Zalm: ‘Alle hypotheken verplicht aflossen’

Alle huizenbezitters, dus niet alleen de starters, moeten hun hypotheek direct gaan aflossen. Wie dat niet doet, raakt zijn belastingvoordeel kwijt. Dat bepleit Gerrit Zalm, topman van ABN Amro, zaterdag in een vraaggesprek met het AD.

Zalm vindt dat er sprake is van ongelijke behandeling tussen nieuwkomers en mensen die al een hypotheek hebben. Die eerste groep moet vanaf volgend jaar in 30 jaar de hypotheek aflossen. De tweede groep hoeft dat niet, en kan hypotheekrente aftrekken zonder af te lossen.

Van de 4,3 miljoen Nederlandse woning¬eigenaren heeft 80 procent een hypotheek. Het grootste deel daarvan is volgens het AD een spaarhypotheek

Share Button
Tagged with: ,
486 comments on “Zalm: ‘Alle hypotheken verplicht aflossen’
 1. Pieter says:

  Toch raar dat Zalm in de functie van minister hier nooit over heeft gesproken (VVD uiteraard), maar nu als bankdirecteur plots wil dat het het risico van de banken wordt verminderd.

  Hij ziet de bui ook wel hangen, de banken lopen steeds meer risico door de dalende huizenprijzen, er zijn steeds meer wanbetalers door ontslag, scheiding etc. en nu moeten de hypotheekbezitters de portemonnee nogmaals trekken om de bankbalansen aan te vullen. Dit hebben alle belastingbetalers al gedaan bij het redden van je bank Gerrit, anders was er nu geen ABN Amro meer geweest!

  Niet dat ik het niet toe juich, want dit is de zoveelste klap voor de hoge huizenprijzen en mijn zoveelste gelijk over de woningmarkt. Jarenlange discussies, aangekeken alsof men water zag branden, beschimpt en soms zelfs uitgelachen sinds 2000 waarom ik geen maar geen huis kocht (dief van eigen portemonnee, geld weg gooien, pensioenpotje, huizenprijzen kunnen alleen maar stijgen, HRA blijft altijd bestaan etc etc). Al mijn redenen en voorspellingen komen nu 1 voor 1 uit…. 🙂

 2. Mieke says:

  Van die 4,3 Mio staat ruim 3 Mio binnen 5 jaar zwaar onder water…..de prijsval tot min 30% v de top in 2008 zal accelleren…..daar kun je nu met een beetje aflossing niet meer tegen op boksen. De kondratiev winter gaat keihard toeslaan. Zalm weet dat en denkt nu plots aan eigen portemonnaie…

 3. remko says:

  Zou u het erg vinden de hautain plugin voor wordpress (zie http://www.hautain.com) te installeren?

  Dan kan ik deze blog via android makkelijk volgen en krijg ik een push berichtje als er een nieuwe post is.

  Alvast bedankt,

  Remko

 4. lapje says:

  De heer Zalm wil graag dat de lastenverzwaring voor werkend Nederland gelijk wordt gespreid over nieuwe en bestaande huizenbezitters. De ongelijkheid met de vrije markt huurder wordt in stand gehouden, want aan huurders verdienen “wij van de ABN” niet. Belastingverlaging ter compensatie is ook niet nodig, want dat blijft er niet genoeg geld over voor de nog immer durende staatssteun aan dé bank.

 5. Steve says:

  Mieke,
  Heel veel mensen kunnen waarschijnlijk niet eens aflossen. Wat zijn de extra maandlasten, 50%-100% t.o.v. aflossingsvrij?

  M.a.w. totale implosie van de consumentenbestedingen voor deze groep en een hele grote groep die simpelweg hun nieuwe annuiteitenhypo niet kunnen opbrengen en bankroet gaan.

  Aan de andere kant is deze uitkomst sowieso onontkoombaar dus is het beter de pijn direct te nemen i.p.v. dit over een decennium uit te smeren. Kunnen we direct achteraan de rij aansluiten voor ‘onze’ bailout.

 6. MikeStrike says:

  Wat ik niet kan terugvinden in het artikel van het AD hoe hij dit denkt af gaan dwingen. Via de politiek of als banken onder elkaar?

  Ik kan mij voorstellen dat de bank hier ook nog een hoop in kan betekenen zoals het gratis omzetten van aflossingsvrije hypotheken naar annuitaire hypotheek vormen. En hierbij bijvoorbeeld rente kortingen afgeven. (Een financieele prikkel)

  De politiek kan het afmaken door per 2013 voor iedereen dezelfde voorwaarden hanteren (alleen belastingvoordeel bij aflossing).

 7. ll says:

  Zalm heeft per directe ingang geld nodig ?

  http://bankimplode.com/

 8. tufkaj says:

  Natuurlijk wordt aflossen de norm. Als alle grote banken al aangeven het een ‘interessant voorstel’ te vinden, kon het ook weleens hard gaan zonder ingrijpen uit de politiek.

  Het is alleen wel heel zuur dat de minister van financiën die alles heeft laten gebeuren tussen ’94 en ’99 nu ineens tot inkeer komt in zijn nieuwe functie als bankdirecteur bij een bank die moet deleveragen.

 9. Pieter says:

  Waar kennen we Gerrit “Flipperkast” Zalm nog meer van?

  Beetje googlen geeft dit als mooiste resultaat:
  “…
  Er zijn meer voorbeelden. Gerrit Zalm heeft in 2005 toegegeven (17 mei 2005, Het Parool: ‘Zalm loog in het belang van het land’) dat hij in 1998 in de Tweede Kamer heeft gelogen over de juistheid van de toen voorgenomen euroconversiekoers van de gulden. Zoals u wellicht weet heeft dat geintje Nederlanders die nettovermogen hadden een gigantisch Wisselverlies gekost (de gulden werd namelijk 13% te goedkoop in de euro omgezet, waardoor men 13% te weinig euro’s kreeg voor de guldens).

  en

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2005/05/is-zalm-een-echt-politiek-beest/

 10. Nico de Geit says:

  Fantastische vent die Zalm! De Nederlandse huizenmarkt moet weer gezond worden en aflossen is daarvoor essentieel. De rente zal ook wel weer terugkeren op een redelijk niveau (8-14%) en huizenbezit kan in box 3.

  Geweldig nieuws. Ik geniet volop in mijn vrije-sector-huurwoning.

  Ik ben zo ziek van al die mensen die geld uitgeven dat ze niet hebben. Een grote verbouwing, nieuwe badkamer, keuken, vloer, enz. Nieuwe auto in plaats van aflossen, enz.

  De meeste huizenbezitters vinden huren nog steeds iets voor kneuzen. Aan de andere kant kan iedereen zich op gaan maken voor een krimpende economie en een tsunami aan faillissementen.

 11. Nico de Geit says:

  Pieter: de gulden werd namelijk 13% te goedkoop in de euro omgezet, waardoor men 13% te weinig euro’s kreeg voor de guldens).

  Voor mensen met schulden erg gunstig.

 12. Nico de Geit says:

  Mieke: de prijsval tot min 30% v de top in 2008

  Waar denk je dat de bodem zit? Ik geloof zelf in een langzame daling omdat heel veel mensen hun verlies niet willen nemen en wachten op ‘betere tijden’.

  Nederland vergrijst en het ziet er niet naar uit dat het gemiddelde inkomen omhoog gaat. En als de inkomens niet omhoog gaan is er ook geen basis voor een stijging van de huizenprijzen. Er is wel genoeg aanleiding voor een flinke correctie naar beneden.

 13. philippulus says:

  Steve:
  Mieke,

  Aan de andere kant is deze uitkomst sowieso onontkoombaar dus is het beter de pijn direct te nemen i.p.v. dit over een decennium uit te smeren.

  http://www.youtube.com/watch?v=-5NBja6NLTg

 14. tinus says:

  Wijsheid komt met de jaren, zullen we maar zeggen.

  Een appel voor aflossen is de facto een appel voor lagere prijzen.

  De banken bevinden zich nu ook in ons kamp. Toch niet gek, want wie het archief er hier op naslaat ziet dat een paar jaar terug de banken riepen dat de rek er nog niet uit was en de prijzen verder zouden stijgen.

 15. tufkaj says:

  tinus,

  De banken moeten inmiddels een groter eigen vermogen aanhouden en ondervinden steeds meer moeite de schuldenberg te herfinancieren.

 16. Mieke says:

  …de rijkdom van de afgelopen 10/15 jaren is een fictieve ‘geleende’ rijkdom gebleken,….we hebben geleefd als een romeinse veldheer liggend op de sofa met drank en versnaperingen…..dat is, nu de pinautomaat aan het huis leeg is, afgelopen….de welvaart van de toekomst is allang opgesoupeerd.Schulden zullen moeten worden terugbetaald…dat gaat heel lang – >15/20 jaar – duren.

 17. tufkaj says:

  SNS wankelt zoals meesten hier wel weten. Leuk stukje achtergrond in FD daarbij: http://fd.nl/beleggen/735884-1207/depositogarantie-steeds-duurder-door-lege-balans

  Banken hebben steeds vaker bezittingen in onderpand gegeven. SNS gaf bijvoorbeeld 2/3 van de hypotheek portefeuille in onderpand. Als ze nu omvallen komt er een beste klap op het depositogarantsysteem…

 18. Adamus says:

  tufkaj:
  tinus,

  De banken moeten inmiddels een groter eigen vermogen aanhouden en ondervinden steeds meer moeite de schuldenberg te herfinancieren.

  Ze moeten aantonen hun best te hebben gedaan. Voor wie? Eiuropese commissie of zoiets.
  Staatssteun is en blijft geen probleem.

 19. Adamus says:

  tufkaj:
  SNS wankelt zoals meesten hier wel weten. Leuk stukje achtergrond in FD daarbij: fd.nl/beleggen/735…der-door-lege-balans

  Banken hebben steeds vaker bezittingen in onderpand gegeven. SNS gaf bijvoorbeeld 2/3 van de hypotheek portefeuille in onderpand. Als ze nu omvallen komt er een beste klap op het depositogarantsysteem…

  Alle banken zijn inmiddels systeembanken?

 20. tufkaj says:

  Goed stuk van @gertvanharskamp: http://bndestem.ned.newsmemory.com/publink.php?shareid=17255b5b6
  over vooruitgehaalde vraag en structureel instorten.

 21. Nico de Geit says:

  Waarom is er minder vraag? Omdat er 30% minder mensen zijn geboren na 1970 bijvoorbeeld. Vergrijzing noemen ze dat.

 22. tufkaj says:

  Nico de Geit:
  Waarom is er minder vraag? Omdat er 30% minder mensen zijn geboren na 1970 bijvoorbeeld. Vergrijzing noemen ze dat.

  Vraag = Mensen * krediet

  Zijn idd zo’n 1/3e meer mensen 44 dan 34 op dit moment. De klap werd nog ff uitgesteld door krediet enorm op te krikken. Dat gaat nu ook retour langlopend gemiddelde.

 23. Henk 6 says:

  tufkaj,

  Ik heb bovenstaande vanmorgen in de krant gelezen. Inderdaad een interessants stuk.
  De vragen die ik had:
  1) wanneer gaan we als spaarders ook onderpand vragen. Deposito garantie stelsel is leuk maar niet meer uitvoerbaar door bovenstaande dus een wassenneus.
  2) ik zou graag een staatje zien per bank welk percentage van de balans inmiddels in onderpand staat. Lijkt me een simpele manier om het failliet van een aantal partijen inzichtelijk te maken.

  Nu is de SNS aan de beurt, hier hebben we dat al maanden aan zien komen, blijkbaar had het ministerie van financiën dit ook en hebben de regie in handen genomen.

  ING zal na de zomer volgen. Als de Spaanse banken door Europa gered zijn, zal ING als een van de eerste aangeven ook in nood te zijn en gebruik maken van dezelfde regeling. Ook hier heeft min. van Fin de regie.

  De problemen zijn groot en ik ben soms blij dat ik ze niet allemaal zie.

 24. Henk 6 says:

  tufkaj:
  SNS wankelt zoals meesten hier wel weten. Leuk stukje achtergrond in FD daarbij: fd.nl/beleggen/735…der-door-lege-balans

  Banken hebben steeds vaker bezittingen in onderpand gegeven. SNS gaf bijvoorbeeld 2/3 van de hypotheek portefeuille in onderpand. Als ze nu omvallen komt er een beste klap op het depositogarantsysteem…

  Ik reageer op bovenstaande in stukje 22

 25. Jan says:

  Wat je leent, moet je terugbetalen. Gek heh?

 26. Voerman says:

  tufkaj: Zijn idd zo’n 1/3e meer mensen 44 dan 34 op dit moment. De klap werd nog ff uitgesteld door krediet enorm op te krikken. Dat gaat nu ook retour langlopend gemiddelde.

  En hoe ouder de mensen, hoe kleiner de kans dat zij nog intreden in de koopmarkt.

  Daarbij komt, dat het effect van vergrijzing groter is dan men vaak denkt.
  Een starter op de bestaande markt minder betekent namelijk, dat minstens enkele opvolgende transakties ook niet door gaan; ik noem dat de stoelendans in woonland. Door die stoelendans zien de statistieken er alleen maar mooier uit en het is goed voor de huizenhandelaren, makelaars etc. Heeft denk ik voor niemand anders waarde. Niets verontrustends en geen reden voor paniek.
  De woningmarkt is alleen tot rust gekomen en vindt zijn balans wel weer. Zal alleen lang duren deze keer.

  Elke kunstmatige simulans van de woningmarkt kost de belastingbetaler alleen maar geld en wordt gecashed door de bouwwereld en aanverwanten.

  Nogmaals, voerman wordt steeds sterker van mening, dat het woongebeuren geen oorzakelijke rol speelt in de eurocrisis. De eurocrisis heeft natuurlijk wel op alle bestedingen en net zo goed als op andere bestedingen invloed op bestedingen in de woonsfeer.

  Zeker weten, dat de bankencrisis, eurocrisis en hoe je het maar noemen wilt geschapen is en in stand gehouden wordt door machtige lieden die daar belang bij hebben.

  Sorry voor deze macro-economische uitspatting van een simpele voerman, maar mag hij ook een keer?

 27. Hendrik says:

  Zalm heeft groot gelijk. Inderdaad heeft hij als VVD’er andere standpunten verdedigd, maar als politicus moet je je nu eenmaal conformeren aan de partijstandpunten.

  Als lid van het huizenbezittend establishment ben ik het er roerend mee eens dat we de lasten niet vrolijk op de komende generaties mogen afwentelen. Dat gebeurt al vaak genoeg. (Denk aan studiefinanciering, onverantwoorde plundering van de pensioenfondsen, een staatsschuld die hard oploopt enz.) Het zou ook een extra onevenwichtigheid in de markt introduceren die er alleen maar toe leidt dat het herstel van de huizenmarkt langer gaat duren.

 28. Voerman says:

  Hendrik: Zalm heeft groot gelijk. Inderdaad heeft hij als VVD’er andere standpunten verdedigd, maar als politicus moet je je nu eenmaal conformeren aan de partijstandpunten.

  Wel – of niet aflossen is ieders eigen verantwoordelijkheid en daar heeft de politiek geen klote mee te maken. Neemt niet weg, dat ook ik aflossen verstandiger vind. Wie door niet aflossen in de problemen komt, jammer dan, maar daar moet de belastingbetaler niet voor opdraaien; dat kan de politiek wel regelen.

  Studiefinanciering, plunderen van pensioenfondsen etc.
  zijn andere zaken, hebben niets van doen met het wel-of niet aflossen van hypotheken te maken.

 29. Jeffrey says:

  Nogal logisch dat Zalm dat zegt. Het zal hem een worst wezen dat de mensen dan gedwongen moeten verkopen. Want dan wordt er weer een nieuwe hypotheek op het huis afgesloten en de hypotheekschuld moet toch betaald worden aan de banken. Beetje jammer dat ze dit in Zweden ook gedaan hebben, waardoor ze 5 jaar lang een diepe recessie hebben gehad. Het wordt eens tijd dat de banken in dienst van de mensen gaan werken, i.p.v. dat de burgers in dienst van de banken werken. En hypotheek rente aftrek moet, maar begin dan met ALLE hypotheek aftrekken gelijk te stellen op 30%. Moet je kijken hoeveel je dan overhoudt.

 30. Voerman says:

  Jeffrey: ALLE hypotheek aftrekken gelijk te stellen op 30%. Moet je kijken hoeveel je dan overhoudt.

  Dat lijkt op het effect van vlaktax. Jezelf daar al eens in verdiept?

 31. Henk 6 says:

  http://fd.nl/beleggen/735884-1207/depositogarantie-steeds-duurder-door-lege-balans

  Ook uit bovenstaand stuk wordt duidelijk dat het onderpand van de gedekte obligaties vaak groter is dan de lening. In het geval van SNS betekent dit dat als ze al 2/3 van de balans in onderpand hebben gegeven ze zeer snel geen geld meer kunnen aantrekken op deze manier. De hypotheekmarkt droogt dan helemaal op voor hen. Heel negatief gedacht kan het voor sommige marktpartijen juist interessant worden om aan te sturen op een faillissement van de SNS.

  We weten dat de grootbanken in NL gedekte obligaties uitgeven om hun funding gap van 450 miljard te sluiten. Afhankelijk hoeveel deze grootbanken al verpand hebben zal deze manier van funding snel opdrogen met als gevolg ook het verder opdrogen van de hypotheekmarkt. Het enige wat dan nog de banken kan helpen is aflOssen zoals Zalm al adviseert.

 32. philippulus says:

  “Het levert volgens De la Porte (VEH) ook een enorm nadeel op voor de consumenten. “We hebben het even uitgerekend en het verschil tussen de aflossingshypotheek en de spaarhypotheek over dertig jaar genomen loopt op tot zo’n 40 duizend euro.”

  http://www.bnr.nl/topic/beurs/210684-1207/update-consument-de-klos-door-hypotheekplan-zalm

  Btw, site is nu (regelmatig) lekker snel, alleen jammer dat sommige berichten pas later verschijnen zoals dit bericht van
  Mieke,
  en dat lees ik graag 🙂
  Ach, af en toe de pagina nog maar eens van voren af aan nalezen.

 33. Voerman says:

  philippulus: “We hebben het even uitgerekend en het verschil tussen de aflossingshypotheek en de spaarhypotheek over dertig jaar genomen loopt op tot zo’n 40 duizend euro.”

  Dat verschil komt uitsluitend tot stand door de HRA.
  Die moest in de ogen van de getrouwen op deze site toch onmiddelijk afgeschaft worden? Omdat de HRA een prijsopdrijvend effect heeft op de huizenmarkt volgens nogmaals de kenners op deze site.

 34. Dawg says:

  Voerman: Nogmaals, voerman wordt steeds sterker van mening, dat het woongebeuren geen oorzakelijke rol speelt in de eurocrisis. De eurocrisis heeft natuurlijk wel op alle bestedingen en net zo goed als op andere bestedingen invloed op bestedingen in de woonsfeer

  En Spanje is alleen maar een eng sprookje en in Ierland is ook helemaal niets aan de hand. En dat die banken nu opeens moeilijk gaan doen heeft natuurlijk ook helemaal niks te maken met hypotheekschulden die veel hoger zijn dan een realistische waarde van het onderpand?

 35. Voerman says:

  Mieke: dat is, nu de pinautomaat aan het huis leeg is,

  De pinautomaat is alleen leeg omdat hij (voorlopig?) niet meer bijgevuld wordt uit de gratis automatische waardevermeerdering van het huis.

 36. Voerman says:

  Dawg: En Spanje is alleen maar een eng sprookje en in Ierland is ook helemaal niets aan de hand. En dat die banken nu opeens moeilijk gaan doen heeft natuurlijk ook helemaal niks te maken met hypotheekschulden die veel hoger zijn dan een realistische waarde van het onderpand?

  Tegenvraagje voorbeeld Griekenland:

  Zijn alleen hypotheken van particulieren de grootste veroorzaken van het Griekse probleem?
  Dan zou de EU door het ineens aflossen van die hypotheken het hele griekse probleem oplossen.
  Ik wil niet zeggen peanuts, maar volgens mij is er toch wel wat meer aan de hand in griekenland.

 37. tufkaj says:

  Voerman,

  Ken je die grap met een portemonnee aan een onzichtbaar touwtje? Zulk geld kwam er uit de betreffende pinautomaten 😉

 38. Michel says:

  lapje:
  De heer Zalm wil graag dat de lastenverzwaring voor werkend Nederland gelijk wordt gespreid over nieuwe en bestaande huizenbezitters. De ongelijkheid met de vrije markt huurder wordt in stand gehouden, want aan huurders verdienen “wij van de ABN” niet. Belastingverlaging ter compensatie is ook niet nodig, want dat blijft er niet genoeg geld over voor de nog immer durende staatssteun aan dé bank.

  Kijk… een opmerking van een “aflossingsvrij” ***KUCH!!!**** wannabeetje.

  Nu zeur niet zo aflossen is geen lastenverzwaring… Raad je aan nog maar een keer op de stoeprand te stuiteren.. En dit keer met je voorhoofd…plat erop! Gaat vast voordelen opleveren voor je!

 39. Dawg says:

  Voerman,

  Het probleem met de schuldencrisis is een teveel aan SCHULD. De hypotheekschulden maken deel uit van dat teveel aan schuld. De schuldencrisis in landen als Spanje en Ierland wordt veroorzaakt door het ineenklappen van de markten voor particulier en zakelijk onroerend goed, in Griekenland zijn de overheidsfinancieen uit de hand gelopen.

 40. Voerman says:

  Dawg: De schuldencrisis in landen als Spanje en Ierland wordt veroorzaakt door het ineenklappen van de markten voor particulier en zakelijk onroerend goed, in Griekenland zijn de overheidsfinancieen uit de hand gelopen.

  In Nederland (ik gebruik dat historische woord nog zelden) is de hypotheeklast die rust op particulier en zakelijk onroerend goed voor zover ik het redelijk goed volg zowat het hoogste van heel Europa en je kunt toch niet ontkennen, dat hier ook de markten redelijk ingeklapt zijn. Toch weet Nederland zonder steun van de EU vele malen beter zijn broek op te houden dan de genoemde landen, sterker nog, houdt de broek ook voor die broeders op.
  Dan kun je toch moeilijk volhouden, dat het woongebeuren en zeker niet het Nederlandse de oorzaak is van de crisis. De echte oorzaak is natuurlijk gelegen in het feit, dat wij langzamerhand de hele hulpbehoevende wereld geadopteerd hebben en het laat zich aanzien, dat het nog erger wordt. Grappig overigens, dat Turkije even niet hoeft. Die wachten tot het weer voor mekaar is in Europa.

 41. Shake'mOut says:

  Goedemiddag allen.

  Het informatieve gehalte van deze site is geweldig, maar zijn wij lezers en posters van deze site niet gewoon een groepje mensen die elkaar gelijk geven en het daarom dagen, weken, maanden lang heerlijk met elkaar eens zijn? Dat voelt lekker denk ik. Of zie ik het verkeerd? De overheid lost de problemen met de banken en de huizen toch wel op. Is altijd goed gegaan en zal nu ook zo gaan.

 42. maria says:

  Ik ga mezelf nog maar eens een keer herhalen maar het verhaal blijft hetzelfde, zie tussen de aanhalingtekens.

  “Fuck the “Banksters”!!!!!

  1.Maria Zegt:
  24 August 2011 om 1:16 am (Quote) (Reply)

  Geachte heer Moerland, beste Piet,
  (Geachte heer Zalm, beste Gerrit)

  Je voorstel inzake het schrappen van de aflossingsvrije hypotheek kan ik helemaal ondersteunen.

  Maar, door niet af te lossen is er toch bij de banken het meeste rendement terecht gekomen, of niet dan?

  Nu we in een neergaande spiraal terecht zijn gekomen, buiten de schuld van de meeste hypotheekgevers, wordt er enstig aan de bel getrokken.

  Vooral door de Rabobank,(ABN-Amro) die als grootste hypotheeknemer (belastinggeldontvanger), ook het meeste op het spel heeft staan.

  Ik ben geschrokken van de hoeveelheid geld die jullie van de FED (van ons) geleend hebben.

  Ik schrik nog iedere dag, en dat al een aantal jaren, van de risico”s die er genomen zijn en nog iedere dag worden genomen.

  En dat, beste Piet (beste Gerrit), ten koste van hard werkende en goed-gelovige mensen, die hun lot hebben gelegd in de handen van de Rabobank (ABN-Amro) en andere banken.

  Schulden moeten afgelost worden Piet (Gerrit), helemaal mee eens.

  Wij hebben, mensen in privé, banken, bedrijven en overheid al een te groot voorschot genomen op de toekomst, waarmee we onze kinderen en kleinkinderen opzadelen.

  Maar Piet (Gerrit), hebben jullie nu, als “banksters” zo anders gedaan als jullie hypotheeknemers?

  Wat je niet hebt, kun je niet uitgeven, maar jullie hebben het wel gedaan!

  De vraag is, beste Piet (Gerrit), of wij, iedereen, jullie risico moeten dragen en ik dacht het niet!

  Toen het jullie uitstekend ging, met absurd luxe kantoren links en rechts, heb ik van jullie niets vernomen.

  Dan heet het: privatisering, alleen als het slecht gaat, gaan we socialiseren.
  Werkelijk, het kan niet waar zijn!!

  Piet (Gerrit), eens met je voorstel inzake aflossingsvrije hypotheken.
  Eens met het stoppen van huursubsidie en hypotheek rente aftrek, met een bepaalde periode.

  Maar voor jou geldt, net als voor je mede “banksters” en iedereen die te grote risico’s heeft willen lopen voor een groot rendement:

  Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten!

  Dan maar, net zoals zovelen, de buikriem aantrekken.

  Wij willen als land toch niet eindigen als onderstaand:

  “If Dutchmen ever allow banks to control the issue of their currency, first by inflation and then by deflation, the banks will deprive the people of all property until their children will wake up homeless.”
  bron: Thomas Jefferson

  Vriendelijke groet,

  Maria

 43. Voerman says:

  Shake'mOut: maar zijn wij lezers en posters van deze site niet gewoon een groepje mensen die elkaar gelijk geven en het daarom dagen, weken, maanden lang heerlijk met elkaar eens zijn?

  Wat voerman betreft volkomen verkeerd gezien!
  Er is zelfs eens een onderzoekje naar populariteit onder de posters geweest!
  Voerman wordt soms nog gillend wakker.

 44. Dawg says:

  Voerman,

  Tuurlijk, die banken zeuren alleen een beetje. Dat ze nu aandringen op aflossen, waar ze eerst het liefst zagen dat huizenkopers zich zo diep mogelijk in de schulden staken, moeten we helemaal niet opvatten als een impliciete erkenning dat een allemaal een beetje uit de hand is gelopen met de hypotheekschulden en huizenprijzen.

 45. eric406 says:

  ll:
  Is Gerrit Zalm vergeten dat hij lachend ons dak afbrak ?

  Hij zal vast ook wel vergeten zijn dat hij een graai uit de pensioenpot heeft gehaald, een deel van de goudvoorraad heeft verkocht (terwijl hij als oeconoom moest kunnen zien dat goud nog wel eens hard zou kunnen gaan stijgen)
  Dan hebben we nog de umts veiling (dat was het moment dat bij mij de ogen open gingen), en ga zo maar door. Volgens mij was Zalm de eerste graaier, en daarna is de boel kompleet los gegaan.

 46. renren says:

  Nico de Geit:
  Fantastische vent die Zalm! De Nederlandse huizenmarkt moet weer gezond worden en aflossen is daarvoor essentieel. De rente zal ook wel weer terugkeren op een redelijk niveau (8-14%) en huizenbezit kan in box 3.

  Geweldig nieuws. Ik geniet volop in mijn vrije-sector-huurwoning.

  Ik ben zo ziek van al die mensen die geld uitgeven dat ze niet hebben. Een grote verbouwing, nieuwe badkamer, keuken, vloer, enz. Nieuwe auto in plaats van aflossen, enz.

  De meeste huizenbezitters vinden huren nog steeds iets voor kneuzen. Aan de andere kant kan iedereen zich op gaan maken voor een krimpende economie en een tsunami aan faillissementen.

  Wat hypocriet Nico.
  Zalm is toch de nummer 1 bankster die als eerste tegen de muur mag (moet)!

 47. eric406 says:

  Voerman: In Nederland is de hypotheeklast die rust op particulier en zakelijk onroerend goed voor zover ik het redelijk goed volg zowat het hoogste van heel Europa en je kunt toch niet ontkennen, dat hier ook de markten redelijk ingeklapt zijn. Dan kun je toch moeilijk volhouden, dat het woongebeuren en zeker niet het Nederlandse de oorzaak is van de crisis.

  De crisis is hier nog niet begonnen Voerman. Maar als er tienduizenden mensen bij huis komen te zitten omdat er nagenoeg geen huis meer wordt verkocht, dan sleuren die de rest vanzelf mee. De eerste dominosteen staat hier al een tijdje te wankelen, de vraag is wanneer die omvalt.
  Dat de ellende hier niet door de woningmarkt komt moet je afzetten tegen de Duitse economie, daar zitten ze niet tot de nek in de schulden, en hebben ze wel de ruimte om te besteden. Ben recent niet bij de buurtjes geweest, maar het zou mij verbazen als er daar ook zoveel winkels gesloten zijn, dat er daar ook zoveel kantoorruimte te huur staat, dat er daar ook zoveel woningen te koop staan.

 48. Adamus says:

  Jan:
  Wat je leent, moet je terugbetalen. Gek heh?

  Je hebt het tegen de bank?

 49. Adamus says:

  Shake'mOut:
  Goedemiddag allen.

  Het informatieve gehalte van deze site is geweldig, maar zijn wij lezers en posters van deze site niet gewoon een groepje mensen die elkaar gelijk geven en het daarom dagen, weken, maanden lang heerlijk met elkaar eens zijn? Dat voelt lekker denk ik. Of zie ik het verkeerd? De overheid lost de problemen met de banken en de huizen toch wel op. Is altijd goed gegaan en zal nu ook zo gaan.

  De belastingbetaler of wat daar voor doorgaat, de burger gaat de problemen oplossen. Die zal op de knieën worden gedwongen en voor de lasten opdraaien. Is de bedoeling, ook van politici. Ze weten het alleen zelf nog niet, zowel politiek als burger. Las gisteren het begrip “ineptocracy”.

 50. Voerman says:

  renren: Ik ben zo ziek van al die mensen die geld uitgeven dat ze niet hebben. Een grote verbouwing, nieuwe badkamer, keuken, vloer, enz. Nieuwe auto in plaats van aflossen, enz.

  De meeste huizenbezitters leven redelijk verstandig en een groot gedeelte van hen lost zelfs af!
  Die laatste categorie heeft over een aantal jaartjes zijn hypotheek afgelost en den moet jij nog steeds en levenslang je inmiddels tot astronomische hoogte gestegen tophuur in je vrije sector woning betalen.
  Net of de straatprijs in jouw straat gevallen is en jij geen lot gekocht had!

 51. Voerman says:

  philippulus: Btw, site is nu (regelmatig) lekker snel, alleen jammer dat sommige berichten pas later verschijnen zoals dit bericht van
  Mieke,
  en dat lees ik graag
  Ach, af en toe de pagina nog maar eens van voren af aan nalezen.

  Dat is nu juist de oorzaak, dat het verwijzen naar een postnr. zo vaak misgaat. QUOTEN VOORKOMT DIT!

 52. Voerman says:

  Adamus: ineptocracy

  Voor wie het ook niet wist:
  ineptocratie = macht van de onbeholpenen

 53. Voerman says:

  Dawg: Tuurlijk, die banken zeuren alleen een beetje. Dat ze nu aandringen op aflossen, waar ze eerst het liefst zagen dat huizenkopers zich zo diep mogelijk in de schulden staken, moeten we helemaal niet opvatten als een impliciete erkenning dat een allemaal een beetje uit de hand is gelopen met de hypotheekschulden en huizenprijzen.

  Heel simpel; ze verdienen nu meer geld aan spaarders dan aan leners.

 54. Adamus says:

  Voerman: De meeste huizenbezitters leven redelijk verstandig en een groot gedeelte van hen lost zelfs af!
  Die laatste categorie heeft over een aantal jaartjes zijn hypotheek afgelost en den moet jij nog steeds en levenslang je inmiddels tot astronomische hoogte gestegen tophuur in je vrije sector woning betalen.
  Net of de straatprijs in jouw straat gevallen is en jij geen lot gekocht had!

  We gaan zien wat er afgelost is van de hypotheken die de laatste 10 tot 15 jaar zijn afgesloten. Nog een paar jaar wachten.

 55. BalancedView says:

  Voerman: De meeste huizenbezitters leven redelijk verstandig en een groot gedeelte van hen lost zelfs af!
  Die laatste categorie heeft over een aantal jaartjes zijn hypotheek afgelost en den moet jij nog steeds en levenslang je inmiddels tot astronomische hoogte gestegen tophuur in je vrije sector woning betalen.
  Net of de straatprijs in jouw straat gevallen is en jij geen lot gekocht had!

  Ik wil je droom niet verpesten, maar de huren gaan het komende decenium niet stijgen maar dalen… In Spanje zijn de vrije huren al fors onder de sociale huren gedaald. In de krimpregio’s in Nederland is dit sporadisch ook al het geval. Eenvoudig gevolg van dalende huizenprijzen, deflatie en dalende inkomens.

  Ik ben overigens benieuwd hoeveel van de “huizenbezitters” die vanaf 2000 een huis hebben gekocht dat ervaren als “het winnende lot uit de loterij”.

 56. Voerman says:

  Adamus: We gaan zien wat er afgelost is van de hypotheken die de laatste 10 tot 15 jaar zijn afgesloten. Nog een paar jaar wachten.

  Mee eens, maar ik had het over mensen die wel aflossen!
  Overigens zijn er ook mensen die hun hypotheek wel 25 jaar geleden hebben afgesloten en de laatste 10 tot 15 jaar behoorlijk geconsumeerd hebben uit de overwaarde. Samen met een niet geindexeerd pensioen, nog wat tegenslag en tot je 67e wachten op aow ziet dat er ook slecht uit. Eikels heb je in alle leeftijden.

 57. Voerman says:

  En niet alleen in koopwoningen…….

 58. bosa says:

  Ik heb mijn postcodelot opgezegd al een jaar. Scheelt me een hoop geld op jaarbasis. Het interesseerd me niets als mijn straat de straatprijs ooit wint en ik niet… Werkelijk helemaal niets.

 59. Voerman says:

  BalancedView: Ik wil je droom niet verpesten, maar de huren gaan het komende decenium niet stijgen maar dalen…

  Voerman heeft emoties noch dromen over wonen.
  Overigens, huizenbezitters worden pas ongelukkig, als het huren van een huis, gelijkwaardig aan hun huis goedkoper wordt dan zij aan lasten voor hun eigen koopwoning betalen. De waardeontwikkeling van een “eigen huis” is een effect wat je voelt in je ziel, maar daar word je niet echt armer of rijker van zolang je blijft zitten waar je zit.

 60. Voerman says:

  bosa: Ik heb mijn postcodelot opgezegd al een jaar. Scheelt me een hoop geld op jaarbasis. Het interesseerd me niets als mijn straat de straatprijs ooit wint en ik niet… Werkelijk helemaal niets.

  Terecht! Ik vind het een misdadige vorm van loterij bedrijven. Ontlenen hun succes bij de gratie van menselijke afgunst.

 61. Adamus says:

  BalancedView,

  Hier een rijtje van niet te slijten koophuizen omgezet naar huurhuis. Van de 12 staan er nu 3 leeg….jaar geleden opgeleverd. Verderop nog een paar koophuizen met garage te huur, ook al weer een paar maanden. Waar is de woningnood? Verder een hele zwik koopgarant, waarbij het laatste half jaar de parkeerplaats leuk bezet is; werkloosheid toont zich op parkeerplaats.

 62. HNK says:

  Voerman: Overigens, huizenbezitters worden pas ongelukkig, als het huren van een huis, gelijkwaardig aan hun huis goedkoper wordt dan zij aan lasten voor hun eigen koopwoning betalen.

  Dat is toch een beetje wat er nu gebeurd met mensen die verhuren onder de leegstandswet. De verhuur inkomsten zijn vaak niet geheel kostendekkend. Ik ben ook benieuwd of de aangekondigde versoepelingen op de leegstandswet de particuliere huursector verder onder druk gaan zetten.

 63. Adamus says:

  En Nedcar maakt ook een doorstart met 1500 man 2 jaar uwv uitkering. De toekomst!

 64. Dawg says:

  Voerman: Heel simpel; ze verdienen nu meer geld aan spaarders dan aan leners.

  Dat moet wel een heel revolutionair concept van bankieren zijn: verdienen op je spaarders in plaaats van je debiteuren.

 65. Voerman says:

  HNK: Ik ben ook benieuwd of de aangekondigde versoepelingen op de leegstandswet de particuliere huursector verder onder druk gaan zetten.

  Moet je niet teveel op rekenen.
  Huurtarieven en woonlasten van eigen woningen zijn bij mijn weten nog nooit t.o.v. elkaar concurrerend geweest; wel prijsopdrijvend. Zoals eerder gezegd, huurprijzen en woningprijzen gedragen zich overeenkomstig de wet van de communicerende vaten; gelijkwaardige huur – en koopwoningen blijven op elkaars prijsniveau schommelen.

 66. Voerman says:

  Dawg: Dat moet wel een heel revolutionair concept van bankieren zijn: verdienen op je spaarders in plaaats van je debiteuren.

  Van mijn kant is de conclusie uiteraard niet meer dan boerenlogica. Er zwerft hier vast wel iemand op deze site die het echt enig rationeel idee heeft. Wie?

 67. tufkaj says:

  Voerman: Van mijn kant is de conclusie uiteraard niet meer dan boerenlogica. Er zwerft hier vast wel iemand op deze site die het echt enig rationeel idee heeft. Wie?

  Spaarders helpen de balans in evenwicht te komen lijkt me. Aangezien er minder geld mag worden uitgeleend t.o.v. wat er ‘in de kluis’ zit door nieuwe regels, is er meer spaargeld of minder uitgeleend geld nodig. Toch?

  Overigens moet ik nog zijn of die leegstandswet tot een enorme concurrentie in het vrije huursegment gaat veroorzaken. Het komt op mij een beetje over of je dan een soort anti-kraak contractje krijgt om de edele koper een paar maanden uit de kosten te helpen. Of minder, als de woning verkocht wordt. En je moet natuurlijk ook bezichtigigingen toelaten.

 68. Steven says:

  banken verdienen natuurlijk met uitlenen, maar willen het blijkbaar terughebben van woningkopers omdat ze daar ook een groot risico in zien en de hypotheekrente is veel lager dan als ze het uitlenen als persoonlijke lening. (of zo)

  Zalm ziet ook wel dat de huizenprijzen dalen, maar kan moeilijk de hypotheekrente verhogen. (al zal die dat vast ook wel willen)

 69. Voerman says:

  tufkaj: Spaarders helpen de balans in evenwicht te komen lijkt me. Aangezien er minder geld mag worden uitgeleend t.o.v. wat er ‘in de kluis’ zit door nieuwe regels, is er meer spaargeld of minder uitgeleend geld nodig. Toch?

  Die past ook in het boerendenkpatroon!
  Dat snapt voerman!
  Bedankt Tufkaj!
  Ik was al bang dat het iets moeilijks zou wezen.

 70. duufbier says:

  Vraag:

  Als de eurozone uit elkaar valt, krijgt Nederland hetzij een gulden, hetzij een Nordeuro of D-mark als betaaleenheid. Deze munt zal waaschijnlijk heel sterk zijn. Een sterke munt is meestal ongunstig voor export, maar gunstig voor import en (jawel!) leningen op de int. kaptaalmarkt. Wat zou dat betekenen voor de huizenmarkt? Any thoughts?

 71. Nico de Geit says:

  Voerman: Er zwerft hier vast wel iemand op deze site die het echt enig rationeel idee heeft. Wie?

  De inkomsten van de banken gaan teruglopen. Winst maken kan alleen door extreem in de kosten te snijden. Alles automatiseren dus. Bankieren doe je maar thuis achter je computer.

 72. Nico de Geit says:

  renren: Wat hypocriet Nico.

  Ik zit niet toevallig in een huurwoning. Het was niet te voorzien wanneer de ineenstorting zou komen, maar dat hij zou komen is iets wat voor velen duidelijk was. Er is nu pas 15% af. Ik verwacht dat er nog heel veel meer af gaat.

  Gevoelsmatig voel ik me nog steeds een sukkel omdat ik huur. Maar rationeel weet ik heel goed waar ik mee bezig ben. En mijn aannames bleken correct, het duurde alleen wat langer dan verwacht.

  Ik zou graag een huis hebben dat ik als het mijne kan beschouwen, maar niet tegen idiote prijzen.

 73. Floor says:

  Voerman: Er zwerft hier vast wel iemand op deze site die het echt enig rationeel idee heeft. Wie?

  How about Dawg? Voerman toch, u klept uit de boerenkiel, verdienen doen banken uitsluitend aan uitgeleende centjes.

 74. Nico de Geit says:

  De regelmatige bezoekers van deze website lopen het risico dat huizenprijzen een obsessie worden.

 75. Floor says:

  duufbier: Wat zou dat betekenen voor de huizenmarkt? Any thoughts?

  Ga er maar vanuit dat de hypotheken in de nieuwe munt omgezet worden en wel 1:1

 76. Nico de Geit says:

  Heel vroeger werden gelduitleners vaak beschuldigd van het rekenen van woekerrentes. Tegenwoordig zijn de rentes laag maar de huizenprijzen extreem hoog omdat er geld uit het niets wordt getoverd door de gelduitleners, zodat er feitelijk toch sprake is van woekerrente.

 77. Adamus says:

  Nico de Geit: De inkomsten van de banken gaan teruglopen. Winst maken kan alleen door extreem in de kosten te snijden. Alles automatiseren dus. Bankieren doe je maar thuis achter je computer.

  Voor betalingsverkeer zijn geen banken nodig. De rest kan op een grote staatshoop, daarom heeft Zalm nu ook praatjes over aflossen. Die weet wie er straks de lul zijn.

 78. Steven says:

  Aan de geit Nico

  Je kan straks als ook de huren lager zijn in de vrije sector gewoon ergens gaan huren en als het bevalt pas kopen: kan ook een paar huizen verderop zijn natuurlijk er staat toch zat te koop. (maar kopen doe ik ook voorlopig echt niet)

 79. Voerman says:

  Floor: Voerman toch, u klept uit de boerenkiel, verdienen doen banken uitsluitend aan uitgeleende centjes.

  Ook bedankt, Floor.
  Maar toch…. mijn aangeboren boerenwantrouwen!

 80. Adamus says:

  duufbier,

  Waarom zal de Nederlandse Nieuwe Munt heel sterk zijn? Omdat we zwaar gesubsidiëerd mogen produceren voor de Bayerische Motorwerken zeker. Of iets noordelijker in Lb een paar duizend koeien melken met 2 miljoen subsidie. Nee, dan die nieuwe maasvlakte “daar moeten we de eerste paar generaties niets van verwachten, da’s voor de toekomst”. Ons landje weer iets groter, onze grenzen een beetje opgerekt en voor de soldaten 🙂 weer iets
  weer iets meer te verdedigen. We komen vingertjes tekort om in onze dijken van gaten te stoppen.

 81. Adamus says:

  Voerman: Ook bedankt, Floor.
  Maar toch…. mijn aangeboren boerenwantrouwen!

  Een echte boer heeft altijd in de Rabo geloofd, toch?

 82. Adamus says:

  Steven:
  Aan de geit Nico

  Je kan straks als ook de huren lager zijn in de vrije sector gewoon ergens gaan huren en als het bevalt pas kopen: kan ook een paar huizen verderop zijn natuurlijk er staat toch zat te koop. (maar kopen doe ik ook voorlopig echt niet)

  Of gokverslaafd worden, de rest van je leven gaan proefhuren met uitzicht op Durgerdam en dan je begeleider uit Purmerend, Heerhugowaard of Warmetuut uitlachen.
  (zuig het niet uit mijn duim)

 83. Adamus says:

  Nico de Geit:
  De regelmatige bezoekers van deze website lopen het risico dat huizenprijzen een obsessie worden.

  Net als de goudprijs let ik ook niet meer op de huizenprijzen. Het wordt me alleen zo opgedrongen door de MSM (mainstream media vm)

 84. lapje says:

  Michel: Kijk…een opmerking van een “aflossingsvrij” ***KUCH!!!****wannabeetje.

  Nu zeur niet zo aflossen is geen lastenverzwaring… Raad je aan nog maar een keer op de stoeprand te stuiteren..En dit keer met je voorhoofd…plat erop! Gaat vast voordelen opleveren voor je!

  Ik een huizenbezitter? Lezen is ook een kunst!

  Aflossen is geen lastenverzwaring… blijkbaar is denken ook een kunst! 😉

 85. Voerman says:

  Maar als de bank het geld om uit te lenen tevoorschijn tovert uit het niets, dan heeft de bank daar mijn boerenspaarcentjes toch niet voor nodig?

  Of worden mijn boerenspaarcentjes ook weggetovert naar het niets?

  Dan is het weer te snappen met boerenverstand, maar ondertussen zijn mijn boerenspaarcentjes verdwenen in het niets!

 86. Nico de Geit says:

  Steven: Je kan straks als ook de huren lager zijn in de vrije sector gewoon ergens gaan huren en als het bevalt pas kopen

  Nee, ik verwacht niet dat kopen de komende jaren aantrekkelijker wordt dan huren, dus blijf ik huren.

  Ik denk dat de daling van de huizenprijzen relatief langzaam zal gaan omdat te veel mensen de hoofdprijs voor hun huis willen hebben – die krijgen ze niet. Massa’s mensen denken nog steeds dat de daling van de huizenprijzen sinds 2008 een ‘tijdelijke dip’ is – werkelijk!

 87. Nico de Geit says:

  Voerman: Maar als de bank het geld om uit te lenen tevoorschijn tovert uit het niets, dan heeft de bank daar mijn boerenspaarcentjes toch niet voor nodig?

  Voor alle boerenspaarcentjes mag de bank een tienvoud (of zoiets) uit het niets scheppen. Of ze lenen het bij de Centrale Bank, ik weet het niet precies wie geld in de bankcomputer mag scheppen.

 88. ll says:

  Voerman heeft helemaal geen boerenspaarcentjes als Voerman zijn boerenspaarcentjes op de bank heeft staan.

  Voerman heeft alleen maar een IOU in zijn handjes, van de bank gekregen als dank voor het in ontvangst mogen nemen van de boerenspaarcentjes van Voerman, en geeft daar in ruil wat rente voor, lief hé….. 🙂

  Maar als de bank falliet gaat kan Voerman fluiten naar zijn centjes, want hij heeft ze niet, en de bank ook niet.

 89. Nico de Geit says:

  ll: Maar als de bank falliet gaat kan Voerman fluiten naar zijn centjes, want hij heeft ze niet, en de bank ook niet.

  Maar de overheid staat garant, en ook andere banken staan garant via het depositogarantiestelsel.

  Heeft iemand een idee wat er met mijn aandelen (ING beleggingsfondsen) gebeurt als banken omvallen?

 90. Voerman says:

  Nico de Geit: Maar als de bank falliet gaat kan Voerman fluiten naar zijn centjes, want hij heeft ze niet, en de bank ook niet.

  En het garantie stelsel dan?

  En nu @@##&&$# een goed antwoord en anders gaat voerman van zijn boerenspaarcentjes iets kopen wat je kunt zien, voelen, ruiken etc.!

 91. ll says:

  Nou hebben alle banken in de hele wereld alle met spaarcentjes van allemaal een spelletje gespeeld, dat spelletje heet Monopoly.

  En er is maar één winnaar. En het rare is, dat deze winnaar helemaal geen één spaarcentje had van mensen, maar nu wel, de winner wins it all.

 92. ll says:

  Jawel, beleggingen staan apart, vallen niet onder faillisement

  Garantiestelsel is een wassen neus.

  Anderen banken moeten opdraaien voor het depositogarantiestelsel, en die zitten nou ook niet zo erg goed bij kas. En het Rijk is ook blut, maar hoeft niets uit te keren. Het Rijk staat alléén garant voor de UITVOERING van het stelsel. Maar een kale kipbank valt ook niet te plukken 🙂

 93. ll says:

  Duidelijk ?

  Maar dit is al járen geleden hier op dit blog uitgezocht, iedereen had het kunnen weten 🙂

  Alles staat hiernaast in het archief………

 94. Nico de Geit says:

  Voerman: anders gaat voerman van zijn boerenspaarcentjes iets kopen wat je kunt zien, voelen, ruiken etc.!

  Heb je dat nog niet gedaan dan? Geld dat uit het niets is getoverd is beperkt houdbaar. Hoe lang precies dat moet nog blijken. Daarna komt er weer geld met beperkte houdbaarheid.

 95. Nico de Geit says:

  ll: Jawel, beleggingen staan apart, vallen niet onder faillisement

  Kan zijn, maar ING mag mijn aandelen uitlenen, en dat vind ik een beetje eng.

  Stel dat ING mijn aandelen uitleent en die partij gaat failliet, en ING gaat ook failliet, waar zijn dan mijn aandelen? Foetsie.

 96. Dawg says:

  Voerman: Maar als de bank het geld om uit te lenen tevoorschijn tovert uit het niets, dan heeft de bank daar mijn boerenspaarcentjes toch niet voor nodig?

  Of worden mijn boerenspaarcentjes ook weggetovert naar het niets?

  Dan is het weer te snappen met boerenverstand, maar ondertussen zijn mijn boerenspaarcentjes verdwenen in het niets!

  Onderstaande grafiekje laat zien hoe banken zich in de afgelopen 20 jaar steeds meer zijn gaan financieren op de interbancaire markt. Deposito’s (spaargeld)werd daardoor tot voor kort een steeds minder belangrijke financieringsbron voor banken.

  http://www.golemxiv.co.uk/2012/03/propaganda-wars-our-version-balance-sheet-instabilities/

  Voor dat lenen op de interbancaire markt is echter onderpand (bijv, gesecuriseerde hypotheken) nodig. Als er bij banken twijfels ontstaan over de kwaliteit van dat onderpand valt de interbancaire markt stil en moeten banken met een vermogenstekort op zoek naar andere financieringsbronnen (bijv FED of ECB) of anders hun kredietverlening beperken. In die situatie zitten we op dit moment.

 97. FT says:

  ll: Jawel, beleggingen staan apart, vallen niet onder faillisement

  Nee dit klopt niet helemaal.
  Als je via een beleggingsrekening aandelen in een ander bedrijf koopt, dan klopt het verhaal.
  Echter Nico geeft aan dat hij beleggingsfondsen van de ING heeft, naar ik aanneem bij de ING.

  In dit geval wordt de onderliggende waarde door de falliete bank gegarandeerd…..hmmmm…… Je hebt dus geen keihard eigendoms recht op iets wat buiten het fallisement valt.

  Komt nog eens bij dat je met een beleggingsfonds niet veel meer hebt dan de BELOFTE dat ze dit via een bepaalde mix voor jouw beleggen.
  Banken die beloven… Dat moeten wij vertrouwen…..?
  Hoe heette die man ook al weer die ooit ook zo iets beloofde? P…. oid?

 98. Richard says:

  Weer een website Kenjehypotheek.nl Met veel ingwikkelde informatie over een hypotheek. een laatste spastische poging van de marktpartijen zoveel mogelijk onzin hypotheek vormen te verkopen. Na 1 januari 2013 is het allemaal veel eenvoudiger als alleen de annuiteitenhypotheek overblijft.

 99. Buddy says:

  Hoe heeft het zover kunnen komen?

  Higher Energy Costs = Lower GDP, Lower Incomes

  ITS “OIL” STUPID

  http://www.financialsense.com/contributors/charles-hugh-smith/middle-class-destroying-future

  Verschil tussen NL en USA? NL is no longer in control of its own “finacialization” destiny.

 100. ll says:

  Huiver ……. van een ander draadje

  Byzonder beheer bij bank van 100 naar 200 personen.

  De externe bank-knokploegen staan paraat, om uw achterstallige betalingen te innen.

  http://www.midlifetop.nl/bijzonderbeheer/index.htm

 101. Adamus says:

  ll,

  Door arbeid vergaarde welvaart omgezet in een IOU. “Triester kunnen we het niet maken”.

 102. tufkaj says:

  ll:
  Huiver ……. van een ander draadje

  Byzonder beheer bij bank van 100 naar 200 personen.

  De externe bank-knokploegen staan paraat, om uw achterstallige betalingen te innen.

  http://www.midlifetop.nl/bijzonderbeheer/index.htm

  Lijkt me één groot drama om met die lui te maken te krijgen. Er stond gister trouwens nog een artikel hierover in het FD http://fd.nl/ondernemen/782598-1207/de-doktoren-van-de-bank-krijgen-het-steeds-zwaarder (dat het steeds drukker wordt op die afdeling)

  Wel een mooie contra-indicator trouwens: http://www.google.com/insights/search/?hl=nl#q=bijzonder%20beheer&cmpt=q

 103. Adamus says:

  Kwootje uit FD BB
  Zijn kamer straalt soberheid uit; marmeren vloeren en houten lambriseringen zouden een “………….”In de vensterbank staat een beeldje van Obama met daaronder het woord ‘Change’.

  Obama, de warlord 🙂

 104. Adamus says:

  maarten:
  Wat hier nu weer van te denken?:
  volkskrant.nl/vk/n…deninkomens-op.dhtml

  De juren kunnen dan omlaag m.i.
  Veel 30 jaar oude woningen zijn overprijsd in de markt gezet.
  Mhr. de hulpverlener ziet een oplossing …..

 105. Adamus says:

  Richard:
  Weer een website Kenjehypotheek.nl Met veel ingwikkelde informatie over een hypotheek. een laatste spastische poging van de marktpartijen zoveel mogelijk onzin hypotheek vormen te verkopen. Na 1 januari 2013 is het allemaal veel eenvoudiger als alleen de annuiteitenhypotheek overblijft.

  Mag wel een andere vorm, het is alleen niet aftrekbaar.

 106. tufkaj says:

  maarten:
  Wat hier nu weer van te denken?:
  volkskrant.nl/vk/n…deninkomens-op.dhtml

  Vreemd betoog. Soort van poging om de problemen met doorstroming en emissie door uitlaatgassen bij elkaar te brengen en op te lossen. Maar daarbij niet kijkend naar koopsector, en of mensen een auto nodig hebben om aan het arbeidsproces deel te nemen. Ach, eigenlijk mist het zoveel diepgang dat het weinig zin heeft op te noemen wat hij allemaal mist.

  In ieder geval heeft hij niet echt een goed verhaal bij de 609.000 ‘scheefhuurders’ en wat ze dan moeten met hun leven. Ik denk dat er geen 609 duizend wachtende schrijnende gevallen zijn voor een sociale woning. Ik denk ook niet dat er 609 duizend huizen betaalbaar te koop zijn voor deze gevallen. Bovendien zou dat een jaarlijkse kostenpost van 1,5 miljard HRA betekenen. De vrije sector huur sector zou ook moeten verdubbelen zo’n beetje om deze mensen op te vangen.
  En er zou dus leegstand ontstaan in de sociale sector.

  Ik vermoed dat deze meneer ook in huilen uitbarst als je een aardappel niet meer opkrijgt en weg gooit, omdat er in Afrika mensen omkomen van de honger.

 107. Voerman says:

  Adamus: De juren kunnen dan omlaag m.i.
  Veel 30 jaar oude woningen zijn overprijsd in de markt gezet.
  Mhr. de hulpverlener ziet een oplossing …..

  Mis!
  Huizen waarvan de huur omlaag kan worden eerst dichtgetimmerd en dan gesloopt.

 108. maarten says:

  @109: niet als het aan de SP ligt…

 109. maarten says:

  huizen slopen, hoe duurzaam is dat?

 110. Voerman says:

  Adamus: “Triester kunnen we het niet maken”.

  Triest luxeprobleempje.

  Je kunt ze ook:
  – In een ouwe sok stoppen
  – Afgeven
  – Uitgeven aan onbenullige flauwekul
  – Uitgeven aan risicovolle beleggingen
  – Besteden als aanbetaling aan een huis
  – Naar de hoeren brengen
  – Laten stelen

  Weet jij iets beters?

 111. tufkaj says:

  Voerman: Mis!
  Huizen waarvan de huur omlaag kan worden eerst dichtgetimmerd en dan gesloopt.

  Dat denk ik dus ook ja. Menig belangengroep zal erop hameren dat er teveel sociale huurwoningen zijn en te weinig vrije sector. En dat dus de sociale moeten worden gesloopt om vrije sector woningen te bouwen.

 112. Voerman says:

  maarten: @109: niet als het aan de SP ligt…

  Het ligt niet aan de SP.

 113. maarten says:

  mooi adrem 😉 nee. maar er staat wel in hun verkiezingsprogramma dat ze de sloop van goedkope huurwoningen willen stoppen, & das prima toch?

 114. maarten says:

  De kerk heeft misschien ook wel wat pandjes in haar bezit dat ze liever verhuurd dan verkoopt maar liever geen lastige huurders erin, dus huurbeschermingswet eraan

 115. Voerman says:

  maarten: mooi adrem nee. maar er staat wel in hun verkiezingsprogramma dat ze de sloop van goedkope huurwoningen willen stoppen, & das prima toch?

  Er staat nog veel meer in hun verkiezingsprogramma.
  Er zijn nog heel veel meer dingen die niet in hun verkiezingsprogramma staan en die ze toch willen.

 116. Voerman says:

  maarten: De kerk heeft misschien ook wel wat pandjes in haar bezit dat ze liever verhuurd dan verkoopt maar liever geen lastige huurders erin, dus huurbeschermingswet eraan

  Wist niet dat je gelovig was.
  Wel handig, want dan kun je overal voor bidden.

 117. maarten says:

  De nieuwste Cronenberg, bekijk de trailer
  http://cineville.nl/films/cosmopolis

 118. renren says:

  Voerman: De meeste huizenbezitters leven redelijk verstandig en een groot gedeelte van hen lost zelfs af!
  Die laatste categorie heeft over een aantal jaartjes zijn hypotheek afgelost en den moet jij nog steeds en levenslang je inmiddels tot astronomische hoogte gestegen tophuur in je vrije sector woning betalen.
  Net of de straatprijs in jouw straat gevallen is en jij geen lot gekocht had!

  renren: Ik ben zo ziek van al die mensen die geld uitgeven dat ze niet hebben. Een grote verbouwing, nieuwe badkamer, keuken, vloer, enz. Nieuwe auto in plaats van aflossen, enz.

  Voerman: dat waren niet mijn woorden waar je op reageerde maar die van nico. Overigens wel waar.

 119. Adamus says:

  Voerman,

  Pray&delay

 120. Adamus says:

  tufkaj: Dat denk ik dus ook ja. Menig belangengroep zal erop hameren dat er teveel sociale huurwoningen zijn en te weinig vrije sector. En dat dus de sociale moeten worden gesloopt om vrije sector woningen te bouwen.

  Ze kunnen het ook verkopen voor €50K -belastingvrij te schenken door ouders. Hoeven alleen hun 50+ ouders nog af te lossen op hun beleggings/spaar hypotheek 😉

 121. maarten says:

  Naar aanleiding van de vrijdag rally op Wall Street, hier een essentieel artikel dat misschien nog niet iedereen gelezen heeft van Zerohedge dat een ander licht werpt op JPM. Lees vooral de dik gearceerde text.
  http://www.zerohedge.com/news/jpm-release-earnings-announces-44-billion-cio-loss-31-billion-profits-loan-loss-reserves-dva

 122. Voerman says:

  Adamus: Ze kunnen het ook verkopen voor €50K -belastingvrij te schenken door ouders. Hoeven alleen hun 50+ ouders nog af te lossen op hun beleggings/spaar hypotheek

  Je zinsbouw is voor allerlei soorten uitleg vatbaar, maar geen liefhebbende ouder wil zijn kind in een uitgeleefde/afgekeurde ex-sociale woningbouwwoning in een snel verpauperende buurt stoppen.
  Daar op visite gaan en je kleinkinderen zien opgroeien, daar moet je als (groot)ouder niet aan denken. Als ik het zo lees is dat het slechtste idee ooit wat voerman betreft.
  Past helemaal niet in het milieu van voerman.

 123. Frans says:

  De reden waarom Zalm wil dat we onze hypotheek gaan afbetalen?
  Hier is het antwoord!

  http://www.youtube.com/watch?v=1HU3EbWbUjs&feature=player_embedded

 124. hugo says:

  Frans: Hier is het antwoord!

  Met wat leverage cijfertjes erbij;
  SNS had eind 2011 een hefboomratio van 41,8 (balans eind 2011)
  ASN 40,2 (balans eind 2011)
  ABN Amro 33,1 (balans eind 2011, gered 2008)
  DSB 31,7 (balans eind 2008, *failliet 2009)
  ING 24,4 (balans eind 2011)
  Bankia 18,7 (balans maart 2011, *gered juni 2012)
  Rabobank 16,8 (balans eind 2011)
  Friesland Bank 12,2 (balans eind 2010, *opgeheven 2012)
  Van Lanschot Bankiers 11,7 (balans eind 2011)
  Triodos 8,5 (balans eind 2011)
  http://www.realiteitsblog.nl/economie_crisis/wanneer-gaat-een-bank-nou-failliet/#.UALjk5Enq9J

 125. Voerman says:

  Heel interessante links van Frans en Hugo!
  Temeer, daar voerman gisteravond driftig wat duidelijkheid probeerde te krijgen over boerenspaarcentjes en de veiligheid daarvan. Door het bereidwillige gebruik van boerenklompentaal door verschillende medeposters erg geholpen.
  Voerman heeft het met boerenverstand nog niet zo slecht gedaan, maar sommige dingen behoeven een beetje “finetuning” zoals dat in voermans oude job genoemd wordt.
  Dank allen!

 126. Frans says:

  @ Voerman: dank! 🙂

 127. Henk 6 says:

  hugo,

  Frans,

  Dank voor de stukjes, het maakt me weer wakker!

 128. ll says:

  Opgepikt van dit blog 🙂
  Conspiracy of silence.

  SNS en de rotte vastgoedmarkt.

  Jacob Jurg.

  http://www.z24.nl/analyse/artikel_364992.z24/Wat_je_vandaag_moet_weten__beursdag_13_juli___SNS_en_de_rotte_vastgoedmarkt.html

 129. hugo says:

  Voerman: boerenspaarcentjes en de veiligheid daarvan

  Totaal niet veilig. Dit systeem (dollar reserve currency zal crashen). Vraag alleen is wanneer en wat het zal vervangen. Sparen in andermans schuld die dat nooit van plan waren dat terug te betalen (zoals de staat) is kansloos.

  Henk 6,

  Graag gedaan.

 130. jim says:

  Het voordeel van het doen van tegenstrijdige uitspraken is natuurlijk dat ze later nooit kunnen zeggen dat je er nooit wat van gezegd hebt.

  Zalm? die zwemt in het geld! Even proberen de putdeksel terug te leggen als het kalf verdronken is. VVD’ers, zijn zo onbetrouwbaar als wat. Eerst met z’n allen jarenlang lopen schreeuwen afblijven van de huizensubsidies en aflossingsvrij en schouders eronder, om dan nu eenmaal in een andere positie …

  Maar het eeuwig stomme stemvee ziet het niet hoor.
  Die houden van theater en musicals vooral. Zien niet dat hun belangen uiteidelijk verkwanseld worden door de corrupte bestuurders met nevenbaantjes en hun dubbele agenda. Nederland staat onder water, al een hele tijd. Het is pompen of verzuipen. De draaikonten op het droge zien uw spartelingen met leedvermaak aan! Of denkt men nu werkelijk dat Gerrit een altruist is en het hem wat kan schelen?!

  Stemvee veeday. Valt het later mee, not!
  De rekeningen zijn nog niet vereffend!

  Politics is the entertainment branch of industry ~ Frank Zappa

 131. Adamus says:

  NRC’s Maarten Schinkel: “Waanzinnig, u betaalt mee aan sloop kantoren”
  Nog zo’n crisisslaapkop en Keynsiaanse vriend.

 132. Adamus says:

  hugo: Totaal niet veilig. Dit systeem (dollar reserve currency zal crashen). Vraag alleen is wanneer en wat het zal vervangen. Sparen in andermans schuld die dat nooit van plan waren dat terug te betalen (zoals de staat) is kansloos.

  Henk 6,

  Graag gedaan.

  Het systeem is al gecrashed. De Duitser geloofde ook nog tot 1947 in de oorlogsDM. Waar betaalden wij tijdens WO2 mee? Ik zie de voorlichter van Sadam voor me 🙁
  http://goldswitzerland.com/the-seeds-for-an-even-bigger-crisis-have-been-sown/

 133. Adamus says:

  Zalm? die zwemt in het geld!

  Ambtenaar hè! Voorlopig moet de toekomst zijn “geld zat” nog waarmaken. Zal een hele dobber worden.

 134. Voerman says:

  hugo,

  Voerman weet heel goed, dat je niet al je eieren in een en hetzelfde mandje moet bewaren. Alleen is het lastig om die paar laatste eitjes waarover je snel wilt kunnen beschikken, als je iets leuks, baldadigs of onverwachts wilt doen veilig te bewaren. Daar loop je inderdaad enig onvermijdelijk risico mee. Als je zoveel eitjes op de bank hebt, dat het niet slim wordt, kun je beter een akkertje kopen om met je kleinkinderen op te crossen of een perceeltje bosgrond of een huisje om te verhuren, noem maar op. Alles is goed, zolang het maar niet aan bederf onderhevig is.

 135. hugo says:

  jim: Politics is the entertainment branch of industry ~ Frank Zappa

  Ik ben een groot Frank Zappa fan, slimme man.

  deze lijkt me van toepassing op deze blog
  ”There will never be a nuclear war; there’s too much real estate involved.”
  of

  Why do you necessarily have to be wrong just because a few million people think you are?”

  en niet te vergeten (wat mij betreft slogan van deze blog)
  ”Without deviation from the norm, ‘progress’ is not possible.”

 136. jim says:

  BalancedView: Ik wil je droom niet verpesten, maar de huren gaan het komende decenium niet stijgen maar dalen… In Spanje zijn de vrije huren al fors onder de sociale huren gedaald. In de krimpregio’s in Nederland is dit sporadisch ook al het geval. Eenvoudig gevolg van dalende huizenprijzen, deflatie en dalende inkomens.

  En werkeloosheid, ook onder jongeren!
  De werkeloosheid is er sky high in Spanje en van een kale kip kun je niet plukken, nog afgezien van alle andere sociale onrust, dat gaat niet! Of het gaat echt verkeerd. Nee, dan in Engeland London voorop, kunnen huurders 2x zoveel uitgeven aan huisvestingskosten dan woningbezitters en het ziet er niet goed uit. Ik zou voorlopig wat voorzichtig zijn met voorspellingen. Ze moeten nog stemmen hier!

 137. jim says:

  hugo:
  ”Without deviation from the norm, ‘progress’ is not possible.”

  Ja, vooral die van de de grootvizier!
  Maar hij grossierde dan ook in aforistische uitspraken.
  Met het heengaan van 2 belangrijke schrijvers hier zopas roept dat iets op.

 138. jim says:

  Adamus: Ambtenaar hè! Voorlopig moet de toekomst zijn “geld zat” nog waarmaken. Zal een hele dobber worden.

  Overdrachtelijk gezien is Zalm de ‘visser’ en wij dobberen rond. Ik moet mij erg inhouden om niet allemaal taalgrapjes te maken waar het zijn naam betreft.Dat is goedkoop maar ook lachen is gezond dat weet slimme Gerritje als geen ander. Wij hebben niets in de gaten natuurlijk. Maar waar vist ie nu eigenlijk op, en waarmee? Het antwoord is eenvoudig dit. Hij is er sjacherijnig van aan het worden dat hij niet eenvoudig achterover kan leunen! De SMS mag dan wel stemmen maar uiteindelijk koop je daar ook niets voor.
  http://gezelligleuk.free.fr/heinzdekattk/plaatjes/regenworm.jpg

 139. Voerman says:

  Samengevat:

  Zodra je zoveel spaargeld hebt, dat je het over verschillende banken moet verdelen om bij evt. rampen bij banken nog van het depositogarantsysteem
  te kunnen “profiteren” ben je goed verkeerd bezig.

 140. jim says:

  Nu ja..SMS? MSM! main stream media dus. En je had het nog zo mooi verklaard Adamus. Stom! Al die politieke journalisten die in het Haagse rondlopen gaan stemmen. Het is immers hun brood! Oh wee!

 141. Juan Belmonte says:

  philippulus: “Het levert volgens De la Porte (VEH) ook een enorm nadeel op voor de consumenten. “We hebben het even uitgerekend en het verschil tussen de aflossingshypotheek en de spaarhypotheek over dertig jaar genomen loopt op tot zo’n 40 duizend euro.”

  Ah, en dat betaalt dus de belastingbetaler aan de schuldenaar, hij of zijn die schuld aangaat en waaraan de rest van de Hollanders dan mogen meebetalen ???

  Alwéér een argument om
  – HRA volledig af te schaffen
  evenals
  aflossingsvrije financieringen.

  Andre de La Puerta is weer eens de stem van de Vereniging Geleased Huys … 🙂

 142. Voerman says:

  Welterusten allemaal.

 143. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Alle huizenbezitters, dus niet alleen de starters, moeten hun hypotheek direct gaan aflossen. Wie dat niet doet, raakt zijn belastingvoordeel kwijt. Dat bepleit Gerrit Zalm, topman van ABN Amro, zaterdag in een vraaggesprek met het AD.

  Hiermee raakt hij ook bestaande hypotheken en daarmee de kern van het taboe op HRA. Opmerkelijke en goede zet van de heer Zalm.
  Laat maar beter NU dan nooit.

  Maar de discussie moet niet gaan over ALLE bestaande hypotheken NU verplichten tot aflossen.
  ….
  Die moet gaan over maximering van HRA.

  Zonder maximering van HRA, zeg tot de NHG grens of er nèt boven, blijft het meest onredelijke element van HRA in stand.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-02-2012/topeconoom-rabobank-de-hypotheekrenteaftrek-is-een-subsidie-op-schuld/#comment-99586

  Maar het kan zijn dat Juan het allemaal weer niet begrepen heeft 🙂

 144. Juan Belmonte says:

  Voerman: Welterusten allemaal.

  buenas noches Voerman
  Juan

 145. jim says:

  @ Voerman
  Ik weet niet precies op wie of op welke uitspraak je reageerde…

  De pest is niet sparen of veel sparen. Zelfs als we het hebben over de enige enigszins ‘nette’ banken waar je op min of meer verantwoorde wijze je kapitaal zou kunnen spreiden (Triodos/ASN), dan nog!
  SNS roomt gewoon de winst van ASN af! Over besodemiereren gesproken! In the end helpt niets zolang mensen niet hun conclusies trekken. Het fiat systeem is te machtig en kleine banken zijn kleine vissen (hun schuld?). Ik heb al vaker Curtis Mayfield de zanger aangehaald met ‘If there’s a hell below we’re all going to go’ Dat liedje blijft maar tot vervelens toe in m’n kop zitten! Evenals: ‘Don’t buy and the dealer will die’ al weet ik tot mijn spijt niet wie dat dan zong, maar ik heb ‘t op ergens.

  Als het over gokken en loterijen gaat vraag ik altijd steevast: ‘Waarom denk je dat je géén geluk hebt?’.

  Wat je kunt weten kun je weten als je het wilt. Wat je wilt…

 146. Steven says:

  In de 19e eeuw kocht men voor 500 ZILVEREN guldens een mooi huis. Daarna heeft men edelmetaal constant proberen te drukken: en dat was gelukt. Nu weet men het niet meer en smijt met miljarden aan alle kanten. Als er straks weer naar waarde wordt gekeken zou het mij dus niets verbazen als je weer een prima huis voor 500 ZILVEREN guldens kan kopen. (maakt dus niet uit hoeveel euro’ s en dollars je hebt, want dat is toch maar papier of nummertjes op de computer)

  herinner me er maar aan over 5 jaar. (graag)

 147. jim says:

  Steven, with all due respect, maar het speelt ook weer allemaal speculanten in edelmetaal in de kaart! Ik heb er herhaaldelijk op gewezen de problemen met de winning van mineralen is niet anders dan killing in de mijnbouw gebieden momenteel erg actueel! De ontwrichting van autochtone culturen in door imperialiswten bezette gebieden. Uitbuiting, slavenarbeid en vergiftiging! Dat moet je niet niet willen volgens mij. Wat je niet moet willen zou wel eens belangrijker voor onze overleving kunnen blijken dan alle handige, slimme strategien die uitgaan van egocentrisme en het idee van er mee weg komen. Toch?
  Of zie ik iets over het hoofd.

 148. jim says:

  Ik wil geen schuld, toen niet, nu niet.
  Hulde aan de moeders die hun kinderen leerden: Belofte maakt schuld. Pas op aan wie je je uitlevert!

  Het beloofde land bestaat!
  In je hoofd! Wat is karakter?
  Iemand? (Van het cda bij voorkeur)

 149. Ma Ling says:

  Een reactie van de VVD kon niet uitblijven: http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3286999/2012/07/16/VVD-is-tegen-hypotheekplan-Gerrit-Zalm.dhtml

  Eigenlijk zou je Zalm en Nepperus (evt met Betty de Boer) aan tafel moeten zetten. Niet in een achterkamertje, maar ergens met een stel camera’s erop, live uit te zenden op primtetime. Dan ga je pas cabaret meemaken.

 150. ll says:

  Oorlog tussen banken en dochters ? ( verzekeraars )

  De bank neemt nu de functie van ‘byzonder beheer’ over de verzekeraars.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3287201/2012/07/16/Banken-steunen-Zalm-los-hypotheek-af.dhtml?utm_source=RSSReader&utm_medium=RSS

  Het systeem is zich aan het resetten 🙂

 151. jim says:

  Ma Ling:
  Een reactie van de VVD kon niet uitblijven: ad.nl/ad/nl/5597/E…an-Gerrit-Zalm.dhtml

  Eigenlijk zou je Zalm en Nepperus (evt met Betty de Boer) aan tafel moeten zetten. Niet in een achterkamertje, maar ergens met een stel camera’s erop, live uit te zenden op primtetime. Dan ga je pas cabaret meemaken.

  ‘Ik ga ervan uit dat hij zijn uitspraken als bankier heeft gedaan,’ aldus VVD-Kamerlid Helma Neppérus vandaag in het AD.

  Ze hebben dus allemaal een uniform aan alleen de petten verschillen. Niemand die het ziet 🙂

  Maar welke journalist zou dat kunnen Ma Ling, Jort Kelder? Het charmeoffensief van de VVD moet nog komen.
  Dan zijn de meesten het alweer allang vergeten. Hehe vakantie, eindelijk rust.

 152. jim says:

  ll: Het systeem is zich aan het resetten 🙂

  Ja maarre.. we moeten straks nog wel op vakantie kunnen blijven gaan in het buitenland waar het leven goedkoop is en de zon altijd schijnt. Italie, Spanje of Griekenland maakt niet uit. Alles behalve Ijsland!

 153. Marketwatch says:

  Een stel met 2 huizen in Apeldoorn geeft het nu zelf ook al aan:

  Droomhuis 9: Graag af van die prachtige molensteen

  http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/11386396/Droomhuis-9-Graag-af-van-die-prachtige-molensteen.ece

 154. de_markies says:

  Natuurlijk wel uistekend om te zien dat binnen de VVD er ook steeds weer op het eigen verkiezingsprogramma wordt geschoten, ongeacht in welke rol uitspraken worden gedaan…

 155. jim says:

  OT
  Uit de categorie: ‘Gewoon’. Mooi woord!

  ‘Werkloosheid onder allochtone jongeren loopt snel op’
  Aldus het NRC: http://www.nrc.nl/nieuws/2012/07/16/werkloosheid-onder-allochtone-jongeren-loopt-snel-op/ Naar aanleiding van het rapport van Forum:http://www.forum.nl/Home/Publicatiedetail/NewsListId/32/NewsItemId/2513

  De term allochtoon is m.i. misleidend alleen al in de hoofdstad Amsterdam wonen inmiddels meer mensen met een niet oorspronkelijke Nederlandse afkomst wanneer je dus niet uitgaat van ‘een eerste generatie ouder in het buitenland geboren’ zoals hier in deze grafiek: http://www.os.amsterdam.nl/grafiek/6138/
  waar het overigens ook al het geval is. OK daar zitten expats bij maar vraag is: Wie zijn wij? En kunnen we er iets van maken? Er staat ons nog iets te wachten. Nu maar hopen dat ze straks niet massaal cda (Eerst het zuur dan het zoet) of pvda of vvd gaan stemmen, zijn ze verder van huis. En wij ook.

  Of is het wellicht misschien ook zo dat de werkeloosheid in z’n geheel oploopt? Leve het flexwerk, briljante uitvinding!

  Hoe meet je dat, werkeloosheid?
  In Amerika zo: http://www.khanacademy.org/finance-economics/current-economics/v/unemployment-rate-primer
  Maar vooral, wie merkt er wat van. De banlieux in Parijs ik noem maar wat.

 156. jim says:

  de_markies: Natuurlijk wel uistekend om te zien dat binnen de VVD er ook steeds weer op het eigen verkiezingsprogramma wordt geschoten, ongeacht in welke rol uitspraken worden gedaan…

  Finetuning?

 157. Voerman says:

  jim: Finetuning?

  In dit geval is ‘finetuning’ m.i verkrachting van een in de techniek gebruikte term.
  Als je het ‘resetting’ noemt wat ook uit de techniek afkomstig is ga ik ermee akkoord.

 158. jim says:

  Marketwatch: Een stel met 2 huizen in Apeldoorn geeft het nu zelf ook al aan:

  Droomhuis 9: Graag af van die prachtige molensteen

  destentor.nl/regio…htige-molensteen.ece

  Geweldige link! Vooral die zinsnede ‘uit praktische overwegingen’, leuker kunnen ze het niet maken!

 159. jim says:

  Verdomd goeie link via de twitterticker mag wat mij betreft meteen bovenaan! Lebbis boos!
  Wij de buitenstaanders. http://www.youtube.com/watch?v=2sbk9OjMjew&feature=youtu.be

 160. Bryan says:

  Wat een hypocriet die Zalm.

 161. Heiny says:

  Die Zalm gaat zo enorm nat nu… Hoe is het nog mogelijk dat mensen niet zien dat hij altijd in het voordeel wauwelt voor de partij waar hij werkt?

  Die man is toch onmogelijk serieus te nemen?

 162. Ralph says:

  Op deze manier probeert Zalm denk ik de hypotheekrenteaftrek TOCH in stand te houden….
  Als de private schuldenberg aanzienlijk verkleint kan men tegen Brussel zeggen ziet u wel we doen er “iets” aan.
  De rijkere woningbezitters hebben het financiele vermogen om annuitair af te lossen, modale inkomens hebben dit echter niet is dat sociaal te noemen…mmmm..Ik stem dit keer geen VVD is me wel duidelijk…

 163. Voerman says:

  Heiny:
  Die Zalm gaat zo enorm nat nu… Hoe is het nog mogelijk dat mensen niet zien dat hij altijd in het voordeel wauwelt voor de partij waar hij werkt?

  Die man is toch onmogelijk serieus te nemen?

  Dat doet elke politicus, aankomend politicus en ex-politicus regelmatig.
  Sterker nog, het is een veel voorkomende menselijke eigenschap.
  Niet eens de slechtste menselijke eigenschap!

  Alleen heel principiele mensen doen dat vaker niet, maar die gebruiken dan weer minder verstand.
  Verstand en principes verdringen elkaar namelijk.

  Je kunt ze niet allebei tegelijk gebruiken.
  Wel na elkaar, maar dan ben je bijvoorbeeld een zalm.

 164. jim says:

  tufkaj: ll:
  Huiver ……. van een ander draadje

  Byzonder beheer bij bank van 100 naar 200 personen.

  De externe bank-knokploegen staan paraat, om uw achterstallige betalingen te innen.

  http://www.midlifetop.nl/bijzonderbeheer/index.htm

  Lijkt me één groot drama om met die lui te maken te krijgen. Er stond gister trouwens nog een artikel hierover in het FD fd.nl/ondernemen/7…-het-steeds-zwaarder (dat het steeds drukker wordt op die afdeling)

  Wel een mooie contra-indicator trouwens: google.com/insight…20beheer&cmpt=q

  HAha die erectie in de grafiek vanaf eerste kwartaal 2008 lijkt bijna op een ejaculatio precox daarna is het evenwel eindeloos klaarkomen of zit er een nieuw hoogtepunt aan te komen… too big to fail 🙂

 165. jim says:

  Voerman: Verstand en principes verdringen elkaar namelijk.

  Een verstandig principe is om elk moment van je principes te kunnen afstappen als de situatie daarom vraagt. 🙂
  Karakter wat is dat?

 166. Voerman says:

  jim: Karakter wat is dat?

  Ben volkomen a-politiek, maar nu je het zo vraagt:

  Karakter is in mijn ogen herkenbaarheid.

 167. Voerman says:

  jim: Een verstandig principe is om elk moment van je principes te kunnen afstappen als de situatie daarom vraagt.

  Dat is geen principe maar een eigenschap!

 168. Tsja... says:

  Het lijkt me duidelijk dat het bankenprobleem veel groter is dan die andere VVD-ers onder ogen kunnen zien. Nederlandse banken moeten aardig wat herfinancieren en doen dat met hypotheken als onderpand. Het probleem is echter dat het onderpand van die hypotheken straks nog maar 70-80% van die hypotheken waard zal zijn. Dan wil je dus als uitlenende bank gewoon een hoger rentepercentage van 5 a 6% en dan zit de bank er nog tussen en dan krijg je bij herfinanciering van aflossingvrije hypotheken een hypotheekrente van 7 a 8%. Dus lasten omhoog, mensen kunnen het niet meer dragen, executieverkopen, woningprijzen omlaag, etc. Voila, een vicieuze cirkel, die er mee zal eindigen dat banken failliet gaan, genationaliseerd moeten worden, overheidsschulden omhoog, belastingen omhoog, etc…… uiteindelijk geld bijdrukken, niemand heeft meer wat en we beginnen weer opnieuw.

  Stem daarom op de Libertarische partij die het proces zal stoppen van het ene gat met het andere vullen, want zachte heelmeesters maken stinkende wonden!

 169. ll says:

  Zalm, aflossingsvrije hypotheek is een vergissing.

  http://www.rtl.nl/xl/#/u/6e32d5e6-c6b4-4fce-9bf2-1a0a0a9974ec/

  Wel een bewuste vergissing ? , want laten nu toevallig ? de hypotheken en huizenprijzen een afgeleide zijn van een aflossingsvrije hypotheek.

  Dan kunnen we nu gaan uitrekenen hoeveel de huizenprijzen door deze ‘vergissing ‘ te hoog liggen 🙂

  Wie heeft er nog een leuk modelletje ?

 170. jim says:

  ll: Wel een bewuste vergissing ? , want laten nu toevallig ? de hypotheken en huizenprijzen een afgeleide zijn van een aflossingsvrije hypotheek.

  Ha alleen het woord ‘aflossingsvrij’al!
  Als het niet bestond had ik vandaag uitgevonden 🙂

 171. jim says:

  Niks mis met het verketteren van de vvd, soms zit het tegen, soms zit het mee 🙂

 172. jim says:

  Als de link niet werkt…

  ll: Zalm, aflossingsvrije hypotheek is een vergissing.

  rtl.nl/xl/#/u/6e32…e-9bf2-1a0a0a9974ec/

  ‘Sorry! Er gaat iets fout.
  Probeer het nog eens of ga naar veelgestelde vragen over technische ondersteuning’

  Hoe toepasselijk kan iets zijn zelfs zonder van de inhoud ervan kennis te hebben genomen!

  Content is king! Daar weet ik alles van. Evengoed bedankt.

 173. Frans says:

  Voerman: In dit geval is ‘finetuning’ m.i verkrachting van een in de techniek gebruikte term.Als je het ‘resetting’ noemt wat ook uit de techniek afkomstig is ga ik ermee akkoord.

  Goede opmerking, helemaal mee eens! 🙂

 174. jim says:

  Tsja...: Stem daarom op de Libertarische partij die het proces zal stoppen van het ene gat met het andere vullen, want zachte heelmeesters maken stinkende wonden!

  Agitprop. No need!

 175. Frans says:

  Wat een dweil die interviewer! Op een gegeven moment vraagt hij… “heeft dat ook wat te maken met…” en dan denk je: nu gaat het komen! En nee hoor: “heeft het ook wat te maken met het onderwijzen van de burger”?
  @#_(@U*$#&#()$_)@#$*!_

  Hierop kon Zalm gerust ademhalen en kwam er een lach op zijn gezicht. Deze vraag is natuurlijk van te voren doorgespeeld als voorwaarde voor het interview. De vraag had natuurlijk moeten zijn: “en heeft dat ook wat te maken met de slechte liquiditeit en kwetsbaarheid van de balans van de banken?

  Een mooi voorbeeld van hersenspoelen door de banken: nee, het is godomme de buger die moet worden onderwezen.
  Het enige wat aan de burger moet worden onderwezen is dat de banksters terroristen zijn die moeten worden opgeknoopt. (Figuurlijk dan)

  Strekking van de video http://www.rtl.nl/xl/#/u/6e32d5e6-c6b4-4fce-9bf2-1a0a0a9974ec/
  is Zalm & the banksters mob trying to save their ass: niets meer en niets minder!

  Ook nog even fijn de opmerking van minister Mengele Zalm dat Rabo ook al in die richting uitlatingen heeft gedaan: OF DIT OOK MAAR ENIGE GELOOFWAARDIGHEID verleent!
  Bekijk de link van Jim 161 maar en vul voor Dick Scheringa Mengele Zalm in!

 176. Frans says:

  Tsja...: Stem daarom op de Libertarische partij die het proces zal stoppen van het ene gat met het andere vullen, want zachte heelmeesters maken stinkende wonden!

  Haha! Net of dat zooitje iets aan de global bankster occupation kan doen! Laat me niet lachen!
  Mensen die gaan stem zijn dom: ze snappen niet dat de politiek corrupt is en dat we in een corporate fascism systeem leven: wen er maar aan, het wordt nog veel erger!
  Dr is niets aan te doen: het systeem moet aan zichzelf tengronde gaan. Via de politiek gebeurt er NIETS!

 177. Frans says:

  stem = stemmen

 178. jim says:

  ll:
  Voerman: Karakter is in mijn ogen herkenbaarheid.

  Ook eksterogen? 😉 Eksters stelen als de raven. Waar het juwelen betreft, als ik kuifje mag geloven.

 179. Voerman says:

  jim: Ook eksterogen? Eksters stelen als de raven. Waar het juwelen betreft, als ik kuifje mag geloven.

  Beste Jim,

  Je kijk op economie en financiele zaken kan mij behulpzaam zijn, want ik zelf weet zoals vaker gezegd nauwelijks het verschil tussen een euro en een gulden, zoals Juan steeds klooit met groningen en friesland.

  Het hebben van karakter hoeft geen compliment te zijn, want jehebtergoeievan enjehebterkwaaievan.

  Laten wij verder niet klissebissen over het gebruik van de Nederlandse taal, want dat is het enige Nederlandse wat wij in dit verpeste landschap nog hebben.

  met respect, voerman

 180. Voerman says:

  Tsja...,

  Tegen de tijd dat de verkiezingen gaan plaatsvinden worden er bij alle rotondes en andere verkeersvertragende plaatsen in dit landschap grote houten borden op palen gezet, waar iedereen die iets politieks te verkopen heeft openbaar uiting kan geven aan zijn flauwekul. Gelieve dit weblog hier niet voor te misbruiken, daar is het niet voor bedoeld. Je roept alleen irritatie op en dat is contraproductief voor je club en jammer van de tijd van de posters alhier.

 181. Tsja... says:

  @Voerman: Als ik zie hoe jij hier de fora aan het vervuilen bent, is het een gevalletje van de pot verwijt de ketel.

 182. Tsja... says:

  Ik weet dat het de vraag is of ze er wat aan kunnen doen, maar ik ben in ieder geval doodziek van autoriteit en overheid die nog erger dan drank meer kapot maakt dan je lief is. Ze zijn een speelbal van lobby- en belangengroepen en de gewone burger kan ze geen fuck schelen. Als ik dan vind dat de Libertarische partij een alternatief bied waar ik achter sta dan kan ik dat gewoon melden. Want hij meer overheid hoe groter de problemen.

 183. Frans says:

  @ Tsja: No sweat, je hebt gelijk, alleen denk in dat de problemen zo diep en breed zijn dat het een typisch gevalletje van FUBAR is, fucked beyond any repair.
  Hartstikke leuk partijtje, maar het haalt allemaal geen ef you cee kai uit1

 184. meelezer says:

  Ik wou dat meneer Voerman mijn opa was. Mijn beide echte grootvaders zijn reeds lang overleden. Ik ben alleen wel meer van de slicks dan van de noppenbanden.

 185. Voerman says:

  Tsja...,

  En jij mag ook nog meedoen.

 186. Marko says:

  Frans aluhoedje kan jij niet even opzouten naar niburu of xandernieuws?

 187. Juan Belmonte says:

  Off-topic

  Verdere huizenprijsdalingen verwacht in Spanje:

  Los precios de la vivienda seguirán cayendo en los próximos tres meses
  http://www.elmundo.es/elmundo/2012/07/16/suvivienda/1342437628.html

 188. Juan Belmonte says:

  Off-topic

  NVM verwacht op woningmarkt turbulent einde 2012

  NVM-voorzitter Ger Hukker: “De markt zal aan het eind van het jaar anticiperen op de verslechterde situatie na 1 januari 2013, mochten de betreffende maatregelen inderdaad doorgang vinden. Kopers gaan beseffen dat hypotheekvoorwaarden dan veel minder gunstig worden en verkopers dat prijzen zullen dalen. Verkopers én kopers hebben dan allebei een grote prikkel om snel tot afspraken te komen. Hierdoor kan het aantal transacties hard stijgen. Keerzijde is dat de markt na 1 januari 2013 volledig in de remmen gaat, maar veel hangt af van de verkiezingen.”
  http://www.vastgoedactueel.nl/index.php?option=com_k2&view=item&id=951:nvm-verwacht-op-woningmarkt-turbulent-einde-2012&Itemid=2

  Kortom de Hollandse Huizen-“markt” is volgens de NVM volledig afhankelijk van de politiek 🙂

  NVM juli 2011: Huis kopen in 2011 ? Slimme Z
  NVM juli 2012: Grote prijsdalingen einde 2012 nodig om vatgelopen woning-“markt”

  Sie haben es (damals in 2011)
  nicht gewusst 🙂

 189. Juan Belmonte says:

  De NVM van de heer Mr G. Hukker trekt nog steeds volle zalen 🙂

 190. Juan Belmonte says:

  Off-topic

  Er is klaarblijkelijk iets mis de de makelleugenaars
  (anders is er geen reden dat het wel weer goed komt).

  http://www.vastgoedactueel.nl/media/k2/items/cache/d7115f2e533cc8bcf91823021f4ba6a2_XL.jpg

 191. Juan Belmonte says:

  De lol is er ook wel wat van af ?

  Vraagprijsaanpassingen zijn nu een noodzakelijk instrument om een woning te verkopen die in de eerste maanden niet verkocht raakt. Dat blijkt uit onderzoek van de NVM naar verkoop in een dalende markt.
  http://www.vastgoedactueel.nl/index.php?option=com_k2&view=item&id=950:onderzoek-nvm-vraagprijs-aanpassen-loont&Itemid=2

  Vooral dat woordje

  NU

  NU WEL
  …. in volledige tegenstelling tot VROEGER
  toen dus niet 🙂

  Realisme sleutelwoord

  Realisme is in deze markt het sleutelwoord. Hukker: “Mensen zijn in deze woningmarkt doorgaans het beste af met een scherpe vraagprijs. Voor de verkoper geldt bijna altijd dat hoe eerder je je woning verkoopt, hoe beter het is. Daarom moeten mensen ook niet te lang wachten met een prijsaanpassing.”

  Was het kopen van een huis in 2011 nog een Slimme Z
  NU
  (nogmaals dus)

  NU


  is (volgens hun eigen teksten) het VERKOPEN van een HUIS in 2012 een Slimme Z ?

  Hihi, wat een grapjurken 🙂

 192. Juan Belmonte says:

  Zizo, weer wat stof om inhoudelijk op te reageren
  – en daarmee een mooie blog instand te houden –

  buenas noches
  Juan

 193. Voerman says:

  Veel off-topic, Juan

  Ze hebben d’r vandaag geenzinin

 194. hugo says:

  Frans: Haha! Net of dat zooitje iets aan de global bankster occupation kan doen! Laat me niet lachen!

  Volgens mij is de libertarische partij de enige welke het probleem van dit geldstelsel onderkent. Wat mij betreft is het goed dat voor de collapse er een partij is welke het probleem onderkent zodat er een positief alternatief is na de collapse en mensen daarvan weten. Je weet vast wat er in Frankrijk gebeurde na de collapse van de Assignat. Heel lang veel ellende. Het is voor het eerst in 10 jaar dat ik weer overweeg te gaan stemmen.

  Voerman: Gelieve dit weblog hier niet voor te misbruiken, daar is het niet voor bedoeld.

  Ik meen dat voerman niet de eigenaar is van dit blog. Laat het modereren svp over aan de admin, die doet een prima job, al vele jaren.

  Marko: Frans aluhoedje kan jij niet even opzouten naar niburu of xandernieuws?

  Nog wat inhoudelijks te melden? Ik waardeer de posts van Frans meestal. Keep it up Frans maar probeer wat minder boos te zijn, slecht voor je hart :).

 195. Steven says:

  hugo: Ik waardeer de posts van Frans meestal.

  Ik ook. Het is grappig om te zien dat ze in bankenland steeds “oplossingen” zien door geld heen en weer te schuiven, te maken of juist ergens vandaan halen, maar gewoon scheefleners de boel te laten dokken wil men maar niet aan. Het lijkt wel of ze mensen beschermen die veel te veel geleend hebben. Zo van: ze/we hebben het jaren zo goed gehad en winst gemaakt met niets doen, dat het een te grote schok is het weer terug te betalen. (zielige scheefleners)

  De ergsten zijn natuurlijk Zalm zelf en zo. Eerst bij DSB iedereen in de schulden werken en nu bij ABN het allemaal terugvragen uit eigenbelang. Ben het uiteraard wel ergens met hem eens: hoezo lenen met belastingvoordeel en geen cent aflossen? (maar dat zag hij een aantal jaren dus niet? Is hij dan misschien toch een beetje dom?)

 196. Voerman says:

  hugo: Ik meen dat voerman niet de eigenaar is van dit blog. Laat het modereren svp over aan de admin, die doet een prima job, al vele jaren.

  Voerman is niet eigenwijs, je hebt gelijk, excuses.

 197. Adamus says:

  Tsja...,

  Gaat de libertarische partij niet doen.

 198. Adamus says:

  Juan Belmonte:
  De NVM van de heer Mr G. Hukker trekt nog steeds volle zalen

  Men wil graag zijn tegengeluid horen en doordromen.

 199. Alexander says:

  Even een opmerking (of eigenlijk vraag) over een comment een hele tijd terug:


  Met wat leverage cijfertjes erbij;
  SNS had eind 2011 een hefboomratio van 41,8 (balans eind 2011)
  ASN 40,2 (balans eind 2011)
  ABN Amro 33,1 (balans eind 2011, gered 2008)
  DSB 31,7 (balans eind 2008, *failliet 2009)
  ING 24,4 (balans eind 2011)
  Bankia 18,7 (balans maart 2011, *gered juni 2012)
  Rabobank 16,8 (balans eind 2011)
  Friesland Bank 12,2 (balans eind 2010, *opgeheven 2012)
  Van Lanschot Bankiers 11,7 (balans eind 2011)
  Triodos 8,5 (balans eind 2011)

  Op basis van deze cijfers zou je denken dat de ASN bank een erg slecht scorende bank is. Je zou er zelfs bijna je geld weghalen.

  Maar dan ga je zoeken in wat jaarverslagen. De getallen kloppen. Dit zijn de getallen die je krijgt als je het uitgeleende bedrag (uitgeleend door de bank aan anderen) deelt door het eigen vermogen van de bank.

  Maar in het jaarverslag van iedere bank wordt geschermd met de term ‘Tier 1 capital ratio’. Dit is ook het getal dat gebruikt werd (en wordt) voor de zogenaamde ‘banken stress test’.

  Die Tier 1 capital ratio is (volgends wikipedia) een getal waarin het risico van de uitgeleende bedragen met bepaalde schalingsfactoren worden aangepast. Zo krijg je dus een kapitaal ratio waarin de kans op verliezen op de uitgeleende bedragen wordt meegenomen.

  En dan ziet het verhaal er opeens heel anders uit.
  Voor de banken die ik heb gecheckt krijg je dan:

  SNS: 9%
  ING: 10% (2010)
  ABN: 13% (2010)
  Rabo: 14.1% (2010)
  Triodos: 15%
  ASN: 22%

  Ik moet er wel bij zeggen dat het getal 22% van ASN komt uit hun jaarverslag waarbij aan het begin van het verslag expliciet staat dat het jaarverslag niet is gecontroleerd door een accountant (Omdat ASN eigendom is van SNS). Zouden ze zo’n getal doodleuk verkeerd opschrijven? Ik zou denken van niet.

  Voor de duidelijkheid: een hoger Tier 1 ratio is beter. En volgens deze getallen (Tier 1 ratio) is ASN dus een erg goede bank. Is er iemand die bekend is met deze Tier 1 ratio?

  Of laat ik het anders stellen: moet ik Hugo geloven, en is de ASN de op een na slechtste bank van Nederland? Of is ASN juist de beste bank van Nederland?

  Iemand een idee?

 200. hugo says:

  Steven: Het lijkt wel of ze mensen beschermen die veel te veel geleend hebben.

  Dat is puur spin om de banken met giga leverage te beschermen. Meeste kunnen niet eens 5% verlies nemen… Spin.

  Steven: Ben het uiteraard wel ergens met hem eens

  Ik niet. Contract tussen de bank en scheeflener. Moet jij eens proberen een contract open te breken. Vrij duur (en terecht).

  Voerman: Voerman is niet eigenwijs, je hebt gelijk, excuses.

  Goed bevestigd te zien dat voerman werkelijk gezond boerenverstand bezit :). Het heeft even geduurd voordat Hugo dat had. Heeft dit blog flink bij geholpen.

 201. Adamus says:

  Frans:
  @ Tsja: No sweat, je hebt gelijk, alleen denk in dat de problemen zo diep en breed zijn dat het een typisch gevalletje van FUBAR is, fucked beyond any repair.
  Hartstikke leuk partijtje, maar het haalt allemaal geen ef you cee kai uit1

  TINA : There Is No Alternative

 202. Steven says:

  hugo: Ik niet. Contract tussen de bank en scheeflener. Moet jij eens proberen een contract open te breken. Vrij duur (en terecht).

  klopt. als je als bank eerst zegt dat je 30 jaar niets hoeft af te lossen dan is het niet ok tijdens die 30 jaar opeens te vragen dat je dat je dat wel moet doen. (beetje achteraf zeuren is het inderdaad) : mijn idee is gewoon minstens 70 procent van die banken failliet laten gaan en het personeel wat nuttigs laten doen in plaats van particulieren uitknijpen. Paar goede banken met een hoop vermogen is beter dan de situatie nu uiteraard.

 203. Voerman says:

  hugo: Dat is puur spin om de banken met giga leverage te beschermen. Meeste kunnen niet eens 5% verlies nemen… Spin.

  Dat heeft voerman sinds een paar dagen ook goed door sinds hij bezorgd wordt om zijn boerenspaarcentjes.
  Armoede van de banken! Als de huizen nog een beetje in waarde dalen hebben de banken niet meer voldoende onderpand en lopen het risico om te vallen. Dit geeft aan, wie het meeste belang heeft bij hogehuizenprijzen. Let op je centjes voor zover die niet in onroerend goed zitten!

 204. JR says:

  Al lezend tot bericht 50 moeten er even een paar misverstanden weggewerkt worden.

  Eerst het zogenaamde voordeel van HRA in het geval aflossingsvrij t.o.v. annuïteit aflossen. Waar het rekenwonder geen rekening mee hield is dat na de looptijd de restschuld moet worden gefinancieerd. Volledig aflossen is goedkoper ten alle tijden.

  Daarnaast de eurocrisis hoe die ontstaan is en waardoor. Dat probleem is gedeeltelijk te wijden aan de euro en de zwakke positie van non-productive landen zoals Griekenland. Nu is de gehele eurozone in recessie en nog erger is de inmenging van financials in publieke en grote bedrijven. De gehele sector wordt opgeslokt in de schulden problematiek (Dexia, SVB etc.) En die rekening moeten we met zijn allen betalen en daar moeten we ff een paar jaar voor produceren hier in het noorden.

 205. hugo says:

  Alexander: Is er iemand die bekend is met deze Tier 1 ratio?

  Ja, staatsschuld obligaties van Griekenland, Spanje etc hebben 0% risico (trier1). Oops foutje, daarom gaat goud spoedig naar Trier 1 (en de staatsobligaties er vanaf uiteindelijk). Trier1 en verder zijn verder over het algemeen marked to fantasy ipv marked to market. Als ze mark to market doen zou duidelijk zijn dat allen failliet/insolvent zijn. Keeping up appearances is het spel nu.

  Wat de beste en slechtste bank is is niet meer vast te stellen. De boekhoudfraude is te groot.

 206. Adamus says:

  Vanavond bij nieuwsuur ook weer Bedrijfs OG en D66 “heeft al jaren gezegd” 🙂

 207. wilson says:

  http://www.avaaz.org/nl/bankers_behind_bars_f/?bMJPxbb&v=16097

  “Grote banken zijn betrapt op grote fraude – miljoenen mensen werden opgelicht door geknoei met de rentetarieven van hypotheken, studentenleningen, enz. Wij zouden hier allemaal voor de gevangenis indraaien, maar de bank Barclays is alleen maar beboet, voor een fractie van hun winstmarge! De woede neemt toe — dit is onze kans om het tij te keren van de overheersing van de banken over onze democratie.

  De financiële toezichthouder van financiën Michel Barnier verzet zich tegen de machtige bankenlobby en moedigt hervormingen aan die het mogelijk maken om bankiers voor zulke fraude naar de gevangenis te sturen. Als de EU de eerste stap zet, dan kan aansprakelijkheid zich snel over de hele wereld verspreiden. Maar de banken voeren een harde lobby, en we hebben al jullie steun nodig om de hervormingen door te voeren.

  Als we er in de komende drie dagen in slagen om 1 miljoen mensen Barnier te laten steunen, zorgt dat voor een momentum waarop hij de bankierslobby kan weerstaan en er bij overheden op kan aandringen hervormingen door te voeren….

 208. Frans says:

  hugo: Volgens mij is de libertarische partij de enige welke het probleem van dit geldstelsel onderkent. Wat mij betreft is het goed dat voor de collapse er een partij is welke het probleem onderkent zodat er een positief alternatief is na de collapse en mensen daarvan weten. Je weet vast wat er in Frankrijk gebeurde na de collapse van de Assignat. Heel lang veel ellende. Het is voor het eerst in 10 jaar dat ik weer overweeg te gaan stemmen.

  Dit sluit mooi aan op je opmerkingen, die overigens wel hout snijden, ook al heb ik niet veel verder erover nagedacht of het een verschil gaat maken: ik denk dat dit alleen kan als de partij behoorlijk grote bekendheid krijgt onder het volk: lijkt me van niet.

  http://maxkeiser.com/2012/07/16/well-worth-watching-radical-chic-is-back/

 209. Frans says:

  Marko: Frans aluhoedje kan jij niet even opzouten naar niburu of xandernieuws?

  En who the fuck ben jij dan wel?
  Kom maar op met wat er ALU is aan mijn dingen die ik schrijf. Erg gemakkelijke opmerking zonder ook maar aan te geven wat je onzin vind.
  Geheimpje: ik schrijf vaak abstract in simpele bewoordingen, maar er is niets wat ik zeg waar ik of niet goed over nadenk, of wat ik niet kan verdedingen.
  Dus: ik zou zeggen sodemieter zelf lekker op!

 210. Frans says:

  hugo: Nog wat inhoudelijks te melden? Ik waardeer de posts van Frans meestal. Keep it up Frans maar probeer wat minder boos te zijn, slecht voor je hart .

  Ai, die had ik nog niet gezien voordat ik mijn vorige post deed: eens kijken of de admin dit door laat….
  Mijn hart: ach ja, die kan wel wat hebben, maar je hebt gelijk, het is niet goed om je teveel op te winden.
  Af en toe vind ik het gewoon leuk een filmje van de banksters door te zagen: komt minder kwaadheid aan te pas als bij voorlaatste opmerking… (helaas… mea culpa)

 211. Geen Scheefwonende Spookburger says:

  Ten eerste dank voor dit blog en de vele reacties hier, hier ben ik afgelopen 18 uur ofzo mee zoet geweest met het lezen van de misschien wel duizenden reacties, rapporten, links en video’s. Ik heb er veel van opgestoken als leek en als dank daarvoor bij deze ook mijn bijdrage in de hoop dat iemand anders er wat aan heeft.

  Sorry dat het een beetje lang is uitgevallen.

  Even het grote plaatje schetsen. Voor zolang ik me kan herinneren is er in Nederland sprake geweest van woningnood. Met name voor de jeugd. Ik refereer dan aan de krakerscultuur, die het recht op woonruimte eisten.

  Dus het is niet zo dat een gebrek aan betaalbare woonruimte uit de lucht is komen vallen. De verschillende belanghebbenden in dit verhaal zijn hier ook ongetwijfeld mee bekend en met name de verschillende overheden mogen het zich aanrekenen dat er vandaag de dag nog steeds jarenlange wachtlijsten zijn voor betaalbare woonruimte. Dat is een.

  Ten tweede, De Hypotheekrenteaftrek is ingevoerd in 1893(!)door Nicolaas Pierson. De kosten die de belastingbetaler moest maken om inkomsten te verwerven, waaronder de hypotheekrente, mochten van het belastbare inkomen worden afgetrokken.

  Dit kostte de fiscus geld voor zover de rente hoger was dan de fictieve inkomsten. Volgens minister Pierson was dit een logisch systeem en hoorde de (hypotheek)renteaftrek bij de basisprincipes van het belastingsysteem: inkomsten uit vermogen belast, betaalde rente aftrekbaar, met een progressief tarief over het saldo.

  Na de Tweede Wereldoorlog ontstond het idee dat de overheid burgers moest ondersteunen bij het kopen van een woning, en hiertoe werd een aantal beleidsinstrumenten ontwikkeld.

  Het beeld dat ook de hypotheekrenteaftrek was ingevoerd om het eigenwoningbezit te stimuleren werd echter pas gemeengoed vanaf de jaren 1990.

  bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypotheekrenteaftrek

  Waarmee we zijn aangekomen bij het 3e punt dat ik wil maken, en dat betreft de orchestratie en het beleid sinds de jaren 90. Zonder enige twijfel heeft de overheid dus al decennialang met de banken om de tafel gezeten om e.e.a. te bespreken, en is men uitgekomen op het systeem zoals we dat grotendeels nu kennen, op wat aanpassingen na.

  Het moet in die tijd reeds bekend zijn geweest dat de overheid en de banken het meest zouden profiteren van een burger die willens en wetens een zo hoog mogelijke lening afsluit voor een stapel stenen om in te wonen. Daar is volgens mij geen enkele twijfel over mogelijk.

  Feitelijk is de hypotheekrenteaftrek het overhevelen van belastinggelden naar de banken. De lokale overheden profiteerden mee door het micro-managen van de grond in wat we nu reeds grondpolitiek zijn gaan noemen.

  Vervolgens zijn alle belanghebbenden een graantje mee gaan pikken, en werd al het beleid en alle acties omtrent wonen erop gericht om toch vooralmaar een stijgende huizenprijs tot stand te doen komen en er zoveel mogelijk van te profiteren.

  De woningnood en de betaalbare woningen zijn er echter nooit gekomen, althans wel sociale woningbouw die ook door de overheid op naam verstrekt werd, maar door haar zeer bewust restrictieve grondpolitiek is er nooit een vrije huursector ‘van de grond’ gekomen zoals dat in andere landen wel het geval is.

  Met name de banken hebben dus al meer dan 100 jaar lang enorme hoeveelheden belastinggeld naar zich toe weten te trekken.

  Vraag: Hoe kan het dan dat banken nu ineens niet solvent zouden zijn en ‘overheidssteun nodig zouden moeten hebben? Dan kan gewoon niet kloppen.

  Vierde punt. Het mag geen geheim heten dat de gemiddelde nederlander niet bepaald zelf wijs kan worden uit financiele hypotheekprodukten die, bewust of onbewust, enorm complex te noemen zijn. De burger is dus altijd aangewezen geweest op de ‘hypotheekadviseur’ van met name de banken om hen te begeleiden bij de grootste aankoop van hun leven.

  Vanwege de complexiteit van deze produkten hebben veel mensen moeten vertrouwen op de tussenpersoon. Waarbij nogmaals gezegd mag worden dat het de banken zijn geweest die de belastingaftrek aanprezen om toch vooral maar een zo hoog mogelijke lening te nemen om de belastingaftrek (en daarmee de eigen winsten) te maximaliseren.

  Bovendien heeft de financiele sector er bij de overheid op aangedrongen om allerlei wetgeving hieromtrent te versoepelen.

  Let wel, dit alles in aanloop naar de euro, waarvan het reeds bekend was dat die op enig moment in de toekomst zou worden ingevoerd.

  Het valt daarom volgens mij de leek (burger) niet te verwijten dat men op de eigen bankadviseur heeft vertrouwd bij het in orde maken van dit meest complexe finacieel produkt waar hij/zij in haar leven mee te maken krijgt.

  Regeren is vooruitzien. Dit moet haast wel een vooropgezet plan zijn geweest van een enorm gewiekste sector die zich gespecialiseerd heeft in geld, voor wie de loodgieter of bakker geen partij is om zoiets complex met een glimlach op het gezicht aan te smeren.

  Kortom, velen hebben geprofiteerd, en met name de jongere generaties zijn nu genaaid (pardon my french).

  Het kan bijna geen toeval zijn dat deze problematiek bijna gelijktijdig in verschillende landen nu speelt.

  Bovendien is het ook nog eens zo dat de reeds vermogenden decennialang disproportioneel veel van deze wetgeving hebben kunnen profiteren, waarmee de rijken hun hogere inkomstenbelasting teniet konden doen en ook mee mochten graaien uit de belastingpot.

  En de jongeren? Kraken mogen ze niet meer. Als ze vele jaren wachten krijgen ze heel misschien een huurwoning aangewezen. De vrije huursector is een lachtertje. Goedkope huurwoningen worden zelfs afgebroken omdat de machine die hieracter zit doorgaat met wat ze altijd al heeft gedaan: Proberen zoveel mogelijk geld uit de Nederlandse burger te persen.

  Tenslotte, lijkt er sprake te zijn van internationale coordinatie van deze afpersingspraktijken van onze belastinggelden. Het feit dat Brussel al jarenlang roept, dat in Amerika en Spanje en Ierland de poep de ventilator al heeft bereikt, geeft aan dat men zeer wel bewust is van het oneerlijke aan de hele gang van zaken en dat Nederland hiermee moet ophouden omdat het enorme schade (heeft) veroorzaakt aan het aanzien en de reputatie van banken wereldwijd, omdat steeds meer mensen dit spelletje doorhebben.

  Dat is de oorzaak van de crisis. Het vertrouwen van de burger dat de eigen overheid het beste met ze voor heeft en ze beschermt. Dat ze verstandig met onze belastingcenten omgaan. En dat banken niet gokken met onze broodgelden.

  Overigens ben ik zelf al jaren flink aan het aflossen, want je moet toch ergens wonen nietwaar?

 212. ll says:

  @ Cassandra Club, héél mooie naam 🙂

  Nog even terugkomend op uw post van zonet, de hypotheekschuld van 600 miljard ?

  Als u in het nu volgende rapport van Ernst en Young de bovenste presentaties vastgoed YE PROVADA, en dan page 64 te voorschijn tovert, komt u een héél ander cijfertje tegen 🙂

 213. ll says:

  Nederlandse Huishoudens hebben 42.000 per huishouden aan overige schulden. CBS

  Waaruit bestaan die schulden dan…….., dat staat er niet bij.

  Koopsompolissen ?, verbouwingsleningen ?, overbruggingsleningen? , studiefinancieringen ?, ik zou het niet weten, wie wel ?

  In feite komt het er nu op neer dat we met zijn allen in Olland nu een negatief doorsnee vermogen hebben, vandaar dat iedereen aan het bezuinigen is, en dan moeten we ook nog eens extra gaan aflossen ? WAARVAN ……

  Pensioenen worden niet meegerekend in het doorsnee vermogen, want die kan je toch niet uitgeven als je geen gepensioneerde bent :-), en als wel, dan nog met mate……

  Cassandra, U heeft helemaal gelijk, de schulden zijn niet af te lossen.

  Toch Griekse toestanden aan de Noordzee …….

 214. Adamus says:

  Frans,

  De libertarische partij zal doorgaan voor rechts en a sociaal. Verder is helft+1 bepalend. Laat Dederik Samson de depressie maar oplossen 🙁 Blanco of niet stemmen lijkt mij ook een optie.

 215. Adamus says:

  Geen Scheefwonende Spookburger,

  Blijf lezen en concluderen 🙂

  “Overigens ben ik zelf al jaren flink aan het aflossen, want je moet toch ergens wonen nietwaar?”

  Op een locatie en financiering bepaald door de politieke economie.

 216. ll says:

  ‘Ook de overige schulden stegen, van 37 tot 42 duizend euro’. CBS

  Nou even doordenken 🙂 42.000 per huishouden aan overige schulden x het aantal huishoudens = 306 miljard.

  Pardon ? 306 miljard aan ongedekt risico ?

  Let wel, dit zijn géén hypotheeklasten 🙂

  Ik snap hier niets meer van…..

 217. ll says:

  Foutje, 30 miljard ik dacht al, dit kan niet waar zijn 🙂

 218. ll says:

  Adamus, staatsburgerschap inleveren ?

 219. Henk 6 says:

  ll:
  Adamus, staatsburgerschap inleveren ?

  Weg gaan uit Nederland is een serieuze optie.

  Mijn egoïstische gedachte, ik wil liever geen belastingbetaler zijn in een land, dat de komende jaren significant veel geld nodig heeft om de banken te redden, Europa te redden, het vastgoed te redden en natuurlijk geld kwijt is aan het slopen van de vastgoed-overschotten. Hier valt niet tegenop te werken en te sparen.

  Zouden niet meer mensen dit denken ???

 220. Jeroen says:

  Een paar toevoegingen @Geen Scheefwonende Spookburger:

  Geen Scheefwonende Spookburger: Ten tweede, De Hypotheekrenteaftrek is ingevoerd in 1893(!)door Nicolaas Pierson. De kosten die de belastingbetaler moest maken om inkomsten te verwerven, waaronder de hypotheekrente, mochten van het belastbare inkomen worden afgetrokken.

  Belangrijk is te vermelden dat er toen ook al vermogensbelasting was (met een vastgesteld fictief rendement van 4%, net als nu), en dat de eigen woning gewoon meetelde als belastbaar vermogen. Tegenwoordig zijn voor de woningeigenaar alleen de lusten overgebleven, niet de lasten…

  Geen Scheefwonende Spookburger: Feitelijk is de hypotheekrenteaftrek het overhevelen van belastinggelden naar de banken.

  In een subsidiestelsel is er altijd een partij die profiteert van het belastinggeld, de rekening moet immers worden voldaan. Bij HRA is het echter nog een slag erger: HRA heeft een prijsopdrijvend effect waardoor daarmee ook de rentebedragen mee omhoog zijn gedreven (vanwege hogere hypotheeksommen). Er wordt dus méér betaalt aan rente (deels vanuit de belastingpot…) dan feitelijk nodig is. Dat is een effect wat je bij andere subsidies niet ziet, want die worden meestal toegepast in gebieden waar een normale marktwerking is.

  Geen Scheefwonende Spookburger: De lokale overheden profiteerden mee door het micro-managen van de grond in wat we nu reeds grondpolitiek zijn gaan noemen.

  Dit had bij wet verboden moeten worden. Doordat met residuele berekening de gemeenten de grondprijzen wisten op te drijven bij elke prijsstijging in de woningmarkt, is ‘grondpolitiek’ een belangrijke steunpilaar gebleken van die prijsopdrijving in de woningmarkt. Als de grondprijzen vast waren gelegd en bijvoorbeeld alleen via inflatie in prijs zouden mogen stijgen, dan was de enorme prijsopdrijving van het afgelopen decennia nauwelijks mogelijk geweest omdat nieuwbouwwoningen relatief goedkoop zouden blijven en de markt van bestaande woningen daar niet teveel kan van afwijken.

  Geen Scheefwonende Spookburger: Vraag: Hoe kan het dan dat banken nu ineens niet solvent zouden zijn en ‘overheidssteun nodig zouden moeten hebben? Dan kan gewoon niet kloppen.

  Je gaat er vanuit dat banken verantwoordelijk met hun inkomsten omgaan. Dat is, om het zacht te zeggen, een nogal naieve veronderstelling. Geef een junk geld en hij verbrast het…

  Geen Scheefwonende Spookburger: Het valt daarom volgens mij de leek (burger) niet te verwijten dat men op de eigen bankadviseur heeft vertrouwd bij het in orde maken van dit meest complexe finacieel produkt waar hij/zij in haar leven mee te maken krijgt.

  Velen zullen het, met mij, maar ten dele met je eens zijn. Iedereen maakt er maar een sport van om met het vingertje naar een ander te wijzen en de eigen verantwoordelijkheid te ontwijken. Als je een woning van 2 ton hebt, en een hypotheek met allerlei toeters en bellen van ruim 3 ton en je lost helemaal niets af, dan ben je wel echt verschrikkelijk dom als je dan niet door hebt dat dat toch wel een wat vreemde situatie is.

  Geen Scheefwonende Spookburger: Bovendien is het ook nog eens zo dat de reeds vermogenden decennialang disproportioneel veel van deze wetgeving hebben kunnen profiteren, waarmee de rijken hun hogere inkomstenbelasting teniet konden doen en ook mee mochten graaien uit de belastingpot.

  Dit is een veel gehoord, maar toch wat al te makkelijk geluid uit het kamp van HRA tegenstanders (waartoe ik overigens ook behoor…).

  Als we het hebben over ‘rijken’ met hoge inkomens, dan zal bij een hypotheekrente van 4% een dergelijke ‘rijke’ een onafgeloste woning van 25 maal zijn inkomen moeten hebben om zijn effectief belastbaar inkomen naar nul te reduceren. Dat lijkt me een niet voor de hand liggende situatie.

  Afgezien van enkele uitzonderingen komt het erop neer dat de rijken onder ons nog steeds veel meer belasting bijdragen aan het totaal dan de modale inkomens, ondanks hun HRA aftrek-mogelijkheden. Van die enkele echte uitzonderingsgevallen kan ik echt niet wakker liggen, die hebben dan gewoon mazzel…

  Er is een nuanceverschil in hoe je de geldstromen bekijkt, in dit geval is “rijken doen een extra grote graai uit de belastingpot via HRA” exact gelijkwaardig aan “rijken betalen nog altijd bovengemiddeld aan belastingen, maar als HRA zou worden afgeschaft zou dat nog wat meer kunnen zijn”.

  Bedenk trouwens dat in een van de veel voorgestelde plannen “HRA afschaffen en dan een vlaktax op pakweg 30%” vooral rijken de lachende winnaars zijn. Die zien hun belastingbijdragen daarmee fors teruglopen. Je kan beter minder belasting betalen over je hele vermogen, dan alleen voor je hypotheekrente 52% terugkrijgen!

 221. Adamus says:

  ll:
  Adamus, staatsburgerschap inleveren ?

  Nee, grenzen verleggen.

 222. Adamus says:

  Henk 6: Weg gaan uit Nederland is een serieuze optie.

  Mijn egoïstische gedachte, ik wil liever geen belastingbetaler zijn in een land, dat de komende jaren significant veel geld nodig heeft om de banken te redden, Europa te redden, het vastgoed te redden en natuurlijk geld kwijt is aan het slopen van de vastgoed-overschotten. Hier valt niet tegenop te werken en te sparen.

  Zouden niet meer mensen dit denken ???

  Veel Duitsers denken er ook zo over……..”vluchten kan niet meer”
  Ze hebben ons bij de taas. Helaas.

 223. Adamus says:

  Jeroen,

  Er zijn misschien wel minder rijken dan we denken. Als het echt eb gaat worden gaan we zien wie er zonder broekje zwemmen…….er is een boel schone schijn.

  Btw, Ik kijk ook wel eens bij HOBAHO veilingen en daar worden agrarische spulletjes geveild in opdracht van de fa. X en en kwam daar ook familie tegen tussen de gelukkigen die mogen stoppen met het bedrijf., Blijken dus al jaren bij BB van de bank te zitten. Hebben zelf nooit opdracht gegeven tot verkoop. Die banken toch 😉
  Het OG wordt dan weer niet geveild maar “verkocht” aan bedrijf met nog enig Eigen Vermogen”. Die zijn nu dus ook tot de oogballen gefinancierd. Straks zijn de IJsselmeerpolders van de Rabo 🙂

 224. Adamus says:

  ll:
  Speciaal in de herdruk voor Adamus

  bol.com/nl/p/leve-…id/1001004004800415/

  Hoe word ik een hardworking hippy.
  Onderneem vooral weinig. De kunde van zaken doen = is niet toehappen, vooral weinig doen en achterover leunen.

 225. Geen Scheefwonende Spookburger says:

  @Adamus

  Bedankt voor je reactie. Hoor graag of ik er ergens naast zat.

  “Op een locatie en financiering bepaald door de politieke economie”

  Mijn eerste eigen woning ooit was een (onder-)huurkamer in de vrije sector. Het was niet meer dan een zolderkamer van 3×3 met een kraantje op de overloop en bedongen gebruik van toilet, keuken en douche voor 400 gulden van een vriendelijke turkse familie. 😀

  Je kunt als jongere gewoon geen kant op en bent eigenlijk gedwongen om bij je ouders te blijven zitten.

  Als je dat niet wil of kan sta je echt letterlijk gewoon op straat en er is geen overheid of instantie die iets voor je doet, of je moet zodanig ‘problemen’ hebben dat ze je ‘urgent’ verklaren. Wat precies is me nooit duidelijk geworden. Maar als ik toen een mogelijkheid had gehad om in een kraakpand te gaan zitten had ik het zeker overwogen.

  Ben dus eerst maandenlang dakloos geweest en heb uit een sporttas geleefd bij vrienden op de bank geslapen etc. Zo zijn er zeker weten (tien?)duizenden zoals mij toen die nu gewoon echt nergens naartoe kunnen.

  Een aantal van mijn toenmalige vrienden waren overigens buitenlandse studenten, die hadden voor hetzelfde geld als dat ik toen daarna betaalde prachtige studentenkamers op een A-locatie, gekregen van de Universiteit, dat kon dus blijkbaar wel.

  Inmiddels in de afgelopen 5 jaar bovenop de rente van mijn micro appartementje 30,000 euro weten af te lossen, maar als de prijzen omlaag gaan zou ik dat dus voor jan l*l gedaan hebben.

  Verder wordt je nergens echt geholpen maar overal staan ze wel klaar om je voor 30-35 jaar vast te leggen tegen je maximum, zelfs als je geen cent eigen geld meeneemt.

  Ik ben gewoon ver onder mijn limiet gaan zitten en heb een eigen super klein hokkie gekocht met het idee om het zo snel mogelijk af te betalen. Binnen 10 jaar is mijn doel.

  Ik blijf meelezen en concluderen, erg interessant allemaal.

 226. Geen Scheefwonende Spookburger says:

  @Jeroen

  Bedankt voor je aanvullingen Jeroen, maakt het nog inzichtelijker voor me.

  1 aanmerking nog hierop:

  “Als we het hebben over ‘rijken’ met hoge inkomens, dan zal bij een hypotheekrente van 4% een dergelijke ‘rijke’ een onafgeloste woning van 25 maal zijn inkomen moeten hebben om zijn effectief belastbaar inkomen naar nul te reduceren. Dat lijkt me een niet voor de hand liggende situatie.”

  Ik heb het over mensen met niet alleen een hoog inkomen maar met eigen vermogen. Als ik 10 miljoen op de bank zou hebben staan en ik koop een pandje van 5 miljoen, met een inkomen van 150,000, wat is daar dan het netto resultaat van?

 227. Adamus says:

  Geen Scheefwonende Spookburger:
  @Jeroen

  Bedankt voor je aanvullingen Jeroen, maakt het nog inzichtelijker voor me.

  1 aanmerking nog hierop:

  “Als we het hebben over ‘rijken’ met hoge inkomens, dan zal bij een hypotheekrente van 4% een dergelijke ‘rijke’ een onafgeloste woning van 25 maal zijn inkomen moeten hebben om zijn effectief belastbaar inkomen naar nul te reduceren. Dat lijkt me een niet voor de hand liggende situatie.”

  Ik heb het over mensen met niet alleen een hoog inkomen maar met eigen vermogen. Als ik 10 miljoen op de bank zou hebben staan en ik koop een pandje van 5 miljoen, met een inkomen van 150,000, wat is daar dan het netto resultaat van?

  Hiervan is een paar maanden geleden een Goois voorbeeld gepasseerd. Hypotheek via BV etc…. Die lossen nu af ivm fiscaal compensabele verliezen?

 228. SchuurHuurder says:

  Geen Scheefwonende Spookburger:
  Ik heb het over mensen met niet alleen een hoog inkomen maar met eigen vermogen. Als ik 10 miljoen op de bank zou hebben staan en ik koop een pandje van 5 miljoen, met een inkomen van 150,000, wat is daar dan het netto resultaat van?

  optie 1: Je gebruikt je 10M vermogen om het pand te kopen. Als dit je eigen woning wordt, gaat je box 3 vermogen met 5M omlaag (60k besparing per jaar). Als beleggingspand is het resultaat nihil.

  optie 2: Je koopt dit pand als eigen woning met een hypotheek (krijg je niet met dat inkomen, maargoed), 3% hypotheekrente is genoeg dat je inkomen weggevaagd wordt, dus je betaald geen box 1 IB meer. Je betaalt nog steeds box 3 heffing over je gehele 10M. Besparing zal in totaal zo’n 65-70k zijn. Als dit met hypotheek als beleggingspand wordt gekocht is het resultaat wederom nihil.

 229. Geen Scheefwonende Spookburger says:

  Inderdaad. Je huis door je bedrijf laten kopen, dan een hypotheek nemen van je eigen bedrijf tegen 8%, en dan iets van 60% winst ofzo… kortom meer belasting terugkrijgen dan je feitelijk betaald hebt -legaal.

  Vraag ik me dus af of zoiets dan veel voorkomt, en zo ja of dat nou zo’n ‘loophole’ is waar je weleens over hoort.

  Mocht het zo zijn vind ik het een kwalijke zaak, maar vraag ik me dus af on we in NL vergelijkbare situaties hebben zoals deze:

  http://www.youtube.com/watch?v=Cu5B-2LoC4s

 230. SchuurHuurder says:

  Geen Scheefwonende Spookburger:
  Inderdaad. Je huis door je bedrijf laten kopen, dan een hypotheek nemen van je eigen bedrijf tegen 8%, en dan iets van 60% winst ofzo… kortom meer belasting terugkrijgen dan je feitelijk betaald hebt -legaal.

  Vraag ik me dus af of zoiets dan veel voorkomt, en zo ja of dat nou zo’n ‘loophole’ is waar je weleens over hoort.

  Mocht het zo zijn vind ik het een kwalijke zaak, maar vraag ik me dus af on we in NL vergelijkbare situaties hebben zoals deze:

  http://www.youtube.com/watch?v=Cu5B-2LoC4s

  Moet je wel een BV hebben met genoeg eigen vermogen om je huis contant te betalen. Denk dat het wel meevalt hoe vaak dit gebeurd. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet kwalijk is dat dit wordt toegestaan.

 231. Adamus says:

  Geen Scheefwonende Spookburger:
  Inderdaad. Je huis door je bedrijf laten kopen, dan een hypotheek nemen van je eigen bedrijf tegen 8%, en dan iets van 60% winst ofzo… kortom meer belasting terugkrijgen dan je feitelijk betaald hebt -legaal.

  Vraag ik me dus af of zoiets dan veel voorkomt, en zo ja of dat nou zo’n ‘loophole’ is waar je weleens over hoort.

  Mocht het zo zijn vind ik het een kwalijke zaak, maar vraag ik me dus af on we in NL vergelijkbare situaties hebben zoals deze:

  http://www.youtube.com/watch?v=Cu5B-2LoC4s

  Kan ook niet zoveel voorkomen, er zijn immers niet zoveel echte rijken.
  Wel hebben veel mensen met 100% aflossingsvrij PrivéOG een jaar of tien geleden de “overwaarde” opgenomen en zijn daarmee hun kaartenhuisje gaan construeren. Nu zit het even tegen……ook nog met var.rente van een paar procent.

 232. Toevoeging says:

  @189 Marko

  Is het zo’n schok voor je dat de wereld anders werkt dan in krant staat? En heeft het schelden je geholpen over de schrik te komen?

  Of was je echt van mening dat je hier iets toevoegde met je opmerking?

 233. jim says:

  @´Geen Scheefwonende Spookburger´

  Welkom! Een hartverwarmende jongere die z´n gezond verstand gebruikt, keuzes maakt open is en reflecteerd, zouden meer mensen moeten doen!

  Ik zou graag meer inhoudelijk op je situatie ingaan maar er hebben er al zovelen op gereageerd dat ik eigenlijk weinig anders kan zeggen dan dat ik vooral de betrokkenheid die je toont erg waardeer!

  Bovendien ben ik ook meer een ´ervaringsdeskundige´dan dat ik alles ´begrijp´. Ik leer wel ook steeds bij hier. Al reageer ik vaak puur uit frustratie. Moet kunnen denk ik dan. Soms heb ik daar later ook spijt van…

  Je hoeft je dus vooral niet te verontschuldigen voor de lengte van je introductie die juist getuigd van hoe zorgvuldig je doet en bent. Door dingen in perspectief of historische context te duiden, zoals jij ze begrijpt. En tevens open over hoe je dat persoonlijk ervaart, niet onbelangrijk!

  Vooral zo intelligent en kritisch blijven denken en kijken, ik ben onder de indruk. En vast niet de enige. Dat wil ik je toch even meegeven! Bedankt!

 234. jim says:

  Weer 13 banken afgewaardeerd in Italie. Wanneer zijn wij weer aan de beurt?

 235. Juan Belmonte says:

  ll: @ Casandra club sorry vergeten

  ey.com/NL/nl/Searc…options=country_name

  Mooi overzicht van cijfers.

  Totale woning (WOZ?) waarde 1400 Miljard euro, da’s 7 miljoen woningen, gemiddeld 2 ton voor alle koop-en-huur-woningen. Maar dan worden alle huurwoningen (niet onderdeel van de woning-“markt”) ook meegeteld.

  Overigens……..

  Totale woningwaarde:
  CBS zegt 1500 miljard, NVM 1700 miljard
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-10-2010/rabobank-roept-op-tot-sloop-van-woningen-in-krimpgebieden/#comment-54315

  Grondprijs in NL gemiddeld 41% hoger dan in Vlaanderen en 35% hoger dan in Duitsland.
  Opmerkelijk en wellicht nog tè positief ingeschat.
  Wil Mevrouw De Minister van Hogehuizenprijsminnend NL wellicht eens uitleggen hoe het kan dat een vierkante meter grond van 2,30 naar 1500 euro gaat door een plastische VINEX operatie ?
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/30-05-2012/plannen-voor-de-woningmarkt-worden-mogelijk-weer-gewijzigd/#comment-106105

  En wat E&Y vergeten zijn te vermelden is dat de schulden in 20 jaar ruim DRIE maal harder gestegen zijn dan de inkomens (waarmee ze aflossing plaats moet vinden). Dat is namelijk J.i. de crux van een vastgoed-zeepbel: de financiering van het pyramidespel houdt een keer op.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/04-09-2010/economie-en-vastgoed-terug-naar-1982/#comment-53808

  In vergelijk met Ierland
  -waar een forse crash op de huizenmarkt plaatsvond-
  belenen de Hollanders hun vastgoed met een factor 3 méér !
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/16-11-2010/huizenprijzen-dalen-nog-licht/#comment-55743

  IN NL stegen de woningprijzen TIEN maal harder dan bij de Duitsers. In Duitsland stegen woningprijzen vanaf 1990 met 0,7% per jaar in NL met 7%.
  Verder mooie voorbeelden: Bij de buren is het gras grüner
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-03-2012/wat-is-er-mis-met-de-nederlandse-woningmarkt/#comment-100479

  Alleen een stel bloggertjes zien de wereld zo ?
  Redevco voorspelde in 2008 al reeds een crash op de NL woningmarkt
  – met orde grootte 42% prijsdalingen-
  omdat zij een relatie legden tussen inkomens- en schuldgroei
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-01-2012/meer-dan-half-miljoen-huiseigenaren-onder-water/#comment-95504

  Mocht de link niet meer werken:
  http://www.parool.nl/parool/nl/6/WONEN/article/detail/95965/2008/12/27/Crash-huizenprijzen-voorspeld.dhtml

 236. Henk 6 says:

  http://peilinghypotheekrenteaftrek.blogspot.nl/search/label/Bob%20Maas

  Jeroen,

  In aanvulling op jouw verhaal, ter info.
  Bovenstaande link van Bob Maas van de veh beschrijft helder hoe het spel van de hra altijd gewerkt heeft. Bob is voorstander van de hra omdat dit een mooi financierinsgsmechanisme is waarmee o.a. Overheden nog een prakje kunnen aanleggen,…

 237. Hans Verbeek says:

  @219: ll, bedankt voor de aanvulling.
  Het bedrag van 600 miljard hoorde ik ooit langskomen en dat is blijven hangen.
  Ik wist ook niet dat bijna de helft van alle hypotheken aflossingvrij is, ik dacht zelf meer aan 30%.

 238. Henk 6 says:

  Henk 6:
  peilinghypotheekre…rch/label/Bob%20Maas

  Jeroen,

  http://peilinghypotheekrenteaftrek.blogspot.nl/2012/01/de-hypotheekrenteaftrek-onmisbaar-in.html

  Nu de goed link, sorry.

  In aanvulling op jouw verhaal, ter info.
  Bovenstaande link van Bob Maas van de veh beschrijft helder hoe het spel van de hra altijd gewerkt heeft. Bob is voorstander van de hra omdat dit een mooi financierinsgsmechanisme is waarmee o.a. Overheden nog een prakje kunnen aanleggen,…

 239. Floor says:

  Shoot, dacht dat ik het hier gelezen had, kennelijk niet dus.
  Er schijnen steeds meer lieden rond te tuffen in auto’s met een sticker over de europese vlag op hun nummerplaat.
  Soort herkent soort op de weg zullen we maar zeggen.
  Vind ‘m helemaal fantastisch, had er het liefst een karikatuur van Barosso overheen geplemt, maar hetgeen er nu zit voldoet ook.
  Perfecte manier van protest.

 240. Voerman says:

  Floor:
  Shoot, dacht dat ik het hier gelezen had, kennelijk niet dus.
  Er schijnen steeds meer lieden rond te tuffen in auto’s met een sticker over de europese vlag op hun nummerplaat.
  Soort herkent soort op de weg zullen we maar zeggen.
  Vind ‘m helemaal fantastisch, had er het liefst een karikatuur van Barosso overheen geplemt, maar hetgeen er nu zit voldoet ook.
  Perfecte manier van protest.

  Ik beschouw het voorlopig maar als ludieke mopperkonterij.
  Wat onze landschapsbevolking er echt van vindt zullen wij in september zien.
  De partijen die echt anti zeggen te zijn hebben op andere punten zo weinig hoopgevends te melden, dat je daar ook niet blij van wordt ben ik bang.

 241. Floor says:

  Voerman,
  Tja Voerman, jij behoort dus wat mij betreft tot die enorme middenmoot, die pas begint te gillen en klagen, wanneer ze het in de protemonnee voelen. Misschien dat jij het niet in je portemonnee voelt want jij schijnt alles errug goed geregeld te hebben, maar misschien dat je toch ff met de rest van Nederland mee moet voelen in deze, of misschien om het dicht bij huis te houden, met je kids mee moet voelen.
  Anyway iedere vorm van protest voor 12 september heeft zin en dit is een simpele, vriendelijke en adequate manier van protesteren.

 242. hugo says:

  Floor: Anyway iedere vorm van protest voor 12 september heeft zin en dit is een simpele, vriendelijke en adequate manier van protesteren.

  Eens, beter nu de bittere pil slikken, verliezen nemen en rebooten voordat de Eurofielen echt alles, maar dan ook alles slopen en we weer met een oorlog op dit continent zitten.

 243. Voerman says:

  Floor: Tja Voerman, jij behoort dus wat mij betreft tot die enorme middenmoot, die pas begint te gillen en klagen, wanneer ze het in de protemonnee voelen.

  Ik heb niet zo mijn best gedaan, om mij van mijn sociale kant te laten zien op dit log, maar daar is dit log niet voor. Alleen deelname aan dit forum is al een uiting van sociale betrokkenheid. Ik heb ook een verleden van deelname aan vakbonden, vertegenwoordigend overleg etc. Probeer in elke situatie mijn ervaringen te delen. Ik kies soms de weg van de confrontatie, maar die is altijd duidelijk en oprecht. Verder geniet ik van mijn kinderen en hun succes en van mijn kleinkinderen. Weet niet hoe oud jij bent, maar als je een bepaald evenwicht in het leven gevonden hebt, dan ga je een soort van vanzelfsprekendheid voelen en dus ook uitstralen die vaak aangezien wordt voor egoisme en arrogantie. Niet terecht!
  Ook voerman heeft veel fouten gemaakt, kansen laten lopen, belangrijke mensen verloren, voerman is ook een mens. Verder even goede vrienden, Floor. Ik heb bij jou wel het beeld ontwikkeld van een goed mens!

 244. Steven says:

  Voerman: De partijen die echt anti zeggen te zijn hebben op andere punten zo weinig hoopgevends te melden, dat je daar ook niet blij van wordt ben ik bang.

  Het maakt gewoon niet uit wat je stemt zo lang ze een soort zombie economie in europa overeind proberen te houden. In de geschiedenis eindigt het gewoon altijd in een diepe crisis en heb hier een keer (dronken) gereageerd dat je met wat edelmetaal straks misschien een mooie bloem kan worden boven de rotte zooi. Moet je het wel ergens echt hebben liggen en niet bij een bank uiteraard.

 245. Voerman says:

  Steven: Het maakt gewoon niet uit wat je stemt zo lang ze een soort zombie economie in europa overeind proberen te houden.

  Ik ben het met je eens Steven maar er is meer in een land te regelen als de economie hoewel de meeste dingen daarmee samenhangen. Maar de andere zaken worden ook op een in mijn ogen vaak misdadige manier geregeld.
  Dat vind ik nog vele malen erger dan de economische stunts waarmee wij geconfronteerd worden.

 246. Steven says:

  ook die maatregelen: AOW naar 67 jaar. ontslagrecht makkelijker maken en terug naar 40 urige werkweek.

  Ik werk al 40 uur en krijg dus later AOW en als ik ontslagen wordt dan is dat pech. Ik krijg geen HRA of huursubsidie. (en al helemaal geen kinderbijslag, kleuter opvang subsidie of wat dan ook)

  elke keer weer zien wat ze willen (af)pakken. Heb dit al heel lang voorzien dus spaar ik gewoon elke maand wat edelmetaal. (misschien ook niet de oplossing, maar kan weinig anders bedenken)

  en uiteindelijk komt het wel weer goed. 🙂 (maar nog een hele lange weg te gaan)

 247. maarten says:

  pensioengerechtigden mogen een aantal maanden inkomen uit de mond gestoten worden, dmv verhoging pensioenleeftijd, volgend jaar; Babyboomers klinkt het in de media en bij partijen als D66 en verwende jonge *sociopathen* (ik ben trouwens ook best jong terzijde); Maar er wordt gezwegen over het pijnlijke feit van derivatenhandel dat waardeloze cdo’s verkocht zijn aan pensioenfondsen door “vrindjes” & experts van de banken en financieele instituties. Vandaag op onze lokale Amsterdamse tv zender deel 1 van “Inside job”: iedereen kijkt en vormt haar eigen mening.

 248. maarten says:

  Het geld wordt wel heel vreemd verdeeld tegenweurdig, welkom in het tijdperk van internet waar transparantie de norm is.

 249. hugo says:

  maarten: Maar er wordt gezwegen over het pijnlijke feit van derivatenhandel dat waardeloze cdo’s verkocht zijn aan pensioenfondsen door “vrindjes” & experts van de banken en financieele instituties.

  Oh het is nog ranziger. Deutsche Bank heeft bekend LIBOR te hebben gemanipuleerd. Ik denk ook EURIBOR. Terwijl ze derivaten verkochten aan oa Vestia en Slibverwerking Noord-Brabant om in te dekken tegen stijgende rentes manipuleerden ze de rente omlaag om zo te cashen. De overheid dwingt vervolgens de huurders en belastingbetalers de verliezen goed te maken….. Elke keer als je denkt dat het niet ranziger kan blijkt dat te kunnen.

  Ook je (spaar)geld weghalen uit het financiële systeem is een goed protest. Om in de geest van Maria te blijven. Elke 1000 Euro wordt gemiddeld in de EU 33x geleveraged.

 250. Voerman says:

  Steven: (misschien ook niet de oplossing, maar kan weinig anders bedenken)

  Ik zie om mij heen, dat jonge mensen die niet beschikken over wat eigen geld, maar wel goed en vast werk zelfs geen verantwoorde hypotheek los krijgen bij de banken. Ik vind dat heel verontrustend. Het valt te vrezen, dat de banken er momenteel zo slecht voorstaan, dat zij domweg niet voldoende geld hebben om nog credieten te verstrekken. Ikzelf zou in deze tijd als ik voldoende eigen geld had als de wiedeweerga een leuk betaalbaar huis zoeken en kopen.
  Dat is op den duur gegarandeerd goedkoper dan huren. Ten tweede zit je eigen geld in in huis veiliger dan op de bank of in edelmetaal en ten derde vrees ik, dat je na te lang wachten echt nooit meer een huis kunt kopen. Ten vierde omdat je nu nog kunt profiteren van bestaande stimuleringsregels voor de huizenmarkt. Ik weet, dat dit strijdig is met de gangbare opvattingen van de meeste posters die de illusie hebben dat de huizen nog veel goedkoper worden. Forget it. De banken zullen er voor zorgen dat de huizen niet veel goedkoper worden. Hoe? Simpel, zij gaan over het geld en de richting waarin dat stroomt.

 251. Mark says:

  Hugo heb je ook bronnen of vertel je ons leugens?

 252. Voerman says:

  hugo: Ook je (spaar)geld weghalen uit het financiële systeem is een goed protest.

  Geld wat in je huis of iets dergelijks is veiliger dan op de bank en weg uit het financiele systeem. Eens Hugo?

 253. maarten says:

  @mark: leugens ? dan moet je bij politici zijn. Stem sp

 254. Mark says:

  Voerman, enerzijds vrees je dat de banken niet voldoende geld hebben om nog credieten te verstrekken en anderzijds zeg je dat de banken ervoor zullen zorgen dat de huizen niet veel goedkoper worden. Je spreekt jezelf wel erg tegen zo.

 255. Voerman says:

  maarten: Babyboomers klinkt het in de media en bij partijen als D66 en verwende jonge *sociopathen

  Tegenstellingen kweken en in stand houden verdeelt de mensheid. Napoleon was daar goed in. Mensen zijn wat dat betreft makkelijk te manipuleren.

 256. Voerman says:

  Mark:
  Voerman, enerzijds vrees je dat de banken niet voldoende geld hebben om nog credieten te verstrekken en anderzijds zeg je dat de banken ervoor zullen zorgen dat de huizen niet veel goedkoper worden. Je spreekt jezelf wel erg tegen zo.

  Neen, de huizen zijn het onderpand voor de verstrekte hypotheken. Als de banken er toch al slecht voorstaan dan is een waardedaling van dat onderpand funest voor de banken. Daarom hameren de banken op aflossen, sparen etc. Als dat niet het gewenste effect heeft dan moet je vrezen, dat onvermijdelijk de rentes flink gaan stijgen.

 257. maarten says:

  de tegenstellingen zijn intern beste voerman, helder gesternte

 258. maarten says:

  misschien ben (was) ik ook wel d66 stemmer :

 259. hugo says:

  Mark: Hugo heb je ook bronnen of vertel je ons leugens?

  Heb je manieren? Google is handig en je bent een grote jongen, kan je vast.

  ”Het tekort van Vestia op haar derivatenpositie loopt in de miljarden. Een belangrijk deel van de probleemderivaten werd afgesloten met ABN Amro en Deutsche Bank. ”
  http://fd.nl/economie-politiek/topics/vestia/

  ”Slibverwerking Noord-Brabant (SNB), het grootste slibverwerkingsbedrijf van Europa, is in grote financiële problemen geraakt door het afsluiten van risicovolle rentecontracten…….. Directeur Marcel Lefferts van SNB gaat volgens de krant nog uit van een goede afloop. Hij is ‘in gesprek’ met de accountant en de Deutsche Bank, dat de derivaten heeft verkocht.”
  http://m.nrc.nl/nieuws/2012/07/12/financiele-problemen-bij-nutsbedrijf-door-derivaten/

  ”Deutsche Bank AG (DB) heeft de Europese Commissie (EC) en de Zwitserse autoriteiten zijn medewerking aangeboden in de onderzoeken naar mogelijke manipulatie van de Libor-rente en kan in ruil daarvoor rekenen op clementie, zeggen twee personen die bekend zijn met de situatie maandag.”
  http://www.beurs.nl/nieuws/buitenland/3163884/deutsche-bank-heeft-clementiestatus-in-libor-schandaal

 260. Steven says:

  Voerman: Ik weet, dat dit strijdig is met de gangbare opvattingen van de meeste posters die de illusie hebben dat de huizen nog veel goedkoper worden. Forget it

  De huizenprijzen gaan naar beneden. Allerlei landen met zelfs een minder zieke huizenmarkt als wij zijn ons voor gegaan. Denk gewoon nog steeds in marges van 50-70 procent down. (kunnen overheden en banken weinig aan doen als werknemers niet meer gaan verdienen)

 261. Voerman says:

  Steven: Denk gewoon nog steeds in marges van 50-70 procent down. (kunnen overheden en banken weinig aan doen als werknemers niet meer gaan verdienen)

  Als werknemers die niet genoeg verdienen ook nog niet sparen kunnen zij geen huis kopen. Klinkt wat oubollig, maar dat was in voermans jonge jaren ook al zo.

 262. Steven says:

  aan Voerman

  dan zijn we het dus eens. Zonder geld een huis kopen voor 300.000 euro is een uitwas van de jaren 1990-2007

 263. maarten says:

  laatst, eergister op CNN in NY om young potentials te lokken: goedkope huurwoningen van 10 vierkante meters, oftewel 105 sq. feet: micro appartments… maybe in New York, maybe in Tokyo… but NOT, N…O…T… in Europe okay? dig it? dat hebben we in de middeleeuwen al gedaan

 264. maarten says:
 265. Voerman says:

  Steven:
  aan Voerman

  dan zijn we het dus eens. Zonder geld een huis kopen voor 300.000 euro is een uitwas van de jaren 1990-2007

  Juist!!!!!!!!!!

 266. Voerman says:

  Leuke avond!

  Welterusten allemaal.

 267. Mark says:

  Voerman, jij blijft jezelf tegenspreken. Als de rentes stijgen zullen de huizenprijzen juist nog harder gaan zakken.

 268. hugo says:

  Voerman: Geld wat in je huis of iets dergelijks is veiliger dan op de bank en weg uit het financiele systeem. Eens Hugo?

  Ja, maar niet echt veilig. Geld is officieel 3 dingen, een rekenmiddel, een betaalmiddel en een spaarmiddel. De EUro, Dollar, Yen etc zijn echter geen spaarmiddel. Als je ze lang aanhoud verliezen ze veel van hun koopkracht (paar procent per jaar verliezen telt door over de jaren). Echter als rekenmiddel en betaalmiddel zijn ze heel makkelijk. Ik noem de Euro etc dus liever niet geld maar betaalmiddel of Fiat (geld).

  Uiteraard is het verstandig om voor een paar maanden Euros in huis te hebben. Een bankholliday is heel gemakkelijk in te voeren. Recent een glitch in the UK, week (+?) 11 miljoen geen toegang tot de bankrekening….. http://www.telegraph.co.uk/finance/personalfinance/consumertips/banking/9353668/NatWest-extends-opening-hours-again.html

  Geschiedenis leert dat elk puur fiat geldsysteem het max 40 jaar volhoud en vervolgens uiteindelijk hyperinflateert (regelmatig na wat deflatie). Een reserve currency (nu de $) faalt rond de 100 jaar (Byzantijnen een uitzondering). De dollar is sinds 1971 fiat… Ze doen het goed (sarc)

  Wat in mijn optiek wel geld is is fysiek goud (en in mindere mate zilver). Ik noem het hier echt geld voor de duidelijkheid. Een concept wat ik heel lastig vond te begrijpen. Goud prijst de dollar en de dollar prijst de rest. Net zoals, goud en olie stromen nooit in dezelfde richting.

  Voerman, vergeet nooit dat jouw spaarcentjes (betaalmiddel)schulden vertegenwoordigen van mensen (en groepen) welke het niet van plan zijn (oa overheid) of niet terug kunnen (scheefleners welke massaal werkloos worden) betalen. Zoals we aan TARGET2 en LTRO kunnen zien zal de ECB printen (in die programma’s +- 2 biljoen). Je betaald getallen welke uit het niets gemaakt kunnen worden. Zoals Gerard Calente het (vrij vertaald) mooi stelt, veel van het geld is minder waard dan het papier waar het niet op gedrukt is. Dit omdat de schulden welke ze vertegenwoordigen niet terug betaald zullen worden.

  Ik zou Voerman graag tippen om naast een deel van de boerenspaarcentjes fysiek te maken ook wat echt geld aan te schaffen. Vergeet niet, de ECB probeert tenminste nog om de balans te koppelen aan echt geld (goud). Elk kwartaal Mark To Market. De FED heeft de zelfde ounce voor $40,22 in de boeken staan. Goud prijst nu nog de dollar en staat voor $40,22 op de balans? De dollar moet spaarmiddel blijven voor de wereld (in de vorm van US treasury bond)…. Goldwars anyone?

  Ik hoop dat Voerman wat heeft om over na te denken. Doe vooral zelf onderzoek!

 269. Steven says:

  en ook weer aan Voerman

  als de banken geen leningen van 300.000 verstrekken aan starters maar hoogstens 200.000 (wat ik ook al veel vind, want dat zijn minstens 100 netto ver boven modale salarissen) dan zakt de huizenprijs dus al een ton van dat soort huizen.

  en de prijzen zakken gewoon: elke dag te zien.

 270. Adamus says:

  Steven: Het maakt gewoon niet uit wat je stemt zo lang ze een soort zombie economie in europa overeind proberen te houden. In de geschiedenis eindigt het gewoon altijd in een diepe crisis en heb hier een keer (dronken) gereageerd dat je met wat edelmetaal straks misschien een mooie bloem kan worden boven de rotte zooi. Moet je het wel ergens echt hebben liggen en niet bij een bank uiteraard.

  En vlgs jsmineset (Jim Sinclair) ook niet in je eigen land.

 271. hugo says:

  hugo: Dit omdat de schulden welke ze vertegenwoordigen niet terug betaald zullen worden.

  Ter verduidelijking. Ik bedoel hier dat de schulden niet met dezelfde koopkracht terug betaald zullen worden. De bit & bites of het stukje papier met wat Euro getalletje zal je wel krijgen, wat je er voor kunt kopen is een ander verhaal.

 272. Adamus says:

  maarten:
  laatst, eergister op CNN in NY om young potentials te lokken: goedkope huurwoningen van 10 vierkante meters, oftewel 105 sq. feet: micro appartments… maybe in New York, maybe in Tokyo… but NOT, N…O…T… in Europe okay? dig it? dat hebben we in de middeleeuwen al gedaan

  Gisteren bij de NOS bedrijfsOG in Amsterdam voor bewoning voor een prikkie. Komt er ineens een inhalige wethouder (?) die het wel een mooi idee vindt om zulke ruimtes te verkopen: 50m2 voor €50K -dan wil de gemeente de grond in eigendom 😉 waar bemoeit zo’n kerel zich mee?

 273. Adamus says:

  Steven: De huizenprijzen gaan naar beneden. Allerlei landen met zelfs een minder zieke huizenmarkt als wij zijn ons voor gegaan. Denk gewoon nog steeds in marges van 50-70 procent down. (kunnen overheden en banken weinig aan doen als werknemers niet meer gaan verdienen)

  Gaan onslagen werknemers in hun evt. nieuwe job -zonder vast contract- nu meer of minder verdienen? Ik denk minder en ze moeten ook inleveren bij pensioendeelname. Of een aanbod voor 4 dagen pwk….het sterft van de mensen die niet weten hoe de vlag erbij hangt, zolang ze zelf nog werk hebben.

 274. Adamus says:

  Voerman: Neen, de huizen zijn het onderpand voor de verstrekte hypotheken. Als de banken er toch al slecht voorstaan dan is een waardedaling van dat onderpand funest voor de banken. Daarom hameren de banken op aflossen, sparen etc. Als dat niet het gewenste effect heeft dan moet je vrezen, dat onvermijdelijk de rentes flink gaan stijgen.

  Boetevrij aflossen 🙂

 275. Adamus says:

  Voerman,

  Je hebt geen idee wat voor tijden er aan komen. En waarom iets kopen als je hetzelfde kunt huren? Er is al zoveel hetzelfde in ons landje en nog overprijsd ook.

 276. Adamus says:

  Totale woning (WOZ?) waarde 1400 Miljard euro, da’s 7 miljoen woningen, gemiddeld 2 ton voor alle koop-en-huur-woningen. Maar dan worden alle huurwoningen (niet onderdeel van de woning-”markt”) ook meegeteld.

  Huurwoningen is ook voor geleend bij de banken, aflossen dus. Als de beleggende pensioenfondsen dat kunnen.

 277. Shake'mOut says:

  Goedenacht allemaal,

  Wat een fantastisch blog, maar 1 ding moet me toch van het hart. Waarom krijgt Voerman altijd zoveel aandacht? De man spreekt zich regelmatig tegen en helaas in de derde persoon enkelvoud, dus inhoudelijk matig en een hoop interessantdoenrij. Verder zie ik de man nooit een eigen inhoudelijke bijdrage doen over wat dan ook. Meepraten over algemeenheden (zoals: je moet niet meer uitgeven dan je hebt) kan iedereen. Nee, dan heb ik veel meer respect voor mensen zoals Hugo, Juan, Steven en Adamus (en anderen) die zelf nadenken en interessante inhoud brengen. Dat heb ik Voerman nog nooit zien doen in jaren. Hulde en dank voor de leerzame links en visies heren. Mensen die in de derde persoon enkelvoud communiceren zijn volgens mij gebakken lucht…

 278. Draaikont says:

  Shake'mOut: Goedenacht allemaal, Wat een fantastisch blog, maar 1 ding moet me toch van het hart. Waarom krijgt Voerman altijd zoveel aandacht? De man spreekt zich regelmatig tegen en helaas in de derde persoon enkelvoud, dus inhoudelijk matig en een hoop interessantdoenrij. Verder zie ik de man nooit een eigen inhoudelijke bijdrage doen over wat dan ook. Meepraten over algemeenheden (zoals: je moet niet meer uitgeven dan je hebt) kan iedereen.

  Ik vind Voerman wel leuk hoor.

 279. jim says:

  Voerman: Ik zie om mij heen, dat jonge mensen die niet beschikken over wat eigen geld, maar wel goed en vast werk zelfs geen verantwoorde hypotheek los krijgen bij de banken. Ik vind dat heel verontrustend. Het valt te vrezen, dat de banken er momenteel zo slecht voorstaan, dat zij domweg niet voldoende geld hebben om nog credieten te verstrekken. Ikzelf zou in deze tijd als ik voldoende eigen geld had als de wiedeweerga een leuk betaalbaar huis zoeken en kopen.
  Dat is op den duur gegarandeerd goedkoper dan huren. Ten tweede zit je eigen geld in in huis veiliger dan op de bank of in edelmetaal en ten derde vrees ik, dat je na te lang wachten echt nooit meer een huis kunt kopen. Ten vierde omdat je nu nog kunt profiteren van bestaande stimuleringsregels voor de huizenmarkt. Ik weet, dat dit strijdig is met de gangbare opvattingen van de meeste posters die de illusie hebben dat de huizen nog veel goedkoper worden. Forget it. De banken zullen er voor zorgen dat de huizen niet veel goedkoper worden. Hoe? Simpel, zij gaan over het geld en de richting waarin dat stroomt.

  Wat nou. Ik kan zeker iets kopen maar vertik het. Zoals heel veel mensen, gelukkig. Die snappen dat alles dan gewoon maar doorgaat. Je zuurverdiende geld staat evenwel niet veilig op de bank. De waanzin. De klem. Het onrecht, de besodemieterij, de bloedzuigers. Maar meedoen? Moet je willen!

  Dit is geen gekissebis, het gaat zeker over de wartaal.

  Dat je zo reageert is daarom zo… zo indrukwekkend.
  Kan er niets aan doen maar die defaitistische toon van ´n man die ´zijn evenwicht heeft gevonden´. De makelpropaganda die je plotseling weer uitkraamt in dit verhaaltje. De wanhopige persoonlijke verhalen en vertwijfeling over de, kost wat kost, moeilijke keuzes en het niet vooruitkomen. Dat eerlijkheid bestraft wordt en je wordt uitgeknepen en genaaid zodat die ene procent nog rijker van je kan worden, nog meer coke kan snuiven en hoeren kan uitwonen, herkenbaar. Daarom betalen ze ook meer belasting.
  En dat gedebiteerd vanuit de leunstoel naast de open haard in z´n eigen huis in de vertrouwde omgeving van zijn milieu en ongetwijfeld met een goed glas wijn erbij denkt hij met warme gevoelens aan zijn nageslacht en kroost, die hebben het toch maar niet gemakkelijk nu! Of althans niet zo gemakkelijk als hij het had vroeger. Ach vroeger. Vroeger sprak hij voor volle zalen en iedereen hing simpelweg aan zijn lippen. Gezellige tijd!

  Toen wonen een verdienmodel werd in plaats van een voorwaarde tot economische en sociale vooruitgang en een burgerrecht, is er iets fundameel misgegaan in de samenleving. Dat eruit ontstane leed zit als kapitaal in de pockets van de banksters, de projectontwikkelaars, de bouwwereld, de makelaars, de bestuurders en politici, EN DE HELE BENDE DIE ER ACHTERAAN LOOPT!
  En wat ze er aan verdienen dat geven ze uit, ter vermaak! Waanzin!

  Ik heb een buurvrouw van 87. Ze woont-huurt dat daar al vanaf 1938!!! Pientere zelfstandige vrouw die ik regelmatig help met klusjes en boodschappen. Ze heeft hartkwalen en twee jaar geleden heeft ze een heftige hartoperatie ondergaan. Te hoge bloeddruk nog steeds. Nu de bovenburen gaan verhuizen is de huisbaas langs geweest, ze waren met z´n tweeen. Of ze maar even wil gaan verhuizen omdat ze gaan renoveren. De fundering moet ook hersteld worden en ze zijn bezig met een splitsingsvergunning. Leuk project! Kan daarna meteen de huur omhoog. Het huis is ook enorm verloederd door al het achterstallig onderhoud van jaren. Ze durfde nooit huurverhoging te weigeren. Gedoe. Nu lijkt ze af en toe bijna in de war. Ze piekert. Kan ik er wat aan doen? ik ga haar wel geruststellen, ook al kook ik, en ben bezig met hulp organiseren maar de mogelijkheden zijn uiterst beperkt! En een wisselwoning ziet ze niet zitten op haar 87e. Gek. Een bejaardenhuis ook niet. Ook gek. Aanleunwoningen zijn schaars en er zijn flinke wachtlijsten. Of en wanneer er iets vrij komt is onvoorspelbaar. En ze wil de buurt niet uit vanwege haar huisarts en het ziekenhuis vlakbij… Ze slaapt slecht nu. Hoeveel stond er ook alweer leeg?

  En hoe komt dat allemaal? Omdat wij toch allemaal ook zo onze laatste levensdagen willen slijten en aan ons eind willen komen?

  Had ze maar door moeten leren zeker.
  Kutwereld!

 280. Adamus says:

  Draaikont,

  En door “voerman” komt de historie van het blog weer boven tafel en het is wel prettig om iemand -of een beeld te hebben- die iets onder de neus gewreven kan worden 😉

 281. Adamus says:

  http://spaarcentje.blogspot.nl/2012/07/ontwoekeren-een-verhaal-in-veel-delen.html

  Beleggingshypothee, woekerpolis……….

  Hoe dom kun je zijn?

 282. Adamus says:

  Shake'mOut,

  En “voerman” scoort af en toe ook nog eens USD; speculeren op de daling van de € t.o.v. $
  😉

 283. Ma Ling says:

  Draaikont: Ik vind Voerman wel leuk hoor.

  ik ook! keep up the good work, voerman!

  kracht van dit blog zit in de diversiteit van de verschillende posters. Daarnaast heb ik Voerman nog niet kunnen betrappen op scheldpartijen o.i.d. Dit in tegenstelling tot enkele figuren die cognitieve dissonantie vertalen naar verbale woedeuitspattingen.

  Tussendoor: ik ben er uit: 12 september een blanco stem.

  Tot slot: dalen, dow jones, nhz, etc: jullie posten ‘te weinig’. Op vakantie?

 284. ll says:

  @ Voerman, de banken hebben veel te veel uitgeleend ( krediet ), meer dan dat ze eigenlijk mochten van de toezichthouder van de banken.

  Dat uitlenen heeft te maken met de boerenspaarcentjes van Voerman. Als de Bank 100 boerenspaarcentjes heeft van Voerman mag de bank er 800 van uitlenen.( leverage = hefboomwerking ) Monetaire regeltjes 🙂

  Nu heeft de bank véél meer uitgeleend aan leningen dan mocht van de toezichthouder soms wel 1600 of meer dan dan 100 boerenspaarcentjes van Voerman, maar de banken waren heel slim en hebben het teveel aan kredieten omgetoverd. Derivaten noemt men die. Dat zijn leningen omgetoverd tot beleggingen, deze leningen zijn doorverkocht aan beleggers, geen banken. Eigenlijk is het een soort schaduwboekhouding. O.T.C. derivaten producten, dat is Over The Counter, wij zeggen onder de toonbank verkocht, zwart verkocht dus. Maar op de balans van de banken BLEEF die 800 van Voerman staan. 😉

  Derivaten zijn afgeleide financiele producten, leningen die NIET onder toezicht staan van de toezichthouder, en de toezichthouder kon dus geen toezicht meer houden, omdat deze leningen buiten de balansen van de banken stonden, en de toezichthouder kon ze niet zien, want die zag alleen die 800 leverage van Voerman.

  Door deze derivaten kon de bank dus véél meer uitlenen dan ze eigenlijk mocht.

  Nu is het tijdperk aangekomen dat de banken gaan cashen. Al het uitgeleende geld moet terug naar de bank.

  Maar nu is het probleem dat de mensen zoveel hebben geleend van de banken ( omdat veel leningen onzichtbaar waren ), dat ze al dat geleende geld helemaal niet meer KUNNEN terugbetalen.

  Maar door die buiten balans leverage zijn alle onderpanden van de leningen ook nog eens extra opgeblazen.

  Krediet is geld en met geld kan je kopen, en wordt alles duurder.

  Geen krediet is geen geld, en wordt alles goedkoper. Dat is nu de toestand.

  Door die buiten de balansen leverage hier bij ons in Olland ( het bedrag is 347 miljard ) zijn onze onroerende goederen, kantoren, winkels en huizen met ditzelfde bedrag OPGEBLAZEN. Krediet is geld……

  Je begint het nu te merken met de kantoren, die moet nu worden afgewaardeerd , gedelevaregd als het ware.

  Het wordt een ware veldslag, geld uitlenen is er voorlopig niet meer bij, de verwachting is zo’n 10 tot 20 jaar niet.

  Totdat alle leningen op-of off-balance zijn terugebetaald, en dan begint het spel opnieuw.

 285. Shake'mOut says:

  Ik vind Voerman ook wel leuk hoor, Shake’mOut begint zelf gewoon ook in de derde persoon enkelvoud.

 286. Jeroen says:

  Henk 6: Jeroen,

  In aanvulling op jouw verhaal, ter info.
  Bovenstaande link van Bob Maas van de veh beschrijft helder hoe het spel van de hra altijd gewerkt heeft. Bob is voorstander van de hra omdat dit een mooi financierinsgsmechanisme is waarmee o.a. Overheden nog een prakje kunnen aanleggen,…

  Dat stuk van Bob Maas ken ik, er staan nota bene een aantal stevige reacties van mijzelf onder het verhaal.

  De kortzichtigheid van Bob spat af van de hele redenatie dat HRA toch best zo’n leuke regeling is. Absurd parallel voorbeeld:

  “Laten we alle werkelozen en uitkeringstrekkers een nekschot geven en de sociale uitkeringen aan de gemeente laten doorbetalen. Dan ontstaat er een mooie inkomstenstroom waarmee een aardig parkje kan worden aangelegd.”

  Moraal van het verhaal: het simpele feit dat de gemeente voordeel heeft bij een bepaalde regeling wil nog niet zeggen dat we op de goede weg zitten…

 287. Voerman says:

  Shake'mOut: Wat een fantastisch blog, maar 1 ding moet me toch van het hart. Waarom krijgt Voerman altijd zoveel aandacht?

  Je kunt de posts van voerman toch gewoon overslaan?

 288. ll says:

  Geweldig, deze man/vrouw denkt hetzelfde als ikke.

  Aflossen om de bank failliet te krijgen 🙂

  http://www.beursbox.nl/nieuws-beleggen/laatste-nieuws/verplicht-aflossen-van-de-hypotheek.html

 289. lapje says:

  Voerman heeft beter door hoe de wereld inelkaar steekt dan de meesten hier. Je kan moreel het gelijk aan je kant hebben, maar als je niet door hebt hoe het systeem echt werkt, dan kom je in de hoek van de psychologie, dan blijven de meeste hier voortdurend genaaid worden door de “immorelen”.

  Er komt geen harde goudstandaard. Goud gaat niet naar de 55.000 dollar per ounce. Huizenprijzen gaan niet 70% zakken. En HRA wordt niet zonder compensatie afgeschaft voor bestaande kopers. Democratie, dwz terreur van de meerderheid, zorgt ervoor dat de meerderheid nooit meer verliest dan de minderheid. Get over it! If you cannot beat them, join them!

 290. zaplin says:

  Shake'mOut: Goedenacht allemaal,

  Wat een fantastisch blog, maar 1 ding moet me toch van het hart. Waarom krijgt Voerman altijd zoveel aandacht? De man spreekt zich regelmatig tegen en helaas in de derde persoon enkelvoud, dus inhoudelijk matig en een hoop interessantdoenrij.

  Niet stoken in een goed huwelijk!!!

 291. ll says:

  @ Voerman op post 293 staat een stukje waarin ik aan U probeer uit te leggen waarom tegenwoordig bijna niemand meer geld kan lenen, ook de jongeren niet. Het is in een cloud blijven hangen 😉

  En als vervolg, als U uw 100 spaarcentjes van de bank haalt, kan de bank het ook niet meer leveragen, dus moet de bank ook leningen terug gaan halen 🙂 …

  Voerman is goed
  en Voerman doet
  alles zoals het wezen moet

  Een statement…….

 292. ll says:

  @ admin, alle posten blijven hangen, soms een paar uur

 293. Adamus says:

  ll:
  Geweldig, deze man/vrouw denkt hetzelfde als ikke.

  Aflossen om de bank failliet te krijgen

  beursbox.nl/nieuws…an-de-hypotheek.html

  Er is te weinig krediet beschikbaar om de schulden af te lossen.

  Een totaal geschuffelde wereld hë. 😉

 294. Adamus says:

  lapje:
  Voerman heeft beter door hoe de wereld inelkaar steekt dan de meesten hier. Je kan moreel het gelijk aan je kant hebben, maar als je niet door hebt hoe het systeem echt werkt, dan kom je in de hoek van de psychologie, dan blijven de meeste hier voortdurend genaaid worden door de “immorelen”.

  Er komt geen harde goudstandaard.

  Is in 1971 ten grave gedragen door Nixon en komt nooit meer terug; te fraudegevoelig is gebleken.

  Maar bij wie wil jij je voegen? Is “koopgarant” iets voor je?

 295. Adamus says:

  Je moet ook een paar uur later regaeren en de laatste posten niet direct op reageren.

 296. Adamus says:

  jim,

  Siesta!

 297. Voerman says:

  jim: Kutwereld!

  Helemaal gelijk!
  Nog erger!

  Noem mijn zienswijze geen makeltaal.
  Makelaars doen voerman denken aan begrafenisondernemers. Je moet ze allebei uit de vingers blijven.

  Verder vind ik de nu ontstane discussie heel interessant en verrijkend voor veel deelnemrs aan dit forum.
  Terzijde, ik ben een groot aanhanger van de theorie van Frans. Dat wil zeggen, dat ook ik ervan overtuigd ben, dat de dingen die gebeuren op deze wereld gebeuren zoals zij gebeuren, omdat machtige mensen dat zo willen.
  Alleen ga ik niet zover, dat dat centraal door een klein groepje machtige mensen voor de hele wereld geregeld wordt.

  Dagelijks goed uit mijn ogen kijkend zie ik al levenslang, dat de meest machtigen
  de regie over elk gebeuren hebben of proberen te hebben. Dit gebeurt in elke arbeidsorganisatie, de politiek, alles waar mensen ‘samenwerken’ en zelfs tot in vrijwilligersorganisaties toe. Ook op dit log! Zolang het in je voordeel werkt, laat het maar gaan. Als het in je nadeel werkt moet je de plek des onheils verlaten.
  Als dat niet wijs is zijn er manieren, technieken en vaardigheden om elk subsysteem te verwarren, te infecteren enz. zodat jijzelf er minder last van hebt. Dan ben je zelf ook even geen aardig mens (als ze het al in de gaten hebben) maar het werkt wel en je omgeving heeft er ook plezier van.
  The art of survival!

 298. maria says:

  Ik dacht, kom laat ik eens gek doen en los € 2.000,= extra af op onze hypotheek.

  Geld bij laten schrijven op onze betaalrekening op 16 juli. Dit gebeurde van de ene naar de andere bank binnen 1 dag.

  Gedeelte van het geld over gemaakt van de lopende rekening naar de bijbehorende spaarrekening, gebeurt direct, je ziet het bij wijze van spreken op je scherm gebeuren.

  Geld overgemaakt naar de rekening van de bank voor de hypotheek aflossing, let wel, zelfde bank!

  Wordt al moeilijker, hebben ze 1 dag voor nodig!
  We zijn nu 2 dagen later en het geld is nog steeds niet afgeboekt van onze hypotheek.

  Kleine rekensom:renteverlies over € 2.000,= = € 0,25 voor 2 dagen.
  renteverlies teveel betaalde hypotheek: € 0,558.

  Waar praat je over zul je zeggen? (dat heeft het jochie van de bank me vorig jaar ook al verteld, alleen ging het toen over een hele grote aflossing).

  Zullen we dit eens met 10.000 personen doen:
  Renteverlies € 2.500,= voor jezelf= winst voor de bank;
  Langer hypotheekrente € 5.580,=, winst voor de bank!
  Totaal € 8.080,=.

  Snapt u waarom Zalm zo hard lacht!

  We worden genaaid (excuseer mijn taalgebruik) waar we bij staan!

  “Ban the Banksters”!

 299. Adamus says:

  Waterschapstax Rijn-IJssel gaat omhoog: “anders gaan we in het rood”. Deflatie in aankomst! Graanproducten? Alles goeiekoper.

 300. Adamus says:

  Voerman,

  Dit blog is dodelijk 😉

 301. Adamus says:

  ll:
  @ Voerman op post 293 staat een stukje waarin ik aan U probeer uit te leggen waarom tegenwoordig bijna niemand meer geld kan lenen, ook de jongeren niet. Het is in een cloud blijven hangen

  En als vervolg, als U uw 100 spaarcentjes van de bank haalt, kan de bank het ook niet meer leveragen, dus moet de bank ook leningen terug gaan halen …

  Voerman is goed
  en Voerman doet
  alles zoals het wezen moet

  Een statement…….

  En die leningen zijn verkocht!

 302. Tsja... says:

  @Lapje: Misschien komt het moment dat er niks meer te kiezen valt voor de overheid. Dat is waar op gespeculeerd wordt. 70% is heel erg veel, maar 30% kan nog prima. Bij afbouw van de HRA zullen de belastingen gaan dalen, maar dan nog zullen er problemen ontstaan bij de herfinanciering. Als jij een aflossingsvrije hypotheek had afgesloten met een loan to value ratio van 120% en je onderpand is nog maar 70% waard dan heb je bij de herfinanciering wel een probleem.

 303. Voerman says:

  ll: En als vervolg, als U uw 100 spaarcentjes van de bank haalt, kan de bank het ook niet meer leveragen, dus moet de bank ook leningen terug gaan halen …

  En als voerman zijn spaarcentjes niet van de bank haalt wordt het misschien wel 35 keer geleveraged, dan komt daardoor de bank zelf in pproblemen en voerman moet maar afwachten wat het deposito garantiesysteem nog waard is.
  Voerman is geen bank van lening!

 304. Voerman says:

  Meensen, we hebben het momenteel teveel over het wel hebben van geld.

  Laten wij het weer gaan hebben over het niet hebben van geld en het kopen van huizen van dit niet aanwezige geld.

 305. lapje says:

  @Tsja…(312)
  Geen twijfel dat een grote groep mensen het zwaar gaat hebben of in de schuldsanering gaat komen, maar de meerderheid gaat het gewoon heel krap hebben.

  De belangen van de politici zijn niet zo heel veel anders als die van het (stem-)volk. Hoe verklaar je anders de immer terugkerende grote drie. Ik geef toe dat er een politieke verschuiving gaande is, maar de keuze is nog steeds een schoonheidswedstrijd van status-quo parasieten. De huidige generatie gaat voor de dood of de gladiolen. Na de dood herrijst uit het as nieuwe parasieten die de verliezers zullen vertegenwoordigen. Wij hier op dit forum blijven een minderheid en zullen er niet populairder op worden.

 306. ll says:

  Adamus.

  Adamus: Er is te weinig krediet beschikbaar om de schulden af te lossen.

  Een totaal geschuffelde wereld hë. 😉

  En daarmee komt er een einde aan het tijdperk fractioneel bankieren.

  Uithuilen en opnieuw beginnen 🙂

 307. Voerman says:

  ll: En daarmee komt er een einde aan het tijdperk fractioneel bankieren.

  Dat ben ik de laatste tijd gaan snappen.
  Heeft iemand enig idee, wat dat voor de rente betekenen kan in de komende tijd?

 308. SchuurHuurder says:

  Voerman:
  Meensen, we hebben het momenteel teveel over het wel hebben van geld.

  Laten wij het weer gaan hebben over het niet hebben van geld en het kopen van huizen van dit niet aanwezige geld.

  Het geld is aanwezig Voerman, de wil om een huis te kopen voor de huidige prijzen echter niet. Wat bedoelt U eigenlijk in een voorgaande post dat wanneer men nu niet snel genoeg koopt, er nooit meer een huis gekocht kan worden? Ik spaar gewoon nog even door tot er nog 15-20% vanaf is voordat ik koop. Kan een paar jaar duren, maar des te makkelijker wordt het om te kopen. Het nu kopen van een huis lijkt mij een dure hedge tegen inflatie.

  Verder, blijf a.u.b. vooral posten, andere meningen houden hier de boel levendig. Gedeeltelijk ben ik het overigens met u eens, 70% zal er niet vanaf gaan. 20-30% acht ik echter niet onmogelijk, zeker wanneer gecorrigeerd voor inflatie.

 309. Expat says:

  Voerman,

  “Dagelijks goed uit mijn ogen kijkend zie ik al levenslang, dat de meest machtigen
  de regie over elk gebeuren hebben of proberen te hebben.”

  Doet Voerman nu aan zelfspot of draaft Voerman een beetje te ver door in het etaleren van Voermans levenservaring? Ik hoop voor Juan, euh correctie, Voerman het eerste..

 310. ll says:

  @ Voerman.

  Mises zou nu zeggen, de rente bestaat niet 🙂

  De korte rente wordt gemanipuleerd laag gehouden.

  Met de huidige inflatie zou ie op 4 tot 5 procent moeten staan nu…………, dus uiteindelijk als alles weer eens gaat werken zoals het zou moeten werken, kan de korte rente alleen maar omhoog.

 311. Shake'mOut says:

  lapje,

  lapje, dan ga je er wel vanuit dat alles geregisseerd wordt. Dat lijkt me nu juist niet. Ik denk wel dat er een machtige elite is die zich goed voorbereid ten koste van de schapen en dat diezelfde elite de timing van de ineenstorting enigszins beïnvloedt, maar ik denk niet dat het een gecontroleerd proces gaat worden.

  Kortom: de zaak stort als een kaartenhuis in elkaar, dus inclusief explosief stijgende edelmetaalkoersen, grondstoffen en voedsel skyhigh en de huienprijzen naar 4/5 keer modaal (als er dan nog een modaal is). Het systeem is eenvoudigweg te groot, te opgeblazen met teveel deelnemers om het nog te kunnen controleren. De politiek doet nog alsof, omdat het scenario dat ze eerlijk moeten zijn tegen de schapen uiteraard ernstiger en voor hen onwenselijk uitpakt.

 312. Shake'mOut says:

  lapje, reactie was op 298 🙂

 313. Dawg says:

  ll:
  Geweldig, deze man/vrouw denkt hetzelfde als ikke.

  Aflossen om de bank failliet te krijgen

  beursbox.nl/nieuws…an-de-hypotheek.html

  ‘k Heb ‘t gelezen op Beursbox maar vond, ‘t eerlijk gezegd, een warrig kulverhaal. Aflossen van hypotheekschulden leidt tot een lagere leverage op het eigen vermogen van de banken en dat lijkt me, gegeven de omstandigheden, alleen maar een goede zaak.

  Stel dat ik besluit om m’n spaarrekening met 30.000 euro leeg te trekken om m’n hypotheekschuld versneld af te lossen. In eerste instantie moet er dan 30.000 van de spaarrekening (= schuld van de bank aan mij) naar m’n betaalrekening (= schuld van de bank aan mij)Vervolgens schrijft de bank die 30.000 van mijn betaalrekening af en streept tevens van de hypotheeklening (= vordering van de bank op mij = bezitting van de bank) weg. Links en rechts zijn nu 30.000 aan bezittingen en schulden van de balans van de bank verdwenen. De verhouding eigen vermogen/vreemd vermogen (de solvabiliteit) is beter geworden. That’s all.

  De stukjesschrijver compliceert de versnelde aflossing door voor te stellen het spaargeld eerst cash op te nemen, maar als je dat spaargeld wil gebruiken om he hypotheeklening af te lossen vloeit die cash met dezelfde snelheid weer terug naar de bank.

 314. Adamus says:

  Zalm krabbelt iets terug om partijpolitieke redenen, maar na september wordt er natuurlijk 0,0 krediet meer verleend. Gaat ING ook omvallen en krijgt wordt ABN nog groter, als een incassoburo voor de overheid. ING zal ook een grote afdeling BB hebben 😉

 315. Adamus says:

  SchuurHuurder,

  Je gaat linksom of rechtsom genaaid worden. Dat is het probleem met je spaargeld: het stelt niets voor, het is een IOU. Voordeel is wel dat je geen privéschulden hebt, helaas wel collectief.

 316. Voerman says:

  Expat: Doet Voerman nu aan zelfspot

  Door over jezelf te praten in de derde persoon kun je natuurlijk jezelf zonder nare bijgevoelens een beetje bespottelijk maken. Het is nl of je het over een ander hebt.
  Anderzijds is deze manier van communiceren handig omdat je zonder last te hebben van onnodige emoties jezelf bezig kunt zien in een heel moeilijke wereld.

  Levenservaring is een betrekkelijk begrip. Anderen van dezelfde leeftijd hebben andere ervaringen opgedaan in gelijke situaties.

  Bewust levenservaring etaleren is dom, probeert voerman altijd te vermijden en in een gezelschap van jongere mensen vaak niet verstandig en klinkt oubollig.

  Vind het een compliment, dat toch aanwezige levenservaring bij mij gedetecteerd wordt.
  En verder is het met levenservaring net zoals het hebben van een ouwe kop. Ze zien het aan je.

 317. Dawg says:

  Voerman: Dat ben ik de laatste tijd gaan snappen.
  Heeft iemand enig idee, wat dat voor de rente betekenen kan in de komende tijd?

  Zonder fractioneel bankieren zouden banken hoofdzakelijk als een doorgeefluik voor de aanbieders van vermogen (spaarders) naar de vragers van vermogen (leners) functioneren. Fractioneel bankieren zorgt voor een extra aanbod van vermogen en dat drukt dus de rentestanden. Hoe minder er fractioneel gebankierd wordt des te hoger de rentestanden zullen zijn.

 318. philippulus says:

  Ma Ling:
  Tussendoor: ik ben er uit: 12 september een blanco stem.

  Ik hoop nog steeds op de wederopstanding van de PLN 😉

  ———————————

  ‘Woning kwart goedkoper dan voor crisis’

  AMSTERDAM – Het kopen van een bestaande woning is een kwart goedkoper geworden dan voor de schuldencrisis.

  Dit blijkt woensdag uit cijfers van het Kadaster en CBS, geanalyseerd door Woningmarktcijfers.nl.

  In het onderzoek zijn de koopcijfers van de eerste vijf maanden van 2012 vergeleken met die van 2008, toen de crisis nog moest losbarsten.

  In 2008 betaalden kopers gemiddeld 255.000 euro voor hun koopwoning. In de eerste vijf maanden van 2012 is de gemiddelde koopsom gedaald tot 233.000 euro.

  Rente

  De verlaging van de overdrachtsbelasting draagt daarnaast bij aan de lagere koopprijs en ook de rente voor hypotheken is met gemiddeld 4,6 procent een stuk lager dan in 2008 toen er 5,3 procent moest worden betaald.

  Als er ook nog met inflatie rekening wordt gehouden dan is het kopen van een woning nu zelfs 29 procent goedkoper dan in 2008, zo stelt Woningmarktcijfers.nl.

  http://www.nu.nl/geldzaken/2861612/woning-kwart-goedkoper-dan-crisis.html

 319. Dawg says:

  Dawg,

  Voor de duidelijkheid: de conclusie van de stukjesschrijver dat een bank failliet gaat als hypotheekschulden versneld worden afgelost is m.i. dus volkomen onjuist.

 320. Voerman says:

  SchuurHuurder: Het geld is aanwezig Voerman, de wil om een huis te kopen voor de huidige prijzen echter niet

  Je spaargeld op de bank staat in de tocht. Door het in je eigen huis te steken niet meer. Bij inflatie wordt je huis meer waard, dus goed voor je geld.
  Verdere redenen als navolgend:

  Voerman: Ik zie om mij heen, dat jonge mensen die niet beschikken over wat eigen geld, maar wel goed en vast werk zelfs geen verantwoorde hypotheek los krijgen bij de banken. Ik vind dat heel verontrustend. Het valt te vrezen, dat de banken er momenteel zo slecht voorstaan, dat zij domweg niet voldoende geld hebben om nog credieten te verstrekken. Ikzelf zou in deze tijd als ik voldoende eigen geld had als de wiedeweerga een leuk betaalbaar huis zoeken en kopen.
  Dat is op den duur gegarandeerd goedkoper dan huren. Ten tweede zit je eigen geld in in huis veiliger dan op de bank of in edelmetaal en ten derde vrees ik, dat je na te lang wachten echt nooit meer een huis kunt kopen. Ten vierde omdat je nu nog kunt profiteren van bestaande stimuleringsregels voor de huizenmarkt. Ik weet, dat dit strijdig is met de gangbare opvattingen van de meeste posters die de illusie hebben dat de huizen nog veel goedkoper worden. Forget it. De banken zullen er voor zorgen dat de huizen niet veel goedkoper worden. Hoe? Simpel, zij gaan over het geld en de richting waarin dat stroomt.

  Maar alleen als je een behoorlijk bedrag zelf kunt financieren.

 321. SchuurHuurder says:

  Adamus:
  SchuurHuurder,

  Je gaat linksom of rechtsom genaaid worden. Dat is het probleem met je spaargeld: het stelt niets voor, het is een IOU.Voordeel is wel dat je geen privéschulden hebt,helaas wel collectief.

  Hier ben ik mij van bewust. Ik wil erg graag een huis kopen als het een tikje goedkoper is, 15-20% is genoeg. Tot die tijd hoop ik dat ik niet te erg gepakt wordt. Gelukkig deflateert hetgeen ik wil kopen, wat een lage rentestand minder erg maakt. Die collectieve schuld is helaas een feit, weinig aan te doen ook.

  Jammer dat edelmetaal niet anoniem te verkrijgen is, als je niet bij ongure types via marktplaats langs wilt. Goud waar de overheid vanaf weet is ook niet veilig.

 322. Dawg says:

  philippulus,

  ‘k Vind het bericht een nogal misleidende voorstelling van zaken geven. Men kijkt (klaarblijkelijk) alleen naar de daling van de rentelasten.

 323. ll says:

  Voerman: Bij inflatie wordt je huis meer waard, dus goed voor je geld.

  Dass war einmal …..maar niet voor de komende jaren. 🙂

  Kijk maar eens naar Japan, die is ons voor gegaan.

  http://www.dekritischebelegger.nl/economie/deflatie/de-grote-deflatie-in-japan/

 324. Konstantijn 5 says:

  SchuurHuurder: Het geld is aanwezig Voerman, de wil om een huis te kopen voor de huidige prijzen echter niet. Wat bedoelt U eigenlijk in een voorgaande post dat wanneer men nu niet snel genoeg koopt, er nooit meer een huis gekocht kan worden? Ik spaar gewoon nog even door tot er nog 15-20% vanaf is voordat ik koop. Kan een paar jaar duren, maar des te makkelijker wordt het om te kopen. Het nu kopen van een huis lijkt mij een dure hedge tegen inflatie.

  Verder, blijf a.u.b. vooral posten, andere meningen houden hier de boel levendig. Gedeeltelijk ben ik het overigens met u eens, 70% zal er niet vanaf gaan. 20-30% acht ik echter niet onmogelijk, zeker wanneer gecorrigeerd voor inflatie.

  Heb in April 2012 huis gekocht voor 110 000.
  Stond in 2008 te koop voor 245 000.
  + 4% minder overdrachtsbelasting.
  + 4 jaar inflatie.

  Voor hoeveel % minder heb ik het huis gekocht?

 325. Voerman says:

  philippulus,

  Klopt aardig.
  Als ik zie, waarvoor hetzelfde huis (vrijstaand, aantrekkelijk en goed onderhouden) van mijn buurman in 2007 verkocht is en nu op zou kunnen brengen dan is dat een correcte weergave.
  Toch wordt er bijna niets verkocht (tenminste in mijn omgeving). Dat wil niet zeggen, dat de huizen daardoor snel nog goedkoper worden, want de verkoper heeft grens van zijn mogelijkheden ook bereikt, uitzonderingen daargelaten.

 326. SchuurHuurder says:

  Voerman: Je spaargeld op de bank staat in de tocht. Door het in je eigen huis te steken niet meer. Bij inflatie wordt je huis meer waard, dus goed voor je geld.
  Verdere redenen als navolgend:

  Maar alleen als je een behoorlijk bedrag zelf kunt financieren.

  Je redenen:

  1. Huis kopen is goedkoper dan huren, op de lange termijn. A. Huis over 2-3 jaar kopen is nog goedkoper op de lange termijn.

  2. Huis is veiliger dan geld op de bank of in edel. A. Mee eens, daarom wil ik ook iets kopen. Anders zou ik wel parttime gaan werken, van ons sociale huurstelsel misbruik maken en de huur van mijn rente betalen. Koophuis heeft natuurlijk wel het voordeel van eigen keuze in buurt en woning.

  3. Je vreest dat je na lang wachten helemaal niet meer kan kopen. A. Waarom? Huizen worden momenteel goedkoper en ik spaar nog elke maand. Lijkt mij dat het dan juist makkelijker wordt over een paar jaar iets te kopen.

  4. Fiscale stimulering. A. Die kan mij gestolen worden. Ik wil toch z.s.m. van die schuld af. Ga mij ook zeker niet te diep in de schulden steken om iets te kopen.

  Huis is inderdaad een hedge tegen inflatie, maar momenteel zit er nog dermate veel lucht in de prijs dat de inflatie er niet tegenop kan.

 327. ll says:

  Hoera voor de Admin, het draadje loopt weer als een trein…….. 🙂

 328. SchuurHuurder says:

  Konstantijn 5: Heb in April 2012 huis gekocht voor 110 000.
  Stond in 2008 te koop voor 245 000.
  + 4% minder overdrachtsbelasting.
  + 4 jaar inflatie.

  Voor hoeveel % minder heb ik het huis gekocht?

  Flink wat % :). Heb je tips? Ben heel benieuwd hoe je dit voor elkaar krijgt!

 329. Voerman says:

  Er is maar een alternatief en dat is huren.
  Hoeft vorman verder niets van te zeggen; is allemaal al gezegd.

 330. ll says:

  @ Voerman Zo is ‘t maar krek! 🙂

 331. Voerman says:

  SchuurHuurder: Anders zou ik wel parttime gaan werken, van ons sociale huurstelsel misbruik maken en de huur van mijn rente betalen

  As ge van de rente oe huur kunt betale dan hedder veul!
  Da’s helemaal linke soep vandaag den dag.

 332. SchuurHuurder says:

  Voerman: As ge van de rente oe huur kunt betale dan hedder veul!
  Da’s helemaal linke soep vandaag den dag.

  Vergeet niet dat ik in een schuur bivakeer, die zijn niet duur. Alsnog is de rente niet meer dan een kleine vermindering van de maandelijkse kosten. Zeker als je box 3 heffing meeneemt is het niets t.o.v. de huur. Negatief rendement na inflatie, dus eerlijk toegegeven: dit plan is redelijk slecht.

 333. Adamus says:

  SchuurHuurder,

  Bij TOV kun je gewoon contant afhalen. Boven 10/15.000 moeten ze legitimatie vastleggen i.v.m. Witwassen/terrorisme. Zilver baren valt in btw, munten zit weer anders. Goud kun je gewoon in je zak stoppen bij wijze van. Of je moet in de vermogensbelasting vallen.

 334. Voerman says:

  SchuurHuurder: Negatief rendement na inflatie, dus eerlijk toegegeven: dit plan is redelijk slecht.

  Dan toch nog maar even sparen!
  Hopelijk werkt de tijd in je voordeel.

 335. Floor says:

  Bonne idee Voerman.

 336. Floor says:

  SchuurHuurder,

  Met zoveel centjes op een bankrekening kom je tegenwoordig niet eens meer in een sociale huurwoning, dus waar hebben we het over?

 337. Voerman says:

  Floor: Bonne idee Voerman.

  Welkom Floor, hoop dat je vandaag wat milder over me denkt.

 338. windmill says:

  Een specialleke voor Juan …

  ‘Chorizocrash’ Spaanse huizenmarkt versnelt

  http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_europa/Chorizocrash_Spaanse_huizenmarkt_versnelt.9213180-3140.art?ckc=1

  Wanneer in NL de “Goudacrash” of de “Heinekencrash” ? :-)…maar misschien komt die dan ook weer niet, cfr post 329 die vervolledigd moet worden door de volgende §:


  Omhoog

  De verkoop van woningen is in de maand juni met bijna 70 procent omhooggeschoten tot 16.210 stuks vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, blijkt uit de cijfers van het Kadaster Vergeleken met de voorgaande maand wisselden er 59,2 procent meer woningen van eigenaar.

  Het Kadaster noemt als mogelijke verklaring voor de sprong in de verkopen de verhoging van de overdrachtsbelasting die werd gevreesd. Over het gehele tweede kwartaal werden er dik 17 procent meer woningen verkocht. In de eerste helft van het jaar kwam de groei uit op 1,2 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.”

  Groeten

 339. Shake'mOut says:

  Voerman, excuses voor de bovenstaande opmerking. Shake’mOut had gisteren waarschijnlijk een paar glaasjes wijn teveel op.

 340. Konstantijn 5 says:

  SchuurHuurder: Flink wat % . Heb je tips? Ben heel benieuwd hoe je dit voor elkaar krijgt!

  – Geduld: heb zelf 2jaartjes gezocht.

  – Verrekijker: Zoek in een straal van 15km.
  – Kleren maken het huis: vermijd perfect afgewerkt huis; voor 500 euro verf, vragen ze 20 000 euro extra

  – Over lijken gaan: Op Funda haalt u die er zo uit, die geld problemen hebben. Het huis was bijna op de veiling en dan kregen ze 10 000 minder; kheb ze dus zelfs blij gemaakt.

  – Aanval is de beste verdedinging: Ziet u wat leuks,zsm. makelaar bellen; staat het huis je aan. Ter plekke bieden.Dus niet eerst bij mama en papa op de koffie gaan om te laten zien wat u van plan bent.

  – De haan en de kip: in een stijgende huizenmarkt is de makelaar de haan en de klant de kip. In een dalende huizenmarkt is de makelaar de kip, snapt u?

  Aan uw naam te zien bent u een huurder.
  Mijn hypotheek is aanzienlijk lager dan een vergelijkbaar huis te huren.

  Succes.

 341. Voerman says:

  Shake'mOut: Voerman, excuses voor de bovenstaande opmerking. Shake’mOut had gisteren waarschijnlijk een paar glaasjes wijn teveel op.

  Geaccepteerd!
  Voerman heeft zelf ook wel eens een slechte dronk.

 342. Voerman says:

  Konstantijn 5: Over lijken gaan:

  In de woningmarkt mag dat van veel posters op dit log.
  Verder niet een gewoonte laten worden.

  Gaan ze je een aasgier of hyena of een andere kadavereter noemen.

 343. Shake'mOut says:

  Voerman,

  Heb jij eigenlijk een koophuis?

 344. Voerman says:

  Shake'mOut,

  Voerman heeft gelukkig een koophuis.
  Dat ‘gelukkig’ hangt natuurlijk wel af van persoonlijke omstandigheden.

 345. Voerman says:

  Shake'mOut:
  Ook wel een aardige uit de mainstream:

  rtl.nl/components/…-afbouw-schulden.xml

  Als zelfs Maria kan zeggen dat we met z’n allen genaaid worden, dan kan Voerman toch wel even zonder excuses vooraf zeggen, dat dit nog geiler is dan neuken.

 346. ll says:

  @ shake’mOut.

  Shake'mOut: Ook wel een aardige uit de mainstream:

  rtl.nl/components/…-afbouw-schulden.xml

  Kan het rapport niet downloaden van de site, is het deze ?

  https://www.bcgperspectives.com/content/articles/management_two_speed_economy_back_to_mesopotamia/

  Die is van vorig jaar september, ik had hem al bewaard, maar dat een reactie zo lang zou duren ………, of is het toch een nieuw rapport ?

 347. Adamus says:

  Dawg:
  Dawg,

  Voor de duidelijkheid: de conclusie van de stukjesschrijver dat een bank failliet gaat als hypotheekschulden versneld worden afgelost is m.i. dus volkomen onjuist.

  Hoe zit het dan met die doorverkochte pakketjes?

 348. Shake'mOut says:

  il, ik denk een nieuw, of liever, ik vrees een nieuw, of nog erger, hetzelfde rapport met een hoger schuldentotaal 🙂

 349. Shake'mOut says:

  Voerman,

  Whahahaha Shake’mOut ligt dubbel hier 😀

 350. Adamus says:

  Voerman: Als zelfs Maria kan zeggen dat we met z’n allen genaaid worden, dan kan Voerman toch wel even zonder excuses vooraf zeggen, dat dit nog geiler is dan neuken.

  Super (op zijn duits)

 351. Adamus says:

  Voerman:
  Shake’mOut,

  Voerman heeft gelukkig een koophuis.
  Dat ‘gelukkig’ hangt natuurlijk wel af van persoonlijke omstandigheden.

  En lineair afbetaald…..8% …..

 352. Shake'mOut says:

  Adamus,

  Wederom! 😀

 353. Shake'mOut says:

  Adamus,

  Bezitsvorming zoals het bedoeld is dus. Suck it Betty, Ger en de rest van het cabaret 😀

 354. Adamus says:

  Voerman: In de woningmarkt mag dat van veel posters op dit log.
  Verder niet een gewoonte laten worden.

  Gaan ze je een aasgier of hyena of een andere kadavereter noemen.

  Dat is de mark. Verkoper mag ook het 5 voudige van de 1990 aankoopprijs vragen. Hoor je mij niet over klagen 😉

 355. Juan Belmonte says:

  philippulus: In 2008 betaalden kopers gemiddeld 255.000 euro voor hun koopwoning. In de eerste vijf maanden van 2012 is de gemiddelde koopsom gedaald tot 233.000 euro

  Als er ook nog met inflatie rekening wordt gehouden dan is het kopen van een woning nu zelfs 29 procent goedkoper dan in 2008, zo stelt Woningmarktcijfers.nl.

  Hahahahaha.

  De makelleugenaars van de NVM berekenen
  255-233 / 255 = 8% daling gemiddelde koopprijs.

  En nu komt-i: ten tijde van deflatie (er gelden negatieve rentes op betrouwbaar staatspapier) zou de daling gecorrigeerd voor opeens ruim drie maal zo groot zijn: 29% 🙂

  En dan
  denkt Juan:
  Daling k.k. is in deze géén argument, wilt u deze verdisconteren, neemt dan -met de kennis van nu- ook:
  – de afschaffing van HRA
  – inperking afslossingsvrij lenen
  in de berekeningen mee en dan komen we ECHT niet uit op op een daling -29%, daar komen HOGERE kosten (zeker tentijdevan DEFLATIE) uit. 🙂

  Achtergrond
  Stichting Starter is een NVM spin:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/16-10-2011/het-voortschrijdend-inzicht-van-marlies-pernot/#comment-89560

  http://www.Woningmarktcijfers.nl is een NVNM spin:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-10-2011/piet-eichholtz-huizenprijzen-zullen-niet-kelderen/#comment-89978

  Kortom makkelliegen gaat lekker door…
  Geen wakkere journalist die er naar kraait, die kunnen kennelijk niet meer zelfstandig nadenken.

  NVM 2011: huis kopen in 2011: Slimme Z
  Juan 2011: Even wachten Slimme R 🙂

  Faisiez-vos-jeux
  Rien ne va plus

 356. Juan Belmonte says:

  Shake'mOut: Ook wel een aardige uit de mainstream:

  rtl.nl/components/…-afbouw-schulden.xml

  Boston Consulting Group ?
  Klaarblijkelijk ook voor al uw mosterd-na-de-maaltijd adviezen 🙂

  Nooit iets van gehoord tentijdevan de GroteGeldcreatie tengevolgenvan KunstmatigLageRentes. 🙂

 357. Juan Belmonte says:

  @admin

  Tijd voor een nieuwe draad ?
  Verkoop woningen schiet 70 procent omhoog
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-07-2012/zalm-alle-hypotheken-verplicht-aflossen/#comment-109332

 358. Juan Belmonte says:

  Volgende maand dan maar weer -70% ?

  Al die berichtgeveing op de nanoseconde doet géén recht aan de grote lijn: die van de lange termijn.

 359. Juan Belmonte says:

  buenas noches y adiós
  (en da’s iets ander dan hasta luego)
  Juan

 360. Juan Belmonte says:
 361. Buddy says:

  @368
  Wie zijn de kopers? Particulieren, Banken (Bodemgoed BV) of Institutionele Beleggers (die Vestia OR en masse overnemen?

  De particulier kan maximaal 50% aflossingsvrij lenen. Dat is een stuk minder en lijkt daarmee ondanks de stimuleringsmaatregelingen uit de markt te zijn geprijsd.

 362. Adamus says:

  Buddy,

  Die 50% mag natuurlijk wel boetevrij worden afgelost.

 363. SchuurHuurder says:

  Floor:
  SchuurHuurder,

  Met zoveel centjes op een bankrekening kom je tegenwoordig niet eens meer in een sociale huurwoning, dus waar hebben we het over?

  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/vraag-en-antwoord/wat-is-een-sociale-huurwoning-en-wanneer-kom-ik-daarvoor-in-aanmerking.html

  Gaat om box 1 inkomen, box 3 vermogen wordt niet meegenomen.

  Voerman: Dan toch nog maar even sparen!
  Hopelijk werkt de tijd in je voordeel.

  Bedankt Voerman! Ik hoop het ook.

  Konstantijn 5: – Geduld: heb zelf 2jaartjes gezocht.

  – Verrekijker: Zoek in een straal van 15km.
  – Kleren maken het huis: vermijd perfect afgewerkt huis; voor 500 euro verf, vragen ze 20 000 euro extra

  – Over lijken gaan: Op Funda haalt u die er zo uit, die geld problemen hebben. Het huis was bijna op de veiling en dan kregen ze 10 000 minder; kheb ze dus zelfs blij gemaakt.

  – Aanval is de beste verdedinging: Ziet u wat leuks,zsm. makelaar bellen; staat het huis je aan. Ter plekke bieden.Dus niet eerst bij mama en papa op de koffie gaan om te laten zien wat u van plan bent.

  – De haan en de kip: in een stijgende huizenmarkt is de makelaar de haan en de klant de kip. In een dalende huizenmarkt is de makelaar de kip, snapt u?

  Aan uw naam te zien bent u een huurder.
  Mijn hypotheek is aanzienlijk lager dan een vergelijkbaar huis te huren.

  Succes.

  Bedankt voor de tips, ben inderdaad huurder. Kopen is qua maandlasten zeker goedkoper dan huren, gelukkig is wat waardedaling met die koopsom al inbegrepen.

 364. Steven says:

  ik vind de daling van de huizenprijzen nog meevallen. Ik houd er net zoals jullie een paar in de gaten (huizen van kennissen of die ik gewoon leuk vind om te bekijken). Meeste zijn nog maar 1 keer in prijs gedaald op funda. denk toch ergens hier dat een wat grotere daling zal beginnen. die overdrachtsbelasting weten we nu wel en iets echt stimulerends anders up kan ik niet verzinnen. (of ze moeten bijv. vanuit de overheid stimulerings premies geven of zo: als u een huis koopt storten we 20.000 op u rekening en kunt dat besteden aan een auto of vakanties) zie ze er nog voor aan ook… 🙂

 365. Voerman says:

  Steven,

  Voerman hoopt met jou en iedereen, behalve de kopers van de +/- laatste 10-15 jaren dat de huizen zo goedkoop mogelijk worden. Dat is goed voor iedereen behalve de banken, die onvoldoende dekking voor hun hypotheken krijgen met alle risico’s vandien.
  Aangezien de banken over de centjes gaan en bepalen welke weg die afleggen gelooft voerman niet, dat de huizen op korte termijn veel in prijs gaan dalen.

  Voerman hoopt oprecht, dat de huizen in waarde gaan dalen.
  Als hij zegt, dat dat niet zal gebeuren is dat geen wishful thinking maar een zuiver op praktische gronden gebaseerde aanname.

  Bovendien kun je het als verkoper jezelf niet permiteren om je huis tegen elke lage prijs te verkopen. De verkoper zal zelf na verkoop ook weer ergens gaan moeten wonen en verkassen brengt heel wat kosten met zich mee.

  Een beetje realiteitsgevoel aan de posters van dit log is overigens ook op zijn plaats. Ik zie in elk draadje blije reacties van posters omdat de prijzen ‘nu al weer zoveel % gedaald zijn’. Als nu iemand zegt, dat de prijzen de laatste jaren behoorlijk gedaald zijn steigert iedereen omdat het niet waar zou zijn.

  Wat moet je hier als niet belanghebbende voerman nu mee. Het beste is bek houwe om gezeik te voorkomen.
  Als voerman echter dat peil heeft bereikt stopt hij ermee.

  Die premie van 20.000 euro zou overigens hetzelfde effekt hebben als de HRA die door iedereen op dit log afgezworen wordt.

  Vrienden, pak je honkbalknuppels maar onder het matras uit.

 366. Voerman says:

  Het is stil aan de overkant……

 367. maria says:

  Voerman: Als zelfs Maria kan zeggen dat we met z’n allen genaaid worden, dan kan Voerman toch wel even zonder excuses vooraf zeggen, dat dit nog geiler is dan neuken.

  Tja, Voerman, deze ben ik nog steeds aan het “overdenken”! Daar word je vanzelf stil van.

 368. Voerman says:

  maria: Tja, Voerman, deze ben ik nog steeds aan het “overdenken”! Daar word je vanzelf stil van.

  Daar wordt voerman zelf ook ontroerend stil van.
  Ik hoop, dat je niet mijn uitspraak bedoelt, maar de link die aanleiding was tot mijn uitspraak.

 369. eric406 says:

  Voerman,

  Ik zal het nog maar eens proberen uit te leggen.

  Stel je verdient 2400 euro netto, een behoorlijk salaris voor de meeste mensen.
  Hiervan kun je 25% besteden om te wonen (meer kan ook, maar je moet ook de energie, zorgverzekering, allerlei belastingen betalen).
  Een annuïteitenhypotheek van 110000 kost je 615 per maand. Reken ik de HRA niet mee, want die zekerheid staat onder druk.
  Een fatsoenlijk huis zou dan ook rond die 100-110000 moeten kosten. Dat elke waardedaling hier dan ook met gejuich wordt ontvangen, is in dit licht bezien dan ook niet zo vreemd. Het betekent een stap op weg naar betaalbare huizen. En ik kan alleen maar constateren dat er nog een flink aantal stappen nodig zijn.
  De enige plek waar je op dit moment voor een redelijke prijs een huis kunt kopen, is op de veiling, maar om de één of andere manier blijft het aanbod daar verbazend laag. Wellicht wacht men de nieuwe wetgeving af, die de veiling wat transparanter moet maken, ik weet het niet.
  Wat ik wel weet, en kijk bv de Herengrachtindex er maar op na, dat een simpel huis voor een simpele werknemer een ton moet kosten. En ook gaat kosten. En daar hoef je geen 5 jaar op te wachten, dat gaat sneller dan de meesten lief is.

 370. hugo says:

  Steven: als u een huis koopt storten we 20.000 op u rekening en kunt dat besteden aan een auto of vakanties) zie ze er nog voor aan ook… 🙂

  Je kan het zo gek niet verzinnen of de overheid wil er wel subsidie op geven.

  ”BERLIJN – Duitse politici pleiten voor een premie die burgers overhaalt nog deze zomer spontaan in Griekenland met vakantie te gaan. ”
  http://www.nu.nl/buitenland/2861261/duitse-politici-willen-subsidie-griekenlandreis.html

  Hoe Orwelliaans wil je het hebben premie = spontaan 🙁

 371. Voerman says:

  eric406,

  Ik heb het de eerste keer al gesnapt. De realiteit is echter vaak anders dan wat wenselijk en haalbaar is.
  Ik gun iedereen een eigen huis, maar het zal nooit voor iedereen haalbaar worden helaas.

 372. Steven says:

  aan Hugo

  ha ha ha. en het staat er echt.

 373. Steven says:

  aan Hugo

  Het idiote van dit soort subsidies is natuurlijk dat je er mee door moet blijven gaan anders gaat men er niet meer heen. Net als met de HRA: we moeten er mee door gaan anders flikkert het inelkaar en wil men niet meer zo veel betalen voor een hutje.

 374. Adamus says:

  Steven:
  ik vind de daling van de huizenprijzen nog meevallen. Ik houd er net zoals jullie een paar in de gaten (huizen van kennissen of die ik gewoon leuk vind om te bekijken). Meeste zijn nog maar 1 keer in prijs gedaald op funda. denk toch ergens hier dat een wat grotere daling zal beginnen. die overdrachtsbelasting weten we nu wel en iets echt stimulerends anders up kan ik niet verzinnen. (of ze moeten bijv. vanuit de overheid stimulerings premies geven of zo: als u een huis koopt storten we 20.000 op u rekening en kunt dat besteden aan een auto of vakanties) zie ze er nog voor aan ook…

  Of huis inruilen voor teveel geld. Er valt nog veel te verdoezelen, maar eb gaat het worden.

 375. Adamus says:

  Adamus,

  Een paar maanden na de verkoop het kadster checken en je ziet de echte korting ook.

 376. ll says:

  Ondertussen in Ierland.

  De grootste daling in Dublin is tot een staan gekomen.

  Grote huizen een daling van 71.5%
  Middenmoot een daling van 58.7

  Mensen kunnen hun huizen niet verkopen vanwege negatief vermogen, en tracker hypotheken.

  ” Many potential vendors are stuck in negative equity or have tracker mortgages and are not in a position to trade up or down at present.”

  Eigenlijk dezelfde situatie die wij hier nu ook hebben, maar die daling, die hebben we nog tegoed.

  http://www.independent.ie/business/personal-finance/property-mortgages/prices-rise-for-homes-in-fashionable-areas-3173485.html

 377. Jeroen says:

  eric406: Ik zal het nog maar eens proberen uit te leggen.

  Stel je verdient 2400 euro netto, een behoorlijk salaris voor de meeste mensen.
  Hiervan kun je 25% besteden om te wonen (meer kan ook, maar je moet ook de energie, zorgverzekering, allerlei belastingen betalen).

  Tegenwoordig is het reëler om te zeggen: met z’n 2-en verdien je 3500 euro en daarvan besteed je 35% aan je hypotheek. Dan heb je dus al een annuïtaire hypotheek van 180.000 euro. Dat heeft dus nog steeds een forse prijsdaling nodig, maar niet zo extreem als jij voorrekent.

  maria: Tja, Voerman, deze ben ik nog steeds aan het “overdenken”! Daar word je vanzelf stil van.

  Ik zeg altijd maar: als ik genaaid word wil ik tieten voelen! Zoniet, dan is er iets niet in orde…

 378. Floor says:

  maria: En weer komt Ijsland in beeld:knack.be/opinie/co…ie-4000143992526.htm

  Denk dat we het van dit soort onthullingen en onderzoek op zero hedge zullen moeten hebben.
  http://www.zerohedge.com/news/deep-lieborgate-rabbit-hole-swiss-hedge-fund-link

 379. Voerman says:

  Jeroen,

  Laten we de laatste zin van je post kantjeboord noemen. Als b ijv. Maria of voerman een sexueel getinte uitspraak doen (meerdere posters kunnen er wat van) dan moet je dat in mijn beleving zien als een krachtterm, desnoods een vervanger van een vloek. Dat mag, als het recht uit het hart komt en het respect voor de andere sexe niet ondermijnt. Ik stel voor, om sexueel getint taalgebruik tot het uiterste noodgevallen te beperken en niet te gebruiken om leuk te zijn of ruig te lijken.

 380. lorenzo says:

  te veel mensen hier hebben te veel tijd. Anderszijds kan het ook zo zijn dat ik iets verkeerd doe in het leven, daar ga ik eens over denken …….

 381. Adamus says:

  Jeroen: Tegenwoordig is het reëler om te zeggen: met z’n 2-en verdien je 3500 euro en daarvan besteed je 35% aan je hypotheek. Dan heb je dus al een annuïtaire hypotheek van 180.000 euro. Dat heeft dus nog steeds een forse prijsdaling nodig, maar niet zo extreem als jij voorrekent.

  Ik zeg altijd maar: als ik genaaid word wil ik tieten voelen! Zoniet, dan is er iets niet in orde…

  Gezien door een westerse roze bril …….Maar elders in het land…….koopgarant 170/225K op basis van 2 inkomens samen 4500 bruto, leeftijd 23/25 jr., 2 autootjes. Probleem dient zich nu aan dat een van de twee werkloos is, en de uitkering gezien het arbeidsverleden ook maar een half jaar is.

 382. Adamus says:

  lorenzo:
  te veel mensen hier hebben te veel tijd. Anderszijds kan het ook zo zijn dat ik iets verkeerd doe in het leven, daar ga ik eens over denken …….

  Wij rijden dan ook geen Porsche.

 383. Ed says:

  Voerman: De meeste huizenbezitters leven redelijk verstandig en een groot gedeelte van hen lost zelfs af!
  Die laatste categorie heeft over een aantal jaartjes zijn hypotheek afgelost en den moet jij nog steeds en levenslang je inmiddels tot astronomische hoogte gestegen tophuur in je vrije sector woning betalen.
  Net of de straatprijs in jouw straat gevallen is en jij geen lot gekocht had!

  Heerlijk en helemaal waar!
  Als je voor de lange termijn ergens wilt wonen is kopen altijd het beste alternatief.
  Huurprijzen liggen in het algemeen al hoger dan de maandelijkse hypotheeklasten voor een vergelijkbaar huis.
  Daarnaast weet je met huren één ding zeker; ieder jaar betaal je meer en meer.
  Je kan het zien als een gegarandeerde waardedaling die je direct betaalt.

  Huurders begrijpen dit vaak niet en pissen daarom al 30 jaar naast de pot.

 384. Dawg says:

  Ed,

  Bijna goed. Als je NU koopt is ergens lang blijven zitten het enige alternatief:

  http://www.ing.nl/Images/ING-weekoverzicht-Huizenprijzen_tcm7-102458.pdf

  Drie van de tien woning”bezitters” staat op dit moment nl. al onder water.

 385. Jeroen says:

  Ed: Heerlijk en helemaal waar!
  Als je voor de lange termijn ergens wilt wonen is kopen altijd het beste alternatief.
  Huurprijzen liggen in het algemeen al hoger dan de maandelijkse hypotheeklasten voor een vergelijkbaar huis.
  Daarnaast weet je met huren één ding zeker; ieder jaar betaal je meer en meer.
  Je kan het zien als een gegarandeerde waardedaling die je direct betaalt.

  Huurders begrijpen dit vaak niet en pissen daarom al 30 jaar naast de pot.

  Eens kijken:

  1) Vrije sector huur: elke maand 800 euro weg…
  2) Koop: voor vrije sector vergelijkbaar huisje van 3 ton, 4 % rente, 40% HRA, dat is netto 600 euro rente per maand weg. Waardedaling voorzichtigjes gesteld op 5% per jaar (1250 euro per maand), samen kost het je netto dus 1850 euro per maand.

  Dilemma, dilemma… Ik zie hier iets ontstaan wat de huidige kopers vaak niet snappen, waardoor zij de komende 30 jaar buiten de pot piesen 🙂

 386. Ron says:

  Beste Ron,

  Correct dat als je voor de lange termijn ergens wilt wonen kopen het beste alternatief is.

  Echter welke starter of jong koppel kan nu met zekerheid zeggen dat ze voor minimaal 15 jaar of langer op een vaste locatie willen wonen zonder zekerheid te hebben over hun carriere, toekomstige relaties/liefde, gezinsuitbreiding, wens om buitenlandse werkervaring op te doen/emigreren, etc, etc?!

  Voor deze groep is nu een huis kopen sociale en financiele zelfmoord…

 387. lapje says:

  @Ed(391)
  Ik verwacht dat huurbescherming ook op de schop gaat en dan zijn huurverhogingen geen gegeven meer. Overigens huurverlagingen zijn thans al schering en inslag in de vrije sector.

  En nee de meeste huren zijn stukken lager dan hypothecaire lasten indien je aflossing ook meeneemt. Om maar niet te spreken over alle kosten van belastingen en onderhoud die huizenbezitters hebben die huurders niet hebben. Als huurder spaar ik een leuk bedrag iedere maand. Dus wie is hier spekkoper in deze woningmarkt? En de grootste winnaar de afgelopen 30 jaar is de huurder die door de huurbescherming voor 300 euro per maand aan de grachtengordel woont.

  Je ventileert een algemeen geaccepteerde mythe die empirisch niet waar is.

 388. Jeroen says:

  Voerman: Laten we de laatste zin van je post kantjeboord noemen. Als b ijv. Maria of voerman een sexueel getinte uitspraak doen (meerdere posters kunnen er wat van) dan moet je dat in mijn beleving zien als een krachtterm, desnoods een vervanger van een vloek.

  Die opmerking kwam inderdaad voort uit een wat melige bui, maar vond ‘m zelf niet echt over de schreef gaan gezien de gematigde terminologie. Jammer alleen dat jouw eerste aanzet op dit gebied niet onder jouw eigen voorwaarden valt…

 389. Voerman says:

  Jeroen: Jammer alleen dat jouw eerste aanzet op dit gebied niet onder jouw eigen voorwaarden valt…

  Als je de link leest die aanleiding was, dan snap je het. Til er verder niet te zwaar aan, Jeroen. Maar als iedereen er lichtvaardig mee om gaat dan zullen bepaalde waardevolle mensen het log gaan verlaten en dat zou jammer zijn.

 390. RealisT says:

  Ed: Huurders begrijpen dit vaak niet en pissen daarom al 30 jaar naast de pot.

  Het overgrote deel van de huiseigenaren kan blijkbaar de pot niet eens raken zonder dat de overheid hun zaakie voor ze vasthoudt.

  En als ze in die pot donderen omdat de waarde van hun ‘investering’ daalt, roepen ze vadertje staat om ze uit de shit te trekken.

  Kom nog maar eens terug met je praatjes als de huizenmarkt als een echte markt functioneert. Dus met behoorlijke eigen inbreng en zonder subsidies of kunstmatig laag gehouden rente waar anderen voor moeten bloeden.

 391. renren says:

  Jeroen: Eens kijken:1) Vrije sector huur: elke maand 800 euro weg…2) Koop: voor vrije sector vergelijkbaar huisje van 3 ton, 4 % rente, 40% HRA, dat is netto 600 euro rente per maand weg. Waardedaling voorzichtigjes gesteld op 5% per jaar (1250 euro per maand), samen kost het je netto dus 1850 euro per maand.Dilemma, dilemma…

  Dus na 20 jaar is het huis gratis?

 392. ll says:

  Home finance heeft nu een standaard- en een uitgebreide maandlastenberekening

  http://www.homefinance.nl/hypotheek/berekenen/maandlasten-hypotheek-berekenen.asp

 393. ll says:

  Home finance heeft nu een standaard- en een uitgebreide maandlastenberekening , maar hij werkt niet ? 🙂

 394. Jeroen says:

  renren: Dus na 20 jaar is het huis gratis?

  De discussie gaat om een ander punt, namelijk dat als de woningmarkt zodanig daalt zoals nu het geval het verstandig kan zijn om even (paar jaar…) te wachten met kopen. Geld domweg verbranden kan altijd nog.

 395. ll says:

  Ondertussen in Ierland.

  Mijn posten verdwijnen weer, dan zo maar proberen.

  De huizenprijsdaling is tot stilstand gekomen, in sommige wijken is er zelfs sprake van een stijging, hoera 🙂

  Stand tot vandaag grote huizen daling 71.5 %
  Middelgrote woningen daling 58.7 %

  De gemiddelde prijs is nu 156.000, toch nog weer een dalinkje, was 158.000

  Mensen kunnen niet verkopen als ze onder water staan en met een tracker hypotheek. Een tracker hypotheek is niet verhuisbaar, zit vast aan één woning.

  Tot zover de actuele huizenmarkt in Ierland. 🙂

 396. ll says:

  Vorig berichtje ging over Dublin.

  In de rest van het land dalen de prijzen nog steeds, sorry, weer een foutje.

 397. Tsja... says:

  ll: Home finance heeft nu een standaard- en een uitgebreide maandlastenberekening homefinance.nl/hyp…otheek-berekenen.asp

  Mooiere site: http://www.huis-kopen-of-huren.nl/

 398. KoophuisXXL says:

  Jeroen, een huis heeft altijd een restwaarde. Wat de economie ook doet… misschien uiteindelijk waardevaster dan briefjes van papier of het getalletje op de bank. Niemand kan op het moment voorspellen wat geld waard is over een paar jaar. Heb je geld dan is een koophuis een goed alternatief i.p.v. stallen bij een technisch failliette bank.

  Als je een baan hebt die niet zeker is en voor werk (zoeken) moet reizen dan is huren wel zo veilig.

 399. Frans says:

  WOW! 3 dagen geen internet (& telefoon): 3 dagen de zeepbel gemist. Uitvoering lezen en reageren: geen beginnen aan! Complimenten voor de activiteit alhier!

 400. De ontwikkelaar says:

  413

 401. Floor says:

  ll: Ondertussen in Ierland.

  Hier eentje van Merijn Knibbe over Ierland.
  http://www.luxetveritas.nl/blog/

 402. tufkaj says:

  Te-nen-krommend stukje nieuws van de website gemeente Tytsjerksteradiel: http://www.t-diel.nl/actueel/actueel_3209/item/verhuur-van-lege-panden-mogelijk-door-leegstandswet_12709.html

  Dankzij ruimhartige toepassing van de Leegstandswet is het voor inwoners van Tytsjerksteradiel gemakkelijker om een woning te kopen. Het bekende struikelblok dat de eigen woning nog niet is verkocht, kan worden weggenomen door tijdelijke verhuur.

  aiaiaiaiai… het staat er echt. Mensen, koopt u maar vast een huis zonder uw woning eerst te koop te zetten. Als er niemand op uw stulpje afkomt in het oh-zo-populaire Tytsjerksteradiel vind u vast een tijdelijke huurder om uw kosten te dekken! Geen vuiltje aan de lucht 🙂

 403. Voerman says:

  KoophuisXXL: Jeroen, een huis heeft altijd een restwaarde. Wat de economie ook doet… misschien uiteindelijk waardevaster dan briefjes van papier of het getalletje op de bank.

  Mee eens, maar het is van persoonlijke omstandigheden afhankelijk.
  Elke stelling kan met onverwachte argumenten verzwakt of onderuit gehaald worden.
  Als uitgangspunt wel bruikbaar.

 404. Shake'mOut says:

  KoophuisXXL:
  Jeroen, een huis heeft altijd een restwaarde. Wat de economie ook doet… misschien uiteindelijk waardevaster dan briefjes van papier of het getalletje op de bank. Niemand kan op het moment voorspellen wat geld waard is over een paar jaar. Heb je geld dan is een koophuis een goed alternatief i.p.v. stallen bij een

  DIe restwaarde klopt wel, in welke munteenheid we dan ook mogen hebben, maar een huis is niet courant en daardoor ben je niet flexible. Dus een blok aan je been terwijl je een molensteen en een strop om je nek hebt die wordt aangetrokken door een paar failliete bankiers 😀

  KoophuisXXL:
  Jeroen, een huis heeft altijd een restwaarde. Wat de economie ook doet… misschien uiteindelijk waardevaster dan briefjes van papier of het getalletje op de bank. Niemand kan op het moment voorspellen wat geld waard is over een paar jaar. Heb je geld dan is een koophuis een goed alternatief i.p.v. stallen bij een technisch failliette bank.

  Als je een baan hebt die niet zeker is en voor werk (zoeken) moet reizen dan is huren wel zo veilig.

  Als je een baan hebt die niet zeker is en voor werk (zoeken) moet reizen dan is huren wel zo veilig.

 405. Shake'mOut says:

  Dat ging niet helemaal goed, vette vingers op die ipad, ik sta in de keuken 😀

 406. Voerman says:

  Shake'mOut: Dat ging niet helemaal goed, vette vingers op die ipad, ik sta in de keuken

  Haha, multitasken moet je aan vrouwen overlaten.
  Die kunnen dat volgens kenners beter dan mannen.
  Voor zo, smakelijk.

 407. Voerman says:

  RealisT: Kom nog maar eens terug met je praatjes als de huizenmarkt als een echte markt functioneert. Dus met behoorlijke eigen inbreng en zonder subsidies of kunstmatig laag gehouden rente waar anderen voor moeten bloeden.

  Dat gaan wij niet meemaken; voor huurders evenmin.

 408. Shake'mOut says:

  Stond net op Biflatie. Geniaal, ik moest meteen aan Mark en Jan-Kees denken, veel meer komt daar ook niet uit maar het zit daar wel belastinggeld af te romen en uit te geven.

  http://www.youtube.com/watch?v=-4KaMJqZV20

 409. Shake'mOut says:

  Voerman, dank!

 410. RealisT says:

  Voerman: Dat gaan wij niet meemaken; voor huurders evenmin.

  Het proces is al lang in gang gezet en wordt vooral buiten NL bepaald. Resistance is futile!

  Buiten jarenlange dalingen en verplicht aflossen krijgen huiseigenaren straks ook steeds (nog) meer te maken met de graaiende vingers van de overheid. Die aast ook op het appeltje voor de oude dag.

 411. Voerman says:

  RealisT,

  Ik bedoelde te zeggen, dat het woongebeuren nooit een echte markt zal worden zonder sturing en allerlei bemoeienissen van de overheid.
  Er gaat teveel geld in om, om dat zo maar aan marktpartijen over te laten.
  Het is immers niet voor niets, dat de huidige crisissituatie grotendeels over de huizenmarkt wordt uitgespeeld.

 412. Floor says:

  RealisT: Het proces is al lang in gang gezet en wordt vooral buiten NL bepaald. Resistance is futile!

  Zo is het, Nederland en onze overheid heeft hier helemaal niets meer mee te makken, dien ten verstande heeft het ook helemaal geen nut om ons daar mee bezig te houden. Wel of geen ESM verdrag, in of uit de EMU/EU is het enige dat nog verschil kan maken en beiden zijn desastreus voor de Nederlandse huizenmarkt.

 413. Voerman says:

  Floor: Zo is het, Nederland en onze overheid heeft hier helemaal niets meer mee te makken, dien ten verstande heeft het ook helemaal geen nut om ons daar mee bezig te houden. Wel of geen ESM verdrag, in of uit de EMU/EU is het enige dat nog verschil kan maken en beiden zijn desastreus voor de Nederlandse huizenmarkt.

  Verrek, zo is het natuurlijk.
  Soms droom ik, dat Nederland nog bestaat; stom!

 414. Floor says:

  Voerman,

  Is niets op tegen hoor, gewoon doorgaan met dromen, doen de meesten onder ons, maar voorlopig mogen we eerst de winst van het afgelopen decennium ff terug storten, ben alleen bang dat het daar niet bij blijft.

 415. Voerman says:

  Onder ons: ga jij nog stemmen, Floor?

 416. Adamus says:

  Voerman:
  Onder ons: ga jij nog stemmen, Floor?

  PM werkt hier inmiddels ook?

 417. Floor says:

  Voerman: Onder ons: ga jij nog stemmen, Floor?

  Denk het wel Voerman, ik wil chaos. Dit rekken en niet erbij blijven van dat zootje draaikonten in den Haag is zo tegen alles waar Floor voor staat.
  En behalve die eurovlag op mn nummerplaat afplakken is stemmen zo’n beetje nog het enige recht dat we hier hebben, dus denk ik dat ik daar maar gebruik van moet maken.

 418. Voerman says:

  .
  Adamus,

  Ik heb niets met PM

 419. RealisT says:

  Voerman: Ik bedoelde te zeggen, dat het woongebeuren nooit een echte markt zal worden zonder sturing en allerlei bemoeienissen van de overheid.

  Dat ben ik op zich wel met je eens. Ik denk dat een volledig vrije markt ook niet je van het is. Alleen zal de NL overheid niet meer kunnen doen wat ze de afgelopen decennia heeft gedaan: massaal belastinggeld in de huizenmarkt pompen.

  Er is gewoon een chronisch geldtekort voor lokale en nationale overheden. En dat zal alleen maar erger worden.

  Ik denk juist daarom dat een eigen huis in NL in de toekomst helemaal niet zo’n pretje zal blijken te zijn. Zelfs (of eigenlijk: juist) als het helemaal is afbetaald. Eerst jarenlang aan de bank betalen, misschien een beetje aflossen. Daarna komt de overheid.

  Nu het economisch tegenzit zullen we weer linksere kabinetten krijgen. En die azen allemaal op je ‘vermogen’ dat zoveel mogelijk afgeroomd moet gaan worden. Want er zijn steeds meer ‘zwakkeren’ in de samenleving die geholpen moeten worden. Helemaal nu het werkterrein naar het zuiden van Europa is uitgebreid.

  En wat te denken van de situatie over pakweg 20-30 jaar als voor de meeste hypotheeknemers de vaste periode is afgelopen. En vrijwel zeker de HRA ook. Aan het einde toch weer huren van de bank maar dan met tegenvallend pensioentje? Hoe groot is tegen die tijd de voorraad huizen die verwaarloosd en verouderd is? Zal de funda-teller de 500.000 halen?

  Voor de goede orde: ik geloof niet in een totale ineenstorting. Dalingen van 70% acht ik onwaarschijnlijk. Nogeens 15-25% eraf is m.i. wel goed mogelijk. Alleen zal het jaren gaan duren. Zachte landing, zoals zovelen hier al hebben beargumenteerd.

 420. Floor says:

  Adamus,

  PM als in Precious Metals?

 421. Voerman says:

  Floor,

  Ik weet het nog niet. Als het zover is proberen alle standaardpartijen door misbruik van de media natuurlijk de bewoners van dit landschap weer te indoctrineren. Gaat ze wel weer lukken.
  Ik weet nog niet of ik uit verbittering niet – of juist wel ga stemmen.
  Eigenlijk is afstand nemen van elke betrokkenheid en gaan crossen met mijn kleinkinderen het gezondste voor me. Ook voor mijn nageslacht kan ik de wereld niet redden dus laat ze maar van hun prilheid genieten; dan hebben ze dat alvast gehad.

 422. RealisT says:

  Floor: En behalve die eurovlag op mn nummerplaat afplakken is stemmen zo’n beetje nog het enige recht dat we hier hebben, dus denk ik dat ik daar maar gebruik van moet maken.

  Eens, maar waarop dan in hemelsnaam? Ik wil op concrete voorstellen kunnen stemmen. Niet op incompetente poppetjes die alleen maar aan het partijbelang denken. En al helemaal niet op een coalitie van dat soort muppets.

 423. eric406 says:

  Voerman:
  RealisT,

  Het is immers niet voor niets, dat de huidige crisissituatie grotendeels over de huizenmarkt wordt uitgespeeld.

  De huidige crisissituatie hebben we voor een groot deel te danken aan de woningmarkt.

  Af en toe weet ik niet wat ik van je moet denken Voerman, mij bekruipt af en toe het gevoel dat je hier komt om alle slechtnieuws berichten een beetje af te zwakken. Om de argeloze voorbijganger, die dit blog eindelijk heeft gevonden tussen de propaganda van hogehuizenprijzenminnend Nederland, het idee te geven dat het allemaal wel meevalt. Ik hoop dat ik er naast zit, want de mensen die hier komen hebben er recht op te weten hoe de vork in de steel zit. Er zijn genoeg sites waar mensen heen kunnen, waar ze rechtstreeks de hypotheek in worden geluld, deze site probeert een kritisch tegengeluid te laten horen.
  Ik mis de laatste tijd een aantal vaste posters, die hier zeer goed invulling aan gaven, ik hoop niet dat zij het bijtje er bij neer hebben gegooid. Zo zei Juan gisteren geen hasta luego, maar adios… Heb ik nhz hier al een tijd niet gezien, evenals Dalen. Gelukkig hebben we tufkai , ll RealisT, Floor Maria, Ma Ling, en Frans nog. En wie ik nog vergeten ben.

 424. Voerman says:

  Floor,

  In niet een PM ben ik bang.

 425. RealisT says:

  Voerman: Ik weet nog niet of ik uit verbittering niet – of juist wel ga stemmen.
  Eigenlijk is afstand nemen van elke betrokkenheid en gaan crossen met mijn kleinkinderen het gezondste voor me. Ook voor mijn nageslacht kan ik de wereld niet redden dus laat ze maar van hun prilheid genieten; dan hebben ze dat alvast gehad.

  Ik kan je geen ongelijk geven. Misschien is een stukje wijsheid doorgeven aan het nageslacht wel veel effectiever op de lange termijn dan nu je tijd te verdoen met stemmen.

  Ik ben er zelf ook nog niet uit. *zucht*

 426. Adamus says:

  RealisT: Ik kan je geen ongelijk geven. Misschien is een stukje wijsheid doorgeven aan het nageslacht wel veel effectiever op de lange termijn dan nu je tijd te verdoen met stemmen.

  Ik ben er zelf ook nog niet uit. *zucht*

  En je geeft impliciet je kinderen ook nog iets mee 😉

 427. Adamus says:

  eric406,

  Voor we in herhaling vallen……bekijk de posten van drie jaar geleden. Beetje zoeken op Niek, Ludwig, Martijn. Dan kom je vanzelf anderen tegen.

 428. Adamus says:

  Floor,

  Persoonlijke mail

 429. Nico de Geit says:

  Steeds meer Amerikaanse steden in verval

  Op nog geen 40 kilometer van het centrum van het Amerikaanse Chicago ligt het stadje Gary in de staat Indiana. Het is een voormalige industriestad maar de fabrieken staan nu voor 90% leeg. Huizen en winkels staan massaal leeg, werkelijk alles is er in verval. Vrijwel iedereen die de stad kon verlaten heeft zijn heil elders gezocht. Bewoners die die mogelijkheid niet hadden leven in armoede en worden geplaagd door werkloosheid, drugsgebruik en criminaliteit. Filmpje:

  http://nicodegeit.wordpress.com/2012/07/19/steeds-meer-amerikaanse-steden-in-verval/

  Volgt Nederland?

 430. RealisT says:

  Adamus: En je geeft impliciet je kinderen ook nog iets mee 😉

  Ja gezellig a.s. Zondag met de kleinkinderen een stukje fietsen. Deze keer de openhuizenroute… 🙂

 431. Voerman says:

  eric406: Af en toe weet ik niet wat ik van je moet denken Voerman, mij bekruipt af en toe het gevoel dat je hier komt om alle slechtnieuws berichten een beetje af te zwakken.

  Daar vergis je je echt in. Ik ben van nature een positief mens en tracht positieve ervaringen en overtuigingen in te brengen. De mensen die je noemt mis ik ook. Hopelijk komen zij terug, maar ik kan mij voorstellen, dat je na jarenlange deelname aan dit log, herhalen van steeds dezelfde argumenten en aanhoren van steed negatieve berichten verbitterd wordt en afstand gaat nemen om het dagelijkse leven weer zonder frustratie op te pakken. Ik bespeur zelfs bij mezelf soms een opkomende verbittering. Wie weet…..
  Maar zolang ik makelaars vergelijk met begrafenisondernemers zou je mijn aard moeten kennen.

 432. RealisT says:

  Nico de Geit: Volgt Nederland?

  Je weet toch dat bij Amerikanen altijd allles groter is? Dus ook de crisis en de gevolgen daarvan.

 433. Floor says:

  RealisT,

  Ik wil chaos en indien het land van Angela dat voor 12 september niet voor elkaar bokst dan gaat mijn stem naar de PVV.
  Concrete voorstellen en coalities interesseren me geen moer meer, gaat toch allemaal fout en des te langer de EU en de banken de kans krijgen om ons leeg te zuigen des te meer kost het het volk en des te langer duurt het voordat we aan de wederopbouw kunnen beginnen.
  In tegenstelling tot Voerman ben ik niet zo positief ingesteld, ik laat nu al heel wat jaartjes dagelijks op het internationale netwerk alle corruptie en zakkenvullerij verhalen over mij heen komen en ik ben er wel klaar mee eigenlijk, van mij mogen er wat gaan hangen.
  By the way, voor het geval je mij verkeerd begrijpt, ik ben geen ouwe mopperkont, wat de huizenprijzen doen of gaan doen laat mij redelijk koud, maar ik heb het volledig gehad met de maffiapraktijken van alles wat denkt in een land de dienst uit te kunnen maken.

 434. maarten says:

  ik wil helemaal geen chaos, ik beschouw de huidige status quo als een onvermijdelijke katharsis die nog LAAANNG niet ten einde is, en ik dacht altijd een liberaal te zijn ga sp stemmen voor het eerst in mn leven links… tsja

 435. maarten says:

  en ik heb evolutionaire biologie gestudeerd en dat maakt dus ook deel uit van mn geloofssysteem, Voerman

 436. maarten says:

  maar eugenetica heb ik niks mee, dat is wat mij betreft geestelijke armoe en/of geestesziekte, op zn minst misconceptie misinformatie verkeerd ingelicht zijn net als iq tests et cetera. maar ja daar gelooft de massa nu eenmaal graag in dus

 437. RealisT says:

  Floor: By the way, voor het geval je mij verkeerd begrijpt, ik ben geen ouwe mopperkont, wat de huizenprijzen doen of gaan doen laat mij redelijk koud, maar ik heb het volledig gehad met de maffiapraktijken van alles wat denkt in een land de dienst uit te kunnen maken.

  Ik begrijp je wel. In een land vol met opportunisten is en RealisT al gauw een mopperkont 😉

 438. maarten says:

  volgens mij zijn de boven en de onderwereld te ernstig verstrengeld geraakt en zijn geintrigeerd door elkaar geraakt. Net als hoofd en hart. Deze werelden hebben hun blik op de werkelijkheid verloren en beschouwen haar als een leugen of een slechte grap. Door internet wordt alles transparant in deze markteconomie of marktideologie. Doordat het zo transparant is kan het heel eenvoudig inzichtelijk gemaakt worden en lijkt de werkelijkheid op een slecht vertelde grap of op een leugen

 439. Shake'mOut says:

  Nico de Geit:
  Steeds meer Amerikaanse steden in verval

  Op nog geen 40 kilometer van het centrum van het Amerikaanse Chicago ligt het stadje Gary in de staat Indiana. Het is een voormalige industriestad maar de fabrieken staan nu voor 90% leeg. Huizen en winkels staan massaal leeg, werkelijk alles is er in verval. Vrijwel iedereen die de stad kon verlaten heeft zijn heil elders gezocht. Bewoners die die mogelijkheid niet hadden leven in armoede en worden geplaagd door werkloosheid, drugsgebruik en criminaliteit. Filmpje:

  nicodegeit.wordpre…se-steden-in-verval/

  Volgt Nederland?

  Tietdjerquestrerradiel?

 440. Voerman says:

  Wat een glaasje of een lijntje laat op de avond kan doen:
  Maakt de mens oprecht en duidelijk.

 441. RealisT says:

  Voerman: Wat een glaasje of een lijntje laat op de avond kan doen:
  Maakt de mens oprecht en duidelijk.

  Lijntje op een glaasje?

  Truste. Moet morgen weer vroeg achter de computert hangen…

 442. maria says:

  maria:
  Ik dacht, kom laat ik eens gek doen en los € 2.000,= extra af op onze hypotheek.

  Geld bij laten schrijven op onze betaalrekening op 16 juli. Dit gebeurde van de ene naar de andere bank binnen 1 dag.

  Gedeelte van het geld over gemaakt van de lopende rekening naar de bijbehorende spaarrekening, gebeurt direct, je ziet het bij wijze van spreken op je scherm gebeuren.

  Geld overgemaakt naar de rekening van de bank voor de hypotheek aflossing, let wel, zelfde bank!

  Wordt al moeilijker, hebben ze 1 dag voor nodig!
  We zijn nu 2 dagen later en het geld is nog steeds niet afgeboekt van onze hypotheek.

  Kleine rekensom:renteverlies over € 2.000,= = € 0,25 voor 2 dagen.
  renteverlies teveel betaalde hypotheek: € 0,558.

  Waar praat je over zul je zeggen? (dat heeft het jochie van de bank me vorig jaar ook al verteld, alleen ging het toen over een hele grote aflossing).

  Zullen we dit eens met 10.000 personen doen:
  Renteverlies € 2.500,= voor jezelf= winst voor de bank;
  Langer hypotheekrente € 5.580,=, winst voor de bank!
  Totaal€ 8.080,=.

  Snapt u waarom Zalm zo hard lacht!

  We worden genaaid (excuseer mijn taalgebruik) waar we bij staan!

  “Ban the Banksters”!

  Geachte heer Moerland, beste Piet,

  Ik moet u complimenteren met hetgeen uw medewerkers in uw organisatie tot stand hebben gebracht!

  Op 16 juli j.l. heb ik het nederige bedrag van € 2.000,= naar uw algemene nummer overgemaakt zodat onze hypotheek, ook ter uwer goedkeuring (zie mijn schrijven van vorig jaar en naar Gerritje van dit jaar) weer kleiner werd.

  Onze aflossingsvrije hypotheken moeten verdwijnen en dat was ik met uw eens, al lang!

  Wat mij ten hoogste ontsteld, is de tijd die u hiervoor neemt.

  Uw dochter/zoon, Robeco, had een halve dag nodig voor het doorsturen van een bepaald bedrag.

  Het doorsturen van een gedeelte, naar een spaarrekening, van uw bedrijf, nam geen rentedag!

  Het doorsturen van een gedeelte naar uw hypotheekafdeling nam 4 dagen!

  Pietje, wordt wakker, we pikken het niet meer!

  Bovenstaand is een centenkwestie en een principeel verhaal.
  Ik heb het al een keer meegemaakt en voor een veel groter bedrag. Ook toen zei het “jochie” van de bank tegen mij waarover ik mij druk maakte.

  Pietje, wordt wakker, we pikken het echt niet meer!
  Je bent een dienstverlener, opgestaan uit een groep boeren, die een gemeenschap diende.

  Zonder ons besta je niet, we zouden zomaar kunnen beslissen om een nieuwe cooperatie op te richten.

  Het verschil welk ik berekend heb is 12,00 Euro.
  Eigenlijk teveel aan energie, postzegel, mail, whatever, om aktie te ondernemen.

  En toch ga ik het doen!
  Ik wil het `jochie` nog wel een keer horen!
  Waarschijnlijk werkt hij er niet meer, toch te vriendelijk!

 443. Shake'mOut says:

  Om een keer te lachen:

  Helga is eigenaar van een café. Ze krijgt door dat bijna al haar klanten werkloos en alcoholist zijn, en daardoor hun drankjes bij Helga niet kunnen betalen. Om dit probleem op te lossen lanceert ze een plan waarbij haar klanten ‘nu’ kunnen drinken en de rekening ‘later’ betalen. Helga houdt een nauwkeurige boekhouding bij van wie wat drinkt en dus schuldig is.

  Al snel weet iedereen in de stad van Helga’s ‘Drink nu, betaal later’-regeling, hetgeen resulteert in een grote hoeveelheid nieuwe klanten. Spoedig heeft ze de grootste omzet van de hele stad. Door haar klanten niet contant te laten afrekenen, heeft geen enkele klant bezwaar tegen regelmatige prijsverhogingen voor de best lopende artikelen, wijn en bier. Als gevolg hiervan exploderen Helga’s omzet en winst. Een jonge directeur van een lokaal bankfiliaal ziet in de schulden die Helga’s klanten hebben winstmogelijkheden voor de toekomst en verhoogt haar krediet. Hij ziet geen enkele reden zich zorgen te maken dat het onderpand bestaat uit schuldbekentenissen van werkloze alcoholisten.

  Hij krijgt bovendien een gigantische bonus uitgekeerd en op het hoofdkantoor van de bank zien handelaren een mogelijkheid om gigantische winsten te maken door te handelen met de schuldbekentenissen die zij DRINKINGBONDS noemen. Deze ‘waardepapieren’ worden samengevoegd en verhandeld op alle financiële markten in de wereld. Naïeve beleggers hebben niet door dat deze hoog aangeslagen ‘aandelen’ in feite niets meer zijn dan de schuldbekentenissen van werkloze alcoholisten. Desondanks stijgen de prijzen van van deze ‘aandelen’ en al snel zijn zij het best verkochte financiële product, waarmee grote commissies verdiend worden.

  Alle beurshandelaren krijgen gigantische bonussen. Desalniettemin, en terwijl de prijzen van de ‘aandelen’ nog steeds stijgen, besluit de risicomanager bij de bank die Helga haar krediet verschaft heeft dat het tijd wordt voor Helga haar krediet aan te zuiveren. Helga vertelt haar klanten dat ze hun openstaande schulden moeten betalen. Haar klanten vertellen Helga dat ze dat niet kunnen want immers: werkloos en alcoholist. Helaas. Omdat Helga haar krediet niet kan aflossen, gaat ze failliet. De bar sluit en haar elf werknemers worden werkloos.

  De volgende dag blijkt dat de prijzen voor de DRNKINGBONDS met 90% gedaald zijn en de afname van de waarde verwoest de kredietwaardigheid van de bank.
  De bank kan nu geen leningen meer verschaffen en daardoor stagneert de lokale economie. De leveranciers van Helga’s bar hadden haar genereuze betalingscondities gegeven en het geld van hun pensioenfondsen in DRINKINGBONDS aandelen gestoken.
  Nu moeten ze Helga’s schulden afschrijven en een verlies van 90% incasseren op de aandelen. Haar wijnleverancier vraagt ook faillissement aan en haar bierleverancier wordt al snel overgenomen door een concurrent. Resultaat van deze laatste twee acties: een extra 175 werklozen.

  Gelukkig worden de bank, de beurzen en de aandeelhandelaars gered door de regering, die hun schulden overneemt en ze van een constante stroom geld voorziet om te kunnen blijven voortbestaan. En allemaal krijgen ze weer een gigantische bonus.

  Het geld dat de regering nodig heeft om de banken, beurzen en handelaars te redden krijgen ze door het bedenken van nieuwe en het verhogen van bestaande belastingen, die betaald moeten worden door alle werkende niet-alcohollisten, die nog nooit een stap in Helga’s bar hebben gezet.

 444. ll says:

  @ Floor, chaos? , het is net alsof alles en iedereen in een soort van lethargie verkeerd.

  B.v. Een paar jaar geleden ontdekte ik een fout in het belastingsysteem. Velen konden benadeeld worden, en dus moesten ze worden gewaarschuwd, de belastingdienst gaf de fout toe maar deed er niets mee.

  Eerst gebeld met de SP, toen nog mijn favoriete party, mooie scoop voor ze dacht ik, maar die gaven niet thuis.

  Toen het lokale dagblad gebeld, die zaten binnen een kwartier aan mijn keukentafel, en jawel hoor voorpagina, ‘argeloze huismoeder vind een fout in het belastingsysteem’, en de dag erna voorpagina Televaag.

  Nu heb ik weer iets ontdekt, belastingaangifte voor 65+, kan weer honderden per jaar schelen.

  Maar het interesseert niemand……. maar dan ook helemaal niemand meer iets.

 445. SchuurHuurder says:

  Cijfers van CBS uit. Niet alleen aantal verkopen sterk gestegen, maar ook de prijs is 1% omhoog. Zal volgende maand wel gecorrigeerd worden lijkt mij, maar toch vreemd.

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/publicaties/artikelen/archief/2012/2012-07-20-m11.htm

 446. jacob says:

  Wat in de loop der jaren scheef is gegroeid is dat de hypotheekrente de gehele looptijd over het totale bedrag aftrekbaar is.
  Het is eenvoudiger ,indien de belastingdienst de aftrek berekent alsof de woningbezitter een annuiteitenhypotheek heeft.
  De woningbezitter heeft dan zelf de keuze van hypotheekvorm.

 447. Voerman says:

  Shake'mOut,

  Goed verhaal; zou zomaar kunnen.
  Zouden Helga’s klanten in de echte wereld huikoop-verslaafden of algemeen over-consumenten zijn?

 448. Expat says:

  Frans,

  En je dacht natuurlijk dat internet down opgezet was door Rothschild en het dus begonnen was. Heb je 3 dagen voor noppes bonen uit blik zitten eten in je keldertje 😉

 449. Voerman says:

  jacob,

  En ook de niet-woningbezitter dan maar meteen?

 450. ll says:

  @ Maria, ik zit bij dezelfde bank.

  Dag van afboeking wordt ook dag van afboeking op de hypotheeklening, er zitten wel 10 dagen en verschillende tussenrekeningen tussen, maar maakt op de afboekdatum hypotheekrekening niets uit 🙂