Vanaf januari 2015 zijn de financieringslastpercentages voor hypotheken gemiddeld genomen lager dan in 2014. Voor inkomens tot 28.000 euro liggen de percentages 3 tot 6,5 procentpunt lager. Voor de inkomens daarboven liggen de percentages ongeveer 0,5 tot 3 procentpunt lager.
Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet
Dit blijkt uit de Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet die het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft gepubliceerd met daarin de tabellen met financieringslastpercentages die het Nibud heeft opgesteld. De financieringslastpercentages geven weer welk deel van het inkomen er maximaal aan hypotheeklasten kan worden besteed. Hypotheekverstrekkers zijn bij wet verplicht deze percentages als basis te nemen bij het berekenen van hypotheken.
Betere bescherming tegen persoonlijk onvermijdbare uitgaven
Het Nibud heeft voor 2015 de systematiek bij de berekeningen aangepast. Bij de nieuwe berekening wordt beter rekening gehouden met mogelijke persoonlijk onvermijdbare uitgaven. Denk aan bijvoorbeeld hogere zorgkosten of de komst van kinderen. Het Nibud heeft een extra buffer ingesteld omdat gebleken is dat er veel situaties mogelijk zijn waarbij er hogere persoonlijk onvermijdbare uitgaven zijn te verwachten. Hogere inkomens hebben meer ruimte in hun budget om dit te betalen. Voor aantoonbaar niet-kwetsbare situaties mag een uitzondering worden gemaakt. Dit geldt voor alleenstaanden en voor tweeverdieners met een inkomen tot 30.000 euro.
Nieuwe tabellen 2015
Het Nibud houdt bij het bepalen van de hypotheeknormen rekening met de koopkracht van huishoudens en met de hypotheekrente. De koopkracht laat een wisselend beeld zien wat ook is terug te zien in de tabellen. Daarnaast speelt de daling van de gemiddelde hypotheekrente een rol bij wat er volgend jaar kan worden geleend.
Dit jaar is de rente van een hypotheek waarvan de rente 10 jaar vaststaat, gedaald van rond de 4,25% naar rond de 3,25%. Bij een lage rente kan er in principe meer geleend worden. De lagere rente zorgt er echter voor dat er minder hypotheekrente kan worden afgetrokken waardoor de leencapaciteit beperkt wordt. Het Nibud heeft de tabellen aangepast zodat er beter kan worden ingespeeld op deze renteschommelingen.
bron: Nibud
De waarde van huizen wordt nog steeds bepaald door de maximale leencapaciteit van de aspirant kopers in de door en door verotte woningmarkt van Nederland. Het maakt niet uit wat het NIBUD zegt of hoe laag de rente is. De lucht is er nog lang niet uit en je betaald nog steeds veel te veel voor een huis. Door het continu stutten van de woningmarkt gaat de crisis nog lang duren. De enige die hier beter van worden zijn Politici en Banken.
BBB,
Natuurlijk maakt wel uit wat Nibud zegt en hoe laag de rente is. Dat heeft namelijk direct betrekking op de maximale leencapaciteit.
Ja precies, daarom blijf ik lekker zitten in m’n 2K per maand appartementje aan de Keizersgracht. En straks ooit, dan ga ik ‘m kopen voor 150 K. Dan reken ik ‘m cash af.
jason,
En wie vangt die 2K per maand? Ik vraag me wel eens af hoeveel mensen zwaar aan het verdienen zijn met het domweg hebben van onroerend goed. Ik betaal dan wel geen 2K per maand, maar wel 580 euro voor een appartement uit de jaren ’80. De bouwkosten daarvan waren misschien 50.000 gulden of zo. In 10 jaar tijd betaal ik daar dus 70.000 euro huur voor. Slaat allemaal nergens op…maar we doen het ook een beetje zelf. (ik heb na mijn huurverhoging van 5 procent niet gedemonstreerd)
Helemaal mee eens, maar wie bovengenoemd artikel goed leest, concludeert dat de leencapaciteit en veel gevallen omhoog gaat. Immers, een groot deel financiert voor 10 tot 20 jaar en mag dus rekenen met een lagere rente dan vorig jaar. Voor die groep neemt daardoor de leencapaciteit toe. Slechts voor degenen die korter dan 10 jaar financieren en degenen die 30 jaar financieren neemt de leencapaciteit af.
Ik voorzie verdere prijsdalingen , als in de toekomst de rente fors gaat stijgen.
Klopt, Ik bedoelde het ook een beetje sarcastisch.
Ik hoop dat iedereen wel begrijpt dat de leencapaciteit alleen nog maar omlaag kan en dus ook de huizenprijzen. Stijgende rente, afschaffen HRA, loondeflatie, economische krimp zullen hier aan bijdragen.
Ik zelf leen alleen nog maar voor zaken die ik voor mijn pensioen heb afgelost. En dan neem ik nog steeds een groot risico omdat ik er van uit ga dat ik niet werkeloos raak.
Het schijnvermogen dat in Nederland geleend is is enorm en gaat grote problemen veroorzaken.
Oei.
Huizen van een Ton is nog steeds 2.20374 gulden.
Nu nog een BLOKkade tegen de VVD stemmende huilers.
Wordt nog mooi in dit land.
Zou goed zijn een extra daling meer verkoop ook van de stichtingen MOET doorgaan om huurdersdeportatie te voorkomen.
Nu niet te veel werken anders boven 38000 EU bruto.
Oostblokker doet de rest en levert Nix op voor staatje Nederland.
En ik heb het er ook niet meer voor over om mijn overuren weg te brengen naar die Bankmannetjes.
Geen geld en geen schuld zal het credo worden.
By the Way stem nog steeds Boer Koekkoek om een duit in het zakje te doen.
Mr Buitenzuur is altijd vrolijk.
Ik verbaas mij er altijd over dat hier iedereen de prijzen van woningen als uitgangspunt neemt. En dat terwijl zeepbellers vinden dat je huizen niet moet zien als investering. Niet de prijs van de woning is bepalend, maar de woonlasten die je eraan hebt.
Ik heb net een huis gekocht, ideale tijd nu. Ik woon goed, mooie woning voor goed betaalbare maandlasten en ik los af. Ook als de prijzen nog 20% dalen (ik geloof het niet, maar dat terzijde), verandert dat niets aan mijn situatie en maakt dat mijn koop niet minder succesvol.
Je weet dat ze in Spanje, Ierland, USA en vooral Japan met 50 procent gedaald zijn? Is toch iets om op te letten. Hier zijn de huizenprijzen overigens nog duurder dan ze daar waren dus houdt wel rekening met harde feiten dan “(ik geloof het niet, maar dat terzijde)”
Even snel opgezocht wat de leencapaciteit begin dit jaar (2014) was bij 4% hypotheekrente vs 3,25% in 2015:
30.000 133.500 (137.000)
50.000 222.500 (228.400)
Betaalbaarheid is dus nog steeds stijgende, ondanks strengere NIBUD hypotheeknormen.
Wie denkt dat de rente de komende tien jaar weer boven de 5% uit gaat komen verwijs ik even door naar de rente in Japan de afgelopen 14 jaar. (2000: 2,0%, 2014: 1,0%).
Ik verwijs je graag naar de internationale ontwikkelingen op dat gebied op ditmoment, met name ook de VS .
lorenzo,
Het Japanscenario is niet te hopen, want daar daalde de woningprijs met ruim 70%.
Sinds 2007 van 5% naar 2,4% (10jr rente) nu?! Ondanks het einde van QE3… wat zegt dat over de kracht van de recovery?
QE4ever
Zitten we al 6 jaar in (Japanscenario). Ben het dus ook eens met je impliciete boodschap dat huizenprijzen nog geen reële bodem hebben gevonden. Betaalbaarheid is voorlopig leading. Zeker nog één jaar.
lees maar eens http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2012/05/30/rapport-scenario-s-woningmarkt.html bij punt Japanscenario op blz. 24
lorenzo, http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/japanse_vastgoed_van_1980_tot_2008.jpg
Onlangs de lage rente, zijn de huizenprijzen in Japan volledig in elkaar gestort.
Lage rente zegt niet zo heel veel, als niemand genoeg geld heeft om de oude (opgeblazen) huizenprijzen te betalen (of te lenen).
Die landen zijn qua woningmarkt ook totaal vergelijkbaar. Ik sluit niet uit dat er nog prijsdalingen gaan komen, maar niet spectaculair op korte termijn. In krimpregio’s is dat mogelijk, in de Randstad acht ik die kans werkelijk minimaal.
Even grote shocks als oorlogen etc uitgesloten.
Hwb,
Nederland is “anders”. 😉
Hoe het ook is, de tonnetjes vliegen er vanaf in het hogere segment:
http://www.jaap.nl/te-koop/gelderland/veluwe/apeldoorn/7323pz/homerusstraat+60/6725117/woningwaarde?search=/koophuizen/gelderland/veluwe/apeldoorn/+5km/75000-700000/woonhuis/sort11
http://www.jaap.nl/te-koop/gelderland/veluwe/apeldoorn/7331ar/duivenlaan+75/6725812/woningwaarde?search=/koophuizen/gelderland/veluwe/apeldoorn/+5km/75000-700000/woonhuis/sort11
Dromen mag.
NL blijft gek doen ……. raar landje
LTI van meer dan 3.5 is NIET NORMAAL
Dutch Housing market threat countrys financial stability ?
http://www.amcham.nl/dutch-housing-market-threat-countrys-financial-stability
Ja duzzzzz, de NL heeft zichzelf omzeep geholpen …… hoe dom kan je zijn ….. 😉
Hypotheek voor inkomen onder 28.000 per jaar?
Ls je nou zou zeggen dat je in een randgemeente zoals Alphen a/d Rijn of zo zou wonen geloof ik je wel, maar Keizersgracht blijft populair dus zal niet spectaculair zakken.
Tenzij Amsterdam weer begin jaren 80 vies, arm en crimineel wordt en je er niet veilig meer over straat kan. Tot die tijd blijft het een toeristische plek met veel musea, kekke 7 straatjes en veel jonge knape studenten.
Goed gevonden, een artikeltje van 4 jaar oud van iemand die NHG niet begrijpt.
Prachtige voorbeelden van STIJGENDE huizenprijzen !
László,
NHG begrijpt niemand op de hele wereld, nou ja behalve de Amerikanen dan ……. Staatsgarantie op sub-prime hypotheken …… je moet maar durven 🙂
http://cdn.cagle.com/working/080717/plante.jpg
‘iedereen wil híér wonen’. Betrouwbare indicator voor bubbels. M.i. zijn we van een landelijke bubble naar enkele lokale bubbles gegaan. Als je het mij vraagt is de ‘schaarste’ al ingeprijsd en kan b.v. erfpacht in Amsterdam nog voor nare effecten gaan zorgen.
The overvalued housing market in the Netherlands
A conspiracy of silence …….
100% overvalued ……
20% is er af nog 30% togo
http://southwarknotes.files.wordpress.com/2009/12/housing_cartoon.jpg
Jij begrijpt het dus ook niet. Ten eerste betalen de deelnemers een premie. Ten tweede verre van sub-prime want strenge LTI eisen. Ten derde wordt alleen persoonlijke ellende gedekt.
Kortom, het fonds groeit nog steeds.
Of je begrijpt sub-prime niet.
Je weet dat de gemeenten zich uit de achtervang terug trokken omdat de NHG-premie niet 0,45% maar 2 a 3 procent had moeten zijn? En dat betrokken beleidsmakers het een ‘tikkende tijdbom’ noemden?
Het moet je smaak ook maar zijn, deze Amerikaanse mislukte donkere landhuis en de andere jaren 70 goed dorgevoerde woning 😄😄
maff,
Het is een symbiose van hogehuizenprijzenminners.
Strenge LTI eisen? Uhm. Wtf? En er zit een luchtje aan het fondsvermogen dat ineens weer stijgt.
Aardig artikel.
Dr ir Maartje Martens’ ontbreekt in de literatuurlijst.
Daarmee per definitie onvolledig.
Ze is waarschijnlijk niet voor niets stil.
László,
Zoooooo.
U stelt dat NHG niet in verband kan worden gebracht met subprime.
Dan bent u nog sterker in de ontkenning dan de opperzeepbelontkenner dr nout Wellink.
Die gaf namelijk wel aan -na lang aandringen- dat sprake zal zijn van
Knap hoor, een hele prestatie,
Behalve als u de mening heeft heeft dat nl
– met 1.000.000 woningen onder water
– met Lti van 250%, ruim twee maal EU gemiddelde (netto, alle huizenbezitters)
behoudend gefinancierd is.
Het mooie aan de vrijdenkende onafhankelijke nl pers en wetenschap is ook
Dat niemand de heer Mr Ger Hukker hier op zijn nummer gezet heeft
Wie stil is hoeft daarmee niet minder gelijk te hebben en ook niet te krijgen.
De tijd zal tonen
Hwb,
Hwb,
Kijkt u ook een rustige verder dan alleen Amsterdam
Nederland houdt niet op bij de ring A-10 van 020.
Actuele cijfers funda land Nederland segment 500k+
Aanbod 25594
Verkocht afgelopen jaar 7588
En dat ondanks een extreem historisch lage rente
Tonnen gratis geld van ouders vrienden goedgemutste vreemdelingen (al dan niet verdwaald zoals de Goedheiligman)
Nee, allemaal tekenen van stijgende huizenprijzen in ALLE segmenten.
Niet te missen.
Het CBS heeft zich aangesloten bij alle partijen die zich al eerder meermaals voltrekt belachelijk hebben gemaakt, het CPB voorop, wat een cabaret 🙂
Achtervang willen zijn als je zelf geen risico loopt, dapper.
Premie is in stapjes verhoogd, fonds loopt niet leeg.
Dalen de prijzen nog?
Verwijt jij iemand kortzichtigheid, het moet niet gekker worden.
Echt nog NOOIT gedaan alhier 🙂
Juan heeft zo ongeveer de halve oekoenomische wetenschap,
Correctie vrijwel alle oekoenomen die er in 2009-2012 toe deden
voorzien van het label kortzichtig.
En daarenboven ook nog eens dedain ( met dank aan prof dr bas Jacobs voor het woord)
Het zal u niet opgevallen zijn, en toegegeven, het is lastig om het te zien.
Juan schrijft meestal nogal onduidelijke wartaal.
Comply or explain geld niet bij NHG. Max hypotheek is gebasseerd op annuitaire aflossing. Waarom denk je nu dat al die hypotheken gewoon netjes betaald worden terwijl we al een paar jaar met stijgende werkeloosheid te maken hebben (gehad?).
Kan alleen maar als de NL woningen behoudend gefinancierd zijn.
Geen denkbeelden maar cijfers AUB.
Dat was dikke pret 🙂 ……
Geweldig.
IMF komt met analyse 30% overwaardering van woningen in de polder.
Reactie CPB: nietus !
Joepie 🙂 20:13 – Midden in de roos
Philae is inderdaad geland op de juiste plek en daarnaast is er stroom, waardoor de instrumenten goed werken.
Wachten op de eerste foto ……
Tuurlijk, NHG kent een LTI die gemaximeerd is, met een verzekering tegen persoonlijk leed.
Compliment, idd geen 1.5 miljoen, je bent een van de weinigen.
Tja, die verduvelde HRA, dan kan dat.
László,
Cijfer staan hier:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-11-2014/nibud-hypotheeknormen-2015-lager-dan-2014/#comment-347104
Nl heeft tweemaal het EU gemiddelde aan LTI.
En dat bij lagere % eigenwoningbezit (zie voorbeeld Spanje)
Dat is alles behalve behoudend dat is Kamikazekopers op de plofpof .
László,
Juan is idd een van de weinigen.
zeldheid een stierenvechter.
Koesteren.
NCRV Altijd wat
Hebben jullie dit gezien?
De psychiater vanaf minuut 27
http://www.npo.nl/altijd-wat/11-11-2014/KN_1661779
László,
U leert een hoop.
De volledigheid is.HRA plus leasen .
Holland is gesubsidieerd gaan leasen (aflossingsvrij) zonder spaargeld op meerdere inkomens.
En nu gaan we weer gewoon doen.
Geen fratsen.
De vraag is: stijgen de verliezen nog?
Gek ook loan to GDP van 250% http://ei.marketwatch.com/Multimedia/2013/05/07/Photos/MG/MW-BC427_dutchd_20130507121619_MG.jpg?uuid=7c2fee52-b731-11e2-9153-002128040cf6
Heb je waarschijnlijk in Q1 2013 ook gezegd.
Inderdaad, al bijna 2 jaar geleden. De nieuwe regels zijn al even van kracht. Dat geeft duidelijkheid en dus vertrouwen. Rara wat het effect is op de huizenmarkt?
Welkom in Q4 van 2014.
László,
Juan en u kijken verschillend naar de wereld
Heeft u het thema over schulden ook gezien ?
Overigens mooi om die psychiater te horen horen praten over angst.
Angst is niet gebaseerd op de realiteit.
In die zin heeft de hele oekoenomische wetenschap
Die de bankencrisis en vastgoedcrisis niet heeft zien aankomen
In grote mate van angst verkeerd
Zij was immers verre van de realiteit 🙂
NHG denkt van wel, maar waarom is het erg als een fonds aangesproken wordt waarvoor het bedoeld is?
Kan het dan niet mis gaan? Ja natuurlijk wel. Maar daar lijkt het nu niet op.
László,
Zelf de weledelzeerhooggeleerde Conijnen van deze aarde
Gesponsord door Hogehuizenprijsminnend NL
Zijn niet onverwijld positief over de nl woningmarkt.
Wat is trouwens prof dr Marc Francke stil.
Een wetenschapper die zuinig is met publicaties.
Jammer die had altijd leuke standpunten om eens kritisch komisch te bekijken 🙂
Ja, en ik heb software gemaakt (2002/2004) voor een Bijzonder Beheer afdeling van een bank dus ik was niet verbaasd.
En dat waren nog nette jongens. Als je 19% rente betaald voor je lening (verzendhuizen) dan weet je dat 1 op de 10 gewoon niet betaald.
Het kan zijn dat ik het gemist heb, maar ik heb niet gehoord om wat voor schulden het ging. Niet voor niks, voornamelijk incassokosten.
Opmerkelijk.
Geen publicaties in 2014.
Geen nevenactiviteiten bekend.
Een volwaardig wetenschappelijk leider dus.
http://www.uva.nl/over-de-uva/organisatie/medewerkers/content/f/r/m.k.francke/m.k.francke.html
Ik zeg ook niet dat er niks aan de hand is, het is alleen geen vallende baksteen.
NHG hypotheken zijn volgens redelijk strenge normen geaccepteerd. Rentevastpersiode van 10 jaar of meer (dan kun je meer lenen), rentekorting en HRA. Degelijk dus, geen sub-prime.
NHG controleerd het dossier pas als er beroep op het fonds gedaan wordt. De banken weten dus dat ze niet kunnen sjoemelen.
En dan het BKR (lopende en afgeloste leningen), en EVA, VIS en SFH voor fraude preventie. Hollandse perfectie, allemaal voorwaarden voor NHG.
Kijken we ook nog even naar het eind van het vorige draadje? Daarin heeft “boertje” die al lang meeleest, en complimenten geeft over deze site, uitgebreid zijn situatie weergegeven qua wonen, en een vraag gesteld over het al dan niet kopen van een woning, geheel gespecificeerd. Wel zo beleefd lijke me op daar door de “kenners” (niet cynisch bedoeld)op te antwoorden! 🙂
Bij mejudice worden ze langzaam ook steeds minder bang
Om met de woorden van een psychiater te spreken
Want steeds realistischer.
http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/huizenprijzen-sinds-1870-de-hockeystick
Wat in het stuk ontbreekt is dat de LTI in de polder TWEE maal EU gemiddelde is.
Ook ontbreekt dr ir Maartje Martens betoog over een imploderende zeepbel.
Waarmee het een stap in de goede richting is maar nog steeds volstrekt onvolledig
En daarmee wetenschappelijk bijna een prul.
Gezien bouwkosten de afgelopen vier decennia op hetzelfde niveau zijn gebleven, hebben sterke stijgingen in woongrondprijzen de internationale huizenprijzen opgedreven. Onze decompositie suggereert dat tot 80% van de stijging in huizenprijzen tussen 1940 en 2012 enkel aan waardevermeerdering van de grondprijs toegeschreven kan worden.
http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/huizenprijzen-sinds-1870-de-hockeystick
De grote huizenprijsstijgingen deden zich voor einde jaren ’90.
Zo ook de hypotheekschuldexplosie maar die hield nog even langer aan en verzesvoudigd 1990-2008 waar inkomens slecht verdubbelden.
Hierboven dan het nieuwe inzicht anno 2014.
Juan ziet met regelmaat kalveren vliegen
Maar oekoenomen dempen pas een put
Als de kudde grotendeels verzopen is 🙂
Maar gaat u allen gerist slapen
Er is welgeteld 19% van huizenprijzen af.
Niets aan de hand
Prijzen stijgen weer in ALLE segmenten
Zo becijferden alle vrolijke limburge CBS-ers die uit eigen ervaring
Huizenprijzen in Heerlen, Parkstad, etc
Zullen hebben ervaren dat de vraagprijzen weer in de PLUS zitten.
Buenas noches.
Juan
De crisis is nog niet eens begonnen. Wat we nu zien is de aanloop er naar toe. De WW-ers komen nu in de bijstand. De vaste lasten gaan omhoog.
Enige lichtpuntje is de verkoop van elektrische fietsen. Daarvan zijn er vorig jaar maar liefst 192000 verkocht. Als er geen gekke dingen gebeuren, zit over 80 heel NL op een elektrische fiets.
https://www.rabobankcijfersentrends.nl/index.cfm?action=branche&branche=Tweewielerspeciaalzaken_(Automotive)&p=8
De crisis is nog niet eens begonnen. Wat we nu zien is de aanloop er naar toe. De WW-ers komen nu in de bijstand. De vaste lasten gaan omhoog.
Enige lichtpuntje is de verkoop van elektrische fietsen. Daarvan zijn er vorig jaar maar liefst 192000 verkocht. Als er geen gekke dingen gebeuren, zit over 80 heel NL op een elektrische fiets.
https://www.rabobankcijfersentrends.nl/index.cfm?action=branche&branche=Tweewielerspeciaalzaken_(Automotive)&p=8
eric406 dubbel en mij negeren, pfff.
Landgraaf op funda.
Segment 350k+
Te koop 50
Verkocht in een jaar 7.
8 jaar woningverkopen in de etalage van de nvm makelleugenaars.
De prijzen stijgen weer
Hollladijeeeeeeee
Holladijooooooooo
In jouw glazen bol.
Juan belmonte,
Het PBK van is een gemiddelde met winnaars (Amsterdam) en verliezers (Landgraaf).
Voor sommige mensen is dat te ingewikkeld of niet te verteren. Voor een heel klein groepje beide.
Ede op funda
Segment 500k+
Aanbod 59
Verkocht 15
4 jaar verkopen op de edese plank.
Ook daar zullen de prijzen wel moeten stijgen want het CBS olv een serieuze meneer dr in de wetenschappen, heeft becijferd dat prijzen stijgen in ALLE segmenten.
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/organisatie/organisatie/organogram/directeur-generaal/tjin-a-tsoi.htm
Het PBK van … het CBS
Je bent goed bekend met de NL krimpgebieden.
Je haalt toch niet segmenten en regio’s door elkaar, dat kun je niet menen.
Het is belachelijk dat er zo weinig kritiek is op het CBS met dergelijke uitspraken.
Die kritiek ontbrak ook in 2009 toen het CPB even becijferde dat er geen zeepbel was in NL.
Nu zijn ze op mejudice bijna zo ver dat ze dr ir Maartje Martens theorie gaan ontdekken….
Het zal vast nog een jaar of wat duren 🙂
Dus ach het wordt allemaal langzaam minder angstig zullen we maar zeggen 🙂
Quote CBS
Wie CPL rapporten leest
Realiseert zich dat heel nl op middellange termijn een krimpgebied is.
Doetinchem, ook een mooie
Gouda
500k+ aanbod 48
500k+ verkopen 11
Krimpgebied ?
Haarlem 189 vs 168
Groeigebied ?
Flik je het weer, kritiek op het CBS staven op fouten van het CPB (leesblind, toetsenbord stuk?)
Wat? Een theorie gaat pas uitkomen als die ontdekt/erkend wordt?
Kijk nou eens even naar de Funda tracker. Het vertrouwen is terug, luister daarna nog even naar Maartje M.
youtu.be/DQccATfT6oE?t=11m59s
sub-prime NHG argumenten zijn op neem ik aan.
Heerenveen 500k+
Aanbod 15
Verkocht 1
Groeigebied ?
Den Bosch 500k+
Aanbod 150
Verkocht 45
Krimpgebied ?
Apeldoorn 500k+
Aanbod 107
Verkocht 28
Stijgende huizenprijzen in Apeldoorn in
QUOTE CBS Alle segmentenEINDE QUOTE CBS
Ja hoor, je kunt in Nederland echt gewoon alles roepen zonder dat er serieus naar gekeken wordt
Zutphen 500k+
Te koop 31
Verkocht 5
Dat is zes jaarverkopen in de etalage in Zutphen.
Lijkt Juan wel logisch dat daar in ALLE segmenten de huizenprijzen stijgen
Nee, dat komt van de ING. Zij geven aan de WW-ers nu in de bijstand geraken.
Vaste lasten stijgen? 7 tot 14 euro per maand aan zorgpremie p.p.
Die 300 tot 700 euro die als naheffing komt, is over 2014. Voor 2015 hebben ze de tabellen bijgewerkt, krijg je de 300 tot 700 er nog een keer bij.
Ook weer gemiddeld met winnaars en verliezers, de krimpgebieden krijgen dan de overhand. Daar zijn heel mooie plaatjes van.
Wat snap je niet van ‘gemiddeld’.
Bosch en duin (villadorp bij Utrecht)
Te koop in 500k+ segment 68
Verkocht 8
8 jaar op de plank.
Krimpgebied “Bosch en Duin” voor al uw stijgende huizenprijzen 🙂
László,
Juan snapt helemaal niets van het CBS inzake de uitspraak
Dat huizenprijzen zouden stijgen in ALLE segmenten.
Bovengemiddeld NIETS.
Zie de voorbeelden, spreekt boekdelen
Vermits boerenverstand aanwezig.
Regio verwarren met segment, zielig hoor. Net als CBS en CBP door elkaar halen.
De zwakheid van je argumenten kun je niet beter accentueren.
László,
Daar heb je jet al CBP = CPB
De conclusie is van jou, niet van ING. De crisis is niet net begonnen.
Leeuwarden 29 vs 5
Groningen 51 vs 36
Utrecht 184 vs 172
Amsterdam 887 vs 1004
Rotterdam 386 vs 158
Eindhoven 265 vs 75
Almere 141 vs 16
Op Amsterdam en Utrecht na allemaal krimpgebieden 🙂
Land Nederland 500k+
25549 vs 7588.
Er is sprake van prijsstijgingen in deze kopersmarkt 🙂
Hahahahahaha
Kolder in de polder
Gratis cabaret 🙂
Gelukkig gaan ook Wilbert Frans, dr t, maff, voerman en steven Juan morgen overtuigen dat het CBS wel gelijk zal moeten hebben gehad.
Ligt vast in lijn met bovenstaande cijfers van funda.
Dat is een mooi vooruitzicht
Gesubsidieerd, dat wel.
Waar ligt volgens jou exact het omslagpunt van omloopsnelheid en prijsstijging daling?
CBS verwijten ongegronde conclusies te trekken en zelf lekker mee doen.
En natuurlijk vraagprijs en transactieprijs op een hoop gooien. Statistiek van de koude grond zullen we maar zeggen.
Juan belmonte,
Heb je ook medestanders?
In de wijk alwaar ik woon wederom een hutje verkocht in de 325k klasse en eentje onder voorbehoud. Laatste 12 maanden 5 verkocht en nu nog 4 te koop. In de wijk alle klassen 19 verkocht nog 19 te koop. Ofwel een voorraad van 1 jaar. Wederom locatie is bepalend.
Sorry een beetje tegenwicht geven 🙂 Een verder prijsdaling van 20-30% voor de komende 15 jaar is realistisch.
Aanvulling: geschatte prijsdaling in de wijk van 15% tov 2008
László,
Nee natuurlijk niet.
Niemand denkt zelfstandig na of doet zelf een klein onderzoekje.
Maar verandert niets aan de feitelijke situatie, of er medestanders of tegenstanders zijn.
De situatie is zoals die is en gemeten kan worden.
De pers wordt gefêteerd door de makelleugenaars in de beste hotels van Amsterdam
En voor de rest krijgen alle potentiële Kamikazekopers een extra starterslening door boelhouwer c.s. Voorgeschoteld.
Niets gezien, niets opgemerkt, keurig alle persberichten onder de Control-C.
En oh oh oh wat zullen we met zijn allen weer keurig politiek verbaasd zijn over restschulden en hoe het toch zo ver heeft kunnen komen.
Nou met een kritiekloze samenleving, met wetenschappers en journalisten op de achterbank van de polderkrachten (aflossen is onwenselijk) is dat niet zo heel moeilijk
Die oorlogen zijn al gaande: Oekraïne, Libië, Turkije/Syrië. Allemaal aan de grens van EU.
Wat gaat dat voor de energierekening betekenen? Fam. Doorzon betaalt over 5 jaar het drievoudige (?).
En zo’n discussie
Of zijn het twee ontkoppelde monologen
Met Laszlo
Is ook vruchtbaar voor verklaringen van de prijsstijgingen in Amsterdam en Utrecht
Bij onzekerheid stijgt de vraag naar veilige havens
En daalt de vraag in meer risicovolle omgevingen (krimp)
Dus de stijgingen in huizenprijzen in Amsterdam kan men ook zien als risicomitigerende maatrgelregel op mogelijk toekomstige dalingen buiten 020 en 030.
De zekerheid van waardevastheid van de hoofdstad heeft ten tijde van onzekerheid
Een prijsopdrijvend effect.
En er zijn vast anderen die er anders over denken 🙂
Google maar eens op ‘is every market rigged?’
Statistiek is per definitie van de koude grond.
Bijzonder beheer 😉
ach dingen zijn niet altijd zoals je verwacht. Hier Frans Bauer die een nummer van Rammstein zingt (??!). (en tjonge die linker zangeres…)
https://www.youtube.com/watch?v=sSbVjvo_UOE
Steven,
Ah
En zowaar een goede blog van grote vriend Drs rob Mulder van de vereniging Geleased Huys …..
Ditmaal kunstgrepen wegnemend en dus met grote steun van Juan…..
Weg met de laatste loodjes overdrachtsbelasting.
http://www.eigenhuis.nl/actueel/blog/2014/550217-schaf-overdrachtsbelasting-af/
Juan belmonte,
Die Rob Mulder zal zelf wel een dikke hypotheek hebben en hoopt op duurdere woningen. (ziet er niet uit als een starter..)
Journalisten zijn juist wel weer voorspelbaar. 😉
Kopen! Kopen! Kopen! Nu!!
https://www.abnamro.nl/nl/prive/hypotheken/wonen/woningmarkt/voor-het-eerst-een-huis-kopen-dit-is-het-moment.html
Lolwut? De funda tracker? Die is na dat jaar van spectaculaire wederopstanding gedaal van 270K naar 251K te koop staande huizen.
Nou , zie dat er 2 een hele werkdag hebben besteedt aan het gelijk krijgen , ergo wat tot nu toe niet is gelukt .
En dat kan ook niet : verkeerd geinntepreteerde variabelen ( betreft slechts een hobby ..) , niet kennende variabelen en nog te komen , derhalve nu onbekend.
Ik moet (wel) aan het werk …mijn secretaresse wenkt , of bedoelt ze nu iets anders ?
De stijging valt mee op het moment. Zullen we het houden op een lange termijn stijging van ca. 3 tot 8% per jaar?
Het warm stoken van je oude huis wordt dus steeds duurder. Boven heb ik hem al uitgezet. Je moet wel stoken anders wordt je huis vochtig.
Houtkachel kopen en hout zoeken ook goed voor de spieren 😄
László,
Domme opmerking. Er moet idd eens vanuit de kopende partij geredeneerd worden.
Sorry, mout zijn “funda tracker verkopen” http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/grafieken-aanbod/?soort=verkocht&gegeven%5B%5D=bestaande-bouw&breedte=800
Heb je daar cijfers van specifiek voor hypotheken? Alleen RABO volgens mij en dat vond ik meevallen. NHG ook, daarom hebben ze de verwachte uitstroom uit het fonds naar achter geplaatst. De claims blijven achter bij de verwachting.
10 minuten, ik ben niet zo sloom…..
En als je dan 13 nov 2014 naast 14 nov 2014 legt dan zie je dat er in een jaar tijd 13K huizen van de voorraad afgesnoept is. Dit lijkt me eerder een gevalletje opgerekte y-as.
Vind je 13K per jaar afname van de voorraad een stevig herstel? Duurt in dit tempo zo’n 8 jaar totdat we weer op een pre-2008 voorraad zitten. Neem ook even mee dat die daling van 13K per jaar volstrekt onhoudbaar is met een gelijkblijvend prijspeil en de kunstmatige stutjes die stap voor stap worden afgebouwd.
Ben benieuwd naar je reactie.
Rabobank positief over het herstel van de woningmarkt
http://www.telegraaf.nl/e/23324645
Zullen de woningverkopen ook niet door blijven gaan vanwege de nog steeds lager wordende rente en het feit dat je geen verbouwing (keuken badkamer enz) meer mee mag financieren?
Heb je meteen A een lagere rente zonder boete want verhuist en
B een huis dat je niet of minder hoeft te verbouwen dan waar je nu zit.
Ik ben een huurder die op termijn een huis wil kopen.
Vandaar op dit forum om de ontwikkelingen hier omtrent te volgen en niet blind af te gaan op het NOS journaal en de berichten in de telegraaf. U begrijpt waarom.
Wat ik me nu afvraag is waarom de Laszlootjes en de dr.tietjes uren investeren op dit forum? Worden ze ingehuurd om aan reputatiemanagement te doen? Zijn het makelaars die hun werk te serieus nemen? Zijn het woning”bezitters” met een dikke min?
Misschien willen de heren/dames hier zelf op reageren?
Gewoon om te weten met welke insteek ze hun tegenlucht op het zeepbel forum gebruiken.
Begrijp me niet verkeerd, hoor graag de voors en tegens, maar de manier waarom doet mijn soms de wenkbrauwen fronsen
DenVrolijkeHuurder,
Ik denk dat de afname in koopaanbod alleen maar tot stand komt als minder mensen willen verhuizen. Toen prijzen een procentje stegen daalde het koopaanbod het snelst in gebieden met relatief veel mensen die onder water staan. Het zou best kunnen dat mensen nu nog maar ‘even’ wachten tot de restschuld weg is.
Shockwave allert, before EU authorities have even got out of bed ……
The Mother of all deflation is on her way to Europe ……
Hij die de crisis wel zag aankomen 🙂
Op zich interessante informatie. Overigens is 325K nog altijd beneden de 350K+ klasse van Juan.
Wat ik graag zou willen weten, is wat de oorspronkelijke vraagprijs was. Als deze in het 350K+ segment viel, is dat dus wel degelijk bewijs dat de prijzen in dat segment moeten zakken. Anders wordt er blijkbaar niet tot weinig verkocht.
Dit duidt dan niet op herstel, maar juist op een verdere prijsdaling.
Oooh, ( eigen shockwave 😉 ) mijn verzekering zorg gaat van 68 naar 89 EUR ( vrijwillig eigen risico 500 )
Koopkrachtverlies van 252 EUR + DE naheffing
DE naheffing is trouwens structureel ….. gaat er volgend jaar dubbel af duzzzzz …… ( maar dan zie je het niet, 2014 zie het nu wel eens pardoes )
Shock and awe ……..
http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11226558/Spreading-deflation-across-East-Asia-threatens-fresh-debt-crisis.html
Sorry linkje vergeten …….
What is a central bank’s credibility if there
is no longer any inflation?
Voor de liefhebbers ……. beetje erg technisch, dat dan weer wel ……
http://cib.natixis.com/DocReader/index.aspx?d=5161324F43496A49456848416E586570506E6B5349673D3D
*ECB: FORECASTERS CUT 2015 INFLATION OUTLOOK TO 1.0% FROM 1.2%
Doel ( 2% ) is nog niet bereikt ……. 😉 Beter je best doen jochies ……..
Deflatie overkomt je …… zie het boek der boeken http://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase/large/FC/1/2/8/6/1001004002526821.jpg
Dag Jimmy,
Ik vind u een beetje vaag. U vertrouwt de officiele nieuwsbronnen niet, u begrijpt waarom geef je aan???? Tegenlucht, moet dat zijn tegengas? Waarom stoor je aan de manier waarop er tegengas wordt gegeven? Misschien kun je concreter worden?
Persoonlijk vind ik het aangaan van een discussie op basis vn rgumenten juist van essentieel belang voor een blog. Je leert het meest van tegenargumenten en niet van een aai over je bol.
Jimmy
Zomaar op basis van een trefwoord wat nieuws gevonden op nu.nl
Zie
http://www.nu.nl/tag/hypotheekrente/
Veel bezoekers zijn behoorjk somber, maar lecen vooral in het verleden.
Nee en als ik ze had zou je ze niet krijgen, maar ik heb daar wel kennissen werken -snel groeiende afdeling met ook zzp’ers. Het is een afdeling donkere kamer die niets hoeft te registreren. Ook niet aan de toezichthouder.
dr.t,
Toch vind ik het ook een beetje vreemd. Het onderwerp is dat er minder geleend mag worden voor een huis. Dat is gewoon een zeer duidelijke reden dat huizenprijzen zakken. Alleen voor huizen mag men meer dan een ton lenen zonder eigen geld. Gekke is dat mensen vrijwel altijd maximaal lenen voor een huis. Dus als je dat een beetje afknijpt heeft dat direct gevolgen op de prijzen van huizen. En dat huizenprijzen zakken zie je zelf ook wel op de grafiek vanaf 2008. volkomen logisch ook na de idiote stijgingen in de jaren negentig.
In het hier en nu dalen namelijk de hypotheekrentes stevig.. Op het NOS journaal werd bovendien gemeld dat buitenlandse investeerdes klaar staan de markt te betreden.
Dit betekent dat huiseigenaren goedkoper uit zijn en dat de huizen op korte termijn niet veel minder waard worden. Jimmy jouw huur stijgt ondertussen.
Gelukig zijn de huizen de afgelopen jaren gemiddeld een procent of twintig in waarde gedaald. Je bent er dus tot nu toe heel g oed vanaf gekomen. Verliezen van anderen in het verleden zijn geen garantie voor jouw winst in toekomst. Ik zou gewoon een huisje kopen Jimmy.
Je moet wel opschieten in Amsterdam is de voorraad al weer aardig aan het slinken en staan er twintig gegadigden per dag voor eenkoopwoning klaar.
De rabobank leeft op een andere planeet dan Juan en verwacht tegelijkertijd
EN stijgende rentes
EN stijgende woningprijzen.
Het NOS journaal heeft regelmatig groot nieuws over Duitse investeerders die hun miljarden graag aan Hollandse Kamikazekopers kwijt zouden willen maar wie er eens rustig over nadenkt snapt dat dat flauwe kul is. De Duitser doet niet aan gesubsidieerd huizen leasen, die doet aan ( gewoon konservatief, inmiddels een vernieuwend woord) bausparen.
Het omgekeerde is waar veel banken hebben zich nu juist TERUGGETROKKEN op de nl hypotheekmarkt en dat komt niet breed in het nieuws.
De belastingdienst staat erom bekend dat ze het niet leuker kunnen maken.
De RABO blijkt dat dus wel te kunnen:
https://economie.rabobank.com/publicaties/2014/november/verder-herstel-in-2015/
Rente en huizenprijzen in alle gezamenlijkheid omhoog.
lorenzo,
Leuk he
In 2009 was het moeilijker om mensen van inzicht te voorzien
Want bovenstaande cijfers waren er nog niet
Wel te voorzien maar die verhoudingen waren er in 2009 niet
En toch zagen anderen en Juan een zeepbel
Met de kennis van nu
Daarom complimenten aan diegenen die met bovenstaande cijfers nog steeds denken dat huizenprijzen in alle segmenten stijgen
……..
Die hebben neurale netwerken in hun bol
Die Juan niet heeft 🙂
Rozebrillenneuroten
Jimmy H.,
Tuurlijk zo er vastgoed professionals die hier tegengas geven en prima ook.
Lorenzo geeft het ook gewoon toe en ook Laszlo zit in die hoek. Beetje cowboys maar geen stierenvechters en ook geen vegetariërs en daarmee redelijk ok.
Dr t zou wel eens een bankenachtergrond kunnen hebben, behoedzaam.
Voerman is moeilijk in te schatten zou ook in dat kader passen.
ha ha ha. ja dat denk ik ook wel eens.. En het is hierboven ook al een keer genoemd: lagere rentes hoeven geen duurdere huizen te geven. Kijk naar Japan: daar bleef de rente laag EN er ging een fijne 70 procent van de huizenprijzen af. (zou fantastisch zijn als dat in Nederland ook gebeurde overigens)
Voorlopig geen stijgibg van de ente.
Maar de hobbyisten
Maken regelmatig punten
Die moeizaam weerlgd worden.
Onder een hobby wordt in het algemeen een ontspannende activiteit verstaan die men in zijn vrije tijd uitoefent en die men graag doet.
Het beoefenen van een hobby kan een kalmerend en therapeutisch effect hebben. Een hobby kan ook uit de hand lopen en een obsessie vormen.
http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Hobby
De vraagprijs varieert nogal (325-375k), veelal uitbouw en dakkapel, glimmende keukens en opgedirkte badkamers. De recent verkochte was er een met een vraagprijs van 365k, dus 350+k) maar ik ga er niet vanuit dat hij ook voor deze prijs is weggegaan vandaar de naar beneden gestelde prijs.
Ik woon in een vergelijkbaar huis maar verder basic ingericht. Die 325k ga ik niet halen.
De prijs gaat zeker nog dalen. De rente in de vs is al aan het oplopen (geloof ik) dus Europa zal tzt ook wel volgen. Dat in combinatie met verminderde HRA en hogere lasten op van alles en nog wat, verminderde bereidheid tot kredietverlening. Die daling kan niet uitblijven.
Kreeg vandaag ineens een mail dat ik mijn energiekontrakt al kan verlengen. Loopt pas in april af. Ik kon het verlengen met 3 of 5 jaar. HAHA Denk dat ik nog maar even wacht.
http://112westfriesland.nl/kort/achterlicht-leidt-tot-drugsvondst-in-hoorn/
Ondertussen op het platteland wordt de verveling gedood door de politie.
Altijd goed om te horen. Blijft er geld over voor de naheffing.
Goedkoper natuurlijk.
Adamus,
🙂
Deflatie op de Sinterklaas-inflatie index 2014 🙂
https://www.ing.nl/nieuws/nieuws_en_persberichten/2014/11/sinterklaas_dit_jaar_voordeliger_uit.aspx?first_visit=true
maff,
ING ziet Sinterklaas prijzen dalen.
RABO ziet rentes en huizenprijzen gezellig samen omhoog gaan 🙂
Juan belmonte,
Nof ff en dan kan je twee huizen kopen voor de prijs van één …..
#allesdoordehelft
De lokale politiek van Nijmegen corrigeert lokaal voor de belachelijk hoge huurverhogingen.
http://www.nvm.nl/actual/november_2014/huurders_wonen_goedkoop_in_nijmegen.aspx
Lokaal corrigeert centraal
Prima plan om inkomens politiek nog eens flink verder te verbijzonderen.
maff,
Einde startersleningen ?
Neeeeeee, de polderaars zien graag veel kunstgrepen, kan veel over gepraat worden, dagtaak voor velen.
Flauwekul, melding BKR is in iedergeval verplicht, het Bijzonder Beheer hypotheken proces moet nauwkeurig gedocumenteerd worden (zeker bij NHG) en bij schuldsanering kunnen ze hun hypotheekrecht verliezen als ze er niet op tijd bij zijn.
Jimmy H.,
Ik heb nooit rechtstreeks voor vastgoed of financiele instelling gewerkt, wel software gebouwd voor Bijzonder Beheer en hypotheek advies, offerte en acceptatie.
Matthijs,
Voor mij bedoeld?
Niet zonder een hypotheekrecht, er zijn nog al wat verschillen tussen een hypothecaire en een consumptieve lening, waar denk je dat het renteverschil vandaan komt?
1932
http://worthwhile.typepad.com/.a/6a00d83451688169e2015390acd8f6970b-pi
2014 herhaling van de ‘debt deflation trap’ …..
Nikx geleerd ……
Velen kunnen hier vertellen wat er in de toekomst gaat gebeuren, 50% dalen en zo. Ik kijk naar de cijfers van vandaag en weet dat je dan 2 maanden vooruit kan kijken (ongeveer doorlooptijd van overeenkomst en overdracht). Verder niet!
Daarom zeg ik ook dat Q1 spannend wordt omdat dan de verruimde schenkingsregeling vervalt.
Spannend, niks meer, niks minder.
Begin 2014 dacht ik dat 2014 in een min zou eindigen, in mei zag het er naar uit dat de eerste prijsstijgingen (op jaar basis) gemeld zouden gaan worden. Het effect op het consumenten vertrouwen was groter dan ik verwachtte.
Voor 2015 sta ik er ongeveer hetzelfde in: 0% plus of min 2.
120 pmnd?
Ook rente kan bijgeleend worden. Leer mij rabo kennen. De lokalen gaan van hun laatste restje reserve afgeholpen worden om de centrale Rabo vervolgens onder rechtstreeks gezag DNB te laten funktioneren.
Heb je daar ook cijfers van -ondersteunend bewijs? 😉
De NOS is betrouwbaar, en bewijs niet nodig.
Kom nu eens in 2014.
LTV wordt naar beneden gebracht (na 2018 zal dat hopenlijk verder gaan)
HRA aangepast voor nieuwe gevallen (al 2 jaar hoor)
Effect HRA naar 38% (slakkegang)
Op basis van de huren zijn de huizenprijzen niet te hoog (over de hoogte van de huur kun je een politieke mening hebben, maar daar wordt die niet hoger of lager van)
Filedruk neemt weer toe (en dus het consumentenvertrouwen?).
Je leeft in 2011.
Er zijn mensen die risico durven nemen, de één doet dat wat bewuster dan de ander en dat noem jij dom of kamikaze. Dat geeft alleen maar aan dat jij niet van het risico nemen bent (of een keer te hard je neus hebt gestoten). De manier waarop jij anderen angst probeert aan te praten is te doorzichtig met je pre-2012 argumenten. Je moet beter je best doen.
Waarom op dit blog geen huilverhalen van onder water woners?
Omdat ze het risico zelf genomen hebben en het ook zelf gaan oplossen.
De huilverhalen in de media zijn uitzonderingen en ook die rammelen nogal eens. Boter op het hoofd van de lener, die mevrouw op de TV haar sleutels bij de bank in ging leveren zat zelf flink fout. Voor de bank is ze gewoon een van de leners die het niet redt en dat komt voor, vandaar een risico opslag op de rente van iedereen.
In de politiek zijn ze echt niet verbaasd. De HRA was bij iedereen heilig, elke partij had wel een dissident die vrij mocht spreken dat er een gevaar dreigde. In Zweden veroorzaakte het afschaffen van de HRA een huizenmarkt crisis, lering daaruit was dat je die maatregel in een crisis moet doorvoeren, dus het was een kwestie van wachten.
Luister ook nog eens goed naar Maartje M. Ze zegt nergens dat de prijzen gaan dalen. Ze zegt dan KUNNEN de prijzen dalen.
“If you tell a lie big enough and keep repeating it, people will eventually come to believe it. The lie can be maintained only for such time as the State can shield the people from the political, economic and/or military consequences of the lie. It thus becomes vitally important for the State to use all of its powers to repress dissent, for the truth is the mortal enemy of the lie, and thus by extension, the truth is the greatest enemy of the State.”
Joseph Goebbels
DenVrolijkeHuurder,
http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/grafieken-aanbod/?soort=verkocht&gegeven%5B%5D=bestaande-bouw&breedte=800
Volgens mij kijken we toch naar een andere grafiek en heb je de 13/14 fout staan
14-11-14 137K in de voorafgaande 365 dagen
15-11-13 108K in de voorafgaande 365 dagen
Bijna 30K meer woningen verkocht een stijging van 30% in transacties. Het effect op de voorraad is nogal lastig. Er zijn mensen die hun nu te koop zetten voor een marktconforme prijs en die zijn snel verkocht, er zijn nu gevallen die op de markt komen die het niet helemaal begrijpen die te hoog inzetten (soms zelfs met vanaf prijs). Daarnaast zit er in de pool een groot aantal gevallen veel te hoog geprijst zijn, 20% te hoog of meer.
Juan merkte al eens op dat de 6+ maanden te koop aanduiding oneerlijk zou zijn, maar het is geen leugen en kan door de koper gewoon uitgezocht worden. De voorraad wordt alleen maar kleiner als de verkopers hun prijzen aan willen passen of zich terugtrekken.
Het positieve van de huidige situatie op de huizenmarkt zijn niet de stijgende prijzen (2%) maar de stijging van het aantal transacties (30%). Van verfwinkel tot notaris wordt er daardoor weer wat geld verdiend.
Er wordt hier vaak gesuggereed dat de huizenbezitter geholpen wordt door de huizenmarkt te stimuleren. Dat is maar ten dele waar, de transacties op de huizenmarkt worden gestimuleerd ivm de omliggende verdiensten. Dat heeft een prijsopdrijvend effect, maar dat is een secundair belang (wel goed voor het consumentenvertrouwen).
Als bezitter van een huis heeft de daling van de huizenprijzen voor mij niks betekend, de stijging gaat dat ook niet hebben. Om er voor te zorgen dat dat in de toekomst ook voor anderen geldt, wordt er alleen nog HRA aan aflossers gegeven.
Juan belmonte,
I.p.v. Sinterklaas en Zwarte Piet:
Sinterklaas en Piet Krediet 😉
Leuk geprobeerd, of niet?
Het is altijd maar weer hetzelfde lied,
of niet?
maff,
En zo is het met auto’s ook 🙂
http://www.randomfunnypictures.org/funny-pictures-1/funny-picture-37523.jpg
Juan belmonte,
Dit verpauperingsbeleid gaan we meer zien.
Maar niet in de randstad hoor! 😉
En eigenaren kunnen op steun van de bank rekenen: ‘om eens een praatje maken bij Dirk, uw persoonlijke accountmanager’.
Om=kom
maff,
Anoniem van naam veranderen, zielig.
Adamus,
Ze kunnen maar beter naar het theater gaan:
http://www.ed.nl/mening/opinie-banken-te-kijk-gezet-1.4625429
Trouwens een lumineus idee om op door te gaan.
Kun je op de rest van het credo van dit blog toepassen, oftewel binnenkort in het theater:
“Makelmannetjes, the musical”
Zo ook:
“Theatergroep Den Haag en Brussel, the revue”!
Maff is op tv geweest…..jij ook herkenbaar in beeld?
Ed: de trekker en het dode paard. Ed en het gereanimeerde paard.
Adamus, 🙂
http://www.youtube.com/watch?v=y_PZPpWTRTU
Wat hebben jullie toch met Japan als voorbeeldfunctie , het moet er wel heel erg aangenaam zijn om te wonen en te leven. Jammer dat de staatschuld 200 procent van het nationaal product bedraagt. Dat maakt het wat lastiger om het land met NL te vergelijken. De pointe ontgaat me enigzins.
Lekker relevant, politici zijn ook herkenbaar in beeld, dat maakt ze geen haar beter of betrouwbaarder.
Waar ik benieuwd naar ben is wat de normen betekenen voor de leencapaciteit, indien de hypotheekrente met een half procent of meer daalt? Dat wordt niet vermeld, maar die kant gaat het wel op.
Sowieso aandoenlijk om het Nibud als strohals te gebruiken.
dr.t,
Tot 2013 had het NIBUD en dus NHG een verschillend lastenpercentage voor 6.5%
Vorig jaar is dat 1% punt naar beneden geschoven van 5.5%.
De voorwaarden van 2015 zijn inmiddels uit, de vijf kolommen lopen nu van 5%.
Ze verwachten dus dat de 10jaars rente niet onder de 3% komt, of vinden niet dat ze daar iets mee hoeven te doen. Voor een kortere looptijd moet 5% als rente gebruikt worden. Bij de meeste banken wordt de NHG/NIBUD norm als basis gebruikt voor de LTI, ook voor hogere leningen dan de NHG-norm.
dr.t,
Tot 2013 had het NIBUD en dus NHG een verschillend lastenpercentage voor kl-gelijk 5%, stapjes .5% t/m grt-dan 6.5%
Vorig jaar is dat 1% punt naar beneden geschoven van kl-gelijk 4% t/m grt-dan 5.5%.
De voorwaarden van 2015 zijn inmiddels uit, de vijf kolommen lopen nu van kl-gelijk 3.5% t/m grt-dan 5%.
Ze verwachten dus dat de 10jaars rente niet onder de 3% komt, of vinden niet dat ze daar iets mee hoeven te doen. Voor een kortere looptijd moet 5% als rente gebruikt worden. Bij de meeste banken wordt de NHG/NIBUD norm als basis gebruikt voor de LTI, ook voor hogere leningen dan de NHG-norm.
http://www.ed.nl/mening/opinie-banken-te-kijk-gezet-1.4625429
Ingenaad&gebonden.
Voor de draad ermee: waarom fuzz over maffke?
Je probeert je hier te bekwamen in drolletjes omraaien.
De dvd straks ook bij de Hypotheker.
Mensen bang maken vanuit je berperkte vermogens, daar heb je wat aan.
Anoniem huilen, niks meer, niks minder.
De mijne van 69 naar 75. Tijd om over te stappen.
http://www.homefinance.nl/algemeen/blog/duur-huren-mag-wel-maar-kopen-niet-99963.asp
Duur huren mag wel maar kopen niet.
Dat bedoel ik mr.nn
http://www.eigenhuis.nl/actueel/nieuws/2014/551181-Geen-boetevrije-herfinanciering-hypotheken/
Geen boetevrije herfinanciering hypotheken met duurdere eerder vast gezette rente.
Lijkt me logisch….
maff Zegt:
11 November 2014 om 10:23 am (Quote) (Reply)
Nieuwe nick 🙂
Behalve wat draaikonterij van Dr.T nog geen reply mogen lezen, mag ik ervan uitgaan dat het de altruïstische inborst is?
Ik ben huurder en zou graag willen kopen, maar dan liever zonder de rest van mijn leven over mijn schouder te moeten kijken.
Et tu, Cobouw?
http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2014/11/14/nibud-norm-niet-gezien-toch-voorspelling-rabo
Tantalus,
Beter zoeken.
Bij dezelfde rente kan er minder geleend worden. De rente is echter flink lager dan een jaar geleden. Ongeveer .75% punt, dat is dus 18% lager (van 4 naar 3.25). Er kan dus véél meer geleend worden. Bij 3.5% wordt het lastenpercentage hoger en kom je dus ongeveer op hetzelfde uit (wel iets lager), bij 4, 4,5 en 5% wordt het lastenpercentage ook weer hoger.
Bij de RABO weten ze dat echt wel.
Voerman past in geen van de kaders die ook maar iets hebben met huizen, zeepbellen, financiën of andere veelbesproken zaken op dit forum.
Voerman is gewoon een oude man, heeft zijn levenslang hard gewerkt en toch ruimte gevonden om van het leven te genieten. Is nu bezig met het verbrassen van de overgebleven credits. (zijn nog lang niet op! 🙂 )
Bug,
Bedankt voor je reply.
Ben het voor 100% met je eens.
Zelf ben ik een huurder die ooit wilde kopen. Nadat op mijn drieëndertigste verjaardag mijn studieschuld was afgelost, besloot ik dat het tijd was om eens naar een koophuis te gaan kijken. Kwam tot mijn schrik tot de conclusie dat een leuk vrijstaand huisje zo’n twintig modale salarissen moest kosten. Dit was rond 2004. Vroeg aan mijn vader hoeveel hij destijds (begin jaren zeventig) had betaald voor zijn kapitale villa. 😉
Dat was vijf en een half modale salarissen. Toen realiseerde ik me, dat er iets grondig mis was in huizenland. Twintig salarissen zijn niet af te lossen, tenzij de huizenprijzen eindeloos blijven stijgen (of je wint de loterij). Daar durfde ik niet op te gokken.
Blijkbaar heel veel van mijn landgenoten wel. Die wonen nu in huizen die veel te duur zijn.
Ben een tijdje geleden op het internet eens gaan zoeken naar gemiddelde huizenprijzen, en bijbehorende modale salarissen (in dat jaar). Was lastig, want cbs informatie is niet altijd volledig. Na lang zoeken kwam ik tot de volgende info (geheel onwetenschappelijk, en voor eigen rekening. Dus aanvullende informatie is altijd welkom). Alles omgerekend naar Euro’s.
Jaar Huizenprijs Salaris Factor
1971 23.415 6.353 3,96
1973 28.990 7.941 3,65
1983 64.670 17.244 3,75
1995 88.977 22.235 4,00
2002 200.0 28.000 7,14
2003 205.0 28.500 7,19
2004 213.0 29.000 7,34
2005 223.0 29.000 7,69
2006 236.0 29.500 8,00
2007 248.0 30.000 8,27
2008 255.0 31,500 8,10
2009 238.258 32.500 7,33
2010 239.530 32.500 7,37
2011 240.100 32.500 7,39
2012 229.957 33.000 6,97
2013 210.000 33.500 6,27
Voor 2013 had ik moeite om aan goede getallen te komen. Wat hier staat voor 2013 is mijn beste inschatting.
Een gemiddeld huis kostte ooit zo’n 3,7 modale salarissen, en is gestegen naar meer dan acht. Inmiddels heeft er een daling plaatsgevonden van acht, naar 6,3.
Gezien het feit dat:
De werkeloosheid hoog blijft,
Het overheidstekort hoog blijft,
Krediet steeds minder wordt,
Belastingen nog steeds stijgen,
Lonen niet stijgen,
Er steeds meer huizen op de markt komen (babyboomers),
Alle overheids ingrepen die de prijzen moeten opstuwen (NHG, startersleningen, rente aftrek, etc.) onbetaalbaar worden.
verwacht ik dat voor de komende jaren de huizenprijzen zullen blijven dalen.
Eigenlijk ben ik momenteel erg blij dat ik huur.
Ja, het kost geld, en ik bouw geen vermogen op. Maar, ik heb wel de vrijheid om te gaan en staan waar ik wil. En dit alles, zonder schuld!
Misschien koop ik ooit nog eens een huis. Maar dan alleen als het een goede deal is.
Correctie Factor 1971 moet zijn: 3,69.
Mag ik vragen wat je onder hard werken verstaat?
Tsja de bouwers zijn kritisch over een bank.
Dat zegt op zich al genoeg.
Kijk, age before beauty en geen hokjesgeest.
Een onafhankelijk denker, vrije geest, waardeerbaar.
Jozefus,
Goede post
Dat is nu ook weer zo’n vraag waar misschien wel 1000 antwoorden op bestaan, dus geen antwoord op bestaat.
Maar ongeveer zo:
-Veel van huis
-Veel reizen en bij gebrek aan beter vaak gure hotels
-Verre en onaangename landen
-Bezwarende werkomstandigheden (gevaarlijk, stank, hitte, koude, vocht.
-Meestal lichamelijk en geestelijk zwaar
-Meestal alleen
Zeker het vermelden waard dit alles, had immers ook van 67 naar 82 kunnen gaan.
Denk, dat je gelijk hebt, Juan.
De prijs voor die vrijheid, is het hebben van weinig echte vrienden (wie heeft die wel 🙂 ).
Voorts moet je niet rekenen op gemakkelijk begrip en respect voor je meningen en na elke stelling urenlange discussies voeren met principeruiters.
Overigens meestal wel grappig en dit forum kent veel van die principeruiters.
Over het algemeen echter een zeer gemengd gezelschap van mensen die tenminste moeite doen om essentiële zaken van een overwogen waardeoordeel te voorzien.
En speciaal voor BBB en lotgenoten:
Het geheim van de verandering is om je energie niet te richten op het bestrijden van het oude, maar op het realiseren van het nieuwe. (Socrates 470 – 399 voor Christus)
Voerman,
Wie veel heeft gereisd weet heel goed wie z’n vrinden zijn.
Hahaha, op inhoud staat Juan wel lekker stevig te wapperen.
Meestal verzandt de kritiek op Juan dan op vorm
En das prima. Juan, is niet zo van de vorm, die is van de inhoud.
Inhoud proces politiek, in die volgorde.
De beperkingen van Juan hij blijft onderaan wapperen 🙂
De vorm van Juan verdient veel respect.
Immer correct en nimmer kwetsend.
Zou vaak een voor velen alhier en aldaar als voorbeeld kunnen dienen.
Neemt niet weg, dat Juan en Voerman in politiek opzicht wel eens een appeltje te schillen zouden kunnen hebben, maar voor zowel Juan als Voerman komt politiek gelukkig op de laatste plaats.
Ja, zo lust ik er ook nog wel een paar. Ik ben wel eens een weekje naar Amsterdam geweest, sliep ik in hotel Kabul op de Warmoesstraat. De rest komt ook aardig overeen.
Zo ben ik bij de luchtmacht mastenbouwer geweest. Van die communicatiemasten van 100+ meter (en ook kleintjes). Die dingen stonden op de Amerikaanse sector in Volkel, op luisterposten langs de Oostduitse grens, in Millingen Binckhorst, Alkemade noem maar op. Ben ik allemaal geweest, en ik kan daar heel spannend over doen, maar uiteindelijk was ik gewoon een dienstplichtige soldaat.
Met hard werken bedoel ik opperman in de bouw, slachter, stratenmaker, stucadoor, vloerenlegger.
Orderpicker is ook hard werken, hamburgers bakken ook, maar je hebt er niet onder te lijden.
De meeste mensen die zelf schermen met hun harde werken, die neem ik meestal niet zo serieus. Een beetje als de mensen die het altijd maar over hun oorlogservaringen hebben, de echte slachtoffers die praten er niet over.
Zoals ik mijn post al begon:
Niet op alle vragen bestaat een antwoord.
Blij overigens, dat ik geen stratenmaker ben geweest.
De wereld ziet er bijzonder saai uit, 50 cm voorbij je eigen knieën. En bovendien hou je het niet lang vol en je dwingt weinig respect af om vervolgens met een fooi afgeserveerd te worden. Kan je dus beter niet doen.
Off-topic
Laten we er nog een startersleningen bij doen ?
Mag het ook een schuldje meer zijn ?
http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3788489/2014/11/12/73-000-wanbetalers-verdwijnen-in-het-niets.dhtml
Speciaal voor Voerman en medegenoten:
Zolang jullie pensioenroof blijven plegen en verlangt van je eigen nakomelingen dat die ECHT hun hele leven hard moeten werken om jullie huidige schijnwelvaart te kunnen bekostigen blijf ik mij verzetten tegen dit onnozele gedrag.
Voerman,
De boodschap in je posts is duidelijk.
“Na mij de zondvloed”.
Zeg maar 87 % van de Twitteraars , althans afgaand op hun Bio . Maar waarom dan toch die ellenlange files elke dag ?
Is ook 1 woord voor : dakloze .
Nou , van mij dan ook nog maar een spreuk en moet dan weer aan het werk , ze (..) wenkt wederom namelijk…
Wie niet steelt of erft blijft werken tot ie sterft .
@huizenprijzen; ”73.000 wanbetalers verdwijnen in het niets. En de brave samenleving zal wel weer betalen.”
ben toch blij dat ik geen dutch tax payer ben ….
( kon even , ze was eventjes weg..)
Zorgpremies wegen voor 1,5 % mee in de CPI
Dag deflatie …….
Kamer onderzoekt deflatiegevaar, asperientjes mee …..
We krijgen het niet, nog niet, nog minder consumeren dan ? kan al bijna niet meer minderen 😉 ……
Brave new World …..
http://www.volkskrant.nl/buitenland/nomadelfia-waar-de-broederschap-wet-is~a3781269/
Jozefus,
Modaal inkomen is niet wat het doet vermoeden, het is een politiek rekeninkomen en niet rekenkundig modaal.
Ook al was het echt modaal, waarom vergelijken met de gemiddelde koophuis prijs? De woningmarkt bestaat uit 3 delen: sociale huur, vrije sector huur en koopwoningen. Niet gestapeld, maar de koopwoningen zitten wel de bovenkant.
Oh ja, modaal inkomen is ongeveer de scheefhuurdersgrens. Daar begint de koper dus pas. Volgens het tabelletje hierboven kun je met modaal ongeveer 150K lenen.
PS.
Van mij krijg je nooit koop advies. Daar heeft het dus niks mee te maken. Gewoon geen appels met peren vergelijken.
Mijn vraag aan Voerman is dan: waar gaat jouw voorkeur naar uit, gure of ongure hotels ?
– als je je beseft dat een modaal inkomen nu nog maar 150K kan lenen
– en je met wat simpel zoekwerk kan uitvinden dat dit in het aflossingsvrije tijdperk rond de 250K-280K was (bruto inkomen x 7/8 was niet ongebruikelijk)
Hoe ben je dan in staat om nog steeds vol te houden dat het leed al geleden is op de huizenmarkt?
De doelgroep die vroeger die vinexhuisjes kocht voor 250K-280K heeft simpelweg die leencapaciteit niet meer. Al die zusters, politieagenten, welzijnswerkers, administratief medewerkers, etc, etc, etc.
Je kan wel doen alsof de koopmarkt pas begint vanaf een bruto inkomen van rond de 35K, maar dan sta je volgens mij echt niet met beide benen in de maatschappij. De gemiddelde HBO-er verdient pas rond z’n 30e een dergelijk bedrag.
Nu vind ik het prima als jij wilt beweren dat MBO-ers uberhaupt geen eigen huis zouden moeten kunnen kopen, maar we kunnen terugkijkend naar de periode pre-2008 zien dat zij dit destijds wel degelijk op grote schaal deden.
Er is simpelweg geen volgende generatie laagopgeleiden meer die met opgepompte leencapaciteit hun huisjes/startersappartementjes/vinexhutjes overneemt. Dat is de werkelijke ‘crisis’ op de huizenmarkt.
Precies, daarom zetten we ook de blik vooruit. Te beginnen met de pensioenen die in de komende jaren niet geïndexeerd worden.
Tis allebei nix.
Terzijde, over het gebruik van de woorden guur en onguur zijn in het verleden door neerlandici en andere wijzen meerder keren boompjes opgezet.
Daar het Nederlands een levende taal is, zijn beide woorden mogelijk om hetzelfde aan te duiden.
Guur en onguur bestaan dus allebei en zijn niet per definitie tegenstellingen van elkaar.
Voor degenen die hun schaepkens op het droge hebben maakt het allemaal niets uit.
Wel triest voor mensen die vanuit een bescheiden inkomen een klein pensioentje opgebouwd hebben en verder niets hebben kunnen reserveren.
Maar leedvermaak kost geen geld en is derhalve een vorm van gratis circus.
Ver boven de NHG norm, dus met extra kapitaaleis aan de kant v/d bank en risico-opslag op de rente. Daarbij komt dat het voornamelijk 2-verdieners waren die zich in de vinexwijken in de schulden staken. Samen minder dan modaal verdienen en huis kopen?
Waar doe ik dat? Regelmatig voeg ik als PS/BTW toe dat de crisis nog niet voorbij is.
Zoals ik al zei, het gaat voornamelijk om 2-verdieners, waarom denk je dat er een kinderopvangtoeslagcircus ingericht is.
Over HBO/MBO en 30-jarigen. Het kopen van een huis doe je als je je gaat settelen. Met de pensioengrens van 65 was dat voor je 35ste, dan had je je huis afbetaald als je met pensioen ging. En dan bedoel ik wel samen, in je eentje een huis kopen staat haaks op de vrijheid die je als alleenstaande hebt en de kwetsbaarheid ivm één inkomen. Van mij mag het maar een tophypotheek in je eentje lijkt me niet verstandig. En ik heb wel vaker gezegd, een tophypotheek is top voor de bank niet voor de lener.
Nogmaals, waar zeg ik dat de crisis voorbij is?
Wat ik nu zie is dat het aantal transacties nog steeds toeneemt, Q1 2015 zal een dip geven ivm nieuwe normen en aflopende verruimde schenkingsregeling. Q2 wordt spannend. Voor heel 2015 verwacht ik een daling van max 2%, maar het kan ook een stijging van 2% zijn.
Dank voor je reactie.
Uit je reactie kan ik eigenlijk alleen opmaken dat je het met mij eens bent.
Sta mij toe om nader te verklaren.
“Modaal inkomen is niet wat het doet vermoeden, het is een politiek rekeninkomen en niet rekenkundig modaal”
Modaal is gewoon een eerlijke maatstaf, anders zou de term niet bestaan. Het CBS berekent het niet voor niets. Modaal inkomen wordt overal gebruikt in de Nederlandse maatschappij.
“Ook al was het echt modaal, waarom vergelijken met de gemiddelde koophuis prijs? De woningmarkt bestaat uit 3 delen: sociale huur, vrije sector huur en koopwoningen”.
Omdat het een maatstaf is. Daar is absoluut niets vreemds aan. Had ook in sinaasappels kunnen aangeven hoe duur een huis was. Modaal is juist een mooie maatstaf, die aangeeft hoeveel salarissen een huis kost.
“De woningmarkt bestaat uit 3 delen: sociale huur, vrije sector huur en koopwoningen. Niet gestapeld, maar de koopwoningen zitten wel de bovenkant”.
Ja, en? Dat was vroeger ook zo. Toen een huis geen acht modale salarissen moest kosten.
“Oh ja, modaal inkomen is ongeveer de scheefhuurdersgrens. Daar begint de koper dus pas. Volgens het tabelletje hierboven kun je met modaal ongeveer 150K lenen”.
Ja, dus je geeft mij impliciet gelijk. Een modaal salaris was vroeger (1971) genoeg om een huis van 23.000 Euro te kopen. tegenwoordig moet dat huis 210.000 Euro kosten. Hetzelfde huis! Omdat de overheid samen met de banken de huizenprijzen hebben opgeblazen, is dit modale rijtjeshuis dus niet meer toegankelijk voor een persoon, die ditzelfde huis in 1971 wel had kunnen kopen.
Mijn oude leraar MAVO natuurkunde kon van zijn salaris een ruim vrijstaand huis kopen. Om datzelfde huis vandaag de dag te kunnen kopen, moet je zo’n 500.00 Euro neerleggen. Verhoudingsgewijs met vroeger, is deze woning onbetaalbaar geworden.
Dus, geen appels met peren, maar gewoon een eerlijke vergelijking.
Het Modaal inkomen wordt vastgesteld door de politiek, niet berekend.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Modaal_inkomen
Modaal inkomen is een algemeen gebruikt begrip in de Nederlandse inkomenspolitiek. Hoewel de letterlijke betekenis anders suggereert is het een ‘geprikt’ inkomensniveau. Modaal is afgeleid van het begrip modus in de statistiek, maar met de term modaal inkomen wordt niet bedoeld het meest voorkomende inkomen. Weer een ander begrip, door het CBS gebruikt, is het mediaan inkomen.
Maar heeft hij het ook moeten lenen en was dat in 1971? De leraren die ik uit die tijd ken woonden in rijtjes/hoekhuizen.
Zie ook mijn reactie op de vrolijke huurder.
Leedvermaak? Er wordt een volledig sociaal vangnet afgebroken voor een generatie die minimaal tot z’n 71e door zal moeten werken.
Maargoed, we zijn gewend dat ouderen maar al te graag in de slachtofferrol kruipen.
László,
Als jij ook van mening bent dat de prijzen gestaag verder blijven dalen zijn we het volgens mij gewoon eens 🙂
Die mooie Wiki Quote geeft dus precies aan, waarom het een prima vergelijkingsmiddel is, als je naar b.v. huizenprijzen kijkt.
Vwb de leraar natuurkunde.
Natuurlijk heeft hij dat moeten lenen. Alleen voor een bedrag van ongeveer vijf modale salarissen, en niet vijftien zoals vandaag zou moeten.
Dit was in die tijd normaal voor mensen die aan de universiteit b.v. natuurkunde of wiskunde hadden gestudeerd.
Juffen en meesters van mijn lagere school woonden wel in rijtjeshuizen. Die bevonden zich dan ook in een lagere salarisschaal. Die konden slechts drie maal een modaal salaris lenen. In tegenstelling tot vandaag, waar iemand voor eenzelfde huis zo’n zes modale salarissen moet lenen.
Een politiek vastgesteld salaris, vergelijken met een huizenprijs op de markt waarvan we inmiddels weer weten dat die kan stijgen en dalen. Leuk, maar niet nuttig. Of je moet een keer aan willen tonen dat de huizenprijzen harder gestegen zijn dan de inkomens, nou dat wisten we al. Of die twee groeilijnen elkaar weer gaan kruizen weet ik niet, hangt er ook vanaf waar je de grafiek laat beginnen. Was het in 1971 dan de normale situatie of was het toen de andere kant op scheef, dat kan toch ook?
Maar om bij het artikel te blijven, toekomstige kopers gaan niet voor een overspannen markt zorgen.
Dat denk ik niet, als je ziet dat we met een groei v/d economie van minder dan .5% al met een stijgende huizenprijs van 3% zitten, dan verwacht ik toch een stijging. Voor 2015 verwacht -2 tot +2%. En als het min wordt bij een groei van de economie van .5%, dan zie ik het somber in, dan zou je wel eens gelijk kunnen krijgen.
Inflatie naar 2% (met de lonen) en de huizenprijzen rond de 1%. Euforie op de huizenmarkt is het laatste wat we nodig hebben.
Ach ja, ik had ‘t even gemist.
Jozefus,
Juffen en meesters? Bij mij in het dorp huurden die allemaal. De ambtenaren ook: rente was weinig (of niet?) aftrekbaar voor ze omdat de werkgever de premies betaalde. Heb ff geen zin om het uit te zoeken.
Hoi allemaal,
Ik heb een calculator gemaakt waar je de gevolgen van de strengere Nibud normen van 2015 kunt berekenen voor je eigen situatie: http://hypotheek-berekenen.appspot.com/maximale-hypotheek.html.
Ik hoop dat iemand er wat aan heeft.