Hypotheekrenteaftrek in andere landen

Nederland is niet het enige land dat hypotheekrenteaftrek kent. Of kende, want diverse landen om ons heen hebben inmiddels de aftrek beperkt of geheel afgeschaft. Dat dit niet altijd zonder slag of stoot ging, mag duidelijk zijn. Wat waren de ervaringen? En de consequenties?

Lees verder:  Hypotheekrenteaftrek in andere landen

Share Button
Tagged with:
36 comments on “Hypotheekrenteaftrek in andere landen
 1. Juan Belmonte says:

  Goede wijn geeft geen kater !

  De Noren hadden de klap dus al gehad

  Exact

  De politiek wil niet de schuld kunnen krijgen dat huizenprijzen dalen door een door hen genomen maatregel.

  Zo werkt Hogehuizenprijsminnend NL, en maar maatregelen nemen om te kunnen zeggen dat de schuld niet bij hen ligt.

  Zo worden door
  -de kunstmatig lage rente (temt de geldgroei tov inkomensgroei niet)
  – en de HRA

  de woningprijzen
  1) steeds meer onbetaalbaar (lenen + aflossen) en dan
  2) steeds meer onaflosbaar (lenen zonder aflossen)
  tot het moment komt dat ze echt gewoon niet meer kunnen stijgen omdat de risico’s bij de banken op leningen dan te groot worden.
  DSB is een mooi voorbeeld van die financierde bizarre schuld/inkomensverhoudingen èn fraudeerde met taxateurs over de taxaties (schroefden ze op).

  Terug naar de politiek.
  Waarmee de politiek dus een regie functie onwaardig is. Weg met die zwakke broeders.

  En journalisten geven de problemen niet aan, dan hoeft de politiek ook niet te reageren,

  Onder het motto samen werken aan vertrouwen en ondertussen is de totale NL hypotheekschuld het dubbele van wat de statistieken zeggen. 🙂

 2. Juan Belmonte says:

  Dus als Juan het goed begrijpt blijft de rente nog wel even laag (er is immers overcapaciteit en investeringslust is miniem) dus een huizenprijsval zal niet door de rente komen zoals in Denemarken gebeurde.

  Juan wijst nog een keer op Prof.Dr.Ir.Hugo Priemus, zijn verhaal is daarmee logisch.

 3. Juan Belmonte says:

  Alleen de senioriteit van een heer Trichet (zie zijn recente waarschuwing) vertegenwoordigt een tegenkracht voor Hogehuizenprijsminnend NL.

  Waarmee aangetoond dat ook een Eerste Kamer gewoon opgeheven kan worden: allemaal gezellige opa’s en oma’s die geen gewicht inbrengen.

  NHG naar 350.000 euro ? Wat denkt u wel regering en Tweede Kamer, pak de koe bij de horens, zonder exit strategie voor HRA géén nieuwe maatregelen die het probleem nog groter maken.

  Maar dat soort zaken, zijn niet zichtbaar en gebeuren daarmee dus niet.

  Jammer want een Eerste Kamer zou er nu juist voor dit soort zaken moeten zijn. Maar als er geen journalisten zijn de de gezelligheid van de opa’s en oma’s onderbreken met feiten en meningen, dan gaan ze gewoon door met taartjes eten en jenevertjes drinken….

 4. Juan Belmonte says:

  Daar waar de Britten naar NL kijken voor politieke vernieuwing (om méér dan twee partijen te hebben) mogen wij wel eens naar de UK kijken vwb discussie, niet alles in -inmiddels rookvrije- kamertjes.

 5. NRC lezer says:

  Uit het artikel “De Ieren ontvluchten hun eiland weer” in NRC van 14 augustus (pag 16):

  Fintan O’Toole, in een column voor The Irish Times, zegt dat hij zich suf piekert om een reden te vinden waarom bijvoorbeeld zijn beide zoons in Ierland zouden moeten blijven. Verwijzend naar de verplichtingen die NAMA elke burger oplegt: „Waarom zou iemand die een andere optie heeft, tien jaar lang vijf, zes uur per week voor niets werken, alleen om de banken te betalen?” En hij rekent voor: 1,9 miljoen mensen aan het werk in de Ierse economie; gemiddeld netto-inkomen 29.500 euro. Hiervan betaalt elke werker 4.600 euro per jaar opdat de Staat de rente kan betalen over het geld dat hij moest lenen om de banken te redden. „De vernedering – dat je moet werken voor scharrelaars en oplichters. De vernedering, dat Brian Cowen, die net zo persoonlijk verantwoordelijk is als wie ook, nog steeds Taoiseach (premier) is.”

 6. NRC lezer says:

  hetzelfde artikel over VINEX in Ierland:

  O’Connor laat een van de satellietwijken van Dublin zien: een enorm winkelcentrum met alleen doe-het-zelfzaken en goedkope tapijtbedrijven, maar geen kledingwinkel of supermarkt. Aanpalend een woonbuurt van spiksplinternieuwe, blinkend witte blokkendozen, op elkaar gepropt en benauwd klein, en ook hier: geen school, geen supermarkt, geen gezondheidscentrum te bekennen.

  Omdat deze buurt vlakbij Dublin is, zijn er tekenen van bewoning, zij het dat O’Connor schat dat deze huizen twee jaar geleden 350.000 euro kostten en nu hoogstens 150.000 waard zijn. Dit soort wijken, soms met de huizen onafgebouwd, soms met de infrastructuur nog niet aangelegd, is door heel Ierland te vinden. Heel vaak staan ze leeg, 350.000 wooneenheden in aantal.

 7. Juan Belmonte says:

  @5 De consequenties van Hogehuizenprijsminnend Ierland komen iets eerder in het zicht dan die van Hogehuizenprijsminnend NL

  NVM: 7 redenen om nu een huis de kopen, hahahahhaaaa “gratis cabaret” *. 🙂

  * er volgt vast een rekening

 8. Juan Belmonte says:

  @6

  Goed van NRC dat ze hier aandacht aan besteden is ook hun maatschappelijke taak.

  De cijfers die u noemt zijn -57%, waarmee ze in de Tombola Top Tien zouden komen als het in NL was.

  350.000 lege woningen is voor Ierland (hoeveel inwoners?) wel weer heel erg veel maar als het waar is geeft het aan dat grote schulden tot dergelijke leegstand kunnen leiden.

 9. Juan Belmonte says:

  Kijk we zien hetzelfde in BOG: 20% van de kantoorpanden staat leeg, zonder toegevoegde waarde.

  Als de prijs lager zou zijn, neemt de drempel om toegevoegde waarde te maken af.

  Maar daar heb je een invisible hand voor nodig die ook echt stuurt.

  Met China/India/Iran een factor 10 goedkoper is het inderdaad slimmer om maar lekker op de pof te consumeren, wij volgen immers USA trsditioneel. Wij Spanjaarden, zei Juan, wij zeggen altijd: manjana 🙂

 10. lorenzo says:

  Nog iemand, al dan niet per ongeluk, de topic titel gelezen ?

 11. nhz says:

  @5:
  dat is wel een heel ongenuanceerd standpunt. Een groot deel van de Ieren heeft gigantisch geprofiteerd van de vastgoed bubble die de banken de nek om deed. Tegenover die 4600 euro per jaar afbetalen staan voor velen winsten die misschien wel 5-10x hoger waren, jaar in jaar uit.

  De Ieren schijnen na de Britten en Duitsers ook de grootste vastgoed speculanten te zijn in Spanje/Portugal. Behalve die 350.000 lege huizen zijn er buiten Ierland ook nog eens vele honderdduizenden huizen van Ieren (resp. van Ierse banken) die het grootste deel van het jaar leeg staan.

  @10:
  het bovenstaande is in zoverre on-topic dat de HRA zorgt dat een bubble groter wordt en langer blijft bestaan, aangezien (minstens) de helft van de kosten door de staat gedragen worden. Vandaar dat de Ierse bubble (kwa prijsstijging ook enorm) al geklapt is en de polderbubble nog niet.

 12. nhz says:

  P.S. @11:
  ook in Amerika had men het 2 jaar geleden over de spreekwoordelijke Ierse carpenters die hele blokken luxe appartementen in New York opkochten, en echt niet om er te gaan wonen. Het was allemaal gratis geld, met dank aan de ECB vooral.

  ooit trokken de Ieren weg uit Ierland omdat de aardappels onbetaalbaar werden, recent trokken ze massaal weg omdat de huizen onbetaalbaar werden en straks omdat de belastingdruk (wegens huzien/banken bubble) te hoog wordt 😉

 13. adamus says:

  En journalisten geven de problemen niet aan, dan hoeft de politiek ook niet te reageren,

  politici horen op het journaal van gisteren dat het tweede kwartaal uitmuntend was. Geen vragen dus.

  Schandaaltje over de loveboat van een R’damse WBV is veel interessanter. Tastbaarder.

  Journalisten schrijven pas iets als ze zeker weten te worden geciteerd middels kamervragen. Waarom meteen het goud uit handen geven als het wordt verkwanseld in de marge. Als ze er al zicht op hebben natuurlijk. Niet dus.

 14. adamus says:

  Juan wijst nog een keer op Prof.Dr.Ir.Hugo Priemus, zijn verhaal is daarmee logisch.

  en is eredoctor van de Universiteit van Uppsala…..
  (emeritus??)

  dat wij de redenaties van Hugo P nooit eerder hebben onderkend? Verdwenen in de marge van het nieuws?

 15. adamus says:

  Nog iemand, al dan niet per ongeluk, de topic titel gelezen ?

  zou je het even willen samenvatten?

 16. lorenzo says:

  15. vat jij je afgelopen 15 jaar maar samen . Nou , nee laat maar , hebben we hier genoeg gehoord.

  On-topic zijn betekent als je iets te melden hebt, je iets meldt. Dit is ook voor nieuwkomers ( zeldzaam..) plezierig te lezen.

 17. Jeroen says:

  Over HRA en politiek, wellicht dat iemand hier anders over denkt: de huidige club onderhandelaars (PVV/VVD/CDA) slaat zichzelf op de borst en laat de HRA ongemoeid, want “zij hebben het belang van de woningmarkt voor ogen”. Ik denk dat dat volledig averechts gaat uitpakken.

  Iedereen, en dan bedoel ik ook iedereen, is het er wel over eens dat de HRA er een keer aan moet, binnen enkele jaren. Als het komende kabinet besluit de HRA ongemoeid te laten, zal dat een grote klap voor de woningmarkt betekenen. Het betekent namelijk niet dat de HRA definitief ongemoeid blijft en kopers eindelijk tot actie over kunnen gaan, maar slechts uitstel van 4 jaar, of 3, of 1, of hoe lang het kabinet ook stand zal houden. Potentiële kopers die enigzins kunnen nadenken zullen de aankoop van een woning voor zich uit gaan schuiven totdat er eindelijk een HRA afbouwregeling tot stand komt. Dan pas is er duidelijkheid, want een eenmaal ingeslagen afbouwregeling zal denk ik niet meer worden teruggedraaid.

  Als deze club de HRA ongemoeid laat, dan denk ik dat de woningmarkt gewoon op z’n gat blijft zitten totdat binnen afzienbare termijn de echte grote klap valt. Ik ben tegen HRA, maar mijn zegen hebben ze 🙂

  Zomaar een gedachte die mij gisteravond besprong…

 18. Ain says:

  @16 waarom moet jij telkens iedereen zo belerend toespreken over hoe het hier werkt. Alles is toch met elkaar gerelateerd. Als je altijd alleen on-topic en binnen bepaalde kaders denkt, die je juist de grotere verbanden niet…dus heel leerzaam om wat breder te kijken..zou je ook eens moeten proberen…

 19. adamus says:

  Ain,
  Lorenzo wil laten merken dat hij al lang is binnengelopen in het vastgoed en zich nu te pletter geniet. Ieder zijn meug hè.

 20. Ain says:

  @18 gewoon negeren dus..

 21. nhz says:

  @17:
  de woningmarkt is op sterven na dood, met name dankzij het vasthouden aan HRA.

 22. Juan Belmonte says:

  @17 Jeroen

  Bindende factoren in een samenwerkingsverband kunnen snel onbindende factoren worden, zeker in de politiek, waar de activiteit straatjevegen een hoofdtaak is.

  Juan gaat het allemaal rustig zien gebeuren, als toeschouwer op de politieke arena 🙂

 23. Juan Belmonte says:

  En ondertussen af en toe (de vez en cuando) héél hard lachen 🙂

 24. Juan Belmonte says:

  En Juan wil natuurlijk nog wel een keertje herhalen dat

  HRA eraan gaat !

  Wie nu nog met HRA rekent is een kamikaze koper want heel NL (behalve een halve rechtse coalitie) de hele EU (mn Brussel en Euro-baas Trichet) OESO en IMF zeggen hardop wat het CDA en VVD het liefst begraven onder de fundamenten van de Blauwe Stad:

  Het H-woord is verworden tot Kamikaze Koper discussie zelfs makelaars vragen om “duidelijkheid” lees zelfs zij kunnen niet meer uitleggen dat er niets mee gaat gebeuren.

  Juan doopt omwille van dit topic Hogehuizenprijsminnend NL even om in Hogeschuldenminnend NL, de Vereniging Geleend Huis zal er blij mee zijn 🙂

 25. lorenzo says:

  Adamus : een verschil van inzicht hoe in het leven te staan. Boos zijn ( nu ook weer op lorenzo )en op de buitenwereld is het moment om het boos zijn eens tegen het licht te houden . Ben je niet boos op jezelf ? Mensen willen vaak 1 ding niet en dat is zichzelf tegen het licht houden.
  Eerst accepteren en dan er aan werken . Het 1 ste is vaak de grootste barriere.
  Dan : andersdenkenden geeft jezelf zoveel geestelijke ruimte. Ik kom over de hele wereld , een verademing .
  Als ik hier het m2 geleuter veelal hoor , we willen maar niet accepteren ….om daarna de kansen te pakken. we blijven hangen in boos zijn. Dat belemmert zo onze creativiteit.
  Enkel feiten aandragen en dan ?
  Wat doen we ermee ?
  Hebben we al een bankrekening in het buitenland of blijven we wachten op een ander ?
  Ik doe mee , respectievelijk heb het al gedaan .
  De massa heeft de power , in de praktijk echter de 10 procent die anders durft te zijn.

 26. lorenzo says:

  Jeroen : goede denkwijze maar je hebt het over een HRA afbouwregeling . Echter , eentje die er al jaren is . De HRA is al jaren een vehikel die al bijna uitgekleed is.
  De massa weet het niet , de politiek lacht en vind het wel even goed zo.
  De rest is immers psychisch maar heeft op het geheel zeker niet die invloed op de prijzen als velen denken . Kijk de prijsontwikkeling nu en de van invloed zijnde factoren….

 27. adamus says:

  Hebben we al een bankrekening in het buitenland of blijven we wachten op een ander ?

  fiod international?

 28. LittleBoxesIndicator says:

  Een Viva lezer met een probleem:
  http://forum.viva.nl/forum/list_message/4846326

  Dat lijkt op de Verdistraat in Leiden met 9 woningen te koop.

  Maar je zou maar een van de 29 (!) verkopers in de Bachstraat in Leiden zijn:
  http://www.funda.nl/koop/leiden/straat-bachstraat/

  Wie kent straten met een nog hogere dichtheid aan te koop staande huizen?

  Om de paniek op de huizenmarkt (zie Viva forum) met voorbeelden in beeld te brengen, is natuurlijk het meest interessant als alle huizen in de straat nagenoeg gelijk zijn.

  Een voorzetje:

  26 woningen Rijswijkse Landingslaan Den Haag
  http://www.funda.nl/koop/s-gravenhage/straat-rijswijkse-landingslaan/

 29. lorenzo says:

  adamus : het verscil tussen jouw en mij, in een Verenigd Europa met vrij (bank) verkeer van goederen en personen.

  nou , rij vanmiddag maar eens het dorp een keer uit. Mischien ziet dat er wel een beetje anders uit.

 30. lorenzo says:

  LittleBoxesIndicator`: zeer vermakelijk ja, komende week de aantallen te koop staande woningen eens in de gaten houden . De vakantie heeft ons doen beslissen ook maar te verkopen ……:)

 31. ll says:

  Little boxes, mag het ook nieuwbouw zijn, 3/4 is nog te koop, gebouw opgeleverd juni j.l.

  http://www.nieuwbouwwijzer.nl/Groningen/Binnenstad/10703/Tasmantoren-woningtypes-AZ-BC-AV-en-AB/

 32. Jeroen says:

  @Lorenzo 26

  Jeroen : goede denkwijze maar je hebt het over een HRA afbouwregeling . Echter , eentje die er al jaren is . De HRA is al jaren een vehikel die al bijna uitgekleed is.

  Ben ik niet helemaal met je eens. Er is wel wat beperkt qua HRA, maar dat vind ik slechts ‘cosmetische’ ingrepen die het volk het idee moeten geven dat er echt iets gebeurt (beperking tot 30 jaar, alleen eigen woonverblijf, overwaarde in nieuwe woning investeren). De kern van de regeling is nog steeds volledig intact: aftrek rente tegen belastingtarief, het eigenwoningfofait is daarbij een lachertje vergeleken met de aftrek.

  Met een afbouwregeling bedoel ik dan ook echt afbouwen: de komende 15 jaar volledig uitfaseren of in die periode afbouwen tot een vaste aftrek van bijvoorbeeld 20 procent met een bepaald maximum. Of wat ze dan ook verzinnen…

 33. Okkie says:

  Naast de hypotheekrente is een potje golf ook aftrekbaar. Over rechtse hobby’s gesproken:
  http://www.fd.nl/artikel/19563873/kosten-golf-soms-fiscaal-aftrekbaar

 34. lorenzo says:

  32. de politiek werkt zo niet hoor : Het volk met het idee hebben dat de HRA in stand blijft . Onderwijl….

  Kom ze dagelijks tegen die geen benul hebben.

 35. Claude says:

  @17 Jeroen

  Eens. Nu niets doen aan de HRA is erger dan nu gaan voor een afbouw van de HRA in 30 jaar (al dan niet naar een nul-lijn of aftrek tegen de laagste belastingschijf) gaan, dat door iedereen wordt gedragen. Makelaars zijn overigens een zelfde mening toegedaan (stond in de Elsevier van vorige week). De onzekerheid is met het toekomstig minderheidskabinet echt niet ineens weg.

  Verder ben ik vooral benieuwd welke regels Jan Kees gaat overnemen van de AFM met betrekking tot de strengere financieringsregels. Ik snap eerlijk gezegd niet waarom mensen de koop van een huis zouden laten afhangen van de huidige discussies over de HRA. De levensvatbare afbraakscenario’s zijn zo gering dat het geen enkele invloed mag hebben op je keuze. Wellicht gebruiken mensen de HRA wel als ongeldige reden voor de financiële onzekere situatie waarin zij/de wereld zit of dat ze simpelweg wakker zijn geworden en beseffen dat een inkomen to value ratio van meer dan 5,6 voor een huis belachelijk hoog is.

  @28 Van het VIVA forum: “Maar ik heb laatst gelezen, dat de huizenprijzen de laatste 10 jaar met 25% zijn gestegen.”. Tja.

 36. Claude says:

  Om er gelijk maar een statistieke bij te gooien: ten opzichte van nu 40 waren de architecten opdrachten in 2007 100 (2008 al 67). In 2007/2008 was er nog geen enkele sprake van een dermate grote HRA-discussie dat dit kon klappen. Het is de crisis en de financierbaarheid (van nieuw grond, bouwkosten etc.).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*