Jan Hommen (ING): Wij willen mensen helpen, helpen en helpen

ING gaat volgens Jan Hommen mensen helpen die misschien in de financiële problemen kunnen komen.  Niet achter de broek aan zitten, maar helpen, helpen en nog eens helpen.

zie ook: RTL Nieuws: Huizenprijzen dalen in 2013 èn 2014

ING: De huizenprijzen dalen in 2013 met 7 procent en in het jaar daarop met nog eens 5 procent.

bron: Youtube

Share Button
Tagged with: ,
403 comments on “Jan Hommen (ING): Wij willen mensen helpen, helpen en helpen
 1. Jan Willem Jansen says:

  Geweldig dat de ING zich nu van de goede kant laat zien, ING heeft het welzijn voor de mensen op het oog, ik hoop dat alle banken dit gaan doen,dan is de malaise met de huizenmarkt snel opgelost…eindelijk licht in de tunnel….GEWELDIG !!

 2. Jan Willem Jansen says:

  Voor de goede orde: , ik woon zelf in het Gooi, en heb een DSB hypotheek van € 480.000 ,en zit met mega maandlasten, als hier geen verandering in komt, zie ik het voor mij somber in,helaas zit ik bij een organisatie die geen afspraken kan maken, maar ik hoop ,en ga er van uit dat de VVD zich gaat bewijzen voor mensen met hypotheekproblemen. [was ik maar met ING destijds in zee gegaan, dan had met dat een hoop ellende bespaart.als ik nu mijn huis moet verkopen, dan zit de prijs rond de € 355.000 , een mega verschil. ik heb destijds de tuin keuken ,badkamer, en KK meegefinancierd…helaas.

 3. jim says:

  Ja, lekker dienstverlenen aan de elite! Is dit het jeugdjournaal? Business as usual by the banksters. Verzin iets leuks voor de mensen joh, organiseer een dogood gala voor bankiers om mensen te helpen net zoals Wientjes jaar in jaar uit doet met zijn club. Een feelgood party met het metropoolorkest en om wat muzikantjes helpen! There’s nothing you can do that can’t be done http://www.youtube.com/watch?v=8xVpyMBrd0M
  We zijn achterlijk!

 4. jim says:

  Jan Willem Jansen:
  Voor de goede orde: , ik woon zelf in het Gooi, en heb een DSB hypotheek van € 480.000 ,en zit met mega maandlasten, als hier geen verandering in komt, zie ik het voor mij somber in,helaas zit ikbij een organisatie diegeen afspraken kan maken, maar ik hoop ,en ga er van uit dat de VVDzich gaat bewijzen voor mensen met hypotheekproblemen. [was ik maar met ING destijds in zee gegaan, dan had met dat een hoop ellende bespaart.als ik nu mijn huis moet verkopen, dan zit de prijs rond de € 355.000, een mega verschil. ik heb destijds de tuin keuken ,badkamer, en KK meegefinancierd…helaas.

  Man de VVD doet niet anders dan mensen met hypotheekproblemen uit de wind houden! Dat is nu juist het probleem. Je iets veroorloven op kosten van de rest. En dan hulp hulp ik verdrink gaan roepen als je te hoog hebt ingezet met gokken dat de rest wel genoeg heeft om jou te supporten. Die hebben geld, geen schulden. Oneerlijk!

 5. Rexpat says:

  jim: Man de VVD doet niet anders dan mensen met hypotheekproblemen uit de wind houden! Dat is nu juist het probleem. Je iets veroorloven op kosten van de rest. En dan hulp hulp ik verdrink gaan roepen als je te hoog hebt ingezet met gokken dat de rest wel genoeg heeft om jou te supporten. Die hebben geld,geen schulden. Oneerlijk!

  Jan Willem: Sterkte. Maak je niks wijs DSB of ING. Je bent nu de gebeten hond.

  Jim: Je hebt gelijk.

  En nu?

 6. Adamus says:

  Laten we doorgaan voor de rentepunten 🙁

 7. jim says:

  Dus de bank gaat ze leren hoe ze met geld om moeten gaan, welke schulden ze wel en welke ze niet aan moeten gaan… Het zijn niet mijn woorden. Hoe verzint ie ‘t.

 8. jim says:

  Wel slim van ‘m om te zeggen: “Hopelijk komt die waarde op zeker moment weer terug”. Ingedekt. ING voorspelde volgens mij de komende volgende 2 jaar een waardedaling van resp. 7 en 8%. Panic!

 9. jim says:

  En SNS hoe gaat die de schuldhulpverlening organiseren ‘hier te lande’?

 10. jim says:

  Rexpat

  En nu?

  We’re fucked! De een ‘n beetje meer dan de ander!

 11. jim says:

  Is het ooit voorgekomen vraag ik mij af dat politici verkondigden dat miljarden geld werden uitgeleend om amper 4 weken later te melden dat dit helaas toch niet het geval is maar dat we het *POOF* kwijt zijn? Menigeen zal aan het filmpje een persiflage op het debacle met de DSB Bank denken. Hoe lang geleden?
  Je zou er bijna van gaan stotteren maar vno/nco heeft een kristallen bol: http://www.youtube.com/watch?v=7miRCLeFSJo

  Het barst tegenwoordig van de leugenachtige uitspraken die binnen de kortste keren door de werkelijkheid achterhaald worden. De waan van de dag is er niets bij. Het tempo is moordend. Ze vergeten een ding: het televisie-tijdperk is voorbij. Er zijn andere manieren om je op de hoogte te stellen van hoe de ‘toekomst’ eruit zal zien. Zelfs Rusland met een veel grotere schuld gaat niet het verschil maken. Zielig eigenlijk. Stelletje amateur acteurs en nep regisseurs http://www.youtube.com/watch?v=XOGXFnC1_hQ

 12. ll says:

  Het is TE LAAT.

  Byzonder beheer zet mensen uit hun huis, alleen al als de toekomst van jou er voor hun er niet goed uitziet, geen zicht op werk, geen erfenis in het verschiet……., geen spaargeld. DAT willen ze van je weten, in gesprekken………, want het is hun geld, dat ze aan jou hebben uitgeleend, en dat MOET terug.

  M.a.w. wat de ING van je wil weten , is of je in de TOEKOMST aan de ING kan blijven betalen, en is dat niet zo, dan ga je er NU uit…………Basel III

  Je bent dan niet alleen je huis kwijt, maar ook je al afbetaalde bakstenen, want je oude huis is onverkoopbaar. M.a.w. je SPAARCENTJES in je huis ben je ook KWIJT. ( een lawine van onverkoopbare huizen )

  Dat is nu heel binnenkort de realiteit, en het gaat snel, veel te snel……….

  Maar gelukkig zijn er veel leegstaande kantoren als noodopvang, voor de uit huis geplaatsten 😉

 13. Wimmie says:

  @ll idd jij hebt helemaal gelijk. Denk niet dat deze of andere bank een consument komt helpen die in de financiële problemen is gekomen. het is echt eigenbelang en terecht overigens. De banken hebben nog 1 belang nm de schade zoveel als mogelijk beperken. Huizenmarkt zakt nog enkele jaren verder weg in waarde en het is beter om nu….uiteindelijk in te grijpen. Langer wachten heeft geen nut en is onverantwoord. Het is spijtig voor veel mensen en dit spijt mij oprecht maar we gaan finiancieel even een paar jaar terug in de tijd. Back to basic. (kijk naar wat je nog wel hebt)

 14. SchuurHuurder says:

  13-15% stijging van de huizenprijs in de VS in de afgelopen anderhalf jaar? Dit is wat ik zo snel even kon vinden:

  http://www.globalpropertyguide.com/North-America/United-States/Price-History

  De YoY pas net boven de 0% uitgekomen en staat op een paar procent groei. 13-15% stijging lijkt mij dus complete onzin. Als iemand betere data heeft houd ik mij aanbevolen.

 15. Richard says:

  Idd complete onzin van Hommen. Factchecking: sinds het dieptepunt is de gemiddelde huizenprijs in de US met nog geen 5% gestegen, nog altijd dus ca. 30% onder de top van 2006. Op een lager schaalniveau in de zogenaamde metropolitan regions kan het beeld afwijken maar alleen phoenix haalt een ‘herstel’ van 15%, de rest komt niet eens in de buurt. Case Shiller cijfers stan hier:

  http://www.standardandpoors.com/indices/sp-case-shiller-home-price-indices/en/us/?indexId=spusa-cashpidff–p-us—-

 16. Richard says:

  Te bedenken valt trouwens dat dit, zoals KdK altijd zegt, ONDANKS alle overheidsmaatregelen is; van nationalisatie van Fannie en Fredie, gratis geld, een zeer lage hypotheekrente etc.

 17. maarten says:

  Jan Hommen wil mensen helpen. Hij is een mens en helpt zichzelf en nog wat anderen. The strong survive. wat een pathetiek

 18. VSH says:

  Ze gaan zeker alleen de huizen-“bezitters” helpen?

 19. Expatter says:

  Jan Willem Jansen,

  Het feit dat je huis onder water staat moet geen probleem zijn. Die mega hoge maandlasten wist je van te voren. Je hebt verkeert gegokt en daar hoeven anderen niet voor te boeten. Als je overwaarde uit je huis haalt deel je die toch ook niet met de bank. De bank gaat dus ook niet het verlies delen en dat zou de belastingbetaler ook niet moeten doen. Wat Il zegt is precies wat de banken doen. Uitstel van betaling indien de toekomst perspectief biedt. Afstel alleen met NHG of na 3 jaar schuldsanering. (Belastingbetaler betaalt).

  Ik heb geen medelijden met mensen die een huis van 450.000 euro kochten en ook nog de tuin en keuken hebben verbouwd.. Dit onverstandige gedrag heeft mij Nederland doen verlaten. Helaas betaal ik nog belasting in Nederland en betaal ik dus nog steeds voor mensen die grote risico’s namen en nu gebruik moeten maken van NHG en schuldsanering. Mijn banktegoeden bij nederlandse banken zijn inmiddels overgegaan naar een buitenlandse bank, mede door de problemen die jij schetst.

  Jan Willem,

  Eerlijk van je om je situatie op dit forum te vertellen. Ik zou eigenlijk nog wat meer concrete informatie willen hebben om een goed beeld te krijgen. Hoeveel verdien je. Gezin?. Wanneer gekocht. Leeftijd.

  Het ga je goed.

 20. afbetaalde huiseigenaar says:

  Jan Willem Jansen:
  Geweldig dat de ING zich nu van de goede kant laat zien, ING heeft het welzijn voor de mensen op het oog, ik hoop dat alle banken dit gaan doen,dan is de malaisemet de huizenmarkt snel opgelost…eindelijk licht in de tunnel….GEWELDIG !!

  dit wordt ie van de ING, jan Willem.. en niet meer hoor.. ze gaan het echt niet kwijtschelden.. tsja persoonlijk is het heel rot voor je.. maar dat budgeteren had je eerder moeten doen. sorry waarom zou de rest ( wij) voor jou Gooi huis gaan betalen.. hebben we toch allang gedaan middels de HRA die jij op je verbouwing meegefinanceerd hebt?

  dit is de hulp van de ING :
  http://www.ing.nl/particulier/internetbankieren/internetbankieren/online-huishoudboekje-tim/wat-kan-tim/budgetteren-met-tim/index.aspx

 21. SchuurHuurder says:

  Richard,

  Bedankt voor het opzoeken van de cijfers :). Voelde al aan dat de heer Hommen onzin zat te verkondigen.

  Wellicht impopulair op dit blog, maar de bank heeft m.i. gelijk dat ze elke cent terug willen hebben. Ze hebben leningen verstrekt aan particulieren die daar om vroegen. Voor extra zekerheid hebben zij OG als onderpand ontvangen voor deze lening. Dat deze in waarde daalt doet niet af aan het bedrag van de lening die de bank heeft verstrekt en derhalve graag terug wil ontvangen. Deze daling zorgt er alleen voor dat het risico steeds groter wordt voor de bank, dat zij meer zekerheid willen lijkt mij niet meer dan logisch.

  De optie die de hypotheekgevers hebben is om te stoppen met betalen en failliet te gaan (omdat de betalingen niet meer mogelijk zijn of omdat dit een gunstigere optie is dan nog 25 jaar doorploeteren om je onderwaarde af te lossen). Dit is dan ook het risico van de bank. Zo lang er nog genoeg verdiencapaciteit is door deze hypotheekgevers is afboeken door een verlaagde waarde van het onderpand echter niet aan de orde. Dat de bank in kaart wil brengen waar problemen kunnen ontstaan is hun goed recht.

  Verder is het natuurlijk wel hypocriet hoe ze dit brengen, maar als ze eerlijk zeggen: “We willen kijken waar we betalingsproblemen in de toekomst kunnen verwachten en waar nodig maatregelen nemen.” is het ook niet goed.

  Zo de knuppel is in het hoenderhok, barst maar los heren en dames.

 22. V says:

  Jan Willem Jansen:
  Voor de goede orde: , ik woon zelf in het Gooi, en heb een DSB hypotheek van € 480.000 ,en zit met mega maandlasten, als hier geen verandering in komt, zie ik het voor mij somber in,helaas zit ikbij een organisatie diegeen afspraken kan maken, maar ik hoop ,en ga er van uit dat de VVDzich gaat bewijzen voor mensen met hypotheekproblemen. [was ik maar met ING destijds in zee gegaan, dan had met dat een hoop ellende bespaart.als ik nu mijn huis moet verkopen, dan zit de prijs rond de € 355.000, een mega verschil. ik heb destijds de tuin keuken ,badkamer, en KK meegefinancierd…helaas.

  Een hypotheek van bijna een half miljoen Euro en je wilt gered worden door de overheid? Je begrijpt toch hopelijk wel dat anderen dan jou maandlasten moeten gaan betalen die het niet zo breed hebben als jij.

  Even voor de goede orde: ik en mijn vrouw hebben in het verleden ook een fout begaan door een zeer grote studieschuld op te bouwen. Wij hebben met ongeveer 60k gezinsjaarinkomen een schuld van 75k weggewerkt in 4 jaar. Letterlijk 55% van ons netto inkomen ging naar de aflossing. Hoe? Geen auto, zeer goedkope vakanties, weinig uitjes en kleding, afgedankte meubels, geen luxe artikelen, slim boodschappen doen.

  Jan Willem, als ik jou was zou ik maar flink werk maken van aflossen in plaats van wachten op een verlossende actie van banken of politiek. Je zakt anders alleen maar verder in de schulden.

 23. Rexpat says:

  Richard:
  Idd complete onzin van Hommen. Factchecking: sinds het dieptepunt is de gemiddelde huizenprijs in de US met nog geen 5% gestegen, nog altijd dus ca. 30% onder de top van 2006. Op een lager schaalniveau in de zogenaamde metropolitan regions kan het beeld afwijken maar alleen phoenix haalt een ‘herstel’ van 15%, de rest komt niet eens in de buurt.

  Je hebt gelijk maar er wordt er wordt nogal wat gegoocheld met cijfers. de invalshoek bepaalt de spin.
  De prijzen waren gedaald met gemiddeld 40%. Nu zijn ze met 15% gestegen! Dat betekent niet dat we dan 25% van het oude niveau afzitten. De 40% daling is van de hogere waarde. De 15% stijging is ten opzichte van de bodemprijs.

  €100 – 40% = € 60
  € 60 + 15% = € 69
  € 60 + 67%(!) = € 100

  Ik heb ook liever de “feelgood” cijfers dan de echte..

  jim: We’re fucked! De een ‘n beetje meer dan de ander!

  Helemaal mee eens. En niet een beetje ook. De banken proberen het probleem nu bij de klant neer te leggen. Maar verwachten we niet van een bank dat ze goed op onze spaarcentjes passen? Dat ze het geld dus terughalen. Als het geld bij iemand anders teruggehaald moest worden hadden we er geen probleem mee.

  Het wordt bij ons allen “teruggehaald”.
  Ook bij degenen waar niks naar toe is gebracht.
  De balans van de bank moet op orde.
  Linksom of rechtsom.

 24. Steve says:

  Zooooo voorspelbaar:
  “Nieuw verlies voor grondbedrijf Amsterdam”
  http://www.nu.nl/economie/2981486/nieuw-verlies-grondbedrijf-amsterdam.html

  En natuurlijk glashard liegen wat betreft oorzaak en gevolg:
  “De wethouder stelt in de krant dat er door het nieuwe verlies waarschijnlijk minder nieuwe woningen en kantoren worden gebouwd.”

  Dus goedkope grond zorgt voor minder nieuwe woningen en dure grond stimuleert de bouw van woningen???
  Right…

  Als je in deze maatschappij op elite niveau wil meedraaien moet liegen voor je net zo natuurlijk zijn als ademen.

 25. KoophuisXXL says:

  afbetaalde huiseigenaar: dit wordt ie van de ING, jan Willem.. en niet meer hoor.. ze gaan het echt niet kwijtschelden.. tsja persoonlijk is het heel rot voor je.. maar dat budgeteren had je eerder moeten doen. sorry waarom zou de rest ( wij) voor jou Gooi huis gaan betalen.. hebben we toch allang gedaan middels de HRA die jij op je verbouwing meegefinanceerd hebt?

  dit is de hulp van de ING :
  ing.nl/particulier…n-met-tim/index.aspx

  Jan Willem Janssen gooit hier een berichtje waarop jullie lekker kunnen happen.. Gefundenes fressen.

 26. Dawg says:

  De helpende bank.

  *traantje wegpinkt*

 27. Keesje says:

  Het is wel leuk dat ING naar erfenissen gaat kijken, maar er zal de komende jaren verwacht worden dat vermogende ouderen meer hun eigen kosten gaan betalen, pensioenen zullen dalen omdat in heel de westerse wereld er vergrijzing is en mensen dus cash geld willen hebben ipv aangroeiend vermogen……veel bejaarden zullen ook hun huis op willen eten tbv verblijven in Spanje, extra zorg en schoonmaakhulp( gaat de awbz uit per 2014). Huizenprijzen zullen blijven dalen overal in Europa door vergrijzing en doodgaan van meer mensen dan erbij komen….Dus…..er zal steeds minder aan erfenissen overblijven, zelfs als er maar 1 erfgenaam is! Zoveel mensen zal de ING dus niet kunnen helpen. Dat ze het zo expliciet zeggen te gaan doen, vertelt mij dat als je een ING hypotheek hebt je beter kan uitkijken als je nu al onder water staat, ze zullen je natuurlijk proberen zsm meer maandelijks af te laten dragen…….straks komen ze ook nog met gezinsplanning: neemt u nu maar geen kind, kost teveel aan kinderopvang en u zult dan toch echt mindet willen werken maar ja eigenlijk moet u maandelijks meer gaan betalen dan u nu al doet…..vakantie? Als u dat geld nu eens in uw hypotheek stopt ieder jaar?

 28. nhz says:

  jim: Man de VVD doet niet anders dan mensen met hypotheekproblemen uit de wind houden!

  eens, maar niet alleen de VVD natuurlijk; bijna de hele kamer steunt de scheefleners, PvdA is ook kampioen op dat punt. Daarom hebben de banksters vrij spel.

  jim: Dus de bank gaat ze leren hoe ze met geld om moeten gaan, welke schulden ze wel en welke ze niet aan moeten gaan…

  nog even en de engelen van ING, ABNAMRO, RABO en SNS komen vanaf de kleuterschool dagelijks uitleggen hoe geld en economie werkt en hoe je daarvan als gewone burger kunt profiteren. Dat alles verplicht bij te wonen vanzelfsprekend. In de VS zijn ze daar al ver in gevorderd, het Keynesiaanse evangelie moet er goed in geheid worden bij de kleutertjes, Ben Bernanke heeft dat tot zijn persoonlijke missie gemaakt. Gaat hier dus ook komen, voorzover het nog nodig is want de Fabeltjeskrant biedt dagelijks al hetzelfde.

  jim: ING voorspelde volgens mij de komende volgende 2 jaar een waardedaling van resp. 7 en 8%. Panic!

  geen nood, volgens macro-oenconoom Mathijs Bouwman zou het best kunnen dat de huizenprijzen komende jaar flink stijgen, en dat het een ideaal koopmoment is. Ja het staat er echt:
  fd.nl/economie-politiek/columns/mathijs-bouman/150140-1212/koopmomentje-op-de-huizenmarkt?
  Mathijs denkt ook dat de huizenbubble in 1999 begonnen is. Onvoorstelbaar …

  jim: Het barst tegenwoordig van de leugenachtige uitspraken die binnen de kortste keren door de werkelijkheid achterhaald worden.

  zoals Juncker zegt: “als het belangrijk wordt moet je liegen”. Dat heeft onze elite goed in zijn oortjes geknoopt.

  SchuurHuurder: 13-15% stijging lijkt mij dus complete onzin.

  ik denk dat het klopt in bepaalde regio’s, voorzover je statistieken in de VS nog kunt vertrouwen (de manipulatie is brutaler dan ooit). De huizenmarkt functioneert daar net zo min als hier, en Obama is bezig alle hypotheekschuld op het bordje van de belastingbetaler te schuiven. Onder zulke kondities willen veel investeerders best kopen, als dan ook nog de banken alle foreclosures buiten de markt houden kan de prijs best omhoog (en ja, dat zou hier dus tijdelijk ook kunnen gebeuren).

  De Case Shiller cijfers betreffen overigens een heel ander deel van de woningmarkt, daarom is het lastig uitspraken te doen.

  Richard: Te bedenken valt trouwens dat dit, zoals KdK altijd zegt, ONDANKS alle overheidsmaatregelen is; van nationalisatie van Fannie en Fredie, gratis geld, een zeer lage hypotheekrente etc.

  inderdaad, net zoals die trage daling hier ondanks alle overheidssteun is.

 29. Rexpat says:

  KoophuisXXL: Jan Willem Janssen gooit hier een berichtje waarop jullie lekker kunnen happen.. Gefundenes fressen.

  Trol?
  Vind hier een afrekening met een of andere Jan Willem Jansen (uit het Gooi) Plaats?
  Als hij dit zelf post is het sneu voor hem. Als dit iemand anders is dan is het kwaadaardig.

  Denk dat dan de IP even gecheckt moet worden en naar de echte heer Jansen verstuurd.

 30. Keesje says:

  20.000 mensen met ING hypotheken gaan ze ‘helpen’ zegt Hommen in het filmpje. Ik wens deze mensen sterkte! Nog minder consumenten voor de nederlandse economie.

 31. SchuurHuurder says:

  Keesje,

  Hopen dat je ouders snel overlijden omdat je anders je huis uit moet lijkt mij geen manier van leven. Dan liever de WSNP in en een tijdje op een houtje bijten.

 32. Keesje says:

  SchuurHuurder:
  Keesje,

  Hopen dat je ouders snel overlijden omdat je anders je huis uit moet lijkt mij geen manier van leven. Dan liever de WSNP in en een tijdje op een houtje bijten.

  Eens! Maar ja dat is waar ING naar KIJKT, maar natuurlijk niet van uit kan gaan……mams en paps kunnen nu 80 zijn, maar ja ze kunnen makkelijk de 100 halen 🙂 En hoe is de woningmarkt dan of hoelang heeft zoonlief dan al geen werk eer en flink oplopende achterstallige betalingen?

 33. nhz says:

  Jan Willem Jansen: Geweldig dat de ING zich nu van de goede kant laat zien, ING heeft het welzijn voor de mensen op het oog, ik hoop dat alle banken dit gaan doen,dan is de malaise met de huizenmarkt snel opgelost…eindelijk licht in de tunnel….GEWELDIG !!

  de malaise op de huizenmarkt is pas opgelost als mensen ophouden in sprookjes te geloven; de situatie is onhoudbaar en alles wat geprobeerd wordt om het overeind te houden maakt het alleen maar erger. Het enige wat de banken kunnen doen is jouw schulden op andermans bordje schuiven (van de belastingbetaler).

  Gelukkig zijn we hier nog niet zover dat de overheid en banken scheefleners bijna openlijk aanraden om te stoppen met hypotheek betalen, en gewoon lekker gratis in hun huis te blijven zitten op kosten van de FHA (de belastingbetalers). Want dat gebeurt daar inmiddels op enorme schaal.

  Rexpat: Denk dat dan de IP even gecheckt moet worden en naar de echte heer Jansen verstuurd.

  ach, hoeveel Jan Willem Jansen zouden er zijn in het Gooi, of in heel Nederland? Hele volksstammen denk ik, en dan bedoel ik inclusief die tophypotheek.

 34. SchuurHuurder says:

  nhz:
  ik denk dat het klopt in bepaalde regio’s, voorzover je statistieken in de VS nog kunt vertrouwen (de manipulatie is brutaler dan ooit). De huizenmarkt functioneert daar net zo min als hier, en Obama is bezig alle hypotheekschuld op het bordje van de belastingbetaler te schuiven. Onder zulke kondities willen veel investeerders best kopen, als dan ook nog de banken alle foreclosures buiten de markt houden kan de prijs best omhoog (en ja, dat zou hier dus tijdelijk ook kunnen gebeuren).

  De Case Shiller cijfers betreffen overigens een heel ander deel van de woningmarkt, daarom is het lastig uitspraken te doen.

  Er zijn inderdaad altijd regio’s die afwijken van het landelijk gemiddelde. De uitspraak van deze ING man was echter zo algemeen dat het niet anders opgevat kon worden dan dat het om een landelijke gemiddelde stijging ging van 13-15%. Vandaar dat mijn BS-radar begon te loeien.

  Verder natuurlijk eens met je post, hopelijk wordt er hier in Nederlandse politiek niet teveel gekeken naar de VS, dan zijn we namelijk pas net begonnen met kunstgrepen en kosten maken voor de belastingbetaler.

 35. Adamus says:

  V,

  Hoewel…..het failliete ING wordt ook overeind gehouden door ons middels overheid.
  Waarom “ons” niet redden? Niet zo gek in “schuldgedreven politieke economie”.

 36. Politiek incorrect says:

  Het verhaal van dhr. janssen is exemplarisch voor de topgefinacieerde hausse van de afgelopen 10-15 jaar. Helaas, steenrijk maar straatarm. Maar er is niet zo iets als recht op ongebreidelde welvaart (velen dachten dat maar komen van een koude kermis terug). Het wordt interen en aflossen de komende jaren. En een bank is geen liefdadigheidsinstelling. The shit hits the van, deal with it.

 37. SchuurHuurder says:

  Keesje: Eens! Maar ja dat is waar ING naar KIJKT, maar natuurlijk niet van uit kan gaan……mams en paps kunnen nu 80 zijn, maar ja ze kunnen makkelijk de 100 halen En hoe is de woningmarkt dan of hoelang heeft zoonlief dan al geen werk eer en flink oplopende achterstallige betalingen?

  Jep, doet mij een beetje denken aan dit verhaal:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Jeanne-Louise_Calment

 38. Adamus says:

  Steve:
  Zooooo voorspelbaar:
  “Nieuw verlies voor grondbedrijf Amsterdam”
  nu.nl/economie/298…drijf-amsterdam.html

  En natuurlijk glashard liegen wat betreft oorzaak en gevolg:
  “De wethouder stelt in de krant dat er door het nieuwe verlies waarschijnlijk minder nieuwe woningen en kantoren worden gebouwd.”

  Dus goedkope grond zorgt voor minder nieuwe woningen en dure grond stimuleert de bouw van woningen???
  Right…

  Als je in deze maatschappij op elite niveau wil meedraaien moet liegen voor je net zo natuurlijk zijn als ademen.

  Is er geen “Amarantis” meer te vinden die nog wat kan schuiven met de munten?

 39. Adamus says:

  KoophuisXXL: Jan Willem Janssen gooit hier een berichtje waarop jullie lekker kunnen happen.. Gefundenes fressen.

  Ad Hominem 🙁

 40. Adamus says:

  Keesje:
  Het is wel leuk dat ING naar erfenissen gaat kijken,

  De tussenpersonen hebben bij het rondbreien van de hypotheek vaak al gekeken naar mogelijke erfenis en overwaarde OG van wederzijdse ouders/grootouders.
  Twee keer hetzelfde erven wordt moeilijk.

 41. afbetaalde huiseigenaar says:

  KoophuisXXL,

  ik spreek zeker niet alleen voor mijzelf door te stellen dat hier helemaal geen sprake is van leedvermaak ( zo kwam je opmerking namelijk over) dat is wel een heel laag sentiment..en dat te veronderstellen moet ik corrigeren

  nee: de responses geven aan wat er realistisch te verwachten is van de ING; helpen is met budgetten om te gaan – dat helpen geen kwijtschelden zal zijn. ja mijn persoonlijke mening tov kwijtschelden is duidelijk: het is een slag in het gezicht van ieder die spaart en zijn verplichtingen dus wel na komt.

 42. ll says:

  nhz: olgens macro-oenconoom Mathijs Bouwman zou het best kunnen dat de huizenprijzen komende jaar flink stijgen, en dat het een ideaal koopmoment is. Ja het staat er echt:

  Flabberghasted was ik ook :-), hij zal wel onderwater staan en met dit artikel een bail-out krijgen ? …….

 43. Johanna says:

  Hallo, ik ben Piet Willem Pietersen en het betreft mijn trotse tweekapper ‘de Buitenstaander’ waarvoor ik mij diep in de schuld heb gestoken.

  Bovendien heb ik mezelf een onzinnige DSB polis aan laten kletsen en dat moet ook betaald worden.
  Zonder HRA en andere financiële hulp wordt de boterham karig en de vakantie kort. Het spreekt vanzelf dat ik recht heb op prestatieloze inkomsten uit waardestijging van het huis, daarom moeten de regering en de banken zorgen dat de huizenprijzen altijd stijgen.

  Mensen zonder hypotheek, die vinden dat ze voor mij betalen, moeten zelf maar een schuld aangaan, we leven tenslotte in een vrij land.

  Eenieder, die deze ijzersterke redenering niet kan volgen is jaloers,asociaal of gestoord.
  Daarom stem ik PVVD.

  Met VEH groet,
  PWP

 44. ll says:

  Johanna als altijd geweldig 🙂

 45. Rexpat says:

  Johanna,
  LOL

  We hadden:

  de Anitas

  de Henken en Ingrids

  en nu nog een categorie:

  de Piet Willem Pietersens

 46. Henk 6 says:

  Hoe gaan we met voorkomen dat mensen met een onderwater hypotheek (natuurlijk aflossingsvrij) de kans krijgen om zichzelf als slachtoffer neer te zetten?

  De reacties op deze blog op het stukje van Jan Willem Jansen (misschien wel een nep stukje) hebben niets te maken met leedvermaak. Het is onbestaanbaar(zelfs onethisch) dat andere mensen moeten opdraaien voor de verliezen van dit soort types die doelbewust het risico hebben genomen.

 47. Keesje says:

  Henk 6:
  Hoe gaan we met voorkomen dat mensen met een onderwater hypotheek (natuurlijk aflossingsvrij) de kans krijgen om zichzelf als slachtoffer neer te zetten?

  De reacties op deze blog op het stukje van Jan Willem Jansen (misschien wel een nep stukje) hebben niets te maken met leedvermaak. Het is onbestaanbaar(zelfs onethisch) dat andere mensen moeten opdraaien voor de verliezen van dit soort types die doelbewust het risico hebben genomen.

  Ze mogen zichzelf als slachtoffer neerzetten….dat zijn ze ook……in hun winnaarsperiode mochten ze zich ook als winnaar neerzetten met groot huis en complete verbouwing in de “smaak”wedstrijd…..nu mogen ze natuurlijk! Zichzelf als slachtoffer nerrzetten met mogelijk 100.000 schuld door hun verkeerde gok.

  Er zijn mensen die al 50 jaar meespelen in de loterij voor 50 euro in de maand gemiddeld. Zijn zij dan ook slachtoffer als ze 95% van dat geld plus rente kwijt zijn?
  Er zijn mensen die een eigen zaak startten en lichamelijk invalide werden en zich niet ingedekt hadden….een gok, gelukkig is er de bijstand nog!

  Hopelijk blijft hij gezond, dat is het allerbelangrijkste!

 48. Henk 6 says:

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/21153823/___In_2040_17_8_miljoen_inwoners___.html

  O ja en het sprookje van woningschaarste is ook voorbij. een bevolkingsgroei van 1,1, miljoen in 28 jaar!

  Leuk om te zien dat Bob Maas van de VEH in 2011 nog de mond vol had van schaarste en dat de prijzen niet gingen dalen.

  http://peilinghypotheekrenteaftrek.blogspot.nl/search/label/Bob%20Maas

  Door de onzin die de VEH en anderen uitkraamde, is er weer een hele grote groep mensen die zich in de toekomst als slachtoffer kan opstellen. Onder het motto, zelfs de experts zagen het niet aankomen!

 49. Julia says:

  @2 Voor de goede orde: ik woon zelf in het Gooi, en heb een DSB hypotheek van € 480.000 ,en zit met mega maandlasten, als hier geen verandering in komt, zie ik het voor mij somber in,helaas zit ik bij een organisatie die geen afspraken kan maken, maar ik hoop ,en ga er van uit dat de VVD zich gaat bewijzen voor mensen met hypotheekproblemen.

  Ach Jan Willem, je moet het positief bekijken. Je hebt lekker tig jaren boven je stand kunnen leven en heerlijk kunnen genieten van je supermooie huis. En dat alles op kosten van de belastingbetalers die geen te dure huizen hebben gekocht, de huurders in de vrije sector en de brave spaarders.
  Zo is toch de moraal van de meeste VVD’ers.

  Op feestjes waren dit de mensen die pochten dat ze slapend rijk werden van de fiscale aftrek in combi met de stijgende waarde van “hun” huis.
  Overwaarde incasseren bij verkoop was ook geen enkel probleem.
  Helaas voor jou: het feestje is nu voorbij.
  Trek je conclusies en neem verantwoordelijkheid en zoals Ben van den Burg zo mooi zei: de kop naar beneden en doorbeuken!

 50. snorkel says:

  Volgens mij heeft de ING nog een schuld bij mij (de belastingbetaler) uitstaan…

 51. nhz says:

  ll: Johanna als altijd geweldig 🙂

  +1
  soms helpt het om zaken een beetje scherper te stellen dan ze zijn 😉

  Henk 6: Hoe gaan we met voorkomen dat mensen met een onderwater hypotheek (natuurlijk aflossingsvrij) de kans krijgen om zichzelf als slachtoffer neer te zetten?

  dat gaan we niet voorkomen, want het gaat ALTIJD zo in Nederland. Het is al ingecalculeerd door de voorstanders van deze regeling: gratis geld, vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan.

  Henk 6: O ja en het sprookje van woningschaarste is ook voorbij. een bevolkingsgroei van 1,1, miljoen in 28 jaar!

  blijft wel zo dat het aantal huishoudens nog groeit, doordat die gemiddeld steeds kleiner worden – al is dat ook sterk afhankelijk van economische mogelijkheden. De grootste groei zit bij eenpersoons huishoudens, die op de huidige woningmarkt geen schijn van kans maken. Er is een tekort aan kleine, betaalbare (energiezuinige) woningen; er is tegelijk een enorm overschot aan (te) dure, overmaatse, energieverspillende betondozen in de buitenwijken. En desondanks wordt dit type nog steeds gebouwd. In bijv. Goes (een echte wereldstad zoals u weet, ergens in krimpprovincie Zeeland) zijn nog steeds drie van zulke wijken voor bovenmodale tweeverdieners met aflossingsvrije tophypotheek in ontwikkeling. De Zeeuwse gemeentes planden vorig jaar samen nog binnen 5 jaar het aantal woningen met 20% te vergroten, terwijl de bevolking niet meer groeit, en terwijl in sommige dorpen 25% van de huizen te koop staat (vaak al jaren).

 52. Voerman says:

  Keesje: …….straks komen ze ook nog met gezinsplanning: neemt u nu maar geen kind, kost teveel aan kinderopvang en u zult dan toch echt mindet willen werken maar ja eigenlijk moet u maandelijks meer gaan betalen dan u nu al doet…..vakantie? Als u dat geld nu eens in uw hypotheek stopt ieder jaar?

  Gezonde argumenten toch?
  Zelfs Keesje himself komt op dat soort gedachten!

 53. Mastah says:

  nhz: blijft wel zo dat het aantal huishoudens nog groeit, doordat die gemiddeld steeds kleiner worden – al is dat ook sterk afhankelijk van economische mogelijkheden.

  Denk dat de economische (voornamelijk energie-)mogelijkheden hier een behoorlijk rem op gaan zetten. Met de sterk toenemende kosten van energie denk ik dat we weer een kan op gaan met m2 per persoon, en dat als het even kan mensen sneller een gezamenlijk huishouden voeren.
  Je ziet het nu al bij de Poolse arbeidsmigranten die op de kosten moeten letten en daarom samen met bijvoorbeeld 2 stelletjes een flat huren, spaart ze veel centen uit en kan over het algemeen prima.
  Op het moment dat Nederlanders ook meer op de centen moeten gaan letten, en de kosten nog hoger worden, zullen die ook eerder samen gaan wonen. Danwel als vrienden, danwel dat koppels eerder de knoop door gaan hakken om niet vast te blijven houden aan een eigen stekkie en samen te gaan wonen.

  Ik hoop alleen dat de politiek dit ook op tijd door gaat hebben om bijvoorbeeld de belastingwetgeving hier op aaan te passen. Maar zoals de voorbeelden van nhz hoe het in Zeeland nu gaat met nieuwbouw zullen die wel weer blind zijn voor de toekomst…

 54. Voerman says:

  Mastah: Ik hoop alleen dat de politiek dit ook op tijd door gaat hebben om bijvoorbeeld de belastingwetgeving hier op aaan te passen.

  Denk eerder, dat in dat geval uitkeringen omlaag gaan en belastingen en heffingen omhoog! Wie dan nog niet in een “commune” woont moet dat alsnog van armoede.

  Als je zoiets zou willen moet je dat nu en meteen gaan doen en de nadelen voor lief nemen.
  (tussen de regels en niet met de regels nhz! oftewel out the box.)
  Als het al standaard gaat worden ben je te laat.

 55. Voerman says:

  Mastah: Denk dat de economische (voornamelijk energie-)mogelijkheden hier een behoorlijk rem op gaan zetten. Met de sterk toenemende kosten van energie denk ik dat we weer een kant op gaan met m2 per persoon

  Zo is dat; afgelopen met het vrije uitlopen en het scharrelen. Net als de kippen in een batterij! Dat soort kippen leggen ook niet voor niets goedkopere eieren dan een vrije uitloopkip of een scharrelkip. En alleen vis uit de (vervuilde modderpoel) Mekong delta (tilapia) eten. Dat doen batterijkippen ook.
  Masta heeft het al helemaal geaccepteerd en zijn hoop op de politiek gevestigd.

 56. Mastah says:

  Voerman: Denk eerder, dat in dat geval uitkeringen omlaag gaan en belastingen en heffingen omhoog! Wie dan nog niet in een “commune” woont moet dat alsnog van armoede.

  Uitkeringen omlaag en mensen die daar afhankelijk van zijn zelf een commune laten vormen lijkt me niet een slechte ontwikkeling per se. Gaat ASO-gedrag (herrie en andere overlast) binnen de buurt tenminste ook eens negatieve ontwikkelingen voor de ASO’s zelf hebben. Moet je als ASO een keer rekening gaan houden met je buren omdat je dingen samen moet doen. En als je geen rekening houdt met anderen, dan kom je de leuke commune gewoonweg niet in.

  En met de belastingwetgeving hierop aanpassen, doel ik dus ook vooral op de regels voor wat een huishouden is zo aanpassen dat je er financieel op vooruit kan gaan door ieder los van elkaar een flatje te huren. Dus laat mensen uitkeringen stapelen, maar zorg dat een uitkering niet te hoog ligt en een optimum van kosten/baten komt te liggen bij een meerpersoonshuishouden hebt. En mocht een huisgenoot geen werk of opleiding hebben, dan is er ook alvast een mantelzorger in huis. En dat als een kind besluit een krantenwijk te nemen, dat ie niet direct al het verdiende geld weer in mag leveren bij het UWV.

 57. Mastah says:

  Voerman: Masta heeft het al helemaal geaccepteerd en zijn hoop op de politiek gevestigd.

  Ik denk dat de politiek wel moet gaan volgen.

  Mastah: Zo is dat; afgelopen met het vrije uitlopen en het scharrelen. Net als de kippen in een batterij!

  Misschien beetje wreed en absurd gestelde analogie, maar ik zal niet ontkennen dat het wel neerkomt op hetzelfde punt: hoeveel kan/wil je betalen per m2?

  Volgens mij is het als de kosten per m2 flink op gaan lopen (door bijv flink hogere energiekosten) dat je toch zal moeten gaan beknibbelen op de hoeveel m2 die je afneemt. Zeker als dat met publiek geld gefinancieerd moet worden. Je zal dus een ombuiging krijgen van een recht op “een eigen flatje van minimaal 60m2 voor een 1-persoonshuishouden”, naar een recht op “een eigen woonruimte plus een gemeenschappelijke ruimte met gedeelde voorzieningen”.

 58. Voerman says:

  Mastah,

  Je meent het nondeju nog ook!

 59. Mastah says:

  Voerman: Je meent het nondeju nog ook!

  Ben je ooit student geweest? Leef je toch ook in een “commune”? En dan hebben we het in Nederland nog luxe, hier hebben als student vaak een eigen kamer. In meeste landen is het vaak 2 tot wel 4 personen samen op een kamer.
  Ooit in het buitenland (gewoon in Europa) geweest? Daar wonen vaak meerdere generaties samen in 1 huis, vaak per verdieping opgedeeld. Geen verzorgingshuis nodig, geen kinderopvang nodig, lagere stookkosten, vervoersmiddelen worden gedeeld.
  Ooit in een duurdere binnenstad geweest buiten Nederland? De appartementen worden ook daar regelmatig gewoon gedeeld.

  Waar het allemaal op neerkomt in die andere landen? Gewoon op de centen en praktisch nut.
  En dat wordt ook al toegepast in Nederland. Zoals ik al eerder zei, klop eens aan bij een flat met bewoners uit Centraal Europa. Wedden dat er een dubbel koppel woont?

  In Nederland hebben we gewoon een absurd beeld gekregen van waar je “recht” op hebt vanuit de overheid. Dat kon misschien in de vette jaren en de jaren van goedkope energie. Maar op een bepaald moment zal de werkelijkheid ons weer inhalen. Straks zijn er minder handjes om te laten wapperen, grondstoffen worden schaarser. Dan komen dergelijke “rechten” onder druk te staan, en moeten we misschien een stapje terug doen en iets meer in de pas gaan lopen met de rest vd wereld?

 60. RealisT says:

  Jan Willem Jansen: ik woon zelf in het Gooi, en heb een DSB hypotheek van € 480.000 ,en zit met mega maandlasten, als hier geen verandering in komt, zie ik het voor mij somber in,helaas zit ik bij een organisatie die geen afspraken kan maken, maar ik hoop ,en ga er van uit dat de VVD zich gaat bewijzen voor mensen met hypotheekproblemen. [was ik maar met ING destijds in zee gegaan, dan had met dat een hoop ellende bespaart.als ik nu mijn huis moet verkopen, dan zit de prijs rond de € 355.000 , een mega verschil. ik heb destijds de tuin keuken ,badkamer, en KK meegefinancierd…helaas.

  Prototype van een leenkneus. Ik hoop maar voor je dat je een trol bent, want als jouw situatie er werkelijk zou uitziet als je schetst wordt het binnenkort de voedeselbank en lijn 5 voor je. Nieuwe armoede heet dat.

 61. snorkel says:

  Die Jan Willem Jansen zou dan wel een heel nieuw soort TROLL zijn: Eentje wiens comments precies in lijn liggen met wat de meerderheid van de reageerders al jaren verkondigt. Een soort van lieve schattige meegaande TROLL dus 😉

  Ohja, nog een andere eigenschap van trollen; ze wonen onder bruggen…

 62. Mastah says:

  Misschien ter overvloede, maar ik erger me dus rot aan dit soort types: http://altijdwat.ncrv.nl/nieuwsblogs/gesprek-sascha-meyer

  Ik heb veel kennissen in andere landen en veel kennissen die het minder goed getroffen hebben in Nederland en afhankelijk zijn van een uitkering.

  Maar ik zie zoveel discrepantie tussen wat de ene groep als pure (soms onbereikbare) luxe beschouwd, en wat de andere groep als een verworven recht ziet. Veel Nederlanders hebben gewoonweg geen idee hoe goed ze het hier wel niet hebben, en dat we echt onterecht klagen met zijn allen over zaken waar anderen op deze wereld alleen maar over kunnen dromen.

 63. Johanna says:

  @46
  Inderdaad, de VEH heeft met haar adviezen waarschijnlijk veel problemen veroorzaakt en tot op het laatst volgehouden dat enkel types van recalcitrante of zwaarmoedige dispositie een zeepbel ontwaarden.

  Behalve voor nuttige bouwtechnische tips, zoals terughoudend te zijn met het slopen van dragende muren, olieverf niet met water te verdunnen en bij haastklussen de vaklui niet voortdurend voor de voeten te lopen kan men bij de VEH ook voor economische analyses terecht.

  En wel bij de gereputeerde economen Maas en Mulder, die zoals bekend, de economische theorie met baanbrekende bijdragen hebben verrijkt en die zelfs uit de specifieke complexiteit van de Nederlandse huizenmarkt de irrelevantie van algemene adviezen van IMF etc. voor behoedzaam bankieren aldaar konden afleiden….

  Realistischer inschattingen werden door de clientele dan ook minzaam glimlachend terzijde geschoven, zij wisten beter, zij hadden Bob en Rob gelezen!

  Enkele inzichten van de betreffende deskundigen:

  Op 10 januari 2011 spreekt Bob Maas de legendarische woorden:

  “De onderliggende stroming is die van herstel”.

  Het moge duidelijk zijn dat slechts een zeer diep inzicht zo’n diepliggende stroming kan ontwaren.

  Van Rob Mulder (20 juli ’11) noteren wij het onsterfelijke:

  “De vertrouwensindex loopt op van 57 naar 62”.

  De VEH vertrouwensindex, jawel, die maat aller dingen, ook in deze woelige tijden en dan naar 62 maar liefst!

 64. Voerman says:

  Mastah: In Nederland hebben we gewoon een absurd beeld gekregen van waar je “recht” op hebt vanuit de overheid.

  Het beeld wat Voerman heeft van ‘normaal wonen’ is het beeld wat de meeste mensen in dit landschap nog steeds hebben en dat behoeft geen uitleg. Voerman woont volgens de criteria van dat beeld en ziet het voor zichzelf niet als een gewoonterecht, maar een recht dat is verworven met van tijd – tot tijd hard werken en verantwoord met de centjes omgaan. Het ziet er gelukkig naar uit, dat Voerman dat nog enkele jaren vol kan houden. De meeste mensen die op dit log bezig zijn zien dat voor zichzelf als een van de hogere idealen. Voerman heeft op de weg naar het bereiken van dat ideaal allerlei andere woonvormen, vaak in eenzaamheid en ook wel in samenlevingsverbanden meegemaakt.
  (kazernes, booreilanden, compounds, hotels, koopvaardij)
  Moet zeggen, dat het hebben van een eigen nest met een dosis privacy altijd nog het prettigst is geweest.
  Het zij jou ook van harte gegund, Mastah.

 65. Steve says:

  Adamus,

  Ga er maar vanuit dat ze al maximaal creatief zijn geweest bij het Grondbedrijf van Amsterdam met het wegpoetsen van verliezen uit de boekhouding:
  “Bezuinigingen op bouwprojecten onhaalbaard”
  http://www.parool.nl/parool/nl/6/WONEN/article/detail/2352218/2011/05/09/Bezuinigingen-op-bouwprojecten-onhaalbaar.dhtml

  De verliezen die van Poelgeest telkens weer naar buiten brengt zijn natuurlijk het puntje van de ijsberg. Anders was A’dam waarschijnlijk allang een art. 12 gemeente (onder curatele). Dus kiezen ze ervoor het slechte nieuws in kleine stukjes te voeren en te hopen op een miraculeuze ommekeer…

  Ik ben benieuwd hoelang ze nog geld zullen blijven stuk slaan op witte olifanten zoals de N-Z lijn, het Eye film museum, het stedelijk, de multiculti ruif, etc etc.

 66. Frank says:

  Maak mijn wekelijkse rondje op funda (in de buurt Uithoorn/Aalsmeer).. De verkopers en makelaars leven nog steeds in het vorige decennium !! Ook huizen van mensen die het in de ‘goede tijd’ hebben gekocht ! Verbazend…

 67. Voerman says:

  Mastah: Maar ik zie zoveel discrepantie tussen wat de ene groep als pure (soms onbereikbare) luxe beschouwd, en wat de andere groep als een verworven recht ziet. Veel Nederlanders hebben gewoonweg geen idee hoe goed ze het hier wel niet hebben, en dat we echt onterecht klagen met zijn allen over zaken waar anderen op deze wereld alleen maar over kunnen dromen.

  Daar ben ik het meer dan volledig mee eens.
  Niet voor niets meld ik nu en dan op dit log (met enig Cynisme) dat er ook vandaag weer niemand uit mijn kliko gesnoept heeft. Je moet echter wel in het snotje houden, dat er ook mensen die het nog vele malen beter hebben dan wij en desondanks proberen om ons nog te bestelen ook. Dat is de klacht en het bestaansrecht van dit log. Ieder mens mag – en dus ook wij mogen wat ambitie hebben.En dat is wat anders dan ontevredenheid! 😐

 68. afbetaalde huiseigenaar says:

  Frank,

  ben het met je eens.. je vraagt je af..
  is het een vorm van autisme of is het arrogantie?

  soms is het ook gewoon ouderdoms starheid van aow-ers of hun erfgenamen.. die zeggen kanmenietschelen als er een gek komt dan betaaldiedehoofdprijs

  er zijn namelijk best wel andere makelaars die huizen langzaam afvoeren..

 69. Steve says:

  Adamus,

  De beerput van de gemeentelijke grond posities is nog veeeeeeel dieper volgens de accountants:

  “De jaarrekeningen van gemeenten geven geen goed inzicht in de waarde van het grondbezit.

  Gemeenten zitten in deze moeilijke economische tijd echter niet te wachten op verliezen en proberen dit afschrijven van hun gronden vaak zo lang mogelijk uit te stellen.”
  http://www.accountant.nl/Accountant/Nieuws/FD+Geen+inzicht+in+grondpositie+gemeente.aspx#reacties

  Allemaal open deuren natuurlijk maar veelzeggend dat de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) dit publiekelijk zegt. Zij weten natuurlijk hoe diep en vies die beerput is en willen waarschijnlijk dit ‘on the record’ hebben gezegd. Als de poep straks de ventilator raakt kunnen ze zeggen ‘we told you so’ i.p.v. dat ze weer aan de schandpaal worden genageld. Ze zijn dus pro-actief hun straatje aan het schoonvegen voor de shitstorm losbarst.

 70. jim says:

  Johanna:
  Hallo, ik ben Piet Willem Pietersen en het betreft mijn trotse tweekapper ‘de Buitenstaander’ waarvoor ik mij diep in de schuld heb gestoken.

  Bovendien heb ik mezelf een onzinnige DSB polis aan laten kletsen en dat moet ook betaald worden.
  Zonder HRA en andere financiële hulp wordt de boterham karig en de vakantie kort. Het spreekt vanzelf dat ik recht heb op prestatieloze inkomsten uit waardestijging van het huis, daarom moeten de regering en de banken zorgen dat de huizenprijzen altijd stijgen.

  Mensen zonder hypotheek, die vinden dat ze voor mij betalen, moeten zelf maar een schuld aangaan, we leven tenslotte in een vrij land.

  Eenieder, die deze ijzersterke redenering niet kan volgen is jaloers,asociaal of gestoord.
  Daarom stem ik PVVD.

  Met VEH groet,PWP

  Piet heeft iets nieuws op ‘t oog. Net over de grens!
  Voor ‘t huis dat hij leende vraagt hij nu maar liefst 50.000 minder http://www.funda.nl/koop/leende/huis-48497398-pomperschans-33/ 😉

 71. jim says:

  Voerman,

  ‘Niet voor niets meld ik nu en dan op dit log (met enig Cynisme) dat er ook vandaag weer niemand uit mijn kliko gesnoept heeft.’

  Gooi jij soms veel eten weg dan 😉

 72. Frans says:

  Ik heb de video niet uit kunnen kijken.
  Ik houd me in..

 73. afbetaalde huiseigenaar says:

  huizenprijzen / aankoop poll op telegraaf..
  ongeveer zo als die van de nvm een paar dagen geleden.

  tot nu toe 1895 stemmen uitgebracht..
  tendens is duidelijk..

  heeft U al gestemd???

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/

 74. Frans says:

  Analyse volgt waarschijnlijk later…
  Wat als eerste opvalt is zijn ontzettende pedante houding. Wij weten het allemaal, en de consument is dom en moet worden onderwezen. Met andere woorden het ligt helemaal niet aan ons maar aan de consument.
  Een mooi voorbeeld van tussen de regels door manipuleren, een boodschap verpakken in schijnbaar redelijke woorden.
  Hommen: als je je reet verbrand moet je op de blaren zitten stuk @)$!@#&$*(@#)$

 75. Frans says:

  Hommen suggereert dat de mensen die in betalingsproblemen aso’s zijn:”die mensen hebben vaak ook veel andere problemen” (meteen weer een manipulatieve handeling: het ligt niet aan ons!)en “we gaan ze uitleggen hoe een credit card werkt”.
  @#*_!@(#*_!(@#$*_*$

 76. jim says:

  De consument is oliedom en uit op effectbejag. De bank consumeert de consument en ons. Wat nou dienstverlener.

  Er is wel geld, het gaat naar de verkeerde dingen!
  http://www.hartvannederland.nl/nederland/2012/verkoop-vuurwerk-lijdt-niet-onder-economische-crisis/
  Afschaffen dat particulier initiatief hebben ze in Australië ook gedaan. In het begin was het even wennen maar nu is iedereen blij. Al hou ik persoonlijk helemaal niet van ontploffingen en de dieren of ‘t milieu volgens mij ook niet. Dom.

 77. Frans says:

  Met andere woorden: Hommen de reddende engel die het gepeupel met zijn superieure kennis zal verlichten.
  Mwhahaha! Als de ING omvalt trek ik een fles champagne open, en nog wel een dure ook! 🙂

 78. Voerman says:

  jim: Gooi jij soms veel eten weg dan

  Neen, Voerman is zuunig zoals bekend!
  Wat Voerman weggooit lusten de kippen niet, maar een toevallig passerende daklozenkrantverkoper……?

 79. Voerman says:

  Frans: Mwhahaha! Als de ING omvalt trek ik een fles champagne open, en nog wel een dure ook!

  Mijn bank !!! 😐
  Natuurlijk daarom dat Voerman geen problemen heeft!

 80. afbetaalde huiseigenaar says:

  Frans,

  ja natuurlijk is dit “helpen” ook een mooie bliksemafleider t.o.v. de meegedragen verantwoording van heel die huizenhype..

  en slim: ze komen als 1e met de “hulp” leuke PR coup..

  nu de anderen banken nog en dan zijn we met zekerheid beland op de brink van de paniekphase van de bubble

 81. Buddy says:

  On Topic:
  Quote van IEX gehaald.

  theo1 schreef op 13 dec 2012 om 11:46:

  Dat zou wel heel mooi zijn: als we allemaal maar positief gaan denken, dan gaan alle problemen vanzelf weg. Was het maar zo simpel. Het probleem is dat deze crisis heel complex is. Er spelen veel zaken die door elkaar lopen.

  – veel te hoge schulden, vooral bij overheden.
  – een aantal landen functioneren institutioneel gewoon niet goed. Vroeger was dat alleen hun eigen probleem, nu is dat dankzij de euro iedereen zijn probleem.
  – een enorme overproductie van onroerend goed, vooral kantoren. Daar zit een enorme hoeveelheid papieren kapitaal die uiteindelijk afgeschreven moet worden, met als gevolg dat eigenaren en hun geldschieters (de banken) in de problemen komen.
  – een zwak bankensysteem waarbij veel banken in (semi)overheidshanden oneigenlijk gebruikt worden. Iedereen weet intussen van de Spaanse caja’s, maar soortgelijke problemen spelen bij de Duitse Landesbanken en Sparkassen. Daarom wil Duitsland geen Europees toezicht op kleinere banken: als dat er komt, komen de problemen bij hun eigen banken aan het licht. Daarom heeft Duitsland echte stresstests steeds gesaboteerd.
  – de euro. Een slecht idee dat wrak is uitgevoerd. De euro heeft de concurrentiepositie van Zuid Europa gesloopt. Als je al een euro had willen hebben, had het aantal deelnemende landen veel kleiner en homogener moeten zijn en zouden de onderliggende verdragen veel sterker moeten zijn. Nu is het een rokende puinhoop.
  – politieke verlamming waardoor problemen steeds niet worden opgelost. Europese politici zijn over het algemeen van bedenkelijke kwaliteit.
  – gebrek aan draagvlak onder de bevolking. De bevolking wordt niks gevraagd, daarom is er ook geen draagvlak. Pogingen tot oplossing worden liefst helemaal buiten parlementen om bekokstoofd, als het niet anders kan worden ze met trucjes of het machtswoord door parlementen heen gesmokkeld. Geen wonder dat bevolkingen cynisch worden.
  – demografische verandering. Europa vergrijst. Met als gevolg dat veel bestaande regelingen niet meer goed werken. Pensioenen, financiering van de zorg, arbeidsmarkt, volkshuisvesting, al deze terreinen zijn georganiseerd vanuit de situatie van de jaren ’50 en ’60. Die situatie gaat niet meer op, dus dingen moeten anders worden georganiseerd, maar gevestigde belangen zijn te sterk.
  – heel fundamenteel: de hele inrichting van de democratie kraakt. De democratie draait op politieke partijen, vakbonden en werkgeversorganisaties. Politieke partijen en vakbonden hebben nog maar zeer weinig actieve leden. Er wordt veel gezeurd over ontkerkelijking, maar de kerken zitten propvol vergeleken met de partijen en de vakbonden. Daar is de situatie pas echt desolaat. Maar ze worden wel geacht de kiezer en de werknemer te vertegenwoordigen. Die fictie is bijna niet meer vol te houden. Maar als je die fictie loslaat, stort het systeem in.

  Er is heel veel meer aan de hand dan een beperkt aantal landen dat even een beetje krap bij kas zit. En ook heel veel meer dan een vertrouwensprobleem dat met wat positieve vibes vanzelf weer overgaat.

 82. Henk 6 says:

  Frans:
  Met andere woorden: Hommen de reddende engel die het gepeupel met zijn superieure kennis zal verlichten.
  Mwhahaha! Als de ING omvalt trek ik een fles champagne open, en nog wel een dure ook!

  Volgens mijn definitie is ING al lang failliet, dus geniet lekker van je fles! Hommen is een keizer zonder kleren.

 83. ll says:

  Marktindicator al gezien ?

  http://www.eigenhuis.nl/tools/marktindicator/

  Op stand 40 hebben we de bodem bereikt.

  Adamus, afboekingen grond Groningen 53 miljoen voor Meerstad, 44 miljoen voor de rest, en een voorziening voor de volgende 10 miljoen, en dan zijn ze er nog lang niet 😉

 84. asd says:

  Geweldig Jan, ga zo door. Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken.

  Nu het tij keert, denkt Jan Hommen het nog steeds te moeten hebben van de dommen.

  Maar er zullen steeds minder NL-feuten zijn, die zich erin laten luizen.

  Jan Hommen? Een echt toppertje! Ik krijg er tranen van in mijn ogen.

 85. Dawg says:

  Ja, ja, de ING wil mensen helpen. Voorlopig is het alleen we zo dat “de mensen” de banken mogen gaan helpen.

  “De eerste stap naar verdere Europese integratie is de vorming van een Europees toezichthouder op de bankensector. Daarover werd in de nacht van woensdag op donderdag overeenstemming bereikt.”

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/50/rutte_eu_contracten-lijken-onnodig.xml

  En overal in Europa horen en lezer burgers nu deze in de MSM vrijwel kritiekloos en tot in den treure herhaalde spin:

  ,,ontzettend belangrijk” voor de gemiddelde Nederlander. ,,Simpelweg omdat het een risico is dat banken en staten vervlochten zijn zoals ze dat op dit moment zijn.” (Rutte)

  Hoezo minder vervlochten? Vanaf nu staat de Nederlandse belastingbetaler via het ESM garant voor om het even welke wrakke bank in de eurozone.

 86. Dawg says:

  Oh ja. Google nog maar even op “eurozone”, “banks” en “insolvent”.

 87. ll says:

  Contracten al getekend ?

  Never waste a good crisis……..

  Tsaar Van Rompuy…….. Oude tijden herleven…… 😉

 88. Adamus says:

  Voerman: Mijn bank !!!
  Natuurlijk daarom dat Voerman geen problemen heeft!

  http://www.nuzakelijk.nl/economie/2981442/europa-bereikt-akkoord-bankentoezicht.html

  Allemaal bankroet, maar mogen straks, afgezegend door ECB, de centjes op gaan halen: door to door. Curieus: ABN zit er ook bij…….de NL staat ook onder toezicht 😉

 89. Adamus says:

  Hoezo minder vervlochten? Vanaf nu staat de Nederlandse belastingbetaler via het ESM garant voor om het even welke wrakke bank in de eurozone.

  Vertel dat op een familie/vrienden/werk bijeenkomst en meewarigheid zal je deel zijn.

 90. Voerman says:

  Meneer Hommen heeft niet geweten waaraan hij begon met zijn helpen.
  Iedereen weet toch dat je in dit Landschap als hulpverlener een groot risico loopt om zwaar gemolesteerd te worden door omstanders! 🙂

 91. Adamus says:

  Frans:
  Met andere woorden: Hommen de reddende engel die het gepeupel met zijn superieure kennis zal verlichten.
  Mwhahaha! Als de ING omvalt trek ik een fles champagne open, en nog wel een dure ook!

  Dat ga jij niet meer meemaken 🙂

 92. Voerman says:

  Adamus: Vertel dat op een familie/vrienden/werk bijeenkomst en meewarigheid zal je deel zijn.

  Tis horror, maar dan in ‘t echt!

 93. Dawg says:

  Adamus: Vertel dat op een familie/vrienden/werk bijeenkomst en meewarigheid zal je deel zijn.

  Ik werk met behoorlijk goed opgeleide collega’s, maar als ik alleen zou vragen waar de afkorting ESM voor staat, zou misschien de helft al met de mond vol tanden staan. Onnozelheid, dat is het woord wat me hier te binnen schiet. Sheeple, dat zijn het. Ze staan op het punt volledig leeg getrokken te worden, maar ‘t lijkt allemaal een beetje langs ze heen te gaan.

 94. Adamus says:

  .
  Ach Jan Willem, je moet het positief bekijken. Je hebt lekker tig jaren boven je stand kunnen leven en heerlijk kunnen genieten van je supermooie huis.

  Lijkt me geen bijzonder huis voor die prijs. T Gooi begint met 2 onder 1 kap bij 8 ton voor simpele 1930 woning.

 95. tufkaj says:

  Steve: Ga er maar vanuit dat ze al maximaal creatief zijn geweest bij het Grondbedrijf van Amsterdam met het wegpoetsen van verliezen uit de boekhouding:

  Bij mij in de buurt was onlangs de verkoop van oostpoort 3 en 8 ‘succesvol gestart’

  Nu was 12 november de sluitdatum en sindsdien eigenlijk niks meer van gehoord. Wel zijn alle woningen nog gewoon beschikbaar op funda en woneninoostpoort.nl. Ik heb dus eigenlijk het bange vermoeden dat er he-le-maal niks is verkocht. Oei.
  Gelukkig hebben ze al wel een duur gemeentehuis, een muziekstudio van 30MIO een nieuwe sporthal met 2,5 parkeerplaats neergeplempt. En een gesubsidieerd begeleid wonen ding, nog maar weer een winkelcentrum met sociale huur er boven. Maar alles wat dus geld had moeten opleveren ipv kosten, gaat niet door.
  OK, het winkelcentrum zal wel wat opleveren. Maar verder is het project een enorme strop volgens mij.

  nhz: geen nood, volgens macro-oenconoom Mathijs Bouwman zou het best kunnen dat de huizenprijzen komende jaar flink stijgen, en dat het een ideaal koopmoment is. Ja het staat er echt:

  Ik had hem via de twitters ook al wat berichten gestuurd hierover, maar geloof dat hij alleen met bekenden discussieert.
  Maar zulke opmerkingen doen je wel beseffen dat we nu gewoon in 1981 leven. Ook toen zei men dit en ook toen weersprak hugo priemus het: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/wp-content/uploads/woningnood.png

  En ook toen was er discussie over:
  huurnormalisering/belasting – http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010960968%3Ampeg21%3Ap005%3Aa0247
  leegstandswet – http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010377718%3Ampeg21%3Ap007%3Aa0127
  nabije ineenstorting woningmarkt – http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A011008410%3Ampeg21%3Ap029%3Aa0415
  instortende nieuwbouw – http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010621860%3Ampeg21%3Ap007%3Aa0324

  Kortom, welkom in 1981 🙂

 96. Voerman says:

  Dawg: Ik werk met behoorlijk goed opgeleide collega’s, maar als ik alleen zou vragen waar de afkorting ESM voor staat, zou misschien de helft al met de mond vol tanden staan

  Voerman had een postje klaarstaan van een dergelijke orde. Na jouw post durf ik ook pas:

  Ik ben maar een simpele MBOer die een paar truucjes kent maar in mijn dagelijkse relaties hoef ik daar zeker niet mee aan te komen en daar zijn zelfs drs’en bij. Vragen of ik al in therapie ben. Kan net zo goed proberen om een mossel de tafel van zeven te leren.
  Heel dit log bestaat waarschijnlijk uit een bende geisoleerde debielen! 🙂

  Af en toe een buitenlands projectje helpt ook al niet meer. 🙁

  Wie is nu gestoord?

 97. Hugo says:

  Dawg: Oh ja. Google nog maar even op “eurozone”, “banks” en “insolvent”.

  Ik zou ook op mark to fantasy intikken. Gelegaliseerde boekhoudfraude voor de banken.

 98. Adamus says:

  tufkaj,

  Kan je zijn adres wel ff geven, kun je een briefje sturen 😉

 99. tufkaj says:

  Adamus:
  tufkaj,

  Kan je zijn adres wel ff geven, kun je een briefje sturen

  Van Matthijs? nah, een discussie moet van twee kanten gewenst zijn he 😉 Ik zag al dat ik vooral niet de enige was die reageerde trouwens.

 100. HNK says:

  tufkaj: Bij mij in de buurt was onlangs de verkoop van oostpoort 3 en 8 ‘succesvol gestart’

  Dan ben je bijna mijn buurman, ik verbaas me er elke keer over als ik er langs kom dat ze een nog dichtere blokkendoos als IJburg hebben weten te bouwen. Het gaat daar nog leuk worden want het schijnt dat veel van de Transvaalbuurt bewoners in de sociale woningen terecht gaan komen daar, en dat zijn niet allemaal lieverdjes om het maar zachtjes uit te drukken.

  Leuke artikelen, die waarschuwingen van Priemus zouden bijna 1 op 1 kunnen door kunnen voor herpublicatie en niemand zou het door hebben.

 101. Dawg says:

  De massa lijkt altijd weer verrast te worden door de loop der geschiedenis. En van de MSM zullen ze niet veel wijzer worden.

  Wie is er nu gestoord? Die vraag doet me denken aan een uitspraak van Nederlands bekendste vrijdenker Anton Constandse:

  “De wereld wordt geregeerd door dwazen, en de dwazen worden geregeerd door angst.”

 102. ripoff says:

  Vanavond BBC1 22:00 Britain’s hidden housing crisis

 103. Steve says:

  tufkaj,
  Bekent verhaal. Kopers kunnen het niet meer betalen…
  “Nieuwbouwcomplex Diemen van de baan
  …De bouwhekken worden verwijderd en het terrein zal worden ingezaaid met gras”
  http://www.nul20.nl/nieuwbouwcomplex-diemen-van-baan

  Maar anders laat je het COA een asielzoekercentrum bouwen:
  “Wooncomplex voor asielzoekers in Houthaven”
  en je hoopt dat het over tig jaar alsnog verpatst kan worden:
  “Na afloop van de opvang wordt het complex als reguliere koop- of huurwoningen op de markt gebracht.”
  http://www.nul20.nl/wooncomplex-voor-asielzoekers-houthaven

  Het systeem waarbij kopers de sociale woningbouw en de gemeentekas subsidieerden is definitief voorbij. Het is pijnlijk om te zien dat gem. A’dam zich met hand en tand verzet tegen een prijsverlaging van bouwgrond om zo betaalbare koopwoningen mogelijk te maken. Ze zien liever sociale woningbouw, asielzoekercentra of zelf gras.

 104. Dawg says:

  tufkaj,

  Inderdaad, 1981 revisited. Ongelofelijk,

 105. HNK says:

  Steve: “Nieuwbouwcomplex Diemen van de baan
  …De bouwhekken worden verwijderd en het terrein zal worden ingezaaid met gras”

  Mijn kapper was daar erg teleurgesteld over die had getekend voor een van de penthouse appartementen.

  Steve: Het systeem waarbij kopers de sociale woningbouw en de gemeentekas subsidieerden is definitief voorbij.

  Dat terwijl het nog zo’n succes verhaal was in 2010:

  “Wethouder Freek Ossel van Wonen en Wijken over het onderhandelingsresultaat: “Wij zijn blij dat wij erin zijn geslaagd om niet alleen meer sociale huurwoningen te bouwen, maar ook extra woningen kunnen aanbieden aan middeninkomens.” Ook wethouder Grondzaken Maarten van Poelgeest is tevreden: “Wij zijn ervan verzekerd dat Amsterdam in de toekomst kan doorbouwen, want samen met de corporaties zorgen wij ervoor dat het Vereveningsfonds weer een gezonde buffer krijgt.”

  http://www.amsterdam.nl/@487192/pagina/

 106. Harry Nack says:

  Nee nou wordt ie mooi…………………
  Sneu voor Jan Willem Jansen zo duur was je huis niet met een hypotheekje van 480000 euro.pineuts…….
  Ook voor Jan Willem Jansen geldt hoe sneller je huis geveild wordt hoe beter het ook voor je is.En je krijgt duidelijkheid . Pappen en nat houden kennen we al jaren en geeft alleen nog grotere teleurstelllingen en stress gewoon de hypotheek niet betalen.
  Kleine tip voor Jan Willen het geeft van die grote vrachtauto`s met een slaapkabine.
  Voordeel
  1)Dan heb je geen huis meer nodig
  2)Verdient nog geld ook.
  3)Je hebt geen stook kosten
  4)geen elektrakosten
  5)Ik hoef niet te betalen voor jouw stomme fouten.

  Een ding moet je onthouden Jan willen wij gaan niet betalen voor jou. En als je even op de blaren zit valt het alle maal best wel mee .
  En denk erom veel km rijden hahahahahahaha sukkel

 107. Adamus says:

  . Het gaat daar nog leuk worden want het schijnt dat veel van de Transvaalbuurt bewoners in de sociale woningen terecht gaan komen daar, en dat zijn niet allemaal lieverdjes om het maar zachtjes uit te drukken.

  Tja, wat wil je door een “buurtregisseur” uit de eigen groep aan te stellen de rotzooi tegen gaan …….gaat mij benieuwen wanneer er op de Tugelaweg geruimd gaat worden 🙁

 108. Adamus says:

  Harry Nack,

  Net zo’n slappe reactie als verhaal JW.

 109. Adamus says:

  Dawg:
  tufkaj,

  Inderdaad, 1981 revisited. Ongelofelijk,

  1984 nog erger: voor mij de pricediscovery.

 110. Dawg says:

  Adamus,

  Als koper?

 111. SchuurHuurder says:

  We waren al off topic toch? Zo niet, dan bij deze.

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/pensioen/21154145/___Aow-leeftijd_stijgt_door_naar_71_5_jaar___.html

  Wordt extra mooi in combinatie met:

  http://www.nu.nl/economie/2981302/ministerie-spreekt-slechte-cijfers-pensioenen.html

  Hoe iemand het lef heeft om dit te verkondigen:

  Volgens het ministerie wordt het beperken van de opbouw gecompenseerd, doordat de loopbaan van jongeren ‘veel langer’ zal zijn.

  “Velen zullen vanaf hun 21e tot hun 67e, 46 jaar lang pensioen kunnen opbouwen. Ook als de maatregelen van het regeerakkoord gerealiseerd zijn, kunnen zij in die tijd een goed pensioen opbouwen”, aldus het ministerie.

  Dus meer betalen per maand en hiervoor minder opbouwen, maar dit wordt gecompenseerd doordat deze generatie langer kan werken? Echt geen woorden voor dit soort asociale uitspraken.

 112. maarten says:

  tufkaj,

  je bedoelt natuurlijk 1984 door George Orwell.

 113. maarten says:

  nu P&W over pesten. Over de grens van het betamelijke. tv maar uitgezet. Betaal ik daar bijna 40 euro per maand voor?

 114. Adamus says:

  Frank:
  Maak mijn wekelijkse rondje op funda (in de buurt Uithoorn/Aalsmeer).. De verkopers en makelaars leven nog steeds in het vorige decennium !! Ook huizen van mensen die het in de ‘goede tijd’ hebben gekocht ! Verbazend…

  Daar ergens begon de ellende toch? Wijk die niet werd afgebouwd, omdat aannemer/ontwikkelaar op de fles ging. Huizen waren wel (aan)betaald.

 115. Adamus says:

  Dawg:
  Adamus,

  Als koper?

  Verkoper…in 1981 gekocht.

 116. Adamus says:

  Dus meer betalen per maand en hiervoor minder opbouwen, maar dit wordt gecompenseerd doordat deze generatie langer kan werken? Echt geen woorden voor dit soort asociale uitspraken.

  Plus een relatief lagere uitkering?

 117. schanuleke says:

  “de vernieling in helpen, helpen en helpen”, bedoelt Jan Hommen zeker.

  Wat een zak hooi.

 118. HNK says:

  Adamus: Tja, wat wil je door een “buurtregisseur” uit de eigen groep aan te stellen de rotzooi tegen gaan …….gaat mij benieuwen wanneer er op de Tugelaweg geruimd gaat worden 🙁

  Die buurt regisseurs zitten inderdaad de hele dag vrolijk in de koffiehuizen.

  Er zijn momenteel twee blokken tussen de Retiefstraat en de Tugelaweg geheel ontruimt (laten we zeggen 2 jaar na planning). De beneden verdiepingen zijn dicht getimmerd. Ze gaan gesloopt worden en dan komt er nieuwbouw voor terug (of het wordt een grasveld, zoals in Diemen dat gaan we nog zien natuurlijk). De timing is wellicht ook wat onhandig. Vuurwerk en lege panden lijkt me niet de beste combinatie in de Transvaalbuurt.

 119. Ma Ling says:

  Zie ik het nou goed in de video: begeleid Jan Hommen de huisuitzettingen hoogstpersoonlijk en draagt ‘ie beschermende kleding?
  Wat een behulpzame man is het toch.

  Overigens vanochtend KdK beluisterd op BNR: hij was redelijk positief over de ‘Europese bankenunie’

  En Mathijs Bouman gaat redelijk de mist in met zn FD-artikel. Laat iedere econoom die van mening is dat de huizenprijzen weer spoedig stijgen zich eens afvragen: waar moet het geld vandaan komen?
  Welke particuliere spaarpotjes zitten dan voller dan de periode ervoor?

  Tot slot: Het woord commune is al enkele keren gevallen; ik reken voorlopig niet meer op een sterk doorzettende trend van huishoudensverdunning.
  In plaats van dat we goede mediterraanse gewoonten en gebruiken overnemen (wijn, tapas, antipasti, siesta, 10 zonuren per dag) raken de minder leuke zaken steeds meer ingeburgerd in NL (grotere werkloosheid, met 3 generaties in een huis wonen, absente middenklasse)

  Echt tot slot nu: Voerman, je hield toch een bubbellijstje bij? Heb je vuurwerkverkoopbubbbel al gehad? De voorspellingen zijn dat komend uiteinde weer meer explosief spul de lucht in wordt geschoten dan het vorig jaar. te bizar voor woorden!
  http://www.nu.nl/binnenland/2981457/nederlander-koopt-jaar-meer-vuurwerk-.html

 120. ll says:

  Er mag weer meer worden geleend van onze overheid.

  Vooruit starters, blow the bubble again, laat het piramidespel nog even doorgaan , of………, je kan als overheid het paard wel naar de ( geld ) bron, maar niet DWINGEN te lenen 🙂 Zal de starter ooit nog eens verstandig worden ? Elk jaar, de komende jaren verdampt er 20.000 van de koopsom……, wacht tot de bodem is bereikt, je spaart er zo maar 100.000 mee uit…… 😉 , dat is pas besparen……..

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/21156177/__Makkelijker_hypotheek_voor_starters__.html

 121. peter says:

  ll,

  goede ding is dat banks are not stupid (unlike overheid)..

 122. ll says:

  Ondertussen in Ierland, de restschuld rente van 14% naar 2% ? voor mensen die de sleutel hebben ingeleverd bij de bank ..jingle mail.. gelooft u dat 😉 ?

  http://www.independent.ie/business/personal-finance/property-mortgages/banks-offer-mortgage-interest-cut-to-owners-who-give-up-their-homes-3323191.html

 123. ll says:

  peter: goede ding is dat banks are not stupid

  Juan zal wel liggen te briezen in de winterstop 🙂
  Briest een stier ook ?

 124. ll says:

  Tufkaj, je staat op eerste plaats, feli 🙂

 125. Keesje says:

  ll:
  Ondertussen in Ierland, de restschuld rente van 14% naar 2% ? voor mensen die de sleutel hebben ingeleverd bij de bank ..jingle mail.. gelooft u dat ?

  independent.ie/bus…r-homes-3323191.html

  Je moet wel je huis verkocht hebben, en dat is behoorlijk lager as je het kort geleden gekocht hebt…..waar moeten die mensen gaan wonen dan, als ze al met een schuld aan de bank zitten….

 126. Keesje says:

  ll:
  Regels onduidelijk

  bnr.nl/topic/Perso…deringen-huizenmarkt

  Wreed, jonge mensen proberen nog snel te kopen, maar sommige banken zullen WEL de 1 januari grens aan gaan houden, dus de resterende banken kunnen hoger percentage vragen als ze willen….of als resterend banken toch niet willen, krijg je veel teruggedraaide koopcontracten…

 127. Steve says:

  HNK,

  Tja, Amsterdamse bluf zullen we maar zeggen. Tot vlak voordat het doek valt zullen ze volhouden dat er niets aan het handje is. Bluf poker.

  Pijnlijk wordt het voor alle huizenbezitters die kamperen op grond in erfpacht. Die kunnen geen kant op en zullen moeten dokken om de ergste gaten in de Amsterdamse begroting te dichten.

 128. Voerman says:

  snorkel: Ohja, nog een andere eigenschap van trollen; ze wonen onder bruggen…

  Het is zelfs niet uitgesloten, dat sommige trollen al jarenlang als persoon van aanzien kritiekvol op dit log posten terwijl zij ondertussen een stapeling aan uitkeringen zitten te genieten. 😐

 129. lorenzo says:

  Mastah: Maar ik zie zoveel discrepantie tussen wat de ene groep als pure (soms onbereikbare) luxe beschouwd, en wat de andere groep als een verworven recht ziet. Veel Nederlanders hebben gewoonweg geen idee hoe goed ze het hier wel niet hebben, en dat we echt onterecht klagen met zijn allen over zaken waar anderen op deze wereld alleen maar over kunnen dromen.

  we dienen gewoon samen een motie in .

 130. lorenzo says:

  Àlleen in Luxemburg is het BBP per inwoner hoger ( zwart geld , banken , kan ik ook ..) , derhalve zijn wij het rijkst !
  We ( niet ik, maar de cyclische schaapjes) lossen massaal onze hypotheken af . Zo rijk zijn we , meer betalen dan je woonlasten zijn . Geen probleem ..
  We zijn met z’n allen gewoon geluksbipsjes dat we dit kunnen doen. Laten we blijven genieten.

 131. Voerman says:

  lorenzo: meer betalen dan je woonlasten zijn

  Aanvalluuuuuuuuuuuh wordt Aflossuuuuuuuuuuuh. 🙂

 132. nhz says:

  Mastah: Met de sterk toenemende kosten van energie denk ik dat we weer een kan op gaan met m2 per persoon, en dat als het even kan mensen sneller een gezamenlijk huishouden voeren.

  begin vorige eeuw had een inwoner van mijn gemeente 4 m2 per persoon woonruimte; nu is het minstens 10x zoveel, en in de binnenstad misschien wel 20x zoveel. Ik denk dat de weg terug moeilijk zal zijn nu mensen zoveel (woon)ruimte gewend zijn; zoiets vereist een enorme sociale aanpassing. Nederlanders zijn geen Japanners…

  Mastah: Uitkeringen omlaag en mensen die daar afhankelijk van zijn zelf een commune laten vormen lijkt me niet een slechte ontwikkeling per se.

  eens, ik zie daar ook wel duidelijke voordelen van; het huidige systeem is perfect voor parasieten, dat moet je niet willen.

  Mastah: En dan hebben we het in Nederland nog luxe, hier hebben als student vaak een eigen kamer. In meeste landen is het vaak 2 tot wel 4 personen samen op een kamer.

  ook eens, ik merk wel dat de eisen (‘verworven rechten’) van de huidige studenten véél hoger zijn dan in mijn tijd. Een eigen (koop-)appartement en een mooie auto voor de deur is voor velen al bijna een verworven recht. En dan later natuurlijk weer klagen dat de overheid moet helpen bij de schuldsanering.

  Mastah: Veel Nederlanders hebben gewoonweg geen idee hoe goed ze het hier wel niet hebben,

  ook weer eens, de gemiddelde Nederlander met een bijstandsuitkering heeft het in veel opzichten beter dan een koning of keizer honderd jaar geleden; en maar klagen, en het geboefte van PvdA en GL bedenkt wekelijks nieuwe zaken waar mensen die niet (willen) werken recht op hebben. Vaak zijn dat zaken waar hardwerkende burgers met een laag inkomen helemaal nooit aan toe zullen komen. Ziek 🙁

  Johanna: En wel bij de gereputeerde economen Maas en Mulder, die zoals bekend, de economische theorie met baanbrekende bijdragen hebben verrijkt

  tja, het lijken eerder religieuze leiders … misschien moet VEH zich maar aanmelden als kerkgenootschap, misschien kunnen ze er gelijk nog een belastingvoordeeltje uitslepen 😎

 133. NewGen says:

  Keesje: Lol, wie gaat er schrijven ?earth-matters.nl/1…ypotheekklanten.html

  Iedereen zou dit moeten lezen en proberen te begrijpen. Monetaire systeem is gebaseerd op vertrouwen, zoals met de meeste zaken in de wereld. Banken en overige graaiers hebben dit vertrouwen misbruikt. Volgens mij is het niet meer op te lossen. Fiscal cliff gaat gebeuren. Zowel met de Dollar als de euro.

 134. nhz says:

  ll: Marktindicator al gezien ?

  http://www.eigenhuis.nl/tools/marktindicator/

  Op stand 40 hebben we de bodem bereikt.

  ik wacht tot hij op min 40 staat 😉

  tufkaj: Kortom, welkom in 1981 🙂

  nou, eerder in 1979-1980. In 1981 was de crash al voor een groot deel achter de rug. De discussies in 1981 waren van veel hoger nivo (veel eerlijker) dan de fabeltjes die de media nu blijft uitkramen. Mathijs is (kwa opleiding) duidelijk van na 1981, de generatie die vast in sprookjes gelooft.

  Dawg: “De wereld wordt geregeerd door dwazen, en de dwazen worden geregeerd door angst.”

  ze worden op het moment eerder geregeerd door hebzucht, maar de angst is in aantocht.

  Steve: Maar anders laat je het COA een asielzoekercentrum bouwen:

  aan de VVD en PvdA kun je wel overlaten om opnieuw in het buitenland reclame te gaan maken voor economisch asiel in Nederland, veel vette baantjes voor de eigen achterban en ondertussen doen alsof je streng bent. Nog even en de asielzoekerscentra zijn zo luxe (en de woningmarkt zo ziek …) dat ook een originele Nederlander er graag zijn intrek neemt …

  HNK: Dat terwijl het nog zo’n succes verhaal was in 2010:

  hier in Middelburg nog steeds hoor, hier vlakbij wordt alweer een ambitieus project gepland dat voor driekwart bestaat uit sociale woningen en luxe wooneenheden voor begeleid wonen etc, allemaal te betalen via de opbrengst van de overige woningbouw. En dan ook nog op één van de mooiste plekjes van de stad, gaat helemaal verpest worden door deze achterbuurt-in-spe. PvdA en VVD samen in de bocht, net als landelijk 🙁

 135. Okkie says:

  “Wie in de toekomst zicht heeft op een hoger inkomen, mag komend jaar meer lenen.”

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/21156177/__Makkelijker_hypotheek_voor_starters__.html

  Ja, laat jongeren zich maar lekker in de schulden steken.

 136. snorkel says:

  Okkie: “Wie in de toekomst zicht heeft op een hoger inkomen, mag komend jaar meer lenen.”

  telegraaf.nl/overg…voor_starters__.html

  Ja, laat jongeren zich maar lekker in de schulden steken.

  NEE! NEE! NEE! Goedkopere huizen, daar zijn starters me geholpen!

  We hebben GVD net de regels verscherpt (vooral de LTI) omdat het met de oude regels helemaal uit de hand is gelopen. En nu gaan we weer lekker soepel krediet verlenen.

 137. Okkie says:

  snorkel,

  Mijn idee.

 138. afbetaalde huiseigenaar says:

  snorkel: NEE! NEE! NEE! Goedkopere huizen, daar zijn starters me geholpen!

  We hebben GVD net de regels verscherpt (vooral de LTI) omdat het met de oude regels helemaal uit de hand is gelopen. En nu gaan we weer lekker soepel krediet verlenen.

  kan je die politici / NVM en consorten niet voor de rechtbank slepen voor malafide misleading information of zo..

  ik heb al 20 jaar geen hoge hoed op van de nederlandse politici.. maar deze vorm van denial grenst aan “körperverletzung op kosten van de maatschappy..
  maar die zonder harses zijn wel zo hard leers: gezien de run om voor 31.12 nog even een og-tje scoren,
  En al die lemmingen kunnen niet zeggen: ich habe es nicht gewusst”
  dan spring van de klif en in je verderf als je niet gewoon even kan wachten totdat de prijzen zakken..
  achteraf dan ook niet jammeren!

  Mijn enige hoop ( ja het klinkt bizar) is de bank:
  de bank die nee zegt: we gaan u geen hypotheek geven.. we zitten tot onze strot vol met hypotheken
  Basel lässt grüßen..

 139. afbetaalde huiseigenaar says:
 140. nhz says:

  snorkel: We hebben GVD net de regels verscherpt (vooral de LTI) omdat het met de oude regels helemaal uit de hand is gelopen. En nu gaan we weer lekker soepel krediet verlenen.

  ach, net zoiets als het feit dat de aanpassing van de WW en de bezuiniging op de kinderopvang nu alweer ter discussie staat. Even mooie sier maken voor de EU regels, en vervolgens is het weer Brood en Spelen wat de klok slaat. Niks bezuinigen, de grootste Ponzi aller tijden gaat onverkort verder.

  afbetaalde huiseigenaar: En al die lemmingen kunnen niet zeggen: ich habe es nicht gewusst”
  dan spring van de klif en in je verderf als je niet gewoon even kan wachten totdat de prijzen zakken..

  Sprongen ze maar echt van de klif, dan zou er tenminste wat natuurlijke selectie plaatsvinden en zou op termijn het gezond verstand weer meetellen. Maar nee, ze springen regelrecht in een gespreid bedje, de overheid zal eeuwig het handje eronder blijven houden – net zolang totdat de hele economie naar de knoppen is. Financiële brokkenpiloten en onbenullen worden aan alle kanten geholpen, en verstandige burgers worden zwaar aangepakt; na pakweg 30 jaar van zulk beleid spreken de resultaten voor zich.

  Ook Basel gaat sterk verwaterd worden, let op mijn woorden. De wereldwijde schuldenponzi verdraagt geen strengere regels, en ze zullen dus ook niet komen – en voorzover er toch strengere regels komen worden ze gewoon genegeerd of ontdoken 🙁

 141. nhz says:

  afbetaalde huiseigenaar: het kan niet op: boelhouwer bulldozert alles plat:
  lenen kreng! kopen kreng!

  rtl.nl/components/…rstandig_besluit.xml

  ja, verschrikkelijk. Professor Bullshit is al jaren rijp voor een inrichting maar dit slaat alles. Stevige loonstijging zou normaal zijn in deze tijden, en kans op ontslag is minimaal (en anders is er de belastingbetaler om bij te dragen, toch? daar valt nog genoeg te halen). Ik zou wel eens weten wat het professortje onder tafel betaald krijgt van de maffia voor het vergiftigen van de burgers met dit soort drek. Oja, de Nationale Kleutervereniging is het helemaal met hem eens, dan weet je zeker dat het goed zit.

 142. Steven says:

  ha ha: “Dit is een erg verstandig besluit,”

 143. Frans says:

  afbetaalde huiseigenaar:
  het kan niet op: boelhouwer bulldozert alles plat:
  lenen kreng! kopen kreng!

  rtl.nl/components/…rstandig_besluit.xml

  Ik zag het net inderdaad: met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig! 🙂

 144. Frans says:

  Een “must watch” voor de liehebbers: 50 minuten onderwijs van Marc Faber!
  http://www.zerohedge.com/news/2012-12-13/marc-faber-paul-krugman-should-go-and-live-north-korea

 145. jim says:

  Off topic (enigszins)

  Opvoedingsdevies:
  ‘Wat je niet hebt moet je bij anderen halen’.

  Leve het asociale establishment. De oudejaarsrally van de lobby in samenwerking met de massamedia is begonnen. Zorg dat je als scheeflener too big too fail bent. Iedereen onder water!

  De boot is vol mensen!
  http://www.youtube.com/watch?v=X7V09Tmsu-0

  Eindejaars blues:

  Help the poor – BB king
  http://www.youtube.com/watch?v=5Ei4qcgNHO0

  If trouble was money – Albet Collins
  http://www.youtube.com/watch?v=uq9fqK8vI-k

  I got some help I don’t really need – BB King
  (aka ‘Outside help’)

  http://www.youtube.com/watch?v=WCZ2aqFqTX4

 146. jim says:

  tufkajToen ook toen was er discussie over:
  huurnormalisering/belasting
  Kortom, welkom in 1981

  Toen hadden jongeren het niet door.
  Totdat er tanks werden ingezet om de gemoederen te bedaren zaten ze met het haar in de handen, de politici de huisjesmelker en de speculant.
  http://www.youtube.com/watch?v=tCXfXJidFiE&NR=1&feature=fvwp

 147. jim says:

  ll:
  Regels onduidelijk

  bnr.nl/topic/Perso…deringen-huizenmarkt

  DUIDELIJKHEID!

  Makkelijker hypotheek voor starters
  door Inge Lengton en Wouter de Winther
  DEN HAAG – http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/21156177/__Makkelijker_hypotheek_voor_starters__.html

  Ministers Dijsselbloem (Financiën) en Blok (Wonen) gaan de regels voor hypotheken versoepelen. Wie in de toekomst zicht heeft op een hoger inkomen, mag komend jaar meer lenen.

  ‘Wie zicht heeft op een loonsverhoging binnen zes maanden, mag alvast een hypotheek afsluiten vooruitlopend op dat extra salaris. Die termijn wordt opgerekt met enkele maanden tot enkele jaren.’

  Even iets met de baas regelen, iets met ‘side letters’. Als je een financieel adviseur hebt die weet hoe je dat moet doen.

  Zo doen ze dat, over mijn rug. Of gewoon ‘n mes in je rug vlak voor de kerst. Pesten was nog nooit zo populair.

 148. jim says:

  ll: Juan zal wel liggen te briezen in de winterstop
  Briest een stier ook ?

  Overal kerstmannen. Allemaal een rode capes.
  Overkill?

 149. jim says:

  Laat je belazeren!!!

  Koop ‘n huis voor ze onbetaalbaar zijn. Investeer in de toekomst!
  CBS: 1.050.000 huishoudens hebben potentiële restschuld
  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2012/11/26/cbs-1-050-000-huishoudens-hebben-potentiele-restschuld/

  Laat je belazeren!!!
  Google trends: meest gezochte term woningen:
  RESTSCHULD!
  http://www.google.com/zeitgeist/2012/#netherlands/dutch-house-market

  Na u de zondvloed.

 150. Adamus says:

  http://ow.ly/g61hE

  #Boumanisdemeestgevraagdeonwetendeeconoom

 151. jim says:

  Adamus:
  http://ow.ly/g61hE

  #Boumanisdemeestgevraagdeonwetendeeconoom

  Bouman is uit de kast. Van z’n huis.

 152. jim says:

  Adamus:
  http://ow.ly/g61hE

  #Boumanisdemeestgevraagdeonwetendeeconoom

  Gewillige oren laten zich hangen…

  Heb geen twitter.

 153. Adamus says:

  snorkel: NEE! NEE! NEE! Goedkopere huizen, daar zijn starters me geholpen!

  We hebben GVD net de regels verscherpt (vooral de LTI) omdat het met de oude regels helemaal uit de hand is gelopen. En nu gaan we weer lekker soepel krediet verlenen.

  Jawel, maar de banken vallen straks onder verscherpt toezicht van ECB, dus zijn sommige burgers de klos….

 154. V says:

  jim,

  Volgens Stef Blok kon je de oplopende kosten van de annuiteitenhypotheek opvangen door de loonstijging. Nu mag die verwachte loonstijging blijkbaar twee keer worden meegenomen. Creatief boekhouden met Stef Blok 😉

  Ach, deze laatste vormen van bellen blazen zijn gelukkig maar pufjes die weinig tegendruk zullen bieden tegen de gigantische prijdalingen die er aan gaan komen.

 155. jim says:

  Luitert u vooral naar Bouman en leest u er alle welingelichte bronnen en publicaties van het afgelopen jaar alhier verzameld (alleen al het afgelopen jaar) er niet op na. Doen er niet toe!
  Koopmomentje:
  http://www.welingelichtekringen.nl/opinie/104048/het-moment-is-in-zicht-dat-de-huizenprijzen-ophouden-met-dalen.html

  De man kan zo meteen aan de slag bij de bank of bouwend Nederland. Loyaliteit, solidariteit op PRIJS gesteld. Wie gaan de prijs betalen? Deskundigen? Leugenaars? Geweten-loos.

 156. Frank says:

  NewGenhttp://www.earth-matters.nl/11/6993/verborgen-nieuws/hypotheekfraude-van-banken-aan-de-nederlandse-hypotheekklanten.html : Iedereen zou dit moeten lezen en proberen te begrijpen. Monetaire systeem is gebaseerd op vertrouwen, zoals met de meeste zaken in de wereld. Banken en overige graaiers hebben dit vertrouwen misbruikt. Volgens mij is het niet meer op te lossen. Fiscal cliff gaat gebeuren. Zowel met de Dollar als de euro.

  Tsja, het is natuurlijk treurig dat er geen goede uitleg over het moderne geld-creatie systeem is op middelbare scholen. Iedereen zou dit inderdaad moeten leren.

  Maar ik vind het wel erg wel gezocht om dit systeem (en het vragen van rente) ‘fraude’ te noemen. Rente is een best logisch instrument om als beloning voor de mate van risico op verlies (default) op terugbetaling van de lening.

  Als een bank gered wordt door de overheid op het moment dat er verlies genomen moet worden, dan kan je inderdaad beginnen te spreken van fraude (er is immers geen risico meer voor banken die weten dat ze gered zullen worden).

  Verder denk ik niet dat fractional-reserve banking per sé slecht is, maar het toezicht faalt steeds. Centrale banken laten keer op keer toe dat er krediet bubbels ontstaan met dramatische gevolgen. Nu kan je je natuurlijk afvragen of dat inherent is aan fractional reserve banking of niet.

 157. ll says:

  Grappig er zit een filter op het blad dat niet genoemd mag worden, dan maar zo.

  Maandag 18.00 aanmelden verplicht. Kees de Kort en Peter Boelhouwer en Rob Mulder en

  http://www.bnr.nl/evenement/newsroom/185586-1212/help-mijn-huis-is-niets-meer-waard

 158. jim says:

  Als het je allemaal teveel wordt aan het eind van ‘t jaar dan heb je zin in ‘n feestje.
  heeft u te weinig tijd gehad om er aan te wennen? U had gewoon te weinig vertrouwen want zometeen gaat de prijs van een huis weer gewoon omhoog. Spekkoper in ‘n tijd waar de banken spek op de botten moeten krijgen… Ik blijf mijzelf herhalen.

  Instapmoment? moving average?
  Laat je niets wijs maken!
  http://www.floris.nu/funda/

 159. jim says:

  Frank,

  Toezicht is ook ‘n bubble, de toezichthouder van de toezichthouder. Je ziet ‘t of je ziet ‘t niet.

 160. Ma Ling says:

  ll: Grappig er zit een filter op het blad dat niet genoemd mag worden, dan maar zo.Maandag 18.00 aanmelden verplicht. Kees de Kort en Peter Boelhouwer en Rob Mulder en bnr.nl/evenement/n…-is-niets-meer-waard

  Werd ik zojuist al pisnijdig door dat bericht van Boelhouwer, doe jij er nog een schepje bovenop met je bericht met de aankondiging van de BNR Newsroom.

  Ik vrees dat de woningmarkt zeer eenzijdig belicht gaat worden komende maandagavond. Uiteraard zullen de noodklokken weer luiden en zal het verboden woord wederom zijn: ‘huizenprijsverlaging’

 161. jim says:

  Wanneer je naar jezelf kijkt komt de ander in beeld.
  De onvolprezen Tufkaj. Video van ‘t jaar wat mij betreft. Nog maar eens, voor wie net komt kijken!!!
  http://www.youtube.com/watch?v=fumSQji8dT4&feature=player_embeddedhttp://www.youtube.com/watch?v=fumSQji8dT4&feature=player_embedded
  Leuker kon hij het niet maken. Leerzaam? Het is aan u als ervaringsdeskundige. Nu of nooit, oud en nieuw.

 162. jim says:

  Bouman (meer) Boelhouwer (hebben) Blok (aan je been)
  BBB rating!

 163. ulrich says:

  Maar het allegrofste van ik nog op BNR

  Interviewer:
  Vind u het een goed idee dat de maximale hyptheeksom afgestemd worden op toekomstige salarisstijging van de starter.

  Boelhouwer:
  Ja natuurlijk dit gaat de woningmarkt helpen, en anders hebben we altijd de Nationale Hypotheek Garantie.

  Dat zijn u en ik.
  Het wordt tijd voor een nationaal gerechtshof voor misdaden tegen de belastingbetaler. De eerste kandidaat voor de doodstraf of levenslange dwangarbeid ken ik al.

 164. jim says:

  Ik weet niet wie dit jaar als cabaretier is uitverkoren de oudejaarsconference te gaan verzorgen en hoop stiekum dat het Jan Jaap van der Wal is, het materiaal ligt nu werkelijk voor ‘t op rapen gaar.

 165. snorkel says:

  ulrich: en anders hebben we altijd de Nationale Hypotheek Garantie.

  Moral -F*cking- Hazard!

 166. papo says:

  In Sanje gaat het ook lekker. Daar dalen in Q3 de huizenprijzen met 15% op jaarbasis

  http://huizenmarkt.blog.nl/huizenmarkt-2/2012/12/14/spaanse-huizenprijzen-kelderen-15

  En daar hebben ze al heel wat daling achter de rug. Dus in nl. zou er ook nog heel wat vanaf kunnen.

 167. afbetaalde huiseigenaar says:

  BNR panel: eenzijdig bestukt met stakeholders..

  waarom geen protest aantekenen bij de organisator:
  dorsthorst@bnr.nl

 168. jim says:

  De krimp zal alles wel oplossen op termijn… Groei is nodig… Huh, hoe zit het nou CPB? Werkgelegenheid 2.0?
  http://www.pbl.nl/dossiers/krimp/veelgestelde_vragen#vraag5

  ‘Krimp leidt tot een meer ontspannen woningmarkt, wat een overaanbod aan woningen tot gevolg kan hebben. De afname van het aantal inwoners en huishoudens betekent een kleinere lokale afzetmarkt en kan leiden tot een overaanbod aan voorzieningen als winkels, kantoren of scholen. Het teveel aan woningen en voorzieningen kan leegstand van vastgoed tot gevolg hebben. Krimp kan ook resulteren in een geringer aanbod van of concurrentie om arbeidskrachten, of zelfs een tekort. Dit zal vooral voor de arbeidsintensieve sectoren nadelig zijn.’

  Oeconoemen, visie.
  Huizen gaan meer waard worden. Even geduld AUB.

 169. snorkel says:

  jim: Huh, hoe zit het nou

  Het zit zo: Eerst kijk je wat in jouw belang is. Je verzint vervolgens wat je wilt dat de conclusie van je argumentatie is, vanzelfsprekend een uitkomst die jouw belang ondersteunt. Dan pak je willekeurig wat termen die economisch klinken, zoals vraag en aanbod, markt, prijs, schaarste, herstel, etc. En dan formuleer je met die woorden een zin die onherroepelijk leidt tot de conclusie die je voor ogen had. Als je dat maat vaak genoeg doet ga je zelf geloven dat jouw belang in het belang van iedereen is.

 170. jim says:

  Groeien, niet mee bemoeien.
  Failliet tot je het ziet.

 171. jim says:

  Indien u uw hart nog niet vast hield:
  http://www.4-freedom.nl/nieuws/121126-amsterdam-eindelijk-concurrentie-pensioenfonds-abp-start-hypotheekbank

  Maar bent u ambtenaar met het hart op de juiste plaats dan hebt u niets te vrezen natuurlijk. De VVD de PVDA en de makelaar weet raad.

  ‘Bovenberg denkt dat banken een nieuwe rol zullen krijgen. “Pensioenfondsen hebben bijvoorbeeld voor kredietbeoordeling niet voldoende expertise in huis. Banken zullen dus tot nieuwe samenwerkingsverbanden moeten komen met de pensioenfondsen en blijven een cruciale rol spelen bij de distributie en de kredietbeoordeling.”

  Who’s BAD?
  B is voor de bom. A is voor allemaal. D is voor de durf. Geen schuld is gierig!

 172. afbetaalde huiseigenaar says:

  mijn mail aan..verstuurd 15.24

  Geachte mevrouw:

  Kompliment: goed topic.

  Jammer dat Uw gesprekspartner voornamelijk uit de verkoop pushende kant komen..

  Het merendeel van Uw gasten (muv Kees de Kort) zijn stakeholders .. en wel staan zij er bijna gesloten voor dat er vooral maar nog meer geld gepompt word in een marode systeem..
  Het beademen van een hersendode patient.

  Goede journalistiek is bekend met de begrippen overwaardering en huizenprijzenbubble, toch? Waarom zien wij deze kant niet vertegenwoordigd in de publieke discussies –

  Ipv de prefab food uit de monden van Boelhouwer, Hukker en hukkerse makelaars, zoals ook stichting starter had ik gehoopt dat U de moed zou hebben eindelijk eens een paar interessante tegengeluiden te laten horen..

  en wel van de bezorgde burger met gezond verstand.
  Nee niet de burger die angst heeft dat zijn huis minder waard wordt..
  ( het Henk en Ingrid syndroom)

  Echter bezorgde burgers die zien dat starters nog even coute que coute in dit pyramiden spelletje der superlatieven geduwd worden. How un-ethical can you be?!

  Bezorgde burgers die zien dat er goed geld ( ons belastinggeld geld) verkwanselt wordt voor iets dat morsdood is- en hoognodig op de schop moet en niet met de ellendige zachte heelmeesters der scheinheiligheid die als experten uiteindelijk leiden tot de meest afgrijselijk stinkende wonden.

  De starter is het meest gebaat bij dalende huizenprijzen en niet met een opgeblazen krediet voor een objekt wat een te hoge vraagprijs heeft.

  N.B. waarde is niet hezelfde als Vraagprijs..

  Laat die huizenprijzen maar eens flink zakken en dan komt het vanzelf helemaal goed met de markt- …

  Ps mocht U inspiratie nodig hebben dan bezoek toch eens
  huizenmarkt-zeepbel.nl

  met vriendelijke groet

 173. Ma Ling says:

  @ Juan,

  ik ben je brandbriefnummering kwijt, maar hierbij de volgende: http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/50/timmerlieden-sturen-brandbrief-naar-kamer.xml

  Ik geef ze nog een goede kans van slagen. Bij ieder hoofdstuk van het regeerakkoord waar protest tegen wordt aangetekend is het kabinet al door de knietjes gegaan en zijn de plannen aangepast.

  En zolang we rekenen met een groeiende economie is er niet eens zo heel veel aan de hand. Ben benieuwd welke cijfers het CPB publiceert in het voorjaar. Volgen ze de lijn van de DNB? Of hanteert CPB de parameters ietwat creatiever?

 174. Henk 6 says:

  jim,

  ‘Bovenberg denkt dat banken een nieuwe rol zullen krijgen. “Pensioenfondsen hebben bijvoorbeeld voor kredietbeoordeling niet voldoende expertise in huis. Banken zullen dus tot nieuwe samenwerkingsverbanden moeten komen met de pensioenfondsen en blijven een cruciale rol spelen bij de distributie en de kredietbeoordeling.”

  Banken zijn goed in kredietbeoordeling, hahaha!! Beetje zelfkennis graag.

 175. afbetaalde huiseigenaar says:
 176. jim says:

  Bad banks? Dienstverlenen zit ze in het bloed. En ondertussen raast de propagandamachine als nooit tevoren. Het loopt storm bij de hypotheekverstrekkers (als je ze mag geloven, en dat wil je) doorlopend in het nieuws nu.
  Over lemmingen die zich van ‘n cliff afstorten… niets!!!
  Blue skies everywhere….
  Hoezo crisis, waar is het feestje?
  http://www.youtube.com/watch?v=nB-xqDZbEVQ
  everywhere!
  http://www.youtube.com/watch?v=YErXozSHW9w

 177. lorenzo says:

  papo: In Sanje gaat het ook lekker. Daar dalen in Q3 de huizenprijzen met 15% op jaarbasis
  huizenmarkt.blog.n…nprijzen-kelderen-15
  En daar hebben ze al heel wat daling achter de rug. Dus in nl. zou er ook nog heel wat vanaf kunnen.

  valt mee, sinds 1992 ruim 600 % erbij . We kunnen derhalve niet spreken van een ineenstorting .
  De handel loopt tevens weer voorspoedig .

 178. jim says:

  Henk 6,

  BBBBB rating.
  Ik was Brinkman vergeten.

 179. jim says:

  A-llemaal B P-ensioen.
  Iedereen gered.

 180. afbetaalde huiseigenaar says:

  antwoord van BNR:
  Ik stuur uw mail door naar de redactie!

  Met vriendelijke groet,

  Titia te Dorsthorst
  Projectmanager FD/BNR Networks

  FD Mediagroep
  Prins Bernhardplein 173, 1097 BL Amsterdam
  Postbus 216, 1000 AE Amsterdam

  T: +31 20 592 8481
  F: +31 20 592 8800
  M: +31 6 2393 6505
  E: dorsthorst@fdmediagroep.nl

  NB voor onze redactie hier: ik heb mijn mail met mijn eigen naam gestuurd natuurlijk en niet als vertegenwoordiger van deze site..

 181. Frank says:

  Wat ben ik blij dat ik vorig jaar (na mijn scheiding) binnen 5 weken mijn huis heb verkocht met een beetje verlies en zonder restschuld !! Ik heb toch het gevoel van ‘ik zit veilig in een reddingsloep terwijl de rest van de Titanic ten onder gaat’.

  Wel ff 7 maanden weer bij pa en ma moeten wonen (voor een vent van 44 niet optimaal, maar het was best gezellig).

  Huur nu van iemand die het niet kan verkopen. Ook niet optimaal maar ik wacht lekker af…

 182. jim says:

  Wat eet de algemene burger met de kerst?
  http://www.nujij.nl/economie/mcdonalds-grootste-horecabedrijf-nederland.17282837.lynkx
  Er is werk zat, als je maar wilt!

 183. jim says:

  Frank:
  Wat ben ik blij dat ik vorig jaar (na mijn scheiding) binnen 5 weken mijn huis heb verkocht met een beetje verlies en zonder restschuld !! Ik heb toch het gevoel van ‘ik zit veilig in een reddingsloep terwijl de rest van de Titanic ten onder gaat’.

  Wel ff 7 maanden weer bij pa en ma moeten wonen (voor een vent van 44 niet optimaal, maar het was best gezellig).

  Huur nu van iemand die het niet kan verkopen. Ook niet optimaal maar ik wacht lekker af…

  Kijk en dat vind ik nu hartverwarmend!

 184. jim says:

  Henk 6:
  jim,

  ‘Bovenberg denkt dat banken een nieuwe rol zullen krijgen. “Pensioenfondsen hebben bijvoorbeeld voor kredietbeoordeling niet voldoende expertise in huis. Banken zullen dus tot nieuwe samenwerkingsverbanden moeten komen met de pensioenfondsen en blijven een cruciale rol spelen bij de distributie en de kredietbeoordeling.”

  Banken zijn goed in kredietbeoordeling, hahaha!! Beetje zelfkennis graag.

  Stapelgek!
  Niets nieuws overigens Piet Vroon schreef er in de tachtiger jaren al over ofschoon de fraude toen niet door ‘studenten’ ontmaskerd werd.

 185. SchuurHuurder says:

  Wat een nieuws weer vandaag zeg, pensioengeld fanatiek in hypotheken (natuurlijk alles met staatsgarantie) en Blok die de elke extra euro graag dubbel uitgeeft. Begin nu toch te twijfelen of ik mijn spaargeld niet beter veilig kan stellen in een woning (kan een zeer aanzienlijk deel zelf betalen), binnen een a twee jaar (sowieso wel na de 1 januari daling). Wachten tot woningen nog 15-20% gedaald zijn kan nog wel een tijdje wachten krijg ik het idee, met al dit nieuwe kapitaal en die flapdrop op Wonen die elke proefballon van de lobbyisten door de kamer loodst. Verder heb ik het idee dat starters voor elk bedrag willen tekenen, zolang ze het maar gefinancierd krijgen. Dit zie ik ook niet binnen 5 jaar veranderen. Hoe denken jullie hierover?

 186. jim says:

  SchuurHuurder:
  Wat een nieuws weer vandaag zeg, pensioengeld fanatiek in hypotheken (natuurlijk alles met staatsgarantie) en Blok die de elke extra euro graag dubbel uitgeeft. Begin nu toch te twijfelen of ik mijn spaargeld niet beter veilig kan stellen in een woning (kan een zeer aanzienlijk deel zelf betalen), binnen een a twee jaar (sowieso wel na de 1 januari daling). Wachten tot woningen nog 15-20% gedaald zijn kan nog wel een tijdje wachten krijg ik het idee, met al dit nieuwe kapitaal en die flapdrop op Wonen die elke proefballon van de lobbyisten door de kamer loodst. Verder heb ik het idee dat starters voor elk bedrag willen tekenen, zolang ze het maar gefinancierd krijgen. Dit zie ik ook niet binnen 5 jaar veranderen. Hoe denken jullie hierover?

  We’re fucked! Go get fucked now!
  Ik moest denken aan een voorval. Er komt een buitenlander een masterclass geven. Na afloop bij ‘n gezellig onderonsje vraagt ie “what the fuck means neuken” Me: “You don’t know? You should try it, it’s fun”. Nu denk ik daar heel anders over…

 187. SchuurHuurder says:

  jim: We’re fucked! Go get fucked now!
  Ik moest denken aan een voorval. Er komt een buitenlander een masterclass geven. Na afloop bij ‘n gezellig onderonsje vraagt ie “what the fuck means neuken” Me: “You don’t know? You should try it, it’s fun”. Nu denk ik daar heel anders over…

  Maar is het momenteel beter om gefucked te zijn met een kleine lening + vastgoed of met een bak spaargeld? Lees net een gedetailleerde bericht over de versoepeling van de hypotheeknormen voor starters en het valt gelukkig enigszins mee. De starter moet aantonen binnen afzienbare tijd meer te verdienen. Veel succes je baas iets te laten ondertekenen dat je gegarandeerd meer gaat verdienen binnen een a twee jaar.

 188. snorkel says:

  SchuurHuurder: Wachten tot woningen nog 15-20% gedaald zijn kan nog wel een tijdje wachten krijg ik het idee, met al dit nieuwe kapitaal en die flapdrop op Wonen die elke proefballon van de lobbyisten door de kamer loodst. Verder heb ik het idee dat starters voor elk bedrag willen tekenen, zolang ze het maar gefinancierd krijgen. Dit zie ik ook niet binnen 5 jaar veranderen. Hoe denken jullie hierover?

  Tja… ik verbaas me ook telkens weer over alle registers die opengetrokken worden om te zorgen voor een “zachte landing”. Al sinds 2006 toen ik mijn gesprek met de hypotheekadviseur maar afzegde na een avondje zelfstudie 😉 Maar, die 8% per jaar knabbelt toch echt stukje bij beetje aan onze snoephuisjes. Bij een luchtkasteeltje van €250k is dat toch €20.000 per jaar waar je wel rente over betaalt en wat je ook terug moet betalen, maar wat zo het riool inspoelt. Voor minder dan €20k huur ik nu prima! Kan ik ook nog verhuizen als dat nodig zou zijn 😉

 189. jim says:

  SchuurHuurder,

  Ja, je hebt niets zelf meer voor ‘t zeggen.
  Goed geregeld. En als iedereen z’n geld nu eens van de bank haalt? Dan blijken ze het niet te hebben natuurlijk. Nieuw sprookje van andersom.

 190. jim says:

  Voorgelezen worden voor ‘t slapen gaan, jeugdsentiment?

 191. jim says:

  Ik zou dimmen. De hoogste Tijd!

 192. asd says:

  Meneer Hommen houdt zijn eigen belang in hoge huizenprijzenminnend NL in de gaten, maar ook de Nederlandse staat in de persoon van de heren Dijselbloem (PvdA) en Blok (VVD) met hun “bereidheid” de hypotheekregels te verruimen voor (jonge) mensen met “scope”.

  Die moeten maar afwachten of hun toekomstperspectief dusdanig is, dat zij een aangegane financiële last wel kunnen dragen en achteraf ertoch niet ingeluisd worden.

  Zo’n truc om de huizenprijzen hoog te houden met het argument de markt op gang te krijgen zijdens Vadertje Staat is geenszins goed te praten.
  So far so good. Allemaal bekend op dit blog.

  Anders wordt het wanneer burgers, zoals ondergetekende, in de media reageren met kritiek op de gedachtegang van bovengenoemde heren en onmiddellijk te horen krijgen, dat die kritiek “niet geschikt is voor publicatie”.

  De desbetreffende tekst, geserreerd in een kader, luidt:

  “Diep treurig van een staat om mensen tot schulden te verleiden in plaats van te breken met de hypotheekellende van de afgelopen decennia. Weg ermee! Huizenprijzen conform maken aan de feitelijke ouwe vaak afgeschreven meukwaarde,flink lager dus.
  Zelf sparen en iets langer in hotel mama wonen. De staat helpt zijn inwoners vervolgens pas echt met een gunstige bouwspaarrekening en niet door een oud systeem in stand te houden.
  Huiseigenaren onder water, w.o. politici(!)gaan dan maar niet meer drie keer p.j. met vakantie of verkopen toch gewoon hun boot!”

  Ik bespeur in de weigering tot publicatie iets als een knieval voor hogehuizenprijzenminnend Nederland, w.o. het bankwezen (meneer Hommen), de VGH, vriend Hukker met zijn club, onder waterstaande politici en journalisten zelf.

  Ik dacht dat wij in NL een onafhankelijke en vrije pers hadden. Ben ik nou zo naïef?

 193. jim says:

  Kom er maar in jongere generatie met toekomst, als je het kunt horen, je kop in ‘t zand. Sandboxes are for trying out things.

 194. Dawg says:

  asd,

  Over welk blad heb je het nu?

 195. asd says:

  @194 (Dawg), Ik lees dagelijks zes gevestigde(internationale) dagbladen w.o. drie Nederlandse.

  Het gaat ’em natuurlijk om de Nederlandse, die het verschil in vrije meningsuiting, zoals in dit geval, zo pregnant maakt.

  Guess what.Voor mij zijn Nederlandse kranten één toute même. Maakt niet uit welke je neemt. Ik zou zeggen: pak d’r maar eentje.

 196. Dawg says:

  asd: Guess what.Voor mij zijn Nederlandse kranten één toute même. Maakt niet uit welke je neemt. Ik zou zeggen: pak d’r maar eentje

  Abonnementen reeds lang geleden opgezegd. Ook Staatsjournaal wordt nog slechts zelden bekeken.

 197. cartoonist says:

  asd: Ik dacht dat wij in NL een onafhankelijke en vrije pers hadden. Ben ik nou zo naïef?

  Welkom in Noord Korea 2

 198. cartoonist says:

  The ruling elite is like the wind, the little people are like the grass. When
  the wind blows, the grass bends

  traditionele chinese spreuk

 199. asd says:

  @197(Dawg), mijn idee.

  @198(cartoonist), Daar lijkt het wel op. Ik houd het voorlopig maar op een stukje verderfelijke VOC-mentaliteit, dat in de genen zit.

 200. Mario says:

  asd, waar heb je het over? Waar is die reactie niet gepubliceerd?

 201. asd says:

  @199(Tufkaj), Heel geestig van de Franse president.

  Dank voor de verwijzing, vooral omdat de Fransen gewoonlijk orgueilleux, vaniteux, égoïste et chauviniste zijn.

  Maar altijd nog beter dan dit stukje banale journalistiek.

 202. SchuurHuurder says:

  snorkel: Tja… ik verbaas me ook telkens weer over alle registers die opengetrokken worden om te zorgen voor een “zachte landing”. Al sinds 2006 toen ik mijn gesprek met de hypotheekadviseur maar afzegde na een avondje zelfstudie Maar, die 8% per jaar knabbelt toch echt stukje bij beetje aan onze snoephuisjes. Bij een luchtkasteeltje van €250k is dat toch €20.000 per jaar waar je wel rente over betaalt en wat je ook terug moet betalen, maar wat zo het riool inspoelt. Voor minder dan €20k huur ik nu prima! Kan ik ook nog verhuizen als dat nodig zou zijn

  Met een 8% daling per jaar zie je mij ook niet op de koopmarkt begeven. Waar ik echter bang voor ben ik dat er in 2013 Q1 en Q2 nog een redelijke daling zal zijn, maar dat Blok elke verdere daling zal proberen te voorkomen, al kost het de belastingbetaler nog een extra 14 miljard per jaar. Onze premier en Monasch (PvdA dossier wonen) lijken dat ook wel te zien zitten, want sinds het nieuwe kabinet is geen kunstgreep te gek gebleken. De enige rem op de gekte was het gebrek van geld bij de banken, maar als pensioenfondsen 5,5% per jaar kunnen gaan pakken op verkapte staatsobligaties is het dek van de dam.

 203. Mark says:

  asd,

  Beste asd, je reactie staat gewoon op de telegraaf hoor. Denk je nu werkelijk dat ze daar niets beters te doen hebben?

 204. asd says:

  @202(Mario), “waar heb je het over”?

  Over biljarten, zou ik kunnen zeggen, maar uiteindelijk over het verschil in kwaliteit tussen de NL-journalistiek en die in het buitenland.

  “Waar is die reactie niet gepubliceerd”?

  In de NL-pers. Ik ken alleen maar één NL-pers (pak er maar een krant uit: “één toute même”), vs. een gevarieerde buitenlandse pers. That’s different cook als je effe een tijdje doorleest.

 205. Juan Blemonte says:

  HNK: Dat terwijl het nog zo’n succes verhaal was in 2010:
  ….
  Ook wethouder Grondzaken Maarten van Poelgeest is tevreden: “Wij zijn ervan verzekerd dat Amsterdam in de toekomst kan doorbouwen, want samen met de corporaties zorgen wij ervoor dat het Vereveningsfonds weer een gezonde buffer krijgt.”

  http://www.amsterdam.nl/@487192/pagina/

  Wat een prachtige wapper, HNK, klasse.
  In 2010 nog de Hemel in geprezen, in 2012 met de kennis van NU opeens Ten Hemel schreiend.
  Wat een inzicht is er toch vergaard tussen 2010 en nu, wellicht hebben we met deze blog daar wel een bijdrage aan geleverd.

  Eerder wist de heer (zonder titelatuur) Van Poelgeest niet wie anders de rekening zou kunnen

  Kortom:

  Wie nu een huis koopt in Amsterdam
  met erfpacht
  zal zien dat de Hoofdstedelijke gemeentelijke tarieven naar de hoogste in Europa gaan alvorens na protest te zakken
  Zie de parkeertarieven, het is duurder aan de gracht te parkeren dan er een woning te huren

  De voortekenen zijn er al:
  Amsterdam doet extreem lang over beoordeling WOZ bezwaren:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/26-06-2012/arm-en-beschaamd-zo-arm-te-zijn/#comment-108212

  en niet te vergeten:
  Uiterst opmerkelijk in het erfpachtdossier is dat de gemeente zich sinds 1993 niet meer facilitair heeft opgesteld, maar meer als speculant. De erfpachttarieven werden vanaf toen niet meer op kostprijs van de grond gebaseerd, maar op marktwaarde.

  In 1923, toen het Grondbedrijf werd opgericht, heeft de gemeente gezegd dat de grond wordt uitgegeven op basis van de kostprijs. De gedachte was dat het grondbeleid van de gemeente ten dienste stond van de volkshuisvesting. In 1993 is dat eigenhandig op basis van marktwaarde vastgesteld. De vraag is nog steeds niet beantwoord waarom bewoners ineens de marktwaarde zouden moeten gaan betalen.

  Daar komt nog bij dat sinds 1994 een groep Amsterdammers hun erfpacht plotseling moest afkopen voor een periode van vijftig jaar. Dat is toen ingevoerd omdat de stad extra geld nodig had. Daarmee zijn de Oostelijke Eilanden en IJburg aangelegd. Een regeling voor jaarlijkse betalingen werd vanaf toen niet meer mogelijk. Omdat er enorme schaarste was, kreeg de gemeente dat gemakkelijk verkocht.
  http://www.housingyoumakelaars.nl/nieuws/Erfpachtsysteem-Amsterdam-wankelt/

  En ook nog eens:
  Afkoop erfpacht straks verboden
  http://www.parool.nl/parool/nl/6/WONEN/article/detail/3147106/2012/01/31/Afkoop-erfpacht-straks-verboden.dhtml

 206. asd says:

  @205 (Mark), meen je dat nou werkelijk?

  Dan hebben ze snel hun mening herzien. Alweer geen goed punt voor de zwabberende NL-pers.

  Welke krant je in dit land ook neemt, het zal nooit wat worden!

 207. Juan Blemonte says:

  tufkaj: Ed van de Bijl over belangrijke geschiedenislessen 😉 vastgoedpro.blogsp…gen-woningmarkt.html

  De beste man doet weer zeer succesvol een poging aan te tonen dat hij zijn vak niet beheerst: hij snapt dus niks van de huizen-“Markt”.

  Juan heeft het wel honderd maal uitgelegd en rustige doeti dat een volgende keer weer:
  – Holland heeft de hoogste hypotheekschuld in de EU
  – Als gevolg heeft Holland Hogehuizenprijzen
  – dat kon alleen volgehouden worden de laatste jaren dankzij Hogehuizneprijsminnende Kunstgrepen als:
  1) Staatgaratie NHG ter waarde van 11 maal het bruto jaarsalaris
  2) Bijna gratis lenen lage rentes
  3) 100% HRA
  4) 100+ % van de onderwaarde financiering
  5) Aflossingsvrij financieren = huizen leasen

  Welnu aan de ranvoorwaarden van de huidige huizenprijzen zijn nu terecht (en eindelijk) grenzen gesteld:

  Holland gaat van :
  gesubsisideerd (100% HRA) huizen leasen (100% aflossingsvrij)
  naar:
  gewoon SPAREN, dan LENEN en dan TERUGBETALEN.

  Het effect op de huizenprijzem wordt door de meeste grootbanken inmmiddels terecht ingeschat op een verwachte 20% tot 30% daling.

  Dit alles is de Makelleugenaar Drs Ed van de Bijl klaarblijkelijk ontgaan, er valt nog ene hoop te ontdekken op zijn eigen vakgebied 🙂

 208. Juan Blemonte says:

  Ed van de Bijl in de zomer 2010 denkt dat de impasse doorbroken is:
  http://vastgoedpro.blogspot.com/2010/07/huizenprijzen.html
  Ed van de Bijl De betaalbaarheid van woningen op dit moment (maart 2012) die is gewoon goed alleen de financierbaarheid is buitengewoon spaarzaam. De Steken die Harmke Pijper liet vallen:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-03-2012/lachen-om-ed-van-de-bijl/#comment-101067
  Ed van de Bijl denkt (maart 2012) dat de kans dat de overheid HRA aanpakt minimaal is:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-03-2012/lachen-om-ed-van-de-bijl
  Nog een mooie:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-02-2012/rabobank-en-ing-somber-over-woningmarkt/#comment-98641
  Volgens opgave van de NVB, de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers, zijn er in het eerste kwartaal slechts 1100 nieuwbouwwoningen per maand verkocht. ‘Dramatische gang van zaken’.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-04-2012/nieuw-huis-vrijwel-onverkoopbaar/#comment-103435
  (De heer Marc Calon bouwde een volstrekt mislukte Blauwe Stad, toonde aan datti zich er zo ongeveer wel uit kon lullen en steeg verder op de maatschappelijke ladder)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-06-2012/taco-van-hoek-eind-2012-herstel-woningmarkt/#comment-106798
  De heer Ed van de Bijl heeft dus ook gemist dat gronden in 15 jaar tijd dubbel zo hoog gewaarderd zijn geraakt: Wie dat gemist heeft, geeft te kennen dat vakmanschap meesterschap is.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-09-2012/vereniging-eigen-huis-opent-de-aanval-op-de-vvd/#comment-113040
  Een hij snapt het anno december 2012 nog steeds niet:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-12-2012/jan-hommen-ing-wij-willen-mensen-helpen-helpen-en-helpen/#comment-122930

 209. snorkel says:

  SchuurHuurder,

  Ik vertrouw voorlopig nog even op “what goes up, must come down”. Mocht er een extra blik maatregelen opengetrokken worden dan kun je altijd nog van mening veranderen.

  Overigens zitten we pas echt in de shit als ook onze penioenpotten opgeofferd worden om de huizenprijzen hoog te houden: Als dat trucje weer is uitgewerkt gaat het dan alleen maar nog harder naar beneden met nog verdergaande gevolgen.

  Ik ben de afgelopen jaren steeds meer afgestapt van lange termijn plannen. Er is teveel paniek en tumult. Eerst 21 – 12 -2012 maar overleven. Wie weet hoe de vlag er daarna bijhangt 😉

 210. Adamus says:

  Verder denk ik niet dat fractional-reserve banking per sé slecht is, maar het toezicht faalt steeds. Centrale banken laten keer op keer toe dat er krediet bubbels ontstaan met dramatische gevolgen. Nu kan je je natuurlijk afvragen of dat inherent is aan fractional reserve banking of niet.

  Blijkbaar wel.

 211. Juan Blemonte says:

  snorkel: Overigens zitten we pas echt in de shit als ook onze penioenpotten opgeofferd worden om de huizenprijzen hoog te houden: Als dat trucje weer is uitgewerkt gaat het dan alleen maar nog harder naar beneden met nog verdergaande gevolgen.

  EENS.

  Als alle Kunstgrepen to nu toe niet gewerkt hebben
  om een huizenprijsdaling te voorkomen
  waarom zou de volgende Kunstgreep
  dan wèl werken.

  Nota bene bedacht door lieden die de Kredietcrisis (waarbij hùn vak economie is) niet zagen aankomen.

  Kritiek op Ewald Engelen: de Krediet-explosie vondt plaats tussen 1990 en 2008 en NIET in 2012. Tussen 1990 en 2008 NIETS gezien. in 2012 HET LICHT GEZIEN.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-12-2012/ewald-engelen-over-pensioenen-en-hypotheken/comment-page-4/#comment-122682

  En natuurlijk die vooruitzieners Boot en Bovenberg:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-11-2012/ec-bekijkt-nederlandse-huizenbubbel/#comment-121545

  Sie haben es Nicht sehen wollen
  Sie tun immer wieder die gleiche Kansloze Kunstgrepen

 212. snorkel says:

  snorkel: Eerst 21 – 12 -2012 maar overleven

  Dat was een grapje trouwens. Ik geloof niet dat de wereld dan vergaat 😉

 213. SchuurHuurder says:

  snorkel:
  SchuurHuurder,

  Ik ben de afgelopen jaren steeds meer afgestapt van lange termijn plannen. Er is teveel paniek en tumult. Eerst 21 – 12 -2012 maar overleven. Wie weet hoe de vlag er daarna bijhangt

  Goed plan :). Waarschijnlijk ga ik binnenkort toch van baan wisselen, dus echt verstandig zou het toch niet zijn om een aanzienlijke schuld aan te gaan. Daarna moet ik nog maar zien wanneer ik weer een vast contract heb.

  Overigens ben ik bang dat niet de pensioenfondsen de dupe gaan worden maar de staatsschuld, deze gaat namelijk de potentiële verliezen nemen terwijl de pensioenfondsen vrijwel risicoloos ~5% gaan pakken. Dit is wel de ultieme manier van geld over generaties verdelen.

 214. Adamus says:

  asd,

  Maar je mag nog steeds je eigen krantje starten. Enig idee hoeveel bezoekers deze blog heeft?

 215. Juan Blemonte says:

  Het is ongeloveloos dat de kritiek in de makelaarswereld op de makelleugenarij zo beberkt is:

  Jeroen Stoop, Makelaarsland: ‘Onredelijke huizenprijzen remmen woningverkoop’

  Hier staat ook zwart-op-wit de hier veel geprezen truc om woningen maar even van de markt te halen om ze daarna als nieuw op te voeren (zonder de werkelijke totale tijd dat deze te koop staat aan te passen):

  Tijdelijk van de markt
  “Wij zien het veel gebeuren dat mensen hun woning tijdelijk aanbieden, hem vervolgens van de markt halen en hem in het voorjaar weer te koop zetten. In het voorjaar worden dan ook de meeste woningen te koop gezet. En in het najaar worden de meeste huizen verkocht.”

  Het verkrampte hogehuizenprijsminnen van de NVm wordt ook genoemd:
  Reële prijs
  “Ik ben blij dat Ger Hukker in het artikel van het FD aangeeft dat men een realistische prijs voor een woning moet vragen om deze te verkopen. Tot nu toe was de berichtgeving vanuit de NVM nog altijd hoopvol over de situatie op de woningmarkt. Daardoor denkt de consument ook dat het wel meevalt. Maar de tijden zijn veranderd, als je geen reële prijs vraagt voor een woning verkoop je die waarschijnlijk niet.”

  Het is dus NIET DE STARTER maar de onredelijke verkoopprijzen die de woningmarkt op slot zetten. Het verkrampte hogehuizenprijsminnen van de NVM (makelaars zelf hekelen Hukker) wordt ook genoemd:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-02-2012/cda-dwingt-tot-hervormen/#comment-97622
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-02-2012/cda-dwingt-tot-hervormen/#comment-97623

 216. asd says:

  (208) Juan, helemaal eens. Volhouden met deze uitingen van gezond verstand en beschaving.Olé!

 217. Juan Blemonte says:

  Adamus: Maar je mag nog steeds je eigen krantje starten. Enig idee hoeveel bezoekers deze blog heeft?

  Heel weinig gezien de positionering in de mainstream media.

  Het is ongeloveloos hoe TROS RADAR nog wegkomt met het keweken van Kamikazekopers anno decmber 2012:

  Vereniging Geleased Huys voorspelt 22% huizenprijsdaling in geval van marktevenwicht in 2013. Nu in 2012 een huis kopen van 180.000 euro in 2012 versus Straks in 2013 of later hetzelfde huis kopen van 180.000 euro. Het laatste geval blijkt 40.000 euro DUURDER.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-11-2012/ec-bekijkt-nederlandse-huizenbubbel/#comment-122125
  Het beeld geven nog snel even een huis te moeten kopen hebben we in 2010 ook al eens gezien:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-11-2012/ec-bekijkt-nederlandse-huizenbubbel/#comment-122136

  De staatsmedia zijn op de Hogehuizenprijsminnende hand.

  Alleen BNR wil nog wel eens realistisch zijn:
  December 2012 BNR spreekt van een bubbel en makelaar bevestigt dat:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/08-12-2012/het-gejank-van-de-scheefleners-en-de-makelaars/#comment-122246

 218. Juan Blemonte says:

  asd: Volhouden met deze uitingen van gezond verstand en beschaving.Olé!

  Juan wappert mèt, dan wel bij vlagen
  Past wel bij zijn aard 🙂

 219. snorkel says:

  SchuurHuurder: Overigens ben ik bang dat niet de pensioenfondsen de dupe gaan worden maar de staatsschuld

  Dan moeten we in feite onze eigen pensioenen gaan bailen. Vergeleken daarbij is dit rondje bezuinigingen (waar ook al geen snars van terechtkomt, toch nhz?) een walk in the park…

  Dan maar proberen flexibel te blijven. Over een jaartje of 8 is deze crisis voorbij en gaan we weer lekker de Kondratieff-lente in! Goede kansen voor (dan toch nog) jonge en flexibele mensen 😉

 220. asd says:

  @214(Adamus), Heb geen idee. Maar wou je een krantje starten? Doe ik wel mee, hoor.

 221. Juan Blemonte says:

  Laatste Wapper:
  Het gaat met de huidige tempo van acceptatie
  zeker nog tot 2021 duren
  vooralleer de makelleugenaars
  hun eigen vak snappen 🙂

  Tot die tijd is het aanbod van tweedehands-auto-verkopers ZEER HOOG 🙂

  De makelaars kunnen wegens gebrek aan kennis van de huizenmarkt maar beter tweedehands auto’s gaan verkopen:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-10-2011/woonlasten-in-nederland/#comment-89985
  gerelateerd: NVM biedt deskundigheid, betrouwbaarheid, zekerheid (met tevens Juan’s oordeel hierover)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/03-10-2012/verplicht-annuitair-aflossen-voor-alleen-nieuwe-hypotheken-per-1-jan-van-de-baan/#comment-115284

 222. Adamus says:

  snorkel: Dat was een grapje trouwens. Ik geloof niet dat de wereld dan vergaat

  ‘T is wel de kortste dag, dus snel voorbij.

 223. Juan Blemonte says:

  buenas noches
  Juan

 224. asd says:

  @(216), Juan, nooit afstand doen van je aard!
  Blijf wapperen, zolang je maar niet “goat wieberen”.

 225. Mark says:

  asd,

  Aluhoedje cartoonist tuinde er uiteraard weer met open ogen in.

 226. snorkel says:

  Adamus: ‘T is wel de kortste dag, dus snel voorbij.

  hahaha, dat klopt ja!

 227. nhz says:

  jim: Opvoedingsdevies:
  ‘Wat je niet hebt moet je bij anderen halen’.

  ja, met de nadruk op moet (en niet ‘mag’) 😎
  ik wed dat het ergens in het verkiezingsprogramma van PvdA en GL te vinden is.

  jim: Toen hadden jongeren het niet door.

  ik denk dat de jongeren het toen veel beter door hadden dan de jonge generatie ‘high potentials’ van nu.

  jim: De man kan zo meteen aan de slag bij de bank of bouwend Nederland. Loyaliteit, solidariteit op PRIJS gesteld. Wie gaan de prijs betalen? Deskundigen? Leugenaars? Geweten-loos.

  misschien kan een studentje van professor Boelsh** eens een onderzoekje doen naar het verband tussen de hoogte van de hypotheek van hoogleraren en journalisten en de kwaliteit van hun uitspraken en voorspellingen in de media; komt er misschien nog eens wat nuttigs van de afdeling van de afdeling vastgoed oenconomie.

  ll: Grappig er zit een filter op het blad dat niet genoemd mag worden, dan maar zo.

  Maandag 18.00 aanmelden verplicht. Kees de Kort en Peter Boelhouwer en Rob Mulder en

  bnr.nl/evenement/n…-is-niets-meer-waard

  Pff … Kees de Kort tegen de hele vastgoed maffia? Ik weet niet of dat erg interessant wordt, er lijkt me sprake van enige bias bij de selectie. Wel dapper dat Kees toch komt…

  ulrich: De eerste kandidaat voor de doodstraf of levenslange dwangarbeid ken ik al.

  beetje drastisch, doe maar gewoon kielhalen zoals in de goede oude VOC tijd; maar dan wel in het koelwater van Borssele.

  papo: En daar hebben ze al heel wat daling achter de rug.

  alleen aan de Costa, in het binnenland was de situatie tot voor kort redelijk vergelijkbaar met Nederland.

  jim: Blue skies everywhere….
  Hoezo crisis, waar is het feestje?

  http://www.youtube.com/watch?v=bjPqsDU0j2I

  lorenzo: valt mee, sinds 1992 ruim 600 % erbij . We kunnen derhalve niet spreken van een ineenstorting .

  inderdaad, die ineenstorting moet nog komen. Neerwaarts potentieel bijna net zo groot als in de polder.

  SchuurHuurder: Hoe denken jullie hierover?

  voor iedere ton spaargeld die je van de bank haalt worden er zeker 20 hypotheken minder verstrekt 🙂

  SchuurHuurder: Veel succes je baas iets te laten ondertekenen dat je gegarandeerd meer gaat verdienen binnen een a twee jaar.

  al die bazen die nu al weten dat ze over een paar maanden toch failliet zijn zullen daar weinig moeite mee hebben, met een kleine aansporing onder tafel 😉

  asd: en onmiddellijk te horen krijgen, dat die kritiek “niet geschikt is voor publicatie”.

  Oh, jij ook al? Mijn reactie in de Telegraaf werd vandaag ook al niet goedgekeurd… maar ik geef toe dat ik nog niet gecheckt heb of hij er per ongeluk toch bij gezet is …

  asd: Ik dacht dat wij in NL een onafhankelijke en vrije pers hadden. Ben ik nou zo naïef

  ja, ‘hadden’; dertig jaar gelezen ofzo 😉

 228. asd says:

  @235 (nhz), Ja, maar intussen zitten we daar wel mooi mee!

 229. nhz says:

  afbetaalde huiseigenaar: antwoord van BNR:
  Ik stuur uw mail door naar de redactie!

  Met vriendelijke groet,

  Titia te Dorsthorst
  Projectmanager FD/BNR Networks

  Ik ben zo naïef geweest ze ook wat kritische opmerkingen te sturen, kijken hoe het anno 2012 staat met de vrije pers in Nederland 😉

 230. tufkaj says:

  HNK: Mijn kapper was daar erg teleurgesteld over die had getekend voor een van de penthouse appartementen.

  Moest ik even op me laten inwerken…

 231. HNK says:

  tufkaj: Moest ik even op me laten inwerken…

  Haha, ik snap dat je de associatie tussen dat beroep en een vermogen niet snel maakt. Het is een oude herenkapper.

  Die man heeft zijn eigen zaak onlangs verkocht, altijd hard gewerkt en gespaard. Zijn huis nu is hypotheek vrij, hij wordt al wat ouder en gaat binnenkort met pensioen. Die penthouse appartementen zouden gelijkvloers worden dus hij zag het wel zitten voor zijn oude dag.

 232. SchuurHuurder says:

  nhz:
  al die bazen die nu al weten dat ze over een paar maanden toch failliet zijn zullen daar weinig moeite mee hebben, met een kleine aansporing onder tafel

  Kleine aansporing onder tafel? Dat lijkt te erg op een aanbetaling, hoeven we niet bang voor te zijn dus 😉

 233. Voerman says:

  HNK: Die man heeft zijn eigen zaak onlangs verkocht, altijd hard gewerkt en gespaard. Zijn huis nu is hypotheek vrij, hij wordt al wat ouder en gaat binnenkort met pensioen. Die penthouse appartementen zouden gelijkvloers worden dus hij zag het wel zitten voor zijn oude dag.

  Andere koek.
  De gemiddelde snotaap van heden begint zodra hij zelfstandig kan lopen al met het geld op te maken wat zijn nog ongeboren kinderen later wel een zouden kunnen verdienen.
  Maar wel alvast de boomers en de ouderen de schuld geven van de crisis! 😐

 234. HNK says:

  Juan Blemonte: Daar komt nog bij dat sinds 1994 een groep Amsterdammers hun erfpacht plotseling moest afkopen voor een periode van vijftig jaar. Dat is toen ingevoerd omdat de stad extra geld nodig had. Daarmee zijn de Oostelijke Eilanden en IJburg aangelegd. Een regeling voor jaarlijkse betalingen werd vanaf toen niet meer mogelijk. Omdat er enorme schaarste was, kreeg de gemeente dat gemakkelijk verkocht.

  Dat is ook nog zoiets, dankzij al dat bouwen in de boezem afwatering van Amsterdam gaan dat nog hele dure grappen worden. Het eeuwen oude systeem voldoet toevalligerwijze niet meer aan de water niveaus sinds ze die vol gebouwd hebben. Nu willen ze enkele deels monumentale bruggen slopen en aanpassen omdat de peilers voor een te hoog verval zouden zorgen. Het komt er eigenlijk op neer dat ze een geheel nieuw kanaal door de Watergraafsmeer zouden moeten maken om het op te lossen voor de lange termijn. In plaats daarvan gaan ze peilers slopen en kades stroomlijnen, heerlijk dat korte termijn denken.

 235. cartoonist says:

  SchuurHuurder: Kleine aansporing onder tafel? Dat lijkt te erg op een aanbetaling, hoeven we niet bang voor te zijn dus 😉

  Dat is valt gewoon mee te financieren in de hypotheek onder de nieuwe versoepelde regels van Blok en zijn makkers.

 236. HNK says:

  Voerman: Maar wel alvast de boomers en de ouderen de schuld geven van de crisis!

  Dat hoor je mij niet zeggen. Wat ik wel denk is dat deze leeftijdsgroep hun vermogen in een gunstig klimaat hebben kunnen vergaren. Die tijden zijn voorlopig over maar ik ben nog jong dus wie weet wat de toekomst brengt.

 237. jim says:

  HNK: Dat hoor je mij niet zeggen. Wat ik wel denk is dat deze leeftijdsgroep hun vermogen in een gunstig klimaat hebben kunnen vergaren. Die tijden zijn voorlopig over maar ik ben nog jong dus wie weet wat de toekomst brengt.

  Precies! En ik ben ‘toevallig’ een ouwe lul die de pech heeft omdat ie niet mee deed. Wrong place wrong time. Het kan erger….

 238. Voerman says:

  HNK: Dat hoor je mij niet zeggen. Wat ik wel denk is dat deze leeftijdsgroep hun vermogen in een gunstig klimaat hebben kunnen vergaren. Die tijden zijn voorlopig over maar ik ben nog jong dus wie weet wat de toekomst brengt.

  Wat je zegt van die leeftijdsgroep is weinig relevant; datgene wat jijzelf deed en doet met je kansen is bepalend voor je eigen toekomst. Weet je nog: Meet your own requirements! En Jim, waaraan heb jij het resultaat van de kansen die je wel hebt gehad aan besteedt? Gaat Voerman niets aan, maar je moet het wel voor jezelf vaststellen.
  Overigens, Voerman krijgt het idee, dat velen op dit log niet eens een generatie jonger zijn dan die fossiele Voerman. Wat hebben jullie ingodsnaam met je leven gedaan?

 239. jim says:

  Individualisering Voerman de toekomst. I-mode.
  Ik gun je het voordeel wel, maar jij hebt het niet verdiend. Wel geprofiteert van je aftrek. Als diender of anderzijds. Over welke kansen die ik heb gehad heb je ‘t eigenlijk?

 240. Voerman says:

  jim:
  Individualisering Voerman de toekomst. I-mode.
  Ik gun je het voordeel wel, maar jij hebt het niet verdiend. Wel geprofiteert van je aftrek. Als diender of anderzijds. Over welke kansen die ik heb gehad heb je ‘t eigenlijk?

  Jim, Voerman heeft 53 jaren van zijn leven gewerkt. Onder omstandigheden vaak, die echt link waren. Ook een beetje geluk, maar niet alleen geluk. Gun jou ook het beste! Meen ik! Maar het is in deze tijd mode om niet van eigen kracht uit te gaan, maar over zwakheden van anderen te praten.
  Ik ben niet echt rijk, maar weet zelf in hoeverre ik verdiend heb, wat ik heb. Vreemd, ik vind het niet eens erg, dat jij zegt dat ik het niet verdiend heb.
  Je bent denk ik geen beroerde vent en hebt mogelijk meer pech gehad dan je verdiend hebt. Wel voortaan langer dan een minuut of tien nadenken over het beantwoorden van levensvragen! Verder veel geluk!!

 241. Hendrik says:

  Als de vos de passie preekt, boer let op je kippen.

 242. jim says:

  Geinig is dan weer wel dat de makelindustrie in fete z’n eigen doodsaankondiging doet, vervroegd.
  Het werkt kort en hevig zoals een overdosisa heroine.
  Snelle dood. Rest in peaces.
  Ach ik heb ‘n lange adem. We gaan er nog om lachen. De doodsstrijd straks. Velen zijn geroepen weinigen uitverkoren… proest!

 243. jim says:

  Voerman,

  Bedankt voor ‘t geen antwoord.

 244. Voerman says:

  Truste allen!

 245. jim says:

  Slaap lekker iedereen!

 246. Adamus says:

  asd:
  @214(Adamus), Heb geen idee. Maar wou je een krantje starten? Doe ik wel mee, hoor.

  We hebben ons blaadje hier al. Iedereen mag meelullen. Zoals mijn tweejarige kleinkind zegt: “mag wel, moet niet”.

 247. Adamus says:

  Adamus: We hebben ons blaadje hier al. Iedereen mag meelullen. Zoals mijn tweejarige kleinkind zegt: “mag wel, moet niet”.

  Zie dat nhz t ook al zegt…..

 248. jim says:

  Adamus neemt geen blad voor de mond. Gelukkig!

 249. Adamus says:

  al die bazen die nu al weten dat ze over een paar maanden toch failliet zijn zullen daar weinig moeite mee hebben, met een kleine aansporing onder tafel

  Jochie, zie jij af van loonsverhoging en betaal je wat extra bij voor de leaseauto, dan teken ik wel 😉

 250. Adamus says:

  jim:
  Geinig is dan weer wel dat de makelindustrie in fete z’n eigen doodsaankondiging doet, vervroegd.
  Het werkt kort en hevig zoals een overdosisa heroine.
  Snelle dood. Rest in peaces.
  Ach ik heb ‘n lange adem. We gaan er nog om lachen. De doodsstrijd straks. Velen zijn geroepen weinigen uitverkoren… proest!

  Een “bultrug” markt.

 251. jim says:

  Adamus:
  nos.nl/artikel/451…t-38-miljard-op.html

  Kijk, er zijn dus nog centjes http://www..nuwel.nl

  Een belangrijke impuls 🙂
  Nu kan ik salapen

 252. ll says:

  Ma Ling: Werd ik zojuist al pisnijdig door dat bericht van Boelhouwer, doe jij er nog een schepje bovenop met je bericht met de aankondiging van de BNR Newsroom

  Arme Kees de Kort, in gesprek met alleen maar hoogehuizenprijzenminnende-wanenden, als enige…….je zal er maar tussen moeten zitten, sterkte Kees……, ik hoop dat je de kans krijgt nog iets zinnigs te zeggen, de overmacht is wel erg groot……. 😉

 253. ll says:

  Even een paar feitjes 🙂

  Er is een koopsommenmarkt ( totaalprijs betaald voor huisjes ) van 800 miljard ( Prof. Dr. Dolf van den Brink ) en een schuld op deze huisjes van 1000 miljard ( geleend voor fictieve en overgewaardeerde waarde van de huisjes ) 🙂

  Voor die 800 miljard aan koopsommen is ook nog eens teveel betaald 200 miljard ( opgeblazen koopsommen door de HRA ).

 254. ll says:

  Prof. Boelhouwer vertelde net op de radio dat als de regering nikx doet en de banken nikx doen etc. hij een waardedaling verwacht van onze heilige huisje van 600 miljard…… hij weet het wel duzzzzzz 🙂 , de stiekemerd…….., hij kan wel rekenen……… 😉

  ( Wouw , een zeepbel van 600 miljard………)

 255. lorenzo says:

  Juan Blemonte: asd: Volhouden met deze uitingen van gezond verstand en beschaving.Olé!Juan wappert mèt, dan wel bij vlagen
  Past wel bij zijn aard

  Ook ik hou mijn oogjes met moeite droog van al die beschaving en vroomheid hier. Was de hele wereld maar zo…….( snik..)

 256. snorkel says:

  ll: hij weet het wel duzzzzzz

  The loudest one in the room is the weakest one in the room

 257. tufkaj says:

  ll: ik hoop dat je de kans krijgt nog iets zinnigs te zeggen, de overmacht is wel erg groot…….

  hij heeft toch stichting starter om hem bij te staan :'(

 258. Mark says:

  ll,

  De waarde van de huizen is 800 miljard toch? Dus als boelhouwer denkt dat er 600 miljard af gaat dan heeft de man het over 75% waardedaling??

  Of mis ik iets?

 259. jim says:

  ll:
  Grappig er zit een filter op het blad dat niet genoemd mag worden, dan maar zo.

  Maandag 18.00 aanmelden verplicht. Kees de Kort en Peter Boelhouwer en Rob Mulder en

  bnr.nl/evenement/n…-is-niets-meer-waard

  Zal wel een gezellig onderonsje worden. Het gaat dan natuurlijk niet over onze schuldenberg en dat die 10 jaar lang met meer dan 20% gestegen is (http://www.luxetveritas.nl/blog/?p=2751) waardoor we ‘n probleem hebben maar over hoe we de starter kunnen helpen. Niet iedereen!!!
  Hier nog zo’n gezellig panel met bobo’s, ja, Boelhouwer natuurlijk en Bouman ‘n club projectontwikkelaars en technocraten, politieci. De enige die iets verstandigs zegt is de architect. 17 Mei 2010 – HKB debat in slot:
  http://hkblabla.wordpress.com/2010/07/15/hkb-bij-debat-het-nieuwe-ontwikkelen/
  Soms is niets beter dan niets doen. Beter dan doen alsof, snap dat nu eens. Maar nee we gaan onze goed opgeleide nieuwkomers in het mes laten lopen. Wat een kapitale blunder en wat een kapitaalvernietiging. Triest, diep triest!

 260. svg says:

  Mark,

  De waarde van het koophuizen bestand in nederland ligt tussen de 300 miljard euro en de 600 miljard euro, iedereen die iets anders beweerd zit uit z,n nek te l….n.

 261. asd says:

  @265(Lorenzo), You are still full of stronzo, oftewel duidelijk een adept van de huidige verloedering in de samenleving, sollozo!

 262. jim says:

  Nog een hulpmotor: ‘Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw staat garant voor een nieuwe lening van minimaal 50 miljoen euro aan de noodlijdende Bredase woningcorporatie Laurentius.’ http://www.nu.nl/economie/2983072/weer-steun-woningcorporatie-laurentius.html

  Hoeveel zit er eigenlijk in die pot?

 263. snorkel says:

  TP: Hypotheekfraude van banken aan de Nederlandse hypotheekklanten

  Zeer warrig stuk zonder enige verwijzingen naar de aangehaalde wetsartikelen. Ik hecht (voorlopig) geen enkele waarde aan dergelijke acties totdat er een ijzersterke juridische onderbouwing bij geleverd wordt. Las laatst ook al iemand die alle banken aan wilde klagen voor valsemunterij, omdat ze geld uit het niks creëren. Tja, veel succes…

 264. ll says:

  Oh jee, hartje Groningen Grote Markt, hele hoekpand staat plotsklaps, ineens pardoes leeg…………

  http://www.geakramer.nl/wp-content/uploads/Guldenstraat28052012.jpg

 265. ll says:

  svg: De waarde van het koophuizen bestand in nederland ligt tussen de 300 miljard euro en de 600 miljard euro, iedereen die iets anders beweerd zit uit z,n nek te l….n.

  Vertel dat het CBS maar eens 😉 , dit zijn 7.3 miljoen woningen ( WOZ ), waarvan 3.9 koophuizen zijn, 904 miljard dusss, maar ja ze hebben daar wel een zéér aparte manier van rekenen ;), klopt nergens naar…….., dat wel ……

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=37610&LA=NL

 266. ll says:

  ll: Oh jee, hartje Groningen Grote Markt, hele hoekpand staat plotsklaps, ineens pardoes leeg…………

  De winkel onder bedoel ik, daarboven zit het gemeentehuis 🙂

 267. Wilbert says:

  Mark:
  ll,

  De waarde van de huizen is 800 miljard toch? Dus als boelhouwer denkt dat er 600 miljard af gaat dan heeft de man het over 75% waardedaling??

  Of mis ik iets?

  Volgens CBS in 2011 was de totale waarde eigen woning in bezit huishoudens: 1.156,7 mld euro

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=80056ned&D1=2&D2=0&D3=0,9-10,14&D4=a&HDR=G1,T,G3&STB=G2&VW=T

 268. svg says:

  ll,

  Ik bedoel het aantal woningen in “eigen”(bank) bezit, volgens mij zijn dat er rond de 4 miljoen, ik heb het dus niet over de totale wningvoorraad, dat zijn er inderdaad zo,n 7,3 miljoen,( nu ik even naar jouw berichtje kijk zeg je dat eigenlijk ook) de waarde daarvan zal inderdaad iets hoger liggen ,maar 904 miljard????, het blijft een diskussie, wat niet wegneemt dat ik bij mijn cijfers blijf, de meeste instanties overschatten ruimschoots de waarde, waarschijnlijk uit eigenbelang.

 269. svg says:

  Wilbert: Volgens CBS in 2011 was de totale waarde eigen woning in bezit huishoudens: 1.156,7 mld euro

  statline.cbs.nl/St…038;STB=G2&VW=T

  Dat betekent dat ook het CBS nog steeds hier in zit : http://bis2information.org/content/Tulip_mania
  en http://nl.wikipedia.org/wiki/Tulpenmanie

 270. ll says:

  Gastblog Gerhard Hormann, bij Spaarcentje 🙂

  Er gaat nog 25% af, van de huizenprijs dan…..

  http://spaarcentje.blogspot.nl/2012/12/gastblog-gerhard-hormann.html

 271. svg says:

  svg,

  19th-century British Prime Minister Benjamin Disraeli (1804–1881): “There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics.”

 272. Hugo says:

  Net de boodschappen gedaan en de eerste 25%! prijsstijging voor mijn kiezen gehad (op het hondenvoer). Ontschulden gaat snel op die manier. Oh nee, de salarissen stijgen niet mee.

 273. jim says:

  Wilbert: Volgens CBS in 2011 was de totale waarde eigen woning in bezit huishoudens: 1.156,7 mld euro

  statline.cbs.nl/St…038;STB=G2&VW=T

  Het zal wel aan mijn discalculie liggen, maar hier
  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/macro-economie/publicaties/artikelen/archief/2012/2012-3680-wm.htm
  zeggen ze dat de woningwaarde 2x zo hoog is als de hypotheekschuld van bijna 670 miljard… 1340 miljard, of ik kan niet meer rekenen of ik zie iets over ‘t hoofd?
  Nu ja, het zijn schattingen nietwaar. Over ‘n week ‘n update.

  Dawg:
  ‘Narcistische wijsneus’of niet, toch weer even de vinger op de zere plek gelegd:

  parool.nl/parool/n…rlandsche-Bank.dhtml

  Ja hij schrijft ook lezenzwaardige dingen en zijn boosheid snap ik ook. Niet altijd.

 274. jim says:

  De directeur van Deutsche Bank zal nu dan ook wel alle moeite doen om de verdwenen emails boven water te toveren om aan te tonen dat hij er de belastingbetaler niet belazerd heeft.

  ‘Om ervaren bankiers van buiten te halen nam Deutsche Bank tot nu toe, net als andere banken, alle financiële obstakels weg die een overgang zouden belemmeren. Behalve een stevig salaris en dito bonusvooruitzicht was de bank bereid om eventueel gederfde inkomsten door de overstap te vergoeden.

  http://www.veb.net/content/HoofdMenu/Home/Nieuwsoverzicht/artikelen2012/bounsdb.aspx

  Tenzij hij natuurlijk ‘verworven rechten’ heeft.

 275. jim says:

  Over waardebepalingen gesproken:

  BRUSSEL – De Fortis-top wist al in 2007 dat de verliezen van de Amerikaanse kredietcrisis veel hoger zouden zijn dan hij in officiële communiqués toegaf, zo blijkt uit gerechtelijke documenten die De Standaard kon inzien. Fortis lanceerde in het najaar van 2007 nog een kapitaalsverhoging, alsof er niets aan de hand was.
  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121214_00403237

  Vraag ik mij af. Wat wist Rijkman Groening?

 276. Steven says:

  jim: Vraag ik mij af. Wat wist Rijkman Groening?

  Dat het lekker verdienen is bij een bank: “Hij wilde liever verder met de Britse bank Barclays, maar de overname van ABN Amro door Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander heeft ex-topman Rijkman Groenink geen windeieren gelegd. Zijn beloningspakket over 2007 komt uit op 36,2 miljoen euro, 563 keer zo veel als het gemiddelde bij de bank. ”

 277. Steven says:

  Ik zie dan direct dat omaatje dat haar spaarcentjes afgeeft aan de bank en het jochie die spaart voor een nieuwe fiets tegen negatieve werkelijke rente, maar dat komt door die stuitende bedragen…

 278. Hugo says:

  jim: Vraag ik mij af. Wat wist Rijkman Groening?

  Veel, waarom denk je dat hij zo tegen de deal was. Koningin heeft haar aandelen in Fortis voor een goede prijs weten te verkopen. Veel belangrijker in NL.

 279. Hugo says:

  SP heeft wat geleerd;

  ”De SP is bang dat het versoepelen van de hypotheekvoorwaarden voor starters met goede financiële vooruitzichten tot problemen zal leiden. Tweede Kamerlid Paulus Jansen denkt dat mensen zich hierdoor dieper in de schulden steken dan verantwoord is.”
  http://www.powned.tv/nieuws/binnenland/2012/12/sp_bezorgd_over_hypotheeknorm.html

  Jansen is een witwasser (gezien zijn rol in de enquete naar de oorzaken van de crediet krisis) maar wel goed dat ie dit zegt.

 280. Steven says:

  Hugo: Tweede Kamerlid Paulus Jansen denkt dat mensen zich hierdoor dieper in de schulden steken dan verantwoord is.”

  meer lenen EN meer moeten aflossen lijkt me sowieso geen goede combinatie met dalende huizenprijzen, maar de bestuurders denken misschien wel echt dat huizenprijzen gaan stijgen door “maatregelen” (is het een IQ probleem misschien dan toch?)

 281. Adamus says:

  ” (is het een IQ probleem misschien dan toch?)

  “Dan moet de test aangepast worden” voorlopig tot april.

 282. Adamus says:

  jim:
  Nog een hulpmotor: ‘Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw staat garant voor een nieuwe lening van minimaal 50 miljoen euro aan de noodlijdende Bredase woningcorporatie Laurentius.’ nu.nl/economie/298…atie-laurentius.html

  Hoeveel zit er eigenlijk in die pot?

  Papieren pot.

 283. snorkel says:

  Steven: is het een IQ probleem misschien dan toch?

  Gratis IQ-punten voor de minderbedeelden. Gegarandeerd door de staat

 284. Adamus says:

  Dawg:
  ‘Narcistische wijsneus’of niet, toch weer even de vinger op de zere plek gelegd:

  parool.nl/parool/n…rlandsche-Bank.dhtml

  Hij mag overal de vinger op leggen, als hij maar geen oplossingen gaat aandragen.

 285. Adamus says:

  Hugo:
  Net de boodschappen gedaan en de eerste 25%! prijsstijging voor mijn kiezen gehad (op het hondenvoer). Ontschulden gaat snel op die manier. Oh nee, de salarissen stijgen niet mee.

  Gelukkig is de hond goed voor de bloeddruk, als je ‘m uitlaat ….

 286. Adamus says:

  Steven:
  Ik zie dan direct dat omaatje dat haar spaarcentjes afgeeft aan de bank en het jochie die spaart voor een nieuwe fiets tegen negatieve werkelijke rente, maar dat komt door die stuitende bedragen…

  Daarom bemoedig ik het openen van een spaarreking voor de kleinkinderen ook niet. Niet iedere grootouder denkt daar zo over -soms zijn er meerdere stellen 🙁

 287. Steven says:

  Adamus,

  wat bedoel je met “soms zijn er meerdere stellen” ?

  Ik spaar overigens zilveren nederlandse munten voor mijn pensioen of voor eerder naar ik hoop uiteraard. (heb ook wel normaal pensioen, maar geloof daar niet zo in met deze gekte)

 288. Voerman says:

  De banken worden natuurlijk wel rijk van die sparende mensen allemaal momenteel. Zometeen weer geld zat voor nieuwe startershypotheken! 🙂

 289. tufkaj says:

  Wilbert,

  En dus betrof de hypotheekschuld in 2008 nog 49% van de totale woningwaarde, en in 2011 was dit 56%

  2006 2007 2008 2009 2010 2011
  50% 49% 49% 50% 55% 56%

  Gaat goed met dat aflossen…

 290. snorkel says:

  Voerman: De banken worden natuurlijk wel rijk van die sparende mensen allemaal momenteel. Zometeen weer geld zat voor nieuwe startershypotheken!

  Dat gaat de dank toch zeker niet zelf betalen? Dat geld moet ‘op de markt’ opgehaald worden. Wat een soort eufemisme is voor doorverkopen van ondoorzichtige rotzooi aan investeerders, fondsen, pensioenpotten, de centrale bank of desnoods de overheid

 291. lorenzo says:

  ….of roodstaan van u , behalve ik, ruim 10 miljard nu maal 14.7 procent. Een zekere bijverdienste voor de banken.

 292. Keesje says:

  Adamus: Daarom bemoedig ik het openen van een spaarreking voor de kleinkinderen ook niet.Niet iedere grootouder denkt daar zo over -soms zijn er meerdere stellen

  Je krijgt zo weinig dat het idd niet loont. Verder moet je uitkijken, wat er op hun spaarrekening staat, wordt bij het gezinsbezit voor de belasting bijbetaald. Kan er beter je hypotheek van aflossen en grotere bedragen bij elkaar sparen als ze eenmaal 12-18 zijn voor rijbewijs / studie of wat dan ook….

 293. lorenzo says:

  tufkaj: En dus betrof de hypotheekschuld in 2008 nog 49% van de totale woningwaarde, en in 2011 was dit 56%
  2006 2007 2008 2009 2010 2011
  50% 49% 49% 50% 55% 56%
  Gaat goed met dat aflossen…

  we (u) hebben in 2010 een record aan kredieten (ooit)afgesloten , we herfinancieren nu op een alternatieve manier (zie 300) , welke aangeeft dat we nog vol in de ontkenningsfase (derhalve niet zijnde de boos-fase) zitten en wensen mekaar op 1 januari 2013 00.15 uur de beste wensen.
  Nou , die gaan we nodig hebben.

 294. tufkaj says:

  Hugo: SP heeft wat geleerd;

  Tegelijk zie ik Paulus Jansen op twitter zeggen dat dit een ‘klassenhypotheek’ is, die rijken bevoordeelt. Met meer schuld?
  Het is een beetje als een kind die net niet meer in sinterklaas gelooft en soms rake dingen zegt, maar ook soms terug valt in zijn geloof.

 295. SchuurHuurder says:

  VVD’er verantwoordelijk voor dossier economie hoopt toch wel op economisch herstel in Q1 2013. Hij noemt het paniekvoetbal om nu al te denken over extra bezuinigen, in het licht van het DNB rapport.

  http://www.nu.nl/economie/2983552/vvd-kamerlid-hoopt-herstel-in-voorjaar.html

  Lijkt mij eerder een gevalletje struisvogelgedrag om toch uit te gaan van economische groei.

 296. Adamus says:

  tufkaj:
  Wilbert,

  En dus betrof de hypotheekschuld in 2008 nog 49% van de totale woningwaarde, en in 2011 was dit 56%

  200620072008200920102011
  50%49%49%50%55%56%

  Gaat goed met dat aflossen…

  En dat stijgt nog tot zeker eerste kwartaal 2013.

 297. SchuurHuurder says:

  Adamus: En dat stijgt nog tot zeker eerste kwartaal 2013.

  Denk niet dat we per 1/1/13 opeens meer kunnen aflossen dan dat de waarde van de woningen dalen. Zal nog wel wat langer duren denk ik zo. Totale hypotheekschuld kan inderdaad wel vanaf 2013 Q1 gaan afnemen.

 298. tufkaj says:

  Adamus: En dat stijgt nog tot zeker eerste kwartaal 2013.

  Nog wel langer. Zolang huizen harder in waarde dalen dan er wordt afgelost, loopt deze quote op.

 299. cartoonist says:

  Demagogie van Blok en Dijsselbloem

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/21156177/__Makkelijker_hypotheek_voor_starters__.html

  ‘Wie zicht heeft op een loonsverhoging binnen zes maanden, mag alvast een hypotheek afsluiten vooruitlopend op dat extra salaris. Die termijn wordt opgerekt met enkele maanden tot enkele jaren.’

  De feelgood show zo vlak voor het einde van het jaar.
  Samen met de gespinde berichten over de USA economie die helemaal hersteld is, waar de huizenprijzen stijgen en de werkeloosheid daalt. Bijna iedereen in ons landje heeft op deze manier een fijne kerst

  Maar er is helemaal niemand die een loonsverhoging gaat krijgen in 2013, eerder een loonsverlaging en dan mogen de meesten nog blij zijn als ze hun baan behouden.
  Het minder slimme deel van de bevolking interpreteerd dit demagogische voorstel als “misschien krijgen we wel een loonsverhoging in 2013”.

  Ook in de zorgbubbel zullen de lonen niet stijgen. De reden dat de zorg steeds duurder wordt is niet omdat de lonen gaan stijgen maar enkel en alleen maar vanwege de steeds duurder wordende merkmedicijnen van de pharma-maffia. Daar gaat het grootste deel van de zorgkosten naar toe in de toekomst.

 300. Steven says:

  meer geld betekent op zijn Keyniaans meer produceren, meer kopen en nog meer produceren. De gein is natuurlijk dat we tegen peak-oil aanlopen. (er kan niet meer olie per dag uit de grond op een gegeven moment).. Dat is denk ik het echte grote macro probleem waar we tegen aan lopen. Bekijk eens deze bevolkingsgrafiek: (be prepaired: we zijn hier op het blog met maar weinigen)

  http://www.ou.nl/image/image_gallery?uuid=3ddde93f-2208-4044-8b99-74cd5f1accf3&groupId=13350&t=1314195930558

 301. ll says:

  tufkaj: En dus betrof de hypotheekschuld in 2008 nog 49% van de totale woningwaarde, en in 2011 was dit 56%

  Ja hoor, van de vraagprijzen zeker…… in 2011 was het vermogen in woningen 1156, voor 3.9 miljoen woningen is 296k per woning ? 🙂

 302. cartoonist says:

  Steven: Bekijk eens deze bevolkingsgrafiek: (be prepaired: we zijn hier op het blog met maar weinigen)

  Dit soort grafieken zijn altijd bedriegelijk.
  Je kunt ze beter interpreteren op een logaritmische schaal.

 303. Dawg says:

  tufkaj,

  Plus dat we inmiddels te maken hebben met een flink cohort ‘aflossingsvrije’ leners. Mocht zich dus het onwaarschijnlijke scenario voordoen dat de starter zich massaal aanmelden als koper en de val van de huizenprijzen wordt afgestopt dan nog zal de totaal uitstaande hypotheekschuld als percentage van de woningwaarde flink toenemen.

 304. Steven says:

  cartoonist: Je kunt ze beter interpreteren op een logaritmische schaal.

  mwaahh.. Dat er straks minder olie uit de grond komt lijkt me een feit.. : maakt zelfs niet uit of er meer mensen bijkomen of niet.

 305. tufkaj says:

  ll: Ja hoor, van de vraagprijzen zeker…… in 2011 was het vermogen in woningen 1156, voor 3.9 miljoen woningen is 296k per woning ?

  Als je de CBS cijfers moet geloven zijn de huizen niet heel hard in waarde gedaald nee. Vreemd, je zou een link verwachten met de PBK.

 306. Hugo says:

  Steven: Dat er straks minder olie uit de grond komt lijkt me een feit..

  Het westen doet er alles aan om het olie aanbod te verminderen. Zie Irak, Libie en nu Iran om maar wat te noemen. Alles om de petro dollar welke een hoge olieprijs nodig heeft te handhaven. Europa pleegt daar economisch zelfmoord voor atm.

 307. Hugo says:

  Er is geen tekort aan olie, slechts een gemaakt tekort!

 308. Steven says:

  Hugo: Er is geen tekort aan olie, slechts een gemaakt tekort!

  uiteindelijk is er wel een tekort natuurlijk als ze niet iets beters verzinnen.

 309. cartoonist says:

  Hugo,

  Ik denk juist dat die hoge olieprijs komt door inflatie en QE-oneindig. Ze hoeven helemaal geen moeite te doen om de olieprijs hoog te houden. (in paper-dollars uiteraard)

  Het is natuurlijk wel zo dat ze nu kunnen zeggen dat de hoge olieprijs komt door het mindere aanbod en dat de dollar nog steeds zo hard is als graniet 🙂

 310. Steven says:

  Het is als het leegslurpen van een limonade glas: tot op 10 procent van de bodem zuig je het leeg… daarna moeilijker. Op de Noordzee zijn er al zat bronnen bijna leeg en ik las dat die echt grote velden in de Saoudies ook aan het opraken zijn.. En logisch beredeneerd: 80 miljoen vaten per dag worden geconsumeerd… Dat is bijna twee maal de aarde rond aan vaten PER DAG!

 311. Hugo says:

  cartoonist: Ik denk juist dat die hoge olieprijs komt door inflatie en QE-oneindig.

  Dat denk ik niet. Er is genoeg olie. Kijk naar alle olie aanbod welke off line is gehaald dmv oorlog/sancties. Irak, Iran, Libie etc. De $ is de petro $. Te lage prijs betekend dat de ROW de dollar kan dumpen voor andere zaken. Dat betekend einde petro dollar. Zoals we zien, oorlog om de olieprijs hoog te houden en betaald in $. Europa doet mee. Euro is dus nutteloos aangezien dat de munt was welke dat zou moeten breken. Geo politiek, lastig spul. Euro teaser aangezien EUro in bezit is van GS.

 312. cartoonist says:

  Hugo,

  Het een kan niet zonder de andere.
  dollar, olie en oorlog.

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/87/Oil_Prices_1861_2007.svg/500px-Oil_Prices_1861_2007.svg.png

  Olie was voor 1970 ca. 1 dollar/vat, het is toch de inflatie die de olie in dollars zo duur heeft gemaakt.
  En uiteraard moet er nu oorlog gevoerd worden om de prijs in dollars hoog te houden. Als het aan Iraq en Lybie had gelegen werd olie nu in goud en zilver betaald.

 313. Steven says:

  aan Dawg

  ah gossie… (maakt toch niet uit waar het vandaan komt…?)

  ‘Crude oil and natural petroleum gas have no intrinsic connection with biological matter originating near the surface of the earth. They are primordial materials which have been erupted from great depths.’ The Soviet geologists had turned Western orthodox geology on its head. They called their theory of oil origin the ‘a-biotic’ theory—non-biological—to distinguish from the Western biological theory of origins.

  ook al is het waar dan nog kunnen ze de mate waarin het nu opraakt niet opeens aanvullen door een vage theorie. olie raakt gewoon langzaam op.

  lijkt wel zoiets met de huizenprijzen: ze zijn wel achterlijk gestegen en we hebben daarom een crisis, maar het komt doordat de muppets niet willen kopen.

 314. cartoonist says:

  Sadam en Gadaffi hadden de geschiedenis beter moeten bestuderen, met name de chinese tussen ca. 1750 en 1850.
  Dan had ze kunnen weten hoe het westen omgaat met landen die wel goederen aan het westen leveren maar deze in goud/zilver betaald willen hebben in plaats van westerse produkten.

 315. Wilbert says:

  tufkaj:
  Wilbert,

  En dus betrof de hypotheekschuld in 2008 nog 49% van de totale woningwaarde, en in 2011 was dit 56%

  200620072008200920102011
  50%49%49%50%55%56%

  Gaat goed met dat aflossen…

  Klopt.

  Uitgesplitst naar leeftijden is het nog veel ‘leuker’:

  Van 2006 tot 2011 totaal hypotheekschuld/totaal woningwaarde per 5 jaars leeftijdsgroep:

  totaal 49,8 48,6 48,5 50,0 54,5 56,4
  __-25j 96,7 97,0 92,6 95,5 106,3 103,5
  25-30j 95,3 95,1 94,1 97,5 105,2 107,8
  30-35j 87,6 87,3 87,4 91,9 99,9 102,4
  35-40j 73,4 74,1 76,4 80,3 89,3 93,0
  40-45j 67,4 60,8 62,8 65,9 73,9 78,5
  45-50j 53,1 54,1 52,6 56,3 62,2 65,8
  50-55j 44,4 45,7 50,7 46,5 51,8 55,6
  55-60j 39,0 36,5 36,1 39,1 43,4 44,8
  60-65j 27,3 29,5 28,5 30,5 33,4 35,1
  65-70j 19,8 19,5 19,3 21,1 24,2 26,7
  70-75j 14,3 14,3 13,8 15,4 17,6 18,7
  75+__j 9,4 8,1 7,1 7,8 8,9 9,8

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=80056ned&D1=2&D2=0,32-43&D3=9,14&D4=a&HDR=G3,T,G2&STB=G1&VW=T

  Nog wat verder terugekeken, dezelfde berekening op de cijfers van 1993 en 2000 (note: 10 jaars ipv 5 jaars leeftijdsgroepen):

  totaal 41,8 42,7
  __-25j 50,0 66,7
  25-35j 58,3 73,5
  35-45j 52,8 53,7
  45-55j 44,4 41,3
  55-65j 25,0 27,9
  65-55j 12,0 12,5
  75+__j 8,3 5,9

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=03725svh&D1=2&D2=9,14&D3=0,15-19,21-22&D4=0,l&HDR=T,G3,G1&STB=G2&VW=T

  Niet te lang naar kijken, wordt je triest van.

 316. Steven says:

  Steven: lijkt wel zoiets met de huizenprijzen: ze zijn wel achterlijk gestegen en we hebben daarom een crisis, maar het komt doordat de muppets niet willen kopen.

  rare cirkel redenering dus…

 317. Adamus says:

  SchuurHuurder: Denk niet dat we per 1/1/13 opeens meer kunnen aflossen dan dat de waarde van de woningen dalen. Zal nog wel wat langer duren denk ik zo. Totale hypotheekschuld kan inderdaad wel vanaf 2013 Q1 gaan afnemen.

  Hoor om mij heen de 30plusser niet over aflossen. Misschien ooit: van de erfenis -weet haast zeker dat die hier en daar is meegenomen in het aflossingsvrije deel.
  Is er wel af te lossen tegen de ontwaarding…..?

 318. Adamus says:

  cartoonist,

  Pharma, ook een bubbel? 😉

 319. cartoonist says:

  Adamus,

  Wel als je naar de prijs kijkt van veel medicijnen.

 320. Adamus says:

  Steven: uiteindelijk is er wel een tekort natuurlijk als ze niet iets beters verzinnen.

  USA heeft schaliegas en is binnen twintig jaar onafhankelijk van onbetrouwbare buitenlanden. Ja, zelfs exporteur 🙂 Als de tijd daar is kan het $IMFS ploffen. Voorlopig nog “currency wars” volgens Rickards.
  Gas uit steentjes….lukt niet met een hamertje…is iets meer energie voor nodig….bluffen dus.

 321. cartoonist says:

  Dawg: Steven,

  Alternatieve kijk op peak oil:

  engdahl.oilgeopoli…ak_oil___russia.html

  Lijkt ook wel een beetje op de scheppingsteorie van de creationisten. Waarom is olie en gas wel een ‘primordeal’ grondstof en kolen niet.

  Soms vinden ze hele bomen en salamanders in kolenlagen, dat was er al vanaf de schepping 😉

 322. Steven says:

  sorry ben naar de kl.ten… Tot morgen!

 323. Adamus says:

  http://www.telegraaf.nl/prive/21160000/__Keith_verlaagt_prijs_huis_vanuit_cel__.html

  Voor 5 jaar omder de pannen en toch met de toekomst bezig.

 324. ll says:

  Netherlands Hit By New Dutch Disease

  Wall Street Journal.

  http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323981504578179152435941828.html

 325. ll says:

  Nieuwbouw goedkoper dan bestaande woningen ?

  ‘ Ten opzichte van de top aan het eind van 2007 zijn nieuwbouwwoningen ruim 20 procent goedkoper geworden. ‘

  http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2012/12/11/ING-bouwsector-bereikt-de-bodem-in

 326. Keesje says:

  ll: k van

  Hier moet je een abbonnement voor hebben, je ziet alleen de eerste paar regels.

 327. Keesje says:

  ll:
  Netherlands Hit By New Dutch Disease

  Wall Street Journal.

  online.wsj.com/art…179152435941828.html

  Hier moet je een abonnement voor hebben, je ziet alleen de eerste paar regels.

 328. Keesje says:

  335 mag weg, verkeerd gequoted!

 329. Juan Belmonte says:

  ll: Maandag 18.00 aanmelden verplicht. Kees de Kort en Peter Boelhouwer en Rob Mulder en

  bnr.nl/evenement/n…-is-niets-meer-waard

  Nee maar
  Zooo waar
  en zoooo binnenkort

  Een DEBAT over de huizen-“markt” met:
  – Mr Ger “de NL woningmarkt is behoudend gefinancierd”, Hukker, opperhoofd van de makelleugenaars NVM en ookwel de Kop van Jut van Hogehuizenprijsminnend NL
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-09-2012/vereniging-eigen-huis-opent-de-aanval-op-de-vvd/#comment-112903
  – Realistische RABO mannen, Drs Hans Stegeman
  RABO verwacht prijsdaling van 20-30% (wederom hulde voor Rabo)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/01-02-2012/rabobank-daling-huizenprijs-tot-dertig-procent/#comment-96890
  – de enige echte Kees “géén oekoenomsche prietpraat” De Kort. (wèg met de roze brillemannetjes)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-11-2011/kees-de-kort-toekomst-huizenmarkt/
  – Drs Rob “Aflossen is onwenselijk” Mulder van de Vereniging Geleased Huys.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-06-2011/rutte-niet-blij-met-hypotheekvoorstel-rabobank/#comment-78966
  – Prof Dr Ir Peter “Maximale startersleningen, desnoods startergiften” Boelhouwer
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-04-2012/jeroen-pauw-woningmarktexpert/#comment-103111

  Geleid door de beste radiojournalist die het Vlakke Land heeft, Drs Paul van Liempt.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/19-11-2011/wat-het-kabinet-ook-doet-de-huizenbubbel-loopt-leeg/#comment-91945

  Zouden ze bespreken dat:
  – de Hollandse Hypotheekschuld (2,5 maal EU gemiddelde) een probleem is, met name ten opzicht van de inkomens (schuld 1990-2008 RUIM DRIE maal harder gegroeid dan inkomens) kortom men leent maar men kan niet aflossen, wat de risico’s op NIET-TERUGBETALEN groot maakt.
  – Hogehuizenprijzen en m.n. Hogegrondprijzen (m.n dankzij Vinex) een probleem zijn waarbij de belanghebbenden Bouwlobby, Gemeenten, Financiële Sector via Kunstgrepen (en dankzij kunstmatig lage rente) alsmaar de Huizenprijzen verder hebben opgedreven
  – Het probleem op de Woning-“markt” is niet opgelost met de illusie van de afgelopen drie jaar door maar de Starters op te jagen met extra leningen en giften en NHG tot 500.000 euro en Generatiehypotheken en zijn eigen pensioen in zijn huis gestort en zo kunnen we nog wel even doorgaan over de Hollandse huizen-“markt”
  http://www.macrobusiness.com.au/2011/06/dutch-show-how-not-to-run-housing-policy/

  En de kern:
  – Holland gaat van gesubsidieerd huizen leasen (100% HRA op aflossingvrije hypotheken)naar gewoon
  – EERST SPAREN
  – DAN Lenen en TERUGBETALEN (aflossen)

  Met de volgende achtergrond:
  Vergelijk met huizencrisis van begin jaren ’80 gaat J.i. niet op omdat de risico’s nu veel groter zijn (“parallellen te over”):
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-02-2012/rabobank-en-ing-somber-over-woningmarkt/#comment-98559
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-02-2012/twee-keer-dezelfde-steen/#comment-99598
  Verdeling van hypotheekwaarde tov onderpand van de Rabo, hoe ver staan hypotheken bij rabobank onder water:
  http://www.rabobank.com/content/images/IR_presentation_tcm43-167009.pdf
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-08-2012/23-rabobank-hypotheken-staat-onder-water/
  Heel opmerkelijk is dat SLECHTS 14% van de hypotheken van de Rabobank en LTV waarde van 50% of minder heeft !
  Mr Ger Hukker positioneert de uitspraak van Rabo-bestuurder Ir. Piet van Schijndel dat de huizen 10 procent te duur zijn, als “onverantwoord”. Hogehuizenprijsminnen was kennelijk wèl verantwoord.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-02-2012/rabo-huizen-10-te-duur-in-nederland/#comment-99291

  Kortom:
  – gaan we nog een paar jaar lekker door met makelliegen en met Hogehuizenprijsminnen ?

 330. Juan Belmonte says:

  Leen je Lek
  en je hypotheek
  staat zo
  onder water

  Sin poesia
  no se puede torear 🙂

 331. Juan Belmonte says:

  buenos días
  Juan

 332. Juan Belmonte says:

  Toch nog even een onderbrekeing
  met reclame.

  Gratis reclame
  Want HERHALING is de kracht van reclame
  gratis reclame ookwel Gratis Cabaret

  NVM 2011: Huis kopen kopen in 2011 ? Slimme Z
  Juan: even Geduld: SLIMME R 🙂

  Hoe slim was het nu om in 2011 nog even snel een huis te kopen ?

 333. nhz says:

  nhz: Ik ben zo naïef geweest ze ook wat kritische opmerkingen te sturen, kijken hoe het anno 2012 staat met de vrije pers in Nederland 😉

  ik kreeg ook bericht dat mijn reactie wordt doorgestuurd; maar de vraag is natuurlijk of mensen die zoiets organiseren echt iets kunnen of willen leren …

  Voerman: De gemiddelde snotaap van heden begint zodra hij zelfstandig kan lopen al met het geld op te maken wat zijn nog ongeboren kinderen later wel een zouden kunnen verdienen.
  Maar wel alvast de boomers en de ouderen de schuld geven van de crisis!

  eens, het probleem zit in de huidige maatschappij en niet alleen in de boomer generatie; al worden die snotapen natuurlijk wel opgevoed door een bepaald soort mensen 😉

  HNK: In plaats daarvan gaan ze peilers slopen en kades stroomlijnen, heerlijk dat korte termijn denken.

  dat geldt ook voor Nederland als totaal …

  ll: Prof. Boelhouwer vertelde net op de radio dat als de regering nikx doet en de banken nikx doen etc. hij een waardedaling verwacht van onze heilige huisje van 600 miljard…

  toch goed nieuws dan zo vlak voor Kerst 😉
  even er vanuitgaande dat ze echt nikx doen
  maar ja, helaas kwam de voorspelling van iemand die zichzelf al honderden malen gediskwalificeerd heeft.

  jim: Vraag ik mij af. Wat wist Rijkman Groening?

  wat hij ook wist, ik wed dat hij het nu vergeten is 😎 Net als Wim Kok, Gerrit Zalm, Wouter Bos en al die andere bobo’s die er een superdik belegde boterham aan verdiend ehbben.

  Hugo: Jansen is een witwasser (gezien zijn rol in de enquete naar de oorzaken van de crediet krisis) maar wel goed dat ie dit zegt.

  allemaal eigenbelang, Jansen wil alleen dat een werkeloze vuilnisman dezelfde tophypotheek kan krijgen als een academicus met baan.

  tufkaj: Tegelijk zie ik Paulus Jansen op twitter zeggen dat dit een ‘klassenhypotheek’ is, die rijken bevoordeelt. Met meer schuld?

  dat bedoel ik, hij wil dat de lage klasse ook meer schuld kan krijgen. Wie praat er nog over afbetalen …

  cartoonist: Maar er is helemaal niemand die een loonsverhoging gaat krijgen in 2013,

  dat betwijfel ik ten zeerste; de prognose is momenteel dat ambtenaren er de komende 5 jaar 8% op vooruit gaan. Dat houdt de inflatie niet bij, maar is toch een aanzienlijke verhoging.

  cartoonist: De reden dat de zorg steeds duurder wordt is niet omdat de lonen gaan stijgen maar enkel en alleen maar vanwege de steeds duurder wordende merkmedicijnen van de pharma-maffia. Daar gaat het grootste deel van de zorgkosten naar toe in de toekomst.

  het grootste deel gaat nog steeds op aan loon hoor, met name dat van specialisten. Steeds meer extreem dure en tamelijk nutteloze of zelfs contra-productieve ingrepen. Maar ja, verworven rechten … als het kan dan MOET het.

  cartoonist: Wel als je naar de prijs kijkt van veel medicijnen.

  niet alleen de prijs, ook de verwachtingen over hoeveel nut die medicijnen hebben (voor de gebruikers) zijn een bubble die nodig moet leeglopen.

  ll: ‘ Ten opzichte van de top aan het eind van 2007 zijn nieuwbouwwoningen ruim 20 procent goedkoper geworden. ‘

  die trend zie ik zonder meer in mijn omgeving: bij nieuwbouw worden forse kortingen gegeven (dan vaak wel sigaar uit eigen doos i.v.m. casco oplevering), er wordt soms ook bewust goedkoper gebouwd. Maar bij bestaande huizen houden de meeste verkopers vrolijk vast aan de droomprijs.

 334. Juan Belmonte says:

  @admin

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-12-2012/jan-hommen-ing-wij-willen-mensen-helpen-helpen-en-helpen/#comment-123065

  is niet zichtbaar.

  Wilt u eens kijken of hier iets technisch aan te doen is ?

  Samenvatting posities BNR debat Woning-“markt” (Hukker Stegeman,De Kort, Mulder, Boelhouwer):
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-12-2012/jan-hommen-ing-wij-willen-mensen-helpen-helpen-en-helpen/#comment-123065

 335. Juan Belmonte says:

  Off-topic

  De overheid bepaalt hoeveel risico banken mogen nemen. Dat lijkt logisch, dat is het kader waarbinnen de financiële sector opereert.

  Niet te verwarren met:
  De overheid bepaalt hoeveel risico banken moéten nemen.

  Het kabinet heeft besloten tot het versoepelen van de hypotheekvoorwaarden voor starters met perspectief op een inkomensstijging. Dit betekent dat starters die binnen enkele maanden of jaren een verhoging van het salaris verwachten een ruimere hypotheek kunnen krijgen. De maatregel gaat in per 1 januari 2013. Dit schrijven de ministers Dijsselbloem van Financiën en Blok voor Wonen en Rijksdienst in een brief aan de Tweede Kamer.
  http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/bzk/nieuws/2012/12/14/kabinet-versoepelt-hypotheekvoorwaarden-starters.html

  Dit betekent dat starters die binnen enkele maanden of jaren een verhoging van het salaris verwachten een ruimere hypotheek kunnen krijgen.

  Zou dus iets kunnen zijn als:

  Dit betekent dat starters die binnen enkele maanden of jaren een verhoging van het salaris verwachten
  – en zij hun financier kunnen overtuigen van een beperkt risico op niet-terugbetalen –
  een ruimere hypotheek kunnen krijgen.

  Met de groeten van het Politburo
  Juan

 336. Juan Belmonte says:

  Het is rollebollen met rollen

  De Pot regelt voor de Ketel
  datti zwart ziet 🙂

 337. adamus says:

  Juan Belmonte:
  Toch nog even een onderbrekeing
  met reclame.

  Gratis reclame
  Want HERHALING is de kracht van reclame
  gratis reclame ookwel Gratis Cabaret

  bij BNR deze week nog een makelaar: “sla je slag” om de twee zinnen. de mevr. van bnr kon beter tegen een muur lullen, het kwam bij de makelman niet binnen.

 338. adamus says:

  Juan Belmonte,

  Dijsselbloem verwacht in ieder geval promotie.

 339. adamus says:

  Dit betekent dat starters die binnen enkele maanden of jaren een verhoging van het salaris verwachten een ruimere hypotheek kunnen krijgen.

  Zou dus iets kunnen zijn als:

  ambtenaren niet op nullijn en mogen ABP uitkering alvast stukslaan.

 340. Jan Willem Jansen says:

  @ 19 Expatter
  .
  Re-actie vanaf 1 en 2 Jan Willem Jansen Ik heb dit huis gekocht eind 2007. in de top van de markt, ik had een goede baan in financiële sector destijds verdiende ik 90 k bruto.. maar de organisatie waar ik werkte is failliet, nu heb ik een baan met 45 k bruto .inmiddels heeft mijn huidige vrouw haar baan niet meer wegens bezuiniging in het bedrijf waar zij werkte, en is sinds 2 maanden thuis[ ontslag] . zij bracht 23 k bruto in. we hebben 2 kinderen van ons huwelijk, ik heb nog 3 kinderen bij mijn ex, waar ik alimentatie voor betaal[huwelijk van voor 2007],kortom u zult begrijpen dat het voor mij niet meer dragelijk is. mijn huidige partner ziet het niet zitten, en als het zo doorgaat zie ik de 2e scheiding aankomen.,daarom hoop ik dat de VVD [mijn partij] de juiste oplossing biedt,zodat ik weer zeker voort kan leven in de toekomst….zo als het nu gaat ,dan gaat het niet goed. mijn hoop is op de VVD

 341. VSH says:

  Jan Willen, had je achteraf gewild dat banken voorzichtiger waren geweest in het verleden, op één inkomen financieren bijvoorbeeld, zodat huizenbezitters meer klappen kunnen opvangen?

  Wat zou in jouw ogen een redelijke oplossing zijn voor jezelf en voor de maatschappij?

 342. Adamus says:

  Jan Willem Jansen,

  Politiek cq VVD is geen oplossing en biedt die ook niet, nu niet en in de toekomst ook niet.
  Heeft VVD misschien een buddieclub? “Adopteer een schuldgeïnfecteerde”. Dat zou pas een sociaal gezicht zijn -of is die van de pvda?

 343. cartoonist says:

  Jan Willem Jansen,

  hartverscheurend

 344. nhz says:

  Juan Belmonte: De overheid bepaalt hoeveel risico banken mogen nemen. Dat lijkt logisch, dat is het kader waarbinnen de financiële sector opereert.

  veel beter zou zijn als de overheid bij voorbaat zou stellen dat er never nooit niet nog één cent naar de banken gaat, inclusief alle staatsgaranties zoals NHG – eventueel uitgezonderd deposito garantie voor spaarders, maar dat kun je ook anders regelen. Dan mogen de banksters helemaal zelf bepalen hoeveel risico ze nemen, ik wed dat het dan gelijk uit is met het grote gokken, en dat de hypotheekrente nog stukken hoger wordt (of 90% van de huidige would-be-kopers krijgt helemaal geen hypotheek meer). Dat politici bepalen wat verantwoord risico is is vragen om moeilijkheden, gezien hun waanzinnig slechte track record met inschatten van de risico’s.

  Jan Willem Jansen: kortom u zult begrijpen dat het voor mij niet meer dragelijk is. mijn huidige partner ziet het niet zitten, en als het zo doorgaat zie ik de 2e scheiding aankomen.,daarom hoop ik dat de VVD [mijn partij] de juiste oplossing biedt,zodat ik weer zeker voort kan leven in de toekomst….zo als het nu gaat ,dan gaat het niet goed. mijn hoop is op de VVD

  gratis cabaret 😎

  misschien een idee om de algemene verwachtingen en woonwensen in het bijzonder wat neerwaarts bij te stellen? Maar misschien kan de VVD ook nog een passende derde partner regelen …

  Adamus: Heeft VVD misschien een buddieclub? “Adopteer een schuldgeïnfecteerde”. Dat zou pas een sociaal gezicht zijn -of is die van de pvda?

  Ja, PvdA doet enthousiast mee met die adoptie, met die verstande dat alle kosten wél voor rekening van de belastingbetaler komen. En VVD doet mee als ze er op een andere manier aan kunnen verdienen.

 345. Dawg says:

  Juan Belmonte,

  Minder schulden maken in de particuliere en collectieve sector. Klinkt stoer, maar de praktijk is weerbarstiger. We hebben nieuw geld en nieuwe schulden nodig om de aflossing en rente op eerder aangegane schulden betaalbaar te houden. Tegen dat dilemma zullen poitici aan blijven lopen. Ik zou me dus maar niet verbazen over (laat staan ergeren aan)politici die krasse maatregelen aankondigen om daar dan vervolgens weer op terug te komen. Kicking the can, dat is de enige beweegruimte die nog over lijkt te zijn.

 346. Keesje says:

  Adamus:
  adbroere.nl/web/nl…loppen-niet-meer.php

  Voor de zondag(middag)

  Goed artikel, even voorbij het inklappen van (huizen) markten….

 347. Keesje says:

  Jan Willem Jansen,

  Hier zijn degenen waar je bij moet zijn, als alle wereldse schulden tegen elkaar worden weggestreept….

  http://adbroere.nl/web/nl/columns/schuld-en-aflossing.php

 348. Expatter says:

  Jan Willem Jansen,

  Het plaatje is compleet. Helaas ben jij het klassieke voorbeeld hoe het de verkeerde kant op kan gaan. Toch is jouw situatie niet het einde van de wereld. De oplossing ligt bij je zelf, in ieder geval niet bij de VVD of ING. Die hoop zal ik maar snel laten varen.

  Toch begrijp ik een ding niet. Je hebt/had een baan in de financiele sector en zag de crisis van nu in 2007 niet aankomen?! Dit zegt duidelijk iets over de financiele wereld die kennelijk verblind was door hun eigen succes en graaierigheid.

 349. afbetaalde huiseigenaar says:

  Jan Willem Jansen,

  beste JWJ..of hoe je ook mag heten:
  begrijp niet waarom je de verlossing uitsluitend extern ziet…nogal fatalistisch, niet? ING of VVD zulen niets voor jou doen.
  en waarom ook.. zelf je hachie redden en niet miauwen.
  je vrouw zit thuis zit: dan kan ze gaan poetsen, kinderopvang aanbieden, verhuur een kamer aan een arme student, koken voor bejaarden.. bedenk het maar.
  als jij de helft inkomen hebt, dan verdien er wat bij, ga savonds nog iets doen..maakt niet uit wat. werk is altijd eerbiedig. doe het met een opgeheven gezicht en vind de kracht in dat je iets doet.
  wees niet zo een mietje en
  begin met het eerlijke woord naar al je vrinden en familie: gewoon dat je blut bent ( is toch de realiteit, oder etwas nicht) en dat je savonds niet meer mee de hort op kan, maar dat je bv nu achter de bar staat als ervoor..
  dat is ballen hebben.

  sta op en wees een man- doe iets.
  fatalisme: is het failliet van je eigen verantwoording en je zelfbestemming..veel erger als geen geld te hebben.

 350. afbetaalde huiseigenaar says:

  en JWJ: al dit heb ik ook gedaan: jarenlang, werkelijk vele jarenlang een volledige baan van 9-5 plus 3 avonden per week en ieder weekend erbij gewerkt.. totdat ik mijn huisschulden terug had betaald..
  dus dit zijn geen vrome woorden.. en het is te doen..

  aanpakken en discipline.. maart het heeft zich geloond.

  ps koop je spullen om 16.00 op de markt, dan willen de kooplui “los” en kijk maar eens op de vrekkenpagina.nl

 351. cartoonist says:

  Adamus: http://adbroere.nl/web/nl/artikelen/help-de-rekenmodellen-kloppen-niet-meer.php

  Voor de zondag(middag)

  Deze quote is ook een mooie:

  ‘Het kapitalisme is gebaseerd op de merkwaardige gedachte dat egoïstische mensen met egoïstische motieven bijdragen aan het welzijn van de samenleving.’ J.M. Keynes, econoom

  Alle scheefleners willen meer Keynes maar gaan huilie huilie doen als ze benadeeld worden door andere egoisten.

 352. cartoonist says:

  Jubeljaar

  Toen ik een paar jaar geleden schreef over het jubeljaar, dat bij oude volken zoals de Sumeriers en de Hebreeërs in ere werd gehouden, werd daar hier en daar wat meewarig op gereageerd. Wat hield het jubeljaar in? Eens in de 49 jaar werden alle schulden kwijtgescholden, waardoor iedereen met een schone lei verder kon.

  Hier schiet Ad Broere uit de bocht, hij heeft de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hanget.

  In de oudheid werd zo nu de belastingschuld kwijtgescholden. Meestal als er een nieuwe koning kwam. Die werd op die manier gelijk populair. En voor de koning maakte het niets uit dat er werd kwijtgescholden, hij kon belasting heffen zoals het hem uitkwam.

  Schulden aan partikulieren bleven bestaan. Immers zou het een ‘moral hazard’ (ja ook in de oudheid) zijn om je dan maar zo vol mogelijk met schulden te laden in de zekerheid dat die op een keer allemaal worden kwijtgescholden.

  Banken zijn nog altijd in partikuliere handen, dus die gaan de schulden niet kwijtschelden.

 353. tufkaj says:

  In januari gaat VEH informatie vrijgeven waarin staat dat de starter van nu zijn stulpje aan een drastisch kleinere groep kopers kan slijten:
  https://twitter.com/Bob_Maas/status/280096472622563329

  (tegen prijzen van nu, maar voor VEH zijn prijzen in beton gegoten)

 354. cartoonist says:

  tufkaj,

  Misschien kan de VEH dit wel in een soort van loterij gieten.
  Als lid koop je een lootje in de grote hogehuizenprijzen loterij, als je bij de winnaars behoort kun je je huis aan de VEH kwijt voor de vraagprijs.

 355. SchuurHuurder says:

  tufkaj:
  In januari gaat VEH informatie vrijgeven waarin staat dat de starter van nu zijn stulpje aan een drastisch kleinere groep kopers kan slijten:
  twitter.com/Bob_Ma…s/280096472622563329

  (tegen prijzen van nu, maar voor VEH zijn prijzen in beton gegoten)

  Uit dat bericht: “Het is de financierbaarheid die vanaf 1-1 ernstig onder druk komt te staan.”

  Die financierbaarheid verandert toch nauwelijks? Paar procent minder o.i.d. De maandlasten stijgen alleen flink per geleende euro, maar dan gaat het om betaalbaarheid. Sowieso heeft iedereen die een huis wilde kopen het al voor 1 januari gedaan, dus de groep potentiële afnemers is inderdaad flink afgenomen.

 356. eric406 says:

  tufkaj:
  In januari gaat VEH informatie vrijgeven waarin staat dat de starter van nu zijn stulpje aan een drastisch kleinere groep kopers kan slijten

  Ja, de financierbaarheid komt per 1 januari onder druk voor wie het niet betalen kan.
  En het zou me niet verbazen als het aanbod op de veilingsite ook wat gaat oplopen.
  Volgend jaar gaan we het allemaal meemaken. De truckendoos is nu wel ongeveer leeg, en anders is de staatskas dat wel.

 357. tufkaj says:

  SchuurHuurder,

  Financierbaarheid neemt wel meer af dan een paar procent, maar dat is omdat de andere lasten stijgen. Energie, belasting, voedsel. Heeft verder niet met annuïtair aflossen te maken, daar werd officiëel altijd al mee gerekend.

 358. Voerman says:

  tufkaj: Financierbaarheid neemt wel meer af dan een paar procent

  Afnemende financierbaarheid = prima!
  Daardoor dalen de prijzen van de huizen. Toch? 😐

 359. cartoonist says:

  financierbaarheid werd toch juist groter met het nieuwe plan van Blok en Dijsselbloem. We mogen meer lenen omdat we ooit in de hele verre toekomst, als je dan nog leeft, meer gaan verdienen ?

  Dus wat is het probleem ? Elk huis is spotgoedkoop op deze manier.

 360. Voerman says:

  Voerman: Dus wat is het probleem ? Elk huis is spotgoedkoop op deze manier.

  De prijs van het huis is niet het probleem, fantasiegeld!
  De prijs van de hypotheek is een ander verhaal, echt geld!

 361. SchuurHuurder says:

  tufkaj: ncierbaarheid werd toch juist groter met het nieuwe plan van Blok en Dijsselbloem. We mogen meer lenen omdat we ooit in de hele verre toekomst, als je dan nog leeft, meer gaan verdienen ?

  Ik was onder de indruk dat de max hypotheek maar een paar procent minder werd. Maar hoe minder hoe beter natuurlijk!

 362. SchuurHuurder says:

  Quoten ging even fout, was aan tufkaj.

 363. tufkaj says:

  Voerman: Afnemende financierbaarheid = prima!
  Daardoor dalen de prijzen van de huizen. Toch?:-|

  Ik heb er geen waardeoordeel bij, zoals meestal niet. Het is niet goed of slecht. Maar huizenprijzen worden bepaald door het deel van het inkomen dat we er aan kunnen besteden. De keuze is dus nu te kopen tegen de prijzen die passen bij het huidig besteedbaar inkomen, of over een paar jaar tegen het dan geldende besteedbaar inkomen. Je koopt in beide gevallen hetzelfde huis.
  Echter gaat het besteedbaar inkomen van degene die even wacht een paar jaar omlaag (omdat zijn huur stijgt), waar degene die gelijk koopt zijn maandlasten vastpint. Zijn financiele situatie wordt dan blijvend slechter.

 364. nhz says:

  cartoonist: Wat hield het jubeljaar in? Eens in de 49 jaar werden alle schulden kwijtgescholden, waardoor iedereen met een schone lei verder kon.

  misschien een tip voor PvdA om het iedere vier jaar voor de verkiezingen te doen? En geen zorgen om waar het geld voor die barmhartige geste vandaan komt, daar zorgt Octopussy Draghi allemaal voor 😎

  SchuurHuurder: Die financierbaarheid verandert toch nauwelijks?

  financierbaarheid wordt juist beter, want startende high potentials (dat is iedereen in Nederland, vraag maar aan PvdA) kunnen dan veel meer lenen 😎

  Voerman: Afnemende financierbaarheid = prima!
  Daardoor dalen de prijzen van de huizen. Toch?

  eens, prima!

  cartoonist: We mogen meer lenen omdat we ooit in de hele verre toekomst, als je dan nog leeft, meer gaan verdienen ?

  ja, het mag nu al als je over een paar maanden tot een paar jaar meer gaat verdienen. Snap niet waarom ze er niet gelijk van maken ‘binnen 50 jaar’ ofzo.

 365. tufkaj says:

  SchuurHuurder: Ik was onder de indruk dat de max hypotheek maar een paar procent minder werd. Maar hoe minder hoe beter natuurlijk!

  Volgens mij wordt de LTV geleidelijk afgebouwd naar 100%. Per 1/1 gaat er dacht ik 1% vanaf naar 105%.

  Ook wordt de LTI lager. Dat volgt uit de berekening van NIBUD dat overige kosten stijgen. Ik meen dat het voor modaal tot wel 7% lagere max lening kon betekenen maar weet dat niet zeker.

  Staat tegenover dat er 30MIO voor startersleningen beschikbaar komt en Blok het dus mogelijk maakt om een salarisstijging in de verre toekomst mee te tellen bij de max hypotheek. Er is echter geen bank dit dat nu zal willen, maar deze maatregel blijft natuurlijk fijn open staan tot de volgende bubble zich aandient. Wie weet zal Juan dan nog aan deze post refereren 😉

 366. maria says:

  Expatter:
  Jan Willem Jansen,

  Het plaatje is compleet. Helaas ben jij het klassieke voorbeeld hoe het de verkeerde kant op kan gaan. Toch is jouw situatie niet het einde van de wereld. De oplossing ligt bij je zelf, in ieder geval niet bij de VVD of ING. Die hoop zal ik maar snel laten varen.

  Toch begrijp ik een ding niet. Je hebt/had een baan in de financiele sector en zag de crisis van nu in 2007 niet aankomen?! Dit zegt duidelijk iets over de financiele wereld die kennelijk verblind was door hun eigen succes en graaierigheid.

  In september 2008 sprak ik een bankman, van de bank met de meeste hypotheken, die in de crisis geen probleem zag. De huizenprijzen stegen toch nog altijd!! Onder welke steen hij leefde weet ik niet, maar het heeft mij wel de ogen geopend. Mensen binnen in het systeem kunnen niet “out of the box” denken, waarschijnlijk te angstaanjagend.

 367. Aurely says:

  Expatter,

  O dat is niet zo moeilijk. Als zzp-er verdien je snel zoiets. En er zijn er maar weinig, *erg* weinig bij de bank die het grote plaatje zien.

 368. Keesje says:

  Aurely:
  Expatter,

  O dat is niet zo moeilijk. Als zzp-er verdien je snel zoiets. En er zijn er maar weinig, *erg* weinig bij de bank die het grote plaatje zien.

  Exact. Ik werkte dichtbij de credit risk afdeling van een grote Nederlandse bank. De oude rotten waren net een paar jaar terug eruit gegooid omdat ze te lanzaam waren (onzin!) en ze hadden nog over een stuk of 10 credit risk berekenaars van rond de 28, de meesten hadden elkaar binnengehaald en hadden dezelfde HBO economie opleiding gedaan. Ze moesten allerlei risico profielen bijhouden. Voor landen, bedrijven, sectoren en ook de risico’s van deze bank moesten doorgeven dagelijks aan De Nederlandse Bank. Hoe dat ging? Ieder half uur stonden ze buiten te roken en erg slap te lullen. Het waren lullo’s en dombo’s met een vastomlijnd taakpakket, eigen inbreng en scherp zijn en out of the box denken zal waarschijnlijk niet gewenst zijn geweeest….dus slimmerds? Verre van….meelopers met het gemiddelde!!

 369. tufkaj says:

  maria: Mensen binnen in het systeem kunnen niet “out of the box” denken, waarschijnlijk te angstaanjagend.

  Hoe meer je van een bepaalde markt lijkt te weten, hoe minder je van het omvattende systeem snapt lijkt het inderdaad. Alsof we geneigd zijn te geloven dat het systeem dat wij kennen en controleren, bepalend is voor alle andere systemen.
  Makelaars hebben veel kennis van huizen binnen de markt maar lijken blind voor de factoren van buitenaf die de markt als geheel bewegen. Ongetwijfeld is het ook een leer punt voor wij, die ons blindstaren op de woningmarkt 😉

 370. jim says:

  Fantastisch verhaal van Jesse Frederiks in de Volkskrant dit weekend! Niet on-line terug te vinden natuurlijk. Een geschiedenisles in schuld, de pers eindelijk wakker? Laat je kinderen in het mes lopen, trend! Ik hoop van niet. IIs het een lichtpuntje of gaat ze een licht op. Mag wel eens gezegd verdient een podium. Wat nou kwaliteit.

 371. jim says:

  Jullie laten mensen links liggen BNR, of was dat de bedoeling!

 372. jim says:

  Ben Rentes De Carvalho aan het herlezen. Een Portugese gastarbeider met zijn blik op Nederlanders. Literatuur! Onthutsend, nog steeds! Als het heeft over niet dierenasiel maar ouderenasiel slaat hij de spijker op z’n kop betaalde genegenheid in het bejaardentehuis, leuk vooruitzicht… Het leven is kort, je doet er niets aan.

 373. jim says:

  Wie dan leeft wie dan zorgt, Ik ben dement….
  Een visie op de demografische toekomst daarvoor moet je niet bij politici aankomen, die hebben het veel te druk met alle lobby’s van zich af te slaan 🙂

 374. Dawg says:

  tufkaj: Makelaars hebben veel kennis van huizen binnen de markt maar lijken blind voor de factoren van buitenaf die de markt als geheel bewegen. Ongetwijfeld is het ook een leer punt voor wij, die ons blindstaren op de woningmarkt

  “It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends upon his not understanding it!” (Upton Sinclair)

 375. SchuurHuurder says:

  tufkaj,

  7% is inderdaad meer dan ik dacht. Neemt de minister de aanbevelingen van het NIBUD over? Banken zullen inderdaad niet happig zijn om hogere hypotheken te geven, dus die zullen zwart op wit een belofte van de werkgever willen hebben dat het salaris zal stijgen. Daar gaat bijna geen werkgever aan beginnen natuurlijk.

 376. Rexpat says:

  SchuurHuurder:
  tufkaj,

  7% is inderdaad meer dan ik dacht. Neemt de minister de aanbevelingen van het NIBUD over? Banken zullen inderdaad niet happig zijn om hogere hypotheken te geven, dus die zullen zwart op wit een belofte van de werkgever willen hebben dat het salaris zal stijgen. Daar gaat bijna geen werkgever aan beginnen natuurlijk.

  Tenzij je bij de overheid werkt. Daar komt elk jaar een periodiek bij. Of je functioneert of niet is niet zo relevant.

 377. tufkaj says:

  SchuurHuurder: Banken zullen inderdaad niet happig zijn om hogere hypotheken te geven, dus die zullen zwart op wit een belofte van de werkgever willen hebben dat het salaris zal stijgen. Daar gaat bijna geen werkgever aan beginnen natuurlijk.

  Weet ik niet hoor. Mijn werkgever kan zo van een starter vertellen wat hij de komende 15 jaar gaat verdienen. Als hij aan de voorwaarden blijft voldoen. Voldoet hij niet is hij zijn baan echter kwijt. Up or out. Het is dan aan het testosteron van die starter of hij zeker weet dat het up wordt.

 378. eric406 says:

  Ik denk dat wat Bob Maas eigenlijk wil zeggen, is dat de lobby niet heeft geholpen. En dat het wetsvoorstel inzake herziening fiscale behandeling eigen woning, door de Eerste Kamer wordt aangenomen.

 379. SchuurHuurder says:

  tufkaj,

  Ik heb altijd bij kleinere bedrijven gewerkt, daar is het vaak niet zo vastgelegd. Kan mij voorstellen dat bij grotere bedrijven dit vaker geregeld is.

 380. Juan Belmonte says:

  Dawg: We hebben nieuw geld en nieuwe schulden nodig om de aflossing en rente op eerder aangegane schulden betaalbaar te houden.

  Zo groeit en groeit en groeit
  het probleem.

  Als de rente niet langer
  de werkelijke prijs van geld weergeeft
  – incluis risico’s op later niet kunnen terugbetalen
  – incluis inflatie
  dan treden er andere mechanismen op

 381. Adamus says:

  Rexpat: Tenzij je bij de overheid werkt. Daar komt elk jaar een periodiek bij. Of je functioneert of niet is niet zo relevant.

  “Schuldgedreven politieke economie” . Spekman ook al een mening over de 4g opbrengsten?

 382. Rexpat says:

  tufkaj,

  Dat is statistiek achteraf. Zegt niets over de individuele werknemer. Geen enkele “baas” belooft en legt vast van tevoren dat jij een x bedrag verdient over y jaar. Succes met die juridische slangenkuil, dan.

  De bank kan slechts inschatten dat aangezien ji bent aangenomen bij deze club (en zij goede selectiemechanismen hebben) dat de kans dat je een groei doormaakt groot is. En dat je anders snel weer elders een baan had.

  Had.

  Ook de High Potential (altijd moeten lachen om dat begrip) moet zich weer bewijzen. Toen ik op de arbeidsmarkt kwam was het crisis. Van alle juniors bij deze een van de “Big Five” was de helft al snel weer weg. in die vijftien jaar die jij beschrijft was 90% al gerecycled. De functies waren er maar de namen niet meer.

 383. angelique says:

  Een vriendin van me heeft haar hypotheek niet zo hoog,maar ze heeft geen werk meer en haar man ook niet
  Nu is hun spaargeld op en beide zijn 50 plus dus nauwelijks kans op werk.Naar de gemeente dus ,krediet vanwege overwaarde , dus uitkering per maand moet terugbetaald als huis wordt verkocht en uitkering is te laag voor alle vaste lasten want bijstandsniveau is ongeveer 1200 in de maand per gezin Verkopen is erg lastig in hun dorp staat heel veel te koop en hun woning is gekocht in de tijd dat huizen nog als warme broodjes over de toonbank gingen.De erfenis van haar ouders zit in het huis Zo kom ik meer mensen tegen werk in de kinderopvang vandaar

 384. angelique says:

  De man van mijn vriendin werkte trouwens bij de ING hoor,dus die zekerheid van werk of voor starters dat ze meer gaan verdienen is er niet Zelf mijn zoon en dochter die beide hbo bedrijfseconomie hebben gehaald moeten nog afwachten,zoon jaarcontract,bij dat bedrijf moet 8 ton bezuinigd worden dit jaar dus geen zekerheid,dochter werkt maar er staan 1200 banen op de tocht bij haar werkgever,andere zoon glazenier 2 maanden geleden bedrijf waar hij werkte failliet.Blij dat ze geen koophuis hebben.

 385. lorenzo says:

  Jantje , kom uit die boom , veel te hoog , je kan er uit vallen ! ….maar hoe zit het eigenlijk met ons volwassenen , wie waarschuwt ons ?

 386. Harry Nack says:

  jwj niemand help je sorry voor je .je moet het alleen doen
  elke crises geeft kracht voor nieuwe dingen en de oplossing is voor al het werk open staan succes.

  En doe maar een bedankje aan:
  1)De aardige stropdas van de bank.
  2)de vakundige tussen persoon
  3)taxateurs
  4)Je vrienden kring
  5)de bouw firma
  6)keuken inrichter
  7)Huis inrichter
  8)tuininricher
  9)mischien je ouders
  10)belasting adviseur
  ll)alle mensen die je aangezet hebben om veel schuld op te nemen
  12)schulden saneerder die van te voren betaalt moeten worden
  13)ander adviseurs
  14)iedereen die een vinger in je kont heeft gestoken zodat je aangespoort bent om meer schulden te maken
  15)MAKELAARS

  het idee van de afbetaalde huis eigenaar is een goed tip
  de afbetaalde huis eigenaar is iemand met karakter dat zie je niet zo vaak=voorbeeld

  JWj rug recht en door janken kan altijd nog. en zorg voor je familie en vechten

  Gaat het het echt niet meer niks meer betalen aan de bank .Alles wat de bank voorstelt niet doen. Trek ze zo ver erin als je kunt. En laat veilen die kist

  Stinkende wonden zijn slechte heelmeesters

 387. Ja ja Jantje Hommen… HELPEN? Jezelf, zul je bedoelen!!!!!!!

  Mensen: geloof NIETS wat deze man zegt. Wij zijn de mensen achter ‘Brief naar de Bank’. 21 februari zou ons huis geveild worden omdat wij aangifte tegen de bank hebben gedaan,wegens oplichting, fraude, valsheid in geschrifte en diefstal. Nu blijkt ons huis onderhands al verkocht te zijn, zo blijkt uit een schrijven van afgelopen zaterdag. Ze hebben de openbare veiling willen voorkomen.

  De overheid en de banken wijzen nu met de vingers naar elkaar en HOMMEN treedt binnenkort af. Wat is er nu nog waar? Wij weten het en niemand die ons helpt.

 388. bert says:

  ik zie dat de ing mensen wil helpen heb regelmatig een e mail gestuurt maar helpen doen ze juist niet ze reageeren nog niet eens meer op mijn e mail belachelijk zou de derectie wel eens willen spreeken maar heeft geen e mail jammer weer

2 Pings/Trackbacks for "Jan Hommen (ING): Wij willen mensen helpen, helpen en helpen"
 1. […] http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-12-2012/jan-hommen-ing-wij-willen-mensen-helpen-helpen-en-helpe… . Ga eens naar Google en klik aan: Amrobank en hedgefondsen   . Zoek het maar eens uit!                              http://www.youtube.com/watch?v=sG_o82NweYg / Deze topic  is geplaatst  om 21.55 uur en Nog 5 dagen, 3 uren, 8 minuten, 58 seconden […]

 2. […] http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-12-2012/jan-hommen-ing-wij-willen-mensen-helpen-helpen-en-helpe… . Ga eens naar Google en klik aan: Amrobank en hedgefondsen   . Zoek het maar eens uit!                              http://www.youtube.com/watch?v=sG_o82NweYg […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*