Voordeel renteaftrek naar rijkste huishoudens

Bijna de helft van het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek ging in 2008 naar de rijkste huishoudens. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Van de 7,2 miljoen Nederlandse huishoudens financierde bijna de helft de eigen woning met een hypotheek. Van de 28 miljard euro aan hypotheekkosten, werd ruim 10 miljard via de hypotheekrenteaftrek terugontvangen van de overheid. Bijna de helft van dat bedrag kwam dus terecht bij de 20 procent huishoudens met de hoogste inkomens.

Van de huishoudens met een bruto-inkomen van 106.000 euro of meer hadden er acht op de tien een hypotheek. Zij ontvingen bijna 42 procent terug van de kosten, die gemiddeld ruim 1000 euro per maand bedroegen. Van de huishoudens met een bruto-inkomen onder 16.000 euro had slechts ruim een op de tien huishoudens een hypotheek.

voordeel

bron:  Brabants Dagblad

Share Button
Tagged with: , ,
49 comments on “Voordeel renteaftrek naar rijkste huishoudens
 1. Bouke says:

  Tja, die mensen die 16k per jaar verdienen betalen 609 euro belasting per jaar.
  Mensen die 106k per jaar verdienen, betalen 42k belasting (bron microtax CPB). En als daar na hypotheekrenteaftrek nog 35k belastingafdracht overblijft, dan dragen ze nog altijd bijna 60 keer zoveel bij aan de samenleving als die weinigverdieners.

 2. Frouke says:

  Ja, dit is al lang bekend, niets nieuws onder de zon.
  De vraag is, wat doen de politieke partijen met deze informatie.

  Volgens een enquete door het Nipo is aangetoond dat 52% van alle nederlanders de HRA wil herzien en afschaffen, vooral omdat de hoogste inkomensgroepen van deze “subsidie op schuld” profiteren, ten laste van alle belastingbetalers.

  Politieke partijen durven het echter nog niet te benoemen.
  Het wachten is op de eerste politieke partij die stelling durft te nemen tegen deze “diefstal”.

 3. Okkie says:

  @Bouke:
  Ik vind het niet meer dan normaal dat grootverdieners meer bijdragen aan de samenleving dan iemand die van een inkomen lager dan het minimumloon moet rondkomen. Dat neemt niet weg dat grootverdieners onevenredig profiteren van de HRA in combinatie met andere belastingconstructies.

 4. Harry Snotter says:

  It’s a bloody shame!

  Iedereen aftrekken tegen laagste tarief IB met een max tot 350K. Voor de rest afschaffen die handel.
  En ook grondbeleid aanpassen; grond wordt bewust schaars gehouden door ruimtelijk beleid overheid. Dit is ook een belangrijke factor voor onnodig hoge huizenprijzen.

  Tenslotte: beseft men wel dat HRA niet zozeer rijke inkomens subsidieert, maar vooral ook de financiele sector die daardoor veel hogere leenomzetten maakt dan zonder HRA. In feite een soort staatssteun aan financiele sector. Wellicht dat een EU zaak hier nog iets aan kan veranderen.

 5. klaas says:

  Precies en dan ook de IB verlagen naar dit laagste tarief! Ofwel de banken dwingen de rente voor al lopende hypotheken te halveren. Voor nieuwe hypotheken geen HRA meer en voor al lopende hypotheken maatregelen zodat de maandlasten niet stijgen!

 6. klaas says:

  Ik ben benieuwd of ook wel eens onderzocht of die 20% rijkste huishoudens 50% van de economische productie realiseren, zou me niets verbazen trouwens..

  Gewoon 1 belasting tarief van 30% voor iedereen, geen HRA geen andere subsidies en een kleine overheid.

 7. bankschroef says:

  In de U$A redeneert men zo: particulier huizenbezit is goed voor de economie; de eigenaar gaat dan meer aan z’n huis en onderhoud uitgeven dan een verhuurder en huurder samen, die houden het kaal en onderhouden minimaal. Vandaar HRA, aldaar ook op 2e huis mits niet verhuurd.

 8. ll says:

  Tip voor mensen die het met eigen ogen willen zien hoeveel mensen met riante inkomens terugkrijgen.

  Men downloadt het programma ” voorlopige teruggave 2010 ” van de belastingdienst.
  Voor een fictief sofinummer goto http://www.wilmans.com/sofinummer/index.html
  en zoek een leuk nummertje eruit, soms moet men meerdere nummertjes proberen, maar meestal lukt het direkt.

  Men zoekt een leuke naam een leuke geboortedatum, alles fictief [ van b.v. kamerleden, bewindslieden ] en men heeft bijna geen gegevens nodig, zoals bv inkomstenbelasting, dat berekent het programma zelf.

  En men kan eindeloos varieren, met tophypotheek, zonder hypotheek, met een huis van tich miljoen, zonder koophuis, met vermogen, zonder vermogen, etc.

  Ik verzeker u, er gaat een nieuwe wereld voor u open, belastingtechnisch gezien dan, succes ermee.

 9. bigD says:

  Ik word echt pisnijdig en kotsmissselijk om de verwende socialistische parasieten in NL die hier ook af en toe (ook nu) de kop op steken. HRA is geen subsidie, het is een duurbetaalde sigaar uit eigen doos. Het kapitaal wordt in Nederland uitgebuit en niet de lagere inkomens zoals de populistische gedachtgang in dit land is. Meer en meer kapitaal wordt onttrokken aan de productieven en gul weggegeven aan de onproductieven en dan heb ik het niet alleen over de subsidietrekkers, maar ook over de banken, bouwbedrijven en vele andere gesubsidieerde overtollige sectoren.

  Nederland krijgt wat het verdient nu de EU Nederland probeert leeg te zuigen. Koekje van eigen deeg heet dat. Niet raar opkijken als het kapitaal straks massaal vertrekt en de zogenaamde “geldboom” geen vrucht meer draagt.

 10. Eggie says:

  @BigD
  En ik word “pisnijdig en kotsmisselijk” van al die rechtse zakkenvullende vrije markt klootzakken die in de jaren 90 niets aan regelgeving wilden doen om mensen te behoeden voor meer schulden omdat ze er zo lekker aan verdienden, maar wanneer mensen in de problemen komen dan geven ze niet thuis en weigeren ze mee te betalen aan de ellende die ze zelf hebben helpen veroorzaken. En kom nu niet weer dat ieder zijn eigen boontjes moet doppen en zelf goed moet lezen voor die schulden aangaat, niet iedereen heeft de geestelijke capaciteiten om die ondoorzichtige financiële produkten die als zaligmakend worden aangeprezen te doorzien.
  En die zgn. onproduktieven zoals jij ze noemt BigD dat blijven nog steeds mensen ook al hebben ze (in sommige gevallen) foute eigenschappen die ook ik niet toejuich. Maar doe nu niet net of jo0uw soort het in NL zo slecht heeft want wat doen grote buitenlandse firma’s hier dan met zgn. Postbusvestigingen (o.a. Rolling Stones).
  En hoeveel “rechtse hobbies” worden niet door de gewone burgers gefinancierd, kijk maar even op Senternovem hoeveel subsidies er zijn voor bedrijven, en als er weer een bank omvalt kan de overheid ook betalen. Deze hele rechtse zakkenvullersgrap van de afgelopen jaren gaat ons meer kosten dan alle uitkeringen bij elkaar. En laat duidelijk zijn, zgn. onproduktieven zijn er aanzienlijk minder dan gewone belastingbetalende en werkende burgers.
  En wat te denken van alle milieuschade die “rechtse parasieten” aanrichten met hun tot zwaar comsumptie aanzettende ideeën en hun benzineslurpende auto’s omdat een gewone auto niet goed genoeg is voor de “verwende rechtse parasieten”.
  Het enige wat jullie willen is mensen slaaf maken van de consumptie en ze slaaf te houden d.m.v. leningen die ze af moeten betalen en jullie daar lekker van kunnen leven, en dat mag de overheid allemaal wel faciliteren, dat mag wel gesubsidieerd worden, dm.v. belastingvoordeeltjes en/of regelrechte subsidies.
  Je praat over mensen in termen van produktief en onproduktief. Het zijn geen machines!!

 11. adamus says:

  Postbusvestigingen (o.a. Rolling Stones).

  Je vraagt je niet af waarom Mick Jagger hier niet is komen wonen?

  De overheid faciliteert en waar komen die centjes vandaan? Belasting, heffingen, nepgeld.

 12. adamus says:

  Je praat over mensen in termen van produktief en onproduktief. Het zijn geen machines!!

  trek de stekker er maar uit………

 13. chantal says:

  Stel : je hebt een luxe probleem
  en je wil 50k opmaken. Wat doe je ermee :

  – je betaald een deel van je hypotheek lening af
  – je koopt goud of zilver
  – je zoekt achter een extra huisje

  Wat zouden jullie doen?

 14. bigD says:

  Ga ik zowaar de discussie met de gek nog aan ook:

  niet iedereen heeft de geestelijke capaciteiten om die ondoorzichtige financiële produkten die als zaligmakend worden aangeprezen te doorzien.

  Socialistisch denken: we zijn allemaal zielige slachtoffers. Zielig zeker niet. Slachtoffer van je eigen “greed” inderdaad wel. Eigen verantwoordelijkheid nemen heet dat.

  hoeveel “rechtse hobbies” worden niet door de gewone burgers gefinancierd

  Als je goed had gelezen heb ik ook een schijthekel aan de corrupte bank- en vastgoedmaffia die nauw samenwerken met de politiek.

  Het enige wat jullie willen is mensen slaaf maken van de consumptie en ze slaaf te houden

  Ik weet niet wie “jullie” is en ik voel me zeker niet aangesproken. Het mooie van kapitalisme en democratie is dat je mag kiezen om te sparen of spenderen en dat je daar dan ook je verantwoordelijkheid voor draagt.

  Je praat over mensen in termen van produktief en onproduktief. Het zijn geen machines!!

  Wat is er mooier dan produceren? Is er een ander, nobeler doel in het leven? Kom niet aanzetten met zaken als “liefde”. Produceren en liefde zijn niet wederzijds uitsluitend. Waar denk je dat al dat subsidiegeld vandaan komt? Wie betaalt al die nutteloze paradepaardjes van al die doelloze naar zichzelf zoekende misfits?

  Ik denk dat je mijn punt geen betere dienst had kunnen bewijzen met je post. Mijn dank!

 15. Goudbelegger says:

  Het heeft toch geen zin, zolang er democratie is zullen we naar de kloten gaan.

  Hoeveel landen heeft de Benelux? 14!! Zuid Afrika? ja. Benelux is 1, welke dan nog meer?

  http://www.youtube.com/watch?v=DZ5thtTbvgI

 16. Okkie says:

  @Harry Snotter:
  Er is geen tekort aan huizen, dus is er ook geen reden om meer grond vrij te geven voor bouw. Er is wel iets mis met het bouwbeleid namelijk dat er vooral te grote en dure huizen worden gebouwd.

  @klaas:
  Echt rijk wordt je niet in de productiesector, maar juist in zaken die weinig toegevoegde waarde hebben.

 17. Okkie says:

  @BigD nr.9:
  Als de HRA een sigaar uit eigen doos is, hoef je toch geen probleem te hebben met de afschaffing ervan.

  In Nederland maken de onproductieve sectoren juist deel uit van het kapitaal dus het is niet meer dan terecht als hier geld aan wordt onttrokken voor minder bedeelden. Helaas gebeurt dit niet door allerhande belastingconstructies.

 18. Okkie says:

  @BigD nr.13:
  Het zijn wel de rechtse partijen die de vastgoedmaffia ondersteunen. Naar mijn idee is er te weinig correlatie tussen veel verdienen en productief zijn.

  In het huidige kapitalistische systeem dragen mensen juist geen verantwoordelijkheid voor hun daden. De bonussen blijven binnenstromen voor bankiers die het verprutst hebben voor de gehele samenleving.

 19. ll says:

  ABP heeft gegokt met Griekse staatsleningen, en zelfs bijgekocht, erop speculerende dat de belastingbetaler wel zou dokken, door Gr. niet te laten vallen, met een bedrag van 2.3 miljard.

  Krullebol was er ondersteboven van op RTLZ

 20. nhz says:

  @6 klaas:
  “Ik ben benieuwd of ook wel eens onderzocht of die 20% rijkste huishoudens 50% van de economische productie realiseren, zou me niets verbazen trouwens.. ”

  ik denk dat misschien 5% van de rijkste huishoudens een groot deel van de productie realiseert. De rest doet niks nuttigs en parasiteert/profiteert alleen maar. Volgens diverse overzichten zit NL wereldwijd in de top drie van belastingparadijzen voor mensen met topinkomen/vermogen en grote bedrijven.

  @7:
  elkaars ramen ingooien is ook goed voor de economie. Bullshit.

  @9 bigD:
  klets, een groot deel van die ‘productieven’ van jou produceren helemaal niks behalve veel ellende en kosten voor anderen (bijv. bankiers en dat soort volk). Zeker hoog in de loonschaal is productiviteit vaak omgekeerd evenredig met het salaris. Maak eens een lijstje van de 10.000 hoogste inkomens in de polder en ik durf te wedden dat 90% smerige parasieten zijn.

  Echte ondernemers hebben zelden een topinkomen, die stoppen het meeste geld in hun bedrijf (wat in NL fiscaal erg aantrekkelijk is) in plaats van alles belastingvrij op te consumeren via HRA etc.

  @18:
  ING heeft eerder dit jaar ook nog flink Griekse staatsleningen bijgekocht. Waarom ook niet? Kop ING wint, Munt de belastingbetaler betaalt. Ze zullen wel weer apetrots zijn op hun hoge winst van het laatste kwartaal, stelletje uitzuigers.

 21. Hans2 says:

  @ 17 & 19,

  Helemaal correct, grote D snapt blijkbaar nog niet dat er een groot verschil is tussen veel verdienen en ook daadwerkelijk productief zijn…

 22. bigD says:

  @Okkie

  HRA moet ook afgeschaft worden en het belastingstelsel moet op de schop.

  In Nederland maken de onproductieve sectoren juist deel uit van het kapitaal

  Ik snap niet wat je zegt, laat staan wat je ermee bedoelt.

  Laten we niet twee dingen met elkaar verwarren. Ik heb het over inkomstensbelasting en niet over vennootsschapsbelasting (vpb). Vpb is sowieso een belachelijk concept, want het is een vorm van (drie-)dubbele belasting. De Nederlandse overheid begrijpt heel goed dat ze met relatief lage vpb, double taxation treaties (DTT) en aftrekposten buitenlandse bedrijven kan aantrekken die werkgelegenheid opleveren. Bedrijven zijn namelijk zeer elastisch. Burgers zijn inelastisch, althans dat denkt de overheid. Dus de overheid onderkent te weten hoe de kapitalisme en de vrije markt werken, maar weigert die toe te passen op haar bevolking omdat ze ermee wegkomt.

  Productief kapitaal geeft een relatief hoog rendement, ondanks tegenwerking van de overheid. Inproductief kapitaal geeft ook een relatief hoog rendement, dankzij de overheid. Dus wat doen productieve grootverdieners dat jullie zo boos maakt? Waarom zijn jullie niet boos op de overheid? Ik kan maar één ding concluderen, jullie eten uit de ruif van de overheid.

  @nhz

  Echte ondernemers moeten aangemoedigd worden te blijven investeren door het fiscale klimaat voor hen aantrekkelijk te maken. Moter van de economie en dergelijke. Jij bent toch een ex-ondernemer? Dan weet je toch wel waar ik het over heb?

  @Hans2

  En u werkt voor welke gemeente?

 23. nhz says:

  @bigD:
  “De Nederlandse overheid begrijpt heel goed dat ze met relatief lage vpb, double taxation treaties (DTT) en aftrekposten buitenlandse bedrijven kan aantrekken die werkgelegenheid opleveren.”

  gezwets, het zijn juist de bedrijven die geen werkgelegenheid opleveren die je zo aantrekt. Ga maar eens kijken bij die kantoren waar deze firma’s gevestigd zijn (enkel treffende voorbeelden in o.a. Amsterdam), meer dan een paar schoonmakers en wat laag nivo kantoorpersoneel zit er niet, terwijl er voor tientallen miljarden omzet gemaakt wordt.

  Als (tijdelijk ex-) ondernemer weet ik heel goed dat onproduktieve ondernemers, het type dat uitsluitend uit de subsidieruif snoept of drijft op belastingontduiking, het in NL super goed doet. Als je de handen uit de mouwen wil steken zit je hier fout, en dat heeft heel veel te maken met de fiscale struktuur.

  Ik denk trouwens dat een goed klimaat voor echte ondernemers niet alleen op fiscale zaken baseerd, maar veel meer op goed onderwijs, niet te veel regeltjes etc. Op dat punt is NL de laatste 10-20 jaar ook holland achteruit gegaan (vergeleken met de nieuwe concurrentie, in ieder geval).

 24. Okkie says:

  @BigD:
  Bij mij is kapitaal productief als er een investering wordt gedaan die tot productie leidt waarna deze producten vervolgens geld opbrengen om deze investering met winst terug te verdienen. Ik zie een hoog rendement door speculatie niet als productief, maar dat is wel de huidige praktijk waar het meeste kapitaal in omgaat.

  De Nederlandse overheid trekt met haar fiscaal beleid niet zozeer bedrijven aan die werkgelegenheid opleveren, maar eerder zogeheten postbusvestigingen.

 25. bigD says:

  @nhz
  Een telefoniste, een paar schoonmakers en wat laag niveau kantoorpersoneel is geen werkgelegenheid? Wat wil je dan dat die lui thuis zitten als steuntrekker? Of heb jij alternatief werk voor hen? Het feit dat er miljarden wordt omgezet is absoluut irrelevant.

  Uiteraard is het fiscale klimaat niet het enige criterium.

 26. Okkie says:

  Ik waag het dus te betwijfelen dat grootverdieners in Nederland zo productief zijn.

 27. bigD says:

  @Okkie
  De speculanten en ander Ponzi-volk worden binnenkort voorgoed afgestraft. Tot mijn groot genoegen rekent de (echte) vrije markt met hen af.

  Wat is er mis met postbusbedrijven? Levert ook werkgelegenheid op, houdt andere landen scherp met hun fiscale stelsel (belastingconcurrentie) en bovendien is vennootschapsbelasting een archaïsch concept. Dat laatste vinden mensen maar moeilijk te accepteren en vergt enige stevig denkwerk om de onrechtvaardigheid ervan te begrijpen.

 28. Okkie says:

  @BigD nr.24:
  Als een bedrijf dat miljarden omzet slechts 10 goedkope arbeidskrachten in dienst heeft, draagt het kennelijk niet zoveel bij aan de Nederlandse samenleving.

 29. Okkie says:

  De bijdrage van postbusbedrijven voor de werkgelegenheid is verwaarloosbaar. Er profiteren vooral buitenlandse bedrijven van, dus het heeft nauwelijks toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie. Er wordt meer geld doorgesluisd dan er in Nederland achterblijft.

  Het feit dat andere landen ook worden aangemoedigd tot belachelijke fiscale constructies vind ik reden om dat hier in stand te houden.

 30. Eggie says:

  @BigD
  Jij bent er weer zo één van de groep populistische stemmingmakers dat we vooral boos worden op de overheid. Waarom? Volgens mij vooral om de aandacht af te wenden van de echte problemenveroorzakers: de zakkenvullers. Toen het allemaal voor de wind ging hoorde ik ze nooit en nu het foute boel is mag de gewone man gaan betalen en geven jullie links ook nog even de schuld, hoewel er de laatste 30 jaar geen enkel links kabinet meer geweest is en de vrije markt als grote oplossing voor alles is binnengehaald.
  Kijk gewoon naar de VS en zie dat de vrije markt niet zaligmakend is, de VS zit nog erger in de nesten dan wij hier. Californië staat op de rand van faillisement en hoewel er vele miljonairs wonen durft geen politicus voor te stellen de belasting (die 10% !! bedraagt) te verhogen. Nee, ze gaan bezuinigen op de ziektekosten, waardoor kinderen van arme ouders moeilijk of helemaal niet meer in het ziekenfonds kunnen. En dat is dan vrije markt.
  Maar ja, net als jij BigD vind ook het kapitaal in Californië dat het word uitgebuit, en tja die kinderen zijn natuurlijk maar kinderen van niet-produktieven zoals jij dat zo treffend noemt. Ondertussen praat jij over “verwende socialisten”, dat je zelf straalverwend bent in een land als NL te leven ontgaat je.
  Ik betaal liever een paar cent meer belasting (en ja ik ben zelf ondernemer, dus volgens jouw beredenering produktief) voor een leefbare samenleving en het algemeen welzijn dan dat ik voor sommige merkprodukten het dubbele moet betalen van vergelijkbare merkloze alleen omdat de complete staf een topsalaris plus bijbehorende bonussen en auto’s krijgt (=niet verdient). Dat is n.l. ook extra belasting, alleen dan niet in het algemeen belang maar voor de happy few.

 31. nhz says:

  @bigD 24:
  nee, dat is geen acceptabele werkgelegenheid vergeleken met de giga belastingbesparing die die bedrijven zo krijgen. Voor 100 miljoen omzet per arbeidsplaats kan ik ook wel voor banen zorgen. Verder helemaal eens me de reactie van Okkie.

  @Eggie 29:
  helemaal mee eens, het probleem zijn de grote zakkenvullers en veel minder de kleintjes want die hebben een verwaarloosbare invloed en gaan sowieso grotendeels voor de puinhoop opdraaien. Minder dan 1% van de wereldbevolking perst momenteel de rest uit en heeft vermoedelijk meer dan 50% van het hele vermogen van de planeet naar zich toegeharkt. En écht niet met hard werken of briljante uitvindingen. Het zal ongetwijfeld allemaal juridisch in orde zijn, maar moreel verwerpelijk. Als ondernemer betaalde ik vroeger ook gewoon 72% inkomstenbelasting (niks HRA flauwekul zoals bigD blijkbaar zijn volste recht vind als er belasting wordt geheven). Met veel belasting betalen heb ik geen probleem, mijn probleem ontstaat pas bij hoe het gebruikt wordt (en het feit dat een bepaalde club ten onrechte géén of weinig belasting betaalt, dankzij HRA etc.).

 32. adamus says:

  die stoppen het meeste geld in hun bedrijf (wat in NL fiscaal erg aantrekkelijk is) in plaats van alles belastingvrij op te consumeren via HRA etc.

  ik heb toch echt begrepen dat met vreemd kapitaal , schulden, aantrekkelijk is.

 33. adamus says:

  Hans2 Zegt:
  13 May 2010 om 12:19 pm
  @ 17 & 19,

  Helemaal correct, grote D snapt blijkbaar nog niet dat er een groot verschil is tussen veel verdienen en ook daadwerkelijk productief zijn…

  kwestie van goede banden met de politici en staatslieden, wiegel, gebr. Depla, Kok, etc. hebben. Vendrik interview door Bernard Hammelburg op BNR gehoord? Weet je meteen wat suffe lullen zijn.

 34. bigD says:

  @Eggie(29)
  Je legt woorden in mijn mond die ik niet gezegd heb en insinueert van alles.

  Denk niet zo in ideologische lijnen en een wereld gaat voor je open. Bovendien ben je nog bij lange na niet cynisch genoeg over de (NL) politiek en de mensheid.

  @nhz(30)
  Bedrijven zouden helemaal geen belasting moeten betalen, dan had je ook al die postbusbedrijven niet nodig.

  En stop ermee om te insinueren dat ik voor HRA ben. Voor een regular zou je moeten weten dat ik mordicus tegen ben.

 35. sd says:

  Misschien leuk als volgende kop in de krant op de voorpagina:

  10% van de mensen, die het hoogste inkomen hebben, zorgen voor 75% van de economie, dus ook de welvaart van minima

 36. bigD says:

  @sd

  Dat zou ik graag ook eens genoemd willen zien op de voorpagina inderdaad! 🙂

 37. Okkie says:

  @sd:
  Je bedoelt dat 10% van de mensen 75% van het geld bijeen harkt. Dat is toch echt iets anders dan een bijdrage leveren aan de economie. Je moet wel een krant van het niveau Telegraaf zijn om die zaken door elkaar te halen.

  Het zijn de mensen met het minimum salaris die het vuile werk mogen opknappen voor die topmanagers en misschien wel meer bijdragen aan de economie.

 38. Okkie says:

  @BigD:
  Ik zie geen reden om bedrijven te ontzien bij belastingheffing alleen zodat ze hun zakken nog wat meer kunnen vullen. Zelf heb ik geen probleem met belasting betalen, maar ik heb wel een probleem met het betalen voor de belastingontduikers die je hier openlijk steunt.

 39. adamus says:

  Okkie iedereen moet belasting betalen, zelfs honden in de meeste gemeenten.

 40. adamus says:

  Waarom daalde goudprijs plotseling $30? Nu weer herstellend, maar vreemd.

 41. bankschroef says:

  Er is geen sprake meer van een samenleving, ‘samen leven’, het is ieder voor zich in gescheiden lagen. Bijv betaalbare woonruimte wordt je domweg niet gegund. Primair probleem zijn niet de zakkenvullers, maar het feit dat zakkenvullen en allerlei scheefgroei mogelijk wordt gemaakt. Wij doen het met z’n allen, wij laten dit toe, want we willen misschien allemaal wel zakkenvuller zijn om met bezit de eigen kleinheid niet te hoeven voelen. Bezit lijkt voor de meesten de enige rijkdom te kunnen zijn. Het wachten is op geneesmiddelen tegen deze psychische stoornis.

 42. bankschroef says:

  wel grappig trouwens dat de Grieken opeens hele dikke vrienden zijn geworden met de Turken, wat zal daar geproost en gelachen worden 🙂

 43. Bas says:

  Wat kost de hypotheekrenteaftrek
  Ook het politieke verhaal dat de hypotheekrenteaftrek ongeveer 11 miljard kost is maar een deel van het verhaal. Wat ten onrechte niet wordt vermeld is dat het hebben van een eigen woning de overheid ook 11 miljard euro oplevert. De hypotheekrente aftrek kost dus per saldo helemaal niets. Dat kun je van de huursector niet zeggen. Vereniging Eigen Huis heeft het voor ons berekend:

  Opbrengst eigen woning bezit Nederland
  Belastingen eigen woning bezit Bedrag
  Overdrachtsbelasting 3 miljard euro
  Eigen woning forfait 2,5 miljard euro
  BTW nieuwbouw 2,8 miljard euro
  Onroerend Zaak Belasting OZB 0,9 miljard euro
  Waterschapsbelasting 0,3 miljard euro
  BTW onderhoud 1,7 miljard euro
  Totaal 11,2 miljard euro

 44. Okkie says:

  Er is hier allang afgerekend met die berekening van de VEH. Bijvoorbeeld de 1.2% vermogensbelasting die een niet-huizenbezitter betaalt voor zijn vermogen ontbreekt in het plaatje. Dit zijn 12,7 miljard extra aan misgelopen belastingen (op grond van de VEH cijfers 4 miljoen woningen van gemiddeld 265k).

  In de huursector vindt ook onderhoud plaats van de woning en waarschijnlijk een stuk beter zodat dit ook BTW oplevert. BTW over grondprijs en aanneemsom nieuwbouw is ook van toepassing op huurhuizen.

 45. Martin says:

  @bas 44
  Het is niet zo dat als je belasting betaalt dat bedrag voor jezelf kunt reserveren.
  Jij dacht dat deze eigenwoning bezitters ook de enigen waren die BTW op onroerend goed betaalden?
  De woningcorporaties betalen bijv. ook BTW, bijna de helft van wat je zo noemt, krijgen zij dat ook weer retour?
  Ook de hoogte van de bedragen trek ik in twijfel.

  Het is ook zo dat eigenlijk van de jaarlijkse 10 miljard, 5 miljard naar 10% van de bevolking gaat (zoals in het artikel is vermeld). Ook daar is iets ernstig mis.

 46. laurens jan says:

  die mensen moeten niet zo zeiken wij die onze opleiding af hebben gemaakt en van hellemaal beneden af zijn begonnen en langzaam naar boven zijn geklommen door hart te werken dragen zoveel meer bij dan mensen met een inkomen dan 16 k permaand die lantaaren palen op de straat komen der niet zomaar en dat is all bijna de helft van ons salaris dus de meeste mensen moet niet zo klagen over ons die het gewoon iets better hebben der zijn nou hellemaal sociaale classes en de eene zit hoger dan de andre door hart te werken en niet onze tijd te verlummelen

 47. Martijn says:

  Als het nieuwe kabinet de plannen overneemt om zorgverzekeraars meer risico te laten lopen, kan dat de burger een extra premieverhoging opleveren van 60 euro per jaar. Dat heeft voorzitter Hans Wiegel van de belangenorganisatie ZN gezegd.

  Allemaal deflatie…

  Waar zijn ze, de deflationeringsdenkers. Al tijd om van mening te veranderen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*