Redden Europese Banken gaat 18,4 BILJOEN euro kosten

Volgens een uitgelekt, officieel en vertrouwelijk document dreigt het redden van het Europese bankensysteem de EU in een crisis te storten, omdat de banken gezamelijk 18,4 BILJOEN euro ‘toxic assets’, oftewel waardeloos geworden financiële bezittingen hebben. Dat bedrag is twee keer zo hoog als het totale BNP van de hele Europese economie.

‘Schattingen van het totaal verwachte afschrijvingen van (toxic) assets suggereert dat de budgetaire kosten -zowel aktueel als bijkomend- van asset-steunaankopen zeer hoog zouden kunnen zijn, zowel in absolute termen als in verhouding tot het BNP van de lidstaten,’ staat in het document, waar de Engelse krant The Daily Telegraph inzage in wist te krijgen.

‘Het is essentieel dat de overheidssteun door middel van asset-steunaankopen niet op een dergelijke schaal gedaan moeten worden, waardoor er te hoge schulden ontstaan of financieringsproblemen (in de lidstaten).’ Deze geheime, 17 pagina’s tellende nota zou door de EU-ministers van Financiën besproken zijn. De conclusie kan niet anders luiden dat een substantieel deel van het Europese bankensysteem onvermijdelijk ten onder zal gaan.

Officials en de leiders van de EU landen delen de vrees dat een tweede ronde banken-bailouts in Europa het noodzakelijk maakt dat de overheden steeds meer moeten lenen, terwijl beleggers -met name degenen die geld lenen aan de Europese regeringen- groeiende twijfels hebben of landen zoals Spanje, Griekenland, Portugal, Ierland, Italië en Groot Brittannië (en ook Duitsland) dit geld nog wel terug kunnen betalen.

Aan het eind van februari vind er een spoedzitting van de EU plaats om de problemen rond de toxic assets van de Europese banken te bespreken. De EU is diep bezorgd over de ontwikkelingen op de Europese staatsobligatiemarkt, waar de landen hun tekorten en schulden mee financieren.

Omdat een aantal EU landen duidelijk slechter prestert dan andere landen, eisen beleggers steeds hogere rente bij leningen aan bijvoorbeeld een zwak land als Italië. De ministers van Financiën vrezen dat dit proces ertoe kan leiden dat zowel de euro als de hele EU uit elkaar gerukt wordt.

‘Deze overwegingen zijn in het bijzonder bijlangrijk in de huidige context van steeds grotere financieringstekorten, het hoger wordende publieke schulden niveau en de uitdagingen op de staatsobligatiemarkt,’ waarschuwt het rapport.

Bron: Telegraph

vertaling:  Xander

Share Button
Tagged with: ,
7 comments on “Redden Europese Banken gaat 18,4 BILJOEN euro kosten
 1. Eric says:

  Van mij mogen de Euro en de EU uit elkaar klappen!

  Beide zijn ons opgedrongen zonder iets te vragen. Men heeft nog een referendum gehouden, waarop een duidelijk nee kwam.

  Wat is hier mee gedaan en waarom verbood Balkenende een tweede referendum? Juist ja, hij wist de uitkomst al en daarmee kon hij bij de machthebbers achter de EU niet aankomen.

  De regering wil besparen? Bezuinig dan maar op alle gelden die naar de EU gaan, ik geloof dat we netto/procentueel het meeste afdragen van de hele EU!

  Ook is de waarde van de euro tov de gulden verkeerd bepaald, zodat wij met zijn allen minder euro´s kregen en krijgen dan waar we recht op hebben. Tot op de dag van vandaag hebben we hier last van.

  Daarom zeg ik ook, snel een eerlijke herwaardering van de euro voor alle landen in de EU en anders maar afschaffen en terug naar de gulden!

  Die hele kliek in Brussel, die al ons geld misbruikt om ons onnozele wetten op te leggen, ontslaan en laat de landen hun eigen koers bepalen.

  Ging in het niet zo verre verleden ook prima.

 2. xandr says:

  Zonder in hosanna voor de EU uit te barsten; als de Euro er niet was geweest, had ik wel mooi inmiddels al mijn guldens in Dmarks en goud omgezet…
  (maar dat zegt meer over Nederlands wanbeleid t.a.v. de financiele balans, dan iets anders).

 3. House says:

  Gelukkig zitten we in de EU en hebben we de euro.
  Was Nederland niet ins EU en Euro waren we nu failliet geweest!
  Ook de keurs van Gulden
  Euro is correct, alleen de Ministeries van Economische en Financiën zijn niet consequent geweest in de uitvoeren, dus het aandeel in krediet crisis is de nalatigheid van bovengenoemde ministeries.

 4. sven says:

  De waarde van de euro is gekoppeld aan het beleid van Brussel.De Nederlandse beleidsmakers hadden voor ons nooit mogen beslissen de euro in te voeren.De EU heeft de op 2 na grootste schuldenlast van de wereld.

 5. Martin says:

  Heb dit bericht ook gelezen.

  Ben eens nagegaan hoeveel de tien grootste banken van Europa aan liabilties op hun balans per 31/12/2007 hebben staan (wat er niet op hun balans staat -SIV’s – weet ik niet).

  ‘t Is ongeveer 15 biljoen, 15000 miljard. De Telegraph daarentegen heeft het over 45 biljoen aan riskante leningen waarvan wel eens bijna 19 biljoen zou moeten worden afgeschreven. De Telegraph heeft dit bericht trouwens snel teruggetrokken.

  Over de Telegraph moet bovendien vermeld worden dat er de afgelopen 10 jaar geen dag voorbij is gegaan zonder dat ze ondergang van de EU voorspelde.

  Ik word er niet graag van beschuldigd een optimist te zijn, maar ik denk dat de Telegraph uit zijn nek lult.

 6. John says:

  [Quote]Volgens een uitgelekt, officieel en vertrouwelijk document dreigt het redden van het Europese bankensysteem de EU in een crisis te storten[/Quote]
  – Als dat document is uitgelekt, waar is hij te vinden dan?

  Broodje aap als je het mij vraagt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*