Deflatie op de huizenmarkt.

deflatieWat? Deflatie op de huizenmarkt dat kan helemaal niet.

Deflatie wordt net als inflatie gemeten aan de hand het “marktmandje”. Elke maand controleert een groot aantal “prijsinspecteurs” de prijzen van deze artikelen in verschillende winkels. Daarna worden de kosten van dit mandje over een bepaalde periode vergeleken en wordt zo een reeks bepaald voor de prijsindex. Het inflatie- deflatiecijfer op jaarbasis kan dan worden berekend door de verandering in de kosten van het marktmandje. Dit heeft de Consumptieprijsindex.

Toch zie je nu iets op de huizenmarkt gebeuren wat bij deflatie hoort, huishoudens blijven door een tekort aan vertrouwen, de stijgende rente, en omdat zij verwachten dat de prijzen gaan dalen hun aankopen uitstellen. Zie ter verduidelijking dit voorbeeld over een wasmachine:

Deflatie is voor velen een onbekend verschijnsel. Kort gezegd houdt het in dat de prijzen niet stijgen maar juist dalen. De wasmachine die u nu koopt zal over een jaar tegen een lagere prijs in de winkel worden aangeboden. Op zich lijkt dat geen onaantrekkelijke ontwikkeling, want wie is erop tegen dat de prijzen dalen? Toch blijkt deflatie schadelijk voor de economie te zijn. Een belangrijke motor van de economische groei zijn de bestedingen van consumenten. Bij deflatie zult u uw aankopen echter zo lang mogelijk uitstellen, want de prijzen zullen verder dalen.

De Nederlande Bank schreef hierover in 2003:

Een scherpere correctie zou kunnen optreden door een snel afnemend consumentenvertrouwen, toenemende verwachtingen van prijsdalingen en een significante toename van de hypotheekrente

Nu zie je de overheden en de centrale banken op de gebruikelijke manier reageren, de refirente is wereldwijd sterk verlaagd en er wordt aan alle kanten geld uit het niets gecreëerd. Hieruit blijkt dat men een stijgende schuldenberg (groei?) ten doel heeft. Met mooie praatjes probeert het vertrouwen te herstellen, maar het begint het er steeds meer op te lijken dat ook wij , na de vele leugens, er niet meer in geloven.

Deflatie zal dan ook net als in Japan niet meer te stoppen zijn.

Share Button
Tagged with: ,
3 comments on “Deflatie op de huizenmarkt.
 1. Marco says:

  Deflatie is onvermijdelijk, de politiek weet dat heel goed. Ze proberen inflatie op te wekken door miljarden in de markt te pompen maar helaas (voor hun) zal dit niet werken. Ze hadden al jaren geleden de rente moeten verhogen dan was de ellende nu bvele malen minder groot. Een correctie krijg je altijd, hoe langer je wacjt des te groter de klap.
  gr
  Marco

 2. mark says:

  ehmm, deflatie in de huizenmarkt ?
  Dit is een beetje bangmakerij. De definitie van deflatie is zodanig dat je niet kan toepassen op aleen de huizenmarkt. Er wordt in dit bericht gezegd dat het onvermijdelijk is dat de huizenprijzen gaan dalen. Dat klopt, maar het op deze manier neerzetten is wel een beetje stennismakerij

 3. Jaap says:

  Mijn huis nu 7 maanden te koop.
  Tussenwoning westvoorne. €255.000 k.k.
  Mijn makelaar advies. Denk na over verlaging van de prijs.
  U ziet het. De huizenprijzen dalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*