Oudjes moeten gaan cashen

De koopkracht van pensioenuitkeringen staat onder druk en de eigen bijdrage in de zorg gaat steeds verder omhoog. Het probleem zal zich meer en meer laten voelen: veel gepensioneerden zijn ‘steenrijk’ maar ‘geldarm’: ze kunnen de stenen niet gebruiken om het inkomen aan te vullen of om grote uitgaven te financieren, bijvoorbeeld om de woning aan te passen of extra zorg aan huis te regelen.

De Taskforce Verzilveren, een initiatief van maatschappelijke organisaties, financiële partijen en overheidsinstellingen komen nu met een plannetje om de ruim 500 miljard euro ‘papieren’ overwaarde af te romen. De Taskforce ziet onder andere kansen in een zorghypotheek en in besteding van het pensioen voor grotere uitgaven. Voor het benodigde vertrouwen in de vereiste complexe financiële producten, moeten publieke en private partijen samenwerken. Het eindrapport werd vandaag aangeboden aan Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst.

14-5-2013 23-28-53

Hoe ouder men wordt, hoe hoger het bedrag aan eigen geld is dat in het eigen huis vastligt. De 50-plussers hebben een aandeel van bijna 80% in de totale overwaarde in Nederlandse huizen. De huidige gepensioneerden hebben circa 38% van de totale overwaarde in bezit, met een gemiddelde overwaarde per huis van 257.000 euro. De financiële dienstensector ziet hierin na de woekerpolissen en beleggingshypotheken een nieuwe goudmijn.

cash

De 50-plussers hebben een aandeel van bijna 80% in de totale overwaarde in Nederlandse huizen.

In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk wordt de mogelijkheid om te verzilveren wel aangeboden en benut. Veelal via een omkeerhypotheek of ‘verkoop-en-terughuur’ constructie. In beide gevallen krijgt de huiseigenaar een voorschot op de toekomstige verkoopopbrengst van zijn huis. De huiseigenaar ontvangt een bedrag ineens en kan deels de toekomstige rente of huur financieren. Bij de omkeerhypotheek blijft de bewoner de eigenaar, en bij ‘verkoop-en-terughuur’ verandert het eigendom, waardoor de voormalige huiseigenaar huurder wordt. In het buitenland zijn er vele variaties op de twee verzilverproducten. Waarom kan dit in het buitenland wel, maar lukt het in Nederland niet?

408344

*Samenstelling Taskforce Verzilveren
Twaalf partijen hebben zich aangesloten bij de Taskforce Verzilveren. Zij steunen de Taskforce Verzilveren onder meer door inbreng van eigen deskundigheid.

• Achmea
• Aedes
• APG
• Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland
• CSO ouderenorganisaties
• Ministerie van Binnenlandse Zaken
• MN
• Obvion Hypotheken
• PGGM
• Rabobank Nederland
• SPF beheer
• Vereniging Eigen Huis

De Taskforce Verzilveren heeft gebruik kunnen maken van de deskundigheid vanuit de toezichthouder Autoriteit Financiële Markt (AFM). Verder zijn de volgende wetenschappers aan de Taskforce Verzilveren verbonden: Lans Bovenberg (Universiteit van Twente), Marja Elsinga (Technische Universiteit Delft),  Kees Koedijk (Universiteit van Tilburg) en Jan Rouwendal (Vrije Universiteit). Paul Tang is één van de initiatiefnemers en heeft als trekker gefungeerd.

http://www.youtube.com/watch?v=lsS6YRbr978

zie ook:  Radar – De opeethypotheek

Dit alles kan alleen een succes worden als jongeren zich gewoon tot hun strot in de schulden blijven steken. Ken uw plicht!

bron: boercroon.nl

Share Button
Tagged with:
341 comments on “Oudjes moeten gaan cashen
 1. Voerman says:

  Grappig idee alweer als ik toch de eerste mag zijn! 🙂

 2. snorkel says:

  ‘steenrijk’ maar ‘geldarm’

  Spitsvondigheid +1

 3. tufkaj says:

  Ah fijn, had dit in oud topic gepost en was te lui om te crossposten 🙂

  Wel handig zo’n lijstje trouwens, van partijen die baat hebben bij hoge huizenprijzen.

 4. tufkaj says:

  snorkel: Spitsvondigheid +1

  jep. Maar dat geldarm vind ik minder goed onderbouwd dan het steenrijk…

 5. snorkel says:

  met een gemiddelde overwaarde per huis van 257.000 euro

  WTF?! Dat is meer dan een gemiddeld huis kost! Wie gaat dat betalen in de huidige economie?

 6. snorkel says:

  tufkaj: jep. Maar dat geldarm vind ik minder goed onderbouwd dan het steenrijk…

  Dan is er dikke kans dat het nog wel meevalt met dat “geldarm”, en dat dit taskforce eigenlijk gewoon op de kroonjuwelen uit is… Als je zo eens naar die aangesloten partijen kijkt…

 7. snorkel says:

  snorkel, tufkaj,

  Voordeel van deze specifieke groep oplichten laat zich natuurlijk raden…

 8. ll says:

  Bij overlijden moeten wij onze schulden hebben afbetaald, of onze kinderen draaien ervoor op.

  Van Dirk Bezemer 🙂

 9. Claude says:

  80% van de overwaarde zit bij 50+.
  Ongetwijfeld 80% van de pensioenen zit bij 50+.

  50- zijn de kerkratten.

  Ouderen gaan gestimuleerd worden om hun woning te verkopen om vervolgens hun zorgkosten zelf te kunnen te betalen. Niets meer, niets minder. Ik denk niet dat dit wat met de woningmarkt te maken heeft verder. En wat de woningmarkt betreft: wij kunnen ons nog niet eens veroorloven (als in: niemand leent ons het geld) om overwaarde om te zetten in schuld van banken of voor jongeren. Die honderden miljarden zijn er niet en komen er niet. Bovendien steken we dan nog schraler af op al die lijstjes van totale schulden (waar tegenwoordig private schulden netjes naast de overheidsschulden staan).

 10. renren says:

  De oplichters hebben geen last van schaamte zo te lezen.
  Stoten de mensen zich voor de 3e keer?

 11. BlijeHuurder says:

  Ok, ze willen gaan verzilveren. Maar als ze dat massaal doen, stort die “overwaarde” alsnog in, zeker met het nu al levensgrote huizenaanbod. Wie gaat die huizen trouwens kopen en welke bank wil er geld voor uitlenen?

 12. noorderling says:

  Stap 1 is het mogelijk maken, stap 2 is dat je zorgkosten, waar je je leven lang awbz premie voor hebt betaald, niet meer vergoed krijgt als je een afbetaald eigen huis hebt en je wordt gewezen op deze mogelijkheid. Stap 3 is dat het verplicht word.

 13. M says:

  ‘Dit alles kan alleen een succes worden als jongeren zich gewoon tot hun strot in de schulden blijven steken. Ken uw plicht!’

  Ik begrijp deze conclusie onderaan het artikel niet, iemand die het mij uit kan leggen?

 14. Voerman says:

  Mensen, laat je niet bedotten!
  Die ouwe lui die hun huis al lang afbetaald hebben wonen dus al lang voor niks en hebben nog niet lang last gehad van pensioenafbouw.
  Dus zij hebben er meestal nog wel een “paar meer”.
  De bedoeling van dat domme plan is Voerman geheel onduidelijk.
  Domme Voerman! Denkt alweer op het verkeerde niveau! 🙂

 15. snorkel says:

  Robin Fransman en Hans Stegeman zijn hun eigen side-thread op Twitter gestart over dit onderwerp 😉 https://twitter.com/hanswstegeman/status/334385181161037825

 16. maarten says:

  M,

  de conclusie klopt niet volgens mij, ik sluit me aan bij Voerman

 17. Hans says:

  Die omkeerhypotheek in de VS is helemaal niet gunstig voor de betrokkene, je krijgt weinig en er wordt veel rente gerekend. Het is veelal beter om een zog home equity lening te nemen.

 18. Voerman says:

  M: Ik begrijp deze conclusie onderaan het artikel niet, iemand die het mij uit kan leggen?

  Voerman snapt het artikel niet bovenaan en ook niet onderaan! Blij, dat hij niet helemaal de enige is.

 19. snorkel says:

  Voerman,

  Voerman, het punt is toch (volgens het artikel dan, daar kunnen we het mee oneens zijn als we willen), dat de “oudjes” wel een afbetaald huis hebben, maar geen vrij beschikbaar geld om hun eigen zorgbehoefte te betalen. Om de oudjes te “helpen” de overwaarde op het huis te “verzilveren” wordt er nu een taskforce van allerlei ‘betrouwbare’ *kuch* partijen samengesteld. Of begrijp ik het nou verkeerd? 😉

 20. snorkel says:

  snorkel, Voerman

  Er wordt hierboven ook al gespeculeerd (door ondergetekende) dat het taskforce botweg aan preventieve grafroof doet… Waarom wachten tot het kapitaal/huis vererft?

 21. maarten says:

  conclusie moet zijn, als je het goed wilt hebben: koop je huis goedkoop en verkoop het duur. en luister niet teveel naar alle praatjes. en daarom wordt er geen huis verkocht, er is geen markt

 22. Nico de Geit says:

  snorkel: Wie gaat dat betalen in de huidige economie?

  Ik niet, zei de koe.
  Ik niet, zei de kat.
  Ik niet, zei het varken.
  Ik ook niet, zei de geit.

 23. Nico de Geit says:

  ll: Bij overlijden moeten wij onze schulden hebben afbetaald, of onze kinderen draaien ervoor op.

  Schulden verdampen als niemand ze hebben wil. En dus draait de maatschappij er voor op.

 24. maarten says:

  er zijn geen goedkope huizen meer, alleen parkeerplaatsen

 25. asd says:

  “Oudjes moeten cashen”? Als dit bericht serieus bedoeld is, is dat te walgelijk voor woorden.

  Er zit een half biljoen Euro in de overwaarde op huizen?

  Dat woord “overwaarde” bestaat nergens in de hele wereld. Is een typisch NL-verzinsel.Zeepbel, zul je bedoelen.

  Moet de NL-economie het van dergelijke gedachten hebben? Een ongewijzigde voortzetting van al datgene, dat heeft geleid tot de huidige economische en maatschappelijke problematiek?

  Kijken we eens naar de iniatiefnemers van deze typische verloederde NL-gedachte: t.w. de “Taskforce Verloedering” sorry “Taskforce Verzilveren” en veel wordt duidelijk: gewoon Beun de Haas en Jacobse & Van Es aan het werk met hun scheurgras, die een aantal onnozele maatschappelijke instituties voor hun karretje hebben weten te spannen.

  Nogmaals “overwaarde” bestaat nergens ter wereld. Deze zeepbelomschrijving is een typische NL-uitvinding.

  Vrees, dat dit nare NL-volk aldus zijn eigen problemen creëert, die steeds moeilijker zijn op te lossen, tenzij… je de oudjes aanspreekt en de pensioenfondsen. Maar niet voor lang. Dat krijg je er dan van met verwende babyboomers en de monstertjes, die ze hebben voort gebracht!

 26. Maria says:

  noorderling:
  Stap 1 is het mogelijk maken, stap 2 is dat je zorgkosten, waar je je leven lang awbz premie voor hebt betaald, niet meer vergoed krijgt als je een afbetaald eigen huis hebt en je wordt gewezen op deze mogelijkheid.Stap 3 is dat het verplicht word.

  Helemaal eens!

 27. Nou says:

  Er staat dat het in Nederland niet lukt. Maar banken doen het al lang:

  http://www.trosradar.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/11-03-2013/opeethypotheek/

 28. Voerman says:

  Maria: Helemaal eens!

  Alleen erg als je nog niet echt oud bent; dan word je nu gepakt, straks gepakt en aan het einde nog een keer gepakt! 🙂
  De nog niet echt ouderen die nog wat tijd over hebben zouden hier eens over na moeten denken!

 29. noorderling says:

  Geeft natuurlijk ook een prachtige kans om je vermogen door te sluizen naar de kinderen voor de erfbelasting er vat op krijgt

 30. tufkaj says:

  noorderling:
  Geeft natuurlijk ook een prachtige kans om je vermogen door te sluizen naar de kinderen voor de erfbelasting er vat op krijgt

  nee schenkbelasting is soepel 🙂

 31. latida says:

  Wie verzilvert wat?

  De opgebouwde vermogens van de steenrijke ouderen

  Die vervolgens middels te dure zorg en ‘verzorgde’ huisvesting zullen worden leegetrokken

  En voor teveel geld goedkopere woningen worden gedwongen te kopen.

  De bank die het mooiste onroerend goed in eigendom neemt, evt. Leuk voor het eigen personeel.

  Ouderen kunnen nu ook al casheb door tegen een realistische prijs te verkopen.

  Aasgieren cirkelen rondom hun nieuw uitgezochte prooien, de kinderen kunnen naar hun erfenis fluiten.

  Ik zou zeggen en pleiten voor solidariteit tussen generaties. Geen groter bezit dan een afbetaald huis. Vermogensplanning voor families en generaties dus.

 32. Voerman says:

  tufkaj: nee schenkbelasting is soepel

  Veel ouderen zijn dat ouderenbashen van tegenwoordig een beetje beu aan het worden.
  Veel ouderen hebben inmiddels gevonden, dat veel jongeren het geschonken geld in hun ogen niet met respect kunnen besteden.
  Veel ouderen maken zichzelf langzamerhand zorgen of ze zelf de resterende jaren wel rond kunnen komen van hun zuur verdiende centjes.
  Veel ouderen vragen zichzelf dus af, of het nu wel zo verstandig is om zo “schenkerig” te zijn.

  Voerman zelf is natuurlijk niet zo, maar hij vangt wel eens het een en ander op, zittend op het bankje bij de kofieautomaat bij AH. 🙂

 33. Maria says:

  Nico de Geit: Ik niet, zei de koe.
  Ik niet, zei de kat.
  Ik niet, zei het varken.
  Ik ook niet, zei de geit.

  In welk boekje stond dit vroeger ook alweer?

 34. Voerman says:

  latida: Ik zou zeggen en pleiten voor solidariteit tussen generaties. Geen groter bezit dan een afbetaald huis. Vermogensplanning voor families en generaties dus.

  Beste opmerking tot nu toe!
  +++++!

 35. Maria says:

  asd: Kijken we eens naar de iniatiefnemers van deze typische verloederde NL-gedachte: t.w. de “Taskforce Verloedering” sorry “Taskforce Verzilveren” en veel wordt duidelijk: gewoon Beun de Haas en Jacobse & Van Es aan het werk met hun scheurgras, die een aantal onnozele maatschappelijke instituties voor hun karretje hebben weten te spannen.

  The games must go on!

 36. M says:

  Voerman,

  Ik begin een beetje van u te houden Voerman..

 37. Maria says:

  Voerman: Alleen erg als je nog niet echt oud bent; dan word je nu gepakt, straks gepakt en aan het einde nog een keer gepakt!
  De nog niet echt ouderen die nog wat tijd over hebben zouden hier eens over na moeten denken!

  Ik stop subiet met aflossen!

 38. Henk 6 says:

  Nico de Geit: Ik niet, zei de koe.
  Ik niet, zei de kat.
  Ik niet, zei het varken.
  Ik ook niet, zei de geit.

  Haha
  Dan doe ik het wel zelf zei het rode kippetje! Net weer gelezen voor mijn kind .

 39. Maria says:

  latida: Die vervolgens middels te dure zorg en ‘verzorgde’ huisvesting zullen worden leegetrokken

  Ik heb toch met mijn broers al afgesproken dat “ons ma” niet naar verzorgde huisvesting gaat, maar bij ons in huis komt. Kangeroe woning heet dat!
  Plek genoeg als iedereen een heel klein beetje in schuift! Zorg is van latere zorg, die dan leeft, die dan zorgt en ook dat gaat goed komen!

 40. Maria says:

  Henk 6: Haha
  Dan doe ik het wel zelf zei het rode kippetje! Net weer gelezen voor mijn kind .

  Ja, maar hoe heet het ook alweer, ik zie zo de afbeeldingen voor me!

 41. Maria says:

  Voerman: Veel ouderen maken zichzelf langzamerhand zorgen of ze zelf de resterende jaren wel rond kunnen komen van hun zuur verdiende centjes.

  Mijn moeder in ieder geval en zij is wel erg van het schenkerige!

 42. Henk 6 says:

  Maria: Ja, maar hoe heet het ook alweer, ik zie zo de afbeeldingen voor me!

  http://www.bol.com/nl/p/het-rode-kippetje/1001004001812029/

 43. Maria says:

  Henk 6,

  Bedankt!

 44. Maria says:

  Ik zie het net weer hiernaast staan maar er moet weer een kleine correctie toegepast worden:

  “If Dutchman ever allow banks to control the issue of their currency, first by inflation and then by deflation, the banks will deprive the people of all property until their children and elderly will wake up homeless.”
  bron: Maria

 45. Nico de Geit says:

  Henk 6: Haha
  Dan doe ik het wel zelf zei het rode kippetje! Net weer gelezen voor mijn kind .

  Je bedoelt ‘de kleine rode hen’, dat boekje gaat over het bakken van, en opeten van een cake.

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2010/01/de-kleine-rode-hen/

  De door mij genoemde dieren komen van een andere boerderij en zijn wel harde werkers, maar hebben geen enkele interesse in een veel te duur oud huis. Het ‘ik niet’ heeft niets met de cake te maken of luiheid. Ditmaal zijn de verkopers van het huis lui en verwend.

 46. Maria says:

  Nico de Geit,

  In mijn herinnering was het een fotoboekje (het leek 3D, voor die tijd best vooruitstrevend!) en ging inderdaad over een kip of hen of kuiken die geen hulp kreeg en dus alles alleen deed, tot het tijd voor consumptie was, toen kwam de rest ook!

  Ik zou haast zeggen dat ik op haar/hem lijk :-)!!

 47. M says:

  Het luie varkentje Lanterfant
  Ook zo’n mooi verhaal/ liedje van Annie M.G. Schmidt..

  En dan over een paar jaren:

  Animal Farm, George Orwell

 48. Steven says:

  Heb vandaag wat grappigs meegemaakt. Een kennis had een joekel van een diamant gekregen van de laatste vrouw van zijn gestorven vader. (hoe het precies zit is niet interessant). Wat wel leuk was, is dat we naar Antwerpen gingen om het te laten taxeren/ certificeren. Dan kom je in een wereldje met ortodoxe joden en uiteraard een heleboel juweliers. Er wordt straks gekeken naar het gewicht, zuiverheid , verkleuring, manier van geslepen zijn enz. En uiteindelijk wordt er een certificaat gemaakt. Wij zijn hiervoor naar http://www.hrd.be/en/home.aspx gegaan. Hij kan hem later weer ophalen met het certificaat. De gein is dat dat bedrijf niet zelf handelt. Dus het is geen makelaar/taxateur, maar alleen maar taxateur. Bestaat dat ook voor huizen vraag ik me af?? Dus alleen maar taxateur zonder prijsbelang? lijkt mij erg prettig ALS ik een keer een huis zou kopen.

 49. Adamus says:

  Maria: Ik heb toch met mijn broers al afgesproken dat “ons ma” niet naar verzorgde huisvesting gaat,maar bij ons in huis komt. Kangeroe woning heet dat!
  Plek genoeg als iedereen een heel klein beetje in schuift! Zorg is van latere zorg, die dan leeft, die dan zorgt en ook dat gaat goed komen!

  Had gem.Boekel een tiental jaren geleden niet een speciale regeling om de oudelui in een schuur/aanbouw te mogen laten wonen? Het werd gedoogd (!), mits na vertrek de handel weer in oorspronkelijke staat zou worden teruggebracht. Niet denken dat je er een voordeeltje uit kan peuren 😉

 50. Maria says:

  Steven: Dus het is geen makelaar/taxateur, maar alleen maar taxateur. Bestaat dat ook voor huizen vraag ik me af?? Dus alleen maar taxateur zonder prijsbelang? lijkt mij erg prettig ALS ik een keer een huis zou kopen.

  Dat bestaat. Vorige week een opdracht voor taxatie gekregen van een oud collega, collega ver uit de vorige eeuw in een ander vakgebied. Wilde eventueel een pand aankopen en had hiervoor een gefundeerde prijs nodig. (In een nog niet zover verleden een woning voor hem verkocht, is hij nog steeds erg blij over, ca. 2009) Geen prijsvoordeel, alleen voor hem taxatiekosten, best veel uren die hierin gaan zitten! Prettig werk, maar absoluut niet veel verdienen!

 51. Adamus says:

  Maria: Mijn moeder in ieder geval en zij is wel erg van het schenkerige!

  Zolang ze niet voor allerlei goede doelen heeft getekend…..

 52. Maria says:

  Adamus: Had gem.Boekel een tiental jaren geleden niet een speciale regeling om de oudelui in een schuur/aanbouw te mogen laten wonen? Het werd gedoogd (!), mits na vertrek de handel weer in oorspronkelijke staat zou worden teruggebracht. Niet denken dat je er een voordeeltje uit kan peuren

  Voordeel hoeft niet, prettig leven en iets terug kunnen doen is veel belangrijker!

 53. asd says:

  @36,45(Maria,

  “The games must go on”, helaas zonder fair play.

  Treurig toch, dat continu de spelregels worden veranderd? Ondenkbaar bij het gros van de oudere generatie en natuurlijk ook bij een deel van hun “Nachwuchs”, dat zich afkeert van het NL-neoliberalisme.

  De kruik gaat zo lang te water, totdat die barst. Dat is met zo’n “NL-Taskforce” snel bekeken. Wat dat betreft, gaan ze maar lekker hun gang.

 54. Steven says:

  Maria,

  dan ga ik jou in de (verre) toekomst bellen. 🙂

 55. Maria says:

  Steven:
  Maria,

  dan ga ik jou in de (verre) toekomst bellen.

  Oke!

 56. Maria says:

  asd: “The games must go on”, helaas zonder fair play.

  Is er ooit een fair play geweest?
  Ca. 30 jaar geleden was het normaal dat mensen met eigen vermogen dit moesten opeten als ze naar een verzorgingstehuis gingen.

  Vandaar ook, in die tijd, dat de woningen op de kinderen ‘s naam werden gezet en pa en ma het vruchtgebruik ervan hadden. Diegene die of niets hadden of er wel van geleefd had kreeg dezelfde “rechten” als degene die meer had of zuinig was geweest.

  Ik krijg toch ook zo’n beetje een smaak in mijn mond als ik nu de stennis over de “restschuld” hoor.
  Nog afgezien van te duur gekochte woningen (!!!) heb ik in de tijd van ca. 2000 tot ca. 2008 de keukens, badkamers, vloeren, kozijnen, aanbouwen, carports, overkappingen, zwembaden, auto’s, vakanties, kleding en sportartikelen voorbij zien komen in een tempo dat mijn brein niet bijhield.

  Als ik ging shoppen voor nieuwe kleding voor onze kids of onszelf werden we meewarig aangekeken, weer te laat. (Wellicht dat het daaraan ligt dat onze bankrekening en hypotheek er rooskleurig uitziet, daarmee waren we wel op tijd)

  Moet ik nu werkelijk medelijden hebben met een dame op leeftijd die een verbouwing laat doen en het financieel gemakkelijker wilde hebben? (met een verbouwing? zie filmpje!)

  Als jonge babyboomer zijnde, hadden wij ons onze huidige woning niet kunnen veroorloven als onze vorige woning niet zo in prijs gestegen zou zijn?

  Tuurlijk wel, dan was onze huidige woning ook niet zo duur geweest.

  Waarom hebben we het dan wel kunnen doen?
  Waarom hebben mijn ouders en schoonouders gedaan wat ze hebben gedaan?

  Doodsimpel: door zuinig te zijn.

  – Vakantie is niet normaal.
  – Uit eten is niet normaal.
  – Uitgebreide kleding garderobe is niet normaal.
  – Scooter is niet normaal.
  – Lunchen is niet normaal.
  – Even een pilsje doen is niet normaal.
  – Laten verbouwen is niet normaal.
  – Snel klaar maaltijd bij de Appie is niet normaal( maar wel goedkoper als uit eten!)
  – Nieuwe auto is niet normaal, behalve als lease.
  – Fitness abonnement, mijn vader zou hard lachen en zeggen dat je beter hout zou kunnen kappen.
  – Mobiele telefoon???????
  – Enzv.,, enzv.

  Zuinigheid met vlijt, bouwt huizen als kastelen!

  Het is ook nog waar, ook nog!

  Back to basics is alles wat ons rest.
  Wellicht dat je moeder in huis nemen dat ook is!

 57. Steven says:

  aan Maria

  toch denk ik dat het uitmaakt of je het huis laat taxeren door een Spanjaard, Ier, of iemand uit Bangladesh. Bij die diamanten gaat het echt over iso normen en zo. http://www.cooldiamonds.nl/jstock/web/nl/cd_hrd.jsp

  Bij huizen is het meer: wat geeft een gek er voor.. (dat is uiteraard met diamanten ook zo, maar bij huizen is het wel erg: het ligt in Nederland dus het is 2 keer te duur). ben nu off. drink weer te snel en te veel.

 58. Maria says:

  Steven: Bij huizen is het meer: wat geeft een gek er voor..

  Waar en ook waar: die taxateur in je eigen omgeving weet ook wat die gek ervoor geeft.

  Zonder in mijn eigen straatje te willen prediken, iemand die de markt kent in zijn omgeving, is ook degene die een juiste prijs ervoor kan afgeven.

  Een huis blijft helaas, ook met alle Nen-normen, emotie.

 59. Maria says:

  Steven: ben nu off. drink weer te snel en te veel.

  Moet je toch iets mee gaan doen, kost misschien een gouden tientje maar kan je ook een prettiger leven bieden, zeker in de toekomst! 🙂

 60. karmageton says:

  Maria,

  ‘Een huis blijft, ook met alle NEN-normen, emotie.’

  Pompen of verzuipen?

  Oppompen en vooral de terminologie van de msm overnemen naast de dialectiek van onze volksvertegenwoordigers. Laat je niet voor de gek houden Maria. Een huis is en blijft een eerste levensbehoefte en alle herintredende daklozenkrantverkopers beamen dat. Alle regels zijn niets minder dan bomen in het woud waardoor wij alleen steeds meer het zicht op de horizon verliezen. Een rad voor ogen gedraaid. Opzouten met alle regelingen maar dan ook alle regelingen zou ik zeggen. En korte metten maken, de markt echt z’n werk laten doen, hoe moeilijk is het! Voor wie? Juist daar zit ‘m de kneep! Wie knijpen ‘m? Je weet ‘t wel, laat je niet verleiden tot compliceren! De verhoudingen zijn zoek en je weet het! Simpelweg omdat het modale inkomen zich geenzinz meer verhoudt tot de gemanipuleerde prijs van vandaag! De elite (of wie er in zijn arrogantie dacht deel te van mogen uitmaken) die leent of geleend heeft zal er aan moeten geloven. Ook hier! Niet vanwege ‘n theorie of vanwege het geloof maar vanwege de feiten! Hoe eerder hoe beter, en dat dan voor iedereen.
  Een fundamentele verandering bestaat erin afstand te nemen van fundamentele onhoudbare aannames. Voorlopig werken onze politici voornamelijk helemaal niet in het belang van de burger of een duurzame toekomst voor komende generaties, maar in het (vermeende) belang van bedrijven (als banken) of de gecorrumpeerde politici zelf, en hun families (of vrienden?).
  Ik wil niet de Aristoteles uithangen maar hoe meer er afgeschaft wordt hoe meer we overhouden van wat er ooit altijd al was. Niets byzonders, we woonden toch al? Nu hebben we ‘n minister om het probleem op te lossen met wat vroeger geen probleem was zonder dat we er ‘n minister voor nodig hadden (not). Zomaar, vanwege een crisis (natuurramp zeker) Gewoon…
  Zou er ‘n politiek van vereenvoudigen bestaan in plaats van compliceren dan was een minister voor wonen overbodig! Nuff said. Alleen maar meer gedoe.
  Kicking the can!

 61. karmageton says:

  Sommige posts verdwijnen andere niet. Zeker te weinig gedoneerd…

 62. Henk 6 says:

  @Artikel. Dit zijn de eerste signalen van toenemende verkoop druk.

 63. ll says:

  Er is helemaal geen overwaarde meer, de totale eigen-huizen-waarde is nu 865 miljard, en dalende, elke dag maar weer dalende ……..

  Schulden volgens hiernaast 670 of 800 of 1004.

  Huizenprijzen blijven nog wel dalen tot 4x modaal is een totaal van 537 miljard . Precies het bedrag dat het zou moeten zijn volgens Prof. Dolf v.d. Brink 😉
  https://www.youtube.com/watch?v=_YQce2qQNuE

  Waar is dan die overwaarde ? 🙂

  We zitten met een dikke vette onderwaarde! Wie zal die betalen ?

 64. renren says:

  Maria:

  Waarom hebben we het dan wel kunnen doen?
  Waarom hebben mijn ouders en schoonouders gedaan wat ze hebben gedaan?

  Doodsimpel: door zuinig te zijn.

  – Vakantie is niet normaal.
  – Uit eten is niet normaal.
  – Uitgebreide kleding garderobe is niet normaal.
  – Scooter is niet normaal.
  – Lunchen is niet normaal.
  – Even een pilsje doen is niet normaal.
  – Laten verbouwen is niet normaal.
  – Snel klaar maaltijd bij de Appie is niet normaal( maar wel goedkoper als uit eten!)
  – Nieuwe auto is niet normaal, behalve als lease.
  – Fitness abonnement, mijn vader zou hard lachen en zeggen dat je beter hout zou kunnen kappen.
  – Mobiele telefoon???????
  – Enzv.,, enzv.

  Zuinigheid met vlijt, bouwt huizen als kastelen!

  Het is ook nog waar, ook nog!

  Back to basics is alles wat ons rest.
  Wellicht dat je moeder in huis nemen dat ook is!

  Deze zaken heb je zelf in de hand. De verplichte winkelnering niet (zorgpremie, pensioenpremie etc).

 65. Draaikont says:

  Steven:
  Dus het is geen makelaar/taxateur, maar alleen maar taxateur. Bestaat dat ook voor huizen vraag ik me af?? Dus alleen maar taxateur zonder prijsbelang? lijkt mij erg prettig ALS ik een keer een huis zou kopen.

  Dat is volgens mij zelfs vrij algemeen. Banken, gemeentes e.d. maken er in elk geval gebruik van. Hoewel, het zou Nederland niet zijn als dat ook gewoon makelaars zijn :D.

 66. Draaikont says:

  Het plan kan potentie hebben. Ik zie er wel wat in dat je je huis kan verkopen (belastingvrij) aan een investeerder en zelf een huurcontract kan afsluiten. Een hypotheek op het huis zetten lijkt me dan weer helemaal niks. Das typisch terug naar de oorzaak van alle problemen.

  Zijn we ook af van al die woningen waar mensen tot hun 83ste hebben gewoond en tot hun 58ste onderhoud hebben gepleegd. Overigens ook wel weer een reden dat die papieren overwaarde nergens op slaat. Na 60 jaar wonen gaat een huis ook weer niet dusdanig lang mee dat het een aantrekkelijk investering is.

 67. Double D says:

  Mooi filmpje erbij en het plan moet wel aanslaan.
  http://youtu.be/lsS6YRbr978

 68. ll says:

  Banken zijn voornamelijk bezig met beheer van hypotheken, en verstrekken geen nieuwe hypotheken.

  En byzonder beheer schijnt het druk te hebben, om toekomstige betalingsproblemen voor te zijn ……

  http://nos.nl/audio/506909-huizenmarkt-lijkt-de-bodem-te-raken.html

  En , oh ja, er is ALWEER een bodem ;), nummer hoeveel ? Na de brandbrieventelling volgt er misschien nu de huizenbodemtelling ?

 69. De Pessimist says:

  Double D,

  Op een 1:05 “vernieuwende duurzame constructies”Ik denk dan aan zonnepanelen en windmolens niet aan iets bedacht om iemand een poot uit te draaien.

 70. ll says:

  De overwaarde-opeethypotheek en de risico’s.

  Moet u niet te lang blijven leven, want dan is de opeethypotheek ook opgegeten, en moet er alsnog worden betaald, of verkocht, een woekertje duzzzz.

  http://www.geldenrecht.nl/artikel/2013-04-01/de-opeethypotheek

 71. Kamikaze koper says:

  Maria: Is er ooit een fair play geweest?
  Ca. 30 jaar geleden was het normaal dat mensen met eigen vermogen dit moesten opeten als ze naar een verzorgingstehuis gingen.

  Vandaar ook, in die tijd, dat de woningen op de kinderen ‘s naam werden gezet en pa en ma het vruchtgebruik ervan hadden. Diegene die of niets hadden of er wel van geleefd had kreeg dezelfde “rechten” als degene die meer had of zuinig was geweest.

  Ik krijg toch ook zo’n beetje een smaak in mijn mond als ik nu de stennis over de “restschuld” hoor.
  Nog afgezien van te duur gekochte woningen (!!!) heb ik in de tijd van ca. 2000 tot ca. 2008 de keukens, badkamers, vloeren, kozijnen, aanbouwen, carports, overkappingen, zwembaden, auto’s, vakanties, kleding en sportartikelen voorbij zien komen in een tempo dat mijn brein niet bijhield.

  Als ik ging shoppen voor nieuwe kleding voor onze kids of onszelf werden we meewarig aangekeken, weer te laat. (Wellicht dat het daaraan ligt dat onze bankrekening en hypotheek er rooskleurig uitziet, daarmee waren we wel op tijd)

  Moet ik nu werkelijk medelijden hebben met een dame op leeftijd die een verbouwing laat doen en het financieel gemakkelijker wilde hebben? (met een verbouwing? zie filmpje!)

  Als jonge babyboomer zijnde, hadden wij ons onze huidige woning niet kunnen veroorloven als onze vorige woning niet zo in prijs gestegen zou zijn?

  Tuurlijk wel, dan was onze huidige woning ook niet zo duur geweest.

  Waarom hebben we het dan wel kunnen doen?
  Waarom hebben mijn ouders en schoonouders gedaan wat ze hebben gedaan?

  Doodsimpel: door zuinig te zijn.

  – Vakantie is niet normaal.
  – Uit eten is niet normaal.
  – Uitgebreide kleding garderobe is niet normaal.
  – Scooter is niet normaal.
  – Lunchen is niet normaal.
  – Even een pilsje doen is niet normaal.
  – Laten verbouwen is niet normaal.
  – Snel klaar maaltijd bij de Appie is niet normaal( maar wel goedkoper als uit eten!)
  – Nieuwe auto is niet normaal, behalve als lease.
  – Fitness abonnement, mijn vader zou hard lachen en zeggen dat je beter hout zou kunnen kappen.
  – Mobiele telefoon???????
  – Enzv.,, enzv.

  Zuinigheid met vlijt, bouwt huizen als kastelen!

  Het is ook nog waar, ook nog!

  Back to basics is alles wat ons rest.
  Wellicht dat je moeder in huis nemen dat ook is!

  Maria, 100% mee eens en dat heeft niets met Calvinisme of krenterigheid te maken.

  Veel (jonge) mensen zien de wereld voor een speeltuin / doedelzak aan, uiteraard kan dat niet goed blijven gaan.

 72. Bug says:

  De Pessimist:
  Double D,

  Op een 1:05 “vernieuwende duurzame constructies”Ik denk dan aan zonnepanelen en windmolens niet aan iets bedacht om iemand een poot uit te draaien.

  duurzame constructie: voor wie ? voor senioren die in de nadagen van hun leven zijn ? Grapjassen.

 73. Nico de Geit says:

  Steven:
  Heb vandaag wat grappigs meegemaakt. Een kennis had een joekel van een diamant gekregen van de laatste vrouw van zijn gestorven vader. (hoe het precies zit is niet interessant). Wat wel leuk was, is dat we naar Antwerpen gingen om het te laten taxeren/ certificeren. Dan kom je in een wereldje met ortodoxe joden en uiteraard een heleboel juweliers. Er wordt straks gekeken naar het gewicht, zuiverheid , verkleuring, manier van geslepen zijn enz. En uiteindelijk wordt er een certificaat gemaakt. Wij zijn hiervoor naar http://www.hrd.be/en/home.aspx gegaan. Hij kan hem later weer ophalen met het certificaat. De gein is dat dat bedrijf niet zelf handelt. Dus het is geen makelaar/taxateur, maar alleen maar taxateur. Bestaat dat ook voor huizen vraag ik me af?? Dus alleen maar taxateur zonder prijsbelang? lijkt mij erg prettig ALS ik een keer een huis zou kopen.

  Als ik een diamant zou hebben en wilde weten hoeveel euro’s hij momenteel echt waard is zou ik gewoon vragen: ‘Wat geef je ervoor?’ Wat heb je eraan te weten wat iets ‘waard ‘ is als je geen koper hebt?

 74. Nico de Geit says:

  Steven: Bestaat dat ook voor huizen vraag ik me af?? Dus alleen maar taxateur zonder prijsbelang? lijkt mij erg prettig ALS ik een keer een huis zou kopen.

  Als je iets koopt gaat het erom wat het JOU waard is. En dat bepaal je helemaal zelf.

 75. ll says:

  De Taskforce Verzilveren, is een zilveren kogel door je kop 😉

 76. Floor says:

  Flink bijdragen van spaargeld boven de 20.000 euro indien men in een verzorgingshuis terecht komt is min of meer al een voldongen feit. Het wachten is op een oplossing om al dat ‘stenen geld’ los te weken.
  Probleem zit ‘m natuurlijk vnl bij echtparen waarvan er één in het huis achter blijft.
  Zelf zorg inkopen gaat ‘m ook niet worden aangezien de eigen bijdrage ook afhangt van spaarcenten en eigen huis.
  Er zal links om of rechts om betaald moeten worden en de ‘goedkoopste’ zet zal uiteindelijk zo snel mogelijk verkopen blijken te zijn.

 77. Bug says:

  ll:
  De overwaarde-opeethypotheek en de risico’s.

  Moet u niet te lang blijven leven, want dan is de opeethypotheek ook opgegeten, en moet er alsnog worden betaald, of verkocht, een woekertje duzzzz.

  geldenrecht.nl/art…01/de-opeethypotheek

  Arme mevr van Dam arme kinderen van mevr van Dam. Mams heeft een restschuld van 150k nagelaten.

 78. Floor says:

  Bug: Arme mevr van Dam arme kinderen van mevr van Dam. Mams heeft een restschuld van 150k nagelaten.

  Een kwestie van de erfenis beneficiair aanvaarden. Wel als het ff kan alles van waarde voor het overlijden het huis uitwerken.

 79. Keesje says:

  Nico de Geit,

  En dan heeel lang op de gek gaan wachten die het geld wel op de rekening hebben staan 😉 het lijkt wel de huidige huizenmarkt……onder NHG wordt nog wel verkocht, boven de 320.000 bijna niet (1 op de 10 of zo verkochte huizen)

 80. Kamikaze koper says:

  Nico de Geit: Als ik een diamant zou hebben en wilde weten hoeveel euro’s hij momenteel echt waard is zou ik gewoon vragen: ‘Wat geef je ervoor?’ Wat heb je eraan te weten wat iets ‘waard ‘ is als je geen koper hebt?

  Alles is waard wat de gek er op “het moment” voor geeft.

  M.a.w. de “waarde” is een tijdsgebonden, dynamisch, fenomeen.

  Een taxatie is gebakken lucht, zolang je het geld niet in je knip hebt.

  Dat is ook de reden waarom veel huizen onverkoopbaar blijven, omdat de taxateur of eigenaar een te optimistisch beeld hebben van de waarde.

  De markt of jezelf bepaalt de waarde en achteraf kun je zien of die waarde bij verkoop realistisch was door het feit of je het geld wel of niet in je knip hebt.

  Zo simpel is dat.

 81. Voerman says:

  Floor: Er zal links om of rechts om betaald moeten worden en de ‘goedkoopste’ zet zal uiteindelijk zo snel mogelijk verkopen blijken te zijn.

  Neen Floor!
  Want dan moet je ook nog gaan huren en dat kost ook veel geld!

 82. latida says:

  Claude:
  80% van de overwaarde zit bij 50+.
  Ongetwijfeld 80% van de pensioenen zit bij 50+.

  50- zijn de kerkratten.

  Ouderen gaan gestimuleerd worden om hun woning te verkopen om vervolgens hun zorgkosten zelf te kunnen te betalen. Niets meer, niets minder. Ik denk niet dat dit wat met de woningmarkt te maken heeft verder. En wat de woningmarkt betreft: wij kunnen ons nog niet eens veroorloven (als in: niemand leent ons het geld) om overwaarde om te zetten in schuld van banken of voor jongeren. Die honderden miljarden zijn er niet en komen er niet. Bovendien steken we dan nog schraler af op al die lijstjes van totale schulden (waar tegenwoordig private schulden netjes naast de overheidsschulden staan).

  Voerman: Beste opmerking tot nu toe!
  +++++!

  Miischien heeft voerman latida wel een beetje doen nadenken over een aantal zaken.

  Ook mijn schoonouders trouwens. Die hebben een aantal jaar geleden hun vrijstaande huis verkocht en zijn samen op een gelijkvloers appartement gaan wonen. Het verschil gebruiken ze om het pensioen aan te vullen. Ook hebben ze al 2 keer een schenking gedaan aan hun kinderen.

  Daar heb je dus geen verzilveringsleger voor nodig.

  zo herinner ik me ook een andere stokoude dame die reeds halverwege jaren 90 haar huis reeds aan de bank had verkocht maar er zelf wel tot haar dood mocht blijven wonen.

  Ze had geen nageslacht en was druk doende al haar materiele bezittingen weg te geven, omdat die anders toch aan de bank zouden toevallen.

  Was een groot stuk grond bij en ze tien al bepaald niet positief over het hoe en wat.

 83. Bug says:

  Keesje:
  Nico de Geit,

  En dan heeel lang op de gek gaan wachten die het geld wel op de rekening hebben staan het lijkt wel de huidige huizenmarkt……onder NHG wordt nog wel verkocht, boven de 320.000 bijna niet (1 op de 10 of zo verkochte huizen)

  Daarom taxeer ik mijn eigen huis. De waarde nu nog 319.995, per 1 juli 2013 289.995k en 1 juli 2014 264.995. Daar heb ik geen taxateur voor nodig 🙂

 84. snorkel says:

  Voerman: Want dan moet je ook nog gaan huren en dat kost ook veel geld!

  Maar minder dan de waardedaling

 85. latida says:

  Maria: Ik heb toch met mijn broers al afgesproken dat “ons ma” niet naar verzorgde huisvesting gaat,maar bij ons in huis komt. Kangeroe woning heet dat!
  Plek genoeg als iedereen een heel klein beetje in schuift! Zorg is van latere zorg, die dan leeft, die dan zorgt en ook dat gaat goed komen!

  is voor je ouders zelf ook het prettigst lijk mij, doe je goed! Kangaroe woningen heb ik nog nooit van gehoord!

 86. lorenzo says:

  Maria: Zonder in mijn eigen straatje te willen prediken, iemand die de markt kent in zijn omgeving, is ook degene die een juiste prijs ervoor kan afgeven.
  Een huis blijft helaas, ook met alle Nen-normen, emotie.

  hoewel een Nen -norm er primair niets mee van doen heeft hebben we nu geen markt , Maria . Een juiste prijs is dus niet te kwalificeren . Een verkoop van een pand in een straat geeft zelfs nog geen ”marktwaarde ” .
  Deze laatste term bestaat slechts nog op verjaardagsfeestjes .

 87. snorkel says:

  lorenzo: ”marktwaarde ”

  Op de [huizen]markt was je gulden een daalder (of wel 2) waard toch?

  Anno 2013 die uitspraak maar eens reviseren naar: Op de [huizen]markt is je euro een daalder waard.

 88. latida says:

  Maria: Is er ooit een fair play geweest?
  Ca. 30 jaar geleden was het normaal dat mensen met eigen vermogen dit moesten opeten als ze naar een verzorgingstehuis gingen.

  Vandaar ook, in die tijd, dat de woningen op de kinderen ‘s naam werden gezet en pa en ma het vruchtgebruik ervan hadden. Diegene die of niets hadden of er wel van geleefd had kreeg dezelfde “rechten” als degene die meer had of zuinig was geweest.

  Ik krijg toch ook zo’n beetje een smaak in mijn mond als ik nu de stennis over de “restschuld” hoor.
  Nog afgezien van te duur gekochte woningen (!!!) heb ik in de tijd van ca. 2000 tot ca. 2008 de keukens, badkamers, vloeren, kozijnen, aanbouwen, carports, overkappingen, zwembaden, auto’s, vakanties, kleding en sportartikelen voorbij zien komen in een tempo dat mijn brein niet bijhield.

  Als ik ging shoppen voor nieuwe kleding voor onze kids of onszelf werden we meewarig aangekeken, weer te laat. (Wellicht dat het daaraan ligt dat onze bankrekening en hypotheek er rooskleurig uitziet, daarmee waren we wel op tijd)

  Moet ik nu werkelijk medelijden hebben met een dame op leeftijd die een verbouwing laat doen en het financieel gemakkelijker wilde hebben? (met een verbouwing? zie filmpje!)

  Als jonge babyboomer zijnde, hadden wij ons onze huidige woning niet kunnen veroorloven als onze vorige woning niet zo in prijs gestegen zou zijn?

  Tuurlijk wel, dan was onze huidige woning ook niet zo duur geweest.

  Waarom hebben we het dan wel kunnen doen?
  Waarom hebben mijn ouders en schoonouders gedaan wat ze hebben gedaan?

  Doodsimpel: door zuinig te zijn.

  – Vakantie is niet normaal.
  – Uit eten is niet normaal.
  – Uitgebreide kleding garderobe is niet normaal.
  – Scooter is niet normaal.
  – Lunchen is niet normaal.
  – Even een pilsje doen is niet normaal.
  – Laten verbouwen is niet normaal.
  – Snel klaar maaltijd bij de Appie is niet normaal( maar wel goedkoper als uit eten!)
  – Nieuwe auto is niet normaal, behalve als lease.
  – Fitness abonnement, mijn vader zou hard lachen en zeggen dat je beter hout zou kunnen kappen.
  – Mobiele telefoon???????
  – Enzv.,, enzv.

  Zuinigheid met vlijt, bouwt huizen als kastelen!

  Het is ook nog waar, ook nog!

  Back to basics is alles wat ons rest.
  Wellicht dat je moeder in huis nemen dat ook is!

  Eens met alle geldbesparende normaliteiten!

  Ik zoek nog houtkappers, gratis kampeermogelijkheid 😉 Bespaart nu op uw sportschoolabonnement!

 89. Bug says:

  lorenzo: hoewel een Nen -norm er primair niets mee van doen heeft hebben we nu geen markt , Maria . Een juiste prijs is dus niet te kwalificeren . Een verkoop van een pand in een straat geeft zelfs nog geen ”marktwaarde ” .
  Deze laatste term bestaat slechts nog op verjaardagsfeestjes .

  Heden ten dage is de marktwaarde 50k onder de vraagprijs van de rest van de straat.

 90. Nico de Geit says:

  lorenzo: marktwaarde

  Als het gaat om een courante woning dan zou ik bij het kadaster de laatste verkoopprijzen van vergelijkbare woningen opvragen. Probleem is dat er weinig transacties zijn de laatste tijd, en de markt verandert snel omdat banken niet erg happig zijn met het verstrekken van hypotheken vanwege de economische situatie en de economische vooruitzichten in Nederland.

 91. Keesje says:

  Bug,

  Bug: Heden ten dage is de marktwaarde 50k onder de vraagprijs van de rest van de straat.

  Zo denken veels te weinig mensen. Of ze denken dat ze al voor “te weinig” te koop staan, maar ja als je dan “nog” niet verkoopt, wat dan he 😉 nog lager?! Maar het ligt toch an de kopers, die “willen” toch helemaal niet kopen? Weet je wat, ik doe maar “niks”……

 92. Nico de Geit says:

  In de film Soylent Green werd de woning geleverd inclusief vrouw. In de film was die vrouw wel leuk.

 93. De Pessimist says:

  De nieuwe cijfers van CBS zijn niet echt lekker voor de reële economie dus is er kans dat meer extra geld gedrukt gaat worden wat zijn weg naar de beurs zal vinden ,lekker voor de koersen denk ik dan.Maar zou het niet ver kunnen zijn dat beursgenoteerde er baat bij hebben om de echte economie te frustreren en zo meer geld uit te lokken?

 94. Pietsje says:

  snorkel: Maar minder dan de waardedaling

  Of kopen is helemaal gratis … als er overhoopt toch een (tijdelijke?) prijzenstijging komt :-).

 95. Keesje says:

  Ik pleit voor een “in de verkoop staan” tax voor huizen die langer dan 1 jaar te koop staan. Tenzij het huis 10% in vraagprijs daalt tov de woz waarde, en dat ieder jaar weer. Goed plan? Bijv. 3% belasting van de gemiddelde vraagprijs over dat jaar.

  Krijg je in ieder geval dat mensen sneller omlaag gaan in verkoopprijs om de tax te ontlopen OF van de markt gehaald worden omdat ze eigenlijk alleen willen verkopen bij een droomprijs.

 96. lorenzo says:

  Bug: Heden ten dage is de marktwaarde 50k onder de vraagprijs van de rest van de straat.

  ..dat is als vertellen dat als je zusje een piemeltje had , het je broertje was geweest .

 97. Keesje says:

  Nico de Geit,

  En werkte ze ook, of kostte ze alleen veel geld aan kappers, nagelstylistes, kleertjes, botox en makeup? Je wilt niet weten hoe duur zo’n “gratis” kado dan wordt 😉

 98. snorkel says:

  Pietsje: Of kopen is helemaal gratis … als er overhoopt toch een (tijdelijke?) prijzenstijging komt .

  hahahahahahaah! http://www.youtube.com/watch?v=JqKcnYWCAJc

  ps, vandaag maar weer posten onder de naam Pietsje? 😉 Wel verwarrend hoor, al die verschillende namen…

 99. Keesje says:

  Bug: Heden ten dage is de marktwaarde 50k onder de vraagprijs van de rest van de straat.

  Denk ik ook. Een leeg huis alleen al kost zo 6000 euro alleen al aan onderhoud ( gas,water, licht, belastingen) klein en eventueel groot onderhoud! Regelmatig langskomen om de ramen te lappen en te stoffen en stofzuigen, de tuin netjes bijhouden, het blijft een 2e huis…..Zit je 4 jaar met zo’n huis moet je kijken wat je dat met onderhoudskosten en fysiek werk alleen al gaat kosten! En dan de oplopende waardevermindering nog…frustrerende situatie!!!

 100. Bug says:

  lorenzo: ..dat is als vertellen dat als je zusje een piemeltje had , het je broertje was geweest .

  precies, Freud zou trots op je zijn.

 101. snorkel says:

  Keesje,

  Gewoon HRA op 2e woning in zijn geheel afschaffen. Moet je eens zien hoe snel de vraagprijzen zakken.

 102. Keesje says:

  snorkel:
  Keesje,

  Gewoon HRA op 2e woning in zijn geheel afschaffen. Moet je eens zien hoe snel de vraagprijzen zakken.

  Heel goed plan, maar dan krijg je dat de mensen met tophypotheken hun huis direct te koop moeten zetten want die hield rekening met de HRA…..vermoed dat er dan binnen no time 1 miljoen huizen zomaar extra te koop kunnen gaan staan.

 103. Keesje says:

  Bug: precies, Freud zou trots op je zijn.

  Kleuters accepteren dit heel makkelijk hoor 😉

 104. De ontwikkelaar says:

  De overwaarde verzilveren en opeten:

  Leuk zijn daarover de voorbeelden van gepensioneerden die tot hun 80-ste geld zouden krijgen maar de pech hadden ouder te worden. Geld op en weer aan het werk (tassen vullen bij de kassa en dragen naar de auto)

  Zou een mooi beeld zijn om onze pensionado’s voor te houden die koste wat het kost vast willen houden aan hun uitkering.

 105. De ontwikkelaar says:

  104

  Uiteraard in de USA: Gewoon weer aan het werk.

 106. snorkel says:

  Keesje: Heel goed plan, maar dan krijg je dat de mensen met tophypotheken hun huis direct te koop moeten zetten want die hield rekening met de HRA…..vermoed dat er dan binnen no time 1 miljoen huizen zomaar extra te koop kunnen gaan staan.

  Als je “rekening hebt gehouden met” de HRA op je 2E, TE KOOP STAANDE, WONING, dan ben je wel heel erg fout bezig hoor! Zo iemand zou per direct ontheft moeten worden van de last van het nemen van eigen beslissingen. 😉

 107. Pietsje says:

  snorkel: hahahahahahaah! http://www.youtube.com/watch?v=JqKcnYWCAJc

  ps, vandaag maar weer posten onder de naam Pietsje? Wel verwarrend hoor, al die verschillende namen…

  Wow … hoe inhoudelijk weer! Hoe voelt het nu eigenlijk om je hele leven te moeten weten dat je je grote financiele slag hebt gemist?? Vind ik wel nterresant. Zou ik graag eens prive met je over praten …

 108. snorkel says:

  Pietsje: Zou ik graag eens prive met je over praten …

  Rondje wielrennen dan maar een keer 😉

 109. latida says:

  “Directeur Bouwe Kuik van adviesbureau IG&H Consultancy, marktonderzoeker voor de hypotheekmarkt, reageert.”

  “lijkt de bodem te raken” ??

  http://nos.nl/audio/506909-huizenmarkt-lijkt-de-bodem-te-raken.html

  “Er moet een zogenoemde zorghypotheek komen, een hypotheek waarmee 65-plussers de overwaarde op hun huis kunnen verzilveren. Het geld dat vrijkomt kan bijvoorbeeld worden gebruikt als aanvulling op het pensioen.

  Dat is de conclusie van de Taskforce Verzilveren, een club van hypotheekaanbieders, pensioenfondsen, belangenorganisaties en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het plan is vandaag in Den Haag gepresenteerd.
  Niet verhuizen
  Hoe ouder iemand wordt, hoe hoger het bedrag aan eigen geld is dat in het eigen huis vastligt. Uitgangspunt voor de Taskforce is dat het huis niet hoeft te worden verkocht. “Mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig en zelfredzaam in het eigen huis blijven wonen. Zo kunnen ze ook de regie over hun eigen leven houden, en dat is belangrijk”, zegt Paul Tang, één van de initiatiefnemers.”

  “http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/binnenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2013/05_mei/14/binnenland/pleidooi-voor-speciale-zorghypotheek.xml”

 110. Nico de Geit says:

  Nico de Geit:
  In de film Soylent Green werd de woning geleverd inclusief vrouw. In de film was die vrouw wel leuk.

  Keesje:
  Nico de Geit,

  En werkte ze ook, of kostte ze alleen veel geld aan kappers, nagelstylistes, kleertjes, botox en makeup? Je wilt niet weten hoe duur zo’n “gratis” kado dan wordt

  Ik vind het idee wel interessant. Een huis wordt dan een all-inclusive resort.

 111. De Pessimist says:

  Pietsje: Wow … hoe inhoudelijk weer! Hoe voelt het nu eigenlijk om je hele leven te moeten weten dat je je grote financiele slag hebt gemist??

  Bubbles hebben geen winnaar op een heel heel klein groepje psychopaten na.Iedereen komt er langzaam achter dat het valse kapitaal weer wordt afgeroomd en dat hindert weer de samenleving als geheel.

 112. Bug says:

  snorkel,

  Roger Hodgson, briljant gewoon.

 113. Pietsje says:

  snorkel: Rondje wielrennen dan maar een keer

  Staat … tot limburg mooiste!

 114. Constance says:

  Pietsje: Hoe voelt het nu eigenlijk om je hele leven te moeten weten dat je je grote financiele slag hebt gemist??

  Pietsje vergeet wel eens dat hij in een grote Russische traditie van abstraheren staat: Vladimir Fock wist alles terug te brengen tot partiele differentiaalvgl, Lev Landau alles tot gewone dvgl, Igor Tamm alles tot algebraische vgl. en Pietsje? Alles tot absurde vgl.?

 115. Pietsje says:

  Constance: Pietsje vergeet wel eens dat hij in een grote Russische traditie van abstraheren staat: Vladimir Fock wist alles terug te brengen tot partiele differentiaalvgl, Lev Landau alles tot gewone dvgl, Igor Tamm alles tot algebraische vgl. en Pietsje?Alles tot absurde vgl.?

  Daarom ben ik natuurkunde gaan doen … wiskunde is voor de geestelijk gestoorde!

  Maar ehhh … begrijpt je zelf wat je nu zegt???

 116. latida says:

  http://www.boercroon.nl/publicaties/nieuws/nieuwsbericht/taskforce-verzilveren-nederlander-is-steenrijk-maar-geldarm.html

  “De Taskforce ziet onder andere kansen in een zorghypotheek en in besteding van het pensioen voor grotere uitgaven. Voor het benodigde vertrouwen in de vereiste complexe financiële producten, moeten publieke en private partijen samenwerken.”

  ..en als u dan hier tekent bent u een sukkel

  Waar?

  Daar!

  “Deze wens komt overeen met het collectieve belang van kostenbeheersing in de zorg ”

  De woning is inderdaad een spaarpot maar een opeethypotheek is gewoon het nemen van een nieuwe hypotheek.

  Nu hebben de ouderen met overwaarde een LTV van zeg kleiner dan 30%. De opeethypotheek van 75% van de waarde geeft dus een relatief gunstige LTV voor de bank maar de hypotheekgever gaat gewoon een nieuwe lening aan met alle risico’s van dien in een dalende markt.

  Beter zou het zijn om goedkoop in het eigen huis te blijven wonen, en in het geval van echt geldgebrek het te verkopen tegen een realistische prijs. Je hebt dan geld in je zak en geen hogehypotheek. Huren of een kleiner appartement kopen (dat relatief minder in waarde daalt) lijkt me veel verstandiger.

  Eigenlijk pakken banken met een opeethypotheek de ouderen hun huizen af en ze krijgen er nog extra rente voor betaald ook! bovendien is het risico van prijsdalingen geheel voor rekening van de oudere.

  Een jongere die voor een gunstige prijs een groot huis wil of kan kopen kan dat nu ook al uit eigen beweging doen.

  Nog een mogelijkheid voor de oudere: Het huis verhuren en er een keiner huis / appartement voor terughuren.

  In zulk geval verdient de oudere aan het eigen bezit en hoeft geen rente te batalen, alleen belasting over de geincasseerde huurpenningen.

 117. latida says:

  ‘Wel verhuizen’ dus als je het spaarpotje ECHT nodig hebt.

  ‘Niet verhuizen’ omdat je goedkoop kunt wonen.

  Niet ‘niet verhuizen’ als je daar een nieuwe, dure hypotheek voor moet afsluiten.

 118. Constance says:

  Als je natuurkunde zonder wiskunde bedrijft zul je niet ver komen, maar ik begrijp dat je nog in opleiding bent.
  Als gepromoveerd mathematisch fysicus zal ik je suggestieve vraag voorlopig dan ook maar door de vingers zien.

 119. snorkel says:

  Constance,

  Pietsje gooit gewoon een paar imaginaire getallen tegen de vergelijking aan. Dan kun je zelfs onmogelijke rekensommen kloppend maken.

  Als dr.(t) zijnde weet je wat een imaginair getal is, toch Pietsje/Adison? 😉 Dat is iets dat eigenlijk niet bestaat, maar (puur in theorie) verzonnen wordt om naar jezelf toe te rekenen zodat er (in theorie) toch uitkomt wat je wilt dat er uitkomt… Kan handig zijn, zo lang je maar niet vergeet dat het imaginaire getal zélf niet bestaat en dus ook nooit de uitkomst kan zijn in de echte wereld. Daar gaan theoretici vaak de mist in.

 120. Constance says:

  Sorry, in @115 aanhef aan Pietsje weggevallen

  Pietsje: Daarom ben ik natuurkunde gaan doen … wiskunde is voor de geestelijk gestoorde!

 121. latida says:

  Verder zou er ook een constructie denkbaar zijn waarbij in het geval dat een oudere in een groot huis woont, dat de kinderen / jongeren daarbij in komen wonen en het huis van de oudere kopen tegen een gunstige prijs, waarbij de oudere het recht blijft houden tot de dood daar te blijven wonen.

  In dat geval is ‘mantelzorg’ eventueel altijd in de buurt en profiteren in zulk geval alle participanten optimaal.

  De rente van de ‘opeethypotheek’ kunnen in dat geval worden bespaard.

  Maar ja dan moeten de generaties wel leren hoe ze goed met elkaar overweg kunnen, moeten er duidelijke afspraken zijn etc.

  Mijn overgrootoma woonde jarenland in bij mijn grootouders, de achterkamer was haar domein.

 122. snorkel says:

  latida,

  Schijnt in het buitenland ook heel normaal te zijn 😉

 123. asd says:

  @57(Maria),

  Nou, nou, je hebt wel wat los gemaakt. Ben het voor het overgrote deel met jou (als jonge babyboomster) eens.

  Zo ook met degenen, die op jou hebben gereageerd @61(karmageton) en @67 (renren).

  Het punt is wat systemen – in het actuele geval voornamelijk het Neoliberalisme – met samenlevingen doen en niet te vergeten het uit de hand gelopen consumentisme (zie je lange lijst).

  Ik denk – en misschien klinkt dat gek – dat we een klein stukje terug moeten richting oertijd, weg van de huidige “ik-maatschappij”. Dat laatste is iets typisch voor anglo-amerikaanse samenlevingen, waartoe ik helaas ook grote delen van NL moet rekenen.

  Je bent met een dergelijke bezinning al blijkbaar bezig, gezien je bereidheid t.z.t. je ouders in huis te nemen. Dat is overigens nog steeds gebruik in het overgrote deel van Europa!

  In kringen van sociologen, die zich naar mijn smaak veel te koest houden, bestaat de toenemende opvatting, dat de vrije markteconomie leidt tot immoreel gedrag.

  Voorbeeld: consumenten willen mooie en goedkope kleding hebben, maar interesseren zich totaal niet voor het lot van de uitgebuite vrouwen en meisjes wanneer zo’n fabriek in het verre Oosten instort of in de fik vliegt.

  Zo vind ik het bestaan van een “Taskforce Verzilveren”, die met een aanbeveling voor de minister van Wonen komt, net zo immoreel als je er goed over nadenkt. Eigenlijk een vorm van witte boorden criminaliteit.

  Zal wel goed vallen bij Stef Blok, want dat is zelf een bankmannetje geweest.

 124. Pietsje says:

  Constance:
  Als je natuurkunde zonder wiskunde bedrijft zul je niet ver komen, maar ik begrijp dat je nog in opleiding bent.
  Als gepromoveerd mathematisch fysicus zal ik je suggestieve vraag voorlopig dan ook maar door de vingers zien.

  Natuurlijk jongen … droom lekker verder. ben zelf experimeneteel fysicus, maar uit je reactie blijkt duidelijk dat je zelf nooit verder bent gekomen dan Havo en een Wiki-verslaving … sorry!

 125. latida says:

  snorkel:
  latida,

  Schijnt in het buitenland ook heel normaal te zijn

  Je zou zelfs een website kunnen opzetten om ouderen met jongeren in contact te brengen voor dergelijke constructies waarbij de woning zelf het toelaat dat er twee semi-zelfstandige units worden gemaakt. Het hoeft niet eens perse familie te zijn maar kunnen ook buren zijn of mensen die in de zorg werken.

 126. latida says:

  Dus dat ‘Verzilveren’ is het slijten van nieuwe hypotheken met LTV kleiner dan 80% waarvan de rente niet aftrekbaar is en de oudere zelf de grote risico’s neemt van waardevermindering, langer leven en rentestijgingen, en mag daar fors meer rente voor gaan betalen.

 127. snorkel says:

  Constance: gepromoveerd mathematisch fysicus

  Pietsje: experimeneteel fysicus,

  Oh… My… God… Hebben we hier een “Leonard versus Sheldon” te pakken? 😉 http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_The_Big_Bang_Theory_characters

  I’m with Constance (klinkt als een dame? geen “jongen” toch?)

  Pietsje: droom lekker verder

  Mooi dat je mijn “dreamer” eerst bekritiseert, en vervolgens zelf overneemt 😉

 128. Pietsje says:

  snorkel:
  Constance,

  Pietsje gooit gewoon een paar imaginaire getallen tegen de vergelijking aan. Dan kun je zelfs onmogelijke rekensommen kloppend maken.

  Als dr.(t) zijnde weet je wat een imaginair getal is, toch Pietsje/Adison? Dat is iets dat eigenlijk niet bestaat, maar (puur in theorie) verzonnen wordt om naar jezelf toe te rekenen zodat er (in theorie) toch uitkomt wat je wilt dat er uitkomt… Kan handig zijn, zo lang je maar niet vergeet dat het imaginaire getal zélf niet bestaat en dus ook nooit de uitkomst kan zijn in de echte wereld. Daar gaan theoretici vaak de mist in.

  Helemaal gelijk Snorkel, alles waar imaginaire getallen in voor komen zijn niet waar! Wat ben jij toch slim … licht, electriciteit en magnetisme bestaan dus niet, zijn allemaal verzonnen!!!

  Check! (maar eh, hou zou deze laptop dan toch werken???)

  ps, je (nooit onderbouwde) opinies over de woningmarkt maar je er zo niet betrouwbaarder op hoor …

 129. De Pessimist says:

  Pietsje: experimeneteel fysicus

  Dat is keiharde wiskunde .

 130. snorkel says:

  latida,

  Die is er al voor studenten. Maar waarom inderdaad niet voor ‘normale’ mensen. Lekker die aasgieren van de “taskforce” er buiten houden. Moet je het alleen zo inrichten dat de belastingdienst het niet als “loon in natura” gaat zien

  Vind het wel een goed idee Latida!

 131. Pietsje says:

  De Pessimist: Dat is keiharde wiskunde .

  Ik kan je zeggen dat die zonnecel op je dak wel heel goed werkt … maar dat die wiskundig nog lang niet exact beschreven kan worden. veel te moeilijk voor die wiskundige … Hoe denk je dat dit komt?

  Maar met jou stelligheid waarmee je dit stelt kan je dat natuurlijk onderbouwen?!? (Of is dit ook weer een “Snorkel”-tje)

 132. snorkel says:

  Pietsje,

  Pietsje/Adison, ik zeg toch letterlijk dat imaginaire getallen heel handig kunnen zijn bij het rekenen. Maar dat je uit moet kijken dat je uitkomst (in de echte wereld) niet uit een imaginair getal bestaat. Heb jij al eens € i voor een brood betaald? Of i J aan energie in je laptop gestopt? Of i km gefietst? Even beter lezen volgende keer heh 😉

 133. snorkel says:

  Pietsje,

  Overigens weet jij net zo goed als ik (als het goed is zelfs beter dan ik) dat dergelijke fenomenen dagelijks opnieuw worden her-uitgevonden. Zwaartekracht bijvoorbeeld 😉

  Leuk zo’n wetenschapsblog! Ik ga weer even aan het werk want er moet ook brood op de plank komen en m’n klanten verwachten mooie dingen waarvoor ze gaan betalen met echte (non-imaginaire) euro’s…

 134. Hermanes says:

  Leuke aflevering had weleneens gehoord over een opeet hypotheek maar snap nu de werking ervan.Hopelijk leef ik nog over 30 jaar en kan ik hier ook gebruik van maken vindt het idee wel goed eigenlijk.Een huurhuis opeten gaat nu eenmaal niet die zullen het met AOW moeten doen of met spaargeld opeten.

 135. latida says:

  snorkel:
  latida,

  Die is er al voor studenten. Maar waarom inderdaad niet voor ‘normale’ mensen. Lekker die aasgieren van de “taskforce” er buiten houden. Moet je het alleen zo inrichten dat de belastingdienst het niet als “loon in natura” gaat zien

  Vind het wel een goed idee Latida!

  Waar kan ik die voor studenten vinden?

  Dat verkapte loon daar is alleen sprake van als er daadwerkelijk geldbedragen worden betaald voor zorgactiviteiten.

  ‘medemenselijkheid’ is vooralsnog vrij van belasting.

  Indien het de eigen kinderen betreft is er bovendien de vrijheid van ouderen om te schenken.

  Op die manier kun je ook een strategie uitstippelen waardoor er na het overlijden zo min mogelijk successierechten betaald hoeven te worden.

  Als je als ouder als hoogste doel hebt je kinderen zo goed mogelijk in het leven te zetten dan lijkt het me dat iedereen daarbij wint, vooral ook de betere aansluiting tussen de verschillende generaties.

  Dan hoeven ouderen ook niet langzaam in dure tehuizen te vereenzamen en weg te kwijnen.

  Volgens mij zouden heel veel jongeren dit best zien zitten, en veel ouderen ook als de jongeren wel het respect kunnen opbrengen om voor (hun) ouder(s)(e) te zorgen.

 136. Frans says:

  “oudjes moeten gaan cashen”
  Fucking banksters!

 137. Nico de Geit says:

  latida: Mijn overgrootoma woonde jarenland in bij mijn grootouders, de achterkamer was haar domein.

  De overheid vond dat niet goed. Oudjes moesten gezellig naar het bejaardentehuis.

  In een natuurlijke situatie worden kinderen geboren en gaan oudjes dood in hetzelfde huis. Het huis en de grond zijn stambezit, geen individueel bezit.

  Vroeger waren de huizen van de mensen, nu zijn de huizen van de bank.

 138. Nico de Geit says:

  Frans:
  “oudjes moeten gaan cashen”
  Fucking banksters!

  Met de nadruk op ‘moeten’ want anders komen de banken in grote problemen.

 139. Vasco says:

  Heb net mijn oude appartement eens bezocht. Was via de Mitros gehuurd in Utrecht. Heb er 12 jaar gewoond.

  Nu staat de woning al 10 jaar op de nominatie voor sloop. Dus werd alleen noodzakelijk onderhoud gedaan tegenover geen huurverhoging (na 10 jaar loopt dit sterk op).

  Ben nu verhuist naar een koopwoning. En door de problemen bij de WoCo’s zijn de sloopplannen allenmaal geschrapt.

  De nieuwe bewoner betaald 2x mijn huur, en gisteren is door het achterstallig onderhoud de gehele zijmuur naar beneden gekomen. En hierdoor is een kind, van 1 jaar, gewond geraakt!

  Schande! En dat allemaal door die verhuurdersheffing! Ze moeten die uitbuiters eens afschieten!

 140. De Pessimist says:

  Pietsje: alles waar imaginaire getallen in voor komen zijn niet waar

  i^2 niet waar?

 141. Pietsje says:

  negatief … past mooi bij uw naam 😉

  De Pessimist: i^2 niet waar?

 142. snorkel says:

  latida: Waar kan ik die voor studenten vinden?

  http://solink.nl/welkom/inleiding/

  zie ook:
  http://www.amsterdam.nl/@488706/pagina/

  en hier een hele rits aan interviews en artikelen
  http://solink.nl/welkom/indemedia/

 143. Pietsje says:

  Het was weer gezellig. Ik ben weer helemaal vrolijk, bedankt guys!

  Ga nu maar weer eens werken. Anders heb ik geen salaris om mijn HRA van af te trekken ;-)(wil die 52% graag behouden)

 144. Constance says:

  Pietsje: Natuurlijk jongen … droom lekker verder. ben zelf experimeneteel fysicus,

  Jongen? Dromen? Je vermogen tot deductie laat te wensen over, maar vooruit voor een experimenteel fysicus….

  snorkel: Oh… My… God… Hebben we hier een “Leonard versus Sheldon” te pakken? 😉 en.wikipedia.org/w…ng_Theory_characters

  I’m with Constance (klinkt als een dame? geen “jongen” toch?)

  Nee geen ‘jongen”. Heb overigens niets tegen exp. fysici, doen nuttig voorbereidend, toetsend en soms ontdekkend werk. We zouden niet zonder ze kunnen. Wel is het zo, dat in ons vak vaak de zwakke broeders de experimentele kant opgaan.

  En terug naar de bijv. economie: zou een exp. ooit ondekt hebben dat de Black_Scholes vgl. invariant is onder de Schrodinger Groep, dat de CGE modellen onder bepaalde voorwaarden de wiskundige structuur hebben van een topologische quantumveld theorie, waaruit dan volgt dat de evenwichten daarin veel instabieler zijn dan de economen altijd dachten etc.?

  Niet dat de aspirant huizenkoper hier nu direct z’n voordeel mee doet, maar toch…

 145. Pietsje says:

  Tsja …. hoe meer blabla, des te duidelijker dat iemand interresant doet en eigenlijk niet weet waar hij over praat. Anders kan hij het ook wel in eenvoudige taal uitleggen. Zie hier een een mooi voorbeeld.

  Nog lekker gerekend aan die 27e dimensie???

  ps. Vrouwens in de natuurkunde??? Niet erg waarschijnlijk in Nederland …

  Constance: Jongen? Dromen?Je vermogen tot deductie laat te wensen over, maar vooruit voor een experimenteel fysicus….

  Nee geen ‘jongen”. Heb overigens niets tegen exp. fysici, doen nuttig voorbereidend, toetsend en soms ontdekkend werk. We zouden niet zonder ze kunnen. Wel is het zo, dat in ons vak vaak de zwakke broeders de experimentele kant opgaan.

  En terug naar de bijv. economie: zou een exp. ooit ondekt hebben dat de Black_Scholes vgl. invariant is onder de Schrodinger Groep, dat deCGE modellen onder bepaalde voorwaarden de wiskundige structuur hebben van een topologische quantumveld theorie, waaruit dan volgt dat de evenwichten daarin veel instabieler zijn dan de economen altijd dachten etc.?

  Niet dat de aspirant huizenkoper hier nu direct z’n voordeel mee doet, maar toch…

 146. Pietsje says:

  Constance: Jongen? Dromen?Je vermogen tot deductie laat te wensen over, maar vooruit voor een experimenteel fysicus….

  Nee geen ‘jongen”. Heb overigens niets tegen exp. fysici, doen nuttig voorbereidend, toetsend en soms ontdekkend werk. We zouden niet zonder ze kunnen. Wel is het zo, dat in ons vak vaak de zwakke broeders de experimentele kant opgaan.

  En terug naar de bijv. economie: zou een exp. ooit ondekt hebben dat de Black_Scholes vgl. invariant is onder de Schrodinger Groep, dat deCGE modellen onder bepaalde voorwaarden de wiskundige structuur hebben van een topologische quantumveld theorie, waaruit dan volgt dat de evenwichten daarin veel instabieler zijn dan de economen altijd dachten etc.?

  Niet dat de aspirant huizenkoper hier nu direct z’n voordeel mee doet, maar toch…

  Ps, zwakke broeder??? Die kunnen wel geld verdienen in de industrie. Kunnen al die “wonder kids” die alleen maar kunnen rekenen in 27 dimensies en de sterrenstelsels simuleren niet zeggen. Die kunnen alleen aan de slag met subsidie op een Uni (maar dat is natuurlijk heel anders dan HRA) … en inmiddels zijn die vakgroepen daarin sterk afgenomen, dus …. tsja.

  Maar dat verklaard weer waardoor zo iemand op een site met financieel gefrusteerde mensen als dit zit. Check!

 147. snorkel says:

  Pietsje: ps. Vrouwens in de natuurkunde??? Niet erg waarschijnlijk in Nederland …

  Nee joh Pietsje/Adison/dr.t., want jij weet beter of Constance een vrouw of een man is dan zij het zelf weet… 😉 hahahahahaha!

 148. latida says:

  Pietsje:
  Tsja …. hoe meer blabla, des te duidelijker dat iemand interresant doet en eigenlijk niet weet waar hij over praat. Anders kan hij het ook wel in eenvoudige taal uitleggen.

  Ik ben blij dat u het zelf nu ook ziet. Veel blabla en geen enkele bespeurenswaardige vorm van info tot nu toe gezien van u.

 149. Pietsje says:

  snorkel: Nee joh Pietsje/Adison/dr.t., want jij weet beter of Constance een vrouw of een man is dan zij het zelf weet… hahahahahaha!

  Af … zit …. zoek stok!

 150. latida says:

  “een site met financieel gefrusteerde mensen”

  Of een site met mensen die het financieel lang niet zo slecht doen en een betere financiele toekomst hebben dan gemiddeld omdat ze beter geinformeerd zijn?

 151. Pietsje says:

  latida: Ik ben blij dat u het zelf nu ook ziet. Veel blabla en geen enkele bespeurenswaardige vorm van info tot nu toe gezien van u.

  Moet dat dan? Ik heb van mijn grote voorbeelden “snorkel”, “Maria” en “Nico” geleerd dat het hier beter is als je vooral je mening geeft … feiten zijn toch alleen voor de buitenwereld. Of klopt dat dan niet?? Zou ik erg schokkend vinden …

 152. De Pessimist says:

  snorkel,

  Ik begin ook te denken hoe dat moet met mijn eigen moeder zelf denk ik er aan om een Aziaatse te laten inwonen volledige kost inwoning gebruik auto en dan iets van 700 euro spaargeld per maand dan heeft ze in 4 jaar tijd toch maar een huis cash verdiend in haar thuisland.

 153. snorkel says:

  latida,

  Ik vind het alleen maar mooi als iemand mij “financieel gefrustreerd” noemt. Dan pak ik even de smartphone er bij, open wat apps en tel de saldo’s van mijn rekeningen bij elkaar op. Word ik blij van, helemaal aangezien ik er geen schulden van af hoef te trekken 😉

 154. latida says:

  Pietsje: Moet dat dan? Ik heb van mijn grote voorbeelden “snorkel”, “Maria” en “Nico” geleerd dat het hier beter is als je vooral je mening geeft … feiten zijn toch alleen voor de buitenwereld. Of klopt dat dan niet?? Zou ik erg schokkend vinden …

  Wat je wel of niet oppikt van anderen is aan jezelf. Ik heb van alledrie de namen die je noemt wel degelijk het e.e.a. opgestoken, en dan vergeet je nog een aantal andere mensen wiens ervaringen en inzicht met grote regelmaat verheldering en unieke inzichten bieden in de werking van de huizen-‘markt’ die geen markt is.

  Van u heb ik nog weinig nieuwe inzichten gezien. Niet dat dat moet, maar het zegt wel iets over hoe u zelf tegen de materie aankijkt.

  En als ik daar dan kritisch naar kijk, dan zou het zomaar kunnen dat u zelf financieel gefrustreerd bent vanwege waarschijnlijk dalende huizenprijzen.

  Staat u soms zelfs onderwater?

 155. Pietsje says:

  snorkel:
  latida,

  Ik vind het alleen maar mooi als iemand mij “financieel gefrustreerd” noemt. Dan pak ik even de smartphone er bij, open wat apps en tel de saldo’s van mijn rekeningen bij elkaar op. Word ik blij van, helemaal aangezien ik er geen schulden van af hoef te trekken

  Tegen 2% rente? En dan 2.5% inflatie … en dan nog eens 1.2% vermogenheffing.

  Tsja, ik krijg slechts 52% HRA en vrijstelling over mijn spaarhypotheek saldo. En, oeps, dan heb ik ook nog eens belastingvrij banksparen voor mijn pensioen (kan dus niet ingepikt worden door die oudjes).

  En … een mooi banksaldo voor onvoorzienigheden.

  Maar eh, veel plezier met je smartphone app-s. Ik ben erg jaloers! 😉

  O wat ben ik toch weer jalours!

 156. Piet de Z. says:

  Waar het ‘verzilveren’ op neerkomt is dat je je huis verkoopt en het van de koper gaat huren. Ondertussen krijg je vast niet de hoofdprijs voor je huis want de koper doet het natuurlijk niet voor niets.

  Die bank/verzekeraar wil behalve de huuropbrengst ook het huis in goede staat houden/brengen en het t.z.t. met winst verkopen.
  Verstandiger lijkt het me je huis gewoon te behouden (lage maandlasten) òf nu te verkopen en het geld snel op te eten/laten verdwijnen en sociaal te gaan huren.
  Je moet immers over 20 jaar rekening houden dat als je boven de minimagrens zit, je heel veel moet gaan betalen voor o.a. zorg.

 157. Dawg says:

  De regering bezuingt om onze kinderen en kleinkinderen niet met een schuld op te zadelen en daarvoor moeten de grootouders nu al vast de erfenis van die nabestaanden gaan opeten.

  ‘k Lees dat het handelsoverschot van Nederland weer verder is opgelopen:

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2013/20/handelsoverschot-loopt-op.xml

  Maar dat moeten we natuurlijk niet opvatten als nog mee schulden voor de PIIGS.

  Gaat goed zo.

 158. Dawg says:

  Oh ja: don’t feed the trols.

 159. latida says:

  snorkel:
  latida,

  Ik vind het alleen maar mooi als iemand mij “financieel gefrustreerd” noemt. Dan pak ik even de smartphone er bij, open wat apps en tel de saldo’s van mijn rekeningen bij elkaar op. Word ik blij van, helemaal aangezien ik er geen schulden van af hoef te trekken

  Ik verkeer zelf in de situatie dat ik objecten bezit in niet nederlandse markten die wel een hypotheek hebben maar een veel lagere rente hebben. Iedere maand verdien ik er meer dan duizend euro mee vanwege de aflossing, de waardestijgin en de lage rente. En dat zonder hypotheekrenteaftrek.

  En dat kost me netto nog geen 600 euro in de maand.

  Daarvoor heb ik een appartement op een AAA+ locatie van meer dan 5000 euro per vierkante meter en een leuk stukje eigen grond van meer dan 10,000 vierkante meter, waarvoor ik plannen aan het ontwikkelen ben.

  Dus ik weet uit ervaring dat wonen best leuk kan zijn.

  Dit forum heeft mij tot nu toe geholpen in het uitstippelen van een financiele strategie voor ons gezin, en me mogelijk vele (tien-)duizenden euro’s helpen te besparen.

  Als ik in 2011 had besloten om in Nederland een huis te kopen had ik nu vele duizenden euro’s verloren.

  Ik bedoel maar.

 160. latida says:

  Pietsje: Tegen 2% rente? En dan 2.5% inflatie … en dan nog eens 1.2% vermogenheffing.

  Tsja, ik krijg slechts 52% HRA en vrijstelling over mijn spaarhypotheek saldo. En, oeps, dan heb ik ook nog eens belastingvrij banksparen voor mijn pensioen (kan dus niet ingepikt worden door die oudjes).

  En … een mooi banksaldo voor onvoorzienigheden.

  Maar eh, veel plezier met je smartphone app-s. Ik ben erg jaloers!

  O wat ben ik toch weer jalours!

  Waardedaling van het eigen bezit is dus waar u zich zorgen over maakt?

 161. Pietsje says:

  latida: Wat je wel of niet oppikt van anderen is aan jezelf. Ik heb van alledrie de namen die je noemt wel degelijk het e.e.a. opgestoken, en dan vergeet je nog een aantal andere mensen wiens ervaringen en inzicht met grote regelmaat verheldering en unieke inzichten bieden in de werking van de huizen-’markt’ die geen markt is.

  Van u heb ik nog weinig nieuwe inzichten gezien. Niet dat dat moet, maar het zegt wel iets over hoe u zelf tegen de materie aankijkt.

  En als ik daar dan kritisch naar kijk, dan zou het zomaar kunnen dat u zelf financieel gefrustreerd bent vanwege waarschijnlijk dalende huizenprijzen.

  Staat u soms zelfs onderwater?

  Als u even terugleest heb ik al eens mijn situatie uitgelegd … u hoeft zich ove rmij dus geen zorgen te maken.

  Maar u heeft veel geleerd van deze mensen? Ik condoleer u …

 162. snorkel says:

  Pietsje,

  Goedzo! Ben blij voor je… Ik noem jou dan ook niet “financieel gefrustreerd”? 😉

 163. Keesje says:

  Pietsje,

  Helaas voor jou, klopt niet….maar moet je niet eens aan je werk als expirimenteel physicus? Wat doe je zoal met je werk? Nieuwe bouwmaterialen ontwerpen? Kikkervisjes drillen?

 164. Pietsje says:

  latida: Waardedaling van het eigen bezit is dus waar u zich zorgen over maakt?

  Klopt, met mijn 100% spaarhypotheek betaal is slechts 1/3 van het aankoop bedrag aan inleg door de rente en mijn (40%) eigen inbreng. Dus er zijn ergere zaken in de wereld …

  kunnen huurders na hun pensioen ook leven met lage woonlasten? O ja, nee. Die wordt steeds verhoogd met de inflatie, mijn inleg niet hoor. En daarnaast .. de huizenprijzen zullen vast wel een keer stabilizeren …

  Maar inderdaad … ik maak me enorme zorgen, om deze lieve mentoren van me 🙂

 165. latida says:

  @Pietsje

  Gezien het feit dat uw woonstrategie eruit bestaat om zo veel mogelijk belastingvoordeel uit het eigen woningbezit te genereren, en aldus zo min mogelijk belasting te betalen, begrijp ik ineens waarom u zich niet druk maakt over het daadwerkelijk inhoudelijk bijdragen aan dit forum.

  Hoe staat u er over 2-3 voor als de huizenprijzen met nog eens 20% dalen? Als de hypothjeekrenteaftrek wordt afgeschaft? Wat is de LTV van uw hypotheek? Bent u in staat extra af te lossen als de bank het verschil opeist als uw hypotheek hoger is dan de waarde van uw huis?

  Dit zijn de risico’s die u namelijk loopt gezien uw wijze van financiering.

 166. Pietsje says:

  Keesje:
  Pietsje,

  Helaas voor jou, klopt niet….maar moet je niet eens aan je werk als expirimenteel physicus?Wat doe je zoal met je werk? Nieuwe bouwmaterialen ontwerpen? Kikkervisjes drillen?

  Oef, weer een perfect snorkel-tje! Wat een inhoud weer! Ps, zoals ik heb aangegeven werk ik aan zonnepanelen. Even iets beter voorbereiden dus … maar dat vind u natuurlijk ook onzin. Check!

 167. snorkel says:

  De Pessimist,

  Ja, of een (Nederlandse of buitenlandse) student dus… Bijna een soort een au-pair 😉

  Mijn moeder (die kan overigens nog wel een paar decennia mee hoor) is zelf al bezig een kleiner gelijkvloers huisje te regelen op loopafstand van alles. Als ik dan wat moet betalen voor een ‘studenthulp’ dan zou ik dat prima vinden. Zelf woon ik te ver weg…

 168. Pietsje says:

  latida:
  @Pietsje

  Gezien het feit dat uw woonstrategie eruit bestaat om zo veel mogelijk belastingvoordeel uit het eigen woningbezit te genereren, en aldus zo min mogelijk belasting te betalen, begrijp ik ineens waarom u zich niet druk maakt over het daadwerkelijk inhoudelijk bijdragen aan dit forum.

  Hoe staat u er over 2-3 voor als de huizenprijzen met nog eens 20% dalen? Als de hypothjeekrenteaftrek wordt afgeschaft? Wat is de LTV van uw hypotheek? Bent u in staat extra af te lossen als de bank het verschil opeist als uw hypotheek hoger is dan de waarde van uw huis?

  Dit zijn de risico’s die u namelijk loopt gezien uw wijze van financiering.

  Ps, Lezen is een kunst: heb 40% eigen geld meegenomen. En dat is nog los van de inleg die met uw finaciele hulp. En buiten dit forum weet iedereen dat dat de HRA niet spontaan wordt afgeschaft … zal altijd geleidelijk gaan.

  Maar fijn dat u zoch zo veel zorgen om mij maakt. Of wilt u stiekem liever dat ik failliet zal gaan? (volgens mij wel, maar ik gun u die frustratie van harte. Daar geniet ik zelfs van, zeker omdat u mijn woning deels betaald)

 169. latida says:

  Pietsje: Klopt, met mijn 100% spaarhypotheek betaal is slechts 1/3 van het aankoop bedragaan inleg door de rente en mijn (40%) eigen inbreng. Dus er zijn ergere zaken in de wereld …

  kunnen huurders na hun pensioen ook leven met lage woonlasten? O ja, nee. Die wordt steeds verhoogd met de inflatie, mijn inleg niet hoor. En daarnaast .. de huizenprijzen zullen vast wel een keer stabilizeren …

  Maar inderdaad … ik maak me enorme zorgen, om deze lieve mentoren van me

  Huurders kunnen sparen, en met dalende prijzen proberen op de bodem in te stappen. Het is juist slim om te wachten zolang de bodem niet is bereikt.

  Als een huis van 2 ton over 2 jaar 20% goedkoper is, is er 40,000 euro ‘verdiend’ bovenop het eigen spaargeld van zeg 24,000 euro.

  dus een huis waar men nu een hypotheek van 2 ton voor zou moeten afsluiten kan over 2 jaar misschien wel met een hypotheek van 136,000 euro worden verkregen.

  In twee jaar tijd 64,000 euro aflossen zal weinig mensen gegeven zijn.

 170. snorkel says:

  latida: Huurders kunnen sparen, en met dalende prijzen proberen op de bodem in te stappen. Het is juist slim om te wachten zolang de bodem niet is bereikt.

  Never catch a falling knife. Wait until it hits the ground, then simply pick it up.

 171. Pietsje says:

  latida: Huurders kunnen sparen, en met dalende prijzen proberen op de bodem in te stappen. Het is juist slim om te wachten zolang de bodem niet is bereikt.

  Als een huis van 2 ton over 2 jaar 20% goedkoper is, is er 40,000 euro ‘verdiend’ bovenop het eigen spaargeld van zeg 24,000 euro.

  dus een huis waar men nu een hypotheek van 2 ton voor zou moeten afsluiten kan over 2 jaar misschien wel met een hypotheek van 136,000 euro worden verkregen.

  In twee jaar tijd 64,000 euro aflossen zal weinig mensen gegeven zijn.

  Tenzij al het slechte nieuws al verwerkt in de prijs van huizen zit. Puur hypothetisch natuurlijk …

  Uw berekeningen zijn gebaseerd op pure speculatie en aannamens.

  Als de prijzen de komende 2 jaar (om uw voorbeeld te volgen) gelijk blijven, ziet de rekensom er heel anders uit. Maar dat kan natuurlijk niet volgens u …

  Hoe zit het dan met uw spaarrekening???

  Maar ik help u hopen!

 172. snorkel says:

  Pietsje: Tenzij al het slechte nieuws al verwerkt in de prijs van huizen zit.

  Wedje leggen? Ik zeg: Over 2 (2015) jaar is de transactieprijs van een gemiddeld huis lager dan nu (2013). Over 5 jaar (2017) ook lager dan nu (2013).

  €1000?

 173. latida says:

  Pietsje: Ps, Lezen is een kunst: heb 40% eigen geld meegenomen. En dat is nog los van de inleg die met uw finaciele hulp. En buiten dit forum weet iedereen dat dat de HRA niet spontaan wordt afgeschaft … zal altijd geleidelijk gaan.

  Maar fijn dat u zoch zo veel zorgen om mij maakt. Of wilt u stiekem liever dat ik failliet zal gaan? (volgens mij wel, maar ik gun u die frustratie van harte. Daar geniet ik zelfs van, zeker omdat u mijn woning deels betaald)

  Als u naar mijn inhoudelijke reacties kijkt dan ziet u dat ik u welgemeend advies geef. Hoe u daar een wens tot uw bankroet uit distelleert is me een raadsel.

  Verder betaal ik uw woning niet, en zelfs niet deels, omdat ik niet in Nederland belastingplichtig ben.

  Juist daardoor heb ik een interesse in een onpartijdige blik op de Nederlandse situatie.

  De HRA zal geleidelijk worden afgebouwd, maar hoogstwaarschijnlijk wel in steeds grotere stappen, omdat dit in strijd is met de richlijnen van de centrale banken en de europese regelgeving.

  Niet alleen omdat staatssteun boven een bepaalde inkomensgrens onwenselijk is, maar ook omdat de gemiddelde LTV in Nederland boven de 100% is. Dit soort hypotheken kunnen zeer moeilijk op de internationale kapitaalmarkt worden doorverhandeld, omdat het onderpand de waarde van de lening niet dekt.

  Deze situatie wordt steeds nijpender omdat de prijzen nog steeds dalende zijn. U maakt zich dus terecht zorgen, en dat lijkt de voornaamste reden van uw aanwezigheid op dit forum te zijn.

  Wat dat betreft een slimme zet, en ook het feit dat u 40% eigen geld in uw huis heeft zitten is bewijs van uw financiele verantwoordelijkheids gevoel.

  Het lijkt mij ook niet prettig om te zien dat er van die 40% dit jaar alleen al mogelijk 7% of meer vanaf gaat.

  Ik weet eigenlijk niets van spaar- of belegginshypotheken., maar het volgende kan ik er wel over kwijt:

  U betaalt meer rente over uw schuld dan dat u aan rente over uw spaargeld toucheert. Dat dit van overheidswege met allerlei wetgeving fiscaal aantrekkelijk is gemaakt wil niet zeggen dat dit over 10 jaar nog steeds de meest gunstige regeling zal zijn.

  U doet er dus wijs aan zich goed te informeren, en dus bezoekt u deze website.

 174. snorkel says:

  Pietsje: de krantenkoppen het vergaan van de wereld voorspellen.

  … en als ik dan eens alle citaten van u mag geloven … denk denk

  De kranten staan nog vol van “structureel gezond” en “behoudend gefinancierd”. Buy when the blood runs through the streets. Het duurt nog wel even eer dat het zo ver is

 175. latida says:

  Pietsje: En hoe herkend u de bodem??? Dit is een uitspraak uit de beleggingswereld …. daar zeggen ze ook dat je moet kopen als de krantenkoppen het vergaan van de wereld voorspellen.

  … en als ik dan eens alle citaten van u mag geloven … denk denk

  Dat de bodem is bereikt kun je pas zeggen achteraf als de prijzen weer stijgen en er voldoende reden is om aan te nemen dat de stijging structureel is.

  Dat wil zeggen dat als in Nederland de verstorende werking van de van de europese regelgeving afwijkende situatie is hersteld.

 176. snorkel says:

  Pietsje,

  Mooi! Je gelooft zelfs ook nog in hyperinflatie 😉

  Weet je wat, die €1000 compenseren we voor inflatie.

 177. latida says:

  Pietsje: Tenzij al het slechte nieuws al verwerkt in de prijs van huizen zit. Puur hypothetisch natuurlijk …

  Uw berekeningen zijn gebaseerd op pure speculatie en aannamens.

  Als de prijzen de komende 2 jaar (om uw voorbeeld te volgen) gelijk blijven, ziet de rekensom er heel anders uit. Maar dat kan natuurlijk niet volgens u …

  Hoe zit het dan met uw spaarrekening???

  Maar ik help u hopen!

  Ik spaar niet, ik investeer. Spaargeld is aan inflatie onderhevig. Als ik meer liquide middelen nodig zou hebben dan verkoop ik een stukje van de (aandelen of goederen) portfolio.

 178. latida says:

  @Pietsje hier nog een voorbeeld.

  Een zeker huis dat in 2007 in Nederland 350,000 euro waard was is nu nog 275,000 euro waard.

  Een in een ander land gekocht in 2007 gekocht huis met een waarde van 200,000 Euro is nu 325,000 euro waard.

  Gedurende die tijd is er bovendien annutair afgelopst waardoor er nu nog maar 125,000 open staat.

  Tel uit de winst, als er in de 1e situatie aflossingsvrij is geleend en in de 2e situatie flink is afgelost.

  In de eerste situatie is er 75,000 euro verloren, in de tweede situatie is er nu 200,000 overwaarde in 5 jaar tijd, genoeg om in Nederland contant een huis te kunnen betalen.

  How do you like them apples?

 179. latida says:

  Pietsje: Mijn punt precies!! bedankt voor het begrip voor mijn punt als … je kan het niet weten. Misschien is dit de bodem. Misschien ook niet … maar uitspraken van , het daalt nog 10-29-40%, zijn net zo arbitrair als dat dit de bodem is omdat allen negativiteit in de verkoopprijzen zijn verwerkt.

  Ik ben blij dat u dit dus blijkbaar met mij eens bent.!

  De negativiteit is gegrond omdat de realiteit onderhevig is aan de bestaande regelgeving, die buiten de pas loopt met wat in de internationale kapitaalmarkten als wenselijk wordt gezien. Daarom worden dalingen voorspeld, ook door alle officiele partijen.

  Het is beter om een wazige kijk op de toekomst te hebben dan het hoofd in de grond te steken en geenkel zicht meer te hebben op wat er gaande is.

 180. latida says:

  Pietsje: Maar heeft u dan niet naar de grote Nico en Pessimist geluisterd gisteren? Alle investeringen zijn gelijk aan Enron! En dat geld ben u dus al helemaal direct kwijt, vandaar dat deze ook niet worden meegenomen als we naar de tegenwaarde van de hypotheken kijken … tsja, ik wist dat ook niet hoor. Maar zo heb ik ook iets geleerd hier!

  Dus. wat nu???

  Investeren kan vele vormen hebben. Dat kan in aandelen zijn, maar ook in grond, goederen of zelfs kennis. Ik kan dus ook besluiten mijn tijd om te zetten in arbeid, wat veel makkelijker is als je in jezelf hebt geinvesteerd.

  Overgiens bedoel ik daar geen universiteitsdiploma’s mee, maar meer concrete vaardigheden waar veel vraag naar is.

 181. snorkel says:

  Pietsje: Uw berekeningen zijn gebaseerd op pure speculatie en aannamens.

  Jouw ‘berekeningen’ zijn gebaseerd op de volgende aannames:
  – Dat de HRA blijft bestaan in zijn huidige vorm
  – Dat huizenprijzen spoedig zullen stabiliseren
  – Dat de banken weer (te veel) gemakkelijker worden in het verstrekken van kredieten waardoor iemand ooit jouw huis kán overkopen
  – Dat er straks nog iemand is die jouw huis wíl overkopen
  – Dat de banken geen extra zekerheden gaan vragen van huizenbezitters (wat ze volgens de hypotheekakte wel mogen doen)
  – Dat de WOZ of OZB niet sterk gaan stijgen
  – Dat jij je baan niet kwijtraakt / gaat scheiden / te veel kinderen krijgt voor je huis / etc
  – Dat de waarde van je huis niet méér daalt dan je er aan eigen geld in hebt zitten (zeg 20% daling op een huis van €200k). Je bent dan namelijk al je €40k kwijt. Dit in tegenstelling tot latida, die bij een verlies van 20% op €40k slechts €8k kwijt is.
  – Dat je spaardeel (boven de €100k) niet wordt geconfiskeerd bij één of andere bail-in

  De enige aanname die ik hoef te doen is
  – Als er iets onoverkomelijk vervelends gebeurt, dan zeg ik per direct mijn huur op en ga ik bij vrienden of familie op zolder wonen, of lekker naar een warm land emigreren 😉

 182. snorkel says:

  Maar Pietsje, waarom reageer jij hier eigenlijk onder meerdere namen? Als je zo overtuigd bent van je gelijk, dan durf je daar toch gewoon voor uit te komen?

 183. Constance says:

  Pietsje: Tsja …. hoe meer blabla, des te duidelijker dat iemand interresant doet en eigenlijk niet weet waar hij over praat. Anders kan hij het ook wel in eenvoudige taal uitleggen.

  Wel, de relatie tussen aspecten van de realiteit en hun wiskundige representatie is inderdaad een delicate zaak, maar vaak kan deze representatie verder reiken dan de gewone taal (en vaak ook niet). Om dan twee voorbeelden af te doen als blabla ,omdat ze blijkbaar buiten het eigen kennisdomein vallen is een wel erg doorzichtig zwaktebod.

  Overigens de genoemde voorbeelden zijn allesbehalve exotisch, eerder nogal standaard en hebben geleid tot de toepassing van rekentechnieken uit het ene gebied in het andere.

  Pietsje: Ps, zwakke broeder??? Die kunnen wel geld verdienen in de industrie. Kunnen al die “wonder kids” die alleen maar kunnen rekenen in 27 dimensies en de sterrenstelsels simuleren niet zeggen.

  Dat valt nog wel mee, zeker voor hen die zin hebben om in de financiële sector als ‘quant’ aan de slag te gaan.
  Met toppers als bijv. Jamie Simons (van Chern-Simons naam en faam), Doyne Farmer, Jean-Pierre Bouchaud, enz., allen math.fys.en multi-miljonair.

  Pietsje: Maar dat verklaard weer waardoor zo iemand op een site met financieel gefrusteerde mensen als dit zit.

  Of om met naïeve zelfingenomenheid z’n glorieuze status als experimentator en bezitter van een hypotheekschuld te onthullen?

 184. latida says:

  Pietsje: Persoonlijk ben ik meer fan van Bananan … maar ieder zijn voorkeur.

  Kijk uit dat je niet in een bananasplit terecht komt!

  Pietsje: En als ik het huis in 2012 heb gekocht, met 100% spaarhypotheek? En de prijzen stijgen komende 30 jaar met (noem maar iets) 1% per jaar? (Is dat een erg gekke aanname voor die periode??). Wat komt er dan uit uw rekensom??

  U verwijt mij en de rest hier dat we aannames maken over e prijsontwikkeling over e komende 2-5 jaar maar u presenteert zelf een prijsontwikkeling over de komende 30 jaar.

  Het zal allemaal afhankelijk zijn van wat de politiek doet aan de regelgeving want van een werkelijke markt is er nu duidelijk geen sprake.

  Als binnen nu en vijf jaar de huizenprijzen met 30% dalen staat u over 30 jaar te koop voor dezelfde prijs waar u het nu ook voor te koop hebt staan.

  Inflatie, vermeerdering van de geldhoeveelheid etc. dient u wel terug te zien in uw eigen inkomen anders zijn de voordelen niet voor u.

  Bedenk ook dat veel mensen als ze ouder worden juist dalende inkomsten tegemoet zien, zeker als ze met pensioen gaan.

 185. NewKidInTown says:

  ll: Er is helemaal geen overwaarde meer, de totale eigen-huizen-waarde is nu 865 miljard, en dalende, elke dag maar weer dalende ……..
  Schulden volgens hiernaast 670 of 800 of 1004.
  Huizenprijzen blijven nog wel dalen tot 4x modaal is een totaal van 537 miljard . Precies het bedrag dat het zou moeten zijn volgens Prof. Dolf v.d. Brink
  https://www.youtube.com/watch?v=_YQce2qQNuE
  Waar is dan die overwaarde ?
  We zitten met een dikke vette onderwaarde! Wie zal die betalen ?

  Overwaarde, onderwaarde, restschuld ?

  Veel hypotheken, voor zover ze niet aflossingsvrij zijn, zijn SPAARhypotheken.

  Wat betreft SPAARHYPOTHEKEN, het lijkt vrij simpel, een hypotheek of beter gezegd een lening, niet aflossen maar SPAREN op een aparte REKENING.

  Ik vind echter bij mijn zoektocht vooral de termen “spaarPOLIS” en “verbeterde levenhypotheek” en “spaarverzekering”, maar ook “BELEGGINGSverzekering” en “kapitaalverzekering eigen woning (KEW)”.

  Wel vaak met een gegarandeerd eindsaldo.

  Het lijkt er dus op dat het spaargedeelte geen eenvoudige spaarrekening is.

  Vragen die bij mij dan rijzen: waar loopt die rekening, verzekering, polis dan ? Bij de bank of geldverstrekker ? Of bij een aparte verzekeraar ? Valt het gespaarde/opgebouwde saldo onder het DGS ? Wat als de verzekaar omvalt ? Wat als de bank/geldverstrekker omvalt ? Wat is een garantie waard van een verzekeraar als het echt spannend wordt ?

  Welk deel wordt echt gespaard en welk deel is bestemd voor de ingebouwde levens/overlijdensrisico-verzekering ? Kan en wordt zo’n verzekering periodiek beoordeeld als het saldo van lening en opgebouwd saldo lager wordt dan bijvoorbeeld 50% van de uitstaande lening ? Dan zou er namelijk geen verzekering meer nodig zijn.

  Ik denk dat de meeste hypotheekgevers die een spaarhypotheek zijn aangegaan geen flauw benul hebben en hoofdzakelijk hebben gekeken naar de maandlasten.

  http://www.encyclo.nl/begrip/Spaarhypotheek

 186. latida says:

  Pietsje: U investeerd in grond?!?!?!? Interresant … maar was niet iedereen op dit forum er juist van overtuigd dat dat de grote aanjager was van de huizenbubbel? En dus extra sterk gaat dalen???

  Wellicht is dat inmiddels veranderd hoor, ik mis ook wel eens wat hier

  Niet in Nederlandse grond, maar als het in de juiste lokatie is is het best een veilige plaats. Zker ook als het rendement meer dan 10% is.

  Maar dan moet je wel weten waar je koopt ;D

 187. latida says:

  De grond is overigens bovendien bosgrond waar ik weer de open haard mee kan aanmaken en aldus op de energierekening bespaar.

  Bosgrond verdient zichzelf twee maal terug:

  1x opwarmen om het hout te hakken en op de sportschool te besparen
  1x als je het opstookt

  De grond zelf behoudt zijn waarde en het groeit net zo hard weer terug.

  Zoals ik al zei, investeren kan op vele mogelijke manieren.

 188. snorkel says:

  VVD: overheid moet minder stimuleren. Het H-woord wordt niet genoemd, maar dit is duidelijk een aanzetje om het in September op tafel te leggen

  https://twitter.com/Sywert/status/334644629033074688/photo/1

 189. latida says:

  Pietsje: Inderdaad! Grondprijzen elders op de wereld is geen zeepbel! (of in wording). En al helemaal niet als u er 10% per jaar mee haalt.

  Ik gun het u van harte! (al heb ik altijd geleerd dat risico en rendement hand-in-hand gaan) … maar u gaat nauurlijk deze wet ontkrachten met uw intellect. Als ik daar ook maar 1% van zou hebben … #jaloers!

  Grond wordt pas een zeepbel als het astronomisch wordt opgeblazen. Dat laat ik aan uw eigen oordeel over.

  1-2 euro per vierkante meter bosgrond verdient zichzelf vrij snel terug in de stookkosten van het hout alleen al. Als de verkkopprijs dan tot 5-10 euro per vierkante meter stijgt, is dat dus een goede investering.

  Kan dus slimmer zijn als spaargeld op de bank dat inflatteert en waarover belasting betaald moet worden.

  Laat staan dat je er ook nog een hoop plezier aan kunt hebben, beter dan het hebben van een boot of het kopen van een dure auto.

 190. snorkel says:

  Pietsje,

  Constance zegt dat je het zelf onthuld hebt. En jij gaat hier tegenin met het argument dat je het zelf onthuld hebt? Right…

 191. Constance says:

  Pietsje: Quants …waar ken ik die ook al weer van… O, ja, nu weet ik het weer!. Dat waren al die mensen die de huidige finaciele crisis hebben veroorzaakt omdat hun modellen de staart-risicos hadden verwaardloost

  De mensen die ik noemde waren nu juist diegenen die wat u noemt ‘staartrisico’s’ niet verwaarloosden, omdat ze uberhaupt niet in die termen dachten, hun Keynes kenden en soms zelfs werkten met niet-Kolmogorovisch geaxiomatiseerde waarschijnlijkheden.

  Uw bewering sloeg trouwens op hun verdienvermogen en niet op de relevantie van hun werk en nergens zeg ik dat het mijn helden zijn.
  Wordt het toch eens geen tijd om Uw vermogen tot deductie enigszins op orde te brengen?

  Dat veel quants nutteloos of zelfs schadelijk werk doen (vaak onder druk) heb ik van zeer nabij gezien, voor die conclusie heb ik geen TV uitzending nodig.

 192. De Pessimist says:

  latida: 1-2 euro per vierkante meter bosgrond verdient zichzelf vrij snel terug in de stookkosten van het hout alleen al. Als de verkkopprijs dan tot 5-10 euro per vierkante meter stijgt, is dat dus een goede investering.

  Kan dus slimmer zijn als spaargeld op de bank dat inflatteert en waarover belasting betaald moet worden.

  Bos kan branden .Als er ergens rendement gegarandeerd wordt is het einde oefening van het kapitalisme lijkt me.Maar wat je wel bespaart met een bos kopen is dat je zelf kan hakken dus geen inkomstenbelasting hoeft te betalen en dat er geen BTW hoeft te worden betaald voor je eigen hout.

 193. snorkel says:

  Pietsje,

  Misschien zelf even lezen?

  Constance beweert dat jij hier jezelf ‘onthult’ als hypotheekbezitter en experimentator. Het bezittelijk voornaamwoord “z’n” (zijn) slaat namelijk op jou

  Constance: Of om met naïeve zelfingenomenheid z’n glorieuze status als experimentator en bezitter van een hypotheekschuld te onthullen?

  Je herhaalt hier vervolgens vol vuur dat je dat zelf hebt “verteld” (=onthuld):

  Pietsje: Onthulling … ja inderdaad, aangezien ik dat beide zelf op deze site heb verteld is er wel een waar genie nodig om dit te kunnen “onthullen” …. respect man!

  En dat constateer ik hier:

  snorkel: Constance zegt dat je het zelf onthuld hebt. En jij gaat hier tegenin met het argument dat je het zelf onthuld hebt? Right…

  Dus Pietsje… Even beter lezen jongen 😉

 194. latida says:

  Pietsje: Dus u bent aan het houthakken in het buitenland (“niet in Nederland” zegt u zelf, al vind ik persoonlijk Groningen en Limburg daar ook onder vallen).

  En dat vervolgens verbranden in uw kachel (in nederland) … gelukkig zijn de dieselkosten inmiddels sterk gedaald en hoeven we niet meer aan het milieu (klein stof) te denken.

  Goed bezig!

  Zoals ik u al erder meldde ben ik niet in Nederland woonachtig.

  Wat goed van u dat u zich om het milieu bekommert!

  Een open haard is al duizenden jaren DE manier geweest om huizen te verwarmen. Bovendien is het erg sfeervol.

  En ja houthakken is best een aardige bezigheid. Zodra je er handigheid in krijgt, kost het ook minder moeite dan je zou denken.

  Een aanhangertje vol daar doe je al gauw een maand of twee mee, en daar moet ik dan een 50 kiliometer voor rijden, niet op diesel overigens maar dat terzijde.

  De 50 kilometer kosten nog geen 4 liter benzine, dus ongeveer 6 euro.

  Mag ik vragen hoeveel kolen denkt u te verstoken? Hoeveel betaald u aan verwarming van uw woning?

  Als het een 50 euro per maand is levert het stukje bosgrond over een periode van 10 jaar dus ongeveer 6000 euro ‘rendement’ op, op 10,000 vierkante meter voor 10,000 euro dient u dus bijna 17 jaar te stoken om het aankoopbedrag terug te verdienen.

  Echter, de electriciteit wordt ook steeds duurder betaald. Het kan dus zomaar zijn dat dat 100 euro per maand kost.

  In dat geval verdient u de aankoop van de grond terug in 8 jaar en vier maanden, en bezit u nog steeds hetzelfde stukje grond dat u eventueel naar gelang uw behoefte weer liquide kunt maken, al dan niet met winst weer verkopen dus. Zoniet met winst dan toch liquide te maken en tastbaar bezit.

 195. latida says:

  De Pessimist: Bos kan branden .Als er ergens rendement gegarandeerd wordt is het einde oefening van het kapitalisme lijkt me.Maar wat je wel bespaart met een bos kopen is dat je zelf kan hakken dus geen inkomstenbelasting hoeft te betalen en dat er geen BTW hoeft te worden betaald voor je eigen hout.

  Ja bosbrand is het risico, maar de grond zelf verlies je zelfs daar ook niet mee. Zeker als de grond in een locatie is waar je een eigen huis op mag bouwen, waar een eigen waterbron is (ouderwetse waterpomp) en je, als je dat zou willen, allerlei eigen voedsel op kunt verbouwen.

  In een werled waar steeds minder natuurlijke bronnen zijn is het een prettig idee om zelf die bornnen in eigen bezit te hebben; dat wat schaars is groeit in waarde.

 196. KoophuisXXL says:

  Allez, weer tijd voor een nieuw draadje! Wordt steeds minder leuk om hier inhoudelijk te lezen:-(

 197. De Pessimist says:

  latida: dat wat schaars is groeit in waarde.

  Als iets te schaars wordt,wordt het afgepakt, zeker in verre landen met palmbomen waar je alleen maar te gast bent.

 198. Dawg says:

  snorkel: VVD: overheid moet minder stimuleren. Het H-woord wordt niet genoemd, maar dit is duidelijk een aanzetje om het in September op tafel te leggentwitter.com/Sywert…629033074688/photo/1

  Lijkt me een beetje wishful thinking. Dat verhaal van Zijlstra is de standaardriedel van iedere VVD-bobo. Is nog nooit een reden geweest om iets aan de hra te doen.

 199. Dawg says:

  ik den dat ‘t eerder het gebrek aan inhoud dat niet zo bevalt.

 200. ll says:

  En alweer een bodem, ( we bodemen wat af vandaag ) in de oekoenomie ……… door Ronald Veerman, heeft ie de crisis ook zien aankomen ? 😉

  http://www.telegraaf.nl/dft/21566130/__De_Nederlandse_economie_heeft_bodem_bereikt__.html

 201. Rexpat says:

  Pietsje: Dat zal het zijn … ik vind het ook erg jammer dat er nooit op mijn inhoudelijk vragen wordt ingegaan. Ben blij dat ik niet de enige hierin ben!

  Zo is het forum niet de moeite waard …

  Neen,

  Hermanes en Erik(trol) hebben dezelfde klacht. Misschien een eigen blog beginnen met hen?

  Ik beloof je dat ik dan meedoe. Dan zijn we in totaal al met zijn tweeën.

 202. ll says:

  Net een gemeenteambtenaar in huis gehad wegens bezwaarschrift WOZ, taxateurs hebben ze nog nooit van gehoord blijkbaar 😉

  Ze hebben daar trouwens wel erg moeten lachen om mijn bezwaarschrift vertelde ie om de door mij vermelde ‘ Mickey Mouse ‘ WOZ waarde 🙂

  Ik krijg er wel wat af nu, tussen de 12 en 22k, afwachten maar ……., is trouwens voor het eerst sinds járen, dat er iemand langs kwam ….., maak ook al járen bezwaar ……

 203. latida says:

  Pietsje: Omdat natuurlijk mijn feitenlijke argumenten genegeerd worden … en uit persoonlijke interresse, waarom heeft u brandhout nodig? Waarom geen zonne-energie? Hoe behaald u nu uw geclaimde 10% rendement? Hoe krijgt u uw brandhout (dat giga veel co2 uitstoot) nu weer in Nederland? Wist u dat een CV ketel goedkoper en milieu vriendelijker was??

  Tsja … waarschijnlijk weer eens een verzonnen verhaal. Jammer. Ik keek zo uit naar een inhoudelijk discussie

  U leest niet goed: Voor de 3e keer, ik woon niet in Nederland.

  Ten teweede woon ik in een appartement waardoor zonne-energie / panelen niet door mij geplaatst kunnen worden.

  Ten derde, heb ik brandhout nodig voor de mooie open haard.

  Ten vierde, beantwoordt u mijn vraag niet, u verstookt energie komende uit een kolencentrale. Waar is uw bewijs dat ik meer Co2 zou veroorzaken dan u?

  Bovendien is het veel fijner om naar een open haard te kijken dan naar een CV.

  Overigens, in een warm land wordt er minder vertookt dan in een koud land. De kans is dus groot dat uw stoken meer het milieu meer belast dan ik.

  Als u trouwens aan het ‘milieu’ wilt werken zou u zich ook kunnen afvragen hoezeer u aan het algemeen belang bijdraagt door de strategie van uw woningsfinanciering zoveel mogelijk af te stemmen op maximaal belastingvoordeel.

  Ik geniet geen enkel belastingvoordeel dat u opnoemt, en bovendien maakt u zich nu zorgen om een daling van de huizenprijzen en afschaffing van uw excessieve aanspraken op de belastingpot, als gevolg waarvan u straks wellicht wederom aanspraak denk te kunnen te maken als u straks de financiele lasten van uw onder water staande huis niet meer kan betalen.

  Tegen die tijd woon ik hopelijk in een afbetaald huis, en streept u uw spaargeld weg tegen de openstaande veel te hoge hypotheek voor uw huis.

  Dat is het verschil: U zit momenteel in een situatie waarin u meer risico loopt dan u lief is., wat uw aanwezigheid op dit forum verklaart. 😀

 204. snorkel says:

  Pietsje,

  Pietsje, een vrouw zal niet zo snel naar zichzelf verwijzen met het bezittelijk voornaamwoord ‘zijn’… denk je wel? Dat “z’n” slaat (dus) op jou.

 205. snorkel says:

  ll,

  Die ambtenaar meteen even gewezen op het bestaan van dit forum? 😉

 206. Tijdelijke huurder says:

  Latida,

  Helemaal eens met je redenatie van 173, alleen met 184 investeer je m.i. in een zeepbel elders… Maargoed, als je maar op tijd uitstapt 😉

 207. Voerman says:

  Bug: Maar minder dan de waardedaling

  Al vaker uitgelegd, dat dat geen enkele rol meer speelt als je een keer een huis hebt en er blijft wonen.
  Moelijk te begrijpen kennelijk.

 208. Voerman says:

  Voerman: Al vaker uitgelegd, dat dat geen enkele rol meer speelt als je een keer een huis hebt en er blijft wonen.
  Moelijk te begrijpen kennelijk.

  Verkeerd gequote, moet aan snorkel zijn!

 209. snorkel says:

  Pietsje: intellect

  Intellect heeft niks te maken met goede beslissingen nemen. De meest intelligente personen die ik ken nemen de stomste beslissingen. Bovendien zal ik niet snel oordelen over iemand’s intellect, of hier consequenties aan verbinden, vooral bij iemand die ik niet ken. Mensen met een ‘laag IQ’ zijn niet zelden veel fijner in de omgang… Maar ook daarop zijn weer uitzonderingen, etc etc.

  Lekker off-topic ook weer dit 😉 Excuses aanvaard in ieder geval, maar je zou ze beter aan Constance kunnen maken.

 210. Reems says:

  De ouderen die hun dure huis willen verkopen moeten eens kijken of ze niet gewoon flink lager moeten verkopen dan huidige ‘waarde'(15-20 % minder ofzo) Als het huis (vrijwel) afbetaald is, zullen ze nog meer dan voldoende winst hebben behaald voor een appeltje voor de dorst. Daarbij zet dit de huizenmarkt waarschijnlijk in beweging door de doorstroom die ontstaat. Ik geloof echter niet dat de makelaars en de bezitters met een tophypotheek onder water hier zo blij mee zullen zijn.

 211. ll says:

  IMF warns dutch pension funds against mortgage investments.

  http://www.ipe.com/news/imf-warns-dutch-pension-funds-against-mortgage-investments_52213.php#.UZOQVkoXi78

  Pensioenfondsen moeten afzien van meer investeren in hypotheken, om banken meer leenruimte te geven waarschuwt IMF ……..

 212. latida says:

  Pietsje: nt mij allemaal een beetje te duizelen. Maar ik ben danook niet zo slim als u … of u verzint gewoon alles bij elkaar en woont in de Bijlmer in een WoCo huis mer schulden om die flat-screen te kopen. Ik condoleer u.

  U gaat wederom niet op de inhoud en maakt gemakshalve eerst een foute aanname dat ik in een van de drie landen die u opsomt, en vervolgs wederom een foute aanname dat ik ergens in Nederland woon.

  U noemt mij tussen neus en lippen door ook nog een leugenaar en een fantast, en ‘condoleert’ mij.

  Mijn conclusie: U heeft geen manieren, U heeft financiele zorgen, en zelfs na uitgebreide uitleg begrijpt u het nog steeds niet.

  Het zal mij derhalve niet verbazen als dat bord voor uw kop straks ook in uw voortuin staat.

 213. Voerman says:

  Reems: De ouderen die hun dure huis willen verkopen moeten eens kijken of ze niet gewoon flink lager moeten verkopen dan huidige ‘waarde’(15-20 % minder ofzo) Als het huis (vrijwel) afbetaald is, zullen ze nog meer dan voldoende winst hebben behaald voor een appeltje voor de dorst. Daarbij zet dit de huizenmarkt waarschijnlijk in beweging door de doorstroom die ontstaat. Ik geloof echter niet dat de makelaars en de bezitters met een tophypotheek onder water hier zo blij mee zullen zijn.

  Je maakt dezelfde vergissing als de meesten in dit forum:
  Een huis is niet alleen maar een argument in een kille berekening!
  Een huis is ook je thuis.
  Zelfs door sommige huurders wordt dit na een aantal jaren van hechting begrepen.

  Los daarvan doet het eigen huis het ook als argument in een kille berekening vaak beter dan veelal op dit log toegegeven wordt, maar dat is een kwestie van paradigma! 🙂

 214. latida says:

  Tijdelijke huurder:
  Latida,

  Helemaal eens met je redenatie van 173, alleen met 184 investeer je m.i. in een zeepbel elders… Maargoed, als je maar op tijd uitstapt

  Nou in de eerste plaats hebben we het gekocht als een ‘buiten’, een pelkje waar we even helemaal weg uit de stad zijn. Pas daarna kwam ik erachter dat er ook andere financiele voordelen aan zaten. Ik deel deze hier allen maar omdat ik wil laten zien dat het ook anders kan. Bovendien ben ik niet van plan om het te verkopen, maar ik hou uit interesse wel de ontwikkelingen bij. Het blijkt dat er steeds meer mensen waarde hechten aan ruimte en rust, zeker rondom een grote stad.

 215. Jeroen says:

  Pietsje: Trouwens wel tekenend … als de inhoud niet meer bevalt gewoon door naar de volgende mogelijkheid.

  Nee, KoophuisXXL constateert dat de laatste 120 reacties (ongeveer de helft onder dit topic) voornamelijk bestaan uit niet-inhoudelijk gebekvecht om helemaal niets tussen pakweg 3 of 4 personen. De betrokkenen kunnen het zichzelf aanrekenen dat op deze manier een forum om zeep geholpen wordt. Gewoon even ademhalen en niet meer reageren op onzin van de ander.

 216. snorkel says:

  latida: Mijn conclusie:

  Ach, trollolloollloooo heh 😉 https://www.youtube.com/watch?v=S8uE1vIRlbk

  Wel cool, je eigen hout uit je eigen bos halen voor je eigen open haard… = goud waard! 😉

 217. latida says:

  Pietsje: Welke inhoud???? Heb ik dat nu echt weer gemist … wat onhandig maar weer. Wellicht kunt u deze nogmaals herhalen want ik heb het gemist…. thanks!

  En aangezien u de hele wereld te slim af bent (10% rendement, maar over negeren van vragen gesproken, hoe zit dit nu???). Waar woont u dan wel? Daar wil ik ook wel investeren … kunnen we buren worden Lijkt me gezellig!

  Ik ga het u niet aan de neus hangen. Omdat u mij niet bepaald sympathiek overkomt, kijk ik wel uit om u bovenop het bovenstaand gratis advies ook nog eens inzicht te verschaffen over hoe en waar ik mijn geld investeer.

  Ik betaal in ieder geval ongeveer 8-10 maal minder rente dan u op de hypotheeklening. Daar kunt u vast een lijstje mee samenstellen van landen die hun financiele huishouding WEL op orde hebben.

 218. Voerman says:

  Jeroen: De betrokkenen kunnen het zichzelf aanrekenen dat op deze manier een forum om zeep geholpen wordt. Gewoon even ademhalen en niet meer reageren op onzin van de ander.

  Eens.
  Het is overigens niet meer dan het gestoei van de jonge honden.
  Anderen kunnen het ook negeren!

 219. latida says:

  Pietsje: zit op een site over de Nederlandse Huizenzeepbel.

  De reden dat ik hier zit is omdat de Nederlandse huizenmarkt aan het onstorten is en ik geduldig de bodem afwacht tot ik eventueel zou willen instappen, mits ik mij dat zonder hypotheek zou kunnen veroorloven zonder verder in Nederland belastingplichtig te zijn.

  Ik heb hier verschillende redenen voor:

  – Ik zou het huis kunnen verhuren
  – Ik zou het aan mijn kinderen kunnen overdragen mochten zij wel ooit in Nederland willen wonen
  – Ik zou er zelf kunnen verblijven

  Maar ik ga natuurlijk niet in een dalende markt kopen. Zo stom ben ik nu ook weer niet. Blij ook dat ik het niet eerder gedaan heb, misschien over een paar jaar.

  Ondertussen heb ik oprecht medelijden met de mensen die onwetend een tophypotheek zijn aangegaan, de zogenaamde sub-prime markt met LTV’s die hoger zijn dan 100%.

  Gelukkig voor U heeft u volgens eigen zeggen 40% eigen geld ingelegd, maar het zou u sieren als U zo eerlijk bent om aan te geven dat u zich oprecht zorgen maakt over het vermogensverlies dat zich mogelijk voor u aandient, in plaats van net te doen of u de slimst mogelijke financiele constructie voor uw huis bent aangegaan, want dat is namelijk aantoonbaar niet juist.

  Dat ik zo open ben om mijn persoonlijke situatie hier met U te delen, doet daar niets aan af.

  En uw verwijt over ‘houtstoken’ en ‘mileu’, tsja.. te dom voor woorden. Mensen stoken al duizenden jaren hout en als u toch bezorgd bent over het mileu raad ik u aan dan tegelijk de petro/chemische industrie in Nederland onder de loep te nemen waar het de lokale luchtkwaliteit (en fijnstof) betreft:

  http://huibstad.files.wordpress.com/2012/02/pollution_europe_l.jpg

 220. latida says:

  Ondertussen in Belgie:

  “‘Volgens ons zit de curator zo sterk achter de verkoop van ons huis omdat hij zo’n slordige vijftien procent op de verkoop van de woning verdient”

  http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130513_00580588

 221. NewKidInTown says:

  Ik vind dat Pietsje het prima voor elkaar heeft. Klaar.

 222. ll says:

  Voor de liefhebbers ……

  Insights from an under the radar cdo case . ASR levensverzekering .

  http://www.law360.com/banking/articles/439962/insights-from-an-under-the-radar-cdo-case

 223. Dawg says:

  Vasco,

  Ik combineer: hier staat niet wat er staat. Ik zie een inmiddels bekend ritueel: Brussel die zogenaamd teveel uitgeeft en nationale politici die dan thuis komen uitleggen dat ze dit eigenlijk niet mee willen betalen, maar ja….. geen keus.

  Die politici hebben al een paar keer de kans van hun leven gehad om preventief op te treden om te voorkomen dat de Nederlandse belastingbetaler leeggetrokken gaat worden. En die kans niet gepakt. Nu dreigen ze akkoord te gaan met een bankenunie.Die bankenunie is niks anders als een van de organen waarmee de EU de eurozone langzaam in een transferunie ombouwt. Banken in de PIIGS worden volgeladen met schuld van overheden uit die landen en vervolgens gaat die bankenunie die banken dan bailen. Met geld van jou en mij, van wie anders?

  Dijsselbloem wil best wel even voor de camera komen vertellen dat ie ‘t maar allemaal niks vind, maar ondertussen gaat dat geknutsel aan de bankenunie gewoon door.

 224. ll says:

  Vasco,

  Raar 1e keer kon je het gewoon lezen geen PW ( wat het ook is ) , sorry

 225. Rexpat says:

  Pietsje: Bedankt, dat vind ik zelf nu ook! (of was dit sarcasme???)

  Denk het niet.
  Natuurlijk is dat gemeend.

  Natuurkunde gestudeerd aan een Topuniversiteit in Moskou, een expat baan in Nederland, duidelijk ook een goed gevoel voor Taal (in twee jaar dit Nederlands, Jongens en meisjes. Doe het haar maar na) en een huis met een tuintje in Leidschenveen.

  Ik ben jaloers.

 226. latida says:

  Pietsje: Klopt helemaal, al die koolwaterstof wordt alleen bij u natuurlijk niet verbrand tot CO2 …. dat komt natuurlijk door de speciale natuurwetten die in uw “geheime” woonland (of moet ik zeggen Amsterdamse achtersandswijk zeggen).

  Wat nu te dom voor woorden …. zeker geen scheikunde in het pret-pakket? Hahahaha

  En voor de 18e keer … hoe komt u nu aan die 10% rendement. Of klopt ook dat niet? Want ik krijg het verwijt niet inhoudelijk te zijn. Maar dit is toch erg inhoudelijk zou ik zeggen …

  U doet maar.

  Geeft u dan ook meteen even aan hoeveel kolen u denkt te verstoken en wat daar voor nodig is om dat bij u in huis te verwarmen?

  10% rendement? Eenvoudig:

  Het eerste stukje grond is gekocht in 2002.

  In de afgelopen 10 jaar is het meer dan in waarde verdubbeld, en aldus kom ik tot 10%. Buiten het gekapte hout om zelfs, dus het rendement is zelfs hoger dan 10% per jaar.

  U woont zelf dus om en nabij Amsterdam, mogelijk zelfs in diezelfde Bijlmer waar U zo laatdunkend over spreekt?

  Er zijn niet veel plekken waar ik in Nederland zou willen wonen, en Amsterdam staat daar niet tussen, of het zou een heel grachtenpand moeten zijn maar die zijn veel te duur in zowel aankoopprijs als onderhoudskosten, laat staan scholing, parkeerbeleid etc.

  Wat niet wegneemt dat er in Nederland best interessante huizen te staan, daar niet van. En ze worden ook nog eens steeds goedkoper! Dat is goed voor jongeren, goed voor de woningschaarste, en uiteindelijk goed voor Nederland op lange termijn.

  Als u wilt klage gelieve u zich bij uw tophypotheek verschaffer te melden, niet bij mij.

 227. Voerman says:

  Dawg: Dijsselbloem wil best wel even voor de camera komen vertellen dat ie ‘t maar allemaal niks vind, maar ondertussen gaat dat geknutsel aan de bankenunie gewoon door.

  Niet alleen Dijsselbloem, maar het hele landsbestuur zit daar omdat wij dat met z’n allen goedgevonden en gekozen hebben.
  De grootste klootzakken zijn wij zelf met z’n allen!
  Binnenkort wordt onze regering wel weer eens opgeblazen om een doorzichtige drogreden.
  Daarna zal een demissionair kabinet met buitengewone en zelfverzonnen bevoegdheden weer doorregeren omdat dat toch niet anders kan! 🙂 🙂 🙂
  Vervolgens kiezen wij dan weer een nieuwe club die op de oude voet doorgaat etc.
  Zo gaat dit in ons landschap.
  Geen weg terug, verraden en verkwanseld.

 228. latida says:

  Dawg:
  Vasco,

  Ik combineer: hier staat niet wat er staat. Ik zie een inmiddels bekend ritueel: Brussel die zogenaamd teveel uitgeeft en nationale politici die dan thuis komen uitleggen dat ze dit eigenlijk niet mee willen betalen, maar ja….. geen keus.

  Die politici hebben al een paar keer de kans van hun leven gehad om preventief op te treden om te voorkomen dat de Nederlandse belastingbetaler leeggetrokken gaat worden. En die kans niet gepakt. Nu dreigen ze akkoord te gaan met een bankenunie.Die bankenunie is niks anders als een van de organen waarmee de EU de eurozone langzaam in een transferunie ombouwt. Banken in de PIIGS worden volgeladen met schuld van overheden uit die landen en vervolgens gaat die bankenunie die banken dan bailen. Met geld van jou en mij, van wie anders?

  Dijsselbloem wil best wel even voor de camera komen vertellen dat ie ‘t maar allemaal niks vind, maar ondertussen gaat dat geknutsel aan de bankenunie gewoon door.

  Ze volgen gewoon dat wat al geagendeerd staat voor de lange termijn, ongeacht de consequenties voor de korte termijn. Het doel is Europese integratie, en daar mag alles voor wijken ook en vooral nationale belangen. De taak van de politici is dit beleid te verkopen volgens de geijkte politieke kaders waarin ze gewend zijn te opereren.

  Ik zie ze eerder geld bijdrukken dan dat ze de euro laat staan de EU opblazen, die is immers al in kannen en kruiken. Nu maar hopen dat de kruik niet barst nu deze te water gelaten wordt.

 229. latida says:

  Pietsje: Gelukkig maar, dacht even dat hij mij in de zeik nam ..

  Leidschedam, hahahaha, en dan zeker aan de TU delft verbonden zijn. hahahha.

  Utrecht Rules!

  Huizenprijzen Utrecht 1e kwartaal 2013 volgen NVM: -6%

  http://www.nvm.nl/wonen/marktinformatie/huizenprijzen_per_regio.aspx

  Op een huis van twee ton dus 12,000 euro in 3 maanden, zo’n 4,000 euro per maand, oftwel 133 euro verlies per dag.

  Je hebt het inderdaad goed voor elkaar Pietsje! Vind je het erg dat ik nog even wacht met kopen?

 230. Rexpat says:

  latida: Huizenprijzen Utrecht 1e kwartaal 2013 volgen NVM: -6%

  nvm.nl/wonen/markt…ijzen_per_regio.aspx

  Op een huis van twee ton dus 12,000 euro in 3 maanden, zo’n 4,000 euro per maand, oftwel 133 euro verlies per dag.

  Je hebt het inderdaad goed voor elkaar Pietsje! Vind je het erg dat ik nog even wacht met kopen?

  Pietsje is gewoon een leuke Russische meid die op haar toekomst was en is voorbereid. Zij denkt in termen van dertig jaar en langer. Op de lange termijn komt alles altijd goed namelijk.

  Op de nog langere termijn hoef je je helemaal geen zorgen meer te maken, toch Pietsje?

  Het is haar Russische aard.

  Geef haar eens ongelijk.

 231. Nico de Geit says:

  Die ex-babyboom woningen zijn veel te duur voor mij.

  Er is nog plek in het bos om wat mooie huizen te bouwen. Een paar bomen kappen en bouwen maar.

  Het liefst bouw ik zelf om arbeidskosten te besparen. Bouwpakket uitzoeken, laten bezorgen en aan de slag. Op die manier krijg je veel waar voor je geld.

  Maar mijn plannen worden door de overheid gedwarsboomd. De overheid wil mij dwingen de oude troep van de babyboomers te kopen voor veel te veel geld.

  De waarde van die oude troep is vrijwel nul. Waar je voor betaalt is gecreëerde schaarste. Er is plek genoeg, bos, maar ook hele weilanden waar hele wijken gebouwd zouden kunnen worden.

 232. snorkel says:

  Pietsje,

  Zegt degene die hier aantoonbaar liegt, beledigt, weigert te reageren op directe vragen en ook nog eens onder meerdere namen post… tssss

 233. Maria says:

  latida: Mijn conclusie: U heeft geen manieren, U heeft financiele zorgen, en zelfs na uitgebreide uitleg begrijpt u het nog steeds niet.
  Het zal mij derhalve niet verbazen als dat bord voor uw kop straks ook in uw voortuin staat.

  Zeer goed!

 234. snorkel says:

  Pietsje: ps, hoezo beledigen … ik noem u nog wel lieverd. Thuis hoort u dat niet dus u zou mij dankbaar moeten zijn.

  Zie hier voor een lijstje leugens en beledigingen.

  Ook stel ik je hier en hier duidelijke en simpele vragen waar je simpelweg niet op antwoordt.

  Maarja, beetje leven in de brouwerij is nooit verkeerd heh. Je praat de huizenmarkt in ieder geval goed de grond in, dus ik vind het best… Ga aub zo door! Misschien dat ik dan over 5 jaar zelfs wel ergens een huisje contant koop. Krijg ik de zonnepanelen er gratis bij waarschijnlijk 😉

 235. snorkel says:

  Pietsje,

  Ohhh, inhoudelijk

  Pietsje: beledigen

  en

  Pietsje: reageer ik overal op

  bedoel je? 😉 ahaaah!

  Pietsje/Adison, je bent niet eens een trol, je bent gewoon entertainment 😉

 236. latida says:

  Nico de Geit:
  Die ex-babyboom woningen zijn veel te duur voor mij.

  Er is nog plek in het bos om wat mooie huizen te bouwen. Een paar bomen kappen en bouwen maar.

  Het liefst bouw ik zelf om arbeidskosten te besparen. Bouwpakket uitzoeken, laten bezorgen en aan de slag. Op die manier krijg je veel waar voor je geld.

  Maar mijn plannen worden door de overheid gedwarsboomd. De overheid wil mij dwingen de oude troep van de babyboomers te kopen voor veel te veel geld.

  De waarde van die oude troep is vrijwel nul. Waar je voor betaalt is gecreëerde schaarste. Er is plek genoeg, bos, maar ook hele weilanden waar hele wijken gebouwd zouden kunnen worden.

  Precies wat ik ook van plan ben te doen. En niet in NL vanwege de stupide regelgeving.

 237. De Pessimist says:

  Ik vind pietje helemaal niet leuk omdat hij niet representatief is voor een deel van de bevolking. Mijn held,de ras opportunist Erik trol staat voor een groot deel van de bevolking die donders goed weet wat er mis is maar er op gokt dat de politiek hem elke keer weer uit de stront trekt ten koste van alles.En ome Erik komt er verloopig nog steeds mee weg

 238. Frans says:

  Voor woningen die langer dan 2 jaar te koop staan is de afslag gemiddeld 20,4%. Kopers betalen dan gemiddeld 52.000 euro minder dan de vraagprijs.

 239. latida says:

  De Pessimist:
  Ik vind pietje helemaal niet leuk omdat hij niet representatief is voor een deel van de bevolking. Mijn held,de ras opportunist Erik trol staat voor een groot deel van de bevolking die donders goed weet wat er mis is maar er op gokt dat de politiek hem elke keer weer uit de stront trekt ten koste van alles.En ome Erik komt er verloopig nog steeds mee weg

  Je hebt gelijk. Zogenaamd heeft Pietsje 40% eigen geld ingestoken maar dat is inderdaad niet representatief en waarschijnlijk verzonnen. Zoals de waard is..

 240. Nico de Geit says:

  De Pessimist: En ome Erik komt er verloopig nog steeds mee weg

  Zoals iedereen weet is Erik een kale kip die pronkt met geleende veren.

  Iedereen weet dat je van een kale kip niet kunt plukken. Maar een kale kip kun je wel een poot uitdraaien. Toch ook geen leuk vooruitzicht.

 241. Rexpat says:

  Pietsje: Oef, tsja, weer een echte Snorkel … gewoon de persoon aanvallen als u geen inhoudelijke argumenten kunt verzinnen…. trots op u!

  Beste meid,

  ik ben Rexpat en geen Snorkel.

  Ik verdedig je uitgangspunten juist!
  Ik was het wel eens met je redenering dat indien je je rekensommen over dertig jaar spreidt er een ander beeld ontstaat.

  De mensen hier zijn korteTermijn denkers en hebben last van Tunnelvisie zoals je zegt. Dat zou inderdaad met het beperkte IQ op dit blog hier van doen kunnen hebben. Jij en ik (en Hermanes en Erik(trol) (Yes, he Rules!) zijn wat dat beteft de uitzondering.

  Ik denk dat als ze jouw iq zouden meten het heel dicht tegen de mijne aanzit. Ik hoefde nog maar 15 extra punten te scoren om op 100 te zitten. Dat is omgerekend een 8,5, toch? Dus ik hoor bij 15% van de bevolking met een meer dan gemiddeld iq. En aangezien wij het met elkaar eens zijn hebben we hetzelfde IQ.
  Dat is logisch.

  Ik denk dat de meeste mensen op dit blog niet eens snappen wat ik heb opgeschreven. Jij wel gelukkig.

  Ik lees net dat je een vriendin hebt.

  Ik begrijp wel dat je als lesbisch stel beter in Nederland kunt wonen dan in jouw vermaledijde vaderland.

  We zouden nog een kop koffie doen.

  Dat gaat wel door hoop ik!😊

 242. De Pessimist says:

  http://www.nu.nl/economie/3475105/stand-van-economie-slechter-dan-verwacht.html
  Hier stelt onze baron ergens aan het einde dat de export in elkaar aan het storten is.dat kan natuurlijk maar op een manier opgelost worden en dat is lonen omlaag en dat kan eigenlijk alleen nog maar als de woonlasten flink gaan zakken anders is er geen enkele ruimte voor loosverlaging. de grafiek des doods is dichterbij dan ons lief is vrees ik

 243. Bug says:

  Frans:
  Huizenkoper betaalt 12% minder dan vraagprijs
  rtl.nl/components/…r-dan-vraagprijs.xml

  Lorenzo, welk bedrag noemde ik vanmorgen ook al weer -50.000 E was het geloof ik, was het niet ?. Ik zat er naast het is 52.000.

 244. De Pessimist says:

  http://www.rtl.nl/xl/#/u/6ea9caa7-659f-426d-ad11-e057d5c8585f/
  Onze roerganger vindt blijkbaar de financiële sector gezond hij heeft er geen woord voor over hoe deze tumor kleinen te krijgen.het zal zijn toekomst wel niet in de waagschaal willen leggen

 245. Dawg says:

  De Pessimist,

  Ja, en hij vindt ook dat de PIIGS moeten herstuctureren…..om hun internationale concurrentiepositie te verbeteren. Iedeen een overschot met z’n internationale handel. Komt alles weer goed.

 246. latida says:

  Ik zou willen voorstellen dat we voortaan ‘overheid’ als ‘overhead’ gaan spellen omdat dat precies weergeeft wat het begrip inhoudt.

  HRA, WOZ, OZB zijn derhalve allemaal ‘overhead kosten’ die het wonen onnodig duur maken.

  Als zij allen morgen werden afgeschaft trekt de economie weer aan en kunnen er voor werkgevers ook lagere loonkosten worden doorgevoerd zonder dat de mense er netto minder in de portemonnee door krijgen.

  Huurtoeslagen ook afschaffen, de reserves van de WBV kunnen ook worden aangewend om de huren te verlagen ipv. Te verhogen.

  Al die toeslagen werken potjesgraaiers in de kaart die allen een pietsje willen meesnoepen uit de pot.

  Dat is dus geen markt. Het streven zou een gezonde huizen markt moeten zijn vrij van manipulaties van de politiek, banken en vastgoedsector.

 247. Dawg says:

  Pietsje,

  Please, ga je moeder pesten of zo.

 248. latida says:

  Pietsje:
  Na een dagje op dit Forum vraag ik me oprecht sterk af(na een groot voetbal trainer van Ajax) …:

  “ben ik nu zo slim, of zijn jullie nu zo ….”

  Fijne avond iedereen!

  betaalde belanghebbende trol

  Pietsje: Tsja … en dat van “vrouw” die in Belgie haar eigen hout hakt om te besparen op stook kosten die er in haar warme land (enige plek in de werled waar hout volgens haar geen CO2 veroorzaak) toch al niet bodig zijn. En dan mij beschuldige van liegen zonder enig argument … tsja, erg geloofwaardig allemaal.

  Maar voor de 21 x hoe zit het nu met uw 10% rendement op de grond waarin u investeerd (= inhoudelijke vraag) …of wilt u daar niet op reageren omdat u dat verzonnen heeft? zoals ik al vanaf het begin heb beweerd??

  U kunt blijkbaar niet lezen en schrijven gaat u ook al niet al te best af.

  Een kruisje zetten heeft u volgens eigen zeggen wel onder de knie.

  Ik zou zeggen leest u de kleine lettertjes hierboven nog eens na als u echt een antwoord wenst op uw vraag.

  De kunst van goed investeren is op het juiste moment op de juiste plaats de juiste hoeveelheid voor het juiste produkt te betalen. Daar mag best wat tijd in gaan zitten.

  Het is dus niet heel snel beslissen en dan ergens noodgedwongen heel lang in gaan zitten, dat is iets anders. Je kunt immers ook je spaargeld maar een keer uitgeven.

  De lange termijneffecten van uw beslissingen zullen uiteindelijk uw mate van voorspoed bepalen. Inzetten op zoveel mogelijk belastingteruggave lijkt mij in deze tijden van algemene geldtekorten geen wijze beslissing.

  Met mij denken overigens de meeste gezaghebbende financiële instituten en de vele andere forumbezoekers alhier er hetzelfde over.

  En tenslotte is er het nodige cijfermatige bewijs materiaal alom aanwezig.

  Dat u door de bomen het bos niet meer ziet is echter iets waar ik als ik u was aan zou gaan werken.

 249. Maria says:

  latida: Al die toeslagen werken potjesgraaiers in de kaart die allen een pietsje willen meesnoepen uit de pot.

  Ijzersterk!

 250. Maria says:

  latida,

  Inhoudelijk helemaal mee eens!

 251. nhz says:

  Pietsje: Zo met zn allen makken we hier echt een s een goed inhoudelijk forum van en verbannen we alle onrustzaaiers. Thanks all!

  Zo, ga je een forum voor jezelluf beginnen?
  😎

 252. nhz says:

  “Twaalf partijen hebben zich aangesloten bij de Taskforce Verzilveren. Zij steunen de Taskforce Verzilveren onder meer door inbreng van eigen deskundigheid.

  • Achmea
  • Aedes
  • APG
  • Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland
  • CSO ouderenorganisaties
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken
  • MN
  • Obvion Hypotheken
  • PGGM
  • Rabobank Nederland
  • SPF beheer
  • Vereniging Eigen Huis

  De Taskforce Verzilveren heeft gebruik kunnen maken van de deskundigheid vanuit de toezichthouder Autoriteit Financiële Markt (AFM). Verder zijn de volgende wetenschappers aan de Taskforce Verzilveren verbonden: Lans Bovenberg (Universiteit van Twente), Marja Elsinga (Technische Universiteit Delft), Kees Koedijk (Universiteit van Tilburg) en Jan Rouwendal (Vrije Universiteit). Paul Tang is één van de initiatiefnemers en heeft als trekker gefungeerd.”

  Zelden zoveel in de praktijk bewezen ondeskundigheid en foute moraal bij elkaar gezien; en dan ook nog Paul Tang als initiatiefnemer!! Dit moet een doorslaand succes worden, nog groter dan de Woekerpolisaffaire, Legiolease en De Huizenbubble 1.0 bij elkaar opgeteld. 😎

 253. snorkel says:

  latida: Ik zou willen voorstellen dat we voortaan ‘overheid’ als ‘overhead’ gaan spellen omdat dat precies weergeeft wat het begrip inhoudt.

  HRA, WOZ, OZB zijn derhalve allemaal ‘overhead kosten’ die het wonen onnodig duur maken.

  Als zij allen morgen werden afgeschaft trekt de economie weer aan en kunnen er voor werkgevers ook lagere loonkosten worden doorgevoerd zonder dat de mense er netto minder in de portemonnee door krijgen.

  Huurtoeslagen ook afschaffen, de reserves van de WBV kunnen ook worden aangewend om de huren te verlagen ipv. Te verhogen.

  Al die toeslagen werken potjesgraaiers in de kaart die allen een pietsje willen meesnoepen uit de pot.

  Dat is dus geen markt. Het streven zou een gezonde huizen markt moeten zijn vrij van manipulaties van de politiek, banken en vastgoedsector.

  Amen to that!

 254. latida says:

  Maria:
  latida,

  Inhoudelijk helemaal mee eens!

  Top!

  ‘Overhead’ is ook nog eens iets wat de meeste mensen ‘boven de pet’ gaat gaat en ook nog eens ‘over de hoofden van de mensen heen’ wordt beslist.

  Overhead is de hoeveelheid kosten die gemaakt moeten om iets draaiende te houden. In het engels heet dit ‘Cost of Ownership’, in het bedrijfsleven een veel gehanteerde term.

  De hoeveelheid kosten die nodig zijn om Nederland economisch daaiende te houden staan op dit moment niet toe dat Nederland de concurrentie aan kan met de rest van de wereld.

  Om wel die concurrentiestrijd aan te kunnen gaan zou dus ook gekozen kunnen worden om deze kosten omlaag te brengen, wat de facto minder overhea(i)d en minder regelgeving inhoudt.

  Op individueel niveau, als bovendien de kosten om huiseigenaar te zijn omlaag gaan, zal dat de hoeveelheid besteedbaar inkomen omhoog doen gaan, wat goed is voor de economie en de concurrentiepositie.

  OZB, WOZ, HRA, Huurtoeslag, zijn allemaal ‘overheadkosten’ die de Zeepbel hebben helpen opblazen.

  Overigens zijn er nog wel heel veel meer kosten die drastisch verminderd zouden kunnen worden, zoals ‘leges’ ‘aanvraag van vergunningen’ en zelfs ‘paspoorten’.

  In principe is het arbeidsloon van de benodigde arbeidskosten al lang en breed door de burger betaald middels de reguliere loonbelasting. De bovenstaande handelingen zouden niet meer moeten zijn dan de materiaalskosten van het geleverde. Nu zie je vaak dat iedere overheidsdienst nog eens extra belast wordt op het moment dat je er gebruik van maakt.

  Ook de 6% ‘overdrachtsbelasting’ die jarenlang betaald is is pure zakkenvullerij geweest die de belastingdruk in Nederland onaaceptabel hoog hebben gemaakt. 6% verdiend in een uurtje waar vervolgens 30 jaar op afgelost moet worden! Zelfs die 2 procent zou moeten worden afgeschaft of nog verder worden verlaagd tot 0,2%.

  Voor de onderwaterstaande gevallen is er nog altijd het Garantiestelsel en de Schuldsanering.

  Het ‘Verzilveren’ is de zoveelste dode mus waar we zogenaamd blij van zouden moeten worden, blij dat we die hier vandaag ontrafeld en doorzien hebben op dit forum.

  @Pietsje

  http://www.homefinance.nl/algemeen/blog/hypotheek-mogelijkheden-deel-2-99682.asp

  “Voor de spaarhypotheek zijn bepaalde eisen met betrekking tot de fiscale voortzetting. De duur (looptijd) mag niet verlengd worden en is in dit voorbeeld nog 20 jaar. Het gegarandeerd kapitaal van € 100.000 mag niet verhoogd worden. Het is wel mogelijk om de dekking bij overlijden te verlagen naar 110% van de opgebouwde waarde.”

  en

  http://www.dichtbij.nl/zuid-kennemerland/lifestyle/wonen/artikel/2789054/hypotheekmogelijkheden-voor-doorstromers.aspx

  “De huidige hypotheekvorm mag worden meegenomen naar de nieuwe woning en alleen een aanvullende hypotheek zal annuïtair afgelost moeten worden. Voor dit deel geldt opnieuw een aflossingstermijn van 30 jaar. Heeft u op uw huidige woning een aflossingsvrije hypotheek? Let op dat dit deel niet meer mag bedragen dan 50% van de waarde van uw toekomstige woning. Heeft u een (bank)spaarhypotheek, dan kunt u deze meenemen naar de volgende woning. U heeft de vrije keuze bij welke geldgever u de nieuwe hypotheek wilt onderbrengen.
  Verkoopverlies steeds beter te financieren!”

  Toch nog positief nieuws voor u dus. U kunt uw verkoopverlies steeds beter financieren!

  Maar pas op!

  http://financieel.infonu.nl/hypotheek/8499-verborgen-kosten-van-de-spaarhypotheek.html

  “Een spaarhypotheek heeft zeker zijn voordelen, maar er zijn ook flink wat nadelen aan verbonden. Het grootste nadeel is dat je veel minder opbouwt dan verwacht. Daarnaast zit je bij een spaarhypotheek vast aan één geldverstrekker, waardoor je niet makkelijk kan oversluiten. Een tijd geleden was de beleggingshypotheek en de daaraan gekoppelde woekerpolis in het nieuws. Veel van uw geld zou niet belegd worden, maar op gaan aan diverse kosten. Dit is niet anders dan bij de spaarhypotheek.”

  en

  “Onderzoek wijst uit dat jouw premie aan de levensverzekering, die gekoppeld is aan de spaarhypotheek, in de eerste jaren ook niet voor de volle 100 procent op je polis terechtkomen. Oorzaak zijn wederom de kosten, zoals administratiekosten en afsluitprovisie.

  Afkoopwaarde
  Als je dus niet de volledige looptijd (meestal 30 jaar) van de hypotheek vol maakt, krijg je te maken met de afkoopwaarde van deze levensverzekering. Dat is je premie minus de kosten.

  Hoe langer je premies hebt betaald en de rente daarover hebt ontvangen, des te kleiner de kans op verlies. Maar in de werkelijkheid betekent het voor veel mensen wel dat de afkoopwaarde lager is dan de premies die ze hebben betaald. Want hoeveel mensen blijven in die 30 jaar bij elkaar én in hetzelfde huis wonen?”

  en

  “Tot slot nog de voor- en nadelen van een spaarhypotheek.

  Nadelen
  – In de eerste jaren worden er veel kosten van je premie afgehaald
  – Gebonden aan één geldverstrekker
  – Oversluiten heeft vaak negatieve gevolgen
  – Hypotheekrente is vaak 0,2% hoger
  – Slechts onder bepaalde voorwaarden is uitkering belastingvrij

  Voordelen
  – Hypotheekrente aftrek is maximaal gedurende gehele looptijd
  – Demping van effecten van renteveranderingen op de maandlasten
  – Zekerheid over het bedrag dat bij einddatum van de hypotheek vrijkomt
  – Bruto en netto lasten blijven constant”

  Overigens zal er ieder jaar een Pietsje minder hypotheekrente kunnen worden afgetrokken, en dat Pietsje zal over de komende 20 jaar steeds een Pietsje meer worden todat er maar een Pietsje van overblijft.

  In het licht van de spaarhypotheek in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek betkent dat dus, dat de nettolasten niet gelijkblijven maar stijgen, net als de huren.

  Bovendien zijn de reguliere spaarrentes zeer laag dus daar valt steeds minder rendement uit te halen.

  Kom dus over 30 jaar nog eens terug en laat ons weten hie het gegaan is! Success!

 255. Nothus says:

  Nothus heeft in het weekend nog wat interne bankverwachtingen over de huzenmarkt doorgebladerd. Laten we stellen dat zij zich geen illusies maken over een ‘bodem’.

 256. Dawg says:

  snorkel,

  Ik vrees dat ‘t gezonde verstand ‘t op dit moment moet afleggen tegen een nogal ongezonde kredietpiramide:

  geld = krediet = onderpand

  Door securisatie wordt schuld een bezit op iemand anders’ balans. Waarmee het weer onderpand wordt voor nog meer schuld. Zo kan je via her-re-en nogeens-hypotecariseren en omgekeerde kredietpiramide van schuldderivaten bouwen. Moet er natuurlijk geen twijfel ontstaan over de waarde van het onderpand.

 257. snorkel says:

  Dawg,

  Yup. En elke keer weer meetellen als ‘bezit’ of ‘investering’. Soort ‘house of mirrors’, wat op een geven moment toch een ‘house of cards’ blijkt te zijn…

 258. maarten says:

  jongeren kunnen al geen woning meer betalen, worden de oudjes nu ook het huis uit gemanipuleerd tegen een grijpstuiver; zodat de investeerders het aan hun bezit toe kunnen voegen. Alles van waarde is weerloos. Wonen wordt een gunst, van de mensen die het beste met de wereld voorhebben.
  En mijn vertrouwen zakt en zakt…

 259. nhz says:

  Dawg: Moet er natuurlijk geen twijfel ontstaan over de waarde van het onderpand.

  Hoeft ook niet, we gaan gewoon Japan achterna. In Japanistan is het nu al officieel (beursstijging meer dan 100% per jaar), Benny & de Inkjets, HyperMario en al die andere Goldman Sucks poppetjes staan te popelen om race naar de bodem van de Jappen te winnen. Die hypotheekjes van nu zijn straks een zakcentje, op naar Weimar!

 260. asd says:

  Advies: De frust Pietsje laten l*llen. Daar is wat mee!

 261. Dawg says:

  nhz,

  ‘t Is niet meer dan tijdrekken, maar wat is het altenatief. Afschrijven van de schulden?

 262. maarten says:

  Dawg,

  Dat zou het gezonde alternatief zijn! mensen die risico hebben genomen, en verloren, helaas zijn het deze mensen waarvan wij vinden dat zij het voor het zeggen hebben, in de vrije markt ideologie zijn zij de beste, meest competitief ingestelde, het maakt ons geen fluit uit of ze misschien crimineel zijn, of alleen op de korte termijn gericht. Pijnlijk dit.

 263. De Pessimist says:

  Dawg: ‘t Is niet meer dan tijdrekken

  Zou het niet een wereldwijde opblaas actie kunnen zijn zodat niemand kan ontsnappen aan de sanering ?
  volgens mij zijn nu de banken de grootste junks van gratis geld en ligt hun lot nu volledig in handen van de overheid.Ik heb het idee of hoop dat het een opgezet spel is om te kunnen resetten.

 264. snorkel says:

  De Pessimist: Ik heb het idee of hoop dat het een opgezet spel is om te kunnen resetten.

  Eeuwige optimist, die Pessimist 😉

 265. Frans says:

  De Pessimist: volgens mij zijn nu de banken de grootste junks van gratis geld en ligt hun lot nu volledig in handen van de overheid

  Oh! Ik dacht dat dat net andersom was!

 266. Dawg says:

  De Pessimist,

  Bedoel je dat alle overgewaardeerde papierrommel eerst op de balans van de centrale banken wordt gezet? Kun je wat specifieker zijn?

 267. lapje says:

  Als ik poep zeg, stijgt het niveau op dit draadje gelijk.

 268. maarten says:

  kijktip nu: the 80’s op National geographic.

 269. De Pessimist says:

  Dawg: Bedoel je dat alle overgewaardeerde papierrommel eerst op de balans van de centrale banken wordt gezet? Kun je wat specifieker zijn?

  Ik ben een niks en ik praat uit mijn gevoel dus ik heb geen enkel verstand van boekhouden en zo.en ook nooit meer gelezen dan een boekje van pen dus misschien raaskal ik te veel maar ik kan wel totaal buiten de gangbare weg denken:).
  Ik denk dat banken het niet overleven als de CB’en stoppen met kwantitatieve versoepeling en de dan leeglopende bubbels .

 270. Stoelgang says:

  Pietsje: Als u even terugleest heb ik al eens mijn situatie uitgelegd … u hoeft zich ove rmij dus geen zorgen te maken.

  Maar u heeft veel geleerd van deze mensen? Ik condoleer u …

  Pietsje,

  Wat vindt u eigenlijk van de situatie op de Nederlandse woningmarkt? Wat is uw toekomstverwachting?

 271. De Pessimist says:

  maarten,

  Ik was een vol slachtoffer van de crisis in de jaren 80 het heeft me ook pessimistisch gemaakt maar terug kijkend heeft die crisis in Nederland wel de de kern beginselen van een land dat door wil instant gehouden wonen onderwijs en eten voor iedereen waren de kern taken van waaruit Lubbers regeerde .Kan jij het je nu voorstellen dat de VVD CDA kraken toelieten omdat het een goedkope vorm voor de staat was om mensen een onderdak te garanderen ?
  Waar zijn we eigenlijk mee bezig ,alles voor de groei maar er is geen doel.

 272. maarten says:

  De Pessimist,

  Unless youre a sucker for punishment: Dont look back, dont look down

 273. Stoelgang says:

  latida: Huurders kunnen sparen, en met dalende prijzen proberen op de bodem in te stappen. Het is juist slim om te wachten zolang de bodem niet is bereikt.

  Als een huis van 2 ton over 2 jaar 20% goedkoper is, is er 40,000 euro ‘verdiend’ bovenop het eigen spaargeld van zeg 24,000 euro.

  dus een huis waar men nu een hypotheek van 2 ton voor zou moeten afsluiten kan over 2 jaar misschien wel met een hypotheek van 136,000 euro worden verkregen.

  In twee jaar tijd 64,000 euro aflossen zal weinig mensen gegeven zijn.

  Zo is het maar net. Je hoeft alleen maar een klein beetje terug te kijken om te zien dat het nu beter is om geen koophuis te bezitten. Recentelijk is er een kleine 20% van de woningprijzen verdampt en verreweg de meeste huizenleasers / schuldslaven hebben de gemiddelde € 40.000,- aan absolute prijsdaling niet kunnen sparen / aflossen. Een huis bezitten is op dit moment gelijk aan een substantieel vermogensverlies, dat bovendien elke dag groter wordt. En we zijn pas net begonnen met de afbraak.

  Terug naar de gemiddelde vier maal modaal, de wal keert het schip 😀

 274. maarten says:

  De Pessimist,

  Door de vrije markt ideologie gunnen we een ander niets meer, geen menselijke waardigheid, we motten er wat aan verdienen

 275. nhz says:

  latida: De hoeveelheid kosten die nodig zijn om Nederland economisch daaiende te houden staan op dit moment niet toe dat Nederland de concurrentie aan kan met de rest van de wereld.

  dat geldt voor de hele Westerse wereld, ik denk zelfs inclusief ‘powerhouse’ Duitsland. De ‘verworven rechten’ zijn onbetaalbaar en geen politicus die zijn vingers er aan durft te branden. Het circus van subsidies, toeslagen enz. zal alleen maar erger worden om steeds meer doelgroepen te pamperen naarmate de situatie verergerd. Dat ze het ondertussen via de achterdeur terughalen valt Henk en Ingrid toch niet op.

  latida: Een spaarhypotheek heeft zeker zijn voordelen, maar er zijn ook flink wat nadelen aan verbonden. Het grootste nadeel is dat je veel minder opbouwt dan verwacht.

  zeker in een hyperinflatoir scenario waarbij de centrale banken de rente steeds verder omlaag drukken. Nog even en je moet geld betalen om te sparen, HyperMario en zijn struikrovers gilde hebben er al diverse malen op gezinspeeld. Dit gaat mooi uitpakken, net nu iedereen weer een spaarhypotheek heeft (met de huidige melt-up op de beurs was die beleggingshypotheek net even aantrekkelijker …).

  Dawg: ‘t Is niet meer dan tijdrekken, maar wat is het altenatief. Afschrijven van de schulden?

  wat mij betreft prima, maar niet op de manier zoals het gepeupel en de politici willen (dan betekent het dat de belastingbetaler de banken schadeloos stelt voor alle afschrijvingen, de spaarder alle klappen als eerste opvangt en dat scheefleners gewoon in hun huis blijven wonen nadat de hypotheek is teruggebracht tot een voor hen aanvaardbaar maandbedrag (zeg maar 100 euro per maand ofzo).

  De Pessimist: volgens mij zijn nu de banken de grootste junks van gratis geld en ligt hun lot nu volledig in handen van de overheid.Ik heb het idee of hoop dat het een opgezet spel is om te kunnen resetten.

  Volgens mij precies andersom; vandaar dat de banksters de politici in hun broekzak hebben. Zodra het gratis geld feest ophoudt gaan heel veel politici hun baan verliezen. De banksters moeten het vooral hebben van de rente op gratis geld, of speculaties die door het spel gedreven worden zoals nu op de beurzen.

  maarten: kijktip nu: the 80′s op National geographic.

  Je kunt beter kijken naar een programma over de 90’s (‘Party like it’s 1999’) of de jaren ’30 in Europa (vele parallellen, vooral voor wat nog komen gaat).

  De Pessimist: Ik denk dat banken het niet overleven als de CB’en stoppen met kwantitatieve versoepeling en de dan leeglopende bubbels .

  De banksters overleven altijd, want zij bepalen de regels van het wereldwijde casino. Of de banken (de instituten) het eindspel overleven is nog de vraag, als ze al klappen dan pas nadat de elite zijn geld elders heeft veiliggesteld.

 276. maarten says:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Saskia_Stuiveling
  Wat gaat er gebeuren met mensen met lage inkomsten?

 277. Stoelgang says:

  latida: Als u naar mijn inhoudelijke reacties kijkt dan ziet u dat ik u welgemeend advies geef. Hoe u daar een wens tot uw bankroet uit distelleert is me een raadsel.

  Verder betaal ik uw woning niet, en zelfs niet deels, omdat ik niet in Nederland belastingplichtig ben.

  Juist daardoor heb ik een interesse in een onpartijdige blik op de Nederlandse situatie.

  De HRA zal geleidelijk worden afgebouwd, maar hoogstwaarschijnlijk wel in steeds grotere stappen, omdat dit in strijd is met de richlijnen van de centrale banken en de europese regelgeving.

  Niet alleen omdat staatssteun boven een bepaalde inkomensgrens onwenselijk is, maar ook omdat de gemiddelde LTV in Nederland boven de 100% is. Dit soort hypotheken kunnen zeer moeilijk op de internationale kapitaalmarkt worden doorverhandeld, omdat het onderpand de waarde van de lening niet dekt.

  Deze situatie wordt steeds nijpender omdat de prijzen nog steeds dalende zijn. U maakt zich dus terecht zorgen, en dat lijkt de voornaamste reden van uw aanwezigheid op dit forum te zijn.

  Wat dat betreft een slimme zet, en ook het feit dat u 40% eigen geld in uw huis heeft zitten is bewijs van uw financiele verantwoordelijkheids gevoel.

  Het lijkt mij ook niet prettig om te zien dat er van die 40% dit jaar alleen al mogelijk 7% of meer vanaf gaat.

  Ik weet eigenlijk niets van spaar- of belegginshypotheken., maar het volgende kan ik er wel over kwijt:

  U betaalt meer rente over uw schuld dan dat u aan rente over uw spaargeld toucheert. Dat dit van overheidswege met allerlei wetgeving fiscaal aantrekkelijk is gemaakt wil niet zeggen dat dit over 10 jaar nog steeds de meest gunstige regeling zal zijn.

  U doet er dus wijs aan zich goed te informeren, en dus bezoekt u deze website.

  😀 Inderdaad, prima initiatief van Pietsje c.s. om deze website te bezoeken. De afgelopen jaren is hier en ENKEL HIER exact ter sprake gekomen wat nu gaande is op de woning’markt’.

 278. Maria says:

  asd:
  Advies: De frust Pietsje laten l*llen. Daar is wat mee!

  Dat was al langer duidelijk, we komen allen een voor een aan de beurt.

 279. Stoelgang says:

  snorkel: De kranten staan nog vol van “structureel gezond” en “behoudend gefinancierd”. Buy when the blood runs through the streets. Het duurt nog wel even eer dat het zo ver is

  Snorkel, dat kan sneller gaan dan je verwacht. Er zijn parallellen met andere soortgelijke crises waarneembaar. Wanneer politieke besluiteloosheid, desinteresse in de politiek, corruptie en gekunsteld goed nieuws toenemen terwijl de reële situatie (werkloosheid, inflatie, deflatie, schulden, faillissementen, etc.) verslechtert, is het einde zeer nabij. Zoek bijvoorbeeld maar eens wat krantenkoppen op van net voor het begin van de ineenstorting van de economie in de jaren ’30 van de vorige eeuw…

 280. Stoelgang says:

  Pietsje: Oef, wat een argumenten weer … maar goed. Limburg mooiste 2015 mag u dat geld meenemen.

  Als zal het dan niets meer waard zijn door de hypperinflatie (enige logische oplossing om van al die staats-schulden af te komen), waardoor mijn schuld is verdamp en de huren ge-explodeerd). Ik zal u dan zelfs nog een biertje schenken uit genegenheid

  Informeer u eerst eens wat beter over de gevolgen van een economische depressie / hyperinflatie voor vastgoed, bijvoorbeeld: http://www.doctorhousingbubble.com/housing-apocalypse-prediction-of-hyperinflation-real-estate-values-debunking-hyperinflation-argument-deflation/

  U liever dan ik. De wal keert het schip.

 281. Maria says:

  Stoelgang: gekunsteld goed nieuws

  En daar zijn de kranten in Nederland helemaal mee gevuld. Lees de Duitse en Belgische nieuws sites eens na, geeft een beter beeld. In Nederland is geen oprecht en eerlijke media meer.

 282. Stoelgang says:

  latida: De negativiteit is gegrond omdat de realiteit onderhevig is aan de bestaande regelgeving, die buiten de pas loopt met wat in de internationale kapitaalmarkten als wenselijk wordt gezien. Daarom worden dalingen voorspeld, ook door alle officiele partijen.

  Om nog maar te zwijgen van de arbeidsmarkt (de belangrijkste variabele in relatie tot de woningmarkt) en de demografische situatie in NL.

 283. Stoelgang says:

  snorkel:
  Pietsje,

  Misschien zelf even lezen?

  Constance beweert dat jij hier jezelf ‘onthult’ als hypotheekbezitter en experimentator. Het bezittelijk voornaamwoord “z’n” (zijn) slaat namelijk op jou

  Je herhaalt hier vervolgens vol vuur dat je dat zelf hebt “verteld” (=onthuld):

  En dat constateer ik hier:

  Dus Pietsje… Even beter lezen jongen

  Snorkel, laat het er maar bij zitten. Hij is niet zo taalvaardig en denkt dat d’s en t’s uitwisselbaar zijn 😀

 284. Stoelgang says:

  Pietsje: Dat zal het zijn … ik vind het ook erg jammer dat er nooit op mijn inhoudelijk vragen wordt ingegaan. Ben blij dat ik niet de enige hierin ben!

  Zo is het forum niet de moeite waard …

  Wat zijn uw inhoudelijke vragen?

 285. Dawg says:

  Stoelgang,

  Wat is daar dan is mee?

 286. Dawg says:

  is mee = mis mee?

 287. Stoelgang says:

  snorkel:
  Pietsje,

  Zegt degene die hier aantoonbaar liegt, beledigt, weigert te reageren op directe vragen en ook nog eens onder meerdere namen post… tssss

  14-0 😀

 288. Nico de Geit says:

  snorkel: Buy when the blood runs through the streets

  Als het bloed door de straten loopt denk je als het goed is aan iets anders dan ‘een huis kopen’. Pak je spullen en maak dat je weg komt van de plaats des onheils.

  Tegen die tijd worden hier en daar hoofden afgehakt wegens het uitlaten van de hond op een verkeerde plaats. Ik heb geen hond maar als het zo ver is ben ik weg. De huizen wil ik dan gratis nog niet hebben.

  Misschien komt het niet tot massaal hoofden afhakken, maar de achterstandswijken waar de leefbaarheid afneemt zijn al jaren een feit. En dat terwijl er 12 miljard euro per jaar wordt ingepompt. Hoe moet dat als het geld straks op is?

  Veel Nederlanders zijn laffe pacifisten. Als ze overvallen worden en je schakelt hun overvaller voorgoed uit zijn ze niet dankbaar maar zeggen ze ‘dit is niet de manier’. Omdat er in Nederland heel veel mensen zo over denken zit er voor mij maar één ding op: wegwezen.

  Mijn motto: red jezelf

 289. Steven says:

  sssttt straks halen jullie de experimenteel natuurkundige weer terug… Hij onderzoekt de huizenmarkt niet, maar nam gewoon een dure hypotheek als experiment bij dalende huizenprijzen. 🙂

 290. nhz says:

  maarten: Wat gaat er gebeuren met mensen met lage inkomsten?

  Die krijgen extra subsidie en allerlei andere extraatjes om te garanderen dat ze kunnen meedoen (onbeperkt voedsel/OV/voetbal/theaterbonnen, twee iPhones per persoon, ieder jaar een nieuwe computer/flatscreen/vul-maar-in). Zo blijven Samsom en lachebekje verzekerd van de macht, zeker als het aantal zielige gevallen hard blijft groeien.

  Stoelgang: Zoek bijvoorbeeld maar eens wat krantenkoppen op van net voor het begin van de ineenstorting van de economie in de jaren ’30 van de vorige eeuw…

  een groot verschil is wel dat er nu wereldwijd als een gek geld bijgedrukt wordt en dat de goud/zilvermarkt brutaal gemanipuleerd wordt; vluchten kan niet meer.

 291. Steven says:

  oh hij is al terug.. 🙁

 292. nhz says:

  Oja, volgens Jeroen-poep-aan-je-schoen is de bodem van de economie nu bereikt. Slaap lekker allemaal 😎

 293. nhz says:

  Pietsje: Wat was uw huurverhoging voor dit jaar ook alweer 🙂

  -4%, ik ben nog in afwachting van de verlaging voor dit jaar 🙂

 294. Stoelgang says:

  Rexpat: Denk het niet.
  Natuurlijk is dat gemeend.

  Natuurkunde gestudeerd aan een Topuniversiteit in Moskou, een expat baan in Nederland, duidelijk ook een goed gevoel voor Taal (in twee jaar dit Nederlands, Jongens en meisjes. Doe het haar maar na) en een huis met een tuintje in Leidschenveen.

  Ik ben jaloers.

  😀 inderdaadt 😀

 295. Maria says:

  Stoelgang: Snorkel, laat het er maar bij zitten. Hij is niet zo taalvaardig en denkt dat d’s en t’s uitwisselbaar zijn

  Valt ook nog mee. Er zijn posts van hem die in gebrekkig Nederlands geschreven zijn maar in het heetst van de strijd blijkt zijn Nederlands uitstekend te zijn. Goh!!

 296. Stoelgang says:

  Pietsje: Dank u, vind mijn vriendinook

  Heb je d’r verstopt of ben je d’r gewoon kwijt?

 297. Stoelgang says:

  Pietsje: Mooi dat u weer op de vorm ingaat ipv op de inhoud … heel goed als u het niet kunt winnen!

  Wat moet ik winnen?

 298. Steven says:

  Pietsje: Juist en bedankt voor de HRA aftrek daarop … ik geniet er prachtig van. Wat was uw huurverhoging voor dit jaar ook alweer

  verhoging over het hele jaar een paar 100 euro. Vergelijkbare woningen zijn een paar duizend gezakt in koopprijs dus ze moeten me uit de huurwoning schieten om iets te kopen.

 299. Stoelgang says:

  Steven:
  sssttt straks halen jullie de experimenteel natuurkundige weer terug… Hij onderzoekt de huizenmarkt niet, maar nam gewoon een dure hypotheek als experiment bij dalende huizenprijzen.

  Ik lig dubbel 😀 Zal ik van onze huizenmarkt-Einstein wel het verwijt krijgen dat dit geen humor is of dat jij op de man speelt… 😀

 300. Stoelgang says:

  Maria:
  Tijd voor een nieuw draadje, wat denken we hiervan:

  telegraaf.nl/overg…an_vraagprijs__.html

  Oei, pijnlijk bericht. We verhuizen langzaam richting de paniekfase. Het bal gaat beginnen.

 301. Stoelgang says:

  Pietsje: Wat zegt u nu toch mevrouw Hitler …. ik zou eerder gaan voor dit linkje. Of is dat te postief voor u???

  telegraaf.nl/binne…bodem_bereikt__.html

  De bodem is bereikt. Voor deze maand 😀
  Het tweede half jaar volgt herstel. Van de krimp. 😀

  Zalig zijn de onwetenden.

 302. Dawg says:

  Maria: Tijd voor een nieuw draadje, wat denken we hiervan:telegraaf.nl/overg…an_vraagprijs__.html

  Als het prijzen waren waarbij de markt ruimde viel het verscil tussen vraagprijs en transactieprijs nog wel mee, maar er staan ook nog 250.000 huizen te koop. Bij de prijs die gevraagd wordt gaan ze niet weg.

 303. Stoelgang says:

  De prijzen stijgen al substantieel en zullen nog veel hoger worden.

 304. Stoelgang says:

  Stoelgang:
  De prijzen stijgen al substantieel en zullen nog veel hoger worden.

  Daarmee zijn nagenoeg alle prijzen behalve huizenprijzen bedoeld 😀

 305. Maria says:

  Pietsje: Klopt helemaal … wij leven in Noord- Korea! Sure … al zou u zich daar best thuisvoelen, toch. Ook daar worden mensen afgeschoten als ze het niet met bepaalde personen eens zijn.

  Wat een wonderbaarlijk goed Nederlands in eens!

 306. Maria says:

  Maria:
  Tijd voor een nieuw draadje, wat denken we hiervan:

  telegraaf.nl/overg…an_vraagprijs__.html

  Zelfs de Telegraaf komt er niet omheen, wel heel klein, maar toch!

 307. Maria says:

  Maria: Zelfs de Telegraaf komt er niet omheen, wel heel klein, maar toch!

  Wel geen mogelijkheid om te reageren, dat dan weer wel!

 308. De Pessimist says:

  Stoelgang: De prijzen stijgen al substantieel en zullen nog veel hoger worden.

  alle grondstofprijzen zakken door de bodem .Misschien stijgen de voedselprijzen want die kan je ten minste goed sturen. brandstof boven eten

 309. Stoelgang says:

  pietsje:
  DAnke u! Ik studeer daar hard op.….., bent u al geroepen door uw ‘echtgenoot’???

  Dat lijkt me goed, want gezien het feit dat u een woning grotendeels leent, bent u nog wel even zoet in NL.

 310. Daniel says:

  Bij tijd en wijlen amusant hoewel het lichtelijk angstaanjagend en pijnlijk is om te zien hoe sommigen vastklampen aan illusies terwijl de realiteit op de voordeur bonkt.

  Zeer tekenend voor de maatschappij…

  Hoe dan ook : Ik weet niet veel, maar ik meen vrij zeker te zijn van het feit dat iemand op dit forum straks flinke hoofdpijn heeft 🙂

 311. Stoelgang says:

  pietsje:
  Klopt! Ik wil die 20 jaar gratis geld (HRA en rente op mijn spaarhypotheek) wel maximaal gebruiken…

  Afvegen en doorspoelen zeg ík, lieve stoelgang!

  Wat verwacht u eigenlijk van de Nederlandse woningmarkt in relatie tot de stijgende werkloosheid? Kan u daar een analyse op loslaten?

 312. Daniel says:

  pietsje:
  DAnke,heil Maria!

  Klopt! Ik wil die 20 jaar gratis geld (HRA en rente op mijn spaarhypotheek) wel maximaal gebruiken…

  Afvegen en doorspoelen zeg ík, lieve stoelgang!

  Je wordt steeds ongeremder en brutaler Pietsje. Zit je aan de drank ofzo? Dat is natuurlijk nooit de oplossing, ook niet in jouw geval.

 313. Maria says:

  Daniel: Je wordt steeds ongeremder en brutaler Pietsje. Zit je aan de drank ofzo? Dat is natuurlijk nooitde oplossing, ook niet in jouw geval.

  Niet voeren werd mij gezegd, misschien mag drank wel!

  Gute Nacht, Freunde!!

 314. Stoelgang says:

  Stoelgang: Wat verwacht u eigenlijk van de Nederlandse woningmarkt in relatie tot de stijgende werkloosheid? Kan u daar een analyse op loslaten?

  Een inhoudelijk en relevant antwoord zal wel teveel gevraagd zijn. Het is immers geen natuurkunde en het is niet af te doen met een platvloerse belediging. Spijtig.

 315. Daniel says:

  Stoelgang,

  Misschien interpreteer je het verkeerd en is het uitblijven van een inhoudelijk antwoord het antwoord. In welk geval ik het best steekhoudend vind 😉

 316. De Pessimist says:

  Straks heeft iedereen hier een alter trol

 317. edje-bel says:

  nhz:
  “Twaalf partijen hebben zich aangesloten bij de Taskforce Verzilveren. Zij steunen de Taskforce Verzilveren onder meer door inbreng van eigen deskundigheid.


  • Achmea
  • Aedes
  • APG
  • Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland
  • CSO ouderenorganisaties
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken
  • MN
  • Obvion Hypotheken
  • PGGM
  • Rabobank Nederland
  • SPF beheer
  • Vereniging Eigen Huis

  De Taskforce Verzilveren heeft gebruik kunnen maken van de deskundigheid vanuit de toezichthouder Autoriteit Financiële Markt (AFM). Verder zijn de volgende wetenschappers aan de Taskforce Verzilveren verbonden: Lans Bovenberg (Universiteit van Twente), Marja Elsinga (Technische Universiteit Delft),Kees Koedijk (Universiteit van Tilburg) en Jan Rouwendal (Vrije Universiteit). Paul Tang is één van de initiatiefnemers en heeft als trekker gefungeerd.”

  Zelden zoveel in de praktijk bewezen ondeskundigheid en foute moraal bij elkaar gezien; en dan ook nog Paul Tang als initiatiefnemer!! Dit moet een doorslaand succes worden, nog groter dan de Woekerpolisaffaire, Legiolease en De Huizenbubble 1.0 bij elkaar opgeteld.

  Ja en net als in de voorbeelden die je geeft hoeft de belangrijkste partner niet terug te betalen,,, WIE ja je OVERHEID uit fraude verkregen winsten zijn niet voor u.

 318. edje-bel says:

  De Pessimist: Ik ben een niks en ik praat uit mijn gevoel dus ik heb geen enkel verstand van boekhouden en zo.en ook nooit meer gelezen dan een boekje van pen dus misschien raaskal ik te veel maar ik kan wel totaal buiten de gangbare weg denken:).
  Ik denk dat banken het niet overleven als de CB’en stoppen met kwantitatieve versoepeling en de dan leeglopende bubbels .

  De CB =centrale bank is gewoon de vereniging van banken zij sturen aan naar behoefte van hun leden, de leden verstrekken naar gevoel en zelfbescherming (lees inkomen)

 319. NewKidInTown says:

  De Pessimist: Straks heeft iedereen hier een alter trol

  Tja, als je teveel op trollen ingaat, gaat de inhoudelijkheid en de waarde van dit forum achteruit. Doelstelling van trollen is bereikt.

 320. tinus says:

  “The idea is to try to give all the information to help others to judge the value of your contribution; not just the information that leads to judgment in one particular direction or another
  citaat Richard Feynman

 321. edje-bel says:

  De Pessimist: Ik ben een niks en ik praat uit mijn gevoel dus ik heb geen enkel verstand van boekhouden en zo.en ook nooit meer gelezen dan een boekje van pen dus misschien raaskal ik te veel maar ik kan wel totaal buiten de gangbare weg denken:).
  Ik denk dat banken het niet overleven als de CB’en stoppen met kwantitatieve versoepeling en de dan leeglopende bubbels .

  Bankje kapot sorry hier is een nieuw bankje. (vergunning bla bla bla etc. etc.)

 322. Draaikont says:

  De trollen zijn wel erg matig hier zeg. Niet echt vermakelijke ofzo. Misschien ga ik zelf maar een keertje een trolaccountje gebruiken.

 323. NewKidInTown says:

  Draaikont: De trollen zijn wel erg matig hier zeg. Niet echt vermakelijke ofzo. Misschien ga ik zelf maar een keertje een trolaccountje gebruiken.

  Ik had hetzelfde in gedachten. Trouwens, niet nodig, over een paar maanden, zijn alle pessimisten weg hier, alleen de positivo’s zijn dan nog over, als de markt weer aantrekt en de prijzen weer gaan stijgen.
  Kopen goedkoper ALS huren, je moet er NU instappen als je de boot niet wilt missen.

  Kopen, rijk worden.
  Huren, arm blijven.

  Maar nu eerst nog een baan zien te vinden, en een goeie ook, anders hoeft het van mij niet, blijf ik wel op de bank liggen.

  Zo ongeveer ?

  😉

 324. snorkel says:

  NewKidInTown: Tja, als je teveel op trollen ingaat, gaat de inhoudelijkheid en de waarde van dit forum achteruit. Doelstelling van trollen is bereikt.

  Als je dat niet doet ook. Dan staat het forum vol van “hier wordt niet inhoudelijk gereageerd, geen plaats voor tegengeluiden, stelletje zuurpruimen, etc”. Een trol die zichzelf onsterfelijk belachelijk maakt is meer waard dan 10 inhoudelijk goede reacties. Immers:

  “The most perfidious way of harming a cause consists of defending it deliberately with faulty arguments.”

  ― Friedrich Nietzsche

 325. nhz says:

  Stoelgang: Wanneer politieke besluiteloosheid, desinteresse in de politiek, corruptie en gekunsteld goed nieuws toenemen terwijl de reële situatie (werkloosheid, inflatie, deflatie, schulden, faillissementen, etc.) verslechtert, is het einde zeer nabij.

  dat is al enkele tientallen jaren van toepassing; behalve dan die deflatie, want daar is nog steeds geen spoor van te bekennen behalve bij fantasten die de MSM sprookjes geloven. ‘zeer nabij’ lijkt me dus heel betrekkelijk.

  Nico de Geit: Misschien komt het niet tot massaal hoofden afhakken, maar de achterstandswijken waar de leefbaarheid afneemt zijn al jaren een feit. En dat terwijl er 12 miljard euro per jaar wordt ingepompt. Hoe moet dat als het geld straks op is?

  Wat mij betreft begint het massaal hoofd afhakken juist in de voorstandswijken: Wall Street, London City, Washington CD en talloze vergelijkbare plaatsen in andere ‘beschaafde’ districten. En daar vloeide de laatste jaren véél meer dan 12 miljard per jaar naar toe. Ik herinner me een oude uitspraak over een splinter en een balk …

 326. Lex says:

  Floor: Een kwestie van de erfenis beneficiair aanvaarden. Wel als het ff kan alles van waarde voor het overlijden het huis uitwerken.

  Als je net voor het overlijden iets “het huis uit werkt” kun je NIET meer beneficiair aanvaarden, maar HEB je onvoorwaardelijk aanvaard. LEt even op wat je doet. MEer mensen die DURE fout zien maken. :O

 327. Lex says:

  Nico de Geit: Vroeger waren de huizen van de mensen, nu zijn de huizen van de bank.

  Tsja, dan hadden de mensen maar geen hypotheek moeten nemen. Wie het verschil tussen bezit en eigendom niet kent, loopt een groot risico om arm te worden of te blijven.

 328. lorenzo says:

  ”Wie het verschil tussen bezit en eigendom niet kent” , welke mensen neemt dan de hypotheek ?

  En wie de bezitter en wie de eigenaar ?

 329. Nico de Geit says:

  lorenzo: Wie het verschil tussen bezit en eigendom niet kent

  Als je stand weet te houden met het geweer in de hand, dan ben je eigenaar, anders niet. Dan denk je alleen maar dat je eigenaar bent.

  De overheid heeft heel veel mannetjes met geweren. Dat is om ‘uw’ eigendom te waarborgen. Veel mensen begrijpen niet hoe het werkt. Ze snappen niet waarom handhavende overheidsdienaren een wapen dragen.

 330. lorenzo says:

  Dank Nico , nu Lex nog .

 331. B88 says:

  Pietsje: Helemaal mee eens! Alle groen in Nederland gewoon volbouwen …. natuur is overbodig, en Nederland is een van de minst dicht bevolkte gebeden in de wereld, dus kanmakkelijk! (Of klopt dat niet) … maar goed, plat met al die bossen!

  Pietsje, het zou fijn zijn als je eens aan wat zelfreflectie gaat doen in plaats van hier te lopen zieken. Ik heb die hele draad hier gevolgd en je reacties zijn echt van een erbarmelijk
  kinderachtig niveau, je zou je moeten schamen.

  Dat Latida en andere nog reageren mag een wonder heten. Dus mijn vraag is dan ook: wat is je doel hier?

  En nee Nederland is niet vol, druk vevolkt of wat dan ook. De uiting hiervan is de zoveelste leugen die in de lucht gehouden wordt om de belachelijke grondprijzen te verklaren.

 332. Steven says:

  B88,

  Yep wel veel mensen onderweg (naar de drukte) maar vooral veel onbebouwd:

  http://www.youtube.com/watch?v=nJQYxde70tU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*