Klaas Knot:”Grote zorgen over hypotheekschuld”

Kredietbeoordelaars als Standard & Poor’s en Moody’s maken zich grote zorgen over de hoogte van de Nederlandse hypotheekschuld. Dat zei de president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot vrijdag tijdens een bijeenkomst aan de Universiteit van Amsterdam.

”Als je met kredietbeoordelaars in de Londense City praat, gaat het over niets anders dan de hypotheekschuld”, zei Knot. Nederlandse huishoudens hebben een totale hypotheekschuld van 640 miljard euro. De schuld is ten opzichte van het nationaal inkomen de grootste van de eurozone en bedraagt nu 105 procent van het bruto binnenlands product. In 1995 was dat nog maar 43 procent.

Lees verder op de site van  Nederlands Dagblad

bron video: Room for Discussion

Share Button
Tagged with: ,
234 comments on “Klaas Knot:”Grote zorgen over hypotheekschuld”
 1. Peter says:

  Massaal aflossen zorgt voor een enorme deflatie. Snappen die juppen dat niet? Ze studeren toch monetaire economie?

 2. hugo says:

  Peter,

  Daar hebben we de monetarisatie van de ECB voor. Je krijgt je biljetjes heus wel. De ECB heeft net meer dan 1 biljoen Euro geprint (10% vd broad money supply) in de laatste 7 maanden. Al moeten ze die Euro biljet meuk bij de millionairs op de oprit dumpen, ze krijgen de biljetten waarop staat waar ze ”recht op hebbben”. Dat ze er net een brood voor kan kopen is een ander verhaal 🙂

  Delfatie, allicht tijdelijk voordat de (hyper)infllatie plaatsvind. Er zal niet worden gedefault. Er zal worden geprint. Alles wijst erop. Zeker in de US.

 3. Peter says:

  (hyper)infllatie, Alles wijst erop.

  Voor mij wijst er helemaal niets op. Daar hebben de banken ook geen enkel belang bij en het zal dus ook niet gebeuren.

 4. Martin says:

  @peter ‘niet aflossen’ en ‘niet bijlenen’ zijn verschillende dingen. En ze doelen niet op ‘aflossen’, maar ze doelen op ‘niet aftrekken’.
  Altijd maar geld lenen om je volledige rente en aflossing te betalen, dat is wat hier is gedaan.
  Dat werkt verslavend, maar zoals elke junk moet je op een gegeven moment afkicken.

 5. maria says:

  En toch:

  Uiteindelijk kan de economie op deze wijze in een recessie terechtkomen. Soms kan het verschijnsel zelfs leiden tot een totale economische ineenstorting: een berucht voorbeeld is de Grote Depressie vanaf 1929. Een veel gematigder variant van het scenario heeft zich voltrokken in Japan, dat vanaf de jaren 80 gedurende langere tijd deflatie kende.

  Om deze reden wordt meestal geprobeerd deflatie te voorkomen. De instantie (regering of centrale bank) die het uitgeven van geld beheert, en daarmee het monetair beleid voert, streeft veelal naar het handhaven van een lage inflatie, het tegengestelde van deflatie. Het grootste risico wordt gelopen wanneer de rente al laag is: de oplopende besparingen door bestedingsuitstel kunnen dan niet tot een nog lagere rentestand leiden, het normale evenwichtsmechanisme

 6. bankschroef says:

  “liberalisatie van de verstrekkingen” en aflossingvrije hypotheek ter uitbuiting van de aftrek zijn de misdaden welke het systeem hebben doen vastlopen, feitelijk een miljarden vermogensdelict; ik denk nog steeds aan tralies.
  bla bla, het moet allemaal geleidelijk, dat wisten we al, de overheid wil er wegens instortingsgevaar 20 jaar over doen om de boel overeind te houden en vooral niet door een crash de schuld te krijgen.
  Er komen dus per maand, ach hoeveel zullen het er zijn? 1000?, laten we zeggen 1000 mensen bij die, hoewel ze wel wilden, nooit meer als huizenkoper door het leven zullen gaan. leve de leegstand. ik adviseer de notoire leegstandsbezitter een andere bestemming voor z’n huis te zoeken.
  klusgarage
  groentekas
  viskwekerij
  opslagruimte
  kamerverhuur
  prostitutie
  voedselbank
  restaurant
  afhaaloostblokker
  buurthuis
  hangplek
  gebruikersruimte
  kaartclub
  politiebureau
  meldpunt voor diverse ellende
  computerwinkel
  marktplaats afhaalpunt
  sigarenwinkel
  recycling shop
  of gewoon op de veiling te grabbel gooien

  je verkoopt je huis toch nooit meer want de prijzen mogen gewoon niet zakken

 7. ulrich says:

  Timing is bijzonder. Er wordt wat afgespind.
  Hier worden wat relaties geprikkeld voor een impopulair besluit van het Catshuis op de hypotheken markt. Ik denk dat de spindoktoren van het min van financien volop draaien.

  Bijzonder dat niemand vraagd naar de verantwoordelijkheid van de DNB, politiek en banken.

  Vooropsteld dat hebzucht en protserigheid de belangrijke drijfveren zijn waardoor mensen/instanties zelf in de financiele producten zijn getuind maar het is toch een indrukwekkende lijst waar DNB had kunnen ingrijpen:
  grond en put opties
  -financiele producten als legiolease: consumenten gaan put opties aan.
  -te grote financiele risico bij overheid en maatschappelijke organisaties: speculeren van gemeentes en corperaties met bouwgronden, put opties corperaties
  Hypotheken/baneken
  -aanbieden van hypotheken met salaris tot hypotheek van 1 tot 10 en verpakken in derivaten door onder andere RBS
  -opheffen scheiding van banken en derivaten handel waardoor to big to fall
  -koppel verkoop van overbetaalde verzekeringsproducten in hypotheekleningen. Overleidingsrisico is 12 maal te hoog maar denk ook DSB waar VVD corifeeen als stroman opereren (zalm)
  -niet signaleren als banken meer rente geven dan ze als inkomen genereren a la ponchi (Iceland)
  -Overheden niet waarschuwen voor risico NHG terwijl onbekend is hoeveel hypotheken hierin zitten en wat het risico is (aflossingspercentage, betaalmoraal)

  Als de PVDA en PVV oproept dat de banken meer geld moeten verstrekken aan twee verdieners terwijl dezelfde overheid ook de risico’s draagt middels de NHG dan is de scheiding tussen politiek en bankaire sector weg.

  Ulrich pleit voor een strafhof met als belangrijkste verdachten:

  1 Gerrit Zalm vvd en stroman DSB
  2 Frank de Grave vvd en stroman DSB
  3 Robin Linschoten SER vvd en stroman DSB
  4 Klaas Wilting ex DNB (val DSB schuld van de Media)
  5 Klaas Knots DNB Directeur Financiële Markten Ministerie van Financiën, adjunct-directeur bankieren en toezichtsstrategie DNB, IMF
  6 Dirk Scheringa ex DSB
  7 Wouter Bos PVDA
  8 Jeroen Kremer Chief Risk Officer RBS. ex Directeur Financiële Markten Ministerie van Financiën

  Hiermee kan de verwevenheid van politiek en banken worden aangetoond in de grootste roof die Nederland heeft gekend.
  Minimale straf 30 jaar vrijwilligers werk in de schuldsanering in een wekelijkse reality soap op de publieke omroep.

  Wie helpt Ulrich aan een betere top 10?

  Alle gekheid op een stokje het was een leuk feestje, alleen jammer dat niemand de rommel op wil ruimen.

 8. ulrich says:

  was natuurlijk lieve betty vergeten

  9 Bettie de Boer VVD o.a. raadscommissies voor Financiën & Veiligheid en Ruimte & Wonen gemeente Groningen 🙂 en nu woordvoerster volkshuisvesting (huur- en bouwbeleid, verstedelijking en kraken).

  http://t.co/fNmyaB7f

 9. ll says:

  Meneer Knot, mag ik U even wat vragen ?

  Is er al duidelijkheid over de hoogte van de totale hypotheekschuld ? zie hiernaast. Er zit nog steeds een gat van een dikke 300 miljard. 🙂

  Is een financieel afgeleid gesecuritiseerd product nou wel of geen hypotheek ? Zitten deze producten nou wel of niet in de bankbalansen? De bedoeling was toch dat die 300 miljard zorgden voor een balansverlenging ? Populair gezegd van de balans geflikkerd……. om nog meer te kunnen uitlenen.
  Heeft U in 2012 al een balansherstel geconstateerd ?

  Kent U het rapport van Ernst en Young juli vorig jaar waarin staat hypotheekschuld van 1000 miljard, en die zich ook grote zorgen maken, en ook nog eens verwachten dat de huizenprijzen 30% gaan dalen……. ? De cijfertjes uit dit rapport zijn gebaseerd op cijfers van CBS en kadaster, en die uitkomsten zijn héél anders …….
  U kunt het hier vinden http://www.consultancy.nl/nieuws/ernst-young-vastgoedadviseur-huizenprijzen-in-nederland-kunnen-met-30-dalen

  Meneer Knot, U zegt de ratingburo’s kijken alleen naar bruto hypotheekschulden, wat is dan het verschil met de netto hypotheekschulden ?

  Met vriendelijke groet ll.

  http://www.bnr.nl/meernieuws/315411-1204/knot-bevries-salarissen-ambtenaren

 10. Adamus says:

  Delfatie, allicht tijdelijk voordat de (hyper)infllatie plaatsvind. Er zal niet worden gedefault. Er zal worden geprint. Alles wijst erop. Zeker in de US.

  Another QE

  http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2012/4/13_Jim_Sinclair_-_Expect_Another_%2417_Trillion_of_QE_%26_War_in_Gold.html

 11. Adamus says:

  Peter:
  (hyper)infllatie, Alles wijst erop.

  Voor mij wijst er helemaal niets op. Daar hebben de banken ook geen enkel belang bij en het zal dus ook niet gebeuren.

  Hoge- zeg 15% inflatie, daar worden geen triljarden aan derivaten mee weggewerkt.

 12. Dawg says:

  Peter: (hyper)infllatie, Alles wijst erop.Voor mij wijst er helemaal niets op. Daar hebben de banken ook geen enkel belang bij en het zal dus ook niet gebeuren.

  Maar ze hebben ook geen belang bij massale defaults en deflatie. Dan verschrompelt de debetkant van hun balans en zijn ze er meteen geweest.

  Klaarblijkelijk vrezen banken en ECB dat scenario meer dan het riscio van inflatie. Uiteindelijk heeft niemand de banken gedwongen gebruik te maken van de recente LTRO’s van Draghi. Daar besloten ze zelf toe en met een zekere gruizigheid. Default is een acuut probleem en inflatie iets waar ze in de toekomst misschien last van gaan krijgen(als dat al zo is!)

  In de tussentijd ontdoen ze zich van hun overgewaardeerde activa in ruil voor geld nu (ECB) en geld in de toekomst (met extra staatsschuld gefinancierde noodfondsen.

  My two cents.

 13. dalen says:

  Inflatie leidt tot onrust.

  De Chinese regering is ook als de dood voor inflatie en onrust.

  We zullen onrust en rellen eerst zien in de Arabische landen en vervolgens in de zuidelijke EU-landen.
  Hier in de gematigde noordelijke landen zal het later komen, althans voordat er aktie wordt ondernomen door het volk. We laten ons eerst met het spreekwoordelijke “kluitje in het riet” sturen, omdat het zo goed is voor de economie enz bla bla bla.

  Dat er nu voor mijn gevoel, en velen anderen, al meer dan 6% tot 10% is, wordt door velen nog ontkend, dankzij de propaganda-machines.

  De keiharde bezuinigingen, vooral ten koste van de middenmoot, zullen er keihard inhakken. Reken maar op een fikse verhoging BTW en accijnzen.

  Uiteraard wordt eerst iedereen bang gemaakt met banenverlies en geen kans op ww uitkering, zodat je alleen anoniem op een forum je stem laat horen en zeker niet durft te staken.

  Onrust komt er in ieder geval. Begin je moestuintje alvast maar goed te beveiligen en schaf een allesverbrander aan want huisvuil wordt of niet opgehaald ivm met stakingen of is te duur om op te laten halen.

  De andere gevolgen zijn er legio.

 14. Dawg says:

  dalen,

  Vuilis ophalen? Zelf voor ‘t innen van belasting koemn we ons bed niet meer uit. Te duur of zo.

 15. maarten says:

  uit @13 ,bovenstaand artikel:
  Overzicht van misstanden (bij de belastingdienst):

  Huurders kunnen straffeloos verbouwingen of zelfs hypotheekrente als aftrekpost opvoeren.

 16. nhz says:

  Peter: Voor mij wijst er helemaal niets op.

  je zou om te beginnen eens kunnen kijken naar de waardes van currencies, goud, commodities; dan is voldoende duidelijk dat er de afgelopen jaren enorm geinflateerd is.

  maria: En toch:

  Uiteindelijk kan de economie op deze wijze in een recessie terechtkomen. Soms kan het verschijnsel zelfs leiden tot een totale economische ineenstorting: een berucht voorbeeld is de Grote Depressie vanaf 1929. Een veel gematigder variant van het scenario heeft zich voltrokken in Japan, dat vanaf de jaren 80 gedurende langere tijd deflatie kende.

  Om deze reden wordt meestal geprobeerd deflatie te voorkomen.

  dit is dus klinkklare nonsense, het is precies omgekeerd. Wat ging er vooraf aan de Grote Depressie, waarom wordt dat nooit genoemd?

  maarten: Huurders kunnen straffeloos verbouwingen of zelfs hypotheekrente als aftrekpost opvoeren.

  ik ben wel benieuwd hoe dat kan dan; dat huiseigenaars massaal de hypotheekrente voor een verhuurde woning aftrekken van de belasting is een feit (duidelijk een politieke belissing om dit niet aan te pakken), maar een huurder ???
  Ik denk dat het een broodje aap verhaal is; ik vind het heel tekenend dat i.v.m. HRA fraude alleen huurders worden genoemd, en geen huiseigenaars.

 17. tufkaj says:

  maarten: Huurders kunnen straffeloos verbouwingen als aftrekpost opvoeren.

  En dat moeten we niet willen. Want als je er niet voor leent is het niet in landsbelang, dus geen aftrekpost.

 18. Henk 6 says:

  Tweede man vestiaire opgepakt! En nu doorpakken!

 19. asd says:

  @11 (Dalen)

  “Inflatie leidt tot onrust”…

  China, Japan en relevante delen van de “Pacific base” kennen grote structurele onevenwichtigheden in hun economieën en samenlevingen. Die hebben voorlopig zelf hun handen daaraan vol. En hoe minder troep uit die landen komt, hoe beter het is voor het welzijn en het milieu in onze contreien.

  Dichter bij huis staan ons interessantere ontwikkelingen te wachten, die het voortbestaan van de EU wel eens op het spel zouden kunnen zetten.

  Dat gaat al binnenkort beginnen met de verkiezingen in Frankrijk. De moeite waard te zien wat de hedendaagse Fransen beweegt.

  Sowieso willen de meeste Fransen af van de Anglo-Amerikaanse overheersing in hun land en van een marode financieel systeem met dominantie in Londen en Wallstreet. Uiteraard ook van minder invloed door Duitsland.

  Per slot van rekening zijn de van oorsprong revolutionaire Fransen onveranderd: orgueilleux, vaniteux, egoïste et chauviniste.
  Kortom ze willen zelf het heft in handen houden.

  Daarbij rijst de vraagt of het verkiezingsresultaat niet naar links of rechts kiept, maar naar Noord of Zuid: Parijs ligt geografisch op dezelfde hoogte als München en Wenen.
  Het land is echter historisch gezien een Mediterraan land evenals Italië en Spanje.

  Ook die landen met hun rijke cultuur voelen zich het slachtoffer van het Amerikaanse Raubtierkapitalismus, dat de meelopers VK en NL zo hoog in hun vaandel hebben staan.

  Als die Romaanse landen proberen met elkaar een vuist te maken en de biljoen Euro van het ESM toch niet helpt, zal het voor Duitsland nog een hele toer worden de EU bij elkaar te houden.

  De mentaliteit van de Anglo-Amerikaanse landen met die van Zuid- en Noord Europa zal dan nog verder divergeren, wanneer bedacht wordt, dat Washington er blijkbaar geen moeite mee heeft – ja zelfs er nieuw beleid van maakt – voort te gaan met het pompen van geld in de economie (VS geven nu al $100.000.000.000.-PER MAAND meer uit dan er binnenkomt) teneinde de reële economie een beetje te stimuleren. Die hinkt daar meer met downs dan ups wat achteraan, totdat ook de Amerikaanse geldbel is uiteengespat.

  En dan zal je een aap zien n…..

 20. hugo says:

  Peter,

  Ik kan je aanraden dit interview te beluisteren. Zet eea aardig op een rijtje.

 21. dalen says:

  @ 21

  “(VS geven nu al $100.000.000.000.-PER MAAND meer uit dan er binnenkomt)”

  Pardon, zoveel? Ik geloof je direct maar waar haal je dat vandaan en hoe financieren zij dat? Enen en nullen waarschijnlijk want printen is er niet meer bij met zulke bedragen. Hoeveel vrachtwagens zijn dat?

  Zal China leuk vinden en de olielanden die giga vorderingen hebben op die schurkenstaat die zich veroorloofd ieder land aan te vallen in naam van de democratie.

  Heb er een tijdje gewoond en dan ga je het politieke Amerika wel anders zien.

  Inzake de rest van je betoog: Laten dan de Fransen maar het lot van het kruitvat aansteken.

 22. Duufbier says:

  Ik begrijp wel dat Knot zenuwachtig wordt van het idee dat iedereen zijn spaardeel opeens gaat aanwenden voor aflossing van zijn hypotheek. Dat zou bijna vergelijkbaar zijn met een bankenrun.
  Toch wil ik u deze niet onthouden:

  Een kennis had een hypotheekschuld van 65.000 euro. Als onderpand voor deze lening stond een verzekeringsproduct bij Allianz. Deze verzekering keerde uit bij overlijden en bouwde het verzekerde bedrag (65.000) binnen 25 jaar op, zodat de hypotheek hiermee in een keer kon worden afgelost.
  Mijn kennis betaalde aan dit product maandelijks ongeveer 600 euro.
  Omdat mijn kennis door de economische omstandigheden geen feducie meer had in deze constructie (als Allianz zou omvallen, valt het door de aard van het product niet onder de bankgarantie) besloot zij om het gespaarde bedrag op te nemen en de hypotheek af te lossen. Daartoe moest haar originele hypotheek omgezet worden in een aflossingsvrije hypotheek (omdat de verzekering als onderpand diende; in de nieuwe vorm werd haar huis het onderpand). Vervolgens kwam het verzekeringsbedrag (47.000) vrij. Dit bedrag heeft zij, samen met nog wat extra spaargeld, aangewend om de nieuwe hypotheek grotendeels af te lossen. Er staat nu nog een schuld van 10.000 open. Kosten voor deze verandering, totaal: 800,-. Nieuwe maandelijkse lasten: 58 euro.

  Is zij erop vooruit gegaan of is zij erop vooruit gegaan??

  Mensen staren zich zo blind op die HRA, maar ze vergeten dat de andere helft van de rente gewoon moet worden betaald, en dat het nog altijd veel goedkoper is om géén rente te betalen dan om de helft van heel véél rente te betalen!

 23. hugo says:

  dalen,

  Hier een linkje naar de maand. Dit is overigens alleen de federale overheid welke een tekort heeft van 232.000.000.000
  http://www.zerohedge.com/news/us-posts-biggest-march-budget-deficit-history-or-how-chart-became-chart

  Om eea te visualiseren. Hier in stapeltjes van 100 Dollar http://usdebt.kleptocracy.us/

  Mocht je het van EUropa willen weten. Hier heb je eea in vrachtwagens geladen :D. http://demonocracy.info/infographics/eu/debt_piigs/debt_piigs.html

 24. Peter2 says:

  maria:
  En toch:

  Uiteindelijk kan de economie op deze wijze in een recessie terechtkomen. Soms kan het verschijnsel zelfs leiden tot een totale economische ineenstorting: een berucht voorbeeld is de Grote Depressie vanaf 1929. Een veel gematigder variant van het scenario heeft zich voltrokken in Japan, dat vanaf de jaren 80 gedurende langere tijd deflatie kende.

  Om deze reden wordt meestal geprobeerd deflatie te voorkomen. De instantie (regering of centrale bank) die het uitgeven van geld beheert, en daarmee het monetair beleid voert, streeft veelal naar het handhaven van een lage inflatie, het tegengestelde van deflatie. Het grootste risico wordt gelopen wanneer de rente al laag is: de oplopende besparingen door bestedingsuitstel kunnen dan niet tot een nog lagere rentestand leiden, het normale evenwichtsmechanisme

  Wat je beschrijft is een zeer wijdverspreide leugen/geschied vervalsing. Voornamelijk gebezigd door de monetaristen zelf, maar in strijd met de werkelijkheid!

  Ik zal het niet allemaal intypen hier, maar heel veel informatie over die periode kun de in de onderstaande (lange) video terugvinden.

  http://www.youtube.com/watch?v=zdB9I79BQRI&context=C4f56f14ADvjVQa1PpcFN6H_lq7DDBtgpZUfifaH0hhaYnq16EZ8Y=

  Ook de volgende artikelen van dezelfde man, geven mooi aan hoe bewust leugenachtig de officiële autoriteiten te werk gaan:

  http://www.europac.net/commentaries/obama%E2%80%99s_pretzel_logic

  http://www.europac.net/commentaries/unprecedented_presidential_posturing

  Het gaat voornamelijk op de 2e link, maar de 1st hoort eraan vooraf te gaan omdat eraan gerefereerd wordt.

 25. Adamus says:

  Dawg:
  dalen,

  Vuilis ophalen? Zelf voor ‘t innen van belasting koemn we ons bed niet meer uit. Te duur of zo.

  Gelul hoor, ik ben nog nooit overgeslagen met een uitnodiging tot aangifte 😉

 26. Peter2 says:

  Eigenlijk berust alles bij de autoriteiten op het idee, dat ZIJ, die paar mensen, het beter weten dan alle anderen tezamen en voor alle verschillende situaties!

  Als daarvoor de waarheid stelselmatig uit de hoofden van de bevolking gebrainwasht moet worden, dan moet dat maar! Het is tenslotte voor een goed doel, zo denkt men!

 27. dalen says:

  @ 26 hugo

  Dank je. Eigenlijk ook weer niet want de schrik slaat me om het hart.

  Wat een idioterie allemaal.

  Bij alle schuld is natuurlijk de off balance sheet vehicles, de credit default swaps, de derivatenbom in het kwadraat niet meegenomen.

  Dit allemaal kan alleen opgelost worden door iedereen nog verder in het piramidespel te betrekken en voortgaan met enen en nullen.

  Maw na ons de zondvloed, precies wat ze dus doen en wordt bekokstoofd in het Catshuis en vooral elders want in Den Haag zijn het ook trek-marionetten van de echte gevestigde orde.

  Als Amerika het echt niet meer zien zitten schuiven ze Ismael wel naar voren om toch maar een kleine wereldoorlog te ontketenen. Dat er miljoenen jongens van 18-22 jaar sneuvelen ach, bijzaak en voor het goede doel.

 28. dalen says:

  PS

  “Dat er miljoenen jongens van 18-22 jaar sneuvelen ach, bijzaak en voor het goede doel.”

  Natuurlijk wel postuum een mooie onderscheiding en drie geweerschoten.

 29. Peter2 says:

  dalen:

  Als Amerika het echt niet meer zien zitten schuiven ze Ismael wel naar voren om toch maar een kleine wereldoorlog te ontketenen. Dat er miljoenen jongens van 18-22 jaar sneuvelen ach, bijzaak en voor het goede doel.

  Precies, en dan is het wel zo handig om die hele generatie met studieschulden, gegarandeerd door de overheid, opgescheept te hebben zitten. Het gaat dan om bedragen van 50.000 tot 100.000 dollar, waarbij een persoonlijk failliet er NIET voor zorgt dat de schulden weg gaan.

  Dus de perfecte groep om met gepaste druk het leger in te duwen. En de rekening…die wordt dan met bloed en verwoeste levens betaald. De banken, die krijgen netjes hun geld, want dat wordt van de overige bevolking afgepakt.

  En wie gaan dat met geweld afdwingen, juist ja, die kansloze jongeren die geen andere uitweg zien. Het is pure slavernij en de democratie vat van nature al een gedrocht is zal het perfect verdeel en heers wapen van de elite blijken te zijn!

 30. Adamus says:

  dalen,

  In Engeland treden militairen nu versneld in het huwelijk. Ik wil daar geen conclusie aan verbinden;-) Ze worden uitgezonden binnenkort, maar weten niet waar naartoe. Zullen de Falklands zijn;-)

 31. Adamus says:

  Adamus:
  dalen,

  InEngeland treden militairen nu versneld in het huwelijk. Ik wil daar geen conclusie aan verbinden;-) Ze worden uitgezonden binnenkort, maar weten niet waar naartoe. Zullen de Falklands zijn;-)

  Het zijn wel jongens die in de “city” , in de periferie van de financials hebben gewerkt en nu brodeloos zijn.

 32. Peter2 says:

  Adamus:
  dalen,

  InEngeland treden militairen nu versneld in het huwelijk. Ik wil daar geen conclusie aan verbinden;-) Ze worden uitgezonden binnenkort, maar weten niet waar naartoe. Zullen de Falklands zijn;-)

  Laat mij raden, vanwege olie daar?

 33. Adamus says:

  Peter2:
  Eigenlijk berust alles bij de autoriteiten op het idee, dat ZIJ, die paar mensen, het beter weten dan alle anderen tezamen en voor alle verschillende situaties!

  Als daarvoor de waarheid stelselmatig uit de hoofden van de bevolking gebrainwasht moet worden, dan moet dat maar! Het is tenslotte voor een goed doel, zo denkt men!

  Wat heeft Wouter vandaag te vertellen in het FD?

 34. Adamus says:

  Bij het krantenrek

  Telegraaf: hypotheken worden goedkoper, er gaat een prijzenslag komen volgens de Jager.

  Museumdag, Heineken fietsen in Limburg, 2de man Vestia opgepakt -maar kan zijn straf beperken door te klikken;-)

 35. dalen says:

  “En wie gaan dat met geweld afdwingen, juist ja, die kansloze jongeren die geen andere uitweg zien. Het is pure slavernij en de democratie vat van nature al een gedrocht is zal het perfect verdeel en heers wapen van de elite blijken te zijn!”

  Ik was verleden week in Duitsland en kwam met de auto enkele kilometers velden tegen met witte kruizen.

  Ben er even gestopt. Allemaal jongens, velen onbekend, van 20 tot max 25 jaar.

  Allemaal de dood ingejaagd door enkele gekken die over door en leven beslissen. En we stonden erbij…….

 36. Adamus says:

  Peter2: Laat mij raden, vanwege olie daar?

  Niet arabisch land denk ik. De paar Amerikaantjes die ik ken verhuizen van Japan naar ‘dat weten ze nog niet’ , maar volgen “arabische” lessen. Het valt niet mee om van white trash nog iets te worden.
  “first there is your country, second is the lord and there’s your family! ” but above all there’s oil 😉

 37. Adamus says:

  dalen,

  Nou, wij stonden erbij? Mijn voorouders trapten gewoon de koolplantjes in grond, het was weer voorjaar……die hadden pas wat door toen de massavluchten van Engeland naar Duitsland plaatsvonden en iets eerder misschien het incident Rotterdam dat in de fik stond wat op 100km afstand te zien was. ONVOORSTELBAAR.

 38. RealisT says:

  Adamus: Gelul hoor, ik ben nog nooit overgeslagen met een uitnodiging tot aangifte

  Ik heb na mijn laatste audit een jaar of wat geleden die blauwe envelop teruggestuurd met een briefje erbij dat ik verder geen belangstelling meer had en of ze mij uit hun adressenbestand wilden halen. Duurt 100 jaar voordat ze merken dat er iets niet klopt. 😉

 39. dalen says:

  @ 40

  Dat is veelal zo maar vergeet niet dat de oorlog al een tijdje aan de gang was maar wij dachten er weer mee weg te komen, net als de 1e WO.

  Helaas was het niet zo en dit was een harde les.

  Één van mijn hobby’s is het bewaren van oud papier, kranten en weekbladen uit het interbellum en dan met name uit de jaren vlak vóór WO 2.

  Mooie tijd maar wat waren we naïef.

  Na het vervagen van alle herinneringen, zijn we dat met zijn allen weer, mede door wat ons voorgeschoteld wordt.

  We krijgen nu klikpremies of een andere vorm van beloning om een ander een oor aan te naaien.

  Maar goed we dwalen af.

  Ander nieuws

  Makelaars: ’Schaf de hypotheekrenteaftrek af’ ja ja een pleidooi voor afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Pijn in de portemonnee misschien?

  http://www.haarlemsdagblad.nl/regionaal/haarlemeo/article15114543.ece/Makelaars%3A-%E2%80%99Schaf-de-hypotheekrenteaftrek-af%E2%80%99

 40. dalen says:

  @ 41

  hahaha

 41. Adamus says:

  Bos in 2010

  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Economie/264526/Wouter-Bos-Nationalisatie-gehele-banksector-was-optie.htm

  Failleren en de boedel overnemen! Wat voor klunzen zitten er op dat ministerie? Waar was Klaas Knots toen? Niet voor onze grot in ieder geval 🙁

 42. Adamus says:

  RealisT,

  Het paste een jaar of tien geleden ook niet in mijn agenda; een dag later een brief dat ik niet meewerkte en meteen leuke bedragen er aan toegevoegd. Ze slaan echt niemand over, daarover heb ik geen illusie. Ik heb wel gemerkt dat er naast de “hoofdadministratie”nog een “schriftjesadministratie” is; ondanks dat ik verhuis naar de andere kant van het land blijf ik bij hetzelfde kantoor en mijn vrouw niet.

 43. Adamus says:

  Makelaars: ’Schaf de hypotheekrenteaftrek af’ ja ja een pleidooi voor afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Pijn in de portemonnee misschien?

  Waar moet dat dan door vervangen worden? Ze zullen toch wel een alternatief aandragen ?

 44. RealisT says:

  Adamus,

  Je kunt je hier uitschrijven: http://www.belast-me-niet.nl/

 45. RealisT says:

  Adamus: Waar moet dat dan door vervangen worden? Ze zullen toch wel een alternatief aandragen ?

  Makelaars hebben de ruggegraat van een kwal. Die buigen net zo makkelijk met de stroming mee en de huidige undertow sleept ze het strand op en dus richting een gewisse dood.

 46. Juan Belmonte says:

  @,artikel

  ”Als je met kredietbeoordelaars in de Londense City praat, gaat het over niets anders dan de hypotheekschuld”, zei Knot.

  De schuld is ten opzichte van het nationaal inkomen de grootste van de eurozone en bedraagt nu 105 procent van het bruto binnenlands product. In 1995 was dat nog maar 43 procent.

  Als men in het Catshuis niet besluit die schuld aan te pakken, wordt de kredietwaardigheid van Nederland op het spel gezet”, waarschuwde de bankpresident, die eerder voorstelde de hypotheekrenteaftrek te beperken door aflossing voor nieuwe hypotheken tijdens de looptijd verplicht te stellen.

  Goed punt, de heer Dr Klaas Knot wil er kennelijk iets mee en dat is zijn rol.

  Géén brandbrief maar een voorspelling van de consequenties van hernieuwd uitstel van aanpakken van acute problemen omtrent HRA.

  De voorspelling is juist.

 47. Juan Belmonte says:

  Hahahahaha, de premier laat zich verleiden tot een uitspraak over de Makelleugenaars NVM:

  “De NVM is een serieuze club en het kabinet heeft het goed verstaan”, zo zei Rutte.

  http://www.nvm.nl/actual/april_2012/kabinet_beraadt_zich_over_pleidooi_nvm.aspx

  NVM: Huis kopen in 2011: Slimme Z
  Dat er in 2012 prijsverlagingen van 20-30% in de krantenkoppen verschenen was natuurlijk in 2011 niet te voorzien voor de serieuze vrinden.
  Gelukkig is daar hier een iets andere visie op 🙂

 48. Aurely says:

  Adamus:
  dalen,

  InEngeland treden militairen nu versneld in het huwelijk. Ik wil daar geen conclusie aan verbinden;-) Ze worden uitgezonden binnenkort, maar weten niet waar naartoe. Zullen de Falklands zijn;-)

  Ik hoef niet te raden. Maar waar haal je die informatie vandaan? Bronnen! 🙂

  (Las vandaag bijvoorbeeld op MaxKeiser dat in Ijsland “hypotheken kwijtgescholden worden”. Ik was enigzins geschokt en aangezien het als hoax klonk iets verder gezocht (moeilijk om bronnen te vinden!). Vervolgens kom je erachter dat daar de hypotheek met de inflatie mee geindexeerd worden (was afgelopen jaar 6%), lonen niet geindexeerd zijn maar kosten gigantisch gestegen. Die “kwijtschelding” beperkt zich dan nog tot 110% van de huidige waarde van het huis was. Sja. Ook geen gouden bergen dus..
  (http://issuu.com/rvkgrapevine/docs/issue4-2012/20))

 49. Adamus says:

  Juan Belmonte,

  Net zoals Bos niet durfde, zal dit kabinet ook geen rigoreuze beslissing nemen. De ellende stapelt zich gewoon op.
  Wat zijn Knot’s verplichtingen naar de aandeelhouders? Zijn benoeming is wel via de HRM van de staat gegaan, maar hij wordt niet door ze betaald 🙂

 50. Juan Belmonte says:

  Adamus: Net zoals Bos niet durfde, zal dit kabinet ook geen rigoreuze beslissing nemen. De ellende stapelt zich gewoon op.

  Met het verschil dat de heer Dr Wellink daar in het verleden:
  òf vrede mee had
  òf eventuele onvrede nauwelijks uitte.

  Het is aan DNB om signalen te geven.
  Het is aan de politiek om keuzes te maken in het lands belang.

 51. Adamus says:

  Juan Belmonte,

  De premier ‘met de fiets in de hand’ wil ook nog wel veilig over kunnen steken en niet in aanraking komen met de degelijkheid uitstralende automobielen van de NVM’er.

 52. Juan Belmonte says:

  Het is aan de huizenkoper om zich te realiseren dat de HuidigeHogeHuizenPrijzen
  – zèlfs al zou HRA op de korte termijn volledig instand zou blijven
  gewoon onrealistisch zijn.

  De heer Knot gaf hierboven al aan dat er excessieve Hypotheekschuld-groei heeft plaatsgevonden.
  De gestegen Huizenprijzen hebben hier grotendeels hun stijgingen aan te danken.
  Inperking van die Hypotheekberg (onvermijdelijk) zal dus leiden tot lagere Huizenprijzen en dus beter betaalbare huizen.

  Tot zo ver de component
  van huizen leasen
  naar
  huizen lenen en terugbetalen

  En daarenboven het gesubsidieerd(HRA) deel van huizen gesubsidieerd leasen:

  Wie nu nog rekent met 100% HRA over 1,5,10,20,30 jaar
  is een Kamikazekoper

 53. Juan Belmonte says:

  Adamus: De premier ‘met de fiets in de hand’ wil ook nog wel veilig over kunnen steken en niet in aanraking komen met de degelijkheid uitstralende automobielen van de NVM’er.

  Wel eens journalisten zien rennen ?
  Er komt vast beweging in allerlei zaken, journalisten en HRA incluis.

 54. asd says:

  @24 (Dalen),

  Ik heb effe gebeld naar Washington, maar ze zeggen het zelf.(Hugo min of meer ook.) Begrijpen dan ook niet waarom er in Holland zo’n probleem van wordt gemaakt.

  Zit ém in het nieuwe type drukpersen.
  Lopen lekker. Mooi geluidje. Die hebben er echt zin in. Wie houdt ze dan tegen?
  Mochten ze desondanks toch vast lopen, dan wordt er gewoon extra giraal geld gecreëerd.

 55. Juan Belmonte says:

  Ondertussen in Madrid:

  De vierkante meterprijs voor appartementen met lift:
  -42,8%
  De vierkante meterprijs voor appartementen zonder lift:
  -55,1%

  En total, como ya adelantó SU VIVIENDA, el precio global de la vivienda en la ciudad de Madrid acumula un descenso del 44,99% desde su pico máximo, en el segundo semestre de 2006 (3.956 euros el metro cuadrado), y se sitúa en 2.176 euros en el segundo semestre de 2011, según se desprende.

  Gemiddeld minus 45%.

  http://www.elmundo.es/elmundo/2012/04/13/suvivienda/1334331127.html

  Spanje komt langzaam in beeld als probleemland. In Portugal is de 10-jaars rente 12%, in Spanje de helft. Bizarre tegenstelling.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/06-04-2012/vathorst-kan-gemeente-47-miljoen-euro-kosten/#comment-102665

  SAMENVATTING situatie Spanje
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-03-2012/koopkracht-komende-vijf-jaar-onder-druk/#comment-100778

 56. Juan Belmonte says:

  @video

  De heer Dr Klaas Knot zegt eigenlijk dat massaal en poltsklaps aflossen van hypotheken vanuit een bancair oogpunt onwenselijk is omdat de spaargelden die gerelateerd zijn aan hypotheken nu meetellen

  Met alle multipliers die er in het financiële systeem zitten is een plotsklapse verhuizing van hypotheek gerelateerde spaargelden via aflossing naar minder hypotheek onwenselijk omdat dat

  Geeft te denken hoe ver men hier dàn is gegaan als nu blijkt dat AFLOSSEN van hypotheken MET BESCHIKBAAR SPAARGELD klaarblijkelijk onwenselijk is.

  Hier vinden de heer Dr Klaas Knot, president van DNB
  en de heer Drs Rob “Aflsossen is onwenselijk” Mulder
  elkaar wèl 🙂

 57. Juan Belmonte says:

  Excuses zinnen niet afgemaakt.

  De heer Dr Klaas Knot zegt eigenlijk dat massaal en plotsklaps aflossen van hypotheken vanuit een bancair oogpunt onwenselijk is omdat de spaargelden die gerelateerd zijn aan hypotheken nu meetellen
  met solvabiliteitsratio’s e.d.

  Met alle multipliers die er in het financiële systeem zitten is een plotsklapse verhuizing van hypotheek gerelateerde spaargelden via aflossing naar minder hypotheek onwenselijk omdat dat dan de stabiliteit van financiële instelling negatief beïnvloed.

  Geeft te denken hoe ver men hier dàn is gegaan als nu blijkt dat AFLOSSEN van hypotheken MET BESCHIKBAAR SPAARGELD klaarblijkelijk onwenselijk is.

  Geen oekoenoom over gehoord.
  Geen Mejudice discussie over gezien.

  Maar Juan pretendeert dan wel vanuit het perspectief van een alwetende verteller allerlei geachten te kunnen ordenen, hij snapt er ook gewoon maar weinig van.

  Het zal uiteindelijk allemaal logische verklaarbaar zijn, net als de casametrie 🙂

 58. Juan Belmonte says:

  Overigens jammer dat we nu weinig vernomen hebben van de Schaduw Tweede Kamer, een bonte verzameling van burgers boeren buitenlui en andere mensen die wèl durven om de HRA op de schop te nemen.

  Schaduw-Tweedekamer-lid Prof Dr Lans Bovenberg was aan Zet.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-02-2012/abp-niet-blij-met-hypothekenplan/#comment-99042

 59. Juan Belmonte says:

  Nog eentje uit de oude doos:

  Zolang de Struisvogels regeren
  heeft de woning-”markt” pek met veren

  VAN ALLE WONING-”MARKT”-EXPERTS die we in de polder hebben er nog helemaal NIEMAND opgemerkt heeft dat
  de overgang:
  vàn huizen gesubsidieerd(HRA) leasen (aflossingsvrij)
  naar
  gewoon lenen en terugbetalen

  In volle gang is….

  HOEWEL ?

  NEE MAAR DE POLITIEK SNAPT DAT HOLLAND GESUBSIDIEERD HUIZEN LEAST
  NEE MAAR DE POLITIEK SNAPT DAT BIJ ONGESUBSIDIEERD HUIZEN LENEN EN TERUGBETALEN EEN ANDER PRIJSPEIL HOORT.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-03-2012/wat-is-er-mis-met-de-nederlandse-woningmarkt/#comment-100476

  Jacques Monasch (nota bene een Tweede Kamer Lid) SNAPT de Vereniging Geleased Huys.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-04-2012/jacques-monaschmensen-met-een-aflossingsvrije-hypotheek-zijn-huurders-van-de-bank/#comment-103438
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/18-02-2012/flink-minder-woningen-verkocht/#comment-98221

 60. Juan Belmonte says:

  Buenas noches
  Juan

 61. Dawg says:

  De woningprijzen stbiliseren (pas) eind 2013 of later, zegt de RABO.

  http://www.rtl.nl/xl/#/u/fa5cc77a-b3be-4760-adad-de9225b32a1a/

  Ik zeg: don’t hold your breath. De casametrie heeft nou niet bepaald een onberispelijk trackrecord.

  Let op de iewat verongelijkte toon en woordkeuze van de omroepmdewerkster in het vraaggesprek met de bankmeneer. Ze moet nog een beetje wennen aan de “nieuwe” realiteit van dalende huizenprijzen.

 62. JohnDoe says:

  @25 DuufBier Mensen staren zich zo blind op die HRA, maar ze vergeten dat de andere helft van de rente gewoon moet worden betaald, en dat het nog altijd veel goedkoper is om géén rente te betalen dan om de helft van heel véél rente te betalen!

  >>>>>>>>>>
  Dat dus. Ik snap mensen met redelijk veel cash, die maximaal profiteren van hra ook niet. Rente met hra is immers nog altijd duurder dan geen rente… financiele mensen weten het goed te verkopen.

 63. Steven says:

  toch weer even lachen tussendoor: 535.000 euro (1,2 miljoen gulden) voor dit huis. Let op de riante tuin en uitzicht. 😉

  http://www.funda.nl/koop/amsterdam/huis-47969584-emmy-andriessestraat-394/fotos/#foto-16

 64. maria says:

  @64 JohnDoe

  Het heeft puur te maken met het gevoel dat er een bepaald bedrag via de Belasting terug komt.

  Een voorbeeld:

  Mijn lieve moeder, 75 jaar, is in het bezit van een al heel lang afbetaald huis,grond en landerijen en een aardig bedrag op de spaarrekening.

  Pensioen is helaas ernstig minder maar ze zou zich heel goed moeten kunnen helpen.
  Helaas, datgeen wat zij binnen krijgt aan AOW en pensioen beperkt haar, naar haar eigen gevoel, in de dingen die ze zou willen. Haar gevoel, want als ze zou willen zou ze kunnen leven als God in Frankrijk.

  Opgegroeid in een tijd van heel zuinig moeten leven en sparen om iets bij elkaar te krijgen moet ze nu belasting betalen over hetgeen wat ze heeft.
  Terecht, onterecht, wie zal het zeggen.

  Ze heeft zich bedacht dat het voordeliger zou kunnen zijn om haar spaargeld van de bank te halen en onder haar kussen te verstoppen.

  Hoeft ze geen belasting te betalen, denkt ze.
  Dat ze daarom haar rente inkomsten misloopt (ook minimaal in deze tijd)is niet zo belangrijk, als ze maar geen belasting hoeft te betalen.

  Bovenstaand voorbeeld geeft ook het denken in de HRA termen aan.
  Als we maar niet teveel belasting betalen.

  Dat we de banken enorm verrijken zal iedereen een zorg zijn, geen belasting aub!

  En dat is waar we fout denken!

  Belasting, indien goed besteed (!!!!!!!!!), zou ons allemaal ten goede moeten komen.

  Het blijft: de een heeft meer dan de ander, de een meer geluk dan de ander, een stuk solidariteit zal er altijd moeten blijven.

  Als we het “gegooi” met belastinggeld zouden kunnen stoppen en degene die het minder heeft een boei kunnen toewerpen, hebben we het met z’n allen zo slecht nog niet.

  Het is te belachelijk voor woorden dat een aantal mensen zich in het Catshuis moeten opsluiten om erachter te komen waar een land en zijn mensen wel bij zouden varen.

  Wat als we eens oogluikend naar Zwitserland zouden kijken en referanda’s zouden houden.
  Zou die tijd in het Catshuis overbodig zijn.
  Zou de Tweede Kamer overbodig zijn.

  Hoeveel hadden we dan nu al gespaard?

  Wat je niet uitgeeft hoef je niet voor te werken!
  Wat wij niet uitgeven hoef je geen belasting voor te betalen!

  En : de overheid dat ben jij!

 65. Dawg says:

  JohnDoe,

  Inflatie, misschien? Bij een inflatie van 3% per jaar is na 30 jaar aflossingsvrij de reele waarde van je schuld met meer dan 40% afgenomen. En de waarde van je huis zal in die tijd alleen maar opgedreven zijn door diezelfde inflatie.

 66. maria says:

  @65 Steven

  In die tuin zet je je konijn niet eens.
  Die zou zo maar last kunnen krijgen van claustrofobie!

 67. nhz says:

  Duufbier: Daartoe moest haar originele hypotheek omgezet worden in een aflossingsvrije hypotheek (omdat de verzekering als onderpand diende; in de nieuwe vorm werd haar huis het onderpand).

  ik kan het verhaal niet helemaal volgen, maar als de hypotheek is omgezet naar aflossingsvrij lijkt het me geen ‘gratis’ deal. De rekening daarvoor wordt pas opgemaakt als het huis verkocht wordt, toch?

  Juan Belmonte: “De NVM is een serieuze club en het kabinet heeft het goed verstaan”, zo zei Rutte.

  nogmaals: trekpop; mooi team met Rabo-Betty.

  Juan Belmonte: Geeft te denken hoe ver men hier dàn is gegaan als nu blijkt dat AFLOSSEN van hypotheken MET BESCHIKBAAR SPAARGELD klaarblijkelijk onwenselijk is.

  inderdaad, het laat zien dat het bancair systeem gewoon één grote frauduleuze bende is. Het zou niks mogen uitmaken als iedereen zijn hypotheek aflost, voorzover ze de spaarcentjes daarvoor hebben.

  Dawg: De woningprijzen stbiliseren (pas) eind 2013 of later, zegt de RABO.

  EENS 🙂

  JohnDoe: Rente met hra is immers nog altijd duurder dan geen rente…

  dat is sterk afhankelijk van de hypotheekrente, spaarrente en fiscale details. Het was jarenlang aantrekkelijk om een hypotheek af te sluiten en je spaargeld gewoon op de bank te laten staan, leverde meer op dan de extra rentekosten.

 68. Henk 6 says:

  Juan Belmonte,

  Juan Belmonte:
  Nog eentje uit de oude doos:

  VAN ALLE WONING-”MARKT”-EXPERTS die we in de polder hebben er nog helemaal NIEMAND opgemerkt heeft dat
  de overgang:
  vàn huizen gesubsidieerd(HRA) leasen (aflossingsvrij)
  naar
  gewoon lenen en terugbetalen

  In volle gang is ….

  Klopt dat dit in volle gang is mensen denken nu anders.

  By THE wat. huizen zijn totaal 6% minder waard geworden in 1 jaar dat is 90 miljard aan waarde verlies voor huur en koophuizen samen. Totale waarde koop +\- 880 miljard, huur 620 miljard samen 1500 miljard.
  90 miljard is 17% van het bbp. Deze pijn wordt voelbaar ook in de bestedingen.

 69. Henk 6 says:

  Ps op micro niveau een huis van 250 k is het waarde verlies 15k, uitgaande van een bruto gezins inkomen van 60, of minder, is dat toch 25% van het bruto loon kwijt in 1 jaar.

 70. Adamus says:

  Wel eens journalisten zien rennen ?
  .

  Nee, wel hijgen 😉

  Zullen ze inmiddels hun echte werk gaan doen??

 71. Adamus says:

  maria,

  “Het is te belachelijk voor woorden dat een aantal mensen zich in het Catshuis moeten opsluiten om erachter te komen waar een land en zijn mensen wel bij zouden varen.”

  Toch gek dat we het idee hebben dat de overheid alles van ons weet en onze vertegenwoordigers weten dan weer niet wat ze met dat gegeven moeten doen.

 72. Adamus says:

  Leven wij nog in de wintertijd? 9.50

 73. maria says:

  Dawg,

  Maar al die jaren heb je wel ervoor moeten zorgen dat je de lasten aan de bank voldoet.
  Wachtend op de inflatie die ervoor zorgt dat je schuld mindert????

  Minder consumeren en meer aflossen lijkt mij een betere zet om ervoor te zorgen dat je aan je lasten kunt voldoen dan wachten op de inflatie die misschien gaat komen.

  Hoe was het ook alweer:
  Rendementen uit het verleden……..

 74. hugo says:

  maria: Wachtend op de inflatie die ervoor zorgt dat je schuld mindert????

  Kan je hedgen. Wel zelf nadenken en niet op Goldman, ING, DB etc adviezen afgaan. Inflatie is er al een beetje, meer komende.

 75. ll says:

  @ Duufbier, mooi voorbeeldje heeft U. Uw kennis heeft niet alleen het geld veilig gesteld voor eventuele faillissementen, maar ook nog eens een keer 47.000 x factor 10 is zo’n klein half miljoen ( fractioneel bankieren ) uit het financiele systeem onttrokken 🙂

  Klaar Knot is hier niet blij mee…….

  Juan zo werkt het dus met de multipliers 😉

 76. ll says:

  En even voor de liefhebbers ( Meneer Knot ? ), for a rainy sunday afternoon 🙂

  Vanaf pagina 58 van de volgende link ( E&Y ) begint de woningmarkt……

  Op pagina 64 een staafgrafiek, en schrik niet 😉

  De eerste staaf van 1400 miljard zijn ALLE bestaande woningen inclusief zo’n 300 miljard van de woco’s en de al afbetaalde hypotheken, die kunt u er gerust weer aftrekken…….., en ook de 10% aan waardedalingen die intussen ook al verdampt is…….

  Nogmaals schrik niet……..

  http://www.ey.com/Publication/vwLUAssets/Presentaties_Vastgoed_Update_EY_PROVADA/$FILE/Presentaties%20Vastgoed%20Update%20EY%20PROVADA.pdf

 77. ll says:

  Mag niet, sorry, ik kan er ook niets aan doen, misschien wordt het toch nog mooi weer :-), gaan we toch lekker de tuin zomerklaar maken ? 😉

 78. eric406 says:

  Klopt werkt niet, tijdens het plakken valt er iets weg 🙁

 79. dalen says:

  ll en anderen

  Misschien de site waar je het hebt gevonden en dan het trefwoord hoe te zoeken.

  Zo wordt er in de literatuur ook dikwijls verwezen omdat linken veranderen enz

  dank je

  Ben wel benieuwd, dus 1100 miljard?

 80. Aurely says:

  Duufbier:
  Ik begrijp wel dat Knot zenuwachtig wordt van het idee dat iedereen zijn spaardeel opeens gaat aanwenden voor aflossing van zijn hypotheek. Dat zou bijna vergelijkbaar zijn met een bankenrun.

  Ja dus?

  Gedachte experiment! Stel dat het komend jaar 1% van de mensen met een hypotheek 5000,- extra aflossen van hun spaarrekening. Wat gebeurt er dan?

  In 2009 waren er 3,5 miljoen huishoudens met een hypotheek (http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/publicaties/artikelen/archief/2010/2010-020-pb.htm)
  In Nederland moeten banken een reserve hebben van 8%. In dit geval verdwijnt er net zoveel lening als spaargeld. Dus dan is er sprake van een factor 11,5 in plaats van 12,5.

  35.000*5000*12,5 = 2 miljard wat bij de gezamenlijke Nederlandse banken aan leningen verminderd moet worden om weer te voldoen aan de regels (of er moet een kleine 200 miljoen bij aan spaargeld).

  Dus per grote bank een slordige 400 miljoen aan lening minder of 35 miljoen aan spaargeld erbij.

  Sja. Gigantische bedragen voor jou en mij. Maar hoe verhoudt dit zich tot de balans van een bank? Hoe erg is dit überhaupt in tijden waarop een bank toch niet alles meer op zijn balans heeft staan (http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/30-01-2009/dnb-banken-halen-hypotheken-van-balans/) en men elkaar toch al niet vertrouwd?

  Ik zeg: lekker belangrijk!

  (kom maar op met die tegenargumenten ;))

 81. Aurely says:

  Aurely,

  typefoutje! 12,5 in het sommetje is 11,5.

 82. BalancedView says:

  Ik vind deze toch wel breaking:

  “IJsland scheldt hypotheekschuld van de bevolking kwijt, bankiers en politici voor rechter”

  http://www.niburu.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=2522:ijsland-scheldt-hypotheekschuld-van-de-bevolking-kwijt-bankiers-en-politici-voor-de-rechter-video&catid=15:financieel&Itemid=28

  Ook op nujij.nl zie ik.

  Voorbode voor wat ons te wachten staat?

 83. Aurely says:

  Die kwijtschelding geldt tot 110% van je huidige woningwaarde meen ik. En dat die daarboven is gekomen komt voornamelijk doordat de hypotheek daar geïndexeerd wordt met de inflatie (6% laatste paar jaar) in tegenstelling tot de lonen overigens. Huizenprijzen daar zijn niet massaal gedaald.

  Dit voorkomt alleen dat mensen nog dieper in de problemen komen doordat ze vanwege “regeltjes” hun huis uit moeten en de huurmarkt op. Eentje die toch al relatief krap en ook daar duur is in Ijsland.

  Maar om nu te zeggen dat ze hun huis gratis krijgen: absoluut nee.

 84. dalen says:

  @ BalancedView

  Klopt dat wel? Dit deel is wat mij betreft prima “bankiers en politici voor rechter”.

  De rest geloof ik niet zomaar.

  Enne voorbode voor Olland. Welnee, ook al zouden ze het willen want als je als partij dit roept heb je 99% van de stemmers.

  Als we een hyp schuld hebben van 1100 miljard of wat Knotje zegt 640 miljard, waar wil je dat vandaan halen.

  Wacht ik weet het, je neemt alle schuld over en richt een SPV op en verpakt het in delen can 100 x 640 miljard dan verkoopt je het.

  Waar een boer toch slim in kan zijn. Zo kunnen we weer een paar jaar verder met het piramidespel.

  Jan Kees lees even mee

 85. Aurely says:

  eric406,

  Er zit een variabele in die link dus dat werkt inderdaad niet. Ga naar http://www.ey.com en zoek op “Vastgoed PROVADA presentaties”, de bovenste van 8 juni moet je hebben.

 86. Dawg says:

  maria: Dawg, Maar al die jaren heb je wel ervoor moeten zorgen dat je de lasten aan de bank voldoet.Wachtend op de inflatie die ervoor zorgt dat je schuld mindert????Minder consumeren en meer aflossen lijkt mij een betere zet om ervoor te zorgen dat je aan je lasten kunt voldoen dan wachten op de inflatie die misschien gaat komen.Hoe was het ook alweer:Rendementen uit het verleden……..

  Hangt helemaal van de omstandigheden af. In de afgelopen twintig jaar werkten oplopende huizenprijzen, dalende rente en hra sterk in het voordeel van de scheeflener. Vandaa ook die zeepbelprijzen. De komende twintig jaar zoude er wel een anders uit kunnen gaan zien.

 87. ll says:

  Aurely, geweldig een techneut 🙂 dank, vergeten te vermelden dat in de staaf woninghypotheken er ook nog 70 of 90 miljard ? afgetrokken moet worden, dat zijn de leningen van de woco’s ………

 88. maria says:

  @ 89 Dwag

  Maar hoe vaak heb je je huis dan al aan de bank betaald?

 89. ll says:

  Er is dus een verschil tussen een woningschuld en een woninghypotheek.

  De woningschuld is 1004 miljard en de woninghypotheek van 645 miljard.

  What’s in a name 🙂 , het verschil is derivaat…….

 90. haasje says:

  Dawg, 63: Rabo verwacht dat prijzen pas 2013 of later stabiliseren en stelt dat het nu aan de verkopers is de vraagprijzen aan te passen bij de realiteit.

  In de volgende link een grafiek met daarin drie scenario’s over elkaar heen geplot. In het origineel wordt het zeepbel-leegloop scenario 1978-1983 vergeleken met 2007-20016, maar niet exact. In het blauw daaroverheen de exacte opschaling van 1978-1983 naar 2007-2016, met de top op 100% gezet. Vervolgens in het groen de kadaster-index 2003-2012 erbij gezet (het kadaster heeft in haar index voorjaar 2005 op 100% staan en zit op haar top op 114%). De gemiddelde vraagprijzen zitten nog fors boven de kadaster-index waarden, gebaseerd op wat echt verkocht wordt. Conclusie: kadaster-index volgt de voorspelling best goed. Gevolgtrekking: nog 15% (gematigde voorspelling, in de lijn van Rabo uitspraak in RTL, zie Dawg, 63) tot 25% (niet eens doemscenario) te gaan.

  https://docs.google.com/open?id=0B5nqxEiY7oicaW83dkNZNDhvbjA

 91. Dawg says:

  maria,

  Ja, lenen kost geld. Maar als de fiscus 40 tot 50% van die kosten voor haar rekening neemt, de inflatie de prijs van je woning doet toenemen en je schuld uitholt dan zijn er heel wat scenario’s denkbaar die scheeflenen voor de individuele koper tot een rationele keuze maken. Mede daardoor hebben we ook zo’n zeepbel in de huizenprijzen gekregen. Uiteraard wordt het allemaal anders als zo’n zeepbel gaat leeglopen.

 92. nhz says:

  Aurely: Huizenprijzen daar zijn niet massaal gedaald.

  de krona is wél enorm gedaald, en veel mensen hadden natuurlijk hypotheken in buitenlandse valuta omdat ze dan 0.5% (ofzo) minder rente betaalden. Dat zal er wel mee te maken hebben.

  Kans dat in de angelsaksische wereld ook banksters en politici zich voor dit soort wanbeleid moeten verantwoorden in een serieuze rechtszaak? nul komma nul.

  Dawg: Hangt helemaal van de omstandigheden af. In de afgelopen twintig jaar werkten oplopende huizenprijzen, dalende rente en hra sterk in het voordeel van de scheeflener. Vandaa ook die zeepbelprijzen. De komende twintig jaar zoude er wel een anders uit kunnen gaan zien.

  inderdaad, er gaan mogelijk van alles in zijn achteruit werken. Gaat een harde les worden voor wie denkt (zoals de meeste Henk en Ingrids) dat hij het spel van slapende rijk worden perfect beheerst.

  haasje: Gevolgtrekking: nog 15% (gematigde voorspelling, in de lijn van Rabo uitspraak in RTL, zie Dawg, 63) tot 25% (niet eens doemscenario) te gaan.

  da’s fijn, want we weten dat je kunt blindvaren op zulke voorspellingen van de financieel experts. Nog even en de bodem is bereikt, dus begin alvast met kopen! 😎

 93. haasje says:

  Starters-woningen zijn eigenlijk blijf-woningen of ik-zit-minstens-10-jaar-gevangen-woningen:

  Woning van wooncorporatie die uit de verhuur komt en in een Vogelaar-prachtwijk staat (Nijmegen, Hatert). Op de top; 2008, was de vraagprijs van deze woningen 153.000 euro ; nu april 2012 is de vraagprijs 122.500 euro, een daling van 30.500 euro oftewel minus 20% in vier jaar tijd.

  Zie http://www.funda.nl/koop/nijmegen/huis-47038407-aldenhaagstraat-19/omschrijving/
  Bouwjaar: 1964, inhoud: ca. 240 m3, woonoppervlakte: ca. 90 m2, perceeloppervlakte: 138 m2.
  Prijshistorie (zie http://www.huizenzoeker.nl/koop/gelderland/nijmegen/aldenhaagstraat-19/details.html ): 07-04-2012 voor € 122.500 (min € 11.000 ); 17-06-2011 voor € 133.500 (min € 5.500 ); 14-05-2011 voor € 139.000 (eerste prijs).

  De prijs van de woning is gebaseerd op de hypotheek die de onderkant van de markt, de starter, kan krijgen, zo’n 145.000 euro. 122.500 plus kk wordt 129.500 euro plus moderniseren afgeschreven maar redelijk bijgehouden corporatiewoning 10.000 à 15.000 euro is inderdaad zo’n 145.000 euro.

  Zodra de onderkant van de koopmarkt nog minder hypotheek kan krijgen worden deze woningen opnieuw goedkoper, want de wooncorporatie blijft er goed aan verdienen. Omdat de woning is in de boeken is afgeschreven verkopen ze in principe de bouwgrond. In de betreffende wijk worden woningen niet opgeknapt maar of verkocht of gesloopt en vervangen door nieuwbouw (mix van huur en koop). Dan is 122.500 voor 138 m^2 bouwgrond 888 euro/m^2. Daar kan nog wel wat vanaf en dan is het boekhoudkundig nog steeds een goede deal voor de woningcorporatie. Voor de koper is het zo dat het casco nog wel 30 jaar meekan, mits gedurende die tijd aanpassingen aan passend isolatie-niveau gerealiseerd worden.

  Wel is het zo dat de starter van 2008 inmiddels op een negatieve vermogenswinst zit van 37.000 euro. Die starter zat toen aan de onderkant van de koopmarkt en heeft het gekocht voor 167.000 euro inclusief kk; daarna natuurlijk gemoderniseerd voor 15.000 euro dus totale kosten 182.000 euro; wat klopt bij wat de starter toen aan hypotheek kon krijgen. De huidige starter krijgt hetzelfde voor 145.000 euro; een vermogens-verlies voor de toenmalige starter van 37.000 euro, in vier jaar tijd. Dat is een vermogensverlies van 770 euro per maand voor een starter aan de onderkant van de koopmarkt; dit naast de woonlasten per maand voor de hypotheek en zo (aflossing?/aflossingsvrij?).

  Voor de koper uit 2008 is het dus geen start-woning maar een blijf-woning geworden. Voor de onderkant van de markt geldt natuurlijk helemaal dat er pas doorgestroomd kan worden als er geen negatief vermogen is, en eigenlijk pas als er een positief vermogen is.

  Voor de huidige starter geldt over drie jaar een vergelijkbare berekening; dus nu nog steeds zijn het geen start-woningen maar blijf-woningen vanwege de vermogensvalkuil.

  Pas als de bodem echt bereikt is worden dit weer starterswoningen ipv ik-zit-jaren-opgesloten-met-mijn-negatief-vermogen-woningen.

 94. Buddy says:

  Demografie; kredietbeoordelaars, politici, toezichthouders(marktmeesters) hebben ook dit de afgelopen 15 genegeerd.

  De Telegraaf, wo 18 apr 20117, 11:28
  Aantal alleenstaanden stijgt met miljoen
  VOORBURG – De komende decennia komen er bijna een miljoen alleenstaanden bij. Dat blijkt uit de nieuwe huishoudensprognose die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft uitgebracht.

  Het aantal eenpersoonshuishoudens stijgt van 2,6 nu naar 3,5 miljoen in 2050. Dit komt vooral door de vergrijzing. Ruim 2/3 van de toename van de alleenstaanden ligt bij personen van 65 jaar en ouder. Hun aantal groeit van 0,8 naar 1,4 miljoen. Reden is dat bij ouderen het risico van het overlijden van een partner groter is. Ook blijven ouderen steeds langer zelfstandig wonen.
  Doordat steeds meer mensen alleen wonen, worden de huishoudens gemiddeld ook kleiner. Dat gemiddelde is nu 2,3 personen, in 2050 zal dat 2,1 personen zijn. De omvang van de meerpersoonshuishoudens blijft vrijwel stabiel op 2,9.
  Het totaal aantal particuliere huishoudens groeit van 7,2 naar 8 miljoen. Daarvan zal bijna 50% bestaan uit een paar, al dan niet met kinderen. In 2006 was dat nog 58%. Het aandeel eenoudergezinnen blijft ongeveer gelijk op 6 procent.

  Note:
  1-gezins woningen (paar, al dan niet met kinderen) 2006 = 0,58*7,2 = 4,176 miljoen
  1-gezinswoningen (paar, al dan niet met kinderen) 2050 = 0,5*8 = 4 miljoen
  Een plus van 176000 1-gezinswoningen in 44 jaar. Komt neer op 4000 woningen/jaar, voornamelijk in de randstad.

  1-persoonshuishoudens 2006 = 2,6 miljoen
  1-persoonshuishoudens 2050 = 3,5 miljoen
  Een plus van 900000 flat/aanleun/garages/zeecontainers/pre-fab./commercieel OR met nieuwe bestemming/recreatie/verbouw bestaande woningvooraad etc. in 44 jaar. Oftewel zo’n 20000 stuks/jaar.

  Op basis van demografische cijfers kan men rustig stellen dat de Nl woningmarkt zo dood is als een pier.
  De meeste Nl huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek zijn steenrijk maar ook straatarm.

 95. Buddy says:

  vervolg 100:
  Herstel!

  Note:
  1-gezins woningen (paar, al dan niet met kinderen) 2006 = 0,58*7,2 = 4,176 miljoen
  1-gezinswoningen (paar, al dan niet met kinderen) 2050 = 0,5*8 = 4 miljoen
  Een plus van 176000 1-gezinswoningen in 44 jaar. Komt neer op 4000 woningen/jaar,
  voornamelijk een overschot in de periferie en daar zien we ook sloop van 1-gezinswoningen in de huursector om de huurprijs op peil te houden.

 96. Dawg says:

  Aurely,

  @85

  http://www.golemxiv.co.uk/wp-content/uploads/2012/02/Barclays-liabilities-png1.png

  Bovenstaand plaatje laat zien hoe de financiering van een bank als Barclay’s in de afgelopen 20 jaar is veranderd. In 1992 bestond nog meer dan de helft van die funding uit deposito’s, nu is dat minder dan 20%.
  Banken financieren zich tegenwoordig klaarblijkelijk kortlopend interbancair. Lekker goedkoop, maar ook zeer instabiel. Banken die in problemen komen, hebben geen tijd meer die problemen op te lossen. Ze komen onmiddelijk in financieringsproblemen.

 97. haasje says:

  Waarschijnlijk zal de daling van de huizenprijzen doorslaan onder normaal inflatiepeil over tientallen jaren. Dit omdat de groep die de afgelopen 5 à 10 jaar is ingestroomd eerst een negatief vermogen zal moeten wegwerken voordat ze weer de koopmarkt op kunnen. In normale omstandigheden is dit de eerste doorstroomgroep die na 5 à 10 jaar haar volgende stap in de wooncarrière zet; die kopersgroep gaat massaal wegvallen en hoe dieper de markt daalt hoe groter die groep wordt en de markt nog dieper laat dalen zodat die groep nog groter wordt etc.

  Diegene die over een jaar of 4-5 nog kan kopen is dan koning…

 98. Juan Belmonte says:

  ll: De eerste staaf van 1400 miljard zijn ALLE bestaande woningen inclusief zo’n 300 miljard van de woco’s en de al afbetaalde hypotheken, die kunt u er gerust weer aftrekken…….., en ook de 10% aan waardedalingen die intussen ook al verdampt is…….

  Het blijft onduidelijk, Juan herhaalt een eerder commentaar:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/01-02-2012/rabobank-daling-huizenprijs-tot-dertig-procent/#comment-96894

  Wellicht bedoelde Prof Dr Rene Tissen precies uw stelling van de derivaten?
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-03-2012/huizenprijs-daalt-in-februari-met-34/#comment-101424

  Vals spelen

  En zo zal het ook de andere lidstaten vergaan. We blijven vals spelen, maar niemand die een eerlijk alternatief heeft. We zijn niet eens eerlijk over welke schulden we meetellen bij het probleem. Ook in Nederland wordt heel veel schuld gewoon weggestopt, ook al vormen deze schulden een steeds groter probleem. Hoeveel schuld is bijvoorbeeld door Nederland in “off-balance’ constructies (onder andere special purpose vehicles) ondergebracht? Het gaat om veel, heel veel geld.

  Met de link:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-03-2012/huizenprijs-daalt-in-februari-met-34/#comment-101442

  Wie het weet,
  mag het zeggen

 99. Aurely says:

  Buddy,
  Ik vind tot 2050 een te lange termijn. Dan is de babyboom praktisch overleden en krimpt de bevolking. Natuurlijk gaat de huizenprijs dan omlaag!
  Situatie in 2020, 2030 en 2040 vind ik veel interessanter. De bevolking groeit tot die tijd nog met ~200.000 per jaar.

  Wat mij betreft zit hier echt een uitdaging. De ouderen die ik ken gaan niet meer verkassen tenzij ze daartoe gedwongen worden naar een verzorgingstehuis. Het zijn dan op papier eenpersoonshuishoudens, maar ze nemen een eensgezinswoning in beslag. En als ze er al uit willen kan het niet, want er gaat gewoon geen plek meer voor ze zijn in die tehuizen. Ik ga er vanuit dat het voornamelijk palliatieve zorg wordt. Misschien komen er wel verzorgingshuizen in Spanje. Er valt wel veel geld te halen in die generatie. Dus who knows..

  Maar wat gebeurt er in deze periode met de jongeren van nu die een gezinnetje willen starten? Worden er genoeg huizen gebouwd? Kunnen ze die betalen?

  haasje,
  Zolang we niet in een Griekenland scenario komen ga ik er blind vanuit dat het argument “eerst negatief vermogen wegwerken” niet echt opgaat. Het zal makkelijker gemaakt worden om toch te verhuizen en dat mee te nemen. Of bijvoorbeeld een hypotheek > 125% waarde woning wordt kwijtgescholden.
  Je kan dan niet zo’n grote stap maken als de afgelopen 20 jaar is gebeurt, maar niettemin: verhuizen zul je wel weer kunnen. Het gaat om teveel geld en te grote sociale problematiek om links te laten liggen.
  (tenzij natuurlijk hier echt de tering uitbreekt, maar dan ga ik niet meer nadenken over een huis kopen maar emigreren)

  Dawg,
  Bedankt! Laat ik even op me inwerken..

 100. Adamus says:

  Aurely,

  Dan worden banken te hulp geroepen om woco’s te redden. Woco’s worden weer gebruikt om projectontwikkelaars even uit de nood te helpen -en risico’s te lopen!- om de handel vervolgens door te schuiven naar pensioenfondsen -“treintjes in lucht”. Het fractioneel bankieren gaat niet stoppen door ons handelen. Er is geen dr Jellinek voor dit soort van verslaafden.

 101. Claude says:

  haasje:
  Waarschijnlijk zal de daling van de huizenprijzen doorslaan onder normaal inflatiepeil over tientallen jaren. Dit omdat de groep die de afgelopen 5 à 10 jaar is ingestroomd eerst een negatief vermogen zal moeten wegwerken voordat ze weer de koopmarkt op kunnen. In normale omstandigheden is dit de eerste doorstroomgroep die na 5 à 10 jaar haar volgende stap in de wooncarrière zet; die kopersgroep gaat massaal wegvallen en hoe dieper de markt daalt hoe groter die groep wordt en de markt nog dieper laat dalen zodat die groep nog groter wordt etc.

  Diegene die over een jaar of 4-5 nog kan kopen is dan koning…

  Er is ongetwijfeld een regeling in de maak voor de 40 minners die de laatste zes jaren hebben gekocht en nu oplopen tegen een niet te overbruggen restschuld (zeg meer dan 30k). Dat zal iets worden van dat zij hun restschuld mee mogen financieren in het nieuwe huis en dat zij daar evengoed HRA over krijgen. Daar moet een nieuwe regel voor komen, maar zo zal dat worden opgelost. De max hypotheek voor die groep zal dan bij een restschuld van zeg 70k wellicht wel iets van 35k minder worden.

  Als die regeling er komt trouwens zou het nog wel eens rap naar kunnen gaan qua prijsdalingen.

  Als die regeling er niet komt dan heeft een groep zich inderdaad uit de huizenmarkt gepositioneerd. Maar er zijn nog genoeg huizen over.

 102. Adamus says:

  Claude,

  Ze kunnen veel beloven, maar hoeven eigenlijk niets te doen, hra voordeel is ook afhankelijk van IB verschuldigdheid. Ze gaan nog verzinnen dat het tweede inkomen meetelt voor hra, maar als een van de twee zonder werk komt en de mannen hebben verzonnen dat na 3 maanden uwv de bijstand rest. Hardstikken doomed, er is geen uitweg!

 103. haasje says:

  @Claude:
  uitspraak Rabo in RTL, link Dagw 64: “die mensen moeten eerst aflossen, en dat neemt veel tijd in beslag” en “die mensen kunnen voorlopig niet verhuizen”. Dat is een uitspraak van de marktleider, tevens marktbepaler (omdat de andere grote spelers niet mogen concurreren ivm overheidssteun).

  De banken moeten hun LTV, loan to value, waarde opkrikken volgens BaselIII. AFM pleit daarom voor LTV bij nieuwe hypotheken van 90%; daarnaast ook vanwege te verwachten daling huizenprijzen zodat diegenen die nu kopen tegen LTV 90% over twee jaar aankijken tegen LTV van 100%.

  De overheid moet zelf ook bezuinigen en heeft geen geld voor een massale reddingsoperatie van particulieren die de woningmarkt als vermogensspeculatie-vehicel hebben gebruikt of tegen wil en dank in die molen zijn terecht gekomen. Die particulieren hebben nog altijd zelfstandig en uit eigen beweging bij de bank en notaris een handtekening gezet.

  De Nederlandse hypotheekmarkt had jarenlang zoveel geld nodig dat buitenlandse financiers insprongen en geld leenden aan Nederland; die geldstroom is stil komen liggen omdat het risico te groot is geworden. De banken hebben het geld niet, de overheid heeft het niet; de particulier moet het zelf weer bij elkaar sparen.

  Het risico wordt pas lager middels een aanpassing van de LTV verhouding; maar door de daling van de prijzen wordt die verhouding eerst alleen maar slechter. Die daling gaat zo hard dat we daar in eerste instantie niet tegenop kunnen sparen; de komende 5 jaar zeker en vermoedelijk de komende 10 jaar zit een hele grote groep muurvast in hun negatieve vermogensval ivm eigen woning bezit.

 104. Gerhard Hormann says:

  Binnenkort verschijnt mijn boek Hypotheekvrij! waarin ik vertel hoe we in 3,5 jaar tijd 60.000 euro hebben afgelost. Hier alvast het (toepasselijke) voorwoord…Eerst maar even een waarschuwing vooraf.
  Als genoeg mensen zouden gaan leven zoals wij dat de afgelopen paar jaar hebben gedaan, dan komt de economie met een schok tot stilstand en komt er voorlopig ook geen einde meer aan die veelbesproken recessie. Misschien worden we dan zelfs getroffen door wat op sommige websites al “de moeder aller depressies” wordt genoemd. Dan zijn er geen meubelboulevards meer over, geen kledingwinkels, geen reisbureaus, geen telefoonwinkels, geen autodealers, geen restaurants, geen tuincentra, niks.
  In die zin zou ik bijna moeten hopen dat dit boek maar mondjesmaat wordt verkocht, want anders is het misschien wel mijn schuld dat de allerlaatste boekwinkel straks zijn deuren sluit. Wie wil leven zonder hypotheek zal in de eerste plaats namelijk moeten stoppen met consumeren. Half grappend heb ik wel eens gezegd dat we de afgelopen jaren alleen nog geld uitgaven aan boodschappen en benzine. Dat is goed nieuws voor goedkope supermarkten van Duitse oorsprong en voor onbemande tankstations die 7 cent korting geven per liter, maar slecht nieuws voor macro-economen en mensen die het een teken van armoede vinden als ze niet elk jaar een nieuwe garderobe kunnen aanschaffen.
  Die mensen kunnen nu nog terug. Leg dit boek gewoon weer bovenop de stapel op de toonbank en ga op de oude voet verder. Of je nu in een koophuis woont of nog aan het huren bent, vergeet wat ik hierboven gezegd heb en ga zo door als je tot nu toe hebt gedaan. Zulk prettig gezelschap ben ik toch niet, want wie bij ons in de wintermaanden op bezoek komt moet een trui aan. Al wil ik de thermostaat voor de visite best eventjes een paar uur op 18 graden zetten, natuurlijk.
  Tegen de rest zou ik willen zeggen: blijf. Je bent nieuwsgierig hoe het is – of zou kunnen zijn – om te leven zonder hypotheek en je wilt weten wat je daarvoor allemaal moet doen en laten. Dat het niet helemaal vanzelf gaat, dat snap je zelf ook wel. Daarom viel je oog ook op dit boek: omdat er al veel langer iets knaagt. En je leest de laatste tijd wel steeds vaker in de krant over “aflossen”, maar je komt eigenlijk nooit verhalen tegen van mensen die dat ook daadwerkelijk zijn gaan doen.
  Dit is zo’n verhaal.
  Toch is het niet het zoveelste boek over zuinig leven en geld besparen, want daar zijn er al genoeg van. Het is ook geen pasklare handleiding hoe je in 7 jaar je hypotheek aflost (al is dat wel precies de tijd die het in ons geval gaat kosten om dat voor elkaar te krijgen). Boven alles is het een persoonlijk verslag over hoe een enkele beslissing je leven totaal kan veranderen. Niet alleen is ons leven sindsdien een stuk goedkoper geworden, het is ook een stuk simpeler en – vooral – gelukkiger.
  Wie eenmaal begint met aflossen, weekt zichzelf langzaam los van een financieel systeem dat we met z’n allen steeds minder zijn gaan vertrouwen. Maar veel belangrijker is nog dat je je lot weer in eigen hand neemt. Zo begon het bij ons ook: met een telefoontje naar onze vaste hypotheekadviseur. Niet om hem te vragen om advies, maar om hem mee te delen wat we vanaf nu besloten hadden te gaan doen.
  Dáár begint echte vrijheid. En met het lezen van de kleine lettertjes in de akte waardoor je opeens ontdekt dat je rente moet blijven betalen voor die aflossingsvrije hypotheek tot je honderd bent of onder de grond ligt. Wie versneld aflost is helemaal geen “dief van zijn eigen portemonnee”, zoals nog vaak wordt gezegd, maar ziet zijn uitgaven juist steeds verder dalen. Dat rekensommetje zal ik straks echter nog vaak genoeg maken, dus daar kunnen we nu kort over zijn.
  Tot slot is dit is ook een beetje een dagboek geworden van de huidige crisis, of we het nu een kredietcrisis, een bankencrisis, een eurocrisis, een schuldencrisis of een landencrisis noemen. Duidelijk is dat het in ieder geval een soort systéémcrisis is, waarbij onze welvaart heeft geresulteerd in een enorme schuldenberg. Daar hoef je verder niet moeilijk over te doen, maar dit kan ik je alvast wel vertellen: het voelt heerlijk als er op televisie met een zorgelijk gezicht gesproken wordt over een collectieve hypotheekschuld van meer dan 650 miljard, terwijl je zelf net je zoveelste aflossing hebt gedaan.

 105. asd says:

  Hier gaat de discussie over de huizenmarkt voorlopig wel door.

  Maar nu even Frankrijk. Op diens ondergang vindt meer en meer speculatie plaats. Een ernstig verschijnsel. Andere EU-landen kunnen volgen. Met echte gevolgen voor de samenleving en de huizenmarkt.

  Wat staat te gebeuren?
  Eurex heeft nl. (zoals gewoonlijk) een financieel wanprodukt gelanceerd i.c. een termijncontract (future) op Frans overheidspapier met een looptijd van 10 jaar.

  Jawel, ter bescherming van investeerders nu de renteverschillen tussen staatsleningen in de diverse EU-landen meer en meer uit elkaar gaan lopen. Grote vraag.

  Kortom een speculatie-instrument tegen Frans schulden.
  Belangrijk is te zien hoe Fransen daarop reageren.

  Die zien daarin een bewijs, dat de banken en de financiële sector verworden zijn tot een soort verguld fascisme, dat het leven van burgers in toenemende mate beheerst.

  Een tijdbom midden in de verkiezingsstrijd om een nieuwe Franse president. Grote banken zijn al bezig hun gelden uit Frankrijk terug te halen.

  Niet uit te sluiten, dat Frankrijk zowel naar links als naar Zuid kiept.

  Intussen kan het huizenmarktscheetkussen in NL gezapig leeglopen, zullen we maar hopen.

 106. haasje says:

  Even voor de helderheid: dat vermogensverlies van 37.000 voor de starter uit 2008 met een corporatiewoning aan de onderkant van de markt, dat is geen voorspelling, dat is de huidige realiteit.

  Bij een “starter” die in 2008 voor 250.000 euro en 6% overdrachtsbelasting is ingestapt loopt dit bedrag op tot ongeveer 55.000 euro. (Bij vergelijkbare prijsdaling 2008-2012 van 20% die de Nijmeegse woco in Hatert nu al accepteert.)

  Voor beide starters is dit vermogensverlies al realiteit, alleen is het voor de eerste nu al snoeihard zichtbaar omdat de wooncorporatie realistisch vraagprijzen kan neerzetten, op Funda, en de particulieren en projectontwikkelaars nog met 2008/9 prijzen op Funda staan.

  Daardoor kan die laatste groep nog even doorgaan met dromen.

 107. Buddy says:

  @ 105 Aurely

  volgens het CBS staat de teller op 16,7 miljoen.

  Voor Nederland wordt het einde van de bevolkingsgroei voorzien rond het jaar 2035. Ons land zal dan een maximum bereiken van ruim 17 miljoen inwoners. Een aantal dat vervolgens geleidelijk zal afnemen.

  We komen dus nooit en te nimmer boven de 17 miljoen een toename van maximaal 300.000 inwoners tov vandaag.

  300.000 is slechts een fractie van de bevolkingaanwas tussen 1990 en nu met bijna 1,7 miljoen. Ook de samenstelling van beide groepen is verschillend. 1990-nu veelal jonge nieuwe gezinnen. Nu tot 2018 is het karakter van de groep hoofdzakelijk alleenstaand en bejaard.

 108. philipulus says:

  “Half grappend heb ik wel eens gezegd dat we de afgelopen jaren alleen nog geld uitgaven aan boodschappen en benzine. want wie bij ons in de wintermaanden op bezoek komt moet een trui aan.”

  Tja, ik lees hier dus niets geks, wij vinden de onsomringende consumptiezombies verwerpelijk, en leven al járen sober, maar niet armoedig omdat we vrij inventief zijn.

  ( succes met je boek, maar je zal begrijpen dat ik het niet koop 😉

 109. asd says:

  Hier gaat de discussie over de huizenmarkt voorlopig wel door.

  Maar nu even Frankrijk. Op diens ondergang vindt meer en meer speculatie plaats. Een ernstig verschijnsel. Andere EU-landen kunnen volgen. Met echte gevolgen voor de samenleving en de huizenmarkt.

  Wat staat te gebeuren?
  Eurex heeft nl. (zoals gewoonlijk) een financieel wanprodukt gelanceerd i.c. een termijncontract (future) op Frans overheidspapier met een looptijd van 10 jaar.

  Jawel, ter bescherming van investeerders nu de renteverschillen tussen staatsleningen in de diverse EU-landen meer en meer uit elkaar gaan lopen. Grote vraag.

  Kortom een speculatie-instrument tegen Frans schulden.
  Belangrijk is te zien hoe Fransen daarop reageren.

  Die zien daarin een bewijs, dat de banken en de financiële sector verworden zijn tot een soort verguld fascisme, dat het leven van burgers in toenemende mate beheerst.

  Een tijdbom midden in de verkiezingsstrijd om een nieuwe Franse president. Grote banken zijn al bezig hun gelden uit Frankrijk terug te halen.

  Niet uit te sluiten, dat Frankrijk zowel naar links als naar Zuid kiept.

  Intussen kan het huizenmarktscheetkussen in NL gezapig leeglopen, zullen we maar hopen.

 110. aleksandar says:

  Gerhard Hormann,

  Ja, lekker terug naar de 19de eeuw. Waar hebt u het over!! U hebt 60k bespaart in 3-4 jaar op uw eigen kwaliteit van leven! Ha, daar hebt u inderdaad veel bereikt (niet dus). En dan nog durven een boek uit te geven met advies?. Ik zeg: bullshit.

  De zoveelste “back to the roots” die het modern leven niet begrijpt en niet mee kan omdat ie, plat gezegd, niet goed genoeg is om voldoende te verdienen voor een goede leven. Natuurlijk moet je verstandig met geld omgaan maar fundamentalisten zoals u die ons hun “gospel” prediken ben ik helemaal klaar mee.

 111. philipulus says:

  @ aleksander, ik heb zijn boek óók niet gelezen, maar ik zo ‘t idee dat zelfs Gerhard internet, stromend water en een elektrische neushaarknipper heeft. Wanneer je geen nodeloze uitgaven aan overbodige luxe doet, wil dat niet zeggen dat je in 19e eeuwse omstandigheden leeft.

 112. asd says:

  Hier gaat de discussie over de huizenmarkt voorlopig wel door.

  Maar nu even Frankrijk. Op diens ondergang vindt meer en meer speculatie plaats. Een ernstig verschijnsel. Andere EU-landen kunnen volgen. Met echte gevolgen voor de samenleving en de huizenmarkt.

  Wat staat te gebeuren?

  Eurex heeft nl. (zoals gewoonlijk) een financieel wanprodukt gelanceerd i.c. een termijncontract (future) op Frans overheidspapier met een looptijd van 10 jaar.

  Jawel, ter bescherming van investeerders nu de renteverschillen tussen staatsleningen in de diverse EU-landen meer en meer uit elkaar gaan lopen. Grote vraag.

  Kortom een speculatie-instrument tegen Franse schulden.
  Belangrijk is te zien hoe Fransen daarop reageren.

  Die zien daarin een bewijs, dat de banken en de financiële sector verworden zijn tot een soort verguld fascisme, dat het leven van burgers in toenemende mate beheerst.

  Een tijdbom midden in de verkiezingsstrijd om een nieuwe Franse president. Grote banken zijn al bezig hun gelden uit Frankrijk terug te halen.

  Niet uit te sluiten, dat Frankrijk zowel naar links als naar Zuid kiept.

  Intussen kan het huizenmarktscheetkussen in NL gezapig leeglopen, zullen we maar hopen.

 113. Gerhard Hormann says:

  aleksandar,

  Phipulus heeft helemaal gelijk: zuinig leven (dwz even niet meedoen aan de gekte van de wegwerpmaatschappij en een pas op de plaats maken) leidt helemaal niet tot een armer of ongelukkiger leven. En wij hebben inderdaad gewoon twee auto’s, internet, stromend water, etc. Aflossen = keuzes maken. Maar dat willen of kunnen de meeste mensen allang niet meer (zie: dertigersdilemma).

 114. Gerhard Hormann says:

  philipulus,

  Voor dat neushaar gebruik ik overigens een nagelschaartje… 😉

 115. floor says:

  Vind het allemaal prima wat die schrijvert zegt, maar ik vermoed dat zijn gezinnetje uit 2 volwassenen bestaat en dat maakt de situatie natuurlijk wel even anders.
  Verder ben ik ervan overtuigd dat deze meneer heel weinig bezoek krijgt in de wintermaanden, lijkt mij niet gezellig om je jas aan te moeten houden.
  Geen idee trouwens hoe lang die meneer al in dat huis woont en hoeveel hij er voor betaald heeft, maar volgens mij was het slimmer geweest om helemaal niet te kopen, de extra centen te sparen en dadelijk een zelfde huis voor de helft van de prijs cash af te tikken.

 116. Gerhard Hormann says:

  floor,

  Om precies te zijn: 2 volwassenen en 2 kinderen (20 en 11). En onze hypotheek kwam precies overeen met het landelijke gemiddelde: 160.000.

  Grappig trouwens dat mijn boek soms al zoveel wrevel en aversie oproept zonder dat mensen de resterende 240 pagina’s hebben gelezen. Het lijkt wel wat op de reacties die je van rokers krijgt als je zegt dat ze beter kunnen stoppen of van mensen met obesitas als je suggereert dat ze minder moeten eten en meer moeten bewegen. Stoppen met shoppen en afkicken van een schuldverslaving is blijkbaar net zoiets.

  Enne: je kunt ook gezellig langskomen in de zomer, hoor. Tussen het aflossen door hebben we ook nog een stuk weiland gekocht van 550 vierkante meter…

 117. Steven says:

  Aan floor (117)

  ha ha. ja klopt.
  Of nu het huis nog verkopen. Lekker een paar jaar in een goedkoop warm land op vakantie en dan weer terug misschien wel hetzelfde huis terugkopen kan ook. 🙂

  Heb zelf een behoorlijke schuld moeten afbetalen, maar dat was niet voor een huis. Het was “slechts” 18.000 euro, maar dat kostte toch heel wat tijd (denk alleen al aan de rente). Bij een huis ziet men het nog steeds anders dan bij welke andere schuld dan ook, maar die opinie kantelt duidelijk. : ik had soms echt het idee dat kennissen blij waren met hun enorme hypotheek. is nu duidelijk HEEL veel minder.

 118. Steven says:

  aan Gerard Hormann

  Gaat dus niet op voor jullie inderdaad. (niet een duur huis en kinderen). paar jaar op vakantie na verkoop kan dus niet. sorry. Ik las dat pas later dan mijn eigen tekst…

 119. floor says:

  Gerhard Hormann,

  Ja, dan moet je hier geen reklame komen maken voordat het boek te koop is, dan vraag je erom.
  Trouwens, even voor de goede orde, met bezuinigen en aflossen ‘an sich’ heb ik verder helemaal geen problemen hoor.
  Ik ben een kei in beide, kan met geld smijten en ik kan heel zuinig zijn, maar ‘s winters in de kou zitten heb ik een bloedhekel aan.

 120. Gerhard Hormann says:

  floor,

  Haha, ja, daar heb je gelijk in. Ik zal voortaan alleen reclame maken voor mijn boek op mijn twitteraccount.

  Wat die halvering van de huizenprijzen betreft: daar geloof ik ook wel in. Maar dat willen mensen al helemáál niet horen.

 121. JR says:

  @Gerhard

  Goed verhaal en je hebt jezelf in een voor jouw/jullie comfortabele positie gemanoeuvreerd. Huidige crisis is veroorzaakt door schuld en al zijn vormen. Wat daarbij kwam is de verzadiging van huishoudens. Daar bedoel ik de luxe verzadiging mee. Noem eens op wat je nog wilt hebben, ik daag iedereen uit, het is puur vervanging voor iets groters of nieuwer. Dat is een van de oorzaken op de terugval van consumptie.

  Het is nog even afwachten wat Spanje gaat doen, maar eigenlijk weet iedereen het al. Met een werkeloosheid cijfers die door het plafond gaan is het een kwestie van aftellen. Spanje gaat Griekenland achterna. Ben zeer benieuwd hoe we ons daar uit redden gaan.

 122. Dawg says:

  JR,

  Verzadiging? En dan toch lenen. Waarvoor dan?

 123. Dawg says:

  Adamus,

  Nare man.

 124. Adamus says:

  Steven,

  Een hoge hypotheek was een teken van succes 😉 ik ken genoeg rond veertigers die 5 jaar geleden voor €750kk “twee onder een kap” kochten in ‘t Gooi. Het zeuren begon meteen over de energierekening en daarna over het onder….de keuken was ook nog min of meer authentiek 😉 het is ook de categorie die nu ontslagen wordt.

 125. JR says:

  Dawg,

  Ik weet het niet. Enige lening die ik mij bedenken kan is de hypotheek. Daarnaast bestaat er een groep mensen welke lenen omdat ze rekeningen moeten betalen. En er bestaat mijn inziens een groep die leent overal voor. Deze laatste zit met de gebakken peren.

  Maar kijk eens bij jezelf in huis, voorzien van alle gemakken, tevreden ? Waarschijnlijk wel.

 126. Adamus says:

  Dawg,

  🙂

 127. Adamus says:

  Adamus:
  Steven,

  Een hoge hypotheek was een teken van succes ik ken genoeg rond veertigers die 5 jaar geleden voor €750kk “twee onder een kap” kochten in ‘t Gooi. Het zeuren begon meteen over de energierekening en daarna over het onder….de keuken was ook nog min of meer authentiek het is ook de categorie die nu ontslagen wordt.

  Toevoeging: “al onze vrienden hebben al zo’n woning en mijn ouders vinden het ook een goed idee, die zijn er ook nooit slechter van geworden”.

 128. Gerhard Hormann says:

  Adamus,

  Haha, goed gezien!

  Maar wel een tweede huis zonder hypotheek 😉

 129. Dawg says:

  JR,

  Wat ik bedoelde met mijn vraag is dat ik het aangaan van schulden moeilijk kan zien als een teken van verzadiging. Eerder als een teken van het omgekeerde.

 130. Steven says:

  Adamus: Toevoeging: “al onze vrienden hebben al zo’n woning en mijn ouders vinden het ook een goed idee, die zijn er ook nooit slechter van geworden”.

  Dat is inderdaad zo. Mijn ouders zouden het prima vinden als ik 600.000 in het krijt stond voor een vinex. Die denken echt nog steeds dat dat beter is dan goedkoop huren. Hoop dat die huizenprijzen nu eens de versnelling omlaag krijgen. Net als bij elk spelletje wil ik toch winnen en gelijk krijgen. :;

 131. JR says:

  Dawg,

  Inderdaad dat zou je wel verwachten. Wat ik bedoelde is de verzadiging van luxe huishoudelijke apparatuur (LED TV, Ipad et cetera). Ik denk wel dat de leen cultuur , voor deze kwestie, omgeslagen is.

 132. Peter2 says:

  Gerhard Hormann,

  Als iedereen gaat afbetalen is de recessie juist zo over, het is immers een schuldencrisis. Wat wel moet en dan ook gaat gebeuren is een verschuiving van activiteiten. Van met geleend geld gefinancierde consumptie gerelateerde, naar meer productie. En als er meer geproduceerd wordt, kunnen de mensen ook meer consumeren, zo werkt dat nu eenmaal. Na een paar jaar zij we er dan bovenop!

  Ik ben zelf ook al eens financieel cold-turkey gegaan, en dat werkt prima.

  Voor wat historisch perspectief over wat er gebeurd als we het met zijn allen tegelijk doen, zie mijn commentaar en links:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-04-2012/klaas-knotgrote-zorgen-over-hypotheekschuld/#comment-103631

  Kort gezegd, het is een mythe dat je consumptie nodig hebt om economisch goed te draaien. Wat dat betreft mag je boek dus best een succes worden. Ik neem aan dat je “helaas” de mythe daarin ook verspreid. Een hard uit te roeien leugen zou ik het willen noemen!

 133. Steven says:

  Peter2: Ik ben zelf ook al eens financieel cold-turkey gegaan, en dat werkt prima.

  leuk! ik dus ook. Dacht gewoon heel simpel: waarom steeds duizenden rood staan als je na wat jaartjes sparen duizenden plus kan staan? Met honderdtig-duizend schuld voor een huis misschien toch hopen op een lieve overheid, maar dat heb/had ik dus uitraard niet door wat historich besef.

 134. Steven says:

  ik dus uiteraard niet door wat historisch besef. (spellings besef heb ik helaas wel achteraf)

 135. Dawg says:

  Peter2,

  Nog meer sparen? Voor een land als de VS een goed plan, maar Nederland heeft al zo’n groot spaaroverschot.

 136. floor says:

  Dawg,

  No worry’s Dawg, daar vinden ze vast nog wel wat op in de nabije toekomst.
  Ik zie trouwens dat jullie onze schrijvert hebben ontmaskerd.
  Hoe wanhopig moet je wel niet wezen om op een site als deze zo’n boek te komen promoten.
  Die volkstuin van 500m2 zou trouwens wel eens een goede zet kunnen zijn, althans, indien het geen dubbel bedrog is natuurlijk.

 137. Peter2 says:

  Dawg:
  Peter2,

  Nog meer sparen? Voor een land als de VS een goed plan, maar Nederland heeft al zo’n groot spaaroverschot.

  Dat betekend enkel dat het herstel sneller gaat en de onevenwichtigheden gemakkelijker op te lossen zijn. Simpel voorbeeld, de mensen met geld die alles al hebben gaan gewoon meer van hun tijd genieten door minder te werken. Dat kan, want de rest kan dat goedkoop opvullen, waarna een nieuw evenwicht ontstaat.

  Het systeem werkt altijd. Wat op dit ogenblik de boel echter in de weg staat is juist het gevecht van de status queue om alles te laten zoals het is. Het belangrijkste wapen, de extreem lage rente. Met zo’n lage rente kunnen maar weinigen het maken minder te gaan werken.

  Stel de rente wordt niet communistisch bepaald, maar door een vrije markt. Dat zou de rente nu heel hoog zijn en zouden mensen vrije tijd die je erg waarderen gewoon kappen als ze dat financieel konden.

  Probleem opgelost!

  Het grote probleem is de de centraal vast gestelde lage rente (en de hoge belastingen). Zonder die twee kunstmatig geïntroduceerde elementen, lost het probleem zich in no time op!

 138. Peter2 says:

  Sorry voor de spelfouten, ik bedoelde:

  Stel de rente wordt niet communistisch bepaald, maar door een vrije markt. Dan zou de rente nu heel hoog zijn en zouden mensen de vrije tijd die ze erg waarderen, pakken, als ze dat financieel konden.

 139. floor says:

  Peter2,

  Indien de rente nu zou staan waar ‘ie hoort te staan was heel Europa al lang failliet numero duo.

 140. Dawg says:

  Peter2,

  Ja, één van de grote probleemveroorzakers lijkt inderdaad die lage rente te zijn. Om dat nu te bestempelen als een uiting van communisme wil er bij mij niet in.

 141. Aurely says:

  Buddy,
  Je hebt gelijk! Zo’n 20.000 per jaar. Veel minder dan ik in mijn hoofd had!
  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=80745NED&D1=0-2&D2=0&D3=0&D4=0-2&D5=4,9,19,24,29,34,39,44&HD=120415-2108&HDR=T&STB=G1,G2,G3,G4

  Gerhard Hormann,
  Een groeiend spaarsaldo, het besef dat je een stootje hebben kan, of -in de toekomst- een flinke investering kan doen geeft inderdaad een heerlijk gevoel!

  Overigens hoop ik serieus niet dat teveel mensen ineens je wijze raad op gaan volgen. Want gezien vorige berekening vrees ik ook dat dit nogal eens nare gevolgen kan hebben voor de banken.

 142. Steven says:

  aan Dawg

  ?? ja inderdaad. lijkt wel alsof ie rijke nietsnutten wil laten profiteren (of ik lees het verkeerd)

 143. Adamus says:

  floor:
  Dawg,

  No worry’s Dawg, daar vinden ze vast nog wel wat op in de nabije toekomst.
  Ik zie trouwens dat jullie onze schrijvert hebben ontmaskerd.
  Hoe wanhopig moet je wel niet wezen om op een site als deze zo’n boek te komen promoten.
  Die volkstuin van 500m2 zou trouwens wel eens een goede zet kunnen zijn, althans, indien het geen dubbel bedrog is natuurlijk.

  En toch had ik, om de handel te promoten, Gerhard vorige week een plekje gegund aan tafel bij P€W, samen met de de bouwers, VEH etc.

 144. Peter2 says:

  Dawg:
  Peter2,

  Ja, één van de grote probleemveroorzakers lijkt inderdaad die lage rente te zijn. Om dat nu te bestempelen als een uiting van communisme wil er bij mij niet in.

  Omdat een klein centraal clubje mensen aan de draaiknoppen zit. De rente zo manipuleren is feitelijk hetzelfde als een plan economie. Zij bepalen daarmee welke economische activiteiten een kans krijgen en niet de vrije markt.

  Hoeveel duidelijker kan het zijn?

 145. Peter2 says:

  Steven:
  aan Dawg

  ?? ja inderdaad. lijkt wel alsof ie rijke nietsnutten wil laten profiteren (of ik lees het verkeerd)

  Dus iedereen hoort arm te zijn? Voor de meesten mensen geld altijd nog dat zij het geld dat zij bezitten ook hebben verdient met werken. Moeten zij dan eeuwig loonslaaf blijven en daarmee een onderklasse tot stand brengen?

 146. Peter2 says:

  floor:
  Peter2,

  Indien de rente nu zou staan waar ‘ie hoort te staan was heel Europa al lang failliet numero duo.

  Zonder die kunstmatige rente had de puinhoop nooit zo groot kunnen groeien. En toch, de enige uitweg is nu de rente omhoog jagen en de pijn nemen. Hoe langer er vastgehouden wordt aan de lage rente, hoe langen de ontstane onbalans in stand gehouden wordt.

 147. Steven says:

  Peter2: Dus iedereen hoort arm te zijn? Voor de meesten mensen geld altijd nog dat zij het geld dat zij bezitten ook hebben verdient met werken. Moeten zij dan eeuwig loonslaaf blijven en daarmee een onderklasse tot stand brengen?

  vraag me af of de bezitters het echt hebben verdiend..: Ik werk 40 uur per week: tel daar bij op de reistijd en gratis overwerken en kom dan makkelijk op 60-80 uur per week. maar inderdaad: na jaren werken wil je wel wat terugzien. begrijp gewoon je argumenten niet helemaal.

 148. Peter2 says:

  @Steven,

  Ik kan geen waardeoordeel geven over wat jij doet, de klanten (of je baas wel) en dat bepaald mede je waarde/inkomen. Maar zelfs met een laag loon, kun je als je geen gekke dingen doet, sparen of minder gaan werken als je al wat opzij gezet hebt.

  Mensen die meer verdienen, kunnen dat eerder of meer doen dan anderen. De mensen die meer hebben geconsumeerd zullen het omgekeerde doen. Meer gaan werken, waar anderen minder gaan werken.

  Dat is wat ik bedel met een nieuwe balans, en dat kan enkel bij een hogere rentestand. Want een lage rente forceert iedereen te werken of werkeloos toe te zien. Den dat betekend collectief minder productie en dus ook een lagere levensstandaard.Het is dus niet zo simpel als de “arme” 99% tegen de “rijke” 1%.

 149. Dawg says:

  Peter2: Omdat een klein centraal clubje mensen aan de draaiknoppen zit. De rente zo manipuleren is feitelijk hetzelfde als een plan economie. Zij bepalen daarmee welke economische activiteiten een kans krijgen en niet de vrije markt.Hoeveel duidelijker kan het zijn?

  Nou niet zo duidelijk, wat mij betreft. Zolang als er overheden bestaan, zijn er belangengroepen die die overheid voor haar karretje proberen te spannen. Het op één lijn stellen van het succes dat het bankwereldje daarmee heeft met communisme lijkt me een uitspraak die je misschien toch nog eens zou moeten heroverwegen. Was communisme niet zoiets als collectief eigendom van de productiemiddelen?

 150. Steven says:

  aan Peter2

  aan een eerlijkere balans ben ik zeker voor. stop met de rare subsidies voor lenen om een begin te maken: dat zorgde voor een lenende niets hebbende bevolking.

 151. Albert says:

  Dat het slecht gaat op de huizenmarkt is op zich wel logisch, gewoon een natuurlijk correctie, een leeglopende zeepbel.

  De huizenmarkt voorspellen is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk! Hij loopt namelijk gelijk met de AEX, alleen ijlt hij een paar jaar achter, zo’n 4 jaar. Er staat ons dus nog wat te wachten.

  We zitten dus nu met de huizenmarkt in de eerste AEX dip van een paar jaar geleden. Na een kleine opleving is er nu weer een flinke dip door de kredietcrisis. Mijn verwachting is dus dat na een kleine opleving de huizenmarkt over 4 jaar weer in elkaar stort.
  Ik denk dat de onderliggende oorzaak de babyboomers zullen zijn. Zij gaan nu en masse met pensioen. Over een paar jaar zullen ze hun woning moeten verlaten wegens fysieke ongemakken of zelfs overlijden. De meesten van deze generatie (zoals mijn ouders) hebben klassieke hypotheken en dus relatief veel afgelost, velen zelfs bijna totaal afgelost. Als zij hun huis moeten verkopen, doet het ze geen direct pijn om ze (ver) onder de marktprijs te verkopen. Als ze hem maar verkopen aangezien ze zelf naar een bejaardentehuis, seniorenwoning of éénvloersappartement moeten. Aan deze type woningen zal dan wel een tekort komen. Dus als je geld wil verdienen aan de huizenmarkt, moet je daar je geld op inzetten. Ofwel, koop nu een mooi één-vloersappartement appartement voor weinig, die je over een jaar of 10 met vette winst kunt verkopen!

 152. Peter2 says:

  Dawg,

  Was communisme niet zoiets als collectief eigendom van de productiemiddelen?

  Vul dat eens in de praktijk in.

  Neem de USSR, iemand daar ging op een gegeven moment beslissen wat wel of niet gemaakt moest worden en in welke hoeveelheid. Daar kwamen modellen bij kijken die de hele productieketting probeerden te dekken, van grondstof winning tot eindproducten. Alsmede wie over die producten mocht beschikken en tegen welke prijs, want er bleek uiteindelijk altijd een grote mismatch tussen vraag en aanbod. De essentie is dat zonder reële marktprijzen vrijwillig ontstaan uit vraag en aanbod, het zelfs met de beste inzichten onmogelijk is resources goed te alloceren.

  Nu naar de rente, die beïnvloed net zo goed hoe er met resources omgegaan wordt en hoe mensen zich gedragen als die modellen uit de USSR. Je kunt geld en de rente onmogelijk gescheiden zien van de economie. Het plannen van de munt en rente is impliciet het plannen van de economie, zij het op hoofdlijnen.

  De prijs van geld wordt wordt centraal gezet. Officieel enkel de korte rente, maar we zien de laatste jaren wat er uit de kast wordt getrokken om ook de lange rente tot bijna nul te laten dalen.

  Het verschil dat wij nog hebben met het communisme als economische aanpak is dat onze centrale kameraden enkel op hoofdlijnen sturen. Wij de bevolking krijgen dus nog een kans om de schade enigszins te beperken, maar de prikkels staan wel verkeerd om dat dat doen. Als je bestraft wordt als je spaart, dan is het gemakkelijker om met de stroom mee te gaan en de schade (voor jou) via politieke wegen te beperken.

  Er is dus wel een verschil met het communisme pur sang, maar zo heel groot zou ik het ook niet willen nomen. Geef wat we nu hebben nog een jaar of 10 de tijd, we zijn al aardig op weg het gat te dichten.

  En ik gebruik “communisme” opzettelijk om de absurditeit van het gebeuren te benadrukken! Wetende dat mensen snappen dat dat systeem niet deugt.

 153. Peter2 says:

  Dawg,

  Overigens ben ik NIET van mening dat het banken de overheid voor zijn karretje spant. In de zin dat de banken met sterke lobby acties het beleid bovenmatig beïnvloed.

  Ik zie het eerder als dezelfde groep met twee gezichten, of een verbond als je het zo wil noemen. De overheden houden de centrale banken in stand en deze drukken dan geld zodat de politiek zich te buiten kan gaan. Het is duidelijk een samenwerking, en ze hebben beide hetzelfde belang. De rest van het proces, zoals verkiezingen zijn voornamelijk decoratie. De twee tij gewoon te verweven met elkaar.

  Die publiekelijk verschillende gezichten komt de overheid overigens mooi uit. Zo kan de overheid het bankwezen de schuld even en het bankwezen de overheid.

  En uiteindelijk heeft iedere verantwoordelijke een excuus als het onvermijdelijk mis gaat.

 154. Grondschrijver says:

  Gerhard Hormann: slecht nieuws voor macro-economen

  Hier ben ik het gelukkig helemaal niet mee eens 😎 . De voorgestelde levensstijl pakt op macro-economisch vlak juist zeer gunstig uit. Tenminste, als je de sobere manier van leven (veel sparen en aflossen) combineert met een gezonde arbeidsmoraal (beetje werken en veel verdienen). Hiervoor zie ik twee redenen:

  A) Consumenten die veel sparen, geven per saldo meer uit in de reële economie dan consumenten die vooral lenen …of als zij dat zelf niet doen, dan wel hun erfgenamen / de overheid.

  B) Banken houden ruimte over op de balans. Consumenten en vooral ook bedrijven kunnen hierdoor goedkoper lenen.

  Uiteindelijk heeft dit tot gevolg dat de reële economie groeit en de financiële sector krimpt. En dat is goed nieuws, …zelfs als de totale werkgelegenheid niet toeneemt. Bedrijven in de reële economie produceren namelijk meer dingen van waarde dan bedrijven in de financiële sector.

  Maar op de korte termijn zijn de effecten natuurlijk wel desastreus: dilemma.

  aleksandar: De zoveelste “back to the roots” die het modern leven niet begrijpt

  Misschien begrijp je het zelf niet helemaal. Gerhard is namelijk een big spender, precies zoals jij dat graag ziet. Hij kiest er dan ook voor om zoveel mogelijk geld te besteden aan de goederen en diensten in de reële economie. En dit doet hij door zo min mogelijk te lenen, of – als hij dan toch een lening aangaat – door deze lening zo snel mogelijk af te lossen. Op deze manier geeft hij een zo groot mogelijk deel van zijn inkomen uit aan dingen die hij leuk vindt. …tenzij een overbetaalde bankdirecteur op zijn verlanglijstje staat 😉

  Toch heeft de bank wel degelijks iets te bieden, namelijk: veel minder, veel eerder: dilemma.

  Misschien moet de overheid ons dan maar helpen door ervoor te zorgen dat we 1) zo min mogelijk kunnen lenen en 2) zo min mogelijk hoeven te lenen. Dit laatste kan eenvoudig worden bereikt door alle in de prijs verdisconteerde belastingen op een koophuis om te buigen. Er zijn vele manieren waarop dit kan gebeuren, eventueel zonder lastenverlichting, maar gegarandeerd mét renteverlichting.

 155. Claude says:

  Kadaster registreert minder verkochte woningen dan in maart vorig jaar

  In maart 2012 registreerde het Kadaster 9.064 verkochte woningen. Dit is een daling van 13,1% ten opzichte van maart 2011 (10.432). Vergeleken met februari 2012 is er sprake van een stijging van 16,1%. Het Kadaster registreerde toen 7.805 verkochte woningen.

  Woningtypen
  De grootste daling deed zich voor bij de tussenwoningen met 14,4% in vergelijking tot maart 2011. Hoekwoningen daalden het minst in die periode met 8,9%. Ten opzichte van de voorgaande maand (februari 2012) laten de tussenwoningen dan weer de grootste stijging zien (18,9%). Vrijstaande woningen stegen met 7,9% het minst.

  Kijken we naar de gemiddelde koopsom, dan staat deze op 230k, de laagste gemiddelde prijs sinds februari 2006. De gemiddelde hypotheeksom is een whopping 10% lager dan maart 2011.

 156. floor says:

  Het moet niet gekker worden.
  ECB wants its pensions adjusted for inflation.

  http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/2012/04/ecb-wants-its-pensions-adjusted-for.html

 157. ll says:

  Raar……of niet raar 😉

  Gemiddelde koopsom maart is 230.000 kadaster, loopt dus 3 maanden achter.
  Prijs gemiddeld verkocht woning is 214.000 NVM, recent maart

  Verschil is dus 16.000 in drie maanden
  Een daling van 6.9% in 3 maanden.

 158. ll says:

  22% kans op verkoop van uw woning, sorry

 159. Steve says:

  @Il

  Als je kijkt naar de hypotheken is het pas echt een bloedbad…

  Mutatie totale hypotheeksom t.o.v. vorig jaar:
  -39,6 %

  Totale hypotheeksom (miljoen)
  maart 2006: 11.231
  maart 2011: 3.792 (grofweg 1/3 van het topjaar 2006)

  De geldkraan wordt steeds dichter gedraaid. Als de hypotheek omzet een leading indicator is voor de totale markt dan zijn de ‘problemen’ op de huizenmarkt tot nu to peanuts geweest.

  Fasten your seatbelts!

 160. koga maurata says:

  floor: Het moet niet gekker worden.ECB wants its pensions adjusted for inflation.globaleconomicanal…ns-adjusted-for.html

  Het is in ieder geval duidelijk! Voor wie het wil zien. En er ook nog iets mee kan…

 161. wordt geen kamikazekoper says:
 162. ll says:

  Beslag gelegd bij manager Woco Vestia….., vanavond in één vandaag ?

  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/04/16/beslag-van-94-miljoen-euro-bij-vestia-manager/

 163. Henk 6 says:

  http://peilinghypotheekrenteaftrek.blogspot.com/search?updated-max=2012-01-04T09:34:00%2B01:00&max-results=10

  Leuke oefening. Ik heb de oude blog van de vereniging eigenhuis nog eens nagelezen. Er zijn weinig voorspellingen van hen uitgekomen. Schokkend om te zien hoe ze probeerde om de mensen te doen laten geloven dat er niets aan de hand was.

  Deze content zou eigenlijk bewaard moeten blijven voor een eventuele parlementaire enquete commissie om aan te tonen hoe ver de belangengroepen bereid waren te gaan en om aan te tonen dat de krediet crisis aan alle kanten ontkend werd.

 164. nhz says:

  Aurely: Het zal makkelijker gemaakt worden om toch te verhuizen en dat mee te nemen. Of bijvoorbeeld een hypotheek > 125% waarde woning wordt kwijtgescholden.
  Je kan dan niet zo’n grote stap maken als de afgelopen 20 jaar is gebeurt, maar niettemin: verhuizen zul je wel weer kunnen. Het gaat om teveel geld en te grote sociale problematiek om links te laten liggen.

  ik verwacht ook zoiets, maar tegelijk vind ik iedere vorm van kwijtschelding immoreel, en weet ik zeker dat dit op langere termijn de problemen nog groter maakt. Waarom zou je nog hypotheek betalen of een verantwoorde hypotheek afsluiten als de politiek bij ‘betalingsproblemen’ (= liever 5x vakantie, nieuwe auto en de nieuwste iPad) toch de rekening op het bordje van anderen neerlegt? En hoe lang gaan de mensen in NL die nog wél echt wat verdienen deze gekte overeind houden, want het aantal gevallen dat hiervoor in aanmerking komt zal explosief toenemen (zeker als de door Claude verwachte prijsdaling dan echt inzet).

  aleksandar: De zoveelste “back to the roots” die het modern leven niet begrijpt en niet mee kan omdat ie, plat gezegd, niet goed genoeg is om voldoende te verdienen voor een goede leven.

  jij bent zo’n sukkel die gelooft dat het inkomen van iemand iets zegt over hoe ‘goed’ hij is? Volgens mij is het eerder zo dat er een omgekeerde correlatie is tussen deze tweek: topsalarissen voor de echte sukkels en criminelen van het type dat de huidige crisis georganiseerd heeft (oecoenoemen, financieel specialisten, politici etc.) en uitknijpsalarissen voor eerlijke mensen die nog een vak beheersen (ja, je bent wel gek als je nog een vak leert in Nederland, als je riant kunt leven van het verkopen van gebakken lucht).

  floor: Ik ben een kei in beide, kan met geld smijten en ik kan heel zuinig zijn, maar ‘s winters in de kou zitten heb ik een bloedhekel aan.

  helemaal eens ditmaal 😉

  Adamus: Een hoge hypotheek was een teken van succes 😉 ik ken genoeg rond veertigers die 5 jaar geleden voor €750kk “twee onder een kap” kochten in ‘t Gooi. Het zeuren begon meteen over de energierekening en daarna over het onder….de keuken was ook nog min of meer authentiek 😉 het is ook de categorie die nu ontslagen wordt.

  en als ze niet ontslagen worden dan komt er wel een scheiding 😉

  Steven: vraag me af of de bezitters het echt hebben verdiend..: Ik werk 40 uur per week: tel daar bij op de reistijd en gratis overwerken en kom dan makkelijk op 60-80 uur per week. maar inderdaad: na jaren werken wil je wel wat terugzien. begrijp gewoon je argumenten niet helemaal.

  ik denk dat jij een heel beperkte ervaring hebt met hoe de maatschappij economisch werkt. Ik heb zelf jarenlang keihard gewerkt (veel meer dan 40 uur per week) en altijd relatief zuinig geweest. Ik kan momenteel wegens ziekte niet werken, en omdat ik ‘rijk’ ben (dat is vooral mijn ‘pensioen’ waar ik he straks van moet doen) krijg ik geen uitkering maar wordt ik jaar op jaar verder uitgeperst door de Belastingdienst, mag niet in een sociale huurwoning, loop alle aftrekposten en subsidies enz. enz. mis. Kortom, omdat ik zo dom was om mijn inkomen niet gelijk uit te geven wordt mij nu een poot uitgedraaid; als ik wél mijn geld er door gejaagd had dan kostte ik de maatschappij nu jaarlijks een hoop geld. Stank voor dank dus. Terwijl de werkelijkheid is dat de maatschappij juist vooruit komt doordat er soms mensen zijn die wat sparen, wat dan geinvesteerd kan worden in productieve zaken. Maar nee, vooral iedereen stimuleren om ver boven de stand te leven zodat er geen geld meer is voor investeringen.

  Natuurlijk zijn er mensen die hun vermogen te danken hebben aan erfenissen (wat mij betreft mag dat stevig belast worden) of aan flutbaantjes bij de overheid (hoge salarissen voor nep-ondernemers vind ik een groot schandaal; helemaal wegbelasten wat mij betreft).

  Dawg: Was communisme niet zoiets als collectief eigendom van de productiemiddelen?

  nog even en het is zover hoor, in Europa. Plus iedereen levenslang slaaf van de banksters, allemaal geregeld via het EU kleptocratement en de Belastingdienst. Slaven zijn tenslotte ook produktiemiddelen, toch?

  Albert: De huizenmarkt voorspellen is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk! Hij loopt namelijk gelijk met de AEX, alleen ijlt hij een paar jaar achter, zo’n 4 jaar. Er staat ons dus nog wat te wachten.

  klopt helemaal niks van, heb je wel eens serieus de grafieken (op de langere termijn) naast elkaar gelegd??

  Albert: Ofwel, koop nu een mooi één-vloersappartement appartement voor weinig, die je over een jaar of 10 met vette winst kunt verkopen!

  ja, vast … dat soort appartementen zijn degene die relatief het allerduurst zijn. In mijn omgeving kost een 30-40m2 studiootje 125-150K. Een nieuwbouwwoning in een buitenwijk met 3 slaapkamers en tuintje heb je hier vanaf 179K. Good luck met dat geld verdienen met het eenpersoons appartementje …

  OT: wie vandaag de verhalen rond Vestia leest kan goed zien hoe buitensporig de hele sector rond financials en vastgoed (ook moreel) ontspoord is. Als de banken via het maatje van Staal Vestia hebben omgekocht om riskante kontrakten af te sluiten, waarom moeten de Nederlandse huurders en belastingbetalers dan straks opdraaien voor de miljardenverliezen op deze contracten? Ik zou zeggen vingertje omhoog naar deze banken, laat ze lekker stikken in hun kontrakten; en laat ze dat eerst maar eens verrekenen met alle lonen van banksters voordat de staat er weer geld bij moet doen. En natuurlijk levenslang strafkamp voor meneer Staal en al zijn brutale maatjes.

 165. nhz says:

  P.S.: GroenLinks heeft blijkbaar de afgelopen weken de hypotheek contractjes van haar kleptocraatjes geinventariseerd en is nu voorstander van een ferme aanpak van de hypotheekrenteaftrek, maar dan wel gefaseerd over 30 jaar om onrust te voorkomen en voorlopig alleen voor hypotheken boven een miljoen. De GL top heeft vermoedelijk in grote getale hypotheken van 500-1000K pleur en wel nog wat langer profiteren op kosten van de belastingbetaler voordat ze ‘maatschappelijk verantwoord’ in de praktijk gaan brengen. Ze zullen het vast goed kunnen vinden met de PvdA van Samsom 🙁

  Duurzaam boven je stand leven is trouwens één van de hoofdoorzaken waarom het milieu overal naar de knoppen gaat, dus laat ze aub dat ‘Groen’ uit de partijnaam weghalen, dan weet iedereen waar hij aan toe is. Gewoon ‘Links’: lekker leven op kosten van een ander.

 166. Dawg says:

  Peter2: Overigens ben ik NIET van mening dat het banken de overheid voor zijn karretje spant. In de zin dat de banken met sterke lobby acties het beleid bovenmatig beïnvloed

  Man, man. Hou nu toch op. Hoe krijg je het uit je keyboardje? In Ierland pompten buitenlandse banken voor honderden miljarden in Ierse banken die daar een inmiddels op desastreuse wijze geklapte vastgoed bubble mee mochten financieren. Die buitenlandse banken krijgen hun geld netjes terug. Daar hebben de Ierse regering, de ECB en het IMF wel voor gezorgd.
  Ten koste van de Ierse belastingbetaler. Die zit voor de komende decennia voor tienduizenden euro’s in de schuldslavernij. En wat in Ierland gebeurt zie je zich eigenlijk overal op de wereld herhalen. Banken gaan lek op PRIVATE kredietovereenkomsten, en de belastingbetaler mag opdraaien voor de kosten. Uiteraard willen de banken de bedragen die daar mee gemoeid zijn best wel voorschieten want dan verdienen ze tenminste nog wat aan hun eigen redding door die belastingbetaler. En als dat nog niet genoeg is dan springen hun beschermheren bij de centrale banken wel bij.
  http://www.sanders.senate.gov/newsroom/news/?id=9e2a4ea8-6e73-4be2-a753-62060dcbb3c3

  Talloze commentatoren hebben de onderdanig houding van de staat tegenover de fianciele sector al omschreven in termen als “privatise the profits, socialise the losses” of “socialism for the rich”. Noem jij dat dat maar lekker communisme (of iets waar het nauw aan verwant is)als dat beter past in je tunnelvisie. Plutocratie, corporatisme of kleptocratie alleen wat beter op z’n plaats.

 167. Dawg says:

  ll: Beslag gelegd bij manager Woco Vestia….., vanavond in één vandaag ?nrc.nl/nieuws/2012…-bij-vestia-manager/

  Uiteraard zal bij het voorkomen van z’n zaak blijken dat Marcel de V. geheel en al op eigen gezag handelde.

 168. asd says:

  @168 (nhz)

  Het is bekend dat de bevolking door de VVD voortdurend wordt belazerd, evenals door het (C)DA.
  GL doet dat op “haar” eigen(s)linkse wijze.

  Er is in de afgelopen decennia niet veel verandert 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=9AiVRvQPwSY

 169. asd says:

  @175 (asd)

  Er is niet veel veranderd, met een een d dus…

 170. Steven says:

  aan nhz

  Ha ha. Ik stel me daar zo’n Groenlinks trut bij voor met zelf gebreide trui die haar dure boodschappen doet in het natuurwinkeltje in het centrum van de stad . En nee ze rijdt geen auto want woont riant voor 600.000 euro in het centrum. Zou toch vreselijk voor haar zijn als ze dat opeens moest afbetalen of meer rente voor betalen..

 171. nhz says:

  Dawg: Uiteraard zal bij het voorkomen van z’n zaak blijken dat Marcel de V. geheel en al op eigen gezag handelde.

  en vervolgens blijkt dat Marcel, net als alle andere WoCo bobo’s, helemaal niet snapte waar hij mee bezig was en dat hem dus niets verweten kon worden. Commissarissen en toezichthouders idem. Mensen die niet snappen dat een paar miljoen onder tafel voor wat ‘persoonlijke dienstverlening’ een beetje raar is, die kent de WoCo’s van vandaag nog niet; nee, daar was dus helemaal niks vreemds aan, ze weten niet beter daar. Gaan allemaal dus vrij uit, met miljoenen aan gouden parachutes vanzelfsprekend; en dus moeten de huren in NL extra omhoog.Daar zorgen hun maatjes in de politiek wel voor, ook al zullen ze net als de afgelopen weken overal schande spreken van wat er gebeurd is, ‘dit mag nooit meer gebeuren’ enz. en vervolgens wordt een volgende generatie topcriminelen (geflipte politici) op het pluche bij de WoCo’s neergezet.

 172. nhz says:

  P.S.: AAPL -3% vandaag, hoe is het mogelijk; gaat de iCONomy bubble dan ook leeglopen? Dat wordt pas echte deflatie – tenslotte is AAPL op de beurs nu groter dan de hele rest van de US retail sector samen 😎

 173. Steven says:

  aan nhz

  we hebben het er al vaker over gehad, maar programmaatjes starten door op een scherm te drukken bestaat al jaaaren. Echt raar zo’n hype. (en Steve Jobs is dood: had het wel slim aangepakt met vormgeving en zo, maar naar mijn idee niets nieuws bedacht: zal wel een hoop apple believers over me heen krijgen, maar ECHT iets nieuws gemaakt? (nee)

 174. tufkaj says:

  20:25 ned 2, de slag om Nederland. Kijktip 🙂
  —-
  Ik snap die NVM echt niet meer. Op 1 dag komen ze met een overzicht hoe de woningmarkt is ingestort de afgelopen 5 jaar, én verdraaien ze de werkelijkheid omtrent de kadaster cijfers. Er is 13% minder verkocht dan vorig jaar en zij beginnen over de (meer dan gebruikelijke) stijging van maart t.o.v. februari.

  Proberen ze nou gewoon verwarring te zaaien of schrijft iedereen op de afdeling communicatie nieuwsberichten voor zich??

 175. nhz says:

  tufkaj: Er is 13% minder verkocht dan vorig jaar en zij beginnen over de (meer dan gebruikelijke) stijging van maart t.o.v. februari.

  ik had niet anders verwacht, huizenverkoop in maart 16% gestegen!! Benieuwd wat de Fabeltjeskrant er vanavond over te melden heeft 😎

 176. tufkaj says:

  nhz: ik had niet anders verwacht, huizenverkoop in maart 16% gestegen!! Benieuwd wat de Fabeltjeskrant er vanavond over te melden heeft

  Zal mij ook benieuwen. Ze willen soms nog wel eens de waarheid verkondigen. Heb me vandaag ook verbaasd over de grote groepen jubelende makelaars bij het persbericht uit hun hoofdkantoor. Zag er allemaal oprecht (en dus [x] ongeschikt) uit.
  https://twitter.com/#!/search/realtime/sterke%20stijging%20geregistreerde

 177. tufkaj says:

  Ook Ed v/d Bijl van VastgoedPro ergert zich aan de berichtgeving van de NVM: http://www.vastgoedpro.blogspot.com/2012/04/er-zijn-soms-van-die-dagen-dat-je.html

 178. Steven says:

  overigens funda weer op een record. Ook al zijn er wat huisjes verkocht tijdens de openhuizen dagen. Laat me raden… Hebben de kopers hun vorige huis te koop gezet of is er weer meer aanbod van goldseekers. Maakt eigenlijk niet uit: meer aanbod is prijs naar beneden uiteindelijk. 400 of 700 duizend voor zo’n lullig appartement of tussenblok op IJburg dat gaat toch gewoon niet lukken? Stel je spaart 2000 per maand; laten we er van uit gaan dat bijna niemand dat lukt. Dan kost zo een blok van 600.000 dus 300 maanden 2000 sparen (en dan tel ik de rente niet eens mee). Ze (want wij doen niet mee) zijn stapelgek.

 179. maarten says:

  @slag om Nederland: mooie term voor bestuurlijk peuples “Locked in”
  http://www.youtube.com/watch?v=oValC4ufpvw

 180. Adamus says:

  nhz,

  “Waarom zou je nog hypotheek betalen of een verantwoorde hypotheek afsluiten als de politiek bij ‘betalingsproblemen’ (= liever 5x vakantie, nieuwe auto en de nieuwste iPad) toch de rekening op het bordje van anderen neerlegt?”

  Degenen met de “foute hypotheek” hebben een auto van de zaak, een windows klaptop computer van de zaak en geen ipad, maar een blackberry van de zaak. Als jij het hebben van een Apple product wilt relateren aan foute hypotheken is er geen probleem, Apple is namelijk maar een paar procent van de markt. Dure auto’s worden ook niet privé gekocht, maar geleasd. Autootje van moeders wordt vaak door haar ouders betaald. Je wilt niet weten wat er hier en daar bijgespit wordt door wederzijdse ouders.

 181. Juan Belmonte says:

  tufkaj: Ook Ed v/d Bijl van VastgoedPro ergert zich aan de berichtgeving van de NVM:

  Nee Drs Ed “Wo ist de Wohnungnood” van de Bijl is een mooie met zijn nieuwbouwprijs-explosie 🙂

  De heer Van de Bijl zit in hetzelfde groepje volledige malloten vande Gratis Cabaret (veelal met universitaire graad, dat ook nog) net als:
  Mr Ger Hukker,
  Prof Dr marc Francke,
  Prof Dr Ir Peter Boelhouwer (gezien zijn laatste uitspraken).

  Prof Dr Ir Peter Boelhouwer draait 78 toerenplaten van Hogehuizenprijsminnend NL en denkt dat met nog een paar extra leningen en subsidies de overwaardespiraal-treintjes wel weer op gang komen en de hele woningmarkt in beweging komt:
  nu moet je zorgen dat de starters voldoende leningen kunnen krijgen en als dat niet lukt geef ze subsidies
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-04-2012/jeroen-pauw-woningmarktexpert/#comment-103111

 182. maarten says:

  zei Adam Smith, een liberaal, niet dat arbeid de enige echte waardevaste valuta is? mind you een liberaal geen socialist… ik weet het niet zeker meer, en ik ben te lui om het te herlezen

 183. Adamus says:

  Steven:
  aan nhz

  Ha ha. Ik stel me daar zo’n Groenlinks trut bij voor met zelf gebreide trui die haar dure boodschappen doet in het natuurwinkeltje in het centrum van de stad . En nee ze rijdt geen auto want woont riant voor 600.000 euro in het centrum. Zou toch vreselijk voor haar zijn als ze dat opeens moest afbetalen of meer rente voor betalen..

  Die shoppen toch echt bij AH -of Femke moet een uitzondering zijn?

 184. Juan Belmonte says:

  tufkaj: Ik snap die NVM echt niet meer. Op 1 dag komen ze met een overzicht hoe de woningmarkt is ingestort de afgelopen 5 jaar, én verdraaien ze de werkelijkheid omtrent de kadaster cijfers. Er is 13% minder verkocht dan vorig jaar en zij beginnen over de (meer dan gebruikelijke) stijging van maart t.o.v. februari.

  EENS.

  Kennelijk mag bij de NVM eerlijk zijn over HogeHuizenPrijzen niet maar inmiddels mag eerlijk zijn over Bedrijfspanden weer wèl:
  (Juan snapt er geen snars van)
  Het is wel een vrij ingewikkeld vak, hoor dat makelliegen…
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-02-2012/rabo-huizen-10-te-duur-in-nederland/#comment-99293

 185. Juan Belmonte says:

  wordt geen kamikazekoper: Nieuw topic waard m.i.:.

  EENS.

 186. Adamus says:

  nhz,

  “en als ze niet ontslagen worden dan komt er wel een scheiding”

  Nee, de leasebak moet worden ingeleverd 🙂 maar dan mogen ze gewoon de V70 station (ouder tyoe volvo) van de ouders voorlopig gebruiken. “de kleinkinderen moeten wel veilig heen en weer gereden worden”.

 187. tufkaj says:

  Adamus: Die shoppen toch echt bij AH -of Femke moet een uitzondering zijn?

  Ik ben haar nog nooit tegengekomen. Mijn AH is ook voor haar de dichtstbijzijnde AH. Zou kunnen betekenen dat ze bij Boni of bij Vomar shopt, of toch ergens anders. Maar weinig boeiend verder 😛

 188. tufkaj says:

  tufkaj: Boni

  bedoelde dekamarkt. maar nogsteeds oninteressant 🙂

 189. maarten says:

  @tegenlicht: moderne alchemie… om steden veiliger te maken moet je de bevolkingsdichtheid toe laten nemen

 190. maarten says:

  goedkope ikea huisjes: http://www.boklok.com/
  @tegelicht: weg met de overheid, bij lokale economische activiteit

 191. tufkaj says:

  In het altijd gezellige 020-Gaza mag je nu een afgeschreven flatje kopen voor 66K, míts je belooft om voor 90K te verklussen.

  Lijkt me een top-investering…

 192. maarten says:

  @200 ik ben ook huurder van de alliantie, die moeten meer aan onderhoud van de woningen doen en minder aan salaris van bestuurders! en kader

 193. nhz says:

  Adamus: “en als ze niet ontslagen worden dan komt er wel een scheiding”

  als je gaat scheiden onder zegen van NHG, dan mag je die Porsche Cayenne of Landrover SUF gewoon houden hoor, niks oude Volvo.

  maarten: @tegenlicht: moderne alchemie… om steden veiliger te maken moet je de bevolkingsdichtheid toe laten nemen

  tja, ik verbaasde me ook weer hoeveel ‘wijsheid’ er voorbij kwam; tunnelvisie in overvloed. Daarmee vergeleken maakte de man van Ikea (u weet wel, die liefdadigheidsinstelling) nog een bedachtzame indruk. De fysicus maakte als enige een echt verstandige indruk op mij, maar ja … dat betekent vermoedelijk dat de politici het precies andersom zien en vooral enthousiast werden van het Siemens verhaal (op hoeveel manieren kun je je burgers ringeloren?).

  Ik zag trouwens recent ook iemand die uitlegde dat bij Facebook (en Hyves, enz.) de mensen die denken dat ze daar ‘klant’ zijn in werkelijkheid het produkt zijn, de echte klanten zijn de grote bedrijven. Net als in de echte wereld eigenlijk 🙂

  tufkaj: In het altijd gezellige 020-Gaza mag je nu een afgeschreven flatje kopen voor 66K, míts je belooft om voor 90K te verklussen.

  Nieuwuur gaat straks over huizen in Spanje die 15 euro per maand kosten 😉

 194. road runner says:

  Misschien komt de huizen crash wel via de WoCo’s tot stand. Vestia krijgt nu een margin call van de banken,kunnen ze versneld huizen gaan verkopen om geld te genereren. Maakt niet uit op welke prijs, want de huisjes staan toch in de boeken voor tussen de 2 en tienduizend euro. Dus elke verkoop van boven de 75.000 is kassa!

 195. Adamus says:

  Prinselijk paar heeft ook een nieuwe villa 🙂 moet verbouwd worden om de de veiligheid te garanderen 😉 who pays…….

 196. Adamus says:

  road runner:
  Misschien komt de huizen crash wel via de WoCo’s tot stand. Vestia krijgt nu een margin call van de banken,kunnen ze versneld huizen gaan verkopen om geld te genereren. Maakt niet uit op welke prijs, want de huisjes staan toch in de boeken voor tussen de 2 en tienduizend euro. Dus elke verkoop van boven de 75.000 is kassa!

  Dus de scheefhuurder kan eerst jaren profiteren en vervolgens kan de parasiet ook nog eens voor een habbekrats die woning kopen 😉

 197. nhz says:

  Hans2: Vast geen panellid van TROS-Radar haha

  zerohedge.com/cont…6/more-same-lowlands

  “We have the highest per capita mortgage debt and no walking away from your mortgage by mailing the keys. “
  Duh … jingle mail geheel overbodig, de polder heeft NHG!! Makkelijker kunnen we onder tonnen hypotheekschuld uitkomen niet maken!

  voor wie de details niet kent: in de VS moet je bij jingle mail in ieder geval nog inkomstenbelasting betalen over de kwijtgescholden hypotheekschuld (en terecht!), in de polder blijft zelfs dat achterwege op voorwaarde dat je eerst ruzie maakt met je baas of je vrouw.

 198. Juan Belmonte says:

  @VPRO De Slag om Nederland

  Een Blauwe Stad in het Noorden ?
  Dan ook een Blauwe Ring in het Zuiden.

  Er gaat NIETS onder Parkstad 🙂

  ….
  en dat
  belooft wàt 🙂

  http://programma.vpro.nl/deslagomnederland/afleveringen.html

 199. road runner says:

  Adamus,

  Nu nog even snel de huurwet veranderen op het Catshuis, daarna kan iedereen goedkoop ‘cash’ huisjes kopen (want hypotheken worden niet meer verstrekt) en mooi verhuren aan de rest.

 200. Steven says:

  nhz: voor wie de details niet kent: in de VS moet je bij jingle mail in ieder geval nog inkomstenbelasting betalen over de kwijtgescholden hypotheekschuld (en terecht!), in de polder blijft zelfs dat achterwege op voorwaarde dat je eerst ruzie maakt met je baas of je vrouw.

  Gewoon alle dagen beweren dat je baas vreemd gaat met je vrouw. Dan raak je of je baan of je vrouw kwijt en kunnen de rest van de nederlanders garant staan voor je hypotheek. 🙂 en nu echt off…

 201. Adamus says:

  Juan Belmonte:
  @VPRO De Slag om Nederland

  Een Blauwe Stad in het Noorden ?
  Dan ook een Blauwe Ring in het Zuiden.

  ….
  en dat
  belooft wàt

  programma.vpro.nl/…nd/afleveringen.html

  De borden staan er al. “parkstad, een europese gemeente” 🙂
  Ga eens een kijkje nemen, je krijgt echt het idee dat de motor van de economie zich daar ontwikkelt. Chemelot 1,2,3, veel. Vreemd gebied daar tussen Stein en Heerlen.

 202. Peter2 says:

  Dawg: Man, man. Hou nu toch op. Hoe krijg je het uit je keyboardje? In Ierland pompten buitenlandse banken voor honderden miljarden in Ierse banken die daareen inmiddels op desastreuse wijze geklapte vastgoed bubble mee mochten financieren. Die buitenlandse banken krijgen hun geld netjes terug. Daar hebben de Ierse regering, de ECB en het IMF wel voor gezorgd.
  Ten koste van de Ierse belastingbetaler. Die zit voor de komende decennia voor tienduizenden euro’s in de schuldslavernij. En wat in Ierland gebeurt zie je zich eigenlijk overal op de wereld herhalen. Banken gaan lek op PRIVATE kredietovereenkomsten, en de belastingbetaler mag opdraaien voor de kosten. Uiteraard willen de banken de bedragen die daar mee gemoeid zijn best wel voorschieten want dan verdienen ze tenminste nog wat aan hun eigen redding door die belastingbetaler. En als dat nog niet genoeg is dan springen hun beschermheren bij de centrale banken wel bij.
  sanders.senate.gov…e2-a753-62060dcbb3c3

  Talloze commentatoren hebben de onderdanig houding van de staat tegenover de fianciele sector al omschreven in termen als “privatise the profits, socialise the losses” of “socialism for the rich”. Noem jij dat dat maar lekker communisme (of iets waar het nauw aan verwant is)als dat beter past in je tunnelvisie. Plutocratie, corporatisme of kleptocratie alleen wat beter op z’n plaats.

  Je spreekt jezelf tegen, wie is er nu officieel de baas en dus verantwoordelijk? Wie past telkens de spelregels aan, waarbij het volk genegeerd wordt? De gekozen machthebbers toch, of niet?

  Als een regering, duidelijk en bewust tegen de wil van het volk handelt en het daarmee ongelooflijk en onrechtvaardig met een zware last opzadelt, is dat dan vanwege een lobby?

  Als je dat wekelijk denkt, kan ik het niet anders dan naïef nomen. Ze hebben ook advies ontvangen van experts die nadrukkelijk eropaan gedrongen hebben vooral niet de Europese banken hun zin te geven! Maar toch hebben ze het gedaan en daarmee de bevolking een oor aangenaaid.

  Wat mij betreft praat je dan ook de mainstream conclusies na, uitgesproken door mensen die er tot nu toe iedere keer naast zaten en wiens denkwijze duidelijk niet klopt.

  Maar goed, ik ga er niet nog eens twee uur van mijn slaap aan verprutsen. Geloof jij maar in jou verhaal, dat het de banken zijn die de regeringen gijzelen en dat eigenlijk ook slachtoffer zijn.

  We leven in een tijd dat de meesten denken dat groot geld meteen ook slecht betekend, het is verworden tot modder gooien naar de mensen met succes. Ongeacht of zij dit eerlijk hebben bereikt of niet.

  Het is werkelijk om te kosten!

 203. renren says:

  @ 211 adamus
  Chemelot ligt helemaal niet in de Parkstad.
  Parkstad ligt zuidelijker.
  En die ringweg: dat gaat nog even duren voordat ie klaar is. Alleen wat binnenringen zijn af.

 204. nhz says:

  road runner: Misschien komt de huizen crash wel via de WoCo’s tot stand. Vestia krijgt nu een margin call van de banken,kunnen ze versneld huizen gaan verkopen om geld te genereren.

  juist niet, dit lijdt in de praktijk alleen tot nog hogere huren 🙁
  Huizen zijn niet bepaald liquide, heb je dus niks aan bij een margin call.

  Adamus: Prinselijk paar heeft ook een nieuwe villa 🙂 moet verbouwd worden om de de veiligheid te garanderen 😉 who pays…….

  wel tekenend dat ze ook deze keer kiezen voor happy-few locatie in een land met soms schrijnende armoede. Blijkbaar willen ze bevestigen dat ze nog steeds bij de 0.1% horen.

  Steven: Gewoon alle dagen beweren dat je baas vreemd gaat met je vrouw.

  slim! Bel de Viva voor een uitgebreid diepte interview, daar zitten ze vast op te wachten voor al die lezeressen die nog twijfelen over de beste aanpak van de crisis 🙂 Hoewel via zulke kanalen de aanpak misschien nog wijzigt in hoe je en passant ook de baas nog kunt strikken of een poot uitdraaien 😎

 205. lorenzo says:

  Adamus: Prinselijk paar heeft ook een nieuwe villa moet verbouwd worden om de de veiligheid te garanderen who pays…….

  Een Republiek biedt enige soelaas.

 206. VSH says:

  nhz: juist niet, dit lijdt in de praktijk alleen tot nog hogere huren
  Huizen zijn niet bepaald liquide, heb je dus niks aan bij een margin call.

  Hoewel veel mensen het tegendeel beweren tegenwoordig, worden huizen toch weer liquide als de prijs maar laag genoeg is, of niet?

 207. tutterfrut says:

  Ondertussen bij de zuiderburen…

  Huizen en appartementen dalen in prijs
  http://destandaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120417_052

  Hier de cijfertjes:
  “Een huis kost nu gemiddeld 222.434 euro tegen 227.691 euro in het 4de trimester 2011 (-2,3%). Een appartement kost nu 198.372 euro (een daling van 4,6%).”

  http://www.notaris.be/nieuws-pers/nieuws-pers/notarisbarometer-1ste-trimester-2012/8/107

  Belangrijk om weten is dat de overdrachtsbelasting(registratierechten) in België 12.5%(Vlaanderen 10%) bedraagt en dus nog bovenop de koopsom komt.

 208. SchuurHuurder says:

  Wo ist der wohnungnood?

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/publicaties/artikelen/archief/2012/2012-3612-wm.htm

  Hier in ieder geval niet dus. Schaarste amehoela.

 209. eric406 says:

  OT.

  zit nu al weken reikhalzend uit te kijken naar de “Rapportage Eigen Huis Marktindicator” Historisch gezien zou de rapportage van het 1e kwartaal 2012 nu online moeten zijn, maar ik denk dat de VEH de publicatie tegenhoud. Heb de contactpersoon 2 keer gemaild, de eerste keer zou de rapportage van het 4e kwartaal 2011 aan het eind van de week gepubliceerd worden, de 2e keer heeft hij niet eens meer de moeite genomen om terug te mailen. Wellicht kan een ander het eens proberen?

 210. Aurely says:

  SchuurHuurder,
  500.000 is veel maar geeft een vertekenend beeld. Ik kan hier nog niet duidelijk uithalen hoeveel bewoonbaar zijn en ongewenst leegstaan. Aangezien elk jaar zo ongeveer 1 miljoen mensen verhuizen staat op elk moment een percentage hiervan leeg. Het lijkt mij dat dat alleen al minstens 100.000 moeten zijn.

  Dus wie me kan overtuigen van overschot mag. Maar daarvan ben ik niet overtuigd.

 211. Long Time Lurker says:

  Notarissen druk met huizenkopers voor 1 juli
  Laatste update: 17 april 2012 12:10 info
  AMSTERDAM – Notariskantoren maken zich op voor drukke tijden. Door het verwachte aflopen van de lagere overdrachtsbelasting bij de koop van een huis per 1 juli, loopt de agenda van veel notarissen vol.

  Foto: ANP
  Een aantal overweegt ook in de avonduren en op zaterdag 30 juni open te zijn.
  Dat blijkt uit een onderzoek onder 50 notariskantoren door de website Degoedkoopstenotaris.nl, dat dinsdag is gepubliceerd.
  De afgelopen weken heeft de helft van de ondervraagde notarissen een stijging gezien van 10 procent in de aanvragen voor hypotheek- en leveringsakten. Op de website zelf is een toename te zien van 15 procent bij de offerte-aanvragen.

  +++++++++++++++++

  ECHT begrijpt nu niemand in Nederland dat als straks de overdrachtsbelasting naar 6% gaat huizen gewoon 4% goedkoper worden?

  Relevant filmpje:
  http://www.youtube.com/watch?v=wC8y0HoopVE

 212. Adamus says:

  renren:
  @ 211 adamus
  Chemelot ligt helemaal niet in de Parkstad.
  Parkstad ligt zuidelijker.
  En die ringweg: dat gaat nog even duren voordat ie klaar is. Alleen wat binnenringen zijn af.

  Goh.

 213. nhz says:

  lorenzo: Een Republiek biedt enige soelaas.

  omdat Putin om de hoek woont bedoel je?

  VSH: Hoewel veel mensen het tegendeel beweren tegenwoordig, worden huizen toch weer liquide als de prijs maar laag genoeg is, of niet?

  als de prijs laag genoeg is wel ja, maar bij een WoCo hoef je daar niet op te wachten. Die klagen liever (net als de scheefleners) dat de huizen ‘onverkoopbaar’ zijn zodat ze het volle pond krijgen van de overheid.

  Aurely: Aangezien elk jaar zo ongeveer 1 miljoen mensen verhuizen staat op elk moment een percentage hiervan leeg. Het lijkt mij dat dat alleen al minstens 100.000 moeten zijn.

  maar worden die huizen dan ook echt als leegstaand opgegeven? Ik denk het niet, op papier wisselen ze gewoon van eigenaar, en sommige eigenaars hebben dan tijdelijk (voor 1-2 maanden) twee huizen.

 214. Adamus says:

  Gisteravond nog op TV: “herrie in de huiskamer” in Amsterdam Noord. Lekker scheefhuren 🙁

 215. ll says:

  @ Eric 406, OTB rapport, op uw verzoek nog een keertje een belletje gepleegd. Meneer zit te lunchen, maar belt zo snel mogelijk ( Hmmmm ) terug 🙂

 216. philipulus says:

  Science to the rescue!(?)

  17 april 2012

  Wetenschappelijk bureau VVD wil af van NHG

  Het wetenschappelijk bureau van de VVD, de Teldersstichting, wil af van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en ook van constructies waarbij de overheid mensen te hulp schiet als hun woning onverkoopbaar is geworden.

  Het kabinet wil de NHG, die nu nog op 350.000 euro staat, na 1 juli afbouwen, maar de liberale wetenschappers gaan een stuk verder en willen op termijn helemaal af van de NHG. “Omdat burgers in principe de verantwoordelijkheid moeten dragen van de financiële risico’s die ze zelf zijn aangegaan”, aldus de Teldersstichting dinsdag in een rapport over bevolkingskrimp.

  In het rapport wordt ook verwezen naar het beleid in sommige gemeenten die te maken hebben met leegstromende dorpen. Daar worden soms ‘onverkoopbare’ huizen opgekocht om ze vervolgens te slopen of te renoveren. “Hoewel de financiële situatie van een individuele huizenbezitter schrijnend kan zijn, is het vanuit liberale optiek onwenselijk om deze schulden op de gemeenschap af te schuiven”, aldus het rapport.

  Bij de Nationale Hypotheek Garantie staat de overheid tegen betaling borg voor de lening die de huizenkoper is aangegaan. Op aandringen van het CDA werd de tijdelijke verhoging van de NHG van 265.000 naar 350.000 eind vorig jaar verlengd tot 1 juli aanstaande. De hoop was dat een hogere norm de woningmarkt zou helpen uit het slop te geraken.

  De liberale wetenschappers pleiten voor een “verregaande deregulering” van de gehele woningmarkt, zowel van de koop- als de huurmarkt.

 217. Aurely says:

  Ik blijf het absurd vinden dat “scheefhuurders” de schuld krijgen van een te krap aanbod. Alsof je niet meer zelf uit mag maken waar je je geld aan uitgeeft.

  Bovendien die subsidie waar iedereen hel en verdoemenis over predikt is net zoveel in totaal als wat een koper aan HRA krijgt per 3 ton.

 218. SchuurHuurder says:

  Aurely,

  Overschot is natuurlijk een te groot woord, maar 6% leegstand duidt ook niet op een enorm tekort. Al blijft het natuurlijk een feit dat veel jongeren nog steeds bij paps en mams wonen omdat uit huis gaat te duur is en dat er relatief meer vraag is naar kleine woningen dan dat er aangeboden wordt.

 219. Adamus says:

  SchuurHuurder:
  Aurely,

  Overschot is natuurlijk een te groot woord, maar 6% leegstand duidt ook niet op een enorm tekort. Al blijft het natuurlijk een feit dat veel jongeren nog steeds bij paps en mams wonen omdat uit huis gaat te duur is en dat er relatief meer vraag is naar kleine woningen dan dat er aangeboden wordt.

  Ja dat zijn de wijken waar vier autootjes voor de deur staan. Tot 25 jaar thuiswonen en toch geen geld om handen hebben.

 220. SchuurHuurder says:

  Adamus: Ja dat zijn de wijken waar vier autootjes voor de deur staan. Tot 25 jaar thuiswonen en toch geen geld om handen hebben.

  Juist, en (daarna) niet met geld kunnen omgaan omdat ze gewend zijn om hun volledige salaris aan ipads etc. te kunnen besteden.

 221. renren says:

  @ 222 adamus
  “Goh.”

  Nou, doe er mee wat je wilt.

 222. Adamus says:

  renren:
  @ 222 adamus
  “Goh.”

  Nou, doe er mee wat je wilt.

  Wens je veel plezier in je ontwikkelingsgebied tussen Urmond en Heerlen 🙁 “prakstad” waar alles “onder ons” geregeld wordt.

 223. Aurely says:

  SchuurHuurder,
  *zucht*

  Ik weet niet waar jij woont. Maar ik verzeker je dat ook erg veel jongeren zo niet in elkaar zitten.

 224. renren says:

  @ adamus 232
  ?
  je komt zeker niet veel buiten? weinig daglicht misschien?
  en alles onder ons geregeld?
  waar heb je het over?

 225. SchuurHuurder says:

  Aurely,

  Natuurlijk, ik ben een van die jongeren. Veel mensen van mijn leeftijd geven echter alles uit dat ze (nog niet) hebben. Woon overigens in de Randstad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*