Einde aan provisie voor hypotheekverkopers

De geldstroom tussen verzekeraars en tussenpersonen wordt doorgeknipt. De verzekeraars mogen de adviseurs geen provisies meer betalen voor het verkopen van complexe producten, uitvaartverzekeringen en bijvoorbeeld inkomensverzekeringen.

Dit staat in een brief die Minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De voorstellen moeten een definitief einde maken aan de productgedreven verkoop van tussenpersonen en ervoor zorgen dat het onafhankelijke advies aan de klant centraal komt te staan.

Volgens De Jager komt er nu een zuiverder model waarbij tussenpersoon en klant samen de vergoeding afspreken. Bovendien verdwijnt de „perverse prikkel” van de provisie voor de adviseur en kan deze „echt objectief advies” aanbieden. „Doordat een consument meer bewust wordt van het feit dat hij zelf betaalt voor advies en bemiddeling zal de adviseur/bemiddelaar de consument moeten overtuigen van de toegevoegde waarde van zijn dienstverlening”, aldus De Jager.

In een reactie stelde Adfiz, de grootste organisatie van onafhankelijke tussenpersonen, zich goed te kunnen vinden in de voorstellen van de minister. De brancheorganisatie begrijpt dat er, na alle negatieve publiciteit van de afgelopen jaren, weinig ruimte meer is voor het provisiegedreven model.

De Hypotheker huilt, De Hypotheekshop is blij…..

 

bron: nrc.nl

Share Button
Tagged with: ,
51 comments on “Einde aan provisie voor hypotheekverkopers
 1. Goudbelegger says:

  Dit vind ik nogal wat. De hele aandelenhypebubble van 95 tot 2000 die nog steeds enigszins doorloopt werd toch voor een deel door al die financiële producten veroorzaakt waarvan de verkopers zeer gemotiveerd waren om ze te slijten.

  Hele financiële sector is te groot, dit is een goede stap. Lijkt logisch en eerlijk, klopt het wel? Of snap ik iets niet?

 2. Nou, says:

  In het filmpje hoor je het al: De mensen willen gewoon een poot uitgedraaid krijgen. Ze snappen het dan wel niet precies, en ze geloven ook niet dat het allemaal gratis kan, maar de grootste uitgaven van je leven(dus niet je huis, maar je hypotheek) moet vooral heel erg snel geregeld zijn.

  De enige reden dat deze “producten” complex zijn is zodat mensen niet snappen dat ze genaaid worden.

 3. Charlie says:

  Dit klinkt als het eerste zinvolle voorstel van Jan Kees de Jager.
  Ook al zullen de bankmannetjes en hypotheekgluipertjes vast wel een andere manier vinden om hun deals te sluiten.

 4. Juan Belmonte says:

  Allereerst een goede stap van de heer De Jager om transparantie af te dwingen.

  Echter:
  met HRA is het (bijna) altijd goedkoper om maximaal te financieren en de (hoge) kosten van afgeleide producten mee te financieren.

  De (ADHD) consument zou het worst wezen, als het onder de streep maar op korte termijn op te hoesten is.

  Dat gaat allemaal best goed tot de DSB parktijken blijken waarbij
  – onderpanden en
  – inkomens om schulden te financieren en af te lossen niet meer in verhouding staan tot
  – de gerelateerde schulden

  Wat wil die overheid nu, met HRA blijft het gewoon voor banken verzekeraars en consumenten goedkoper om te verdienen op afgeleide producten.

  En ook dat mechanisme drijft de huizenprijzen kunstmatig op.

  Ach 🙂

 5. nhz says:

  @1-3:
  inderdaad, de consument interesseert het geen barst zolang ze maar dat huis krijgen dat ze eigenlijk niet kunnen betalen. En de fin. sector is zo oppermachtig dat ze op iedere regel wel een uitzondering weten te regelen waardoor ze toch weer iedereen (vooral de belastingbetaler) een poot kunnen uitdraaien. Nu iets van 20% van de poldereconomie, moet terug naar minder dan 5% anders wordt het nooit meer wat met Nederland. Zo’n grote vracht aan parasieten daar gaat de hele economie aan ten onder.

  Bij mij in de buurt zitten er nog steeds veel te veel hypotheekshops, vaak meerdere per straat net als de makelaarskantoortjes 10 jaar geleden. En vaak in de duurste panden, met een vette BMW, Porsche, Mercedes etc. voor de deur.

  Overigens lijken de laatste paar jaar de duurste panden hier vooral naar advocaten te gaan, ook een teken aan de wand; follow the money …

  @5:
  grafiek van twee jaar geleden, zou goed zijn om de laatste update ook te zien 😉 In deze grafiek kun je duidelijk zien dat er 80% van de prijs af kan, relatief t.o.v. de inkomens dus. Nominaal kan de daling nog meer zijn bij deflatie (niet aannemelijk) of veel minder bij sterke inflatie (wat ik verwacht).

 6. ll says:

  nhz, tja inflatie of deflatie, de ECB wil gaan veilen, de de FED gaat drukken. Tweespalt.

  Mises woorden waren, als de ECB gaat veilen moet je kopen.

  B.t.w. is Mises nog aanspreekbaar op dit draadje ?

  Mises, kunnen we nog een ubdate krijgen s.v.p. ?

 7. ll says:

  nhz en dalen

  aegon heeft derivaten met als onderpand n.b. o.a. AFLOSSINGSVRIJE HYPOTHEKEN, te koop aangeboden aan BV Amerika pag.16 in 2005

  http://www.atcgroup.com/atc/assets/docs/18.45-uur-27–april-saecure-5-oc-black–final-.pdf

 8. sd says:

  jammer, wat mensen die wel opletten en alles netjes zelf uitzoeken worden hierdoor ook gedupeerd. Die hadden namelijk eerst gratis advies en moeten nu betalen. 🙁
  Waar gaan die provisies dan nu heen eigenlijk?

 9. Adamus says:

  Sd
  Wordt van het “verlies” van de bank afgetrokken. 🙂

  Hypotheker verdiende ook met kwantumkorting, die tijd is ook voorbij.

  Gratis bestaat niet. Hoewel het curieus was dat eenzelfde hypotheek bij tussenpersoon vaak goedkoper was dan rechtstreeks bij verzek.mij. of bank.

 10. Adamus says:

  Dit klinkt als het eerste zinvolle voorstel van Jan Kees de Jager.
  Ook al zullen de bankmannetjes en hypotheekgluipertjes vast wel een andere manier vinden om hun deals te sluiten.&””&

  Nee hoor, voor de bühne.
  Nhg ook verhoogd naar 350K, hra niet openlijk aangepakt. 500miljoen voor oude bedrijventerreinen.
  Brei gaat nog flink over de mat.
  Misschien wordt het moeilijker om hypotheeklening te krijgen, minder instromers. Die moeten maar gaan huren boven 650pmnd. Ieder voordeel zijn nadeel.
  Minder gebruikmakers hra en bestaanden worden ontzien. Boven 650 huurders hebben ook geen recht op huurkorting en toeslag, maar dat weet nhz al denk ik….

 11. Adamus says:

  Dit vind ik nogal wat. De hele aandelenhypebubble van 95 tot 2000 die nog steeds enigszins doorloopt werd toch voor een deel door al die financiële producten veroorzaakt waarvan de verkopers zeer gemotiveerd waren om ze te slijten””””

  Denk eens aan de beleggingshypotheken. Ook voor onderwijzend personeel 🙂

 12. Adamus says:

  Juan hoe gaat het op mejudice? Discussie loopt nog?

 13. Adamus says:

  Mises, kunnen we nog een ubdate krijgen s.v.p. ?”””

  Zit niet meer bij het vuur. Of is bezig zijn papieren mijn aandelen te verpatsen. Of heeft gewoon geen zin an lullo’s.
  Boekenlijst moet nog wel geupdate worden, hoewel Hugo er nog een had.

 14. Goudbelegger says:

  Die beleggingshypotheken waren waarschijnlijk het populairst op de top van de aandelenmarkt, nog een geluk dat de huizen daarna enorm doorstegen.

  AEX stijgt door, ik zat fout, heb nu echt het gevoel dat niets nooit niet meer gaat dalen.

  Onderstaande is business as usual. Ze ”””’betreuren””” haar vertrek.. Commissaris.. een paar ton voor de andere kant op kijken??? Coulag corruptus.

  ———–

  Schulz van Haegen was sinds 2009 commissaris bij Ballast Nedam. Het bouwbedrijf betreurt haar vertrek, maar heeft begrip voor haar besluit een ministerspost te aanvaarden. In het nieuwe kabinet wordt zij minister van Infrastructuur en Milieu.

 15. Adamus says:

  Mises woorden waren, als de ECB gaat veilen moet je kopen.
  “””

  In welk verband? Wet van meden en Perzen ?

 16. Goudbelegger says:

  Wat betreft die goudaandelen, dat moet hem toch een klein fortuin opgeleverd hebben de afgelopen maand. Sommige aandelen stegen en stegen en stegen en stegen maar dag op dag op dag op dag. Ze hebben nu trouwens nog steeds heel veel in te halen..

 17. Adamus says:

  AEX stijgt door, ik zat fout, heb nu echt het gevoel dat niets nooit niet meer gaat dalen”””

  Inflatie wordt al ingeprijsd?
  Of mooi voor de particuliere belegger. Zei de optimist.

  Toch mooie promotie van achmese zorginkoper.

 18. Adamus says:

  Jij hebt lekker lullen gb. Zit ik met die fysieke meuk in mijn mik. Moet er nog op passen ook en het levert geen bal op.

 19. Adamus says:

  Schultz van ha to z mag dan wel slim zijn, maar geen goud hè.

 20. Goudbelegger says:

  Haha. Nu zijn goudaandelen nog goed maar straks.. Als straks de echte crisis komt.. Wie daar nog in gelooft..

  Die algehele inflatie zijn ze goed mee bezig inderdaad. Allerlei oogsten vallen ook overal tegen. Dat wordt een combinatie van prijsstijgingen en inflatie?? Volgend jaar brood Euro 5, daarna Euro 10??

  De overheden kun je wel op vertrouwen dat ze zaken blijven verprutsen. Moet zeggen dat dit kabinet me ook tegenvalt, het is allemaal hetzelfde als altijd. Een oud burgemeester die ik eerder aanzie voor alcoholist dan dat ik zeg daar staat kwaliteit, een staatssecretaris die veroordeeld is voor een economisch delict, iemand van een bouwbedrijf op het ministerie van bouwen. Het is te gek voor woorden.

 21. Goudbelegger says:

  Tja, als je nu niet in het kringetje aan de staatsruif zit is het soms zwaar. Als je straks geen goud hebt heb je ook spijt..

  Hyperinflationairy depression. Het klopt nog steeds. Alleen aan het begin voelt het niet als een depressie?? Misschien is dat het..

 22. piep de clown says:

  Dit is een doodsteek voor de onafhankelijke adviseur en een zegen voor de bankadviseur!
  Dit noem je bescherming van de belangen van de grootbanken!

 23. nhz says:

  @7:
  huis kopen of goud kopen?

  @8:
  en dan maar hopen dat Aegon echt snel gaat oprotten naar de VS zodat die er voor opdraaien als die polderhypotheken niet meer renderen 😛

  @15:
  komt van Ballast Nedam en gaat infrastructuur doen; het had ook huisvesting ofzo kunnen zijn, als het maar iets is waar de vastgoed maffia mee te maken heeft. Schandalige deals onder tafel verzekerd.

  @17:
  veel bekendere goldstocks staan nog steeds niet significant boven de top van een jaar of twee geleden. Goldstocks hebben in theorie veel in te halen, maar is de vraag of dat echt gaat gebeuren. Deze stijging is heel anders dan voorgaande, vermoedelijk wordt goud nu vooral gekocht als een risicoverzekering tegen een totale systeemcrash en daarom is er geen leverage voor de mijnen. Het is ook tekenend dat goud in euro’s de afgelopen maanden nauwelijks bewoog (maar ik hou het wel scherp in de gaten …).

  @21:
  RICI Agri commodities index staat 50% hoger dan ruim een jaar geleden; oftewel voedselprijzen zullen sterk gaan stijgen. In de VS maakt men zich inmiddels ook zorgen over het effect van QE2 op de benzineprijs aan de pomp: een klein duwtje is voldoende om de regering te laten omvallen.

 24. Adamus says:

  Goud is helemaal geen verzekering. Ook geen belegging, ook al moet het in box 3 worden aangegeven (zalm snapt(e)het dus ook niet).
  Willem Middelkoop ook niet 🙂 maar die is dan weer handig. Goud is stilstand, 1gr is 2 geitenkoppen, al een paar duizend jaar.

 25. Adamus says:

  RICI Agri commodities index staat 50% hoger dan

  Deprijs voor Afrika gaat hoog worden.
  Werk voor Koenders en de tvacties.

 26. Adamus says:

  Het is ook tekenend dat goud in euro’s de afgelopen maanden nauwelijks bewoog (maar ik hou het wel scherp in de gaten …).

  Aab gaat niet uitleveren als p. bij p. komt. Dat jij daar als mr.suspicious in gelooft.
  Als ik zie hoe dat uitkeren van spaarloon gaat……belooft weinig goeds voor toekomst.

 27. Adamus says:

  Dit noem je bescherming van de belangen van de grootbanken

  Zodat straks de banken iets meer lean genationaliseerd kunnen worden.

 28. Adamus says:

  Zal me overigens niets verbazen als Aegon, die van de grote broek, op het punt staat genationaleerd te worden. Niet op een doordeweekse dag natuuurlijk.
  Dan gaan we pas merken wat belasting betalen inhoudt.

 29. Adamus says:

  @vorige post

  Dirk scheringa had ook praatjes voordat het doek viel.

 30. KariZ says:

  ‘Het is ook tekenend dat goud in euro’s de afgelopen maanden nauwelijks bewoog (maar ik hou het wel scherp in de gaten …).’

  Goud in $ toevallig maar niet genoemd Niek? 😉

  Het gaat nu nog om de $ Niek, daarna komt de euro vanzelf wel. Eerst het 1 dan het ander…Met dank aan de Fed.

  QE2 is pas het begin…

  ‘Jim Sinclair’s Commentary

  There simply is NO money to meet these commitments.

  The next QE bailout is not going to banks. It is going to be pension funds and non funded sate and local entitlements.’

 31. Goudbelegger says:

  Dat betreffende Aegon dacht ik ook altijd maar nu de pensioenen totaal veranderen, ik vind het nogal wat, is dat misschien niet meer nodig. Iedereen krijgt nieuwe polissen, het uitkeringsbedrag wordt afhankelijk van beleggingsresultaten, een vast bedrag kan alleen als er veel meer betaald wordt.

  Wat betreft crisis, je zal maar een huis te koop hebben. Heb m’n ouders ook nog niet gebeld of ze al een brief van Aegon hebben over het veranderde pensioen. Er zijn dus toch kleine crises.. Heb ze er 5 jaar geleden al heellll voorzichtig voor gewaarschuwd, was te negatief, mocht er niks over zeggen, tja.

  Wat dat betreft heeft Lorenzo wel enigszins gelijk. Mensen willen opgelicht worden.

 32. Adamus says:

  Iedere crisis gaat voorbij 🙂

 33. Adamus says:

  Gelukkig denkt Eelco met ons mee…

  Onze Robin Hood, steelt met u mee. Die 30k aftrek extra kan natuurlijk teruggehaald worden met energietax.

 34. Adamus says:

  Owja…fascisme.

  Corporatisme klinkt ook mooi.

 35. Adamus says:

  Kariz op het andere forum ging je ook lekker los als een”goudbelegger”. Top.

 36. KariZ says:

  ‘Wat dat betreft heeft Lorenzo wel enigszins gelijk. Mensen willen opgelicht worden.’

  Lorenzo heeft zeker gelijk! Ik heb nog nooit zoveel goud en zilver aangeboden gekregen.

  Men wil cash! ‘Of denkt u dat de goudprijs nog verder gaat stijgen, dan wachten we even met veilen…’

  @Kees. Het andere forum is om te leren, hier om te lachen (en te ergeren natuurlijk)….Eelco en z’n vrindjes, Melanie Schultz van hier tot gunter, JPB met z’n vliegende Merceds SL 150000…we wachten nog steeds op het zoet. Bezuinigingen van 18 die 11 miljard blijken te zijn (van de EU pot, de cultuursector en ontwikkelingshulp…minder ambtenaren dream on….). Maakt mij geen reet uit dat het 11 miljard is maar ZEG DAN NIET DAT JE 18 GAAT DOEN!

  Babyboomers kabinet dat de laatste druppels eruit persen en de deur definitief achter zich dicht gaan doen. Oh man wat zullen ze de lul zijn als ze in het verzorgingstehuis zitten. 1 x in de week douchen zal een luxe zijn. Wat je oogst zul je zaaien.

 37. KariZ says:

  ‘Jim Sinclair’s Commentary

  A society that does not look after its seniors is not a society; it is a group of people.’

  Jim heeft gelijk natuurlijk…maar nu eerst de planning voor de herfstvakantie… 🙂

 38. nhz says:

  @31:
  goud in euro’s zou kunnen volgen, maar terwijl $ goud vandaag accelereert naar nieuwe toppen (vermoedelijk $ 1380 vanavond) zit Euro goud nog steeds binnen de bandbreedte van de laatste twee maanden.

  @39:
  ondertussen schieten de beurzen overal omhoog, de recessie is over, feest alom. Dat het allemaal eigenlijk een race naar de bodem is hoeven we het gepeupel niet te vertellen. Hoogste tijd voor de herfstvakantie, het volk kan tevreden zijn. Nu alleen nog een Viagra pilletje voor de huizenmarkt …

 39. KariZ says:

  ‘Wat je oogst zul je zaaien.’

  Hehehe en dat was nog vóór de witte wijn 🙂

 40. Okkie says:

  @2 Nou,
  Een lineaire of annuïteitenhypotheek is helemaal niet zo ingewikkeld, maar mensen willen liever dat duurdere huis en nemen daar een schimmig financieel product bij op de koop toe.

 41. Dawg says:

  @39 nzh

  Onbegrijpelijk die aandelenkoersen. Zeker in de USA. Lijkt helemaal los te staan van de reele economie. Hoe hoger de inflatie die de FED in het vooruitzicht stelt, des te hoger die koersen.

 42. FT says:

  @43 DAWG,

  Dat is toch logisch?
  Net als goud.
  Als de waarde van de US$ lager wordt heb ik er meer nodig om een bedrijf (of goud, of een huis) te kopen.

 43. Dawg says:

  @45 FT

  Weet je dat zeker? Oplopende inflatie en inflatieverwachtingen gaan meestal hand in hand met een stijgende rente en dat is in de regel de pest voor obligatiekoersen.

 44. FT says:

  @DAWG,

  Jouw opmerking gaat over de aandelen koersen. Als er meer geld gedrukt wordt gaat de koers omhoog. Immers er is meer voorradig om mee te betalen.

  Je hebt gelijk door te stellen dat er ook een tegenovergestelde beweging is. ALS (!) de rente omhoog gaat, wordt daarmee de prijs van geld duurder, dit heeft tot gevolg dat aandelen koersen naar beneden gaan.

  Echter, de huidige situatie is:
  – Er wordt meer geld gedrukt
  – De rente blijft stabiel laag.

  Dus, Ja ik weet het zeker, de koersen gaan omhoog omdat er meer geld in omloop komt. En er is voorlopig nog GEEN rente verhoging, dus geen tegengestelde beweging (prijsdruk).

 45. adamus says:

  de inflatie wordt al ingeprijsd in de koersen. Dat belooft dan wat.

 46. nhz says:

  @43-46:
  ik zou verwachten dat de aandelenkoersen onvoldoende stijgen om de dalende dollar te compenseren, omdat dit soort beleid altijd averechts werkt op langere termijn. Dat het omgekeerde gebeurt bewijst dat het allemaal puur speculatie is, hot money, geld dat in het rond spuit en een uitweg zoekt. Zelfs de meest waardeloze prut bedrijven spuiten omhoog op de US beurzen (en hier ook weer steeds meer, want de EU doet ook mee met het feest al is het in bescheiden vorm).

  De kater die na deze orgie van pure alcohol consumptie gaat resteren zal zonder weerga zijn, als de patiënt (de wereldeconomie) er niet aan overlijdt tenminste – want dat lijkt me steeds meer een reële mogelijkheid.

 47. Dawg says:

  @46 FT

  Je heb gelijk, maar alleen als die geldschepping helemaal niets doet met de inflatieverwachtingen. En DAT kan ik dus niet vatten.

 48. nhz says:

  @49:
  op de eerste blik verwachten de bondtraders afnemende inflatie en dalende rente, terwijl elders in de markt de inflatie/rente verwachtingen juist flink oplopen. Het lijkt een tegenstelling, maar ik denk dat het systeem gewoon kaputt is door de ongekende manipulatie van (vooral) de FED. De markt bestaat niet meer, het is gewoon een toverdoos geworden die bespeeld wordt door de banksters en hun handlangers bij de centrale banken. Het enige wat nog telt is dat zijn een zo groot mogelijk deel van de wereld naar zich toe harken voordat de bom barst.

 49. FT says:

  @49 DAWG,

  Inflatieverwachting? Of het compenseren van inflatie?
  De verwachting is er, daarover geen twijfel, dat is gewoon QEII.
  Echter de grap is dat de rente niet omhoog gaat, omdat de KUNSTMATIG laag gehouden wordt.
  Dus in principe wat nhz ook zegt, manipulatie door de FED. Ze zijn gewoon de US$ aan het devalueren.

 50. Dawg says:

  @51FT

  “Ze zijn gewoon de US$ aan het devalueren.”

  Die conclusie lijkt onontkoombaar, voor het overige zie ik zo veel irrationaliteiten in het financiele systeem dat ‘k er geen touw meer aan vast kan knopen. “Extend en pretent”, tijdrekken, dat is eigenlijk de enige rationaliteit die ik nog kan onderkennen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*