen, ze zijn het niet waard!

    Ja dat kan ook. Lekker diskwalificeren, dan hoeft er niet op inhoud te worden gereageerd.

  384. svg says:

    Eek-a-mouse,

    Voel jij je wel helemaal lekker?

  385. svg says:

    Eek-a-mouse:
    DE oplossing voor het huisvestingsprobleem van de grote stroom vluchtelingen in Nederland: de huren met 10% per jaar verhogen……..

    svg:
    Eek-a-mouse,

    Voel jij je wel helemaal lekker?

    Blijkbaar niet.

  386. ps says:

    maff, 🙂

    “Don’t worry dear, he only bites untrustworthy mortgage brokers!”

    Honden kom je overal tegen in de samenleving: laat je niet op het verkeerde been zetten!
    https://www.youtube.com/watch?v=SXn2QVipK2o

  387. Adamus says:

    Maria:
    Lezen waard:

    parool.nl/parool/n
damse-economie.dhtml

    Hebben hogere middeninkomens soms genoeg tijd om in de file te staan? En waarom heeft welzijn Mokum geen last van crisis? Gaat er soms veel gratis geld (=schuld) om in de stad?

  388. Adamus says:

    maff:
    Voor Juan

    #behoudendgefinancierd

    ‘ Een record aantal van meer dan 100.000 huiseigenaren kampt met langdurige betalingsproblemen van hun hypotheek ‘

    Lang niet iedereen voelt herstel 



    eigenhuis.nl/actue
herstel-woningmarkt/

    Perceptie; keiharde cijfers wijzen anders uit 😉 whoopie

  389. Steven says:

    Latida,

    Kijk net effe naar 1 tegen 100:
    De helft van de deelnemers wist niet dat tegenover een bullmarket een bearmarket staat. Vind ik echt schokkend raar.

  390. Steven says:

    Was niet aan Latida overigens. Ik tikte gewoon ergens op reply om beneden aan de chat te komen. 🙂
    (Maar vergeten weg te halen)

  391. Latida says:

    Interessante brief van de minster van Financien aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal betreffende Aanbeveling Financieel Stabiliteitscomité over de LTV-limiet, waarin oa. te lezen staat dat het volgende kabinet hierover moet gaan beslissen.

    Ook staat hierin “zo stelt het FSC, er is nog steeds een fiscale prikkel tot schuldfinanciering van de eigen woning, en een lagere LTV-limiet beperkt de risico’s die hiermee samenhangen.”

    https://twitter.com/ThomasvanBelzen/status/645297052172333056

    Fiscale prikkels moeten dus blijkbaar worden afgebouwd totdat de Nederlandse markt op een lijn komt met andere EU landen.

  392. Frans says:

    Latida:
    Einde contant geld op komst?

    telegraph.co.uk/fi
d-boom-and-bust.html

    Dit is werkelijkwaar met stip het meest debiele idee wat ik ooit heb gehoord.
    “Een Noorse acedemicus” Meteen zijn diploma’s afpakken en kielhalen die man.
    Gelooft ie nou werkelijk dat er ook maar IEMAND is die zo STOM is om dat te geloven??
    Zelfs als het louter is bedoeld als smoes voor de cashless society dan is het het grootse broddelwerk wat ik ooit heb gezien.

  393. Steven says:

    Steven,

    Kijk op zo’ n 2/5 van de tijd… 3 keuzes en bijna de helft heeft het fout. Geen wonder dat men mij vaak een rare snuiter vindt.. 🙂
    http://www.npo.nl/een-tegen-100/20-09-2015/KN_1672664

  394. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Wat vreemd, ik heb altijd begrepen dat er bestaat niet zoiets als een domme vraag.

    Je mmoet ook gewoon even doorlezen.

    László: met een spervuur van domme vragen en rare complottheorieĂ«n (sorry voor het pleonasme).

    Zeggen je psychologen daar ook wat over?

  395. LĂĄszlĂł says:

    Latida,

    Maria,

    Fijn zo’n schouderklopje, maar inhoudelijk zijn we nog geen stap verder.

    Waarom worden die woningen nu eigenlijk verkocht?

  396. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Ik sta er misschien wel ver vanaf, maar dat wil niet zeggen dat ik niet dingen uit kan zoeken, om al dan niet te bepalen of ze wel of niet waar zijn. Ook kan ergens dichtbij staan een zekere “beroepsblindheid” veroorzaken, juist doordat men ergens te dicht op zit.

    En tot welk percentage kom je dan? Is 75% nu te hoog of te laag?

  397. LĂĄszlĂł says:

    Latida: Einde contant geld op komst?

    Dat maakt het mogelijk dat er negatieve rente op spaarrekeningen ‘gegeven’ kan worden. HĂ©Ă©l erg eng dus. Verder zitten er ook wel wat voordelen aan, maar die vallen in het niet bij negatieve spaarrente.

  398. Steven says:

    László,

    Als consument van woongenot moet de prijs zo laag mogelijk. En het staat historisch nog te hoog. Zo moeilijk is het allemaal niet.

  399. dr.t says:

    Steven,

    Je bedoelt het moet van mij , want een lage prijs dat komt me goed uit. Lijkt me niet een steekhoudend argument. Historisch te hoog? Zeg dat tegen de verkopende partij als argument om wat van de prijs af te halen: of men rolt op de grond van het lachen of men denkt die gozer is rijp voor een opname. Met alle respect hoor, maar heel veel meet haal
    Ik niet uit je voorgaande post.

  400. Steven says:

    dr.t,

    Je bent vast een aardige kerel; Maar grafieken lezen kan je dan weer net niet blijkbaar. 🙂

  401. Tijl says:

    dr.t:
    Steven,

    Je bedoelt het moet van mij , want een lage prijs dat komt me goed uit. Lijkt me niet een steekhoudend argument. Historisch te hoog? Zeg dat tegen de verkopende partij als argument om wat van de prijs af te halen: of men rolt op de grond van het lachen of men denkt die gozer is rijp voor een opname. Met alle respect hoor, maar heel veel meet haal
    Ik niet uit je voorgaande post.

    Nee de prijzen zijn historisch te laag, want de verkopers zullen elk willekeurig argument gebruiken om iets boven op de prijs te doen.

  402. Steven says:

    Gewoon 1 van de vele voorbeeldgrafieken:

    http://blog.bcaresearch.com/dutch-assets-priced-for-perfection

  403. LĂĄszlĂł says:

    Steven: Als consument van woongenot moet de prijs zo laag mogelijk. En het staat historisch nog te hoog. Zo moeilijk is het allemaal niet.

    Het ging hier om de prijs die de woco’s kregen voor hun verkochte voorraad.

  404. LĂĄszlĂł says:

    Steven: Gewoon 1 van de vele voorbeeldgrafieken:

    Joh, en hij loopt maar tot 2012 en hij begint toevallig in 1996.

  405. Steven says:

    László,

    Die hik-up na 2013 mag je er zelf bijtekenen en die stijging voor 1996 ook.

  406. Steven says:

    László,

    Vandaag lekte mijn scooter steeds benzine. Ik checkte de benzine tank en kabels..: die waren ok. Ik keek met een zaklantaarn waar ie dan wel lekte en dat was rechtstreeks uit de carburateur. Toen dacht ik…: de vlotter zal wel blijven hangen en ben wat over hobbelweggetjes gaan rijden zodat ie weer los kwam. : probleem opgelost.

    De huizenprijzen zijn veel te hoog en verziekt het systeem. Effe heen en weer schudden die boel en straks zijn de prijzen weer normaal. (En ik hoop laag uiteraard)

  407. Latida says:

    Frans: Dit is werkelijkwaar met stip het meest debiele idee wat ik ooit heb gehoord.
    “Een Noorse acedemicus” Meteen zijn diploma’s afpakken en kielhalen die man.
    Gelooft ie nou werkelijk dat er ook maar IEMAND is die zo STOM is om dat te geloven??
    Zelfs als het louter is bedoeld als smoes voor de cashless society dan is het het grootse broddelwerk wat ik ooit heb gezien.

    100% eens. Het argument is verbazingwekkend. De crisis verbinden met een ‘cashless society’, wat als een buzzword geldt voor clickbait.

  408. Latida says:

    László: rare complottheorieĂ«n

    O zoals wat dan?

  409. Latida says:

    László: En tot welk percentage kom je dan? Is 75% nu te hoog of te laag?

    Goede vraag.

    Ik kwam uit op 15 jaar huur + restwaarde. Je hebt er te vlug overheen gelezen of wist je dat ook al?

    ““Marktwaarde in verhuurde staat = Een te taxeren en in onderhandeling te brengen waarde
    op basis van de NCW-methode, waarbij uitgegaan wordt van marktconforme kasstromen van een 15-
    jaars exploitatieperiode met een resterende marktwaarde van het vastgoed.” – Pag. 185”

  410. Latida says:

    László: Dat maakt het mogelijk dat er negatieve rente op spaarrekeningen ‘gegeven’ kan worden. HĂ©Ă©l erg eng dus. Verder zitten er ook wel wat voordelen aan, maar die vallen in het niet bij negatieve spaarrente.

    Welke voordelen bedoel je dan?

    En waarom kan dat nu niet? Waarom zou cash geld daarvoor moeten verdwijnen?

  411. Latida says:

    Steven:
    LĂĄszlĂł,

    Als consument van woongenot moet de prijs zo laag mogelijk. En het staathistorisch nog te hoog. Zo moeilijk is het allemaal niet.

    Dat bedoel ik, waarom mag je niet pleiten voor voldiende getaabare woonruimte?

    Er is geen enkele reden waarom het schaars zou moeten zijn en duur als er rationeel voor gepland zou worden.

    Iedereen die moet wonen zou in principe de keuze moeten hebben om in welke stad of dorp dan ook voor 500 tot 700 euro iets kleins te huren, ook al is het maar tijdelijk.

    Dat komt de arbeidsmobiliteit zeer ten goede en heeft als belangrijk bijkomend voordeel dat er minder kilometers met de auto gereden hoeven te worden.

    De strenge selectie criteria waaronder betaalbare huurwoningen enkel worden ‘gegund’ via lange wachtlijsten is bespottelijk te noemen.

    Er is geen enkele vrjie huurmarkt behalve vanaf 1000 euro en dat is voor de meeste huishoudens gewoon te duur op de vrije markt.

    Nu begrijp ik ook waarom de huren zijn verhoogd en de verhuurdersheffing aan de woningcorporaties wordt opgelegd.

    De huursector is waar de vraag is, en het is de vrije huursector waar de grootste winsten kunnen worden gemaakt.

    Overigens, denk ik, maar misschien heb ik het mis, tegen de zin in van gemeentes en woningstichtingen die met gronden zitten en willen bouwen nieuw voor de koop.

    Barneveld is daarentegen een mooi voorbeeld van gemengd bouwen voor verschillende doelgroepen, eerlijk is eerlijk

    http://barneveldvandaag.nl/nieuws/woningmarkt-barneveld-blijft-groeien-1.5240823

  412. Latida says:

    Zeg dat een huurhuis in een woningcomplex voor 90,000 euro zou wordt verkocht.

    Zeg dat je deze voor 600 euro in de maand verhuurt.

    In 15 jaar is dat dan 600 x 12 = 7200 euro per jaar x 15 = 108,000 euro en dan zou de rest waarde 0 zijn.

    Nou ja, beetje korting omdat er een heel complex wordt gekocht, beheerskosten, beetje opknaappen, verfbeurtjes etc.

    JA klopt wel ongeveer dan die 90,000 euro eigenlijk.

    Maar wat kost 1 appartement op de open markt dan nu ongeveer als men nu huurt? En hoeveel huur betaalt men nu voor zo’n pandje dan?

    AL dat soort details daar heb ik in ieder geval geen zicht op, net als leefomgeving, afstand tot services, staat van onderhoud, postcodegebied, etc etc.

  413. Nico de Geit says:

    Steven:
    Gewoon 1 van de vele voorbeeldgrafieken:

    blog.bcaresearch.c
riced-for-perfection

    Wel jammer dat de grafiek pas begint in 1996.

  414. LĂĄszlĂł