PBL: Voorzichtig met bouwen

Nederland is nog onvoldoende voorbereid op ingrijpende veranderingen in demografie, klimaat, biodiversiteit en de beschikbaarheid van grondstoffen die zich in de komende decennia kunnen openbaren. Dat concludeert het PBL in de ‘Balans van de Leefomgeving 2014’.

Er lijkt sprake van een licht herstel op de Nederlandse woningmarkt. Het PBL waarschuwt in een vandaag verschenen rapport echter voor een te groot optimisme. In sommige, vooral stedelijke regio’s trekt de markt misschien aan, maar nieuwbouw is in grote delen van het land niet vanzelfsprekend. Op de langere termijn (10-20 jaar) neemt het aantal jonge gezinnen af en komen er veel koopwoningen van ouderen beschikbaar.

Minder mensen verhuizen

Sinds de tweede helft van de jaren negentig wordt er steeds minder verhuisd. De verhuismobiliteit (het percentage verhuisde personen per jaar) daalde van 12% in 1995 naar 8% nu. De verhuismobiliteit van ouderen is lager dan 5 procent en juist deze categorie zal de komende jaren steeds groter worden. Het aantal huishoudens neemt tot 2040 weliswaar nog met zo’n 1 miljoen toe, maar die toename zal zich niet in het gehele land voltrekken. Bovendien is hierbij vooral sprake van een toename van het aantal oudere huishoudens. Het aantal jonge huishoudens neemt op termijn licht af. Hierdoor kan de vraag naar bijvoorbeeld eengezinswoningen dalen.

Babyboomers verlaten hun huis: aanbod aan koopwoningen stijgt

Het aanbod aan bestaande koopwoningen zal bovendien op de lange termijn gaan stijgen. Over vijftien tot twintig jaar zal de groep 75-plus-huishoudens flink zijn toegenomen (16% van alle huishoudens in 2030, dat zijn 1,4 miljoen huishoudens). Zodra deze ouderen niet meer zelfstandig kunnen wonen of overlijden, komen hun woningen vrij. Dit zijn vooral koopwoningen, omdat de babyboomers (geboren tussen 1945 en 1960) veel vaker dan de vooroorlogse generatie huiseigenaar zijn. Op dit moment komen er als gevolg van de uitstroom van oudere huishoudens jaarlijks circa 30.000 koopwoningen vrij. In 2030 zal het aantal door uitstroom van ouderen vrijkomende koopwoningen stijgen naar ongeveer 50.000. Ter vergelijking: dat is ongeveer evenveel als de totale jaarlijkse nieuwbouwproductie aan koopwoningen van vóór de kredietcrisis.

Aanpassen van woningen wordt belangrijker dan nieuwbouw

Provincies en vooral gemeenten doen er verstandig aan in regionaal verband rekening te houden met de toekomstige bevolkingsontwikkelingen. Tijdig anticiperen kan problemen die zich nu voordoen in de krimpregio’s, mogelijk voorkomen.  Denk aan leegstand en sterke waardedalingen van woningen. Aanpassen van de bestaande woningvoorraad aan de actuele wensen wordt belangrijker dan nieuwbouw. Ook het herbestemmen van bestaande (leegstaande) kantoren, winkels en ander vastgoed kan een alternatief zijn voor nieuwbouw van woningen.

bron: PBL Planbureau voor de Leefomgeving

Picture0006 Picture0001 Picture0002 Picture0003 Picture0004 Picture0005

 

Share Button
Tagged with: , ,
895 comments on “PBL: Voorzichtig met bouwen
 1. mafketell says:

  Hier in de straat staan nu permanent twee ( nieuwe ) woningen leeg,( te duur gebouwd ) , één huis is gesloopt en wordt weer opgebouwd, maar de bouw komt niet af, al járen niet, halverwege gestopt, buren hebben nu vreselijke wateroverlast, nog geen afvoer in nieuw te bouwen huis…… ander huis is wel afgebouwd, maar zonder afgetimmerde zijwand ( houtskeletbouw )

  Zomaar wat straatperikelen 🙂

  Ondertussen in de NL

  Economie is gekrompen sinds 2008 met 4.5 %
  http://www.metronieuws.nl/nieuws/nederlandse-economie-kromp-afgelopen-zes-jaar-bijna-5-procent/SrZnij!s4KacRuuHbE0/

  Laatste zinnetje van de NOS

  ‘Nederland hoort met de krimp thuis in het rijtje van Zuid-Europese landen als Portugal, Spanje en Italië.’

  http://philippewaechter.files.wordpress.com/2013/08/ea-2013-q2-gdp-countries.png

 2. mafketell says:

  Tufkaj een stukje history 4 september 2014 🙂

  Dutch house prices rising, boom on the way

  ‘ The market is now supported by pent-up demand, supported by new policy measures, including the relaxation of gift tax and starter loans.’

  http://www.globalpropertyguide.com/Europe/Netherlands/Price-History

 3. Juan belmonte says:

  @ artikel

  Nee maar, wat zien we nu…..

  Wo ist der Wohnungnood ?
  Argument nummer 1 tot een paar jaar gelee dat huizenprijzen nooit kunnen dalen ?

  Wo ist der Slimme Z ?

 4. Juan belmonte says:

  Daar sta je dan als Drs Taco van Hoek,
  Gezellig mee te polderen

  Een visionair, een filosoof, iemand die boeken schrijft waar we nog wat van kunnen leren.

  Zucht, het rapport “Kosten Koper” is dus bij EIB niet eens begrepen 🙂

 5. Juan belmonte says:

  Buenos dias
  Juan

 6. Keesje says:

  Over 15 jaar hausse aan koopwoningen

  http://www.telegraaf.nl/s/23066137

 7. Keesje says:

  De sterke bezuinigingen bij bejaarden zou ook wel eens eerder voor het in de verkoop zetten van duurdere woningen kunnen leiden. Groot huis en weinig inkomen? liever een appartement en euro’s op mijn rekening dan de voedselbank….

 8. Juan belmonte says:

  Heldere inzichten in een complexe wereld
  Het EIB geeft economisch inzicht en analyseert ontwikkelingen in de bouw en gebouwde omgeving. Het EIB werkt vanuit een wetenschappelijke grondslag, maar is vooral een betrokken, praktisch ingestelde organisatie die op conceptueel niveau kan meedenken. Het EIB maakt ingewikkelde vraagstukken helder, met onderzoek en analyses die (beleids)beslissingen onderbouwen en versterken. Publicaties van onderzoeksresultaten van het EIB spelen bij de ontwikkelingen in de bouw vaak een rol van betekenis.

  Nou heeft Drs Taco van Hoek zich toch weer behoorlijk belachelijk gemaakt met zijn nieuwe boek.

  Juan nomineert Drs Taco van Hoek
  Voor de cabaretprijs 2015

  http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Neerlands_Hoop_(cabaretprijs)

 9. Luisindepels says:

  mafketell: Nog 18% moet eraf Economist

  En bij de Belgjes maar liefst 46%. Nou zet de zandzakken maar voor de deur.

  China is dan weer goedkoop. Gek dat ze dan daar nu paniekerig doen over het instorten van het aantal transacties. Zouden ze wel weten hoe goedkoop ze zijn?

 10. a says:

  mafketell: Economie is gekrompen sinds 2008 met 4.5 %

  Eigenlijk weinig schokkend als je bedenkt hoe belachelijk goed we het hadden in 2008. Ten opzichte van de periode van het grootste economische orgasme uit de moderne geschiedenis hebben we kennelijk minder dan 1/20e aan welvaart ingeleverd. Peanuts.

  mafketell: ‘Nederland hoort met de krimp thuis in het rijtje van Zuid-Europese landen als Portugal, Spanje en Italië.’

  Met die kanttekening dat de krimp in Nederland vanaf een veel hoger niveau plaatsvindt (BBP per hoofd in NL is veel hoger dan in Zuid-Europa) en dat Nederland veel solvabeler is dan deze andere krimplanden. Hét probleem in Nederland is de terugval in binnenlandse consumptie als gevolg van de hoge hypotheekschulden van huishoudens. Van tientallen miljarden per jaar extra in de economie (door overwaarde) naar miljarden per jaar minder in de economie (door aflossingen en waardedaling). Het feit dat de economische krimp onder deze omstandigheden beperkt blijft, geeft aan dat Nederland een uitermate productief land is in macro-economische zin. Nederland is daarmee fundamenteel absoluut onvergelijkbaar met Spanje, Italië of Portugal.

 11. a says:

  Keesje:
  De sterke bezuinigingen bij bejaarden zou ook wel eens eerder voor het in de verkoop zetten van duurdere woningen kunnen leiden. Groot huis en weinig inkomen? liever een appartement en euro’s op mijn rekening dan de voedselbank….

  Oudere mensen met een groot huis hebben in de regel ook goede pensioenen. Indien hun huis gewoon is afgelost (en dat is voor de meesten het geval) dan zijn hun maandlasten makkelijk te bepalen uit hun pensioeninkomen.

 12. tufkaj says:

  mafketell:
  Tufkaj een stukje history4 september 2014:-)

  Dutch house prices rising, boom on the way

  ‘ The market is now supported by pent-up demand, supported by new policy measures, including the relaxation of gift tax and starter loans.’

  globalpropertyguid…rlands/Price-History

  had hem gezien 🙂 Jouw plaatje met huizenprijzen gaat lekker op twitter he 😉

 13. argon says:

  Babyboomers verlaten hun huis:
  veel aanbod, weinig keus

 14. Kapotjeplov says:

  Inderdaad. De huizen die door babyboomers worden verlaten moeten veelal flink gemoderniseerd worden.

 15. mafketell says:

  tufkaj,

  The missing link 🙂 zóóó leuk ( en heerlijk opgepakt door jou, mooie samenwerking ) , maar waar zat ie al die tijd verstopt, snap er nikx van ……. ING’s frozen SPV’s misschien 😉

  Een zeepbeller verklaar je gewoon voor gek, maar een Centrale Bank, dáár kan je niet omheen, lol …….

  ‘Nergens ter wereld kost een huis zoveel jaarsalarissen als in Nederland’ Joris Luyendijk hiernaast in de twittertjes

  Twittertjes, doe er niet zoveel an, een beetje lui ……

 16. tufkaj says:

  mafketell,

  is precies waarom ik begon met bloggen. Het maakt nogal uit of hier als reactie 380 een plaatje wordt geplaatst, of dat deze met een eigen titel en eigen post te vinden is. Kun jij jezelf lui vinden, meeste lezers zijn nog Veueueueueul luier.
  Hij deed het ook al leuk in een tweet van mij: https://twitter.com/Woningnieuws/status/509045008063016960

 17. Rondkijker says:

  Bankbabbelkous Peter Verhaar op Twitter:

  “directeur EIB: hoge hypotheekschuld NL een mythe: precies, dat is het, goed dat het eens wordt gezegd”

  https://twitter.com/peterverhaar/status/508848136341958656

  Niet alleen is Verhaar blind voor de zeer vele huizen “onder water”, hij gelooft kennelijk ook klakkeloos een propagandist uit de woningbouwsector.

 18. Adamus says:

  mafketell:
  Luisindepels,

  Over China,

  wel eens over ghost towns gehoord ? fourwinds10.net/re…iddle-Of-Angola1.jpg

  i.dailymail.co.uk/…05DC-176_634x475.jpg

  2.bp.blogspot.com/…nO7WVM/s1600/10.jpeg

  Zomaar wat plaatjes …… zelfs een stad gebouwd midden in de woestijn, zonder infra Ordos

  En alle staal, beton etc. betaald in USD 😉

  Komt ook voor dat die steden in no time bewoond zijn etc. Heeft Koos Jansen (?) ook wat over geschreven.

 19. Adamus says:

  argon:
  Babyboomers verlaten hun huis:
  veel aanbod, weinig keus

  Gaan ze naar een verzorgingshuis is de kans dat ze binnenkort weer moeten verhuizen. Scheiding wonen en zorg met gevolgen. Let op de Woon Zorg NL van Barbara Baarsma.

 20. Adamus says:

  a: Eigenlijk weinig schokkend als je bedenkt hoe belachelijk goed we het hadden in 2008. Ten opzichte van de periode van het grootste economische orgasme uit de moderne geschiedenis hebben we kennelijk minder dan 1/20e aan welvaart ingeleverd. Peanuts.

  mafketell: ‘Nederland hoort met de krimp thuis in het rijtje van Zuid-Europese landen als Portugal, Spanje en Italië.’

  Met die kanttekening dat de krimp in Nederland vanaf een veel hoger niveau plaatsvindt (BBP per hoofd in NL is veel hoger dan in Zuid-Europa) en dat Nederland veel solvabeler is dan deze andere krimplanden. Hét probleem in Nederland is de terugval in binnenlandse consumptie als gevolg van de hoge hypotheekschulden van huishoudens. Van tientallen miljarden per jaar extra in de economie (door overwaarde) naar miljarden per jaar minder in de economie (door aflossingen en waardedaling). Het feit dat de economische krimp onder deze omstandigheden beperkt blijft, geeft aan dat Nederland een uitermate productief land is in macro-economische zin. Nederland is daarmee fundamenteel absoluut onvergelijkbaar met Spanje, Italië of Portugal.

  Wat is het aandeel fin.industrie?

 21. Juan belmonte says:

  Steven:
  Joris Luyendijk is zowiezo wel ok. tegenlicht.vpro.nl…2012-2013/Joris.html

  Eens.

  De Joris Luyendijk van de nl woningmarkt
  Die ontbreekt nog.

 22. Juan belmonte says:

  Met de Eigen Huis Marktindicator meet Vereniging Eigen Huis iedere maand het vertrouwen van de consument in de woningmarkt. Deze indicator heeft een waarde tussen de 0 en de 200, waarbij de waarde 100 een ‘neutrale stemming’-waarde vertegenwoordigt.

  Juni 2014 – Stijging woningmarktvertrouwen versnelt
  Consumenten krijgen steeds meer vertrouwen in de woningmarkt. In juni stijgt de Eigen Huis Marktindicator zelfs opvallend snel naar waarde 93. Dit niveau werd voor het laatst behaald in april 2006. In mei was de stand nog 90. De nieuwste stand betekent dat het woningmarktvertrouwen al 18 maanden op rij stijgt. Lees hieronder het volledige bericht over de actuele situatie op de woningmarkt.

  http://www.eigenhuis.nl/woningmarkt/marktindicator/

  Laat de bladeren maar van de boomen vallen
  En niet te vergeten: ook de eikels 🙂

 23. Juan belmonte says:

  Al anderhalf jaar STIJGT het vertrouwen in de woningmarkt
  Dat u het maar weet.

 24. racekever says:

  “anticiperen op bevolkingsontwikkeling” wat!, de één na de nader valt dood neer in mijn dorp en naburige dorpen, kanker, vreemde auto imuun ziekten, hartstilstand, scheurende aorta’s etc.. zelfs aandoeningen waarvan men na afname van 12 bloed ampullen nog niet de oorzaak weet.

  iedereen zit hier op dit forum zit zich nog een beetje druk te maken over die bulten steen. terwijl de ECB rente verlaagd is naar 0,05% eigenlijk gewoon 0,0 en er intussen alweer 1000 miljard is bijgedrukt om dit fiasco overeind te houden. verwondert mij dan dat men nog over lange termijn strategieen gaat dubben terwijl het systeem binnenkort gaat imlpoderen.

  Zien jullie op dit forumpje eigenlijk wel een naar de kwaliteit/vitaliteit van bomen in jullie straat….
  Je kan wel ergens wonen of gaan wonen maar als dit onze leefomgeving is/wordt. dan zou ik mij toch eens pas echt ergens druk over gaan maken.

  Iemand trouwens nog honingbijen of vogels gezien de laatste tijd…. precies dat bedoel ik.

  Most Horrific Sight of Sick Dying Trees in Halifax Since Fukushima Radiation

  http://www.youtube.com/watch?v=2VO_sERh3PE

  en

  4Horrible Sick Dying Trees Bayers Rd Halifax
  (vooral luisteren naar wat die zegt)

  https://www.youtube.com/watch?v=aqtofKDAIdQ&list=UU4YBnxdSP7Wn4UAKZWMw0NA

  https://twitter.com/Boomaantasting

  trees dying on I-75 8/13 microwave damage

  https://www.youtube.com/watch?v=F5S0OqxOKvk&lc=ZklfMxx_6NNxpVpszBVEKLh0H6kKls3-eLZQ2qqnCY8

 25. Adamus says:

  <
  Laat de bladeren maar van de boomen vallen
  En niet te vergeten: ook de eikels

  Ook eikels moeten vreten

  http://www.bol.com/nl/p/de-eikelvreters/1001004005815306/

 26. Adamus says:

  Juan belmonte:
  Met de Eigen Huis Marktindicator meet Vereniging Eigen Huis iedere maand het vertrouwen van de consument in de woningmarkt. Deze indicator heeft een waarde tussen de 0 en de 200, waarbij de waarde 100 een ‘neutrale stemming’-waarde vertegenwoordigt.

  Juni 2014 – Stijging woningmarktvertrouwen versnelt
  Consumenten krijgen steeds meer vertrouwen in de woningmarkt. In juni stijgt de Eigen Huis Marktindicator zelfs opvallend snel naar waarde 93. Dit niveau werd voor het laatst behaald in april 2006. In mei was de stand nog 90. De nieuwste stand betekent dat het woningmarktvertrouwen al 18 maanden op rij stijgt. Lees hieronder het volledige bericht over de actuele situatie op de woningmarkt.

  eigenhuis.nl/wonin…arkt/marktindicator/

  Laat de bladeren maar van de boomen vallen
  En niet te vergeten: ook de eikels

  Juan, er is nog veel meer goed nieuws uitgelekt. Gelukig heeft Frits Wester een alibi heeft.

 27. mafketell says:
 28. Keesje says:

  http://www.bouwendnederland.nl/blog_detail?itemID=1054942&utm_source=@nieuwbouw&utm_medium=twitter

  Er moet bijgebouwd worden volgens Maxime Verhagen, van Bouwend Nederland. Er moeten 1.000.000 woningen bijgebouwd worden en jaren 50/60 bouw moet weg of totaal gestript en op de fundamenten en de kale muren opnieuw gebouwd worden.

  ….Maar hij heeft het niet over Betaalbaarheid voor jonge gezinnen……je kan wel lekker zitten bouwen maar als het niet te betalen is…..en staat er al niet buiten de Randstad enorm veel jaaaren te koop? Misschien eens meer werkregio’s creeeren zodat er daar ook meer woningen gekocht zullen worden?

 29. Keesje says:

  racekever,

  Vogels genoeg hier in omgeving Amsterdam en bijen ook, tweede jaar dat mijn buren proberen nest weg te halen 🙂

 30. a says:

  Adamus: Wat is het aandeel fin.industrie?

  Ongeveer 3%-4%.

 31. a says:

  Juan belmonte,

  Er is hier volgens mij al lang geleden onderbouwd geconcludeerd dat die VEH indicator geen enkele voorspellende waarde heeft, ondanks dat dat wel impliciet gesuggereerd wordt door de bedenkers er van.

 32. László says:

  Juan belmonte: Al anderhalf jaar STIJGT het vertrouwen in de woningmarkt
  Dat u het maar weet.

  In de krimpregio’s blijft men somberen. Gelukkig wonen daar niet zoveel mensen (steeds minder zelfs).

 33. a says:

  a: Ongeveer 3%-4%.

  De banken dan. Gehele financiële sector (incl. verzekeraars, pensioenfondsen) zit rond de 6%-7%. Inclusief aanverwante juridische en economische dienstverlening kom je op 9%-10% uit.

 34. a says:

  racekever:
  “anticiperen op bevolkingsontwikkeling” wat!, de één na de nader valt dood neer in mijn dorp en naburige dorpen, kanker, vreemde auto imuun ziekten, hartstilstand, scheurende aorta’s etc.. zelfs aandoeningen waarvan men na afname van 12 bloed ampullen nog niet de oorzaak weet.

  iedereen zit hier op dit forum zit zich nog een beetje druk te maken over die bulten steen. terwijl de ECB rente verlaagd is naar 0,05% eigenlijk gewoon 0,0 en er intussen alweer 1000 miljard is bijgedrukt om dit fiasco overeind te houden. verwondert mij dan dat men nog over lange termijn strategieen gaat dubben terwijl het systeem binnenkort gaat imlpoderen.

  Zien jullie op dit forumpje eigenlijk wel een naar de kwaliteit/vitaliteit van bomen in jullie straat….
  Je kan wel ergens wonen of gaan wonen maar als dit onze leefomgeving is/wordt. dan zou ik mij toch eens pas echt ergens druk over gaan maken.

  Iemand trouwens nog honingbijen of vogels gezien de laatste tijd…. precies dat bedoel ik.

  Most Horrific Sight of Sick Dying Trees in Halifax Since Fukushima Radiation

  http://www.youtube.com/watch?v=2VO_sERh3PE

  en

  4Horrible Sick Dying Trees Bayers Rd Halifax
  (vooral luisteren naar wat die zegt)

  youtube.com/watch?…BnxdSP7Wn4UAKZWMw0NA

  https://twitter.com/Boomaantasting

  trees dying on I-75 8/13 microwave damage

  youtube.com/watch?…0H6kKls3-eLZQ2qqnCY8

  Ik woon niet in Halifax, dus kan je verhaal bevestigen noch ontkennen. Enige objectieve feit wat ik in deze constateer is dat de levensverwachting steeds sneller toeneemt.

 35. mafketell says:

  Een inkijkje in de opleiding voor bijzonder beheer ……. ‘de onderhandse volmacht’, nieuwe naam 🙂

  http://www.afban.eu/retail-banking/bijzonder-beheer-particulier/

  Nog eentje Geen oekoenomische tegenwind maar een HEVIGE STORM raakt nu particulieren ……

  Leergang particulier woningbezit

  http://www.nibesvv.nl/Opleidingen/Bijzonder%20beheer%20Particulier%20woningbezit%20-%20leergang

 36. a says:

  Keesje:
  bouwendnederland.n…8;utm_medium=twitter

  Er moet bijgebouwd worden volgens Maxime Verhagen,van Bouwend Nederland.Er moeten 1.000.000 woningen bijgebouwd worden en jaren 50/60 bouw moet weg of totaal gestript en op de fundamenten en de kale muren opnieuw gebouwd worden.

  ….Maar hij heeft het niet over Betaalbaarheid voor jonge gezinnen……je kan wel lekker zitten bouwen maar als het niet te betalen is…..en staat er al niet buiten de Randstad enorm veel jaaaren te koop? Misschien eens meer werkregio’s creeeren zodat er daar ook meer woningen gekocht zullen worden?

  Ik zou het pas echt interessant vinden als de voorzitter van BOUWEND Nederland zich meer zorgen zou maken over betaalbaarheid dan over bouwen. Natuurlijk pleit Maxime voor zoveel mogelijk bouwactiviteit en interesseert de betaalbaarheid voor jonge gezinnen hem niks.

  Veel kwalijker is dat onze politici zich ook niet bekommeren om de betaalbaarheid voor jonge gezinnen. Juist van (in ieder geval een aantal van) hen zou je dit wel mogen verwachten. Helaas bekommeren onze politici zich vooral over het in stand houden van de waarde van woningen, omdat dat electoraal een grotere groep is dan de jongeren.

 37. Adamus says:

  a: Ongeveer 3%-4%.

  Robin Fransman zal het aandeel ook bagatelliseren
  http://www.economie.nl/weblog/de-nederlandse-financi%C3%ABle-sector-te-groot-0

 38. a says:

  László: In de krimpregio’s blijft men somberen. Gelukkig wonen daar niet zoveel mensen (steeds minder zelfs).

  Ik geloof zelf op de wat langere termijn niet in trends die oneindig blijven doorzetten. Als je thuis alle gemakken hebt, thuis kan werken, thuis kan communiceren enz. waarom zou je dan per sé in die drukke, volgebouwde, dure randstad willen wonen? Ik denk dat er uiteindelijk genoeg mensen zijn die voor de kwaliteit van het landelijk leven gaan, zeker als de prijzen daar blijven dalen en het voor je werk ook prima kan. Nogmaals, ik ontken niet de huidige trek naar de steden, maar zoals elke trend zal ook deze ooit weer keren.

 39. a says:

  Adamus: Robin Fransman zal het aandeel ook bagatelliseren
  economie.nl/weblog…le-sector-te-groot-0

  We hadden het over de bijdrage aan het BBP vanuit de financiële sector, niet over de verhouding van bankbalansen t.o.v. het BBP. Wel zuiver blijven in de discussie.

 40. Adamus says:

  mafketell:
  Een inkijkje in de opleiding voor bijzonder beheer ……. ‘de onderhandse volmacht’, nieuwe naam

  afban.eu/retail-ba…-beheer-particulier/

  Nog eentje Geen oekoenomische tegenwind maar een HEVIGE STORM raakt nu particulieren ……

  Leergang particulier woningbezit

  nibesvv.nl/Opleidi…bezit%20-%20leergang

  Niet alleen voor ex dsb medewerkers
  Is inmiddels een hughe business
  Ook interesse ? 😉 paar dagen per week en leuke verdiensten.

 41. mafketell says:

  a: Helaas bekommeren onze politici zich vooral over het in stand houden van de waarde van woningen, omdat dat electoraal een grotere groep is dan de jongeren.

  Denk eigenlijk dat onze politici meer waarde hechten aan hogehuizenprijzen subsidiëren, omdat anders de A rating van de securitisatie van de sub-prime hypotheken geen A rating meer is ….. Sub-prime containen, Bush was er ook goed in proest 🙂

 42. mafketell says:

  Adamus,

  Zat te zoeken naar de ‘procedure’ van bijzonder beheer, misschien vind ik het ooit nog eens 🙂

  Eerst genieten van de vogels en vlinders en het prachtige weer, gisteren nog een distelvlinder gezien, zó mooi 🙂

  Ook een héél mooie dag gewenst zeepbellers 🙂

  Sorry ps, geen leuke plaatjes gevonden …… volgende keer beter

 43. Adamus says:

  a: We hadden het over de bijdrage aan het BBP vanuit de financiële sector, niet over de verhouding van bankbalansen t.o.v. het BBP. Wel zuiver blijven in de discussie.

  Oké: >30% beroepsbevolking werkt in fin.ind. Incl. vastgoed/OGhandel en het maakt maar 3% van BNP uit…..meteen opheffen denk ik dan.

 44. Adamus says:

  Adamus: Oké: >30% beroepsbevolking werkt in fin.ind. Incl. vastgoed/OGhandel en het maakt maar 3%van BNP uit…..meteen opheffen denk ik dan.

  Landbouw 2,1 %

 45. Adamus says:

  http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_BNP_met_sectoraandelen

  Unit of Account = USD ook al zijn er die het liefst in guldens rekenen of zoals op deze wiki page omrekenen naar €

 46. Luisindepels says:

  Adamus: >30% beroepsbevolking werkt in fin.ind. Incl. vastgoed/OGhandel

  Oja???

 47. a says:

  Adamus: Oké: >30% beroepsbevolking werkt in fin.ind. Incl. vastgoed/OGhandel en het maakt maar 3%van BNP uit…..meteen opheffen denk ik dan.

  Ook dat is feitelijk onjuist.

 48. a says:

  Adamus:
  nl.m.wikipedia.org…P_met_sectoraandelen

  Unit of Account = USD ook al zijn er die het liefst in guldens rekenen of zoals op deze wiki page omrekenen naar €

  I’m lost. Wat wil je onderbouwen / laten zien?

 49. johan says:

  ECB maakt duidelijk dat de Eurolanden het nu zelf moeten doen.
  Hierdoor zie je de rente weer stijgen.

 50. jph says:

  Wat is de verwachting wat er met de schenkingsvrijstelling van 100.000 gaat gebeuren einde van het jaar? Is er al definitief besloten wat ermee gaat gebeuren?

 51. Apekool says:

  jph:
  Wat is de verwachting wat er met de schenkingsvrijstelling van 100.000 gaat gebeuren einde van het jaar? Is er al definitief besloten wat ermee gaat gebeuren?

  Gaat terug naar de oude regeling: max. EUR 50.000 van je ouders, kind moet jonger dan 40 zijn.

  De buitensporige bevoordeling van de vrindjes op de golfbaan gaat er weer af dus, maar de leeftijdsdiscriminatie komt ook terug.

 52. László says:

  Apekool: De buitensporige bevoordeling van de vrindjes op de golfbaan

  Denk je echt dat er veel geld naar buiten de familie is gegaan? We gaan het nooit echt weten, maar ik denk toch dat het voornamelijk 40-plussers en kleinkinderen/neven/nichten etc de begunstigden zijn.

 53. dr.t says:

  johan:
  ECB maakt duidelijk dat de Eurolanden het nu zelf moeten doen.
  Hierdoor zie je de rente weer stijgen.

  Jaja de ECB maakte dat duidelijk, alleeen niet met haar beleid, zie bijv. het opkopen van hypotheekpaketjes en staatsobligaties staat
  , dat staat in scherp contrast met wat jij beweert.

 54. Nico de Geit says:

  80-plussers met een steeds groter wordende restschuld. (Figuur 16)

 55. Apekool says:

  László: Denk je echt dat er veel geld naar buiten de familie is gegaan? We gaan het nooit echt weten, maar ik denk toch dat het voornamelijk 40-plussers en kleinkinderen/neven/nichten etc de begunstigden zijn.

  Je denkt te naïef (dat is in dit geval positief hoor): als ik met twee rijke vrienden afspreek om kruiselings aan ieder van onze kinderen een ton te geven dan krijgen al die kinderen dus drie ton de man of vrouw. Nog goedkoper ook, je hoeft maar 1x naar de notaris voor negen giften.

 56. Jodha says:

  Adamus: Adamus: Oké: >30% beroepsbevolking werkt in fin.ind. Incl. vastgoed/OGhandel en het maakt maar 3%van BNP uit…..meteen opheffen denk ik dan.

  Landbouw 2,1 %

  In deze discussie worden waarde en prijs door elkaar gehaald. En als het dan om waarde gaat vermoed ik dat landbouw uiteindelijk meer waarde toevoegt dan banken en OG-sector. Wordt duidelijk voor diegenen die het spaarwater tot onder hun zwembroek-niveau zien dalen.

 57. László says:

  Apekool: dan krijgen al die kinderen dus drie ton de man of vrouw

  En die worden dus per saldo door hun eigen ouders betaald. Het geld blijft gewoon in de familie.

  Mij naïef noemen en je eigen voorbeeld niet snappen.

 58. Juan belmonte says:

  László: In de krimpregio’s blijft men somberen. Gelukkig wonen daar niet zoveel mensen (steeds minder zelfs).

  Haha alternatieve visie op krimp.

  Als we PBL goed begrijpen dan is heel nl een krimpgebied, op termijn dan.
  (Steeds minder behoefte aan huizen )

 59. Juan belmonte says:

  ps:
  mafketell,

  Juan belmonte,

  Adamus,

  Geniet van de vroege herfst zeepbellers!

  cardcow.com/images…253/card00668_fr.jpg

  Het is weer
  Mooi weer 🙂

 60. Adamus says:

  a: I’m lost. Wat wil je onderbouwen / laten zien?

  Ja trolletje, zo werkt dat.

 61. Adamus says:

  Nico de Geit:
  80-plussers met een steeds groter wordende restschuld. (Figuur 16)

  Trol ‘a’ zal zeggen: onderbouw dat maar eens 😉 wel met 2 cijfers achter de komma, dat doet nos journaal ook.

 62. Adamus says:

  mafketell:
  Adamus,

  Zat te zoeken naar de ‘procedure’ van bijzonder beheer, misschien vind ik het ooit nogeens

  Eerst genieten van de vogels en vlinders en het prachtige weer,gisteren nog een distelvlinder gezien,zó mooi

  Ook een héél mooie dag gewenst zeepbellers

  Sorry ps, geen leuke plaatjes gevonden …… volgende keer beter

  Er is geen eenduidige procedure. Van brief van de bank om een praatje te maken.

 63. Adamus says:

  ……tot een mhr en mevr. Op de stoep.

 64. jph says:

  Apekool: jph

  Hmm erg jammer voor mij persoonlijk, zou dit goed in mijn voordeel kunnen gebruiken. Groot voordeel is namelijk dat het nu ook met derden kan, dus zijn er leuke oplossingen te bedenken hiermee. Voor 1 januari de akte laten passeren gaat nooit lukken, zou me ook niet zo erg willen haasten.

 65. Henk 6 says:

  Volgens mij hebben we nu een optimaal verkoopmoment te pakken, lage rente en er is nog enige mate van schaarste en je krijgt een prima prijs.

  Wacht je vijf jaar dan zit je met de gebakken peren. Men krijgt dan door dat de schaarste voorbij is en worden eengezinswoningen in overvloed aangeboden. Enige schaarste zit dan nog in eenpersoonswoningen.

 66. Apekool says:

  László: En die worden dus per saldo door hun eigen ouders betaald. Het geld blijft gewoon in de familie.

  Mij naïef noemen en je eigen voorbeeld niet snappen.

  Tja, wat moet ik nu nog zeggen – eerst leg ik het op kleuterniveau uit en dan gaat ‘t ventje alsnog staan stampvoeten dat ‘ie gelijk had.

 67. luisindepels says:

  Apekool,

  Helaas moet de ontvanger zich ook melden bij de belastingdienst. Boven de ton ontvangen is alsnog aftikken. En als dat van niet familie komt… 30% meen ik.

 68. László says:

  Apekool: Tja, wat moet ik nu nog zeggen – eerst leg ik het op kleuterniveau uit en dan gaat ‘t ventje alsnog staan stampvoeten dat ‘ie gelijk had.

  Je snapt het echt niet hè.

 69. mafketell says:

  Executieverkoop of onherroepelijke volmacht …… voor onderhandse verkoop …..

  De executiewaarde moet erin staan …… kan je de restschuld van te voren uitrekenen …..

  http://www.heetebrij.net/2013/08/executieverkoop-of-onherroepelijke-volmacht-aan-de-bank/

  In 2012 117.000 huizen verkocht , waarvan 2500 executie en 4500 gedwongen onderhands

 70. mafketell says:

  Het nieuwe Nederland
  een beetje shabby 🙂

  ‘ de shabby woonomgeving maakt deel uit van de nieuwe werkelijkheid van de ingestorte woningmarkt ‘PLB

  ‘Shabby’, of all words, ze lezen mee hier, proest

  ……………………

  Koeien de dupe van bijzonder beheer

  http://www.ftm.nl/exclusive/een-jaar-bijzonder-beheer-van-gezonde-veestapel-naar-mismaakte-kalveren/

 71. Nico de Geit says:

  Wat ook niet uit de grafieken blijkt is het aantal nieuwkomers in Nederland. De jeugd in de grote steden is voor meer dan de helft afkomstig uit derde wereldlanden, en het ligt voor de hand dat zij anders gaan leven, wonen en werken dan autochtone Nederlanders dat altijd gedaan hebben. We gaan het meemaken.

 72. mafketell says:

  Prinsjesdag 🙂

  ‘ natuurlijk gaat iedereen erop vooruit, ebitda dan, want dat zegt ‘t model.’

  orca

 73. mafketell says:
 74. mafketell says:

  Huishoudschulden …….

  Household debt Netherlands 250% of GDP
  gek eigenlijk, het wordt steeds meer
  volgens de Eurostat norm 😉 http://ei.marketwatch.com//Multimedia/2013/05/07/Photos/MG/MW-BC427_dutchd_20130507121619_MG.jpg?uuid=7c2fee52-b731-11e2-9153-002128040cf6

  In 2011 zijn de huishoudschulden 1.500.000.000.000 duzzzzzz ( staatsschuld uiteraard buiten beschouwing )
  Maar gelukkig hebben we de pensioenpotten nog, als onderpand 🙂 Maar die rekenmethode mag ook al niet meer van de ECB / Het financiële vermogen van de Nederlandse huishoudens was 1.027.000.000.000 eind 2011 / Trekken we dan de pensioenpotten eraf dan hebben de HUISHOUDENS een NEGATIEF financieel vermogen …… tja

  Het kwartje valt nog steeds niet, gelukkig maar anders breekt de pleuris uit …….

  Ganzzzz NL onder Bijzonder Beheer, daar moet je toch niet aan denken ? ……. 😉

 75. Apekool says:

  luisindepels:
  Apekool,

  Helaas moet de ontvanger zich ook melden bij de belastingdienst. Boven de ton ontvangen is alsnog aftikken. En als dat van niet familie komt… 30% meen ik.

  Uit meerdere bronnen heb ik begrepen dat het wel kan. Het zit daar in de standaard vraag en antwoord toevoeging…

  Referenties:
  http://www.sbep.nl
  of
  http://www.alfa.nl
  “Kan iemand van meer personen € 100.000 belastingvrij ontvangen?
  Ja, de vrijstelling geldt per schenker en niet per ontvanger. Als er meerdere schenkers zijn kan de vrijstelling dus meerdere malen worden toegepast. Bijvoorbeeld bij schenking door de ouders, de grootouders, buren, ooms en tantes et cetera.”

 76. mafketell says:

  Hier het rekenmodel voor 2014 schenking door anderen wordt niet belast voor woning en ook erfpacht, een handig rekenmodelletje 🙂

  http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/schenkbelasting/

 77. Juan belmonte says:

  mafketell,

  Precies
  Wie gelooft dat huizenprijzen bodemen bij een extreem extreem LAGE rente
  Zoals de heer Dr Coen Teulings ons o zoo graag en o zoo vaak heeft willen doen geloven

  Die heeft niet het buskruit uitgevonden
  http://www.woorden.org/spreekwoord.php?woord=het%20buskruit%20niet%20uitgevonden
  🙂

 78. Juan belmonte says:

  wat een Oene fan Tijum 🙂

 79. lorenzo says:

  Juan belmonte: een extreem extreem LAGE rente

  2 keer extreem , hoewel op vind dat de rente hoog is .

 80. lorenzo says:

  gemiddelde winst nu 2.2 procent. Historisch derhalve.

 81. Nico de Geit says:

  Henk 6:
  Volgens mij hebben we nu een optimaal verkoopmoment te pakken, lage rente en er is nog enige mate van schaarste en je krijgt een prima prijs.

  Wacht je vijf jaar dan zit je met de gebakken peren. Men krijgt dan door dat de schaarste voorbij is en worden eengezinswoningen in overvloed aangeboden. Enige schaarste zit dan nog in eenpersoonswoningen.

  Dat denk ik ook, maar je weet nooit zeker hoe dingen zich in de toekomst gaan ontwikkelen. Je ‘eigen huis’ verkopen en gaan huren is niet zo simpel, zie maar eens een leuke huurwoning te bemachtigen en ook je huis snel kwijt te raken.

  Daar komt bij dat als je vermogen hebt je dat straks misschien niet meer ‘veilig’ bij een bank kunt stallen. Er dan toch maar OG voor kopen kan een oplossing zijn. Met alle consequenties die daar aan vast zitten.

 82. Juan belmonte says:

  lorenzo: 2 keer extreem , hoewel op vind dat de rente hoog is .

  U bent Juan er eentje. Prima.
  En toegegeven de groene vlag klassificatie die Juan u ooit gaf
  -Een aandoenlijk maar te licht stiertje-
  Is niet van toepassing, dat was een verkeerde inschatting.

  Zonder wrijving geen glans.

 83. Juan belmonte says:

  Terwijl iedereen
  Heboudens Lorenzo
  Van mening is dat de rentes historisch laag zijn,
  de laagste in 500 jaar voor de NL staat

  Is dr Coen Teulings helaas van het toneel verdwenen.

  De leukste grappenmakers gaan altijd te kort mee. 🙂

 84. Juan belmonte says:

  En daar is Lorenzo dan gelukkig weer een uitzondering op 🙂

 85. Juan belmonte says:

  Heboudens
  Is trouwens
  De nieuwste spelling voor
  Behoudens

 86. Adamus says:

  Prof Dr Jaap Koelewijn:
  banken moeten kunnen omvallen -net als buurtsuper (niet klagen over rentederivaten)………..http://www.ftm.nl/exclusive/hoogleraar-jaap-koelewijn-ook-kritisch-banken/

 87. Adamus says:

  Apekool: Uit meerdere bronnen heb ik begrepen dat het wel kan. Het zit daar in de standaard vraag en antwoord toevoeging…

  Referenties:
  http://www.sbep.nl
  of
  http://www.alfa.nl
  “Kan iemand van meer personen € 100.000 belastingvrij ontvangen?
  Ja, de vrijstelling geldt per schenker en niet per ontvanger. Als er meerdere schenkers zijn kan de vrijstelling dus meerdere malen worden toegepast. Bijvoorbeeld bij schenking door de ouders, de grootouders, buren, ooms en tantes et cetera.”

  Fiscale eenheid is 1 schenker?

 88. lorenzo says:

  Juan belmonte: Terwijl iedereen
  Heboudens Lorenzo
  Van mening is dat de rentes historisch laag zijn,
  de laagste in 500 jaar voor de NL staat

  U weet , de massa houdt het systeem in stand.

 89. lorenzo says:

  Juan belmonte: En daar is Lorenzo dan gelukkig weer een uitzondering op

  Uw denkwijze bepaalt uw leefwijze.

 90. Apekool says:

  Adamus: Fiscale eenheid is 1 schenker?

  Inderdaad, om te voorkomen dat je ouders direct 2 ton kunnen overmaken 🙂
  De extra mogelijkheden wil je beperken tot de goed ingevoerde elite met vrindjes op de golfbaan.

 91. Juan belmonte says:

  lorenzo,

  Sin poesia,
  Beste Lorenzo
  No. se puede torear

  Altijd proberen om te blijven lachen
  Indien mogelijk 5 minuten voordat het niet leuk wordt ophouden

 92. Francois van Fleppesteijn says:

  Als ik mijn kinderen 100k schenk moet het een aanvulling worden op hun maandelijkse inkomen , dit geld gebruiken om een duurdere woning te kopen geeft geen maandelijkse aanvulling op je inkomen , je merkt er financieel niks van.
  Theoretisch gezien is het dood geld geworden waar alleen banken en de verkopers baat bij hebben.Het plan is natuurlijk ook bedacht voor de banken zodat ze minder hoeven af te schrijven op slechte leningen.Voor de economie zou het beter zijn geweest als eigenaren deze schenking alleen mochten gebruiken voor het verlagen van hun hypotheekschuld en nieuwe kopers alleen voor het verlagen van hun aangaande hypotheekschuld die ze max kunnen krijgen op basis van hun inkomen
  deze groep zou er dan maandelijks kwa inkomen op vooruit zijn gaan en het scheelt de overheid weer aan HRA. Maar hier hebben de banken natuurlijks niks aan.
  Nu zie je dat de meeste kopers het alleen maar gebruiken om nog duurder te kunnen kopen.

 93. Van Harens says:

  Als ik mijn kinderen 100k schenk moet het een aanvulling worden op hun maandelijkse inkomen , dit geld gebruiken om een duurdere woning te kopen geeft geen maandelijkse aanvulling op je inkomen , je merkt er financieel niks van.
  Theoretisch gezien is het dood geld geworden waar alleen banken en de verkopers baat bij hebben.Het plan is natuurlijk ook bedacht voor de banken zodat ze minder hoeven af te schrijven op slechte leningen.Voor de economie zou het beter zijn geweest als eigenaren deze schenking alleen mochten gebruiken voor het verlagen van hun hypotheekschuld en nieuwe kopers alleen voor het verlagen van hun aangaande hypotheekschuld die ze max kunnen krijgen op basis van hun inkomen
  deze groep zou er dan maandelijks kwa inkomen op vooruit zijn gaan en het scheelt de overheid weer aan HRA. Maar hier hebben de banken natuurlijks niks aan.
  Nu zie je dat de meeste kopers het alleen maar gebruiken om nog duurder te kunnen kopen.

 94. billy says:

  Als men zijn kinderen 100k schenkt moet het een aanvulling worden op hun maandelijkse inkomen , dit geld gebruiken om een duurdere woning te kopen geeft geen maandelijkse aanvulling op je inkomen , je merkt er financieel niks van.
  Theoretisch gezien is het dood geld geworden waar alleen banken en de verkopers baat bij hebben.Het plan is natuurlijk ook bedacht voor de banken zodat ze minder hoeven af te schrijven op slechte leningen.Voor de economie zou het beter zijn geweest als eigenaren deze schenking alleen mochten gebruiken voor het verlagen van hun hypotheekschuld en nieuwe kopers alleen voor het verlagen van hun aangaande hypotheekschuld die ze max kunnen krijgen op basis van hun inkomen
  deze groep zou er dan maandelijks kwa inkomen op vooruit zijn gaan en het scheelt de overheid weer aan HRA. Maar hier hebben de banken natuurlijks niks aan.
  Nu zie je dat de meeste kopers het alleen maar gebruiken om nog duurder te kunnen kopen.

 95. Juan belmonte says:

  Adamus,

  Sjiek de friemel

 96. Dawg says:

  mafketell: Household debt Netherlands 250% of GDP
  gek eigenlijk, het wordt steeds meer

  En…..heb je al onderzocht wat dan wel onder huishoudschulden moet worden verstaan? Zijn dat de schulden van alleen de gezinnen of zijn dit de gezamelijke schulden van niet-financiele bedrijven en gezinnen? Die worden in statistieken nl. heel vaak op één hoop gegooid en in dat geval is de aanduiding ‘huishoudingen’ een (nogal verwarrend)containerbegrip voor zowel de bedrijfshuishoudingen als de gezinshuishoudingen. Dat die gezamelijke schuld van gezins- en bedrijfshuishoudingen groter is dan 200% van het bbp wil ik wel geloven, dat dat voor de gezinshuishoudingen afzonderlijk ook zou gelden niet. Dat zou namelijk betekenen dat Nederlanders naast een hypotheekschuld van een dikke 600 miljard euro aan hypotheekschuld ook nog voor zo’n 900 miljard aan persoonlijke schuld hebben uitstaan, ofwel, als ik me niet vergis,een bedrag van € 50.000 per Nederlander.

 97. Dawg says:

  To whom it may concern:

  Plaatje met de ontwikkeling van de hypotheekrente sinds 1999.

  http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/07F6E0EA-3A49-44E1-9E25-15536CDA7657/0/20090820tkengg2.gif

 98. a says:

  Adamus: Ja trolletje, zo werkt dat.

  Je wil niet eens discussiëren kennelijk? Ik wijs je alleen maar op het feit dat je volledig uit de lucht gegrepen en foutieve cijfers hier de wereld in knalt. Wat een kinderachtig figuur ben je.

 99. a says:

  Adamus,

  Ok. Nog één keer dan:

  Jij beweert dat meer dan 50% van ons BBP uit de financiële sector komt. Ik corrigeer je: de feiten zijn dat dit 3%-4% is. Je zit er dus een factor 10-20 naast.

  Vervolgens beweer je dat meer dan 30% van de mensen werkt in de financiële sector en het OG/vastgoed. Zelfs als je iedere bouwvakker meetelt, dan kom je nog niet eens tot 15%. Kortom, ook hier zit je er minstens een factor 3 naast.

  Daarna laat je zien dan moderne economieën voor ongeveer 80% uit diensten bestaan. Ik vraag je wat je daar mee wil aantonen, omdat ik de relatie niet snap met onze discussie.

  Jij besluit mij daarna weg te zetten als een cijferneuker en trol.

  Kijk, dat JIJ de ballen verstand hebt van economie dat is je goed recht. Dat JIJ vervolgens getallen verzint waarmee je een volslagen belachelijk en feitelijk onjuist beeld neerzet van de economie is dan ook nog tot daar aan toe. Maar dat je vervolgens zó kinderachtig reageert op iemand die je daar op wijst, dat is ronduit triest.

  Ik zou zeggen: ga een LOI cursus economie volgen en laat tot die tijd het discussiëren over de economie alsjeblieft over aan de grote mensen.

 100. László says:

  De tenen worden wat langer bij de zeepbellers. Makelaars verwijten dat ze de trendbreuk in 2010 ontkenden, maar ze zijn uit het zelfde hout gesneden. Ze zijn heilig overtuigd van zichzelf.

  Gelukkig wordt deze grafiek automatisch bijgewerkt.

  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/grafieken-aanbod/?soort=verkocht&gegeven%5B%5D=bestaande-bouw&breedte=800

 101. Steven says:

  a: Kijk, dat JIJ de ballen verstand hebt van economie dat is je goed recht. Dat JIJ vervolgens getallen verzint waarmee je een volslagen belachelijk en feitelijk onjuist beeld neerzet van de economie is dan ook nog tot daar aan toe. Maar dat je vervolgens zó kinderachtig reageert op iemand die je daar op wijst, dat is ronduit triest.

  ha ha. dat is wat hard. Wel vind ik dat hij wat duidelijker mag zijn. Ik leerde vroeger altijd dat je zo duidelijk mogelijk moet wezen. Bij Lorenzo en Adamus is het altijd even puzzelen. (wat ze daar leuk aan vinden is mij ook een raadsel..)

 102. Adamus says:

  a,

  LOL uw oekonomie volgens Heertje en de anderen die het allemaal hebben zien aankomen, zoals top econoom Jaap van Duin. Maar kom gerust met je cijfers en gaan weerleggen dat het wel meevalt met de ‘schuldgedreven politieke economie’ en haar financiéle stromensen.

  Tot nu toe bijna niks gedronken. Ga daar nu ff verandering in brengen. De bodem is goed
  😉

 103. Adamus says:

  Steven: ha ha. dat is wat hard. Wel vind ik dat hij wat duidelijker mag zijn. Ik leerde vroeger altijd dat je zo duidelijk mogelijk moet wezen. Bij Lorenzo en Adamus is het altijd even puzzelen. (wat ze daar leuk aan vinden is mij ook een raadsel..)

  Laat a het lekker zelf uitzoeken in de onderafdeling van de soc.wetenschappen: economie.

 104. mafketell says:

  Dawg: Zijn dat de schulden van alleen de gezinnen of zijn dit de gezamelijke schulden van niet-financiele bedrijven en gezinnen?

  Inderdaad deze is het 🙂 bedrijfs- en gezinshuishoudens …… maar eigenlijk is het onbegonnen werk, want wat bekend is staat on-balance ….. maar wat off-balance staat weet niemand ….. sorry, best wel een beetje dom van mij …….. maar de cijfertjes kloppen wel 🙂 zeker en vast

  Deze is ook grappig, ietsje meer dan de helft er is nu af http://i.imgur.com/KYDeJxp.png nog 22% togo

 105. a says:

  Adamus,

  Natuurlijk is er een enorm schuldenprobleem en natuurlijk is de financiële sector ziek en heerst daar een verziekte bedrijfscultuur. Daar ging onze discussie niet over. Je schuift me nu een standpunt in mijn maag wat ik dus nergens heb verkondigd. Nogmaals, JIJ verkondigt feitelijke onwaarheden en poneert onjuiste getallen over de financiële sector. En niet op twee cijfers achter de komma zeg maar 😉

  Maar no hard feelings. Dat de drank je moge smaken!

 106. a says:

  mafketell,

  Schulden van huishoudens zijn, buitenom hypotheken, zeer beperkt. Is wel ergens terug te vinden in macro economische verkenning die, naar ik meen, DNB jaarlijks opstelt. Als de hypotheekschuld 650 mrd is dan zal het totaal in de orde van grootte van 750 mrd zijn. Op zich heeft Nederland als geheel geen balansprobleem. Het probleem zit hem er in dat die 650 mrd hypotheekschulden geconcentreerd zitten bij ongeveer 2,5 tot 3 miljoen huishoudens en dat zijn precies de huishoudens die normaal het grootste deel van hun inkomen zouden moeten spenderen in de economie. Dat doen ze nu dus niet. De enorme bezittingen van Nederland zijn voor een beperkt deel lucht (waarde vastgoed) en voor het grootste deel in handen van de groep 50+ (pensioenaanspraken en wederom vastgoed). Wie weet lost het probleem zich ooit vanzelf op. Zoals een poster hier vaak stelde “ooit zal alles jullie toebehoren”. Helemaal onzin is dat, macro gezien, niet.

 107. László says:

  Adamus,

  Zeepbeller hebben hier alleenrecht op de juiste visie. Jullie doen hetzelfde wat jullie de makelaars tijdens de neergang in de crisis verweten.
  De crisis is nog niet voorbij, mmar naar beneden gaat nu even niet.
  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/grafieken-aanbod/?soort=verkocht&gegeven%5B%5D=bestaande-bouw&breedte=800

  Als het met argumenten even niet lukt, dan kun je de ‘tegenstanders’ gewoon schofferen, dan gaan ze misschien wel weg.

 108. mafketell says:

  Alle spam is weg …..
  niet te geloven en al weer
  een top prestatie van onze admin …… 🙂

  a: “ooit zal alles jullie toebehoren”.

  deze bedoelt u ?

  http://www.munknee.com/wp-content/uploads/2011/07/debt-mountain-cartoon.gif

 109. maarten says:

  a,

  Daarnaast zijn de outsiders, die krijgen geeneens”vast werk” of een hypotheek maar wel jong en hoogopgeleid

 110. maarten says:

  Nee een kleine groep jonge mensen krijgt een vaste aanstelling en daarmee de kans om ongeacht opleiding zich in de enorme schuldenstrop van een hypotheek te mogen steken. Perverse prikkels hoezo? De rest moet maar voor nop leven of mag in een achteratandsbuurt drie hoog achter verpieteren… tis een schande

 111. mafketell says:

  Alle EU huizenbubbels in beeld
  zeer recent 🙂 http://mdbriefing.com/bubbles-rpp.png

 112. ps says:

  a, Adamus,

  Hier de LOI cursus economie voor doctorandi, les 1:
  http://www.youtube.com/watch?v=YlVDGmjz7eM
  Neem het mee in je bagage en kijk wat je ermee doet.

 113. mafketell says:

  Waiting for skype …… lukt niet op de een of andere duistere wijze ….. jammerrrrrr lama dan, mooie avond zeepbellers 🙂

 114. Steven says:

  a: Op zich heeft Nederland als geheel geen balansprobleem. Het probleem zit hem er in dat die 650 mrd hypotheekschulden geconcentreerd zitten bij ongeveer 2,5 tot 3 miljoen huishoudens en dat zijn precies de huishoudens die normaal het grootste deel van hun inkomen zouden moeten spenderen in de economie. Dat doen ze nu dus niet.

  Ik ken er (gezien mijn leeftijd van 49) heel veel van. Dat ze nu wat minder kunnen besteden zien ze niet als hun probleem, maar meer door een buitenaf probleem zoals van Griekenland en de euro en zo… : terwijl ze juist na de Euro zich helemaal suf besteedt hebben aan huizen en reizen naar Ibiza en zo.. : maar zo zien ze het niet.

 115. Steven says:

  besteed is denk ik zonder t… Maar goed.. Ik houd me maar gewoon aan de grafieken en vind het meer dan logisch dat we gewoon Spanje en Ierland achterna gaan. There ain’t no such thing as a free lunch

 116. a says:

  Steven: Ik ken er (gezien mijn leeftijd van 49) heel veel van. Dat ze nu wat minder kunnen besteden zien ze niet als hun probleem, maar meer door een buitenaf probleem zoals van Griekenland en de euro en zo… : terwijl ze juist na de Euro zich helemaal suf besteedt hebben aan huizen en reizen naar Ibiza en zo.. : maar zo zien ze het niet.

  Klopt helemaal. Hand in eigen boezem is een lastig begrip voor velen.

 117. a says:

  maarten:
  a,

  Daarnaast zijn de outsiders, die krijgen geeneens”vast werk” of een hypotheek maar wel jong en hoogopgeleid

  Klopt. Als je niet voor de crisis al een vast contract had of een verrekt gewilde opleiding hebt gedaan dan ga je zomaar geen vast contract meer scoren. Vreemd dat dat in Nederland betekent dat je geen huis kan kopen, terwijl mensen met een vaste aanstelling en veel minder arbeidspotentieel dat wel kunnen.

 118. Dawg says:

  a: Op zich heeft Nederland als geheel geen balansprobleem.

  Klopt, alleen is die balans wel erg lang en die lengte vormt m.i. een risico op zich. Op de creditkant van de balans staan o.a. de hoge hypotheekschulden van gezinnen, op de debetkant het pensioenvermogen van diezelfde gezinnen, ofwel beleggingen in de schulden van anderen. In de westerse wereld is het totaal van die schulden inmiddels opgelopen tot gemiddeld 3,5 maal het bbp. Papieren betalingsbeloften die allemaal terugverdiend moeten worden in de echte economie van goederen en diensten. Hoe lager de economische groei, hoe moeilijker dat gaat worden. Zo bezien is het enorme financiele vermogen van de Nederlandse een even groot of misschien wel groter risico voor de Nederlandse gezinnen dan die hypotheekschuld.

 119. mafketell says:

  Nataxis over de NL

  Japanistan is het vooruitzicht, zeer uitgebreid …. 🙂 Special report Economic research en de Hollandse Malaise ……

  http://cib.natixis.com/flushdoc.aspx?id=75116

  Grappig dat in de NL houseprices en consumption zo samen gaan ……. samen up en down

 120. mafketell says:

  Nederlandse staat bankiert bij RBS en wat nu ? 😉

 121. mafketell says:

  mafketell: Nederlandse staat bankiert bij RBS

  Hier dusssss http://craigduncan.com/wp-content/uploads/2013/09/RBS.jpg

 122. mafketell says:

  Het artikel is weg ‘This is it !’ Alleen nog maar een plaatje 😉 http://www.longwavegroup.com/principle/fourth_kondratieff_winter/_graphics/principle_header_4thWinter.jpg

 123. Juan belmonte says:

  mafketell:
  NL Huizenprijzen, te duur

  s.telegraph.co.uk/…234/images/THUMB.jpg

  Ach wat zijn analyses waard van instellingen die de crises niet hebben kunnen/willen voorspellen.

  Gewoon boerenverstand zegt.
  Extreem lage rente
  Lage financieringskosten
  Hogehuizenprijzen.

  Als rentes stijgen
  En dat zullen ze ooit wel
  -de vorige huizencrisis begin jaren ’80 tot 12%of meer-
  Zal er zeker in combinatie met de demografische bewegingen die door CPL beschreven worden

  Een forse correctie van huizenprijzen plaatsvinden.
  Veeeeeeeeel groter dan de correctie in jaren ’80
  Want nu is vastgoed veeeeeeel meer bellend
  En gaat Holland over van gesubsidieerd leasen naar eerst sparen en dan lenen en weer terugbetalen. Dus tegen dezelfde maandlasten kan minder kapitaal geleend worden.

  Maar het kan zijn dat Juan er nog steeds niks van begrepen heeft 🙂

 124. Juan belmonte says:

  Bellend = beleend

 125. azijnseikerT says:

  Beginnen met afschrijven woningen. Dus niet naarmate ze ouder worden meer waard worden, maar juist minder.

 126. mafketell says:

  mafketell,

  Gelukkig in 2007 al een uitdraai gemaakt 🙂

  ‘ The party’s over, it’s time to call it a day
  They’ve burst your pretty balloon
  And taken the moon away
  It’s time to wind up the masquerade
  Just make your mind up
  The piper must be paid

  The party’s over, the candles flicker and dim
  You danced and dreamed through the night
  It seemed to be right just being with him
  Now you must wake up, all dreams must end
  Take off your makeup, the party’s over
  It’s all over, my friend ‘

  Hier begint het stuk mee van 31 pagina’s 😉 ga echt niet alles overtypen, lol

  Deze staat er ook in http://4.bp.blogspot.com/_qm9oNURGHRQ/TQ4QmCn4_tI/AAAAAAAAAB8/FVckqAcB1Ns/s640/sir_isaac_newton_portrait_and_quote_poster-p228948263001397444tdcp_400.jpg

 127. Dawg says:

  OT

  De werkelijkheid begin je in de MSM te lezen….Maar niet eerder dan wanneer ze niet langer meer te ontkennen is. Zie bijvoorbeeld:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/31523/Vliegtuigcrash-Oekraine/article/detail/3744676/2014/09/10/Mythen-rond-de-MH17.dhtml

  http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/de-vergeten-helden-van-mh17

  De staatsomroep NOS is klaarblijkelijk echter te ver heen. Eerder deze week ging deze door en door corrupte en incompetente propagandakliek al smadelijk op z’n bek:

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/09/smerige_leugenaars.html#comments

  Gisteren deze ze het weer:

  http://nos.nl/artikel/697812-zware-gevechten-bij-rampplek-mh17.html

  NOS verslaggever Rudy Bouma speelt ‘zware gevechten’ met het regeringsleger van Oekraine op 13 km van de crashsite van MH17. Op die crashsite is het al een maand lang rustig, maar er is geen onderzoeker te bekennen geweest. (Omdat, voor wie het nu nog niet door heeft, de Nederlandse regering liever geen onderzoek doet naar de MH17)

 128. Juan Belmonte says:

  mafketell,

  Gouden stier, mooie plaat.

  Wie ze kan temmen
  moge zich melden
  (bij Dr Klaas Knot)

 129. mafketell says:

  BIS ( de Bank der centrale Banken )

  Dansen op een vulkaan ‘ Het dansen gaat door totdat de muziek stopt ‘

  http://www.omroepbrabant.nl/?anp/1409140901463/BIS+risicos+in+markten+worden+onderschat+.aspx

  Publicatie op zondag ? Is dat gek ? Of doen ze dat altijd ………

 130. mafketell says:

  Iets uitgebreider, en daar is ie weer, jawel de securitisaties 🙂

  http://www.cnbc.com/id/101995596#.

  Wat doet die BIS eigenlijk ? In 2003 waarschuwden ze al ‘ as a credit boom gone wrong’ http://www.bis.org/publ/work137.pdf / hebben ze de centrale banken niet meer onder controle ? Iemand ? Of mogen ze alleen maar waarschuwen ? Proest

 131. mafketell says:

  Slimme mensen daar bij de BIS 😉 ‘Basel III (or the Third Basel Accord) is a global, voluntary regulatory standard on bank capital adequacy, stress testing and market liquidity risk.’

  Vrijwillige regelingen voor bankkapitaal, stress test en geldhoeveelheid …… aaahh

  Zie alleen maar bagger bij de banken 🙂 Hier in de straat is ook zomaar ineens pardoes een ATM verdwenen ……. mensen wordt nikx gevraagd, de mens wikt, de bank beschikt …..

 132. mafketell says:

  Wellink kent u hem nog ? Vroeger van de DNB

  Schreef in 2008 ( Nog géén maand na invoering nieuwe bankenregels Basel II )

  De huidige kredietcrisis kan worden gezien als ‘elandproef’ ( echt waar ) voor het internationale toezichtsysteem ……..

  En ……..

  In de huidige regelgeving zitten prikkels die niet voorzagen in de risico’s van nieuwe financiële instrumenten ( securitisaties, maar dat staat er dan weer niet bij )

  Toen dacht ik nog prikkels ? Waar heeft die man het over ……… en nu zijn het al ‘perverse prikkels’, prikkels met innovatie, proest 🙂

 133. mafketell says:

  Het Nieuwe Nederland …..

  In de krimpgebieden wordt nu gesproken over dat er wel een héle generatie overheen kan gaan voordat de huizenprijzen weer een beetje op niveau komen ……..

  Met het aflossen van schulden groeit de oekoenomie niet meer …….The dynamics of private debt ….. Steve Keen 🙂

  En alweer een nieuwe 🙂 http://blogs.r.ftdata.co.uk/martin-wolf-exchange/files/2013/05/21.jpg

 134. mafketell says:

  Doodse stilte hier ……. wel blijven lachen dudes 🙂 http://sd.keepcalm-o-matic.co.uk/i/keep-smiling-and-you-ll-be-fine.png

 135. Juan belmonte says:

  mafketell,

  No. se preocupe 🙂

 136. tufkaj says:

  László,

  Vind het altijd fascinerend dat een groep mensen hier post en over ‘de zeepbeller’ praat. Volgens mij is iedereen die hier leest en/of post zeepbeller.

  Ik zie de toegevoegde waarde ook niet zo om een community te zoeken met een mening die flink afwijkt van het gemiddelde, om jezelf vervolgens zo opzichtig buiten die groep te plaatsen?

 137. mafketell says:

  Zwarte Zwaan ? , tja, we hebben er drie op het ogenblik, MH17 ( Paus 3e wereldoorlog is begonnen ) dan de ebola ( 5 miljoen doden in aantocht, pandemie ? ) en dan de a.s. financiële collaps BIS ……

  Heinz: Ten koste van de koopkracht….

  Toevallig net gevonden 🙂 https://www.doijerkalff.nl/marktnieuws/wp-content/uploads/2013/04/EZBDiebstahl.jpg

 138. mafketell says:

  Ronald gaat participeren, van de twittertjes 🙂

  http://ibestuur.nl/weblog/ronald-gaat-participeren

 139. mafketell says:

  Doorsnee vermogen van huishoudens met een kostwinner tussen de 25 en 44 jaren was in 2008 nog 22k in 2012 was hier nog 4k van over ……. een daling van 82%

  80% van doorsnee vermogen is in rook opgegaan http://www.vdgiesen.nl/doorsnee-huishoudens-zagen-80-vermogen-in-rook-opgaan/

  ” Het doorsnee vermogen van een Nederlands huishouden was op 1 januari 2011 29.000 euro, tegenover 33.000 euro een jaar eerder.’ uit oude doos

  Dacht het al het doorsnee vermogen is nu negatief duzzzzzz ……..

 140. mafketell says:

  CBS is weer eens zeer verwarrend ….. 🙂

  Maar gelukkig hebben we hier een SUPER archief 😎

  2008 tot 2012 doorsnee vermogen gehalveerd ….

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/halvverm.png

  En op 0

 141. Apekool says:

  mafketell:
  Koopkrachtdaling ….

  mijngeld.nl/media/…pkracht_kleiner2.gif

  Geinig, lijkt wel een VVD ‘reclame’ zo in die kleuren 😉

 142. Adamus says:

  mafketell:
  Zwarte Zwaan ?, tja,we hebben er drie op het ogenblik, MH17 ( Paus 3e wereldoorlog is begonnen) dan de ebola ( 5 miljoen doden in aantocht, pandemie ? ) en dan de a.s. financiële collaps BIS……

  Toevallig net gevondendoijerkalff.nl/mar…/04/EZBDiebstahl.jpg

  Op 3 a

  http://www.simondixon.org/why-banks-dont-want-scotland-to-be-independent/2014/09/14/

 143. Keesje says:

  maarten:
  Nee een kleine groep jonge mensen krijgt een vaste aanstelling en daarmee de kans om ongeacht opleiding zich in de enorme schuldenstrop van een hypotheek te mogen steken. Perverse prikkels hoezo? De rest moet maar voor nop leven of mag in een achteratandsbuurt drie hoog achter verpieteren… tis een schande

  Nou dat is niet zo…..als je maar bereid bent / kunt zijn in de file te staan. Hoe verder weg, hoe goedkoper!

 144. Adamus says:

  mafketell:
  CBS is weer eens zeer verwarrend …..

  Maar gelukkig hebben we hier een SUPER archief

  2008 tot 2012 doorsnee vermogen gehalveerd ….

  huizenmarkt-zeepbe…/images/halvverm.png

  En op 0

  Oh, oh, ah, a.

 145. Latida says:

  mafketell,

  mafketell:
  Doorsnee vermogen van huishoudens met een kostwinner tussen de 25 en 44 jaren was in 2008 nog 22k in 2012 was hier nog 4k van over ……. een daling van 82%

  80% van doorsnee vermogen is in rook opgegaan vdgiesen.nl/doorsn…ogen-in-rook-opgaan/

  ”Het doorsnee vermogen van een Nederlands huishouden was op 1 januari 2011 29.000 euro, tegenover 33.000 euro een jaar eerder.’ uit oude doos

  Dacht het al het doorsnee vermogen is nu negatief duzzzzzz ……..

  Psst! Huis kopen? Starterslening afsluiten? Meubelcheque erbij? Dubbele aftrek misschien?

 146. Steven says:

  Adamus,

  Dan nog al die schenkingen van ouders tot 100.000 euro die in de huizenmarkt zijn geflikkerd.. : prijs-opdrijvend en misschien wel een heel slecht rendement na 5 jaar.

  vraag me dan altijd af of die kopers en schenkers ook eens uitgezoomd hebben op de Nederlandse prijzen. En als wel.. waarom toch zo veel poen er in stoppen? Maar goed… misschien hebben we het wel helemaal mis en is zo’n flatje in de Bijlmer straks gewoon 2 ton waard. (zo’n opgeknapt flatje van 70m2 kost nu 125.000 of zoiets)

 147. Steven says:

  oh was eigenlijk aan mafketell.. (maar maakt niet uit)

 148. mafketell says:

  Hier komt ie …. Jesse Frederik heeft een masterpiece geschreven 🙂

  https://twitter.com/MerijnKnibbe/status/511510998302621696/photo/1 ( deze grafiek )

  Vertaler gezocht ….

  Merijn Knibbe @MerijnKnibbe · 2 uur

  Wil iemand artikel van Frederik in engels vertalen? http://www.ftm.nl/exclusive/twee-keer-dezelfde-steen/ … Nav deze woningprijzengrafiek (@cigolo) ( staat hierboven )

  http://www.ftm.nl/exclusive/twee-keer-dezelfde-steen/

 149. mafketell says:

  Steven In 2019 helft van volwassenen 50-plusser

  Heb je hier wat aan ? 🙂 http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/publicaties/artikelen/archief/2014/2014-4127-wm.htm

 150. Steven says:

  mafketell,

  Ha ha. pfoe. Ik fietste vandaag naar Weesp. Leuk terras, zonnetje er bij, maar op dat terras zaten volgens mij alleen maar 60 plussers…. Maar goed.. ook dat is wel logisch op een maandag. 😉

  ben benieuwd in 2019.. De helft van de mensen die je tegenkomt is dan vijftigplusser.. (ik ook dan overigens)

 151. Steven says:

  overigens is op leeftijd discrimineren vaak helemaal niet goed. Je kan denk ik bijv. beter een gezonde vijftigplus stukadoor hebben dan een gezonde 20 jarige. (de vijftigplusser werkt denk ik netter en zelfs sneller door ervaring)

 152. Keesje says:

  Steven:
  overigens is op leeftijd discrimineren vaak helemaal niet goed. Je kan denk ik bijv. beter een gezonde vijftigplus stukadoor hebben dan een gezonde 20 jarige. (de vijftigplusser werkt denk ik netter en zelfs sneller door ervaring)

  Daarom zijn er ook relatief weinig 30-35 jarige werkelozen 😉

 153. Steven says:

  mafketell,

  de verhuurdersheffing… (welke idioot heeft dat verzonnen?)

  Even over mijn fietstochtje vandaag. Ik ben naar Muiden gefietst en daarna langs het IJ terug naar Amsterdam. Er staat een ongelooflijke hoop land braak in de buurt van Diemen. Snap daarom ook niet dat ze zo’ n eiland als IJburg hebben gebouwd. (ja snap het wel..: GELD). Kijk naar de kaart en je ziet de ruimte die ze ook voor bebouwing hadden kunnen gebruiken. (zowel aan de Zuid als aan de Westzijde van IJburg). Behalve wat babyboomers in idiote wielrenbroekjes is het daar volkomen leeg. Toch hebben ze ernaast dus een heel eiland (IJburg) gemaakt met dure flats en vrijstaande woningen.

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bc/Gem-Diemen-2014Q1.jpg/800px-Gem-Diemen-2014Q1.jpg

  Je moet zelf in die buurt eens fietsen om te zien hoe desolaat leeg het er is..(behalve IJburg zelf dan)

 154. tufkaj says:

  mafketell,

  zeker een masterpiece, wel een beetje oud trouwens 😉

 155. Steven says:

  Steven: Behalve wat babyboomers in idiote wielrenbroekjes

  even voor de duidelijkheid: ik ben geen babyboomer en draag geen wielrenbroekje… maar fiets toch een stuk sneller. 😉

 156. mafketell says:

  De BIS waarschuwt …. zat er ff over na te denken, maar de C. en de andere banken hebben het onmogelijke mogelijk gemaakt ….. ze lijden nu hun eigen financiële ( en uiteraard zeer comfortabel ) leventje, want

  ZE HEBBEN DE OEKOENOMIE EN DE BURGER OFF-BALANCE GEZET …… ( ongeschikt 🙂 )

  ….. en de overheden stonden erbij keken ernaar en vonden alles prima 🙂 Kwam er toch nog wat geld in het laatje …….

  En nu staat dan het boeltje weer op ploffen, hiernaast in de twittertjes

  ‘Debt ratios in the developed economies have risen by 20 percentage points to 275pc of GDP since the Lehman crisis.’ ( NL trouwens 400% ) goed gedaan jochies 😉 en waar was de controle ?

  Let op de kleine tekenen, het geld stroomt nu uit de UK met grote stromen …… en huismoeders geven geen geld meer uit en zijn in koopstaking …….

  Voor ps http://www.inkcinct.com.au/web-pages/cartoons/past/2008/2008-242–inflation-control-parachute.gif

 157. Heinz says:

  Opnieuw: koopkracht.
  Je moet geld opzij leggen voor later. Die hebben we een tijd niet meer gehoord!
  Huurders zijn het haasje die moeten prberen naast sterk afnemende koopkracht nog extra geld opzij te leggen. Kopers treft het ook, maar voordat de hra naar 38 % is, zijn de mensen die het betreffen al lang met pensioen.
  https://www.ing.nl/nieuws/nieuws_en_persberichten/2014/09/de_stille_verbouwing_van_heilige_huisjes.aspx

 158. Adamus says:

  Heinz:
  Opnieuw: koopkracht.
  Je moet geld opzij leggen voor later. Die hebben we een tijd niet meer gehoord!
  Huurders zijn het haasje die moeten prberen naast sterk afnemende koopkracht nog extra geld opzij te leggen. Kopers treft het ook, maar voordat de hra naar 38 % is, zijn de mensen die het betreffen al lang met pensioen.
  ing.nl/nieuws/nieu…heilige_huisjes.aspx

  Vangnet alleen nog voor ‘banken’.

 159. Adamus says:

  mafketell,

  Let op de kleine tekenen, het geld stroomt nu uit de UK met grote stromen …… en huismoeders geven geen geld meer uit en zijn in koopstaking …….

  Voor psinkcinct.com.au/we…ontrol-parachute.gif

  https://twitter.com/VictorCleaner/status/511601651644628992
  @paulj388 @cjenscook @DuncanWeldon Sterling will eventually be toast anyway. Question is whether Scots get out before the house burns down.

  @cigolo Money printing is merely the response in order to alleviate the immediate pain.

  @cigolo Wrong attribution. Hyperinflation is not caused by money printing, but collapse of credit or collapse of real output.

  Zomaar nieuws van Victor

 160. johan says:

  Vanmorgen op Radio 1 sprak Hans de Boer (VNO) zijn grootste wens uit dat in 2015 het onder water staan van hypotheken opgelost zal worden.
  De oplossing is niet meer hypotheek dan de waarde van de aangekochte woning en iedereen een annuiteitenhypotheek.

 161. Jodha says:

  a: Ik woon niet in Halifax, dus kan je verhaal bevestigen noch ontkennen. Enige objectieve feit wat ik in deze constateer is dat de levensverwachting steeds sneller toeneemt.

  Die neemt (in NL) toe omdat aan de onderkant minder kinderen overlijden. De levensverwachting met chronische ziekten is -volgens ons aller cbs- voor een 5-jarige met 70% gestegen over de periode 1981 – 2011. Een 5-jarige in 2011 zal volgens deze cijfers op 39-jarige leeftijd chronisch ziek zijn. Ter vergelijking: in dezelfde periode voor dezelfde leeftijd stijgt de levensverwachting met slechts 6%. Genen? zo snel, ik dacht het niet. In ieder geval externe factoren, en dan ligt voeding/pharma industrie voor de hand. Straling? Genoeg specifieke artikelen die met specifieke schade aan DNA duplicatie komen. Daarnaast de grote, vage studies die weinig concludant zijn buiten statements dat het niet schadelijk is. Drink er een wijntje op en laat de supermarkt-artikelen met ‘aroma’ toevoegingen en glucose-fructose siroop (99% aanbod) liggen, je kunt weinig doen aan de kweek van homo negeerensus.

 162. mafketell says:

  ps,

  Kwam niet meer bij van het lachen 🙂

  Ondertussen de toestand in de wereld …. total out of control, vrij vertaald

  Een Schmulletje 🙂
  Verder van huis dan ooit
  http://schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.nl/

  Voor ps 🙂 http://www.adamzyglis.com/images/cartoon729.jpg

  Nog steeds doodse stilte hier is er iets ?

  En we volgen nog steeds het script van het boek der boeken, nu begint de liquidatiefase …….. en de wereld raakt ontredderd ….

  zorg dat je geen schulden hebt,
  cash is king,
  koop geen huis of aandelen …..

  zomaar wat uit het boek der boeken geplukt 🙂

 163. Steven says:

  mafketell: zorg dat je geen schulden hebt,

  Dat is denk ik zowiezo stelregel één. (al houd ik me daar ook vaak niet aan). Overigens hebben veel mensen zowel spaargeld als leningen. Dat is uiteraard best dom gezien het renteverschil. Maar ook wel weer logisch: spaargeld heb je immers om snel iets onverwachts te kunnen betalen, maar in het grote geheel is het uiteraard dom om spaargeld te hebben tegelijkertijd met leningen. Aangezien spaargeld vrijwel geen rente oplevert koop ik dus edelmetaal. (dat dat nu zakt in prijs vind ik niet erg: dan kan ik er dus meer van kopen). Er zijn denk ik zat mensen met 10-duizenden aan spaargeld met toch ook een hypotheek op het huis.. Het is natuurlijk dom, maar men doet het gewoon toch wegens de rente aftrek. (en dan is het nog dom uiteraard…). Maar goed.. we zullen het vanzelf zien waar die “liquidatiefase” op uitdraait.. 😉

 164. mafketell says:

  Frank knopers …….

  UK haalt Chinese yuan op met nieuwe obligaties

  Valutacrisis

  http://marketupdate.nl/nieuws/economie/valutacrisis/verenigd-koninkrijk-haalt-chinese-yuan-op-met-nieuwe-obligaties/

 165. ps says:

  Intussen in Zweden:
  “Waarom een appartement huren in Stockholm nagenoeg onmogelijk is”
  http://www.express.be/business/nl/economy/waarom-een-appartement-huren-in-stockholm-nagenoeg-onmogelijk-is/207853.htm

 166. Dawg says:

  mafketell: Nog steeds doodse stilte hier is er iets ?

  ‘Oekraïne beleeft een historische dag. Het EU-parlement en Kiev hebben ingestemd met een omstreden handelsakkoord. Ook heeft het Oekraïense parlement vandaag goedkeuring gegeven aan een voorstel van president Petro Porosjenko: de twee meest oostelijke regio’s in Oekraïne krijgen de komende drie jaar een speciale status.’

  De onderste steen is onder een verdrag terecht gekomen.

 167. Adamus says:

  johan:
  Vanmorgen op Radio 1 sprak Hans de Boer (VNO) zijn grootste wens uit dat in 2015 het onder water staan van hypotheken opgelost zal worden.
  De oplossing is niet meer hypotheek dan de waarde van de aangekochte woning en iedereen een annuiteitenhypotheek.

  Ook het financiëel inzicht van een eikelvreter?

 168. eric406 says:

  Van de twittertjes: http://nos.nl/artikel/697795-meer-verbouw-en-klusopdrachten.html

  Volgens de aannemersfederatie komt dit o.a. doordat verkopers hun huis pimpen, omdat de kopers tegenwoordig alleen nog maar kunnen lenen voor een huis dat af is.
  En omdat mensen eerder uigestelde werkzaamheden alsnog laten uitvoeren. Geen woord over de verlaagde BTW.

  Volgens de lobbyist Verhagen is de belangrijkste oorzaak de verlaging van de BTW. De mensen gaan meer verhuizen en verbouwen daarom meer. (terwijl we net gelezen hebben dat kopers alleen nog maar geld kunnen lenen voor een huis dat af is)

  Merkwaardig verschil van inzicht.

 169. Nico de Geit says:

  Dawg: Het EU-parlement en Kiev hebben ingestemd met een omstreden handelsakkoord

  Dat akkoord houdt in dat Oekraïne op de EU-standaard gebracht wordt. Dat gaat zeker 36 miljard euro kosten. Oekraïne heeft dat geld niet. Wat Oekraïne wel heeft is een cultuur en traditie van corruptie.

 170. maarten says:

  Nico de Geit,

  Mooie vrouwen geit

 171. Dawg says:

  Nico de Geit: Dat akkoord houdt in dat Oekraïne op de EU-standaard gebracht wordt. Dat gaat zeker 36 miljard euro kosten. Oekraïne heeft dat geld niet. Wat Oekraïne wel heeft is een cultuur en traditie van corruptie.

  ‘k Heb wel eens een raming van de kosten van de Duitse hereniging gezien: 1.700 mld and counting. Dat zou dus nog wat kunnen worden voor de Nederlandse belastinbetaler. In het gunstigste geval. En in een minder vreedzaam scenario raken we betrokken bij een permanente warzone en komt het tot een breuk in de relatie met Rusland. En om dat laatste is het ook allemaal te doen. Frans T.deed daar vandaag weer z’n best voor:

  http://www.powned.tv/nieuws/binnenland/2014/09/timmermans_opmars_is_schuld_ru.html#reageerhier

 172. Heinz says:

  johan:
  Vanmorgen op Radio 1 sprak Hans de Boer (VNO) zijn grootste wens uit dat in 2015 het onder water staan van hypotheken opgelost zal worden.
  De oplossing is niet meer hypotheek dan de waarde van de aangekochte woning en iedereen een annuiteitenhypotheek.

  En de waarde van de woningen weer naar normale proporties, zodat het weer betaalbaar wordt voor jan modaal. Dan moeten ze ook niet zulke grote schulden aangaan, als ze het al kunnen.

 173. Juan belmonte says:

  Heinz: En de waarde van de woningen weer naar normale proporties, zodat het weer betaalbaar wordt voor jan modaal. Dan moeten ze ook niet zulke grote schulden aangaan, als ze het al kunnen.

  Precies
  Hogehuizenprijsminnend NL =’hogeschuldenminnend NL.

  Aflossen was “onwenselijk”………

  De heer Hans de Boer,
  voormalig taskforce jeugdwerkloosheid,
  Verleent de jongere generatie polderaars niet een dienst
  Door op te roepen tot startersgiften
  Om de huidige hogehuizenprijzen te blijven ondersteunen.

  En het kan natuurlijk zo zijn
  Dat Juan er weinig van snapt
  Maar het lijkt op voortzetting van kortetermijndenken
  – aflossen is onwenselijk
  – startersgiften zijn wenselijk
  Dat tot een enorme schuldexplosie heeft geleid

 174. Juan belmonte says:

  Uit de troonrede:
  De grootste zorg van de regering
  Is de hoge werkloosheid.

  Hogehuizenprijzen
  Hogebelastingen
  Hogeaftrekposten
  Hogestartersgiften
  Hogehypotheekschulden

  Koester ze allemaal
  En er verandert echt iets 🙂

 175. László says:

  tufkaj,

  De zeepbeller is voor mij iemand die hoge prijzen verwart met te hoge prijzen.
  Vanaf juli vorig jaar blijken hoge prijzen weer kunnen gaan stijgen. Zelf had ik ook verwacht dat de strengere LTV/LTI normen per 1 januari die stijging ongedaan zou maken, maar dat bleek niet het geval. Geen garantie voor de toekomst btw. En nee, de crisis is niet voorbij.
  Eigenlijk had ik hier een discussie verwacht over die stijging en de hoge particuliere schulden.
  De mensen die hier reageren zijn volgens mij eigenaar van een (bijna) afbetaald huis of blije huurder (al of niet met een grote zak geld). Geinteresseerd in de huizenmarkt maar geen speler of slachtoffer (restschuld of onder water). De beste stuurlui zeg maar.
  Daarom blijf ik rustig meelezen en verbaas ik me slechts nog over het slechte en of selectieve lezen dat hier vaak plaatsvindt.
  Echt spannend wordt het pas weer in het 2de kwartaal 2015, daarvoor misschien een dip ivm het einde van de verruimde schenkingsregeling, maar dan? En die rente natuurlijk hè, wat gaat daar mee gebeuren? Naar beneden kan die niet meer maar wanneer gaat die omhoog en hoe hard? Voor mij vraagtekens.
  Kun je trouwens die afwijkende mening voor me samenvatten? Er zijn hier vele meningen ik benieuwd of je dat lukt. Er is hier geen gedeelde mening maar een gedeelde interesse, het is jammer maar het is niet anders.

 176. Juan belmonte says:

  Steven,

  Diemen is Diemen
  En
  Amsterdam is Amsterdam

  Diemen heeft geen Sarphatistraat 🙂

 177. ps says:

  Juan belmonte,

  en…

  Hoge bonussen, dan wel andere hoge emolumenten.

 178. Steven says:

  Juan belmonte,

  ja maar ik had het over Ijburg…

 179. Steven says:

  Juan belmonte,

  ja maar ik had het over Ijburg…

 180. Juan belmonte says:

  László,

  Sjaaa.

  PBL wijst er nog eens op
  Geheel in lijn met theorie van dr ir Maartje Martens
  Dat er een fors aanbod aan woningen aankomt
  En die rente
  Kan inderdaad niet verder naar benee
  Tenzij je straks geld toekijkt ipv moet betalen bij het aangaan van schulden
  Er zijn naar verluid een miljoen woningen onder water

  Het meeste wijst erop dat een huis kopen in 2011
  En ook in 2014
  Niet echt een Slimme Z is

  En nogmaals Juan kan zich behoorlijk vergissen
  En wellicht krijgen de casametristen toch nog op korte termijn hun briljante visie ingevuld in de praktijk 🙂

 181. Juan belmonte says:

  Steven,

  IJburg is Amsterdam
  Beste Steven
  IJburg heeft een Sarphatistraat
  Weliswaar aan de andere kant van een brug…..

  En daarom andere vierkantemeterprijzen dan Diemen 🙂

 182. Juan belmonte says:

  Het is een sympathieke dag

  Blok: kabinet komt mensen met restschulden tegemoet
  http://www.nvm.nl/actual/september_2014/blok_kabinet_komt_mensen_met_restschulden_tegemoet.aspx

  Terecht ook, de regering heeft zoooo lang het aangaan van schulden
  -zelfs zonder af te lossen-
  Zoooo gestimuleerd
  Dat het op de blaren zitten ook wel gedeelde smart kan zijn

  Ondertussen betaalt de spaarder meer inkomstenbelasting (4% rendement) over zijn spaargeld dan datti redelijkerwijs aan rente kan ophalen (1%)
  Ondertussen betaalt de huurder veel meer huurverhoging dan de inflatie en lager wordende huizenprijzen redelijk maken, dankzij een verhuurdersheffing.

  Nothing changes
  Really 🙂

 183. Juan belmonte says:

  Het kabinet komt mensen tegemoet die na verkoop van hun huis een restschuld hebben. Sinds 2014 is het mogelijk om restschulden onder strikte voorwaarden mee te financieren onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De rente over alle restschulden die tot 2018 ontstaan, is nu nog maximaal 10 jaar aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Dat wordt 15 jaar.

  Toch nog een succesje voor de HRA
  maar dan in de vorm van de RRA
  De RestschuldRenteAftrek

  De Hollandse Huizenmarkt is
  -Om met Mr Ger Hukker te spreken-
  Zooooo behoudend gefinancierd
  Dat de verlenging van de RRA
  een sympathiek briljant plan is
  Voor iets dat er eigenlijk niet is…..

 184. Sterfhuis says:

  Valse hoop , ontkennen , gillen met jullie .Wonen op een kluit en zinkend in het de de modder van het eu gezwel nog niet accepteren dat het nu duidelijker dan ooit .Jullie gaan gewoon lekker participeren .De rest van de stenen iglo afbetalend met een uitzend baantje .Betalend voor de ouw van de moskee . Nl is een sterfhuis .Veel plezier !

 185. mafketell says:

  Juan belmonte: Nothing changes

  Had u anders verwacht dan ? Redeloos, radeloos, reddeloos 😉 Blij dat u ER weer bent 🙂

  Lasló
  László,

  DE zeepbeller bestaat niet 🙂 Voor mij was het een zoektocht naar ‘HET GROTE WAAROM’ die prijzen maar steeds stegen, de ZEEPBEL duzzzzzz, NIET de prijs …..

  De zeepbel
  die nu
  alles
  omzeep helpt

  Voor ps 🙂 http://capitalogix.typepad.com/.a/6a00e5502e47b288330133f33c86ff970b-800wi een oudje, dat dan weer wel

 186. Steven says:

  Juan belmonte,

  ha ha. ok. 😉

 187. lorenzo says:

  Juan belmonte: Het kabinet komt mensen tegemoet die na verkoop van hun huis een restschuld hebben. Sinds 2014 is het mogelijk om restschulden onder strikte voorwaarden mee te financieren onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De rente over alle restschulden die tot 2018 ontstaan, is nu nog maximaal 10 jaar aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Dat wordt 15 jaar.

  Hoewel en niet onbelangrijk de rente zonder NHG nu veelal lager is voor de zo broodnodige 30 jarige pecuniastrop . Even rekenen dus.

 188. mafketell says:

  Koop geen huis
  los je schuld af
  bescherm je spaargeld ( bail-in )
  haal het geld uit het banksysteem
  koop etc.

  Crisisdeskundige blijft waarschuwen …….. audio

  http://www.rtvnh.nl/nieuws/150911/Haarlemse+crisisdeskundige+blijft+waarschuwen+

 189. dr.t says:

  Sterfhuis dank je voor je constructieve bijdrage, je gaat vast heel veel vriendjes maken hier.

  By the way, het puntentellingsysteem voor huren wordt verder gepolijst: huurders in gewilde regio’s zullen meer gaan betalen en in minder attractieve regio’s zullen ze minder huur betalen. Voor een dubbeltje op de eerste rang wonen wordt toch steeds meer verleden tijd.

  Verder zie ik vrijwel niets terug in het overheidsbeleid wat negatief zal uitpakken voor de prijzen. Waar een daling dan wel vandaan moet komen is me een raadsel. Zelfs de koopkracht inmiddels gaat een beetje vooruit.

 190. Steven says:

  dr.t: Waar een daling dan wel vandaan moet komen is me een raadsel.

  Er is anders voldoende uitleg geweest van zo’n 100 mensen hier. 🙂

  Maar de simpelste is uiteraard dat de huizenprijzen ver boven inflatie waren gestegen en dus naar een normaal niveau gaan zakken.

  https://zilvergoudwinkel.nl/blog/de-hollandse-huizen-bubble-oorzaken-en-gevolgen/

 191. ps says:

  dr.t,

  Het is weer dr.theetijd met zijn reactie op het kromme taaltje van lorenzo:

  http://2.bp.blogspot.com/-PJl7C7YRHCw/VBOkmaBsESI/AAAAAAAAx3Q/jiY1UOiOQaU/s1600/TheWeek-CoverIllustration-19Sept2014.jpg

  Neem het mee in je bagage, en kijk wat je ermee doet!

 192. Dawg says:

  Huizen in Nederland nog twintig procent te duur (t.o.v. de inkomens).Zegt de BIS.

  http://www.bis.org/publ/qtrpdf/r_qt1409h.htm

 193. mafketell says:

  Na de heilige huisjes is dan nu de heilige koe http://nodirection.com/PF/Holy_Cow_RNZ3XUDGK5UMW46.jpg het slachtoffer, beiden omzeep geholpen door een schuldencomplex
  / video

  http://www.telegraaf.nl/tv/dft/23092174/__Malaise_automarkt_houdt_aan__.html

 194. mafketell says:

  Dawg: .Zegt de BIS.

  BIS daar lusten we hier wel pap van 😎 BIS in 2010 ‘In other words, currently the Dutch housing market is overvalued by around 100%.’

  En grafiek gevonden van de BIS …..

  http://www.opp-connect.com/wp-content/uploads/2014/09/BIS-quarrterly-review.jpg

 195. Adamus says:

  http://bit.ly/1p0B99p

  FTM: huurders grijpen mis.

 196. tufkaj says:

  tufkaj,

  is overigens sinds wegwijs een stuk van mij jatte wat door nu.nl werd overgenomen. Komt er soms toch nog wat goeds uit jatwerk. Nu NRC nog: https://twitter.com/Woningnieuws/status/511934365228883968

 197. mafketell says:

  Hoe zou met deze mensen zijn afgelopen ///

  De opeethypotheek ……

  http://www.trosradar.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/11-03-2013/opeethypotheek/

 198. mafketell says:

  BIS …..

  ‘The overvalued housing market in the Netherlands:

  A Conspiracy of Silence ‘

  shhhhhh http://blogs.longwood.edu/tayloran/files/2013/06/SilentTreatment.png

 199. Nico de Geit says:

  mafketell:
  Hoe zou met deze mensen zijn afgelopen///

  De opeethypotheek ……

  trosradar.nl/uitze…2013/opeethypotheek/

  Ook in dat filmpje hebben ze het erover dat ‘een huis een spaarpot is met een dak erop’.

  Ik heb een spaarpot met vier wielen, en in de schuur heb ik een spaarpot met twee wielen.

  In Griekenland was een vergunning voor een vrachtwagen een spaarpot. Totdat die vergunningen werden afgeschaft, of beter: niet meer nodig waren. Iedereen mocht toen zo maar een vrachtwagen kopen, zonder peperdure vergunning. Een taxivergunning was ook een spaarpot, afloop bekend.

  Huizen blijven nog wel even goud waard. Zijn zelfs stijgende als je de berichten moet geloven.

  Een hoop stenen is altijd goud waard, vooral in Nederland, want Nederland is anders.

 200. Francois van Fleppesteijn says:

  Woningen getransporteerd?

  Heeft ie het nou over woonwagens?

 201. László says:

  Nico de Geit: Huizen blijven nog wel even goud waard.

  Als je geen huis hebt moet je er één huren, die hoop stenen blijft dus altijd wel iets waard. Wel onderhouden natuurlijk.
  http://www.koopofhuurwoning.nl/berekening.php

 202. Nico de Geit says:

  Francois van Fleppesteijn: Heeft ie het nou over woonwagens?

  Inderdaad, een woonwagen is ook ‘een spaarpot met een dak erop’. Waarom is een huis wel een spaarpot en een woonwagen niet? Wie hoopt er nou niet dat de prijs van woonwagens gaat stijgen?

 203. dr.t says:

  Ja ja haal bis erbij, maar wat er gebeurd is dat de prijzen bepaald niet dalen. Dit wordt vast een blog van lieden die voor de zoveelste keer de boot dreigen e missen.

 204. tufkaj says:

  dr.t:
  Ja ja haal bis erbij, maar wat er gebeurd is dat de prijzen bepaald niet dalen. Dit wordt vast een blog van lieden die voor de zoveelste keer de boot dreigen e missen.

  Ik word een beetje moe van dit soort opmerkingen. Zullen we het weer over de woningmarkt hebben, ipv over het blog dat over de woningmarkt zou moeten gaan?

 205. eric406 says:

  dr.t:
  Ja ja haal bis erbij, maar wat er gebeurd is dat de prijzen bepaald niet dalen. Dit wordt vast een blog van lieden die voor de zoveelste keer de boot dreigen e missen.

  De boot ligt nog steeds op ramkoers, zie ons maar als de jutters die rustig afwachten wat er zoal aanspoelt.

 206. dr.t says:

  tufkaj: Ik word een beetje moe van dit soort opmerkingen. Zullen we het weer over de woningmarkt hebben, ipv over het blog dat over de woningmarkt zou moeten gaan?

  Als je dat tenminste ook zou zeggen als Frans weer eens een zionistisch complot ontwaardt of daarover gaat schelden, zou ik je misschien serieus kunnen nemen.. Tufkai zo’n beetje alles wat maar duidt op economische neergang wordt op deze blog erbij gesleept, terwijl de huizenprijzen zelf al lang niet meer dalen.

 207. László says:

  tufkaj: Ik word een beetje moe van dit soort opmerkingen.

  Oei.

  Boot gemist?

 208. Juan belmonte says:

  Off-topic en grappig dat dit onder het CPL rapport staat

  In augustus zijn 23,6 procent meer woningen geregistreerd dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers die het Kadaster woensdag heeft gepubliceerd.

  http://www.nvm.nl/actual/september_2014/kadaster_grote_stijging_registraties_augustus.aspx

  Hatsjikidee, we zullen wel weer een bodem bereikt hebben op basis van maandcijfers
  Bij 1 miljoen woningen onder water
  En historisch lage rente en dus een risico op hogere rentes waarbij prijzen zullen moeten dalen

 209. Adamus says:

  dr.t:
  Ja ja haal bis erbij, maar wat er gebeurd is dat de prijzen bepaald niet dalen. Dit wordt vast een blog van lieden die voor de zoveelste keer de boot dreigen e missen.

  Locus Iste.

 210. Adamus says:

  László: Oei.

  Boot gemist?

  Enig idee wat kleuterzwemles kost?

 211. Juan belmonte says:

  dr.t:
  Ja ja haal bis erbij, maar wat er gebeurd is dat de prijzen bepaald niet dalen. Dit wordt vast een blog van lieden die voor de zoveelste keer de boot dreigen e missen.

  Haha, ihuizenprijzen nu (2014) op nivo 2003 en dr t heeft het over een gemiste boot van bloggers alhier, gaat u nu uitleggen dat een huis kopen 2003-2014 zo’n slimme Z was ?

  Juan is benieuwd en laat zich graag overtuigen.

 212. Adamus says:

  eric406: De boot ligt nog steeds op ramkoers, zie ons maar als de jutters die rustig afwachten wat er zoal aanspoelt.

  Het lichtje is de koe in de duinen met een lantaarntje.

 213. Adamus says:

  dr.t:
  Ja ja haal bis erbij, maar wat er gebeurd is dat de prijzen bepaald niet dalen. Dit wordt vast een blog van lieden die voor de zoveelste keer de boot dreigen e missen.

  Woonboerderij te koop van 795 voor 398…..nu gesplitst verhuurd voor 2x750pmnd. Pricediscovery voor iedereen duidelijk behalve in statistiek. Van de vier erven zijn er drie die ook vinden dat de prijzen stijgen 😉 geen van allen kunnen ze het kopen, want ze kunnen hun eigen huis niet kwijt.’wij gaan het niet onder de waarde verkopen’.

 214. Adamus says:

  Adamus: Enig idee wat kleuterzwemles kost?

  Btw zit geen (bijna) geen subsidie meer op. Ook niet voor huizenleasers.

 215. Adamus says:

  Nico de Geit: Inderdaad, een woonwagen is ook ‘een spaarpot met een dak erop’. Waarom is een huis wel een spaarpot en een woonwagen niet? Wie hoopt er nou niet dat de prijs van woonwagens gaat stijgen?

  Laszlo presenteert nieuw programma: ‘woonboot gemist’. Lekkage and how to drain.

 216. Adamus says:

  Adamus: Laszlo presenteert nieuw programma: ‘woonboot gemist’. Lekkage and how to drain.

  Misschien kan https://www.hoffmannbv.nl/ een vertaalslag maken? Fraude en lekkage (diefstal) aan alle kanten.

 217. Adamus says:

  Jodha: Die neemt (in NL) toe omdat aan de onderkant minder kinderen overlijden. De levensverwachting met chronische ziekten is -volgens ons aller cbs- voor een 5-jarige met 70% gestegen over de periode 1981 – 2011. Een 5-jarige in 2011 zal volgens deze cijfers op 39-jarige leeftijd chronisch ziek zijn. Ter vergelijking: in dezelfde periode voor dezelfde leeftijd stijgt de levensverwachting met slechts 6%. Genen? zo snel, ik dacht het niet. In ieder geval externe factoren, en dan ligt voeding/pharma industrie voor de hand. Straling? Genoeg specifieke artikelen die met specifieke schade aan DNA duplicatie komen. Daarnaast de grote, vage studies die weinig concludant zijn buiten statements dat het niet schadelijk is. Drink er een wijntje op en laat de supermarkt-artikelen met ‘aroma’ toevoegingen en glucose-fructose siroop (99% aanbod) liggen, je kunt weinig doen aan de kweek van homo negeerensus.

  Ben vandaag weer in het zorgcentrum geweest……leven is tussen grote aanhalingstekens geplaatst…….kwieke 90’er gesproken….zou er nu niet meer inkomen: minimaal zzp5. Hij kwam erin op grond van leeftijd en heeft het gevoel in een verpleeghuis te wonen.

 218. Adamus says:

  Adamus:
  http://bit.ly/1p0B99p

  FTM: huurders grijpen mis.

  Jesse gaat ook huis kopen 🙂

 219. Adamus says:

  Zelfs de koopkracht inmiddels gaat een beetje vooruit.

  Nee! Ze spreken de ambitie uit dat de koopkracht stijgt en dat halverwege 2015. Gelukkig gaat de tijd snel en is het politieke geheugen kort (mocht het al bestaan)

 220. Adamus says:

  filmpje hebben ze het erover dat ‘een huis een spaarpot is met een dak erop’.

  In Limburg heb je zelfs vlaaien met een dakje erop.

 221. mafketell says:

  Sorry Dr.t. 🙂 Nog een BIS.orgje

  BIS
  Dutch housing finance market
  1985- 2004

  http://www.bis.org/publ/wgpapers/cgfs26dijkhuizen.pdf

  Voor Tufkaj met veel cijfertjes …… 🙂

  En ….. NHG hypotheken hoeven NIET op de BALANS van de banken te staan ….. de garantie hiervoor staat al heerlijk off-balance bij de Staat …… lol

  Totaal geen risico voor de bank duzzzzzzz

 222. Steven says:

  https://www.youtube.com/watch?v=n0ZFlsVcUoM

  het hele filmpje is interessant, maar kijk even vanaf 46:30 (scheelt weer drie kwartier)

 223. Nico de Geit says:

  Een ton (100K) voor een woonwagen is echt niets bijzonders. Vraagprijs, dat wel.

  Wie betaalt nu 100K voor een woonwagen? Tot een paar jaar geleden werd dat gewoon nog dik gefinancierd. Een woonwagen wordt immers altijd meer waard.

  Er staan er zat te koop en als je minder biedt dan het gefinancierde bedrag worden ze heel boos op je. Ze gaan hun woonwagen niet wegdoen voor een weggeefprijsje.

  Ze noemen het trouwens chalet of recreatiewoning, geen woonwagen. Vrijstaande vakantiebungalow, recreatiebungalow. Bij genoemde bedragen komt 100 euro per maand voor het parkonderhoud en 100 euro voor het staan op die plek, of meer.

 224. Steven says:

  Nico de Geit,

  soms hebben die parken hun eigen olievoorraad voor de verwarming. En dat kost dan ook weer veel meer dan gewoon gas. Wel zijn die recreatiewoningen heel goedkoop soms. Als je het niet permanent mag bewonen helemaal. (maar mensen doen dat lekker toch).

  Ik zoek wel even een voorbeeld.

 225. jodha says:

  Adamus,

  Heel moeilijk voor velen om door de rookgordijnen die industrie/media ophangen de werkelijkheid te zien. Veelal hoor je dat slechte voeding (slechte keuzes in het algemeen) een kwestie is voor de ‘minder-opgeleiden’. Je kunt ook stellen dat het de verantwoordelijkheid van de hoger-opgeleiden is om deze groep op z’n minst te behoeden voor de gezondheidseffecten van een fascistische overheid en te zorgen dat media nog ergens een spoortje objectiviteit overhoudt.
  In ieder segment vind je de jakhalzen die een slaatje trachten te slaan uit een industrie die desinformatie verspreidt en manipuleert. Ik OG zijn dat de makelaars en verkopers van debt aan de man van goed vertrouwen. Waardigheid, deugdzaamheid, verantwoordelijkheid en bescheidenheid zijn hen vreemd. Dat het leven een honoris causa is vanuit verantwoordelijkheid naar volgende generaties, naar de ouderen die met de hen beschikbare informatie in hun tijdsgeest onze weg hebben geplaveid (wat je daar nu ook van mag vinden), en naar elkaar is een gedachte die hen helaas vreemd is.
  Voor de bejaardenhuis bewoner: meer dan 5 medicijnen is door interacties niet evidence-based (quote prof. Renger Witkamp) en met voeding doe je meer voor je vaten en hersenen dan met pillen. Mijn overgrootopa (92) noemde zijn geanestheseerde medebewoners met torentjes pillen “de zwijgende discipelen” en zat daartussen zijn laatste dagen uit.
  Q-criterium voor EU-ziekenhuizen anno 2014: de hoeveelheid pillen die worden voorgeschreven, o.a. de ‘golden 5’ bij de cardioloog. Maandelijks wordt volume voorgeschreven medicijnen naar artsen persoonlijk gecommuniceerd. Te weinig statines? “U zakt in de ranking” aldus een boodschapper van de farmaceut.
  In de rij met: “U wilt een overprijst huis kopen? Wij helpen u wel de bietenbult op te gaan. Doe uw ogen maar even dicht en doorlopen!”
  Inderdaad, leven tussen aanhalingstekens, en dan vooral leven als gemeengoed van waarden en normen. Dr. T, zilversmid en consorten zijn waarschijnlijk vroeger op school veel gepest, blijven dat opzoeken.

 226. lorenzo says:

  Juan belmonte: En historisch lage rente

  Voor de geitjes zeker .
  In concreto : Historische verdiensten voor de geldverleners , we praten immers over de hoge hypotheekrente , niet zijnde de kapitaalmarkt rente .

 227. dr.t says:

  Juan belmonte: Haha, ihuizenprijzen nu (2014) op nivo 2003 en dr t heeft het over een gemiste boot van bloggers alhier, gaat u nu uitleggen dat een huis kopen 2003-2014 zo’n slimme Z was ?

  Juan is benieuwd en laat zich graag overtuigen.

  Juan, als je in staat bent netjes af te lossen, dan is het over een jaar of dertig gemeten op ieder moment de afgelopen decennia een verstandige zet geweest om een huis te kopen. Met huren schiet je als je het over een langere periode bekijkt helemaal niets op. Je kan je geld net zo goed in de gracht gooien.

  Sommige sektes voorspellen het einde der tijden, nog niet in de nabije jaren, maar ooit ja ooit zal het toch echt gebeuren. Daardoor zijn hun uitspraken in wezen niet verifieerbaar en blijft iedereen maar door gaan met geloven in iets wat wellicht nooit zal gebeuren.
  Dat geldt ook voor de ‘negatievelingen’ alhier met betrekking tot de woningmarkt, ooit zal het echt weer slechter gaan op de woningmarkt, we liggen immers op ramkoers, de rente staat zo laag, die moet weer omlaag gaan, wanneer dan ja misschien niet volgend jaar maar ooit zal deze weer stijgen, de koopkracht blijft natuurlijk gewoonweg achter uit gaan, er komen ooit weer veel meer woningen vrij, alle huizen zijn na honderd jaar of eerder sowieso niet meer bewoonbaar en de huidige crisis blijft maar aanhouden. Je zal het zo meteen wel zien gebeuren, echt waar geloof het maar en bereid je voor op het ergste.

 228. dr.t says:

  Juan, als een soort sekteleider, die kwalificatie ontbrak waarschijnlijk nog…..

 229. Keesje says:

  Straks krijgen we nog rente toe op een hypotheek om maar alsjeblieft te lenen…..hoef je alleen nog af te kunnen lossen!!

 230. Heinz says:

  dr.t: Juan, als je in staat bent netjes af te lossen, dan is het over een jaar of dertig gemeten op ieder moment de afgelopen decennia een verstandige zet geweest om een huis te kopen. Met huren schiet je als je het over een langere periode bekijkt helemaal niets op. Je kan je geld net zo goed in de gracht gooien.

  Het is maar hoe je het bekijkt: als je over 30 jaar inderdaad netjes hebt afgelost en zeg 200.000 euries hebt afbetaald. Maar als je huis dan nog maar een waarde van 130.000 heeft, heb je ook 70.000 in de gracht gegooid? Je gaat er dus van uit dat de huizen op dezelfde of meerwaarde blijft.

 231. Steven says:

  dr.t: Dat geldt ook voor de ‘negatievelingen’ alhier met betrekking tot de woningmarkt,

  nee hoor ze worden goedkoper. Fijn voor de mensen die huizen willen kopen. 😉

 232. Stoelgang says:

  László: Oei.

  Boot gemist?

  Nou vooruit nog een keertje dan voor lazslow en doctor no: https://www.google.nl/url?sa=i&rct=j&q=grafiek+bull+trap+bear+trap&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&docid=nK0kSLFLoZypMM&tbnid=i_WsnDaz_i7u9M:&ved=0CAcQjRw&url=http%3A%2F%2Fwww.edelmetaal-info.nl%2F2012%2F08%2Fde-gouden-tgv-vertrekt%2F&ei=TcQaVLScNM2f7AbfpYGYBQ&psig=AFQjCNFpPaLul8zuQito60uNpA4q3S2InQ&ust=1411126730633880

  De fase waarin de NL koophutten’markt’ zich nu bevindt is de ‘return tot normal’. Jullie badinerende niet onderbouwde reacties onderschrijven dat. De rest spreekt voor zich, aangezien het bubbelpatronen nagenoeg allemaal hetzelfde verloop hebben. De huizenbouwer is echter zo enorm dat het gedrocht, mede door een enorme hoeveelheid steunmaatregelen, nogal last heeft van massatraagheid. Ik heb met jullie te doen.

 233. dr.t says:

  Steven, je hebt vast nog wel wat meer te zeggen dan de kreet goedkoop is beter…

 234. Stoelgang says:

  http://slimbeleggen.net/wp-content/uploads/2012/08/seculaire-trend.png

  Deze grafiek is bedoeld voor de duidelijkheid.

 235. dr.t says:

  En de strekking van mijn betoog richtte zich meer op de wijze van renderen, dan op de vraag of het nu goed is of niet dat woningprijzen dalen. Kijk eens naar de titels boven de stukjes hier. Rabo failliet, he6t gaat slecht in NL, NHG onbetaalbaar, dramatische stijging wanbetalers etc. etc. Het roept associaties op met een programma als Doomsday preppers. Ondertussen kun je nog gewoon pinnen bij de RABO bank, over NHG hoor ik al een tijdje niets meer, zitten wanbetalers vooral onder de huurders, gaat ook in de VS de rente weer omlaag, koopt de ECB binnenkort hypotheekpakketjes op en dalen de woningen alweer een tijd niet in waarde en is op de lange termijn sowieso verstandiger om een huis te kopen. Inderdaad op korte termijn jammer voor de aspirant koper, dat dan weer wel. Maar mijn punt is dat het gejammer en het aanhalen van negatieve nieuwsberichten er vooral toe dient om een stemming te kweken dat in de toekomst echt nog wel eens keer de prijzen echt gaan dalen. Volgend jaar of het jaar daarop of het jaar daarop of nog later ooit.

 236. Steven says:

  dr.t:
  Steven, je hebt vast nog wel wat meer te zeggen dan de kreet goedkoop is beter…

  uiteraard. maar daar keek je niet naar helaas: Ik heb hier minstens 100 grafieken geplaatst die zo duidelijk zijn als wat en kreeg van jou alleen je mening terug zonder onderbouwing.(en die mening ken ik nou wel sinds 2011 sinds ik op deze chat ben)

 237. Steven says:

  of was het nog veel eerder..: ik zal het eens opzoeken.

 238. jodha says:

  dr.t: dan is het over een jaar of dertig gemeten op ieder moment de afgelopen decennia een verstandige zet geweest om een huis te kopen.

  Wie koopt er in hemelsnaam een huis om 30 jaar achter achter dezelfde geraniums te zitten, opgesloten achter de onzichtbare tralies van een hypotheek.
  Voor het museumkwartier gaat het ongetwijfeld wel prima, maar genoeg plaatsen waar mensen met deze redenatie in de problemen komen. Met name als eigenaren kids hebben die over 3-6 jaar van lager naar middelbaar gaan en verhuizen dan handig wordt, of als de eigenaar van baan wisselt, of anders, is kopen op dit moment niet verst(h)andig. Maw, de hypotheek gaat de vitale beslissingen in je leven bepalen. Dr. is trouwens een eerzame titel. Heb je deze werkelijk in ontvangst mogen nemen of hoop je de expert-fallacy te benutten?

 239. Zilversmid says:

  Stoelgang,

  Mooie grafiek. Gezien het feit dat de huizenprijzen al enige tijd stabiel tot licht stijgend zijn denk ik dat we nu in de Stealth Phase zitten of begin Awareness Phase.

  Mooi instapmoment!

 240. Steven says:

  voorbeeldje.. Zie deze grafiek en keep in mind dat huizenprijzen dalen.

  http://snbchf.snbchfcom.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2012/09/Debt-vs.-Disposable-income-since-1995.jpg

 241. Steven says:

  of deze.. (ik zit op 2014 te zoeken, maar krijg ze niet te zien op google)

  http://im.ft-static.com/content/images/b9a1fdb6-0282-11e2-8cf8-00144feabdc0.img

 242. Tijl says:

  dr.t: Juan, als je in staat bent netjes af te lossen, dan is het over een jaar of dertig gemeten op ieder moment de afgelopen decennia een verstandige zet geweest om een huis te kopen.

  meer dan 50% heeft een aflossingsvrije hypotheek, die huren dus van de bank.

 243. tufkaj says:

  dr.t: Als je dat tenminste ook zou zeggen als Frans weer eens een zionistisch complot ontwaardt of daarover gaat schelden, zou ik je misschien serieus kunnen nemen.. Tufkai zo’n beetje alles wat maar duidt op economische neergang wordt op deze blog erbij gesleept, terwijl de huizenprijzen zelf al lang niet meer dalen.

  Zionistische complotten en tweedehands auto’s zijn ook offtopic, maar geen troll naar andere bezoekers. Dat ik op juist deze opmerking reageer is omdat ik het BIS feitje had opgeduikeld. In de discussie of de woningmarkt alweer normaal is, is het ook een significant stukje informatie. Mijn persoonlijke woonsituatie heeft daar niets mee van doen en het is een onevenwichtige reactie naar iemand die informatie aanbiedt.

  Overigens heb ik het nog niet nagerekend, maar zou me niets verbazen als met de dalende rente de koopkracht nog altijd in heel Nederland toeneemt. Licht stijgende prijzen of niet. Dus is ‘boot missen’ wat overdreven, om toch maar (onderbouwd) op je troll in te gaan.

 244. tufkaj says:

  mafketell,

  thnx 🙂

  Had ik hier al eens verwezen naar het rapport ‘van Rijn’ uit 2008? Gemeenten noemden destijds de NHG ‘een tikkende tijdbom’ en lieten de garantie over aan de rijksoverheid.
  https://twitter.com/Woningnieuws/status/502506449139171328

  (met linkje als reply onder eerste bericht)

 245. Steven says:

  tufkaj,

  gelukkig verlagen ze de NHG tot 250.000 (350.000 euro is een garantie van 770.000 gulden…) Kan het toch niet laten het even om te rekenen. Vroeger was zo’n bedrag genoeg om te rentenieren. Net kon men het lenen met staatsgarantie. (met als onderpand een lullige Vinex of zo). Vind het jammer dat een dr.T niet even ook de heldere flash heeft dat het allemaal absurd is.

 246. dr.t says:

  Steven:
  voorbeeldje.. Zie deze grafiek en keep in mind dat huizenprijzen dalen.

  snbchf.snbchfcom.n…ncome-since-1995.jpg

  Fijn Steven een voorbeeldje uit 2011, zal ik met een tegenvoorbeeld komen en de Volkskrant van vandaag aanhalen dat de verkoopaantallen voor de achtste maand op rij toenemen, momenteel in vrijwel alle regio’s? Wat winnen we daarmee?
  Als je denkt dat met een linkje kopiëren je kan volstaan, dan heb je nog een lange weg te gaan. Ik kom tenminste nog met argumenten aanzetten, dat is iets wat ik bij jou niet terug zie. Het is echt aan de magere kant wat je laat zien Steven, want je laat namelijk niets van je gedachten zien.
  Link ze verder, met genoeg vrije tijd en kun je op internet uiteindelijk altijd wel wat vinden, waarmee je bevestigd wordt in je gelijk. Een verstandig betoog houden ( een mening hebben, noem je dat) zit er helaas tot nu toe niet voor je in.

 247. Steven says:

  dr.t: Fijn Steven een voorbeeldje uit 2011, zal ik met een tegenvoorbeeld komen en de Volkskrant van vandaag aanhalen dat de verkoopaantallen voor de achtste maand op rij toenemen

  De verkopen in augustus zijn gestegen in vergelijking met vorig jaar augustus, maar ze zijn gedaald vergeleken met juli dit jaar. Ik volg alles dr.T of ben je Dr.Oetker? De verkopen zijn over het jaar bekeken ook gewoon op crisis nivo zoals verwacht.

  klein hopje up mag best in verkopen. Grote trend is down:

  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2014/09/17/iets-minder-verkopen-in-augustus-maar-nogsteeds-best-goede-maand/

 248. Steven says:

  maar daar gaat het niet eens om. Grote omzetten met lagere prijzen wil ik zien. 😉

  nog effe wachten.

 249. Steven says:

  dr.t,

  Ik weet niet hoe oud je bent, maar grote trends zijn niet te stoppen met blah blah (zou je moeten weten als je boven de 40 bent of zo)

 250. Steven says:

  maar goed.. het probleem is niet dat de huizenprijzen stijgen, maar dat het alcoholpercentage in mijn bloed wat te hoog wordt. 🙂

  ben weer een tijd off. lees het later wel na.

 251. László says:

  Steven: Grote trend is down:

  Uit het artikel waar je naar verwijst.

  Voor januari tot augustus.
  2014 tov het beste crisisjaar 2010 6.5% meer verkopen
  2014 tov vorig jaar 37.4% meer verkopen

  Prijsindex bestaande koopwoningen daalt niet meer sinds juli 2013.

  De trend is niet down!!!

 252. Steven says:

  László: De trend is niet down!!!

  De GROTE trend is down. hikjes up heb je altijd. nu echt off.

 253. erik(trolnogimmerhier) says:

  Intussen vanuit het pitoreske Leidschenveen, lopen de aantallen verkopen steeds sneller op. Zelfs woningen die al ruim 4 a 5 jaar te koop stonden gaan nu weg door de lagere rente. De lagere rente(die mijn inziens voorlopig nog wel laag blijft) zorgt dus er voor dat de prijzen hier al een tijdje niet meer dalen en dat is in veel plekken in Nederland. Het is gewoon weer betaalbaar en er komt overigens maar zeer beperkt aanbod bij….dat beloofd wat voor de toekomst!

 254. László says:

  Steven: De GROTE trend is down. hikjes up heb je altijd. nu echt off.

  Klinkt natuurlijk wel een beetje als een makelaar in 2010. Trends kunnen nu eenmaal breken en een vastgoedcrisis duurt over het algemeen 5 tot 6 jaar.

  Ik ben het met je eens dat pas na het 2de kwartaal 2015 echt iets over te zeggen valt. De ups en downs van de verruimde schenkingsvrijstelling zijn dan achter de rug en de max LTV is dan weer een % lager.

  De kopers van nu zijn wel dapper.

 255. dr.t says:

  Steven: De verkopen in augustus zijn gestegen in vergelijking met vorig jaar augustus, maar ze zijn gedaald vergeleken met juli dit jaar. Ik volg alles dr.T of ben je Dr.Oetker? De verkopen zijn over het jaar bekeken ook gewoon op crisis nivo zoals verwacht.

  klein hopje up mag best in verkopen. Grote trend is down:

  woningmarktcijfers…ds-best-goede-maand/

  Zelfs in het zoeken van nieuwsbronnen die je gelijk bevestigen ben je niet goed Steven, de door jou aangehaalde artikel geeft in het geheel niet aan dat er sprake is van een neerwaartse trend. Je kletst maar wat.

 256. johan says:

  Rutte is zo bang de woningmarkt te verstoren dat hij meerdere keren herhaalde dat de eigen woning buiten het nieuwe belastingplan zal blijven.
  Toen Roemer zei dat de aftrek hypotheekrente nu ook voor de PVDA een taboe is, waarschuwde Rutte dat de opmerking van Roemer de woningmarkt zal schaden.
  Er heerst angst en terecht want de verdere prijsdaling is niet te voorkomen, want al is het voor VVD en PVDA een taboe , is dit niet voor de Europese Commissie.

 257. Steven says:

  dr.t: Zelfs in het zoeken van nieuwsbronnen die je gelijk bevestigen ben je niet goed Steven, de door jou aangehaalde artikel geeft in het geheel niet aan dat er sprake is van een neerwaartse trend. Je kletst maar wat.

  er zijn wat meer verkopen, maar dat zegt toch niks over de prijzen? Je weet toch ook wel dat alles boven de NHG grens voor geen meter loopt? Maar goed.. de verkopen gaan even wat beter.. (Tja)

 258. dr.t says:

  tufkai

  Zionistische complotten en tweedehands auto’s zijn ook offtopic, maar geen troll naar andere bezoekers.

  Ik weet niet wat je onder troll verstaat maar scheldkanonnades i.v.m. vermeende zionistische praktijken kunnen iemand wellicht persoonlijk raken.

  Dat ik op juist deze opmerking reageer is omdat ik het BIS feitje had opgeduikeld. In de discussie of de woningmarkt alweer normaal is, is het ook een significant stukje informatie. Mijn persoonlijke woonsituatie heeft daar niets mee van doen en het is een onevenwichtige reactie naar iemand die informatie aanbiedt.

  Kun je dat concretiseren Tufkaj, wat is er precies onevenwichtig aan mijn stelling dat de huidige cijfers over de woningmarkt in contrast staan met de doemscenario’s die worden uitgestort. Van dat doemdenken moet je altijd maar weer afwachten of het ook tot iets leidt. Over de wat langere termijn (plus dertig jaar) blijft het voordeliger is om een huis te kopen in plaats van te huren, stelde ik ook.

  Je maakt het jezelf wel makkelijk door de trollenkaart te trekken.

 259. Steven says:

  ik zie dus wel wat stijging in verkopen, maar geen stijging in huizenprijzen boven de 3 ton. (zeg ik het zo goed?)

  en nogmaals: even een beetje stijgen voor de huizengekkies is ook wel effe aardig voordat het inelkaar tieft.

 260. László says:

  Juan belmonte: Juan is benieuwd en laat zich graag overtuigen.

  Dat gaat met prijsargumenten niet lukken.

  Maar loop eens door een wijk met huurhuizen en daarna door een wijk met koophuizen en vertel dan eens waar het je het leukst lijkt om te wonen.

 261. tufkaj says:

  dr.t: Kun je dat concretiseren Tufkaj, wat is er precies onevenwichtig aan mijn stelling dat de huidige cijfers over de woningmarkt in contrast staan met de doemscenario’s die worden uitgestort. Van dat doemdenken moet je altijd maar weer afwachten of het ook tot iets leidt. Over de wat langere termijn (plus dertig jaar) blijft het voordeliger is om een huis te kopen in plaats van te huren, stelde ik ook.

  Kun je me aanwijzen waar je dat zegt?

  dr.t:
  Ja ja haal bis erbij, maar wat er gebeurd is dat de prijzen bepaald niet dalen. Dit wordt vast een blog van lieden die voor de zoveelste keer de boot dreigen e missen.

  Je maakt het jezelf wel makkelijk door de trollenkaart te trekken.

  Een trol (mv.: trollen) in een internetomgeving is een persoon die op fora, websites of chatkanalen berichten plaatst met het doel voorspelbare emotionele reacties (bijvoorbeeld woede, irritatie, verdriet, of scheldpartijen – ook wel flames genoemd in internetjargon) van andere mensen uit te lokken

  Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Trol_(internet)

  voorbeeld:

  dr.t:
  Dit wordt vast een blog van lieden die voor de zoveelste keer de boot dreigen e missen.

  Het voegt niets toe aan de discussie en nu heb ik er al teveel woorden aan vuil gemaakt.

 262. Adamus says:

  johan:
  Rutte is zo bang de woningmarkt te verstoren dat hij meerdere keren herhaalde dat de eigen woning buiten het nieuwe belastingplan zal blijven.
  Toen Roemer zei dat de aftrek hypotheekrente nu ook voor de PVDA een taboe is, waarschuwde Rutte dat de opmerking van Roemer de woningmarkt zal schaden.
  Er heerst angst en terecht want de verdere prijsdaling is niet te voorkomen, want al ishet voor VVD en PVDA een taboe , is dit niet voor de Europese Commissie.

  Een kuchje van Roemer heeft meer invloed op een omvallende domimosteen dan een duwend zeepbelblog. Maar alles pas na september 2015.

 263. László says:

  Steven: ik zie dus wel wat stijging in verkopen, maar geen stijging in huizenprijzen boven de 3 ton. (zeg ik het zo goed?)

  Het is niet helemaal hetzefde als boven 3 ton. CBS publiceert wel per woningtype, vrijstaand dus maar.
  13Q2 81.8
  13Q3 82.4
  13Q4 81.7
  14Q1 82.0
  14Q2 82.6

  Laten we in iedergeval constateren dat het niet slechter gaat.
  In mekaar tieven? De koopprijzen/kosten zijn in NL redelijk in evenwicht met de huurprijzen, dus weinig kans.

  Maar nogmaals, na 15Q2 weten we meer.

 264. Juan belmonte says:

  László,

  U doet net of huren alleen kan in buurten waar de sociale klasse lager is.

  Er zijn In alle segmenten woningen te huur
  Van studentenkamers tot landhuis.
  Wellicht u als vastgoedprofessional niet geheel bekend
  Maar dankzij de dubbele HRA wordt er nu hoogstwaarschijnlijk meer verhuurd dan 10 jaar gelee. 🙂

  Juan woont het liefst dichtbij de arena 🙂

 265. tufkaj says:

  Adamus: Een kuchje van Roemer heeft meer invloed op een omvallende domimosteen dan een duwend zeepbelblog.

  De kunst is om hem te laten kuchen waarschijnlijk. Alleen in de reacties hier duwen levert misschien wel een butterfly-effectje op, maar medewerkers van Roemer die over de portefeuille wonen adviseren zijn bijvoorbeeld ook gewoon heel benaderbaar via twitter.

  László: Het is niet helemaal hetzefde als boven 3 ton. CBS publiceert wel per woningtype, vrijstaand dus maar.

  Eeuwig zonde dat kadaster/cbs dat niet publiceren trouwens.

  Denk dat Steven doelde op de transactie-aantallen: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2014/08/23/verkoop-woningen-boven-vier-ton-gehalveerd/

  De prijs wordt op korte termijn vooral bepaald door waar mensen denken recht op te hebben en hoe voorzichtig zij met hun geld zijn m.i..
  Met een gegeven ton ben je wat minder voorzichtig en na een jaar joelende media aan te hebben gehoord denk je misschien wel dat prijzen écht historisch laag zijn. Op lange termijn moet er denk ik meer worden verkocht, en dan vooral over de hele breedte, dus niet alleen het goedkope segment.

 266. Juan belmonte says:

  dr.t:
  Juan, als een soort sekteleider, die kwalificatie ontbrak waarschijnlijk nog…..

  Dank maar Juan ziet zich niet als een leider.
  Een stierenwapperaar
  Eerder een verleider als er dan toch iets leiders in moet.

  Dat u het afwijken van de wens
  Om te Hogehuizenprijsminnen
  Ziet als een sekte
  Is exemplarisch voor de polder
  En verdient een compliment
  ….
  Goed herkend 🙂

 267. László says:

  tufkaj,

  Volgens mij heb je de MH17 en zionisten discussie hier niet meegekregen.

  Dr.t deze verwijten maken is ongepast.

  Het lijkt erop dat er wat mensen verzuren nu de markt stabiliseerd op een hoger niveau dan hier gewenst is. Voor sommige mensen is het kopen van een huis niet weggelegd. Niet vanwege hun financiele positie, maar vanwege andere redenen: bindingsangst, de vrijheid van het huren, meer op zoek naar een partner dan een vaste woonplaats, geen schulden willen, geen vaste baan.
  Allemaal goede redenen om niet te kopen.
  Er is niks mis met huren, maar als je een gezin hebt en 10 tot 15 jaar ‘gebonden’ aan een plek vanwege school, 2 vaste banen op basis van een goede opleiding, dan is kopen echt geen domme beslissing.

  Omgaan met onzekerheid is niet voor iedereen hetzelfde. En onzekerheid is voor velen hier de drijfveer om te reageren. Veel redenen tegen jezelf roepen om maar geen echte beslissingen te hoeven nemen.

 268. László says:

  tufkaj: na een jaar joelende media

  Onzin!
  Af en toe een mislijdende kop, maar dat doe jij zelf ook, dat trekt nu eenmaal meer lezers. Mensen die overwegen te kopen lezen echt wel verder.

  tufkaj: woningmarktcijfers…vier-ton-gehalveerd/

  Hoe heb je dat gecorrigeerd voor huizen die door die grens gezakt zijn?
  Kijk bij het kadaster naar vrijstaande woningen, naar beneden? ja. Harde klappen? ja. Halvering? nee!

 269. Juan belmonte says:

  dr.t,

  Men zegt wel eens
  Dat de communisten
  In tegenstelling tot de meeste religies
  De hemel op aardehebben voorspeld

  De hemel in de hemelse sferen is logisch
  En niet eens Cruijfiaans
  De hemel op aarde en wel op afzienbare termijn
  ….
  is echter falsificeerbaar
  En tot op heden nog niet het geval geweest.

  En dan over de huizenmarkt.

  Uw argumentatie is zwak.
  Wie huurde tussen 2003 en 2014 heeft geen vermogensverlies, wel weinig onderhoud en alle flexibiliteit. Sommigen zullen hebben kunnen sparen, een vergeten groente ten tijde van de kredietexplosie die ontstond bij het Grote Hogehuizenprijsminnen.
  Het scheelt ook een hoop woekerpolissen en sponsoring van Jazekers Hypothekers.

  Bis geeft aan dat hypotheekschulden ten opzichte van inkomens (GDP) vervijfvoudigd zijn van 15% in 1970 naar 86% in het nu.
  Huizenprijzen zijn gevoed door die explosie en dat zal weer teruglopen.

  Huizenprijzen rentes en overdrachtbelastingen zijn in 2014 tov 2003 fors lager.
  Dat neemt niet weg dat we de bodem NOG LANG NIET bereikt hebben en dat van een slimme Z daarom vooralsnog alleen sprake is voor makelleugenaars en verkopers.

  Kamikazkopers
  Opstellen in rijen van 250.000.
  Graag

 270. László says:

  Juan belmonte: Maar dankzij de dubbele HRA wordt er nu hoogstwaarschijnlijk meer verhuurd dan 10 jaar gelee.

  Met een maand opzegtermijn, als je de onzekerheid van kopen niet aankunt, trek je dat waarschijnlijk ook niet.

  Juan belmonte: U doet net of huren alleen kan in buurten waar de sociale klasse lager is.

  Dat bedoel ik niet, het gaat me om de verzorging van huis en tuin. Wel je eigen ‘klasse’ wijk vergelijken bedoel ik.

 271. dr.t says:

  Bravo Juan, kijk Tufkaj zo kan het ook, inhoudelijk reageren met een vleugje humor erbij. En ja daar kan ik zelf ook nog iets van opsteken.

  Dat is het weer voor vandaag !

 272. Juan belmonte says:

  Wie nu
  Het rapport van PBL kennende
  De theorie van dr ir Maartje Mrtens nog niet herkend
  Of spontaan iets soortgelijks zelf bedenkt

  Die kan maar beter even blijven huren.

  Laat dat een van de beste verklaringen zijn
  Voor een hernieuwde populariteit om te huren
  En dan hebben we RestschuldRenteAftrek nog niet eens genoemd

  De tijden dat de overheid via Postbus 51
  Een reclamecampagne “Huren is ook mogelijk” aan de onderdanen van de Hogehuizenprijsminnende Polder liet zien
  …..
  zijn echt voorbij.

 273. Juan belmonte says:

  dr.t,

  Excuses
  Juan heeft nu eenmaal weinig humor 🙂

 274. László says:

  Juan belmonte: Sommigen zullen hebben kunnen sparen

  Zo jammer, het spaargeld zit bij de huiseigenaren hoor. De huurders hadden kunnen sparen, maar blijkbaar doen ze dat niet.

  Juan belmonte: Huizenprijzen rentes en overdrachtbelastingen zijn in 2014 tov 2003 fors lager.
  Dat neemt niet weg dat we de bodem NOG LANG NIET bereikt hebben

  De rente en overdrachtsbelasting gaan echt niet nog verder naar beneden :-).
  Wat betreft de huizenprijzen, die worden gestut door de huurprijzen. En boven de 4 ton? dat is maar 10% vd markt. Wordt wel steeds minder.

 275. Juan belmonte says:

  László,

  Als u overwaarde gelijk stelt met sparen.
  (Dat zit in uw stelling)
  ….
  Zal er nog wel wat ontsparing gaan plaatsvinden.

  Want wat gebeurde er in 1980 bij hogere rentes ?
  Na jaren lagere rentes spatte de zeepbel uiteindelijk.

  En let wel bij een hypotheek vs inkomensverhouding van 15%.

  Nu
  Beste laszlo
  is die verhouding
  VIJF
  maal hoger.

  Da’s niet een bietje
  Dat is 500%
  Dat is fors.

  Rara wat gaat er alhier gebeuren met huizenprijzen
  Als rentes weer risico’s gaan weergeven
  En meer realistische afspiegelingen worden
  van de prijs van geld
  (Lenen)

  Rara hoe wordt in 2020 aangekeken tegen dr Coen Teulings van het CPB die in 2009 2010 2011 2012 en 2013 steeds weer wederom en opnieuw de bodem in de huizenprijzen zag, net als de casametristen, de mejudice-oekoenomen en de presentatoren van het NOS journaal ?

 276. Steven says:

  László: Zo jammer, het spaargeld zit bij de huiseigenaren hoor. De huurders hadden kunnen sparen, maar blijkbaar doen ze dat niet.

  Dan heb je het blog niet goed gelezen. Zowel Nico de Geit, NHZ (waar is ie?) en ik o.a. sparen gewoon. Het is niet zo slim om huizen te kopen als ze te duur zijn. Beter geld hebben en de boel aankijken., 🙂

  voor beroepsleners misschien niet te bevatten, maar gewoon lekker er op los leven ZONDER schuld is een stuk relaxter dan MET. En nu naar bed met te veel bier op en lekker uitslapen.

 277. Juan belmonte says:

  Buenas noches
  Juan

 278. eric406 says:

  László:
  Dat bedoel ik niet, het gaat me om de verzorging van huis en tuin. Wel je eigen ‘klasse’ wijk vergelijken bedoel ik.

  Met dat verschil dat een “eigenaar” niet kan worden aangesproken over zijn tot wildernis verworden tuin, terwijl de huurder toch echt wel een probleem heeft als hij zijn tuin verwaarloost.
  Daar zit je dan tussen de kopers, de 1 heeft nog minder geld dan de ander om de boel netjes te verzorgen.
  Terwijl aan de andere kant de sociale woonwijken nu al tekenen vertonen van achterstandswijken, vanwege het feit dat alleen de minima hier nog voor in aanmerking komen.

  Dat is nog de meest moeilijke afweging, waar ga je wonen, en hoe ziet die plek eruit over een aantal jaar. Huren of kopen laat ik dan maar in het midden. Met dat verschil dat je als huurder je contract kan beeindigen. Als koper moet je in die situatie je huis nog zien te verkopen.

 279. László says:

  Juan belmonte: Als u overwaarde gelijk stelt met sparen.

  Nee natuurlijk niet!

  Juan belmonte: Want wat gebeurde er in 1980 bij hogere rentes ?

  75% zet de rente 10 jaar of langer vast.

  Juan belmonte: Rara hoe wordt in 2020 aangekeken tegen dr Coen Teulings van het CPB

  Waarom kun jij wel in de toekomst kijken? Je hebt slechts een andere verwachting zonder daarbij een risico te durven nemen.
  Waarom anders anoniem kreunen.

 280. László says:

  eric406: Daar zit je dan tussen de kopers, de 1 heeft nog minder geld dan de ander om de boel netjes te verzorgen.

  Herken ik niet, is dat een persoonlijke ervaring? Vaak ook een kwestie van prioriteiten.

  eric406: vanwege het feit dat alleen de minima hier nog voor in aanmerking komen.

  Onzin, sociale huurgrens ligt bij 34K. Dat is een stuk meer dan een minimum inkomen.

 281. Nico de Geit says:

  László: het spaargeld zit bij de huiseigenaren hoor. De huurders hadden kunnen sparen, maar blijkbaar doen ze dat niet.

  De meeste mensen die konden kopen hebben ook gekocht. En als ze spaargeld hebben dan is dat mooi, want dan kunnen ze in ieder geval hun onder water deel aflossen.

  Maar zeg nou zelf, als je 100.000 euro’s hebt waarvoor je hard hebt moeten werken, hou je dan dat pak geld of koop je er een woonwagen van 100k voor?

  Ik zou best een woonwagen op een mooi plekje willen hebben, maar als een woonwagen 100k kost en ook nog 200 euro per maand, dan besteed ik mijn geld liever aan hotels. Ik denk dat je dan goedkoper uit bent.

  Of die woonwagen moet veel meer waard worden. En als de waarde ervan blijft stijgen zoals in de afgelopen decennia. Maar ik zie dat niet gebeuren.

  100K voor een houten woonwagen, laat maar gewoon. Koop goud, zilver, van mijn part stoeptegels, zakken cement of old-timers, maar geen woonwagen voor 100k.

  Wat voor woonwagens geldt geldt ook voor koophutten.

 282. Nico de Geit says:

  Vraagje aan Dr. T, denk je dat de prijzen van woonwagens ook weer gaan stijgen zoals in de afgelopen decennia?

 283. bashung says:

  de ECB heeft donderdag 18 sep een mega actie van vrijwel gratis geld voor banken
  tot uitvoering gebracht .
  En wel , de maximaal beschikbare hoeveelheid is niet aangevraagd .
  Weinig kredietvraag en/of weinig kredietverschaffingsbereidheid ?

  en !

 284. Steven says:

  bashung,

  Het blijft lenen. Ze krijgen het niet. Als ik jou vertel dat je zo 2000 euro van me kan lenen tegen minimale rente doe je het ook niet. Ik wil je naam, adres en je bankrekeningnummer weten. Als een bank leent van de ECB denken de aandeelhouders.. verrek al weer geld nodig..en waarvoor?

 285. mafketell says:

  bashung,

  En we volgen nog steeds het script van het boek der boeken

  Liquidatiefase …. Kondratieff, Long Wave https://www.doijerkalff.nl/marktnieuws/wp-content/uploads/2012/12/kondratieff-cycle.jpeg

  ‘krediet wordt niet meer gecreëerd en consumenten zijn niet langer in staat meer geld uit te geven ….’ begin van de eindfase …..

  Voor ps 🙂 http://www.z24.nl/wp-content/uploads/2013/05/huizenprijs_108730a.jpg

 286. mafketell says:

  Staat stil, de marktindicator …. 😉 https://www.eigenhuis.nl/woningmarkt/marktindicator/ als ie op 40 staat kunt u overwegen om een huis te gaan kopen 🙂

  Juan, ‘behoudend financieren’, vraag me nu wel af voor welke party ? Niet voor de hypotheekgever in elk geval /////// want die staan nu massaal onder water ……

  NHG hypotheken staat voor 0 op de bankbalansen, zijn geen risico’s voor de bank duzzzz alleen maar voor de belastingbetaler …. ( NHG in totaal 1.093.000 actieve garanties.)

 287. Jodha says:

  dr.t,

  Heeft Dr. t nog iets anders onder de pet dan argumentum ad hominem? Wel een bekende strategie waarbij het ten eerste om verketteren van degenen die niet met de winden van de staat meewaaien. Deze tactiek past niet helemaal bij een individueel persoon die uit vrije wil onafhankelijk op deze site schrijft. Zeker niet bij iemand die zich vanuit ontwikkeling gedurende een discussie bijslijpt.

 288. mafketell says:

  Casametrisch Model, een model dat al lang uit het raam is gekieperd omdat het niet meer werkt en nu ergens zweeft nu ergens tussen hemel en aarde ……..

  62k aan WOZ waarde …… pfffffffffffff zomaar weg

  http://www.vastgoedkennis.nl/docs/MSRE/10/Wild.pdf

  ‘ Financieringswaarde van te ontwikkelen onroerend goed
  Onderzoek naar de meest geschikte waarderingsmethode ‘

 289. mafketell says:

  Jodha,

  Vraag hem ff of ie zijn restschuld al heeft afgelost 😉

 290. Nico de Geit says:

  Jodha: Deze tactiek past niet helemaal bij een individueel persoon die uit vrije wil onafhankelijk op deze site schrijft.

  Het zal een psychologisch fenomeen zijn. Gewoon bij hoog en bij laag vol blijven houden dat iets zo is, dat de prijzen van woonwagens weer gaan stijgen zoals in de afgelopen decennia. Als je het heel hard roept gaan er vanzelf mensen in geloven.

  Je zou toch maar trotse eigenaar zijn van een woonwagen en onder water staan. Wil je dat ding verkopen maar dat mag niet van de bank. Misschien is de uitzichtloosheid de reden dat mensen zich van alles wijsmaken, om de pijn maar niet te hoeven voelen.

  Woonwagens gingen van 10k naar 100k. Dat betekent voor sommigen die die lijn doortrekken dat een woonwagen straks een miljoen kost. En dan kan niemand meer een woonwagen kopen. En de eigenaar kan zijn trotse bezit dan dus ook niet meer verkopen.

  Daar sta je dan met je spaarpot met een dak erop.

 291. Luisindepels says:

  Steven: De GROTE trend is down. hikjes up heb je altijd.

  De grote trend is up. Hikje omlaag van de afgelopen paar jaar komt nou eenmaal eens in de zoveel tijd voor.

 292. Klaas says:

  Luisindepels: De grote trend is up. Hikje omlaag van de afgelopen paar jaar komt nou eenmaal eens in de zoveel tijd voor.

  Ik geloof ook wel dat de trend down is. Maar niks mis met cash een lekker huisje kopen in de Grachtengordel of Concertgebouwbuurt. Niet te gek, gewoon een ton of 5 voor 75m2. Zodat je ook nog een 911 uit eigen zak kunt rijden, elke dag een latte kunt halen bij Starbucks en een leuke vintage Rolex collectie hebt. Ik bedoel je moet ook niet alles zwart zien, want dan ga je ook niets bereiken en zie je geen kansen meer.

  Dan word je een grauwe zuurpruim met een grauw huis, een grauwe auto en bijpassende vrouw. Maar ja je zit wel lekker voordelig in je huurhuisje op je ikeabank. Te klagen over mensen die het wel goed hebben. Met ambitie en een gezonde koopmansgeest die ook geen geld over de balk gooien maar eel lekker leven.

 293. Klaas says:

  Huis cash betaald, slimme z. Veel cash aangehouden, slimme z. Zilver kopen, heeeele domme z (vooralsnog). Als het aan die slimme expert had gelegen had ik alles op zilver gezet en was ik gaan huren. Wat was ik dan arm geweest nu…

 294. Nico de Geit says:

  Klaas: Te klagen over mensen die het wel goed hebben

  Een kennis is ontslagen, zijn vriendin is weg en hij kan zijn huis niet meer betalen. Hij rekent op hulp van de NHG. Dan heb je het goed.

 295. a says:

  Luisindepels: De grote trend is up. Hikje omlaag van de afgelopen paar jaar komt nou eenmaal eens in de zoveel tijd voor.

  Ok, dan ga ik ook even betweterig doen: de grote trend is (loon)inflatievolgend, oftewel, een perfect horizontale lijn in de grafiek (reële prijzen).

  Ook logisch te beredeneren waarom dit zo is trouwens.

 296. Klaas says:

  Nee, dan heb je pech… Als er iemand pleit voor zeer behoudend of liever helemaal niet financieren ben ik het. Ik wil alleen zeggen dat er zelfs in de diepste depressies geld verdiend wordt en genoten van het leven. Dat niemand in almere, purmerend, amsterdam osdorp, haarlem noord en andere toosteloze ellende wil wonen snap ik. Maar ook nu worden er door sommige huizenkopers heerlijke winsten gemaakt of leuke paleisjes gekocht voor leuke prijzen ( met een klein hypotheekje). Niet alles is dus kommer en kwel en dat ga je vergeten door die downtrend mindset.

 297. Klaas says:

  Egelantiersgracht 179, 52 m2, 365000 euro,verkocht binnen 6 weken.

  Huil, huil de wereld vergaat.

 298. Klaas says:

  Egelantiersgracht 179, 52 m2, 365000 euro,verkocht binnen 6 weken.

  Huil, huil de wereld vergaat.

 299. Klaas says:

  Egelantiersgracht 179, 52 m2, 365000 euro,verkocht binnen 6 weken.

  Huil, huil de wereld vergaat.

 300. StommeZ says:

  Drie Nederlandse pensioenfondsen gaan investeren in woninghypotheken. Zij doen dat via de nieuwe hypotheekaanbieder Munt Hypotheken.

  http://www.nu.nl/geldzaken/3882319/pensioenfondsen-stappen-in-hypotheken.html

 301. Latida says:

  StommeZ:
  Drie Nederlandse pensioenfondsen gaan investeren in woninghypotheken. Zij doen dat via de nieuwe hypotheekaanbieder Munt Hypotheken.

  nu.nl/geldzaken/38…n-in-hypotheken.html

  Vergeet niet dat de beheerders van de pensioenfondsen “Muppets” worden genoemd door de grote investeringsbanken..

  “The whole shebang is busy re-interpreting and re-defining until there are no more legal barriers for your pension money to be ‘invested’ in subprime loans packaged in ‘securities’ of whatever shape and from.”

  en

  “This is where our economies are perverted. It’s the final excesses and steps of a broke society. It’s madness to the power of infinity. The only thing that’s certain is that in the end, your money will all be gone.”

  bron (nogmaals):

  http://www.nakedcapitalism.com/2014/09/ilargi-subprime-back-vengeance.html

 302. mafketell says:

  Why Germans pay cash for almost everything

  http://qz.com/262595/why-germans-pay-cash-for-almost-everything/

 303. mafketell says:

  StommeZ,

  SPV ….. d’r kan nog meer bij …. http://ftalphaville.ft.com/files/2014/09/Sifma-euro-RMBS-by-country.png

  BAD BANKS /////

 304. Juan belmonte says:

  László,

  Juan heeft een eigen kijk op zaken. Tot nu toe aardig uitgekomen.

  Risico durven nemen is geen vrijblijvende zaak, vraag het eens aan de de slimme Z zetter die nu onder water staan.

  Gecalculeerd risico nemen, das iets anders. Een eigen calculatie / inschatting is dan wel handig, zeker als blijkt dat die uitkomen.

 305. tufkaj says:

  mafketell,

  ‘other’ suggereert dat dit alles is, maar zouden landen als FR en DE samen niet groter zijn?

 306. László says:

  Juan belmonte: Tot nu toe aardig uitgekomen.

  Oh, vertel, kom maar op met die quote.

  Juan belmonte: Risico durven nemen is geen vrijblijvende zaak, vraag het eens aan de de slimme Z zetter die nu onder water staan.

  Met de meeste is niks aan de hand, zuining op baan, gezondheid en partner zijn. Netjes rente en aflossing of spaarpremie betalen. De huur die je aangegaan zou zijn zou gewoon gestegen zijn. Planning moet wel minstens 10 jaar zijn natuurlijk, zie hier boven. Het is een kwestie van omgaan met onzekerheid, sommige kunnen dat andere niet. Heeft niks met goed of slecht, slim of dom te maken.

 307. Apekool says:

  mafketell:
  Why Germans pay cash for almost everything

  qz.com/262595/why-…r-almost-everything/

  De link naar een ander artikel is ook interessant
  http://qz.com/167887/germany-has-one-of-the-worlds-lowest-homeownership-rates/

 308. Juan belmonte says:

  László,

  Leest u ook eens “kosten koper”, een tweedekamerrapport en de reacties alhier daarop.

  U ademt iets van:
  Hollandse woning is behoudend gefinancierd.
  de RRA RestschuldRenteAftrek is eigenlijk dan ook volstrekt overbodig.

  Was het u al opgevallen dat diverse banken
  DSB, ABN AMRO, Frieslandbank, SNS gedwongen gefuseerd dan wel genationaliseerd zijn ?
  Zou dat ook maar ietsje pietsie te maken kunnen hebben met de “behoudendheid” waarmee de polderwonimg gefinancierd is (tot wel 160% van welke waarde dan ook, quote dr Wellink )

 309. Philippulus says:

  Herstel Amerikaanse huizenmarkt is puur gezichtsbedrog, nieuwe crash is vlakbij.

  http://www.vastgoedactueel.nl/nieuws-2/item/2093-herstel-amerikaanse-huizenmarkt-is-puur-gezichtsbedrog.html

 310. László says:

  Juan belmonte,

  Je verwart restschuld met onder staan, waarom kun je nooit reageren op wat er gezegd wordt en moet die grammofoon gelijk weer aan.

  Juan belmonte: RestschuldRenteAftrek

  Is voor als het 10 jaars plan in duigen valt. Zo werkt NL, als je in de put zit wordt je geholpen, verwijtbaar of niet, net als de bijstand.

  Juan belmonte: Was het u al opgevallen dat diverse banken
  DSB, ABN AMRO, Frieslandbank, SNS gedwongen gefuseerd dan wel genationaliseerd zijn ?
  Zou dat ook maar ietsje pietsie te maken kunnen hebben met de “behoudendheid” waarmee de polderwonimg gefinancierd is

  Er is nog nooit zoveel verdiend aan de NL hypotheken, waarvan x% ook nog eens gedekt wordt door NHG.

  Je durft zelf niet! Probeer de angst nu eens niet buiten jezelf te leggen.

  En waar is je voorspellende quote?

 311. Maria says:

  Gisteren een bezichtiging gehad met een jongeman in een goed geprijsde, goede woning, waar je zo je meubels in zou kunnen zetten. De jongeman had zijn voorgaande woning verkocht, woonde nu bij vrienden in, niet ideaal, en was op zoek naar iets anders, op korte termijn.

  Uit de conversatie bleek, wat ik al bij een aantal mensen hoor, dat in ieder geval de jongere generatie, geen zin heeft in werken voor een huis.

  Deze jongeman was niet de enige in de afgelopen periode. 14 dagen geleden gesproken met kandidaten over een woning die ruim 250.000,= lager in prijs lag dan hun eigen woning. Zij hoefde geen luxe badkamer meer, maar had behoefte aan een bepaalde zekerheid, dat als hij of zij haar baan zou verliezen, ze op een rustige manier door zouden kunnen leven.

  De tijd is, gelukkig, voorbij dat onze keukens, badkamers, meubels, auto’s en wat al meer het nieuwste van het nieuwste zouden moeten zijn.

  Uitgezonderd de enkeling zijn er nog maar weinig kandidaten die zich tot de nek toe in de schulden willen steken, als dat nog mogelijk is, voor een huis.

  Dat heeft met geen enkele economische situatie te maken maar wellicht meer met “mindfulness” leven.

 312. Heinz says:

  Is voor als het 10 jaars plan in duigen valt. Zo werkt NL, als je in de put zit wordt je geholpen, verwijtbaar of niet, net als de bijstand.

  Zo! Ik vindt het nog al wat de restschuldenaftrek te vergelijken met bijstand. Het is onrecht om de restschulden zo te ondersteunen. Als je in de schuldsanering komt heb je met heel andere regels te maken. En in de bijstand ben je ook het haasje. Waarom niet voor mensen met restschuld? Waarom moeten huizenbezitters zo gepamperd worden?

 313. Heinz says:

  Coen Teulings in nrc, afgelopen woensdag,
  “Ja, er is enig economisch herstel, maar het is zeer mager. Het beste nieuws is dat de huizenprijzen weer beginnen te stijgen. Dat is goed nieuws voor mensen die nu niet kunnen verhuizen omdat hun hypotheekschuld hoger is dan de waarde van hun huis. Het is ook goed nieuws voor architecten en aannemers. Als huizenprijzen stijgen, dan wordt het weer aantrekkelijk om te bouwen. Maar verder blijft de groei beroerd”

  men zit echt vastgeroest in de gedachtengang dat hogeprijzen goed zijn. Dat al het geld dat verdwijnt in stenen niet meer kunnen worden besteed in de reele economie wordt niet in acht genomen. En alle andere nare effecten van hogeprijzen. Ik blijf het bijzonder vinden.

 314. mafketell says:

  tufkaj,

  Tufkaj

  Het beest dat zó groot is dat je het niet meer ziet in beeld 🙂 ( incl FR en DU die doen het met auto’s ) rechter gedeelte

  http://ftalphaville.ft.com/files/2014/09/Citi-euro-abs.png

 315. mafketell says:

  Huizenbubbel in beeld …….

  Hoe door securitisatie = banken flikkeren schulden van de balans (de hoogste van Europa eindelijk gevonden 🙂 )
  http://ftalphaville.ft.com/files/2014/09/Citi-euro-abs.png

  de banken ZOVEEL aan U konden LENEN t.o.v. waarde huis ( ook de hoogste LTV ter wereld )
  http://4.bp.blogspot.com/-Wb1y_fnNNLQ/TptnvKtiVYI/AAAAAAAAASo/I_xWDWQITjY/s1600/Loan%2Bto%2Bvalue%2Bratio.png

  en daardoor stegen de huizenprijzen natuurlijk ook naar de TOP Of The World ( 5 jaarinkomens ook hoogste ter wereld )
  http://www.rba.gov.au/publications/bulletin/2012/dec/images/graph-1212-2-05.gif

  en zo kregen de NL-ers onbetaalbare schulden ( ook hoogste schuld ter wereld duzzzzzz )
  http://cdn.static-economist.com/sites/default/files/images/2013/05/articles/main/20130601_inc715.png

  En nu maar piepen dat huizen ( door hoge schulden ) onverkoopbaar zijn en daarom weer in prijs moeten stijgen ? LOL

  Hoe was dit alles mogelijk ? Waar was de controle ? Nou die was er niet duzzzzzzz ( de woningmarkt was vergeten dossier CPB ) ….. en nu zit de NL met de gebakken peren, want hoe kom je ooit van die schulden af ? ….. , maar gelukkig voor u is er nog een super groot pensioenfonds, waar u strakjes lekker uw schulden mee kunt aflossen …….

  De bank pikt straks alle poen
  met uw opgebouwde pensioen ……

  Voor ps 🙂 http://www.business-it.nl/files/cartoon080209_128541a.jpg

 316. mafketell says:

  Post weg? ….. 😉 ging over pensioen, voor als ie niet meer komt,

  ps deze stond erin voor jou 🙂 http://www.business-it.nl/files/cartoon080209_128541a.jpg

  Mooie dag zeepbellers, hier in het hoge Noorden schijnt nog steeds de zon, volle terrasjes en nog steeds heerlijk weer ……

 317. László says:

  Heinz: En in de bijstand ben je ook het haasje. Waarom niet voor mensen met restschuld? Waarom moeten huizenbezitters zo gepamperd worden?

  Ze moeten gewoon alles terugbetalen hoor. Ze worden alleen een beetje geholpen met de rente.

  Enig idee om hoeveel miljoen het het gaat? Volgens mij mag de rente alleen afgetrokken worden als er afgelost wordt, het verlengen van 10 naar 15 jaar lijkt me dan symbool politiek en kost nagenoeg niks.

  En net als met de bijstand, daar probeer je uit te komen, die restschuld probeer je zo snel mogelijk af te lossen, binnen tien jaar als het kan.

 318. ps says:

  mafketell, 🙂

  “De economische faculteit van de gerenommeerde Harvard University leidt studenten op om te denken dat ze recht hebben op salarissen en bonussen van miljoenen dollars.”
  http://www.360magazine.nl/economie/4003/harvard-business-school-verpest-de-verenigde-staten

  https://ougaz.files.wordpress.com/2010/04/cartoon-4-29-10-goldman-sachs-risk-management.jpg

 319. heinz says:

  László,

  Het aftrekken van rente op restschuld zou helemaal niet moeten. Het is nog erger als de Hra.

 320. lorenzo says:

  mafketell: volle terrasjes en nog steeds heerlijk weer ……

 321. lorenzo says:

  Heinz: Waarom moeten huizenbezitters zo gepamperd worden?

  Even nadenken voor u vraagt is aan te bevelen maar een ( zijnde 1)antwoord geef ik alvast ….Economische belangen .

 322. László says:

  heinz: Het is nog erger als de Hra.

  Zelfs de HRA zou er niet moeten zijn is mijn mening.
  Maar kijk eens naar de volgende tabel:
  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=70991NED&D1=0,2&D2=14&D3=0,115-124&D4=l&HDR=G3,G2&STB=G1,T&VW=T
  Zelfs met HRA is de inkomstenbelasting verschrikkelijk scheef verdeeld (net te verwarren met loonheffing btw).
  10% van de huishoudens betaald meer dan 50% van de inkomstenbelasting.
  Er zijn een heleboel subsidies en regelingen die van mij weg mogen. Iedereen heeft daar zijn eigen voorkeuren in, maar met de VVD en PvdA in het kabinet komen er natuurlijk aleen maar regelingen bij. Jij wat dan ik ook wat.

  Maar nogmaals, wat kost dat nu eigenlijk die restschuld aftrek, volgens mij is het wisselgeld.

 323. László says:

  lorenzo: Heinz: Waarom moeten huizenbezitters zo gepamperd worden?

  Even nadenken voor u vraagt is aan te bevelen maar een ( zijnde 1)antwoord geef ik alvast ….Economische belangen.

  Wie is er bij gebaat om het niet te doen?

 324. lorenzo says:

  László: Wie is er bij gebaat om het niet te doen?

  Ik heb in deze al een antwoord gegeven ( u stelt immers een vraag ) .

 325. László says:

  lorenzo,

  Dat is het antwoord op wat, niet op wie.

 326. Juan belmonte says:

  László,

  Haha, de DSB is vast omgevallen omdatzezoveel aan hypotheken verdienden..
  Nee JUIST niet. Ze verdienden aan de woekerpolissen die ze in combinatie met hypotheken verplicht (koppelverkoop) verkochten, waarbij dsb ook niet een hun eigen produkten meefinancierden.

  Als banken nu zo veel aan hypotheken zouden verdienen waarom zijn er dan zo veel banken verdwenen van het nl hypotheektoneel en dreigde de overheid de pensioenfondsen te VERPLICHTEN om hypotheken aan te gaan bieden (NHI, plan Bovenberg).
  U bent kennelijk wat kort van memorie.

  Zie ook:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/19-04-2013/winstmarges-hypotheken-gestegen-door-strengere-eisen-aan-banken/#comment-139994

  Er komt nog een correctie aan voor huizenprijzen we zitten niet op een bestendige bodem daarvoor zijn de krachten die werken of gaan werken te sterk. Met name schuldsituatie tov inkomens, rente en demografie (zie PBL).

  Nogmaal: wie gelooft dat huizenprijzen op een bodem zitten als de financieringskosten op een historisch minimum zitten is een Kamikazekoper.

  Nee mooie verhalen Laszo, Juan heeft een eigen mening en heeft niet eens de ambitie om u te overtuigen. Sekteleider -zie boven- past niet. Analyticus wel. In tijden 2009 en later waren een aantal bloggers de enigen op aarde waren die een zeepbel voorspelden. Gelijk kregen ze.

  Eerdere pogingen om u op rationele gronden tot nieuwe inzichten te brengen leiden al tot scheldkwalificaties uwerzijds.

  Maar Juan houdt
  In tegenstelling tot de navelstarende oekoenomen
  Wel van een beetje tegenspel.

  Blijft u ons vooral voorzien van de uitkomsten van uw neurale structuur, u heeft een interessant brein 🙂

 327. lorenzo says:

  László: Dat is het antwoord op wat, niet op wie.

  In het leven , op school , colleges wordt meer en meer van u gevraagd ook zelf na te denken . Dat doe ik derhalve ook . (het schijnt tevens alzheimer op latere leeftijd uit te stellen , terzijde).

 328. Juan belmonte says:

  László: Wie is er bij gebaat om het niet te doen?

  De rest van de aarde
  En dus uiteindelijk de huizenbezitter zelf ook

  Pas op: voor de volgende redernering is een neurale structuur die ook op de langere termijn kan denken van meerwaarde 🙂

  Dat is namelijk iets wat Hans de boer
  Voormalig voorzitter van de taskforce jeugdwerkloosheid
  En nu voorzitter VNO
  maar niet wil snappen
  ……
  Hogehuizenprijzen =hogeschulden voor intreders
  En dus weinig kansen voor de jeugd.
  Er staat tigvierkantemeter bedrijfsruimte te niksen
  Bij een historisch lage rente
  En tegelijkertijd horden jongeren en ook ouderen thuis niet aan het werk.
  Hou de prijzen van BOG nog maar lekker hoog ten faveure van accountants, banken en pensioenfondsen, lees de gevestigde orde.

  Maar terug naar de huizenmarkt.

  Zeepbellen spatten.
  Gaat u de slachtoffers van Hogehuizenprijsminnend nl eens uitleggen
  Dat de aankoop van hun gesubsidieerd Geleasede huis zo’n SLIMME Z was….

 329. Juan belmonte says:

  Paco Ojeda !!!!
  (Zoek gerust op spotlight)

 330. Juan belmonte says:

  Spotlight is door de iPad van Juan
  Ontstaan ipv Spotify

  Excuses

 331. Juan belmonte says:

  Heinz:
  Coen Teulings in nrc, afgelopen woensdag,
  “Ja, er is enig economisch herstel, maar het is zeer mager. Het beste nieuws is dat de huizenprijzen weer beginnen te stijgen. Dat is goed nieuws voor mensen die nu niet kunnen verhuizen omdat hun hypotheekschuld hoger is dan de waarde van hun huis. Het is ook goed nieuws voor architecten en aannemers. Als huizenprijzen stijgen, dan wordt het weer aantrekkelijk om te bouwen. Maar verder blijft de groei beroerd”

  men zit echt vastgeroest in de gedachtengang dat hogeprijzen goed zijn. Dat al het geld dat verdwijnt in stenen niet meer kunnen worden besteed in de reele economie wordt niet in acht genomen. En alle andere nare effecten van hogeprijzen. Ik blijf het bijzonder vinden.

  Goede bevestiging van onze eerdere

  De heer Drs Stef Blok, minister van wonen heeft eerder aangegeven dat er geen redenen zijn om huizenprijsstijgingen boveninflatoir te laten zijn.

  Dit staat in schril contrast tot Teulings c.s.

  Teulings is toonbeeld
  Van de lobby van de bouwpolder
  Die ons heeft willen doen wijsmaken
  Dat een investering in een huis
  Gelijk is aan een investering in een bedrijfsmiddel.

  Het verschil volgens Juan
  En voorzover relevant
  Is dat een bedrijfsmiddel
  Mits toevoegde waarde makend
  Toegevoegde waarde maakt
  Een huis doet dat niet, is een consumptiemiddel dat woongenot verschaft.

  Daarom ook zit er btw op de toegevoegde waarde uit bedrijfsmiddelen
  En geen btw op huizenprijsstijgingen.

  Maar het kan zijn dat Juan het niet begrijpt
  Wie is een stierenvechter om het op te nemen tegen een doctor in de oekoenomie…

 332. Juan belmonte says:

  En niet zomaar een doctor.

  De leider van het CPB
  Met als missie om Kamikazekopers te kweken
  En de werkelijke situatie op de huizenmarkt
  In het belang van de huidige huizenbezitter en de bouwpolder
  Te ontkennen.

  Al is het het IMF, in Holland bepalen ze zelf wel hoe ze Hogehuizenprijsminnen !!!!

 333. Juan belmonte says:

  En Juan is een anoniem bloggertje
  Met een aparte neurale structuur
  Want net anders denkend dan de mainstream

  Laten we zeggen:
  Onafhankelijk. Denken.

  En onafhankelijke denkers hebben vaak mensen
  Meestal belangenbehartigers
  die hen van hun onafhankelijke mening willen afbrengen.

  Zonder wrijving
  Geen glans 🙂

 334. Juan belmonte says:

  Maar het is wel leuk leuk
  Om een hele horde hoogopgeleide hotemetoooten
  In hun hempie
  Te hebben.

  Waar is het dedain, om prof dr Bas Jacobs
  Maar ens aan te halen

 335. Juan belmonte says:

  Off-topic maar wel in verlengde tot bovenstaande

  Pensioenfondsen gaan

  PMT investeert voor 1 miljard euro in Nederlandse woninghypotheken. Het fonds maakte tegelijk bekend beleggingen in hedgefondsen ter waarde van 1 miljard euro geheel af te bouwen. ,,De licht positieve bijdragen van de belegging in hedgefondsen in relatie tot de risico’s waren onvoldoende om de belegging aan te houden”, aldus het pensioenfonds.
  http://www.nvm.nl/actual/september_2014/pensioenfondsen_stappen_in_hypotheken.aspx

  Wie dan nadenkt
  Zal zich wellicht afvagen…..
  Als het niet meer rendabel is om te investeren in de zeepbel van hedgefunds en derivaten
  Wat gaat er (mafketell) daar dan mee gebeuren ?

 336. tufkaj says:

  Maria,

  Ik denk dat die ‘mindfulness’ wel een zetje krijgt van de economische situatie 🙂
  Het zijn bewegingen die moeilijk in kaart te brengen zijn, komen ook maar heeel weinig cijfers over naar buiten. De Engelse statistieken die ik zie zijn vele malen uitgebreider qua LTI, uitgesplitst naar starter / niet starter. In het debat in NL hoor je eigenlijk vooral dat ‘we meer zijn gaan werken’ en daar blijft het bij. In hoeverre het tweede inkomen wordt ingezet en hoeveel extra er gewerkt wordt (b.v. voor een huis) wordt eigenlijk nooit echt vermeld lijkt het.

 337. László says:

  Juan belmonte: Haha, de DSB is vast omgevallen omdatzezoveel aan hypotheken verdienden..
  Nee JUIST niet. Ze verdienden aan de woekerpolissen die ze in combinatie met hypotheken verplicht (koppelverkoop) verkochten, waarbij dsb ook niet een hun eigen produkten meefinancierden.

  Als banken nu zo veel aan hypotheken zouden verdienen waarom zijn er dan zo veel banken verdwenen van het nl hypotheektoneel en dreigde de overheid de pensioenfondsen te VERPLICHTEN om hypotheken aan te gaan bieden (NHI, plan Bovenberg).
  U bent kennelijk wat kort van memorie.

  Ik heb het over nu, DSB bestaat niet meer en anderen hebben zich teruggetrokken.
  Nu wordt er veel verdiend ivm het ontbreken van concurentie. Van buiten NL komt die ivm hoge LTV in NL en ik geef ze groot gelijk.
  Concurentie zou tot lagere hyporente kunnen leiden.
  Jij haalt heden en vereleden door elkaar. Alles erbij halen om je persoonlijke impasse recht te praten.

  Trouwens, als de huizenprijzen maar 20% boven verwachting is op basis van de inkomens en maar 4% tov de huren, hebben we dan nog wel een zeepbel.
  En als die er niet is kan die ook niet barsten.

  Anderen bang maken omdat je het zelf bent.

 338. László says:

  László: Van buiten NL komt die ivm hoge LTV in NL en ik geef ze groot gelijk.

  Van buiten NL komt die NIET ivm …..

 339. Juan belmonte says:

  László,

  Heerlijk
  En ook nog eens een sterk inhoudelijke onderbouwing
  Klasse 🙂

 340. Juan belmonte says:

  Nl Pensioenfondsen zijn de enigen die de nl hypotheekmarkten betreden
  En dan ook nog niet van harte
  -om invulling te geven aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid-
  In afwezigheid van alternatieven die voorheen wel rendement opleverden
  Een beetje goedpratende dat het naast de invulling aan maatschappelijke taak
  Ook wel wat rendement oplevert.

  Bovenstaande interpretatie is gebaseerd op bovenstaande tekst die
  nota bene komt van de makelleugenaars nvm

  En dan roept grote vriend Laszlo dat er nog nooit zo veel verdiend is op hypotheken 🙂

 341. Juan belmonte says:

  Leest u zelf maar:

  Pensioenfondsen worden al langer aangespoord om meer te investeren in de Nederlandse economie. ,,Wij zijn trots dat we tot de eerste fondsen behoren die daarin hun verantwoordelijkheid nemen”, zegt Inge van den Doel, directeur vermogensbeheer bij PMT. ,,Bovendien realiseren we ook een goed rendement voor onze deelnemers.”

  Bovendien 🙂

 342. László says:

  Juan belmonte: verdiend is op hypotheken

  Ik zei wordt, maar goed lezen is nooit je goede kant geweest.

  Vraag en aanbod, snap je ook al niet.

 343. Juan belmonte says:

  Bij mejudice hebben ze de deflatie ontdekt

  http://www.mejudice.nl/economenpanel/peiling/eindeloze-stagnatie

  Vooralsnog blijft de theorie van dr ir Maartje mensen en ook bovenstaand stuk van PBL
  Buiten scope van discussie op mejudice.

  De oekoemische navelstaarders 🙂

 344. Juan belmonte says:

  Toen wij Japan bespraken in 2010
  Liepen we dus 4 jaar op die discussie voor.

  Voorspelling
  (Juan is optimist)
  Over DRIE jaar ontdekken ze op mejudice de theorie van mevr dr ir Maartje Martens
  En zien ze meer dan CASAMETRIE

  Er is hoop 🙂

 345. Juan belmonte says:

  László,

  Het is nog erger
  Juan haalt ook nog eens links en rechts door elkaar

 346. László says:

  Juan belmonte: Juan haalt ook nog eens links en rechts door elkaar

  Dan snap ik dat je bang bent. Pas vooral op in het verkeer.

 347. Steven says:

  László,

  wordt je weer persoonlijk? Overigens of er nou wel of niet veel op hypotheken wordt verdiend; zelfs of de rente nou laag is of hoog: In Nederland werd gewoon vergeleken met andere landen veel te veel geleend voor de huizen (mede door HRA en NHG).

  Het is niet aan ons te verdedigen dat die bel leegloopt. (want dat is logisch en daarvoor is deze site gemaakt)

 348. László says:

  Juan belmonte: En gaat Holland over van gesubsidieerd leasen naar eerst sparen en dan lenen en weer terugbetalen. Dus tegen dezelfde maandlasten kan minder kapitaal geleend worden.

  Maar het kan zijn dat Juan er nog steeds niks van begrepen heeft

  Inderdaad.

  Sinds januari 2013 zijn de nieuwe hypotheken op basis van 100% aflossing in 30 jaar, anders geen HRA.

  Heden en verleden door elkaar halen of leven in het verleden. Je wordt er bang van.

 349. Rondkijker:
  Bankbabbelkous Peter Verhaar op Twitter:

  “directeur EIB: hoge hypotheekschuld NL een mythe: precies, dat is het, goed dat het eens wordt gezegd”

  twitter.com/peterv…s/508848136341958656

  Niet alleen is Verhaar blind voor de zeer vele huizen “onder water”, hij gelooft kennelijk ook klakkeloos een propagandist uit de woningbouwsector.

  Verhaar gelooft alleen dat wat hij wil geloven, dat wat hem goed uitkomt. Hij is niet voor niks bankman geworden 😉

 350. Steven says:

  Ik heb overigens windows 7 maar eens opnieuw geïnstalleerd omdat het systeem zo traag werd. Nu krijg ik steeds script fouten op deze site. Maar goed.. hij moet nog 169 (!!) updates doen dus wellicht is dat dan ook opgelost. Maar toch raar dat ik die fouten niet op andere sites krijg.

  http://www.myimager.com/imagedb/upl/21212318192_158069.jpg?589

 351. ps says:

  László,

  Inderdaad BÀNG!
  http://www.youtube.com/watch?v=ejWf8iXjXZk

  “The average working life isn’t long enough to pay for a house”

  “At one end of the lifespan are older home owners stuck with mortgages, inadequate pensions and looming care bills. They’re not going to be able to pay off their mortgages and they’ll have to sell up, downsize, take out lifetime loans in the form of equity release – or, like their much younger counterparts, rent.”
  http://www.telegraph.co.uk/finance/personalfinance/borrowing/mortgages/11109153/The-average-working-life-isnt-long-enough-to-pay-for-a-house.html

  Wederom: neem het mee in je bagage en kijk wat je ermee doet!

 352. Juan belmonte says:

  László,

  Bang voor alles
  ….
  Behalve toro’s 🙂

 353. Francois van Fleppesteijn: Theoretisch gezien is het dood geld geworden waar alleen banken en de verkopers baat bij hebben.Het plan is natuurlijk ook bedacht voor de banken zodat ze minder hoeven af te schrijven op slechte leningen.

  Dat… en de LTVs op de hypotheekportefueilles lekker omlaag gaan:
  – Een ton is namelijk niet genoeg om een huis van te kopen. Iedereen wiens pappa geen 3 golfvrindjes heeft zal alsnog een hypotheek moeten afsluiten voor de resterende ton, maar dan wel een hypotheek met een lage LTV. Is dus goed voor de gemiddelde LTV-ratio over de hele hypotheekportefeuille:
  – Als de ton gebruikt wordt om de hypotheek te verlagen (abusievelijk “aflossen” genoemd), dan daalt ook de LTV, en dat is dus goed voor de gemiddelde LTV-ratio over de hele hypotheekportefeuille. Pas als de ton gebruikt wordt om de hypotheek volledig af te lossen en de inschrijving door te laten halen gaat dit effect de andere kant op. Maar er zullen weinig jongeren zijn die met een ton genoeg hebben om hun hele hypotheek door te laten halen.
  – Als de ton gebruikt wordt om te verbouwen, stijgt de papieren waarde van het onderpand. Dat is goed voor de LTV en dus goed voor de gemiddelde LTV-ratio over de hele hypotheekportefeuille

  En zo loodsen we onze banken door de stresstesten heen, met de complimenten van de belastingbetaler.

 354. a: ooit zal alles jullie toebehoren”

  En jullie kunnen bij ons het geld lenen om het allemaal van ons te kopen. Tegen een rente en een prijs die wij bepalen 😉

 355. László: een vastgoedcrisis duurt over het algemeen 5 tot 6 jaar.

  Een vastgoedhausse ook

 356. László says:

  Steven: Het is niet aan ons te verdedigen dat die bel leegloopt.

  20% hoog, is dat een bel?
  Ondersteund door de huurprijzen die slechts 4% te hoog.

  Steven: In Nederland werd

  Hoera! Het is mis gegaan in het verleden. We leven in het nu.
  Nieuwe hypotheken al anderhalf obv verplicht aflossen en de prijzen zijn in iedergeval niet harder gaan dalen.
  Geholpen door schenkingen, daarom heb ik het maar niet over stijgen, want dat geloof ik ook niet.
  Maar een bel die leegloopt?
  Geen bel.
  Geen gesis.

  Oh, voordat ik het vergeet. De crisis is nog niet voorbij.

 357. László says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): hypotheek te verlagen (abusievelijk “aflossen” genoemd)

  Gaan die mensen naar de notaris om de inschrijving van de hypotheek te verlagen, dacht het niet. De hoofdsom wordt verlaagd en dat doe je door af te lossen. Een tweede hypotheek zou alleen mogelijk zijn boven je inschrijving (als dat al mogelijk is). De potentiele claim blijft even hoog.

 358. Steven says:

  László: 20% hoog, is dat een bel?

  volgens mij is het 50 procent te hoog. En ja de huren stijgen, maar dat is gewoon omdat de politici dat willen met de verhuurdersheffing en de 4 tot 6,5 procent afstraffing voor hun onderdanen.

  We zullen het vanzelf zien. Normaal gesproken zeg maar gaat er dus inderdaad nog een nette 20 procent vanaf, maar ik denk nog veel meer. (doordat men zich had scheefgeleend)

 359. Juan belmonte says:

  László,

  U gelooft niet dat huizenprijzen stijgen ?
  Het CBS beweert dat ALLE segmenten stijgen in prijs.

  U begint al een aardige manier van onafhankelijk denken te ontwikkelen Laszlo.
  Nog even volhouden en u gaat ons er nog op wijzen dat de vorige vastgoedzeepbelknapping pas optrad nadat rentes fors waren verhoogt.

  Wat in t vat zit
  Verzuurt niet
  Maar wat er in t zuur zit
  Kan toch verdampen 🙂

 360. László says:

  Juan belmonte: U gelooft niet dat huizenprijzen stijgen?

  Man, wat kun jij slecht lezen. Ik zeg dat de lichte stijging mede afhankelijk is van de verruimde schenkingsregeling. Of zonder de maatregel de prijzen ook gestegen zouden zijn laat ik in het midden.

  Slecht lezen, het niet snappen en bang.

  Stel dat je het niet bij het juiste eind hebt over een paar jaar, ben je dan een leugenaar, zoals je de makelaars verwijt?

 361. László says:

  Steven: volgens mij is het 50 procent te hoog.

  Tja, dat is je goed recht, ik hoop niet dat je toekomst er van afhankelijk is.

  Steven: En ja de huren stijgen, maar dat is gewoon omdat de politici dat willen met de verhuurdersheffing en de 4 tot 6,5 procent afstraffing voor hun onderdanen.

  Dus? Dan is het niet echt of gaat het weer teruggedraaid worden?
  Die 4% die de koopwoningen duurder zijn dan de huurwoningen was in Q1, 1 juli zijn de huren weer verhoogd met minimaal 4% dat is meer dan de PBK en 6 maanden.

  Steven: Normaal gesproken zeg maar gaat er dus inderdaad nog een nette 20 procent vanaf, maar ik denk nog veel meer.

  Wat is het nou 50% te hoog of 20% of veel meer?
  Waarom dalen de prijzen omdat mensen scheefgeleend hebben? De prijzen dalen als er geen kopers zijn, door stijgende werkeloosheid, gebrek aan vertrouwen of dalende kredietverstrekking, hoge rente etc.
  maar blijkbaar is dat niet zo. Kijk maar http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/grafieken-aanbod/?soort=verkocht&gegeven%5B%5D=bestaande-bouw&breedte=800

 362. dr.t says:

  László: Man, wat kun jij slecht lezen. Ik zeg dat de lichte stijging mede afhankelijk is van de verruimde schenkingsregeling. Of zonder de maatregel de prijzen ook gestegen zouden zijn laat ik in het midden.

  Slecht lezen, het niet snappen en bang.

  Stel dat je het niet bij het juiste eind hebt over een paar jaar, ben je dan een leugenaar, zoals je de makelaars verwijt?

  Overigens Juan dat de huizenprijzen ooit weer eens zullen dalen is evident, net zoals de AEX ooit weer zal dalen. En vervolgens zullen de huizenprijzen ooit weer stijgen. Maar dat er noodzakelijkerwijs 50 procent in prijs af zal gaan is lastig om te bewijzen.
  NL is Spanje niet en voorlopig (komende jaren) wordt het geld nog behoorlijk rondgepompt.

  Gelukkig heeft Steven de bewijsvoering rond want we hebben deze blog opgericht, DUS (???)dan moet het wel waar zijn dat er sprake is van een zeepbel. Het zijn rare tijden.

 363. Steven says:

  László: De prijzen dalen als er geen kopers zijn, door stijgende werkeloosheid, gebrek aan vertrouwen of dalende kredietverstrekking, hoge rente etc.

  Door de vele scheefleners is er uiteraard minder vraag. Mensen zullen in hun directe omgeving ook zien dat mensen zich veel te veel in de schulden hebben gestoken en willen en mogen niet ook zo veel lenen voor de te dure huizen.

  En laten we wel wezen. Net als in Ierland, Spanje en USA is een fijne 50 procent van de te dure prijzen af prima. Jouw meninkje maakt niet zo veel uit.

 364. Steven says:

  dr.t: DUS (???)dan moet het wel waar zijn dat er sprake is van een zeepbel. Het zijn rare tijden.

  Nee ik bedoel dat deze site er voor opgericht is en voorlopig gelijk heeft gekregen. Het is dus eigenlijk niet aan ons om ons steeds te verdedigen. En als je een beetje van macro economie weet, zou het toch vreemd zijn als de daling nu al afgelopen is.

 365. László says:

  Steven: En laten we wel wezen. Net als in Ierland, Spanje en USA is een fijne 50 procent van de te dure prijzen af prima. Jouw meninkje maakt niet zo veel uit.

  Jouw mening heeft ook geen enkele invloed op de huizenprijzen, net zoals die van mij dat niet hebben.

  Mijn toekomstplannen raakt het niet (ceteris paribus), ik hoop dat jouw geluk niet afhanngt van een daling van de huizenprijzen van 50%.

 366. László says:

  Steven: deze site er voor opgericht is en voorlopig gelijk heeft gekregen.

  Waar heb je het over? In een dalende markt roepen dat de markt daalt en als die niet meer daalt roepen dat het CBS de boel manipuleerd.

  Steven: En als je een beetje van macro economie weet, zou het toch vreemd zijn als de daling nu al afgelopen is.

  Het begin van de crisis nog het eind worden juist voorspeld, achteraf worden de modellen aangepast.

 367. Steven says:

  László: Waar heb je het over? In een dalende markt roepen dat de markt daalt en als die niet meer daalt roepen dat het CBS de boel manipuleerd.

  Nee hoor. De volgende grafiek is al denk ik 10 keer voorbij gekomen. Volgens mij gaat het nu even up ja. Dat ontken ik toch ook niet?

  anatomy of a bubble:

  https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQGdbWyawpfWW_DHz3uVJ-mx07GDnqCmc6EsLX1_XG3CHLsUPY2

 368. László says:

  Steven: anatomy of a bubble:

  Het grote verschil is natuurlijk dat je in een huis gewoon kan wonen, de waarde blijft uit te drukken in de besparing van de huur die je anders zou moeten betalen min onderhoud.
  Dat is heel wat anders dan de bloembollen bubble, de internet bubble of de zakelijke vastgoed bubble.
  En we hadden al vastgesteld dat de huren blijven stijgen.

  Even over het plaatje zelf, de truuk zit m natuurlijk in het tekenen van de mean, jouw 50% tov van de 20% volgens BIS snap ik nu.
  Als we de ‘return to normal’ nu eens op 2010 leggen (de daling stopte) dan hebben we nu de fear en capitulation gehad.
  De conclusie is dan dat juni 2013 inderdaad het dieptepunt van de huizenprijs was.
  http://www.portfolioprobe.com/2011/06/17/bubble-anatomy/

 369. Juan belmonte says:

  László: Man, wat kun jij slecht lezen. Ik zeg dat de lichte stijging mede afhankelijk is van de verruimde schenkingsregeling. Of zonder de maatregel de prijzen ook gestegen zouden zijn laat ik in het midden.

  Slecht lezen, het niet snappen en bang.

  Stel dat je het niet bij het juiste eind hebt over een paar jaar, ben je dan een leugenaar, zoals je de makelaars verwijt?

  Uw woorden:
  Geholpen door schenkingen, daarom heb ik het maar niet over stijgen, want dat geloof ik ook niet.

  Verkeerd geïnterpreteerd kennelijk.

  In lijn met het besef dat het CBS toch echt een overheidsorganen is, een eerdere gedachtenwisseling

  Blijft u vooral doorgaan uw redeneringen
  Met Juan te delen.

  In afwezigheid van dr Coen Teulings
  Kan Juan heerlijk om u lachen 🙂

 370. Juan belmonte says:

  László: Jouw mening heeft ook geen enkele invloed op de huizenprijzen, net zoals die van mij dat niet hebben.

  Mijn toekomstplannen raakt het niet (ceteris paribus), ik hoop dat jouw geluk niet afhanngt van een daling van de huizenprijzen van 50%.

  Niemands individuele mening heeft invloed op de huizenprijzen.
  Niet die van Mr Ger Hukker, niet die van Drs Taco van Hoek, niet die van enkele bloggers met veel minder media impact.

  Tegelijkertijd:
  Op langere termijn is ontkenning van de situatie
  Zoals dr ir Maartje Martens die correct beschrijft
  En die het CPB zo hard heeft ontkend
  Kansloos

  Het gebeurt gewoon, zie ook het artikel van PBL

 371. Juan belmonte says:

  dr.t,

  Juan stelt ook helemaal niet dat huizenprijzen nooit meer stijgen.

  Tussen 2008 en nu hebben nvm staatsjournaal casametristen recent ook wederom nvm en CBS gesteld (met kritiek van de notarissen) dat de bodem bereikt is in huizenprijzen.

  Juan stelt gewoon vast dat al die Hogehuizenprijsminnends ongelijk hadden.
  En hebben.

  Want wie wil geloven dat huizenprijzen bodemen
  Na een boom van jewelste
  Met een dito schuldenboom
  En een rente die ooit weer omhoog zal gaan
  Om de werkelijke risico’s te weerspiegelen
  ……
  En dus nog een forse daling van huizenprijzen
  Met daarbij de opmerking dat de jeugd moet lenen voor studie
  Een ouderen steeds meer woningen op de markt zullen aanbieden
  …..

  Wie dan geloof dat er nu een bodem zou zijn
  Die is Kamikazekoper.

 372. Juan belmonte says:

  dr.t,

  NL is Spanje niet en voorlopig (komende jaren) wordt het geld nog behoorlijk rondgepompt

  Klopt de beleningsgraad van nl woningen
  De oorzaak van luchtebellen en daarmee van prijsdalingen
  Is echter in nl TWEE maal zo hoog als Spanje.

  Nu spelen er inderdaad ook andere factoren werkloosheidsverschillem overaanbodsverschillen maar in alle oekoenomische vergelijkingen hoor je niet terug dat het probleem in nl POTENTIEEL twee maal zo groot is als in Spanje.

  We zullen zien

 373. Juan belmonte says:

  Prijzen als in Stroe
  Daar gaat ook de rest van Nederland naar toe

  http://www.funda.nl/koop/stroe/huis-48125316-wolweg-38-1/

 374. Juan belmonte says:

  Sin poesia
  No se puede torear

  Buenas noches
  Juan

 375. mafketell says:

  DFT zit nu ook al achter een betaalmuur, en ik WEIGER te betalen, ( niet omdat ik niet kan, maar niet wil 🙂 ) dan het dft ook maar AFSCHRIJVEN ALS INFOBRON dan …….

  Zelfs Jaap van Duijn zit nu achter een muur, jammerrrrrr ………… de NL zit nu helemaal op slot ….. lenen, lenen, lenen, betalen, betalen, betalen, lol http://www.youtube.com/watch?v=oZIgeGFXUAc n.b. uit 1983!

  En het is allemaal de schuld van de huizenbubbel, die in 2008 ook ECHT NIET bestond ( denial van Wouter en Hukker http://vorige.nrc.nl/article1874632.ece ) nou ja meer een overfinancieringsprobleem dan …… en die nu zelfs het dft achter de muur zet …… tja

 376. mafketell says:

  Vond net weer iets om te schmullen ……. 🙂

  We hebben onze eigenste sub-prime hypotheken gecreëerd BUITEN DE BANKEN OM ……. de top-hypotheek …… Wellink zei het al eens in 2010 http://www.youtube.com/watch?v=CtUOdl-MNE0

  Maar hieronder de onderliggende redenen al in 2000 !!! …….

  Iemand vroeg hier al al eens, wat gebeurde er tussen 1995 en 2000, geloof Tufkaj ? Nou we gingen gewoon een beetje sub-primen ( en uiteraard in combinatie met securitiseren ) ….. ( vinex wijken ? zelfde tijd, het zal toch niet waar zijn …. )

  Sub-prime hypotheken ( humor :-)) http://www.youtube.com/watch?v=mzJmTCYmo9g

  En dan nu in de NL,
  jawel in de NL …… hear, hear

  ‘ …… EN VERZUIMEN GEREGELD NA TE GAAN OF DE KOPERS KREDIETWAARDIG GENOEG ZIJN ‘

  http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2523850/2000/01/21/Stop-te-hoge-hypotheken.dhtml

  Voor ps 🙂 https://jspivey.wikispaces.com/file/view/house_lemmings.jpg/75615531/453×373/house_lemmings.jpg

 377. mafketell says:

  “Die Plünderung der Welt: Wie die Finanz-Eliten unsere Enteignung planen” (2014)

  Roofzucht-domheid-en-propaganda ….. een boze econoom 🙂 rekent af met de eu

  Misleiding ‘Ten eerste door de politici zelf. Maar ook de MEDIA doet aan deze misleiding mee ‘

  http://langleveeuropa.nl/2014/09/roofzucht-domheid-en-propaganda-een-boze-econoom-rekent-af-met-de-eu/

  Is het niet hederlijk ? 🙂
  Van de twittertjes ……

 378. mafketell says:

  Post weg ? oh jee ……. zo mijn best op gedaan 🙂 , ging over Sub-Prime in de NL

  Een mooie dag zeepbellers …… 🙂

 379. Juan belmonte says:

  Juan belmonte: De heer Drs Stef Blok, minister van wonen heeft eerder aangegeven dat er geen redenen zijn om huizenprijsstijgingen boveninflatoir te laten zijn.

  Dit staat in schril contrast tot Teulings c.s.

  Over de hele periode 1985–2007 stegen de gemiddelde huizenprijzen in Nederland met 228 procent,
  terwijl de inflatie over dezelfde periode 56 procent bedroeg
  Minister Drs Stef Blok in 2014:

  “Er is geen enkele reden waarom huisprijzen sneller zouden stijgen dan de inflatie.”

  Kijk dat is nu een echte Blok-Quote (zonder c)

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/06-07-2014/38-000-woningen-verkocht-in-tweede-kwartaal/#comment-304828

  Wat betekent het:
  de -20% die we nu hebben is nog niet niks niet.

 380. Juan belmonte says:

  Naar aanleiding van een waarschuwing van Vereniging Eigen Huis bestudeerden we de marktontwikkelingen. Onze conclusie destijds begin 2011? Er dreigde een double dip
  aan te komen. Als de voorwaarden voor
  leningen en hypotheekverschaffing worden aangescherpt, gaan mensen nóg minder lenen. Dan gaan de prijzen verder naar beneden, blijven nog meer huizen onverkocht en schieten de consumentenbestedingen omlaag. Om de regering hiervoor te waarschuwen, lieten wij een alarmbrief uitgaan.
  Vervolgens deed de nieuwe regering precies wat we zo stellig hadden afgeraden… De kredietcrisis sloeg over in een economische crisis, die voor een
  belangrijk deel afkomstig was uit Den Haag.

  http://t.co/ln3ZVpzB3o

  Mevrouw Drs Marlies Pernot neenmt afscheid van de VGH, de Vereniging Geleased Huys.

  Nog even een visie dus van de afdeling
  “Aflossen is onwenselijk”
  “de Woningmarkt is de motor van de toegevoegde waarde in de oekoenomie”
  “de oekoenomie draait op oneindig lenen”

  Mooi verwoord, dit is Tijdsgeest met een grote T.

  en oh, oh, oh wat hebben we mogen lachen gieren brullen
  om de televisie-optredens (Paauw en Witteman) van mevrouw Drs Marlies Pernot.

  De groeten, ook van Juan, jammerrrr dat u niet meer in beeld komt. U was duidelijk onderdeel van de Gratis Cabaret.
  Sjappooooooooo.

 381. Juan belmonte says:

  Dat hypotheekschulden ten opzichte van inkomens al vervijfvoudigd (1970-2011) waren,
  – zeg maar een wezenlijk onderdeel van de probleemanalyse-
  laten ze er gemakshalve maar even bij weg.

  Gemak dient de mensch
  zo zien we maar weer 🙂

 382. Juan belmonte says:

  Hogehuizenprijsminnnend NL
  =
  Hogeschuldenminnend NL
  =
  Startersgiftenminnend NL
  =
  uitgespind 🙂

 383. Juan belmonte says:

  De grootste spin
  in de huidige spinnentelling
  zal een hogehuizenprijsminnnende spin zijn

  🙂

 384. mafketell says:

  Juan belmonte,

  U vergeet de bouw, die is ook uitgespind 🙂

  Lees bij het volgende artikel de comments eens, je blijft lachen 🙂

  Plankgas bouwen ‘schrijft Friso de Zeeuw, praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling aan de TU Delft.’ Als reactie op bovenstaand topic …..PBL

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3750091/2014/09/18/Het-recept-luidt-niet-bouwen-met-de-handrem-erop-maar-plankgas.dhtml

 385. Nico de Geit says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Iedereen wiens pappa geen 3 golfvrindjes heeft

  Mijn ervaring is dat de grootste schuldkneuzen op de golfbaan rondlopen.

 386. mafketell says:

  Bouwen voor leegstand ….. ( want anders aan de grond met de grond ) BB

  http://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/kennispartners/kadaster/bouwen-voor-de-leegstand.9444218.lynkx

 387. mafketell says:
 388. mafketell says:

  Proest, de huren dreigen in te storten, binnenkort in dit theater ……

 389. Juan belmonte says:

  mafketell,

  Prima als er een behoefte is te bouwen
  om dan te bouwen.

  Punt is meer de grondprijzen.
  Probleem zit hem meer bij gemeenten en grondspeculanten, dan bij bouwbedrijven.
  Zie ook de aflevering “Nederland van Boven” waaruit bleek dat de meeste koeien die grazen tussen Utrecht en Amsterdam, dat doen op grond van speculanten.

 390. Adamus says:

  mafketell:
  Bouwen voor leegstand ….. (want anders aan de grond met de grond )BB

  binnenlandsbestuur…gstand.9444218.lynkx

  Gedwongen ‘eerlijk delen’. (Mises.org?)
  Trek de middeklasse leeg 😉

 391. Adamus says:

  mafketell:
  3d printers bouwen je nieuwe huis voor slechts 4000k

  apparata.nl/nieuws…chts-4-000-euro-9125

  Is niet waar, maar zet het idee van noodzaak hoge bouwprijzen wel op het verkeerde been.

 392. Adamus says:

  mafketell:
  “Die Plünderung der Welt: Wie die Finanz-Eliten unsere Enteignung planen” (2014)

  Roofzucht-domheid-en-propaganda….. een boze econoom rekent af met de eu

  Misleiding‘Ten eerste door de politici zelf. Maar ook de MEDIA doet aan deze misleiding mee ‘

  langleveeuropa.nl/…rekent-af-met-de-eu/

  Is het niet hederlijk ?
  Van de twittertjes ……

  Allemaal aluhoedjes 😉 parels voor de zwijnen om het hier te posten.

 393. Adamus says:

  mafketell:
  Juan belmonte,

  U vergeet de bouw, die is ook uitgespind

  Lees bij het volgende artikel de comments eens, je blijft lachen

  Plankgas bouwen‘schrijft Friso de Zeeuw, praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling aan de TU Delft.’ Als reactie op bovenstaand topic …..PBL

  volkskrant.nl/vk/n…-maar-plankgas.dhtml

  Als er maar ruimte wordt ingepland voor een galgenveldje! Jammer genoeg vindt bijltjesdag niet op een dag plaats. Genoeg tijd voor de rovers om er stilletjes tussenuit te piepen als ze ter verantwoording worden geroepen. Waar zit Schiffers?

 394. ML says:

  mafketell: 3d printers bouwen je nieuwe huis voor slechts 4000k

  4k 😉

  Adamus: Waar zit Schiffers

  Kareltje? Dit woningmarktkopstuk (proest) heeft toch maar weer een mooie bijdrage geleverd aan Rob Mulders boek ter ere van woningmarktkopstukin Marlies Pernot (en uiteraard met bijdragen van kopstukken Hukker en Boelhouwer, hihi)

 395. László says:

  Juan belmonte,

  Zo moeilijk hè, heden en verleden.

  Volgens BIS zijn de huizenprijzen slechts 20% hoger dan je op basis van de inkomens zou verwachten (Maartje M heeft het ook niet over de inflatie, maar over de inkomens).
  Opbasis van de huren waren ze maar 4% te hoog en die huurstijging hebben we 1 juli al weer gehad (huizenprijzen stegen ook een beetje).

  Met andere woorden.

  De zeepbel is leeg!
  Huizenprijzen worden gestut door de huren!

  Onderwater woners betalen netjes hun rente (en als ze slim zijn lossen ze af)

  Rentes worden voor minstens 10 jaar vast gezet.

  BTW, dit is geen advies om een huis te kopen.
  http://www.koopofhuurwoning.nl/berekening.php

 396. Juan Belmonte says:

  László,

  Als Juan flauw zou willen zijn
  zou hij zeggen
  net zou moeilijk
  als te bedenken dat het CBS een overheidsorgaan is.

  Laszlo denkt dat het CBS géén overheid is.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/01-08-2014/notarissen-herstel-van-de-woningmarkt-is-nep/#comment-313985

  En laat dat vandaag het geval zijn.
  Excuses, Juan is flauw 🙂

 397. Nico de Geit says:

  László:
  Juan belmonte,

  BTW, dit is geen advies om een huis te kopen.
  http://www.koopofhuurwoning.nl/berekening.php

  ‘In het eerste jaar is de waardedaling van de woning 1607 euro per maand.’

  Opmerkelijk is dat er automatisch wordt uitgegaan van een huurstijging van 2,5% per jaar. Dat moeten we nog afwachten. Als de huur hier te veel stijgt, of mijn inkomen te veel daalt, vertrek ik naar waar huren goedkoper is.

 398. László says:

  Nico de Geit: Dat moeten we nog afwachten. Als de huur hier te veel stijgt, of mijn inkomen te veel daalt, vertrek ik naar waar huren goedkoper is.

  Huren is flexabiliteit, dat is, was en blijft zo.

  Nico de Geit: huurstijging van 2,5%

  Inderdaad jammer dat je niet aan die knop kan draaien.

 399. Juan Belmonte says:

  En waar is Voerman gebleven ?

  Voerman eens met Juan dat wie nu huurt voorlopig maar even beter kan blijven huren:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/06-04-2012/vraag-naar-huurwoningen-neemt-fors-toe/#comment-102769

 400. Juan Belmonte says:

  Het eigen woning bezit is van 48,4% in 1995 gestegen naar 57% in 2011.

  ….

  Terwijl in die zelfde periode de hypotheekschuld is gestegen van 60% van het BBP naar 130% van het BBP.

  Deze toename in hypotheekschuld is dus niet verklaarbaar door het toegenomen woningbezit.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-02-2012/nvb-grondprijzen-moeten-40-procent-omlaag/#comment-97504

 401. László says:

  Juan Belmonte: Als Juan flauw zou willen zijn
  zou hij zeggen
  net zou moeilijk
  als te bedenken dat het CBS een overheidsorgaan is.

  Laszlo denkt dat het CBS géén overheid is.

  Slechte verliezers veranderen graag van onderwerp. Zo zielig.

  En wat Kees de Kort betreft, die had het niet over het CBS maar over de mensen die met hun cijfers aan de haal gaan. Zoals hier graag gedaan werd toen het steeds slechter ging.

 402. tufkaj says:

  László: Met andere woorden.

  De zeepbel is leeg!
  Huizenprijzen worden gestut door de huren!

  Huizenprijzen zijn 20% te hoog, net als huren. Kopers kunnen die prijzen (misschien) dragen, huurders gaan de volgende crisis vormen.

  Als iedereen ieder jaar tientallen euro’s meer huur moet ophoesten gaat de middenstand in dit land in rap tempo op de fles vrees ik…

 403. Juan Belmonte says:

  Ieder zijn eigen beelden
  bij een radiofragment

 404. Juan Belmonte says:

  Drs Kees de Kort
  stelt in onderstaand radiofragment
  dat de CBS cijfers staatspropaganda zijn
  – good old Russian Style-
  en niet de werkelijkheid weergeven

  http://www.youtube.com/watch?v=3zBABwzrolM

  Dat is Juan’s inziens
  de CBS cijfers in twijffel trekken.

  Hij benoemt het ook die propaganda:
  de kloof tussen wat de officiels hopen dat er gaat gebeuren (het gaat oekoenomisch beter)
  en wat het publiek voelt wat er aan het gebeuren is (het is totaal niet zichtbaar dat het oekoenomisch beter gaat)

  Wat hij vervolgens zegt is dat iedereen zich daardoor optimistischer gedraagt maar dat het er uiteindelijk niet veel toe zal doen want de werkelijkheid laat zich nu eenmaal niet alleen door staatspropaganda leiden.

  Juan is erg benieuwd naar uw versie.

  Juan is in uw woorden inderdaad een hele slechte verliezer.
  Bent u een goede ?

 405. Juan Belmonte says:

  Wat men zoal zelf ziet is dit:

  Eemstraat 21 3741 AB Baarn
  van vraagprijs 6 ton in 2010
  naar een veiling met gunning voor 338 k in 2014.

  Dat heeft er inderdaad ALLES van weg
  dat in ALLE segmenten
  prijzen weer stijgen 🙂

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/06-07-2014/38-000-woningen-verkocht-in-tweede-kwartaal/#comment-299274

 406. Juan Belmonte says:

  Vandaar dat zelfs de notarissen
  die men zelden kritisch hoort
  laat staan over de overheid
  vonden dat ze de beeldvorming moesten corrigeren

  Kortom uw zeepbel is dan wel leeg
  Die van Juan zit nog meer dan halfvol
  🙂

 407. László says:

  Juan Belmonte: Vandaar dat zelfs de notarissen
  die men zelden kritisch hoort

  Notarissen zijn een marktpartij, die verdienen aan de verkoop van woningen en aan de schenkingsregeling.

  Dat je daar weer met beide benen in trapt.

 408. László says:

  Juan Belmonte: Eemstraat 21 3741 AB Baarn
  van vraagprijs 6 ton in 2010
  naar een veiling met gunning voor 338 k in 2014.

  Een huis te koop zetten is blijkbaar wat anders dan het ook willen verkopen.
  Bij scheidingen wil de partij die nog in de ‘eigen’ woning zit vaak te veel hebben voor de woning, dan weet je dat die niet verkocht wordt en kun je lekker blijven zitten.

  Jij hebt slimme mensen niet vaak door hè.

 409. Juan Belmonte says:

  László: Notarissen zijn een marktpartij, die verdienen aan de verkoop van woningen en aan de schenkingsregeling.

  Jazeker.

  en toch …
  acht Juan ze iets hoger
  dan de makelleugenaars

  iets met beroepsethiek, dat zal het zijn .

 410. Juan Belmonte says:

  Nee, slimme mensen
  zijn vaak moeilijk te doorgronden.

  Wilt u hier ook eens op terugkomen:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-09-2014/pbl-voorzichtig-met-bouwen/#comment-344880

 411. László says:

  Juan Belmonte: iets met beroepsethiek, dat zal het zijn.

  Enige romantiek kan je niet ontzegt worden.

  Maar de notarissen hebben het ook zwaar gehad hoor.

 412. Juan Belmonte says:

  László,

  Dat zal zeker
  maar niet zo erg als Jazekers hypothekers
  en makelaars en makelleugenaars
  die sterk gegroeid zijn ten tijde van de kredietorgie

  En de krimp hier is nog niets vergeleken met Spanje:
  In Spanje zijn 82% van de makelaarskantoren verdwenen:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/18-01-2012/banken-willen-alle-remmen-losgooien/#comment-95790

 413. László says:

  László: Enige romantiek kan je niet ontzegt worden.

  Pardon.

  kan je niet ontzegd worden.

 414. László says:

  Juan Belmonte,

  Link doet het niet. Maar ik ben van nature wel een goedzak.

 415. Juan belmonte says:

  László,

  Ah, dat is heel mooi, een goede inborst is iets om trots op te zijn.

  De link leidt u naar post 449 op deze draad.
  Met een zoekactie op “staatspropaganda” op deze pagina is de post ook zo gevonden.

 416. Latida says:

  http://www.eigenhuis.nl/actueel/blog/2014/539705-vertrouwen/

  “Ook deze Prinsjesdag weer. Gunstig voor huiseigenaren die onder water staan en die willen verhuizen, is dat de rente over de restschuld voortaan 15 jaar aftrekbaar is, in plaats van de huidige 10 jaar. Dit geeft wat meer lucht, waardoor mensen met een onderwaterhypotheek makkelijker kunnen verhuizen, bijvoorbeeld als gevolg van gezinsuitbreiding of om een nieuwe baan te kunnen accepteren. Voorwaarde is wel dat banken aan de financiering van een restschuld meewerken.

  Verder heeft minister Blok in het kabinet bereikt dat de tijdelijke ondersteuning van mensen met dubbele woonlasten wordt voortgezet.” “En de verlaagde btw op onderhoud, verbouwingen en tuinonderhoud is een half jaar verlengd tot 1 juli 2015.”

  Ik lees: restschuld, veto banken, onderwaterhypotheek, financieringproblemen, dubbele woonlasten, onverkoopbare huizen, en as kers op de taart verlaagde btw op onderhoud en verbouwingen en tuinonderhoud(!).

  En dat na de schenkingen, bovenop de startersleningen in honderd soorten en maten, meubelchecks, exhorbitante huurverhogingen, en het onder de prijs dumpen van goedkope woningen door corporaties.

  Ondertussen zijn er aan de andere kant echter weer de verplichte aflossing, de verlaagde NHG grens, de verlaagde HRA, de strengere financieringsregels, de veranderende demografie van de bevolking, en de voorkeur voor huren bij veel jongeren.

  Er wordt zoveel mogelijk van eenieders geld richting huizen gepompt, wat voor een groot deel ten koste gaat van het MKB.

  Er wordt driftig aan alle mogelijke knoppen gedraaid, dat is in ieder geval een ding wat zeker is.

  Echter, banken willen hun hypotheekportefeuille halveren, en nu worden pensioenfondsen aangesproken om hypotheken te verstrekken. Het is om gek van de worden.

  De meeste van de overheidsregelingen zijn tijdelijk. Dweilen met de kraan open dus. Er wordt nu een steeds groter deel van het beschikbare inkomen en spaargelden aan wonen uitgegeven.

  Daardoor gaat het bepaald niet best met de binnenlandse economie. De neerwaarste spiraal draait dus nog steeds rustig haar rondes.

  Pas na de volgende verkiezingen zullen we de lange termijn effecten van dit kabinet ten volle kunnen aanschouwen. Dan zijn de huidige actoren inmiddels elders onder de pannen, en kunnen hun opvolgers de schuld geven aan hun voorgangers, zoals gebruikelijk is. Met de wetenschap van nu..

  Ik zie een plumpudding aan de horizon. Een versnelde afschaffing van de HRA in het volgende kabinet. Dit Kabinet heeft de ECB zoveel verschillende maatregelen gepresenteerd dat ze er waarschijnlijk duizelig van geworden zijn.

  De enige reden dat de HRA niet sneller wordt afgebouwd is een politieke, waarbij ook de banken worden beschermd van een inkomensstroom met hogere rentes dan in de ons omringende landen.

  Ik kan er geen enkele andere rationele reden voor te bedenken. Lucht in de markt, lucht in de portemonnee van de burger, een niet bestaande schaarste, een heleboel woningen met achterstallig onderhoud, 1,4 miljoen hypotheken onder water, en een onbekende hoeveelheid onverkoopbare huizen.

  Maar de prijzen gaan vast stijgen. Het is bijna 2015, dan is dat alweer het 7e crisisjaar. Er zijn veel brandjes geblust, maar de brandhaard zelf, de overfinanciering, het teveel lenen, het meer lenen dan een huis waard is, het oppompen van de prijzen middels HRA, die branden, die woedden nog immer voort..

 417. eric406 says:

  Juan,

  wat te denken van dit huis?
  Vraagprijs 1 miljoen in 2010, nu voor 450.000.
  En het mooiste is dat er een “taxateur en specialist OG” in woont. Het zal je makelaar maar wezen.

  Sin poesie no se puedo… mi espanol no esta tan bien

  http://www.funda.nl/koop/apeldoorn/huis-48104840-paul-krugerstraat-14/

  http://apeldoorn.www.miljoenhuizen.nl/details/propnl/1156428/Paul-Krugerstraat-14-Apeldoorn

  http://m.detelefoongids.nl/stob-taxaties-en-expertise-og-bv/13634951/5-1/

 418. Latida says:

  Grappige software wordt er gebruikt hier, mijn reacties verdwijnen regelmatig in het grote niets, terwiijl ze wel te zien zijn op de computer waarop ze zijn ingetypt.

  Wie kan dat eens uitleggen?

 419. Latida says:

  2e poging..

  eigenhuis.nl/actue…4/539705-vertrouwen/

  “Ook deze Prinsjesdag weer. Gunstig voor huiseigenaren die onder water staan en die willen verhuizen, is dat de rente over de restschuld voortaan 15 jaar aftrekbaar is, in plaats van de huidige 10 jaar. Dit geeft wat meer lucht, waardoor mensen met een onderwaterhypotheek makkelijker kunnen verhuizen, bijvoorbeeld als gevolg van gezinsuitbreiding of om een nieuwe baan te kunnen accepteren. Voorwaarde is wel dat banken aan de financiering van een restschuld meewerken.

  Verder heeft minister Blok in het kabinet bereikt dat de tijdelijke ondersteuning van mensen met dubbele woonlasten wordt voortgezet.” “En de verlaagde btw op onderhoud, verbouwingen en tuinonderhoud is een half jaar verlengd tot 1 juli 2015.”

  Ik lees: restschuld, veto banken, onderwaterhypotheek, financieringproblemen, dubbele woonlasten, onverkoopbare huizen, en as kers op de taart verlaagde btw op onderhoud en verbouwingen en tuinonderhoud(!).

  En dat na de schenkingen, bovenop de startersleningen in honderd soorten en maten, meubelchecks, exhorbitante huurverhogingen, en het onder de prijs dumpen van goedkope woningen door corporaties.

  Ondertussen zijn er aan de andere kant echter weer de verplichte aflossing, de verlaagde NHG grens, de verlaagde HRA, de strengere financieringsregels, de veranderende demografie van de bevolking, en de voorkeur voor huren bij veel jongeren.

  Er wordt zoveel mogelijk van eenieders geld richting huizen gepompt, wat voor een groot deel ten koste gaat van het MKB.

  Er wordt driftig aan alle mogelijke knoppen gedraaid, dat is in ieder geval een ding wat zeker is.

  Echter, banken willen hun hypotheekportefeuille halveren, en nu worden pensioenfondsen aangesproken om hypotheken te verstrekken. Het is om gek van de worden.

  De meeste van de overheidsregelingen zijn tijdelijk. Dweilen met de kraan open dus. Er wordt nu een steeds groter deel van het beschikbare inkomen en spaargelden aan wonen uitgegeven.

  Daardoor gaat het bepaald niet best met de binnenlandse economie. De neerwaarste spiraal draait dus nog steeds rustig haar rondes.

  Pas na de volgende verkiezingen zullen we de lange termijn effecten van dit kabinet ten volle kunnen aanschouwen. Dan zijn de huidige actoren inmiddels elders onder de pannen, en kunnen hun opvolgers de schuld geven aan hun voorgangers, zoals gebruikelijk is. Met de wetenschap van nu..

  Ik zie een plumpudding aan de horizon. Een versnelde afschaffing van de HRA in het volgende kabinet. Dit Kabinet heeft de ECB zoveel verschillende maatregelen gepresenteerd dat ze er waarschijnlijk duizelig van geworden zijn.

  De enige reden dat de HRA niet sneller wordt afgebouwd is een politieke, waarbij ook de banken worden beschermd van een inkomensstroom met hogere rentes dan in de ons omringende landen.

  Ik kan er geen enkele andere rationele reden voor te bedenken. Lucht in de markt, lucht in de portemonnee van de burger, een niet bestaande schaarste, een heleboel woningen met achterstallig onderhoud, 1,4 miljoen hypotheken onder water, en een onbekende hoeveelheid onverkoopbare huizen.

  Maar de prijzen gaan vast stijgen. Het is bijna 2015, dan is dat alweer het 7e crisisjaar. Er zijn veel brandjes geblust, maar de brandhaard zelf, de overfinanciering, het teveel lenen, het meer lenen dan een huis waard is, het oppompen van de prijzen middels HRA, die branden, die woedden nog immer voort..

 420. Steven says:

  eric406,

  Als het echt 300 m2 is dan is dat huis niet duur. (ligt ook nog eens midden in het centrum)

  Voor iemand met kantoor aan huis best ideaal. Maar zie: het is dus met 50 procent gezakt. He he de 50 procenters komen er aan! 😉

 421. Latida says:

  Grappige link, waarvan ik het niet noodzakelijkerwijs met de inhoud eens ben

  http://redefininggod.com/2014/09/mainstream-globalist-propaganda-reveals-eastwest-conflict-is-a-farce/

 422. Heinz says:

  Goede colum van Bas Heijne in NRC zaterdag, over de eigen wereld van de politiek. Ze zijn een groot deel van publiek kwijt, door alleen al de thema’s van zichzelf en hun lobbygroepen te bespreken, geen duidelijk profiel meer hebben en uitstralen en vooral tevreden over zichzelf zijn.

  Wie trekt de gordijnen opzij en doet het raam open?

  http://www.nrc.nl/heijne/2014/09/21/dode-vulkanen/

 423. Zilversmid says:

  László: Stel dat je het niet bij het juiste eind hebt over een paar jaar, ben je dan een leugenaar, zoals je de makelaars verwijt?

  Goede opmerking László.

  Ik denk alleen dat Juan deze omdraaiing niet kan, wil en zal begrijpen. Zit te vastgeroest in zijn ideeën.

 424. Nico de Geit says:

  ‘Nog eens vijf Syriëgangers uit Nederland kunnen geen geld meer van hun bank- en spaarrekening halen. Hun financiële tegoeden zijn per direct bevroren.’

  http://www.elsevier.nl/Nederland/achtergrond/2014/9/Deze-polderjihadisten-kunnen-niet-meer-bij-hun-geld-1603930W/?masterpageid=158493

  Zonder proces geld in beslag nemen vind ik echt niet kunnen. Nu zijn het islamisten, morgen pedofielen, verkrachters, enge mannen, en uiteindelijk ook mensen die dingen op internet schrijven die echt niet kunnen, zoals het in twijfel trekken van altijd stijgende prijzen van woonwagens.

  Ook de reacties op het in beslag nemen van geld zijn schokkend, iedereen vindt het maar normaal. Geld afpakken kan wel maar moet altijd via de rechter. Niet dat dat veel uitmaakt maar het gaat om het idee.

 425. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Nog eens vijf Syriëgangers uit Nederland kunnen geen geld meer van hun bank- en spaarrekening halen

  Naïeve dwazen, waar ieder land nu eenmaal vol mee zit, denken misschien dat je op die manier aanslagen kunt voorkomen. Dat is uiteraard onzin.

  Islamist worden en naar Syrië afreizen is iets dat de overheid niet zint. Niet dat ik me verbonden voel met dat soort gasten. Maar iemand zomaar zonder proces zijn geld afpakken is gewoon terreur.

  Dat geld is niet van de