Studieschuld wel meewegen bij hypotheek

Het is verstandig dat banken studieschulden meewegen bij een hypotheekaanvraag, vinden staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs en minister Jan Kees de Jager van Financiën.

Banken zijn de afgelopen jaren strenger geworden. Wie schulden heeft, krijgt minder snel een hypotheek of moet met een lager bedrag genoegen nemen. Ook studieschulden wegen mee, waardoor het voor afgestudeerden lastiger is om een huis te kopen.

Ontmoedigd
De PvdA heeft er problemen mee dat banken de studieschuld laten meetellen bij een hypotheekaanvraag. Gezien de kans op een hoger inkomen is het toch verantwoord dat studenten een studielening afsluiten? Dat moet toch niet ontmoedigd worden door “stroeve hypotheekverstrekking”?

Euro kun je maar één keer uitgeven
Daar kijkt het kabinet anders tegenaan. Studieleningen mogen dan verantwoord zijn, dat wil niet zeggen dat ze niet meetellen in de maandlasten. “Oud-studenten kunnen het geld voor de terugbetaling van hun studieschuld immers niet gebruiken voor de aflossing van een hypotheek”, antwoordt staatssecretaris Zijlstra.

Studenten lenen steeds meer
Op de achtergrond speelt de discussie over het leenstelsel in het hoger onderwijs. De studieschuld van studenten wordt steeds hoger. Als de Tweede Kamer akkoord gaat, krijgen masterstudenten vanaf september geen basisbeurs meer. Wie het geld toch nodig heeft, kan het lenen bij DUO. Sommige partijen, waaronder VVD en PvdA, willen de basisbeurs ook voor bachelorstudenten afschaffen.

Starters moeten woningmarkt redden
Daarbij komt dat de woningmarkt in het slop zit. Starters zijn nodig voor de doorstroming op de woningmarkt. Zij zouden daarom niet te veel gehinderd moeten worden bij het krijgen van een hypotheek, vinden politici van onder meer de PvdA.

Schuld verzwijgen
Huizenkopers kunnen hun studieschuld verzwijgen. Daar komen banken niet snel achter, want studieschulden staan niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Twee jaar geleden pleitte het Nibud ervoor om daar verandering in te brengen. Mensen zouden tegen te hoge maandlasten beschermd moeten worden, meende het Nibud. HOP

bron: EM.Online

Share Button
Tagged with: ,
58 comments on “Studieschuld wel meewegen bij hypotheek
 1. Marieke says:

  Beste PvdA, wring jezelf maar in alle bochten maar op de lange termijn kom je tot de (idioot) eenvoudige conclusie….

  De huizen zijn te duur.

  Met dank aan je voorgangers uit je eigen partij (de afgelopen 10 jaar)

 2. nhz says:

  “De PvdA heeft er problemen mee dat banken de studieschuld laten meetellen bij een hypotheekaanvraag. Gezien de kans op een hoger inkomen is het toch verantwoord dat studenten een studielening afsluiten? “

  LOL! Dankzij de PvdA heeft straks bijna iedereen in Nederland een hbo / academische titel in het vooruitzicht, en dus ‘kans op een hoger inkomen’. Dat onze toekomstige academen de onderkant van de huizenmarkt moeten gaan redden zegt eigenlijk al genoeg. Je zou hopen dat die mensen te slim zijn om zich daarvoor te lenen maar niet dus, mede dankzij 30 jaar PvdA invloed op het onderwijs.
  En dan wordt er door dit kabinet nog geprutst aan regelingen om studenten hun eigen studentenkamer te laten kopen a 100-150.000 euro (maar wel met HRA!! voorzover ze tenminste werken). Helemaal uit de tijd! Laten we in PvdA geest afspreken dat iedereen die een studie gaat volgen gelijk zonder aanbetaling een raitn huis krijgt, om extra comfortabel te kunnen studeren en dus nóg slimmer te worden (resp. een luxe villa met grote garage en aanlegsteiger voor het jacht, voor iedereen die iets op het gebied van eCONomie gaat studeren). Dit alles geheel in PvdA geest met NHG garantie, waarbij de restschuld vervalt voor iedereen die door omstandigheden zijn studie niet kan afmaken.

 3. nhz says:

  nhz: een raitn huis

  moest zijn: een riant huis

 4. Dawg says:

  Uiteraard moeten studieschulden geregisteerd staan bij het BKR en meewegen bij het al dan niet toekennen van een hypothecaire lening. Trekken we gewoon recht met een starterslening.

 5. tufkaj says:

  Afgestudeerden hebben nu 99% kans op schuld en 1% kans op een vast contract. Ze mogen geen rechten hebben van de gevestigde orde, maar moeten wel KOPEN om het huidige prijsniveau in tact te houden.

  Hoe kansloos.

 6. dalen says:

  @ 2

  “(resp. een luxe villa met grote garage en aanlegsteiger voor het jacht, voor iedereen die iets op het gebied van eCONomie gaat studeren)”

  Waar kan ik me aanmelden. Heb gehoord dat je onbevangen moet zijn en totaal geen gevoel moet hebben voor economie, laat staan rekenen.

  Ik ga alvast in de gedachtengang van deze tijd, een zeewaardig yacht bestellen.

 7. tufkaj says:

  Ergens is het wel een vorm van “fight fire with fire”, dit. Een kleine, gecontroleerde brand kan worden ingezet om een grote, oncontroleerbare brand te voorkomen/stoppen. Wordt hier niet een kleine, gectontroleerde schuld ingezet om mensen te behoeden voor een grote strophypotheek 🙂

  Hoe poetisch.

 8. Steven says:

  Ik vind dat ze helemaal geen hypotheek hoeven te betalen. De staat betaalt gewoon de villa’s van de banken (na de huisuitzettingen van de wanbetalers) en laat daar studenten in wonen. Dan kunnen ze later met hun studie communicatiewetenschappen wel een echte fijne grote hypotheek losbabbelen bij de banken. Ze leren in de villa alvast borrelen, hockeyen en de tuinman commanderen dus dat zit wel goed later. 🙂

  Fijne is ook dat de villa niet erg daalt in prijs want die werd immers voor een goede prijs door de staat gekocht….

  Toen de huizenprijzen daalden zeiden we voor de gein dat ze dan vast de huren verhogen.. (totaal onlogisch maar Donner deed het)

  huizenprijzen moeten gewoon zakken en a.u.b snel.

 9. Adamus says:

  nhz: moest zijn: een riant huis

  Oh, ik las ‘gratis’ 😉

 10. floor says:

  Dawg: rtl.nl/components/…huisuitzettingen.xml

  Vooral dat woordje ‘vrijwillig’ doet het ‘m.
  Die banken knokken ook om te overleven dus denk niet dat dat ‘vrijwillig’ iets op gaat leveren.

 11. Dawg says:

  floor,

  In God We Trust. All others pay cash. Geldt nu zelfs voor de kerk.

 12. Juan Belmonte says:

  @artikel

  De PvdA heeft er problemen mee dat banken de studieschuld laten meetellen bij een hypotheekaanvraag.

  Dan kan de PvdA vooral gaan bankieren:
  – bankierende gemeenten
  – bankierende provincies
  – bankierende waterschappen
  – bankierende politieke partijen.

  Iedereen bankiert “voor anderen”
  als de banken
  eindelijk iets minder soepel
  stropleningen verstrekken.

  Risico mag geen premie kennen. 🙂

 13. Juan Belmonte says:

  Starters moeten woningmarkt redden
  Daarbij komt dat de woningmarkt in het slop zit. Starters zijn nodig voor de doorstroming op de woningmarkt. Zij zouden daarom niet te veel gehinderd moeten worden bij het krijgen van een hypotheek, vinden politici van onder meer de PvdA.

  Kijk dat is nog steeds ontkennen.
  Immers zonder het echte probleem
  geen echte oplossing

  De sleutel voor het vlottrekken van de woningmarkt ligt bij de verkoper:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/31-01-2012/betty-de-boer-vvd-het-kabinet-kan-weinig-doen-om-de-woningmarkt-weer-op-gang-te-krijgen/#comment-96787

  NVB: grondprijzen moeten 40 procent omlaag:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-02-2012/nvb-grondprijzen-moeten-40-procent-omlaag/#comments
  Immers dit treft alleen de starters 🙂

  Zolang de Struisvogels regeren heeft de woning-”markt” pek met veren (VAN ALLE WONING-”MARKT”-EXPERTS die we in de polder hebben er nog helemaal NIEMAND opgemerkt heeft dat
  de overgang van huizen gsubsidieerd(HRA) leasen (aflossingsvrij) naar gewoon lenen en terugbetalen )
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/18-02-2012/flink-minder-woningen-verkocht/#comment-98221

  Eindhovens Dagblad:

  LATEN WE ER GEEN DOEKJES OM WINDEN. De huidige malaise op de huizenmarkt is helemaal onze eigen schuld.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-02-2012/abp-niet-blij-met-hypothekenplan/#comment-99062

 14. Juan Belmonte says:

  @ artikel en @ verkopers

  WACHT nog even met de prijsverlaging op uw te koop staande koophuis, de volgende generatie starters gaat de hoofdprijs lenen:

  Op de achtergrond speelt de discussie over het leenstelsel in het hoger onderwijs. De studieschuld van studenten wordt steeds hoger. Als de Tweede Kamer akkoord gaat, krijgen masterstudenten vanaf september geen basisbeurs meer. Wie het geld toch nodig heeft, kan het lenen bij DUO. Sommige partijen, waaronder VVD en PvdA, willen de basisbeurs ook voor bachelorstudenten afschaffen.

  Stilstand mèt de huidige Hogehuizenprijzen
  is de nieuwe Voooruitgang 🙂

 15. let op: verhuizen kost geld says:

  Vandaag in het 8 uur journaal het bericht dat de PVDA vindt dat Nederland een uitzondering verdient en z’n begrotingstekort niet hoeft bij te werken.

  Nog hogere schulden voor toekomstige generaties. Waar komt eigenlijk die 3% vandaan die wel wel als tekort mogen hebben. Waarom is dat niet gewoon 0%?
  Niet alleen banken zijn schuldig aan het onverantwoorde leengedrag.

 16. SchuurHuurder says:

  @17

  Als ik het een en ander goed begrepen heb is het begrotingstekort hetzelfde als het spaarsaldo van de private sector + het handelstekort. Als we ervan uitgaan dat de EU een neutrale handelsbalans heeft (hypothetisch) dan mag de private sector geen cent sparen, omdat er dan een tekort is. Hierdoor is 0% niet haalbaar zonder de bevolking te verarmen. Het is overigens de vraag of de mensen binnen de PvdA dit principe begrijpen.

  Overigens is het natuurlijk vreemd om je blind te staren op dit begrotingstekort, omdat de vermogenspositie van de private sector ook belangrijk is in de stabiliteit van een land. Bijvoorbeeld Spanje heeft netjes jarenlang zich aan de 3% regel gehouden en zit nu in grote problemen, mede doordat de private sector veel schulden heeft.

 17. Frans says:

  Blij dat ik geen PvdA heb gestemd..

 18. HNK says:

  Toevallig deze week nog sprak ik een medestudent, die het volgende van plan is:

  Ze wil haar masterscriptie 1 jaar uitstellen, zodat ze dan extra kan gaan werken en sparen voor een jaar reizen. Tot dus ver klonk het nog redelijk, maar nou komt het. Ze wil naast het werken ook vol gaan lenen omdat ze anders niet kan sparen.

  Mijn reactie was: “dus je wil geld gaan lenen om een jaar op vakantie te gaan, je bent stapel gek!”

  Blijkbaar lag dit aan mij, want ze kreeg van de rest van mijn medestudenten alleen maar positieve reacties. Waar er dus reacties tussen zaten als:

  “mijn schuld is maar 25 000 euro”
  “Dat is laag de mijne is 45 000”

  In de meeste gevallen, vind ik het kabinet onverstandig maar het lijkt me een heel gezonde zaak als dit soort studenten niet eens in buurt van een hypotheek verstrekker kunnen komen.

 19. Dawg says:

  SchuurHuurder,

  Dat is het grote dilemma voor de monetaire unie. Als de particuliere sector en de overheidssector gelijktijdig hun overschotten vergroten cq hun tekorten verkleinen dan moet het overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans navenant omhoog. Als dat niet lukt (en dat staat op voorhand vast, want niet ieder land kan op hetzelfde moment een groter overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans hebben) breng je de Europese economie in een deflatiespiraal. Griekenland laat zien hoe moeilijk het onder die omstandigheden wordt je overheidstekort nog omlaag te brengen.

  Het alternatief, de finanancieringstekorten van de overheden (en dus de staatsschuld) gewoon op laten blijven lopen is evenmin aantrekkelijk.

  Misschien dat de ECB uitkomst kan brengen.

 20. Adamus says:

  Voor de wakkere mopperaars: schuldhulpverlening

  http://martijnschut.wordpress.com/

 21. Adamus says:

  Juan Belmonte:
  @artikel

  De PvdA heeft er problemen mee dat banken de studieschuld laten meetellen bij een hypotheekaanvraag.

  Dan kan de PvdA vooral gaan bankieren:
  – bankierende gemeenten
  – bankierende provincies
  – bankierende waterschappen
  – bankierende politieke partijen.

  Iedereen bankiert “voor anderen”
  als de banken
  eindelijk iets minder soepel
  stropleningen verstrekken.

  Risico mag geen premie kennen.

  Plasterk: Bankieren en bloggen een goed trio.

 22. Adamus says:

  HNK,

  Weet niet hoe het nu is maar een paar jaar geleden werden ze door de bankbediende nog als “high potentials” benoemd.

  Maar een pilotenopleiding volgen Bij KLS en eindigen met 100/150.000 schuld op 21 jarige leeftijd, wiens schuld is dat? Die schuld wordt aangegaan door 18jarigen! AFM …..?

 23. ll says:

  Hmm, toch raar, er staan nu twee nu nog relatief vrij dure panden in mijn straat leeg, gewoon leeg……..

  Spookwoningen 🙂 ……. opgekocht door de bank ?
  Nergens te huur, nergens te koop, gewoon leeg.

  Witte gordijnen ( adamus 😉 ) , en s’avonds zo’n lampje, dat automatisch gaat branden als het donker wordt……

  En je ziet het niet, tenzij je erop let…….

 24. Adamus says:

  Dawg,

  Misschien dat de ECB uitkomst kan brengen.

  Ecb gaat financiering tot kunstvorm verheffen -met als specialistie Italiaans design.
  Goed gezelschap: http://nl.wikipedia.org/wiki/Scheringa_Museum_voor_Realisme

 25. Adamus says:

  shit, m.z. SPECIALISATIE

 26. dalen says:

  @ 20

  “Mijn reactie was: “dus je wil geld gaan lenen om een jaar op vakantie te gaan, je bent stapel gek!”

  Gelukkig beseffen steeds meer studenten dat de wereld anders is dan hun ouders hen hebben doen geloven. Niet vergeten dat zij opgegroeid zijn in een wereld waarin alles kan, je steeds rijker wordt, geld uit de muur trekt en vooral niet aan later moet denken.

  Helaas betalen zij de rekening en steeds meer zien dat in.

  Nu de regering nog overstag trekken en niet per se de jongeren in het piramidespel willen trekken.

  Gewoon erkennen dat het uit de hand gelopen is en dat we allemaal moeten bloeden. Kennelijk is het moeilijk te aanvaarden en te zeggen dat je voorgangers, inclusief de ouders, struisvogelpolitiek hebben gedaan.

 27. jodha says:

  Let vooral op wat er gebeurt. De Jager zegt A, maar doet B. Net als Bos gedraagt hij zich redelijk verheven, wellicht om bij de banken in de smaal te blijven vallen. Duidelijk is dat het volk geen bezit mag hebben en dat bedrijvigheid gecontroleerd moet blijven door de banken. Betekent defragmentatie van industrie sectoren door acquisities en faillissementen, en waardedaling van bezit van individu. Daarbij impopulair maken van ‘miljonairs’ terwijl dat niet de grootste machtmisbruikers zijn maar vooral degenen die wellicht de bankiers en politici in de tang kunnen houden. Barter en grond uit de handen van banken en overheid houden zijn deels oplossingen.

 28. ll says:

  Na spookwoningen, spookflats nu ook nog spookwinkels…… ? 😉

  50% winkeliers twijfelt over huurcontract verlengen …….

  http://propertynl.com/index-newsletter/usp-bijna-50-winkeliers-twijfelt-aan-huurverlenging/

  Dat heb je met een regering die de burger laat stikken, maar hééél goed is voor de banken…….., laten we dat niet vergeten…….

 29. ll says:

  En de Grieken hebben er een mooi woord voor

  PLUTOCRATIE

  Een plutocratie is een bestuursvorm waarin geld ervoor zorgt dat de macht en de wetten door een groep kunnen worden bepaald. De naam is een samenstelling van de Griekse woorden πλουτος (rijkdom) en κρατειν (regeren, de macht hebben).

  De term wordt ook wel gebruikt voor de heerschappij van het grote kapitaal.

 30. nhz says:

  Dawg: In God We Trust. All others pay cash. Geldt nu zelfs voor de kerk.

  In Lloyd we Trust?

  let op: verhuizen kost geld: Vandaag in het 8 uur journaal het bericht dat de PVDA vindt dat Nederland een uitzondering verdient en z’n begrotingstekort niet hoeft bij te werken.

  ja, hilarisch. Blijkbaar zijn we nog zieliger dan Griekenland hier. De partij van de Verworven Rechten in de bocht, mag ik even overgeven …

  HNK: Ze wil naast het werken ook vol gaan lenen omdat ze anders niet kan sparen

  vermoedelijk omdat je als studente tegen minimale rente leent van de overheid, met grote kans dat het later wordt kwijtgescholden omdat er niks te halen valt?

  ll: Hmm, toch raar, er staan nu twee nu nog relatief vrij dure panden in mijn straat leeg, gewoon leeg……..

  In mijn directe omgeving staan talloze grote, monumentale panden al jaren leeg; een deel hiervan staat ook al jaren te koop op internet, of soms te huur.

  ll: Dat heb je met een regering die de burger laat stikken, maar hééél goed is voor de banken…….., laten we dat niet vergeten…….

  en vooral ook héél goed voor de vastgoed maffia; de eigenaars kunnen nog steeds vrolijk hun gang gaan. In mijn regio zijn er winkelstraten waar bijna de helft van de winkels nep-etalages zijn, als gevolg van jarenlange leegstand die gecamoufleerd moet worden.

  ll: Een plutocratie is een bestuursvorm waarin geld ervoor zorgt dat de macht en de wetten door een groep kunnen worden bepaald.

  dat is Nederland zeker NIET, geld is veel minder belangrijk dan bepaalde relaties en mensen met veel schuld zijn zelfs vaak spekkoper in de polder. Nee, kleptocratie en diverse andere minder positieve termen zijn veel toepasselijker.

 31. Hendrik says:

  De PvdA blijft verbazen in zijn volharding om de schulden door te blijven schuiven naar latere generaties. Alles lijkt erop gericht te zijn om bestaande belangen te verdedigen.

  De huizenkopers van de toekomst – WO en HBO studenten – komen straks met een forse studieschuld op de arbeidsmarkt. De meesten zullen heel wat jaartjes moeten sparen voor ze aan een koopwoning toe zijn, want, ze moeten hun schuld wegwerken en eigen spaargeld op moeten bouwen.

  Conclusie kan alleen zijn dat de woningprijzen nog een diep dal in moeten.

 32. dalen says:

  @ 33

  “Conclusie kan alleen zijn dat de woningprijzen nog een diep dal in moeten.”

  Je conclusie klopt alleen als de overheid eens stopt met de luier er onder te houden. Het besef bij de jongerenis is er deels al en zij zetten de rem er op, mede door de banken die niet meer willen/kunnen en de AFM.

  Jongeren worden ook wanhopig gemaakt door de ouders die jaren op hebben lopen scheppen hoe rijk je wel wordt van een woning.

  Meer voorlichting aan jongeren helpt.

  Misschien zou de admin eens kunnen vragen een link te mogen plaatsen naar deze site op jongerensite’s bijvoorbeeld http://jongeren.blog.nl/

  Als zij de motor moeten zijn voor het piramidespel dan is het mede aan ons om dit af te raden.

 33. Konstantijn 5 says:

  OT

  Hoezo huizenprijzen zakken niet hard?
  http://www.huizenzoeker.nl/koop/gelderland/s-heerenberg/oude-doetinchemseweg-19/details.html
  Wie zoekt die vind.

 34. nhz says:

  Hendrik: Alles lijkt erop gericht te zijn om bestaande belangen te verdedigen.

  ja, de partij bij uitstek die staat voor boven je stand leven op kosten van een ander, ongetwijfeld mede omdat het voor hen veel stemmen oplevert. Wat dat betreft opmerkelijk dat meneer Samsom als één van de weinig politieke boegbeelden een redelijk verantwoorde hypotheek heeft. En hij doet wel meer uitspraken die vernieuwend zijn, het zou tijd zijn dat de PvdA eens terug gaat naar de principes die in de naam van de partij zitten. Misschien kunnen ze dan ook wat beter concurreren met de mini-kapitalisten van de SP en de vele witte boorden profiteurs bij GroenLinks.

  ll: Lang leve het huurhuis 🙂

  z24.nl/analyse/art…lang_leve_huren.html

  mooi tegenwicht tegen de veelvuldige desinformatie op z24.nl, en nog
  wel van een huiseigenaar 🙂

 35. dalen says:

  @ 36

  Nog een ton te veel voor een huis dat maximaal 2500 gulden heeft gekost en aan geen enkele eis meer voldoet.

  Buldozer er over!

 36. Huurder says:

  HNK,

  Dat soort uitspraken hoor ik ook regelmatig (ben zelf net student af). Onbegrijpelijk. Maar het mooie is dat dit ook altijd door ouders is gestimuleerd; ook nu nog hoor ik regelmatig ouders zeggen: ‘ doe maar, daar worden ze zelfstandig van’ .
  Een studiegenoot van me is ook een jaar naar Australie geweest na zijn studie. Met geleend geld (is immers toch goedkoop lenen van de IB-groep). Mensen kijken je nog steeds raar aan wanneer ik zeg dat ik ook naar Australie wel (ben er geboren), maar hiervoor eerst de centen gespraard wil hebben.

 37. Lex says:

  nhz: Dat onze toekomstige academen de onderkant van de huizenmarkt moeten gaan redden zegt eigenlijk al genoeg.

  Hear hear….

  “Sommige partijen, waaronder VVD en PvdA, willen de basisbeurs ook voor bachelorstudenten afschaffen.” Oh, dus studeren wordt straks alleen mogelijk voor domme blaaskaken die genoeg geld hebben, maar te dom zijn om iets anders dan “watermanagement” te studeren. Goed idee….Zo komen we zeker in de top 5 van kenniseconomieen…….. (zucht!)

  Het klootjes volk moet zich dus flink in de schulden steken om de onzin van de financieel onverantwoordelijke regering/leners/leaser/hooghuizenprijzenminnend Nederland te bekostigen.

  “Daarbij komt dat de woningmarkt in het slop zit. Starters zijn nodig voor de doorstroming op de woningmarkt.” Hmm…. Hadden we niet een vergrijzing in west-Europa? Oftewel, er zijn meer ouderen dan jongeren. Er is simpelweg niet genoeg volk om dat piramidespel genaamd “Nederlandse huizen”markt”” glad te trekken. Als je die jonkies ook opzadeld met dure studieleningen (idem als wat nu gaande is in de VS), dan komt er toch niet veel beweging in die huizenmarkt?

  “Mensen zouden tegen te hoge maandlasten beschermd moeten worden, meende het Nibud.” Ja, en mensen die “teveel” verdienen en scheef huren moeten meer betalen (voor slechte krot woningen), boven 56k ook 52% inkomsten belasting betalen etc. Te arm is dus niet gewenst door de (r)overheid, en te rijk ook niet. Ruikt naar communisme…..Maar ja, dat heb je snel als de (r)overheid zich gaat bemoeien met markten. De huizenmarkt ligt stil. So what? Als niemand die meuk wil kopen is dat gewoon zo. Trekken en wringen van de overheid helpt geen ene moer. Huizenmarkt VK, Spanje etc. liggen ook plat. Maar de Nederlandse overheid heeft nog steeds de illusie dat ze dat zelf kunnen verhelpen. Laat eerst maar eens zien dat je iets simpels als een begroting sluitend krijgt, een betuwe lijn succesvol exploiteerd, een noord-zuid-lijn af succesvol krijgt, het elektronisch patienten dossier financieel gezond krijgt, de JSF’s niet aanschaft voor die 1000 banen die het oplevert (6 miljard aan vliegtuigen voor 1000 banen, wie heeft er nu poep in de ogen?). etc. etc. etc. etc. etc.

  Jezeus mina, wat wordt ik moet van de overheid. Laten ze we maar gewoon ONDERheid noemen, want ze presteren consistent ONDER de maat.

  En de Belgen hebben in EEN weekend hun begroting weer rond zonder koopkracht verlies voor de burgers. Dus het kan blijkbaar wel (oh nee Belgen zeggen klaarblijkelijke).

  Zucht. Een endoscopisch onderzoek ondergaan is nog plezanter dan die diarree uit Den Haag aanhoren.

 38. dalen says:

  PS

  AFM denkt met u mee.

  AFM ziet voldoende ruimte voor hypotheekverlening flexwerkers

  http://www.afm.nl/nl/professionals/afm-actueel/nieuws/2012/mrt/hypotheek-flexwerker.aspx

  Conclusie: AFM legt verantwoording bij de bank neer. Tja en die weer bij de overheid: lees belastingbetaler. Cirkel is dus weer rond.

  Gewoon prijzen omlaag: bij een gezond evenwicht is een financiering niet zo risicovol. Het huis is dan altijd weer te verkopen en zo hoort het.

 39. draaikont says:

  Mensen met een studieschuld kunnen en konden altijd een draagkrachtmeting aanvragen. De hoeveelheid die verplicht moest worden afgelost werd dan bijgesteld op basis van je belastbaar inkomen. Voor zover ik heb begrepen (van sommigen die een jaar of vijf geleden een huis kochten) werd deze meting gedaan op inkomen NA verrekening met hypotheekrenteaftrek. Het devies was dus om met een studieschuld VOORAL een huis te kopen omdat je daarmee voorkwam dat je moest aflossen op je studieschuld (zelfs tot in het bizarre waarbij na vijftien jaar kwijtschelding op je studieschuld mogelijk zou zijn, terwijl je een huis “bezat” !WTF!). Ik ben erg benieuwd of dit een broodje-aap-verhaal is of dat de regels voor de draagkrachtmeting bij Dienst Uitvoering Onderwijs zijn aangepast… Ik kan er nergens wat over vinden, dus enerzijds is mijn ingeving broodje-aap, anderszijds past het wel precies in de lijn van Oud Hollands Boekhouden.

  Mensen met een studieschuld zouden denk ik geholpen moeten worden aan een goede (sociale) huurwoning zodat ze hun financiele positie kunnen verbeteren. In plaats daarvan heb je daar met een beetje pech helemaal geen recht op als startende acadeem, omdat je al meer dan 34.000 euro verdient. Vanwege een campusclausule moet je snel opdonderen uit je studentenkamer en kopen lukt natuurlijk niet met een studieschuld (en zonder overigens ook niet). Veel succes op de uiterst scherp geprijsde en zeer brede particuliere huurmarkt! Ik heb bijna in die situatie gezeten en heb ervoor gekozen om, heel simpel, mijn bruto jaarsalaris te verlagen. Mijns inziens nog steeds de beste oplossing geweest.

 40. Marty says:

  @ Dalen

  Ga je mee flyers uitdelen op hogescholen en universiteiten?

  Met kopteksten als:

  Koop geen huis!

  Laat je niet strikken!

  Doe niet mee aan het piramidespel!

  Gebruik je verstand!

  Huizenprijzen blijven dalen!

  Voor meer informatie kijk je op http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl

 41. Lex says:

  HNK: “mijn schuld is maar 25 000 euro”
  “Dat is laag de mijne is 45 000″

  Ja wat een verschil tussen de generaties he? Mijn generatie (197x) had het op school over centimeters 😉 en wie er met wie verkering had, wie er al gerookt had, en wat voor ridicule broek McHammer nu weer aan had in zijn clip, en wie er komend weekend mee ging naar de Ghostbusters 2 film. En natuurlijk allemaal een bijbaantje of krantenwijkje om het allemaal te betalen.

  Maar ja, met programma’s als “een dubbeltje op z’n kant”, “uitstel van executie”, “mijn leven in puin”, en “mijn man is een klusser/heeft een hobby” krijg je toch sterk de indruk dat hoe erger je het verkloot hoe eerder er een team op de deurmat staat om het even te “fixen”.

  Iedereen heeft blijkbaar “recht” om tonnen te lenen, en als de bank niet meewerkt aan een versoepeling van de schuld zit het hele publiek te zeuren dat banken harteloze instituten zijn. Dat is ook zo, maar mensen lijken wel steeds dommer/irrationeler gedrag te vertonen op financieel gebied, maar dat blijft altijd onderbelicht. Zouden datzelfde soort mensen in de politiek zitten? We hebben immers altijd een begrotings TEKORT. Alleen in 1996 heeft de overheid minder uitgegeven dan het voorgaande jaar. Wat is dat toch voor perverse instelling? Kopen kopen kopen….

 42. Lex says:

  ll: Hmm, toch raar, er staan nu twee nu nog relatief vrij dure panden in mijn straat leeg, gewoon leeg……..

  In Den Haag hebben ze ook nog minimaal 150 dure bovenkamers leeg staan…. 😉

 43. ll says:

  Lex 🙂

  Ondertussen in Alblasserdam, off all places…., gevalletje van private schulden naar publieke….. 😉

  http://klaroen.nl/plaatsnamen/alblasserdam/met_tegenzin_akkoord_met_project_noordoevers_23249713.html

 44. dalen says:

  @ 42

  “Ga je mee flyers uitdelen op hogescholen en universiteiten?”

  Haha goed idee. Denk echter dat het (nog niet helpt want er moet eerst een andere mindset komen en dat begint bij de ouders. Bovendien, bereikbaar zijn ze niet via flyers wel via sms,facebook, twitter enz.

  Ik twitter ook regelmatig naar populaire jongeren account en scholen wanneer ik iets te melden heb over wetgeving of muziek of i.d. Heb inmiddels ook volgers die retweeten. Het begin is er zullen we maar denken en herhaling is de kracht van…..

  PS twittert ook regelmatig naar 2e K leden zoals @APechtold die 126000 volgers heeft of Kees Verhoeven ‏ @KeesVee of @jeroenrecourt of @ArdvanderSteur om maar een paar te noemen.

  Zij tweeten veel en graag en geven ook antwoord.

  Zie ook altijd tweets van de admin voorbijkomen en die zieden m.i. ook naar K leden kunnen en naar scholen.

  Allemaal een steentje en een duwtje en de ZOMER komt er aan.

  Vroeger vroeg ik aan iemand die naast mij aan de bar stond “wil je iets drinken”. Tegenwoordig stuur ik een sms of een tweet.

 45. dalen says:

  zieden = zouden
  excuses

 46. dalen says:

  @ ll

  Wat een schokkend stukje plaatste je op het vorige topic.

  http://www.welingelichtekringen.nl/19234-waarom-ik-weg-ga-bij-goldman-sachs.html

  Die kreeg zeker geen 40 miljoen euro als premie mee en moest ff zijn gram halen. Hij vertelde eigenlijk iets wat iedereen als wist dus het schaadt verder niet.

  En iedereen wiedde zijn tuin weer verder.

 47. Williams says:

  @20 Graag geef ik ook een andere verklaring voor de hoge leningen voor een aantal (oud)studenten. Wanneer ik om mij heen kijk zijn bedragen tussen de 20.000 en 50.000 vrij gangbaar. Dit zijn forse bedragen die terug moeten worden betaald. voor een lening van 30.000 betaal je echter nog geen 200 euro per maand terug, dit is voor een WO student met baan goed op te brengen, ook naast een hypotheek. Nu komt het leuke aan het geheel:
  De regels van de DUO!
  Het is voordelig en winstgevend om te lenen van de DUO. De DUO berekent ieder jaar een rentepercentage en stelt dit voor 5 jaar vast. Voor een student afgestudeerd in 2010 is een rentepercentage vastgesteld van 1,5 %. 2011 is zelfs 1,25% (niet zeker). 2008 was 3,6% rente. Ik heb gedurende mijn studie extra veel geleend en op een spaarrekening gezet die 3% geeft. De DUO leent zo goedkoop geld dat het voordelig is om daar te lenen en het geleende geld te gebruiken voor een lagere hypotheek. Aflossen aan de DUO kun je ook nog eens 5 jaar uitstellen. Hier zijn geen inkomenseisen of iets aan verbonden, iedereen kan dit doen!
  Ik kan nu inmiddels het gehele bedrag in 1 keer bijna aflossen, maar heb nog geen cent afgelost, want het levert geld op! Daarnaast kun je deze goedkope lening ook bij het bedrag voor de vermogensbelasting optellen. Geld lenen is niet erg, het gaat erom hoe je ermee omgaat! Leve de DUO!
  (ps. laat die schuld maar meetellen, dat is niet erg, is verstandig zelfs)

 48. Peter K. says:

  Het spijt mij zeer, maar wat een moralistisch gezever hier zeg. Er zullen best studenten zijn die er een potje van maken, maar als ik het even over mijn eigen situatie heb, die volgens mij in grote lijnen op de overgrote meerderheid van de studenten van toepassing is;

  Tijdens mijn gehele studie gewerkt, maar ook op kamers gewoond in Amsterdam. Er uiteindelijk 6 jaar over gedaan omdat ik (och ach en wee) van mijn studententijd heb genoten. Ik heb gedurende die 6 jaar wel alles zelf betaald; boodschappen, kamer, boeken, collegegeld etc. maar ook leuk op vakantie geweest en regelmatig flink wezen stappen en ben uiteindelijk afgestudeerd met een schuld van zo’n 30k.

  Momenteel betaal ik per maand 250 euro af waardoor ik nog 1750 euro netto per maand overhoud van mijn salaris. Een bedrag dat de komende jaren alleen nog maar zal groeien vanwege het stijgen van mijn salaris. (Ik ben 28)

  Ik heb net een huis gekocht en daar een hypotheek op van zo’n 180.000 euro wat me iets meer dan 500 euro per maand kost na belastingaftrek. Ik heb zelf de afweging gemaakt om een huis te kopen en uitgerekend dat ik deze lasten makkelijk kan dragen. Ik heb de regering er toch niet bij nodig om mij te vertellen of ik dit wel of niet kan?

  Dat er grenzen moeten zijn aan kredietverstrekking, daar ben ik het absoluut mee eens, maar dit is gewoon zinloze betutteling.

 49. flapdrol says:

  @Peter K.

  Ik denk dat het moralistisch gezever toch wel voornamelijk op mensen zoals jij slaat. Personen die gewend zijn aan een bepaalde levensstijl en het vanzelfsprekend vinden dat je als acadeem natuurlijk een goede baan hebt. Met 30k schuld afstuderen moet dan ook makkelijk kunnen. Vervolgens een huis kopen ook. Ooit bij nagedacht dat de salarisgroei misschien wat langer op zich laat wachten? De rente waarschijnlijk gaat stijgen? Er ander onheil over je kan komen?

  Dat je zoals de meeste mensen naar je netto maandlasten kijkt is begrijpelijk, maar niet de hoofdzaak. Het aankoopbedrag (vermoedelijk heb je teveel betaald) is nooit meer te herfinancieren, je nettomaandlasten wel.

  Overigens heb je de regering inderdaad niet nodig om je dat te vertellen. Die wil het liefst dat je wat extra hypotheek op je neemt. Het zijn meer de banken waar je je zorgen om moet maken.

 50. Peter K. says:

  Zoals ik al schreef kan ik de lasten op dit moment al makkelijk dragen en dit zal de komende jaren alleen maar makkelijker worden. Ik heb een spaarhypotheek en los daarnaast extra af. Ik heb inderdaad niet de illusie dat mijn huis de komende jaren in waarde zal stijgen en mijn hypotheek is op dit moment ongetwijfeld hoger dan de waarde van mijn huis. Ik heb mezelf er dan ook aan verbonden om daar nog enkele jaren te blijven wonen en ondertussen extra af te lossen.

  Is dit financieel voordeliger dan bijv. huren? Waarschijnlijk niet, maar het brengt ook een stuk woongenot met zich mee dat bij een huurwoning lastiger te realiseren is.

  “Wat extra hypotheek” begrijp ik ook niet echt. Ik heb een nieuwbouwwoning gekocht waarvan ik alleen de aankoopwaarde heb gefinancierd. Alle andere kosten (meerwerk, vloeren, vloerverwarming, keuken enz.) heb ik uit eigen zak betaald om het hypotheekbedrag niet te hoog te laten oplopen. Waarom? Omdat dit in de huidige markt verstandig is.

  Ik heb er moeite mee dat er op deze site door nagenoeg iedereen gedacht wordt dat mensen zich tegenwoordig maar rucksichtlos tot de laatste euro die ze kunnen lenen in de schulden steken zonder na te denken over de gevolgen. Dit is mijns inziens gewoon niet waar. Er zijn excessen , maar ik ben er van overtuigd dat het merendeel van de mensen gewoon een verstandig financieel beleid voert waar de overheid zich niet mee moet bemoeien.

 51. Peter says:

  Op deze manier weet je tenminste zeker dat de huizenmarkt op slot blijft. Wat een sukkels!!!

 52. snorkel says:

  Ik heb zelf ook een studieschuld (en betaal die gewoon netjes af), maar vind het helemaal niet zo vreemd om deze mee te nemen. Dat zouden meer mensen moeten doen ;-). Elke euro die je afbetaalt aan je studieschuld kun je nou eenmaal niet betalen aan een hypotheek/rente/huur/auto/vakantie/hoeren.

 53. Helpful information. Lucky me I found your website by accident, and I am
  surprised why this coincidence didn’t took place earlier!
  I bookmarked it.

  Also visit my weblog … pcdi home study
  (onlineworld.url.ph)

1 Pings/Trackbacks for "Studieschuld wel meewegen bij hypotheek"
 1. […] Lees verder op Studieschuld wel meewegen bij hypotheek | huizenmarkt-zeepbel.nl […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*