CPB houdt geen rekening met private schulden

De Rabobank voorspelt een groei van Nederlandse economie van 0,25 procent in 2013. Het CPB verwacht voor volgend jaar een groei 0,75 procent. Daarmee zal de economie in 2013 na 5 jaar crisis nog steeds niet terug zijn op niveau van voor 2008, een situatie die zich het laatst voordeed tijdens de Grote Depressie.

Hans de Geus legt uit  waarom de voorspelling van de Rabobank realistischer is en waar de fouten in de modellen van het CPB zitten.

Share Button
Tagged with: ,
236 comments on “CPB houdt geen rekening met private schulden
 1. Floor says:

  CPB, overheid, economen, laat ze allemaal maar lullen.
  Een kind kan de was doen, er moet ‘ontschuld’ worden en in zo’n situatie is groei uitgesloten. We beginnen met het terugbetalen van al die geleende poen van de afgelopen 20 jaar en dan maar hopen dat er überhaupt nog sprake is van ‘een economie’ daarna.
  Dit geldt trouwens voor de gehele wereld, niet alleen voor ons.

 2. anderhalf keer modaal says:

  Kennelijk is het niveau van private (en publieke) schulden nog geen onderdeel van de modellen van het CPB.

 3. Hugo says:

  Groei = meer schuld, krimp = minder schuld. Afboeken schuld = de rekening bij de bevolking leggen in de vorm van minder pensioen, WW, bijstand etc. Je kan toch niet vragen dat de verantwoordelijken de rekening krijgen?

  Als we ons allemaal weer gedragen zoals de modellen zeggen dat we ons gedragen komt het vast weer goed….

 4. financieel baggeraar says:

  Net het boek van Edin Mujagic Geld Moord uit. Erg helder.
  Ook de cpb en ecb sprookjes wat duidelijker verteld.

 5. Voerman says:

  Floor,

  Voerman is het geheel eens met je stelling.
  Het idee van Steve Keen is natuurlijk aantrekkelijk maar maakt geen schijn van kans omdat het door de politiek geregeld zou moeten worden.

  Zou bovendien niet terecht zijn omdat de verbrassers beloond gaan worden over de rug van mensen die juist zuinig waren.

 6. De ontwikkelaar says:

  Nederland schijnt het enige land ter wereld te zijn met KKKKKoopkrachtPLLLLLLaatjes.

  Zo jammer dat daar de komende 50.000 werklozen niet in passen.

  En maar navelstaren en leuteren over een procentje meer of minder.

 7. Voerman says:

  Floor: We beginnen met het terugbetalen van al die geleende poen van de afgelopen 20 jaar en dan maar hopen dat er überhaupt nog sprake is van ‘een economie’ daarna.

  Maar allereerst zullen er met ingang van morgen geen nieuwe schulden meer moeten worden gemaakt!

  Haha zei het vissertje; en gij geleuft da? 🙂 Haha 🙂

 8. HNK says:

  Het is hard aan het gaan momenteel, een kennis van gaat zijn huis verkopen. De makelaar deelde mee dat als hij van twee dingen uit moest gaan, een restschuld van 50 000 euro op een huis met een woz van ca 250 000 en dat als het niet in een maand of 4 verkoopt hij het beter weer van de markt kan halen en blijven zitten omdat de verkoop na deze periode niet snel meer gebeurt.

 9. cartoonist says:

  Voerman,

  Er worden nog dringend vrijwilligers gezocht die een toekomstig slavenbestaan willen opbouwen.

  Uw makelaar of uw hypotheekadviseur kan u er alles over vertellen. Op onze website vindt u veel projecten waar u dit jaar nog kunt kopen.

  http://www.tilburgwoont.nl/nieuws/waarom-dit-jaar-nog-een-huis-kopen

 10. Henk 6 says:

  Deels OT.

  Stelling: het is nu het moment om een nieuwe bank op te zetten. Hierdoor worden de bestaande banken bad banks. Ze kunnen de concurrentie niet meer aan en blijven met de slechte kredieten ( onderwater hypotheken)achter. Voornaamste driver hiervoor is het overheidsbeleid, die hogere eisen stelt aan nieuwe hypotheken, die dus minder risico hebben, terwijl bestaande gevallen ongemoeid blijven.

  1) banken hebben geen geld,…. Veel banken zijn niet meer in staat om funding aan te trekken, zie de problemen bij de over cover bonds., terwijl er nog voldoende kapitaal beschikbaar bij instellingen en particulieren op zoek naar een redelijk rendement en risico. vraag naar krediet blijft, aanbod van krediet vanuit de banken blijft achter, zie bv mkb markt. Banken vervullen nog maar een beperkte rol in het matchen van vraag en aanbod.
  2) nl banken hebben een te groot deel van hun kredieten weggezet in de nl hypotheek markt. Ze kunnen de markt niet verlaten, ondanks dat kredietverlening in deze markt niet aantrekkelijk is. Als ze weggaan stort de markt in. Als het onderpand verder wegzakt krijgen ze problemen met de covered bonds en dus met hun funding. (Ratten in de val).
  3) de risico’s van nieuwe hypotheken worden staps gewijs minder risicovol door toedoen van de overheidsbeleid. Deze structurele trend zorgt ervoor dat nieuwe intreders een hypotheekprotefeuille kunnen opbouwen met een lager risico profiel dan het gemisdelde riscopofiel van de nu bestaande banken.
  4) bestaande banken krijgen in verhouding een base met relatief steeds meer slechte leningen en kunnen op termijn niet meer concurreren. Zie bv SNS.
  5) particulieren zullen doorkrijgen dat de depositie garantie stelling beperkt houdbaar is( zie SNS, waar inmiddels 70% van de balans in onderpand is gegeven). Ze kiezen de nieuwe banken voor het stallen vanhun spaargeld. In de praktijk zie je al dat de kapitaal markt alleen nog leent met onderpand( covered bonds), particulieren zullen op termijn het zelfde gedrag vertonen, indien de organisatiegraad toeneemt.
  6) bestaande banken hebben hoge kosten voor afschrijvingen, die ze beperkt kunnen afwenden op de bestaande hypotheken, ze zullen dus deels deze kosten verhalen op nieuwe klanten. Nieuwe banken hebben dit probleem niet en zullen dus een aantrekkelijk aanbod kunnen doen.

  Ik ben benieuwd of deze redenatie stand houdt. Graag reactie.

 11. Frans says:

  De reacties op schulden die worden kwijtgescholden zijn hier wat ongenuanceerd.
  Er vind nu al (alleen maar) een grote kwijtscheld actie plaats aan de banken, de geldversterkkers. Waarom zouden de schuldenaars niet meemogen delen in de feestvreugde?
  Laten we zeggen dat iemand een huis met 100% hypotheek heeft gekocht van 400.000 Euro. Er wordt een schuld kwijtgescholden van 100.000 Euro. Zijn huis is nog 250.000 Euro waard: nog steeds is ie genaaid omdat hij dankzij de geldverstrekkers veel te hoge opgelopen huizenprijs teveel heeft betaald.

 12. Voerman says:

  Frans: Waarom zouden de schuldenaars niet meemogen delen in de feestvreugde?

  Zat te wachten op je reactie, Frans.
  Van Voerman mogen schuldenaars meedelen in de feestvreugde, maar de nietschuldenaar Voerman is al zo lang sponsor geweest van die schuldenaars, dat hij ook wel zou willen meedelen als er al iets te vieren valt. Omdat de wereld barst van de Voermannen vreest deze ene Voerman, dat er helemaal geen feest komt voor de schuldenaren en ook niet voor Frans en ook niet voor deze Voerman. Wordt terugbetalen en meebetalen voor iedereen.

  Kan je emotioneel helemaal – en verstandelijk wat moeilijker volgen, maar als het Voerman geld gaat kosten om de schulden te betalen die niet zijn schulden zijn slaat hij als het kan even een zijpaadje in.

  Mag barsten als Frans en Voerman elkaar niet ontmoeten op dit zelfde zijpaadje als het zover mocht komen. 🙂

 13. maarten says:

  Juan is uiteindelijk op de horens genomen?

 14. maarten says:

  tuurlijk houdt het cpb geen rekening met private schulden, die zijn toch immers “private”

 15. Voerman says:

  maarten: Juan is uiteindelijk op de horens genomen?

  Het management van dit log weet er waarschijnlijk meer van. Rust een zwaar taboe op! 😐

 16. cartoonist says:

  Frans,

  Frans, dan worden weer alle onverantwoordelijke leenkneuzen voorgetrokken.

  Eerst krijgen ze al een flinke HRA rentesubsidie en worden ze geholpen om belastingvrij te sparen (spaarhypotheek). Als het dan een beetje tegenzit krijgen ze ook nog eens een cadeautje van de belastingbetaler.

  Ik vind dat geen goed idee.

  Beter gewoon de hypotheekrente voor bestaande gevallen gelijk maken aan de liborrente , 0.25% op dit moment of zoiets. Maar wel aflossen per 1-1-2013.

  Dan is het huis na 30 jaar gewoon van de leenkneus.

 17. Voerman says:

  maarten: tuurlijk houdt het cpb geen rekening met private schulden, die zijn toch immers “private”

  Private schulden zijn zaken die zich binnen het gezichtsveld van de banken afspelen; weet het cpb geen bal van! Cpb weet alleen van overheidsschulden.

 18. Tsjaa says:

  Frans,

  Frans, volgens mij is er voorlopig niks kwijt gescholden aan de banken. Ik denk eerder dat banken (lees: aandeel- en obligatiehouders) straks de lul zullen zijn als er kwijt gescholden moet worden. Als wij zulke taferelen hebben als in Spanje dan zijn we de genaaide paashaas. Nu zijn ze in Spanje gestopt met huisuitzettingen maar zullen de banken dat straks moeten gaan betalen middels afschrijvingen. Die banken zijn al grotendeels technisch failliet, dus dan klopt men aan bij het noodfonds en dan moeten wij dat dus betalen. Straks zitten wij in dezelfde shit en wie gaat er dan voor ons betalen?

 19. maarten says:

  Voerman: Het management van dit log weet er waarschijnlijk meer van. Rust een zwaar taboe op!

  ik denk dat Juan zich bewust afzijdig houdt, maaaarr je weet het nooit met stierenvechters

 20. maarten says:

  the management requests absolute silence…
  http://www.youtube.com/watch?v=bonpelSt2ME

 21. Voerman says:

  maarten: ik denk dat Juan zich bewust afzijdig houdt, maaaarr je weet het nooit met stierenvechters

  Dat is een acceptabele stelling. Lawet daarmaarophouwe.

 22. Voerman says:

  De rekenmeesters en boekhouders van het log laten het zwaar afweten momenteel!
  Dat geeft de ‘ouwehoeren’ veel kans om te posten (wel erg zinvol overigens).
  Het log moet immers doordraaien. Niet klagen achteraf financieel specialisten en bankemployers! 🙂

 23. Dawg says:

  cartoonist: Frans, Frans, dan worden weer alle onverantwoordelijke leenkneuzen voorgetrokken.Eerst krijgen ze al een flinke HRA rentesubsidie en worden ze geholpen om belastingvrij te sparen (spaarhypotheek). Als het dan een beetje tegenzit krijgen ze ook nog eens een cadeautje van de belastingbetaler.Ik vind dat geen goed idee.Beter gewoon de hypotheekrente voor bestaande gevallen gelijk maken aan de liborrente , 0.25% op dit moment of zoiets. Maar wel aflossen per 1-1-2013.Dan is het huis na 30 jaar gewoon van de leenkneus.

  Daarom spreekt dat bail out idee van Steve Keen me wel aan: iedere burger krijgt een gelijk fiscaal kadootje, alleen de scheefleners moet met dat kadootje z’n schulden aflossen, de rest handelt naar bevind van zaken.

 24. Voerman says:

  Voerman: Daarom spreekt dat bail out idee van Steve Keen me wel aan: iedere burger krijgt een gelijk fiscaal kadootje, alleen de scheefleners moet met dat kadootje z’n schulden aflossen, de rest handelt naar bevind van zaken.

  Dit gaat boven de pet van Voerman.
  Mag voerman vragen hoe zijn persoonlijk fiscaal cadeautje er uit ziet als niet schuldenaar?
  Voerman is juist door de nieuwe politiek veroordeeld tot het betalen van een fiscale penalty.

 25. Adamus says:

  Voerman: Private schulden zijn zaken die zich binnen het gezichtsveld van de banken afspelen; weet het cpb geen bal van! Cpb weet alleen van overheidsschulden.

  Staan toch geregistreerd bij ZBO BKR?

 26. Adamus says:

  Dawg: Daarom spreekt dat bail out idee van Steve Keen me wel aan: iedere burger krijgt een gelijk fiscaal kadootje, alleen de scheefleners moet met dat kadootje z’n schulden aflossen, de rest handelt naar bevind van zaken.

  Dan ben dus niets opgeschoten.

 27. Frans says:

  Dawg: Daarom spreekt dat bail out idee van Steve Keen me wel aan: iedere burger krijgt een gelijk fiscaal kadootje, alleen de scheefleners moet met dat kadootje z’n schulden aflossen, de rest handelt naar bevind van zaken.

  Dat klinkt me niet gek in de oren.
  In ieder geval moet het schuld vergeven erg goed gepland worden en evenwichtig zijn. Echter… ik vrees dat het niet zo ver gaat komen, we leven immers onder wereldwijde bankster occupation, en in een corporate fascism wereld. Het is zeer eenvoudig te zien na de nodige studie hoe krankzinnig is wat er nu gebeurd, hoe krankzinnig het bankensysteem is. Puur financieel terrorisme met vele doden ten gevolge. (en dat is niet overdreven of verzonnen)
  Uiteindelijk zal de oorzaak moeten worden aangepakt: gaat ook niet gebeuren, wat ik wel geloof is dat het de illuminati niet lukt om permanent hun “heilstaat” op te richten, het kwaad zal zichzelf uiteindelijk vernietigen.

 28. maarten says:

  “Sometimes you have to take the bull by the tail, and face the truth” – G. Marx

 29. Marion says:

  illuminati? Ik zie werkelijk met lede ogen aan hoe dit ooit zo fijne blog steeds meer wordt gekaapt door aluhoedjes.

 30. Voerman says:

  Marion: illuminati? Ik zie werkelijk met lede ogen aan hoe dit ooit zo fijne blog steeds meer wordt gekaapt door aluhoedjes.

  Jij bent niet echt!
  Net zo min als die Maria van gisteravond.
  Rot op trut.

 31. Maria says:

  Marion:
  illuminati? Ik zie werkelijk met lede ogen aan hoe dit ooit zo fijne blog steeds meer wordt gekaapt door aluhoedjes.

  Pardon, durf jij wat te zeggen:

  “Marion Zegt:
  12 November 2012 om 10:55 pm (Quote) (Reply)

  De lul van Voerman interessert mij ook bitter weinig, mwa in een nachtmerrie misschien…

  Voerman heeft gelijk, rot op!!

 32. Frans says:

  Voerman: Jij bent niet echt!
  Net zo min als die Maria van gisteravond.
  Rot op trut.

  Thnx Voerman!
  En nu even echt ALU hoedje: het is niet onwaarschijnlijk dat de Nederlandse veiligheidsdienst dit blog in de gaten houd en zand in de raderen probeert te gooien! haha! They are anyway fucking morons, because the serve the neo feudalistic state.

 33. Voerman says:

  Frans: Thnx Voerman!

  My pleasure, Frans!
  Echte Maria ook bedankt!

  Welterusten allemaal.

 34. xenobinol says:

  @Frans: uiteraard houd de veiligheidsdienst dit blog in de gaten, ze houden immers het hele internet in de gaten 🙂

 35. Voerman says:

  Adamus: Staan toch geregistreerd bij ZBO BKR?

  Was een beetje ironisch bedoeld. Smiley vergeten!

 36. Adamus says:

  Frans: Thnx Voerman!
  En nu even echt ALU hoedje: het is niet onwaarschijnlijk dat de Nederlandse veiligheidsdienst dit blog in de gaten houd en zand in de raderen probeert te gooien! haha! They are anyway fucking morons, because the serve the neo feudalistic state.

  De vraag stellen is hem beantwoorden 😉

 37. scheefhuurder says:

  Ik was het met het artikel eens geweest, ware het niet dat – Europa. Er gaat gewoon giga geld bijgedrukt worden.

 38. Paul99 says:

  maarten: ik denk dat Juan zich bewust afzijdig houdt, maaaarr je weet het nooit met stierenvechters

  Zal ik het dan maar verklappen ?

  Juan heeft zich eindelijk laten verleiden:

  http://www.funda.nl/koop/verkocht/wassenaar/huis-47968663-laan-van-koot-4-6/

  😉

 39. NewGen says:

  Het kwijtschelden van schuld is zeer onrechtvaardig voor velen die niet op de pof hebben geleefd. Schuld doet iemand zichzelf aan en dat brengt risico’s met zich mee. Gaat het mis dan moet je op de blaren zitten.
  Door het kwijtschelden van schuld nivelleer je eigenlijk de schuld, want kwijtschelden is niet gratis ondanks dat het wel zo klinkt. Zeker bij particuliere schulden is dit onacceptabel. Het idee dat ik moet betalen voor de grote risico’s die een ander neemt en waar ik geen baat bij heb, is niet uit te leggen.
  Indien kwijtschelding van schuld de norm wordt om deze crisis te bestrijden dan is dat een indicatie dat het totale monetaire systeem gefaald heeft en we een tijd van grote conflicten tegemoet gaan.

 40. NewGen says:

  Ik zie alweer een aanpassing van het regeerakkoord komen:

  Nivellering van schuld.

  Mensen met veel schuld moeten minder schuld hebben en mensen met geen schuld moeten daar aan mee betalen.

  Op Europees niveau werkt dit al (zie Griekenland, Ierland, …)

  En dit alles om het bankaire systeem niet te laten omvallen.

  De gevangenissen in Nederland zitten vol, maar ik heb steeds meer het gevoel dat de grootste schurken vrij rond lopen…

 41. schanuleke says:

  Menigeen heeft het hier over ‘ontschulden’, maar al die schulden gaan in het westen natuurlijk nooit meer terugbetaald worden zonder de geldpersen aan te zetten. Maar daarvoor moet het allemaal nog veel erger worden, voorlopig kunnen we nog net doen of er weinig aan de hand is.

 42. V says:

  Het is eigenlijk een beetje idioot als er gesproken wordt over ‘de rekening’ betalen in macro-economisch verband. Uiteindelijk kunnen we tegoed en schulden tegen elkaar wegstrepen, maar is het slechts een kwestie van keuzes. Er wordt nu vaak een idee geschapen van een soort ‘goddelijke’ geldschieter, maar dat is belemmerend voor het denkvermogen.

  Er zijn nu huiseigenaren met een grote hypotheekschuld terwijl een een groot deel van hun inkomen gaat naar pensioenfondsen en inkomensbelasting, terwijl vervolgens pensioenfondsen hun rendement weer halen uit hypotheken en obligaties. Dat rondpompen van geld, waarbij er grote hoeveelheden aan de strijkstok blijven hangen, kan best een keer doorbroken worden.

 43. lorenzo says:

  in dit kader is mijn nog niet zo lang geldeden enquete wellicht interessant , op de vraag of iemand schulden heeft ( naast de hypotheek) maar ook of ie gelukkig is , in algemene zin :
  93 % gaf een eensluitend antwoord :
  – 3 keer per dag had men sex
  – € 50.000 stond op de spaarrekening
  – verder geen tijd meer want de volgende vakantie aan het uitzoeken.

  Op de nooren na is men het gelukkigste volkje van Europa was de uitkomst.

 44. Adamus says:

  Marion:
  illuminati? Ik zie werkelijk met lede ogen aan hoe dit ooit zo fijne blog steeds meer wordt gekaapt door aluhoedjes.

  Trefwoorden voor de AIVD …..deze site is een bom onder de huizenmarkt 🙂
  Maar waar is het lontje en hoe wordt de ontsteking getriggerd?
  Robot zoekmachines kunnen zomaar op jouw IP adres uitkomen 😉

 45. Adamus says:

  V,

  Fiatschulden hoeven niet te worden weggestreept zijn , ze stellen op de keper beschouwd niets voor. Zijn slechts een IOU (I owe you). Net zoals spaargeld door het putje kan: zijn slechts vage beloften waarvan de koopkracht ieder jaar een paar (?) procent achteruit gaat omdat het goed is voor de ukkenummie -het bekende “vleugje inflatie”.

 46. NRW says:

  @45,

  Het vergelijkingsobject is slechts een zeer duur stuk grond …

 47. Nico de Geit says:

  ‘Gelooft u de overheid, de banken en de makelaars nog?’

  Allemaal alu-hoedjes hier die denken dat de mensen van de bank, de politiek en de massamedia een soort maffia vormen.

 48. Nico de Geit says:

  Veel deelnemers hier geloven dat er een samenzwering bestaat tussen banken, overheden en massamedia. Dat zijn complottheorieën, samenzweringstheorieën.

 49. De ontwikkelaar says:

  NRW Zegt:
  14 November 2012 om 11:50 am (Quote) (Reply)

  @45,

  Het vergelijkingsobject is slechts een zeer duur stuk grond …

  Juist daarom!

  Oppervlak vrijwel gelijk.
  Bij de andere krijg je er nog een huis bij.

 50. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Veel deelnemers hier geloven dat er een samenzwering bestaat tussen banken, overheden en massamedia. Dat zijn complottheorieën, samenzweringstheorieën.

  Wikipedia:

  ‘Een complottheorie (of samenzweringstheorie) is een poging om een bepaalde gebeurtenis, ontwikkeling of toestand als het resultaat van een samenzwering te verklaren. Volgens zulke theorieën spannen immorele en voor niets terugdeinzende groepen heimelijk samen om hun kwalijke doelen te realiseren.’

 51. Philippulus says:

  maarten:
  “Sometimes you have to take the bull by the tail, and face the truth” – G. Marx

  There comes a time in the affairs of man when he must take the bull by the tail and face the situation.
  W. C. Fields

  On-topic:

  Rente op restschuld 10 jaar aftrekbaar

  http://www.refdag.nl/nieuws/politiek/rente_op_restschuld_10_jaar_aftrekbaar_1_691014?localLinksEnabled=false

 52. Mastah says:

  Nico de Geit,

  Denk niet dat veel deelnemers hier daadwerkelijk ALU-hoedjes zijn die geloven in illuminatie.
  Het is simpelweg een feit dat een aantal groepen (de banken, de makelaars, de overheid etc) baat had bij sterk oplopende prijzen in de woningmarkt. Dit zodat er meer winst gemaakt kon worden op courtages, leningen en gronduitgifte. Dat zijn dus duidelijke prikkels voor betrokken partijen, en dat wisten ze ook van elkaar en handelden daar ook naar.

  Dat is geen complot of scheme-to-take-over-the-world, maar hoe het systeem werkt(e). Geen ALU-hoedje voor nodig, maar een beetje gezond verstand, basale economische prikkels doorzien, een beetje mensenkennis, en je vooral niet blind staren op eigen economisch gewin.

 53. Philippulus says:

  Inkomensafhankelijke huur zorgt voor groot koopkrachtverlies

  http://nul20.nl/inkomensafhankelijke-huur-zorgt-voor-groot-koopkrachtverlies

 54. Nico de Geit says:

  Mastah: Denk niet dat veel deelnemers hier daadwerkelijk ALU-hoedjes zijn die geloven in illuminatie.

  Als we de bankenmaffia, gesteund door de overheid en de massamedia, nu gewoon ‘illuminati’ noemen dan is dat toch hetzelfde?

  Sommigen noemen het illuminati, NWO, IMF en US-government, Sefardische Joden die de duivel tot vader hebben, Rothshild bankiers, Satanische sekte, buitenaardse reptielen, enz.

 55. Claude says:

  ll, leuk voor hen. Kunnen ze tot februari toch nog de salarissen betalen. De opmerking van meneer Hypotheker: “Een huurder betaalt na zijn pensioen toch ook gewoon door.” is eigenlijk wel typerend voor de hele kredietgeneratie.

 56. NewGen says:

  Philippulus: There comes a time in the affairs of man when he must take the bull by the tail and face the situation.
  W. C. Fields

  On-topic:

  Rente op restschuld 10 jaar aftrekbaar

  refdag.nl/nieuws/p…alLinksEnabled=false

  10 jaar subsidie op een restschuld. De banken lachen zich rot. Ik ga bijna geloven in een complottheorie tussen overheid en bank. Bij het kopen van een huis nemen hypotheeknemer en gever een risico. Een goede oplossing voor restschuld zou zijn om het restschuldbedrag renteloos te maken en een contract te maken voor verplichte aflossing van dit bedrag. Beide partijen zitten zo op de blaren maar de schade blijft beperkt. De bank heeft jaren veel verdient aan de rente op de te hoge hypotheekbedragen van zijn klanten. Op deze manier doet de bank iets terug voor zijn klant.
  Banken zijn aan zet om bij te dragen aan een oplossing. Ik ben benieuwd waar ze voor kiezen. Gaan ze voor de klant of gaan ze voor de winst?

 57. Paul99 says:

  lorenzo: 93 % gaf een eensluitend antwoord :
  – 3 keer per dag had men sex
  – € 50.000 stond op de spaarrekening
  – verder geen tijd meer want de volgende vakantie aan het uitzoeken.

  die andere 7%:
  – 15 keer per dag had men sex
  – € 100.000 stond men rood op de priverekening i.v.m. restschuld
  – verder geen tijd meer want de volgende klant komt er aan

 58. gast says:

  Zie hieronder! Dit is toch wel echt gemeen of zie ik iets over het hoofd? Het rekenvoorbeeld laat zien dat de maandlasten hoger worden maar volgens mij heb je in scenario 1 toch een restschuld aan het einde van de rit en in scenario 2 volledig afgelost? En kennelijk zien veel mensen dit niet want er is volgens deze site een run op de oude voordelige hypotheken! Of zit de aflossing er op de een of andere manier toch in verwerkt?

  van de site van RTL4:

  Rekenvoorbeeld:

  Je koopt nu een huis van twee ton en je neemt één van de meest voorkomende hypotheken: de helft aflossen, de andere helft aflossingsvrij. Dan betaal je netto ongeveer 700 euro per maand voor de hele hypotheekperiode.

  Vanaf 1 januari wil het kabinet dat je de schuld op je huis volledig aflost, en moet je dus een zogenoemde annuïteitenhypotheek nemen. Je netto maandlasten worden dan 800 euro.

  En in dertig jaar loopt dat zelfs op tot meer dan 1000 euro per maand. Een behoorlijk verschil dus.

 59. Adamus says:

  ll:
  Rijen dik voor hypotheekverstrekkers.

  bnr.nl/meernieuws/…ypotheekverstrekkers

  Voor onafhankelijk advies natuurlijk.

 60. Michel says:

  Voerman:
  Een openingetje:

  onlinegoudhandel.n…n-begin-opnieuw.html

  Goed idee, dan neem ik nu 750.000 euro aan hypotheek verbras al het geld aan leuke hebbedingetjes, vakanties, auto’s en feesten.
  Daarna even gezellig een wijntje met Keen doen.

  Et voilà! Weg zijn je schulden.

  Dat ik daar nu niet eerder mee begonnen ben.

 61. magnum says:

  De ontwikkelaar:
  geveild
  veilingbiljet.nl/s…veiling.asp?id=20816

  De vraag is of het ook is toegewezen voor dat geld.

 62. Nico de Geit says:

  magnum: De vraag is of het ook is toegewezen voor dat geld.

  Prijsontwikkeling van het betreffende pand:

  http://blaricum.www.miljoenhuizen.nl/details/propnl/561939/Eemnesserweg-41-Blaricum

  En het pand staat dus nu WEEEER te koop? Gekocht door de bank voor 765k en proberen ze het nu nog een keer voor 995k? Of zit er een makelaar tussen?

  Hoeveel verlies is er genomen door de bank? Die restschuld krijgen ze waarschijnlijk nooit.

 63. Nico de Geit says:

  15-06-07: Te koop voor 2.385.000

  en gaat nu weg voor 765k

  Dat is een derde. Interessant. Ik vind het nog steeds duur.

 64. Nico de Geit says:

  Herstel: opbrengst veiling 735K

  En daar zullen de kosten waarschijnlijk nog af moeten.

  van 2.385.000 naar 735.000 euro.

 65. Deutsche Mark says:

  Paul99: die andere 7%:
  – 15 keer per dag had men sex
  – € 100.000 stond men rood op de priverekening i.v.m. restschuld
  – verder geen tijd meer want de volgende klant komt er aan

  Pedi-, of manicure?

  In mijn straat hadden we (~’80) ook zo’n dame…..
  (kochten precies op de top vd markt in ’78.)

  Nico de Geit:
  15-06-07: Te koop voor 2.385.000

  en gaat nu weg voor 765k

  Dat is een derde. Interessant. Ik vind het nog steeds duur.

  Ik ook.

  Dat huis wordt waarschijnlijk niet duidelijk in beeld gebracht, omdat het zich in uitstekende staat van onderhoud bevindt. Ahum….

  Ik schat dat je een paar ton nodig hebt om er een goed bewoonbare hut van te maken.

 66. magnum says:

  Nico ik denk dat ze het nog een keer proberen. Voorlopig heeft nog niemand daar ergens aan kunnen verdienen.

 67. Voerman says:

  Mastah: Dat is geen complot of scheme-to-take-over-the-world, maar hoe het systeem werkt(e). Geen ALU-hoedje voor nodig, maar een beetje gezond verstand, basale economische prikkels doorzien, een beetje mensenkennis, en je vooral niet blind staren op eigen economisch gewin.

  Precies, maak er een levenswijze van, gooi zinloze principes weg (ook die van anderen, maar niet zeggen..!) en laat levensvreugde je hoofddoel zijn.

  Overigens, ALU hoedjes geloven evenmin, dat ze in staat zijn om de wereld te veranderen.

  Sommigen geloven dat de wereld gedoemd is om onderworpen te worden, zij zijn doorlopend verbitterd en wrokkig.
  De mildere soort heeft zijn denken gericht op het leven van alledag en gebruiken hun ontwikkeling als ALUhoedje om strijdbaar in het leven te staan, zijn optimistischer en vertrouwen in de goede afloop.

  Er zijn ook stabiele tussensoorten en een soort die doorlopend naar de uitersten jo-joot.

  Voerman gelooft echter, dat ieder mens wel iets ALUhoedjesachtig heeft.
  Een kwestie van meestal gezond wantrouwen en het zorgvuldig bestuderen van jezelf en de medemens in zijn dagelijkse doen.

  Zo, dat moest maar eens gezegd worden, want het onderwerp ALUhoedje begint aardig actueel te worden op dit log.
  Eigenlijk ook wel komisch! 🙂

 68. magnum says:

  Ze zijn echt h-e-l-e-m-a-a-l knots in 070 met het verlengen van de restschuldhypoteek van 5 naar 10 jaar!

  De folks die daar op ingaan komen dan echt nooit meer de woningmarkt op.

  Reken maar uit. Ze hebben pak hem beet een jaar 5 of langer HRA gehad. Tel er 10 jaar RHA aftrek (Rest Schuld Aftrek) zijn al 15 vd max 30 jaar HRA al achter de knoop.

  Moeten de huisjes wel heeeel fors zakken willen ze in 15 jaar het spulletje nog kunnen aflossen.

  Alleen scheiden en hertrouwen met een bijstandskippetje of importbruid en de hut op haar naam kan nog zoelaas bieden. Maar dat moet je wel willen natuurlijk.

  zacht heelmeesters en wonden. T’blijft een wonderlijke combo.

 69. Voerman says:

  Nico de Geit:
  15-06-07: Te koop voor 2.385.000

  en gaat nu weg voor 765k

  Dat is een derde. Interessant. Ik vind het nog steeds duur.

  Ach, het is net als met een hele dure auto.
  De auto betalen is nog wel te doen, maar het rijden in zo’n ding is niet te bekostigen.

 70. Nico de Geit says:

  magnum: Voorlopig heeft nog niemand daar ergens aan kunnen verdienen.

  Nee, maar er is wel heel veel geld verdampt. Als het maar niet mijn geld blijkt te zijn.

 71. erik says:

  Starterlening 2013. No Problemo. Vidomes schapt alvast voor 200 miljoen aan nieuwbouw, straks wordt het weer rennen voor een betaalbare koophut.

 72. Nico de Geit says:

  Van 2.385.000 naar 735.000 euro. En wat krijg je dan? Grond op een hoogte van 2m boven NAP. Stormvloed gaat 4 tot 5 m boven NAP.

  Het is dus geschikt als landbouwgrond, niet geschikt om te wonen als je niet weg wilt spoelen.

  Elsevier deed een keer een onderzoek wat er gebeurt als het mis gaat bij zware stormvloed: die mensen kunnen niet vluchten, vele duizenden verzuipen gewoon.

  Na een stormvloed kopen is interessant als je zo nodig daar wilt wonen.

 73. magnum says:

  uiteindelijk ook natuurlijk

  Als een hut van 2 milj door de helft gaat qua prijs en WOZ maar een 250k huis zak met maar 25%

  Was
  1 woning van 1 x 2.000 per k x 3 = 6.000 WOZ
  10 woningen 10 x 250 per k x 3 = 7.500 WOZ

  13.5k voor de gemeente

  Gaat worden
  1 x 1.000 x 4 = 4.000
  10x 250 x 4 = 10.000

  Gaan we weer een beetje denivelleren.

 74. Nico de Geit says:

  Vraagje:

  Wat gebeurt er met met mensen met een hypotheek die ontslagen worden en geen nieuw werk vinden? Na maximaal een jaar 70% laatst verdiende loon krijgen ze een jaar 70% minimumloon. Daarna bijstand als ze geen vermogen hebben.

  Waar moeten die mensen wonen?

  Waar moeten al die mensen die hun woning niet aflossen en ook niets sparen wonen als ze te oud zijn om te werken of als er geen betaald werk meer voor ze is?

  Is daar niets aan te verdienen? 😉

 75. Voerman says:

  Nico de Geit: Is daar niets aan te verdienen?

  Neen, die gaan geld kosten! 😐
  Nico en voerman mogen meebetalen.

 76. erik says:

  Waarom denk je dat ik me huis wordt uitgeschopt met huurverhogingen van 10% per jaar, waarbij voor het gemak de bovengrens van max huur even wordt weggehaald. Juist om voldoende sociale huurwoningen leeg te krijgen voor mensen die hun huis niet meer kunnen betalen………

 77. Voerman says:

  erik: Juist om voldoende sociale huurwoningen leeg te krijgen voor mensen die hun huis niet meer kunnen betalen………

  Och, vergeten; eric gaat zelfs al een voorschot meebetalen.

 78. Dim says:

  Héhé, er mag weer verder geleend worden:
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/21072557/__Starterslening_ook_in_2013__.html

  Gelukkig maar dat de overheid de starter nog wel helpt!

 79. Dim says:

  oh, sorry bericht niet goed gelezen. Gelukkig maar de *gemeenten* de starter nog wélp helpen.

 80. Nico de Geit says:

  @ Erik

  Je hoeft geen huis te kopen. Je kunt ook leraar Engels worden in Cambodja.

 81. Nico de Geit says:

  Mensen die ontslagen worden en hun huis niet meer kunnen betalen gaan dus wonen in het huis dat Erik nu huurt.

  Mensen die spaargeld hebben en dat niet willen zien verdampen, waar moeten die heen als er hier geen stuiver meer te verdienen valt?

  Dan maar Engels geven in Cambodja: geen vermogenskrimp, lekker warm, iets te doen.

 82. magnum says:

  Trailer Trash gaat nog heel groot worden in NL

 83. erik says:

  @Nico. Spreken ze daar ook Mandarijn? Heb ik net mijn kinderen voor opgegeven.

 84. Nico de Geit says:

  magnum: Trailer Trash gaat nog heel groot worden in NL

  Trailer: 30k af te schrijven in 10 jaar. Plaats: 300 euro per maand. Dan kom je toch al snel op 600 euro per maand. Dat hebben ze niet. Voedsel komt eerst.

  Ik zat meer aan comfortabele, goed geïsoleerde tenten te denken. En dan moeten ze zelf maar zien waar ze hem neerzetten. Betaling: uitsluitend contant.

 85. Nico de Geit says:

  erik: Spreken ze daar ook Mandarijn?

  Volgens mij is het allemaal Khmer, in verschillende dialecten.

  This is Erik
  He wants to buy a house
  He has no money to buy the house
  Erik goes to the bank to ask money
  The bank gives Erik very much money
  Erik is happy
  Erik needs to work to pay the money back
  the bank is never satisfied
  The bank wants MORE money
  Erik is sad because he has no money to give them
  and he is working day and night
  The bank takes Erik’s house away
  and so on

 86. Voerman says:

  magnum: Trailer Trash gaat nog heel groot worden in NL

  Gaan ze nooit goed vinden hier.
  Zie eerder, dat huizen door grotere groepen mensen bewoond gaan worden (familieverband).

  Een van mijn vele neefjes woont in een sociale huurwoning naast een christelijke dame uit Iran.
  Vaak heeft ze veel familie op bezoek en zij wonen daar dan wel met 25 personen. Waarom zouden wij kniesoren van dit landschap dat niet kunnen?

 87. Nico de Geit says:

  Voerman: Zie eerder, dat huizen door grotere groepen mensen bewoond gaan worden

  We gaan dus echt de ‘Soylent Green’ kant op….

 88. Voerman says:

  Nico de Geit: We gaan dus echt de ‘Soylent Green’ kant op….

  Niet zo massaal als in de film, maar Voerman denkt, als de tekenen niet bedriegen, dat het met veel meer mensen dan nu een huis bewonen de enige optie voor veel mensen wordt om te kunnen overleven.
  Zal eens proberen uit te vinden, wat al die mensen in Spanje doen na uit huis gezet te zijn. Zover zal het hier ook wel komen.

 89. erik says:

  Voerman: Als ik het huis niet kan betalen…., haha vrouwtje staat al lang ingeschreven met de kids voor een sociale huurwoning, mocht het fout gaan schuif ik later weer aan……..met voorbedachte rade!

 90. Floor says:

  erik,
  Kijk maar uit, geen idee hoe het in jouw regio werkt, maar hier in het Rotterdamsche doen ze al een tijdje niet meer aan inschrijvingsduur wanneer men verhuist, dan mag je dus opnieuw beginnen.

 91. Voerman says:

  Veel van dit soort links te vinden.

  http://www.spanjevandaag.com/spanje/ruim-30-000-daklozen-in-spanje/

  Meestal onderdak vinden bij familie.

  Vaak onderdak bij kerkelijke instanties etc.

  Vaak tot zwerven op straat veroordeeld samen met de vele ‘immigranten’ uit noord-afrika.

 92. Deutsche Mark says:

  Met meerdere generaties in één huis valt er eveneens flink op de zorgkosten te besparen. Die bejaardenzorg wordt dan binnen de familie geleverd. Valt er in die sector meteen veel minder te verdienen.
  Zal wel reddende regelgeving opleveren, want dat moeten we niet hebben.

 93. Voerman says:

  Het is natuurlijk te gek voor woorden, dat op het grondgebied waar eens welvaart is geschapen door onze vaders en moeders mensen serieus tot nadenken geinspireerd worden over de vraag waar ze na hun evt. huisuitzetting onderdak moeten vinden.

  Voerman wordt er misselijk van!

 94. Voerman says:

  Deutsche Mark:
  Met meerdere generaties in één huis valt er eveneens flink op de zorgkosten te besparen. Die bejaardenzorg wordt dan binnen de familie geleverd. Valt er in die sector meteen veel minder te verdienen.
  Zal wel reddende regelgeving opleveren, want dat moeten we niet hebben.

  Wat te denken van andere synergieke aspecten:

  gedeelde huur – of hypotheeklasten.
  Geen kosten voor kinderopvang.
  Energiebesparing.
  Voordelig voedsel inkopen en bereiden.
  Voordelig transport door gedeelde auto en fietsen.
  Minder verzekeringen nodig.
  Gedeelde huishoudelijke apparatuur. (wasmachine etc.)
  Gedeelde communicatiemiddelen. (tv en telefoon en pc)
  Geen externe huishoudelijke hulp nodig.
  Minder abonnementen (krant en tijdschriften en bieb en internet)

  Zo kan je nog wel een tijdje doorgaan.

  Je zou er ogenblikkelijk aan beginnen. 🙂

 95. Juan Belmonte says:

  Juan is even wakker uit zijn winterslaapje.
  Er gebeurt eigenlijk weinig om zich over te verbazen, van wapperen is überhaupt geen sprake, het staat gewoon in de Telegraaf dat er in Spanje veel huisuitzettingen zijn. Alleen het totaal van 300.000 ontbreekt nog om een echt beeld te geven.

  SAMENVATTING situatie Spanje
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-03-2012/koopkracht-komende-vijf-jaar-onder-druk/#comment-100778

  tufkaj: Aflossing is OK, volgens Moody’s: rtl.nl/components/…-hypotheekbeleid.xml

  De Vereniging Geleased Huys, met woordvoerder Drs Rob “Aflossen is Onwenselijk” Mulder denkt hier wat anders over:

  Neem de starters. Zij krijgen – als het doorgaat – vanaf 1 januari 2013 alleen nog hypotheekrenteaftrek indien zij annuïtair gaan aflossen. Dit levert hen over de gehele looptijd tienduizenden euro’s aan belastingnadeel op.
  http://www.eigenhuis.nl/actueel/weblog-eigenhuis/364287-blog-vingers-natellen/

  Dat is dus die Starters-blues, de èchte Starters-AAP komt nu echter ook uit de mouw:

  En als of dit allemaal niet genoeg is, dalen de huizenprijzen hierdoor volgens De Nederlandsche Bank met misschien wel 9 procent. Voor mensen met een eigen huis betekent dit een collectief vermogensverlies van 100 miljard euro. Gemiddeld is dit 25.000 euro per huishouden met een eigen woning. Naar verwachting stijgt hierdoor het aantal huishoudens dat met de hypotheek ‘onder water’ staat van 700.000 naar circa 1 miljoen.
  http://www.eigenhuis.nl/actueel/weblog-eigenhuis/364287-blog-vingers-natellen/

  DUS om samen te vatten:
  Kabinetsplannen leiden tot 100 miljard (extra) schade aan de waarde van de ZEEPBEL in de woning-“markt”.

  Door de huizenleasers (VGH) gewenste oplossing:
  Het verplicht annuïtair aflossen voor starters moet overigens nog in de Tweede en in de Eerste Kamer worden besproken. Terwijl de maatregel al op 1 januari 2013 zou moeten ingaan. Uiteraard zorgt dit bij alle betrokkenen voor veel onzekerheid. Vandaar het pleidooi van Vereniging Eigen Huis om deze maatregel met één jaar uit te stellen.

  http://www.eigenhuis.nl/actueel/weblog-eigenhuis/364287-blog-vingers-natellen/

  Wat een prachtige combinatie van
  – PROBLEEM
  en
  -OPLOSSING 🙂

  Hoe groot is het probleem op die huizen-“markt” dan ?

  Welnu, de vastgoed specialisten van Redevco voorspelden in 2008 al reeds in Nederland een crash orde grootte 42% prijsdalingen omdat zij een relatie legden tussen inkomens- en schuldgroei
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-01-2012/meer-dan-half-miljoen-huiseigenaren-onder-water/#comment-95504
  We zitten aldus aan het begin, er zullen nog véél brandbrieven volgen….

  100.255 brandbrieven ten spijt, de prijs van jáárenlang Hogehuizenprijsminnen is gewoon afwaarderen.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/03-10-2012/verplicht-annuitair-aflossen-voor-alleen-nieuwe-hypotheken-per-1-jan-van-de-baan/#comment-115545

  En om mar eens een bekende quote te herhalen…

  Wie nu een huis koopt
  is een Kamikazekoper

  Overigens:
  Met de nieuwe minister voor Hogehuizenprijsminnend NL

  is een blockquote nooit meer als vanouds:-)

 96. Juan Belmonte says:

  buenas noches 🙂
  Juan

 97. Voerman says:

  Juan Belmonte,

  Voerman is weer gerustgesteld; dacht waarachtig dat Juan er met een makelaar vandoor was! 🙂

 98. Juan Belmonte says:

  Off-topic dan nog even

  Rijen dik voor hypotheekverstrekkers
  De Hypotheker had gisteren de drukste dag van het jaar en vandaag dreigt het nog drukker te worden.
  De klandizie bestaat vooral uit mensen die voor 31 december een huis willen kopen, zodat ze nog onder de oude hypotheekregels vallen. “Dat betekent dat je niet verplicht naar een annuïteit toe moet, zodat je de hele lening in 30 jaar moet aflossen tot nul”, aldus Bas Millenaar, commercieel directeur De Hypotheker.
  http://www.bnr.nl/meernieuws/837995-1211/rijen-dik-voor-hypotheekverstrekkers

  Tot zover de reclame van Hogehuizenprijsminnend NL op BNR.

  Gratis Cabaret, haha, wat een mooi spin maar weer van Hogehuizenprijsminnend NL, alleen de titel al is volledig misplaatst:
  De JAZEKERS HYPOTHEKERS zijn helemaal géén hypotheekverstrekkers, zij zijn woekerpolis-sluiters doordat ze gratis voor de consument lijken maar in werkelijkheid dure jongens die alles behalve in het belang van de consument acteren.
  – de stropleningen zonder deze organisaties waren nooit zo hoog geweest-

  Vanaf 1 januari 2013 mogen de Jazekers Hypothekers niet meer gratis lijken

  en moeten ze gewoon eerlijk vertellen hoeveel provisie -voorheen rustig 7000 euro- ze krijgen als ze een klant succesvol weten door te sluizen naar een echte geldverstrekker: veelal een bank.

  In de Hoogtijdagen van Hogehuizenprijsminnend NL betaalde de argeloze consument onbewust 7000 euro voor een hypotheekadvies. JAZEKER.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-09-2012/vereniging-eigen-huis-opent-de-aanval-op-de-vvd/#comment-112926

  Nogmaals hulde voor Mr Drs Jan Kees de Jager, die deze uiterst kromme situatie aan het licht durfe te brengen.

 99. Juan Belmonte says:

  Voerman: Voerman is weer gerustgesteld; dacht waarachtig dat Juan er met een makelaar vandoor was!

  Nee nee
  het is gewoon een winterslaap

  Dat kan ook zonder makelleugenaars.

  Alhoewel 🙂

 100. Floor says:

  Voerman: Geen kosten voor kinderopvang.

  En dus geen Pfeiffer voor oma.

 101. magnum says:

  Nico je moet out of the box denken.

  Waar is NL groot in. Juist sleurhutten.

  Niks 30k ja nieuws maar gebruikt sterft het van het spul tussen de 3 – 5k en de helft zit je ook al droog.

  Huur je van december – maart

  Gewoon de eerste de beste door R II uitgerookte 2 x modale tweeverdiener die z’n Adria’s Hobby’s en al dat andere spul van de hand moeten gaan dien.

  En niet in 10 jaar? Het is 2012 geen 2008. Dat kan/moet nog jaaaaren mee. Praten we over tientjes per maand.

  En ook met het wat overpriced stukkie grond voor 150 is het dan ineens wel een optie.

  Huur je de koude maanden van dec – mrt iets voor tijdelijks of anti kraak voor 150-300.

  Het enige wat er nog af moet is de schaamte. Maar dat gaat vanzelf.

 102. Voerman says:

  magnum: Gewoon de eerste de beste door R II uitgerookte 2 x modale tweeverdiener die z’n Adria’s Hobby’s en al dat andere spul van de hand moeten gaan dien.

  Magnum, je bent een redelijk mens, maar nu ga je over de top!
  Dat 2x modaal bedrag moet je noemen in het bijzijn van een minimumloner. Dat is in zijn ogen astronomisch veel geld! En je bedoelt het kennelijk nog niet eens ironisch! 😐

 103. Nico de Geit says:

  magnum: sleurhutten.

  Ik denk dat je ze het beste iets kan verkopen. Maar ze hebben geen geld. Ze verwaarlozen hun sleurhut. Het gesprek van de dag: ze gaan weer een huis kopen. Werkelijk. Die lui leren het nooit.

  Een gewone caravan is niet geschikt om de winter in door te brengen.

  Ik denk dat Voerman gelijk krijgt: ze trekken bij elkaar in. Terwijl koophuizen leeg staan.

 104. magnum says:

  @ koetsier check

 105. Voerman says:

  magnum: koetsier check

  ?
  iets met een paradigma shift?

 106. Adamus says:

  Voerman,

  Tin foil hat vind ik meer de lading dekken. Google en je ziet er mooie exemplaren bij.

 107. Adamus says:

  De koning onder de aflossingsvrije hypotheken:

  Elmer Hogervorst twittert:
  RT @Hoefgeest: Van Lanschot. huilen. Sterk spul, solide bank *kuch*. Laagste koers in > 20 jaar. Bankroet is nakende.

 108. Voerman says:

  Adamus,

  Is bekend bij Voerman.
  Op de meeste verjaardagen niet te bespreken; onbekend fenomeen voor de meeste mensen.
  Alleen op dit log veelbesproken.

 109. Adamus says:

  magnum:
  Trailer Trash gaat nog heel groot worden in NL

  Die kunnen dan tijdelijk staan op onverkoopbare bouwgrond. Voordeel is dat de gemeente de waarde niet hoeft af te boeken.

 110. Voerman says:

  Adamus: Die kunnen dan tijdelijk staan op onverkoopbare bouwgrond. Voordeel is dat de gemeente de waarde niet hoeft af te boeken.

  Moet alleen nog een nieuwe vorm van leges voor verzonnen worden. Niks voor niks.

 111. Nico de Geit says:

  Adamus: tijdelijk

  Hoe tijdelijk is het?

 112. Voerman says:

  Alles is tijdelijk; welterusten allemaal!

 113. Steven says:

  op zich is de trend van steeds meer vierkante woon-meters voor individuele mensen gebroken…: Dat versnelt ook de daling van de viekante meter prijs. En dat gezeik dat Nederland vol is, is natuurlijk vergeleken met Singapore of New-York onzin. Nog geen 10 procent is bebouwd. (ja echt)

  Dat bijelkaar moeten hokken zal voor de grote leners misschien gelden: Ik ga alleen maar groter wonen (als ik dat zou willen)

 114. Klaas Vaak says:

  tufkaj:
  Oh, en stukkie nieuw besef in de polder: wonen kost geld. woningmarktcijfers…-op-wonen-kost-geld/

  Slak: “Als mijn huis in waarde daalt kom ik helemaal niet meer vooruit.”

  Schildpad: “Ja, zeker nu je 130 km/u mag op het nieuw aangelegde asfalt.”

  Rat: “Om je te snellen naar de open-huizen-dagen?”

  Slak: “Haastige spoed is zelden goed. Komt tijd komt raad.”

  Schildpad: “Daar zeg je wel, maar al die kleine dieren die moeten gaan starten
  kunnen wachten tot sint juttemus. Die hebben het toch maar niet gemakkelijk.”

  Rat: “Als ratten in de val. Leven als ‘n laboratorium-rat en maar experimenten op je laten
  uitvoeren, praat me er niet van.”

  Slak: “Die moeten dan ook gewoon nog leren om voor zichzelf te zorgen Schildpad.
  Geef ze de tijd. Uiteindelijk komen ze er ook wel. Heus.”

  Schildpad: “Zeg Slak, solliciteer je soms naar ‘n baantje als minister van wonen of zo?”

  Rat : “Nu je het zegt, daar lijkt het wel op. Hij kan ook heel lang diep nadenken.”

  Slak: “Iedereen heeft recht op ‘n huis maar… je woont toch al ergens. Als jij groeit
  dan wordt je huis automatisch groter. Als je maar lang genoeg nadenkt verzin je vanzelf
  iets nieuws. En ja, daar ben ik toevallig vrij goed in. Het kost alleen wel tijd.”

  Eekhoorn: “Tuurlijk Slak, jullie huis is een geboorterecht wij moeten nesten maken, holen graven
  en zijn altijd op zoek naar een veilige beschutte plek. En maar eikels sparen en
  verstoppen en hopen dat de varkens ze niet vinden en opgraven. Alsof dat eenvoudig is.”

  Varken: “En maar klagen, en wij maar hard werken, alsof het gemakkelijk is te wroeten. Ofschoon ik zelf niet liever lui dan moe ben maar slim ben ik zeker.”

  Uil: “Daarvoor is de woonsubsidie uitgevonden. Zodat ook dieren die niet van nature
  een huis bezitten of slim zijn toch een veilig thuis kunnen bekomen.”

  Rat: “Nou dat heb dus mooi niet gewerkt, vraag maar aan de bevers die huizen staan mega
  onder water. En dan heb ik het nog niet over rioolratten, bisamratten en…”

  Slak: “Nu haal je iets door elkaar. Voor dat soort dieren is het immers heel normaal dat
  hun huizen onder water staan.”

  Uil: “Alsof het normaal is dat je een huis op je rug draagt vanaf dat je geboren bent.
  En in je in je schulp kunt kruipen.”

  Schildpad: “Nee, dat zie je verkeerd, dat is een gegeven en bovendien is het discriminatie.
  Vlieg op.”

  Rat: “Gaan we met modder gooien?”

  Varken: “Nu ga je te ver. Laten we stemmen. Slak?”

 115. Deutsche Mark says:

  Voerman:

  Je zou er ogenblikkelijk aan beginnen.

  Voerman, in mijn dorp leven flink wat families al generaties zo.
  Meestal in huizen met 2 of 3 afzonderlijke woningen. Daardoor vallen enkele genoemde besparingen weg.
  Ook de auto’s worden nauwelijks gedeeld. Bijna iedere volwassene in ons dorp heeft er ééntje. In ons heuvelachtige gebied ga je niet effies 8km met je weekendboodschappen van de Lidl naar huis fietsen met onderweg een heuvel á la Cauberg. Fietsen is bij ons doorgaans hobby/sport.
  Gedeelde huur/hypotheeklasten kun je ook vergeten, want het meeste is allang afbetaald vastgoed. Hooguit een klein hypotheekje van de laatste grotere verbouwing of evt. een dure auto of camper.

  Voor de gemiddelde Nederlander wordt het wel aanpassen geblazen.
  Ik zou m’n ouders overigens ook niet graag in huis willen hebben. Hardstikke lieve mensen, maar als je eenmaal anders gewend bent is de weg terug lastig.
  Als de keus dan “op straat” of “samen wonen” is, neem de die horde makkelijker.

 116. jim says:

  Songfestival 1977
  http://www.youtube.com/watch?v=nUAAOE2H8HE
  Vertrouw er op mee!
  Er schijnt ook ‘n cover uitgevoerd door Paul De Leeuw te zijn. Die heeft geen hypotheek nodig. Maar heeft ie ‘m? Ach wat zeur je nou. Ook ‘n leuk liedje.
  Waarover later meer.

 117. ll says:

  Aan de grond met de grond.
  Het verhaaltje wordt zolangzamerhand een beetje een herhaling, veel van hetzelfde…….., nikx meer an 😉
  Alles is al gezegd. Nu gaan we terugkijken….. ook nikx an, we moeten verder, maar dat komen we niet, alles staat vast.

  http://www.destentor.nl/nieuws/algemeen/binnenland/12029949/Gemeenten-maken-fikse-verliezen.ece

  Nooit meer haast. Woonhuis 5400 inclusief kachel 🙂

  http://www.nooitmeerhaast.nl/verkoop-prijzen.html

 118. RVS says:

  Wie stoort zich nog meer aan de radio reclame “de bouw bouwt” oid?

  waarin ze stellen (op z’n minst 3 verschillende reclames):

  -te weinig school gebouwen (zijn verouderd)
  -te weinig huizen
  -te weinig opvangcentra voor de vergrijzing

 119. ll says:

  BNP zakt naar niveau 2005, dus stijgen de hypotheekschulden .

 120. lorenzo says:

  Juan Belmonte: Juan is even wakker uit zijn winterslaapje.
  Er gebeurt eigenlijk weinig om zich over te verbazen, van wapperen is überhaupt geen sprake, het staat gewoon in de Telegraaf dat er in Spanje veel huisuitzettingen zijn. Alleen het totaal van 300.000 ontbreekt nog om een echt beeld te geven.

  Juan , welkom ,( nieuw snaartje gehaald ?) maar je loopt gelijk alweer achter de feiten aan : in Spanje doen ze niet meer mensen uit hun casa zetten , straks in nederland ook niet meer 🙂
  We gaan een mooie tijd tegemoet .

 121. SchuurHuurder says:

  Toch vreemd dat startersleningen blijven bestaan nadat de overheid heeft besloten zelf de leennormen vast te stellen. Waarom zouden mensen zonder eigen woning wel verantwoord meer kunnen lenen dan wat voor de hele bevolking als verantwoord wordt gezien? Omdat ze mogelijk in de toekomst meer salaris kunnen krijgen?

  Nog afgezien of dit realistisch en een goede uitgangspositie is om een grote financiële verplichting aan te gaan er wel erg makkelijk voorbij gegaan aan dat dit veelal stellen zijn in de leeftijd 25-35 die nog aan kinderen willen beginnen. Een stijging in besteedbaar inkomen is in deze situatie natuurlijk onwaarschijnlijk.

 122. SchuurHuurder says:

  Had nog niet willen versturen, zo wordt onterecht de indruk gewekt dat ik blij ben met deze ontwikkeling. De (officiële) jeugdwerkloosheid lijkt een stuk volatieler dan de algemene werkloosheid. Dat ziet er slecht uit volgend jaar. Dan nog een bij optellen dat er ook een flink deel inofficiële jeugdwerkloosheid is.

  Halen wij die 3% volgend jaar wel met deze krimp? Helemaal als je bedenkt dat er relatief meer uitgegeven wordt in het 0% en 6% tarief (huur en voedsel). Dat zal wel flink effect hebben op de btw inkomsten. Als die 3% niet gehaald wordt, gaan we dan weer bezuinigen?

 123. Ain says:

  Nu kamerdebat met Stef Blok en Frans Weekers

  10.15 uur
  Belastingplan 2013 – Wet herziening fiscale behandeling eigen woning (33 405) en Wet verhuurderheffing (33 407)

  http://nos.nl/nieuws/live/politiek24/

 124. lorenzo says:

  Ain: Nu kamerdebat met Stef Blok en Frans Weekers10.15 uurBelastingplan 2013 – Wet herziening fiscale behandeling eigen woning (33 405) en Wet verhuurderheffing (33 407)http://nos.nl/nieuws/live/politiek24/

  nou , moet vandaag ook nog wel even iets doen……..

 125. Ain says:

  lorenzo: nou , moet vandaag ook nog wel even iets doen……..

  Ik noem het maar voor diegene die het wel kan zien of eventueel kunnen terugkijken, wellicht vanavond een itempje bij nieuwsuur, o.i.d.. Ben zelf gewoon benieuwd wat er gevraagd wordt door de diverse partijen en hoe Blok zal reageren.

  Succes met je iets doen! 😉

 126. lorenzo says:

  Ain: Ik noem het maar voor diegene die het wel kan zien of eventueel kunnen terugkijken, wellicht vanavond een itempje bij nieuwsuur, o.i.d.. Ben zelf gewoon benieuwd wat er gevraagd wordt door de diverse partijen en hoe Blok zal reageren. Succes met je iets doen!

  Op tv vandaag : de FNV riep mensen op zich te melden om iets aan de hoge werkdruk van de gemiddelde werknemer te doen ……waarbij ik zeker niet uitsluit dat juist ik iets fout doe.

 127. ll says:

  Nog even geduld huurders, de jaarlijkse huurverlaging komt eraan 🙂

  http://www.architectenweb.nl/aweb/redactie/redactie_detail.asp?iNID=30329

 128. Ma Ling says:

  OT: hoorde een kind/zeer jong volwassene zeggen: als er sociale woningbouw is, is er dan ook asociale woningbouw? moeder antwoordde dat dat commerciele woningbouw werd genoemd.

  moest er wel om even om lachen. misschien jullie ook.

 129. Nico de Geit says:

  Ma Ling: als er sociale woningbouw is, is er dan ook asociale woningbouw?

  ‘Sociale woningbouw’ is gesubsidieerde woningbouw. De sociale huurders wonen dus op kosten van anderen. In veel gevallen is dat knap asociaal.

  Veel werkenden kunnen alleen maar dromen van een sociale huurwoning.

 130. svg says:

  ll:
  Nog even geduld huurders, de jaarlijkse huurverlaging komt eraan

  architectenweb.nl/…etail.asp?iNID=30329

  Meen je dit ?, of proef ik hier cynisme?

 131. Philippulus says:

  Nu we ‘t er toch over hebben:

  Meer mensen overwegen huurhuis

  (Novum) – Zevenhonderdduizend huishoudens overwegen momenteel een woning te gaan huren. Dat is een stijging van 43 procent ten opzichte van twee jaar geleden.

  http://www.nieuws.nl/726434

 132. Voerman says:

  Deutsche Mark: Gedeelde huur/hypotheeklasten kun je ook vergeten, want het meeste is allang afbetaald vastgoed. Hooguit een klein hypotheekje van de laatste grotere verbouwing of evt. een dure auto of camper.

  Zo is het in veel Duitse dorpjes. Onroerend goed blijft veelal in de familie. Niet het gevolg van armoede!
  Zo is het eveneens in de buitengebieden van ons landschap.
  De armoede heerst net als in Duitsland veelal in de steden. Moet je eigenlijk niet willen wonen meestal! 🙂

 133. Lex says:

  Waar blijven de huizencijfers over oktober 2012?

  Lijkt verdikkeme elke maand wel langer te duren voor die cijfers naar buiten komen.

  Misschien een voorbode dat het geen mooie cijfers zijn…

  Of wordt er nu heel erg druk gewerkt aan HOE de cijfers zo positief mogelijk naar buiten gebracht worden zonder al te grote indianen verhalen te vertellen?

  Als de groei in het laatste kwartaal al -1.1% is, dan voorspelt dat niet veel goeds.

 134. SchuurHuurder says:

  Lex:
  Waar blijven de huizencijfers over oktober 2012?

  Lijkt verdikkeme elke maand wel langer te duren voor die cijfers naar buiten komen.

  Misschien een voorbode dat het geen mooie cijfers zijn…

  Of wordt er nu heel erg druk gewerkt aan HOE de cijfers zo positief mogelijk naar buiten gebracht worden zonder al te grote indianen verhalen te vertellen?

  Als de groei in het laatste kwartaal al -1.1% is, dan voorspelt dat niet veel goeds.

  Zal de komende twee maanden wel meevallen, in mijn omgeving zie ik meerdere starters die nog snel onder het oude regime willen vallen (en hierbij vergeten af te dingen op de vraagprijs om maar niet te laat te zijn). Vanaf december zal het niet meer lukken onder het oude beleid te vallen dus ga ik ervan uit dat het dan echt stil zal gaan vallen.

  Ik verwacht nog wel een opleving de rest van het jaar, waarna het aantal verkopen en gemiddelde transactieprijs zal instorten. Ik zie Blok over twee maanden al pronken dat hij de woningmarkt gered heeft met al zijn rust en duidelijkheid, waarna er nauwelijks nog een huis verkocht gaat worden.

 135. Voerman says:

  Deutsche Mark: Ik zou m’n ouders overigens ook niet graag in huis willen hebben.

  Voerman wel; al moest hij ze persoonlijk uit de hemel halen.

 136. erik says:

  Goed punt van de SGP Fractie. Hypotheken verlengen tot 40 jaar voor jonge starters, rente aftrek max 30 jaar. Betaalbare maandlasten.

 137. Voerman says:

  Steven: En dat gezeik dat Nederland vol is, is natuurlijk vergeleken met Singapore of New-York onzin. Nog geen 10 procent is bebouwd. (ja echt)

  Speciaal voor jou:
  New-York en Singapore zijn steden, net als Amsterdam en Rotterdam!
  Nederland was een land! Geen steden met landen vergelijken Steven. Je hebt weer geen sterke periode gelooft voerman.

 138. eric406 says:

  erik:
  Goed punt van de SGP Fractie. Hypotheken verlengen tot 40 jaar voor jonge starters, rente aftrek max 30 jaar. Betaalbare maandlasten.

  Waarom niet gelijk vanaf de geboorte beginnen met aflossen? Als een huis een normale prijs heeft, kun je het in 20 jaar aflossen. Wellicht allemaal goed bedoeld van de SGP, maar niemand schiet er iets mee op. Wat wel zou helpen, is als d prijzen om te beginnen eens met 20% zakken. Dat gaan we vanaf januari meemaken.
  Gisteren nog even een 2 uur durend programma zitten kijken over Spanjaarden die uit hun huis werden gezet, geloof mij maar dat je daar niet vrolijk van wordt. Gegokt en verloren zal ik maar zeggen. Bijkomend probleem is dat de ouders ook vaak garant staan. (die zijn ook gelijk hun huis kwijt) Viel me ook op dat er heel wat autonomen (zelfstandigen) bij zitten, die hebben nog als nadeel dat ze geen premies hebben afgedragen, en zodoende ook geen uitkering krijgen. HELEMAAL NIETS. Zie maar hoe je je redt.
  Gelukkig is hier alles anders.

 139. Voerman says:

  lorenzo: in Spanje doen ze niet meer mensen uit hun casa zetten , straks in nederland ook niet meer

  Logisch, dat geeft teveel landloperij. Waar moet je dan als overheid je post nog naar toe sturen als niemand nog een adres heeft? In de tijd van Zwiebertje bleven landlopers tenminste nog op het platteland; tegenwoordig zie je ze alleen nog in de steden.

 140. svg says:

  Voerman,

  Voerman, het is Swiebertje.

 141. SchuurHuurder says:

  erik,

  SGP geeft hiermee duidelijk aan de financierbaarheid het probleem te vinden en niet de prijs. Prachtig staaltje symptoombestrijding. Oplossingen uit de Japanse school laten we maar zeggen.

 142. Deutsche Mark says:

  Voerman,

  Waarom zo gecompliceerd met al die moderne techniek, terwijl we een al eeuwenoude oplossing ter beschikking hebben:
  http://www.google.de/search?q=brandmerken&hl=de&rlz=1C2VEAD_enDE456DE469&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=MumkUL3jOcfMsgajiYGYDQ&ved=0CCoQsAQ&biw=1920&bih=979

 143. snorkel says:

  ll:
  Nog even geduld huurders, de jaarlijkse huurverlaging komt eraan

  architectenweb.nl/…etail.asp?iNID=30329

  Goh, ik dacht dat heel hurend Nederland scheefhuurde (lees: te goedkoop) op kosten van de samenleving. Valt dus ook wel mee met dat scheefhuren als de helft nota bene te duur huurt…

 144. Adamus says:

  Voerman: Logisch, dat geeft teveel landloperij. Waar moet je dan als overheid je post nog naar toe sturen als niemand nog een adres heeft? In de tijd van Zwiebertje bleven landlopers tenminste nog op het platteland; tegenwoordig zie je ze alleen nog in de steden.

  Zijn straks genoeg postbusjes over….een zwaluw kan al geen opening in de moderne schuur meer vinden, laat staan een ll ….daklozenvoorziening, ggd’s vinden we ook al niet op pl. lnd.

 145. papo says:

  @4 Voerman
  Hoe wil die steve keen zijn idee implementeren. Kwijtschelden van private schulden lijkt me nogal oneerlijk t.o.v. mensen zonder schulden.

  Anderzijds kan ik ook wel de gedachte volgen dat het krom is dat TBTF instituten in nood (t.g.v. credit crisis) overeind gehouden worden met geld (vaak/deels opgebracht door de belasting betaler) terwijl voor individuen in nood (t.g.v. credit crisis) geen oplossing voor handen is.

  Denkt Keen aan een (monetair gefinancierde) oplossing waarbij iedereen b.v. 100k krijgt waarbij schuldenaren hun hypotheek moeten aflossen en anderen dit vrij kunnen besteden (Door inflatie is de spaarder is dan weer de klos, maar die 100k geeft gevoelsmatig wel weer wat compensatie). Ook hiervan lijkt me de implementatie overigens erg lastig (en misschien wel technisch onmogelijk).

  @73 Deutsche Mark
  Op de site v.d. makelaar staan toch wel aardige foto’s van dit object:
  http://www.gortervastgoed.nl/woning/eemnesserweg/

 146. Adamus says:

  SchuurHuurder: Zal de komende twee maanden wel meevallen, in mijn omgeving zie ik meerdere starters die nog snel onder het oude regime willen vallen (en hierbij vergeten af te dingen op de vraagprijs om maar niet te laat te zijn). Vanaf december zal het niet meer lukken onder het oude beleid te vallen dus ga ik ervan uit dat het dan echt stil zal gaan vallen.

  Ik verwacht nog wel een opleving de rest van het jaar, waarna het aantal verkopen en gemiddelde transactieprijs zal instorten. Ik zie Blok over twee maanden al pronken dat hij de woningmarkt gered heeft met al zijn rust en duidelijkheid, waarna er nauwelijks nog een huis verkocht gaat worden.

  Die gaan nog snel gaan op de valreep nog even veertigduizend ouderwetse eurootjes verdienen 🙂 Meteen uit laten keren zou ik zeggen.

 147. Adamus says:

  Voerman: Speciaal voor jou:
  New-York en Singapore zijn steden, net als Amsterdam en Rotterdam!
  Nederland was een land! Geen steden met landen vergelijken Steven. Je hebt weer geen sterke periode gelooft voerman.

  Berlijn was voor de val van de muur ook landelijk. In mijn ogen dan, maar veel is betrekkelijk. Hoe overleven gebieden als Heerhugowaard c.s?

 148. Adamus says:

  papo,

  = overal een nulletje vanaf halen: schulden blijven dezelfde.
  Alleen inflatie is een oplossing. Echte rijken rekenen daarmee en zetten hun poen niet op de bank. Hoewel ze natuurlijk meer op de rekening hebben dan jij en ik, maar relatief gezien niet.

 149. SchuurHuurder says:

  Adamus: Die gaan nog snel gaan op de valreep nog even veertigduizend ouderwetse eurootjes verdienen Meteen uit laten keren zou ik zeggen.

  Hahaha, absoluut. Iemand uit mijn omgeving heeft net een woning gekocht. Heb het huis op miljoenhuizen opgezocht en bleek dat hij meer had betaald dan de vorige vraagprijs. De verkoper had net 10k op de vraagprijs gegooid en de transactieprijs lag maar een paar duizend onder de laatste vraagprijs. Was met stomheid geslagen. Zal het hem maar niet zeggen, dat verpest het koopgenot zo hé :D.

 150. Voerman says:

  svg: Voerman, het is Swiebertje.

  Oké, maar dingen van vorige week weet ik nog goed! 🙂

 151. Steven says:

  Tjonge… moet ik het nog uitleggen ook…
  Singapore is overigens wel een land (kijk maar op wikipedia of zo). New York was inderdaad niet slim gekozen, maar was gewoon een voorbeeld van hoeveel mensen op een kleine oppervlakte kunen wonen. Er is gewoon zat ruimte in Nederland (nog gelukkig). De enorme grondprijzen voor bebouwing is dus een beetje belachelijk.

  lees dit bijv.

  Ondanks de toename van het oppervlakte dat gebruikt wordt voor nieuwbouw, is Nederland nog steeds een agrarisch land, constateert het CBS.

  Ruim de helft van Nederland (55 procent) wordt gebruikt voor land- en tuinbouw en 12 procent voor natuur. “Het bebouwd terrein is weliswaar heel zichtbaar, maar beslaat slechts 8 procent van de totale oppervlakte”, schrijft het CBS.

 152. Voerman says:

  papo: @4 Voerman
  Hoe wil die steve keen zijn idee implementeren. Kwijtschelden van private schulden lijkt me nogal oneerlijk t.o.v. mensen zonder schulden.

  Grappig, papo.
  Jij reageert of het allemaal echt is wat die verdwaalde man zegt. Leuk verhaal voor het slapen gaan, maar inderdaad in het echt volkomen onhaalbare flauwekul en dat is maar goed ook.

 153. Ma Ling says:

  Nico de Geit: ‘Sociale woningbouw’ is gesubsidieerde woningbouw. De sociale huurders wonen dus op kosten van anderen. In veel gevallen is dat knap asociaal. Veel werkenden kunnen alleen maar dromen van een sociale huurwoning.

  rustig aan Nico. als je die denkwijze doortrekt is nagenoeg iedereen asociaal (bijv als je hra ontvangt, of zorgtoeslag, of dat je meer zorgkosten maakt dan dat je aan premie betaalt.

  Het punt lijkt me verder duidelijk: als er sprake is van sociale woningbouw, is er dan ook zoiets als het tegenovergestelde?

  SchuurHuurder: Zal de komende twee maanden wel meevallen, in mijn omgeving zie ik meerdere starters die nog snel onder het oude regime willen vallen (en hierbij vergeten af te dingen op de vraagprijs om maar niet te laat te zijn). Vanaf december zal het niet meer lukken onder het oude beleid te vallen dus ga ik ervan uit dat het dan echt stil zal gaan vallen.
  Ik verwacht nog wel een opleving de rest van het jaar, waarna het aantal verkopen en gemiddelde transactieprijs zal instorten. Ik zie Blok over twee maanden al pronken dat hij de woningmarkt gered heeft met al zijn rust en duidelijkheid, waarna er nauwelijks nog een huis verkocht gaat worden.

  exact. Starters zijn helemaal gek gemaakt door de media. “Stel toch dat je na 31-12 een huis koopt, dat scheelt je tienduizenden €k’s!”

  Nee de periode na 31-12 wordt veel interessanter. Wat voor gekkigheid zal Hukker dan uit z’n hoedje toveren? Welke lichtpuntjes ziet hij dan weer? hoe zullen de noodklokken klinken? Wat heeft mr Burns nog meer in petto?

 154. Charlie says:

  CBS:

  Nederlandse economie krimpt harder dan in Duitsland en Frankrijk door lagere consumptie door lagere huizenprijzen.

  http://nos.nl/video/440851-hoe-staat-de-nederlandse-economie-ervoor.html

 155. Voerman says:

  Steven: Singapore is overigens wel een land

  Singapore is de hoofdstad van de stadsstaat Singapore.
  Beetje te gecompliceerd om om over te hebben samen.
  Laten wij zeggen, dat wij samen gelijk hebben.
  Feit is, dat Nederland een van de dichtstbevolkte landen ter wereld is wat niet per definitie iets zegt over de grondprijs, maar het heeft er ook wel mee te maken. Zeker is, dat wij samen niet over grondprijzen gaan en daar ook geen invloed op hebben. 🙂

 156. tufkaj says:

  Recap woningmarktdebat:
  – aftrek onverkocht huis een jaar langer
  – SGP plan 40 jarige hypotheekduur afgeschoten want 30 jr HRA
  – Annuïtair aflossen gaat door, want moet van banken
  – 20mio overheidsgeld naar SVn voor startersleningen

  Lex:
  Waar blijven de huizencijfers over oktober 2012?

  Ik verwacht morgen de aantallen, volgende week de prijzen

 157. Tijl says:

  Je vergeet de 30 miljoen in 2013 voor renteaftrek restschuld na verkoop.

 158. Voerman says:

  Ma Ling: Het punt lijkt me verder duidelijk: als er sprake is van sociale woningbouw, is er dan ook zoiets als het tegenovergestelde?

  Niet voor elk fenomeen bestaat een tegenovergestelde.
  Voor een m.i. goede definitie van wat sociale woningbouw is zie volgende link:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Sociale_woningbouw

  Iedereen die niet aan de criteria voor een sociale huurwoning voldoet en er toch woont is naar de letter genomen asociaal, omdat hij eigenlijk in een huis woont wat voor een ander gebouwd is. Hard gezegd is hij dus een dief van de armen en een parasiet van de samenleving.

  Maar ieder mens die in staat is enigszins genuanceerd een milde gedachte te genereren snapt, dat er ook mensen bestaan die niet aan de criteria voor een sociale woning voldoen en er toch wonen.
  Wie echter een sociale woning bewoont uit pure berekening terwijl hij andere mogelijkheden heeft dient daar zo snel mogelijk te verdwijnen.

  Dat voerman kritisch is over het toewijzingsbeleid is een andere zaak.

 159. SchuurHuurder says:

  tufkaj:
  Recap woningmarktdebat:
  – aftrek onverkocht huis een jaar langer
  – SGP plan 40 jarige hypotheekduur afgeschoten want 30 jr HRA
  – Annuïtair aflossen gaat door, want moet van banken
  – 20mio overheidsgeld naar SVn voor startersleningen

  Ik verwacht morgen de aantallen, volgende week de prijzen

  Bedankt voor de recap, ben halverwege maar gestopt met kijken nadat iedereen het zo ontzettend met elkaar eens is dat het goed is dat de restschuld 10 jaar aftrekbaar moet zijn.

  Vraag mij toch af wat de verantwoording is voor nog een jaar langer HRA op een onverkochte woning. Tijdelijke subsidie voor soepele overgang is te verantwoorden, maar 4 jaar lang HRA op een leeg huis valt volgens mij echt niet uit te leggen. Dan ben je leegstand, kapitaalvernietiging en gokken op een jackpot voor de verkoper aan het subsidiëren. Waren er partijen die tegengas gaven op dit punt?

 160. Tijl says:

  Herinnert U zich deze nog….nog….nog….

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Premiewoning

 161. Kapotjeplov says:

  Aftrek onverkocht huis een jaar langer? Dat was toch al?

  Ik begrijp dus dat deze “tijdelijke maatregel” wordt verlengd. Iedereen die voor 2010 nieuw gekocht heeft en het oude huis nog niet heeft verkocht valt nog steeds buiten de boot.

 162. Voerman says:

  Tijl: Herinnert U zich deze nog….nog….nog….

  Dat was ook een keuzemogelijkheid in die tijd.

  Premie A woningen werden meestal gekocht door mensen die geen zin of de mogelijkheid hadden om de toen al lange wachtlijst voor een sociale huurwoning door te lopen. In die tijd was al enige moed nodig voor de meesten aangezien de rente veel hoger was dan nu en bij een laag inkomen de HRA ook niet zaligmakend was.
  Maar ja, je moest tenslotte iets… 🙂

 163. pretletter says:

  Kapotjeplov,

  Wat ik niet begrijp: een jaar langer renteaftrek niet-verkochte woning betekent dat je als overheid faciliteert dat de oude woning nog langer op de markt blijft hangen tegen een – ongetwijfeld, immers waarom heb je anders die extra faciliteit nodig – te hoge vraagprijs. In een dalende markt heeft dit onvermijdelijk als consequentie dat de verkoper na dat extra jaar nog dieper in de shit zit. Begrijp niet dat VVD en VEH zo positief lopen te loeien. De strop wordt door dat extra jaar aftrek alleen maar verder aangedraaid. Of zie ik iets briljants over het hoofd?

 164. papo says:

  @164 Adamus
  Prijsinflatie zal weinig oplossing bieden (werkt eerder averechts: kosten levensonderhoud stijgen en vaste lasten blijven). Lonen moeten stijgen. Dat gebeurd in nl. al nauwelijks/niet. Laat staan in de club-med landen. Ik weet niet hoe authoriteiten (loon-) inflatie kan forceren. standaard instrumenten (lage rente, laten oplopen van staatschuld) lijken nagenoeg uitgewerkt/niet meer mogelijk. Weet jij hoe dat gaat?

 165. Philippulus says:

  alle registers worden opengetrokken.

  Dubbele hypotheek jaar langer aftrekken

  http://www.destentor.nl/regio/12038961/Dubbele-hypotheek-jaar-langer-aftrekken.ece

 166. Kapotjeplov says:

  Ann deze uitspraak erger ik me geel en groen: “Visser is blij dat de suggestie is overgenomen. Dit smaakt naar meer. Ik heb er alle vertrouwen in dat we hele mooie dingen voor elkaar gaan boksen.”

  Alles op kosten van de rest van Nederland. Bah!

 167. HNK says:

  Mensen met twee huizen krijgen de ruimte om zich een jaar langer in de nesten te werken:

  http://www.nu.nl/economie/2959429/dubbele-hypotheek-jaar-langer-aftrekken.html

 168. Voerman says:

  Kapotjeplov: Alles op kosten van de rest van Nederland. Bah!

  Anderzijds:
  Hoe meer geld we in dit landschap binnenslands verflauwekullen hoe eerder de pot echt leeg is en we echt moeten ophouden met geld sturen naar de Europese flauwekullen. 🙂

 169. jim says:

  Nico de Geit: ‘Sociale woningbouw’ is gesubsidieerde woningbouw. De sociale huurders wonen dus op kosten van anderen. In veel gevallen is dat knap asociaal.

  Veel werkenden kunnen alleen maar dromen van een sociale huurwoning.

  Geit is het geen tijd dat je ‘ns stopt met naar onderen trappen. Alsof daar niet hard gewerkt wordt.
  Ik ben 55 heb vanaf m’n 16e meebetaald aan de huizen van anderen en nooit huursubsidie genoten en altijd gespaard omdat ik pensioenfondsen ook niet vertrouwde.
  Wilde ook geen hypotheek omdat het subsidiesysteem de samenleving ontwricht. De anderen hebben 700 Miljard gekregen! Omdat ze zo hard werkten zeker. Dat dedain ben ik echt meer dan zat. Ik ben m’n baan kwijt. Ik wil geen uitkering ik eet gewoon m’n huis en m’n pensioen op en ga vroeg dood in ‘n beschimmelde woning. Ïedereen kan het schudden nu. Ga maar lekker de termijn met ‘n jaar verlengen voor andere hypotheken dan de annuitaire of doe voor mijn part de aflossingsvrije hypotheek weer terug aflossen is een illusie toch. En noem het vooral hervormen. Stel je voor dat die 700 miljard (Volgens accountantskantoor Ernst & Young is nationale hypotheekschuld al 1000 miljard euro. )verkeerd geinvesteerd zou zijn dat is dan toch zonde van de donaties dus moet er subsidie naar schuld-hulpverlening. De grootste profiteurs zaten en zitten aan de bovenkant Nico! De helft 50% dus van de 15 miljard p/jaar gaat naar lui met een inkomen boven 100.000 per jaar. Dat is dan 7,5 miljard aan presentjes voor mensen die het toch al konden betalen. Ik geloof dat ik hier niet meer wil wonen. Doodgaan kan natuurlijk ook want senioren woningen kwamen en komen er ook niet. En we hebben allemaal tegengestelde belangen zogenaamd. Laat je niets wijs maken Nico ik weet waar de hardste klappen gaan vallen en dan helpen al die zogenaamde belasting-meevallertjes voor de lagere inkomensgroepen geen moer. Die staan voor het slachtblok. En als de minister Cruyff gaat parafraseren weet dan dat hij de woorden van een balkunstenaar aanhaalt maar ondertussen met de ballen speelt van een elite die graag verwend wil worden. Omdat ze zo hard werken natuurlijk ik zeg het je nog eens. Ook het journaille is meerendeels voornamelijk geinteresseerd in zijn eigen woonsubsidie situatie en het gebrek aan kritisch vermogen is navenant. Welke wissel dat alles trekt op de samenleving in z’n geheel zal de tijd leren maar ik voorspel dat het grimmig zal zijn.
  Riepen iedereen daarnet nog dat het schort aan vertrouwen nu dekken ze zich in door te roepen dat zekerheid niet bestaat maar ze hebben het geWOON nog steeds over een ‘woningmarkt’ een regelrechte leugen. Er is geen woning-markt! Geen vrije markt!

 170. John says:

  HNK,

  Mensen die de dubbele aftrek nodig hebben zijn ook door overheids beleid in die situatie terecht gekomen.
  Het is dan ook niet meer dan redelijk om ze met dit soort maatregelen enigzins tegemoet te komen.

 171. tufkaj says:

  Als die dubbele aftrek nu echt serieus voor de doorstroming bedoeld is… Dan wil de tweede kamer dus aanmoedigen dat je een huis koopt vóór je je oude huis verkocht hebt?

  Gewaagd. Overigens denk ik dat omdat mensen nu eerst verkopen en dan pas kopen de frictieleegstand terug loopt. Ook dat dempt woningnood 🙂

 172. Voerman says:

  John: Mensen die de dubbele aftrek nodig hebben zijn ook door overheids beleid in die situatie terecht gekomen.

  Zijn ze door de overheid met een pistool in de nek gedwongen om een tweede huis te kopen?
  Neen, ze hebben zelf dat risico genomen!
  Als je met je kop tegen een door de overheid geplaatste lantaarnpaal loopt ga je de overheid toch ook niet aansprakelijk stellen! (hoewel tegenwoordig) 🙂

 173. jim says:

  Ik raak iets niet kwijt, wat nu?
  Verworven rechten Verworven rechten Verworven rechten Verworven rechten Verworven rechten Verworven rechten Verworven rechten Verworven rechten Verworven rechten Verworven rechten Verworven rechten Verworven rechten Verworven rechten Verworven rechten Verworven rechten Verworven rechten Verworven rechten

 174. HNK says:

  John,

  Het is maar wat je te gemoed komen noemt. Volgens vrijwel alle partijen gaat deze daling komend jaar hard doorzetten. Dus over een jaar staan deze verkopers er hoogstwaarschijnlijk slechter voor dan nu.

  Dit is een regeling die mensen de ruimte geeft om zich zelf verder in de nesten te werken, niets meer niets minder.

 175. jim says:

  Dus omdat slaven houden bestaat en ik ook betaald heb voor die slaven – met subsidie welliswaar – kunnen we de slavernij niet afschaffen. Omdat het onrechtvaardig zou zijn tegenover de slavenhouder die zo lang hard gewerkt heeft om zich slaven te kunnen veroorloven.

  Er zal nog heel wat water door de Rijn moeten voor we de geschapen moloch van ons huisvestingstelsel hebben ontmanteld. Dat het moet gebeuren staat vast voor wie niet corrupt is en na kan denken. Van de huidige generatie politici is weinig te verwachten het ontbreekt ze eenvoudig aan de benodigde moedigheid. Want het ‘t carriere perspectief…

 176. Voerman says:

  HNK: Dit is een regeling die mensen de ruimte geeft om zich zelf verder in de nesten te werken, niets meer niets minder.

  Mensen die twee huizen hebben kunnen kopen weten van wanten en hebben geen verstandelijke handicap. Alleen een verkeerde inschatting gemaakt. (Doet onze Mark bijna doorlopend!) 🙂 Je zou er ook op kunnen vertrouwen dat ze dat extra jaar gebruiken om een verstandige maatregel te nemen.
  Zelfs met HRA kost zo’n leegstaand tweede huis toch nog een vermogen! Wordt door veel mensen die nog geen wooncarriere achter de rug hebben lichtvaardig ingeschat. Geen waardeoordeel of iets dergelijks van Voerman. Alleen feiten.

 177. jim says:

  ll:
  BNP zakt naar niveau 2005, dus stijgen de hypotheekschulden .

  Ja gek hè, bankpersoneel eruit, makelaars in de ww, bouwvakkers werkloos, bouwmarkten personeelsproblemen en faillisementen niet te vergeten. Komt allemaal door het grote gebrek. Het Gebrek Aan Vertrouwen.
  Of zomaar 🙂

 178. HNK says:

  Voerman,

  Ik ben iets minder vol van vertrouwen dat deze mensen in dat jaar een verstandige noodzakelijke keuze zullen gaan maken. Van uitstel komt afstel… komt een executie veiling.

 179. Voerman says:

  HNK:
  Voerman,

  Ik ben iets minder vol van vertrouwen dat deze mensen in dat jaar een verstandige noodzakelijke keuze zullen gaan maken. Van uitstel komt afstel… komt een executie veiling.

  Ook prima, maar dan hebben ze tenminste alle kansen gehad.
  Overigens, wanneer ze in dat extra jaar geen kans zien om dat tweede huis te verkopen verhuist het huis fiscaal naar box 3. Dan hebben ze het volgende jaar dus geen HRA meer, maar moeten ook nog eens 1,2% van de waarde aan belasting betalen! Per 100.000 euro waarde is dat 1.200 euro. Lijkt me dat je dan verrekte veel haast krijgt. Zo neen, dan ben je erg rijk of gaat failliet! 🙂

 180. Voerman says:

  Ten overvloede de link naar de eigenwoningregeling.
  In het laatste hoofstuk ‘slot’ Zie je wat er na het laatste jaar gebeurt!

  http://huis-en-tuin.infonu.nl/kopen-en-huren/30917-wat-is-de-eigenwoningregeling.html

 181. jim says:

  verkoper: Wat mag ‘t wezen?
  klant: Een doos sigaren graag.
  verkoper: Agio, pyramid, bolknak, parejo, Cubaans?
  klant: Maakt niet uit als ik maar uit m’n eigen doos kan roken.
  verkoper: Ik kan u de Cohiba Genios byzonder aanbevelen en u treft het, ik heb nog precies één doosje, ze vliegen de deur uit momenteel. Kerst-geschenken-stress hè en Sinterklaas is nog niet eens weg. Kijkt u eens.
  klant: Fijn, hoeveel krijgt u van mij?
  verkoper: Dat is dan € 228,=
  klant: Heeft u terug van een huis?
  verkoper: Aha u bent dus óók de sigaar!

 182. jim says:

  Kamadeeldra

  “Dag dokter”

  – Dokter! Dokter! U moet mij onmiddelijk helpen!
  – Er zijn nog twintig wachtenden voor u
  – Daar kan ik echt niet op wachten!
  – Er zit niks anders op
  – Maar het is een kwestie van leven of dood!
  – Dat maak ik wel uit…
  – Maar dokter…
  – Als u aan de beurt bent
  – Dan is het te laat dokter, geloof me..
  – Wat mag u dan wel schelen?
  – Ik heb een mes in mijn rug, kijk maar..
  – Ik zie het ja.
  – Maar krijg ik dan geen voorrang?
  – Nee, daar kan ik echt niet aan beginnen
  – Maar dokter, ik sterf!
  – Ik weet het goed gemaakt..

  ( Dokter trekt mes uit rug van patient en steekt het in diens oog.)

  – Probeert u het eens bij de oogarts schuin tegenover.

  (Kamagurka en Jules Deelder, Humo Mei 2003)

 183. Voerman says:

  Door op dit log te acteren heb je veel kans om een overkill aan informatie te verwerken en ‘overgeinformeerd’ bent wat bij overgevoeligheid weer stress veroorzaakt.

  Daarentegen valt het op, dat ‘de man in de straat’ in dit landschap niet door heeft wat er speelt.
  Veel mensen hebben geen krant en om 20.00 uur missen ze het journaal omdat GTST ook bezig is.
  Van de gevestigde actualiteitenprogramma’s is allang iedereen doodziek.

  Het verstandigst is Juan; even een winterslaapje! 🙂

 184. jim says:

  Voerman,

  En ondertussen wel zelf een kwart van alles hier posten.
  Mooie boel!

 185. nhz says:

  John: Mensen die de dubbele aftrek nodig hebben zijn ook door overheids beleid in die situatie terecht gekomen.
  Het is dan ook niet meer dan redelijk om ze met dit soort maatregelen enigzins tegemoet te komen.

  slaap lekker.

  Voerman: Zelfs met HRA kost zo’n leegstaand tweede huis toch nog een vermogen! Wordt door veel mensen die nog geen wooncarriere achter de rug hebben lichtvaardig ingeschat. Geen waardeoordeel of iets dergelijks van Voerman. Alleen feiten.

  Helemaal oneens, als je al het hypotheekgeld al opgemaakt hebt aan leuke dingen kost het niks, want de rekening wordt straks toch door een ander betaald. Daarom is deze (helaas grote) groep dolblij met iedere nieuwe regeling die ze het mogelijk maakt om nog langer ver boven hun stand te leven. Een deel zal wellicht hopen dat het weldra weer beter gaat en de koopgekte op de huizenmarkt weer als vanouds terugkeert, anderen zullen cynisch gewoon profiteren zolang het kan en daarna zien we weer verder (voor de goede orde, ik heb al een lange wooncarrière achter de rug en geen enkel respect voor deze groep). Ik ken hier in de buurt lieden die al bijna tien jaar met een tweede huis leuren, vaak met allerlei slimme truuks zoals om de paar jaar van residentie wisselen zodat je maximaal profiteert van de dubbele aftrek. Dure leegstaande huizen die al 5-10 jaar geen onderhoud hebben gehad, want geld uitgeven aan een eigen huis dat is een onbegrijpelijk concept in de polder, huizen zijn tenslotte om risicoloos geld mee te verdienen.

  Voerman: Overigens, wanneer ze in dat extra jaar geen kans zien om dat tweede huis te verkopen verhuist het huis fiscaal naar box 3. Dan hebben ze het volgende jaar dus geen HRA meer, maar moeten ook nog eens 1,2% van de waarde aan belasting betalen!

  O wat verschrikkelijk zielig! Dan moeten ze belasting baan betalen net als spaarders die elk jaar armer worden in Nederland en geen cent belastingsubsidie krijgen. En haast maken? Kom nou, volgend jaar wordt de maximale termijn voor de tweede hypotheek gewoon weer met een jaar verlengd, of er komt een provinciale opkoopregeling oid voor deze zeer zielige personen. Henk & Ingrid hebben al lang in de gaten hoe het werkt in Nederland, als je hoort bij een grote groep profiteurs dan heb je niks te vrezen; al helemaal niet met populistische partijen als VVD en PvdA in de regering. Dat wordt ruw wakker worden voor Henk & Ingrid als straks het geld echt op is (bankiers gaan voor en die hebben straks nog heel veel extra nodig).

  Voerman: Veel mensen hebben geen krant en om 20.00 uur missen ze het journaal omdat GTST ook bezig is.

  lijkt me heel verstandig om GTST te kijken in plaats van Fabeltjeskrant. Neem nou vandaag: “onverwacht grote achteruitgang van de economie, Nederland doet het ineens slechter dan de meeste andere EU landen”.

  Dat hadden de oenconomen natuurlijk nóóit kunnen voorspellen, nu de huizenbubble op zijn eind loopt en blijkt dat die fantastische poldereconomie vooral gebaseerd is op leugen en bedrog (‘financiële dienstverlening’). Half Nederland heeft jarenlang ver boven zijn stand geleefd dankzij de huizenbubble. Nu het Grote Pyramidespel stagneert zou je denken dat mensen doorhebben dat ze genaaid zijn maar nee, stug volhouden dat het allemaal normaal was, dat we even een onvoorzien dipje hebben en vooral alle moeite doen om het pyramidespel draaiend te houden. Politiek en de vereniging van zeurende kleutertjes (VEH) doen hun uiterste best om het volk nog langer onbenullig te houden en een echte hervorming van de polder tegen te houden.

 186. Voerman says:

  jim: Mooie boel!

  Inderdaad rustig vanavond Jim!
  Wachten maar even af.

 187. nhz says:

  SchuurHuurder: Tijdelijke subsidie voor soepele overgang is te verantwoorden, maar 4 jaar lang HRA op een leeg huis valt volgens mij echt niet uit te leggen. Dan ben je leegstand, kapitaalvernietiging en gokken op een jackpot voor de verkoper aan het subsidiëren. Waren er partijen die tegengas gaven op dit punt?

  tijdelijke subsidie is grote nonsense, waarom moet de belastingbetaler opdraaien voor iemand die het onderste uit de kan wil hebben en daarom er lang over doet zijn huis te verkopen? Als we dit soort dom gedrag moeten subsidiëren dan kan ik nog wel meer domme zaken verzinnen waar subsidie voor nodig is 😎

  Bedenk overigens dat veel van die ‘leegstaande’ huizen wellicht zwart verhuurd worden, zodat de eigenaar dikke winst maakt (onbelaste huurinkomsten plus HRA). Belastingdienst weigert al jaren dit soort gevallen te checken, ongetwijfeld in opdracht van Den Haag.

  Waarom Den Haag leegstand wil subsidiëren via deze regeling lijkt me duidelijk, helaas. Je moet maar zo denken, misschien is het beter dan gesubsidieerd slopen 😎

  pretletter: In een dalende markt heeft dit onvermijdelijk als consequentie dat de verkoper na dat extra jaar nog dieper in de shit zit. Begrijp niet dat VVD en VEH zo positief lopen te loeien. De strop wordt door dat extra jaar aftrek alleen maar verder aangedraaid. Of zie ik iets briljants over het hoofd?

  je ziet over het hoofd dat de schade straks zo groot is dat de enige oplossing is dat de belastingbetaler er voor opdraait.

  HNK: Mensen met twee huizen krijgen de ruimte om zich een jaar langer in de nesten te werken:

  nee, om ONS verder in de nesten te werken. Want als iemand al jaren leurt met een tweede huis dan is er vermoedelijk niks meer te halen, en hebben ze alle ‘overwaarde’ te gelde gemaakt. Om ergens een echte puinhoop van te maken heb je politici nodig.

 188. Voerman says:

  Serieuze oorlogsdreiging in het midden-oosten.
  Lijkt erop dat iedereen doorgaat waar hij ook al weer gebleven was inclusief de positie van Egypte en de oude Amerikaans-Russische tegenstellinkjes.

  Ben benieuwd hoe onze regering zich hier gaat positioneren; zou boeiend zijn als het niet zo dramatisch was. Misschien zegt Europa der iets van; hoeven onze jongens dat niet te doen. Wel zo handig.

  Het kan verkeren. Serieus bedreigend.
  Valt altijd op, dat daar wel geld voor is.
  Hopen dat het mee gaat vallen!

 189. Voerman says:

  Dawg,

  Oude belangen in een nieuw jasje en enkele nieuwe deelnemers.

  Gaat erom waar het kruitvat staat en wie de lont aansteekt.

  Voer voor Frans eigenlijk!
  Voerman denkt ook, dat e.e.a. onder regie gebeurt.
  Heeft niks met toeval of cosmische straling te maken.

 190. Adamus says:

  hoe zullen de noodklokken klinken? Wat heeft mr Burns nog meer in petto?

  En zijn licence to fraud wordt door de AFM gewoon verlengd.

 191. nhz says:

  Voerman: Ben benieuwd hoe onze regering zich hier gaat positioneren; zou boeiend zijn als het niet zo dramatisch was.

  niks boeiend, staat altijd bij voorbaat vast; enthousiast onderdeel van de as Washington-London-TelAviv.

  Voerman: Valt altijd op, dat daar wel geld voor is.

  voor de elite van sommige landen levert oorlog altijd geld op; Nederland speelt trouwens ook een leuk potje mee in de internationale wapenhandel. Nog zo’n stukje zeepbel economie wat nodig moet leeglopen.

 192. Nico de Geit says:

  jim: Geit is het geen tijd dat je ‘ns stopt met naar onderen trappen

  Ma Ling: rustig aan Nico

  Ik zeg niet dat de bewoners van een sociale huurwoning asociaal zijn.

  Het systeem van het wegpakken van de eigendommen van de ene groep om dat aan de andere groep te geven is in Nederland veel te ver doorgeschoten. Iedereen moet zijn eigen hobby’s betalen. Ik ben helemaal niet solidair met veel mensen, maar de overheid dwingt mij daartoe.

  Deze meneer zet het extreem uiteen: Belasting diefstal? http://www.youtube.com/watch?v=EByzptsHeGg

 193. nhz says:

  OT: wat betreft de aanhoudende stroom dure onzin-regelingen om nog langer een handje onder de huizenmarkt te houden, zie wat er aan de overkant van de plas onder Obama gebeurt.
  How America’s Middle Class, And Future Pensioners, Bailed Out A Generation Of Overzealous Homebuyers
  http://www.zerohedge.com/news/2012-11-15/how-americas-middle-class-and-future-pensioners-bailed-out-generation-overzealous-ho

  Vooral de PvdA denkt net zo als Obama en zijn bazen, en in de VVD hebben ze de ideale bondgenoot om de huizenmarkt koste wat kost te blijven steunen. Al gaat de economie er helemaal aan kapot (gewoon de belastingen verhogen en de overheid heeft altijd geld genoeg, toch?). Kortom, ook hier gaat de politiek zorgen dat financieel verantwoordelijke mensen de rekening krijgen voor de historische orgie op de huizenmarkt (en alles wat daar mee samenhing). Maar vooral onthouden: scheefleners zijn zielig, dus geef gul!!

 194. Dawg says:

  “That’s the thing with money. It feels totally real. Right up to the moment it isn’t!”

  http://www.golemxiv.co.uk/2012/11/money-makes-our-heads-go-round-guest-post-by-hawkeye/

 195. jim says:

  Nico de Geit,

  Ik geloof je wel Nico maar het klonk wel zo, en je bent niet de enige. Ik hoef die video ook niet te bekijken zelf leg ik ook een en ander uit ad van eigen ervaringen hoe de overheid mij al heel erg lang voor het woongenot, of waren het hobby’s, van anderen laat dokken zonder dat ik ‘n keus heb of gehad.

  Zonet in het oog op morgen radio 1 Financieel Geograaf Ewald Engelen over zijn nieuwe boek ‘Een ongeluk in slow motion’ Interviewer was tamelijk verpletterd.
  via zijn twitter deze link (met leuke plaatjes!):
  ‘Dutch Debt Crisis and a Tripple-dip Recession?’
  Over hetzelfde OESO rapport waar ll eerder naar verwees: http://trueeconomics.blogspot.nl/2012/11/15112012-dutch-debt-crisis-and-tripple.html

 196. jim says:

  Ik hoef niet vroeg op 🙂
  Voor Nico in het byzonder, maar ‘t gaat natuurlijk iedereen aan:
  http://www.ftm.nl/original/financien-beschermheer-van-belastingontwijkers.aspx
  Aftrekken voor mij fantasie. De wrange werkelijkheid is dat de elite je tot hoer maakt. Uiteindelijk betaal je het gelag ook al was je lief.

 197. jim says:

  Huis te koop all time high drie dagen geleden.
  Vertrouwt u funda nog?
  http://www.floris.nu/funda/
  Het beest is groter.

 198. ll says:

  Bouw dorpshuis na maand stilgelegd, geld is op.

  http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=115312

 199. Henk 6 says:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21082366/__Spaans_sociaal_huizenfonds__.html

  In Spanje worden huizen beschikbaar gesteld voor probleemgevallen voor lagere prijEn. Er wordt gestopt met huisuitzettingen.
  In welk jaar komt dit plan inNederland realiteit?

 200. svg says:

  Henk 6,

  Gokje:2014

 201. Frans says:

  Gisternacht een droom gehad: op een Zondag kreeg ik te horen van mensen in paniek dat de GBP (britse pond) en de rest van de valuta bijna niets waard was geworden.
  Op een strand lag een jonge vrouw bijna huilend op het strand met haar vuisten in het zand slaand uitroepend: waarom? waarom?
  In het voorbijgaan zei ik “als je drie uur de tijd hebt dan leg ik je het uit” daarmee aan uiting gevend aan mijn gram dat de mensen het hadden kunnen weten en zien aankomen, maar er totaal geen moeite voor hebben gedaan. Een beetje eigen schuld dikke bult.
  Lopend naar huis was ik benieuwd wat dit met de zilver en goud prijzen zou hebben gedaan…..

 202. SchuurHuurder says:

  Voerman: Ook prima, maar dan hebben ze tenminste alle kansen gehad.
  Overigens, wanneer ze in dat extra jaar geen kans zien om dat tweede huis te verkopen verhuist het huis fiscaal naar box 3. Dan hebben ze het volgende jaar dus geen HRA meer, maar moeten ook nog eens 1,2% van de waarde aan belasting betalen! Per 100.000 euro waarde is dat 1.200 euro. Lijkt me dat je dan verrekte veel haast krijgt. Zo neen, dan ben je erg rijk of gaat failliet!

  De hypotheekschuld die op de woning rust die naar box 3 gaat mag in aftrek genomen worden van de woningwaarde. De belastingdruk zal in de meeste gevallen dus erg meevallen. Verder hebben deze mensen na 3 jaar natuurlijk ook al alle kans gehad om in actie te komen, om daar nog een jaar aan vast te plakken lijkt mij geen zinnige besteding van belastinggeld.

 203. nhz says:

  Henk 6: In Spanje worden huizen beschikbaar gesteld voor probleemgevallen voor lagere prijzen. Er wordt gestopt met huisuitzettingen.
  In welk jaar komt dit plan inNederland realiteit?

  In de VS gebeurt dit ook al zeker drie jaar dankzij Obama, al is het dan minder ‘officieel’: daar kun je rustig een paar jaar in een prachtig huis wonen zonder de hypotheek te betalen (de verplichte aanbetaling van hooguit een paar % hoef je ook niet zelf te voldoen), met als gevolg dat de FHA (hun versie van NHG/WeW) nu failliet dreigt te gaan.

  Dat men leegstaande woonblokken beschikbaar stelt voor daklozen is nog enigszins te begrijpen, maar het is het begin van een neerwaartse spiraal. In Spanje heeft men eerst twee jaar lang (minstens) de helft van de hypotheek betaald voor ieder gezin waar een kostwinner werkeloos werd: prima maatregel om de economie te stimuleren, waarom zou je dan nog gaan werken?

  Zou me niet verbazen als we dit in Nederland ook krijgen, in ieder geval ruim voor de volgende verkiezingen. Dan kan iedere scheeflener gewoon huren van de staat of de bank voor een paar honderd euro per maand, terwijl vrije sector huurders 3-4x zoveel moeten betalen voor hetzelfde huis als straf voor jarenlang financieel verstandig zijn. En natuurlijk zullen de belastingen voor wie nog geld heeft stevig omhoog moeten om dit hele woningmarkt feest te blijven betalen. Dit hele beleid zet aan tot parasitisme en crimineel gedrag 🙁

 204. lorenzo says:

  Henk 6: telegraaf.nl/dft/n…l_huizenfonds__.htmlIn Spanje worden huizen beschikbaar gesteld voor probleemgevallen voor lagere prijEn. Er wordt gestopt met huisuitzettingen.In welk jaar komt dit plan inNederland realiteit?

  ja zo ongeveer 2013 / 2014 . Heb het hier al vaker gememoreerd , zonder ego technische functie .

 205. lorenzo says:

  papo: Hoe wil die steve keen zijn idee implementeren. Kwijtschelden van private schulden lijkt me nogal oneerlijk t.o.v. mensen zonder schulden.

  goh , in bepaalde kringen heeft het woord ”schuldsanering” een hogere frequentie dan ‘shag’ of ”marlboro’.
  Ik wil trouwens voor de maand december niet horen weer een record aantal pinbetalingen of omzet o.i.d.
  Ook hoop ik aankomende zondag eens door te kunnen rijden over de snelweg , de afslag te pakken zonder verkeerbegeleiders ( u weet wel , woonboulevard) om mijn weg , elders heen , te kunnen vervolgen.
  S’avonds is er trouwens weer Boer zoekt Vrouw op tv.

 206. Henk says:

  De nieuwe cijfers van het Kadaster:

  De gemiddelde koopsom in oktober 2012 was €214.546, -9,7% t.o.v. oktober 2011 en -1,0% t.o.v. september 2012.

  Voor jan t/m okt 2012 is de verandering -6,1% t.o.v. dezelfde periode in 2011.

 207. V says:

  Ik zag op Funda iets nieuws opduiken: duokoop.
  http://www.duokoop.nl/

  Eigenlijk is een oud concept weer van stal gehaald: erfpacht. Op die manier probeert men weer een zooitje starters aan te boren die vinden dat ze te weinig kunnen lenen. U kent ze wel: de financiële analfabeten waarbij het “kopen is goed voor je” er twintig jaar lang is ingeramd en er niet zo maar meer uit gaat. Ik vraag me af wat AFM/NHG/Nibud hier mee gaan doen, want het lijkt me niet dat ze hier nu bij gaan springen. Maar misschien is dat wel niet meer relevant, want ze kunnen nu worden gepasseerd door onze kersverse woonkoning Stef Blok! Die vind dit vast een goed idee en doet er nog een starterslening bij zodat ook een bijstandsmoeder een huis kan kopen.

 208. Voerman says:

  lorenzo: S’avonds is er trouwens weer Boer zoekt Vrouw op tv.

  Levensgenieter!

 209. Adamus says:

  Frans:
  Gisternacht een droom gehad: op een Zondag kreeg ik te horen van mensen in paniek dat de GBP (britse pond) en de rest van de valuta bijna niets waard was geworden.
  Op een strand lag een jonge vrouw bijna huilend op het strand met haar vuisten in het zand slaand uitroepend: waarom? waarom?
  In het voorbijgaan zei ik “als je drie uur de tijd hebt dan leg ik je het uit” daarmee aan uiting gevend aan mijn gram dat de mensen het hadden kunnen weten en zien aankomen, maar er totaal geen moeite voor hebben gedaan. Een beetje eigen schuld dikke bult.
  Lopend naar huis was ik benieuwd wat dit met de zilver en goud prijzen zou hebben gedaan…..

  Voorlopig wordt er nog een boel papier verbrand. Kijk naar de charts (op “10”) en de fraude druipt er vanaf.

 210. lorenzo says:

  Voerman: Levensgenieter!

  Uw stelling klopt , maar maak tegelijk heftig bezwaar ; de context !!!!!
  Die wordt niet begrepen in deze , emotie tv is de orde van de dag , verderfelijke gegniffel op de zondag ( ooh, het is zo herkenbaar ..) terwijl ik me druk maak deel te kunnen blijven uitmaken van de 15 % financieel geletterden van dit land , derhalve weer cursussen volg op genoemd moment , maar wel weer een reden minder heb om te klagen in de toekomst . U had immers kunnen weten…..

 211. Adamus says:

  SchuurHuurder: De hypotheekschuld die op de woning rust die naar box 3 gaat mag in aftrek genomen worden van de woningwaarde. De belastingdruk zal in de meeste gevallen dus erg meevallen. Verder hebben deze mensen na 3 jaar natuurlijk ook al alle kans gehad om in actie te komen, om daar nog een jaar aan vast te plakken lijkt mij geen zinnige besteding van belastinggeld.

  Hra is wel de moeite waard bij een uwv uitkering van bruto €2600…..gelukkig komt niemand bij uwv terecht en loonsverlagingen zijn ook nog nooit voorgekomen.

 212. Voerman says:

  lorenzo: U had immers kunnen weten…..

  Voerman wist! 🙂

 213. SchuurHuurder says:

  Adamus,

  Was het de bedoeling om mijn post te quoten? Ik snap het verband namelijk niet helemaal.

 214. Deutsche Mark says:

  papo:
  @73 Deutsche Mark
  Op de site v.d. makelaar staan toch wel aardige foto’s van dit object:
  http://www.gortervastgoed.nl/woning/eemnesserweg/

  Klopt, die foto’s zijn best aardig, maaaaaar onderaan de beschrijving vind ik volgende tekst:

  “* De woning is gedateerd op diverse punten
  * De foto’s geven een impressie van de woning, maar zijn uit het verleden”

  De laatste verbouwing was in 2000 en een keuken zit er niet in.
  Dat gekoppeld aan bovenstaande 2 puntjes die de makelleugenaar de potentiele koper niet wil verzwijgen maakt me skeptisch. Tuin moet opgeknapt en het dak ziet er op enkele plekken slecht uit. Helaas geen pics van dichterbij.

  Voordat de liefhebber begint met sparen doet ie er goed aan om het object eventjes te bezoeken.

 215. lorenzo says:

  Voerman: Voerman wist!

  fijn en dank.

 216. jodha says:

  financieel baggeraar:
  Net het boek van Edin MujagicGeld Moorduit. Erg helder.
  Ook de cpb en ecb sprookjes wat duidelijker verteld.

  en

  Henk 6: Henk 6 Zegt:
  13 November 2012 om 8:58 pm (Quote) (Reply)

  Deels OT.

  Stelling: het is nu het moment om een nieuwe bank op te zetten.

  dit is helemaal waar, of althans een nieuwe munt zoals de Tems in Griekenland. Lincoln heeft het ook gedaan tijdens de civil war, Kennedy probeerde het eventjes, en Hitler kreeg d-land ermee uit de crisis van de 20-er/30-er jaren.
  Issue is dat Bea en consorten met hun drukpersen dit niet leuk gaan vinden, en de nieuwe drukkers dan tussen 6 plankjes eindigen.
  De banken waar wij in dit blog over praten zijn de verkoopkantoren van de centrale banken: mensen debt aansmeren in ruil voor alles op de wereld wat los en vast zit.
  Een van de beste werken, welliswaar uit 1952, is “The Secrets of the Federal Reserve” van Mullins, beschrijft hoe de FED naar model Europese central banks is opgezet. Via duitse amazon te bestellen. Boek is ooit bekroond met vernietigingsvoorstel, en schrijver is door Hoover ooit uitgemaakt voor ‘enemy of the state’.
  De huizencrisis is hier direct aan gerelateerd, helaas.
  En verder over de opmerking dat deze site evt in de gaten houdenwordt door nederlandse afdeling stiekem: zeker, maar dat mag de pret niet drukken. Idee van hen zal zijn om de discussie in te kaderen binnen begrip ‘huizenmarkt’, zonder complete werking value net van centrale banken erbij te halen. Gelijk ook het werk over de EU op relay-of-life.org, aangeprezen in de telegraaf. Dit boek beperkt zich vreemdgenoeg tot suggesties en inmiddels opgedoekte bedrijven in IG farben complex zonder de aandeelhouders te noemen. Mullins vult het aardig aan.
  Stop met schulden maken, in welke vorm dan ook. Weg van de slavernij van banken, zo lang bestaat deze nu ook weer niet. En bedenk dat William of Orange de eerste grote centrale bank heeft opgezet met Rotschild geld: de Bank of England.

 217. Frans says:

  Adamus: Voorlopig wordt er nog een boel papier verbrand. Kijk naar de charts (op “10″) en de fraude druipt er vanaf.

  Ja, de eeuwige PM (precious metals) manipulatie, I know…

 218. Valvoline says:

  I absolutely love your blog and find most of your post’s to be exactly I’m looking for.
  can you offer guest writers to write content in your case?
  I wouldn’t mind creating a post or elaborating on a number of the subjects you write concerning here. Again, awesome blog!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*