Kabinet sluit ingrijpen in woningmarkt niet uit

Het kabinet sluit niet uit dat het maatregelen treft om de woningmarkt weer vlot te trekken. Dat meldde vicepremier Wouter Bos vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Het kabinet bekijkt momenteel welke problemen het meest nijpend zijn, aldus Bos. Zo dreigt de bouw van nieuwe woningen te stokken, maar Bos vreest dat overheidsingrijpen de prijzen in die sector alleen maar verder zal verlagen.

De Tweede Kamer wil dat de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) wordt verhoogd, maar volgens Bos geeft dat alleen meer zekerheid aan de banken en niet aan de burgers. Bovendien is het voor potentiële kopers geen probleem om leningen te krijgen, maar zijn ze wel zeer voorzichtig om een lening aan te gaan.

Een verhoging van de NHG kost bovendien 40 miljoen euro en de Kamer heeft niet aangegeven hoe dat betaald moet worden, aldus Bos. Het kabinet bleek eerder evenmin genegen om een in de Kamer voorgestelde verlaging van de overdrachtsbelasting te overwegen.

Oppositiepartij VVD wil komende week nog een spoeddebat met minister Eberhard van der Laan (Wonen) over het uitblijven van een kabinetsbesluit over de hypotheekgarantie. De liberalen zien het liefst per 1 januari de verhoging ingaan.

bron: de Volkskrant

Share Button
Tagged with: , ,
3 comments on “Kabinet sluit ingrijpen in woningmarkt niet uit
 1. gekkehenkie says:

  een voorstel schaf de rente aftrek af!

 2. Kapotjeplov says:

  Volgens mij gaat er uiteindelijk helemaal niets gebeuren. De staat heeft nl. geen geld meer te spenderen na het redden van de banken en kan niet de hele economie gaan redden. Bos heeft dit al laten doorschemeren.

 3. Xandr says:

  Stel je voor dat er nauwelijks huizen worden verkocht. Voor de overheid betekent dat 1) nauwelijks overdrachtbelasting en het 2) wegvallen van de grondinkomsten voor de gemeente.

  Uit eigen belang zal de staat in dat geval dus alles uit de kast trekken om de woningmarkt weer aan de praat te krijgen. Maar wel zodanig dat het de staat geld _oplevert_. Hint hint.

  Dus: overdrachtsbelasting afschaffen (kost niet direct iets, er wordt toch nauwelijks iets verkocht), en hypotheekrente-aftrek inperken (voor nieuwe gevallen). Omzet zal belangrijker zijn dan prijs. Bedenk ook dat mensen met een te hoge hypotheek nu toch al geen kant opkunnen (en al snel blij te maken zijn met een paar laffe zoethoudertjes).

  Uiteraard weet Den Haag dit; het kan echter alleen worden uitgevoerd wanneer de woningmarkt overduidelijk op z’n gat ligt. Banken, makelaars, gemeenten en staat hebben dan opeen namelijk allemaal dezelfde incentive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*