Er worden steeds minder woningen verkocht

Er wordt steeds minder verhuisd. Mensen blijven langer zitten waar ze zitten, zeker in de huidige tijd. Verhuizen is te duur of er kan geen passende woning worden gevonden. De onzekerheid over het werk, het inkomen en de ontwikkeling van de huizenprijzen komen daar nog eens bovenop. Werd in 2006 nog een piek bereikt van circa 210.000 bestaande woningen die in eigendom werden overgedragen, in 2009 waren er dat nog maar 127.500. Een daling van bijna 40% in drie jaar tijd. In dezelfde periode steeg het aantal koopwoningen in Nederland van circa 3,9 naar 4,1 miljoen.

Aantal koopwoningen en kooptransacties

Huidige aantal huizen te koop op Funda:
Aantal huizen te koop op Funda

Oudere gegevens:
huizenhype Funda indicator

bron: Vereniging Eigen Huis , floris.nu

Share Button
Tagged with:
128 comments on “Er worden steeds minder woningen verkocht
 1. Goudbelegger says:

  Het leuke is dat je hier ook gewoon TA op kan doen. Aantal huizen te koop op funds, een klassieker..

 2. nhz says:

  kun je nagaan wat het aantal verkopen is na 4 jaar Rutte: 10.000 per jaar? Alleen villawijk bewoners verhuizen dan nog, vermoedelijk naar het buitenland (voordat de bom barst).

 3. Nou, says:

  Hoi, Goudbelegger, wat is TA? en ga je dat ook doen op dit artikel?

 4. Juan Belmonte says:

  Juan eet zijn pet op 🙂

  Wie het nu nog niet snapt mag gratis in het tenu van het Belgisch Nationaal elftal de stieren in de arena van dichtbij bewonderen.

  Gratis, geeneens cabaret 🙂

 5. djantje says:

  Ik ben benieuwd hoeveel huizen er in september 2010 zijn verkocht.

  Er zijn er 6200 bij gekomen op de funda teller van floris.nu

  In 2009 klom de funda teller met 1900 huizen in september (1-9-2009 tot 1-10-2009)

  In september 2010 klimt ie met 6217 huizen.

  September, verkopen in jaar:
  2005: 18.000
  2006: 17.000
  2007: 14.500
  2008: 15.000
  2009: 10.500

  (cijfers van de jaren uit vastgoedbericht van het kadaster)

 6. Nico de Geit says:

  “In dezelfde periode steeg het aantal koopwoningen in Nederland van circa 3,9 naar 4,1 miljoen.”

  Een groot aantal huurwoningen werd koopwoning. Als deze in de cijfers verwerkt zijn is het aantal verkochte huizen nog dramatischer gedaald.

  Wat denk je dat dit betekent voor keukenbedrijven, vloeren- en badkamerbedrijven? Hypotheekverkopers, makelaars en notarissen?

 7. latcho says:

  Wel dat betekent voor eigenaars van keukenbedrijven, vloeren- en badkamerbedrijven, voor Hypotheekverkopers, makelaars en notarissen: Dat ze eindelijk een huis kunnen kopen 😀

 8. tokkert says:

  Vanaf oktober 2008 gaat er denk ik 50% van de huizenprijs af in Nederland in 5 jaar.

  Stel de doorsnee huizenprijs okt. 2008 op 233.000€.

  Dan bespaar je in 5 jaar €116.500

  Dan bespaar je per jaar € 23.300 Netto

  per maand ongeveer € 1941,66 Netto,

  iedere dag ongeveer € 63,81 Netto

  (7 dagen in de week,365 dagen per jaar)

  bovenop jou eigen loon door tot okt. 2013 niet(!?) te kopen.

  Als uurloon (8 uur iedere dag,7 dagen per week) zou dat € 7,97 zijn.

  Wat verdien jij! netto per uur in jou baan nu???

  Die 7,97€ kun jij in dat geval daarbij bij op tellen!

  Een starter zal in het begin van zijn/haar carriere niet zo snel zo gemakkelijk zo veel geld kunnen verdienen door nog een beetje aftewachten met kopen

 9. Goudbelegger says:

  @3 technische analyse, dus kijken hoe een grafiek zich waarschijnlijk gaat ontwikkelen op basis van een patroon dat je herkent. De grafiek met de huizen op funda is vrij betrouwbaar, breekt door en hop. Er moet meer massa immigratie komen en meer doorstroming van de 53?? asielzoekerscentra naar huizen die opgekocht worden door gemeente, provincie, waterschap en het rijk, als je tegen bent dan ben je niet solidair en een racist en dat is het ergste wat je kan zijn in dit land. Dus, verkoop je woning aan de gemeente om mensen ‘te helpen’.

 10. vincent says:

  @8 sure…. alle huizen zullen 50% minder kosten over een paar jaar.. huizen zullen gewoon langer te koop blijven staan en niet verkocht worden maar dan blijft iedereen gewoon waar hij zit en dat willen de heren politici niet en dus komen er weer allemaal maatregelen om de huiseigenaren te ‘helpen’. Maar blijf vooral dromen en wachten tot de huizenprijzen 50% zijn gedaald hoor. Ik denk dat dit alleen gebeurt als ineens alle HRA voor nieuwe hypotheken zou verdwijnen en dan nog alleen in het duurdere segment omdat alleen daar de maandalsten op aflossings vrije hypotheken in dit geval zouden verdubbelen.

 11. irydium says:

  @10 sure….

  Want Nederland is anders dan Ierland, Amerika, etc.

 12. Get a life! says:

  Gelukkig heeft dit alleen betrekking op de grondprijs voor kantoren:

  http://www.nuzakelijk.nl/algemeen/2355352/grondprijs-kantoren-amsterdam-fors-lager.html

 13. Robald says:

  @8: De prijzen gaan zeker niet met 50% dalen ten opzichte van 2008. Een woonhuis zal gemiddeld echt geen €115.000 gaan kosten. Puur en alleen omdat de arbeidsparticipatie van vrouwen nog wat verder zal toenemen en het gemiddeld gezinsinkomen daarbij iets zal toenemen.
  Ik vermoed dat de huizenprijzen nog wel zullen dalen maar niet te veel, maar wel vele jaren rond dat niveau blijven hangen. De inflatie doet verder zijn werk en dat is ook een soort prijsverlaging.

 14. FT says:

  @10 en 14,

  De huizenprijzen gaan de komende jaren weldegeijk scherp dalen. Of dat 30% of 50% zal zijn is de vraag.

  Echter het gaat om de relatieve waarde van het huis. Hoeveel broden is een huis vandaag waard en over 5 jaar. Want ik denk dat de aanstaande QEII ook een flinke waarde daling van de euro tot gevolg heeft.

  Verder gaat de nieuwe regering de HRA niet in stand houden. Men probeert de economie te ondersteunen en omdat wij een economie hebben die op huizen is gebasseerd, kiest men er voor om koste wat het kost de nominalehuizenprijzen in stand te houden. Als men daar de HRA voor moet gebruiken, dan zal men dat doen. Maar dat kan net zo goed iedere andere maatregel zijn. Het doel heiligd de middelen. HRA is in deze dus een middel, geen doel opzich.

 15. Get a Life! says:

  Je hoort wel eens dat de bodem is bereikt wanneer een gemiddelde woning 3x het modale inkomen kost a.k.a. 105k. Da’s meer dan 50%.. Maar zo eenvoudig ligt het natuurlijk niet.

  12 in een dozijn huizen, huizen met een beperkte houdbaarheid (50/60/70), huizen met veel achterstallig onderhoud en huizen op minder interessante lokaties zullen veel heftiger corrigeren dan die paar prachtexemplaren.. En dat is logisch als het aanbod zo dramatisch groot is…

  Overigens merk je nu dat veel verkopers langzaam maar zeker toch echt wel beginnen te zakken met de vraagprijs.

 16. Patrick says:

  Wake up guys: De duurdere en minder courante huizen worden op dit moment al vaak verkocht voor 20-30% onder de top. Nu al.

  We hebben alleen nog een beetje paniek nodig als de stemming helemaal omslaat, en voordat je t weet zit je aan je 50%.

  Ik denk dat t geen 5 jaar meer gaat duren. In deze tijd van snelle communicatie en informatie denk ik eerder aan nog 2 jaar.

 17. Zomaar says:

  Iemand al gehoord over de grootschalige fraude in Amerika, in betrekking tot de hypotheek verstrekkers die mensen hun huis uitzet vanwege wanbetaling terwijl de hypotheekverstrekkers in principe geen eigenaar meer zijn van de verstrekte hypotheek en dus ook niet van het huis, omdat ze dat als onderpand (vervalste handtekeningen e.d.) hebben gegeven om meer te kunnen lenen om vervolgens weer uit te kunnen lenen.

  Double Dippen dus.

 18. anoniempje says:

  mensen kunnen niet kopen, zeker nu de koopkracht nog verder achteruit gaat, en wees eerlijk durf jij erachter te staan om al gauw met een last van 1000 euro te zitten voor een simpel huisje

 19. vincent says:

  tja, maar wat er gebeurt als er niet gekocht wordt is niet dat de vraagprijzen enorm dalen maar gewoon dat huizen langer te koop staan en mensen niet verkopen:). De prijzen dalen ongetwijfeld iets maar slechts een zeer gering aantal mensen met een enorme overwaarde kan de vraagprijs zo enorm laten dalen. Degenen die niet hoeven verkopen wegens scheiding etc zullen dan gewoon niet meer verkopken. En dan zie je toename van het aantal te koop staande huizen zoals nu.

 20. vincent says:

  @19 tja dat zou een halvering van mijn maandlasten nu zijn dus waarom niet :P. Overigens zijn ‘de prijzen’ in amerika ook niet met 50% gedaald. Dit is sterk locatie afhankelijk en gerelateerd aan de enorme werkloosheid in sommige regio’s. In Nederland is hiervan gelukkig geen sprake. En nogmaals: Ingrijpen in de HRA is zeker mogelijk echter alleen zeeeer geleidelijk waardoor effect op de vraagprijzen nihil zal zijn (inderdaad misschien stabilisatie op een iets lager niveau dan de huidige prijzen). De betaalbaarheid zal echter niet toenemen omdat bij verdwijnen HRA de maandlasten hoger komen te liggen. Je leent dan wat minder van de bank tegen iets hogere kosten. Het zal echt niet zo zijn dat je over 5 jaar met een modaal inkomen een huis kunt kopen dat nu 3-4 ton te duur is voor het salaris. En daarbij… denken jullie nou echt dat de overheid maatregelen gaat nemen waardoor al die mensen met een aflossingsvrije tophypotheek (hier hoor ik gelukkig niet bij) ineens de maandlasten niet meer kunnen betalen en op straat komen te staan met enkele tonnen restschuld? Ik denk toch echt van niet.. Voor het zover komt moet er eerst sprake zijn van massale honger/werkeloosheid etc

 21. Adamus says:

  De prijzen dalen ongetwijfeld iets maar slechts een zeer gering aantal mensen met een enorme overwaarde kan de vraagprijs zo enorm laten dalen

  Probleempje voor de appartementenhandel gericht op 55 plus. Boomer verkoopt huisje van 475 niet voor 425k. Aanschafprijs was natuurlijk 15 jr. geleden geen 325k guldens 😉

 22. Adamus says:

  Vincent droomt zich af.
  Geen benul hoe de vlag erbij hangt.

 23. vincent says:

  Tja daar zit hem de dichotomie. Enerzijds een gouden generatie met enorme overwaarde, anderzijds de 20-30-40ers die de afgelopen jaren de hoofdprijs hebben betaald. Gelukkig hebben ook veel oudjes hun overwaarde al lang uitgegeven aan auto’s en vakanties en kunnen ook die veelal niet enorm zakken. Wel vermakelijk allemaal ik ben erg benieuwd wat de toekomst gaat brengen. Ik las overigens gisteren dat, indien in amerika de huizenprijzen nu stabiel blijven over 13 jaar door inflatie de huizenbezitter weer op het nulpunt terug zijn. Dus gewoon 13 jaar blijven wonen en er is niets aan de hand:) Alleen bij gedwongen verkoop heb je natuurlijk een probleem.. of als je voor 3 ton een appartementje in de binnenstad hebt gekocht met het idee een paar jaar te wonen en met winst te verkopen..

 24. Goudbelegger says:

  Wat betreft die oudjes, babyboomers die zo rijk zijn. Ik heb vorig jaar een aantal dingen beredeneerd voor de toekomst inzake voorbereid zijn, van voedseloverschot naar voedseltekort was er een en babyboomers van rijkste generatie naar generatie die het niet meer zo breed heeft, door inflatie, was een ander. Geen idee of het uitkomt maar de 1e GROTE stap is gezet met de pensioenen die totaal anders worden, helemaal resultaatgerelateerd en niet meer gegarandeerd. Snap niet dat hier zo weinig aandacht voor is in de media maar dit zorgt er echt wel voor dat hun uitgavenfeest stopt.

 25. Goudbelegger says:

  @24 goed dat je dat gelezen hebt dat ze moeten blijven zitten in Amerika en dat het dan goed komt met inflatie….

 26. Charlie says:

  Wanneer gaan we nou eens grafieken weergeven waar de y-as gewoon op 0 begint? Dit vertekent enorm.

 27. Irydium says:

  @Vincent

  De parijen die van de huizentransacties moeten leven zullen het voortouw nemen in de daling van de prijzen. Het is nu al duidelijk dat nieuwbouw veel meer water bij de wijn heeft gedaan dan met bestaande woningen. Degene die moeten, die bepalen.
  Het idee dat alle huizen zonder grote prijsaanpassingen in het oneindige te koop kunnen staan is nog nergens voorgekomen, niet nu in de wereld, niet in de geschiedenis. Daarnaast gaat er bezuinigd worden op kinderopvang en zal verdere emancipatie van vrouwen op de arbeitsmarkt stokken.
  M.v.t. montaire beleid is nederland in het nadeel t.o.v. America aangezien Nederland zelf niet de prijs van de munt kan bepalen. De opgetelde schuldenposities zijn in europa lager dan in nederland, dus waarschijnlijk te weinig inflatie voor Nederland op lange termijn.
  Realiseer ook dat indien zich toch grote infatie opdoet, de rente omhoog gaat en de bijbehorende lasten onbetaalbaar worden.

 28. nhz says:

  @9:
  “Dus, verkoop je woning aan de gemeente om mensen ‘te helpen’.

  doen mensen in mijn gemeente graag, want de gemeente is de allerbeste koper die je kunt wensen. Betalen gewoon de vraagprijs, monumentenpandje van een miljoen om een paar asielzoekers te huisvesten, geen probleem. Ook nog mooi werk voor de maffia van Elco, want deze panden worden perfect onderhouden (veel beter dan bij de gemiddelde burger die het zelf moet betalen); is ook nodig gezien de manier waarop de nieuwe bewoners er mee omgaan 🙁

  @14:
  stijgende arbeidsparticipatie met dalende kindertoeslag en toenemende werkeloosheid? Onzin.
  Wel eens met de factor inflatie, zoals het de afgelopen week op de beurs ging zouden de lonen volgend jaar zomaar 10 of 20% omhoog kunnen (nominaal). Heliben garandeert zo ongeveer dat we overal hyperinflatie gaan krijgen, nog even zo verder en mensen gaan ook weer als gekken huizen kopen die ze niet kunnen betalen.

  @16:
  aan de Herengracht index kun je zien dat de huizenprijzen t.o.v. de inkomens ongeveer een factor 5 omlaag kunnen; dat gaat dan wel vele jaren duren, maar toch …

  @18:
  is waarschijnlijk een extra reden voor de FED om hyperinflatie te organiseren, want dat is de enige manier om de banken schadeloos te stellen. Ieder huis dat ver onderwater is met de hypotheek kan zo in een jaar makkelijk in waarde verdubbelen, probleem opgelost 🙂 Over de nadelen wil men niet nadenken, dus maak je borst maar nat.

  @20:
  onzin, kijk maar eens wat er in 1979/1980 gebeurde: de verkoop zakte in en de prijzen daalden met 40% binnen 1.5 jaar. Er is alle reden om aan te nemen dat de prijsdaling nu nog veel groter zal zijn, relatief dan. Want toen was de rente hoog en nu krankzinnig laag, dus die kan alleen maar omhoog wat doorgaans betekent dat de inflatie flink is opgelopen. Ik ben het er wel mee eens dat de komende prijsdaling niet betekent dat iemand met een modaal inkomen ineens een veel groter/mooier huis kan kopen: dat zal alleen gelden voor wie cash betaalt, en is niet meer dan een korrektie naar de situatie zoals het altijd was voor +/- 1990.

 29. Jeroen says:

  Nou, wij gaan dus ook niet meehelpen om dat verkoopcijfer omhoog te krikken. Wij (ikke, vrouw en kindje van 4 maanden) moeten absoluut verhuizen uit ons te krappe huurappartementje, en kijken al tijden rond op de koopmarkt voor iets ‘leuks’. Afgelopen weekend definitief de knoop doorgehakt: huren! Knappe nieuwbouwwoning in aanbouw, kost wel een berg, maar nu instappen op de kopersmarkt is volgens mij een zekere financiële zelfmoord… Als de tijd rijp is gaan we kopen, dus kom maar op met die 50 % daling (erg handig als je een spaarpotje hebt) 🙂

  Gezien alle ellende rond de hypotheken zou het me niets verbazen als banken de komende jaren zelf ook de teugels strakker gaan aantrekken: max 100% financieren, of minder, bijvoorbeeld. De risico’s worden ook voor banksters te groot. Dat gaat pas grote klappen op de woningmarkt teweegbrengen. Geleidelijk afschaffen HRA zorgt ‘slechts’ voor een constante druk op het prijspeil, maar omlaag brengen financieringsmogelijkheden gaat opeens het overgrote deel van de potentiële kopers buitenspel zetten en voor enorme vraaguitval zorgen. Afwachten!

 30. nhz says:

  @30:
  ik schat dat alleen al een maatregel als 10% aanbetalen kan zorgen dat de huizenprijzen hier met 50% dalen. Want maar een fractie van de huidige would-be kopers kan die 10% ophoesten.

 31. ll says:

  Onrustbarend rapport DNB 1 op de 9 huishoudhypotheken staat onder water, gemist ???

  http://www.dnb.nl/binaries/Risico%20op%20de%20hypotheekmarkt_tcm46-222059.pdf

 32. Adamus says:

  Gelukkig hebben ook veel oudjes hun overwaarde al lang uitgegeven aan auto’s en vakanties en kunnen ook die veelal niet enorm zakken

  Ze hebben dus onderwaarde en blijven met restschuld zitten. Hoeft niet erg te zijn als ze het bewuste appartement ook ver onder de prijs kunnen kopen van de projectontwikkelaar. Zijn ze in een keer schuldenvrij.
  Hoewel maandelijkse servicekosten 🙁

 33. Frouke says:

  @10 Vincent
  ” en dat willen de heren politici niet en dus komen er weer allemaal maatregelen om de huiseigenaren te ‘helpen’.”

  Jij denkt zeker, net als Nhz, dat de overheid iets gaat weggeven aan arme huizenbezitters.
  De overheid geeft echter nooit iets weg zonder er zelf beter van te worden.
  HRA heeft voor de overheid tot nu toe altijd goed uitgekund, maar de kentering is in zicht.

  Ik denk dat ook deze coaltie er niet aan ontkomt om beperkende maatregelen te nemen.
  Alle vooraanstaande economen in Nederland pleiten er voor om de HRA af te bouwen; ook het CDA en de VVD kunnen hier niet omheen. Ook zij hebben goede economen in dienst. En wat denk je van de jongeren in deze partijen? Deze hebben de discussie binnen de partijen al lang aangezwengeld.

 34. Adamus says:

  niet dat hier zo weinig aandacht voor is in de media maar dit zorgt er echt wel voor dat hun uitgavenfeest stopt

  Gb

  Zitten mediamensen en journalisten ook niet verplicht in een fonds? De struisvogel waart overal rond.

 35. Adamus says:

  De overheid geeft echter nooit iets weg zonder er zelf beter van te worden.

  Jij snapt het 🙂

  Iedereen isolatieglas, dan energieprijzen omhoog. Die vlieger uit de jaren 80 gaat nog steeds op.

  Leuke dingen voor politici zijn straks ook voorbij.
  Zoals asiel in monumentenpand. Kan me overigens opvang bootvluchtelingen herinneren. Gemeenten die dat deden kregen groter contingent woningen toegewezen door provincie.

 36. nhz says:

  @32:
  ik zou schatten dat 90% van de hypotheken van de laatste 5 jaar onder water staat, gezien het feit dat ze starten met gemiddeld 113% en de prijzen inmiddels toch wel procenten lager zijn …
  Die 10% voor het hele bestand lijkt me al met al optimistisch.

  Wat definieren ze trouwens als ‘onder water’, als de actuele waarde minder dan 80% van het hypotheekbedrag is? 😛

  @34:
  de overheid geeft wel degelijk van alles weg, maar dat steelt ze dan wel eerst van andere burgers. En ja, die bedragen worden altijd afgeroomd om de BV Nederland draaiend te houden (voor nog meer ambtenaren, bankster bonussen, bommen op Afghanistan etc).

 37. Adamus says:

  maar omlaag brengen financieringsmogelijkheden gaat opeens het overgrote deel van de potentiële kopers buitenspel zetten en voor enorme vraaguitval zorgen

  Zo is dat. Ook boomers’ moeten verkopen. Wie gaat de woningaanpassingen betalen?
  WMO gaat heel snel op de helling.

 38. Adamus says:

  Nhz kk cash is al een probleem. Kk/belasting aftrekbaar van belasting, vreemd.

 39. nhz says:

  @38:
  bi ongewijzigde omstandigheden verwacht ik ook stijgende vraaguitval. De vraag is hoe lang de omstandigheden dan nog blijven zoals ze nu zijn. Rutte gaat vast nieuwe truken invoeren om het pyramidespel draaiend te houden, zoals nieuwe en hogere starterssubsidies. Ze kunnen vast iets bedenken om dat geld te halen bij huurders, eventueel indirect bij de WBV’s die als PvdA bolwerk ook niet echt meer in de gratie zullen zijn.

  @39:
  vreemd ja, wordt bijna nergens ter wereld zo gedaan. Alleen in de VS tijdens de subprime bubble, via een achterdeurtje meestal (cash-back deals: koop nu een overpriced POS huis en krijg 50.000 dollar kontant, of een vette auto, bij ondertekening koopcontract). Amerika leeft op de creditcard en Nederland leeft op de creditcard die hypotheek heet.

 40. Adamus says:

  En de verzamelnaam is flappentap.

 41. spongebob says:

  Ik lees hier met genoegen dat zelfs de meest overtuigd gelovigen (zoals b.v. robald@14 en vincent) een beetje van het dogmatische pad afdwalen en zich langzaam gaan realiseren dat huizenprijzen niet alleen maar stijgen maar ook een ‘heel klein beetje’ kunnen dalen.

  Dit is revolutionair 😉

  Nu moeten deze hogehuizenprijs adepten nog op zich in laten werken dat de echte huizenprijs bepaald wordt d.m.v. de transactieprijs van verkochte/geveilde woningen en niet door de groep slaven v/d bank die een vraagprijs hanteren die zo hoog is als dat hun hypotheek is.

 42. Robald says:

  @16: Je moet voor een hypotheek natuurlijk het gezinsinkomen rekenen. Laten we eens aannemen dat gemiddeld een partner 0,6x modaal inbrengt dan is 3x het modale gezinsinkomen €156.000 en de maximale hypotheek €234.000. Haal daar de verhuiskosten van 10% af en de maximale modale huizenprijs ligt volgens mij op €213.000. We gaan dus nog wel even zakken.

  @29 nhz:
  Ik ging een beetje kort door de bocht. Er spelen meerdere dingen wat betreft huishoudens in de nabije toekomst.
  Er komen aan de ene kant steeds meer alleenstaanden en aan de andere kant neemt nog steeds de arbeidsparticipatie toe van vrouwen. Je kan het daar wel niet mee eens zijn maar kijk de grafieken van de afgelopen 20 jaar er maar op na. Dat er gekort wordt op kindersubsidies zal weinig effect hebben, want jonge vrouwen van nu willen echt niet thuis zitten.
  Er zijn geen indicatoren dat de werkloosheid sterk zou gaan stijgen de komende jaren. Sterker nog; door de vergrijzing zal er eerder krapte gaan ontstaan op de arbeidsmarkt. Komen we bij de volgende grote hobbel:
  Relatief veel ouderen die hun eensgezinskoopwoning willen/moeten verlaten.
  De meeste demografische factoren wijzen m.i. naar een structureel lagere huizenprijs.

 43. Ludwig von Mises says:

  @1

  Ik zou zeggen dat we dan gaan toppen op 230.000

  Hoe gaat het me de portfolio, goudbelegger?

 44. Adamus says:

  Alles boven 230.ooo wordt groepsverkoop.
  Ik ken hier clusters van minimaal 5 woningen, die komen niet op funda.

 45. Adamus says:

  Hugo hoort gezien zijn leeftijd ook in het kabinet.

 46. Goudbelegger says:

  @44 net als bij jou natuurlijk, zeer goed. Heb het al een keer meegemaakt, de stijging van 2005 tot 2007 maar toch nog stress. Net de margin van CAD laten omzetten naar Euro, Euro kan nog wel naar 1,50/ 1,60 maar verwacht hem toch op 0,75 ergens in de komende twee tot drie jaar.

  Wat iemand opmerkt dat makelaars de prijzen van huizen naar beneden willen omdat ze omzet willen draaien klopt.

  Deze makelaar zegt het gewoon..

  http://www.youtube.com/watch?v=H3DeDJ2UdPU

 47. Ludwig von Mises says:

  Ik verwacht een euro de dollar rond 2015.

  En een top in goud (en dan met name de mijnaandelen) 2011.

  Ben niet op margin, heb wel opties. Ik hou er niet van uit mijn positie gelazerd te worden en er zit volatiliteit een te komen.

  Enfin, wat doet de huizenprijs er nog toe als je weet wat we weten.

 48. Ludwig von Mises says:

  49

  Correctie

  2 dollar de euro.

 49. nhz says:

  @42:
  inderdaad, dat is precies wat er bij de vorige crash speelde: de meeste mensen verkochten niet toen de huizenprijzen kelderden. Maar wie wél moest verkopen was de klos, en die relatief kleine groep bepaalde de prijzen. Het duurde na die crash 10-15 jaar voordat de prijzen nominaal weer hersteld waren en dat ondanks tien jaar stevige inflatie. Ik denk dat het deze keer nog een stuk minder gunstig gaat uitpakken, gezien de onvergelijkbaar veel grotere omvang van de huidige bubble.

  @43:
  er spelen inderdaad vele factoren zodat de uitkomst moeilijk te voorspellen is, zeker in nominale termen. De toename in de vraag komt vooral van kleine huishoudens, met name alleenstaanden. Want de groei van het aantal huishoudens komt eigenlijk alleen nog doordat huishoudens steeds kleiner worden. Alleenstaanden maken geen schijn van kans op de koopmarkt bij het huidige prijsnivo, pas als de prijzen sterk gaan dalen gaan ze een significante kopersgroep vormen. Bij ouderen is ook zeer de vraag hoe hun koopkracht zich ontwikkelt met de voorgestelde hervorming van de pensioenen en de greep in de kas die Rutte gaat doen om de villabewoners extra te kunnen spekken.

  @45:
  ik kan het in grote lijnen eens zijn met dit stukje van Priemus; ik denk ook dat de WBV’s een voor de hand liggend slachtoffer zijn voor een greep uit de kas (waarvoor later de rekening bij huurders en belastingbetalers terecht komt, want ze gaan natuurlijk gewoon door met geld verspillen aan bobo’s en onzinnige projecten). Maar het is wel mosterd na de maaltijd, er was twintig jaar lang tijd om er wat aan te doen en men stond er bij en keek ernaar – niet alleen de politiek, ook de deskundigen inclusief Priemus met hun belachelijke theorien over de woningmarkt in de polder. Veel mensen die op het stukje reageren denken er net zo over 😉

  @48:
  ik denk dat het gewenste prijsnivo afhangt van het segment. Bij mij in de buurt zijn er diverse makelaars die de prijzen juist enorm opjagen en die vermoedelijk tienduizenden euro’s aan één transactie overhouden. Die draaien dus niet op volume maar juist op hoge marges. Jaren terug waren er hier al makelaars die afspraken maakten zoals 20% van de extra prijs boven een bepaald bedrag voor de makelaar. Dat kan hard oplopen als je onnozele kopers van elders hebt met geld in overvloed, en die zijn er altijd – je moet ze gewoon weten te vinden.

 50. nhz says:

  @48:
  het is momenteel heel moeilijk om consistent winst te maken door de sterke valuta fluctuaties. Ik heb al eens een periode meegemaakt waarbij de goldstocks enorm stegen en ik niks verdiende omdat de dollar net zo hard daalde; in zo geval moet je rood gaan staan op je dollarrekening voor de gekochte goldstocks, maar dat kon toen niet bij mijn broker. De mensen met euro goud (fysiek of op papier) hebben de afgelopen maanden gemiddeld gesproken niks verdiend. Straks is het misschien net andersom en ben je juist weer even de sigaar als je rood staat in dollars 🙁

 51. lorenzo says:

  48 ; ”Wat iemand opmerkt dat makelaars de prijzen van huizen naar beneden willen omdat ze omzet willen draaien klopt.”

  Buiten het feit dat de makelaar niet mijn prijs bepaald is het zo dat makelaars tot voor kort dachten (..) dat de prijzen stabiel of stijgend zouden zijn en blijven.
  De angst voor woning prijs deflatie is een grotere nu , kort door de bocht wordt er dan maar gekozen voor omzet .
  Ik meen dat economen ook liever geen deflatie zien.
  Het is derhalve 2010.

 52. Goudbelegger says:

  @50 heb het dan over Euro/ Cad, dus even simpel dat de Euro daalt en de CAD sterker wordt, als dat zo is dan blijft m’n margin gelijk en wordt de portefeuille met goudaandelen alleen door de valutastijging al meer geld waard. Canada heeft weinig schulden en een zeer populair exportproduct, goud. Mooi dat je geen margin nodig hebt.

  Eur/ USD zie ik niet extreem worden in verhouding, beiden hebben grote problemen.

  En inderdaad, huizen is relatief passé, goud en goudaandelen zal het waarschijnlijk, terecht, om draaien.

  Top in 2011? Ik weet het niet, een tijdelijke zou kunnen, grote top zie ik dan nog niet.

 53. Patrick says:

  Juan, even tijd voor onvervalst cabaret!

  Citaat nu.nl: AMSTERDAM – De Amerikaanse bankenreus Goldman Sachs blijkt de beste koop- en verkoopadviezen te geven over financiële aandelen. In 38 procent van de gevallen geeft Goldman een correct advies. Dit blijkt uit een onderzoek van persbureau Bloomberg.

  Oftewel: de BESTE adviseur slaagt erin om in MINDER DAN DE HELFT van de gevallen een correct advies te geven 🙂

  Muhahahaha

 54. nhz says:

  @54:
  bedenk wel dat Canada de VS als buurman heeft, ondanks de commodities zijn ze sterk afhankelijk van hoe het economisch met de grote broer gaat. In ieder geval hebben ze een stevige huizenbubble die nog moet leeglopen; persoonlijk zou ik dan eerder afdekken via AU/NZ$ die meer gerelateerd zijn aan de Aziatische markten.

  Mee eens dat euro en dollar op lange termijn weinig uitmaken; allebei WC papier gezien het huidige beleid. Maar voor trading wel van belang, ook als je de rente voor rood staan in de valuta meerekent wat per valuta ook nog sterk kan verschillen en bij posities die je een paar jaar aanhoudt een groot deel van de winst kan kosten. Zekerheden zijn er niet.

  @55:
  precies wat ik dacht, maar leuk dat ze het nog even bevestigen. Als je ziet dat ze meestal veel meer koop- dan verkoopadviezen geven kun je zoiets zelf bedenken.

 55. Ludwig von Mises says:

  54

  Intermediate top in 2011, de top in 2015

  Vind de canadese dollar beter dan de usa dollar maar Niek heeft een punt – alhoewel de euro beter is dan de US dollar. Zie de cando stijgen als goud en commodities stijgen.

 56. nhz says:

  @57:
  ik denk wel dat de euro (voorlopig …) beter is dan de US dollar, maar ik bedoel dat je ze op langere termijn allebei niet moet hebben omdat de waarde hard blijft dalen. Ik heb op langere termijn gezien dus meer vertrouwen in commodity currencies, en zeker in goud (minder in commodities in het algemeen, omdat een positie aanhouden aanzienlijke kosten met zich meebrengt).

 57. Goudbelegger says:

  @57 zie de definitieve top eerder maar het zal tzt wel duidelijk worden. Als goud daarna weer als backing voor geld gebruikt wordt en je het kan inwisselen bij de CB over wat voor top hebben we het dan? Als het echt extreem wordt, oorlog, tja, over top kun je dan niet meer praten.. wel over het enige geld zo’n beetje. Goed om nu al wat over na te denken.

 58. Adamus says:

  Als goud daarna weer als backing voor geld gebruikt wordt en je het kan inwisselen bij de CB over wat voor top hebben we het dan?

  Goud als ruilmiddel? Ik denk niet dat nout ook maar een grammetje van mijn verzameling gaat zien.

  Al aan gedacht dat ook in Canada in een keer de deur dicht kan vallen voor papier?

 59. nhz says:

  @61:
  de deur kan dichtvallen voor papier, maar ze zouden ook t.z.t internationaal een zeer zware belasting kunnen invoeren voor ‘speculanten/profiteurs’ die fysiek goud willen inruilen voor gewoon geld (beetje a la Shelby). Ik geloof zelf niet dat die goudstaafjes dan nog veel waarde hebben.

 60. FT says:

  @20 Vincent

  iDegenen die niet hoeven verkopen wegens scheiding etc zullen dan gewoon niet meer verkopken. En dan zie je toename van het aantal te koop staande huizen zoals nu.

  Ik heb afgelopen zaterdag een paar pandjes bezocht. Ik heb ze specifiek uitgezocht op de tijd dat ze te koop staan. Allemaal 2 jaar of meer. De meeste al een tijdje leeg.
  Stuk voor stuk zwaar achterstallig onderhoud. De eerste 6 maanden heeft men nog wel goede hoop, maar daarna stopt het (waarom investeren als het toch weggaat?).
  Dat wordt een groot drama wat nog een hele lekkere bom onder de prijzen gaat leggen. Zed worden onverkoopbaar. Dus te koop laten staan is voor deze mensen geen optie.

 61. Dawg says:

  @61 nzh

  Zou zomaar kunnen, zo’n speculatiebelasting. Maar dan toch alleen als goud weer een vaste prijs krijgt? Als goud weer een MTM prijs krijgt (is dat wat met vrijgoud wordt bedoeld?) dan moet er toch juist een vrije verhandelbaar van goud komen?

  Ken jij dit artikel?

  http://www.gata.org/files/PeterMillarGoldNoteMay06.pdf

  Als ik het artikel goed begrijp voorziet de auteur ervan een terugkeer naar een of andere vorm van de gouden standaard, tegen een zodanig (hoge) officiele waarde van goud dat alle papieren waardes er tegen
  devalueren. Op die manier zouden we dan van de te hoge schulden af kunnen komen zonder de bijbehorende deflatoire krimp.

 62. nhz says:

  63:
  het begint mij ook op te vallen dat je de panden die te koop staan er tegenwoordig uit kunt halen op basis van achterstallig onderhoud. Verbaast me niks, want de hypotheeklasten zijn vrijwel nihil terwijl onderhoud flink kan aantikken – zeker als een huis al een paar jaar leeg staat. De verkopers leven vermoedelijk nog in de tijd dat een gemiddelde bouwval gelijk voor ver boven de vraagprijs verkocht werd. En ja, als het lang duurt dan hebben de eigenaars misschien ook geen budget meer voor groot onderhoud (misschien kunnen Elco en Mark daar samen wat op vinden, op onze kosten natuurlijk?).

  @64:
  ja, belasting nadat er een nieuw systeem is ingevoerd. Ene Shelby Moore heeft er veel over geschreven, zie o.a. http://goldwetrust.up-with.com/precious-metals-f6/how-will-we-physically-trade-gold-silver-at-5000-500-t61-105.htm#3182

  waarschuwing: hij is geen fan van FOFOA die door anderen hier vaak opgehemeld wordt, dus er zal wel kritiek op komen 😉
  Maar m.i. heeft hij dit soort zaken beter doordacht dan FOFOA.

 63. adamus says:

  heeft shelby ook papier bij de AAB?

 64. adamus says:

  als je het over goudstandaard terugkeer hebt dan moet moet je nog heel veel lezen. Dat gaat nooit meer gebeuren.

 65. adamus says:

  hij is geen fan van FOFOA die door anderen hier vaak opgehemeld wordt, dus er zal wel kritiek op komen
  Maar m.i. heeft hij dit soort zaken beter doordacht dan FOFOA.

  shelby is een drammer die van het forum van fofoa gebanned is. Liep bovendien alleen maar reclame te maken voor zijn eigen toko. Woont op de Philipos.

 66. KariZ says:

  Mwah volgens mij heeft FoFoa helemaal de intentie niet om goud te verhandelen….

  ‘Gold lies still, very still’.

  Goud tilt jouw opgebouwde welvaart een nieuw monetair tijdperk in…met een beetje ‘mazzel’ gaat dat gepaard met een toename van je Koopkracht.

  Fofoa is geen heilige, er zullen heus andere methoden zijn om je koopkracht/vermogen te behouden/te vergroten.

  Mises en GB hebben zich daarin verdiept of het sluit aan op hun beroep…ik heb daar de brains niet voor / geen tijd voor / geen zin in…etc.

  Goud is eenvoud. Kopen, wegleggen en als de tijd daar is tellen de grammetjes. 🙂

 67. Goudbelegger says:

  Denk juist dat we wel terug gaan naar de goudstandaard, er is goud zat. De CB’s kopen het, het is gewoon het enige echte geld, ik zie geen reden waarom het niet weer geld wordt.

  Dit is toch niet te geloven..

  While millions of Americans are unemployed and the national debt is soaring, it seems top financial executives are far from feeling the pinch. A recent Wall Street Journal survey estimates they’ll receive a staggering $144 billion dollars in compensation and benefits this year. This amount is equal to the U.S. stimulus package approved by Congress in 2008.

  http://www.youtube.com/watch?v=gigkrEnjZ-U&feature=player_embedded

 68. Goudbelegger says:
 69. KariZ says:

  @70 waarom een goudstandaard als we de euro hebben die goud MTM waardeert?

  Goudstandaard betekent een middeleeuwse samenleving: 2% elite, 98% pleps.

  Da’s geen vooruitgang maar een stap terug. Als je oorlog wilt moet je een goudstandaard instellen…dan komen ze het halen.

 70. Papa says:

  @30, Jeroen

  Wij zitten in dezelfde situatie, kindje van 3 maanden en pas verhuisd naar groter huurhuis.

  Hiervoor veel gekeken naar koopwoningen, nu even niet.

  Binnekort mag de kleine naar de creche. De toeslag die je terugkrijgt van de belastingdienst is gebaseerd op toestingsinkomen. Bruto loon plus 4% van box 3 – aftrek zoals hypotheekrente.

  Al met al zouden we 200euro in de maand meer terugkrijgen van de belasting als we voor het einde van het jaar een huis van een miljoen guldens zouden kopen. Aanbod genoeg. Maar iets klopt er niet..

 71. adamus says:

  Kariz, geen………, maar niet te lui om te reageren 😉

 72. adamus says:

  Aanbod genoeg. Maar iets klopt er niet.

  dat komt omdat we in het Westen uiteindelijk socialisten zijn. Dat zeg trouwens Nhz’e favo Shelby ook 😛

 73. FT says:

  @Juan,

  Is het een idee om naast de TTT ook de TFS (Tombola Fop Speen) te maken?

  Wat dacht je van dergelijke voorbeelden? Een opknap beutje, OK, maar dit is een beetje belachelijk.

  25-02-10: Te koop voor 675000. 14-06-10: Gesprongen van 675000 naar 975000

 74. Bouke says:

  @FT

  Meestal is er dan iets aan de hand. Misschien een veiling? Of wordt het pand tegelijkertijd met veel en met weinig grond aangeboden?

 75. Frank says:

  57/58

  Vluchten naar de Euro lijkt me eerder dan welke andere munt(buiten goud dan)
  Trichet & the clan willen voorlopig niet al te hard inflateren met de EU,dus ik denk dat de Euro best wel een kans maakt om voorlopig in weg te vluchten.

 76. Frank says:

  57/58
  sorry correctie:
  Vluchten naar de Euro lijkt me eerder dan welke andere munt(buiten goud dan)wel een uitweg,
  Trichet & the clan willen voorlopig niet al te hard inflateren met de EU,dus ik denk dat de Euro best wel een kans maakt om voorlopig in weg te vluchten.

 77. FT says:

  @Bouke,

  Grond is hier geen reden, pandje in de stad. Waar het om gaat is grote prijs verschillen. In de afgelopen 5 jaar heeft het huis voor een bepaalde prijs te koop gestaand, nu weer maar dan voor 50%-100% meer.
  In dit geval begrijp ik dat het wordt opgekocht, verbouwd en weer aangeboden. Maar dan is 3 ton wel heeel veeel geld.

 78. Jeroen says:

  @73, Papa:

  Al met al zouden we 200euro in de maand meer terugkrijgen van de belasting als we voor het einde van het jaar een huis van een miljoen guldens zouden kopen. Aanbod genoeg. Maar iets klopt er niet..

  Dat klopt zeker niet, en ik heb me er een paar weken geleden ook al over verbaasd. De huurder die meebetaalt aan de woonlasten van zijn buurman in een koopwoning moet daarnaast ook nog meer aan kinderopvang betalen dan diezelfde buurman. Dit is echt zo ziek, in en in ziek…. Het geeft maar weer eens aan met wat voor volslagen randdebielen we te maken hebben in de politiek. Omhoogevallen verpleegstertjes die met een vlotte babbel op een ministerspost terechtkomen maar het verschil waarschijnlijk niet eens weten tussen een miljoen en een miljard.

 79. Goudbelegger says:

  Eén gulden, de Euro bestaat niet meer, Europa bestaat niet meer, wordt in 2020 gelijk aan gesteld aan 1 g. goud. Roebel, Ch, USD etc. etc. geeft rust en vertrouwen, einde aan inflatie, onzekerheid over de geldhoeveelheid, einde aan dominante rol CB’s, einde aan de allesvernietigende speculatie en manipulatie van de banken in Amerika. Betalen gaat in de praktijk gewoon via betaalrekeningen, zie echt alleen maar voordele. Ja, nadelen voor alle parasieten en oplichters die nu aan de macht zijn, als je daar een probleem mee hebt..

 80. adamus says:

  Omhoogevallen verpleegstertjes die met een vlotte babbel op een ministerspost

  en wat dacht je van die jongetjes die eigenlijk brandweerman hadden willen worden?
  Wie van de hele club heeft een echte private baan gehad in het verleden?

 81. adamus says:

  @ vorige post.

  verzekeringen en banken: TBTF dus ook niet privaat.

 82. adamus says:

  Vluchten naar de Euro lijkt me eerder dan welke andere munt

  currency war, de een zak iets minder snel door het ijs dan de ander. Ook Nz/Australië.

 83. Goudbelegger says:

  Moet zeggen dat ik wel zit te wachten op meer voor iedereen duidelijke gebeurtenissen waarom goud nou zo gestegen. Bijvoorbeeld sterke inflatie, Celente heeft het dan over een aanslag, kan ik me moeilijk voorstellen. Maar hoe dan ook, dat alles zo voortkabbelt terwijl goud als een raket gestegen is, daar klopt natuurlijk iets niet.

 84. ll says:

  @ goudbelegger,QE2 gaat naar beursen, goud en grondstoffen, lijkt me duidelijk

 85. nhz says:

  @72:
  wat een onzin, duidelijk niet over nagedacht zoals je zelf al aangeeft. Een beetje bredere kijk op de historie zou aan te bevelen zijn. Ik zie overigens een goudstandaard niet als alleenzaligmakend, hooguit als een mogelijke manier om de bankiers iets eerlijker te houden. De manier waarop de ECB goud waardeert op de balans daarin zie ik geen praktisch verschil met de FED, ze kunnen allebei onbeperkt bijdrukken, en dus geld stelen van spaarders – zoals ze de afgelopen jaren bewezen hebben. Maar ieder zijn mening 🙂

  @73,75:
  ja, socialisme voor de rijken vooral. Gaat onder ‘liberaal’ Rutte sterk toenemen, let op mijn woorden.

  @79,85:
  één plaatje zegt meer dan 1000 praatjes:
  http://tinyurl.com/32bz4dm

  Ik vind voordeel van AU en vooral NZ$ dat die landen bewust een ander monetair beleid hebben, waarbij ze de koers van de munt grotendeels vrij laten (reageert op de economie) en niet tot iedere prijs de schuldenberg proberen op te drijven. Natuurlijk zijn ze afhankelijk van wat er elders gebeurt, maar ik denk dat ze bij bijv. hyperinflatie in VS/EU niet perse meegaan. Met name NZ heeft een beleid waarbij het tegengaan van inflatie een expliciet beleidspunt is, de directeur van de CB wordt er zelfs in salaris op afgerekend. Inflatie in NZ is wat hoger dan bij ons, maar spaarrente en loongroei houden de CPI moeiteloos bij – in Europa en VS ligt dat tegenwoordig een stuk minder gunstig.

  @80:
  Bij mij in de stad was tot ongeveer een jaar terug de standaard dat een opgekocht monumentenpand werd ‘opgeleukt’ (schilderen en cosmetische reparaties) en gelijk voor minstens de dubbele prijs in de verkoop ging. Soms zelfs het vierdubbele, als de reparatie wat duurder was (bijv. pandje van 2 ton, 1 ton reparaties en verkopen voor 8 ton). Veel van die panden staan nog steeds te koop voor de oorspronkelijke vraagprijs; de eigenaars zijn vaak makelaars, projectontwikkelaars etc. die er vermoedelijk op gokken dat ooit iemand (de overheid bijvoorbeeld) het volle pond betaalt. Soms lukt dat ook, ik ken een pand dat binnen 3 weken voor 4 ton extra verkocht werd, nadat het opgeschilderd was en voorzien van nieuwe keuken/badkamer. Maar je weet nooit precies wat er achter zit, er zijn volop schimmige transacties waarbij mensen met verliesposten schuiven of juist zwart geld witten.

  @82:
  je denkt toch niet dat Goldman $ucks c.s. zich de kaas van het brood laten eten door een goudstandaard? Echt niet, zoiets laten ze pas toe als ze alle goud van de wereld in hun eigen klauwen hebben. Kun je dus op je buik schrijven.

  @83:
  inderdaad, Rutte maakt op mij altijd de indruk van iemand die van grote delen van de maatschappij, o.a. van echt ondernemen, helemaal niks snapt en ook niet wil snappen.

 86. nhz says:

  @86,87:
  ik denk dat de beurs, en dan met name grote spelers zoals G$ en hedgefunds, vooruitloopt op QE2; daar zit tegelijk het risico, als die QE2 wordt uitgesteld omdat bijv. de olieprijs uit de hand loopt kan het allemaal ver omlaag. Het geld gaat echt niet alleen in goud, kijk bijv. eens naar de emerging markets of agri commodities de afgelopen week.

  Voorzover ik weet is QE2 nog niet echt begonnen, maar misschien dat ze al twee maanden stiekum bezig zijn achter de schermen om alles wat los en vast zit op te kopen?

 87. lorenzo says:

  Nou , we staan weer te trappelem om het oototje ( 1 van de 3) te pakken en wederom op vakantie te gaan , 3 % heeft bezwaar en beroep aangetekent voor z’n tokootje.
  Man , wat hebben we het met z’n allen toch goed in dit landje . Heerlijk .

 88. Jeroen says:

  @88 nhz:

  inderdaad, Rutte maakt op mij altijd de indruk van iemand die van grote delen van de maatschappij, o.a. van echt ondernemen, helemaal niks snapt en ook niet wil snappen.

  Ik hoor het hem nog zeggen tijdens een verkiezingsdebat: “als we geen HRA zouden hebben, dan zou ik hem nu zelf invoeren” (ungah-ungah, slaat zichzelf op de borst…). Die man is staatsgevaarlijk!

 89. KariZ says:

  ‘Voorzover ik weet is QE2 nog niet echt begonnen’

  QE1 is nooit geëindigd bedoel je.

  Word wakker Niek! AIG remember?

  Zeker te druk met het lezen van Shelby..

 90. Goudbelegger says:

  @87/ 82 Inderdaad, de macht zal nu niet zomaar de goudstandaard invoeren, waarom zouden ze? Maar als zaken uit de hand gaan lopen, Weimar achtige taferelen, nooit eerder waren we zo goed in staat om Weimar te herhalen als nu trouwens, en ze zelf voldoende goud hebben dan kan het wel. En vergeet oorlog, revolutie niet, de geschiedenis, ook vrij recent, zit er vol mee. Niet denken dat het niet meer kan, integendeel.

 91. Goudbelegger says:

  @87 misschien enigszins, maar vergeet onderstaande nou niet…

  While millions of Americans are unemployed and the national debt is soaring, it seems top financial executives are far from feeling the pinch. A recent Wall Street Journal survey estimates they’ll receive a staggering $144 billion dollars in compensation and benefits this year. This amount is equal to the U.S. stimulus package approved by Congress in 2008.

 92. ll says:

  @ goudbelegger, US is afgeschreven, de vraag is nu, wie neemt de macht over.

 93. KariZ says:

  ANOTHER (1998)

  ‘But, if the Euro becomes so strong, how to compete in world trade?

  It will be the price of oil that will make the “trading field” level! The soaring US$ price of gold will make even a 10% Euro reserve be as 100% today, in USD!

  Oil will become, very, very cheap in Euros and allow that economy to do well! Many other countries will see this and also want to join the new “world reserve currency” that has become”the new world oil currency”!’

 94. KariZ says:

  ANOTHER (April 1998)

  ‘Sir,
  If one closely follows “in the footsteps of giants”, he will also be preparing for a “currency war”!

  Time passes, thoughts change, people consider and value is perceived differently.

  Persons say, “the seasons are all the same”, but we know “the weather is never the same”. A storm approaches YOUR SHORES from across the pacific!

 95. KariZ says:

  ANOTHER (1998)

  ‘Indeed, if I viewed as a western person, gold money as $30,000 paper dollar credits, my thoughts would also show ” this cannot be”!

  But, from another world, I view this US$ and say “how can it be of such value to all and have numbers as the stars in heaven”?

  Please understand, money as paper or metal is as “perception of value in the minds of people”.

 96. KariZ says:

  ANOTHER (1998)

  ‘America has held the “reserve currency” for the world. In that time, it has been the economic fuel for all economies. This is as it should be. However, this fuel was supplied as debt, borrowed from the future of children yet unborn. Neither myself, or any other person should enrich their home by holding the assets that give “bondage upon future life”.

 97. KariZ says:

  Carl @ Another (1998)

  ‘Questions: Do you have a belief about whether the euro will be attractive to oil producers as an oil currency?’

  The partial backing of the Euro with gold is a resent thing. It was to be only 5% with the understanding that most “European” oil buys would be settled in Euro. The oil alone would give the Euro “reserve status”.

  Now the BIS has worked to bring a possible “80%” of all world buys settled in Euro if 15% to 30% gold is held. This will bring the end of US$ holdings to act as reserves! In this way, the dollar price of gold would go to “no end”! This would further allow the Euro to become “top gun” as the US would even be forced to buy Euros to buy oil!

 98. nhz says:

  @92:
  QE1 is wel degelijk geeindigd, en je kunt het perfect terugzien in de money supply statistieken en de beurs.

  @96:
  “Oil will become, very, very cheap in Euros”

  hoe lang moeten we wachten tot die voorspelling uitkomt? Ik merk er niets van.

 99. KariZ says:

  jonesy @ ANOTHER

  In your last post ( today 00:39 ) you say, “If the Euro wins, the Gold Wars will begin at $360, and crude in US$ could be in the hundreds?”

  Question: What specific actions and reactions do you envision? In other words, What possible scenario, blow-by-blow, may we look for in a Gold War?

  The world reserve currency is held by “default” not choice. Today. every digital money is a product of the US$ by nature of “it being the book keeping reserve”. To this extent, the US$ is the only world currency! To this end, noone can see the true size of the “mismatch” in gold as money in US$. No country, Japan included, can sell dollar reserves without destroying their own currency! The BIS does not recognize other currencies as reserves, as they are, in themselves, a dollar product!

  This “new gold war”, it will be as “none before”. The BIS will bring gold into the $320 to $360 range for the Euro. The US will attack the Euro for what it has become, “a new world oil currency” offered to remove the oil backing from the US$.

  At first, the dollar will be partially sold by many Cbs, especially the ones with little local oil, Japan, Yes? As unneeded dollars are set free, the true value of real things will be seen in dollar terms, gold, cars, oil, etc..

  In this light, one can see why many large buyers have been taking in gold, as it is held in terms of value of “after the war”. Not the traded price of today.

 100. KariZ says:

  @101 Tis maar wat je precies QE noemt. Ik noem alle overheidsgaranties en ca. 80% van de complete huizenmarkt in handen van de overheid óók QE. Een proces dat gestaag vordert, dag in dag uit. QE is niet alleen die Fed-geldpers…

  ‘Ik merk er niets van.’

  Nee maar je gaat het ook pas zien als je het doorhebt. En jij wil het liever niet zien.

  Hij bedoelt goedkoop in euro tov de $, nadat de laatste kopje onder is gegaan. Of dacht je dat de arabieren gek waren?

  ‘Many other countries will see this and also want to join the new “world reserve currency” that has become”the new world oil currency”!’

 101. Adamus says:

  Inflatie in NZ is wat hoger dan bij ons, maar spaarrente

  Dus de directeur wordt afgerekend op valsemunterij.
  Het is daar niet anders dan elders.

 102. Adamus says:

  Die man is staatsgevaarlijk

  Hij heeft er net zoveel sjoeche van als de rest. Hij zou in die zin ook GroenLinks kunnen zijn.

  Toppunt vind ik Fr. Wekers. Mijn favo was CDA’er Ab Koopmans. Hoewel Schultz van h tot z ook wel een goede had over de 130km. “stilstaan in een file is schadelijker dan 130 rijden”……

 103. Adamus says:

  Nu woont shelby op de philipijnen, daar zou ik ook mijn goud niet opslaan :-p
  Moet hem wel nageven dat zijn opmerking die hout snijdt meteen goed is: kennis en bron van inkomsten hebben waar overheden niet aan kunnen komen.
  Hij wil daar niet teveel over loslaten, de vijand luistert immer mee……

 104. Hugo says:

  @96 (Kariz)

  De Euro wil niet de nieuwe oil currency worden. Dat lijkt me wel duidelijk. Saddam olie in Euro’s. Europa (meerderheid) val hem maar aan. We geven politieke steun en /of wat troepen. Iran zegt wij gaan voor olie in Euro’s. Europa zegt unananiem, wij leggen zware sancties op. Deze zijn zo zwaar dat dit een verkapte oorlogsverklaring is.

  Ik denk dat Europa de VS steunt. Voorstel; jullie bezetten olielanden en garanderen zo de flow van olie. Wij steunen de nieuwe (olie) dollar. Wel goud herprijzen zodat hier de boeken blijven kloppen. Deal?

 105. Adamus says:

  Nhz je snapt niet dat je digits al in beslag genomen zijn. Bij goud moet dat altijd nog gebeuren.

 106. Adamus says:

  Hugo,

  En de Chinees blijft gratis doorwerken in de sweatshop? Of gaat die genoegen nemen met een kleine airco als eindejaars uitkering?
  De mannen zitten met de handen in het haar.

  Waarom anders gedoe met QE? Gezelschapspelletje?

 107. nhz says:

  @103:
  QE = monetisering. Garanties zijn geen QE, in ieder geval niet zolang ze niet aangesproken hoeven te worden. Je kunt op allerlei grafieken duidelijk zien dat QE1 feitelijk beeindigd is (maanden geleden al, ik geloof eind april of zo; sinds toen en tot een week of drie geleden toen het QE2 verhaal begon waren de winsten absoluut minimaal).

  @104:
  nee, de CB directeur krijgt minder salaris als de inflatie boven de norm (maximaal 3% dacht ik) komt. Los daarvan, loongroei (3-5%) en spaarrente (6-9%)die vrijwel altijd dik boven de CPI liggen daar zou iedere gewone burger blij mee zijn: NZ doet het ieder jaar veel beter in vergelijking met de rest van de wereld (pessimisten zouden kunnen zeggen dat ze de achterstand op EU/VS inlopen…). En dat ondanks dat hun munt de afgelopen 1.5 jaar enorm gestegen is, wat maar weer eens bewijst dat die verhalen over economische schade door een sterke munt de grootst mogelijke onzin zijn.

  @105:
  ja, wel een briljant plan om veel meer asfalt aan te leggen om de files te verminderen, en dan invoeren dat je 130 mag. Zeker weten dat dat alle winst van het nieuwe asfalt zo wegvaagt, dan kunnen ze over een paar jaar concluderen dat er nog veel meer asfalt nodig is. Zoals men wel eens zegt: wat de VVD betreft heel Nederland asfalteren en wie dat wil mag zijn eigen tuintje uithakken.

  @106:
  in veel locaties is bezit minder veilig dan bij ons, maar dat lijkt me een voorbode van wat komen gaat. Ik denk dat een goede ‘income stream’ absoluut meer waard is dan een stapel goudstaafjes, alleen is het voor de meesten moeilijk zoiets te realiseren (dus voor de meesten geen alternatief). Al je kapitaal in goud stoppen lijkt me net zo onverstandig als alles in vastgoed of in treasuries, bijvoorbeeld.

 108. Hugo says:

  Adamus,

  Basically ja. Zo deed oa NL mee aan wat vlootoefeningen in die omgeving. Oftewel, China jullie mogen voor ons blijven werken. Wij blijven dan spulletjes afnemen. Zo niet, dan halen we de industrie terug en krijgen jullie sociale problemen terwijl het bij ons lijkt alsof we ze aan het oplossen zijn. Sociale problemen hebben jullie toch al meer dan wij.

  Reken maar dat de VS/Europa de anti China fracties in Afrika al aan het bewapenen zijn. Dat hebben we wel geleerd in de koude oorlog.

  Voor het militair industrieel complex ideaal. Permanente koude oorlog tegen de moslims, het Oosten en de eigen bevolking. Goed voor de winsten en het voortbestaan van het systeem. We kunnen niet zonder ‘groei’ is het niet?

 109. Hugo says:

  @nhz

  Ik meen dat de FED nog steeds flinke hoeveelheden staatsobligaties opkoopt.

  ”……And courtesy of yesterday’s POMO schedule announcement, according to which the Fed will purchase $32 billion in UST through November 8, at which point it was have $853 billion”
  http://www.zerohedge.com/article/federal-reserve-balance-sheet-update-week-october-13

  Het deel van de MBS wat nog wel wat oplevert wordt niet gebruikt om liquiditeit op te dweilen…. Er valt wat voor te zeggen dat dit gedaan wordt om de effecten van QE1 niet te laten ‘verdampen’.

 110. nhz says:

  @111:
  zeker. De ‘Forever War’ waar Nederland, met dank aan Shell en Balkje, duidelijk en moreel fout positie gekozen heeft en die doorgaat totdat het systeem instort. De bevolking bangmaken (via snuiters als Wilders) om elders de olie te kunnen inpikken en inderdaad, in Afrika zie je het hele spel ook terug. Constant indianenverhalen in bijv. het NVM journaal over radicale moslim invloeden en smerige zaakjes bij de Chinezen, en iedere keer opnieuw blijft dat het om landen gaat waar olie gevonden is. Puur pech blijkbaar dat er op elke olie/gasbron een stapel moslims (of moslimterroristen) zit. Nederland is gewoon een aanhangsel van de VS en Israel, eigen moreel ontbreekt voleldig.

 111. nhz says:

  @112:
  sinds eind september wordt er weer over opkopen gesproken, maar voorzover ik weet betreft het vnl. aankondigingen en nog weinig concrete acties.

 112. nhz says:

  P.S.: 107/11:

  WikiLeaks Iraq War Logs publikatie gepland voor 18 oktober. Balkje heeft wel feilloze timing met zijn afscheid …

 113. KariZ says:

  ‘QE = monetisering. Garanties zijn geen QE, in ieder geval niet zolang ze niet aangesproken hoeven te worden. Je kunt op allerlei grafieken duidelijk zien dat QE1 feitelijk beeindigd is’.

  Social Security, medicaid/medicair, ambtenarenpensioenen, tis allemaal gegarandeerd en up-and-running…

  Wat er nog aan komt zijn de bailout van de Staten en steden en een rondje wall street ivm de nieuwe hypotheek trouble.

  QE2 is een labeltje…

 114. KariZ says:

  Hugo: ‘Wij steunen de nieuwe (olie) dollar. Wel goud herprijzen zodat hier de boeken blijven kloppen. Deal?’

  Goud herprijzen en huidige $ behouden gaat toch niet. De $ is immers ‘as good as gold’.

  Daarom staat de het goud van de VS nog steeds gewaardeerd op het niveau van 1968 (einde van de London Gold Pool), 44$ per ounce.

 115. floor says:

  @nhz
  Er zijn de afgelopen maanden meerdere “POMO days” per week geweest.
  POMO= Permanent Open Market Operations.
  Daar is de beurs sinds begin september zo op gestegen.

 116. floor says:

  En die van vandaag was een “whopper” volgens onderstaand bericht.
  http://www.zerohedge.com/article/pomo-closes-47-billion-new-apple-buy-orders

 117. Hugo says:

  @KariZ

  Ik had het over de nieuwe dollar. Laten we hem de redback noemen. De greenback is idd dood. Ik noem maar wat, intern 1 op 3 omruilen. Extern 1 op 1000. Wil je olie? Graag de redback gebruiken. Blijkt dat de US of A stiekem, off balance, een pile of goud heeft opgebouwd. Die gaat dan MTM gewaardeerd worden voor de redback en zo blijven de boeken kloppen (en kan het feest blijven doorgaan). De dollar is met een mooie boekhoudkundige truck dan good as gold en oil! Kunnen we weer 100 jaar vooruit.

 118. adamus says:

  een pile of goud heeft opgebouwd.

  hoeveel goud moeten ze hebben voor honderduizendenmiljarden schuld. Derivaten is ook nog zoiets. Het is een grote afvoerput. Jammer dat onze ING’s er ook stinkend in meedoen. Zoals je zei de Euro is ook exit dan. Kan nog wel even duren, Armstrong gaat het wel in vrijheid meevieren.

 119. nhz says:

  @119:
  ach ja, hoeveel zou het kosten om een grote accountants firma om te kopen zodat ze plechtig verklaren dat Fort Knox tot de nok gevuld is met goud? En daarna weer zeker 50 jaar lang geen enkele audit meer toestaan, het leven van politici en bankiers kan soms aangenaam simpel zijn 😉

 120. KariZ says:

  @119. Je zit al aardig op het freegold pad 🙂

  ‘Blijkt dat de US of A stiekem, off balance, een pile of goud heeft opgebouwd.’

  Als je de USA nu vervangt door Arab./China dan hebbie het plaatje rond. Hoef je je niet voor in allerlei bochten te wringen.

  Lees gewoon eens Sinclair jongens, we kunnen wel gaan zitten pielen op de vierkante cm…maar het grote plaatje is voor iedereen hier wel helder: veel papieren welvaart gaat in rook op, een shift naar het oosten en goud gaat weer een monetaire rol spelen…

  …en wij hebben Jan Kees weer op financien, wat Juan zegt: gratis cabaret!

  http://jsmineset.com/

  ‘Jim Sinclair’s Commentary

  QE to infinity is not a discussion, it is all that the Fed has.

  Failure to perform will open the darkest of black holes in Western world economies immediately. That will hasten the destruction of the dollar and all Western currencies in terms of gold.’

 121. adamus says:

  en wij hebben Jan Kees weer op financien, wat Juan zegt: gratis cabaret!

  en onderzoek onder de sheeple heeft uitgewezen dat JK de meest betrouwbare is. De penningmeester is altijd de betrouwbaarste bij een tennisclub die financiëel met de rug tegen de muur staat. Wanbeleid schept helden.

 122. lorenzo says:

  1.2 miljoen olanders met vakantie nu …..man wat een leven hebben we toch.

 123. lorenzo says:

  ..en toch kun je dat beter doen dan de hele dag hier vertoeven , iets of iemand is dus slimmer 🙂

 124. adamus says:

  Ik dus. Best of both worlds 🙂
  Maar als je naar Kreta wilt, ga je je goddelijke gang.
  @125

  “austarity” wordt het stopwoordje de komende jaren. Vakantie op de pof, slim hè, ze hebben het nog niet eens verdiend. Doen ze van nhz zijn spaarcenten 😉

 125. lorenzo says:

  15 jaar een anti-cyclische leefwijze erop na houden , wij als volwassen mensen hadden het kunnen weten….

  ” Doen ze van nhz zijn spaarcenten” : je bedoelt vastgoed ( maffia) centen ?

  Maar.. niet zo klef graag .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*