‘Gouden tijden makelaars voorbij’

In het begin van het jaar kende de woningmarkt een opleving; makelaars, verkopers, hypotheekverstrekkers en adviseurs dachten dat de ellende voorbij was maar niets is minder waar…

Peter van Griensven is makelaar in Amersfoort en heeft dagelijks te maken met ‘onverkoopbare’ huizen in de Vinexwijk Vathorst.

Iedereen is manager in Vathorst….

bron: Netwerk

Share Button
Tagged with: ,
176 comments on “‘Gouden tijden makelaars voorbij’
 1. Juan Belmonte says:

  Iedereen is manager in Vathorst, behalve die ene buschauffeur. Doet denken aan die vice president bij ABN Amro die Juan ooit tegen het lijf liep, bleek dat dat een afdelingshoofd was en dat alle afdelingshoofden vice-president waren, maar Juan kan het natuurlijk verkeerd begrepen hebben…

  Is iedereen in Vathorst ook lid van de Vereniging Geleend Huis ?

 2. Pebbles says:

  Off-topic
  http://www.nu.nl/economie/2311439/duitse-economie-in-stroomversnelling.html

  Zou dat komen omdat er in Duitsland geen huizenmarkt zeepbel? En de consument zich daar dus niet zoveel zorgen over maakt? En misschien omdat Duitsland een productieland is en, omdat de consument nog wat te besteden heeft(weinig schuld), er ook daadwerkelijk afzet is?

 3. Juan Belmonte says:

  @2 J.i. is dat ruis Pebbles, we kunnen ook op de nanoseconde (of femto, zo u wilt) gaan meten of er groei is.

  Ja, nee, ja, nee, nee, nee, ja

  Meer maatgevend:
  – Rente =0
  – QE is ook in EU gedaan en staat weer op de rol
  – er is overcapaciteit
  – N”: er is sprake van overwaardering van assets in BOG en huizenmarkt

  1,5477666 of 2,53887% groei is momenteel een maat voor helemaal niets.

 4. Ain says:

  wat ik me bij bovenstaande video afvraag is? Die makelaars ontvingen toch bakken met geld? Wat zijn de kosten voor die lui (de uren dat ze bij een bezichtiging moeten zijn), zoveel houdt dat baantje toch niet in. Zeker in de goede tijden hebben ze heel makkelijk veel geld kunnen verdienen, dus ik heb geen medelijden met deze meneer, die opeens zelf weer aan het makelaren moet. Volgens mij is er veel geld verspeeld aan vrije tijd hobbies.
  Denken jullie dat de zaken nu zo slecht gaan, dat zijn ‘pensioen’ er aan is gegaan? Mijn vraag is waar veliezen makelaars zoveel aan (totaal geen inkomsten die maken dat je inteert? Personeel dat betaald moet worden terwijl het niets te doen heeft?)

 5. Ain says:

  Het zijn allemaal managers in Vathorst en een enkele vrachtwagenschauffeur…goh, waar zou de wereld zijn zonder managers die de zaak kunnen managen…

 6. Johan says:

  @2

  Na een paar dagen slecht nieuws, wordt goed nieuws altijd uitvergroot. Het is een cijfer uit het tweede kwartaal. Maart-Mei waren wereldwijd goede maanden. Duitsland heeft hier extra van geprofiteerd doordat het een exportland bij uitstek is.
  Maar je moet je niet blindstaren op de selectieve statistieken. In de VS gaat het heel slecht nu. Daar gaat Duitsland ook last van krijgen.
  Staatsschulden lopen op en een nieuwe teruggang in de economie zal heel veel staatsschulden boven een punt tillen dat ze onaflosbaar worden. Dan heb ik het nog niet eens over de stijging van de rente zodra beleggers dit door hebben. Eigenlijk is de staatsschuld van de VS al praktisch onaflosbaar.
  Het is niet de vraag of de wereldeconomie, of in ieder geval de Westerse, in elkaar stort maar wanneer. In principe is het balletje nu gaan rollen nu mainstream media de dubbele dip niet meer als een doemtheorie neerzetten. Binnen een paar maanden kan het gedaan zijn. Een nieuwe ronde geldverruiming kan het grote onheil misschien een jaartje vooruitschuiven. Maar dan is het ook wel echt gedaan en zal de klap nog groter zijn.

 7. ll says:

  Ain, ze hebben het heel zwaar hoor. Ze verhuren ook en moeten nu zelf druk in de weer als er b.v. lekkage’s zijn. Mensen die hun huis nu niet kunnen verkopen, geven het beheer ook vaak over aan een makelaar. Die moet dan ervoor zorgen dat de hypotheeklasten binnen komen voor de eigenaar, door b.v. het pand in de kamerverhuur te doen, best veel werk, want er worden dan alleen de slaapkamers verhuurd, en moet er een gezamenlijke woonruimte worden gecreerd, want er mag niets aan het huis worden veranderd, voor als de bank beslag komt leggen.

  Ja makelaars hebben het zwaar.

 8. ll says:

  @ johan, mooi gezegd, maar wat betekent dat voor ons mensen in het gewone leven, als de boel klapt, wat zijn voor ons de gevolgen, waar moeten we rekening mee houden, wat kunnen we doen of moeten we niet doen.

  Of draait alles gewoon door op een lager pitje.

 9. adamus says:

  In Duitsland gaat het goed, ook daar is de autobaan over honderden km’s opgebroken. Chinezen kopen zich helemaal suf aan Audi’s, Bmw’s en Mercedessen. Worden wel in USD betaald hoor en daarom hebben die producenten ook een bank. ThyssenKrupp ook geloof ik.

 10. adamus says:

  wel grappig dat de USA zichzelf niet meer terug kan betalen. Broekzak vestzak werkt niet meer. Wat een bak zou Juan zeggen.

 11. adamus says:

  Het zijn allemaal managers in Vathorst en een enkele vrachtwagenschauffeur…goh, waar zou de wereld zijn zonder managers die de zaak kunnen managen…

  misschien een rijschool voor zwaar verkeer (weer?) beginnen in die wijk. Little boxes 🙂

 12. ll says:

  @ johan, toen Lehman ten onder ging, belden de heren bankiers hun vrouwtjes op met de opdracht zoveel mogelijk cash geld van de bank op te nemen. Zij verwachtten dus dat het systeem zou klappen, en er dan niet meer met plastic geld betaald zou kunnen worden, bedoelt U dat ?

 13. Claude says:

  En nu ook op Vastgoedmarkt:

  http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2010/08/12/-In-tweede-jaarhelft-prijscorrectie-koopwoningen-.html;jsessionid=72108100466666A7A979E02708C0383B

  ‘In tweede jaarhelft prijscorrectie koopwoningen’
  Het vertrouwen op de Nederlandse woningmarkt keert dit jaar nog niet terug. In de tweede jaarhelft is zelfs een prijscorrectie van koopwoningen te verwachten omdat nog steeds veel woningen boven hun huidige marktprijs worden aangeboden.

  En dan wordt met betrekking tot de financiering dit waarschijnlijk in 2011 ook nog ingevoerd: http://www.afm.nl/nl/consumenten/actueel/afm_schrijft/aankoopwaarde-hypotheekschuld.aspx (via een AMvB zo te zien, niet eens een wet).

 14. lorenzo says:

  4. de slechtst betaalde bemiddelaars in de Eu en omstreken.
  Meanwhile, vraag je baas eens ( indien van toepassing) wat jij bruto per uur kost .
  Heerlijk, dat werknemers geleuter , hebben nergens benul van . Geeft niet hoor , geniet van het leven , maar dit blog is openbaar 🙂

 15. Juan Belmonte says:

  Reagerend op de video:

  Makelaar: We zitten met zijn allen te wachten op een betrouwbare overheid die de woningmarkt weer op gang helpt
  Dat betrouwbare is er niet.
  Klopt. De NL Hypotheekschuld is waarschijnlijk (berekening Juan) bijna twee maal zo groot als DNB voorspiegelt en de laatste instappers zijn hier niet of nauwelijks voor gewaarschuwd.
  Wie het laatst liegt, betaalt het gelag.

  Makelaar: Het op gang helpen is er ook niet.

  Wat deze makelaar overigens vergeet is de MARKT in de woningmarkt, het is vraag en aanbod.
  Biedt woningen aan voor 1 euro en de boel komt echt weer op gang en de leniningen hoeven bovendien niet toe te nemen.

  Neemt niet weg dat heel NL, incluis de makelaars, de kop van jut van Hogehuizenprijsminnend NL, aangeeft dat “er duidelijkheid moet komen over HRA”, kennelijk hebben de mensen die om duidelijkheid vragen die afgelopen tijd alle signalen van IMF, OESO, EU Brussel en recent Euro-baas Jean Claude Trichet gemist. HRA wordt afgeschaft via een afbouw scenario.

  Wie nu rekent met HRA over 5, 10, 15, 20 jaar is een kamikaze koper.

  Wat een bak, het blijft lachen met deze gratis cabaret 🙂

 16. Juan Belmonte says:

  Mooi stukje al zegt Juan het zelf, ….
  Juan en anderen op dit forum versus 5000 communicatiemanagers, spin-doctors, hoofdredacties, makelverdraaiers en andere verduisteraars.

  Olé.

 17. Ain says:

  @ 15
  je klinkt nogal gefrustreerd!

  Ik probeer in ieder geval te leren en stel gewoon wat vragen…

 18. Johan says:

  @ Il

  Dat het systeem gaat klappen kun je zien aankomen. En dat er dan weer banken failliet gaan omdat ze te weinig kapitaaldekking hebben ook. Een bankrun, beurskrach of iets dergelijks is een versnelde variant ervan en laat zich lastig voorspellen. Het is een combinatie van angst bij de massa en een aktie van enkele individuen waar de massa een grote waarde aan hecht. (Denk aan Lakeman, Nina Brink, etc).

  Het zal voor iedereen wat minder worden, maar wie hoeveel moet inleveren zijn vooral politieke keuzes. En dit laat zich net zo slecht voorspellen. Zo is met de huidige tweede kamer verdeling zowel een hele linkse, hele progressieve en hele rechts variant mogelijk. Elke variant zal grote verschillen tonen in de manier dat er met de crisis wordt omgegaan en wie er de dupe van gaat worden. De rechtse variant is bijvoorbeeld erg slecht voor spaarders en huurders, maar weer goed voor mensen die werken in de financiële sector en schuldenaars. Door slechts een individu (Wilders, Verhagen) kan dit echter opgeblazen worden.

  Oftewel; dat het fout gaat is vrij zeker, precies hoe en wat is lastiger te voorspellen.

 19. Nou, says:

  Nou is niet mijn echte naam , want die wil ik liever niet vermeld hebben.

 20. lorenzo says:

  18. frustraties zijn mij vreemd , zie mijn reacties, ben de enige realist hier 🙂

 21. Juan Belmonte says:

  @22
  Juan is zwaar gefrustreerd en ondergaat het gratis cabaret van Hogehuizenprijsminnend NL maar gelaten 🙂

  Men kan de wereld niet even veranderen, de wereld is voor Juan niet maakbaar, voor een eventueel rechts kabinet evenmin (als Juan het al niet kan…) daarom is lachen gezond 🙂

 22. lorenzo says:

  zo is het , accepteren en hier is het mooi weer.

 23. Ain says:

  lorenzo is toch geen alterego van Juan? 😉

 24. Claude says:

  @8 Eens. Je kunt je afvragen of, wanneer de boel flink klapt, bijvoorbeeld als er echt hyperinflatie van 20%-30% per jaar komt, je beter af bent als arme hypotheekbezitter of als daadkrachtige huurder.

  De pensionado’s (iemand pensioenvoorzieningen NL tov rest van Europa vergeleken? ik denk niet dat de Spanjaard zal meedenken met onze pensioenen) zullen het hardst geraakt worden. Wat dat betreft is hyperinflatie natuurlijk een great equaliser of wel socialisme pur sang.

 25. Hugo says:

  lollig, woensdagnacht bleek er een bankrun te zijn ontstaan. Nu hielp het uitzetten van de pinautomaten. Mij benieuwen wanneer de overheid cash gaat verbieden. http://blog.spitsnet.nl/2010/08/13/paniek-na-run-op-geld/

 26. Juan Belmonte says:

  @27 Exemplarisch.

  De vraagprijs is grofweg maal 2,5 in 10 jaar, stijging tussen 1990 en 2000 niet wetende.

  In Duitsland, zeg 100km verderop daalde de prijs in die periode.

 27. adamus says:

  zo is het , accepteren en hier is het mooi weer.

  waar is het dan niet mooi? Het is nu in NL topweer voor de kleine kinderen, die ga je toch niet mee naar Spanje -of all places- nemen.

 28. Juan Belmonte says:

  1,5477666 of 2,53887% groei is momenteel een maat voor helemaal niets.

  Waarmee aangetoond dat journalisten heel druk zijn met iedere nanoseconde weer een nieuw inkoop-, productie- of inflatiecijfer de wereld in te lanceren, terwijl ze totaaaaal geeeen zicht hebben op de grote lijnen, de werkelijke hoogte van de NL Hypotheekschuld bijvoorbeeld.

 29. adamus says:

  En dan wordt met betrekking tot de financiering dit waarschijnlijk in 2011 ook nog ingevoerd: afm.nl/nl/consumen…hypotheekschuld.aspx (via een AMvB zo te zien, niet eens een wet

  dan wordt er toch gewoon iets geregeld voor de eerste 7 jaar. We kunnen het zo gek niet verzinnen.

 30. ll says:

  Woningforfait bijtelling is een belastingmaatregel. Kan dat ook in het regeeraccoord worden opgenomen, iemand een idee? Want als de HRA aftrek blijft, zoals ie nu is, gaat het linksom of rechtsom toch via de forfaitbijtelling, want die miljarden moeten er komen.

  Maar dan is de vraag, wanneer worden de belastingmaatregelen bekend gemaakt, want tot die tijd zal de onzekerheid toch in de markt blijven.

 31. adamus says:

  Scheringa kocht het pand in het Drentse gehucht in 2000 voor 363.000 euro.

  ik kan die inrichting niet helemaal plaatsen naast het die van het voormalige S-museum. Lijkt me meer iets om een “vriendenopdefiets” uitbaterij in te beginnen voor €15 pp per nacht.

  Gras maaien is veel werk zie ik en de schaapjes zijn al verkocht.
  DS is niet berooid achtergebleven, maar speelt het spel.

 32. adamus says:

  Speelt het spel: huis met tophypotheek bij ABN? Het zou een beetje vreemd zijn als hij zijn leningen ineens af zou lossen.

 33. Dawg says:

  @ 30 Juan

  ‘k Las oo it de volgende uitspraak van taalkundige Noam Chomsky

  “The smart way to keep people passive and obedient is to strictly limit the spectrum of acceptable opinion, but allow very lively debate within that spectrum.”

 34. adamus says:

  want die miljarden moeten er komen.

  die 18miljard is minder meer. Of is de begroting het komende jaar 18 miljard lager dan dit jaar?

 35. adamus says:

  http://www.jellebc.nl/

  journalist breit er een eind aan 🙂

 36. Juan Belmonte says:

  @34 verwarring is ook de kern van stierenvechten, laat hem maar bewegen op die rode lap, zit in zijn genen datti dan de rest laat voor wat het is.

  Toch mag men van een positief kritische pers verwachten dat ze een tegengeluid laten horen. Anders is de betrokkenheid van burgers bij echte veranderingen zo weinig dat nieuwe noodzakelijke maatregelen als een bliksemschicht bij heldere hemel komen.

 37. adamus says:

  Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) stelt een onderzoek in naar de gebeurtenissen. DNB is vooral geschrokken van de snelheid waarmee het gerucht zich verspreidde en de impact ervan.

  “Dit is een nieuw fenomeen.

  toezichthouder zegt…..dit is een nieuw fenomeen.

 38. adamus says:

  moeten we nu op hyves etc. om bankrun te organiseren?

 39. Juan Belmonte says:

  Fokke en Sukke gezien gisteren (NRC van donderdag) ?

  Hilarisch !

 40. adamus says:

  Meanwhile, vraag je baas eens ( indien van toepassing) wat jij bruto per uur kost .
  Heerlijk, dat werknemers geleuter , hebben nergens benul van . Geeft niet hoor , geniet van het leven , maar dit blog is openbaar

  is zo wel duidelijk dat jij niet per uur werkt of per uur afgerekend wordt. Provisiejager?
  Bankmensen hebben het ook altijd over uurlonen….

 41. Claude says:

  Soms lijkt Nederland wel een flauwe grap… http://www.blikopdebeurs.com/weblog1/pivot/entry.php?id=736 “Balkenende opvolger van Wellink?”

 42. Okkie says:

  Grappig liedje erbij over het concept Vinex wijk (Malvina Reynolds)

  1. Little boxes on the hillside,
  Little boxes made of ticky-tacky,
  Little boxes, little boxes,
  Little boxes, all the same.
  There’s a green one and a pink one
  And a blue one and a yellow one
  And they’re all made out of ticky-tacky
  And they all look just the same.

  2. And the people in the houses
  All go to the university,
  And they all get put in boxes,
  Little boxes, all the same.
  And there’s doctors and there’s lawyers
  And business executives,
  And they’re all made out of ticky-tacky
  And they all look just the same.
  3. And they all play on the golf-course,
  And drink their Martini dry,
  And they all have pretty children,
  And the children go to school.
  And the children go to summer camp
  And then to the university,
  And they all get put in boxes
  And they all come out the same.

  4. And the boys go into business,
  And marry, and raise a family,
  And they all get put in boxes,
  Little boxes, all the same.
  There’s a green one and a pink one
  And a blue one and a yellow one
  And they’re all made out of ticky-tacky
  And they all look just the same.

 43. lorenzo says:

  39. als de massa het gaat doen doe jij het ook. Dus wacht nog even .

 44. Dawg says:

  @ 43 Claude

  De voortekenen zijn niet gunstig. waarmee ik bedoel dat dat het gerucht nog waar zou kunnen zijn. Balkeende beschikt namelijk over een van de belangrijkste kwalificaties voor dit soort politieke benoemingen:

  “Het gebrek aan ‘economische fundatie’ van Balkenende zou volgens FD-journalist Klaas Broekhuizen niet als breekpunt worden gezien …..”

 45. lorenzo says:

  41. is provisiejager ook weer niet goed .
  Heb ik dan weer meer als jij ? En zijn we dan weer boos ?
  Kom .lekker aan het werk. Minder hier hangen voor je sociale en vooral begrepen kontakten. Het is niet de realiteit allemaal.

 46. nhz says:

  ‘gewoon wachten tot er iemand langs komt die het huis koopt’.
  ‘wachten op een betrouwbare overheid die de woningmarkt (het grote pyramidespel) weer op gang helpt’ ‘na twee jaar ga ik mij toch echt zorgen maken (voorlopig niet dus …)’ ‘langzaam verzuipen’

  wat een stupiditeit ten voeten uit; stelletjes verwende kleuters die volkomen buiten de werkelijkheid leven. De makelaar praat al over ‘back to basics’, de klanten zijn duidelijk nog niet zo ver.

  @2:
  dat heeft absoluut met elkaar te maken. NL is een bubbeleconomie, Duitsland produceert iets. Wij gaan nu 20 jaar afbetalen voor het feest van de scheefleners, misschien dat het daarna weer omhoog kan.

  @4:
  ik hoop dat de meesten hun geld geinvesteerd hebben in vastgoed, op de top 🙂 En dan straks zover omlaag dat ze hun eigen huis uit moeten als de bank om de centjes komt; dat zou pas gerechtigheid zijn.

  @15:
  slecht betaald is onzin; het tarief is laag, maar daar zijn goede redenen voor. Ik ken genoeg makelaars die in een paar jaar miljonair waren. In de goede tijden dat wel, zal nu veel moeilijker zijn maar toch. Er zijn weinig branches waar het zo makkelijk was om met prutswerk in een paar jaar binnen te lopen (nou ja, de hypotheekbranche was nog wel erger vermoedelijk, maar daar ken ik niet echt mensen).

  @16:
  en als ze dan duidelijkheid bieden door aan te geven dat de HRA er vanaf 2015 écht aan gaat dan is het vast ook weer niet goed 😉

  @19:
  weet ik niet hoor – ik voorspel dat ze allemaal de huiseigenaars (scheefleners) de hand boven het hoofd houden, en mensen met spaargeld gaan aanpakken alsof het de grootste boeven zijn. De echte veelverdieners, zoals de ambtelijke (PvdA) top van Nederland, blijven bij zowel links als rechts geheel gespaard. Wellicht wat accent verschillen bij aanpak van de pensioenen en uitkeringen, meer niet.

  @25:
  inderdaad, het begint ook duidelijk te worden dat de pensioenen als eerste zwaar de dupe zijn van het overeind blijven houden van de hogehuizenprijzen, via kunstmatig lage rente en het wurgen van de echte economie. De rekening komt dus wel, alleen later en vaak bij de foute personen. Dank u Den Haag.

  @30:
  er is zat groei, in de schuldenberg en de geldhoeveelheid bijvoorbeeld 😉

  @34:
  ja, dat hebben ze in de polder goed begrepen. poldermodel.

  @39:
  flashmobbing misschien? samen via hyves afspreken dat iedereen morgen bij één bepaalde pinautomaat 500 euro gaat pinnen. En dan iedere dag op een andere lokatie de voorraad leeghalen?

  @42:
  Balkje heeft in ieder geval verstand van niksdoen en vooruitschuiven, dus hij lijkt me inhoudelijk een waardige opvolger van Ome Nout. Verstand van zaken is alleen maar hinderlijk in dit soort functies.

 47. Mart says:

  40% van de prijs en de woningmarkt is vlot getrokken!

 48. adamus says:

  Balkenende heeft in ieder geval geen slechte band met het koningshuis.

 49. adamus says:

  40% van de prijs en de woningmarkt is vlot getrokken!

  =drijft op open water.

 50. nhz says:

  @48:
  denk ik niet. -40% was in 1980, na een prijsstijging van ongeveer 100% in de vijf voorafgaande jaren. De prijsstijging die we nu gehad hebben is wel even erger (500-1000%). Ik denk dat bij -40% nog steeds veel huizen onverkocht blijven. Als de huizenprijzen echt gaan dalen blijven er steeds minder mensen over die nog een aanbetaling op een huis kunnen doen; en de kleine groep die dan nog wél voldoende cash heeft gaat vermoedelijk lekker afwachten, want die hebben vermoedelijk wel door hoe het werkt en snappen dat de bodem voorlopig niet in zicht is.

  De VS is nu 4 jaar aan het dalen, Nederland met zijn veel sterkere overheidsbemoeienis gaat minstens 10 jaar nodig hebben om te bodemen, en het zou me niet verbazen als het 20-30 jaar wordt (a la Japan).

 51. Makelaars moeten veel meer en veel gerichtere marketing bedrijven. Er worden nog steeds woningen verkocht. Je moet nu 10 stappen harder lopen dan de rest.

  Of een andere job zoeken

 52. lorenzo says:

  Niek , wederom : de slechts betaalde beroepsgroep in vergelijking in die van de Eu en omstreken.

 53. nhz says:

  @50:
  kunnen hypotheken die onder water komen ook drijven?

 54. lorenzo says:

  Een banaan is krom.

 55. adamus says:

  Lorenzo, toch. Mezelf aan het werk laten zetten. Ben nog steeds in de gelegenheid om dat zelf te bepalen. Heb wel af en toe een verzetje nodig.
  Jaarrekeningen “scannen” en daar word ik niet eens per stuk voor betaald……aangenomen werk. Gelukkig geen gedetailleerd werk.

 56. adamus says:

  Niek , wederom : de slechts betaalde beroepsgroep in vergelijking in die van de Eu en omstreken.

  de toppers gaan naar het buitenland.

 57. adamus says:

  makelaars, kantoortje voor financieringen erbij, projectontwikkeling etc. En dan een beetje terugtrekken en gaan managen en natuurlijk nog een pensioenbedrijfje erbij met meisje voor de telefoon. Past allemaal net op koperen plaat.

 58. nhz says:

  @52:
  denk ik ook; de goeden kunnen nu zichzelf bewijzen. Al vrees ik dat de meeste goede makelaars jaren geleden gestopt zijn omdat ze er niks meer van snapten, en vooral de charlatans zijn overgebleven. In de VS staat de gemiddelde makelaar van een paar jaar terug nu weer burgers te flippen bij Burger King; net als voor de bubbel.

 59. nhz says:

  @58:
  cashen en dan de plaat poetsen.

 60. Ain says:

  @58 adamus, je bedoelt die koperen plaat voor de kop?

 61. Ain says:

  Is wel een investering in metalen? Al weet ik niet of koper loont?

 62. Ain says:

  @ 43 Times haven’t changed!!! het nummer is uit begin jaren ’60!

  “Little Boxes” is a song written by Malvina Reynolds in 1962, which became a hit for her friend Pete Seeger in 1963. The song is a political satire about the development of suburbia and associated conformist middle-class attitudes. It refers to suburban tract housing as “little boxes” of different colors “all made out of ticky-tacky”, and which “all look just the same.” “Ticky-tacky” is a reference to the shoddy material used in the construction of housing of that time.

  Bron: wikipedia

 63. Ain says:

  Het zou ons lijflied moeten zijn!! Heel grappig!

  http://www.youtube.com/watch?v=ONEYGU_7EqU

 64. Ain says:

  We hebben het hier wel eens vaker over het pluche. Het schijnt dat PvdA-er Van Dam het wel erg bont maakt:

  Column van Mathijs Bouman

  ‘De leugens van Marcel van Dam’
  Marcel van Dam blijft maar doorgaan met het verspreiden van misinformatie over de volgens hem ontbrekende noodzaak om te bezuinigen. In zijn column in de Volkskrant maakt de hij het vanochtend wel erg bont. Onder het mom van “dit zijn de feiten”, presenteert hij een stuk vol halve waarheden en hele leugens.

  Lees de analyse van Mathijs Bouman

  We hoeven niet te bezuinigen
  Volgens Van Dam is 18 miljard bezuinigen, zoals VVD en CDA willen, helemaal niet nodig. Eigenlijk hoeven we geen euro te bezuinigen, want volgens het CPB komt het begrotingstekort zonder aanvullende maatregelen uit op 3 procent van het bbp in 2013.

  Hij is in zijn stuk nog zo gul om voor de zekerheid te mikken op 2 procent tekort, en staat daarom een bezuiniging van 6 miljard maximaal toch toe. Maar meer is echt niet nodig. Het zou de economie en samenleving “ernstige schade” toebrengen.

  2015
  Van Dam weet het zeker: “Als we ook na 2015 het beleid ongewijzigd voortzetten, gaan we naar begrotingsevenwicht”. Deze ‘feiten’, stelt Van Dam brutaal, worden ‘niet weersproken’.

  Werkelijk niet?
  De rapporten van het CPB waar de Volkskrant-columnist zelf graag selectief in winkelt uit, staan vol weerleggingen. Zo schrijft het Planbureau in nota bene hetzelfde stuk waar Van Dam zijn beweringen op zegt te stoelen, het volgende: “Bij ongewijzigd beleid zal het EMU-saldo in de komende decennia verslechteren. De uitgaven aan zorg en aow zullen stijgen als gevolg van de vergrijzing van de bevolking. Aan de inkomstenkant zal de overheid meer belasting gaan heffen op het inkomen en consumptie van gepensioneerden, maar zullen de inkomsten uit aardgas afnemen door de geleidelijke uitputting van de voorraad. Door de verslechtering van het EMU-saldo zal de schuld oplopen en nemen de rentelasten toe, waardoor op termijn een onhoudbare situatie voor de overheidsfinanciën ontstaat.”

  Elders staat onomwonden: meevaller
  “De structurele positie van de overheidsfinanciën is onhoudbaar zonder aanpassingen in het beleid.”

  Om te voorkomen dat de staatsschuld explodeert, adviseert het CPB om de komende jaren 29 miljard te bezuinigen. Dat zijn de feiten. Ronduit misleidend is Van Dam als hij stelt dat het CPB zelf beweert dat we bij ongewijzigd beleid op lange termijn naar begrotingsevenwicht gaan. Hij verwijst hiervoor naar pagina 16 van het CPB-rapport ‘Vergrijzing Verdeeld’.

  Ongewijzigd beleid
  Maar daarin legt het Planbureau slechts uit dat een starre definitie van ‘ongewijzigd beleid’, tot onzinnige en onrealistische uitkomsten leidt:
  “Volgens de wet groeien de grenzen van de belastingschijven in box 1 niet mee met de lonen maar met de prijzen. Strikte toepassing van deze wetsregel zou inhouden dat alle burgers, ook met de laagste inkomens, in de (verre) toekomst in de hoogste belastingschijf van 52% eindigen. Dit zou weliswaar in één klap alle houdbaarheidsproblemen oplossen, maar het biedt geen realistisch beeld van de toekomst.”

  Volgende generatie
  Wat Van Dam dus met droge ogen volhoudt, is dat we nu niet hoeven te bezuinigen als we iedereen over een jaar of twintig maar 52 procent belasting laten betalen! Ja, ook de volgende generatie verpleegsters en schoonmakers mogen van de oude socialist voor meer dan de helft van hun bruto inkomen worden aangeslagen. Dat is beter dan de huidige generatie voor de eigen schulden laten opdraaien. En die ongekende lastenverzwaring, die vlaktax van 52%, noemt hij dan ‘ongewijzigd beleid’.

  Joop
  Eerder schreef hij ook al over de in zijn ogen rechtvaardige belastingverhoging voor de volgende generatie op joop.nl

  http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/home/)/components/financien/rtlz/redactie/column/bouman/2010/articles/0813_1410_De_leugens_van_Marcel_van_Dam.xml

 65. Claude says:

  @64 Ik dacht even dat je een link zou plaatsen naar Midnight Oil – Beds are Burning, wellicht ook wel een gepaste tekst… 😉

 66. adamus says:

  “kartonnen doosjes”
  (little boxes)

  hoewel, “brieven-busjes” kan ook als je de plaat wilt poetsen en toch hier blijven.

 67. Claude says:

  Kans op double dip > 50%: http://www.blikopdebeurs.com/weblog1/pivot/entry.php?id=737 . Printen maar en de helicopter in!

 68. adamus says:

  ja, Joop.nl waar flink gemodereerd wordt 🙂

 69. Ain says:

  @ 46 Lorenzo, wie ben jij om mij te vertellen wat ik moet doen? Of ik me wel of niet met dit forum mag bezighouden. Misschien moet je eens solliciteren bij onze blonde god, die schijnt ook zo goed te weten wat anderen fout doen en wat ze dan wel moeten doen!

  En het is trouwens meer DAN jij?

 70. Ain says:

  @ 66 misschien moeten we een top 10 maken en die insturen naar de arbeidsvitaminen onder het mom Bedrijven top 10. Maken we Juan baas van de dag, heeft hij gelijk zijn platform om zijn hypho verhaal te doen..

 71. Ain says:

  euh. hypo bedoel ik

 72. teach says:

  @46

  meer DAN jij…;)

 73. nhz says:

  @65:
  van Dam is een echte salonsocialist, woont op eigen landgoed met kasteel; in PvdA traditie vermoedelijk met een tophypotheek. Zal wel bang zijn dat bij echt bezuinigen zijn HRA minder riant wordt …

  full disclosure: ik heb ook een tijdje op een landgoed met kasteel gewoond, maar dat was in de tuinmanswoning 😉

  @72:
  hyphop? klinkt wat meer bij de tijd 😉

  @73:
  vast – doe geen moeite al mijn spel en taalfouten te corrigeren, dan kun je het forum niet bijhouden 🙂

 74. Ain says:

  @ 74 🙂

 75. lorenzo says:

  70. meer dan 1 Adamus. Ik begrijp het niet meer.

  Ik zal ondertussen kijken of ”spelling controleren ” nog werkt, ander even de browser updaten.

 76. Dawg says:

  Ondanks alles blijft Nederland een keurig aangeharkte polder. Bordjes geven keurig aan waar alles mag of moet. Nieuw in Rotterdam:

  http://www.rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=/News%2FDefault%2F2010%2FAugustus2010%2FPaaltjes%20markeren%20homozone%20in%20het%20Kralingse%20Bos

  Lijkt er overigens op dat de ontwerper van de bordjes niet geheel en al thuis is in de anatomie van de homosensuele medemensch.

  Jezus Christus, wat een land.

 77. adamus says:

  van Dam is een echte salonsocialist

  die heeft zijn centjes echt meer dan bij elkaar gescharreld.

  Gisteren Willem Vermeend nog gehoord op BNR (14.00). Ging over belasting betalen; rare reactionaire man. Het moet vindt ie. Zijn geld altijd netto hoeven bekijken; immers waar hij werkte was genoeg. “iedereen kan gepakt worden”. In zijn tijd als staatssecr. is het systeem echt goed in de steigers gezet 🙂 PR PR PRofDR

 78. adamus says:

  Jezus Christus, wat een land.

  zijn dat kinderpootjes? Nu nog een infraroodcamera van de spyshop en het feest is compleet. Even Pastors bellen.

 79. adamus says:

  more than one.

 80. Hugo says:

  @68

  ”Printen maar en de helicopter in!”

  Tricky Trichet zit al in de heli. Heeft les gehad van Ben.
  140 miljard aan Spanje gegeven;
  http://www.zerohedge.com/article/things-spain-so-good-banks-borrow-mere-record-%E2%82%AC140-billion-ecb-july

  Ondertussen vliegt hij ook even naar Ierland om daar wat te droppen (ecb koopt Ierse obligaties)
  http://www.foxbusiness.com/markets/2010/08/12/ecb-buys-irish-government-bonds-calm-volatility-sources/

 81. adamus says:

  Hugo, wat zou jij doen in zijn plaats? 🙂

  Anders zouden we allemaal naar de haaien gaan.
  Nu slecht een geselecteerde groep.

  en de beste man is via een te overdadig gedecoreerde OostEU bank op die positie terecht gekomen. Pakt zijn verantwoordelijkheid dan ook. PFFFFFFFFFFFF

 82. adamus says:

  Enig idee hoe arm de Ieren het hebben gehad. Zelfs hongersnood in de eervorige eeuw. Daarom vreten ze nu alles op wat ze voorgeschoteld krijgen. Volstrekt te begrijpen.

 83. adamus says:

  How much does Spain import from Germany?

  Seat technologie, vw motoren. Duitsland koopt groenten terug.

 84. Ricko says:

  Geweldig sterke economie hebben we, zolang je schulden hebt. Ik moet nu mijn eerlijk verdiend spaargeld op gaan nemen en in m’n sok doen omdat er anders op m’n kop gekakt gaat worden. Groetjes van een net iets boven modaler alleenstaander die totaal geen schulden heeft.

 85. Ricko says:

  De komende 20 dagen neem ik het maximun op.

 86. adamus says:

  ricko,

  1 pasje is 20×750?

 87. adamus says:

  nu bij NOS journaal prachtige economische cijfers.

 88. Hugo says:

  @Adamus,

  Wat ik zou doen? Op hoofdlijnen; Ik zou de dames en heren politici mededelen dat ze beter heel erg sorry tegen Iran kunnen zeggen en dat we heel graag zien dat ze olie in Euro’s afrekenen. Het liefst alles. Vervolgens zou ik eens in de kluizen van de ECB gaan koekeloeren. Wedden dat daar heel wat US treasuries en dollars liggen? Vervolgens even met Ben B bellen en mededelen, of 100% goedmaken op die georganiseerde MBS fraude of we beginnen zodra de Aziatische beurzen maandag opengaan treasuries en dollars te dumpen. Kiest u maar. Ik zorg wel eerst dat alle pinautomaten 100% afgevuld zijn en alle metaalhandelaren snel van voldoende spul kunnen worden voorzien. Stel Ben zegt nee. Ik zou dan ook even met de voorman van de Iraanse CB bellen en aangeven dat ik heel graag zie dat Iran olie in Euro’s afrekent en dat ik geen garanties kan geven dat men ook naar me zal luisteren. Ik zou de EU landen ook tippen om te overwegen zodra goud, zeg 60k Euro de troy ounce staat en de Comex en LBMA zijn opgeblazen om wat fysiek in de verkoop te gooien om zo hun schulden weer onder controle te krijgen zodat het systeem weer kan stabiliseren. Ik zou ook zeer aandringen op het vervolgen en extreem zwaar straffen van de criminele elementen binnen het kader van de financiele sector en alles totaal openbaar. Wat mij betreft stoffen we speciaal voor die lui de schandpaal af :). Zo maar een plannetje.

 89. adamus says:

  Chinezen, kom maar op met die overtollige USD die julllie kwijt willen en koop onze dure spulletjes.

 90. Hugo says:

  @ Ricko,

  Aangenaam lotgenoot :). Ik zou adviseren om onder de 1000 te blijven anders wordt alles geregistreerd en gaat het de officiele boeken in. Suggestie om wat Euro’s in edelmetaal om te zetten. Beschermt je koopkracht stukken beter dan wat papierpulp met inkt.

 91. Hugo says:

  Adamus

  Wel nee, heel Azie, dump de dollar zet ze om in Euro en die kan je omruilen voor wat van onze blingbling. Daarnaast hebben we ook mooie auto’s, vliegtuigen etc. Daarnaast, China, we hebben de invasie van jullie olieleverancier voorkomen en jullie kunnen die olie in Euro’s kopen (hopelijk). Daarmee kunnen de Iraniers ook hier nucleaire brandstof kopen.

 92. Juan ziet de positieve economische berichten en ontkurkt een mooie Ribera del Duero.

  Het kan de volgende nanoseconde wel weer heel anders zijn, maar iedere goede gelegenheid om te ontkurken laat-i zeker niet voorbijgaan !

  Salud 🙂

 93. Ricko says:

  @91 Hugo,
  Als ik het goud idd werkelijk in handen krijg is het het overdenken waard, anders blijft het nog steeds een waardeloos stukje papier.

 94. Ricko says:

  Ik moet gewoon ff 15k kwijt van de bank binnen 1 maand. En dat terwijl ik m’n schulden zelf heb omgezet naar een positief saldo door heel hard te werken.

 95. Ricko says:

  Het liefst nog ff een schuld van 5k aangaan ook. Pas dan zit ik safe.

 96. Ricko says:

  20k weg te werken dus.

 97. Ricko says:

  Tis mooi k*, me eigen uit de schulden gewerkt en dan loop ik tegen weer andere dingen aan, het is in nederland beter om in de schulden te zitten dan dat je daadwerkelijk geld hebt. Ik vind het dus niet zo vreemd dat de boel in elkaar klapt. Zelf werkzaam in de bouw al meer dan 15 jaar en ik roep al 15 jaar dat dit fout gaat.

 98. adamus says:

  Ik zou adviseren om onder de 1000 te blijven anders wordt alles geregistreerd en gaat het de officiele boeken in

  bij de pinautomaat is boven 1000 een financiële transactie die gemeld moet worden?

  BTW: Zilveren munten vallen onder laag OBtarief.

 99. Acaban de créar mucho más dinero:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/7396135/__Spaanse_banken_lenen_recordbedrag_van_ECB__.html

  Paco de Puttengraver moest op de koffie komen bij Barto el Banquero. Het werd café con hielo, ijskoffie. Ijskoffie is een espresso die met wat geduld (en ijskolontjes) afkoelt tot een ijskoude koffiedrank. Een aanrader in de 40 graden van de Madrileense augustusmaand en bij een sterke bekoelde relatie.

  Veel Spaanse financiële instellingen hebben moeite hun schulden te herfinancieren, omdat investeerders zich zorgen maken over de houdbaarheid van het Spaanse banksysteem en het begrotingstekort van het land.

  Klem is het woord, renteverhoging is geen optie, dan maar printen.

  Als rente niet meer de prijs van geld vertegenwoordigt treden er andere mechanismen op.

 100. Maar de kurk terugdoen op die mooie Ribera del Duero is zeker geen optie dus Juan geniet onverstoord door van deze nanoseconde.

 101. Joselito vroeg nog of die Hollanders nog steeds met die eindeloze tweede ronde bezig zijn. Een wereldrecord in de wereld van het stierenvechten, de Polderstier is de stier met het grootste uithoudingsvermogen en de slechtste oren. Oost-Indisch doof noemen de Hollanders het zelf.

  Maar die derde ronde, die komt. Ooit.

 102. Koeienkolder of torerotaal ?
  Veremos 🙂

 103. Ricko says:

  Aangezien mijn familie grotendeels ambtenaar is en/of bij een grote bank werkt, onthou ik me van verder commentaar.

 104. adamus says:

  Juan, heeft zich verslikt……in het goude nieuws?

 105. Zoiets ja, maakt ook niet uit, stukje pata negra erbij, het is een klein feesi geworden 🙂

 106. Jammer dat Joselito er zelf niet bij kan zijn, hij loopt nog steeds bij een heel team van arbeids-reintegratiehaptonomen en is bezig met plantjes (geen bijbedoelingen, echte groene vinger therapie). Hij vroeg geeneens naar de wijn, arme ziel, arbeidsongeschikte torero wegens psychische problemen.

  Gelukkig maar dat er hier in de polder zoveel begrip (en regelingen) voor is.

 107. Ricko says:

  @ juan
  Wist je trouwens al dat tuinonderhouds bedrijven finaal op zwart gaan en zich uit laten schrijven bij de KvK? De opzet om uitkeringstrekkers te laten werken voor hun geld funest is voor bepaalde bedrijven?

 108. De rode lap, de muleta, is gemaakt van draad, rode draad wel te verstaan.

  Komen we zo toch weer op Freek de Jonge:

  Geduld, komt-u volgend jaar maar terug 🙂

 109. Ricko says:

  Juan, denk er nog eens over ne.

 110. adamus says:

  ricko, je bedoelt dat iemand in de schuldsanering nu voor weinig, in loondienst, het onroerend goed onderhoud doet incl. de tuin en ook de afwas nog even doet?

 111. @108

  Raar, arbeid is te duur, het is op de één of andere manier goedkoper/beter om mensen geen toegevoegde waarde te laten hebben in de polder.

  Tegelijkertijd importeren we tegen afbraakvaluta diverse producten (waaronder hele slechte combinatietangen…)

 112. Weer een raadsel, het duizelt Juan een beetje, maar dat zal de wijn zijn 🙂

 113. Fijne avond …

 114. Ricko says:

  @111 adamus,
  Ik ken tuinonderhouds bedrijven die ermee stoppen omdat je via de gemeente maar 11 euro per uur betaald voor tuinonderhoud, Als je niet snapt wat ik bedoel te zeggen, reageer dan ook niet.

 115. Ricko says:

  En , ja, ik heb gewoon een lekker 16 jarig lekker ding die half naakt het huishouden doet, en ik betaal d’r 10 euro per uur, so what? Als ze d’r werk maar doet.

 116. Ricko says:

  eat that 🙂

 117. Ricko says:

  Ik zal er niet mee zitten, hihi 🙂

 118. Hugo says:

  @Ricko,

  Fysiek in handen krijgen is heel makkelijk. Je neemt papieren Euro’s mee naar de winkel en je loopt met metaal naar buiten, veel leuker dan pinnen :). Een bezoek aan http://www.tov-hazel.com/ wordt door bezoekers hier gewaardeerd. Mixen met fysiek zilver valt te overwegen, net zoals een goed gevulde voorraadkast en andere praktische zaken. Fysiek papiergeld aanhouden om metaal te beschermen is een suggestie.

  Maak eerst een plan en handel erna als ik zo vrij mag zijn. De prijs van Papiergoud & zilver is geo)politiek / (centraal)bankier spul. Wonderbaarlijk is dat fysiek nog steeds redelijk de papierprijs volgt (zilver minder dan goud). Het duurt even voordat de echte prijs bekend is nadat fysiekmetaal papiermetaal plet. Kunst is die periode te overleven voor ons ‘litte people’ met een paar duizend.

  Tip verdiep je eens in de driehoek olie, goud en fiat. Als de massa zilver als geld kan krijgen zal het een vierkant worden als je het mij vraagt.

 119. Hugo says:

  Geniet ervan Juan

 120. Hugo says:

  @Ricko

  Overigens blinde woede schiet je niets mee op en van adamus kan je nog veel van leren (als je er voor open staat).

 121. ll says:

  Barklay’s onderzoek : Banken 1500 miljard herfinanciering en 500 miljard aflossing centrale banken voor eind 2012.

  Die Zeit. Eurostat, Duitsland moet schulden Hypo Real Estate en nog een banklening optellen bij staatsschuld, resultaat 90% schuld van GDP.

  Zomaar wat berichtjes die langs komen vliegen.

 122. nhz says:

  @100:
  absoluut, ik heb al een paar jaar geen inkomen maar wel spaargeld, en dan wordt je werkelijk aan alle kanten gepakt. Niks uitkering, HRA aftrek, huren bij een WBV, of al die andere vormen van subsidie: alles zelf betalen en de blauwe enveloppen blijven ondertussen binnenstromen aangezien de fiscus denkt dat je slapende rijk wordt van spaargeld.

  Helaas heb ik teveel om het even er door te draaien, dat geloven ze nooit (luxe probleem maar toch). Ondertussen blijf je je ergeren aan de schaamteloze manier waarop ze hier mensen stimuleren om boven hun stand te leven, op kosten van een ander. De hele overheid en politiek is hier inmiddels op gebaseerd.

  @110:
  ik hoorde bijna tien jaar geleden al dat het ineens slechter ging in de tuinbranche (en de keukens, meubels etc.). Dat was de eerste tranche, toen de huizenprijsstijging inzakte van 15-20% per jaar naar een paar % per jaar. Nu komt de tweede tranche, met negatieve stijging en gaat er echt gewied worden (ik zeg ‘stijging’ om te voorkomen dat er weer over negativisme geklaagd wordt).

 123. Buddy says:

  @ 124
  en NL moet schulden ABN AMRO / ING en nog gesecuritiseerde NL hypotheken optellen bij de staatsschuld, resultaat 130% schuld van GDP.

  Zomaar een berichtje van een ‘helderziende’.

 124. Juan Belmonte says:

  @126

  Gesecuritiseerde hypotheekschuld hoeft J.i. alleen bij de staatsschuld geteld te worden als de betreffende bank een SPV heeft waar die gesecuritiseerde schulden op de balans staan èn die bank gantionaliseerd is.

  Belangrijker dan dat: DNB moet niet de helft van de hypotheken (alleen dat gedeelte dat op bankbalansen staat) noemen als “totale NL hypotheekschuld”, ook schulden die toevallig elders op een balans staan horen bij het beeld van de woningmarkt.

  Om terug te komen op de genoemde banken: voor ING hoeft de dus niet toe te nemen (is immers een beursgenoteerde zelfstandige onderneming en niet genationaliseerd), ABN AMRO wel.

  Er zijn ook particulieren die hypotheken verstrekken aan andere particulieren, die schulden tellen ook mee bij de totale NL hypoteekschuld. Maar die vallen in het niet bij de SPV’s (laatste cijfers: 347 Miljard).

 125. Okkie says:

  Balkenende wordt genoemd als opvolger van Wellink. Waar kennen we dit ook al weer van?
  http://www.youtube.com/watch?v=zJqY2D1hnjM

 126. Juan Belmonte says:

  Eigenlijk moet de bron van hypotheek informatie het Kadaster zijn. DNB weet niet eens van particulieren die elkaar leningen verstrekken.

  Maar het Kadaster -een door de belastingbetaler in het leven geholpen overheidsorgaan- heeft geen zicht op de totale NL hypotheekschuld en komt met “een voorbeeld”.
  Dat heet een brevet van onvermogen.
  Weg met bestuurders die niet kunnen vertellen wat ze besturen.

 127. Juan Belmonte says:

  @Il klopt Freddie en Fannie zijn genationaliseerd en hebben forse hypotheken uitstaan die nu dus op de USA staatsschuld staan.

 128. Juan Belmonte says:

  @128 De heer Balkenende is een zeer slimme man, zo’n 7 jaar premier van het land en vertegenwoordigde NL in internationaal verband.

  Hij kan in een internationale functie een hoop goeds voor NL betekenen. DNB president is een nationale functie.

 129. Juan Belmonte says:

  Artikel 123 van het verdrag van Maastricht 🙂

 130. adamus says:

  Als je niet snapt wat ik bedoel te zeggen, reageer dan ook niet.

  misschien ook eens leren quoten Tricko.

  Joost mag het weten waar jij je bijdehante opmerkingen over maakt.

 131. adamus says:

  Hugo, net als met papiercacao gaan we nog een pricediscovery krijgen van het echte spul. Wanneer?
  Geen idee.

 132. Okkie says:

  @Ain nr.67:
  Het er doorheen jassen van onze gasbel is ook al iets wat je aan onze boomers kan overlaten. Van Dam vindt het moreel om dit in te toekomst te compenseren met hogere belastinginkomsten.

 133. Dawg says:

  @ 127 Juan

  Dit begrijp ik niet.

  Als (mede) eigenaar van een onderneming die rechtspersoonlijkheid bezit (en dat geld voor banken of ze nu genationaliseerd zijn of niet)ben je toch niet hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de onderneming waar je een belang in heb. Gaat die onderneming failliet dan kun je hooguit het door jou in het bedrijf gestoken vermogen verliezen, maar eventueel resterende schulden kunnen niet op je prive vermogen verhaald worden. Waarom zou je dan de schulden van bijvoorbeeld ABN AMRO moeten optellen bij de staatsschuld Zou die bank onverhoopt failliet gaan dan is de staat er aan vermogen heeft ingeplempt kwijt, maar voor het overige zijn de resterende schuldeisers de klos en niet de staat.

 134. Juan Belmonte says:

  @139 Uw redernering klopt, …voor zover Juan iets over faillissementsrecht kan vertellen.

  Alleen heeft nationalisatie wèl gevolgen, het is namelijk géén failliet. Nationalisatie is: we nemen als Staat de tent over omdat wij vinden dat de maatschappelijke kosten van het niet overnemen groter zijn dan het wel overnemen.

  Bij de nationalisatie = overname uit private sfeer naar publieke sfeer gaan alle balansposten over. Schulden dus ook.

  Alle medewerkers van ABN AMRO (incluis die in het buitenland) zijn dus formeel ook NL ambtenaren. En er zitten best wat kantoren buiten NL.

 135. Juan Belmonte says:

  Maar dan klopt er idd iets met debet en credit niet …

 136. adamus says:

  Maar dan klopt er idd iets met debet en credit niet …

  dat lost Nout dan voor je op.

 137. adamus says:

  Alle medewerkers van ABN AMRO (incluis die in het buitenland) zijn dus formeel ook NL ambtenaren. En er zitten best wat kantoren buiten NL.

  eerder status in sfeer van ZBO denk ik.

 138. Juan Belmonte says:

  @adamus

  Merci.
  Net als met debet en en credit kent Juan niet alle half of driekwart semi publieke organisatievormen.

  Maar bezit van een bank (hypotheek) kan toch nooit schuld voor een Staat worden ?

 139. Dawg says:

  @ 139 Juan,

  1) Je redenatie suggereert dat ABN AMRO niet langer een NV is. Is omgezet in iets anders zonder rechtspersoonlijkheid. Is dat ook feitelijk zo? Kan ik me nauwelijks voorstellen. Want waarom zou de staat onnodig veel risico gaan lopen?

  2) Je begint zelf al over debet en credit. En m.i. terecht, want waarom alleen naar de schulden kijken en niet naar de bezittingen kant. Zo kom je wel op een lekker hoge staatsschuld: en het bedrag dat de staat heeft moeten lenen en de schulden van de geredde bank bij die staatsschuld optellen.

 140. adamus says:

  ABN is toch een niet beursgenoteerde NV waar de staat de aandelen van heeft? Wouter Bos heeft er voor 30miljard frisse munten in gestort. Nou ja, op papier dan.

  ZBO, is niet: Zelfstandige Banken Organisatie……
  Werknemers vallen onder bankenCAO, niet ambtenarenCAO.

 141. adamus says:

  nhz, aangezien de fiscus denkt dat je slapende rijk wordt van spaargeld.

  de fiscus is maar een uitvoerende club hoor. Jouw buurman denkt dat je teveel van het goede hebt.
  Harry robs Peter, dat is het verhaal.

 142. adamus says:

  Hugo,

  je bent nog steeds op zilver? Bestek 2012?

  Nieuwe zilveren munten zoals bij TOV worden verkocht zit 6%btw op.

 143. Dawg says:

  @ 146 Adamus,

  ABN AMRO staat dacht ik als NV geregistreerd bij de Kamer van Koophandel.

 144. Ain says:

  Inderdaad Okkie, zoals die gasbel er doorheen gejast is, is gewoon schandalig!

 145. Ain says:

  Ik lees hier regelmatig over goud aankopen en overweeg al een tijdje om ook eens wat te kopen (ik lees waarschijnlijk teveel dit weblog, waardoor ik weinig vertrouwen meer heb in de gang van zaken).

  Hoe moet ik dit aanpakken? Hoeveel kopen jullie per keer, waar kan je het beste kopen, hoe gaat dat in zijn werk, fysiek of op papier etc? Wie kan mij wat tips geven? Of verwijzen naar meer info?

 146. adamus says:

  Inderdaad Okkie, zoals die gasbel er doorheen gejast is, is gewoon schandalig!

  mijn bloementelende familie lachte zich een kriek in de jaren 70 en 80, al dat gesubsidëerde aardgas.

  Hoogovens etc. ook wel denk ik. Terneuzen ook.
  Al die prachtige winsten die rechtstreeks naar de pensioenfondsen konden vloeien en eisen van vakbonden konden ook nog eens ingewilligd worden. De bijna perfekte maatschappij. Nu hebben we het lekker verkocht aan buitenlanders.
  Mooi is dat Terneuzen, Delfzijl en IJmuiden nu rechtstreeks op een Russische pijp kunnen worden aangesloten. Die geven het nu weer weg aan ons.

 147. adamus says:

  Dat waren de dagen van de VermogensAanwasDeling 🙂

 148. Hugo says:

  @Adamus,

  Ik hou het op en en. Bestek hoeft niet in box 3 en is handig om te hebben. Mooie massieve kandelaren erbij voor de sfeer.

  Dat 2012 geloof ik niet in. Ik zet niet graag alles in op 1 paard. Bovendien, we hebben een mooi papiertje voor je. Wil je dat niet dan hebben we goud voor je. Hoef je zelfs geen btw over te betalen. Ik heb die lui nog nooit op altruisme kunnen betrappen. Zal er nu weer een catch zijn? 1.6 miljoen ton beschikbaar ipv de genoemde 160.000 ton bijvoorbeeld?

  Zilveren munten zit bij tov geen BTW op, baren wel. Munten zijn helaas uitverkocht. Verkoopprijs 18.05 spot 14.20. Papier vs metaal begint langzaam aan los te komen bij zilver, bij goud niet.

  In Maleisie doen ze niet zo moeilijk. Daar is goud en zilver gewoon weer geld. Het is toch wat, een overheid in een moslimland welke eerlijker is dan hier. Hoe moet dan nu weer gespint worden? Als dat geld aanslaat ala de Iphone kan het ‘wanneer’ snel gaan.

 149. Hugo says:

  Jup, ik kende m al. toch bedankt. Wekelijkse metalswrap met Ted Butler op kingworldnews is meestal informatief. http://www.kingworldnews.com/kingworldnews/Broadcast_Gold+/Broadcast_Gold+.html

  Leuk is trouwens deze folder van DNB.; http://www.dnb.nl/binaries/Geld%20en%20Goud_tcm46-211379.pdf
  De Euro wordt nergens geld genoemd :). Als je m goed leest vallen een aantal zaken op.

 150. adamus says:

  je moet niet kopen omdat “iedereen” het erover heeft of koopt.

  http://forum.goud.com/de-hooimijt/
  http://fofoa.blogspot.com/ allemaal linkjes
  https://www.coininvestdirect.com/
  http://www.tov-hazel.com/
  http://goldwetrust.up-with.com/

  etc.etc.

  zelf onderzoek doen, werkt het beste.
  Op de vorige draad had ik nog een linkje voor Hugo bijv. over zilver.
  Er wordt wel eens vanuit gegaan van 20% van je vermogen en James Turk zegt dan ook nog eens verdelen in 30zilver/70goud. Ga er maar aan staan. En Hugo maakte gisteren/vandaag nog wat opmerkingen hier op forum.

 151. Hugo says:

  In Italie lachen ze nog steeds om dat gratis gas uit NL;

  ”Nederland heeft de gasprijs sinds de jaren tachtig geleidelijk opgetrokken, maar de Italianen willen vasthouden aan de lage prijzen, die stammen uit de jaren zestig. Destijds kreeg Italië – op aandringen van de NAVO – goedkoop aardgas om te voorkomen dat ze met Rusland zouden samenwerken.”

  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Economie/265022/Nederland-en-Italie-ruzien-over-gasprijs.htm

  Tja wat zullen we daar nu van zeggen?

 152. adamus says:

  De Euro wordt nergens geld genoemd . Als je m goed leest vallen een aantal zaken op.

  “maar contant geld zal nooit verdwijnen……..”

  geen idee in welke vorm? Ik denk dat het overneukertjes worden via een meldpunt van moederoverste.

 153. nhz says:

  @152:
  of je ‘fysiek’ of ‘papier’ wilt kopen hangt af van waarom je koopt (bijv. belegging, inflatie bescherming, bescherming van je kapitaal tegen een totale systeemcrash?).

  Als je net komt kijken zou ik de aankopen spreiden, bijv. 1x per maand een vast bedrag kopen. Teveel spreiden is ook weer niet goed gezien de aankoop/transactiekosten.

  Wie meer ervaring heeft probeert meestal te kopen ‘als het bloed door de straat kruipt’, d.w.z. als iedereen gillend wegloopt van de metals – want dan zijn de prijzen meestal goed. Goud staat momenteel vrij dicht bij de all time high; als je nu koopt moet je bedenken dat het ver omlaag kan, van $1200 naar $800 zou best kunnen, tijdelijk. En je moet dan natuurlijk niet bij
  $800 gaan verkopen omdat je het niet meer ziet zitten …

  enkele goede algemene websites zijn 321gold.com, kitco.com (vooral voor allerlei grafiekjes). Op bijv. marketoracle.co.uk is ook veel te vinden op dit gebied.

  Ik gebruik zelf vooral giraal goud, dat is een soort spaarrekening in goud wat kan bij ABNAMRO (voorzover ik weet niet bij de andere banken). In principe ‘papier’, maar tegen een kleine provisie kun je het fysiek laten uitleveren. Dat laatste doe ik momenteel echter niet omdat ik dat zonder eigen huis niet handig vindt (als je alleen wat gouden muntjes koopt geen punt).

  Adressen voor fysiek kopen komen hier af en toe langs, ik heb er geen ervaring mee.

 154. nhz says:

  @155:
  “Het is toch wat, een overheid in een moslimland welke eerlijker is dan hier. ”

  een belangrijke reden dat het daar wél gebruikt wordt is dat de bevolking daar al lang niet meer de overheid vertrouwt, na allerlei avonturen met sterke inflatie, Azie (banken-)crisis, etc. Zover zijn we hier helaas nog niet, het volk is nog erg goedgelovig (restant van het calvinisme?).

 155. adamus says:

  Goud staat momenteel vrij dicht bij de all time high;

  who says?

 156. Hugo says:

  @Ain,

  Papiermetaal wordt door velen als 1 grote scam beschouwd. Hier staat een presentatie daarover;
  http://www.hindecapital.com/docs/hil_reports/Hinde%20Capital%20-%20Precious%20Metals%20ETF%20Alchemy%20Aug%2012%202010.pdf

  Mocht je toch papier willen verdiep je dan eens in goldmoney of bullionvault dat wordt, in tegenstelling tot reguliere banken, wel onafhankelijk geaudit.

  Nog een goeie site is http://commentary.goldseek.com/

  In post 121 op dit draadje had ik al verteld hoe je fysiek koopt. Boven de 15k in 1x wordt je doorgelicht ivm mogelijke ‘witwassen’ door jouw persoontje.

 157. Hugo says:

  @161

  ”het volk is nog erg goedgelovig (restant van het calvinisme?).”

  Ik ben heel gewoon volk en geloof die lui echt niet meer. Allicht omdat ik geen calvinist ben en op de hoogte ben van de wijsheden van Goebbels. Ik neem aan dat dit een reden is om die schrijfsels te verbieden;

  ”…..because the broad masses of a nation are always more easily corrupted in the deeper strata of their emotional nature than consciously or voluntarily; and thus in the primitive simplicity of their minds they more readily fall victims to the big lie than the small lie, since they themselves often tell small lies in little matters but would be ashamed to resort to large-scale falsehoods. It would never come into their heads to fabricate colossal untruths, and they would not believe that others could have the impudence to distort the truth so infamously. Even though the facts which prove this to be so may be brought clearly to their minds, they will still doubt and waver and will continue to think that there may be some other explanation”

  Uiteindelijk zullen hier ook de oogjes open gaan zodra de boomers massaal met pensioen gaan.

 158. Ain says:

  @157,161,163
  Dank jullie wel, ik ga me inderdaad eens verdiepen! Ik had inderdaad op dit weblog al eens opmerkingen voorbij zien komen, maar het is prettig om de informatie even bij elkaar te hebben! En ik zal eerst een lezen/kijken voordat ik actie onderneem.

 159. adamus says:

  Boomers gaan niet met pensioen, die sterven uit.

  Hoewel we kunnen nog even voort; de categorie Balkenende, Verhagen met in het kielzog de Jager is ook nog niet vertrokken. Die mogen de waarheid ook nog wel eens naar hun hand zetten om het volk te beschermen tegen al te baldadig gedrag.

  Wat zijn die dertigers braaf. Dat lijkt me eerder een probleem dan de boomers.

 160. Ain says:

  Ik denk dat de meeste dertigers geen idee hebben hoe slecht de wereld er voor staat. Zijn allemaal met een danoontje zoet gehouden door hun babyboomende ouders. Die ouders zitten hun tijd wel uit (die generatie heeft ook geen benul, nog nooit een crisis/depressie meegemaakt, in tegenstelling tot de generatie daarboven.)

 161. adamus says:

  Toch snap ik dat niet Ain. Wij hebben ook rond 1973 nog een crisis gehad en De club van Rome.
  Was waarschijnlijk mijn wereld als scholier en ontging het 99% van de meute.
  Ik hoor Wim Kan nog zeggen: “straks komt koning Feisal met een kannetje olie onderaan de trap vragen of er nog iets moet zijn deze week”.
  http://www.vecip.com/default.asp?titel=Faisal%20(koning)&onderwerp=1119

 162. Ain says:

  @168 maar de gevolgen van die crisis zijn toch gewoon naar voren geschoven en onderdeel van het probleem nu?

 163. Ain says:

  of moet ik toch maar eens een geschiedenisles ’70-’80 volgen?

 164. adamus says:

  foa/another een vat olie is al heel lang 2gr.goud.
  Hoe die olieprijs zo omhoog kon gaan in 1973 wordt ook wel i.v.m. gebracht met afspraken op een Bilderberg bijeenkomst, daar kwam geen Arabier aan te pas. Geen idee wat ervan waar is.

  http://www.youtube.com/watch?v=DAct3JF6clQ

 165. Hugo says:

  De jaren 70-80 was geen crisis. Kon gemakkelijk worden opgevangen door de gunstige demografie. Nog een paar jaar en dan zal de demografie omslaan en de gevolgen genadeloos toeslaan. Dan zal blijken dat de spaarpotjes niet bestaan / veel minder waard zijn dan beloofd. Heeft tijdens de goede jaren DNB ook nog eens veel goud ‘in het grootste geheim’ te hebben gedumpt. Schade tot nu iets van 30 miljard. Met de opbrengsten werden veel dollars gekocht. Schade? Pensioenfondsen zijn een lachertje aangezien die voornamelijk politiek hebben geïnvesteerd, schade?. Ik denk dat het grootste deel van de middenklasse wordt uitgeroeid, niet alleen de boomers. Net zoals al op een aantal continenten reeds is gebeurt.

  Deze dertiger heeft niet braaf zijn geprobeerd maar ik realiseer me inmiddels dat dat kansloos is in het gegijzelde land / westen. Negeren en als dat niet meer werkt de knuppel. Preventief monitoren en (digitaal)volgen is natuurlijk helemaal tof. Je bent staat of je bent het niet. Na het verraad van Lissabon ben ik afgehaakt. Was (kleinschalig) actief vanaf iets voor de EuRotOp in Amsterdam (1997). Ik heb lees deze boze 30iger met plezier http://www.anarchiel.com/. Iedereen die denkt dat we in een vrije, vibrerende, vrede minnende democratie met een functionerend rechtssysteem leven waarbinnen eigendomsrecht en een vrije pers nog van toepassing is verklaar ik voor gek. Erger nog, de repressie van het individu wordt met de dag erger.

  Ik zou geschiedenisles van Argentinie (2001), Rusland onder Jeltsin, Aziecrisis, 3e wereld schuldencrisis jaren 80 tippen. Dat is wat ik denk dat op ons afkomt.

  Dit stuk is een goed startpunt voor geschiedenis uit het verre verleden, de Grieken, Romeinen Babeloniers + de echte redenen van opkomst van de Islam. Uiteraard heeft alles met geld & (militaire) macht te maken http://www.weberglobal.net/Historyofmoneycompleter.pdf

  Geschiedenis rijmt vind ik een mooie uitdrukking. Martin Armstrong schrijft stukken over golven in de economie en in samenlevingen; http://www.martinarmstrong.org/economic_projections.htm

  Ja je kan me een doomer noemen maar ik zie niet hoe dit goed kan gaan. Geruchten gaan dat het kongingshuis 50 miljard bezit. Gezien de staat van oost & zuid Europa neo feodalisme anyone?

 166. adamus says:

  http://video.google.nl/videoplay?docid=5420753830426590918#

  ik heb dingetjes meegemaakt al jaren geleden op iets ander niveau…….maar toch. “dit is voor ons” bij belastingcontrole.

 167. Ain says:

  @172
  Ik heb dit weekend de Millenium trilogie van Stieg Larsson in filmversie gezien, veel conspiracy…en wellicht wel een inspiratie voor de dertigers van nu. De vrouwelijke hoofdpersoon is een hacker en zo kan je toch heel veel te weten komen, het moderne wapen…

 168. Hugo says:

  Mooie video adamus. Ik maak al een aantal jaar mee hoe dat op wijkniveau werkt. Als wijk wilde we niet meewerken met de drill. Dwz slopen van goedkope woningen en vervangen door veel duurdere. Problemen werden gecreerd. Politie schiet een ‘buurt veiligheid strijder’ dood. Rellen komen, ME knuppelt dat neer. Wijk wordt als ‘probleemwijk’ bestempeld. Mensen worden uit hun huizen gezet, huur gaat omhoog. Koopprijs gaat omlaag. Tuig komt met subsidie. Nu moeten we oa parkeergeld betalen omdat de gemeente hier een parkeerprobleem heeft gecreerd. Hechte wijk gesloopt, winst in de zak. Tip onderzoek de rol van Opstelten (huidige formateur) en zijn rol in de Utrechtse vastgoedfraude. Die gast is zo rot als het maar kan.

  Ben benieuwd naar die Millenium trilogie van Stieg Larsson. Ik ben redelijk op de hoogte van conspiracy fact.

 169. Rob Heusdens says:

  Wat bedoelt ie nou met “betrouwbare overheid” en “de woningmarkt op gang helpen”. Verwachten die mensen nog steeds dat de woningprijzen maar onbeperkt kunnen blijven stijgen??
  Het is juist de onbetrouwbare overheid geweest die door afbraak van de sociale huisvesting en bakken met hypotheekrente aftrek de huidige malaise heeft veroorzaakt, en hoe langer de woningmarkt nog met bakken vol subsidie gesteund wordt, hoe groter het probleem.
  We moeten ons gewoon voorbereiden op een verder inzakkende huizenmarkt, met woningprijzen die nog wel 25% of meer kunnen dalen!
  Dat is de realiteit! Niemand die het wil zien, kennelijk!
  Tegelijk zal de huurmarkt, omdat veel koper weigeren om huizen te kopen die in waarde gaan dalen, verder ontwikkeld moeten worden.
  Ga maar huizen bouwen van piepschuim (zie: veerhuis.biz), dat bouwt sneller en goedkoper en is net zo goed als huizen van steen, sterker nog, je bent 40-60% minder kwijt aan isolatie!

 170. Rob Heusdens says:

  Chavez in Venezuela bouwt anders duizenden en nog eens duizenden woningen voor arme sloppenwijk bewoners, maar datzelfde zou in Nederland niet kunnen?????
  Zie de video’s op youtube over het project “Petro Casas”.

  De huizenmarkt is een voorbeeld van KAPITALISTISCH WANBELEID door de Nederlandse overheid, met miljoenen aan vastgoed fraude en grondspeculatie. En ook gemeenten hebben boter op het hoofd, evenals de woningbouw corporaties.
  Er kan hoegenaamd niet goedkoop gebouwd worden, een eenvoudig huurhuis moet nieuw al meer dan 500 euro per maand kosten!

  Waarom kan dat dan wel in Venezuela? Zelfs de allerarmsten krijgen daar een eigen huis, dat ze nog zelf kunnen bouwen ook, opgebouwd uit kunsstof (PVC).
  Kan in Nederland ook, als je de nieuwste bouwtechnieken gebruikt, bijv. het veerhuis bouwsysteem (www.veerhuis.biz).

 171. Peter says:

  mocht je een onderzoek willen doen n.a.v. plannen om te emigreren naar Duitsland : http://wonen.induitsland.info het forum geeft ook goede antwoorden door kenners. Groeten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*