Faillissement dreigt voor makelaars

Faillissement dreigt voor makelaarsEr vindt een slachting plaats in de woningmakelaardij. Als gevolg van de economische crisis sluiten honderden kantoren noodgedwongen hun deuren.

,Er zullen 1000 tot 1500 mensen hun baan verliezen, maar dat kan best meer zijn als de markt zich niet snel herstelt,” zegt Ger Hukker, voorzitter makelaarsvereniging NVM.

Zo’n 75 procent van de makelaars is lid van de NVM. In 2008 gingen slechts acht NVM-makelaarskantoren failliet. Onderzoekers en kenners van de woningmarkt noemen dit het ‘uitdunnen’ van het aantal makelaars.

,,Er zijn gewoon te veel makelaarskantoren voor te weinig werk,” zegt Rabobank-onderzoeker Martijn de Jong-Tennekes. ,,Er zijn vorig jaar ongeveer 182.000 verkooptransacties geweest. Maar de makelaardij heeft nog een omvang die stamt uit de goede oude tijd toen er 220.000 transacties per jaar plaatsvonden.”

De consument wordt niet de dupe van noodgedwongen sluitingen. Makelaars vangen het onderling op. Op de lange termijn is deze ontwikkeling beter voor de consument. ,,Er is nu ruimte voor innovatie,” zegt Johan Conijn, hoogleraar woningbouw aan de Universiteit van Amsterdam.

bron: AD.nl

Share Button
Tagged with: ,
7 comments on “Faillissement dreigt voor makelaars
 1. Eric says:

  Voorspelde Ger Rukker geen herstel van de woningmarkt?

  Vooral in en om de omgeving van Alphen schijnt het storm te lopen….

  Alphen en omgeving gaat de kar trekken en trekt de Nederlandse woningmarkt en ver daarbuiten uit het slop!

  Volgens Pinokkio Rukker iig wel

 2. sven says:

  ‘De consument wordt niet de dupe van noodgedwongen sluitingen.’
  Néé natuurlijk niet,is dus niet vermeldenswaardig.

 3. sven says:

  Hukker zegt in dit bericht:’….als de markt zich niet snel hersteld….’
  Wil dus zeggen dat ie het ook niet weet! En in het vorige bericht verkondigt hij dat de huizenprijzen met 3,5 procent gaan stijgen dit jaar.Daar heeft ie lang over nagedacht denk ik.

 4. sven says:

  Foutje
  Huizenprijzen met 3,5% gaan stijgen,moet zijn: huizenmarkt zich gaat herstellen

 5. Doorloper says:

  Ik sprak gisteren nog een makelaar aan de telefoon. Hij had de helft van zijn personeel er al uitgegooid. Hij moet 7 huizen per maand verkopen om uit de kosten te raken maar verkoopt er nu maar 2 per maand. Dat hou je dus niet lang vol…

 6. jeroen says:

  Beste Ger,
  Als de omzetkoek minder wordt maar het aantal makelaars blijft gelijk dan moet de schoen ergens gaan wringen.
  En over schoenen gesproken, hebben de makelaars niet jaren op al te grote voet geleefd? (grote auto, dure kantoorpanden, dito kleding)

  De zwakkere broeders zullen verdwijnen, marktwerking heet zoiets. Dezelfde marktwerking als in de goede jaren.

  Ben zelf ondernemer en heb geleerd dat na zeven vette jaren er zeven magere jaren volgen. Welke voorzieningen heeft de makelaardij getroffen?

  Ten slotte, Ger is wel een positief ingesteld mens, die hebben we hard nodig de komende jaren…

 7. johnny says:

  Vanaf zeg 2000 was het woning , woning en woning waar iedereeen het over had. Tv progammas ..Verjaardags feestjes , het kon niet op.
  In de varkenscyclus (..) onstaan dus meer kantoren . Immers , je wilt toch voor jezelf werken ?
  Te veel ondernemes zijn te veel met zichzelf bezig en eigenlijk niet met de markt. De huidige en de toekomstige.
  Echter , voor diegene die de makelaars veel inkomsten en weinig inspanning toeschrijven maken toch een grote fout. In ned. is de courtage het laagste van Europaa en omgeving (…) , maar wel een vak die ,met als verplichte certificering, de meeste verlplichtingen. Laten we dat niet vergeten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*