‘Woekerpolissen funest voor huizenmarkt’

De Nederlandse huizenmarkt dreigt een forse klap te krijgen als gevolg van de jarenlange verkoop van waardeloze beleggingsverzekeringen, beter bekend als ’woekerpolissen’.

Ruim een miljoen van dit soort polissen zijn namelijk gekoppeld aan een hypotheek. „De huizenmarkt staat nu al onder druk door alle plannen voor de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. De woekerpolisaffaire zal daar nog eens een extra negatieve invloed op hebben.”

Dit stelt de Amsterdamse hoogleraar Financiële Markten Arnoud Boot, naar aanleiding van het deze week verschijnende boek ’De Woekerpolisaffaire’, over het grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis.

De aan hypotheken gekoppelde beleggingspolissen kunnen huizenbezitters in de toekomst opzadelen met restschulden die voor hen mogelijk onbetaalbaar zijn. Hierdoor dreigen de huizenprijzen nóg verder omlaag te gaan.

Verzekeraars rekenden afgelopen tientallen jaren zulke enorm hoge kosten voor de ruim zeven miljoen verkochte beleggingsverzekeringen, dat het rendement op deze producten in veel gevallen nihil is gebleken.

De schade die Nederland hierdoor oploopt, overschrijdt de grens van twintig miljard euro, berekende professor Boot. Dit is bijna tien keer meer dan de omvang van de schikking die verzekeraars vorig jaar met enkele stichtingen van gedupeerden overeenkwamen.

Volgens Boot zijn toezichthouders zoals De Nederlandsche Bank zéér ongerust over het scenario dat alle polishouders hun recht gaan halen en daarbij in het gelijk gesteld worden. „Dat zou enkele verzekeringsmaatschappijen aan het wankelen kunnen brengen”. Boot stelt dan ook dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen. „De impact van de woekerpolisaffaire zal komende jaren zó enorm groot zijn, door de verwerking van dit soort producten in onder meer pensioenen en hypotheken, dat het hoog tijd wordt om precies duidelijk te krijgen waar al het geld naartoe is gevloeid”, aldus Boot, die betrokken verzekeringsmaatschappijen zelfs beschuldigt van diefstal.

Het overkoepelend Verbond van Verzekeraars noemt de kritiek „niet nieuw”.

bron: Telegraaf.nl

Share Button
Tagged with: , ,
133 comments on “‘Woekerpolissen funest voor huizenmarkt’
 1. Eric says:

  Goed nieuws, alles wat de prijs kan doen laten dalen is meegenomen. Dit is weer een zetje in de goede richting.

  Het is net een sneeuwbal van een berg, in het begin gaat het (tergend) langzaam, maar als die een keer rolt is er geen houden aan 🙂

 2. Martijn says:

  Speciaal voor Wilders-idolaat goudbelegger: http://retecool.com/post/de-dubbele-loyaliteit-van-geert-wilders

  Al eens verdiept in de herkomst van de centen van de PVV?

  Ook van mening dat Nederland er is om Israël te helpen?

 3. Jeroen says:

  peciaal voor Wilders-idolaat goudbelegger…

  En wat is de relevantie voor het artikel over woekerpolissen?

 4. Goudbelegger says:

  Als je het hebt over de raden van bestuur van verzekeringsmaatschappijen dan heb je het over de maatschappelijke elite, dat zijn in principe nette mensen.

  TUUT TUUT……

  Waarom steeds maar eromheen draaien en liegen en sussen en slap????

 5. Goudbelegger says:

  Elite heeft ogen dicht gehouden… na-tuurlijk..

  Waar denk je dat ze van vreten?

  Producten ‘die niet in het belang zijn van de klant’.

  Beroofd bij de pinautomaat, de dief handelde waarschijnlijk niet in het belang van de klant………

 6. Hugo says:

  zeer illustratief vind ik deze uitspraak van DNB;

  ”zijn toezichthouders zoals De Nederlandsche Bank zéér ongerust over het scenario dat alle polishouders hun recht gaan halen en daarbij in het gelijk gesteld worden. „Dat zou enkele verzekeringsmaatschappijen aan het wankelen kunnen brengen”. ”

  Er zullen vast wat rechtertjes worden ingefluisterd welke uitspraak ze moeten doen. Met Chipshol heeft men de paden aangelegd. Recht hebben en krijgen blijven 2 verschillende zaken. Zeker als het rechtsysteem / politiek in da pocket van de financiele instellingen zit. Europa lijkt toch wat meer op de VS dan dat ik dacht.

 7. John says:

  Ja, zelfs in een tijd waarin de AEX omhoog schoot een negatief rendement weten te halen is met recht de onwetendheid van de consument misbruiken.
  Dikke kans dat de rechterlijke macht dat ook zo ziet en er nog flinke schadeclaims gaan komen.

 8. Hans2 says:

  @ 3 Martijn,

  Beetje kansloze poging om aan het feit voorbij te gaan dat Wilders inhoudelijk op vele punten wel degelijk gelijk heeft.

  Leg mij eens uit hoe een genocide-ontkenner als Albayrak leiding kan geven aan een organisatie die slachtoffers van de fascistische Turkse staaty asiel moet verlenen?!

  Waarom zijn we allemaal wel terecht verontwaardigd over holocaust-ontkenners, maar maken we genocide-ontkenners met een paspoort van dezelfde fascistische staat staatssecretaris in ons land?

 9. Martijn says:

  Hans2

  Waarom zou ik je dat nou weer moeten uitleggen?

  Ik geef aan dat Wilders (mede) gefinancierd wordt door Israëlische belangen.

  Dat lijkt me niet in het belang van Nederland.

  Meer wil ik niet zeggen.

 10. nhz says:

  1:
  da’s nog maar de vraag. Je ziet al dat Boot suggereert dat de rechter de ‘bedrogen’ huiseigenaars in het gelijk zal stellen. Waar hebben we dat eerder gehoord. Polissen die te mooi waren om waar te zijn, ik heb er ook een paar (voor pensioen) en het bleek een zwart gat. Niemand die mij compenseert, maar ik ben dan ook geen zielige huiseigenaar.

  Nee, ik denk eerder dat de belastingbetaler opnieuw vele miljarden mag ophoesten om huiseigenaars schadeloos te stellen.

  @7:
  kijk naar de afhandeling van Legiolease, verregaand door de politiek afgedwongen. Het kwam er op neer dat wie zelf geld had grotendeels zelf voor e schade opdraaide, en wie zijn geld er door gedraaid had kreeg alles vergoed. Dat is wat onze politici ‘eerlijk’ vinden. Dat gaan we bij zielige huiseigenaars dus ook zien (doorgaans ook dezelfde groep vermoed ik). Het verschil is wel dat bij de huiseigenaars een veel grotere groep het geld al opgemaakt heeft, dus dit wordt een veel duurdere bailout.

  @9:
  waarom kan ik geen dag journaal kijken zonder gezeur over de holocaust, en wordt er zelden of nooit aandacht besteed aan al die andere gevallen van genocide in de wereld (bijvoorbeeld wat er in Gaza gebeurt). Zou het iets te maken hebben met de ‘bloedgroep’ van de mensen die bij de media werken? Wilders steunt een achterlijk en verderfelijk regime.

 11. nhz says:

  P.S.9: met achterlijk bedoel ik dan in moreel opzicht; slim zijn ze wel.

 12. nhz says:

  nog meer schadeclaims in aantocht van zielige huiseigenaars:

  “De inmiddels in ING opgegane Postbank verstrekte vaker een te hoge hypotheek dan de verleden jaar failliet verklaarde DSB Bank. Dat heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vastgesteld.”

  als belastingbetaler zie ik de bui alweer hangen 🙁

 13. Hans2 says:

  @ Martjn,

  Je wilt het niet uitleggen omdat het simpelweg niet uit te leggen valt dat een genocide-ontkenner zo’n functie krijgt 😉

  @ nhz,

  Ik kan helaas geen dag journaal kijken of de krant lezen zonder met die intolerante, fascistische islamitische ideologie geconfronteerd te worden?
  Jij bent echt een goed mens dat je je zo druk maakt om een handjevol raketschietende Palestijnen. Jammergenoeg hoor ik je niet over de genocide in Sudan, de etnische zuiveringen en moordpartijen op Hindoes, Christenen en Sihks in Pakiastan/India, het uiroeien van Christenen in Nigeria, kleine meisjes die worden onthoofd in de Filipijnen, terreur en intolantie in heel Azie, hele Midden-Oosten, heel Noord-Afrika, etc, etc, etc.

  Is dit soms ook de schuld van de Joden en Wilders 😉

 14. adamus says:

  compenseren die polishouders. Alles wat ze teveel aan de polis betalen gaat ten koste van de huizenprijs.

 15. adamus says:

  het is allemaal zo seventies; boefjes, werklozen, schoolverlaters (rww) moeten een uitkering hebben, anders gaan ze op het slechte pad. Straks gaan die woekerpolishouders natuurlijk massaal onder de niet afgebouwde brug zitten……

 16. adamus says:

  2
  ing heeft toch die Philips boekhouder als CEO annex curator als opperhoofd?

 17. adamus says:

  Boot, Boonstra en X.
  Ik vond X wel leuk. Ze kennen de klant niet. Als er iets was waar ze mee pochten was het wel een advies op maat, per klant, “onze vriend”.

  Boot hebben we in het verleden niet gehoord toen alles schijnbaar goed ging. Zit ook in Bankraad.

  Boonstra, Rabo; die durft…….

 18. adamus says:

  13

  i.p.v. een kasteeltje:

  http://tinyurl.com/y2xt285

  een klooster?

 19. adamus says:

  Hugo, ik denk dat de ouwe hr Poot iets meer dynamiek vertoont dan de doorsnee woekerpolishouder.

  Gewoon snel het verlies nemen, niet meer betalen, huis weg, schuldsanering. Klaar. Massaal, dan is met een paar jaar de hele handel opgeschoond.
  Reïntegratiebureaus kunnen zich meteen om laten scholen.

  Zal Nout hier ook al veel eerder voor gewaarschuwd hebben?

 20. adamus says:

  20

  laat ik nu geen huis in België hebben. Het Italië van de Benelux. Zullen wel “clièntelismecijfers” zijn?
  Zoiets als CBS in NL.

 21. Nou, says:

  Hoi, Chantal

  welkom terug op

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.be

 22. adamus says:

  Als dat allemaal waar is van Wilders dan wordt hij goed beveiligd. Tot het moment daar is en met een Toepolev opstijgt vanaf Maastricht/Aachen om op familiebezoek te gaan in Hongarije…….

  Tomas Ross kom er maar in.

 23. chantal says:

  haha, adamus
  sorry, maar het zijn cijfers van de notarissen, pech, die zijn dus onafhankelijk

  Mijn voorspelling was 15% daling voor Belgie en 20% voor nederland. We zullen het niet halen… heb ik me laten beinvloeden door deze zeepbel-kwatch-talk? Ik vrees het…

 24. adamus says:

  Daling in NL is al meer dan 20% als er verkocht wordt. 310K vraagprijs, verkoopprijs 225K.
  Huizen van 225K vr.pr. gaan nog niet voor 175K maar de trend is gezet. Rente even omhoog en voilà.

  Zelfs 2 verdieners met gezamelijk inkomen van 100K en een nieuw huis van 275K hebben nog een polis eraan verbonden van 25K. Die goedkopere huizen konden wel eens behoorlijk onder de dope zitten.

 25. RealisT says:

  @Chantal

  Volgens mij begrijp jij de achterliggende gedachte van deze site niet helemaal.

  In Wallonië is de gem prijs 126k. In Vlaanderen 174k. Daar koop je hier nauwelijks een garage voor. De Gem prijs ligt boven de 220k.
  Het verschil is de beruchte bubbel, mede veroorzaakt door overfinanciering en allerlei (koop)subsidies.

  O.T.: @14

  Tel daar nog maar bij op dat de Palestijnen de joodse staat helemaal niet willen accepteren. Sterker nog, ze willen het liefste alle joden uitroeien. Dat staat immers in de ‘handleiding’ van hun geloof. Hitler en de Palestijnen konden het niet voor niets goed met elkaar vinden.

  Die wens tot vernietiging is blijkbaar moeilijk te stoppen. Imams die de joden wel accepteren en een handreiking doen, worden door eigen achterban vaak met de dood bedreigd. Zie o.a. Frankrijk.

  Aan de andere kant zijn de orthodoxe Joden net zo gek. Wat mij betreft zijn de werkelijke bronnen van alle ellende in het m.o. religie, (machts)politiek en corruptie. Zoals zo vaak overal ter wereld. En daar worden gewone mensen die in principe geen vlieg kwaad doen altijd de dupe van.

 26. Dalen says:

  @ 25

  Ja je hebt je laten beinvloeden.

  Ook in NL zal het niet zo’n vaart lopen. Ruim een jaar geleden zei ik al, en anderen hier ook (niek o.a.) dat eerst de rente hard moet stijgen, meer werkloosheid en afschaffing HRA. Dit zal niet snel gebeuren.

  Op het vorige draadje werd geroepen “hyperinflatie”. Dit betekent dat de huizen relatief goedkoper worden en je schuld kleiner.

  Ik zelf heb verleden jaar wat gekocht en deze week zie ik weer een buitenkansje.

  Mocht het toch anders worden dan, ondanks relatief verlies, hoop ik dat voor de instappers. Die aan andere groepen worden nu zwaar gepakt door de overheid die ze opzadelt met zgn. subsidieregels die als een molensteen je leven lang om je strop hangen.

 27. chantal says:

  @realist
  die koopsubsidies en overfinancieren is er in Belgie ook. Dus ik zie nog altijd geen verschil, nouja, in nederland is er iets meer lucht dan in Belgie. In Belgie is de lucht er uit, in Nederland bijna.
  Over joden en hitler ga ik het niet hebben, omdat ik het nut van deze site wel begrijp, en dat is huizen bashen en niet de joden.

  @adamus
  natuurlijk, als de rente omhoog gaat zullen huizen weer dalen. Akkoord, maar alleen die dat hun huis cash betalen hebben daar last van. En dat is maar een heeel heel kleine minderheid. Voor degene dat niet cash betalen (de meerderheid) zal de totale som dalen.
  Als ik een huis koop, probeer ik dat zo goedkoop mogelijk, en dan hou ik ook rekening met de interestvoeten.

 28. adamus says:

  27

  genetische verschillen? pffffff

 29. adamus says:

  29

  je hebt ook al een glazen bol? De crash moet nog beginnen.

 30. Goudbelegger says:

  Martijn, Wilders is een moedige held dat hij in een land dat politiek correct links gehersenspoeld is tegen de massa en alles en iedereen om hem heen in Den Haag durft in te gaan terwijl Fortuyn en Theo vermoord zijn, los van je ideeën, dat is moed.

  Voor onderstaande soort allochtone multiculti stichtingen betaal je belasting, jij misschien niet, dat weet ik niet, voor 500 musea, theaters, ‘kunstenaars’, overbodige wegenbouw, grondspeculatie, nepstudies etc. etc. Open je ogen….

  http://www.jasmijn.info/

  http://www.stichtingyasmin.nl/

  http://www.jasmijnvereniging.nl/

  Maar het gaat nog steeds allemaal goed, het is allemaal nog op te brengen, wat dat betreft heb je gelijk, kunnen we gewoon zo door gaan. Maar is het houdbaar? Dat Nederland over 100 jaar op deze weg voor 60% uit allochtonen bestaat staat daar nog even los van..

 31. Martijn says:

  Goudbelegger,

  Iedereen in Nederland betaalt belasting, geen uitzonderingen.

  Je bent toch niet onbekend met de btw?

  En je ziet mij nergens zeggen dat ik achter de huidige maatschappelijke inrichting sta.

  Ik deel je kritiek zelfs deels.

  De vraag is of een door Israël gefinancierd politicus de juiste is om verandering teweeg te brengen.

  Ik heb liever dat mijn geld naar allerhande stichtingen in eigen land gaat dan naar het direct of indirect steunen van welk Israëlisch initiatief dan ook.

  Laat de zionisten daar hun eigen heilige oorlog financieren.

 32. adamus says:

  “tokotje” in Duitsland kopen van 25/50K of indien al aanwezig er gaan “wonen”en spaargeld/overwaarde verkochte huis langzaam weg laten lopen uit NL is een optie. Mijn vrouw is er ook steeds meer voor te porren. Vooral nu ze doorheeft dat er concreet bijbetaald moet worden op eigen geld. Ze ziet nu het kleinkind wel door de duitse tuin lopen 😉

 33. chantal says:

  @31
  ik heb geen glazen bol nodig. Al 2 jaar lees ik hier dat de crash nog moet beginnen… en hij is nog altijd niet gecrasht. Een marginale daling, meer is er niet gekomen. Een marginale daling, die ieder met een beetje gezond verstand kon voorspellen. En nu is de daling gestopt. In Belgie stijgen huizen nu harder dan dat de inflatie is. Al is het nog close, maar de daling trend is wel al verdwenen.
  Toen in de jaren 80 de hypotheken op 12% stonden, toen waren ze (de huizenprijzen) ook gedaald. De totale som van betalen steeg… en dat zal nu ook gebeuren.

 34. adamus says:

  Vinger aan de pols Goudbelegger, de voorzitter is wel een witte man 🙂

 35. adamus says:

  Chantal, jaren 80 zijn niet te vergelijken met nu.
  toen een huis gekocht in 1980 leverde een verlies op van 30/40% bij verkoop in 1984. Het verlies was spaargeld, immers in die tijd werd nog eigen geld vereist. Nu is er een financiering van 125%.
  Waar blijf je dan om de jaren 80 erbij te halen?

  Nu zou er spaargeld tegenover staan. Nou ik denk het niet. Dat spaargeld is nodig om die polissen te kunnen blijven betalen.

 36. adamus says:

  de wet van Godwin slaat alles dood. Het vorige draadje was het na 100 (?) reacties. Nu wordt de kroon gespand: na 10 reacties 🙂

 37. adamus says:

  Ik wens iedereen veel succes met de verkoop van zijn/haar huis en de terugkoop van een nog mooier pand. Er is geen crash. Prijzen dalen ook niet. Wat is nu het probleem? Wat let jullie?

  Alleen maar een onbetrouwbare overheid? Kom op, trek je eigen spoor door het bouwterrein.

  Makelaars komen om in werk 🙂

 38. nhz says:

  @14:
  in je selectieve verontwaardiging lees je helemaal niet wat ik schrijf. Ik erger met aan de super-selectieve berichtgeving, waarbij maar één soort genocide steeds wereldwijd volop in de aandacht staat, ook al is het 65 jaar geleden. Genocide (en allerlei andere vormen van excessief geweld) is ALTIJD erg, en wie de dader is maakt me helemaal niks uit. Jij, Wilders en je makkers doen alsof alle ellende in de wereld van de islam afkomstig is; onvoorstelbaar kortzichtig, en op basis van zulke inzichten kun je de puinhoop in de wereld alleen maar groter maken.

  @25:
  ga je nu na één maand stijging concluderen dat de daling ten einde is? Kijk eens naar de VS, de daling in NL en Belgie is nog maar net begonnen. Er zullen nog vele dead cat bounces zijn voordat de bodem bereikt is. Ik spreek dan over een bodem/daling in reele termen, niet perse nominaal. Want als de correctie op de huizenmarkt 20 jaar gaat duren dan zal de stijgende inflatie misschien wel zorgen dat de nominale prijzen enigszins blijven stijgen.

  @26:
  ja, maar da’s 20-25% daling onder de vraagprijs (in NL). De vraagprijs was de laatste twee jaar excessief hoog. Cijfers t.a.v. ‘repeat sales’ heb ik nog nergens gezien voor NL, pas als die systematisch negatief zijn kun je van een echte daling spreken. Ik denk dat de voornaamste bron van daling/stijging momenteel een verschuiving in het soort transakties is (dure/goedkope woningen etc.).

  @29:
  “Voor degene dat niet cash betalen (de meerderheid) zal de totale som dalen.”

  volgens mij is het eerder andersom. Als de rente stijgt zullen de huizenprijzen navenant dalen; gunstig voor wie cash betaalt en NIET gunstig voor wie alles moet lenen. Want ik ben er van overtuigd (met Mises, geloof ik) dat voor de laatste groep de prijsdaling niet zal opwegen tegen de hogere rente en strengere krediet eisen (wat nog niet betekent dat nu kopen slim is).

 39. Hugo says:

  @21

  Volgens mij zijn al heel wat woekerpolishouders al vele jaren aan het procederen en stukken flexibeler. Dhr. Poot loopt op zijn best 5 jaar achter op de muziek. Dit is mosterd na de maaltijd waarbij geldt, voor consumptie nog even de handen in onschuld wassen.

  Verlies kan niet worden genomen ivm leverage van >20 X. Vandaar dat DNB tegen is en Wellink niet kon waarschuwen.

 40. nhz says:

  @32:
  je bent blind, verreweg het meeste geld in dit land gaat op aan rechtse hobbies zoals steun voor huiseigenaars met hoge inkomens en multinationals die geen cent belasting betale, of het militair of economisch kapotmaken van tweede/derde wereldlanden via defensie, ‘ontwikkelingshulp’ of landbouw beleid. Bij onderzoeksbudgetten idem, wat er bijv. besteed is aan een hopeloze techniek zoals kernenergie is in dit achterlijke land zeker 100x meer dan alles voor wind+zon samen. De grote bedrijven = rechts maken hier volledig de dienst uit. Wat er opgaat aan moslim stichtingen of andere ‘linkse hobbies’ is pocket change.

 41. adamus says:

  Het overkoepelend Verbond van Verzekeraars noemt de kritiek „niet nieuw”.

  het is zelfs oud nieuws. Zo ontzettend vorig jaar.
  “wij zijn allang met mooiere producten bezig voor de klant”. “Niet dat we die kennen, so what”.

 42. adamus says:

  43

  inderdaad heel erg seventies, anders gaat het gepeupel de straat op.

  Gelukkig heeft Khan nog wat “ouwe spulletjes” gerausd voor zijn homeland. Aparte is dat ik gisteravond een stukje film op tv zag, geen idee welke, maar daar was Tom Cruise nogal aanmatigend door te beweren dat de Paki het uit de VS had gestolen 🙂

 43. adamus says:

  Ik heb familie, rk, die zijn na WOII geëmigreerd naar het platteland van Canada. Nou daarbij vergeleken is een moslimfundamentalist in NL seculier.
  Iedereen kan van dat soort achterlijke lui in zijn “hollandse” familie hebben. Zeeuwse platteland zou ik ook niet helemaal voor in staan 😉

 44. adamus says:

  Wel eens de binnenlanden van Oostenrijk opgezocht? Als je iets over het kindje Jezus wilt horen……achterlijk is er niets bij. Dan weten we meteen waarom Rudolph Steiner voor Nazi werd uitgemaakt en die probeerde er nog een verheffende draai aan te geven, aan die heidense door de rk kerk geherritualiseerde bende.

 45. adamus says:

  Nog iets over die Groninger boerderijen: er is natuurlijk wel 2 miljard naar toe gegaan wegens het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn. De helft is al verbrast, dus wees er snel bij.

 46. Goudbelegger says:

  Martijn, wellicht denken we een beetje hetzelfde en ben ik wat extremer, misschien komt het omdat ik bij de overheid heb gewerkt, heb zoveel liegen, liegen, liegen, liegen, liegen, liegen, liegen gezien.. zoveel stelen, roven en oplichten. En dan nog de mensen in m’n omgeving die bijna allemaal bij de overheid werken of bij stichtingen, arrogant, niks doen, tonnen verdienen, ratten zijn het.

  Adamus, uiteraard zijn alle directeuren, managers, consultants blanke Nederlanders, zie de allochtonen ab-so-luut niet als profiteurs, zijn voor een groot deel slachtoffers van dit land.

  Ook een ‘leuke’, het UWV die steeds meer overal de wat zwakbegaafde Nederlanders met subsidies ‘stage’ laat lopen bij fabrieken, inpakken, dozen tillen, sjouwen, lopende band..

 47. adamus says:

  nhz,

  41 / 26

  ik denk en ken de voorbeelden van “huiseigenaren” die tot hun oogballen in de misère zitten. itt jaren 80 geen eigen geld en kunnen vinden zij en hun financiers dan ook geen verlies nemen. Verlies is voor anderen. Er wordt ook over het hoofd gezien dat er nu een hele categorie 35/40 jarigen uit de bedrijven en overheden gewerkt worden. Ik heb er een hard hoofd in dat die nog een salaris gaan vangen van 75/130K, in de toekomst. Als ze zich al een job verwerven. Ze zijn tenslotte nog nooit werkloos geweest.

 48. Martijn says:

  @50

  Ben ik het mee eens.

  En ik vermoed dat W – die ik er van verdenk zich door Israël te laten financieren – net zo’n rat is.

  Stemmen op W is vuur met vuur proberen te bestrijden.

  De politiek biedt nou eenmaal niet de oplossing waar het volk om vraagt.

  De stem tegen de Europese grondwet werd ook in meerdere landen genegeerd.

  Er is geen democratie.

 49. adamus says:

  Ook een ‘leuke’, het UWV die steeds meer overal de wat zwakbegaafde Nederlanders met subsidies ’stage’ laat lopen bij fabrieken, inpakken, dozen tillen, sjouwen, lopende band..

  CWI? Maar de sociale werkvoorziening heeft nog steeds “zwakken” als ambtenaar in dienst.

 50. Dalen says:

  @ 52

  “Er is geen democratie”

  Is democratie dan werkelijk rechtvaardig? 49% moet zwichten voor de veelal gemanupuleerde opportunisten 51%.

  Maar goed, een beter systeem weet ik ook niet.

 51. adamus says:

  adamus Zegt:
  13 April 2010 om 1:31 pm
  Boot stelt dan ook dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen

  heel goed meteen 20 commissies er op zetten…..
  Met toppers er in , onberispelijke lui. Jan Kalffs of zo, zeer betrouwbare mannen. Deo de Wit er ook maar bij.

  De ‘verzekerings’maatschappijen worden zelfs van diefstal beschuldigt.

  Ze kennen hun slachtoffers niet hoorde ik in het BNR prg. Is dat een vereiste om zonder scrupules te kunnen stelen?

  20 miljard, tel al die bedragen gewoon bij elkaar op, zet ze apart en link ze aan alle kinderen die vanaf nu geboren gaan worden in NL. Gewoon als rugzakje meegeven bij de geboorte. Als “blijde doos”. Kunnen de grootouders gewoon lekker doorleven, misschien zelfs nog een bedragje voor ze opzij zetten bij Roparco.

 52. adamus says:

  Zal die Gretta door Wim nou nooit wijze zijn gemaakt? Of was het Wim’s vrouwbeeld?

 53. nhz says:

  @44:
  overigens ging het niet goed met de afzet (wat zeg ik, een toepasselijke term) van die nieuwe produkten; dat is wel nieuws 😉

  @45:
  mission impossible 3; gelukkig voor mensen als Khan was het in de praktijk veel simpeler – zeker in landen als NL waar ze kernenergie op alle mogelijke manieren wilden stimuleren. Anderzijds heeft de BVD/AIVD toevallige ex-kollega’s van hem of mensen die toevallig in dezelfde straat wonen nog vele jaren hinderlijk gevolgd en anderszijds dwarsgezeten, dat dan weer wel. Blijkbaar moeilijk om de goeden en de kwaden uit elkaar te houden ;(

  @46:
  ja, ik ken ze wel hier uit de buurt (er zijn hele boeken over volgeschreven), en ook wel uit Canada ja. Een gemiddelde Amerikaan uit de Dustbowl zal Wilders of Goudbelegger ook wel hardstikke links vinden 😉

  @51:
  tja, kweet ook niet wat het moet worden. Bijna iedereen hoopt op inflatie om gered te worden en doet voorlopig naar buiten toe alsof de neus bloed. Laat maar komen die deflatie, hoogste tijd voor grote schoonmaak. Maar de kans daarop lijkt me helaas erg klein, het zal eerder één grote doormodderpoel worden in de polder.

 54. nhz says:

  @54:
  als je de schaal kleiner maakt blijken mensen meestal beter (eerlijker) te kunnen beslissen over wat er moet gebeuren. Precies het omgekeerde idee van Europa dus.

 55. adamus says:

  57
  45 het blijven natuurlijk dorpelingen, lekker makkelijk en het valt ook helemaal niet op in Zwanenburg. Als er echt poep aan de knikker is zullen ze het niet vertellen…….. “probleem is dat wij het goede nieuws niet kunnen brengen” 🙂

  “Let vooral op de scheve vuilnisbak op het station”

 56. adamus says:

  57
  51

  hyperinflatie en je baan behouden. Gaat het lukken? Kwestie van de juiste baan hebben. Iets in politiek, 8 jaar tweede kamer en er uitgeknikkerd worden als je 51 bent.

 57. ll says:

  @ nhz, nog meer inflatie …..maar in de huizenmarkt is er toch de afgelopen 20 jaar een hyperinflatie geweest.

  B.v. mijn huisje in 1986 van 30k naar 172k nu.

  Verwacht dat het de komende 20 jaar weer terug gaat zakken naar 30k, als het huis [ nu 124 jaar oud] voor die tijd niet instort.

 58. Get a Life! says:

  Theo Maassen over democatie: de meeste mensen zijn te dom om hun eigen stomheid te bevatten!

 59. Wieger says:

  Ik heb in Friesland een 10 jaar oude twee onder een kap woning gekocht met 5 slaapkamers en een goede tuin, garage en oprit. Dit alles voor de prijs van 210.000EURO. In de omgeving Utrecht betaal je hiervoor het dubbele. Ik wil maar aangeven dat je nuance verschillen moet aanbrengen. De prijzen zullen niet overal in het land met dezelfde percentages dalen. De verhouding tussen de nominale waarde en de werkelijke waarde van het aangekochte pand is goed.

 60. Patrick says:

  @63 Wieger, wat kostte dat huis 10 jaar geleden?

 61. Ludwig von Mises says:

  “de huizenprijs” bestaat niet.

  Overigens in Friesland ook leuke boerderijen.

 62. Wieger says:

  @64 Patrick geen idee doet dat ertoe? Nieuwbouw van een soortgelijk pand is nog steeds altijd duurder 40K duurder. 6 jaar geleden is het pand voor de dezelfde prijs verkocht aan de huidige eigenaar.

 63. Patrick says:

  @67 Neen het doet er niet toe, ik was nieuwsgierig.

 64. Patrick says:

  @65 Jawel hoor,

  Net als:
  “het weer”
  “de mening van de bevolking”
  “de rente”
  “de inflatie”
  🙂

 65. lorenzo says:

  61 : zo is het , een woning hoort niet in waarde te stijgen . Aan het einde van zijn looptijd (toen 50 jaar , nu 30 jaar) stort deze in zekere mate in.

 66. Ludwig von Mises says:

  70

  In waarde, alla. Maar in prijs?

  69

  Patrick. “de nederlander” bestaat niet eens zegt het maximum van Maxima. Laat staan de mening van de bevolking.

  “de rente”. Variabel of vast?

  “de inflatie”. Prijzen of geldhoeveelheid. En prijzen in de supermarkt of die van huizen. En M0 of M3.

  Makkelijker kan ik het niet maken. Leuker wel.

  Smiley.

 67. Goudbelegger says:

  Martijn, eens dat de democratie niet bestaat, of de overheid die het goede doet voor de burgers, hoe je precies uitdrukt doet er niet toe.

  Adamus, dit is volgens mij de kern van alle financiële oplichterij. Als jij in je dorp de lokale financiële oplichter elke dag tegenkomt terwijl je met in de ene hand een schop en in de andere hand een zeis naar je volkstuintje loopt denkt ie wel 300x voordat ie je naait. Nu naai en pak je gewoon iedereen die je kan op afstand, anoniem.

  ——–

  Ze kennen hun slachtoffers niet hoorde ik in het BNR prg. Is dat een vereiste om zonder scrupules te kunnen stelen?

 68. nhz says:

  @45:
  “BALKENENDE WIL NUCLEAIR TRIBUNAAL

  Premier Balkenende wil dat er in Den Haag een tribunaal komt voor staten die nucleair materiaal leveren aan terroristen. ”

  hilarisch. Wie zat er in de regering tijdens de Khan affaire? Is maar goed dat sommige landen in het Midden Oosten volgens Balkenende en z’n vrindjes géén ‘terroristen’ zijn, want anders konden ze hem gelijk voor het tribunaal slepen. Bovendien, is een stevige gasbuis (fabrikaat fam. Balkenende, type Afghanistan) wél toegestaan en een stevige ultracentrifugebuis (fabrikaat Urenco) niet? Het is alweer vroeg zomer in Nederland …

  @61:
  terugzakken naar 30k? Ik zou het wel willen, maar de kans lijkt me nul. Ik denk dat het hooguit terugzakt naar dezelfde reele waarde (bijv. 2x het modaal inkomen van het moment).

  @63-65:
  ik denk dat ‘in de provincie’ de prijzen nog meer gaan dalen dan in de Randstad, want ze zijn ook meer gestegen. De absolute waarde zegt helemaal niks. Rond 1990 kostte een klein rijtjeshuis in mijn stad 50-70k gulden. Zelfde type huis kost nu 200-275k euro; luchtkastelen dus.

  @67:
  nieuwbouwprijs is m.i. bijna net zo’n bubble als de rest van de huizenmarkt. Waarom kost het in NL 2-3x zo veel om een huis te bouwen (los van de grond) als bij de Oosterburen, die doorgaans hogere inkomens hebben? Klopt van geen kant. Als je hetzelfde betaalt hebt als de vorige eigenaar 6 jaar geleden heb je een redelijke koop; bij mij in de buurt zijn de meeste huizen minstens 2x duurder dan 6 jaar geleden.

  @72:
  precies, daarom is de grootste terroristische organisatie ter wereld (die geleid wordt vanuit Broadstreet 85) ook zo effectief.

 69. nhz says:

  P.S. @72:
  wat niet wegneemt dat ze blijkbaar wel bang worden dat de afgeperste klanten de halve wereld gaan afreizen om even persoonlijk langs te komen, gezien het feit dat het hele management zwaar bewapend wordt. Tja, als je iemand voor 100 euro besteelt laat hij het erbij zitten als je ver weg zit, als het om een paar miljoen gaat kan ik me voorstellen dat ze toch even persoonlijk langskomen.

 70. adamus says:

  73

  10 jaar oud huis in Rotterdam, vraagprijs 2 jaar geleden 260K verkocht nu voor 220K. 260K was meegenomen in financiering nieuwe huis. In € was het huis nieuw 150k casco.

  Ook in R’dam: 280 casco 2 jaar geleden, nu helemaal ingericht, keuken 20K etc. Is een koper voor 230K.

  Huizenprijs in de Amsterdam gaat niet naar benee? Ik ken toevallig wat Fort/Pierson mensen van de Prinsengracht…….

 71. KariZ says:

  Lijkt me een frisse kerel….

 72. adamus says:

  Ga maar eens een huis verkopen op IJburg. 6jr oud gaat niet meer 2x over de kop.
  Tegen Badhoevedorp, Sloten (? goudbelegger) leek mij ook een leuke wijk. Prijzen?

 73. adamus says:

  74

  Hallo, hier die Nase 🙂

 74. adamus says:

  Als het om veel geld gaat wil Wouter Bos het zelf regelen….

 75. nhz says:

  @77:
  tja, in de provincie gebeurt alles later blijkbaar. We zullen zien na de zomer, als bekend is of de HRA etc. blijft.

 76. adamus says:

  alle nieuwbouw huizenprijzen na een paar jaar over de kop; ik heb nooit gesnapt dat banken een particuliertje zo snel geld laten verdienen met hun geld. Hier zit het addertje dus al. Ze zijn niet gek, ze zijn sinterklaas niet. Er zijn mensen die denken dat ze wel voor goedheiligman spelen. “banken zijn niet zo slim”.

 77. adamus says:

  81

  de HRA blijft. Dat is de discussie niet en dat wordt het ook niet. Wat is de SP toch stil. Allemaal hra klantjes.

 78. Patrick says:

  Mises, wat gaat de Euro doen als de Dollar gedevalueerd wordt?

 79. Hugo says:

  @72

  Denk dat niet alle dieven weten dat een paar honderd miljard drugsgeld het systeem overeind hebben gehouden. Dat soort ‘financiers’ hebben toch een wat andere moraal.

  http://www.guardian.co.uk/global/2009/dec/13/drug-money-banks-saved-un-cfief-claims

 80. adamus says:

  $ devalueren? USD = $ = het middelpunt van de macht. De rest past zich aan.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Reserve_currency

 81. Patrick says:

  Adamus, je leeft in het verleden.

 82. Goudbelegger says:

  Deze is ook wel interessant. We hebben inderdaad meerdere werelden..

  back in the day the rule of thumb for programming was a handfull of lines of code per day. In reality people working for the government in some cases still get this kind of money for a day programming at $50/hr or so. I wrote 10,000 lines of code in my spare time over a period or 3 months, then spent a year refining a product. I make a few hundred dollars a month on the cell phone market and have the best product of its kind. I agree the real economy is completely dijoint with what is going on in government and the stock market. Either my world is artificial or the stock markets and government’s world is. I don’t see any progress towards a merger of the two.

 83. adamus says:

  we kunnen nu naar Qredits.” Wij doen het werk en de bank leent het geld”. Bovendien doet de bank het betalingsverkeer, dus winwin. Belastingbetaler staat borg, NZH 😉

 84. adamus says:

  87

  waarom vroeg, sorry vraag je het dan.

  misschien moet je ook nog een beetje aan je eigen verleden werken. Kost tijd.

 85. nhz says:

  @84: meedoen!

  @88:
  allemaal onzin, het aantal regels code zegt helemaal niks over iemands produktiviteit of waarde van zijn werk. De een kan twee regels code schrijven die een miljoen waard zijn, anderen schrijven een miljoen regels code die helemaal niks waard zijn (of die misschien heel veel geld gaan kosten als het gebruikt wordt, zoals bij banken). Bij de overheid wordt momenteel inderdaad dik betaald voor automatisering (vooral extern ingehuurde mensen), maar in het bedrijfsleven lopen de salarissen ook sterk uiteen, van onderbetaald (komt in NL nauwelijks voor denk ik, maar hoorde ik wel eens van het bedrijfje van Jan Kees) tot nog veel meer overbetaald dan bij de overheid – denk aan SAP specialisten enzo.

 86. Patrick says:

  Adamus, ik weet dat de Dollar op dit moment de reserve-currency is. Dat weet iedereen.

  Als ik dat weet, en ik stel dan toch mijn vraag over devaluatie, waarom denk je dan dat jouw mededeling “de Dollar is de reserve-currency” het antwoord op mijn vraag is?

  Zoals eerder aangegeven: ik snap soms geen moer van je antwoorden…

 87. ll says:

  Het MKB heeft zich al verdiept in eventuele toekomstige
  deflatie, het draaiboek ligt al klaar…….reeds

  http://www.ondernemerschap.nl/pdf-ez/A200413.pdf

 88. Prof. Dr. Boot laat, sinds het familiaire vertrek van oud-minister van Financiën Bos, weer eens van zich horen, er waait weer wat stof door de polder.

  In feite veilt de heer Boot hiermee een oordeel over de Hogehuizenprijsminnende politiek van destijds, op het moment dat de put overstroomd is. Hij geeft ook keurig aan datti het ook wist en wist dat “de elite” niet wilde toegeven dat ze het wisten, waarmee hij zichzelf tot de elite rekent. Van harte 🙂

  De plotselinge zorgen van de heer Boot komen wel wat laat, nu nadat de schuldgroei de inkomensgroei al jaaaren “weggegroeid” heeft, maar beter nu dan blijven ontkennen…..
  Als financiele stabiliteit géén eigenaar heeft, is het makkelijk rijk rekenen

 89. De aan hypotheken gekoppelde beleggingspolissen kunnen huizenbezitters in de toekomst opzadelen met restschulden die voor hen mogelijk onbetaalbaar zijn. Hierdoor dreigen de huizenprijzen nóg verder omlaag te gaan.

  Vooralsnog (- 3,3%) is er niks omlaag. Er verdampt 20 miljard tgv beleggingspolissen? Y entonces? Jammer voor wie oneindig geloof hechtte om grote met schulden te kunnen profiteren (belastingpreventie) en op (prijs-)groei rekende ttv een te verwachten bevolkingskrimp. Kijk naar Japan Nikkei van 40.000 naar 10.000 in 20 jaar tijd (-75%), dat is een risico waar u als u gaat beleggen maar beter een mening over kunt hebben. U kunt ook niet beleggen. Mogen de beleggers zonder hypotheek ook claims indienen, door de verkoop door onstond vraagstimulatie daardoor is de prijz kunstmatig hoog geworden en de beleggers betalen nu dus de prijs van de vileine verzekeraars…..

  Vroeger was een schuldprobleem gewoon een probleem tussen een schuldenaar en een geldgever.
  Vroeger was een “woekerpolis” gewoon een domme deal, zelf afgesloten, niet zeuren, uw eer is meer dan zaniken.
  Sinds iedereen voor iedereen is gaan zorgen(en zaniken) lijken de zorgen (en za-niks) alleen maar zorglijker geworden: een zorg-zanik-zorg-explosie terwijl (daardoor?) juist minder mensen zich verantwoord gedragen, tijd om de hete kachel eens flink te voelen.

  Dit soort “en wie gaat dat nu betalen verhalen” bederft Juan´s eetlust, daarom maar eens een heel helder oordeel: de heer boot Boot treedt hier op als zaniksmurf. Jammer, zijn analyse is wel aardig.

  Al que no le guste el calor, que no entre a la cocina.
  Wie niet tegen de hitte kan, blijft uit de keuken

  Juan wenst iedereen warmte, tot in de winter aan toe.

 90. Patrick says:

  @94 Dat is nou eens interessant leesvoer 🙂

  Dank.

 91. De titel van het artikel had J.i. beter kunnen zijn:

  Jarenlange kunstmatig lage rente
  – met als gevolg grote schuld- en daarmee geldgroei
  – in combinatie met bewust klein gehouden inkomsgroei (kerninfatie = inflatie)
  – in combinatie met HRA als multiplier in NL
  – in combinatie met hogere beursen (het nieuwe geld moest ergens heen)

  leidde tot :
  – een langdurige overwaardespiraal in de NL woningmarkt
  – een steeds hogere waarde van huis Jan Modaal / inkomen Jan Modaal
  – dus een steeds moeilijker toegankelijk huizenpyramide
  – afgenomen risicobesef ook bij beleggingsproducten

  hetgeen onder het beleid ter stimulatie van huizenprijzen leidde tot (tòch doen dan maar):
  – gewenning aan tophypotheken op meerdere inkomens
  – loslaten aflossingsdiscipline
  – instellen van subsidies om instroom in huizenmarkt te behouden
  – introductie van kunstmatige garantstellingen (NHG, generatiehypotheek)

  Waarbij
  – alternatieven voor lage rentemarges gevonden werden in hoge premies voor koppelproducten
  – de prijs van die koppelproducten vaak meegefinancierd werd
  – de beurs, die primair de reële economie hoort te weerspiegelen niet alleen steeg maar ook daalde
  – koppelproducten veel lagere opbrengsten genereerden dan gehoopt (en daarmee zekerheden
  – NL banken, verzekeraars en pensioenfondsen al de rekening kregen van in USA verdampte opgepotte toekomstige inflatie

  En de slotsom is een zeepbel is in de NL huizenmarkt, met een reële waarde-component en een niet-reeële: opgepotte toekomstige inflatie

  Met als toegift: dat is natuurlijk een wat lange titel, er is ook iets te zeggen voor “‘Woekerpolissen funest voor huizenmarkt’” 🙂

 92. Patrick says:

  @96 Juan, het zou me niks verbazen als tegen de winter inderdaad de kachel ineens heet gaat worden.

  Gelukkig wordt t buiten dan ook een stuk kouder; misschien valt t dan minder op?

 93. adamus says:

  het is niet de bedoeling, die deflatie IL.

  Minder verkopen en lagere prijzen is nog geen deflatie. Misschien sanering van MKB?

  Ik ga het boekje van Mecking de komende tijd nog een keer lezen. Over leesvoer gesproken.

 94. adamus says:

  .Met als toegift: dat is natuurlijk een wat lange titel, er is ook iets te zeggen voor “‘Woekerpolissen funest voor huizenmarkt’”

  moet je nog een beetje aan schaven.

  vertaling wil wel eens iets verduidelijken?

 95. @ Patrick we lezen nu weer goede berichten, huizenprijzen stabiel, in Belgie schijnt de zon en de export = +11 % m.n. chemie.

  Dus blijft een eventuele polderpuinhoop nog wel even onder de pet ?….

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/6514883/__Rabotopman__huizenmarkt_kan_weer_inzakken__.html?p=18,1

 96. Titel loopt van (98) “Jarenlange” tot en met rekening kregen van in USA verdampte opgepotte toekomstige inflatie””

  Juan wordt langdradig

 97. nhz says:

  @95:
  ik denk dat het zwartepieten onder de economisch-financieel ‘geletterde’ elite begonnen is. goed teken 🙂

  @96:
  misschien is de volgende bubble wel gezanik.

  @100:
  de trend van minder verkopen en lagere prijzen (lagere marges) is bij de meeste kleine bedrijven al lang geleden ingezet. De laatste tien jaar kwam daar ook nog hard stijgende vastgoed kosten en sterk stijgende overheidslasten bovenop, wat voor een deel opgevangen werd door steeds lagere rente. Maar al met al waren veel kleine bedrijven al in troebel water beland.

  In de overheidscijfers zie je het nog niet terug, vooral omdat de grote ketens daar domineren en die hebben een ander verdienmodel (bijv. lage marge, maar verdienen aan de rente op de klantenkaart, of aan een rare overheidssubsidie, of aan exhorbitant monopolist inkoop voordeel).

 98. adamus says:

  In de periode 2001-2002 ligt de infla- tie aanzienlijk hoger. Dit heeft mogelijk te maken met de invoering van de euro en krapte op verschillende markten.

  leuke zinsnede uit het pdfje van IL.

  🙂

 99. nhz says:

  @102:
  “+11 % m.n. chemie”

  tja, vind je het gek, met een meer dan verdubbelde olieprijs 😉
  of de omzetstijging in kilo’s er net zo florissant uitziet waag ik te betwijfelen.

 100. @106 klopt als een bus, page 3 news

 101. adamus says:

  ,Laten we nu geen terugslag creëren. De huizenmarkt is geleidelijk aan het opkrabbelen

  Moerland dus. Spreekt van markt en “terugslag creëren”. Ik zou het Patrick gaan vragen. Juan misschien?

 102. adamus says:

  http://www.quotenet.nl/biz/feike-sijbesma-dsm-hoeft-niet-meer-te-schnabbelen.php

  die kerel gaat nu ook al roepen dat de staat moet stimuleren.

 103. Patrick says:

  @108

  Adamus, Ger Hukker zegt t ook, zou t dan toch waar zijn?

 104. adamus says:

  110,

  zeker en vast. Van Ger ben ik toch niet zo zeker, hij wordt hier ook nogal in de zeik genomen.

 105. Okkie says:

  @hans2 nr.9:
  Je bedoelt dat de vrije meningsuiting waar Wilders zogenaamd voor staat niet voor Albayrak geldt.

  @hans2 nr.14:
  Je vergeet alle religieus geweld gepleegd door Hindoes en Sikhs in India en Pakistan en door christenen in Afrika.

 106. Okkie says:

  @Goudbelegger 32:
  Het is laf om je achter Fortuyn te verschuilen, die had wel een onderbouwde en genuanceerde mening (waar ik niet achter sta, maar dat terzijde).

  @50:
  Je hebt zelf volop van de ruif geplukt toen het je uitkwam.

 107. Okkie says:

  @Goudbelegger:
  Waarom horen we je nooit over het feit dat Wilders de HRA tot in de eeuwigheid wil laten voortduren?

 108. Patrick says:

  @111 Adamus,

  Tja, volledig ten onrechte. Wanneer leert men een wijs man eens herkennen?

  “Trust me, i know what i’m doing”

 109. adamus says:

  Okkie, omdat Wilders na 3 jaar mavo van de school is getrapt. Hij heeft nu net zoveel verstand van zaken als de afgestudeerden. Prof. Boot bijvoorbeeld of Rutte, Rita, JK en zelfs als voormalig boekhoudleraar mavo 3 Charly Aptroot 🙂

 110. Get a Life! says:

  En toch vind ik het verkiezingsprogramma van TON de beste van het stel.. Was Kroes maar een TONner.

 111. adamus says:

  117 lees je die shit?

  Gaat Rita de hra afschaffen? Of de woekeraars de tempel uitschoppen?

 112. Hugo says:

  Altijd maar die hoop dat een politieke partij de oplossing zal gaan leveren. Gaat het dan nu echt na 2000+ jaar falen gebeuren? Uiteraard we hebben de lessen nu wel geleerd. Onze hoogwaardigheidsbekleders zeggen het toch? Beter toezicht, betere onafhankelijkheid blabla & bla, vergeet ik toch bijna hahahaha.

 113. Get a Life! says:

  Rita praat pas over HRA nadat de vlaktaks is ingevoerd. Serieus, er staan een aantal goede zaken in het programma. Los van het feit dat ook ik nooit vertrouwen in welke vorm van politiek dan ook..

 114. adamus says:

  Wat heeft Rita nou al die jaren in de kamer gedaan? Centen opstrijken en x% per jaar aan overheidspensioen toevoegen. Dat staat als een huis. Hele leven dus ambtenaar geweest.

 115. Ludwig von Mises says:

  Patrick.

  Als de dollar devalueert revalueert de euro tov de dollar.

  Maar de euro devalueert weer tov de sterkere currencies: canadeze dollar en zwitserse frank.

  Canadeze dollar en zwitserse frank op hun beurt devalueren ook – maar het minste – tov goud.

 116. Ludwig von Mises says:

  Wilders is natuurlijk geen democraat, hetgeen moge blijken uit de uitlatingen van die mafkees op de lijst die joden die het rapport Goldstone onderschrijven wil excommuniceren. So much for vrijheid van meningsvorming. Een hele enge partij. Bruinhemden.

  Lees “the open society” van Popper zou ik zeggen. Dan kan er geen twijfel over bestaan hoe je Wilders moet inschatten. Een walgelijk fenomeen.

  Ik heb het niet zo op Rita, maar haar standpunten zijn vele malen sympatieker.

 117. Hans2 says:

  @ Okkie,

  Waar lees jij dat ik tegen vrijheid van meningsuiting ben?! Ik ben tegen fascisten die genocides ontkennen, en voor zover ik weet ontkent Wilders geen genocides maar onze ex-staatssecretaris Albayrak wel. Moeilijk he lezen…

  Ik meen me trouwens te herinneren dat er nog een paar honderd miljoen moslims in Hindoe-India in vrijeid kunnen leven maar dat Pakisten vrijwel volledig etnisch gezuiverd is. Klein verschilletje van paar homnderd miljoen man maar, maar ik begrijp dat dit voor een geindoctrineerd persoontje moeilijk te begrijpen is 😉

  Uitdaging: kun je me 3 Islamitische landen noemen waar Joden, Christenen, Hindoes, vrouwen, homo’s in alle vrijheid kunnen leven? Als Wilders het fout gezien heeft en dat het slechts om een klein aantal extremistische moslims gaat zouden er talloze prachtige, tolerante, vrije Islamitische landen moeten zijn toch……dus nogmaals noem me er 3

 118. Hans2 says:

  @ nhz 41,

  Ik zeg nergens dat alle ellende in de wereld door de Islam komt. Net zo goed waren/zijn er achtelijke commnisten, nazi’s, Christenen, etc, etc.

  Ik zeg wel dat nergens ter wereld de Islam vrijheid, tolerantie en gelijkwaardigheid voor andere religies en ideologies heeft getoond. Maar goed jij al Nederlandse blanke man denkt uiteraard dat je superieur bent ten opzichte van de rest van de wereld en dat jij wel als eerste ter wereld middels de dialoog en je superieure onderwijs de Islam zal omvormen tot een tolerante vredelievende ideologie.

  Nou succes hoor ubermensch!

 119. Ludwig von Mises says:

  Wilders. Toonbeeld van tolerantie natuurlijk.

 120. Ludwig von Mises says:

  125

  Wie ben jij dat je denkt de religie van anderhalf miljard mensen te moeten omvormen, niet met dialoog en berer onderwijs maar met het geweer in de hand?Oude kruisvaarder?

 121. nhz says:

  @122:
  vergeet de Aussie en NZ $ niet.
  Zwitserse Frank is m.i. de laatste twee jaar geen degelijke munt meer, gezien het beleid van hun centrale bank.

  @125:
  je hebt duidelijk heel weinig historisch besef, en baseert je hele wereldbeeld op de kletspraatjes van Wilders en kornuiten. Kijk eens naar de periode dat Spanje overheerst werd door de Moren. Het was een lichtend voorbeeld van godsdienstvrijheid, economische en culturele bloei (voor die tijd, vanzelfsprekend). Toen na de Moren de Christenen resp. de Joden het voor het zeggen kregen viel de beschaving eeuwen terug en werd alles met afwijkende mening een kopje kleiner gemaakt. Ook landen als Perzie (en zelfs Afghanistan, als je wat verder teruggaat) waren jarenlang een voorbeeld van culturele en religieuze tolerantie in de regio, totdat de Engelsen en Amerikanen zich ermee gingen bemoeien.

 122. Ludwig von Mises says:

  Geen stijl vandaag. Lekker ventje.

  Wapenjood PVV blijkt tevens reliwaanzinnige

  Zo, genoeg gelachen om Gidi Markuszower, de sinds gisteren wereldberoemde wapenbezitter van de Partij van de Vrijheid. Het akkefietje (meneer had als beveiliger ooit een wapen op zak dat hij niet mocht vervoeren) gaf Vrij Nederland de gelegenheid hem meteen tot triggerhappy israelmalloot en levensgevaarlijk sujet te bombarderen. Dat was wellicht wat prematuur. Maar vandaag maakt Markuszower in dagblad De Pers aan alle onzekerheid een einde: Hij IS ook een triggerhappy israelmalloot en tevens zo gek als een deur. Zo meent de nummer 5 op de PVV-lijst dat Joden die het omstreden Goldstone-rapport verdedigen moeten worden gestraft met een religieuze ban. Hallo middeleeuwen! Aanhangers van het rapport, dat zeer kritisch is op de Gaza-oorlog, zijn volgens Gidi ‘verachtelijke joodjes’ die ‘uit de synagoge geschopt moeten worden en in een koud bos moeten worden achtergelaten’. De laatste die een dergelijk orthodoxe haatvloek over zich heen kreeg was de filosoof Baruch Spinoza in 1656. Markuszower vindt het maar jammer dat de moderne rechtstaat niet in dit soort zaken voorziet. We kunnen dus rustig stellen dat de PVV inmiddels qua religieuze achterlijkheid moeiteloos het niveau van radicale hakbars evenaart. Goed gedaan Geert. Vier eeuwen terug in de tijd, op naar de nul zetels!

 123. nhz says:

  @127:
  kruisvaarder, heel toepasselijk voor Hans2 inderdaad 🙁

  lekker ‘tolerant’ en ‘beschaafd’ alles met afwijkende mening een kopje kleiner maken. Hans2, schaar je maar lekker achter Tony Liar, de griezels van de PNCA inclusief politieke voetzoeker Hirsi, en andere lichtende voorbeelden van de Westerse beschaving (allemaal gelieerd met diezelfde arabische bloedgroep, zal wel toevallig zijn).

 124. nhz says:

  @129:
  korrectie, PNCA moet zijn PNAC.

 125. karel says:

  @54

  Democratie is als 2 blanke mannen besluiten een neger op te hangen.

 126. Martijn says:

  @Hans2

  Albayrak mag haar mening over de genocide niet uitdragen, maar dhr. W de zijne over het verbieden van meningen van anderen (hoofddoekjes, de koran etc) wel?

 127. Okkie says:

  @hans2 nr.125:
  Er is nog nooit een religieus land geweest dat volledige vrijheid bood aan andere gezindten, homo’s en vrouwen.

  Ik denk niet dat de vrijheid in Nederland erop vooruit gaat als de randdebielen van Wilders hier aan de macht komen.

  ‘In het oude Polen (waar mijn roots liggen)’, schrijft de PVV-kandidaat, ‘wisten we wel raad met dit soort verachtelijke joodjes. Die werden gewoon de shul (synagoge, red.) uitgeplukt en uit het shtetl (dorp, red.) geschopt; in het beste geval. In het ergste geval werden deze in de koude bossen van Oost-Europa achtergelaten en nooit meer teruggevonden,’ aldus de PVV-kandidaat voor de Tweede Kamer.
  http://stanvanhoucke.blogspot.com/2010/04/gidi-markuszower-extremisme-3.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*