Waarom heeft Nederlandse economie het zo zwaar?

   Huishoudens met hoge schulden, banken met problemen en een huizenmarkt die vastzit. Dat zijn volgens het Internationaal Monetair Fonds de belangrijkste oorzaken van de beperkte economische groei in Nederland.11-5-2013 12-15-50

In een vrijdag gepubliceerd landenrapport zegt het IMF dat Nederland te maken heeft met hoge schulden, grote problemen in de financiële sector, huizenprijzen die steeds verder naar beneden gaan en een dalende binnenlandse consumptie. Daardoor doet Nederland het minder dan andere relatief sterke eurolanden qua economische groei en werkgelegenheid.

BJ7MU8ICQAA59Wa.png large

Consumenten die hun schulden terugdringen en banken die hun balansen op orde brengen blijven voorlopig een rem zetten op de Nederlandse economie, stelt het IMF. Het fonds wijst er daarbij op dat de huizenprijzen sinds de piek wel 18 procent zijn gedaald, maar dat de te verwachten verdere daling het consumentenvertrouwen en de uitgaven van consumenten zal blijven drukken.

loantovalue

Het IMF voorspelt dat de Nederlandse economie dit jaar met 0,5 procent krimpt. Voor volgend jaar wordt een groei van 1,1 procent voorspeld. De werkloosheid loopt volgens het IMF zowel dit jaar als in 2014 op.11-5-2013 12-16-31

bron: nos.nl

Share Button
233 comments on “Waarom heeft Nederlandse economie het zo zwaar?
 1. ll says:

  Nikx aan de hand hoor, zolang u de jaarlijkse rente nog kan betalen …… 😉

  Ondertussen in Griekenland.

  Drie jaar na de bail-out.

  http://economy.money.cnn.com/2013/05/10/greece-bailout/?iid=HP_LN

 2. johanxxl says:

  Toen in het guldentijdperk de seinen op groen stonden (het ging toch goed?) gingen de mensen massaal (top-)leningen aan. Iedereen blij. Makelaars, banken, notarissen, verzekeraars, beleggers, grondboeren, projectontwikkelaars, fabrieken, aannemers, groothandels, etc. Er was vertrouwen in de toekomst. De tijden zijn nu anders. De meesten zijn blij dat ze nog werk hebben. Vast werk is nog lastiger. Goedkopere Oostblokkers hebben veel banen ingenomen. Veel gewone Nederlanders zitten thuis, de lasten stijgen explosief, middenstand heeft het moeilijker, geld lenen kan bijna niet meer. De overheid speelt liever pinautomaat voor Griekenland en Bulgarije. Brussel komt met nog meer regeltjes en eisen. Kortom alle seinen voor de gewone man en de middenstand staan op rood. De rijken profiteren vaak wel van de globalisering en de goedkopere krachten. Verschil tussen arm en rijk groeit als kool. Om te beginnen moeten we weer baas in eigen buik worden. Samenwerken is goed in Europa maar gekke Henkie spelen is fout. We moeten eerst gewoon uit de EU. De regel- en lastendruk verminderen zodat we weer kunnen sparen voor een huis en weer vertrouwen krijgen in de overheid. Dan kan het vertrouwen weer herstellen en gaan de seinen weer op groen. Nu wachten velen noodgedwongen af op betere tijden, vele kansrijken (de veelal kansrijke “potjesvullers” zeg maar) emigreren. Dus de potjes in Den Haag worden steeds leger. Terwijl de geldhonger van de overheid alleen maar toeneemt. Een doodlopende weg dus.

 3. Double D says:

  Ben benieuwd of de LTV in andere landen ook zo super ongelijk verdeeld is als in NL. Vooral de leeftijdsgroep < 35 zit met een gemiddelde LTV van ruim boven de 100 ( en deze neemt alleen maar toe door zakkende huizenprijzen). Dit is nu ook net de groep waar de werkloosheid rap aan het toenemen is.
  Door oa doorsneepremie in pensioenfondsen etc betaalt deze leeftijdsgroep ook relatief het meeste aan verworvenheden van de oudere generatie. Maar ja dat is de grootste groep kiesgerechtigden, dus daar gaat niet snel iets in veranderen in een 'democratie'

 4. ll says:

  Ondertussen in NL

  Nieuwe instructies bij byzonder beheer ? 😉

  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/05/11/bank-draagt-bij-aan-toename-aantal-faillissementen/

 5. Stoelgang says:

  pietsje:
  PS, inderdaad, op een forum moet je nooit met andersdenkenden on discussie gaan. Stel je voor, daar is een for niet voor bedoeld! Beter is hey om een tunnelvisie te ontwikkelen met gelijk gestemde…

  Pietsje, hoe denkt u er dan over?

 6. NewKidInTown says:

  Ik zou de problemen niet gelijk willen wijten aan het verschil tussen leeftijdsgroepen.
  Wel kun je natuurlijk constateren dat de jongere leeftijdsgroep (<35 jaar) in een verkeerde tijd voor het eerst is ingestapt en tegen veel te hoge prijzen heft gekocht. Daar zullen ze de komende 20 jaar de "vruchten" van plukken.
  En in de toekomst zullen we hier in NL ons er over uit moeten spreken of we willen blijven bijdragen aan de nimmer ophoudende geldhonger van de overheid, ofwel willen we de overheidsuitgaven jaar op jaar laten oplopen omwille van immigratie, ontwikkelingshulp, bijdragen aan een nieuwe overheidslaag (EU), subsidiering van te dure energievormen, bekostiging van steeds meer uitdijend overheidsapparaat, subsidiering van woonlasten.
  Misschien naief, maar ik ga ervan uit dat de kiezers daar in de toekomst over zullen beslissen, doorgaaan of stoppen en een groter deel van de inkomsten naar eigen inzicht besteden dus belastingen omlaag.

 7. Beurse Beurs says:

  “Misschien naief, maar ik ga ervan uit dat de kiezers daar in de toekomst over zullen beslissen, doorgaaan of stoppen en een groter deel van de inkomsten naar eigen inzicht besteden dus belastingen omlaag.”

  Zeker naief. De kiezer denkt alleen maar eigen geld eerst, Dus de HRA MOET blijven, subsidie op autorijden MOET blijven, subsidie op op zorg MOET blijven, subsidie op landbouw MOET blijven, etc (voor de desbetreffende belanghebbers)

 8. lapje says:

  NewKidInTown: Misschien naief, maar ik ga ervan uit dat de kiezers daar in de toekomst over zullen beslissen, doorgaaan of stoppen en een groter deel van de inkomsten naar eigen inzicht besteden dus belastingen omlaag.

  Niet naïef. Er zal een natuurlijke tegenbeweging komen die financiële verantwoordelijkheid bij de overheid weg neemt en bij de burger terug legt. Dit is al gaande, zie lastenverhogingen zoals: kinderopvang, HRA beperking, subsidie zuinige auto’s reductie, hoger eigen risiko zorgkosten, etcetera. Dit zal electoraal gecompenseerd worden door belastingverlagingen binnen twee jaar is mijn inschatting. De lastenverhoging zal niet helemaal synchroon lopen aan de belastingverlaging.

  Een monetaire reset, indien deze plaats gaat vinden, zal alle overheidsinstituten doen herzien, gelijk aan de beginjaren na WO2.

 9. Beurse Beurs says:

  @lapje & @ NewKid

  hmmm even wat kort historisch besef. Hoe ging het ook alweer toen de kunduz club de subsidie op reiskosten wilde afschaffen….

 10. Voerman says:

  NewKidInTown: Misschien naief, maar ik ga ervan uit dat de kiezers daar in de toekomst over zullen beslissen, doorgaaan of stoppen en een groter deel van de inkomsten naar eigen inzicht besteden dus belastingen omlaag.

  Misschien nog naiever, maar Voerman gaat ervan uit, dat wij hier in dit Landschap niets meer over te zeggen hebben en dat e.e.a. voor ons bepaald gaat worden door “het gemiddelde europa”.
  Een weg terug bestaat niet meer. Nederland bestaat niet meer.

 11. Voerman says:

  Double D: Door oa doorsneepremie in pensioenfondsen etc betaalt deze leeftijdsgroep ook relatief het meeste aan verworvenheden van de oudere generatie.

  Merk op, dat wij in dit landschap en europa een uit de kluiten gegroeid aantal stemgerechtigden van uitheemse origine hebben, die bovendien een grotere aanwas van jongeren hebben en meer respect voor ouderen.
  Kwestie van cultuuromslag! 🙂

 12. lorenzo says:

  Als antwoord op de topic vraag : omdat we nu massaal onze centjes aan het uitgeven zijn in het Buitenland , want 2 weekjes vakantie ( de derde van het jaar ) , naar Bulgarije bijvoorbeeld , waar ook al jaren een unilaterale betrekking ( geldstroom ) plaats vind.
  Het mooie Nederland , waar de trending topic deze week Patricia Paay was , we morgen weer massaal onze autootjes op de grasvelden (plaatsgebrek) zetten om te winkelen en s”avonds weer Boer zoekt Vrouw .
  Gewoon genieten , elke dag weer. We zijn gewoon erg gelukkig.

 13. Beurse Beurs says:

  @ Voerman,

  De EU is de enige partij tot nu toe die lange termijn doelen stelt. De EU is tegen HRA, voor duurzame energie, voor schone lucht (fijnstof), etc. Dat zijn zaken die de lokale politici hier niet voor elkaar krijgen om de kleinzielige korte termijn belangen van allerlei clubjes, lobby en Shell.

 14. Keesje says:

  Als Nederland volgend jaar de 3% niet haalt, zal Brussel er ongetwijfeld nog eens, maar nu heel sterk, op wijzen dat de HRA eruit zal moeten bij Nederland, omdat de rest van Europa deze regelingen ook niet heeft.

  Wat denken jullie?

 15. snorkel says:

  Stoelgang: Pietsje, hoe denkt u er dan over?

  Pietsje/dr.t. denkt dat hij/zij, door even op een forum te gaan trollen, eigenhandig de daling van de huizenprijzen kan stoppen. Dappere poging toch? Alleen jammer dat hij/zij bij het minste beetje beargumenteerde tegenwind al afhaakt, weigert te reageren en overgaat tot een potje Russisch Trollololoolloo: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=DRMBxnxWiNQ#!

 16. snorkel says:

  Keesje,

  Strict gezien mág HRA helemaal niet van EU-regels. Woonsubsidies mogen alleen gegeven worden aan mensen ónder een bepaalde inkomensgrens. Ook heeft Olli Rehn de NLse regering al met klem aangeraden de HRA af te bouwen, (danwel het huurwaardeforfait danig te verhogen)

  Dat de HRA er aan gaat is dus al een 100% zekerheid. De vraag is alleen hoe lang het onvermijdbare gerekt moet en kan worden en we eindelijk bevrijd worden van het nationale schuldsubsidiejuk. Ironische genoeg is het mantra: Hoe slechter het met de econoie gaat, hoe sneller deze heugdelijke dag in beeld komt! Eigen schud, hadden we het maar 20 jaar eerder moeten doen…

 17. B88 says:

  Double D:
  Ben benieuwd of de LTV in andere landen ook zo super ongelijk verdeeld is als in NL. Vooral de leeftijdsgroep < 35 zit met een gemiddelde LTV van ruim boven de 100 ( en deze neemt alleen maar toe door zakkende huizenprijzen). Dit is nu ook net de groep waar de werkloosheid rap aan het toenemen is.
  Door oa doorsneepremie in pensioenfondsen etc betaalt deze leeftijdsgroep ook relatief het meeste aan verworvenheden van de oudere generatie. Maar ja dat is de grootste groep kiesgerechtigden, dus daar gaat niet snel iets in veranderen in een ‘democratie’

  +1

  Oftewel de tyrannie van der meerderheid. En als straks de boomers niet meer in de meerderheid zijn zullen dit de lager opgeleiden zijn die vinden dat ze recht op dit en recht op dat hebben.

  Oftewel ben je jong en hoog opgeleid: wegwezen uit Nederland (en Europa) je zult kaalgeplukt worden tot je dood. Terwijl je geen aanspraken kunt maken. Elders een leuker leven, met dezelfde inspanning in werk en hetzelfde inkomen.

 18. Expat says:

  B88,

  Nog erger zijn hogeropgeleiden die studeren een verworven recht vinden.
  Betaal je eerst die ton aan studiekosten terug aan de maatschappij voordat je vertrekt?

 19. snorkel says:

  stuk op FTM, over private schulden

  http://www.ftm.nl/followleader/schuldsanering-2-0.aspx

  LEZEN!

 20. B88 says:

  Expat,
  #ROFLMAO

  de mondiale brain drain. een feit waar ieder land mee te maken hebt. Biedt je niet de omgeving (sociaal, juridisch, fiscaal) waar een hoger opgeleide zich happy bij voelt dan vertrekt hij. zo simpel is.

  Dus blijven om iets terug te betalen? Nou nee, zorg er eerst maar eens voor dat er goede redenen zijn om 70% van mijn inkomen kwijt te zijn aan IB, BTW, accijnzen, lokale en centrale lasten en andere door de overheid opgelegde kosten.

  En dat is iets wat we niet lezen op nu.nl, iedere dag 300 mensen die het land uitgaan. Goh, wat zou nu toch hun reden zijn.

 21. karmageton says:

  snorkel,

  Hij schetst anders wel ‘n erg positief beeld over de ‘vooruitstrevende’ US waar ondertussen de middenklasse crepeert en ‘n financiële elite profiteert als nooit tevoren. En waar het neoliberale schuld-gedreven economische gedachtengoed globaal model voor stond. De droom van ‘n eigen huis aan diggelen, ‘n paralel met The American Dream? De tijden zijn veranderd.
  http://truth-out.org/news/item/16291-the-american-dream-is-dead-long-live-the-new-dream

 22. Expat says:

  B88,

  BS die mondiale brain drain. In veel landen is een goede studie niet of moelijk te betalen en daarmee een goede investering, waarna je moralistisch gezien het recht het ermee te doen wat je wil. In Nederland daarentegen krijg je het voor niets, maar menig pas afgestudeerde realiseert zich dat niet, wat vooral te merken is aan een arrogante houding.

 23. snorkel says:

  karmageton,

  Tja, de VS… Eerlijk gezegd interesseert de VS me niet zo. Nederland zit nu dik in een (privaat) schulddeflatie-scenario. Daar moeten we wat aan doen.

 24. Stoelgang says:

  snorkel: Pietsje/dr.t. denkt dat hij/zij, door even op een forum te gaan trollen, eigenhandig de daling van de huizenprijzen kan stoppen. Dappere poging toch? Alleen jammer dat hij/zij bij het minste beetje beargumenteerde tegenwind al afhaakt, weigert te reageren en overgaat tot een potje Russisch Trollololoolloo: youtube.com/watch?…&v=DRMBxnxWiNQ#!

  Inderdaad. En dan ook nog anderen betichten van niet-inhoudelijk reageren. Het moet niet gekker worden. Als op dit forum nu een hoop onzin aan de man gebracht werd, oke. Maar dat kunnen we uitsluiten. Daarom vroeg ik die schreeuwer ook om aan te geven wat hij ervan vindt. Ik hoop op een inhoudelijke reactie…

 25. Stoelgang says:

  snorkel: Pietsje/dr.t. denkt dat hij/zij, door even op een forum te gaan trollen, eigenhandig de daling van de huizenprijzen kan stoppen. Dappere poging toch? Alleen jammer dat hij/zij bij het minste beetje beargumenteerde tegenwind al afhaakt, weigert te reageren en overgaat tot een potje Russisch Trollololoolloo: youtube.com/watch?…&v=DRMBxnxWiNQ#!

  Overigens: een tegengeluid is alleen maar toe te juichen. Het houdt de discussie scherp. Verder: er is ook een trololooo van 10 uur nonstop op youtube. Ik ga vanavond kijken 😀

 26. Stoelgang says:

  Dawg:
  karmageton,

  Mooi artikel.

  PS. Wat zie ik nu?

  rtl.nl/components/…n-volksrepubliek.xml

  Wat jij ziet is dat kennis, productie, techniek, toegevoegde waarde, innovatie, bedrijven, toekomst enzovoort het zinkende schip EU aan het verlaten zijn. Dat speelt overigens al geruime tijd. Het economische centrum van de wereld ligt niet langer hier. Terug on topic: dit wetende, wie wil er dan in godsnaam nog een huis kopen in NL?

  Het sprookje is UIT. De wal keert het schip voor wat betreft de NL huizen’markt’…

 27. snorkel says:

  Stoelgang: Overigens: een tegengeluid is alleen maar toe te juichen. Het houdt de discussie scherp. Verder: er is ook een trololooo van 10 uur nonstop op youtube. Ik ga vanavond kijken

  Zeker, alle geluiden zijn welkom, zowel tegengeluiden als meegeluiden 😉

  Hier nog meer trollolo: http://knowyourmeme.com/memes/trololo-russian-rickroll

 28. Dawg says:

  Stoelgang: Wat jij ziet is dat kennis, productie, techniek, toegevoegde waarde, innovatie, bedrijven, toekomst enzovoort het zinkende schip EU aan het verlaten zijn. Dat speelt overigens al geruime tijd. Het economische centrum van de wereld ligt niet langer hier. Terug on topic: dit wetende, wie wil er dan in godsnaam nog een huis kopen in NL?

  Het sprookje is UIT. De wal keert het schip voor wat betreft de NL huizen’markt’…

  Erger, die trend is al zo’n veertig jaar gaande. Nivellering, maar dan op globale schaal. Met tegelijkertijd een opeenhoping van inkomen en vermogen bij een kleine laag fatcats. En nu begint ‘t een beetje spaak te lopen. De middeninkomens in ‘t Westen zijn achter gebleven bij de productiviteitsontwikkeling wereldwijd en de middengroepen in landen als de BRICS zijn is de binnenlandse vraag van de middengroepen nog niet ver genoeg ontwikkeld om dat op te vangen. We zullen zien hoe dit zich allemaal gaat uitspelen. Voor mij staat wel als een paal boven water dat het hele globaliseringscircus niet een soort natuurgegeven is dat ons zomaar overkomt. Het wordt gestuurd en er zijn winnaars en verliezers.

  Maar we leven nog. En leven = aanpassen. Of Nederland een verarmd en uitgewoond land is of welvarend en met toekomst is heel erg een kwestie van perspectief.

  Hier een perspectief op de Nederlandse overheidsschuld dat je hele weekend goed maakt:

  http://cormol.wordpress.com/2012/12/29/werkelijke-staatsschuld-2012-2014/

  of de verkorte versie:

  http://cormol.wordpress.com/2013/04/15/staatsschuld-voor-dummies/

 29. B88 says:

  Voerman: Misschien nog naiever, maar Voerman gaat ervan uit, dat wij hier in dit Landschap niets meer over te zeggen hebben en dat e.e.a. voor ons bepaald gaat worden door “het gemiddelde europa”.
  Een weg terug bestaat niet meer. Nederland bestaat niet meer.

  En ik denk dat je hier helemaal gelijk hebt Voerman.

 30. Keesje says:

  snorkel:
  stuk op FTM, over private schulden

  ftm.nl/followleade…uldsanering-2-0.aspx

  LEZEN!

  Geweldig artikel. Hopelijk hra eruit en minder inkomstenbelasting betalen.

 31. De Pessimist says:

  Dit is het belangrijkste nieuws voor de toekomstige groei denk ik .Maar zeker ook voor de zweer in een land .
  De vertrutting van de samenleving die gepaard gaat met vergrijzing is voor mij veel meer een rede van vertrek dan geld .Oudjes zijn bang van jongeren en ze vertouwen ze niet dus als ze de kans krijgen ze democraties te onderdrukken zullen ze dat niet laten.
  http://www.nu.nl/binnenland/3419632/aantal-geboorten-loopt-terug-crisis.html

 32. B88 says:

  Expat:
  B88,

  BS die mondiale brain drain. In veel landen is een goede studie niet of moelijk te betalen en daarmee een goede investering, waarna je moralistisch gezien het recht het ermee te doen wat je wil. In Nederland daarentegen krijg je het voor niets, maar menig pas afgestudeerde realiseert zich dat niet, wat vooral te merken is aan een arrogante houding.

  Wat is er arrogant aan te constateren dat

  – lasten structureel verhoogd worden
  – middenklasse die wordt uitgewoond ten faveure van de lagere klasse en de elite
  – beleid niet meer in NL wordt gemaakt en daarmee “Den Haag” een grote poppenkast is
  – onzin regeltjes worden gecreëerd die burger en mkb steeds verder beknot
  – een zeer ongelijke verdeling van welvaart tussen leeftijdsgroepen waarbij de ‘haves’ er alles aan doen om hun verworven rechten te behouden. Ook als dat ten laste van andere generaties gaat.
  – service niveau’s van publieke diensten achteruit gaan en de prijs steeds hoger wordt
  – lokale overheden die op zeer amateuristische wijzen financieel beleid voeren. Beleid waarvoor de burger de beurs mag trekken.
  – een subsidie stelsel waar de ene helft van de bevolking de andere helft van een zekere “welvaart” voorziet tot ongekende hoogte
  – een vergrijzingsprobleem
  – een migrantenprobleem

  En vervolgens tot een persoonlijke conclusie te komen dat het belastinggeld dat ik betaal hier in een bodemloze put verdwijnt.

  En daarnaast: iemand die zichzelf expat noemt ziet zich over het algemeen losstaan van de gastgevende samenleving. De voordelen van samenleving genietend, de nadelen daar gelaten. Hoe zou je die persoon typeren?

 33. ll says:

  NL stort in zwart gat en blaast de euro op.

  , Nederland, zegt The Wall Street Journal, is een van de landen in de wereld met de hoogste schuld. Per inkomen bijvoorbeeld twee keer zo hoog als Spanje ,

  NOS artikel hierboven is vrij matig, hierbij vergeleken……

  En schulden waar levenslang niet aan te ontsnappen is.

  Tjonge dudes, dit wordt hier al op blog verkondigd, applaus voor jezelf 😉

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/05/nederland-stort-in-zwart-gat-en-blaast-euro-op

  Het beest dat je nooit zag is uit de grot gekropen……… en zichtbaar geworden………

 34. ll says:

  Kan iemand deze even doorsturen aan admin ? Mijn e -mail is gehackt 😉

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/05/nederland-stort-in-zwart-gat-en-blaast-euro-op

  Trouwens het grappige is dat deze link komt van de twitter van Lex Hooguin, proest 🙂

 35. snorkel says:

  ll: NL stort in zwart gat en blaast de euro op.

  Bijna aandoenlijk dat er nog steeds mensen zijn die zichzelf wijsmaken dat alle problemen opgelost worden als NL uit de Euro stapt… Ook in de comments daar weer. Aandoenlijk, als het niet zo kortzichtig was 😉

 36. maarten says:

  ll,

  we zullen zien of de financieele sector 1 grote zwendelarij is, met leugens als beloften. Triple AAA

 37. maarten says:

  en met een dedain voor de “werkelijke” “economie”

 38. ll says:

  ‘ Maar het punt is dat de analyse geheel aan Nederland voorbij ging …….. ‘

  Dan vraag je af waarom ?

  Het Cassandra effect ?

  Snorkel stuur hem ff door please, ik kan helemaal nikx meer met mijn e-mail, en admin zal je er dankbaar voor zijn 🙂

 39. Hermanes says:

  Zo weer over gewerkt vannacht met hemelvaart en pinksteren ook gewoon doorwerken beetje veel maar ja het brengt geld op.Van de week heel mijn tuin aangekleed en netjes gemaakt dus niet veel tijd gehad om achter de computer te zitten en mee te lezen.

 40. Hermanes says:

  Maar zie dat ik niet veel heb gemist behalve wat bekvechten.

 41. maarten says:

  http://www.zerohedge.com/news/2013-05-10/hilsenrath-tapering-article-out

  Lekker nonchalant Hermanes, als er niets aan de hand is… waarom hier posten? of waarom niet

 42. snorkel says:

  ll: Snorkel stuur hem ff door please,

  done… leuk, zo’n hack 🙁

 43. ll says:

  snorkel,

  Thankxxxx

 44. Hermanes says:

  maarten Is er iets aan de hand dan behalve dat de huizenwaarde’s wat aan het dalen zijn,en huren duurder wordt?

 45. maarten says:

  Hermanes,

  nee hoor, helemaal niets aan de hand, alles is fantasties, en ik heb net mn tandjes gepoetst straks lekker pyama aan en lekker slapen, dromen over mijn eerste koophuis. eerst een potje thee in mijn te goedkope huurunit.

 46. Henk 6 says:

  ll:

  NL stort in zwart gat en blaast de euro op.

  , Nederland, zegt The Wall Street Journal, is een van de landen in de wereld met de hoogste schuld. Per inkomen bijvoorbeeld twee keer zo hoog als Spanje ,

  NOS artikel hierboven is vrij matig, hierbij vergeleken……

  En schulden waar levenslang niet aan te ontsnappen is.

  Tjonge dudes, dit wordt hier al op blog verkondigd, applaus voor jezelf

  Het beest dat je nooit zag is uit de grot gekropen……… en zichtbaar geworden………

  Echt kijken naar deze commercial uit 2007, het vertelt het hele verhaal in 30 seconde.
  http://www.youtube.com/watch?v=xqFMTMIxeDc

 47. maarten says:

  Henk 6,

  leuke blondine, het spreekt me wel aan, waar teken ik?

 48. Hermanes says:

  Welterusten Maarten,ik ga zo naar vrienden toe gezellig een biertje drinken.

 49. Nico de Geit says:

  ll:
  NL stort in zwart gat en blaast de euro op.

  ,Nederland, zegt The Wall Street Journal, is een van de landen in de wereld met de hoogste schuld. Per inkomen bijvoorbeeld twee keer zo hoog als Spanje ,

  NOS artikel hierboven is vrij matig, hierbij vergeleken……

  En schulden waar levenslang niet aan te ontsnappen is.

  Tjonge dudes, dit wordt hier al op blog verkondigd, applausvoor jezelf

  dagelijksestandaar…at-en-blaast-euro-op

  Het beest dat je nooit zag is uit de grot gekropen……… en zichtbaar geworden………

  In het artikel wordt voorbij gegaan aan de goed gevulde Nederlandse pensioenfondsen die 1050 miljard euro in kas hebben. Genoeg om Nederland staande te houden. Nederland blijft een relatief veilige haven.

 50. maarten says:

  Hermanes,

  Geniet ervan Hermanes

 51. Expat says:

  B88,

  Dat je elders een betere economische toekomst hebt als hoogopgeleide is evident. Ik doelde op je houding naar de laagopgeleide meerderheid die wel onze studie heeft betaald.

  Mbt je laatste opmerking, in de gastlanden waarvan ik de voordelen geniet betaal ik netjes belasting, mijn werkzaamheden baten de Nederlandse economie direct en ik heb in het verleden mijn studie netjes terugbetaald via belastingen. Dus ik herken me niet echt in jouw generalisatie.

 52. maarten says:

  Expat,

  wat nou opleiding betaald, wat een onzin dat een opleiding alleen ten gunste valt van het individu dat de opleiding volgt, en dat daar een aanspraak ontstaat van “de samenleving”op zo iemand. enge gedachtes, brrr! veel arme Chinese Phd’s die in het westen komen studeren (tegen torenhoge studiekosten, in tegenstelling tot Europeanen) worden betaald door de Chinese overheid staan onder zulke druk om terug te geven. Het is in mijn optiek onmenselijk

 53. maarten says:

  Expat,

  je bent ook met een hoge opleiding vaak niets meer of minder dan de ander

 54. Dawg says:

  ll,

  Typische Wallstreet Spin. In de States koopt de FED op jaarbasis momenteel zo’n dikke 1.000 miljard dollar aan schuldpapier op, het equivalent voor printen. Omgerekend naar Nederlandse verhoudingen komt dat neer op een bedrag 2,5 of drie keer het bedrag dat toegestaan wordt door het Stabiliteitspact.

  In de eurozone wordt komt op dit moment de rekening binnen van tien jaar scheefgroei door het ontbreken van wisselkoersen en verkeerde rentes: PIIGS in de schulden en het noorden met oninbare vorderingen.Als er niet geprint kan worden keert de wal het schip en kunnen de banken het loodje leggen. Allemaal heel vervelend natuurlijk, maar niet te vergelijken met de situatie in de VS waar gewoon doorgegaan wordt op de oude voet van meer besteden dan er verdiend wordt.

 55. snorkel says:

  maarten,

  En je hebt 20 jaar lang een heel contingent aan juffen, docenten, bestuurders, conciërges, bouwbedrijven, schoonmakers, etc etc aan het werk gehouden. Da’s dan ook wat waard 😉

 56. maarten says:

  snorkel,

  precies wat ik wilde zeggen

 57. Expat says:

  maarten,

  Maarten, je hebt het geloof ik niet echt begrepen. Ik heb het over de houding van net afgestudeerden. Heeft niet echt veel te maken met aanspraak maken door een maatschappij, laat staan een chinese overheid. Vind je niet?

 58. maarten says:

  Expat,
  Even een wedervraag:
  Als er in onze maatschappij niet veel perspectief is voor jonge talentvolle mensen (zoals in een groot deel van zuid europa nu), is het dan gek dat deze mensen vertrekken naar plaatsen waar wel een plezierig perspectief is?

 59. maarten says:

  er worden in Nederland op het moment mensen opgeleid die over de hele wereld gaan werken, niet alleen in NL

 60. Expat says:

  maarten,

  Nee. Zeg ik dat dan?

 61. maarten says:

  Expat,

  laat ze lekker een arrogante houding hebben joh, wat kan jou het schelen?

 62. maarten says:

  mogen ze een beetje arrogant zijn, ze hebben 20 jaar op school gezeten, noem het assertief. ze hadden al die tijd kunnen werken en geld verdienen. ze hebben ook een offer gedaan

 63. Expat says:

  maarten,

  Ok dan.

  Ken je trouwens een land met een plezierig perspectief dat te springen staat om buitenlandse hoogopgeleiden?

 64. Frans says:

  ff testen.
  Ik zie genoeg om op te reageren, maar valt niet mee met m,n nieuwe ipad.
  Ik zit op de zeilboot met een motor met kuren, anders was ik op weg naar Engeland geweest: shit!
  Het lijkt me niet goed je te concentreren op verschillen tussen de diverse leeftijdgroepen.
  Volgens mij is het corporate fascism, golbal bankster occupation wat veel belangrijker is.

 65. maarten says:

  Expat,

  ach ik ken er zoveel, als het maar niet de spruitjeslucht in NL is

 66. Keesje says:

  maarten:
  Expat,

  ach ik ken er zoveel, als het maar niet de spruitjeslucht in NL is

  Spruitjeslucht op
  Vrijdagavond 😉

 67. Nico de Geit says:

  Expat: Ken je trouwens een land met een plezierig perspectief dat te springen staat om buitenlandse hoogopgeleiden?

  In Rusland, regio Moskou, zoeken ze ervaren tractor-chauffeurs die gewend zijn om te werken met gps. Russisch spreken is een pre, maar niet noodzakelijk.

  http://www.agriwerker.nl/vacatures-agrarisch/baan-tractor-chauffeurs-akkerbouwbedrijf-rusland-6924.htm?utm_source=Indeed&utm_medium=organic&utm_campaign=Indeed

 68. B88 says:

  maarten:
  Expat,

  ach ik ken er zoveel, als het maar niet de spruitjeslucht in NL is

  Precies! Genoeg plekken waar je wel beloont wordt als he he nek uitsteekt.

  En wat zei Laura het zeilmeisje?: ik wil weg uit Nederland want het is toch ongelooflijk klein!

 69. De Pessimist says:

  Expat: Ken je trouwens een land met een plezierig perspectief dat te springen staat om buitenlandse hoogopgeleiden?

  Ikke niet .Je kan je diploma’s in de prullenbak gooien en proberen gewoon te werken voor een inheemse vergoedingen .Ook al is een land veel armer dan Nederland het is geweldig om te zien dat bijna alle ouders hun kinderen een betere toekomst kunnen geven dan dat ze zelf hebben gehad,dat maakt dat de ouders dan weer erg blij dus zo slecht hebben ze het nou ook weer niet.Voor het geld zou ik nooit weg gaan uit Nederland maar een land wat naar onze maatstaven rond 1967 zit is gewoon erg leuk en dynamisch en word een stuk minder gezeikt .

 70. Adamus says:

  Expat:
  B88,

  Nog erger zijn hogeropgeleiden die studeren een verworven recht vinden.
  Betaal je eerst die ton aan studiekosten terug aan de maatschappij voordat je vertrekt?

  Zoals de opleidingskosten voor piloot bij de onderafdeling van KLM : €100/150K

 71. Adamus says:

  Keesje:
  Als Nederland volgend jaar de 3% niet haalt, zal Brussel er ongetwijfeld nog eens, maar nu heel sterk, op wijzen dat de HRA eruit zal moeten bij Nederland, omdat de rest van Europa deze regelingen ook niet heeft.

  Wat denken jullie?

  Zoals er ook sprake is van “currency wars” is er ook een begrotingstekort oorlog. Leuk in de media.

 72. Stoelgang says:

  Hermanes:
  Zo weer over gewerkt vannacht met hemelvaart en pinksteren ook gewoon doorwerken beetje veel maar ja het brengt geld op.Van de week heel mijn tuin aangekleed en netjes gemaakt dus niet veel tijd gehad om achter de computer te zitten en mee te lezen.

  En werken zul je. Hoofdzakelijk om de rentelasten van een fictief op een computer gecreëerde schuld af te lossen met echte arbeid. Tijd en vrijheid heb je dan niet meer in eigen hand.

 73. Stoelgang says:

  Hermanes:
  Maar zie dat ik niet veel heb gemist behalve wat bekvechten.

  Je bent hier wel gemist.

 74. Stoelgang says:

  maarten:
  Hermanes,

  nee hoor, helemaal niets aan de hand, alles is fantasties, en ik heb net mn tandjes gepoetst straks lekker pyama aan en lekker slapen, dromen over mijn eerste koophuis. eerst een potje thee in mijn te goedkope huurunit.

  Zo is het maar net. Je zult straks, wanneer de ventilator goed geraakt wordt in NL, zien dat de nonchalante blaaskaken ook als sneeuw voor de zon verdwijnen van dit forum. Of dat typisch gedrag is om de discussie te ontlopen of dat internet is afgesloten, zal voor ons een raadsel blijven 😀

 75. Stoelgang says:

  maarten:
  http://www.youtube.com/watch?v=QK8mJJJvaes

  Hahaha bling bling – geniaal met geld $$$ 😀

 76. Adamus says:

  Frans:
  ff testen.
  Ik zie genoeg om op te reageren, maar valt niet mee met m,n nieuwe ipad.
  Ik zit op de zeilboot met een motor met kuren, anders was ik op weg naar Engeland geweest: shit!
  Het lijkt me niet goed je te concentreren op verschillen tussen de diverse leeftijdgroepen.
  Volgens mij is het corporate fascism, golbal bankster occupation wat veel belangrijker is.

  Je gaat niet de route uk/noorwegen doen met tablet/gps als leidraad neem ik aan.

 77. Frans says:

  haha,
  Nee natuurlijk iniet, 😉
  Navionics op de plotter AIS op de plotter, radar op de plotter, hand held GPS als backup, good old plotten op de kaart, logboek bijhouden, passage planning, pilot planning, escape havens, etetera!
  was op pad met 2 man die yachtmaster zijn, ikzelf die dit dit jaar nog wordt, en met ook nog eens een instructeur, Bovendien een zeer goede en zeewaardig jacht: veel veiliger wordt het niet,

 78. latida says:

  B88:
  Expat,
  #ROFLMAO

  de mondiale brain drain. een feit waar ieder land mee te maken hebt. Biedt je niet de omgeving (sociaal, juridisch, fiscaal) waar een hoger opgeleide zich happy bij voelt dan vertrekt hij. zo simpel is.

  Dus blijven om iets terug te betalen? Nou nee, zorg er eerst maar eens voor dat er goede redenen zijn om 70% van mijn inkomen kwijt te zijn aan IB, BTW, accijnzen, lokale en centrale lasten en andere door de overheid opgelegde kosten.

  En dat is iets wat we niet lezen op nu.nl, iedere dag 300 mensen die het land uitgaan. Goh, wat zou nu toch hun reden zijn.

  Maak daar maar 400 van. In 2012 144,000 is 395. Oftewel 2,800 mensen per week, 12,000 mensen per kwartaal, 72,000 mensen per halfjaar.

  Qua bevolkingsgrootte enkel op te vangen met immigratie, wat dan ook op een recordhoogte staat (vorig jaar 165,000 immigranten)

 79. Expat says:

  De Pessimist,

  Toch denk ik dat we (in nederland) onze kinderen ook een betere toekomst kunnen geven dan hun ouders. We zijn in een steeds individualistischere maatschappij opgegroeid waarin we ons aangeleerd hebben gekregen dat economische voorspoed het belangrijkste goed in het leven is. Nu krijgen we een kans om het om te draaien naar een minder individualistisch iets en dan wil iedereen opeens weg. Ik vind het een beetje eenzelfde trap als de aflossingsvrije hypotheekgever die hier op het forum zo aangepakt wordt: economisch gewin nastreven zonder naar het hele plaatje te kijken. Ik zie het bv als een vooruitgang om mijn ouders in huis te nemen als ze hulpbehoevend gaan worden, ipv een ze weg te stoppen in een bejaardetehuis. Ook al is dit een maatschappelijk economische noodzaak geworden.

  Ach misschien heb ik wel te lang geen spruitjeslucht meer geroken…

 80. Henk 6 says:

  Frans:

  Het lijkt me niet goed je te concentreren op verschillen tussen de diverse leeftijdgroepen.
  Volgens mij is het corporate fascism, golbal bankster occupation wat veel belangrijker is.

  Inderdaad laten we niet onderling gaan lopen strijden, dat is alleen maar in het voordeel van de banksters.

 81. Tsjaa.. says:

  snorkel,

  Volgens mij komt die reductie van de private schuld vooral door jingle mail en is de rekening voor de banken. Er is dus gewoon sprake van marktwerking. Al heb ik ook gehoord dat er regelingen (schuldreductie) zijn getroffen tussen huiseigenaren en banken. In Nederland ben je echter persoonlijk verantwoordelijk en zullen we zo´n schuldreductie alleen via de WSNP kunnen bereiken.

 82. Tsjaa.. says:

  latida,

  Waarom? Waarom moet de bevolking perse groeien? Om de modelletjes te kunnen laten blijven bestaan? Van mij mogen er best 5 miljoen mensen minder in Nederland leven, gewoon bevolkingsafname. Daarnaast, hoog opgeleid er uit en laag opgeleid naar binnen, dat zal lekker veel zoden aan de dijk zetten. Een opmerking die in mijn optiek een beetje dom is.

 83. Keesje says:

  Tsjaa..,

  Zijn die emigranten ook niet veel bejaarden die naar goedkope landen aan om van hun pensioengeld en nieuwe koophut elders in Europa te genieten?

 84. ll says:

  Veranderende kustlijnen.

  Na de laatste ijstijd veranderde de kustlijn, zoals ie nu is.
  Tijdens de laatste ijstijd die zo’n 10.000 jaar geleden eindigde, lag de Noordzee grotendeels droog, en kon je van NL naar Engeland lopen…….

  Frans: Ik zit op de zeilboot met een motor met kuren, anders was ik op weg naar Engeland geweest: shit!

  Repareer de motor maar gauw dan, want voor je het weet kan je weer naar Engeland lopen ….. 🙂

  Lorenzo, Apeldoorn aan Zee ? 🙂 We wachten af…….

 85. Vedder says:

  snorkel:
  stuk op FTM, over private schulden

  ftm.nl/followleade…uldsanering-2-0.aspx

  LEZEN!

  Is auteur Robin Fransman overgestapt van de dark side? Is toch de adj-directeur van Holland Financial Center (lobbyclub voor de financiele industrie in NL). En was HFC niet failliet? Onlangs nog een hele documentaire op Radio 1 over HFC en wat voor een kansloze missie dat eigenlijk was. Anyone? …

 86. Keesje says:

  ll,

  Ik heb een boot in m’n schuur liggen 😉

  Ja ja met peddels…

 87. snorkel says:

  Vedder,

  Was mij ook al opgevallen inderdaad. Maar ‘t gaat om wat er staat, niet om wat voor baan de beste man heeft/had 😉

 88. ll says:

  Vedder: Is auteur Robin Fransman overgestapt van de dark side?

  Ze gaan allemaal overstag, om maar in zeetermen te blijven

  Gelezen op twitter reactie van Lex Hoogduin, over de schulden ‘ NL stort in zwart gat ‘

  ‘Belangrijke waarschuwing NL heeft wel degelijk niet te onderschatten combinatie van problemen, maar dit schiet wel door. ‘

  Oekoenomen zaten fout
  Zeepbellers zaten goed.

  🙂

 89. Voerman says:

  Henk 6: Inderdaad laten we niet onderling gaan lopen strijden, dat is alleen maar in het voordeel van de banksters.

  Wijze woorden.
  De generaties hebben alleen maar gemeenschappelijke belangen.
  De (schijnbaar) tegenstrijdige belangen worden sterk overbelicht uitgespeeld door lieden, (helaas – en voornamelijk op politieke – en andere machtsniveaus)die daardoor persoonlijk- of partijgewin kunnen behalen.
  Het is buitengewoon teleurstellend om zelfs op dit forum te ervaren, dat ook ontwikkelde en hoog opgeleide mensen zich lenen om dit domme spel mee te spelen.

 90. Keesje says:

  Iedereen ontbijtjes gemaakt voor de moeders? Een brunch met sinaasappelsap en eitje kan ook nog hoor en het benzinestation is vast ook open vandaag 😉

 91. Keesje says:

  Voerman,

  Goed gesproken Voerman! Nu meot er alleen nog wat met die huizenprijzen gebeuren zodat er jonge gezinnen een huis KUNNEN kopen ipv hooguit een 1 kamer appartement 3 hoog achter 🙂

 92. Keesje says:

  Keesje:
  Voerman,

  Goed gesproken Voerman! Nu meot er alleen nog wat met die huizenprijzen gebeuren zodat er jonge gezinnen een huis KUNNEN kopen ipv hooguit een 1 kamer appartement 3 hoog achter

  …..en ook WILLEN kopen natuurlijk (politiek klimaat, oplopende werkeloosheid, eenzijdige aanpassingen vanuit NHG regels….worden jonge gezinnen niet blij van!)

 93. Voerman says:

  Keesje: 1 kamer appartement 3 hoog achter

  Die term kennen ze alleen in de steden>
  Op het platteland en in de dorpen bestaat zoiets als 3-hoog-achter nauwelijks.
  Zoek je geluk eens buiten de grote steden. De sfeer lijkt me daar verpest.
  Het platteland biedt meer mogelijkheden.
  Je moet er wel even voor sparen, mar niet zo lang als in de stad. Je hebt wel gelijk, dat momenteel het economisch klimaat niet bepaald meewerkt, maar die perioden zijn er vaker gweest.

 94. Voerman says:

  Keesje: (politiek klimaat,

  We hebben precies het politiek klimaat waar we de laatste keer met zijn allen voor gekozen hebben!

 95. Dr.t says:

  Beste snorkel,

  Ik reageer toch regelmatig op de meningen van anderen, dacht ik zo.

  Maar nu voor eenieder die wil de vraag, welke strategien er zijn om de volgende spiraal te doorbreken: tegenvalleense belastinginkomsten, bezuinigingen, hogere lasten, hogere werkloosheid, minder investeringen, nog minder belastinginkomsten, etc etc.

  Mijn idee, in het geval van deflatie, is er de ruimte om schulden weg te devalueren door geldcreatie. Op voorwaarde dat het geld ook bij de burger komt. Op dit moment leidt geldcreatie alleen nog maar tot een lagere spaarrente voor de burger. Dat schiet niet op.
  Wat ik zie is dat een beleid, dat bestedingen aanjaagt goes lijkt te werken in de VS en Japan. Europa lijkt een ge-isoleerdde positie in te nemen. Dit dankzij het Weimar trauma van Duitsland. Een essentieel verschil is echter dat toentertijd inflatie werd aangewakkert. Die kans lijkt nu beperkt aanwezigte zijn…

  Ongetwijfeld zijn er genoeg tegenargumenten aan te geven, maar zijn er andere alternatieven? Tot nu pakken bezuinigingen contraproductief uit…

 96. De ontwikkelaar says:

  Er schijnt 80 miljoen per dag gespaard te worden.

  Met een hypotheekschuld die 300 miljard te hoog is zijn we dus nog 10 jaar zoet.

 97. Tsjaa.. says:

  Dr.t,

  Heel simpel, de overheid uitkleden en de belastingen naar beneden en dan kunnen mensen hun schulden afbouwen en de burgers hun geld uitgeven aan zaken waar ze echt behoefte aan hebben. Dan zullen we het een tijd lang lastig hebben, maar dan komen we er wel weer bovenop. Kijk bijvoorbeeld naar de huizenmarkt met de overheid met hun bestemmingsplannen. In de jaren 80,90 zijn daar spuuglelijke vinexlocaties ontstaan, waar ik me van afvraag wat er neergezet was als burgers kavels hadden kunnen kopen en zelf woningen hadden kunnen ontwikkelen. Het verschil in prijs tussen landbouw- en bouwgrond, want de overheid zegt dat landbouw belangrijk is. Dan kom ik echter in de supermarkt en dan vraag ik me af wat er nou allemaal in de schappen ligt wat van Nederlandse grond komt. Ja, uit de kassen, maar voor de rest peen/uien/aardappels? Volgens mij kan de markt een stuk meer geliberaliseerd worden en dan krijgen we een veel efficiëntere allocatie van middelen. We halen nu bouwvakkers en chauffeurs uit het Oostblok, au pairs uit de Filipijnen en alle productie is al uitbesteed. Technische universiteiten kunnen we niet meer vullen, want het is niet ‘sexy’ en hightech afdelingen worden in Azië opgericht. Het is geen leuk bericht, maar we worden links en rechts ingehaald en dan is een beetje naar links of rechts geen oplossing meer.

 98. snorkel says:

  Dr.t,

  Ja, je reageert inderdaad vaak op anderen. Als je met een kinderachtig spelletje een speld ergens tussen een bijzaak of losstaande opmerking, of zelfs een ongelukkig gekozen woordje kunt krijgen. Op inhoudelijk relevante reacties betrap ik je niet vaak. Wat me vooral opvalt is dat je gewoon niet meer reageert als iemand anders gelijk heeft, en dan maar overstapt op de volgende reageerder proberen onderuit te schoffelen. Ook dat weer zelden to-the-point, en doorspekt van vele ‘drogredeneringen’. Misschien zou je eens een avondje kunnen studeren op https://nl.wikipedia.org/wiki/Drogreden. Je zou vooral eens moeten leren dat een discussie niet een spelletje is van zo veel mogelijk irrelevante overwinninkjes behalen, maar dat het in eerste instantie gaat om begrijpen wat de ander bedoelt. Die spelletjes trollen zijn leuk hoor (doe ik graag aan mee zoals je gemerkt hebt) maar dragen werkelijk helemaal niks bij. Ook jij kunt je leven beteren, dus ik ben benieuwd 😉

  Dan inhoudelijk op jouw verhaal: Heel goed! Klopt (bijna) helemaal. Dit heet schulddeflatie en daar hebben we het hier vaak over. Was allemaal al voorspeld op huizenmarkt-zeepbel dus 😉

  Wat kun je daar aan doen? Jouw ‘oplossing’ is er één die we hier ook al heel vaak besproken hebben, waarbij tevens het ontbreken van ‘trickle down’ en oppompen van nieuwe bubbles consequent als grootste probleem is aangegeven. Er zijn echter ook andere oplossingen zoals eerder in deze thread besproken/gelinkt. Ik zou zeggen; lees dat artikel!

 99. snorkel says:

  De ontwikkelaar: Er schijnt 80 miljoen per dag gespaard te worden.

  Maar toch geven we nog steeds meer uit dan er binnenkomt… Het gat dat we voor onszelf graven wordt sneller dieper dan de berg die we daarnaast bouwen hoger wordt. Per saldo ontsparen we dus, vreemd genoeg, nog steeds…

  refdag.nl/nieuws/economie/analyse_we_houden_de_hand_niet_op_de_knip_1_733379

  (ps, link werkt niet op zondag)

 100. Keesje says:

  Voerman,

  We zitten niet op werk files te wachten, hebben ook kleine kinderen, die slapen om 19:30. 1-1,5 uur heen en terug in de file of langer betekent dat je je kinderen niet meer ziet. Niet echt een gezonde situatie, vandaar voor ons (gelukkig mogelijk!) een klein 100m2 huis met veel grote werkgevers op korte afstand.

 101. Henk 6 says:

  Dr.t:
  Beste snorkel,

  Ik reageer toch regelmatig op de meningen van anderen, dacht ik zo.

  Maar nu voor eenieder die wil de vraag, welke strategien er zijn om de volgende spiraal te doorbreken: tegenvalleense belastinginkomsten, bezuinigingen, hogere lasten, hogere werkloosheid, minder investeringen, nog minder belastinginkomsten, etc etc.

  Mijn idee, in het geval van deflatie, is er de ruimte om schulden weg te devalueren door geldcreatie. Op voorwaarde dat het geld ook bij de burger komt. Op dit moment leidt geldcreatie alleen nog maar tot een lagere spaarrente voor de burger. Dat schiet niet op.
  Wat ik zie is dat een beleid, dat bestedingen aanjaagt goes lijkt te werken in de VS en Japan. Europa lijkt een ge-isoleerdde positie in te nemen. Dit dankzij het Weimar trauma van Duitsland. Een essentieel verschil is echter dat toentertijd inflatie werd aangewakkert. Die kans lijkt nu beperkt aanwezigte zijn…

  Ongetwijfeld zijn er genoeg tegenargumenten aan te geven, maar zijn er andere alternatieven? Tot nu pakken bezuinigingen contraproductief uit…

  De algemene stelling kan nu toch wel zijn dat het probleem van zeepbellen in NL, door over creditering, door de main-stream nu eindelijk erkend wordt. Nu kunnen we dan eindelijk aan de slag om “ruzie” te gaan maken over de beste oplossing om eruit te komen.

  We maken progressie, maar het gaat wel langzaam!

 102. B88 says:

  latida: Maak daar maar 400 van. In 2012 144,000 is 395. Oftewel 2,800 mensen per week, 12,000 mensen per kwartaal, 72,000 mensen per halfjaar.

  Qua bevolkingsgrootte enkel op te vangen met immigratie, wat dan ook op een recordhoogte staat (vorig jaar 165,000 immigranten)

  Zoals al eerder door iemand geschreven: waarom moet het bevolkingsaantal groeien? Is dit omdat het “model” dan niet werkt? Dus extra mensen moeten het negatieve saldo van zittende bevolking opvangen? De elite rooft ons leeg en nieuwe aanwas moet het gemis aan inkomsten nu gaan goedmaken! Geweldig beleid, echt. /sarcasme

  Wat betreft de oudere generatie die vertrekt. Ik hoor over verschillende mensen in die leeftijdsgroep dat ze vertrekken naar buiten Europa. Daar is hun geld meer waard.

  Afgelopen vrijdag weer twee generatiegenoten gesproken die besloten hebben niet te gaan kopen. Weinig vertrouwen in de politiek en weinig fiducie in de arbeidsmarkt. Allebij hoger opgeleid met een leuk spaarsaldo. Ga er maar vanuit dat die nu hun visums aan het regelen zijn.

  Ontbijtje voor moeder: check

 103. Dr.t says:

  snorkel,

  Dag Snorkel,

  Als ik doorklik op je draadje tref ik een artikel aan van Robin Fransman. Hij bespreekt een aantal conventionele en onconventionele methoden om af te komen van private schulden, met als conclusie dat de VS daarin steviger doorpakt. Bijvoorbeeld met het opkopen van hypotheekschulden tegen een zeerr laag rente tarief.

  Wat is dus nu precies het argument die je wil aandragen?

  En vat het niet te persoonlijk op ……

 104. karmageton says:

  Dawg:
  karmageton,

  Mooi artikel.

  PS. Wat zie ik nu?

  rtl.nl/components/…n-volksrepubliek.xml

  Hier nog een mooi artikel voor je:
  A Call for Trans-Atlantic Resistance to Corporate Tyranny http://www.alternet.org/world/large-corporations-seek-us-european-free-trade-agreement-further-global-dominance?paging=off

  [b]As George Orwell once wrote: “Political language… is designed to make lies sound truthful and murder respectable, and to give an appearance of solidity to pure wind.”[/b]

  “Europe is eating itself through austerity, plunging its population into poverty while simultaneously undertaking “structural reforms” designed to facilitate the unhindered exploitation of resources, markets and labour by transnational corporations. The United States has also been implementing austerity measures, though opting instead to create fallacious ‘debt dramas’ involving the pompous parading of meaningless words – ‘fiscal cliff’ and ‘sequester’ – to avoid the blatant promotion of ‘austerity,’ which might encourage people to correctly think of Greece as an example.”

 105. lorenzo says:

  ll: Lorenzo, Apeldoorn aan Zee ? We wachten af…….

  niet die vraag stellen , ik heb het immers al eens uitgelegd .

 106. lorenzo says:

  B88: En wat zei Laura het zeilmeisje?: ik wil weg uit Nederland want het is toch ongelooflijk klein!

  Nou benauwd zelfs, maar ja als moregnd e files opgelost zijn zijn we overmoregn doodongelukkig .

  ps. de file kunt u oplossen door de rare gewoonte om s”morgens allemaal tegelijk in de auto te stappen , teglijk de industriegebiedjes in te rijden en dan massaal de power knop van de kompjoeter in te drukken .
  Dan om 10.15 met de collegas boer zoekt vrouw , het vermeende vreemdgaan van de man en het Weer door te nemen , hetgeen ons enkele miljarden per jaar kost .

  Ik ga ook niet altijd op hezzelfde moment naar het terras voor een wijntje met zeezicht voor € 1.50 , om genoemde reden.

 107. Dr.t says:

  Henk 6: De algemene stelling kan nu toch wel zijn dat het probleem van zeepbellen in NL, door over creditering, door de main-stream nu eindelijk erkend wordt. Nu kunnen we dan eindelijk aan de slag om “ruzie” te gaan maken over de beste oplossing om eruit te komen.

  We maken progressie, maar het gaat wel langzaam!

  Eens, ik probeerde al een voorzet te geven voor wat betreft een oplossing. Internationaal gezien lijken NL en Europa in het algemeen achter te lopen. Schulden oplossen door nog meer schulden aan te gaan is inderdaad achterhaald. Schulden aflossen? Dat gaat een jaar of twintig duren, tegen die tijd zijn we onze concurrentie positie definitief kwijt.

  Japan zou wel eens de testcase voor Europa kunnen worden, Merkel houdt weinig argumenten over als de economie daar op gang komt na jarenlang last te hebben gehad van deflatie.

 108. Voerman says:

  Dr.t: Schulden aflossen? Dat gaat een jaar of twintig duren, tegen die tijd zijn we onze concurrentie positie definitief kwijt.

  De concurrentie positie van datgene wat veel mensen nu nog “Nederland” noemen is niet relevant. Over 20 jaar is Nederland met zekerheid voor iedereen een net zo vergeten begrip als het nu al voor Voerman is.
  Nationalisme of protectionisme zal niet helpen.
  Er is geen politieke of economische oplossing voor de problemen in dit Landschap denkbaar. We kunnen niets anders dan de dingen laten gebeuren en ieder op micro-niveau onszelf te redden.

 109. latida says:

  Tsjaa..:
  latida,

  Waarom? Waarom moet de bevolking perse groeien? Om de modelletjes te kunnen laten blijven bestaan? Van mij mogen er best 5 miljoen mensen minder in Nederland leven, gewoon bevolkingsafname. Daarnaast, hoog opgeleid er uit en laag opgeleid naar binnen, dat zal lekker veel zoden aan de dijk zetten. Een opmerking die in mijn optiek een beetje dom is.

  Dat is nu juist de hamvraag. Van mij persoonlijk hoeft deze niet te groeien, integendeel.

  Maar om je vraag te beantwoorden, zou je de implicaties van bevolkingskrimp moeten leren begrijpen om de van overheidswege noodzaak van immigratie te doorzien.

  Krimp in de bevolking betekent dat de staatsschuld per persoon toeneemt. Dat alle overheden zonder ontslagen een nog groter deel van uw inkomen vereisen. Het legt ook het falen van de staat zelf bloot als blijkt dat kennis en kunde wegvlucht.

  Zou graag meer implicaties horen, maar mijn punt is dus dat als je immigratie wilt tegengaan je in de eerste plaats emigratie onder de loep moet nemen.

  De komende 10 jaar vertrekken er weer 1,5 miljoen mensen, is toch vreemd dat daar nauwelijks over besproken wordt?

 110. De ontwikkelaar says:

  103

  Als aanvulling:

  15 jaar lang 20 miljard extra prive-schulden opgebouwd en 30 jaar 10 miljard aan aardgasbaten verjubeld.

  Dat is meer dan 1 gaatje de broekriem aanhalen om je aan de nieuwe situatie aan te passen.

 111. ll says:

  Voerman, wat een wijs mens bent u, hoe heerlijk en eerlijk 🙂

  Ondertussen in de Weimar Deutschland, een hypertje…..

  Daily Mail London, 1923 22th of July

  De Berlijnse Reporter berichtte. ‘Ik was verbaasd toen ik vandaag merkte dat men 24000 Mark moest betalen voor een ham-sandwich, terwijl gisteren in datzelfde café een ham-sandwich nog slechts 14.000 Mark had gekost ‘

  Uit boek Eric Mecking Mag wel hoop ik ? ;)……..

 112. Voerman says:

  De ontwikkelaar: Dat is meer dan 1 gaatje de broekriem aanhalen om je aan de nieuwe situatie aan te passen.

  Wij hoeven onszelf niet aan de nieuwe situatie aan te passen.
  Erger nog, we zullen aangepast worden door de situatie. Niet mensen, maar de situatie zelf heeft de regie.

  Pessimistisch gesteld?
  Neen, diep triest, dat de regie over ons bestaan als land en volk door het landsbestuur is weggegeven en verkwanseld.

 113. snorkel says:

  Dr.t: Wat is dus nu precies het argument die je wil aandragen?

  Dat artikel staat vól met (alternatieve) oplossingen dr.t. De door jouw genoemde is er één. Er zijn er meer. Het artikel staat daar vol mee. Het punt is dus dat er vele mogelijke oplossingen zijn. Duidelijk genoeg?

 114. latida says:

  Voerman: Wij hoeven onszelf niet aan de nieuwe situatie aan te passen.
  Erger nog, we zullen aangepast worden door de situatie. Niet mensen, maar de situatie zelf heeft de regie.

  Pessimistisch gesteld?
  Neen, diep triest, dat de regie over ons bestaan als land en volk door het landsbestuur is weggegeven en verkwanseld.

  Correct. De regie over ons bestaan = Global governance

  Oftewel een wereld bestuur dat de spelregels bepaalt van economie en regelgeving.

  Wat de nationale politiek betreft is die nu al ondergeschikt aan de bepalingen die er van bovenaf aan worden opgelegd, bekrachtigd door een plethora van acroniemen waarachter enorm machtige organisaties zitten die niet democratisch worden bestuurd.

 115. latida says:

  karmageton: Hier nog een mooi artikel voor je:
  A Call for Trans-Atlantic Resistance to Corporate Tyranny alternet.org/world…dominance?paging=off

  [b]As George Orwell once wrote: “Political language… is designed to make lies sound truthful and murder respectable, and to give an appearance of solidity to pure wind.”[/b]

  “Europe is eating itself through austerity, plunging its population into poverty while simultaneously undertaking “structural reforms” designed to facilitate the unhindered exploitation of resources, markets and labour by transnational corporations. The United States has also been implementing austerity measures, though opting instead to create fallacious ‘debt dramas’ involving the pompous parading of meaningless words – ‘fiscal cliff’ and ‘sequester’ – to avoid the blatant promotion of ‘austerity,’ which might encourage people to correctly think of Greece as an example.”

  Wow. Bedankt voor het delen.

 116. Voerman says:

  latida: Oftewel een wereld bestuur dat de spelregels bepaalt van economie en regelgeving.

  Niet interessant om het daarover eens – of oneens te zijn. Het effect is hetzelfde.

 117. Dr.t says:

  snorkel,

  Ben ik met je eens, en veel alternatieven zijn interessant evenaks het artikel.
  Voerman geeft aan dat er geen regie mogelijk is. Tatida sluit zich er bij aan en schetst een context om dat te staven.
  Waar sta jij?

 118. Nothus says:

  NewKidInTown:
  En Lans zegt:

  “De huizenmarkt is ziek, maar nog wel te genezen”

  trouw.nl/tr/nl/432…wel-te-genezen.dhtml

  Die overheidsgaranties voor pensioenhypo’s is natuurlijk een non-starter; NHG wordt juist afgebouwd. De rest komt neer op een sinds kort populair thema: pensioenpotten rechtsteeeks naar de huizen toe. Het IMF is zelfs al verklaard tegen. 🙂

 119. Nico de Geit says:

  Financieel drama ex Tatjana compleet

  ‘Afgelopen dinsdag 7 mei werd zijn boerderij in Heelweg in opdracht van de bank geveild. Hij wist dat de opbrengst kon tegenvallen, maar kon wel door de grond zakken toen hij het uiteindelijke verkoopbedrag vernam.’

  Complete artikel: http://www.telegraaf.nl/prive/21556708/__Financieel_drama_ex_Tatjana_compleet__.html

 120. snorkel says:

  Dr.t,

  Voerman praat op een geheel ander niveau 😉 Vanzelfsprekend is er “regie” mogelijk (of althans, de voorwaarden kunnen worden gezet en eventueel vergezeld van een zekere mate van dwang) om het wegwerken van schulden te bevorderen. Zoals jij inderdaad terecht aangeeft wordt dat in andere delen van de wereld wél gedaan. De manier waaróp dit het beste kan gebeuren, daarover valt (veel) te discussiëren 😉

 121. latida says:

  Marianne Weber:

  http://www.telegraaf.nl/prive/21539162/__Weber_en_ex_verkopen_huis__.html

  “Weber en haar ex, die veertien jaar samen waren, verkochten de woning voor 263.000 euro meldt Bekendeburen.nl.
  Het is 5000 euro meer dan de aankoopprijs in 2003. Maar de twee lieten er een hypotheek op vestigen van 400.000 euro en dat betekent dat de twee uiteindelijk nog 164.000 euro moeten aflossen.”

  Koop een Villa krijg een speedboat:

  http://www.deondernemer.nl/deondernemer/652606/Koop-een-villa-krijg-een-speedboot.html

  “Je raakt dat villaatje aan de straatstenen niet kwijt?
  “Het huis heeft inderdaad eerder in de verkoop gestaan, voor een hogere prijs. Toen verkocht het niet. De klant vroeg ons om de verkoop op een creatieve manier een impuls te geven. Het huis ligt aan het water, dus we kwamen al snel op het idee van een boot. Zeker omdat de verkoop van het huis waarbij we een matgrijze Ferrari California weggaven, zo ongelooflijk veel aandacht gekregen heeft.””

 122. Nico de Geit says:

  Een duur huis of een dure auto was ooit bedoeld om mee te pronken, om jezelf te bewijzen en te onderscheiden van de rest, een kroon op al je geslaagde inspanningen.

  Tegenwoordig gaat het anders: complete kneuzen lenen enorme bedragen en hangen de rijke patser uit. Het bezit van een duur huis of dure auto betekent niets meer, hooguit dat je een leenkneus bent.

  Ooit was het een levensdoel om materieel succesvol te zijn en dat te bewijzen met – onder meer – je huis en auto. Jezelf onderscheiden van de rest kan niet meer door het economische model waarin sukkels ook een duur huis en een dure auto konden verwerven zonder eerst voldoende te presteren.

  Als in de hoofden van de massa eenmaal het beeld is ontstaan dat het bezit van een duur huis of dure auto betekent dat je een leenkneus met financiële problemen bent, gaat dat in decennia niet meer weg.

 123. Voerman says:

  snorkel: Voerman praat op een geheel ander niveau

  Oh ja, dan maar op de man gespeeld. Werkt altijd!

  snorkel: De manier waaróp dit het beste kan gebeuren, daarover valt (veel) te discussiëren

  Da’s een duidelijke inbreng, Snorkel! 🙂
  En het helpt natuurlijk, als jij er zelf vertrouwen in hebt.

 124. snorkel says:

  Voerman: Oh ja, dan maar op de man gespeeld. Werkt altijd!

  Voerman, dat was zeker geen verwijt. Ik concludeer simpelweg dat jouw opmerkingen vaak meer “levensbeschouwend” van aard zijn. Niks mis mee hoor! 😉

 125. Voerman says:

  snorkel: Voerman, dat was zeker geen verwijt. Ik concludeer simpelweg dat jouw opmerkingen vaak meer “levensbeschouwend” van aard zijn. Niks mis mee hoor!

  Gelukkig! 🙂

 126. pietsje! says:

  Goedenavond bij vrienden!

 127. Steven says:

  Ik denk dat er best wel een “oplossing” is en dat is dat mensen die te veel geleend hebben gewoon moeten aflossen. Aan de andere kant zitten namelijk spaarders, pensioenfondsen, banken enz. die een rendement verwachten. Ja maar die schuld is veel te hoog zeggen ze dan. Dat valt wel mee als er een inflatie is van 3 procent. Voor sommige mensen wordt het heel vervelend: zeker als ze gewend waren juist veel gratis en makkelijk te krijgen bijv. door een huis te kopen zonder gespaard geld en zo. En helemaal als ze nog extra hypotheken namen voor nog meer consumptie. Het lijkt me juist goed als die dus meer gaan aflossen, want dan stopt dat gedrag vanzelf. Dat huizenprijzen dalen lijkt me meer dan logisch. We betalen ook geen 30.000 euro voor een Fiat Panda zonder leuke opties. Stimuleren en zeggen dat het wel degelijk een goede zet is zo’n Panda te kopen heeft uiteraard weinig zin als mensen beseffen dat ie ook terugbetaald moet worden. Of laat ze een deel van het huis verhuren; Dan gaan de huren omlaag en kan de scheeflener de rente betalen. Dan zullen ze wel mokkend naar die vervelende huurder in huis kijken, maar ze hadden ook zelf kunnen huren. Mensen maken keuzes.. : soms de foute.

 128. slimme gerrit says:

  johanxxl:
  Toen in het guldentijdperk de seinen op groen stonden (het ging toch goed?) gingen de mensen massaal (top-)leningen aan. Iedereen blij. Makelaars, banken, notarissen, verzekeraars, beleggers, grondboeren, projectontwikkelaars, fabrieken, aannemers, groothandels, etc. Er was vertrouwen in de toekomst. De tijden zijn nu anders. De meesten zijn blij dat ze nog werk hebben. Vast werk is nog lastiger. Goedkopere Oostblokkers hebben veel banen ingenomen. Veel gewone Nederlanders zitten thuis, de lasten stijgen explosief, middenstand heeft het moeilijker, geld lenen kan bijna niet meer. De overheid speelt liever pinautomaat voor Griekenland en Bulgarije. Brussel komt met nog meer regeltjes en eisen. Kortom alle seinen voor de gewone man en de middenstand staan op rood. De rijken profiteren vaak wel van de globalisering en de goedkopere krachten. Verschil tussen arm en rijk groeit als kool. Om te beginnen moeten we weer baas in eigen buik worden. Samenwerken is goed in Europa maar gekke Henkie spelen is fout. We moeten eerst gewoon uit de EU. De regel- en lastendruk verminderen zodat we weer kunnen sparen voor een huis en weer vertrouwen krijgen in de overheid. Dan kan het vertrouwen weer herstellen en gaan de seinen weer op groen. Nu wachten velen noodgedwongen af op betere tijden, vele kansrijken (de veelal kansrijke “potjesvullers” zeg maar) emigreren. Dus de potjes in Den Haag worden steeds leger. Terwijl de geldhonger van de overheid alleen maar toeneemt. Een doodlopende weg dus.

  hear hear

 129. Juan de Meeleezer says:

  @ artikel

  Wat een realisten daar bij IMF.
  Kan geen CPB, makelleugenaar, casametrist of andere oekoenoom aan tippen, die zien het IMF immers als pessimisten, zuurpruimen en ander uitschot.

  Wie is er ook vóór het niet afschaffen ?
  Schaf het IMF niet af

  Juan het inmiddels wel gehad met de proleten die bloggers hier stel voor zuurpruim uitmaken omdat hun denkbeelden overeenkomen met de werkelijkheid.

  🙂

 130. Juan de Meeleezer says:

  NewKidInTown: En Lans zegt:

  “De huizenmarkt is ziek, maar nog wel te genezen”

  trouw.nl/tr/nl/432…wel-te-genezen.dhtml

  Tegenover hoge hypotheekschulden staan enorme pensioenvermogens. Laat pensioenfondsen tegen lagere tarieven hypotheken verstrekken.

  De puinhopen van “iedereen bankier”:
  Gemeenten
  WoCo’s
  de particulier die huizen least
  zijn nog niet opgeruimd of de weledel zeer hooggeleerde heer Prof Dr Lans Bovenberg bedenkt weer een nieuwe manier om kunstmatig te stimuleren.

  Juan is er even stil van

 131. Maria says:

  Juan de Meeleezer: Juan is er even stil van

  Wellicht denkt Juan in stilte aan zijn pensioen?

 132. Maria says:

  Maria:
  Juan:

  luxetveritas.nl/bl….T5nVYqGgb58.twitter

  Ook Merijn Kribbe denkt met je mee!

 133. Henk 6 says:

  Juan de Meeleezer: Juan het inmiddels wel gehad met de proleten die bloggers hier stel voor zuurpruim uitmaken omdat hun denkbeelden overeenkomen met de werkelijkheid.

  Juan, Ik merk in mijn omgeving dat de ontkenningsfase nu echt voorbij is. Als je nu nog verhalen vertelt over hoge hypotheken en dat de huizenmarkt wel weer aantrekt wordt je een beetje meewarig aangekeken. .

  Dus stoor je niet meer aan het laatste plukje mensen die ons b.v. pillen voorschrijven, maar maak je eigen plan. Van dit laatste plukje mensen zul je toch geen gelijk krijgen, nou en, dat is niet jouw probleem toch?

 134. hj says:

  er is iets mis met je klok, gepost om 0:06

  en er staat 11:06

 135. hj says:

  nu was ik te laat:

  nog een keer gepost om 0:08

  en er staat 11:08

 136. Adamus says:

  NewKidInTown:
  En Lans zegt:

  “De huizenmarkt is ziek, maar nog wel te genezen”

  trouw.nl/tr/nl/432…wel-te-genezen.dhtml

  Medicijn moet nog door de keuring.

 137. latida says:

  Juan de Meeleezer:
  @ artikel

  Wat een realisten daar bij IMF.
  Kan geen CPB, makelleugenaar, casametrist of andere oekoenoom aan tippen, die zien het IMF immers als pessimisten, zuurpruimen en ander uitschot.

  Wie is er ook vóór het niet afschaffen ?
  Schaf het IMF niet af

  Juan het inmiddels wel gehad met de proleten die bloggers hier stel voor zuurpruim uitmaken omdat hun denkbeelden overeenkomen met de werkelijkheid.

  De Nederlandsche Bank en de IMF roepen al jaren dat de HRA weg moet. De provincialen in Den Haag durven het niet uit angst om stemmen te verliezen, al slepen ze het hele land mee de ondergang in.

  Gouwe ouwe:

  http://www.youtube.com/watch?v=6s-tFNa_zyY

 138. Maria says:

  latida: De Nederlandsche Bank en de IMF roepen al jaren dat de HRA weg moet. De provincialen in Den Haag durven het niet uit angst om stemmen te verliezen, al slepen ze het hele land mee de ondergang in.

  Gouwe ouwe:

  http://www.youtube.com/watch?v=6s-tFNa_zyY

  Volgens mij heb ik Mark Rutte een aantal weken precies hetzelfde verhaaltje horen vertellen!
  Was dit verhaal soms bij de Gebroeders Grimm in de uitverkoop?

  Balkenende: Eerst het zuur en dan het zoet?

  Waar blijft het zoet?

 139. Draaikont says:

  Even een reality check voor iedereen die denkt dat de emigratie onhoudbare vormen aan begint te nemen: in 2012 zijn er 110 duizend mensen geemigreerd. Daarvan zijn er circa 40 duizend in Nederland geboren. Het merendeel zal dus het vertrek zijn van allochtonen die bijvoorbeeld terugkeren naar hun geboorteland. Dan zijn er ook nog eens Nederlanders die terugkeren vanuit het buitenland (immigreren). Als je deze wegstreept tegen de Nederlanders die vertrekken zijn er al met al volgens de cijfers iets meer dan 13.000 Nederlanders uit Nederland. Dat is ongeveer 2.000 meer dan in 1995 en nog niet eens de helft van het aantal in het topjaar 2005. Of waren dat allemaal mensen die de crisis aanzagen komen?

  Hoe dan ook: de aantallen zijn vrij laag. Ongetwijfeld zullen een aantal mensen gestimuleerd zijn om te emigreren vanwege de crisis, maar er zo’n schrikbeeld van maken is gewoon stemmingmakerij. Alsof de Spanjaarden nu massaal aan het emigreren zijn. Zelfs dat niet. Mensen emigreren niet zomaar. En dat lijkt mij gezond. Waarschijnlijk betekent dat dat voor de meeste mensen het nog steeds belangrijk is om familie, vrienden, partner, kinderen dichtbij te hebben.

 140. ll says:

  Ondertussen in NL

  Vestia kan advocaten niet betalen

  http://nos.nl/artikel/506099-vestia-kan-advocaten-niet-betalen.html

 141. ll says:

  Juan, over stimulanzzz, FED wil gaan afbouwen …….

  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/robkoenders/21559185/__Fed_wil_afbouwen__.html

  Doel bereikt ? Beurzen op hoogste stand ooit, en aantal mensen met food-stamps ook ……….en een weggevaagde middenstand.

  Maar een leuk speeltje was het voor de CB-en, dat wel, spelen met gratis geld ………. 😉

 142. latida says:

  Draaikont:
  Even een reality check voor iedereen die denkt dat de emigratie onhoudbare vormen aan begint te nemen: in 2012 zijn er 110 duizend mensen geemigreerd. Daarvan zijn er circa 40 duizend in Nederland geboren. Het merendeel zal dus het vertrek zijn van allochtonendie bijvoorbeeld terugkeren naar hun geboorteland. Dan zijn er ook nog eens Nederlanders die terugkeren vanuit het buitenland (immigreren). Als je deze wegstreept tegen de Nederlanders die vertrekken zijn er al met al volgens de cijfers iets meer dan 13.000 Nederlanders uit Nederland. Dat is ongeveer 2.000 meer dan in 1995 en nog niet eens de helft van het aantal in het topjaar 2005. Of waren dat allemaal mensen die de crisis aanzagen komen?

  Hoe dan ook: de aantallen zijn vrij laag. Ongetwijfeld zullen een aantal mensen gestimuleerd zijn om te emigreren vanwege de crisis, maar er zo’n schrikbeeld van maken is gewoon stemmingmakerij. Alsof de Spanjaarden nu massaal aan het emigreren zijn. Zelfs dat niet. Mensen emigreren niet zomaar. En dat lijkt mij gezond. Waarschijnlijk betekent dat dat voor de meeste mensen het nog steeds belangrijk is om familie, vrienden, partner, kinderen dichtbij te hebben.

  Heb je bronnen? Ik zie namelijk andere cijfers. Graag ook bronnen met waarin je aantoont hoeveel Nederlanders emigreren?

  “Het aantal mensen dat Nederland verlaat om te emigreren is opnieuw gestegen. In 2011 pakten 133.194 mensen hun biezen, oftewel 365 per dag en in 2012 waren dat er maar liefst 395 per dag.”

  http://www.expatmam.com/2013/01/meer-emigratie-in-2012.html

  “Hoe dan ook: de aantallen zijn vrij laag. Ongetwijfeld zullen een aantal mensen gestimuleerd zijn om te emigreren vanwege de crisis, maar er zo’n schrikbeeld van maken is gewoon stemmingmakerij. Alsof de Spanjaarden nu massaal aan het emigreren zijn. Zelfs dat niet. Mensen emigreren niet zomaar. En dat lijkt mij gezond. Waarschijnlijk betekent dat dat voor de meeste mensen het nog steeds belangrijk is om familie, vrienden, partner, kinderen dichtbij te hebben.”

  Nou nee, juist steeds minder in een steeds verder individualiserende samenleving.

  Hier nog een bron van het CBS uit 2011, wetende dat in 2012 een nieuwe recordhoogte is bereikt:

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/publicaties/artikelen/archief/2012/2012-3547-wm.htm

  “Ook de emigratie nam toe. Er vertrokken 133 duizend personen naar het buitenland, 12 duizend meer dan in 2010.”

 143. latida says:

  Graag aantonen met cijfers, gezien het feit dat je er voor 2012 al tienduizenden naast zit, namelijk 144,000 emigranten in 2012.

  “Daarvan zijn er circa 40 duizend in Nederland geboren. Het merendeel zal dus het vertrek zijn van allochtonen die bijvoorbeeld terugkeren naar hun geboorteland. Dan zijn er ook nog eens Nederlanders die terugkeren vanuit het buitenland (immigreren). Als je deze wegstreept tegen de Nederlanders die vertrekken zijn er al met al volgens de cijfers iets meer dan 13.000 Nederlanders uit Nederland. Dat is ongeveer 2.000 meer dan in 1995 en nog niet eens de helft van het aantal in het topjaar 2005. Of waren dat allemaal mensen die de crisis aanzagen komen?

  Hoe dan ook: de aantallen zijn vrij laag.”

  Laat zien dan hoe en waar je je cijfers vandaan haalt en hoe je deze ‘tegen elkaar wegstreept’, en verklaar dit:

  http://www.flipvandyke.nl/2013/02/loopt-nederland-leeg-record-emigratie/

  “Record emigratie uit onvrede? Loopt Nederland leeg?
  Posted on 07/02/2013 by vandyke
  De emigratie is flink gestegen naar een all time high van 142.772. De immigratie is gedaald in 2012 naar 155.701. ”

  “Alsof de Spanjaarden nu massaal aan het emigreren zijn.”

  Nee maar de Nederlanders dus wel.

 144. ll says:

  En Draghi wil beginnen met opkopen ABS, iedereen is de weg kwijt ……, wat een radeloosheid ……..

  Rustig laten uitzieken zit er voorlopig niet in …….., ja, je moet wat doen, of het nou goed is of niet, doet er niet toe.

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21556842/__Draghi__opkopen_obligaties_is_optie__.html

 145. latida says:

  Ook nog even dit:

  “Dan zijn er ook nog eens Nederlanders die terugkeren vanuit het buitenland ”

  Vele emigranten zijn hun Nederlanderschap inmiddels kwijtgeraakt en MOGEN niet eens terugkeren

  Bovendien: Je hoeft niet in Nederland geboren te zijn om Nederlander te zijn en/of voelen. Als jij hier op je 2e t/m 12e jaar gekomen bent en 20 jaar lang gestudeerd en / of gewerkt hebt en je besluit te emigreren, is er per saldo toch verlies van een Nederlander.

  Ik zie dat emigratie altijd en overal wordt gedownplayd, volgens mij is dit lang niet goed onderzocht en verre van helder, vandaar.

 146. Juan de Meeleezer says:

  ll: Vestia kan advocaten niet betalen

  2013 de bankierende WoCo Vestia
  was dusdanig minder succesvol
  dat ze nu zelfs aan de indirecte gevolgen (jurische kosten) van hun beleid te onder dreigen te gaan
  kortom: door een gebrek aan Maserati’s en bankconforme inkomens
  is de Woningbouwcorporatiesector
  te onder gegaan 🙂 🙂 🙂

  Waar waren de Balkende normen ?

  Maria: Wellicht denkt Juan in stilte aan zijn pensioen?

  Juan’s eigen situatie speelt natuurlijk een rol, maar een kromme maatschappelijke organisatie raakt uiteindelijk vrijwel iedereen en is van veel groter invloed.
  Die bellenblazende oekoenomen halen de ene na de andere Kunstgreep uit.

  Henk 6: Dus stoor je niet meer aan het laatste plukje mensen die ons b.v. pillen voorschrijven, maar maak je eigen plan. Van dit laatste plukje mensen zul je toch geen gelijk krijgen, nou en, dat is niet jouw probleem toch?

  Het is de arrogantie te top om
  – zij die het wel goed gezien hebben –
  te verwijten realistisch te zijn
  in de vorm van pessimisme/anti-depressiva/zuurpruimen

  Hou toch op.

  Juan is meestal wel in staat om
  – feiten te verzamelen
  – een eigen mening te vormen
  en heeft zelf ook wel eens een mening over anderen, zeker als de stelselmatig verwijtend naar anderen reageren terwijl ze gebleken ongelijk hadden. Dan past ze een toontje lager.

  Dat noemt Juan onterechte arrogantie.

 147. Juan de Meeleezer says:

  ll: Juan, over stimulanzzz, FED wil gaan afbouwen …

  Tegen de tijd dat ze $M3 (opnieuw) publiceren, gaat de wereld een nieuwe fase in.

  De VPRO maakte ooit een mooie rapportage de dag dat de dollar valt.

 148. Juan de Meeleezer says:

  buenos días
  Juan

 149. Adamus says:

  ll:
  Juan, over stimulanzzz, FED wil gaan afbouwen …….

  telegraaf.nl/dft/g…_wil_afbouwen__.html

  Doel bereikt ? Beurzen op hoogste stand ooit, en aantal mensen met food-stamps ook ……….en een weggevaagde middenstand.

  Maar een leuk speeltje was het voor de CB-en, dat wel, spelen met gratis geld ……….

  Zeggen ze ook in welk jaar?

 150. Adamus says:

  snorkel:
  Keesje,

  Strict gezien mág HRA helemaal niet van EU-regels. Woonsubsidies mogen alleen gegeven worden aan mensen ónder een bepaalde inkomensgrens. Ook heeft Olli Rehn de NLse regering al met klem aangeraden de HRA af te bouwen, (danwel het huurwaardeforfait danig te verhogen)

  Dat de HRA er aan gaat is dus al een 100% zekerheid. De vraag is alleen hoe lang het onvermijdbare gerekt moet en kan worden en we eindelijk bevrijd worden van het nationale schuldsubsidiejuk. Ironische genoeg is het mantra: Hoe slechter het met de econoie gaat, hoe sneller deze heugdelijke dag in beeld komt! Eigen schud, hadden we het maar 20 jaar eerder moeten doen…

  Maar strikt genomen mag ook een “gefaciliteerd” landbouwbeleid als Frankrijk heeft niet. En hoeveel kanttekeningen zijn er bij het Duitse industriebeleid te maken? EU is een grote uitruil van privileges.

 151. Adamus says:

  Juan de Meeleezer:
  buenos días
  Juan

  Môgge Juan.

 152. Adamus says:

  Keesje: …..en ook WILLEN kopen natuurlijk (politiek klimaat, oplopende werkeloosheid, eenzijdige aanpassingen vanuit NHG regels….worden jonge gezinnen niet blij van!)

  Met kinderen die bij het krieken van de dag hun bed uit willen , zo rond vijf uur, zou mij een koophuis niet zo interesseren. Jong en flexibel lijkt mij een grotere verworvenheid.

 153. Adamus says:

  Vedder: Is auteur Robin Fransman overgestapt van de dark side? Is toch de adj-directeur van Holland Financial Center (lobbyclub voor de financiele industrie in NL). En was HFC niet failliet? Onlangs nog een hele documentaire op Radio 1 over HFC en wat voor een kansloze missie dat eigenlijk was. Anyone? …

  Zag alleen een twitter van Lex Hoogduin voorbij komen en moet zeggen dat Robin een behoorlijke veer in kreeg geschoven.

 154. Expat says:

  latida,

  Maar wat is nu het probleem? Het tekort aan hoger opgeleiden vullen we wel aan uit zuid europa (wat nu al gebeurt in de techniek).

 155. snorkel says:

  Adamus: Maar strikt genomen mag ook een “gefaciliteerd” landbouwbeleid als Frankrijk heeft niet. En hoeveel kanttekeningen zijn er bij het Duitse industriebeleid te maken? EU is een grote uitruil van privileges.

  En zo speelt het kleine NL toch mee op wereldtoneel: wij krijgen ook een kruimel 😉

 156. Nico de Geit says:

  hj:
  must see:

  uitzendinggemist.n…afleveringen/1342361

  Spanje vanaf 28.22. Appartement van 200k voor 30k. Rokende moeder zegt dat ze geen geld heeft voor een zakje chips voor een verjaardagsfeest. Werkloosheid, armoede, huisuitzettingen, zelfmoord, onrust, enz.

 157. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Appartement van 200k voor 30k

  Uitzetten en verkopen levert veel menselijke ellende op maar geen geld voor de bank. Met een waarde van 30k is het met een paar honderd euro huur per maand bekeken.

  De bank verkeert nu in de gelukkige omstandigheid dat ze twee ton met rente tegoed hebben van deze jonge mensen. De bank kan gewoon de duimschroeven aandraaien en zolang deze schuldslaven leven blijven zuigen.

  Uitzetten is niet slim van de bank als ze ooit nog geld willen zien. Die mensen zijn nog jong en hebben nog vele tientallen jaren om te betalen.

  Het kan zijn dat de bank deze mensen uitzet als voorbeeld voor anderen: ‘Als je niet betaalt gebeurt dit met je’.

  Triest dat een gezin met kinderen op straat wordt gezet vanwege wanbetaling vanwege werkloosheid. Maar deze schuldslaven hebben zelf een schuld op zich genomen. Zij hoopten waarschijnlijk dat hun appartement dat ze kochten voor 200k nog veel meer waard zou worden, en niet zou duikelen naar 30k.

 158. lorenzo says:

  Juan de Meeleezer: met de werkelijkheid

  als je de werkelijkheid wilt weten op zelfs nastreven accepteer je m.i. de wereld niet . Het leven is maar kort.

 159. lorenzo says:

  Henk 6: Juan, Ik merk in mijn omgeving dat de ontkenningsfase nu echt voorbij is

  peoh , een gewaagde uitspraak , impliceert ook dat de woningprijzen vandaag de bodemfase gaan bereiken , nou wellicht vanmiddag .
  Gaan we op makro niveau nu eindelijk eens structureel hervormen en… ( laat maar even..)

 160. lorenzo says:

  Nico de Geit: Spanje vanaf 28.22. Appartement van 200k voor 30k. Rokende moeder zegt dat ze geen geld heeft voor een zakje chips voor een verjaardagsfeest. Werkloosheid, armoede, huisuitzettingen, zelfmoord, onrust, enz.

  dat zal niet de waarheid zijn , die prijsdaling . De uitzetting mag niet : Europa verbiedt het maar moet nog geeffectueerd worden . Spanje ”vergeet ” Europa wel vaker in deze alsmede zijn eigen wetgeving die dit tevens verbiedt.

  In deze kunnen we de banken ook als schuldslaven zien , daar komt nog jurisprudentie over . Zorg dat je nu niet in die lacune terechtkomt.

  De familie hoeft geen 2 ton schuld te hebben nu ze de sleutels kunnen teruggeven (of omzetten in een huurcontract) en , hasta ahora ! No debts anymore.
  Gaan we in nederland wellicht ook zien . Banken willen komende jurisprudentie met jarenlange kostenverslindende , emago vretende aandacht.. wellicht voor zijn.

 161. Nico de Geit says:

  ll:
  Ondertussen in NL

  Vestia kan advocaten niet betalen

  nos.nl/artikel/506…en-niet-betalen.html

  Ik heb geen medelijden met die advocaten. Ik heb sterk het gevoel dat banksters, gewiekste managers, advocaten veel baat zouden hebben door een paar jaar in een werkkamp te vertoeven. Of zet ze tussen de mensen die door hun toedoen in de problemen zijn gekomen en nu min of meer dakloos zijn.

 162. latida says:

  Expat:
  latida,

  Maar wat is nu het probleem? Het tekort aan hoger opgeleiden vullen we wel aan uit zuid europa (wat nu al gebeurt in de techniek).

  Het probleem is dat er in de komende 10 jaar waarschijnlijk zo’n 1,5 miljoen mensen gaan emigreren. Hoeveel daarvan hebben een koophuis? Hoeveel daarvan nemen spaargeld mee? Hoeveel daarvan zouden anders een huis kopen?

  En vice versa: Hoeveel immigranten gaan de koopmarkt op? Hoeveel nemen spaargeld mee?

  Hoe meer emigratie, hoe meer verlies van kennis, kunde, cultuur, kennis van de nederlandse taal.

  Hoe meer immigratie, hoe meer mensen die onderaan de ladder moeten beginnen met een achterstand.

  Duidelijker kan ik het niet maken.

 163. lorenzo says:

  latida : bij financieen liggen de sommen al klaar voor welk bedrag er vermoedelijk de komende jaren geexporteert zal gaan worden .(een veelvoud met 9 nullen ..)
  € 1.50 voor een wijntje met zeezicht is het credo.

 164. latida says:

  lorenzo:
  latida : bij financieen liggen de sommen al klaar voor welk bedrager vermoedelijk de komende jaren geexporteert zal gaan worden .(een veelvoud met 9 nullen ..)€ 1.50 voor een wijntje met zeezicht is het credo.

  Met andere woorden: Verhoogde emigratie zorgt voor nog meer neerwaartse druk op de huizenprijzen vanwege waarschijnlijk minder vraag naar duurdere woningen.

  Er zullen mensen zijn die nog flink wat overwaarde op hun huis hebben, gaan verkopen en hun biezen pakken.

  In zekere zin is er dus ook sprake van een particuliere kapitaalvlucht, die niet door immigratie wordt opgevangen.

  Dat was dus mijn punt..

 165. bug says:

  latida: Het probleem is dat er in de komende 10 jaar waarschijnlijk zo’n 1,5 miljoen mensen gaan emigreren. Hoeveel daarvan hebben een koophuis? Hoeveel daarvan nemen spaargeld mee? Hoeveel daarvan zouden anders een huis kopen?

  En vice versa: Hoeveel immigranten gaan de koopmarkt op? Hoeveel nemen spaargeld mee?

  Hoe meer emigratie, hoe meer verlies van kennis, kunde, cultuur, kennis van de nederlandse taal.

  Hoe meer immigratie, hoe meer mensen die onderaan de ladder moeten beginnen met een achterstand.

  Duidelijker kan ik het niet maken.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/21559411/__Bejaarde_promoveert_aan_TU_Delft__.html

 166. svg says:

  hj,

  Spaanse zegt in haar laatste zin:”En ik wil nooit,nooit meer een hypotheek,geen denken aan.” zegt volgens mij genoeg.

 167. Nico de Geit says:

  svg:
  hj,

  Spaanse zegt in haar laatste zin:”En ik wil nooit,nooit meer een hypotheek,geen denken aan.”zegt volgens mij genoeg.

  Logisch. Natuurlijk was het afsluiten van een hypotheek de domste stap uit haar leven. Maar laat haar nu eerst maar eens die geleende twee ton terugbetalen met rente.

  Er waren ook mensen die het verdomden om een hypotheek te nemen. Zij kregen jarenlang te horen dat huren geld weg gooien was.

 168. Lemming says:

  Goed stuk van IMF. Daar kun je als verstandig bewindspersoon toch niet mee omheen…

 169. ll says:

  Vanavond in Radar over de restschuld, of de banken wel mee willen werken …… en over verzekeringsfraude.

  http://www.tvgids.nl/programma/14560016/Radar/

 170. Nico de Geit says:

  ‘Peter blijft nu met een schuld van 200.000 euro achter.
  Hoe hij dit moet terugbetalen, weet hij op dit moment ook niet. Het kan bijna niet anders alsdat hij regelrecht op een faillissement afstevent of in de schuldsanering terecht zal komen.’

  http://www.telegraaf.nl/prive/21556708/__Financieel_drama_ex_Tatjana_compleet__.html

  Weet iemand hoe het er in de praktijk uitziet? Is schuldsanering mogelijk, een faillissement, of moet er gewoon terug betaald worden met rente?

 171. hj says:

  in reactie op reactie nr. 164:

  zolang de bank nog van hem kan plukken (nu dus waarschijnlijk niet meer, of hij moet een goeie job hebben) schuldsanering idd

  dwz 3 jaar van niks leven en dan alle schulden kwijt

  lijkt me logisch

 172. De Pessimist says:

  Nico de Geit: Weet iemand hoe het er in de praktijk uitziet? Is schuldsanering mogelijk, een faillissement, of moet er gewoon terug betaald worden met rente?

  ja is mogelijk maar hij moet geen andere domme dingen hebben gedaan maar meestal is dat wel zo en is niet alleen de bank een schuldeiser maar ook belasting , zorgverzekeraar en het ergste justitie .Dan eerst proberen met ieder een afzonderlijk een afspraak te maken om de schuld te saneren meestal zal dat niet lukken maar dan kan je een poging wagen bij de wsnp maar dan zijn we wel een jaar later .Daar gaat een rechter beslissen of de schulden niet door eigen schuld zijn ontstaan justitie!,belasting zijn vaak eigen schuld voor een rechter.mocht hij alsnog toegelaten worden is er 25% kans dat hij het niet volhoud .De spanning sloop mensen letterlijk zeker zo lang ze nog wat te verliezen hebben .Zitten ze eenmaal in die wsnp hebben ze weer een doel in het leven maar die jaren daarvoor dat ze strijden tegen het onvermijdelijke en dat maakt psychische wrakken van ze ze.

 173. snorkel says:

  hj: of hij moet een goeie job hebben

  Hij heeft wel een failliet kozijnenhandeltje… telt dat ook als “goede job”? 😉

 174. De Pessimist says:

  Veiling Leiden
  hoflaan Leiden 108K ,slechtste straat in leiden
  Jadelaan 61,,63,65 Hoofddorp
  frandhalslaan 25 bergsehoek 190k?
  Energieweg 4 Mijdrecht 185K half verhuurd kopen in de blinde.
  Kromme Spieringweg 515, VIJFHUIZEN 128k stuk grond 11 are en 68 centiare.exl.btw
  Boddens Hosangweg 58, WOUBRUGGE 492k staat op funda voor 685K

 175. De Pessimist says:

  De Pessimist,

  Die 190k is voor jadelaan en niet voor franshalslaan die ging niet door, dan klopt het wel geloof ik

 176. frank b says:

  Over dat filmpje van Max, dat tweede echtpaar heeft gewoon dom gedaan. Duur huis laten bouwen en dat was schijnbaar niet goed genoeg. Vrouw loopt door de straat en ziet iets leukers, kopen dus nog een duur huis erbij !! Waanzin en hebzucht ten top ! Eigen schuld, dikke bult…

 177. Adamus says:

  frank b:
  Over dat filmpje van Max, dat tweede echtpaar heeft gewoon dom gedaan. Duur huis laten bouwen en dat was schijnbaar niet goed genoeg. Vrouw loopt door de straat en ziet iets leukers, kopen dus nog een duur huis erbij !! Waanzin en hebzucht ten top !Eigen schuld, dikke bult…

  Die hebben hun eigen “werkkamp” gecreëerd.

 178. Adamus says:

  Voerman: Wij hoeven onszelf niet aan de nieuwe situatie aan te passen.
  Erger nog, we zullen aangepast worden door de situatie. Niet mensen, maar de situatie zelf heeft de regie.

  Pessimistisch gesteld?
  Neen, diep triest, dat de regie over ons bestaan als land en volk door het landsbestuur is weggegeven en verkwanseld.

  Samsom houdt nog een charmetoer en het grote gros legt zich er bij neer. Volledig gepolitiseerde slachtbank.

 179. Nico de Geit says:

  hj: schuldsanering idd

  dwz 3 jaar van niks leven en dan alle schulden kwijt

  Blijkbaar gaat het momenteel heel makkelijk. 20 jaar lang te veel geld uitgeven, en dan binnen 3 jaar schuldsanering schuldenvrij met een huurhuis en een uitkering, en nog klagen ook.

  Op de Nederlandse huizenmarkt verdampen honderden miljarden euro’s. Wie gaat dat betalen? U, ik? Of worden de pensioenkassen straks ingezet?

  Het zou best kunnen dat straks de regels voor de schuldsanering worden aangepast.

 180. ll says:

  Ondertussen in Ierland.

  Hypotheek geweigerd aan echtpaar na een baby-scan gehad hebbende……, het wordt steeds gekker 😉

  http://www.independent.ie/business/personal-finance/property-mortgages/couple-turned-down-for-mortgage-after-they-had-baby-scan-29253127.html

 181. Expat says:

  latida,

  Echt duidelijk maak je het niet met je “waarschijnlijk”.

  Verder generaliseer je. Emigratie van financials en MBA’s kan niet zoveel kwaad. Voor technici is hier genoeg werk dus die zullen eerder blijven. Daarbij is er een influx van technici (met name uit Zuid-Europa) zolang we daar werk voor hebben.

 182. afbetaalde huiseigenaar says:

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/05/13/niederlaender-sind-europameister-im-schuldenmachen/

  je je ziet dat er steeds meer buitenlandse belangstelling is voor de absurde hoogverschulding in NL..
  eerste de engelsen, dan de wsj en nu weer hier..

 183. Voerman says:

  ll: Hypotheek geweigerd aan echtpaar na een baby-scan gehad hebbende……, het wordt steeds gekker

  Is dat nu welbeschouwd nu echt wel zo gek?

  Het checken van de potentiele vaste kostensituatie van hypotheekgevers werkt beveiligend voor de mensen zelf en de bank.

  Het erop nahouden van selectieve etische principes niet.

 184. snorkel says:

  ll:
  Ondertussen in Ierland.

  Hypotheek geweigerd aan echtpaar na een baby-scangehad hebbende……, het wordt steeds gekker

  independent.ie/bus…y-scan-29253127.html

  In Duitsland schijnt er een gezegde te zijn: “Een kind kost een Porsche”.

 185. Dr.t says:

  Juan de Meeleezer,

  Juan als je maar lang genoeg staart naar een wanhopige situatie, Kan het voorkomen dat je er minder vrolijk er uit gaat zien.
  Ikzelf ben een ras-optimist en individualist. Er wordt gelukkig door menig individuutje nog bakken met geld verdient.
  Verder heb ik wel het idee dat men over het gedrag van personen, hoe dom ook, onnodig een moralistish sausje wordt gegooid. Wellicht een calvinistische kantje van sommige bloggers ?!
  Ikzelf wat minder zwaarmoedig aangelegd, heb er minder problemen mee dat schulden op een onorthodox wijze worden weggesaneerd. Dat het in het algemeen corrupte- en incompetente lieden de dienst uitmaken is van alle tijden. Zonde mijn tijd om me daar druk om te maken. Het valt in een type ervaring als druk maken dat het regent in NL. Ook zo zinloos.
  En verder, ieder nadeel heb zijn voordeel. Wie weet kan ik als hypotheekloze burger een leuk app. kopen in Spanje.

 186. Voerman says:

  Dr.t: Verder heb ik wel het idee dat men over het gedrag van personen, hoe dom ook, onnodig een moralistish sausje wordt gegooid. Wellicht een calvinistische kantje van sommige bloggers ?!

  Soms kan het nuttig zijn om het fatsoen een handje te helpen. Heeft vaak ook een zelfreinigend effect voor de moralist ook. Niet per definitie verkeerd! 🙂

 187. maarten says:

  Dr.t,

  Moralist van moralisten.
  Sommige schulden blijven, andere verdwijnen als sneeuw in de zon.
  Ik verlang, geen wonderen, naar eerlijkheid

 188. Dr.t says:

  Voerman: Soms kan het nuttig zijn om het fatsoen een handje te helpen. Heeft vaak ook een zelfreinigend effect voor de moralist ook. Niet per definitie verkeerd!

  Er bestaan mooie mensen en lelijke mensen, domme en slimme lieden, kleine en grote etc.
  Dat is ook meetbaar. Alleen slecht en goed, dat is een kwalificatie dat alleen te duiden valt vanuit een religieuze achtergrond. Daar heb ik gelukkig geen last van. Fatsoen heeft nooit bestaan en zal er nooit zijn.
  Nu ik toch op de filosofische tour ben: Alle kwaliteiten dragen hun tegenstelling ten alle tijden reeds in zich. Herakleitos, jawel,ziet daarin een strijd tussen tegendelen, waarvan dan weer het ene deel het wint van het andere. Slechts de in het ogenblik gevangen individu ontwaart een onveranderlijke bastion in het wordingsproces in deze strijd van kwaliteiten. Het vele is het ene, het ene is het vele, en niets bestaat wat niet onmiddellijk door het daarop volgende moment wordt veranderd. De wereld is een spelend kind, dat het ene moment een zandkasteel bouwt, en het volgende dat weer vernietigd. Het leven is een spel en het is mooi om er naar te kijken.
  Waarom vuur (energie) zich in onzuiver vormen kan manifesteren, daar maakte hij zich niet druk om.

 189. Draaikont says:

  latida: Heb je bronnen? Ik zie namelijk andere cijfers.

  Staat gewoon op het CBS hoor: Hiero

  Ik heb het getal genomen dat niet gecorrigeerd is voor administratieve correcties. Diegene die wel gecorrigeerd is zal wel in een andere tabel staan. Uiteraard pakken de stemmingmakers altijd het hoogste getal. Het sleutelgetal is in mijn visie het migratiesaldo van de mensen geboren in Nederland. In 2005 was dit -25.000, in 2011 -15.000, in 2012 -13.000. In 1995 was het ook -13.000. Dat van je Nederlander voelen zal best. Vind ik niet interessant. Als daadwerkelijk meer Nederlanders emigreren, zouden bovenstaande getallen ook gewoon keihard hebben moeten meestijgen. Anders kan ik ook wel het migratiesaldo pakken. Das 60.000 man. Ja, dat zijn Polen, Bulgaren en Malinezen, maar je hoeft toch zeker niet in Nederland geboren te zijn om je Nederlander te voelen?

  Lees ook even de tabeltoelichting. Verklaart ook veel. Emigratie is bijvoorbeeld al emigratie bij 8 maanden verblijf in het buitenland. De helft van mijn vrienden is daarmee geemigreerd geweest. Misschien gaan er wel steeds meer mensen een jaar in het buitenland studeren? Zou een goede reden voor de stijging zijn. Verklaart ook waarom zoveel mensen terugkeren. Voor remigratie na jaren van verblijf in het buitenland is de Nederlandse overheid overigens redelijk soepel. Heb ik ook geen bron van. Kost teveel moeite. Ik ga ervan uit dat als je het belangrijk vindt het opzoekt. In het wetboek, en niet in de Elsevier. Hier dus

  Ik kijk liever naar de cijfers. En ja, die zullen ook wel aan alle kanten gemanipuleerd zijn.

 190. eric406 says:

  Vandaag maar eens een bod uitgebracht van een ton, op een huis dat voor 175 te koop staat. Volgens de makelaar zijn dat soort prijsdalingen nog niet aan de orde. De verkopende belegger gaat het dan weer verhuren. 😉 Ik zie mogelijkheden voor de plaatselijke klussers. Er staan er vier te koop in die straat. Benieuwd of hij nog terugbelt, de kachel moet tenslotte toch branden.

 191. Draaikont says:

  Draaikont Zou een goede reden voor de stijging zijn.

  Tussen aanhalingstekens dus.

 192. tufkaj says:

  ll:
  Ondertussen in Ierland.

  Hypotheek geweigerd aan echtpaar na een baby-scangehad hebbende……, het wordt steeds gekker;)

  independent.ie/bus…y-scan-29253127.html

  Ik denk dat ze best een hypotheek kunnen krijgen, maar lager. Wat mij betreft zou NIBUD ook gewoon altijd moeten rekenen dat wanneer men op twee inkomens leent, men twee kinderen gaat krijgen.

  Anders krijg je rare situaties. Nu zal men in Ierland misschien snel gaan kopen voor het kind komt, of het krijgen van kinderen uitstellen.

 193. Constance says:

  Dr.t: Nu ik toch op de filosofische tour ben: Alle kwaliteiten dragen hun tegenstelling ten alle tijden reeds in zich.

  Alle? Kun je nog even uitleggen hoe bijv. de kwaliteit ‘de tegenstelling in zich te dragen’, tegelijkertijd de tegengestelde kwaliteit ‘de tegenstelling niet in zich te dragen’, in zich kan dragen?

 194. Rexpat says:

  Dr.t: Er bestaan mooie mensen en lelijke mensen, domme en slimme lieden, kleine en grote etc.
  Dat is ook meetbaar. Alleen slecht en goed, dat is een kwalificatie dat alleen te duiden valt vanuit een religieuze achtergrond. Daar heb ik gelukkig geen last van. Fatsoen heeft nooit bestaan en zal er nooit zijn.
  Nu ik toch op de filosofische tour ben: Alle kwaliteiten dragen hun tegenstelling ten alle tijden reeds in zich. Herakleitos, jawel,ziet daarin eenstrijd tussen tegendelen, waarvan dan weer het ene deel het wint van het andere. Slechts de in het ogenblik gevangen individu ontwaart een onveranderlijke bastion in het wordingsproces in deze strijd van kwaliteiten. Het vele is het ene, het ene is het vele, en niets bestaat wat niet onmiddellijk door het daarop volgende moment wordt veranderd. De wereld is een spelend kind, dat het ene moment een zandkasteel bouwt, en het volgende dat weer vernietigd. Het leven is een spel en het is mooi om er naar te kijken.
  Waarom vuur (energie) zich in onzuiver vormen kan manifesteren, daar maakte hij zich nietdruk om.

  Mooi en lelijk: niet meetbaar. Een subjectieve kwalificatie.
  Dom en slim: niet meetbaar. Ik ben slim, jij ook een beetje maar hij zeker niet. Daar zijn we het met elkaar wel over eens.
  Groot en klein: Relatief. Ik ben groter dan jij bent. Ben ik groot? Ben jij klein?

  Slecht en goed: Heeft niets met religie te maken met maar met machtsstructuren en wie denkt daar zonder religie geen uitspraak over te kunnen doen is gehersenspoeld. Wie bepaalt wat de connotatie van een woord is heeft de macht. Het Reframen is natuurlijk al lang gaande. De schuld van de bank aan de staat is een andere dan de schuld van de particulier aan de bank. De Scheefhuurder is een paria. Iemand die een huis koopt is een redder des vaderlands. Een huurder is iemand van de lagere social klasse. Iemand met een koophuis heeft zich geschaard onder de elite. Dat betekent dat sommige bloggers hier die een vinexhuisje mochten kopen (gefeliciteerd) zich nu beter wanen.

  Ik snap maarten heel goed als hij zegt:

  “Moralist van moralisten.
  Sommige schulden blijven, andere verdwijnen als sneeuw in de zon.
  Ik verlang, geen wonderen, naar eerlijkheid”.

  Ergo:
  Dat mijn ‘schuld” niet hetzelfde wordt behandeld als jouw “schuld” komt omdat de term niet los kan worden gezien van, van Wie die schuld is, onder welke omstandigheden deze is gecreëerd en wie de schuldeiser is.

  Dr. T. (iedereen op dit blog lijkt wel gepromoveerd tegenwoordig. Erik(trol) ook al met zijn Alter Ego) wilik ook zeggen: Herakleitos, breek me de bek niet open over Herakleitos, zeg.

 195. Keesje says:

  eric406,

  Succes! Laat weten wat er gebeurt 😉

 196. Dr.t says:

  Bijvoorbeeld warmte vs koude. Herakleitos ziet geen twee kwaliteiten, maar slechts een, waarvan in de loop der tijd dan weer de ene dan weer de andere uitdrukkingsvorm manifest is. Hij zag warmte als gradatie van kou of andersom. Geisoleerd in een moment lijkt iets zelfstandig te bestaan, maar het moment zelf heeft juist geen bestaansrecht, wordt in wezen ontkent ‘ik niets dan het worden’.

 197. Dr.t says:

  Constance,

  Of in een metafoor. Kijken naar een haardvuur, een massa energie, dat zich in verschillende vormen manifesteert. De essentie van het vuur is haar werking. Een vlam (of een mens , tafel, boom of etc.) is slechts een uitdrukkings vorm van een energiestroom, maar hebben geen zelfstandige bestaansrecht. De zaken waarvan we denken dat ze bestaan, zijn er niet. Er is slechts een spel wat gespeeld wordt.
  In dat spel zag de genoemde filosoof geen onderscheid meer tussen het een of het of het ander, alles kwam te samen, ook zaken die tegengesteld aan elkaar lijken te zijn.

 198. snorkel says:

  Nu RADAR over restschulden meefinancieren in de nieuwe hypotheek

 199. snorkel says:

  snorkel,

  Jezus wat een zeikverhaal weer. Boeheooehoeoe, ik kan geen enorme lening krijgen en de bank wil me ook geen extra lening geven waarmee ik mijn eerdere pyramidespel-verlies kan opvullen. Wat een zeikerds allemaal. Al dat negatieve gezeur en geklaag…. Hup, schouders er onder, niet somberen!

 200. Huurder says:

  Kunnen ze bij radar niet zelf nadenken, wat een sukkels. laat die knakker met zijn restschuld van 9000 euro, dat bedrag bijelkaar sparen, dan alweer in een boekje te bladeren met nieuwe keukens die ie weer op de pof wil kopen. de meesten zijn te lui om te sparen.

 201. snorkel says:

  Het is toch godsgeklaagd dat er daadwerkelijk mensen zijn die RECHT menen te hebben op een dubbel gesubsidieerde (HRA + extreem lage rente) lening om hun eerdere gokverliezen goed te maken? Waar halen ze het lef vandaan…

  Als ik een bank was kregen ze van mij geen cent. Betaal eerst je vorige lening maar eens tot de laatste cent af.

 202. Voerman says:

  Dr.t: Er is slechts een spel wat gespeeld wordt.
  In dat spel zag de genoemde filosoof geen onderscheid meer tussen het een of het of het ander, alles kwam te samen, ook zaken die tegengesteld aan elkaar lijken te zijn.

  Gelukkig hebben/hadden niet alle wijsgeren altijd gelijk. 😐

 203. Loki says:

  @Huurder

  Ik dacht eerst even dat het om EURO 90000. Mijn hersenen konden niet verwerken dat iemand niet EURO 9000 klaar heeft liggen om een restschuldje mee te betalen als hij een nieuw huis gaat komen. Was dus wel zo…

  Als bank zou ik deze figuren op een zwarte lijst zetten. Blijkbaar niet in staat om een paar euro opzij te zetten dus te groot risico.

 204. Huurder says:

  Lokt helemaal mee eens!

 205. Steven says:

  Ben blij dat er nog af en toe kopers zijn.. Het appartement naast me is verkocht aan een leuke meid van een jaar of dertig. ( hoop dat ze leuk blijft als het zakt met 50 procent, maar dat zien we dan wel weer)

 206. Nico de Geit says:

  snorkel:
  Nu RADAR over restschulden meefinancieren in de nieuwe hypotheek

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1342533

 207. Henk 6 says:

  Nico de Geit: uitzendinggemist.n…afleveringen/1342533

  Radar, vrijvertaling van eigenhuis,
  Lenen is een recht! Veel lenen is een rectht! Te veel lenen is een recht!
  Aflossen een plicht, nee dat hoeft niet…..

 208. Steven says:

  gewoon GEEN schulden hebben moet je als doel stellen. (dat heb ik in ieder geval geregeld: en dat zou iedereen in Nederland met een normaal (zelfs laag) inkomen moeten kunnen. vet lenen voor een huis was gewoon speculatie: dus effe bloeden

 209. latida says:

  Draaikont: Staat gewoon op het CBS hoor: Hiero

  Ik heb het getal genomen dat niet gecorrigeerd is voor administratieve correcties. Diegene die wel gecorrigeerd is zal wel in een andere tabel staan. Uiteraard pakken de stemmingmakers altijd het hoogste getal. Het sleutelgetal is in mijn visie het migratiesaldo van de mensen geboren in Nederland. In 2005 was dit -25.000, in 2011 -15.000, in 2012 -13.000. In 1995 was het ook -13.000. Dat van je Nederlander voelen zal best. Vind ik niet interessant. Als daadwerkelijk meer Nederlanders emigreren, zouden bovenstaande getallen ook gewoon keihard hebben moeten meestijgen. Anders kan ik ook wel het migratiesaldo pakken. Das 60.000 man. Ja, dat zijn Polen, Bulgaren en Malinezen, maar je hoeft toch zeker niet in Nederland geboren te zijn om je Nederlander te voelen?

  Lees ook even de tabeltoelichting. Verklaart ook veel. Emigratie is bijvoorbeeld al emigratie bij 8 maanden verblijf in het buitenland. De helft van mijn vrienden is daarmee geemigreerd geweest. Misschien gaan er wel steeds meer mensen een jaar in het buitenland studeren? Zou een goede reden voor de stijging zijn. Verklaart ook waarom zoveel mensen terugkeren. Voor remigratie na jaren van verblijf in het buitenland is de Nederlandse overheid overigens redelijk soepel. Heb ik ook geen bron van. Kost teveel moeite. Ik ga ervan uit dat als je het belangrijk vindt het opzoekt. In het wetboek, en niet in de Elsevier. Hier dus


  Ik kijk liever naar de cijfers. En ja, die zullen ook wel aan alle kanten gemanipuleerd zijn.

  Bedankt, goed verhaal. Verhelderend ook.Dat betekent dus dat 1 op de tien emigranten in Nederland geboren is. Opvallend.

 210. ll says:

  SPEND, SPEND, you bastards ……..;)

  DNB wil miljarden pensioenpremies terugsluizen naar werknemers voor loonimpuls.

  In het blad dat niet genoemd mag worden.

  Bush had ook ( net als DNB nu )het licht gezien, ieder gezin kreeg 700 Dollar, hielp ook helemaal nikx, er werden alleen schulden mee afgelost……, en de econonomie steeg niet …….

  Je kan het paard wel naar de bron brengen, maar niet dwingen te drinken.

  Pure wanhoop lijkt me…….

 211. Kamikaze Koper says:

  Loki:
  @Huurder

  Ik dacht eerst even dat het om EURO 90000. Mijn hersenen konden niet verwerken dat iemand niet EURO 9000 klaar heeft liggen om een restschuldje mee te betalen als hij een nieuw huis gaat komen. Was dus wel zo…

  Als bank zou ik deze figuren op een zwarte lijst zetten. Blijkbaar niet in staat om een paar euro opzij te zetten dus te groot risico.

  Hahaha, ik dacht ook dat het om 90 (negentig) duizend ging, moest echt drie keer luisteren 🙂

  M.i. zetten deze mensen zichzelf zo wel te kakken op de verrekijk.

 212. Kamikaze Koper says:

  Nu ik de beelden van de uitzending van Tros Radar terug kijk, vraag ik me af of het niet om acteurs gaat en we niet bedonderd worden als kijkers 🙁

  Beoordeel onderstaande cases en zeg nou zelf:

  1.) Huis kopen op een kansloze locatie (Sexbierum WTF) op 1 freelance inkomen en geen cent eigen geld meenemen.
  2.) Flatje verkocht, 9000 (negen duizend) restschuld en dit zelf niet bijeen kunnen sparen.
  3.) Vrouw laat hond uit, ziet een jetser van een villa met ronde erker, koopt zonder eerst eigen huis te verkopen.

  Het is allemaal zo zot, het KAN gewoon niet waar zijn en het is allemaal sensatie / vermaak.

  Mocht dit allemaal wel, wat ik zeer betwijfel, waar zijn, dan waren deze mensen onherkenbaar in beeld gebracht.

 213. Kamikaze Koper says:

  Oeps, uw aller Kamikaze is dermate van zijn stuk gebracht van alle idoterie die er voorbij komt, dat hij twee uitzendingen (Tros Radar) en deze http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1333106

  tot een geheel smeedt
  Item 1 en 3 komen uit bovenstaande aflevering en item 2 (die van die 9 ton, ehhhh…. 90 duizend, ow nee…..9 (negen) duizend komt uit de aflevering van Tros Radar.

  Voortaan graag een waarschuwing bij dit soort links s.v.p. “Let op, deze aflevering bevat Schokkende Beelden” 😉

 214. Draaikont says:

  latida,

  Nee niet precies. 1 op de 3 is in Nederland geboren. Per saldo zijn er vorig jaar 13.000 Nederlanders weggegaan. 40.000 vertrokken 27.000 teruggekeerd. In totaal zijn er 110.000 mensen vertrokken (en 160.000 naar Nederland gekomen).

 215. Draaikont says:

  Nico de Geit: uitzendinggemist.n…afleveringen/1342533

  Ook zo mooi hoe ze dan de kosten voor een hypotheek tegenover een persoonlijke lening afzetten. Het enige verschil is dan de rente, dus het zou toch wel fijn zijn als die mensen een hypotheek konden afsluiten. Tsss. Waarom denk je nu dat je veel minder rente over een hypotheek moet betalen? Omdat dat onderpand heeft. En juist daarom willen ze de restschuld niet meefinancieren maar oplossen met draakconstructies als een persoonlijke lening.

  Overigens maakt die houding wel dat nog minder mensen hun verlies zullen nemen. Je kunt beter het pand dan verhuren, heb je tenminste geen hardnekkige restschuld dan. Ben het eigenlijk wel eens met het centrale thema in het filmpje, maar mijn hemel wat hebben ze daar weer een knakkers bij elkaar gezocht zeg.

 216. snorkel says:

  ll: Bush had ook ( net als DNB nu )het licht gezien, ieder gezin kreeg 700 Dollar, hielp ook helemaal nikx, er werden alleen schulden mee afgelost……

  En abonnementen op prono-sites van afgesloten (dat is geen grap, die kregen destijds een enorme, weliswaar tijdelijke, boost)

 217. snorkel says:

  ll: Bush had ook ( net als DNB nu )het licht gezien, ieder gezin kreeg 700 Dollar, hielp ook helemaal nikx, er werden alleen schulden mee afgelost……, en de econonomie steeg niet …….

  Schulden aflossen is prima toch? Die economische groei voor de komende jaren hebben we al opgemaakt tussen 1990 en 2005; dat is trekken aan een dood paard

  Ik zou nog wel verder willen gaan; VERPLICHT schulden aflossen met elk extraatje dat wordt uitgedeeld. Gepaard met een (tijdelijk) verbod op aflosboetes. Alleen diegenen die geen schulden hebben mogen het extraatje lekker opmaken

 218. lorenzo says:

  latida: Vele emigranten zijn hun Nederlanderschap inmiddels kwijtgeraakt en MOGEN niet eens terugkeren

  dit behoeft enige uitleg aan lorenzo en wellicht meerdere gegadigden……

 219. lorenzo says:

  Nico de Geit: Logisch. Natuurlijk was het afsluiten van een hypotheek de domste stap uit haar leven. Maar laat haar nu eerst maar eens die geleende twee ton terugbetalen met rente.

  lees de comments nu eens Nico , en iets minder zelfbevrediging . (ze hoeft niet te betalen …)

 220. lorenzo says:

  snorkel: Nu RADAR

  heeft betreffende

  Huurder: Kunnen ze bij radar niet zelf nadenken, wat een sukkels. laat die knakker met zijn restschuld van 9000 euro

  € 9000 euro , dat is het bijna het loon dat mevr. Hertsenberge van u krijgt , per week voor de goede orde.
  We zijn een rijk en gelukkig land.

 221. lorenzo says:

  Draaikont: ida,
  Nee niet precies. 1 op de 3 is in Nederland geboren. Per saldo zijn er vorig jaar 13.000 Nederlanders weggegaan. 40.000 vertrokken 27.000 teruggekeerd. In totaal zijn er 110.000 mensen vertrokken (en 160.000 naar Nederland gekomen).

  Ach , wat is weggaan ? Is in het huidige tijdperk niet eens nodig . Het wijntje op het terras kan digitaal worden betaald van uw AOW in nederland , de verzekering en …(zal u nu niet wijzer maken ).
  Betekent wel kaiptaalvlucht , al eerder gememoreerd.

 222. tufkaj says:

  Uit het rapport taskforce verzilveren woningwaarde: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/wp-content/uploads/cash.png

  Meer dan 30% vd vijftig plussers zag zijn woning met meer dan 2 ton in waarde stijgen.

  Er had geen rapport moeten komen hoe deze groep kan cashen, maar hoe deze groep kan helpen de schulden van de jongere generatie terug te brengen wmb.

 223. ll says:

  tufkaj: Meer dan 30% vd vijftig plussers zag zijn woning met meer dan 2 ton in waarde stijgen.

  Sorry Tufkaj, maar dat snap ik niet, de gemiddelde waarde is nu 206k, was de waarde dan 6k ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*