Banken zijn strenger bij afsluiten van nieuwe hypotheek

Nederlandse banken zijn in het tweede kwartaal strenger geworden bij het afsluiten van hypotheken, schrijft De Nederlandsche Bank.

In een door DNB gehouden enquête onder de Nederlandse banken geven zij aan de acceptatiecriteria voor leningen aan ondernemingen en voor woninghypotheken in het tweede kwartaal van 2020 te hebben verscherpt. De banken verwachten de criteria de komende maanden nog verder aan te scherpen. Dit blijkt uit resultaten van de meest recente Bank Lending Survey (BLS), die de mening van banken vraagt over de soepelheid van hun kredietverlening. Hiermee lijken banken te anticiperen op de verwachte gevolgen van de coronacrisis op de economie die bij banken leiden tot een toegenomen kredietrisico.

De criteriaversoepeling naar woninghypotheken die de afgelopen drie jaar steeds werd gemeld zet zich daarmee niet meer voort. Voor het volgende kwartaal voorzien banken een verdere aanscherping van de criteria en dat de vraag naar woninghypotheken zal afnemen.

bron: dnb.nl

Share Button
Tagged with:
15 comments on “Banken zijn strenger bij afsluiten van nieuwe hypotheek
 1. Istrilyin says:

  First! 🙂
  Dit zijn redelijk belangrijke berichten. Vraag is hoeveel maanden het duurt voordat deze factor in de prijzen verwerkt wordt. Eerst gebeurt er nog niets (los van andere factoren). Dan worden aanvragen afgekeurd. Een paar maanden later beginnen verkopers het in de gaten te krijgen. Weer wat later zullen ze het in de onderhandelingen verwerken. Daarna pas in de vraagprijzen.

 2. DD says:

  Istrilyin,

  Eigenhuis geeft zelf aan dat woningprijzen ongeveer gaan zakken 6 maanden nadat hun indicator negatief is. Deze is nu 2 maanden negatief dus reken uit

 3. maff says:

  Ps 🙂 vorige draadje

  Banksy

  ‘ The work, called If You Don’t Mask, You Don’t Get, features a number of rats in pandemic-inspired poses and wearing face masks.’

  https://www.instagram.com/p/CCn800cFIbe/

 4. maff says:

  Geit alles goed ?

  Dit virus gaat bijna niet meer weg ……

 5. maff says:

  In het oog van de storm?

  Bancaire steunpakket tegen corona loopt verder op tot €19 miljard

  https://www.banken.nl/nieuws/22489/bancaire-steunpakket-tegen-corona-loopt-verder-op-tot-19-miljard

 6. maff says:

  ‘ External Debt in Netherlands increased to 3919710 EUR Million in the first quarter of 2020 from 3725548 EUR Million in the fourth quarter of 2019.’ https://tradingeconomics.com/netherlands/external-debt

  Is nu bijna een half miljoen per gezinnetje …….

 7. SVG says:

  De werkelijke waarde van koophuizen is nu € 225000, volgens stichting “eigen huis” (wat betekent dat eigenlijk, een eigen huis????) is de gemiddelde prijs op dit ogenblik € 325.834 dat is dus ruim een ton meer , en dat keer ruim 4 miljoen,dat betekent dat er 400 miljard euro “fictief geld de economie is ingepompt, nou snap ik ook waarom ik zoveel auto,s in de prijsklasse 40.000+ zie rondrijden, maar ja, dit moet natuurlijk een keertje fout lopen , net zomin als de baron van munchhausen zich aan z,n eigen haren uit het moeras kon trekken, zo kan dat ook niet met de economie!
  Nog een paar echo,s uit het verleden:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/01-07-2009/groeiend-aantal-huizenbezitters-heeft-spijt-van-hoogte-hypotheek/
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/04-09-2010/economie-en-vastgoed-terug-naar-1982/
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-08-2011/hollandse-zaken-pijn-in-de-portemonnee/
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/23-02-2012/zembla-horrorhypotheken/
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/15-05-2014/eigenaar-overschat-waarde-eigen-woning/

 8. maff says:

  Ps 🙂 lost post

 9. DD says:

  NVM wil maar blijven claimen dat de huizenprijzen zoveel stijgen door woningtekort (zodat er meer gebouwd wordt en zij meer handel hebben). DNB geeft duidelijk aan dat huizenprijs meer samen hangt met financieringsruimte koper dan met woningtekort
  https://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/dnbulletin-2020/dnb389563.jsp#
  Laatste alinea wordt ook nog even aangehaald dat de afbouw hypotheekaftrek druk zal zetten op bestedingsruimte en dus huizenprijs (bovenop het strenger worden van banken in dit draadje)

 10. Steven says:

  DD,

  en ondertussen gaan de ontwikkelingen op goedkoop bouwen ook door:
  https://www.interveste.nl/blog/2018/03/22/dit-huis-kun-je-printen-voor-minder-dan-10-000/

 11. JeffD says:

  en ondertussen gaan de ontwikkelingen op goedkoop bouwen ook door:
  https://www.interveste.nl/blog/2018/03/22/dit-huis-kun-je-printen-voor-minder-dan-10-000/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*