3,5 miljoen huishoudens lopen financiële risico’s

Lenen en consumeren

Een kwart van de Nederlanders spaart nooit en nog eens een kwart spaart alleen als er geld overblijft. De helft van de Nederlanders heeft onvoldoende geld achter de hand om tegenvallers te kunnen opvangen.

zie ook:  Hoe is de Nederlandse consumptie-economie onstaan?

Daarnaast maakt vier van de vijf Nederlanders geen overzicht van de toekomstige uitgaven en houdt een kwart van de Nederlanders nooit bij waar het geld blijft. Nog eens een kwart van de Nederlanders staat iedere maand rood en meer dan een derde heeft een (niet-hypothecaire) lening. Dit blijkt uit het Nibud-onderzoek Geldzaken in de Praktijk dat op donderdag 12 november wordt gepresenteerd tijdens het 30-jarig jubileumsymposium van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.

Het Nibud concludeert dat 3,5 miljoen huishoudens financiële risico’s lopen. Vooral onbezorgde, impulsieve mensen die op vermaak zijn gericht en carrièregerichte mensen die luxe en status belangrijk vinden, bevinden zich financieel gezien vaker in de gevarenzone.

Geen overzicht maakt financieel kwetsbaar
Nooit bijhouden waar het geld blijft, geen begroting maken en alleen sparen als er geld overblijft. Het Nibud is geschrokken van het hoge aantal mensen dat geen inzicht en overzicht heeft over zijn geld en daardoor financieel kwetsbaar is. Zo zegt 20% van de huishoudens geen geld achter de hand te hebben om een grote uitgave, zoals een wasmachine, direct te kunnen betalen.

Vergeleken met de bedragen die het Nibud adviseert achter de hand te hebben, blijkt de helft van de Nederlanders te weinig spaargeld te hebben. Vooral alleenstaanden en alleenstaande ouders hebben moeite met sparen.

Bijna 60% ervaart lening als last
Een kwart van de huishoudens staat maandelijks rood, vooral mensen tussen de 35 en 44 jaar hebben moeite hun inkomsten en uitgaven in balans te houden. Ook heeft meer dan een derde van de Nederlanders een lening. Tweederde van de leners had achteraf gezien liever minder geleend en 58% ervaart de lening als last. Vooral hoge bedragen worden als last ervaren. De meeste mensen lenen voor een auto, een verbouwing of een studie.

Goed omgaan met geld maakt gelukkig
Om financieel zelfredzaam te zijn is het belangrijk dat de inkomsten en uitgaven in balans zijn zodat er geen grote tekorten ontstaan. Bijna 4 op de 10 huishoudens heeft moeite met rondkomen. Mensen die moeite hebben met rondkomen hebben doorgaans weinig overzicht in hun inkomsten en uitgaven, controleren amper hun afschrijvingen en zijn slordig in het ordenen van belangrijke papieren.

Het onderzoek Geldzaken in de Praktijk toont duidelijk aan dat grip, inzicht en overzicht over de financiën belangrijk zijn om financieel zelfredzaam te zijn. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat mensen die goed omgaan met geld gelukkiger zijn dan mensen die dat niet doen.

Onbezorgde, impulsieve mensen en carrièregerichte individualisten
Het Nibud maakt zich het meest zorgen om twee type consumenten: de onbezorgde, impulsieve consument die vooral streeft naar een plezierig comfortabel leven en de carrièregerichte individualist die gericht is op status, risico en spanning. Zij zijn financieel kwetsbaar door hun overtuigingen en waarden ten aanzien van geld. De onbezorgde consument geeft makkelijk geld uit, heeft relatief veel schulden en betalingsachterstanden en weinig spaargeld. Hij heeft vaak een laag inkomen en heeft moeite met rondkomen.

De carrièregerichte individualist heeft ook moeite met rondkomen maar heeft een gemiddeld inkomen. Hij vindt luxe belangrijk en laat zich gemakkelijk verleiden bepaalde uitgaven te doen. Hij is consumptiegericht en is geneigd boven zijn stand te leven. Hij heeft vaker schulden en geen spaargeld

3,5 miljoen huishouden lopen financiële risico’s
Het hoge aantal huishoudens, 3,5 miljoen, dat het risico loopt om financiële tegenvallers niet te kunnen opvangen baart het Nibud zorgen. Zeker in deze economisch onzekere tijd, waarbij banen op de tocht staan, is de kans groot dat het aantal mensen met geldproblemen stijgt.

Naast de al bekende risicogroepen, zoals huishoudens met een laag inkomen, gaat het Nibud zich ook speciaal richten op de onbezorgde, impulsieve consument en de carrièregerichte individualist. Het instituut hoopt met andere partijen, zoals banken, beleidsmakers, scholen en overheden, veelal vertegenwoordigd in het platform CentiQ waartoe ook het Nibud behoort, een manier te vinden om bij deze groepen een bewustzijn te creëren voor de financiële risico’s die zij lopen.

Consumenten die vragen hebben over hun eigen financiën kunnen Nibud bellen met het gratis Nibud-nummer, 0800 — 221 21 21. Iedere werkdag zitten daar voorlichters klaar om mensen met hun geldvragen te helpen.

Achtergronden bij het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd met een digitale vragenlijst. De respondenten zijn afkomstig van het StemPunt-panel van het onderzoeksbureau Motivaction. In totaal hebben in mei 2009 1244 personen aan dit onderzoek deelgenomen.

Download het onderzoeksrapport ‘Geldzaken in de praktijk’ (pdf)

bron: Blik op Nieuws.nl

Share Button
Tagged with: , ,
112 comments on “3,5 miljoen huishoudens lopen financiële risico’s
 1. chantal says:

  Dat heb je in een maatschappij gelijk ze nu is. Consumeren is de opdracht van de overheid, niet consuminderen. Alles moet op, de aarde word leeggezogen. Dat er dan minder overschiet voor de volgende generatie is een probleem voor de volgende generatie en niet hun probleem. Misschien snappen nu sommige met wat ik bedoel ‘luxe is het probleem, niet de huizenprijzen’.

 2. Martijn says:

  Minister Eberhard van der Laan (PvdA) van Volkshuisvesting deelt sinds kort de zorgen van het CFV over de toename van de bedrijfslasten van corporaties. De bewindsman wordt hierin gesteund door de Tweede Kamer, zo bleek vorige week tijdens een debat in het parlement over de corporatiesector.

  Moet ie niet gewoon aan de slag met de HRA?

 3. chantal says:

  @martijn
  Niet enkel met de HRA, maar ook met de sociale huursector. Veel werk aan de winkel. Meer dan 30jaar verkeerd politiek beleid moet hersteld worden. Hoe ze dat gaan doen, blijft me een raadsel. Zo ineens knats-pats-boem is niet haalbaar en voor het rustig aan te doen, zijn ze veel te laat.

 4. kees says:

  Dertig jaar geleden kon een woningbouwclubje draaiende worden gehouden met 1 werknemer per 150 woningen. Enig idee hoeveel die verhouding nu is? Minstens verdubbeld, ondanks de automatisering.

 5. kees says:

  @4 chantal, er is een mogelijkheid: de staat gaat meer naar zich toe trekken. Zo is het bij de banken gegaan bijvoorbeeld. Zorg dat je een overheidsbaan krijgt of behoudt.

 6. chantal says:

  @kees
  Ik ben mee…
  maar 30jaar geleden had een meerderheid 2 rechtse handen, nu heeft de meerderheid 2 linkse handen. Mama en papa hebben hen nooit geleerd een tegeltje te plakken, een steentje te metsen of gewoon al behangpapier te plakken. We laten dat allemaal doen nu, aan uurlonen van boven de 30€/stuk.
  Paar maand geleden kon mijn man nog een lampje gaan vervangen dat stukgegaan was in een dampkap…

 7. kees says:

  Chantal, in België was zelf klussen en bouwen een nationale sport, maar in NL bestond voor 1970 alleen bouwmaterialen kopen bij de aannemer. Het begon met dhz-zaakjes en later de bekende bouwmarkten. Bouwmarkten verkopen nu op “foute” grond voornamelijk geen bouwmaterialen.
  Er wordt niet meer zelf gebouwd en geklust.
  Ook bij clubs als Ymere (82500 woningen) wordt alle onderhoud, wat geschat wordt zijnde meer te zijn dan €500 uitbesteed aan derden.
  30 jaar geleden werden kozijnen door een onderhoudsman gemaakt en -een beetje overdreven- als de tijd ervoor was een cv aangelegd in eigen beheer.

 8. kees says:

  @7 We laten dat allemaal doen nu, aan uurlonen van boven de 30€/stuk.

  specialisatie levert ook welvaart op heb ik met economie geleerd.

 9. John says:

  Tsja, het verbaast me niet maar het blijven natuurlijk schokkende cijfers.

 10. Hugo says:

  Ik spaar ook niet. Waarom zou ik? Schulden worden gesubsidieerd en bezit belast. Daarnaast als je zonder geld komt te zitten ben je zielig en krijg je heel snel geld van de een overheidsinstantie. Als je bezit hebt ben je een paria die eerst geplukt moet worden. Voor deze jongen dus geen geld via de bank sparen. Begin eerst maar eens dat kartel tussen banken en overheden om de rente te drukken vervolgen zodat het geen geld kost om te sparen. Ow nee dan zijn alle banken failliet.

 11. ll says:

  En wie draait er dan op voor de begrafeniskosten…….De gemeenten zouden hiervoor vast moeten gaan sparen, of blijven de lijken hier net zoals in de UK in ijsblokken liggen, omdat niemand geld heeft om te laten begraven….. Gruwelijk vooruitzicht.

 12. kees says:

  12Gruwelijk vooruitzicht.

  heb je echt zelf geen erg in als je het stoffelijke hebt verwisseld voor ……..?

 13. kees says:

  Ow nee dan zijn alle banken failliet.

  Ze verkeren in permanente staat van insolvabiliteit. Zij mogen alleen een eigen invulling geven aan het begrip solvabiliteit.

 14. Hugo says:

  @ kees (14),

  Bedankt voor je terechte nuancering.

 15. sven says:

  Dan zijn de vooruitzichten voor deze mensen vrij somber in de toekomst. Een herstel van koopkracht à la 2006 en zeven zullen ze nog met weemoed gaan missen.

 16. ll says:

  Off- topic. Prachtig boek heruitgegeven van Ollie B. Bommel uit 1963, geschreven door Maarten Toonder, ” de bovenbazen “, een bommelse kijk op de creditcrisis. Een prachtige beschrijving van de hedendaagse crisis, was zijn tijd ver vooruit.

 17. kees says:

  Ik vraag me af waarom er permanent gewezen moet worden op lichtpuntjes. Waarom kunnen onze voormalige volksvertegenwoordigers als JP en Wouter gewoon niet zeggen hoe de vork in de steel zit. Ze worden tenslotte ook door ons betaald. Eigenlijk bloedarrogant.

 18. ll says:

  @ 18 Kan het niet zo zijn dat de waarheid nog niet te vatten is…… dat het onmogelijke toch mogelijk is …….dat de toekomst misschien wel gruwelijk is en aan niemand is uit te leggen…….om te zeggen dat je als politiek hebt gefaald……..dat het toezicht beter had moeten zijn …….

 19. Martijn says:

  Waarom kunnen onze voormalige volksvertegenwoordigers als JP en Wouter gewoon niet zeggen hoe de vork in de steel zit.

  Dan krijgen ze de “doemdenken lost niets op” lieden over zich heen en worden ze er van beschuldigd de ellende zelf te hebben veroorzaakt door aan het vertrouwen te zagen. En Nederland zit toevallig vol met van die niet-doemdenken-lui.

  Zeggen hoe het werkelijk in elkaar zit is alleen haalbaar als je een overtuigende oplossing weet te presenteren waar werkelijk optimisme/hoop uit geput kan worden.

  Die oplossing is er niet. En hyperinflatie ga je niet aankondigen.

 20. ll says:

  Dus om deze chaos op te lossen moet de chaos eerst groter worden.

 21. Martijn says:

  @21

  Zo werkt dat soms. Nu ook.

 22. Joselito says:

  Een kredietcrisis ontkennen is makkelijker dan er een te erkennen

  Een kredietcrisis stel je hoogstens uit met ander krediet (staatsschuld Japan)

  Een kredietcrisis los je niet op met meer krediet.

  Joselito gaat de verkeersvergelijking van Fisher (MV=PT) bestuderen. Dat gaat over transacties in de economie.
  Wellicht dat voor het huidige non-transactionele model van waarderingen van huizen de introductie van de irreele getallen uitkomst biedt. In de wis- en natuurkunde hebben irreele getallen een hoop verklaard. 🙂

 23. Martijn says:

  @Kees

  Het enige alternatief wat ik nog zie voor goud is eventueel de Chinese beurs. Die is in Yuan en er komt een tijd dat ze die gaat laten stijgen tov de dollar (wordt as we speak besproken). De kans is groot dat de papierfreaks de Yuan dan als de nieuwe veilige munt gaan beschouwen en dan zouden dividenten van Chinese bedrijven aantrekkelijker zijn dan dividendloze stukken geel ijzer.

  Ik vraag me wel af hoeveel rek er in de economie van China zit en in hoeverre de Yuan de dollar kan overnemen.

  Een dergelijke switch werd na de ’30 crisis gemaakt tussen de GBP en USD.

 24. Martijn says:

  Overigens weten Chinezen ook uitstekend hoe ze een printer moeten bedien hoor. Al te veel verwacht ik er dus niet van.

 25. Ludwig von Mises says:

  @ 24

  Om de rol van de dollar te spelen is niet zozeer GDP van belang, maar de diepte van kapitaalmarkten.

  Ik bedoel te zeggen dat als china hondert produceert en de vs honderd produceert.

  Terwijl China 100 opgepotte productie = kapitaal heeft en de VS 1000.

  Dan is de Renmibi Yuan geen alternatief de komende decennia.

 26. Ludwig von Mises says:

  @23

  Ik zou Joselito ook de wet van het afnemend marginaal nut willen meegeven.

  Als er 999 huizen verkocht worden voor 100 en de laatste voor 80.

  Zijn alle huizen dan 80 waard?

  Price is made at the margin on transaction.

  The beauty of Value, Joselito, is rarely appreciated untill after it ceases to excist.

 27. bankschroef says:

  28@ goud staat hoog: verkopen dus, voordat de bank u voor is. Weer erg gelachen om winkelier Middelkoop, mocht dat eigenlijk wel, zoveel reclame bij Pauw&W gisteravond 11/11?

 28. ll says:

  @ 23 Zijn dit ook [ wiskundige ] modellen die niet werken omdat daadwerkelijk gedrag van mensen hierin niet verwerkt kunnen worden, net zoals de economische modellen niet hebben gewerkt en nog niet werken ?

 29. bankschroef says:

  @ het breedsprakig mooi geschreven

  http://www.meervrijheid.nl/index.php?pagina=761

  gelezen, helemaal kloppend geredeneerd, trek het door naar een supergrote schuld…rekenkundig is het dus per definitie onmogelijk schulden af te betalen door te werken, immers creëert schuld werkeloosheid. Spaarders zijn dus de slaven van de leners en de leners zijn de slaven van de bank. Weg vrijheid. 🙂 🙁

 30. kees says:

  28
  middelkoop zei ook: jullie zijn ook niet zo goed ingelezen….

 31. kees says:

  hoe wordt fysiek goud verwerkt op de belastingaangifte?

 32. Hans- says:

  32 niet, net zo als je DVD speler, geef je geel ijzer ook niet aan

 33. kees says:

  @30
  @ het breedsprakig mooi geschreven

  30 jaar na zijn dood?

 34. Realist says:

  “Vooral onbezorgde, impulsieve mensen die op vermaak zijn gericht en carrièregerichte mensen die luxe en status belangrijk vinden, bevinden zich financieel gezien vaker in de gevarenzone”.

  Dit citaat zou vooral heer Hugo @11 moeten aanspreken. Ik ben het met Chantal eens wanneer ze zegt dat de luxe-geilheid vooral het probleem is. Economische groei wordt alleen maar gemeten in de hoeveelheid rotzooi die verkocht wordt. En het wrange is dat verstandig financieel beleid zoals sparen wordt gestraft en het najagen van schulden door de overheid ruimhartig wordt beloond. Dit is waarschijnlijk ook met opzet zo opgezet. Mensen die tot financiele slaven zijn gemaakt, kiezen immers vooral veilig. Het CDA is daarom alleen al mordicus tegen afbraak van de HRA. Ik weet uit ervaring dat ook veel werkgevers liever iemand met een hypotheek op het randje hebben dan iemand die financieel wel een stootje kan.

  Toch denk ik wel dat er een hele eenvoudige oplossing voor het probleem is. Maak de mensen weer zelf verantwoordelijk voor hun daden. Verklaar iemand die zich suf leent tot sukkel via het belastingstelsel. Niet mensen die 125% lenen dienen maximaal te profiteren, maar diegenen die eigen vermogen meebrengen. Mijn oude wiskundeleraar zette je compleet voor schut als je je huiswerk niet gemaakt had. Vernederend misschien, maar het werkte wel.

 35. kees says:

  Realist, oké

 36. kees says:

  Boele Staal NVB inmiddels in paniek.

  Overigens een schande dat zoiets nog bij D66 zit.
  Wilde als CderKon. Ut. bouwen van Amersfoort tot Woerden en nu van de banken zijn……..

 37. Martijn says:

  @Bankschroef (28)

  Goud staat hoog.
  Hoog is niet subjectief?

  Ik heb het anders 5 jaar geleden ook horen zeggen. Dat was wel bij een andere prijs.

  Wat is daarvoor je verklaring?

 38. Martijn says:

  @35

  Lijkt mij een goed plan, maar mensen willen niet meer verantwoordelijk zijn. Er is al genoeg stress van het uitzoeken van de vakantie denk ik.

 39. kees says:

  40
  martijn,
  het is ook nog een zo dat we niet alles hoeven te weten, immers niet goed voor ons. Hoe kun je verantwoordelijk zijn voor iets waar je de vinger niet achter mag krijgen. Misschien zijn we politiek verantwoordelijk door zulke lui als onze leiders naar boven te halen.

 40. Martijn says:

  Misschien zijn we politiek verantwoordelijk door zulke lui als onze leiders naar boven te halen.
  Daar valt voor te pleiten.

 41. kees says:

  Wouter Bos picking up the tab again: biflatie.nl/index.…&catid=39:overig

  martijn,

  om met terugwerkende kracht kredieten aan oostblok landen te verzekeren. Betaalt de burger het toch weer. Cynisch is niet de juiste uitdrukking , het is erger.
  ING brengt nu in het nieuws dat we het 4de kwartaal mooie cijfers gaan schrijven, we worden door het buitenland uit de crisis getild!

 42. bankschroef says:

  @39 ‘hoog’ is subjectief, maar is het nu het moment om in te stappen? ‘laag’ staat het niet. Relatief laag staat het ten opzichte van een geschetst doemscenario. Goed ingelezen zijn geeft mi geen garanties. Er komt elke dag weer nieuwe tekst bij. Goud geeft geen rente, het doet niks, kent wel inflatie, wie weet wat er nog opgegraven gaat worden. Er komt een dag dat je het moet verzilveren ( 🙂 ), wat heb je er anders aan. In een mondiale financiële crisis zoals nu kon het moment om definitief het goud tot gewone grondstof te verklaren wel eens dichtbij zijn. Er worden afspraken gemaakt zonder wapens. Wanneer de westerse munten gaan devalueren kon het goud deze keer wel eens meedevalueren. Ik doe dus niet mee, maar toegegeven, ik ben een schijterige bankspaarder. Oliedom natuurlijk, toch koop ik geen goud, werk hard en heb geen schulden, maar natuurlijk toch ook helemaal doodziek van de hebzucht zoals iedereen hier. 🙂 🙂 🙂

  heeft dit nog waarde?:
  http://www.independent.ie/business/world/world-needs-a-strong-dollar-says-geithner-1941183.html

 43. ll says:

  De BV Holland is nu een hele grote verzekeraar geworden met als onderpand de 450 miljard aan deposito’s, maar helaas die zijn al vergokt door het casinospel van de banken. Dit is echt heel eng aan het worden. Hiermee is de BV holland een grote speculator in kredieten geworden. The game goes on.

 44. Martijn says:

  @44

  Ah, de onderkaak van Geitner is weer eens aan het bewegen en men verwacht dat dan de dollar stijgt. Ik niet.

 45. Martijn says:

  In een mondiale financiële crisis zoals nu kon het moment om definitief het goud tot gewone grondstof te verklaren wel eens dichtbij zijn.

  Met als reden dat het financiële systeem zijn werk zo geweldig doet dat goud niet meer nodig is, of mis ik nu iets?

 46. ll says:

  @ 32 Over belastingdienst, goud en sieraden moeten persoonlijk aangegeven worden bij de belastingsdienst in Uw gemeente om vast te stellen of ze moeten worden opgevoerd als vermogen, want eigen gebruik valt hierbuiten.

 47. ll says:

  @ 32 Mooie glimmende gouden muntjes als speelgoed voor de kinderen b.v. vallen buiten vermogen.

 48. chantal says:

  Alle grondstoffen zullen stijgen in waarde, ze worden schaarser. Zelfs het stomme drinkwater, of insecticide vrije teeltgrond. Maar natuurlijk zit ik nu op de long-way thinking.
  Ik ben er bijna 40nu…. als alles goed gaat, zal ik het allemaal nog meemaken.

 49. chantal says:

  sorry, in mijn laatste zin zat sarcasme. ‘als alles goed gaat…’
  Smiley vergeten.

 50. kees says:

  @43

  kees de kort vandaag al gehoord? Leest ie mee 🙂

  “in UK gaan de jeugd de komende 100 jr de rekenning betalen”

  Tony Blair wordt dus geen EU president.

 51. ll says:

  @ 52 Mooi gezegd, “Hypotheek op de toekomst van de kinderen voor 100 jaar ”

 52. kees says:

  @ 32 Over belastingdienst, goud en sieraden moeten persoonlijk aangegeven worden bij de belastingsdienst in Uw gemeente om vast te stellen of ze moeten worden opgevoerd als vermogen, want eigen gebruik valt hierbuiten.

  heb je daar een link van?

  straks wordt de administratie van HBU en Middelkoop gecontroleerd en worden daar de goudkopers uitgepikt. Komt je oude schoonmoeder door bijtelling goud precies boven allerlei toeslag grensjes.

 53. kees says:

  chantal,
  of insecticide vrije teeltgrond.

  je weet niet half hoe groot de invloed is van de Monsanto’s. De infrastructuur om de opbrengst van het land te distribueren is door o.a. Rabo/greenery totaal kapot gemaakt.

  België/Fr. spuiten zich het leplazerus en zullen daar ook niet mee stoppen.

 54. kees says:

  @50 chantal

  Ik ben er bijna 40nu….

  40 wat?

 55. ll says:

  @ 54 Is geen link, nergens te vinden info bij bel. dienst 0800-0543.

 56. Martijn says:

  Over belastingdienst, goud en sieraden moeten persoonlijk aangegeven worden bij de belastingsdienst in Uw gemeente om vast te stellen of ze moeten worden opgevoerd als vermogen, want eigen gebruik valt hierbuiten.

  Baargoud moet je volgens mij gewoon opgeven in box 3 als cash geld en daarbij de inkoopprijs van de bank – voor jou verkoopprijs van dat moment gebruiken.

 57. Martijn says:

  In die zin wordt er dus onterecht (pleonasme bij belastingen) belasting geheven over goud. Men gaat er van uit dat je er een rendement over haalt, terwijl goud geen dividenden of rente genereert.

 58. Martijn says:

  Voor munten of sieraden zou het eventueel anders kunnen liggen aangezien.

 59. ll says:

  Bij de belastingdienst moet je bonnetjes kunnen tonen.

 60. Martijn says:

  Bij de belastingdienst moet je zaken aannemelijk maken. Dat is iets anders dan bewijzen.

 61. kees says:

  Martijn,

  bv. overwaarde van verkocht huis gaat naar box 3.
  Zet ik het om in staafjes dan blijft het m.i. in box 3, hoewel het eigenlijk in een fysieke box ligt.
  Een ding is zeker; koop ik er een huis voor……

 62. bankschroef says:

  @49 totale wereldgoudvoorraad bovengronds: 150.000 ton = 4000 miljard euro nu. De goudprijs zou toch eigenlijk vele vele malen hoger moeten staan om wat te betekenen als reserve? De prijs van goud is dus nog steeds relatief waardeloos, mi omdat het een oud glimmend sprookje is. In de wereldeconomie draait het om arbeid, potentiële arbeid, machines, bevolkingsonrust, behoud van exportpositie. Goud is kortdurend voor speculanten en op termijn weer verder tamelijk nutteloos is mijn idee. Je koopt het stilletjes als het laag staat en verkoopt het tijdig wegens de hoge risico’s omdat alleen forse koersstijging wat kan opleveren. Goud is geen belegging op termijn, het is een gok. Tov arbeid is goud niet zoveel waard lijkt mij.

 63. ll says:

  Maar al met al is voor de belastingdienst goud dus geld en dus een ruilmiddel. Goud voor geld en geld voor goud, terwijl de banken juist alle moeite hebben gedaan in het verleden om het goud los te koppelen van het geld.

 64. Martijn says:

  @64

  De goudprijs zou toch eigenlijk vele vele malen hoger moeten staan om wat te betekenen als reserve?
  Ik neem aan dat de richting van de laatste tijd duidelijk is voor zowel de prijs als de interesse van centrale banken?

  In de wereldeconomie draait het om arbeid, potentiële arbeid, machines, bevolkingsonrust, behoud van exportpositie.
  Denk nog maar eens na over het woord reserve.

  Goud is kortdurend voor speculanten en op termijn weer verder tamelijk nutteloos is mijn idee.
  Tenzij mensen besluiten hun reserves op te slaan in goud zodat de waarde niet vernietigd kan worden door een printende man met een baard.

  Goud is geen belegging op termijn, het is een gok. Tov arbeid is goud niet zoveel waard lijkt mij.
  Er zit zeker onzekerheid. Misschien is het daarom een gok. Wou je voor beurshandel anders beweren?
  Misschien is goud een gok – op printen. Daarvan lijkt de richting me duidelijk.

 65. Martijn says:

  @Bankschroef

  Jouw argumentatie is dat omdat er tegenwoordig zoveel dollars gedrukt worden we ze wel moeten gaan waarden? De kracht van herhaling misschien?

  Binnenkort goud als grondstof, iedereen een drukpers en we leven nog lang en gelukkig?

 66. kees says:

  64

  Tov arbeid is goud niet zoveel waard lijkt mij.

  hoe moet deze workmate na gedane arbeid zijn resultaten vastzetten?

 67. kees says:

  martijn,
  drukpers en we leven nog lang en gelukkig?

  dat kan misschien, je zult hem wel van de overheid moeten afnemen.

 68. kees says:

  iedereen een drukpers en we leven nog lang en gelukkig?

  ons eigen huis is al een drukpersje.

 69. bankschroef says:

  @69,70 precies, onze overheid & ECB zal niet toestaan dat goud ook een drukpers wordt voor de particulier, desnoods wordt afgeschaft dat wij het mogen inwisselen. Arbeid is de waarde. Ook goud wordt beheerst door de politiek, pas daarna door de markt.

 70. chantal says:

  @55-56 kees
  Mijn uitdrukking ‘pesticide vrije grond’ was inderdaad bedoeld op monsanto. 1 maal met hun sproeimiddelen over je akker of tuin en het zal waardeloze grond worden. Enkel nog maar te gebruiken om te bouwen of te beklinkeren. Wat overschiet van grond zal veel waarde krijgen.
  40 wat : 40jaar oud

 71. bankschroef says:

  @68 meteen iets kopen of sparen, althans, dat wil de overheid. Het beleid gaat mi in die richting.

 72. Martijn says:

  @71

  Dat is natuurlijk de reden waarom er geen btw wordt geheven over goud: de overheid wil particulier goudbezit tegenwerken.

  En aan het feit dat de ECB door goud tegen marktwaarde in de boeken te zetten veel meer nadruk op de waarde van het gele metaal legde dan daarvoor gebruikelijk was moeten we ook vooral geen conclusies verbinden.

 73. Martijn says:

  @71

  Goud rendeerde toch niet? Je krijgt er toch geen rente of dividend van?

  Het is geen drukpers, maar waarde-opslag. Mochten het werkelijk die rol gaan aannemen dan zal de prijs in papier nog wel even stijgen, dat klopt. Daarna hebben we het wel over een wereldwijd en universeel medium voor waarde. Een aantal centrale banken zijn aan het kopen, China moedigt zijn inwoners expliciet aan goud te kopen. De overheid heft inderdaad graag belasting, maar bij wie denk je dat ze dat liever doen: inwoners die internationaal nog wat waard zijn of arme sloebers met enkel toiletpapier op de bank?

 74. Martijn says:

  Nogmaals: de richting lijkt voor dit moment duidelijk.

 75. Martijn says:

  Overigens zou het goud vandaag best eens onder 1100 kunnen sluiten. Eind van de week, dus het telt mee voor de weekgrafiek, en voor veel belangen staat een te hoge goudkoers niet bovenaan het lijstje. Afvlakken dus die trend. We zullen zien, heel belangrijk is het overigens niet.

 76. Joselito says:

  @27 Ludwig von Mises, goed punt.
  Even nadenken: alle gelijkwaardige huizen zijn dus 80 waard, eentje 80 precies, de overige (999) 80 +20, die +20 is dan input voor irreele getallen gedachte als transactieprijs van 80 op de middellange termijn zou standhouden voor alle 1000 stuks, die toevoeging is essentieel (en in mijn verwachting relevant voor de huidige situatie).

  @29 Il: opmerking irreele getallen was meer een geintje om aan te geven dat er irreele waarden in de huizenwaarderingen zitten. Dat blijkt ook uit de DSB afwaardering (-38%) en (m.i.) wat nog komt.
  Overigens is het wel serieus van die doorbraken op wis- en natuurkundig gebied. Het kwadraat van een getal is -1, vandaar irreel, dat kan niet. Hiermee kan m.i. in de huizenprijs discussie niets “verklaard” worden.

  @35 Realist “You are what you consume” wordt “You were what you consumed”, brassen is niet langer de norm.

  Mooie quote in artikel:
  -“Goed omgaan met geld maakt gelukkig” ofwel
  – goed omgaan met “geld maakt gelukkig”. 🙂

 77. Martijn says:

  @78

  Mensen zijn niet gelijkwaardig. In werkelijkheid zijn gelijkwaardige huizen verschillende bedragen waard voor verschillende mensen, maar dan wordt het misschien erg lastig.

 78. kees says:

  @27 Ludwig von Mises, goed punt.
  Even nadenken: alle gelijkwaardige huizen zijn dus 80 waard, eentje 80 precies, de overige (999) 80 +20, die +20 is dan input voor irreele getallen gedachte als transactieprijs van 80 op de middellange termijn zou standhouden voor alle 1000 stuks, die toevoeging is essentieel (en in mijn verwachting relevant voor de huidige situatie).

  er zijn dus niet meer dan 1000 huizen?
  interessant om te weten wat huis 1100 opbrengt? 70?
  worden huis een en twee gesloopt, men was vergeten dat er nog een rotonde moest worden aangelegd?

 79. Joselito says:

  Precies Kees

  “Wie het laatst liegt betaalt het gelag” :> als men als starter andermans overwaarde betaalt met een tophypotheek en dat irreële deel van de huiswaarde ziet omslaan in onderwaarde is dat niet grappig voor die starter 🙂

 80. Joselito says:

  Dat irreële deel is de m.i. “opgepotte inflatie”, het “zeepbel effect” van langdurig meer geld scheppen dan een bestendig geld (lage inflatie) zou toestaan.

  Uit de recente vrijspraak van Cioffi en Tannin (Bear Stearns, USA) blijkt m.i. ook de politieke rugdekking, “they were men with a mission.”

 81. Spaarvarken says:

  Hebben die dan ook allemaal een een lening bij de DSB ?

 82. Joselito says:

  @83 Spaarvarken

  DSB is NL subprime: het leek voor het publiek “goedkoper” dan andere banken en was meer risicogericht (DSB nam genoegen met minder zekerheden van een klant). IN werkelijkheid financierde de bank zich door hoge kosten, die de klant daarbovenop financierde. DSB genereerde zijn eigen afzet (waar hebben we dat eerder gezien?)
  Het feit dat er toch ook echt behoefte (transacties) was aan tophypotheken/woekerpolissen geeft m.i. ook iets aan over de hoogte van vastgoed.

  Genoemde Cioffi en Tannin hoeven waarschijnlijk zelf niet te lenen, lenen eerder uit.

 83. ll says:

  De bankiers waren en zijn nog Goden met een missie.

 84. Joselito says:

  IL

  Eerder werd Victorino hierop weggehoond maar ook Joselito haalt datzelfde rode lapje tevoorschijn: zie “Suske en Wiske en de Poenschepper”.
  Iedere welopgevoedde hatt es gewusst. Poenscheppen is slecht voor uw hart.

  @Kees: uw Korte naamgenoot op BNR geluisterd, verhelderend als altijd, draaien, draaien, draaien, het is een grote hete dans om de brij.
  Pensioenfondsen willen helpen met het vervullen van banktaken voor MKB (waar de MARKT, de BANKEN, dit niet meer doen) op voorwaarde dat de belastingbetaler garant staat.
  Denken de spindoctors van Hogemhuizenprijsminnend Nederland nu echt dat het publiek niet doorheeft dat dat betekent dat de pensioenfondsen helemaal niet willen helpen zonder die condities?
  Hieruit blijkt ook het gelijk van die rente -die structureel te laag is geweest en dat nog steeds is, er is geen markt meer voor MKB leningen, als de prijs van geld (rente) zijn functie niet meer echt vervult dan komen er andere mechanismen om dat risico in uit te drukken. Men stopt de transacties en grijpt in op T MV=PT 🙂

  NL staat met 1004 mijard met stip wereldwijd op nummer 1 in termen van nationale schuld ten opzichte van nationaal inkomen. Wat een prestatie daar is hard aan gewerkt en is menig bonus op uitgekeerd 🙂

  Weet u wat, we verschuiven de private NL schulden naar de publieke sector, dat is veiliger en “eerlijker” en die nieuwe schuld eigenaren, de jongere generatie en kinderen, glimlachen nog steeds. En laten we de Japenners vragen naar de ervaringen met het verschuiven van private schulden naar publieke zonder de markt zijn werking te laten doen (verliezen nemen)……

 85. kees says:

  Kees was weer op dreef……

  Oeso zag het ook wel gunstig zoals werd verwoord door AJ de Geus bij Nova. Eind 2010 20% werklozen incl. zzp’er, deeltijders die nog meer moeten delen, arbeidstijdverkorters, etc.

 86. Joselito says:

  Tja met doemdenken is nog nooit iemand vooruitgekomen. Politiek zal de verwachting ook proberen op te blazen, om later te concluderen dat het minder erg is dan verwacht. Werkt prima om een klein niet-structureel dipje in sentiment te pareren. Hopelijk valt het allemaal mee, de files zijn er niet minder op geworden.

  OESO, is dat wel een door Hogehuizenprijsminnend NL goedgekeurd clubje –zoals inmiddels het IMF dat inmiddels ook is? Mogen die wel op TV?

 87. Joost says:

  Zeg waarom is de post van dat artikel over Hyperinflatie van Vastgoedmarkt weggehaald?!? Was een heel verhelderend verhaal.

 88. bigD says:

  Ludwig is een trend begonnen op dit blog. Inmiddels spreekt Jan-en-alleman in derde persoon. bigD vindt dat een beetje jammer.

 89. chantal says:

  @89
  Chantal denkt dat Wim Gielingh niet zo happy was met zijn woorden hier. Chantal vond het artikel dan ook hier terug en zag onderaan een comment.
  http://www.vastgoedjournaal.nl/index.php/news/672/16/Hyperinflatie-als-wapen-tegen-schuldenlast-en-crashen-huizenmarkt

 90. ll says:

  Dank Chantal, om dit mooie stuk nog even hier neer te zetten. Staat nu opgeslagen.

 91. Pinball says:

  Men is te veel bezig met die beurzen maar te stuwen en leuke cijfertjes te toveren om het vertrouwen in de economie maar te stimuleren.

  Bovenstaande getal van 3,5 miljoen kon nog wel eens een eerste schatting zijn als dit schrift http://www.mejudice.nl/node/313 maar enigszins bewaarheid wordt.

 92. Okkie says:

  @Joselito nr.86:
  Ik ben er ook niet voor dat pensioenfondsen mijn/ons geld uitlenen aan het MKB. Dat komt op hetzelfde neer als de belastingbetaler op laten draaien voor de risico’s alleen via een andere route. Zie ook hier:
  http://www.pensioenpower.nl/dekkingsgraden-stijgen-indexatie-twijfelachtig.html
  Als de inflatie inderdaad gigantisch wordt, staat ons een mager pensioen te wachten. Zelfs bij een magere inflatie van 2% kan ik op een waardevermindering van een factor 1,8 rekenen voordat ik met pensioen ga.

 93. Okkie says:

  @chantal nr.91
  Zowel Gielingh als Martens en Zuidema kunnen zich niet vinden in de weergave van de discussie.

 94. Okkie says:

  Dit is ook een leuk stukje van Kees de Kort:
  http://www.vastgoedjournaal.nl/index.php/news/676/16/Geef-optimistische-vastgoedprofessionals-een-enkeltje-Efteling

  Hier impliceert Wim Ghielingh trouwens dat de zeepbel eens zal barsten:
  http://www.mejudice.nl/node/137#comment-66

  Dit is ook een interessant stukje van zijn hand:
  http://www.mejudice.nl/node/137#comment-66
  Hij bevestigt de stelling die ik hier eerder postte dat de waarde van een individuele woning in het algemeen daalt. Er vind afschrijving plaats over de levensduur.
  Bestaande woningen die in particulier eigendom zijn worden niet vervangen, en renovatie gebeurt op amateuristische wijze.
  Ik hoop dat chantal het iets beter voor elkaar heeft met haar klusmanie.

 95. Okkie says:

  Dit moet natuurlijk zijn:
  Bestaande woningen die in particulier eigendom zijn worden niet vervangen, en renovatie gebeurt op amateuristische wijze.
  Ik hoop dat chantal het iets beter voor elkaar heeft met haar klusmanie.

 96. chantal says:

  @okkie
  Ja hoor. Ondertussen hebben wij meer ervaring als een professionele klusser van 30jaar oud. Uiteindelijk heeft die ook alles uit ervaring moeten leren.

  Maar het gebeurd wel, tegeltjes leggen in de veranda en niet goed zijn. Tegeltjes terug uitkappen en opnieuw maar goed leggen. Zonde, maar ik aanzie het als leergeld.

 97. kees says:

  88
  OESO, is dat wel een door Hogehuizenprijsminnend NL goedgekeurd clubje –zoals inmiddels het IMF dat inmiddels ook is? Mogen die wel op TV?

  misschien heeft de Geus nog een rekeningetje liggen die vereffend moest worden? Hij is in het nieuwe kabinet niet aan de bak gekomen. Apparatsjik en natuurlijk gewerkt bij Boer en Croon.

 98. kees says:

  Kees vraagt zich af wie Wim Gielingh is.

  Kees wil zich graag een oordeel vormen.

  Kees denkt dat Chantal straks getransformeerd is naar het model van Mises of erger.

 99. kees says:

  blijkt de inflatie straks toch wel 20% in twee jaar te zijn, de huizenprijzen 10% gedaald; hoeveel is een huis dan minder waard geworden?

 100. kees says:

  Bestaande woningen die in particulier eigendom zijn worden niet vervangen, en renovatie gebeurt op amateuristische wijze.

  en professioneel verbouwen gebeurt weer op de verkeerde manier 😉

  Per jaar 2% van aanschafprijs uittrekken voor onderhoud!

 101. chantal says:

  Chantal denkt dat 2% redelijk ruim genomen is (wat natuurlijk beter is, dan te laag nemen).
  Vanaf iets vervangen moet worden, is de kans op subsidie groot.

  Wat verwacht ik volgende belastingteruggave :
  – 3500€ voor mijn dubbel glas (kostprijs 6500€)
  – 2500€ hoogrendementsketel (tot kostprijs 6500€)
  – Nog enkele 100de€ voor isolatie (kostprijs 1000€)

  Wat verwacht ik nog :
  – 200€ van IGAO (netwerkbeheerder gas) voor mijn dubbel glas
  – 300€ voor mijn ketel

  Wat verwacht ik nog :
  – Minder verbruik deze winter
  – Meer woonconfort
  – stijging vastgoedprijs (maar ik verkoop niet, dus niet belangrijk)
  – stijging mogelijke toekomstige huishuur

  2% lijkt me dus een acceptabel getal om te budgetteren. In de praktijk als je veel zelf doet, zal het minder zijn.

 102. Okkie says:

  @kees:
  Wim Gielingh is één van de veronderstelde vastgoeddeskundigen waarvan het artikel over hyperinflatie van deze website is verwijderd.
  http://www.vastgoedjournaal.nl/index.php/news/672/16/Hyperinflatie-als-wapen-tegen-schuldenlast-en-crashen-huizenmarkt

 103. kees says:

  Kees denkt dat alles wat je zelf doet niet opvoerbaar is als aftrekbare kosten.

  Hoewel, denken? Ik weet het zeker 🙂

 104. kees says:

  Okkie,

  ik zie ook dat hij consultant is; langs de zijlijn centjes verdienen? Nieuws had hij niet te melden nu ik het heb gelezen.

 105. frankie says:

  @ chantal

  Als jij 6500 euro voor een hoogrendementsketel betaalt, dan moet ie of 100 kW zijn, of ik zou eens een andere leverancier zoeken. Ketel van 28-35 kW mag niet veel meer dan 1500-2000 Euro kosten nl.

 106. frankie says:

  of heb ik je niet goed geinterpreteerd en kosste ie 2500 Euro?

 107. kees says:

  Kees denkt dat bij verbouwing de btw controle nog steeds via de politie verloopt. Dat is België.

 108. Joselito says:

  In ieder geval goed om te zien dat in NL nu langzaam de werkelijke NL hypotheekschulden bespreekbaar worden.

  Marc Chavannes gaf op BNR radio toe dat van de media het beeld heerst dat ze sterk gelieerd zijn aan de politiek. Dat media dus niet onafhankelijk zijn in onze appeltjes-monarchie (bananen republiek?). En dat op weblogs veel sneller wel kritische vragen gesteld worden. De heer Chavannes (gewaardeerd auteur van “Niemand Regeert”, “Frankrijk achter de schermen”, journalist NRC) heeft natuurlijk gelijk. Vraag is meteen wat hij ermee gaat doen.

  Wij delen hier nogmaals de constatering dat het NRC tot op heden (NRC van vandaag gelezen) nog niet in staat is geweest om kritich naar de opgave van DNB van de totale NL hypotheekschuld (600 miljard) te kijken en deze te toetsen aan de opgave van het Kadaster (1004 miljard). Daarbij gaat het om hetzelfde jaar: 2008. Hierover is eerder gepubliceerd, het moet niet moeilijk zijn dat op een genuanceerde wijze op een rij te zetten. Joselito weet uit goede bron dat NRC hier sinds de zomer al reeds meerder malen naar gevraagd is.

  NRC weet ook dat VPRO Tegenlicht inmiddels over hetzelfde materiaal beschikt.

  Straks komt ook de “vraag wat betekent dat”, maar ik geloof dat de gewaardeerde dames en heeren van Hogehuizenprijsminnend Nederland hier nog helemaal niet aan toe zijn.
  Zoals Kees de Kort pakkend zei: “ook struisvogels moeten eten”; men kan niet eeuwig het hoofd in het zand houden. Dus we wachten geduldig af.

  Rien n´allait plus, cessez-vos jeux .
  Voor wie het Frans helaas niet machtig is: het is een woordgrapje op de casino gezegden
  -“rien ne va plus” en
  -“faites vos jeux”,
  maar dan in de verleden tijd voor “niemand kan meer inzetten” 🙂 en ipv “bepaal uw spelinzet”, “staak uw spellen” (en steek uw hoofd boven het zand uit).

  Dus we wachten geduldig af, en attendant Godot 🙂

 109. Joselito says:

  Laten we ook vaststellen dat de experts (Wim Gielingh, Maartje Martens) “opgepotte inflatie”, of hoe men het ook noemen wil, in de huidige huizenprijzen erkennen.

  Einde acte 1 inderdaad, acte 2 zijn de banderilla’s:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Stierenvechten

 110. bigD says:

  bigD heeft hartelijk gelachen om Chantal en kees! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*