Meer mensen hebben schulden

Het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening is in een half jaar met 11 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd.

Op verzoek van BNR heeft de de vereniging van schuldhulpverleners NVVK de cijfers over het afgelopen half jaar bekeken. Daaruit blijkt dat het aantal aanvragen gemiddeld 11 procent hoger ligt dan in de eerste helft van 2009. Daardoor worden de wachttijden langer en komen mensen in nog grotere problemen, zegt Joke de Kock, voorzitter van de vereniging van schuldhulpverleners.

Vooral uit het zuiden van het land komen meer aanvragen. Volgens de NVVK gaan daar relatief veel bedrijven failliet.

De Kamer zou eigenlijk vandaag over de schuldhulpverlening debatteren, maar het onderwerp wordt doorgeschoven naar een nieuw kabinet. PvdA Tweede Kamerlid Hans Spekman baalt daar flink van.

Vorig jaar steeg het aantal mensen dat aanklopt voor schuldhulpverlening ook al. In 2009 raakten 53.250 mensen in problemen. Dat is ruim een vijfde meer dan in 2008. De schulden waren ook hoger dan een jaar eerder.

bron: BNR Nieuwsradio

Share Button
Tagged with:
107 comments on “Meer mensen hebben schulden
  1. ll says:

    Maar dit kan echt niet hoor, want de belastingbetaler moet eerst de bankensector redden, dan de aankomende huizencrash redden, de overheid redden met haar enorme begrotingstekort, en dan ook nog zichzelf redden ?

  2. nhz says:

    ik hoor van een insider dat het aantal gevallen op de wachtlijst niet met 10% maar met veel meer dan 100% is toegenomen sinds vorig jaar. Merken we nog weinig van omdat de instanties de toestroom met geen mogelijkheid aankunnen. Ideaal voor fraudeurs, want niemand checkt meer wat er vooraf ging, 3 jaar symbolisch houtje bijten en je bent zo van tonnen hypotheekschuld af. Wat een fantastisch land – voor oplichters en parasieten.

  3. Juan Belmonte says:

    Het belang van een op handen zijnde daling -volgens marktprincipe- wordt volgens ‘s lands bestuur hoger ingeschat dan het belang om zuinig met belastingcenten om te springen en de rekening bij de vervuiler te leggen.

    En dus kwamen er startersleningen, NHG naar 350.000 euro, druk op banken om lage rente (ook) door te berekenen aan klanten. En bleef HRA in stand.

    En zo zingen we het nog wel even uit, zo saampjes.

    Tot het niet meer uit te stellen is en grote problemen voor een groot publiek zichtbaar worden.

    Het interview van de heer Trichet heeft geen vraagtekens: HRA gaat eraan.

    Ondertussen worden er in de polder geen vragen gesteld waarom die DSB dan failliet ging, waar zaten dan die rotte appels bij de klanten of had DSB te grote risico’s in de USA gelopen ?
    Wel is de hypotheekportefeille, gewaardeerd van 1,8 miljard naar 1,1 miljard volgens oud-minister Bos in P&W(een peulenschil tov totale NL hypotheekschuld) nog steeds te koop bij de curatoren.

  4. Mike says:

    @nzh “Wat een fantastisch land – voor oplichters en parasieten.”
    Yep…voor hun wel, voor de eerlijke werkende mens heeft dit landje niets meer te bieden helaas.

  5. adamus says:

    Wat een fantastisch land – voor oplichters en parasieten.

    incassobureaus hebben anders imposante panden, daar druipt de armoede niet vanaf.

  6. adamus says:

    De wegenbouw is net zo’n beschermde branche als de woningbouw,

    je komt dan ook zowel in wegenbouw/infra als woningbouw dezelfde bedrijfsnamen tegen.

  7. nhz says:

    @3:
    wat dat betreft ben ik benieuwd waar Dirk S. nog mee komt de komende weken/maanden, als ze hem zijn nieuwe bank blijven weigeren. Hij weet ongetwijfeld wat een bende het overal was wat betreft de regeltjes en vooral de naleving/controle daarvan.

    @5:
    de meeste daarvan vallen m.i. ook onder parasieten; fatsoenlijke incassoburo’s zijn relatief zeldzaam.

  8. Okkie says:

    De hele schuldhulpverlening komt achteraf, terwijl de hoofdoorzaak het excessieve leengedrag is. Als ik zie met welke noodmaatregelen de overheid blijft komen, dan heeft men niet zoveel geleerd van de crisis. In plaats van de NHG te verhogen, zou deze juist verlaagd moeten worden en zouden de eisen voor kredietverlening aangescherpt moeten worden.

    @7
    Onder de huidige wetgeving zal Dirk geen strobreed in de weg worden gelegen. Hij is zelf nooit juridisch vervolgd voor de wanprestaties die hij als DSB-bestuurder heeft geleverd.

  9. Juan Belmonte says:

    @8 Okkie

    Een De beste stuurlui durven de put te dempen

    ….op tijd…

    Voordat iets “opeens” een schandaal is.

    Voordat iedereen er “opeens opgewonden over raakt” want dat is makkelijk besturen, gewoon wachten tot er grote problemen zijn, ze pas dan benoemen, en zeggen dat het nu tijd is maatregelen te nemen 🙂

    En ondertussen wachten we af wat er met HRA gaat gebeuren 8)

  10. Juan Belmonte says:

    Alsjemenou ?

    NVM bericht over krimp in Duitsland: 190.000 mensen per 2009.

    Let op de zinsnede:
    Bevolkingskrimp treft niet alleen Nederlandse regio’s maar ook omringende landen.

    http://nieuws.nvm.nl/actual/september_2010/bevolkingskrimp%20duitsland%20bedreigt%20onroerend%20goed%20sector.aspx

    In Oost-Duitsland krimpt de bevolking het hardst. Het aantal geboorten is daar de helft lager dan in het westen. Bovendien zijn door de werkloosheid een kwart miljoen mensen vertrokken, vooral jongeren. Niettemin zijn vanwege aanzienlijke belastingvoordelen veel nieuwe huizen gebouwd. 30 procent staat nu leeg.

    30% is dat niet een beetje overdreven /

  11. nhz says:

    @10:
    dat zal wel 30% van de nieuwbouw zijn lijkt me. Of misschien tellen ze de huizen (bouwvallen) mee op het platteland etc. die al 30 jaar leeg staan.

    Maar in Zeeland is het niet veel beter hoor, de krimp is al ingezet en het laatste plan is om binnen 5 jaar 20% extra woningen neer te zetten, natuurlijk bijna alles voor bovenmodaal. Ik heb zo’n vermoeden dat een groot deel van die huizen nooit gebouwd gaat worden (laten we het hopen, want anders zal vast de belastingbetaler er weer voor op moeten draaien).

  12. Juan Belmonte says:

    Ja 30% van de nieuwbouw in Oost Duitsland, maar als 30% van wat gemaakt wordt niet verkocht wordt is er toch overcapaciteit dan wel te hoge prijzen of een combinatie (middelbare school economie?)

    Als er in Duitsland, waar de afgelopen 20 jaar de huizenprijzen gemiddeld (gewoon in euros, dus niet-gecorrigeerd voor watdanookniet) gedaald zijn en dan nóg wordt 30% van de nieuwbouw in het Oosten niet verkocht is dat een énorm verschil met de polder !

  13. Peter2 says:

    Ik woon in de stad en laats was ik in een ander café dan gebruikelijk, en daar bleek iedereen die ik sprak werkeloos.

    Zo kom je snel tot de conclusie dat ook mensen die vrijwel geen inkomen hebben, gewoon blijven besteden. Dan kan het natuurlijk niets anders dan dat de niet inbare schulden de komende jaren explosief gaan stijgen.

    Tel daarbij op dat dat echt niet iedereen in de problemen, ook de schuld sanering weet te vinden. Het is nog een vrij onbekend begrip denk ik. Als er wat meer over geschreven gaat worden de komende tijd, zal dat de wachtrij voor sanering ook explosief doen toenemen. Overigens worden de verliezen van deze sanering gedragen door de schuld eisers, en niet de overheid voor zover ik weet.

    Het schuld probleem kan gewoon niet anders dan veel en veel groter zijn dan je nu op basis van officiële cijfers zou denken. Veel schuld staat immers in de boeken van private organisaties die diensten of producten hebben geleverd. En die uitstaande schulden kunnen natuurlijk niet allemaal opgenomen worden in een officieel cijfer.

    De uiteindelijk belabberde positie van de over consumenten zal de komende jaren een begrip gaan worden.

  14. Hugo says:

    @1 (ll)

    Dat zou de belastingbetalende burger wel aan kunnen. Echter als je de dingen die je vergeet te vermelden ook meeneemt is het duidelijk dat de belastingbetaler (doelbewust) financieel zal worden vernietigd. Hoe denk je anders dat Europaland kan worden
    gesticht. Het is niet voor niets dat in Europa wordt gesproken over het strippen van souvereiniteit als een land niet aan de financiele voorwaarden voldoet. Alle landen moeten failliet en dat lijkt goed te lukken.

    @2 (nhz)
    Heb ik ook vernomen. Op de wachtlijst is geen aanvraag voor schuldhulpverlening. Het is het pas als de aanvraag is afgehandeld. Zo maak je van ruim 100% toename 11%.

    Dit continent heeft inderdaad niets te bieden aan de gewone werkende mens.

    @8 (okkie)
    Dirk vervolgen? Kom op, er zijn zoveel schandalen in de doofpot dat dirkje vervolgen wel extreem ongeloofwaardig is. Laten we eerst eens zalm, kok en de kornuiten voor het wisselverlies aanpakken (schade +- 600 miljard) http://www.wisselverlies.nl/publicaties/17_publicatie.pdf

    Dalen, allicht leuke uitdaging voor je om in bovenstaande casus te verdiepen en wat te procederen.

  15. Juan Belmonte says:

    Als in 2009 53.000 mensen in de problemen raakten en er niet meer dan 2000 huizen gedwongen geveild zijn, valt het alleszinds mee ?

    Zijn er ook cijfers over de relatie schuldproblemen en huizenmarkt ?

    CBS gaf eerder aan dat 15% van de woningbezitters een hogere hypotheek dan WOZ waarde heeft.

  16. Hugo says:

    Hehehe eerste grote scheuren in de Euro n Europa.

    ”Trichet outraged by Slovak “no” to Greek loan”
    http://www.reuters.com/article/idUSLDE68915I20100910

    Ook hieruit blijkt weer de diabolische bedoelingen van de ECB.

    ….said that had the ECB known Slovakia would behave like that, it would not have endorsed Slovakia’s euro adoption,”….

    Officeel zeggen geen bailout maar stiekem deze wel eisen.

    “It sets a bad example for future candidate countries.
    Lijkt mij een uitstekend voorbeeld. Belazer je de boel is het jouw probleem en niet die van de belastingbetalers van een ander land. Maar ja dat is niet de bedoeling. Iedereen failliet, dat is de bedoeling.

    ”the Slovak position has been backed by the Czech Republic”
    Beginnen de ratten aanstalten te maken het zinkende en rottende schip Euro en EU te verlaten? Ik geef ze groot gelijk.

  17. Hugo says:

    Hier nog een leuke uit Hongarije. Europa wordt boos als het salaris van een Centraal Bankier wordt verlaagd en trekt alles uit de kast om dat te voorkomen.

    EU Asks Hungary to Modify Central Bank Pay Cut or Face Lawsuit,
    http://www.bloomberg.com/news/2010-09-07/eu-asks-hungary-to-modify-central-bank-pay-cut-or-face-lawsuit-index-says.html

  18. Goudbelegger says:

    @2 Wat een fantastisch land – voor oplichters en parasieten.

    Je ziet het 100% correct maar het is ook een goed land voor de werkenden als je vergelijkt met 95% van de rest van de wereld, laten we eerlijk zijn, maar hoe lang nog.

    @10 hier in Amsterdam juist bevolkingsgroei, geen krimp, alleen wel voornamelijk marrokanen. Net de stad in, weer gratis op vakantie, moskee, bedoeinen, berbers etc.

  19. nhz says:

    @13:
    verreweg de grootste schuldenpost is ongetwijfeld de hypotheek; en die komt vast voor een belangrijk deel voor rekening van WeW, zeker straks als we het effect van dalende prijzen gaan zien. Die postorderschulden van 10k euro ofzo tellen naar verhouding nauwelijks mee. Ik denk dat het momenteel vooral (te) handige lieden zijn die de weg naar WSNP weten te vinden. Er worden op internet tips over uitgewisseld, hoe je alles zo kunt regelen dat het je geen cent kost.

    @15:
    reken maar dat die 2000 gedwongen veilingen komen omdat de bank de meeste zaken inslikt, en er op gokt dat het binnenkort vanzelf weer goed komt met de huizenmarkt. Net als in de VS, waar het aantal faillissementen (foreclosures) dat boven de markt hangt in sommige staten een paar keer groter is dan de hele voorraad huizen die er te koop staat!

    Zoals vaker gemeld, dat slechts 15% een hypotheek hoger dan de waarde van de woning heeft daar geloof ik helemaal niks van. De afgelopen vijf jaar ofzo was 113% normaal, prijsdaling van 5-10% erboven op en deze hele groep staat al op -20% t.o.v. de woningwaarde. Daar komen dan nog alle oversluiters van de afgelopen 5-10 jaar bij, mede dankzij het verhoogde NHG plafond een flink aantal.

    @17:
    is weer es wat anders dan yuppen met PCHoofttractor / Porsche/ Lambo, Braampje of Appel in de aanslag en eeuwig gekakel over beurskoersen enzo.

    ik denk dat er voor mensen die serieus willen aanpakken veel betere landen zijn.

  20. Okkie says:

    @peter2
    Was dat toevallig zo’n café waar men zich niet het rookverbod houdt? Altijd verbazingwekkend om te zien dat mensen daar wel geld voor hebben.

    @hugo
    Politici zijn juridisch onschendbaar ook al gooien ze miljarden over de balk.

  21. Juan Belmonte says:

    On-topic:

    Minister Hisch-Ballin heeft vorig jaar een wetsvoorstel naar het parlement gestuurd om onredelijk hoge incassokosten in het minnelijke traject (schikken, zonder rechter) te beperken.

    Voorbeeld: vordering twv 25.000 euro waren bij wanbetaling op vorderingskosten tot 3.750 euro redelijk. Nu is dat ingeperkt tot 1.025 euro.

    Bovendien mag de kantonrechter (laagste rechtbank) nu zaken tot 25.000 euro behandelen, waar dat voorheen tot 2.500 betrof.

    Zou dat verband houden met een te verwachten toename van lenen maar niet terugbetalen ?

    Bron: advertentiebijlage bij NRC

  22. Juan Belmonte says:

    als de rente niet langer de prijs van geld weerspiegelt, treden er andere mechanismen op

    Herhaling is de kracht van reclame 🙂

  23. ll says:

    Herfinancieren, aflossen, of afschrijven.

    De eerste scheuren in de vastgoedwereld.

    http://www.vastgoedjournaal.nl/index.php/news/2751/16/Herfinancieren-aflossen-of-afschrijven

  24. Juan Belmonte says:

    Off-topic.

    Grote complimenten voor NRC journaliste Caroline de Gruyter, die haar rol als journaliste waarmaakt door plotsinge veranderingen in opgave van cijfers kritsich te verwoorden (en te publiceren).


    door onze correspondent
    Caroline de Gruyter

    Brussel, 10 sept.
    Volgens de stresstests van de Europese banken hadden de Franse banken op 31 maart voor 6,6 miljard euro aan Spaanse schuld in huis. Het ging om Spaanse staatsobligaties én leningen aan bedrijven. Maar nu komt de Bank of International Settlements (BIS) in Bazel ineens met totaal andere cijfers: er zou voor 34,7 miljard aan Spaanse schuld in Franse banken zitten.
    Wie gelijk heeft, is lastig te bepalen.

    Iedere nanoseconde weer een bericht en iedere dag weer helemaal nieuwe cijfers: recessie ten einde, recessie komt toch, of weer iets anders….

    Vergelijkingen met vorige cijfers is dan een belangrijke stap voor een professional: begrijpen een nieuwe blik, waarom is de oude blik (vorige nanoseconde) verouderd…. 🙂

    Als het publiek weer vertrouwen wil krijgen in cijfers moet er uitleg gevraagd worden. Straffeloos iedere nanoseconde totaal andere beelden schetsen is niet iets dat vertrouwen wekt.

    Journalistiek is, in de optiek van Juan, éérst de juiste vragen stellen, antwoorden (ieder nanoseconde weer totaal andere) zijn in deze tijden minder relevant, laten we beginnen met de juiste vragen te stellen.

    Als journalisten geen goede vragen stellen, kunnen politici het zich veroorloven om alleen met elkaar bezig te zijn ipv met de zaken waar ze voor ingehuurd worden: volksvertegenwoordiging….

  25. ll says:

    QE werkt niet, en de FED is bang voor haar bestaan, en austerity heeft de toekomst.

    http://www.taipanpublishinggroup.com/tpg/taipan-daily/taipan-daily-091010.html

  26. lorenzo says:

    Wie niet steelt of erft blijft werken tot ie sterft.

  27. Peter2 says:

    @19 Okkie,

    Natuurlijk, het aantal cafe’s dat zich nog aan het rookverbod houd in mijn buurt is met 1 vinger te tellen.

  28. adamus says:

    Hij weet ongetwijfeld wat een bende het overal was wat betreft de regeltjes en vooral de naleving/controle daarvan.

    Dirk heeft altijd beweerd – ik heb dat ooit in het NHD gelezen- alles te weten van “anderen”. Van de mores van bankiers wist ie niks. Zelfoverschatting. Dirk gaat met niets komen. Geen bank nada niks.
    Hij kon zelfs geen schapenkoppeltje ter waarde van €7500 op de poot houden.

  29. adamus says:

    CBS gaf eerder aan dat 15% van de woningbezitters een hogere hypotheek dan WOZ waarde heeft.

    misschien een rede om de woz waarde naar beneden bij te stellen?

  30. Juan Belmonte says:

    @adamus

    u maakt met 27 geen vrinden met gemeentebestuurders 🙂

  31. Juan Belmonte says:

    @24 Goed gevonden 🙂

    Wie niet steelt of erft blijft werken tot ie sterft.

    Nu is “niet hoeven werken” een droom/wens. Wie weet willen we straks allemaal juist wel graag blijven werken.

    Men kan niet eeuwig blijven stierenvechten, de reflexen worden minder met de jaren en de ervaring neemt wel toe maar onvoldoen om voor het verlies aan reflexen te compenseren ….

  32. dalen says:

    20.Juan Belmonte

    Even een kleine correctie. Bevoegdheid kantonrechte was en is nog steeds 5000 euro. Wetsvoorstel is in 2009 naar 2e kamer gegaan en ook aangenomen door de 2e kamer. Ligt nu bij de 1e kamer. Het gaat met name om de burgers meer recht te geven om zonder tussenkomst van een verplichte advocaat, kantonrechter kan je immers meestal zonder advocaat,naar de rechter te gaan.

    Het wetsvoorstel ziet met name om een reorganisatie van de rechterlijke organisatie en niet te vergeten dat ambtenaren weer een klachtrecht krijgen en zo ook bij de kantonrechter terecht kunnen.

    Hugo,nzh

    Vrijwel kansloos een dergelijke aktie. Bewijsvoering is lastig en een oorzaak was o.a. dat de gulden aan de DM was gekoppeld maar Duitsland hun DM beter uitwisselde tegen de euro en NL een slechte zaak deed. Ik was destijds betrokken bij diverse veilingen waar met name internationaal werd gehandeld. Alles was direct 20 tot 30% duurder voor NL omdat het werd gekoppeld aan Duitse prijsstelling. Lastig om in een paar zinnen uit te leggen. Maar de conclusie was dat iedereen mee moest met de prijzen. Dit geldt ook voor Belgie vandaar daar alles peperduur is. Volgens mij hebben we zeker 20% van je vermogen in 1 keer ingeleverd.

    Daarnaast heb ik wel eens een zaak bij het gerechtshof gehad waar heel nederland profijt bij had. Ging over onterechte precariorechten en het recht van opstal. Ik heb het hier eerder beschreven. Ik had er destijsd zelf voordeel bij maar voor de rest was het parels voor de zwijnen.

  33. Dawg says:

    @30 dalen

    “Volgens mij hebben we zeker 20% van je vermogen in 1 keer ingeleverd.”

    Zou best wel eens kunnen kloppen. Hooguit 2 gulden voor 1 euro was, afgaande op de publicaties waar kritiek wordt geuit op de instapkoers, een meer realistische omwisselverhouding geweest. Dat zou betekenen dat spaarders 10% van hun in guldens genoteerde vermogen in rook zagen opgaan.
    Huishoudingen met schulden daarentegen hadden een voordeel van 10%. ‘t Is wellicht niet toevallig dat in 1998 (het jaar waarin de nationale wisselkoersen werden vastgeklonken aan de euro) de stijging van de huizenprijzen aanmerkelijk versnelde).

    In feite inpliceert de gekozen instapkoers van de gulden in de euro een devaluatie. Nederland werd goedkoper voor het buitenland. Dat stimuleerde de export, maar maakte tegelijkertijd de invoer duurder. De inflatie die hier rond de eeuwwisseling door optrad (alleen al 5% in 2000) zal nog eens een hap uit het vermogen van de sparende Nederlander hebben genoemen.

  34. adamus says:

    Ik heb zo’n vermoeden dat een groot deel van die huizen nooit gebouwd gaat worden (laten we het hopen, want anders zal vast de belastingbetaler er weer voor op moeten draaien).

    ook bij niet bouwen moet er geld komen 🙂

  35. ll says:

    Bij de WBV’s worden de sociale huurwoningen gedekt door de belastingbetaler WSW 78 mld.

    Maar niet de commerciele bouw, en laat die nu net op zijn kont liggen. Die commerciele bouw zit verpakt in SPV’s, jawel daar zijn ze weer, en lenen direct op de kapitaalmarkt, en worden gekocht door institutionele beleggers.

    En hier zit het probleem, want die projecten worden niet of nauwelijks verkocht en/of beneden de kostprijs verhuurd. Hier worden dus verliezen op geleden. En nu is de vraag, moeten die verliezen van de SPV’s afgeboekt worden bij de WBV’s [ net zoals bij de banken ], indien zo hebben en krijgen die enorme problemen.

    Maar ons pensioengeld zit in deze commerciele spookflats met dwaallichtjes, en we zien ze allemaal leegstaan.

  36. ll says:

    Maar de SPV’s ze heten nu anders, de fbis , fiscal investment institutions, de lusten gaan naar de moedermaatschappij, maar de lasten ….

    http://www.emirates-re.com/system/main.php?pageid=2616&articleid=8272

  37. dalen says:

    @ @2 (nhz)
    “Heb ik ook vernomen. Op de wachtlijst is geen aanvraag voor schuldhulpverlening.”

    Tel daar bij op het belasten van de rechtspraak over de uitleg van de WNSP door pro deo advocaten die 10 jaar over hun studie hebben gedaan en nergens anders terecht kunnen. Deze week nota bene 4 uitspraken van de HR waarin uitgelegd moet worden waarom mensen die in de WNSP zitten een sollicitatieplicht hebben en de buitenlander gewoon beweert dat hij dat niet kon weten omdat het niet in zijn taal is verteld.

    Iedere week een tiental uitspraken bij lagere rechters. Zo houden we heel wat mensen aan het werk.

    Ik heb vroeger partime op de griffie gewerkt en werd het toen al helemaal zat.

  38. lorenzo says:

    29 , dank voor het compliment , meende toch zo”n beetje de enige was hier die iets deed …nou , vooruit , vanmiddag maar weer eens een parkeer plaatsje op de woonboulevard zien te vinden , morgen wordt ik wel weer bezig gehouden door me baas.

  39. nhz says:

    @26:
    het zegt ook alles over de bankensector en het toezicht dat zo iemand een bank kon beginnen …

    @32:
    da’s maar, maar gewoon braak laten liggen is toch goedkoper.

    @33:
    ik heb wel eens begrepen dat de commerciele tak van de WBV’s voor hun projecten voor de rijken gewoon (heel goedkoop) leent bij de sociale tak. Dat was in ieder geval 5-10 jaar terug nog het geval hier in de regio, weet niet of het nog zo makkelijk kan. Het argument was dan dat er met die luxe villa’s en appartementen véél verdiend gaat worden, waardoor ze weer geld hebben voor sociale woningbouw 😉

    @35:
    een ‘buitenlander’ in de WSNP: ik zou zeggen gezakt voor het toelatingsexamen NL, gelijk uitzetten en nooit meer terug (hoewel onze politieke elite het wellicht een teken vindt dat ze het systeem prima snappen). Hoeveel van die gevallen zouden er zijn?

    Ik denk ook dat het vooral veel nutteloze werkgelegenheid oplevert, net als die reintegratieburootjes, begeleiding van ex-asielzoekers, enz. En daarom wordt het extra moeilijk om er weer vanaf te komen 🙁

  40. Buddy says:

    Consumptie en daarmee ook lenen is volgens Harry Dent afhankelijk leeftijd.

    Tussen 50 – 54 bereiken we het hoogste inkomen.
    Tussen 45 – 49 kopen/bouwen we ons grootste en laatste huis.
    Rondom 48 gaan diegene die iets extra’s opzij kunnen leggen serieus sparen.
    Geboortepiek in Nl was omstreeks 1970 – 1973
    Diegene die op z’n 41-ste huurt koopt in de regel geen huis meer.
    (Voorpspelt het laatste een Double-dip in huizenmarkt vanaf 2014?)
    60 plusser mijden alle risico’s en klammen zich steeds meer vast aan hun schijn-bezittingen zoals overwaarde huis, pensioenrechten, etc.

    Mijn stelling: De LEEN-luchtbel loopt langzaam leeg. Tegelijkertijd verdwijnt de overwaarde als sneeuw voor de zon.
    Vergelijk het met een Balance-sheet. Liabilities vs Assets.

  41. lorenzo says:

    jammer, immers hoe meer materieel hoe gelukkiger we zijn.

  42. Goudbelegger says:

    @37/ 35 exact, schat nu dat ongeveer 40% van onze economie oplichting is, misschien wel meer. Ondermeer gebaseerd op hoeveelheid belasting die we betalen.

    Casino goulag corruptus.

  43. lorenzo says:

    Hebben we de illusie dat dat op te lossen is dan ?

  44. Juan Belmonte says:

    @30 dalen,

    Dank voor de correctie, Juan citeert dat artikel in de advertentiebijlage van NRC, daar staat echt 2500 euro in en heeft er geen queso van gegeten van die rechtzalen en rechtszaken….

    Dan tevens het punt. 🙂

    Verwacht u ook een toename van lenen maar niet terugbetalen ?

  45. Buddy says:

    @42 ik verwacht een toename in aantal en diversiviteit van incasso-bureaus:

    – Zachte via schuldsanering.
    – Harde via rechterlijke macht.
    – Mafiose via o.a. Kneecapping praktijken.

  46. dalen says:

    @ 42 En dat voor een kwaliteitskrant! Was vroeger 10.000 gld wat later 5.000 euro werd.

    “Verwacht u ook een toename van lenen maar niet terugbetalen ?”

    Banken dekken ze echt wel in. Op grond van artikel 23 van de algemene bankvoorwaarden, die elke bank hanteert, hebben ze een pandrecht op alles wat los en vast zit. Als men niet terugbetaalt wordt dus alles uitgewonnen.

    De competentiegrens (bevoegdheidsgrens) van de kantonrechter die wordt verhoogd naar 25.000 euro is ook niet om de lener te helpen want de bank verklaart de rechtbank te Amsterdam bevoegd in de AV. Dat betekent dat je nog een advocaat nodig hebt.

    Zoals gezegd; banken dekken zich goed in en elke uitspraak die afwijkt van de AV betekent dat de volgende AV conform die uitspraak is en men handelt daarnaar. Er zitten uitstekende juristen bij de banken. Die worden weggehaald bij topkantoren.

  47. Ain says:

    Gisteravond een hele uitzending kassa over hypotheekrente (en dat die nog zo hoog is ook al is de basisrente zo laag). Ook een mevrouw aan het woord die na 5 jaar nieuwe aanbieding kreeg die hoger was en daar was ze nogal verbaasd over….

    http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/aflevering/kassa-92/speel/1/

    Daarnaast gisteren bij Zembla een hele uitzending over megalomae projecten van overheidsbestuurders, met als voorbeeld vliegveld Twente..

    http://zembla.vara.nl/

    Beide de moeite waard om te kijken en het kan de massa toch tegenwoordig echt niet meer ontgaan dat er ‘iets’ aan de hand is op de woningmarkt…..

    Binnenkort inderdaad goudzoekers op tv over de grondmarkt…

  48. ll says:

    Het kan niet op, het pensioenstelsel is een Ponzi scheme, drie wijze heren in Buitenhof.

  49. KariZ says:

    Iemand zojuist Buitenhof…phoe

    De lont is in het kruitvat van de pensioenen gestoken.

    Een on-hollandse uitzending.

    Lekker zo ff die ramen tegen elkaar openzetten.

  50. nhz says:

    @38:
    ik denk niet dat dit klopt, voor mij klopt het sowieso van geen kant. Harry Dent kijkt naar de Amerikaanse markt die heel anders is dan die van ons (bijv. de huizenbubbel begon daar pas in 2001, bij ons rond 1990; de boomers zijn bij ons kwa leeftijd eigenlijk ook een wat andere groep).
    Ik zie de leenluchtbel nog niet leeglopen, de hypotheekschuld en andere schulden lopen nog steeds op. Nu met die lagere hypo tarieven zal het zeker niet krimpen …

    @40:
    ik denk veel meer dan 40%. Hoeveel mensen doen het grootste deel van hun werktijd iets (maatschappelijk) nuttigs, en dan ook nog op een efficiente manier? Als het 25% is ben ik al verbaasd.

    @45:
    ik vond Kassa dus weer overloos gezeur, ze snappen daar werkelijk helemaal niks van rente. Alleen de meneer van consumentenbond (?) merkte even op dat spaarders ook uitgeknepen werden. Maar het ging natuurlijk volledig over die zielige (scheef)leners. De overheid moet iets doen !! Iedere polderbewoner heeft er recht op om vér boven zijn/haar stand te leven, op kosten van de buren.

  51. nhz says:

    @47,48:
    en dat terwijl Nederland terug is van vakantie, ze durven. Maar misschien heeft de gemiddelde burger heeft even te druk met acclimatiseren aan het werk om op Buitenhof te letten, als ze daar ooit al naar kijken.

  52. lorenzo says:

    4. bedenk dat polisvoorwaarden er vooral zijn in geval dat . Net zo min dat ze verhuur toestaan (..) zal het op grote schaal toepassen van uitwinnen niet gebeuren.
    Het zal zeker geen plus zijn voor een bank en derhalve zeker geen pratijk in de meeste gevallen heeft ons nu al geleerd. En begrijpelijk.
    We moeten daarnaast oppassen dat , zoals velen het noemen de AV”s , niet iets wat tegen dwingend recht in toe gepast kunnen worden, wat helaas wel de praktijk is veelal. Het betreft enkel aanvullende voorwaarden op het dwingend recht , voorwaarden die in een branche of op individuele basis worden toegepast en later altijd door de rechter getoetst worden .
    Het verhogen van de grens van € 5000 naar 25.000 doet hier niets aan af.

  53. lorenzo says:

    voor 44 dus.

  54. FT says:

    @15 en @18,

    Dat er maar 2000 huizen op de veiling worden aangeboden komt inderdaad omdat de bank eerst een andere route zoekt.
    Ik stel me zo voor dat dit de kansloze gevallen zijn (die hebben het te verlaten komen).
    In veel gevallen probeert de bank het via een bevriende makelaar eerst voor de hoofdprijs te verkopen. Dus in het reguliere funda circuit kom je veel van deze huizen tegen.

  55. Dawg says:

    @48 KariZ

    “Een on-hollandse uitzending.”

    Indeed. En als ik dan de uitspraken van de gespreksdeelnemers naast elkaar leg kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat hier een behoorlijke beerput wordt opengetrokken.

    Van Ewijk van het CPB probeerde de zaken nog voortdurend af te dekken, met verwijzingen naar de gevolgen van de kredietcrisis, de vergrijzingen de hogere levensverwachting, maar uit de uitspraken van de andere gespreksdeelnemers kon je de werkelijke oorzaak van de problemen met de fondsen af leiden: te lage premies in met name de jaren ’90.

  56. nhz says:

    @53:
    ik ben ook heel benieuwd in hoeverre huizen met en zonder NHG hypotheek afwijkend behandeld worden. Bij NHG garantie loopt de bank geen enkel risico, kan aantrekkelijk zijn om het pand voor een zacht prijsje door te schuiven naar een andere partij. Bij een huis zonder NHG lopen ze zelf het risico en zullen wellicht hopen op betere tijden (banken zijn net zo dom als huiseigenaars vermoed ik …) of inderdaad via een geselecteerde makelaar voor het volle pond doorschuiven.

    @54:
    nu we toch bezig zijn over al die mislukte plannenmakerij: Marketoracle heeft een aardig artikel over de Britse bevolkingsgroei en de huizenmarkt (prijzen). Kent iemand een geloofwaardig onderzoek op dit punt t.a.v. de NL bevolking en huizenmarkt?
    http://www.marketoracle.co.uk/Article22616.html

  57. Dawg says:

    @55 nzh

    CPB heeft een studie gedaan. Heb ‘t rapport zelf nog niet gelezen.

    http://www.cpb.nl/nl/org/homepages/wvm/VergrijzingWoningmarkt.pdf

  58. Buddy says:

    @49

    de cijfers die ik in #38 aanhaalde duiden op vraaguitval en gelden globaal voor zowel de VS, EU als Japan. De verminderde aanwas -krimp in het segment starters- kan men met nog meer subsidie niet corrigeren. Zoals de verhoging van de NHG, extra startersleningen, … die de laatste stuiptrekkingen van een sinds Y2K disfunctionerende politiek blootleggen.

    Hieronder volgen antidotes voor hogehuizenprijzenminnend NL.
    1 angst verdwijnen van HRA
    2 angst afstempelen pensioen
    3 sterk dalende geboortecijfers vanaf 1969, groep instappers/doorstromers krimpt
    4 huurders blijven huurders.
    5 60-plussers willen verzilveren

  59. Juan Belmonte says:

    @55 nhz

    Prof.Dr.Ir. Hugo Priemus en
    Dr.Ir. Maartje Martens.
    (google maar komt u op deze site)

    Vroeger hoorden we nog wel eens wat van Mr. Ger Hukker, maar die is opvallend stil, zou de beste man zijn zonden aan het tellen zijn ?

  60. nhz says:

    @56:
    clueless rapport, precies wat je kunt verwachten van het CPB en daaraan verwante instituten. Gewoon trendextrapolatie (die van de laatste 20 jaar, spreekt vanzelf). Als je het nu (3-4 jaar later) leest maakt het al een behoorlijk onbenullige indruk, zowel wat betreft de Amerikaanse als de Nederlandse huizenmarkt.

    Het artikel van Walayat voor UK neemt trouwens veel meer faktoren mee (bijv. migratie, climate change en allerlei economische ontwikkelingen) die in dit rapport geheel over het hoofd gezien worden.

    @57:
    ik denk dat veel makelaars en wat daar bijhoort dit jaar minstens 3 maanden vakantie hebben 😛

    Maartje Martens sla ik veel hoger aan dan de rest van de ‘deskundigen’, één van de weinigen met goede analyse (wat niet betekent dat de uitkomst altijd klopt, maar het fundament is prima).

  61. Juan Belmonte says:

    @59

    Maartje Martens sla ik veel hoger aan dan de rest van de ‘deskundigen’, één van de weinigen met goede analyse (wat niet betekent dat de uitkomst altijd klopt, maar het fundament is prima).

    Helemaal eens.

    Zij is de eerste die durft de werkelijke situatie onder ogen te zien.

    Géén “casametrie”, als we toch Spaanse termen gaan is gebruiken is casamentira wellicht een betere term
    casa = huis
    mentira = leugen

    casametrie o casamentira
    esta es la pregunta 🙂

  62. Juan Belmonte says:

    esta es la pregunta =
    dat is de vraag

  63. Dawg says:

    @58 nzh

    Trendextrapolatie. Inderdaad, dat is ‘t woord dat me bij het lezen van het CPB-rapport onmiddelijk te binnen schoot.

    Maartje Martens lijkt inderdaad een van de weinigen te zijn die de dynamiek op de woningmarkt doorgrondt. Bijvoorbeeld op het punt van de starters en de verhuistreintjes naar duurdere woningen die ze in beweging houden. Als je dat punt mist kan je ook geen oog hebben voor de psychologie van de zeepbel op de huizenmarkt.

  64. lorenzo says:

    no mas praguntas …

    57 . zo zal het veelal wel gaan ,het gaat toch om de opbrengst uiteindelijk …voor de bank . Anderszijds worden er wel eens rare wegen gevolgd.
    De failliet (..) heeft nog wel het recht de woning onderhands te mogen verkopen , wel met deze vraag aan de pres. van de rechtbank. Dat staat in de meeste akten.

  65. Okkie says:

    @58
    Uit het rapport:
    “De vraag naar woondiensten neemt nauwelijks af met leeftijd, zodat de gevolgen van die vergrijzing pas merkbaar zouden worden als de baby boom generatie niet meer
    zelfstandig kan wonen.”
    Volgens mij zijn we niet meer zo ver verwijderd van de situatie dat de baby boom generatie niet meer zelfstandig kan wonen. Reeds in 2040 gaat de totale bevolking krimpen, maar het CPB denkt liever niet zover vooruit. De redenatie van het CPB dat de economie alleen maar kan groeien is al onjuist gebleken. Vergrijzing heeft ook een remmend effect op de economische groei, omdat er verhoudingsgewijs minder werkenden zijn.

  66. nhz says:

    @65:
    “De failliet (..) heeft nog wel het recht de woning onderhands te mogen verkopen , wel met deze vraag aan de pres. van de rechtbank. Dat staat in de meeste akten.”

    ik heb wel eens begrepen uit een verhaal dat eigenaars met NHG garantie die klem zitten (door een factor die door NHG gedekt wordt zoals baanverlies, scheiding etc.) vaak tot het laatste moment vasthouden aan een veel te hoge vraagprijs. Hoeveel het verlies uiteindelijk wordt maakt voor hen toch niks uit, dan kun je beter gokken op de kleine kans dat er vette winst te halen valt. Rationeel verklaarbaar dus, maar in een dalende markt recept voor grote ongelukken. Onderhands doorverkopen voor wat meer dan het via de bank zou opbrengen is voor de meesten zonde van de moeite.

    @66:
    de hele aanname lijkt me wishfull thinking, het gaat er van uit dat ouderen (vooral boomers natuurlijk) steeds rijker worden, en zo bulken van de poen dat ze geen enkele reden hebben om hun veel te grote woning te verkopen. Los van de vraag of mensen misschien met 60-65 jaar al aan een aangepast huis toe zijn (ik ken genoeg voorbeelden uit mijn omgeving) is het allemaal zeer kortzichtig.
    Ik heb trouwens ook prognoses gezien waarin de bevolking al veel eerder gaat krimpen. En hoe goed die huizenprijzen overeind blijven ondanks krimp of vergrijzing omdat iedereen straks (minstens) een tweede woning er op na houdt, ach … ga eens kijken in Zeeuws Vlaanderen, Groningen of Limburg en stel vast zelf wat dit soort economische wijsneuzerij waard is. Dat de economie vrolijk door blijft groeien is één van de vele domme trendextrapolaties in het verhaal.

  67. Dawg says:

    @66 Okkie

    Enig idee welk effect de vergrijzing heeft op de omvang van de beroepsbevolking in 2040?

  68. Dawg says:

    @67 nzh

    Nederland gaat de komende dertig tot veertig jaar vergrijzen, maar je moet het effect daarvan op omvang en leeftijdssamenstelling ook weer niet overschatten.

    Handig overzichtje met projecties tot 2050.

    http://www.hoesnel.nl/demografie_nederland/bevolkingsprognose-2050.html

  69. adamus says:

    heel erg offT. voor nhz 🙂

    lekkere aardappeltjes…..

    http://www.boerderij.nl/1094763/Akkerbouw/foto-akkerbouw/Varkensmest-op-groenbemester.htm

    hoezo land tekort in NL.

  70. lorenzo says:

    67 , ja de theorie , nu geldt in de praktijk weinog tot niets meer. Kiezen uit vele kwaden. Je zal maar taxeren nu , ook zo’n verhaal. Er wordt dan veelal een waarzegger (ster) bij in gehuurd , dat moet ook als er geen referentie kaders meer zijn in de vorm van verkopen 🙂

  71. Dawg says:

    @74 ll

    Daling? En, wat is je punt?

  72. nhz says:

    @69:
    vergrijzing gaat per definitie traag inderdaad, maar ik denk dat ze allerlei effecten zwaar onderschatten. Stel dat de volgende generatie helemaal geen trek meer heeft in (of het geld mist voor) zo’n overmaatse villa bijvoorbeeld, of een monumentenpand van 3000 kuub. Of dat de AWBZ zo gekort wordt dat flauwekul zoals een 100% gesubsidieerd verbouwingkje van 75000 euro in je pas gebouwde huis (voor een lift etc.) voortaan uit eigen zak betaald moet worden. Of dat je voor een luxe senioren appartement dat 2000 euro per maand kost ook echt 2000 euro (minimaal) moet gaan betalen. Misschien gaan mensen dan nadenken, dat werd tot nu toe steeds ontmoedigd. Ik denk dat er heel grote veranderingen aan komen die niemand nog overziet. Het feest van 20-25 jaar slapende rijk worden met eigen huis loopt ten einde, de rekening is in aantocht. En niet alleen in financieel opzicht denk ik.

    @70:
    ja, zolang er maar genoeg land is om alle varkensdrek uit te rijden gaat het goed met Nederland ;(

  73. Dawg says:

    @79 nzh

    Dat het feest op de huizenmarkt voorlopig voorbij is lijkt me duidelijk, maar zolang niet duidelijk is welke tol de kredietcrisis nog gaat eisen valt er verder weinig met zkerheid te zeggen over waar we in 2040 of -50 zullen staan.

    Ik ben alleen een beetje allergisch voor de spookverhalen die politici en beleidsmakers aan ons op proberen te dringen m.b.t de vergrijzing. Die praatjes zijn vaak niet meer dan een rookgordijn dat de dubbele agenda moet verbergen. Maar zo’n beetje iedereen neemt die praatjes wel kritiekloos voor waar aan.

    Neem nu die maatregel om de AOW leeftijd te verhogen met 2 jaar.
    Die maatregel zou o.a. noodzakelijk zijn i.v.m. veronderstelde tekorten op de arbeidsmarkt in 2040.

    Feit is dat:
    De beroepsgeschikte bevolking in dat jaar naar verwachting zo’n 6% kleiner zal zijn dan nu het geval is. (zie bijv @Dawg 69) Het feitelijk aanbod van arbeid zal echter met slechts zo’n 3% afnemen omdat de arbeidspartipatie van toekomstige generaties nog stijgt vanwege de emancipatie van vrouwen. Uiteindelijk praat je dan over zo’n 300.000 arbeidsjaren minder in vergelijking met nu. En dat noemen we dan een groot tekort aan arbeidskrachten. Alsof we in staat zouden zijn om aan te geven hoe groot de vraag naar arbeid zal zijn in 2040. De arbeidsproductiviteit hoeft de komende decennia maar een minimiem klein beetje te stijgen en die 400.000 65- en 66-jarigen zijn straks gewoon werkloos. Kunnen ze gewoon voor de AOW nog wat langer in de bijstand. Dus eerst nog even het huis opeten. Oh nee, dat kan niet meer want aflossingsvrij gefinancierd.

  74. adamus says:

    vergrijzing gaat per definitie traag inderdaad…….

    jongeren hebben er straks en ook nu al geen zin meer an. Verplicht banksparen bijv. 🙁
    Ze, uit een of twee kindergezinnen zijn gewend dat aller ogen gericht zijn geweest op kwatta.

  75. adamus says:

    Die praatjes zijn vaak niet meer dan een rookgordijn dat de dubbele agenda moet verbergen.

    inderdaad wat is er nieuw aan? Was in 1971 al stof in de les maatschappijleer. Stond ook in tijdschrijften. “de zorgsector had de toekomst”. Zijn we blijkbaar later weer vergeten???
    Eerst even zakkenvullen; PSP’ers als consultant in de welzijnssector, jaren 80/90.

  76. adamus says:

    We gaan in 2040 gewoon prioriteiten stellen. Wat voor werk is belangrijk. Lijkt me niet zo moeilijk.

    Trouwens ik hoor bij mij in de familie nu van oude ooms die als vrijwilliger boerenwerk gingen doen in Luxemburg, door de overheid gepromoot, nu op Aow gekort worden; hebben vanaf hun 13de jaar gewerkt! Hun kinderen zijn nu pissed off en zijn het met die 67 jaar niet eens. Zo werkt dat.

  77. Goudbelegger says:

    2040?? How about 2010?? We staan aan de rand van de afgrond maar het wordt niet begrepen. Vrouwen die werken.. oh oh oh.. Je hebt werk en je hebt doen alsof je werkt. We zullen het snel weten.

  78. Goudbelegger says:

    2040, als ik er nog eens over nadenk. Waarom typ je zoiets? Denk je dat vanaf nu alles goed komt en we moeten wachten tot die tijd voordat er misschien een echte crisis komt? Neem er nog een zou ik zeggen..

  79. Dawg says:

    @82 Goudbelegger

    De plannen om de AOW leeftijd met 2 jaar te verhogen dateren al ruim voor het jaar waarin de kredietcrisis uitbrak en 2040 is het jaar dat in de meeste scenario’s als tijdshorizon wordt genomen omdat dan de vergrijzing haar piek bereikt.

  80. adamus says:

    GB, de tarieven voor kinderopvang hebben m.i. nog geen mannelijk niveau bereikt en ik wil geen personeel. Ander zou ik het wel weten 🙂

  81. adamus says:

    Vrouwen die werken.. oh oh oh.. Je hebt werk en je hebt doen alsof je werkt.

    en ze nemen de plaats van een man in………..

  82. nhz says:

    @77:
    mee eens, het zou best kunnen zijn dat er straks niet gebrek aan werknemers maar gebrek aan (passende) banen is. Zeker als alle lucht die nu in de economie zit er uit gaat lopen (allerlei onproduktieve funkties bij overheid, fin. dienstverlening, vastgoed maffia, enz.).

    Maar financieel gezien vind ik het wel verstandig dat er nu wat gedaan gaat worden, en het lijkt me zelfs onontkoombaar dat de pensioengrens naar 70 ofzo gaat om het huidige systeem betaalbaar te houden. Misschien moeten we zoals in zuidelijker landen vanaf 65 gewoon voorzichtig gaan afbouwen, mensen met die leeftijd hebben vaak geen energie of zin meer om fulltime te werken, maar we hebben vaak wel veel nuttige ervaring.

  83. KariZ says:

    @81 Meeste vrouwen werken toch nog in de zorg/onderwijs…de laatste der mohikanen die nog iets nuttigs doen dacht ik. Salarissen daar houden niet over.

    Het zijn juist die managers/leidinggevenden die de boel verpesten (en ja daar zitten óók vrouwen tussen) dus lijkt me een beetje zinloze stelling.

  84. Goudbelegger says:

    @83 Ok. Vind dat dé fout die iedereen in de financiële wereld/ beleggingen/ pensioenen maakt. Een rekensommetje maken op basis van een theoretische aanname en dan aangeven wat er in de toekomst gaat gebeuren. Alle invloeden die niet direct bij het ene aspectje wat beschouwd wordt horen of dit theoretische plaatje kunnen verstoren worden buiten beschouwing gelaten, massaimmigratie, teveel schulden, te hoge belastingen etc.

    Is ook logisch, fin. sector is ook een en al oplichterij geworden, sorry dat ik weer iets negatiefs zeg.. : I

    @86 tante, bijna 65, ernstig ziek geworden, werkt 3 dagen elke dag een uur om ‘contact te houden met de werkplek’ voor ‘als ze straks weer full time gaat werken’. Vooral die babyboomers leven in een d-roomwereld..

  85. Dawg says:

    @86 nzh

    De noodzaak om langer door te werken na ons 65-ste wordt meestal verdedigd met argumenten die betrekking hebben op 1) veronderstelde tekorten op de arbeidsmarkt en (vooral) 2) de zgn. “onbetaalbaarheid” van onze oudedagsvoorzieningen. In 77 Dawg heb ik al geprobeerd aan te geven dat die veronderstelde krapte op de arbeidsmarkt a.g.v. de vergrijzing helemaal nog niet zo onomstotelijk vast staat als maar al te vaak wordt gesuggereerd. Maar ook over die “onbetaalbaarheid” van onze oudedagsvoorzieningen heb ik zo mijn twijfels. Zou er namelijk al een financiele noodzaak zijn om langer door te werken dan 65 jaar, dan vloeit die noodzaak in ieder geval niet voort uit de scenariostudies van het CPB waarop de voorstanders van langer werken in regerings- en beleidskringen hun standpunt zeggen te baseren.

    Zo’n richtinggevende toekomstprojectie is bijvoorbeeld het CPB rapport ‘Ageing and the Sustainability of Dutch Public Finances’ uit 2006. In dit rapport (tabel 5.1, p.81) lezen we dat de AOW uitgaven in 2006 4,7% van ons bbp bedroegen en dat 65-plussers in dat dezelfde jaar 1,8% van het bbp aan belasting cq premies over pensioenen afdroegen alsmede 1,9% aan indirecte en andere belastingen. Betekent dat de huidige generatie 65-plussers per saldo 1% van het bbp meer ontvangt uit de schatkist dan ze er aan afdraagt. Voor 2040 worden de AOW uitgaven geraamd op 8,8% van het bbp en de van 65-plussers te onvangen inkomsten belasting en indirecte belastingen op resp. 3.6 en 4,2% van het bbp. Met andere woorden, het verschil tussen inkomsten en uitgaven van de schatkist blijft volgens de CPB prognose diezelfde 1% die het nu is.

    Uiteraard staat het een ieder vrij te twijfelen aan de prognoses van het CPB. Die prognoses zijn sowieso achterhaald door de gevolgen van de kredietcrisis. Anderzijds ben ik dan zo vrij om te stellen dat een ieder die al in 2006 meende te weten dat de AOW onbetaalbaar werd en dat dus de leeftijdsgrens moest worden opgeschoven uit z’n nek kletste of ideologie bedreef.

  86. Dawg says:

    @88 Goudbelgger,

    Je kent toch dat bekende Sjinese gezegde: “Voorspellen is moeilijk. Vooral als het om de toekomst gaat.”

    Als ik jou goed begrijp heeft het dus geen zin om iets aan financiele planning te doen, noch als individu, noch als samenleving. Er kunnen zich immers altijd onvoorziene gebeurtenissen voordoen die die planning doorkruisen.

    Of zou een en ander misschien toch wat genuanceerder liggen?
    Dat je bijvoorbeeld wel een lening aan gaat voor het kopen van een huis, maar dan niet de grenzen van het maximaal te lenen bedrag opzoekt. Of dat je als pensioenfonds buffers opbouwt met realistische premies en er niet zomaar van uit gaat dat het feestje op de effectenbeursen voor eeuwig gaat duren.

  87. adamus says:

    Of zelf je pensioen regelen DAWG. Mijn rendement is achteraf veel hoger dan het ooit via welk fonds dan ook zou zijn geweest.

  88. adamus says:

    tante, bijna 65, ernstig ziek geworden

    maar nog niet dood begrijp ik.

  89. Dawg says:

    @91 adamus

    “Of zelf je pensioen regelen”.

    Die optie wordt inderdaad steeds aantrekkelijker als de enige zekerheid die pensioenfondsen/politiek je kunnen geven de verplichte afdracht van een godsvermogen aan premies is.

    Gisteren was er in Buitenhof een item over de problemen met de pensioenfondsen. Een van de anwezige gasten stelde daar dat de gemiddelde werknemer in Nederlands jaarlijks 8.000 euro aan premie afdroeg en dat de fondsen.

    Dat bedrag van 8.000 lijkt mij veel te hoog voor een gemiddelde werknemer. Uitgaande van een pensioenpremie die 20% van het brutoloon bedraagt komt je dan namelijk op een jaarsalaris van 40.000 euro. Verdient de gemiddelde werknemers werkelijk zo veel?

    Maar goed, laat ik eens van die 8.000 euro per jaar uitgaan en een jaarlijks rendement op dit bedrag van 5% (2% inflatie plus een reele kapitaalmarktrente van 3%) Je bouwt op die manier in 40 jaar een kapitaal van 1.014.718 euro en 10 cent op.(‘k Heb een rekenmachientje waarmee je dit soort berekeningen in minder dan een minuut uitvoert)

    De gemiddelde levensverwachting van een 65-jarige man is op dit moment nog 15 jaar. Betekent, uitgaande van dat kapitaal van 1.014.718 euro dat je dus 15 jaar lang een bedrag van 93.105 euro en 1 cent kunt stukslaan.

    Na 40 jaar inflatie van 2% per jaar is de koopkracht van die 93.105 euro overigens wel stukken lager nl. 42.166 in euro’s van 2010. Maar goed samen met de AOW beschik je dan nog steeds over een brutoinkomen van zo’n 50.000 per jaar.

  90. Goudbelegger says:

    @90 meer onderstaande inderdaad, niet helemaal maar wel een beetje.

    —–

    Dat je bijvoorbeeld wel een lening aan gaat voor het kopen van een huis, maar dan niet de grenzen van het maximaal te lenen bedrag opzoekt. Of dat je als pensioenfonds buffers opbouwt met realistische premies en er niet zomaar van uit gaat dat het feestje op de effectenbeursen voor eeuwig gaat duren.

    @93 allemaal leuke aannames..

  91. adamus says:

    Die optie wordt inderdaad steeds aantrekkelijker als de enige zekerheid die pensioenfondsen/politiek je kunnen geven de verplichte afdracht van een godsvermogen aan premies is.

    zijn die centen straks grotendeels zoek dan kun je dat eigenlijk ook wel bij de inflatie optellen.

  92. adamus says:

    Eigenlijk kan het pensioenverhaal alleen opgaan als er niet te veel deelnemers zijn. Het wordt op een gegeven moment een beestje dat zichzelf in de staart bijt. Het net wordt steeds fijnmaziger totdat het verstopt en daar gaan we nu naartoe m.i.

  93. adamus says:

    voor Juan: een feestje dat zichzelf dronken voert.

  94. Dawg says:

    @95 adamus

    Hangt er van hoever de centrale banken bereid zijn te gaan met QE. Het opkopen van Grieks schatkistpapier is niet meer dan het aan de beademing leggen van reeds overleden schuldpapier en als plaatsvervanger daarvan liquiditeit in het systeem pompen. Een recept voor inflatie.

    Maar je kan de Griekse staat ook gewoon failliet laten gaan. In dat geval ben je als belegger je spaargeld meteen kwijt.

  95. Dawg says:

    @96 adamus

    Daarom moeten de grote pensioenfondsen ook in het buitenland beleggen. Nederland is gewoon te klein om voor al dat spaargeld een renderende bestemmming te vinden.

  96. Dawg says:

    @94 Goudbelegger

    Welke veronderstelling staat je niet aan? Die van de reele rente of die van de inflatie?
    Beiden zijn lange termijn gemiddelden.

  97. adamus says:

    Ja, en bij voorkeur in landen die niet aan pensioenen doen…….. sociaal voor het land met het vingertje?

  98. Dawg says:

    @ 101

    Maar zijn die landen dan beter af zonder kapitaal?

  99. adamus says:

    DAWG

    zonder kapitaal van ons? Jazeker.
    Er kan zelfs belegd worden in de bloementeelt van Zimbabwe en dat gebeurt ook via de banken. Afrika zou eens een tijdje zonder steekpenningen van de commodities afdelingen van bijv. Fortis/MeesP. moeten leven. Zou erg reinigend kunnen zijn.

  100. adamus says:

    Kapitaal=digits.

  101. KariZ says:

    @99. Hoezo? Er is toch goud. Gewoon zorgen dat je de eerste bent die het koopt.

    Moet jij eens kijken wat voor een rendement je maakt! 😉

  102. KariZ says:

    Off-topic, deze mocht er ook zijn:

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/7638877/__ING_verwelkomt_duidelijkheid_Basel_III__.html?p=16,1

    ‘,De nieuwe regels zullen een gelijk speelveld scheppen voor de industrie”, zo gaf ze verder aan.’

    Super opmerking van een voorlichtster die haar baan nog heeft dankzij de bel. betaler…dit hele land is echt knettergek geworden

    Zou GB toch gelijk hebben over werkende vrouwen 😉

  103. Dawg says:

    @105 KariZ

    Ach ja waarom niet. Goud of tulpenbollen….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*