Ewald Engelen over pensioenen en hypotheken

Ewald Engelen mocht weer eens een praatje houden bij Jeroen en Paul. Dit keer over over economische krimp in combinatie met hoge schulden.

zie ook: narcistische wijsneus

Hij kwam met het idee om de pensioentegoeden te gebruiken om de tophypotheken af te lossen.  Ewald vergat duidelijk even dat de mensen met de hoogste hypotheekschulden nog niet zoveel pensioen hebben opgebouwd, vrijwel al ons vermogen zit bij de 50+ers.

 

vermogen

Share Button
Tagged with:
194 comments on “Ewald Engelen over pensioenen en hypotheken
 1. Jeroen says:

  Daarbij:

  1) De vermindering van je pensioenpot, al is het maar voor een bescheiden deel, sloopt je pensioenuitkering voor later. En dat pensioen is al niet zo rooskleurig…
  2) Dat zou een fiscaal gedrocht van ongekende proporties worden. Over je pensioenuitkering betaal je inkomstenbelasting. Hoe zou je dat dan hier moeten gaan doen?

  Daarnaast: ik zou als werkgever ook denken “krijg allemaal de tyfus, daarvoor stort ik geen premie in die pensioenpot!”

 2. Ronald e says:

  Ik sta hier niet negatief tegenover, ik huur nu maar als ik eventueel ga kopen als de markt nog wat verder gedaald is zou ik het een prima oplossing vinden als ik mijn pensioenvoorziening zou kunnen gebruiken om minder te hoeven lenen.

  Dan weet ik in ieder geval zeker dat mijn pensioen geld nog iets oplevert.

 3. Philippulus says:

  Zó vers, en gelijk weer off-topic:

  Minister Blok speculeert over aanpassing 4,5% WOZ-waarde als huurgrens

  In een brief aan de Kamer uit Minister Blok zijn twijfels over de in het regeerakkoord gekozen grondslag van 4,5% van de WOZ-waarde als nieuw waarderingssysteem voor de maximale huurgrens. Tussen de regels door zinspeelt de minister op twee mogelijke aanpassingen: een hoger percentage van 5,5% als grondslag én rekening houden met regionale verschillen.

  http://nul20.nl/minister-blok-speculeert-over-aanpassing-45-woz-waarde

 4. ll says:

  Ondertussen in Ierland, hetzelfde ideetje. 🙂

  De Staat smult bij dit idee, lekker extra veel belastinggeld naar voren halen, voordat alles verdwenen is ………, nu eerst nog even een wetje maken dat banken geen aanspraak kunnen maken op uw pensioengeld………

  Banklicentie voor pensioenfondsen? Adamus was jou idee :-), toch gepikt……

  http://www.independent.ie/business/personal-finance/pensions/early-access-to-pension-cash-will-lead-to-extra-tax-liability-3323202.html

 5. Flo R says:

  Ik sluit me aan bij ‘Ronald e’. Fiscaal wordt het een monster, maar qua idee sta ik hier wel achter. Schult en bezit zo veel mogelijk tegen elkaar wegstrepen.

  Minder pensioen en minder schult heeft daarnaast nog als voordeel dat minder ‘vermogensbeheerders’, ‘hypotheekadviseurs’ en allemaal andere ‘financieel specialisten’ noodzakelijk zijn om het financiele circus draaiende te houden. Kunnen ze indelijk iets productiefs gaan doen met hun leven.

 6. lapje says:

  on topic: Aangezien pensioenfondsen nu toch al onze hypotheken financieren, is het aantrekkelijker om de pensioenen voor aflossing van (top-)hypotheken aan te wenden. Scheelt weer een paar afromende “middle-men”.

  Het leven zal zoveel goedkoper blijken als huizenprijzen nog eens 25% dalen:
  lagere financieringskosten (hypotheek),
  lagere huren, en dus ook
  lagere prijzen voor voedsel en consumptiegoederen.

  Iedere econoom zal toch moeten erkennen dat lage prijzen goed zijn voor de economie… dus ook huizenprijzen!

 7. jodha says:

  Is het geen idee als we de centrale banken verplichten om het gat vullen? Immers, hun credit-verkoopkantoren -ofwel de commerciele banken voor de man en zijn hond- zijn 200% schuldig als het aankomt op creeren van de zeepbel. Een actie als deze maakt meteen duidelijk dat ons welzijn en gezondheid niet geheel geregeld kan worden met inflatie/deflatie cycli en een hoeveelheid in omloop zijnd fiat-geld. Zal de goedkeuring van de baas van onze regering niet leuk vinden, maar dan moet ze maar even slikken.

 8. Istrilyin says:

  Ik sluit me weer bij “Fro R” aan.

  Als een financieel specialist van 60 tot z’n 65e hamburgers moet gaan flippen, dan kan ‘ie wel mooi aan z’n kleinkinderen vertellen dat hij vijf jaar van z’n leven iets nuttigs heeft gedaan!

 9. V says:

  Ik vind het ook helemaal niet zo een slecht idee.
  Hiermee kunnen veel hypotheken flink verlaagd worden waardaaro er weer makkelijker verkocht kan worden tegen lagere prijzen. Bovendien kan de rente bij de banken omlaag als de totale hypotheekschuld minder wordt. Een rentekorting voor <80% EW hypotheken zou dan op zijn plaats zijn.

 10. De ontwikkelaar says:

  Als je alleen al kijkt naar wat er bij de hypotheken en pensioenfondsen aan de strijkstok blijft hangen, aan kosten die je dan niet meer hebt als je aflost………….

 11. ll says:

  Hunk ? ik snap nikx meer van jullie hierboven.. 😉

  Je brengt direct 42% of 52% naar de belastingdienst, het zijn inkomsten! …….

  Van elke 10.000 is de helft weg !

 12. eric406 says:

  Net de bespiegelingen van de abn-amro op de woningmarkt gescand “Nederlandse Economie in Zicht”
  Als ze dit in een paar jaar geleden hadden geproduceerd, dan zou ik het verhelderend kunnen noemen. Nu is het gewoon een volledig achterhaald document geworden.

  Het lijkt wel of de spindoctors van het kabinet het hebben opgesteld: kortzichtig, zonder enig oog voor wat er op dit moment allemaal aan de hand is.

  Ik denk dat ik mijn bankrekening maar op ga zeggen, deze mensen vertrouw ik mijn geld niet meer toe.

 13. ll says:

  @ Eric 406, gisteren hoorde ik Hans Hogervorst ergens zeggen, dat de situatie in Olland hopeloos is.

  Politici zouden hun eigen party-belangen nu voorlopig opzij moeten zetten, en nu in het landsbelang moeten gaan regeren, jawel, dat zei hij……

  Maar onze Hans zit nu lekker hoog en droog in London, en kan zijn mond nu opendoen….. 😉

 14. eric406 says:

  Overigens kan ik voor een deel wel meegaan met Engelen, ik heb daar eerder ook al voor gepleit, om het pensioengeld waar mogelijk te gebruiken voor afbouw van schulden. Het risico dat we nu lopen, is dat de pensioenpot zometeen ook leeg is, en dan hebben we de schulden nog steeds. De beurs loopt ook een beetje op zijn eind, die kan straks wel eens halveren. Het pensioengeld moet ergens worden geparkeerd, waar het een doel dient. Echter kan het niet zijn dat de pensioenfondsen de ellende van de banken op gaan ruimen. Als de pensioenfondsen in hypotheken gaan, dan moet dit vergaande consequenties voor de banken hebben. Dusdanig, dat geen enkele Nederlandse bank nog “too big too fall” is.

 15. ll says:

  ll: Dusdanig, dat geen enkele Nederlandse bank nog “too big too fall” is.

  Nee hoor, die failen nooit meer, want dan kunnen die banken mooi beslag laten leggen op het pensioengeld van hun onderwater klantjes, als hun pensioenfonds ook een banklicentie heeft 🙂 , kan nou niet……..

 16. de markies says:

  eric406:
  Overigens kan ik voor een deel wel meegaan met Engelen, ik heb daar eerder ook al voor gepleit, om het pensioengeld waar mogelijk te gebruiken voor afbouw van schulden. Het risico dat we nu lopen, is dat de pensioenpot zometeen ook leeg is, en dan hebben we de schulden nog steeds. De beurs loopt ook een beetje op zijn eind, die kan straks wel eens halveren. Het pensioengeld moet ergens worden geparkeerd, waar het een doel dient. Echter kan het niet zijn dat de pensioenfondsen de ellende van de banken op gaan ruimen. Als de pensioenfondsen in hypotheken gaan, dan moet dit vergaande consequenties voor de banken hebben. Dusdanig, dat geen enkele Nederlandse bank nog “too big too fall” is.

  eens, vooral dat laatste!

 17. snorkel says:

  eric406: Echter kan het niet zijn dat de pensioenfondsen de ellende van de banken op gaan ruimen. Als de pensioenfondsen in hypotheken gaan, dan moet dit vergaande consequenties voor de banken hebben. Dusdanig, dat geen enkele Nederlandse bank nog “too big too fall” is.

  Ik denk dat er een verschil zit tussen pensioengelden gebruiken om hypotheken te financieren en hypotheken af te lossen.

  Financieren is wat de banken willen, omdat ze dan goedkoop aan geld kunnen komen. Het lijkt ook fijn voor de burger, want die kan dan goedkoop een hoge lening krijgen. Echter, die hoge leningen zijn nou juist het hele probleem!

  Aflossen (wat Engelen ook zegt als ik het goed begrijp) is juist vervelend voor de banken, omdat het hun businessmodel ondermijnt. Voor de burger is aflossen een zege! Minder onderwater, minder risico bij ontslag, minder maandlasten. Het zou helemaal mooi zijn als de overheid wettelijk bepaald dat iedere burger jaarlijks minimaal 3,33% van zijn hypothecaire boetevrij mag aflossen.

  Ik zou het ook niet zo gek vinden als we meer mogelijkheden kregen om af te lossen. Ken verscheidene leeftijdsgenoten die al een jaartje of 5 a 8 werken, maar nog geen cent pensioen hebben opgebouwd. Als je van baan wisselt (wat de jongere zo ongeveer elke 3 jaar doet) en je hebt net de pech dat die werkgever bij een ander fonds is aangesloten dan ben je de eerste paar jaar inleg kwijt aan ‘kosten’. Zo bouw je dus nooit iets op. Dan kun je het maar beter dat geld gebruiken om je schulden te verkleinen en kunnen de financieel adviseurs lekker hamburgers gaan flippen.

 18. Dave says:

  Er wordt steeds gezegd: “Mensen die hun huis moeten verkopen omdat ze hun baan kwijt raken of gaan scheiden…”

  Ze moeten de huurmarkt helemaal opengooien. Mensen moeten gewoon voor onbepaalde tijd hun huis kunnen verhuren. Dan is er ook geen noodzaak om te verkopen. Dan vervang je je huwelijk door een VOF of een maatschap waar een woning in zit.

  Een ander idee (weet niet of het wettelijk / verdragrechtelijk mogelijk is): de ‘verkoopvergunning’. Er staan op het moment ook huizen te koop waarbij de verkopers geen urgentie tot verkoop hebben. De overheid stelt dan een maximum vast aan woningen die te koop mogen staan. En tot dat maximum mag steeds worden aangevuld.

 19. eric406 says:

  Dave,

  Het is gewoon beter als de overheid zich helemaal niet met de woningmarkt bemoeit. En vage constructies hebben we ook al genoeg.

 20. tufkaj says:

  Dave,

  met als doel?

 21. snorkel says:

  Dave: Mensen moeten gewoon voor onbepaalde tijd hun huis kunnen verhuren.

  Kan dat niet dan? Als je huis van jou is (en niet stiekum nog van de bank) dan kun je het toch gewoon verhuren? Als je huis nog van de bank is, ja dan vind ik het niet zo gek dat je het niet zomaar mag verhuren.

 22. Frans says:

  Ik denk: vooral doen! Wordt leuk om te kijken hoe de pensioenfondsen zich hier onderuit proberen te draaien!
  Zal wel veel weerstand zijn van de vertegenwoordigers van de banken: de regerering.
  Misschien komt dan de aap uit de mouw dat de waarde die in de pensioenkassen zit een onderdeel zijn van phantasy accounting…

 23. NRW says:

  Dit soort staatjes van het CBS/DNB kunnen in feite zo de prullenbak in. Als je gedurende 15 jaar 35 miljard per jaar de huizenmarkt laat instromen ( dank zij fractional reserve banking ) wordt de “waarde” van de huizen dusdanig beinvloed dat je een enorme afwijking krijgt van de “waarde” tov het zeer lange termijn gemiddelde. Men gaat uit van 1400 miljard “waarde” van alle koopwoningen in Nederland een verviervoudiging tov van pakweg 20 jaar geleden. Zonder de sterk monetaire beinvloeding had deze “waarde” zich wellicht ontwikkeld tot hooguit 700 miljard.

 24. Frans says:

  ll: Maar onze Hans zit nu lekker hoog en droog in London, en kan zijn mond nu opendoen…..

  Zo is het maar net. Dit laat zien hoe het systeem werkt. Als je erin zit moet je of meedoen met de fraude op ophoepelen. Ook een onderdeel van het fascism corporate model.
  Als je te lastig wordt en uit de school klapt dan wordt heb je kans dat je wordt “gezelfmoord”.

 25. Tony Montana says:

  Wat een flauwekul allemaal, om die pensioenen in te zetten.
  Het resultaat, zal een steeds grotere kloof zijn tussen arm en rijk en tussen jong en oud.

  Wie hebben er de afgelopen 30 a 40 jaar, maximaal van alle financiële trucs geprofiteerd?

  Juist…. de ouderen generaties en de goedbedeelden, die in de vorm van regeringsgeld (wat er eigenlijk helemaal niet was) zichzelf maximale hypotheekrente aftrek hebben toebedeeld. De oudere generaties namen hier dus alvast even een voorschotje op de toekomst (over de rug van jongere generaties). De babyboomers prijzen zich in hun eigen geschreven historie boeken aan met generatie “love” and “peace”. Lang leve de 60’s. Nu weten we wat ons dit als mensheid heeft opgeleverd.
  1: schulden bergen
  2: zeepbellen
  3: fiat geld (die knal moet nog komen)
  4: steden vol met bankiers en irreële financiële handel
  5: flut producten (alles word goedkoop gemaakt met winstmaximalisatie, een garantie voor veel plezier bij de koop van 2e hands producten in de toekomst)

  Sinds het begin van de 80’s is de slagroom steeds verder opgeklopt. Nu zitten we (gezien de grafieken dus vooral de jongere generaties) met de gore en klonterige boter te kijken.

  Mijn voorstel:
  1: Hypotheek rente voor de goedbedeelden per direct afschaffen.
  2: De babyboomers die maximaal hebben kunnen profiteren van de HA en de fictieve goede tijden, vooral mee de rommel op laten ruimen (en niet zoals nu in NL met de nieuwe regeringsregels vooral buiten shot te houden).

  Laat de pensioenen vooral dienen waarvoor ze bedoeld zijn. VOOR HET MET PENSIOEN GAAN.

  Of zullen we de piano’s van de muziekwinkel ook maar vast bij de bakker neerzetten, omdat dit een positief effect zou kunnen hebben op de kwaliteit van zijn worstenbroodjes…..

 26. Tony Montana says:

  @ NRW bijdrage 22

  De spijker op zijn kop!!

 27. Rexpat says:

  eric406:
  Dave,

  Het is gewoon beter als de overheid zich helemaal niet met de woningmarkt bemoeit. En vage constructies hebben we ook al genoeg.

  Hear hear!

  Reparatie op reparatie.

  Effecten van bankhervormingen: wordt gerepareerd
  Fiscaal stelsel: wordt gerepareerd
  Huurmarkt: wordt gerepareerd
  Inkomensongelijkheid: wordt gerepareerd
  Impact van de crisis: wordt gerepareerd
  De impact van de reparaties op andere delen: wordt gerepareerd.
  reparatiewetgeving: wordt gerepareerd

  We houden de economie met wat stucwerk en latex bij elkaar.

  Gelukkig mogen we als burger wel de kleuren uitkiezen. Paars, rood… wat is het kleurtje van dit kabinet ook al weer?

 28. Voerman says:

  Raar idee!
  Als individuele deelnemers aan een pensioenfond hun individuele inleg zouden aanwenden voor aflossing van hun hypotheek, heeft dat natuurlijk ook effect voor het rendement voor het pensoenfonds.
  Daarmee ook voor de mensen die hun inleg niet uit de pot halen. Lijkt me moeilijk.

 29. snorkel says:

  Voerman,

  De pensioenpotbeheerders kunnen ook CDOs van die inleg kopen. Heeft ook invloed op de pot…

 30. Frans says:

  Way of topic maar wel veelzeggend….
  Over onze “vriend” Demmink & the cover up.

  http://hat4uk.wordpress.com/2012/12/10/paedophile-power-you-ask-how-jimmy-savile-got-away-with-it-read-this/

 31. afbetaalde huiseigenaar says:

  hear hear: stop flogging a dead horse.
  Pensioen is voor je pensioen.
  daarnaast iedereen zeurt maar ovcer die rente!!!
  de rente is phenomenaal LAAAAGGGG!!! ( kijk maar eens naar de rentetarieven uit 1992 en verder) het is de vraagprijs die phenomenaal hoog is.. en waarom? doordat er geld ingepompd wordt.. nu nog eens de pensioenpot: dan ben je van de pot gerukt!

  en schaf het kleintele gedoe van de VVD af en leer eindelijk eens in staatbelang over te gaan: wat wil ik hiermee zeggen: alle HRA boeven de 350000 afschaffen. was ooit een goed instrument maar is totaal vern..t worden. terug naar de oorsprong, terug naar betaalbare prijzen.

 32. Aurely says:

  En dat allemaal omdat gemeenten hun poot stijf houden en niet willen afschrijven.

  Daar ligt het probleem mensen!

  P. S. Admin: ik vind de schrijfwijze onnodig populair. Denk goed na of je echt deze weg op wilt..

 33. afbetaalde huiseigenaar says:

  Aurely,

  aurely.. je hebt gelijk..
  mijn excuus voor mijn aandeel.. komt niet meer voor..

 34. Voerman says:

  snorkel: De pensioenpotbeheerders kunnen ook CDOs van die inleg kopen. Heeft ook invloed op de pot…

  Jawel, maar dan voor alle deelnemers in gelijke mate.
  Basis voor pensioenfondsen is solidariteitsbeginsel, of niet?

 35. Voerman says:

  afbetaalde huiseigenaar: mijn excuus voor mijn aandeel.. komt niet meer voor..

  Maar je hebt wel gelijk en je taalgebruik is lang niet zo grof als de realiteit waarmee we allen geconfronteerd worden!

 36. snorkel says:

  Voerman: Jawel, maar dan voor alle deelnemers in gelijke mate.
  Basis voor pensioenfondsen is solidariteitsbeginsel, of niet?

  Klopt, dat is wel het idee. Of dat verstandig is, met een aanstaande gigantische oververtegenwoordiging van de grijze garde is een tweede/ Een grijze garde die bovendien keihard geprofiteerd heeft van de stijging van de huizenprijzen, waarvoor de groene garde de rekening nu moet betalen. En die groene garde, die staat al rood…

 37. Voerman says:

  En het plan van E. Engelen zou wel de hypotheekgevers (leners) op het eerste gezicht kunnen ontlasten, maar de huizenprijzen zijn daar niet mee gediend, soortgelijk effect als de HRA.

 38. snorkel says:

  Aurely: En dat allemaal omdat gemeenten hun poot stijf houden en niet willen afschrijven.

  Daar ligt het probleem mensen!

  Klopt! Deze mensen hebben het idee (terecht of niet, dat maakt niet eens zo veel uit) dat ze niet KUNNEN afschrijven. En daarin ligt volgens mijn inzichten ook de waarde van dit voorstel van Engelen; geef mensen de mogelijkheid om een restschuld te voorkomen/verkleinen bij verkoop en breng zo de boel weer op gang bij lagere prijzen(!). Het blijft natuurlijk een kunstgreep en pensioengeld is hier inderdaad niet voor bedoeld, maar het is wellicht beter dan het huidige “kicking the can down the road”???

 39. Voerman says:

  snorkel: Een grijze garde die bovendien keihard geprofiteerd heeft van de stijging van de huizenprijzen

  Probeer eens uit te leggen, waarom die grijze garde geprofiteerd zou hebben van die hoge huizenprijzen!
  Voerman is inmiddels van de witte garde, maar heeft nooit voordeel gehad, of gezien van stijgende huizenprijzen.

 40. snorkel says:

  Voerman: maar de huizenprijzen zijn daar niet mee gediend,

  Je bedoelt dat de huizenprijzen daarmee omlaag gaan, of omhoog? Ik zou zeggen dat transacties dan weer op gang kunnen komen bij lagere prijzen. Dat lijkt mij helemaal prima!

 41. nhz says:

  Ronald e: Dan weet ik in ieder geval zeker dat mijn pensioen geld nog iets oplevert.

  wedden dat bijna alle mensen die dat prima vinden straks gaan klagen dat ze minder pensioen hebben als hun huis ook nog (verder) in waarde gedaald is?
  Dan zijn ze ‘beetgenomen’ en gaan alsnog een volledig pensioen eisen, net zoals de mensen die altijd gehuurd hebben. Kan ik met 110% zekerheid voorspellen.

  Philippulus: Tussen de regels door zinspeelt de minister op twee mogelijke aanpassingen: een hoger percentage van 5,5% als grondslag én rekening houden met regionale verschillen.

  de boevenbende in Den Haag wordt steeds brutaler 🙁
  Als ik blok was zou ik de grondslag gelijk op 50% zetten, enorme stimulans voor de (koop)woningenmarkt, toch?

  jodha: Is het geen idee als we de centrale banken verplichten om het gat vullen?

  nog meer geld bijdrukken zodat de financiële brokkenpiloten weer eens geholpen worden op kosten van mensen die financieel verstandig waren. Vooral doen alsof het geen Ponzi game is en proberen het spelletje zo lang mogelijk te rekken 😎

  eric406: Overigens kan ik voor een deel wel meegaan met Engelen, ik heb daar eerder ook al voor gepleit, om het pensioengeld waar mogelijk te gebruiken voor afbouw van schulden.

  en ik ben daar dus volledig tegen, omdat een flink deel van dat ‘pensioengeld’ er helemaal niet is (er zijn beloftes gemaakt die nooit nagekomen kunnen worden) en het dus een vorm is van voortijdig de pot plunderen, ten koste van jonge generaties. En vooral omdat ik bij voorbaat weet dat bijna alle lieden die met hun ‘pensioengeld’ goedkoop een huis denken te kopen later alsnog een volledig pensioen gaan eisen.

  eric406: Het pensioengeld moet ergens worden geparkeerd, waar het een doel dient

  Oja, het pensioengeld is dus voor mensen die boven hun stand hebben geleefd (die flinke schulden hebben) of willen leven (die hun pensioengeld nu alvast willen uitgeven en dan straks wel verder zien). Volkomen duidelijk 😎 PvdA zal heel blij zijn met dit soort redenaties.

  Dave: Mensen moeten gewoon voor onbepaalde tijd hun huis kunnen verhuren. Dan is er ook geen noodzaak om te verkopen.

  dus jij denkt dat ze allemaal zonder moeite hun huis rendabel kunnen verhuren? Dat iedere Nederlander met een simpel baantje zomaar de pakweg 1500-3000 euro huur kan ophoesten die zo’n actuele betondoos zou moeten opbrengen om de koopprijs rendabel te maken?

  Tony Montana: De oudere generaties namen hier dus alvast even een voorschotje op de toekomst (over de rug van jongere generaties)

  en dat is precies wat de meeste voorstanders hier op het forum nu zelf willen. Triest 🙁

  Voerman: Daarmee ook voor de mensen die hun inleg niet uit de pot halen. Lijkt me moeilijk.

  eens. stupide idee.

  afbetaalde huiseigenaar: alle HRA boeven de 350000 afschaffen

  onzin, gewoon helemaal afschaffen (of alle huur aftrekbaar maken). Nog even en 90% van de huizen kost minder dan 350.000. Belachelijk systeem, iedere ‘reparatie’ hiervan is net zo dom als het systeem blind overeind willen houden. Terug naar betaalbare prijzen krijg je alleen als HRA volledig wordt afgeschaft, met HRA/NHG blijven de prijzen minstens 2x zo hoog als ze horen te zijn (omdat de helft van de kosten door de belastingbetalers gedragen worden).

 42. Voerman says:

  snorkel: Deze mensen hebben het idee (terecht of niet, dat maakt niet eens zo veel uit) dat ze niet KUNNEN afschrijven.

  En die gemeenten, dat zijn wij zelf! Omdat wij de inwoners van die gemeenten zijn betalen wij die afschrijving zelf! En daarvoor zou je ook nog pensioenrechten moeten inleveren? Sigaar uit eigen doos dus. 😐

 43. afbetaalde huiseigenaar says:

  Voerman,

  beste voerman..
  helemaal mee eens.. het is boerenbedrog, een mogulpackung.. duits begrip voor een produkt waar in de verpakking een dubbele bodem ingebouwd is.. effect: het ziet er groot uit en je denkt je krijgt veel.. maar dat is niet waar.. je moet dus naar de effectieve graminhoud en kg -prijs kijken en het omrekenen en dan merk je: je wordt bedrogen.. en zo wordt je dus weer bedrogen: je pensioenpot is straks leeg en de huizenprijzen zijn hoog gebleven.. wat shiet je daar dus mee op?

  sorry: na zo een lange tijd in BRD heb ik mijn “d” en “t” en de “dt” niet meer helemaal op een rijtje..

 44. snorkel says:

  Voerman: Probeer eens uit te leggen, waarom die grijze garde geprofiteerd zou hebben van die hoge huizenprijzen!

  Witte kennissen die, toen de man helaas overleed op late leeftijd en de weduwe kleiner ging wonen, ± een miljoen euro winst gemaakt hebben op ‘hun’ woonboerderij. Om maar een voorbeeld te noemen. Moet daar wel bij vermelden dat ze dat miljoen vanzelfsprekend zo weer ingeleverd had om haar man terug te krijgen. Dus de term “winst” is misschien enigszins misplaatst

 45. snorkel says:

  Voerman: En die gemeenten, dat zijn wij zelf! Omdat wij de inwoners van die gemeenten zijn betalen wij die afschrijving zelf! En daarvoor zou je ook nog pensioenrechten moeten inleveren? Sigaar uit eigen doos dus.

  Dat is nou precies waar het verkeerd gaat: dit is geen sigaar (in de zin van een cadeau) en zo moet je het ook niet zien. Je zit nu met een dikke min (onderwaarde) aan de ene kant, waardoor je niet eens kleiner/goedkoper kunt gaan wonen zelfs al zou je dat willen (niet mijn mening, maar die van onderwaterstaanden). Het voorstel van Engelen zou mensen in staat stellen dit gat te dichten en zonder restschuld van hun huis af te komen. Ja, natuurlijk moet daarna het pensioensaldo weer aangevuld worden. Dat kan ook, want men woont dan goedkoper.

  Ik weet het ook allemaal niet hoor, maar ik zie nu echt overal om me heen mensen die wanhopig zijn omdat ze (volgens eigen zeggen) nergens heen kunnen vanwege de dreigende onderwaarde.

 46. snorkel says:

  snorkel: Het voorstel van Engelen zou mensen in staat stellen dit gat te dichten en zonder restschuld van hun huis af te komen.

  En dan bedoel ik dus’ tegen een lagere prijs. Dit voorstel is naar mijn inzicht dus niet bedoeld om de prijzen weer op te blazen, maar juist om mensen in staat te stellen de prijzen te laten zakken en zonder al te veel kleerscheuren (lees:restschuld) van hun molensteen af te komen

 47. tufkaj says:

  Voerman: Probeer eens uit te leggen, waarom die grijze garde geprofiteerd zou hebben van die hoge huizenprijzen!

  Er is op dit moment 600 miljard euro hypotheekschuld. Iedere euro daarvan die niet bij iemand anders dan de schuldenaar op een spaarrekening staat, is uitgegeven. Deze enorme rijkdom heeft iedereen van mee geprofiteerd, wij ook.
  Het is echter de grijze garde die geen deel heeft in het afbetalen van de 600 miljard. Die hebben alles voor een prikkie gekocht. De groene garde mag dat doen. De volledige winst van een hogere opleiding en het hebben van twee inkomens gaat zitten in de afbetaling van de rekening.

 48. Voerman says:

  snorkel,

  Zo’n voorbeeld is niet per definitie veelzeggend.
  Voor hoeveel hebben zij de boerderij gekocht?
  Voor hoeveel hebben zij de boerderij verkocht?
  Hoeveel jaren hebben zij daar gewoond? (inflatie)
  Wat hebben zij geinvesteerd aan verbouwingen etc?
  Wat heeft het gekost aan onderhoud?
  Kosten van belastingen, heffingen en verzekeringen?
  Wat hebben zij zichzelf ontzegd om zover te komen?
  Hoeveel aan renteverlies hebben zij inmiddels geleden?

  Veel faktoren spelen een rol!
  “Winst” op een huis is sowieso een moeilijk te definieren begrip.

 49. tufkaj says:

  tufkaj,

  Samengevat denk ik dus niet dat jullie geprofiteerd hebben van hoge huizenprijzen (afgezien van degenen die overwaarde hebben ‘opgenomen’), maar van schuldcreatie. En wel schulden bij de jongere generatie.

 50. snorkel says:

  Voerman,

  JJa, dat weet ik allemaal ook wel. In dit specifieke geval weet ik dat beter dan jij. Maar laat één ding duidelijk zijn: geen enkele jongeren heeft de kans hierop gehad, of gaat die mogelijkheid krijgen de komende 5 tot 10 jaar.

 51. nhz says:

  snorkel: Ja, natuurlijk moet daarna het pensioensaldo weer aangevuld worden. Dat kan ook, want men woont dan goedkoper.

  keep on dreaming; Henk en Ingrid weten allang hoe het werkt in de polder, lekker uitgeven al dat geld en uitgebreid klagen via de landelijke kleutervereniging VEH en de vakbonden dat je ‘zielig’ bent en dat de politiek moet helpen.

  tufkaj: De groene garde mag dat doen.

  let wel: mag, niet moet. Vrije keus, ook al probeert het kabinet daar wat aan te doen.

  Voerman: “Winst” op een huis is sowieso een moeilijk te definieren begrip.

  Eens; in principe zijn de enigen die verdienen aan een huizenbubble de overheid (die tijdelijk meer geld kan uitgeven) en de vastgoed maffia (die enthousiast zijn zakken vult). Huiseigenaars krijgen hooguit de kans een grotere molensteen om hun nek te hangen. Er wordt helaas wel dik verdiend door scheefleners als gevolg van schuldkwijtschelding onder bijv. NHG, of door via schuldsanering onder een hoge hypotheekschuld uit te komen. Maar afgezien van dat soort grote mazen is alle prijsstijging vooral inflatie, waar je dus heel weinig aan hebt.

 52. tufkaj says:

  nhz: let wel: mag, niet moet. Vrije keus, ook al probeert het kabinet daar wat aan te doen.

  De schulden die ik bedoel zijn al gemaakt. Degenen die die schuld aangingen zullen vroeger of later moeten dokken lijkt me 🙂

 53. snorkel says:

  nhz: Eens; in principe zijn de enigen die verdienen aan een huizenbubble de overheid (die tijdelijk meer geld kan uitgeven) en de vastgoed maffia (die enthousiast zijn zakken vult). Huiseigenaars krijgen hooguit de kans een grotere molensteen om hun nek te hangen.

  Dat is niet helemaal waar. In het voorbeeld dat ik eerder noemde heeft het echtpaar het huis contact gekocht na verkoop van hun eigen zaak (waar ze hun hele leven hard voor gewerkt hebben tot hun pensioen). Daarna is de ‘waarde’ van de woonboerderij als een raket de stratosfeer ingeschoten, zonder schuld of rente. Wel met onderhoud (wat ze zelf nog voor een groot deel konden doen) en belastingkosten natuurlijk, dat dan weer wel

 54. Voerman says:

  tufkaj: Het is echter de grijze garde die geen deel heeft in het afbetalen van de 600 miljard.

  Ooit was voerman medeveroorzaker van de hypotheekschuld in zijn tijd. Voerman heeft zijn deel afgelost en als ieder dat voor zich doet is alles OK.
  Verder heeft voerman en allen van zijn generatie voor zijn huis betaald wat er toen voor stond en dat was toendertijd ook geen kattepies.
  Jongeren van nu hoeven echt niet de restschuld van hun ouders af te lossen, niet zielig doen!
  Meet your own requirements!
  Overigens, die 600 miljard aan hypotheekschuld is fysiek (in hoeverre daar kan je over discussieren) aan tegenwaarde aanwezig in de vorm van onroerend goed.

 55. snorkel says:

  Voerman: Ooit was voerman medeveroorzaker van de hypotheekschuld in zijn tijd. Voerman heeft zijn deel afgelost en als ieder dat voor zich doet is alles OK.

  Voerman ook een aflossingsvrije hypotheek van 115% LTV, 8x LTI genomen? 😉

 56. Voerman says:

  snorkel: Voerman ook een aflossingsvrije hypotheek van 115% LTV, 8x LTI genomen?

  Dat was toen helemaal niet in de mode en dat kreeg je niet eens. 25% Eerst cash aftikken en max 2 bruto jaarsalarissen hypotheek; dat was norm. Daarbij 8% rente betalen en niet te vaak de tank van je brommer leeghebben. Zo ging dat meestal.
  Dat verhaal van jou (aflossingsvrije hypotheek van 115% LTV, 8x LTI)past meer bij de groene generatie van de laatste 10 jaren.

 57. admin says:

  Aurely,

  Ik ben geen fan van Engelen:

  En dan heb ik het nog niet eens over de hele reële geneugtes van bekvechten met het irritante keffertje Lebbis, na afloop op herentoon converseren met Pauw en Witteman als waren het gelijken, het onderbroken worden door die verrukkelijke oud-correspondente (met de nadruk op oud en met stevige ironietekens om verrukkelijk) Beugels, of het mogen luisteren naar het hemelse gekakel van de kinderen van Kazan. Ja ook zonder blowjob staat er genoeg tegenover het rondhangen in de studio tot de klok elf uur slaat, de ampele spreektijd die pauwenwitteman je in hun goedertierendheid al dan niet gunnen,
  http://www.foliaweb.nl/column/ecohunk/

  Ik vind hem een narcistische aandachtsh..r die telkens hetzelfde (Keynesiaanse) verhaal verteld.

 58. tufkaj says:

  Voerman: Zo ging dat meestal.
  Dat verhaal van jou (aflossingsvrije hypotheek van 115% LTV, 8x LTI)past meer bij de groene generatie van de laatste 10 jaren.

  En de schuld/geldcreatie die daarmee gepaard ging is wat ik bedoelde.
  Verder zijn we het erover eens dat eenieder doet wat voor zijn generatie ‘normaal’ is, op een verdwaalde ziel die hier zijn lotgenoten vindt na 😉

 59. snorkel says:

  Voerman: Dat verhaal van jou (aflossingsvrije hypotheek van 115% LTV, 8x LTI)past meer bij de groene generatie van de laatste 10 jaren.

  Juistem!

 60. snorkel says:

  tufkaj: En de schuld/geldcreatie die daarmee gepaard ging is wat ik bedoelde.
  Verder zijn we het erover eens dat eenieder doet wat voor zijn generatie ‘normaal’ is, op een verdwaalde ziel die hier zijn lotgenoten vindt na

  juistem!

 61. Voerman says:

  snorkel: Juistem!

  snorkel: juistem!

  En daar is nog nooit iemend met een pistool in zijn nek toe gedwongen.

  Voerman praat alleen over generatiegerelateerde vraagstukken in antwoordvorm, zelden op eigen initiatief.

  Maar Voerman zegt bij uitzondering een ding:
  Als voerman er al lang niets meer van verneemt, zijn jullie nog bezig met het betalen voor de problemen die door je eigen generatiegenoten gemaakt zijn.
  En jullie hebben een grote generatie; er zitten godbeteret 50-ers bij.

  Voerman gaat even een borrel drinken. See you later.

 62. tufkaj says:

  Voerman: Als voerman er al lang niets meer van verneemt, zijn jullie nog bezig met het betalen voor de problemen die door je eigen generatiegenoten gemaakt zijn.

  Ik had het niet over wie er de boel had veroorzaakt, maar wie er mede van geprofiteerd had. In antwoordende vorm overigens 😉

 63. snorkel says:

  Voerman: En daar is nog nooit iemend met een pistool in zijn nek toe gedwongen.

  Heb je helemaal 100% gelijk in Voerman.

 64. Voerman says:

  En beste mensen, we praten hier bijna uitsluitend over een huizenbubbel, maar dat is niet de enige bubbel; het is slechts een van de bubbels en alle andere bubbels zijn op zijn minst tesamen een paar keer groter dan de huizenbubbel en door soortgelijke mensen uit andere “creatieve” sectoren opgeblazen. Ik denk hierbij aan o.a.:

  De automarktbubbel.
  De vakantie- en recreatiemarktbubbel.
  De zorg en gezondheidsmarktbubbel.
  De wiet- en andere pretmiddelenbubbel.
  De studeren voor iets onbenulligsbuubbel
  De i-speeltjesbubbel.
  De sportbubbel
  De levensmiddelen-vreetbubbel.
  De mooi zijn- en modebubbel.
  De geldkrijgenzonderwerkenbubbel.
  De arme europeanenbubbel.
  De komallemaalmaarhierwonenbubbel.
  De ontwikkelings – enliefdadigheidsbubbel.

  Voerman vergeet er vast nog een hele hoop en voornamere.

 65. Voerman says:

  En die bubbels heten allemaal samen “DE ECONOMIE”.
  En die bubbels hebben wij allemaal gekozen en nodig om allemaal rijk en gelukkig te zijn.
  Doodzonde om die bubbels te beschadigen!

 66. Voerman says:

  Tijd voor nog een borrel!

 67. cartoonist says:

  Ewald Engelen lijkt wel een socialist/communist.

  WE hebben groei nodig om uit de schulden te komen.
  Dat is iets wat WE met z’n allen…..
  Dus is het noodzakelijk dat WE enz enz.

  Ook in http://www.groene.nl/2012/49/opstand zag ik ewald ook al als een dronken scheeflener vertellen wat WE moeten doen.

  typisch een voorbeeld van je eigen probleem bij een ander neerleggen.
  Ik heb geen schuld, dus ik heb geen probleem. Zoals Ewald het voorstelt Komt alle schuld bij de staat te liggen dan krijg ik zijn probleem en dat van die 1 miljoen andere ook op mijn bordje.

  Zijn verhaal over ontslakken van de USA slaat nergens op. Eerst de banken, toen de huishoudens en tot slot de staat schrijft hij.
  De banken werden door de staat gebaild, en daarna werden de huishoudens ook door de staat gebaild en daarna moet de FED de staat bailen. (Aldus volgens Ewald)
  En toen was de schuld weg, zomaar verdampt ?

  Dat kan alleen maar als je in de sprookjes van baron van munchhausen gelooft, die zich aan z’n eigen veters uit het moeras trok. De schuld van de USA explodeerd exponentieel, verdubbeld elke 10 jaar.

  Dat betekent inflatie. Inflatie is gewoon een verborgen vorm van belasting innen. De koopkracht van iedereen aantasten, ook diegenen die geen schulden maken.

  Ewald zou eens voor moeten stellen om het geld te halen waar het zit, bij de eigenaars van de banken. De biljonairs en grote geldstofzuigers, zeg maar de 1% die praktisch geen belasting betaalt omdat dat soort lieden hun vermogen in een trust of fund parkeren. De Rothschilds willen je wel helpen om geen belasting te betalen als je biljonair bent. http://www.rothschild.com/WMT/

  En als Ewald daar te laf voor is , te laf om het grote kapitaal en de grote geldmanipulators aan de kaak te stellen, dan moet hij maar gewoon persoonlijk bezuinigen en aflossen.

 68. Steven says:

  het gaat over het percentage van het nationaal inkomen (dus niet zeggen dat het door inflatie komt bitte)

  leuk plaatje.. Nederland duidelijk erger dan USA.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/nl-versus-vs-hypotheken.gif

 69. Steven says:

  Overigens lijkt het me van een afstandje “nuchter” bekeken sowieso niet normaal om vijf jaarsalarissen te lenen voor een huis.. Stel het je voor.. Alles wat je verdient in 5 jaar naar een huis. (moet je onderhoud, verzekeringen en belastingen nog bij optellen)

  en als straf nog elk jaar rente er over betalen zodat je het bedrag na een tig aantal jaren dubbel betaald terwijl het verouderd. Laat nog maar even lekker zakken…

 70. SchuurHuurder says:

  Voerman:
  En daar is nog nooit iemend met een pistool in zijn nek toe gedwongen.

  Je zal toch ergens moeten wonen (quote van Voerman zelf?). Dan kan je kiezen voor sociale huur waar je al snel niet voor in aanmerking komt, vrije sector wat vrijwel niet aanwezig en vaak ontzettend duur (huur zelf 20m2 voor zo’n 600e/maand) of iets kopen. Een geladen pistool in de nek is het niet, maar prettig is anders.

  25% cash + 2x modaal met 8% rente is natuurlijk veel goedkoper dan 8x modaal a 3-4%. Die 25% cash die meegenomen moet worden is ook maar 67% modaal, wat natuurlijk in het niet valt met de 800% modaal die de huizenkopers moeten gaan aflossen die het in “de toptijd” hebben gekocht.

  Hierbij dient wel gezegd dat helaas veel van mijn generatiegenoten helaas dusdanig slecht geduld en/of financieel inzicht hebben dat zij liever geen cent hoeven te sparen en 4 maal zoveel lenen.

 71. Aurely says:

  admin,

  Dat snap ik. Het is jouw blog, doe wat je goeddunkt!

  Ik geloof dat goed voorbeeld doet volgen, en ik hou daarbij van discussies die over de inhoud gaan, en niet op de man spelen. Dat duurt toch het langst. Als blog krijg je een bepaalde uitstraling, en misschien helpt dat wel *ergens*.. We zullen het wel nooit weten..

 72. Aurely says:

  SchuurHuurder,

  Sterker. Als ik max 2 maal modaal nodig heb en lenen kan: dan beet ik 3 jaren op een houtje om het dan af tetikken. Ergens missen we nog wat variabelen in die berekening vermoed ik.. 🙂

 73. SchuurHuurder says:

  http://www.nu.nl/geldzaken/2980202/vvd-bereid-lagere-korting-kinderopvang.html

  “(…) een voorstel om voor volgend jaar een korting op de kinderopvang van 90 miljoen euro terug te draaien. Dat zou gedekt moeten worden door financiële meevallers.”

  Het DNB heeft net de groeiverwachting enorm naar beneden bijgesteld, maar financiële meevallers moeten we maar alvast gaan uitgeven?

 74. Voerman says:

  SchuurHuurder: de kinderopvang

  Ook en bubbel, die kleine prinsjes en prinsesjes van tegenwoordig. Moeder moet gaan werken om zelf niet op de kinderen te hoeven passen. 🙂

 75. Voerman says:

  Aurely:
  SchuurHuurder,

  Sterker. Als ik max 2 maal modaal nodig heb en lenen kan: dan beet ik 3 jaren op een houtje om het dan af tetikken. Ergens missen we nog wat variabelen in die berekening vermoed ik..

  Nog een keer goed en volledig lezen van het oorspronkelijke verhaal van voerman!

 76. Voerman says:

  Truste allemaal!

 77. Belletje says:

  SchuurHuurder: Je zal toch ergens moeten wonen (quote van Voerman zelf?). Dan kan je kiezen voor sociale huur waar je al snel niet voor in aanmerking komt, vrije sector wat vrijwel niet aanwezig en vaak ontzettend duur (huur zelf 20m2 voor zo’n 600e/maand) of iets kopen. Een geladen pistool in de nek is het niet, maar prettig is anders.

  Klopt.
  Iets voordeliger kan waarschijnlijk wel, maar iemand met een modaal inkomen verdient teveel voor sociale huur, maar te weinig om een echt fijne huurwoning te verantwoorden. Een zelfstandig appartement is minimaal 750€/exclusief en daarbij ‘hoort’ een netto inkomen van minimaal 2000€. Heb je net een paar honderd euro minder, dan is het ofwel erg zuinig leven en toch weinig sparen om je appartementje te betalen, ofwel op kamers en dan wat meer te sparen en te besteden hebben.

 78. snorkel says:

  cartoonist,

  Stel het hem voor, volgens mij zit ie wel op Twitter 😉

 79. Belletje says:

  je hebt dan ook geen gelegenheid om op 1 modaal inkomen met meerdere personen normaal te leven. Op een kamer mag je niet met meer dan 1 persoon wonen, en in een flatje van 800€ hou je niet genoeg over om vrij te besteden.

 80. cartoonist says:

  snorkel: Stel het hem voor, volgens mij zit ie wel op Twitter

  Maar ik zit niet op twitter, nog op facebook LinedIn of een van de andere netwerken.

  Bovendien moet Ewald wel zo’n type zijn die iedere dag even op zijn eigen naam googled , dus hij leest het toch wel.

 81. Adamus says:

  Ronald e:
  Ik sta hier niet negatief tegenover, ik huur nu maar als ik eventueel ga kopen als de markt nog wat verder gedaald is zou ik het een prima oplossing vinden als ik mijn pensioenvoorziening zou kunnen gebruiken om minder te hoeven lenen.

  Dan weet ik in ieder geval zeker dat mijn pensioen geld nog iets oplevert.

  Als veel premiebetalers dat doen gaat het op bankrun lijken -sigaar en eigen doos ?

 82. Adamus says:

  ll:
  Ondertussen in Ierland, hetzelfde ideetje.

  De Staat smult bij dit idee, lekker extra veel belastinggeld naar voren halen, voordat alles verdwenen is………, nu eerst nog even een wetje maken dat banken geen aanspraak kunnen maken op uw pensioengeld………

  Banklicentie voor pensioenfondsen? Adamus was jou idee ,toch gepikt……

  independent.ie/bus…ability-3323202.html

  Plus de voordelen van fractioneel bankieren….rekenrente kan omlaag etc. Op papier kunnen we zoveel meer 🙂

 83. Adamus says:

  snorkel: Klopt! Deze mensen hebben het idee (terecht of niet, dat maakt niet eens zo veel uit) dat ze niet KUNNEN afschrijven. En daarin ligt volgens mijn inzichten ook de waarde van dit voorstel van Engelen; geef mensen de mogelijkheid om een restschuld te voorkomen/verkleinen bij verkoop en breng zo de boel weer op gang bij lagere prijzen(!). Het blijft natuurlijk een kunstgreep en pensioengeld is hier inderdaad niet voor bedoeld, maar het is wellicht beter dan het huidige “kicking the can down the road”???

  Is je huis dan zomaar oom je pensioen…..op een zeker moment weer verkopen aan PF om leefgeld te verkrijgen…conclusie: .altijd gehuurd.

 84. Adamus says:

  Ik weet het ook allemaal niet hoor, maar ik zie nu echt overal om me heen mensen die wanhopig zijn omdat ze (volgens eigen zeggen) nergens heen kunnen vanwege de dreigende onderwaarde.

  Hier gaat het mis: financial engineering.

 85. Dawg says:

  Nog nooit de aanvechting gevoeld om 100.000 euro te lenen om het vervolgens op een spaarrekening te kunnen zetten. Als ik dus de kans zou hebben m’n hypotheekschuld fors te verlagen 1n ruil voor het opgeven van (een deel van) m’n pensioenaanspraken, zou het best wel eens zo kunnen zijn dat ik van de geboden mogelijkheid gebruik zou maken. Die schuld ga je hoe dan ook terugbetalen, maar of je die pensioenaanspraken kan effectueren (in euro’s die wat voortellen)valt nog te bezien.

  Macro economisch zie ik ook wel voordelen in zo’n uitruil van pensioenclaiams tegen hypotheekschuld. ‘t Lijkt me een gewenste balansverkorting waarmee we ons minder tot speelbal van de internationale valuta- en kapitaalmarkten maken. Kan je beter nu doen dan wanneer de dollar, de euro of de yen door ‘t putje gaan.

 86. mosske says:

  pensioen gebruiken om je hypotheek af te lossen.
  betekent dit dat de hypotheek te hoog is?en zo ja hoe kon dit gebeuren?huizen te duur?grond te duur?of te weinig inkomen?
  nog iets.ons pensioengeld zit aan staatsschuld van eender welk land cqaandelen van bedrijven vastgeklonken.
  pensioenfondsen moeten dit liqide gaan maken.
  beide zijn de laatste jaren eufemistisch gezegd niet echt tot grote hoogte gestegen.
  wat betekent dit op de aandelenbeursen als pensioenfondsen nu geld op gaan halen?
  hhmmmm hoe heet dat ook alweer,je kunt geld verdienen omdat je gokt dat de koers zakt
  ‘hey word ook al een oenconoom(zit te veel te lezen hier)
  werk is klaar borrelTJE(tis crisis)op. truste

 87. ll says:

  Geen controle op off-balance. Toezicht gewenst op off-balance, geen registratie derivaten, nikx, nada

  Hoorde gisteren ook weer zoiets vreemds……..luchtvaartmaatschappijen hebben de lease-vliegtuigen ook off-balance staan. 😉

  Het beest is zó groot dat je het niet meer ziet.

  http://nos.nl/artikel/450618-beter-toezicht-accountants-nodig.html

 88. ll says:

  Kunnen de deurwaarders van de belastingdienst en de incassodienst van de energiebedrijven, en zelfs woco’s als u een huurachterstand heeft ook lekker graaien in uw persoonlijke pensioenpot ……. 😉

 89. ll says:

  Moody’s en de banken…….. een horror sprookje 😉

  ‘ Commercial real estate and, to a lesser extent, residential mortgages will have the biggest impact on higher loan losses, the ratings company said. ‘

  http://www.bloomberg.com/news/2012-12-12/dutch-economic-woes-will-negatively-impact-banks-moody-s-says.html

 90. ll says:

  peter: ING heeft een oplossing (snel en makelijk):

  Te innen via de pensioenfondsen? 🙂
  Mensen geen cent meer te makken……..

 91. Maria says:

  peter:
  ING heeft een oplossing (snel en makelijk):

  telegraaf.nl/binne…_huiseigenaar__.html

  De piramide moet, ik zeg moet, toch in stand gehouden worden ten faveure van de banken!!

  De huizenbezitter moet dit gaan betalen!
  Als het niet zo triest was en een andere tijd van het jaar zou het zomaar een 1 april grap kunnen zijn!

 92. ll says:

  T’ís de huizenmarkt, stupid……

  Krimp oekoenomie 1% per jaar door de instortende huizenmarkt.

  http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2012/12/12/Huizenmarkt-drukt-consumptie-procent-per-jaar?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

 93. Keesje says:

  Misschien moeten ze restschulden gaan financieren met pensioengeld….maar wel verantwoord, dus niet alles van bijna niks.( bijna) Eigen huis bezitters zijn daarmee geholpen, een deel van de 50 plussers. De rest tja….even geen oplossing.

  Vind overigens dat ze wel kunnen zeggen dat de huizenprijzen intact blijven vanwege het tekort ervan in Nederland, maar steeds meer mensen zullen toch echt doodgaan ipv de woningmarkt opkomen….en waarom willen wij zulke hoge huizenprijzen terwijl je beter kan hebben dat mensen vrolijk in een normaal huis kunnen wonen met lage maandlasten? Dat leeft toch echt een stuk gelukkiger….

 94. Keesje says:

  Hmmm…als andere landen hun pensioenfondsen nu eens WEL als eerste hun pensioenfondsen gaan legen, aandelen en obligaties gaan verkopen tbv OF huizenhypotheken zoals Ierland, OF gewoon aan pensioenen vanwege vergrote groep pensioengangers……dan daalt de hele aandelenmarkt toch als een complete baksteen?? De pensioenpotten-we-gaan-nu-voor-onze-babyboomers-flink-de-ruif-gebruiken bubble?? Snappen pensioenfondsen deze volgende bubble zelf niet, of willen ze het niet laten weten?? Klaas Knot snapt dit vast wel……

 95. xenobinol says:

  Adamus: Hier gaat het mis: financial engineering.

  Klopt, in engineering word je constant herinnert aan de natuurwetten. In het domein van financial engineering denkt men zelf de ‘natuurwetten’ te kunnen dicteren.

  Ik zag laatst een TV programma waarin een beursspeculant het succes van een goede belegger toeschreef aan wat hij ‘the edge’ noemde. Het ontwikkelen van een belegingsstrategie waarbij je altijd in het voordeel bent en altijd in staat bent om iets te verdienen. Ik dacht toen meteen: “waarom is deze man dan niet gewoon bankier geworden?”, die hebben deze ‘edge’ al eeuwen terug ontdekt.

  Feitelijk berust het idee van financial engineering op het idee van de maakbare samenleving waarbij men volledig vertrouwd op financiele instrumenten. Onze politieke elite gelooft dit nog steeds. Deze huidige coalitie gaat ‘bruggen slaan’. In de echte wereld bouwen engineers bruggen en slaan ze putten. Geen wonder dat we met deze coalitie op weg zijn naar de bodem.

 96. lorenzo says:

  snorkel: Kan dat niet dan? Als je huis van jou is (en niet stiekum nog van de bank) dan kun je het toch gewoon verhuren? Als je huis nog van de bank is, ja dan vind ik het niet zo gek dat je het niet zomaar mag verhuren.

  Gemeenten hebben vanaf 2013 niets belemmerends meer in te brengen , huurder en verhuurder mogen zelf de prijs bepalen (vergunning alleen nog getoetst aan de voorwaarden van de leegstands wet ).

 97. eric406 says:

  Keesje:

  en waarom willen wij zulke hoge huizenprijzen terwijl je beter kan hebben dat mensen vrolijk in een normaal huis kunnen wonen met lage maandlasten? Dat leeft toch echt een stuk gelukkiger….

  Dat is mijn idee ook, maar als straf krijg ik een huurverhoging van 10% voor mijn kiezen.

 98. nhz says:

  snorkel: Daarna is de ‘waarde’ van de woonboerderij als een raket de stratosfeer ingeschoten, zonder schuld of rente. Wel met onderhoud (wat ze zelf nog voor een groot deel konden doen) en belastingkosten natuurlijk, dat dan weer wel

  aan die prijsstijging heb je weinig totdat je verkoopt en emigreert. Want zelfs als je gaat huren zul je voor iets vergelijkbaars flink in de buidel moeten tasten. Nogmaals, het is allemaal inflatie. Totdat deze mensen verkopen hebben ze gewoon hetzelfde huis dat ze altijd hadden, en hooguit de mogelijkheid om meer schuld op hun nek te laden – ze waren wellicht zo verstandig om dat NIET te doen.
  Natuurlijk zijn er altijd mensen die ‘profiteren’ doordat ze geluk hebben, maar het valt niet te plannen. Ik ken diverse ‘ervaren beleggers’ die de hele huizenbubble van de zijlijn – als huurder – meegemaakt hebben omdat ze al begin jaren 90 de prijzen véél te hoog vonden en dachten dat een eigen huis een financieel blok aan het been zou blijken.
  Het idee dat je kunt profiteren door tijdelijk te gaan huren en dan ‘goedkoop weer terug te kopen’ daar geloof ik niet in, dat zal in minder dan 1% van de gevallen lukken vanwege alle overheidsmanipulatie.

  Voerman: Voerman vergeet er vast nog een hele hoop en voornamere.

  de overgewicht bubble, bijvoorbeeld; maar toegegeven, ze hangen allemaal tot op zekere hoogte, samen dus je kunt het net zo goed alleen over de huizenbubble hebben 😉

  Voerman: En die bubbels hebben wij allemaal gekozen en nodig om allemaal rijk en gelukkig te zijn.
  Doodzonde om die bubbels te beschadigen!

  100% oneens

  cartoonist: WE hebben groei nodig om uit de schulden te komen.
  Dat is iets wat WE met z’n allen…..
  Dus is het noodzakelijk dat WE enz enz.

  inderdaad. Ik zou zeggen: als je diep in de put zit, stop met graven. Maar Ewald doet het omgekeerde. Hopelijk graven dit soort wijzen hun eigen graf. Dat iemand stukjes schrijft voor de Groene zegt genoeg, een blad dat helemaal vol staat met krankzinnige filosofietjes van mensen die intens genieten van het opmaken van de belastingcentjes van de buren. Dat blad is, net als GroenLinks zelf, héél ver afgedwaald van waar links ooit voor stond.

  cartoonist: Dat betekent inflatie. Inflatie is gewoon een verborgen vorm van belasting innen. De koopkracht van iedereen aantasten, ook diegenen die geen schulden maken.

  maar voor mensen die voortdurend meer uitgeven dan er binnenkomt en veel (hypotheek)schuld hebben, zoals in PvdA/GL kringen, is inflatie een zegen.

  SchuurHuurder: Een geladen pistool in de nek is het niet, maar prettig is anders.

  pick your poison – maar dan niet achteraf gaan klagen dat je beetgenomen bent. Ik heb nog niemand horen voorstellen om huurders (in de vrije sector) te compenseren voor jarenlang veél te hoge huur.

  SchuurHuurder: Hierbij dient wel gezegd dat helaas veel van mijn generatiegenoten helaas dusdanig slecht geduld en/of financieel inzicht hebben dat zij liever geen cent hoeven te sparen en 4 maal zoveel lenen.

  ja, daar zit m.i. een groot deel van het probleem: de Instant Satisfaction generatie; We Want It All and We Want It Now. En de overheid is er om dat te regelen. Ook al komt dit waanidee voor een belangrijk deel door een foute opvoeding door enerzijds de boomers en anderzijds een overheid die zich volledig voor het karretje van de vastgoed/banken maffia laat spannen, ik hoop dat ze allemaal een harde les gaan krijgen.

  SchuurHuurder: Het DNB heeft net de groeiverwachting enorm naar beneden bijgesteld, maar financiële meevallers moeten we maar alvast gaan uitgeven?

  die megaboete voor Philips c.s. levert vast al zo’n 100 miljoen op, mooi geregeld dus 😎

  Voerman: Ook en bubbel, die kleine prinsjes en prinsesjes van tegenwoordig. Moeder moet gaan werken om zelf niet op de kinderen te hoeven passen. 🙂

  inderdaad, een gigabubble. Zelfs vorig jaar nog werd er hier om de paar maanden een kapitaal pand gevorderd voor de kinderopvang, en als je leest dat buitenlandse investeerders honderden miljoenen per jaar verdienen aan onze kinderopvang dan weet je hoe laat het is. Ik hoop dat ook deze bubble helemaal leegloopt, wie kinderopvang wil gaat het maar lekker zelf betalen of regelen.

  Adamus: Als veel premiebetalers dat doen gaat het op bankrun lijken

  +1

  Maria: De piramide moet, ik zeg moet, toch in stand gehouden worden ten faveure van de banken!!

  De huizenbezitter moet dit gaan betalen!

  het trieste is dat je met dit kabinet zeker weet dat de huiseigenaars het NIET gaan betalen, en dat als het plan doorgaat het linksom of rechtsom dus weer vooral voor rekening komt van de huurders (die buiten de sociale sector).

  xenobinol: Ik dacht toen meteen: “waarom is deze man dan niet gewoon bankier geworden?”, die hebben deze ‘edge’ al eeuwen terug ontdekt.

  precies, ‘the best way to rob a bank is to own one’.
  In de praktijk verdienen de meeste financiele aasgieren aan constructies waarbij alle verliezen kunnen worden afgewenteld op anderen, waarbij de overheid ze aan alle kanten behulpzaam is (via de belasting, subsidies, bailouts enz.). Je moet wel dom zijn om nog echt te werken in een land waar iedere profiteur met connecties slapende rijk wordt …

 99. lorenzo says:

  afbetaalde huiseigenaar: hear hear: stop flogging a dead horse.
  Pensioen is voor je pensioen.
  daarnaast iedereen zeurt maar ovcer die rente!!!
  de rente is phenomenaal LAAAAGGGG!!! ( kijk maar eens naar de rentetarieven uit 1992 en verder

  U bedoelt , de rente phenomenaal HOOOOOOGGGGG ???

  concreto , als we de oorlog willen winnen in deze zullen we eerst moeten beginnen met de feiten te kennen. Dit gaat zo niet ….

 100. snorkel says:

  Keesje: waarom willen wij zulke hoge huizenprijzen terwijl je beter kan hebben dat mensen vrolijk in een normaal huis kunnen wonen met lage maandlasten? Dat leeft toch echt een stuk gelukkiger….

  En dan houden we ook nog eens geld over om te consumeren / investeren in de economie!

 101. lorenzo says:

  ….en nu de cyclische schaapjes die massal gaan aflossen. Weg nog bestaande economie.
  Zal de files as. zondag naar de woonboulevards eens beobachten , er moet een causaal verband zijn .

 102. Voerman says:

  lorenzo: ….en nu de cyclische schaapjes die massal gaan aflossen. Weg nog bestaande economie.
  Zal de files as. zondag naar de woonboulevards eens beobachten , er moet een causaal verband zijn .

  Was gisteren in de provinciehoofdstad.
  In een half jaar tijd straatbeeld toch wel veranderd.
  Weinig mensen op straat, weinig koopactiviteit in winkels, diverse etalageruiten dichtgetimmerd, wel tijdelijke winkels in de vorm van “decemberwinkel”,”outlet” etc. Ook gesloten winkels die hun etalage verhuurd hebben aan een nabije zaak. Lijkt niet dramatisch allemaal, maar toch…

 103. magnum says:

  Wat is er mis om jongeren naar keuze nu een payment holiday van zeg 5 jaar voor hun pensioenpremie te geven onder gelijktijdige aanpassing van hun aanspraken.

  Deze premies worden ipv aan het pensioenfonds individueel naar een bouwsparen of spaarloon achtige rekening overgeboekt die ieder moment kan worden gebruikt voor aankoop van een eigen huis.

  Na verloop van tijd kunnen ze dit weer terugstorten.

  Maken ze voor iedere euro die ze op deze magnum constructie in ieder geval vanaf dag een 4-5% rendement dat is fors meer dan wat ze de eerste paar jaar nu aan rendement van hun fonds krijgen. Als het al positief is en niet aan kosten op gaat.

  Want bedenk even wat een jongere nu allemaal aan lasten krijgt en wat voor inkomen daar tegen over staat.

  – stufi aflossing
  – pensioenpremie
  – sparen 1e down payment og.
  – kinderopvang
  – nieuwste ipod/pad tablet

  Dat is gewoon te veul dus daar moet in geschrapt gaan worden.

  Ben ik nu zo kritisch maar die tabel vermogen doorsnee huishouden naar leeftijd hierboven zegt toch helemaal niks.

 104. Voerman says:

  lorenzo: U bedoelt , de rente phenomenaal HOOOOOOGGGGG ???

  Als je een auto koopt met uitgestelde betaling (nieuw woord voor geld lenen) krijg je er bijna rente bij!
  De bubbel waar (nog) niemand over praat.

 105. snorkel says:

  magnum: Deze premies worden ipv aan het pensioenfonds individueel naar een bouwsparen of spaarloon achtige rekening overgeboekt die ieder moment kan worden gebruikt voor aankoop van een eigen huis.

  Ik zou eerder zeggen: ja voor het aflossen van de huidige (rest)schuld, nee voor het aangaan van nieuwe schulden. Hoewel het aangaan van nieuwe schulden met enige inleg natuurlijk altijd beter is dan ‘naakt’

 106. Voerman says:

  magnum: Ben ik nu zo kritisch maar die tabel vermogen doorsnee huishouden naar leeftijd hierboven zegt toch helemaal niks.

  Ik vind het nogal wat zeggen, dat je als starter “onderwater” begint en vaststaat dat je steeds verder onderduikt. Je hebt bijne een wonder nodig om daar zelfstandig zonder kleerscheuren uit te komen.

 107. Adamus says:

  snorkel: Ik zou eerder zeggen: ja voor het aflossen van de huidige (rest)schuld, nee voor het aangaan van nieuwe schulden.Hoewel het aangaan van nieuwe schulden met enige inleg natuurlijk altijd beter is dan ‘naakt’

  Heb in 1981 mijn “gesubsidiëerde” zilvervlootrekening geplunderd als aanbetaling op huisje.
  In 1984 waren de spaarcentjes -de opbrengst van ieder najaar de spaarpot laten legen bij de Boerenleenbank- pleite (huizenmarkt -/-30%) Heb kinderen bijgebracht geen spaarpotje aan te leggen, maar met geld om te leren gaan 😉

 108. cartoonist says:

  nhz: Ronald e: “Dan weet ik in ieder geval zeker dat mijn pensioen geld nog iets oplevert.”

  wedden dat bijna alle mensen die dat prima vinden straks gaan klagen dat ze minder pensioen hebben als hun huis ook nog (verder) in waarde gedaald is?
  Dan zijn ze ‘beetgenomen’ en gaan alsnog een volledig pensioen eisen, net zoals de mensen die altijd gehuurd hebben. Kan ik met 110% zekerheid voorspellen.

  Ik weet zeker dat je gelijk hebt nhz. En de kans dat die klagende scheefleners dan hun zin krijgen die schat ik ook op 110%.

  De scheefleners hebben de bankiers en globalisten een grote dienst bewezen door zoveel schuld te nemen. De banksters profiteren van de enorme winsten die ze maken en de globalisten profiteren doordat ze de macht hebben over de ‘kleine man’ met schulden.
  En als je de globalisten een dienst bewijst dan wordt je beloond. Beloond met gewoon hetzelfde pensioen.

  Straks krijgt iedereen in europa die zich nog niet doodgewerkt heeft na z’n 70’ste hetzelfde lage pensioen. Behalve natuurlijk de nomenklatura in brussel. Die ontvangen gewoon levenslang hun onbelaste inflatievaste vergoedingen.

 109. magnum says:

  snorkel,

  Mij ook best. Bestaande en nieuwe. Want er komt een dag dat de naam van deze site hopeloos achterhaald is en de zeepbel exit is en er ingestapt kan/moet worden en naam terug kan naar huizenmarkt.nl

  Dan moeten er wel wat stuivers te besteden zijn en hoe haal je die als jongere nu anders ooit bij elkaar.

  Overheid en maatschappij leggen nu al zo vroeg zoveel fin. verantwoordelijkheid bij jongeren waardoor er te veel rekeningen op de mat. Dan moet je schrappen waar geen geld voor is. Pensioen kan later ook nog.

  @voerman

  Daarom moeten er drastische maatregelen worden genomen. Er was/is geen geld om al deze zaken geld uit te geven.

  Uit deze tabel krijgt de doorsnee = mediaan is 50e percentiel? wat meer contour.

  Kijk ook even naar de 1-5e 10% groepen en Niet Westerse.

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=80056ned&D1=0,4-7&D2=28-31,44-45,49-55,155-164&D3=0,l&D4=l&HDR=G2,T&STB=G3,G1&VW=T

 110. cartoonist says:

  snorkel: jodha: “Is het geen idee als we de centrale banken verplichten om het gat vullen? ”

  nog meer geld bijdrukken zodat de financiële brokkenpiloten weer eens geholpen worden op kosten van mensen die financieel verstandig waren. Vooral doen alsof het geen Ponzi game is en proberen het spelletje zo lang mogelijk te rekken

  En dan zijn er altijd van de pseudo wetenschappers, oeconomen, casametristen enzo, die ons vertellen dat de economie weer sterk gegroeid is dankzij het kordate, inzichtsvolle en verantwoordelijke optreden van de FED en de ECB.

  @!#^%$

 111. cartoonist says:

  nhz: afbetaalde huiseigenaar: alle HRA boeven de 350000 afschaffen

  onzin, gewoon helemaal afschaffen (of alle huur aftrekbaar maken). Nog even en 90% van de huizen kost minder dan 350.000. Belachelijk systeem, iedere ‘reparatie’ hiervan is net zo dom als het systeem blind overeind willen houden. Terug naar betaalbare prijzen krijg je alleen als HRA volledig wordt afgeschaft, met HRA/NHG blijven de prijzen minstens 2x zo hoog als ze horen te zijn (omdat de helft van de kosten door de belastingbetalers gedragen worden).

  Zo is het, gelijke monnikken gelijke kappen.
  ALs je huurt van de bank en HRA geniet dan hebben de huurders van de woco’s evengoed recht op HRA (HuuRAftrek)

 112. afbetaalde huiseigenaar says:

  lorenzo,

  beste lorenzo..

  ik weet niet wat er nou verkeerd te begrijpen is?
  de hypotheek rente in 1992 lag gemiddeld op 8% en vandaag: minder als de helft en soms zelf lager….

  de percentages voor de hypotheeklening zijn dus niet echt de moeite waard om je over op te winden.. ik zou me dus eerder opwinden over de te hoge prijzen..

 113. V says:

  http://www.welingelichtekringen.nl/opinie/104048/het-moment-is-in-zicht-dat-de-huizenprijzen-ophouden-met-dalen.html

  Mathijs Bouman denk dat nu op de bodem zitten met de huizenprijzen. Hoofdargumenten: schaarste en betaalbaarheid.
  Hij vergeet even dat Funda op een all-time-high staat en dat de betaalbaarheid per 1 januari met zo’n 10% a 20% daalt.

  Nu iedereen roept dat verdere daling onvermijdelijk is moet Mathijs waarschijnlijk opvallen om nog aandacht te krijgen. Of heeft hij net een huis gekocht en dus last van confirmation bias?

 114. Steven says:

  even leuk tussendoortje. Het is nu 12-12-12 en bijna 12 over 12.

  Die angst-maja kalender kan bijna de prullenbak in. (misschien is 2012 wel de horror voor een huiseigenaar, maar voor velen dus ook niet)

 115. maarten says:

  Steven,

  …the horror …(…)

 116. Voerman says:

  afbetaalde huiseigenaar: de percentages voor de hypotheeklening zijn dus niet echt de moeite waard om je over op te winden.. ik zou me dus eerder opwinden over de te hoge prijzen..

  Dat vindt voerman ook, maar wie is een oude voerman?
  🙂
  Bovendien lijft er van die rente na HRA bijna niets over, maarja, daar willen de Bloggers hiero nou juist vanaf! Boven de 350.000 kan ik snappen, maar je eigen HRA afschaffen?

 117. Libano says:

  Net op BNR: Idee van ING om elke huiseigenaar 200 euro in een noodfonds te laten betalen waarmee starters geholpen moet worden om huizen te kunnen kopen.

  Het moet niet gekker worden…

 118. cartoonist says:

  xenobinol: Deze huidige coalitie gaat ‘bruggen slaan’. In de echte wereld bouwen engineers bruggen en slaan ze putten. Geen wonder dat we met deze coalitie op weg zijn naar de bodem.

  Goed inzicht van xeno.

  Onze hele politieke en financiele elite is fake.
  De pseudo wetenschappers(economisten, casametristen en geografen) ,die voor hen werken, verkopen het aan ons als de universele waarheid.

 119. Dawg says:

  Keesje:
  Hmmm…als andere landen hun pensioenfondsen nu eens WEL als eerste hun pensioenfondsen gaan legen, aandelen en obligaties gaan verkopen tbv OF huizenhypotheken zoals Ierland, OF gewoon aan pensioenen vanwege vergrote groep pensioengangers……dan daalt de hele aandelenmarkt toch als een complete baksteen?? De pensioenpotten-we-gaan-nu-voor-onze-babyboomers-flink-de-ruif-gebruiken bubble?? Snappen pensioenfondsen deze volgende bubble zelf niet, of willen ze het niet laten weten?? Klaas Knot snapt dit vast wel……

  Je praat dan in feite over een mondiale crash van de kapitaalmarkten. Gaat in één klap een deel van van alle papieren bezit/schuld (claims op/verplichtingen in toekomstig inkomen) in rook op. Centrale banken kunnen dat moment misschien vertragen maar daarmee blazen ze tegelijkertijd ook de ultieme bubbel: die in geld zelf. Krijg je misschien nog wel je pensioen, alleen wel in waardeloze euro’s. Als je vermoedt dat dit soort scenario’s onafwendbaar is, doe er je m.i. goed aan je zo ver als mogelijk terug te trekken uit de wereld van het papieren bezit, het bezit dat de schuld van een ander is.

  Speltheorie leert ons dat het meestal het meeste oplevert als je als eerste defecteert uit een ‘confidence game’. Zo bekeken is het voorstel om pensioenclaims in te wisselen voor schuld dus misschien helemaal niet zo’n slecht idee.

 120. Dawg says:

  Libano,

  Het Von Munchhausenfonds?

 121. snorkel says:

  afbetaalde huiseigenaar: ik zou me dus eerder opwinden over de te hoge prijzen..

  juistem!

 122. jim says:

  cartoonist: Goed inzicht van xeno.

  Onze hele politieke en financiele elite is fake.
  De pseudo wetenschappers(economisten, casametristen en geografen) ,die voor hen werken, verkopen het aan ons als de universele waarheid.

  Eens!

  Excuses voor mijn doordraven over xenofobie in vorige post aan eenieder hier!

  Soms wordt het mij allemaal teveel en over het algemeen waardeer ik de posts van Adamus buitengewoon! Ik ga ‘n beetje dimmen en niet teveel drinken als ik post. Verlies accepteren ook al heb ik niets gekocht, wel gespaard.

  1 April 2013, gaan nog wat meemaken. Het paard van de belastingbetaler opgezadeld, of is het pakezel?

 123. mosske says:

  dawg +10
  maar meestal gaan we elkaar de koppen inslaan,
  dan komen anderen om te laten zien wat voor waanzin dit is,
  krijgen we een tientje om weer opnieuw te beginnen.
  maar hoe noemen we dat tientje?

 124. nhz says:

  lorenzo: U bedoelt , de rente phenomenaal HOOOOOOGGGGG ???

  lorenzo, die steeds opnieuw laat blijken dat hij elk perspectief mist op de tijd waarin we leven. Wordt eens wakker man, de rente is absurd laag, ook de hypotheekrente. Dat daar in de polder wat extra risico premie bovenop komt lijkt me volkomen normaal, eigenlijk is die premie nog veel te laag gezien de enorme risico’s op niet terug betalen.

  magnum: Wat is er mis om jongeren naar keuze nu een payment holiday van zeg 5 jaar voor hun pensioenpremie te geven onder gelijktijdige aanpassing van hun aanspraken.

  wat hier mis mee is is dat die aanpassing van de aanspraken er nooit zal komen, tenzij hij voor IEDEREEN geldt (dus ook voor wie het NIET gebruikt om de hypotheek te betalen).

  Voerman: Als je een auto koopt met uitgestelde betaling (nieuw woord voor geld lenen) krijg je er bijna rente bij!
  De bubbel waar (nog) niemand over praat.

  in de VS wordt hier al een paar jaar over gepraat hoor, wij lopen gewoon een paar jaar achter. Men gaat er vol vanuit dat de meeste van deze leningen nooit terugbetaald zullen worden, de belastingbetaler mag er dan voor opdraaien. Ook in Nederland, dankzij VW-Leaseplan etc. En idem bij bijv. verplichte ziektekosten verzekering. De politiek juicht dat er minder onverzekerde polderbewoners zijn, maar dat het aantal mensen dat de premie helemaal niet betaalt hard stijgt daar zwijgt men over. Dat is inmiddels al 5-10% maar geeft niks, doen we er gewoon volgende jaar weer 10% extra premie verhoging voor de schaapjes bovenop. Ziektekostenverzekeraars zijn de lachende derde, hun kostje is gekocht en ze lopen geen enkel risico.

  magnum: Dan moeten er wel wat stuivers te besteden zijn en hoe haal je die als jongere nu anders ooit bij elkaar.

  gewoon door de sparen, zoals het altijd geweest is in de geschiedenis; de laatste 30 jaar van gratis geld waren één grote abberatie, maar bij de jonge generatie is dat nog lang niet doorgedrongen. Eerst verdienen, dan pas uitgeven – echt, het is volkomen natuurlijk.

  afbetaalde huiseigenaar: de hypotheek rente in 1992 lag gemiddeld op 8% en vandaag: minder als de helft en soms zelf lager….

  nou, ik betaalde 11% rond die tijd … lorenzo baseert al zijn woningmarkt kennis op de bubbletijd, dat is evident – wat normaal is daar heeft hij geen benul van.

 125. afbetaalde huiseigenaar says:

  cartoonist,

  persoonlijk zou ik dat ook wel willen -afschaffen..
  ja door alles een swabber, tilten..

  en het hele IB systeem kan je mee op de schop nemen.. maar nederlandse politiek /maatschappy zit zo niet in elkaar.. het realisme in mij dat zegt: nu niet haalbaar. gaat gewoon niet gebeuren.. ( helaas want al die correcties op correcties en op elkaar gestapelde maatregelen hebben maar 1 gezicht: het werkt niet. zachte heelmeesters maken stinkende wonden)

  nogmaals natuurlijk heb je gelijk: het ( de gehele woonsituatie huren als kopen zit vast) en tilten is het beste..

  Bekijk ik het vanuit een generatie blikwinkel, dan zeg ik HRA heb ik zelf genoten, op basis van annuiteit, 30 jaar lening, op basis van 3x Jaarinkomen en LTV van 90%.

  maar dat was toen..
  en je betaalde 8% hypotheekrente en de spaarrekening gaf hooguit 4.. en de markt raakte uit zijn voegen want iedereen ging voor het maximale, want je kreeg het cadeau van de fiscus.. persoonlijk heb ik toen ( 10 jaar geleden al) een andere weg gekozen.. de Hormann weg, en konsekwent ieder jaar extra aflossen..

  het is heel erg wat er ondertussen is gebeurd,HRA een van oorsprong goed instrument werd echter gekaapt door de geldgeile maffia ( en daar horen dus burgers net zo toe die op kosten van de algemeenheid de strot niet vol konden krijgen)

  maar ik weet nog goed hoe in het begin die HRA wel welkom was bij mij.
  daarom mogen starters van mij HRA hebben op basis van 90% ltv, annuiteit, tot max 350.000, 3 x jaar inkomen en HRA max van 10 jaar tijd tegen het max IB tarief van het middeninkomen..
  voor deze groep was het ooit gedacht en niet voor de topverdieners..

  tsja wishfull thinking met zekerheid..

  dit is maar heel grof: zonder te kijken naar IB percentages e.d.

 126. snorkel says:

  afbetaalde huiseigenaar: maar ik weet nog goed hoe in het begin die HRA wel welkom was bij mij.
  daarom mogen starters van mij HRA hebben op basis van 90% ltv, annuiteit, tot max 350.000, 3 x jaar inkomen en HRA max van 10 jaar tijd tegen het max IB tarief van het middeninkomen..
  voor deze groep was het ooit gedacht en niet voor de topverdieners..

  Hypotheekrenteaftrek is ooit bedacht om huurwaardeforfait te ‘compenseren’. Een volstrekt misplaatst instrument om een volslagen idiote belastingmaatregel te compenseren dus. Zie http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/10741/de-hypotheekrenteaftrek.html

  Als het werkelijk zou gaan om dat ‘extraatje’, dat steuntje in de rug voor de jongere die het al moeilijk genoeg heeft, geef dan gewoon iedere (jonge?) Nederlander vijfhonderd euro per jaar cadeau. Of maak opleidingen gratis. Of verzin iets productiefs waardoor ze aan het werk kunnen.

 127. jim says:

  55+ en werkeloos geen uitkering nooit enige woonsubsidie genoten en aangezien werkeloos ook niet in aanmerking komend voor ‘n hypotheek. (alsof ik daar op uit was) Pensioenopbouw nihil. Ik zou bijna gaan denken dat ik op ‘t verkeerde paard gewed heb. Alleen, ik zie en zag nooit iets in weddenschappen…
  Te principieel natuurlijk, eigen schuld. Een loser.

 128. snorkel says:

  snorkel: geef dan gewoon iedere (jonge?) Nederlander vijfhonderd euro per jaar cadeau.

  Wat zeg ik, van het geld dat de HRA jaarlijks kost kun je IEDERE Nederlander €800 per jaar cadeau (eventueel in de vorm van belastingkorting) geven!

 129. Voerman says:

  afbetaalde huiseigenaar: voor deze groep was het ooit gedacht en niet voor de topverdieners..

  Het was wel voor de topverdieners gedacht, al vanaf het begin in achttienhonderzoveel.

  Verder vind ik je post erg goed. Voerman ziet het ook zo.
  Maarja, de meeste posters alhier zien het anders en het is al afgegeven en er komt nooit meer een weg terug. De grootverdieners zijn al met vooruitgaande kracht gecompenseerd door de aangepaste IB tarieven.

 130. Voerman says:

  jim: Te principieel natuurlijk, eigen schuld. Een loser.

  Neen, domme pech, op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. That’s all.

 131. Dawg says:

  mosske,

  Helaas een beangstigend perspectief.

 132. afbetaalde huiseigenaar says:

  snorkel: Hypotheekrenteaftrek is ooit bedacht om huurwaardeforfait te ‘compenseren’. Een volstrekt misplaatst instrument om een volslagen idiote belastingmaatregel te compenseren dus. Zie historischnieuwsbl…heekrenteaftrek.html

  Als het werkelijk zou gaan om dat ‘extraatje’, dat steuntje in de rug voor de jongere die het al moeilijk genoeg heeft, geef dan gewoon iedere (jonge?) Nederlander vijfhonderd euro per jaar cadeau. Of maak opleidingen gratis. Of verzin iets productiefs waardoor ze aan het werk kunnen.

  ps dank voor je correctie met het huurwaarde systeem dat was mij ontvallen) maar ook hier weer de wortel van al het kwaad is uiteindelijk het belachelijke IB stelsel in NL.. en hierdoor onstaan de correcties op de correcties, die gecorrigeerd moeten worden en uiteindelijk tot woekering en misbruik voer(d)en.

  tsja tot de topverdieners behoorde ik zeker niet, en waarschijnlijk de reden dat ik een (hypotheek)schuld altijd als een schuld en gevaar heb waargenomen en als de wiedewierga binnen 15 jaar na aankoop de schuld heb afbetaald door te bikkelen en te sparen.

  hoe luidt de slogan: lenen kost geld?!
  precies..

  tsja het tilten zal helaas niet gebeuren
  Voerman is realist en herinnert mij eraan een weg terug komt er niet meer..
  game over..

 133. cartoonist says:

  afbetaalde huiseigenaar: persoonlijk zou ik dat ook wel willen -afschaffen..
  ja door alles een swabber, tilten..

  Ik ben ook realistisch.
  Iedereen die kritisch en realistisch is kan de matrix van regels en propaganda zien die om ons heen gebouwd is. Onze wereld is niet een wereld van absolute waarheden.
  Laat je niet sturen door de MSM, de pseudo wetenschappers en de populisten.
  Voor mijzelf is het meest waardevolle in deze wereld zelfstandigheid en begrip van de wereld zoals deze geevolueerd is tot wat dat nu is.

  We zijn hier in het westen de afgelopen 20 jaar, na de val van het communisme, zelf tot een soort communistische heilstaat geevolueerd. Kleine mensen en partikulier initiatief wordt zoveel mogelijk kapot gereguleerd, persoonlijke vrijheden worden beperkt en de machtige overheid dringt steeds dieper in tot ons priveleven.
  De planeconomie van de (financiele) multinationals en supra-nationale instellingen die boven alle wetten en regels staan en die van belastingen worden uitgezonderd houden ons gegijzeld achter een muur, een muur van onwetendheid.

  Politici worden psychologisch geselecteerd op hun volgzaamheid voor de partij en hun geschiktheid voor het systeem (kadaver dicipline). Daar kunnen we eigenlijk helemaal niets goeds van verwachten.

 134. Voerman says:

  Voerman: Helaas een beangstigend perspectief.

  Je kunt maar beter iets anders verzinnen! 😐

 135. Voerman says:

  Voerman: Helaas een beangstigend perspectief.

  Was bij Dawg gequote!

 136. afbetaalde huiseigenaar says:

  snorkel: Hypotheekrenteaftrek is ooit bedacht om huurwaardeforfait te ‘compenseren’. Een volstrekt misplaatst instrument om een volslagen idiote belastingmaatregel te compenseren dus. Zie historischnieuwsbl…heekrenteaftrek.html

  Als het werkelijk zou gaan om dat ‘extraatje’, dat steuntje in de rug voor de jongere die het al moeilijk genoeg heeft, geef dan gewoon iedere (jonge?) Nederlander vijfhonderd euro per jaar cadeau. Of maak opleidingen gratis. Of verzin iets productiefs waardoor ze aan het werk kunnen.

  500 euro kado.. en je kreeert weer een wangedrocht: iets dat gratis is heeft geen waarde in de ogen van de jeugd.. (1 x I pad de luxe)
  dan liever de opleiding subsidieren.
  ps als ondernemer doe ik al iets productief: ik kreeer werkgelegenheid. 🙂

 137. Voerman says:

  cartoonist: Politici worden psychologisch geselecteerd op hun volgzaamheid voor de partij en hun geschiktheid voor het systeem (kadaver dicipline). Daar kunnen we eigenlijk helemaal niets goeds van verwachten.

  Acch, elke cultuur had zijn wreedheden.
  De kunst voor het individu is niet met de regels te leven, maar vooral tussen de regels. Daar is de ruimte het grootst! 🙂 🙂 🙂
  Vort peerd.

 138. Voerman says:

  Gepensioneerde Voerman heeft ook iets goeds gedaan met zijn werkgelegenheid!

  Hij heeft die helemaal gratis aan iemand anders gegeven! Oftiederblijmeeis? 🙂

 139. afbetaalde huiseigenaar says:

  cartoonist,

  ik lees je passie, en ik begrijp waar die vandaan komt. je wordt er doodziek van, die pietepeuterige bedillerigheid: en we aint seen nothing yet! denk aan wat de eu en big boze bert van Rompuij van plan is.. vindt je niet dta hij ergens op de boze bert lijkt van de sesame street?) voorzichtig: dit kan Uw gevoel beinvloeden:
  http://politicalhumor.about.com/library/blosamabert.htm

  een nieuwe fotomontage met Barasso en van Rompuy en Bert : als het nieuwe trio infernale!! grins..

  als kleine m/v- kan je weliswaar niet tegen het systeem, maar ik kan trachten bepaalde klippen te omzeilen..
  bv de financiele afhankelijkheid die door schulden wordt gemest.. (financieel afhankelijk blijven we allemaal tenzij je met een gouden lepel in de mond bent geboren..)
  consumptie niet als verworven recht te zien
  en jezelf te zijn (dus niet te moeten meebrallen met de mannetjesmakers)
  en tevredenheid weer te voelen.
  en vooral kritisch te blijven maar niet te verbitteren

  lachen is het beste medicijn.. dus veel plezier met Bert

 140. afbetaalde huiseigenaar says:

  ps voor de liefhebbers:
  opgepast: sarcastisch maar toch wel heel erg leuk!

  http://www.bertisevil.tv/pages/bert003.htm

  fotomontage van Bert met Wilders?

 141. Belletje says:

  magnum:
  Wat is er mis om jongeren naar keuze nu een payment holiday van zeg 5 jaar voor hun pensioenpremie te geven onder gelijktijdige aanpassing van hun aanspraken.

  Deze premies worden ipv aan het pensioenfonds individueel naar een bouwsparen of spaarloon achtige rekening overgeboekt die ieder moment kan worden gebruikt voor aankoop van een eigen huis.

  Na verloop van tijd kunnen ze dit weer terugstorten.

  Maken ze voor iedere euro die ze op deze magnum constructie in ieder geval vanaf dag een 4-5% rendement dat is fors meer dan wat ze de eerste paar jaar nu aan rendement van hun fonds krijgen.Als het al positief is en niet aan kosten op gaat.

  Ik vind dit wel een goed idee, beter dan de nationale hypotheekbank.

  De jongeren die nog geen huis bezitten kunnen dan in die 5 jaar een leuke 20K sparen vanuit het bruto salaris. Voor een stel is dit 40K op een huis van 160K is dat 75% LTV, en bij 40K inkomen 3 jaarsalarissen af te lossen.

  De oudere jongere kan zijn onderwaarde afbetalen met dit bedrag, als hij die heeft, of anders een extra aflossing doen. Mits het geld niet voor een verbouwing gebruikt mag worden, lijkt dit mij voor iedereen prima. Misschien zal deze groep iets minder pensioen genieten, maar dan gaat het vooral om mensen die anders nu in de problemen is.

  Ouderen of mensen met een grotendeels afgelost huis blijven het geld gewoon in hun pensioenpot stoppen. Voor hen veranderd er niets.

 142. lorenzo says:

  afbetaalde huiseigenaar: beste lorenzo..
  ik weet niet wat er nou verkeerd te begrijpen is?
  de hypotheek rente in 1992 lag gemiddeld op 8% en vandaag: minder als de helft en soms zelf lager….
  de percentages voor de hypotheeklening zijn dus niet echt de moeite waard om je over op te winden.. ik zou me dus eerder opwinden over de te hoge prijzen..

  Ik weiger het uit te leggen ( en wind me al helemaal niet op…) , wil je wel melden dat er procedures zijn en ook nog komen over de hoge hypotheekrentes afgelopen jaren ingezet.
  ( daarnaast vermoed ik geen eigen huis in uw bezit …)

 143. Voerman says:

  Belletje: De oudere jongere kan zijn onderwaarde afbetalen met dit bedrag, als hij die heeft,

  Voerman snapt er geen flikker van!
  Een oudere jongere met onderwaarde is in deze tijd schijnbaar heel normaal, maar in feite een symptoom van barre armoede!
  Als je helemaal geen vertrouwen hebt, dat je ooit pensioen zal ontvangen, ga je gang! Bij vroegtijdig overlijden van je staat je evt partner er ook slecht voor. Op je ouwe dag moet je je huis gaan verkopen om leefgeld te hebben en je moet ook nog huur gaan betalen.
  Het deel van de mensheid wat heden uit jongere – en oudere jongeren bestaat denkt schijnbaar dat er geen toekomst bestaat. Bestaat inderdaad niet als je er zelf niet voor zorgt!

  Toen Voerman zelf nog jong was zei hij: “wat heb ik aan een pensioen? Als ik zover ben zeik ik toch over mijn klompen”!

  Voerman heeft nu al enkele jaren pensioen’zeikt nog steeds niet over zijn klompen en is blij met zijn pensioen.

 144. HNK says:

  Belletje: Wat is er mis om jongeren naar keuze nu een payment holiday van zeg 5 jaar voor hun pensioenpremie te geven onder gelijktijdige aanpassing van hun aanspraken.

  Vooruit lopen op toekomstige inkomsten in de vorm van een voorschot is eigenlijk hetzelfde als geld lenen. Als we nu in de problemen zitten omdat er te veel geld geleend is, dan lijkt me dat meer geld lenen niet te toekomst is.

 145. Okkie says:

  Flo R,

  Pensioen is geen bezit, maar een aanspraak. Dit plan is ten nadele van andere toekomstig gepensioneerden terwijl de solidariteit tussen generaties al ver te zoeken is.

 146. snorkel says:

  Voerman,

  Voerman, jij verkeert nog in de veronderstelling dat de jongere van tegenwoordig al een beetje pensioen heeft opgebouwd. Dat is niet het geval; de jongere is de eerste paar jaar van zijn inleg kwijt aan ‘kosten’. Als deze kosten eindelijk zijn betaald en het sparen begint, dan is de jongere alweer naar een andere baan verhuisd, en dus naar een ander pensioenfonds dat eerst weer een paar jaar ‘kosten’ achterhoudt. Zo ken ik meerdere oudere jongeren van 30 tot 40 jaar die nog geen cent pensioen hebben opgebouwd, maar wel al ±10 tot 15 jaar ‘kosten’ betalen. En ondertussen raakt de jongere ook nog eens failliet omdat zijn huis onder water staat.

  Daarmee wil ik niet zeggen dat een (collectief) pensioen op zich verkeerd is, maar de manier waarop het nu geregeld is, is niet meer van deze tijd. Werknemers blijven niet meer 40 jaar bij dezelfde baas.

 147. racekever says:

  http://www.zerohedge.com/news/2012-12-12/baltic-dry-
  plunges-over-8-overnight-most-2008

  Baltic Dry Plunges By Over 8% Overnight, Most Since 2008

 148. Voerman says:

  Okkie: Pensioen is geen bezit, maar een aanspraak. Dit plan is ten nadele van andere toekomstig gepensioneerden terwijl de solidariteit tussen generaties al ver te zoeken is.

  Volledig eens; en nog niet eens per definitie van de huidige ouderen, maar ten nadelen veelal van generatie genoten. Solidariteit is trouwens een leeg woord, uitgevonden door het linkse leven. Vervang dat woord door medemenselijkheid en dan krijg je een heel nieuw en invoelbaar begrip.

 149. afbetaalde huiseigenaar says:

  lorenzo,

  beste lorenzo.. vermoed je doelt een dikke marge zit tussen libor en de rente die op de hypotheekmarkt gevraagd wordt.. en de stiekeme opslagen..?? is bekend.is ook niet in orde, maar wat verwacht je van een bank? dat is geen charitatieve instelling of een nutsvoorziening.
  je eerste spaargeld is hopelijk dat je dus niet tienduizenden-den-den-den teveel te betaalt voor een slecht gebouwde maar weliswaar opgeleukte woning dat is erger.. want die veels te hoge verkoopprijs die men bij de notaris betaald staat vast – terwijl rentetarieven variabel zijn..

  ps ik heb wel degelijk een huis in eigen bezit, maar inderdaad zonder hypotheek.. ik wilde zo snel mogelijk de bank van mijn nek hebben.

 150. Flo R says:

  @Okkie 141, in juridische zin helemaal terecht je punt, echter in economische zin heeft de pensioenaansraak wel waarde. Afstandnemen van deze aanspraak kan dus worden vertaalt in een bedrag. Om dit idee te laten slagen is wel een goede omrekening noodzakelijke tussen de aanspaak en de waarde hiervan en is ongetwijfeld complex.

  Bijvoorbeeld 10.000 euro voor het aflossen op je hypotheek kost dan voor de ene 1% pensioenaanspraak en voor de ander 10%.

 151. Dawg says:

  Okkie: Dit plan is ten nadele van andere toekomstig gepensioneerden…..

  Is nog maar helemaal de vraag. Als centrale banken door blijven gaan met hun financiele repressie (En waarom zouden ze dat niet, want stoppen is nu al niet meer mogelijk) kan je nu beter cashen dan wachten tot dat bezit, pardon: die aanspraken, verbranden in een het vuur van de inflatie.

 152. Adamus says:

  Waar is ons goud? Dijsselbloem geeft antwoord: http://t.co/CXZgvudP

  Kenmerkend voor niveau van politici cq minister.

 153. Dawg says:

  Er komt geen referendum over de toekomstplannen van de EU. De Tweede Kamer stemde woensdagmiddag een SP-motie die hiertoe opriep, weg. Behalve de SP, stemden alleen de PVV en Partij voor de Dieren voor.

  http://www.metronieuws.nl/nieuws/geen-referendum-over-toekomst-eu/IWIlll!TVhl0sNCVqLfyk8dHO00TA/

  Alleen de populistische partijen waren voorstander van een referendum over dit voorstel:

  http://ec.europa.eu/economy_finance/focuson/crisis/documents/131201_en.pdf

  Dus niets aan de hand mensen, doorlopen.

 154. Adamus says:

  Dawg:
  Nog nooit de aanvechting gevoeld om 100.000 euro te lenen om het vervolgens op een spaarrekening te kunnen zetten. Als ik dus de kans zou hebben m’n hypotheekschuld fors te verlagen 1n ruil voor het opgeven van (een deel van) m’n pensioenaanspraken, zou het best wel eens zo kunnen zijn dat ik van de geboden mogelijkheid gebruik zou maken. Die schuld ga je hoe dan ook terugbetalen, maar of je die pensioenaanspraken kan effectueren (in euro’s die wat voortellen)valt nog te bezien.

  Macro economisch zie ik ook wel voordelen in zo’n uitruil van pensioenclaiams tegen hypotheekschuld. ‘t Lijkt me een gewenste balansverkorting waarmee we ons minder tot speelbal van de internationale valuta- en kapitaalmarkten maken. Kan je beter nu doen dan wanneer de dollar, de euro of de yen door ‘t putje gaan.

  Lijkt me geweldig. http://nl.wikipedia.org/wiki/Samengestelde_interest. Flinke rente loslaten op je inleg door de jaren heen. Huisje afgelost, geen huur -wel onderhoud. Ik zie vast iets over het hoofd.

 155. ll says:

  Iemand dit rapport gezien ?

  Report by the Dutch Central Bank which said weakest economic growth 2008-2014 since World War II

 156. ll says:

  Olland Is De Regie Kwijt……

  Politieke prutsers……

 157. nhz says:

  snorkel: Hypotheekrenteaftrek is ooit bedacht om huurwaardeforfait te ‘compenseren’.

  precies, het is ooit bedacht voor zeg maar de VVD achterban, vandaar dat die er nog steeds PAL achter staan terwijl het super anti-liberaal is. Gaandeweg is HRA door eens steeds grotere groep omarmd: profiteren op kosten van de buren, dat wil iedere arbeider wel! Het is een gedrocht en ieder jaar dat het nog bestaat, in welke vorm dan ook, is een verloren jaar voor de Nederlandse economie.

  snorkel: Of maak opleidingen gratis.

  belastingaftrek voor opleidingen waar straks behoefte aan is, kijk daar valt met mij over te praten ook al is dat bijna vragen om manipulatie door de onderwijs bobo’s. Maar een eigen luchtkasteel, laat iedereen die dat wil het svp helemaal zelf betalen, en ook de risico’s dragen als het mis gaat.

  Voerman: het is al afgegeven en er komt nooit meer een weg terug.

  natuurlijk komt die weg terug, want het huidige systeem is onhoudbaar in een globaliserende wereld, ook al wil Voerman dat niet zien en denken huiseigenaars dat ze vrolijk tot in lengte van dagen hun voordeeltjes kunnen behouden. “Wat maakt het uit dat de lonen in de polder veel hoger moeten zijn en de banken in zwaar weer zitten wegens een giga opgeblazen huizen/hypotheekbubble? Wij hebben financiële dienstverlening (de moderne versie van VOC piraterij), onze loonkosten zijn irrelevant en naar onze virtuele produkten zal altijd vraag zijn” 😎
  Het zal geen gemakkelijke weg terug worden, die mogelijkheid heeft de politiek al jaren terug definitief afgewezen.

  afbetaalde huiseigenaar: hoe luidt de slogan: lenen kost geld?!
  precies..

  behalve voor een eigen huis, want dan krijg je enthousiast geld toe van de Belastingdienst. Vandaar dat hypotheek/huisreclames uitgezonderd zijn van deze algemene disclaimer. En dat zal voorlopig wel zo blijven, de schaapjes vooral in de waan laten dat er een free lunch bestaat op de huizenmarkt. Die free lunch is er ook, maar niet voor de schaapjes.

  cartoonist: Iedereen die kritisch en realistisch is kan de matrix van regels en propaganda zien die om ons heen gebouwd is. Onze wereld is niet een wereld van absolute waarheden.
  Laat je niet sturen door de MSM, de pseudo wetenschappers en de populisten.
  Voor mijzelf is het meest waardevolle in deze wereld zelfstandigheid en begrip van de wereld zoals deze geevolueerd is tot wat dat nu is.

  We zijn hier in het westen de afgelopen 20 jaar, na de val van het communisme, zelf tot een soort communistische heilstaat geevolueerd. Kleine mensen en partikulier initiatief wordt zoveel mogelijk kapot gereguleerd, persoonlijke vrijheden worden beperkt en de machtige overheid dringt steeds dieper in tot ons priveleven.
  De planeconomie van de (financiele) multinationals en supra-nationale instellingen die boven alle wetten en regels staan en die van belastingen worden uitgezonderd houden ons gegijzeld achter een muur, een muur van onwetendheid.

  Politici worden psychologisch geselecteerd op hun volgzaamheid voor de partij en hun geschiktheid voor het systeem (kadaver dicipline). Daar kunnen we eigenlijk helemaal niets goeds van verwachten.

  +1 helemaal eens

  Voerman: De kunst voor het individu is niet met de regels te leven, maar vooral tussen de regels. Daar is de ruimte het grootst!

  en als iedereen dat doet wordt het een lekkere asociale puinhoop.

  Voerman: Voerman heeft nu al enkele jaren pensioen’zeikt nog steeds niet over zijn klompen en is blij met zijn pensioen.

  jij wel ja maar de generatie die na jou de leeggeroofde pensioenpotten vindt gaat daar anders over denken.

  Okkie: Pensioen is geen bezit, maar een aanspraak.

  ja, een aanspraak op iets dat er niet is, want er is veel te veel beloofd. Dus ik snap wel dat sommigen hier graag een voorschot op die aanspraak willen maken, maar eerlijk is het niet.

  Flo R: Bijvoorbeeld 10.000 euro voor het aflossen op je hypotheek kost dan voor de ene 1% pensioenaanspraak en voor de ander 10%.

  ja vast, ik wed dat kleutervereniging VEH een mooie rekenrente kan voorstellen om te zorgen dat iedereen die nu casht om een huis te kopen miljonair wordt. Kunnen we de huizenbubble weer nieuw leven in blazen en die pensioenen ach, … als je eigen-woning-miljonair bent is dat toch niet meer van belang? 😎

  Dawg: Alleen de populistische partijen waren voorstander van een referendum over dit voorstel:

  we moeten het toekomstige vette baantje van lachebekje niet in gevaar brengen.

 158. Voerman says:

  ll: Olland Is De Regie Kwijt……
  Politieke prutsers……

  Olland bestaat niet meeeeeeeeeeer! 🙁

  Kwaliteit van politici is ook niet relevant meer.
  Het is bekeken.
  We zien wel wat het wordt.

 159. Adamus says:

  SchuurHuurder:
  nu.nl/geldzaken/29…ng-kinderopvang.html

  “(…) een voorstel om voor volgend jaar een korting op de kinderopvang van 90 miljoen euro terug te draaien. Dat zou gedekt moeten worden door financiële meevallers.”

  Het DNB heeft net de groeiverwachting enorm naar beneden bijgesteld, maar financiële meevallers moeten we maar alvast gaan uitgeven?

  Maar in de VS gaat het al beter. Komt hier ook, maar iets later uiteraard. De Spekmannetjes zijn de toekomstige buit al aan het verdelen 😉
  http://www.silverdoctors.com/jim-willie-u-s-recovery-is-a-fairy-tale/

 160. Dawg says:

  “Met een toezichthouder kunnen probleembanken direct steun krijgen uit het Europese noodfonds, waardoor EU-lidstaten zelf niet meer hoeven op te draaien voor steun.”

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/3362438/2012/12/12/Voorlopig-geen-aparte-begroting-eurozone.dhtml

  En waar komr dat geld uit het noodfonds dan vandaan?

 161. Belletje says:

  Pensioen is wat de werkgever voor je spaart, daarnaast heb je nog AOW. Dat laatste is voor de eerste levensbehoeften, terwijl je pensioen er is om een beetje te blijven leven zoals je gewend was toen je werkte. Veel Nederlanders hebben sowieso alleen AOW.

  5 jaar niet opbouwen betekent gewoon minder extra, niet dat iemand later verhongerd. (Tenzij je ervan uitgaat dat de AOW onvoldoende zal zijn om te overleven, maar dat is een andere discussie.) Als de werkgever nu maandelijks 300€ inlegt op het pensioen, zal hij dit gewoon 5 jaar lang op een soort spaarloon rekening storten. De reeds opgebouwde aanspraken blijven staan en na die vijf jaar ga je gewoon verder met opbouwen.

  Het is te vergelijken met een opbouwstop omdat je 5 jaar voor de kinderen zorgt en niet werkt. Als je collega dit doet heeft dat ook geen invloed op de pensioenopbouw van een ander.

 162. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Onorthodoxe beleidsmaatregelen zijn nodig om de Schuldenproblematiek aan te pakken.
  Dat zijn wel 1.000.000 huishoudens in NL.

  Tot zo ver de weledelgestrenge Zeer Hoog Geleerde (de titelatuur voor een Prof) Heer Engelen.

  Maar Juan snapt het even niet.

  Gaan de mannen die
  – collectief de Kredietcrisis niet zagen aankomen
  – collectief de Zeepbel in de Huizen-“markt” hebben ontkend.

  NU opeens NU
  èn Probleem èn Oplossing (tegelijkertijd) zien ?

  Welnu Hallo Daaro
  de Krediet-explosie vondt plaat tussen 1990 en 2008 en NIET in 2012.

  Tussen 1990 en 2008 NIETS gezien
  in 2012 HET LICHT GEZIEN.

  Het is toch waarlijk ongeloveloos.

  Juan ziet wellicht
  met enige regelmaat kalveren vliegen
  Maar Oekoenomen dempen de put
  als de hele kudde verzopen is 🙂

 163. Juan Belmonte says:

  Welke journalist maakt nu eens
  een journalistieke opmerking ?

  TROS RADAR Hogehuizenprijsmint er nog steeds lustig op los….
  Vereniging Geleased Huys voorspelt 22% huizenprijsdaling in geval van marktevenwicht in 2013. Nu in 2012 een huis kopen van 180.000 euro in 2012 versus Straks in 2013 of later hetzelfde huis kopen van 180.000 euro. Het laatste geval blijkt 40.000 euro DUURDER.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-11-2012/ec-bekijkt-nederlandse-huizenbubbel/#comment-122125
  Het beeld geven nog snel even een huis te moeten kopen hebben we in 2010 ook al eens gezien:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-11-2012/ec-bekijkt-nederlandse-huizenbubbel/#comment-122136

  Afgezien van een radiojournlaist en oud-schaatser Ben van de Burg tot nu toe nadie, persona, niemand.

  De omerta Holandesa
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-10-2012/jacques-monasch-geeft-starters-het-nodige-duwtje/#comment-116288

 164. Voerman says:

  Belletje: Pensioen is wat de werkgever voor je spaart, daarnaast heb je nog AOW.

  Dat is niet waar!
  Kijk maar in de volgende link hoe het bijv. bij het PMT zit.
  Voor ambtenaren werd pensioeninleg tot 1985 volledig door de werkgever (overheid) betaald.

 165. Juan Belmonte says:

  Juan Belmonte: NU opeens NU
  èn Probleem èn Oplossing (tegelijkertijd) zien ?

  We hebben een oplossing
  en dus mogen we een probleem ontdekken.

  Volgorden
  doen
  er wel degelijk
  toe

  Sin poesía
  no se puede torear 🙂

 166. Voerman says:

  Voerman: Kijk maar in de volgende link hoe het bijv. bij het PMT zit.

  Sorry, alsnog de link:
  http://www.bpmt.nl/ik-bouw-pensioen-op/werkzaam-in-de-sector/werkend/wat-betaal-ik-voor-mijn-pensioen

 167. Hugo says:

  ll,

  Ik denk dat je dit stuk wel kunt waarderen. Inflatie, deflatie, Kondratieff, goud, bubble in geld en veel meer. Is wel wat leeswerk maar dan heb je ook wat
  http://www.scribd.com/doc/116141019/Thunder-Road-December

  enjoy!

 168. magnum says:

  Wat betreft de magnum pensioen rekening.

  Het solidariteits verhaal van enkelen hier boven gaat niet op. De aanspraak zal ook minder worden tenzij er later weer een bijstorting zal plaatsvinden. Kun je actuarieel uitrekenen.

  Dat bijstorten kan op zich ook zoals ik een eerdere posting in een ander draadje al eens heb voorgerekend.

  Hij is over de looptijd qua vermogensopbouw beter af.

  De nieuwe starter vanaf 2013 betaald én minder voor z’n huis én omdat ze wel afloosen betaald men over de totale looptijd ook minder rente.

  Dat verschil zou dus weer gebruikt kunnen worden om in de pensioenpot in te leggen.

 169. Adamus says:

  Voerman: Als je een auto koopt met uitgestelde betaling (nieuw woord voor geld lenen) krijg je er bijna rente bij!
  De bubbel waar (nog) niemand over praat.

  LeasePlan/Volkswagenbank is hier al eerder langsgekomen hoor,
  Die beschikken over -nagenoeg- gratis geld.

 170. Voerman says:

  magnum: Dat verschil zou dus weer gebruikt kunnen worden om in de pensioenpot in te leggen.

  En gij geleuft da? zei het vissertje! 🙂

  Bovendien zou dat de sigaar uit eigen doos zijn.
  Schiet niet op.

  Daarbij komt, dat zolangzamerhand iedereen ervan uitgaat, dat je bij alles wat je ook doet bestolen wordt. Gaat niet lukken.

 171. Voerman says:

  Adamus: Die beschikken over -nagenoeg- gratis geld.

  Dat gratis geld heb je natuurlijk zelf al betaald in de prijs van de auto.
  Als je geen gebruik maakt van de regeling kan je een behoorlijke korting bedingen.
  Zo simpel naai je een Voerman niet! 🙂

 172. Voerman says:

  nhz: en als iedereen dat doet wordt het een lekkere asociale puinhoop.

  Maar beste hhz!
  Dat moet ook niet iedereen gaan doen!
  Dan zou het alsnog druk worden in niemandsland.
  Overigens, ik heb het alsmaar in omvang groeiende idee, dat jij met de sociale orde van heden ook niet blij bent en ook dat snapt Voerman heel goed.
  Maar wat wil je dan?

 173. Dawg says:

  Hugo,

  Fascinerend rapport ja. Steekt met kop en schouders uit oven de brij van financieel economische gegevens die dagelijks over ons wordt uitgestort. Heb ‘t gisteren zo’n beetje in één adem uitgelezen. Zegt wel war, want ‘k bem niet zo’n groot fan van die Kondratieff achtige projecties.

 174. Adamus says:

  Steven:
  even leuk tussendoortje. Het is nu 12-12-12 en bijna 12 over 12.

  Die angst-maja kalender kan bijna de prullenbak in. (misschien is 2012 wel de horror voor een huiseigenaar, maar voor velen dus ook niet)

  Was wel iets gratis via de voedselbank ….iets met gemeentehuis.

 175. Hugo says:

  Dawg,

  Thunder report volg ik al zeker 2 jaar en is echt geweldig wat hij (en team) gratis bieden aan inzichten. Ik geloof steeds meer in cycli. Past goed in het hivemind idee. Mocht je deze niet hebben gelezen, een aanrader http://fofoa.blogspot.nl/2010/04/life-in-ant-farm.html. Bekijk zeker de video van de mierencolonie.

  Kan je ”things that make you go hmmmm” van Grant Williams ook aanraden (ook gratis maar moet je je even voor aanmelden en komt in de mailbox). Is meer op de actualiteit gericht.

 176. snorkel says:

  Voerman: En gij geleuft da? zei het vissertje!

  Bovendien zou dat de sigaar uit eigen doos zijn.
  Schiet niet op.

  Voerman, dit zijn non-argumenten. Wat is er mis met een sigaar uit eigen doos, als je met die sigaar tijdelijk uit de brand geholpen bent en de doos later weer vult? Dus houd eens op met die nietszeggende sigaarmetafoor. Het betreft hier geen sigaar in de zin van cadeautje van de overheid/pensioenpot aan de burger. Het betreft hier een soort tijdelijk voorschot op de pensioenaanspraak waarmee de ergste onderwaarde nu opgevuld kan worden. Hiermee kunnen de huizen(verkoop)prijzen omlaag zonder tot massaal faillissement te leiden. Door deze lagere prijzen kunnen de lasten omlaag, voor kopers maar ook voor verkopers (die kunnen bijvoorbeeld goedkoper gaan wonen en zijn in ieder geval van het Damocles-zwaard van de onderwaarde en de nekhijgende bank verlost). Over een jaartje of 5 tot 10 als de crisis voorbij is kunnen deze zelfde mensen simpelweg gedwongen worden hun voorschot langzaam weer aan te vullen (dit kan ook, omdat ze lagere lasten hebben) of ze mogen minder aanspraak maken op de pot.

  Ik zou ook liever zien dat alles op rolletjes verliep, maar dat doet het nu even niet. Er is nog niemand met een werkbare oplossing gekomen voor de miljoen NLse onderwaterhuizen. Ik weiger om alles bij voorbaat “NEEN” te zeggen. Schouders er onder Voerman! Of komt met de leeftijd, naast wijsheid, ook cynisme?

 177. Adamus says:

  http://nos.nl/video/449959-belastingdienst-zet-extra-deurwaarders-in.html

  Plus extra controleurs. Die gaan alles wat met woningmarkt samenhangt controleren 🙂
  Extra aftrek voor onverkochte tweede huis zit er ook bijna op hè.

 178. Adamus says:

  Adamus:
  nos.nl/video/44995…deurwaarders-in.html

  Plus extra controleurs. Die gaan alles wat met woningmarkt samenhangt controleren
  Extra aftrek voor onverkochte tweede huis zit er ook bijna op hè.

  600 miljoen, 375 duizend de man, incl. boetes en rente …..

 179. Hugo says:

  leerzaam stuk over MIT achtergrond van centraal bankiers. Quote;

  ”Three of the world’s most powerful central bankers launched their careers in a building known as “E52,” home to the MIT economics department. Fed Chairman Ben Bernanke and ECB President Mario Draghi earned their Ph.D.s there in the late 1970s. Bank of England Governor Mervyn King taught briefly there in the 1980s, sharing an office with Mr. Bernanke.”

  Komen echt veel bankier poppetjes vandaan.

  http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323717004578157152464486598.html?mod=WSJEurope_hpp_LEFTTopStories#project%3DCENTRALS1212

 180. Hugo says:

  Adamus: 00 miljoen, 375 duizend de man, incl. boetes en rente

  Ze gaan ervoor zorgen dat we ons gaan gedragen zoals het model voorspelt. Hoe kan je anders een moderne samenleving runnen?

 181. Belletje says:

  Voerman: Dat is niet waar!
  Kijk maar in de volgende link hoe het bijv. bij het PMT zit.
  Voor ambtenaren werd pensioeninleg tot 1985 volledig door de werkgever (overheid) betaald.

  “Voor uw pensioen betaalt u iedere maand pensioenpremie. Dit houdt uw werkgever in op uw salaris. Uw werkgever betaalt datzelfde bedrag ook aan het pensioenfonds. Hoeveel premie u netto betaalt is afhankelijk van de hoogte van uw salaris. U spaart pensioen over een deel van uw salaris, omdat u later ook AOW ontvangt.”

  Okay, bij mij betaald de werkgever alles, en ik werk in de private sector. Maar in elk geval krijgt iedereen daarnaast nog AOW.

 182. nhz says:

  Adamus: Plus extra controleurs. Die gaan alles wat met woningmarkt samenhangt controleren 🙂
  Extra aftrek voor onverkochte tweede huis zit er ook bijna op hè.

  ik garandeer je dat ze dat NIET gaan controleren. Er wordt op grote schaal HRA geclaimd voor verhuurde (tweede) woningen, de Belastingdienst wil het gewoon niet weten en dat is ongetwijfeld in opdracht van hogerhand.

 183. lorenzo says:

  afbetaalde huiseigenaar: beste lorenzo.. vermoed je doelt een dikke marge zit tussen libor en de rente die op de hypotheekmarkt gevraagd wordt.. en de stiekeme opslagen..?? is bekend.is ook niet in orde, maar wat verwacht je van een bank? dat is geen charitatieve instelling of een nutsvoorziening.

  even nagedacht over deze naiviteit en beperk me tot het volgende : ik heb het iets minder op met banken . If you don”t mind.

  (tip, volg de komende procedures eens….)

 184. Expat says:

  OT @huizenmarkt: Is dit nu het niveau geworden van deze site? Niet-onderbouwend journalisten voor “misleidend” uitmaken die een andere visie hebben?

  Door de manier waarop je Mathijs met Elco over een kam scheert op twitter, kom je niet serieus over. Sterker nog het gepresenteerd absoluut niet het niveau van sommige essentiele discussievoering op dit forum. Erg jammer…

 185. Peter says:

  Vooropgesteld dat iedere belasting verhoging een negatieve impuls aan Nederland geeft, is de BTW verhogen wel één van de minst schadelijke.

  Loonbelasting is daartegen één van meest schadelijke. Als opperhoofd van een economie wil je productief zijn niet bestraffen, en je wil het opmaken van opgebouwde tegoeden afremmen. Daarbij is de verbruikersbelasting die de BTW feitelijk is, een prima instrument.

  Kortom, lagere loonbelasting en hogere BTW is de weg om in te slaan. Helaas doet de politiek niets anders dan verhogen van alle belastingen, en dat is echt schadelijk. Er gaat ook geen enkele positief sturende werking van uit! Het is niets anders dan het eigen falen afdekken met het geld van de slachtoffers!

  Kortom, volksraad!

 186. Peter says:

  * ik bedoelde natuurlijk volksverraad.

 187. latida says:

  Hahaha Pensioengelden ‘waardevast’ huis! Hij zegt het echt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*